Пиян вандал повреди картина на Репин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883256

Пиян вандал повреди картина на РепинСериозни повреди са били нанесени на картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си " след нападение на вандал в Третяковската галерия, съобщава ТАСС. Задържаният вандал е бил пиян. Мъжът си признал, че отишъл да разгледа творбата в осем часа вечерта. В бюфета изпил 100 грама водка. Той по принцип не пиел и алкохолът му подействал.

Вандали оскверниха изложбата „За буквите” пред Народния театър

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/vandali-oskverniha-izlojbata-bukvite-pred-narodniia-teatar.html

Вандализъм в центъра на София. Информационните табла, поставени в Градската градина в столица, точно пред Народния театър „Иван Вазов”, са надраскани с грозни и нецензурни надписи.

Пак насилие в Марсилия, двама убити

https://offnews.bg//sviat/pak-nasilie-v-marsilia-dvama-ubiti-681410.html

Двама души за застреляни във френския град Марсилия, нападателят е избягал с помощта на съучастник. 

Марсилия стана сцена на насилие за втори път през последната седмица, съобщи АФП, цитирана от Дарик. Вероятната причина е разчистване на сметки, твърди прокурорът Ксавие Тарабьо.

Двамата убити са били на възраст около трийсетина години. Самоличността им още не е потвърдена. Те са били нападнати на място, където няколко души играели карти. Открити са 18 гилзи с калибър 7,62 мм, отговарящи на оръжие от вида на автоматите Калашников.

В понеделник следобед нападател с автомат "Калашников" стреля на улица в града, без да причини жертви. Президентът Еманюел Макрон изрази съжаление за насилието, което разяжда като гангрена някои квартали на Марсилия. 

Завръща се най - зрелищната регата в Черно море – Varna Channel Cup

http://www.moreto.net/novini.php?n=374856

В дните между 31 май и 3 юни, Варна отново ще бъде домакин на единствената по рода си регата Varna Channel Cup, научи Moreto.net. Юбилейното, пето издание ще зарадва за пореден път варненци и гости на морския град с красиво и зрелищно състезание, което ще може да се наблюдава в непосредствена близост от Морската градина, крайбрежието на кв.

Отвориха метрото в Киев - сигналите за бомби били фалшиви

https://petel.bg/Otvoriha-metroto-v-Kiev---signalite-za-bombi-bili-falshivi__266337

Метрото в Киев беше отворено отново, след като подадения сигнал по-рано в събота се е оказал фалшив, заяви директорът на метрото, предава Р...

Варненци се стекоха на Морска гара, за да видят атракцията OCEAN DREAM (Снимки)

https://petel.bg/Varnentsi-se-stekoha-na-Morska-gara--za-da-vidyat-atraktsiyata-OCEAN-DREAM--Snimki-__266338

Моторната яхта OCEAN DREAM събра погледите на варненци и гостите на града, които и днес се разходиха около Морска гара. Плавателният съд наисти...

Сузанита се наблъска със силикон до ушите

https://petel.bg/Suzanita-se-nablaska-sas-silikon-do-ushite-__266339

Скандалната изпълнителка Сузанита наблъска силикон в гърдите си, макар да е едва на 15. Наследницата на Орхан Мурад сложи по 400 кубика във в...

Адвокат на Тръмп се е срещнал с руски олигарх малко преди встъпването на президента в длъжност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883253

Адвокат на Тръмп се е срещнал с руски олигарх малко преди встъпването на президента в длъжностМайкъл Коен, адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, се е срещнал със свързания с Кремъл руски олигарх Виктор Векселберг в Ню Йорк, по-малко от две седмици преди встъпването на президента в длъжност, предаде Ройтерс, цитирайки осведомен източник. По време на дискусията в офиса на Коен 11 дни преди церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп,

Калоян Паргов ще присъства на церемонията по връчване на годишните награди "Шофар"

http://www.cross.bg/shofar-nagradi-kaloyan-1575570.html

/КРОСС/ Лидерът на БСП - София Калоян Паргов ще присъства на 15-ата церемония за връчване на годишните награди "Шофар" на Организацията на евреите в България "Шалом". Събитието ще се състои на 27-и май, неделя, от 18,30 часа в Централната софийска синагога, ул. "Екзарх Йосиф" №16.

Цветан Василев притежавал десетки офшорки

http://clubz.bg/68328-cvetan_vasilev_pritejaval_desetki_ofshorki

Мажоритарният собственик на КТБ, който в момента се намира в Белград, е бил собственик и на десетки офшорни компании.

Това се разбира от документите по започналото вече дело за фалита на финансовата институция, съобщава "Дневник", позовавайки се на статия от седмичния "Капитал".

За собствеността на офшорките на Василев става ясно предимно от от собственоръчно подписвани от него декларации, изпращани до външни институции, които изискват такива, за да отговорят на вътрешните си правила и регулаторни изисквания.

Другата серия подписани документи от Василев е около смени в чуждестранните кантори, които движат регистрацията и операциите на офшорките му. Сред тях са и такива, свързани със сделки като тази за "Техномаркет", "Петрол" и др.

В едно уверение до швейцарски банкер Василев оценява състоянието си на около половин милиард евро, което произхожда от управлението на банката и участие в проекти в различни сфери. Самата КТБ е придобита през 2001 г. чрез система от офшорни компании, припомня изданието.

Друг източник на информация за фирмите на Василев в офшорни зони е кореспонденцията на прокуратурата с чужди служби, които са я сезирали за съмнителни сделки на Василев и съпругата му.

Всяка банка е длъжна да идентифицира кой е реалният собственик на корпоративните й клиенти. Причините за това са много - противодействие на прането на пари, финансирането на тероризма, корупцията, както и формирането на големи експозиции, посочва изданието като уточнява, че при КТБ проблемът е обратен - да се укрие реалният собственик.

Някои от офшорките, за които се разбира, че са с краен собственик Василев, са сред кредитополучателите на банката като, ако отпуснатите суми се съберат, се надвишават всякакви тавани за големи експозиции към една група в Закона за кредитните институции. Това се е знаело от мениджмънта на банката, което означава, че той е бил наясно и с това, че към надзора на БНБ се подават документи с невярно съдържание, допълва вестникът.

Помпео обяви претенциите на САЩ към Иран

https://www.actualno.com/america/pompeo-objavi-pretenciite-na-sasht-kym-iran-news_676445.html

САЩ не възразяват срещу развитието на мирната ядрена енергетика в Иран, но при условие, че Техеран ще внася горивото за централите, заяви държавният секретар Майкъл Помпео в интервю за радио „Гласът на Америка“. „Не смятаме, че Иран трябва да притежава техническите възможности за създаване на ядрено гориво, за обогатяването на уран или да има предприятие за преработката на плутоний. Много други държави внасят ядрено гориво“, изтъкна Помпео. По думите му

Във Враца започват Ботевите дни

https://offnews.bg//obshtestvo/vav-vratca-zapochvat-botevite-dni-681409.html

Традиционните Ботеви дни започват във Враца. С издигане на националния флаг и запалване на вечния огън край паметника на Христо Ботев в града тържествено ще бъде дадено началото на честванията, посветени на 142-та годишнина от подвига на поета революционер и неговата чета. 

Във Враца очакват много гости на града да се присъединят към тържествата, съобщи БНР. 

Тази вечер ще бъде показан грандиозен интерактивен спектакъл със звук, светлина и компютърни образи, посветен на Ботев.

Сред най-мащабните събития в програмата на честванията са тържественият митинг заря на първи юни вечерта, всенародното поклонение на връх Околчица на втори юни и националният туристически поход "По стъпките на Ботевата чета".

Кълцат баш врачанска лютика за кмета на Монтана в центъра на града

https://www.24chasa.bg/region/article/6883214

Кълцат баш врачанска лютика за кмета на Монтана в центъра на градаКаша от коприва, боб с джанки, баш врачанска лютика, кълцаници с пиле, с патладжан, баници и питки могат да опитат всички на кулинарния фестивал „Бабина душица” в центъра на Монтана. Манджите къкрят на огън в близост до алеята на занаятите. Фестивалът се провежда за седми път, уточнява основният му инициатор Ели Лозанова – тя е главният готвач,

Австралийски смелчак ще се зарови жив за три дни под тасманийска улица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883242

Австралийски смелчак ще се зарови жив за три дни под тасманийска улицаАвстралийски пърформанс артист ще бъде заровен жив в контейнер под градска улица в столицата на Тасмания в продължение на три дни, предава ДПА. Седемдесет и три годишният Майк Пар възнамерява по този начин да припомни на жителите на град Хоубарт за геноцида, извършен от британците при завладяването на острова.

Адвокат на Тръмп се е срещал с руски олигарх

https://dnes.dir.bg/svyat/advokat-na-tramp-se-e-sreshtal-s-ruski-oligarh

Юристът е сключил консултантски договор на стойност 1 милион долара

Инцидент с товарен камион затвори за движение Ришкия проход

//dariknews.bg/novini/bylgariia/incident-s-tovaren-kamion-zatvori-za-dvizhenie-rishkiia-prohod-2099501

Затворен за движение е Ришкият проход заради инцидент с товарен камион с молдовска регистрация. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

При остър завой снощи товарният камион, натоварен със стока, се е наклонил в страничен скат. След ин

Човекът ще трябва да мутира, за да се размножава на Марс

//dariknews.bg/novini/tehnologii/chovekyt-shte-triabva-da-mutira-za-da-se-razmnozhava-na-mars-2099494

Две са главните причини, поради които хора не могат да имат потомство на Марс - радиацията и намалената гравитация, съобщи Лайф.
 
Марсианската атмосфера е много тънка и на практика не защитава от космическата радиация. Това оказва си

Смелчак ще бъде заровен жив за три дни под тасманийска улица (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/smelchak-shte-byde-zaroven-zhiv-za-tri-dni-pod-tasmanijska-ulica-snimki-2099499

Австралийски пърформанс артист ще бъде заровен жив в контейнер под градска улица в столицата на Тасмания в продължение на три дни, предава ДПА.
 
73-годишният Майк Пар възнамерява по този начин да припомни на жителите на град Хоубарт за геноцида, извършен от британците при завладяване

Зоопарк в Куала Лумпур показа второ бебе панда пред публика (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zoopark-v-kuala-lumpur-pokaza-vtoro-bebe-panda-pred-publika-snimkivideo-2099495

Второто бебе от гигантска панда, което се роди преди четири месеца в зоологическата градина в Куала Лумпур, беше представено на публиката, съобщават АП и АФП.

Th

Вандал повреди картина на Репин в Третяковската галерия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/vandal-povredi-kartina-na-repin-v-tretiakovskata-galeriia-snimki-2099496

Сериозни повреди са били нанесени на картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си" след нападение на вандал в Третяковската галерия, съобщава ТАСС.
 

Last night,

Гарвани накълваха мъж в София (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883248

Гарвани накълваха мъж в София (Видео)Гарвани накълваха по главата мъж на улица в София, разказва NOVA. Мястото е квартал „Света Троица”, в локалното платно на бул. „Сливница”. Бил е подаден и сигнал на телефон

Паргов на церемонията по връчване на годишните награди "Шофар"

https://offnews.bg//politika/pargov-na-tceremoniata-po-vrachvane-na-godishnite-nagradi-shofar-681408.html

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов ще присъства на 15-ата церемония за връчване на годишните награди "Шофар" на Организацията на евреите в България "Шалом".

Събитието ще се състои утре от 18,30 часа в Централната софийска синагога, съобщиха от пресцентъра на БСП-София. 

От 2004 година Организацията на евреите в България “Шалом” ежегодно провежда церемония по присъждане на наградите “Шофар”.

Един човек е загинал при катастрофа през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6883238

Един човек е загинал при катастрофа през изминалото денонощиеЕдин човек е загинал, а двайсет и трима са ранени при станалите 22 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР. В София са регистрирани 201 леки и 9 тежки пътнотранспортни произшествия с един загинал и деветима

Тръмп пак насрочи среща с Ким Чен-ун за 12 юни

https://frognews.bg/svqt/tramp-pak-nasrochi-sreshta-kim-chen-12-iuni.html

Историческите преговори може да се състоят по план, обяви американският президент Доналд Тръмп ден след като отмени срещата.

Директорът на художествената галерия-дарение от Светлин Русев: България осиротя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883239

Директорът на художествената галерия-дарение от Светлин Русев: България осиротяХудожествената галерия-дарение "Колекцията на Светлин Русев" в Плевен осиротя без своя дарител, осиротя Плевен, осиротя България. Това заяви за БТА Мария Мескин - директор на галерията в родния град на художника. Отиде си един от останалите големи българи - много светлина оставя след себе си, за да буди гузната съвест на много хора, добави тя.

Катастрофа блокира трафика до Окръжна болница в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883235

Катастрофа блокира трафика до Окръжна болница в БургасКатастрофа между два автомобила - БМВ и ауди блокира трафика в района на УМБАЛ Бургас. Инцидентът е станал преди минути и в момента полицаи от моторизираното звено "Сигма" са на мястото. Все още няма данни дали има тежко пострадал, но при удара между двата автомобила са нанесени сериозни щети на БМВ-то.

Робот с размерите на муха ще замества дроновете в мисии до труднодостъпни места

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/05/26/3183104_robot_s_razmerite_na_muha_shte_zamestva_dronovete_v/?ref=rss


Група учени от Вашингтонския университет разработват нов тип роботи, които ще изпълняват функции като тези на дроновете. Те са изключително малки и целта им е да заместват дроновете в различни мисии до труднодостъпни места.<br /><br />Роботите ще са с размери на муха, откъдето идва и името им - RoboFly. Te ще тежат малко повече от клечка за зъби. Благодарение на тях ще могат да се откриват течове на газ след инциденти. Освен това те ще могат да влизат под руини от срутени сгради...

Изследване: ходенето и дъвченето на дъвка ще ви поддържат слаби

http://clubz.bg/68322-izsledvane_hodeneto_i_dyvcheneto_na_dyvka_shte_vi_poddyrjat_slabi

Все още търсите тайната на отслабването, което да не е свързано с драконовски диети или безкрайни упражнения във фитнеса? Може би е нещо просто - например да дъвчете дъвка, докато ходите. Това е новото предположение по тази вечна тема. Идеята е на японски изследователи, съобщава Франс прес.

При експерименти, твърдят учените, пулсът на 46 души на възраст между 21 години и 69 години се увеличава, когато те трябва да дъвчат дъвка, докато се движат с нормална стъпка.

Това упражнение води до различен ритъм и при двата пола, както и в различните възрасти, но най-силен е ефектът при мъжете над 40 години, съобщи екипът по време на Европейския конгрес за затлъстяването, който се провежда във Виена.

"Съчетаването на упражнения с дъвченето на дъвка може да се окаже успешен начин за регулирането на теглото", казаха изследователите. Това ще е особено ефективно в страни като Япония, където вървенето е най-разпространеното движение.

Предишни изследвания са показали, че дори при хора, които не се движат, дъвченето на дъвка повишава пулса и увеличава разхода на енергия. Това проучване е първото, което е посветено на ефекта на дъвченето при хора, които вървят, обясняват авторите му.

Въпреки че изследването не си поставя за задача да обясни връзката между дъвченето на дъвка и разхода на енергия, според учените може би има нещо общо с "кардио локомоторната синхронизация"- това е естествен феномен, при който биенето на сърцете се синхронизира с ритъма на повтарящо се действие.

Американски учени преди години изчислиха колко допълнителни калории ще натрупаме при целогодишно дъвчене на дъвки. Или по-скоро колко ще загубим.

Дори при дъвките, които са без съдържание на захар, всяка една от тях добавя между 2 и 5 калории. А когато се сумират, това прави от 1 344 до 3 360 калории годишно, ако дъвчем два къса дневно.

Но това не трябва да ни притеснява. Те не могат да навредят на талията ни, тъй като изгаряме повече калории дъвчейки, отколкото получаваме.

Колко калории се горят чрез дъвчене за един час?

Според специалистите от клиниката Майо те са точно 11. Ако дъвчем по 4 часа на ден, ще изгорим 308 калории седмично, 1 232 месечно и 14 784 годишно. Дъвката е полезна за устната хигиена, припомнят учените. Дъвченето на един къс дъвка за 10 минути може да ни освободи от 100 милиона бактерии. Според друго проучване хората, които дъвчат дъвка, изглеждат по-секси за 73 процента от анкетираните.

Затлъстяването отдавна вече е глобален проблем. То увеличава риска от инфаркт, инсулт, диабет и някои видове рак.

Изследването на японските учени е публикувано в Journal of Physical Therapy Science.

Изследване: вървенето и дъвченето на дъвка ще ви поддържа слаби

http://clubz.bg/68322-izsledvane_vyrveneto_i_dyvcheneto_na_dyvka_shte_vi_poddyrja_slabi

Все още търсите тайната на отслабването, което да не е свързано с драконовски диети или безкрайни упражнения във фитнеса? Може би е нещо просто - например да дъвчите дъвка, докато ходите. Това е новото предположение по тази вечна тема. Идеята е на японски изследователи, съобщава Франс прес.

При експерименти, твърдят учените, пулсът на 46 души на възраст между 21 години и 69 години се увеличава, когато те трябва да дъвчат дъвка, докато се движат с нормална стъпка.

Това упражнение води до различен ритъм и при двата пола, както и в различните възрасти, но най-силен е ефектът при мъжете над 40 години, съобщи екипът по време на Европейския конгрес за затлъстяването, който се провежда във Виена.

"Съчетаването на упражнения с дъвченето на дъвка може да се окаже успешен начин за регулирането на теглото", казаха изследователите. Това ще е особено ефективно в страни като Япония, където вървенето е най-разпространеното движение.

Предишни изследвания са показали, че дори при хора, които не се движат, дъвченето на дъвка повишава пулса и увеличава разхода на енергия. Тона проучване е първото, което е посветено на ефекта на дъвченето при хора, които вървят, обясняват авторите му.

Въпреки че изследването не си поставя за задача да обясни връзката между дъвченето на дъвка и разхода на енергия, според учените може би има нещо общо с "кардио локомоторната синхронизация"- това е естествен феномен, при който биенето на сърцете се синхронизира с ритъма на повтарящо се действие.

Американски учени преди години изчислиха колко допълнителни калории ще натрупаме при целогодишно дъвчене на дъвки. Или по-скоро колко ще загубим.

Дори при дъвките, които са без съдържание на захар, всяка една от тях добавя между 2 и 5 калории. А когато се сумират, това прави от 1 344 до 3 360 калории годишно, ако дъвчем два къса дневно.

Но това не трябва да ни притеснява. Те не могат да навредят на талията ни, тъй като изгаряме повече калории дъвчейки, отколкото получаваме.

Колко калории се горят чрез дъвчене за един час?

Според специалистите от клиниката Майо те са точно 11. Ако дъвчем по 4 часа на ден, ще изгорим 308 калории седмично, 1 232 месечно и 14 784 годишно. Дъвката е полезна за устната хигиена, припомнят учените. Дъвченето на един къс дъвка за 10 минути може да ни освободи от 100 милиона бактерии. Според друго проучване хората, които дъвчат дъвка, изглеждат по-секси за 73 процента от анкетираните.

Затлъстяването отдавна вече е глобален проблем. То увеличава риска от инфаркт, инсулт, диабет и някои видове рак.

Изследването на японските учени е публикувано в Journal of Physical Therapy Science.

Алиша Силвърстоун е поредната в Холивуд, която съобщи драматична новина за семейството си

https://petel.bg/Alisha-Silvarstoun-e-porednata-v-Holivud--koyato-saobshhi-dramatichna-novina-za-semeystvoto-si-__266335

Холивудската актриса Алиша Силвърстоун се развежда със съпруга си след 13-годишен брак. Звездата е подала документи в съд в Лос Анджелис з...

48 души загинаха след сблъсък между автобус и трактор

https://petel.bg/48-dushi-zaginaha-sled-sblasak-mezhdu-avtobus-i-traktor__266336

  48 души, 16 от които деца загинаха, след като автобус се вряза в трактор, каращ без светлини през нощта. Инцидентът се е случил на 220 км сев...

Министър Кралев посети националите по бокс, които участват на Европейско в Албена

https://www.24chasa.bg/sport/article/6883221

Министър Кралев посети националите по бокс, които участват на Европейско в АлбенаДнес, 26 май 2018 г., министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев посети националния отбор по бокс за момчета и момичета до 15 години в комплекс Албена, където от 22 до 28 май 2018 г. се провежда Европейско първенство в тази възрастова група, съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта  За първи път в историята на

Обидни думи на паметник на Тито в Куманово. Кметът: Само кукавица може да стори това

https://offnews.bg//sviat/obidni-dumi-na-pametnik-na-tito-v-kumanovo-kmetat-samo-kukavitca-moz-681406.html

С пречупен кръст и обидни думи осъмна паметникът на Йосип Броз Тито на площада в Куманово, предава македонската медия „Макфакс“, цитирана от Фокус. 
Кметът на общината Максим Димитриевски сподели снимка в социалните мрежи, осъди акта и призова полицията да залови извършителите и да ги изправи пред правосъдието. Вандалският акт е съобщен на Министерството на вътрешните работи около 50 минути след полунощ. 

Каков човек може да стори вакво недело? Само кукавица!, написа Димитриевски във фейсбук. 

Не пуснаха наркодилър от Сандански от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883222

Не пуснаха наркодилър от Сандански от затвораНаркоман и дилър на дрога не бе пуснат предсрочно от затвора в Бобов дол. Кюстендилският съд отхвърли молбата на санданчанина Емил Е., който излежава присъда от 5,5 г. 43-годишният наркоман получи наказанието през 2012 г. за разпространение на близо 5 грама хероин на двама гърци. Те пристигнали в курортния град, за да си набавят наркотици.

Караянчева: С дълбока скръб узнах вестта за кончината на големия художник Светлин Русев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883219

Караянчева: С дълбока скръб узнах вестта за кончината на големия художник Светлин РусевПредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева изразява дълбоки съболезнования към семейството, роднините и близките на академик Светлин Русев. „С дълбока скръб узнах вестта за кончината на големия български художник”, отбелязва в съболезнованието си председателят на парламента. Сигурна съм, че всички ценители на таланта и възхитителното му

Пореден потоп в Пловдив, пак реки по улиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883215

Пореден потоп в Пловдив, пак реки по улицитеПоредна буря със страшен дъжд се извива над Пловдив. Небето отново причерня, задуха ураганен вятър и от небето рукна вода. Дърветата се прегъват на две до земята от силните пориви, а дъждът буквално брули и опустошава всичко наред. Гръмотевици и светкавици раздират небето. Първоначалната стихия малко започна да понамалява, но дъждът не спира.

Ирак започна офанзива за превземане на бастион на Ислямска държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883210

Ирак започна офанзива за превземане на бастион на Ислямска държаваИракски войски започнаха нов опит да прогонят бунтовниците от Ислямска държава от контролиран от тях район в северната част на Ирак, предаде ДПА, цитирайки служител на силите за сигурност. Багдад обяви преди месеци, че е разгромил екстремистката групировка. Иракските части са подкрепяни от бойна авиация,

Вижте певицата Тита на абитуриентския ѝ бал

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/vizhte-pevicata-tita-na-abiturientskiia-bal-6082742

Изпълнителката на хита "Късай" и звезда от уеб сериала "Следвай ме" отпразнува със съучениците си в Силистра завършването на гимназия

Почина големият български художник Светлин Русев

http://www.moreto.net/novini.php?n=374855

Почина големият български художник Светлин Русев. Един от най-изявените родни творци на 20-и и 21-и век е издъхнал в дома си на 84-годишна възраст. Художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на Българската академия на науките и бивш народен представител, Светлин Русев завършва живопис при един от най-големите майстори на съвременна българска живопис - професор Дечко Узунов.

EMAG избиха рибата продават... Кутии за съхранение на наркотици

http://www.cross.bg/prodavat-onlaiin-sotzialnata-1575569.html

/КРОСС/ В съботния следобед се натъкнахме постове в социалната мрежа за интересна обява в един от онлайн магазините за продажба на стоки. Според обявата те продават не какво да е а ''Кутия за съхранение наркотици''.                         Въпросните кутии се продават в розово, бяло и синьо а цената е приемлива само 10.75 лв показа справка на КРОСС.                       Вероятно това е доста глупава грешка от страна на онлайн магазина и явно са имали предвид кутия за лекарство но защо са оставили обявата така ?                     Поста с линк към онлайн магазина вече превзема социалната мрежа а хората го приемат с усмивка и недоумение как такава голяма верига продава подобни неща или поне с това име.

Отново сблъсъци на атинския площад Ексархия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883206

Отново сблъсъци на атинския площад ЕксархияРайонът край атинския площад Ексархия отново е бил сцена на сблъсъци снощи между анархисти и полицаите от силите за борба с безредиците, съобщава в. "Катимерини". Според информациите група лица е започнала да замеря полицаите с коктейли Молотов. Последвалите сблъсъци са продължили около два часа, предаде БТА. Не се съобщава за арести и пострадали.

Лидерите на Северна и на Южна Корея обсъдиха Тръмп

http://clubz.bg/68327-liderite_na_severna_i_na_yujna_koreq_obsydiha_trymp

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун днес се срещна отново с южнокорейския президент Мун Дже-ин, за да обсъдят постигнатите на предишната им среща мирни споразумения и евентуалната среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Утре Мун ще обяви лично резултатите от днешната среща с Ким, продължила близо два часа, съобщава канцеларията на южнокорейския президент.
Срещата се състоя в граничното селище Панминчжон, на север от Демилитаризираната зона.

"Двамата лидери проведоха откровена размяна на мнения за изпълнението на декларацията от Панминчжон, приета на 27 април, както и за необходимостта от успешно провеждане на срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея", се казва в изявлението на канцеларията на Мун, цитирано от ТАСС.

Необявената среща е последният драматичен обрат в изминалата седмица на дипломатически промени в позициите около планираната за 12 юни безпрецедентна среща на върха между САЩ и КНДР и най-ясният знак, че лидерите на двете Кореи се опитват да съхранят възможността за провеждането на този форум, отбелязва Ройтерс.

Днешната среща в Панминчжон идва един месец след първата междукорейска среща на върха от повече от десетилетие на същото място на 27 април, на която Мун и Ким заявиха, че ще работят за безядрен Корейски полуостров и официално прекратяване на Корейската война (1950-1953 г.).

Вчера Тръмп заяви, че Вашингтон води продуктивни разговори с Пхенян за провеждане на срещата на върха на 12 юни в Сингапур, ден след анулирането й.

Според сп. "Политико" екип от 30 служители на Белия дом и Държавния департамент се готви да замине за Сингапур през уикенда.

Очаква се този екип да обсъди програмата и логистиката за срещата на върха с представители на Северна Корея. 

По-рано Тръмп съобщи, че срещата на върха може все пак да се състои, след като приветства помирително изявление на КНДР, в което тя заяви, че запазва готовност за преговори. 

Лидерите на Северна и на Южна Корея обсъждат Тръмп

http://clubz.bg/68327-liderite_na_severna_i_na_yujna_koreq_obsyjdat_trymp

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун днес се срещна отново с южнокорейския президент Мун Дже-ин, за да обсъдят постигнатите на предишната им среща мирни споразумения и евентуалната среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Утре Мун ще обяви лично резултатите от днешната среща с Ким, продължила близо два часа, съобщава канцеларията на южнокорейския президент.
Срещата се състоя в граничното селище Панминчжон, на север от Демилитаризираната зона.

"Двамата лидери проведоха откровена размяна на мнения за изпълнението на декларацията от Панминчжон, приета на 27 април, както и за необходимостта от успешно провеждане на срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея", се казва в изявлението на канцеларията на Мун, цитирано от ТАСС.

Иран показва оптимизъм, но не и търпение за спасяване ядреното споразумение

https://www.investor.bg/drugi/338/a/iran-pokazva-optimizym-no-ne-i-tyrpenie-za-spasiavane-iadrenoto-sporazumenie-261814/

Международният валутен фонд обяви, че ще продължи да си сътрудничи с управителя на иранската централна независимо от това, че е в списъка със санкционирани лица

Кметът на Монтана стана дърворезбар за малко

https://www.24chasa.bg/region/article/6883204

Кметът на Монтана стана дърворезбар за малкоКметът на Монтана Златко Живков хвана чука и длетото, за да усети какво е да си резбар. Майсторлъкът е един от четирите, които се демонстрират на алеята на занаятите в Монтана. Тя се провежда за шести път и е съпътстващо събитие за празника на града – Деня на Свети Дух на 28 май. Очаква се в алеята да се включат близо 50 майстори от цялата страна.

На Черешова задушница почина художникът Светлин Русев

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%b8/

На 84 години, на Черешова задушница, почина големият български художник, общественик и колекционер на произведения на изкуството Светлин Русев. Академикът е издъхнал в дома си. Тялото му е открито от негов близък роднина, който е отишъл да го види. Столичната галерия „Българи“ представи уникална изложба с платна от „Художниците на поетичната реалност“ – 8 от най-забележителните френски автори на XX век. Откриването бе на 16 май. Красивата експозиция бе подредена лично от Светлин Русев.

Материалът На Черешова задушница почина художникът Светлин Русев е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Вандали поругаха изложбата За буквите пред Народния

https://offnews.bg//obshtestvo/vandali-porugaha-izlozhbata-za-bukvite-pred-narodnia-681405.html

Информационните табла, поставени в Градската градина в София пред Народния театър „Иван Вазов”, са надраскани с нецензурни надписи, съобщи Дарик.

Върху информационните табла, разположени по алеите на градината, се представя изложбата на Фондация „Ценности” „За буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство” с включени произведения на 30 пловдивски художници.

Таблата показват буква от родната азбука през погледа на различните автори.

Изложбата беше открита още на 14 май по повод 24 май, Ден на славянската писменост и култура, и продължава по програма до 28 май.

Путин: Нямам диалог с Тръмп

https://frognews.bg/svqt/putin-niamam-dialog-tramp.html

Руският президент Владимир Путин заяви, че суверенитетът на Северна Корея трябва да бъде гарантиран.

На Черешова задушница почитаме мъртвите

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/na-chereshova-zadushnica-pochitame-myrtvite-2099457

Днес е Черешова задушница. Тя се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича "Черешова" по името на най-популярния плод в това време на годината.
 

Затвориха станции на метрото в Киев заради заплахи за бомби

//dariknews.bg/novini/sviat/zatvoriha-stancii-na-metroto-v-kiev-zaradi-zaplahi-za-bombi-2099491

Пет станции на метрото в Киев бяха затворени днес след заради предупреждение за поставени в тях бомби, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
 
"Пет станции за затворени за пътници, започнала е проверка", заяви прессекретарят на метрото Наталия Мак

Волейболистите загубиха от САЩ във втория си мач в Лигата на нациите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/26/3185371_voliebolistite_zagubiha_ot_sasht_vuv_vtoriia_si_mach_v/?ref=rss


Мъжкият национален отбор по волейбол на България допусна първа загуба в новия турнир Лигата на нациите. Тимът, воден от Пламен Константинов, отстъпи срещу САЩ с 1:3 (19:25, 25:22, 19:25, 20:25).<br /><br />В петък националите стартираха надпреварата с трудна победа в пет гейма срещу Китай. В неделя българският отбор ще се изправи срещу Аржентина в последната си среща от първия кръг.<br /><br />Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Джеймс Бонд открива 18-ата Модна фиеста в Албена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6883201

Джеймс Бонд открива 18-ата Модна фиеста в Албена18-тата Модна Фиеста „Албена” започва на 7 юни и ще продължи до 10-и в курорта „Албена”. „Откриването ще бъде, както обикновено на брега на морето, като тази година от вълните ще излезе Джеймс Бонд. В неговата роля ще влезе Диян Христов, обявен след допитване за най-красивия мъж на десетилетието, и така символично ще отбележим началото на

Агенти на ДАНС ще могат да работят в частни фирми без собственикът да знае

https://petel.bg/Agenti-na--DANS-shhe-mogat-da-rabotyat-v-chastni-firmi-bez-sobstvenikat-da-znae-__266333

Снимка Булфото, архив Тайни агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще бъдат внедрявани в институции и фирми без знание...

Пиян вандал повреди картина на Репин

https://petel.bg/Piyan-vandal--povredi-kartina-na-Repin__266324

Сериозни повреди са били нанесени на картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си " след нападение на вандал в Третяковската галерия, ...

Един от последните хора, видели Светлин Русев преди смъртта му, разказа за срещата им

https://petel.bg/Edin-ot-poslednite-hora--videli-Svetlin-Rusev-predi-smartta-mu--razkaza-za-sreshhata-im-__266334

Снимка Булфото, архив Проф. Валери Стефанов е един от последните хора, които са се видели с великия Светлин Русен преди смъртта му, пише Б...

Хванаха 5 кг канабис на ГКПП Лесово

https://offnews.bg//112/hvanaha-5-kg-kanabis-na-gkpp-lesovo-681404.html

14 пакета с канабис, укрити в тайници на лек автомобил с българска регистрация, откриха при съвместна проверка гранични и митнически и служители на ГКПП Лесово, съобщи МВР. 

Лекият автомобил, управляван от български гражданин, пристигнал на пункта вчера, около 8,30 часа, на трасето за излизащи леки автомобили от България към Турция. По постъпило искане от „Гранична полиция“, митнически служители извършили щателна проверка на автомобила, при която в праговете на колата са открити 14 пакета.

бщото съдържание на пакетите е 4992 грама тревиста зелена маса. При извършения на място полеви наркотест тревистата маса реагира на канабис.

Шофьорът на автомобила, български гражданин, е задържан. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура Ямбол.

Борисов: Западните Балкани трябва да останат в дневния ред на ЕС, за да има мир

https://www.mediapool.bg/borisov-zapadnite-balkani-tryabva-da-ostanat-v-dnevniya-red-na-es-za-da-ima-mir-news279533.html

Темата за Западните Балкани трябва да остане в дневния ред на Европейския съюз и ние трябва да гарантираме за това. Трябва да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия. Това заяви премиерът Бойко Борисов на обща пресконференция с хърватския си колега Андрей Пленкович в Загреб, предаде правителствената информационна служба. Борисов, който в предишните два дни беше на посещение в Рим повтори, че е обсъдил темата и с папа Франциск и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство. "Обединени можем да свършим много работа", смята Борисов. България и Хърватска се подкрепят при дискусиите в Европейския съвет, както и по темите, които се отнасят до общи проблеми в региона, заяви още премиерът. Според Борисов диалогът може да доведе до разбирателство, дори между държави с многогодишни проблеми помежду им. Той даде пример в новия етап в отношенията между България и Република Македония и разказа за поредното съвместно честване, обединило двете страни – отдаването на почит в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий. Като част от посещението си Борисов откри паметник на писателя Иван Вазов в Загреб и благодари за тази възможност, като по думите му това е още един символ на близостта между двете държави. Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за организираната Среща на върха в София, която постави темите за Западните Балкани след 15-годишна пауза. "Това беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура", коментира хърватският премиер. По думите му двете държави са се съсредоточили върху изпълнението на всички критерии за влизане в Шенген. Пленкович изтъкна още, че двете страни трябва да имат възможност да контролират миграционните процеси в региона. 

В София отбелязаха Деня на Африка с африкански ритми, облекла и традиционна храна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6883191

В София отбелязаха Деня на Африка с африкански ритми, облекла и традиционна хранаДенят на Африка се отбелязва в градината при Народния театър "Иван Вазов" в София с африкански ритми, облекла и традиционна за континента храна, предаде БТА. Празненството събира африканските страни, акредитирани в България. Африканската емоционалност се представя чрез изпълненията на африкански барабани, традиционни песни и танци,

Дончева: АЕЦ "Белене" в понеделник е гьол, в сряда - не

https://dnes.dir.bg/politika/doncheva-aets-belene-v-ponedelnik-e-gyol-v-sryada-ne

Не може да се изживяваш като Краля слънце, не е прилично, каза Татяна Дончева за премиера

Илияна Йотова: Има позиционна война между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/iliiana-iotova-ima-pozicionna-vojna-mezhdu-dondukov-1-i-dondukov-2-6082740

Доказателство за това бил фактът, че в делегацията на държавния глава в Русия не е имало нито един министър, заяви вицепрезидентът

Националите по волейбол с първа загуба в Лигата на нациите

https://offnews.bg//volejbol/natcionalite-po-volejbol-s-parva-zaguba-v-ligata-na-natciite-681401.html

Мъжкият национален отбор по волейбол на България загуби от САЩ с 1:3 гейма (19:25, 25:22, 19:25, 20:25)  във втория си мач от новия турнир Лигата на нациите в китайския град Нингбо.

"Лъвовете" започнаха добре, като имаха проблясъци както на сервис, така и в атака. След първото прекъсване на стартиращия гейм обаче играта на нашите стана по-колеблива и американците поеха инициативата.

Така негативната тенденция за родните национали срещу САЩ продължава и играчите на селекционера Пламен Константинов нямат победа над янките от 2014 година насам.

Българите имат 1 победа, 1 загуба и 2 точки, докато янките имат 2 победи от 2 мача и 5 точки. По-късно днес е втората среща за деня между домакините от Китай и Аржентина.

Утре в последния ден на турнира България ще играе срещу Аржентина, докато американците ще излязат срещу Китай. Двубоите са съответно от 11:00 и 14:30 часа българско време.

Татяна Дончева: Борисов да обясни за какво отива в Москва

https://www.mediapool.bg/tatyana-doncheva-borisov-da-obyasni-za-kakvo-otiva-v-moskva-news279532.html

Премиерът Бойко Борисов трябва ясно да обясни каква е целта на предстоящото му посещение в Москва и какво иска да направи с АЕЦ"Белене", който "в понеделник е гьол, в сряда - обратното". Това коментира лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в събота пред БНТ. "Никой не може да си позволи по високите нива да говори пет за четири", допълни тя. Според Дончева визитата на президента Румен Радев при руския му колега Владимир Путин не е никакъв пробив, а е рутинна и няма дълбок политически смисъл. "Борисов отива там, за да не се обидят руснаците, защото и те са част от факторите, които го държат на власт", продължи тя. Добави и, че въпросите, свързани със съдбата на АЕЦ"Белене" или на газопровод, който да мине през България, няма да се решат с посещения на президента или премиера в Москва: "Не виждам механизъм това, за което говорят, да се придвижва." Дончева обаче допусна, че при заявения интерес от страна на Китай темата може да има друго развитие и да се разреши въпросът с доставеното и платено от България оборудване. По думите ѝ липсва синхрон между програмите на президента и премиера и това се дължи на поведението на Борисов и съпартийците му. "Не може да се изживяваш като "Краля Слънце", това е липса на прилично отношение. Президентът Радев трябва да има някаква външнополитически отношения, насреща няма хора, с които да ги съгласува. Като има такива отношения, няма да взима министри със себе си, това е повече от ясно", коментира Дончева, заключвайки, че "кръгът на гербаджиите не признава друг освен Борисов и ГЕРБ".

Женският пазар отново събира ценителите на уличната храна

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/26/3185347_jenskiiat_pazar_otnovo_subira_cenitelite_na_ulichnata/?ref=rss


За втори път списание "Бакхус" организира StrEAT Fest на 9 и 10 юни. Той отново ще бъде на Женския пазар, но този път ще е два дни и с повече изложители от изданието през есента.<br /><br />През целия уикенд на 9 и 10 юни от 10 до 22 ч. между ул. "Цар Симеон" и ул. "Св. Св. Кирил и Методий", "Бакхус" ще превърне мястото в мечта за всеки ценител на добрата храна, напитки и продукти.<br /><br />Миналата година на първия български...

Ще трябва да мутираме, за да се размножаваме на Марс

http://clubz.bg/68326-shte_trqbva_da_mutirame_za_da_se_razmnojavame_na_mars

Две са главните причини, поради които хора не могат да имат потомство на Марс - радиацията и намалената гравитация, съобщи Лайф.

Марсианската атмосфера е много тънка и на практика не защитава от космическата радиация. Това оказва силно негативно въздействие върху всички полови клетки, ембриони и зародиши.

Продължителното пребиваване в условия на намалена гравитация прави костите чупливи, влияе върху нивото на течността в очите и върху гръбначно-мозъчната течност у астронавтите, а това може да доведе до много сериозни проблеми при бременността и раждането.

Ако добавим потискането на имунната система, промените в нервната система и загубата на слуха, които са следствие от дългите пътешествия в космоса, става ясно, че хората на Марс няма да са в най-добра форма, що се отнася до раждането на деца.

Какво трябва да направят заселниците на Марс, ако искат да създадат семейство?

Учени от университета по информационни технологии и мениджмънт в Полша предложиха неочаквано решение на проблема - да се промени ДНК на астронавтите. Според учените е възможно технологията CRISPR-Cas9 да преодолее въпросните препятствия, свързани с размножаването.

Подобна инициатива ще доведе до развитие на "подвид на Хомо сапиенс". Това ще постави пред нашата цивилизация редица нови въпроси от етично естество, на които светът ще трябва да търси отговори.

Йотова: Преди решение на парламента за АЕЦ "Белене" не може да се прогнозира за инвестиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883175

Йотова: Преди решение на парламента за АЕЦ "Белене" не може да се прогнозира за инвестицииВицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че преди решението на Народното събрание за АЕЦ "Белене" не може да се прогнозира за евентуални руски инвестиции при рестарт на проекта. Йотова коментира това в отговор на журналистически въпрос дали след посещението на президента Румен Радев в Русия можем да очакваме руски инвестиции, предаде БТА.

Пуснаха срещу 1 млн. долара Харви Уайнстийн

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/pusnaha-sreshtu-1-mln-dolara-harvi-uainstiin.html

Обвиненият в изнасилване холивудски продуцент Харви Уайнстийн беше освободен от ареста под гаранция.

Вижте как Бургас стана Холивуд - абитуриентки показаха блясък и стил (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6883061

Вижте как Бургас стана Холивуд - абитуриентки показаха блясък и стил (Снимки)Толкова красота и блясък се изляха по абитуриентските балове в Бургас тази година, че морският град заприлича на Холивуд. Пищни рокли с голи гърбове, подчертаващи перфектните тела на момичетата, приковаваха погледите. И тази година имаше девойки, които бяха заложили на червено и черно, но като цяло преобладаваха по-светлите тонове - бяло,

Заловиха 26 предполагаеми членове на ФЕТО при опит да избягат в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883159

Заловиха 26 предполагаеми членове на ФЕТО при опит да избягат в ГърцияДвайсет и шестима предполагаеми членове на т.нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО) са били задържани на турската граница при опит да избягат в Гърция, предаде турската частна телевизия НТВ. Групата, която пътувала с шест автомобила, била спряна край село Дойран на границата с Гърция. Сред пътуващите имало и деца.

Един район без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374854

Един район е без вода във Варна, а причината е авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Потърпевши са в района между бул."Владислав Варненчик", ул."Отец Паисий", бул."Сливница" и ул."Струга".

Григор Димитров: Последните седмици не се развиват така, както очаквах

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/26/3185365_grigor_dimitrov_poslednite_sedmici_ne_se_razvivat_taka/?ref=rss


Григор Димитров заяви, че сезонът на червени кортове не се развива по начина, по който очаквал. Българският тенисист стартира добре битките на клей, като за пръв път в кариерата си достигна до полуфиналите на мастърса в Монте Карло. Той обаче изгуби ритъм и ще започне "Ролан Гарос" със серия от три поредни загуби във всички турнири.<br /><br />"Знам, че последните седмици не се развиха по начина, по който исках и очаквах. В момента за мен е важно да се концентрирам...

Ученически турнир по плуване се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374853

Общински ученически турнир по плуване се провежда днес, 26-ти май на басейн „Юлиан Русев” в плувен комплекс „Приморски” във Варна. Възрастовите групи са 2-4, 5-6, 7-8 и 9-11 клас, съобщиха за Moreto.net от дирекция „Спорт“ към Община Варна.

Путин призова суверенитетът на Северна Корея да бъде гарантиран

https://www.mediapool.bg/putin-prizova-suverenitetat-na-severna-koreya-da-bade-garantiran-news279531.html

Руският президент Владимир Путин заяви, че за Русия е много важно да бъде урегулирано напрежението около севернокорейската ядрена програма, както и че трябва да бъде гарантиран суверенитетът на КНДР, предаде Асошиейтед прес. Пълното премахване на ядрените оръжия на Северна Корея трябва да включва даването на гаранция на КНДР за ненакърнимост на нейния суверенитет, каза Путин. "Ако не се държите агресивно и ако не притискате Северна Корея в ъгъла, резултатът, който ни трябва, ще бъде постигнат по-бързо, отколкото много хора очакват, и то на по-ниска цена", заяви руският президент. Путин отбеляза, че Северна Корея е съсед на Русия и допълни, че намирането на решение на този въпрос "е от изключително важно значение, особено когато обстановката е на прага на войната". Той направи това изказване, докато в същото време американският президент Доналд Тръмп заговори за възможност срещата на върха със Северна Корея все пак да се състои. В четвъртък Тръмп отмени срещата и заяви, че причината са "огромният гняв и откритата враждебност", които КНДР е демонстрирала. "Имаме много продуктивни разговори със Северна Корея за връщане на срещата на върха, която, ако се състои, вероятно ще остане в Сингапур на същата дата, 12 юни", написа впоследствие Тръмп в съобщение в Туитър.  Междувременно в изказването си, което Путин направи на срещата с ръководителите на световните информационни агенции в кулоарите на икономическия форум в Санкт Петербург, той каза, че отношенията му с Тръмп "нито са се подобрили, нито са се влошили". "Между нас практически няма пряк диалог и това не ни позволява да постигнем какъвто и да било напредък в руско-американските отношения", каза руският лидер, цитиран от ТАСС. Според него това се дължи в значителна степен на продължаващ конфликт вътре в американския елит. Путин заяви, че се надява този конфликт "някога да свърши и обективната нужда от развитие на руско-американските отношения да доведе двете страни на масата за преговори". "На президента на САЩ и досега не му дават възможност, по вътрешнополитически съображения, мотивирайки това най-малкото с намеса на Русия в американските избори, да организира нормална работа с нас", допълни по темата руският президент. В отговор на един от въпросите на срещата, Путин заяви, че Русия е за това Испания да запази единството си, но като се отчитат интересите на жителите на Каталуния. По думите му Москва има много добри отношения с Мадрид. "Бихме искали ситуацията да се нормализира, да бъдат отчетени, разбира се, и интересите на хората, които живеят в Каталуния. Но Испания да се запази като единна централизирана държава." Путин нарече безсмислици твърденията, че Русия се е намесила в ситуацията с Каталуния и решението на Великобритания да излезе от ЕС. Той отбеляза, че министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън също е бил за Брекзит: "Да не би и той да е наш агент?" Руският президент призова Запада да не прекрачва "червената линия" в отношенията с Русия. "НАТО се приближи до границите ни и у нас възникна подозрението, че утре и Украйна може да я включат и да поставят там някакви радари и системи за противоракетна отбрана", каза руският президент. "Има си граници, разбирате ли, не трябва да се прекрачва "червената линия". Нека се отнасяме с уважение и към нашите интереси." Той допълни, че някога Москва доброволно се е съгласила СССР да се разпадне, като е разчитала, че бившите съветски републики ще останат приятелски настроени към Русия. "Защо (тогава на запад) подкрепиха държавния преврат в Украйна, при това по въоръжен път?" Путин заяви, че върху Турция се оказва несправедлив натиск заради намерението й да закупи руски ракетни комплекси С-400. По думите му Анкара сама трябва да реши този въпрос. Путин заяви, че е уверен, че турският му колега Реджеп Тайип Ердоган няма да се поддаде на този натиск и няма да прави отстъпки, като по този начин ще защити националния интерес.

Протести вместо Празник на розата в Стрелча

http://www.cross.bg/tzvyat-nyama-rozata-1575567.html

/КРОСС/ Празникът на розата в Стрелча днес няма да се състои. Вместо да празнуват, розопроизводителите ще излязат на пореден протест срещу ниските изкупни цени на розовия цвят, предаде БНР. На протеста ще присъства и омбусманът Мая Манолова. За първи път от 22 години в Стрелча няма да има Празник на розата. Вместо това приозводителите ще посипят центъра на града с розов цвят. Припомняме, че вече повече от седмица розопроизводителите протестират и блокират пътища. Те искат държавата да определи минимални изкупни цени за розовия цвят и твърдят, че има картел на изкупвачите. В момента изкупната цена варира между 1,80 лв. и 2 лв., но въпреки това, не всеки ден продукцията се изкупува. Производителите са категорични, че тази цена ги обрича на фалит, тъй като берачите получават по лев на килограм розов цвят и при това положение няма как да си покрият дори и разходите си. Затова те настояват държавата да се намеси и да регулира отношенията в сектора. Протестът е обявен за 17 часа.

Стил и красота на баловете в Благоевград (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6883164

Стил и красота на баловете в Благоевград (снимки)Зрелостниците в Благоевград отново показаха красиви и стилни тоалети, дефилирайки по червения килим в центъра на града. Преминавайки под красивата арка, разположена на моста при Младежки дом, възпитаниците от ПГТЛП "Гоце Делчев", ПСАГ "Васил Левски", НХГ "Св. св. Кирил и Методий", V "Георги Измирлиев" и СУИЧЕ "Св.

Кампанията срещу либерализирането на абортите в Ирландия призна поражението си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883157

Кампанията срещу либерализирането на абортите в Ирландия призна поражението сиГлавната група, противопоставяща се на либерализирането на ирландския закон за абортите, призна днес, че е претърпяла голямо поражение на вчерашния референдум, предаде Ройтерс. Народът на Ирландия "наклони на една страна везните. Разбира се, аз бих предпочел да ги бе наклонил на другата", каза пред националната телевизия Джон Макгърк,

Русия извежда от играта символа на американската военна мощ

http://www.cross.bg/raketi-tomahoyk-tomahavkite-1575566.html

/КРОСС/ Легендарните крилати ракети „Томахоук“, с които САЩ успяха да обстрелят много страни по света, повече не удовлетворяват изискванията на Пентагона. Взето е решение в близките години да се откажат от тях в полза н по-съвършени аналози. Изпращането на „Томахавките“ в пенсия е решено в това число и заради руските средства за ПВО, пише Поглед Инфо. Пентагонът реши да се откаже от крилатите ракети „Томахоук“ защото вече не отговарят на съвременните изисквания. Това стана ясно сред публикуването в четвъртък та проектобюджета на ВМС на САЩ за 2019 г. Военните са достигнали до извод, че съвременните средства за противовъздушна и противоракетна отбрана, комплексите за радиоелектронна борба са снижили твърде много ефективността на „Томахавките“. Изиграва роля и това, че Русия и Китай, според САЩ, са успели да повторят редица американски разработки, а също така са създали ефективни средства за ПВО. В частност изданието Defense One нарича една от основните заплахи за „Томахавките“ руската зенитно-ракетна система с голям и среден обхват С-400 „Триумф“. Сега САЩ ще се съсредоточат върху усъвършенстването на противокорабната ракета с голям обхват AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile) и ракетите NGLAW (Next Generation Land Attack Weapon), предназначени за поразяване на наземни цели. Постъпването им на въоръжение е насрочено за 2030 г

Лидерите на Северна и Южна Корея се срещнаха отново (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/liderite-na-severna-i-iuzhna-koreia-se-sreshtnaha-otnovo-snimki-2099483

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун днес се срещна отново с южнокорейския президент Мун Дже-ин. Двамата са обсъдили постигнатите на предишната им среща мирни споразумения и евентуалната среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде АП.
 

Може ли нещо да спре услугите на чуждестранните правителства за Тръмп?

https://www.investor.bg/sasht/337/a/moje-li-neshto-da-spre-uslugite-na-chujdestrannite-pravitelstva-za-trymp-261760/

Остава въпросът дали американският президент търгува облаги за собствения си бизнес в чужбина срещу промени в правителствената политика

Светлин Русев в четвъртък: Не дърпайте дявола за опашката, нищо не казвам предварително (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883054

Светлин Русев в четвъртък: Не дърпайте дявола за опашката, нищо не казвам предварително (Снимки)Големият български художник, акад. Светлин Русев, който почина снощи от инфаркт в дома си, готвеше изложба за 14 юни, когато щеше да навърши 85 години. Той по традиция показваше нови картини за рождения си ден. В четвъртък "24 часа" се опита да измъкне от него подробности какво смята да покаже тази година,

Празнуват две села в община Ген.Тошево

https://www.24chasa.bg/region/article/6883153

Празнуват две села в община Ген.ТошевоДве села в община Генерал Тошево празнуват днес и утре - съобщават от кметството. Днес в село Преселенци се провежда „Среща на поколенията“. Събитието започна в 10 ч. в читалище „Нов живот 1941”. По традиция, на Петдесетница е празникът на село Кардам. Празничната програма включва награждаване на най-добре поддържан двор в селото,

Денят на супер майката

https://offnews.bg//mama-nindzha/deniat-na-super-majkata-681403.html

Автор: Каролина Дия  Човечността ни се вижда най-добре в начина, по който се държим с тези, които се нуждаят от помощ. Папа Йоан Павел II  Когато чух за полските майки в парламента, почувствах се длъжна да ги подкрепя. Вече не броя протестите, на които присъствах по този повод. Най-накрая реших, че искам да споделя всичко това и с вас.  26 май в Полша е хубав празник – ден на майката. Тази година обаче в Полша празнуваме денят на супер майката – тази, която сега протестира и тази, която само наблюдава протеста, защото не може да участва активно. Такива майки има…

Австралийски смелчак ще се зарови жив за три дни под тасманийска улица

https://petel.bg/Avstraliyski-smelchak--shhe-se-zarovi-zhiv-za-tri-dni-pod-tasmaniyska-ulitsa__266322

Факсимиле: theguardian.com Австралийски пърформанс артист ще бъде заровен жив в контейнер под градска улица в столицата на Тасмания в продълже...

Пътят към Еверест – 14 години от юбилейната експедиция до върха

https://petel.bg/Patyat-kam-Everest-----14-godini-ot-yubileynata-ekspeditsiya-do-varha__266323

Навършват се 14 години от юбилейната експедиция до Еверест. Целта е да се осъществи безкислородно изкачване и на „покрива на света” да ст...

Радев: Светлин Русев беляза своето време с таланта и творчеството си. Поклон!

https://petel.bg/Radev--Svetlin-Rusev-belyaza-svoeto-vreme-s-talanta-i-tvorchestvoto-si--Poklon-__266326

Президентът Румен Радев изрази дълбоки съболезнования към семейството, роднините и близките на художника Светлин Русев във фейсбук. ...

Волейболният отбор на България загуби от САЩ

https://petel.bg/Voleybolniyat-otbor-na-Balgariya-zagubi-ot-SASHH__266327

Снимка: bTV   Мъжкият ни национален отбор по волейбол записа първа загуба в новия турнир Лигата на нациите, който замени Световната лига. ...

Има промяна! Ето какво е състоянието на сина на Жорж Башур след тежката катастрофа с Емилия

https://petel.bg/Ima-promyana--Eto-kakvo-e-sastoyanieto-na-sina-na-ZHorzh-Bashur-sled-tezhkata-katastrofa-s-Emiliya-__266328

Въпреки тежките прогнози за живота на пострадалия в тежка катастрофа Феди Башур, син на годеника на поп-фолк певицата Емилия – Жорж Башур...

Човекът ще трябва да мутира, за да се размножава на Марс

https://petel.bg/CHovekat-shhe-tryabva-da-mutira--za-da-se-razmnozhava-na-Mars__266330

Две са главните причини, поради които хора не могат да имат потомство на Марс - радиацията и намалената гравитация, съобщи Лайф. Марсиа...

Затвориха пет станции на метрото в Киев заради сигнали за бомби

https://petel.bg/Zatvoriha-pet-stantsii-na-metroto-v-Kiev-zaradi-signali-za-bombi__266332

Снимка: Shutterstock   Пет станции на метрото в Киев бяха затворени днес след предупреждение за поставени в тях бомби, съобщи "Ройтерс", цитира...

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-otkri-pametnik-na-ivan-vazov-v-zagreb-6082741

Мин.-председателят и хърватският му колега Андрей Пленкович обсъдиха започналите проекти за сближаване на страните от Западните Балкани с останалите държави в Европа и помежду им

Борисов се срещна с хърватския премиер в Загреб

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-se-sreshtna-s-hyrvatskiia-premier-v-zagreb-6082741

Мин.-председателят и хърватският му колега Андрей Пленкович обсъдиха започналите проекти за сближаване на страните от Западните Балкани с останалите държави в Европа и помежду им

Директорът на ИАРА: Очаквам текстът, че риболовците трябва да полагат изпит, да отпадне от промените в Закона

http://www.moreto.net/novini.php?n=374825

Според приетите на първо четене промени в Закона за рибарството и аквакултурите, любителите риболовци трябва да полагат еднократно тестови изпит за правоспособност. Разширяват и правомощията на служителите изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури и по горите и те вече ще могат да заснемат и задържат нарушители, включително чрез физическа За предаването „Хоризонт за вас“ доцент Галин Николов - директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) коментира, че законът отдавна не е променян и може би трябва да бъде написан отново.

Макрон: Отношенията между Франция и Русия имат трайна историческа основа

https://www.investor.bg/evropa/334/a/makron-otnosheniiata-mejdu-franciia-i-rusiia-imat-traina-istoricheska-osnova-261808/

Френският президент обеща да се върне в Русия, ако френският отбор достигне полуфинал на световното по футбол

Ирландия е напът да разреши абортите

http://www.cross.bg/irlandiya-beshe-prekratyavane-1575565.html

/КРОСС/ Ирландия поиска либерализиране на закона за абортите, който е един от най-строгите в Европа. Според екзитполовете от националното допитване близо 70% от населението подкрепя отпадането на забраната за ранното прекратяване на бременността. Малко над 30% са против. Активността на този референдум беше по-висока, отколкото на допитването за еднополовите бракове и на последните парламентарни избори. Населението на страната беше попитано дали иска да отхвърли или да задържи част от конституцията, позната като „Осмата поправка”. Според този текст нероденото дете има същите права за живот като бременната жена. „Благодаря ви, че гласувахте днес. Това е демокрацията в действие. Изглежда, че правим история”, написа премиерът на Ирландия Лео Варадкар. До този момент законът в Ирландия беше толкова строг, че позволяваше прекратяване на бременност единствено ако животът на родилката е застрашен, но не и при случаи на изнасилване, кръвосмешение или тежки заболявания на плода. Референдумът е резултат от дебат на тема аборт, който продължава в страната от десетилетия. Това е шестият вот по темата. Официалните резултати ще станат ясни по-късно през деня.

Кратки новини: Граничари при Лесово откриха 14 пакета с канабис в лек автомобил

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/26/3185366_kratki_novini_granichari_pri_lesovo_otkriha_14_paketa/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Граничари при Лесово откриха 14 пакета с канабис в лек автомобил <br /><br />При съвместна проверка на гранични и митнически служители на граничния пункт с Турция Лесово са били открити 14 пакета с канабис, скрити в тайниците на лек автомобил с българска регистрация, съобщиха от МВР.<br />Лекият...

Локуми със здравето

http://www.cross.bg/zdraveopazvaneto-izbori-edno-1575568.html

/КРОСС/ От години две болници са в колапс без лекарства и консумативи. Работещите в тях мизерстват, а стопанинът им - държавата, в лицето на министъра на здравеопазването (все едно коя персона заема поста) се прави, че няма проблем. Най-новият рефрен е "Ние сме само от 6 месеца", т.е. отскоро и за малко. Тъй де - знаят, че опашката за здравни министри върви бързо. Затова и поредният екип бяга от отговорност за лошото стопанисване на собствеността си. Цялата патардия е за има-няма 2 млн. лв. за тримесечни заплати.  Управниците се присетиха след повече от 6 месеца, че ловешките медици без заплати и в почивен ден спасяваха жертви на катастрофа, без да поискат нещо в замяна. Сега обаче идват избори и е добре устите им да бъдат запушени с някой лев, а после - голямата секира.  В очите на управляващите всичко в здравеопазването е ОК, като се изключат лошите, дето все точат касата. Детската смъртност била намаляла, отчете бодро шефката на здравната комисия от ГЕРБ. Но пропусна да каже с колко е намаляла раждаемостта. Имало значително подобрение в лечението на сърдечносъдовите заболявания. Но пропусна да каже, че България е първенецът в ЕС по сърдечносъдова смъртност, а прогресът се дължи на медицината и го има въпреки рестрикциите от здравните власти. Управляващи и управлявани очевидно живеят в паралелни светове на родната здравна система. Не, нещата са доста по-зле - наглостта на властта минава границите

8 отпадат в полуфинала на “Гласът на България”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6881430

8 отпадат в полуфинала на “Гласът на
България”Петият сезон на “Гласът на България” е към края си, а най-голямото изпитание и за участници, и за треньори ще е на полуфинала му. Това е и вторият концерт на живо, в който ще отпаднат осем певци - само най-добрите четирима ще продължат към финала, за да се борят за титлата “Глас на България 2018” и наградата от 50 000 лева на големия финал на 3

Борисов: Със загубата на Светлин Русев България загуби един от мъдреците си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883134

Борисов: Със загубата на Светлин Русев България загуби един от мъдреците сиБългария загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Това заяви премиерът Бойко Борисов относно загубата на художника Светлин Русев, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Светлин Русев беше от малкото хора,

Италианското правителство има слаб шанс да реализира програмата си 

https://www.investor.bg/evropa/334/a/italianskoto-pravitelstvo-ima-slab-shans-da-realizira-programata-si-261779/

Двете партии дадоха екстравагантни обещания по време на кампаниите си и включиха елементи от тях в споразумението си, което лъха на евроскептицизъм

Над 54 кг незаконно уловен калкан отиде в менюто на „Социален патронаж”-Шабла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883064

Над 54 кг незаконно уловен калкан отиде в менюто на „Социален патронаж”-ШаблаНезаконен улов на над 54 килограма калкан е установен край село Дуранкулак, община Шабла. От ИАРА уточняват, че на 23 май в Гранична полиция - град Каварна, е подаден сигнал за незаконен улов на калкан. След извършена съвместна проверка със служители на ИАРА-Добрич, в гориста местност в близост до брега, около лодкостоянка в село Дуранкулак,

Бомба! Евровизия ... може да бъде в Кипър!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6883098

Бомба! Евровизия ... може да бъде в Кипър!Според електронната версия на кипърския вестник "Филелефтерос" новината потвърждават и израелските медии. Според информация EBU предупреди израелското национално радио KAN, че Израел вероятно няма да бъде домакин на конкурса през следващата година. Репортаж на испаноговорящия канал Формула ТВ съобщава,

Най-после Хю Грант се ожени

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/nai-posle-hiu-grant-ojeni.html

Вечният ерген Хю Грант сключи брак на 57 години, съобщиха британски медии.

Щерката на Ким Бейсинджър се разсъблече

http://www.struma.com/lyubopitno/shterkata-na-kim-beisindjur-se-razsubleche_134738/

22-годишната дъщеря на Ким Бейсинджър и Алек Болдуин се превърна в невероятна красавица с тяло, сякаш създадено само за грях. Айлънд се гордее с него и не се притеснява да се разсъблича на публични места - все пак е моделка. Красавицата е решила да не тръгне по стъпките на родителите си и не е актриса, но пък е все по-успешна като модел. Нещо повече - не е някаква си разглезена звездичка, а голяма защитничка на правата на животните и често протестира срещу изработката на кожени...

Продължава

Абитуриенти щуряха на купон с Борис Дали и Дара в Симитли

http://regiona.bg/%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%bb%d0%b8/

Веселие, емоция, празнични усмивки и много изненади съпътстваха абитуриентския бал на завършващите в Симитли. Балната вечер беше най- големият празник за дванадесетокласниците, отлитащи от училището. А най- големите подаръци за всички празнуващи своето завършване направи кметът Апостол Апостолов. Специални гости, голям подарък от кмета, бяха поп-фолк изпълнителят Борис Дали и тийн идолката Дара. Танци, забавни игри с награди, прощални слова и песни, броене до 12 като за последно и много емоционални моменти не липсваха. Красиви, изящни, истински и неподправени, абитуриентите на Симитли празнуваха в ресторант „Пирин“ в Симитли и превърнаха деня в истински празник за обществеността в Симитли.

Репортерката на светското предаване „Папараци“ Елизабет Методиева се превъплъти във водеща на партито на абитуриентките в Симитли. Оркестър „Идоли“ не спираше да отправя поздрави към празнуващите своето завършване, както и към преподавателите, които 12 години са били неотлъчно до тях.

Празника на младостта и голямото начало в живота споделиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, заместник кметът Евгения Георгиева, както и председателят на Общински съвет Симитли- Владимир Христов.

 

Материалът Абитуриенти щуряха на купон с Борис Дали и Дара в Симитли е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Волейболистите отстъпиха пред САЩ

http://clubz.bg/68325-volejbolistite_otstypiha_pred_sasht

Националният отбор по волейбол отстъпи с 1:3 (19:25, 25:22, 19:25, 20:25) пред САЩ във втория си мач от Лигата на нациите в Нингбо, Китай. Вчера тимът на Пламен Константинов се наложи с 3:2 над Китай, а утре играе с Аржентина.

В края на другата седмица нашите ще домакинстват на Сърбия, Австралия и Русия.

Днес българският тим даде битка на янките, но все пак загуби. Съперникът бе по-концентриран и решителен във важните моменти на геймовете.

Селекционерът Пламен Константинов направи две промени в титулярния състав, като вместо Боян Йорданов и Светослав Гоцев започнаха съответно Николай Учиков и Илия Петков.

Учиков е най-резултатен за България с 15 точки. 

По трибуните се лее кръв. Значи трябва военно положение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6882716

По трибуните се лее кръв. Значи трябва  военно  положениеНе е нормално на трибуните да бъде допуснат зрител с триметрова въдица със закачено на нея бесило Онзи ден спортният министър Кралев “прозря”, че футболното хулиганство преляло и към другите спортове. Непосредственият повод бе скандалът по време на втория мач от баскетболния финален плейоф при мъжете между “Левски Лукойл” и “Балкан Ботевград”.

Почина художникът Светлин Русев

https://www.mediapool.bg/pochina-hudozhnikat-svetlin-rusev-news279530.html

Художникът Светлин Русев е починал на 84-годишна възраст в дома си. Той бе един от най-изявените български творци на XX и XXI в. Завършил е живопис при проф. Дечко Узунов.  Председател на Съюза на българските художници в периода 1973 – 1985 г. Между 1982 и 1984 г. е първи заместник-председател на Комитета за култура. От 1985 до 1988 г. е директор на Националната художествена галерия. В периода 1976 – 1988 г. е член на ЦК на БКП. Светлин Русев е народен представител в редица Народни събрания до 1989 г. и с листата на БСП в Седмото велико народно събрание през 1990 г. По това време е член на Висшия съвет на БСП. Действителен член (академик) на Българската академия на науките от 2003 г. Член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин (1983). Почетен председател на АИАП в Париж (1982). Почетен член на „Ника-Кай“, Япония (1984). Почетен член на „Кюнстлерхаус“, Виена (1985).

Бойко Борисов: За да има мир и стабилност, трябва да държим темата за Западните Балкани

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/26/3185361_boiko_borisov_za_da_ima_mir_i_stabilnost_triabva_da/?ref=rss


Темата за Западните Балкани трябва да остане в дневния ред на Европейския съюз и ние трябва да гарантираме за това. Трябва да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия.<br /><br />Това заяви премиерът Бойко Борисов на обща пресконференция с хърватския министър-председател Пленкович в Загреб, предаде правителствената информационна служба. Борисов е на посещение в страната по покана на...

Татяна Дончева: И да се изживяваш като Краля Слънце, президентът съществува

http://clubz.bg/68317-tatqna_doncheva_i_da_se_izjivqvash_kato_kralq_slynce_prezidentyt_syshtestvuva

Татяна Дончева. Снимка Веселин Боришев

Липсва синхрон между президентската институция и Министерския съвет. От "Дондуков" 1 всячески неглижират държавния глава Румен Радев и това ясно си е проличало и при мероприятията около българското председателство на Съвета на ЕС. Тази липса на синхрон е следствие от влошените отношения между двете институции, а вината носи предимно премиерът Бойко Борисов.

Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред БНТ в коментар за визитата на президента в Русия и предстоящата такава в края на месеца на премиера. 

"Борисов и неговият кръг се държат безобразно с президента. Ако проследите сайтовете, които контролират, ще видите такъв рогателен тон, какъвто аз не помня откакто съм жива", посочи Дончева.

По думите й това не е напрежение, а просто "една физическа неприязън и нежелание да приемеш, че и президентът съществува, конституционно е уреден и има човек, който физически присъства на тази позиция". Кръгът на "гербаджиите" казвал, че друг отсвен Бойко Борисов няма да има, смята още Дончева.

"Не може, дори и да се изживяваш като Краля Слънце, да смяташ, че няма да има други хора", допълни тя и посочи, че за нея това е липса на междуинституционална култура.

Дали има резултат от визитата на Радев в Русия, за Дончева нямало значение. По думите й тя е рутинна, протоколна и няма дълбок смисъл. Според Дончева енергийните проекти не зависят нито от посещението на президента, нито от бъдещото такова на премиера.

"Що се отнася до АЕЦ "Белене", посещението на Борисов в Русия е по-смешно отколкото това на Радев, който си търси политически активности. Това на Борисов, ни в клин ни в ръкав, за което така иронично съобщиха Путин и премиерът Дмитрий Медведев, е по-смешно. Той трябва да обясни за какво отива там, какво иска да направи с "Белене". Никой в политиката на високите нива не може да си позволи да говори пет за четири. Веднъж е гьол, веднъж е инфраструктурен проект, веднъж е нещо друго, каза още Дончева. - Не е крив Бойко, нито неговият кръг. Криви са великите сили, които доста години му се връзват, смятайки че той може да бъде манипулиран много лесно. Руснаците могат да си моделират Бойко Борисов колкото си искат, но не могат да си придвижат инфраструктурните проекти и на милиметър". 

Коментар по темата направи и вицепрезидентът Илияна Йотова по Нова тв.

"Президентът постави една широка палитра от въпроси там. Зададе политическа рамка, която започна от културата и завърши с енергийната сигурност. Той изпълни мисията си и за мен бе странен диалогът, който след това се породи в България. Не възприемам посещението му като цел за възкресяване на АЕЦ „Белене”. Президентът постави голямата тема за енергийната независимост на Европа, за това къде е България и какво може да направим като енергийни проекти. Той построи отново един мост, който в предишните пет години беше тотално разрушен", посочи Йотова.

Тя допълни, че Румен Радев отново е станал заложник на ниски вътрешнопартийни страсти, а не трябва да е така, тъй като външната политика трябва да е обект на национален консенсус.

"Унизително е за нас като българи да поставяме на такова ниско ниво този диалог", на мнение е Илияна Йотова.

Тя направи обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя Кирил и Методий. Основната цел бе отдаване на почит към делото на светите равноапостоли.

"Отидохме на местата, където са стъпвали светите братя и техните ученици. Беше много голямо удовлетворението, че се знаеше много за България, поясни Йотова. - Нашата задача е да опазим кирилицата, защото има тенденции в обратната посока. Не трябва да сме наивници", каза в вицепрезидентът.

Почина големият български художник Светлин Русев

http://nakratko.bg/category/76/160084/


Почина големият български художник и общественик Светлин Русев. Той е издъхнал на 84-годишна възраст в дома си. Истинският художник е готов с глава да разбива стени, бе заявил в едно от интервютата, давани пред БГНЕС акад. Русев.

Вечният ерген Хю Грант се ожени

http://www.cross.bg/grant-ergen-eberstiiin-1575564.html

/КРОСС/ Вечният ерген Хю Грант сключи брак на 57 години, съобщиха британски медии. Актьор се е оженил за шведската продуцентка и телевизионна водеща Ана Еберстийн. Двамата са се венчали на скромна церемония в лондонския квартал „Челси”, разкриха медиите, като публикуваха снимки на младоженците.39-годишната Еберстийн е майка на трите най-малки деца на Хю Грант. Актьорът има други две от предишна връзка.През 2000 г. той се раздели с актрисата и модел Лиз Хърли след 13-годишна връзка.

Светлин Русев почина в дома си

https://offnews.bg//obshtestvo/svetlin-rusev-pochina-v-doma-si-681400.html

На 84-годишна възраст в дома си почина големият български художник Светлин Русев. Той е получил инфаркт, съобщи БНТ.  

Светлин Русев е роден на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. От 1973 до 1985 г. е председател на Съюза на българските художници, а през 1985 г. става директор на Националната художествена галерия.

Русев работи като живописец и монументалист. От 1961 г. участва в общи изложби и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина. Той е носител на редица отличия и награди. Правил е редица изложби у нас и в чужбина. Негови творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции у нас и в чужбина. 

Русев е лауреат на Димитровска награда (1969). Носител е на още много награди за изкуство, между които голямата награда на Съюза на българските художници (1986), награда „Владимир Димитров – Майстора“ (1987), на името на Кирил Петров (1988), награда за портрет Радом – Полша, награда „Габриел Оливие“ – Монако. Удостоен е с държавно звание Народен художник. Носител е и на държавната награда „Паисий Хилендарски. 

Светлин Русев е бил два пъти народен представител от БСП. 

България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям, заяви премиерът Бойко Борисов в съобщение, разпространено от правителствената информационна служба.

Мишел Барние: Липсата на яснота от страна на Великобритания е игра на криеница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883055

Мишел Барние: Липсата на яснота от страна на Великобритания е игра на криеницаГлавният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди днес Великобритания, че ако не приеме споразумение за договора за изтегляне, запазващо върховенството на Съда на Европейския съюз, няма да има нито договор, нито преходен период, предаде Ройтерс. В изявление, което предстои да бъде публикувано в Португалия,

Сигнал за бомби затвори станции на метрото в Киев

http://clubz.bg/68324-signal_za_bombi_zatvori_stancii_na_metroto_v_kiev

Пет станции на метрото в Киев бяха затворени днес след заради предупреждение за поставени в тях бомби, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Пет станции за затворени за пътници, започнала е проверка", заяви прессекретарят на метрото Наталия Макогон.

По думите й неизвестни лица съобщили за поставени бомби в станциите "Днепър", "Гидропарк", "Левобережная", "Арсеналная" и "Героев Днепра". 

Украинската столица е домакин на финала на Шампионската лига, в който тази вечер английският отбор "Ливърпул" ще се изправи срещу настоящия европейски клубен първенец "Реал" Мадрид.

Арт инсталация, посветена на писмеността, може да бъде видяна в двора на Градската художествена галерия във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=374821

Инсталацията „Българската писменост – знаците, които говорят 1163 години“ е дело на неформална група "100лица", научи Moreto.net. Тя представлява обемна буква „Ъ“ на глаголица, наподобяваща пясъчен часовник, от който се излива глаголицата, преминаваща в съвременната ни азбука - кирилицата.

Тази побъркващо секси полицайка ще ви накара да извършите престъпление, за да ви арестува

http://www.struma.com/lyubopitno/tazi-poburkvashto-seksi-policaika-shte-vi-nakara-da-izvurshite-prestuplenie_134737/

Българката е красива и това е факт. Българските жени притежават един особен чар, който кара мъжете да падат в краката им. А ако са облечени в униформа, тогава вече успехът е гарантиран.

Точно такъв е случаят с невероятно сексапилната полицайка от Пловдив. Тя е заснета, докато охранява събитие и по всичко личи, че има с какво да привлече погледите към себе си. Секси, кръшна, с коса до кръста - мечтата на всеки мъж./flagman.bg/

Кой е Светлин Русев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883049

Кой е Светлин РусевСветлин Русев Вълчев е български художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на БАН и народен представител, народен художник. Роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. Член на БКП от 1971 г. Преподава във ВИИИ „Н.

Почина Светлин Русев

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/05/26/3185358_pochina_svetlin_rusev/?ref=rss


Почина художникът Светлин Русев. Той е издъхнал на 84-годишна възраст в дома си, съобщи "Нова телевизия".<br /><br />Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век. Завършил е живопис при професор Дечко Узунов.<br /><br />Автор е на десетки пана и стенописи, включително в НДК.<br /><br />Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия и два пъти депутат в групата на...

Ето я официалната любовница на Слави

http://www.struma.com/lyubopitno/eto-ya-oficialnata-lyubovnica-na-slavi_134736/

Дългия позлати фитнес треньорката Мартина, живеят заедно от 3 години

Жената до Слави Трифонов в последните три години е бившата спортна инструкторка Мартина Джорджевич, научи „Ретро“. 26-годишната блондинка от смесен брак и Дългия се запознали в най-популярния столичен фитнес център, разположен на Околовръстния път, където тв водещият често е засичан да тренира.

Само няколко месеца след първата среща сексапилната Мартина се нанесла в едно от именията на Трифонов в баровския квартал „Бояна“, което той обитава в момента. Иначе не...

Продължава

Застреляха двама мъже в Марсилия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883046

Застреляха двама мъже в МарсилияЮгоизточният френски град Марсилия стана сцена на насилие за втори път през последната седмица, след като двама мъже бяха застреляни днес, предаде Франс прес. Вероятната причина е разчистване на сметки, съобщава прокурорът Ксавие Тарабьо. Малко преди 1 ч. (23 ч. по Гринуич вчера) нападател с качулка и дългоцевно оръжие проникнал в спортна

След новия регламент за личните данни: Заваляха жалби срещу „Гугъл” и „Фейсбук”

http://nakratko.bg/category/26/160081/


Серия от жалби срещу „Гугъл”, „Фейсбук”, „Инстраграм” и „Уотсап” са подадени в първия ден от влизането в сила на новия европейски регламент за защита на личните данни, съобщи Би Би Си.

Едно безкофеиново утро

https://offnews.bg//mama-nindzha/edno-bezkofeinovo-utro-681402.html

Автор: Неда Дойчинова 5.50ч. Онзи нечовешки звук…  алармата. Такъв е, не само защото идва от НЕчовешко същество, каквото е телефонът. А и защото и най-коравосърдечният представител на биологичния  ни видщеше да изпита поне няколко грама съчувствие и съпричастност към състоянието ми на блаженство, в което се намирам в момента. Пресягам се с точно, добре тренирано и отработено през годините движение, за да хвана телефона и да спра звука. Сигурно, ако бях прекалено религиозна, това щеше да е най-подходящото време за първата молитва – „Господи, дай ми сили! Да повдигна първо клепачите, след това…“. Но понеже силата ми хич не е…

Ирландия е напът да разреши абортите

http://nakratko.bg/category/25/160080/


Ирландия поиска либерализиране на закона за абортите, който е един от най-строгите в Европа. Според екзитполовете от националното допитване близо 70% от населението подкрепя отпадането на забраната за ранното прекратяване на бременността.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване