По вариант I работят зрелостниците на втория задължителен зрелостен изпит

https://www.actualno.com/education/po-variant-i-rabotjat-zrelostnicite-na-vtorija-zadyljitelen-zrelosten-izpit-news_676030.html

По вариант I работят зрелостниците на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор, който започна в 8 ч. днес. Изтегли го репортерът на Нова телевизия Мария Димитрова. Дванадесетокласниците имат на разположение четири астрономически часа, а тези със специални образователни потребности – шест часа, съобщиха от МОН. Те можеха да избират да се явят на един от общо 13 учебни предмета. Най-много ученици заявиха участие в изпита по биология – 13 820. Английски език посо

Наближава фестивалът на националната кухня и занаятите "Бабина душица"

https://www.24chasa.bg/region/article/6877388

Наближава фестивалът на националната кухня и занаятите "Бабина душица" Гражданите и гостите на Монтана отново очакват с нетърпение фестивала на националната кухня и занаятите „Бабина душица“. И тази година той ще оживи центъра на града на 26 май събота преди празника Свети Дух. „Пред сградата на областната управа, ще разпалим отново огньовете на българското и ще сготвим всичко, което се сещаме,

Усмирителни ризи, въжета и каучукови палки: Армия от държавни служители има права за граждански арести

https://offnews.bg//analizi/usmiritelni-rizi-vazheta-i-kauchukovi-palki-armia-ot-darzhavni-sluzh-681211.html

Истинска армия от държавни служители и частни охранители, имат права да задържат граждани. Бройката на тази категория хора надхвърля многократно униформените служители на МВР с полицейски правомощия, а вече дори се лансират идеи и за включване на общински служители по места, които да могат да извършват граждански арести. Нещо повече - тази категория "тимуровци" имат право да използват физическа сила и помощни средства, като усмирителни ризи, белезници, въжета, каучукови и електрошокови палки, включително химически вещества, кучета и шокови куршуми.

Върхът на законодателното "въображение" беше материализиран с последните промени в Закона за рибарството и аквакултурите. В стремежа си да се преборят с бракониерите, депутати от ГЕРБ се престараха и дадоха права на служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) - те ще могат да арестуват нарушители, да използват записващи и заснемащи технически средства, да използват моторни превозни средства със специален режим на движение, както и физическа сила и помощни средства.

Не е ясно какъв ще е броят на оправомощените да арестуват служители на ИАРА, но със сигурност ще достигне няколко стотици.

Но всичко по реда си.

Служителите с полицейски правомощия в МВР са около 25 000 души. С промени в Закона за МВР, като мярка за справяне с недостига на полицаи, парламентът реши да оправомощи наети по трудови правоотношения служители, на които се дава възможност да имат полицейски правомощия. Техният брой е 770 души или общо говорим за 25 770 чифта белезници, палки и оръжия. И това е само в МВР.

Военна полиция и всички военнослужещи също имат право да арестуват цивилни. Става въпрос за повече от 33 хил. души, които при извънредни ситуации могат да заключат заподозрени граждани. Правата на военните полицаи бяха дадени през 2011 година, отново по инициатива на управляващите по това време. Те могат да употребят физическа сила и помощни средства при задържането на заподозрени в извършването на престъпления. Изцяло новият Закон за противодействие на тероризма пък даде права военни да могат да правят същото. Вероятно това "вдъхнови" военният министър Красимир Каракачанов да впрегне бригада "Специални сили" в издирването и задържането на мъж, който извърши криминално престъпление в центъра на гр. Пещера. Това доведе и до естествената "еволюция" на идеята за патрулни двойки между полицаи и военни по улиците на градовете.

Дотук сметката показва около 58 хил. души с права да арестуват.

Не трябва да забравяме за НСО и ДАНС. Преторианците на властта - гардовете от Националната служба за охрана, съвсем спокойно могат да арестуват гражданин, за когото сметнат, че представлява заплаха за охраняваното лице. ДАНС пък могат да ви арестуват, ако преценят, че сте свързан с терористична организация. Ангажираните с охрана в НСО са около 300 души, а агентите "на терен" в ДАНС са вероятно повече от 1000. 

Така сметката набъбва до 59 300 служители с полицейски правомощия.

Тук идва и мястото на служителите в митниците, които от лятото на 2015 г. вече могат да извършват арести. Отново с помощни средства. Става въпрос за близо 1000 души. Или общо сметката дотук прави 60 хил.

Нека да добавим и частните охранители, които по официални данни са около 90 хил. души. Ако към армията от държавни служители включим и намеренията на парламента да овласти общински служители и като добавим и исканията на новата комисия за конфискация също да извършва арести - тази бройка може да набъне и дори да надхвърли 200 хил. души. или близо 3 процента от населението.

Дали за да изпълни предизборните си обещания за полицай във всяко село, или от законодателно късогледство, властта очевидно прави опит за утвърждаване на практики от миналото, което единствено би довело до напрежение в системата за сигурност. Дублирането на функции и отдаването на допълнителни правомощия на служители със сигурност ще доведе до зачестяване на случаите на злоупотреба и нарушаване на гаждански права. 

Огнеборци спасиха бедстващи гълъби насред Ловеч

https://www.24chasa.bg/region/article/6877382

Огнеборци спасиха бедстващи гълъби насред Ловеч

Необичайна спасителна акция проведоха служители на ловешката пожарна насред центъра на града във вторник - освободиха стотици гълъби от плен, оставени да умрат от глад и жажда. "Това са нашите птици, които свободно се разхождат из градската градина и между хората без страх", каза Валентина Валериева, на чиито сигнал реагираха огнеборците.

Вариант I за абитуриентите, вариант II за 7 клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=374699

По вариант I работят зрелостниците на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор, който започна в 8 ч. днес. Дванадесетокласниците имат на разположение четири астрономически часа, а тези със специални образователни потребности - шест часа.

ГЕРБ: Първостепенната ни грижа са учителите, защото без тях знанието не може да се разпространява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877374

ГЕРБ: Първостепенната ни грижа са учителите, защото без тях знанието не може да се разпространява

“Първостепенната ни грижа са учителите, защото без тях знанието не може да се разпространява”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова от парламентарната трибуна в декларация от името на партията по повод деня на българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май. “Народността не пада там, дето знаниьето живей“ – утре, на 24 май,

PR студент от ЮЗУ „Неофит Рилски“ с отличие от национален конкурс

http://www.struma.com/obshtestvo/pr-student-ot-yuzu-neofit-rilski-s-otlichie-ot-nacionalen_134641/

В навечерието на 24 май студентката Саша Кирилова от специалност „Връзки с обществеността“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ спечели второ място в категорията Студентски комуникационен проект на PR Фестивала, ежегодно организиран от Българското дружество по връзки с обществеността. Проявата обединява на едно място представители на бизнеса и академичната общност с идеята да се споделят и съревновават най-ефективните кампании.

PR проектът на Саша...

Продължава

Около 2% от ВиК мрежата трябва да се подменя всяка година, за да се подобри състоянието й

http://www.cross.bg/krymova-mrezhata-vodi-1575373.html

/КРОСС/ Предвидени са за изграждане две нови пречиствателни станции за отпадъчни води в к.к. „Елените" и Карнобат и една пречиствателна станция за питейни води в Шумен „За да се постигне адекватно състояние на ВиК мрежата в страната около 2% от нея всяка година трябва да бъде подменяна." Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова в студиото на ТВ Блумбърг. „Предвидените по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г." близо 1.6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в деветдесет и два водоснабдителни и петдесет и девет канализационни обекта. Това са водопроводи, канализационни колектори, изграждане на нови довеждащи деривации, подмяна на много голяма част от мрежата", обясни Малина Крумова и подчерта, че общо ще се подменят или изградят около 1300 километра ВиК мрежа. Тя съобщи още, че са предвидени за изграждане две нови пречиствателни станции за отпадъчни води в к.к. „Елените" и Карнобат и една пречиствателна станция за питейни води в Шумен. „С предвидените инвестиции ще се подобри ВиК услугата за около 2 млн. българи", беше категорична Крумова, но уточни, че има още много работа за вършене. Инвестициите са насочени към местата с най-големи ВиК проблеми, стана ясно от думите на заместник-министъра и където амортизацията на мрежата, нейното компрометиране в годините и старост не позволяват предоставянето на адекватна услуга

Одобриха промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877366

Одобриха промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектърПравителството одобри промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър, които отразяват нови регламенти на Европейската конференция по пощи и далекосъобщения и Международния съюз по далекосъобщения. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. С извършените допълнения в планирането на съществуващите обхвати,

Държавата гарантира 50 млн. лв. за студентски кредити през 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877363

Държавата гарантира 50 млн. лв. за студентски кредити през 2019 г.

Правителството одобри общ размер на държавните гаранции, които могат да се издават през 2019 г. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, в размер до 50 млн. лева. Средствата ще бъдат планирани в закона за държавния бюджет за следващата година. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Основна цел на програмата за студентско

Прокуратурата поиска отстраняването на кмета на "Младост"

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-poiska-otstranjavaneto-na-kmeta-na-mladost-news_676015.html

Специализираната прокуратура поиска кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева да бъде отстранена от длъжност. Специализираната прокуратурата вече е внесла в Специализирания наказателен съд искането за отстраняването на Иванчева като кмет на "Младост". От прокуратурата установили, че Иванчева, която е задържана за постоянно и обвинена за получаване на подкуп в особено големи размери, е осъществявала от следствения арест действия, насочени към реално упражняване

Приет е годишният отчет за дейността на АДФИ

http://econ.bg/Новини/Приет-е-годишният-отчет-за-дейността-на-АДФИ_l.a_i.761859_at.1.html

Правителството прие отчета за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2017 г. Основната задача на АДФИ е да защитава публичните...

В Киев стая за $ 21 поскъпна до $ 1115 заради финала в Шампионската лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6876812

В Киев стая за $ 21 поскъпна до $ 1115 заради финала в Шампионската лига За баснословно увеличение на цена на хотелска стая в Киев заради финала на Шампионската лига съобщава CNN. В събота “Реал” (Мадрид) излиза в защита на титлата си срещу “Ливърпул”. Единична стая в хотел “Верховина” в центъра на украинската столица за тази дата може да се ангажира срещу 1115 долара.

Осигуряват допълнителни средства за развитие на спорта за високи постижения

https://www.24chasa.bg/sport/article/6877360

Осигуряват допълнителни средства за развитие на спорта за високи постиженияПравителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Целта е да се обезпечат дейностите по Програмата за развитие на спорта за високи постижения. Предлаганата корекция е свързани с прилагания нов подход при преразпределението на

МС даде над 2 млн. лв. за заплати за болниците във Враца и Ловеч

https://www.actualno.com/healthy/ms-dade-nad-2-mln-lv-za-zaplati-za-bolnicite-vyv-vraca-i-lovech-news_676022.html

Правителството одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на МБАЛ „Христо Ботев” АД, гр. Враца, и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” АД, гр. Ловеч, в размер до 2 223 113 лв. Средствата са предназначени за погасяване на неразплатени разходи за персонал. Предвижда се двете лечебни заведения да възстановят предоставените средства на месечни вноски в срок до 10 декември

Трима съветници не дават пари за глобата на арх. Здравков

https://offnews.bg//obshtestvo/trima-savetnitci-ne-davat-pari-za-globata-na-arh-zdravkov-681220.html

Тримата общински съветници от коалиция Сердика в СОС няма да участват в събирането на пари за глобата на главния архитект Здравко Здравков, наложена му от съда. 

Той бе глобен с общи 14 000 лева, заради отказа си да изпълни съдебното решение по повод небостъргача в градинката на квартал Стрелбище, а общинският съвет реши да плати глобата му.

От Коалиция Сердика (АБВ, Български социалдемократи, Нормална държава) взехме решение да не участваме в този цирк, обяви днес Войслав Тодоров в съобщение до медиите. 

Според текста арх. Здравков не защитава зелените площи в цяла София, а по негови доклада са одобрени планове за други небостъргачи в столицата. 

Отказваме да правим герой човек, чийто отпечатък върху планирането на София е доста спорно, е позицията на Войслав Тодоров, Тодор Цанев и Анета Григорова от Коалиция Сердика. 

Мъж от Варна пострада докато се опитваше да загаси горящо олио

https://petel.bg/Mazh-ot-Varna-postrada-dokato-se-opitvashe-da-zagasi-goryashho-olio-__265888

Вчера около 18:45 часа на терасата на апартамент, намиращ се във Варна, на ул. «Отец Паисий» е станал битов пожар заради самозапалване на маз...

Малко след полунощ във Варна: Кола, контейнери и улична лампа изгоряха при неясни обстоятелства

https://petel.bg/Malko-sled-polunoshh-vav-Varna--Kola--konteyneri-i-ulichna-lampa-izgoryaha-pri-neyasni-obstoyatelstva__265889

илюстрация Булфото Около 00:20 часа миналата нощ е получен сигнал за пожар в контейнери за отпадъци и в автомобил «Митсубиши», намиращи с...

Мегз става водеща в Биг Брадър, свалят Миглена Ангелова

https://petel.bg/Megz-stava-vodeshha-v-Big-Bradar--svalyat-Miglena-Angelova-__265891

Миглена Каканашева-Мегз става водеща в риалити формата "Биг Брадър". Бившата съквартирантка ще има собствена рубрика, в която ще задава пр...

Огромни хищни червеи, дълги 1 метър, налазиха Франция

https://petel.bg/Ogromni-hishhni-chervei--dalgi-1-metar--nalaziha-Frantsiya-__265892

Илюстрация Уикипедия Месоядни тропически червеи от семейството на планариите са проникнали във Франция и заплашват сериозно екология...

Безумец предизвика смъртта на релсите на метрото, оправданието му е шокиращо (Видео)

https://petel.bg/Bezumets-predizvika-smartta-na-relsite-na-metroto--opravdanieto-mu-e-shokirashho--Video-__265893

Мъж се размина на косъм от смъртта на метростанция в Делхи, след като по собствена воля скочи от перона на релсите. Кадри са заснели безумн...

Община Варна отличи най-заслужилите в културата, просветата и науката

https://petel.bg/Obshhina-Varna-otlichi-nay-zasluzhilite-v-kulturata--prosvetata-i-naukata-__265890

снимка Live.Varna.bg Награди „Варна“ за принос в образованието, науката и културата, бяха връчени днес на официална церемония в зала „Плена...

Важно за всички във Варна: Ето подробен списък на промените в уличното движение за 24 май

https://petel.bg/Vazhno-za-vsichki-vav-Varna--Eto-podroben-spisak-na-promenite-v-ulichnoto-dvizhenie-za-24-may-__265894

Във връзка с провеждане на празнично шествие по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, от 9:00ч. ...

Любовен триъгълник: Селена Гомез с бившия на Дженифър Анистън?

https://petel.bg/Lyuboven-triagalnik--Selena-Gomez-s-bivshiya-na-Dzhenifar-Anistan-__265895

Няколко месеца след края на брака между Дженифър Анистън и Джъстин Теру режисьорът беше забелязан с певицата Селена Гомез. Ако слуховете ...

Зам. главен прокурор "оправда" арх. Здравков за небостъргача

http://clubz.bg/68219-zam_glaven_prokuror_opravda_arh_zdravkov_za_nebostyrgacha

Заместничката на главния прокурор Сотир Цацаров Пенка Богданова е отменила постановлението на Стойчо Ненков от апелативната прокуратура в София, с което е образувано наказателно производство срещу главния архитект на София Здравко Здравков, съобщиха от прокуратурата. Това е станало след служебна проверка на акта на прокурор Ненков, за който се разбра през миналата седмица.

Става дума за продължение на сагата около строежа на небостъргач в столичния кв. "Стрелбище". Инвеститор е компанията НИКМИ. Обвинителят Ненков бе разпоредил на нисшестоящата районна прокуратура да стартира досъдебно производство срещу арх. Здравков заради упорития му отказ да изпълни съдебно решение, което дава зелена светлина за строежа на небостъргача.

НИКМИ има намерение да построи 150-метрова сграда на кръстовището на бул. “България“ и “Петко Ю. Тодоров". Проектът обаче предизвика протести. Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 г. Фирмата го придобива след замяна. По това време на него е позволено застрояване, но до 20 метра височина. Впоследствие имотът е отреден за озеленяване в Общия устройствен план от 2009 г. Така в него може да се построи само кафене, църква или тоалетна.

През 2014 г. с решение на общинския съвет е приет подробен устройствен план на кв. "Стрелбище". Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обхват, тъй като компанията е започнала процедура по изготвянето на самостоятелен план за терена. Вратички в закона позволяват в този план да се предвиди строителството на 150-метрова сграда. Бившият вече архитект на София Петър Диков отказва да задейства процедурата за самостоятелния план на терена. Компанията обжалва и печели делото, което задължава настоящия главен архитект да задейства плана. Здравко Здравков отказа и бе глобен с 1000 лева от съда заради отказа. Той пак отказа и бе глобен отново с 13 000 лева. Заради последната глоба дори се проведе акция, в която общинските съветници събраха парите.

Така се стигна до постановлението на апелативния прокурор срещу главния архитект на София. Служебната проверка в прокуратурата обаче е установила, че "апелативната прокуратура се е произнесла при неизяснена фактическа обстановка, която не позволява да бъде направен обоснован извод относно това налице ли е вече наложено административно наказание за същото деяние. Затова зам. главният прокурор е указал на Софийската районна прокуратура да извърши допълнителна проверка по случая." 

От Върховната касационна прокуратура описват конкретните процесуални нарушения на прокурора при подвеждането под отговорност на архитекта. Като например това, че преди близо 2 г. е променена възможността му да издава такива указания:

"Въпреки че от 9.08.2016 г. разпоредбата на чл. 213, ал. 2 НПК е отменена и горестоящ прокурор няма право да указва на по-ниска по степен прокуратура да образува досъдебно производство, с постановление от 11.04.2018 г., той е разпоредил на СРП да образува дело."

Следва заключението:

"Предвид обстоятелството, че тези пропуски поставят въпроса дали е налице задълбочено познаване на актуалното законодателство, заместникът на главния прокурор е изпратил копие от постановлението си на административния ръководител на АП-София за преценка за изготвяне на предложение за извънредно атестиране на прокурор Стойчо Ненков. Съобразно Закона за съдебната власт то се извършва при наличие на данни за трайно влошаване на качеството на работа на магистрата."

Кели Кларксън отслабна с много килограми

https://www.vesti.bg/lyubopitno/keli-klarksyn-otslabna-s-mnogo-kilogrami-6082633

Звездата не един път е споделяла, че килограмите не я притесняват. През цялата си кариера тя е преминала през всякакви промени

Комисията за конкуренция се захваща със сделката за "Нова телевизия"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/23/3183791_komisiiata_za_konkurenciia_se_zahvashta_sus_sdelkata/?ref=rss


След като през февруари собственикът на "Нова телевизия" обяви, че я продава, едва сега Комисията за защита на конкуренцията започва да разглежда сделката за придобиването на "Нова броудкастинг груп" от най-богатия бизнесмен в Чехия – Петр Келнер.<br /><br />Съобщението, че антимонополният регулатор започва да разглежда сделката, идва нетрадиционно късно, съобщава "Капитал". По информация на изданието документите от чешката компания са подадени в...

Четирима от „схемата“ КАТ остават в ареста в Благоевград!

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%81%d1%85%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d0%b0%d1%80%d0%b5/

Четирима души, за които има доказателства, че са участвали в корупционна схема за издаване на бързи номера, остават в ареста. Сред тях е и началникът на КАТ – Благоевград Данаил Стоицов.

Освен за участие в тази схема, има доказателства и за извършени престъпления по служба, съобщи БТВ.

Оказва се, че за корупционната схема се знае и е практика и в други градове, като Петрич, например.

При обиска в кабинета на благоевградския началник са намерени 5300 лв.

Материалът Четирима от „схемата“ КАТ остават в ареста в Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

КФН вписа увеличението на капитала на ИХБ

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-vpisa-uvelichenieto-na-kapitala-na-ihb-261632/

Регулаторът поиска допълнителна информация от "Сирма Груп" във връзка с новите акции, които ще бъдат издадени от дружеството

Двама нови заместник-председатели на ДАНС

https://www.actualno.com/society/dvama-novi-zamestnik-predsedateli-na-dans-news_676020.html

Правителството определи Недялко Недялков и Николай Ненков за заместник председатели на Държавна агенция „Национална сигурност“ за срок от пет години. Недялко Недялков заема тази длъжност от 2013 г. и решението се налага поради изтичане на досегашния му мандат. До юни 2017 г., когато е назначен за временно изпълняващ функциите на заместник-председател, Николай Ненков е директор на дирекция в ДАНС.

Археологическият музей на Варна предлага лятна програма за деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=374669

Учебен музей към Археологическия музей - Варна, предлага на децата във ваканция интригуваща и богата програма, научи Moreto.net. "Ваканция в музея" от години привлича любознателните деца с интересни теми, забавни игри и ателиета.

Продаването на катализатори ще става само с документ за произход

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877349

Продаването на катализатори ще става само с документ за произход

Правителството одобри промени в нормативни актове, които отстраняват непълноти при транспониране на европейското законодателство в областта на управлението на отпадъци, съобщават от правителствената пресслужба. Промяна в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства поставя краен срок за употребата на олово в системи с високо

Въвеждат нови правила за финансово подпомагане на българските неделни училища в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877351

Въвеждат нови правила за финансово подпомагане на българските неделни училища в чужбинаПравителството прие нови правила за финансово подпомагане на българските неделни училища в чужбина. С тях се предвиждат нормативи и добавки, зависещи от формата на обучение и участието на децата и учениците в допълнителни училищни дейности за съхраняване на националното самосъзнание, култура и традиции.

Според Ройтерс Драги ще ни спре по пътя за еврото

http://www.dnes.bg/business/2018/05/23/spored-roiters-dragi-shte-ni-spre-po-pytia-za-evroto.377281

В черновите на докладите се съдържат особено негативни обвинения към управляващите

Държавата гарантира 50 млн. лв. за студентски кредити през 2019 г.

https://www.actualno.com/education/dyrjavata-garantira-50-mln-lv-za-studentski-krediti-prez-2019-g-news_676019.html

Правителството одобри общ размер на държавните гаранции, които могат да се издават през 2019 г. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, в размер до 50 млн. лева. Средствата ще бъдат планирани в закона за държавния бюджет за следващата година. Основна цел на програмата за студентско кредитиране е създаването на условия за свободно развитие на висшето образование, както и за достъп до висше образование чрез споделяне на финансовите отговорности между потребителите и държавата. Минис

Черно море пристига по въздух за сблъсъка с Левски

https://offnews.bg//futbol/cherno-more-pristiga-po-vazduh-za-sblasaka-s-levski-681214.html

Отборът на Черно море ще пътува със самолет до София, с което ще се избегне изморителното разстояние до столицата от Варна с автобус. Варненци пристигат днес в столицата, а от 18 часа ще проведат тренировка.

Така играчите ще бъдат максимално свежи за предстоящия важен бараж с Левски, след който ще стане ясно кой измежду "сините" и варненци ще спечели последната квота за Лига Европа.

Срещата е в четвъртък, 24 май, от 20,00 часа на стадион "Георги Аспарухов". Левски завърши на трето място в класирането след успех над Верея с 2:0 в последния кръг, докато "моряците" на Илиан Илиев стигнаха до мачбола за евротурнирите, отстранявайки Локомотив (Пловдив) на баражите, а преди това и Септември.

В Левски са амбицирани да вземат мача, тъй като съвпада със 104-ата годишнина от основаването на клуба, но същото важи в голяма степен и за варненци. Неслучайно ръководството на клуба е обещало сериозни бонуси на щаба и футболистите.

Групата на Черно море: Благой Макенджиев, Иван Дичевски, Мирослав Енчев, Илиас Хасани, Даниел Димов, Атанас Зехиров, Кононго, Георги Илиев, Фабио Мартинш, Мартин Костадинов, Аристот Н`Донгала, Емил Янчев, Лъчезар Йорданов, Мехди Фенуш, Георги Божилов, Петър Витанов, Мартин Минчев, Марек Кузма, Радослав Василев.

Иванчева уволнила от ареста зам.-кмет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877342

Иванчева уволнила от ареста зам.-кметОт ареста Иванчева е подписала заповед, с която освобождава своя заместник Румен Русев, каза пиарът на района Петър Кърджилов. Довчера Русев беше изпълняващ длъжността кмет на "Младост". Причината бе, че посоченият от Иванчева за неин заместник - Владимир Клисуров, заяви, че няма да изпълнява тази дейност.

Борисов: Стоките в Белене не са домати и краставици, ако не вземем мерки, ще станат на скрап

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/23/3183796_borisov_stokite_v_belene_ne_sa_domati_i_krastavici_ako/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов е на мнение, че оборудването за АЕЦ "Белене", с което България разполага, трябва да се оползотвори по някакъв начин, защото вече в проекта данъкоплатците са вложили 3.5 млрд. лв. <br /><br /> "Ако не вземем някакви мерки за тази стока - тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим", каза премиерът в началото на правителственото...

„Арома“ разпределя дивидент за четвърта поредна година

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/aroma-razpredelia-divident-za-chetvyrta-poredna-godina-261610/

Компанията ще разпредели 30% от печалбата си между акционерите, като запазва дивидента без промяна

ЕС започва от догодина пилотни проекти за "европейски университети"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/23/3183789_es_zapochva_ot_dogodina_pilotni_proekti_za_evropeiski/?ref=rss


Европейският съюз ще започне от 2019 г. пилотни проекти за "европейски университети" - мрежи от учебни заведения, в които може да се получи диплома с комбиниране на следване в различни страни от ЕС, обявиха българското председателство на Съвета на ЕС и Европейската комисия, цитирани от "Франс прес".<br /><br />Европейската комисия иска да лансира пилотни проекти през 2019 и 2020 г. в рамките на програмата "Еразъм", стана ясно след заседание на 28-те...

НСИ: Над милион българи са реализирали туристически пътувания в първото тримесечие

http://www.cross.bg/chyzhbina-stranata-vuzrast-1575379.html

/КРОСС/ През първото тримесечие на 2018 г. 1 002.0 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 84.2%, са пътували само в страната, 13.2% - само в чужбина, а 2.6% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2017 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години нараства с 8.2%. През първото тримесечие на 2018 г. най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години - 441.6 хил., или 44.1% от всички пътували лица. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е този дял при лицата на възраст 25 - 44 години - 90.0% от пътувалите в тази възрастова група. При пътуванията в чужбина делът на пътувалите лица на възраст 15 - 24 години е най-голям - 20.5% от пътувалите в съответната възрастова група. По-голяма част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години както в страната (43.9%), така и в чужбина (47.9%) са били с цел „почивка и екскурзия". През първото тримесечие на 2018 г. като самостоятелни са били регистрирани 1 429.3 хил., или 94.0% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 95.9%, а на тези в чужбина - 78.9%. В структурата на разходите по видове с най-голям относителен дял в страната са тези за храна - 37.9%, докато в чужбина са разходите за транспорт - 33.5%

Вижте какво реши Министерският съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877329

Вижте какво реши Министерският съвет днесИзтъкнати дейци на културата и изкуствата ще бъдат удостоени с държавни награди Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за удостояване с държавни награди на изтъкнати дейци на културата и изкуствата. Режисьорът Адела Пеева е предложена за награждаване с орден „Стара планина“ – първа степен.

Тийнейджърът боледува? Не му пречете!

https://offnews.bg//mama-nindzha/tijnejdzharat-boleduva-ne-mu-prechete-681242.html

Автор: Янка Петкова Може би трябва да поясним в началото, че този процес има някои сходства с мъжкото боледуване (като възникване на усложнения, вследствие на немарливост), но има и сериозни различия. Тийнът например не можеш да го държиш за ръката и да го гладиш по главата, защото му пречиш на чата. Не става и да му носиш лекарствата в леглото и да му мериш температурата, защото е еманципиран и прави тези неща сам (ако се сети). Също така е редно да забравиш всякаква бабини илачи, защото пуберите са технологично поколение, те влизат в интернет и четат за последните открития в…

Отнето в полза на държавата имущество ще бъде продадено на търг

http://econ.bg/Новини/Отнето-в-полза-на-държавата-имущество-ще-бъде-продадено-на-търг_l.a_i.761858_at.1.html

По предложение на Междуведомствения съвет за управление на отнетото имущество Министерският съвет възложи на Националната агенция за приходите да...

Младежи се заеха с облагородяване на парк в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/mladeji-se-zaeha-s-oblagorodjavane-na-park-v-asenovgrad-news_676018.html

Младежи от асеновградска гимназия започнаха облагородяване на малкия парк в Асеновград. Гимназисти от ПГ „Цар Иван Асен II” засадиха цветя и фиданки на дървета. Младежите запретнаха ръкави, сложиха ръкавици и още рано сутринта се заеха с почистване, засаждане и поливане. Инициативата е част от споразумението, което учениците сключиха с кмета на общината доктор Емил Караиванов. За зараждането на идеята, Actualno.com Ви разказа през октомври миналата година, а към днешна дата

14 души са в болница след катастрофата между ТИР и автобус

https://frognews.bg/novini/14-dushi-bolnitsa-sled-katastrofata-mejdu-tir-avtobus.html

14 пътници са пострадали в катастрофата между автобус на градския транспорт и ТИР на АМ ”Тракия”.

Честване на 24 май в БУ „Джон Атанасов“

http://www.eurochicago.com/2018/05/24-may-ch/

На 19 май се състоя тържественият концерт на БУ “Джон Атанасов“, посветен Деня на българската просвета и култура – 24 май, който бе грандиозен апотеоз на цялостната работа на учители и ученици, на труда, таланта и професионализма, натрупани като капитал през годините, който се множеше, обогатяваше, за да изплува в целия си блясък като всичко най-добро и най-въздействащо на сцената по време на концерта.

Гръцка медия: Италия може да подпали и гръцката икономика - опасения и очаквания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877308

Гръцка медия: Италия може да подпали и гръцката икономика - опасения и очакванияКошмар от Италия плаши правителството в Атина и гръцката икономика, след като политическите и икономически събития в тази съседна страна крият опасност да подпалят цялата европейска икономика. Страховете от хаос заради безсилието да бъде съставено правителство в Рим, а и най-вече заради позициите и програмата на двете политически сили Северната

Кафяв десерт в булчинска рокля с надпис: "Не искате ли да сте като Меган днес"

http://clubz.bg/68218-kafqv_desert_v_bulchinska_roklq_s_nadpis_ne_iskate_li_da_ste_kato_megan_dnes

Германска компания се извини, че е публикувала изображението на покрито с шоколад маршмелоу в сватбена рокля. Това се случи в деня на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, съобщава Би Би Си.

Снимка на "Шококус" ("Шоколадова целувка"), популярен сладкиш в Германия, беше пусната във фейсбук със следния коментар:

"Какво чакате? Не искате ли и вие да сте Меган днес?"

"Шококус" е в бяла рокля в катедрала и с надпис на снимката "пяна в бяло", явно нещо, което трябва да напомня за вътрешността на десерта, който е от крем, както и да има игра с думи с "видение в бяло".

Потребителите на социалната медия реагираха, като определиха написаното като "расистко". Снимката бързо беше изтрита.

Говорител на компанията "Супер Дикманс" нарече публикацията "глупава и смущаваща".

От фирмата написаха:

"Много се извиняваме! Светът на "Супер Дикман" е пъстър и разнообразен и напълно далече от расистките мисли."  

Връзките между популярния сладкиш и расизма не са нещо ново. По-старото поколение в Германия, а и не само там, го наричаше "негерскус" (т. е. целувката на чернокож).

Немската обществена телевизия ZDF също беше критикувана, че някои от забележките на коментаторите по време на живото предаване на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл са били расистки. Така Меган била описана като "екзотична" множество пъти, а госпъл изпълнителите "пяли красиво черно". Телевизията обаче отхвърли обвиненията, като обясни, че е нормално като част от информацията да се споменава произходът на Меган Маркъл, пише "Шпигел".

На #отело за тийнейджъри безплатно отива...

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/05/23/3183793_na_otelo_za_tiineidjuri_bezplatno_otiva/?ref=rss


Читателят на "Детски Дневник" с потребителско име BiGman1 спечели безплатния семеен билет за концерта #отело на 27 май от 19 ч. в зала "България".<br /><br />Печелившият, с когото редакцията ще се свърже за получаването на наградата, беше сред участниците в играта на "Детски Дневник" и организаторите на концерта - "Фортисимо Фамилия".<br /><br />Въпросът беше "Какъв е жанрът на Шекспировата творба "Отело"?", а...

Синьото вече не е достатъчно или каква е историята зад цветовете при Huawei P20 lite

http://www.cross.bg/huawei-tzvyat-blue-1575378.html

/КРОСС/ Дизайнът на телефона включва формата, размера на екрана и най-вече цвета. Именно цветът е това, което определя неговия характер и дава възможност на потребителя да изрази себе си. Huawei са създали една неповторима цветова палитра за серията смартфони P20 lite.  Цветът често е подценяван от някои производители, въпреки че е първата отличителна черта на дизайна, която забелязваме при избора на нов телефон. Добре подбраните цветове придават на телефона уникален характер, подчертават модерния дизайн и необикновения, смел стил. Това е причината новите Huawei P20 lite смартфони да са създадени в уникални цветови версии. На българския пазар се предлагат цветовете Klein Blue (специално текстуриран син корпус за фини отблясъци), Sakura Pink и Midnight Black. Тези цветове не са типични и познати от други смартфони. Всеки цвят е уникален за модела, сам за себе си и има индивидуален характер. Синьото има много нюанси - и само един е Klein Blue Цветът, известен днес като Klein Blue, е създаден през 60-те години по специална поръчка на известния художник Ив Клайн. Той се основава на матов ясносин (т.нар. ultramarine) пигмент и се оказва толкова специален, че Ив Клайн създава много творби само с този цвят, използвайки текстурата на дебелината на боята. Трудно е да се намери по-различен и разпознаваем цвят от Klein Blue. Този син тон, "проектиран" от известния френски художник, има заслужено място в историята на изкуството

АПИ: По-дълги гаранции за новоизградените пътни участъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=374691

„Предвижда се значително увеличаване на гаранцията на новоизградените пътни участъци, в зависимост дали става въпрос за магистрала или първокласни, второкласни или третокласни пътища”. Това заяви инж. Светослав Глосов от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Trend Auto 2018: най-добрата комбинация - коли и футбол!

https://www.24chasa.bg/avto/article/6877324

Trend Auto 2018: най-добрата комбинация - коли и футбол!Новият брой на единственото по рода си луксозно автомобилно списание у нас Trend Auto вече е на пазара. Този път решихме да съчетаем новите коли и технологии с едно от най-значимите събития на годината - световното първенство по футбол в Русия с 60 специални страници, посветени на най-популярната игра.

Китай организира 3700 мероприятия, посветени на Деня на културното и природно наследство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877174

Китай организира 3700 мероприятия, посветени на Деня на културното и природно наследство9 юни е Ден на културното и природно наследство. По този повод Китай ще се организира близо 3700 мероприятия за популяризиране на фолклорните изкуства, открити лекции и фото и видео изложби, с цел демонстриране на резултатите от защитата на нематериалното културно наследство в страната и тесните връзки между него и ежедневието на китайците,

/Снимки/ Вижте коя е „най-правата“ осова линия в Благоевград…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d1%8f-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%be/

„Най-правата“  осова  линия се намира в Благоевград и привлича десетки погледи на преминаващи хора.  Въпросната линия се намира на централния  булевард „Св.Св.Кирил и Методий“, в близост до гарата.
В тона на шегата, наш читател изпрати  коментар със снимка: „Тази осова линия може да я  приложите към доказателствата на прокуратурата, която ще проверява пътната маркировка в Благоевград, като модел за най-правата осова линия.
Репортерска проверка на ИА Региона провери мястото и засне осовата линия.
По правило осовата линия е прекъсната линия, която разделя пътното платно на две части. Отделните ленти са една под друга на точно определено разстояние. А в Благоевград явно фирмата, която прави пътната маркировка има друга представа  за правилна линия.

 

 

Материалът /Снимки/ Вижте коя е „най-правата“ осова линия в Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877282

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризмаМинистърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

Младеж от Пазарджик се качи на колата си дрогиран в Благоевград, но полицаите решиха да направят...

http://www.struma.com/krimi/mladej-ot-pazardjik-se-kachi-na-kolata-si-drogiran-v_134640/

От полицейски служители на 01 РУ-Благоевград, около 14:50 часа на 22.05.2018г. на бул.“Васил Левски“ в гр.Благоевград, е извършена проверка на лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от Г.Я./28г./ от гр.Пазарджик.

В хода на проверката, с техническо средство е установено, че същият е шофирал след употреба на наркотични вещества, а при проверка на автомобила е намерена и иззета около 10 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис. За случая е уведомена...

Продължава

Обучават безработни в специалности от строителството по проект на България и Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877303

Обучават безработни в специалности от строителството по проект на България и Румъния
Триста безработни от България и Румъния ще бъдат обучени в различни специалности от строителството по проект на четири неправителствени организации от България и Румъния. Това съобщи на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА във Видин Красимир Кирилов, ръководител на Видинската търговско-промишлена палата.

Двама от пострадалите при катастрофата на АМ "Тракия" са в тежко състояние

https://www.actualno.com/crime/dvama-ot-postradalite-pri-katastrofata-na-am-trakija-sa-v-tejko-systojanie-news_676017.html

Двама, от хоспитализираните седем пострадали при катастрофата на АМ "Тракия" от тази сутрин, са в тежко състояние. Това съобщиха от УМБАЛ "Св. Анна" - София АД. Единият е мъж на 60 години. Той е с тежка черепно-мозъчна травма и тежка гръдна травма и хоспитализиран в КАИЛ (реанимация). Жената е на 50 г. и е с тежка лицева травма и фрактура на на мандибула (долна челюст) и е хоспитализирана в Клиника по ЛЧХ. Четирима пациенти са предимно с гръдно-коремни травми и различни тра

Амазонката на българската национална опера отиде в своето безсмъртие (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877277

Амазонката на българската национална опера отиде в своето безсмъртие (Снимки)Жената воин Христина Ангелакова бе посечена на полето на живота в буквалния телесен и преносен смисъл, защото бранеше въздигаше и извисяваше със страст и пристрастие величията на световната оперна и музикална сцена без да се щади. Христина Ангелакова, бидейки гранд дама на сцената, имаше чудното свойство да бъде земен човек,

Кабинетът определи зам.-шефовете на ДАНС

http://clubz.bg/68217-kabinetyt_opredeli_zam_shefovete_na_dans

Централата на ДАНС. Снимка Клуб Z

Правителството определи днес Недялко Недялков и Николай Ненков за заместник-председатели на Държавна агенция "Национална сигурност" за срок от пет години. Недялко Недялков заема тази длъжност от 2013 г. и решението се налага поради изтичане на досегашния му мандат. До юни 2017 г., когато е назначен за временно изпълняващ функциите на заместник-председател, Николай Ненков е директор на дирекция в ДАНС.

Наред с това Министерският съвет реши шефът на военното разузнаване да има четирима заместници. Правителството одобри промяна в Правилника за устройството и дейността на служба "Военна информация", с която заместник-директорите на службата се увеличават от трима на четирима. На новия заместник-директор ще бъдат възложени функции, свързани с ръководството, организацията и осъществяването на контрол на дейността по осигуряване на вътрешната сигурност и контраразузнавателното обезпечаване на разузнавателната дейност.

На същото заседание бе решено полковник Радостин Илиев да бъде предложен за директор на Щаба на отбраната. Окончателното решение за неговия избор може да стане с указ на президента Румен Радев. Предстои и повишаване в чин за полковник Илиев - да стане бригаден генерал.

Полковник Илиев в момента е заместник военен представител във Военния комитет на ЕС в постоянното представителство на България в Брюксел. Като директор на Щаба на отбраната той ще координира дейността на административните му звена и ще организира взаимодействието с останалите административни структури от Министерството на отбраната (МО).

 

    Прочулата се в Италия Даниела Стойкова представя самостоятелна изложба живопис в София

    https://frognews.bg/kultura/art-jungla/prochulata-ispaniia-italiia-hudojnichka-daniela-stoikova-predstavia-samostoiatelna-izlojba-jivopis-sofiia.html

    Ярък пример за артистичен талант, 27-годишната Даниела Стойкова, ще ни покаже на 14 юли, от 18.30 ч. в пекарната „The Art of Love“ малка, но блестяща част от своите творби.

    Макрон: В края на юни в Париж се организира хуманитарна конференция за Йемен

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877294

    Макрон: В края на юни в Париж се организира хуманитарна конференция за ЙеменФренският президент Еманюел Макрон и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман проведоха вчера телефонен разговор, по време на който потвърдиха, че в края на юни в Париж ще бъде организирана хуманитарната конференция за Йемен, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на френското президентство.

    Запалиха автокъща, изгоряха 4 коли

    https://www.24chasa.bg/region/article/6877299

    Запалиха автокъща, изгоряха 4 колиАвтокъща в Гоце Делчев вероятно умишлено е била запалена в ранните часове в сряда. Сигнал в полицията за пожара е получен около 4,10 ч. Екип на РСПБЗН е пристигнал на място и е потушил пламъците. Частично обгорели са четири леки автомобила. Причините за пожара и стойността на нанесените щети са в процес на установяване.

    Искат отстраняване на Иванчева от кметския пост

    https://frognews.bg/novini/iskat-otstraniavane-ivancheva-kmetskiia-post.html

    Отстраняване на Десислава Иванчева от кметския пост в „Младост“ поиска специализираната прокуратура.

    Грешките на МОН винаги са верни

    https://www.actualno.com/viewpoint/greshkite-na-mon-vinagi-sa-verni-news_676014.html

    Поредна година на матури и поредна година на гафове от страна на МОН. Родители алармираха за грешка в задача №7 от матурата по български език и литература за 12 клас. Условието сочи, че зрелостниците трябва да определят изречението, в което няма граматическа грешка. Според МОН повече от странно изписаното изречение "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия" е логичният верен отговор. Естествено, за всеки нормален човек това далеч не

    Доларът поскъпва незначително в средата на седмицата

    http://econ.bg/Новини/Доларът-поскъпва-незначително-в-средата-на-седмицата_l.a_i.761857_at.1.html

    Дoлapът pacтe нeзнaчитeлнo в нaчaлoтo нa вaлyтнaтa тъpгoвия в cpядa, дoĸaтo инвecтитopитe oчaĸвaт пyблиĸyвaнeтo нa пpoтoĸoлa oт пocлeднoтo зaceдaниe...

    Ремонтът на ”Тракия” може да приключи до края на юни

    https://frognews.bg/novini/remontat-trakiia-moje-prikliuchi-kraia-iuni.html

    Агенция пътна инфраструктура обеща до края на юни да бъде завършен ремонтът на 22-километровата отсечка от магистрала ”Тракия” - между Пловдив и Стара Загора.

    Борисов нареди да се преведат заплати на служителите от болниците в Ловеч и Враца

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877279

    Борисов нареди да се преведат заплати на служителите от болниците в Ловеч и ВрацаМинистър-председателят Бойко Борисов нареди да се преведат пари за заплати на служителите от болниците в Ловеч и Враца - МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" и МБАЛ "Христо Ботев". Преди началото на днешното правителствено заседание премиерът се обърна към здравния министър да се правят реформи, но бе категоричен,

    Най-младият игумен, карал пиян: Моля за прошка

    https://www.vesti.bg/bulgaria/naj-mladiiat-igumen-karal-piian-molia-za-proshka-6082632

    Йеромонахът призова за прошка и младите да го вземат за пример, да видят как една постъпка може да навреди

    Най-голямата китайска държавна компания и бившата френска RWA искат да строят АЕЦ 'Белене'

    https://offnews.bg//ikonomika/naj-goliamata-kitajska-darzhavna-kompania-i-bivshata-frenska-rwa-iskat-681217.html

    Най-голямата китайска държавна компания е препотвърдила своя интерес да участва в реализацията на проекта АЕЦ "Белене".

    Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след откриването на Международната конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, предаде агенция "Фокус".

    "Този интерес беше препотвърден и преди броени дни, когато аз и вицепремирът Томислав Дончев имахме съвместна среща", посочи енергийният министър.

    Теменужка Петкова каза още, че консорциумът "Фраматом", бившата френска компания RWA, също е заявила писмено интерес за участие в реализацията на ядрената електроцентрала "Белене".

    "Фраматом" беше проявил интерес към изграждането на централата и през 2006 г. Тогава обаче консорциумът не подаде оферта. Така останаха да се състезават само руската "Атомстройекспорт" и чешкият консорциум "Шкода Алианс".

    "Очакваме парламентът да се произнесе по предложението, което сме направили, за проекта АЕЦ "Белене", коментира Теменужка Петкова.

    Съдия нареди на 30-годишен да се изнесе от дома на родителите си, след като те не успели да го изгонят

    https://offnews.bg//offtopic/sadia-naredi-na-30-godishen-da-se-iznese-ot-doma-na-roditelite-si-sle-681216.html

    Съдия заповяда на 30-годишен мъж от щата Ню Йорк да се изнесе от дома на родителите си. Решението бе постановено след кратка съдебна битка, пише в. Guardian.

    По време на изслушването във вторник държавният върховен съдия Доналд Грийнууд опитал да убеди Майкъл Ротондо да си събере багажа доброволно.

    Преди време той го направил, но пак се върнал и останал 8 години.

    В отговор на съдията обаче 30-годишният настоял да поживее с родителите си още 6 месеца, защото противното щяло да е твърде тежко за човек, зависим от хората, които го подкрепят. Грийнууд нарекъл настояването "абсурдно" и му поднесъл заповед за изгонване. В отговор Майкъл нарекъл заповедта "абсурдна".

    Родителите на Майкъл

    Родителите отчаяно се опитвали да направят сина си самостоятелен, като заживеят отделно. През последните месеци те даже му връчвали официални писма с настояването да си отиде.

    В едно от тях, от 2 февруари, пише: "Майкъл, след обсъждане с майка ти решихме, че трябва да напуснеш тази къща незабавно. Имаш 14 дена, за да я освободиш. Не ти е позволено да се връщаш. Ще предприемем всички необходими действия, за да наложим това решение".

    Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877265

    Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачнаМинистърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти, че трябва да бъде разработена такъв тип процедура, свързана с избора на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ "Белене", която да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии. В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският

    От ареста кметът на "Младост" е уволнила един от заместниците си

    https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/23/3183785_ot_aresta_kmetut_na_mladost_e_uvolnila_edin_ot/?ref=rss


    От ареста Иванчева е подписала заповед, с която освобождава своя заместник Румен Русев, каза за "Дневник" пиарът на района Петър Кърджилов. Довчера Русев беше изпълняващ длъжността кмет на "Младост". Причината бе, че посоченият от Иванчева за неин заместник - Владимир Клисуров, заяви, че няма да изпълнява тази дейност. След това той подаде молба за напускане, делегира правата си на Румен Русев и излезе в болничен.<br /><br />Днес Специализираната прокуратура...

    Поставиха къщички за книги в Белослав

    http://www.moreto.net/novini.php?n=374662

    Къщички за книги ще бъдат представени в навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, научи Moreto.net. Те са разположени на Централния площад и Крайезерната алея. „Почивайте, докато четете, четете докато почивате!“ Условието да ползвате „библиотеката на открито“ е само едно - винаги връщайте книгата.

    Новата мисия на НАСА ще следи движението на водата на Земята и защо Австралия се мести

    https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/05/23/3183788_novata_misiia_na_nasa_shte_sledi_dvijenieto_na_vodata/?ref=rss


    Късно снощи от космическия център "Ванденберг" в Калифорния ракетата носител Falcon 9 изведе в космоса два апарата GRACE-FO (Gravity Recovery и Climate Experiment Follow-On). Те ще бъдат използвани за проследяване на непрекъснатото движение на водата на Земята, както и за изследване на промени върху и под повърхността на планетата, съобщава НАСА.<br /><br />Мисията е съвместна между САЩ и Германия и ще продължи пет години. Заедно с нея бяха изстреляни и пет комуникационни...

    Франция: Съвкупността от санкции срещу Иран няма да насърчи диалога

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877228

    Франция: Съвкупността от санкции срещу Иран няма да насърчи диалогаФренският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че американската позиция за Иран ще облагодетелства консерваторите в ущърб на умерените сили в Техеран и ще влоши нестабилността в Близкия изток, предаде Франс прес. "Тази съвкупност от санкции, която ще бъде организирана срещу Иран няма да насърчи диалога,

    Копринка Червенкова: Вестник "Култура" е нужен и трябва да бъде спасен

    https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/05/23/3183019_koprinka_chervenkova_vestnik_kultura_e_nujen_i_triabva/?ref=rss


    Възстановена е дейността на фондация "Пространство Култура", която да продължи да издава седмичника вестник "Култура", след решението на издателя - фондация "Комунитас", да започне издаването на друга медия със същото име и марка. За това информира в. "Култура".<br /><br />Фондация "Пространство Култура", която е бившият издател на "Култура" (преди покупката на вестника от Светослав Божилов през 2007 г.), ще е и бъдещият...

    Катастрофи в Пиринско! Отнемане на предимство предизвика сблъсък, колата на мъж от с. Логодаж потегли сама и...

    http://www.struma.com/obshtestvo/katastrofi-v-pirinsko-otnemane-na-predimstvo-predizvika-sblusuk-kolata-na_134639/

    Вчера около 18:20 часа между с.Дебрен и с.Гърмен, лек автомобил „Форд Транзит“ с 45-годишен водач от с.Дебрен, при излизане от крайпътна територия и завиване в обратна посока, отнема предимството и се блъска в лек автомобил „БМВ“ с 33-годишен водач от с.Дебрен. В резултат на инцидента са пострадали: водачът на лекия автомобил „Форд Транзит“, който след извършен медицински преглед е освободен за домашно лечение и пътуващите в него три жени на 34 години, 44...

    Продължава

    Борисов нареди болниците в Ловеч и Враца да работят и хората да си получават редовно заплатите

    http://www.cross.bg/borisov-myzeii-zaplatite-1575377.html

    /КРОСС/ Кметовете на Враца и Ловеч са тук. Да предадат на хората, че заплатите ще се получават, болниците ще работят. Другото си е наша работа. Това каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби", коментира премиерът. Относно АЕЦ „Белене" - какви ли не теории чух. Става въпрос за следното - в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв., каза министър-председателят. „Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим. Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв. Хипотезата, че реакторите са много скъпи, се оказа невярна. И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите

    Борисов: Реакторите на "Белене" не са домати и краставици

    https://www.actualno.com/politics/borisov-reaktorite-na-belene-ne-sa-domati-i-krastavici-news_676012.html

    Премиерът Бойко Борисов коментира пред Министерския съвет темата за АЕЦ "Белене", която отново е актуална в последните дни. "Относно АЕЦ „Белене“ - какви ли не теории чух. Става въпрос за следното: в момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока - тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, - от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкова богати, че да

    Сръбският патриарх Ириней е на официално посещение в Москва

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877262

    Сръбският патриарх Ириней е на официално посещение в МоскваСръбският патриарх Ириней е на официално посещение в Москва по покана на патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил, предаде Танюг, цитирана от БТА. Сръбският патриарх ще получи престижна награда "за специален принос за укрепване на единството на православните народи". Наградата се дава от Международния фонд за единство на православните народи с

    Обновяването на системата на EVN за обработка на данни навлиза във втория си етап

    http://www.cross.bg/sistemata-obrabotka-obnovyavaneto-1575376.html

    /КРОСС/ Обновяването на системата на EVN за обработка на данни ще навлезе във втория си етап от 17:00 ч. на 23 май (сряда) до 06:00 ч. на 29 май 2018 г. (вторник). За посочения период няма да са възможни плащания за електро- и топлоенергия към компанията нито на каси на „Български пощи" ЕАД, по банков и електронен път през интернет. Справка за консумация ще може да се прави на телефон 0700 10 207. Основните дейности по първият етап на обновление се състояха на 19 май и 20 май 2018 г. като в пълният си обем системата заработи в сутрешните часове на 22 май. Периодът за обновление е избран така, че да обхване основно неработни дни с цел да се минимизира неудобството за клиентите. Обновяването на системата ще позволи по-бърза обработка на информация и данни, което е част от развитието на дейностите на компанията за работа на свободния пазар на електроенергия.  

    Калин Терзийски: Фейсбук отреагиране

    https://offnews.bg//nashite-avtori/kalin-terzijski-fejsbuk-otreagirane-681215.html

    Ех, този фейсбук!

    Чета пост на някакъв приятел (а кой е наш приятел в тези времена, хора мили? Тоя, с когото имаме „342 общи приятели” или тоя, който ще откърши средината на хляба си, кога сме гладни, та да ни го даде? А в наше време хлябът – плътта Христова - не се ли смята за най-страшен бич – заради глутена? Ха да ви видя!)... Та чета: Няма такава държава! Пенсията – покачване с 4,60 лв., депутатската заплата – покачване - поне с 300лв.!

    И си викам... и си викам...

    Хм, много неща си викам, но те не са тема на сегашното писание. А сега ми се ще да кажа някоя и друга дума за отреагирането на фрустрации.

    Всеки овчарин и въглищар по нашите земи знае що значи тая старинна и звучна българска дума „фрустрация”. Нали тъй? Или греша? Но да кажа: Фрустрация е това душевно състояние, кое се развива у назе, когато нещо очакваме, пък то не се получи тъй, както го очакваме!

    Фрустрация е, когато човекът има цел, но някой или нещо го спъва да стигне до нея.

    Танталовите мъки, мили хора, са нещо като непрекъсната фрустрация. Тантал, знаете, бил подложен на вечни мъки, задето сготвил сина си Пелопс на манджа и го предложил на олимпийските богове, за да закусят с него. Направил това, за да се бъзика с боговете, видите ли. Те се усетили, съживили Пелопсча, пък Тантал запокитили в мрачните селения на Хадеса, където стоял в бистра вода до врата, но наведял ли се да пие, тя се отдръпвала, а над главата му висели сладки плодове, но посегнел ли с уста да яде, те се отдалечавали. И така – Тантал бил страшно измъчен, защото няма по-противно нещо от това: да искаш, а да не можеш да постигнеш това, което искаш. И непрекъснато да бъдеш препъван.

    Тогава – независимо дали боговете са ти скроили тоя номер или просто такъв е животът и не можеш да си намериш очилата, които си забутал някъде – но ти решаваш, че Светът е гаден и че нарочно е направен, за да се подиграва с тебе! Кой не е изпитвал чувството, че светът е специално създаден, за да се гаври именно и точно с нас? (Става въпрос – за всеки от нас – поотделно).

    Та! Именно това е фрустрация! Да имаш чувството, че светът е така направен, че да те спъва; и появи ли се у нас желание – веднага да се появи и пречка. Която съвсем да ни разкатава и да ни троши краката, тъкмо когато най-страстно сме се залетели след неясния обект на желанието си!

    Но аз говоря за друго!

    Пенсиите с 4,60 лева, а заплатите на депутатите – 300! Това ако не е фрустрация – здраве му кажи!

    Очакваме...

    Очакваме...

    Знаете ли какво ще си рекат някои писанковци без размах на ума? Ще си рекат тъй: Очакваме поне 7.40 увеличение на пенсиите! И изведнъж – бум – 4,60 увеличение на пенсиите! Фрустрация ти казвам, ужасна фрустрация при това!
    Но не, не, не.

    Бих го казал по-иначе: Очакваме и цял живот, още от раждането си, сме очаквали друго... Не увеличение на пенсиите със 7,40! Даже не и увеличение на пенсиите със 7,80!...

    Очаквали сме цял живот това: Добър, хубав и осигурен живот! Ако не охолен, то поне незастрашен от грозна мизерия!

    И изведнъж – шат – голямата, грозна брадва пада! Фрустрация! Но фрустрация не дребна, не микрофрустрация – подобна на тия, които изживяваме всеки ден изпускайки така желания автобус 280! Не! Изживяваме фрустрация огромна колкото целия ни живот! Желанието ни е за добър живот. Не страшно хубав и бляскав – като във филм, а просто хубав! Човешки! И това желание е посечено. И... фрустрацията е въпиюща! Може ли да се каже такъв епитет за фрустрация? Не знам... Но всеки знае за какво говоря. Чакането е за добър живот. И брадвата посича това чакане.

    А сега и за отреагирането на фрустрациите. Хората реагират различно. Но не чак толкова. Според Саул Розенцвайг те реагират с три вида реакции: агресия, отдръпване (стаяване на гнева в себе си) или плач (бурен израз на недоволство, но без агресия). Може да има и смесване на тия реакции, но обикновено един тип хора реагират с агресия, друг – с плач, трети – със спотаяване на злобата (така се образува тая „вековна злоба на роба, тоя пурпурен гняв величав”!). Между другото – който цени хубавите филми, нека гледа „Портокал с часовников механизъм” на Стенли Кубрик. Там показват много хубаво и нагледно как на един младеж с промит (излекуван) мозък правят картинно-фрустрационния тест на Розенцвайг и по тоя начин преценяват дали младежът е излекуван от склонността си да реагира с агресия на фрустрациите.

    И сега да се върна на фейсбук и отреагирането в него.

    Нали започнах оттам, че този пост – за пенсиите и заплатите на депутатите - съм го прочел във фейсбук. Това е едно типично отреагиране с агресия. Отреагиране на фрустрацията чрез агресия!

    Агресия...

    Сега чуйте! В миналото на фрустрации като тая "Щом няма хляб – да ядат пасти!" се е отреагирало чрез гилотиниране. Мария Антоанета е казала просто някакви обикновени, смешни думички. Но те са предизвикали истинска, тежка фрустрация у френския народ!

    Каква фрустрация? – ще попитате. Ами ето такава: Френският народ очаква, има силно желание да чуе сериозно обяснение за това  защо е гладен и защо гладува. Френският народ иска да види в очите на кралицата си състрадание, чувство за вина и разкаяние... и да чуе най-вече някакъв смислен отговор... Френският народ всъщност може би не иска никакъв смислен отговор, а именно такъв – наивно нагъл ,та да има добър повод да отприщи гнева си. Но това си е негова работа. Важното е, че френският народ иска сериозен отговор на въпроса „Какво да яде народът, след като няма хляб?”, а получава отговор подигравка!

    И това е сериозна фрустрация. И реакцията е гняв. И гневът поражда агресия. А агресията по това време си има изпипан и медицински обоснован инструмент. Инструментът на гражданина Гийотен, наречен гилотина!

    Вижда ли се вече връзката, която искам да направя?

    Ние получаваме къде-къде по-тежки брадви, които посичат нашите желания. На обикновеното ни човешко желание да живеем в старините си осигурено, след като цял живот сме се трудили – получаваме съсичащ удар с брадвата: uвеличение на пенсиите с 4,60. А на нормалното ни, човешко желание за справедливост, ние получаваме друг, не по-малко зъл удар с брадва: a на детутатите (тия, що ние с известно право смятаме за негодяи) заплатите се качват минимум с 300 лева!

    И ако това не е фрустрация – здраве му кажи!

    И у нас се ражда гняв. И Саул Розенцвайг си скрива картинките от картинно-фрустрационния тест, защото въобще не е нужно да ни проверява – повече от очевидно е, че ние сме ужасно гневни и склонни да реагираме с агресия на тая фрустрация.
    Но ние нямаме доктор Гийотен. Нямаме и неговия инструмент. Нямаме гилотини.

    Ние имаме фейсбук.

    И ние отреагираме на фрустрацията си с писане на...

    Ах, майко мила, майко сладка... Ние вече не ходим да правим барикади, ние вече не вадим старите евзалии пушки от долапите, не затъкваме в силясите си ръждясал кълъч с дебел илман!

    Няма при нас ни гилотити, за да отреагираме фрустрациите си, ни гявол!

    Има само... Има само фейсбук, секи тъдява има стена на фейсбука си, та върху нея да отреагира фрустрацията си.

    Нашите гневове и нашите революции се оттичат в няколко гневни изречения на стените ни във фейсбук.

    Които получават средно между 12 и 57 лайка.

    Нашият отговор на предизвикващото фрустрация изречение: „Щом няма хляб – да ядат пасти!” е един малък пост. На електронна стена. Която „приятелите ни” ще видят. На дисплеите на собствените си телефони. Докато пътуват в метрото. Ще лайкнат и написаното ще породи у тях емоционална реакция. Която ще трае около 4,60 секунди.

    Мисля – добро отреагиране на фрустрациите...

    И бих продължил - ни измислиха.

    Добро отреагиране на фрустрациите ни измислиха, а дами и господа? Взеха ни гилотините и ни дадоха фейсбук стени.
    Така де. Мога само да дам някой подходящ съвет за край на писанието си:

    За тоя, който няма фейсбук със собствена стена, на която да гилотинира (най-образно казано) наглеците, дето вдигат пенсии с по 4,60... аз ще препоръчам една стара, но изпитана метода. Методата на бръснаря. Тоя, който бръснал цар Мидас. И видял, че царят има магарешки уши, които крие под тюрбана си. И като нямало как да отреагира тая фрустрация – препънатото си желание да разкаже на целия свят – той отишъл, изкопал дупка и извикал в нея: Царят, царят, мили хора, има магарешки уши!

    Та за тия, които нямат фейсбук, препоръчвам това: Когато ви прецакат целия живот, вие изкопайте дупка. И викайте: Увеличиха ни пенсиите с 4,60! Ей, народеее! Увеличихаааа... Пенсиите – ама само с 4,60-ееее, а депутатските заплати – поне с тристааааа!

    Осъдиха журналист на 10 г. затвор за тероризъм в Египет

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877242

    Осъдиха журналист на 10 г. затвор за тероризъм в ЕгипетЕгипетски военен съд осъди на десет години затвор за тероризъм журналист на свободна практика, правил репортажи за екстремизма в Синай, предаде Асошиейтед прес. Каирският военен съд постанови, че осъжда Исмаил Александрани за разпространение на фалшиви новини и присъединяване към забранена организация, която не беше назована.

    Шокираща находка в Кюстендил, откриха полуразложен труп на мъж в ...

    http://www.struma.com/obshtestvo/shokirashta-nahodka-v-kyustendil-otkriha-polurazlojen-trup-na-muj-v_134638/

    Снощи в РУ Кюстендил е постъпил сигнал за намерен полуразложен труп на мъж в изоставена постройка в близост до бившия обувен завод в града.

    При извършения оглед на място следи от насилие не са установени, трупът е закаран за аутопсия в кюстендилската болница, по случая е започнато досъдебно производство. Уведомен е дежурен прокурор

    П.Попова

    Българските ученички, изчезнали в Чикаго, се завърнаха невредими

    http://www.cross.bg/chikago-velina-shentova-1575375.html

    /КРОСС/ Българските момичета, които изчезнаха преди дни в Чикаго, са се завърнали невредими в домовете си, предаде bTV. 12 дни след като изчезнаха от домовете си в Чикаго 16-годишната Натали Наскова и 18-годишната Велина Шентова се завърнаха. Момичетата са живи и здрави, не са били отвличани, нито замесвани в латиноамериокански банди, разказаха родителите. „Децата се прибраха, живи и здрави са, добре са. Искам да благодаря на всички хора по целия свят, които бяха с нас и бяха съпричастни с нашата мъка", каза Наталия Пенчева, майката на Натали. В момента от Граничната полиция в Чикаго работят по изчистване на имената на момичетата от списъка за издирване, за да може Велина Шентова да се прибере в България за абитуриентския си бал.    

    Министър Бисер Петков обяви за увеличение на средната пенсия от 1 юли

    http://www.struma.com/bulgariya/ministur-biser-petkov-obyavi-za-uvelichenie-na-srednata-pensiya-ot_134637/

    С актуализацията на всички пенсии с 3,8% от 1 юли средната пенсия от около 360 лв. ще се увеличи с близо 14 лв. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV социалният министър Бисер Петков. От юли минималната пенсия ще нарасне на 207,6 лв., а социалната за старост – на 125,58 лв., уточни министърът.

    Заедно със социалната пенсия ще нараснат и всички останали пенсии, несвързани с трудова дейност, които са обвързани с нея, уточни Петков (това са пенсиите за военна...

    Продължава

    Стъпалото на Хилари стана стълба

    https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/23/3183757_stupaloto_na_hilari_stana_stulba/?ref=rss


    Стъпалото на Хилари - един от ключовите трудни участъци при атаката на най-високия връх на планетата, вече не е същото. Снимка отпреди няколко дни на един от катерачите показва, че до неотдавна отвесният скален участък с дължина 12 м, който изпитваше уменията на алпинистите, вече прилича по-скоро на стълба. Мястото се намира близо до Южното седло, почти по средата на пътя между Южния връх и Еверест.<br /><br />Това пише в блога си алпинистът Алън Арнет, който всяка година активно...

    Рекорден брой жени са се кандидатирали за турския парламент

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877238

    Рекорден брой жени са се кандидатирали за турския парламентОбщо 904 жени от седем политически партии ще се борят за мандат в парламента на предстоящите избори на 24 юни, което е рекорд в историята на страната, съобщава в. "Дейли Сабах", цитиран от БТА. Броят им представлява 21,5 процента от общо 4200-те регистрирани кандидати, тоест малко над една пета. Срокът за подаване на списъците във Висшата

    Днес е Световен ден за защита на морските костенурки

    http://www.moreto.net/novini.php?n=374690

    23 май е Световен ден за защита на морските костенурки. Те са едни от най-старите животни на планетата, съществуващи още от ерата на динозаврите (преди 200 милиона години). Костенурките са влечуги от разред Testudines (Костенурки), наричан също Chelonia и имат характерна куруба.

    15 командоси пред военния съд, за да подкрепят Ангел, убил полицая

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877215

    15 командоси пред военния съд, за да подкрепят Ангел, убил полицая15 командоси в момента са пред Пловдивския военен съд, където предстои да бъде разгледана мярката за неотклонение на 33-годишния младши сержант Ангел Желязков от 68 бригада Специални сили. Той е в ареста от неделя по обвинение за умишлено убийство на полицая Добромир Лазаров. Както вече "24 часа" съобщи,

    Прокуратурата иска отстраняване на Иванчева от кметския пост

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877214

    Прокуратурата иска отстраняване на Иванчева от кметския постСпециализираната прокуратура е внесла в съда искане за отстраняване от длъжност на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, задържана по обвинение за подкуп. Разследващите са установили, че в ареста, където Иванчева изтърпява мярката си за неотклонение, е изготвяла документи в качеството си на кмет,

    Селянин загина на място в Лясковско, затисна го мотофреза

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877188

    Селянин загина на място в Лясковско, затисна го мотофреза66-годишен мъж от лясковското с. Добри дял е починал при пътно произшествие в селото, съобщи полицията във Велико Търново. Инцидентът е станал около 13,00 ч. във вторник. По първоначална информация мотофреза, с прикачено към нея полуремарке, управлявана от 66-годишния П. П., по време на движение се е преобърнала и е затиснала водача,

    Как да улесните работата си при ремонт у дома

    https://www.actualno.com/business/kak-da-ulesnite-rabotata-si-pri-remont-u-doma-news_676009.html

    Ако не разполагате със строителни инструменти при ремонт у дома, нещата едва ли ще ви се получат, колкото и да имате желание. Тук на помощ могат да бъдат ваши приятели и познати, но е за предпочитане да се обърнете към професионална фирма, която отдава под наем необходимото оборудване. Стратегия за действие при пролетното освежаване Започнете с опис на всяко помещение и бъдете подробни – не си затваряйте очите за състоянието му, за да си съставите конкретен план за реализация. Стаите

    Най-сетне: просветното министерство си призна грешката в матурите

    http://clubz.bg/68216-naj_setne_prosvetnoto_ministerstvo_si_prizna_greshkata_v_maturite

    ПОЛИТИКА матури клас училище ученици бгнес

    След като в продължение на два дни от просветното министерство отричаха да е допусната грешка в матурите за седмокласници по български език и литература, днес най-сетне си признаха и обявиха решението си седма задача да не се зачита в изпитния вариант.

     
    От МОН бяха посочили като верен отговор изречение Б. Въпреки че думата "комисия" би трябвало да е членувана.

    Съвсем отговорното ни решение е 7-ма задача да не се зачита в изпитния вариант,  каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в МОН.

    "... Тъй като има спорен момент и ще има усещане у зрелостниците за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация. От понеделник има един спорен въпрос - номер 7 в изпитния вариант на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Той предизвика сериозна обществена полемика, сутринта се събрахме всички, които по една или друга причина, сме отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити“, обясни Михайлова.

    В отговор Б на задача 7, който е даден за верен, граматична грешка, няма. Но изречението създава предпоставки за семантична лоша интерпретация или неразбиране, има семантична неточност. Това каза на брифинг в МОН във връзка с матурата по български език и литература проф. Светла Коева, директор на Института по български език към БАН.

    "Приветствам решението на МОН задача 7 да не се зачита, защото в един такъв момент е най-важно спокойствието на учениците, родителите, в медиите и на експертите, на които ще разчитаме и догодина да съставят изпитните задачия. Например в изречението Иван обича Мария, ако заменим допълнението с местоимение, няма кажем Иван обича я. Ще образуваме изречението Иван я обича. Това е правило, което знаем, но го няма формулирано", обясни проф. Коева. 

    Развръзка на случая с българските ученички, изчезнали в Чикаго! Ето какво се случи

    http://www.struma.com/sinya-lampa/razvruzka-na-sluchaya-s-bulgarskite-uchenichki-izcheznali-v-chikago-eto_134636/

    Българските момичета, които изчезнаха преди дни в Чикаго, са се завърнали невредими в домовете си, съобщава bTV. 12 дни след като изчезнаха от домовете си в Чикаго 16-годишната Натали Наскова и 18-годишната Велина Шентова се завърнаха. Момичетата са живи и здрави, не са били отвличани, нито замесвани в латиноамерикански банди, разказаха родителите.

    „Децата се прибраха, живи и здрави са, добре са. Искам да благодаря на всички хора по целия свят, които бяха с нас и бяха...

    Продължава

    Избраха главния съдия за мача на сезона Левски - Черно море

    https://petel.bg/Izbraha-glavniya-sadiya-za-macha-na-sezona-Levski---CHerno-more__265882

    Снимки: Sportal.bg Определиха съдийските бригади за баража за участие в Лига Европа и баражите за участие в Първа лига. Битката за Лига Ев...

    Емери избърза, но вече и Арсенал обяви назначението му

    https://petel.bg/Emeri-izbarza--no-veche-i-Arsenal-obyavi-naznachenieto-mu__265885

    Унай Емери официално е новият мениджър на Арсенал, който ще наследи на поста Арсен Венгер. Бившият наставник на Севиля и Пари Сен Же...

    Над 100 липсващи и на малките матури по математика във Варна

    https://petel.bg/Nad-100-lipsvashhi-i-na-malkite-maturi-po-matematika-vav-Varna__265884

    110 седмокласници от Варна и областта не са се явили на малките матури по математика. Завършващите VІІ клас ученици във Варненска област са ...

    Сигнал за бомба в Рим предизвика евакуация на банкови служители

    https://petel.bg/Signal-za-bomba-v-Rim-predizvika-evakuatsiya-na-bankovi-sluzhiteli__265886

    Илюстрация Уикипедия  Полицията в Рим евакуира клона на „Credito Artigiano“, разположен в центъра на града, поради анонимно обаждане за бомба, ...

    Майката на Скрипал моли Лондон: Не съм го виждала от 14 години, искам да говоря с него!

    https://petel.bg/Maykata-na-Skripal-moli-London--Ne-sam-go-vizhdala-ot-14-godini--iskam-da-govorya-s-nego--__265887

    Не съм виждала сина си от 14 години. Искам да се срещна с него, искам да го прегърна силно близко до сърцето си. Това каза в телевизионно инте...

    Застреляха собственик на известна дискотека в Подгорица

    https://dnes.dir.bg/krimi/zastrelyaha-sobstvenik-na-izvestna-diskoteka-v-podgoritsa

    Наказателна акция на черногорския ъндърграунд - атакуван в гръб по време на интервю

    Киев тества за пръв път американски противотанкови ракети "Джавелин"

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877207

    Киев тества за пръв път американски противотанкови ракети "Джавелин"Украинската армия тества във вторник за пръв път американски противотанкови ракети "Джавелин". САЩ одобриха продажбата им на Киев през март въпреки протестите на Русия. Новината за изпитанията съобщи украинският президент Петро Порошенко, информира Франс прес, цитирана от БТА. "Най-сетне този ден дойде.

    Вариант I за абитуриентите, вариант II за 7 клас

    http://www.cross.bg/tochki-variant-otgovor-1575374.html

    /КРОСС/ По вариант I работят зрелостниците на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор, който започна в 8 ч. днес. Дванадесетокласниците имат на разположение четири астрономически часа, а тези със специални образователни потребности - шест часа. Те можеха да избират да се явят на един от общо 13 учебни предмета. Най-много ученици заявиха участие в изпита по биология - 13 820. Английски език посочиха 13 744, а география и икономика - 6904. Над 10 000 зрелостници предпочетоха вместо втора матура в дипломата им да бъде вписана средната оценка от държавните изпити за придобиване на професионална квалификация. В 10 ч. започна и националното външно оценяване по математика за учениците в седми клас. Те пишат по вариант II, който беше изтеглен от репортера на БНР Александра Михайлова. Изпитът се състои от 2 модула. Първият е с 20 задачи със затворен и със свободен отговор. Продължителността му е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Във втория модул седмокласниците трябва да решат 4 задачи - 2 с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки. Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пожела успех и на зрелостниците, и на седмокласниците. Според нея ключът към успеха на изпитите са спокойствието и натрупаните знания

    Лава от изригналия вулкан Килауеа приближава електроцентрала в Хаваи

    https://offnews.bg//sviat/lava-ot-izrignalia-vulkan-kilauea-priblizhava-elektrotcentrala-v-havai-681210.html

    Бавно движещ се поток от лава приближава електроцентрала близо до активния вулкан Килауеа в Хаваи, която властите се опитват да предпазят, предаде AFP.

    Няма непосредствена заплаха за геотермалната компания Puna (PGV) - 38-мегаватовата централа, управлявана от щата Хаваи.

    Все пак близки до нея пукнатини са активни и от тях изтича лава, която бавно се насочва към нея.

    Централата бе затворена. Ръководството ѝ извежда от нея запалими химикали. Няма изтичане на отровни газове.

    Вчера над океана се издигнаха облаци от киселинни и вулканични частици пари на около 5 км източно от централата.

    Вулканът Килауеа изригна на 3 май. Той се намира се на източния склон на вулкана Мауна Лоа. Висок е 1247 метра.

    Защо Килауеа не може да изригне катастрофално - вижте ТУК.

    Румен Радев към Путин: Заедно отбелязваме една знакова годишнина

    http://www.struma.com/bulgariya/rumen-radev-kum-putin-zaedno-otbelyazvame-edna-znakova-godishnina_134635/

    Целта на визитата ми е да възстановим диалога на най-високо ниво, защото той е важен за успешното сътрудничество във всички области от взаимен интерес", заяви в началото на срещата си с Владимир Путин президентът Румен Радев.
    „Радвам се, че визитата ми е навечерието на 24 май. Радвам се, че нашите народи празнуват заедно този празник. Заедно отбелязваме и една знакова годишнина – 140-годишнина от освобождението на България.

    Затова и нашите отношения са...

    Продължава

    Райони без вода днес във Варна

    http://www.moreto.net/novini.php?n=374694

    Няколко района във Варна са без вода днес поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net. - част от Приморски парк до около 16.00 часа. - кв. "Аспарухово", абонатите между ул. "Моряшка", бул. "Първи Май", ул.

    Двама от пострадалите при катастрофата на "Тракия" са с опасност за живота

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877219

    Двама от пострадалите при катастрофата на "Тракия" са с опасност за животаДвама от пострадалите на "Тракия" са с опасност за живота, съобщиха от болница "Св. Анна", където са настанени общо 7 души от ранените при катастрофата между автобус и тир. Става въпрос за мъж на 60 години и 50-годишна жена, които са с черепно-мозъчни травми. В 7,12 ч е подаден сигналът за катастрофата на входа на София тази сутрин, в 7,

    ФИФА прекрати разследване за допинг срещу руския национален тим

    http://clubz.bg/68215-fifa_prekrati_razsledvane_za_doping_sreshtu_ruskiq_nacionalen_tim

    Снимка БГНЕС

    Няма основания за наказания на един или повече футболисти от националния отбор на Русия за употреба на допинг, обяви ФИФА. И по този начин прекрати разследването срещу Сборная.

    Няма пречки селекцията да стартира участието си на мондиала, на който домакинства. Новината бе посрещната с облекчение на легара на  тима в Австрия. 

    Сагата започна през 2016 г., когато бившият директор на Руската антидопингова лаборатория и емигрант в САЩ Григорий Радченков даде скандално интервю за "Ню Йорк Таймс", в което обвини родината си в системна и дирижирана от правителството програма за неправомерно стимулиране.

    Русия винаги е отричала това обвинение. То обаче доведе до прословутия доклад на канадеца Ричард Макларън, от който пък се стигна до изваждане на страната от олимпиадата в Пьончан и спирането на определени спортисти. 

    Междувременно Световната антидопингова агенция (WADA) препоръча на ФИФА да се заеме с руския национален отбор по футбол, за който имало сигнали както от Макларън, така и от Радченков. Те твърдели, че пробите на руснаци по време на световното в Бразилия и европейското във Франция били "подозрителни".

    През август 2016 г., малко след еврофиналите, ФИФА започна разследване срещу 11 играчи на Сборная. Тогава бившият спортен министър и настоящ вицепремиер Виталий Мутко успокояваше, че реално проблем няма, всичко е наред.

    Във времето се появяваха различни информации, но още в края на 2017 г. фактори във ФИФА обявиха, че централата не разполага с доказателства за руски допинг във футбола. Въпреки това разследването продължи. Поне стана ясно, че са проверени общо 34 руски играчи. 

    В крайна сметка тази страница е затворена.

    Междувременно шефът на медицинската комисия на ФИФА Мишел Доге заяви, че Русия няма да участва в допинг контрола по време на световното. Всичко като организация, вземане и анализ на проби се поема от ФИФА.

    Причината не била заради отнетия лиценз на руската антидопингова лаборатория.

    Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877221

    Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

Поне до края на годината е срокът за производители да спасят популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене. Те ще останат без национална закрила и трябва незабавно да бъдат защитени с европейска. Това следва от приети днес на първо четене промени в Закона за за марките и географските означения.

    Около 2% от ВиК мрежата трябва да се подменя всяка година, за да се подобри състоянието й

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877208

    Около 2% от ВиК мрежата трябва да се подменя всяка година, за да се подобри състоянието йПредвидени са за изграждане две нови пречиствателни станции за отпадъчни води в к.к. „Елените“ и Карнобат и една пречиствателна станция за питейни води в Шумен „За да се постигне адекватно състояние на ВиК мрежата в страната около 2% от нея всяка година трябва да бъде подменяна.“ Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и

    Проучване отхвърля познатите схващания за профилите на терористите

    https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/23/3183775_prouchvane_othvurlia_poznatite_shvashtaniia_za/?ref=rss


    Проучване, представено в белгийски медии, отхвърля познатите схващания за обичайните профили на терористите, предаде БТА. Според специалисти в тази област е невярно, че има терористи "вълци-единаци", както и че те се радикализират внезапно и бързо.<br /><br />Данните сочат, че едва 30 на сто от терористите са хора, сменили вярата си. В общия случай пътят към джихада е дълъг и не е самостоятелен. Често бъдещите терористи се подготвят продължително, правят няколко неуспешни...

    Булатом: Най-изгодният вариант е България да стане собственик на АЕЦ Белене

    https://www.investor.bg/energetika/472/a/bulatom-nai-izgodniiat-variant-e-bylgariia-da-stane-sobstvenik-na-aec-belene-261615/

    Енергийната борса е гаранция, че ще ни се предлага продукт, който е на най-приемливи цени, каза Станислав Георгиев

    "Цифровият град и аз" събира програмисти в Бургас

    https://dnes.dir.bg/burgas/tsifroviyat-grad-i-az-sabira-programisti-v-burgas

    Направленията, в които ще се състезават участниците, са екология и водни пространства, екологичен туризъм в града, екологично море и неговите ресурси

    Обвиняем! Кметът на петричкото с. Самуилово К. Стоянов влиза в съда за документно престъпление

    http://www.struma.com/krimi/obvinyaem-kmetut-na-petrichkoto-s-samuilovo-k-stoyanov-vliza-v_134634/

    Районна прокуратура – Разлог е внесла в съда обвинителен акт срещу Кирил Стоянов и Иван . К.

    Обвиняемият, Стоянов, изпълнява длъжността „кмет“ на петричкото с. Самуилово. В това качество, в кръга на службата му, той имал право да удостоверява подписите на лица върху частни документи, които не подлежат на вписване.

    На 09.02.2015 г. в канцеларията на Стоянов . се явили обвиняемият И.К. и неустановено по делото лице. Били му представени пълномощно и пет...

    Продължава

    Владая отново излиза на протест

    https://frognews.bg/novini/vladaia-otnovo-izliza-protest.html

    Живеещите във Владая отново излизат на протест заради огромните задръствания, които се образуват в пиковите часове в района. Проблемът идва, когато гражданите трябва да се включат в движението по път Е-79 в посока София.

    Учени: Движенията от танците на Майкъл Джексън могат да бъдат смъртоносни (Видео)

    https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6877184

    Учени: Движенията от танците на Майкъл Джексън могат да бъдат смъртоносни (Видео)Индийски учени установиха, че копирането на движенията от танците на Майкъл Джексън може да има сериозни последствия, съобщи Лента. Неврохирурзи и почитатели на Ккраля на попмузиката предупредиха феновете му, че повтарянето на движенията от танците му може да доведе до сериозни травми, много, от които неизлечими.

    Учени: 25% от население ще е затлъстяло през 2045 година

    https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6877209

    Учени: 25% от население ще е затлъстяло през 2045 годинаАко сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена. Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13 процента от възрастните хора - 11 процента

    Намериха наркотик във Варненския затвор

    http://www.moreto.net/novini.php?n=374659

    В ж.к. «Вл. Варненчик», при извършване на полицейска проверка на мъж на 22 г. от Варна, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си: четири топчета, съдържащи суха тревиста маса, и пакетче с бяло кристално вещество. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

    „Неприличният палавник“ Дедпул очарова българските киномани (ВИДЕО)

    //dariknews.bg/novini/liubopitno/neprilichniiat-palavnik-dedpul-ocharova-bylgarskite-kinomani-video-2098871

    Фолмът "Дедпул 2" съвсем очаквано се хареса най-много на зрителите, сочат обобщените данни от киносалоните у нас.

    Борисов: Водим балансирана политика, поддържаме добри отношения с всички страни

    //dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-vodim-balansirana-politika-poddyrzhame-dobri-otnosheniia-s-vsichki-strani-2098884

    Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна на днешното правителствено заседание, че България води балансирана външна политика и поддържа добри и приятелски отношения с всички страни. Той заяви, че цял свят е признал, че срещите на върха в София са били много успешни.

    Бойко Борисов

    Как изглежда днес най-голямата съперничка на Кари от „Сексът и градът“ (СНИМКИ)

    //dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-izglezhda-dnes-naj-goliamata-sypernichka-na-kari-ot-seksyt-i-gradyt-snimki-2098866

    „Сексът и градът“ остава един от най-обичаните сериали от дами от всички краища на света. Четирите актриси, които влязоха в главните роли, и днес са следени под лупа от медиите. img wide]32749630[/img]

    МОН с решение за задача 7 от матурата по български език

    //dariknews.bg/novini/bylgariia/mon-s-reshenie-za-zadacha-7-ot-maturata-po-bylgarski-ezik-2098887

    Няма граматична грешка в подусловие "Б" в седма задача от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, но тъй като има спорен момент и усещане в зрелостниците за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в так

    Изловиха незаконно такси в Павликени

    https://www.24chasa.bg/novini/article/6877180

    Изловиха незаконно такси в ПавликениБързо производство за нерегламентиран превоз на пътници е образувано в РУ - Павликени срещу 47-годишния Р. В. от с. Върбовка. Във вторник в хода на провеждане на специализирана полицейска операция в Павликени е извършена проверка на лек автомобил «Опел Астра», управляван от Р. В. В хода на проверката е установено,

    Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

    Бързи връзки


    Търсене


    Архив

    RSS Абонамент

    Новини от Грамофон

    "Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

     

    •  

    Ново: Публикуване