Ето кой сяда в шефския стол на ДАИ Благоевград…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d1%81%d1%8f%d0%b4%d0%b0-%d0%b2-%d1%88%d0%b5%d1%84%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%b8-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be/

Софийски шеф пое управлението на ДАИ – Благоевград. Начело на областния отдел е назначен държавният инспектор Димитър Бонков от Главна дирекция „Автомобилна инспекция“, тъй като изпълняващият длъжността началник Асен Костурков излезе в платен годишен отпуск. В отпуск са 10-имата обвинени за подкуп даяджии, които бяха арестувани при съвместната операция на ГДБОП и Спецпрокуратурата на 24 април.

Шестимата инспектори, на които бяха наложени мерки „задържане под стража“ от Специализирания наказателен съд – Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Георги Глинджурски, Петър Денишев и Димитър Туджаров, се водят в неплатен отпуск.

Другите четирима, които бяха освободени под парични гаранции от 5000 лв., а именно Ангел Янчев, съпруг на спецпрокурорката Ирина Арменова-Янчева, братът на главния секретар на Министерството на транспорта Росен Марков, бившият шеф на ДАИ – Благоевград Бойко Ханджийски, който за кратко беше вр.и.д. на ДАИ – Кюстендил, и Красимир Иванов, също не са на работа. Трима са в болнични, а един е в платен годишен отпуск.

Тази ситуацията се промени вчера, след като наблюдаващият прокурор Петър Белчев направи искане десетимата инспектори да бъдат отстранени от работа до приключване на разследването. Искането бе направено по реда на чл. 69 от Наказателно-процесуалния кодекс пред първоинстанционния съд с мотива, че обвиняемите инспектори могат да повлияят на разследването, пише струма бг. Делото се разгледа вчера следобед в Специализирания наказателен съд, който отстрани 9 от инспекторите и прекрати искането спрямо прокурорския съпруг Ангел Янчев, който не се яви, тъй като е в болнични. Делото спрямо него ще бъде възобновено, след като оздравее. Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативния специализиран наказателен съд в тридневен срок.

Паралелно с разследването спрямо всички 10 обвиняеми инспектори са образувани дисциплинарни производства.

За попълване на кадровия дефицит към настоящия момент в ООАА – Благоевград са командировани 4-ма служители от други областни отдели. „При необходимост имаме готовност за командироване и на други служители”, съобщиха от пресцентъра на ИА „Автомобилна администрация“ след отправено запитване от вестник „Струма“ до Министерство на транспорта.

Междувременно делата по административно-наказателни производства с участието на обвиняемите 10 благоевградски даяджии започнаха да се отлагат едно по едно. Съдия Владимир Пензов например насрочи за друга дата делото, по което транспортна фирма с гръцки управител обжалва имуществена санкция, наложена за това, че шофьорите не са минали през психотест,  установено при проверка на инспекторите Красимир Иванов и Димитър Занков, които са сред обвиняемите служители.

Вчера съдия Калина Иванова разгледа дело, свързано с наложената имуществена санкция от 3500 лв. на управителя на фирма „Георесурс“ – Симитли, чийто шофьор Илия Шопов през декември миналата година уби на пешеходна пътека край студентските общежития в Благоевград 19-годишната Фатиме Колашова, която учила за медицинска сестра в ЮЗУ. След трагичния инцидент е извършена проверка от даяджиите, при която са констатирани множество нарушения. Освен че товарният автомобил МАН бил претоварен с 20 тона пясък, е установено, че управителката на фирмата Марияна Павлова не е уведомила ДАИ за превоза на пясъка от базата им в Симитли до строителния обект в кв. „Освобождение“ в Благоевград. Отделно от това шофьорът на камиона Илия Шопов бил без дигитална карта, която се издава персонално на всеки водач, за да се проследи работният му ден.

По това дело не се налагат разпити на някои от обвиняемите свидетели, обясни съдията докладчик Калина Иванова и добави, че ако възникне пречка от този характер, не възнамерява да отлага дела, а да ползва документите на актосъставителите.

Материалът Ето кой сяда в шефския стол на ДАИ Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

„Възвишение“ тръгва онлайн от 23 май! Ексклузивно в мрежата на Нетера ТВ

http://www.cross.bg/vuzvishenie-onlaiin-netera-1574782.html

/КРОСС/ Популярната Интернет ТВ платформа дава възможност на българите в цял свят да гледат филма онлайн и по легален начин.  Българите по цял свят ще имат възможност за първи път да гледат легално и във високо качество филма на режисьора Виктор Божинов „Възвишение“. След забележителния успех по кината, лентата ще бъде представена на 23 май в платформата на НетераТВ (www.neterra.tv). „Възвишение“ ще бъде достъпен като допълнителна услуга на онлайн платформата, която дава възможност зрителите за първи път да се насладят легално на качествено българско съвременно кино. Награденият за най-добър балкански филм на 22-ия Международен фестивал „София Филм Фест“ ще може да бъде купен или нает, независимо дали желаещите да го гледат са абонати на Нетера ТВ. Той ще бъде достъпен и за зрители в рамките на България. Филмът е с изключително качество, както на картината, така и на звука и може да бъде гледан на различни видове устройства. Чрез разпространението му онлайн НетераТВ работи в посока за осигуряване на устойчивост на кино и телевизионните продукции в Интернет пространството в света

Синдикати: Реформите в Западните Балкани да са заради гражданите, не само заради ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863455

Синдикати: Реформите в Западните Балкани да са заради гражданите, не само заради ЕСРаботодатели, синдикати, представители на граждански организации се обединиха на форум около тезата, че реформите в страните от Западните Балкани трябва да се правят не само заради членството в ЕС, но и заради гражданите. Тезата беше подкрепена и от вицепремиера Екатерина Захариева, както и от социалния министър Бисер Петков, предаде БТА.

Ердоган: Президентът трябва да има влияние върху финансовите политики

https://www.investor.bg/evropa/334/a/erdogan-prezidentyt-triabva-da-ima-vliianie-vyrhu-finansovite-politiki-261109/

Централната банка не може да игнорира сигналите на държавния глава, заяви президентът и предизвика нов срив на лирата

CACAO BEACH CLUB дава старт на летния сезон на 8 и 9 юни

http://www.cross.bg/club-cacao-beach-1574781.html

/КРОСС/ 9 артисти ще се качат зад пулта на клуба в двата дни Най-посещаваният клуб на българското черноморие – CACAO BEACH CLUB, отваря врати за сезон 2018! Две мащабни партита ще поставят началото на лятото в един уикенд. Клубът предлага разнообразие от стилове в откриващия уикенд, като в петък (8 юни) на плажа ще звучи техно, а на 9 юни- хаус! Артистите, които първи ще застанат зад пулта тази година са ANNA, Chus & Ceballos, Citizen Kain, Kaiser Souzai, Diass, Deso и Pacho & Pepo. Първата вечер (8 юни) ще танцуваме под звуците на четирима артисти. Един от тях е успешният български диджеи и резидент на YALTA CLUB – DIASS. Артистично иновативен, той е фен на грууви ритмите и главозамайващите вокали, които задължително включва в сетовете си и които със сигурност ще допринесат за атмосферата на вечерта. След него ще видим и ANNA, която направи едно от най-добрите партита през сезон 2017 и която се издигна в класациите със съблазнителната си, но и силна техно музика. В откриващата вечер ще чуем и талантливия французин Citizen Kain. Собственикът на лейбъла Neverending е включил в програмата си за лятото две, ексклузивни партита в България, като и двете ще бъдат в CACAO BEACH CLUB. Не на последно място, програмата за 8 юни включва и Kaiser Souzai, с истинско име Markus Binapfl. Това е и първото гостуване на артиста у нас, който създаде хитовото парче Girl и продължава да показва водеща роля в прогресив хаус музиката

Какво се случва? Христо Ангелов кацна в Лутън в събота, а от тогава ни вест, ни кост от него, мистерията е пълна!

http://www.struma.com/sinya-lampa/kakvo-se-sluchva-hristo-angelov-kacna-v-lutun-v-subota_134290/

Поредна мистерия с изчезнал българин в чужбина. Няма връзка с мъж на средна възраст на име Христо Ангелов, който е кацнал в събота в Лутън, а от там се губят следите му.

За това съобщава неговият син Ростислав Ангелов в социалната мрежа "Фейсбук", пише Блиц. Припомняме, че в последния месец подобни инциденти с нашенци имаше в Гърция, а от няколко дни се издирват две български ученички от властите в Чикаго. По думите на Ростислав неговият баща живее в британската столица....

Продължава

'България Ер' предлага полети до нови три града в Южна Франция

https://offnews.bg//ikonomika/balgaria-er-predlaga-poleti-do-novi-tri-grada-v-iuzhna-frantcia-680665.html

Националният превозвач „България Ер“ разширява мрежата си от дестинации с полети до три от най-атрактивните градове в Южна Франция - Лион, Бордо и Ница.

Благодарение на нов код шеър договор, който авиокомпанията е сключила с Air France, пътниците вече могат да стигнат бързо и удобно от София до втория по големина френски град Лион, до пристанищния град Бордо, който е и сред културните паметници на Франция, както и до центъра на Френската Ривиера – Ница.

Полетите до новите дестинации ще се осъществяват с връзка през Париж, като всеки пътник може да стигне до един от трите френски града само с 1 билет с полетен номер на „България Ер“.

Националният превозвач също така се подготвя усилено за предстоящия летен сезон и откриването на сезонни полети до Бургас, Бейрут и Лисабон.

Близо 150 са жалбите и сигналите до КЕВР от клиенти на топлинна енергия за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863451

Близо 150 са жалбите и сигналите до КЕВР
от клиенти на топлинна енергия за година Сто четиридесет и седем /147/ са внесените жалби и сигнали в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от клиенти на топлинна енергия през изминалия отоплителен сезон 2017-2018 г. Това показват резултатите от извършения обобщен анализ на регулатора. Данните на КЕВР сочат, че изминалият отоплителен сезон е оценен като по-малко проблемен в

Варненският окръжен съд вече е достъпен за хора с двигателни затруднения

http://nakratko.bg/category/60/159521/


След почти 2 годишни усилия, Окръжен съд – Варна успя да направи достъпна сградата на институция и за хора с двигателни затруднения. Този проблем стоеше отворен от години.

Няма милост за “Монах Велико”, пробол смъртоносно ром в Шумен

http://www.struma.com/sinya-lampa/nyama-milost-za-monah-veliko-probol-smurtonosno-rom-v-shumen_134289/

Велико Лефтеров или “Монах Велико”/36г./, който уби 28-годишен мъж в Шумен само с едно пробождане остава в ареста с постоянна мярка задържане под стража, пише "Труд". Припомняме, че странникът се скара с двама братя роми в кв.”Гривица”, биха се с тухли, а Велико промуши смъртоносно с нож по-малкия. Преди това се заканвал към непознатите, седнали на пейка, че ще пали джамии и убива цигани.

Решението за постоянен арест е на съдия Димчо Луков във...

Продължава

КРИБ заподозря намеса на "черния сектор" в ограниченията за рекламата на хазарта

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/15/3179134_krib_zapodozria_namesa_na_cherniia_sektor_v/?ref=rss


Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) категорично възразява срещу предлаганите от вицепремиера Валери Симеонов и депутати от партията му НФСБ законови промени за ограничаване на рекламата и на разпространението на лицензираните лотарийни игри в България и подозира, че зад законотворчеството им стоят "неясни интереси".<br /><br />В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и председателите на ресорните парламентарни комисии работодателската...

"Левски" също против промените в закона за хазарта: Не убивайте спорта в България

https://www.24chasa.bg/sport/article/6863439

"Левски" също против промените в закона за хазарта: Не убивайте спорта в България"Левски" подкрепи БФС, който вече се обяви срещу готвените промени в закона за хазарта, в своя позиция, публикувана на официалния сайт на футболния клуб. В нея се казва: Уважаеми колеги, Искаме официално да подкрепим Вашето отворено писмо, изразяващо несъгласие с планирани промени, свързани с рекламирането на лицензирани букмейкъри и лотарийни

Гръцката полиция издирва нелегални мигранти в района на Патра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863461

Гръцката полиция издирва нелегални мигранти в района на ПатраГръцката полиция предприе мащабна операция за откриване на мигранти, заселили се нелегално в района на Патра, и прехвърлянето им в организирани лагери, предаде ДПА, позовавайки се на гръцкото радио. Над 300 полицаи участват в операцията, при която претърсват изоставени сгради в района на пристанище Патра.

Отчаяна жена се хвърли от мост в Бургас тази сутрин, но събитията след това ще ви оставят без думи!

http://www.struma.com/sinya-lampa/otchayana-jena-se-hvurli-ot-most-v-burgas-tazi-sutrin_134288/

15-ти май по щастлива случайност се размина без трагичен инцидент. Животът на млада жена е бил спасен от трима млади бургазлии. За случката разказа Стефан Петров, едно от лицата на Организация за закрила на българските граждани. Ето какво е написал в личния си фейсбук преди минути, цитиран от "Бургасинфо". Видяхме, че във водата има момиче, а на моста имаше няколко човека, които казаха, че скочила сама да се самоубива. Веднага се съблякох и скочих. Доплувах до нея и я хванах, но...

Продължава

Млади надежди ще се надпреварват на конкурса „Танцуващи сърца“ с класика, модерни и характерни танци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374214

Легендата на класическия балет, доц. Бисер Деянов, ще оглави журито на Националния детско-юношески конкурс „Танцуващи сърца“ на 19 и 20 май 2018. В състезанието ще участват надежди на танца на възраст от 8 до 18 години, които ще се явят на сцената със своите оригинални номера в класически, характерен или съвременен стил.

Терорът в Близкия изток може да се засили

http://clubz.bg/67875-teroryt_v_blizkiq_iztok_moje_da_se_zasili

Терористичните атаки в Близкия изток може да зачестят, смята руски политолог, говорил пред РБК. Преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим предизвика ожесточени сблъсъци в ивицата Газа, но въпреки десетките убити палестинци те едва ли ще прераснат в мащабен конфликт, прогнозират експерти на вестника.

Турция и Иран решително осъдиха прехвърлянето на мисията, а генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит нарече действията на Вашингтон "извънредно опасна стъпка". Според него САЩ дори не си представят възможните последици от нея и в краткосрочна, и в дългосрочна перспектива, посочва изданието, цитирано от Би Би Си.

Откриването на американската мисия в деня, в който се навършват 70 години от създаването на Израел, е съществен повод за изостряне на палестинските протести. Независимо от символиката обаче палестинците схващат, че решението за прехвърляне на посолството вече няма как да се промени - главно защото е взето от САЩ, а не от Израел, коментира ориенталистката Ирина Звягелская.

Сблъсъците в палестинските земи ще продължат, но без единно политическо решение на палестинското ръководство те надали ще прераснат във всеобхватен протест, твърди анализаторката Елена Супонина.
В ивицата Газа де факто управлява "Хамас" - Ислямското движение за съпротива, а на Западния бряг - "Фатах", Движението за национално освобождение на Палестина. Без да са преодолени разногласията между тях, едва ли ще има масови акции, обяснява тя.

Основната опасност от откриването на американско посолство в Светия град според Супонина е, че може да зачестят терористичните нападения и в Близкия изток, и извън региона под лозунга "Отмъщение за Йерусалим".
Докато в Йерусалим празнуваха по повод събитието, зарадвало мнозина израелци, в Палестина избухнаха протести, при които загинаха над 50 души, а повече от 2000 бяха ранени. Това бе най-кървавият ден в историята на палестинско-израелския конфликт след войната в ивицата Газа от 2014 г., отбелязва "Комерсант" под заглавие "Посолството на САЩ се премести по-близо до войната".

Не всички в Израел споделят възгледите на премиера Нетаняху, приканил предния ден и другите страни да прехвърлят мисиите си в Йерусалим по примера на САЩ, пише вестникът. 

"Йерусалим вече над 3000 години е столица на еврейския народ и за да зная това, не ми трябват нито Биби (Бенямин Нетаняху), нито Тръмп", казва депутатът от лявата партия "Мерец" Илан Гилон.

"Те ни използват, а всъщност откриването на посолството няма да донесе никаква полза. Това не е историческо събитие и тепърва ще видим последиците", предупреждава той.

Израелската депутатка Аида Тума-Сулейман от арабската "Обединена листа", участвала в протест срещу откриването на американската мисия наред с още петдесетина леви политици и религиозни антиционисти, заявява: "Ал Кудс (така арабите наричат Йерусалим, бел. на вестника) винаги е бил и ще си остане арабски."

Напрежението в Израел все повече нараства и още не се знае какви форми ще добие, констатира пред "Независимая газета" Татяна Носенко, експерт по проблемите на еврейската държава. 

Новата стъпка на САЩ създава по думите й още по-силно напрежение в региона и "поставя палестинците в унизено положение". 

"Трудно е да се каже доколко ще могат израелските сили за сигурност да възпрат протестите. Те може наистина да прераснат в някакви сериозни конфронтации дори в самия Йерусалим", смята руската наблюдателка.

Днешното изостряне крие и риск от радикализация на Западния бряг, допълва Носенко в коментар за "Росийская газета". "Хамас" насрочи за днес нови мащабни протести, напомня московският официоз.

Според всички последни анкети "Хамас" се радва на силна подкрепа по Западния бряг, въпреки че докара ивицата Газа до ръба на хуманитарна катастрофа. От друга страна, цялата тази история едва ли ще промени сериозно силовия баланс в палестинското движение. Ръководителят на палестинската администрация Махмуд Абас е много възрастен и за негови приемници се споменават имената на най-различни хора, но всички те бездруго не изповядват твърде умерени възгледи, изтъква Татяна Носенко.

Стол като илюзия

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6863454

Стол като илюзияБазираният в Милано дизайнер Емануеле Маджини създаде за италианския бранд Company Campeggi стол, вдъхновен от произведения на Аниш Капур. Наречен Anish, столът впечатлява с невероятна форма. Изработен е от еластична материя, която служи за облегалка и метална конструкция, поддържаща нея и седалката от полиестер. Маджини разказва за dezeen.

КРИБ твърдо против законовите рестрикции за лотарийните игри

https://www.actualno.com/business/krib-tvyrdo-protiv-zakonovite-restrikcii-za-lotarijnite-igri-news_674671.html

КРИБ се обяви твърдо срещу намеренията за законови рестрикции на лотарийните игри в България и забраната на рекламата им. Според организацията "ако бъде приет новият законопроект за промени в Закона за хазарта, ще бъде нанесен тежък удар на лицензираните хазартни оператори в България за сметка на нелицензираните такива". "Компаниите, които организират лотарийните игри, са едни от най-крупните данъкоплатци в страната и ограничаването на тяхната дейност ще доведе до сериозни за

И бащата на Меган Маркъл няма да е на кралската сватба

https://offnews.bg//zvezdi/i-bashtata-na-megan-markal-niama-da-e-na-kralskata-svatba-680655.html

Томас Маркъл-Старши заяви, че няма да присъства на кралската сватба, защото се чувства засрамен. До това се стигна, след като американски таблоиди разкриха, че той е нагласил снимки, на които разглежда годежна фотосесия на дъщеря си или чете енциклопедия за Великобритания, с които раздразни обществото.

Бащата на Меган обясни пред TMZ, че се е опитвал да изглежда заинтересован от събитието, но се чувства засрамен от тези снимки, защото всъщност са нагласени и по този начин е излагал дъщеря си. 

Принц Хари и Меган помолиха за разбиране от страна на обществото и поискаха от медиите да не търсят Томас.

"Това е тежко за госпожица Маркъл в дните преди сватбата. Тя и принц Хари отново молят за разбиране и уважение към господинн Маркъл в тази трудна ситуация", написаха в официално изявление от кралския двор.

Оказва се, че тази нагласена фотосесия била дело на полусестрата на Меган. Идея й била да плати 100 000 долара на таблоиди, за да повиши популярността и да подобри мнението на хората за Томас.

Меган Маркъл има полубрат и полусестра, с които не поддържа контакт и не са поканени на сватбата, която ще се проведе на 19 май.

Безработните са 5,7%, висшистите сред тях - 13%, а тези със средно образование - 48%

https://offnews.bg//ikonomika/bezrabotnite-sa-5-7-visshistite-sred-tiah-13-a-tezi-sas-sredno-o-680660.html

Коефицентът на безработица за първото тримесечие на 2018 година е 5,7%, или с 1,2% по-нисък в сравнение със същия период на 2017 г., съобщават от Националния статистически институт.

Икономически неактивните лица на възраст между 15 и 64 години са 1,33 милиона или 29% от населението в същата възрастова група. От тях 6,8% са определени като обезкуражени лица.

От всички безработни лица 13,7% са с висше образование, 48,1% - със средно, и 38,2% - с основно или по-ниско образование. Продължително безработни са 99.0 хил., или 52.4% от всички без работа. Коефициентът на продължителна безработица е 3.0%, като в сравнение с първото тримесечие на 2017 г. намалява с 0.7%.

През първото тримесечие на 2018 г. общият брой на заетите лица на възраст 15 и повече навършени години е 3.09 милиона души, от които 1,65 млн. са мъже и 1,44 - жени.

В сектора на услугите работят 1,99 млн. души, или 63,6% от всички заети лица. В индустрията заетите са 30%, или 931.1 хил. души, а в селското, горското и рибното стопанство - 197 000.

От всички заети 3,8% са работодатели, а 7,2% - самостоятелно заети лица. 88,2% са наетите лица и 0,8% са неплатените семейни работници. 

Наръганото в тролея в София момче е от санданското село Катунци, син на местния баничар Георги Великов

http://www.struma.com/obshtestvo/naruganoto-v-troleya-v-sofiya-momche-e-ot-sandanskoto-selo_134287/

17-годишното момче, което бе беше намушкано с нож в тролей от 33-годишен мъж след скандал е от санданското село Катунци. Боби Великов е син на Георги Великов, собственик на баничарница в селото " Потресени сме, момчето учи в спортното училище и работи в София, а родителите му са изключително добри хора. Не вярвам той да е предизвикал скандала, каза за struma. com кметът на селото Иван Куричков. Още снощи родителите му са заминали за София.. Припомняме, че инцидентът е станал на...

Продължава

КЕВР изработи методика за компенсиране на ВЕИ-централи на свободния пазар

https://www.investor.bg/energetika/472/a/kevr-izraboti-metodika-za-kompensirane-na-vei-centrali-na-svobodniia-pazar-261126/

Енергийният регулатор ще определя премиите на базата на форуърдните сделки за базов товар на борсите в региона

До 28 градуса в сряда, ще превали на места

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6863425

До 28 градуса в сряда, ще превали на местаПрез нощта, главно в Западна България, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-интензивни ще са явленията в северозападните райони на страната, където валежите ще са значителни по количество и са възможни градушки. До сутринта явленията ще отслабнат и през деня само на отделни места отново ще се

34 лица арестувани заради ФЕТО в състава на военноморските сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863441

34 лица арестувани заради ФЕТО в състава на военноморските силиГлавната прокуратура в Анкара е издала заповеди за арест на 34 души, включително 31 действащи военнослужещи от командването на военноморските сили, за които е установено, че са били свързани с Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.  Екипи на полицията са предприели операции за залавяне на

Студената война между Израел и Иран може да прерасне в гореща

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/15/3179133_studenata_voina_mejdu_izrael_i_iran_moje_da_prerasne_v/?ref=rss


Примирието на границата на Израел със Сирия се спазваше, с изключение на няколко заблудени снаряда, откакто израелската армия установи контрол върху Голанските възвишения през Шестдневната арабско-израелска война през 1973 г. Залп от 20 ирански ракети, последван от ответен бараж от израелски бомби по ирански позиции в Сирия, промени това миналата седмица и превърна студената война във война, която става обезпокоително гореща.<br /><br />Няма съмнение, че едностранното решение на...

Удължиха ареста на Габриела Медарова на 72 часа

http://nakratko.bg/category/60/159519/


Пловдивската районна прокуратура удължи 24-часовото задържане в ареста на Габриела Медарова на 72 часа. След изтичането им ще се прецени дали да бъде поискана постоянна мярка за неотклонение, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Вижте как променят движението в София за срещата ЕС - Западни Балкани (КАРТИ)

http://clubz.bg/67874-vijte_kak_promenqt_dvijenieto_v_sofiq_za_sreshtata_es_zapadni_balkani_karti

На 16 и 17 май в столицата ще се проведе Среща на върха ЕС - Западни Балкани. В тази връзка са предприети мерки и в столицата ще бъдат въведени временни ограничения за движението и паркирането на моторни превозни средства, съобщават от МВР. Това ще доведе до временни затруднения на трафика в столицата.

Освен това на 15 май (днес) на стадион „Васил Левски" ще се проведе и футболната среща между отборите на „Левски" и ЦСКА, което също е предпоставка за  затруднение на придвижването на гражданите. Предприети са мерки и няма да бъдат допуснати нерегламентирани шествия в района на столицата.

"Там, където се формират такива и не се изпълняват полицейските разпореждания, ще бъдат прилагани всички възможни полицейски правомощия, включително и използване на сила, когато е необходимо, за да не се допусне нарушение", пишат от полицията.

СДВР призова гражданите да проявят разбиране за причинените неудобства. Заради очакваните  проблеми в движението на моторни превозни средства се препоръчва при възможност ползването на градския транспорт, както и  планиране на повече време за придвижване. Полицията припомня водачите да спазват стриктно указанията на полицейските екипи и да шофират с повишено внимание и съобразена скорост.

Организация на движението на 16.05.2018 г. и 17.05.2018 г. по повод събития, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС  

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

От 08.00 часа на 15.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г. по:

- бул. „Джеймс Баучер" между бул. „Черни връх" и ул. „Червена стена";

- ул. „Червена стена" между бул. „Джеймс Баучер" и ул. „Петър Станчев";

- ул. „Петър Станчев" между бул. „Джеймс Баучер" и ул. „Червена стена".

От 08.00 часа на 16.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г. по:

- ул. „Аксаков" между ул. „Цар Иван Шишман" и бул. „Васил Левски";

- паркинга на пл. „Народно събрание";

От 08.00 часа на 16.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г. по ул. „Ген. Й. Гурко" между ул. „Дякон Игнатий" и ул. „Кн. Александър І".

От 08.00 часа на 16.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г. на паркинга пред хотел „София Балкан".

От 08.00 часа на 16.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г.:

- на паркинга пред хотел „Хилтън";

- по ул. „Астана" между бул. „България" и Национален музей „Земята и хората".

От 08.00 до 20.00 часа на 16.05.2018 г.:

- на пл. „Гина Кунчева";

- по ул. „Московска" между бул. „Васил Левски" и ул. „Дунав";

- по ул. „Дунав" между пл. „Св. Александър Невски" и ул. „Московска";

- на паркинга на пл. „Св. Александър Невски" между ул. „Дунав" и ул. „Оборище", североизточната част;

- на паркинга на бул. „Васил Левски" между пл. „Васил Левски" и ул. „Оборище";

- на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски" между ул. „11-ти август" и ул. „Оборище" с изключение на автомобилите на служителите на Столична община.

От 08.00 до 20.00 часа на 16.05.2018 г. на паркинга пред Резиденция Бояна (успоредно на "Околовръстен път" между пътен възел ул. „Даскал Стоян Попандреев", Околовръстен път и ул. „Габровица").

От 12.00 до 20.00 часа на 16.05.2018 г. на ул. „Московска" между ул. „Георги Бенковски" и бариерата на Британското посолство.

От 08.00 до 22.00 часа на 16.05.2018 г. по:

- ул. „Шипка" между ул. „Кракра" и ул. „Сан Стефано";

- ул. „Кракра" между ул. „Шипка" и локалното пътно платно на бул. „Цар Освободител".

От 08.00 до 23.00 часа на 16.05.2018 г. по:

- ул. „Ген. Йордан Венедиков";

- локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе" между ул. „Ген. Йордан Венедиков" и бул. „Цариградско шосе";

- пътния участък между бул. „Асен Йорданов"и северозападния автомобилен подход за „Техн Парк София".

От 08.00 до 22.00 часа на 16.05.2018 г. по ул. „Братя Миладинови" между бул. „Александър Стамболийски" и ул. „Позитано".

От 00.00 часа до приключване на мероприятието на 17.05.2018 г. на бул. „Витоша" между бул. „Патриарх Евтимий" и бул. „Пенчо Славейков".

От 08.00 часа на 16.05.2018 г. до 20.00 часа на 17.05.2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Астана" между бул. „България" и Национален музей „Земята и хората".

От 08.00 часа до приключване на мероприятието на 17.05.2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Витоша" между бул. „Патриарх Евтимий" и бул. „Пенчо Славейков" с изключение на превозните средства на масов градски транспорт.

Временно ще се ограничава движението на моторни превозни средства в горепосочените участъци, по необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция" при СДВР.

"Тренд": 61% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в ЕС

http://nakratko.bg/category/58/159518/


Българите подкрепят интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство. През месец май българският омбудсман събира най-висок дял на положителни оценки за своята работа.

Израел има право на съществуване. Палестинците също имат права

http://clubz.bg/67873-izrael_ima_pravo_na_syshtestvuvane_palestincite_syshto_imat_prava

В понеделник бяха написани още редове в двата разказа за Близкия Изток. В единия се говори за това, как преди 70 години е била основана държавата Израел. В един регион с много деспотични режими възникна една единствена по рода си общност, силна във военно отношение и икономически преуспяваща, иновативна и демократична, модерна и същевременно вярна на традициите си. Дотук тя успешно устоява на всички (екзистенциални) заплахи. Защото - особено след Холокоста - готовността за отбрана никога не е била и няма да бъде поставяна под съмнение в Израел - политически и психологически, във военно и в материално отношение.

В понеделник бяха добавени нови редове и във втория разказ за Близкия Изток: този на палестинците, които виждат в основаването на държавата Израел истинска катастрофа за себе си. Цели поколения са израснали с това усещане. При масовите протести на границата с Израел в ивицата Газа бяха убити десетки палестинци, а стотици бяха ранени. Недоволството беше породено от откриването на американското посолство в Ерусалим.

Преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим представлява триумф за израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. За арабите обаче това е трагедия. Много държави, в това число и западни, са убедени, че едностранните действия на САЩ отдалечават във времето постигането на решение чрез преговори. Защото така Вашингтон унищожава надеждата за собствена държава на палестинците, които смятат Ерусалим и за своя столица. Те черпят своята ярост от чувството за безнадеждност. Голяма вина за това обаче носят и техните лидери, които пропагандират терора, вместо да използват шансовете за помирение.

Мъдро ли постъпва Вашингтон?

Правителството на Доналд Тръмп застана твърдо на страната на израелското правителство - не само по отношение на преместването на американското посолство в Ерусалим. Вашингтон обосновава стъпката си с това, че такава е действителността и че е крайно време да я приемем. Може и така да е. Но дали това е мъдър ход във време, когато навсякъде наоколо ври и кипи? Близко е до ума, че - с оглед на случващото се - Израел все по-малко ще бъде готов да приеме решение на принципа на двете държави.

Реализмът изисква да признаем,  че правото на съществуване на Израел никога не бива да бъде поставяно под съмнение. Както и това, че палестинците също имат права.

Дойче веле

Арестуваха абитуриент, обикалял с бутафорен автомат

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/arestuvaha-abiturient-obikalial-s-butaforen-avtomat-2097109

19-годишен абитуриент бе арестуван зрелищно при акция на полицията в Смолян, след получен сигнал, че младежът обикаля с автомат "Калашников".

Той е задържан в района на Професионалната гимназия по икономика в родопския град днес около 12:00 ч. При обиска на д

Пилотът на изчезналия малайзийски самолет го е разбил, за да се самоубие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863378

Пилотът на изчезналия малайзийски самолет го е разбил, за да се самоубиеЕксперти, издирващи изчезналия през 2014 г. самолет на Малайзийските авиолинии, се преразгледали мистериозен маршрут, по който самолетът е поел преди да се разбие, и твърдят, че са достигнали до нови разкрития, разказва "Ню Йорк Пост". Повече от четири години загадката как самолетът "Боинг 777" изчезна от пътя си към Пекин от Куала Лумпур остава

150 жалби и сигнали до КЕВР от клиенти през отоплителния сезон 2017-2018 г.

http://nakratko.bg/category/58/159517/


147 са внесените жалби и сигнали в КЕВР от клиенти на топлинна енергия през изминалия отоплителен сезон 2017-2018 г., показват резултатите от извършения обобщен анализ на регулатора.

Асфалтът на ремонтирания 22 км участък от АМ „Тракия“ ще издържа на температура до 50 градуса

http://www.cross.bg/ychastuka-plovdiv-zagora-1574779.html

/КРОСС/ Средно на денонощие в отсечката между Пловдив и Стара Загора преминават близо 24 000 МПС   Министърът на регионалното развитие и блаустройството Николай Нанков и председателят на Управилния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов инспектираха ремонта на участъка от автомагистрала „Тракия" между Пловдив и Стара Загора. Рехабилитацията на 22-километровата отсечка, която не е обновявана от въвеждането й в експлоатация през 1995 г., започна през миналата седмица. За първи път за ремонт е затворена отсечка с подобна дължина. В момента се работи в платното за Бургас. След като завърши обновяването му, ще започнат и строителните работи в платното за София. Целта е ремонтът в участъка между 134-ти и 156-ти километър в двете посоки да завърши до края на юни, преди началото на активния туристически сезон. Средно на денонищие в участъка между Пловдив и Стара Загора преминават по 23 952 моторни превозни средства. От тях 18 370 са леките автомобили, 5 209 са товарните камиони, а 210 са автобусите. Строителните работи в участъка от АМ „Тракия" между Пловдив и Стара Загора предвиждат ремонт на настилката, отводнителни дейности, нова хоризонтална маркировка, възстановяване на пътни знаци и ограничителни системи и др. За подобряване конструкцията в участъка, който сега се ремонтира, са положени около 7 800 кв. м ПВЦ мрежа, а отделно ще се постави и близо 6 800 кв. м стоманена мрежа

Хайде на големия концерт в парк "Ружа", зове кметът на район "Западен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6863431

Хайде на големия концерт в парк "Ружа", зове кметът на район "Западен"Стотици участници подгряват за големия майски концерт, който за пета година ще се проведе в пловдивския парк "Ружа". Кметът на район "Западен" Димитър Колев, под чийто патронаж е проявата, кани всички жители. В мегаспектакъла участват всички просветни учреждения от района. Творчески колективи, детски градини, ясли, училища,

Сава Зеленски е новият генерален мениджър на Sanofi Genzyme за Централна и Югоизточна Европа

http://www.cross.bg/sanofi-zelenski-menidzhur-1574778.html

/КРОСС/ Д-р Сава Зеленски е новият генерален мениджър на Sanofi Genzyme, подразделението на Sanofi за онкология, множествена склероза, имунология и редки болести, за регион Централна и Югоизточна Европа. Той ще отговаря за управлението и развитието на бизнес направлението в деветте държави в региона - България, Сърбия, Словения, Хърватска, Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Косово и Албания, в унисон със заложените цели на компанията. Сава Зеленски има близо 20 години опит във фармацевтичния бранш. Стартира кариерата си във фармацевтичната компания Merck, а към екипа на Sanofi Genzyme се присъединява през 2005 г. като генерален мениджър за България. През 2016 г. д-р Зеленски е повишен и заема позицията на мениджър „Бизнес операции" за България, Сърбия, Македония, Албания, Косово и Черна Гора. През всички тези години в компанията той е отговорен за увеличаване на достъпа на пациентите с редки болести до животоспасяващо лечение, както и за развитие на останалото портфолио от лекарства на Sanofi Genzyme. Д-р Зеленски е завършил медицина в Медицинския университет в София, а в последствие придобива магистърска степен по мениджмънт със специалност „Общ мениджмънт" от Софиския университет „Св. Климент Охридски".  

Британското хаус гуру Richy Ahmed с парти в Ялта този петък

https://offnews.bg//kultura/britanskoto-haus-guru-richy-ahmed-s-parti-v-ialta-tozi-petak-680664.html

С наближаването на лятото от клуб "Ялта" са подготвили последните партита за сезона, които не са за изпускане.

На 18 май (петък), в Room 1 на клуба ще посрещнем един от най-успешните британски диджеи и част от семейството на Hot Creations, Richy Ahmed.

В събота (19 май), клубът представя три легенди от електронната сцена, заедно, в една вечер, а именно новосъздалото се трио 3D, съставено от Dave Seaman, Danny Howells и Darren Emerson. Дижеите ще пускат цяла нощ, без прекъсване.

След откриването на петъчното парти от Diass, зад пулта на Room 1 ще се качи Richy Ahmed. Той е един от водещите артисти на британската хаус сцена, използващ в музиката си елементи от диско, фънк, електро и хип-хоп. Освен честите му изяви във Великобритания, той пътува непрестанно и е забелязван на събития като BPM Mexico и всеизвестния Panorama Bar в Берлин.

Присъствието му в Ибиза през изминалия сезон също е непоспоримо, като резидент на Paradise, DC-10 и като един от седемте госта на партитата Elrow в Space Terrace. С участия на толкова високо ниво, Richy Ahmed си печели място в Top 100 DJs на Resident Advisor всяка година.

В събота, клубът представя ексклузивна вечер, заедно с три имена от световната електронна сцена, които ще пускат заедно, цяла вечер, в удължен сет.

Новосъздалата се формация, която носи името 3D включва трима добре познати британци, а именно Dave Seaman, Danny Howells и Darren Emerson.

Dave Seaman е един от истинските легенди на хаус музиката с много проекти зад гърба си. Бил е член от издателството Disco Mix Club Publishing, както и редактор на списание Mixmag. Seaman създава и лейбъла Brothers In Rhythm, заедно със Steve Anderson, занимавайки се с продуцентска работа за Pet Shop Boys, Kylie Minogue, както и ремикси за David Bowie, New Order, Michael Jackson и много други. Историята му продължава с основаването на лейбъла Audio Therapy, а в момента движи Selador Recordings – вълнуващ лейбъл, който отново показва таланта и отдадеността му към електронната музика.

Вторият член от триото, което ще се качи зад пулта е Danny Howells - активен диджей и продуцент от 1980 година насам. Дългата му кариера включва известните му компилациите Renaissance и Nocturnal Frequencies, както и миксирането на няколко албума за Global Underground. Howells е част и от дуото Science Department, заедно с Dick Trevor. От 2008 година насам е собственик на лейбъла Dig Deеper, който е кръстен на дългогодишните му клубни партита със същото име.

Не на последно място е Darren Emersson - всеизвестен с участието си в британската група Underworld и създаването на култовото парче Born Slippy, което е и санудтрак на филма Trainspotting. Той е начело на електронната музика през последните три десетилетия.

След три албума с Underworld, Emersson напуска проекта и започва своята соло кариера. Успява да се утвърди като солов артист, благодарение на уникалните му сетове, които минават през стилове като progressive house, techno, trance, experimental, breakbeat и electronica. 

За 18 и 19 май клубът отново предлага Discount Guestlist. Всеки, попаднал в този списък, получава 50% отстъпка от цената на входа. За да бъдете включени в Discount Guestlist, трябва да изпратите имената си до 24 часа преди партито на info@yaltaclub.com.

Билети за събитието могат да бъдат закупени на входа на "Ялта" на цена от 20 лв. за 18 май и 19 май.

Повече поробности за програмата на клуба може да намерите на официалната страница във Facebook, както и на yaltaclub.com.

МУ-Варна се включва в национална здравна кампания за измерване на кръвно налягане

https://petel.bg/MU-Varna-se-vklyuchva-v-natsionalna-zdravna-kampaniya-za-izmervane-na-kravno-nalyagane__264678

МУ-Варна ще се включи в национална здравна кампания за безплатно измерване на кръвно налягане с медицински апарати, които притежават тех...

Истинската цел на Тръмп: да свали режима в Иран

https://petel.bg/Istinskata-tsel-na-Tramp--da-svali-rezhima-v-Iran__264680

След като заяви във вторник - 8 май, че се оттегля от Виенското споразумение, Доналд Тръмп не само възстанови изцяло вдигнатите вече санкци...

Лондон не даде виза на племенницата на Скрипал

https://petel.bg/London-ne-dade-viza-na-plemennitsata-na-Skripal__264679

Министерството на вътрешните работи на Великобритания не издаде виза на племенницата на бившия полковник в руското Главно разузнавател...

Добра новина от Агенция „Митници“

https://petel.bg/Dobra-novina-ot-Agentsiya----Mitnitsi---__264681

Снимка Булфото Всички системи на Агенция „Митници" вече работят в обичаен режим и обработката на товарни превозни средства се извършва...

"Левски" за новия закон за хазарта: Не убивайте спорта

https://petel.bg/Levski-za-noviya-zakon-za-hazarta--Ne-ubivayte-sporta__264682

Снимка Булфото Ръководството на "Левски" официално подкрепи позицията на Българския футболен съюз срещу промените в закона на хазарта, ...

Ето как изглежда България през 21-и век

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/15/3179119_eto_kak_izglejda_bulgariia_prez_21_vek/?ref=rss


Невръстни деца с пречупен кръст на гърдите, портрети на Ленин, Сталин и Путин, сърпове, чукове, петолъчки: това е България през 21-и век. Страна, в която се шири деградация. И в която тиранията отново посяга на свободата - коментар от Ясен Бояджиев за "Дойче веле":Българският 9 май започна с тържествено вдигане на европейския флаг пред президентството, с декларации в Народното събрание и с митинг пред Паметника на Съветската армия. И завърши с поредния организиран тормоз за гражданите...

Париж и Лондон са гаранти на сделката с Иран

http://www.moreto.net/novini.php?n=374222

Министрите на външните работи на Франция и Великобритания, Жан-Ив льо Дриан и Борис Джонсън, изразиха общата си решимост да спасят иранското ядрено споразумение от 2015 г. Това стана на брифинг в Лондон. Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че изважда родината си от ядрената сделка.

Ефективни присъди получиха пътни полицаи за вземане на подкуп

http://nakratko.bg/category/60/159516/


Апелативният специализиран наказателен съд постанови ефективни присъди за 8 от 12-те подсъдими пътни полицаи от ОД МВР Пазарджик, задържани през лятото на 2011 г. при полицейска операция под названието "Палките".

Дадоха на съд кметицата на село Бели Лом за документно престъпление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863409

Дадоха на съд кметицата на село Бели Лом за документно престъплениеРайонната прокуратура в Разград предаде на съд кмета на лознишкото село Бели Лом Мейнур Али. Тя ще отговаря за документно престъпление при издаване на удостоверения за наследници, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. На 7 октомври 2014 г. и на 9 юни 2015 год. подсъдимата като длъжностно лице - кмет на кметство в село Бели Лом,

Транспортните работници ще се включат в протеста на превозвачите на 17 май

https://www.actualno.com/society/transportnite-rabotnici-shte-se-vkluchat-v-protesta-na-prevozvachite-na-17-maj-news_674667.html

Ще се включим в протеста на превозвачите на 17 май, с колкото можем от своите членове. Това каза Александър Стамболийски, председател на Синдикална конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“. „Нашата позиция е същата като тази на превозвачите, въпреки че сме синдикат. За нас е важно да не допускаме да има загуба на работни места на първо място, тъй като в „пакета за мобилност“, който следва да се регламентира, е ясно записано, че к

Рахой няма да участва в срещата Западни Балкани - ЕС

http://www.cross.bg/rahoii-ychastva-sreshtata-1574777.html

/КРОСС/ Испанският премиер Мариано Рахой няма да участва в срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани в София, съобщи испанската агенция ЕФЕ. Рахой пристига в столицата днес за среща с премиера Бойко Борисов. Очаква се той да му съобщи лично, че няма да остане у нас за срещата Западни Балкани - ЕС, която ще се проведе в четвъртък. Причината за отказа му е, че не може да приеме участието на Косово, тъй като Испания е сред страните, които не признават независимостта на Косово от Сърбия. В същото време преди дни сръбският президент Александър Вучич е потвърдил пред премиера Борисов, че ще участва в срещата ЕС - Западни Балкани. По време на днешната си среща Борисов и Рахой ще обсъдят отношенията между България и Испания, както и редица други въпроси от европейския дневен ред, в това число предстоящия Европейски съвет в Брюксел, който ще се проведе в края на юни. Очаква се все пак Рахой да остане в София до сряда, за да участва във вечерята на европейските лидери.  

Рекорд! Изпиха 10 000 бири и изядоха 30 000 кебапчета на събора в парк "Лаута"

https://www.24chasa.bg/region/article/6863416

Рекорд! Изпиха 10 000 бири и изядоха 30 000 кебапчета на събора в парк "Лаута"Кебапчии отсега дават заявки на кмета на пловдивския район "Тракия" Костадин Димитров за участие в народния събор догодина. Те хвърлят шапки от оборота, който направиха в събота и неделя. 10 000 бири, 30 000 кебапчета и още толкова кюфтета плюс пържоли, наденици и шишове са успели да пласират през двата дни.

Стартира четвъртият Международен турнир по тенис на маса за хора с увреждания

http://varnautre.bg/2018/05/15/81424/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d1%83

Четвъртият Международен турнир по тенис на маса за хора с увреждания ще се проведе във Варна в периода от 18-ти до 20-ти май. Организатор на събитието е Спортен клуб за хора с увреждания „Черно Море – Никея“, със съдействието на Община Варна и Министерството на младежта и спорта. Турнирът ще се проведе в зала 3 […]

Калина Крумова вече с достъп до секретна информация, Фрог пак пита за връзките й със Сумиста

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/kalina-krumova-poluchila-dostap-sekretna-informatsiia-frog-pak-pita-vrazkite-sas-sumista.html

Бившата депутатка от „Атака” Калина Крумова продължава стремглавата си кариера в МВР като съветник на министър Валентин Радев, въпреки многобройните съмнения за връзки с лидера на „Килърите” Петър Стоянов-Сумиста. Наскоро, след няколко месечно проучване, тя е получила достъп до класифицирана информация.

Калина Крумова вече с достъп до секретна информация, Фрог пак пита за връзките й със Сумиста

https://frognews.bg/novini/kalina-krumova-poluchila-dostap-sekretna-informatsiia-frog-pak-pita-vrazkite-sas-sumista.html

Бившата депутатка от „Атака” Калина Крумова продължава стремглавата си кариера в МВР като съветник на министър Валентин Радев, въпреки многобройните съмнения за връзки с лидера на „Килърите” Петър Стоянов-Сумиста. Наскоро, след няколко месечно проучване, тя е получила достъп до класифицирана информация.

Как кучето може да подобри съня ви?

https://www.actualno.com/interest/kak-kucheto-moje-da-podobri-synja-vi-news_674669.html

Ново проучване, проведено от експерти от клиниката „Мейо“ в Аризона, показа, че спането до куче може да има положителен ефект върху здравето ни. Изследователите се опитали да разберат дали спането в една и съща стая с кучето ни подобрява или нарушава нашия сън. В продължение на четири месеца те са изследвали собственици, които споделят стаята си със своя домашен любимец, пише списание „Pet Magazine“. На собствениците е бил поставен акселерометър (уред за

Украинските спецслужби обискираха киевския офис на РИА Новости

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863402

Украинските спецслужби обискираха киевския офис на РИА НовостиСлужбата за сигурност на Украйна (ССУ) започна тази сутрин обиск в киевския офис на руската осведомителна агенция РИА Новости Украйна. Това съобщи прессекретарят на ССУ Олена Гитлянска, цитирана от Укринформ, предаде ТАСС. Самата РИА Новости Украйна информира освен това, че е задържан нейният главен редактор Кирил Вишински.

Източва ли се БДЖ чрез ремонтите на локомотиви

https://www.vesti.bg/bulgaria/iztochva-li-se-bdzh-chrez-remontite-na-lokomotivi-6082324

Бивш директор и ръководство твърдят, че фиктивни ремонти няма, но разследване показва друго

Китай с призив за сдържаност в Газа, особено към Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863401

Китай с призив за сдържаност в Газа, особено към Израел Китай прикани днес участниците в израелско-палестинския конфликт, "особено Израел", да проявяват сдържаност, предаде Франс прес. Призивът бе отправен ден след кръвопролитни сблъсъци в региона, по време на които израелски войници убиха най-малко 59 палестинци при протести и демонстрации срещу откриването на американско посолство в Ерусалим,

Започва кампания за набиране на доброволци

http://varnautre.bg/2018/05/15/81421/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be

Община Варна започва кампания за набиране на младежи на възраст между 16 и 29 години за полагане на доброволчески труд в местни неправителствени организации и институции в следните сфери: екология; изкуство; култура; опазване на историческото наследство; спорт и туризъм; медийно обслужване; социални дейности и други, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. […]

В Киев обискират офиса на агенция РИА Новости

https://www.actualno.com/europe/v-kiev-obiskirat-ofisa-na-agencija-ria-novosti-news_674668.html

Служители на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) извършват обиск в офиса на руската агенция РИА Новости Украйна, който се намира в центъра на Киев. Кореспондентът на ТАСС в украинската столица предаде, че офисът на агенцията, който се намира на деветия етаж, е затворен, отбелязва БГНЕС. От ССУ потвърдили в разговор с репортера извършването на обиска. „Представителството днес няма да работи. Извършват се следствени действия“, казал служителят. Той не отговорил на въпроса к

22-годишен с опасност за живота след катастрофа снощи до Черганово (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863399

22-годишен с опасност за живота след катастрофа снощи до Черганово (Видео)На 14.05.2018 г., около 20:25 ч., по път I-5, в посока изток, се е движил л.а. „Митсубиши Каризма“, управляван от 22-годишен мъж от гр. Казанлък. Преди разклона за с. Черганово, общ. Казанлък, поради движение със скорост, несъобразена с атмосферните и пътните условия, водачът изгубил контрол над автомобила,

Ветко Арабаджиев на прокурор заради частна пречиствателна станция в Елените

http://clubz.bg/67872-vetko_arabadjiev_na_prokuror_zaradi_chastna_prechistvatelna_stanciq_v_elenite

Собственикът на частната пречиствателна станция във ваканционно селище Елените Ветко Арабаджиев е предаден на прокуратурата, защото от години е събирал неправомерно такси от хотелиерите. Новината съобщи онлайн изданието "Флагман". Фирмата не е имала разрешение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), нито съоръжението е работило качествено, стана ясно при посещението на министъра на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг и Равда днес.

Министърът на туризма не назова поименно собственика на Елените, но е известно, че той е Арабаджиев.

Ангелкова посочи, че на компанията-собственик на т. нар. ПСОВ (Пречиствателната станция за отпадни води) са наложени над 7 млн. лева глоби, които до този момент не са платени и ще бъдат изискани от длъжника чрез публичен съдебен изпълнител.

"Неправомерно от години са събирали пари на хотелиерите във ваканционното селище. Част от собствениците на по-големите комплекси са изградили собствени пречиствателни станции и не използват капацитета на частната, но другите са включени към нея и са заплащали сериозни такси. Вече сме подали сигнал в прокуратурата", заяви Ангелкова.

Министърът на туризма отбеляза, че от приватизацията на ваканционното селище през 2002 г. до момента не са правени сериозни инвестиции. Добрата новина е, че няма опасност за туристите, защото плажът и морската вода са чисти - доказват го пробите на Районната здравна инспекция-Бургас, стана ясно от изявлението на министъра на туризма.

Директорът на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова допълни, че последната наложена санкция е 600 000 лева, обжалвана е от фирмата, но делото е загубено и на двете инстанции и санкцията сега ще трябва да се плати.

Ангелкова заяви, че са предприети спешни мерки за разрешаването на този проблем и благодари на община Несебър - "че пое проблема присърце и веднага отредиха терен за нова пречиствателна станция. Задвижваме процедурите и се надявам до две години да изградим нова пречиствателна станция".

Ветко Арабаджиев приватизира комплекса през 2002 г. чрез РМД "Елените инвест". В първите години той и официално бе част от управлението му, но впоследствие собствеността бе разпределена между офшорки. Последният номинален собственик е регистриран на Вирджинските острови. Към днешна дата от делото на "Виктория туристик" АД в Търговския регистър става ясно, че фирмата има наложени два запора от Търговска банка "Д", отбелязва "Флагман".

Ангелкова на място провери чистотата на водата, плажа и наличието на канализация 

След Северното Черноморие, което провери в началото на май, Ангелкова днес е на инспекция по Южното. Заради сигнали от туристи в предишни сезони за неприятни миризми тя отиде на устието на река Хаджийска, откъдето съобщи, че не мирише, а водата е чиста и годна за къпане. Придружаваха я кметът на община Несебър Николай Димитров, инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас и Златко Димитров, изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД.

Ангелкова посочи, че видимо има резултат от мерките по почистването на реката, а те ще продължат до края на май. Изкарахме тонове земна маса и тиня, а последното почистване струваше 10 000 лева, обясни кметът на Несебър. Той допълни, че реката е доста голяма и все още продължават дейностите по нея.

През юни ще бъдат взети и първите проби на водата за този сезон, след това проверки ще има в средата и края на лятото. Всички заведения с одобрени схеми по ивицата имат изградена канализация, информира още Ангелкова.

Тя обясни, че всички изисквания на закона са спазени, а през активния сезон ще се следят стриктно дали се спазва одобрената за разполагане площ на преместваемите обекти, а също така и дали са свързани към канализационната мрежа. Съвместните проверки с Министерството на околната среда и водите ще продължат през целия сезон.

Колко ли българи ще останат вярващи, ако това им струва пари?

https://frognews.bg/novini/kolko-balgari-shte-ostanat-viarvashti-ako-tova-struva-pari.html

Легендата за религиозния български народ ще рухне в мига, когато накарат вярващите да докажат вярата си, като доброволно се обложат с един минимален данък, пише И. Дичев по повод двата проектозакона за вероизповеданията.

Сорос напуска Унгария заради "все по-репресивната среда"

http://clubz.bg/67871-soros_napuska_ungariq_zaradi_vse_po_represivnata_sreda

Централноевропейският университет (ЦЕУ), създаден от милиардера Джордж Сорос, обяви днес, че ще остане в унгарската столица въпреки решението на фондацията на Сорос да се премести, предаде Ройтерс.

Ректорът Майкъл Игнатиеф призова правителството на премиера Виктор Орбан официално да признае, че институцията отговаря на новите правила и трябва да ѝ бъде позволено да извършва дейност в Унгария.

 ЦЕУ е открит през 1991 г. и в момента в него има 1500 студенти от над 100 държави.

През март от ЦЕУ обявиха, че се водят преговори за откриване на филиал във Виена.

Тогава Игнатиеф съобщи, че университетът ще остане в Будапеща и че работи с австрийското правителство и с Виена, за да "стане ЦЕУ - Виена реалност".

По-рано днес фондацията на Сорос "Отворено общество" съобщи, че ще затвори офиса си в Будапеща и ще се премести в Берлин, напускайки "все по-репресивната политическа и съдебна среда" в Унгария.

"Решението за преместване на дейностите извън Будапеща идва в момент, в който унгарското правителство се подготвя да наложи нови ограничения на неправителствените организации чрез пакета от законодателни мерки, наречен от него "Спрете Сорос", се казва в изявление на фондацията.

От "Отворено общество" обявиха, че ще продължат да подкрепят дейността за защита на човешките права в Унгария, както и проекти, свързани с изкуствата, свободата на медиите, прозрачността, образованието и здравеопазването. Фондацията обаче ще премести в Германия международните си дейности и персонала, базирани досега в Будапеща.

Решението за изтегляне на фондацията от Будапеща става ден след като дясното правителство на Орбан обяви, че ще затегне ограниченията върху неправителствените организации, предвидени в законопроекта, който правителството нарече "Спри Сорос".

"Правителството на Унгария очерни и представи погрешно нашата работа и подтиска гражданското общество с цел политически печалби, използвайки тактика, която е безпрецедентна в историята на ЕС", се казва в изявление на президента на фондация "Отворено общество" Патрик Гаспар.

Орбан многократно е обвинявал Сорос, че подстрекава към миграция в Европа и се опитва да влияе на унгарската политика, оказвайки подкрепа на неправителствени организации като "Трансперънси интернешънъл" и Унгарския хелзинкски комитет. Унгарското правителство води последователна политика срещу милиардера.

Засега говорителят на кабинета в Будапеща Золтан Ковач не е коментирал новината за изтеглянето на фондацията. 

Основаният от Сорос ЦЕУ остава в Будапеща

http://clubz.bg/67871-osnovaniqt_ot_soros_ceu_ostava_v_budapeshta

Централноевропейският университет (ЦЕУ), създаден от милиардера Джордж Сорос, обяви днес, че ще остане в унгарската столица въпреки решението на фондацията на Сорос да се премести, предаде Ройтерс.

Ректорът Майкъл Игнатиеф призова правителството на премиера Виктор Орбан официално да признае, че институцията отговаря на новите правила и трябва да ѝ бъде позволено да извършва дейност в Унгария.

 ЦЕУ е открит през 1991 г. и в момента в него има 1500 студенти от над 100 държави.

През март от ЦЕУ обявиха, че се водят преговори за откриване на филиал във Виена.

Тогава Игнатиеф съобщи, че университетът ще остане в Будапеща и че работи с австрийското правителство и с Виена, за да "стане ЦЕУ - Виена реалност".

По-рано днес фондацията на Сорос "Отворено общество" съобщи, че ще затвори офиса си в Будапеща и ще се премести в Берлин, напускайки "все по-репресивната политическа и съдебна среда" в Унгария.

"Решението за преместване на дейностите извън Будапеща идва в момент, в който унгарското правителство се подготвя да наложи нови ограничения на неправителствените организации чрез пакета от законодателни мерки, наречен от него "Спрете Сорос", се казва в изявление на фондацията.

От "Отворено общество" обявиха, че ще продължат да подкрепят дейността за защита на човешките права в Унгария, както и проекти, свързани с изкуствата, свободата на медиите, прозрачността, образованието и здравеопазването. Фондацията обаче ще премести в Германия международните си дейности и персонала, базирани досега в Будапеща.

Решението за изтегляне на фондацията от Будапеща става ден след като дясното правителство на Орбан обяви, че ще затегне ограниченията върху неправителствените организации, предвидени в законопроекта, който правителството нарече "Спри Сорос".

"Правителството на Унгария очерни и представи погрешно нашата работа и подтиска гражданското общество с цел политически печалби, използвайки тактика, която е безпрецедентна в историята на ЕС", се казва в изявление на президента на фондация "Отворено общество" Патрик Гаспар.

Орбан многократно е обвинявал Сорос, че подстрекава към миграция в Европа и се опитва да влияе на унгарската политика, оказвайки подкрепа на неправителствени организации като "Трансперънси интернешънъл" и Унгарския хелзинкски комитет. Унгарското правителство води последователна политика срещу милиардера.

Засега говорителят на кабинета в Будапеща Золтан Ковач не е коментирал новината за изтеглянето на фондацията. 

Становище на IAB България

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/stanovishte-na-iab-bylgariia-6082327

Относно: Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Средиземноморската диета намалява риска от загуба на слуха

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6863390

Средиземноморската диета намалява риска от загуба на слухаСредиземноморската диета намалява риска от загуба на слуха при жените с 30 процента, като потиска възпалението в ушите, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Изобилието на риба, зеленчуци и пълнозърнести продукти в храната сваля кръвното налягане. Така спада и възпалението и се увеличава потокът на кръвта през ушите.

В Киев арестуваха шефа на РИА Новости - Украйна

https://offnews.bg//sviat/v-kiev-arestuvaha-shefa-na-ria-novosti-ukrajna-680663.html

В Киев арестуваха ръководителя на агенция РИА Новости - Украйна Кирил Вишински.

За задържането му съобщиха неговите колеги, а по-късно информацията беше потвърдена и от говорителката на Службата за сигурност на Украйна Елена Гитлянская, съобщи ТАСС. 

По думите ѝ СБУ има доказателства, на базата на които се е наложило да бъде арестуван. Гитлянская обеща след приключването на следствените действия по-късно днес да даде повече подробности.

Според колегите на Вишински той е бил арестуван близо до дома му. 

В редакцията е извършен обиск. 

Плеяда световни звезди ще са жури на 28-ми Международен балетен конкурс във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374194

Едни от най-големите имена в танца и лауреати от предишни издания ще бъдат жури на 28-ия Международен балетен конкурс във Варна, научи Moreto.net. Той ще се проведе сред романтичната зеленина на Летния театър в морската столица от 15 до 30 юли 2018 г.

Съветник на експрезидента Григоров предлага федерация между България и Македония

http://www.eurochicago.com/2018/05/bg-mk/

Идеята е на Ристе Люботенски - доктор по политически науки и някогашен съветник на първия президент на Р. Македония Киро Глигоров. "Федерация с България за членство в НАТО и ЕС" - с това заглавие на корицата е излязъл последният брой на най-авторитетното седмично македонско политическо списание.

България и Узбекистан с потенциал за сътрудничество в търговията, туризма, строителството и инвестициите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863388

България и Узбекистан с потенциал за 
сътрудничество в търговията, туризма, 
строителството и инвестициитеВисокотехнологичен завод за преработка на отработени масла, предприятие за производството на парфюмерийна и козметична продукция, както и компания за трикотажни изделия са част от успешните български примери в Узбекистан. Това е станало известно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Камолиддин Ишанходжиев,

Наркодилър ще лежи 5 години

http://varnautre.bg/2018/05/15/81419/%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bb%d1%8a%d1%80-%d1%89%d0%b5-%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b8-5-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8

Стефан Явузларов, на 43 години, ще изтърпява наказание лишаване от свобода за срок 5 години при общ режим и ще плати глоба в размер на 40 000 лева. Това се случи, след като състав на Варненския окръжен съд одобри сключеното споразумение между производителя и разпространител на наркотични вещества и Окръжната прокуратура във Варна. Освен с […]

Българин оглави световна организация за имоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863380

Българин оглави световна  организация за имотиБългаринът Асен Македонов е новият президент на Световната федерация за недвижими имоти (ФИАБЦИ). Той бе избран на този пост още миналата година, но е встъпил в длъжност на 2 май на официална церемония в Дубай. Македонов ще заема поста в продължение на 1 година. ФИАБЦИ е световната браншова организация на всички професии,

Обувките и облеклото поскъпват най-много през април

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/15/3179095_obuvkite_i_oblekloto_poskupvat_nai-mnogo_prez_april/?ref=rss


През април цените на стоките и услугите в България са поскъпнали с 0.4%, а за година са поскъпнали с 2 на сто. Това показват данните на Националния статистически институт.<br /><br />Най-видимо през месеца поскъпват облеклото и обувките - с 5.3%, при образованието увеличението на цените е с 0.3 на сто, а при храните и безалкохолните напитки - с 0.9%. Няколко групи стоки и услуги са повишили цените си за месец с 0.2 на сто - жилищното обзавеждане, алкохолът и тютюневите изделия,...

ЕС приема нови правила за рециклиране на отпадъците

https://www.actualno.com/europe/es-priema-novi-pravila-za-reciklirane-na-otpadycite-news_674665.html

На 22 май ЕС ще приеме нови правила по отношение на управлението на отпадъците, включително по-амбициозни цели за рециклиране на битовите отпадъци и намаляване на количеството депонирани отпадъци. Това ще се случи по време на „Зелената седмица“ на ЕС за 2018 г. Седмицата е най-голямото събитие в Европа, посветено на политиката в областта на околната среда. Тя ще се проведе от 21 до 25 май и тази година ще постави темата за изграждането на по-зелени градове. Правилата, които

Токов удар забави обработката на камиони на граничните пунктове

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tokov-udar-zabavi-obrabotkata-na-kamioni-na-granichnite-punktove-2097100

Всички системи на Агенция "Митници" вече работят в обичаен режим и обработката на товарни превозни средства се извършва автоматизирано на Граничния контролно-прпускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе, както и на останалите гранични пунктове в страната. Това съобщиха от митниц

Издирват български тийнейджърки в САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/izdirvat-bylgarski-tijnejdzhyrki-v-sasht-2097110

Две български момичета изчезнаха в САЩ. Издирват ги от няколко дни. Ученичките са обявени за издирване от полицията в Чикаго, съобщава

Мъже обуват токчета, в подкрепа на жените, жертви на насилие

https://www.actualno.com/society/myje-obuvat-tokcheta-v-podkrepa-na-jenite-jertvi-na-nasilie-news_674666.html

И тази година мъже обуват високи токчета в подкрепа на жените, жертви на домашно и сексуално насилие. "Извърви километър в нейните обувки" е част от ежегодната кампания, в която мъже изминават километър, обути с дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени. Тази година шествието ще отправи призив за по-голям финансов и институционален ангажимент от страна на държавата, както и за директни мерки, насочени към превенцията на домашно

„Възвишение“ тръгва онлайн от 23 май

https://offnews.bg//kultura/vazvishenie-tragva-onlajn-ot-23-maj-680658.html

Българите по цял свят ще имат възможност за първи път да гледат легално и във високо качество филма на режисьора Виктор Божинов „Възвишение“.

След забележителния успех по кината, лентата ще бъде представена на 23 май в платформата на НетераТВ.

„Възвишение“ ще бъде достъпен като допълнителна услуга на онлайн платформата. Награденият за най-добър балкански филм на 22-ия Международен фестивал „София филм фест“ ще може да бъде купен или нает, независимо дали желаещите да го гледат са абонати на платформата. 

Най-гледаният български филм за последните 7 години, „Възвишение“ е първият пълнометражен проект на режисьора Виктор Божинов и е базиран на едноименния роман на Милен Русков. Филмът разказва за двама „полу-революционери, полу-разбойници” Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев), които през 1872 г. взимат участие в Арабаконашкия обир на Димитър Общи (Филип Аврамов), след което търсят Левски, за да му предадат важно писмо.

Двамата се озовават захвърлени в природата, на трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства, което ги отвежда до възвишение, където истината не може да остане скрита. „При създаването на този филм за нас водещо е било качеството, както художествено, така и технически. От тази гледна точка е удоволствие да работим с Нетера ТВ и вярваме, че именно благодарение на тази платформа българите в страната и по света ще имат възможността да гледат нашия филм. Отново  и отново“, споделя режисьорът Виктор Божинов.  

Най-опитната футболистка на "Спортика" вече е висшистка

http://www.struma.com/obshtestvo/nai-opitnata-futbolistka-na-sportika-veche-e-visshistka_134286/

Веселина Махлелиева известна с прякора Серхио Рамос сложи в джоба си диплом за завършено висше образование от ЮЗУ "Неофит Рилски" Благоевград. Най- опитната състезателка в "Спортика", заедно с капитанката Вероника Гоцева, завърши университета със степен бакалавър от Факултета по педагогика със специалност Предучилищна и начална училищна педагогика.

Веси има зад гърба си 10 сезона с екипа на благоевградския клуб, или от самото основаване на Спортика. През цялата си...

Продължава

Евростат: Българите напускат дома на родителите си на почти 29 години

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/15/3179106_evrostat_bulgarite_napuskat_doma_na_roditelite_si_na/?ref=rss


Българите напускат дома на родителите си средно на 28.9 години, показват данни от проучване на "Евростат" за 2017 г. Средната възраст, на която хората в ЕС заживяват самостоятелно, е 26 години, но има сериозни различия между отделните страни членки.<br /><br />През 2017 г. в ЕС младите хора са напускали домовете на родителите си най-рано в три северни страни – Швеция (21 години), Дания (21.1 години) и Финландия (21.9 години), както и в Люксембруг (21.4). Те са следвани от...

До юли ще са ясни мерките за удължаване живота и на VІ блок

http://www.mediapool.bg/do-yuli-shte-sa-yasni-merkite-za-udalzhavane-zhivota-i-na-v-blok-news279106.html

До края на юли АЕЦ "Козлодуй“ ще получи обосновката за удължаване на живота на VІ блок, каза пред български журналисти в рамките на ядрен форум, провеждащ се в руския град Сочи, Евгений Салков, изпълнителен директор на руската компания "Русатом". Тя е част от консорциума "Росенергоатом", който трябва да даде план за модернизацията на 1000-мегаватовия реактор, за да може да получи нов лиценз за работа. "Планираме през юни или юли да проведем координационен комитет, на който работните групи и от руска, и българска страна ще отчетат резултатите. Мисля, че през юли ще проведем заключителното заседание, на което ще направим заключенията и ще признаем, че работата е изпълнена“, каза Салков, цитиран от Publics.bg във вторник. Той коментира, че работата по оценката на техническото състояние и обосновка на остатъчния ресурс на VІ блок е по-лесна, заради натрупания опит с анализите на V блок, който миналата есен получи нов десетгодишен лиценз на работа след като бяха извършени дейности по модернизацията му .   "С удоволствие мога да отбележа, че работата ни вървеше по план, без никакви извънредни ситуации. Това, което е важно за България е, че тя съвмести работата по модернизация с повишаването на мощността. Най-важното е, че тези два блока ще могат да се експлоатират още 30 години. И ако сравним каквато и да е сума, похарчена за модернизацията и срока на удължаване на живота, излиза много ефективно, в сравнение с това да строим нова мощност“, каза Салков. Работата по удължаването на живота и на втория реактор на АЕЦ "Козлодуй", чийто лиценз изтича през есента на 2019 г., бе обсъдена и предишния ден по време на среща на енергийния министър Теменужка Петкова със Салков. "След като миналата година успешно приключихме изпълнението на мерките за удължаване срока на експлоатация на V блок на АЕЦ "Козлодуй“, сега в указания времеви график се работи за удължаване живота на VІ блок. Това е един от основните приоритети в сферата на енергетиката, залегнал в програмата на настоящето правителство. Бъдещата работа на АЕЦ "Козлодуй“ е от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност“, каза министър Петкова.

/Видео/ Активна позиция! Треньорът по бокс Ил. Илиев: В топцентър на Благоевград дупка застрашава здравето на хората! 70-годишен мъж стъпи в нея и се сгромоляса пред очите ми

http://www.struma.com/obshtestvo/video-aktivna-poziciya-treniorut-po-boks-il-iliev-v-topcentur_134285/

Дупка в топцентър на Благоевград, пред МОЛ Ларго, където днес се провежда фестивал на книгата, минават много хора, погълна 70-годишен мъж, който стъпи в нея, спъна се и падна, това заяви пред Struma.com, треньорът по бокс Илия Илиев.

Мястото е опасно, оттук минават малки деца, майки с колички, улисани в грижите си, може и да не видят дупката и някой сериозно да пострада, каза още Илиев, който отправи апел към общината да вземе мерки и оправи дупката на площада. Вижте.

Роси...

Продължава

Колко ли българи ще останат вярващи, ако това им струва пари?

https://offnews.bg//dw/kolko-li-balgari-shte-ostanat-viarvashti-ako-tova-im-struva-pari-680662.html

Легендата за религиозния български народ ще рухне в мига, когато накарат вярващите да докажат вярата си, като доброволно се обложат с един минимален данък, пише Ивайло Дичев по повод двата проектозакона за вероизповеданията в анализ за българската редакция на "Дойче веле".

Ако изобщо има дискусия около проектозаконите за вероизповеданията, тя е предимно заради детинската обида на националпопулистите, задето ГЕРБ внасят своята версия заедно с ДПС и БСП, наместо да подкрепят тяхната. Има го и желанието да натрият носа на турците, като ги накарат да служат на български и да веят българския флаг над джамиите.

Иначе особени разминавания аз не виждам: основно става дума за борба срещу предполагаемия радикален ислям, който ще дойде заедно с финансирането от чужбина. Вярно, че много радикализъм в България не се наблюдава, но няма нищо лошо в това превантивно да се огледат саудитските фондации.

Другият, още по-консенсусен момент е желанието на парламентарните партии да прецакат малките религиозни деноминации за сметка на двете големи. Евреи, алевити или католици например няма да получават нито финансиране от държавата, нито ще имат право на дарения от чужбина. Доц. Михаил Иванов обърна внимание, че дори свещениците в софийската руска църква или в католическата в Белене няма да могат да получават заплата, тъй като са чужди граждани и са финансирани от своите чуждестранни църкви. Не ви ли прилича малко на глупаво престараване?

Колко са (не)вярващите?

И двата проектозакона въвеждат принципа, според който се финансират политическите партии. А той прави именно това: помага на големите да станат още по-големи, а на малките - да залинеят и изчезнат.

Но как се определя колко привърженици има съответната деноминация? Тук стигаме до най-абсурдното - щели да вземат данните от преброяването през 2011, където за източноправославни са обявени 76%, за мюсюлмани 10%, а всички други падат под прага от 1%, който е необходим, за да бъдеш финансиран. А добре знаем как анкетьорите определят религиозната принадлежност - нито се интересуват дали ходиш на служба, нито дали си кръстен, нито дори дали вярваш в съответното божество. Отчита се етническият тип, без особено задълбочаване (често в разговор със съседите от блока) и трябва човек да има много специални религиозни нагласи, за да поиска изрично да се определи като будист или свидетел на Йехова например.

Впрочем, в това преброяване неотговорилите на въпроса за религията, плюс неопределилите се, плюс посмелите да заявят, че не вярват в нищо, правят цели 33,6% - един солиден процент български гражани, които ще бъдат дискриминирани от подготвения закон: ще им взимат от данъците за нещо, към което те нямат отношение. Защото вижте: контролът върху потенциална политизация на религиозните практики е едно, съвсем друго е пренасочването на публични средства. А очевидно в този парламент няма лява или пък либерална партия, която да защити интереса на светската ни модерна държава.

Убедени ли сме, че искаме да плащаме за частните ритуали и тайнства на някакви общности? Искаме ли да строим църкви и джамии например, наместо да даваме пари за училищата? Нямам нищо против всеки да вярва в каквото намира за правилно, но тук говорим за обществени средства.

Питам се например това: като започнем да даваме заплати на свещениците, ще продължат ли да взимат по 40 лева за панахида, която трае 20 минути? Ще се лишат ли от някои от имотите си, които дават под наем? Ще плащат ли данъци като всички нас? Разбира се, чудесно е държавата да участва там, където трябва да се поддържат храмове, които представляват елемент от културното ни наследство. Но то по определение е на всички ни, докато тук говорим за една окултна дейност, която не е консенсусно приета от всички в обществото ни.

Най-приемливото решение

Най-добро ми се вижда решението в онези страни, където финансирането на култовете става чрез данък по избор: държавата определя размера на сумата, а ти я насочваш към деноминацията, която ти е важна. Обикновено парите са около един процент от общите ти данъци: ако взимаш 1000 лева, данъкът ти е 100, от тях това би било 1 лев. Който няма доходи - не плаща, разбира се.

Ще кажете - много хора ще се изхитрят и няма да плащат. За да се избегне подобно нещо, в Италия например правят данъка задължителен, но дават следната опция: ако не си привърженик на нито една деноминация, можеш да насочиш парите си към други социални дейности.

Системата може да се прецизира в различни посоки, може и бюджетът да додава в определени ситуации. Подчертавам принципа, който ми се вижда най-правилен: вярващият да се самоопределя активно, а не демографите да му спускат религиозната принадлежност според някакви национални проценти. А и така проблемът с броенето от само себе си ще отпадне. И още нещо: ако не си готов да дариш нещо - било пари за църквата, било време за изповед, какво точно значи това, че си вярващ? Същият проблем се появява периодично с вероучението в училище: понеже децата не го избирали свободно, дайте да го направим задължително.

Така се налага следното заключение: боят се вероятно, че цялата тази легенда за религиозния български народ ще рухне в мига, когато накарат вярващите - и християни, и мюсюлмани - активно да докажат вярата си, като свободно се обложат с един минимален данък.

"24 часа": Нана: Ракът се върна, отстраняват яйчниците ми!

https://petel.bg/24-chasa--Nana--Rakat-se-varna--otstranyavat-yaychnitsite-mi-__264665

"24 часа" Снимка: Facebook Вчера Нана Гладуиш беше оперирана отново. Този път медиците отстраниха и яйчниците й. "Лекарите изобщо не ми остав...

Зов за помощ: Подкрепете 14-годишния Божидар в битката с болестта, да да изпълни голямата си мечта

https://petel.bg/Zov-za-pomoshh--Podkrepete-14-godishniya-Bozhidar-v-bitkata-s-bolestta--da-da-izpalni-golyamata-si-mechta__264664

Семейство от петричкото село Струмешница се нуждае от помощ. 14-годишният им син Божидар се възстановява от операция на тумор в гръбнака. С...

Съдът във Варна вкара наркодилър за 5 години в затвора

https://petel.bg/Sadat-vav-Varna-vkara-narkodilar-za-5-godini-v-zatvora__264666

Снимка: Булфото Стефан Явузларов, на 43 години, ще изтърпява наказание лишаване от свобода за срок 5 години при общ режим и ще плати глоба ...

Семейство две години отглежда страшен звяр в дома си, мислейки го за… куче (Видео)

https://petel.bg/Semeystvo-dve-godini-otglezhda-strashen-zvyar-v-doma-si--misleyki-go-za----kuche--Video-__264667

Кога едно куче не е куче? Когато е огромна черна мечка – с остри зъби и нокти. До този извод стигнало китайско семейство, което две години м...

Полицаи арестуваха абитуриент пред родители и съученици. Имал газов пистолет и "Калашников" играчка

https://petel.bg/Politsai-arestuvaha-abiturient-pred-roditeli-i-sauchenitsi--Imal-gazov-pistolet-i-Kalashnikov-igrachka__264668

Абитуриент от Професионалната гимназия по икономика в Смолян бе задържан пред съученици и родители на кръстовището пред училището, къде...

Обявиха програмите за супер турнира във Варна и Шампионската лига по плажен футбол

https://petel.bg/Obyaviha-programite-za-super-turnira-vav-Varna-i-SHampionskata-liga-po-plazhen-futbol__264669

Станаха ясни датите и началните часове за изключително силния турнир по плажен футбол, който ще се проведе във Варна, както и програмата н...

Московски: Виждаме сериозен дефицит в подготвените от ЕС пакети за мобилност

https://petel.bg/Moskovski--Vizhdame-seriozen-defitsit-v-podgotvenite-ot-ES-paketi-za-mobilnost__264671

Снимка Булфото Правителството и аз си даваме ясна сметка за значимостта на транспортния сектор. Той определя значителен процент от БВП...

Той печели по 6 милиона долара на ден от снимки на сладки бебета и котета, и красиви природни пейзажи

https://petel.bg/Toy-pecheli-po-6-miliona-dolara-na-den-ot-snimki-na-sladki-bebeta-i-koteta--i-krasivi-prirodni-peyzazhi__264672

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг днес навършва 34 години, борейки се с една от най-трудните години в своята кариера в ...

Радари и камери борят скоростта, а шофьорите се оплакват: Тормоз!

https://petel.bg/Radari-i-kameri-boryat-skorostta--a-shoforite-se-oplakvat--Tormoz-__264673

Кадър: BulgariaOnAir Родните пътища се оборудваха с още радари и камери, КАТ издава все повече фишове, и все пак черната статистика не се пром...

Учените планират да отгледат мозък на неандерталец

https://petel.bg/Uchenite-planirat-da-otgledat-mozak-na-neandertalets__264674

Снимка Уикипедия За да се опитат да разберат как точно мозъците на неандерталците се различават от нашите собствени, учените планират д...

МВР издирва Мартин от Русе

https://petel.bg/MVR-izdirva-Martin-ot-Ruse__264676

МВР издирва Мартин Николов Николов от Русе. Мъжът е около 30-годишен, с къса коса и сини очи, уточни dunavmost.com.  Мартин е в неизвестност...

Румъния ще поддържа F-16

https://petel.bg/Rumaniya-shhe-poddarzha-F-16__264677

Снимка Уикипедия Румънски авиопроизводител ще извършва поддръжката на американските изтребители F-16, които са на въоръжените в румънск...

До какво ще доведат промените в Закона за хазарта

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/do-kakvo-shte-dovedat-promenite-v-zakona-za-hazarta-6082322

От IAB България предупредиха, че промените ще облагодетелстват международни платформи като Google и Facebook за сметка на българските. Според КРИБ ще има тежки последици за фиска, ще бъдат ударени и множество малки търговци

Целият ресурс на СДВР охранява София на 16 и 17 май, призив "без автомобили"

https://www.actualno.com/society/celijat-resurs-na-sdvr-ohranjava-sofija-na-16-i-17-maj-priziv-bez-avtomobili-news_674662.html

Целият ресурс на „Столична дирекция“, дирекция „Жандармерия“ и „Главна дирекция“ ще бъде ангажиран покрай събитията на 16 и 17 май в София. Това каза началникът на „Охранителна полиция“ в СДВР комисар Борислав Муеров по време на представяне на организацията за движение за провеждане на събития, свързани с българското председателство на 16 и 17 май. „Както знаете вече близо 5 месеца сме домакини на Българск

В УНСС магистрите ще учат "Противодействие на корупцията"

https://www.actualno.com/education/v-unss-magistrite-shte-uchat-protivodejstvie-na-korupcijata-news_674663.html

​УНСС открива нова магистърска програма, посветена на противодействието на корупцията. Това обявиха ректорът на университета проф. Стати Статев и председателят на новото Антикорупционно звено Пламен Георгиев. "Борбата с корупцията трябва да започне още от образованието", посочи Пламен Георгиев. По думите му има огромен дефицит на тази тема в обучението, а това трябва да се промени, за да може да има повече подготвени хора. Георгиев допусна възможността след време да се въведе антикору

Променят поне 20% от законодателството заради електронното управление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863379

Променят поне 20% от законодателството заради електронното управлениеВсе още голяма част от администрациите изостават в промяната на вътрешната си нормативна уредба по отношение на премахването на хартиените процеси и на изискваните от гражданите удостоверения на хартиен носител. Това е коментирал председателят на Държавната агенция "Електронно управление" /ДАЕУ/ Атанас Темелков,

"Отворено общество" напуска Унгария заради "репресии" от правителството

http://www.moreto.net/novini.php?n=374221

Фондацията на милиардера филантроп от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос напуска Унгария и обяви, че причината е "репресивната" политика на правителството, предаде AFP. След като през април "Отворено общество" обяви, че затваря офиса си в Будапеща и мести източноевропейските си операции в Берлин, днес излезе и обяснението на причината: "репресии".

Годишната инфлация отново забавя хода си през април

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/godishnata-inflaciia-otnovo-zabavia-hoda-si-prez-april-261118/

Инфлацията е подхранена от по-скъпите стоки в групите облекла и обувки, както и от по-високите цени на храните и напитките

/Видео/ Лято е! Петричанин засне деца от ромски произход как се къпят във фонтана на центъра в Петрич

http://www.struma.com/obshtestvo/video-lyato-e-petrichanin-zasne-deca-ot-romski-proizhod-kak_134284/

"Видяха малко по-топло време и веднага си направиха плаж на градския площад", така коментираха днес видяното на площада петричани.

Днес около 11ч. деца от ромски произход решили да се разхладят във фонтана на градския площад "Възраждане", което възмути хората на отсрещните кафета. Петричанин засне това действие на децата, които радостно се къпят във водата. Видеото в социалните мрежи възбуди широка дискусия.

През летния период доста често в Петрич роми са...

Продължава

Египетски вратар поставя нов рекорд на световното в Русия

https://offnews.bg//futbol/egipetski-vratar-postavia-nov-rekord-na-svetovnoto-v-rusia-680661.html

Легендарният вратар на Египет Есам ел Хадари може да стане най-възрастният футболист, който е играл на Световни финали.

45-годишният страж е попаднал в разширения списък от 29 футболисти на Египет, който селекционерът Ектор Купер обяви снощи. Ако замине за Русия, стражът ще бие рекорда на Фарид Мондрагон, който на 43 беше в състава на Колумбия на Световното първенство в Бразилия през 2014-а година.

Египет се класира на Световно първенство за първи път от 1990-а година насам и участието му е очаквано с огромни надежди сред местните фенове, най-вече заради невероятните качества и форма, в които се намира Мохамед Салах.

Те обаче са в трудната група А, където са домакините от Русия, Саудитска Арабия и Уругвай. Окончателният списък с 23-а играчи ще стане ясен в началото на юни.

"Постигнахме до момента някакви цели, но все още сме далече от крайните амбиции, които имаме. Това пътуване ще бъде доста трудно, защото всички отбори са силни.

Но кой ще ни попречи да си гоним амбициите, каза още аржентинският ветеран, който пое Фараоните през 2015-а година. Всички контроли са избрани така, че да вдигат натоварването. И са важни за нас, каза Ектор Купер.

Първата от трите контроли на Египет е с Кувейт на 25-и май като гост, след това имат мач с Колумбия в Бергамо, а последната проверка е срещу Белгия в Брюксел.

Безработицата при жените е по-ниска и намалява по-бързо

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/15/3179103_bezraboticata_pri_jenite_e_po-niska_i_namaliava/?ref=rss


Безработицата при жените е по ниска и намалява по-бързо, отколкото при мъжете. Това се вижда от данните на Националния статистически институт за работната сила през първото тримесечие на 2018 г.<br /><br />През първото тримесечие на 2018 г. безработицата, изчислявана по методиката на Националния статистически институт, намалява до рекордните 5.7% - исторически най-ниска стойност за първото тримесечие през последните 10 г.<br /> !function(e,t,n,s){var...

НСИ: През първото тримесечие на 2018 г. БВП нараства с 3.5%

http://www.cross.bg/trimesechie-purvoto-danni-1574775.html

/КРОСС/ През първото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.5% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.8% спрямо четвъртото тримесечие на  2017 г. според сезонно изгладените данни. В ръководството на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки[1] за БВП са дефинирани като: „...най-ранната картина на икономиката, представена в съответствие с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки...“. Експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация. Разработените експресни оценки за първото тримесечие на 2018 г. са подготвени в срок от 45 дни след отчетния период

Имейлите до БДЖ често пътуват и стигат по-бавно от влаковете

https://www.actualno.com/society/imejlite-do-bdj-chesto-pytuvat-i-stigat-po-bavno-ot-vlakovete-news_674660.html

Писмата със сигнали до БДЖ относно нередности изглежда пътуват по-бавно, отколкото е нормално – при това дори съобщения, пуснати по електронната поща. Това твърди читател на Actualno.com, който се свърза с редакцията след материала ни: "БДЖ получава оплакване по електронната поща за 20 дни!". В новия случай се оказва, че отговор идва 9 дни, след като е пуснат съответният имейл. И отново, както и в първия случай, оправданието за забавянето е "технически причини". С

Плувен клуб „Пирин” с 25 медала от III Международен турнир по плуване „Спартак” в Сандански

http://www.struma.com/sport/pluven-klub-pirin-s-25-medala-ot-iii-mejdunaroden-turnir_134283/

Василена Георгиева и Владимир Шарков с индивидуални награди по таблицата на FINA

Плувен клуб „Пирин” взе участие е III Международен турнир „Спартак”, който се проведе през уикенда на 50-метровия басейн в град Сандански. Отборът беше представен от 49 състезатели, които завоюваха 25 медала, от които 7 златни, 10 сребърни и 8 бронзови. Василена Георгиева спечели три златни медала в дисциплините 50м., 100м. и 400м. свободен стил. Тя се класира на второ място в индивидуалното класиране за юноши и девойки младша възраст по таблицата на...

Продължава

Тръмп се закани на "предателите" в екипа си, които дават информация на медиите

http://www.mediapool.bg/tramp-se-zakani-na-predatelite-v-ekipa-si-koito-davat-informatsiya-na-mediite-news279105.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи ожесточено предупреждение към хората от екипа си, които организират изтичане на информация към медиите, съобщи Франс прес.   "Така наречените "изтичания" на информация от Белия дом са огромно преувеличение от страна на медиитe, които пускат фалшиви новини, за да ни представят по възможно най-негативен начин", написа Тръмп в Туитър. "Авторите на тези изтичания са предатели и страхливци и ние ще ги открием", добави Тръмп заплашително.   Президентският гняв явно е предизвикан от полемиката около забележките, направени от Кели Садлър - член на екипа по комуникации на Белия дом, за сенатор Джон Маккейн, който страда от рак на мозъка.   На вътрешно съвещание Садлър заявила по повод противопоставянето на Маккейн на кандидатурата за ръководител на ЦРУ, че това няма особено значение, защото Маккейн "така или иначе умира".   Няколко месеца след встъпването си в длъжност Тръмп обеща "да хване" тези, които изнасят информация, и ги нарече "бандити".

"Фейсбук" спря близо 200 приложения, заподозрени в злоупотреба с данни

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/15/3179105_feisbuk_spria_blizo_200_prilojeniia_zapodozreni_v/?ref=rss


"Фейсбук" спря около 200 приложения след обвиненията за злоупотреби с лична информация от консултантската компания "Кеймбридж аналитика" (Cambridge Analytica), предаде ДПА.<br /><br />След като източник от компанията разкри, че тя неправомерно е използвала данните на милиони потребители на социалната мрежа за кампанията за Брекзит и предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп, през март създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг обяви, че ще...

Полицията на крак за срещата на върха в София

https://offnews.bg//obshtestvo/politciata-na-krak-za-sreshtata-na-varha-v-sofia-680659.html

Сериозни мерки за сигурност е предприела полицията в София заради предстоящата тази седмица среща на върха Европейски съюз - Западни Балкани, съобщава БНР.

Районът около НДК ще бъде отцепен от полицията, като ще се допускат само хора с акредитации, обясниха от МВР.

Ограничен ще бъде и достъпът на хора около хотелите в София, където са настанени делегациите.

От Столична община обявиха още, че следващите два дни се очакват сериозни проблеми с трафика в града и призоваха хората да използват градския транспорт, а да не се придвижват с личните си автомобили.

На моменти движението ще бъде спирано, за да могат делегациите да преминат, забранени за паркиране са зоните около НДК, както и местата, където ще бъдат делегациите.

4 трика, които ще ви помогнат да помните по-лесно

https://www.actualno.com/curious/4-trika-koito-shte-vi-pomognat-da-pomnite-po-lesno-news_674498.html

Случва ли ви се често да забравяте важни или не толкова важни неща? Слабата памет може да е сериозен проблем, но за щастие има някои трикове, чрез които можете да я накарате да работи по-добре, пише научното списание Aging, Neuropsychology and Cognition. Ето някои от тях: 1. Използвайте необичайни образи. Колкото по-странни, толкова по-вероятно е да запомните това, което искате. Ако например искате да запомните, че трябва да пуснете пералнята и да изведете кучето, представете си как кучето ви

Млад мъж стреля по колата на режисьора Люси Иларионов

https://dnes.dir.bg/krimi/mlad-mazh-strelya-po-kolata-na-rezhisyora-lyusi-ilarionov

Полицаите не открили пистолета в колата на стрелеца и той е задържан само за хулиганство

Българите подкрепят приемането на Западните Балкани в ЕС

https://www.actualno.com/society/bylgarite-podkrepjat-priemaneto-na-zapadnite-balkani-v-es-news_674658.html

Българите подкрепят интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство. През месец май българският омбудсман събира най-висок дял на положителни оценки за своята работа. Това показва изследване на изследователски център "Тренд" в контекста на един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС и срещата на върха "ЕС - Западни Балкани" 61% от българите подкрепят приемането

Тръмп със заплахи към предателите от екипа си, даващи информация на медиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863371

Тръмп със заплахи към предателите от  екипа си, даващи информация на медиитеПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп отправи ожесточено предупреждение към хората от екипа си, които организират изтичане на информация към медиите, предаде Франс прес. "Така наречените "изтичания" на информация от Белия дом са огромно преувеличение от страна на медиитe, които пускат фалшиви новини, за да ни представят по възможно най-негативен начин",

Хлапета задигнали храна и конструктор от забавачница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863375

Хлапета задигнали храна и конструктор от забавачницаДве хлапета са автори на взломна кражба от детската градина в монтанското село Крива бара. В дните между 11 и 14 май в с. Крива бара е счупена метална решетка на прозорец на приземния етаж на детска градина и извършена кражба на различни по вид хранителни продукти и игра детски конструктор лего. В резултат на проведените оперативно-издирвателни

Задържаха 54 души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава", в Турция

http://www.cross.bg/agentziya-istanbyl-durzhava-1574774.html

/КРОСС/ Турската полиция е задържала 54 души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава" при акции в различни райони на Истанбул, предаде ''Hurriyet Daily News'', като се позовава на информация от турската полиция. Арестите са извършени късно снощи при акции на 19 адреса в около десет квартала на Истанбул, уточнява агенция Доган. Задържаните са отведени за разпит в централата на полицията за борба с тероризма в Истанбул. Полицията подозира задържаните, че са планирали да заминат за Сирия, посочва агенция Доган. На 27 април Анадолската агенция съобщи, че четирима "високопоставени членове" на групировката "Ислямска държава" в Сирия са били задържани в Западна Турция при опит да напуснат страната, смесвайки се с бежанци.

Бургазлия блъсна дете във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374184

Във Варна, на кръстовището на бул. «Цар Освободител» и бул. «Република», е възникнало ПТП, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Водач на 57 г., при маневра за завой наляво, не пропуска и блъска мотоциклет, който се движи в права посока.

Стреляха по автомобила на режисьора Люси Иларионов

https://www.actualno.com/crime/streljaha-po-avtomobila-na-rejisiora-lusi-ilarionov-news_674657.html

Стреляха по автомобила на режисьора Люси Иларионов. За случката разказа самият той пред "Нова телевизия". В неделя Люси пътува в колата от Варна с приятелката си - певицата Ани Хоанг. Около Велико Търново по пътя към София се изпречква автомобил, който според Иларионов е карал много бавно. Той натиска клаксона, но шофьорът от другата кола забива рязко спирачка. До катастрофа не се стига, но след няколко секунди режисьорът решава да изпревари автомобила и по думите му шофьорът на друг

Задържаха 54 души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава" в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863372

Задържаха 54 души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава" в ТурцияТурската полиция е задържала 54 души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава" при акции в различни райони на Истанбул, предаде АФП, като се позовава на турските медии. Арестите са извършени късно снощи при акции на 19 адреса в около десет квартала на Истанбул, уточнява агенция Доган. Задържаните са отведени за разпит в централата на полицията

БСП дела и документи: когато ЕС обсъжда пакета за превозвачите, България мълчи

http://clubz.bg/67870-bsp_dela_i_dokumenti_kogato_es_obsyjda_paketa_za_prevozvachite_bylgariq_mylchi

Снимка БГНЕС

В продължение на поне година, откакто се обсъждат новите правила за работа на превозвачите в рамките на ЕС, българското правителство и Министерството на транспорта не са представили позицията на България, подкрепяли са предложенията в документа, а на финалното обсъждане през декември страната ни е единствената, която си е замълчала. 

Това обяви депутатът и член на комисията по транспорт в парламента Георги Свиленски от БСП. По думите му Борисов и властта са подвели българските превозвачи, че някой е защитавал интересите им в Европа. 

Става дума за ограниченията, свързани с почивки, време на шофиране и престой на международни превозвачи на територията на страните от ЕС от т.нар. пакет "мобилност", станали известни и като "закона Макрон". Те предвиждат шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел. Има и промени в правилата за шосейния каботаж (вътрешни курсове за една държава, б.р.), които на практика ще го премахнат.

Правилата обаче са неблагоприятни за родния бранш и превозвачите плашат с голям протест на 17 май - деня, в който ще се проведе и Срещата на върна ЕС-Западни Балкани в София.

"Ситуацията в момента е следната -  България е председател на Съвета на ЕС, но не може да защити националния си интерес. Става дума за 190 000 български шофьори, които ще останат без работа и семействата им. И за 70 000 български камиона", обясни Свиленски.

По думите му на премиера Борисов му е трудно този път, защото няма как да обяви, че БСП е виновна в случая. Затова си е намерил други виновници, а именно Чърчил и Рузвелт, които "разпределили" България в неблагоприятната част от Европа след Втората световна война. 

Свиленски подчерта, че българските превозвачи трябва да знаят как Борисов и министър Ивайло Московски и заместниците му в България говорят как са защити интереса им, но документите показват съвсем друго. 

Депутатът от левицата цитира три документа - два от тях са решения на Министерския съвет за подготовка на становища по пакета "Мобилност" от ноември миналата година. И в двете решение българската страна подкрепя предрожените текстове за органичения на превозвачите, стана ясно от думите на Свиленски. 

Той показа и документ от дискусията по темата в Съвета на министрите на транспорта в ЕС от 5 декември 2017 г. Думата са взели почни всички страни от ЕС, а част от тях са изразили и несъгласие, и притеснения как правилата ще се отразят на бранша. Единствено България мълчи и не заема никаква позиция, обясни Свиленски. Това се случва, въпреки че в решението на Министерския съвет за българската позиция по темата пише, че министърът на транспорта или негов представител трябва да вземат участие в заседанието "и съобразно хода на дискусията да изложат позицията на българската страна".

Според народния представител на левицата потвърждение, че на практика правителството не си е мръднало пръста в защита на превозвачите, докато те не заплашиха с протест, а по настояване на БСП парламентът не взе решение, в което да задържи премиера и министрите да реагират, е дошло и от вчерашната среща на Борисов с комисаря по транспорта Виолета Булц. Сред разговорите самата Булц е казала, че ако България представи предложения за текстове, то те ще бъдат обсъдени, обяви Свиленски. И добави:

"Това значи, че до вчера правителството не е имало предложения. До 24 май, когато се очаква гласуването на пакета, има 10-ина дни. Няма вчере за предложения и обсъждането им. Превозвачите трябва да знаят – те са предадени от собствения си министър и премиер".

Социалистите ще настояват утре в 9 ч сутринта Бойко Борисов да се яви в Народното събрание на изслушване по темата. 

 

Блъснаха пешеходка в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6863359

Блъснаха пешеходка в Монтана30-годишен с лека кола блъснал 78- годишна пешеходка в Монтана. Инцидентът станал на 14.05.2018 г. около 16,20 ч. на ул."Славянска". Водачът на лекотоварен автомобил "Рено Канго" със софийска регистрация, собственост на фирма, при движение на заден ход блъска движещата се зад автомобила по пътното платно 78-годишна пешеходка от гр. Монтана.

Истинската цел на Тръмп: да свали режима в Иран

http://clubz.bg/67869-istinskata_cel_na_trymp_da_svali_rejima_v_iran

Оттегляйки се от споразумението, подписано през 2015 г., американският президент почти не крие, че крайната му цел е да постигне смяна на режима в Иран, като поразклати още малко икономиката на тази страна, пише в анализ Ардаван Амир-Аслани за вестник "Ле-з-еко".

След като заяви във вторник - 8 май, че се оттегля от Виенското споразумение, Доналд Тръмп не само възстанови изцяло вдигнатите вече санкции срещу Иран, но обяви и други, още по-сурови. Същевременно заплаши американските и европейските компании с репресивни мерки, ако правят бизнес с Техеран.

Докато Иран спазваше поетите ангажименти, както впрочем потвърди МААЕ в 11 поредни доклада, а после и чрез своя президент Юкия Амано, САЩ съзнателно решиха да не изпълняват своите, което всъщност ги изолира на международната арена. Никоя от страните, подписали документа, не последва примера им, приветстван единствено от Саудитска Арабия и Израел, традиционни съюзници на САЩ.

Знае се, че американският президент продължава да руши наследеното от своя предшественик Барак Обама. Но "скъсвайки споразумението", той почти не крие, че крайната му цел е да постигне смяна на режима в Иран, като поразклати още малко икономиката на тази страна. Процесът между другото е в ход още от 2016 г.

Трудностите се множат

Международната консултантска фирма "МакКинзи" прогнозира през юли 2015 г. 1000 милиарда долара инвестиции в Иран за двайсетгодишен период. Но близо три години след подписването на споразумението Иран е получил едва 10 милиарда от заявените 200 милиарда. Защото въпреки вдигането на първите международни санкции, свързани с ядрената му дейност, американците оставиха в сила наложените преди споразумението от 2015 г. заради неспазването на човешките права и твърденията, че Иран подкрепя тероризма. В страх да не си навлече наказателни мерки от САЩ никоя банка не пожела да гарантира финансирането на мащабни проекти.

Тъй че Иран среща все повече трудности и то на фона на изтощителната суша, която трае вече пет години, в съчетание с 40-процентната девалвация на валутата му спрямо долара от три месеца насам. Същевременно американското "предателство" засилва позицията на консерваторите в конфликта им с умерения президент Хасан Рохани - според тях Иран е сгрешил, приемайки условията на Виенския документ, заради който жертва близо 100 милиарда долара инвестиции в ядрената сфера. 

Не са далеч от тази мисъл и жителите на Иран. Независимо дали става дума за ядрената дейност или за гражданските свободи (блокирано бе приложението Телеграм), Рохани не можа или не съобрази как да промени нещата. Духът на иранците е отслабнал дотам, че мнозина - от таксиджии до шефове на предприятия, мислят да се изселят в чужбина.

Европейците предлагат съдействие, за да остане в сила споразумението от Виена. Дали обаче подкрепата им днес ще е по-ефикасна отпреди, особено щом САЩ заплашват с икономически санкции техните компании?
Американците искат впрочем завинаги да забранят на Иран обогатяването на уран (безпрецедентно посегателство срещу суверенитета на коя да е държава), да поставят под надзор програмата му за балистични ракети и да го принудят да изтегли войските си от Близкия изток.

Защото след победата над общия враг - "Ислямска държава", военният принос на Иран, в която бе сметнат за легитимен, Вашингтон вижда вече проблем в иранските сили, оставени в Ирак и Сирия, за да подкрепят местните режими и да създават нови военни бази. И наистина, това геополитическо преподреждане прави Иран непосредствен съсед на Израел. Така еврейската държава вижда на север Хизбула, и то спечелила преди три дни парламентарните избори в Ливан, на юг - Газа, станала съюзник на Иран в сунитския арабски свят, а си дава сметка и за иранската заплаха, тегнеща над Голанските възвишения. 

Американците показаха колко държат на дадената дума - възможно ли е някакво ново споразумение и дали ще се спазва то? С оглед високите залози и днешното положение на самия Иран преговорите, макар и единствено възможно решение, може да се окажат извънредно трудни за Ислямската република. 

БТА

Токов удар причини огромни опашки по граничните пунктове

http://www.cross.bg/kilometra-granichnite-pynktove-1574773.html

Токов удар предизвика срив в системата на Агенция „Митници“ по граничните пунктове, съобщи БНР. Заради проблема от 03.00 часа през нощта до 9.30 часа тази сутрин не е имало обработване на товарни камиони. В момента се извършва ръчно. Заради проблема по някои от граничните пунктове са се образували големи опашки. На ГКПП „Капитан Андреево“ опашката от камиони на изход от страната е 11 километра, а на ГКПП „Кулата“ - 12 километра и в двете посоки , на Капъкуле опашката е 12 километра в едната посока. *Снимка: Фейсбук

Йорданов и Сеганов - след 12 години заедно в националния

https://www.24chasa.bg/sport/article/6863349

Йорданов и Сеганов - след 12 години заедно в националнияВ края на 2006 г. мъжкият национален отбор по волейбол спечели бронзов медал на световното първенство в Япония. Боян Йорданов бе един от героите в тима, който стигна до първо отличие след цели 20 години пауза. След завръщането на отбора бе организирано своеобразно посрещане с фенове в зала "Универсиада".

Съдийската колегия обеща да реагира при всяка атака срещу съдия (допълнена в 12:40)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/15/3179102_sudiiskata_kolegiia_reshi_che_shte_reagira_pri_vsiaka/?ref=rss


С 10 гласа "за" и 2 гласа "против" съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие принципна декларация, в която записа, че ще реагира при всеки случай на атака срещу магистрати заради работата им.<br /><br />"Членовете на съдийската колегия категорично заявяваме, че ще реагираме при всеки опит за накърняване независимостта на съдебната власт и на всеки съдия. Призоваваме държавните власти да ни подкрепят срещу обругаването на съда", ce казва в...

С общинско финансиране стартират ремонти във варненски болници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863358

С общинско финансиране стартират ремонти във варненски болнициЗапочват ремонтите във варненските лечебни заведения, за които с решение на местния парламент беше осигурено общинско финансиране. Това съобщи доц. Антоанета Цветкова, председател на комисията по здравеопазване към ОбС. По думите й с подкрепата на община Варна стартира ремонт на родилното отделение и неонатологията в МБАЛ „Св.

Токов удар причини срив на системата по граничните пунктове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863356

Токов удар причини срив на системата по граничните пунктовеТоков удар предизвика срив в системата на Агенция „Митници“ по граничните пунктове, съобщи БНР. Заради проблема от 03.00 часа през нощта до 9.30 часа тази сутрин не е имало обработване на товарни камиони. В момента се извършва ръчно. Заради проблема по някои от граничните пунктове са се образували големи опашки.

Разрушителни бури отнеха живота на 278 индийци за един месец

http://www.cross.bg/indiya-dyshi-april-1574772.html

/КРОСС/Мощни бури, необичайни и като количество, и като сила, станаха причина за смъртта на 278 души в шест щата в Индия от 11 април насам, което е значително по-голям брой, отколкото за цялата 2017 г., когато загиналите бяха 197, предаде в. "Таймс ъв Индия", цитиран от ТАСС .  По данни на изданието, което се позовава на местните власти и метеорологичната служба, през първите седмици на май жертви на стихията са станали 223, а през април - 55 души. Според метеоролози, причини за необичайно силните природни явления може да са промените в климата, посочва "Таймс ъв Индия".

Българките, издирвани в Америка, може да са избягали с улични бандити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6863355

Българките, издирвани в Америка, може да са избягали с улични бандитиДвете българки, обявени за издирване в Америка, може да са избягали от дома си с латиноамериканска улична банда. Това е една от версиите, по които работи полицията, съобщи NOVA. Полицията разследва случая като бягство от дома. Властите предполагат, че момичетата са избягали с по-възрастни от тях мъже,

Бащата на детето със свастиките не знаел кой е изрисувал сина му

http://www.transmedia.bg/2018/05/15/%d0%b1%d0%b0%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%b2%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d0%b7%d0%bd%d0%b0/

 

Бащата на едно от децата, които се появиха с изрисувани свастики по телата и правеха нацистики поздрави по време на мача Левски–Славия заяви, че станалото е грешка и непознат човек е нарисувал знаците по тялото на сина му, а той не ги е видял.

Бащата Петър Атанасов и днес беше разпитван 3 часа. Пред полицията той е казал, че не той, а други хора са изрисували сина му. Според източници на bTV той не е бил много убедителен и не е посочил кои са тези други хора.

„Не знаех какво има по тялото на сина ми. Неподходящите знаци и надписи бяха изрисувани от непознат човек на стадиона. След това детето си беше облякло тениската и видях рисунките, едва когато той вече беше на пистата“, разказа бащата пред Нова телевизия.

Атанасов обясни, че е голям фен на „Левски“, дори телефонният му номер завършвал на 1914 – годината на основаването на футболния клуб. Той редовно водел детето си, което е на 7 години, на мачове.

„За първи път го заведох на стадиона, когато беше на 4 месеца. От 5-годишен ходи с мен на всички мачове“, разказа Атанасов.

Бащата твърди, че синът му също не знаел какво е изрисувано по тялото му. „Детето ми е първи клас и изобщо не знае какво означават тези неща. За първи път е изрисуван така. Просто стана грешка“, обясни той и добави, че не познава другото дете и родителите му.

Той твърди още, че няма опасност за детето му, когато стои на пистата по време на мач.

Очаква се резултатите от проверката на Агенцията за закрила на детето по случая да бъдат оповестени в сряда.

Снимка: Сергей Антонов

 

 

Ужасно! Трета българка изчезна на остров Крит!

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be-%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%87%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80/

38-годишната Антонина Зоева, която живее в град Ретимно на остров Крит, е в неизвестност от 4 дни, съобщи за „24 часа“ председателят на българското дружество на острова Петър Анастасов, който е уведомен от близките на Антонина, която е от град Сливен.

„След като се свързахме с няколко нейни познати и те потвърдиха, че последно е забелязана в петък около 18:00 часа. Уведомили сме българското посолство. Полицията на Крит се е самосезирала след позвъняване по телефона от семейството й от България, както и от нейна позната, която също е декларирала липсата й“, уточни Анастасов.

Телефоните на Антонина са изключени от петък. Снощи полицията направила проверка на последното място, на което е забелязана – село Хумери до Ретимно.

Умоляват се всички имащи информация за нея да съобщят в полицията или българското посолство в Гърция.

Това е трети инцидент с българска гражданка в района на град Ретимно от началото на месеца.

 

Материалът Ужасно! Трета българка изчезна на остров Крит! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Даден е ход на делото срещу решението за нови ски строежи в Банско

http://www.mediapool.bg/daden-e-hod-na-deloto-sreshtu-reshenieto-za-novi-ski-stroezhi-v-bansko-news279104.html

Върховният административен съд е дал ход на делото, заведено от екоактивисти срещу взетото в края на декември 2017 г. правителствено решение за промяна плана за управление на парк "Пирин", което отваря вратата за нови ски строежи. Според природозащитниците това решение е трябвало да бъде предшестван от извършването на екооценка за влиянието на промените върху защитената територия. Такава не беше извършена, като аргументът на Министерския съвет е, че на такава ще подлежат конкретните инвестиционни намерения за изграждането на втори кабинков лифт от концесионера на ски съоръженията в Банско – "Юлен" АД. Съдът е приел част от доказателствените искания на екокоалицията "за да остане природа в България", сред които именно решения на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, които посочват много ясно, че всяко развитие в буферните зони на обекта на световното наследство (а това са ски зоните Банско и Добринище, които са част от Национален парк Пирин) трябва да се подложи на екологична оценка. Съдът е дал 10-дневен срок за писмени бележки, след което следва едномесечният законов срок за взимане на решение, съобщават от екокоалицията.

Борис Солтарийски, 3D mapping show и изложба на родопска сватба за празника на Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/boris-soltarijski-3d-mapping-show-i-izlojba-na-rodopska-svatba-za-praznika-na-asenovgrad-news_674655.html

Джаз концерт открива Майски културни празници 2018 г. на Асеновград, тази вечер. Тазгодишните тържества ще продължат до 27.05.18 г., включително, когато ще бъде отбелязан Празникът на града. Програмата е наситена с разнообразни и интересни събития, сред които концерти, танцови спектакли, тетарални постановки, киномаратон. Пред жителите и гостите на Асеновград ще бъде показана изложбата „Ела се вие превива“, обрисуваща традиционната родопска сватба. Организиран поход ще открие

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване