53% от българите убедени: Не ми трябват книги, за да живея добре

http://budnavarna.bg/34538-53-ot-balgarite-ubedeni-ne-mi-tryabvat-knigi-za-da-zhiveya-dobre/

53% от българите са убедени, че не е необходимо да четат много книги, за да живеят добре. Това показват данните от социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“ в навечерието на празника на славянската писменост 24 май.

Според други 35% обаче четенето на литература е шанс за по-добър живот., а цели 12% не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса.

Проучването показва, че почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише „Магазинът се премести“, но останалите или мислят, че е „магазина“ (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%).

Организаторите на допитването отчитат, че все пак младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дадоха верен отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%.

В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование също, напълно логично, отговарят и по-правилно, отчитат социолозите.

Колкото до другата традиция по това време на годината – абитуриентските балове, повечето пълнолетни българи отбелязват, че не харесват начина, по който те се провеждат напоследък. Цели 56% от анкетираните се изказват негативно, а едва 27% – позитивно.

Все пак, сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете.

При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% обаче е неодобрението в групата 56+.

Материалът 53% от българите убедени: Не ми трябват книги, за да живея добре е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Близо една трета от българите нямат достъп до канализация

http://clubz.bg/68160-blizo_edna_treta_ot_bylgarite_nqmat_dostyp_do_kanalizaciq

Около 30% от населението в България няма достъп до канализация, малко под 1% - до водоснабдяване, а има цели градове, чиито водопроводи са на повече от 60 години. Данните съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва днес във форума "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура".

Нанков обяви, че тази година започва изпълнението на проекти за 1.6 млрд. лева по нов механизъм с финансиране от ОПОС и бенефициенти - ВиК дружествата. Разликата с предишния програмен период е, че при него бенефициенти са били общините, които са и кандидатствали, а сега ще бъдат ВиК операторите. ВиК фирмите в България са общинска собственост, единствено "Софийска вода" е дадена на концесия.

Регионалният министър отбеляза, че проблем е все по-голямата концентрация в световен мащаб на население в големите градове, което в България води до обезлюдяване и затруднява предоставянето на ВиК услуги. Проблемът идва оттам, че намаляващият брой хора, които ползват услугите, ще затрудни фирмата да изплаща направената в подобряването на мрежата инвестиция. 

"Намалява инфраструктурата и съответно ресурсът за експлоатацията ѝ. Готвим промени в Закона за водите. Готвим изцяло нов Закон за ВиК, който е готов впрочем и до края на юни ще бъде пуснат за обществено обсъждане. Дори ВиК операторите си купуват водата, плащат такса водоизползване на колегите от МОСВ, които са принципали на тази държавна собственост "вода". Това нещо струва пари за изграждането", каза още Нанков.

След като приключат проектите, канализацията "ще покрие почти всички изисквания на европейските регламенти за свързаност на населени места". По думите на Нанков, услугата пречистване на отпадни води е скъпо удоволствие.

"Голяма част от повишаването на цената на водата се дължат именно на тази услуга, която в някои райони на България все още не беше налична, както в Ямбол например".

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отбеляза, че ВиК секторът е с най-голяма финансова подкрепа от страна на оперативна програма "Околна среда". До момента са подписани 24 договора за близо 1 милиард лева, 17 от тях са свързани с изграждането на инфраструктура за общо 836 млн. лева.

Към момента са готови пречиствателните станции в Шумен, Раднево и Банско. В процес на подготовка са други 14 проекта за обща стойност 561 млн. лева. За регионални инвестиционни проучвания МОСВ ще задели 1.350 милиарда лева.

За сравнение Димов посочи, че в миналия програмен период са изградени 50 пречиствателни станции и повече от 2600 км тръбопроводи, което "подобрява инфраструктурата, качеството на живот и здравословната среда".

В момента стартира пилотен проект - през февруари т.г. за Смолян, което е първото ВиК от новата програма и очаквам още 14, които да бъдат направени, заедно с 40-те, които текат в момента“, допълни той.

Вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че водата е "ресурсът на бъдещето".

Достъпът до качествени храни след няколко години ще бъде по-важен от достъпа до петрол. Все още имаме населени места, които нямат постоянен достъп до течаща вода. Още 30% от населението нямат достъп до канализация. Трябва да бъдем обезателно и умни, и прецизни, и мобилизирани. За ВиК инвестициите се сещаме, когато няма вода. Ако за пътища се сещаме всеки ден, за проблемите с ВиК сектора се сещаме, когато нямаме вода, каза Томислав Дончев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова напомнии, че "липсващата инфраструктура в много населени места и квартали на София е най-големият проблем". Според столичния кмет трудностите са големи - и заради финансовия ресурс, и заради отчуждителните процедури.

Фандъкова отчете, че за периода 2009-2017 г. на територията на Столична община са били изградени и реконструирани близо 200 км ВиК мрежа с инвестиции от над 470 млн. лева от различни източници.

През 2018 г. успяхме да защитим няколко проекта по ПУДООС за 800 млн. лв. Продължаваме изграждане на канализация в местност "Кръстова вада-запад" и в местност "Сливница" в "Люлин" и продължаваме със следващия етап на изграждане на канализация в кв. Горна Баня, каза още Фандъкова.

70% от новите индустриални площи в София са наети още в строеж

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/70-ot-novite-industrialni-ploshti-v-sofiia-sa-naeti-oshte-v-stroej-261531/

Общият обем на усвоените индустриални площи в столицата достига 39 400 кв. м през първото тримесечие

Ердоган: Ядрените сили заплашват света

https://www.investor.bg/drugi/338/a/erdogan-iadrenite-sili-zaplashvat-sveta-261534/

По думите му държави, които представят „атомни електроцентрали като заплаха“ не могат да се ползват с доверие в международната общност

Раздадоха „зелени награди“ за празника на „Владиславово“

http://budnavarna.bg/34535-razdadoha-zeleni-nagradi-za-praznika-na-vladislavovo/

С празнично шествие и концерт в читалище „Петко Р. Славейков“ район „Владислав Варненчик“ отбеляза своя празник навръх Деня на Св. Св. Константин и Елена.  „Радвам се, че и тази година заедно споделяме празника“, обърна се към хората в читалището кметът на Община Варна Иван Портних. Той припомни, че инвестициите в района са важен приоритет за общината и се реализират ежегодно.

„Ремонтирахме всички основни пътни артерии, обновихме парка, построихме нова ясла, а ОДЗ 11 бе ремонтирано и разширено.  Продължаваме все така активно да работим заедно с районния кмет Николай Костадинов. Част от образователната инфраструктура, включена в инвестиционната програма на Община Варна, се реализира тук – ремонтираме Първо ОУ,  предстоят  ремонти на СУ „П.К. Яворов“ и на детска градина „Първи юни“.  Готов е проектът за нов модерен многофункционален спортен комплекс, който ще предлага възможност за футбол, волейбол, баскетбол, ще има скейтпарк, алея за ролери и бягане,  тенис корт. На финала е и проектът за обновяването на IV микрорайон, както и проектът за Кайсиева градина.  На територията на района е и пробивът на бул. „Сливница“,  който предстои да бъде реализиран и който ще осигурява бърза връзка с автомагистралата“, каза кметът Иван Портних. Той благодари на хората за добрия диалог и сътрудничество.

Тържеството продължи с музикална програма и връчване на награди на победителите в конкурса за най-красиво озеленено междублоково пространство – „Пъстро и създадено с любов“.  Най-голяма подкрепа във фейсбук получиха обитателите на бл. 204, вх. 3; бл. 32, вх. 2 и бл. 404, вх. 14. Наградите на кмета на район „Вл. Варненчик“ бяха в 5 категории. Най-добро декоративно оформление спечели  бл. 230, вх. 4;  Най-добро художествено изпълнение:  Бл. 36, вх. 1; Най-добро индивидуално изпълнение: Бл. 7, вх. 13; Най-професионално изпълнение:  Бл. 408, вх. 18; Най–зелено, голямо и целогодишно поддържано предблоково пространство – Бл. 302, вх. 10 и 11.

Сред гостите на събитието бяха Даниела Панайотова, зам.-кмет на район Аспарухово и др.

Материалът Раздадоха „зелени награди“ за празника на „Владиславово“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

КИБИ "Спартак"-Сандански с куп медали от Национален турнир

http://www.struma.com/bulgariya/kibi-spartak-sandanski-s-kup-medali-ot-nacionalen-turnir_134598/

На 19.05.2018 г. (събота) във волейболна зала „В. Симов” на ЦСКА се проведе 14-ти Национален Турнир по карате за деца от 4 до 7 години „Светлина”, гр. София. В турнира участваха 120 състезатели от 12 клуба на Българска Федерация Шотокан Карате – До.

Клуб за Източни Бойни Изкуства Спартак, гр. Сандански се представи с 10 състезатели. Най-малките надежди на санданския клуб сътвориха рекорд и за първи път тази година всички състезатели се завърнаха с медали...

Продължава

КИБИ "Спартак"-Сандански с куп медали от Национален турнир

http://www.struma.com/sport/kibi-spartak-sandanski-s-kup-medali-ot-nacionalen-turnir_134598/

На 19.05.2018 г. (събота) във волейболна зала „В. Симов” на ЦСКА се проведе 14-ти Национален Турнир по карате за деца от 4 до 7 години „Светлина”, гр. София. В турнира участваха 120 състезатели от 12 клуба на Българска Федерация Шотокан Карате – До.

Клуб за Източни Бойни Изкуства Спартак, гр. Сандански се представи с 10 състезатели. Най-малките надежди на санданския клуб сътвориха рекорд и за първи път тази година всички състезатели се завърнаха с медали...

Продължава

Няма установено замърсяване на река Слатинска сочи експресен анализ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875150

Няма установено замърсяване на река Слатинска сочи експресен анализEкспертите на РИОСВ – София извършиха незабавна проверка след сигнал за оцветени в синьо води на река Слатинска. Направен е обход по поречието на реката след посочения в сигнала замърсен участък, съобщиха от РИОСВ.  Към момента на проверката не е установено оцветяване и отлагания, както и нерегламентирано изпускане на води от промишлени източници.

От 11,30 часа днес: Mtel стана А1, вижте новото лого

http://budnavarna.bg/34532-ot-11-30-chasa-dnes-mtel-stana-a1-vizhte-novoto-logo/

След 17 години на пазара мобилният оператор „Мтел“ се преименува на А1. С новото име идва и ново лого. Ребрандингът беше анонсиран с промяна в сайта на телекома, заместен изцяло от страница с надпис „Началото на нещо ново…“ и таймер, отброяващ времето до 11:30 часа днес. За целта са използвани корпоративни шрифтове на „Телеком Австрия“ – собственик на „Мтел“ от 2005 г.

В 11:30 някои потребители забелязаха, че устройствата им вече съобщават, че са свързани именно с А1, но пък новият сайт не „изгря“ на мястото на mtel.bg, а надписът остана още 20-ина минути – без таймер. Доколко това е поличба за предстоящия тежък ребрандинг, тепърва ще видим.

Промяната на името няма да доведе до административни промени за клиентите, няма да има и промени по отношение на телефонните номера и SIM картите в мрежата на телекома.

Материалът От 11,30 часа днес: Mtel стана А1, вижте новото лого е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В Struma.com! Много болен, ама наистина! Дясната ръка на покойния благоевградски лихвар В. Шалявски, Г. Разсолков, се гърчи от болки пред съдебна зала!

http://www.struma.com/krimi/v-struma-com-mnogo-bolen-ama-naistina-dyasnata-ruka-na-pokoiniya_134597/

Отлагат делото за помагачество при упражняване на незаконна банкова дейност

За пореден път в съдебна зала, днес по дело за помагачество при изпълнение на незаконна банкова дейност, в съучастие с покойния вече лихвар №1в Благоевград Венци Шалявски, се яви Георги Разсолков. Разсолков, който бе шофьор на Шалявски и негов пръв авер обаче е много болен, видя Struma.com.

Видимо отслабнал, той се гърчеше от болки пред зала, държеше се за сърцето и адвокатът му, г-жа Савова бе категорична, че той е неадекватен и ще поиска от съда делото да бъде отложено На...

Продължава

Хеликоптерите-таксита на Юбър завладяват Азия

https://dnes.dir.bg/spektar/helikopterite-taksita-na-yubar-zavladyavat-aziya

В Бангалор, град с над 12 милиона жители в югоизточната част на Индия, Агостино Фернандес прелита по този начин над града

Тръмп подписа по-строги санкции срещу Венецуела

http://www.moreto.net/novini.php?n=374628

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за въвеждане на по-строги санкции срещу Венецуела, предаде Дойче веле. Американските власти посочват, че на президентските в страната президентски избори, които бяха спечелени от Николас Мадуро, е имало мащабни нарушения.

Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел в Кандахар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875133

Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел в КандахарНяма пострадали български военнослужещи на базата на международната коалиция на летище Кандахар, Афганистан, която е била подложена на ракетен обстрел на 21 май в 23.36 часа местно време /22.06 часа българско време/. Това информираха от Министерството на

Таско Ерменков за водата в София: Най-искрено моля да бъда извинен

http://clubz.bg/68159-tasko_ermenkov_za_vodata_v_sofiq_naj_iskreno_molq_da_byda_izvinen

Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви от парламентарната трибуна, че не е разпространявал информация за това, че водата в София е отровена, а е отправил призив към институциите да си свършат работата. Повод за изказването на Ерменков бе написаното от него във фейсбук през уикенда.

"Не съм целял създаването на паника. Винаги съм се придържал към убеждението си, че хората имат право да бъдат информирани", заяви Ерменков.

Той каза, че е получил запитвания от няколко човека, които го питали дали разпространяващата се информация за водата в София е вярна. Същевременно Ерменков потърсил, но не не намерил информация от компетентните органи.

"Най-искрено моля да бъда извинен", каза Ерменков.

С тези думи той се обърна към гражданите, на които е причинил притеснения. И заяви, че няма да се крие зад депутатския си имунитет, ако прокуратурата му го поиска, за да го разследва.

Преди това думата взе Тома Биков (ГЕРБ). Той заяви, че написаното от Ерменков, който е народен представител, е превърнало една фалшива новина в провокация.

"Когато една лъжлива информация се разпространява от лъжливи медии - това би могло да е нарече фашлшива новина. Но когато народен представител спекулира - това граничи с нарушаване на националната сигурност. Когато подриваш доверието в институциите на базово ниво, когато става въпрос за живота и здравето на хората, ти саботираш основите на държавността", заяви Биков.

И посочи, че в момента водата в София е на 6-то място по качество в цяла Европа. Биков отново призова БСП да поиска оставката на Ерменков, за да се разграничи партията от неговите действия.

"Депутати от ГЕРБ доста често подават оставка за много по-малки провинения. При нас всеки носи лична, персонална отговорност", каза още Биков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че Ерменков няма да бъде изключен от парламентарната група или да му се иска оставката като народен представител. Тя обаче призна, че той е представил информацията по неправилен начин.

"Така не се прави. Начинът, по който Таско Ерменков е представил информацията за нас е неправилен. Това не е основание, разбира се, той да бъде изключен от групата или да напуска парламента, но е достатъчно основание да поднесе извинение на софиянци, които са се почувствали засегнати или заплашени по някакъв начин", коментира Нинова.

Президентът има куража да каже някои неща в Русия, смята журналистът Валери Тодоров

https://frognews.bg/novini/prezidentat-ima-kuraja-kaje-niakoi-neshta-rusiia-smiata-jurnalistat-valeri-todorov.html

Според журналиста Валери Тодоров посещението на президента Румен Радев в Русия е знаково, защото възстановява диалога. „Президентът има куража да каже някои неща, които по-голямата част от българите си мислят”, отбеляза той.

Вижте коя е новата "Мис САЩ" (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6875126

Вижте коя е новата "Мис САЩ" (Видео, снимки)Сара Роуз Съмърс, 23-годишната представителка на щата Небраска, е новата "Мис САЩ", предаде Асошиейтед прес. Шестдесет и седмото издание на конкурса беше организирано в Шривпорт, щата Луизиана. Водещи на шоуто бяха Ник и Ванеса Лачи. Съмърс победи 50 съпернички от останалите американски щати и федералния окръг Колумбия, предава БТА.

Израелци, германци и румънци пълнят варненските хотели през март

http://www.moreto.net/novini.php?n=374570

През март 2018 г. най-много нощувки в област Варна са реализирали гостите от Израел - 5.3 хил., от Германия - 4.0 хил., от Румъния - 1.6 хил. и от Обединеното кралство - 1.3 хил. нощувки. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Териториално статистическо бюро-Североизток.

Петролът поскъпва заради риска от нови санкции срещу Венецуела*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poskypva-zaradi-riska-ot-novi-sankcii-sreshtu-venecuela-261532/

Социалистическият президент на Венецуела Николас Мадуро се сблъска с широко международно осъждане в понеделник, след преизбирането му за нов мандат през уикенда

Западни медии: Двете водещи партии в Италия избраха за премиер технократ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875130

Западни медии: Двете водещи партии в Италия избраха за премиер технократДжузепе Конте, преподавател по частно право във Флорентинския университет, напълно неизвестен за повечето италианци и за голяма част от академичните среди, ще има мисията да изпълни 38-те точки от правителственото споразумение, сключено от двете антисистемни политически сили в Италия, пише испанският в. "Паис", цитиран от БТА.

Чуждестранни медии пристигат в Северна Корея за демонтирането на ядрения полигон

http://www.cross.bg/medii-demontiraneto-poligon-1575292.html

/КРОСС/ Чуждестранни журналисти пристигнаха в Северна Корея, за да отразят демонтирането на изпитателния ядрен полигон на страната, което предстои по-късно тази седмица, предаде Асошиейтед прес. Южнокорейски медии, които по план трябваше да се присъединят към колегите си, не бяха допуснати на чартърния полет от Пекин. Пхенян разрешава на малка група медии достъп до полигона, за да даде гласност на обещанието си да спре подземните тестове и изстрелванията на балистични ракети. 

Стопанският факултет на Техническия университет кани бъдещи студенти с 8 специалности

http://econ.bg/Новини/Стопанският-факултет-на-Техническия-университет-кани-бъдещи-студенти-с-8-специалности_l.a_i.761820_at.1.html

Стопанският факултет на Технически университет - София, специализиран в обучение, съчетаващо икономико-управленски дисциплини със засилена подготовка...

Вежди Рашидов: Борисов има една "вина" - толерира свободата на словото

http://clubz.bg/68158-vejdi_rashidov_borisov_ima_edna_vina_tolerira_svobodata_na_slovoto

Министерски съвет Вежди Рашидов 04052016 1

"Бойко Борисов има една "вина" - толерира свободата на словото."

Това обявява Вежди Рашидов, бивш министър на културата в предишното правителство на Борисов и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии, пред в. "24 часа".

Рашидов се впуска в размишления за свободата на словото и за незавидните позициите на България в международните класации. (Последно в индекса на "Репортери без граници" България заемаше 111-а позиция).

Във версията на Рашидов проблемът с медийната свобода в България е добротата на премиера Борисов. Така една "шайка", "секта" от "умни и красиви" се развихрили.

"Неговото добро отношение даде възможност на едни хора да преминат границите, да развихрят слободията и да го нападнат", казва депутатът от ГЕРБ.

Според него "тази група хора деформират медийното пространство, като отнемат правото на свободно слово на всеки, който още носи свободата на думите"

Рашидов разяснява още как "едни и същи хора,  които, за да подронят авторитета на държавата, се появяват в най- важните за страната моменти, касаещи достойнството, авторитета и самочувствието на държавата "

Той даже дава и характеристика на тези хора - те са се превърнали по думите му "в секта", която имала "наглостта" по време на европредседателството да обвинява Борисов.

"Тази група от познати хора се явява в такива моменти и излиза на улицата, за да създаде форма на дестабилизиране и унижение на българската страна. Тези хора във времето се превърнаха заради личните си финансови интереси в “секта”, в група за натиск, особено по време на управление, в което пасиансът не им се подрежда.

Дори имаха наглостта по време на най-високия форум на европредседателството в София да обвинят премиера Борисов, че едва ли не е повод и причина в техните си класации България да е едва ли не на последните места по свобода на словото", казва Рашидов.

И продължава да развива "тезата си":

"Точно тези, които с какви ли не външни финансирания деморализират, деформират медийното пространство именно като отнемат правото на свободно слово на всеки, който все още носи свободата на думите, като все повече слугински изпълняваха поръчките на своите донори и скрити работодатели.

А именно шайката на един розовобузест олигарх с чужди пари и купени съвести проповядваха платен морал, като се обявяваха за “европейци”, умни, красиви и недостижими “журналисти”.

А всички останали достойни журналисти?! А журналистите с безспорни качества и морал, които служат на професията си достойно - те какво? Те какви са? Те не са ли европейци?

Благодарим за такъв тип морал. Най-малкото Прокопиевата агитка може да ни учи на морал." 

Багери сриват къщи и магазини в Столипиново (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6875121

Багери сриват къщи и магазини в Столипиново (Снимки)"Няма реакция, те вече свикнаха", каза кметът на район "Източен" Багери и камиони на ул."Крайна" в пловдивския квартал Столипиново предприеха масирана акция по събаряне на незаконни постройки. Първа падна масивна едноетажна къща, в която освен жилищна част, има заведения за скара-бира и интернет зала.

Небезизвестният Нено Димитров от благоевградското с. Селище е преобърналият се с камиона си край кв. Изгрев

http://www.struma.com/obshtestvo/nebezizvestniyat-neno-dimitrov-ot-blagoevgradskoto-s-selishte-e-preoburnaliyat-se_134596/

55-годишният Нено Димитров от с. Селище е преобърналият се с камиона си тази сутрин край благоевградския квартал Изгрев. Димитров е собственик на фирма "Аспра" и от дълги години се занимава с транспортна дейност.

Припомняме, че около 08:50 часа тази сутрин е получен сигнал за това, че в местността „Чуката“, землище на кв. Изгрев, при изсипване на земна маса, товарен автомобил „Волво“ се е обърнал на една страна. В резултат на инцидента пострада леко...

Продължава

Отново спрягат сърбин за треньор на ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/otnovo-spriagat-sarbin-za-trenior-na-tcska-681104.html

Ненад Лалатович е един от вариантите за нов треньор на ЦСКА. Специалистът е бил препоръчан на ръководството на столичани лично от легендарния Люпко Петрович.

Според "Тема: Спорт", Лалатович е имал среща с шефовете на "Армията" през миналата седмица.

За последно той е водил сръбския Чукарички, но на 16 май е разтрогнал договора си. Интерес към него има и от страна на Раднички. На този етап Лалатович е най-актуалното име, което се спряга за треньор на "червените", а развръзката наближава.

Сърбинът е известен като много емоционален треньор и пълна противоположност на Стамен Белчев като характер, като си служи с доста цветущ език и често е бил порицаван за това в родината си.

Той стартира кариерата си през 2011 година и като треньор има 270 мача. През юли 2014 година поема останалия без евролиценз тим на актуалния шампион на Сърбия - Цървена звезда, но губи титлата с изоставане от 7 точки зад Партизан.

През миналото лято е бил и национален селекционер на Сърбия до 21 години на европейското първенство, но отборът печели само точка в група с Испания, Португалия и Македония.

През 2006 година Ненад е бил предложен на Левски на поста централен защитник, но не е привлечен.

XXIV-ят световен конгрес по ехокардиография и сърдечно-съдова образна диагностика се проведе край Варна

http://varnautre.bg/2018/05/22/81879/xxiv-%d1%8f%d1%82-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%81-%d0%bf%d0%be-%d0%b5%d1%85%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b8%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0

Участваха лекари и преподаватели от УМБАЛ „Св. Марина“ XXIV-ят световен конгрес по ехокардиография и сърдечно-съдова образна диагностика, на който с устни декларации и постерни презентации участваха лекари и преподаватели от УМБАЛ „Св. Марина“ и МУ-Варна, се проведе в периода 17-20.05.2018 г. в КК Албена. Конгресът се организира ежегодно от Международното дружство по сърдечносъдов ултразвук под […]

Двама от всеки трима столичани не са доволни от чистотата в града

https://www.mediapool.bg/dvama-ot-vseki-trima-stolichani-ne-sa-dovolni-ot-chistotata-v-grada-news279378.html

Двама от всеки трима столичани не са доволни от чистотата в София. Това показват данни от анализ на Евростат, посветен на "Зелената седмица в ЕС", която продължава до 25 май. Близо 30% от жителите на София, или почти всеки трети софиянец, е доволен от чистотата на столичния град. От тези 30% обаче - 26 на сто са по-скоро "доволни" и едва 4 на сто - "много доволни", сочат данните от проучването. Други 42 на сто от софиянци са по-скоро "недоволни", а 28 на сто са "много недоволни" от чистотата на столицата, отчита Евростат. По този показател българската столица е на 26-та позиция сред столиците на страните-членки на ЕС, като зад нас са само Братислава и Рим. Анализът отчита равнището на удовлетвореността от чистотата общо на 109 европейски града. Когато се сравняват обаче данните на Евростат с желанието на софиянци сами да си помогнат и да изчистят града си, се отчита значително разминаване между процента на "недоволните" столичани и броя на жителите на София, които доброволно са се включили в пролетното почистване на столицата преди броени дни. По данни на Столичната община само около 13 хиляди софиянци, което е едва около 1 процент от жителите, са се участвали като доброволци в кампанията за пролетното почистване. По време на акцията бяха засадени  5400 дръвчета, събрани над 6200 тона отпадъции  премахнати 66 нерегламентирани сметища. Данните на Евростат и на Столичната община напомнят, че от инициативността и желанието на всеки един от нас зависи в какъв град живеем сега и ще живеем в бъдеще. Най-доволни от чистотата са в Люксембург Най-доволни от чистотата са жителите на Люксембург. Близо 95 на сто от населението в едноименната столица са били удовлетворени от чистотата на своя град, сочат данните на Евростат. Следват Виена (90%), Любляна (88%), Рига (81%), Хелзинки (80%), Вилнюс, Талин и Загреб (по около 75%). Най-малко удовлетворени от чистотата на своя град са жителите на италианската столица Рим - едва 9 на сто, следвани от Братислава (28%), София (30%), Букурещ (37%), Мадрид (38%), Атина (41%), Берлин (45%), Брюксел (47%) и Париж (49%). Освен в европейските столици данните на Евростат отчитат и удовлетвореността от чистотата на други европейски градове. По този показател на челно място са два латвийски града - Вентспилс с 99 на сто и Валмиера с 97 на сто. Друг град с висок процент от удовлетвореност от чистотата са испанският Овиедо с 95 на сто. Информацията за тези данни е базирана на показатели за проучване на възприятията, изготвени от Европейската комисия, отчита Евростат.

Двама от всеки трима столичани не са доволни от чистотата в града

http://www.mediapool.bg/dvama-ot-vseki-trima-stolichani-ne-sa-dovolni-ot-chistotata-v-grada-news279378.html

Двама от всеки трима столичани не са доволни от чистотата в София. Това показват данни от анализ на Евростат, посветен на "Зелената седмица в ЕС", която продължава до 25 май. Близо 30% от жителите на София, или почти всеки трети софиянец, е доволен от чистотата на столичния град. От тези 30% обаче - 26 на сто са по-скоро "доволни" и едва 4 на сто - "много доволни", сочат данните от проучването. Други 42 на сто от софиянци са по-скоро "недоволни", а 28 на сто са "много недоволни" от чистотата на столицата, отчита Евростат. По този показател българската столица е на 26-та позиция сред столиците на страните-членки на ЕС, като зад нас са само Братислава и Рим. Анализът отчита равнището на удовлетвореността от чистотата общо на 109 европейски града. Когато се сравняват обаче данните на Евростат с желанието на софиянци сами да си помогнат и да изчистят града си, се отчита значително разминаване между процента на "недоволните" столичани и броя на жителите на София, които доброволно са се включили в пролетното почистване на столицата преди броени дни. По данни на Столичната община само около 13 хиляди софиянци, което е едва около 1 процент от жителите, са се участвали като доброволци в кампанията за пролетното почистване. По време на акцията бяха засадени  5400 дръвчета, събрани над 6200 тона отпадъции  премахнати 66 нерегламентирани сметища. Данните на Евростат и на Столичната община напомнят, че от инициативността и желанието на всеки един от нас зависи в какъв град живеем сега и ще живеем в бъдеще. Най-доволни от чистотата са в Люксембург Най-доволни от чистотата са жителите на Люксембург. Близо 95 на сто от населението в едноименната столица са били удовлетворени от чистотата на своя град, сочат данните на Евростат. Следват Виена (90%), Любляна (88%), Рига (81%), Хелзинки (80%), Вилнюс, Талин и Загреб (по около 75%). Най-малко удовлетворени от чистотата на своя град са жителите на италианската столица Рим - едва 9 на сто, следвани от Братислава (28%), София (30%), Букурещ (37%), Мадрид (38%), Атина (41%), Берлин (45%), Брюксел (47%) и Париж (49%). Освен в европейските столици данните на Евростат отчитат и удовлетвореността от чистотата на други европейски градове. По този показател на челно място са два латвийски града - Вентспилс с 99 на сто и Валмиера с 97 на сто. Друг град с висок процент от удовлетвореност от чистотата са испанският Овиедо с 95 на сто. Информацията за тези данни е базирана на показатели за проучване на възприятията, изготвени от Европейската комисия, отчита Евростат.

Турция осъди 104 души на доживотен затвор за участие в опита за преврат

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/22/3182910_turciia_osudi_104_dushi_na_dojivoten_zatvor_za/?ref=rss


Турски съд осъди на доживотен затвор 104 души за участие в проваления опит за преврат през 2016 г., предаде вестник "Хюриет", цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Съдът в Измир произнесе срещу 104 от общо 280 обвиняеми "утежняващи доживотни" присъди, което е най-тежкото възможно наказание според турското законодателство. Други 21 души получиха 20 години затвор за обида срещу президента, а 31 бяха осъдени на 10 години и шест месеца за "членство в...

/Видео/ Гняв преди края! Полицаи едва спасиха съдийската бригада на мача между Пирин (Благоевград) и Витоша (Бистрица) след реванша от финалния плейоф за оставане в елита

http://www.struma.com/obshtestvo/video-gnyav-predi-kraya-policai-edva-spasiha-sudiiskata-brigada-na_134595/

"Орлетата" напуснаха Първа лига след загуба у дома с 1:2 и общ резултат 2:2 в двете срещи, като за второто попадение на Витоша главният съдия Станислав Тодоров допусна сериозна грешка. В 63-ата минута Григор Долапчиев получи пас зад бранителите на Пирин, които спряха да играят, защото футболистът на гостите бе в засада, маркирана от страничния съдия.

Реферът Станислав Тодоров обаче остави играта да продължи, след което Долапчиев отбеляза необезпокояван. След последния...

Продължава

САЩ втвърдяват още повече външната си политика

https://dnes.dir.bg/svyat/sasht-vtvardyavat-oshte-poveche-politikata-si-za-iran

Американският държавен секретар обеща "най-тежките санкции в историята", ако иранското правителство не промени курса си. В последните дни САЩ засилиха натиска, освен към Иран, но и към Венецуела, Северна Корея, Русия

Заплатите в Сърбия са на опашката на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875111

Заплатите в Сърбия са на опашката на ЕвропаСредната нетна заплата в Сърбия е 422 евро и е сред най-ниските не само в Европа, но и в региона, пише в. "Данас", позовавайки се на проучване на агенция Демостат. Тази ситуация е отражение на лошото икономическо състояние на страната, което може да се поправи само с приемане на обмислена стратегия за стопанско развитие, се казва в проучването,

Гърция: Готови сме да приемем едно от предложенията на Нимиц

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-gotovi-sme-da-priemem-edno-ot-predlojenijata-na-nimic-news_675808.html

Гърция смята за необходимо да приеме едно предложените имена от международния посредник Матю Нимиц за разрешаване на спора за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина. Това каза гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс след срещата си във Вашингтон с държавния секретар Майк Помпео. По този начин той индиректно отхвърли последното предложение на Скопие - "Република Илинденска Македония". "Ние смятаме за необходимо да приемем едно от предложе

Евгений Михаилов към президента: Срам ме е от вас, държите се като комунистически читалищен деец

https://offnews.bg//politika/evgenij-mihailov-kam-prezidenta-sram-me-e-ot-vas-darzhite-se-kato-ko-681120.html

Близкият до партия ДОСТ кинорежисьор Евгений Михайлов изпрати отворено писмо до президента Румен Радев, в което го обвинява, че не е почел жертвите на т. нар. Възродителен процес в приветствието си към гражданите на Джебел за празника на града 19 май.

В него той пише, че се срамува от държавния глава, който според него се държал като "номенклатурен комунистически читалищен деец".

Ето и пълния текст на писмото, публикувано на сайта на партията на Лютви Местан:

ОТВОРЕНО ПИСМО от Евгений Михайлов до Президента на Република България, г-н Румен Радев

Срам ме е, г-н Президент! На 19 май 2018 не отправихте и една дума на съпричастност към жертвите и пострадалите от престъпленията на тоталитарния комунистически режим, дошъл на власт на 9 септември 1944 г., с помощта на съветската окупационна армия. На 19 май в лагера Белене имаше поклонение пред жертвите на комунистическия режим. Вие за втора поредна година не почетохте паметта на затворените и избитите в тази човешка скотобойна наши сънародници, възправили се срещу властта на БКП. Вие, г-н Президент, не благоволихте да изпратите и един ред!

На 19 май в гр. Джебел бе отбелязана годишнината от майските протести срещу така неречения "възродителен процес", сложили през 1989 г. началото на края на комунистическия режим. Точно заради това през 1998 г., с решение на Общинския съвет 19 май е обявен за празник на града. Приятно се изненадах, когато по микрофоните на площада обявиха, че Вие сте изпратили поздравително писмо за празника на гр. Джебел. Но след като от сцената изчетоха текста пред хилядното множество, не повярвах на ушите си. Хвана ме срам! Помолих да видя приветствието, не се сдържах и го снимах с камерата си. Ще приложа кадрите с писмото Ви тук, ако случайно не сте го виждате или не помните какво сте подписали. Господин Президент, ако в пълно съзнание сте подписали тези думи, то значи Вие съзнателно сте искали да се подиграете с мъката и героизма на мюсюлманите от този край. Ако наистина не сте виждали текста и нямате представа какво значи за Джебел 19 май, то уволнете съветниците си, автори на писмото и публично се извинете на джебелчани. В редовете, които сте подписали няма и дума за същността на този ден, г- Президент. Нито дума! Все едно не се отбелязва началото на съпротивата срещу "възродителния процес", а годишнина от началото на художествената самодейност в джебелския край! Няма и дума на покаяние или състрадание! Няма поздравление за достойнството на тези горди хора от Родопите, които смело са се възправили срещу насилственото поругаване на тяхната чест, вяра и име! Няма нищо! В приветственото Ви писмо има общи приказки и казионни думи, сякаш излезли от устата на номенклатурен комунистически читалищен деец. Хвана ме срам заради отрудените родопчани, г-н Президент. И за мюсюлманите и за християните ме хвана срам. И за одобрителните ръкопляскания за писмото Ви на агитката на ДПС, ръководена от Мустафа Карадъйъ, ме хвана срам. Предводителите на ДПС дори не се впечатлиха, че Вие, г-н Президент, се подиграхте с голяма част от техните, а и Ваши избиратели. Та нали ДПС Ви подкрепи и с гласовете им получихте поста си! За ръководителите на ДПС нямаше значение какво пише в приветствието Ви, защото бяха заети да веят партийните си знамена, свикнали, че могат по навик да командват избирателите като стадо. И за Вас, г- Президент, може би няма значение, че не уважихте жертвите на комунизма, прекалено зает с подготовката за посещението си в родината на този човекоконенавистен строй. Срам ме е, господин Президент! А Вас и Вашите съветници не Ви ли е?

Ето и текста на приветствието на държавния глава към жителите на град Джебел.

САЩ протягат ръка на ZTE?

https://www.investor.bg/harduer/459/a/sasht-protiagat-ryka-na-zte-261533/

Сделката включва ангажимент на Китай за премахване на митата за внос на селскостопански продукти от САЩ

Международен ден на биоразнообразието

http://www.moreto.net/novini.php?n=374629

Днес отбелязваме Международният ден на биоразнообразието. Той се отбелязва ежегодно от 1993 г., след подписването на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие. България ратифицира Конвенцията и става равноправна страна член през февруари 1996 г.

Бившият елитен рефер Хр. Ристосков налива бензин край Сандански

http://www.struma.com/obshtestvo/bivshiyat-eliten-refer-hr-ristoskov-naliva-benzin-krai-sandanski_134594/

Бившият футболен съдия от Сандански Христо Ристосков стана управител на бензиностанция, пише "Меридиан мач". Бившият ни международен рефер е шеф на бензиностанция до Сандански, в посока Гърция. Арбитърът, ръководил 159 мача в "А" група и 48 за Купата на България, бил изцяло отдаден на новата си кариера, а от строгостта му на терена нямало и следа.

Като футболист записва 68 мача и 12 гола за Вихрен (Сандански) в „Б“ група (1988 – 1993 година)....

Продължава

Хора заселили Югоизточна Азия в рамките на три големи миграционни вълни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875110

Хора заселили Югоизточна Азия в рамките на три големи миграционни вълниУчени от Медицинския институт към Харвардския университет в САЩ и Виенския университет в Австрия за пръв път изследваха древните геноми на 18 души, живели преди 4100-1700 години в Югоизточна Азия, съобщи Лента. Резултатите показаха, че хора са заселили региона в рамките на три големи миграционни вълни. Първата от тях била преди около 45 000 години.

Йончева: Присъдата на Борисов показа, че политиците не бива да лъжат

https://offnews.bg//politika/joncheva-prisadata-na-borisov-pokaza-che-polititcite-ne-biva-da-lazh-681122.html

Присъдата за Борисов показва, че политиците в България нямат право и не могат да си позволяват да лъжат, независимо дали става дума за предизборна кампания или извън нея.

Това заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева по бТВ. Тя обясни, че присъдата е за казаните от него реплики пред камерите на националните телевизии многократно в Бургас, във Варна и след това повторени в националните медии, както от него, така и от членове на ГЕРБ. Йончева даде за пример казаното от Борисов на 13.03.2017г.: „Та това ново лице, което си позволи да каже за ГЕРБ, че краде и, ако продължи да изрече още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея. Много добре си спомням в предишния мандат как платихме едни големи пари, милиони. Казах просто да си мери приказките". Тя обясни, че съдът е постановил, че това е клевета и не е вярно.

„Не става въпрос за държавна тайна, а за това, че държавата не е плащала никакви милиони. Става дума за манипулация", поясни депутатът. 

Елена Йончева обясни, че адвокатът на Бойко Борисов твърди, че той не е казал тези думи и ако ги е казал, те не се отнасят за нея и тя сама се е припознала в тези реплики. Тя изрази изненадата си, че никой, включително и нейни колеги журналисти, досега не са го попитали дали ги е казвал и ако ги е казал за кого са се отнасяли думите.

„Неговият адвокат тогава неговото мнение ли изразява или прави своя интерпретация?“, попита народният представител. Тя изтъкна, че един от аргументите на адвокатите е бил и че казаното е било по време на кампания, като така се допуска, че по време на кампания може да се лъже и по този начин се прави политика у нас.

„Всички ние, независимо дали сме журналисти, граждани, политици, трябва да търсим своите права в съда, за да не продължава държавата ни да бъде управлявана по този начин“, коментира говорителят на ПГ на левицата.

Съдът постанови Борисов да плати 5000 лева. Тази сума ще дарим на кампанията "Повече българчета за България 2018“, заключи Елена Йончева.

Русия дава месец да кажем какво правим с "Белене"

http://clubz.bg/68157-rusiq_dava_mesec_da_kajem_kakvo_pravim_s_belene

Българското министерство на енергетиката трябва да представи до края на юни на руската страна различни варианти за използване на произведеното руско оборудване за АЕЦ "Белене", включително за рестартиране на проекта.

Това се казва в документи за днешната среща на руския президент Владимир Путин с българския държавен глава Румен Радев, цитирани от ТАСС, съобщи БТА.

Българският президент вече кацна в Сочи, където е срещата му с Путин, след като в първия ден от работното си посещение се срещна с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев в Москва. 

Правителството вече взе решение да рестартира проекта "Белене", очаква се това да мине и през Народното събрание. Министърката на енергетиката Теменужка Петкова внесе доклад за вариантите за бъдещето на проекта за втора атомна централа в парламента. 

Очаквайте подробности.

Много череши и ягоди, цената им падна с 50% само за една седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874667

Много череши и ягоди, цената им падна с 50% само за една седмицаl Килограм вече струва под 4 лв. l Българските излизат масово на пазара до края на месеца Рекордна реколта от череши очакват тази година производителите в Кюстендилско. За разлика от миналия сезон, когато имаше лоши метеорологични условия, големи студове през март и април и 90% съсипана продукция, сега природата е благосклонна към земеделците.

Четири партии губят регистрациите си заради неподадени отчети

https://frognews.bg/novini/chetiri-partii-gubiat-registratsiite-zaradi-nepodadeni-otcheti.html

Четири партии губят регистрациите си заради неподадени отчети в Сметната палата. Това обяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

"Арсенал" избра Унай Емери за наследник на Арсен Венгер

http://clubz.bg/68156-arsenal_izbra_unaj_emeri_za_naslednik_na_arsen_venger

"Арсенал" се спря на Унай Емери за заместник на Арсен Венгер на треньорския пост, информира цялата английска преса, начело с Би Би Си. До часове се очаква баскът да бъде представен официално на "Емиратс".

Емери заема мястото на Арсен Венгер, който напусна след края на сезона. Назначението на Унай Емери, който беше отпратен от "Пари Сен Жермен" и вече заменен от германеца Томас Тухел, се приема като изненада на Острова. 

Откакто стана ясно, че Венгер няма да продължи работата си с "топчиите" се спрягаха две имена на бивши капитани на тима - Патрик Виера и Микел Артета, един от асистентите на Пеп Гуардиола в "Манчестър Сити".

В крайна сметка се оказа, че няма да е нито един от тях. Запалянковците искаха Виера, с който е свързан най-силния период на "артилеристите" по времето на Венгер. Те скандираха името на французина и на всеки мач пееха песен в негова чест откакто стана ясно, че ще има промяна.

Преговорите между изпълнителния директор на клуба Иван Газидис и Емери са приключили късно снощи в Лондон. 

Испанският специалист е прочут най-вече покрай престоя си в "Севиля", с който спечели три пъти поред Лига Европа. През 2016 г. той пое "Пари Сен Жермен", но не успя да изпълни голямата цел - триумф в Шампионската лига.

А за два сезона грабна седем отличия с ПСЖ - титлата на Франция и по два пъти купите на страната и на Лигата, както и Суперкупата. По време на изминалия шампионат френските медии постоянно пишеха, че Емери не успява да се справи със суперзвездната съблекалня на парижани, в която няколко пъти имаше противоречия между Неймар и Едисон Кавани например.

Според в. "Дейли Мейл" в "Арсенал" баскът, работил също в клубове като "Спартак" (Москва) и "Валенсия", ще оперира с ограничен бюджет за трансфери и нямало да може да си позволи суперзвезди.

Въпреки това той приел офертата.

Ангелкова: Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона

https://www.actualno.com/politics/angelkova-ne-znam-zashto-tezi-koito-kympinguvat-smjatat-che-sa-izvyn-zakona-news_675791.html

"Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. И това лято ще има проверки, не смятам, че едни хора трябва да имат права над други хора. Тези хора, които къмпингуват „свободно” по плажовете, не искат да има регулация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ именно заради "група хора на прекалено крайни позиции" работната група не е успяла да разработи облекчени регулации за създаване

"Уолстрийт" последва ръста на европейските пазари

http://econ.bg/Новини/-Уолстрийт-последва-ръста-на-европейските-пазари_l.a_i.761818_at.1.html

По време на търговията в понеделник европейските и американските индекси завършиха на зелена територия, пише "Блумбърг". Британският показател...

Камъните в жлъчката са като бомба със закъснител

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6874094

Камъните в жлъчката са като бомба със закъснителКамъните, които се образуват в жлъчката, може да са твърди и меки като глина, с размера на песъчинка или до няколко сантиметра в диаметър. Броят им варира от един до десетки и дори стотици! До опасни последствия би могла да доведе дори и песъчинка в жлъчния мехур, убедили са се специалистите. По тази причина,

"Борисов да даде оставка и да се яви на избори с програмата на БСП" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/68155-borisov_da_dade_ostavka_i_da_se_qvi_na_izbori_s_programata_na_bsp_video

Борисов е пудел на Путин. Това заяви лидерът на "Да, България" и съпредседател на коалицията "Демократична България" Христо Иванов. Изказването му бе по повод предстоящия протест срещу възобновяването на проекта АЕЦ "Белене".

"Маските паднаха. Борисов лъже своите избиратели. Гласуваш за Борисов - получаваш Румен Петков, Румен Овчаров. Борисов се крие зад аверите на Гоце Първанов, Борисов е в пудел на Путин. От Москва ни съобщават, че нашият премиер ще ходи да се среща с господаря на Кремъл. Борисов няма смелост да каже на своите избиратели, че отива при Путин да целува ръка", каза още Иванов.

Според него този енергиен проект само ще увеличи руската доминация в страната и ще доведе до повече корупция и повече бедност.

"Нека Борисов даде оставка и да се яви на избори с истинската си програма, тази на БСП", каза още Иванов.

И допълни, че тази програма включва постепенно свличане на страната към периферията на ЕС, заробване в руска енергийна мечешка прегръдка.

"Нека се яви с тази програма и да види колко ще получи. Довечера да извикаме оставка", каза още Иванов.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който също е съпредседател на "Демократична България", заяви, че властта се опитва да предотврати протеста, защото МВР е уведомило организаторите, че по същото време и на същото място ще има и проява на АБВ.

Атанасов обаче заяви, че въпреки всичко протест ще има.

"Да поискаме от властта да спре този корупционен проект. Борисов излъга избирателите си. В програмата на ГЕРБ няма АЕЦ "Белене", в програмата на БСП има", заяви Атанасов.

Лидерът на "Зелените" Владислав Панев пък изтъкна, че няма как АЕЦ "Белене" да се строи само с частни инвестиции, както твърдят управляващите. Според него това е лъжа, защото и сега те признават, че държавата ще има апортна вноска. Според Панев твърдението, че след като сме изхарчили 2-3 млрд. е по-добре да не се отказваме от този проект, е смешно.

 

 

Елена Йончева: Парите от делото срещу Борисов ще отидат за българчета в нужда

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/22/3182898_elena_ioncheva_parite_ot_deloto_sreshtu_borisov_shte/?ref=rss


Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5 хиляди лева, които ще отидат във фондация за българчета в нужда. Това съобщи Елена Йончева в ефира на Би Ти Ви по повод спечеленото дело за клевета срещу министър-председателя.<br /><br />"Съдът постанови, че Бойко Методиев Борисов е клеветник. Ще цитирам едно негово изказване, което беше доста скандално: "Та туй ново лице, което си позволи за ГЕРБ, че краде, ако продължи и каже още една дума, ще изляза и ще кажа как платихме милиони...

Заловиха мъж, вадил камъни от паметник на културата в Кюстендил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875109

Заловиха мъж, вадил камъни от паметник на културата в КюстендилДосъдебно производство е започнато вчера срещу 50-годишен мъж от с. Слокощица, община Кюстендил, за разрушаване на културно-исторически обект, съобщиха от полицията. Служители на РУ Кюстендил са заловили мъжа в района на джамията "Фатих Мехмед", на главната улица "Цар Освободител" в Кюстендил, докато опитвал да вади камъни от сградата,

Ново 20! Гери-Никол си падала по жени, но не смее да признае на семейството си (Шокиращи разкрития)

http://www.struma.com/lyubopitno/novo-20-geri-nikol-si-padala-po-jeni-no-ne-smee_134593/

Певицата Гери-Никол си пада по жени, а не по мъже, кълнат се столични клюкари, научиHotArena.

Според тях Яката дупара има влечение към собствения си пол, но не смее да го признае на семейството си и използва връзката си с Благо Георгиев като удобен параван. Преди седмица самата тя призна в национален ефир, че никога не се е влюбвала и все още не е срещнала човека, който да й вдъхне истински чувства. Поводът за изказването на тийнейджърката бе предизвикателството да се превъплъти в...

Продължава

Издръжката на живот у нас е скочила с над 30%

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sh07EMqAx30/

Издръжката на живот у нас е скочила с над 30% за последните 10 години, съобщават  от КНСБ. Данните на синдиката обхващат периода от 2008 г. до 2018 г.

Най-голямо е увеличението при хранителните стоки. Тази година даваме за едно и също количество храни с над 37% повече пари в сравнение с 2008-а.

Стойността на нехранителните стоки е нараснала с близо 25%. За този период са се увеличили и заплатите, но също и инфлацията.

Да умреш от любов: Съпрузи починаха в един ден след 61 години брак

http://www.struma.com/lyubopitno/da-umresh-ot-lyubov-supruzi-pochinaha-v-edin-den-sled_134592/

Изследване на Харвард установи през 2013 г., че вероятността човек да се спомине нараства с 30% през първите три месеца от смъртта на неговата брачна половинка

Съпруг и съпруга от Нова Зеландия починаха от естествена смърт през девет часа след 61 години брак. 86-годишният Питър Бедфорд и неговата 83-годишна съпруга Рут са починали на 14 май. Той е приет в болница в събота вечер.

Рут Бедфорд е починала в дома си в северния новозеландски остров Кайтоке в 10.00 ч. сутринта на 14...

Продължава

Валери Симеонов: Хазартните босове ме атакуват с фалшиви сайтове

http://www.barometar.net/90991/

Вицепремиерът Валери Симеонов коментира зачестилите атаки в интернет срещу него така: „Атаката на хазартните босове срещу мен тръгна не с фалшиви новини, ами направо с цели фалшиви сайтове. Сайтът „delink.co“ е създаден веднага след оповестяването на законопроекта ми срещу хазарта. Сайтът е анонимен, скрит зад специално предлаганата такава услуга от голяма американска офшорна корпорация „GoDaddy“. […]

Днес фоторепортерите на Варна откриват изложба в Градската галерия

http://www.moreto.net/novini.php?n=374572

Изложбата, на която фоторепортери от различни медии, представят работата си, се прави за втори път и ще бъде традиционна всяка година, научи Moreto.net. От 18 часа, в Градската художествена галерия петима работещи фоторепортери представят по 6 фотографии - 30 репортажни фотографии от последните години от своята работа за вестници, сайтове и агенции.

Регистрираха единствения случай в страната на болестта туларемия в Хасково

http://www.cross.bg/tylaremiya-haskovo-bolestta-1575287.html

/КРОСС/ Единственият случай в страната на болестта туларемия е регистриран в Хасково. Инфекциозното заболяване се причинявата от гризачи, най-често от мишки. Болестта поразява далака, черния дроб и лимфите възли, но болният не е източник на инфекция за хората.

Отварят офертите за изработването на технически проекти за ремонта на тунелите

http://www.cross.bg/tehnicheski-proekti-ofertite-1575286.html

/КРОСС/ Днес се отварят офертите за изработването на технически проекти за ремонта на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" по магистрала "Хемус" и на "Траянови врата" по магистрала "Тракия". Съоръженията са част от трансевропейската пътна мрежа.  Всеки от трите технически проекта за отделните тунели включва анализ на риска, конструктивно обследване, а при необходимост - извършване на инженерно-геоложки проучвания. Целта е да се предвидят всички мерки и дейности, които трябва да се изпълнят.  Общата стойност на поръчката за проектиране е над 1 млн. лв. без ДДС и се финансира от бюджета на пътната агенция.

Осъдиха католически архиепископ, прикривал свещеник педофил и насилник

https://offnews.bg//sviat/osadiha-katolicheski-arhiepiskop-prikrival-sveshtenik-pedofil-i-nasil-681117.html

Австралийски католически архиепископ бе признат за виновен по обвинение в прикриване на сексуално насилие над деца през 70-те години.

Филип Уилсън, архиепископ на Аделаида, стана най-високопоставеният обвиняем и осъден представител на Католическата църква в света.

Той е прикрил свещеник педофил от Нови Южен Уелс, който е насилвал момчета.

По време на процеса Уилсън отричаше жертвите да са му споделили за насилието.

В изявление, публикувано от църквата в сряда, Уилсън пише, че е "очевидно разочарован" от присъдата и ще обмисли възможността да я обжалва.

Миналия месец Уилсън заяви пред съда в Нюкасъл, че не е имал информация за действията на свещеник Джеймс Флетчър, когато е бил помощник-свещеник в Мейтленд (на 130 км северно от Сидни).

Флетчер беше осъден за сексуално насилие над девет деца през 2004 г. и почина в затвора през 2006 г.

Една от жертвите - Питър Крейг, споделя подробности за насилието от Уилсън, извършено през 1976 г. Друг потърпевш споделя, че е бил насилен в изповедалнята, когато е бил 11-годишен. Попаднал там, защото Уилсън го обвинил в лъжа и за наказание трябвало да повтори 10 пъти "Аве Мария".

Адвокатите на Уилсън се опитали безуспешно да предизвикат прекратяване на делото на четири различни основания, след като 67-годишният им клиент бил диагностициран с болестта на Алцхаймер.

Присъдата му ще бъде произнесена през юни. Максималното наказание е две години затвор.

Камионите и автобусите ще плащат до седем пъти по-висока екотакса от леките коли

https://www.mediapool.bg/kamionite-i-avtobusite-shte-plashtat-do-sedem-pati-po-visoka-ekotaksa-ot-lekite-koli-news279377.html

От пет до седем и половина пъти по-високи такси за първа регистрация ще плащат автобусите и камионите спрямо леките автомобили. В момента те са освободени от плащането на екотакса. Това предвиждат измененията в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, които са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на околната среда и водите. Това е една от мерките на правителството за намаляване на замърсяването на въздух, посочи министърът на екологията Нено Димов. По думите му те трябва да станат факт преди срещата в Брюксел на 12 юни, на която ще бъде представен напредъкът на България в битката ѝ с мръсния въздух. Промените в наредбата предвиждат намаляване на екотаксата за нови автомобили, запазване на размера й за тези на възраст до 5 години, а над пет години таксата нараства с около 15%, каза Нено Димов пред Нова телевизия. Изменения важат и за хибридните автомобили. Като най-големи замърсители се въвежда продуктова такса и за автобусите с над 8 места и за камионите, която е с до седем пъти и половина от тази на леките коли. Досега тежкотоварните автомобили не плащаха екотакса. Единствено за електромобилите се предлага да не плащат продуктова такса при първа регистрация до 31 декември 2021 г. След това тя да бъде 102 лв., колкото е в момента. С промените в наредбата се въвежда и правила за преработката на излезлите от употреба автомобилни гуми, както и за маслото, което се държи на склад в държавния резерв. То се освобождава от плащането на продуктова такса, което би трябвало да доведе до намаляване на цената му. Екотаксата за стара лека кола поскъпва с 35 лв. Измерванията показват, че у нас 60 % от замърсяването на въздуха идва от трафика. Масово автомобилите у нас са над 10 години, като всяка година се регистрират около 260 000 коли втора ръка, показват данните на КАТ. Това поражда необходимост от поощряване употребата на нови автомобили, съдържащи по-малко опасни вещества и отделящи по-малко вредни емисии и по тази причина се завишава таксата за първа регистрация на автомобила, мотивира се екоминистерството. Именно при старите коли над 10 години е и най-голямото увеличение на продуктовата такса с 35 лв. - от 275 лв. сега на 310 лв. За леките коли на възраст между 5 и 10 години таксата става 290 лева спрямо сегашните 260 лева. За колите до 5 години няма промяна в таксата и тя остава 194 лв. За новите коли обаче екотаксата пада от 138 лв. сега на 125 лв. Същото се отнася и за новите хибридни автомобили до 3.5 тона, където намалението е с 24 лв. - от 124 лв. на 100 лв. За стари хибиридни автомобили над 10 години обаче таксата се увеличава от 227 лв. сега на 255 лв., а за тези на възраст между 5 и 10 години – от 215 лв. на 240 лв. В тази връзка се предлага да се намали размерът на продуктовата такса за нови автомобили и да се запази размерът й на такива на възраст до 5 години. За по-дълго употребявани автомобили се предлага таксата да бъде увеличена. Предложението за новите продуктови такси на МОСВ Въвеждат се високи екотакси за тирове и автобуси За първи път се въвеждат продуктови такси и за автобусите с над 8 места и за камионите над 3.5 тона. Досега те не плащаха продуктова такса при първа регистрация. Сега размерът на екотаксата е изчислен като е взет предвид средния брой и среднопретегленото тегло на МПС от допълнителните категории и съотношението на теглото спрямо това на леките автомобили. Така спрямо тонажът е направено разделяне на микробуси и камиони от 3.5 тона до 12 тона и над 12 тона. Според данните от КАТ тяхната средната възраст е по-висока от тази на леките автомобили. Освен това имат по-големи двигатели с вътрешно горене, което са основно дизелови и най-много замърсяват въздуха. Досегашната липса на продуктова такса за тях е довела до по-голямо търсене на камиони и автобуси втора ръка. По тези причини сега се въвежда продуктова такса и за тях, става ясно от аргументите на екоминистерството. За новите автобуси с над 8 места и за камиони до 12 тона тя ще бъде 625 лева и се увеличава с възрастта на автомобила. За старите над 10 години достига 1550 лева. По същия начин расте продуктовата такса и при най-тежките автомобили над 12 тона, които са и най-големите замърсители. За нови тирове екотаксата е 938 лв., до 5 години – 1455 лв., между 5 и 10 години е 2175 лв., а над 10 години - 2325 лева. Ефектът от промените – повече нови коли Очакваният ефект от промените е да се увеличи покупката на нови автомобили, което да доведе до подобряване на качеството на въздуха, посочва екомонистерството в мотивите си към промените. У нас масово се карат стари коли, но през последните три години България е сред лидерите в ЕС по ръст на купените нови коли. Годишната база все още е много ниска, но обнадеждаващ е фактът, че ако през 2016 г. на всяка нова продадена кола са се падали 11 сделки с автомобили втора употреба, то през 2017 това съотношение вече е 1:8, по данни на КАТ и Асоциацията на европейските производители на автомобили. Другият положителен резултат от промените е, че ще нарасне делът и качеството на рециклираните отпадъци и ще се предотврати тяхното депониране. Това ще се отрази върху изпълнението на целите по рециклиране на отпадъците, посочват от МОСВ.  

Високи екотакси при първа регистрация на тирове и автобуси

https://www.mediapool.bg/visoki-ekotaksi-pri-parva-registratsiya-na-tirove-i-avtobusi-news279377.html

Високи продуктови такси за първоначална регистрация ще плащат собствениците на тирове и автобуси, които в момента са освободени от този ангажимент. За старите леки коли над 10 години екотаксата се увеличава с 35 лв., за новите и хибридните поевтинява, а за електромобилите се премахва за три години. Това предвиждат промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, които са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на екологията и водите. Предлага се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г. Единственото изключение е за електрмобилите, които ще са освободени от екотакса до 1 януари 2022 г. След това за тях отново ще се плаща 102 лв., каквато е таксата в момента. Екоминистерството предлага и по-строги правила за рециклирането на излезли от употреба гуми и масла, засягащи пунктовете с лиценз да ги оползотворяват. Новите екотакси за леки коли Най-голямо увеличение при леките коли има за тези над 10 години. За тях при първоначална регистрация вече ще се плаща 310 лв. вместо сегашните 275 лв. Ако моторното превозно средство е между 5 и 10 години, таксата става 290 лева спрямо сегашните 260 лева. За колите до 5 години няма промяна в таксата и тя остава 194 лв. За новите колитеобаче екотаксата пада от 138 лв. сега на 125 лв. Намалява се и за хибридните леки коли – от 124 лв. на 100 лв. За стари хибиридни автомобили над 10 години обаче таксата се увеличава от 227 лв. на 255 лв. Въвеждат се екотакси за камиони и автобуси Екоминистерството предлага и въвеждането на продуктови такси и за категории превозни средства, за които досега не се е плащало. За автобусите с над 8 места и за товарни камони  до 12 тона се въвежда екотакса. За новите тя ще е 625 лева и се увеличава с възрастта на возилотодо 1550 лева за автомобилите над 10 години. Най-високи такси обаче ще плащат тежкотоварните автомобили над 12 тона, които са и най-големите замърсители. За нови екотаксата е 938 лв., до 5 години – 1455 лв., между 5 и 10 години е 2175 лв., а над 10 години тировете и автобусите ще се регистрират срещу 2325 лева. Екотаксите се налагат съгласно законовотото изискване на Закона за опазване на околната среда. Приходите от тях постъпват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. За миналата година годишните му приходи възлизат на 5.8 милиона лева. Нов регламент за дизеловите автомобили Междувременно министърът на екологията Нено Димов заяви пред Нова телевизия, че подготвяните забрани за продажба на дизелови автомобили в Европа ще изкриви пазара. По тази причина България ще започне активни действия за изработване на регламент за такива автомобили. Това ще се случи след края на българското европредседателство, каза Димов.

Високи екотакси при първа регистрация на тирове и автобуси

http://www.mediapool.bg/visoki-ekotaksi-pri-parva-registratsiya-na-tirove-i-avtobusi-news279377.html

Високи продуктови такси за първоначална регистрация ще плащат собствениците на тирове и автобуси, които в момента са освободени от този ангажимент. За старите леки коли над 10 години екотаксата се увеличава с 35 лв., за новите и хибридните поевтинява, а за електромобилите се премахва за три години. Това предвиждат промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, които са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на екологията и водите. Предлага се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г. Единственото изключение е за електрмобилите, които ще са освободени от екотакса до 1 януари 2022 г. След това за тях отново ще се плаща 102 лв., каквато е таксата в момента. Екоминистерството предлага и по-строги правила за рециклирането на излезли от употреба гуми и масла, засягащи пунктовете с лиценз да ги оползотворяват. Новите екотакси за леки коли Най-голямо увеличение при леките коли има за тези над 10 години. За тях при първоначална регистрация вече ще се плаща 310 лв. вместо сегашните 275 лв. Ако моторното превозно средство е между 5 и 10 години, таксата става 290 лева спрямо сегашните 260 лева. За колите до 5 години няма промяна в таксата и тя остава 194 лв. За новите колитеобаче екотаксата пада от 138 лв. сега на 125 лв. Намалява се и за хибридните леки коли – от 124 лв. на 100 лв. За стари хибиридни автомобили над 10 години обаче таксата се увеличава от 227 лв. на 255 лв. Въвеждат се екотакси за камиони и автобуси Екоминистерството предлага и въвеждането на продуктови такси и за категории превозни средства, за които досега не се е плащало. За автобусите с над 8 места и за товарни камони  до 12 тона се въвежда екотакса. За новите тя ще е 625 лева и се увеличава с възрастта на возилотодо 1550 лева за автомобилите над 10 години. Най-високи такси обаче ще плащат тежкотоварните автомобили над 12 тона, които са и най-големите замърсители. За нови екотаксата е 938 лв., до 5 години – 1455 лв., между 5 и 10 години е 2175 лв., а над 10 години тировете и автобусите ще се регистрират срещу 2325 лева. Екотаксите се налагат съгласно законовотото изискване на Закона за опазване на околната среда. Приходите от тях постъпват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. За миналата година годишните му приходи възлизат на 5.8 милиона лева.

Влак блъсна автобус с пътници край Симеоновград

http://www.struma.com/sinya-lampa/vlak-blusna-avtobus-s-putnici-krai-simeonovgrad_134591/

Влак блъснал автобус с пътници на неохраняем ж.п. прелез в Симеоновград. Сигналът за произшествието бе подаден около 17.10 часа в четвъртък. Пострадаха петима пътници в автобуса, един от които след преглед бе освободен. Останалите бяха транспортирани в болнични заведения, без опасност за живота. Според експерти само ниската скорост на влака е спасила хората в автобуса. В него са пътували над 30 работници от „Марица – Изток 3”, които се прибирали към...

Продължава

Димитър Делчев: Борисов ни бута на изток, ставаме още по-зависими от Кремъл

https://offnews.bg//politika/dimitar-delchev-borisov-ni-buta-na-iztok-stavame-oshte-po-zavisimi-o-681118.html

Свалянето на мораториума за Белене е подписване на празен чек за правителството. От ДБГ сме категорични, че докато не е ясно как ще изглежда проектът, кой ще го финансира, дали държавата пак ще харчи милиарди левове от бюджета, не трябва да пада забраната за строеж, заяви пред Нова телевизия Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“.

ГЕРБ, БСП и ДПС са се прегърнали за АЕЦ Белене, истинската опозиция, която я е грижа за бъдещето на България, е извънпарламентарната демократична общност, каза той.

От 2009 година до днес премиерът Борисов е преминал многократно от фазата, че Белене е гьол до това, че е необходим проект. Ако АЕЦ се управлява, както държавата в момента, с постоянно включване и изключване, той несъмнено ще гръмне. Трябва да се внимава с този проект, каза още председателят на ДБГ.

Според Делчев проектът Белене отдавна не е икономически, а политически.

Правителството на Борисов постоянно се опитва да бута държавата на изток. Българската енергетика няма нужда от това да става още по-зависима от Кремълската политика, добави той.

Според лидера на дясната партия всички сега се чудят от къде дойде този порив пак да се пуска проектът, а премиерът трябвало да отговори #Кой точно в този момент натиска копчето за стартирането на процеса.

Делчев е категоричен, че последната нотификация от ЕС за проекта е от 2007 година, а сега е необходима нова.

Това означава, че рестарт не може да има преди да бъдат попитани европейските ни партньори за нова 22-милиардна централа с източни пари, допълни Делчев.

На хората от Северна България не им е все едно къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво, дали ще е до Плевен, до Монтана или Видин. Правителството без да е решило проблемите, не трябва да създава нови, заяви той.

Лисабон: Как един град страда от туристите

https://www.actualno.com/features/lisabon-kak-edin-grad-strada-ot-turistite-news_675804.html

Лисабон страда от популярността си. Градът с население от половин милион души посреща ежегодно по шест милиона туристи. Цените на имотите са станали астрономически, все повече лисабонци са принудени да се изнасят. Атмосферата в лисабонския квартал Грака е нагнетена: жителите му стават все по-малко, а настроението им все повече се влошава. Нищо чудно, защото още от ранна утрин тълпи от туристи тракат с куфарите си по криволичещите улички и все повече стари жилища биват преустройвани в моде

Турските въоръжени сили нанесоха нови въздушни удари в Северен Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875097

Турските въоръжени сили нанесоха нови въздушни удари в Северен ИракТурските въоръжени сили са нанесли нови въздушни удари по района Хакурк в Северен Ирак, съобщи Генералният щаб на армията, предаде турската частна телевизия НТВ. При бомбардировките, извършени вчера, са били унищожени четири цели, използвани от терористите като складове за оръжие. Генералният щаб разпространи новината на официалната си страница в

Десислава Радева блесна с тоалет в Болшой театър

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/desislava-radeva-blesna-s-toalet-v-bolshoj-teatyr-6082591

В Болшой театър президентът Румен Радев и съпругата му Десислава присъстваха на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет

Десислава Радева с елегантен тоалет в Болшой театър

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/desislava-radeva-s-eleganten-toalet-v-bolshoj-teatyr-6082591

В Болшой театър президентът Румен Радев и съпругата му Десислава присъстваха на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет

Как циклите WLTP и RDE измерват вредните емисии

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/kak-ciklite-wltp-i-rde-izmervat-vrednite-emisii-6082592

Volkswagen и „Дизелгейт“ доведоха до ескалация, непозната в автомобилния свят. Тук ще обясним методологията за измерване на вредните емисии по циклите WLTP и RDE.

Как Лондон ще се бори с "мръсните руски пари"

http://clubz.bg/68154-kak_london_shte_se_bori_s_mrysnite_ruski_pari

Британска парламентарна комисия прикани правителството по-дейно и последователно да се бори с руските корупционери, свързани с Кремъл, които инвестират средствата си в Лондон. Правителството разполага с няколко инструмента, за да води такава борба, и уверява, че вече ги използва, доколкото може, коментира Юри Вендик в Би Би Си.

Докладът на външнополитическата комисия към Камарата на депутатите, разработен след парламентарно разследване на "руската корупция във Великобритания", има форма на препоръка, а не на заповед. Разследването може да доведе до някакви нови законопроекти и практически стъпки, но това не е задължително. В последно време, особено след опита да бъдат отровени Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри в началото на март, британското правителство неведнъж заяви, че активно се бори срещу прането на капитали със съмнителен произход. В тази борба правителството може да се опре на няколко закона и постановления - както вече приети, така и насрочени за приемане много скоро.

Мнозина във Великобритания недоволстват срещу кабинета, който според тях не се бори достатъчно активно и ефективно с "мръсните пари" - руски, нигерийски, пакистански, арабски и т. н.

По време на парламентарното разследване, послужило за изготвяне на доклада, специалисти посочваха на изслушвания две основни причини за това.

Първо, на британските власти не им се ще много да отпъждат чуждестранните инвеститори.

Второ, полицията често няма нужните сили и знания, за да разкрива сложни финансови корупционни схеми и да доказва незаконния произход на дадени капитали.

Но при сегашните отношения с Русия, формирани след Крим, Донбас и делото на двамата Скрипал, министрите начело с премиера Тереза Мей увериха вече няколко пъти, че ще се заловят сериозно с въпроса.

Визите за инвеститори

В случая с британската виза на Роман Абрамович някои съзряха начало на натиск върху настанилите се в Лондон руски богаташи, при все че липсват официални потвърждения за това. Не се знае също за някакви претенции на британските власти по повод произхода на капиталите на Абрамович. 

Абрамович със съпругата си Дария.

Но като цяло проблемът е по-широк от забавеното удължаване на "инвеститорската виза" на един богаташ.

Дългосрочна "инвеститорска виза" се издава на хора, готови да инвестират във Великобритания поне 2 милиона лири (около 2,8 милиона щатски долара). Правителството напомня, че още през 2014-2015 г. е въвело по-строги правила за издаване на такива визи, заради което подаваните молби са намалели с 84 на сто, а сега правилата се преразглеждат отново.

Освен това през март тогавашната вътрешна министърка Амбър Ръд каза в парламента, че е разпоредила повторни проверки по документи за близо 700 "инвеститорски визи", издадени вече на хора от Русия.

Всъщност визите и достъпът в страната изобщо са удобен инструмент за въздействие върху чужденците - виза може да бъде отказана на всеки без обяснение на причините.

Необяснени богатства

През пролетта на 2017 г. британският парламент прие закон за финансите от престъпен произход (Criminal Finance Act), който осигури на правителството няколко инструмента за борба с "мръсните пари" и собствениците им.

Най-много дискусии породи инструментът, наречен "запитване по повод богатство с неясен произход" (Unexplained Wealth Order).

Същината му е, че правоохранителните органи могат по съдебен ред да изискват чужденец, който е публична фигура в родината си и притежава във Великобритания собственост на стойност над 50 хиляди лири, да обясни произхода на средствата, вложени в нея. Ако не последват обяснения или запитаният не успее да докаже, че парите са спечелени законно, имуществото ще бъде запорирано. А опита ли се собственикът да измами полицията и съдебните власти, рискува и до две години затвор за неуважение към съда. 

Тази част от закона е в сила от началото на годината. В края на февруари бе съобщено за първото (и последно засега) "запитване по повод богатство с неясен произход", засягащо два недвижими имота на стойност 22 милиона лири. Британската Национална криминална агенция не разкрива името на собственика, но според медиите не става дума за човек от Русия.

Заплаха за националната сигурност

Скоро Великобритания ще приеме окончателно новия закон за санкциите и борбата срещу прането на пари (Sanctions And Anti-Money Laundering) - законопроектът е минал почти всички фази на обсъждане в парламента.

Законът стана необходим във връзка с Брекзита - днес участието на Великобритания в различни санкционни режими произтича от общата санкционна политика на ЕС, но щом напусне общността, ще й се наложи да налага, поддържа и вдига санкции самостоятелно. С тази цел новият акт описва процедурите и пълномощията на различни органи на властта в тази сфера. При все че поводът за разработване на новия закон бе процедурен, прави впечатление, че актът оправомощава правителството да въвежда санкции по твърде широк кръг от мотиви: от груби нарушения на човешките права до създаване на заплаха за националната сигурност на Великобритания.

Мнозина политически наблюдатели предполагат, че щом напусне ЕС (това се очаква да стане в края на март 2019 г.), кралството ще наложи по-сурови санкции на Русия. В момента възпиращ фактор за Лондон е нуждата от консенсус със страните от ЕС, които имат по-благосклонно отношение към Москва. 

"Законът Магнитски"

За разлика от САЩ и Литва Великобритания не е приела специален закон с подобно наименование, но е включила фактически аналогични текстове в други закони.

Член, предвиждащ санкции за съучастие в корупция и нарушения на човешките права (наричан неофициално "поправката Магнитски"), бе включен тази пролет в законопроекта за санкциите и борбата с прането на пари. Там става дума за забрана за влизане в страната. Правителството обещава да огласи съответния черен списък, щом бъде разработен след задействането на закона. 

Освен това законът за финансите с престъпен произход предвижда възможност да бъдат замразявани активите на съучастници в корупционни престъпления и груби нарушения на човешките права. 

Парламентът разглежда сега и друг законопроект, предвиждащ санкции за нарушения на правата на човека и корупция. Внесен от лейбъриста Иън Остин през декември 2017 г., той влиза за второ четене на 15 юни. Трудно е засега да посочим ще бъде ли приет този аналог на "закона Магнитски", доколкото други закони вече съдържат съответните положения. БТА 

Могерини: Няма алтернатива на иранското ядрено споразумение

https://www.actualno.com/europe/mogerini-njama-alternativa-na-iranskoto-jadreno-sporazumenie-news_675802.html

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че "няма алтернатива на иранското ядрено споразумение" в отговор на изказването на американския държавен секретар Майк Помпео, в което той заплаши Иран с "безпрецедентни санкции", предава AFP, цитирана от "Фокус". "Речта на държавният секретар Помпео не показва как излизането (на САЩ) от иранската ядрена сделка е направило или ще направи района по-защитен от

Абитуриентите от Благоевград дефилират на моста при Младежки дом

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b4%d0%b5%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8/

За поредна година се организира стилно дефиле за абитуриентите от учебните заведения в Благоевград. Тази година специалната арка и червеният килим ще бъдат поставени на моста при Младежки дом.

Традиционно, зрелостниците ще преминат със специално подбрани облекла за своя празник, като ще имат възможността да направят и общи снимки за спомен. След като дефилират по червения килим, абитуриентите ще продължат по ул. „Тодор Александров“, под красивата инсталация от цветни чадъри, за да стигнат до паркинга при Кооперативния пазар в Благоевград, където ще бъдат паркирани автомобилите им.

Зрелостниците, които ще празнуват в Централна градска част ще могат да се придвижат по удобен за тях маршрут. Тържествата на абитуриентите тази година са от 24 до 26 май.

Материалът Абитуриентите от Благоевград дефилират на моста при Младежки дом е публикуван за пръв път на Региона Бг.

За нормален живот на четиричленно семейство са необходими 2340 лева месечно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/za-normalen-zhivot-na-chetirichlenno-semejstvo-sa-neobhodimi-2340-leva-mesechno-2098611

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2340 лева месечно. Това показват последните данни за издръжката на живота на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ . Данните за първото тримесечие на 2018 година представиха директорът на ИСС

Спецпрокуратурата влезе в КАТ-Благоевград (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/specprokuraturata-vleze-v-kat-blagoevgrad-snimki-2098616

Акция на Специализираната прокуратура се провежда в КАТ-Благоевград. Работата на разследващите прилича на акцията от преди седмици, при която бяха арестувани десет служители на ДАИ. 
 

Куче жестоко нахапа 2-годишно момиченце

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/kuche-zhestoko-nahapa-2-godishno-momichence-2098629

Малко дете е било нахапано жестоко от домашно куче, съобщиха от полицията. Сигналът за инцидента в двор на къща в село Крумово е подаден към 17.00 часа в понеделник в Пето районно управление.

За първи път от 226 г. жена ще оглави NYSE

https://www.investor.bg/sasht/337/a/za-pyrvi-pyt-ot-226-g-jena-shte-oglavi-nyse-261529/

С решението два от трите основни оператора на американски фондови борси се оглавяват от дами

Китай изстреля успешно спътника за връзка с лунната мисия "Чанъе-4"

http://www.cross.bg/chanue-lynata-misiya-1575283.html

/КРОСС/ Китай изстреля успешно спътника за връзка с лунната мисия "Чанъе-4" с ракета-носител "Чанчжън-4С", съобщи агенция "Синхуа". Слънчевите панели и антени на апарата се разгърнаха успешно, след като застана на преходна орбита с перигей 200 км и апогей 400 км. Спътникът ще осъществява връзката с лунния роувър "Чанъе-4", който трябва да се прилуни на обратната страна на Луната. Спътникът ще бъде позициониран в точката на гравитационно равновесие на Земята и Луната L2, която е една от точките на Лагранж. Това е на разстояние около 455 000 км от земната повърхност. Той ще е първият комуникационен спътник, който ще работи оттам. На него е инсталиран нискочестотен детектор, разработен съвместно с Холандия, чието предназначение е да улавя сигнали "които носят информация за времето няколкостотин милиона години след Големия взрив, когато облаците водород са образували първите звезди във Вселената", тъй като земната атмосфера блокира тези честоти, съобщи сайтът "Спейс". Лунната мисия "Чанъе-4" със спускаемия й модул е един от най-амбициозните космически проекти за тази година. В състава й ще влязат автоматична лунна станция и вседеход, който ще бъде използван за геоложки изследвания. Досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната и данните за нея са сравнително малко.

Убитият полицай оставя дъщеря в пети клас...

http://www.struma.com/sinya-lampa/ubitiyat-policai-ostavya-dushterya-v-peti-klas_134589/

На убиеца вече е повдигнато обвинение

Военно-окръжна прокуратура - Пловдив е повдигнала и предявила обвинение срещу военнослужещ – младши сержант от военно формирование в Пловдив за убийството на Добромир Лазаров от Сопот.

На 21 май 2018 г. около 1,00 часа в Пловдив чрез нанасяне на един удар с нож в областта на сърцето, Лазаров е бил убит по особено мъчителен начин.

По отношение на обвиняемия е постановена мярка задържане в помещенията на сектор "Арести“ в Пловдив за срок от 72 часа с оглед...

Продължава

Преглед на икономическите теми в печата, 22 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-22-май_l.a_i.761817_at.1.html

"Парното в София поскъпва с 4% от юли" "Топлофикация София" е предложила на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да одобри повишаване...

Лакомства, награди и изненади в „Най-сладкият ден“ във Варна

http://varnautre.bg/2018/05/22/81872/%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bc%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%81

Над 1200 от най-талантливите младежи и деца от варненските читалища, певчески и танцови клубове, арт школи и училища ще представят своето творчество

Превърнаха екстракт от зелен чай в противораково лекарство

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6875096

Превърнаха екстракт от зелен чай в противораково лекарство

Учени от университета в Суонзи, Великобритания, създадоха наночастици, които могат да унищожат всички ракови белодробни клетки в човешкия организъм, съобщи Лайф. За целта бил използван екстракт от зелен чай. "Планираме да проверим дали е възможно квантови точки да се използват за "фотографско изображение" на ракови клетки - заяви Судхагар

Сериозен ръст на милионерите у нас

http://www.struma.com/bulgariya/seriozen-rust-na-milionerite-u-nas_134588/

387 души са обявили в декларациите си, че през 2017 г. са получили доходи над 1 милион лева

Сериозен ръст на милионерите у нас. 387 души са обявили в декларациите си пред Агенцията за приходите, че през 2017-та година са получили доходи над 1 милион лева.

За сравнение през 2013 г. декларациите със седемцифрени доходи са два пъти по-малко, а през 2016 г. са били 318 души.

Реално броят на богатите у нас е по-голям, тъй като справката на данъчните включва само онези, които са получили над милион извън заплатите си. Най-често това са адвокати, нотариуси и земеделски...

Продължава

Мтел смени името! Вече сте на A1

https://petel.bg/Mtel-smeni-imeto--Veche-ste-na-A1__265712

След 23 години на пазара, над 4 млрд. лева инвестиции и над 4.5 млн. клиенти на мобилни и фиксирани услуги, първият GSM оператор в България прави...

Алексей Пушков: Дадохме хубав урок на България с „Турски поток“

https://petel.bg/Aleksey-Pushkov--Dadohme-hubav-urok-na-Balgariya-s----Turski-potok---__265714

Отказът на България от Южен поток беше най-грубата ѝ грешка. Това написа в профила си в „Туитър“ Алексей Пушков, съобщава "Факти.бг". Т...

Любимец на агитката на „моряците“ с нов договор

https://petel.bg/Lyubimets-na-agitkata-na----moryatsite----s-nov-dogovor__265715

Любимецът на агитката на Черно море – Мартин Костадинов, ще подпише втори договор с родния си клуб. Неговият първи контракт изтича това л...

Бежанец стана кмет на английски град

https://petel.bg/Bezhanets-stana-kmet-na-angliyski-grad__265711

28-годишен мюсюлманин стана кмет на английския град Шефилд, графство Южен Йоркшър, съобщиха британските медии. Той стана и най-младият кме...

Вдигат Фенуш на крака за битката за Европа

https://petel.bg/Vdigat-Fenush-na-kraka-za-bitkata-za-Evropa__265716

Лекарският щаб на Черно море ще напра­ви всичко възможно Мехди Фенуш да се възстанови от мускулната травма за ре­шителния сблъсък срещу ...

Последни срещи на детско-юношеските формации по футбол на Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nIh1awFjkIs/

На 26  и 27 май ще се играят следните срещи на детско-юношеските формации по футбол на Поморие:

  • Отбор Футбол 9 играе последна среща за сезона с отбора на ДФК „Звездичка“ на 27.05. /неделя/ от 14:50 часа на с.к. „Каменица-Арена“ в гр. Бургас.
  • Отбор Футбол 7 играе на 26.05. /събота/ от 13:00 часа с отбора на ОФК „Ропотамо“ Приморско на с.к. „Звездичка“ в гр. Бургас.
  • ДПГ Футбол 7 играе с отбора на Равда на 26.05. /събота/ от 10:00 часа на с.к. „Каменица – Арена“ гр. Бургас.

Продължават проверките срещу дивото къмпингуване

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prodyljavat-proverkite-sreshtu-divoto-kympinguvane-261528/

Свободно къмпингуващите не са над закона и ще бъдат проверявани, каза министърът на туризма

Николина Ангелкова: Свободно къмпингуващите не са над закона

http://www.moreto.net/novini.php?n=374626

Не знам защо тези, които къмпингуват, смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” министърът на туризма Николина Ангелкова. „И това лято ще има проверки, не смятам, че едни хора трябва да имат права над други хора.

Кирил Петков, участвал в търсенето на Боян Петров: Шиша Пангма е много страшен терен

http://www.struma.com/bulgariya/kiril-petkov-uchastval-v-turseneto-na-boyan-petrov-shisha-pangma_134587/

Хеликоптерите имали разрешение за полет до 6700 метра, но се вдигнали над върха

Шиша Пангма е много страшен терен. Връщайки се в България нашите планини ми изглеждат като градини. Това заяви Кирил Петков, който заедно с баща си Петко Петков, участва в спасителната операция за алпиниста Боян Петров в Хималаите.

"Баща ми, който има дългогодишен опит в спасителни операции по цял свят, ми каза, че тръгва за Непал, защото получават различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайският посланик много помагаше....

Продължава

Марк Зукърбърг дава показания пред ЕП

http://www.cross.bg/danni-lichnite-dade-1575282.html

/КРОСС/ Президентът на „Фейсбук” Марк Зукърбърг днес ще даде показания пред Европейския парламент във връзка със скандала с „Кеймбридж аналитика”. Социалната мрежа призна, че личните данни на около 87 милиона нейни потребители са били предоставени на британската консултантска компания, която е работила за предизборната кампания на американския президент и в кампанията за  Регламентът за защита на личните данни (GDPR) на ЕС, който влиза в сила на 25 май, цели да даде на потребителите повече контрол върху личните им данни, включително и в интернет. Предвидени са големи глоби за компании, които не се съобразяват с него. Изслушването започна в 19 ч. българско време и ще бъде предавано на живо във „Фейсбук”.

Брюксел призова новото правителство в Италия към разум

http://clubz.bg/68153-bryuksel_prizova_novoto_pravitelstvo_v_italiq_kym_razum

Брюксел призова днес новото италианско правителство към разум в бюджетната политика, а кредитната агенция Fitch предупреди, че изборът му ще повлияе на кредитния рейтинг на втората най-задлъжняла държава в еврозоната. Италианският дълг е вторият след гръцкия и е 132% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Луиджи Ди Майо, лидерът на  популисткото движение "Пет звезди" и Матео Салвини, шеф на крайнодясната Лига получиха одобрението на италианския президент вчера за предложеното от тях правителство. 

"Политическият риск беше "ключов фактор за понижението" на кредитния рейтинг на Италия до BBB м.г., съобщи Fitch вчера в изявление, в което подчерта, че ще следи за "фискално разхлабване и потенциалните щети върху доверието" на инвеститорите.

Европейската комисия, която по принцип не се намесва в националната политика, призова днес новото италианско правителство към "разумна" бюджетна политика.

"За нас е важно новото италианско правителство да запази курса и да води разумна бюджетна политика", каза заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог, за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис в интервю за германския вестник "Ханделсблат".

Популистите и крайнодесните, които ще управляват Италия - една от страните, основателки на европейския проект, предложиха вчера Джузепе Конте, юрист на 54 години, за премиер на правителството.

Приетата от двете движения програма съдържа 38 точки, част от които се очаква да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит и дълга. В окончателната версия на програмата поне липсват предизвикалите шок мерки от предишни версии, включително евентуалното излизане от еврото и едностранно зачеркване на част от колосалния публичен дълг.

"Ние можем единствено да посъветваме да се запази курса на икономическата и финансовата политика, да се поддържа растежа чрез реформи и да се контролира бюджетния дефицит", допълни заместник-председателят на комисията.

Лидерът на "Лига" Матео Салвини вече отхвърли няколко предупреждения на европейски партньори по темата, определяйки като "неприемливи" предупрежденията на френския министър на икономиката Брюно льо Мер, който изрази безпокойство относно стабилността на еврозоната. Салвини реагира бурно и на предупреждението на Манфред Вебер, лидер на групата на европейските десни в Европарламента, консерватор от партията на Ангела Меркел. Вебер обвини двете партии, че си играят с огъня, тъй като Италия е много задлъжняла.

"Популистки и ирационални действия биха могли да доведат до нова криза на еврото", посочи Вебер.

"Нека се занимава с Германия, а ние ще се занимаваме с това, което е добро за италианците", туитна Салвини.

Мрачно бъдеще

Конте ще е 65-ият министър-председател за последните 72 години в страна, където премиерите оцеляват средно по година и два месеца, посочва "Паис". Той ще представлява правителство, което обеща да се бори с ЕС за всичко, от икономическата политика до имиграцията и външните работи. Липсата на политически опит и слабите връзки на Конте с двете партии, със сигурност ще породят въпроси доколко ще бъде ефикасен на поста, а това допълнително ще усложни отношенията между Брюксел и третата по големина икономика в еврозоната.

В новото италианско правителство лидерите на управляващите партии ще имат министерски кресла. Според медии Салвини ще оглави министерството на вътрешните работи, а Ди Майо ще стане министър на икономическото развитие и труда.

Осъждан "се шегува" на тел. 112, че майка пребила детето си на 1 г. в Бяла черква

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875085

Осъждан "се шегува" на тел. 112, че
майка пребила детето си на 1 г. в Бяла черкваБързо производство за подаване на недействителен сигнал на тел. 112 е започнато в РУ – Павликени, срещу 37-годишен мъж от гр. Бяла черква, съобщиха от полицията във Велико Търново.  В 20,50 ч. в понеделник на тел. 112 е получен сигнал от Д. К., че жена от Бяла черква бие детето си, което е на 1,7 години.

Най-изявените ни творци получиха отличието „Златен век”

http://www.struma.com/bulgariya/nai-izyavenite-ni-tvorci-poluchiha-otlichieto-zlaten-vek_134586/

Наградите бяха връчени от министъра на културата Боил Банов

Министерството на културата отличи най-изявените наши и чужди заслужили творци и млади надежди с наградите "Златен век". За творчеството и културата без възраст – разказва отличеният поет Петър Андасаров.

Публицист, журналист, носител на награди за литература. Той е Петър Андасаров – един поет на 81 години.

„Има два извора на знание и познание – единият е да гледаш природата с очите си, да възприемаш всичко в нея, и вторият е най-ценният,...

Продължава

Внасянето на списъците с кандидати на партиите - водеща тема на турския печат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875088

Внасянето на списъците с кандидати на партиите - водеща тема на турския печат Внасянето на списъците с кандидати на партиите за изборите на 24 юни във Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция е водеща тема на турския печат днес. "Силен Меджлис" ("Йени шафак"), "Кадрите на Партията на справедливостта и развитието за 2023 г." ("Стар"), "Свежа кръв в ПСР" ("Сабах"). Това са заглавията на някои от водещите проправителствени

Елена Йончева: В България политика се прави с лъжи и манипулации

http://www.cross.bg/iioncheva-borisov-dymite-1575281.html

/КРОСС/ „Съдът реши, че Бойко Методиев Борисов е клеветник, че той е лъжец” – така депутатът от БСП и журналист Елена Йончева коментира в студиото на „Тази сутрин” съдебното решение на първа инстанция, с което осъди премиера за клевета. Тя цитира една от репликите на Борисов, казана пред журналисти на 13 март м.г.: „Представете си, че сте журналист и държавата ви плаща по няколко милиона за интервюта в чужбина през една от партийните централи. Даже нашето правителство беше принудено да плати. Та това „ново лице“, ако си позволи отново да каже, че крадем, ще наруша закона и ще кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея – с мъж премиер тогава”. „Държавата не е плащала никакви милиони, става дума за една манипулация, една лъжа”, категорична беше Йончева. Според нея важното в присъдата е, че отправя послание към политиците – че не могат да си позволяват да лъжат. „По този начин в България се прави политика – с лъжи, с манипулации”, отбеляза тя. По думите й атаката на Борисов дошла след нейно телевизионно участие, в което заявила, че ГЕРБ крадат от програмата за саниране и от оградата на границата. Йончева подчерта, че е доказала думите си с конкретни факти

Строежът на АЕЦ "Белене" получи "зелена светлина"

https://www.vesti.bg/bulgaria/stroezhyt-na-aec-belene-poluchi-zelena-svetlina-6082588

Проектът е спазил международното законодателство, но остава въпросът - къде ще отива отработеното гориво

Ден на отворени врати в НДК

http://www.struma.com/bulgariya/den-na-otvoreni-vrati-v-ndk_134585/

Вход свободен имаше и в Пленарна зала Номер 3, където заседаваха европейските лидери

Най-охраняваната сграда през последните месеци – Националният дворец на културата, отвори вратите си днес за любопитните граждани.

Вход свободен дори и в Пленарна зала Номер 3, където по време на българското европредседателство заседаваха европейските лидери и много министри от общността.

Гостите можеха дори да седнат и да се снимат на креслата, в които седяха политици като Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

източник:...

Продължава

Атлантическия съвет: Да спрем престъплението АЕЦ Белене

https://offnews.bg//ikonomika/atlanticheskia-savet-da-sprem-prestaplenieto-aetc-belene-681115.html

Атлантическия съвет на България разпространи остра позиция срещу рестартирането на строителството на втора атомна централа у нас.

Според организацията, в която членуват много авторитети в областта на външната политика и сигурността, АЕЦ Белене е корупционен и опасен за страната ни проект, чиято цел е да бъде продължена в дългосрочен период енергийната, а през нея и стратегическата зависимост на България от Кремъл.

Според Атлантическия съвет нормален инвеститор не би влязъл в проекта без изрично и предварително поемане на всички основни рискове от българската държава, а печалба ще има само корумпирания политически елит и сателитите му.

"Проектът АЕЦ „Белене" ще затвърди руската намеса в българския политически и обществен живот и ще постави страната ни пред нови сериозни вътрешни и външни изпитания", категорични са от организацията.

Ето и текста на цялата позиция:

Българското правителство внесе в Народното събрание предложение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене" и отмяна на решението за прекратяването му, взето от 41-то Народно събрание на 28 март 2012 г. Крайната цел на този проект, както и на внесеното сега от правителството предложение за възобновяването на дейностите по него, е да бъде продължена в дългосрочен период енергийната, а през нея и стратегическата зависимост на България от Кремъл. АЕЦ „Белене" ще обезкръви и затрудни функционирането на българската енергийна система и ще попречи на навлизането на нови технологии за евтина и чиста енергия. Колосалните разходи за окончателно погребване на отработеното ядрено гориво и за извеждане от експлоатация ще останат за децата и внуците ни, а щетите от евентуална авария биха ни унищожили икономически.

Нормален инвеститор не би влязъл в проекта без изрично и предварително поемане на всички основни рискове от българската държава, а печалба ще има само корумпирания политически елит и сателитите му. Проектът АЕЦ „Белене" ще затвърди руската намеса в българския политически и обществен живот и ще постави страната ни пред нови сериозни вътрешни и външни изпитания.


АСБ застава на позицията, че:

1. Проектът АЕЦ „Белене" е корупционен проект от момента на неговия замисъл и всеки етап от неговата реализация е стъпка в завладяването на българската държава от чужди интереси.

2. Проектът АЕЦ „Белене" е пряка заплаха за националната сигурност на България.

3. Проектът АЕЦ „Белене" е политически проект без икономическа целесъобразност. Огромните финансови загуби, които претърпя и продължава да търпи България от неговата реализация, се отразяват негативно върху стандарта на живот на българските граждани.

4. Проектът АЕЦ „Белене" е антибългарски проект. Той връща назад развитието на страната ни, поражда проблеми, които ще тежат върху бъдещите поколения.


АСБ призовава българското правителство да промени незабавно решението си и да оттегли предложението си за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене".

АСБ призовава народните представители от 44-то Народно събрание да осъзнаят огромната си отговорност пред България и да гласуват против решението на правителството.

АСБ предупреждава българското правителство, че оставането му на власт е в пряка зависимост от решението по този въпрос на Народното събрание.

АСБ призовава евроатлантическата общност в България да даде отпор на плановете на правителството за АЕЦ Белене


Управителен съвет
на Атлантическия съвет на България

Позицията е изпратена до отговорните държавни институции в България и за информация до всички посолства на съюзните държави в НАТО и ЕС, до посолствата на страните партньори от Черноморския регион и Западните Балкани, до Главната квартира на НАТО, Европейската комисия, Европейския парламент и до българските медии.


Димитрин Вичев

съпредседател на Управителния съвет

и представляващ Атлантическия съвет на България

Пловдивската община твърди, че стартира електронно таксуване, превозвачите набират кондуктори

https://zaistinata.com/%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b8-%d1%87%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8/

В масовия градски транспорт в Пловдив се движат 29 линии, от които само в 9 е въведено електронното таксуване, но и там има кондуктори. Близо три месеца след конкурса за тринадесетте линии и тръгването на новите автобуси по тях, курсовете още липсват по електронните табла, съобщава регионалното издание „Под тепето“. При подписването на договора в […]

Съвети за безопасност в случаи на гръмотевични бури

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Fowx0mxztNw/

EVN България продължава информационната си кампания със съвети за безопасността на клиентите и техните домове в случаи на гръмотевични бури през пролетта и лятото. Дружеството припомня някои полезни и практични съвети за безопасност през летния сезон.

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате в дома или на работното място:

  • изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.
  • с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъдезаземена съгласно изискванията и периодично проверявана.
  • за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате на открито, сред природата и Ви настигне или приближава гръмотевична буря:

-по възможност отдалечете се от електропроводи

-не хващайте/не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения

Съвети при къмпингуване:

  • ако Вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на EVN България.
  • ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника!

Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел в Кандахар

http://www.cross.bg/kandahar-chasa-obstrel-1575280.html

/КРОСС/ Базата на международната коалиция на летище Кандахар, Афганистан, беше подложена на ракетен обстрел на 21 май 2018 г. в 23.36 часа местно време (22.06 часа българско време), съобщават от Министерството на отбраната . Няма пострадали български военнослужещи след обстрела.  

Унай Емери е новият треньор на "Арсенал"

http://www.cross.bg/ynaii-emeri-e-noviyat-trenyor-na-arsenal-1575279.html

/КРОСС/ Унай Емери ще наследи Арсен Венгер начело на "Арсенал", съобщава Би Би Си. Специалистът напусна "Пари Сен Жермен" след края на този сезон, като изведе парижани до требъл във Франция. 46-годишният испанец преди това бе наставник на "Севиля", с който три пъти спечели Лига Европа. Очаква се назначението на Емери за мениджър на "артилеристите" да бъде съобщено официално на пресконференция в близките дни.

Македонският премиер не се отказва от името Илинденска Македония

http://www.struma.com/bulgariya/makedonskiyat-premier-ne-se-otkazva-ot-imeto-ilindenska-makedoniya_134584/

Защо Илинден е двойна заплаха за гръцката национална памет и каква е връзката с България?

Премиерът на Македония Зоран Заев не се отказва от името Илинденска Македония.

24 часа преди важни персонални промени в правителството той обяви, че не се отказва от него, независимо че опозицията в Скопие се обяви против, а гръцката страна го отхвърли.

„Надявам се, че ще преспят, добре ще премислят, защото дефинитивно Илинден и нашето Илинденско въстание от 1903 и от 44-та година няма никакви териториални претенции, нищо не застрашава Гърция”, коментира...

Продължава

12 пейки с формата на букви от кирилицата поставят в София

https://dnes.dir.bg/sofia/12-peyki-s-formata-na-bukvi-ot-kirilitsata-postavyat-v-sofiya

Търсете ги зад Националната художествена галерия, на ул. "Московска" (към ул. "Будапеща"), в двора зад ЦУМ и пред Музея за История на София

Гръцки дипломат за името на Македония: Нищо не е договорено, ако не е договорено всичко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875086

Гръцки дипломат за името на Македония: Нищо не е договорено, ако не е договорено 
всичкоВече сме на крачка до споразумение по гръцко-македонския спор за името, но "нищо не е договорено, ако не е договорено всичко", казва гръцкият заместник-министър на външните работи Йоргос Катрунгалос в интервю за гръцката телевизия, цитирано от в. "Нова Македония". Той уточнява, че има паралелни процеси на преговори - в ООН и между външните

САЩ поискаха от Иран мащабни промени срещу вдигане на санкциите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/22/3182891_sasht_vtvurdiha_tona_kum_iran_i_poiskaha_mashtabni/?ref=rss


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заплаши, че САЩ ще подложат Иран на безпрецедентен финансов натиск и ще му наложат "най-тежките санкции в историята", ако иранското правителство не промени курса си, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА.<br /><br />В реч пред консервативната фондация "Херитидж" във Вашингтон Помпейо призова за ново ядрено споразумение с Иран, след като президентът Доналд Тръмп се изтегли от...

Министър Ананиев на Световната здравна асамблея в Женева (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875082

Министър Ананиев на Световната здравна асамблея в Женева (Видео)Гарантирането на справедлив достъп до висококачествени здравни услуги, ориентирани към хората, достъп до лекарствени продукти, както и насърчаване на благосъстоянието на хората от всички възрасти, трябва да бъдат водещи задачи в общите усилия, за да се осигури универсално здравно покритие. Това заяви в изказването си от името на Българското

Тръмп затегна санкциите срещу Венецуела

http://econ.bg/Новини/Тръмп-затегна-санкциите-срещу-Венецуела_l.a_i.761815_at.1.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за въвеждане на по-сурови санкции срещу Венецуела. Така ще се се ограничат перспективите пред...

КАТ дигитален, но наполовина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6874644

КАТ  дигитален, но наполовинаПътна полиция се въоръжи с таблети и прескочи в дигиталната епоха. Така на пътя, като те спрат катаджиите, проверяват за невръчени фишове и неплатени глоби. И ако имаш просрочено задължение, вземат ти книжката и спират колата от движение. Всичко вече става много бързо. Тази дигитална трансформация на пътните полицаи наистина кара шофьорите да

Кристиан Вигенин: В София не се e случило нещо грандиозно и необичайно

http://www.cross.bg/vigenin-sofiya-dali-1575278.html

/КРОСС/ Нямаше дългосрочен политически ангажимент на срещата на върха ЕС-Западни Балкани „В София не се e случило нещо грандиозно и необичайно.” Това заяви международният секретар на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред БНТ по повод европредседателството ни. Той обясни, че по време на нашето председателство са поети ангажименти за инвестиции в региона и предстои да се види доколко това ще се случи. По думите му не е имало и дългосрочен политически ангажимент на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. „Свързаността с останалите страни е много важна. Виждаме обаче политическите пречки. Много трудно е да се говори за бъдещо разширяване на ЕС. Страните членки също има какво да направят, докато дойде време за самото присъединяване”, обясни Вигенин. Според него преди политическата интеграция да се реализира, важен е подходът на свързване на региона, защото страните могат да се превърнат де факто в част от ЕС и след това политическата крачка ще бъде бърза. По повод името на Македония, Вигенин попита дали Борисов е бил наясно за постигнатия компромис, дали го е подкрепил, ако го е направил, то с какви аргументи, а ако не – в София се водят договорки и излиза едно потенциално име, което най-малкото е спорно.  

Йончева: Съдът реши, че Борисов е клеветник и лъжец

https://www.actualno.com/society/joncheva-sydyt-reshi-che-borisov-e-klevetnik-i-lyjec-news_675790.html

"Съдът реши, че Борисов е клеветник лъжец, това постанови съдът. Тези реплики са казани пред камерите на националните телевизии многократно в Бургас, Варна, след това бяха повторени пред националните медии от членове на ГЕРБ." Това каза депутатът от БСП Елена Йончева във връзка с делото за клевета, което тя заведе и спечели на първа инстанция срещу министър-председателя Бойко Борисов. Йончева уточни, че присъденото обезщетение ще бъде дадено за благотворителност. Трябва обаче то да бъ

Трета линия на метрото е завършена на 60%

https://www.actualno.com/society/treta-linija-na-metroto-e-zavyrshena-na-60-news_675797.html

Вече имаме почти 60% - 58% изпълнение на третата линия на метрото. Това каза в предаването "Денят започва" по БНТ директорът на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев. "И преди имаше карти, просто сменихме визията. Подложката, основата, върху която бяха предишните карти, беше остаряла. Купихме специална картова основа от Института по картография, върху която се нанесоха схемата на метрото, схемата на градския транспорт", разказа инж. Братоев. "Основните туристи

Първи официални снимки от сватбата на годината

http://www.struma.com/bulgariya/purvi-oficialni-snimki-ot-svatbata-na-godinata_134583/

Фотосите, които показаха принц Хари и Меган Маркъл, са дело на известния моден и портретен фотограф Алекси Любомирски

Първите официални снимки от сватбата на годината вече са публикувани. Фотосите, които показаха принц Хари и Меган Маркъл, са дело на известния моден и портретен фотограф Алекси Любомирски.

Те са заснети в събота следобед в замъка Уиндзор, малко след като двойката се върна от обиколката с карета след венчавката.

На първата снимка около младоженците са кралицата и съпругът й принц Филип, принц Чарлз и съпругата му Камила Паркър-Боулс, принц Уилям и Кейт Мидълтън и майката на...

Продължава

Турция осъди 104 военни на доживотен затвор

http://clubz.bg/68152-turciq_osydi_104_voenni_na_dojivoten_zatvor

104 бивши военни бяха осъдени на доживотен затвор за участие в проваления опит за преврат през 2016 г., съобщи Би Би Си, позовавайки се на вестник "Хюриет".

Съдът в Измир произнесе срещу 104 от общо 280 обвиняеми "утежнени доживотни присъди", което е най-тежкото възможно наказание според турското законодателство. Президентът Реждеп Тайип Ердоган неведнъж се е изказвал в подкрепа на връщането на смъртното наказание за организаторите на пуча през 2016 г., за което си навлече критики от Съвета на Европа.

Други 21 души получиха 20 години затвор за обида срещу президента, а 31 бяха осъдени на 10 години и шест месеца за "членство в терористична организация". Други 52-ма военни получиха по-малки присъди.

Над 250 души, повечето от които невъоръжени цивилни, бяха убити в нощта на 15 юли 2016 г., когато група военнослужещи опитаха да атакуват парламента и да свалят президента Реджеп Тайип Ердоган.

Правителството обвинява за заговора мрежата на намиращия се в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, за организирането на проваления преврат. Гюлен, който живее в САЩ, отрича да е замесен и осъди пуча.

След опита за преврат властите задържаха 160 000 души и уволниха близо същия брой държавни служители като част от мащабна чистка. От тях повече от 50 000 души бяха обинени и се намират в затвора в очакване на съдебен процес.

Извънредното положение, въведено веднага след неуспешния пуч, е в сила и до днес.

Мащабът на чистката предизвика безпокойство у групи за защита на човешките права, както и сред западните съюзници на Турция, които се опасяват, че страната залита към авторитаризма.

Правителството се оправда, че мерките са необходими предвид степента на заплахите за сигурността, пред които е изправено.

Предизборна кампания зад решетките

Съпредседателят на прокюрдската Демократична партия на народите и кандидат за президент Селахаттин Демирташ пък остава в затвора. Турски съд отхвърли обжалването му на решението да остане в ареста.

Ако бъде признат за виновен, Демирташ ще получи до 142-годишна присъда. Той е в ареста вече от година и е обвинен във връзки с обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия. Демирташ и членовете на партията му отречат това.

Миналат седмица Надорднодемократическа партия поиска освобождаването му преди предсрочните президентски и парламентарни избори на 24 юни. Съдът обаче отказа.

Бившият адвокат по човешките права е сред най-известните опозиционери в Турция и спечели гласове не само от кюрдското население на изборите през 2015 г.

Аналогова България на опашката на дигитална Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=374625

Макар българка да е еврокомисар по дигитализацията, България е на опашката на ЕС по отношение на навлизането на новите цифрови технологии. Страната ни се нарежда на 26-о място сред страните членки, като след нас са само Гърция и Румъния, пише в.

Ролята на храната в семейството

https://offnews.bg//mama-nindzha/roliata-na-hranata-v-semejstvoto-681119.html

За първи път ми се случи да се увлека толкова в книга, посветена на храненето. Но“Войната с храната“ на британската психотерапевтка Джулия Бъкройд не е просто книга с диети или информация за хранителните разстройства. Това е книга, която може да преобърне погледа ни към храната, за да открием защо отново и отново следваме определени модели, въпреки че осъзнаваме, че ни вредят. Освен това мисля, че ще помогне на читателя да реши за себе си някои по-леки проблеми с хранителните проблеми, а хората с по-сериозни ще могат да отидат мотивирани и с определена представа каква е причината за поведението им при терапевт.…

САЩ определиха изборите във Венецуела като фарс

http://www.struma.com/bulgariya/sasht-opredeliha-izborite-vuv-venecuela-kato-fars_134582/

Те не са нито свободни, нито честни, заяви Майк Пенс

Преизбирането на Николас Мадуро за президент на Венецуела е фарс, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Изборите във Венецуела са фарс, не са нито свободни, нито честни. Нелегитимният резултат е пореден удар по гордата демократична традиция на Венецуела", каза Пенс и добави, че САЩ няма да стоят безучастни "докато Венецуела се срива, а бедността продължава да измъчва смелия й народ".

"Режимът на Мадуро трябва да...

Продължава

Йончева: 5-те хил. лв. на осъдения Борисов ще даря на деца

https://frognews.bg/novini/ioncheva-5-hil-osadeniia-borisov-shte-otidat-blagotvoritelnost.html

”Господин Борисов е осъден, заедно с ГЕРБ, да плати 5 хил. Искът е за 20 хил. лв. Аз отначалото казах, че тази сума ще бъда дарена за деца”. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева.

Приятел на Боян Петров разказа подробности за спасителната акция

https://www.actualno.com/society/prijatel-na-bojan-petrov-razkaza-podrobnosti-za-spasitelnata-akcija-news_675796.html

"Китай дадоха едни от най-добрите си катерачи. Непал дадоха шерпа, който е изкачил върха и от двете страни. Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите. Китай го направи като дарение към България. Непал поискаха 200 хил. долара, но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Китай го направиха безплатно. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи. Операци

Семейство Радеви на опера в Болшой театър (галерия)

https://offnews.bg//obshtestvo/semejstvo-radevi-na-opera-v-bolshoj-teatar-galeria-681116.html

В Болшой театър президентът Румен Радев и съпругата му присъстваха на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет. Посещението е в рамките на визитата на българския държавен глава в Русия.

По време на посещението си Радев се срещна с български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Срещата се състоя в българското посолство в руската столица в рамките на работното посещение на държавния глава в Руската федерация, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев се срещна с български и руски дейци на културата по повод предстоящия Ден на славянската писменост

http://www.cross.bg/kyltyrata-radev-rymen-1575277.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Срещата се състоя в българското посолство в руската столица в рамките на работното посещение на държавния глава в Руската федерация. Самият факт, че в българския календар има такъв празник е показател за високото цивилизационно равнище и за ценностите, които нашият народ е развил и пренесъл през вековете, подчерта президентът. Румен Радев напомни за призванието на интелигенцията да бъде обществен двигател и призова политиците да работят така, че да създават най-добри условия за разгръщане на творческия потенциал на хората на науката, изкуството и културата. „Няма българин, който да не носи дълбоко в сърцето си спомена и признателността към учителите, създали в него жаждата към знание. На писателите, поетите, художниците, артистите, създаващи духовни ценности, на всички дейци на изкуството, културата, просветата и образованието, днес отдаваме нашата висока почит“, каза държавният глава.                   Българският президент се обърна към гостите и ги приветства с предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май

Българският шофьор ли? Друго трябваше да искаме!

https://dnes.dir.bg/na-fokus/balgarskiyat-shofyor-li-drugo-tryabvashe-da-iskame

Внезапно всички се хвърлиха да защитават „българския шофьор“, без да съзнават, че проблемът е друг. България също страда от чужд дъмпинг. Ако бяхме умни, щяхме да искаме съвсем друго нещо, пише проф. Ивайло Дичев.

Ердоган: Страните с ядрени оръжия застрашават света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875080

Ердоган: Страните с ядрени оръжия застрашават света
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини страните с ядрени оръжия, че "застрашават света" и критикува изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран от 2015 г., предаде Ройтерс. Онези, които притежават над 15 хиляди ядрени бойни глави, сега са заплаха за света, каза той, имайки предвид общото количество ядрени бойни глави по света,

Елена Йончева: В България политика се прави с лъжи и манипулации

http://nakratko.bg/category/59/159887/


„Съдът реши, че Бойко Методиев Борисов е клеветник, че той е лъжец” – така депутатът от БСП и журналист Елена Йончева коментира в студиото на „Тази сутрин” съдебното решение на първа инстанция, с което осъди премиера за клевета.

Инцидент край благоевградския кв. Изгрев! Самосвал със земна маса се преобърна, огнеборците на крак, шофьорът леко пострадал

http://www.struma.com/obshtestvo/incident-krai-blagoevgradskiya-kv-izgrev-samosval-sus-zemna-masa-se_134581/

Камион самосвал се преобърна край благоевградския квартал Изгрев, инцидентът стана преди около 30 минути в близост до къщите на селото. Огнеборците бяха вдигнати на крак, за да помагат при вдигането на камиона.

При инцидента леко е пострадал водача на возилото, който е с порезна рана и е транспортиран до спешно отделение на МБАЛ Благоевград.

Возил пясък към квартала, където са къщите на известни футболисти. Шофьорът изсипвал земна маса, когато камиона се преобърнал....

Продължава

Марк Зукърбърг дава показания пред ЕП

http://www.struma.com/bulgariya/mark-zukurburg-dava-pokazaniya-pred-ep_134580/

Изслушването започна в 19 ч. българско време и ще бъде предавано на живо във „Фейсбук”

Президентът на „Фейсбук” Марк Зукърбърг днес ще даде показания пред Европейския парламент във връзка със скандала с „Кеймбридж аналитика”.

Социалната мрежа призна, че личните данни на около 87 милиона нейни потребители са били предоставени на британската консултантска компания, която е работила за предизборната кампания на американския президент и в кампанията за Брекзит.

Регламентът за защита на личните данни (GDPR) на ЕС, който влиза в сила на 25...

Продължава

Румен Радев поздрави културни дейци в Москва по повод 24 май (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6875062

Румен Радев поздрави културни дейци в Москва по повод 24 май (Снимки)Президентът Румен Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Срещата се състоя в българското посолство в руската столица в рамките на работното посещение на държавния глава в Руската федерация,

Индонезия обяви тревога заради вулкан

https://petel.bg/Indoneziya-obyavi-trevoga-zaradi-vulkan__265687

Индонезийските власти обявиха тревога заради най-нестабилния вулкан в страната - Маунт Мерапи, разположен в гъсто населена област, пре...

Няма да познаете Джет Ли след битката му с коварна болест

https://petel.bg/Nyama-da-poznaete-Dzhet-Li-sled-bitkata-mu-s-kovarna-bolest__265702

Истински шок разтърси феновете на екшън звездата Джет Ли. Скорошна негова снимка, в която той излежда поразително състарен, предизвика ре...

Нека помогнем на този 65 годишен мъж да си намери работа! Живее сам и плаща по 10 лева на нощ за квартира

https://petel.bg/Neka-pomognem-na-tozi-65-godishen-mazh-da-si-nameri-rabota--ZHivee-sam-i-plashha-po-10-leva-na-noshh-za-kvartira__265703

Емилия Кодрич отправи призив в социалните мрежи, след като срещнала възрастен господин на улицата и поискал от нея пари. Здравейте! Тър...

Виртуозен хирург върна зрението на мъж, ослепял с едното око от детските години

https://petel.bg/Virtuozen-hirurg-varna-zrenieto-na-mazh--oslepyal-s-ednoto-oko-ot-detskite-godini-__265704

52-годишен мъж от девинското село Стоманово прогледна с окото, ослепяло в детските му години. Ялдъз Газиев получил травма на десетгодишна ...

Нова измама: Ало, от общината сме, имате имот, който…

https://petel.bg/Nova-izmama--Alo--ot-obshhinata-sme--imate-imot--koyto---__265705

Снимка: архив "Булфото" Нов вид измама, започваща с телефонно обаждане, засече полицията в Дупница. При нея бандитите звънят на домашния ...

Осъдиха жена за кражба на дамски дрехи от магазини във Варна

https://petel.bg/Osadiha-zhena-za-krazhba-na-damski-drehi-ot-magazini-vav-Varna__265706

Снимка: Булфото 53-годишната Г. Ш. беше осъдена на 1 година лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. Наказанието бе наложе...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване