Външният министър на Аржентина: Искаме сътрудничество с България в туризма, фармацията и високите технологии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875862

Външният министър на Аржентина: Искаме сътрудничество с България в туризма, фармацията и високите технологии“Макар ние в Аржентина да имаме добри плажове, всички мои сънародници са чували за вашите “Златни пясъци” и много от тях биха желали да дойдат на море в България.” С тези думи министърът на външните работи и на вероизповеданията на Република Аржентина Хорхе Фори посрещна в кабинета си в Буенос Айрес българския вицепремиер и министър на външните

Airbus А330 със 151 души на борда кацна "по корем" (ВИДЕО)

http://nakratko.bg/category/25/159908/


Airbus A330, със 151 души на борда, изпълнявал полет от саудитския град Медина до Дака, в Бангладеш.

Борисов постави казуса „Желяз Андреев“ пред правосъдния министър на САЩ

https://www.actualno.com/politics/borisov-postavi-kazusa-jeljaz-andreev-pred-pravosydnija-ministyr-na-sasht-news_675889.html

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, който е на посещение в София. Фокус на разговора беше поставен върху споделения от двете страни ангажимент в борбата с международния тероризъм, трафика на наркотици, трафика на хора и защита на киберсигурността, съобщиха от Министерски съвет. Борисов и Сешънс дискутираха също така други области на двустранното сътрудничество в правоприлагането, включително екстрадициите и взаимната правна

Таско Ерменков: Най-искрено, моля да бъда извинен!

http://www.cross.bg/ermenkov-horata-kompetentnite-1575324.html

/КРОСС/ Не съм целял създаването на паника и възбуждането на необосновани страхове у хората „Никога и по никакъв начин, през живота си,  не съм целял създаването на паника и възбуждането на необосновани страхове у хората. В същото време, винаги съм се придържал към убеждението си, че хората имат правото да бъдат информирани за неща, пряко свързани с тяхното здраве и живот, а компетентните институции са задължени да осигуряват своевременно тази информация“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков от парламентарната трибуна. Той обясни, че на личния му профил във Фейсбук са били изпратени сходни съобщения. „В интернет потърсих становища на РЗИ, чиито задължения са да следят ежедневно качеството на питейната вода, на РИОСВ и „Басейнова дирекция”, които пък следят за състоянието на язовир „Искър”. Такива становища нямаше“, подчерта той. По неговите думи, имайки предвид, че става въпрос за изразени тревоги и съмнения по проблем, пряко свързан с живота и здравето на хората, е пуснал на страницата и в профила си призив за намеса на компетентните органи за информация. „Винаги съм смятал, че народният представител е народен, когато споделя проблемите, тревогите и болките на народа си и търси начин да ги чуе, да изясни и да направи опит да ги реши“, каза още Ерменков

Йоан Матев, убийството в Борисовата и мълчанието на... учителките

http://clubz.bg/68182-joan_matev_ubijstvoto_v_borisovata_i_mylchanieto_na_uchitelkite

Потресаващо - така може да се нарече мълчанието повече от 18 месеца при толкова повсеместни и "масови" подозрения към Йоан Матев. Това излезе днес от поредното заседание срещу него по делото за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г.

Днес свидетелстваха поредната порция младежи, някои още непълнолетни - съученици, треньори и познати от тениса, които по абсолютно категоричен начин са заявили пред досъдебното производство кой е "самотният бегач" от видеата от Борисовата градина. Това обаче се случва при разпитите чак в първите дни на декември 2016 г. - 18 месеца, след като МВР разпространи кадрите, обработени от най-елитните партньорски западни служби, за да им се подобри качеството.

Две момичета - София Странджева и Надя Георгиева, твърдят, че са видели Йоан, който се миел на чешмите в училището на 2 юни, след като по обед не е бил на занимания - според множество показания. Втората - дори и сега непълнолетна - даде обяснения пред съда в присъствието на майка си.

Наложи им се да отговарят на въпроси от тримата адвокати на обвиняемия - като например какво са гледали в мъжката тоалетна няколко минути... Докато просто стане ясно, че WC в училището има общо "антре" с мивки, а навътре се разделят секциите за момчета и момичета.

И двете твърдят, че поне 3 учителки освен директорката са знаели и обсъждали, че момчето от видеото е Йоан.

"Директорката ни каза да не коменитраме", каза София.

А на уточняващ въпрос на съдията с кого да не коментират - с учителите, помежду си или само с външни хора, тя отговори: "Да - ученици, учители..."

Според София поне три учителки - по немски, английски и български език, са били наясно и са обсъжали на глас кой е на видеото. Двете заявяват пред разследващите, че именно в час по английски влязла директорката Василка Николова и казала Йоан да й даде извинителна бележка за съответната дата.

Парадоксът е, че "дисциплината" в частната езикова гимназия е на такова ниво, че именно искането на бележка за отсъствие било толкова нечуван ход, че вместо да му създаде алиби, насочило вниманието към Йоан. Дори "на г-жата по английски й станало странно, че точно за тази дата директорката му поискала бележка за отсъствието".

Двете момичета са приятелки и с "Васко", с когото водели цяло "наблюдение" и който е внук на зам.-директорката (тогава), а сега редови преподавател. Тя също казала да не се занимават с тези неща. Естествено, няма данни нещо прокурорско да е образувано за прикриване на престъпление...

София, която явно смятала Йоан за хубав преди, през април на другата година си говорила с някой си в междучасието, когато Йоан нещо я нагрубил.

"А аз бях ядосана за нещо друго и буквално избухнах: „Не аз съм убила момчето от Борисовата градина“. При което на Йоан - както се хилеше и беше весел - тотално посърна и му се промени настроението", твърди момичето.

Съдията през целия ден пък парираше, като не допускаше въпроси на защитата от рода на: "А вие лично считате ли, че Йоан Матев може да е извършител на деянието" или "Склонни ли сте да вярвате, че Йоан може да извърши престъпление?" Стефания например отговори ясно, че не вярва той да е убиец, но на видеото е 100 % той.

Майката на младежа - Сребра Матева, която е и негов четвърти защитник, задаваше въпроси за разположението в училището и как така, като играят само тенис на маса (часовете по "физическо" там се провеждали в една стая с една маса, б.р.), знаят как бил тичал.

Георги Мирчев - момчето, което според свидетели е тормозено от братята и му е краден телефон, днес също даде показания.

"Йоан Матев, предполагам. Защото самото движение много прилича на него", отговори той на въпросите кой смята, че е на видеото.

"Доста беше умълчан (става дума за Марсел след случката) - нямаше как да не ни направи впечатление това негово умълчаване, защото по принцип е доста нахален.

... Мога да кажа, че на тях все едно гледам Йоан Матев - каза Мирчев за видеозаписите - Прилича не само в лицето, но и на цялата визия, походка и облекло. По скованите движения на ръцете и леко приведената му глава."

Поредните разпитани днес твърдяха, че Матев имал характерно придърпване на панталоните нагоре, когато тича или бърза. Миналия път стана ясно и че се озъбва напред след това движение. Освен това пъчи гърди и движи ръцете си сковано и нескопосно. Това заявиха двамата спортисти сред разпитаните - Георги Мирчев и следващият свидетел от тениса - Любомир Лещански.

Интересен е случаят със сините маратонки, с които "самотният бегач" се вижда на видеото. Свидетели смятат, че същите е имал Марсел - а дали са си ги разменяли, не се знае. Но след 2 юни, освен промените в профила на Йоан, Марсел анулирал акаунта си във фейсбук и изтрил снимка със синия "Найк"

И днес обаче имаше показания, че Йоан дори е по-уравновесеният и неагресивен от двамата.

Абсолютно категоричен кой е на видеата от две камери (от БНР и близката автокъща "Капитолия") бе и Любомир Лещански - бивш съотборник и треньор на Марсел по тенис. Той дори каза, че малкият брат го рекетирал по телефона.

- А ако не бяха ви питали разследващите полицаи поименно за Йоан Матев, щяхте ли да го разпознаете - попита съдията.

- В момента, в който влязох в СДВР, видях постер с негова снимка и почти веднага го разпознах, отговори спортистът за разпита си.

Той коментира кой е на записите с категорични изрази като "видях, че Йоан тича".

Друг въпрос е, че като част от кампанията по издирването на момчето-беглец, полицията просто е пропуснала частното езиково училище - и там не е имало дори един постер. 

Иначе чак треньорите на тениса - който е на метри от местопрестъпрението - предполагли кой е на кадрите и подмятали на Марсел, че това е брат му, стана ясно от показанията.

Както Клуб Z писа, пробивът в разследването макар и вече "по студени следи" идва, чак след като момиче на име Стефания Коларова (първоначално сбъркано от показанията на другите младежи) - съученичка на Марсел и Йоан в "Езиков свят", намира по фейсбук близък на убития Георги и гаджето му Лора Крашевска. След толкова време следи по ножа, намерен в Борисовата градина по показания на малкия брат, вече няма. 

Днес стана ясно и друго: че освен цялото училище, и хората на близкия тенис корт са коментирали Йоан. А полицаите, разбира се, така „задълбочено“ са разследвали – обикаляйки с портрета на бягащото момче, че въпреки изредените по-горе данни, се е наложило 18 месеца по-късно... ученичката Стефания да се свърже с другите деца, да покаже навързаните факти и така да даде подем на разследването.

Тя ще бъде разпитана на следващото заседние.

Ще бъде призована отново на безпрецедентен втори разпит и приятелката на покойния Георги - Лора Крашевска, тъй като от нейния телефон е подаден сигналът на 112, но от лице, което се представило за Ангел.

Утре пък самият Йоан отива в Окръжна болница за изследвания на образувание, което има на крака.

Започнаха да водят за разпит служители на КАТ-Благоевград! Арестуваните ще бъдат изведени последни

http://www.struma.com/krimi/zapochnaha-da-vodyat-za-razpit-slujiteli-na-kat-blagoevgrad-arestuvanite-shte_134618/

Служители на КАТ започнаха да излизат от сградата, за да бъдат закарани за разпит по аферата "Бързи номера", след сигнали на водачи на МПС за уреждане на номера в КАТ с участието на Бойко Шарков, Н. Доганджийски -Колевеца, две служителки от регистрация и шефа на КАТ Данаил Стоицов.

Преди минути в колите на полицията се качиха служители, които ще дават показания по депозираните жалби на шофьори и то на един от тях, който е успял да разкрие цялата схема. Арестуваните ще бъдат...

Продължава

Зам.-министър Велик Занчев се срещна с представители на най-големия производител на тежкотоварни автомобили в Китай

http://www.cross.bg/tezhkotovarni-kitaii-avtomobili-1575323.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев се срещна с представители на ръководството на най-големия производител на тежкотоварни автомобили в Китай. По време на разговорите като основна тема се очертаха намеренията на Синотрак за построяването на завод в България за асемблиране на тежкотоварни автомобили. Фирмата е добре позната на европейския пазар и вече има разкрити офиси в някои държави на Европейския съюз. Синотрак (China National Heavy Duty Truck) е едно от водещите държавни дружества в Китай, създадено през 1960 г. Оборотът на компанията за миналата година възлиза на 11 млрд. евро, а от 2009 г. немският концерн МАН е акционер в групата с 25 %.

"Адидас" ще продължи да доставя топките за Шампионската лига до 2021 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/22/3183209_adidas_shte_produlji_da_dostavia_topkite_za/?ref=rss


Германската компания за спортна екипировка "Адидас" подписа нов договор с европейската футболна федерация (УЕФА) за партньор на Шампионската лига. Тя ще продължи да доставя топките за най-престижния европейски клубен турнир, както го прави неизменно през последните 18 сезона.<br /><br />Партньорството ще продължи до края на сезон 2020-2021. По този начин "Адидас" продължава да бъде сред ключовите партньори на Шампионската лига заедно с "Хайнекен",...

Мтел стана А1 и атакува финансовия пазар

https://www.mediapool.bg/mtel-stana-a1-i-atakuva-finansoviya-pazar-news279391.html

Официално брандът "Мобилтел" отива в историята, заменен от А1 на името на общата група на австрийската "Телеком Аустрия", която преди време стана "А1 груп" след влизането на мажоритарния собственик "Америка Мовил". Промяната обаче не е само в името на българския оператор, защото "целта не е просто смяна на кожата, а хората после да си кажат, че след похарчените пари за ребрандинг и реклама сме си все същите", обяви Александър Димитров, главен изпълнителен директор на "А1 България", както вече се нарича "Мобилтел". Трансформацията включва компенсации в сметката за всеки клиент при нарушени стандарти за качеството на услугата, предоставяне не само на мобилни, интернет и телевизионни услуги, а и чисто финансови, които ще са силна конкуренция на всяка една финансова институция у нас, посочи Димитров пред журналисти при представянето на новия бранд. Музикален стрийминг и собствена линия смартфони, разработена по зададени от А1 критерии, са другите новости, които очакват сегашните и бъдещите клиенти на телекома, който така даде силна заявка за запазване на лидерската си позиция след българските телекоми. Отдавна операторът не е само мобилен Димитров обясни, че компанията, която само преди шест години смени логото си, се е решила на ребранда не само заради решението на собственика и разпознаваемостта й като част от голяма световна група, а и защото досега Мтел се възприема основно като мобилен оператор, а целта е все по-съществено развитие на дигиталните услуги. До три седмици Мтел ще остане в историята. Вече е започнала промяната на магазините на А1. Интересен момент е, че всеки обект на телекома в градовете над 5 хил. жители ще бъде украсен със стилизирани силуети на природни или културни забележителности от района. Новото червено лого А1, което ще краси всички магазини на телекома, ще има още над 70 разновидности за специални случаи като Баба Марта, Нова година, първия учебен ден, за рождени дни, футболни и волейболни първенства и др. Те ще си използват и при излъчването на различни събития по спортните канали на оператора, които вече ще се казват "Макс спорт 1" и "Макс спорт 2". Преименува се и кабелният оператор "Близу" на А1 ТВ. За пръв път двубуквен бг домейн Сайтът на Мтел, вече е а1.bg, с което става първият двубуквен домейн у нас, похвалиха се още от компанията. По повод трансформацията всеки досегашен клиент, който се свали или стартира приложението Моят А1, ще има на разположение допълнителни 10 хил. мегабайта интернет, а потребителите на телевизия през юни ще могат всеки уикенд да гледат абсолютно всички канали на оператора, независимо от пакета, който ползват. Това е нашият комплимент към клиентите, обясни Димитров. Вече ще може да се ползва и едномесечен безплатен тест на новите услуги на оператора, за да решат клиентите дали да сключат абонаменти договори. По-ниски сметки за всеки гаф на телекома Операторът се ангажира да компенсира клиентите си с намаление на сметката, ако ги остави за повече от 6 часа без интернет или телевизия, дори и това да не е по негова вина, а да е заради скъсан кабел при строеж наблизо, например, каза шефът на "А1 България". Максималният срок за инсталиране на услуга става 3 дни и при забавяне отново ще има обезщетения за потърпевшите. Финансово обезщетение ще има и ако при прозвъняване на *88 операторът не вдигне до 60-тата секудна, обеща Димитров. Такова се обещава и ако проблем на клиента не бъде разрешен в рамките на едно негово обаждане или едно посещение в магазин на компанията. Разработва се приложение, чрез което клиентът, ако има проблем например с покритието на мрежата, ще може веднага да сигнализира оператора като в същия този момент ще се измерва скоростта на нета и свързаността с клетките. Ако те не отговарят на заложеното в договора, ще има обезщетения. По 500 мегабайта обещава телекомът за всички отзиви през това приложение за качеството на услугите му, независимо дали са добри или лоши. Телефонът става дигитален портфейл А1 обещава да прибави нови функционалности към приложението за управление на сметките на клиентите си към досегашните възможности за плащане, прехвърляне на минути или мегабайти на други клиенти. Ще се добави дигитален портфейл, през който потребителите не само да плащат и други сметки и да пазаруват през ПОС терминал, но и да превеждат онлайн пари на други клиенти на оператора. Така А1 ще стане първият телеком у нас, който ще предлага платежни услуги. Операторът обаче смята да стигне и по-далеч в атаката на българския финансов пазар като предложи на своите лоялни клиенти кредитни карти, които ще имат доста по-добри условия от банките и останалите финансови институции, каза Димитров. Той уточни, че в момента се подписват договорите за задействане на пълния обем платежни услуги на компанията. Намеренията се те да стартират най-късно от 1 август. В процес на уреждането на авторските права е и намерението на компанията да пусне собствена платформа за музикален стрийминг. Кам досегашните възможности на "Спотифай" ще се прибави цялото разнообразие от българска музика – от стари градски песни, през поп фолк до съвременни стилове като рап и ар енд би. Ще има плейлисти за приспиване на деца и други. Сериозен акцент върху развитието на компанията ще са приложенията и устройствата за онлайн управление на дома в сферата на сигурността и работата на електроуредите. Специално за своето ребрандиране А1 дава и 50% отстъпка на избрани устройства в магазинната мрежа на телекома и на електронния си магазин. Собствена линия смартфони с 36 месеца гаранция Телекомът е разработил и собствена линия смартфони със своя бранд. Засега по зададени от компаниятаизисквания са асемблирани три вида смартфони, които ще предлагат отлично съотношение между цена и качество, посочи Димитров. Единият модел ще акцентира върху качеството на камерата за любителите на снимките, другият пък ще изглежда като висок клас смартфон, но всъщност характеристиките му ще са по-ниски. Тези устройства, освен добра цена, ще имат и 36-месечна гаранция, което също за пръв път се предлага на българския пазар на мобилните устройства. Димитров припомни, че от две години операторът вече не заключва продаваните от него устройства така, че да не може да се ползват със сим карти на конкуренти. "Върху тази концепция е работено дълго, не е решение, взето за една нощ", каза при представянето на новата идентичност на Мтел Алехандро Платер, главен изпълнителен директор на "А1 Груп". Той също подчерта, че трансформацията на Мтел в А1 означава дигитализация.

Путин: Чакам Борисов до дни

https://www.vesti.bg/sviat/putin-chakam-borisov-do-dni-6082612

Радев увери руския си колега, че България има интерес да работи за диалог и разбирателство

Путин е в очакване на премиера Борисов

https://www.vesti.bg/sviat/putin-e-v-ochakvane-na-premiera-borisov-6082612

Политическият диалог между Русия и България е важен за успешното ни сътрудничество, заяви Румен Радев в началото на срещата

Путин обяви, че ще „има удоволствието“ да посрещне и Борисов

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-obiavi-che-shte-ima-udovolstvieto-da-posreshtne-i-borisov-2098711

Руският президент потвърди, че скоро ще бъде домакин и на българския министър-председател Бойко Борисов.

Германия подготвя документите за екстрадиция на Пучдемон

http://nakratko.bg/category/25/159907/


Германската прокуратура обяви, че подготвя документите за екстрадиция на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон в Испания, информира "Ройтерс", цитирана от БТА.

До 3 години затвор и 20 000 лв. глоба при незаконен риболов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875859

До 3 години затвор и 20 000 лв. глоба при незаконен риболовДо 1 година затвор и глоба до 15 000 лв. ще се налагат на лице, което е използвало взривни, отровни или зашеметяващи вещества. Това предвиждат приети от парламента промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Лишаване от свобода до 6 месеца или пробация и санкция до 10 000 лв. ще се налага при използване на устройства за електроулов или

Съдиите от СГС искат Евгени Георгиев за шеф

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875813

Съдиите от СГС искат Евгени Георгиев за шефОбщото събрание на Софийския градски съд (СГС) реши да предложи на Висшия съдебен съвет съдия Евгени Георгиев за председател на съда. От 64 съдии с право на глас, 53 подкрепиха Георгиев, 11 бяха против, съобщиха от пресцентъра на СГС. Гласуването се проведело тайно, съобразно правилата, приети от Общото събрание.

Тютюнът побеждава ХИВ

http://www.moreto.net/novini.php?n=374642

Белтък, съдържащ се в растенията на декоративния тютюн (Nicotiana alata), притежава свойства, помагащи в борбата с инфекциозните заболявания, включително ХИВ, вируса Зика и енцефалитните вируси. До този извод стигнаха изследователи от Университета La Trobe в Австралия.

Първа кулинарна книга с рецепти за деца

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/parva-kulinarna-kniga-retsepti-detsa.html

Лидл България стартира нова инициатива в подкрепа на родителите в грижата за отглеждането на техните деца. Веригата, съвместно с шеф Иван Манчев и шеф Таньо Шишков, подготвя кулинарна книга с интересни рецепти, които родителите могат да използват в опитите си да осигурят балансирано хранене за своите деца.

Путин: Ще продължим разговорите с Бойко Борисов в Москва

http://www.cross.bg/borisov-pytin-informatziya-1575322.html

/КРОСС/ На срещата си с президента Румен Радев, Владимир Путин посочи, че  след няколко дни ще имама удоволствието да приеме в Москва и премиер-министъра на България, като така потвърди неофициалната информация, че и Бойко Борисов ще пътува за Русия, за да води преговори по енергийни проекти. Ето какво точно каза Путин : „След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва и премиер-министъра на България”, каза още Путин, като така потвърди неофициалната информация, че и Бойко Борисов ще пътува за Русия, за да води преговори по енергийни проекти. Примоняме,че по ранно днес излезе неофициялна информация за визитата на Борисов. Една от датите, която се посочва неофициално е 29-30 май.

Путин: Ще продължим разговорите с Бойко Борисов в Москва

http://www.cross.bg/pytin-borisov-informatziya-1575322.html

/КРОСС/ На срещата си с президента Румен Радев, Владимир Путин посочи, че  след няколко дни ще имама удоволствието да приемеме в Москва и премиер-министъра на България”, като така потвърди неофициалната информация, че и Бойко Борисов ще пътува за Русия, за да води преговори по енергийни проекти. Ето какво точно каза Путин : „След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва и премиер-министъра на България”, каза още Путин, като така потвърди неофициалната информация, че и Бойко Борисов ще пътува за Русия, за да води преговори по енергийни проекти. Примоняме,че по ранно днес излезе неофициялна информация за визитата на Борисов. Една от датите, която се посочва неофициално е 29-30 май.

Новото лице на Германия във външната политика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6875838

Новото лице на Германия във външната политикаНа 23 май новият германски министър на външните работи Хайко Маас ще се срещне за първи път с американския си колега Майк Помпейо. Срещата ще се състои в трудно за трансатлантическите отношения време, в което европейците са притеснени от излизането на Доналд Тръмп от иранското ядрено споразумение и надвисналата търговска война.

На първо четене: Служителите от агенцията по рибарство ще могат да арестуват

https://offnews.bg//politika/na-parvo-chetene-sluzhitelite-ot-agentciata-po-ribarstvo-shte-mogat-d-681148.html

Депутатите одобриха на служителите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да бъдат дадени полицейски правомощия. 

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Текстовете са внесени от Иван Миховски и други депутати от ГЕРБ.

Измененията предвиждат служителите на агенцията по рибарство да могат да арестуват нарушители, да използват записващи и заснемащи технически средства, да използват моторни превозни средства със специален режим на движение, както и физическа сила и помощни средства след предупреждение.

Промените в Закона за рибарството и аквакултурите предвиждат още затвор и солени глоби за бракониерите. При улов на риба и използване на динамит глобите да са между 10 000 и 15 000 лв. - в зависимост дали е първо провинение или рецидив.

Предложението предвижда още 5% от прихода на риболовните магазини от продажба на риболовни билети да отиват за зарибяване. 

Законопроектът предизвика остри критики по време на дебати в пленарната зала. От БСП обявиха, че имат възражения по почти всички текстове и има много неясноти, които трябва да бъдат изчистени. Управляващите призоваха промените все пак да бъдат подкрепени. 

"Целим да повишим контрола,защото всички ни басейни търпят загуби от набезите на бракониерите", обясни един от вносителите на промените - Иван Вълков от ГЕРБ.

Вносителите обявиха, че са готови да прецизират текстовете между първо и второ четене.

Учени превърнаха екстракт от зелен чай в противораково лекарство

http://nakratko.bg/category/29/159906/


Учени от Великобритания създадоха наночастици, които могат да унищожат всички ракови белодробни клетки в човешкия организъм. За целта бил използван екстракт от зелен чай.

Ердоган готви ембарго за израелски стоки след изборите в Турция

http://nakratko.bg/category/25/159905/


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява, че страните от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) ще обявят бойкот на израелските стоки. Анкара ще приеме такива мерки след предсрочните президентски и парламентарни избори на 24 юни.

Радев поиска от Путин импулс за правителствата на двете държави да работят заедно

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/22/3183225_radev_poiska_ot_putin_impuls_za_pravitelstvata_na/?ref=rss


<br />Президентът Румен Радев обяви, че ще се радва на откровен и задълбочен диалог с руския си колега Владимир Путин, който да даде основа и политически импулс на правителствата на двете страни да работят за взаимните интереси. В началото на срещата между двамата в Сочи днес българският държавен глава изброи няколко области на такива интереси - търговия, икономика, енергетика, образование и култура.<br /><br />"Засега няма да засягам въпроси от икономически характер, ще...

Университетски учен и кмет с открит урок в пловдивска детска градина

https://www.24chasa.bg/region/article/6875850

Университетски учен и кмет с открит урок в пловдивска детска градинаОткрит урок изнесе в пловдивската детска градина "Мир" преподавателят от Аграрния университет доц. Стефан Шилев. Той говори на хлапетата за биоразнообразието. Шилев е и директор на РИОСВ-Пловдив. В урока се включи и кметът на район "Западен" Димитър Колев. Доцентът обясни на малките колко са важни зелените пространства в градовете и около тях,

Промени на движението в София за 24 май, няма да има ”синя” и ”зелена” зони

https://frognews.bg/novini/promeni-dvijenieto-sofiia-24-mai-niama-ima-sinia-zelena-zoni.html

Организират се промени в движението в София заради провеждане на тържественото шествие по повод деня на Българската просвета и култура и славянската писменост. Центърът за градска мобилност съобщава, че на 24 май зоните - ”синя” и ”зелена” няма да работят.

Мтел стана А1, ще предлага дори кредити

https://www.vesti.bg/tehnologii/mtel-stana-a1-shte-predlaga-dori-krediti-6082609

Не се изненадвайте, ако на мястото за оператор на телефона ви вече се е появило А1

Китай изпревари Русия по инвестиции в Сърбия

http://econ.bg/Новини/Китай-изпревари-Русия-по-инвестиции-в-Сърбия-_l.a_i.761834_at.1.html

Сърбия осъществява икономически проекти с Китай на обща стойност около 3 милиарда евро. Това съобщи Икономическият институт на балканската държава....

Путин потвърди, че Борисов отива в Русия след няколко дни

https://www.actualno.com/politics/putin-potvyrdi-che-borisov-otiva-v-rusija-sled-njakolko-dni-news_675886.html

След няколко дни Русия ще има удоволствието да приеме българския премиер Бойко Борисов. На тази среща ще продължим дискусията що се отнася до икономическите въпроси. Това заяви руският президент Владимир Путин след срещата си с българския си колега Румен Радев. Припомняме, че по-рано днес (22 май) bTV съобщи неофициално, че в края на месеца Борисов ще пътува за Русия. По подобен начин стана ясно и, че Румен Радев отива в Русия - след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков официално го каз

Безпилотните автомобили носят милиарди на външни фирми

https://www.investor.bg/novini/444/a/bezpilotnite-avtomobili-nosiat-miliardi-na-vynshni-firmi-261559/

Рекламни агенции и производители на алкохол ще спечелят огромни суми от новите технологии при превозните средства

Свободата за бившите зеки е втори затвор

http://clubz.bg/68181-svobodata_za_bivshite_zeki_e_vtori_zatvor

В покрайнините на Петербург една триетажна стара сграда е получила ново предназначение - интернат за бивши затворници (зеки - руски сленг, бел.ред.), за които няма място никъде другаде.

Тук идват по своя воля, когато няма къде другаде да отидат, и години наред живеят по начина, по който са свикнали, с реда и навиците от затвора. Дори и на преклонна възраст те са привикнали единствено на този живот, затова в домове за стари хора предизвикват конфликти, но тук са си сред свои. Някои са влизали и излизали от затвора по няколко пъти, връщали са се при жените си, но те са починали - и сега тук става "вкъщи".

Обител за хора, които никой не иска, няма къде да отидат и какво да правят...

Интернатът се намира в старинното селище Уст-Ижора, чието население е по-малко от 2000 души. Тук зеките, откъснати от външния свят, живеят остатъка от живота си под наблюдението на социални работници, разказва lenta.ru. Това... учреждение е единственото по рода си в Русия, а администрацията пуска тук "външни" неохотно и само с разрешение на комитета по социална политика на Петербург.

Но тук все пак са пуснали създателите на проекта "Да уловиш тишината" Ярослава Тарасова и Елена Козлова, които са заснели и поговорили с обитателите, които са изкарали зад решетките не година-две, а много повече. Получило им се е.

Цялото имущество на един човек е на леглото и върху шкафчето му.

Шефът на интерната Едуард Григоренко е с бинтовани палци на ръцете. Зад гърба му се мяркат портрети на Путин, Сталин, Берия и още неколцина по-малко познати диктатори и пълководци. За него в интерната говорят различни неща - един се оплаква, че при предишния директор е имало посещения в музеи и екскурзии, а при Григоренко - не, че шефът е бивш афганец, контузен при операция с хеликоптери... При Григоренко колата, с която разполагал интернатът, някъде изчезнала, но в гаража се появили други луксозни возила - но не за зеките.

Развлеченията...

Развлеченията са телевизия, домино, шах, дама. И макар хазартът да е забранен, някои играят на карти - залогът е цигари или бурканче сладко. Всички дни се точат по един и същи начин - закуска, обед, вечеря. 

Столовата.
Седиш и гледаш света не през решетки, но все едно - от друг затвор.

 

Мтел става А1

https://www.actualno.com/business/mtel-stava-a1-news_675885.html

Мтел става А1. След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуги, първият GSM оператор в България предприема най-голямата промяна в своята история. Новото юридическо име на телекома е „А1 България” ЕАД. Всички условия по договорите с клиентите на компанията ще останат непроменени и ще са валидни до изтичането на срока им. Няма да има никакви промени и по отношение на телефонните номера и SIM картите в мр

А1 е новото име на Мтел. На *88 вече ще отговарят до 60 секунди

https://offnews.bg//ikonomika/a1-e-novoto-ime-na-mtel-na-88-veche-shte-otgovariat-do-60-sekundi-681151.html

Мтел вече се нарича А1. Тази нощ всички магазини на телекома се преобразиха и вече носят новото червено-черно лого.

След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуги, първият GSM оператор в България предприема най-голямата промяна в своята история.

Новото юридическо име на телекома е „А1 България” ЕАД.

Всички условия по договорите с клиентите на компанията ще останат непроменени и ще са валидни до изтичането на срока им. Няма да има никакви промени и по отношение на телефонните номера и SIM картите в мрежата на телекома.

Новото име на компанията е само част от цялостния процес по промяна. Основната идея в него е А1 да се вслушва все повече в мнението на клиентите, за да отговори на техните очаквания и да направи живота им в дигиталната ера по-лесен и по-забавен. Промяната ще позволи на компанията да гарантира по-високо качество на своята мрежа, да направи технологиите по-достъпни и лесни и да осигури лоялно отношение и удобство на клиентите си, обясняват от комуникационното дружество.

А1 е основният бранд на компанията, собственик на вече бившия "Мобилтел" - А1 Group, която пък е част от четвъртата най-голяма телекомуникационна група в света América Móvil на мексиканския милиардер Карлос Слим.

Идеята е всички компании от телеком групата в Европа да ползват една силна търговска марка.

„Днес ставаме част от нещо голямо – силна международна марка, каквато е А1. Тя ни носи нови стандарти за обслужване, единна корпоративна култура, повече знания и опит. Новият бранд отразява нашата цел да бъдем лидер, като се възползваме от възможностите на дигитализацията в полза на нашите клиенти. Щастлив съм, че ще можем да предоставяме достъп до най-новите технологии още по-бързо, да ги направим максимално полезни за хората и да им осигурим свободата да ги използват така, както те самите изберат”, сподели Александър Димитров, главен изпълнителен директор на A1 България.

По повод ребрандирането на първия мобилен оператор у нас, компанията е приготвила някои изненади за клиентите. 

• Всеки абонат на мобилна услуга, който свали или просто стартира приложението на телекома Моят А1, ще получи подарък от 10 000 MB мобилен трафик в рамките на един месец.

• Клиентите на A1 ще могат да правят безплатен тест от един месец на всички нови услуги на телекома преди да решат дали ще се възползват от тях до края месец юни.

• Компанията предоставя възможност на всички свои клиенти да дават обратна връзка за състоянието на мрежата чрез приложението Моят А1 или на А1.bg. Освен че ще вземе под внимание всяко изпратено мнение, за да подобри услугите си, телекомът ще подарява и 500 MB на хората, които подадат сигнал в Моят А1.

• Всички клиенти на телевизионна услуга от A1 ще получат безплатен достъп до над 210 канала през уикендите на месец юни.

• Специално за своето ребрандиране А1 пуска промо оферти за своите фиксирани услуги, които предлагат допълнително ТВ съдържание на специални цени.

• 50% отстъпка на избрани устройства в магазинната мрежа на телекома и на електронния магазин на А1.bg до 31 май.

След успешния старт на двата собствени спортни канал в началото на 2017-а, А1 ще продължи да развива собствено съдържание – компанията ще навлезе и на пазара на музикален стрийминг със своя платформа, която се развива от A1 Group и América Móvil. Тя ще разполага с богато съдържание от над 30 милиона песни на всички световни изпълнители – от класическа до модерна музика. Клиентите на услугата ще имат възможност да слушат и цялата българска музика – поп, рап, поп-фолк, класика, естрада, дори и стари градски.

Портфолиото на телекома ще включва и платежни услуги като дигитален портфейл, чрез който потребителите ще могат да осъществяват парични трансфери помежду си, както и плащания онлайн и на POS терминал. A1 ще предостави за първи път у нас кредитна карта със своя бранд, която ще е лесно достъпна за клиентите на абонаментен план.

Телекомът ще предложи и собствена линия смартфони с бранда А1, която ще се предлага с гаранция от 36 месеца вместо стандартната гаранция от 24 месеца. Промени ще има и в мобилните планове, които вече ще се казват A1 One Unlimited и ще предлагат още повече възможности за общуване и забавление.

А1 ще обърне специално внимание на лоялните си клиенти. Те вече ще имат възможност да закупят мобилни устройства на преференциални цени дори и в средата на техния договор. Програмата за лоялност А1 клуб ще включва още повече стоки и услуги, които ще се предлагат на специални цени за клиентите на компанията.

От компанията декларираха и няколко важни обещания към клиентите.

А1 гарантира възстановяване работата на услугите в рамките на 6 часа и инсталация на услуги до 3 работни дни. Освен това телекомът обещава, че всеки клиент ще може да се свърже с оператор на телефоните за обслужване *88/ 088 123 в рамките на 60 секунди.

Отделно форматът на фактурите ще бъде още по-ясен и удобен за следене от клиентите. Те ще получават и регулярна информация за своите услуги чрез кратки съобщения. За удобство на клиентите А1 ще осигури заместващо устройство при сервиз на телефон.

Спортните канали

Спортните канали на A1, познати до момента като Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2, вече ще носят името MAX Sport 1 и MAX Sport 2. Промяната е част от цялостното ребрандиране на компанията, като цените за достъп до тях ще останат непроменени.

Спортните канали ще продължат да предлагат богато спортно съдържание както и досега, включващо огромно разнообразие от спортни състезания и първенства: 18 000 часа годишно футбол, тенис, волейбол, баскетбол, бойни, моторни, екстремни спортове, лека атлетика, хокей, голф и много други. Осем хиляди часа в програмата на каналите са отредени за преки предавания, като преди и след най-интересните от тях има коментарни студия.

Путин потвърди за визитата на Борисов в Москва

https://frognews.bg/novini/putin-potvardi-vizitata-borisov-moskva.html

Нашите отношения са по-особени, те не се основават само на чисто политическите и икономически интереси, а на дълбоките исторически духовни, културни и езикови връзки между нашите народи. Това каза българският президент Румен Радев на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Сочи.

Пловдивски районен кмет раздаде 400 родопски одеяла

https://www.24chasa.bg/region/article/6875840

Пловдивски районен кмет раздаде 400 родопски одеяла200 вълнени родопски одеяла - по едно за всеки от обитателите на старческия дом "Св. Василий Велики", подари кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев. Лично той достави дарението и пожела на възрастните хора да се завиват, за да им е топло. „За първи път посещаваме този дом, но ще продължавам да ви помагам според възможностите ми”,

Хората съставляват незначителна част от биомасата на Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875837

Хората съставляват незначителна част от биомасата на ЗемятаКогато се заемат със задачата да претеглят живота на Земята, учените установяват, че милиардите хора на планетата съставляват незначителна част от биомасата й на фона на всички дървета, дъждовни червеи и дори вируси. Липсата на солидна тежест обаче не пречи на човешките същества да се "налагат", съобщава Асошиейтед прес,

Радев към Путин: Народите ни имат специална връзка

http://www.cross.bg/radev-pytin-nashite-1575321.html

/КРОСС/ Нашите отношения са по-особени, те не се основават само на чисто политическите и икономически интереси, а на дълбоките исторически духовни, културни и езикови връзки между нашите народи. Това каза българският президент Румен Радев в началото на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Сочи, съобщава ТАСС. „Това ни дава редица предимства и прави нашите отношения по-естествени и по-лесни. В същото време ни задължава да бъдем открити и да поставяме открито всички теми, по които имаме нерешени проблеми и въпроси”, подчерта още той. По думите му България и Русия имат много общи интереси в областта на търговията, икономиката, енергетиката, образованието и културата. Затова и той призова не само да констатират с Путин силните традиции и огромния потенциал, но и да се постави основата за реални действия от страна на правителствата. „Целта на моята визита е да установим политически диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване”, подчерта Румен Радев. Радев категорично застана зад две инициативи – руско участие във възраждането на АЕЦ „Белене” и руски газопровод до българското Черноморие.  

Таско Ерменков не искал да изплаши софиянци за качеството на водата, а да задейства институциите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/22/3183202_tasko_ermenkov_ne_iskal_da_izplashi_sofiianci_za/?ref=rss


"Никога и по никакъв начин през живота си не съм целял създаването на паника и възбуждането на необосновани страхове у хората. В същото време винаги съм се придържал към убеждението си, че хората имат правото да бъдат информирани за неща, пряко свързани с тяхното здраве и живот, а компетентните институции са задължени да осигуряват своевременно тази информация." Това заяви днес народният представител от "БСП за България" Таско Ерменков от парламентарната трибуна, съобщиха от...

Строителството на АЕЦ "Белене" не е опасно от екологична гледна точка, смята Нено Димов

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/22/3183174_stroitelstvoto_na_aec_belene_ne_e_opasno_ot/?ref=rss


"Строителството на АЕЦ "Белене" не е опасно от екологична гледна точка." Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред "Нова телевизия".<br /><br />Има оценка за въздействието върху околната среда за проекта за АЕЦ "Белене". Тя е спазила изцяло международното законодателство, включително българското. "Спазили сме напълно процедурата. Имаме всички документи от екологична гледна точка", мотивира се министърът.<br...

САЩ засилват защитата срещу балистични ракети в Източна Азия преди срещата между Тръмп и Чен Ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875828

САЩ засилват защитата срещу балистични
ракети в Източна Азия преди срещата между 
Тръмп и  Чен УнАмериканският ескадрен миноносец "Милиус" пристигна днес в Япония, за да засили защитата срещу евентуални балистични удари от Северна Корея или друга държава в Източна Азия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Корабът пристигна в морската база Йокосука три седмици преди очакваната среща на върха в Сингапур между американския президент Доналд Тръмп и

Кой се бърше с лика на президента на Туркменистан?

http://clubz.bg/68180-koj_se_byrshe_s_lika_na_prezidenta_na_turkmenistan

Властите в град Гумдаг в Туркменистан проверяват кой смее да бърше задните си части с вестници с портрета на президента Гурбангули Бердимухамедов, предаде Нюз.Ру.

Заповедта дошла от най-високо място, твърди сайтът "Алтернативние новости Туркменистана".

Милиционери обикалят обществени и частни тоалетни по дворовете на къщите в търсене на нарушители. Като за първи път те ще получат предупреждение.

Проблемът е, че Туркменистан е налегнат от тежка икономическа криза. Хората нямат пари и по тази причина не си купуват тоалетна хартия. А почти всяко семейство в бившата съветска република е принудено да се абонира за един или няколко вестника.

Освен по тоалетните на милиционерите е наредено да търсят изцапани снимки на президента и по бунищата с боклук из жилищните райони. Определен е персонален надзирател за всяко бунище. Тези хора са задължени да инспектират боклука, да търсят повредени снимки във вестниците и да установяват по написаните върху тях адреси в кой дом хората са си позволили да се бършат с портретите на Аркадаг, както наричат държавния глава на страната. Това означава "покровител".

Предшественикът му Сапармурат Ниязов пък бе наричан Туркменбаши, т.е. глава на всички туркмени по света.

Това не е първата подобна хайка из тоалетните. През март Радио "Свобода" съобщи, че директор на училище бил уволнен, след като в една от тоалетните бил открит вестник със снимки на Бердимухамедов.

Към Гурбангули Бердимухамедов също има култ. Ето как миналата година той бе почетен за деня на Конституцията:

 

 

Осъдиха варненка, продавала ментета на "Златни пясъци“

http://www.moreto.net/novini.php?n=374618

Районен съд – Варна наложи условно наказаниe и глоба за търговия на дребно с дрехи от защитени търговски марки. Това съобщиха от пресцентъра на съда. 62-годишна жена, управител на търговски обект в курорт „Златни пясъци“ беше осъдена днес за престъпление против интелектуалната собственост.

Броят на жертвите на горещата вълна в пакистанския град Карачи достигна 65 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875812

Броят на жертвите на горещата вълна в пакистанския град Карачи достигна 65 душиБроят на жертвите на горещата вълна в пакистанския град Карачи достигна 65 души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  По данни на частната компания Едхи, осъществяваща услуги в областта на спешната помощ, моргата е приела 65 тела през последните четири дни, включително и на хора, починали след загуба на съзнание по улиците на града и преди

Слави Трифонов с концерт за децата с увреждания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6875818

Слави Трифонов с концерт за децата с уврежданияДарява печалбата на Конфедерацията за защита правата на децата Слави Трифонов и „Ку-ку бенд“ ще изнесат уникален по рода си концерт за българските деца с увреждания в музикалния гигант – зала O2 Арена в Лондон на 9 юни. Той ще се казва "Системата ги убива", а шоуменът ще излезе със същата тениска, с която бяха облечени и майките на децата с

Близо 48 хил. часа е имало реклами по телевизиите през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875796

Близо 48 хил. часа е имало реклами по телевизиите през 2017 г.През 2017 г. в страната са работили 85 регистрирани и лицензирани радиооператори, които са излъчили 723.6 хил. часа радиопредавания, или с 1.9 на сто (13.3 хил. часа) повече в сравнение с 2016 година, съобщи Националният статистически институт. Най-голям е делът на излъчените музикални предавания - 49.

Борисов говори с главния прокурор на САЩ за Желяз Андреев

https://dnes.dir.bg/politika/borisov-govori-s-glavniya-prokuror-na-sasht-za-zhelyaz-andreev

Българските власти ще работят активно за защита правата на своите граждани, заяви премиерът

Без задръжки: Секси мацка от Сандански лови риба на река Струма, показа на старите рибари как се прави!

http://www.struma.com/hailaif/bez-zadrujki-seksi-macka-ot-sandanski-lovi-riba-na-reka_134617/

Мис Сандански 2016 Деана Йорданова се разсъблече край река Струма и показа на рибарите как се прави, видя struma.com. 22-годишната манекенка свали задръжките и хвана въдицата пред очите на десетки риболовци. Сексапилната красавица, с добре оформено тяло, събра погледите за секунди.

С къси панталонки, а нагоре със сутиен, без притеснения започна да лови риба и междувременно си направи няколко фотоса за социалната мрежа. Тя доказа, че я бива не само на подиума, а и в мъжките занимания...

Продължава

Наградиха деца от Пещера, намерили и предали портфейл с пари и документи

https://www.24chasa.bg/region/article/6875752

Наградиха деца от Пещера, намерили и предали портфейл с пари и документиЧетири деца от Пещера получиха  грамоти от полицейското управление в Пещера, след като в неделя намерили на улица в града портфейл с пари и документи и го предали в полицията. Петокласниците Костадин Попърцов, Йордан Велев, Даниела Ванкова и Павел Трандов от СУ " Св. Кл. Охридски" в града отворили портфейла, след като го намерили и видели,

Берлин: Няма да има победители в една търговска война

https://www.investor.bg/evropa/334/a/berlin-niama-da-ima-pobediteli-v-edna-tyrgovska-voina-261557/

Ако борите огъня с огън, всичко, което ще останете накрая, е изпепелена земя, смята германският икономически министър Петер Алтмайер

Първият български мобилен оператор влиза на финансовия пазар

https://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/pyrviiat-bylgarski-mobilen-operator-vliza-na-finansoviia-pazar--261558/

А1, както вече се казва Мтел, пуска собствена кредитна карта, мобилен портфейл, стрийминг услуга и ще предложи собствени мобилни телефони

Началникът на КАТ в Благоевград е задържан по подозрение за длъжностни престъпления

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a/

Началникът на КАТ в Благоевград е задържан по подозрение за извършени длъжностни престъпления, престъпление по служба и корупция. Иззети са многобройни веществени доказателства като пари – няколко хиляди лева, незаконно притежаван боен пистолет и боеприпаси към него, мобилни телефони и компютри, това съобщи директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. До момента са претърсени са […]

Проектите на "Газпром" са нерентабилни, от тях печелят само приятелите на Путин

https://www.mediapool.bg/proektite-na-gazprom-sa-nerentabilni-ot-tyah-pechelyat-samo-priyatelite-na-putin-news279390.html

Капиталовложенията на "Газпром“ в проекти за нови газопроводи до Китай, Германия и Турция са нерентабилни. От тях печелят не акционерите на компанията, а изпълнителите, сред които "Стройгазмонтаж“ на Аркадий Ротенберг и "Стройтранснефтегаз“, около 50% от която принадлежат на Генадий Тимченко и неговото семейство.   Това е основният извод, съдържащ се в майския отчет за руските петролни и газови компании, изготвен от Sberbank CIB - поделение за инвестиционно и корпоративно банкиране на руската банка "Сбербанк". Автори са анализаторите на банката Алекс Фек и Анна Котелникова. Анализът е цитиран от руското делово издание РБК.   В него става дума за газопроводите "Силата на Сибир“ (до Китай), "Северен поток 2“ (до Германия) и "Турски поток“, общите разходи за които анализаторите оценяват на 93.4 милиарда долара.   Изпълнители-бенефициенти РБК определя като основни бенефициенти на изгодите от трите проекта са двама от най-старите бизнес приятели на президента Владимир Путин, придобили огромно влияние след неговото идване на власт – милиардерите Аркадий Ротенберг и Генадий Тимченко. Напоследък Ротенберг бе силно облагодетелстван и от строителството на открития миналата седмица ултраскъп мост от Краснодарския край до анексирания Кримски полуостров.   Според расчетите на експертите на инвестиционната банка инвестициите в трите проекта са нискорентабилни. "Установихме, че решенията на "Газпром" стават абсолътно разбираеми, ако предположим, че компанията се управлява в интерес на своите изпълнители, а не за получаване на търговска печалба“, се посочва в анализа.   "Този отчет е търговски продукт, който не се разпространява за широка публика и е предназначен само за квалифицирани инвеститори, явяващи се клиенти на Sberbank CIB. Ние не коментираме детайли от търговските взаимоотношения с нашите клиенти“, отговорили от Сбербанк на запитването на РБК. Двама клиенти на банката обаче потвърдили пред изданието истинността на аналитичния доклад. Самият Алекс Фек отказал коментар.   Представител на Ротенберг казал пред РБК, че компанията му не се явява бенефициент от инвестиционната програма на "Газпром", тъй като построеният от нея газопровод "Силата на Сибир" ще остане собственост на газовата корпорация и именно тя ще получи крайната изгода от осъществяването на инвестиционния проект. "Стройгазмонтаж" (СГМ) участва в този проект в качеството си на главен изпълнител и срещу заплащане изпълнява строително-монтажни работи в рамките на сключените договори“, добавил представителят на руския милиардер.   От "Стройтранснефтегаз" не отговорили на въпросите на РБК. Представител на "Газпром" отказал коментар.   "Силата на Сибир" вместо "Алтай"   Разсъждавайки за конкретните проекти, анализаторите пишат за високата цена на строителството на проекта "Силата Сибир" на фона на разглежданата по-рано негова алтернатива – проекта "Алтай“. Те изразяват съмнение в изгодността на договора за доставка на 38 милиарда куб. метра газ годишно, сключен от "Газпром" с китайската CNPC през май 2014 година, при средна цена на петрола 65 долара за барел.   "Силата на Сибир“ е предпочетен, въпреки че "Алтай" е много по-евтин: 55.4 срещу 10 милиарда долара, отбелязват от Sberbank CIB.   Анализаторите твърдят, че китайците са били готово да подпишат договор за "Алтай" още през 2010 година. Неговата дължина би била съпоставима с тази на "Силата на Сибир" - около 3 хиляди километра, но газът щеше да бъде осигурен от действащи находища и да преминава пречистване в действащите заводи на "Газпром". Нямаше да има нужда да се строят нови мощности, аргументират се авторите на анализа.   Според тях изборът на "Силата на Сибир" може да е бил определен от интереса на основните изпълнители - "Стройтранснефтегаз" и "Стройгазмонтаж", които се поделили почти по равно основните договори по този проект. "Колкото по-голям е проектът, толкова по-изгодни са договорите“, пишат авторите и добавят: "уви, нито една от двете компании не се търгува на борсата, тъй че в тях няма как да се инвестира".   Доставката на газ по "Силата на Сибир" предполага разработването на две нови находища, което ще струва 20 милиарда долара и строителството на нов завод за преработка на газа преди отправянето му към Китай, който ще излезе от 14 милиарда (по оценка на "Газпром") до почти 20 милиарда долара (по оценката на министъра на енергетиката Александър Новак). Освен това за строителството на този завод е ангажирана компания, свързана отново с Генадий Тимченко, посочват анализаторите.   Те освен това констатират, че обвързването на договора с Китай с цените на петрола ще повлияте негативно на рентабилността. Според тях при средна цена на петрола 65 долара за барел очакваният доход от инвестицията по този проект ще бъде отрицателна.   Нерентабилни потоци   В доклада се твърди, че и строителството на газопроводи в Европа, които заобикалят Украйна, каквито са "Турски поток" и "Северен поток 2", също е изгодно преди всичко за изпълнителите заради големите разходи по наземната инфраструктура в Русия (въпреки че газопроводите се смятат морски). Тръбата до Турция, например, предполага значително разширяване на газопреносната система на "Газпром" на юг. Общата стойност на проекта по прогноза на Sberbank CIB ще надвиши 20 милиарда долара. Засега са инвестирани 3.5 милиарда долара, като повече от половината от тях са похарчени на територията на Русия.   По оценка на инвестиционната банка "Северен поток 2" ще струва 17 милиарда долара, като тази сума също включва наземните подходи към газопровода ("Газпром" оценяваше стойността на проекта на 0.5 милиарда долара). Припомня се, че договорът за строителството на един от тези подходи на стойност 74.6 милиарда рубли неотдавна без конкурс е получила компанията "Стройтранснефтегаз".   По-нататък се казва, че "Турски поток" няма да излезе на печалба в продължение на почти 50 години, като не се смята инфлацията. А "Северен поток 2" при 60% натоварване на мощностите му няма да се изплати в продължение на 20 години.   Тръби вместо дивиденти   Анализаторите на Sberbank CIB не са първите, които обръщат внимание на стойността на мащабните строежи на "Газпром".   "Възниква впечатлението, че компанията кой знае защо работи на за акционерите си, не за потребителите, не за държавата, а фактически за изпълнителите, които строят различните й обекти." Тези думи принадлежат на Александр Бранис - директор на Prosperity Capital, която е миноритарен акционер в "Газпром". Те според РБК са казани на икономически форум през 2016 г. в присъствието на на президента Владимир Путин. Тогава Путин признал, че това е "много сериозен въпрос" и обещал да края на годината да се срещне с представители на най-големите компании с държавно участие, за да оцени ефективността от тяхната дейност.   Според изданието обаче оттогава досега нищо не се е променило.

У нас има 74 работещи театъра

https://frognews.bg/novini/nas-ima-74-raboteshti-teatara.html

74 театъра работят в България към 2017 г. През миналата година театрите у нас са организирали общо 15 333 представления, които са посетени от общо 2 милиона и 222 хиляди зрители.

Финалист в ПРОМЯНАТА участва в първия по рода си у нас „Отбор с мечта“

https://www.vesti.bg/bulgaria/finalist-v-promianata-uchastva-v-pyrviia-po-roda-si-u-nas-otbor-s-mechta-6082607

Основателят на „Сингъл степ“ Иван Димов, световният шампион по фрийрън Делян „Дидо“ Димитров и ултрамаратонецът Краси Георгиев организират благотворителното спортно събитие

Кипър затяга проверките по схемата гражданство срещу инвестиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875804

Кипър затяга проверките по схемата гражданство срещу инвестицииКипърският финансов министър Харис Георгиадис съобщи днес, че правителството е затегнало процедурите за проверка на кандидатите за кипърски паспорт по схемата за натурализация на чуждестранни инвеститори, предаде Асошиейтед прес. Георгиадис каза, че новите процедури ще бъдат "по-стриктни и по-надеждни".

Пореден случай с нахапано от куче малко дете

https://www.actualno.com/crime/poreden-sluchaj-s-nahapano-ot-kuche-malko-dete-news_675882.html

Двегодишно дете е в интензивно отделение, след като е било нахапано от домашното му куче, съобщава кореспондент на Actualno.com. Момиченцето е жестоко нахапано от четириногото в двор на къща в пловдивското село Крумово. Сигналът за инцидента е подаден в Пето РУ в областния град. По първоначални данни от полицията, детето е нападнато от отглежданото от семейството му куче, което е от едра порода. 2-годишното момиченце е настанено в Интензивното отделение на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ

Джузепе Конте - дискретният юрист, който може да оглави коалицията на популистите в Италия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/22/3183197_djuzepe_konte_-_diskretniiat_jurist_koito_moje_da/?ref=rss


Джузепе Конте - издигнатият вчера от италианските антисистемни партии кандидат за ръководител на първото популистко правителство в Италия - е 54-годишен елегантен адвокат и преподавател по право. Той е непознат за широката общественост и досега е бил далече от политическия свят.<br /><br />Тъй като Движение "Пет звезди" (ДПЗ) не желае да позволи на лидера на крайнодясната "Лига" Матео Салвини да стане премиер, а той на свой ред не е склонен да остави лидера на...

Най-малко 16 души загинаха при атентата в афганистанския град Кандахар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875803

Най-малко 16 души загинаха при атентата в афганистанския град КандахарНай-малко 16 души загинаха и близо 40 бяха ранени днес в южния афганистански град Кандахар при експлозия на заложено в камионетка взривно устройство при опит за обезвреждане му от силите на реда. Това съобщиха днес представители на местните власти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Сред убитите има полицаи и служители на афганистанското

Кариерата в Белащица трябва да се спре!

http://www.cross.bg/belashtitza-godini-zashtoto-1575320.html

/КРОСС/ Пет села в пловдивския регион, подножието на Родопа планина, се обединиха и надигнаха срещу местната кариера за инертни материали. Фирмата е „ХОЛСИМ КАРИЕРНИ МАТЕРИАЛИ ПЛОВДИВ“ АД. Находището е дадено на концесия през 2001г, като договорът изтича през 2021г, но концесионерът иска удължаване с още 25г, плюс разширяване на територията на кариерата с още 50 дка. В момента находището се намира на километър над село Белащица – в планината – което означава изсичане на допълнителни горски площи. Това съвсем не е единственият проблем в цялата ситуация. Жителите на Брани Поле, Брестник, Марково, Гълъбово и Белащица, излязоха на протест на 19 май, ясно заявявайки позицията си по въпроса – край на рушенето на Родопите, край на кариерата и задължително рекултивиране на региона. „Вредите са от няколко източника. Единият от тях е от самата запрашеност при добива на материали, случващ се на 1 км. от къщите на хората. Такова нещо няма другаде в България. Където и да има кариери, винаги са на 10-15 км. от населеното място. Да не говорим, че камионите които извозват материалите са високотонажни с дизелови двигатели. Изгорелите газове, които се отделят минават през селото и замърсяват въздуха. За тези 20 години се увеличи заболеваемостта от хронични белодробни заболявания при децата с около 10 пъти. Беше 2 %, а сега е 17%. Всички модерни помпички, които се изписват, са за временно поемане на глътка въздух

Заради храните нужните средства за издръжката на живота растат

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zaradi-hranite-nujnite-sredstva-za-izdryjkata-na-jivota-rastat-261555/

73,3 на сто от домакинствата в страната живеят с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот

Джейлян Демирев пред Фрог: С 65 хора на ”Северняци” в Плевен ще поставим рекорд на Гинес

https://frognews.bg/novini/djeilian-demirev-65-hora-severniatsi-pleven-shte-postavim-rekord-gines.html

Идеята да поставим рекорд на Гинес дойде от там, че тази година ще честваме 10 години от създаване на клуб „Северняци”. Освен това ще навърша 55 години. Реших, че след като сборът е 65, с танцьорите ще изиграем точно толкова хора наведнъж. В света има рекорд от брой участници в едно хоро, в рамките на 2 минути, да речем. Толкова разнообразни хора без да се спира, както се казва на един дъх, не са играни никъде по света. Всичко ще трае 1 час и 18 минути.

Борисов постави казуса "Желяз Андреев" пред министъра на правосъдието на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875800

Борисов постави казуса "Желяз Андреев" пред министъра на правосъдието на САЩПремиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, който е на посещение в София. Фокус на разговора беше поставен върху споделения от двете страни ангажимент в борбата с международния тероризъм, трафика на наркотици, трафика на хора и защита на киберсигурността.

Инсталации за отпадъци на стойност близо 19 млн. лeвa ще правят Пловдив и Доспат

https://www.actualno.com/plovdiv/instalacii-za-otpadyci-na-stojnost-blizo-19-mln-leva-shte-pravjat-plovdiv-i-dospat-news_675880.html

Два договора на обща стойност близо 19 млн. лева за изграждане на инсталации за отпадъци в Пловдив и Допаст подписа министърът на околната среда и водите Нено Димов. С кмета на Доспат Елин Радев е била договорена сумата от 9,7 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), предназначени за изграждане на инсталации за компостиране и за предварително третиране на битови отпадъци. Целта е да бъде намалено количеството на депонираните битови отпадъци на сметището край сел

Иван Шопов и Авигея: Голяма чест е да подгряваме Thievery Corporation

https://www.actualno.com/showbusiness/ivan-shopov-i-avigeja-goljama-chest-e-da-podgrjavame-thievery-corporation-news_675879.html

На 2 юни в София ще се състои концертът на култовата американска банда Thievery Corporation. В дългоочакваното събитие, което ще се проведе под открито небе в Парка на Летище София, се включват също, от българска страна, музикалният експериментатор Иван Шопов и вокална група Авигея. Иван Шопов и Авигея ще открият концерта и ще представят пред публиката албума си „Канатица“ в нови преработени концертни, както и непредставяни досега нови парчета. Единство от приказни вокали,

Започва санирането на сградата на Общинска администрация-Петрич, софийска фирма ще извърши ремонта за близо 733 хил. лв. с ДДС

http://www.struma.com/bulgariya/zapochva-saniraneto-na-sgradata-na-obshtinska-administraciya-petrich-sofiiska-firma-shte_134616/

От днес стартират ремонтните дейности по санирането на сградата на Общинска администрация-Петрич.

За целта община Петрич обяви обществена поръчка за основен ремонт и внедряване на енергийна ефективност на обществени сгради по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020г.

За изпълнител бе избрана единствената фирма кандидат, а именно софийската "РЕАЛИТИ ТЕРМ" ЕООД с управител Марек Луканов.

Общата стойност на проекта по санирането възлиза на...

Продължава

Започва санирането на сградата на Общинска администрация-Петрич, софийска фирма ще извърши ремонта за близо 733 хил. лв. с ДДС

http://www.struma.com/obshtestvo/zapochva-saniraneto-na-sgradata-na-obshtinska-administraciya-petrich-sofiiska-firma-shte_134616/

От днес стартират ремонтните дейности по санирането на сградата на Общинска администрация-Петрич.

За целта община Петрич обяви обществена поръчка за основен ремонт и внедряване на енергийна ефективност на обществени сгради по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020г.

За изпълнител бе избрана единствената фирма кандидат, а именно софийската "РЕАЛИТИ ТЕРМ" ЕООД с управител Марек Луканов.

Общата стойност на проекта по санирането възлиза на...

Продължава

Сексът запазва паметта на възрастните хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=374641

Сексът може да помогне за съхраняване на паметта при възрастните хора. До този извод стигна австралийският психолог Марк Алън. Той е анализирал данните от интимния живот на над 6000 души на възраст над 50 години. Ученият е направил извода, че макар сексът да не подобрява паметта, той я поддържа на по-високо ниво.

Главният прокурор на САЩ е на посещение в България

http://econ.bg/Новини/Главният-прокурор-на-САЩ-е-на-посещение-в-България_l.a_i.761833_at.1.html

Главният прокурор на САЩ е на посещение в България, съобщава Нова тв. Джеф Сешънс ще участва в редовната среща между Европейския съюз и Съединените...

Ал. Кашъмов: Властта пренебрегва препоръките за достъп до информация

https://frognews.bg/novini/kashamov-vlastta-prenebregva-preporakite-dostap-informatsiia.html

Препоръките, които Програма „Достъп до информация“ през последните години отправя не се адресират в необходимата степен, а някои изобщо не се адресират. Този извод се налага в обобщения доклад за 2017 година за състоянието на достъпа до информация у нас. Ръководителят на програмата адвокат Александър Кашъмов поясни в предаването ”12+3”:

Таско Ерменков: Най-искрено, моля да бъда извинен!

https://dnes.dir.bg/politika/tasko-ermenkov-nay-iskreno-molya-da-bada-izvinen

След като доведе до паника и куп отрицателни реакции, червеният депутат заяви пред народните избраници, че "не е целял възбуждането на необосновани страхове у хората"

Четири партии губят регистрациите си заради неподадени отчети

http://nakratko.bg/category/59/159904/


„Тези партии за втора поредна година не са подали годишни финансови отчети. При това положение законът предвижда ние да сезираме прокуратура и тя да предприеме действия за заличаването на тези партии.

Благоевград говори: След отпадането на Пирин, Радуканов си намери нов клуб

http://www.struma.com/sport/blagoevgrad-govori-sled-otpadaneto-na-pirin-radukanov-si-nameri-nov_134615/

Ден след отпадането на Пирин, старши треньора на орлетата Милен Радуканов вече е спряган за наставник на Етър Велико Търново. Договорът на Радуканов с благоевградския клуб изтича на 30 юни, но той може да си тръгне по-рано, по вина на клуба, за неизплатени заплати.

Старшията не успя да изпълни поставената от ръководството цел, а именно оставане в първа професионална лига. От Етър пък вече обявиха, че настоящия селекционер Красимир Балъков си тръгва в посока ЦСКА - София, негов...

Продължава

Борисов на спешна енергийна визита в Москва

https://www.mediapool.bg/borisov-na-speshna-energiyna-vizita-v-moskva-news279389.html

Българският премиер Бойко Борисов заминава на спешна среща с руския президент Владимир Путин, на която трябва да бъде обсъдено възстановяване на доверието и пълномащабното сътрудничество между двете държави след спирането на проектите АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и петролопровода "Бургас-Александруполис". Това стана ясно след разговора на българския държавен глава Румен Радев с руския му колега, който го прие във вторник в резиденцията си в Сочи.   Путин обяви, че чака до няколко дни Борисов, за да бъде продължена започнатата с Радев дискусия по широк кръг от теми.   По-рано във вторник от Министерския съвет потвърдиха предстоящото посещение на премиера в Русия, което ще се състои до края на месеца. Източници на Mediapool твърдят, че визитата се подготвяла от около три седмици и голяма част от министрите били в неведение за нея. Не е ясно кое налага спешното заминаване на Борисов в Русия, което бе изненадващо анонсирано в понеделник от руския премиер Дмитрий Медведев и се оказа едва ли не най-важната новина от дълго подготвяното посещение на българския президент в Москва.   "Росатом" е готова да участва в търга за АЕЦ "Белене"   Самият Радев изтъкна преди ден пред Медведев, че предстои българският парламент да гласува предложението на правителството за рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Енергийният министър Теменужка Петкова внесе доклад с варианти за оползотворяване на оборудването, произведено за АЕЦ "Белене", включващи рестарт на проекта и обявяване на търг за стратегически инвеститор.   Шефът на руската "Росатом" Алексей Лихачов заяви във вторник пред руски журналисти, че компанията му е готова да участва в подобен търг и "думата имат българите". Досега концернът е заявявал интерес само да кредитира строежа и да участва като негов изпълнител.   Парламентарно решение за "Белене" най-рано в началото на юни   Решението на българския парламент за АЕЦ "Белене" обаче може да се очаква най-рано в началото на юни, тоест след завръщането на Борисов от Русия. Плановете на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ са докладът на Петкова за "Белене" да се разгледа от ръководената от него комисия идната седмица, а гласуването в пленарна зала да е по-следващата седмица, каза самият той пред Mediapool. Не е ясно дали заминаването на премиера в Русия ще наложи друг график.   Върви се обаче по-скоро към решение за даване мандат на правителството да обяви търг за инвеститор в АЕЦ "Белене", без обаче да се сваля мораториумът върху проекта. Идеята е това да се случи, ако бъде избран инвеститор, твърдят източници от ГЕРБ пред Mediapool.   Радев: Трудно е в условията на санкции и недалновидно говорене   От петте минути протоколни изявления на Радев и Путин https://www.mediapool.bg/kakvo-kazaha-putin-i-radev-sled-parvata-si-sreshta-news279381.html не стана ясно как руският президент гледа на предложението на българския си гост за изграждане на пряк газопровод от Русия към България. Предложението на Радев бе изтълкувано от руските медии като искане за рестрат на "Южен поток" – проектът, прекратен от Путин в края на 2014 г. заради настояването на Европейската комисия той да е съобразен с европейското антимонополно законодателство.   Застанал редом до Путин, Радев заяви пред журналисти, че основната цел на посещението му е възстановяването на диалога и доверието между двете страни на най-високо политическо ниво. Той допълни, че знае, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условията на санкции и ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години.   "Радващото е, че в резултат и на моята визита имаме положителен импулс на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения, заговори се и за възобновяване на някои от спрените проекти", посочи Радев.   Той каза още, че е подновил поканата си към Путин да посети България. Въпросът е какво ще мотивира Путин да направи това, след като руският посланик в София заяви още преди година пред бТВ: "просто президентът да пристигне да пие чай или кафе с българския президент е несериозно", допълвайки, че трябва да се подготвят конкретни проекти.   Путин: Добър сигнал за възстановяване на отношенията в пълен формат   "Смятам, че визитата на президента (Радев) е добър сигнал за възобновяване на руско-българските отношения в пълен формат", заяви на свой ред Путин.   Срещата между двамата започна с акценти на руския президент върху предстоящото честването на Деня на славянската писменост 24 май и отпразнуваната вече 140-годишнина от освобождението на България от османско владичество.   "Сега няма да засягам въпроси от икономически характер, само ще отбележа, че през миналата година наблюдавахме ръст на стокообмена, което не може да не ни радва. Но ние имаме далеч повече възможности от тези, с които днес се занимаваме и от тези, които сме постигнали. След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва министър-председателя на България, с когото ще продължим тези дискусии", каза Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.   "Очаквам днес да направим един стратегически преглед на нашите двустранни отношения, за да констатираме не само силните традиции и огромният потенциал, който имаме, но и да обосновем необходимостта от реални действия. Имаме много взаимни интереси, както казахте – в търговията, икономиката, образованието и културата. Надявам, че днес ще проведем откровен и задълбочен диалог, който да даде импулс на нашите правителства да продължат работата в тези посоки", заяви на свой ред Радев.   Поредни нови разговори за "Белене" и "Южен поток"   Очакванията са визитата на Борисов в Москва да е свързана най-вече с енергетиката. Радев подгря темата, лансирайки по време на срещата си с Медведев искане за директни газови доставки по дъното на Черно море чрез "Български поток", който да замени прения през 2014 г. "Южен поток".   Досега Русия винаги е отклонявала темата за рестарт на "Южен поток", поставяйки условие за "железобетонни гаранции" от страна на Европейската комисия за реализацията му. Брюксел обаче не бърза да дава такива, а изчаква да види резултатите от предпроектното проучване за изграждането на газовия хъб "Балкан" за източниците за захранване, капацитет, рентабилност и евентуална цена.   Договаряне на руски газ за хъба обаче ще легитимира плановете на Борисов за изграждането на газовия център край Варна.   Визита на Борисов и в Украйна   От Министерския съвет уточниха, че Борисов ще посети Русия в качеството си на български премиер, а не на ротационен председател на Европейския съвет, макар че посещението му било съгласувано с лидерите на Германия и Франция.   В края на тази седмица Бойко Борисов ще посети и Украйна.   Все още не е ясно дали при посещението си в руската столица Борисов ще бъде придружаван от енергийния си министър Теменужка Петкова.   Руснаците чакат вариантите за "Белене"   Според руската държавна агенция ТАСС българското енергийно министерство било длъжно да представи на руската страна до юли варианти за използване на вече доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Това ставало ясно от подготвените документи за срещата на Владимир Путин с Румен Радев.   "До края на юни 2018 г. българското Министерство на енергетиката трябва да представи варианти за използване на произведеното в руската страна оборудване, включително рестарт на проекта", се отбелязва в материалите, цитирани от руското издание. В тях било посочено още, че руската държавна корпорация "Росатом" може да завърши преговорите за удължаване на живота на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" до края на юли 2018 г.   От ведомството обаче обясниха пред Mediapool, че нямат ангажимент да предоставят подобни материали на руската страна и най-вероятно ТАСС визира задължението на министър Теменужка Петкова до края на юни да се внесе в българския парламент доклад с вариантите за използването на произведеното оборудване. Документът реално беше заведен в Народното събрание и се предвижда да бъде разгледан най-рано през следващата седмица, по неофициална информация. Предстои да се види какво ще е решението на депутатите и дали те ще свалят наложения през март 2012 г. мораториум върху строежа преди отпътуването на Борисов за Москва.   В доклада като най-оптимален вариант се разглежда обявяването на процедура за привличане на стратегически инвеститор в проекта, като държавата участва с апортна вноска оборудването, площадката за ядрената централа и лицензите. Петкова обяви готовност такъв търг да се обяви до края на 2018 г. и акцентира върху проявения от Китайската държавна ядрена корпорация интерес да финансира доизграждането на атомната централа със свои средства и без държавни гаранции и договори за изкупуване на тока. В доклада обаче се разглежда възможността и проектът да бъде приключен от "Българския енергиен холдинг" или от НЕК, в чиито активи в момента е замразеният строеж. Разгледана е опция и довършване на АЕЦ "Белене" в руски заем по модела на унгарската АЕЦ "Пакш 2".   "Росатом" запазва готовност да участва в ядрения проект   ТАСС припомня, че българският президент е заявил в понеделник на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев, че възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене" предполага и руско участие. Такова неведнъж е заявявала и министър Петкова, тъй като строежът се прави то технология на "Росатом" и внедряването и въвеждането й в експлоатация не може да стане без производителя на оборудването   "Росатом" е готова да помогне на България в реализацията на проекта, заяви и първият зам.-ръководител на корпорацията Кирил Комаров. Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) също е потвърдила своя инвестиционен интерес към реализацията на проекта, припомня ТАСС.   Президентът Радев, в чиято делегация няма нито един министър или зам.-министър, преди ден изрази задоволство, че "в последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия". Той окачестви като "похвално, но недостатъчно" неотдавнашното посещение на българския енергиен министър Теменужка Петкова в Русия, откъдето тя обяви "размразяването" на спрения проект за АЕЦ "Белене".

Путин чака Борисов до дни в Москва

https://www.mediapool.bg/putin-chaka-borisov-do-dni-v-moskva-news279389.html

Руският президент Владимир Путин обяви, че чака до няколко дни българския премиер Бойко Борисов на посещение в Москва, за да бъде продължена започнатата дискусия с държавния ни глава Румен Радев по широк кръг от теми. По-рано във вторник източници от българското правителство потвърдиха информация, че до края на май Борисов ще има визита в руската столица, каквато бе анонсирана предишния ден и от руския премиер Дмитрий Медведев. При посрещането на Радев в резиденцията си в Сочи Путин е акцентирал върху честването на Деня на славянската писменост 24 май и отпразнуваната вече 140-годишнина от освобождението на България от турското владичество. "Сега няма да засягам въпроси от икономически характер, само ще отбележа, че през миналата година наблюдавахме ръст на стокообмена, което не може да не ни радва. Но ние имаме далеч повече възможности от тези, с които днес се занимаваме и от тези, които сме постигнали. След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва министър-председателя на България, с когото ще продължим тези дискусии", казал Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл. "Очаквам днес да направим един стратегически преглед на нашите двустранни отношения, за да констатираме не само силните традиции и огромният потенциал, който имаме, но и да обосновем необходимостта от реални действия. Имаме много взаимни интереси, както казахте – в търговията, икономиката, образованието и културата. Надявам, че днес ще проведем откровен и задълбочен диалог, който да даде импулс на нашите правителства да продължат работата в тези посоки", заявил на свой ред Радев. Ще има ли рестарт на "Южен поток" и "Белене"? В срещата между двамата са участвали министрите на промишлеността и търговията Денис Мантуров и на енергетиката Александър Новак, както и заместник-външният министър Александър Грушко. От българска страна на срещата са присъствали началникът на кабинета на Радев, главният секретар на Президентството, както и секретарят по външна политика. Българският президент е придружават и от депутатите от ГЕРБ и БСП Красимир Велчев и Петър Кънев. Очакванията са визитата на Борисов в Москва да е свързана най-вече с енергетиката. Радев подгря темата, лансирайки по време на срещата си с Медведев искане за директни газови доставки по дъното на Черно море чрез "Български поток", който да замени прения през 2014 г. "Южен поток". Досега Русия винаги е отклонявала темата за рестарт на "Южен поток", поставяйки условие за "железобетонни гаранции" от страна на Европейската комисия за реализацията му. Брюксел обаче не бърза да дава такива, а изчаква да види резултатите от предпроектното проучване за изграждането на газовия хъб "Балкан" за източниците за захранване, капацитет, рентабилност и евентуална цена. Визита на Борисов и в Украйна Договаряне на руски газ за хъба обаче ще легитимира плановете на Борисов за изграждането на газовия център край Варна. От Министерския съвет уточниха, че Борисов ще посети Русия в качеството си на български премиер, а не на ротационен председател на Европейския съвет, макар че посещението му било съгласувано с лидерите на Германия и Франция. В края на тази седмица Бойко Борисов ще посети и Украйна. Все още не е ясно дали при посещението си в руската столица Борисов ще бъде придружаван от енергийния си министър Теменужка Петкова. Руснаците чакат вариантите за "Белене" Според руската държавна агенция ТАСС българското енергийно министерство било длъжно да представи на руската страна до юли варианти за използване на вече доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Това ставало ясно от подготвените документи за срещата на Владимир Путин с Румен Радев. "До края на юни 2018 г. българското Министерство на енергетиката трябва да представи варианти за използване на произведеното в руската страна оборудване, включително рестарт на проекта", се отбелязва в материалите, цитирани от руското издание. В тях било посочено още, че руската държавна корпорация "Росатом" може да завърши преговорите за удължаване на живота на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" до края на юли 2018 г. От ведомството обаче обясниха пред Mediapool, че нямат ангажимент да предоставят подобни материали на руската страна и най-вероятно ТАСС визира задължението на министър Теменужка Петкова до края на юни да се внесе в българския парламент доклад с вариантите за използването на произведеното оборудване. Документът реално беше заведен в Народното събрание и се предвижда да бъде разгледан най-рано през следващата седмица, по неофициална информация. Предстои да се види какво ще е решението на депутатите и дали те ще свалят наложения през март 2012 г. мораториум върху строежа преди отпътуването на Борисов за Москва. В доклада като най-оптимален вариант се разглежда обявяването на процедура за привличане на стратегически инвеститор в проекта, като държавата участва с апортна вноска оборудването, площадката за ядрената централа и лицензите. Петкова обяви готовност такъв търг да се обяви до края на 2018 г. и акцентира върху проявения от Китайската държавна ядрена корпорация интерес да финансира доизграждането на атомната централа със свои средства и без държавни гаранции и договори за изкупуване на тока. В доклада обаче се разглежда възможността и проектът да бъде приключен от "Българския енергиен холдинг" или от НЕК, в чиито активи в момента е замразеният строеж. Разгледана е опция и довършване на АЕЦ "Белене" в руски заем по модела на унгарската АЕЦ "Пакш 2". "Росатом" запазва готовност да участва в ядрения проект ТАСС припомня, че българският президент е заявил в понеделник на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев, че възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене" предполага и руско участие. Такова неведнъж е заявявала и министър Петкова, тъй като строежът се прави то технология на "Росатом" и внедряването и въвеждането й в експлоатация не може да стане без производителя на оборудването "Росатом" е готова да помогне на България в реализацията на проекта, заяви първият зам.-ръководител на корпорацията Кирил Комаров. Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) също е потвърдила своя инвестиционен интерес към реализацията на проекта, припомня ТАСС. Президентът Радев, в чиято делегация няма нито един министър или зам.-министър, преди ден изрази задоволство, че "в последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия". Той окачестви като "похвално, но недостатъчно" неотдавнашното посещение на българския енергиен министър Теменужка Петкова в Русия, откъдето тя обяви "размразяването" на спрения проект за АЕЦ "Белене".

Спешна енергийна визита на Борисов в Москва

https://www.mediapool.bg/speshna-energiyna-vizita-na-borisov-v-moskva-news279389.html

До края на май и премиерът Бойко Борисов ще посети Москва, потвърдиха източници от кабинета във вторник, ден след като руският министър-председател Дмитрий Медведев обяви, че очаква скорошна визита на българския си колега. Той съобщи това по време на срещата си с президента Румен Радев, който във вторник ще бъде приет от руския президент Владимир Путин. Основната тема на визита на Радев е рестарта на руски енергийни проекти у нас като АЕЦ "Белене" и директен газопровод от Русия към България (възобновяване на "Южен поток" като "Български поток"). От Министерския съвет уточниха, че Борисов ще посети Русия в качеството си на български премиер, а не на ротационен председател на Европейския съвет, макар че посещението му било съгласувано с лидерите на Германия и Франция. В края на тази седмица Бойко Борисов ще посети и Украйна. България трябва да представи до юли варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ "Белене", според документи за срещата на Владимир Путин с Румен Радев, цитирани от руската държавна агенция ТАСС. "До края на юни 2018 г. българското Министерство на енергетиката трябва да представи варианти за използване на произведеното в руската страна оборудване, включително рестарт на проекта", се отбелязва в материалите. Там е посочено също, че руската държавна корпорация "Росатом" може да завърши преговорите за VI блок на АЕЦ "Козлодуй" до края на юли 2018 г. Агенцията припомня, че българският президент е заявил в понеделник на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев, че възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене" предполага и руско участие. "Росатом" е готова да помогне на България в реализацията на проекта, заяви първият зам.-ръководител на корпорацията Кирил Комаров. Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) също е потвърдила своя инвестиционен интерес към реализацията на проекта, припомня ТАСС. Президентът Радев, в чиято делегация няма нито един министър или зам.-министър, преди ден изрази задоволство, че "в последните седмици българското правителство излезе от летаргията по отношение на Русия". Той окачестви като "похвално, но недостатъчно" неотдавнашното посещение на българския енергиен министър Теменужда Петкова в Русия, откъдето тя обяви "размразяването" на спрения проект за АЕЦ "Белене". Решението на кабинета "Борисов 3" за снемане на мораториума, наложен от кабинета "Борисов 1" върху изграждането на втората ядрена централа и за рестарт на строежа, вече е внесено в парламента, който трябва да гласува решението. Не е ясно дали това ще се случи до края на следващата седмица, когато Борисов ще отпътува за Москва. В Москва Радев се обяви за възстановяването на "Южен поток" като "Български поток" чрез изграждане на пряк газопровод между България и Русия. Освен това коментира, че съживяването на проекта за строителството на АЕЦ "Белене" предполага руско участие в него. Очаквайте подробности  

България трябва да представи до юли варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ Белене

https://dnes.dir.bg/politika/radev-putin

Путин: Добре дошли! Радев: Целта на моята визита е да възстановим на най-високо ниво диалога

Зрелищен арест на наркодилър в Бургас, в колата му откриха пико

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875787

Зрелищен арест на наркодилър в Бургас, в колата му откриха пикоБургаски наркодилър бе зрелищно арестуван от полицаи в района на бившия завод "Победа" днес по обед. 45-годишният Сергей С. е сгащен в автомобила си на ул."Одрин". Мъжът е бил задържан с белезници докато криминалисти претърсвали колата. В купето на опела, с който се придвижвал Сергей, са открити няколко пликчета със синтетични наркотици,

Русия прие закон за контрасанкции срещу САЩ и други страни

https://offnews.bg//sviat/rusia-prie-zakon-za-kontrasanktcii-sreshtu-sasht-i-drugi-strani-681150.html

Руската Дума прие днес на трето и последно четене закон за контрасанкции срещу САЩ и други "недружелюбни" страни, съобщи РИА Новости. 

Законът влиза в сила в деня на публикуването му. Той предвижда мерки да могат да се прилагат за държави, организации под тяхна юрисдикция, както и за длъжностни лица и граждани. 

Законът позволява спиране на международното сътрудничество в определени сектори, забрана на вноса или износа на продукти и суровини, както и участие в обществени поръчки или приватизация на държавна и общинска собственост.

Мерките обаче не трябва да бъдат прилагани към жизнено необходими стоки, чиито аналози не се произвеждат в Русия и други страни.

Целта на закона е "защита на интересите и сигурността на Русия, на нейния суверенитет и териториална цялост, на правата и свободите на гражданите на Руската федерация от неприятелски действия на САЩ и други чужди държави, включително изразяващи се в налагане на политически или икономически санкции по отношение на Руската федерация, граждани на Русия или руски юридически лица, в извършване на други действия, представляващи заплаха за териториалната цялост на Русия или насочени към икономическа и политическа дестабилизация на Руската федерация".

Китайска компания за камиони проучва производство в България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/22/3183194_kitaiski_proizvoditel_na_kamioni_prouchva_proizvodstvo/?ref=rss


Най-големият производител на тежкотоварни автомобили в Китай - "Синотрак" (China National Heavy Duty Truck), се интересува от производство в България, съобщиха от пресцентъра на министерството на транспорта. Днес там се е провела среща между заместник-министър Велик Занчев и представители на компанията.<br /><br />В съобщението се уточнява, че става въпрос само за сглобяване на тежкотоварни автомобили. "Синотрак" е едно от водещите държавни дружества в Китай,...

Дженифър Анистън ще изиграе ролята на първата лесбийка президент на САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6875753

Дженифър Анистън ще изиграе ролята на първата лесбийка президент на САЩДженифър Анистън ще изиграе ролята на първата лесбийка президент на САЩ във филма "Първи дами", съобщи "Труд". Съсценаристка е истинската лесбийка и комедиантка Тиг Нотаро. Тя е запазила за себе си и ролята на президентската съпруга. Политическата комедия е поръчана от стрийминг платформата “Нетфликс” и ще бъде един от най-горещите джендър проекти

Неочакван обрат! Връщат Габриела в ареста, изведоха я с белезници от залата

https://petel.bg/Neochakvan-obrat--Vrashhat-Gabriela-v-aresta--izvedoha-ya-s-beleznitsi-ot-zalata__265762

Снимка trafficnews.bg Римейк на предишната си роля в съда направи днес 21-годишната Габриела Медарова, която разби носа на студентка в нощен кл...

Детето, нахапано от дого аржентино в пловдивско село, било оставено само с кучето

https://petel.bg/Deteto--nahapano-ot-dogo-arzhentino-v-plovdivsko-selo--bilo-ostaveno-samo-s-kucheto-__265763

Снимка: TrafficNews.bg. 2-годишното дете, което бе нахапано жестоко от домашното им куче в село Крумово, е било оставено само с животното, съобща...

Закопчаният шеф на КАТ-Благоевград си тръгна от работа с белезници и заяви, че...

https://petel.bg/Zakopchaniyat-shef-na-KAT-Blagoevgrad-si-tragna-ot-rabota-s-beleznitsi-i-zayavi--che---__265764

Снимка: bTV Началникът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов е сред задържаните при днешната акция на спецпрокуратурата в центъра на югозапа...

Ново 20: МОН скръцна на БАН за матурата: Няма грешка

https://petel.bg/Novo-20--MON-skratsna-na-BAN-za-maturata--Nyama-greshka__265765

Министерството на образованието и науката опроверга твърдението на БАН, както и на много родители, че е налице сгрешена задача в матурат...

БСП - София кани дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело по случай 24 май

http://www.cross.bg/kyltyrata-naykata-mediite-1575319.html

/КРОСС/ В навечерието на 24 май - Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, по инициатива на Калоян Паргов, Градският съвет на БСП - София, съвместно с ръководствата на федерациите на клубовете на социалистите в културата и медиите, в науката, училищното и висшето образование, организира традиционната среща - разговор на чаша вино с дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело. Събитието ще се състои на 23 май, от 18.00 часа, в зала „Димитър Благоев“ на Градския съвет на БСП – София (ул. „Леге“ № 10, ет. 1).

Путин потвърди пред Радев: Очакваме премиера Борисов до няколко дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875770

Путин потвърди пред Радев: Очакваме премиера Борисов до няколко дниОчакваме българския премиер Бойко Борисов до няколко дни. Това бяха част от първите думи на руския президент Владимир Путин при посрещането на българския си колега Румен Радев в резиденцията "Бочаров Ручей" в Сочи, предаде epicenter.bg.  Руският президент припомни и общата история на Русия и България, славянската писменост и честването на 140 г.

Изглежда цял Дамаск вече е под контрола на Асад

https://www.actualno.com/asia/izglejda-cjal-damask-veche-e-pod-kontrola-na-asad-news_675876.html

Силите на Башар Асад са успели да установят контрол над южните квартали на сирийската столица Дамаск, предаде БГНЕС. Съгласно информацията, редовни части на сирийската полиция са влезли в бежанския лагер "Ярмук", който дълго време беше под контрола на "Ислямска държава". Освен това вече е установен контрол над прилежащите предградия Тадамун и Хаджар ал-Асуад, с цял Дамаск е под контрола на Асад за първи път от 2012 година. Сирийски държавни медии разпространиха снимки на бо

Столипиновци: Разбиват ни системата! (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6875748

Столипиновци: Разбиват ни системата! (Снимки)Описват хиляди незаконни къщи в етническия квартал заедно с обитателите им Десетки жители на "Столипиново" негодуват, че им разрушават системата, изграждана в квартала с години. "Защо ни бутат магазините? От тях храним семействата си. Мнозина в махалата не работят и вземат на вересия. После плащат. Това е цяла система, която сега разрушават",

Къщите около Пловдив стават все по-търсени, купувачи плащат по 30 хил. евро

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/kyshtite-okolo-plovdiv-stavat-vse-po-tyrseni-kupuvachi-plashtat-po-30hil-evro--261556/

30% от имотите в града и региона са купени с кредит, отчетоха брокери по време на бизнес закуската на Imoti.net в града

Тест на Ford Transit Custom: офис или игрална зала на 4 колела

https://www.24chasa.bg/avto/article/6875769

Тест на Ford Transit Custom: офис или игрална зала на 4 колелаНовият Ford Transit Custom е един от малкото налични пътнически ванове на пазара, които могат да служат за много неща. Огромният автомобил, който се кара с лекотата на нормална лека кола, може да се използва като дом (ако замръкнете някъде има място и да поспите в него), офис или пък игрална зала за игра на белот в каре.

КНСБ: 73.3% от домакинствата в България не могат да си покриват нуждите

https://frognews.bg/novini/2340-neobhodimi-mesets-izhranvaneto-edno-4-chlenno-semeistvo.html

3055 лв. са необходими на четиричленно семейство в столицата, за да може да преживее месеца. Животът в София е с около 700 лв. по-скъп от този в страната.

Котки, търсещи осиновители, позират с шапки, вдъхновени от кралската сватба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6875747

Котки, търсещи осиновители, позират с шапки, вдъхновени от кралската сватбаСлужители на американска организация, която полага грижи за животни, са включили част от подопечните си котки в необичайна фотосесия, издокарвайки ги с шапки, вдъхновени от скорошната сватба на принц Хари и Меган Маркъл, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Идеята на организацията "Бест френдс енимъл" със седалище в Юта, САЩ,

Георги Гергов е носителят на наградата на община Борован

http://www.cross.bg/gergov-kraii-georgi-1575318.html

/КРОСС/ „Огромно човешко благодаря на г-н Георги Гергов за подадената ръка в онзи, най-труден за нас, жителите на Община Борован момент.”. Това каза кметът инж. Десислава Тодорова, преди да връчи специалната общинска награда на тазгодишния и носител. С решение на Общинския съвет на Борован Георги Гергов бе награден с почетен плакет за специални заслуги, помощ и съпричастност към Общината. Церемонията  се проведе в рамките на тържествата по повод на празника на Борован – 21 май и се състоя в местното читалище „Цани Иванов”. „Тази награда за мен е много респектираща. Тя е много важна, защото преди 53 години съм напуснал моя роден край,  но никога не съм забравил, че съм от тук. Където и да съм, аз си оставам ваш”, благодари Георги Гергов, а препълнената зала дълго го аплодира. „През 2014 година, когато Борован, Нивявнин и Малорад  не бяха пощадени от водното бедствие, Георги Гергов ни подаде ръка. Всички знаят, пътищата минават от тук, но никой не се сети за жителите  на Общината. Нашата награда е за неговата безрезервна подкрепа по време на наводнението. В тежкия момент, когато държавата ни беше забравила, той веднага ни изпрати храни и вещи. Винаги е помагал на родното си село Нивянин и съм сигурна, че ще продължи да го прави и занапред, заяви инж. Тодорова и завърши:  „За мен вие сте човек с голямо „Ч”

19 лодки за превоз на пътници са проверени преди летния сезон във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374617

19 лодки за сезонен превоз на пътници са били проверени във Варна от началото на месец май. Това съобщи директорът на Дирекция „Морска администрация“ в града кап. Валентин Енчев. По думите му половината от плавателните съдове се използват за туристически разходки по устието на река „Камчия“, където вече започва летният сезон.

До дни и Борисов отива на посещение в Русия

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/22/3183180_do_dni_borisov_otiva_na_poseshtenie_v_rusiia/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов ще бъде на посещение в Русия в края на май, каза президентът на Русия Владимир Путин преди началото на разговора си в Сочи със своя български колега Румен Радев. Вчера премиерът на Русия Дмитрий Медведев каза в Москва на президента Румен Радев, че очаква Борисов.<br /><br />Посещението на Борисов е по покана на преизбрания президент на Русия Владимир Путин според източници от правителството. Първата покана е била получена при разговора между Путин и Борисов...

Корнелия Нинова: Важна е модернизацията на военната техника, но какво би представлявала тази техника без хората?

http://www.cross.bg/otbranata-bulgariya-ninova-1575317.html

/КРОСС/ „Важна е модернизацията на техниката, закупуването на нова, но какво би представлявала тази техника без хората, за които е предназначена?“ Този въпрос постави лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на конференция „България в общата европейска отбрана“, организирана от Центъра за изследване политиките в сигурността и отбраната и Фондация „Фридрих Еберт“. Председателят на БСП подчерта, че на последния КСНС се е коментирал недокомплектът в армията. „Трудно се събират хора да постъпват в армията- заплащането е твърде ниско и социалните условия са лоши, за да привлекат нови и млади хора“, посочи тя. За Корнелия Нинова другият важен въпрос е за българската икономика в този процес. „Нужно е ангажиране на българските фирми тук, в България, в процеса на модернизация и закупуване на техниката – говоря за така наречения офсет“, обясни лидерът на БСП и даде пример с Румъния, където са постигнати високи проценти на участие на местни фирми. „Така ще се даде тласък на българската икономика и ще се създадат работни места“, посочи тя

9 неща в жените, които подлудяват мъжете

https://www.actualno.com/curious/9-neshta-v-jenite-koito-podludjavat-myjete-news_675873.html

1. Прави бели зъби Не е нужно да се допитваме до резултатите от изследванията, които са достатъчно неопровержими, за да сме наясно, че правите и бели зъби са далеч по-привлекателни и впечатляващи от жълтите и неподдържани такива. Ще останете шокирани обаче от твърденията на други проучвания, според които много хора не поддържат дори елементарна хигиена на зъбите. 2. Широка усмивка Тази точка е немислима без предходната. Добре поддържаните и бели зъби са безспорен трамплин към ослепителната ус

Роман Абрамович - първият руски олигарх, ударен от Лондон след отравянето на Скрипал

https://dnes.dir.bg/svyat/roman-abramovich-parviyat-ruski-oligarh-udaren-ot-london-sled-otravyaneto-na-skripal

Собственикът на "Челси" може да остане без виза, ако не даде задоволителен отговор за произхода на инвестираните в страната средства

Българските геймъри вече могат да играят на ноутбуци с най-новите шестядрени Intel процесори

https://offnews.bg//tehnologii/balgarskite-gejmari-veche-mogat-da-igraiat-na-noutbutci-s-naj-novite-s-681158.html

Българските геймъри вече имат възможност да изпробват ноутбуци с най-новите шестядрени процесори на Intel, които са с новата архитектура от осмо поколение Coffee Lake. Това е възможно след като технологичната компания ASUS пусна на пазара у нас геймърски ноутбуци с впечатляваща производителност от новата си серия TUF Gaming FX504, както и обновени версии на някои от най-популярните си досегашни гейм модели.

Първите модели, представени от ASUS с новите Intel процесори, са два преносими геймърски компютъра от новата серия TUF Gaming FX504, която се отличава със значително по-висока производителност, атрактивен дизайн, по-голяма издръжливост и по-добро озвучаване. Това са лаптопите ASUS FX504GD-E4083 и ASUS FX504GD-E4075, които са оборудвани с 15.6" FullHD дисплей (1920x1080), 8GB DDR4 памет, 1 терабайт диск и видеокарта NVIDIA GeForce GTX1050 4GB GDDR5.

Първият ноутбук се предлага с процесор Intel Core i7-8300H (до 4.0 GHz, 8MB) и е на препoръчителна цена от 1699 лева с ДДС, а вторият е с Intel Core i7-8750H процесор (до 4.1 GHz, 9MB), а препoръчителната му цена е 1899 лева с ДДС. Освен новото поколение процесори, двата модела въвеждат редица иновации във видеоигрите като патентованата система ADC (Anti-Dust Cooling), която елиминира вредните прахови частици в охлаждащите перки, както и технологията DTS HEADPHONE:X™, осигуряваща 7.1-канален съраунд звук с качеството на домашно кино. Лаптопите могат да бъдат намерени при партньорите на ASUS - Laptop.bg, Ardes.bg, Pic.bg, Jarcomputers.com, както и Технополис.

На пазара у нас вече е и моделът Zephyrus GX501GI, отново ъпдейтнат с най-новите Intel процесори. Той се отличава също с новата видеокарта NVIDIA GeForce GTX 1080 (Max-Q), както и подобрената охлаждаща система Active Aerodynamic System на ASUS. Сред екстрите му е и иновативният IPS-level дисплей със 144Hz опресняване, както и технологията NVIDIA G-SYNC™ за супер плавна и „жива“ картина.

Другата новина от компанията е, че през следващите седмици тя ще пусне у нас и лаптопи от наложилите се в българската гейм общност серии RoG (GL503GE и GL703GE), но също оборудвани с процесори от новата осма серия на Intel.

Палестина: Международният наказателен съд да разследва престъпленията на Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875740

Палестина: Международният наказателен съд да разследва престъпленията на Израел Палестинският външен министър Рияд ал Малки заяви, че е помолил днес Международния наказателен съд /МНС/ да започне "незабавно разследване" на предполагаеми престъпления на Израел срещу палестинците, предаде Асошиейтед прес. Малки каза, че подадената жалба има за цел провеждането на разследване на израелската политика в Западния бряг,

Шефът на КАТ-Благоевград арестуван по подозрение за корупция

http://clubz.bg/68179-shefyt_na_kat_blagoevgrad_arestuvan_po_podozrenie_za_korupciq

Началникът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов е сред задържаните при акция на спецпрокуратурата днес. Това съобщи бТВ.

Стоицов беше изведен с белезници от сградата на пътната полиция, за да започне обиск на него и автомобила му. Той каза, че се чувства невинен и арестът е резултат от сигнал по медийни публикации.

Според запознати арестите са заради корупционна схема, при която граждани плащали нерегламентирани суми, за да не чакат на опашка. За предпочитани номера пък се плащало и извън официалната тарифа.

Стоицов бе откаран с личния му автомобил към ОДМВР - Благоевград, където ще бъде извършен и същинският обиск на моторното превозно средство. Той каза, че не знае колко хора още са задържани и заяви, че се чувства изкупителна жертва.

Сигнал до вътрешния министър Валентин Радев подал собственик на местен сайт.

Освен Стоицов има и други задържани пътни полицаи.

Турски пилот е спасил живота на 151 души в самолета на саудитските авиолинии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875722

Турски пилот е спасил живота на 151 души в самолета на саудитските авиолинии
Турски пилот спаси живота на 141 пътници и десетчленен екипаж на борда на самолет на саудитските авиолинии, информира турският в. "Сабах". Самолетът - Еърбъс А330-200 - осъществи аварийно кацане в Джеда снощи. Летателният апарат, който извършвал полет към столицата на Бангладеш Дака от Медина, е бил управляван от турския пилот Юмит Атлатърлар,

ГЕРБ не прие извинението на Ерменков и пак настоя за неговата оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875738

ГЕРБ не прие извинението на Ерменков и пак настоя за неговата оставкаВ декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ настоя за оставката на депутата от БСП Таско Ерменков заради публикация в социалните медии за проблем с качеството на водата в София. По думите на Тома Биков, когато народен представител спекулира с невярна информация, това граничи с нарушаване на националната сигурност.

Парламентът удължи срока за извънредния одит на разходите в бюджета

https://offnews.bg//politika/parlamentat-udalzhi-sroka-za-izvanrednia-odit-na-razhodite-v-biudzheta-681142.html

Парламентът реши да удължи с два месеца срока, в който Сметната палата трябва да направи одит на допълнителните разходи към бюджета, разпоредени с постановления на Министерски съвет. 

Първоначално одитът трябваше да бъде изготвен до 1 юни, но днес депутатите удължиха този срок до 31 юли. След днешното решение окончателният доклад трябва да бъде внесен в Народното събрание до 31 август.

Искането е ревизията да бъде за постановленията, направени от 10 май 2017 г. до 31 януари 2018 г .

Предложението за това парламентът да възложи извънреден одит на допълнителните разходи в бюджета прието през февруари по предложение на БСП. Тогава социалистите мотивираха искането си за одит с големия обществен интерес как се харчат допълнителните бюджетни пари при осигуряване на публичност и прозрачност. От ГЕРБ пък обявиха, че нямат нищо против подобна проверка. 

През февруари социалистът Румен Гечев обясни притесненията на БСП така:

"Управляващите трябва да престанат да правят комбинации в бюджета, така че да задържат разходите до края на годината. В края на 2017 г., ноември и декември, те разпределиха стотици милиони левове. Какъв е трикът на управляващите? Цяла година ни проглушават за излишъци в бюджета заради това, че те не харчат 2,5 млрд. лева няколко години вече капиталови разходи. Задържат огромни средства, стотици милиони, с които лишават българските фирми, малки и средни. Тези пари не влизат в икономиката и на тъмно, накрая на годината, изведнъж си ги разпределят, след като цяла година за отчитали псевдобюджетни излишъци'.

Румен Радев и Владимир Путин преди разговора помежду си (видео)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/22/3183177_rumen_radev_razgovaria_s_vladimir_putin_video_na_jivo/?ref=rss


В Сочи в този час започна срещата между президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин. Преди нейното начало двамата дадоха кратко изявление за журналистите.<br /><br />От българската страна в срещата освен държавния глава участват шефът на кабинета му Иво Христов, главният му секретар Димитър Стоянов и бъдещият посланик на България в Русия Атанас Кръстин, който все още е секретар по външна политика на държавния глава. В българската делегация няма министри.<br...

Звездата на ФК Спортика Вени Сърбинска, 237 бакалаври и 270 магистри получиха дипломи от Факултета по педагогика

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%ba-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%80%d0%b1%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba/

Състезателката на ФК Спортика Вени Сърбинска и 237 бакалаври, 270 магистри и 8 доктори от випуск 2017 на Факултета по педагогика получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония, която се проведе днес в Аулата на ЮЗУ „Н. Рилски“.
Тържеството стартира с музикален поздрав на децата от Детска градина №4 „Роса“ с директор д-р Ивет Златкова към дипломантите. Церемонията продължи с приветствено слово на декана на Факултета по педагогика доц. д-р Траян Попкочев.
„Уважаеми абсолвенти стъпвате в една професия, за която има различни определения, които Вие ще изпълвате със собствен опит и разбиране. Нека обаче се опитаме да видим учителстването като отдаденост на свободни хора, на професия, която обича свободата и свободното“, каза в приветственото си слово доц. д-р Траян Попкочев.
„Ние вашите преподаватели от Факултета по педагогика вярваме, че Вие като свободни хора сте готови да сграбчите времето и шанса си, за да минете успешно през реката на живота. Вярвайте в себе си и бъдете свободни да творите“, каза още доц. Попкочев.
Поздрав към абсолвентите и гостите от името на ректорското ръководство поднесе зам.-ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Георги Апостолов. Той пожела на дипломантите здраве, късмет и успешна професионална реализация. Проф. Апостолов връчи дипломите на отличниците и ги награди с плакети на университета за показаните високи резултати през годините.
С успех 5.69 от семестриалните изпити и 6.00 от държавните изпити се дипломира Антонио Василев, завършващ специалност „Физическо възпитание и спорт“. Той отправи приветствено слово от името на абсолвентите, като благодари на ректорското ръководство, на преподавателите от Факултета по педагогика и на семейството си за непрекъснатата подкрепа. Сред отличените с плакет на университета са и Кристина Иванова, Елеонора Михова и Рада Николова.
Думи на благодарност от името на защитилите образователна и научна степен „доктор“ във Факултета по педагогика отправи Вяра Цветанова – доктор по „Теория на възпитанието и дидактика“ (Интеркултурно образование).
„Благодарни сме Ви за добрата екипна работа и подкрепата, които ни оказахте през изминалите години. Затова, че вървяхте с нас в трудното поле на изследователя. Насочвахте ни по пътя на познанието. Помогнахте ни да разширим своя светоглед, да погледнем на науката от друг ъгъл – този на изследователя. Пътят към успеха е труден, но всички Вие позволихте да се учим от Вашите компетенции, умения и професионализъм“, каза д-р Вяра Цветанова.
Официални гости на тържествената церемония бяха Любка Димитрова – зам.-кмет на Община Радомир, Ивайло Златанов – началник на Регионалното управление на образованието в Благоевград, Радостина Новакова – началник на Регионалното управление на образованието в Кюстендил, Симона Митова – началник на отдел „Образование“ в Община Благоевград, Катя Иванова – старши експерт по информационното осигуряване към РУО – Благоевград, д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, Магдалена Рахова – секретар на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, директори на детски градини и училища.

 

Материалът Звездата на ФК Спортика Вени Сърбинска, 237 бакалаври и 270 магистри получиха дипломи от Факултета по педагогика е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Карат Абрамович да доказва парите си, за да взема нова виза за Великобритания

https://offnews.bg//sviat/karat-abramovich-da-dokazva-parite-si-za-da-vzema-nova-viza-za-veliko-681147.html

Руският олигарх Роман Абрамович ще трябва да доказва произхода на състоянието си, за да получи нова виза за Великобритания, пише "Гаридиън".

Заявлението за инвеститорска виза на собственика на футболния клуб "Челси" все още не е одобрено, а причина за забавянето са рестриктивните мерки и санкции срещу Русия, които започнаха през 2015 година. 

Дипломатическите отношения се изостриха още повече с отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал на британска територия.

Британското законодателство предоставя виза на инвеститори, които са вложили повече от 2 млн. паунда в страната. Тя важи за 40 месеца.

На фона на искането за доказване на произхода на парите и отказа за виза на Абрамович, от Кремъл изразиха мнение, че поведението на властите на Острова е "нечестно" и "неприятелско".

Москва получи отговор на това - говорителят на Тереза Мей заяви, че "аргументът на Великобритания не е с руския народ, а руското правителство".

След новите реформи и рестрикции на Острова за получаване на виза, заявленията за това са намалели с 84%.

„ЕВРОФУТБОЛ“: Женският тим на Лион отново ще спечели Шампионската лига

http://www.cross.bg/leva-macha-evrofytbol-1575316.html

/КРОСС/Лион за трета поредна година ще спечели Шампионската лига за жени след финала срещу отбора на Волфсбург в четвъртък, показват коефициентите на „Еврофутбол". Те са съответно 1.69 за франзуцойките срещу 3.44 за германките. Вижте всички предложения на букмейкърската къща за предстоящия атрактивен двубой тук. Ето още интересни мачове от „Еврофутбол" в идните дни: Ерцебирге Ауе - Карлсруе тук                                   Сингъл, Live, ТОП „1"- 2.24 „Х"- 2.70 „2"- 3.32 Динамо Загреб - Хайдук Сплит тук                            Сингъл, Live, ТОП „1"- 1.58 „Х"- 2.99 „2"- 4.08 АК Аячо - Тулуза тук                                                 Сингъл, Live, ТОП „1"- 2.55 „Х"- 2

Испанец иска още в Левски, "сините" изпускат Панайотов и Прохазка

https://offnews.bg//futbol/ispanetc-iska-oshte-v-levski-sinite-izpuskat-panajotov-i-prohazka-681146.html

Испанският полузащитник Жорди Гомес иска да остане в Левски и да изпълни договора си с клуба до следващото лято.

Гомес, който след два дни ще навърши 33 години, имаше намерение да разтрогне по взаимно съгласие след края на настоящия сезон. Той беше взел това решение след загубения финал на турнира за Купата на България на 9 май от Славия, в който изпусна дузпа в редовното време, а това коства трофея на "сините".

По-малко от две седмици по-късно, обаче, испанецът е променил решението си и желанието му сега е да остане на "Герена" и през следващата година, информира БТА, цитирана от Спортал.

Гомес е сред най-скъпоплатените играчи на Левски с нетно възнаграждение от 15 хиляди евро на месец, но с представянето си през сезона не убеди, че може да бъде ключова фигура в отбора. Той имаше моментни проблясъци, вкара 5 гола в 38 срещи, но като цяло разочарова и не оправда очакванията.

В същото време двамата полузащитници с изтичащи договори - Васил Панайотов и Роман Прохазка все още не са се разбрали с клуба. Панайотов очаква конкретно предложение, след като от ръководството на "сините" са изявили готовност да му предложат нов 1-годишен договор, но на този етап не са направили официална оферта. Интерес към него има от няколко клуба от Норвегия, Хърватия, Кипър и Италия.

Прохазка пък по всяка вероятност ще си тръгне като свободен агент и ще продължи кариерата си във Виктория Пилзен. Агентът на словака е в Чехия за последни преговори с шампиона на страната и се очаква развитие в следващите дни.

Интерес към Прохазка има и от Лех Познан.

Евгени Георгиев е номинацията на съдиите за шеф Софийския градски съд

http://www.transmedia.bg/2018/05/22/%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8/

Евгени Георгиев е номинацията на съдиите от Софийския градски съд (СГС) пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за предстоящия избор за председател на съда.

В проведеното общо събрание участвали 64 съдии, като от тях 53 са подкрепили Георгиев, а 11 са били против. В най-големия окръжен съд в България има общо 121 съдии с право на глас, като от тях 12 са били в отпуск, т.е. в общото събрание са участвали повече от половината магистрати от СГС.

Това е втори опит на Евгени Георгиев да оглави градския съд, но този път той има и подкрепата на колегите си. През март 29018 г.при гласуването в съдийската колегия той получи пет при необходими осем гласа. Тогава неговият опонент – бившият председател на СГС Светлин Михайлов, получи два гласа и изборът се провали. СГС е без постоянно ръководство от есента на 2017 г., след като тогавашният председател Калоян Топалов, избран едва две години по-рано, изненадващо подаде оставка, припомня „Капитал“.

Крайният срок за номинации в настоящата процедура за нов председател на СГС е 7 юни.

Ерменков се разкая за отровната вода в София, Нинова призна, че така не се прави

https://www.actualno.com/politics/ermenkov-se-razkaja-za-otrovnata-voda-v-sofija-ninova-prizna-che-taka-ne-se-pravi-news_675871.html

Няма да се крия зад имунитет, ако прокуратурата реши да предприеме действия. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Таско Ерменков, който се извини на софиянци за публикуваната от него в социалните мрежи информация, че водата в столицата е отровна, предаде БГНЕС. Ерменков коментира, че поводът да направи тази публикация е била получена от него информация за съмнения в качеството на водата в София. "Писах на страницата и профила си призив за намеса на компетентните органи. Е

Китай изпревари Русия по инвестиции в Сърбия

http://www.moreto.net/novini.php?n=374640

Сърбия осъществява икономически проекти с Китай на обща стойност около 3 милиарда евро. Това съобщи Икономическият институт на балканската държава. До момента Пекин е инвестирал около 600 милиона евро. Инвестициите на Поднебесната в Сърбия нарастват средно с между 160 и 200 милиона евро годишно.

Tри българки ще играят в квалификациите на "Ролан Гарос"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/22/3183100_tri_bulgarki_shte_uchastvat_v_kvalifikaciite_na_rolan/?ref=rss


Три български тенисистки ще играят в квалификациите на "Ролан Гарос". Бившата четвъртфиналистка в турнира Сесил Каратанчева започва участието си днес, а Виктория Томова и Елица Костова ще изиграят двубоите си от първия кръг на пресявките в сряда.<br /><br />Каратанчева ще се изправи срещу тунизийката Онс Джабеур. Мачът започва около 16.30 чaса и ще бъде първи помежду им. 28-годишната българка, която заема 193-ото място в света, преследва четвърто участие в основната схема...

Преброяване на живота на Земята: Хората съставляват незначителна част

//dariknews.bg/novini/sviat/prebroiavane-na-zhivota-na-zemiata-horata-systavliavat-neznachitelna-chast-2098699

Учени се заеха със задачата да претеглят живота на Земята и установиха, че милиардите хора на планетата съставляват незначителна част от биомасата ѝ на фона на всички дървета, дъждовни червеи и дори вируси.
 
Липсата на солидна тежест обаче не пречи на човешки

Швеция подготвя жителите си за криза или война (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/shveciia-podgotvia-zhitelite-si-za-kriza-ili-vojna-snimki-2098704

Швеция започва разпространението на брошури със съвети за подготовка в случай на война.

В тях се обяснява какво означават различните сигнали и аларми, как шведите могат да допринесат за "общата отбрана" на страната, както и как могат

МОН опроверга да има грешка в задача от матурата по български език

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mon-oproverga-da-ima-greshka-v-zadacha-ot-maturata-po-bylgarski-ezik-2098707

От Министерството на образованието и науката категорично опровергаха твърдения, че има допусната грешка в седмия въпрос в държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се проведе вчера.
 
Ето въпроса и възможните отговори:

Арестуваха началника на КАТ-Благоевград (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/arestuvaha-nachalnika-na-kat-blagoevgrad-snimki-2098679

Арестуваха началника на КАТ-Благоевград. Данаил Стоицов бе изведенс белезници след четиричасова акция на ДАНС, Вътрешна сигурност и прокуратурата. Акцията е заради сигнал за злоупотреби при регистрирането н

Ева Майдел: 65% от първокласниците ще работят несъществуващи все още професии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875723

Ева Майдел: 65% от първокласниците ще работят несъществуващи все още професии „Обликът на работния пазар ще се промени драстично. През 2020 г. над 30% от основните умения за успех, които работодателите ще търсят ще са свързани със социалните умения, например, работа в екип, критично мислене, адаптивност, креативност и ефективна комуникация.“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на откриването на

Апартаментът може да е куб

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6875721

Апартаментът може да е кубТова са истински жилища, които отдавна са се превърнали в туристическа атракция. Намират се в Ротердам и са проектирани от холандския архитект Пиет Блом (1934 - 1999). Комплексът е завършен през 1984 година и се състои от 38 кубични домове, всеки от които представлява абстрактно дърво, а всички заедно - абстрактна гора.

Удължиха срока на Сметната палата за одит на допълнителните разходи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875712

Удължиха срока на Сметната палата за одит на допълнителните разходиПарламентът удължи срока, в който Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите, одобрени с постановления на Министерския съвет. С проекта срокът за внасяне на окончателния доклад в Народното събрание се удължи от 30 юни 2019 г. до 31 август 2018 г. Самата проверка трябва да приключи до 31 юли,

Махмуд Абас все още остава в болница

https://www.actualno.com/asia/mahmud-abas-vse-oshte-ostava-v-bolnica-news_675869.html

Палестинският президент Махмуд Абас остава трети ден в болница, където го лекуват с антибиотици от пневмония. Според говорител на медицинското заведение засега не е решено кога той ще бъде изписан, предаде БГНЕС. "Чувства се добре, но все още има нужда от грижи", каза пред АФП говорителя на арабската болница Истишари, намираща се близо до град Рамала в окупирания Западен бряг на река Йордан. "Засега няма новини за определен срок, след който Абас ще бъде изписан". Вчера (22

Вижте в кои части на столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6875717

Вижте в кои части на столицата спират водата утре"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщиха от дружеството. Във връзка с извършване на строително-монтажни работи на ул. "Петър Протич", в кв. "Полигона", община "Младост"се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 18.00 ч. на живеещите в района на ул. "Петър Протич", ул. "Проф.

Откриха наркотици в пазарджишки шофьор при полицейска проверка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875710

Откриха наркотици в пазарджишки шофьор при полицейска проверкаБързо производство е образувано и срещу 25-годишен пазарджиклия за притежание на наркотици. В четвъртък, на ул. "Карловска" в село Труд, мъжът бил спрян за полицейска проверка с управлявания лек автомобил "Фолксваген". При последвалите процесуални и следствени действия служители на районното управление открили в колата над 36 грама амфетамин и

Няма мърдане: Свидетели разпознаха ЮЗУ студента Йоан Матев от видеото на МВР

http://regiona.bg/%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%bc%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%8e%d0%b7/

В ход е поредното дело срещу обвинения за убийството в Борисовата градина от юни 2015 г. Йоан Матев. На днешното съдебно заседание отново бяха разпитани свидетели. От призованите, трима не се явиха в съдебната зала.
Свидетелят Георги Мирчев заяви пред съда, че е разбрал за убийството от приятели, тъй като по това време е бил на тренировка, пише нюз бг. Той се познава както с Йоан Матев, така и брат му Марсел. Когато се видял с Йоан за последен път, той бил висок и слаб за възрастта си. Мирчев заяви и че не е видял двамата братя на тренировка в деня на убийството.

По думите му през 2015 г. Йоан е бил доста по-спокоен и слаб човек от брат си, винаги е ходил късо подстриган и със сини спортни маратонки Nike, както и брат му Масел.
Мирчев добави, че от видеоклиповете в интернет е видял човек, който прилича на Йоан Матев да тича в посока телевизионната кула.
„Разпознах го най-вече по облеклото, физическата му структура, леко скованите движения на ръцете и изпъкнатата стойка на тялото му, което е характерно за него. Относно сините маратонки, които се виждат на записа, мога да кажа, че Йоан е носил подобни, както и брат му Марсел“, отсече Марчев.
Той посочи, че след направения разпит в СДВР не е бил викан да разпознава Йоан Матев с други лица, които да имат еднакви по вид белези с тези на подсъдимия.

Вторият призован свидетел по делото – София Странджева, заяви пред съда, че не се познава лично с Йоан Матев, а само го е виждала няколко пъти в тоалетната на училището.
„В деня на убийството, след като качиха видеото в интернет, бягащият човек ми се видя като Йоан Матев, но не бях напълно сигурна дали това е той и затова не дадох показанията си в полицията веднага“, каза тя. През 2015 г. Йоан е бил сравнително по-слаб физически, отколкото сега.

Йоан Матев се сдоби с обвинение за убийството в „Борисовата градина“
Матев може да получи от 5 до 12 години затвор

След като преди три месеца първото заседание по делото бе отложено заради нередовно призован адвокат – защитника на Йоан Матев. В края на февруари мина и фазата на разпоредителното заседание и делото бе насрочено за месец май.
Тогава защитата на Йоан Матев поиска процесът да се води при закрити врата, но съдът отбеляза, че публичността е една от гаранциите за справедливост и отказа да затвори вратите.

Припомняме, Марсел Матев, брат на подсъдимия Йоан Матев се възползва от правото си да не свидетелства по делото на предишното съдебно заседание на 18 май, в петък.
Тогава и съдът постанови, че подсъдимият може излезе за три дни от ареста, в периода от 23 до 25 май, заради туморно образувание на левия крак.
Припомняме, Йоан Матев беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г.

Убийството на Георги беше извършено посред бял ден в парка, точно срещу бариерите на двора на Българското национално радио (БНР).
Дни след това на сайта на МВР беше публикуван видеоматериал, показващ как младеж бяга от района на престъплението. Полицията апелира към гражданите за съдействие за изясняване на самоличността на бягащия, който е и предполагаем извършител на убийството.
Йоан Матев беше задържан от полицията едва в началото на 2017 година – близо година и половина след престъплението. Според информацията, дадена от полицията, след престъплението Йоан Матев е променил изцяло външността си, включително е започнал и да тренира, за да натрупа мускулна маса.

 

Материалът Няма мърдане: Свидетели разпознаха ЮЗУ студента Йоан Матев от видеото на МВР е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бойко Борисов имал 10 неплатени акта на КАТ

http://www.cross.bg/sistemata-borisov-neplateni-1575311.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов се оказа с 10 неплатени акта на КАТ. Това е станало ясно на оперативно заседание на Министерския съвет, на което вътрешният министър Валентин Радев е представил справка колко държавни служители и кои ведомства дължат пари за пътни глоби, съобщи "24 часа". Справката е представена, след като през април Борисов поиска да научи от министрите си имената на всички държавни служители, които имат неплатени глоби заради пътни нарушения. Тогава обаче от министерствата отговорили, че такива няма. В справката, представена на оперативното заседание на правителството, фигурирали отдавна закрити министерства като това на бедствията и авариите, което не съществува от 2009 г., и Министерството на инвестиционното проектиране, което бе закрито през 2014 г.Оказало се, че актовете на Борисов и тези на ведомствата се дължат на грешки в системите на КАТ.На името на премиера, който от години не шофира собствен автомобил, били записани актове на служебни коли на Министерския съвет. Те обаче са регистрирани на името на Министерския съвет, а не на това на премиера. Вбесен от големия брой неплатени глоби, Борисов поискал веднага отговори защо се е случило това. Главните секретари на министерствата обаче представили платежни, че са платили в срок всички глоби. Тогава станало ясно, че системата на КАТ с години не отчита платените по банков път актове.Грешката в системата не отчитала както преводите от фирми или държавни ведомства, така и от граждани

Наоми Кембъл стана на 48 години

https://offnews.bg//zvezdi/naomi-kembal-stana-na-48-godini-681135.html

Наоми Кембъл отпразнува 48-ия си рожден ден. Модната икона заяви, че числата не я притесняват и не се страхува от остаряването.

Едва 7-годишна, Наоми участва в клипа към песента "Is This Love" на Боб Марли, а на 15 г. влиза в модната индустрия.

Тя е една от шестте манекенки, обявени за „супермодел”, а през 1991 година списание People я обявява за една от 5-те най-красиви жени в целия свят.

Черната пантера, както е известна в модните среди, е вторият чернокож модел, който се появява на корицата на британското издание Vogue.

Кембъл беше поздравена за рождения си ден от големите модни компании и списания.

Полицаи откриха почти 5 г амфетамин у мъж от Петрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875697

Полицаи откриха почти 5 г амфетамин у мъж от ПетричКъм 11 часа вчера, района на ул."Цар Борис III" в Петрич, полицейски служители от районното управление в града извършили проверка на В.К. /35г./ от Петрич. У него служителите на реда намерили около 4,77 грама бяло, прахообразно вещество, реагирало на амфетамин. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. За случая е уведомена РП-Петрич.

Таско Ерменков ще се извини на софиянци

http://nakratko.bg/category/58/159903/


Таско Ерменков ще поднесе извинение от трибуната на Народното събрание заради публикацията си в социалната мрежа за проблеми с водата в София.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване