Слави Несторов: От Еверест видях цялата земя; Боян Петров ме научи

http://www.cross.bg/nestorov-zayavi-minyti-1575486.html

/КРОСС/ Все още не мога да повярвам, че Боян го няма, защото той е човекът, който ми помогна и ме научи за всичко, което се случва по експедиции във височинния алпинизъм. Това заяви Слави Несторов, който изкачи Еверест. „Ние бяхме доста бързи в изкачването и трябваше да престоим 30 минути с моя шерп на 8820 м, малко под върха, на температура от около минус 40 и ужасен вятър. Около 30 минути на едно място, потропвайки с крак, това беше най-трудното в момента преди изкачването", заяви Несторов. „Не бих казал, че имаше страх. Преодолявайки всички препятствия по пътя, които бяха наистина много опасни, за мен Еверест има доста технични места, на които много лесно можеш да направиш грешната и фаталната крачка", посочи той. Несторов е останал на върха около 10-ина минути. „Опитах се повече снимки да направя, 360-градусова панорамна снимка", заяви той. „Всичко се вижда от върха. Вижда се, че Земята е кръгла, виждат се много върхове, много е красиво", разказа алпинистът.    

Съдът "пусна" трасето на "Струма" през Кресненското дефиле

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/25/3184844_sudut_pusna_traseto_na_struma_prez_kresnenskoto_defile/?ref=rss


Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на т.нар. източен обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Решението все още не е публикувано на сайта на институцията, защото се обезличават личните данни.<br /><br />Информацията от пресцентъра на съда е само, че тричленен състав - Румяна Папазова, Николай Гунчев (докладчик) и Сибила Симеонова, е отхвърлил с окончателно решение жалбите на две физически лица и на...

Заловиха 200 кг хероин на "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881221

Заловиха 200 кг хероин на "Капитан Андреево"Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, директорът на Агенция „Митници” Георги Костов и Дарина Славова, заместник-окръжен прокурор на Хасково ще дадат брифинг на ГКПП Капитан Андреево по повод разкрит случай на контрабанда на голямо количество наркотични вещества. Според "Дарик" става въпрос за 200 кг хероин,

Богата програма на „Варна Лит“ 2018

http://budnavarna.bg/34636-bogata-programa-na-varna-lit-2018/

Само след седмица стартира „Варна Лит“ 2018 – фестивалът, който обединява писатели, журналисти, учители, актьори и изпълнители и ги превръща в преки посланици на литературата сред по-младото поколение.
Освен посещения в класните стаи, където учениците от почти всички варненски училища ще могат да се срещнат със своите любими автори, фестивалът ще бъде придружен от редица външни събития, отворени за широката публика.

През първия ден на цветната програма жителите на Варна и гостите на града ще могат да посетят „Пощенска кутия за детски приказки“, волейболен турнир с ученици от СУЕО „Ал. С. Пушкин“ и представяния на участници във фестивала, сред които Георги Тошев, Светослав Иванов, Иво Иванов и Георги Бърдаров, както и приятелска боксова среща на писателя Захари Карабашлиев с ученици от ССУ „Георги Бенковски“ и театрална работилница с Явор Гърдев с възпитаници на варненските театрални школи в Младежки дом, зала „Концертна“.

Вечерната програма продължава с „Пощенска кутия за морски приказки“ с организатор Гери Турийска, а малко преди това и с кръгла маса с участието на писателя Ей Джей Фин – автор на трилъра „Жената на прозореца“ (изд. къща „Сиела“), който още с излизането си се превърна в бестселър от световен мащаб. В „Разказване и измисляне“ ще се включат още уважаваните български писатели Теодора Димова, Алек Попов, Владимир Зарев и Захари Карабашлиев.

Останалите три дни от фестивала включват мащабни събития като „Разказване и истина“ – среща с Георги Тошев, Светослав Иванов, Иво Иванов и френско-българския изпълнител във френския „The Voice” Венсан Винел, презентация на проекта „Българите! Забравените постижения“ от Делян Момчилов, който се превърна в една от най-търсените книги за изминалата година, макар да излезе в края ѝ, работилници с обичаните детски писателки Петя Кокудева („Лулу“, „Лупо и Тумба“), Радостина Николова („Приключенията на мотовете“, „Моите красиви рога“), Весела Фламбурари („Майстори на феи“, поредицата „Мина“), среща с художници, концерти на Михаела Филева (на 1-и юни), както и на Стефан Вълдобрев, подводно четене и масова читателска среща пред Рапана.
Нека една добра история започне сега! Добре дошли във Варна!

Материалът Богата програма на „Варна Лит“ 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Над 170 кг контрабанден тютюн откриха русенски полицаи при спецакция

https://offnews.bg//112/nad-170-kg-kontrabanden-tiutiun-otkriha-rusenski-politcai-pri-spetcakt-681349.html

Специализирана полицейска операция по противодействие и разпространението на стоки без платен акциз е проведена на територията на Русе. В хода ѝ са открити над 170 кг контрабанден тютюн, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 23 май, около 13.30 часа, на изхода на Русе в посока Бяла, бил спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Пасат“, управляван 44 – годишен мъж от Русе. В колата полицаи от Второ РУ открили полиетиленови чували и чанти пълни със ситно нарязан тютюн, с общо тегло 22 кг, без необходимия акцизен бандерол.

Пред офис на куриерска фирма в Русе, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и екип от специализираното тактическо звено към областната дирекция, бил задържан 39-годишен мъж от с. Червена вода. Той е заловен в момент, когато получил пратка, съдържаща 100 кг ситно нарязан тютюн, без бандерол.

При последвали процесуално – следствени действия в дома на мъжа, били намерени още 50 кг тютюн.

Образувани са досъдебни производства, работата по случаите продължава.

Възрастна велосипедистка почина, блъсната от млада шофьорка край Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881206

Възрастна велосипедистка почина, блъсната от млада шофьорка край Полски Тръмбеш77-годишна велосипедистка е починала, след като е била блъсната от лек автомобил край Полски Тръмбеш, съобщи полицията във Велико Търново. Произшествието е станало в сряда сутринта на общински път между с. Раданово и П. Тръмбеш. По първоначална информация лек автомобил «БМВ», управляван от 21-годишната А. С. от В. Търново, движещ се от с.

Експерти: България да влезе максимално бързо в чакалнята на еврозоната

http://www.cross.bg/chakalnyata-zayavi-hursev-1575485.html

/КРОСС/ България трябва да влезе максимално бързо в чакалнята на еврозоната. Това обявиха икономистът Лъчезар Богданов и финансистът Емил Хърсев. В докладите на ЕК и ЕЦБ има дадена наистина една обективна картина за страните, които искат да приемат еврото, обясниха те. Относно какво означава стабилност на валутния курс, Хърсев заяви, че това е изпълнено от 20 години в България и в момента означава само, че не сме гласували да влезем в ERM 2, заяви Хърсев. „Не може да упрекнеш някой, че не е изпълнил нещо, защото той няма възможност да го изпълни", добави той и заяви, че трябва максимално по-бързо да влезем в чакалнята. Богданов обясни, че чакалнята за еврозоната е, за да се покаже дали ще има проблеми с валутните курсове.  

Тръмп помилва шампион по бокс над сто години след осъждането му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881219

Тръмп помилва шампион по бокс над сто години след осъждането му Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера помилва посмъртно първия афроамерикански шампион по бокс в тежка категория Джак Джонсън, чиято присъда, произнесена преди над 100 години, според мнозина е била мотивирана от расистки подбуди, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. По време на церемонията в Овалния кабинет Тръмп заяви,

Антикорупционната комисия ще проверява още месец дали Пеевски е в конфликт на интереси

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/25/3184846_antikorupcionnata_komisiia_shte_proveriava_oshte_mesec/?ref=rss


Новата антикорупционна комисия ще проверява още месец дали депутатът от ДПС Делян Пеевски е в конфликт на интереси като народен представител, внасящ промени в законодателството и издател на медии, съобщава сайтът "clubz.bg", позовавайки се на информация от комисията.<br /><br />Законовият срок от два месеца, в който антикорупционното звено трябваше да провери сигнала на депутата от ДПС, не са били достатъчни за новосформирания мегаорган. Затова е било поискано удължаване с...

Желязната лейди, учителят и затворникът - кой се осмели да застане срещу Ердоган?

http://clubz.bg/68294-jelqznata_lejdi_uchitelqt_i_zatvornikyt_koj_se_osmeli_da_zastane_sreshtu_erdogan

На 24 юни в Турция ще се проведат предсрочни президентски и парламентарни избори. Те са изключително важни, защото с провеждането им в сила влизат одобрените на референдума миналата година промени в конституцията, които правят южната ни съседка от парламентарна президентска република.

Според повечето анализатори причината държавният глава да изтегли вота, планиран за ноември 2019 г., е да не позволи на забавянето в растежа на турската икономика да повлияе на подкрепата за него. Освен това обявяването на датата беше два месеца преди изборите, което допълнително подкопа шансовете на опозицията да се обедини.

Най-голямата победа за настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган би била да спечели още на първи тур. Въпреки всичко някои опозиционери в Турция се надяват, че може да се стигне до балотаж, при който всички противници на режима да се обединят зад един кандидат.

Кои са шестимата опоненти на Ердоган и има ли шанс това да се случи?

Турската “желязна лейди“

Мерал Акшенер беше член на втората най-голяма опозиционна сила, Партията за националистическо действие (ПНД), но през есента заедно с част от членовете й се отцепи и образува т.нар Добра партия. Причината беше, че ПНД, която не е член на правителството, поиска предсрочните избори и обяви, че ще се съюзи с управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.

Въпреки че имаше шанс Добрата партия изобщо да не бъде допусната до изборите, депутати от най-голямата опозиционна Републиканска народна партия (РНП) обявиха, че напускат, за да станат част от формацията на Акшерер. Говорител на РНП, Бюлент Тезджан, каза, че идеята е била на лидера на партията му, Кемал Кълъчдароглу, и целта е била да се осигури нужният брой кандидат-депутати.

Така Акшенер разполага с необходимите ѝ по закон 20 представители в парламента - минималният брой за формиране на група, както и минималният за регистрация на парламентарните избори и за излъчване на кандидат за президентските, а и за получаване на държавни средства за кампанията.

Мерал Акшенер беше министър на вътрешните работи преди повече от 20 години, а чуждестранни медии я определят като “желязната лейди” на турската политика. 60-годишната Акшенер започва политическата си кариера през 1995 година. Тогава е сред приближените на първата министър-председателка на Турция Тансу Чилер. Година по-късно Акшенер става министър в коалиционния кабинет на Чилер и консервативно настроения Неджметин Ербакан. Начело на вътрешното министерство тя си навлича гнева на мнозина в Турция, заявявайки, че тогавашният лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан бил "от арменско котило". По-късно Акшенер поднесе извинение за думите си.

През 2001 година Акшенер участва в изграждането на ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР), но много бързо се разочарова от Ердоган. След само четири месеца преминава в Партията на националистическото действие, където става съветничка на партийния лидер Девлет Бахчели.

Според социологическите проучвания тя ще събере между 15 и 22% от гласовете, но има шансове именно тя да се изправи срещу Ердоган на евентуален балотаж. Въпросът е дали при такива обстоятелства тя ще успее да обедини другите опозиционни партии зад себе си и да привлече гласовете на кюрдите, които вероятно няма да са доволни от националистическия й уклон.

Учителят

Републиканската народна партия (РНП) е най-голямата опозиционна партия в Турция. До последно не се знаеше кой ще бъде нейният кандидат за президент. В крайна сметка изборът падна върху депутата и бивш учител по физика Мухарем Индже. Дългогодишният депутат от района на Ялова, северозападна Турция, близо до Мраморно море е известен като един от най-енергичните говорители на опозицията в парламента.

Той обеща, че ще бъде "президентът на 80 млн., десни и леви, алевити и сунити, турци и кюрди". Турски издания го определят като "умерено консервативен“. Социолозите му дават до 25% от гласовете на първи тур.

Републиканската народна партия си навлече критики от гласоподавателите, задето не издигна лидера си Кемал Кълъчдароглу, когото Ердоган по-рано предизвика да се кандидатира за президент, за да се изправи срещу него и да си премерят силите. Според някои издания обаче решението му е шанс за кандидатурата на Акшенер, която той негласно подкрепи като предложи негови депутати да се присъединят към основаната от нея Добра партия, за да може тя да бъде регистрирана за изборите.

Затворникът

Преди дни стана ясно, че съдът в Одрин е отхвърлил искането на бившия съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите и кандидат за президент на партията Селахатин Демирташ да бъде освободен от затвора. Той ще води предизборната си кампания от затвора. Междувременно продължава делото срещу него по обвинения в сътрудничество със смятаната за терористична Кюрдска народна партия (ПКК). Той, както и всички над 10 000 арестувани членове и симпатизанти на Демократичната партия на народите отричат. Това обаче не променя факта, че Демирташ е заплашен от 142 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Симпатизанти на Демократичната партия на народите протестираха за освобождаване на Демирташ (на снимката).

Социолозите му дават между 9 и 12% от гласовете на първи тур. Ключово обаче е дали той ще подкрепи някой от другите кандидати при евентуален балотаж срещу Ердоган.

Другите

Останалите опоненти на Ердоган на президентските изборите на 24 юни не вероятно няма да съберат повече от 5% от гласовете, смятат социолозите. Това са лидерите на лявонационалистическата партия “Ватан“ Догу Перинчек, на умерено проислямската "Партия на щастието" Темел Карамоллаоглу и на малката дясноцентристка "Партия на справедливостта" Ведждет Йоз.

226-има абитуриенти в Разлог (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6881210

226-има абитуриенти в Разлог (Снимки)226-има абитуриенти от община Разлог минаха по червен килим и красиво украсени арки и колони в центъра на града. Община Разлог по традиция организира тържествено изпращане на зрелостниците, а празничния 24 май завърши с тържествена заря, в чест на абитуриентите. „"здрави, добри и не забравяйте - вие можете, вие знаете, вие ще успеете!

226-има абитуриенти в Разлог (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6881210

226-има абитуриенти в Разлог (Снимки)226-има абитуриенти от община Разлог минаха по червен килим и красиво украсени арки и колони в центъра на града. Община Разлог по традиция организира тържествено изпращане на зрелостниците, а празничния 24 май завърши с тържествена заря, в чест на абитуриентите. „"здрави, добри и не забравяйте - вие можете, вие знаете, вие ще успеете!

200 кг хероин в ТИР с фаянсови плочки заловиха на "Капитан Андреево"

http://www.moreto.net/novini.php?n=374796

200 кг хероин заловиха на ГКПП „Капитан Андреево“ в товарен автомобил, пълен с фаянсови плочки. Дрогата е открита с помощта на обучено куче. От МВР съобщиха, че подробности за акцията ще изнесе на брифинг по-късно днес главният секретар на министерството Младен Маринов.

Цената на петрола на ОПЕК се повиши до 76,62 долара за барел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881204

Цената на петрола на ОПЕК се повиши до 76,62 долара за барелСредната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се повиши до 76,62 долара за барел, информира днес на сайта си картелът, цитиран от БТА. В сряда един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 76,43 долара. За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар.

Бъдещият юрист К. Нанов от Петрич показа истинска класа на бала си, елегантен като Джеймс Бонд, разби сърцата на съученичките си

http://www.struma.com/hailaif/budeshtiyat-yurist-k-nanov-ot-petrich-pokaza-istinska-klasa-na_134703/

Истински красавец, досущ като покорителя на женски сърца, Джеймс Бонд, с елегантен черен костюм и модерни очила, възпитаникът на гимназия "Пейо Яворов" в Петрич, Кънчо Нанов дефилира снощи на червения килим. Нанов бе избрал шикозна комбинация от черен класически костюм съчетан с риза, цвят пепел от рози, който в момента е писък в модната индустрия, а черната папионка елегантно допълваше брилянтната композиция.

Дамата му, негова съученичка, бе изключително красива, съчетала...

Продължава

Китайски рибари уловиха 514-килограмова есетра (Видео)

https://petel.bg/Kitayski-ribari-uloviha-514-kilogramova-esetra--Video-__266194

Видео: Мария Христова Есетра с тегло 514 кг и дължина 3.59 м е била уловена в Китай, съобщи Нова тв. Гигантската хищна риба от вида калуга ...

Български джип предизвика умишлена катастрофа в Брюксел

https://petel.bg/Balgarski-dzhip-predizvika-umishlena-katastrofa-v-Bryuksel__266195

Джип с българска регистрация е ударил умишлено друг автомобил на булевард в Брюксел, съобщиха местни медии, предаде БТА. Разпростран...

Серия трусове разтресоха Спорадските острови и о-в Крит

https://petel.bg/Seriya-trusove-raztresoha-Sporadskite-ostrovi-i-o-v-Krit__266196

Снимка Булфото Нещо притеснително се е случило на Спорадските острови и о-в Крит. Днес в района са регистрирани седем сеизмични труса. Т...

Откриха гигантски каньони в Антарктида

https://petel.bg/Otkriha-gigantski-kanoni-v-Antarktida__266197

Снимка Уикипедия Учени откриха гигантски каньони под дебелия лед на Южния полюс, съобщи Би Би Си. Дълбоките проломи са дълги стотици ки...

Тонове дрога на пристанището във Варна! В контейнер са открити 300 чувала амфетамини

https://petel.bg/Tonove-droga-na-pristanishheto-vav-Varna--V-konteyner-sa-otkriti-300-chuvala-amfetamini__266198

снимка Булфото, архив Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за трафик на наркотици. По метода на анализ на ри...

Янез Янша с най-голям шанс да формира новото правителство на Словения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881203

Янез Янша с най-голям шанс да формира новото правителство на СловенияДесетина дни преди парламентарните избори в Словения на 3 юни три партии продължават да доминират в кампанията и най-новите анкети показват, че най-голям шанс да получи мандат за съставяне на новото правителство има лидерът на опозицията Янез Янша, предаде агенция Хина. Според анкета, проведена в края на миналата седмица от агенция Медиана,

Коленичи ли лигата по американски футбол пред Доналд Тръмп?

http://clubz.bg/68293-kolenichi_li_ligata_po_amerikanski_futbol_pred_donald_trymp

Преди два дни Националната футболна лига на САЩ по американски футбол (НФЛ) прие промени в правилата и наредбите си за новия сезон, който традиционно стартира през септември.

Една от тях засяга тема №1 в щатския спорт за миналата година - масовите протести на играчи и отбори по време на изпълнението на химна преди началото на всеки мач. През целия минал сезон те коленичиха или дори седяха на скамейката по време на "Знаме, обсипано със звезди". Това бе техният начин да протестират срещу расизма, социалното неравенство и т.н. и т.н.

Вече нямат право да го правят - не и безнаказано. Отсега нататък даден играч или цял отбор ще бъдат глобявани, ако не стоят прави. Ако все пак решат да продължат с протеста си, могат да стоят в съблекалнята и едва след това да излязат на терена.

Решението е взето от техните работодатели - собствениците на 32-та клуба, които "плащат и поръчват музиката" в най-популярния американски спорт.

През миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп остро критикуваше позицията на играчите, призоваваше да бъдат уволнени, влезе в задочни спорове с клубните президенти, някои от които са му приятели и спонсорираха кампанията му.

Сега Тръмп приветства промяната. И побърза да добави, че и това с оставането в съблекалнята не бивало да се толерира.

"Ако ще стоиш там, за да не си прав на химна, може би изобщо не трябва да си в страната", заяви той.

"Победа", пък написа в туитър вицепрезидентът Майк Пенс над пост с новината за глобата от CNN.

Играчите побесняха, а асоциацията им излезе с официално изявлание, в което се казва, че НФЛ не се допитала, когато е вземала решението. Изявени футболисти вече втори ден заявяват, че са нарушени правата им, залегнали в колективния трудов договор с лигата. И не само те, а преди всичко конституционните.

Те винят лигата в "лицемерие".

"Това е проява на страх, заяви Крис Лонг, защитник от шампиона "Филаделфия Игълс". - Страх от това, че президентът може да се обърне срещу една корпорация. Но това не е патриотизъм. Нека не бъркаме нещата. Тези собственици не са по-големи патриоти от играчите, които протестират и с действията си опитват да подобрят положението."

Да ограничат свободата ти не е проява на патриотизъм, точно обратното, заявяват един куп звезди.

Престижни издания като "Ню Йорк Таймс", които и без това не пропускат и най-малката възможност да критикуват политиката на Тръмп, пишат в редакционни коментари, че НФЛ е избрала да коленичи пред президента.

Но има и анализатори, които гледат на случващото се по-надалеч - към финансовия интерес на клубовете и техните босове. И отново трябва да си припомним старата истина, че "каквото и да ти говорят, накрая винаги става въпрос за пари". В Амарика това важи дори с по-голяма сила.

В последните два сезона НФЛ, някога най-богатата и печеливша спортна лига в света, губи интерес. Съответно и пари. Клубовете също губят. 

Причините за това са няколко. Лигата не го признава, но водещата е свързана с нелечимото заболяване ХТЕ, което се причинява от ударите в главата. На челно място е и недоволството сред много американци от протестите по време на химна.

За последните две години тв аудиторията на НФЛ е паднала с цели 20 процента. Това, разбира се, удря целия рекламен пазар, който започна да се преориентира, което не е лесно, тъй като мачовете по американски футбол са в най-гледаното време в неделя и понеделник.

Кабелните оператори също са засегнати. Някои фирми съдят НФЛ заради протестите на играчите. Те считат, че парите им отиват на вятъра, тъй като все по-малко хора гледат рекламите им, обидени от отношението на футболистите. 

Започват да личат все повече празни места по стадионите.

Майк Пенс може и да се чувства "победител", но е рано да се каже кой печели и какво. Дали някой печели. Не и докато не започне новият сезон и не се види как вървят тв рейтингите, продажбата на рекламно време и билети за мачовете.

Интересна е и реакцията на играчите. Ще висят ли в съблекалнята?

Едно е сигурно - трудните времена на американския футбол не са приключили, може би тепърва започват.

Доброволци организират акция по почистване на езерния плаж и канала под Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=374795

Кампания за почистване на езерния плаж и канала под Аспарухов мост организират доброволци тази събота - 26 май от 10.00 часа, научи Moreto.net. Сборният пункт за акцията е на беседките зад газстанцията, в непосредствена близост до бензиностанция Лукойл - кв.

Слаб спад на превозените товари и извършената работа от сухопътния и воден транспорт

http://www.cross.bg/trimesechie-transport-rabota-1575484.html

/КРОСС/ Тримесечни измененияПо предварителни сезонно изгладени данни през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение с предходното тримесечие се наблюдава намаление на превозените товари от товарния транспорт с 6.0%. При извършената работа е регистрирано увеличение с 2.4%. Превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват съответно с 2.9 и 2.8% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година. Годишни изменения По предварителни данни през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2017 г. е отчетен спад както при превозените товари, така и при извършената работа от товарния сухопътен и воден транспорт. През първото тримесечие на 2018 г. превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват съответно с 2.6 и 5.4% спрямо същия период на предходната година. Сухопътен транспортПрез първото тримесечие на 2018 г. превозените товари от сухопътния транспорт са 27 455.8 хил. т, или с 5 989.5 хил. т по-малко спрямо съответното тримесечие на 2017 г., което основно се дължи на международните превози на автомобилния и железопътния транспорт. Извършената работа също намалява и достига 9 013.4 млн. ткм в резултат на по-малкото средно превозно разстояние при международните превози. Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през първото тримесечие на 2018 г. е 110 056.5 хил., или с 6

Отменената среща на Тръмп и Ким Чен Ун разочарова азиатските борси

https://www.investor.bg/aziia/336/a/otmenenata-sreshta-na-trymp-i-kim-chen-un-razocharova-aziatskite-borsi-261748/

Книжата на производителя на куфари Samsonite поевтиняха с 12,21%, след като беше обвинен в съмнителни счетоводни практики

В Благоевград: Президентът на Ротаракт Мартарита Тумбева премина по червения килим

http://www.struma.com/hailaif/v-blagoevgrad-prezidentut-na-rotarakt-martarita-tumbeva-premina-po-cherveniya_134702/

 

Абитуриентка от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ Маргарита Тумбева, която е президент на младежката структура на ротарианците в Благоевградска област събра погледите по време на дефилето на завършващите средно образование. Дъщерята на благоевградския офталмолог д-р Йордан Тумбев блесна с прекрасна рокля и завиден тен.

Тумбев е дългогодишен член на Ротари клуба, а от миналата година неговата дъщеря оглави младежката структура Ротаракт. Кавалер на дамата, която...

Продължава

Италиански бор е най-старото дърво в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881192

Италиански бор е най-старото дърво в ЕвропаИталиански бор, който изглежда изсъхнал, но е жив, е най-старото дърво в Европа - на 1230 години, съобщи сп. "Дискавър", цитирано от БТА. Учени от университета на Тусция изобретиха нов метод за датиране, за да докажат, че това дърво е най-старото в Европа. Те установиха, че няколко дървета в националния парк Полино са на повече от 1000 години.

Градушка е нанесла поражения върху черешите в кюстендилски села

https://www.24chasa.bg/region/article/6881191

Градушка е нанесла поражения върху черешите в кюстендилски села

Паднала градушка е нанесла поражения върху черешовите насаждения в кюстендилски села, оплакаха се жители на кюстендилските села Дворище, Копиловци и Коняво. Производители коментират, че на места пораженията върху ранните сортове са сериозни, но реколтата ще се запази добра за по-късните, ако няма повече градушки.

Българо-бразилска изложба в Бело Оризонте в чест на 24 май

http://www.eurochicago.com/2018/05/24-may-br/

На 25 май т.г., от 18:30 ч. местно време, в Бело Оризонте, посланикът на Р. България в Бразилия г-н Валери Йотов ще представи Българо-бразилската изложба „Хартиено изкуство – минало, настояще и бъдеще“. Изложбата има за цел да отбележи Празника на българската просвета и култура 24 май, като същевременно е част от програмата на посолството ни в Бразилия за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Британското разузнаване се стреми да се отърси от мачовския имидж на Джеймс Бонд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6881171

Британското разузнаване се стреми да се отърси от мачовския имидж на Джеймс БондНе, британските шпиони не са като Джеймс Бонд - това е посланието на първата телевизионна реклама, чрез която разузнаването на Великобритания се надява да се отърси от мачовския имидж на екранния агент 007, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Началникът на МИ6 Алекс Йънгър обяснява,

Арестуваха пиян 25-годишен шофьор, паднал в канавка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881166

Арестуваха пиян 25-годишен шофьор, паднал в канавка25-годишен водач на мерцедес е задържан, след като на кръгово кръстовище край КЦМ е излетял от пътя и паднал в канавка. Сигналът за инцидента е бил подаден около 1,20 ч. днес. На младия шофьор, който е от Пазарджик, е оказана медицинска помощ на място. При тестване с дрегер се оказало, че алкохолната му проба е 1, 61 промила.

Днес е световната премиера на новият албум на “Мистерията на българските гласове” - “BooCheeMish”

http://www.cross.bg/bulgarskite-dzherard-lisa-1575483.html

/КРОСС/ За предпремиерата му в София пристигна Лиса Джерард - специален гост-изпълнител в него Новият албум на "Мистерията на българските гласове" от днес официално е на световният музикален пазар. В България той бе представен в сряда вечер, а на промоцията му присъства и самата Лиса Джерард, известна на меломаните като член на дуото Дед кен денс. Тя е композитор и изпълнител на филмова музика и носител на  "Златен глобус" за музиката към филма "Гладиатор". Албумът е със заглавие "BooCheeMish" и съдържа 12 нови произведения, специално написани за световно известният български състав. Това е и първият студиен запис на хорът от почти 20 години насам. "Албумът е различен от останалите, защото имаме колаборация с други изпълнители и гост-музиканти, сред които е световно известната Лиса Джерард", сподели Бояна Бункова от Шуберт мюзик пъблишинг, продуцент на албума. "Имаме уважение към миналото, но се опитваме да разширим границите, правейки един интернационален формат на новия албум. За разлика от другите албуми на „Мистерията на българските гласове", този не е толкова акапелен, а е смесване между пеене и инструментал. Музикантите в него идват от различни стилове, което прави албума много интересен", сподели музикалният продуцент и основен композитор на песните Петър Дундаков

Осъдиха двама лекари за трафик на органи в Косово

https://dnes.dir.bg/svyat/osadiha-dvama-lekari-za-trafik-na-organi-v-kosovo

Донорите от Русия, Беларус, Казахстан, Румъния, Израел и Турция са получавали по 10 000 евро

Мадуро обвини САЩ: Скроиха конспирация срещу Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881175

Мадуро обвини САЩ: Скроиха конспирация 
срещу ВенецуелаВенецуелският президент Николас Мадуро, преизбран в неделя и встъпил вчера в длъжност, обвини САЩ, че са скроили конспирация срещу страната му, предаде Франс прес, цитирана от БТА. След като положи клетва пред Учредителното събрание, в което влизат единствено негови привърженици, Мадуро отпътува за министерството на отбраната,

С децата в почивните дни (26 и 27 май)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/05/25/3183049_s_decata_v_pochivnite_dni_26_i_27_mai/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Свалянето на малайзийския самолет e тероризъм, Русия в световна изолация

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/svalianeto-malaiziiskiia-samolet-terorizam-rusiia-svetovna-izolatsiia.html

Разследването на свалянето на малайзийския пътнически самолет изважда на светло все повече подробности. От тях изводите водят към обвинение в терористична атака от военно поделение, част от руската армия. Това пише руското издание „Ведомости“.

Свалянето на малайзийския самолет e тероризъм, Русия в световна изолация

https://frognews.bg/novini/svalianeto-malaiziiskiia-samolet-terorizam-rusiia-svetovna-izolatsiia.html

Разследването на свалянето на малайзийския пътнически самолет изважда на светло все повече подробности. От тях изводите водят към обвинение в терористична атака от военно поделение, част от руската армия. Това пише руското издание „Ведомости“.

Hyatt отваря първия си хотел в Атина

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/hyatt-otvaria-pyrviia-si-hotel-v-atina-261731/

Това ще бъде вторият хотел на веригата в Гърция след Hyatt Regency в Солун

Никол с друг мъж под носа на Гришо

http://www.struma.com/lyubopitno/nikol-s-drug-muj-pod-nosa-na-grisho_134701/

Любимата на Григор Димитров - Никол Шерцингер разбуни духовете с последните си снимки в социалните мрежи. На тях американката е в колата с млад мъж, който я е прегърнал, а тя се е усмихнала доволно.

Фенове на певицата веднага полюбопитстваха кой е младежът с коментари под фотосите. Възможно е мъжът да е приятел, колега или част от екипа на Шерцингер, която и друг път е пускала подобни снимки в социалните мрежи.

Припомняме, че Никол е в Париж, където е и гаджето й Григор...

Продължава

Управителят на БНБ: Влизането в еврозоната зависи от реалната конвергенция на икономиката

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/upraviteliat-na-bnb-vlizaneto-v-evrozonata-zavisi-ot-realnata-konvergenciia-na-ikonomikata-261750/

България трябва да трансформира силното икономическо възстановяване в устойчива конвергенция, посочва Димитър Радев в изданието Global Public Investor

Не младите, а старите са неграмотни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6880259

Не младите, а старите са неграмотни Ефебифобия. Така се нарича психическото разстройство, при което възрастни изпитват неконтролируем ужас от подрастващите. Трябва да си признаем, че месец май е времето, в което ефебифобията разтърсва здраво българското общество. Или поне по-шумната част от нея. Всичко започва още с матурите – първо се критикуват въпросите по литература,

Американският бизнес в Русия изпитва затруднения след налагането на санкциите

http://econ.bg/Новини/Американският-бизнес-в-Русия-изпитва-затруднения-след-налагането-на-санкциите_l.a_i.761899_at.1.html

Санкциите на САЩ създават нови трудности за американските бизнеси действащи в Русия, показва скорошно изследване на компании, пише в. "Москоу таймс",...

МИ6 се чисти от мачовския имидж на Джеймс Бонд

https://dnes.dir.bg/svyat/mi6-se-chisti-ot-machovskiya-imidzh-na-dzheyms-bond

Разузнаването пусна реклама без безразсъдни агенти, които ухажват красавици и се впускат в луди надпревари

Захариева: Путин и Борисов ще говорят за енергетика

http://www.moreto.net/novini.php?n=374794

България има съвсем друго възприятие. Така външният министър Екатерина Захариева отчете успехите на дипломацията ни и ефектите от Българското председателство на Европейския съвет. Стоим много добре на европейската и световна сцена, каза тя пред БНТ.

Лекарите по-скоро песимисти за живота на ранения млад мъж в катастрофата с Емилия

https://offnews.bg//112/lekarite-po-skoro-pesimisti-za-zhivota-na-ranenia-mlad-mazh-v-katastro-681346.html

Лекарите са по-скоро песимистично настроени за ранения млад мъж в тежката катастрофа, в която пострада и попфолк певицата Емилия. Това стана ясно на брифинг тази сутрин, на който директорът на столичната болница "Св. Анна" д-р Славчо Близнаков даде подробности за състоянието им.

Певицата е пътувала заедно с годеника си и неговия 19-годишен син, който бил зад волана. Именно шофьорът е пострадал най-сериозно. Той е с тежка черепно-мозъчна травма, на апаратно дишане в реанимация. Мозъкът му е сериозно увреден. Няма нещо, което да се оперира, посочи д-р Близнаков.

Емилия е с гръдно-коремна травма, без опасност, за живота, и остава в лечебното заведение за наблюдение. Годеникът ѝ е настанен в Лицево-челюстна хирургия, без опасност за живота. Директорът на болницата уточни, че и двамата ще се възстановят напълно.

Инцидентът е станал на 24 май следобед на 37-мия километър от магистрала "Тракия". Автомобилът е катастрофирал сам, вероятно заради висока скорост.

Средно 30 линейки на ден водят пациенти в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна". Това прави около 1000 на месец или 12 000 на година. Най-малко 1/3 от тях са с пациенти, пострадали при ПТП, кометира д-р Близнаков тревожната статистика от пътните инциденти.

Бившият румънски президент Траян Бъсеску възнамерява да се оттегли от политиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881138

Бившият румънски президент Траян Бъсеску възнамерява да се оттегли от политикатаПрезидентът на Румъния от 2004 г. до 2014г. и сегашен сенатор Траян Бъсеску заяви, че след края на сегашния си парламентарен мандат ще приключи политическата си дейност, съобщи ТАСС. Това заяви Бъсеску в ефира на телевизия Б1 ТВ снощи. Вече нямам лични цели, заяви 66-годишният Бъсеску. След изтичането на този мандат ще завърша политическата си

Граждански диалог с Мария Габриел и Емил Радев ще се проведе във Варна

http://budnavarna.bg/34633-grazhdanski-dialog-s-mariya-gabriel-i-emil-radev-shte-se-provede-vav-varna/

Цифровизацията като възможност за растеж на регионите ще бъде във фокуса на предстоящия граждански диалог с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и българския евродепутат от групата на ЕНП Емил Радев.
Форумът ще се проведе на 28 май, от 9:00 ч. в хотел „Черно море” във Варна. Събитието се организира от Представителството на Европейската комисия в България и Емил Радев.
Публичният дебат е посветен на перспективите на младите хора в дигитална Европа. Как ще изглежда цифровото бъдеще на ЕС, какви умения трябва да имат европейците, за да отговорят на изискванията на една все по-бързо променяща се среда, какво представлява новата програма „Цифрова Европа” и какви опасности крие кибертероризмът са само част от въпросите, които ще се дискутират с еврокомисаря Мария Габриел и с Емил Радев, член на Европейския парламент.
Събитието е със задължителна предварителна регистрация онлайн на следния линк: http://bit.ly/EUdialogues0528, който ще бъде достъпен до 12:00 часа на 27 май 2018 г. Регистрационната форма ще остане отворена до достигане капацитета на залата.

Материалът Граждански диалог с Мария Габриел и Емил Радев ще се проведе във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В "града, който никога не спи" сиестата става все по-популярна

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/25/3184843_v_grada_koito_nikoga_ne_spi_siestata_stava_vse/?ref=rss


За да презаредят батериите си в "града, който никога не спи", нюйоркчани отдавна се наливат с еспресо или с "мъдри" коктейли от прясно изстискани зеленчуци. Днес те откриват и предимствата на сиестата.<br /><br />Вече има много студиа за йога и медитация. За да преодолеят умората, породена от свръхконкурентната бизнес среда и дългите пътувания от дома до работата, някои нюйоркчани се поддадоха и на модата на чай матча и кава, популярна напитка против стрес, която...

Радиопредаване в Аржентина, посветено на Светите братя Кирил и Методий и нашата азбука

http://www.eurochicago.com/2018/05/radio-a/

Празникът на буквите е един от най-обичаните в нашия календар. Празнува се с особена любов от малки и големи. Но може би с най-голям трепет и вълнение - от българите, живеещи далеч от Родината. Така е и в Аржентина, където съотечествениците ни, в преобладаващата си част наследници на емигранти, съставляват една от най-големите наши общности на латиноамериканския континент. Интересът сред тях към всичко българско е изключителен. Това е причината интернет радио „Моята България“ - гласът на българите в Аржентина, да излъчи специална едночасова емисия за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Внимание! Измамнички със страховити предсказания отмъкнаха 1000 лева от 78-годишен благоевградчанин

http://www.struma.com/krimi/vnimanie-izmamnichki-sus-strahoviti-predskazaniya-otmuknaha-1000-leva-ot-78-godishen_134700/

Измамници разтрепериха и ограбиха възрастен мъж от Благоевград завчера. Две жени влезли в къщата на мъжа и започнали да нареждат една пред друга, че в този дом има поставена черна магия, която ще донесе много болести и смърт и трябва спешно да се развали.

Човекът се стреснал и поканил измамничките вътре,които започнали някакви ритуали за развалянето и, но всеки от тях струвал пари. Така успели да измъкнат 1000 лева от 78 -годишния,който след като ги изпратил се обадил на близките...

Продължава

Адвокат на Дон Кинг спечели търга за Пулев - Уайт

https://www.24chasa.bg/sport/article/6881100

Адвокат на Дон Кинг спечели търга за Пулев - УайтПромоутърската компания Epic Sports & Entertainment, която е собственост на дългогодишния адвокат на Дон Кинг - Джон Уирт спечели търга за мача Кубрат Пулев - Дилиън Уайт, който се проведе в офисите на Международната боксова федерация в Спрингфийлд (САЩ). Уирт печели с оферта от 1 500 111 долара. Интерестното е,

Непредвидимостта на Реал Мадрид - най-голямата опасност за Ливърпул

https://offnews.bg//futbol/nepredvidimostta-na-real-madrid-naj-goliamata-opasnost-za-livarpul-681347.html

Ако има нещо, от което феновете на Ливърпул трябва най-много да се притесняват преди финала в Шампионска лига на 26 май, то това е непредвидимостта на “Белия балет“. Тя си пролича изключително добре в поредното издание на “Ел Класико“, където Зинедин Зидан трябваше да демонстрира цялата си креативност, заради ситуацията с контузени и непостоянно представящи се играчи.

Както специалистите отчитат, Реал Мадрид няма шаблон, който противниците му да анализират и да могат да се нагодят спрямо него. Реал Мадрид е изключително труден противник, защото те могат да се защитават в зависимост от това как ги атакувате и да нападат в зависимост от това как се защитавате. Няма точно определен начин, по който играе Реал Мадрид, и те могат да ви победят по много различни начини.

Остава дебатът дали е по-добре да играеш срещу Реал Мадрид в два мача или в един 90-минутен сблъсък. Като цяло, за толкова колеблив и неустойчив отбор, какъвто е този на Ливърпул, може би по-добрият вариант е всичко да се реши в един мач. Играчите на Юрген Клоп са способни да хипнотизират феновете със скоростта и директността на своите атаки и също толкова лесно да ги объркат със своите глупави пропуски в отбрана. Финал в един мач означава, че бранителите на “Мърсисайдци“ ще имат по-малко възможности да сбъркат фатално.

Те обаче ще трябва да се подготвят доста внимателно, защото колкото повече променливи имаш под свой контрол, толкова по-добър шанс имаш да обърнеш мача на своя страна. За сега, Реал Мадрид има само шест сигурни титуляри, докато останалите се променят в зависимост от необходимостта на момента. Кейлор Навас, Марсело, Серхио Рамос, Рафаел Варан, Тони Крос и Лука Модрич са играчите, които ще се радват на сигурно място в стартовите 11, докато останалите са променливите, които Зинедин Зидан контролира.

От останалите, Дани Карвахал и Кристиано Роналдо могат да бъдат извън сметките заради контузия, а Матео Ковачич и Каземиро са напълно взаимозаменяеми. И ще ни трябва истинско магическо кълбо, за да разберем каква комбинация от Лукас Васкес, Гарет Бейл, Марко Асенсио и Карим Бензема ще започне в атака. Задачата за Юрген Клоп изглежда като да се подготвяш за тест, но да не знаеш точно по кой предмет ще бъде теста.

Една от основните критики срещу Зидан е, че той няма ясна тактическа система, която да налага и да се възприема от играчите. Много специалисти обаче гледат точно от обратната страна и смятат, че това е едно от най-големите предимства за този отбор на “Белия балет“ - той има много системи и има играчите, които могат да намерят мястото си във всяка една от тях.

“Организираният хаос“ на Реал Мадрид е основното нещо, от което Ливърпул трябва да се притеснява, както и основното нещо, заради което букмейкърските къщи отчитат испанците като фаворит. Най-високият коефициент за тяхна победа е 2.20 (предлага се от bet365 - британския букмейкър), докато коефициентите за Ливърпул започват от 3.00. Все пак, топката е кръгла за всички и в рамките на 90 минути, които ще минат дяволски бързо за обикновените фенове, нищо не може да се каже със сигурност.

Хванаха чужденец да шофира с над 2 промила във Варненско

http://budnavarna.bg/34631-hvanaha-chuzhdenets-da-shofira-s-nad-2-promila-vav-varnensko/

54-годишен чужденец е хванат да шофира с 2.2 промила в издишания въздух. Мъжът е спипан при проверка в село Осеново. Това съобщиха за BudnaVarna.bg от пресцентъра на полицията.

Пияният водач е задържан за срок до 24 часа като е образувано бързо полицейско производство.

През вчерашния ден е спипан и 55-годишен мъж, седнал зад волана в нетрезво състояние. Шофьорът е хванат да кара с 1.45 промила в издишания въздух. Нарушителят е задържан до 24 часа.

Материалът Хванаха чужденец да шофира с над 2 промила във Варненско е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Тръмп отмени планирана среща с Ким Чен Ун

http://www.struma.com/bulgariya/trump-otmeni-planirana-sreshta-s-kim-chen-un_134699/

Американският президент Доналд Тръмп е съобщил в писмо до ръководителя на Северна Корея Ким Чен Ун, че планираната среща на върха за 12 юни в Сингапур няма да се състои.

Причината е, че последното изявление на севернокорейския лидер било изпълнено с „огромен гняв и враждебност”, информира BBC.

„За съжаление, заради огромния гняв и враждебност, който показахте в последното си изявление, смятам, че е неуместно в този момент да се състои дълго планираната...

Продължава

Ученически турнир по плуване ще се проведе утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374793

Общински ученически турнир по плуване ще се проведе утре - 26-ти май от 10ч. на басейн „Юлиан Русев” в плувен комплекс „Приморски”. Възрастовите групи са 2-4, 5-6, 7-8 и 9-11 клас, съобщиха за Moreto.net от дирекция „Спорт“ към Община Варна.

Деси Радева на състезание по български език (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6881082

Деси Радева на състезание по български език (Снимки)Във финалния кръг на състезанието по български "Пазим езика си" се включи съпругата на президента Десислава Радева. То е организирано от сдружението й "Живата вода на България" и инициативата "Как беше на български" и се проведе в Софийския университет. До финала стигнаха 13 ученици в класовете от V до VII от над 400 участници от училища в цялата

Над милиард долара в криптовалута са откраднати за последната година

http://econ.bg/Новини/Над-милиард-долара-в-криптовалута-са-откраднати-за-последната-година_l.a_i.761898_at.1.html

Престъпници са откраднали криптовалута на стойност 1,2 млрд. долара от началото на 2017 г. насам, след като популярността на биткойна и появата на...

Деси Радева на състезание по български език (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881082

Деси Радева на състезание по български език (Снимки)Във финалния кръг на състезанието по български "Пазим езика си" се включи съпругата на президента Десислава Радева. То е организирано от сдружението й "Живата вода на България" и инициативата "Как беше на български" и се проведе в Софийския университет. До финала стигнаха 13 ученици в класовете от V до VII от над 400 участници от училища в цялата

Започва строежът на варненския крематоруим

https://petel.bg/Zapochva-stroezhat-na-varnenskiya-krematoruim__266185

На 28 май в 15 ч. на предвидения за застрояване терен в съседство на „Западен гробищен парк“ – Тополи предстои официално откриване на стро...

Борисов покани папа Франциск в България. Той обеща до 2019 година да дойде (видео)

https://petel.bg/Borisov-pokani-papa-Frantsisk-v-Balgariya--Toy-obeshha-do-2019-godina-da-doyde--video-__266190

Снимка: Фейсбук/Бойко Борисов Започна аудиенцията на премиерът ни Бойко Борисов при Негово Светейшество Папа Франциск . Делегаци...

"Дейли бест" намекна защо отпадна срещата Тръмп-Ким, скандалът е голям

https://petel.bg/Deyli-best-namekna-zashho-otpadna-sreshhata-Tramp-Kim--skandalat-e-golyam__266191

Седмица преди Доналд Тръмп да обяви, че отменя очакваната с голям интерес среща на върха с Ким Чен Ун, севернокорейски представители "върз...

Младен Маринов с гореща информация за полицая, който бе заснет с подкуп на пъпа на София

https://petel.bg/Mladen-Marinov-s-goreshha-informatsiya-za-politsaya--koyto-be-zasnet-s-podkup-na-papa-na-Sofiya__266193

Столичният полицай, който е бил заснет в клип да иска подкуп, е установен и срещу него се разпоредено дисциплинарно производство. Това съо...

Жена от Казанлък даде близо 7 бона на телефонни измамници

https://petel.bg/ZHena-ot-Kazanlak-dade-blizo-7-bona-na-telefonni-izmamnitsi__266192

Снимка: Булфото  Жена от Казанлък е дала сумата от 6 600 лева на телефонни измамници, съобщават от ОД на МВР-Стара Загора. На 24.05.2018 г., в ...

Хванаха близо 200 кг хероин на ГКПП Капитан Андреево

//dariknews.bg/regioni/haskovo/hvanaha-blizo-200-kg-heroin-na-gkpp-kapitan-andreevo-2099209

На ГКПП "Капитан Андреево" заловиха над 190 килограма хероин в товарен автомобил, превозвал строителни материали. Дрогата е открита с помощта на обучено куче. Заловеното количество хероин е рекордно за 2018 година, като стойността

100-годишна сграда се срути в Аржентина и уби трима (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881067

100-годишна сграда се срути в Аржентина и уби трима (Снимки)Трима души загинаха в Аржентина, а други двама са ранени, когато близо стогодишен театър се срути по време на ремонт, съобщиха от полицията. Историческата сграда в град Сан Мигел де Тукуман се срина. Инцидентът стана около 20.00 ч. местно време, когато по улицата, където се намира театърът движението е много натоварено, съобщава "Дарик".

Една ненужна, но безкрайно забавна (Хан) „Соло“ история

https://www.vesti.bg/lyubopitno/edna-nenuzhna-no-bezkrajno-zabavna-han-solo-istoriia-6082699

Новият филм от поредицата „Междузвездни войни“ не оправдава съществуването си с художествени качества, но носи чар и развлечение в излишък, според редактора ни за кино Георги Петров

С близо 200 хил. се увеличават чуждестранните туристи от началото на годината

http://www.cross.bg/bulgariya-tyristi-dyshi-1575482.html

/КРОСС/ Чуждестранните туристи, посетили България от началото на година са 1 млн. души, докато през същия период на 2017 г., туристите посетили България са 880 000 души. Това обяви по НоваТВ Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. По думите му България става все по-популярна дестинация, която буди все по-голям интерес в туристи от Европа. "Очакванията са за близо 200 000 души повече в сравнение с миналата година. Наблюдава се отлив на руски туристи", коментира той и добави, че българите вече пътуват много по-често през годината, за по-кратък период. Занков поясни, че в този смисъл на думата те избират да почиват и в България, и в чужбина. Гърция определено е лидер на пазара, следвана от Турция.  

Германски медии: Все пак България има шанс за еврозоната

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/germanski-medii-vse-pak-bylgariia-ima-shans-za-evrozonata-261743/

Правителството в София сръчно използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Москва

Еврото и йената губят стойност спрямо долара

https://news.bg/finance/evroto-i-yenata-gubyat-stoynost-spryamo-dolara.html

Представител на Фед е за трикратно вдигане на лихвите до края на годината

Работодателите вече подават информацията за болничните почти изцяло по електронен път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881073

Работодателите вече подават информацията 
за болничните почти изцяло по електронен пътБлизо 90 процента от приетите през 2017 г. в териториалните поделения на Националния осигурителен институт /ТП на НОИ/ основни документи за изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване /ДОО/ от осигурителите и самоосигуряващите се лица, са подадени по електронен път.

Захариева: Путин и Борисов ще говорят за енергетика

http://www.cross.bg/zaharieva-bulgariya-komentira-1575481.html

/КРОСС/ България има съвсем друго възприятие. Така външният министър Екатерина Захариева отчете успехите на дипломацията ни и ефектите от Българското председателство на Европейския съвет. Стоим много добре на европейската и световна сцена, каза тя пред БНТ. Няма по-голяма реклама за България, смята първият ни дипломат. Затова е нужно обединение на политиците, за да се представи държавата пред партньорите си. Преди около два месеца Борисов се е чул с руския президент Владимир Путин. Тази среща не е по спешност, отчете външният министър. Основно Путин и Борисов ще говорят за енергетика. Иран трябва да спазва ядреното споразумение, категорична е Захариева за иранската ядрена сделка. По сделката Русия, Китай и ЕС на едно мнение, подчерта тя. В ефира на БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също увери, че срещата на премиера в Москва е подготвяна отдавна. Самата Захариева участва в среща на страните от Г-20 в Буенос Айрес. Министър Захариева потвърди датата на срещите - 30-ти май. Темите са енергийните проекти и икономически въпроси. По думите й за България е много важно да получава директно доставките, а не да плаща за транзит на газ. По време на среща ще бъде обсъден и туризмът. Захариева припомни, че президентите Еманюел Макрон и Владимир Путин също са се срещнали и са обсъдили запазване на ядрената сделка с Иран - "нещо, което също вълнува България", коменитира Захариева

В Малайзия откриха 28 милиона долара в брой, свързват ги с бившия премиер

http://www.cross.bg/razak-singh-dolara-1575480.html

/КРОСС/ Малайзийската полиция е открила 28,6 милиона долара и над 400 луксозни чанти в няколко апартамента като част от операция в държавен фонд, основан от бившия премиер Наджиб Разак, съобщава "Ройтерс". Домът на Разак, апартаменти на негов син и дъщеря са сред десетките имоти, претърсвани от 18 май, коментира на пресконференция Амар Сингх, ръководител на отдела за икономически и търговски престъпления. След загубата в изборите на 9 май Наджиб Разак има забрана да напуска страната, издадена от новото правителство, което подновява разследване за милиарди долари, които липсват от 1Malaysia Development Berhad (1MDB). В празен апартамент полицаи откриват 35 торби пълни с пари. "Ние седнахме заедно с банкови служители, за да съберем сумите и да изчислим общата сума на иззетите пари", обяснява Сингх. Сингх допълва, че празният апартамент в Pavillion Residences в квартал Букут Бинтанг в Куала Лумпур не принадлежи на никой от членовете на семейството на бившия премиер, но отказва да посочи собственика. Полицията е открила 284 кутии и чанти в апартамента, а още 150 са иззети от дома на дъщерята на Разак, Нораян Нажва. Сингх обяснява, че повечето от чантите са Hermes. "Разговаряхме с Hermes, ще направим снимки и ще ги изпратим в Париж, за да проверим тяхната автентичност и стойност", допълва Сингх. Нораян, по-известна като Джина, е омъжена за племенника на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев от три години

Катрин Деньов и Итън Хоук ще се снимат в следващия филм на Хирокадзу Коре-Еда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6881064

Катрин Деньов и Итън Хоук ще се снимат в следващия филм на Хирокадзу Коре-Еда

Френската кинозвезда Катрин Деньов ще изпълни главната роля в следващия филм на Хирокадзу Коре-Еда - тазгодишния лауреат на наградата "Златна палма" от Кан, съобщи АФП. Във филма с работно заглавие "Истината за Катрин", който ще бъде заснет във Франция, ще участват също Жулиет Бинош, Итън Хоук, Людивин Сание,

С Илинден в името си, Македония няма да реши проблемите, смята историк

http://www.moreto.net/novini.php?n=374792

Времето, когато България трябваше да се намеси в спора за името на Македония като трета страна, е минало и Гърция успя да наложи монопол. Това заяви в ефира на БТВ историкът македонист Спас Ташев. Според Ташев предложеният вариант "Илинденска Македония" няма да реши проблемите по няколко причини.

От днес! По-строги правилата за личните данни

http://www.struma.com/bulgariya/ot-dnes-po-strogi-pravilata-za-lichnite-danni_134698/

Новият регламент е част от пакета за реформи на ЕС

Започват да се прилагат новите правила за защита на личните данни. Общият регламент относно защитата на данните (ОРЗД) влиза в сила от 25 май, а целта му е да позволи на гражданите на Европейския съюз (ЕС) да упражняват по-добър контрол.

Освен това той модернизира и уеднаквява правилата, които позволяват на предприятията да намалят бюрокрацията и да се възползват от увеличаване на доверието на потребителите.

Какви права ще имат гражданите?

Новият регламент е част от...

Продължава

Брюксел готви шест пъти по-висок данък за дизеловите коли

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/25/3184834_brjuksel_gotvi_shest_puti_po-visok_danuk_za_dizelovite/?ref=rss


Градските власти в Брюксел са подготвили наредба, според която дизеловите автомобили ще бъдат облагани с шест пъти по-висок данък от бензиновите, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.<br /><br />Новите правила ще важат дори за най-съвременните дизелови автомобили (стандарт "Евро-6"). Занапред размерът на данъка няма да се определя само от мощността на двигателя, а и според използваното гориво и количеството отделян въглероден двуокис.<br /><br />Дизеловите...

24 май бе отбелязан тържествено във Вълчи дол

http://budnavarna.bg/34628-24-maj-be-otbelyazan-tarzhestveno-vav-valchi-dol/

Денят на славянската писменост и българската просвета и култура – 24 май бе отбелязан тържествено в град Вълчи дол.

Празничната програма започна в 10:00 часа в двора на Средно училище „Васил Левски” във Вълчи дол.

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ И ГОСТИ,  СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

Днес празнуваме най-светлия празник 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, празник-символ на българската духовност и на стремежа към знание чрез слово, наука и образование. Празник, какъвто нямат другите народи по света. Празник, който ни изпълва с национална гордост. 24-ти май е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. Празник, който трябва да посрещнем със самочувствието, което заслужаваме и което трябва да предадем на бъдещите поколения!Уважаеми бивши и настоящи учители,  Дълбок поклон към вашата неуморна и благородна професия. Гордейте се, че сте истински, достойни българи с големи сърца, раздаващи знания и обич към най-милите и обичани от нас – децата на България. Поклон пред всички Вас – скъпи наши просветители, пред силата на Вашия професионализъм и усилия да съхранявате родния език и българската духовност, да възпитавате младите поколения! Бъдете здрави и запазете вдъхновението, енергията и дръзновението, с които градите устоите на българщината! Скъпи ученици, обичайте, ценете и пазете родния български език. Не забравяйте, че чрез него получавате знание и прозорец към света. Следвайте избрания от вас път и отстоявайте идеалите си! Вярвайте в мечтите си и ги преследвайте, заредени с оптимизъм и упоритост. Честит  празник, уважаеми  съграждани!” – приветства присъстващите кметът на общината – Георги Тронков.

Под звуците на духов оркестър, учениците от СУ „Васил Левски” – град Вълчи дол, Професионалната гимназия по земеделие и горско стопанство – село Стефан Караджа, ОбУ „Васил Левски” – село Михалич, ОУ „Климент Охридски” – село Стефан Караджа и ОбУ „Св. Иван Рилски” – село Червенци – всички 5 училища на територията на общината и самодейци от град Вълчи дол поведоха празничното шествие по улиците на града в чест на най-българския празник, празника на духа, просветата и жаждата за знание. Всички те заедно доказаха, че ние, днешните българи не сме забравили подвига и великото дело на братята Кирил и Методий.

На тържеството присъстваха още председателят на общинския съвет – Яна Радева, заместник-кметовете Мерткан Ибрямов, Димитър Тодоров и Преслав Петров, секретарят на Общината – Костадинка Петкова, общински съветници, бивши учители и директори от петте учебните заведения.

Събитието бе организирано от Община Вълчи дол, съвместно с училищните ръководства.

След празничното шествие, тържествата по случай празника продължиха в читалище „Димитър Благоев”, където учениците от СУ „Васил Левски” – град Вълчи дол пяха, танцуваха, разиграваха  сценки и разкриха част от многобройните си таланти, като участваха в благотворителен концерт, организиран от учебното заведение.

Със събраните средства ще бъде обновен корпус „А” на училищната сграда.

Материалът 24 май бе отбелязан тържествено във Вълчи дол е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Австриец се жалва от Instagram, бил лишен от право на свободен избор

http://www.cross.bg/feiisbyk-danni-potrebitelite-1575479.html

/КРОСС/ Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба срещу платформата за споделяне на снимки и видео Инстаграм, съобщиха местни медии. Жалбата е от австрийски студент в Белгия, който по-рано предприе подобни действия срещу Фейсбук. Студентът Макс Шремс отбелязва, че с влезлите от днес в сила нови правила за защита на личните данни дружествата и организациите трябваше да поискат изричното съгласие на потребителите, за да ползват техните данни. Шремс възразява срещу това, че разпратените до потребителите съобщения съдържат своеобразна заплаха и не предоставят свободен избор, както всъщност предвиждат променените правила. Вместо да имат избор, потребителите са заплашени от отказ от услуга, ако не се съгласят данните им да бъдат използвани. Отбелязва се, че сходни жалби ще бъдат подадени във Франция срещу Гугъл, в Германия срещу Уотсап и в Австрия срещу Фейсбук. Уотсап, Фейсбук и Инстаграм са платформи с обща собственост. По новото европейско законодателство посочените дружества може да бъдат глобени с до четири процента от световния им търговски оборот при нарушаване на изискванията. За Гугъл тази стойност би се равнявала на 3,7 млрд. евро, за Уотсап и Фейсбук - 1,3 млрд. евро, за Инстаграм - 1,3 млрд. евро.  

"Уолстрийт" последва спада на европейските пазари

http://econ.bg/Новини/-Уолстрийт-последва-спада-на-европейските-пазари_l.a_i.761897_at.1.html

По време на търговията в четвъртък европейските и американските индекси завършиха на червена територия, пише "Блумбърг". Паневропейският...

Владислав Горанов ще председателства заседанието на ЕКОФИН в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881058

Владислав Горанов ще председателства заседанието на ЕКОФИН в БрюкселМинистърът на финансите Владислав Горанов ще участва в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се състои днес в Брюксел, Белгия. Това съобщи пресцентърът на финансовото министерство, цитиран от БТА. Намеренията на председателството са по време на заседанието Съветът да постигне общ подход по пакета за

"Хюстън рокетс" се доближи на крачка от финала в НБА след драматична победа (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/25/3184793_hjustun_rokets_se_dobliji_na_krachka_ot_finala_v_nba/?ref=rss


<br /><br />Баскетболистите на "Хюстън рокетс" се доближиха на крачка от финала в НБА. Те спечелиха с 98:94 вълнуващия мач срещу "Голдън стейт уориърс" и поведоха с 3:2 победи във финала в Западната конференция.<br /><br />"Ракетите", които са двукратен шампион (1994 и 1995 г.), се нуждаят от още един успех срещу шампиона, за да се класират за първия си финал в НБА от 23 години насам.<br /><br />Ключова роля за победата имаше...

Акад. Антон Дончев: 24 май е рожденият ден на българския народ

https://frognews.bg/novini/akad-anton-donchev-nie-sme-rodeni-slovoto.html

24 май е рожден ден на българския народ, ние сме родени от словото, то ни прави народ. Това каза българският писател акад. Антон Дончев по повод вчерашния празник.

Австрийски студент първи използва GDPR срещу „Фейсбук

http://nakratko.bg/category/25/160046/


Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба срещу платформата за споделяне на снимки и видео „Инстаграм”, съобщиха местни медии.

Отвориха ресторант, в който готвачите са роботи (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6880951

Отвориха ресторант, в който
готвачите са роботи (ВИДЕО)Ресторант за бързо хранене, в който седем роботизирани уреда готвят вместо хора, бе открит в Бостън. Собственици на Spyce са възпитаниците на Масачузетския технологичен институт Майкъл Фарид, Кайл Роджърс, Люк Шлутър и Брейди Найт. Според тях изобретението им прави порциите много по-евтини, процесът много по-ефективен от гледна точка на

Посмъртно! Николай Кимчев избран за Почетен гражданин на Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/posmurtno-nikolai-kimchev-izbran-za-pocheten-grajdanin-na-blagoevgrad_134697/

Съветниците не приеха предложението за туроператора Здравка Чимева, Хр. Ковачки предложи Л. Причкапов

Покойният актьор Николай Кимчев бе избран с мнозинство за почетен гражданин на Благоевград, съветниците от ОБС Благоевград не приеха предложението Здравка Чимева да е следващия почетен гражданин и с гласуването си го отхвърлиха. Истинска атракция бе днес съветникът Христо Ковачки, който се бе барнал в костюм, нещо което е рядкост затова той предизвика интереса ни и този на колегите си.

Именно Ковачки взе думата при гласуването за Здравка Чимева и заяви, че той лично би...

Продължава

/ Видео/ Радослав Тасков се измъкна на косъм, постът в ОбС не му бил детска мечта

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d1%82%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d1%8a%d0%ba%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba/

Само 3 гласа недостигнаха да бъде прието предложението на общинските съветници от ПП „Партия на Зелените“ изборът на председател на ОбС да става на ротационен принцип като ротацията да се извършва на всеки шест месеца.Предложението бе отхвърлено с 16 гласа“за“ 22 „против“ и 2 „въздържал се“. Очаквано против бяха групата на ГЕРБ и групата на Радослав Тасков,както и съветниците Рашко Динков,Васил Миладинов, Румен Калайджиев и Христо Ковачки.

Преди това обаче се проведоха разгорещени дебати в рамките на час.

Съветникът Антон Тодоров обясни подробно какви са мотивите за предложението като обясни,че с въвеждането на ротационния принцип ще се осигури по-голям контрол върху изпълнението на задълженията на председателя, което е гаранция за по-голяма и значима роля на ОбС.
Съветничката Гергана Янчева предложи ротацията да се извършва на всеки шест месеца като избрания председател да бъде от партия,която е различна от досегашния.Калоян Ханджийски пък предложи това да стане с тайно гласуване,но в последствие това не беше прието.

Кметът Камбитов също взе думата и обясни,че хората очакват администрацията да работи и даде пример,че от 265 общини в страната само три са на ротационен принцип.
Като на всяка сесия и този път прехвърчаха искри в коментарите на кмета и съветничката Злата Ризова,която контрира,че демокрацията е относително понятие.

Радослав Тасков взе думата след гласуването и обясни,че в последните дни бил подложен на атака и да бъде председател на ОбС не му е датска мечта.

„Моделът Камбитов-Тасков съществува,както съществуваше модела Хаджигаев-Паскалев, но аз не искам да сядам в стола на кмета“,коментира той.
Андон Тодоров не му остана длъжен и му отговори подобаващо. Той благодари на съветниците,които са подкрепили гласуването и обясни,че те са същите,които са подкрепили референдума за разкопките край Покровник.Той припомни още,че благодарение на ПП“Партия на зелените“ са започнали пресконференциите на Тасков,но той използва моментите за лични нападки.

Ето кои гласуваха „за“ротационния принцип: Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Александър Стойков, Янка Шейтанска, Милан Богдански, Антон Асиски, Гергана Янчева, Злата Ризова, Керина, Сашо Милчев, Валери Смиленов, Кирил Ваклинов, Цвета Рангелова, Георги Васев, К. Ханджийски,

 

Съветниците,които спасиха Радослав Тасков:

От ляво на дясно Румен Калайжиев, Димитър Урдев, Васил Миладинов.

 



Материалът / Видео/ Радослав Тасков се измъкна на косъм, постът в ОбС не му бил детска мечта е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Морган Фрийман се извини, след като беше обвинен в сексуален тормоз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6881020

Морган Фрийман се извини, след като беше обвинен в сексуален тормозАктьорът ветеран и носител на "Оскар" Морган Фрийман се извини, след като срещу него бяха отправени обвинения в сексуален тормоз и непристойно поведение, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА. 80-годишният Фрийман е поднесъл извиненията си след съобщение на Си Ен Ен, според което осем жени са го обвинили в непристойно

Малко над 25 000 са студентите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374708

През учебната 2017/2018 година общият брой на студентите в област Варна, записани в четирите образователно-квалификационни степени „професионален бакалавър“, „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“, е 25.6 хил., което е с 1.9 хил., или с 6.

Адв. Марковски: Иванчева е кмет и невинна, докато съдът не реши друго

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/adv.-markovski-ivancheva-e-kmet-i-nevinna-dokato-sydyt-ne-reshi-drugo-6082700

Юристът поясни, че тя може сама да се оттегли от поста, след съдебно решение на първа инстанция за отстраняването ѝ

Иванчева не е нарушила закона, като е работила от ареста, увери Марковски

http://nakratko.bg/category/60/160045/


Съгласно закона до влизането в сила на присъда Десислава Иванчева е невинна, а до този момент не бе отстранена от длъжност, така че тя е на длъжност кмет. Това обясни пред NOVA Марин Марковски, който е адвокат на Иванчева.

Над 400 абитуриенти бяха изпратени тържествено във Велико Търново навръх 24 май

https://www.24chasa.bg/region/article/6880990

Над 400 абитуриенти бяха изпратени тържествено във Велико Търново навръх 24 майОбщо 812 зрелостници дефилират в две поредни вечери в Старата столица Във вечерните часове на Деня на българската просвета, култура и писменост във Велико Търново започнаха тържествените изпращанията на абитуриенти. Над 400 зрелостници дефилираха по поставения в центъра на Старата столица червен килим.

Кратки новини: МВР установи над хиляда нарушения на автобуси и товарни автомобили

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/25/3184798_kratki_novini_mvr_ustanovi_nad_hiliada_narusheniia_na/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Полицията е открила над хиляда нарушения от автобуси и камиони<br /><br />Това е станало при проверка на 5311 товарни автомобила и 1679 автобуса в рамките на операция на по линия на TISPOL - Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. На 44 от проверените моторни превозни средства е наложена забрана да...

ГЕРБ и ДПС заедно на изборите в Галиче! ВМРО играе по мръснишката схема

http://pogled.info/bulgarski/gerb-i-dps-zaedno-na-izborite-v-galiche-vmro-igrae-po-mrasnishkata-shema.94791

/Поглед.инфо/ Миролюба Бенатова излъчи по Нова потресаващ репортаж за предстоящите кметски избори в Галиче. Разбрахме няколко печални неща:

В Швеция сексът без съгласие вече е изнасилване

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/25/3184794_v_shveciia_seksut_bez_suglasie_veche_e_iznasilvane/?ref=rss


Швеция прие нов закон, според който сексът без съгласие е изнасилване, дори и при липсата на заплаха или употреба на сила, предаде Би Би Си.<br /><br />Според новия закон, който ще влезе в сила на 1 юли, трябва да бъде дадено ясно съгласие - в устна форма или физически. Вече няма да е необходимо да се доказва, че е имало насилие или че жертвата е била в уязвима ситуация, за да се реши, че е извършено изнасилване.<br /><br />Активисти приветстваха промените, но според...

Премиерът благодари на Китай за акцията за Боян Петров

http://www.struma.com/bulgariya/premierut-blagodari-na-kitai-za-akciyata-za-boyan-petrov_134696/

Премиерът обсъди с китайския посланик срещата на страните от ЦИЕ

Премиерът Бойко Борисов благодари на китайския посланик Джай Хайджоу за съдействието за организирането и провеждането на спасителната акция за намиране на алпиниста Боян Петров.

На срещата министър-председателят посочи, че българското правителство оценява високо усилията на китайските власти и институции, които обезпечиха издирвателната акция по въздух и суша.

Премиерът Бойко Борисов и китайският посланик обсъдиха предстоящата среща на лидерите на страните от Централна и...

Продължава

Реал vs Ливърпул... Кой е по-скъп

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/real-vs-livyrpul-koi-e-po-skyp-261734/

"Кралският клуб" е фаворит не само заради по-скъпите си звезди.

В. Начев: Еврокомисията постигна пробив в отношенията с "Газпром"

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/v-nachev-evrokomisiiata-postigna-probiv-v-otnosheniiata-s-gazprom-261733/

Руската компания вече няма да ползва доставките като политическа бухалка, заяви енергийният експерт

Захари Карабашлиев представи романа си "Хавра" в Елена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6880972

Захари Карабашлиев представи 
романа си "Хавра" в ЕленаВ навечерието на 24 май писателят Захари Карабашлиев гостува в Елена и на среща с почитателите на хубавата книга той разказа историята за написването на най-новия си роман „Хавра“, сподели за посланията и внушенията на писаното слово, за четенето и младите хора и защо човек трябва да се възпитава от малък с книга в ръка.

"Св. Анна": Емилия остава в болницата за наблюдение, младият мъж е в крайно тежко състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881007

"Св. Анна": Емилия остава в болницата за наблюдение, младият мъж е в крайно тежко състояниеПевицата Емилия има травма, но е без опасност за живота, по- скоро остава за наблюдение, съобщиха на пресконференция от болница "Св.Анна". "Единият мъж е настанен в Лицево-челюстна хирургия. Обработени са неговите травми и рани. В крайно тежко състояние е младият мъж. Той е в реанимация с тежка черепно-мозъчна травма, на апаратно дишане.

Samsung плаща $539 милиона на Apple заради нарушени патенти

https://news.bg/companies/samsung-plashta-usd539-miliona-na-apple-zaradi-narusheni-patenti.html

Съд установи, че южнокорейската компания е копирала елементи от външния вид на iPhone, както и функции

Млад българин загина при трагичен инцидент в САЩ

http://www.struma.com/sinya-lampa/mlad-bulgarin-zagina-pri-tragichen-incident-v-sasht_134695/

Млад българин, който доскоро живеел в Чикаго, почина след трагичен инцидент в Сиера Невада. 29-годишният Антон Доков паднал при изкачване в националния парк „Секвоя“ в Сиера Невада миналата неделя, но спасителите успели да се доберат до тялото му чак във вторник заради мъглата и опасния терен - лед и сняг по стръмния връх.

Според разследващите българинът се подхлъзнал именно на лед, докато катерил известен склон. Антон Доков е паднал от 900 метра в пропаст и не е имал...

Продължава

Интересно: Организират сценарна работилница “От Идеята до Филма“ на остров Света Анастасия

http://www.cross.bg/anastasiya-sveta-rabotilnitza-1575478.html

/КРОСС/ Сценарната работилница "От Идеята до Филма" е най-новото събитие в програмата на Международен филмов фестивал Бургас'2018. Водещият български сценарист Симеон Венциславов, получил международно признание с филмите "Посоки" и "Ага", познат и от предаването "Ръкописът" по БНТ, ще разгледа в рамките на три сесии еволюцията на една идея в сюжет, превръщането му в сценарий и реализирането му на голям екран. За целта ще се анализират основните правила в киносценаристиката, конкретни случаи от професионалния опит на лектора и примери от световното кино. Работилницата може да бъде полезна както за професионалисти в началото на своята кариера, така и за хора, които тепърва искат да започнат работа като киносценаристи. Кога? - 25, 26 и 27 юли Къде? - о-в Света Анастасия Ранно записване - до 20 юни - 150 лв. Записване след този срок - до 5 юли - 200 лв.    

Брюксел предвижда шест пъти по-висок данък за дизелите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881009

Брюксел предвижда шест пъти по-висок данък за дизелитеГрадските власти в Брюксел са подготвили наредба, според която дизеловите автомобили ще бъдат облагани с шест пъти по-висок данък от бензиновите, съобщиха местни медии. Новите правила ще важат дори за най-съвременните дизелови автомобили. Занапред размерът на данъка няма да се определя само от мощността на двигателя,

Какво стои зад българския завой в енергетиката - отговаря 'Независимая газета'

https://offnews.bg//ikonomika/kakvo-stoi-zad-balgarskia-zavoj-v-energetikata-otgovaria-nezavisima-681345.html

"Какво стои зад българския завой в енергетиката" и ще може ли София да поправи поразваленото сътрудничество с Москва, пише в днешния си брой руският в. "Независимая газета", цитиран от БТА.

Според изданието московските анализатори не проявили особен ентусиазъм по повод посещението на българския президент Румен Радев в Русия тази седмица, защото са "донякъде разочаровани" от действията на българските власти, "погребали през 2009 г. руския проект "Южен поток", на който Москва възлагаше специални надежди".

Дошъл на власт през 2009 г., премиерът на България Бойко Борисов "взе да се отказва от съвместните проекти с Русия с мотива, че те застрашават българската екология, суверенитет и цивилизационен избор. При все че всъщност, посочват експерти на Московския център "Карнеги", България прояви европейска солидарност, разчитайки, че в отговор ЕС ще ѝ помогне да си уреди газовите проблеми", пише изданието.

Според "Независимая газета" Борисов обаче е променил представата си за енергийното бъдеще на България, след като няколко години е обсъждал с европейските лидери своя проект за Балкански газов хъб, събиращ "петрол от най-различни доставчици", но не е получил подкрепа за осъществяването му.

Очертава се България "да смени своя курс, що се отнася до енергийните, а и не само до енергийните проблеми", смята всекидневникът. Той напомня, че София "не подкрепи инициативата на Румъния да се формира в Черно море постоянна флотилия на НАТО и не експулсира нито един руски дипломат след опита за отравяне на Скрипал във Великобритания". Освен това България "отложи покупката на нови изтребители от някой свой съюзник в НАТО, затова пък поднови преговорите с Москва за ремонт на МиГ-овете си на стойност 40 милиона евро".

Изданието вижда тук "известно разочарование на българските политици от сътрудничеството с ЕС и НАТО". Според Московския център "Карнеги" българското общество и политическият елит са "много разочаровани от това, че честно и старателно са следвали изискванията на евроатлантическата солидарност, ограничавайки връзките с Русия, но не са получили от Запада никакво обезщетение за тъй отговорното си поведение".

"Независимая газета" дава за пример проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", след който Западът оставил България "сама със скъсани договори, международни арбитражни процеси и изплащане на обезщетение".

Но българското "разочарование най-вероятно е само част от отговора. Основното е, че постепенно се променя силовият баланс, ярък пример за което са промените в политиката на САЩ в света. Русия повече или по-малко успешно се противи срещу наложените санкции. Между Европа и САЩ се очертава съществено разцепление по повод външната търговия и двата световни икономически центъра фактически са на ръба на търговска война. С други думи, светът става многополюсен и в тези условия европейските политици започват вече повече да мислят за интересите на собствените си държави. Това едва ли ще предизвика разпадане на ЕС или на НАТО. Но както сочи визитата на Румен Радев, центробежни тенденции съществуват", добавя руският вестник.

Смърт на пътя! 21-годишна прегази пенсионерка на колело

https://petel.bg/Smart-na-patya--21-godishna-pregazi-pensionerka-na-kolelo__266184

Снимка Булфото 77-годишна велосипедистка е загинала, след като е блъсната от лек автомобил на пътя между село Раданово и Полски Тръмбеш,...

Започва строежа на варненския крематоруим

https://petel.bg/Zapochva-stroezha-na-varnenskiya-krematoruim__266185

На 28 май в 15 ч. на предвидения за застрояване терен в съседство на „Западен гробищен парк“ – Тополи предстои официално откриване на стро...

Хандбалистите на „Спартак” аут от топ 4, трима сериозно контузени

https://petel.bg/Handbalistite-na----Spartak----aut-ot-top-4--trima-seriozno-kontuzeni__266186

Юношите до 16 години на „Спартак” изгубиха от „Фрегата” (Бургас) със 17:21 и „Локомотив” (Мездра) – 17:20, в първите си две срещи в групата на ...

Момиче оцелява по чудо след тежък инцидент с картинг, виновни няма

https://petel.bg/Momiche-otselyava-po-chudo-sled-tezhak-intsident-s-karting--vinovni-nyama__266187

Снимка: bTV На 30 септември 2015 г. 18-годишната Бригита отива на картинг в търговски център в Бургас. Няма никакви табели за правилата за сигу...

Тежка катастрофа! 39-годишен мъж загина, брат му карал пиян

https://petel.bg/Tezhka-katastrofa--39-godishen-mazh-zagina--brat-mu-karal-piyan__266188

Снимка Булфото 39-годишен мъж от Гълъбово почина след пътен инцидент, съобщават от ОД на МВР-Стара Загора. На 24 май, около 01.30 ч., в посока ю...

Скръбна вест от варненския театър: Почина актьорът Антонио Угрински

https://petel.bg/Skrabna-vest-ot-varnenskiya-teatar--Pochina-aktorat-Antonio-Ugrinski__266189

Внезапно почина актьорът от Варненския драматичен театър Антонио Угрински. Урната с кремираните тленни останки ще бъде положена в гроби...

Дъщерята на Митьо Очите като богиня на бала – със златна рокля и ореол

http://www.struma.com/lyubopitno/dushteryata-na-mitio-ochite-kato-boginya-na-bala-sus_134694/

Малката дъщеря на несебърския бос Димитър Желязков-Очите събра погледите на абитуриентския си бал с оригинална визия.

Ивелина се появи на пл. „Жулиета Шишманова” в Несебър, позлатена от глава до пети - с рокля и ореол в косите като същинска древногръцка богиня. Тоалетът представляваше комбинация от мрежа с остро деколте в горната част, а в долната – пищни златисти цветя, допълнително разкрасяваха модела.

Въпреки шармантната си визия, красавицата се стремеше да не попада под обективите, като дори пристигна дискретно на събирането през един от страничните входове. Ивелина бе докарана...

Продължава

С близо 200 хил. се увеличават чуждестранните туристи от началото на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=374791

Чуждестранните туристи, посетили България от началото на година са 1 млн. души, докато през същия период на 2017 г., туристите посетили България са 880 000 души. Това обяви по НоваТВ Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма.

Всичко, което трябва да знаете за прането на пари

https://bivol.bg/money-laundering.html

От „В обувките на сатаната“ до „Райските досиета“: Изкуството да укриеш пари от данъчните е под заплаха заради поредица от закони изискващи по-голяма прозрачност

Провериха 5311 камиона и 1679 автобуса в рамките на операция TISPOL

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881008

Провериха 5311 камиона и 1679 автобуса в рамките на операция TISPOL Пътна полиция e проверила 5311 товарни автомобила и 1679 автобуса в рамките на операция на по линия на TISPOL - Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията се проведе от 14 до 20 майи се проверяваха основно камионите и автобусите. В хода й са установени общо 1666 нарушения.

Абсурд! Българин си продаде ремаркето, оказа се под домашен арест в Гърция

http://www.struma.com/sinya-lampa/absurd-bulgarin-si-prodade-remarketo-okaza-se-pod-domashen-arest_134693/

Българин, чието ремарке след продажба е попаднало в ръцете на каналджии, е задържан днес в Гърция след разпит в съда. Обвинението към него е за трафик на мигранти, съобщава bTV.

Кръсто Калев в момента е под домашен арест – в хотелска стая в Александруполис.
„Вече съм отчаян (…) Всички сме заложници!”, коментира мъжът абсурдната ситуация.“Прокурорът – прие ни, но беше много агресивен към нас.
Моята адвокатка направи всичко възможно...

Продължава

Aрестуваха двама души за нелегален трафик на органи в Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881004

Aрестуваха двама души за нелегален трафик на органи в КосовоКосовски съд задържа вчера двама етнически албанци за участие в трафик на органи, съобщи Асошиейтед прес. Международният съдия Франческа Фишер осъди уролога Лутфи Дервиши на седем години затвор и глоба от 8000 евро. Той не може да упражнява професията си в продължение на две години след като изтече присъдата му.

Социалните мрежи затягат правилата за политическа реклама

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/socialnite-mreji-zatiagat-pravilata-za-politicheska-reklama-261724/

Във Facebook, Instagram и Twitter такива реклами ще бъдат задължително обозначени като „платено съдържание“ и ще разкриват още информация

71-годишна жена стана от инвалидната количка, за да скочи с парашут (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/71-godishna-zhena-stana-ot-invalidnata-kolichka-za-da-skochi-s-parashut-video-2099273

71-годишна украинка, която се движи с инвалидна количка, отпразнува рождения си ден по нетрадиционен начин. Възрастната дама скочи с парашут с помощта на инструктор.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване