Шефка на фирма, измамила руско семейство със 150 000 евро, отива на съд във Варна

https://petel.bg/SHefka-na-firma--izmamila-rusko-semeystvo-sas-150-000-evro--otiva-na-sad-vav-Varna__265707

Снимка: Булфото На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна е предадена собственичката и управителка на българска фирм...

F-35 дебютира в истински бой (Видео)

https://petel.bg/F-35-debyutira-v-istinski-boy--Video-__265709

Израел стана първата страна в света, използвала в бойни мисии най-новите изтребители F-35. Това съобщи днес командващият Военновъздушните ...

Зарадваха рожденика Геша с бонуси в Балчик

https://petel.bg/Zaradvaha-rozhdenika-Gesha-s-bonusi-v-Balchik__265710

Треньорът на Черноморец (Балчик) Георги Иванов-Геша получи добра новина на връх рождения си ден днес. Георги празнува 51 години и докато че...

Мтел сменя името и бранда - награждава клиентите

https://petel.bg/Mtel-smenya-imeto-i-branda---nagrazhdava-klientite__265712

След 23 години на пазара, над 4 млрд. лева инвестиции и над 4.5 млн. клиенти на мобилни и фиксирани услуги, първият GSM оператор в България прави...

Фенове на Черно море тръгват с автобуси и коли за мача на сезона в София

https://petel.bg/Fenove-na-CHerno-more-tragvat-s-avtobusi-i-koli-za-macha-na-sezona-v-Sofiya__265713

Фенове на Черно море тръгват в четвъртък наобед с автобус и коли за мача на сезона с Левски в София. Както е известно, двата отбора ще о...

Кралското семейство публикува три официални снимки на херцозите Хари и Меган

https://offnews.bg//zvezdi/kralskoto-semejstvo-publikuva-tri-ofitcialni-snimki-na-hertcozite-hari-681109.html

Британското кралско семейство публикува вчера три официални снимки от сватбата на херцога и херцогинята на Съсекс - Хари и Меган. Те са направени от фотографа, нает за събитието на 19 май - Алекси Любомирски.

Няколко часа по-късно и Любомирски - известният фотограф също е от благородно потекло, публикува трите фотографии с коментара, че за него е била изключителна чест и привилегия да документира "вдъхновяващото пътешествие" на херцога и херцогинята на Съсекс - от първите снимки, показали годежа им, до тези на сватбата.

"Това беше красива глава в кариерата и живота ми, никога няма да я забравя", пише Любомирски - също с благородно потекло, сред чиито клиенти са Бионсе, Шарлиз Терон, Гуинет Полтроу, Натали Портман, Дженифър Лопес, Кейти Пери, Сара Джесика Паркър, Джулия Робъртс, Никол Кидман, Скарлет Йохансон.

Алекси Любомирски е роден през февруари 1980 г. в Англия. Майка му е от перуанско-английски произход, а баща му е от полско-френски. Именно оттук е и връзката му с полския род Любомирски. Портретният фотограф живее в Ню Йорк със съпругата си и двамата им сина.

Кирил Петков за издирването на Боян Петров: Акцията беше безпрецедентна

http://nakratko.bg/category/58/159886/


Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и тя ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите.

Ексклузивно, масови арести на служители в КАТ Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Спецченгета атакуваха днес преди обяд сградата на КАТ в Благоевград. Служители на Вътрешна сигурност, ДАНС и Икономическа полиция, започнаха щателна проверка на документи. Най-вероятно атакуването е след сигнал за корупционни действия, все още не е ясно дали е задържан началникът на КАТ Благоевград – Данаил Стоицов.
Целият район гъмжи от полиция, по първоначална информация са арестувани 5-ма пътни полицаи.

Материалът Ексклузивно, масови арести на служители в КАТ Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Курортът Св. Св. Константин и Елена навърши 110 години, вижте как е изглеждал през годините (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=374588

Първият български черноморски туристически курорт "Св. Св. Константин и Елена" навърши 110 години. Курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“ е най-старият български черноморски курорт, а предишното му име „Дружба“ (след 1957 до 1992 г.

Всички говорят за нея! Еко блогърката, която заживя гола в джунглата ....

http://www.struma.com/lyubopitno/vsichki-govoryat-za-neya-eko-blogurkata-koyato-zajivya-gola-v_134579/

Австралийската блогърка Лиан Ратклиф, известна с никнейма "Фрили. Банановото момиче", която се храни само с плодове, иска да достигне единение с природата, така че заедно с приятеля си Робин се пресели в джунглата.

Двойката започнала да води първобитен начин на живот от началото на 2018 г. Те се хранят само с растителна храна, стараят се да не замърсяват природата и ходят без дрехи. При това девойката продължава да води блога си.

Лиан не винаги е била яростна...

Продължава

Николина Ангелкова: Свободно къмпингуващите не са над закона

http://nakratko.bg/category/58/159885/


Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” министърът на туризма Николина Ангелкова.

Марк Зукърбърг дава показания пред ЕП

http://nakratko.bg/category/25/159884/


Президентът на „Фейсбук” Марк Зукърбърг днес ще даде показания пред Европейския парламент във връзка със скандала с „Кеймбридж аналитика”.

Новият смартфон moto g6 - вдъхновяващ дизайн, творческо изпълнение

https://www.actualno.com/smartguide/novijat-smartfon-moto-g6-vdyhnovjavasht-dizajn-tvorchesko-izpylnenie-news_675794.html

Motorola представи новата серия moto g6 на събитие в Sofia Ring Mall в столицата. С премиум характеристики и функционалности, телефоните от новото семейство moto g6 са създадени с мисъл за потребителя и са на изключително достъпна цена. Устройствата са налични в търговската мрежа от понеделник, 21-ви май, на цени, започващи от 399 лв. Преди 5 години Motorola се посвети на амбициозната задача да запълни пазарната ниша с качествени телефони, притежаващи страхотни характеристики, на цена, която да

Абу Баджандер-човекът-дърво! Опериран вече 16 пъти..

http://www.struma.com/lyubopitno/abu-badjander-chovekut-durvo-operiran-veche-16-puti_134578/

Абу Баджандер от Бангладеш е на първите страници на медиите в световен мащаб поради изключително рядко генетично заболявания, той е опериран 16 пъти.

Лекарите най-накрая смятат, че са приключили с операциите.

Баджандер е наричан "човек-дърво" заради големите образувания на кожата си, причинени от наследствено генетично заболяване.

Лекарите в медицинския център в Дака започнаха лечение и хирургия преди една година и досега премахнаха пет килограма растеж от...

Продължава

Марк Зукърбърг ще дава днес показания пред Европейския парламент

http://econ.bg/Новини/Марк-Зукърбърг-ще-дава-днес-показания-пред-Европейския-парламент_l.a_i.761814_at.1.html

Президентът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг днес ще даде показания пред Европейския парламент по повод скандала с "Кеймбридж аналитика". Изслушването е...

Румен и Десислава Радеви гледаха "Зигфрид" в Болшой театър (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6875050

Румен и Десислава Радеви гледаха "Зигфрид" в Болшой театър (Снимки)В Болшой театър президентът и съпругата му присъстваха на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Вижте снимки от събитието: Президентът Румен Радев е на двудневно работно посещение в Русия. По-късно днес той ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин.

В. "Монд": САЩ замениха преговорите с Иран с диктат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875046

В. "Монд": САЩ замениха преговорите с Иран с диктатСАЩ замениха преговорите с Иран с диктат, пише в. "Монд". Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо използва вчера първата си голяма реч за външната политика, за да отправи твърдолинейно послание, в което поиска от Иран да промени кажи-речи напълно поведението си на световната сцена, пише в. "Ню Йорк таймс", предаде БТА.  Натискът едва започва.

Ирак осъди на смърт джихадист, поел отговорност за атентатите в Брюксел (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/irak-osydi-na-smyrt-dzhihadist-poel-otgovornost-za-atentatite-v-briuksel-snimki-2098605

Белгийският джихадист Тарик Джадаун бе осъден на смърт чрез обесване в Ирак, съобщиха местни медии.

Джадаун  бе отправил заплахи срещу Белгия и Франция и пое отговорността за атентатите в Брюксел от 2016 г. в обръщение от името на "Ислямска държава"

Огнена лава заплашва електростанциястанция на Хаваите (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ognena-lava-zaplashva-elektrostanciiastanciia-na-havaite-snimkivideo-2098583

Разтопена лава от изригналия вулкан Килауеа на остров Хавай от вчера настъпва към геотермална електроцентрала, принуждавайки работниците да затворят обекта, за да предотвратят неконтролируемо изтичане на токсични газове, предаде Ройтерс. img w

12 пейки с формата на букви от кирилицата поставят в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/12-pejki-s-formata-na-bukvi-ot-kirilicata-postaviat-v-sofiia-2098600

Проектът "Скритите букви" на фондация "Прочети София" започва днес от 19:00 ч. в Музея за история на София (Централната минерална баня), съобщават инициаторите.
 
"Скритите букви" вплита в обща идея поезия, типография и градска среда и създава нови ме

Грозно! Възрастна жена открадна даренията от храма в приюта в Нови хан

http://www.struma.com/sinya-lampa/grozno-vuzrastna-jena-otkradna-dareniyata-ot-hrama-v-priyuta-v_134577/

Кражбата беше уловена от охранителните камери

Жена задигна парите от храма в приюта в Нови хан. Случката се е разиграла на 19-и май във време, в което в храма не е имало никой друг. Кражбата обаче е уловена от охранителните камери.

„Това се случи на 19-и май по обяд. Аз по това време бях в гробищния парк, извършвайки панахиди и помени. Връщайки се в храма да си оставя някои неща, минах покрай свещите и видях, че чекмеджетата са отворени, а вътре бяха останали само дребни стотинки. На камерата видяхме въпросната...

Продължава

Ангелкова: Къмпингуващите не са над закона, проверки ще има

https://offnews.bg//politika/angelkova-kampinguvashtite-ne-sa-nad-zakona-proverki-shte-ima-681113.html

Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. Проверки ще има и това лято, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по бТВ.

Не смятам, че едни хора трябва да имат права над други хора. Тези, които къмпингуват „свободно” по плажовете, не искат да има регулация”, каза още Ангелкова. 

Според нея именно заради „група хора на прекалено крайни позиции” работна група не е успяла да разработи облекчени регулации за създаването на къмпинги у нас.

Трябва да се изготви общ устройствен план, но „когато се стартира такава процедура, се слага каруцата пред коня -  започват едни спорове, на които не им е мястото на този етап, коментира Ангелкова опасенията на природозащитници  че частен инвеститор ще заграби плажа "Корал". 

Жертвите на самолетната катастрофа в Куба се увеличиха до 111

http://nakratko.bg/category/25/159883/


Жертвите на самолетната катастрофа в Куба се увеличиха до 111 души, след като една от трите жени, оцелели при злополуката, е починала в болница в Хавана. 23-годишната Гретел Ландроув е родена в град Олгин, за където е летял самолетът.

Охраната на въздушното ни пространство през 2018 г. е под въпрос, сочи доклад

https://offnews.bg//politika/ohranata-na-vazdushnoto-ni-prostranstvo-prez-2018-g-e-pod-vapros-soc-681107.html

Охраната на въздушното пространство над страната за 2018 година е под въпрос, а заради задълбочаващите се проблеми с поддръжката на авиационната техника е продължила и тенденцията за намаляване на броя летателни часове, които пилотите трябва да имат. Това пък е създало реална заплаха за безопасността на полетите и е ограничила възможностите за обучение на млади пилоти по охрана на въздушното пространство.

Тези констатации са направени в годишния доклад за състоянието на отбраната, който правителството прие миналата сряда и беше официално публикуван, преди да бъде разгледан в парламента. 

Очаквано - отложената за пореден път процедура по придобиване на нова бойна техника се е отразила негативно върху способностите на Военновъздушните сили, тъй като старата съветска летателна техника е на предела на възможностите си и е несъвместима със силите на НАТО. Освен остарелите изтребители сериозен проблем има и в радиолокационните комплекси, които работят "с частични неизправности".

В доклада се посочва, че на практика радарното покритие на територията на страната се е осъществявало със затруднения. "Радиолокационната техника (РЛТ) работи с последните налични елементи, с аварии (неизправни блокове и възли) и със занижени параметри", е записано в доклада. От него става ясно още, че тези системи се ремонтират с поддръчни средства и само благодарение на познанията на инженерния състав на ВВС. 

"Канибализмът" в бойната авиация продължава с пълна сила, като резервни части се осигуряват чрез разглобяването на стара апаратура.

В резултат на това:

Съществува реална опасност през 2018 г. да се стигне до невъзможност за осигуряване с радиолокационна информация на системата за командване и управление на Военновъздушните сили, което може да възпрепятства надеждното изпълнение на задачите по охрана на въздушното пространство на Алианса.

Нещо повече - само за една година авиационните инциденти са се увеличили със седем. Ако през 2016 година са отразени 29 инцидента, от които два сериозни, за миналата година техният брой вече е 36, от които сериозен е само един. Като причина за тези инциденти се посовчват най-вече неизправности по техниката. 

Приблизително 70 % от авиационните произшествия са в следствие откази на авиационната техника, по-голямата част от която е съветско производство – 58 %, произведена през 80-те години на миналия век и на предела на назначения технически ресурс по време. 

Всичко това се отразява сериозно върху пилотите. Недостигът на персонал във ВВС е близо 13 процента, което трайно и чувствително затруднява изпълнението на задачите от формированията. Това поставя под въпрос участието на ВВС в операции на НАТО - основно поради несъвместимостта на наличните техника и въоръжение с тези на останалите съюзници в Алианса. 

В документа се посочва, че дежурството по охраната на въздушното пространство и осигуряването на приемственост на летателния състав чрез нормален ритъм на летателната дейност изискват поддържането на висок процент изправна авиационна техника. "Поради нереализирани процедури за доставки/услуги през 2017 г., Военновъздушните сили изпитваха силни затруднения в осигуряването на летателната подготовка", е записано още в доклада.

Миналата сряда правителството даде зелена светлина за рестартиране на проектите за модернизация за ВВС и Сухопътните войски. Отделените за тях средства са близо 3.2 млрд. лв. Обещанията на министъра на отбраната Красимир Каракачанов са, че до края на годината ще има сключен договор за покупката на нови изтребители. Оптимизмът на министъра в средата на годината обаче засега изглежда нереалистичен, тъй като предстои проектите да минат разглеждане в парламента, след което трябва да бъдат разпратени наново запитвания до страните и фирмите, които предлагат изтребители. Едва след това ще бъде направена оценка на офертите. Досегашната практика показва, че този процес продължава близо година.

В заключенията на доклада за състоянието на отбраната се посочва, че най-сериозен е недостигът от военнослужещи в Сухопътните сили. Там са концентрирани и немалка част от разходите на Министерството на отбраната. В констатациите се посочва, че мисията по охрана на границата гълта сериозен ресурс, което се отразява негативно върху подготовката на силите. 

Удостояват проф. Герхард Паулус с „доктор хонорис кауза“ на СУ

http://nakratko.bg/category/29/159882/


На тържествена церемония, която ще се състои на 22 май 2018 г. в 11.00 часа в Аулата на Университета, проф. Герхард Паулус ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св.

4 партии ще бъдат заличени - 2 години не са подавали доклади пред Сметната палата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875047

4 партии ще бъдат заличени - 2 години не са подавали доклади пред Сметната палата

4 партии за втора поредна година не са подали отчет пред Сметната палата и ще бъде сезирана прокуратурата да предприеме дейстгвия за заличаването на тези партии. Това заяви шефът на Сметната палата Цветан Цветков пред Нова телевизия. Това са Български земеделски съюз, Народняшка земеделска партия "Никола Петков",

„Розите на България“ в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2018/05/rozite/

Водени от идеята за обединяване на българите по света, двете училища - "Света София" и "Джон Атанасов" заедно посрещнаха празника. Гост на тържеството беше генералният консул на Р. България в Чикаго - г-н Иван Анчев. В двора на православния храм "Света София", пред паметника на св. св. Кирил и Методий, учениците изразиха своята признателност към България и нейните Първоучители.

50-годишен от кюстендилско село грабна кирката и започна да руши джамията "Фетих Мехмед"

http://www.struma.com/obshtestvo/50-godishen-ot-kyustendilsko-selo-grabna-kirkata-i-zapochna-da-rushi_134576/

Досъдебно производство е започнато вчера срещу 50-годишен мъж от с. Слокощица за разрушаване на културно-исторически обект.

Служители на РУ Кюстендил са го установили в района на джамията „Фетих Мехмед“ в града – опитвал от обекта да вади камъни., уведомен е дежурен прокурор.

П. Попов

Москва наказва с контрасанкции САЩ и други "неприятелски" страни

http://clubz.bg/68151-moskva_nakazva_s_kontrasankcii_sasht_i_drugi_nepriqtelski_strani

Руската Дума прие днес на трето и последно четене закон за контрасанкции срещу САЩ и други страни, определени като неприятелски, предаде Интерфакс.

Освен Съединените щати обаче никъде не е спомената поименно нито една друга държава.

Правителството по решение на президента Владимир Путин получава правото да налага различни мерки за противодействие. Те обаче не трябва да бъдат прилагани към жизнено необходими стоки, чиито аналози не се произвеждат в Русия и други страни.

Съответните решения могат да бъдат приети също така от президента по предложение на Съвета за сигурност на Русия. В случай на премахване на обстоятелствата, станали причина за приемане на контрасанкциите, правителството отменя съответните мерки.

Целта на закона е "защита на интересите и сигурността на Русия, на нейния суверенитет и териториална цялост, на правата и свободите на гражданите на Руската федерация от неприятелски действия на САЩ и други чужди държави, включително изразяващи се в налагане на политически или икономически санкции по отношение на Руската федерация, граждани на Русия или руски юридически лица, в извършване на други действия, представляващи заплаха за териториалната цялост на Русия или насочени към икономическа и политическа дестабилизация на Руската федерация".

Законът влиза в сила в момента на публикуването му в официалния държавен бюлетин. Преди това той трябва да бъде подписан от държавния глава.

Мерките

♦ Прекратяване или спиране на международното сътрудничество на Руската федерация, руски юридически лица с други неприятелски страни и организации;

♦ Забрана или ограничаване на вноса на територията на Русия на стоки и (или) суровини, чийто произход е от неприятелски страни или организации;

♦ Забрана или ограничаване на износа от Русия на стоки и (или) суровини от неприятелски организации;

♦ Забрана или ограничаване на изпълнение на работи, оказване на услуги за гарантиране на държавни или общински нужди, а също така нуждите на отделни видове юридически лица на територията на Русия от неприятелски организации;

♦ Забрана или ограничаване на участието на неприятелски организации или граждани на неприятелски страни в приватизацията на държавно или общинско имущество, а също така в изпълнението от тяхна страна на работи и оказване на услуги по организирането от името на Русия на продажбата на федерално имущество и (или) осъществяването на функциите на продавач на федерално имущество;

♦ Други мерки в съответствие с решението на президента на Руската федерация.

Вигенин: Ангажиментът към Западните Балкани е един от приносите на България, които ще бъдат запомнени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875036

Вигенин: Ангажиментът към Западните Балкани е един от приносите на България, които ще бъдат запомнениВярно е, че за първи път от 15 години има подобна среща, но аз си направих труда да сравня декларацията от 2003 година от Солун и тази, която беше приета в София. Тази от 2003 година е далеч по-обещаваща, позитивна, говори се за европейска интеграция. Това коментира пред БНТ  депутатът от ПГ на "БСП за България" и председател на Комисията по

Google и SoftUni Digital организират безплатни дигитални обучения в над 37 града в България, включително във Варна

http://varnautre.bg/2018/05/22/81859/google-%d0%b8-softuni-digital-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd

На 23-и и 31-и май са семинарите в зала “Пленарна” на Общината   На 14-ти май стартира проектът на Google Дигитален гараж в сътрудничество със SoftUni Digital. 12 специално обучени от Google консултанти ще водят безплатни семинари и индивидуални обучения в повече от 37 града в България! Трейнърите ще се фокусират върху възможностите, които дигиталният свят предоставя и ще […]

Удариха дъното! Бизнес крах на известна благоевградска фамилия! Строителният предприемач Г. Данаилов загуби всичко! Банки разпродават скандални кооперации с измамени купувачи

http://www.struma.com/biznes/udariha-dunoto-biznes-krah-na-izvestna-blagoevgradska-familiya-stroitelniyat-predpriemach_134575/

След като загубиха фабриката си за гъби, имотите си в кв. "Струмско", съдия изпълнител обяви публична продан и за две от кооперациите им в кв. "Струмско"

Две новопостроени кооперации, собственост на строителния предприемач Георги Данаилов, намиращи се в кв. "Струмско" в Благоевград, са обект на публична продан, заради неизплатени банкови заеми. Десетки апартаменти и гаражи са на тезгяха на съдия изпълнител, след като Данаилов с фирмите си "Модул 90" и "Ахат 2000" ги заложил в една от банковите институции, срещу кредит.

Над 500 000 е дългът, който бизнесменът има и който с години не е погасявал. Както...

Продължава

Тържествено честване на 24 май в Брюксел

http://nakratko.bg/category/76/159881/


По случай 24 май – Ден на покровителите на Европа Кирил и Методий и Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Национална библиотека "Св.

На протест на розопроизводители само полиция

http://nakratko.bg/category/58/159880/


Казанлъшки розопроизводители планираха за днес да излязат на протест заради ниските изкупни цени на суровината им, но към този момент на мястото, обявено за протеста има само полиция, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Русия е извършила неуспешни изпитания с крилати ракети?

https://www.actualno.com/europe/rusija-e-izvyrshila-neuspeshni-izpitanija-s-krilati-raketi-news_675784.html

Американският телевизионен канал CNBC съобщи за неуспешни изпитания на руски ракети по данни свои източници, предава руската агенция Интерфакс. Според данните на източниците, които имат пряк достъп до доклад на разузнаването на САЩ "изпитания на крилати ракети са проведени четири пъти от ноември 2017 година до февруари 2018 година и всяко от тях е завършило с неуспех", предаде агенция Фокус. По оценките на САЩ най-дългото изпитание е продължило две минути и ракетата е прелетяла 22 ми

Предават пряко изслушването на Марк Зукърбърг пред ЕП

http://www.moreto.net/novini.php?n=374624

Изслушването на изпълнителния директор на Фейсбук Марк Зукърбърг пред Европейския парламент ще се излъчва пряко по уебстрийм, съобщи председателят на ЕП Антонио Таяни във Фейсбук. "Лично обсъдих с изпълнителния директор на Фейсбук г-н Зукърбърг възможността срещата с него да бъде предавана пряко.

Знаме на ЛГБТ общността в британското посолство разгневи Беларус

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/22/3182889_zname_na_lgbt_obshtnostta_v_britanskoto_posolstvo/?ref=rss


Беларус разкритикува яростно Обединеното кралство, защото е издигнало знамето на ЛГБТ общността (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални) на територията на посолството си в Минск по случай световния ден за борба с хомофобията, предаде "Франс прес".<br /><br />Беларуското министерство на вътрешните работи каза вчера, че съжалява за тази инициатива на британското посолство на 17 май. Според него Лондон опитва "да създаде проблем там, където не съществува", и...

Ананиев: Повече студенти да учат за медсестри, работодателите да ги задържат с по-високи заплати

http://nakratko.bg/category/58/159879/


Във връзка с кадровото обезпечаване на системата на здравеопазването с медицински специалисти Министерството на здравеопазването ежегодно предлага на Министерството на образованието и науката максимално увеличаване броя на студентите по специалност „медицинска сестра".

СДВР със съвети към абитуриентите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875030

СДВР със съвети към абитуриентите (Видео)Столична дирекция на вътрешните работи публикува на фейсбук страницата си съвети за предстоящите абитуриентски балове, както и клипове с неправилно поведение на завършващи през годините. Вижте ги: УВАЖАЕМИ АБИТУРИЕНТИ , ЗА ДА НЯМА ИНЦИДЕНТИ … СПАЗВАЙТЕ ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА И СЕ ПОГРИЖЕТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА ВСИЧКИ!

Главният прокурор на САЩ е на посещение в България

http://www.transmedia.bg/2018/05/22/%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%be%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%b8/

 

Глaвният пpoĸypop нa CAЩ Джeф Ceшънc e нa пoceщeниe в Бългapия. Toй щe yчacтвa в peдoвнaтa cpeщa мeждy Eвpoпeйcĸия cъюз и Cъeдинeнитe щaти пo въпpocитe нa пpaвocъдиeтo и вътpeшнитe paбoти, cъoбщи Hoвa тв.

Cpeщaтa, ĸoятo зaпoчвa днec c oфициaлнa вeчepя, ce пpoвeждa двa пъти гoдишнo, ĸaтo cтpaнaтa poтaциoнeн пpeдceдaтeл нa Eвpocъюзa e дoмaĸин пpeз пъpвaтa пoлoвинa нa гoдинaтa.

Oфициaлнa инфopмaция oт дъpжaвнoтo oбвинeниe зa визитaтa нa aмepиĸaнcĸия глaвeн пpoĸypop (зaceгa) нямa.  Oчaĸвaниятa ca  oбcъждaнитe тeми  дa oбxвaнaт  бopбaтa c тepopизмa, cигypнocттa и cъдeбнoтo cътpyдничecтвo, тpaнcнaциoнaлнaтa opгaнизиpaнa пpecтъпнocт, мигpaциятa, yпpaвлeниeтo нa гpaницитe и визoвaтa пoлитиĸa.

Дpyгa вepoятнa тeмa e пoиcĸaнaтa oт aмepиĸaнcĸaтa пpoĸypaтypa eĸcтpaдиция нa Жeляз Aндpeeв и oщe бългapи. Все още се чакат официалните документи с искането за екстрадиция.

Желяз Андреев бе задържан на 7 април в родния си град Добрич по искане на прокуратурата в Маями. Арестът е е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия на САЩ със Сирия.

От българската главна прокуратура тогава заявиха, че имат информация, че Желяз Андреев е извършил престъпление в САЩ. На 11 април съдът в Добрич взе решение той да бъде освободен. Магистратите замениха ареста с мярка за неотклонение подписка.

 

Желяз Андреев очаква с надежда посещението на главния прокурор на САЩ у нас.

 

 

110 хиляди ученици на изпитите след 7-и и 12-и клас

https://frognews.bg/novini/110-hiliadi-uchenitsi-izpitite-sled-7-12-klas.html

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на държавните изпити по български език и литература. Зрелостниците изтеглиха 24 вариант за матурата по БЕЛ. Вариантът беше генериран от над 11 милиона възможни комбинации рано сутринта в Министерството на образованието и науката.

Гонят Златан в САЩ за шамар срещу съперник

https://offnews.bg//futbol/goniat-zlatan-v-sasht-za-shamar-sreshtu-sapernik-681103.html

Шведската мегазвезда Златан Ибрахимович показа лютия си нрав и в САЩ.

Нападателят на ЛА Галакси получи директен червен картон за удар в тила на съперник по време на двубоя от 12-ия кръг на МЛС срещу Монреал Импакт, спечелен от неговия тим с 1:0.

Инцидентът стана в края на първото полувреме, когато отстъпвайки назад, халфът на канадския тим Майкъл Петрасо настъпи Златан. Шведът се ядоса и го удари с длан по тила, а Петрасо се строполи на терена.

Златан усети накъде отиват нещата и също падна, но реферите не го пожалиха заради проявената агресия.

Това беше първи червен картон за Златан от 2012 година насам.

Радев представя днес и на Путин идеята си за "Български поток"

http://econ.bg/Новини/Радев-представя-днес-и-на-Путин-идеята-си-за-Български-поток-_l.a_i.761813_at.1.html

Президентът Румен Радев ще има среща днес с руския си колега Владимир Путин, която ще се състои в Сочи. Българският държавен глава от понеделник е на...

Президентът Румен Радев ще има среща с Путин в Сочи

http://econ.bg/Новини/Президентът-Румен-Радев-ще-има-среща-с-Путин-в-Сочи_l.a_i.761813_at.1.html

Президентът Румен Радев ще има среща днес с руския си колега Владимир Путин, която ще се състои в Сочи. Българският държавен глава от понеделник е на...

Най-дългият круиз - 59 държави, 245 дни, 67 хил. паунда

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/05/22/3181673_nai-dulgiiat_kruiz_-_59_durjavi_245_dni_67_hil_paunda/?ref=rss


Най-продължителният круиз в света ще започне от Лондон през август 2019 г. и ще продължи осем месеца като ще обхване 59 страни във всички континенти с изключение на Антарктида, съобщава британският "Индипендънт".<br /><br />Този, който иска да бъде един 930-те пътници на борда, трябва да е готов да се раздели с близо 67 хил. паунда.<br /><br />Организатор на пътуването е норвежката круизна компания "Викинг", чийто кораб ще влезе в 113 пристанища за...

Съвсем скоро - нови екотакси за автомобилите, уверява Нено Димов

https://www.actualno.com/society/syvsem-skoro-novi-ekotaksi-za-avtomobilite-uverjava-neno-dimov-news_675789.html

Предполагам, че в рамките на този или началото на следващия месец наредбата за новите екотакси за автомобилите ще влезе в Министерския съвет за обсъждане и одобрение. Това заяви екоминистърът Нено Димов. Съгласно проектонаредбата (Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса), електромобилите няма да плащат екоданък, хибридните ще са с миминален налог, а автомобилите с двигател с вътрешно горене, които са на възраст до 5 години, размерът на данъка ще бъде запазен. Го

През изминалото денонощие в страната са станали 11 тежки катастрофи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6875029

През изминалото денонощие в страната са станали 11 тежки катастрофи
През изминалото денонощие на територията на страната са станали 11 тежки катастрофи, при които няма загинали, но 18 човека са ранени, информира МВР. В София са станали 50 леки и четири тежки произшествия с четирима ранени. От началото на годината са станали 2213 катастрофи, при които са загинали 178 човека, а ранените са 2826 души.

/Видео/ Евродепутатът Ангел Джамбазки нищи двойния стандарт в ЕС на среща в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb-%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%b8/

Евродепутатът Ангел Джамбазки в рамките на един час изслуша жалби на предприемачи от Благоевград. Срещата се проведе във Военния клуб и в нея се включиха десетки предприемачи и бизнесмени, които го засипаха с въпроси.Срещата не пропусна и депутатът от ВМРО Атанас Стоянов.
Джамбазки обясни ,че програмите на Еразъм + са създадени с цел да развият предприемачеството у младите хора, но те не се възползват от този шанс. Но проблемът не само в това, че младите нямат желание, а в това че в нашето общество се цени „правенето на нищо“ .
„ Ако работиш и учиш си бунак, а тарикатът е този с бързия и лесен удар“,коментира евродепутатът
Друга засегната тема бе тази със здравеопазването. Попитаха го защо си плащаме за да ни лекуват, а много хора си „отидоха от недостиг на средства“ . Джамбазки отговори, че всяка година доходите отпуснати на здравната каса се увеличават, но парите потъват и добави, че болницата не трябва да е търговско заведение.
Засегна се и темата за хранителните продукти, които се употребяват в България. Евродепутатът обобщи, че ДДС-то на храните е твърде високо, а качеството твърде ниско за обикновения човек, който едва свързва двата края ,а бизнесменът може да си позволи луксозна храна, без да го засяга цената.
Коментира се и фактът,че храната, която се разпространява в България не е българска, а само името е българско. Освен това българите нямат ползи, за да произвеждат продукти, защото нямат перспектива. Милиони българи вече са напуснали страната, а тук остава старото поколение.

 


Материалът /Видео/ Евродепутатът Ангел Джамбазки нищи двойния стандарт в ЕС на среща в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

79-годишна жена пострада при пожар във "Владиславово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=374598

2 са регистрираните пожари с преки материални щети през последните три денонощие във Варна и региона, научи Moreto.net. Постъпил е сигнал за пожар на терасата на апартамент, намиращ се в ж.к. «Вл. Варненчик». Причината за инцидента е неправилно боравене с нагревателен уред.

Йончева: Борисов е осъден да ми плати 5 хил. лв. Те ще отидат за благотворителност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874993

Йончева: Борисов е осъден да ми плати 5 хил. лв. Те ще отидат за благотворителност"Господин Борисов е осъден, заедно с ГЕРБ, да плати 5 хил. Искът е за 20 хил. лв. Аз отначалото казах, че тази сума ще бъда дарена за деца". Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева в студиото на Би Ти Ви. Миналата седмица стана ясно, че Йончева е осъдила премиера Бойко Борисов и ГЕРБ да й платят 5000 лева.

Лидерът на испанската партия "Подемос" може да загуби поста си заради покупка на скъп имот

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/22/3182885_liderut_na_ispanskata_partiia_podemos_moje_da_zagubi/?ref=rss


Членовете на лявата испанска партия "Подемос" ще подложат ръководството си на процедура за вот на доверие, след като партийният лидер Пабло Иглесиас си купил къща за над 600 000 евро в околностите на Мадрид, предаде "Ройтерс". Партията "Подемос" се роди в резултат на протестите срещу мерките за строги икономии по време на финансовата криза.<br /><br />Критиците обвиниха в лицемерие Иглесиас и неговата съпруга Ирене Монтеро, която е говорител на...

Китай премахва една от най-големите пречки пред растежа си

https://news.bg/economics/kitay-premahva-edna-ot-nay-golemite-prechki-pred-rastezha-si.html

Населението на Поднебесната империя застарява прогресивно, натежавайки над икономиката

САЩ и Китай продължават с търговските преговори през юни

https://www.actualno.com/america/sasht-i-kitaj-prodyljavat-s-tyrgovskite-pregovori-prez-uni-news_675780.html

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос ще посети Китай в началото на юни и ще обсъди с властите на страната постигнатото във Вашингтон търговско споразумение. Това съобщава CNBC, позовавайки се на източници от американската администрация, предаде БГНЕС. Рос ще замине за Китай след форума на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, който ще се проведе в Париж на 29 и 30 май. Преговорите по търговските въпроси между Китай и САЩ се проведоха на 17 и 18 май във Вашингтон. Амери

Майк Помпейо и Никос Кодзиас ще си сътрудничат в ключови области

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875018

Майк Помпейо и Никос Кодзиас ще си сътрудничат в ключови областиДържавният секретар на САЩ Майк Помпейо и министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас са се договорили да започнат двустранен стратегически диалог по ключови области на сътрудничество. Това съобщи говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт след разговори вчера във Вашингтон между двамата ръководители на дипломацията,

МВР със засилени мерки по време на баловете

http://varnautre.bg/2018/05/22/81860/%d0%bc%d0%b2%d1%80-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%be

Повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства, превозващи абитуриенти или на пътници в тях, са установени през изминалата година

Нено Димов: АЕЦ Белене не е опасен проект, има си екооценка

https://offnews.bg//politika/neno-dimov-aetc-belene-ne-e-opasen-proekt-ima-si-ekootcenka-681110.html

АЕЦ "Белене" не е опасен от екологична гледна точка. Има оценка за въздействие на околната среда, която е спазила изцяло европейските изисквания. Има действащ ОВОС, няма нужда от нова екооценка.

Това заяви министър Нено Димов пред Нова телевизия. Той уточни, че къде ще бъдат съхранявани отпадъците е въпрос от компетенциите на Министерството на енергетиката. 

Електроавтомобилите няма да плащат екотакса, за хибридите тя ще бъде намалена, но за дизеловите автомобили над 10 години ще скочи с около 15%, каза министърът. По думите му след края на Председателството страната ни ще започне кампания срещу двойния стандарт за автомобилите в Европа. В западните страни се свалят изкуствено цените на старите коли, за да се купуват те повече от Източна Европа, обясни Димов. 

Той коментира и изваждането на плаж „Болата” от резервата „Калиакра”. Територията остава защитена, разликата е, че е дадена за стопанисване на местните общности и кмета на района, обясни министър Нено Димов. 

Екотаксата за стари коли се вдига с 15%, въпреки заканите да скочи драстично

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/05/22/3182888_ekotaksata_za_stari_koli_se_vdiga_s_15_vupreki/?ref=rss


Въпреки, че от няколко месеца министърът на екологията Нено Димов уверява, че екотаксата за автомобили над 10 години ще скочи драстично, днес по "Нова телевизия" той обяви, че повишението ще е с около 15%. Плановете са електромобилите да не се облагат, а за хибридите тя да се намали.<br /><br />В момента купувачите на колите на ток плащат 102 лева екотакса при тяхната регистрация. За хибридите размерът зависи от възрастта, като варира между 124 и 227 лева. Новото...

Конкурс! Дигиталната коалиция и “Гугъл” търсят учители отличници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875021

Конкурс! Дигиталната коалиция и “Гугъл” търсят учители отличнициКандидатури се приемат до 30 май на сайта на проекта - digitalteachers.eu Професионалното израстване на учителите в Северозападна България е първият проект, който реализира у нас благотворителната организация на технологичния гигант “Гугъл”. Партньор в проекта, който ще работи на терен, е Дигиталната Национална Коалиция (ДНК),

Комодо: Игри на страха

https://offnews.bg//mama-nindzha/komodo-igri-na-straha-681111.html

Автор: Доника Ризова/lifeofdonika Сутрин е. Слънцето се опитва да пробие през пухкавите сиво-бели облаци над залива между Тихия и Индийския океан, в морето Флорес. Светло и тихо е. И все още свежо. Морето е кобалтово синьо и спокойно. Рибарските колиби на брега изглеждат безлюдни. Накацали по склона и заобиколени от дива наситено зелена растителност, сякаш са напълно необитаеми. Облегнати по парапетите на кораба пием първото си кафе и се опитваме да разгадаем какво се крие зад леката мъгла, обвила хълмовете. След минути в далечината се появяват десетки рибарски лодки и салове. Приближават ни бавно и спират на тревожно близко разстояние. Туловището…

Събарят къщи и павилиони в ”Столипиново”

https://frognews.bg/novini/sabariat-kashti-pavilioni-stolipinovo.html

Багери събарят незаконни къщи и магазини в пловдивския квартал „Столипиново”. Акцията на местната власт ще започне в 9 часа.

Съдът за мен е съвестта на една държава и пример - какъв пример дадохме?

https://www.actualno.com/cite/sydyt-za-men-e-syvestta-na-edna-dyrjava-i-primer-kakyv-primer-dadohme-news_675787.html

Това заяви майката на малкия Ивайло Стоянов, който пострада след сблъсък преди три години с джипа на бившия кмет на Трън Станислав Ангелов, но на първа инстанция съдът отсъди, че Ангелов няма вина, като още се чакат мотивите за присъдата.

Феновете на Пирин гневно питат: Кой доведе до крах Пирин?

http://regiona.bg/%d1%84%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b4%d0%be%d0%b2/

Изпадането на ОФК Пирин от първа професионална българска лига предизвика гнева на феновете от цялата Благоевградска област. Един от най-ревностните привърженици на отбора Методи Кехайов изпрати писмо до нашата редакция. В него той споделя мъката си от загубата и изпадането на Пирин:

„ Като фен на Пирин ме боли от изпадането на Пирин в Б група.Бил съм свидетел на не едно изпадане, а на няколко.Бях свидетел на изхвърлянето на Пирин във  В група.Болката е голяма, но  повече ме боли от това, че унищожават и едничката светлинка на благоевградчани.За нас Пирин е нещо повече от религия.Времето ще намали болката.Всичко в този сезон беше против Пирин.Липса на достатъчно класни играчи,липса на пари,липса на организация.Нямаше как да не се случи.Всеки един рано или късно си плаща.Ако трябва да обвиня някого,това трябва да са всички.Пирин не е нито на мен,нито на вас,нито на кмета,нито на партийният секретар,Пирин е на всички нас. Пирин е лицето на Благоевград.“

На страницата на отбора в социалната мрежа продължават да валят коментари.

Част от тях са против ръководството на отбора и лично към кмета на Община Благоевград Атанас Камбитов.

Ето част от тях:

 

Материалът Феновете на Пирин гневно питат: Кой доведе до крах Пирин? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Руски сенатор към България: Добър урок за София

https://www.vesti.bg/bulgaria/ruski-senator-kym-bylgariia-dobyr-urok-za-sofiia-6082587

Според руски експерти има реални възможности за реализира на директна газова връзка между двете страни

Изсякоха паметни монети за срещата между Тръмп и Ким Чен Ун през юни (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874992

Изсякоха паметни монети за срещата между Тръмп и Ким Чен Ун през юни (Снимки)Белият дом е изсякъл паметни монети в чест на първите в историята американско-севернокорейски преговори на върха, планирани за 12 юни, предаде ТАСС. На монетите са изобразени профилите на президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун на фона на националните знамена. Около тях има надписи "Президент Доналд Дж.

"Алфа рисърч": Науката е "слънце" за 21% от българите

http://clubz.bg/68150-alfa_risyrch_naukata_e_slynce_za_21_ot_bylgarite

Българинът запазва в голяма степен възрожденската си вяра в науката като източник на по-доброто бъдеще на човечеството. Това сочат данните от проучване на "Алфа рисъч" по повод 24 май. За 52% от българите науката най-добре се описва от думата "прогрес" Подобно е отношението и на още 21%, които избират  романтичното определение "слънце", както тя е определена в стих от "Върви народе възродени" За едва 9 на сто научните открития са преди всичко "риск". 18% свързват науката с липсата на достатъчно средства за хората, които й се посвещават.

Книгата остава най-популярният и достъпен досег на българина с изкуството. За последната година 66% са прочели книга, което е ръст от 6 на сто спрямо 2014 г., а почти всеки втори (46%) е купил книга - покачване с от 9% спрямо 2014. От сценичните изкуства най-висок е бил интересът към концертите - с фолклорна, рок, естрадна, популярна и пр. музика - 47%, или с около 7 на сто повече от преди четири години. 

Всеки трети българин се е насладил на театрална постановка, а всеки четвърти заявява, че е гледал български филм в кината. Относително най-нисък (17%) е делът на хората, които са се докоснали до оперното, балетното изкуство или класическата музика.

32% са посетили през изминалата година изложба, музей или археологически разкопки. 13% са хората, които не просто са наблюдавали, а сами са се включили в културния живот, участвайки в самодейни танцови, театрални, или други състави.

В териториален план обаче съществува ясно изразена асиметрия на възможностите за културен живот. 29% от анкетираните заявяват, че са много доволни от културните дейности в тяхното населено място, 30% – в известна степен, а 18% са недоволните. Най-високи оценки дават софиянци, следвани от пловдивчани и русенци. Но ако в големите градове между 45% и 55% изразяват силна удовлетвореност от възможностите за досег с културата, то според близо 40% от живеещите в малките населени места, такива дейности изобщо липсват.

 

Не разрешават на майката на Скрипал да разговаря с него?

https://www.actualno.com/europe/ne-razreshavat-na-majkata-na-skripal-da-razgovarja-s-nego-news_675782.html

89-годишната майка на Сергей Скрипал Елена разказа, че след отравянето синът е престанал да ѝ се обажда. Това е казала тя в интервю за руската телевизия REN TV. По думите ѝ след обмена през 2010 година синът ѝ редовно ѝ се е обаждал от Солсбъри. Жената твърди, че ако Сергей Скрипал е напълно здрав, то той веднага би се свързал с нея. Племенницата на Сергей Скрипал Виктория вече два пъти получи отказ от британските власти за издаване на виза. Роднините на Скрипал недоумяват защо "не го пок

Семейство Обама стават продуцент за Netflix

https://www.investor.bg/web/456/a/semeistvo-obama-stavat-producent-za-netflix--261519/

Бившата президентска фамилия е сключила споразумение за производство на игрални филми, сериали и документални филми

Захариева в Буенос Айрес: ЕС е най-големият донор на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874999

Захариева в Буенос Айрес: ЕС е най-големият донор на ООН

“За да отговори успешно на глобалните кризи, заплахи и предизвикателства, международната общност трябва да разполага с ефикасна многостранна система, основана на универсалните ценности. Ако международните организации не преоткрият своята роля в този процес, други ще запълнят вакуума.” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи

Стартира програмата Зелена София за междублоковите градинки

https://offnews.bg//obshtestvo/startira-programata-zelena-sofia-za-mezhdublokovite-gradinki-681108.html

Стартира кандидатстването с проекти за подобряване на междублоковите пространства по Програма „Зелена София“ на Столична община.

Програмата е насочена към обновяване на междублоковите пространства - общинска собственост с активното участие на гражданите, като създава възможност за озеленяване и изграждане на прилежащите към блоковете зелени площи, подмяна или ремонт на елементите на парковото обзавеждане, създаване на зони за отдих.

В Програмата могат да участват всички етажни собствености в Столична община, регистрирани в районните администрации по чл. 46б от ЗУЕС или сдружения на собственици, вписани в регистъра по чл. 44 от ЗУЕС и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани на територията на Столична община по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или Закона за народните читалища.

Размерът на средствата за финансиране на проекти за 2018 година е 500 000 лева и е определен с годишният бюджет на Програмата. 

На представителите на одобрените проекти Столична община предоставя безвъзмездно дървесна и храстова растителност, цветя, тревна смеска, паркова мебел, материали за ремонт – пясък, плодна пръст, бетонови плочи, боя и др. и инструменти и машини – лопати, мотики, ножици за храсти и жив плет, косачки и храсторези и др.

От 2011 г. по Програма „Зелена София“ са обновени над 700 междублокови пространства.

Програмата за 2018 г. е обявена публично на сайта на Столична община - www.sofia.bg, в тема «Околна среда – Програми и проекти». Оттам може да се изтеглят всички необходими документи /формуляр за кандидатстване и всички образци и приложения към него/, след което да се подадат в деловодството на районните администрации, в срок до 17,00 ч. на 18 юни.

Нов вид телефонна измама на възрастни хора в Дупница

http://www.cross.bg/obshtinata-slyzhitel-izmama-1575275.html

/КРОСС/ Нов вид телефонна измама в Дупница. Този път измамниците се представят за служители на общината, а целта им е имотна облага, съобщава Нова Телевизия. Те се обаждат на домашния телефон на възрастни хора, казват им, че е възникнал документален проблем с техен имот и им предлагат помощ да го отстранят, като ги посетят на място. За схемата алармираха от общината, след като им се оплака възрастна жена от града. Схемата започва с обаждане на домашния телефон. От едната страна е „ало” измамник, представящ се за служител на Община Дупница, а от другата - 76-годишната Надежда Велкова. Мнимият служител успява да убеди жената, че трябва да се срещнат като той дори би могъл да й помогне с документацията като я посети на адрес. Надежда се подвела, тъй като наистина от няколко месеца подготвя документи за продажба на имот. След срещата Надежда събрала необходимите документи, но вместо да чака втора среща с измамника, решила да отиде в общината, за да свърши по-бързо работа. Там разбира, че за малко да стане жертва на имотна измама. От общината с почуда разбират, че измамникът е използвам името на реален техен служител, но от друг отдел. Възрастната жена решава да не подава жалба в полицията, защото редовно й се налагал да се справя с „ало” измамници. По данни на полицията пенсионерите от Дупнишко са едни от най-атакуваните, но за техен късмет и най-трудно податливите

САЩ призоваха Русия да се изтегли от Абхазия и Южна Осетия

http://www.moreto.net/novini.php?n=374623

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон осъжда руската окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия. Изявлението беше направено при срещата му с грузинския премиер Георгий Квирикашвили, предаде "Гласът на Америка".

Министър Димов: "Белене" има всички документи за екология и не е опасен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874994

Министър Димов: "Белене" има всички документи за екология и не е опасенИма оценка за въздействие на околната среда на проекта АЕЦ "Белене", която е спазила изцяло европейските изисквания. Има действащ ОВОС, той е минал през вътрешното законодателство и трансграничния контекст и няма нужда от нова екооценка. Имаме всички документи от екологична гледна точка за проекта и АЕЦ "Белене" не е опасен.

5,6 по Рихтер разтърси остров Гуам

http://www.cross.bg/-po-rihter-raztursi-ostrov-gyam-1575274.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд от 5,6 по Рихтер бе регистрирано край бреговете на остров Гуам в западната част на Тихия океан, съобщи Европейският сеизмологичен център. Епицентърът е бил на 77 км югоизточно от населения пункт Инараджан с около 20 000 жители население. Дълбочината на огнището е 30 км. Засега няма данни за разрушения и жертви. Не е обявена и опасност от възникване на цунами. 

Огнян Минчев с призив срещу корупционната яма АЕЦ ”Белене” и властта

https://frognews.bg/novini/ognian-minchev-priziv-sreshtu-koruptsionnata-iama-aets-belene.html

Обръщам се към всички хора с демократични възгледи и европейска и атлантическа ценностна принадлежност в ГЕРБ - моля ви, заемете достойна позиция по повод на поредния опит на правителството на ГЕРБ да пробута на България АЕЦ ”Белене”!

Българинът, участвал в издирването на Боян Петров: Шиша Пангма е много страшен терен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874978

Българинът, участвал в издирването на Боян Петров: Шиша Пангма е много страшен теренШиша Пангма е много страшен терен. Връщайки се в България нашите планини ми изглеждат като градини. Това заяви българинът, участвал в издирвателната операция на алпиниста Боян Петров, Кирил Петков в студиото на Би Ти Ви. "Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получават различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай.

Какво свързва Tesla, Apple и SoftBank?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kakvo-svyrzva-tesla-apple-i-softbank-261518/

Технологични компании и производители на коли подсигуряват запасите си от основни компоненти на батериите

Румен Петков брани АЕЦ "Белене" като Матросов на амбразурата

https://www.actualno.com/business/rumen-petkov-brani-aec-belene-kato-matrosov-na-ambrazurata-news_675785.html

Няма протест и контрапротест. Има митинг в подкрепа за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" - каня всички желаещи да дойдат в 18:00 часа пред Министерския съвет (бел. ред. - в 18:30 часа пред сградата на Министерския съвет почва организиран от "Демократична България" протест срещу "Белене"). Искаме да няма двойни стандарти – не е нормално канцлерът на Германия да се изправи и да каже, че гледа на „Северен поток 2” като на икономически

Събарят незаконни къщи в Столипиново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874989

Събарят незаконни къщи в СтолипиновоПоредна акция по събаряне на незаконни къщи и павилиони ще се проведе днес в пловдивския квартал Столипиново. Сградите са били построени без необходимите разрешителни и документи и затова районната администрация в квартал "Източен" е предприела действия по тяхното премахване, предава БНТ. В квартала ще влязат багери,

Жена задигна даренията от храма в Нови хан

https://www.vesti.bg/bulgaria/zhena-zadigna-dareniiata-ot-hrama-v-novi-han-6082586

С тези пари щяхме да си помогнем със сметките за тока, сподели отец Григорий

Николина Ангелкова: Свободно къмпингуващите не са над закона

http://www.cross.bg/hora-angelkova-zakona-1575273.html

/КРОСС/ Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” министърът на туризма Николина Ангелкова. „И това лято ще има проверки, не смятам, че едни хора трябва да имат права над други хора. Тези хора, които къмпингуват „свободно” по плажовете, не искат да има регулация”, заяви тя. Според нея именно заради „група хора на прекалено крайни позиции” работна група не е успяла да разработи облекчени регулации за създаването на къмпинги у нас. По темата с „Корал”, където природозащитници се опасяват, че частен инвеститор ще заграби плажа и прилежащата му територия, тя посочи, че е нужно изготвянето на общ устройствен план, но „когато се стартира такава процедура се слага каруцата пред коня, започват едни спорове, на които не им е мястото на този етап”. А „оня хотел” над закона ли е?                   Снимката на хотел, стърчащ насред пясъка на Южното Черноморие, обиколи социалните мрежи преди дни. Обектът обаче съществува от години. И властите не могат да направят нищо, за да го премахнат. „Държавата е реагирала, това се е случило през 2001 г. Има много безумия от приватизацията”, посочи Ангелкова

Блестяща изява на български детски хорове от Чикаго и Ню Йорк

http://www.eurochicago.com/2018/05/horove/

В ранния неделен следобед на 20 май 2018 г., в Christus Victor Lutheran Church в Elk Grove Village, имахме възможност да видим и чуем американски мюзикъли на български език. В първата част на събитието Детският хор "Български звънчета" към Малко българско училище в Чикаго представи „Как без музика?", адаптация за детски хор по мюзикъла „Звукът на музиката” (The Sound of Music). Във втората част Българският детски хор и училище "Гергана" - Ню Йорк представи спектакъла "Дойдох, изпях, победих!" - оригинална драматизация на български, по десет песни от известни Бродуейски мюзикъли.

"Кливланд" изравни серията с "Бостън" след 44 точки на Леброн Джеймс

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/22/3182879_klivland_izravni_seriiata_s_bostun_sled_44_tochki_na/?ref=rss


"Кливланд кавалиърс" спечели и второто си домакинство срещу "Бостън селтикс" и изравни резултата във финала на Източната конференция в Националната баскетболна асоциация (НБА). Леброн Джеймс отбеляза 45 точки, а "кавалерите" се наложиха със 111:102.<br /><br />Джеймс вкара 17 от 28-те си стрелби от игра и излезе начело във вечната класация за най-много отбелязани кошове от игра в плейофите. Той вече има 2357 - с един повече от легендата на "Лос...

Допинг скандалът с Русия се пренася към футбола след нов филм на ARD

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/22/3182878_doping_skandalut_s_rusiia_se_prenasia_kum_futbola_sled/?ref=rss


Мащабният допинг скандал с Русия се пренася към футбола. В нов документален филм на германската телевизия ARD, излъчен по-малко от месец преди световното, се твърди, че страната е прикривала положителни проби на футболисти, пише insidethegames.biz.<br /><br />В основата отново са показания на руския информатор и бивш директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков. Във филма "Руските футболни приятели" той посочва, че през 2014 г. е получил заповеди за...

Манолова обсъжда днес проблемите на българи, съдени в Гърция за трафик на хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874987

Манолова обсъжда днес проблемите на българи, съдени в Гърция за трафик на хораОмбудсманът Мая Манолова организира междуинституционална работна среща с граждани, медии и представители на държавните институции, на която ще бъдат обсъдени проблемите на наши сънародници, съдени в съседна Гърция по подозрение за трафик на хора. Манолова е сезирана от потърпевши български граждани за казуса им с продажбата на моторно превозно

Седмицата на дизайна в Милано: Отпечатаната къща

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/05/22/3182332_sedmicata_na_dizaina_v_milano_otpechatanata_kushta/?ref=rss


Забравете безкрайните строителни обекти, години спестяване за жилище и недостъпни суми за преустройство. Такъв реалистичен сценарий по темата беше представен миналия месец по време на Миланската седмица на дизайна. <br /><br />Една къща, която изглежда сякаш е паднала от небето между историческите сгради на Piazza Beccaria в Милано, всъщност изникна за около 48 часа в първите дни на седмицата на дизайна.<br /><br />Проектът, наречен 3D Housing 05 (3D жилище 05), е...

Омбудсманът свиква среща за сънародници, съдени в Гърция

https://offnews.bg//obshtestvo/ombudsmanat-svikva-sreshta-za-sanarodnitci-sadeni-v-gartcia-681106.html

Омбудсманът Мая Манолова организира междуинституционална работна среща с граждани и представители на държавните институции, на която ще бъдат обсъдени проблемите на наши сънародници, съдени в съседна Гърция по подозрение за трафик на хора. 

Манолова е сезирана от потърпевши български граждани за казуса им с продажбата на моторно превозно средство у нас, което не е пререгистрирано от новите си собственици, а с него е извършено престъпление – превоз на нелегални имигранти в южната ни съседка. Така невинни българи са изправени пред реалната опасност да бъдат лишени от свобода за деяние, което не са извършили. 

Работната среща е от 11.00 часа, поканени са, освен потърпевшите, представители на Министерство на външните работи, МВР, Главна дирекция „Национална полиция“, Прокуратура на Република България и Нотариалната камара.

Кирил Петков: Шиша Пангма е като минирано поле

http://www.barometar.net/90989/

Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и тя ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите. Това каза пред бТВ Кирил Петков, който замина за Хималаите със своя баща Петко Петков, за да участва лично в издирването на алпиниста. „Шиша Пангма е много страшен терен. Връщайки се в България, нашите планини ми […]

Владимир Путин приема Румен Радев в Сочи

http://www.cross.bg/radev-pytin-rysiya-1575272.html

/КРОСС/ За първи път от десет години насам предстои среща между президентите на България и Русия.  Президентът Румен Радев ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в лятната резиденция на руския държавен глава в Сочи. Радев е на работна визита в Русия. В Сочи Радев и Путин ще обсъдят отношенията между България и Русия в областта на икономиката, образованието и културата, както и въпроси от международната сигурност. Очаква се енергетиката да бъде водеща тема в разговора на двамата президенти. Вчера Радев призова българското и руското правителство да преразгледат възможността за директни доставки на руско синьо гориво в България през Черно море. Вече има анонси за съживяването на проекта за АЕЦ "Белене", което предполага и руско участие.  Положителният импулс от тази визита, която правим с премиера Медведев и с президента Путин, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство, коментира президентът Радев.

Старите автомобили с 15% по-скъпа екотакса

http://clubz.bg/68149-starite_avtomobili_s_15_po_skypa_ekotaksa

Екотаксата за автомобили на възраст над 10 години ще се увеличи с 15 на сто, а не по-драстично, каквито бяха първоначалните намерения на властта. 

Това стана ясно от думите на министъра на околната среда Нено Димов пред Нова тв. Електромобилите няма да плащат налога, а хибридите ще бъдат с облекчения. Очаква се новите такси да влязат в сила от догодина.

"Промяната, която се прави, е новите автомобили да бъдат с намалена екотакса. Електромобилите няма да плащат. За по-старите ще има увеличение, като то е в рамките на около 15%. Това е една от множеството мерки, които трябва да се предприемат в тази посока, и знак за намеренията на държавата", коментира министърът.

По думите на Нено Димов, ако предложените нови такси се приемат, ще бъдат обхванати и моторни превозни средства, за които сега не се плаща нищо.

Проектът за промени е публикуван в сайта на Министерството на околната среда и водите. В момента купувачите на коли на ток плащат 102 лева при регистрация. Идеята е до 2022 г. тази такса да не се дължи. За хибридите размерът на таксата зависи от възрастта на автомобила и варира между 124 и 227 лева. Новото предложение е сумата да е от 100 до 255 лева.

Както досега, екотаксите няма да зависят от това дали автомобилът е дизелов, бензинов или на газ, като определяща ще е единствено възрастта. За превозните средства до 5 години тя остава 194 лева.

Ако се приемат исканите от екоминистерството промени, то за превозните средства, произведени преди над 10 години, ще се плаща с 35 лева повече. За автомобилите на между пет и десет години ще се дължат 290 лева, или с 30 лева повече, отколкото сега.

Нено Димов заяви също, че подготвяните забрани за продажба на дизелови автомобили в Европа ще изкриви пазара и България ще започне активни действия за изработване на регламент за такива автомобили, което ще се случи след края на българското европредседателство.

Ангелкова пак тръгна с рогата срещу къмпингуващите

https://frognews.bg/novini/ministar-angelkova-pak-tragna-rogata-sreshtu-kampinguvashtite.html

Корал, Карадере и Иракли бяха извадени от списъците за концесиониране. Не знам защо къмпингуващите смятат, че са над закона и не могат да бъдат проверявани. Не смятам, че едни хора трябва да имат права над други. Те също са граждани на тази държава и трябва да спазват законите на страната. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Още една жертва на голямата самолетна катастрофа в Куба

https://www.actualno.com/america/oshte-edna-jertva-na-goljamata-samoletna-katastrofa-v-kuba-news_675779.html

Една от трите жени, оцелели след катастрофата на самолета Боинг 737 край Хавана, е починала. Това съобщава агенция ЕФЕ, цитирана от БГНЕС. 23-годишната Гретел Ландрове е починала в хаванската болница "Каликсто Гарсия". С нейната смърт броят на жертвите на самолетната катастрофа нарасна до 111 души. Инцидентът стана на 18 май. Самолетът катастрофира минута след излитането си. Той падна в земеделската зона между летището и населеното място Сантяго де-Лас-Вегас, намиращо се на 20 киломе

Удължава се срокът за ранно кандидатстване в Годишните награди b2b Media Awards 2018

http://www.cross.bg/proekti-media-biznes-1575276.html

/КРОСС/ Най-иновативните компании, проекти и предприемачи могат да участват в b2b Media Annual Awards до края на месец май! Ранното кандидатстване за конкурса се удължава до 29 май 2018 г. включително.Проектите се подават през сайта: https://awards.b2bmedia.bgКрайният срок за попълване на онлайн формуляра е до 1 юни включително.  Конкурсът ще отличи не само бизнесите и техни отделни проекти, но също най-креативните корпоративни офиси, най-интересните външни пространства, както и социално - отговорни кампании, проекти с образователна насоченост в сферата на бизнеса, инвеститорите с визия, иновативни сгради, мобилни и технологични новости. Ще се оценяват устойчиво и иновативно поведение, направени мащабни инвестиции, значими сделки, оригиналност на идеите, ефективност от реализацията, новаторство по отношение и на продуктите и на услугите, а също и иновативност в начина, по който са били комуникирани. В конкурса има специална категория, свързана с Кампаниите за изграждане на работодателска марка. За първа година се въвеждат три нови категории: Кампания за community branding Динамично развитие Иновативен проект или продукт Приемат се също номинации за Млад предприемач на годината, Бизнес лидер, Бизнес дебют на годината.По време на официалната церемония на 8 юни 2018 година ще бъдат връчени по три награди във всички основни категории + Голяма награда. 

Павлова: Почти 2000 души дойдоха в Деня на отворените врати в НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874975

Павлова: Почти 2000 души дойдоха в Деня на отворените врати в НДКБеше много приятен и зареждащ ден. Почти 2000 души дойдоха в деня на отворените врати. Идваха много деца, много ученици, вчера беше неучебен ден. Всички идваха с голямо любопитство, а голяма част от тях не познават НДК извън зала 1. Имаше игри и закачки за децата, но имаше и много сериозни въпроси как протичат дебатите, как се вземат решенията.

Протест във Варна срещу добива на газ в Добруджа

http://www.moreto.net/novini.php?n=374622

Жалбата на фирма РУСГЕОКОМ, чието инвестиционно намерение за добив на газ в Генерал Тошевско получи неодобрението на РИОСВ преди четири месеца ще бъде гледана от Административния съд във Варна. Заседанието на съда започва в 9.00 часа, а протестиращите от Гражданската инициатива против проучване и добив на газ се събират половин час по-рано пред сградата.

Самолет със 151 души на борда кацна по корем

http://www.cross.bg/problem-korem-kolesnik-1575269.html

/КРОСС/ Машина на Саудитските авиолиниии се приземи по корем заради проблем с предния колесник, съобщава ArabNews. Airbus A330, със 151 души на борда, изпълнявал полет от саудитския град Медина до Дака, в Бангладеш. Скоро след излитането екипажът установил проблем с хидравличната система и било решено да се направи аварийно кацане на международното летище в Джеда. При приземяването предният колесник не се отворил. За щастие всички 141 пътници и 10-членният екипаж са невредими.

Как да се търгуват индекси

https://www.investor.bg/novini/130/a/kak-da-se-tyrguvat-indeksi-261517/

Постепенното покачване на лихвите в САЩ се отразява на случващото се на американските и европейските бенчмаркове

Тръмп нарушава сигурността на комуникациите си от мързел

https://www.actualno.com/interest/trymp-narushava-sigurnostta-na-komunikaciite-si-ot-myrzel-news_675774.html

Отделът на информационни технологии на Белия дом е предоставил на американския президент Доналд Тръмп два смартфона iPhone, единият от които той използва само за четене на новинарски ленти и публикации в Twitter. Това съобщава авторитетният американски сайт Politico, позовавайки се на източници във вашингтонската администрация, предаде БГНЕС. Според информацията, вторият от двата телефона е предназначен само за говорене. Но американският лидер постоянно използва именно първото мобилно устройств

Goldman Sachs: Фискалните перспективи пред САЩ не са добри

https://www.investor.bg/sasht/337/a/goldman-sachs-fiskalnite-perspektivi-pred-sasht-ne-sa-dobri-261516/

Според главния икономист на финансовата институция федералният дефицит ще се увеличи 1,24 трлн. долара (5,5% от БВП) до 2021 г.

Нов вид телефонна измама в Дупница - за жилища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874981

Нов вид телефонна измама в Дупница - за жилищаНов вид телефонна измама е засечена в Дупница, съобщи Нова телевизия. Този път става въпрос за измамници, които се представят за общински служители и лансират пред възрастни хора схема, с която да откраднат жилищата им. Обади ми се мъж, звучеше интелигентно и се представи за общински служител. Каза,

Депутатите заседават днес, заради почивката си в петък

https://offnews.bg//politika/deputatite-zasedavat-dnes-zaradi-pochivkata-si-v-petak-681105.html

Депутатите ще заседават извънредно днес, след като решиха да почиват и в петък след неработния 24 май. 

На заседанието си следобед народните представители ще обсъдят удължаване на срока за извършване на одит за съответствието на допълнителните разходи и трансфери на първостепенните разпоредители с бюджет за периода от 1 януари 2017 до 31 януари т.г. Удължаването на срока е поискано от Сметната палата. 

Причината е, че изискваната информация е свързана с предоставянето на множество документи с голям времеви диапазон и допълнителното ангажиране на повече експерти от различни административни звена.

На първо четене ще бъдат обсъдени и промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Според тях любителите риболовци ще трябва да полагат еднократно тестови изпит за правоспособност. Разширяват се правомощията на служителите на Изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури, и по горите, и те вече ще могат да заснемат и задържат нарушители, включително чрез физическа сила. Увеличават се глобите за риболов с взривни, отровни и зашеметяващи вещества, както и за рецидив. 

На второ четене ще бъдат разгледани промени в законите за гражданската регистрация и за местното самоуправление.

АЕЦ ”Белене” е политически проект, смята Димитър Делчев

https://frognews.bg/novini/aets-belene-politicheski-proekt-smiata-dimitar-delchev.html

Димитър Делчев от „Демократична България“ заяви, че проектът „Белене“ е проект, измислен преди 30 години. „Обяснението, че се замразява, е че отдавна вече е престанал на бъде икономически проект“, посочи той. По думите му проектът „Белене“ е политически проект.

Какво е качеството на брашното и хляба у нас?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874972

Какво е качеството на брашното и хляба у нас?Хлябът, който се предлага на пазара, е качествен и без неразрешени добавки. Това е установила проверка на БАБХ, възложена от Върховната административна прокуратура. Инспекторите са установили още, че хлябът у нас се произвежда от български брашна, всички доставени до хлебозаводите и хлебопекарните от мелниците в страната.

Американският вицепрезидент заплаши Ким Чен Ун с "виж какво стана в Либия"

https://www.actualno.com/asia/amerikanskijat-viceprezident-zaplashi-kim-chen-un-s-vij-kakvo-stana-v-libija-news_675778.html

Ако Пхенян не се откаже от ядреното оръжие, в КНДР ще се случат събития подобни на тези, които се разиграха в Либия и доведоха до падането на режима на Муамар Кадафи. Това заяви американският вицепрезидент Майк Пенс в интервю за телевизия Fox News. "За Ким Чен Ун ще бъде голяма грешка да мисли, че може да си играе с Доналд Тръмп", подчерта Пенс, говорейки за възможната отмяна на планираната за 12 юни среща в Сингапур. На въпрос дали Тръмп е готов при необходимост да се откаже от тази

Съдът оправда бившия кмет на Трън за детето ударено от джипа му

https://www.mediapool.bg/sadat-opravda-bivshiya-kmet-na-tran-za-deteto-udareno-ot-dzhipa-mu-news279376.html

Бившият кмет на Трън от ГЕРБ Станислав Николов бе оправдан на първа инстанция за катастрофата, при която през 2015 г. тежко пострада 6-годишният тогава Ивайло Стоянов. Решението е постановено в петък от Районния съд в Перник от председателя му - съдия Михаил Алексов. Преди това той е бил председател на Районния съд в Трън. Мотиви към присъдата все още не са публикувани и не е ясно с какви аргументи е оправдан Станислав Николов. "От прокуратурата бяха събрани достатъчно доказателства. Очаквахме присъда, продължавам да вярвам в справедливостта и в правосъдието", каза майката на детето Анита Гълъбова пред Нова телевизия. Тя попита какъв пример дава с това решение съдът на децата, на пострадалите, на гражданите и отговори: "Че ще им се размине". Адвокатите на пострадалото дете ще обжалват оправдателната присъда на Станислав Николов. На втора инстанция делото ще се гледа отново в Перник от Окръжния съд. Бившият кмет на Трън е подсъдим за причиняването на две тежки телесни повреди, нанесени на детето, по непредпазливост. След удара лекарите отстраниха далака и част от черния дроб на момчето. То имаше и травми на гърдите. Инцидентът стана на 13 ноември 2015 г. пред училището в Трън. Момченцето Ивайло Стоянов беше ударено, докато пресичаше улицата. Според разследващите Николов се е движил със скорост 25 км/ч в района на училището след знак "Внимание! Деца" и заради това не е успял да види пресичащото дете. "Николов не е изпълнил задължението си като водач на пътно превозно средство да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, както и задължението си при приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре", пише в обвинителния акт. Първоначално Станислав Николов беше оправдан от разследващите инцидента в Трън. Те излязоха със заключение, че детето само се е блъснало в кметския джип и си причинило тежките травми. По тази причина кметът не беше подведен под отговорност тогава. Възмутена от заключението на разследващите майката на детото разказа за случая пред медиите. Премиерът Бойко Борисов се възмути, а главният прокурор Сотир Цацаров прехвърли делото в Перник. Заради скандала Николов се раздели с кметския пост. Близо три години след инцидента той не се е извинил, нито е попитал как е детето, каза майка му. Тя се надява бившия кмет да получи "адекватно наказание за извършеното деяние". Прокурорът по делото е поискал година и половина условно за Станислав Николов, но съдът го оправдава. В момента малкият Ивайло Стоянов, който по време на инцидента е в първи клас, завършва трети клас, но все още с него работи психолог. Не смее сам да ходи на училище, каза майка му. Той е на специален хранителен режим, заради отстранения му далак и половината от черния дроб. Това ще остане за цял живот, посочи Анита Гълъбова. Още преди процеса жители на Трън коментираха, че на бившия кмет ще му се размине, а някои се оплакаха и за оказван натиск да свидетелстват по делото. През 2016 г. прокуратурата съобщи, че Станислав Николов е разследван за злоупотреба с еврофондове. Съмненията бяха, че като земеделски производител бившият кмет е ползвал фалшиви договори за аренда на земя, за да получи подпомагане от еврофондовете. Разследването не установи нарушения от страна на бившия кмет и делото беше прекратено.

Съдът оправда бившия кмет на Трън за детето ударено от джипа му

http://www.mediapool.bg/sadat-opravda-bivshiya-kmet-na-tran-za-deteto-udareno-ot-dzhipa-mu-news279376.html

Бившият кмет на Трън от ГЕРБ Станислав Николов бе оправдан на първа инстанция за катастрофата, при която през 2015 г. тежко пострада 6-годишният тогава Ивайло Стоянов. Решението е постановено в петък от Районния съд в Перник от съдия Михаил Алексов, който преди това беше председател на Районния съд в Трън. Мотиви към присъдата все още не са публикувани и не е ясно с какви аргументи е оправдан Станислав Николов. Адвокатите на пострадалото дете ще обжалват оправдателната присъда. На втора инстанция делото ще се гледа от Окръжния съд в Перник. Бившият кмет на Трън е подсъдим за две тежки телесни повреди, нанесени на детето. След удара лекарите отстраниха далака и част от черния дроб на момчето. То имаше и травми на гърдите. Инцидентът стана на 13 ноември 2015 г. пред училището в Трън. Детето беше ударено, докато пресичаше улицата. Според разследващите Николов се е движил със скорост 25 км/ч в района на училището след знак "Внимание! Деца" и заради това не е успял да види пресичащото дете. "Николов не е изпълнил задължението си като водач на пътно превозно средство да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, както и задължението си при приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре", пише в обвинителния акт. Първоначално Станислав Николов беше оправдан от разследващите, според които детето само се е блъснало в кметския джип и си причинило тежките травми. Възмутена от заключението на разследващите майката на детото разказа какви са изводите на разследващите. Премиерът Бойко Борисов се възмути, а главният прокурор Сотир Цацаров прехвърли делото в Перник. Заради скандала Николов се раздели с кметския пост.

Президентът Радев на среща с Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=374621

Президентът Румен Радев ще се срещне днес с президента на Руската федерация Владимир Путин. Срещата между двамата е в 13 часа в резиденцията "Бочаров ручей" в черноморския курорт Сочи. Срещата между президентите идва след близо 10-годишна пауза в отношенията между държавните глави на България и Русия.

Астрономи откриха девета планета в Слънчевата система?

https://frognews.bg/novini/astronomi-otkriha-deveta-planeta-slanchevata-sistema.html

Международна група астрономи намери доказателство за съществуването на девета планета в Слънчевата система, съобщи ”Лента”. Те открили обекта на разстояние 55 астрономически единици от Слънцето (една астрономически единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето).

Абрамович ще получи нова виза, ако докаже произхода на богатството си

http://www.transmedia.bg/2018/05/22/%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%87-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0/

Британските власти ще искат от Роман Абрамович да докаже произхода на  богатството си, ако желае да получи нова виза, съобщава The Guardian.

Руският магнат се нуждае от тази нова инвеститорска виза, за да се върне във Великобритания, защото предишната му изтича.

Визата Tier 1, която има собственикът на „Челси“, имат около 700 богати руснаци в Обединеното кралство. Условията са притежателят на визата да инвестира в британската икономика над 2 млн. паунда. Тогава му е разрешено пребиваване от 40 месеца.

Москва обвини Лондон в подклаждане на антируска истерия.

Румен Петков: Предложението на правителството за рестарт на "Белене" е разумно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874973

Румен Петков: Предложението на правителството за рестарт на "Белене" е разумно

Предложението на правителството за рестарт на проекта АЕЦ "Белене" е разумно и трябва да бъде подкрепено. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков пред Нова телевизия. С пускането на проекта България може да направи силно решение, което да гарантира 40-50 хиляди работни места и да донесе социална сигурност, категоричен бе той.

Бивш консул: Еродоган омайва турците в чужбина, важни са му

https://frognews.bg/svqt/bivsh-konsul-erodogan-drapa-turtsite-chujbina-vajni.html

”Не мога да не свържа подобна информация със сегашната обстановка в югоизточната ни съседка и предстоящите избори там. Цялата ситуация започна на 15 юли 2016 година с опита за преврат. Оттогава вече седем пъти извънредното положение бива удължавано, а причините за това са именно подобни информации за заговори, атентати и т.н.”

С промяна на името на Македония ще пламнат вътрешни конфликти, смята Александър Йорданов

https://frognews.bg/politika/promiana-imeto-makedoniia-shte-plamnat-vatreshni-konflikti-smiata-aleksandar-iordanov.html

Бившият български посланик в Македония Александър Йорданов изрази притеснението си, че евентуална промяна на името на западната ни съседка ще доведе до сериозни вътрешни конфликти. Той смята, че това ще стане независимо от името, за което ще се разберат спорещите страни.

Кошмарни задръствания по "Хемус" очакват шофьорите цяло лято

https://www.actualno.com/business/koshmarni-zadrystvanija-po-hemus-ochakvat-shofiorite-cjalo-ljato-news_675768.html

Тръбата в посока към София на прясно ремонтирания тунел "Витиня" ще е затворена още месеци наред и цяло лято пътуването по така наречената магистрала "Хемус" ще е ад. Това се разбра от информация на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Скандалното за "Витиня" е, че той съвсем наскоро беше ремонтиран и в него в момента не се извършва нищо. От миналата седмица преди тунела и в двете посоки се образуват гигантски задръствания. Обяснението на АПИ е, че тече

Вежди Рашидов: Страната ни да се отърси от комплексите за малоценност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6874678

Вежди Рашидов: Страната ни да се отърси от комплексите за малоценностГрупа хора деформират медийното пространство, като отнемат правото на свободно слово на всеки, който още носи свободата на думите - Г-н Рашидов, с какви надежди да посрещнем 24 май? - Такъв празник като 24 май е един от малкото чисти национални празници, обединяващ и консолидиращ цялото ни общество, независимо от род и религия,

Преглед на печата

http://www.cross.bg/godina-pishe-radev-1575268.html

/КРОСС/ "Аналогова България изостава драстично от дигитална Европа", пише "Сега". Страната ни изпреварва само Гърция и Румъния в използването на цифровите технологии. Данните са от доклад на Европейската комисия. Страната ни е неизменно на дъното през последните няколко години. "Лиляна Павлова - бижуто на европейската комуникация или как председателството се превърна в асамблея "Знаме на мира" и  "Пловдив  - столица на скандалите" – това са още някои от заглавията в днешния брой на „Сега“. Скандалите в Пловдив коментира и "24 часа". Изданието публикува интервю с председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов. "Европейската столица на културата не означава, че едни активни "интелектуалци" може да си въобразяват, че това е един повод да спечелят едни пари със своите амбиции", категоричен е бившият министър на културата. Заради поскъпналите горива, необходимият бензин за маршрута София - Бургас ще е с 15 лева по-скъп от миналата година, изчислява "Телеграф". Цената на ягодите и черешите спадна двойно само за седмица, има много реколта, информира "24 часа". За сметка на това, производителите очакват по-малко кайсии и пипер. И тази година има оплаквания за изнудване от изкупвачите, които давали по един лев на килограм на едро за ягодите, а после ги продавали с голяма печалба

Чуждестранни медии пристигат в Северна Корея за демонтирането на ядрения полигион

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874959

Чуждестранни медии пристигат в Северна Корея за демонтирането на ядрения полигион Чуждестранни журналисти пристигнаха в Северна Корея, за да отразят демонтирането на изпитателния ядрен полигон на страната по-късно тази седмица, предаде Асошиейтед прес. Южнокорейски медии, които по план трябваше да се присъединят към колегите си, не бяха допуснати на чартърния полет от Пекин, предава БТА.

Путин посреща Радев в Бочаров ручей в Сочи

https://offnews.bg//politika/putin-posreshta-radev-v-bocharov-ruchej-v-sochi-681102.html

Президентът Румен Радев, който е на двудневно работно посещение в Русия, ще се срещне днес с президента Владимир Путин в Сочи.

Това ще бъде първата официална среща на двамата президенти. Радев ще бъде посрещнат от Путин в резиденцията на руския държавен глава "Бочаров ручей". След срещата в 13 часа двамата президенти ще ръководят пленарните разговори на двете делегации. 

Очаква се сред темите на срещата да бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси на международната сигурност.

Вчера българският държавен глава разговаря с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва, определяйки срещата като пробив, защото е първата на най-високо равнище след продължително прекъсване. 

54 часа маратон за добри идеи

http://varnautre.bg/2018/05/22/81849/54-%d1%87%d0%b0%d1%81%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%b8

Юбилейният Startup Weekend Varna събира над 100 ентуасиасти Техническият университет във Варна ще събере над 100 startup предприемачи и ентусиасти в рамките на 10-то юбилейно издание на Startup Weekend Varna’2018. В рамките на почти три дни всеки един от участниците ще има както възможността да претвори иновативната си идея в бизнес и да получи обратна […]

Русия ще защитава стадионите на световното срещу атаки от дронове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/22/3182873_rusiia_shte_zashtitava_stadionite_na_svetovnoto/?ref=rss


Последната част от подготовката на световното първенство по футбол е в сила. След като стадионите в 11-те града-домакини вече са напълно завършени и отборите скоро ще пристигнат в Русия, страната затяга и сигурността на съоръженията, които ще приемат двубоите.<br /><br />За световното първенство Министерството на отбраната е създало няколко мобилни групи, които са предназначени, както за прихващане и заглушаване на сигнали, така и за борба с дронове. Системите за сигурност са...

Руски сенатор: Отказът на България от "Южен поток" беше много груба грешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874969

Руски сенатор: Отказът на България от "Южен поток" беше много груба грешкаРуският сенатор Алексей Пушков заяви, че отказът на България през 2014 г. от "Южен поток" е бил грешка, съобщи РИА Новости. "Отказът на България от "Южен поток" беше много груба грешка. Турция веднага се възползва от шанса си, а Федерална република Германия строи "Северен поток-2". Добър урок за София", написа Пушков в Туитър.

Св. княз Йоан-Владимир тичал до храма с отсечена глава в ръце

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/kniaz-ioan-vladimir-tichal-hrama-otsechena-glava-ratse.html

Свети княз Йоан-Владимир управлявал областите Зета и Далмация. По природа бил миролюбив, благочестив и добродетелен. Във война с българския цар Самуил, който управлявал Западната българска държава, бил взет в плен, но Самуил го оженил за своята дъщеря Теодора-Косара и го върнал на неговия престол.

Канят Бербатов на бенефис в "Надежда"

https://offnews.bg//futbol/kaniat-berbatov-na-benefis-v-nadezhda-681101.html

Звездата на българския футбол Димитър Бербатов е сред поканените за бенефиса на бившия защитник на Локомотив София и Левски Юлиян Петков, който ще се проведе в събота на стадион "Локомотив"в "Надежда" от 15 часа.

"Той е много зает, но е добре дошъл. Вярвам, че ще стане добро шоу, а преди това Локомотив отново ще е в елита на родния футбол като спечели баража", сподели Петков пред "Тема Спорт".

Участие в бенефиса са потвърдили имена като Михаил Александров, Велизар Димитров, Владимир Манчев, Димитър Телкийски, Урош Голубович, Дарко Савич, Емил Гъргоров, Георги Пеев и други.

Треньори на звездите на Локо ще са Стефан Грозданов, Димитър Васев, Кирил Метков и Антон Велков. На скамейката на "Приятелите на Петков" ще седнат Вили Вуцов, Атанас Атанасов - Орела и Войн Войнов.

Хиляди без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374620

Във връзка с ремонта на бул. "Левски" и реконструкцията на магистрален водопровод по ул. "Струга", без вода днес от 9 часа днес (на 22 май, вторник) до около 2 ч. след полунощ на 23 май ще остане голям район по протежението на новостроящия се булевард.

Военният театър предлага билети на половин цена срещу дарена книга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6874953

Военният театър предлага билети на половин цена срещу дарена книга Билети на половин цена срещу дарена книга предлага Театър "Българска армия" /ТБА/. Второто издание на кампанията "Дари книга, ела на театър" започва днес и ще продължи до 28 май, съобщават от трупата. Целта е да се съберат книги за деца в неравностойно положение и за читалището в с. Долна Малина. Който дари книга на касата на ТБА,

Турски съд издаде 104 присъди доживотен затвор за участници в опита за преврат

http://www.transmedia.bg/2018/05/22/%d1%82%d1%83%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-104-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%bd/

Турски съд e осъдил на доживотен затвор 104 души за участието им в проваления опит за преврат през 2016 г., пише Reuters, цитирайки вестник „Хюриет“.

Съдът в Измир произнесе срещу 104 от общо 280 обвиняеми „утежняващи доживотни“ присъди, което е най-тежкото възможно наказание според турското законодателство. Други 21 души получиха 20 години затвор за обида срещу президента, а 31 бяха осъдени на 10 години и шест месеца за „членство в терористична организация“, посочва „Хюриет“.

Над 240 души, повечето от които невъоръжени цивилни, бяха убити в нощта на 15 юли 2016 г., когато група военнослужещи опитаха да атакуват парламента и да свалят президента Реджеп Тайип Ердоган. Правителството обвинява мрежата на намиращия се в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, за организирането на проваления преврат. Гюлен, който живее в Пенсилвания САЩ от 1999 г., отрича да е замесен и осъди пуча.

След опита за преврат властите задържаха 160 000 души и уволниха близо същия брой държавни служители като част от мащабна чистка. От тях повече от 50 000 души получиха обвинения и се намират в затвора в очакване на съдебен процес.

Намалява броят на фирмите, които забавят изплащането на трудовите възнаграждения във врачанско

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%b2/

Намалява броят на фирмите, които забавят изплащането на трудовите възнаграждения, съобщават от Инспекция по труда- Враца. Само за месец април тази година във врачанско са изплатени забавени заплати за 444 400 лв. , като проверяващите не са констатирали неизплатени заплати в новопроверени фирми, съобщава регионалното издание „Зов нюз“ като цитира данни на инспекцията. Инспекция по […]

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване