Почти всеки втори българин си е купил книга през последната година

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/22/3183042_pochti_vseki_vtori_bulgarin_si_e_kupil_kniga_prez/?ref=rss


Книгата остава най-популярният и достъпен досег на българина с изкуство и почти всеки втори си е купил книга през последната година. Това показват данните от национално представително прочуване на "Алфа Рисърч" за 2018-а. За изследвания период 66% са прочели книга, което е ръст от 6 на сто спрямо 2014 година, а 46% са си купили книга, което е покачване с от 9% спрямо 2014 г.<br /><br />От другите измерения на културата като сценичните изкуства най-висок е бил интересът към...

Рязък спад в парламентарната прозрачност през 2017 г.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/riazyk-spad-v-parlamentarnata-prozrachnost-prez-2017-g-261548/

Редица проектозакони са приети в разрез с правилата за широко обществено обсъждане, сочи анализ на Програма "Достъп до информация"

Покупката на нови изтребители - двойно по-скъпо и с по-малко конкуренти

https://offnews.bg//politika/pokupkata-na-novi-iztrebiteli-dvojno-po-skapo-i-s-po-malko-konkurent-681125.html

Двойно по-скъпо и при по-малко конкуренти се очаква да протече процедурата по купуване на нов тип бойни самолети за Военновъздушните сили.

Това става ясно от параметрите на актуалицирания проект за инвестиционен разход за купуването на изтребители, който беше публикуван в системата за правна информация на правителството. Проектът беше приет миналата седмица и оповестен в понеделник.

Въпреки изказванията на военния министър Касимир Каракачанов, че с новия проект ще се търсят оферти от по-широк кръг държави и фирми, предлагащи изтребители, от документацията става ясно, че броят на участниците е свит, в сравнение с предходния конкурс. Преди нарочна парламентарна комисия да прекрати вървящата към миналата година процедура, при която на първо място бяха посочени шведските "Грипен", състезателите в процедурата са били 9, а предложенията - 15. Сега МО ограничава възможността до седем участника с 13 предложения. От надпреварата са изключени Русия, която предлагаше новопроизведени МиГ-29М/М2 и Холандия- с употребявани F-16 MLU.

В същото време отделените през 2011 г. от правителството 840 млн. лв. с ДДС сега се оказват недостатъчни и кабинетът е готов да плати 1.8 млрд. лв., което прави малко повече от два пъти оскъпяване на проекта.

От проекта също става ясно, че се очаква бъдещият договор да влезе в сила посочват началото на следващата година или - 224 дни след ратифицирането му от парламент. Сред изискванията е заложено доставката на първите поръчани самолети да бъде направено не по-късно от 24 месеца от влизането на договора в сила или през 2021 година. До 2022 година самолетите вече трябва да могат да извършват задачи по охрана на въздушното пространство.

Министерството на отбраната ще трябва да изпрати нови искания за предоставяне на информация (RFI) до останалите в списъка държави. Това са САЩ с новопроизведени F-16 блок 60 (или 70) и нови F/A–18E/F Super Hornet или втора ръка - модернизирани F-16 и F/A–18E/F Super Hornet или модернизирани F/A–18C/D Hornet. В списъка остават употребяваните от португалските ВВС F-16 MLU OFP М6, като при този вариант трябва да има допълнителен договор и със САЩ за логистична поддръжка. Израел, които вече бяха посочени за фаворити, още преди проектът да е стартирал, предлагат втора ръка модернизирани F-16 C/D. Тук също трябва да има договор със САЩ. Италия остават в надпреварата с втора ръка Eurofighter Tranche 1, Германия - с нови Eurofighter Tranche 3, Франция с нови и употребявани Dassault Rafale и Швеция, които за първи път предлагат освен новопроизведени Gripen C/D и употребявани от Унгария или Чехия.

Намеренията на правителството са да купи общо 16 изтребителя на два етапа. Първият е придобиване на осем или повече от осем изтребителя, а вторият - купуване на останалите до 16 бройки. 

Разчетите показват, че продължаващата модернизация на съветските МиГ-29 до 2030 година би струвало повече отколкото купуването на нови. В момента състава на ВВС на служба са 19 МиГ-29, от които на 15 броя (3 учебно-бойни МиГ-29УБ и 12 бойни МиГ-29А) е удължен летателният ресурс. Останалите 4 броя МиГ-29А, на които не е удължен ресурсът, се намират на съхранение и не са в летателна годност.

Самолетите могат да летят на практика до 2028-2030 година.

От приложените графики към проекта става ясно, че 16 новозакупени, но употребявани самолети, биха били на въоръжение до 2038 година или едва десет години повече след свалянето на МиГ-овете от въоръжение. Чисто нови самолети пък биха били на служба до 2062 година.

Като ново изискване в проекта е залегнала възможността за изграждане на производствени мощности у нас, които да позволяват поддръжката и дори произвеждането на резервни части и боеприпаси за новите самолети. Очаква се всеки един от участниците да предложат проекти за индустриално сътрудничество.

_____

В началото на годината военният министър Красимир Каракачанов критикува отказаната възможност за купуването на нови руски изтребители. На посещение в Карлово на 18 февруари той обясни, че Германия е предлагала цяла ескадрила МиГ-29 от бившата ГДР на символична цена от 1 евро за самолет.

„Ние сме ги отказали, защото сме първи натовци и купихме нещо, което стои в хангарите. А поляците с най-голямо удоволствие си позволиха същия този подарък от Федералната република и сега още ги ползват. Това е сметката в армията“, коментира тогава военният министър.

Родители сигнализират за грешен въпрос в матурата по български език

https://www.mediapool.bg/roditeli-signalizirat-za-greshen-vapros-v-maturata-po-balgarski-ezik-news279380.html

За сгрешен въпрос в матурата по български език и литература, която беше в понеделник, сигнализираха родители в социалните мрежи. Става въпрос за задача номер 7, в която се иска да се посочи правилно написаното изречение от четири възможни. Въпросът кое обаче е правилното изречение е спорен. Ето и задачата: "В кое от изреченията не е допусната граматическа грешка: А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната. Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия. В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи. Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти." Според отговорите на теста, публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката, верният отговор е Б - т.е. това изречение е правилно. Според родители и според някои специалисти обаче в него думата "комисия" трябва да бъде членувана и това прави и това изречение грешно. Логиката им е, че става въпрос за определена комисия - тази, която оценява кандидата, а не някаква произволна комисия. Според други специалисти обаче е възможно думата да е без определителен член, тъй като не е посочено изрично за каква комисия става въпрос. Този въпрос носи 1 точка от 100 възможни. От Министерството на образованието и науката още не са коментирали казуса.  

В американските училища се стреля 57 пъти по-често, отколкото в цялото Г-7

http://www.moreto.net/novini.php?n=374637

Инцидентите със стрелба в американските средни и висши учебни заведения са се случвали 57 пъти по-често, отколкото във всички останали страни от Г-7 взети заедно, съобщава Си Ен Ен. От 1 януари 2009 г. до 21 май 2018 г. в САЩ са регистрирани 288 случая, в Канада – едва 2, толкова са и във Франция, само 1 в Германия.

Над 60% от ВиК инфраструктурата е на 30 - 40 години, обновяват я с 1,6 млрд. лв.

https://www.actualno.com/society/nad-60-ot-vik-infrastrukturata-e-na-30-40-godini-obnovjavat-ja-s-16-mlrd-lv-news_675835.html

Над 60% от ВиК инфраструктурата е на около 30 - 40 години. Поради тази причина 1,59 млрд. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще бъдат вложени в изграждане или реконструкция на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и други съоръжения в 51 населени места. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който взе участие в дискусионния форум „Новите инвестиции във ВиК инфраструктура&ld

Азиатските борсови индекси приключиха сесията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-борсови-индекси-приключиха-сесията-разнопосочно_l.a_i.761829_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено във вторник, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 0,18% до 22 960,34 пункта. ...

Подробностите само в Struma.com! Схемата КАТ! Арест на посредници при уреждането на "Бързи" номера на македонци и българи в основата на днешната акция в КАТ Благоевград

http://www.struma.com/krimi/podrobnostite-samo-v-struma-com-shemata-kat-arest-na-posrednici-pri_134612/

Разследват началника Данаил Стоицов и благоевградчанина Бойко Ш., собственик на пункт за застраховки пред сградата на КАТ. -те ще бъдат задържани днес, както и две служителки на регистрация

 Трима посредници, уреждали номера на македонци и българи без ред в КАТ срещу 300 лева са сред арестуваните днес в мега операцията, която в момента тече в КАТ.

Според запознати във Вътрешна сигурност са постъпили сигнали, че определени благоевградчани извън системата на КАТ са уреждали срещу пари по бързото снабдяване с номера при регистрациите на автомобили. Имената им ще съобщим по-късно, тъй като все още вървят действия, на които не искаме да пречим.

Посредниците...

Продължава

"Премиерът без власт", който ще води Италия

http://clubz.bg/68175-premieryt_bez_vlast_kojto_shte_vodi_italiq

Джузепе Конте - издигнатият в понеделник от италианските антисистемни партии кандидат за ръководител на първото популистко правителство в Италия, е 54-годишен елегантен адвокат и преподавател по право. Той е непознат за широката общественост и досега е бил далече от политическия свят.

Тъй като Движение "Пет звезди" (ДПЗ) не желае да позволи на лидера на крайнодясната "Лига" Матео Салвини да стане премиер, а той на свой ред не е склонен да остави лидера на антисистемното движение да оглави правителството, двамата съюзници се обърнаха към този дискретен юрист с буен кестеняв перчем.

"Много се гордея с това име, защото представлява синтез между "Лигата" и Движение "Пет звезди", заяви в блога си лидерът на ДПЗ Луиджи Ди Майо, след като официално го предложи за премиер на президента Серджо Матарела.

"Той няма да е тежест на плещите на италианците", увери Ди Майо.

Единствената публична изява в политически контекст на този университетски преподавател бе няколко дни преди парламентарните избори на 4 март. Тогава ДПЗ го представи като част от екип от експерти и като евентуален министър, който да отговаря за "дебюрократизирането" на публичната администрация.

"Преди гласувах за левицата. Днес мисля, че идеологическите модели от 20-и век вече не са адекватни", е казал веднъж според медии този, който сега ще ръководи крайнодесни министри.

Роден през 1964 г. във Волтурара Апула, село с 500 жители в южната област Пулия, Конте е следвал право в Рим и е посещавал, според автобиографията му от 12 страници, публикувана на сайта на ДПЗ, най-престижните университети в света: Йейл, Сорбоната, Кеймбридж. 

Преподавал е в университети в Сардиния, Рим, Флоренция и Малта и до вчера е бил преподавател по частно право във Флоренция, работейки освен това и в адвокатска кантора в столицата.

Той е бил и член на административния съвет на Италианската космическа агенция, юрисконсулт в Търговската камара в Рим и член на надзорните комитети на няколко фалирали застрахователни дружества.

Със съпругата му са разделени, има син на 10 години.

Надеждност?

Без да поставя под съмнение професионалните и интелектуалните качества на Конте, италианската преса се запита дали може да бъде надежден държавник с авторитет на международната сцена.

"Премиер без власт", написа вчера левият в. "Република" в редакционна статия.

Неспособни да намерят консенсус за авторитетен политик, ДПЗ и "Лигата" "са заставени днес да номинират неизлъчен чрез избори технократ". Двете партии прекараха последните две години в нападки срещу различните технократски или коалиционни правителства, отбеляза всекидневникът.

"Всички премиери са политици", отговори вчера лидерът на "Лигата" на журналистически въпрос, след като се срещна с президента Матарела.

Тежестта на Конте може да бъде ограничена, имайки предвид кои ще са му министри, начело с безспорния лидер на "Лигата" Салвини (който се очаква да стане вътрешен министър) и Ди Майо (който се очаква да стане министър на икономиката и труда).

"Какъв престиж ще има той, когато се изправи сам срещу Ангела Меркел и Еманюел Макрон, може би още на следващия Европейски съвет на 29 юни?", се пита "Република" и отсича: "Министър-председателят няма да е от значение".

"Кориере дела сера", вестникът с най-голям тираж на полуострова, споделя същото объркване, само че с по-дипломатични думи. Конте може би ще се окаже "правилният избор, ако се докаже като надежден политик, което е необходимо да компенсира липсата на тежест" както в Рим, така и в Брюксел, написа изданието.

Засега той не изглежда от тези, които се плашат лесно. Според медии в акаунта му в "Уотсап" фигурира цитат, приписван на Джон Кенеди: "Всеки успех започва с желание да опиташ".

БТА

Британците купуват над 3,5 милиарда сандвича годишно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6875450

Британците купуват над 3,5 милиарда сандвича годишно
По случай текущата Британска седмица на сандвича в. "Дейли експрес", цитиран от БТА, предлага няколко любопитни факта за едно от любимите изделия на жителите на Острова: - Освен домашно приготвените изделия от този тип, британците купуват над 3,5 милиарда сандвича годишно. - Над 300 000 души във Великобритания работят в бизнеса със сандвичи.

Индонезия обяви тревога заради вулкан

http://www.cross.bg/indoneziya-obyavi-trevoga-zaradi-vylkan-1575313.html

/КРОСС/ Индонезийските власти обявиха тревога заради най-нестабилния вулкан в страната - Маунт Мерапи, разположен в гъсто населена област, предаде Асошиейтед прес. Наредена е евакуация на живеещите в радиус 3 км от вулкана.Маунт Мерапи изригна четири пъти от вчера, изхвърляйки 3500-метров стълб вулканичен материал и покривайки района с пепел. Вече са евакуирани около 660 души от опасната зона. Вулканът с височина 2968 метра е най-активният сред над 120-те вулкана в страната.

Георги Гергов е носител на наградата на община Борован

http://pogled.info/bulgarski/georgi-gergov-e-nositel-na-nagradata-na-obshtina-borovan.94701

/Поглед.инфо/ „Огромно човешко благодаря на г-н Георги Гергов за подадената ръка в онзи, най-труден за нас, жителите на Община Борован момент.”. Това каза кметът инж. Десислава Тодорова, преди да връчи специалната общинска награда на тазгодишния и носител. С решение на Общинския съвет на Борован Георги Гергов бе награден с почетен плакет за специални заслуги, помощ и съпричастност към Общината. Церемонията се проведе в рамките на тържествата по повод на празника на Борован – 21 май и се състоя в местното читалище „Цани Иванов”.

Гърция настоява да се приеме едно от предложенията на ООН в спора за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875449

Гърция настоява да се приеме едно от предложенията на ООН в спора за името на Македония Гърция смята, че трябва да се приеме едно от имената, предложени от посредника от ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц, заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас пред гръцки журналисти след среща с американския държавен секретар Майк Помпейо, предаде агенция МИА. С това изявление Кодзиас косвено отхвърли името "Република Илинденска

Ердоган готви ембарго за израелски стоки след изборите в Турция

http://www.cross.bg/erdogan-stoki-organizatziyata-1575301.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява, че страните от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) ще обявят бойкот на израелските стоки. Анкара ще приеме такива мерки след предсрочните президентски и парламентарни избори на 24 юни. Това заяви Ердоган пред журналисти преди да отпътува за посещението си в Босна и Херцеговина, цитиран от телевизия „Хабер тюрк“.  „В рамките на ОИС ние взехме решение да съветваме страните-членки на организацията да бойкотират стоки от Израел. Би ми се искало членовете на ОИС да вървят в посока въвеждане на ембарго, и в резултат ще бъде изключено купуването на каквото и да е от Израел“, каза Ердоган. Турският президент добавил, че неговата страна има намерение да действа по аналогичен начин. „Ще направим преоценка на отношенията ни с Израел особено в икономическата и търговската сфера. Предстоят ни избори, а след това ще направим стъпки в съответното направление“, казал Ердоган. На 18-и май в Истанбул в рамките на извънредна среща на ОИС беше приета декларация, според която организацията „излезе с призив за въвеждане на икономически ограничения против страните, които следвайки САЩ преместват своите посолства в Йерусалим“. Срещата и решенията на нея бяха реакция във връзка със сблъсъците на 14 май на границата между Ивицата Газа и Израел, при които израелски войници убиха 60 палестинци

Днес се навършват 6 години от силното земетресение в Перник

http://www.cross.bg/pernik-grada-zemetresenie-1575312.html

/КРОСС/ Молебен и водосвет за здраве и благоденствие събира днес жителите на Перник за шеста поредна година след голямото земетресение през май 2012 година. Светият ритуал ще се извърши пред централния храм в града „Св. Иван Рилски” от 10 часа. В него ще се включи и новият викарий на Софийската епархия Белоградчишкият епископ Поликарп, който вече е идвал в града ни на празнична Света Литургия за Великден.За ритуала са поканени всички граждани на Перник да се включат в общата молитва.  Ще бъде раздаден и курбан, който се осъществява с подкрепата на Община Перник. По-късно от 11:00 ч. с курбан за здраве ще се отбележи и годишнината от земетресението в центъра на село Дивотино, което беше едно от най-пострадалите населени места в Пернишко.Най-силното земетресение в страната от 70 години, с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, разлюля Пернишко в нощта на 21 срещу 22 май 2012 година. Трусът бе в 03:00 ч. след полунощ, на 10 км от Перник. Последваха серия вторични трусове, най-силният от тях бе с магнитуд 4,7 по Рихтер.JADE – между спокойствието на Витоша и града. Трусът предизвика разрушения в района на Перник, стотици хора напуснаха домовете си през нощта, а някои от тях и за по-дълго, като заживяха във фургони.Около 8000 молби на граждани постъпиха пред правителството с искане за помощ от държавата за възстановяване на попуканите и с разрушения домове

Организират общински ученически турнир по плуване

http://varnautre.bg/2018/05/22/81922/%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%82%d1%83%d1%80

Общински ученически турнир по плуване ще се проведе 26-ти май от 10ч. на басейн „Юлиан Русев” в плувен комплекс „Приморски”. Възрастовите групи са 2-4, 5-6, 7-8 и 9-11 клас, а училищата могат да подават заявки до 23-ти май, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна. Събитието е традиционно и в него участват над 250 деца. […]

След розите в София останаха бодлите в Скопие

https://frognews.bg/politika/sled-rozite-sofiia-ostanaha-bodlite-skopie.html

Захариева: „Срещата за Западните Балкани беше безспорен успех“! Борисов: „След нея всички си тръгват с едно наум“.

Куче нахапа жестоко 2-годишно дете край Пловдив

http://www.cross.bg/zhestoko-kyche-bilo-1575307.html

/КРОСС/ Малко дете е било нахапано жестоко от домашно куче. Сигналът за инцидента в двор на къща в село Крумово е подаден към 17 часа вчера в Пето РУ. По първоначални данни, 2-годишно момиченце било нападнато от отглеждано от семейството му куче от едра порода. Детето е настанено в болница със сериозни наранявания. Пострадала е и майка му. На адреса е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325в, ал. 1 от НК. Уведомен е дежурен районен прокурор. 

Арести в КАТ в Благоевград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/aresti-v-kat-v-blagoevgrad-2098676

Арести в КАТ-Благоевград. До тях се стигна след спецакция срещу корупцията на служителите в държавното учреждение, съобщава

Борисов постави казуса „Желяз Андреев“ пред правосъдния министър на САЩ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-postavi-kazusa-zheliaz-andreev-pred-pravosydniia-ministyr-na-sasht-2098670

Министър-председателят Бойко Борисов е поставил казуса с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция, пред правосъдния министър и главен прокурор на Съединените щати Джеф Сешънс. Това съобщават от правителствената пресс

Радев пред Путин: България и Русия трябва да бъдат откровени една пред друга

//dariknews.bg/novini/sviat/radev-pred-putin-bylgariia-i-rusiia-triabva-da-bydat-otkroveni-edna-pred-druga-2098661

България и Русия трябва да бъдат открити и откровени една към друга. Това заяви българският президент Румен Радев пред руския си колега Владимир Путин в Сочи.

Лазерният пистолет на Хан Соло отива на търг в Лас Вегас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6875425

Лазерният пистолет на Хан Соло отива на търг в Лас Вегас

На вниманието на феновете на сагата "Междузвездни войни" - лазерният пистолет на Хан Соло от "Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите" скоро ще бъде изложен на търг, като за лота се очаква да бъдат платени между 300 000 и 500 000 долара, предаде Франс прес. "Дългият около 40 сантиметра лазерен пистолет,

Лигата на нациите във волейбола ще се излъчва по платените канали на "Мтел"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/22/3182899_ligata_na_naciite_vuv_voleibola_shte_se_izluchva_po/?ref=rss


Мачовете на българския национален отбор по волейбол от Лигата на нациите ще се излъчват по платените канали на "Мтел". Компанията е придобила правата за турнира за две години, научи "Дневник".<br /><br />Пакетът е разширен и в него влизат мачове не само на българския отбор.<br /><br />Лигата на нациите, която до миналата година се казваше Световна лига, започва в петък. В първата състезателна седмица българският отбор е в Китай за мачове с домакините,...

Малмстрьом: САЩ смятат за недостатъчни предложенията на ЕС за отмяна на митата

https://www.investor.bg/evropa/334/a/malmstriom-sasht-smiatat-za-nedostatychni-predlojeniiata-na-es-za-otmiana-na-mitata-261544/

Преговорите ще се съсредоточат най-вече върху автомобилите - стратегически сектор както за Берлин, така и за Вашингтон

Русия платила частен самолет за германски крайно десни политици

http://clubz.bg/68174-rusiq_platila_chasten_samolet_za_germanski_krajno_desni_politici

Трима политици от крайно дясната, евроскептична и популистка партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) са летели до Москва с платен от Русия частен самолет, разкрива всекидневникът “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Скандалният случай е от февруари 2017 г., но едва сега става публично достояние. На борда на частния самолет, за който Русия е платила 25 000 евро, са били Маркус Претцел, Фрауке Петри и Юлиан Флак.

Претцел, който е евродепутат от АзГ и Флак, председател на комисията по спазването на партийния устав, са потвърдили случая пред в. “Франкфуртер алгемайне”. Фрауке Петри, която е бивша председателка на АзГ, е отказала всякакъв коментар.

Това е първият случай, когато става ясно, че политици от АзГ са се възползвали от материална подкрепа от руска страна, уточнява изданието. В публикувания текст се уточнява, че информация за платения полет се е появила още през пролетта на 2017 г., но са липсвали изобличаващи документи. В крайна сметка случаят се разплита след сегашното признание от страна на Претцел и Фалк. И двамата обаче твърдят, че “делегацията” не е летяла до Москва по партийна заръка.

В публикацията се цитират експерти, според които като депутати Претцел (в Европарламента) и Петри (по това време в парламента на федерална провинция Саксония) са били длъжни да уведомят за пътуването си ръководствата на съответните парламенти, както и да назоват спонсора, но не са го направили. В конкретния случай става въпрос за нелегално дарение от чужбина, смятат експертите.

Кой точно от руска страна е поел разноските по полета, все още не е известно.

През есента на 2017 г. Претцел и Петри напуснаха АзГ, но това не ги освобождава от отговорност.

Председателят на Комисията по външни работи в Бундестага Норберт Рьотген настоя ръководството на АзГ да изясни случая.

Пред “Франкфуртер алгемайне цайтунг” Рьотген задава риторичния въпрос:

„За кой депутат от регионален или национален парламент руски спонсор би платил за наемане на частен самолет 25 000 евро?“

Пред изданието депутатът от “Съюз 90/Зелени” Омид Нурипур е още по-остър:

„Русия подкрепя десни популисти в цяла Европа. Но сега за първи път се доказва това, което се предполагаше – руска връзка на „Алтернатива за Германия“. Това е фатално и шокиращо. Така става ясно, че АзГ е дългата ръка на Путин в Германия.”

Сегашният председател на АзГ Александер Гауланд остро разкритикува поведението на “делегацията” и обеща пълно разследване на случая:

„Паричното облагодетелстване, от което изглежда са се възползвали Петри, Претцел и Фалк, не е обявено пред партийното ръководство. Колкото се може по-скоро ще положим усилия случаят да бъде изяснен.“

Дадоха ход на делото по обжалване на „Русгеоком“ срещу РИОСВ - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374647

Насрочиха делото на фирма Русгеоком, чието инвестиционно намерение за добив на газ в Генерал Тошевско получи неодобрението на РИОСВ преди четири месеца, предаде репортер на Moreto.net. По направените от жалбоподателя доказателствени искания за съдебни експертизи, съдът ще се произнесе в закрито съдебно заседание, след запознаване със становището на ответника и с допълнително представените в откритото заседание доказателства.

Руски медии: България няма да стане основен европейски хъб в Южна Европа

https://www.mediapool.bg/ruski-medii-bulgaria-nyama-da-stane-osnoven-evropeiski-hab-v-yuzhna-evropa-news279379.html

Няколко руски медии използват двудневното посещение на българския държавен глава в Русия, за да коментират шансовете на лансираната в понеделник от него идея за възстановяване на проекта "Южен поток" като "Български поток" чрез изграждане на пряк газопровод между България и Русия. Като цяло говорещите пред тези медии експерти са силно скептични, че осъществяването на тази идея е възможно. Според тях връщане към „Южен поток“ няма да има и България няма да стане газоразпределителен хъб на Европейския съюз в югоизточния ъгъл на Европа.   Пред РИА Новости руският сенатор Алексей Пушков заяввява, че отказът на България през 2014 г. от "Южен поток" е бил грешка.   "Отказът на България от "Южен поток" беше много груба грешка. Турция веднага се възползва от шанса си, а Федерална република Германия строи "Северен поток-2". Добър урок за София", написа Пушков в Туитър. Агенцията припомня думите на президента Румен Радев в интервю за вестник "Комерсант", че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море и че такъв проект може да бъде наречен "Български поток".   РИА Новости цитира по този повод и мнението на политолога Александър Сафонов, според когото на България й е повлиял примерът на Турция, имайки предвид "Турски поток". Реализацията на руско-турския проект дава възможност да се решава как ще се доставят енергоресурси в Европа, смята политологът. "Ако те минат през България или ако България поне частично получава ресурси през турска територия, това ще е много изгодно за София", казва Сафонов пред радио "Спутник".   Предложението на президента Радев е "чистопробен популизъм, връщане към проекта "Южен поток" няма да има", заявява руският бизнес аналитик Алексей Антонов, цитиран в "Газета". Въпреки наличието на културни и исторически връзки с Русия, България е членка на ЕС и НАТО с доста слаба икономика, зависима от външната подкрепа. Неуспешният опит с общия проект "Южен поток" нагледно показа, че вътрешната й политика зависи от указания отвън, казва експертът.   Затова Москва направи избор в полза на алтернативния проект "Турски поток". През 2017 г. "Газпром" инвестира в този проект 41,92 милиарда рубли; догодина се очаква да бъде готова първата тръба от газопровода, в края на 2019 г. - втората, пояснява изданието.   От 2014 г. насам геополитическата ситуация се изостри, а САЩ вдигнаха ограниченията върху износа на петрол и газ и днес активно се борят срещу прокарването на руски тръбопроводи за износ на горива. Затова Турция, която демонстрира несравнимо повече политическа самостоятелност през управлението на Ердоган, изглежда далеч по-изгоден и по-малко рисков партньор, смята Антонов.   "Сега се осъществяват едновременно няколко проекта, по-специално "Северен поток-2". Отвъд океана се опитват да спъват изпълнението му. Активизирането на още един проект може да срещне по-сериозна съпротива", допълва друг експерт, Богдан Зварич.   "Тъй че България, уви няма да стане основен европейски хъб в Южна Европа. Такъв вече стана значително по-сговорчивата и независима Турция", заключава "Газета".   Диверсификацията на маршрутите за доставка на руски газ в Европа е изгодна главно за Русия. Защото над "Турски поток" тегнат не по-малко заплахи, отколкото над украинския транзит. На Турция ще се наложи да издържа натиск от САЩ и е трудно да се предскаже какъв запас от якост ще има Ердоган, коментира за в. "Свободная преса" политологът Игор Шатров.   Според него българският президент действа "според новата конюнктура, формираща се в Европа, в стремеж да гради с Русия двустранни отношения, независими от Брюксел и Вашингтон. Затова напомня историята на руско-българската дружба. С което един вид претендира страната му да играе специална роля, ако Европа направи завой към Русия", разсъждава наблюдателят.   "Конюнктурата се мени и невъзможното става възможно. Да не забравяме обаче, че България, както сочи официален доклад на Евростат, е най-бедната страна в ЕС по данни за 2017 година. Икономическата й зависимост от евроструктурите е грандиозна. Политическата й тежест в Евросъюза - ниска. Без подкрепа от Германия и Франция такъв проект (предложеният от Румен Радев, б. р.) няма да мине", твърди Шатров. Но ако има тази подкрепа, България може да пренебрегне дори мнението на САЩ, изтъква той.   "България се опитва да заслужи "газова прошка" от Русия", гласи заглавие във "Взгляд".   Според онлайн изданието "София ще трябва силно да се постарае, за да се забърка Русия пак в тази история".   "Българите трябва политически да направят пас към Русия. Например ако вземат, та гласуват срещу удължаването на (антируските) санкции от страна на ЕС, това би гарантирало на България газовата тръба. Те обаче няма да се осмелят. България нищо не иска да прави сама", обяснява Игор Юшков, водещ експерт от руския аналитичен център "Фонд за национална енергийна сигурност".   Според него София изчаква окончателно да се реши въпросът за "Северен поток-2", за да получи газопровода си с усилията на германците, посочва "Взгляд".   "Щом стане ясно, че "Северен поток-2" е осъществен, българите ще започнат преговори с Брюксел. Със следните аргументи: германците построиха пряк газопровод, значи това не е политическо оръжие на Русия, а икономически проект. Следователно тръба може да се гради в коя да е страна в рамките на общото законодателство на ЕС, включително в България. Ако Брюксел се съгласи с тези доводи, ако одобри официално българската тръба, това ще е сигнал за Русия, че може да поднови преговорите с България", заявява експертът на "Взгляд".

Матурата по избор в 12-и клас и външното оценяване по математика за 7-и клас са утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875419

Матурата по избор в 12-и клас и външното оценяване по математика за 7-и клас са утре
В сградата на Министерството на образованието и науката утре в 6.30 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит в 12-и клас по избор между 13 учебни предмета. Това съобщи пресцентърът на МОН. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет. Държавният зрелостен изпит в 12-и клас започва в 8.

Национална следствена служба е поела случая със задържаните катаджии в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875422

Национална следствена служба е поела случая със задържаните катаджии в БлагоевградНационална следствена служба най-вероятно е поела случая със задържаните служители на КАТ-Благоевград.  На място е Ясен Тодоров, който е бивш член на Висшия съдебен съвет, а в момента е следовател в Националното следствие. Все още от сградата не са изведени задържаните служители, правят се обиски по кабинетите им.

Еврокомисията предупреди новите лидери на Италия да водят разумна бюджетна политика

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/22/3183085_evrokomisiiata_predupredi_novite_lideri_na_italiia_da/?ref=rss


Европейската комисия призова днес новото италианско правителство към "разумна" бюджетна политика, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА. Италия е сред страните с най-голям дълг в еврозоната, отбелязва агенцията.<br /><br />"Европейската комисия по принцип не се намесва в националната политика. Но за нас е важно новото италианско правителство да запази курса и да води разумна бюджетна политика", каза заместник-председателят на Европейската комисия за...

Новакът, който нарече Русия "нарастващо враждебна"

http://clubz.bg/68173-novakyt_kojto_nareche_rusiq_narastvashto_vrajdebna

На 23 май новият германски министър на външните работи Хайко Маас се срещна за първи път американския си колега Майк Помпео. Това е среща в трудно за трансатлантическите отношения време, в което европейците са притеснени от излизането на Доналд Тръмп от иранското ядрено споразумение и надвисналата търговска война. Ако Германия наистина е лидерът на Европа, то има огромно значение какво мисли ръководителят на външната ѝ политика. Там е работата, че никой не знае.

Хайко Маас не е нов в политиката, но е новак, що се отнася до външната политика. По време на последния мандат на канцлерката Ангела Меркел 51-годишният социалдемократ беше министър на правосъдието и защитата на потребителите, първата му федерална длъжност. Преди това той беше около 20 години депутат и министър в правителството на Саар, малка провинция, граничеща с Франция.

Въпреки това през само десетте седмици, откакто Маас встъпи в длъжност, той вече започна да поставя своя отпечатък.

На 26 март, само две седмици след като пое длъжността, Германия се присъедини към 28 други държави в изгонването на руски дипломати като отговор на отравянето на руско-британския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Няколко седмици по-късно Маас летя до Москва за първата си среща с руския си колега Сергей Лавров. Лавров е един от най-опитните дипломати в света и известен като човек, който не обича да губи никоя битка. Можем само да си представим суматохата от докладни бележки и заседания в германското външно министерство, целящи да въведат новия човек в ситуацията.

По всички сведения обаче срещата е преминала добре. Въпреки години на ожесточение между Русия и Германия - и особено между Лавров и предшествениците на Маас - германците в крайна сметка обещаха подкрепа за болница за ветерани, а руснаците поеха ангажимент към така наречения Нормандски формат - усилие за решаване на кризата в Източна Украйна, с участието на Франция, Германия, Русия и Украйна.

Ден след разговорите с Лавров в Москва Маас отпътува за Литва за среща с външните министри на трите балтийски държави. Това беше среща с приятели и въпреки това цялата драма на германската външна политика беляза и това посещение: С излизането на Великобритания от Европейския съюз - заедно със значителната й армия - трите малки държави, страхуващи се от руска агресия, се надяват Германия да запълни празнината в сигурността. Маас ги увери в това, без обаче да поема конкретни ангажименти, на каквито се надяват балтийците.

И всичко това - Русия, Украйна, балтийците - представлява само една част от дейността на германската външна политика. Като представител на страна, която едва сега осъзнава лидерската си роля, Маас е изправен пред трудности, но изглежда, че се наслаждава на предизвикателството.

"Все още свиквам с това, че всяка сутрин отивам не в офиса, а на летището", пошегува се той на полета обратно.

Маас черпи енергия от новата си длъжност, развълнуван е от нея почти по момчешки. В публичното пространство той е резервиран и, естествено, дипломатичен; на частни срещи той е по-отпуснат, облягащ се силно назад на седалката в самолета, държащ солета с два пръста като цигара, сякаш обсъждащ световната политика в някой луксозен берлински бар.

Външното министерство промени Хайко Маас. Как обаче той ще промени германската външна политика?

Списъкът на бившите външни министри включва имената на някои от водещите фигури в германската политика - от Вили Бранд до Йошка Фишер - и всеки от тях остави значителен отпечатък. Все още е рано, но най-вероятно Хайко Маас ще ги последва. Той има силни политически убеждения и знае как да се направи видим, как да използва новинарските медии не само да разпространи информация, но и да разкаже история.

Като министър на правосъдието Маас превърна борбата срещу популизма в своя запазена марка. Той разработи спорен закон, предвиждащ глоби на Фейсбук и други мрежи, ако те не премахнат език на омразата или фалшиви новини достатъчно бързо от своите сайтове.

Той пренесе същата история и на новия си пост. Във встъпителната си реч като външен министър, Маас очерта един свят, разделен между тези, които вярват в международното сътрудничество и тези, които разглеждат света като игра с нулев резултат. Тези разделителни линии, каза той, стигнаха "дълбоко на Запад", без съмнение намеквайки за Тръмп, без обаче да го назове.

По същото време и противно на непосредствения си предшественик Зигмар Габриел, Маас вижда ценността в продължаването на силни трансатлантически връзки, въпреки Тръмп. Веднъж той предприе обиколка на Съединените щати и извлича оптимизъм от енергията на американското гражданско общество.

По това той прилича на френския президент Еманюел Макрон и може би неслучайно има силна емоционална връзка с Франция. Обича да разказва анекдот за баба си, която по време на живота си в Саар е имала пет паспорта, отчасти защото регионът често преминавал от Франция в Германия и обратно. Всъщност посещението му като външен министър в Париж беше в същия ден, когато той встъпи в длъжност.

Третата силна емоционална връзка е с Израел. Във встъпителната си реч Маас заяви, че е влязъл в политиката заради престъпленията на Германия в Аушвиц и че страната му има нужда да се покае за тях, като подкрепя еврейската държава.

Силните връзки с Франция и Израел и вярата в трансатлантическите отношения са обичайни позиции за германски външен министър; това, което има значение сега е неговият ангажимент за засилването им.

Там, където той наистина се отклонява от доскорошната норма е по въпроса за Русия. Докато Меркел винаги ясно е осъждала руската агресия в Украйна, нейните външни министри социалдемократи Франк-Валтер Щанмайер и Зигмар Габриел бяха по-нюансирани. Много социалдемократи все още изпитват носталгия по Entspannungspolitik или "политиката на разведряване" на Вили Бранд.

Маас, напротив, нарече Русия "нарастващо враждебна"; въпреки конструктивната му среща с Лавров, трябва да очакваме Германия да стане дори още по-критична към Русия и дори по-подкрепяща усилията за сдържането й в чужбина.

Ще минат месеци, ако не и години преди да узнаем как изглежда "Доктрината Маас". Общите линии обаче са ясни: действена, силно европейска и антипопулистка. Той ще настоява Германия да получи място на масата редом до САЩ, Франция, Китай и Русия и няма да бъде мълчалив в преследването на целите си. От една Германия, дълго време свикнала на малки стъпки във външната политика, може да очакваме енергична промяна в крачката. 

...

Анализът е публикуван в "Ню Йорк Таймс". Преводът е на БТА.

От ръководството на Пирин "благодариха" на съдията Тодоров

http://www.struma.com/sport/ot-rukovodstvoto-na-pirin-blagodariha-na-sudiyata-todorov_134611/

Благодарим Ви, г-н Тодоров!

ОФК Пирин ЕООД Благоевград изказва искрените си благодарности на съдийската бригада в мача реванш от плейаута за класиране на бараж за място в Първа Лига.

Благодарим Ви г-н Тодоров, най –вече на вас, за това, че имахте смелостта да определите съдбите на десетки футболисти, служители на клуба, и най-вече за това, че оставихте дълбока следа в сърцата и душите на верните привърженици на ОФК Пирин.

Благодарим Ви за безсънната нощ, за...

Продължава

Арестуваха шефа на КАТ-Благоевград

https://www.vesti.bg/bulgaria/arestuvaha-shefa-na-kat-blagoevgrad-6082604

Спецакцията е на органите на Вътрешна сигурност на МВР и Национална следствена служба

Спецакция и арести в КАТ-Благоевград

https://www.vesti.bg/bulgaria/specakciia-i-aresti-v-kat-blagoevgrad-6082604

Акцията е на органите на Вътрешна сигурност на МВР и Национална следствена служба

Непалски планински водач загина на Еверест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875414

Непалски планински водач загина на ЕверестОпитен непалски планински водач загина на връх Еверест, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Трийсет и осем годишният планински водач е паднал на слизане в дълбока цепнатина при лагер 2 на Еверест на височина 6400 метра над морското равнище, съобщи мениджър на неговата фирма работодател, която организира експедиции.

Повече театрални представления, но по-малко посещения през 2017 г.

https://www.actualno.com/art/poveche-teatralni-predstavlenija-no-po-malko-poseshtenija-prez-2017-g-news_675846.html

През 2017 г. в действащите 74 театъра в страната са организирани 15 333 представления, посетени от 2 222 хил. зрители, като спрямо 2016 г. представленията се увеличават с 1.1%, докато посещенията намаляват с 3.2%. Средният брой посетители на едно представление също намалява от 151 през 2016 г. на 145 през 2017 година. Това показвата данните на Националния статистически институт (НСИ). Разпределението на театрите по вид и реализирани постановки през 2017 г. е следното: - 35 драматични театъра с

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875411

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обемВицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

5 европейски града, които можете да обиколите само за 3 дни

https://www.actualno.com/travel/5-evropejski-grada-koito-mojete-da-obikolite-samo-za-3-dni-news_675710.html

Толкова голяма Европа, толкова малко време. Противно на това, което може да си помислите, нямате нужда от шест седмици отпуск, за да се потопите изцяло в европейския начин на живот. Ето пет града, които можете да видите в рамките на три дни, или дори по-малко. БРЮЖ, БЕЛГИЯ Ако уикенд, прекаран в компанията на шоколад и бира ви звучи като мечта, Брюж е вашето място. Този запазен средновековен град е известен и с двата вида изкушение, така че прекарвайте дните си в някой (или защо не всички)

Додик към Ердоган: Кой ви е канил в Босна?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875410

Додик към Ердоган: Кой ви е канил в Босна? Президентът на босненската република Сръбска Милорад Додик критикува изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на митинг в Сараево този уикенд, предаде Танюг. Додик изтъкна, че Турция е помагала на лидера на босненските мюсюлмани Алия Изетбегович още по време на войната, а днес подкрепя изцяло политиката,

Русия: Майката на Сергей Скрипал иска достъп до сина си

http://www.cross.bg/sina-skripal-sergeii-1575306.html

/КРОСС/ Руска телевизия излъчи интервю с възрастна жена, представяща се за майка на отровения руски шпионин Сергей Скрипал, която заяви, че иска британските власти да й разрешат да разговаря със сина си, предава Франс прес, цитирана от Агенция Фокус. „Не съм виждала сина си от 14 години. Искам да се срещна с него. Искам да го прегърна, за да е близо до сърцето ми“, заяви жената, представена като Елена Скрипал.„ Аз съм на 90 години. Не представлявам опасност за никого. Моля, разрешете ми поне да разговарям със сина си по телефона“, добави тя. „Защо не разрешават разговор? Защо? По каква причина? В края на краищата, когато си беше в къщи, говорехме всяка седмица. Аз настоявам да му бъде разрешено да говори с мен“, каза тя през сълзи. Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които бяха отровени на 4 март 2018 година в Солсбъри, където живее бившият руски шпионин, са изписани вече от болницата, но британските власти не казват къде се намират двамата в момента.

Бомба: Арестуваха началника на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%be%d0%bc%d0%b1%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0/

Началникът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов е сред арестуваните служители след показната акция днес в града.

„Не съм виновен, по никакъв начин не съм свързан с акцията“, каза Стоицов и добави,че не се чувства виновен и не е замесен в никакви схеми.

Сигнал за търсене на подкупи за регистрация преди три месеца подава Иван Хамбарджийски, собственик на регионален информационен сайт. „Информацията ми дойде от потърпевши граждани на Благоевград, дори и двама македонци. След като аз го публикувах в местен сайт в Благоевград, информирах и Вътрешна сигурност. Запознат е и министърът на вътрешните работи”,  коментира Хамбарджийски.

Според думите му  схемата е проста и работи от години. „Без началника няма как да се осигурят тези номера. Срещу 20-30 лв. им регистрират кола и отделно плащат около 100 лева за номер. Това е извън тарифите, които на гишетата се заплащат. За да не чакат, ходят да пият кафе и автомобилът им е вече със сложени номера”, разказа още Иван Хамбарджийски.

Както ИА „Региона“ писа в спецакцията участваха представители на Специализираната прокуратура, ДАНС, Икономическа полиция и на дирекция „Вътрешна сигурност“  на МВР. Aкцията е по сигнал за злоупотреби при регистрирането на автомобили и издаването на регистрационни табели.

 

Материалът Бомба: Арестуваха началника на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов е публикуван за пръв път на Региона Бг.

ЕС започва преговори за търговски споразумения с Австралия и Нова Зеландия

https://www.actualno.com/europe/es-zapochva-pregovori-za-tyrgovski-sporazumenija-s-avstralija-i-nova-zelandija-news_675843.html

Европейският съюз стартира официално преговорите за подписване на споразумения за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия. Ходът е част от стремежите на Брюксел да насърчава сделки в отговор на засилващия се протекционизъм на САЩ, предава AFP. „Днешното решение за стартиране на търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия е напомняне на света за ангажимента на ЕС към отвореност, свободна търговия и глобално сътрудничество", заяви Емил Караниколов, министър на икономикат

„Технократи” показват мини водородни коли на деца и младежи пред НДК

https://www.actualno.com/society/tehnokrati-pokazvat-mini-vodorodni-koli-na-deca-i-mladeji-pred-ndk-news_675844.html

Образователен център „Технократи“ ще представи мини водородни коли на деца и младежи на 27-ми и 28-ми май пред НДК. Събитието е част от първия по рода си у нас Hydrogen Summit - Срещата на високо равнище по въпросите на водорода в Централна и Източна Европа, за който директно от Брюксел пристигат два автомобила, задвижвани от водород за свободен тест драйв в столицата. На изложението пред НДК „Технократи” ще запознаят деца и възрастни с бъдещето, което но

Лондонската борса на метали готви търговия в юани

http://econ.bg/Новини/Лондонската-борса-на-метали-готви-търговия-в-юани_l.a_i.761828_at.1.html

Лондонската борса на метали (LME) планира да започне търговия с договори за метали, номинирани в юани, съобщава главният изпълнителен директор Матю...

Коала се подвизава като рибар в Австралия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6875378

Коала се подвизава като рибар в Австралия
Семейство, излязло на риболов край брега на река Мъри в Австралия, е заснело удивително видео с коала, подвизаваща се като въдичар, съобщи ЮПИ. Клипчето показва как симпатичното животно обследва оставена без надзор въдица, след което се вкопчва в нея, наподобявайки стойката на вглъбен рибар, и остава в тази поза около 2-3 часа, предаде БТА.

Неофициално: Борисов отива в Русия до края на май заради енергийни проекти

https://frognews.bg/novini/neofitsialno-borisov-otiva-rusiia-kraia-mai-zaradi-energiini-proekti.html

До края на месец май премиерът Бойко Борисов ще посети Русия. Темата ще бъдат енергийните проекти.

Цвети Пиронкова на почивка сред природата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6875372

Цвети Пиронкова на почивка сред природата (Снимки)Най-добрата българска тенисистка Цвети Пиронкова качи снимки в инстаграм, на които се вижда, че е била на почивка близо до Цигов чарк.  На една от снимките тя позира сред природата, а на друга е написала "Неделно утро, мекички, домашно сирене, сладко от горски ягодки,и кафе".  На трета снимка се вижда как Пиронкова пие кафе в родния си град

Борисов спешно отива в Москва по енергийни въпроси

http://www.transmedia.bg/2018/05/22/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3/

Спешно посещение ще направи премиерът Борисов в Москва. Визитата бе потвърдена от руския президент Владимир Путин при срещата му с българския държавен глава Румен Радев в Сочи.

Конкретната дата все още не е уточнена. От правителствената пресслужба поясняват, че Борисов ще се срещне с Путин в качеството си на български премиер, а не като ротационен председател на Съвета на ЕС.

Президентът Румен Радев заяви при срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев, че би било добър вариант да се започне проект „Български поток“ за директна доставка на газ от Русия към България през Черно море.

Перничани отбелязаха шестата годишнина от земетресението през 2012 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875375

Перничани отбелязаха шестата годишнина от 
земетресението през 2012 г.С молебен и водосвет за здраве и благоденствие пред централния пернишки храм "Св. Иван Рилски" в Перник бе отбелязана шестата годишнина от голямото земетресение през май 2012 г. В богослужението се включи и викарият на Софийската епархия Белоградчишкият епископ Поликарп. Свещениците отново се помолиха Господ да закриля Перник и България,

Ердоган готви ембарго за израелски стоки след изборите в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=374636

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява, че страните от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) ще обявят бойкот на израелските стоки. Анкара ще приеме такива мерки след предсрочните президентски и парламентарни избори на 24 юни.

Лиляна Павлова: Дебатите за следващия програмен период вече започнаха

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/liliana-pavlova-debatite-za-sledvashtiia-programen-period-veche-zapochnaha-261546/

Искаме да ускорим приемането на рамковия бюджет и да си гарантираме темите от национален интерес, каза министърът

Арести в КАТ-Благоевград

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/aresti-v-kat-blagoevgrad

Задържани са няколко служители на "Пътна полиция" в областния град

КНСБ: Над 73% от домакинствата у нас нямат пари за нормален живот

https://offnews.bg//obshtestvo/knsb-nad-73-ot-domakinstvata-u-nas-niamat-pari-za-normalen-zhivot-681133.html

2340 лева на месец трябват за нормален живот на домакинство от двама възрастни и две деца в страната. Сумата за София е с 30,5 на сто повече - 3055 лева. 

Това показват последните данни за издръжката на живота на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ, цитирани от БТА. На човек от домакинство необходимите средства за нормален живот са 585, 09 лева. Парите са нужни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка. 

Издръжката нараства с 0,7 на сто спрямо предходното тримесечие и с 2,6 на сто на годишна база. В пари едногодишното нарастване е с около 60 лева. 

73,3 на сто от домакинствата в страната живеят с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот. Намаляват обаче домакинствата, които са под издръжката - през 2008 година те са били 88 на сто от всички, сочат още данните на КНСБ. 

Графика на деня: "Педанти, обичащи бира" и други клишета за германците

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/22/3181142_grafika_na_denia_pedanti_obichashti_bira_i_drugi/?ref=rss


Германците са любители на бирата - това е най-разпространеният стереотип за тях, показва проучване, направено измежду 3000 души в 27-те други държави - членки на ЕС, пише електронното издание The Local. За българите германците са най-известни с любовта си към ефективността и бюрокрацията, на същото мнение са румънците и люксембургците.<br /><br />Датчаните и шведите намират за най-характерната черта инатът на германците, докато испанците ги свързват с разделното събиране на боклука....

Чиниите също стават за ядене

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6875379

Чиниите също стават за яденеВ стремежа за рециклиране на различни видове отпадъци дизайнерите създават нови материали и технологии, някои от които със сигурност ще бъдат използвани в бъдещето. Полякинята Роза Януш е създала органичен материал, алтернатива на посудата или на опаковките за храна. Той е от хранителни отпадъци от селското стопанство и след рециклирането може да

Новият роман на Том Егеланд 'Ефектът на Лазар' излиза на български

https://offnews.bg//kultura/noviat-roman-na-tom-egeland%c2%a0-efektat-na-lazar-%c2%a0izliza-na-balgarski-681134.html

След като оглави класацията за най-продавани книги в Норвегия, „Ефектът на Лазар“ на Том Егеланд бързо ще се появи и у нас. Българският ще бъде първият чуждестранен превод на новия роман на автора, по чиито дири върви Дан Браун. Две години преди бестселъра на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ излезе „Краят на кръга” на Егеланд, а в двете произведения има смайващи прилики както в сюжета, така и в главните герои, което бе огласено от световните медии: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Не закъсняват и обвиненията към Дан Браун в плагиатство, тиражирани от световните медии. Том Егеланд обаче насочва творческата си енергия към създаването на нови, още по-оригинални сюжети, базирани върху богат документален материал.

В „Ефектът на Лазар“ главният герой на Егеланд - археологът Бьорн Белтьо, е по следите на древен вавилонско-египетски ръкопис, наречен „Книгата на мъртвите“. Но той не е единственият, който търси мистичното произведение. Опасен монашески орден от религиозни екстремисти, би направил всичко, за да го спре, тъй като се страхува, че откритията му ще разтърсят основите на християнската вяра. Същевременно учените в една медицинска лаборатория в САЩ са на път да разкрият мистерията на процесите, които настъпват след смъртта. Строго секретният научен проект носи кодовото име „Ефектът на Лазар“. Нима наистина е възможно човешката душа да продължи да живее дори след като тялото е вече мъртво?

Заглавието е вдъхновено от библейската легенда за Лазар, когото Христос възкресил след четири дни в гроба: „(Иисус) извика с висок глас: Лазаре, излез вън! И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа.“ (Евангелие от Йоан).
Бьорн Белтьо е централен герой в романите „Краят на кръга“, „Пазителите на завета“, „Евангелието на Луцифер“, „Заветът на Нострадамус“, „13. апостол“ и „Маската на дявола“. Един от романите вече предстои да бъде филмиран от Холивуд.

Зрелищен арест на пътни полицаи в Благоевград

http://www.cross.bg/zrelishten-arest-na-putni-politzai-v-blagoevgrad-1575305.html

/КРОСС/ Няколко служители на КАТ-Благоевград бяха арестувани в централата на структурата в югозападния град днес по обед. На този етап не е ясна причината за задържането им. По първоначална информация става дума за четирима или петима пътни полицаи. Очаквайте подробности

Куче нахапа дете на площадка в Кубрат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875367

Куче нахапа дете на площадка в КубратМомиче на 11 години от Кубрат е било нахапано от куче, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Инцидентът станал по обяд вчера на детска площадка в града. Бездомното куче нахапало детето по бедрото и задните части. Пострадалата е откарана във Филиала на Спешна помощ, където след оказана медицинска помощ е освободена за домашно лечение.

И това лято ще има проверки на "свободно" къмпингуващи, заяви министър Ангелкова

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/22/3183020_i_tova_liato_shte_ima_proverki_na_svobodno/?ref=rss


Министърът на туризма Николина Ангелкова демонстирира конфликта си с къмпингуващите по Черноморието, като даде ясна заявка, че и този летен сезон ще има чести проверки на "свободно къмпингуващи" по плажовете. Само преди седмица отново Ангелкова заедно с екоминистъра Нено Димов и вицепремиера Валери Симеонов обявиха, че проблемът за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите.<br /><br />"Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не...

Вещи на актьора Джери Луис ще бъдат продадени на търг

http://www.cross.bg/lyis-dzheri-profesor-1575304.html

/КРОСС/ Вещи на американския актьор Джери Луис ще бъдат продадени на търг. Сред  предложените вещи са книги, бижута, оръжия и часовници, принадлежали на прочутия комик. Топ експонатите включват костюми и реквизит от филма „Смахнатият професор” от 1963 г. Особен интерес предизвиква сакото от туид, който Луис носи в ролята на Джулиъс Келп. То е оценено между 2000 и 4000 долара. Джери Луис е роден през 1926 г. година в Нюарк, почина през 2017 г. в Лас Вегас. Най-известните му роли са във филмите „Пиколото”, „Смахнатият професор”, „Кралят на комедията” и „Аризонска мечта”. Търгът ще се проведе на 22 юни в Лас Вегас, щата Невада.

Лондон бави визата на олигарха Абрамович, да докаже произхода на парите си

https://frognews.bg/svqt/london-bavi-vizata-oligarha-abramovich.html

Визата на руския милиардер Роман Абрамович е изтекла и британските власти все още не са му предоставили нова. Собственикът на футболния клуб ”Челси”, който е 13-ият най-богат човек във Великобритания с лично богатство от 9.3 млрд. паунда, е с изтекла виза от няколко седмици.

Кметът на Видин подпомогна с лични средства участието на дете във фолклорен фестивал

https://www.actualno.com/vidin/kmetyt-na-vidin-podpomogna-s-lichni-sredstva-uchastieto-na-dete-vyv-folkloren-festival-news_675840.html

Осемгодишният Анхело е ученик в СУ „Цар Симеон Велики“ във Видин и има отличен успех. Той играе народни танци в детска фолклорна студия, на която предстои участие в международен фестивал в град Охрид, Република Македония. Семейството на момчето няма възможност да осигури средства за заминаването му. Бащата е служител в общинско предприятие, а майката е безработна. Затова Ангел и Стефка Начеви се обърнаха към кмета Огнян Ценков с молба да помогне. Той се отзова и направи лично

Кариерата в Белащица трябва да се спре!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285928_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%21

Пет села в пловдивския регион, подножието на Родопа планина, се обединиха и надигнаха срещу местната кариера за инертни материали. Фирмата е „ХОЛСИМ КАРИЕРНИ МАТЕРИАЛИ ПЛОВДИВ“ АД. Находището е дадено на концесия през 2001г, като договорът изтича през 2021г, но концесионерът иска удължаване с още 25г, плюс разширяване на територията на кариерата с още 50 дка. В момента находището се намира на километър над село Белащица – в планината – което означава изсичане на допълнителни горски площи. Това съвсем не е единственият проблем в цялата ситуация. Жителите на Брани Поле, Брестник, Марково, Гълъбово и Белащица, излязоха на протест на 19 май, ясно заявявайки позицията си по въпроса – край на рушенето на Родопите, край на кариерата и задължително рекултивиране на региона.

„Вредите са от няколко източника. Единият от тях е от самата запрашеност при добива на материали, случващ се на 1 км. от къщите на хората. Такова нещо няма другаде в България. Където и да има кариери, винаги са на 10-15 км. от населеното място. Да не говорим, че камионите които извозват материалите са високотонажни с дизелови двигатели. Изгорелите газове, които се отделят минават през селото и замърсяват въздуха. За тези 20 години се увеличи заболеваемостта от хронични белодробни заболявания при децата с около 10 пъти. Беше 2 %, а сега е 17%. Всички модерни помпички, които се изписват, са за временно поемане на глътка въздух. При възрастните - около 20% увеличение от заболеваемости. Кариерата трябва да се спре и да се рекултивира мястото. Аз съм от 32 години в селото и реално, протестираме още от тогава. По настояване на жителите, трафика беше изместен от друг път, но сега вече минава през селото, защото то се разширява. Това не е вилна зона, в която се живее сезонно. Тук има постоянно живот, целогодишно. Рекултивацията е по закон, но не им изнася да я направят. Казват че им е скъпо, но далеч по-скъпо е децата да боледуват и да не можем да ги излекуваме. За мен, като лекар, няма по-голяма мъка от това да виждаш това страдание. Няма трайно излекуване,“  сподели пред sofiapress.com лекар от село Белащица, Д-р Костадин Сотиров. В близост е и манастирът Св. Георги, който е на 1000 години. „Има аязмо, светена вода. Тревогата ни е, че тези разкъртващи взривове ще го разрушат,“ каза Алек Тиморян, член на Инициативния комитет, създаден от гражданите. „Все едно в полите на Витоша да направят кариера. Защо не там? Хем да може и на Бойко Борисов да му думка на главата. Държавата е достатъчно счупена, за това сме тук. Този финен прах стига чак до Пловдив. Какво ще се случи с природата и хората,“ допълни той.

Дейвид е англичанин, женен за българка и живущ в селото. Неговото мнение е, че България е красива страна, село Белащица също и това което се случва е жалко. Той не знае дали протестите ще доведът до щастлив край, но трябва да се направи опит. „Мога да разбера и двете страни, знам защо го правят, разбирам че е работа и трябва все от някъде да има добив, но когато съществува явна вреда на нещо толкова хубаво, има проблем. Компанията „Холсим“ не е от тук, работят отвъд морето, за това и не им пука какво се случва на тази територия. Когато взривяват, прозорците ни се разклащат и е много шумно. А живея на около 2 км . от тук. Ако пък живееш непосредствено до кариерата, биха се разклатили и сградите. Това никак не е приятно, защото в този момент правиш нещо, рисуваш, например и изведнъж чуваш взрив. Прахта замърсява къщите и колите. Може да водим същият разговор след 10 години, но тогава да сме с респираторни проблеми. Опасно е и, че шофьорите карат много бързо, защото трябва да изпълнят график. Тук живеят деца, може да стане инцидент. Камион, натоварен с 20 тона камък, не би могъл да спре веднага. Наскоро, бащата на един приятел е излизал за да хвърли боклука си и камион се е ударил в стълба до кофата. Ако нямаше стълб, този човек вероятно нямаше да има баща сега. Но тези неща не тревожат фирмата, явно,“ сподели Дейвид, а мнението му бе допълнено от жител на София, но имащ роднини и семейство в Белащица: „Кариерата става все по-близо до селото. Здравето на хората е застрашено. Могат да бъдат предизвикани алергии при децата. Постоянно купуваме сиропи и лекарства. Притеснен съм. До колкото знам, в общината има доста съмнителни сделки. Има нарушени закони. Съмнявам се в стойността на хората които управляват.“

В резюмето на концесионерът „ХОЛСИМ“, пише че при подновяване на договорните взаимоотношения, би следвало „естествено разширение“ на находището с най-ниска точка 435м. и най-висока – 735м. По подразбиране, това е голяма територия от планината, която ще бъде заличена. Надежда Топурова, член на Инициативния комитет заяви през своите съжители: „Още 25г. дълбане, рязане, къртене, шум, отрови и камиони за всички нас. Като инвеститиори, те мотивират своето инвестиционно намерение казвайки, че „с добива от участък Калоян ще се оформят хоризонтите над квота 650м“ и ще се създаде възможност за поетапна рекултивация на находище Белащица. Рекултивация значи възстановяване на територията. Той ще инвестира огромни средства в проучване на територията, добив и изнасяне, за да може след това, само след 25 години, да рекултивира това което вече би следвало да рекултивира към момента. Всички ние тук сме потърпевши. Ежедневно търпим прашните емисии и зривовете в планината. Не знаем какво е качеството и чистотата на водата, която пием и не знаем какви промени се случват с подземните недра и води. Възмутени сме и от десетките хектари гори, изсечени от Родопа планина. Ако застанете на отсрещния хълм ще видите, че кариерата представлява една мъртвина по която няма следи от възстановителен процес. Нашето искане е държавата да не допусне следваща концесия. Желаем след приключването на договорите през 2021г., находището да бъде рекултивирано бавно и поетапно. Да бъде възстановена територията и природните ресурси в региона. Децата ни са засегнати от отделянето на отровни газове при взривовете, от шума, прахта и вибрациите. Има огромни миграции на животински видове, а може би има и изчезнали видове птици и растения. Регионът е само на километри от защитени зони, като например, местност Чинарите. Св. Георги, пък е манастир с много история. Ние искаме да съхраним тези богатства и да ги оставим на идните поколения,“ заяви Надежда Топурова.

На протеста присъстваше и Емил Георгиев, председател на партия ПК „Екогласност“. Той се обърна към жителите с думите: „Уважаеми приятели, дойдох тук, защото вашите проблеми са с удивителна прилика на подобни проблеми, с които се сблъскахме в Меричлери преди 7, 8 години. Концесионерът там, твърдеше, че хората лъжат и няма нарушения и ефект върху околната среда. Аз идвам при вас с факти и доказателства. Следим случая от поне една година. Преди няколко дни внесохме искане до Министерството на Енергетиката, да ни бъдат представени всички документи, които са свързани с концесията. В желанието си да получат още 50 дка, те са заявили, че ще могат да извършат рекултивация, само тогава, когато ги получат, защото сега ще им излезе много скъпо. Освен това, фирмата се сети чак след 17 години, че трябва да влязат във връзка с вас и да организират комитет по наблюдение. „ХОЛСИМ“  извършва нарушение в своята дейност и в момента. Те са прекрачили договора за концесията и са излезли извън рамките. Това е достатъчно основание, не само да не се иска разширяване на границите, но и да се иска прекратяване на дейността. Подадохме сигнал и до Министъра на енергетиката, Министъра на околната среда и водите, и до председателя на управителния съвет на агенция Пътна инфраструктура. Сред вас съм като гражданин и ще ви помогна с каквото мога. Въпреки лошото време, вие сте тук и сте в готовност да защитавате каузата за опазване на природата и здравето. Убеден съм, че тази фирма ще бъде изгонена от тук. Бъдете живи и здрави и с общи усилия, заедно ще спрем кариерата.“ Сигналът за който говори господин Георгиев, представлява жалба, в която ПК „Екогласност“ сезират министерствата за бездействието на концесионерът „ХОЛСИМ“. В документа са описали детайлите около нарушенията, като са изброени: разрушаването на околната среда, липсата на мерки по рекултивацията, опазването на естествените природни ресурси, липсата на редовно оросяване, почистване и измиване на използваните пътища и площадки. Иска се и замерване на шум, прах и замърсявания, и „анализ на разпространението на вредните за здравето нокси от дейността на концесионера при осъществяване на взривните работи и наднормени емисии на вредности в атмосферния въздух.“

В ролята на обществено лице, а и собственик на къща в Белащица, ректорът на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Запрян Козлуджов, също бе в тълпата, към която се обърна с: „Уважаеми съграждани, като публична личност съм тук да кажа няколко думи, въпреки, че многото приказки са излишни. Исканията са ясни. Край на концесията през 2021г. Никакво разширяване и да се спрат спекулациите, че това е безвредно. Аз имам къща в Белащица и всяка сутрин на масата на северната веранда, която дори не е към планината, се отделя по половин пръст прах, като жълто брашно. Откъде идва? Не и от Сахара. От гърмежите е. От нас зависи дали ще постигнем резултат. Преди години минах през Трън и се запознах с тамошната ситуация. Искаха да правят добив на метали, но жителите скочиха, направиха референдум, в резултат на което няма такъв добив. Тук няма никаква политика. Единствено искаме да съхраним планината, да спрем изкорубването и да осигурим чист въздух и нормални условия за живот,“ сподели г-н Козлуджов, мотивирайки събралите се протестиращи. 

Всъщност, находището съществува от над 50 години, но откакто е в ръцете на сегашната фирма, проблемите са се влошили, както сподели и д-р Сотиров във връзка с респираторните заболявания. „Всички в Инициативния комитет са интелигентни, знаещи и можещи хора, които правилно могат да дефилират и мотивират това което искаме. Това е важно, защото грешно зададен въпрос означава и грешен отговор. Аз вярвам в тях и във всички вас. Имаме обща кауза и обединение. Ще ви подкрепям винаги с всичко което мога,“ каза кметицата на Белащица Цветанка Читакова. Нейната колежка от Гълъбово, Мария Белчева, също изрази подкрепата си и загрижеността си. Кариерите оказват явление и в нейното село, като тя дори сподели, че от взривовете „къщите се цепят“.

Проблемите явно са сериозни и хората не са склонни на повече търпение. Селата в региона са обединени и предстоят още действия. По думи на членовете не ИК, проведеният мирен екологичен протест на 19 май е началото, даване на официален старт на каузата, но развоят предстои.

 

 

 

Нова телефонна измама: Целта-имоти на пенсионерите

https://www.vesti.bg/bulgaria/nova-telefonna-izmama-celta-imoti-na-pensionerite-6082601

Услуги и документи се извършват единствено в общината, предупреждават от администрацията

Вдъхват нов живот на емблематична яхта на Тито

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6875336

Вдъхват нов живот на емблематична яхта на Тито Десетилетна ръжда покрива корпуса й, обзавеждането в луксозните й салони е изпочупено, мощните й мотори бездействат. Но въпреки всичко на емблематичната яхта, която някога е принадлежала на бившия югославски тоталитарен лидер Йосип Броз Тито, ще бъде вдъхнат нов живот. Някогашният внушителен кораб,

EVN България със съвети за безопасност към своите клиенти в случаи на гръмотевични бури

http://www.cross.bg/byri-grumotevichni-suveti-1575303.html

/КРОСС/ EVN България продължава информационната си кампания със съвети за безопасността на клиентите и техните домове в случаи на гръмотевични бури през пролетта и лятото. Дружеството припомня някои полезни и практични съвети за безопасност през летния сезон. Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате в дома или на работното място: ·         изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди. ·         с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде  заземена съгласно изискванията и периодично проверявана. ·         за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод

През 2017 г. театралните представления се увеличават с 1.1%, посещенията намаляват с 3.2%

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6875329

През 2017 г. театралните представления се увеличават с 1.1%, посещенията намаляват с 3.2%През 2017 г. в действащите 74 театъра в страната са организирани 15 333 представления, посетени от 2 222 хил. зрители, като спрямо 2016 г. представленията се увеличават с 1.1%, докато посещенията намаляват с 3.2%. Средният брой посетители на едно представление също намалява от 151 през 2016 г. на 145 през 2017 година.

Джеф Сешънс в София - при Борисов и Цацаров

http://clubz.bg/68172-djef_seshyns_v_sofiq_pri_borisov_i_cacarov

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, който е на посещение в София. Фокус на разговора беше поставен върху споделения от двете страни ангажимент в борбата с международния тероризъм, трафика на наркотици, трафика на хора и защита на киберсигурността. Борисов и Сешънс дискутираха също така други области на двустранното сътрудничество в правоприлагането, включително екстрадициите и взаимната правна помощ.

Бойко Борисов и Джеф Сешънс, който е на посещение в България.

Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет сред срещата на премиера със Сешънс, на която присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров и министърката на правосъдието Цецка Цачева. 

Министър-председателят постави казуса с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция. Той посочи, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но българските институции ще продължат да работят активно за разрешаването на случая и защита правата на българските граждани., става ясно още от съобщението на правителството.

Става дума за случая, по който САЩ поискаха екстрадиция на Андреев и още четирима негови колеги, работили в софийския офис на регистрирана в САЩ фирма, уличена в търговия със стоки с двойна употреба с ембаргова Сирия. Цацаров вече отказа да арестува сънародниците ни. 

Снимки Министерски съвет

 

Празнична фиеста с много изненади и развлечения радва децата във Варна тази събота

http://www.moreto.net/novini.php?n=374646

Деветото поредно издание на „Най-сладкият ден“ ще се проведе на 26 май /събота /от 10:00 до 20:00 ч., а мястото - централния вход на Морска градина, съобщиха организаторите за Moreto.net И тази година празничната фиеста за деца е изпъстрена с много изненади и развлечения – томболи, ревюта, творчески работилници, конкурси и игри с награди.

Една от задачите на матурата по БЕЛ е сгрешена

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/edna-ot-zadachite-na-maturata-maturata-po-bel-e-sgreshena

Всички посочени изречения в задача №7 от матурата на зрелостниците има допусната граматическа грешка, категорични са от езиковедите от БАН

Бивш депутат на Кунева учреди още една партия

https://offnews.bg//politika/bivsh-deputat-na-kuneva-uchredi-oshte-edna-partia-681132.html

Бившия депутат от ДБГ Настимир Ананиев учреди нова партия. Формацията се казва ВОЛТ и е част от паневропейска платформа.

"ВОЛТ - България е втората учредена партия след ВОЛТ - Германия от паневропейската политическа платформа ВОЛТ - Европа. През месеците май, юни и юли е планирано учредяването на ВОЛТ - Белгия, ВОЛТ - Холандия и ВОЛТ - Италия", се казва в съобщението на новата формация.

Учредителното събрание на ВОЛТ - България се е състояло на 19 май в София. Тогава единодушно за председател на формацията е бил избран Настимир Ананиев. Той беше председател на комисията по транспорт в 43-то Народно Събрание. "Младите хора също да участват в правенето на политики и в управлението на страната и ВОЛТ - България е отворена към всички, млади по дух и по възраст български граждани", казал Ананиев в речта си.

Като гости на учредителното събрание са били президентът ВОЛТ - Европа Андреа Вензон, както и вицепрезидентът -Деймиан Боселагер.

Ето какво гласи политическата декларация на новата партия:

"Ние, делегатите на Учредителното събрание на политическа партия „ВОЛТ“, декларираме, че създаваме нова политическа партия, защото сме убедени в необходимостта България да запази своята евроатлантическа посока и да доразвие европейския модел на държавност, който е гарант за просперитет, институционален и правов ред.

Ние ще работим за силна България в Европа и за силна Европа на международната сцена, следвайки принципите – равни възможности за гражданите и за бизнеса, ефективно правосъдие, гражданска свобода, лично достойнство, устойчива среда и целите – дигитална държава, икономическо възраждане, социална справедливост, глобално равновесие, граждански права, европейски реформи, включени в учредителната декларация на инициативния комитет за създаване политическа партия „ВОЛТ“.

Подкрепяме и ще работим за Федерална Европа като обща цел на семейството на ВОЛТ Европа. Следвайки тази цел, краткосрочните стъпки за България са влизане в Еврозоната и Шенгенското пространство, равнопоставено участие в изграждането на Европейски енергиен съюз и създаване на единни Европейски структури в сферата на сигурността и отбраната.

България има нужда от конкурентоспособен микро и семеен бизнес, който е гръбнакът на всяка стабилна икономика. Силната икономика, определя добрия начин на живот, а добрият начин на живот е свързан пряко с доходите на всеки български гражданин. ВОЛТ България ще работи за европейски доходи.

Високата гражданска активност, която е ключов елемент на всяко европейско общество, се базира на хора, чието достойнстово се уважава и подкрепя от държавата. Зачитането на личното достойнство във всички аспекти на човешкия живот е заложено във нашите политики и е основен наш ангажимент.

Наш фокус ще бъдат младите хора – младите по възраст и младите по дух. Тяхното участие в правенето на политика и във вземането на решения е ключово и ние ще го отстояваме с всички сили.

Завяваме готовност да се противопоставим на надигащата се популистка вълна в цяла Европа, да променим начина на правене на политика и да предлагаме работещи решения за управлянието на страната и Европа.

Даваме мандат на избрания Политически съвет на политическа партия „ВОЛТ“ да работи в посока на присъединяване към семейството на първата паневропейска партия ВОЛТ Европа, която предстои да се учреди".

Посещенията в музеите през 2017 г. намаляват спрямо 2016 г.

https://www.actualno.com/art/poseshtenijata-v-muzeite-prez-2017-g-namaljavat-sprjamo-2016-g-news_675845.html

Към 31 декември 2017 г. в страната функционират 191 музея, регистрирани съгласно Закона за културното наследство, като по тематичен обхват 93 от тях са общи, а 98 - специализирани (вкл. художествени галерии). Това показвата данните на Националния статистически институт (НСИ). През 2017 г. движимите културни ценности, формиращи Националния музеен фонд, са 7 406 000 фондови единици и в сравнение с 2016 г. техният брой се увеличава с 46 000 (0.6%). Цифровизирани са 343 000 фондови единици, което е

Как Швеция се готви за война с брошури

http://clubz.bg/68171-kak_shveciq_se_gotvi_za_vojna_s_broshuri

Мокри кърпи, свещи, кюфтета от сьомга. Това са част от нещата, които всяко шведско домакинство трябва да има в случай на война. Препоръките са на правителството на скандинавската държава. То изпрати специални брошури на 4,7 млн. домакинства. В тях се обяснява как да се подготвят за големи кризи като кибер атаки, терористични нападения, природни бедствия, военни конфликти, съобщава Би Би Си.

"Помислете как вие или хората около вас, ще успеете да се справите със ситуация, в която обществото и държавата не функционират както обикновено", пише още в листовката.

Брошурата, която е озаглавена "Ако настъпи криза или война", се разпространява на фона на нарастващите опасения за активизирането на военните действия на Русия и увеличаването на тероризма, както и ръста на фалшивите новини.

    В секцията, озаглавена "Препоръки за готовността вкъщи", има еклектичен списък от някои от ключовите неща, които всяко домакинство трябва да има за спешни случаи.

    Подчертава се необходимостта да има храна, която не се разваля, която изисква малко вода, за да бъде приготвена, или може да бъде консумирана без готвене.

    Ето и примерите:

    - хляб с дълъг срок на годност - в това число тортили и кракери

    - леща, грах, хумус, които са стерилизирани

    - сардини и равиоли

    - паста, която бъро се приготвя, ориз, белени домати в консерва

    - енергийни блокчета, приготвени боровинки

    В брошурата се предупреждава, че по време на големи кризи може да прекъсне електричеството и "вашите домове бързо могат да изстинат".

    "Съберете се в една стая, окачете одеала на прозорците, покрийте пода с килими и си направете си убежище под масата, за да ви е топло", съветва брошурата.

    Ако няма електричество, хората трябва да се подготвят да се стоплят по други начини, както и да имат информация дори и след като съвременните комуникационни средства престанат да функционират. За такива случаи домакинствата трябва да са снабдени с:

    - вълнени дрехи

    - спални чували

    - свещи и електрическо фенерче

    - радио на батерии, соларни клетки или вятър

    - списък с телефонни номера

    - мобилен телефон, чието зареждащо устройство работи в кола

    Инструкции за оцеляване са били разпространявани в Швеция по време на Втората световна война, но отпечатването им спира през 80-те години, напомнят местните медии.

    Брошурата включва и съвети как да се разпознава пропагандата, да се открие бомба и да се намери чиста вода.

      Как се подготвят другите страни?

      Множество правителства са създали предписания как най-добре да се подготвят за тежки кризи или за война през близките години.

      През 2016 г. Германия посъветва хората да имат запаси от храна и вода за извънредни ситуации. Предлагаше се на домакинствата да имат храна поне за 10 дни и пет дни - запаси от вода.

      За първи път от времената на студената война германското правителство прибягна към издаването на подобни препоръки и някои опозиционни депутати го обвиниха, че така всява паника.

      Също през 2016 г. Литва препоръча на гражданите си какво да правят в случай на руска инвазия. Сред съветите имаше какво да правят, като видят руски танк, както и указания как да оцелят в дивата природа.

      Отношенията на Москва с балтийските ѝ съседи се влошиха през 2014 г., когато Русия анексира Крим от Украйна.

      В последните години Швеция увеличи разходите си за отбрана, като се обоснова с влошената сигурност в Европа.

      През 2016 г. Швеция възстанови военното присъствие в стратегическия остров на Балтийско море Готланд, увеличиха се и гласовете за присъединяване към НАТО. Страната наскоро върна и военната повинност.

      Учредиха паневропейска партия в България

      https://dnes.dir.bg/politika/uchrediha-panevropeyska-partiya-v-balgariya

      ВОЛТ-България се появява след сродните й ВОЛТ партии - в Германия, Белгия, Холандия и Италия

      Съдът вкара в затвора наркодилър от Варна

      https://petel.bg/Sadat-vkara-v-zatvora-narkodilar-ot-Varna__265739

      Снимка: Булфото Варненски наркоразпространител се призна за виновен и сключи споразумение с Окръжната прокуратура, което днес състав н...

      Иван Бакалов: Как съдът определи Борисов за лъжец и клеветник

      https://petel.bg/Ivan-Bakalov--Kak-sadat-opredeli-Borisov-za-lazhets-i-klevetnik__265740

      Автор Иван Бакалов, e-vestnik.bg, Снимка бТВ Премиерът Борисов вече е съдебно доказан лъжец и клеветник, осъден от бившата журналистка, сега д...

      PR: Слави е обречен на успех в политиката

      https://petel.bg/PR--Slavi-e-obrechen-na-uspeh-v-politikata__265741

      Снимка Булфото Не е странно, тъй като Слави е популярен. Той се превърна в гласа на истината, колкото и да не ни харесва. Слави е обречен н...

      ОД на МВР – Варна разясни как се избягват инциденти по време на абитуриентските балове

      https://petel.bg/OD-na-MVR-----Varna-razyasni-kak-se-izbyagvat-intsidenti-po-vreme-na-abiturientskite-balove__265742

      Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техни...

      В Румъния било добре? Правителството национализира пенсиите, защото няма пари

      https://petel.bg/V-Rumaniya-bilo-dobre--Pravitelstvoto-natsionalizira-pensiite--zashhoto-nyama-pari__265743

      Снимка Булфото B cъceднa Pyмъния пocлeднитe дни ce oĸaзaxa дocтa нaпpeгнaти зa пpaвитeлcтвoтo. Πpичинa зa тoвa cтaнa инфopмaция, изтeĸлa в мecтнитe мeдии, зa гoтвe...

      Съветът на ЕС одобри старта на търговските преговори с Австралия и Нова Зеландия

      https://www.investor.bg/evropa/334/a/syvetyt-na-es-odobri-starta-na-tyrgovskite-pregovori-s-avstraliia-i-nova-zelandiia-261545/

      Областите, които вероятно ще спечелят най-много от споразуменията, са производството на автомобилно оборудване, машини, химикали, преработените храни и услугите

      Арестуваха катаджии в Благоевград

      https://frognews.bg/novini/arestuvaha-katadjii-blagoevgrad.html

      Няколко служители на КАТ-Благоевград са арестувани в централата на институцията в югозападния град.

      Катастрофа затрудни движението по Цариградско шосе в София

      //dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-zatrudni-dvizhenieto-po-carigradsko-shose-v-sofiia-2098644

      Силно затруднено е движението по булевард "Цариградско шосе" в посока "Младост" заради катастрофа.
       
      Две коли са се блъснали на 4-ти километър. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 12:30 ч.
       

      Таско Ерменков се извини

      //dariknews.bg/novini/bylgariia/tasko-ermenkov-se-izvini-2098658

      БСП защити, но с условие депутата си Таско Ерменков от нападките към него заради поста му във Фейсбук в събота, в който се намеква, че водата в София може да е замърсена. От институциите категорично опровергаха твърденията от поста на депутата, а от "Софийска вода"

      Майк Пен: Голяма грешка е Ким да си въобразява, че може да си играе с Тръмп

      https://frognews.bg/svqt/maik-pen-goliama-greshka-kim-vaobraziava-che-moje-igrae-tramp.html

      Ако Пхенян не се откаже от ядреното оръжие, в КНДР ще се случат събития подобни на тези, които се разиграха в Либия и доведоха до падането на режима на Муамар Кадафи. Това заяви американският вицепрезидент Майк Пенс в интервю за телевизия „Фокс нюз“, цитирано от БГНЕС.

      /Видео/ Първо в Struma.com! Аферата ДАИ се повтаря в КАТ! Масови арести на служители, начело с началника Д. Стоицов

      http://www.struma.com/obshtestvo/video-purvo-v-struma-com-aferata-dai-se-povtarya-v-kat_134610/

      Гъмжи от спецченгета в сградата на КАТ Благоевград, за което Struma.com съобщи преди всички, по сигнал служители на Вътрешна сигурност, ДАНС и икономическа полиция щурмуваха сградата днес преди обед. Заключиха се вътре и започнаха проверка.

      Телефоните на служителите са иззети, има сигнали за корупционни действия. Ще бъдат задържани няколко човека, начело с началника Данаил Стоицов, очаквайте подробности в Struma.com!

      Материалът /Видео/ Гражданин, свидетел на показната акция в КАТ Благоевград: С пари всичко се купува! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

      Ракетен обстрел в Кандахар, няма пострадали български военни

      https://frognews.bg/svqt/raketen-obstrel-kandahar-niama-postradali-balgarski-voenni.html

      Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел в Кандахар. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

      Управителка на фирма измами руско семейство за близо 300 000 лева на Златните

      http://budnavarna.bg/34554-upravitelka-na-firma-izmami-rusko-semejstvo-za-blizo-300-000-leva-na-zlatnite/

      На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна е предадена собственичката и управителка на българска фирма за измама в големи размери, като престъплението по член 210, ал. 1, т. 5, във връзка с член 209, ал. 1 от НК е  извършено като продължавано деяние.

      От 22 юли 2011 до април 2014 г. 49-годишната подсъдима с цел да набави за себе си имотна облага възбудила и поддържала в заблуждение руско семейство, че ще изработи и реализира интериорен проект. По сключения договор помежду им фирмата на подсъдимата трябвало да закупи мебели и да извърши необходимите строително-ремонтни дейности в жилището на руското семейство в курорта Златни пясъци.

      За услугите на представляваната от подсъдимата фирма измаменото руско семейство заплатило на три пъти сумата от 150 000 евро. Причинената имотна вреда в български левове се изчислява на 293 374 лева.

      Делото срещу 49-годишната собственичка и управител на на фирмата е насрочено за разглеждане на 5 юни тази година във Варненския районен съд.

       

      Материалът Управителка на фирма измами руско семейство за близо 300 000 лева на Златните е публикуван за пръв път на Будна Варна.

      МВР: Над 400 глоби по абитуриентските балове миналата година, ето кои са най-честите нарушения

      https://petel.bg/MVR--Nad-400-globi-po-abiturientskite-balove-minalata-godina--eto-koi-sa-nay-chestite-narusheniya__265731

      снимка Булфото, архив Миналата година по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни ...

      "Шоу": Гери Малкоданска се готви за съдбовна промяна в живота си! Красивата синоптичка чака...

      https://petel.bg/SHou--Geri-Malkodanska-se-gotvi-za-sadbovna-promyana-v-zhivota-si--Krasivata-sinoptichka-chaka----__265733

      Само след няколко месеца красивата синоптичка Гергана Малкоданска ще влезе в отбора на майките. Плевенчанката никога не е обичала да спе...

      Таско Ерменков се извини за публикуваната от него информация за водата в София

      https://petel.bg/Tasko-Ermenkov-se-izvini-za-publikuvanata-ot-nego-informatsiya-za-vodata-v-Sofiya__265734

      Няма да се крия зад имунитет, ако прокуратурата реши да предприеме действия. Това заяви от парламентарната трибуна народният представите...

      Гореща вълна уби 65 души в Пакистан

      https://petel.bg/Goreshha-valna-ubi-65-dushi-v-Pakistan__265735

      Гореща вълна, обхванала региона на Карачи в Пакистан, е причинила смъртта на 65 души, съобщава АП.  Ануар Казми, говорител на организацията ...

      Читател: След ремонта на пътя до ХЕИ във Варна оставиха разбити тротоари и яма на улица (снимки)

      https://petel.bg/CHitatel--Sled-remonta-na-patya-do-HEI-vav-Varna-ostaviha-razbiti-trotoari-i-yama-na-ulitsa--snimki-__265736

      Читател ни писа, за да изрази възмущение от безобразното състояние на кръстовището пред ХЕИ във Варна след ремонта. Той изпраща снимк...

      Швеция се готви за война

      https://petel.bg/SHvetsiya-se-gotvi-za-voyna__265737

      Снимка Булфото Властите в Швеция ще разпространят брошури, в които обясняват на гражданите как да действат в условията на криза или вой...

      Путин потвърди пред Радев горещата новина за Бойко Борисов

      https://petel.bg/Putin-potvardi-pred-Radev-goreshhata-novina-za-Boyko-Borisov__265738

      В резиденцията в Сочи започна срещата на президента на Русия Владимир Путин и на президента на Република България Румен Радев. След няко...

      3 467 са свободните места за прием в първи клас във Варна

      http://www.moreto.net/novini.php?n=374603

      За учебната 2018-2019 година са осигурени места за 3 467 ученици в 149 паралелки в 37 общински училища във Варна, научи Moreto.net. От тази година ще има нова система от правила за електронен прием в първи клас. Тя стартира на 25 май от 10:00 часа.

      Кметът на Екатеринбург подаде оставка в знак на протест

      https://www.24chasa.bg/novini/article/6875237

      Кметът на Екатеринбург подаде оставка в знак на протест Кметът на руския град Екатеринбург Евгений Ройзман подаде оставка днес в знак на протест срещу отмяната на прякото избиране на кмет на града, предаде Асошиейтед прес. Днешната оставка е реакция срещу решението на градската Дума да одобри законодателство, отменящо прекия избор на градоначалник. Занапред кметовете ще се избират от Думата,

      Във Варна "чертаят" новия път на коприната

      https://www.24chasa.bg/novini/article/6875241

      Във Варна "чертаят" новия път на копринатаИнициативата „Eдин пояс, eдин път“, известна като Новия път на коприната, е сред основните теми, които се обсъждат от световни специалисти в морския бранш по време на 7-ата международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море 2018“ във Варна. "Има много интерпретации къде точно ще мине пътя на коприната,

      ЕК: Италия трябва да следва отговорна бюджетна политика

      https://www.actualno.com/europe/ek-italija-trjabva-da-sledva-otgovorna-budjetna-politika-news_675825.html

      Италия трябва да се стреми да следва "отговорна" бюджетна политика, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за еврото, в интервю за в. „Ханделсблат“ Неговото изявление идва в момент, в който зараждащата се популистка крайно дясна коалиция в Италия посочи като свой избор за премиер един малко известен на политическата сцена адвокат. "Ние считаме, че е важно италианското правителство да остане на ход в провеждането на отговорна бюджетна п

      Искате АЕЦ "Белене" - а ядрени отпадъци в къщата си искате ли?

      https://www.actualno.com/actualno/iskate-aec-belene-a-jadreni-otpadyci-v-kyshtata-si-iskate-li-news_675828.html

      Позволявам си да поканя от вашия ефир всички, които искат енергийна и социална сигурност, в 18:00 часа пред сградата на правителството. С тези думи новият лидер на АБВ и вътрешен министър от времето на Тройната коалиция Румен Петков защити проекта АЕЦ "Белене". Коментар на редактора Други думи, които Петков изрече относно "Белене", касаеха въпроса къде ще складираме и какво точно ще правим с отработеното ядрено гориво от централата. Защото в Русия не можем да го връщаме, им

      Самолет на саудитските авиолинии кацна аварийно, 53 души са ранени (ВИДЕО)

      //dariknews.bg/novini/sviat/samolet-na-sauditskite-aviolinii-kacna-avarijno-53-dushi-sa-raneni-video-2098649

      53 души бяха ранени, един от които сериозно, при аварийно кацане на саудитските авиолинии днес, предаде Франс прес.

      <

      Най-голямото земноводно изчезва от света

      https://offnews.bg//sviat/naj-goliamoto-zemnovodno-izchezva-ot-sveta-681129.html

      Най-голямото земноводно - китайският гигантски саламандър - изчезва от света.

      Вероятното са останали само няколко екземпляра, пише Би Би Си.

      Полеви проучвания, провеждани 4 години, водят до заключението, че китайският гигантски саламандър почти е изчезнал от естественото си местообитание.

      За сметка на това, милиони животни живеят във ферми, които ги продават на луксозни ресторанти.

      Свръхексплоатацията на тези невероятни животни за човешка консумация има катастрофален ефект върху техния брой в дивата природа за изумително малко време, коментира изследователят д-р Самюъл Търви от лондонския Институт по зоология.

      Гигантският саламандър живее в сладководни реки. Някога се е бил често срещан в Китай. Животните се убиват и ядат като деликатес, въпреки че видът е застрашен.

      Уловът му е незаконен, но фермите, които го продават, процъфтяват. Най-едните животни могат да достигнат цена от 1 500 долара.

      Проучването е извършено в 97 места в 16 от 23-те провинции в страната. Гигантски саламандър е открит в четири от тях, но генетични анализи показват, че съответните местообитания не са естествените им и вероятно са били пуснати от фермите. Учените установили, че гигантския саламандър не е един, а пет до осем вида.

      Гигантският саламандър е включен като "критично застрашен" вид в червения списък на Международния съюз за защита на природата и е защитен вид в Китай.

      Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

      Бързи връзки


      Търсене


      Архив

      RSS Абонамент

      Новини от Грамофон

      "Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

       

      •  

      Ново: Публикуване