Борисов покани папа Франциск да посети България (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-pokani-papa-francisk-da-poseti-bylgariia-snimkivideo-2099285

Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България. От своя страна Светият отец обещал да посети България, Румъния или друга балканска държава, каза министър-председателят след аудиенцията при папата.

Установиха кой е пътният полицай от скандален клип (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ustanoviha-koj-e-pytniiat-policaj-ot-skandalen-klip-video-2099291

Установен е пътният полицай, който предизвика възмущение, след като в социалните мрежи се появи клип, в който той иска подкуп. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР старши комисар Младен Маринов пред Дарик.

Авторът на видеото, което се появи в

Президентското семейство е в пълен моден синхрон в огнено червено (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prezidentskoto-semejstvo-e-v-pylen-moden-sinhron-v-ogneno-cherveno-snimki-2099281

Президентът Румен Радев и съпругата му бяха домакини на традиционния прием по случай Деня на славянската просвета и култура и на славянската писменост. img wide]33418632[/img]

Хванаха близо 200 кг хероин в ТИР с плочки

//dariknews.bg/regioni/haskovo/hvanaha-blizo-200-kg-heroin-v-tir-s-plochki-2099209

На ГКПП "Капитан Андреево" заловиха над 190 килограма хероин, превозван в товарен автомобил с фаянсови плочки. Дрогата е открита с помощта на обучено куче. Заловеното количество хероин е рекордно за 2018 година, като стойността му

Мъжът скочил от влака София-Кулата е в стабилно състояние в "Пирогов", не е конкактен и не се знае кой е

http://www.struma.com/obshtestvo/mujut-skochil-ot-vlaka-sofiya-kulata-e-v-stabilno-sustoyanie-v_134692/

Мъжът, който завчера скочи от влака София-Кулата в района на Дупница е в стабилно състояние в Пирогов, където бе закаран спешно.

Припомняме, че на 23 май постъпи сигнал в полицията в Дупница от ЦСМП за намерен в района на ЖП гарата в града мъж в безпомощно състояние и с множество травми и полицията започна работа по случая. Все още не е установена самоличността на пострадалия, защото не е контактен.

П. Попов

Дани Спартак: Никога повече няма да правя суши!

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/dani-spartak-nikoga-poveche-niama-da-pravia-sushi-6082693

С първия победител в Hell’s Kitchen България си говорим за най-стресовите моменти в шоуто, какво ще прави с голямата награди и как се е запалил по готвенето

Борисов покани папа Франциск да посети България

http://www.barometar.net/91003/

Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България, предаде специалният пратеник на БГНЕС във Ватикана Светлин Стоянов. България работи неуморно по време на председателство за интеграция на държавите от Западните Балкани и за мирен диалог в региона, е заявил Борисов пред главата на Римокатолическата църква. Папа Франциск е обещал до догодина да посети България, […]

24 май в историческия храм „Св. Троица“ – Извор, Босилеградско

http://www.eurochicago.com/2018/05/24-may-izvor/

Културно-информационен център „Босилеград”, Столична община, Олимпийски клуб - Босилеград и Граждански комитет „Западни покрайнини“, в босилеградското село Извор, пред църквата „Света Троица“ тържествено и емоционално, във възрожденски дух отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. С камбанен звън започна тържеството, на което дойдоха...

Тръмп отмени срещата с Ким Чен-ун

http://econ.bg/Новини/Тръмп-отмени-срещата-с-Ким-Чен-ун_l.a_i.761895_at.1.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е съобщил на лидерът на КНДР Ким Чен Ун за отмяна на срещата САЩ – КНДР. „Предвид изключителната ярост и открита...

Захариева: Визитата на Борисов в Москва се планира от два месеца

https://www.mediapool.bg/zaharieva-vizitata-na-borisov-v-moskva-se-planira-ot-dva-mesetsa-news279487.html

Работното посещение на премиера Бойко Борисов при руския президент Владимир Путин се планира от два месеца, не е "по спешност". Това обяви министърката на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ в петък. За визитата на Борисов се разбра миналата седмица като новината дойде от Москва - съобщиха я Дмитрий Медведев и самия Путин по време на срещите си с президента Румен Радев, който бе в Русия също на работно посещение. В последствие от българска страна информацията се потвърди, но официалното съобщение, че Борисов ще е в Москва в края на май дойде от пресслужбата на Кремъл, а не от българското правителство. Министър Захариева припомни, че преди два месеца българският премиер и руският президент дса провели телефонен разговор и "това посещение се координира от много време". Темите, които ще обсъждат българският премиер и руският президент са енергетика, туризъм, икономика и глобални заради българското европредседателство. Енергетиката, и в частност проектът АЕЦ "Белене", предстои да се обсъдят и с китайския премиер, който пристига през юли. Той ще дойде малко преди провеждането на срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа и на Китай "16+1". Наскоро китайска компания официално заяви интереса си към изграждането на АЕЦ “Белене”, за която правителството ни започна процедура по рестарт. Китойският премиер ще пристигне начело на делегация от 700 души, уточни външният министър. Той ще бъде тук 4 дни. Първата част на посещението му ще бъдат срещи с премиера и президента. Захариева обобщи и информациите от посещението на Бойко Борисов в Рим по случай 24 май, което продължава и днес с аудиенция при папа Франциск. Вчера във Борисов и македонския му колега Зоран Заев празнуваха рамо до рамо, което според Захариева е "историческо събитие". В разговорите между министър-председателите е станало дума за възможността "България да позволи на Република Македония да използва българските дипломатически представителства в чужбина, където съседката ни няма свои". "Това е пореден знак за сближаване", заяви Захариева - Доста държави делят разходите си за посолства - по сграда, административно обслужване, но дипломатите са различни. Идеята за посолствата с Македония е много добра. Така се показва, че държавите са близки. Трябва да сме прагматични и това ще бъде още един знак за сближаването на двете страни", допълни тя. По думите й за последните месеци, в които България е ротационен председател на Съвета на ЕС "много неща са се променили".

Варна иска да получи от държавата културна ценност с национално значение

http://www.moreto.net/novini.php?n=374731

Съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ дадоха съгласието си Варна да приеме от държавата манастирския комплекс в местността „Караач теке“, научи Moreto.net. Общината иска да получи културната ценност с национално значение за безвъзмездно управление за срок от 10 години, стана ясно на днешното заседание на комисията.

Любителски клип уличи пътен полицай в корупция (ВИДЕО)

http://clubz.bg/68291-lyubitelski_klip_ulichi_pyten_policaj_v_korupciq_video

Любителски видеоклип, уличаващ в корупция полицай от КАТ, предизвика вълна от възмушение в социалните мрежи, а след това - и разследване, съобщи Нова тв.

Авторът на видеото твърди, че в четвъртък е спрял за 2 минути с автомобила си на булевард "Васил Левски" в София и това му е коствало 50 лева фиш и 50 лева подкуп. В записа държавният служител заявява, че спестява пари на водача, но той „трябва да почерпи”.

Пред Нова тв говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова е заявила, че започва разследване по случая, всички замесени лица ще бъдат разпитани, а вече са установени и полицаят, поискал подкуп, и човекът, който му е дал парите.

„Това, което са установили служителите, е, че водачът на автомобила не е преминал годишен технически преглед и е трябвало да се състави акт за това. Полицейският служител е поискал 50 лева подкуп, за да състави акт за друго, по-леко нарушение, а именно за неправилно паркиране”, обясни Румяна Арнаудова.

Наказанието за взимане на подкуп от служител на реда е повече от 5 години затвор в зависимост от деянието, уточни още тя.

„Директорът на Столичната дирекция на полицията е разпоредил производство за извършване на тежко дисциплинарно нарушение. Разследващият орган ще прецени дали служителят ще бъде отстранен от работа. Полагаме всички усилия тези случаи да намаляват, но така или иначе ги има. Призоваваме гражданите в такива случаи да не се поддават на рекета, а да сигнализират своевременно”, коментира главният секретар на МВР Младен Маринов пред Нова тв.

Австриец подаде жалба срещу "Инстаграм" заради новите правила за личните данни

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/25/3184771_avstriec_podade_jalba_sreshtu_instagram_zaradi_novite/?ref=rss


Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба срещу платформата за споделяне на снимки и видео "Инстаграм", съобщиха местни медии, цититрани от БТА.<br /><br />Жалбата е от австрийски докторант по право, който по-рано предприе подобни действия срещу "Фейсбук". Макс Шремс отбелязва, че с влезлите от днес в сила нови правила за защита на личните данни дружествата и организациите трябваше да поискат изричното съгласие на потребителите, за да...

Пребиха абитуриент в парк в Разград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880976

Пребиха абитуриент в парк в Разград18-годишен младеж бе пребит в Градския парк в навечерието на матурите и на абитуриентския си бал, научи Дарик Разград. Момчето е в болница, но е настояло пред лекарите да го освободят, за да се яви на държавните си изпити, тъй като има намерение да кандидатства в университет, съобщава "Дарик". От ОД на МВР-Разград потвърдиха за инцидента,

Закле се! Илиана Керина е новият съветник в ОБС Благоевград

http://www.struma.com/politika/zakle-se-iliana-kerina-e-noviyat-suvetnik-v-obs-blagoevgrad_134691/

Илиана Керина е новият общински съвет в парламента в Благоевград. Преди минути тя положи клетва и се закле да служи на Благоевград и благоевградчани. Това се случи в началото на днешната сесия на общински съвет.

Керина влиза на мястото на адвокат Илко Стоянов, който напусна общински съвет, след проваленото гласуване на референдума около разкопките край Покровник и АМ "Струма". Сесията продължава с точките от дневния ред.

Роси Митева

Хулигани пребиха фенове на Ливърпул

https://offnews.bg//futbol/huligani-prebiha-fenove-na-livarpul-681343.html

Напрежението преди финала на Шампионската лига в Киев на 26 май вечерта между Реал Мадрид и Ливърпул се покачва с всяка отминала минута.

Напрегнато е и извън терена, след като група фенове на Ливърпул се оплакаха, че са били нападнати от хулигани, докато кротко си обядвали в заведение.

"Просто се хранехме и се занимавахме със своите си неща. Аз съм дошъл в Киев да гледам футбол, а не да ме бият. Бяхме едва от четири часа в Украйна, а вече ни атакуваха и биха като кучета. Беше ужасно", споделя един от пострадалите пред "Мирър".

По разказа му нападателите са били скрили лицата си, обръщали са маси и са целели слисаните англичани с чаши и бутилки, в резултат на което много са с прорезни рани. Изданието е убедено, че зад атаката стоят руски хулигани, изпратени да провокират безредици.

Полицията в Киев е успяла да задържи двама от нападателите и се очаква подробности какви са и защо са предприели нападението.

Мъж засне корупция в КАТ на видео

https://offnews.bg//temida/mazh-zasne-koruptcia-v-kat-na-video-681342.html

Мъж засне пътен полицай, който му иска подкуп.

Видеото беше разпространено от bTV. На него се вижда как полицаят взима подкуп от шофьор в София, за да не му наложи глоба. Униформеният дори инструктира нередовния водач как да му даде рушвет по начин, който да не си личи.

„Вчера бях спрял на бул. "Васил Левски" за около 2 минути да си купя нещо за хапване. Е, доста солено ми излезе - 50 лева фиш и 50 лева рушвет”, коментира авторът на клипа.

На видеото полицаят му обяснява къде да остави парите, отбелязва, че „щеше да го отнесеш яко” и на два пъти подчертава: „Трябва да почерпиш!”.

Прокуратурата вече се занимава със случая. „Потвърждава се информацията, която първоначално е разпространена – че е поискан и взет подкуп”, посочи пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е, че шофьорът, мотивиран от полицая да му даде рушвет, е бил без талон за технически преглед и е имал предишен фиш за нарушение – неправилно паркиране.

Полицаят е служител на КАТ-Пътна полиция, като е ясна самоличността му, но Арнаудова не пожела да даде повече информация за него.

„Данните сочат на извършено престъпление – подкуп, класическата корупция, за която говорим в момента”, посочи тя. Софийска градска прокуратура ще ръководи разследването.

Слави Несторов: Боян Петров ме научи на всичко

https://frognews.bg/novini/slavi-nestorov-boian-petrov-nauchi-vsichko.html

Все още не мога да повярвам, че Боян го няма, защото той е човекът, който ми помогна и ме научи за всичко, което се случва по експедиции във височинния алпинизъм. Това заяви Слави Несторов, който изкачи Еверест.

Късметлии сте, ако имате връзка с една от тези зодии

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kysmetlii-ste-ako-imate-vryzka-s-edna-ot-tezi-zodii-6082694

Три специални зодиакални знака, с които връзките са истинска приказка. Ето кои са те

Идентифицираха руска ракета за сваления малайзийски самолет MH17 в Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374788

Ракетата, която е поразила пътническият самолет MH17 на "Малайзия Еърлайнс" над източната част на Украйна през 2014 г., принадлежи на руска бригада, смятат международните следователи, цитирани от БиБиСи. Ръководеният от холандци екип съобщава, че ракетата е дошла от установка, базирана в Западна Русия.

Финансова проверка в Благоевград заради саниране на жилищен блок

http://nakratko.bg/category/58/160044/


По сигнал на антикорупционния фонд ще бъде извършена финансова инспекция в община Благоевград заради обществена поръчка по насиране на жилищен блок в града.

Иновационни слушалки заглушават хъркането на партньора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880969

Иновационни слушалки заглушават хъркането на партньораИновационни слушалки, разработени от бивши инженери на "Нокиа", заглушават със специален звук хъркането на партньора и гарантират безпроблемен сън, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Артикулът носи търговската марка QuietOnSleep и струва 159 долара. Слушалките са разработени, след като инженерите слушали стотици аудио записи с хъркане.

Граничарското куче Ричи е героят, спипал хероин за над 12 милиона лева!

http://regiona.bg/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%83%d1%87%d0%b5-%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b8-%d0%b5-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%be%d1%8f%d1%82-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bf/

Граничарското куче Ричи е героят на деня. Именно то е изловило невиждано огромната пратка хероин, спипана на „Капитан Андреево“.
Униформените, които провели акцията, получили сигнал от партньорски служби. Щом турският камион, който по документи е превозвал лепило за теракол, навлязъл на пункта той бил спрян и проверен от митничари и следовото куче Ричи.

Снимките показват спипаните рекордни 191,200 килограма хероин, натикани в 95 пакета. По данни на МВР пратката е на стойност от колосалните 12,5 милиона лева.

По данни шофьорът на камиона, който е 61-годишен турчин, е заловен и го грозят между 15 и 20 години затвор, ако вината му бъде доказана – пише Блиц.

Материалът Граничарското куче Ричи е героят, спипал хероин за над 12 милиона лева! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Forbes класира най-скъпите марки в света

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/forbes-klasira-naj-skypite-marki-v-sveta-6082697

В Топ 100 на списанието попаднаха 12 автомобилни компании, като най-висок ръст отбелязва Mercedes с 18%, следван от Volkswagen с 16%.

Експлозия в ресторант в Онтарио рани 15 души

http://www.cross.bg/dyshi-restorant-patzienta-1575477.html

/КРОСС/ Според доклади на местни медии, експлозия е настъпила в индийски ресторант в канадския град Мисисага, щата Онтарио, в четвъртък вечер, предава Sputnik. Поне 15 души са предполагаемите ранени, като някои имат и проникващи травми. Улиците в района са блокирани и местните власти са започнали разследване на инцидента. Местните медии докладват, цитирайки парамедици, че поне трима души са пострадали от сериозни наранявания и са заведени в спешното отделение в Торонто в критично състояние. „Парамедиците са транспортирали 15 пациента от ресторант „The Bombay Bhel" в Мисисага. 3 пациента са закарани в спешно отделение с критични наранявания от експлозията", съобщиха в пост в социалната мрежа „Туитър" от Регионалната парамедицинска служба.    

На ГКПП "Капитан Андреево" е предотвратена контрабанда на наркотици

http://nakratko.bg/category/60/160043/


На граничния пункт "Капитан Андреево" е предотвратена контрабанда на около 200 килограма наркотици.

Студентът, подал жалба срещу фейсбук, атакува и инстаграм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880966

Студентът, подал жалба срещу фейсбук, атакува и инстаграмБелгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба срещу платформата за споделяне на снимки и видео Инстаграм, съобщиха местни медии. Жалбата е от австрийски студент в Белгия, който по-рано предприе подобни действия срещу Фейсбук. Студентът Макс Шремс отбелязва, че с влезлите от днес в сила нови правила за защита на личните данни

Преглед на икономическите теми в печата, 25 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-25-май_l.a_i.761894_at.1.html

"Oщe eднa гoдинa HЗOK щe плaщa нa paздyтa бoлничнa мpeжa" Здpaвнaтa ĸapтa щe влeзe в cилa нaй-paнo пpeз 2019 г. Πopeдният oпит дa ce внece...

Стигат ли три камери?

https://www.investor.bg/harduer/459/a/stigat-li-tri-kameri--261702/

С Mate 20 Pro китайският концерн Huawei представи един от най-добрите смартфони на пазара

Apple спечели дело за 538 млн. долара срещу Samsung

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/apple-specheli-delo-za-538-mln.-dolara-sreshtu-samsung-6082690

Поредното преразглеждане на 7-годишното дело отново завърши с победа за създателя на iPhone

Борис Джонсън говорил 18 мин. с руски комици, представящи се за арменския премиер

https://offnews.bg//sviat/boris-dzhonsan-govoril-18-min-s-ruski-komitci-predstaviashti-se-za-a-681335.html

Двама популярни руски шегаджии успели да проведат 18-минутен телефонен разговор с британския външен министър Борис Джонсън, представяйки се за новия арменски премиер Никол Пашинян. Преди да усети измамата, Джонсън говорил с тях за международни въпроси и поезия.

Разговорът бе публикуван в Youtube от смятан за прокремълски настроен британски журналист.

Говорител на британския премиер Тереза Мей коментира, че "това не е трябвало да се случва" и че се води разследване.

Автори на шегата са Владимир Кузнецов-Вован и Алексей Столаров-Лексус. 

В публикувания запис мнимият Паишнян говори английски с руски акцент, иска от британския министър съвет как да общува с Владимир Путин и пита за информация около случая "Скрипал".

"Ще продължим да затягаме хватката около някои от олигарсите край Путин", казва в разговора Джонсън.

Той коментира, че това се е оказал най-ефективният подход, тъй като "и камък да хвърлиш в Кенсингтън, ще падне върху олигарх".

Вован и Лексус имат набор от звездни жертви. Сред тях е сър Елтън Джон, на когото се обадили от името на Путин, както и украинският президент Петро Порошенко, на когото се представили за турския му колега Ердоган.

Посещението на Борисов в Москва било уговаряно от месеци и не е по спешност

https://offnews.bg//sviat/poseshtenieto-na-borisov-v-moskva-bilo-ugovariano-ot-mesetci-i-ne-e-po-681341.html

Посещението на премиера Бойко Борисов в Русия не било по спешност и е координирано преди месеци. Това обясни външният министър Екатерина Захариева. Тя коментира публикации в медиите, според които премиерът бил "натиснат" за посещението от руска страна.

Отдавна се координират президентството в Русия и Министерският съвет. Все пак трябваше да се намери дата. Това посещение се координира отдавна. Не е по спешност, обясни Захариева пред БНТ.

Вицепремиерът Захариева припомни, че премиерът Борисов и президентът Путин са провели телефонен разговор преди около 2 месеца и обясни, че посещението на Борисов в Москва не е е по спешност.

Теми, свързани с двустранните отношения, икономически и енергийни, ще обсъждат те, коментира Захариева.

Новината за срещата на Борисов с Путин дойде от Москва, когато в Русия беше президентът Румен Радев. 

"На 30 май очакваме работно посещение на премиера на България Бойко Борисов", каза пред журналисти съветникът на руския президент Юрий Ушаков.

Именно след срещата с него Путин обяви, че след няколко дни очаква и посещение на Борисов.

Ушаков обясни, че на Путин му предстоят и редица визити в следващите седмици. На 5 юни той ще е в Австрия, а между 8 и 10 юни ще е на посещение в Китай. 

"Гардиън": Срещата между Тръмп-Ким, хроника на една предизвестена катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880959

"Гардиън": Срещата между Тръмп-Ким, хроника на една предизвестена катастрофаАмериканският президент Доналд Тръмп отмени силно очакваната среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, като обвини Пхенян в недобросъвестност и изрази съжаление, че "тази пропусната възможност е наистина скръбен момент в историята", пише в. "Ню Йорк таймс". Тръмп обяви новината в забележително лично и на моменти печално звучащо писмо до Ким,

Кобрата спечели търга за мача с Уайт

https://offnews.bg//bojni/kobrata-specheli-targa-za-macha-s-uajt-681340.html

Звездата ни в тежката категория на професионалния бокс Кубрат Пулев направи важно съобщение чрез профила си в социалната мрежа "Фейсбук".

Кобрата обяви, че е спечелил търга за организиране на елиминационен мач за статута на официален претендент за световната титла на Международната боксова федерация (IBF) срещу Дилиън Уайт, като победителят ще получи право да се бори за пояса срещу Антъни Джошуа, който е негов носител в момента.

"Честит 24-ти май на всички българи! Този светъл ден в историята на нашата родина е рождеството на българската просвета и винаги на 24-и май ние честваме силата на знанието, на българската писменост и култура. Изключително съм щастлив, че на тази дата постигнах тази победа. Това е добра новина и нова стъпка в кариерата ми", пише Пулев.

Подробностите ще се очаква да бъдат уточнени в кратки срокове, но се знае, че този двубой трябва да се проведе в 90-дневен срок.

Според журналиста от ESPN Дан Рафаел, цитиран от Спортал, всъщност нито "Зауерланд" - промоутърите на Пулев, нито Еди Хърн - мениджърът на Уайт - са спечелили търга.

Най-високата оферта, която е била приета, е била от компанията Epic Sports & Entertainment, които са заложили за двубоя 1 500 111 долара - почти двойно в сравнение с другите оферти. Очаква се в следващите дни да има още подробности по организацията на дългоочаквания дуел между Кобрата и Дилиън Уайт.

Абитуриентите от Разлог минаха по червения килим

http://www.struma.com/obshtestvo/abiturientite-ot-razlog-minaha-po-cherveniya-kilim_134690/

226 абитуриенти от община Разлог минаха по червен килим и красиво украсени арки и колони в центъра на града. Община Разлог по традиция организира тържествено изпращане на зрелостниците, а празничния 24 май завърши с тържествена заря, в чест на абитуриентите.

„Бъдете здрави, добри и не забравяйте - вие можете, вие знаете, вие ще успеете! Вие сте бъдещето на България! ПОПЪТЕН ВЯТЪР И НА ДОБЪР ЧАС!“-пожела на завършващите випуск 2018 г. кметът на Община Разлог инж. Красимир...

Продължава

Наградите "Аскеер" бяха връчени за 28-ми път

https://www.mediapool.bg/nagradite-askeer-byaha-vracheni-za-28-mi-pat-news279486.html

За 28-и път в театър "Българска армия", вечерта на 24 май, бяха връчени наградите "Аскеер".  Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство получи Васил Михайлов. "Днеска цял ден в главата ми е "Върви, народе..., Върви, народе...". И след това се оказва, че ако върви, "Бог ще го благослови", каза актьорът при получаването на "Аскеер"-а.  Най-много награди - 6, спечели Народният театър "Иван Вазов", обобщи БНР.  За водеща мъжка роля беше отличен Захари Бахаров за превъплъщението му в Бае Славе в постановката "Чамкория" в Театър 199, а за водеща женска роля - Мария Стефанова за ролята на А в "Три високи жени" в Народния театър "Иван Вазов". Иван Пантелеев грабна приза за най-добър режисьор, а постановката му "NеоДачници" в Народния театър спечели "Аскеер" за най-добро представление. Като изгряваща звезда бе отличен Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в "Кралят Елен" по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър "Азарян“, Национален дворец на културата. Призът за поддържаща мъжка роля пък взе Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала". Поддържаща женска роля бе присъдена на Анна Пападопулу за ролята на Бърди в "Лисичета" от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов". За костюмография отличена бе Нина Пашова за "Калигула" от Албер Камю, постановка Диана Добрева и за "Три високи жени" от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър "Иван Вазов". Наградата за театрална музика взе Петър Дундаков за "Франкенщайн" от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София". Призът за сценография отиде при Марина Райчинова за "Франкенщайн" от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София". Наградата за съвеременна драматургия бе присъдена на Оля Стоянова за "Цветът на дълбоките води“, постановка Бойка Велкова, Народен театър.

Мъж осъди Община Варна, след като се потроши заради непочистен лед

http://www.moreto.net/novini.php?n=374737

Мъж успя да осъди Община Варна повече от 2 години след претърпян инцидент заради непочистен лед на градска улица. Това става ясно от решение на Районен съд Варна, научи Moreto.net. Заради нанесените имуществени и неимуществени вреди пострадалият трябва да получи от градската управа близо 10 хил.

Гърция може да остане под строг надзор за десетилетия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-moje-da-ostane-pod-strog-nadzor-za-desetiletiia-261730/

Еврогрупата не взе решение снощи за отпускане на последния транш от помощта за Гърция и за оттегляне на страната от програмата за макрофинансова подкрепа

Слави Несторов, който изкачи Еверест: Боян Петров ме научи на всичко в алпинизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880956

Слави Несторов, който изкачи Еверест: Боян Петров ме научи на всичко в алпинизма„В момента, когато бях на върха, не можах да усетя енергията му и какво съм направил. Усетих го чак като слязох долу, защото адреналинът и да бъда в безопасност бяха по-силни, отколкото енергията на върха”, разкри алпинистът Слави Несторов, който изкачи Еверест, разказа в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Започна аудиенцията на Бойко Борисов при Папа Франциск (видео)

https://petel.bg/Zapochna-audientsiyata-na-Boyko-Borisov-pri-Papa-Frantsisk--video-__266182

Започна аудиенцията на премиерът ни Бойко Борисов при Негово Светейшество Папа Франциск . По традиция делегацията ни ще подари по...

Граничарското куче Ричи е героят, изловил наркотика за над 12 милиона лева (Видео)

https://petel.bg/Granicharskoto-kuche-Richi-e-geroyat--izlovil-narkotika-za-nad-12-miliona-leva--Video-__266183

Кадър Нова тв Граничарското куче Ричи е героят на деня. Именно то е изловило невиждано огромната пратка хероин, спипана на „Капитан Анд...

Бум на цените на горивата в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880958

Бум на цените на горивата в ГърцияЦените на горивата в Гърция скачат, а бензинджии в страната говорят за поскъпване до 2,5 евро за литър, съобщава в. "Прото тема", предупреждавайки потребителите, че трябва да се готвят за едно скъпо лято. Безоловният бензин по гръцките острови се предлагал по 2 евро за литър, а дизелът - по 1,4 евро за литър, предаде БТА.

Вучич: Ще бъдем готови на компромис с Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880948

Вучич: Ще бъдем готови на компромис с КосовоЗа нас сърбите остава голям проблем - отношенията между Белград и Прищина, не защото някой е обещал нещо на някого, а защото някой е достатъчно отговорен да мисли за бъдещето на Сърбия и веднъж завинаги да реши тежките въпроси, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от днешния сръбски печат.

Кметът Апостолов връчи званието "Почетен гражданин на Симитли" на Йордан Костов

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-apostolov-vruchi-zvanieto-pocheten-grajdanin-na-simitli-na-iordan_134689/

Йордан Костов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Симитли“. Това се случи по време на тържествена сесия на Общински съвет – Симитли по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Председателят на местния парламент Владимир Христов откри сесията при кворум от 11 общински съветници.

Гласуването бе явно. Дългогодишният директор на гимназията в Симитли беше удостоен със званието при пълно мнозинство от страна на общинските...

Продължава

За какво да внимаваме при новите правила за личните данни

https://www.vesti.bg/bulgaria/za-kakvo-da-vnimavame-pri-novite-pravila-za-lichnite-danni-6082695

Жителите на ЕС, включително и България сега ще могат да възразяват срещу конкретния начини, по които компаниите използват данните

Във Варна започна електронният прием за първокласници

http://www.barometar.net/91001/

Електронният прием за първи клас стартира днес в 10ч. за всички общински училища във Варна. За първа година малчуганите ще влизат по нови правила. За учебната 2018-2019 година са осигурени 3 467 места в 37 общински училища, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“. Водещ критерий за прием в първи клас ще бъде близостта до […]

Бонус плюс родно производство на автомобили

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6880257

Бонус плюс родно производство на автомобили Европа търси всякакви варианти, за да направи въздуха в големите градове по-чист. И в различни страни по-гъвкавите вече предлагат или забрани, или бонуси. Хамбург например спря старите дизелови коли, а пък съседен Букурещ ще дава по 2400 евро на 10 000 късметлии, ако върнат старата си кола и купят нова. (Виж 10-а стр.

Внезапната среща Борисов – Путин била подготвяна два месеца

http://www.transmedia.bg/2018/05/25/%d0%b2%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b0/

Предстоящото в края на месеца посещение на премиера Бойко Борисов в Москва е уговаряно от около два месеца. Това обясни пред БНТ външният министър Екатерина Захариева.

Информация за срещата беше оповестена от Кремъл при посещението на президента Румен Радев в Москва в началото на седмицата.

Захариева обясни, че преди два месеца Борисов и Путин се чули по телефона, а конкретната дата на посещението е уточнена съвсем скоро. Няма как такова посещение да се осъществи по спешност, коментира министърът. Темите, които ще обсъждат българският премиер и руският президент, са енергетика, туризъм, икономика и глобални заради българското председателство на Съвета на ЕС.

Според Захариева енергетиката, и в частност проектът АЕЦ „Белене“ ще бъдат обсъждани и с китайския премиер, който пристига през юли. Той ще дойде малко преди провеждането на срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа и на Китай „16+1“. Наскоро китайска компания официално заяви интереса си към изграждането на централата.

Китайският премиер ще пристигне начело на делегация от 700 души, уточни външният министър. Той ще бъде тук 4 дни. Първата част на посещението му ще бъдат срещи с премиера и президента.

8 жени обвиниха Морган Фрийман в сексуален тормоз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6880949

8 жени обвиниха Морган Фрийман в сексуален тормозХоливудската звезда и носител на „Оскар” Морган Фрийман стана поредната знаменитост, обвинена в сексуален тормоз. Актьорът се извини публично, разказва Би Ти Ви. 8 жени обвиняват Фрийман, че е прекрачил границите на доброто поведение. Млада асистентка твърди, че през 2015 г. актьорът я погалил ниско по гърба и се опитал да вдигне полата ѝ,

Взрив в канадски ресторант рани най-малко 15 души

https://offnews.bg//sviat/vzriv-v-kanadski-restorant-rani-naj-malko-15-dushi-681339.html

При експлозия в ресторант в канадската провинция Онтарио са ранени най-малко 15 души, съобщава Ройтерс, позовайки се на местни медии. 

Експлозията станала в 22.30 часа местно време в индийски ресторант в град Мисисога, западно от Торонто, съобщава БТА.

Трима от ранените са в тежко състояние.

Полицията издирва двама мъже, заподозрени за взривяване на самоделна бомба в ресторанта. Властите разпространиха снимка на заподозрените. 

Очаквайте подробности!

Влизат в сила новите правила за личните данни

http://www.moreto.net/novini.php?n=374787

Започва прилагането на новите правила за защита на личните данни. Общият регламент относно защитата на данните (ОРЗД) влиза в сила от 25 май, а целта му е да позволи на гражданите на Европейския съюз (ЕС) да упражняват по-добър контрол.

Плувците от „Пирин“ на тридневен фестивал в Гърция по европейски проект

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d1%83%d0%b2%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b5%d1%81/

Плувен клуб „Пирин“ се включи в тридневен фестивал в гръцкия град Науса в рамките на проекта „SWIMwin“, реализиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз. 20 състезатели до 12-годишна възраст и техните треньори Валентина Атанасова и Асен Бумбаров имаха възможност да се срещнат и да обменят ценен опит с представители на останалите два клуба, участващи в европроекта – „Пърформър“ от Румъния и „Науса“ от Гърция.

Един от основните акценти в програмата на мероприятието беше международна конференция, фокусирана върху мотивацията на децата да плуват. Участниците в нея разгледаха редица важни въпроси и предложиха ефективни решения на ключови проблеми, свързани с плувния спорт при подрастващите. Треньорът на „Пирин“ Асен Бумбаров бе отличен със специална награда за изнесената от него презентация, както и за активното му участие в дискусията. Сред специалните гости на конференцията бяха старши треньорът на националния отбор по плуване на Гърция – Анастасионс Пападополус, треньорът на световния шампион от Монреал (2005г.) в дисциплината 50м. Гръб – Хрисафис Вагелякакис ,олимпийската медалистка в дисциплината 200 м. гръб от Лос Анджелис (1984г.) Анка Патраску, кметът на Науса – Никос Коцугианис, Президентът на гръцката асоциация на треньорите по плуване, както и представители на гръцкото Министерство на спорта и местната власт. Председателят Валентина Атанасова бе наградена със специална награда за активното учасвтие на плувен клуб „Пирин“ в проекта „SWIMwin“. Въпреки че бе възпрепятствана да се включи в събитието в южната ни съседка, българската олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова получи ценно признание от организаторите – плакет за изключителен принос към плувния спорт.

Тридневното събитие в Науса бе един по-различен лагер за малките плувци на „Пирин“. Те имаха възможност да се включат в демонстративно състезание, на което присъства и двукратният участник на Олимпийски игри по плуване в открити води Венцислав Айдарски. Българинът приветства всички деца и ги призова да спортуват активно и да бъдат упорити и дисциплинирани. Изтъкнатият ни плувец получи специална награда от домакините. Освен на интересната среща с успешни състезатели по плуване, децата от благоевградския клуб се зарадваха изключително много на шанса да създадат нови приятелства с връстниците си от Румъния и Гърция. Малките плувци успяха да опознаят по-добре и китния град Науса, където посетиха някои от най-популярните паметници и археологически обекти като например училището на древногръцкия учен и философ Аристотел.

Проектът „SWIMwin“, който обедини усилията на плувни клубове от България, Гърция и Румъния в името на една обща цел, е уникален по рода си. Това е единственият плувен проект на Балканския полуостров, в който участват страни с БВП по-нисък от средния за Европа. 80% от финансирането е от Европейския съюз, а 20% се осигурява от съответните клубовете. Проектът дава възможност за осъществяване на тясно сътрудничество и обмяна на опит, идеи и работещи практики, свързани с плуването при подрастващите. А както стана ясно и на лагера в Науса, „SWIMwin“ носи и много детски усмивки и незабравими емоции.

Материалът Плувците от „Пирин“ на тридневен фестивал в Гърция по европейски проект е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Обвиниха и Морган Фрийман в сексуален тормоз

http://www.cross.bg/friiiman-oskar-izvini-1575476.html

/КРОСС/ Холивудската звезда и носител на „Оскар" Морган Фрийман стана поредната знаменитост, обвинена в сексуален тормоз. Актьорът се извини публично. 8 жени обвиняват Фрийман, че е прекрачил границите на доброто поведение. Млада асистентка твърди, че през 2015 г. актьорът я погалил ниско по гърба и се опитал да вдигне полата ѝ, като я питал дали носи бельо. Носителят на „Оскар" се изясни в писмено изявление, че не е искал да обиди или постави в неудобно положение никого и се извини за постъпките си, в които по думите му не е имало умисъл.      

Акад. Антон Дончев: Ние сме родени от словото

http://nakratko.bg/category/58/160041/


24 май е рожден ден на българския народ, ние сме родени от словото, то ни прави народ. Това каза в студиото на „Тази сутрин” големият български писател акад. Антон Дончев.

Историк: Името „Илинденска Македония” не решава проблемите в региона

http://www.cross.bg/makedoniya-dymite-gurtziya-1575475.html

/КРОСС/ Времето, когато България трябваше да се намеси в спора за името на Македония като трета страна, е минало и Гърция успя да наложи монопол. Това коментира в студиото на „Тази сутрин" историкът македонист Спас Ташев. Според него предложеният вариант „Илинденска Македония" няма да реши проблемите по няколко причини. По думите му в посланието на македонския премиер Зоран Заев има идеята за трите Илиндена, които включват битката при Херонея (338 г. пр.н.е.) и антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония от 1944 г., проправило пътя на Титовия комунизъм. Освен това Илинденското въстание от 1903 г. избухва и на територии, които днес са в Гърция. Ташев посочи, че общото честване на 24 май от български и македонски официални представители в Рим е историческо, като и в двете делегации е имало църковни дейци и това е стъпка към задълбочаване на диалога. По думите му БПЦ е можела да изпрати представител на годишнината на Охридската архиепископия без да влиза в конфликт с останалите църкви отново ако е бил като част от делегация на държавен представител.    

И днес ще има условия за градушки

http://nakratko.bg/category/58/160040/


В източните райони още сутринта, а по-късно през деня и в останалата част от страната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки.

В Галиче очакват балотажа за нов кмет в неделя

http://nakratko.bg/category/59/160039/


Във врачанското село Галиче очакват балотажа за нов кмет. Миналата неделя се проведоха частични избори, след като правомощията на бившия кмет Ценко Чоков бяха прекратени предсрочно.

Хайка преследва двама мъже, взривили бомба в ресторант в Торонто

https://www.mediapool.bg/haika-presledva-dvama-mazhe-vzrivili-bomba-v-restorant-v-toronto-news279485.html

15 души са ранени при взрив късно снощи на самоделно взривно устройство в индийски ресторант, наречен "Бомбай Бхел", в търговски център в Мисисога - голямо предградие на Торонто, съобщи канадската полицията, цитирана от Асошиейтед прес.   Полицията съобщава, че двама души са в ресторанта, единият носел някакъв предмет. След като взривили устройството, те успели да избягат.   Властите се обърнаха към населението за помощ при издирването им, описаха заподозрените в Туитър и публикуваха техни снимки от охранителните камери. Лицата и на двамата били прикрити с парче черен плат, поради което не се виждат.   Всички ранени са пратени в болница. Състоянието на трима от тях е критично.   Никой досега не е поел отговорност за бомбената атака. Според местни медии всички улици и шосета в района са затворени и по тях има засилено полицейско присъствие.   Медиите припомнят, че преди месец шофьор връхлетя с нает микробус върху препълнен на обяд ресторант в Торонто, като уби 10 души и рани 15.   Мисисога е разположен на брега на езерото Онтарио, на около 32 км от Торонто, и има население от 700 000 души.   Външната министърка на Индия Сушма Сварадж писа в Туитър, че е в постоянна връзка с генералния консул на страната в Торонто и с индийския посланик в Канада, които работят по случая.

15 ранени при експлозия в ресторант в Канада

https://www.mediapool.bg/15-raneni-pri-eksploziya-v-restorant-v-kanada-news279485.html

Най-малко 15 души бяха ранени при експлозия в ресторант в канадската провинция Онтарио, съобщиха ДПА и Ройтерс, като се позовават на местни медии. Експлозията станала в 22.30 часа местно време в индийски ресторант в град Мисисога, западно от Торонто, пише БТА.  Трима от ранените са в тежко състояние. Полицията издирва двама мъже, заподозрени за взривяване на самоделна бомба в ресторанта.  

Взрив избухна в ресторант в Канада

https://www.mediapool.bg/vzriv-izbuhna-v-restorant-v-kanada-news279485.html

Най-малко 15 души бяха ранени при експлозия в ресторант в канадската провинция Онтарио, съобщиха ДПА и Ройтерс, като се позовават на местни медии. Експлозията станала в 22.30 часа местно време в индийски ресторант в град Мисисога, западно от Торонто, пише БТА.  Трима от ранените са в тежко състояние. Полицията издирва двама мъже, заподозрени за взривяване на самоделна бомба в ресторанта.  

Балтийските държави искат засилено присъствие на НАТО в региона

https://offnews.bg//sviat/baltijskite-darzhavi-iskat-zasileno-prisastvie-na-nato-v-regiona-681338.html

Министрите на отбраната на трите балтийски държави поискаха засилване на присъствието на НАТО в региона. Литва, Латвия и Естония смятат, че алиансът трябва да покаже готовност да организира учения по разполагане на сили в Балтика, съобщава БНР.

В същото време след среща на военни министри от цяла Европа, състояла се във Висбаден, командващия на американските въоръжени сили в Европа ген. Къртис Скапароти, заяви пред медиите, че има нужда от повече войски, шпионски самолети и други ресурси, за да поддържа военното превъзходство на САЩ и да възпира Русия, която модернизира армията си, предаде Ройтерс.

За целта може да се наложи пренасочването на ресурси, които се използват за борба с тероризма, смята генералът.

В Галиче очакват балотажа за нов кмет в неделя

http://www.cross.bg/kmet-stoyanov-galiche-1575474.html

/КРОСС/ Във врачанското село Галиче очакват балотажа за нов кмет. Миналата неделя се проведоха частични избори, след като правомощията на бившия кмет Ценко Чоков бяха прекратени предсрочно. На втория тур ще се явят Страхил Стоянов, издигнат от ГЕРБ, и Веселин Тушинов от БСП. Тушинов и привържениците му отказаха да участват в предаването „Тази сутрин" по bTV, макар че вчера по обяд се бяха договорили в кореспондента ни в региона. Неговите мотиви са лични. Опонентът му Страхил Стоянов каза, че не може да си обясни защо Тушинов не е дошъл. Самият Стоянов каза, че се занимава с животновъдство и земеделие. Той живее и е роден в Галиче и за първи път участва в изборна надпревара. „Не се чувам по телефона с Ценко Чоков", каза Страхил Стоянов по повод обвиненията, че Чоков се обажда по телефона, казва кой да се кандидатира и той е определил Стоянов да бъде кандидат за кмет на селото. „Разбира се, че познавам Ценко Чоков, той е бил кмет на Галиче 20 години, но аз съм кандидат за кмет сега и съм тук, за да говоря за бъдещето на Галиче, така както аз го виждам", подчерта Стоянов.    

Акад. Антон Дончев: Ние сме родени от словото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880945

Акад. Антон Дончев: Ние сме родени от словото24 май е рожден ден на българския народ, ние сме родени от словото, то ни прави народ. Това каза в студиото на „Тази сутрин” по Би Ти Ви големият български писател акад. Антон Дончев. „Преди да се появят Кирил и Методий ние сме държава, доста солидна държава, преди словото са Аспарух, Тервел, Крум, обаче върху нашата територия живеят първо траки,

Захариева: Визитата на Борисов в Москва е координирана, не е по спешност

http://nakratko.bg/category/59/160038/


Отдавна се координират президентството в Русия и Министерският съвет. Все пак трябваше да се намери дата. Това посещение се координира отдавна. Не е по спешност.

Брюксел осигурява на България допълнителна помощ за управлението на евросредства

http://econ.bg/Новини/Брюксел-осигурява-на-България-допълнителна-помощ-за-управлението-на-евросредства_l.a_i.761892_at.1.html

Европейската комисия съобщи, че ще подпомогне допълнително властите на национално и регионално равнище в България, Гърция, Полша, Испания и Хърватия...

Спас Ташев: Името ”Илинденска Македония” не решава проблем

https://frognews.bg/novini/spas-tashev-imeto-ilindenska-makedoniia-reshava-problem.html

Името ”Илинденска Македония” няма да реши проблемът със западната ни съседка. Това заяви историкът Спас Ташев.

Център за хора с тежки увреждания правят пилотно в „Аспарухово“

http://www.moreto.net/novini.php?n=374729

Варна е една от шестте общини, в който се предвижда пилотно изграждане на центрове за хора с тежки увреждания. За целта местната управа ще кандидатства с проект за финансиране от 1 млн. лева по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Одобрение за придвижване на процедурата даде комисията по европейски въпроси към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

ЦСКА сменя екипите за новия сезон, привлича Тонев

https://offnews.bg//futbol/tcska-smenia-ekipite-za-novia-sezon-privlicha-tonev-681337.html

Отборът на ЦСКА ще играе с нови екипи през новия сезон. Те вече са поръчани и отново ще са на водещ производител. "Армейците" ще облекат новата екипировка още на 9 юни, когато ще бъде представен отборът за новия сезон.

Дотогава треньорската ситуация на "Армията" вече ще се е изяснила, както и кои играчи ще си тръгнат и кои ще пристигнат.

Възможно е сред новите имена да бъде националът Александър Тонев, информира "Тема Спорт". 28-годишното крило е свободен агент, като за последно бе част от елитния италиански Кротоне. През януари обаче Тонев разтрогна контракта си и оттогава не е играл за друг отбор.

Още през зимата се говореше, че "червените" може да отправят оферта към бившия футболист на Астън Вила и Селтик, но това остана само в сферата на спекулациите. Сега обаче "армейците" може да предприемат опит да привлекат Тонев, което зависи и от ситуацията с фланговите нападатели в отбора.

"Червените" имат доста опции по крилата – Кирил Десподов, Едвин Джеси, Станислав Манолев, а се очаква и Енрике Рафаел да остане. Ако обаче се разделят с някой от тези играчи, не е изключено да се стигне до предложение към Тонев.

Десподов наскоро обяви, че му е време да ходи в чужбина, за да продължи развитието си. В началото на годината интерес към него проявяваха водещи клубове от Русия и Украйна. ЦСКА има поглед и върху други родни футболисти, които в момента или доскоро са били част от чуждестранни тимове, но бъдещето им е неясно.

По този начин "армейците" привлякоха асове като Манолев и Николай Бодуров, които дойдоха след престои в Кубан и Фулъм.

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880942

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу "Газпром" най-сетне е прекратено и руската компания вече не е застрашена от гигантски глоби за милиарди евро, обобщава "Взгляд" вчерашното решение на ЕК. В замяна обаче ЕС задължи "Газпром" да доставя газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени и да разреши на клиентите си в ЕС

Обвиниха и Морган Фрийман в сексуален тормоз

http://nakratko.bg/category/25/160037/


Холивудската звезда и носител на „Оскар” Морган Фрийман стана поредната знаменитост, обвинена в сексуален тормоз, съобщава bTV. Актьорът се извини публично. 8 жени обвиняват Фрийман, че е прекрачил границите на доброто поведение.

Взрив избухна в ресторант в Канада, има ранени

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/25/3184758_vzriv_izbuhna_v_restorant_v_kanada_ima_raneni/?ref=rss


Около 15 души са ранени в експлозия, избухнала в ресторант в Мисисога - предградие на Торонто, съобщи агенция "Ройтерс". Двама мъже са побягнали от мястото на инцидента, след като са влезли в ресторант Bombay Biel и са детонирали взривно устройство, обяви полицията.<br /><br />Трима пострадали са в критично състояние.<br /><br />Мисисога е шестият по големина град в Канада с население от около 700 000 души.<br /><br /><br /><br...

„Независимая газета": Какво стои зад българския завой в енергетиката?

//dariknews.bg/novini/sviat/nezavisimaia-gazeta-kakvo-stoi-zad-bylgarskiia-zavoj-v-energetikata-2099251

"Какво стои зад българския завой в енергетиката" и ще може ли София да поправи поразваленото сътрудничество с Москва, пише в днешния си брой в. "Независимая газета".

Под зоркия поглед на Слай: Тръмп помилва посмъртно шампион по бокс (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pod-zorkiia-pogled-na-slaj-trymp-pomilva-posmyrtno-shampion-po-boks-snimki-2099257

Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва посмъртно първия афроамерикански шампион по бокс в тежка категория Джак Джонсън, чиято присъда, произнесена преди над 100 години, според мнозина е била мотивирана от расистки подбуди, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Обявиха за издирване 13-годишно момиче

//dariknews.bg/regioni/vraca/obiaviha-za-izdirvane-13-godishno-momiche-2099264

Полицията в Монтана издирва непълнолетната Лиляна Камелиева Кирилова, на 13 г., от Монтана. На 16 май Лиляна е напуснала учебните занятията във 2 СОУ и оттогава е в неизвестност. Момичето е обявено за общодържавно издирване с мярка „задържане” като непълнолетна, на

Велосипедистка почина след катастрофа край Полски Тръмбеш

//dariknews.bg/novini/bylgariia/velosipedistka-pochina-sled-katastrofa-kraj-polski-trymbesh-2099275

77-годишна велосипедистка е загинала, след като е блъсната от автомобил на пътя между село Раданово и град Полски Тръмбеш, съобщиха от полицията във Велико Търново.
 

Мръсните тайни на властта разкри в роман журналистът Елена Чамуркова

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/mrysnite-tajni-na-vlastta-razkri-v-roman-zhurnalistyt-elena-chamurkova-2099247

Властта е особен вид афродизиак, особен вид наркотик. Един силен мъж може да преспи с най-красивата жена и повече да не я пожелае. Докато ако преспи само една нощ с властта, я иска за цял живот.

В това е убедена Елена Чамуркова – автор на роман, който разбуни

Новите правила за защита на личните данни – права на гражданите, задължения на фирмите

//dariknews.bg/novini/sviat/novite-pravila-za-zashtita-na-lichnite-danni-prava-na-grazhdanite-zadylzheniia-na-firmite-2099243

Европейският Общ регламент за защита на личните данни (ОРЗЛД), който влиза в сила днес, въвежда или разширява съществуващи права, които засягат всички европейски граждани. Той налага редица задължения за компаниите, които варират според мащаба и начина на използване на данните.

Люси Дяковска и баща й с разтърсваща изповед в ефира (снимки)

https://petel.bg/Lyusi-Dyakovska-i-bashha-y-s-raztarsvashha-izpoved-v-efira--snimki-__266174

Бащата на Люси Дяковска – Любомир Дяковски, разкри току що в ефира как разбрал, че дъщеря му е станала певица. „Един ден мои приятели м...

Разпространител на кокаин във Варна заплашен с ежду 2 и 8 години затвор

https://petel.bg/Razprostranitel-na-kokain-vav-Varna-zaplashen-s-ezhdu-2-i-8-godini-zatvor__266175

Разпространител на кокаин е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна. Той ще отговаря за извършено деяние по ...

Споделяйте! Издирват изчезнала ученичка от Монтана, в неизвестност е от 9 дни (снимка)

https://petel.bg/Spodelyayte--Izdirvat-izcheznala-uchenichka-ot-Montana--v-neizvestnost-e-ot-9-dni--snimka-__266176

Снимка: Булфото Полицията издирва ученичка от Монтана, която е в неизвестност вече 9 дни научи BulNews.bg. На 16 май 13-годишната Лиляна Каме...

Промяна в разписанието на 5 автобусни линии във Варна заради утрешната Черешова задушница

https://petel.bg/Promyana-v-razpisanieto-na-5-avtobusni-linii-vav-Varna-zaradi-utreshnata-CHereshova-zadushnitsa__266177

Във връзка с Черешова задушница на 26-ти май (събота), от общинската фирма „Градски транспорт“ информират, че автобусни линии 40, 18, 118, 118 А и ...

МВР хвана гореща следа, свързана с бягството на опасния затворник Пелов

https://petel.bg/MVR-hvana-goreshha-sleda--svarzana-s-byagstvoto-na-opasniya-zatvornik-Pelov__266179

Синът на рецидивиста Владимир Пелов му е оставил колата за бягството пред Централния софийски затвор. Това е основната версия, по която р...

Новина от Санкт Петербург! Светлозар Лазаров: В Русия има сериозен интерес към АЕЦ „Белене“

https://petel.bg/Novina-ot-Sankt-Peterburg--Svetlozar-Lazarov--V-Rusiya-ima-seriozen-interes-kam-AETS----Belene----__266180

В Русия проявяват сериозен интерес към рестартирането на проекта за строеж на АЕЦ „Белене“, а санкциите срещу Москва определено са преч...

Руски анализатори: България обръща курса на Изток

https://petel.bg/Ruski-analizatori--Balgariya-obrashha-kursa-na-Iztok__266181

Снимка Булфото България променя своя курс по отношение на енергийните проекти, но и не само. Това пише в свой материал в.”Независимая Г...

В Русия: Случаят с „Газпром“ е реверанс към България

http://clubz.bg/68290-v_rusiq_sluchaqt_s_%E2%80%9Egazprom%E2%80%9C_e_reverans_kym_bylgariq

СВЯТ Газпром(1)

„Газпром“ капитулира безусловно и губи възможността да вдига цената спрямо пазарната за едни или други страни от ЕС по собствено усмотрение.

Така руското издание „Ридус“ коментира постигнатото вчера споразумение между Еврокомисията и „Газпром“, предаде БТА. Руският гигант няма да плаща глоби заради нарушения на правилата на ЕС, но ще бъде задължен да продава газ на конкурентни цени на България и останалите страни от Източна и Централна Европа.

Според „Ридус“ руската компания е решила „възможно най-бързо да се помири с европейските купувачи, защото на хоризонта все по-ясно се очертава конкурент - американският втечнен природен газ“.

Фактът, че „Газпром“ вече няма да може да иска от София обезщетения за анулирането на проекта „Южен поток“, е реверанс към България, смята в. „Взгляд“, като цитира анализатора Игор Юшков.

Според Юшков отказът от компенсации за „Южен поток“ няма нищо общо с антимонополните процедури. Проектът е бил спрян по политически причини след посещение на американски сенатори у нас. И тогава Брюксел се поддал на влиянието на Вашингтон.

„Най-вероятно когато Брюксел е принуждавал България да се откаже от „Южен поток“, те са обещали да уредят въпроса с огромните загуби, да прикрият българите, оттук иде и това изискване към „Газпром“, заявява пред „Взгляд“ Юшков.

Да се договориш по такова дело „по любов“ е много по-изгодно, отколкото да плащаш солени глоби, продължава изданието. И от „Газпром“ се съгласили на отстъпки, за което уведомили ЕК още пpез миналата година. И Комисията сега дава зелена светлина и прекратява делото.

„В действителност „Газпром“ изпълни тези условия още към 2014 г. Просто на ЕК не й бе изгодно да признава това толкова бързо. И самото решение европейците го взеха още пpез миналата година, но не го публикуваха на фона на напрежението в отношенията между ЕС и Русия. Чакаха по-спокоен момент“, допълва Игор Юшков.

Експертите виждат в самото „мирно споразумение“ по-скоро добра новина, но не бързат да поздравяват "Газпром" като победител, отбелязва „Газета“.

„Най-малкото публикуваната част от решението оставя един основен въпрос - дали новите изисквания обхващат договорите, влезли в сила?“, пита се бизнес консултантът Александър Базикин.

„Обвиненията срещу „Газпром“, че злоупотребява с доминиращото си положение на източноевропейските пазари, са били направени с цел да се постигне точно сегашният компромис. Иначе би била застрашена стабилността на европейския газов пазар, а ЕК не може да допусне това“, коментира юрисконсултът Денис Фролов.

Постигнатият резултат може да свали цените на газа на ред пазари в Източна Европа. Той приближава и сбъдването на мечтата на Европейската комисия - да се формира единен газов пазар в ЕС, твърди в. „Комерсант“.

Цените ще паднат под натиска, прогнозира в заглавие „Росийская газета“.

Специализираният сайт „Център за енергийна експертиза“ очаква след това споразумение „Русия и ЕС да стигнат до пълно взаимно разбирателство и в случаите със „Северен поток-2“ и „Турски поток“.

Русия ще анализира изводите на холандскитe следователи за падналия малайзийски „Боинг”

http://www.cross.bg/svalen-ryska-beshe-1575473.html

/КРОСС/ Русия ще анализира изводите на холандски следователи, че падналият малайзийски „Боинг" е бил свален над Украйна от руска установка. Това заяви президентът Владимир Путин, след като тази версия беше оповестена в Амстердам. Заключенията на следователите все още са неокончателни. Самолетът на Малайзийските авиолинии беше свален със зенитна ракета на 17 юли 2014 г. Загинаха всички 298 души на борда пътници и екипаж. Според разследващите самолетът е бил поразен от ракетна установка „Бук" от състава на базирана в град Курск руска противовъздушна бригада.    

Край на икономиите и отваряне към Русия: какво иска новата коалиция в Италия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/25/3184755_krai_na_ikonomiite_i_otvariane_kum_rusiia_kakvo_iska/?ref=rss


Назначеният в сряда за премиер на Италия Джузепе Конте пое ангажимент да приложи обща програма, изготвена от антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Тя предвижда край на затягането на коланите. Правителството иска да намали публичния дълг не чрез данъци и строги икономии, а "с увеличаване на брутния вътрешен продукт чрез даване на тласък на вътрешното търсене".<br...

Новият еврорегламент за личните данни влиза в сила

http://nakratko.bg/category/58/160036/


От днес влиза в сила новият Европейски регламент за защита на личните данни. Той дава повече права на гражданите да знаят какво се събира и съхранява за тях като информация, съобщава bTV.

Според адвоката й Иванчева не може да бъде отстранена преди да е осъдена

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/25/3184746_spored_advokata_i_ivancheva_ne_moje_da_bude_otstranena/?ref=rss


Кметът на "Младост" Десислава Иванчева не може да бъде отстранена от длъжност преди да бъде осъдена. Такава теза разви пред "Нова телевизия" адвокатът й Марин Марковски след като в сряда прокуратурата отстрани от длъжност Иванчева и заместникът й Биляна Петрова. Повод за това стана заповед на кмета от ареста с дата 21 май, с която тя уволнява един от своите заместници - Румен Русев. .<br /><br />"Съгласно закона, до влизането на присъдата в сила, г-жа...

Заради Брекзит все повече британци вземат германско гражданство

https://www.mediapool.bg/zaradi-brekzit-vse-poveche-britantsi-vzemat-germansko-grazhdanstvo-news279484.html

Германия е регистрирала през 2016 и 2017 г. чувствително нарастване на броя на британците, получили германско гражданство, като последица от Брекзита, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Германската статистическа служба съобщи, че ако през 2015 г. само 622-ма британци са се сдобили с германско гражданство, то през 2016 г. те са били 2865, а през 2017 г. - 7493. През 2016 и 2017 г. германско гражданство са придобили общо 10 358 британци - два пъти от всички такива случаи между 2000 и 2015 г., които са 5092. По този начин британците се нареждат на второ място след турците (14 984 случая на натурализация през 2017 г.) по сдобиване с германско гражданство. Поданиците на кралица Елизабет Втора освен това са с по-висока средна възраст от натурализираните от други страни - 52,8 години срещу 34,8 години за сдобилите се с германско гражданство от други държави.  

Новото филмово студио на Уанда отваря врати за кинотворците по света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6880921

Новото филмово студио на Уанда отваря врати за кинотворците по светаНовото филмово студио на китайския конгломерат в шоубизнеса Уанда отвори врати преди две седмици в крайбрежния град Циндао. С общи инвестиции от 50 милиарда юана (7.9 милиарда долара), разполагащото се на 166 хектара площ студио „Qingdao Oriental Movie Metropolis" е завършено в рамките на четири години и седем месеца.

Панагюрище се възстановява след градушка и наводнение

http://nakratko.bg/category/58/160035/


Ледени парчета като преспи сняг – това в края на месец май се вижда по улиците на Панагюрище. Причината – валялата над 15 часа по-рано градушка, последвана от проливен дъжд.

Шофьор засне полицай при искане на подкуп в София

http://www.cross.bg/dade-ryshvet-podkyp-1575472.html

/КРОСС/ bTV разпространи любителско видео, на което се вижда как пътен полицай взима пари от столичен шофьор, за да не му наложи по-сурова глоба. Не само това, но служителят на реда инструктира нередовния водач как да му даде рушвет по начин, който да не си личи. „Вчера бях спрял на бул. Васил Левски за около 2 минути да си купя нещо за хапване. Е, доста солено ми излезе - 50 лева фиш и 50 лева рушвет", коментира авторът на клипа. На видеото полицаят му обяснява къде да остави парите, отбелязва, че „щеше да го отнесеш яко" и на два пъти подчертава: „Трябва да почерпиш!". Прокуратурата вече се занимава със скандалния запис след реакция и от страна на СДВР и дирекция „Вътрешна сигурност". „Потвърждава се информацията, която първоначално е разпространена - че е поискан и взет подкуп", посочи пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Установено е, че шофьорът, мотивиран от полицая да му даде рушвет, е бил без талон за технически преглед и е имал предишен фиш за нарушение - неправилно паркиране. Полицаят е служител на КАТ-Пътна полиция, като е ясна самоличността му, но Арнаудова не пожела да даде повече информация за него. „Данните сочат на извършено престъпление - подкуп, класическата корупция, за която говорим в момента", посочи тя. Софийска градска прокуратура ще ръководи разследването.    

Защо Вашингтон отмени срещата с Ким?

https://www.investor.bg/sasht/337/a/zashto-vashington-otmeni-sreshtata-s-kim-261722/

За американския президент това безспорно е сериозен удар, но той нямаше друг избор

Зулу танци пред Народния театър за Деня на Африка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6880166

Зулу танци пред Народния театър за Деня на АфрикаДенят на Африка тази година ще е пред Народния театър “Иван Вазов” в Градската градина на София, съобщи посланикът на Република Южна Африка (РЮА) Ванеса Калверт, която е доайен на африканските дипломатически мисии у нас. Събитието е в събота от 11 часа и ще бъде открито от вицепрезидента Илияна Йотова.

Европейският регламент за защита на личните данни вече е в сила

http://econ.bg/Новини/Европейският-регламент-за-защита-на-личните-данни-вече-е-в-сила_l.a_i.761890_at.1.html

От днес влиза в сила GDPR - регламентът за защита на личните данни във всички страни от Европейския съюз. Той задава строги правила, които трябва да...

Цвентендорф - атомната централа, превърната в музей

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/05/25/3183803_cventendorf_-_atomnata_centrala_prevurnata_v_muzei/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов преди ден каза, че ако оборудването на площадката на АЕЦ "Белене" на стойност 3.5 млрд. лв. не бъде оползотворено, мястото му е в музей, който ще стане най-скъпият музей в света.<br /><br />Всъщност подобна идея вече е осъществена от държавата, който ще поеме щафетата от българското председателство на съвета на ЕС, а именно - Австрия. Решението да не пускат в действие вече построена централа на брега на Дунав западно от Виена австрийците взимат...

Адв. Марковски: Иванчева си гори за работата, коварен ход на прокуратурата е да я отстрани

https://offnews.bg//temida/adv-markovski-ivancheva-si-gori-za-rabotata-kovaren-hod-na-prokurat-681330.html

„До влизането на присъдата в сила Десислава Иванчева е невиновна. Магистратите не могат да я отстранят, докато няма присъда. До момента, за да облекчи ръководството от общината, тя си пускаше молби за отпуск. Тази жена си гори за работата”.

Това заяви пред предаването „Здравей, България” адвокатът на арестуваната кметица на "Младост" Марин Марковски.

Преди ден Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха отстранени от длъжност с мотив, че могат да влияят на свидетели по делото срещу тях.

„Това е един коварен ход на прокуратурата. Те казват, че искат отстраняването й, защото с действията си от ареста въздейства на свидетели. Това категорично не е така, защото всички свидетели вече са дали показания. Тя няма нужда колегите ѝ да я защитават, защото нея истината я защитава”, коментира още Марковски.

Адвокатът добави, че ще обсъди с клиентката си дали да обжалва отстраняването. По думите му имало вариант Десислава Иванчева сама да се оттегли от поста.

Отстраняването на кметицата дойде, след като стана ясно, че от ареста тя е издала заповед за уволнение на заместника си Румен Русев, който временно изпълняваше кметската длъжност. Той е свидетел по делото срещу нея. Заповедта за уволнението му била занесена в общината от майката на Иванчева.

Адвокат Марковски заяви, че не знае дали по този начин са носени и други документи в община "Младост". Той обаче посочи, че това не би било нарушение на закона, защото клиентката му все още не е била отстранена от длъжност.

Тръмп отмени срещата с Ким Чен-ун, Северна Корея въпреки това е готова да преговаря

http://www.moreto.net/novini.php?n=374786

Американският президент Доналд Тръмп отмени планираната среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщава БиБиСи. Той е взел това решение, заради "огромният гняв и открита враждебност" в последните изявление на Северна Корея.

Панагюрище се възстановява след градушка

http://www.cross.bg/belishki-panagyurishte-gradyshka-1575471.html

/КРОСС/ Ледени парчета като преспи сняг - това в края на месец май се вижда по улиците на Панагюрище. Причината - валялата над 15 часа по-рано градушка, последвана от проливен дъжд. За общо 5 сигнала за по-сериозни щети съобщи пред камерата на bTV кметът Никола Белишки. Два подземни паркинга и мазе са наводнени, ледените парчета са повредили един покрив, който е протекъл. На едно място канализационна шахта е преляла и е повредена настилката. По-късно днес се очаква официална информация за количеството валежи и какви мерки са били предприети. Белишки отбеляза, че наблизо няма ракетна площадка. Щетите за хората с градини са много големи. Спасено е само това, което е било под противоградови мрежи. Пострадалите нямат застраховки и сега не им остава друго, освен наново да сеят.  

Бойко Борисов покани папа Франциск в България за Западните Балкани (ВИДЕО)

http://clubz.bg/68289-bojko_borisov_pokani_papa_francisk_v_bylgariq_za_zapadnite_balkani_video

Папа Франциск да направи догодина визита в България, Румъния и, ако е възможно и се прецени, в още някоя от страните от Западните Балкани - за това е настоял по време на аудиенцията си при главата на Римокатолическата църква премиерът Бойко Борисов. Новината съобщи самият премиер пред медиите след края на срещата във Ватикана. Оставена е и писмена покана.

От пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че папата вече е приел понаката за визита. 

 

 

По думите на Борисов организацията на посещението на папата отнема най-малко 5 месеца, но е решено да се започне подготовка. У нас темата ще бъде обсъдена и със Светия синод. Борисов е разказал за своите дейности и за Западните Балкани, а папата на свой ред - за своята програма.

"Говорихме, говорихме, говорихме... И той каза: "Но ти много вярваш в това". "Много", отвърнах. Взе листче от едно чекмедже, написа си и си го остави в джоба - това, което ще даде на неговите хора да подготвят за посещението и съответно да преценят, освен България и Румъния, дали и в трета страна от Западните Балкани може да се осъществи една такава среща", каза още Борисов.

По думите на премиера от разговора е станало ясно, че всички много отблизо са следили това, което се случва в София - визирайки срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

"Следили са Съвета, Западните Балкани, борбата, която водим за мир, развитието на инфраструктурата и всичко останало", каза Борисов. 

Сред което уточни:

"За да няма никакви спекулации - целта на едно такова посещение е веднъж да не пада темата за Западните Балкани, да успеем да я задържим на достатъчно високо и по-високо ниво в световното внимание. И аз мисля, че папата точно това разбра - с неговото влияние, с неговата благословия за мир. Ние нищо друго не искаме. Искаме да има мир на Балканите. И да ги превърнем в една строителна площадка".

На въпрос дали папа Франциск му е дал някакъв съвет, българският премиер каза:

"Да се моля за него и аз го помолих той да се моли за мене и всички да се молим на Господа да няма война и да сме живи и здрави".

По-рано във фейсбук профила на Борисов бяха публикувани кадри и видео от посрещането на българската делегация.

"Започва аудиенцията ни при Негово Светейшество папа Франциск. С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн", бе краткото съобщение. 

Премиерът е подарил на светия отец копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър, картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски като отшелник, и разсад от 33 маслодайни рози от Казанлък.

След срещата се разбра, че розите вероятно ще бъдат засадени в градината, в която има и български морени.

След срещите си Борисов каза още, че България и българите трябва много повече да се гордеят с това, което са направили Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Премиерът припомни, че е имало години, когато не е било хубаво да се говори за това. "Ще питам защо сега не го говорят – да не разсърдят някой друг сигурно", каза Борисов и допълни, че и историците трябва да разказват повече за създаването на азбуката ни. 

Бойко Борисов пристигна при папа Франциск

http://clubz.bg/68289-bojko_borisov_pristigna_pri_papa_francisk

Премиерът Бойко Борисов пристигна във Ватикана за аудиенцията си при папа Франциск. Във фейсбук профила на Борисов бяха публикувани кадри и видео от посрещането на българската делегация.

"Започва аудиенцията ни при Негово Светейшество папа Франциск. С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн", бе краткото съобщение. 

Премиерът ще подари на светия отец копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър, картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски като отшелник, и разсад от 33 маслодайни рози от Казанлък.

 

Британският външен министър говорил 18 минути с руски шегаджия, представил се за премиера на Армения

https://www.mediapool.bg/britanskiyat-vanshen-ministar-govoril-18-minuti-s-ruski-shegadzhiya-predstavil-se-za-premiera-na-armeniya-news279483.html

Води се разследване, за да се установи как измамник е успял да говори 18 минути с британския външен министър Борис Джонсъ. Това е заявила говорителка на британския премиер Тереза Мей, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Джонсън говорил за международните отношения и груба поезия по телефона с лице, представило се за новия премиер на Армения Никол Пашинян. “Това не е трябвало да се случва, води се разследване за изясняване на обстоятелствата около това обаждане с цел това да не се повтаря в бъдеще“, заяви говорителката. 18-минутният запис на разговора бе пуснат в Ютюб от смятания за прокремълски настроен британски журналист Грейъм Филипс. Авторството му се приписва на двама известни руски политически шегаджии Владимир Кузнецов, наричан Вован, и Алексей Столяров - Лексус, посочва Би Би Си, цитирана пак от Националното радио. Според медията британското правителство смята, че зад станалото стои Кремъл. Висш британски дипломат заявил, че това изглежда е “последният опит на Кремъл да спаси имиджа си, след като бе засрамен в международен план след атаката срещу Скрипал“. “Борис бързо разбра за какво става дума и прекрати разговора“, казал дипломатът и добавил: “Трагично е голяма международна сила да се принизи до изпаднали шегаджии“. В разговора Джонсън поздравил търсещия го събеседник за избора му за премиер на Армения, като след това обсъдили британско-руските отношения, отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, както и Сирия. След като поздравил събеседника, Джонсън говорил за развиване на британско-арменските търговски и инвестиционни връзки. Запитан за Русия и отравянето в Солсбъри, той казал, че е “почти 100% сигурен“, че Владимир Путин стои зад атаката и че е важно да се предотврати “нова Студена война“. Той посъветвал събеседника, който казал, че му предстои среща с руския президент, да прояви “решителност и твърдост“, когато си има работа с него. Джонсън изразил учудване след твърдение, че Путин има влияние над Джереми Корбин – лидер на опозиционната Лейбъристка партия. Когато чул, че президентът на Русия бил говорил за влиянието си над Корбин и че негова кръщелница „се срещнала с хора на Корбин“, той поискал повече информация. В разговора събеседникът говорил за „фалшив видеозапис“ след предполагаемата химическа атака в Сирия. В отговор Джонсън казал, че изглежда “много ясно“, че сирийският режим е зад атаката с хлор в Дума и че тя е извършена “почти сигурно със знанието на Русия“. Британският дипломат №1 се пошегувал с броя на руските олигарси, живеещи в Лондон: “Ако се хвърли камък в Кенсингтън, ще бъде ударен олигарх, някои от тях са близки до Путин, други – не“. От британското външно министерство заявили, че Джонсън разбрал за телефонната измама: “Проверихме и веднага разбрахме, че става дума за обаждане от шегаджия. Употребата на химически оръжия в Солсбъри и Сирия, както и последните събития в Армения са сериозни неща.“. Според Форин офис “тези детински действия показват липса на сериозност в човека, извършил обаждането и хората зад него“. Подробности за разговора бяха публикувани в прокремълския вестник „Комсомолская правда“, като един от организаторите му – Алексей Столяров, казал, че Джонсън се оказал “умен дипломат“. “За първи път говорим с интелектуалец, а не с глупак“, заявил Лексус, който заедно със Вован имат в “колекцията“ си разговори с редица известни хора, след които са президентът на Беларус Александър Лукашенко, президентът на Турция Реджеп Ердоган и британският певец и композитор Елтън Джон.

"Ханделсблат": Гърция може да бъде под строг надзор за десетилетия напред

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880939

"Ханделсблат": Гърция може да бъде под строг надзор за десетилетия напредСлед края на меморандума /спасителната програма/ Гърция може да остане за десетилетия напред под строг надзор, допуска немският в."Ханделсблат", цитиран от гръцките издания. В тях се визира още една оценка, изнесена на страниците на електронното издание на сп. "Шпигел", а именно, че "в сравнение с Италия, гръцката криза е била едно нищо".

Историк: Името „Илинденска Македония” не решава проблемите в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880937

Историк: Името „Илинденска Македония” не решава проблемите в регионаВремето, когато България трябваше да се намеси в спора за името на Македония като трета страна, е минало и Гърция успя да наложи монопол. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” по Би Ти Ви историкът македонист Спас Ташев. Според него предложеният вариант „Илинденска Македония” няма да реши проблемите по няколко причини.

Стартира електронният прием за първокласници

http://budnavarna.bg/34625-startira-elektronniyat-priem-za-parvoklasnitsi/

Електронният прием за първи клас стартира днес в 10ч. за всички общински училища във Варна. За първа година малчуганите ще влизат по нови правила. За учебната 2018-2019 година са осигурени 3 467 места в 37 общински училища, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

 

Водещ критерий за прием в първи клас ще бъде близостта до училището по постоянен или настоящ адрес на детето. При регистрация на заявлението се прави автоматична проверка в локалната база данни „Население“ на Община Варна. При спазване на водещия критерий децата се разпределят в следните групи: първа група – деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, непроменян в последните 3 години; втора група – деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, непроменен в периода през последните от 1 до 3 години; трета група – деца с адрес, непроменен в рамките на 1 година, и четвърта група – деца с постоянен/настоящ адрес, извън прилежащия район на училището.

 

Заявителят регистрира заявление за участие в централизирано класиране и получава входящ номер или по електронен път (онлайн на сайта за прием), или на хартиен носител в училището, посочено като първо желание за прием в заявлението. Ако заявлението е регистрирано на място в училището, данните се въвеждат в електронната система от служител на училището. Той предоставя на заявителя генерирания входящ номер. Деца, които по някаква причина не фигурират в локалната база данни „Население“ на Община Варна, могат да получат входящ номер само на място в училище, след представяне на необходимите документи, доказващи регистрацията им.

 

Заявителят има право да посочи до 10 училища, подредени по ред на желанието. Всяко дете може да бъде класирано само в едно училище. Близнаците участват в класиране с един входящ номер и едно заявление, където се вписват данните на децата-близнаци. При разпределяне в групите се взема предвид посочения в заявлението адрес, който е по-благоприятен за класиране на детето. Приемът се осъществява последователно по реда на групите, като първо се приемат децата от първа група. В случай че броят на децата в определена група надхвърля броя на местата, определени с училищния план-прием, децата в тази група се подреждат според следните допълнителни критерии със съответния брой точки: дете с трайни увреждания над 50 % – 30 точки; дете на двама починали родители – 30 точки; други деца от семейството, обучаващи се в училището – 100 точки; деца, завършили подготвителна група в училището – 100 точки; поредност на желанието на родител за прием на детето в съответните училища – от 50 до 41 точки. (Първо желание – 50, т. , второ желание – 49 т. така до 10-то желание – 41 точки). При равен брой точки малчуганите се класират на случаен принцип.

 

Първото класиране приключва на 31-ви май в 23:59 часа, като резултатите ще бъдат обявени на 5-ти юни. Записването е в периода 6-ти – 8-ми юни. Второто класиране започва от 12-ти юни до 14-ти юни, а третото класиране е 21-ви юни от 10:00 часа до 23:59 часа, резултатите ще бъдат обявени на 25-ти юни. Резултатите от всяко класиране ще се публикуват в електронната система в профила на заявителя, както и на информационните табла в училищата.

Повече информация на адрес: https://school.is-vn.bg/

Материалът Стартира електронният прием за първокласници е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Брюксел осигурява на България допълнителна помощ за управлението на евросредства

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2018/05/25/3184744_brjuksel_osiguriava_na_bulgariia_dopulnitelna_pomosht/?ref=rss


Европейската комисия съобщи, че ще подпомогне допълнително властите на национално и регионално равнище в България, Гърция, Полша, Испания и Хърватия за по-добро управление на средствата от ЕС. В България ще бъде подкрепено изпълнението на програмата "Региони в растеж".<br /><br />За да се подобри управлението на финансираните от ЕС програми в периода след 2020 г., експерти от Комисията и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще предоставят...

Срещата Борисов-Путин се готвела от два месеца

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/25/3184742_sreshtata_borisov-putin_se_gotvela_ot_dva_meseca/?ref=rss


Посещението на премиера Бойко Борисов в Москва е уговаряно от около два месеца. Това обясни пред БНТ външният министър Екатерина Захариева.<br /><br />За визитата се разбра от Кремъл при посещението на президента Румен Радев в Москва в началото на седмицата.<br /><br />Захариева обясни, че преди два месеца Борисов и Путин се чули по телефона, а конкретната дата на посещението е уточнена съвсем скоро. Няма как такова посещение да се осъществи по спешност, коментира...

Фолкпевицата Емилия и приятелят й са в болница след катастрофа

http://nakratko.bg/category/58/160034/


Фолкпевицата Емилия и приятелят ѝ са в болница след катастрофа на магистрала „Тракия”. Инцидентът е станал вчера следобед в 16:50 ч. на 37-и км на магистралата, в посока Пловдив.

Важно за автобусите на Черешова задушница

http://budnavarna.bg/34623-vazhno-za-avtobusite-na-chereshova-zadushnitsa/

Във връзка с Черешова задушница на 26 май /събота/, от общинската фирма „Градски транспорт“ информират, че автобусни линии 40, 18, 118, 118 А и 55 ще се обслужват със следното разписание:

Линия 40 от ЖП Гара – Гробищен парк

06:45, 07:10, 07:30, 07:50, 08:10, 08:30, 08:50, 09:10, 09:30, 09:50, 10:10, 10:30, 10:50, 11:10, 11:30, 11:50, 12:10, 12:30, 12:50, 13:10, 13:30, 13:50.

Линия 40 от Гробищен парк – ЖП Гара

07:25, 07:50, 08:15, 08:35, 08:55, 09:15, 09:35, 09:55, 10:15, 10:35, 10:55, 11:15, 11:35, 11:55, 12:15, 12:35, 12:55, 13:15, 13:35, 13:55, 14:15, 14:30

Линия 18 от ЖП Гара – с. Тополи

05:15, 06:10 (до с. Казашко), 07:00, 07:40, 08:20 (до с. Казашко), 09:00, 09:55, 10:40, 11:20 (до с. Казашко), 12:05, 12:55, 13:25, 14:10 (до с. Казашко), 15:00, 15:50, 16:40 (до с. Казашко), 17:30, 18:20 (до с. Казашко), 19:10, 20:00 (до с. Казашко), 21:00, 22:15 (до с. Казашко).

Линия 18 от с. Тополи – ЖП Гара

05:30, 05:50, 06:55, 07:40, 08:20, 09:10, 09:40, 10:35, 11:15, 12:10, 12:35, 13:30, 14:00, 14:55, 15:40, 16:30, 17:25, 18:10, 19:05, 19:50, 20:45, 21:30, 22:50

Линия 118 от Почивка до Гробищен парк Тополи

06:25, 06:55, 07:15, 07:35, 07:55, 08:15, 08:35, 08:55, 09:15, 09:35, 09:55, 10:15, 10:35, 10:55, 11:15, 11:35, 11:55, 12:15, 12:35, 12:55, 13:15, 13:35

Линия 55 – Гробищен парк „Аспарухово“ има допълнителен курс от ЖП Гара в 10:00 часа, от Кантара/Гробищен парк/ в 11:10 часа.

 

Материалът Важно за автобусите на Черешова задушница е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Много голям празник на 1 юни събира децата на Пловдив на Бунарджика

https://www.24chasa.bg/region/article/6880935

Много голям празник на 1 юни събира децата на Пловдив на БунарджикаЗа първи път децата на Пловдив ще празнуват 1 юни в подножието на хълма  Бунарджика. Идеята е на кмета на район „Централен” Георги Стаменов и вече се подготвя. Десетки награди, лакомства и изненади подготвя той. За доброто настроени ще се грижат фокусникът Magic Mario, куклената актриса Виктория Христова и младите музиканти от музикален център

Делио Роси определи за абсурден правилника в Първа лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/25/3184690_delio_rosi_opredeli_za_absurden_pravilnika_v_purva_liga/?ref=rss


Треньорът на "Левски" Делио Роси определи за абсурдна частта от правилника в Първа лига, според която третият в класирането играе срещу отбор от осмицата мач за определяне на последния участник в Лига Европа. Сините постигнаха своята цел да стигнат до евротурнирите след успех с 4:1 срещу "Черно море".<br /><br />"Абсурдно е десетият да играе с третия за влизане в Европа. Но това е правилникът и трябва да го уважаваме", каза Роси.<br /><br...

Кола излетя от пътя в „Трошево“

http://budnavarna.bg/34620-kola-izletya-ot-patya-v-troshevo/

За лек автомобил които е излетял от пътя в квартал „Трошево“, ни сигнализира буден варненец.

Инцидента се е случил около 11 часа над кметство “ Младост“.

Очаквайте подробности!

Материалът Кола излетя от пътя в „Трошево“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

„Марко Поло" очарова любителите на операта в Пекин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6880913

„Марко Поло" очарова любителите на операта в Пекин„Марко Поло", оригинална китайска оперна продукция, базирана на историята за венецианския изследовател, който пътешества по древния Път на коприната през 13 век, излиза на пекинска сцена на 16, 18 и 19 май. Новата сценична продукция събира на едно място плеяда от продуценти и певци от страни като Китай, Дания, Германия и Великобритания.

С новите правила за личните данни нямало да се навлезе в адвокатската и лекарската тайна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880933

С новите правила за личните данни нямало да се навлезе в адвокатската и лекарската тайнаС въвеждането на новия регламент за личните данни никой няма да навлезе в адвокатската и лекарската тайна, съобщи по Нова тв Цанко Цолов от Комисията за защита на личните данни. Правилата, който са общи за целия Европейски съюз, у нас влизат в сила от днес. Според Цолов регламентът не е глоба, а начин за правене на бизнес.

Корупцията в КАТ – на видео

http://nakratko.bg/category/60/160033/


bTV разполага с любителско видео, на което се вижда как пътен полицай взима пари от столичен шофьор, за да не му наложи по-сурова глоба.

"Ди Велт": България има още един коз

https://www.vesti.bg/bulgaria/di-velt-bylgariia-ima-oshte-edin-koz-6082691

"България не е готова за еврото, твърди ЕЦБ. Източноевропейската страна обаче не иска да приеме тази оценка. Тя има още един коз, коментира "Ди Велт

Черно море загуби битката за Европа, загуби с 1:4 от Левски

http://www.moreto.net/novini.php?n=374785

Отборът на Черно море отстъпи с 1:4 в баража, даващ право на участие в лига Европа, в мач, игран на стадион “Георги Аспарухов”. Единственият гол за “моряците” в срещата реализира Мехди Фенуш. Той се разписа в 56-ата минута при резултат 2:0.

Netflix мина за кратко Walt Disney по пазарна капитализация

https://www.investor.bg/zoom/355/a/netflix-mina-za-kratko-walt-disney-po-pazarna-kapitalizaciia-261725/

Въпреки това приходите на компанията за стрийминг остават значително под приходите на медийните титани Disney и Comcast

Българска баба изправи на нокти полицията в Мюнхен с воден пистолет

http://www.cross.bg/bila-politziya-myunhen-1575470.html

/КРОСС/ Баба Златка К., чието семейство живее в градчето Гемеринг, близо до Мюнхен, предизвика мащабна акция на полицията на централната гара на баварската столица с воден пистолет. Българката била с двете си внучета и две други деца и пътувала в градската железница. Малкия й внук Християн (на 3 години) поискал да му даде бонбон и баба Златка бързо отворила чантата си в търсене на лакомството. При това тя извадила водният пистолет на детето и това се оказало фатална грешка. Покрай последните терористични атаки и по-специално тази в търговски център на Мюнхен, местната полиция, както и жителите на града са особено чувствителни, когато видят оръжие на публично място. Именно по тази причина бдителни пътници веднага съобщили за видяното където трябва - по специалната връзка с машиниста, който веднага повикал полиция. На следващата станция - централната гара на Мюнхен - чакал полицейски екип, готов на всичко - все пак съобщението било достатъчно тревожно - „Жена с огнестрелно оръжие в железницата". В интерес на истината водното пистолетче изглеждало съвсем като истинско. Това заяви малко по-късно говорителката на местната полиция Петра Видман, цитирана от в. „Билд". Баба Златка била арестувана, а оръжието - конфискувано. Жената била отведена в близкия полицейски участък заедно с четирите деца. „Много се уплаших - казва тя - Навсякъде имаше полиция, всички бяха въоръжени". Градската железница била блокирана за около 20 минути

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване