ГЕРБ и ДПС празнуват заедно в Галиче

https://offnews.bg//politika/gerb-i-dps-praznuvat-zaedno-v-galiche-681248.html

Представители на ГЕРБ и ДПС в Галиче отпразнуваха резултата от първия тур на изборите в селото.

Снимки са запечатали как избиратели на ДПС не крият подкрепата си към кандидата за кмет от ГЕРБ Страхил Стоянов, хващайки се заедно на хоро.

На хорото са заснети депутатът от ГЕРБ Красен Кръстев, знакови представители на ДПС в региона като Мехтин Касъмов (който наскоро излезе от затвора по делото на Мирчо Циганина от Плевен за източване на Държавния резерв) и синът му Кристин Касъмов, и общинският координатор на ГЕРБ в Бяла Слатина Стефан Терзийски.

В неделя кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов излиза на балотаж срещу кандидата на левицата Веселин Тушинов.

Спорт по тв днес: втори финален плейоф на баскетболистите, футбол от Франция, мач на волейболистките, тенис от "Ролан Гарос" и Женева, колоездачна обиколка на Италия, голф и NBA

https://www.24chasa.bg/sport/article/6878209

Спорт по тв днес: втори финален плейоф на баскетболистите, футбол от Франция, мач на волейболистките, тенис от "Ролан Гарос" и Женева, колоездачна обиколка на Италия, голф и NBA                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

През 2019 г. ЕС отделя още 1,5 милиарда евро за Турция за помощ за мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878225

През 2019 г. ЕС отделя още 1,5 милиарда евро за Турция за помощ за мигрантите
ЕС през 2019 г. ще отдели допълнително 1,5 милиарда евро за Турция за борба с мигрантската криза, предаде ТАСС, като се позовава на проектобюджета на съюза за следващата година, публикуван днес от Европейската комисия. /Да се отделят/ допълнително 1,5 милиарда евро за помощ за бежанците в Турция, за да продължи да се осигурява на бежанците от

Минималната пенсия за стаж и възраст ще е 207.60 лева от 1 юли

http://www.cross.bg/leva-pensiya-narasne-1575404.html

/КРОСС/ От 1 юли средната пенсия ще нарасне с близо 14 лв. Това съобщи в кулоарите на парламента социалният министър Бисер Петков, предава "Дарик". Увеличението на пенсиите, предвидено от 1 юли още със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година, е всички пенсии, отпуснати до края на 2017 година, да се увеличат с 3.8 на сто, включително минималните размери, напомни Петков. Предвидено е от 1 юли е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да нарасне от 200 лева на 207.60 лева, а има проект на постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост и тя да стане 125.58 лева, така че и при нея ще има увеличение от 3.8 на сто. На тази база всички минимални размери на пенсии, които са свързани с тези две котви, също ще бъдат увеличени. Министърът изчисли, че пенсия от 400 лева, която е малко по-висока от средната, при актуализацията с 3.8 на сто ще нарасне със сума от порядъка на 15 лева.  

Съобщение от ВиК: Ето къде и кога няма да има вода в Разлог

http://www.struma.com/obshtestvo/suobshtenie-ot-vik-eto-kude-i-koga-nyama-da-ima_134661/

„Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград уведомява жителите на гр. Разлог, че във връзка с изпълнението на ремонт на уличен водопровод по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Разлог, в периода 25.05.2018 г. – 05.06.2018 г., от 08:00 до 21:00 часа, ще бъде нарушено водоподаването по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ (кв. „Вароше“), в участъка между ул. „Еделвайс“ и ул. „Голак“, гр. Разлог, включително...

Продължава

Туроператорът не може да променя цената при по-малко от 20 дни до заминаването

https://www.actualno.com/society/turoperatoryt-ne-moje-da-promenja-cenata-pri-po-malko-ot-20-dni-do-zaminavaneto-news_676115.html

Туроператорът не може да променя цената на организираното пътуване при оставащи по-малко от 20 дни до заминаването. Други съществени условия в договора подлежат на редакция не по-късно от десет дни до началната дата. През останалото време при неприемлива за потребителя промяна на тези параметри той има право да се откаже от договора без да дължи неустойки. Това напомни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНТ преди началото на активния летен сезон и

Над Черноморието утре ще бъде предимно слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=374709

По Черноморието ще бъде предимно слънчево с по-значителни увеличения на облачността в южните райони. Валежи са малко вероятни. Ще духа умерен североизточен вятър, който вечерта ще отслабне. Максимални температури на въздуха – между 22° и 25°.

Македония не се отказва от "Илинденска Македония"

https://www.vesti.bg/sviat/makedoniia-ne-se-otkazva-ot-ilindenska-makedoniia-6082658

Срещата между външните министри на Македония и Гърция утре в Ню Йорк се определя като ключова за решаването на спора

Стартира „Варна Лит“ 2018

http://nakratko.bg/category/76/159965/


Само след седмица стартира „Варна Лит“ 2018 – фестивалът, който обединява писатели, журналисти, учители, актьори и изпълнители и ги превръща в преки посланици на литературата сред по-младото поколение.

Никой не притиска Гърция за името на Македония

https://www.vesti.bg/sviat/nikoj-ne-pritiska-gyrciia-za-imeto-na-makedoniia-6082658

За гръцките медии реакцията на Никос Кодзияс след визитата му в Ню Йорк е ключова за спорния казус

Цигареният пазар в България: Пълна промяна след оттеглянето на Булгартабак

https://offnews.bg//ikonomika/tcigareniat-pazar-v-balgaria-palna-promiana-sled-otteglianeto-na-bulg-681208.html

Какво се случи на цигарения пазар в България след като родната тютюнева гордост "Булгартабак" излезе от пазара?

Миналата година Бритиш Американ Табако (БАТ) купи марките на бившия ни цигарен монопол и започна производството им в Румъния, а на пазара са настъпили доста сериозни размествания показват маркетингови данни, с които OFFNews разполага. В момента фабриката в Благоевград продължава да работи на пълна пара, но цялата продукция от ММ, Престиж и други брандове заминава за износ в източна посока.

При отсъствието на "Булгартабак" от българския пазар категоричният номер едно на цигарения пазар у нас е именно БАТ. Към месец март тази година компанията е с пазарен дял от 38,6 процента, с което изпреварва почти двойно като дял най-близкия преследвач "Карелия". Гръцкият производител в момента държи 20,5 от пазара у нас. Към второто място обаче напоследък се е засилила сериозно и "Филип Морис Интернешънъл", чийто пазарен дял през последните дванадесет месеца се е увеличил от 16,3% на 18,6%.

Увеличават се и продажбите на "Джапан Табако Интернешънъл" (JTI). Пазарният дял на компанията, която дистрибутира марките Winston и Sobranie, е нараснал от 8,1% на 8,5%. По този начин JTI е успяла да измести от четвъртото място цигарите на Кинг Табако. Пазарното присъствие на българския производител се е свило от 8,4% на 7,9% през последните 12 месеца.

С най-нисък пазарен дял у нас, макар че отбелязва ръст от 5,3% до 5,9%, остава Imperial, който продава основно марката Davidoff у нас.

А ето и данните за най-продаваните марки цигари у нас.

Топ 10 марки през март 2018 

Марка                  Пазарен дял март 2017           Пазарен дял март 2018

Karelia                            17,5%                                   17,7%

Marlboro                           9,3%                                   11,5%

Victory                            12,3%                                     9,9%

Rothmans                         6,8%                                      8,7%

Eva                                   8,7%                                     7,0%

Dunhill                              5,6%                                      6,0%

Davidoff                            5,3%                                      5,8%

Merilyn                              4,1%                                      3,9%

Winston                             4,0%                                      3,7%

King                                  4,0%                                      3,5%

Тези пазарни дялове разбира се не отчитат нелегалния пазар, който по последни данни при цигарите е 6,6 процента.

Въпреки че през последните години цигарите без бандерол да намаляват на пазара у нас заради по-ефективната борба с контрабандата Агенция Митници и МВР все още откриват значителни количества от познатите на пазара марки на Карелия и Кингс Табако - цигари с марките Карелия, Кинг, Корсет и други.

Друга част от папиросите без бандерол носят марки, които не са официално регистрирани като Cosmopolitan, Compliment и President. За тях няма официални данни за производителя, но според източници от бранша повечето от тях са произведени на територията на България.

Търкания в съюза Русия-Иран: Техеран отказа да изведе войските си от Сирия

https://dnes.dir.bg/svyat/tarkaniya-v-sayuza-rusiya-iran-teheran-otkaza-da-izvede-voyskite-si-ot-siriya

Москва може би изпълнява споразумение със САЩ за следвоенно разпределяне на зони на влияние в страната

Хамбург е първият германски град, забраняващ стари дизелови автомобили

https://www.mediapool.bg/hamburg-e-parviyat-germanski-grad-zabranyavasht-stari-dizelovi-avtomobili-news279449.html

Хамбург ще бъде първият германски град, който ще наложи частична забрана за дизелови автомобили като част от най-коментираната стъпка в страната за подобряване качеството на въздуха, предаде ДПА.   Пристанищният град ще блокира части от две улици за по-старите дизелови автомобили и камиони от 31 май, съобщи местната агенция за опазване на околната среда, цитирана от ДПА.   Натискът върху най-големите германски градове да подобрят качеството на въздуха нараства и дизеловите превозни средства са главната цел на германските власти заради емисиите им от азотен оксид.   Репутацията на дизеловите коли пострада допълнително през 2015 година заради скандала с автомобилния гигант Фолксваген (Volkswagen). Компанията призна, че е монтирала софтуер в дизеловите си автомобили, който манипулира показанията за вредните емисии.   Всички дизелови превозни средства, които не покриват стандартите за вредни емисии Евро-6, ще бъдат засегнати от забраната в Хамбург.   По-малко от една трета от регистрираните в града дизелови превозни средства към началото на годината отговарят на стандарта, според Федералната агенция по автомобилен транспорт на Германия.   Ще има изключения при въвежданата забраната. Те ще се отнасят до всички линейки, автомобилите на жителите и гостите, боклукчийските коли, а вановете за доставка и такситата ще могат да използват една от засегнатите улици.

ЕС дава на Турция още 1,5 млрд. евро за бежанците

http://nakratko.bg/category/25/159963/


Европейският съюз ще отдели през 2019 г. допълнителни 1,5 млрд. евро за Турция за справяне с миграционната криза, гласи проектобюджетът на общността за следващата година, цитиран от БГНЕС. Проектобюджетът беше огласен от Еврокомисията.

3000 сайта ползват домейн на кирилица

https://www.actualno.com/society/3000-sajta-polzvat-domejn-na-kirilica-news_676113.html

Домейнът на кирилица .ею отбелязва напредък и през втората година от създаването му. От създаването на домейна преди две години ново регистрираните .ею домейни са почти 2 000, като общият брой на регистрираните домейни на кирилица достигат над 3 000. "Основната ни мисия в EURid е да подкрепяме стремежа на Европейския съюз за многоезичие и културно многообразие в интернет. Домейнът на кирилица .ею не само, че позволява по-лесен достъп до новите технологии на родния ни език, но и запазването

Порожанов: Производството на българско розово масло ще бъде защитено в закона

https://www.actualno.com/business/porojanov-proizvodstvoto-na-bylgarsko-rozovo-maslo-shte-byde-zashtiteno-v-zakona-news_676112.html

Производството на българското розово масло ще бъде защитено в закона. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който дойда на фермерски пазар пред Министерството на земеделието, храните и горите. Той поясни, че предстоят разговори с министъра на здравеопазването, защото производството на парфюмерия от розово масло се контролира от това ведомство. Порожанов обяви, ме през юни или юли ще заработи регистър в който ще бъдат вкарани всички биопроизводители. С промените

Все повече британци получават германско гражданство заради Брекзит

https://www.mediapool.bg/vse-poveche-britantsi-poluchavat-germansko-grazhdanstvo-zaradi-brekzit-news279448.html

Германия е регистрирала през 2016 и 2017 г. чувствително нарастване на броя на британците, получили германско гражданство, като последица от Брекзита, предаде Франс прес.   Германската статистическа служба съобщи, че ако през 2015 г. само 622-ма британци са се сдобили с германско гражданство, то през 2016 г. те са били 2865, а през 2017 г. - 7493.   През 2016 и 2017 г. германско гражданство са придобили общо 10 358 британци - два пъти повече от всички такива случаи между 2000 и 2015 г., които са 5092.   По този начин британците се нареждат на второ място след турците (14 984 случая на натурализация през 2017 г.) по сдобиване с германско гражданство.   Поданиците на кралица Елизабет Втора освен това са с по-висока средна възраст от натурализираните от други страни - 52,8 години срещу 34,8 години за сдобилите се с германско гражданство от други държави.

Две години затвор за бившия македонски премиер Груевски

http://nakratko.bg/category/25/159962/


 Бившият македонски премиер Никола Груевски бе осъден на две години лишаване от свобода по обвинение за противозаконно закупуване с бюджетни средства на луксозен автомобил „Мерцедес“ за 600 хиляди евро, предава излъчващата на албански скопска телевизия „Алсат – М“, цитирана от "Фокус".

Порожанов: Производството на българско розово масло ще бъде защитено в закона

http://nakratko.bg/category/26/159959/


Производството на българското розово масло ще бъде защитено в закона. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който дойда на фермерски пазар пред Министерството на земеделието, храните и горите, предаде репортер на БГНЕС.

Десислава Иванчева: Не съм управлявала общината от ареста

http://nakratko.bg/category/60/159961/


Преди заседанието на Специализирания съд, който ще разгледа искането за отстраняване от длъжност на задържаната кметица на столичния район „Младост”, Десислава Иванчева отрече да е управлява от ареста, предаде репортер на БГНЕС.

Задържаха двама българи, издирвани за престъпления, на границата с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878176

Задържаха двама българи, издирвани за престъпления, на границата с ГърцияГръцката полиция арестува двама българи на граничния пункт "Промахон". Единият от българите е мъж на 39 години, за когото има издадена заповед за арест от прокуратурата в град Лариса. Той е обвинен в нанасяне на тежка телесна повреда, предава БНР. Арестувана е също българка на 40 години, издирвана със заповед за арест от властите в Солун.

Мъж потроши спешното отделение в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878192

Мъж потроши спешното отделение в ДобричБ.Г. на 35 години от село Крушари е буйствал в спешното отделение в болницата в Добрич и е потрошил прозорец и врата във вторник около 20,45 ч. - съобщават от Областната дирекция на МВР. Той е проявил грубост и арогантност и затова на място са извикани полицаи и зам-директорът на болницата д-р Бисер Ботев.

Административни реформи свили със 125 млн. лв. годишните бизнес разходи

https://www.mediapool.bg/administrativni-reformi-svili-sas-125-mln-lv-godishnite-biznes-razhodi-news279447.html

В резултат на нови мерки за намаляване на административната тежест, въведени през май 2015 г., бизнесът е икономисвал по близо 125 млн. лв. годишно. Това сочи приетият от правителството в сряда отчет за изпълнението към края на декември 2017 г. на Третия план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса. Изпълнението на набелязаните в документа действия трябваше да свие с 30 на сто или със 144.5 млн. лв. годишните разходи на икономическите субекти, но всъщност постиженията са по-ниски заради това, че не са изпълнени всички планирани мерки. Правителството отчита също така, че има все още непредприети действия за административни реформи, които са били заложени в Първия и Втория план. То си е поставило нов срок за изпълнението им – до края на 2018 г. Третият план за действие съдържа 130 мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса, но от него реално са били приложени 97, което е довело до намаление на разходите с 26 на сто вместо с планираните 30% .  В периода 1 юли – 31 декември 2017 г. са изпълнени 18 мерки от компетентността на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на икономиката. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла със 156 хил. лева годишно, посочва се в цитирания от правителствената пресслужба доклад. В същото време в отчитания период вече са били изпълнени 43 от забавените мерки във Втория план за административната реформа. Сред тях е планираният портал за информация и електронни услуги на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който вече е разработен и трябва да стане достъпен за потребителите до края на юли 2018 г.

Административни реформи свила със 125 млн. лв. годишните бизнес разходи

https://www.mediapool.bg/administrativni-reformi-svila-sas-125-mln-lv-godishnite-biznes-razhodi-news279447.html

В резултат на нови мерки за намаляване на административната тежест, въведени през май 2015 г., бизнесът е икономисвал по близо 125 млн. лв. годишно. Това сочи приетият от правителството в сряда отчет за изпълнението към края на декември 2017 г. на Третия план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса. Изпълнението на набелязаните в документа действия трябваше да свие с 30 на сто или със 144.5 млн. лв. годишните разходи на икономическите субекти, но всъщност постиженията са по-ниски заради това, че не са изпълнени всички планирани мерки. Правителството отчита също така, че има все още непредприети действия за административни реформи, които са били заложени в Първия и Втория план. То си е поставило нов срок за изпълнението им – до края на 2018 г. Третият план за действие съдържа 130 мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса, но от него реално са били приложени 97, което е довело до намаление на разходите с 26 на сто вместо с планираните 30% .  В периода 1 юли – 31 декември 2017 г. са изпълнени 18 мерки от компетентността на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на икономиката. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла със 156 хил. лева годишно, посочва се в цитирания от правителствената пресслужба доклад. В същото време в отчитания период вече са били изпълнени 43 от забавените мерки във Втория план за административната реформа. Сред тях е планираният портал за информация и електронни услуги на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който вече е разработен и трябва да стане достъпен за потребителите до края на юли 2018 г.

Иванчева назначи пиара на "Младост" за заместник-кмет

https://www.actualno.com/society/ivancheva-naznachi-piara-na-mladost-za-zamestnik-kmet-news_676107.html

Задържаната кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е назначила за зам.-кмет пиара на общината Петър Кърджилов. Това каза самата Иванчева и уточни, че той ще заеме мястото на арестуваната с нея зам.-кметица Биляна Петрова. Иванчева призна още, че е издала заповед за уволнението на друг от зам.-кметовете на "Младост" Румен Русев. Тя отрече да е управлявала общината от ареста, а само, че е правила рокади в екипа си. И.д. кмет засега остава Владимир Клисуров, к

Хамбург въвежда ограничения за стари дизелови автомобили

http://nakratko.bg/category/25/159960/


Хамбург, вторият по големина град в Германия, въвежда частична забрана за стари дизелови автомобили.

Уайт обиди грозно Кобрата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6878157

Уайт обиди грозно КобратаТой просто ни губи времето. Аз искам този мач да се състои, а и той казва същото. Пулев обяви, че аз съм перфектният противник за него, но по някаква причина заедно с промоутъра си Кале Зауерланд протакат нещата. Мразя бокса в тежка категория, пълен е със страхливци! Така Дилиан Уайт (Вбр) обиди българската звезда в професионалния бокс Кубрат

"Черно море" лети за баража с 19 футболисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=374696

реньорът на Черно море Илиан Илиев определи групата за баража за Лига Европа с Левски, научи Moreto.net. Наставникът на “моряците” взема 19 футболисти за двубоя в София. От списъка отпадат контузените Мариян Огнянов, Дани Кики и Ертан Томбак, наказаният Стефан Станчев, както и Николай Минков.

Иванчева назначи Кърджилов за зам.-кмет на Младост

https://frognews.bg/novini/ivancheva-naznachi-kardjilov-zam-kmet-mladost.html

Досегашният пиар на ”Младост” Петър Кърджилов става заместник-кмет на района на мястото на Биляна Петрова, подсъдима заедно с досегашния кмет Десислава Иванчева.

ЕК предлага нови правила за сътрудничество между ОЛАФ и Европейската прокуратура

https://www.mediapool.bg/ek-predlaga-novi-pravila-za-satrudnichestvo-mezhdu-olaf-i-evropeiskata-prokuratura-news279446.html

Създаването на Европейска прокуратура бележи началото на нов етап в борбата с измамите, засягащи бюджета на ЕС. Затова Европейската комисия предлага да бъде изменен регламентът за разследванията, извършвани от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). С изменението се цели ОЛАФ да разполага с необходимите правомощия, за да работи в тясно сътрудничество с Европейската прокуратура за откриването и разследването на измами в ЕС.   С предложените промени ще бъдат внесени уточнения по отношение на средствата на ОЛАФ за извършването на административни разследвания. Това се отнася особено до проверките, до достъпа до информация за банкови сметки, както и до средствата за борба с измамите с ДДС, уточни ЕК.   Европейската прокуратура ще има правомощия да извършва разследвания и да повдига и поддържа обвинения за престъпления, засягащи бюджета на ЕС, като например корупция или измами със средства на ЕС, или трансгранични измами с ДДС.   Европейската прокуратура и ОЛАФ ще работят в тясно сътрудничество, за да използват всички средства за борба с измамите и за защита на парите на данъкоплатците.   В държавите от ЕС, които участват в Европейската прокуратура, разследванията на ОЛАФ ще се насочат към улесняването на събирането на средства по административен ред и върху предотвратяването на допълнителни вреди за финансите на ЕС чрез административни мерки.   Тези разследвания ще допълват наказателноправните мерки на Европейската прокуратура, когато е целесъобразно, в тясно сътрудничество с Европейската прокуратура. Когато ОЛАФ открие възможни престъпления, тя незабавно ще подава данните на Европейската прокуратура и ще подпомага разследванията на Европейската прокуратура по нейно искане.   ОЛАФ ще продължи да разследва нередности, които не са свързани с измами (за които Европейската прокуратура няма правомощия) във всички държави в ЕС. През 2016 г. тези нередности представляваха 93 на сто от всички съобщени нередности, като финансовото им отражение е приблизително 2,58 милиарда евро. ОЛАФ ще продължи разследванията си на измами и корупция в държавите от ЕС, които не участват в Европейската прокуратура. Изменението включва правила за подобряване на извършването на проверки на място, които са от ключoво значение за откриването на доказателства за наличието или липсата на предполагаемо незаконно поведение. Предвижда се на ОЛАФ да се предостави достъп до данни за банковите сметки, за да може ОЛАФ да установи паричните потоци във все по-сложните видове на измами, както и за да се предоставят на ОЛАФ необходимите средства за изпълнение на правомощията в областта на ДДС.

Чужди фирми проявяват интерес към изграждане на Дунав мост 3

http://www.cross.bg/proekta-most-dynav-1575403.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи по време на парламентарния контрол, че има проявен инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми към проекта за Дунав мост 3 при Силистра - Кълъраш. Българската и румънската общини работят активно за новото мостово съоръжение, което е включено в градоустройствения план на Силистра. На 29 юни в България ще пристигне румънският колега на министър Нанков и тогава се очаква да бъдат подновени разговорите по тази и други теми, като сред детайлите в разговорите ще е и създаването на българо-румънска проектна компания по аналогия с проекта за Дунав мост 2. Тогава ще се разгледат и заявените намерения от международни финансови институции и компании за реализирането на проекта, допълни министърът и отбеляза, че анализ на трафиците доказва жизнеспособността и икономическата обосновка на проекта и от гледна точка на бъдещото му концесиониране. Министърът посочи, че основният проблем пред строителството на подобни съоръжения е осигуряването на финансиране за изграждането им и състоянието на довеждащата инфраструктура. Средства не могат да се осигурят от оперативните програми "Транспорт" и "Региони в растеж", както и по механизма за свързана Европа. Това не може да стане и по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния, заради ограничения й бюджет

Грешните политически решения в енергетиката може да струват милиарди долари

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/greshnite-politicheski-resheniia-v-energetikata-moje-da-struvat-miliardi-dolari--261641/

Инвеститорите бягат заради брутална намеса на държавата, а редица арбитражни дела на частни енергийни компании заплашват държавния бюджет

Брюксел предлага по-голям бюджет на ЕС за 2019 г.

http://econ.bg/Новини/Брюксел-предлага-по-голям-бюджет-на-ЕС-за-2019-г-_l.a_i.761870_at.1.html

Европейската комисия предложи днес проектобюджетът на ЕС за догодина да бъде 166 милиарда евро за поети задължения, предаде пресслужбата на...

Джейми Фокс ще води церемонията за отличия на афроамерикански звезди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6878190

Джейми Фокс ще води церемонията за отличия на афроамерикански звездиАктьорът, музикант и носител на награди "Оскар" и "Грами" Джейми Фокс ще бъде водещ на церемонията за отличията BET (Black Entertainment Television - Блек Ентъртейнмънт Телевижън), съобщи ЮПИ. Наградите BET, учредени през 2001 г., се присъждат за изключителни постижения на афроамерикански актьори, изпълнители и спортисти, припомня агенцията.

С нова машина запечатват фуги по улиците в Русе

https://dnes.dir.bg/ruse/s-nova-mashina-zapechatvat-fugi-po-ulitsite-v-ruse

Така ще се запази голяма част от асфалтовата настилка на основните улици и булеварди

Може ли Facebook да спре достъпа ни до Messenger, ако не приемем новите му правила?

//dariknews.bg/novini/tehnologii/mozhe-li-facebook-da-spre-dostypa-ni-do-messenger-ako-ne-priemem-novite-mu-pravila-2098988

Фейсбук няма как да спре достъпа ни до „Месинджър“, ако не приемем новите правила за поверителност, заяви за „Дарик“ Павел Хрисков, управител на софтуерна компания.

Масовите убийства в американски училища се случват предимно в малки градчета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878160

Масовите убийства в американски училища се случват предимно в малки градчета
Ако искате да знаете къде е най-вероятно да се случи масово убийство в училище, то тогава погледнете към малките градчета и предградията в Съединените щати. Масовото убийство от миналата седмица в гимназия в Тексас с десет жертви беше просто поредното в малко градче или предградие. От всички десет най-кървави стрелби с огнестрелно оръжие в

Осъдиха бивши кметове на две села във Варненско

https://dnes.dir.bg/temida/osadiha-bivshi-kmetove-na-dve-sela-vav-varnensko

Съставили официални документи - нотариални заверки на подписи, в които удостоверили неверни обстоятелства

Кандидат-депутати от Бурса с изселническо потекло ще разчитат на вота на изселниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878154

Кандидат-депутати от Бурса с изселническо потекло ще разчитат на вота на изселницитеВ населения компактно с изселници от България и Балканите турски град Бурса известни личности с изселническо потекло са включени на избираеми места в партийните листи както на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), така и на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

В акция! Нови арести в Благоевград! Полицаи преследват пернишки "Голф", двама закопчани с белезници посред бял ден

http://www.struma.com/krimi/v-akciya-novi-aresti-v-blagoevgrad-policai-presledvat-pernishki-golf_134660/

Двама бяха задържани днес посред бял ден в района на Трето училище в Благоевград, полицейски автомобил с мръсна газ преследваше пернишки "Фолксваген Голф", който бе засечен край училището и спрян.

Полицаите извадиха от колата двама, сложиха им белезници и започнаха тараш в автомобила. Според информация на Struma.com полицаите са имали оперативна информация, че с такава кола ще влязат в Благоевград дилъри на дрога. Какво откриха и кои са спрените с "Голфа", ще...

Продължава

Спряха досъдебното производство срещу главния архитект на София

http://www.cross.bg/prokyror-prokyratyra-proizvodstvo-1575402.html

/КРОСС/ Зам.-главният прокурор Пенка Богданова отмени постановлението на прокурор Стойчо Ненков от Апелативна прокуратура София, с което е образувано досъдебно производство срещу главния архитект на Столична община Здравко Здравков за престъпление по чл. 296 НК. Наказателното производство срещу Здравков беше заради отказа му да изпълни съдебно решение, което дава зелена светлина за строителството на небостъргач в столичния квартал „Стрелбище". След анализ на събраните материали е установено, че апелативната прокуратура се е произнесла при неизяснена фактическа обстановка, която не позволява да бъде направен обоснован извод относно това, налице ли е вече наложено административно наказание за същото деяние. Затова зам.-главният прокурор е указал на Софийската района прокуратура да извърши допълнителна проверка по случая. Постановлението на прокурор Ненков, както и още един негов акт са отменени и поради допуснати съществени нарушения на процесуалния закон, изразяващи се в следното: - въпреки че от 09.08.2016 г. разпоредбата на чл. 213, ал. 2 НПК е отменена и горестоящ прокурор няма право да указва на по-ниска по степен прокуратура да образува досъдебно производство, с постановление от 11.04.18 г., той е разпоредил на СРП да образува дело. - въпреки че от 05.11.2017 г. действа новата разпоредба на чл. 214, ал. 3 НПК, според която в акта за образуване на досъдебно производство не се посочват имената на лицето (а само престъплението), с постановлението от 09

Организират безплатни летни занимания за деца и ученици от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374670

Безплатни занимания за деца и ученици през лятната ваканция са организирани в 12 общински училища и центрове за подкрепа за личностно развитие, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. С бъдещи първокласници ще се провеждат подготвителни занимания, а учениците, които срещат трудност при усвояването на учебния материал, имат възможност да работят допълнително през лятото под ръководството на педагози.

VTB спря отпускането на кредити на Олег Дерипаска

https://www.investor.bg/evropa/334/a/vtb-spria-otpuskaneto-na-krediti-na-oleg-deripaska-261652/

Миналия месец Вашингтон наложи санкции на някои от най-големите руски компании и бизнесмени, сред които и Дерипаска

Пенсиите скачат с 3.8% от 1 юли

https://dnes.dir.bg/ikonomika/pensiite-skachat-s-3-8-ot-1-yuli

От 1 юли средната пенсия ще нарасне с близо 14 лв. Това съобщи в кулоарите на парламента социалният министър Бисер Петков

Изложба дантели и шевици в двореца в Балчик откриват днес майсторки от страната

https://www.24chasa.bg/region/article/6878153

Изложба дантели и шевици в двореца в Балчик откриват днес майсторки от страната
Изложба на дантели и шевици е подредена в галерия „Тунела в „Двореца” в Балчик”. Тя показва стари и нови образци на избрани техники за изработване на дантели -совалкова или калоферска/брюкселска, кене, фриволите, автентични и съвременни шевици, авторски интерпретации на традиционните техники в бижута, облекла, аксесоари, декоративни произведения ,

Прекалено лесно е да се обвинява изтокът за всички неволи на Европа

https://www.mediapool.bg/prekaleno-lesno-e-da-se-obvinyava-iztokat-za-vsichki-nevoli-na-evropa-news279445.html

Ние в Западна Европа удобно пренебрегваме собствените си недостатъци и не проявяваме особено съчувствие към трудното минало на своите съседи.   В Европа сега има все по-силно усещане, че една конкретна категория общества или граждани заслужава презрение или снизходително съжаление. Тази категория е географски определена: тя е на изток. В Брюксел, Париж, Берлин и на други места в западната част на континента става почти общоприета мъдрост твърдението, че "хората от изтока" са грабители в клуба на ЕС. Справедливо ли е това?   Миналата седмица Еманюел Макрон, европейското олицетворение на либералната демокрация, изглежда повтори това доста покровителствено западно виждане: "Последните 15 години показват път, който отслабва Европа, като постоянно се мисли, че тя би трябвало да се разширява", каза той.   Възходът на популизма в страните от бившия комунистически блок подхранва представата, че ако не беше Централна и Източна Европа, нещата в ЕС щяха да вървят много по-гладко. Навярно е време да развенчаем някои стереотипи.   Това не означава да отричаме, че има сериозни проблеми. Европейската комисия започна процедури за нарушаване на върховенството на закона срещу свръхконсервативното националистическо правителство на Полша. Въведената от Виктор Орбан "нелиберална демокрация" в Унгария предизвиква доста неприятности.   Догодина ще бъде отбелязана 30-ата годишнина от революциите през 1989 г., които позволиха обединението на Европа. Но сега изглежда, че по всяка вероятност годишнината ще бъде помрачена от неприязън и напрежение. "Изтокът" придобива един вид статут на парий. Според тази логика централно- и източноевропейците "просто не разбират" европейския проект: те участват в него само за пари, не сътрудничат на Брюксел, както би трябвало, създават проблеми, настроени са ксенофобски и копнеят за авторитаризъм - колко успешен би бил клубът без тях!   Не забравяме ли обаче нещо? Погледнете изхода от неотдавнашните избори в Италия: настроени срещу имиграцията популисти и крайнодесни екстремисти сега са на път да съставят следващото правителство в третата по големина икономика в еврозоната. А какво да кажем за Австрия, където крайнодясната Австрийска партия на свободата държи три ключови министерства?   В Германия крайнодясната "Алтернатива за Германия" не само има 92 места в Бундестага (за първи път екстремистка партия постига това от Втората световна война), но нейната идеология сега изглежда оказва въздействие върху начина, по който управляващата в Бавария партия Християнсоциален съюз се подготвя за изборите през есента в тази влиятелна провинция. Нито пък може да се каже, че Франция, въпреки поражението на Марин Льо Пен, се е отървала от ксенофобските и антимюсюлманските настроения.   Да се приписват всички неволи на Европа на източната й част е прекалено опростено и в немалка степен неискрено. Не само това, но "четенето" на Европа по линията изток-запад заплашва да подхрани именно тези разделения, които проевропейците казват, че искат да преодолеят или да поправят. Отправянето на взаимни нападки е широко разпространено и съществуват множество исторически комплекси, а влиянието на Германия е очевиден източник на недоволство.   Разкриването на истината за тревожните характеристики и грешки на самата Западна Европа може да помогне отново да се породи усещане за общо усилие, което, изглежда, жестоко липсва в днешно време.   Нека да си спомним, че още през 2005 г. именно френските и холандските граждани (които гласуваха на референдуми), а не новоприетите източноевропейци, нанесоха тежък удар на плановете за по-нататъшна европейска интеграция, като отхвърлиха предложената нова конституция на ЕС. Нито пък Централна и Източна Европа представлява еднороден блок. Словакия е ентусиазиран член на еврозоната. А някои източноевропейци, в частност в балтийските държави, подкрепят общи отбранителни проекти на ЕС.   Отношенията изток-запад в ЕС сега са толкова измъчени, че става изкушаващо да се изразява оплакване от последиците от обединението на Европа, вместо то да се възхвалява като значително постижение за човешкото достойнство и свободата на нациите да избират собствената си съдба, в сърцето на континент, опустошен от война и тоталитаризъм през 20-и век.   Популистите в Източна Европа са подхранвани от реални съвременни разочарования. (Заплатите са много по-ниски, затова догонването на запада изглежда като безкраен процес.) Те също така се възползват от дълбоки исторически недоволства: разбираемо чувство, че са били изоставени след Втората световна война, и представата, че ако Западна Европа се е развила толкова добре през втората половина на миналия век, това е станало, защото нейната по-бедна източна половина е била оставена да страда под диктатура - накратко казано, била е пожертвана.   Западноевропейците мислеха, че запълването на психологическите празнини, произтичащи от различията в историческия опит, ще бъде по-лесно. На изток обаче преодоляването на все още съществуващата травма от това, че си бил част от "кървавите земи" на Европа, където престъпленията на нацизма и сталинизма са се събирали в една точка, продължава да е неизпълнена задача. Това е нещо, което западняците не могат да схванат напълно, просто защото тяхната памет е различна.   Това не означава да си затваряме очите за отстъплението от демокрацията: ЕС трябва да защитава своите принципи, ако иска да оцелее. Но признаването на бремето и страданията, понесени от нашите източни съседи, и почитането на наследството на народната сила от 1989 г. може много да помогне за решаване на някои от днешните спорове.   Наскоро се срещнах в Братислава с писателя Федор Гал - един от героите на въстанието през 1989 г. в Чехословакия. Когато го попитах за напреженията между изтока и запада в днешна Европа, той каза следното за своя регион: "Ние все още не сме разбрали, че Европа е път, а не просто източник на доходи." Ако искаме да намерим начин да се свържем помежду си, а не само да се разправяме за квоти или пари, е необходимо да покажем, че сме наясно с историята. Изобличаването на лошото поведение, когато то се появява, е необходимо, но не е достатъчно. Ние западняците носим своя дял от отговорността за мъките на Европа. Трябва да признаем, че и за нас европейският проект е път.   По БТА

Учителят Тео пред Фрог: Страдаме от остра морална недостатъчност

https://frognews.bg/novini/uchiteliat-teo-pred-frog-stradame-ostra-moralna-nedostatachnost.html

Това коментира в своето интервю пред ”Фрог нюз” популярният у нас, а и чрез учениците си в чужбина, преподавател по физика и математика Теодосий Теодосиев послучай 24 май. Той е носител на множество награди и отличия, но цял живот остана да преподава в природо - математическата гимназия в Казанлък. Неговите възпитаници обират всички медали и отличия на международни олимпиади.

Порожанов: Целта на закона за розите е да се защити българското розово масло

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878145

Порожанов: Целта на закона за розите е да се защити българското розово маслоМинистрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители, дестилерии и института по розата ще започне от следващата седмица работата по нов закон за розите. Това съобщи министърът на земеделието,

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Русе Пламен Стоилов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878146

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Русе Пламен СтоиловЗам.–председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов се срещна днес с кмета на община Русе Пламен Стоилов. Те обсъдиха напредъка в осъществяването на редица мащабни инфраструктурни и социални проекти на територията на общината. В разговора участваха още народният представител от ГЕРБ-Русе и областен координатор на партията

ВКС публикува присъдата на Брендо, след като го обявиха за издирване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878142

ВКС публикува присъдата на Брендо,
след като го обявиха за издирванеБлизо месец след като Върховният касационен съд даде 6 г. затвор на кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо, присъдата бе публикувана на интернет страницата на съда. Това се прави чак сега, защото вече се получило уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наказанието, тоест, че Брендо е обявен за издирване.

Самодейци от СУ "Георги Бенковски" в Тетевен представиха постановката "Тартюф"

https://www.actualno.com/lovech/samodejci-ot-su-georgi-benkovski-v-teteven-predstaviha-postanovkata-tartuf-news_676105.html

На 22 май 2018 г. талантливите ученици вдъхнаха живот на герои от световната драматургия чрез театралната постановка ,,Тартюф“ от Молиер с ръководител г-жа Дочка Михайлова, дългогодишен учител по български език и литература. С голям интерес салонът на НЧ ,,Съгласие – 1869“ беше препълнен. Гост на театъра беше кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, която заедно с председателя на ОбС Тетевен г-жа Мария Стойчева поздравиха самодейците като им пожелаха : ,,Дерзайте и

Китай иска да инвестира в България и региона

http://www.struma.com/bulgariya/kitai-iska-da-investira-v-bulgariya-i-regiona_134659/

София признателна за помощта за търсенето на Боян Петров

Китайското правителство е готово да съдейства за привличането на стратегически инвестиции от китайски компании в България, в Западните Балкани и в Централна и Източна Европа, заяви държавният съветник и министър на външните работи на Китайската народна република Ван И на среща с българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Това обявиха от пресслужбата на МВнР.

Двамата външни министри разговаряха в Буенос Айрес. Екатерина Захариева и Ван И са в...

Продължава

Екоексперти спасиха малки червени ангъчи

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ekoeksperti-spasiha-malki-cherveni-angachi

Червеният ангъч, наричан още ръждив ангъч и червен килифар, е сравнително едра птица от семейство "Патицови"

Водещи журналисти пишат до Конгреса на САЩ, настояват за радио „Свободна Европа”

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/vodeshti-jurnalisti-pishat-kongresa-sasht-nastoiavat-radio-svobodna-evropa.html

Седем водещи журналисти написаха писмо до Конгреса на САЩ. В него те молят за съдействие, за да се възстанови радио „Свободна Европа”.

Водещи журналисти пишат до Конгреса на САЩ, настояват за радио „Свободна Европа”

https://frognews.bg/novini/vodeshti-jurnalisti-pishat-kongresa-sasht-nastoiavat-radio-svobodna-evropa.html

Седем водещи журналисти написаха писмо до Конгреса на САЩ. В него те молят за съдействие, за да се възстанови радио „Свободна Европа”.

Дилиън Уайт обвини Кубрат Пулев, че бяга от мача помежду им

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/23/3183967_diliun_uait_obvini_kubrat_pulev_che_biaga_ot_macha/?ref=rss


Британският боксьор в тежка категория Дилиън Уайт обвини Кубрат Пулев за забавянето на насрочване на мач помежду им. Международната боксова федерация (IBF) нареди да бъде проведен търг за провеждане на мача. Уайт и Пулев трябва да се бият, за да определят претендента за една от титлите на Антъни Джошуа, но дата все още няма.<br /><br />Търгът, който трябваше да се състои на 17 май, беше отложен със седмица.<br /><br />"Пулев просто не иска да се бие. Той опитва...

Променен е маршрутът на автобуса, пуснат заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

https://www.mediapool.bg/promenen-e-marshrutat-na-avtobusa-pusnat-zaradi-remonta-na-ul-graf-ignatiev-news279444.html

Маршрутът на временната автобусна линия, пусната заради ремонт на софийската ул. "Граф Игнатиев" и спирането на трамваите по нея, е променен. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност. Линията 10ТМ се движи, както досега от Зоопарка кръстовището на булевардите "Джеймс Баучър" и "Свети Наум". След това продължава направо по ул. "Йосиф Петров", завива наляво по ул. "Митрополит Кирил Видински", от там излиза на бул. "Драган Цанков". След това завива по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и продължава по действащия в момента маршрут през центъра на града. На връщане отново минава по бул. "Драган Цанков", посочените улици в кв. "Лозенец", за да стигне до бул. "Джеймс Баучър". По новия маршрут има временни спирки. От БСП обявиха, че промяната е направена след инициирана от тях подписка. Целта е временната автобусна линия да покрива маршрута на спрените заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев" трамваи.

Продаването на катализатори ще става само с документ за произход

http://www.moreto.net/novini.php?n=374702

Правителството одобри промени в нормативни актове, които отстраняват непълноти при транспониране на европейското законодателство в областта на управлението на отпадъци. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Промяна в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства поставя краен срок за употребата на олово в системи с високо напрежение над 75 V, които се използват само за задвижване в превозни средства от категории M1 и N1.

Няма политици “с топки”, затова реформите ни са “малко бременна” и “почти негър”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6877927

Няма политици “с топки”, затова реформите ни са “малко бременна” и “почти негър”Когато стане въпрос за реформа в България, веднага се сещам за два лафа - "малко бременна" и "почти негър". Тези почти оксиморони в нашия език на съчетания от взаимно изключващи се думи могат да бъдат речникова дефиниция за амбициите и възможностите на политиците ни да предприемат непопулярни мерки във всички икономически и обществени сфери на

Учени изследват проби вода, за да разкрият загадката за чудовището от Лох Нес

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6878135

Учени изследват проби вода, за да разкрият загадката за чудовището от Лох НесОт векове хора, посетили езерото Лох Нес в Шотландия, уверяват, че са забелязали чудовище, за което някои смятат, че живее в дълбините му, съобщи Асошиейтед прес. Скоро обаче загадката, свързана с Неси, вероятно ще бъде разкрита. Следващия месец екип под ръководството на новозеландския учен Нийл Гемъл от университета на Отаго ще вземе проби от

Арестуваха българи на Промахон. Гръцката полиция е шокирана

http://www.struma.com/sinya-lampa/arestuvaha-bulgari-na-promahon-gruckata-policiya-e-shokirana_134658/

Гръцките полицаи в недоумение защо българите се връщат отново в Гърция

Гръцката полиция арестува двама българи на граничния пункт "Промахон". Единият от българите е мъж на 39 години, за когото има издадена заповед за арест от прокуратурата в град Лариса.

Той е обвинен в нанасяне на тежка телесна повреда. Арестувана е също българка на 40 години, издирвана със заповед за арест от властите в Солун. Обвиненията срещу нея са за кражби.

Двамата задържани български граждани са предадени на властите. Недоумение буди сред полицаите защо...

Продължава

Градус АД очаква значителен ръст в нетната печалба след планираните инвестиции

http://econ.bg/Новини/Градус-АД-очаква-значителен-ръст-в-нетната-печалба-след-планираните-инвестиции_l.a_i.761869_at.1.html

Градус АД очаква значителен ръст в нетната си печалба, благодарение на планираните инвестиции. Това заяви членът на съвета на директорите на...

Две години затвор за екс премиера на Македония

https://www.actualno.com/europe/dve-godini-zatvor-za-eks-premiera-na-makedonija-news_676100.html

Предишният премиер на Македония Никола Груевски беше осъден на две години затвор по т. нар. дело „Танк“. Присъдата срещу Груевски беше произнесена за действията му като подбудител за извършването на престъпление. Според съда и обвинението Груевски е поръчал незаконно луксозен „Мерцедес”. На днешното заседание на съда Груевски не присъства. За купуването на „Мерцедес”-а за около 600 000 евро Груевски предизвика огромни скандали в стра

Посланикът на Ирландия и местната власт обсъдиха инвестиции във високи технологии в старата столица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878020

Посланикът на Ирландия и местната власт
обсъдиха инвестиции във високи технологии в старата столицаПосланикът на  Ирландия Н. Пр. Майкъл Форбс гостува във Велико Търново. Той бе приет от заместник-кмета проф. Георги Камарашев. Двамата проведоха работна среща, по време на която посланик Форбс сподели отличните си впечатления от архитектурата и културно-историческото наследство на старата столица, от съвременното развитие на града и

Иванчева: Назначих пиара на "Младост" за заместник-кмет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878110

Иванчева: Назначих пиара на "Младост" за заместник-кметЗадържаната кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е назначила за зам.-кмет пиара на общината Петър Карджилов. Това каза самата Иванчева и уточни, че той ще заеме мястото на арестуваната с нея зам.-кметица Биляна Петрова. Иванчева призна още, че е издала заповед за уволнението на друг от зам.-кметовете на "Младост" Румен Русев.

Петър Кърджилов става заместник-кмет на 'Младост'

https://offnews.bg//temida/petar-kardzhilov-stava-zamestnik-kmet-na-mladost-681249.html

Пиарът на столичната община "Младост" Петър Кърджилов става заместник-кмет на района на мястото на Биляна Петрова, подсъдима заедно с досегашния кмет Десислава Иванчева.

Това съобщи днес Иванчева в началото на съдебното заседание, на което ще бъде гледано отстраняването ѝ от поста.

И.д. кмет засега остава Владимир Клисуров, който бе одобрен от СОС на длъжността по искане на Десислава Иванчева. Той обаче подаде предизвестие за напускане, което изтича в началото на юни.

Всички тези решения на Иванчева трябва да бъдат оформени от и.д. кмета Клисуров. В момента това обаче не може да бъде направено, тъй като всички от отдел "Човешки ресурси" и главният счетоводител на района отсъстват, обясни Кърджилов.

В началото на днешното заседание Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова поискаха да се запознаят с документите по делото, заради което съдията даде един час почивка.

Кметицата поиска също така майка ѝ да стане неин защитник, за да може да я посещава в ареста.

Очаквайте подробности.

Подготовката на среща Тръмп-Путин е замразена

https://petel.bg/Podgotovkata-na-sreshha-Tramp-Putin-e-zamrazena__265928

Подготовката за среща на президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп така и не е започнала след телефонния им разговор на 20...

Мая Манолова: Още 12 болници са пред фалит

https://petel.bg/Maya-Manolova--Oshhe-12-bolnitsi-sa-pred-falit__265929

Снимка: "Канал 3" Омбудсманът Мая Манолова поиска Министерството на здравеопазването да отдели средства за болниците, които са в тежко ф...

Спецсъдът освободи от длъжност Десислава Иванчева

https://petel.bg/Spetssadat-osvobodi-ot-dlazhnost-Desislava-Ivancheva__265930

Спецсъдът освободи от длъжност задържаната с подкуп кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Искането е на прокуратурата. Според обви...

Парното поскъпва от юли

https://petel.bg/Parnoto-poskapva-ot-yuli__265931

Очаква се поскъпване на топлоенергията от юли. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитира...

Туитър масово блокира български акаунти, счита ги за руски тролове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878095

Туитър масово блокира български акаунти, счита ги за руски троловеПреди седмица Туитър заяви, че ще започне по-агресивно да разкрива и да се бори с троловете. Но тези действия доведоха до съвсем непредвидими последици – получиха се големи сътресения в българската общност в Туитър, разказва kaldata.com Все повече и повече български граждани се оплакват, че техните акаунти са заключени,

3653 седмокласници се явиха на външно оценяване във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374727

Общо 3653 седмокласници са се явили на външното оценяване по математика във Варна. Изпитът са положили в 91 сгради под погледа на 890 квестори. Кандидат-гимназистите, които са пропуснали препитването, са 110. Това каза за Moreto.net началникът на Регионалното управление по образованието Венцеслава Генова.

Окончателно: Шест години затвор за Брендо

http://www.struma.com/sinya-lampa/okonchatelno-shest-godini-zatvor-za-brendo_134657/

Решението не подлежи на обжалване

ВКС реши окончателно: 6 години „лишаване от свобода“ за Евелин Банев и 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок за С. К.

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимите и по касационен протест срещу новата въззивна присъда на САС, с която е отменена частично присъдата по н.о.х.д. № 1030/2010 г. на Софийския градски съд (СГС).

С първоинстанционната присъда подсъдимият...

Продължава

Никола Груевски беше осъден на 2 г. затвор

https://offnews.bg//sviat/nikola-gruevski-beshe-osaden-na-2-g-zatvor-681250.html

Съд в Скопие осъди днес бившия помощник министър на вътрешните работи Гьоко Поповски на 6 години и 6 месеца затвор за злоупотреба със служебно положение по делото "Танк" за покупка на луксозен правителствен мерцедес за 600 хиляди евро, а бившият премиер Никола Груевски като подбудител на деянието с цел лична изгода получи присъда две години затвор, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Съдът постанови в срок от 15 дни двамата обвиняеми да заплатят щетите, които са нанесли на държавния бюджет.

Присъдата бе произнесена в отсъствието на Груевски, който бе представляван от трима свои адвокати.

Поповски беше осъден вчера по друго дело на 9 години затвор за злоупотреба със служебно положение при покупка на 300 автомобила за министерството през 2008 г., при която не е избрал най-изгодната оферта и е ощетил държавната хазна с над 450 000 евро.

Обвинение по делото "Танк" е повдигнато и срещу бившия вътрешен министър Гордана Янкулоска, но процедурата срещу нея се води отделно поради рискова бременност.

Според присъдата Груевски е оказал влияние на другите двама обвиняеми, като поискал от Янкулоска МВР да купи мерцедеса. Тя пък е подтикнала Поповски да избере определена фирма при покупката.

Началникът на КАТ-Благоевград е с обвинения за подкуп, незаконно държан пистолет и престъпление по служба

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b5-%d1%81-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8/

Прокуратурата е повдигнала три обвинения срещу началника на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов, който беше задържан вчера. Стоицов и собственикът на пункт за регистрация на коли в града Бойко Шарков, който беше задържан при същата полицейска операция, ще останат  в ареста за 72 часа. По информация на благоевградското издание „Благоевград нюз“ на Данаил Стоицов е повдигнато е обвинение […]

Нови думи като постистина и фалшиви новини набират популярност

https://www.investor.bg/drugi/128/a/novi-dumi-kato-postistina-i-falshivi-novini-nabirat-populiarnost-261605/

Навлизането на нови думи в езика е очаквано и закономерно явление, казва д-р Цветана Димитрова от Института за български език

Осъдиха на затвор за „Танк” екс-премиера на Македония

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/osydiha-na-zatvor-za-tank-eks-premiera-na-makedoniia-6082657

Купуването за Груевски на „Мерцедес” на стойност около 600 000 евро предизвика огромен скандал в Македония

Бърза писта за екоразрешителни на инвестиционни проекти

https://www.mediapool.bg/barza-pista-za-ekorazreshitelni-na-investitsionni-proekti-news279443.html

Възможност за обединена процедура за одобряване на екоразрешителни по инвестиционни проекти предлага правителството, което одобри в сряда промени в Закона за опазване на околната среда, които ще намалят административната тежест за бизнеса Ако те бъдат одобрени от парламента, инвеститорите ще могат едновременно да извършат оценката за въздействието върху околната среда на техния проект, да получат комплексно разрешително за обекта, ако той емитира вредни вещество и/или доклад за неговата безопасност. Така бизнесът ще може да избира дали да извърши трите процедури поотделно или заедно. Ако изберат общата, реално в рамките на изготвянето на доклада за Оценката за въздействие върху околната среда ще се събират и оценяват изискванията за  трите процедури. Това ще намали два или три пъти общата продължителност за получаването на всички тези документи спрямо постигането им поотделно, посочват от кабинета. Отделно инвеститорите ще спестят и пари, но не е направена оценка на икономиите, които ще постигне бизнесът, ако избере общата процедура. При нея инвеститорите ще са длъжни да предоставят и по-малко документи, тъй като част от тях ще се събират по служебен път. , Обединената процедура ще гарантира, че са изпълнени изискванията за опазване на околната среда и човешкото здраве и при следващите етапи на разрешаване и експлоатация, допълват от правителството какви са предимствата на законовото предложение. Други инициирани от кабинета поправки предвиждат намаляване на срока за определяне на приложимата процедура при планирани промени в работата на инсталации с издадено комплексно разрешително. Постига се облекчаване на бизнеса и насърчаване прилагането на доброволни ангажименти по опазване на околната среда чрез схемата EMAS и схемата на ЕС за екомаркировка, допълват от пресслужбата на МС.. Законопроектът оптимизира процеса по обществен достъп до информацията за инвестиционните предложения, посочва още тя. Предвижда се компетентният орган да обявява предложенията на интернет страницата си и да уведомява писмено кмета на съответната община, район или кметство, който обявява инвестиционното предложение на интернет страницата си или на друго обществено място. Във връзка с предложените промени в Закон аза опазване на околната среща ще се направят и изменения в Закона за биологичното разнообразие, Закона за управление на отпадъците, Закона за водите, Закона за чистотата на въздуха, допълват от павителството.

Теодосий Теодосиев: Зад българската диплома може да стои гений, но може да стои и идиот

https://frognews.bg/inteviu/teodosii-teodosiev-zad-balgarskata-diploma-moje-stoi-genii-moje-stoi-idiot.html

”От десетилетия се стремя да възпитавам свободни хора. Никога не ги наставлявам високомерно, не им говоря рязко и от позицията на силата. ”Свободата като производителна сила” е един от принципите, които прилагам”. Това казва в интервю пред ”Фрог нюз” учителят по физика и математика Теодосий Теодосиев, наричан с любов от учениците си просто Учителят Тео.

Френският премиер отмени свое посещение в Израел, бил зает с други дела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878091

Френският премиер отмени свое посещение в Израел, бил зает с други делаФренският премиер Едуар Филип отмени свое посещение в Израел, планирано за 31 май и 1 юни, поради "ангажираност с вътрешнополитически дела в близките дни", съобщи служител от неговия кабинет, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Той уточни, че решението не е свързано със сегашната обстановка в Израел, предаде БТА.

България предлага единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-predlaga-edinna-evropeiska-strategiia-za-energiina-efektivnost-v-turizma-261655/

Туристическите дестинации в Общността посрещат 538 милиона международни посетители през 2017 г., или 40% от всички международни туристи

Фотомонтаж от Йерусалим постави в неловко положение посланика на САЩ в Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878081

Фотомонтаж от Йерусалим постави в неловко положение посланика на САЩ в ИзраелПосолството на САЩ в Израел се разграничи днес от фотомонтаж, подарен вчера на посланик Дейвид Фридман, от който са премахнати мюсюлманските светини на Храмовия хълм (наричан от арабите Площада на джамиите), а вместо тях е добавен юдейски храм, предаде Франс прес. Фридман е бил фотографиран във вторник, широко усмихнат.

ЕС дава на Турция още 1,5 млрд. евро за бежанците

https://www.actualno.com/europe/es-dava-na-turcija-oshte-15-mlrd-evro-za-bejancite-news_676098.html

Европейският съюз ще отдели през 2019 г. допълнителни 1,5 млрд. евро за Турция за справяне с миграционната криза, гласи проектобюджета на общността за следващата година. Проектобюджетът беше огласен от Еврокомисията. „[Ще се отделят] допълнително 1,5 млрд. евро за помощ за бежанците в Турция, за да продължи обезпечаването на бежанците от Сирия и други места с прехрана, образование и жилища“, се казва в документа. В рамките на бюджета за тази година Анкара ще получи 5

За първи път Пролетен базар на книгата на открито

https://www.actualno.com/society/za-pyrvi-pyt-proleten-bazar-na-knigata-na-otkrito-news_676099.html

На 29-и май (вторник), по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и в навечерието на Международния ден на детето, започва най-голямото пролетно книжно изложение в България – традиционният Пролетен базар на книгата. Тази година за първи път пролетният панаир ще се проведе на открито, представяйки повече от 100 български книгоиздатели и книготърговци в парка пред Националния дворец на културата, откъм бул. „Патриарх Евтимий“. 

Интернет е заплаха за защитените животни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878086

Интернет е заплаха за защитените животниСлонова кост, препариран крокодил, кожи, но също живи костенурки, папагали, мечки - онлайн търговията застрашава защитените животински видове, предупреди Международният фонд за защита на животните (IFAW), цитиран от Франс прес и БТА. Експерти от фонда изследваха шест седмици малки обяви в интернет в 4 европейски страни - Франция, Русия,

"Ювентус" поздрави "Славия" за спечелването на купата на България

https://www.24chasa.bg/sport/article/6877980

"Ювентус" поздрави "Славия" за спечелването на купата на БългарияШампионът на Италия "Ювентус" изпрати специално поздравление до "Славия" за спечелването на купата на България. "Скъпи Венцеслав, За нас е удоволствие да Ви поздравим за целта, която сте достигнали през този сезон. С най-добри пожелания", пише в поздрава на италианския гранд до ръководството на ПФК "Славия".

6-годишното българче, чиито родители бяха убити в Кейптаун, се връща в България!

http://www.struma.com/sinya-lampa/6-godishnoto-bulgarche-chiito-roditeli-byaha-ubiti-v-keiptaun-se-vrushta_134656/

Това се случва благодарение на съвместните усилия на външните министри на двете държави

Шестгодишното българско момиченце, чиито родители българи бяха убити на 12 февруари т.г. в дома им в Кейптаун, Южна Африка, се прибра в родината благодарение на съвместните усилия на външните министри на двете държави Екатерина Захариева и Линдиве Сисулу. Това съобщиха от министерство на външните работи (МВнР).

Днес в Буенос Айрес, където Захариева води делегацията на ЕС за срещата на външните министри от Г-20, българският първи дипломат благодари на г-жа Сисулу за съдействието....

Продължава

Облекчават административната тежест за бизнеса

http://www.moreto.net/novini.php?n=374701

Министерският съвет предлага промени в Закона за опазване на околната среда, които целят облекчаване на административната тежест за бизнеса. Това съобщиха от правителствената информационна служба. С промените се урежда възможност за обединена процедура при инвестиционни предложения, които подлежат едновременно на три процедури – задължителна ОВОС, комплексно разрешително и/или доклад за безопасност.

КЕВР: Водата в София е от най-качествените в Европа

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/kevr-piteynata-voda-v-sofiya-e-ot-nay-kachestvenite

Гражданите на София не бива да имат никакви притеснения за качеството на водата

Златен Рожен подкрепя колоездачния тур на легендата на германското колоездене Олаф Лудвиг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6878087

Златен Рожен подкрепя колоездачния тур на легендата на германското колоездене Олаф ЛудвигОт точно десет години германецът Олаф Лудвиг – едно от най-големите имена в световното колоездене, стои зад инициативата запалени хоби-спортисти от Германия да опознават България от първо лице, под формата на колоездачни обиколки в няколко красиви кътчета на страната – района на Сандански, и част от българското Черноморие.

Осъдиха за документни престъпления бивши кметове на две села във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878075

Осъдиха за документни престъпления бивши кметове на две села във ВарнаРайонният съд във Варна осъди за документни престъпления бивши кметове на две села в областта - Пчелник и Гроздьово, съобщиха от пресслужбата на съда. По силата на постигнато между страните и одобрено в съдебна зала споразумение, на двете жени, изпълнявали длъжността кметове през различни периоди, бяха наложени наказания "пробация" за 7 месеца и

Ученици украсиха със свои рисунки детското отделение в ловешката болница

https://www.24chasa.bg/region/article/6877851

Ученици украсиха със свои рисунки детското отделение в ловешката болница"Деца рисуват за деца" е мотото на инициативата на младата преподавателка Марияна Досева, подета от възпитаниците и й в училище "Тодор Кирков". Седем от тях нарисуваха красиви, пъстри и весели картини, които подариха на детското отделение в ловешката болница. "Решихме, че в сивото ни ежедневие малко цвят ще усмихне болничната атмосфера",

Семейството на Бионсе си купи църква

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6878076

Семейството на Бионсе
си купи църкваСемейството на суперзвездата Бионсе чрез тръстовия фонд Noble Jones е придобило църква в Ню Орлиънс, пише TMZ. Платената сума е минимум 850 000 долара, за колкото официално Божият храм преди време е бил на пазара на недвижими имоти. Любопитното е, че съвсем близо до църквата е домът на Соланж, сестрата на Бионсе, която също е певица.

Суперяхтата на Саддам Хюсеин става хотел за мореплаватели (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6878033

Суперяхтата на Саддам Хюсеин става хотел за мореплаватели (Галерия)
Огромното легло в суперяхтата на Саддам Хюсеин е постлано, копринените пердета около него са дръпнати, а в съседство инкрустираната със злато баня и бръснарски стол чакат своя ползвател. Иракският диктатор обаче никога не се е качвал на 82-метровата яхта "Басра бриз", построена за него през 1981 г.,

Студенти от ЮЗУ завоюваха 6 златни, 5 сребърни и 7 бронзови медала на Националната студентска универсиада в София

http://www.struma.com/sport/studenti-ot-yuzu-zavoyuvaha-6-zlatni-5-sreburni-i-7_134655/

Студентите на Югозападния университет „Неофит Рилски“ се представиха отлично на Националната студентска универсиада – 2018, която се проведе в София. За първи път при изключителна конкуренция от 25 висши училища Югозападният университет успя да се класира на 5 място в комплексното класиране.

В мащабното спортно събитие участваха около 1500 студенти, които се бореха за медали в 15 вида спорт.

Студентите-спортисти на Югозападния университет представиха...

Продължава

Намериха полуразложен труп на мъж в изоставена сграда в Кюстендил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878040

Намериха полуразложен труп на мъж в изоставена сграда в КюстендилСнощи в РУ Кюстендил е постъпил сигнал за намерен полуразложен труп на мъж в изоставена постройка в близост до бившия обувен завод в града. Това съобщиха от пресцентъра на РУ - Кюстендил. При извършения оглед на място следи от насилие не са установени, трупът е закаран за аутопсия в кюстендилската болница,

Само една българка остана в квалификациите на "Ролан Гарос"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/23/3183984_samo_edna_bulgarka_ostana_v_kvalifikaciite_na_rolan/?ref=rss


Бившата четвъртфиналистка Сесил Каратанчева отпадна в първия кръг на квалификациите за "Ролан Гарос". По-рано и Елица Костова напусна надпреварата, което остави Виктория Томова единствената българска представяителка в турнира.<br /><br />Каратанчева загуби от тунизийката Онс Джабеур с 1:6, 6:2, 2:6. Въпреки че премина в три сета, двубоят продължи само 84 минути. Джабеу, която миналата година направи фурор в Париж с достигането си до третия кръг като "щастлива...

Христо Иванов пред Фрог: Борисов иска да е любимият пудел на Путин

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/hristo-ivanov-pred-frog-borisov-iska-liubimiia-pudel-putin.html

Бойко Борисов иска да бъде любимият пудел на Путин, но това да не се разбере в София. Този път обаче няма да му се получи. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред Frognews.bg по повод амбициите на ГЕРБ да възстанови проекта АЕЦ „Белене“.

Христо Иванов пред Фрог: Борисов иска да е любимият пудел на Путин

https://frognews.bg/novini/hristo-ivanov-pred-frog-borisov-iska-liubimiia-pudel-putin.html

Бойко Борисов иска да бъде любимият пудел на Путин, но това да не се разбере в София. Този път обаче няма да му се получи. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред Frognews.bg по повод амбициите на ГЕРБ да възстанови проекта АЕЦ „Белене“.

Слави Трифонов в подкрепа на децата с увреждания! Дарява парите от концерт

http://www.struma.com/bulgariya/slavi-trifonov-v-podkrepa-na-decata-s-uvrejdaniya-daryava-parite_134654/

Една държава си личи по това как се грижи за хората, които страдат - смята водещият

Слави Трифонов и „Ку-ку бенд“ ще изнесат уникален по рода си концерт за българските деца с увреждания в музикалния гигант – зала O2 Арена в Лондон на 9 юни. Той ще се казва "Системата ги убива", а шоуменът ще излезе със същата тениска, с която бяха облечени и майките на децата с увреждания, които не бяха допуснати в парламента преди месец.

Цялата печалба на "Седем-осми" пък ще бъде дарена на Конфедерацията за защита на правата на децата, каза...

Продължава

Ердоган дава старт на кампанията си за президентските избори с митинг в Ерзурум

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878036

Ердоган дава старт на кампанията си за президентските избори с митинг в ЕрзурумТурският президент Реджеп Тайип Ердоган ще проведе първия агитационен митинг в рамките на кампанията за президентските избори на 24 юни в окръг Ерзурум /Източна Турция/ в събота, съобщава в."Йени шафак". Според изданието, което се позовава на източник от управляващата Партия на справедливостта и развитието,

Осъдиха на две години затвор бившия премиер на Македония (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/osydiha-na-dve-godini-zatvor-bivshiia-premier-na-makedoniia-snimki-2098950

Бившият премиер на Македония Никола Груевски беше осъден на две години затвор по т. нар. дело „Танк“. Присъдата срещу Груевски беше произнесена за действията му като подбудител за извършването на престъпление.

Омбудсманът отчете рекорден брой жалби срещу здравната система

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ombudsmanyt-otchete-rekorden-broj-zhalbi-sreshtu-zdravnata-sistema-2098957

Рекорден брой жалби срещу здравната система отчете омбудсманът Мая Манолова тази година. Проблеми с достъпа до медицинска помощ и достъпа до лекарства поради техните цени са сред основните оплаквания на гражданите. Жалби са подали и медицин

Обвиниха началника на КАТ-Благоевград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obviniha-nachalnika-na-kat-blagoevgrad-2098972

Окръжната прокуратура в Благоевград повдигна обвинения на двама души след вчерашната акция в КАТ-Благоевград. Началникът на Пътна полиция - Данаил Стоицов, е обвинен в три престъпления - за незаконно притежание на огнестрелно оръжи

Арест за шофьора на ТИР-а, предизвикал катастрофата с автобус

//dariknews.bg/novini/bylgariia/arest-za-shofiora-na-tir-a-predizvikal-katastrofata-s-avtobus-2098980

Шофьорът на ТИР-а, предизвикал катастрофата с автобус на градския транспорт в София, е задържан, съобщават от прокуратурата. От държавното обвинение обясниха, че инцидентът се разследва.

Около 7.20 часа тази сутрин в  района на

Съдът отстрани от длъжност Десислава Иванчева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-otstrani-ot-dlyzhnost-desislava-ivancheva-2098986

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова. Прокуратурата поиска отстраняване от длъжност на Иванчева, задържана по обвинение за получава

Вижте верните отговори на изпита по математика за 7 клас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-vernite-otgovori-na-izpita-po-matematika-za-7-klas-2098985

По втори вариант решаваха задачи над 57 000 седмокласниците на националното външно оценяване по математика.

Спас Ташев за Фрог: Русия и САЩ ще се надцакват за името на Македония

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/spas-tashev-frog-rusiia-ima-prast-spora-imeto-makedoniia.html

В България липсва стратегия за Македония. Македонците имат усещане, че нашите управници работят на парче. Имаме само декоративно отношение за нов курс. Това бе заявено по време на Изнесеното заседание на парламентарната комисия по политиките на българите в чужбина, проведено в Скопие.

Спас Ташев за Фрог: Русия и САЩ ще се надцакват за името на Македония

https://frognews.bg/novini/spas-tashev-frog-rusiia-ima-prast-spora-imeto-makedoniia.html

В България липсва стратегия за Македония. Македонците имат усещане, че нашите управници работят на парче. Имаме само декоративно отношение за нов курс. Това бе заявено по време на Изнесеното заседание на парламентарната комисия по политиките на българите в чужбина, проведено в Скопие.

Транспортна фирма в Петрич отнесе 2000 лв. глоба за наемане на шофьор-македонец

http://www.struma.com/obshtestvo/transportna-firma-v-petrich-otnese-2000-lv-globa-za-naemane_134653/

 Петричка транспортна фирма отнесе сериозна глоба за наемане на македонски шофьор на работа. През август 2017г. служители на "Инспекцията по труда"-гр. Благоевград извършили проверка на въпросната петричка фирма. В хода на проверката е установено, че македонецът Е.Алчевски, е сключил трудов договор за изпълнение на длъжността „Шофьор товарен автомобил“.

Видно от полицейската справка,македонецът е бил с разрешен статут на продължително пребиваващ...

Продължава

Промени в движението във Варна за 24 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374724

Във връзка с провеждане на празнично шествие по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, от 9:00ч. до приключване на мероприятието (около 14:00 ч.) ще бъде ограничено движението на автомобили в следните участъци: -бул.

14 са ранените при сблъсъка на "Тракия". Пробите за алкохол на шофьорите - отрицателни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878027

14 са ранените при сблъсъка на "Тракия". Пробите за алкохол на шофьорите - отрицателниТИР-ът е бил в средната лента, изпреварвайки автобуса, който е бил в най-дясната лента го удря. В момента колегите установяват защо се е случило това нещо, какви са обстоятелствата довели до инцидента. Радващото в случая е, че няма тежко пострадали хора, има трима души в болница, но след като бъдат прегледани ще бъдат изписани.

Брюксел предлага по-голям бюджет на ЕС за 2019 г.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/23/3183952_brjuksel_predlaga_po-goliam_bjudjet_na_es_za_2019_g/?ref=rss


Европейската комисия предложи днес проектобюджетът на ЕС за догодина да бъде 166 милиарда евро за поети задължения, предаде пресслужбата на институцията. Това представлява увеличение от три процента спрямо тази година.<br /><br />Предложението се основава на схващането, че след като Великобритания напусне ЕС на 30 март догодина, Лондон ще продължи да има принос и да участва в изпълнението на бюджета на ЕС до края на 2020 г., както ако беше останала в общността. Сега предстои...

"Евробарометър": Рекордна подкрепа за ЕС въпреки Brexit

http://www.cross.bg/anketiranite-grazhdanite-vyarvat-1575396.html

/КРОСС/ Последното проучване на „Евробарометър", поръчано от Парламента и публикувано една година преди европейските избори през май 2019 г., потвърждава постепенно нарастващата подкрепа на гражданите за Европейския съюз.  Проучването е проведено по метода "персонално интервю" на два етапа - сред 27.601 души през периодите 11 - 22/04/2018 и сред 1.034 души през периода 13 - 22/04/2018 в България. Солидно мнозинство от европейците вярват, че членството на тяхната страна в ЕС е нещо добро и че страната им е извлякла ползи от това. За пръв път мнозинство от европейците смятат, че техният глас се чува в ЕС. Процесът с водещи кандидати се оценява като положително развитие, но трябва да бъде съпроводен от реален дебат по европейските въпроси и бъдещето на ЕС. Приоритетните теми за предизборната кампания са: борбата с тероризма, младежката безработица, имиграцията, икономиката и растежът. Една година преди следващите европейски избори председателят на ЕП Антонио Таяни ще представи резултатите от последното проучване на общественото мнение за ЕС. Изследването на „Евробарометър" е поръчано от Европейския парламент и е проведено през април 2018 г. сред 27 601 души в 28-те държави членки

Няколко чужди компании са готови да инвестират в "Дунав мост 3"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/23/3183992_niakolko_chujdi_kompanii_sa_gotovi_da_investirat_v/?ref=rss


Има инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми към проекта за "Дунав мост 3" между Силистра и Кълъраш, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол.<br /><br />Българската и румънската община работят активно за новото мостово съоръжение, което е включено в градоустройствения план на Силистра, съобщи БТА.<br /><br />На 29 юни в България ще пристигне румънският колега на министър Нанков...

КЕВР: Водата в София е една от най-добрите в целия ЕС

https://www.actualno.com/society/kevr-vodata-v-sofija-e-edna-ot-naj-dobrite-v-celija-es-news_676092.html

Питейната вода в София е една от най-качествените питейни води не само в България, но и измежду столиците на ЕС. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, съобщи БГНЕС. Иванов коментира публикацията в социалните мрежи на депутата от БСП Таско Ерменков, че водата в столицата е „отровна“. „Поисках от „Софийска вода“ да информира комисията за резултатите от измерването на качеството на питейната вода в

ГЕРБ и БСП в спор дали правителството прави достатъчно за хората с увреждания

https://offnews.bg//politika/gerb-i-bsp-v-spor-dali-pravitelstvoto-pravi-dostatachno-za-horata-s-uv-681226.html

Социалният министър Бисер Петков има малко повече от месец да напише концепция за проект на изцяло нов закон - за социалните услуги. Това решиха депутатите, като дадоха време на Петков да представи идеята си пред тях до 30 юни. 

Новият закон трябва да засяга политиката за интеграция на хората с увреждания. Народните представители дадоха същия срок на министъра, за да направи отчет за това как се е изпълнявал плана за действие на България за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания (2015-2020) през последните 3 години. 

До решението, което е предложено от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля", се стигна след разискване по проблемите на хората с увреждания, инициирано от БСП. 

Социалистите имаха свое предложение - парламентът да възложи на социалното министерство да разработи и внесе до 31 август не концепция за закон, а направо проект, който предварително да е съгласуван и одобрен от организациите на хората с увреждания, да разработи работещ механизъм за индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания, който да гарантира тяхното социално включване и трето да разработи адекватни и достъпни регистри на хората с увреждания.

БСП искаха още министърът да осигури необходимия брой лични асистенти, както и да възложи на правителтвото да осигури достъпна среда за тези хора.

По време на разискването от БСП обявиха, че социалната политика на ГЕРБ е на принципа "проба-грешка". От ДПС обявиха, че всяко правителство полагало усилия да даде повече средства за хората с увреждания, но недоволството не стихва. ГЕРБ пък заявиха, че тази политика е приоритет на правителството. 

Социалистът Михаил Христов разкритикува министъра. По думите му липсват реални политики за хората с увреждания. "Какво направихте за механизма за индивидуална оценка? Осигурихте ли нужния брой лични асистенти?, Осигурихте ли достъпна среда?", попита депутатът.

Петков пък обясни, че проблемите на хората с увреждания са приоритетни за социалното министерство. "Има много нерешени въпроси, но ви уверявам, че за последната една година проблемите на хората с увреждания са приоритетни в дневния ред на министерството", коментира той. 

Министърът обяви, че проектът на Закон за социалните услуги ще бъде разработен до 15 октомври.

МВФ: Ръстът на заплатите засега не пречи на икономиката

https://www.mediapool.bg/mvf-rastat-na-zaplatite-zasega-ne-prechi-na-ikonomikata-news279442.html

Ускореният ръст на заплатите в България през последните години не пречи на икономиката на страната и на този етап не ограничава нейната конкурентоспособност. Това заяви в отговор на журналистически въпрос Алехандро Хайденберг, представител на фонда за България и Румъния при представянето в София на пролетната икономическа прогноза на фонда за Европа. По думите на Хайденберг, ако заплатите продължат да растат над производителността за по-дълъг период от време обаче, в един момент те ще започнат да ограничават конкурентоспособността, но засега няма знаци това да се случва. Анализът на МВФ на практика опровергава непрестанните критики през последните 1-2 години на работодателските организации, които не спират да се оплакват, че заплатите растат по-бързо от производителността на труда. За да не се стигне до намаляване на конкурентоспособността, правителството трябва да реформира пазара на труда, така че да се намали проблемът с недостига на работна ръка, което ще успокои заплатите, става ясно от доклада на МВФ. Като цяло пазарът на труда в Европа се подобрява, а безработицата спада. Нивото й е над предкризисните равнища в старите страни членки (ЕС15) – около 7%, и под предкризисните нива в новите членки – около 6%, става ясно от доклада на МВФ. В него се отбелязва, че заплатите растат и в стара, и в нова Европа, но ръстовете в новите държави членки са значително по-високи. В ЕС15 растежът на възнагражденията през 2017 г. е бил под 2%, докато в новите членки на съюза се движи средно около 6%. В България в последните 1-2 години средната заплата расте с 9-10% на годишна база. Анализът на МВФ сочи, че факторите за повишаване на възнагражденията в стара и нова Европа са различни. Най-голям принос за по-високите възнаграждения в ЕС15 според доклада имат инфлацията и производителността на труда, които обаче също са на сравнително ниски нива. В новите страни членки обаче по-значимо влияние оказват други фактори като недостига на работна ръка, особено квалифицирана, и миграцията на работната сила към по-богатите страни членки. На практика ръстът на заплатите много бързо се влияе от нивото на безработицата. В този случай производителността и инфлацията имат по-малка роля и на този етап нарастването на заплатите не води до силен ефект върху инфлацията. Заради различните фактори, които движат цената на труда в различните части на Европа, МВФ препоръчва различни публични политики. Например стара Европа трябва да продължи усилията си да покачва инфлацията и инфлационните очаквания, докато нова Европа е добре да разработи политики за ограничаване на несъответствието между потребностите на пазара и квалификацията на работната ръка. Трябва да се подкрепят и мерки за включване на пазара на труда на икономически неактивните. Целта е да се ограничи недостигът на работна ръка, за да се успокоят ръстовете на заплатите, които в един момент ще започнат да подкопават инвестициите и растежа. Български икономисти оспориха някои от заключенията и препоръките на МВФ в публична дискусия по повод представената прогноза. Доц. Ралица Ганева от Софийския университет например заяви, че дори държавата чрез своите политики да подкрепя образованието, има опасност по-високо квалифицираните българи да отидат в чужбина на по-високо платени работни места. По думите й има опасност цели сектори в публичната сфера да останат без достатъчно работна ръка като медицински сестри, учители и т. н. Затова според Ганева е необходима ефективна политика по доходите в публичния сектор.

Релакс след голямото напрежение! Футболистът на "Пирин" П. Йорданов загърби ядовете и замина за Германия

http://www.struma.com/hailaif/relaks-sled-golyamoto-naprejenie-futbolistut-na-pirin-p-iordanov-zagurbi_134652/

Футболистът на Пирин Преслав Йорданов разпуска в Гeрмания със съпругата след отпадането на отбора от "А" група завчера. 28-годишният нападател се възстановява след контузия, която го извади от терена преди две седмици. Той и и красивата му половинка релаксираха в Елинген, който се намира в югозападна Гeрмания и е на 10 км от Щутгарт.

Влюбената двойка се разходи из града, разгледа неговите забележителности и се потопи в спокойната атмосфера и природа, които са присъщи за...

Продължава

ЕК: България все още не е готова за еврозоната*

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ek-bylgariia-vse-oshte-ne-e-gotova-za-evrozonata-261653/

Единственото условие, което разделя страната от членството, е критерият за обменния курс, става ясно от доклада за конвергенция на Европейската комисия

Доверен съюзник на китайския президент ще влияе все повече на външната политика

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/23/3183990_doveren_sujuznik_na_kitaiskiia_prezident_shte_vliiae/?ref=rss


Китайският президент Си Цзинпин все повече разчита на своя приятел и доверен сътрудник Ван Цишанда му помогне да ръководи външнополитическите отношения, подготвяйки се за потенциално болезнената търговска битка със САЩ и за състезанието кой да играе водеща роля в Азия.<br /><br />69-годишният Ван бе назначен за вицепрезидент през март, но на символичния си от историческа гледна точка пост той упражнява много по-голямо влияние, макар че поради възрастови ограничения излезе от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване