Графика на деня: Кой кой е в "Междузвездни войни"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/25/3184069_grafika_na_denia_koi_koi_e_v_mejduzvezdni_voini/?ref=rss


"Соло: История от Междузвездни войни" тръгва в българските кина на днес. Вторият от самостоятелните филми на "Дисни" за далечната галактика на Джордж Лукас разказва предисторията на Хан Соло - очарователният звезден разбойник, известен в изпълнението на Харисън Форд.<br /><br />28-годишният Олдън Еренрайх ще се опита да запълни неговите обувки като младия Соло, който тепърва се учи да лети и все още не се е намерил нито с Чубака, нито с "Хилядолетния...

Във Великобритания погнаха робския труд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286149_%D0%92%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D1%83%

 Британската полиция съобщи, че в резултат на едноседмична операция срещу "робството" на работното място са били спасени десетки жертви на този вид експлоатация и са били извършени няколко ареста, предаде Ройтерс.

В съвместно съобщение на Службата за контрол на сезонния труд и трудовите злоупотреби (GLAA) и на Националната агенция за борба с престъпността (NCA) се казва, че са били открити около 50 предполагаеми жертви, а 10 души са арестувани по подозрение в използване на робски труд.

По правителствени оценки в Обединеното кралство най-малко 13 000 души са жертва на модерното робство - използвани за принудителен труд, сексуална експлоатация или като домашни слуги. Според полицията броят им вероятно е по-голям и възлиза на десетки хиляди. Националната агенция за борба с престъпността е получила през 2017 г. 5145 сигнали за предполагаеми жертви на робски труд, повече от 2016 г., когато сигналите са били 3804. Те са били свързани със злоупотреби в салони за красота, на строителни обекти, във фабрики, ферми и автомивки. Във Великобритания една трета от жертвите на модерното робство полагат принудителен труд. Това са предимно мъже от България, Чехия, Естония, Полша, Румъния и Словакия, каза Службата за контрол на сезонния труд и трудовите злоупотреби.

Волейболните национали започват новото си предизвикателство в Лигата на нациите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/25/3184694_voleibolnite_nacionali_zapochvat_novoto_si/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол започва участието си в Лигата на нациите. Първото предизвикателство пред водения от Пламен Константинов състав е Китай.<br /><br />Двата отбора ще се срещнат днес в 14.30 часа в Нинбо. Мачовете от турнира ще се излъчват по платения канал "Макс спорт 1" (доскоро "Мтел спорт 1"). От А1 обявиха, че първите три срещи ще бъдат предавани безплатно в страницата на канала във "Фейсбук".<br /><br />В първата...

Без ток във Варна днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=374779

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 25 май - петък, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 13:00 ч.

Трето намиране честната глава на Св. Йоан Кръстител

http://www.cross.bg/glavata-glava-predtecha-1575264.html

/КРОСС/ Когато по злобното искане на Иродиада била отсечена главата на св. Йоан Кръстител и била й поднесена на блюдо, учениците погребали тялото му в Севастия, а главата неговите врагове скрили в Иродовия дворец, на място безчестно. За това узнала Йоана, жена на Иродовия управител Хуза, за която се споменава в Евангелието като за една последователка на Иисуса Христа. Тя тайно взела светата глава и като я положила в съд, с благоговение я погребала в имението на Ирод, на Елеонската планина. Цар Ирод не е знаел нищо за това и като чул за Иисуса, какви велики чудеса прави, много се уплашил и казал: "Това е Йоан, когото аз обезглавих. Той е възкръснал от мъртвите". Минали много години. Това имение било купено от един благочестив човек на име Инокентий, който пожелал да построи там църква. Когато започнали да копаят земята из основи, намерили светата глава. По чудесата, които ставали на това място, и по Божие откровение Инокентий узнал, че у него е главата на великия пророк и кръстител Господен. Той я пазел у себе си като най-ценна светиня. Това било първото намиране на главата на Предтеча. Преди смъртта си Инокентий като видял, че навсякъде върлуват езичници, и като желаел да запази от поругание светата глава, пак я скрил в същото място, където я бил намерил

Фирмите могат да са спокойни дори когато клиент не им плати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6880289

Фирмите могат да са спокойни дори когато клиент не им платиБългарската агенция за експортно застраховане поема политическите рискове в над 100 държави, каза шефът на дирекция в Българската агенция за експортно застраховане Кирил Петрунов - Научи ли се българският бизнес да споделя рисковете си със застраховател, г-н Петрунов? - Можем да твърдим със сигурност,

Прогноза за времето - 25 май (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-25-maj-petyk-news_676259.html

Днес ще преобладава слънчево време. Около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури, ще има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 25° и 30°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Боряна Маркова. Атмо

Променливо време днес

https://frognews.bg/novini/promenlivo-vreme-dnes.html

Времето днес ще бъде променливо. Преди обед ще има слънчеви часове, а следобед - превалявания и бури.

Увеличение на цените на електрическата енергия от 1 юли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286148_%D0%A3%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+

 Поскъпването е на общите цени, включващи цена за електрическа енергия и цена за мрежови услуги

Средното увеличение на цените на електрическата енергия от 1 юли ще е с 1,89 на сто, показват изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Поскъпването на общите цени, включващи цена за електрическа енергия и цена за мрежови услуги, за клиентите на ЧЕЗ ще е с 1,7%, за тези на ЕВН - 1,81%, а за клиентите на Енерго Про - 2,6%.

От 1 юли цена "Задължение към обществото" трябва да бъде в размер на 36,01 лв./MWh, показват още изчисленията на регулатора за следващия ценови период. Към момента тя е в размер на 37,25 лв./MWh.

Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда засега минимално поскъпване на топлоенергията от юли, но в тези сметки не влиза предстоящото увеличение на цените на природния газ, заради които скокът може да е по-голям. Това каза председателят на регулатора Иван Иванов.

Предварителните разчети на "Булгаргаз" сочат, че синьото гориво трябва да поскъпне поне с 16 на сто от средата на годината. Това не може да не бъде взето предвид при определянето на цените на топлофикациите, допълни той:

"Комисията предвижда едно наистина консервативно решение и минимално увеличение. Но при нас още не е дошло заявлението на "Булгаргаз" за цената на природния газ. Там нямаме полезен ход. Ако международните пазари продължават да вдигат цената на суровия петрол и ако природният газ, доставян от "Газпром", продължава да расте като цена, по определен начин това трябва да бъде отразено в цената на топлинната енергия, защото това е основната суровина, с която работят топлофикациите".

Съветникът Христо Ковачки възропта срещу предложенията за почетни граждани, коментира: Предлагам и Лазар Причкапов да стане!

http://regiona.bg/%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%82%d0%b0-%d1%81/

Актьорът Николай Янев Кимчев, бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Благоевград“ за принос в развитието на съвременната българска култура и сценично изкуство и популяризирането на града. Това стана на избор с тайно гласуване.Решението се взе с 31 гласа „за“,6 „въздържал се“ и 4 „против“.

Със същото звание имаше предложение да бъде  удостоена и общественичката Здравка Миленкова Чимева за принос в социално икономическото развитие и популяризирането на Благоевград, по повод 70 годишният и юбилей.Предложението обаче не бе прието.

Преди гласуването съветникът Христо Ковачки каза, че няма да гласува, тъй като не знае с какво двамата са допринесли за Благоевград.

“ Аз ще предложа да стане почетен гражданин и Лазар Причкапов“,каза Ковачки и предизвика смях в залата. Днес той се появи на сесията с костюм в кафяво райе и предизвика обациите на колегите си.По този повод стана и медийна звезда,тъй като от медиите се надпреварваха да го фотографират.

 

Материалът Съветникът Христо Ковачки възропта срещу предложенията за почетни граждани, коментира: Предлагам и Лазар Причкапов да стане! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Независимая газета": Какво стои зад българския завой в енергетиката

http://clubz.bg/68283-nezavisimaq_gazeta_kakvo_stoi_zad_bylgarskiq_zavoj_v_energetikata

„Какво стои зад българския завой в енергетиката.“

Така е озаглавена статия на в. „Независимая газета“, цитирана от БТА.

„Ще може ли София да поправи поразваленото сътрудничество с Москва?“, пита изданието.

Според него московските анализатори не проявили особен ентусиазъм по повод посещението на българския президент Румен Радев в Русия тази седмица, вклинено между мизитите на Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Работата е не само в несъпоставимите икономически и политически категории в тежестите на европейските лидери, но и в разочарованието в известна степен от действията на българските власти. Именно София погреба през 2009 г. руския проект "Южен поток", на който Москва възлагаше специални надежди.

Дошъл на власт през 2009 г., премиерът на България Бойко Борисов започна да се отказва от съвместните проекти с Русия с мотива, че те застрашават българската екология, суверенитет и цивилизационен избор. От Московския център "Карнеги" обаче изтъкват, че България прояви европейска солидарност, като разчиташе, че в отговор ЕС ще й помогне да си уреди газовите проблеми.

Днес Борисов и партията му ГЕРБ са пак на власт, но възгледите му за енергийното бъдеще се промениха.

Какво се случи?

Българското разочарование от Запада най-вероятно е само част от отговора, пише „Независимая газета“. И припомня как страната ни не е получила никакво обезщетение за проявената си евроатлантическа солидарност в отказа от  съвместни енергийни проекти с Русия.

Главното е, че постепенно се променя силовият баланс, ярък пример за което са промените в политиката на САЩ в света, отбелязва вестникът. Русия повече или по-малко успешно се противи срещу наложените санкции. Между Европа и САЩ се очертава съществено разцепление по повод външната търговия и двата световни икономически центъра фактически са на ръба на търговска война.

С други думи, светът става многополюсен и в тези условия европейските политици започват вече повече да мислят за интересите на собствените си държави. Това едва ли ще предизвика разпадане на ЕС или на НАТО. Но, както сочи посещението на Румен Радев, налице са центробежни тенденции.

Тръмп отмени срещата с Ким Чен-ун

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286147_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%A7%D0%B5%D0%BD-%D1%83%D0%BD

 Американският президент Доналд Тръмп отмени планираната среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщава БиБиСи.

Той е взел това решение, заради "огромният гняв и открита враждебност" в последните изявление на Северна Корея.

Тръмп коментира, че ще бъде "неподходящо" да проведе срещата в Сингапур на 12 юни. В писмо до севрнокорейския лидер Тръмп пише, че много очаква да се срещне с него, но "някой ден".

"За съжаление, въз основа на огромния гняв и откритата враждебност, изложени в най-скорошното ви изказване, чувствам, че е неподходящо в този момент да се проведе планираната среща", пише Тръмп.

"Вие говорите за вашите ядрени способности, но нашите са толкова огромни и могъщи, че се моля на Бога, никога да не се използват", допълва той.

 


 
 
 

 

Севернокорейският официален представител, който е участвал в дипломатически взаимоотношения със САЩ през последното десетилетие, коментира, че КНДР няма да "проси" за диалог и предупреждава за "ядрена конфронтация", ако дипломацията се провали.

 

 

На ГКПП „Капитан Андреево“ е предотвратена контрабанда на наркотици

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%ba%d0%bf%d0%bf-%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd-%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%80%d0%b0/

На граничния пункт „Капитан Андреево“ е предотвратена контрабанда на около 200 килограма наркотици, съобщи БНР.  Според информация, публикувана в сайта на Агенция „Митници“ тази сутрин, днес от 11:30 часа, на ГКПП Капитан Андреево ще се проведе брифинг с участието на директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, Дарина Славова, заместник-окръжен прокурор на ОП – Хасково, и […]

Акад. Антон Дончев: Народът ни не заслужава сегашната си съдба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286146_%D0%90%D0%BA%D0%B0%D0%B4.+%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B0%

 Професията на учителите, професията на лекарите във всички общес­тва е била професия за жреци. Аз си спом­ням моите учители с благоговение. Трябва да им вър­нем мяс­тото в общес­т­вото, което зас­лужават

- След два дни е великият бъл­гар­ски праз­ник – 24 май, Кирил и Методий, „Върви народе въз­родени“, накъде върви бъл­гар­с­кият народ? 

- Как­вито и прилагателни да измисля за този праз­ник, няма да мога да определя значимостта му, защото това е рож­деният ден на бъл­гар­с­кия народ. Ние имаме щас­тието или прок­лятието да сме родени от Словото. Преди да се роди славян­с­ката пис­меност, бъл­гар­с­кото писмо, преди да бъде преведено Светото писание на раз­бираем за обик­новените жители на Бал­кан­с­кия полуос­т­ров език, Бъл­гария е имала население, което по никакъв начин не е народ, в което съвър­шено ясно са се отк­роявали траки, славяни, прабъл­гари, всеки с езика си, всеки с кул­турата си и тогава се ражда Словото и ги обединява. 120150години след раж­дането на Словото, на Бал­каните живее бъл­гар­с­кият народ, говори бъл­гар­ски език, чуж­ден­ците го наричат бъл­гар­ски и започва нашият път през вековете. И скоро след това се случва второто чудо — тая свет­лина, която изб­ликва по бъл­гар­с­ките земи, този огън, тази клада, която се раз­палва, пламъците тръг­ват на Изток и пламва Русия, плам­ват племената, които населяват сегашна Украйна, и това Слово, усвоено в началото от 23, да кажем 5 милиона души, извед­нъж става пис­меност на 250 милиона души. 

- Всички чув­с­т­ваме труд­нос­тите, в които сме изп­равени. Аз ходя из книжар­ниците, обичам книжар­ниците. Трудно в тях може да се намери книга на бъл­гар­с­ките класици. Те са забутани някъде на раф­товете и човек трябва да пита къде може да си купи Йов­ков, Вазов или Антон Дон­чев. Какво е това — през­рение на дър­жавата към твор­чес­т­вото на соб­с­т­вените творци ли? Защо? Защо става така? Какво е това отб­лъс­к­ване от кул­турата? Много хора каз­ват, че загива дър­жавата, но и кул­турата загива. Кое загива първо? 

- Раз­говорът, за съжаление, не изис­ква някакви разис­к­вания, защото трябва да приз­наем, че е съвър­шено очевидно — това което ние наричаме дър­жава, не дооценява кул­турата, не раз­бира кул­турата. С което може би съвър­шено съз­нателно се самоубива. Тук, за да се праз­нува раж­дането и превода на една фин­лан­д­ска книга, дойде фин­лан­д­с­ката президен­тка и аз я попитах: „Гос­пожо, бихте ли ми обяс­нили нак­ратко — как Фин­лан­дия преживя този ужас след Втората световна война? Вие загубихте най-храбрите си мъже. И земя ви взеха, и стопан­с­т­вото ви беше много зле. А сега Фин­лан­дия е синоним на успех. Имате блес­тяща кул­тура. За една ваша класическа книга, вие идвате в Бъл­гария. Все пак сте президент. Бихте ли ми обяс­нили това нещо?“ Тя ми каза: „Ще ви кажа само една дума – кул­тура. Когато загубихме втората световна война. Когато бяхме на колене. Когато се събра пър­вият пар­ламент, моят пред­шес­т­веник – пър­вият президент, каза: “Гос­пода, съб­рали сме кол­кото можем пари, злато, пръс­тените на хората, обеците на жените ето тук на тази куп­чинка. За какво да ги дадем?” И пар­ламен­тът реши да се даде за кул­тура с едно изречение: “Гос­пода, както сме закъсали, един­с­т­вените, които могат да извадят златото от блатото това са кул­тур­ните, умните хора.“ 

И ето я Фин­ладия. Ами вземете Япония. Един­с­т­вената професия на япон­ците, които не са задъл­жени да се пок­ланят на императора, са учителите. Равни са на императора. Минис­търът на кул­турата на Гер­мания ми каза: „Огром­ната грешка на всяко управ­ление е да си въоб­разява, че оправяйки икономиката на дър­жавата, оправя ней­ните проб­леми. Който изос­тавя кул­турата си, прави фатална грешка. Смър­тоносна грешка. И това е наис­тина невероят­ната грешка, която се прави почти по целия свят. А пък у нас се пов­таря всекид­невно — големият проб­лем за духов­ното и материал­ното. Съжалявам, че съм го каз­вал много пъти, но пак ще го пов­торя. Един от отговорите защо Бъл­гария стои тук 15 века е “бъл­гар­с­кият пояс”. 

Много странно, но е точно това – воен­ният пояс на прабъл­гарите. 

Той раз­деля небето от Земята. Гор­ната част на човека, която е свър­зана с небето – главата, ръцете, които могат да правят добро и зло, сър­цето — са на небето. Под кръста час­тите са на Земята. Много странно, но аз видях едно младежко хубаво общес­тво, в което носят бели ризи и черни пан­талони — което е за небето и за земята. Бъл­гарите са имали военен пояс, който е усвоен от много армии. Кожен хубав пояс. Чуж­ден­ците не са знаели какво означава той за бъл­гарите. Това е лен­тата, която раз­деля и еднов­ременно съединява небето и Земята. И работата на колобърите /титла на прабъл­гар­ски жрец — бел.ред./ е била да търси рав­новесие между това къде си вър­з­ваш пояса — дали човек пази рав­новесието между духов­ното и материал­ното. При нас това е абсолютно загубено. Казал го е Исус — дават му монетата с надежда да сбърка нещо. От едната страна е император, от другата страна е някакво божес­тво. И той казва Божието – Богу, Кесаревото – кесарю. 

Даже и Исус Хрис­тос не е изб­рал духов­ното. Той е изб­рал рав­новесието между духов­ното и материал­ното. А ние се пок­ланяме на материал­ното. Когато Моисей слиза с Божиите заповеди, вижда “злат­ното теле” и казва на евреите: вие продадохте славата си за теле, което пасе трева. Докато критерият за доб­рото и злото са доб­родетелите, докато всичко се продава — нищо не може да се оправи. Всичко се продава – нищо не се оправя. 

- Има няколко категории, които са имали огромно значение съв­сем до скоро — до преди 50 години – чест, дос­тойн­с­тво. Хората са умирали за честта си. Тя е била по-важна от живота, от бъдещето, от същес­т­вуването. То е избутано на заден план. Не знам дали същес­т­вува като цяло, като народ­нос­тна категория но е замес­тено с материал­ното. Замес­тено е с печалба, богат­с­тво, пари, влияние, мощ, политическа сила. Как може да се върне това рав­новесие, в което дос­тойн­с­т­вото и честта да имат по-голямо значение? 

- Има една карта на правата на европееца. Първи раз­дел – дос­тойн­с­тво. Тези хора, които са се съб­рали да решат духов­ната и материална съдба на Европа, са имали мъд­ростта да обявят дос­тойн­с­т­вото за най-главната черта на цивилизацията. И не са го пос­тиг­нали. Тия страшни думи, които чува Алеко Кон­с­тан­тинов от сър­бина в Щатите, когато отива до Чикаго: „Парица е царица“. Това започва от семейс­т­вото, от въз­питанието. Семейс­т­вото е огледало на общес­т­вото. Нор­мал­ното семейс­тво е инс­титуция, в което се отг­леж­дат деца. И май­ката и бащата като гледат какво се случва около тях, виж­дат, че всъщ­ност това общес­тво се управ­лява от благоден­с­т­вието, от желанието за забогатяване. И ето го резул­тата. Каз­вате как може това нещо да се поп­рави? Изк­лючително трудно. С всекид­невна борба, с посочени примери като този праз­ник на нашето слово, който ние очак­ваме. Като с примера на това, което се случи и се е случ­вало — да се припомни на хората, че то е резул­тат на духов­ното. Защото всички народи, които са убили около нас, са обръщали естес­т­вено внимание на материал­ното – и на армиите си, и на населението си. И какво каз­ват победените авари като се явяват пред Крум: причината за това, че великата Авар­ска дър­жава загива, е чисто морална. Дър­жава им пропада не защото нямало вой­ници, пъл­ководци или храб­рост. Пропада, защото пропада морала, съдийс­т­вото, тър­говията, под­п­рав­ката на монети. И аварите ги няма. Ние сме останали, обаче ще ви кажа нещо – не знам колко е добре и колко е лошо? Папата с тази преписка с Борис /Свети княз Борис Първи/ изказва дос­татъчно категорично едно неодоб­рение на строгостта на бъл­гар­с­ките закони. Защото истината е, че хората са се наказ­вали със смърт. На което Борис отговаря: “Няма ли ред, няма дър­жава.“ Всичко, което е сбър­кано, трябва да бъде наказано. И са наказ­вали. Божидар Димит­ров една най-интересна мисъл изказа и я защити: Окол­ните народи са приз­навали бъл­гар­с­ката дър­жава и някои от тях са се съг­ласявали да станат със­тавна част от бъл­гар­с­ката дър­жава, защото в бъл­гар­с­ката дър­жава е имало ред. Защото бъл­гарите са изпъл­нявали договорите си. Имали са граница – на границата е имало бразда, имало е мит­ница, имало е печати. Обаче Крумовите закони – режат се ръце, чупят се крака, убиват се хора, за да има ред. Не става въп­рос да се наказва по такъв начин, но не може да бъде оставено злото да си мята полите и вятъра да му вее косите, защото този народ с тази история, с тези качес­тва, с тази нас­лед­с­т­веност, с тези хромозоми, не зас­лужава съд­бата, която има. Думата „справед­ливост“ трябва да се върне с някаква стой­ност. Не го зас­лужават хората. 

- На какво да стъпим, за да могат хората да зас­лужат миналото си, да видят бъдещето си? Защото като че ли в момента сме стъпили на един плаващ кораб, който не знаем къде ще ни заведе? 

-  Един от най-хубавите девизи, които съм срещал е девизът на Париж – нарисуван кораб, море, клати се, но не потъва. Оптимиз­мът е да кажеш „Корабът няма да потъне“. Той няма да потъне, защото тези, които са го кон­с­т­руирали нав­ремето, хората, които са израс­нали с дър­ветата, от които е изсечен корабът, са го нап­равили много здрав. Всичко, нап­равено с Бъл­гария, е нап­равено с дър­вета, които са порас­нали заедно с нас – които сме поливали и кас­т­рили. Не е тол­кова лесно да я изсечеш тая гора, да дръп­неш кораба към дъл­бините. Въп­реки че се опит­ват. Но ако говорим за започ­ване, то трябва да започне от училището. Защото в училището влизат едни красиви, умни хора. Аз съм говорил и не искам да пов­тарям, че когато идва много тежка зима, дъбовете раж­дат повече жълъди и израс­т­ват по-красиви дър­вета. Може би това, че нашите деца станаха тол­кова красиви и умни, това че печелят меж­дународни кон­курси, това че когато се срещам с тях в залите, просто се рад­вам да видя такива хора. Може би това ни предуп­реж­дава, че ще прекараме тежки години, но училищата трябва да поведат шес­т­вието. Нав­ремето писах една статия и си харес­вам заг­лавието: „Да съберем пари да купим тоги на учителите!“. Професията на учителите, професията на лекарите във всички общес­тва е била професия за жреци. Аз си спом­ням моите учители с благоговение. Трябва да им вър­нем мяс­тото в общес­т­вото, което зас­лужават. Трябва да им поверим децата си и да им вяр­ваме, че те наис­тина ще ни поведат. Учеб­ниците, спорта, връз­ката с природата – от това трябва да се започне.

Интер­вюто е на жур­налиста Васил Василев от ТВ „Евроком”

(eurocom.bg)

25 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=374778

1572 г. – Григорий XIII е избран за папа. 1659 г. – Ричард Кромуел се отказва от титлата си Лорд-протектор (държавен глава) на Англия, което е начало на едногодишен републикански период в държавното управление. 1787 г. – Във Филаделфия от 55 представителя на щатите е приета и подписана Конституцията на САЩ.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_134483/

- Земя! Земя! - започнали да викат радостно корабокрушенците, когато видяли красивия остров на хоризонта.
- Месо! Месо! - започнали да викат още по-радостно туземците от острова, когато видяли претъпканата лодка.

На 25 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6880291

На 25 май рожден ден имат Петър Стоянов, президент на България (1997-2001), бивш председател на СДС Вихър Стойчев, актьор Геновева Димитрова, журналист и кинокритик Проф. д-р Елка Константинова, литературовед, бивш министър на културата и дипломат Игор Марковски, журналист и галерист Калин Сърменов, актьор, директор на Сатиричен театър “Алеко Константинов” Методи Савов,

Попфолк певицата Емилия претърпя тежка катастрофа

https://www.actualno.com/crime/popfolk-pevicata-emilija-pretyrpja-tejka-katastrofa-news_676269.html

Тежка катастрофа претърпя попфолк певицата Емилия. Тя е пътувала заедно с годеника си Жорж Башур, но нито един от двамата не е бил шофьор. Шофирал е синът на Башур, според Нова телевизия. Именно състоянието на младия мъж е най-тежко. Той е с опасност за живота, тъй като има тежка черепно-мозъчна травма. Освен това има и гръдно-коремна травма. Емилия е настанена в клиника по хирургия с гръдна травма. Годеникът ѝ Жорж Башур е с лицева травма в лицево-челюстна хирургия. И двамата са без пряка

Илиана Керина – Качева стана съветник в ОбС Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba/

Илиана Керина – Качева от квотата на ПП“ Глас народен“ положи клетва като общински съветник в ОбС Благоевград. Тя влезе на мястото на Илко Стоянов, които хвърли оставка заради възмущението си от работата на общинския съвет и отхвърлянето на решението за референдум и общо събрание за проблемите с разкопките край Покровник. Наложи се съветниците в началото да гласуват ръчно поради проблеми в системата

В тази връзка общинските съветници  гласуваха и попълване състава на постоянните комисии към Общински съвет Благоевград.

 

Материалът Илиана Керина – Качева стана съветник в ОбС Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

15 ранени след взрив в ресторант в Канада

http://clubz.bg/68282-15_raneni_sled_vzriv_v_restorant_v_kanada

Най-малко 15 души бяха ранени при експлозия в ресторант в канадската провинция Онтарио, съобщиха ДПА и Ройтерс, като се позовават на местни медии.

Експлозията е станала в 22.30 часа местно време в индийски ресторант "Бомбай Биел" в град Мисисога, западно от Торонто. 

Трима от ранените са в тежко състояние и са откарани в центъра по травматология в Торонто.

Полицията издирва двама мъже, заподозрени за взривяване на самоделна бомба в ресторанта.

 

Лозови сарми

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6880090

Лозови сарми Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Халал туризмът възражда Турция като туристическа дестинация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286145_%D0%A5%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BB+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%82%D1%83%D1%80

 Туристическата индустрия на Турция в размер на 26 млрд. долара бе засегната от опасения за сигурността и политически спорове през последните години, но малка част от пазара тихо се разраства - морски почивки за консервативни мюсюлмани, пише Ройтерс.

Десетки хотели и курорти по бреговете на Турция с отделни басейни и плажове за мъже и жени, за да отговорят на религиозните ограничения, привличат семейства от Турция, Средния Изток и мюсюлманските общности на Запад.

Макар че все още представлява само малка част от туристите, пазарът на "халал" (термин, обозначаващ всички позволени неща и дейности според исляма – бел.ред.) успя да преодолее трудностите и изглежда се насочва към стабилен растеж.

"През последните няколко години имаше бойкот на Турция като туристическа дестинация, но видяхме, че „халалският“ туризъм процъфтява през този период", коментира Уфък Секин от halalbooking.com за международни ислямски почивки.

„Този тип туристи са по-устойчиви. Те не се плащат лесно от заглавията“, каза Секин, рекламирайки почивките с плажове само за жени и отделни стаи за двата пола.

Общият брой на туристите в Турция спадна с една четвърт до 10-годишно дъно през 2016 г., засегнат от неуспешен преврат, вълна от бомбени атентати и спора с Москва. Секторът успя да се съвземе миналата година, а правителството очаква 40 милиона посетители тази година.

Чрез Halal Booking общо 12 000 туристи са посетили страната през 2015 г., удвоявайки този брой през следващите две години въпреки напрежението в Турция. Тази година се очаква 70 хил. от този тип туристи да посетят страната, чийто президент Реджеп Ердоган е благочестив мюсюлманин, който върна религията обратно в масовия обществен живот.

 

Само 60 хотела предлагат почивки тип „халал“ в цяла Турция, но данни от ноември показват, че страната е прескочила четири места и е стигнала до третата най-популярна дестинация за ислямски почивки, след Обединените арабски емирства и Малайзия.

Този тип хотели са били напълно резервирани в Турция миналата година за празника за края на мюсюлманския свещен месец Рамадан, за разлика от традиционните хотели, показват официални данни, цитирани от Ройтерс.

Слънце, море...и самота?

В Алания, средиземноморски курорт, известен със своите широки пясъчни плажове, халалските хотели предлагат молитвен килим във всяка стая, басейни и плажове, обособени за мъже и жени и смесени области за семейства. Храната също е халал, а алкохол не се сервира.

Хотел Wome Deluxe предлага басейни само за жени с охрана, където се влиза след предаване на телефони и камери.

„Преди няколко години 80-90% от нашите гости бяха от Турция. В момента повече от 60% от нашите гости са чужди мюсюлмани“, каза генералният мениджър на хотела Юсуф Герсекер.

Много от тези чуждестранни гости са мюсюлмани от европейски страни, които казват, че атмосферата на десни и антиимигрантски настроения ги кара да търсят почивки другаде. Забраната във Франция за банските буркини например, покриващи цялото тяло, също кара мюсюлманите да се чувстват неудобно.

„Не е възможно да се намери такава почивка с мюсюлманска концепция там", казва Хасайн от Франция, докато отпива от коктейла си по цял бански в Алания.

„Всеки гледа в теб, ако не се вписваш в общото“, коментира тя. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Какво ще подари Бойко Борисов на папа Франциск?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakvo-shte-podari-bojko-borisov-na-papa-francisk-2099198

Първото пълно фототипно издание на Четвероевангелието на цар Иван Александър е един от подаръците, който министър-председателят Бойко Борисов ще даде на папа Франциск по време на аудиенцията днес.
 
На аудиенцията ще

1,2 млрд. долара в криптовалута са били откраднати от 2017 г. насам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286144_1%2C2+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%

 Престъпници са откраднали криптовалута на стойност 1,2 млрд. долара от началото на 2017 г. насам, след като популярността на биткойна и появата на над 1500 дигитални монети поставиха под светлините на прожекторите нерегулирания сектор. Това става ясно от изчисленията на организацията Anti-Phishing Working Group (APWG), цитирани от Ройтерс.

Сумата включва както отчетените, така и неотчетените кражби.

„Един от проблемите, които наблюдаваме в допълнение на криминалната дейност като трафик на наркотици и пране на пари чрез криптовалути, е кражбата на тези монети“, заяви Дейв Джеванс, главен изпълнителен директор на компанията за сигурност на криптовалутите CipherTrace и председател на APWG.

 

От тези 1,2 млрд. долара според Джеванс едва около 20% и дори по-малко са били възстановени.

Според експерта разследването на подобен род криминална дейност ще бъде дръпнато назад заради новия европейски закон за защита на личните данни, известен като GDPR.

„GDPR ще се отрази негативно на цялостната сигурност на интернет и също така непредумишлено ще подпомогне киберпрестъпността“ заяви той. По думите му разследванията на този вид престъпност ще бъдат затруднени заради ограничения достъп до информация от ключова важност вследствие на закона.

Прилагането на GDPR означава, че по-голяма част от данните на европейски домейни в интернет регистъра WHOIS, вече няма да е публично достъпна след 25 май. Данните от WHOIS са основен източник на информация за разследващите, които работят за предотвратяването на кражбите в интернет, допълни Джеванс.

Според него европейският пазар ще се напълни с престъпници заради новото законодателство, което ще затрудни работата на компаниите за киберсигурност.

По статията работи: Елена Илиева

По телевизиите тази сутрин

http://www.cross.bg/tema-zhivo-predi-1575461.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Дипломация. Дипломация по време на европредседателство - министър Екатерина Захариева Тема: Лични данни. Нови правила за личните данни - защитават ли децата или ограничават възможностите в училище Тема: Еврото. По пътя към еврозоната - къде се намира България Тема: От Китай. Поглед от Китай - как иновациите променят света - разказ на Надя Обретенова Тема: Туитя, спамя, лайквам... Как новите думи и изрази променят езика Тема: Мания за влакове

С. Малмстрьом: ЕС може да очаква само скромно споразумение със САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286143_%D0%A1.+%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8C%D0%BE%D0%BC%3A+%D0%95%D0%A1+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%BE

 Липсата на цялостно търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ е нелепа, въпреки че най-доброто, на което може да се надява блокът, е само скромен договор. Това заяви европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от Ройтерс.

Тя също така отхвърли предположението, че ЕС трябва да се опита да уреди разногласията си с Вашингтон за митата пред Световната търговска организация (СТО), поставяйки под въпрос това дали процесът по подаване на жалби ще издържи в дългосрочен план.

Европейските лидери се съгласиха миналата седмица да отворят по-широко пазара си за американски внос, включително и на автомобили, за да бъде избегнат търговски конфликт с президента Доналд Тръмп.

Малмстрьом коментира и споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), преговорите по което бяха прекратени след идването на новата американска администрация на власт през 2017 г.

Според нея договорът остава добра идея, но допълни, че подновяването на преговорите по него не е на дневен ред.

„Това да нямаме търговско споразумение между ЕС и САЩ е нелепо, при положение, че имаме търговски договори с целия свят, но не са на лице елементите за подновяване на TTIP“, заяви тя.

Според нея ограничаването на митата за вноса на индустриални стоки ще доведе до едно „много ограничено споразумение“.

Еврокомисарят също така отхвърли твърденията на някои евродепутати, като заяви, че Брюксе не се моли на САЩ. „Ние питаме, ние изискваме да бъдем изключени“ от списъка за налагане на мита, заяви тя и допълни, че ЕС не може просто да разчита на СТО за намеса.

По-рано от Европейската комисия заявиха, че ще се обърнат към международната организация, ако Тръмп реши да наложи митата върху вноса на алуминий и стомана на европейските производители.

По статията работи: Елена Илиева

 

САЩ разследват дали вносът на коли застрашава националната сигурност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286142_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8

 Министерството на търговията на САЩ започна разследване дали вносът на автомобили е заплаха за националната сигурност, което може да доведе до налагане на мита за колите, произведени в чужбина, съобщиха световните агенции.

Има доказателства, сочещи, че от десетилетия вносът от чужбина подкопава местната автомобилна промишленост, заявява министърът на търговията Уилбър Рос в изявление, цитирано от ДПА.

Разследването ще определи дали вносът на автомобили и автомобилни части "отслабва вътрешната ни икономика и може навреди на националната сигурност, посочва Рос. 

 

В отделно комюнике президентът Доналд Тръмп заяви, че е казал на Рос да обмисли да започне разследване, отбелязвайки, че "основни сектори като автомобилите и автомобилните части са жизненоважни за сигурността ни като нация".

Подобни причини бяха използвани, за да се оправдае налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий, които обтегнаха отношенията на САЩ с техни ключови съюзници.
Рос е изпратил писмо до министъра на отбраната Джеймс Матис, с което го информира за разследването, съобщи министерството на търговията.

Според ведомството през последните 20 години вносът на пътнически автомобили е нараснал от 32% от колите, продавани в САЩ, до 48%, предаде БТА.

Между 1990 и 2017 г. според оценки на министерството заетостта в производството на автомобили в САЩ е намаляла с 22% макар американците да продължават да купуват коли с рекорден темп.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи по-рано, позовавайки се на източници от администрацията на Тръмп, че се разглежда възможността за налагане на мита от 25% върху вноса на автомобили в САЩ, посочва ТАСС.

Евентуалното въвеждане на такива мита ще предизвика сътресения на международния пазар, предупреди японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо.

Китай заяви, че твърдо ще защити правата и интересите си срещу това, което определя като злоупотребата на администрацията на Тръмп с разпоредбите за националната сигурност в търговията, допълва АП.

Злоупотребата с разпоредбите за националната сигурност ще подкопае многостранната търговска система и ще наруши реда в международната търговия, подчерта говорител на китайското министерство на търговията.

По статията работи: Надежда Бочева

Макрон заминава за Русия в търсене на допирни точки с Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286141_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%

 Еманюел Макрон ще направи днес (четвъртък) и в петък първото си официално посещение в Русия, където се надява да намери допирни точки с руския президент Владимир Путин по деликатните въпроси за иранската ядрена програма и Сирия въпреки разногласията между двете страни.

Срещата на Макрон с Путин е очаквана с голям интерес - една година след тази във Версайския дворец край Париж, която остави силен отпечатък и лансира новия френски президент на международната сцена, посочва БТА.

Двамата лидери ще се срещнат днес в края на деня насред декора на величествения Константиновски дворец, лятната резиденция на Петър Велики, на двайсетина километра от Санкт Петербург. В този огромен палат с изглед към морето се проведе срещата на върха на Г-20 през 2013 г.

В петък сутринта Макрон, придружаван от съпругата си Брижит, ще отдаде почит на жертвите на обсада на Ленинград през Втората световна война, преди да се срещне с представители на гражданското общество. Следобедът ще бъде посветен на 22-ия Санктпетербургски икономически форум, на който Макрон е почетен гост заедно с японския премиер Шиндзо Абе.

 

По въпросите за Иран, Сирия и Украйна Макрон иска да проведе „един съдържателен диалог..., за да намери точки на съгласие" с руската страна, посочиха от Елисейския дворец. „Ние правим това, оставайки нащрек“ и „със съзнанието колко трудно е това“, допълниха от френското президентство.

След изтеглянето с гръм и трясък на САЩ от иранското ядрено споразумение Франция и Русия, които също са страни по него, потвърдиха решимостта си да го спасят.

След години на напрежения, свързани с украинската криза и неотдавнашната афера с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, Русия има какво да спечели от едно сближаване с европейците по иранския въпрос.

„За Путин ще бъде голям успех да постигне приемането на обща декларация по темата“, обобщава Татяна Кацуева-Жан, експерт от Френския институт за международни отношения, визирайки иранското ядрено споразумение.

„Парадоксално, заради историята с иранската ядрена програма, ние имаме шанс да намерим нови основи за сътрудничество между Русия и Европа“, посочва от своя страна руски дипломатически източник.

Москва и Париж обаче имат разминавания по стратегията за иранската ядрена сделка. Москва, която се сближи с Техеран, иска споразумението да остане такова, каквото е, докато Париж е за ново „разширено споразумение“, което да взима предвид контрола на ядрените дейности след 2025 г., балистичната програма на Иран, както и ситуацията в Сирия и Йемен.

По време на визитата ще бъдат подписани двустранни споразумения в областта на икономиката, университетите, културата и спорта (между федерациите по ръгби).

„Уважавам го. Познавам го. Давам си ясно сметка за нещата", каза френският президент, визирайки руския си колега, който, по думите му „е силен и интелигентен“. Въпреки това президентът добави, че „ние никога не трябва да се показваме като слаби пред президента Путин“, тъй като той може да „използва“ това.

„Преди избирането му за президент Макрон бе мишена на една доста силна атака за оклеветяване в Русия“, припомня Татяна Кацуева-Жан, цитирана от БТА.

„Той вече е представян като лидер в Европа, обещаващ държавник, реалист и прагматик, но с ограничено поле за действие по отношение на САЩ и на НАТО. Официалните медии дори използват дори термина „васализация“, допълва тя.

В Москва, където Путин току-що започна четвъртия си мандат, взима връх изчаквателната позиция, година след избирането на Макрон за президент.

„Той опитва да позиционира Франция отново като световна сила... Ако намеренията му са сериозни, тогава Путин и Макрон има за какво да си говорят. Ако става дума само за приказки, тогава Путин ще го разбере много бързо“, предупреждава експертът Фьодор Лукянов, председател на Съвета за външна политика и отбрана. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Какви ще са цените за морето у нас и в чужбина

https://petel.bg/Kakvi-shhe-sa-tsenite-za-moreto-u-nas-i-v-chuzhbina__266141

По традиция в края на май всички вече започваме да мислим за море и ако още не сме решили къде да почиваме, търсим информация какви ще бъда...

Алпинистът Слави Несторов: С Боян се разбрахме да се срещнем на Еверест. Пуснах му смс, той ми звънна, но...

https://petel.bg/Alpinistat-Slavi-Nestorov--S-Boyan-se-razbrahme-da-se-sreshhnem-na-Everest--Pusnah-mu-sms--toy-mi-zvanna--no---__266142

Снимка: btvnovinite.bg Aлпинистът Слави Несторов, който изкачи Еверест, разказа в предаването „Тази сутрин” по bTV за чувствата, които е изпитал...

Защитник на Черно море изгоря за три мача

https://petel.bg/Zashhitnik-na-CHerno-more-izgorya-za-tri-macha__266143

Защитникът на Черно море Илиас Хасани ще пропусне срещите от първите три кръга в новия сезон на Първа лига, който започва около 20 юли. ...

Първи коментар от „Пайнер“ за трагедията с певицата Емилия

https://petel.bg/Parvi-komentar-ot----Payner----za-tragediyata-s-pevitsata-Emiliya__266145

Късно снощи се разбра притеснителната новина, че певицата Емилия е тежко катастрофирала. При инцидента заедно с нея е пътувал годеника й ...

Развръзката наближава! Тополи е на победа от Трета лига

https://petel.bg/Razvrazkata-nablizhava--Topoli-e-na-pobeda-ot-Treta-liga__266146

Отборът на Тополи 2010 е на една победа от влизане в Трета лига – Североизточна група. Тополци ще ликуват, ако в неделя бият Белослав у дома ...

Дани публикува тази снимка на БМВ-то си, за да покаже колко голямо сърце има

https://petel.bg/Dani-publikuva-tazi-snimka-na-BMV-to-si--za-da-pokazhe-kolko-golyamo-sartse-ima__266147

Снимка "Конкурент" Дани Димитров от Враца е готов да закара за бала абитуриенти в неравностойно положение, като намерението му е да го на...

Преговорите за името на Македония - все още на фаза "надежди"

https://www.actualno.com/balkani/pregovorite-za-imeto-na-makedonija-vse-oshte-na-faza-nadejdi-news_676264.html

В Ню Йорк, в централата на ООН, приключи срещата между министрите на външните работи на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Кодзияс. Преговорите за разрешаване на спора за името на Македония продължиха 6 часа. В тях участва и международният посредник Матю Нимиц. От македонското министерство на външните работи съобщиха, че днес (25 май) ще има нова среща и след нея ще има официални изявления. Срещата ще започне в 16:30 часа българско време. Преди новият кръг от преговори властите в Ати

Друго е да чуеш "обичам те" на български

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286140_%D0%94%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%BE+%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%87%D1%83%D0%B5%D1%88+%22%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BC+%D1%82%D0%B5%22+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8

 Образователен център „Мост“ се намира в центъра на град Дюселдорф. Тук всяка събота се провеждат уроци по български език и литература за деца от български произход. В навечерието на 24-ти май ДВ посети езиковата школа, за да се запознае с учениците, преподавателите и организаторите.

Езиковата школа е основана през 2012 година от немско-българското дружество „Дунав“. „Идеята се роди от многото запитвания от страна на родители в Дюселдорф и околността“, разказват от дружеството. Поради големия интерес организаторите очаквали броят на децата да достигне 50. „В действителност обаче учениците никога не са били повече от 30“, споделят от „Дунав“. Учениците в езиковата школа са разпределени в 3 групи: предучилищна, първи и втори клас. В коя група ще е всяко дете, се определя от възрастта и езиковите му познания. Учебниците, по които учат български език, са специално пригодени за нуждите на деца, живеещи извън България. „Дълго време Държавната агенция за българите в чужбина ни осигуряваше помагалата. От тази учебна година обаче си ги купуваме сами.“ Във всяка от трите групи учат не повече от 10 деца. „Това ни позволява да работим индивидуално с всеки ученик“, казва преподавателката Аглика Христозова.

По образование тя е журналист. Завършила телевизионна журналистика в Софийския университет и публицистика и комуникации в Германия. Години наред работила в медиите, но през 2011 година решила, че иска да изпробва силите си в друга професия. „Всички в семейството ми са учители. Явно е в кръвта ми. Затова взех необходимата квалификация и оттогава съм преподавател“, споделя Аглика. Работата като учител ѝ носи повече удовлетворение от журналистиката, категорична е тя. Вторият преподавател в езиковата школа е Ваня Черникова. За работата си двете учителки получават символичен хонорар. „Гледаме на съботните уроци като на социален ангажимент. Правим го не за пари, а защото ни зарежда. Защото виждаме смисъл", споделят те. 

Deutschland bulgarische Kinder in einer Schule (DW/S. Krajneva)

Лени и Кали внимателно слушат какво им обяснява учителката

Лесен ли е българският език

Повечето деца, които посещават уроците през уикенда, са родени в Германия. Сред тях има такива, които никога не са стъпвали в България. Други пък са били в родината на родителите си едва няколко пъти. България винаги ще бъде част от тяхната идентичност. Българският език е канал към техния произход, смятат преподавателките. „Опитваме се да възпитаваме у децата гордост от онова, което ги прави различни от съучениците им в училище. Учим ги, че е хубаво да носиш у себе си българското“, разказват те. "Освен това друго е да чуеш "обичам те" на български", добавя Ваня Черникова. Разговорите на български вкъщи не са достатъчни за усвояването на езика. „В градината и в училище децата говорят на немски. Това е езикът, на който общуват и играят с връстниците си. Българският за тях е езикът на възрастните. В школата срещат други деца от български произход и виждат, че това не е така." Груповите занимания позволяват на децата също така да се сблъскат с чужди гледни точки. 

В началото децата срещат трудности. „Най-често бъркат буквите, които се пишат еднакво на кирилица и латиница. Например българското „и“ четат като „у“, а „р“ като „п“ – така както е в немския“. Грешките, които децата допускат, могат да бъдат и комични. „На едно от тържествата стана дума за лазарките. Не се сетиха за думичката „моми“ и вместо нея използваха английското „single ladies". Всички се смяха“, разказва учителката Ваня Черникова. Без никаква грешка обаче малчуганите изговарят имената на типично български ястия. А сред любимите им вкусотии са мусаката, тараторът, боб чорбата, кебапчетата и лютеницата.

Deutschland bulgarische Kinder in einer Schule (DW/S. Krajneva)

Работилница послучай Деня на славянската писменост

Работилница за 24-ти май 

Празникът на славянската писменост в школата отбелязват с детска работилница. В часа, посветен на 24-ти май, малчуганите изготвят празнични табла, върху които уверено изписват буквите от азбуката. Почетно място заема и българският трибагреник, чиито цветове не затрудняват нито един от учениците. Учителките им разказват за делото на Кирил и Методий. От спийкър пък звучи: „Върви, народе възродени“. „По този начин искаме да ги запознаем с българската история и традиции", казват преподавателките.  

Дружество с многообразна дейност

Освен занятия по български език и литература, дружество „Дунав“ организира уроци по народни танци за деца и възрастни. „Фолклорните танци са много популярни. Сред участниците има хора с опит, но има и такива, които никога не са танцували“, разказва зам.-председателката на „Дунав“ Свилена Христова. „Ние сме професионален ансамбъл от непрофесионалисти“, шегува се тя. „Миналата година бяхме в Лондон и Виена. Тази година ни предстоят участия на фестивали в Любляна и Венеция“. Свилена допълва още, че доброто им представяне до голяма степен се дължи на ръководителката Ирина Стефанова, която седем години е работила в ансамбъла „Филип Кутев“. Уроците по народни танци посещавали и германци: „Обикновено това са хора, които проявяват интерес към Балканите. Много от тях ходят на екскурзии в България. Оттам се запалват по българските традиции и обичаи".   

Дружество „Дунав“ работи и по създаването на секция за детска литература на български език в централната библиотека в Дюселдорф. За целта то събира дарения с нови и ползвани детски книжки. От „Дунав“ са се заели още и с набирането на желаещи за изучаване на български език по държавната програма за социална интеграция „Роден език“. Тя позволява на деца с чуждестранен произход да посещават часове по майчин език като част от училищната им подготовка. 

Дейността на дружество „Дунав“ се финансира от членски вноски и таксата за уроците по български език и народни танци. Един астрономически час в езиковата школа струва 5 евро.

Прогноза за времето - 25 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374777

По Черноморието ще е предимно облачно с краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха – между 22° и 25°. Температурата на морската вода е 20-23°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Захариева: Визитата на Борисов в Москва не е "по спешност"

http://clubz.bg/68281-zaharieva_vizitata_na_borisov_v_moskva_ne_e_po_speshnost

Работното посещение на премиера Бойко Борисов при руския президент Владимир Путин се планира отдавна, не е "по спешност". Това обяви министърката на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ.

За визитата на Борисов се разбра миналата седмица като новината дойде от Москва - съобщиха я Дмитрий Медведев и самия Путин по време на срещите си с президента Румен Радев, който бе в Русия също на работно посещение. И официалното съобщение, че Борисов ще е в Москва в края на май дойде от пресслужбата на Кремъл, а не от българското правителство. 

Министър Захариева припомни, че преди два месеца българският премиер и руският президент дса провели телефонен разговор и "това посещение се координира от много време". Темите на разговорите на 30 май ще са икономическите и енергийните проекти, обяви още вицепремиерката.

Тя обобщи и новините от посещението на Бойко Борисов в Рим по случай 24 май, което продължава и днес с аудиенция при папа Франциск. Вчера във Вечния град Борисов и македонския му колега Зоран Заев празнуваха рамо до рамо, което според Захариева е "историческо събитие". В разговорите между министър-председателите е станало дума за възможността "България да позволи на Република Македония да използва българските дипломатически представителства в чужбина, където съседката ни няма свои".

"Това е пореден знак за сближаване", заяви Захариева - Доста държави делят разходите си за посолства - по сграда, административно обслужване, но дипломатите са различни. Идеята за посолствата с Македония е много добра. Така се показва, че държавите са близки. Трябва да сме прагматични и това ще бъде още един знак за сближаването на двете страни", допълни тя.

По думите й за последните месеци, в които България е ротационен председател на Съвета на ЕС "много неща са се променили".

"За България вече има друго възприятие. Мисля, че стоим много добре на световната сцена. От всеки един от нас зависи каква е репутацията на България. Когато виждаме красивите места у нас, когато успяваме да презентираме добре нашето културно наследство - няма по-добра реклама за страната ни. Рядко толкова ще се пише за България, сега е уникален момент. Неслучайно призовавахме, че трябва да се обединим", заяви тя.

България ще е домакин на форума "16+1", което е възможност да постигнем напредък по темите инфраструктура, земеделско стопанство, инвестиционни проекти. От Китай са много щастливи, че ние ще сме домакини на тази среща. Изказаха съжаление за неуспешната мисия по издирването на Боян Петров, допълни Захариева.

Как Хитлер помогна за раждането на "Фолксваген"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286139_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%A4%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D

 Двама мъже - един голям проект. Адолф Хитлер и Фердинанд Порше са създателите на фолксваген-костенурка. Фердинанд Порше е гениалният конструктор, Адолф Хитлер - политическият акушер. Сътрудничеството между двамата не се базира на симпатии, а на тънки сметки. Професорът по нова история в университета в Щутгарт Волфрам Пита посочва, че "са се събрали двама души, които взаимно си пасват". В съавторство с Нилс Хавеман и Юта Браун историкът е издал книгата "Порше. От конструкторското бюро до световната марка". В нея той описва историята на концерна, започнала на 25 април 1931 година със създаването на малко конструкторско бюро в Щутгарт. "Без подкрепата на Хитлер, Фердинанд Порше не би могъл да завърши амбициозния си проект Фолксваген, посочва Волфрам Пита. Хитлер е имал нужда от една творческа личност, която да конструира малолитражен автомобил, годен за серийно производство. А Порше е имал нужда от политически покровител, който да му помогне да конструира без да се съобразява с разходите", пише историкът.

 

Още на автомобилното изложение през февруари 1933 година Адолф Хитлер обявява "моторизирането на народа". Малко по-късно, на 10 май 1933 година се провежда и първата среща между канцлера и конструктора.

Моторизиране и мобилизация

През лятото на 1934 година "Сдружението на германската автомобилна индустрия на Райха" дава поръчка на Фердинанд Порше да конструира автомобил, наречен на едноименната националсоциалистическа организация, отговорна за свободното време и наблюдение върху населението. На 29 декември 1935 г. Хитлер лично приема прототипа на "своя Фолксваген", въпреки че няма шофьорска книжка. Две години по-късно, на 26 май 1938 година, той прави първата копка на завода "Фолксваген" във Волфсбург. Радиото на Райха информира за събитието: "Едно малко градче на юг от Хановер е в центъра на вниманието на цяла Германия. Тук по волята на фюрера ще възникне гигантски завод, за който светът тепърва ще говори".

Пророчеството се сбъдва, макар и не точно дума по дума. Защото автомобилът първоначално служи не за "моторизирането на народа", а на Вермахта. Той е изпратен на фронта като военна машина с висока проходимост и като автомобил-амфибия. Никой всъщност не е изненадан от това допълнително военно предназначение на автомобила. Както споделя професор Пита, още от самото начало е било ясно, че той ще се използва за военни цели. В експозе на фирмата Порше от 1934 година изрично се посочва, че "Фолксваген трябва да бъде пригоден като транспортно средство и за военни цели, а не само за лично ползване". Едва след войната започва успешната история на Фолксваген, който е прекръстен на "костенурка", за да се отърси от националсоциалистическото си минало.

Костенурката става символ на германското икономическо чудо. През 1955 година от конвейрите на Фолксваген слиза милионният екземпляр. А новият модел "Бийтъл" се превръща в хит по продажби в цял свят. От този модел са произведени близо 22 милиона автомобила. Производството в Германия е прекратено още през 1978 година, а последната "костенурка" слиза от конвейра в Мексико през юли 2003 година. Независимо от това, във всички страни по света "костенурките" продължават да се движат.

 

Kunstmuseum Wolfsburg zeigt in der Ausstellung - Robert Lebeck (Archiv Robert Lebeck)

Малолитражният автомобил се отърсва от националсоциалистическото си минало веднага след войната. Ръководеното от комунистите френско министерство за индустриална продукция влиза в контакт с Порше през октомври 1945 година. Французите са въодушевени от костенурката. "Скъсването с националсоциалистическото минало се изразява най-отчетливо в усилията на френското правителство да привлече на своя страна конструктора на Фолксваген", посочва Волфрам Пита. Според него сътрудничеството между Порше и Хитлер не е единичен случай в онези времена. "Порше не е единственият, който без никакви морални скрупули се хвърля на врата на властниците", пише историкът. "Така става почти винаги. Икономически отговорните хора, които се заинтересувани единствено от успеха на фирмата си или от осъществяването на амбициозните си технически проекти, обикновено нямат никакви скрупули да сключват пактове с властниците", заключава Волфрам Пита.

Днес влизат в сила новите правила за личните данни

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/25/3184226_dnes_vlizat_v_sila_novite_pravila_za_lichnite_danni/?ref=rss


Най-сериозната реформа в защитата на личните данни в ЕС влиза в сила днес - става въпрос за Общият регламент за защита на личните данни (GDPR). Досегашната европейска директива бе от 1995 г. За тези двадесетина години интернет стана масово достъпен, социалните мрежи изгряха и някои започнаха да залязват, а интернетът на нещата е на път да навлезе в живота на обикновения човек. Ето защо беше крайно време да се създаде ново европейско законодателство, което да пази неприкосновеността на...

Истинската роля на Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286138_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2

 Проектът "Белене" е корупционен и не е изгоден за България, а площадката за хипотетичната ядрена централа крие сеизмични рискове. Тези заключения принадлежат на министър-председателя Бойко Борисов. Правени са в годините на предходните му правителства, докато той обвиняваше БСП за всички беди на страната. Днес, години по-късно правителството на Борисов започна процедура за рестарт на АЕЦ "Белене". Проектът вече изглежда приемлив, стратегически и изгоден.

Междувременно президентът Румен Радев, обвиняван от ГЕРБ в проруски позиции, замина на официално посещение в Москва, за да демонстрира именно проруската си политическа ориентация. Първоначалната нагласа към посещението му бе, че той ще бъде припознат като "човека на Кремъл" в България (както явно му се иска). Това обаче не се случи. Радев бе унизен, неглежиран, а новината от поредицата му срещи на най-високо ниво бе... предстоящото посещение на премиера Борисов в Русия. Нещо повече: анонсът за визитата на Бойко Борисов в Москва бе направен именно от руската страна, която ясно даде да се разбере, че същинските разговори за каквито и да е съвместни проекти ще се водят с него. 

И все пак от позицията на държавния глава в Москва стана ясно, че той приема за проблем спрените енергийни проекти АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас - Александруполис" от една страна, а от друга - обвинява ЕС и НАТО, че не аплодират незаконното завземане на чужди територии. 

Само "подгряваща визита"?

Вместо обаче позицията на Румен Радев да получи отпор от партия ГЕРБ, наричаща себе си прозападна и проевропейска, гостуването на президента бе разтълкувано от изявени нейни представители като "подгряваща визита" преди посещението на Бойко Борисов.

"От срещата на Румен Радев с Путин стана ясно само едно нещо - добрите отношения между двете страни са важни и за двете страни. Не бяха дадени обаче отговори на енергийните проекти и Белене. Такива явно ще намерим след разговорите между Путин и Бойко Борисов след дни. Така че голямата новина от посещението на Радев в Москва е една - предстоящата визита на Бойко Борисов в Русия и срещата му с Путин", каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Докато у нас управляващите правеха подобни интерпретации, а Радев се опитваше да изглежда като държавник, създаващ мостове между София и Москва, ТАСС цитира анонимни източници от делегациите, според които в документите на българския и руския президент пишело, че до месец българското Министерство на енергетиката е длъжно да представи на руската страна варианти за използване на оборудването за АЕЦ "Белене". В София доклад с такива варианти вече е внесен в Народното събрание, а Министерският съвет официално предложи на парламента да отмени мораториума върху проекта, гласуван през 2012 година.

Всички факти, с които разполагаме, говорят само едно: държавата, която в момента председателства Европейския съюз, подава недвусмислени сигнали, че Русия ѝ е по-важна от проевропейската ориентация. Нещо повече - привикването на президент и премиер в Москва в рамките на председателството пък е знак, даван от Путин. И то знак към Европа. В случая България се оказва само инструмент. 

Недвусмислено обаче се налага още един извод: властта в България (във всички нейни измерения) изглежда се прости с проевропейския си образ. Пространната реч на Борисов в защита на АЕЦ "Белене" пред Министерския съвет, подкрепата, която премиерът получи от Румен Петков и Георги Първанов публично (под формата на контрапротест), твърденията на ГЕРБ, че посещението на Румен Радев в Русия е подгряващ спектакъл за същностната визита - тази на премира, както и анонсът за нея, който дойде от Москва, дори не са намеци. Те са заявка. 

На фона на всичко това можем да подозираме, че посещението на Радев в Кремъл е не просто свързано, а дори координирано и замислено съвместно с Борисов. Тъй като за масовата публика, имаща различни политически предпочитания, е най-удобно следното: президентът да бъде гръмкият вестител, а премиерът - този, който тихомълком ще направи всичко останало. 

Събитията от последните дни обаче показаха ясно, че между настоящите властници в България няма същностно противопоставяне. Вместо ГЕРБ да критикуват президента за проруските му изказвания, те ги представиха за подгряваща програма. А това означава, че поведението на премиера няма да е по-различно от това на държавния глава. Вместо Борисов да покаже европейска ориентация, той рестартира проект, поставящ държавата в още по-голяма зависимост от Москва. 

Ето защо оттук нататък всички декларации от страна на правителството за европейски ценности е редно да бъдат пречупвани именно през тази призма. Призма, която осветява, че Бойко Борисов е много по-удобен за Кремъл от Радев - защото е привидно прозападен политик. А така ролята на "троянски кон" се изпълнява по-лесно. 

Борисов - европеец само за пред камерите?

В крайна сметка обаче последните дни свалиха маските и показаха, че "европейското развитие на България" е само роля, паралелно с която се пробутва нова порция ззависимости и корупция, т.е. с привидностите бяхме дотук. 

С привидностите дотук бе и Брюксел. Дни след като Борисов прегръщаше и целуваше европейските лидери в София, което бе представено от българските медии като извънреден успех и доказателство за успешната интеграция на страната ни, Европа за четвърти път отряза България за единната валута. България не е готова да приеме еврото, гласи заключението от сряда на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Подобно на Европейската комисия, ЕЦБ също посочва проблемите с корупцията, настоява за независима и ефикасна съдебна система, както и независимост на Централната банка. Тези условия всъщност не са сред формалните критерии за присъединяване към еврозоната. Но очевидно те са пречка пред амбициите на българското правителство да осъществи пробив в тази посока по време на европредседателството си.

Пред камерите и фотообективите Борисов се преструва на европеец. Скрит от тях - приема нареждания от Путин. Пред камерите и фотообективите европейците се преструват, че Борисов е един от тях. А после му показват, че няма място редом с тях...

 

6 неща, които хората забелязват първо в дома ви

https://www.vesti.bg/za-doma/obzavejdane/6-neshta-koito-horata-zabeliazvat-pyrvo-v-doma-vi-6082600

Декорът не е първото нещо, което прави впечатление на хората, когато влязат в къщата ви. Миризмата е

Борисов на аудиенция при папа Франциск

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-na-audienciia-pri-papa-francisk-2099198

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде приет на аудиенция от главата на Римокатолическата църква папа Франциск по повод на отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 
Вчера бълга

Правете повече секс за по-добра памет

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pravete-poveche-seks-za-po-dobra-pamet-2098944

Австралийски учени установиха, че правенето на повече секс се отразява благотворно върху паметта, когато сме на средна възраст, пише в. "Метро".
 
Проучването на специалистите от университета Уологонг обхванало 6000 души на възраст 50 години и повече и се разпростряло

16 суеверия, в които вярваме (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/16-sueveriia-v-koito-viarvame-video-2098948

Много хора по света хората смятат, че числото 13 носи лош късмет, други се страхуват, че счупено огледало ще им донесе седем години нещастие. Трети пък никога не минават под стълба. Ние, българите, също сме доста суеверни. Ако сте от скептиците, които отричат подобни бабини деветини, помислете си п

И носителите на наградите "Аскеер" са...

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/i-nositelite-na-nagradite-askeer-sa-2099199

Захари Бахаров взе и "Аскеер" - след "Икар"- а, за водеща мъжка роля за моноспектакъла "Чамкория" по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 "Валентин Стойчев".

Мария Стефанова увенча с "Аскеер" за водеща женска роля завръщанет

Певицата Емилия пострада при катастрофа, какво е състоянието ѝ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pevicata-emiliia-postrada-pri-katastrofa-kakvo-e-systoianieto--2099204

Попфолк певицата Емилия е била ранена при катастрофа вчера следобед. Тя е пътувала с кола по магистрала "Тракия" заедно с годеника си Жорж Башур и 19-годишен младеж, който е син на Башур, съобщава

"Ди Велт": "България има още един коз"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286137_%22%D0%94%D0%B8+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D1%82%22%3A+%22%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%B7%22

 "Можем да го приемем като обикновено съвпадение. Можем обаче и да си помислим, че това е твърде ясен сигнал: в понеделник и вторник българският президент Румен Радев беше на държавно посещение при руския си колега Владимир Путин. Официалната цел: двустранните отношения да бъдат поставени върху нова основа. И само ден след това - студен душ от Брюксел за София по една тема, която е главен приоритет за българското правителство", пишат авторите на "Ди Велт" Аня Етел и Франк Щокер. 

По-нататък те обясняват за какво точно става дума: "В доклада си за конвергенцията, публикуван в сряда, Европейската централна банка (ЕЦБ) стига до извода, че всички членки на ЕС, които досега не са в еврозоната, все още не изпълняват критериите за това. Включително и България. Но влизането в еврозоната е цел на правителството в София, което в момента държи и председателството на ЕС."

В дългосрочен план има "сериозни съмнения"

"Ди Велт" припомня, че още в началото на българското европредседателство премиерът Бойко Борисов ясно е формулирал тази цел и цитира думите му: "Ние сме си написали домашните и сме готови за влизане в т.нар. "чакалня за еврозоната".

"Но тъкмо за това България не е готова, констатира сега ЕЦБ. Вярно, че страната отдавна и без усилие изпълнява формалните критерии. Инфлацията и дългосрочните лихвени нива възлизат на 1,4% и с това остават далеч под препоръчителното равнище от 1,9% и 2,2%. Освен това и през 2018 година страната имаше бюджетен излишък, а общата ѝ задлъжнялост възлиза на 23,3% спрямо БВП, което е доста по-добре от съотношението в почти всички членки на еврозоната. Но по т.нар. "меки показатели" България доста изостава от изискванията", посочва "Ди Велт". Авторите на статията обясняват, че това са факторите, които не се измерват в твърди стойности: независимостта на Централната банка, избуяващата корупция, състоянието на финансовия надзор.

По-нататък в статията четем: "Но дори и блестящите на пръв поглед числа на България отдавна вече получават не само похвали. В дългосрочен план имало "сериозни съмнения" доколко България наистина ще спазва горната граница на инфлацията. Особено, когато цената на труда се качи след присъединяването към еврото. С други думи: в момента, когато България - днес на последно място по доходи в ЕС - започне да наваксва това изоставане, блестящите числа могат да изчезнат."

По същата тема "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" добавя: "Във връзка с България еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси каза в Брюксел, че страните-кандидатки се нуждаят не само от номинална, но и от реална конвергенция спрямо еврозоната. Това била една от най-важните поуки от последните десетилетия, добави Московиси, намеквайки за преждевременното приемане на Гърция в еврозоната. "Страни, които искат да въведат еврото, трябва да положат интензивни усилия за повишаване на производителността, за покачване на инвестициите, подобряване на заетостта и борба срещу неравенствата", отбеляза французинът."

Страхът от нарастващото руско влияние

Вестник "Ди Велт" анализира по следния начин позицията на българското правителство: "София обаче очевидно не желае да приеме отказа. И правителството сръчно използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Москва. В началото на март в интервю за "Ди Велт" финансовият министър Владислав Горанов каза: "При приемането на Балтийските държави в еврозоната беше отчетен и аргументът, че по този начин се притъпява руското влияние." Горанов припомни още, че неговата страна не се е присъединила към Вишеградските държави - неофициалния блок на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, който в рамките на ЕС често заема общи, антилиберални позиции. С тези думи той намекна, че това положение може да се промени."

В края на статията авторите отбелязват, че на този фон в сряда в София е пристигнала делегация на ЕЦБ, която "очевидно иска да обясни лично своите съмнения и същевременно да намери начин да ги прогони през следващите месеци".

аа, аг, дв, фац

 

Новите правила за защита на личните данни в ЕС влизат в сила от днес

https://offnews.bg//obshtestvo/novite-pravila-za-zashtita-na-lichnite-danni-v-es-vlizat-v-sila-ot-dne-681311.html

От 25 май влизат в сила новита правила за защита на личните данни. 

Новият регламент ще засили защитата на правото на физическите лица на защита на личните данни, като по този начин отразява същността на защитата на данните като основно право на Европейския съюз.

За да се осигури еднакво и последователно прилагане във всички държави членки се въвежда механизъм за „обслужване на едно гише“. Дружествата, които са установени извън ЕС и извършват дейност на единния пазар на ЕС, трябва при определени условия да назначат свои представители в ЕС, към които гражданите и органите да могат да се обръщат в допълнение или вместо към дружеството със седалище в чужбина.

С регламента се създава ново право на преносимост на данните, което позволява на гражданите да изискват от дружество или организация да получат обратно лични данни, които са предоставили на това дружество или организация въз основа на предоставено съгласие или договор. В него се дава също възможност тези лични данни да се прехвърлят пряко на друго дружество или организация, когато това е технически осъществимо.

Тъй като позволява директното предаване на лични данни от едно дружество или организация на друго, това право също ще подпомогне свободното движение на лични данни в ЕС, избягването на блокиране на лични данни, и ще насърчи конкуренцията между дружествата. Улесняването на гражданите да преминават от един доставчик на услуги на друг ще насърчи развитието на нови услуги в контекста на стратегията за цифровия единен пазар.

С регламента се установява всеобхватен набор от правила относно нарушенията на сигурността на личните данни. В него ясно се определя какво представлява „нарушение на сигурността на лични данни“, въвежда се задължение за уведомяване на надзорния орган не по-късно от 72 часа, когато има вероятност нарушението на сигурността на личните данни да породи риск за правата и свободите на физическите лица.

Всички компании трябва да осигурят служител, който да отговаря за сигурността на личните данни. Статистиката показва, че у нас около 30 на сто от фирмите изобщо нямат подобна позиция, 50 на сто са прехвърлили отговорността на друг, а 40% от компаниите очакват новият регламент да доведе след себе си сериозни трудности.

При определени обстоятелства регламентът задължава да се уведоми лицето, чиито лични данни са засегнати от нарушението. Това значително засилва защитата в сравнение с настоящата ситуация в ЕС, в която само доставчиците на електронни съобщителни услуги, операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги са задължени да уведомяват за нарушения на сигурността на личните данни съгласно съответно Директивата за правото на неприкосновеност на личния живот в сектора на електронните комуникации („Директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации“) и Директивата относно сигурността на мрежите и информационните системи („Директивата относно МИС“).

В Регламента на всички органи по защита на данните се предоставя правомощието да налагат глоби на администраторите и обработващите лични данни. Понастоящем не всички от тях имат това право. Това ще даде възможност за по-добро прилагане на правилата. Глобите могат да достигнат до 20 милиона евро или, в случай на предприятие — 4 % от годишния оборот в световен мащаб.

"Неприкосновеността на личния живот на европейските граждани ще бъде по-добре защитена, а предприятията ще ползват един и същ набор от правила в целия ЕС. Надеждните правила за защита на данните са базата за функционирането на единния цифров пазар и за процъфтяването на интернет икономиката. Новите правила гарантират, че гражданите могат да имат доверие в начина, по който данните им се използват, и че ЕС може да се възползва максимално от възможностите, предлагани от основаната на данни икономика. Нашите нови правила за защита на данните бяха договорени поради конкретна причина: две трети от европейците бяха обезпокоени от начина, по който се обработваха данните им, и имаха чувството, че не могат да контролират информацията, която предоставят онлайн. Предприятията се нуждаят от яснота, за да могат да разгърнат дейността си в ЕС по безопасен начин. Неотдавнашните скандали с данните потвърдиха, че с по-строги и по-ясни правила за защита на данните постъпваме правилно в Европа“, заяви в четвъртък Андрус Ансип, заместник-председател на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар.

Скандално видео: Пътен полицай взима 50 лева за почерпка

http://regiona.bg/%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d0%b9-%d0%b2%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0-50/

Дирекция „Вътрешна сигурност“ се самосезирала. Извършени са спешни действия във връзка със скандалното видео, на което се вижда как пътен полицай взема подкуп от 50 лв. от шофьор в нарушение. Това обясни пред bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Уведомен е и главният прокурор Сотир Цацаров.

Както първо БЛИЦ съобщи, на кадрите от столичния бул. „Васил Левски“ се вижда как униформен обяснява на шофьора, че му е спестил 300 лева акт и заради това трябва да „почерпи“. По думите на Арнаудова, потвърждава се информацията, която първоначално е изнесена от потърпевшия шофьор, представил се в социалните мрежи като Ивайло Колев. „Установено е лицето, което е дало подкупа и лицето, което е мотивирало шофьора да даде тези 50 лв., за които става въпрос в клипа’, посочи говорителят на прокуратурата. „Водачът на този автомобил не е имал талон за преминат годишен технически преглед и му е съставен фиш за друго нарушение – неправилно паркиране“, добави тя. Тези обстоятелства се докладват тази сутрин на главния прокурор, който ще ги изпрати на Софийска градска прокуратура.

Арнаудова съобщи само, че подкупният полицай е служител на „Пътна полиция“. За момента името му няма да бъде оповестявано. „Данните са достатъчни за наказателно производство. Софийска градска прокуратура ще ръководи разследването“, каза Арнаудова. „Нямаме съмнение за авторството на деянието“, категорична беше тя.

Материалът Скандално видео: Пътен полицай взима 50 лева за почерпка е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Макрон и Путин потвърдиха желанието си ядреното споразумение с Иран да оцелее

https://www.actualno.com/europe/makron-i-putin-potvyrdiha-jelanieto-si-jadrenoto-sporazumenie-s-iran-da-ocelee-news_676263.html

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е обсъдил с президента на Франция Еманюел Макрон ситуацията след излизането на САЩ от споразумението с Иран за ядрената му програма. Той потвърди, че Русия е за запазване на споразумението, като не смята, че има основания за неговото отменяне. "Нашата позиция е добре известна. Считаме, че сделката трябва да остане факт", каза Путин. Той припомни, че е провел среща с генералния директор на МААЕ, на която е било потвърдено, че Иран изпълнява

Православен календар за 25 май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6830990

Православен календар за 25 майВъзнесение Господне (Спасовден). Св. Лука, архиеп. Симферополски Отбелязва се винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. Според християнските вярвания след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си като богочовек. В подножието на Елеонската планина до Ерусалим сe въздигнал в

Вижте как столичен пътен полицай взема подкуп!

https://petel.bg/Vizhte-kak-stolichen-paten-politsay-vzema-podkup-__266133

Любителско видео от София показва как пътен полицай взима пари от шофьор, за да не му наложи по-сурова глоба. Не само това, но служителят н...

Калин Сърменов празнува рожден ден

https://petel.bg/Kalin-Sarmenov-praznuva-rozhden-den__266134

Днес Рожден ден празнува Калин Сърменов. Българският актьор известен най-вече с ролята си на гангстера Милото от "7 часа разлика" навършва ...

Румяна Арнаудова с подробности за скандалното видео с подкуп за катаджия

https://petel.bg/Rumyana-Arnaudova-s-podrobnosti-za-skandalnoto-video-s-podkup-za-katadzhiya__266135

Снимка Булфото Дирекция „Вътрешна сигурност“ се самосезирала. Извършени са спешни действия във връзка със скандалното видео, на което...

Историк: Името „Илинденска Македония” не решава проблемите в региона

https://petel.bg/Istorik--Imeto----Ilindenska-Makedoniya----ne-reshava-problemite-v-regiona__266136

Снимка: bTV Времето, когато България трябваше да се намеси в спора за името на Македония като трета страна, е минало и Гърция успя да налож...

Току що в ефира! Мира Бенатова: Има коалиция между ДПС и „Атака” за...

https://petel.bg/Toku-shho-v-efira--Mira-Benatova--Ima-koalitsiya-mezhdu-DPS-i----Ataka----za----__266137

Журналистката Миролюба Бенатова е гост в момента в „Здравей, България” по Нова Тв. Тя коментира предстоящия балотаж за кмет в Галиче, сле...

Архитектурно чудо се появи в Пловдив

https://petel.bg/Arhitekturno-chudo-se-poyavi-v-Plovdiv__266138

Буден пловдивчанин ни изпрати снимки на уникално, вероятно незаконно надстрояване, в квартал "Кършияка" в Пловдив. На снимките се вижда, ч...

Експерти: България трябва максимално бързо да влезе в чакалнята за еврозоната

https://petel.bg/Eksperti--Balgariya-tryabva-maksimalno-barzo-da-vleze-v-chakalnyata-za-evrozonata__266139

Икономистът Лъчезар Богданов и финансистът Емил Хърсев коментираха в сутрешния блок на БНТ какво се случва с България и с другите страни...

България стартира в Лигата на нациите срещу Китай

https://petel.bg/Balgariya-startira-v-Ligata-na-natsiite-sreshhu-Kitay__266140

Волейболистите от националния отбор на България стартират днес участието си в новосформираната Лига на волейболните нации. Възпитани...

Състезанието „Млад огнеборец“ на 31 май в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5Bgn28EpwMQ/

На 31 май 2018 г., от 10.30 ч. на градския стадион в Поморие ще се проведе областно състезание на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”. В тези отряди ученици на възраст от 10 до 16 години получават теоретична и практическа подготовка по пожарна безопасност, провеждат тренировъчна и състезателна дейност.

Движението Младежки противопожарни отряди “Млад огнеборец” е с международен характер. На всеки две години  Международната асоциация на пожарните и спасителните служби /CTIF/ организира състезания между млади огнеборци, включващи различни спортни дисциплини.

Бургас ще бъде домакин на Европейски морски ден 2018 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3oLWFEq8do8/

Европейският морски ден 2018г. ще се проведе в Бургас на 31 май и 1 юни в Бургаския свободен университет. Събитието се организира от генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на Европейската комисия, в партньорство с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и община Бургас.

В официалното откриване от 13:45ч. на 31 май ще участват комисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и други високопоставени гости.

Европейският морски ден се организира всяка година в различен европейски град и представлява форум за общуване, обсъждане и иницииране на съвместни действия касаещи морското дело. Сред участниците са представители на пристанищната и корабоплавателната индустрията, на местни, регионални, национални и европейски власти, държавни ведомства и агенции, НПО, научни и изследователски институции и др.

Северна Корея е готова за преговори със САЩ "по всяко време"

https://www.actualno.com/asia/severna-koreja-e-gotova-za-pregovori-sys-sasht-po-vsjako-vreme-news_676262.html

Властите на КНДР, както и досега, са готови да проведат преговори с американски представители по всяко време, независимо от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отмени заплануваната за 12 юни среща на върха със севернокорейския ръководител Ким Чен Ун. Това съобщи агенция "Ренхап", позовавайки се на изявление на зам.-министъра на външните работи на Северна Корея Ким Ге Гуан. Припомняме, че срещата между Тръмп и Ким Чен Ун, планирана за 12 юни в Сингапур, се провали. Белият до

Даниел Димов: Ако бяхме вкарали втори гол на Левски, крайният резултат щеше да бъде друг (видео)

https://petel.bg/Daniel-Dimov--Ako-byahme-vkarali-vtori-gol-na-Levski--krayniyat-rezultat-shheshe-da-bade-drug--video-__266130

Футболистът на Черно море Даниел Димов разкри, че "моряците" са подходили с голям респект към Левски, докато през втората част са започнал...

Какво разкриха от Пентагона след кървавото писмо на Тръмп до КДНР

https://petel.bg/Kakvo-razkriha-ot-Pentagona-sled-karvavoto-pismo-na-Tramp-do-KDNR__266131

Снимка Уикипедия Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че въоръжените сили не са в по-висока от досегашната степен на готовност, ни...

Морган Фрийман е обвинен в тормоз над жени

https://petel.bg/Morgan-Friyman-e-obvinen-v-tormoz-nad-zheni__266132

Холивудската звезда и носител на „Оскар” Морган Фрийман стана поредната знаменитост, обвинена в сексуален тормоз. Актьорът се изви...

Вижте как столичен пътен полицай взема подкуп (видео)

https://petel.bg/Vizhte-kak-stolichen-paten-politsay-vzema-podkup--video-__266133

Любителско видео от София показва как пътен полицай взима пари от шофьор, за да не му наложи по-сурова глоба. Не само това, но служителят н...

На три места в столичния център няма да има вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-tri-mesta-v-stolichnia-tcentar-niama-da-ima-voda-681240.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на спирателни кранове на ул. „Граф Игнатиев“ в Център налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на ул. „Граф Игнатиев“ от ул. „Алабин“ до ул. „Солунска“ и на ул. „Ангел Кънчев“ от ул. „Иван Денкоглу“ до ул. „Солунска“. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Отец Паисий“ в Център налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Отец Паисий“ от ул. „Пиротска“ до ул. „Цар Симеон“. 

Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Овче поле“ в Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Овче поле“ от бул. „Тодор Александров“ до бул. „Александър Стамболийски“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Влизат в сила новите правила за личните данни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bCd2SvLPmos/

internetЗапочва прилагането на новите правила за защита на личните данни. Общият регламент относно защитата на данните (ОРЗД) влиза в сила от 25 май, а целта му е да позволи на гражданите на Европейския съюз (ЕС) да упражняват по-добър контрол.

Освен това той модернизира и уеднаквява правилата, които позволяват на предприятията да намалят бюрокрацията и да се възползват от увеличаване на доверието на потребителите.

Какви права ще имат гражданите?

Новият регламент е част от пакета за реформи за защита на личните данни на ЕС, включващ още директивата за защита на данните за полицията и органите на наказателноправната система.

От 25 май гражданите ще имат улеснен достъп до техните данни, включително и по-голяма информация за обработването им. ОРЗД въвежда и ново „право за преносимост” на данните, което има за цел да улесни преноса на лични данни между доставчиците на услуги. Регламентира се и „право на забравяне”, което предвижда, ако дадено лице вече не желае данните му да се обработват и не съществува законна причина те да се съхраняват, да бъдат изтрити.

Какви са правилата за предприятията и фирмите?

От 25 май влиза в сила единен набор от общи за ЕС правила. Публичните органи и предприятията, които обработват данни в големи мащаби, вече са задължени да назначат специално длъжностно лице, което да отговаря за защитата им. Въвежда се т. нар. „обслужване на едно гише”. Това е правило, предвиждащо предприятията да контактуват само с един-единствен надзорен орган в държавата от ЕС, в която те са установени основно. Въвеждат се техники за насърчаване на поверителността, като например псевдонимизация (когато идентифициращи полета в рамките на даден запис на данни се заменят с един или няколко изкуствени идентификатора) и криптиране (когато данните се кодират по такъв начин, че само упълномощени субекти могат да ги четат). Предприятията ще трябва да извършват и оценки на въздействието, когато обработването на данни може да доведе до висок риск за правата на гражданите.

От Европейската комисия напомнят, че конкретната причина за договарянето на нови правила бе изразеното безпокойство на две трети от европейците от начина, по който се обработват данните им. Заместник-председателят на ЕК Андрус Ансип увери, че с промяната неприкосновеността на личния живот на европейските граждани ще бъде по-добре защитена, а предприятията ще ползват един и същ набор от правила в целия ЕС.

Според комисаря по въпросите на правосъдието и потребителите и Вера Йоурова, с Общия регламент относно защитата на данните Европа потвърждава цифровия си суверенитет, подготвя се за ерата на цифровите технологии и си възвръща доверието в успеха глобална цифрова икономика

На Белград му харесва на два стола

http://pogled.info/svetoven/balkani/na-belgrad-mu-haresva-na-dva-stola.94790

/Поглед.инфо/ В западната ни съседка се обсъжда нова стратегия за национална сигурност, какво предвижда тя

Прощавай, кирилице! Казахстан сменя азбуката си с латиница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6877936

Прощавай, кирилице! Казахстан сменя азбуката си с латиницаl Президентът нареди смяната на буквите да завърши до 2025 г. l Сметката за реформата надхвърля $ 660 млн. С нова азбука ще се похвали Казахстан до 2025 г., след като властите окончателно решиха страната да направи необичайния преход от кирилица към латиница. Мащабната реформа започна да се обсъжда в Казахстан още през 2007 г.

Facebook с инструменти за защита на личните данни, вдъхновени от еврорегламента

https://petel.bg/Facebook-s-instrumenti-za-zashhita-na-lichnite-danni--vdahnoveni-ot-evroreglamenta__266122

Facebook обяви, че ще предложи на двата си милиарда потребители в цял свят инструменти за контрол за личния живот, вдъхновени от европейския ...

Още една година НЗОК ще плаща на раздута болнична мрежа

https://petel.bg/Oshhe-edna-godina-NZOK-shhe-plashha-na-razduta-bolnichna-mrezha__266123

Поредният опит да се внесе някакъв ред в здравната система се отлага. При сключването на договори за финансиране на лечебните заведения т...

Днес е денят на човешкото спасение, а четири уникални имена черпят

https://petel.bg/Dnes-e-denyat-na-choveshkoto-spasenie--a-chetiri-unikalni-imena-cherpyat__266124

Днес Православната църква почита Възнесение Господне (Спасовден). Св. Лука, архиеп. Симферополски. Отбелязва се винаги в четвъртък, четир...

Борисов на аудиенция при папа Франциск

https://petel.bg/Borisov-na-audientsiya-pri-papa-Frantsisk__266125

Снимка Булфото Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде приет на аудиенция от главата на Римокатолическата църква папа Франциск...

Гореща информация за състоянието на певицата Емилия след катастрофата

https://petel.bg/Goreshha-informatsiya-za-sastoyanieto-na-pevitsata-Emiliya-sled-katastrofata__266126

Поп-фолк певицата Емилия и годеникът й Жорж Башур остават под лекарско наблюдение в столичната болница УМБАЛ „Света Анна”. Емилия е с гр...

Адвокат Марковски с горещ коментар за сагата „Иванчева“

https://petel.bg/Advokat-Markovski-s-goreshh-komentar-za-sagata----Ivancheva---__266128

Кадър Нова тв „Съдбата на хората зависи от фактите. Кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева не е нарушила закона. То...

Половината плажове по морето без спасители

https://petel.bg/Polovinata-plazhove-po-moreto-bez-spasiteli__266129

Половината от плажните ивици по морето остават без стопани този туристически сезон. Причината е, че са отдалечени, труднодостъпни или не...

Наградите „Аскеер 2018“ (ПЪЛЕН СПИСЪК)

http://clubz.bg/68279-nagradite_%E2%80%9Easkeer_2018%E2%80%9C_pylen_spisyk

Театралните награди „Аскеер 2018“

Изгряваща звезда

Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в „Кралят Елен” по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър „Азарян“, Национален дворец на културата.

Поддържаща мъжка роля

Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в „Зимата на нашето недоволство” по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”.

Поддържаща женска роля

Анна Пападопулу за ролята на Бърди в „Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов”.

Костюмография

Нина Пашова за „Калигула” от Албер Камю, постановка Диана Добрева и за „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов”.

Театрална музика

Петър Дундаков за „Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър „София”.

Сценография

Марина Райчинова за „Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър „София”.

Водеща мъжка роля

Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в „Чамкория” по романа на Милен Русков, постановка Явор Гърдев, Театър 199 „Валентин Стойчев”.

Водеща женска роля

Мария Стефанова за ролята на А в „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов”.

Режисура

Иван Пантелеев за „NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, Народен театър „Иван Вазов”.

Съвременна българска драматургия

Оля Стоянова за „Цветът на дълбоките води“, постановка Бойка Велкова, Народен театър.

Най-добро представление

„NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”.

„Аскеер“ за цялостно творчество

Васил Михайлов.

Площад Славейков.

Важно: Влизат в сила новите правила за защита на личните данни!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7/

Започват да се прилагат новите правила за защита на личните данни. Общият регламент относно защитата на данните (ОРЗД) влиза в сила от 25 май, а целта му е да позволи на гражданите на Европейския съюз (ЕС) да упражняват по-добър контрол. Освен това той модернизира и уеднаквява правилата, които позволяват на предприятията да намалят бюрокрацията и да се възползват от увеличаване на доверието на потребителите. Какви права ще имат гражданите?

Новият регламент е част от пакета за реформи за защита на личните данни на ЕС, включващ още директивата за защита на данните за полицията и органите на наказателноправната система. От 25 май гражданите ще имат улеснен достъп до техните данни, включително и по-голяма информация за обработването им. ОРЗД въвежда и ново „право за преносимост” на данните, което има за цел да улесни преноса на лични данни между доставчиците на услуги, пише бгнес. Регламентира се и „право на забравяне”, което предвижда, ако дадено лице вече не желае данните му да се обработват и не съществува законна причина те да се съхраняват, да бъдат изтрити.

Какви са правилата за предприятията и фирмите? От 25 май влиза в сила единен набор от общи за ЕС правила. Публичните органи и предприятията, които обработват данни в големи мащаби, вече са задължени да назначат специално длъжностно лице, което да отговаря за защитата им. Въвежда се т. нар. „обслужване на едно гише”.

Това е правило, предвиждащо предприятията да контактуват само с един-единствен надзорен орган в държавата от ЕС, в която те са установени основно. Въвеждат се техники за насърчаване на поверителността, като например псевдонимизация (когато идентифициращи полета в рамките на даден запис на данни се заменят с един или няколко изкуствени идентификатора) и криптиране (когато данните се кодират по такъв начин, че само упълномощени субекти могат да ги четат).

Предприятията ще трябва да извършват и оценки на въздействието, когато обработването на данни може да доведе до висок риск за правата на гражданите. От Европейската комисия напомнят, че конкретната причина за договарянето на нови правила бе изразеното безпокойство на две трети от европейците от начина, по който се обработват данните им.

Заместник-председателят на ЕК Андрус Ансип увери, че с промяната неприкосновеността на личния живот на европейските граждани ще бъде по-добре защитена, а предприятията ще ползват един и същ набор от правила в целия ЕС. Според комисаря по въпросите на правосъдието и потребителите и Вера Йоурова, с Общия регламент относно защитата на данните Европа потвърждава цифровия си суверенитет, подготвя се за ерата на цифровите технологии и си възвръща доверието в успеха глобална цифрова икономика.

Материалът Важно: Влизат в сила новите правила за защита на личните данни! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Човекоподобна маймуна и огромно дърво са сред най-интересните новооткрити видове

//dariknews.bg/novini/liubopitno/chovekopodobna-majmuna-i-ogromno-dyrvo-sa-sred-naj-interesnite-novootkriti-vidove-2099169

Новоидентифицирана човекоподобна маймуна, 40-метрово дърво, вулканична бактерия и изчезнал торбест лъв влязоха в топ 10 на новооткритите видове, съобщи в. "Лос Анджелис таймс". Те са от всички краища на света - от океанските дълбини, Бразилия, Коста Рика, Суматра, Канарските острови, Япония, Австра

Днес се отбелязва Трето намиране честната глава на Св. Йоан Кръстител

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-se-otbeliazva-treto-namirane-chestnata-glava-na-sv-joan-krastite-681233.html

Църквата възпоменава паметта на Св. Йоан Кръстител няколко пъти в годината, днес се отбелязва Трето намиране честната глава на Св. Йоан Кръстител. 

Когато по злобното искане на Иродиада била отсечена главата на св. Йоан Кръстител и била й поднесена на блюдо, учениците погребали тялото му в Севастия, а главата неговите врагове скрили в Иродовия дворец, на място безчестно. За това узнала Йоана, жена на Иродовия управител Хуза, за която се споменава в Евангелието като за една последователка на Иисуса Христа. Тя тайно взела светата глава и като я положила в съд, с благоговение я погребала в имението на Ирод, на Елеонската планина. Цар Ирод не е знаел нищо за това и като чул за Иисуса, какви велики чудеса прави, много се уплашил и казал: "Това е Йоан, когото аз обезглавих. Той е възкръснал от мъртвите".

Минали много години. Това имение било купено от един благочестив човек на име Инокентий, който пожелал да построи там църква. Когато започнали да копаят земята из основи, намерили светата глава. По чудесата, които ставали на това място, и по Божие откровение Инокентий узнал, че у него е главата на великия пророк и кръстител Господен. Той я пазел у себе си като най-ценна светиня. Това било първото намиране на главата на Предтеча.

Преди смъртта си Инокентий като видял, че навсякъде върлуват езичници, и като желаел да запази от поругание светата глава, пак я скрил в същото място, където я бил намерил. Вече в царуването на Константин Велики, когато възтържествувала в света християнската вяра, двама монаси, които ходили на поклонение на светите места в Йерусалим, получили откровение за мястото, където се намира главата на Предтеча, и я извадили из земята. Това било второто намиране. Като се връщали в отечеството си, те срещнали един беден човек, грънчар, и му поверили своя товар, като се отегчавали сами да го носят. На грънчаря се явил Предтеча и му заповядал да се оттегли от своите спътници. Той донесъл у дома си, в град Емеса, светата глава и оттогава домът му бил благословен с изобилие и всякаква благодат. Пред смъртта си грънчарят открил на своята сестра тайната, като й завещал да пази свято скъпоценната глава на Предтеча и след себе си да я завещае на най-достойния от рода. С течение на времето светата глава някак си попаднала в ръцете на един човек, изпаднал в заблудата на арианската ерес. Принуден да остави жилището си, той скрил в земята главата на Предтеча. На същото място бил издигнат манастир. 

Дълго време никой нищо не знаел за съкровището, скрито в земята, докато в половината на V век благочестивият архимандрит Маркел узнал за него чрез явяване на самия Предтеча. По повеля на император Маркиан главата била пренесена от Емеса в Халкидон, а после - в Цариград.

. :

САЩ: $716 млрд. военен бюджет, Русия и Китай са заплаха

http://clubz.bg/68278-sasht_716_mlrd_voenen_byudjet_rusiq_i_kitaj_sa_zaplaha

Снимка Уикипедия

Комисията по въоръжените сили на американския Сенат прие своята версия на годишен закон за отбранителна политика и бюджет на стойност 716 милиарда долара и също като колегите си в Камарата на представителите определи Русия и Китай като заплахи за САЩ и съюзниците им, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Проектозаконът включва мерки, насочени срещу двете страни, които се определят като "стратегически конкуренти", включително затягане на правилата за търговия и забрана министерството на отбраната да сключва сделки с компания, използваща телекомуникационни технологии на китайските компании Хуавей или ZTE. Законът включва и ограничения за руско-американското военно сътрудничество и подчертава, че според Сената на САЩ политиката на страната предвижда подсилване на отбраната на съюзници и партньори в Европа с цел сдържане на евентуална руска агресия и нарежда на армията да се снабди с технология, която да покрие пропуските в защитата от крилати ракети.

За сравнение военният бюджет на Русия е около 52 милиарда долара.

Освен това законът ще попречи на Турция да закупува изтребители Ф-35. Причината е задържането на американския пастор Андрю Брънсън.Той е арестуван от 2016 година.

Освен това законът обвинява Турция за сключеното през декември споразумение с Русия за закупуването на ракетни системи С-400. Намерението за закупуване на руските системи обаче е наказуемо според законите на САЩ, отбелязва канцеларията на сенатор Джийн Шахийн, цитирана от Ройтерс. 

Le Nouvel Observateur: Съветник на Кадафи потвърди, че Саркози е взимал пари от Либия

http://pogled.info/svetoven/Le-Nouvel-Observateur-savetnik-na-kadafi-potvardi-che-sarkozi-e-vzimal-pari-ot-libiya.94784

/Поглед.инфо/ Бившият съветник на Муамар Кадафи Башир Салех потвърди, че Никола Саркози е получавал пари от либийското правителство за финансиране на своята предизборна кампания от 20077 г., предава Le Nouvel Observateur. Както съобщава бившият високопоставен либийски чиновник, Муамар Кадафи има специален бюджет в размер на 350 милиона долара за финансиране на лица, които иска да подкрепи.

Contra Magazin: Време е Европа да се избави от бича на Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/Contra-Magazin-vreme-e-evropa-da-se-izbavi-ot-bicha-na-vashington.94785

/Поглед.инфо/ Европа се намира под бича на Вашингтон и е безсилна срещу геополитическите му искания, пише австрийският Contra Magazin. Заради страха от икономически проблеми и навика да се подмазва на американците, ЕС сляпо следва интересите на САЩ, пренебрегвайки собствените си. Време е да променим ситуацията, смята авторът на статията Марко Майер: конфликтът по иранския въпрос е добро начало, а следващата точка следва да бъде развитието на отношенията с Русия и Китай.

Защо Америка е особено жестоко общество

http://pogled.info/svetoven/amerika/zashto-amerika-e-osobeno-zhestoko-obshtestvo.94786

/Поглед.инфо/ В тази статия искам да споделя неголяма теория за това, какво значи да си американец. Както винаги, вие ще съдите, дали тази информация ви е била полезна или не. Всичко, което е кажа е личното ми виждане.

CNBC: САЩ отстъпиха на Русия мястото си на „незаменимата нация“ в Близкия изток

http://pogled.info/svetoven/CNBC-sasht-otstapiha-na-rusiya-myastoto-si-na-nezamenimata-natsiya-v-blizkiya-iztok.94787

/Поглед.инфо/ Вашингтон трябва да разбере, че неговият основен конкурент в Близкия изток не е Техеран, а Москва, пише наблюдателят на CNBC, старши научен сътрудник на Атлантическия съвет Шон Макфейт. Според него провалената външна политика на Вашингтон е довела до това, че руската страна е започнала да бъде водещ посредник в региона, изтласквайки американците.

Провокации пред шампионата: Вашингтон подстрекава Киев

http://pogled.info/svetoven/provokatsii-pred-shampionata-vashington-podstrekava-kiev.94788

/Поглед.инфо/ Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви вчера за изключително високата степен на насилие, което се наблюдава в югоизточната част на Украйна, като призова Москва да "прекрати агресията".

Бившата жена на Коко Динев- фолк певицата Емилия пострада в тежка катастрофа!

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%ba%d0%be-%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d1%84%d0%be%d0%bb%d0%ba-%d0%bf%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b0/

Бившата жена на бизнесмена Коко Динев-Емилия е катастрофирала снощи.

Източници на NOVA съобщават, че един от хората, които са пътували в автомобила, е с опасност за живота
Поп-фолк певицата Емилия катастрофира, пътувайки с годеника си Жорж Башур. Автомобилът е шофирал млад мъж, чието състояние е най-тежко.Тримата са настанени в столична болница.
Шофьорът на автомобила е в реанимацията в изключително тежко състояние с черепно-мозъчна травма и гръдно-коремна травма и опасност за живота.
Емилия е настанена в клиника по хирургия с гръдна травма.

Материалът Бившата жена на Коко Динев- фолк певицата Емилия пострада в тежка катастрофа! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Влизат в сила новите правила за личните данни

https://petel.bg/Vlizat-v-sila-novite-pravila-za-lichnite-danni__266117

Започват да се прилагат новите правила за защита на личните данни. Общият регламент относно защитата на данните (ОРЗД) влиза в сила от 25 ма...

Земетресение с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер е регистрирано в Атлантическия океан

https://petel.bg/Zemetresenie-s-magnitud-5-5-po-skalata-na-Rihter-e-registrirano-v-Atlanticheskiya-okean__266119

Земетресение с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер е регистрирано в централния средноатлантически хребет, показва справка на интернет стран...

Българска баба изправи на нокти полицията в Мюнхен с воден пистолет

https://petel.bg/Balgarska-baba-izpravi-na-nokti-politsiyata-v-Myunhen-s-voden-pistolet__266118

Баба Златка К., чието семейство живее в градчето Гемеринг, близо до Мюнхен, предизвика мащабна акция на полицията на централната гара на б...

Дневен хороскоп: Крайно неприятен ден, възможни са и финансови загуби за част от зодиите

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Krayno-nepriyaten-den--vazmozhni-sa-i-finansovi-zagubi-za-chast-ot-zodiite__266121

Източник lamqta.com Овен  Склонни сте да се бунтувате и да нарушавате правилата, и едва ли някой ще успее да Ви вкара в ред. Провокирате конф...

Красивата Натали Трифонова: Първо ще има слънце, но после бури и градушки

https://petel.bg/Krasivata-Natali-Trifonova--Parvo-shhe-ima-slantse--no-posle-buri-i-gradushki__266120

И слънце, и дъжд. Това ни очаква днес и в близките дни, заяви току що по БТВ Натали Трифонова. Ето прогнозата за времето на красивата син...

Facebook с инструменти за защита на личните данни, вдъхновени от еврорегламента

//dariknews.bg/novini/sviat/facebook-s-instrumenti-za-zashtita-na-lichnite-danni-vdyhnoveni-ot-evroreglamenta-2099195

Facebook обяви, че ще предложи на двата си милиарда потребители в цял свят инструменти за контрол за личния живот, вдъхновени от европейския регламент за защита на личните данни, който влиза в сила от днес, предаде АФП.
 
От няколко седмици социалната мрежа ис

Нови по-строги правила за защита на личните данни (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novi-po-strogi-pravila-za-zashtita-na-lichnite-danni-video-2099165

От днес в Европейския съюз, включително и у нас, влизат в сила нови, по-строги правила за защита на личните данни. Новият регламент засяга администрацията, бизнеса и всички организации и сдружения, които събират, съхраняват, обработват или

Слънце, краткотрайни валежи и условия за градушки днес…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%86%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d0%b8-%d1%83%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f/

Прогноза за 25.05.2018
Днес  ще преобладава слънчево време. Около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в Източна България ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици, ще има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 25° и 30°, за София – около 25°.

 

Материалът Слънце, краткотрайни валежи и условия за градушки днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Харви Уайнстийн - свободен под гаранция от 1 милион долара

http://clubz.bg/68277-harvi_uajnstijn_svoboden_pod_garanciq_ot_1_milion_dolara

Филмовият продуцент Харви Уайнстийн бе освободен днес под гаранция от 1 милион долара, съобщи Си Ен Ен. Той се предаде сутринта на прокурорите в Ню Йорк.

Уайнстийн веднага бе арестуван за сексуално посегателство, в което го обвиняват множество жени. Но официалните обвинения ще бъдат за изнасилване на една и сексуално посегателство срещу друга. 

Основания за сегашните обвинения са показанията на Луси Еванс. Тя твърди, че през 2004 година Уайнстийн я е принудил да прави секс с него. След като се запознали с доказателствата магистратите счели, че има достатъчно данни, за да бъде предаден на съд.

Продуцентът е заплатил сумата за гаранцията в брой, след което е напуснал сградата на съда. Той ще трябва да носи специално устройство, следящо за неговото местонахождение. Освен това ще му бъде забранено да пътува извън пределите на щатите Ню Йорк и Кънектикът.

Адвокатът на подсъдимия Бен Брафман заяви от своя страна, че Уайнстийн се счита за невинен и се надява съдът ще снеме от него всички обвинения, които той отрича. Датата на следващото дело по случая е насрочена за 30 юли./

През октомври м.г. в. "Ню Йорк таймс" разкри, че в продължение на 30 години вилятелният филмов продуцент се е възползвал от положението си и е посягал на много жени, предимно актриси. Харви бе обвинен в сексуално насилие от над 80 жени, сред които Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Салма Хайек.

Уайнстийн беше принуден да напусне компанията, която по-късно обяви фалит. Съпругата му го изостави и се разведе с него. Продуцентът бе изключен и от Американската филмова академия.

Харви Уайнстийн се предава, обвиняват го в изнасилване

http://clubz.bg/68277-harvi_uajnstijn_se_predava_obvinqvat_go_v_iznasilvane

Прокуратурата на Ню Йорк ще повдигне днес обвинение срещу филмовия продуцент Харви Уайнстийн в изнасилване, съобщи Си Ен Ен.

Самият Уайнстийн обяви, че в петък ще се предаде в ръцете на прокурорите в Голямата ябълка. Той ще бъде арестуван и поставен под стража, както изискват престъпленията в сексуално посегателство.

Очаква се той да бъде обвинен в изнасилването на една жена и в насилствени дейтвия от сексуално естество спрямо друга.

Основания за сегашните обвинения са показанията на Луси Еванс. Тя твърди, че през 2004 година Уайнстийн я е принудил да прави секс с него. След като се запознали с доказателствата магистратите счели, че има достатъчно данни, за да бъде предаден на съд продуцента.

През октомври м.г. в. "Ню Йорк таймс" разкри, че в продължение на 30 години вилятелният филмов продуцент се е възползвал от положението си и е посягал на много жени, предимно актриси. Харви бе обвинен в сексуално насилие от над 80 жени, сред които Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Салма Хайек.

Уайнстийн беше принуден да напусне компанията, която по-късно обяви фалит. Съпругата му го изостави и се разведе с него. Продуцентът бе изключен и от Американската филмова академия.

Дневен хороскоп: Телци имате да наваксвате много, Лъвове сменете тактиката, Козирози вярвайте в добрия край!

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d1%81/

Хороскоп за 25 май 2018 година

Овен

Този петък разчитайте само на себе си. Много вероятно е някой да се опита да ви подведе. Макар и неумишлено последиците няма да са приятни за вас.

Телец

Това е ден, в който трябва да се събудите от дълга дрямка. Изпуснали сте някои събития и е добре да наваксате пропуснатото.

Близнаци

Това е ден за признания. И вие хора и имате своите дълбоки чувства. Не се притеснявайте да ги споделите с любимия си човек, от това връзката ви само ще спечели.

Рак

Това е ден за проява на доверие. Оставете избора на вашия партньор по въпрос, който касае и двама ви. Ще останете приятно изненадани.

Лъв

Това е ден за смяна на тактиката. Още от сутринта направете нещата по различен начин. Самата промяна ще ви накара да се почувствате по-добре и ще доведе до непредвидени приятни резултати. Дева

Това е ден за нови познанства. Не подхождайте с очаквания. Самият процес носи не малко вълнения – насладете им се.

Везни

Това е ден за отпускане. Каквото и да трябва да нарушите като правила – позволете си го. Сега може да излезете извън рамките, поне за малко.

Скорпион

Това е ден за разчистване на сметки. Ако нещо не ви харесва кажете го направо. По поведението отдавна се разбира какво е вашето мнение, но сега трябва да реагирате честно.

Стрелец

Това е ден за движение. Поемете смело напред и вземете най-доброто от миналото със себе си. Ако е наистина добро за вас – не би трябвало да ви натежи.

Козирог

Бъдете по-уверени в добрия изход на нещата. Процесът, може би няма да премине, както сте го планирали, но най-важен е крайният резултат.

Водолей През този ден опитите ви да бъдете някой друг няма да се увенчаят с успех. За качествата, които искате да придобиете се изисква повече време.

Риби

През този ден само творческото в работата ще ви помогне да изкарате деня. Опитайте се да не извършвате прекалено отговорни действия, тъй като има риск от допускането на грешки.

 

Материалът Дневен хороскоп: Телци имате да наваксвате много, Лъвове сменете тактиката, Козирози вярвайте в добрия край! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

«Пълнител» с хиперзвукови ракети: определен е обликът на свръхсекретната руска подводница от пето поколение

http://pogled.info/svetoven/palnitel-s-hiperzvukovi-raketi-opredelen-e-oblikat-na-svrahsekretnata-ruska-podvodnitsa-ot-peto-pokolenie.94775

/Поглед.инфо/ Специалистите на руската Обединена корабостроителна корпорация (ОКК) в течение вече на шест десетилетия произвежда първокласни съдове, които с всяка изминала година стават все по-мощни и заедно с това, по-незабележими. През декември 2017 година стана известно за създаването на еволюционен предварителен проект за подводница от пето поколение. Към днешен ден разработката на свръхсекретната подводница е завършена.

Нито един генерал от алианса не иска да воюва с Русия: неочаквано признание на бившия главнокомандващ на НАТО

http://pogled.info/svetoven/nito-edin-general-ot-aliansa-ne-iska-da-voyuva-s-rusiya-neochakvano-priznanie-na-bivshiya-glavnokomandvasht-na-nato.94776

/Поглед.инфо/ Филип Бридлав, американският генерал, до 2016 година главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, в интервю за полското издание Onet призна, че нито един командващ от алианса не иска да воюва с Русия.

Новото правителство в Русия: в какво се състои логиката на абсурда?

http://pogled.info/svetoven/russia/novoto-pravitelstvo-v-rusiya-v-kakvo-se-sastoi-logikata-na-absurda.94777

/Поглед.инфо/ Президентът Владимир Путин утвърди състава на новото правителство на Дмитрий Медведев: пет от 10 вице-премиери и девет от 22 министри са нови. Министър на науката и висшето образование стана бившият заместник на министъра на финансите Антон Силуанов Михаил Катюков, министър на селското стопанство е синът на Николай Патрушев Дмитрий Патрушев, вице-премиер по въпросите на строителството стана бившият министър на спорта Виталий Мутко. (видео)

Резултати от срещата в Буенос Айрес: «никаква изолация на Русия в G20 няма»

http://pogled.info/svetoven/rezultati-ot-sreshtata-v-buenos-aires-nikakva-izolatsiya-na-rusiya-v-G20-nyama.94778

/Поглед.инфо/ На 20-21 май в Буенос Айрес се състоя министерска среща на G20, на която не отиде Сергей Лавров, министърът на външните работи на Русия заради мероприятията, свързани с „формирането на новото правителство“.

САЩ обещаха на КНДР „от всичко по много“

http://pogled.info/svetoven/sasht-obeshtaha-na-kndr-ot-vsichko-po-mnogo.94779

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че ако се разреши въпросът за пълното ядрено разоръжаване, страната му ще помогне на КНДР „да подобри живота на хората“.

Истерията около руските газопроводи: Защо всъщност Доналд Тръмп плаши страните от Европа със санкции

http://pogled.info/svetoven/isteriyata-okolo-ruskite-gazoprovodi-zashto-vsashtnost-donald-tramp-plashi-stranite-ot-evropa-sas-sanktsii.94780

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп обича да шокира публиката и да се представя не в най-добра светлина. Последният му удар бе искането до Ангела Меркел, когато той призова Германия да не си сътрудничи с Русия в газовата сфера, в частност по „Северен поток-2“.

Защо Япония не може да излезе изпод опеката на САЩ?

http://pogled.info/svetoven/zashto-yaponiya-ne-mozhe-da-izleze-izpod-opekata-na-sasht.94781

/Поглед.инфо/ „Япония е обкръжена от страни с ядрено оръжие. Ако те поискат да го използват, да чакаме ли спасение от Русия“, зададе въпросът бившият японски премиер Йоширо Мори, отдавнашен приятел на Путин. Мнозина в Токио наистина нямат нищо против, ако не да се обърнат към Русия „за спасение“, то поне да сведат отношенията с бившия враг до „хикиваке“ – равенство. Има ли шанс Япония да се превърне от „непотопимия самолетоносач на САЩ“ в независима страна?

Вие убивате долара: Вестникът на Ротшилд умолява Тръмп да престане (CrimsonAlter)

http://pogled.info/svetoven/vie-ubivate-dolara-vestnikat-na-rotshild-umolyava-tramp-da-prestane-CrimsonAlter.94782

/Поглед.инфо/ Малцина знаят, но сред финансовите професионалисти има аналог на известната история за фразата на Сергей Лавров „Кой си ти, че да ми четеш лекции?“, която, според легендата е била насочена към британския му колега Дейвид Милибенд. През 2012 г. когато американското министерство на финансите възнамерява да наложи на британската банка Standard Chartered многомилиардна глоба за сделка с Иран, заобикаляща санкциите на САЩ, раздразнен лондонски банкер пише до свой американски колега следния имейл: „Вие (цензура) Американци!

Sky News: За първи път след отравянето си Юлия Скрипал излезе с видеообръщение

http://pogled.info/svetoven/Sky-News-za-parvi-pat-sled-otravyaneto-si-yuliya-skripal-izleze-s-videoobrashtenie.94783

/Поглед.инфо/ Трудно ми е да се примиря с мисълта, че над нас е извършено нападение, заяви Юлия Скрипал по време на своето първо видеообръщение след отравянето на нея и баща ѝ в Солсбъри. Според нея процесът за оздравяване е бил бавен и много болезнен. Тя се надява да се върне в Русия, но при това отбеляза, че не иска да прибяга към услугите на руските дипломати./ВИДЕО/

Фейсбук и туитър смениха правилата за реклама

http://clubz.bg/68276-fejsbuk_i_tuityr_smeniha_pravilata_za_reklama

Фейсбук и Туитър обявиха снощи промяна в правилата си, предаде Асошиейтед прес.

Туитър заяви, че рекламодателите, платили за политически реклами за САЩ ще трябва да се идентифицират и да доказват, че се намират в страната, като предоставят проверен адрес за кореспонденция. Новите правила ще се отнасят до всички реклами, които може да повлияят на резултатите от избори. Гугъл и Фейсбук вече обявиха подобни мерки за проверка, готвейки се за изборите в САЩ в средата на президентския мандат на Доналд Тръмп.

Снощи Фейсбук съобщи, че ще разширява изискванията си към рекламите, които засягат разделящи обществеността въпроси като контрола над оръжията и абортите, дори ако самите реклами не подкрепят конкретен кандидат. Когато потребителите кликнат върху подобна реклама, ще бъдат отвеждани на страница с допълнителна информация, включително колко хора са видели рекламата и кой е платил за нея.

Върховният съд на американския щат Калифорния постанови, че социалните медии ще трябва да предават публично достъпната информация за потребители, ако тя се изисква в съдебни дела, предаде БТА.

Адвокати на социалните медии твърдяха, че законите за защита на личните данни не позволяват това и че ответниците по подобни искове имат други начини да се сдобият с информацията. Върховният съд се намеси, след като ответник, обвинен в убийство в Сан Франциско, поиска видеозаписите и други данни, публикувани в социалните медии Фейсбук и Инстаграм от жертвата и един от свидетелите. 

Путин и Макрон обсъдиха Сирия и атаката срещу МН17

https://petel.bg/Putin-i-Makron-obsadiha-Siriya-i-atakata-sreshhu-MN17__266116

Лидерите на Франция и Русия са обсъдили създаването на координационен механизъм за Сирия, който да позволи извеждането на страната от ко...

Любимата на Путин взриви публиката с патриотична рокля

http://clubz.bg/68275-lyubimata_na_putin_vzrivi_publikata_s_patriotichna_roklq

От 12 години Владимир Путин и олимпийската шампионка Алина Кабаева са двойка. Въпреки, че руският президент и бившата гимнастичка опровергават публикации по темата, в Русия това е публична тайна, пише в най-новия си брой германското сп. “Щерн”.

Според слуховете двойката вече има няколко деца и отдавна са се оженили. Въпреки, че 35-годишната Алина заема престижни постове и е социално ангажирана, тя много рядко се появява публично. Направи ли изключение, всяка нейно поява се обсъжда горещо. Така беше и при скорошното й появяване при откриването на фестивала “Алина” – детски фестивал за спортна гимнастика, който носи името й, а тя е негов патрон.

Кабаева се появи на събитието в бяла рокля с разголени рамене и извезани червени цветя. Но това не беше най-забележителното. На гърдите на тайната първа дама на Русия се виждаше двуглавият орел, държавният символ на страната.

Подобен публичен патриотизъм провокира критика. Социалните мрежи загряха от съсипващи коментари.

“Мисля, че патриотизмът би трябвало да се демонстрира по съвсем друг начин. Тя, примерно, би могла да каже на любимия си, че е време да се погрижи за обикновените граждани, вместо да се ограничава до гигантски, помпозни проекти”, пише руснак във фейсбук, явно визирайки наскоро открития лично от Путин мост от Русия до полуостров Крим.

И още.

“Нейните игрички с лидера изобщо не ни интересуват”, коментира друг също във фейсбук и предлага сценарий: Тя към Путин: “Аз ще играя ролята на Русия, а ти ще ме направиш щастлива.” Той към нея: “Колко умно дете си. Та аз с огромно удоволствие правя Русия щастлива.”

Според други проблем е не само емблемата на Русия върху гърдите на олимпийската шампионка, а и целият дизайн на роклята:

“Това е върхът на лошия вкус! Да откриеш детски празник с дълга рокля и разголени рамене?”

Не за пръв път модните предпочитания на Кабаева се натъкват на критики. Преди няколко години тя се появи на откриването на спортен център край Москва в златна рокля, която беше облякла наопаки.

Емил Петков: “168 часа” и “24 часа” вкараха печатарското мастило в кръвта ми и вече няма спасение...

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6880367

Емил Петков: “168 часа” и “24 часа” вкараха печатарското мастило в кръвта ми и вече няма спасение...С Емил Петков, носител на наградата “Печатар на годината” за 2017-а разговаря Пенчо Ковачев Наградата е за целия колектив на “Ропринт” Наскоро Емил Петков беше отличен с браншовата награда “Печатар на годината" за 2017 г. Изборът му е единодушен от петте номинации. Неговата печатница “Ропринт” навърши 10 години и е известна като коректен и

«Независима Америка»: 17 разузнавателни служби на САЩ се внедряват в Microsoft

http://pogled.info/svetoven/amerika/nezavisima-amerika-17-razuznavatelni-sluzhbi-na-sasht-se-vnedryavat-v-Microsoft.94774

/Поглед.инфо/ Свобода на избора, демокрация и независимост. Именно с такива думи американските политици ни засипват всеки път, когато започнат да говорят за живота в САЩ. Но, ако реално оценяваме ситуацията, то стигаме до абсолютно различни изводи.

Ким готов на преговори по всяко време

http://clubz.bg/68274-kim_gotov_na_pregovori_po_vsqko_vreme

Северна Корея е готова да преговаря със САЩ по всяко време, въпреки решението на американския президент Доналд Тръмп да се откаже от планираната среща на високо равнище със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предадоха световните агенции, цитирайки изявление на първия заместник-външен министър на Северна Корея Ким Ге Гуан пред Корейската централна телеграфна агенция.

"Изразяваме отново готовността си да седнем със САЩ лице в лице и да разрешим проблемите по всяко време и във всякакъв формат", заяви заместник-външният министър. Той добави, че решението на Вашингтон да се откаже от преговорите "не отговаря на желанията на света". 

Едностранното решение на САЩ показва колко сериозна е неприязънта между двете страни. Това само подчертава спешната нужда от среща между лидерите им, за да се подобрят враждебните отношения, добави той.

"Нашата решимост да направим всичко по силите си за мира и стабилността по света и на Корейския полуостров остава непоклатима и сме готови да дадем на САЩ време и възможности", подчерта Ким Ге-гуан

Вчера високопоставен представител на Белия дом заяви, че САЩ са взели решението за отмяна на срещата на върха, след като Пхенян е нарушил обещания и е прекъснал линия за пряка комуникация с Вашингтон, припомня Ройтерс. Той добави, че Тръмп лично е диктувал всеки ред от съобщението към Ким Чен Ун.

Белият дом заяви вчера, че приветства съобщението за разрушаването на ядрения полигон "Пунгери", но САЩ не са уверени, че то е направено по необратим начин. Вашингтон е получил уверение, че на разрушаването ще присъстват експерти, одобрени от двете страни, но това не се е случило.

Южнокорейският президент Мун и британската премиерка Тереза Мей изразиха вчера съжаление за решението на САЩ.

Mozilla въвежда двуфакторна защита на акаунтите

https://petel.bg/Mozilla-vavezhda-dvufaktorna-zashhita-na-akauntite__266113

Авторите на популярния браузър започват да предлагат повече сигурност на потребителите с наскоро анонсирана характеристика. Firefox е изв...

Карта на света с буквалните названия на градовете

https://petel.bg/Karta-na-sveta-s-bukvalnite-nazvaniya-na-gradovete__266115

Екип на сайта On the Go Tours дава един различен поглед към картата на света. С помощта на уменията на дизайнер предлага на всички да видят алтер...

Земетресение с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер е регистрирано в Атлантическия океан

https://petel.bg/Zemetresenie-s-magnitud-5-5-po-skalata-na-Rihter-e-registrirano-v-Atlanticheskiya-okean__266114

Земетресение с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер е регистрирано в централния средноатлантически хребет, показва справка на интернет стран...

"168 часа": Хари и Меган - новото лице на английската корона

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6880113

"168 часа": Хари и Меган - новото лице на английската коронаПоканиха на сватбата тъмнокож проповедник, който пред кралицата направи историческо послание срещу бедността, робството и войните за ужас на расистите Преподобният Майкъл Къри, лидер на Епископалната църква, цитира легендарния Мартин Лутър Кинг за "силата на любовта" по време на благословията си за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл.

"168 часа": Големите загадки за Кирил и Методий

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880446

"168 часа": Големите загадки за Кирил и МетодийВ коя Моравия са проповядвали светите братя и участвали ли са в покръстването на българите? Въпреки епохалните заслуги на Кирил и Методий и техните ученици, и до днес учените спорят за основни факти от живота им. Едната причина, разбира се, е, че те са живели много отдавна - преди близо 12 века, но другата е, че има много заблуди,

"АСКЕЕР" 2018: Актьори награждават актьори

http://nakratko.bg/category/76/160032/


На 24 май – празника на българската духовност, просвета и култура и на славянската писменост, в театър „Българска армия” за 28-ми път Фондация „Академия Аскеер” връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

25 снимки, които не би могъл да режисираш

https://offnews.bg//mama-nindzha/25-snimki-koito-ne-bi-mogal-da-rezhisirash-681322.html

Не е задължително да си професионален фотограф, за да създадеш снимка „една на милион“. Понякога тайната на успеха се състои в това - съдбата, специалният момент и правилният ракурс да се съединят в идеален пъзел. Следващите 25 снимки са създадени точно в мига, който фотографът не е пропуснал. Мислех, че се снимам със статуята на Кинг Конг, а той се оказа жив и ме прегърна. © IdiotOlympics/twitter Направих снимката точно в момента, в който приятелят ми разбра, че сприятеляването с белката няма да се получи. © smcochr2/reddit Очите ти са като две дълбоки езера. © TomFoins/twitter Помогнах на приятелката си да…

Уртикарията се премества бързо от едно място на друго

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6880747

Уртикарията се премества бързо от едно място на другоСърбящият обрив не е чиста алергия. При 50% причината за пристъпа остава скрита. Един вид е наследствен. Най-популярната закачка с дерматологията е, че не съществуват болести на кожата. Зад остроумието обаче не стои оптимистичната новина, че кожата е суперздрав орган, както би си помислил неспециалист.

6 награди „Аскеер“ за Народния театър, Васил Михайлов – с приз за цялостно творчество

https://petel.bg/6-nagradi----Askeer----za-Narodniya-teatar--Vasil-Mihaylov-----s-priz-za-tsyalostno-tvorchestvo__266111

Академия "Аскеер" отличи като най-добро представление за тази година постановката на Народния театър "NеоДачници" - по "Дачници" от Макси...

Мадуро положи клетва за нов мандат като президент на Венецуела

https://petel.bg/Maduro-polozhi-kletva-za-nov-mandat-kato-prezident-na-Venetsuela__266112

Президентът на Венецуела Николас Мадуро положи клетва за втори мандат на поста след спорна победа на изборите за държавен глава, които с...

Препоръчваме ви: 'Господин Ибрахим и цветята на Корана' в Народен театър 'Иван Вазов'

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-gospodin-ibrahim-i-tcvetiata-na-korana-v-naroden-t-681294.html

Днес в Народния театър "Иван Вазов" от 19:30 часа ще се състои моноспектакълът на Мариус Донкин 'Господин Ибрахим и цветята на Корана'. 

Представлението е за страданието и просветлението на малкото еврейско момче Мойсей, наречено Момо.

Момо, който живее без майка на „Синята улица“ в Париж и когато навършва 11 години, счупва прасенцето касичка и отива при жриците на любовта, за да открие топлината. Не минава много време и баща му – студен и мрачен адвокат, го напуска, а по-късно се самоубива. Добре, че на същата уличка е дюкянчето на самотния арабин господин Ибрахим, с когото момчето се сприятелява.

Един ден мъдрият господин Ибрахим осиновява Момо, купува кола и двамата тръгват на пътешествие, което ги изправя пред най-важните кръстопътища в живота им.

Вижте и останалите ни предложения за интересни събития за днешния ден:

Парти

В Mirafiori Club от 23:00 часа THE NXT GEN ще представят хаус и техно миксиране.

Французинът Marwan Sabb пристига в София, за да ни развълнува истински с пътешествието в хаус и техно звуците, което ни е подготвил. 

Повече информация за събитието можете да откриете ТУК.

Убит е Георги Бенковски

https://www.actualno.com/chronicles/ubit-e-georgi-benkovski-news_675706.html

На днешния ден България губи един от най-великите си революционери – Гаврил Груев Хлътев, който остава в историята под името Георги Бенковски. Бенковски е убит след предателство, пронизан от куршума на Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Великият българин е предаден от дядо Вълю и загива в Тетевенския балкан, край река Костина. Като доказателство за смъртта му, главата му е отрязана и изпратена в София. Очевидец на смъртта на Бенковски е Захарий Стоянов, който описва всичко в епохална

25 май - Иларион Макариополски е избран за търновски митрополит

https://offnews.bg//na-tozi-den/25-maj-ilarion-makariopolski-e-izbran-za-tarnovski-mitropolit-681176.html

На този ден през 1872 г. Иларион Макариополски е избран за търновски митрополит.

Той е български православен духовник, макариополски епископ на Цариградската патриаршия, един от водачите на черковно-националната борба.

Родът на Иларион Макариополски има грузински произход. Негов прапрапрадядо е Андроник от Имеретия, който се занимава с търговия в Кайсери, Мала Азия, през 80-те години на XVII в. Като интендант на османската армия той стига до Виена и на връщане се заселва в Балчик, а оттам преминава в Горна Оряховица.

Иларион Макариополски е роден през 1812 г. в Елена като Стоян Стоянов Михайловски. Получава високо за времето си образование. Първо учи в родния си град, като един от учителите му е видният борец за църковна независимост Андрей Робовски, а по-късно бива пратен в гръцкото училище в Арбанаси. Приема монашество в Хилендарския манастир (1832), където полага грижи за заточения там Неофит Бозвели.

Продължава образованието в школата на известния гръцки просветител Теофилос Каирис остров Андрос, където негов съученик е Стоян Чомаков. По-късно учи три години в прочутата Атинска гимназия. Близък приятел и сподвижник на Георги Сава Раковски. Взема активно участие в дейността на Македонското революционно дружество. От 1844 г. ръководи в Цариград, заедно с Неофит Бозвели, църковно-националната борба. През 1845 – 1850 г., в резултат на натиск, оказан от руски дипломати върху правителството, е заточен в Света гора.

Освободен е чрез застъпничеството на руския учен Андрей Муравьов. След завръщането си в Цариград разгръща още по-активна дейност в църковно-националното движение. Избран е за духовен глава на цариградските българи. За известно време предприема обиколка из българските земи, участва и в борбата на Търновската епархия против тамошния гръцки владика. След Кримската война (1853 – 1856) обнародването на Хатихумаюна донесло нови надежди на българите. На 5 октомври 1858 година е ръкоположен за макариополски епископ от митрополит Паисий Ефески.

Ръкополагането му за епископ му дава право да представя своите сънародници в Цариград както пред Цариградската патриаршия, така и пред Високата порта. През 1859 г. участва в разтурянето на унията в Кукуш.

Вижте повече от "Българска история" - Иларион Макариополски – борецът за църковна независимост

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване