Дерматологът д-р Иван Пеев приема пациенти в Denta Clinic в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d1%8a%d1%82-%d0%b4-%d1%80-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%86%d0%b8-3/

05 Юни (вторник) е предстоящата дата, на която дерматолога д-р Иван Пеев ще прави прегледи, консултации и процедури в благоевградската Denta Clinic.
Освен дерматологичните консултации, профилактичните прегледи за рак на кожата и манипулациите на кожни образувания (фиброми, папиломи, брадавици и др.), д-р Пеев ще консултира за възможностите на различни естетични и лазерни процедури, медицински химически пилинги и лазерна интимна естетика.
ЗАПИШЕТЕ ЧАС ЗА КОНСУЛТАЦИЯ НА ☎073 89 31 71, 0878 83 14 83 или на място в Denta Clinic!

Материалът Дерматологът д-р Иван Пеев приема пациенти в Denta Clinic в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Белгия е поискала от Ирак да не изпълнява смъртната присъда на джихадист

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877080

Белгия е поискала от Ирак да не изпълнява смъртната присъда на джихадистБелгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс е поискал от своя иракски колега да не бъде изпълнявана смъртната присъда на джихадиста Тарик Джадаун, съобщиха местни медии. Джадаун, белгийски гражданин от Вервие, бе осъден на смърт чрез обесване в Ирак заради принадлежността си към терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД).

Европейските избори ще бъдат в края на май 2019 г.

https://www.mediapool.bg/evropeiskite-izbori-shte-badat-v-kraya-na-mai-2019-g-news279421.html

Съветът на ЕС реши, че следващите европейски избори ще се проведат в периода 23-26 май 2019 година, пише електронното издание New Europe. Според Съвета по общи въпроси на ЕС, всички министри от 28-те страни-членки са се съгласили с датите след консултации с Европейския парламент. Тези дати прекъсват традицията, приета с Изборния закон от 1976 година, според който изборите за ЕП трябва да се проведат от четвъртък до неделя през първата пълна седмица на юни. Съветът на ЕС има право при единодушно решение да насрочи и други дати, ако това бъде прието и от Европейския парламент. Броят на членовете на Европейския парламент ще намалее от 751 до 705 заради напускането на Великобритания. Общо 27 от 73-те депутатски места на Великобритания ще бъдат разпределени между 14 други страни-членки.

Министър Радев се срещна със заместник - секретаря по вътрешната сигурност на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877071

Министър Радев се срещна със заместник - секретаря по вътрешната сигурност на САЩМинистър Валентин Радев се срещна със заместник - секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Клеър Грейди. Американската страна благодари на българското председателство за акцента, който поставя на засилване на сътрудничеството с ЕС в обмена на информация и особено на ПНР данни /резервационни данни на пътници/.

Мирчев: Румен Радев размрази отношенията ни с Русия

http://www.cross.bg/mirchev-pravitelstvoto-predstavitel-1575366.html

/КРОСС/ Президентът е искал в делегацията да се включат и министри, но правителството е отказало „След близо 10 години замразяване на отношенията между България и Русия, те започнаха да се размразяват. Това е най-важната стъпка, която направи президентът Румен Радев на срещата с руския президент Владимир Путин." Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Стоян Мирчев пред Нова ТВ. Той припомни, че през последните години от две държави, които сме имали нормални културни и икономически отношения, сме се превърнали в ястреби една към друга. „След такъв дълъг период на конфронтация, да направиш такава крачка за затопляне на отношенията, е може би - най-трудното. За тази първа крачка се иска смелост и визия. Президентът Радев, доколкото излезе информация, е искал в българската делегация в Русия да се включат и министри, но това не е било позволено от правителството, защото и г-н Борисов ще ходи там. Тук вече виждаме противопоставянето, от страна на правителството, срещу президентството, което на никой не е нужно", категоричен бе Мирчев. Народният представител припомни, че след "назначения" от министър-председателя президент Росен Плевнелиев, е започнало противопоставянето между двете страни. По отношение на рестарта на строителството на втората атомна централа, Мирчев обясни, че ГЕРБ първо трябва да отменят Мораториума за строителството на АЕЦ Белене

Турски ТИР удари автобус и рани 12 души край София

https://www.mediapool.bg/turski-tir-udari-avtobus-i-rani-12-dushi-krai-sofiya-news279420.html

Дванадесет души са пострадали при сблъсък между турски ТИР и автобус на столичния градски транспорт на километър 3 на магистрала "Тракия“ в посока София. Двама от тях са с опасност за живота. Инцидентът е станал около 7.20 ч. в сряда, когато тежкият камион блъснал отзад автобус, обслужващ линията София-Лозен. В резултат на удара автобусът, в който са пътували 20 пътника, е излязъл от  платното и се е наклонил настрани. За 72 часа е задържан шофьорът на камиона. Преценено е, че турският гражданин Гьокхан Кахриман е виновен за инцидента, тъй като е нарушил правилата за движение по пътищата. Така по непредпазливост е причинил телесни повреди на 12 лица, съобщиха от Софийската районна прокуратура, която е образувала досъдебно производство по случая. Взетата проба за алкохол на турския водач е отрицателна.. Седем от ранените са настанени в столичната болница "Св. Ана", петима – в "Пирогов", а трима – в ИСУЛ, съобщиха от спешна помощ, от където са били пратени четири линейни на мястото на катастрофата. След извозването на ранените, движението по пътя, което временно бе отклонено, е било възстановено. Двама от пострадалите при катастрофата - мъж на 60 години и жена на 54 години, са с тежки травми и с опасност за живота, съобщиха от болницата "Света Анна". Там са настанени седем от ранените. Мъжът е с тежки черепно-мозъчна и гръдна травми, жената е със сериозна лицева травма. Четирима пациенти са предимно с гръдно-коремни травми и различни травми на долните крайници, а един от пострадалите е освободен за домашно лечение, допълниха то болницата. От приетите в "Пирогов" четирима пострадали двама ще останат за лечение в болницата, съобщи директорът на здравното заведение Асен Балтов, цитиран от БНР. Трима пациенти са настанени в ИСУЛ.

Дванадесет ранени при удар на ТИР с градски автобус край София

https://www.mediapool.bg/dvanadeset-raneni-pri-udar-na-tir-s-gradski-avtobus-krai-sofiya-news279420.html

Дванадесет души са пострадали при сблъсък между турски ТИР и автобус на столичния градски транспорт на километър 3 на магистрала "Тракия“ в посока София. Инцидентът е станал около 7.20 ч. в сряда, когато тежкият камион ударил отзад автобус, обслужвал линията София-Лозен. В резултат на удара автобусът, в който са пътували 20 пътника, е излязъл от  платното и се е наклонил настрани. Още не са ясни причините за инцидента. Пострадали са 12 души. Седем от тях са настанени в столичната болница "Св. Ана", петима – в "Пирогов", а трима – в ИСУЛ, съобщиха от спешна помощ, от където са били пратени четири линейни на мястото на катастрофата. След извозването на ранените, движението по пътя, което временно бе отклонено, е било възстановено. Двама от пострадалите при катастрофата - мъж на 60 години и жена на 54 години, са с тежки травми и с опасност за живота, съобщиха от болницата "Света Анна". Там са настанени седем от ранените. Мъжът е с тежки черепно-мозъчна и гръдна травми, жената е със сериозна лицева травма. Четирима пациенти са предимно с гръдно-коремни травми и различни травми на долните крайници, а един от пострадалите е освободен за домашно лечение, допълниха то болницата. От приетите в "Пирогов" четирима пострадали двама ще останат за лечение в болницата, съобщи директорът на здравното заведение Асен Балтов, цитиран от БНР. Трима пациенти са настанени в ИСУЛ.

Двама ранени при сблъсък на ТИР с автобус на “Тракия“

https://www.mediapool.bg/dvama-raneni-pri-sblasak-na-tir-s-avtobus-na-trakiya-news279420.html

Турски ТИР е ударил отзад автобус от столичния градски транспорт, движещ се по линията Лозен-София на автомагистрала "Тракия". Двама души са с по-тежки наранявания, съобщава МВР, цитирано от агенция “Фокус“. Движението около мястото на инцидента бе ограничено и се регулираше от пътни полицаи.

5300 лв., вероятно от подкупи, открили при ареста на шефа на КАТ-Благоевград

https://offnews.bg//temida/5300-lv-veroiatno-ot-podkupi-otkrili-pri-aresta-na-shefa-na-kat-bla-681205.html

В касата на шефа на КАТ – Благоевград Данаил Стоицов са открити 5300 лв., за които прокуратурата смята, че са от подкупи. Това каза пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разследващите са открили и незаконно притежавани огнестрелно оръжие и боеприпаси.

"Искани са пари и за предоставяне на специални регистрационни номера", коментира пред Нова тв Арнаудова

По думите ѝ сигналът срещу началника на КАТ е подаден в прокуратурата от МВР, но за това първи са съобщили потърпевши. "Човекът, който публично съобщи, че е подавал подобни сигнали, ще бъде поканен да бъде разпитан като свидетел. Този човек обяснява схемата, която ние сме установили и която беше потвърдена първоначално и от СРС-тата, които е използвала Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР. Действително се касае за корупционна схема. Окръжната прокуратура в Благоевград е образувала досъдебно производство за искане и получаване на подкупи”, заяви Арнаудова.

По думите ѝ прокурорите разполагат с доказателства, че са били искани и получавани пари от началника на КАТ, за да наруши служебните си задължения. "Подкупите са получавани за бърза регистрация на моторни превозни средства, както и за предоставяне на специални регистрационни номера, в това число последователни еднакви цифри, огледални номера или две по две еднакви цифри”, добави Арнаудова.

След образуването на досъдебното производство главният прокурор е разпоредил следствените действия да се извършват от Националната следствена служба. Това е причината на акцията в Благоевград на 22 май да е имало 16 екипа следователи, ръководени от шефа на следствието и неговия заместник.

Задържани по закона за МВР са четири лица. "Имаме доказателства за извършени корупционни престъпления от началника на сектор КАТ в Пътната полиция на Благоевград, подпомаган от две други физически лица. В рамките на днешния ден вероятно ще стигне до повдигане на конкретните обвинения”, каза още Арнаудова.

По думите ѝ разследването върви и "по други линии" - установено е престъпление по служба, което се е изразило в даване на разрешение за конвоиране на извънгабаритен автомобил във време, в което е било забранено придвижването на такива автомобили и без да се заплатят необходимите такси.

Съдът в Скопие решава присъдата на Никола Груевски по делото "Танк" днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877072

Съдът в Скопие решава присъдата на Никола Груевски по делото "Танк" днес
Наказателният съд в Скопие ще произнесе днес присъдата срещу бившия премиер Никола Груевски по делото "Танк" за доставката на луксозния мерцедес на стойност 600 000 евро, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. На последното заседание по делото прокурорът Гаврил Бубески поиска съдът да признае за виновни Груевски и бившия помощник министър в МВР

Изложението Cars & Coffee идва в България

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/izlozhenieto-cars-coffee-idva-v-bylgariia-6082627

Първото събитие на най-големия световен автомобилен феномен ще се проведе на 2 юни.

Гледайте 'Дебют'. Или как ЕС се грижи за правата на своите граждани (трейлър)

https://offnews.bg//obshtestvo/gledajte-debiut-ili-kak-es-se-grizhi-za-pravata-na-svoite-grazhdani-681128.html

Млад хърватски фермер мечтае да стане професионален футболист. Но преди да последва амбицията си на терена, първо ще трябва да научи кой е всъщност.

Късометражният филм "Дебют" на режисьора Далибор Матанич е един от петте филма в кампанията на Европейската комисия #EUandME. Тя се провежда едновременно във всички 28 държави от ЕС и иска да запознае младите хора с възможностите и политиките, подобряващи техния живот.

В следващия етап на кампанията ще се проведе и конкурс за млади режисьори. Te ще разкажат история за приноса на ЕС в живота на хората и как европейските инициативи им дават възможност да правят това, което обичат. Жури ще избере десет финалисти, а петимата победители ще бъдат излъчени чрез обществено гласуване. Отличените ще получат субсидия да заснемат филма си.

Целия филм "Дебют", посветен на правата на европейски граждани, можете да видите на страницата на кампанията #EUandME.

Как ЕС се грижи за правата на своите граждани?

Компенсация при закъснение на транспорта и съдействие в чужбина в посолството на която и да е държава от ЕС

В подобни случаи според правилата на ЕС имате право или на незабавно възстановяване на средствата, ако се откажете да пътувате, или на осигуряване на алтернативен транспорт при първа възможност. Ако закъснението е дълго, може да получите храна и напитки за освежаване.

Транспортните фирми нямат право да ми искат по-висока цена заради моята националност или държавата, от която купувам билета.

Блокирани съм на летището, чакайки закъснял полет? Имате право на съдействие, възстановяване на средствата или на обратен полет. А ако самолетът стигне до крайната си дестинация с повече от три часа закъснение, тогава при определени условия може и да успеете да получите 250, 400 или 600 евро компенсация в зависимост от разстоянието.

Ако пътуването ви бъде отложено за следващия ден, според правилата на ЕС превозвачът трябва да ви осигури хотел, храна и освежителни напитки.

Ако полетът ви е отменен, ЕС задължава авиокомпанията да ви възстанови стойността на билета или да ви осигури друг полет без допълнителни разходи. Можете също да хванете друг полет или да пътувате през друго летище. Ако вече сте на половината разстояние, можете да хванете полет обратно до летището, от което сте тръгнали, за да летите друг ден.

Връщане на закупени по интернет стоки в рамките на 14 дни и други потребителски права

Като потребител в ЕС имате право да върнете всяка стока, купена по интернет, по телефона или от фирма за каталожна търговия, в рамките на 14 дни. При условие че стоката е в отлично състояние и може да бъде продадена повторно, ще получите обратно цялата сума или продуктът ще бъде заменен с друг.

Видели сте страхотна оферта за нов велосипед, но се тревожите да няма уловка? Забранено е компании, които извършват дейност в която и да е държава от ЕС, да представят продуктите или услугите си по неверен начин с подвеждащи реклами. Ако това, което получите, не е каквото сте очаквали, имате право или да получите обещаното, или да ви бъдат възстановени парите.

Подписването на договор за отпускане на заем или издаване на кредитна карта може да бъде доста плашещо, най-вече при мисълта, че някъде в огромния документ може да има клауза, която да ви коства половината доход. Не и в ЕС. Всички договори трябва да бъдат ясни, разбираеми и без несправедливи условия или изисквания.

Всички стоки, купени в ЕС, включват гаранция от минимум 2 години, така че, ако продуктът, който сте купили, не работи както трябва, можете да изискате да ви го поправят или да ви го заменят безплатно.

Съгласно законодателството на ЕС, ако не получИТЕ стоката в рамките на 30 дни от покупката, можете да уведомите търговеца и да му дадете още една допълнителна седмица за извършване на доставката. Ако след отсрочката все още не сте получили нищо, можете да отмените поръчката си и да поискате пълно възстановяване на сумата.

Продължава на стр. 2


Продължава от стр. 1

Право да гласувате, да се кандидатирате на европейски избори и да помогнете за решаването на проблемите на Европа

Като гражданин на ЕС имате право да гласувате на европейски и местни избори в държавата членка, в която живеете. Без значение дали избирате член на Европейския парламент, който ще обсъжда големите теми, влияещи върху ежедневния ми живот, или избирате общински съветник, който да ви представлява на местно ниво, гласуването е най-добрият начин да повлияете на политическите решения, засягащи въпросите, от които се интересувате.

Освен това, като гражданин на ЕС, можете да се кандидатирате на изборите за Европейски парламент и на местните избори. Така че можете да грабнете листовките, да довършите изборната си програма и да доизгладите предизборната си реч – нужни са само хора, които да гласуват за вас!

Имате мнение по даден въпрос? ЕС иска да знае какво е то! Ако имате ясно изразена позиция по отношение на нов законопроект или политика, които засягат моите интереси, тогава можете да дадете своята оценка за новите предложения чрез специално създаден за целта уебсайт или да участвате в обществено обсъждане. По същия начин можете да изразите мнението си за съществуващите политики на ЕС, когато те се преразглеждат и оценяват, както и да дадете предложения как да станат по-ефективни чрез онлайн платформата.

Ако даден проблем пряко ви засяга и мислите, че ЕС трябва да предприеме действия за решаването му, можете да започнете подписка в рамките на европейска гражданска инициатива. Ако един милион граждани от най-малко седем държави са съгласни с вас, тогава Европейският парламент ще разгледа проблема и ще помисли как може да бъде решен.

Живот в демократично общество, което гарантира равенството и защитава човешките Ви права

Всички ние сме различни и именно това прави живота интересен. В ЕС се радвам на свобода и равни права независимо от моя пол, възраст, увреждане, религия, етническа принадлежност или сексуална ориентация.

Без значение дали публикувате съобщение в Twitter във връзка с нов филм, споделяте религиозните си убеждения с приятел или говорте за протест, който сте гледали по телевизията, вашето мнение е ценно и имате право да го изразявате. Именно това стои в основата на демокрацията. Свободата на словото е крайъгълният камък на ЕС. Където и да живеете, имате право да говорите за идеите и убежденията си.

Можете да се информирате по интернет, чрез телевизията или от вестниците, но всяка медия е свободна да отразява точно случващите се събития, без значение колко критична е по отношение на дадена политика или политическа партия. Това ви позволява да си изградите информирано мнение за политическите събития, потребителските въпроси, спорта и типа общество, в което искате да живеете.

Имате право на правосъдие и справедлив процес, както и на достъп до документи и архиви на институциите на ЕС. Освен това можете да отнесете всеки въпрос до Съда на Европейския съюз, ако мислите, че законосъобразността на даден акт буди подозрения, ако станете свидетел на злоупотреба с власт или ако мислите, че дадена организация проявява некомпетентност. Ако смятате, че не сте получили справедливо отношение от някоя от институциите на ЕС, можете да се обърнете към омбудсмана.

Ако смятате, че на работното ви място се отнасят различно към вас – може би заради религията или сексуалната ви ориентация – можете да се обърнете към съответния национален орган, отговарящ за равноправието, към синдикат или към неправителствена организация, която би могла да ви помогне. За да гарантира, че ще имате пълноценна и щастлива кариера, законодателството на ЕС изисква с вас да се отнасят по същия начин, както към всеки друг от хората, с които работите.

Конгресът на САЩ прие закон за облекчаване на банковата регулация

https://www.investor.bg/sasht/337/a/kongresyt-na-sasht-prie-zakon-za-oblekchavane-na-bankovata-regulaciia-261598/

Според някои от критиците на закона обаче той нанася тежък удар по защитните мерки, които бяха създадени след финансовата криза от 2008 г.

Почина писателят Филип Рот

https://www.actualno.com/crime/pochina-pisateljat-filip-rot-news_675985.html

На 85-годишна възраст почина американският писател Филип Рот. Причина за смъртта му е сърдечна недостатъчност. Рот е носител на наградата „Пулицър” през 1998 г., присъдена му за романа „Американски пасторал”. Той е автор на над 30 книги, сред които романите „Синдромът Портной”, „Писателят призрак”, „Човешкото петно”, „Призракът излиза” и „Животът ми като мъж&rdq

Русия благодари на ФИФА за обективното решение по казуса с разследването за допинг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/23/3183690_rusiia_blagodari_na_fifa_za_obektivnoto_reshenie_po/?ref=rss


Руският футболен съюз благодари на ФИФА за "обективното решение" и "професионалното разследване" по казуса с допинга. Преди ден международната федерация даде зелена светлина за участие на всички футболисти, които попаднаха в разширения състав на Русия за световното първенство, след като не откри доказателства за нарушаване на правилата.<br /><br />"ФИФА взе абсолютно обективно решение, в което ние всъщност не сме се съмнявали. По време на всеки лагер...

Журналисти от 4 страни ще отразят разрушаването на полигон за ядрени тестове в КНДР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877069

Журналисти от 4 страни ще отразят разрушаването на полигон за ядрени тестове в КНДРЧуждестранни журналисти са на път, за да отразят разрушаването на севернокорейския полигон за ядрени изпитания - жест на добра воля от страна на Пхенян преди историческата среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Северна Корея обяви миналия месец, че ще разруши полигона Пунгери, в североизточната част на страната.

Поне трима души от "Пътна полиция" в Благоевград са замесени в корупционен скандал

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/23/3183695_pone_trima_dushi_ot_putna_policiia_v_blagoevgrad_sa/?ref=rss


Най-малко трима души са замесени в корупционния скандал в "Пътна полиция" в Благоевград, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ. Вчера шефът на пътната полиция в града Данаил Стоицов беше арестуван показно.<br /><br />Арнаудова обяви, че таксата за подкуп за бърза регистрация на автомобили е била твърда. "Имаме сигнал за подобна схема от началото на годината, тези твърдения са били потвърдени и с помощта на СРС-та, затова и Окръжната...

Гърци изпреварват Левски за Гаджев

https://offnews.bg//futbol/gartci-izprevarvat-levski-za-gadzhev-681202.html

Много малка е вероятността бившият капитан на Левски Владимир Гаджев да се завърне на "Герена", алармира "Труд".

Халфът е без отбор, след като изтече договорът му с кипърския Анортозис този месец. В Кипър юношата на „сините“ записа 24 мача, реализирайки едно попадение. Но след края на кампанията, в която тимът му завърши трети, наставникът Рони Леви е взел решение да не предлага нов контракт на българина.

Интерес към полузащитника вече има от Гърция. Местният елитен ПАС (Янина) вече е отправил конкретна оферта до мениджърите на футболиста.

„Белите“ заеха 9-то място в крайното класиране на местното първенство, а през лятото ще се опитат да съберат силни играчи.
В Янина на два пъти е работил легендата на „сините“ Добромир Жечев, но като треньор.

Гаджев напусна Левски през 2016-а в посока Англия. Там бившият национал на България игра за Ковънтри в Лига 1, което е третото ниво в английския футбол, но записа разочароващ сезон, в края на който тимът му изпадна в Лига 2.

Алекси Стратиев: Камерите на пътя помогнаха срещу корупция

http://www.cross.bg/putya-podkypi-aleksi-1575365.html

/КРОСС/ „Това, което се направи за полицаите на пътя, да бъдат оборудвани с камери и микрофони, според мен повлия доста силно, защото се загубиха сигналите за корупция на пътя. Друг е въпросът, че тази тема, която сега повдигат за регистрацията на коли и предоставянето на тази специални регистрационни номера, действително там нещата не са регламентирани и позволяват да си стига до такива ситуации, в които се получават подкупи". Това коментира в студиото на „Здравей, България" Алекси Стратиев, бивш началник на КАТ по повод задържането на шефа на КАТ-Благоевград за получаване на подкупи за регистрацията на автомобили. Той призова хората да не се поддават на подкупи, защото по думите му, наказанието е леко, но е опасно влизането в контакт и даването на пари. „Ако се въведе такова превила процент от глобите на пътя да отиват за заплатите на полицаите, хората ще реагират негативно, тъй като ще решат, че всички работят, за да си увеличат заплатите и си измислят какви ли не нарушения", добави Алекси Стратиев, бивш началник на КАТ.    

Фандъкова: Построихме 92 детски градини, тази година ще са готови още три

https://offnews.bg//obshtestvo/fandakova-postroihme-92-detski-gradini-tazi-godina-shte-sa-gotovi-os-681204.html

Инсталацията за битови отпадъци е подкрепена от ЕК още от 2012 г., разработваме този проект няколко години. Грижата за околната среда е и наша грижа. Във Виена има 4 подобни инсталации, дори в самия център на града, като е туристическа атракция там. 

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по БНТ. По думите й в завода в Яна се депонират 16% от отпадъците, при 100% само преди няколко години. 

Инвестициите в образованието, в училища и детски градини, са абсолютен приоритет. Вече построихме 92 нови сгради, увеличихме местата с над 16 000, каза още столичният кмет. 

Тази година ще бъдат готови още три нови детски градини. В предучилищното образование достигнахме обхват на 98% от децата. В много райони има свободни места, затова сега се съсредоточаваме в отделни райони, в които няма училища и детски градини, обясни Фандъкова. Тя допълни че предстои да бъдат модернизирани 17 училища и детски градини през 2018 г. 

Катастрофа в Пиринско! 5 души в болница след отнемане на предимство

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-5-%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%b8-%d0%b2-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0/

5 души пострадаха след тежка катастрофа. Инцидентът стана вчера около 18:20 часа между с.Дебрен и с.Гърмен. лек автомобил „Форд Транзит“ с 45-годишен водач от с.Дебрен, при излизане от крайпътна територия и завиване в обратна посока, отнема предимството и се блъска в лек автомобил „БМВ“ с 33-годишен водач от с.Дебрен.
В резултат на инцидента са пострадали: водачът на лекия автомобил „Форд Транзит“, който след извършен медицински преглед е освободен за домашно лечение и пътуващите в него три жени на 34 години, 44 години и 39 години от с.Дебрен, които са настанени за лечение в МБАЛ-Гоце Делчев.
Пострадал е и водачът на лекия автомобил „БМВ“, който е настанен за лечение в МБАЛ-Гоце Делчев.

Материалът Катастрофа в Пиринско! 5 души в болница след отнемане на предимство е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Изнесено заседание в Скопие на Комисията по политиките за българите в чужбина

http://www.eurochicago.com/2018/05/skopie-3/

Председателят на комисията Андон Дончев, заедно с членовете Борис Ангелов, Танер Али, Веска Ненчева, Александър Симов, Емилия Станева и Красимир Събев, в дългата и изчерпателна дискусия отвориха почти всички проблеми, с които се среща българската народност в Македония, както и разглеждане на политиките на двете страни, България и Македония, по отношение на правата на човека, медийната политика, инвестиционните въпроси и др.

Завърши ремонтът на Младежкия дом

http://www.barometar.net/90995/

Младежкият дом във Варна вече е с обновена визия – нова фасада, ремонтирани фоайета и осигурена достъпна среда. „Реновирането бе извършено след проведен конкурс, съвместно с местната структура на Камарата на архитектите в България. Участваха повече от 10 предложения, реализирахме проекта, който спечели най-голямо одобрение. Радвам се, че в центъра на града младите хора вече […]

Увеличават пенсиите от 1 юли

https://frognews.bg/novini/uvelichavat-pensiite-1-iuli.html

След 6-я пореден протест на майки на деца с увреждания и провеждане на среща с техни представители, поискахме да бъде изготвен нов закон за хората с увреждания. Не само националните представителства, но и протестиращите имаха възможност да участват в работната група по изготвянето му.

ГЕРБ и БСП се скараха коя визита при Путин е по-важна, обединиха се срещу протеста против "Белене"

https://www.actualno.com/politics/gerb-i-bsp-se-skaraha-koja-vizita-pri-putin-e-po-vajna-obediniha-se-sreshtu-protesta-protiv-belene-news_675987.html

Визити в рамките на 10 дни от президента и премиера в Русия са безспорно успех в дипломацията – както в отношенията ЕС-Русия, така и за отношенията България-Русия. Ще ми се да смятам, че държавните мъже гледат в една и съща посока – интересът на българските граждани. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според Атанасова при визитата на Радев нямало разговори за големи проекти. На моментален въпрос на Нова телевизия относно информацията за АЕЦ "Белене"

Русия изтреля четири междуконтинентални балистични ракети "Булава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=374685

Русия успешно изстреля четири междуконтинентални балистични ракети „Булава" от ядрената подводница „Юрий Долгоруки", съобщи пресслужбата на руския Северен флот, цитирана от ТАСС и Франс прес. Подводницата е извършила подводно изстрелване в Бяло море.

След ЕП – Марк Зукърбърг отива при Еманюел Макрон

http://nakratko.bg/category/25/159936/


Френския президент Еманюел Макрон приема днес основателят на „Фейсбук” Марк Зукърбърг в Елисейския дворец.

Лавата от вулкана Килауеа продължава да създава опасности

http://www.cross.bg/lavata-suzdava-opasnosti-1575363.html

/КРОСС/ Лавата от изригващия вулкан Килауеа в Хавай създава нови опасности. Огнената маса сега застрашително се приближава към местна геотермална електроцентрала. Ръководството предприе спешни действия за затварянето и, за да се предотврати изтичането на отровни газове. На пет километра от централата, облаци от киселинни пари, примесени с вулканични частици, се издигат над океана, като образуват изключително опасна мъгла. Властите предупредиха, че се очаква нова евакуация, ако лавата продължи да блокира ключови магистрали.  

Над 100 хиляди ученици на втора задължителна матура и на НВО по математика

http://nakratko.bg/category/58/159935/


Около 110 хил. ученици отново са на изпит – днес е втората задължителна матураза зрелостниците и външното оценяване по математика за седмокласниците.

Краткотрайни превалявания в западните райони днес

http://nakratko.bg/category/58/159934/


Днес времето ще е слънчево. Следобед над западните райони ще се се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места там ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток.

Лавата от вулкана Килауеа продължава да създава опасности (Видео+Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877059

Лавата от вулкана Килауеа продължава да създава опасности (Видео+Снимки)Лавата от изригващия вулкан Килауеа в Хавай създава нови опасности. Огнената маса сега застрашително се приближава към местна геотермална електроцентрала. Ръководството предприе спешни действия за затварянето и, за да се предотврати изтичането на отровни газове, предава Би Ти Ви. На пет километра от централата, облаци от киселинни пари,

Полша разчупи единния фронт на ЕС - изрази разбиране към позицията на САЩ за Иран

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/23/3183691_polsha_razchupi_edinniia_front_na_es_-_izrazi/?ref=rss


Лидерите на Полша смятат да защитят решението на правителството на САЩ за изтегляне от ядреното споразумение с Иран за разлика от общата позиция на Европейския съюз, където това решение е подложено на силни критики, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че Полша желае да поеме ролята на "неформален посредник" и да обяснява на членките на ЕС и на високопоставени американски официални лица позициите на...

Русия изстреля успешно 4 междуконтинентални балистични ракети „Булава”

http://www.cross.bg/raketi-dolgoryki-podvodnitza-1575362.html

/КРОСС/ Русия успешно изстреля четири междуконтинентални балистични ракети „Булава" от ядрената подводница „Юрий Долгоруки", съобщи пресслужбата на руския Северен флот, цитирана от ТАСС и Франс прес. Подводницата е извършила подводно изстрелване в Бяло море. Ракетите са ударили военен полигон на полуостров Камчатка. Това е първи случай, в който руските ВМС изстрелват толкова много ракети от този тип подводница. Подводницата клас „Борей" „Юрий Долгоруки" е създадена специално за този тип ракета. Ракетата „Булава" (класификация на НАТО СС - Ен Хикс -30) е разработена от ракетата земя-земя „Топол-М" (СС-27 в класификацията на НАТО). Тя е с обхват 8000 км и може да носи до десет ядрени бойни глави.  

Само в Struma.com! Чии са парите и пистолетът в кабинета на арестувания шеф на КАТ Данаил Стоицов? Прокуратурата за работата по аферата "Бързи номера" в КАТ Благоевград!

http://www.struma.com/krimi/samo-v-struma-com-chii-sa-parite-i-pistoletut-v-kabineta_134628/

5300 лева бяха открити вчера в кабинета на началника на КАТ Благоевград Данаил Стоицов, както и незаконен пистолет "Макаров" с 58 патрона към него. Снощи бе съобщено, че парите са част от взетите подкупи, но се оказа, че те са събирани от местни бизнесмени като дарение за организиране на футболен турнир в КАТ Благоевград, а пистолетът е собственост на бивш полицаи М. Х., който използвал касата на Стоицов ,научи ексклузивно Struma.com.

А иначе прокуратурата продължава...

Продължава

Село Кипра почита паметта на 7 партизани

http://www.barometar.net/90993/

Днес девненското село Кипра отбелязва своя празник. Поводът не е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, а почитане паметта за 7 партизани, сред които петима кипренци. В периода на антифашистката съпротива те са се укривали в бункера в гората край селото, но са били заловени и убити. Това се е случило […]

Как действат американските санкции срещу Иран?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-deistvat-amerikanskite-sankcii-sreshtu-iran--261591/

Доказано е, че санкциите оказват много по-силно влияние върху демокрациите, отколкото върху авторитарните режими

ОПЕК вероятно ще реши за квотите за добив на петрол през юни

https://www.actualno.com/asia/opek-verojatno-shte-reshi-za-kvotite-za-dobiv-na-petrol-prez-uni-news_675973.html

Страните-членки на ОПЕК може да обсъдят през юни въпроса за изменение на квотите за добив на суров петрол, предаде БГНЕС. Според информация на източници на Reuters, държавите от ОПЕК обсъждат възможностите за увеличение на добива заради опасения от по-нататъшен спад на добива във Венецуела и вероятното намаляване на износа от Иран заради нови американски санкции. "Разглеждат се различни варианти", казал един от източниците. Друг обявил почти същото - че "както и преди се изучава

50 чужденци спят трета вечер на площад Виктория в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877057

50 чужденци спят трета вечер на площад Виктория в АтинаОколо 50 чужденци спят от няколко дни до сграда под тента на площад Виктория в Атина, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. Очевидци твърдят, че те са се появили там преди три дни и че броят на спящите непрестанно растял. Въпреки опитите на властите чужденците да бъдат прогонени от площада те отново се връщали там, за да спят.

Кратки новини: Автобус и тир катастрофираха на магистрала "Тракия"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/23/3183694_kratki_novini_avtobus_i_tir_katastrofiraha_na/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Автобус и тир катастрофираха на магистрала "Тракия"<br /><br />Тирът с турска регистрация е блъснал отзад автобуса, който се е движел по линията 7 на градския транспорт, на 3 километра в посока София, съобщи БНТ. Има двама пострадали, съобщават от МВР. Движението се регулира от екипи на КАТ....

ТИР блъсна автобус на магистрала „Тракия“, има пострадали

http://nakratko.bg/category/58/159933/


ТИР блъсна автобус на АМ „Тракия“ край с. Лозен, има пострадали хора, предаде репортер на БГНЕС. Двама от пътниците в автобуса са приети в спешно отделение на болница "Св. Анна", в момента им се прави диагностика.

22% от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

//dariknews.bg/novini/sviat/22-ot-naselenieto-na-zemiata-shte-e-zatlystialo-prez-2045-g-2098825

Ако сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 година, предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Прокуратурата поиска отстраняване от длъжност на Десислава Иванчева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-poiska-otstraniavane-ot-dlyzhnost-na-desislava-ivancheva-2098839

Спецпрокуратурата поиска отстраняване от длъжност на кмета на столичния район МладостДесислава Иванчева. Тя се намира в ареста от месец и е обвинена с други двама души за искане и вземане на под

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877046

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юлиПредлага се от 1 юли 2018 г. нов размер на социалната пенсия за старост - 125,58 лв. месечно. Това е заложено в проект на постановление на МС за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван за обществено обсъждане на страницата на МТСП. В доклада на социалния министър Бисер Петков се посочва,

Европарламентът обмисля санкции срещу Facebook

https://frognews.bg/svqt/evroparlamentat-obmislia-sanktsii-sreshtu-facebook.html

Лидерът на ЕНП - най-голямата парламентарна група в Европейския парламент - Манфред Вебер, обяви, че депутатите му ще работят за прекъсване на монопола на Facebook.

Европарламентът обмисля санкции срещу Facebook

https://frognews.bg/novini/evroparlamentat-obmislia-sanktsii-sreshtu-facebook.html

Лидерът на ЕНП - най-голямата парламентарна група в Европейския парламент - Манфред Вебер, обяви, че депутатите му ще работят за прекъсване на монопола на Facebook.

Връчват награди "Варна" за постижения в културата и образованието

http://www.moreto.net/novini.php?n=374684

На официална церемония в Зала „Пленарна” на общината ще бъдат отличени тазгодишните носители на награда „Варна”. Голямата награда „Варна” се присъжда на Валери Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията.

Теменужка Петкова: Първо ще разговаряме с Росатом за АЕЦ „Белене“

http://www.transmedia.bg/2018/05/23/%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%83%d0%b6%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f/

 

Ако парламентът ни даде мандат, ще започнем подготовка за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти на Международната конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката.

Петкова обясни, че това ще бъде доста дълъг процес, защото трябва да се разработи процедура, която да гарантира „максимална публичност, прозрачност и обективни критерии“.

Попитана има ли интерес от други държави към проекта, Петкова отвърна, че първо трябвало да се види дали парламентът ще даде зелена светлина на проекта. Тя подчерта, че няма да се разговаря с други стратегически инвеститори, преди да се проведат срещи и разговори с конструктора и производителите на оборудването от Росатом.

 

Спипаха благоевградчанин, засадил канабис на покрива

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bb-%d0%ba%d0%b0/

Вчера следобед в Благоевград, от полицейски служители на РУ-Благоевград, е извършена проверка на жилище, при която на покривно пространство са намерени засадени около 3 бр. тревисти растения, реагиращи положително на канабис.
Теглото на растенията е в процес на установяване. По случая е образувано досъдебно производство.

Материалът Спипаха благоевградчанин, засадил канабис на покрива е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Център „Зора“ – участник в две големи инициативи във Вашингтон

http://www.eurochicago.com/2018/05/zora-2/

Жизнеността и енергията на учениците беше заразителна за доброто настроение на стотиците гости, дошли да посетят Посолството на Р. България, а на вратата ги очакваше хляб и шарена сол. За да не се чувстват отегчени от чакането на опашката, им беше предложено да се облекат в традиционни български носии и да си направят снимки. По-дълга опашка от тази пред нашето Посолство нямаше. Посетителите бяха привлечени, както от неспиращите народните песни и танци пред сградата, така и от изложението вътре - вкусна българска храна, вино и много информация за България.

В САЩ разрешиха изпитанията на лекарства от терминално болни

https://www.actualno.com/america/v-sasht-razreshiha-izpitanijata-na-lekarstva-ot-terminalno-bolni-news_675981.html

Американският конгрес прие противоречив закон, силно подкрепян от президента Доналд Тръмп, който ще позволи на терминално болни да участват в експерименти с още неодобрени лекарства. Според републиканеца Майкъл Бъргес, който е лекар, "ние сме на една ръка разстояние от новаторски начини на лечение", които биха могли да дадат на тези пациенти "втори шанс за живот", след като са опитали всичко от средствата, които са на разположение, предаде БГНЕС. Лекари и организации на пац

Един е загинал, а 18 са ранени при катастрофи през денонощието в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6877050

Един е загинал, а 18 са ранени при катастрофи през денонощието в страната

През изминалото денонощие в страната са станали 16 тежки катастрофи, при които е загинал един човек, а 18 са ранени, съобщиха от МВР. В София са регистрирани 63 леки и едно тежко пътно произшествие; един човек е

Зеехофер: Нарушенията при даването на убежище ще имат последствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877045

Зеехофер: Нарушенията при даването на убежище ще имат последствияВ обстановка на все по-остри реакции на сигнали за неправомерно даване на убежище на 1200 мигранти в Германия вътрешният министър Хорст Зеехофер ще отговаря на въпроси на парламентарна комисия следващата седмица, предаде ДПА, цитирана от БТА. Насроченото за вторник заседание ще разгледа твърдения, че Федералната служба за миграцията и бежанците

Десислава Атанасова: Срещата на Румен Радев в Москва беше изпълнение на подгряваща група

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877047

Десислава Атанасова: Срещата на Румен Радев в Москва беше изпълнение на подгряваща групаОт срещата на Румен Радев с Путин стана ясно само едно нещо – добрите отношения между двете страни са важни за двете страни. Не бяха дадени, обаче отговори на енергийните проекти и Белене. Такива явно ще намерим след разговорите между Путин и Бойко Борисов след дни. Така че голямата новина от срещана на Радев в Москва е една - предстоящата визита

Макрон търси допирни точки с Путин, но с едно на ум

http://clubz.bg/68204-makron_tyrsi_dopirni_tochki_s_putin_no_s_edno_na_um

Еманюел Макрон ще направи утре и в петък първото си официално посещение в Русия, където се надява да намери "точки на съгласие" с руския президент Владимир Путин по деликатните въпроси за иранската ядрена програма и Сирия въпреки разногласията между двете страни, коментират Жером Риве и Олга Ротенберг от Франс прес.

Срещата на Макрон с Путин е очаквана с голям интерес - една година след тази във Версайския дворец край Париж, която остави силен отпечатък и лансира новия френски президент на международната сцена.

Двамата лидери ще се срещнат утре в края на деня насред декора на величествения Константиновски дворец, лятната резиденция на Петър Велики, на двайсетина километра от Санкт Петербург. В този огромен палат с изглед към морето се проведе срещата на върха на Г-20 през 2013 г.

В петък сутринта Макрон, придружаван от съпругата си Брижит, ще отдаде почит на жертвите на ужасяващата обсада на Ленинград през Втората световна война, преди да се срещне с представители на гражданското общество.

Следобедът ще бъде посветен на 22-ия Санктпетербургски икономически форум, на който Макрон е почетен гост заедно с японския премиер Шиндзо Абе.

По въпросите за Иран, Сирия и Украйна Макрон иска да проведе "един съдържателен диалог..., за да намери точки на съгласие" (с руската страна), посочи Елисейският дворец.

"Ние правим това, оставайки нащрек" и "със съзнанието колко трудно е това", допълни френското президентство.

След изтеглянето с гръм и трясък на САЩ от иранското ядрено споразумение Франция и Русия, които също са страни по него, потвърдиха решимостта си да го спасят. 

След години на напрежения, свързани с украинската криза и неотдавнашната афера с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, Русия има какво да спечели от едно сближаване с европейците по иранския въпрос.

"За Путин ще бъде голям успех да постигне приемането на обща декларация по темата", обобщава Татяна Кацуева-Жан, експерт от Френския институт за международни отношения, визирайки иранското ядрено споразумение.

"Парадоксално, заради историята с иранската ядрена програма, ние имаме шанс да намерим нови основи за сътрудничество между Русия и Европа", казва руски дипломатически източник.

Москва и Париж обаче имат разминавания по стратегията за иранската ядрена сделка. Москва, която се сближи с Техеран, иска споразумението да остане такова, каквото е, докато Париж е за ново "разширено споразумение", което да взима предвид контрола на ядрените дейности след 2025 г., балистичната програма на Иран, както и ситуацията в Сирия и Йемен.

По време на визитата ще бъдат подписани двустранни споразумения в областта на икономиката, университетите, културата и спорта (между федерациите по ръгби).

"Уважавам го. Познавам го. Давам си ясно сметка за нещата", каза френският президент, визирайки руския си колега, който, по думите му "е силен и интелигентен". Макрон направи това изявление на 22 април пред американската телевизия Фокс нюз, преди да предупреди: "Вярвам, че ние никога не трябва да се показваме като слаби пред президента Путин. Когато вие сте слаби, той използва това".

Държавният глава приложи този принцип, казвайки някои неприятни истини за медийните намеси или за химическите оръжия пред един невъзмутим Путин насред златното великолепие на Версайския дворец миналата година.

"Преди избирането му за президент Макрон бе мишена на една доста силна атака за оклеветяване в Русия", припомня Татяна Кацуева-Жан. "Той вече е представян като лидер в Европа, обещаващ държавник, реалист и прагматик, но с ограничено поле за действие по отношение на САЩ и на НАТО. Официалните медии дори използват дори термина "васализация", допълва тя.

В Москва, където Путин току-що започна четвъртия си мандат, взима връх изчаквателната позиция, година след избирането на Макрон за президент.

"Той опитва да позиционира Франция отново като световна сила... Ако намеренията му са сериозни, тогава Путин и Макрон има за какво да си говорят. Ако става дума само за приказки, тогава Путин ще го разбере много бързо", предупреждава експертът Фьодор Лукянов, председател на Съвета за външна политика и отбрана. /БТА/

Турски съд отказа отново искането на Гърция за освобождаване на двамата нейни военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877037

Турски съд отказа отново искането на Гърция за освобождаване на двамата нейни военниТурски съд е отхвърлил ново искане на Гърция за освобождаване на двамата нейни военни, които се намират в затвора в град Одрин от 1 март 2018 г., след като бяха арестувани от турски граничен патрул, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. Според турски медии, цитирани от гръцкото издание Нюз.ин, мотивите на съда да отхвърли поредното искане за

60-годишен е най-тежко пострадалият в катастрофата на АМ "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877038

60-годишен е най-тежко пострадалият в катастрофата на АМ "Тракия"В 7,12 ч е подаден сигналът за катастрофата на входа на София тази сутрин, в 7,21 ч пристига първата линейка на мястото на инцидента. Общо 4-има са пострадали. 25 души пътуват от Лозен към София в автобус на градския транспорт и на 3-ия километър преди столицата тир, който изпреварва автобуса, го удря и той се обръща в канавката.

Изчезналите в САЩ български тийнеджърки се прибраха вкъщи

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/izcheznalite-sasht-balgarski-tiinedjarki-pribraha-vkashti.html

Българските момичета, които изчезнаха преди дни в Чикаго, са се завърнали невредими в домовете си. 12 дни след като изчезнаха от домовете си в Чикаго 16-годишната Натали Наскова и 18-годишната Велина Шентова се завърнаха.

Изчезналите в САЩ български тийнеджърки се прибраха вкъщи

https://frognews.bg/novini/izcheznalite-sasht-balgarski-tiinedjarki-pribraha-vkashti.html

Българските момичета, които изчезнаха преди дни в Чикаго, са се завърнали невредими в домовете си. 12 дни след като изчезнаха от домовете си в Чикаго 16-годишната Натали Наскова и 18-годишната Велина Шентова се завърнаха.

Черната сянка над поредния 24 май

http://www.cross.bg/bulgarskoto-praznik-slovo-1575361.html

/КРОСС/ Всяка година посрещаме, празнуваме и изпращаме 24 май с едни и същи кухи и пошли думи за просветата, светите братя, азбуката, българското слово, националната култура и усмивките на децата. За кой ли път ни припомнят, че „в началото е словото" и то с неизменния намек, че тяхното, а не Божието, слово е в началото; че нашата азбука е официална в ЕС и трябва да се гордеем с това; „че на вси славяни" сме дали книги; че светите братята-равноапостоли са българи и не ги даваме никому, а и няма да позволим да ни ги вземат. Пък на всичко отгоре римският папа се е сетил преди години да ги обяви за „покровители на Европа". Цял ден заклинания, възклицания и радости. И разбира се: 24 май бил най-българският празник. Ние наричаме 24 май по традиция празник; празник на славянската писменост, на българската просвета и култура, на буквите, младостта, вдъхновението и какво ли не още. Но дали е празник? Този свят за българите и православните славяни ден вече е ден за помен на разпадащия се и загиващ български език, на денационализираната и напълно обезличена национална култура, на разрушеното българско образование, на изчезващото знание. А това означава - на България, която едва диша и е смазана под товара на „европейските ценности"

Вашингтон готви 10% намаление на вноса на метали от ЕС

http://clubz.bg/68203-vashington_gotvi_10_namalenie_na_vnosa_na_metali_ot_es

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля търговски мерки за намаляване на износа на стомана и алуминий от ЕС в САЩ с близо 10 процента. Това е сигнал, че отстъпките на Брюксел с цел Евросъюзът да бъде изваден от списъка на вносителите на тези метали, които ще трябва да плащат по-високи мита, не са удовлетворили исканията на Белия дом, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл". Изданието се позовава на високопоставени представители на ЕС, които са запознати с хода на преговорите, съобщи Ройтерс.

Бизнес всекидневникът отбелязва, че тази информация е потвърдена от министъра на предприемачеството и технологиите на Полша Ядвига Емилевич, която е участвала в търговските консултации между представителите на ЕС и САЩ.

Вашингтон е направил две предложения на Брюксел. Според първото, страните от ЕС, вносители на алуминий и стомана в САЩ, трябва да определят квота, която да бъде 90 на сто от износа на тази продукция за САЩ през 2017 г.

Второто предложение на администрацията на Тръмп има друг механизъм за въвеждане на квота, но в крайна сметка то също цели свиване на обемите на доставки на тези два метала от ЕС с 10 на сто.
Отрицателен пример за Брюксел е Южна Корея, която прие да свие доставките си на стомана за САЩ с 30 на сто. Това изправи южнокорейските производители в сложна ситуация, тъй като Сеул досега бе третият доставчик на стомана на американския пазар, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Според дипломатически източник на изданието, ЕС оценява евентуалното въвеждане на квоти от 90 процента от износа през 2017 г. като незаконна мярка и Брюксел не възнамерява да се примири с нея.

ЕС е уведомил Световната търговска организация (СТО) за възможността да въведе ответни мита върху металургичната продукция на САЩ в размер до 25 процента от 20 юни, съобщи миналата седмица официалният вестник на ЕС. Като втори етап ЕС си запазва правото от март 2021 г. да въведе мита от 10%, 25%, 35 процента или 50 на сто, се казва в съобщението.

През март тази година САЩ въведоха мита върху вносната стомана и алуминий - съответно 25 процента и 10 процента, но страните от ЕС имат отсрочка до 1 юни. В момента ЕС преговаря за изключването на блока от митата на САЩ за неограничен период.

По-рано Европейската комисия предупреди, че паралелно с воденето на търговските преговори със САЩ ще подготвя както симетричен, така и асиметричен отговор на митата срещу страните от ЕС.

23 май - Световен ден на кръводарителя

http://www.moreto.net/novini.php?n=374683

23 май отбелязваме Световния ден на кръводарителя. Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел спасяване на човешки живот. Още от древността хората са проявявали нескрит интерес към кръвта, но едва към 18 век се осъществява кръвопреливане.

Почина писателят Филип Рот

https://www.mediapool.bg/pochina-pisatelyat-filip-rot-news279419.html

На 85 години от сърдечна недостатъчност почина известният американски писател Филип Рот, съобщи литературният му агент Андрю Уайли. Филип Рот е носител на наградата “Пулицър” през 1998 г., която му бе присъдена за романа “Американски пасторал”. Той е автор на над 30 книги, сред които романите “Синдромът Портной”, “Писателят призрак”, “Човешкото петно”, “Призракът излиза”,  “Животът ми като мъж” и др. “Роденият в Нюарк, щата Ню Джърси Рот бе прозорлив наблюдател на американското общество и недостатъците му. Той многократно бе споменаван сред фаворитите за Нобеловата награда по литература, но така и не я получи, припомня АФП, цитирана от бТВ. През 2012 г. Рот обяви, че спира да пише. Той казва, че разказването на истории "вече не е същността на живота му". "Странно е. Никога не бих си представил, че това може да ми се случи", признава писателят. Преди няколко месеца Рот атакува остро американския президент Доналд Тръмп с думите, че той "страда от тежък нарцисизъм и е компулсивен лъжец, невежа и самохвалко, човек, който се води от реваншизъм и вече е малко сенилен". "Няма граница за опасностите, които лудостта на този човек може да причини" - каза писателят. Филип Рот добива международната си известност с третия си роман “Синдромът Портной“, която излиза през 1969 г. Преди товатой завършва еврейското училище Уикуейк и става студент в Университета Рътгърс. В средата на петдесете години на миналия век той служи и в американската армия. Завършва магистратура по английска литература в Чигакския университет, а след това е инструктор по творческо писане там.

Родители извоюваха с протести нова помощ за деца сираци

https://www.actualno.com/society/roditeli-izvouvaha-s-protesti-nova-pomosht-za-deca-siraci-news_675968.html

Децата с един или двама починали родители ще получават нов вид месечна помощ от следващата година. Това предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, публикувани за обществено обсъждане. Те не са самоинициатива на социалното министерство, а резултат от протести на родители. Проблемът сега е, че тези деца имат право на подкрепа само при определени условия. Наследствена пенсия им се полага само ако починалият родител е имал определен осигурителен стаж. Ако детето е от социално слабо се

Става ли Гала отново булка? Ето отговора на любимия й мъж

https://petel.bg/Stava-li-Gala-otnovo-bulka--Eto-otgovora-na-lyubimiya-y-mazh__265863

Колкото и да се обичат, няма шанс Гала и Стефан да минат под венчило. Затова, че водещата на „На кафе” по Нова Тв няма да стане за втори пъ...

Натали Трифонова показа голямата си любов (снимка)

https://petel.bg/Natali-Trifonova-pokaza-golyamata-si-lyubov--snimka-__265864

Голямата любов на Натали Трифонова започва в 4-и клас, двамата са заедно до днес, разказа красивата синоптичка по bTV. "Той е много по-добър ...

Ракета на "Спейс екс" изстреля в орбита 7 спътника (Видео)

https://petel.bg/Raketa-na-Speys-eks-izstrelya-v-orbita-7-spatnika--Video-__265865

Кадри Youtube Ракета-носител "Фалкон 9" на американската компания "Спейс екс" изведе в орбита седем спътника - 5 телекомуникационни и два на Н...

Ето го военният Ангел Желязков, задържан за кървавото убийство в "Кючук Париж" заради жена!

https://petel.bg/Eto-go-voenniyat-Angel-ZHelyazkov--zadarzhan-za-karvavoto-ubiystvo-v-Kyuchuk-Parizh-zaradi-zhena-__265867

© Plovdiv24.bg  В момента Военният съд в Пловдив гледа мярката за неотклонение на Ангел Желязков, заради забит нож в сърцето на полицая Добромир Лазаров в Кючука, предаде Plovdiv24.bg.   

Вече и в България: Изследване за 300 лв. открива бързо рак на гърдата (видео)

https://petel.bg/Veche-i-v-Balgariya--Izsledvane-za-300-lv--otkriva-barzo-rak-na-gardata--video-__265866

Модерно изследване за откриване на рак на гърдата е вече и у нас, но за съжаление нововъведението не се покрива от Здравната каса, съобщи р...

Омбудсманът свиква среща по проблемите на здравеопазването днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877032

Омбудсманът свиква среща по проблемите на здравеопазването днес

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите на здравеопазването. Форумът ще се състои днес, 23 май 2018 г., от 11.00 часа в институцията на омбудсмана – ул. „Георг Вашингтон“ № 22. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. Поводът са десетките жалби на граждани, съсловни, професионални и пациентски организации,

"Росийская газета": Шансовете да се поднови Южен поток са крайно малки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877040

"Росийская газета": Шансовете да се поднови Южен поток са крайно малкиПрезидентът на Русия Владимир Путин и неговият български колега Румен Радев решиха да възстановят диалога между двете страни. Така "Росийская газета" обобщава вчерашната среща между двамата лидери, "подробно обсъдили" в Сочи "отношенията между Москва и София в различни сфери, включително проблемни", предава БТА.

Георги Господинов: Исках да напиша книга, след която ти се мълчи

http://clubz.bg/68202-georgi_gospodinov_iskah_da_napisha_kniga_sled_koqto_ti_se_mylchi

Георги Господинов. Снимка БГНЕС

Нова книга на Георги Господинов тръгва по пътя си. „Всичките наши тела“ (изд. „Жанет 45“) излиза в отсъствието на писателя, който в момента все още е в Ню Йорк. Господинов е стипендиант от близо една година на Нюйоркската обществена библиотека. Ще се върне в България в средата на юни, за да представи новите си истории лично на своите читатели.

Появата на „Всичките наши тела“ съвпада с Деня на българската култура и писменост. Затова дни преди завръщането на Господинов го поканихме на разговор за 24 май, литературата и травмите в обществото ни. Изпратихме му въпросите писмено, затова и отговорите звучат като писмо – като изпратени в плик, по пощата. В днешно време електронната кореспонденция отнема част от старото очарование на този вид общуване, но заради социалните мрежи сега като че ли си пишем и говорим повече от когато и да било – а краткостта на новите разкази на Георги Господинов изглежда като форма на съпротива срещу този потоп от думи без смисъл. Съпротива, обмислена и въплътена във всичките книжни тела.

Нека сега да видим кои са „всичките наши тела“.

– Социалните мрежи изглежда са ви провокирали да създадете поредицата от свръхкъси разкази – как успявате да бъдете лаконичен в този апокалипсис на безгрижното безкрайно бърборене?

– Да, има апокалипсис на безгрижното, а до него и апокалипсис на уж угриженото говорене – но и двата са безкрайни. Не бих казал, че социалните мрежи са провокирали тези свръхкратки текстове. Много от тях са мислени и писани преди появата на тези медии. А лаконичността смятам за нещо, с което работя от първата си книга „Лапидариум” насам. Човек може да бъде лаконичен, дори когато пише роман. Впрочем, жанровете на лаконизма са стари, поне от Античността насам, че и от по-рано. Няма как да се разбъбриш, като пишеш върху камък, например. Днес социалните мрежи усилват и умножават бъбренето до степен на неразличимост. Думите искат тишина. Докато пишех „Всичките наши тела”, исках това да е книга, след която ти се мълчи.

– В „Невидимите кризи“ казвате, че четящият човек е красив. Коя красота вдъхнови заглавието на „Всичките наши тела”?

– Във „Физика на тъгата”, казвам, че е и тъжен. Заглавието „Всичките наши тела” идва от няколко текста в книгата. Харесва ми как звучи, има нещо старозаветно в него. В същото време то е естествено продължение на онова „Аз сме” от „Физика на тъгата”. Продължение на моите опити по посока на това, че ние обитаваме различни тела през годините. И също, че всички тела на света са част от нашето тяло. Твърдя, че литературата също така умножава телата ни. Първият текст на книгата „Избрани автобиографии” разказва за това как книгите произвеждат лични спомени и колко реални са те всъщност. Част от историите са смешни, други са за смъртта, а някои – и двете.

– В младостта си всички се имаме за безсмъртни – кога за първи път се почувствахте чуплив, уязвим и смъртен? 

–  Биографично, твърде отдавна, като много малък. Мисля, че страхът от смъртта е също част от детството. Има един епизод във „Физика на тъгата“, където става дума за това. Там по темата за чупливостта също някой казва, че тъгата прави костите чупливи. Което не е метафора. Буквално, през тялото си съм преживявал чупливостта си многократно. Лекарите винаги ме питат каква екстремна професия упражнявам, моторист ли съм, скиор или катерач. Не подозират, че влизането от едно тяло в друго, това, което прави литературата, също е вид екстремност. Писателите работят със собствената си уязвимост и който няма кураж и не е готов да понесе счупванията, може да се занимава с нещо друго. Или да съчинява бързи бестселъри.

Не всичко е розови листа и потури

– „Всичките наши тела“ излиза в навечерието на 24 май, кой е най-вълнуващият за вас 24 май?

– На този празник всички сме деца или се помним като деца. За мен най-вълнуващият 24 май е този, в който излизаме с дъщеря ми, минаваме покрай Университета, стоим пред Народната библиотека, срещаме приятели. Веднъж преди пет години ми се случи да кажа няколко думи на честването пред Народната библиотека. Обърнах се тогава директно към децата и родителите и усетих после по обаждания и писма, че имаше развълнувани хора. Може би онова вълнение от онзи 24 май ще помня дълго.

– На този празник всички пеем „Върви, народе възродени“ – думите в този химн не звучат ли все по-фалшиво в наше време?

– Не, самите думи не звучат фалшиво. Текстът, знаем, е на Стоян Михайловски, един от безкомпромисните български писатели, този, който отказвал поканите на Фердинанд, пишейки „Не щъ” в горния десен ъгъл. Та думите на химна не са фалшиви, проблемът е дали ние не сме. Но ние не обичаме да се питаме такива неща. Говорим за култура основно на 24 май, но това не ни е приоритет. Тук не става дума за пари, макар че половината процент от бюджета, който се отделя за нея, показва точно процентното отношение на правителствата към нея. Мислим културата като брошка, може с нея, може и без нея. А културата е живеене, всекидневен процес. Нека не се повтарям, но тя е част от националната сигурност на една държава. Ще се избием без култура, ще се разпаднем без нейната центростремителна сила. Ще го кажа пак – вървим към една нова котловинност, към една самодостатъчна, самозатваряща се, самоизолираща се култура. Не всичко е розови листа и потури.

– Мнозина от днешните български творци са посветени на личното, а не на общественото благо – това като наследство от социализма ли да го броим?

– За съжаление това, което казвате, е вярно. Имаше такава дума от едно време, казармена дума, струва ми се – скатаване. Да се покриеш, когато не ти изнася, да не си навлечеш неприятности, щом така и така не се отнася за теб. Това са лични избори, не знам дали е наследство. Да се палиш, само когато е засегнато собственото ти благо, а когато трябва да се застане на страната на по-слабите, на губещите – да се потулиш. Слава богу, има изключения, има реагиращи хора на изкуството. Но далеч не всички. През последните десетина години имаше много критични ситуации, когато се искаше излизане с име и с тяло, заставане зад каузи. Да, вярно, че после ставаш цел на всякакви тролове, включително политически. Затова понякога се чувствам като ветеран от невидима война. Въпрос на избор.

– Кои травми от социализма ще излекуваме най-трудно? Някои изглеждат като останали от това време, но не са ли поначало присъщи на българския манталитет?

– Не обичам да говоря за общ манталитет, защото хората са различни. Има преобладаващи черти, които едва ли са възникнали през социализма, но последният доста ги е окуражил. Струва ми се, че много страх се е събрал през годините в българското общество, исторически много страх. И това, което се случва след 1944 г., особено в първите години, но и после, травматизира за дълги години напред, сковава обществото. Подозрителността и страхът през целия този период не свършиха след 1989-а, напротив, върнаха се днес с пълна сила. Това трупа агресия, която, пак поради страх и несвобода, се отлива към най-уязвимите в обществото. Оттук идва нещо като диктатура на агресивността. Когато един човек или едно общество е уплашено, можеш да му крещиш, да го тормозиш и манипулираш колкото искаш. Можеш лесно да го направиш и агресивно. Това правят днес не само политиците. А най-смешното е, че понякога конформизмът и агресивността у нас често вървят ръка за ръка. Най-арогантните хора, които съм срещал, са всъщност най-конформистки настроени в други ситуации.

Четенето възпитава вкус и съпротива срещу пропагандата и кича

– Неотдавна в анкетата на „Площад Славейков“ „Най-доброто в българската култура след 1989 г.“ бяхте определен за една от най-влиятелните личности по време на прехода. За коя промяна бихте били горд, ако сте помогнали да се случи?

– Изобщо не се смятам за такъв. Гледах да се държа почтено и да не се самозабравям, а когато имам сили – да реагирам. Ако с нещо малко съм побутнал към промяна, то е било поради книгите ми вероятно. Писането на българска литература не е загубена кауза, българският читател може да се върне към нея дори в такива и особено в такива турбулентни времена. Опитвам се да кажа, че четенето възпитава вкус и съпротива срещу пропагандата и кича. Окуражавах младите, които идваха при мен или в „Литературен вестник” с първите си неща, опитвах се и се опитвам да им помагам. С такива неща съм спокоен, гордея е силна дума. Но ако съм помогнал да се случат поне част от тези неща, ще съм щастлив. И все пак през 90-те всички важни неща, които се случиха в литературата, се случиха, благодарение на много хора, да не забравяме.

– Участници в анкетата отбелязаха, че е „трудно да бъдат преглътнати успехите на Георги Господинов“ – вие успявате ли да преглътнете нападките по ваш адрес?

– Никога не си позволих да вляза в тези битки, никога не ги разбрах докрай. Чувствам се неудобно да говоря за тези хора, не искам да ги обидя. Най-много да съм цитирал деликатно Селинджър, който цитира Сафо с онова „По-високо билото, майстори”. Ако тези нападки са помогнали на няколко човека да си отпуснат душата или да спечелят своите 15 минути слава, добре. Племенните вярвания, че ако изядеш сърцето или далака на някой твой съперник, ще заемеш автоматично мястото му, ми се струват смешни днес. Българската съвременна литература може да си позволи много и различни автори, различни тенденции в писането, не я подценявайте, не я редуцирайте до един, двама или трима.

– Има ли постижение в българската култура след 1989 г., което бихте определили като значимо? Кой е нейният провал след промените?

– Разчупването на езика и клишето в литературата през 90-те. Усещането за свобода, за отвореност към случващото се в света от тогава. Ето такива неща намирам за значими в литературата след 1989-а. Подобно е усещането ми и за другите области в културата. Кой е нейният повал? Провалът в общото ни живеене и в липсващите ни общи ценности, апатия и безчувственост. Това в крайна сметка е и провал за културата ни.

– Слизаме все по-надолу в класацията за свободата на словото в медиите, какво е вашето обяснение? Как се отразява този факт лично на вас?

– Свободата на словото се свива поради всичко, за което говорихме дотук. Плюс пълната победа на фалшивите новини, поръчаните демонизации, опорни точки и всичко, през което минаваме. Всички сме потърпевши от това, дори когато тайно хихикаме, четейки нещо невярно за другия.

В литературата има място за всички

– Къде и кога сте се чувствали най-свободен?

– В това, което пиша – там съм бил винаги най-свободен, вероятно това е една от основните причини да продължавам. Свободата е непрекъснато изчерпващ се ресурс, трябва всеки път да се набавя отново и отново. Опитвам се да бъда независим, от институции, от групи – това те прави по-самотен, разбира се, и непринадлежащ. Това е цената.

– Има ли събитие в България, за което съжалявате или пък се радвате, че сте пропуснали по време на престоя ви в Ню Йорк?

– Съжалявам, че съм пропуснал цъфтенето на черешите, а сега сигурно и на липите. Също и няколко премиери, четения на приятели, зимния Панаир на книгата, който харесвам. Радвам се, че пропуснах цялата културна програма около Председателството, не участвам в това.

– За какво в България ви бе най-мъчно, докато бяхте в Америка?

– За родителите ми и няколко приятели. За библиотеката ми вкъщи.

– Наближавайки момента да се върнете, какво от Ню Йорк смятате, че ще ви липсва?

– Ще ми липсва усещането за пространство. Ще ми липсва добронамереността на хората тук, включително от литературните среди. Начинът, по който си говорят, цялото спокойствие на това, че в литературата има място за всички. И че ако не си успял с една книга, за това не е виновен колегата ти Х, а започваш нова. Ще ми липсва Нюйоркската библиотека и Браянт парк. Ще ми липсва Бруклин с всичките си съботни и неделни улици.

"Площад Славейков"

След ЕП – Марк Зукърбърг отива при Еманюел Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877028

След ЕП – Марк Зукърбърг отива при Еманюел МакронФренския президент Еманюел Макрон приема днес основателят на „Фейсбук” Марк Зукърбърг в Елисейския дворец. Това става ден след като Зукърбърг свидетелства пред Европейския парламент по скандала с личните данни и компанията „Кеймбридж аналитика”. Зукърбърг поднесе извинения и посочи, че компанията му ще направи значителни инвестиции ,

Руско министерство иска забрана на Booking.com

http://clubz.bg/68201-rusko_ministerstvo_iska_zabrana_na_bookingcom

Руското Министерство на културата иска да бъде забранена дейността в страната на Booking.com - сайта за онлайн резервации на хотели, трансфери и самолетни билети. 

Предложението се съдържа в писмо до туристическия орган Ростуризм, предаде агенция РБК.

Преди министерството предложение за ограничаване на работата на Booking.com направи Сергей Войтович, шефът та туроператора "Свой ТС". Пред журналисти той обясни, че това трябва да бъде отговор на антируските санкции на САЩ и Запада. Идеята му е забраната да важи само за хотели в Русия и за клиенти, намиращи се в страната. Същевременно обаче руските клиенти на сайта трябва да могат да продължат да резервират на чужда територия.

Войтович изтъква, че с предлагането на резервации, самолетни билети и трансфери Booking.сom на практика се занимава с туроператорска дейност в Русия. Юридически обаче компанията не е такава и не плаща съответните данъци.

Нито един руски туроператор не може да се мери с Booking.com, заявява още Войтович. Сайтът има договор с хотелските вериги Accor, Rezidor и Radisson. Ако руски оператор поиска да сключи такива договори, условията ще бъдат много по-неизгодни.

През февруари т.г. и българският министър на туризма Николина Ангелкова се обяви за забрана на Booking.com с мотива, че тези, които отдават жилища под наем или стаи в хотел чрез платформата, не плащали данъци и били в сивия сектор. Повечето от тях липсвали и от регистъра, поддържан от Министерството на туризма.

Миналата година и Турция беше блокирала временно сайта, тъй като срещу него течеше дело за нарушаване на местния закон за конкуренцията.

Теменужка Петкова мълчи за тръбата на президента

http://clubz.bg/68200-temenujka_petkova_mylchi_za_trybata_na_prezidenta

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше словоохотлива днес за рестарта на АЕЦ "Белене", но не и дали темата за Втора атомна ще присъства в разговорите на премиера Бойко Борисов при евентуалното му посещение в Москва. По време на президентската визита в Русия руският държавен глава Владимир Путин прати публично послание към Борисов, че го очаква "в най-скоро време". Вече се появиха информации, че премиерът ще замине за първата си среща с Путин като премиер, но датите засега не са известни.

Петкова, която участва в Международна конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката днес, не се ангажира с отговор и дали ще придружава Борисов в Русия.

Петкова не се нае и с коментар относно лансираната в разговора с Путин идея на президента Радев за т.нар. "Български поток", а в действителност втората замразена към момента от "Газпром" тръба на "Турски поток".

Българското правителство от години целенасочено работи за запазването на стратегическото място и роля на България на газовата карта на Европа и смятам, че резултатите са налице, коментира само енергийният министър. 

Пред журналисти Петкова добави, че трябва да бъде разработена такъв тип процедура, свързана с избора на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ "Белене", която да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии. В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският интерес към проекта, допълни министърът.

"Не са възможни преговори в тази посока, без да са проведени такива и с конструктора на проекта и производителя на оборудването от "Росатом", повтори тя позицията си отпреди време.

До момента към проекта за Втора атомна електроцентрала у нас е заявен интерес от най-голямата китайска държавна ядрена компания CNNC, както и от френската ядрена компания "Фраматом" чрез дружеството й "Арева".

Теменужка Петкова отбеляза също и за възложеното й от Народното събрание разработване до края на юни на доклад с различни варианти на възможностите за рационално използване на активите за проекта и в отговор на журналистически въпрос уточни, че този доклад трябва да бъде представен в НС, а не в Москва, както се появиха коментари в медиите. Руската държавна агенция ТАСС съобщи вчера, че Москва очаква до месец да представим какво правим с оборудването, за което България беше осъдена и плати над 660 млн. евро. Според ТАСС това било ясно от "документи за срещата на руския президент Владимир Путин с българския държавен глава Румен Радев".

В отговор на въпрос дали се очаква от други държави интерес към проекта, министърът посочи, че "първо трябва да се види дали ще има зелена светлина от парламента" и ще започне подготовката по разработване на процедура, свързана с избор на стратегически инвеститор, което, по думите на министъра, ще е доста дълъг процес. 

5 месеца разследват корупционната схема в КАТ Благоевград

http://www.cross.bg/vutreshna-blagoevgrad-sigyrnost-1575360.html

/КРОСС/ „Сигналът, по който започна да работи Окръжната прокуратура в Благоевград дойде от Дирекция „Вътрешна сигурност" на МВР. Човекът, който публично съобщи, че е подавал подобни сигнали, ще бъде поканен да бъде разпитан като свидетел. Този човек обяснява схемата, която ние сме установили и която беше потвърдена първоначално и от СРС-тата, които е използвала Дирекция „Вътрешна сигурност" на МВР. Действително се касае за корупционна схема. Окръжната прокуратура в Благоевград е образувала досъдебно производство за искане и получаване на подкупи", заяви за „Здравей, България" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Имаме доказателства, че са били искани и получавани пари от началника на КАТ, за да наруши служебните си задължения. Подкупите са получавани за бърза регистрация на моторни превозни средства, както и за предоставяне на специални регистрационни номера (в това число последователни еднакви цифри, огледални номера или две по две еднакви цифри)", добави Арнаудова. По думите й корупционната дейност е продължила 4-5 месеца. „Преди 6 месеца информирахме „Вътрешна сигурност" на МВР за корупционни практики в КАТ-Благоевград. С нас се свързаха трима българи и двама македонци", обясни журналистът Иван Хамбарджийски.    

Болниците в Ловеч и Враца получават над 2 млн. лв. от бюджета за заплати

https://www.mediapool.bg/bolnitsite-v-lovech-i-vratsa-poluchavat-nad-2-mln-lv-ot-byudzheta-za-zaplati-news279418.html

Правителството отпусна от бюджета 2 223 113 лв., които се предоставят на болниците във Враца и Ловеч, за да бъдат изплатени забавените заплати на работещите там. Парите обаче трябва да бъдат върнати от двете лечебни заведения до 10 декември 2019 г. Финансирането се предоставя след поредица протести на работещите в двете болници. След обявяването на транша служителите във врачанската болница обявиха, че се връщат към нормалния ритъм на работа, но ще следят внимателно как правителството ще изпълни поетите си ангажименти. Лекарите в Ловеч обаче продължават с демонстрациите. Още преди началото на правителственото заседание в сряда премиерът се обърна към здравния министър със забележката, че трябва да се правят реформи, но те не бива да са за сметка на служителите в болниците или на пациентите. Той посочи, че разбира финансовите проблеми в тези здравни заведения, но не може да допусне служителите да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати. Борисов каза на кметовете на двата града да предадат на хората, че болниците ще работят и заплатите ще се получават навреме. По думите му работата на държавата е да "хваща тези, които източват парите, предназначени за здравеопазване и да не допуска в двора на държавната болница да има частна болница, която да печели за сметка на държавната болница". Като пример за източване на пари, предназначени за здравеопазване, Борисов даде болницата в Пловдив, където чрез фиктивни плащания за лекарства милиони левове са били източени. Премиерът се зарече, че държавата ще спре източването на парите за здравеопазване и ще се справи с този проблем. Отпуснатите пари обаче са само за заплати. Проблем на двете лечебни заведения са обаче и наложените запори от техните кредитори. Затова и протестиращите в двете болници смятат, че предприетите мерки не са достатъчни. Проблемът със закъсалите финансово не само тези болници по-късно през деня бе обект на дискусия по омбудсмана Мая Манолова. Тя призова здравното министерство да отдели пари за всички болници в  тежко финансово състояние. Общественият защитник посочи, че 12 общински болници са пред фалит. Това стана ясно още през декември 2017 по време на национален съвет за тристранно сътрудничество. Манолова коментира, че жалбите на пациентите до нея са за липса на достъп до медицинска помощ, до качествена медицинска помощ, до лекарства и до медицински изделия, както и за доплащане на медикаменти и медицински изделия. Омбудсманът призова Националната здравноосигурителна каса да изплати на болниците натрупаните от тях разходи за 150 млн. лв. от надлимитна дейност. Тя поиска от здравния министър най-сетне да представи пред обществеността новия здравен модел за управление. Заместник-министърът Жени Начева обеща това да стане до средата на годината Всички договорни партньори на НЗОК ще получат парите си навреме, каза на свой ред подуправителят на касатаа Йорданка Пенкова. Тя определи проблемите в системата на лавина. Искаме да говорим за качество, за оценка на труда на лекарите, но нямаме основополагащите медицински стандарти. Трябва да се изработят стандарти, но не напаснати, а такива, каквито очаква обществото, смята Пенкова. Здравната каса ще има дефицит и тази година, въпреки увеличените средства, като една от причината е свръхрегулацията, която се налага в тази система, каза Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. По думите му трябва да се прецени дали негативите от нея не са повече от позитивите. Кацаров препоръча да се премахне монопола на НЗОК, както и приватизиране на болниците.

Борисов нареди да се преведат пари за заплати в болниците в Ловеч и Враца

https://www.mediapool.bg/borisov-naredi-da-se-prevedat-pari-za-zaplati-v-bolnitsite-v-lovech-i-vratsa-news279418.html

Министър-председателят Бойко Борисов нареди да се преведат пари за заплати на служителите от болниците в Ловеч и Враца - МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" и МБАЛ "Христо Ботев". Става дума за близо 2 милиона лева.   Преди началото на правителственото заседание в сряда премиерът се обърна към здравния министър със забележката, че трябва да се правят реформи, но че те не бива да са за сметка на служителите в болниците или на пациентите.   Той посочи, че разбира финансовите проблеми в тези здравни заведения, но не може да допусне служителите да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати. Борисов се обърна към кметовете на Ловеч и Враца да предадат на хората, че болниците ще работят и заплатите ще се получават навреме.   По думите му работата на държавата е да "хваща тези, които източват парите, предназначени за здравеопазване и да не допуска в двора на държавната болница да има частна болница, която да печели за сметка на държавната болница".   Като пример за източване на пари, предназначени за здравеопазване, Борисов даде болницата в Пловдив, където чрез фиктивни плащания за лекарства милиони левове са били източени. Премиерът се зарече, че държавата ще спре източването на парите за здравеопазване и ще се справи с този проблем.     Преди два дни премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч.   Проблемът в двете лечебни заведения е в наложените запори от техните кредитори. Министерът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма законов механизъм за изплащане на забавените заплати. Борисов отговори, че разбира финансовите аргументи, но но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати.

Правителството отпуска 2 млн. лв за заплати в болниците в Ловеч и Враца

https://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-otpuska-2-mln-lv-za-zaplati-v-bolnitsite-v-lovech-i-vratsa-news279418.html

Министерският съвет ще отпусне близо 2 млн. лв. за неизплатените заплати на персонала в болниците в Ловеч и Враца, съобщи Нова телевизия. На днешното заседание в Министерския съвет ще стане ясно как точно ще се извърши изплащането на заплатите. Преди два дни премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч. Проблемът в двете лечебни заведения е в наложените запори от техните кредитори. Министерът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма законов механизъм за изплащане на забавените заплати. Борисов  отговори, че разбира финансовите аргументи, но но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати. Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч, посочи Борисов.

Прогноза - БВП на Бразилия ще расте с по-малък темп

https://www.actualno.com/america/prognoza-bvp-na-brazilija-shte-raste-s-po-malyk-temp-news_675979.html

Бразилското правителство намали прогнозите за ръста на националния БВП през тази година от почти 3% до 2,5%, сочи редовен доклад за очаквани приходи и разходи, който се публикува на всеки два месеца. Според предишната прогноза в края на 2018 година инфлацията в Бразилия щеше да се увеличи с 2,97%. Сега се очаква инфлацията в края на декември да бъде 3,11%. Съгласно статистиката на бразилския БВП в края на 2017 година се е повишил с 1%. Възстановяването на икономиката на Бразилия беше осигурено

Сеир всяка година, ако не променят матурите - смята проф. Танев

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/seir-vsiaka-godina-ako-promeniat-maturite-smiata-prof-tanev.html

Споровете около въпросите на матурите са в резултат от полунаправената реформа. Това каза бившият министър на образованието проф. Тодор Танев.

Сеир всяка година, ако не променят матурите - смята проф. Танев

https://frognews.bg/novini/seir-vsiaka-godina-ako-promeniat-maturite-smiata-prof-tanev.html

Споровете около въпросите на матурите са в резултат от полунаправената реформа. Това каза бившият министър на образованието проф. Тодор Танев.

/Видео/ Разказ от първо лице: Схемата е проста в КАТ Благоевград, посредническа фирма изкарва номера набързо срещу 50 лв.

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%b0%d0%b7-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be-%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b5-%d1%81%d1%85%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5-%d0%bf/

Млада жена от Благоевград е възмутена от неуредиците в КАТ Благоевград. Наскоро си купила кола и отишла да я регистрира. Там обаче два дни се редила на дълги опашки, но не могла да си регистрира новия автомобил. Наложило се да се изръси с 50 лева, за да стане процедурата много бързо. Ето какво разказа тя:
„ Искам да споделя какво ми се случи миналата седмица. Наскоро си закупих автомобил. Естествено трябваше да го регистрирам. Отидох първия ден на обедната почивка нищо не можах да свърша. Отидох втори ден пак нищо, но видях, че се чака много и нещо се странно се случва. Хората , които се редяха на опашката говореха за пари за влизане отзад, т.е за лесен начин за изкарване на номера. Аз прецених нещата бях се охарчила много по край покупката на автомобила и не го направих. Взех си два дни отпуск, за да се редя на опашката. Е познайте пак не можах да си регистрирам колата. Върнах се в къщи споделих с брат си. Той ми каза утре аз ще отида. Брат ми взе колата отиде, след малко ми се обади с думите ела веднага срещу 50 лева намерих кой ще свърши работа. Отидох естествено и свършихме работа. Ами то било проста работа отвън е пълно с посредници, които това работят. Те са нещо като фирма добре организирана дейност. Е нали регистрирах колата си какво пък. Значи КАТ Благоевград е модел институция свързана с фирма, но парите отиват на едно място. Умно е замислено, лесно си изкарват пари хората“ ,разказа младата дама.
ИА Региона обърна внимание на сигнала, но не го публикува с оглед на това, че момичето не се представи с пълното си име. За да може да има ефект от такъв сигнал трябва да застанеш с името си, но страхът явно е надделял.
Вчера стана ясно,че Иван Хамбарджийски- Бриндо, собственик на информационен сайт, е подал сигнал за корупционните схеми в КАТ- Благоевград .Той се осмели и застана пред камерите и разкри схемата на катаджиите, като описа практиката като нетрадиционна схема за търговия с номера.

„Разказаха как стои схемата, как се взимат пари, че плащат по 100 лева за номер, около 50 лева за регистрация на автомобила“ , коментира той. По думите му в схемата са двамата посредници, които вчера бяха задържани. Единият е бивш катаджия С прякор Колевецо , а другият е Бойко Шарков, има замесени две служителки на гише, а вчера както Ви информирахме бе задържан е и шефът на КАТ. „Посрещат ги, идва човекът, дава си документите, предава автомобила, казват му каква е сумата – всичко става много бързо“, посочи Хамбарджийски. Той допълни, че на ден се регистрират около 15 коли. Така с помощта на медиите се стигна до вчерашните арести.
Явно на гражданите от област Благоевград до такава степен им е писнало, че са пращали писма не само до нас, но и до колегите. Вчера Ви разказахме за същата схема в Петрич, отново от потърпевши лица.
Друг е въпросът дали всеки ще застане с името си зад сигнала, който подава.

 

Материалът /Видео/ Разказ от първо лице: Схемата е проста в КАТ Благоевград, посредническа фирма изкарва номера набързо срещу 50 лв. е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Автобус и тир се удариха на АМ "Тракия", има пострадали

http://www.cross.bg/pregledi-izsledvaniya-vsichki-1575359.html

/КРОСС/ Катастрофа между тир и автобус на градския транспорт край София. Инцидентът е станал малко след 7 часа тази сутрин на магистрала "Тракия" между заведението "Църна маца" и разклона за Равно поле. Автобусът се намира в крайпътната канавка. По първоначална информация, четирима души са ранени. Сред тях има 4 г. дете и неговата майка, която на този етап не преминава прегледи и изследвания.  Всички пострадали са в съзнаие, контактни и адекватни. Нито един от тях не е в противошокова зала на "Пирогов". Всички преминават прегледи и изследвания.    

Джузепе Конте – дискретен юрист начело на правителство на популисти 

https://www.investor.bg/evropa/334/a/djuzepe-konte--diskreten-iurist-nachelo-na-pravitelstvo-na-populisti-261551/

Издигнатият вчера от италианските антисистемни партии кандидат за ръководител на първото популистко правителство в Италия e непознат на широката общественост

Автобус и тир се удариха на АМ "Тракия", има пострадали

http://www.cross.bg/avtobys-i-tir-se-ydariha-na-am-trakiya-ima-postradali-1575359.html

/КРОСС/ Катастрофа между тир и автобус на градския транспорт край София. Инцидентът е станал малко след 7 часа тази сутрин на магистрала "Тракия" между заведението "Църна маца" и разклона за Равно поле. Автобусът се намира в крайпътната канавка. По първоначална информация, четирима души са ранени, двама от тях вече са извозени към столичната окръжна болница.    

Фандъкова: Инвестициите в училищата и детските градини са абсолютен приоритет за мен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877023

Фандъкова: Инвестициите в училищата и детските градини са абсолютен приоритет за менАвтобус номер 7 е бил блъснат от тир, на мястото вече са органите на реда. Един човек е с по-тежки наранявания и един е с по-леки. Автобусът се е движел в крайна дясна лента но е бил застигнат от тир с турска регистрация и е получил силен удар. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова за катастрофата на входа на София в сутрешния блок на БНТ.

Варненската полиция със съвети към абитуриентите

http://www.moreto.net/novini.php?n=374661

Основни правила за безопасно движение събра ОД на МВР - Варна във връзка с абитуриентските балове и дава ценни напътствия на младите хора. Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техните родители, близки и приятели.

Нови сателити ще изготвят карта на водата на Земята (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/cosmos/novi-sateliti-shte-izgotvjat-karta-na-vodata-na-zemjata-video-news_675978.html

SpaceX качи в орбита два сателита с мисия да измерват с непостигната досега точност промените на агрегатното състояние на водата на Земята през следващите пет години. Изследванията трябва да установят колко лед се топи в Арктика и колко влиза в океаните, предаде БГНЕС. Ракетата за многократна употреба Falcon 9 излетя без проблеми със скъпоценния товар от два сателита, плод на партньорството между Германия и американската космическа агенция НАСА. На борда имаше и пет сателита от комуникационната

Шефът на Facebook се среща с Макрон в Елисейския дворец

http://www.cross.bg/facebook-eliseiiskiya-shefut-1575358.html

/КРОСС/ Шефът на Facebook се извини на европейците за скандала с "Кеймбридж аналитика". Компанията използва с политически цели лични данни на потребители. Марк Зукърбърг призна пред Европарламента, че най-голямата социална мрежа в света не е взела достатъчно мерки, за да предпази потребителите си. Днес създателят на Facebook отива в Елисейския дворец за среща с президента Манюел Макрон по същата тема.  

Сайтът на Унай Емери загатна, че той е новият мениджър на "Арсенал"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/23/3183687_saitut_na_unai_emeri_zagatna_che_toi_e_noviiat/?ref=rss


Сайтът на Унай Емери загатна, че испанецът ще е новият мениджър на "Арсенал". В него се появи снимка на специалиста до емблемата на клуба с текст: "Горд съм да съм част от семейството на "Арсенал".<br /><br />Впоследствие снимката беше премахната.<br /><br />Унай Емери е много близо до мениджърския пост в "Арсенал". Очаква се информацията да бъде потвърдена до дни.<br />BREAKING: Unai Emery's official website......

Прощаваме се с оперната певица Христина Ангелакова

http://www.cross.bg/angelakova-hristina-pevitza-1575357.html

/КРОСС/ Във фоайето на Софийската опера и балет ще се извърши поклонението пред бележитата оперна певица Христина Ангелакова. Тя беше една от най-добрите ни оперни певици, мецосопран, чийто глас е звучал на най-големите световни сцени. Ангелакова почина на 73-годишна възраст след усложнения вследствие на ортопедична операция.  

ТИР удари автобус по линията София-Лозен

https://frognews.bg/novini/tir-udari-avtobus-liniiata-sofiia-lozen.html

Пътен инцидент е станал на входа на София. ТИР е ударил отзад автобус, по линията Лозен - София. Сигналът за инцидента е подаден малко след 7.20 часа тази сутрин. Катастрофата е на АМ ”Тракия” на 3 км, в посока София.

И днес много домакинства във Варна остават без ток

http://varnautre.bg/2018/05/23/81957/%d0%b8-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82

От 13:00 ч. до 17:00 ч. днес, поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на ул. “Страхил Войвода“ № 18, 20, 22, 24, 27, 29; ул. “Отец Паисий“ № 22, 24, 26; фирмите: „ЕТ ВИДИРА4“, “ТРИНИТИ“, “ГАРДЕН“ ООД, “ХИТ ДИЗАЙН“ ООД; ул. “Янкул Войвода“ […]

Почина американският писател Филип Рот

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/05/23/3183685_pochina_amerikanskiiat_pisatel_filip_rot/?ref=rss


На 85 години почина американският писател Филип Рот, предадоха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на местни медии.<br /><br />Кончината на писателя бе потвърдена от литературния му агент Андрю Уайли, който заяви, че Рот е починал през изминалата нощ от конгестивна сърдечна недостатъчност, предаде "Асошиейтед прес".<br /><br />Рот е носител на наградата "Пулицър" през 1998 г. за романа си "Американски пасторал". Той е написал над 30 книги,...

Поклонението пред Христина Ангелакова е днес от 10.00 ч. в Софийската опера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877025

Поклонението пред Христина Ангелакова е днес от 10.00 ч. в Софийската операПоклонението пред бележитата оперна певица Христина Ангелакова е днес от 10.00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет, съобщават от театъра. Опелото на известното мецосопрано ще е от 12.30 ч. в църквата "Света София", а погребението - от 15.00 ч. на Централните софийски гробища - Алеята на творците.

Не само АЕЦ, но и ядрена програма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6876621

Не само АЕЦ, но и ядрена програмаВажно е България да продължи да бъде ядрена държава. Защото един АЕЦ си е голяма спираща сила срещу външна агресия. В този смисъл е добре, че се преговаря и за втори АЕЦ, макар и с частен инвеститор. Вчера темата е била обсъждана при срещата между Владимир Путин и Румен Радев, а след това и Бойко Борисов ще говори с руския президент и за това.

Зрелостници или преписвачи?

http://clubz.bg/68198-zrelostnici_ili_prepisvachi

Снимка БГНЕС

До председателя на Комисията за защита от дискриминация.

Уважаеми г-н председател, аз съм един от 55 190-те участници  в първия държавен зрелостен изпит по български език и литература, които ще бъдат пазени от 10 100 квестори в 4 200 класни стаи в 651 училища. Ако продължим с числата, на един квестор ще му се паднат по пет и половина зрелостници, а във всяка стая ще има по двама и половина квестори. Отделно камерите, проверките, предупрежденията, подозренията.

Всичко това, г-н председател, ме кара да се чувствам дискриминиран. В училището влязох след толкова щателна проверка, колкото мигрант не е и сънувал в най-големия си кошмар. После писах с притеснението на човек, върху когото е закован мерникът на снайперист. Не смеех да си почеша ухото, щото един си го почеса и квесторът бръкна в ухото му с клечка за зъби да открие предавателче. Никъде не смея да се почеша всъщност.

Искам надлежно да ви припомня, че това е държавата, в която затворници бягат през главния портал. Въоръжени с пищови, ама не ученически листчета пищови. У нас може да се слезе от самолет и да се влезе спокойно без проверка, а мен, г-н председател, само срещу слънцето не ме вдигнаха да ми видят водния знак.

И за какво е всичко това? Да речеш, че има някой, който е решил да има диплома и да не е успял да се снабди? Ами, няма такъв. Да речеш, че една стотна по-долу в бала ще ти попречи да влезеш във висше учебно заведение? И такава опасност няма, по демографски причини сега си приет във всеки университет, това да не ти е детска ясла, че да се тревожиш за точкуването. Да речеш, че не може да станеш човек на висока заплата в управлението без да си учил, без да знаеш и без диплома да имаш? И тук няма проблем, е, ще те нарекат „калинка“, но ще го преглътнеш.

Ето че стигам и до същността на моята жалба. Мен ме наричат преписвач. Как така кой? Ами медиите на първо място. Точно така, г-н председател, медиите, които се преписват една друга само с движение на мишката между копи и пейст, медиите, които повтарят даже и правописните грешки на този, от когото са преписали, медии, които са еднакви една с друга като две нощни шкафчета - те ме наричат преписвач. Цялото им говорене за матурите се свежда до това да обясняват какви мерки са взети срещу преписвачите. Срещу нас. Такава информация им давали от министерството, казват. И съм сигурен, че е така. Чиновници, които си преписват един на друг докладите.

Знаете ли кой е единственият чиновник с проблем – този, който е написал доклад сам, после няма от кого да препише, защото всички са преписвали от неговия. Ето тези хора ме наричат преписвач, дебнат ме, филмират ме с камери и аз съм тема на цялата гражданска бдителност, до момента, в който се установи, че темата е изтекла и ме оставят на мира, защото няма как да е изтекла от мен, нали.

Предвид гореизложеното, Ви моля на основание чл. 50 от Закона за защита срещу дискриминация да образувате производство и да установите налице ли е дискриминация по признак „личен интегритет“ , да постановите преустановяване на нарушението до установяване на положение на равно третиране, както и да наложите предвидените в закона санкции или принудителни административни мерки за словесен тормоз.

Десетки свещеници в Чили бяха свалени от постовете им заради сексуално насилие

https://www.actualno.com/america/desetki-sveshtenici-v-chili-bjaha-svaleni-ot-postovete-im-zaradi-seksualno-nasilie-news_675977.html

Католическият епископат на чилийския град Ранкагуа обяви, че сваля от длъжностите им 14 свещеници, замесени в скандал със сексуално насилие, след като бяха осъдени от енориаши. "Тези свещеници са извършили действия, които могат да представляват престъпления в областта на гражданското и каноничното право", се казва в изявление на епархията в Ранкагуа. Градът се намира в централната част на Чили, уточнява БГНЕС. Обикновено в такива случаи католическата църква се извинява за действията

Изпитите за 7 и 12 клас продължават

http://www.cross.bg/chasa-zapochva-izpit-1575356.html

/КРОСС/ Над 55 000 дванадесетокласници днес се явяват на вторите задължителни матури. Матурата започва в 8 часа и ще продължи 4 астрономически часа. А за учениците със специални образователни потребности - 6 часа. На изпит днес са и седмокласниците. 57 000 деца отиват на националното външно оценяване по математика.Техният изпит започва в 10 часа, като час преди това ще бъде изтеглен изпитният вариант.За първият от двата модула седмокласниците ще имат точно 60 минути, а за втория - 90 минути.  

В пресата днес

http://www.cross.bg/radev-ryskiya-vestnik-1575355.html

/КРОСС/ Водеща тема за излизащите днес столични вестници е срещата на българския президент Румен Радев и руския му колега Владимир Путин в Сочи. "Газова прошка търси България от Русия", пише в заглавие на първата си страница "Труд", като цитира коментар на руския вестник "Взгляд". Изданието визира идеята на Радев за директна газова връзка между двете страни с наименованието "Български поток". Вестник "24 часа" отбелязва, че до няколко дни се очаква и премиерът Бойко Борисов да посети Русия. "Радев и Путин в Сочи: Възобновихме диалога"- това е водещото заглавие на днешния брой на вестник "Дума". Изданието цитира руския президент, който заявява, че визитата на Радев е добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения. "Всяка година КАТ произвежда хиляди мними длъжници", пише вестник "Сега". Хиляди глоби към Пътна полиция, които нарушителите вече са си платили, продължават да висят като дължими. Титулярите им, които може би не подозират, рискуват да им бъдат отнети шофьорските книжки, ако бъдат спрени за проверка. Единственият начин е да носят непрекъснато със себе си документите за извършеното плащане и да ги показват при всяка проверка, като и това не е гаранция, че проверяващият ще ги признае, коментира "Сега".  

Следващите европейски избори ще са в периода 23 – 26 май 2019

http://www.transmedia.bg/2018/05/23/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf/

Следващите европейски избори ще се проведат в периода 23 – 26 май 2019 година. Това беше решено от Съвета на Европейския съюз. След консултации с Европейския парламент всички министри от 28-те страни-членки са се съгласили с тези дати.

Те обаче нарушават до известна степен традицията, приета с Изборния закон от 1976 година. Според него изборите за Европейски парламент трябва да се проведат от четвъртък до неделя през първата пълна седмица на юни.

Същият закон обаче дава право на Съвета да насрочи други дати, ако и Европейският парламент ги приеме.

27 от 73 депутатски места на Великобритания ще бъдат разпределени между 14 други страни-членки.

Броят на депутатите ще бъде намален от 751 до 705.

Предстоящи събития в страната за 23 май 2018

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1575354.html

/КРОСС/ ***София.От 06.30 часа в сградата на Министерството на образованието и науката, ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет. От 09.00 часа в МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за седмокласниците. Изпитът ще започне в 10.00 часа. Той се състои от 2 модула. ***София.От 09.00 часа ще започне редовното пленарно заседание на Народното събрание. ***София.От 09.00 часа в хотел „Балкан" министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открият на 23 май Международна конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката. ***София.От 09.00 часа в хотел „Балкан" в присъствието на заместник министър-председателя Томислав Дончев и държавния секретар на Кралство Норвегия Ингвилд Стуб ще бъдат подписани споразумения за четири програми от новия програмен период на Финансовия механизъм наЕвропейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. ***София.От 10.00 часа ще се проведе редовното седмично заседание на Министерския съвет. ***София.От 13.00 часа министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов ще посетят фермерски пазар, където ще бъдат представени продукти, произведени в зоните от Натура 2000

Прокуратурата иска отстраняване на Десислава Иванчева като кмет на „Младост“

http://www.transmedia.bg/2018/05/23/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4/

 

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

Тя бе задържана по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери според прокуратурата. Обвинението било установило, че „в арестното помещение, където изтърпява мярката си за неотклонение, тя е изготвяла документи в качеството си на кмет, предавала ги е на лица с разрешен достъп за свиждане, след което те са достигали до общинската администрация“.

„По този начин тя била осъществявала от следствения арест действия, насочени към реално упражняване на правомощията на кмет на район въпреки задържането й под стража“, твърди специализираната прокуратура.

Зрелищният арест на Десислава Иванчева на 17 април повдигна много въпросителни, но които прокуратурата не даде ясен отговор. И днес не е ясно защо Иванчева стоя с часове с белезници на публично място, както и какво е наложило събирането на доказателства в отсъствието на адвокат.

 

 

 

Отново вандалски акт в Благоевград: Срязаха четирите гуми на „Опел Корса“

http://regiona.bg/%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b0%d0%ba%d1%82-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%81%d1%80/

Пореден вандалски акт е извършен на територията на Благоевград. Незнайни извършители са срязали четирите гуми на автомобил в квартал „Запад“.В 01 РУ-Благоевград е получен сигнал за това, че за времето от 18:30 часа на 21.05.2018г. до 11:30 часа на 22.05.2018г., са срязани четирите гуми на лек автомобил „Опел Корса“, паркиран в ж.к.“Запад“ в гр. Благоевград. За случая е уведомена РП-Благоевград.

 

Материалът Отново вандалски акт в Благоевград: Срязаха четирите гуми на „Опел Корса“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Трети българин стана шампион в Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6876807

Трети българин стана шампион в ЕвропаНационалът Божидар Краев стана третият българин, който стана шампион в първенството на европейска държава. 20-годишният офанзивен футболист спечели титла в Дания с “Мидтиланд” още в първия си сезон в този отбор. В среща от последния кръг тимът на Краев победи с 1:0 гостуващия “Хорсен” и така си осигури оставането на първо място в крайното

Теодосий Теодосиев: Не оставяйте децата неграмотни! Обричате ги да са излишни хора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6876570

Теодосий Теодосиев: Не оставяйте децата неграмотни! Обричате ги да са излишни хораКремък от стара диканя и албум с българските манастири носи физикът на папа Франциск - Г-н Теодосиев, очаквали ли сте някога, че ще ви включат в българската делегация, която по традиция посещава папата в Рим за 24 май? - Не съм и предполагал, че ще се случи - аз никога не съм ходил по тези свети за всеки българин места.

До 100 лв. от всеки рушвет прибирал шефът на КАТ-Благоевград

https://frognews.bg/novini/100-vseki-rushvet-pribiral-shefat-kat-blagoevgrad.html

Имаме информация, че таксата за бърза регистрация и за специални номера е била твърда. Сумата, която е трябвало да се заплати на държавата за такъв номер, е била завишавана от посредници с около 100-200 лева. На практика част тази горница – 50-100 лева е отивала към началника на КАТ-Благоевград.

Нов закон за хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877020

Нов закон за хората с уврежданияОт 1 януари 2019 г. помощи ще получават 5000 деца без родители, които в момента не са подпомагани от държавата. Това съобщи социалният министър Бисер Петков пред bTV. Помощите ще бъдат давани на човека, който се грижи за детето. В помощи ще се трансформират постепенно и персоналните пенсии, които получават деца сираци,

Кеворкян в новия си коментар: Бойко да си сложи тапи на ушите, преди да иде при Путин

https://petel.bg/Kevorkyan-v-noviya-si-komentar--Boyko-da-si-slozhi-tapi-na-ushite--predi-da-ide-pri-Putin__265857

В новия си коментар Кеворкян Кеворкян предупреди Бойко Борисов, че Владимир Путин ще бъде много добре подготвен за срещата им след дни в М...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване