Учени откриха нов признак за извънземен живот

http://www.cross.bg/ekzoplaneti-opredelyat-teleskopi-1574762.html

/КРОСС/ Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд изясниха, че по особеностите, свързани със смяната на сезоните на екзопланети, могат да се определят признаци за съществуване на извънземен живот, съобщи Лента. Например през лятото растителната покривка намалява количеството въглероден газ в атмосферата над северното полукълбо на Земята. Подобни характеристики хипотетично могат да се наблюдават на екзопланети с помощта на мощни космически телескопи. Астробиолозите предполагат, че следващо поколение телескопи ще позволят да се определи с голяма прецизност съставът на атмосферите на екзопланети и да се открият колебания в концентрацията на газове през една или друга година. Сезонните изменения, възникващи в резултат на наклона на оста и движението на планетите около Слънцето, влияят върху жизнените функции на организмите, които на свой ред определят състоянието на въздушната обвивка. Учените са създали модел на колебанията на атмосферния кислород на планета, чийто състав на атмосферата е сходен с този на земната атмосфера преди милиарди години, когато на нашата планета е имало единствено бактерии. Специалистите са проследили също сезонните изменения на други газове, включително на въглеродния диоксид и метана. Оказало се, че добър маркер е озонът, който се образува за сметка на химични реакции с участието на свързания с живота на живи организми молекулярен кислород. Резултатите от изследването са качени на сайта Phys.org.

Златото поевтинява в очакване на по-високи лихви

http://econ.bg/Новини/Златото-поевтинява-в-очакване-на-по-високи-лихви_l.a_i.761588_at.1.html

Цената на златото се понижава във вторник сутринта, тъй като търговците са в период на отчитане на печалбата получена от поскъпването на скъпоценния...

Валенсия ще забрани на туристите стаите с гледка

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/05/15/3178787_valensiia_shte_zabrani_na_turistite_staite_s_gledka/?ref=rss


Валенсия обяви, че ще забрани настаняването на туристи в стаи с хубава гледка. Ограничението, което предстои да бъде прието от регионалното правителство, важи платформи за наемане на частни имоти като Airbnb , които вече ще могат да предоставят на туристите помещения само, ако са на партера или първия етаж, съобщи www.thelocal.es.<br /><br />Разпоредбата изключва помещенията с гледки към морето, към футуристичния комплекс на науката и изкуствата, както и към живописния парк...

Денят на катастрофата: палестинците се надигат на нови протести срещу Израел след кървавите сблъсъци вчера

https://offnews.bg//sviat/deniat-na-katastrofata-palestintcite-se-nadigat-na-novi-protesti-sres-680638.html

Палестинците се надигат на нови протести срещу Израел днес - ден след кървавите сблъсъци вчера по границата в Ивицата Газа, при които бяха убити повече от 50 души и над 2000 бяха ранени.

Днес е Накба (катастрофата). Денят отбелязва случилото се след основаването на държавата Израел на 14 май 1948 г., когато десетки хиляди палестинци бягат от страната.

Очаква се напрежението да е високо в Газа, където ще предстоят погребенията на убитите в сблъсъците в понеделник.

Те бяха провокирани от отварянето на посолството на САЩ в Йерусалим. Вчера, в деня на 70-ата годишнина от основаването на Израел, САЩ прехвърлиха посолството си от Тел Авив в светия град и така официално го признаха за столица на Израел. Източен Йерусалим е столица за палестинците и тази стъпка разпали гнева им. Те виждат в действията на САЩ подкрепа на Израел, за да установят контрола си над целия град.

Палестинските власти твърдят, че убитите палестинци в понеделник са над 55, а ранените - около 2 700 души. Това е най-смъртоносният ден в Газа от конфликта през 2014 г. насам.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че военните са действали в самозащита срещу ислямисткото управление на Хамас в Газа, което, по думите му, иска да унищожи Израел.

Властите в страната твърдят, че около 40 хил. палестинци са взели участие в изпълнените с насилие протести на 13 места по границата в Ивицата Газа. Палестинците хвърляха камъни, израелските военни отговориха със сълзотворен газ, а снайперисти откриха огън.

"Всяка страна има задължението да защитава границите си", защити действията им Нетаняху.

Лидерът на Палестинската автономия осъди "клането", а ООН обяви, че е налице "скандално нарушаване на човешките права".

В понеделник палестинците протестираха в рамките на организираните от Хамас шестседмични протести, наречени "Велик марш на завръщането". 

В ЕС няма единство за израелско-палестинския конфликт, съжали шведският външен министър

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/15/3178956_v_es_niama_edinstvo_za_izraelsko-palestinskiia/?ref=rss


Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази съжаление, че Европейският съюз няма единна позиция за израелско-палестинския конфликт, предаде ТАСС.<br /><br />В същото време, в интервю за шведското радио, тя изрази надежда, че ще се намери някакво решение при създалата се ситуация.<br /><br />ЕС има от 2009 г. обща платформа, "предполагаща решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на концепцията за две държави", припомни Валстрьом...

Две коли се сблъскаха край „Антените“ в Благоевград, бременна жена се отърва само с уплаха

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%b1%d0%bb%d1%8a%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Опел“ Зафира“ и  Сеат  „Кордоба“ се удариха в района на местността  „Антените“  край  Благоевград. За щастие няма тежко пострадали, двете коли са с материални щети. В едната от колите е пътувала бременна жена, която се отървала само с уплаха. Тя и съпругът й са пътували в посока Благоевград. На мястото на инцидента имаше патрул на КАТ, който да установи точните причини на произшествието.

Материалът Две коли се сблъскаха край „Антените“ в Благоевград, бременна жена се отърва само с уплаха е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Извадиха от тресавището самолета "Месершмит"

http://www.cross.bg/mesershmit-samoleta-svetovna-1574761.html

/КРОСС/ „Германският самолет, свален в битка през Втората световна война, който беше открит в тресавище край самоковско село, вчера беше изваден. съобщи bTV, която бе единствената телевизия, която засне специализираната операция на български военни. До операцията на военните се стигна след като местен багерист в самоковското село Марица случайно попадна на муниции от Втората световна война докато копае, за да отводни ягодова нива. Свален през Втората световна война самолета беше намерен край самоковско село. Миналата седмица експерт от Военната академия предположи, че там има самолет "Месершмит" и се оказа прав. Свален от американски изтребители през лятото на 1944 г, днес германският "Месершмит" видя бял свят 75 години по-късно.  С него загива български пилот, бранил София от англо-американските бомбардировки. Скоро ще стане ясно кой е пилотът, а находката може да доведе до още разкрития. Намерен е двигателят на изтребителя, заедно с цевта на 20-милиметровата картечница, които излязоха от три метра под земята. "Това е двигател "Даймлер Бенц 605", от 1941 година, който е бил въоръжен на "Месершмит" 109, G6. Това е краят на самолета. Оттук излизат снарядите и това е краят на двигателя", обясни майор Делян Неделчев. "Засега предстои уточняването точно за коя дата и кой е бил пилотът на самолета", допълни полк. Калин Ценов

Очаква се леко увеличение на цените на горивата у нас

http://www.cross.bg/delchev-gorivata-pazara-1574759.html

/КРОСС/ Цените на горивата на дребно са най-ниски у нас за Европа, очаква се леко увеличение от порядъка на няколко стотинки, каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той коментира пред БНТ и че сивият сектор присъства твърде силно при търговията на горива в България. Има разлики в цените при горивата на различните вериги, те са от порядъка на 10-15 стотинки в зависимост от местоположението и търсенето, добави Делчев. Тази разлика се дължи на стратегията на всяка от фирмите и на пакето от услуги, които предлага, на мястото си, което търси на пазара, на местоположението на всяка конкретна бензиностанция и на конкуренцията на тази бензиностанция. Сивият сектор влияе твърде силно на пазара на горивата у нас, каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация. Той обясни, че дори да няма официални данни, този пазар присъства в рамките на 25-30 %. Затова идеята е да се приеме браншови закон за търговията на горива, който по някакъв начин да уреди по-стриктно тази материя, отбеляза Делчев. Той обясни, че на световните пазара има достатъчно количество суров петрол, т.е. има уравновесяване на търсенето и предлагането. Може да се очаква успокоение в световен мащаб, въпреки събитията около Тръмп и излизането от споразумението с Иран, коментира още Андрей Делчев.

Бащата на детето с изрисувани свастики: Не знаех какво има по тялото на сина ми

http://nakratko.bg/category/58/159509/


„Не знаех какво има по тялото на сина ми. Неподходящите знаци и надписи бяха изрисувани от непознат човек на стадиона. След това детето си беше облякло тениската и видях рисунките, едва когато той вече беше на пистата”.

Руски издания: Терорът в Близкия изток може да се засили заради "унизяването на палестинците"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863074

Руски издания: Терорът в Близкия изток може да се засили заради "унизяването на палестинците"Терористичните атаки в Близкия изток може да зачестят, смята руски политолог, говорил пред "РБК", цитиран от БТА.  Преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим предизвика ожесточени сблъсъци в ивицата Газа, но въпреки десетките убити палестинци те едва ли ще прераснат в мащабен конфликт, прогнозират експерти на вестника.

Многохиляден протест срещу САЩ в Истанбул

http://nakratko.bg/category/25/159508/


Многохиляден протест срещу САЩ изпълни центъра на Истанбул. Повод за недоволството беше преместването на посолството на Вашингтон от Тел Авив в Йерусалим. Множеството носеше палестински знамена, както и антиамерикански и антиизраелски  плакати.

Изгуби ли шансовете си Крис Фрум за исторически триумф в Джирото

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/15/3178952_izgubi_li_shansovete_si_kris_frum_za_istoricheski/?ref=rss


Девет изминали етапа и загуба от 2.27 минути, това е ситуацията за Крис Фрум след първата седмица в Обиколката на Италия. Колоездачът, който започна 101-ото издание на "Джиро д’Италия" като най-големият фаворит, на практика се намира в неизгодно положения спрямо съперниците си.<br /><br />Четирикратният шампион от "Тур дьо Франс" и последен победител във Вуелта загуби време не само от носителя на розовата фланелка Саймън Йейтс, но 1.49 минути от Том Дюмулен. При...

Проф.Димитров: Гоце Делчев може да е герой и на България, и на Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-bulgariya-delchev-1574758.html

/КРОСС/ Гоце Делчев може да е герой и на България, и на Македония. Това каза в предаването „Тази сутрин” проф. Ангел Димитров, който е част от екипа от български и македонски историци, които ще изясняват общото ни минало. Гоце Делчев е българин по произход, но се е борил за свободата на хората, които сега живеят на територията на Македония, уточни историкът. По силата на договора за добросъседство комисията,  в която участва проф. Димитров, ще обсъжда и решава исторически, образователни и други въпроси. Знаем, че разговорите няма да са лесни и не можем да очакваме бързи резултати, уточни той. По думите му македонизмът е претърпял вече своя крах, но това не означава, че е осъзнато в Македония. Не можем да се съгласим, че Македония е възникнала по естествен път – македонската нация е формирана силово, това е политически акт, коментира още историкът. Относно преговорите за името на Македония той е на мнение, че България е пропуснала да се включи в началото на тези преговори, за да каже, че има претенции.

Технологични тенденции, които (ще) променят търговията на дребно и банкирането

https://www.investor.bg/web/456/a/tehnologichni-tendencii-koito-shte-promeniat-tyrgoviiata-na-drebno-i-bankiraneto-260877/

На фона на бурния растеж и промяната на играчите банките вече са наясно, че трябва да сменят инструментите, с които правят бизнес

Свърши ли надеждата: Според спасители Боян Петров вероятно е паднал в пропаст

http://www.moreto.net/novini.php?n=374210

Екипът от шерпи, който издирва българския алпинист Боян Петров, вчера се върна в базовия лагер без да успее да го намери. Те са открили само някои материали и оборудване, които най-вероятно са използвани от българина. Това съобщиха на официалната страница на спасителния екип Dream Wanderlust.

Израел за убитите палестинци в Газа: Действахме при самозащита

http://nakratko.bg/category/25/159507/


Израел защити действията си в Ивицата Газа. Според премиера Бенямин Нетаняху израелските войници са действали при самозащита. Той обвини за насилието организацията „Хамас", която управлява Ивицата Газа.

Талибаните започнаха операция по превземане на афганистанския град Фарах

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863072

Талибаните започнаха операция по превземане на афганистанския град ФарахТалибаните атакуваха днес афганистанския град Фарах, център на едноименната провинция в западната част на страната, предадоха световните агенции, като се позоваха на афганистански представители. Ранените и убитите са десетки. Няколко пропускателни пунктове на силите за сигурност са били превзети рано сутринта от талибаните и в града се води

СЗО: Да спрем употребата на трансмазнините до 5 години

http://www.cross.bg/transmaznini-godini-hrani-1574752.html

/КРОСС/ Световната здравна организация (СЗО) представи план за премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Употребата на трансмазнини, характерни за готовите печива и преработени храни, води до над 500 хил. смъртни случая всяка година. „Това е кризисно равнище и е най-сериозният фронт, на който да се борим”, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция в Женева. Изкуствените трансмазнини са нездравословни. Те се получават, когато към растително масло бъде добавен водород, за да го вплътни, както е при производството на маргарина. Според здравните експерти индустриалните трансмазнини могат да бъдат заменени с масло от канола или с други продукти. Естествени трансмазнини се съдържат в месото и млечните продукти. Трансмазнини, или хидрогенирани мазнини, се използват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни, заради по-голямата им трайност. Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността от тях – с 28%. Световната здравна организация препоръчва трансмазните да не превишават 1% от дневния хранителен прием. „Трансмазнините са вреден компонент, който може да бъде премахнат лесно и без големи разходи”, заяви Франческо Бранка, ръководител на дирекция „Хранене за здраве и развитие” към СЗО

Путин се срещна с Пашинян в Сочи

http://www.cross.bg/pytin-armeniya-pashinyan-1574757.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин изрази надежда, че при новото правителство на Армения отношенията между Москва и Ереван ще се развиват не по-малко динамично отпреди, предаде ТАСС.  "Искам да ви пожелая успех на поста ръководител на правителството и се надявам, че нашите отношения ще се развиват толкова постъпателно, колкото и досега", заяви Путин на Пашинян. Президентът отбеляза, че Русия "възприема Армения като наш най-близък партньор и съюзник в региона", и добави, че това се отнася и до икономическото взаимодействие и въпросите на сигурността.  Путин изрази също надежда, че "много добрите резултати", които показва напоследък икономическото сътрудничество между Русия и Армения, "не само ще се съхранят, но и ще се умножат", предаде на свой ред РИА Новости.  

Детето яде твърде много сладко

https://offnews.bg//mama-nindzha/deteto-iade-tvarde-mnogo-sladko-680639.html

Как да го отучим – 2 изпитани метода "Нищо не яде. Хапва само сладко." – подобни реплики са ежедневие за много родители. Журналистката Светлана Колчик, майка на малък любител на десертите, решила да провери какви са традициите в храненето на децата в различните европейски страни. Резултатът от проучването бил книгата „Любов и броколи“, в която има специална глава, посветена на отучването на децата от сладките храни. Оказва се, че има работещи методи. Един от тях авторката дори изпробвала лично, със сериозен успех. Обсъждам прекомерната консумация на сладко по скайп с Би Уилсън, автор на книги за храненето, известен кулинарен критик…

1 е загинал, а 25 са ранени в катастрофи в страната през последното денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6863068

1 е загинал, а 25 са ранени в катастрофи в страната през последното денонощиеЕдин човек е загинал, а 25 са били ранени в 20 тежки катастрофи в страната през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали 5 тежки и 57 леки пътнотранспортни произшествия, при които са били ранени

Започва кампания за набиране на доброволци

http://budnavarna.bg/34229-zapochva-kampaniya-za-nabirane-na-dobrovoltsi/

Община Варна започва кампания за набиране на младежи на възраст между 16 и 29 години за полагане на доброволчески труд в местни неправителствени организации и институции в следните сфери: екология; изкуство; култура; опазване на историческото наследство; спорт и туризъм; медийно обслужване; социални дейности и други, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Регистрираните доброволци ще бъдат ангажирани за период от един до два месеца през лятото в неправителствена организация, съобразно заявените предварително интереси, от 4 до 6 часа на ден, 5 дни седмично. Те ще получават средства за дневни разходи и удостоверение от организацията-домакин за продължителността и естеството на доброволческия труд.  Организация-домакин може да бъде всяка регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, която заяви писмено, попълвайки формуляр за кандидатстване, необходимостта от доброволци и опише подробно дейностите в нейната структура.

 

Заявилите желание да упражняват доброволчески труд в сферата на културата, опазване на историческото наследство, медийното обслужване и други, ще имат възможност в рамките на 2 до 4 седмици по 4 часа на ден през летните месеци да трупат професионален опит в избрана от тях институции, без да получават средства за дневни разходи.

 

Крайният срок за подаване на заявления е 30-ти май. Формуляри на доброволци се приемат на адрес: гр. Варна 9002,  бул. “Цар Освободител” № 27,  база “Младежки дом”, ет.2 стая 14 или на e-mail: varnanamladite@gmail.com. Заявления на организации, желаещи да ползват доброволчески труд, се подават в деловодството на Община Варна в същия срок.

 

На 12-ти юни (вторник) от 17:30 часа, в  концертната зала в Младежкия дом ще се проведе среща между доброволци и представители на неправителствените организации и институции за разпределяне по дейности.

Материалът Започва кампания за набиране на доброволци е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Хвърля ли Тръмп Ангела Меркел в обятията на Путин

https://www.investor.bg/analizi/91/a/hvyrlia-li-trymp-angela-merkel-v-obiatiiata-na-putin-261096/

Решението на САЩ за излизане от сделката с Иран затопли отношенията между Русия и Германия

Фейсбук разследва приложения, които измъкват лични данни

http://budnavarna.bg/34227-fejsbuk-razsledva-prilozheniya-koito-izmakvat-lichni-danni/

Загрижена да покаже, че реагира след скандала „Кеймбридж аналитика“ (Cambridge Analytica) компанията „Фейсбук“ съобщи в понеделник, че е премахнала около „200 приложения“ в платформата.

Това става в рамките на разследването на изтичане на лични данни на използващите социалната мрежа. „Процесът на разследването върви с пълна сила“, увери вицепрезидентът на компанията, който отговаря за партньорските продукти Айме Арчибон.

„Имаме големи вътрешни и външни екипи от експерти, които работят здраво, за да проверят тези приложения колкото може по-бързо. До този момент хиляди приложения бяха анализирани и около 780 от тях са премахнати в очакване на пълно разследване за да се определи дали всъщност не отклоняват данни“, обяснява Арчибон .

Сред двестате спрени приложения е и едно с психологически тестове, наречено myPersonality. Според британското специализирано списание New Scientist от понеделник, лични данни, (но анонимно) на милионите включили се в отговорите на myPersonality, са споделени със стотици изследователи през един сайт, който не е бил достатъчно обезопасен, с лесни пароли и оставил данните пренасочени към което достъпни в продължение на 4 години.

Материалът Фейсбук разследва приложения, които измъкват лични данни е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Родителят на едно от децата със свастиките: Изрисува го момче от пистата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863064

Родителят на едно от децата със свастиките: Изрисува го момче от пистатаСинът ми видя, че на пистата рисува едно момче и отиде и той. Аз въобще не съм видял с какво, защото си говорих с приятели. После си облече тениската, иначе въобще нямаше да стане това. Това каза пред Нова телевизия Петър Атанасов бащата на 7-годишното момче, на чийто гърди пишеше ACAB. Кадър на двете децата с изрисувани нацистки надписи се появи

Комичният край на "руската намеса"

http://www.cross.bg/trump-rysiya-mulur-1574756.html

/КРОСС/ Развитието на аферата предизвиква само присмех Докато светът все още се опитва да се справи с последиците от решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от ядрената сделка с Иран, в самата Америка продължава лова на вещици, свързан с т.нар. руска намеса в изборите за президент през 2016 г. и уж „съглашателството“ между Тръмп и Русия. Изумително е, че година и половина след началото на този скандал той все още е централна тема в американските медии, особено тези, които по един или друг начин симпатизират на Демократическата партия, въпреки че от всички фойерверки досега може да се извлече твърде малко субстанция. Самият Тръмп пък предприе немалко действия, които показват, че е много по-склонен да се поддаде на натиска на местните елити, отколкото на влиянието на Владимир Путин. И макар и досега да призовава (поне от време на време) за нормализиране на отношенията с Русия, поведението му рядко е насочено в такава посока.  Конспирацията с мистериозното руско влияние обаче си тече необезпокоявано и се приема абсолютно безкритично от учудващо голям брой обществени фигури в американския публичен живот. Въпреки отсъствието на каквито и да е сериозни доказателства за това

Протестите в Газа продължават, възможна е нова война

http://www.mediapool.bg/protestite-v-gaza-prodalzhavat-vazmozhna-e-nova-voina-news279096.html

Протестите на палестинците в ивицата Газа продължават и във вторник ден, след като израелските сили убиха 58 души в кравопролитните сблъсъци там. Очаква се и днес да се съберат десетки хиляди палестинци по границата с Израел, за да отбележат годишнината от Накба - "катастрофата", когато хиляди палестинци бягат или са прокудени от войната през 1948 г.    Палестинците обвиниха Израел, че провеждат "системно клане", докато израелският премиер Бенямин Нетаняху коментира, че "всяка държава е длъжна да защитава границите си" и обвини за жертвите палестинското движение Хамас.    Мюсюлманските страни осъдиха политиката на евреите, като в Истанбул се проведоха многохилядни протести. Ден след като САЩ преместиха посолството от Тел Авив в Ерусалим, те продължиха подкрепата си за Израел като блокираха в Съвета за сигурност на ООН комюнике, призоваващо за независимо разследване на смъртоносните сблъсъци.   Разделение има и в ЕС. Три държави от Европейския съюз - Чехия, Унгария и Румъния не осъждат преместването на посолството и блокираха единна европейска позиция по въпроса.   Понеделник беше най-кръвопролитния ден от конфликта в ивицата Газа от 2014 г. досега. Според  министерството на здравеопазването на ивицата Газа загиналите са 58, от които 57 са убити от израелски огън, а бебе на 8 месеца е починало, след като е вдишало сълзотворен газ.   Шестима от починалите от огнестрелни рани са непълнолетни. Над 2700 души са ранени, в това число 1360 от огнестрелни рани. От ранените 130 са в сериозно и в критично състояние.   Палестинците замерваха израелците с бомби и камъни, а те отговориха с изстрели. И двете страни взаимно се обвиняват за трагедията.    Възможна е нова война в Газа   Представители на Хамас заявиха, че протестите ще продължат и намекнаха, че е възможно въоръженото крило на движението да нанесе удар по Израел. Това може да доведе до нова война в Газа, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".   Очевидно е, че големият губещ от всичко това е мирът в региона, който изглежда още по-далечен, заявяват дипломати с опит в израелско-палестинските преговори.    "Израел има претенции за цял Ерусалим и прави всичко по силите си, за да гарантира, че той ще остане такъв", заяви Аарон Давид Милър, бивш близкоизточен преговарящ в администрациите на американски президенти от двете партии.    "А администрацията на Тръмп подкрепя това до степен, която нито една друга администрация не е правила", добави той.    Според Милър американското посолство е новият символ на това партньорство.   Разнобой в ООН   Две трети от страните членки на Съвета за сигурност на ООН изразиха "дълбоко безпокойство", че Израел не изпълнява негова резолюция от 2016 г. за слагане на край на строителната дейност в окупираните палестински територии, съобщи Ройтерс.   Писмото им до генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш бе изпратено в понеделник - най-кървавия ден за палестинците в ивицата Газа от войната между Израел и Хамас през 2014 г.   "Съветът за сигурност трябва да застане зад своите резолюции и да направи така, че те да имат значение. В противен случай има риск да подкопаем надеждността на международната система." Това пишат 10 от 15-те страни членки - Боливия, Екваториална Гвинея, Казахстан, Китай, Кот д'Ивоар, Кувейт, Перу, Франция, Холандия и Швеция.   САЩ блокираха приемането от Съвета за сигурност на ООН на комюнике, призоваващо за независимо разследване на смъртоносните сблъсъци в ивицата Газа, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.   В отхвърления текст Съветът за сигурност изразяваше "своето възмущение и печал от смъртта на цивилни палестинци, упражняващи правото си на мирен протест". Той настояваше за "независимо и прозрачно разследване" на трагичните събития.   "Съветът за сигурност потвърждава, че всяко решение или действие, което претендира да променя характера, статута или демографския състав на свещения град Ерусалим няма никакви правни последици... и трябва да бъде анулирано в съответствие със съответните резолюции на Съвета за сигурност", се подчертаваше в блокираното комюнике.   ЕС също е разделен    Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази съжаление, че Европейският съюз няма единна позиция за израелско-палестинския конфликт.   ЕС има от 2009 г. обща платформа, "предполагаща решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на концепцията за две държави", припомни Валстрьом и подчерта, че "не вижда каквато и да било алтернатива".    "Всички разбират, че преместването (на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим) е голяма и негативна стъпка. То променя целия баланс и противоречи на резолюции на ООН", предупреди шведският външен министър.   Френският президент Еманюел Макрон осъди насилието от страна на израелските въоръжени сили срещу палестински демонстранти в ивицата Газа. Позицията бе публикувана след телефонни разговори на Макрон с палестинския президент Махмуд Абас и с йорданския крал Абдула Втори снощи.   Три държави от Европейския съюз - Чехия, Унгария и Румъния не осъждат преместването на посолството и блокираха единна европейска позиция по въпроса.   В събота говорителят на чешкия президент Милош Земан съобщи, цитиран от Франс прес, че трите страни са блокирали приемането от ЕС на декларация, критикуваща този ход на Тръмп.   Ердоган обвини Израел в "геноцид"    Турският президент Реджеп Ердоган нарече "геноцид" действията на израелските сили за сигурност срещу палестинските протести в ивицата Газа.   "Проклинаме всички, които извършват този геноцид, както Израел, така и неговият поддръжник САЩ. Израел извършва държавен тероризъм. Израел е терористична държава. И това, което върши, е геноцид", заяви Ердоган.   Анкара обяви тридневен траур в страната заради смъртта на палестинците.    Ердоган обяви, че ще проведе срещи със световни лидери във връзка с трагичните събития в ивицата Газа, включително и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.   Снощи той е разговарял по телефона с палестинския президент Махмуд Абас. Двамата са обсъдили преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим и убийството на десетки палестинци от израелската армия в ивицата Газа.   В сряда започва Рамазанът и през този свещен за мюсюлманите месец Турция ще инициира кампания за събиране на помощи за палестинците.   В петък по инициатива на Анкара се свиква извънредно заседание на Организацията за ислямско сътрудничество.   За петък са насрочени и протести срещу Израел и в подкрепа на палестинците в Истанбул и  Диарбекир. Ердоган призова турските граждани масово да участват в протестните изяви.   "Призовавам всички здравомислещи хора, било християни, евреи или от която и да било друга религия в нашата страна и по света, да надигнат глас срещу тази несправедливост", каза Ердоган.   Тръмп пишел история   Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че президентът Доналд Тръмп е направил за една година повече от всеки свой предшественик през последните 70 години, за да сближи САЩ и Израел, предаде Асошиейтед прес.   На тържество във Вашингтон по случай Деня на независимостта на Израел Пенс нарече Тръмп "най-големия защитник, който еврейската държава някога е имала".   "Президентът (на САЩ) сега написа история", каза Майкъл Пенс.   Австралийският премиер Малкълм Търнбул обаче обвини ислямисткото движение Хамас, което контролира ивицата Газа, за убийството на десетки палестинци от израелската армия в анклава вчера, предаде Асошиейтед прес.   "Хамас търси конфронтация. Те се стремят да провокират израелските сили за отбрана", каза Търнбул.   Австралийският министър на външните работи Джули Бишоп призова Израел да отговаря пропорционално и да се въздържа от прекомерна употреба на сила.    Австралия няма да последва примера на Съединените щати и да премести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, даде да се разбере Търнбул.   Вечният проблем   Статутът на Ерусалим е един от ключовите проблеми пред решаването на израелско-палестинския конфликт.   Израел превзе източната част на града по време на Шестдневната война от 1967 г. - анексия, която не е призната от международната общност.   Израел настоява, че Ерусалим е "вечна и неделима" негова столица.   Палестинците обаче искат източната част на града за столица на бъдещата си държава.   Въпросната резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2016 г., която Израел не изпълнява, подчертава, че няма да бъдат признати никакви териториални промени след 4 юни 1967 г. - т. е. превземането от еврейската държава на Западния бряг на река Йордан и Източен Ерусалим.

Ердоган обвини Израел в "геноцид" заради събитията в ивицата Газа

http://www.mediapool.bg/erdogan-obvini-izrael-v-genotsid-zaradi-sabitiyata-v-ivitsata-gaza-news279096.html

Турският президент Реджеп Ердоган нарече "геноцид" действията на израелските сили за сигурност срещу палестинските протести в ивицата Газа. "Проклинаме всички, които извършват този геноцид, както Израел, така и неговият поддръжник САЩ. Израел извършва държавен тероризъм. Израел е терористична държава. И това, което върши, е геноцид", заяви Ердоган. Понеделник беше най-кръвопролитния ден от конфликта в ивицата Газа от 2014 г. досега. Поводът за протестите беше преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. При сблъсъците бяха убити 58 палестинци, а над 2700 - ранени. Анкара обяви тридневен траур в страната заради смъртта на палестинците. Във вторник турският парламент се сбира на извънредно заседание по повод кръвопролитните сблъсъци. Очаква се да бъдат обсъдени инициативи, които турската страна ще предприеме в знак на солидарност с палестинците и протест срещу действията на Израел. Ердоган обяви, че ще проведе срещи със световни лидери във връзка с трагичните събития в ивицата Газа, включително и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.Снощи той е разговарял по телефона с палестинския президент Махмуд Абас. Двамата са обсъдили преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим и убийството на десетки палестинци от израелската армия в ивицата Газа. В сряда започва Рамазанът и през този свещен за мюсюлманите месец Турция ще инициира кампания за събиране на помощи за палестинците. В петък по инициатива на Анкара се свиква извънредно заседание на Организацията за ислямско сътрудничество. За петък са насрочени и протести срещу Израел и в подкрепа на палестинците в Истанбул и  Диарбекир. Ердоган призова турските граждани масово да участват в протестните изяви. "Призовавам всички здравомислещи хора, било християни, евреи или от която и да било друга религия в нашата страна и по света, да надигнат глас срещу тази несправедливост", каза Ердоган. Френският президент Еманюел Макрон осъди насилието от страна на израелските въоръжени сили срещу палестински демонстранти в ивицата Газа. Позицията бе публикувана след телефонни разговори на Макрон с палестинския президент Махмуд Абас и с йорданския крал Абдула Втори снощи. Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази съжаление, че Европейският съюз няма единна позиция за израелско-палестинския конфликт, предаде ТАСС. От 2009 г. Брюксел има обща платформа, "предполагаща решаване на конфликта на основата на концепцията за две държави", припомни Валстрьом. По думите й преместването на посолството на САЩ в Ерусалим е голяма и негативна стъпка. То променя целия баланс и противоречи на резолюции на ООН", предупреди шведският външен министър. Три държави от Европейския съюз - Чехия, Унгария и Румъния не осъждат преместването на посолството и блокираха единна европейска позиция по въпроса.

За недостиг на синоптици алармира шефът на НИМХ Варна

http://budnavarna.bg/34225-za-nedostig-na-sinoptitsi-alarmira-shefat-na-nimh-varna/

снимка: Будна Варна

Синоптиците във варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) правят своите прогнози с помощта на апаратура, използвана преди столетие, а средства за въвеждането на нови електронни системи не се предвиждат. Това съобщи в ефира на Дарик директорът Иван Иванов, който призна и за липса на кадри.

„Има недостиг на синоптици и не е ясно откъде ще се появят, тъй като в Софийския университет в специалност „Метеорология” учат само двама студенти. В НИМХ-Варна работят 35 души, от които 70% са на минимална заплата от 510 лева, а средното възнаграждение е 575 лева. От две години имаме незаета свободна бройка за синоптик, а в същото време двама пенсионирани колеги продължават да работят”, обясни той.

Служителите на института протестират срещу разпределението на допълнителната бюджетна субсидия за БАН в размер на 15 млн. лева, от която само 5% са предназначени за научно-приложни дейности, каквато е дейността на синоптиците. 80% от субсидията е предвидена за научни публикации.

Метеоролозите се надяват критериите за разпределяне на средства да бъдат преразгледани и тяхната дейност да се дофинансира.

Синоптиците очакват по-високи средни температури през лятото. Валежите ще бъдат около нормата – между 30 и 40 л/кв.м за месец. А до края на май времето ще остане без съществена промяна – сутрин слънчево, а в следобедните часове с купеста и купесто-дъждовна облачност.

източник: Дарик

Материалът За недостиг на синоптици алармира шефът на НИМХ Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Жената до Боян Петров: Това е битка с планината - тя го иска за себе си, аз - за мен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863062

Жената до Боян Петров: Това е битка с планината - тя го иска за себе си, аз - за менДнес е последният ден на акцията от китайска страна. Спасителите ще проверят места, които са встрани от традиционния маршрут. Това каза съпругата на Боян Петров - Радослава Ненова за "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Възможно е да е хлътнал в цепнатина, което се случва често, има различни начини за спасяване от пропадане,

Вън от шоубизнеса заради насилие и реч на омразата?

http://clubz.bg/67855-vyn_ot_shoubiznesa_zaradi_nasilie_i_rech_na_omrazata

В условията на нарастващ натиск за действия срещу творци, обвинени в злоупотреби или сексуални нападения, стрийминг гигантът „Спотифай“ предприема мерки, които го вкарват в минно поле от въпроси, свързани с цензурата и значението на „противоречиво поведение“, съобщава „Индипендънт“.

Една от най-популярните стрийминг платформи въвежда нова политика, която обещава да премахва съдържание, ако то „изрично и принципно насърчава, защитава или подбужда към омраза или насилие срещу групи или индивиди въз основа на характеристики, включително раса, религия, пол, идентичност, пол, етническа принадлежност, сексуална ориентация, възраст или инвалидност“.

Компанията, чиято стойност се изчислява на $26,5 млрд. след първоначалното публично предлагане миналия месец, дава пример с двама артисти – певеца Ар Кели и рапъра XXXTentacion, които вече били премахнати от всичките официални плейлисти и препоръчителни плейлисти. Техните албуми и записи обаче са достъпни през търсачката.

„Ние не цензурираме съдържание поради поведението на артиста или твореца, но искаме нашите редакционни решения – това, което избираме да препоръчваме – да отразява нашите ценности – обявиха в специално изявление „Спотифай“. – Когато даден артист или творец прави нещо, което е особено увреждащо или предизвиква омраза, това може да повлияе на начините, по които работим или поддържаме този изпълнител или творец.”

Въпреки че „Спотифай“ и преди са премахвали песни с екстремистки призиви по време на нарастването на престъпленията от омраза в САЩ след избирането на Доналд Тръмп, новата политика е остър завой след изявлението от миналия август, че няма да премахва съдържание „на базата на действията на индивида зад съдържанието“.

„Ние се надяваме, че потребителите ще използват собствената си преценка, за да решат каква музика да слушат”, каза тогава говорителят на компанията.

Но според „Билборд“, през последните няколко години „Спотифай“ тихомълком са наложили нова политика спрямо езика на омразата, без да я публикуват, а преди няколко месеца и „Епъл мюзик“ са спрели да рекламират Ар Кели в собствените си плейлисти – без обяснение.

Решението за премахване на определени артисти от определени функции на платформите идва с възхода на кампания, наречена #MuteRKell (Заглушете Ар Кели), която след десетилетие мълчание от страна на индустрията за растящия брой обвинения срещу певеца и отсъствие на криминално разследване се опитва да търси отговорност на Ар Кели за сексуалното му поведение.

Активистите на Time’s Up – по-специално групата на „Цветнокожите жени“ в организацията – призоваха лейбъла на Кели, радиостанциите, студиата и платформите за стрийминг да цензурират неговата музика.

Самият Ар Кели, наскоро нарекъл кампанията #MuteRKelly „публичен линч над чернокож мъж”, обвини „Спотифай“, че базира решенията си на „фалшиви и недоказани твърдения“ и че „се огъва пред капризите на социалните мрежи“.

XXXTentacion, който очаква процес за побой над бременна жена и манипулация на свидетели, не е коментирал. Неговите представители обаче попитаха защо „Спотифай“ продължава да включва в своите плейлисти други артисти, обвинени в злоупотреба с жени, като Джин Симънс, Дейвид Боуи, Д-р Дре и Джеймс Браун.

И Дон Гордър, оглавяващ отдела за музикален бизнес и мениджмънт в музикалния колеж „Бъркли“, нарече решението на „Спотифай“ „много сериозно“, като се има предвид влиянието на плейлистите, но предупреди, че това „стъпка по хлъзгав терен“.

Има много групи в историята, които са обвинявани в лошо поведение, но те не са подлагани на атаките, които понася Ар Кели“, каза той пред „Ню Йорк Таймс“, добавяйки, че въпреки многобройните твърдения за предполагаемото поведение на Ар Кели, „певецът не е бил осъден“.

От „Спотифай“ вече признават, че се движат в доста мътни води и обявиха, че се нуждаят от време, за да изработят правилна политика. Техните препоръчителни плейлисти са невероятно влиятелни и често имат милиони абонати – което може да означават допълнителни приходи за артиста – затова може да се предположи, че повечето творци няма да оставят музиката им да бъде премахната, без да вдигнат шум.

Това, което се твърди, че е направил XXXTentacion, е отвратително, но въпросът, повдигнат от неговите представители, е много уместен. Ако „Спотифай“ може да си избира кои артисти са твърде противоречиви, за да ги промотира, докъде може да стигнем?

В момента певецът Крис Браун – обвинен през 2009-е в побой над тогавашната си приятелка Риана и обект на ограничителна заповед от следващата си приятелка – е включен в поне две важни плейлисти на „Спотифай“: „Днешните Топ хитове” и R&B плейлистата „This Is How We Do”, които имат съответно 19,9 милиона 500 хил. последователи.

Ар Кели, който в продължение на години е изправен пред съдебни дела и новинарски съобщения, свързани със сексуалната принуда и злоупотреба с млади момичета и жени, отрича всички обвинения. Понастоящем той не е обвинен в престъпление, а през 2008 г. бе оправдан по дело за детска порнография.

Наскоро се появиха обвинения срещу продуцента на песента на Бионсе „Drunk in Love“ Дитейл, който е обвинен в изнасилване на две жени и опит за нападение над певиците Бебе Рекса и Джеси Рейез. Ще приложи ли „Спотифай“ същата музикална политика към тази ситуация и ще премахне ли музиката на Детайл от плейлистите си?

Докато привържениците на кампанията #МеТоо приветстват несъмнено добронамерения ход на „Спотифай“ в подкрепа на предполагаемите жертви на насилие и сексуално насилие, изглежда, че все още стрийминг услугите, компаниите и медиите имат да изминат доста път, преди да се приложи обща политика, когато става дума за изпълнители със спорна репутация. Понастоящем „Спотифай“ вместо да внесе ред, направи кашата още по-голяма.

"Площад Славейков"

 

Седми Годишен Панаир на Инструмента в гр. Варна на 16 и 17 май 2018г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=374208

Тъй като всяка година се радваме на все по-голям интерес от Ваша страна, седмото поредно издание на панаира ще се проведе в два дни на 16 и 17 май от 09:00 до 17:00 ч. пред магазините ни на ул. „Струга“ №23 и 25. Тази година по време на Панаира ще ви предложим уникалното шоу „Battle of brands”, което ще се проведе за първи път в страната ни.

Калоян Паргов: Исках да стана футболист като Стоичков

http://www.cross.bg/beshe-zashtoto-izbori-1574755.html

/КРОСС/ Общинският съветник Калоян Паргов оглавява най-голямата организация на БСП - тази в столицата. Той поема структурата, която осигурява една трета от кадрите на партията изобщо, на 36 години. Роден е на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е международни отношения в УНСС.Не е женен.../!!!???/ - Г-н Паргов, вие сте от младата генерация политици в БСП, а същевременно сте лидер на най-голямата партийна организация - софийската. Това има ли отношение с факта, че сте роден в Пловдив, помните ли това време, или по-ясните ви и ярки спомени са от Толева махала?- Роден съм в самия център на Пловдив, съвсем близо до местната централа на БСП. Там са преминали първите ми пет години. Помня съвсем ясно къщата с двора, градината с розите, нара, смокинята. Заради военната служба на покойния ми вече баща се преместихме в София. Настаниха ни във ведомствен блок в неугледната тогава "Надежда". И мога да кажа, че съм по-скоро софиянец от кален, краен квартал. Трамваят спираше на километър от блока ни. А в Толева махала попаднах, когато се наложи да правя избори там.- На какво играехте, имахте ли обелените си колене и пукната глава?- Непрекъснато, по цял ден, бяхме навън. Играехме на фунийки, на стражари и апаши, на народна топка, на ръбче, на криеница. Играех много футбол. Чупех ръце, белех колена. Получих и тежка травма, заради която ми направиха няколко операции. Футболът ми беше страст. Като малък много исках да стана футболист като Стоичков

Ето на какво се натъкнаха ченгетата в изоставена барака край Благоевград…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%82%d1%8a%d0%ba%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b8/

Полицейски служители от  02 РУ-Благоевград,вчера г. в района на пречиствателната станция в гр.Благоевград са  извършили  проверка на селскостопанска постройка, обитавана от П.Б./61г./ от гр.Благоевград, при която са намерени и иззети около 3 680 къса цигари, без задължителен бандеролен знак. За случая е уведомена РП-Благоевград.

 

Материалът Ето на какво се натъкнаха ченгетата в изоставена барака край Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Влиза в сила забраната за строителство по Черноморието

http://nakratko.bg/category/58/159506/


От днес влиза в сила сезонната забрана за строителство по Черноморието. Мярката се налага заради началото на летните почивки в курортите.

Очаква се леко увеличение на цените на горивата у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863061

Очаква се леко увеличение на цените на горивата у насЦените на горивата на дребно са най-ниски у нас за Европа, очаква се леко увеличение от порядъка на няколко стотинки, каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Той коментира пред БНТ и че сивият сектор присъства твърде силно при търговията на горива в България.

Мащабен европейски проект следи риболова в Черно море

http://budnavarna.bg/34222-mashtaben-evropejski-proekt-sledi-ribolova-v-cherno-more/

Мащабен европейски проект следи риболова в Черно море. Неговата цел е да се подобри сътрудничеството, хармонизирането и ефективността на операциите за контрол на рибарството в рамките на Европейския съюз, както и да се развие международното им измерение, без да се засягат други ангажименти по отношение на европейското сътрудничество за бреговата охрана. В рамките на проекта вече е  проведена мащабна операция по инспекция на риболовните дейности в периода 02.04.2018 – 30.04.2018 г.

 

През това време са извършени инспекции на риболовни кораби, извършващи стопански риболов на калкан в българската част от акваторията на Черно море и инспекции в румънската част на от акваторията на Черно море. По време на инспекциите са проверени риболовните уреди, документите на риболовния кораб, усвоения рибен ресурс и неговия размер. При проверките не са констатирани нарушения. Също така са извършени инспекции в румънската част от акваторията на Черно море.Инспекциите бяха извършени с патрулния плавателен съд Lundy Sentinel, плаващ под британския флаг, нает от Европейската агенция за контрол в рибарството.

 

В посочения период е извършено и въздушно наблюдение. Служители на ИАРА взеха участие и в съвместна мисия по координиране на контролни дейности на патрулен кораб „Lundy Sentinel” и Многоцелево въздухоплавателно средство за наблюдение (MAS), съгласно Контролна кампания, 2018 г. на EFCA. Бе извършено наблюдение на риболовната активност на риболовни кораби в българската част на териториалните води на Черно море. Дейността на патрулния кораб бе координирана от специално създаден за целта координационен център.

източник: agrozona.bg

Материалът Мащабен европейски проект следи риболова в Черно море е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Бащата на Меган Маркъл отказа да отведе дъщеря си до олтара

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bashtata-na-megan-markyl-otkaza-da-otvede-dyshteria-si-do-oltara-2097004

Бащата на бъдещата булка Меган Маркъл отказа да участва в сватбената церемония на 19 май.
 
Томас Маркъл трябваше да отведе Меган Маркъл до олтара, а преди това да се срещне с кралицата, съпруга ѝ и други членове на кралското семейств

Епизод последен: Левски срещу ЦСКА в битка за чест и слава

http://www.cross.bg/tzska-tazi-sreshtata-1574754.html

/КРОСС/ Левски посреща ЦСКА в последния за сезона мач между двата тима. Срещата е тази вечер от 18.30 часа. „Сините“ имат нужда от трите точки в борбата си за третото място. След загубения финал за Купата на България, момчетата на Делио Роси могат да стигнат до Лига Европа единствено през баража. Преди битката на Националния стадион левскарите имат 61 точки на третата позиция, на три пред преследвача си Берое, който посреща шампиона Лудогорец. За „червените“ срещата няма значение, тъй като те бетонираха второто си място. В тази среща е заложена само честта им и възможността да вземат реванш срещу столичния си съперник за елиминацията на полуфиналите за Купата. Левски има редица кадрови проблеми преди срещата. Роси ще изпита трудности да окомплектова защитата си, тъй като централната двойка – Давид Яблонски и Холмар Ейолфсон – са наказани. Появиха се слухове, че универсалният Роман Прохазка може да заиграе в сърцето на отбраната. Отделно полузащитникът Жорди Гомес също изтърпява санкция за този двубой. С контузии са Милош Цветкович, Хали Тиам и Серджиу Буш. В лагера на ЦСКА е доста по-спокойно. Христо Янев няма да може да разчита на основния си голмайстор, след като Фернандо Каранга лекува травма. Вратарят Георги Китанов също е аут, но всички останали играчи са на линия. Припомняме, че предходният мач между „сини“ и „червени“ в Първа лига завърши при 2:2.

Без опасност за живота е момчето, намушкано в тролей в София

http://nakratko.bg/category/58/159505/


Без опасност за живота е момчето, което вчера беше намушкано в тролейбус в столицата, съобщиха от "Пирогов" за БНР. Още снощи той е бил опериран заради травма на гърдите.

Манолова свиква кръгла маса за защита на децата, жертви на насилие, готви промени в закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863058

Манолова свиква кръгла маса за защита на децата, жертви на насилие, готви промени в закона

Омбудсманът Мая Манолова свиква обществена дискусия на тема „Насилието над деца: правни аспекти на превенцията, разпознаването, докладването, отговора и интервенциите от страна на институциите в България“. Събитието ще се проведе днес, 15 май 2018 г., от 11.00 часа в институцията на омбудсмана – гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22.

Браво! Черно море стана шампион по волейбол!

http://budnavarna.bg/34219-bravo-cherno-more-stana-shampion-po-volejbol/

Отборът на Черно море (Варна) спечели титлата по волейбол на България на Държавните финали за младежи U20, които се играха в столичната зала „Васил Симов“.

Представителите на Варна, водени от Юли Тупанков надиграха ЦСКА с 3:2 (16:25, 25:22, 25:17, 19:25, 15:9) след петгеймова битка във финалната среща от надпреварата.

Двубоят продължи повече от два часа, като след много оспорвана игра Черно море надделя в тайбрека, въпреки контузията на основния диагонал Виктор Иванов, който напусна принудително терена.< © БФВ br />
Най-полезен състезател (MVP) на Държавните финали стана Димитър Василев от Черно море.

Индивидуални награди на Държавните финали U20:

Най-добър нападател – Симеон Димитров (Черно море)
Най-добър разпределител – Димо Димов (Нефтохимик 2010)
Най-добър изпълнител на сервис – Георги Петров (Нефтохимик 2010)
Най-добро либеро – Марио Стоянов (ЦСКА)
Най-добър блокировач – Мартин Василев (ЦСКА)
Най-полезен състезател (MVP) – Димитър Василев (Черно море)

Материалът Браво! Черно море стана шампион по волейбол! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ще се реализира ли проектът АЕЦ „Белене”?

http://www.cross.bg/godini-obyavi-belene-1574753.html

/КРОСС/Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене" може да стартира до края на годината. Това обяви вчера енергийният министър Теменужка Петкова по време на участието си в международен форум в руския град Сочи. Целта ни е проектът да се осъществи на пазарен принцип, без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената енергия, обяви Петкова. Тя съобщи още, че докладът за АЕЦ „Белене" ще бъде внесен до дни в парламента, от когото правителството очаква мандат за преговори с потенциален инвеститор.Още след края на арбитражното дело за АЕЦ „Белене" стана ясно, че ще се върви към претопляне на проекта, обяви в предаването „Тази сутрин" бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Ясно е, че през първите 10 - 15 години централата ще губи пари, ако някой не я компенсира. Ако ние апортираме оборудването, ще си загубим вноската", коментира Трайков. Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев обаче централата ще излезе на плюс 5 години, след като започне работа, а след 15 години ще носи много приходи. Това сочи изработен от него модел преди години.  

На раздяла Формула 1 обмисля да подари на "Силвърстоун" своя старт №1000

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/15/3178867_formula_1_moje_da_premesti_silvurstoun_prez_april_za/?ref=rss


Собствениците на Формула 1 от "Либърти медиа" обмислят изместване на състезанието за Гран при на Великобритания по-рано през следващия сезон, за да уважат легендарната писта "Силвърстоун". Договорът на трасето изтича и няма да бъде подновен след 2019 г.<br /><br />Идеята е, че ако надпреварата на "Силвърстоун" бъде преместена по-рано през сезона и е през април, тя ще приеме състезание №1000 в историята на Формула 1.<br /><br />Шон Братчис,...

Трайчо Трайков: Тежко ни, ако проектът ”Белене” мине

https://frognews.bg/biznes-turisam/traicho-traikov-tejko-ako-proektat-belene-mine.html

В този състав на Народното събрание предложението за рестарт на строежа на АЕЦ ”Белене” ще мине без проблем и тогава тежко и горко ни. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков. По думите му е било очевидно, че се върви към притопляне на проекта.

Трайчо Трайков: Тежко ни, ако проектът ”Белене” мине

https://frognews.bg/novini/traicho-traikov-tejko-ako-proektat-belene-mine.html

В този състав на Народното събрание предложението за рестарт на строежа на АЕЦ ”Белене” ще мине без проблем и тогава тежко и горко ни. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков. По думите му е било очевидно, че се върви към притопляне на проекта.

150 нови милионери в България за година

https://news.bg/finance/150-novi-milioneri-v-balgariya-za-godina.html

Те притежават над 2 милиарда лева под формата на депозити и кредити

8-месечно бебе е сред жертвите на сблъсъците вчера между Газа и Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863049

8-месечно бебе е сред жертвите на сблъсъците вчера между Газа и ИзраелМинистерството на здравеопазването на ивицата Газа обяви подробности за загиналите вчера в палестинските протести. Според ведомството загиналите са 58, от които 57 са убити от израелски огън, а бебе на 8 месеца е починало, след като е вдишало сълзотворен газ, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Омбудсманът №1 сред институциите с 66%

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/trend

70% от българите искат Македония в ЕС, 45% "пускат" и Албания

Мелания Тръмп претърпя бъбречна операция

https://offnews.bg//sviat/melania-tramp-pretarpia-babrechna-operatcia-680637.html

Първата дама на САЩ - Мелания Тръмп (48 г.), е претърпяла операция заради "доброкачествено бъбречно заболяване", съобщи Белият дом.

Интервенцията е извършена на 14 май сутринта.

Процедурата беше успешна, няма усложнения, се казва в съобщението.

"Госпожа Тръмп е в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" (в Бетезда, Мериленд) и вероятно ще остане там до края на седмицата. Първата дама няма търпение да се възстанови напълно, за да продължи работата си за децата по целия свят", пишат още от Белия дом.

Президентът Тръмп публикува съобщение в Туитър, в което пише, че пътува към болницата, за да посети Мелания Тръмп.

Тръмп си тръгна от болницата след около час, като отказа да отговаря на въпроси.

Българската църква няма да изпрати представител за 1000-годишнината на Охридската архиепископия

http://www.cross.bg/mitropolit-ohridskata-makedoniya-1574747.html

/КРОСС/ Българската православна църква няма да изпрати свой представител за честванията в Македония за 1000-годишнината  на Охридската архиепископия, реши  Светият Синод. Ето и цялото решение на Българската православна църква:  "По повод постъпило писмо, вх. № 231/09.05.2018 г., на Македонския Архиепископ Стефан, с отправена покана представители на БПЦ – БП, да вземат участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, която ще бъде отбелязана на 27 май т.г. – Петдесятница, гр. Охрид, Р. Македония и по предложение на Русенския митрополит Наум за неучастие на БПЦ-БП в горепосочените тържества, след проведени обстойни разисквания, и гласуване Св. Синод Р Е Ш И: Не дава благословение представители на БПЦ - БП да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската Архиепископия в Охрид, Р. Македония. „За” горното решение да не бъдат изпратени Архиереи за честванията в Македония гласуваха митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно- и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславски Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил. „Против” гласуваха: Сливенски Йоаникий, Великотърновский Григорий, Плевенский Игнатий, Пловдивский Николай и Старозагорский Киприян. На същото си заседание Св

Влиза в сила забраната за строителство по Черноморието

http://www.cross.bg/stroitelstvo-vliza-chernomorieto-1574751.html

/КРОСС/ От днес влиза в сила сезонната забрана за строителство по Черноморието. Мярката се налага заради началото на летните почивки в курортите. Забраната за строителство влиза поетапно първо в районите на Варна, Балчик, Каварна, Шабла, Несебър, Созопол и Царево. До края на юни ограниченията ще обхванат цялата морска брегова ивица. Глобите за физически лица са до 10 000 лева, а за фирми - пет пъти по-солени.

Издирването на Боян Петров продължава и днес

http://nakratko.bg/category/58/159504/


Спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров ще продължи и днес. Това съобщи за БНР алпинистът Кирил Петков от екипа на Боян Петров. Петков се намира в района на спасителните действия.

СЗО: Да спрем употребата на трансмазнините до 5 години

http://nakratko.bg/category/25/159503/


Световната здравна организация (СЗО) представи план за премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Да купиш картина за 26,9 млн. долара и да я продадеш за над 157 млн.

https://www.investor.bg/novini/346/a/da-kupish-kartina-za-269-mln-dolara-i-da-ia-prodadesh-za-nad-157-mln-261097/

Платно на Амедео Модилиани зае четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг платна

С 40 хил. лева се срина цената на емблематичното заведение „Европа“ в Благоевград, никой не иска да го купи

http://regiona.bg/%d1%81-40-%d1%85%d0%b8%d0%bb-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bc%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82/

Емблематичното заведение „ Европа“ в Благоевград за пореден път е обявено за публична продан, но никой не иска да го купи. Продажбата се налага заради дълг към банка на собственика Юлиян Войнов,управител на „Митадас“ ЕООД.
Първият опит за продажба е през 2014 г., тогава частен съдебен изпълнител го сложи на тезгяха за 740 475 лв.
През 2016 година отново бе пуснато за продан от цена 422 400 лв. Януари месец тази година се предлагаше с цена близо 50 хил.лева от цената през 2016 година. В момента отново е на тезгяха за продан с цена 334447,20, което с близо 40 хил. лева надолу.
В рамките на три години заведението се пуска за продан четвърти път.
Последният му наемател го прекръсти на ресторант „България“, а табелата и до днес стои над входа му.
Първият публичният търг на заведението бе заради три необслужвани договорни ипотеки в „Алфа Банка – клон България“, изтеглени от фирма „Десилена – 96“ ЕООД, собственост на създателя на бар „Европа“ Кирил Чобанов, популярен с прозвището Киро Царевицата.
През 2010 г. Чобанов продаде фирмата, кръстена на малките имена на дъщерите му, на благоевградския бизнесмен Димитър Тасев, който е собственик на хотел „Рожена“ под Роженския манастир. Тасев стана 100% собственик на капитала на „Десилена“ заедно с признатите от Царевицата задължения към ЧЕЗ и НОИ. Впоследствие обаче едно след друго започнаха да изплуват все повече непогасени от него задължения – към ОББ, към частни лица, доставчици и др.
Новият собственик Димитър Тасев го дава под наем, през годините заведението многократно бе преименувано от всеки пореден нов наемател на „Мистик“, “Планета Пайнер”, клуб “Дали”, клуб “Оргазъм“ и др., но в града си остана известно с първото си име „Европа“.
Според търговския регистър фирма „Мидатас“ ЕООД, е на адрес на ул. „Стоимен Календерски“ 9, неин собственик е Юлиян Войнов, а не Димитър Тасев. Същият е продал и фирмата си и задълженията си на Юлиян Войнов.
Предстоящата процедура е резултат на банков кредит за същата сума, който от години тежи на заведението и го доведе до фалит. От 8 май до 8 юни заинтресованите лица ще могат да разгледат обекта.
Отварянето и обявяването на постъпилите оферти от евентуални кандидати и наддаването е насрочено за 11 юни в Районен съд- Благоевград.

 

Материалът С 40 хил. лева се срина цената на емблематичното заведение „Европа“ в Благоевград, никой не иска да го купи е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Многохиляден протест срещу САЩ в Истанбул

http://www.cross.bg/premestvaneto-beshe-drygi-1574750.html

/КРОСС/ Многохиляден протест срещу САЩ изпълни центъра на Истанбул. Повод за недоволството беше преместването на посолството на Вашингтон от Тел Авив в Йерусалим. Множеството носеше палестински знамена, както и антиамерикански и антиизраелски  плакати. Протести имаше и в други мюсюлмански страни. Всички те са против решението на Вашингтон да признае древния град за столица на Израел. Засега само Гватемала подкрепи американците в призивите им и други страни да преместят посолствата си в Йерусалим. Парагвай също се готви да го направи. В Европа темата предизвика напрежение. Румъния, Чехия и Унгария не се подписаха под документа, с който да бъде осъдено преместването. В резултат, той беше разпространен само като позиция на Федерика Могерини, а не на Европейския съюз.

Не достигат 80 млн. лева за онколекарства в Здравната каса

http://www.moreto.net/novini.php?n=374209

Недостиг в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - до края на годината се очертава дефицит от 80 млн. лева за онколекарства. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на фонда. Касата плаща на болниците около 35 млн.

Футболен мач блокира София

http://www.cross.bg/boyana-vecherta-stolitzata-1574746.html

/КРОСС/ Затворени улици и задръствания очакват тази седмица софиянци заради огромния брой делегации, които пристигат в столицата за неформалния Европейски съвет на 16 май и срещата ЕС - Западни Балкани на 17 май. В София ще има около 40 кортежа, за които ще трябва да бъдат осигурени трасета, ще се спира и движението около местата, в които ще са събитията. Булевардите, които свързват летище София с резиденция “Бояна”, “София Тех парк”, “Квадрат 500” и НДК, ще са най-проблемните трасета. Засилените мерки за сигурност започват още днес. Следобед пристига испанският премиер Мариано Рахой. Вечерта той ще има разговори с премиера Бойко Борисов в резиденция “Бояна”. Заради Рахой се забранява паркирането на бул. “Джеймс Баучер” между ул. “Златен рог” и бул. “Черни връх”. Вечерта в столицата е и дербито “Левски” - ЦСКА на националния стадион. Движението по улиците и булевардите около стадиона ще е забранено още от обяд. Най-натоварено ще е в сряда. Тогава в “Бояна” и “Квадрат 500” са организирани срещи на двете най-големи европейски партии - ЕНП и ПЕС. Възможно е спиране на движението около Паметника на Васил Левски в центъра на столицата. Вечерта затрудненията ще са пък по Цариградско шосе и на кръговото на 4-и километър

Задават се силни магнитни бури

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863050

Задават се силни магнитни бури
Засилена геомагнитна активност се очаква в следващите дни. Според руския институт „Лебедев" най-значителни слънчевите изригвания ще бъдат на 17 и 18 май, когато интензитетът на явлението ще достигне 5 по 10-степенната скала. Слънчевите бури могат да са опасни за хора с разклатено здраве. Лекари препоръчват приемане на повече течности,

8-месечно момиченце е сред загиналите палестинци в ивицата Газа

https://dnes.dir.bg/svyat/8-mesechno-momichentse-e-sred-zaginalite-palestintsi-v-ivitsata-gaza

Съветът за сигурност на ООН се събира, за да обсъди убийствата на десетки палестинци на границата с Израел

Нападателят, пробол с нож 18-годишен младеж, е криминално проявен

http://www.mediapool.bg/napadatelyat-probol-s-nozh-18-godishen-mladezh-e-kriminalno-proyaven-news279095.html

Мъжът, който наръга 18-годишен младеж с нож в тролейбус №7 в понеделник вечерта е криминално проявен и регистриран за притежаване на наркотици, съобщи бТВ. "Шофьорът е реагирал адекватно, като е затворил вратите, за да не избяга нарушителят", коментира Иво Василев, зам.-директорът на „Столичния електротранспорт”. Инцидентът е възникнал на столичната спирка "Опълченска" в посока "Люлин". Младежът направил забележка на група непълнолетни, които се хранели и плюели в превозното средство, като го замърсявали с люспи от семки.   При слизането си от тролея младежът бил прободен с нож от 33-годишния мъж, който "защитил" нарушителите, макар да не е бил част от тяхната групичка.

Предупреждение: Задават се силни магнитни бури

http://www.cross.bg/predyprezhdenie-zadavat-se-silni-magnitni-byri-1574749.html

/КРОСС/ Засилена геомагнитна активност се очаква в следващите дни. Според руския институт „Лебедев" най-значителни слънчевите изригвания ще бъдат на 17 и 18 май, когато интензитетът на явлението ще достигне 5 по 10-степенната скала. Слънчевите бури могат да са опасни за хора с разклатено здраве. Лекари препоръчват приемане на повече течности, а най-чувствителните към подобни явления не трябва да консумират алкохол и тежки храни.

Варна ще бъде домакин на българо-корейски форум

http://budnavarna.bg/34217-varna-shte-bade-domakin-na-balgaro-korejski-forum/

снимка: Будна Варна

На 18-ти май посланикът на Република Корея у нас Шин Бу-нам ще открие във Варна втората част от започващият на 16-ти май в София Българо-корейски форум, научи BudnaVarna.bg.

На събитието организирано със съдействието на „Търговска и индустриална камара на Република България и Република Корея“ ще бъдат корейски гости – експерти от Министерство на външните работи на Република Корея, зам. ректори от университети, директорът на КОТРА (Корейска агенция по търговия и инвестиции), Представители на корейската бизнес асоциация (Самсунг), директорът на Корейски институт по наука и технологии и др.

По време на събитието ще бъдат изнесени доклади и предстоят дискусии на теми свързани с укрепване на сътрудничество между бизнеса и университетите в азиатската държава. Ще се дискутира „Четвъртата индустриална революция“, както и въвеждането на блокчейн технологиите в индустрията и логистиката.

Това е вторият подобен форум, който се провежда във Варна, той се инициира от Посолството на Република Корея и от почетния консул на азиатската държава във Варна – Иво Михайлов. Събитието ще бъде с домакинството във Висше училище по мениджмънт (Конферентна зала, ул. Оборище 13а) между 9 и 12 часа в петък (18-ти май).

Срещата е отворена за всички бизнес, академични и НПО организации, които имат интерес към партньорство с компании и университети. Събитието ще бъде място за обмяна на контакти и идеи за развитие.

Форумът ще бъде сред последните инициативи на Посланик Шин Бу-нам, който ще напусне страната ни скоро и ще прекратява изцяло дипломатическата си дейност. Миналата седмица, той бе удостоен с Висшето държавно отличие – Орден Стара планина за изключителните заслуги на дипломата за развитието на двустранните отношения между Република България и Република Корея.

Материалът Варна ще бъде домакин на българо-корейски форум е публикуван за пръв път на Будна Варна.

ООН се събира извънредно заради убитите от израелската армия палестинци в Газа

http://nakratko.bg/category/25/159502/


Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание по повод насилието в Газа. Сблъсъци при протеста по повод откриването на американското посолство в Ерусалим доведоха до смъртта на десетки палестинци.

Нова среща на двете Корей утре

http://www.cross.bg/koreya-sreshta-severna-1574748.html

/КРОСС/ Двете Кореи се договориха да проведат среща на високо равнище утре. На нея ще бъде бъдат обсъдени необходими стъпки за изпълняване на обещанието за превръщане на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжия, предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике на южнокорейското министерство на националното обединение. По-рано днес представител на ведомството съобщи, че Северът е предложил на Юга преговори на високо равнище утре, предава ТАСС. В комюникето се уточнява, че срещата ще се състои в граничното село Панминчжон. Северна Корея ще изпрати 29 официални лица от различни сфери начело с председателя на Комитета за мирно обединение на страната И Сон-гуон. Петчленната южнокорейска делегация ще бъде оглавена от министъра на националното обединение Чо Мьон-кьон. Северна Корея е насрочила за 23-25 май закриването на своя ядрен полигон, за да изпълни обещанието си да спре с ядрените опити. Това ще стане след корейската среща на върха в Панминчжон на 27 април и преди предвидената на 12 юни в Сингапур историческа среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп. Северна Корея вече е започнала подготвителни дейности по закриването на полигона Пунгери, съобщи специализирана изследователска група към американския университет "Джон Хопкинс", цитирана от ТАСС

Спорт по тв: "Левски" - ЦСКА, още футбол от България, Англия и Холандия, тенис от Рим, колоездачни обиколки на Италия и Калифорния, NHL, NBA и билярд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6862686

Спорт по тв: "Левски" - ЦСКА, още футбол от България, Англия и Холандия, тенис от Рим, колоездачни обиколки на Италия и Калифорния, NHL, NBA и билярд                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Нападателят от тролея бил наркоман, жертвата без опасност за живота

https://frognews.bg/novini/napadateliat-troleia-bil-narkoman-jertvata-bez-opasnost-jivota.html

Нападателят на 18-годишния младеж в тролейбус №7 бил криминално проявен и регистриран за наркомания. Припомняме, че 33-годишният мъж атакува с нож младежа на столичната спирка „Опълченска” в посока „Люлин”.

Бащата на Меган Маркъл няма да бъде на сватбата й с принц Хари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6863045

Бащата на Меган Маркъл няма да бъде на сватбата й с принц ХариБроени дни преди сватбата на принц Хари и Мегън Маркъл, бащата на актрисата обяви, че няма да присъства на голямото събитие, предава БНТ. Причината е разкритие на таблоиди в Съединените щати, че той е нагласил привидно папарашки снимки, на които усилено се готви за сватбата на дъщеря си. На част от тях Томас Маркъл разглежда годежната фотосесия,

Благоустрояват градинката зад цветния пазар на „Чаталджа“

http://budnavarna.bg/34215-blagoustroyavat-gradinkata-zad-tsvetniya-pazar-na-chataldzha/

Благоустрояване на пространството зад цветния пазар на бул. „Чаталджа“ и бул. „Осми приморски полк“ планира Община Варна. Това става ясно от инвестиционното й предложение, представено пред Регионалната инспекция по околната среда и водите, научи BudnaVarna.bg.

Намерението на местната управа е пространството да се превърне в зона за отдих и рекреация с озеленяване, детска и спортна площадка.

Материалът Благоустрояват градинката зад цветния пазар на „Чаталджа“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Последни часове от издирването на Боян Петров

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/posledni-chasove-ot-izdirvaneto-na-boyan-petrov

В този момент вече се надяваме на чудо, призна членът на спасителния екип Кирил Петков

Мариян Бачев разсмя зрителите с виц

https://petel.bg/Mariyan-Bachev-razsmya-zritelite-s-vits__264617

Актьорът Мариян Бачев разсмя зрителите и водещите на предаването "Преди Обед" Деси и Сашо. Той и другата гост-коментаторка Силвия Томова п...

Сравниха Сашо Кадиев със Слави Трифонов. Вижте причината

https://petel.bg/Sravniha-Sasho-Kadiev-sas-Slavi-Trifonov--Vizhte-prichinata__264619

Водещият на предаването "Преди обед" Александър Кадиев бе сравнен с шоумена Слави Трифонов. Това направи гост-коментаторът Мариян Бачев. ...

DJ Станчо осъди държавата за ареста си миналото лято

https://petel.bg/DJ-Stancho-osadi-darzhavata-za-aresta-si-minaloto-lyato__264620

Никой не е протестирал против проверки в заведенията за документи и т.н. Напротив - ние всички сме за това. Но сме против това да се прави в ...

Илиан Илиев следи двама таланти

https://petel.bg/Ilian-Iliev-sledi-dvama-talanti__264621

Треньорът на Черно море Илиан Илиев следи внимателно изявите на юношите на клуба Николай Иванов и Валери Христов, във Втора лига. Какт...

Последни надежди за Боян Петров! Спасителният екип с изявление, намерили опаковки от храна

https://petel.bg/Posledni-nadezhdi-za-Boyan-Petrov--Spasitelniyat-ekip-s-izyavlenie--namerili-opakovki-ot-hrana__264622

Спасителният екип не губи надежда и изрази готовност да продължи да търси следа от Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите. Хеликопт...

От РИОСВ – Варна засега не коментират мора по делфините, „Петел“ очаква отговор по „официалния ред“

https://petel.bg/Ot-RIOSV-----Varna-zasega-ne-komentirat-mora-po-delfinite-----Petel----ochakva-otgovor-po----ofitsialniya-red---__264623

Проверяват ли държавните органи смъртта на делфините, изхвърлени на плажове във Варна в последните дни? И да го прави, официална информац...

„Фейсбук” спира временно около 200 приложения

http://nakratko.bg/category/25/159501/


„Фейсбук” спря около 200 приложения след обвиненията за злоупотреби с лична информация от консултантската компания „Кембридж Аналитика”, предаде ДПА.

Александър Велев кани радиа и телевизии в Правец на рождения си ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6862592

Александър Велев кани радиа и телевизии в Правец на рождения си ден“Ще работя”, така генералният директор на БНР Александър Велев ще посрещне рождения си ден днес. По негова покана у нас пристигат ръководителите на 11 обществени радиа и телевизии от Югоизточна Европа - Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора,

„Владиславово“ празнува три дни

http://budnavarna.bg/34213-vladislavovo-praznuva-tri-dni/

снимка: Будна Варна

За поредна година варненският район „Вл. Варненчик“ ще отбележи с богата програма празника си. Честванията са от 21 до 23 май, научи BudnaVarna.bg.

Организатори на проявите са районното кметство и читалище „П.Р.Славейков 1928”.

Предвиден е и съпътстващ футболен турнир на 18 май.

Програма:

21 май

10.30 ч.– Празничен водосвет и концертна програма – местността „Ментеше”

16.30 ч. – Откриване на детска картинна изложба с творби на лауреатите от конкурса „Децата на Владиславово рисуват” – Читалище „П.Р.Славейков 1928”

18.00 ч. – Празнично шествие (дефиле) – по бул.”Св.Елена” до Читалище „П.Р.Славейков 1928”

19.00 ч. – Тържествен концерт – Читалище „П.Р.Славейков 1928”

19.00ч.– Награждаване на победителите от конкурса „Пъстро и създадено с любов” – Читалище „П.Р.Славейков”

22 май

17.00 ч. – „Хорото ни събра“ – пред Читалище „П.Р.Славейков 1928”

18.00 ч. – Конкурс за красота „МИС ВЛАДИСЛАВОВО” – Читалище „П.Р.Славейков 1928”

23 май

18.00 ч. – Читалище „П.Р.Славейков 1928” – Празничен концерт, посветен на 24 май – Ден на славянската писменост и култура – Читалище „П.Р.Славейков 1928”

Съпътстващи мероприятия:

18 май

9.00 ч.– Футболен турнир – Стадион Владиславово

Материалът „Владиславово“ празнува три дни е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ексклузивно! Илко Стоянов напуска ОбС Благоевград, бил изчерпан и безполезен орган

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%81/

Общинският съветник Илко Стоянов хвърли оставка от ОбС Благоевград. Днес депозира заявление за прекратяване на правомощията си. Според него, общинския съвет е компрометиран орган, който не е допуснал под каквато и да е форма на управление на гражданите, референдум или общо събрание, за да изкажат мнението си за разкопките край Покровник.

Илко Стоянов твърди, че общинския съвет е безполезен и изчерпан орган и за него не е било самоцел да бъде общински съветник. Ето какво пише в писмото си Илко Стоянов:

„Днес подадох заявление за прекратяване на правомощията ми като общински съветник от Общински съвет – Благоевград. Бих искал изрично да Ви поясня, че това не е „оставка“, а прекратяване на участието ми в един компрометиран според мен орган на местно самоуправление, след отказа на общински съвет Благоевград да допусне каквато и да е форма на пряко управление на гражданите, било то референдум или общо събрание на населението.
Също така искам изрично да отбележа, че в конкретния случай не се касае до това какво е моето лично мнение и дали съм за запазване на „разкопките“ на място или продължаване на изграждането на магистралата по същото трасе. Не това е важното в случая, а принципното отношение на т.нар. „политически елит“ към обикновените жители в община Благоевград. Важното е, че този общински съвет на средата на своя мандат показа, че е откъснат от естествената си среда – жителите на община Благоевград. За пръв път от много години в Благоевград се появи обществена енергия, която можеше да бъде използвана не само за конкретния повод – запазването на предполагаемия античен град Скаптопара, а преди всичко като основа за създаването на диалог между местната власт и гражданското общество. Такъв диалог би довел до решаването и на редица други проблеми.

След като общинските съветници прецениха, че са „политическия елит“, който не се нуждае от помощта на обикновения избирател, а моето мнение беше точно обратното, публично заявих, че общинският съвет е изчерпан и безполезен орган. Да бъда общински съветник никога не е било самоцел за мен. Точно обратното, на абсолютно принципна основа, винаги съм защитавал обществения интерес и съм отстоявал собственото си мнение. Не твърдя, че това мнение всеки път е било правилно, но твърдя, че винаги е било МОЕТО, а не на някой друг, пуснато по вертикалата или договорено в задкулисие. Считам че в рамките на една последователна и честна политика към избирателите, думите следва да се подкрепят и от конкретни действия, поради което прекратявам участието си в управлението на община Благоевград. Това няма да промени добронамереното ми отношение или критичността ми към местната власт, но вече ще го правя като обикновен гражданин на общината.
И символично, и политически отправих послание за това, че гласът на хората не е достатъчно ценен. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на  общински съветник, защото този орган загуби правомощията си отдавна и пренебрегна всички форми на пряка демокрация.
Държа да отбележа още нещо, днес напускам управлението на града, но не и политиката, защото тя е единственият начин да работиш за хората и промяната. Въпросът бе в една кауза, която беше дефинирана. Надявам се, че моето оттегляне  да послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока.
Накрая бих искал да кажа, че Благоевград не е този красив и пълен със живот град, какъвто го помним отпреди години. И макар, че от местната власт се вършат много неща за красотата му, все по-осезаемо, от ден на ден се усеща липсата на съдържание, липсата на енергия в него. Промяната, няма да дойде отвън или отвисоко, тя може и е в задължение на всички благоевградчани. Искрено се надявам, когато му дойде времето, те да направят своя избор по такъв начин, че да зададат преди всичко нова посока и нова енергия за Благоевград.“

 

Материалът Ексклузивно! Илко Стоянов напуска ОбС Благоевград, бил изчерпан и безполезен орган е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ще се радваме на повече слънце и по-високи температури в следващите дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-se-radvame-na-poveche-slynce-i-po-visoki-temperaturi-v-sledvashtite-dni-2096993

Днес център на ниско налягане над Италия и западната част на Балканския полуостров носи гръмотевични бури и дъжд във вторник следобед и през нощта срещу сряда.
 

Това ли е най-лошата визия от червения килим в Кан? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tova-li-e-naj-loshata-viziia-ot-cherveniia-kilim-v-kan-snimki-2096986

Холивудската актриса Кристен Стюарт попадна на мерника на модните критици с избора си на тоалет, с който се появи на червения килим в Кан. img wide]33166561[/img]

След 75 години: Извадиха германския самолет "Месершмит" край Самоков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863043

След 75 години: Извадиха германския самолет "Месершмит" край СамоковГермански самолет "Месершмит" извадиха военни край самоковското село Марица, съобщи Би Ти Ви в "Тази сутрин". Багерист съвсем случайно попаднал на тази находка, докато копаел, за да отводни ягодова нива. Според военни самолетът е паднал пред 1944 г,, загинал е и българският пилот. Машината е подарък на страната ни от 40-те години.

Оперираха наръгания в тролей младеж, животът му не е в опасност

https://offnews.bg//112/operiraha-naragania-v-trolej-mladezh-zhivotat-mu-ne-e-v-opasnost-680636.html

Наръганият в тролей в София 18-годишен младеж бе опериран. Животът му е вън от опасност, съобщиха от "Пирогов" тази сутрин.

Той е приет вчера в 18:30 ч. с прободна рана в областта на гръдния кош, отведен е в противошокова зала, където са извършени комплекс от спешни диагностични мероприятия, диагностицирани са характерът и степента на увреждане, след което е приведен в операционната.

Отстранени са вероятностите за прогресиране на увреждането.

Състоянието му е стабилно, няма непосредствена заплаха за живота му.

Младежът е контактен, в съзнание.

Той бе наръган от 33-годишен мъж в тролейбус №7. Младежът пътува със 17-годишната си приятелка, когато вижда група деца, които люпят семки и пускат обелките по пода. Прави им забележка, но в този момент 33-годишният се намесва, стига се до спречкване и изведнъж младежът извиква: "Прободоха ме".

Тролеят спира на ъгъла на ул. "Опълченска" и бул."Сливница". Момчето и приятелката му са откарани в "Пирогов".

Нападателят е заловен от органите на реда. На мястото има около 4 шишета метадон и окървавен нож.

Нападателят в тролея – криминално проявен

http://www.cross.bg/mladezh-kriminalno-troleya-1574745.html

/КРОСС/ 33-годишният мъж, който наръга 18-годишен младеж с нож в тролейбус №7 вчера е криминално проявен и регистриран за наркомания. „Шофьорът е реагирал адекватно, като е затворил вратите, за да не избяга нарушителят”, коментира зам.-директорът на „Столичния електротранспорт” Иво Василев. Инцидентът е възникнал на столичната спирка „Опълченска” в посока „Люлин”. Младеж направил забележка на група непълнолетни, които се хранели и плюели в превозното средство, като го замърсявали с люспи от семки.   При слизането си от тролея въпросният младеж бил прободен с нож от друг мъж, който „защитил” нарушителите, макар да не е бил част от тяхната групичка.

Жълт код за валежи и гръмотевични бури в областите Видин, Монтана и Враца

http://nakratko.bg/category/58/159500/


Следобед над Западна и Централна България ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, и условия за градушки.

"Тренд": 70% от българите искат Македония в ЕС, 45% “пускат” и Албания

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6862615

"Тренд": 70% от българите искат Македония в ЕС, 45% “пускат” и АлбанияДо 10 години Западните Балкани ще бъдат в съюза, смятат 43 на сто Българите подкрепят интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство. Това се вижда от данни от проучване на изследователски център Тренд по поръчка на “24 часа”.

Омбудсманът №1 сред институциите с 66%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6862620

Омбудсманът №1 сред институциите с 66%Полиция и прокуратура вдигат с 5% симпатизантите си вероятно заради случая “Иванчева” Един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС е да поставим въпроса за интеграцията на Западните Балкани отново на масата. Именно поради тази причина от изследователски център “Тренд” решихме да разберем какво мислят и българите по този

Маркират за синя зона, вижте къде ще е забранено паркирането през следващите два дни

http://budnavarna.bg/34211-markirat-za-sinya-zona-vizhte-kade-shte-e-zabraneno-parkiraneto-prez-sledvashtite-dva-dni/

снимка: Будна Варна

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна днес и утре (15-ти и 16-ти май) ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Одесос“, „Тича“, Хан Крум“, „Сан Стефано“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“, за BudnaVarna.bg.

За времето от 7.00 до 19.30 часа, спирането на моторно-превозни средства в района ще бъде забранено.

От общинската фирма призовават гражданите да преместят автомобилите си.

Материалът Маркират за синя зона, вижте къде ще е забранено паркирането през следващите два дни е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Влиза в сила забраната за строителство в курортите край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374207

От днес 15-ти май влиза в сила забраната за извършването на всички видове строителни и монтажни работи на територията на комплексите „Златни пясъци“, Св. Св. Константин и Елена“, КК „Чайка“, КЗ „Прибой“, курортна зона - местност „Манастирски рид“.

Работодатели обсъждат икономическото и социалното сближаване на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863039

Работодатели обсъждат икономическото и социалното сближаване на Западните БалканиКонференция за икономическото и социалното сближаване в региона на Западните Балкани ще събере днес работодателски, синдикални и граждански организации в хотел "Маринела" в София от 9.00 часа. Форумът е организиран от Европейския икономически и социален комитет /ЕИСК/ и Програмата за техническа помощ и обмен на информация на Европейската комисия,

Без вода във Варна – 15 май 2018

http://budnavarna.bg/34209-bez-voda-vav-varna-15-maj-2018/

снимка: Будна Варна

Няколко района във Варна ще са без вода днес поради аварии, съобщиха от ВиК-дружеството за BudnaVarna.bg.

– кв. „Младост“, абонатите от бл. 152 до бл. 155 до около 14.00 часа.

– абонатите около бившето читалище „Маяковски“ до около 16.00 часа.

Материалът Без вода във Варна – 15 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Нападателят в тролея – криминално проявен и регистриран за наркомания

http://nakratko.bg/category/60/159499/


33-годишният мъж, който наръга 18-годишен младеж с нож в тролейбус №7 вчера е криминално проявен и регистриран за наркомания. „Шофьорът е реагирал адекватно, като е затворил вратите, за да не избяга нарушителят”, коментира зам.

Болница в Ямбол събира по 30 лв. за застраховка от пациентите

http://www.cross.bg/bolnitzata-slyzhiteli-yambol-1574744.html

/КРОСС/  Служители на Кардиологична клиника в Ямбол събират по 30 лева от пациентите, без да ги информират, че става дума за доброволна застраховка. Това твърдят болни и техните близки съобщава bTV. Парите били искани на регистратурата като такса. От клиниката отричат.  Застраховката е за злополука или заболяване по време на лечение, а служители на клиниката действат като застраховател и искат пари без да обяснят, че става дума за доброволна застраховка. Една от медицинските сестра-застраховател твърди, че така болницата покрива разходите си по решение на ръководството. Намесват се обаче други служители, които отричат казаното. Според медицинския директор на болницата служител на застрахователното дружество, а не сестри са събирали парите. „Има открит офис на застрахователно дружество, но това по никакъв начин не е обвързано с хоспитализацията и кардиологичната болница не събира такси за застраховки”, твърди д-р Бистра Пешева, медицински директор МБАЛ по кардиология – Ямбол. В застрахователното дружество обаче твърдят, че  единствените застрахователи в болницата са медицинските служители. Пациент е подал жалба в РЗИ – Ямбол, но след проверка те приемат становището на болницата, че техни служители не сключват застраховки.  

AFP: САЩ са блокирали искане за разследване на сблъсъците в Ивицата Газа

https://offnews.bg//sviat/afp-sasht-sa-blokirali-iskane-za-razsledvane-na-sblasatcite-v-ivitcat-680635.html

САЩ са блокирали приемането от Съвета за сигурност на ООН на комюнике, призоваващо за независимо разследване на смъртоносните сблъсъци в Ивицата Газа вчера, предаде AFP, като се позова на дипломатически източници.

В отхвърления текст Съветът за сигурност изразява "своето възмущение и печал от смъртта на цивилни палестинци, упражняващи правото си на мирен протест" и настоява за "независимо и прозрачно разследване" на трагичните събития.

"Съветът за сигурност потвърждава, че всяко решение или действие, което претендира да променя характера, статута или демографския състав на свещения град Йерусалим няма никакви никакви правни последици... и трябва да бъде анулирано в съответствие със съответните резолюции на Съвета за сигурност".

Над 40 000 палестинци са участвали вчера според данни на израелската армия в протести в Ивицата Газа край границата с Израел срещу преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим.

По последни данни израелските въоръжени сили са убили 58 и са ранили 2771 палестинци, съобщи Министерството на здравеопазването на контролираната от Хамас палестинска територия, цитирано от ДПА. 1373 от пострадалите са получили огнестрелни рани.

Починало е и бебе, обгазено от сълзотворен газ.

„Фейсбук” спира временно около 200 приложения

http://www.cross.bg/prilozheniya-informatziya-kembridzh-1574743.html

/КРОСС/ „Фейсбук” спря около 200 приложения след обвиненията за злоупотреби с лична информация от консултантската компания „Кембридж Аналитика”, предаде Ройтерс. След като източник от „Кембридж Аналитика” заяви, че компанията неправомерно е използвала данните на милиони потребители на социалната мрежа за кампанията за брекзит и предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп, през март директорът на „Фейсбук” Марк Зукърбърг обяви, че ще има разследване, както и проверка на външните приложения. Процесът на разследване е в пълен ход, заявиха от „Фейсбук”. В обхвата на разследването са попаднали хиляди приложения, „а около 200 са временно спрени – в очакване на по-задълбочено разследване дали чрез тях не е злоупотребявано с данни”, допълни компанията. „Където открием доказателства, че едни или други приложения наистина са злоупотребявали с лична информация, ще ги забраним и ще уведомяваме хората. На хората ще бъде показвано дали те или техни приятели са инсталирали приложение, чрез което да е злоупотребявано с информация преди 2015 г., точно както направихме в случая с „Кембридж Аналитика”.

Последните издирващи Боян Петров се очаква да слязат в базовия лагер на Шиша Пангма

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/15/3178885_poslednite_izdirvashti_boian_petrov_se_ochakva_da/?ref=rss


Китайските спасители, участващи в издирването на алпиниста Боян Петров, не са се прибрали още в базовия лагер, а са пренощували в Лагер 1 под Шиша Пангма. Това съобщи Деян Петков от екипа на алпиниста в България. Следващата цел на екипа е да огледа и района на Лагер 1 за следи от алпиниста.<br /><br />Вчера екипът на алпиниста обяви, че издирването по въздух се прекратява. Основната причина за това е невъзможността на хеликоптерите да летят заради лошото време. То принуди и малкото...

Фейсбук спря близо 200 приложения заради разследването за измама с лични данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863033

Фейсбук спря близо 200 приложения заради разследването за измама с лични данни
Фейсбук спря около 200 приложения след обвиненията за злоупотреби с лична информация от консултантската компания "Кембридж Аналитика" (КА), предаде ДПА. След като източник от КА заяви, че компанията неправомерно е използвала данните на милиони потребители на социалната мрежа за кампанията за Брекзит и предизборната кампания на президента на САЩ

Без следи от Боян Петров около лагер 1, акцията продължава още ден

http://www.mediapool.bg/bez-sledi-ot-boyan-petrov-okolo-lager-1-aktsiyata-prodalzhava-oshte-den-news279094.html

Операцията по издирването на Боян Петров приключи без успех и във вторник, съобщи Кирил Петков, който е част от екипа на българския алпинист, който за последно бе видян на 3 май да атакува сам хималайския връх Шиша Пангма. Пред бТВ Петков обясни, че акцията ще продължи поне още един ден. Той каза, че китайските спасители са претърсили за следи от алпиниста в района на Лагер 1, но отново не са открили нищо. "Утре денят ще е много хубав, ще е ясно и един допълнителен оглед на планината винаги е плюс", посочи Кирил Петков, който се намира в Хималаите. Той допълни, че продължава да се обследва територията между базовия лагер и Лагер 1. Проверяват се всички места, на които не е обърнато внимание преди това. Всички участници в издирването вече се намират в базовия лагер, обяви Деян Петков от екипа на алпиниста, цитиран от "Дневник". До момента единствената открита следа от Петров е инсулинът му. Той е бил намерен в района на Лагер 3 (7500 м) от китайски катерачи. В следващите дни от екипа на Боян Петров ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла издирвателната операция. Радослава Ненова: Планината го искаше за себе си, аз - за мене "Може да е хлътнал в пукнатина, което се случва доста често всъщност. Има различни начини, които могат да те спасят от пропадане, но така или иначе не можем да знаем какво се е случило – дали е в цепнатина, дали е скрит в някоя пещера и да изчаква", каза партньорката на алпиниста Радослава Ненова. Тя допуска, че може би само в началото е имал сили и се е скрил, но ако се е случило това, той е трябвало да е слязъл досега. "Сега шансът е просто толкова минимален!... Но като не знам какво се е случило, не съм аз Господ да раздавам шансове на хората - дали да са живи или не. Аз съм се хванала за надеждата, не за факти", каза още съпругата му. "Със сигурност знаех, че много хора го харесват, но сега аз денонощно поучавам съвети, съобщения, всякакви варианти на помощ, свързват се с мен от различни точки на света и ми дават варианти за маршрута – неща, които можем да правим", каза още жената на алпиниста. "Не мисля, че може да го е страх – той не се страхува в планината. На нас ни изглежда рисково и опасно, но той там си беше щастлив", допълни тя. Каза, че дори не е знаела, че Китай и Непал са в по-особени отношения и двете държави не знаели как да реагират на молба на трета страна да се обединят в името на нещо. "Хората виждат нещо като "Биг брадър" тече на екрана, включват се, изключват се... Но реално смислените хора са малко, които знаят за какво става въпрос", каза още Радослава Ненова. Според нея без инсулин може да останеш жив достатъчно дълго. На въпрос как вижда бъдещето, Радослава Ненова каза, че със сигурност с детето ще отидат до базовия лагер след време. "За мен това беше една битка с планината – тя го искаше за себе си, аз за мен. И не спирахме с нея да се надиграваме.Ние сме много малки, за да можем да спорим с нея. Ако тя е решила...Аз не се сърдя на планината", каза жената на Боян Петров. Атанас Скатов: Не знаех какво се случва Докато спасителите издирват Боян Петров на Шиша Пангма, друг известен български алпинист Атанас Скатов успя в неделя да покори осемхилядника Чо Ойо без шерпи и кислород. В сърцераздирателно послание в социалните мрежи Скатов разкри, че неговият екип е скрил от него какво се случва с Петров. "На 13.05 след слизането ми на лагер 2 научих от Мария Илиева в разговор по сателитния ми телефон за изчезването на Боян Петров. Отначало не повярвах и ми трябваше малко време да асимилирам какво ми говори. Реших, че е станала някаква грешка и тя не е разбрала добре. След уточнение за това от колко време той липсва започнах да осъзнавам какво се случва. Разбрах, че са скрили тази информация от мен, за да не ме притесняват по време на атаката ми към връх Чо Ойо", пише Скатов. Той казва, че Боян Петров е човекът, от когото се е учил и вдъхновявал. "(След изкачването на Чо Ойо без кислоред и шерп - б.р.) Мога да оценя още повече, това, което е направил той вече 10 пъти по всичките тези осемхилядника. Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп в момент, в който да не може да реагира. Той не се страхуваше от нищо! Поклон, Бояне! Пред силата на духа ти и целеустремеността ти. Пред волята и безстрашието ти! Нека Бог даде сила на близките му. Моите съболезнования! Осиротях. Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че...... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата и точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!", пише Скатов. Българинът е изкачвал Еверест два пъти, но това ще бъде първият му опит без шерп и кислород.

Последен ден на акцията по търсенето на Боян Петров

http://www.mediapool.bg/posleden-den-na-aktsiyata-po-tarseneto-na-boyan-petrov-news279094.html

Днес е последния ден на акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров, който изчезна в Хималаите в опит да покори осем хилядника Шиша Пангма. Това каза жената, с която той живее на семейни начала, Радослава Ненова пред бТВ. Китайските спасители ще огледат места на сателитната снимка – сенчести и други, които не са проверени, след като в понеделник непалските шерпи прекратиха търсенето, заради лошите метеорологични условия. Всичките места, кито ще бъдат проверени са между базовия лагер и лагер 1. "Може да е хлътнал в пукнатина, което се случва доста често всъщност.Има различни начини, които могат да те спасят от пропадане, но така или иначе не можем да знаем какво се е случило – дали е в цепнатина, дали е скрит в някоя пещера и да изчаква", каза РадославаНенова. Тя допуска, че може би само в началото е имал сили и се е скрил, но ако бурята е била причинае трябвало да е слязъл досега. "Сега шансът е просто толкова минимален!... Но като не знам какво се е случило, не съм аз Господ да раздавам шансове на хората - дали да са живи или не.Аз съм се хванала за надеждата, не за факти", каза още съпругата му. "Със сигурност знаех, че много хора го харесват, но сега аз денонощно поучавам съвети, съобщения, всякакви варианти на помощ, свързват се с мен от различни точки на света и ми дават варианти за маршрута – неща, които можем да правим", каза още жената на алпиниста. "Не мисля, че може да го е страх – той не се страхува в планината. На нас ни изглежда рисково и опасно, но той там си беше щастлив", допълни тя. Каза, че дори не е знаела, че Китай и Непал са в по-особени отношения и двете държави не знаели как да реагират на молба на трета страна да се обединят в името на нещо. "Хората виждат нещо като "Биг брадър" тече на екрана, включват се, изключват се... Но реално смислените хора са малко, които знаят за какво става въпрос", каза още Радослава Ненова. Според нея без инсулин може да останеш жив достатъчно дълго. На въпрос как вижда бъдещето, Радослава Ненова каза, че със сигурност с детето ще отидат до базовия лагер след време. "За мен това беше една битка с планината – тя го искаше за себе си, аз за мен. И не спирахме с нея да се надиграваме.Ние сме много малки, за да можем да спорим с нея. Ако тя е решила...Аз не се сърдя на планината", каза съпругата на Боян Петров. В понеделник хеликоптерите не успяха да се включат в издирването на алпиниста заради лошотовреме.Спасителите откриха вещи на Боян Петров в лагер 3 и се върнаха в базовия лагер. Прогнозата за вторник е за влошаване на времето в района. В следващите дни от екипа на българина ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла спасителната операция. Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Последен ден на акцията за спасяването на алпиниста Боян Петров

http://www.mediapool.bg/posleden-den-na-aktsiyata-za-spasyavaneto-na-alpinista-boyan-petrov-news279094.html

Днес е последния ден на акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров, който изчезна в Хималаите в опит да покори осем хилядника Шиша Пангма. Това каза жената, с която той живее на семейни начала, Радослава Ненова пред бТВ. Китайските спасители ще огледат места на сателитната снимка – сенчести и други, които не са проверени, след като в понеделник непалските шерпи прекратиха търсенето, заради лошите метеорологични условия. Всичките места, кито ще бъдат проверени са между базовия лагер и лагер 1. "Може да е хлътнал в пукнатина, което се случва доста често всъщност.Има различни начини, които могат да те спасят от пропадане, но така или иначе не можем да знаем какво се е случило – дали е в цепнатина, дали е скрит в някоя пещера и да изчаква", каза РадославаНенова. Тя допуска, че може би само в началото е имал сили и се е скрил, но ако бурята е била причинае трябвало да е слязъл досега. "Сега шансът е просто толкова минимален!... Но като не знам какво се е случило, не съм аз Господ да раздавам шансове на хората - дали да са живи или не.Аз съм се хванала за надеждата, не за факти", каза още съпругата му. "Със сигурност знаех, че много хора го харесват, но сега аз денонощно поучавам съвети, съобщения, всякакви варианти на помощ, свързват се с мен от различни точки на света и ми дават варианти за маршрута – неща, които можем да правим", каза още жената на алпиниста. "Не мисля, че може да го е страх – той не се страхува в планината. На нас ни изглежда рисково и опасно, но той там си беше щастлив", допълни тя. Каза, че дори не е знаела, че Китай и Непал са в по-особени отношения и двете държави не знаели как да реагират на молба на трета страна да се обединят в името на нещо. "Хората виждат нещо като "Биг брадър" тече на екрана, включват се, изключват се... Но реално смислените хора са малко, които знаят за какво става въпрос", каза още Радослава Ненова. Според нея без инсулин може да останеш жив достатъчно дълго. На въпрос как вижда бъдещето, Радослава Ненова каза, че със сигурност с детето ще отидат до базовия лагер след време. "За мен това беше една битка с планината – тя го искаше за себе си, аз за мен. И не спирахме с нея да се надиграваме.Ние сме много малки, за да можем да спорим с нея. Ако тя е решила...Аз не се сърдя на планината", каза съпругата на Боян Петров. В понеделник хеликоптерите не успяха да се включат в издирването на алпиниста заради лошотовреме.Спасителите откриха вещи на Боян Петров в лагер 3 и се върнаха в базовия лагер. Прогнозата за вторник е за влошаване на времето в района. В следващите дни от екипа на българина ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла спасителната операция. Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.  

Спасителната операция за алпиниста Боян Петров приключва

http://www.mediapool.bg/spasitelnata-operatsiya-za-alpinista-boyan-petrov-priklyuchva-news279094.html

Очаква се днес да бъде обявен края на спасителната акция за алпиниста Боян Петров. В понеделник хеликоптерите не успяха да се включат заради лошо време. Спасителите откриха вещи на Боян Петров в лагер 3 и се върнаха в базовия лагер. Прогнозата за вторник е за влошаване на времето в района. В следващите дни от екипа на българина ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла спасителната операция. Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Прокуратурата в Разград предаде на съд кмета на село Бели Лом за документно престъпление

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a/

Кметът на село Бели Лом Мейнур А. е била предадена на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Разград. 57-годишната подсъдима ще отговаря за документно престъпление при издаване на удостоверения за наследници по член 311, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние, съобщи пресцентърът на прокуратурата. На 7 октомври 2014 г. и на […]

"Тренд": Българите най-силно подкрепят Македония и Сърбия в ЕС

http://clubz.bg/67854-trend_bylgarite_naj_silno_podkrepqt_makedoniq_i_syrbiq_v_es

Българите подкрепят най-силно приемането на Македония и Сърбия в Европейския съюз, а най-слабо - еврочленството на Албания и Косово. Това показват данните от представително за населението на България на възраст над 18 г. проучване на "Тренд", при което от 2 до 10 май са интервюирани 1009 души.

В навечерието на срещата в София ЕС-Западни Балкани, социолозите са тествали отношението на българите към интеграцията в ЕС на различни страни от Западните Балкани. Най-силна подкрепа се изразява за приемането на Македония (70%) и Сърбия (67%), като обяснението тук се корени най-вече в културната ни и религиозната ни близост с тези държави, коментират от "Тренд". Най-слаба е подкрепата да влязат в ЕС за Албания (45%) и Косово (42%), но въпреки това е по-висока в сравнение с мненията тези страни да не се приемат в европейското семейство.

Евроинтеграцията на шестте държави от Западните Балкани (Македония, Сърбия, Косово, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина) беше обявена за приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. В началото на годината еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви в интервю за агенция Ройтерс, че Сърбия и Черна гора вероятно ще станат следващите държави членки на ЕС до 2025 г.

До 10 години Западните Балкани ще бъдат в съюза, смятат 43 на сто от анкетираните от "Тренд" български граждани.

60% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Само 16% са на обратното мнение. Близо една четвърт пък са тези, които не знаят или не могат да преценят.

Половината от интервюираните смятат, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в ЕС, а само 18% са на обратното мнение. Сходни са и дяловете (52%) на тези, които са убедени, че приемането на страните от региона ще се отрази положително на България.

58% от българите са на мнение, че България трябва да помага на страните от Западните Балкани за приемането им в Европейския съюз, а 45% смятат, че страната ни е способна да го прави.

Омбудсман и президент с най-висока подкрепа

При оценките за работата на основните институции в България не се отчитат съществени промени. Продължава умереният ръст в подкрепата за омбудсмана, като положителната оценка за работата й достига този месец до 66% и отрежда първо място. Президентът се нарежда веднага след това с 63% положителна оценка за работата си.

За пореден месец не се отбелязва динамика в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ продължава да държи дистанция от близо 4% пред основния си опонент БСП.

Полиция и прокуратура вдигат с 5% симпатизантите си вероятно заради случая "Иванчева". Трета политическа сила остава ДПС (6.4%) с минимална преднина пред “Обединени патриоти” (5.3%). Наскоро формираната коалиция "Демократична България" от партиите “Да, България”, ДСБ и “Зелените" е пета политическа сила, според анкетираните.

Фейсбук спира временно около 200 приложения

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/feysbuk-spira-vremenno-okolo-200-prilozheniya

Мерките се предприемат заради разследването за злоупотреби с лична информация

Преглед на печата

http://www.cross.bg/vestnik-ytochnyava-pishe-1574742.html

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова е задминала по рейтинг президента Румен Радев, показват данни от ново проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". Институцията на обществения защитник е номер едно сред институциите като събира 66% одобрение, а държавният глава - 63 на сто. 70% от българите одобряват приемането на Македония в ЕС, показва още проучването. "24 часа" съобщава още, че "депутатите вземат по-малко, милионерите стават повече". Изданието обяснява, че заплатите на народните представители намаляват средно със 195 лева месечно, а на президента - с над 580 лева. Причината е в обявената от НСИ средна заплата за март в обществения сектор, от която се изчисляват заплатите им, която е намаляла в сравнение с декември. В същото време в българските банки са били открити 54 нови банкови сметки с по 1 милион или повече левове в тях, показват данните на БНБ. Така общият брой на милионерските сметки вече е 816, уточнява "24 часа". Медиците от врачанската болница се вдигнаха на бунт заради забавените с три месеца заплати, пише вестник "Дума". Недоволни хвърлиха яйца по заместник-министър Жени Начева, която вчера отиде в лечебното заведение да представи новия директор. От МЗ за пореден път обещаха спешно решаване на проблемите на болницата, която има дългове за милиони, уточнява "Дума". "Поредните близо 40 хил

Българската църква няма да изпрати представител за 1000-годишнината на Охридската архиепископия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863025

Българската църква няма да изпрати представител за 1000-годишнината на Охридската архиепископияБългарската православна църква няма да изпрати свой представител за честванията в Македония за 1000-годишнината  на Охридската архиепископия, реши  Светият Синод. Ето и цялото решение на Българската православна църква:  "По повод постъпило писмо, вх. № 231/09.05.2018 г., на Македонския Архиепископ Стефан,

Жълт код за валежи и гръмотевични бури в областите Видин, Монтана и Враца

http://www.cross.bg/valezhi-gradysa-grumotevitzi-1574738.html

/КРОСС/ Следобед над Западна и Централна България ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, и условия за градушки. По-значителни количества се очакват в областите Видин, Монтана и Враца, където са обявени предупреждения от първа степен.  Максималните температури ще са предимно между 23 и 28 градуса, в София- 22. В планините също ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и до умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17 градуса, на 2000 метра – около 9. През следващите дни ще има и слънчеви часове, и превалявания с гръмотевични бури, и градушки. Сутрин времето ще е по-спокойно, а през втората половина на деня ще вали. Утре се очакват валежи главно в западните и централни райони от страната, в четвъртък - в източните. Температурите ще останат без съществена промяна, максимални между 23 и 28 градуса.

Фотографии на Симон Варсано показват, че за всеки има място на света

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/05/15/3178861_fotografii_na_simon_varsano_pokazvat_che_za_vseki_ima/?ref=rss


Близо 60 фотографии от ежедневието на различни обикновени хора от Португалия, Англия, Холандия, Мароко и Турция ще бъдат показани в пространството "Фото синтесис" в София тази сряда от 19:00. Техен автор в фотографът Симон Варсано.<br /><br />Той е уловил кадрите, включени в изложбата, по време на различни свои пътувания по различни поводи в последните 5 години. Между тях няма нищо общо - просто хора, движещи се свободно из града. Макар и ефект да не е търсен, такъв е...

Щатите отхвърлиха текст на Съвета за сигурност за независимо и прозрачно разследване на случая в Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863027

Щатите отхвърлиха текст на Съвета за сигурност за независимо и прозрачно разследване на случая в ИзраелСъединените щати са блокирали приемането от Съвета за сигурност на ООН на комюнике, призоваващо за независимо разследване на смъртоносните сблъсъци в ивицата Газа вчера, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници. В отхвърления текст Съветът за сигурност изразяваше "своето възмущение и печал от смъртта на цивилни палестинци,

ООН се събира извънредно заради насилието в Газа

http://www.cross.bg/palestintzi-izrael-erysalim-1574737.html

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание по повод насилието в Газа. Сблъсъци при протеста по повод откриването на американското посолство в Ерусалим доведоха до смъртта на десетки палестинци. По последни данни най-малко 55 палестинци са убити и над 2700 са ранени. Тези сблъсъци са смятани за най-смъртоносните след войната между Израел и „Хамас” през 2014 г. Вчера американското посолство в Израел беше официално преместено от Тел Авив в Ерусалим. Този ход разгневи палестинците, които искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата палестинска държава. Събитията съвпаднаха и с кулминацията на 6-седмичните протести на палестинци, организирани от „Хамас”.

В надпреварата за безжичен интернет участват 222 български общини

http://www.mediapool.bg/v-nadprevarata-za-bezzhichen-internet-uchastvat-222-balgarski-obshtini-news279093.html

В 14 часа на 15 май започва онлайн кандидатстването за финансиране на проекти по инициативата на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Очаква се 222 български общини, което е 84% от общия брой, да участват в първия конкурс по инициативата. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е във всекидневна връзка с представителите на местните власти за уточняване на процедурите по кандидатстване. В резултат, документите на много общини вече са качени в онлайн платформата и на 15 май само ще трябва само да бъде натиснат съответния бутон за кандидатстване. Това е от много голямо значение, защото принципът, на който ще се отпуска финансиране е "първи дошъл, първи обслужен". Инициативата на Еврокомисията беше официално представена през март от еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. До този момент над 17 270 общини от цяла Европа са се регистрирали в онлайн платформата. В рамките на първия конкурс ще бъдат финансирани около 1000 общини.

222 български общини участват в надпреварата за безжичен интернет

http://www.mediapool.bg/222-balgarski-obshtini-uchastvat-v-nadprevarata-za-bezzhichen-internet-news279093.html

В 14 часа на 15 май започва онлайн кандидатстването за финансиране на проекти по инициативата на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Очаква се 222 български общини, което е 84% от общия брой, да участват в първия конкурс по инициативата. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е във всекидневна връзка с представителите на местните власти за уточняване на процедурите по кандидатстване. В резултат, документите на много общини вече са качени в онлайн платформата и на 15 май само ще трябва само да бъде натиснат съответния бутон за кандидатстване. Това е от много голямо значение, защото принципът, на който ще се отпуска финансиране е "първи дошъл, първи обслужен". Инициативата на Еврокомисията беше официално представена през март от еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. До този момент над 17 270 общини от цяла Европа са се регистрирали в онлайн платформата. В рамките на първия конкурс ще бъдат финансирани около 1000 общини.

Родени на 15 май

http://www.cross.bg/lekarite-pleven-zhyrnalist-1574741.html

/КРОСС/ Джема Грозданова, депутат от ГЕРБ в 44-ото НС Михаела Филева, певица Евелин Костова, актриса Константин Семерджиев (Коко Тайсъна), боксьор Маргарита Попова, юрист, заместник-председател и главен секретар на БСК, вицепрезидент на България (2012- 2017), бивш министър на правосъдието Пламена Апостолова, член на ВСС Славчо Николов, музикант от Б.Т.Р. Тодор Кирков, спортен журналист Проф. Георги Байчев, специалист по хирургия и онкология към ВМА, отличен с приз "Лекарите, на които вярваме" Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, управител на болница "Света Марина"- Плевен, почетен ректор на МУ - Плевен, член на лигата "Лекарите, на които вярваме" Александър Велев, журналист, генерален директор на БНР  

Преглед на печата - 15 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374206

24 часа: Депутатите вземат по-малко, милионерите стават повече Заплатите на народните представители намаляват средно със 195 лв. месечно, а на президента - с над 580 лв. Причината е в обявената от НСИ средна заплата за март в обществения сектор, която е намаляла в сравнение с тази през декември.

Credissimo подари нови спортни площадки на жителите на София

https://dnes.dir.bg/ikonomika/credissimo-podari-novi-sportni-ploshtadki-na-zhitelite-na-sofiya

Жителите на три столични квартала ще се радват на мултифункционални съоръжения за фитнес, като част от кампанията „Credissimo и шампионите на България - Заедно сме първи!“

Майк Пенс: Тръмп е най-големият защитник на Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863020

Майк Пенс: Тръмп е най-големият защитник на ИзраелАмериканският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че президентът Доналд Тръмп е направил за една година повече от всеки свой предшественик през последните 70 години, за да сближи САЩ и Израел, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. На тържество във Вашингтон по случай Деня на независимостта на Израел Пенс нарече Тръмп "най-големия защитник,

Намушканото в тролейбус момче остава в болница (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863021

Намушканото в тролейбус момче остава в болница (Видео)Момчето, което беше намушкано с нож в тролей №7 в София в понеделник, остава в болница, предаде NOVA.  17-годишният Борислав си навлякъл гнева на нападателя, след като направил забележка на група момчета да не плюят семки по пода на тролейбуса. Сега е в „Пирогов” с рана в областта на

Новите правила за личните данни: мълчанието не е съгласие

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/15/3178485_shto_e_to_suglasie_i_profilirane_spored_novite_pravila/?ref=rss


Идната седмица в ЕС влиза в сила най-мащабната реформа за защита на потребителите от повече от двадесет години насам - Общият регламент за защита на личните данни (GDPR).<br /><br />Досегашната европейска директива за защита на личните данни бе от 1995 г. За тези двадесетина години интернет стана масово достъпен, социалните мрежи изгряха и някои започнаха да залязват, а интернетът на нещата е на път да навлезе в живота на обикновения човек. Ето защо беше крайно време да се създаде...

Предстоящи събития в страната за 15 май

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1574740.html

/КРОСС/ *** София. От 14.30 часа държавният глава Румен Радев ще проведе среща на „Дондуков" 2 с председателя на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене. *** Стражица. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в традиционните Каралийчеви дни в град Стражица. От 10.30 часа в парк „Красива България" ще бъде открит „Карнавалът на приказките". По-късно през деня вицепрезидентът ще посети село Велчево, област Велико Търново. В 13.00 часа в НЧ „Светлина - 1892" Илияна Йотова ще разговаря с жителите на селото и ще се запознае с етнографската експозиция и библиотеката. *** София. В резиденция „Бояна" министър председателят Бойко Борисов ще се срещне с испанския премиер Мариано Рахой. *** Бургас./к. к. „Слънчев бряг". От 10.00 часа министрите на околната среда и водите Нено Димов и Николина Ангелкова ще посетят пречиствателни станции и други обекти в Слънчев бряг, Несебър и Бургас, за да се запознаят на място с подготовката за летния сезон. Обиколката ще започне от почивната станция на Министерския съвет в Слънчев бряг. *** Бургас./к. к. „Слънчев бряг". От 14.30 часа в зала „Парадайз Хевън" на хотел „Хелена сандс" в к. к

Нова драма с българка на остров Крит, къде изчезна тази блондинка?

https://petel.bg/Nova-drama-s-balgarka-na-ostrov-Krit--kade-izchezna-tazi-blondinka-__264609

Снимка Уикипедия 38-годишната Антонина Зоева, която живее в град Ретимно на остров Крит е в неизвестност от 4 дни. Това съобщи председател...

Какво се случва на плажа във Варна? Морето изхвърли още два мъртви делфина (снимка)

https://petel.bg/Kakvo-se-sluchva-na-plazha-vav-Varna--Moreto-izhvarli-oshhe-dva-martvi-delfina--snimka-__264610

Морето изхвърли трупове на два мъртви делфина на плажа във Варна току що. Подобни случаи с животни зачестиха през последния месец във Ва...

Експерти най-сетне разбулиха трагедията с изчезналия малайзийски "Боинг" над Индийския океан

https://petel.bg/Eksperti-nay-setne-razbuliha-tragediyata-s-izcheznaliya-malayziyski-Boing-nad-Indiyskiya-okean-__264611

Пилотът на изчезналия през март 2014 г. малайзийски  "Боинг" може умишлено да е причинил катастрофата, обявиха експерти. Според тях това обя...

Геша: Брояха Балчик за изпадащ, а стана шлагер

https://petel.bg/Gesha--Broyaha-Balchik-za-izpadashh--a-stana-shlager__264613

Варненският треньор на Черноморец (Балчик) Георги Иванов-Геша изрази задоволство, че са изпълнили целта в първия си сезон след завръщанет...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване