Св. апостол Карп

https://www.actualno.com/celebrate/sv-apostol-karp-news_676251.html

Св. Карп се числи към 70-те апостоли на Иисуса Христа. Той бил сътрудник на св. апостол Павел. Първовърховният апостол пише във второто си послание до своя ученик Тимотей: "Когато дойдеш, донеси фелона, който оставих в Троада, при Карпа, и книгите, особено кожените" (2 Тим. 4:13). За Карп се знае, че отнасял посланията на апостол Павел до тяхното предназначение, както споменава самият апостол. Карп бил епископ в македонския град Бер и ревностно се грижел за разпространение на Христова

Неудържимият "Реал" срещу мечтателите от "Ливърпул" - кой ще спечели големия финал

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/26/3185248_neudurjimiiat_real_sreshta_mechtatelite_ot_livurpul_v/?ref=rss


Ако има отбор, който знае как се печелят титли от най-високо ниво в Европа, това е "Реал" (Мадрид). Ако има отбор, който воден от собствената си магия, е способен да сътвори футболно вълшебство, това е "Ливърпул". Тази вечер в 21.45 ч. в Киев двата отбора се срещат в спор за трофея в Шампионската лига.<br /><br />"Реал" направи това, което никой друг не беше постигал преди това, откакто турнирът се провежда в настоящия си формат. Белите първи успяха да...

Пътна обстановка в страната - 26 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374840

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Как американци се били 4 часа срещу руснаци в Сирия

http://clubz.bg/68297-kak_amerikanci_se_bili_4_chasa_sreshtu_rusnaci_v_siriq

Артилерийската стрелба била толкова мощна, че американските командоси се скрили в окопите и се показвали, покрити с прах и мръсотия, за да отговорят на огъня по колоната от танкове, движеща се под масирания обстрел.

Така в. "Ню Йорк таймс" описва началото на 4-часова атака на близо 500 сирийски проправителствени бойци сред които и руски наемници. Това се случва на 7 февруари. Инцидентът можел да подпали и без това нажежените до крайност отношения между Москва и Вашингтон.

В крайна сметка били убити между 200 и 300 от нападателите. Другите се оттеглили под безмилостните въздушни атаки на САЩ, а по-късно се върнали да си приберат убитите. Не пострадал нито един от близо 40-те американци на малкия контролен пункт.

"Ню Йорк таймс" научил подробности за битката от интервюта и документи, с които се сдобил. Това е първият огласен публично отчет на Пентагона за инцидента.

Според американското Министерство на отбраната боят е бил акт на самозащита срещу подразделение, подкрепящо сирийското правителство. В интервютата представители на ведомството твърдят, че са наблюдавали приближаването на стотици бойци на противника, бойни коли и артилерия през седмицата преди атаката.

Отдавна има опасения от възможността за сблъсък между руски и американки сили при положение, че двата противника от времето на Студената война подкрепят различни страни в 7-годишния сирийски конфликт.

Командващи двете съперничещи са армии от много време поддържат контакти в Сирия по специален телефонен канал.

Руски и американски военни командири отдавна поддържат връзка в Сирия по спеиален телефонен канал. В дните преди атаката двата страни подкрепяха отделни настъпления срещу "Ислямска държава" в богатата на петрол провинция Дейр аз Зур.

Твърди се, че американците предупредили, че има нарастване на броя на войските. Руснаците обаче заявили, че те не контролират бунтовниците, които се събират близо до брега на река Ефрат. Руските военни твърдели това дори след като чрез разузнавателни средства американците научили, че пристигащите бойци говорят на руски.

Документите описват бойците като "подкрепящи режима сили", верни на сирийския президент Башар Асад. Сред тях имало някои правителствени войници и милиции. Но според представители на армията и разузнаването на САЩ повечето били руски паравоенни наемници. Най-вероятно те били от Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер. Тя често е използвана от Кремъл за задачи, с чието изпълнение висшето ръководство не желае да бъде свързвано руското правителство.

"Върховното руско командване в Сирия ни увери, че това не са техни хора", заяви шефът на Пентагона по време на изслушване в Сената през април.

Тогава той каза, че е наредил на шефа на Съвета на началник-щабовете ген. Джоузеф Данфорд да използва сила и да ги унищожи. Така и станало.

Струпването

В началото на деня почти нищо не намеквало за предстоящата битка.

Група от близо 30 войници от отряда "Делта" и рейнджъри от Съвместното командване на специалните операции работили заедно с кюрдски и арабски сили на малък и прашен контролен пост близо до газовата рафинерия "Коноко", близо до град Дейр аз Зур.

На около 30 километра разстояние, на база за поддръжка на мисията,у трупа "зелени барети" и взвод морски пехотинци наблюдавали компютърните екрани и подавали на американците в рафинерията събирана от дронове информация за струпването на войници.

В 15 часа местно време сирийските сили започнали да се придвижват към "Коноко". Привечер се събрали над 500 военнодлужещи и 27 военни машини, ред които танкове и бронетранспортьори.

В американския център за въздушни операции в базата "Ал Убейд" в Катар и в Пентагона обърканите военни и анализатори на разузнаването наблюдавали развитието. Командирите ведомили пилотите и наземния персонал. В целия регион бойните самолети били поставени под тревога.

В малката база в Сирия "зелените барети" и морските пехотинци подготвили малка група за реагиране - едва 16 военнослужещи и 4 коли, защитени срещу мини. Това било в случай, че бъде необходима помощта им в "Коноко".

В 20,30 часа три руски танка Т-72, тежащи близо 50 тона и въоръжени със 125-милиметрови оръдия, се приближили еда на километър и половина от рафинерията. Готови за атака, "зелените барети" се приготвили да задействат силите за реагиране.

На контролния пункт американците видели как колона от танкове и други бронирани коли тръгнали към тях в 22 часа. Те се появили иззад близките домове, където опитали да се съберат незабелязано.

Руските наемници и сирийските сили нападнали час по-късно.

Върху "Коноко" се стоварил огън от танкове, едрокалибрена артилерия и миномети, сочат документите. Въздухът бил пълен с прах и шрапнели. Американските командоси се укрили, след което побегнали зад земните насипи, за да отвърнат на огъня с противотанкови ракети и картечници по настъпващата колона от бронирани машини.

През първите 15 минути американските военни звънели на руските си колеги и ги призовалали да спарт атаката. След като не успели, американците отправили предупредителни изстрели по посока на група коли и гаубици. Врагът обаче продължавал да напредва.

Масиран огън на хоризонта

На групи пристигали американски самолети, след които дронове "Рийпър", изтребители Ф-22 и Ф-15Е, бомбардировачи Б-52, хеликоптери "Апачи" и други. През следващите три часа по противника били нанесени десетки удари. От земята морската пехота провеждала ракетна артилерийска атака.

Към мястото на битката се отправила групата за реагиране. Когато "зелените барети" и морските пехотинци приближили "Коноко" около 23,30 часа, те трябвало да спрат. Артилерийският огън правил невъзможно преминаването, докато въздушните атаки не унищожили вражеските гаубици и танкове.

Групата за реагиране стигнала "Коноко" в 1 часа сутринта на 8 февруари и започнала да стреля. по това време час от американските бойни самолети се завърнали в базата поради изчерпването било на боеприпасите, било на горивото.

Американските военнослужещи, които или едва 40 на брой, се приготвили да се отбраняват, когато наемниците тръгнали към контролния пункт пеша.

Час по-късно неприятелят започнал да отстъпва, а американците прекратили огъня.

Чие дело е атаката?

Броят на убитите на 7 февруари е спорен.

В началото руски представители съобщиха, че са загинали само 4-ма руски граждани. Вероятно обаче са убити с десетки повече. Сирийски представител съобщи, че са загинали близо 100 войници на Дамаск. Според документа, с който се е сдобил "Ню Йорк таймс", жертвите са между 200 и 300.

Резултатът от битката и голяма част от нейната "механика" показват, че руските наемници и сирийските им съюзници са допуснали грешката, като се а опитали обикновена масирана атака срещу американски военен пост. След нахлуването в Ирак през 2003 г. Централното командване на САЩ подобри оборудването, логистиката, координацията и тактиката, необходими за атака от въздуха и от земята.

Остават въпросите кои точно са били тези руски наемници и защо са извършили нападението.

Американски разузнавачи твърдят, че ЧВК на Вагнер се намира в Сирия, за да превзеа петролни и газови полета и да ги охранява от името на правителството на Асад. Наемниците получават част от доходите от добива на тези полета.

Наемниците рядко координират действията си с руската армия в Сирия, макар да се твърди, че лидерите на ЧВК на Вагнер са получавали награди в Кремъл, а бойците й се обучават в центрове на руското Министерство на отбраната.

Намиращите се в Сирия руски правителствени сили настояват, че не са участвали в този бой. През последните седмици обаче те заглушават връзките с малките американски дронове и самолетите за артилерийска поддръжка от типа, използван при Дейр аз Зур.

"Точно сега в Сирия сме в периода на най-агресивния етап на електронната война на нашите противници, - заявява ген. Тони Томас, шефът на американското Командване на специалните операции. - Те ни подлагат на изпитание всеки ден."

Черешова задушница - почитаме мъртвите с молитва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882307

Черешова задушница - почитаме мъртвите с молитваЖито, погача и вино се раздават за “Бог да прости” "Въдвори, Иисусе, като благосклонен Бог, в селенията на избраниците и в страната на живите благочестиво починалите, които Си приел! Озари ги с незалязваща светлина и ги удостой с Твоята небесна радост!” Това е молитвата, която църквата чете на този ден - Свето-Троичната,

1300 заявления за първи клас подадени само за 3 часа във Варна, ето кои са най-желаните училища

http://budnavarna.bg/34651-1300-zayavleniya-za-parvi-klas-podadeni-samo-za-3-chasa-vav-varna-eto-koi-sa-naj-zhelanite-uchilishta/

Само за три часа, откакто е пусната електронната система за прием в първи клас във Варна, са подадени 1266 заявления, показа проверка на BudnaVarna.bg.

Това представлява около 35% от общия брой първолаци, които се очаква да тръгнат на училище във Варна тази есен.

Свободните места за първокласници тази година са 3 467 места, разпределени в 149 паралелки в 37 общински училища.

Най-желаното училище от родителите за първи клас е ОУ „Петко Рачев Славейков“. Всяко четвърто заявление включва школото в списъка от желани училища. На второ място е СУ „Найден Геров“ – 21% от родителите са посочили училището в своите заявления. Третото и четвъртото най-предпочитани училища във Варна с близки резултати са СУЕО „Ал. Пушкин“ и ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“, които са желани от 20% от родителите.

Ето и пълния списък на десетте най-предпочитани училища към 13 часа във Варна – ОУ „Петко Рачев Славейков“ – 315 заявления; VII СУ „Найден Геров“ – 270; СУЕО „Ал.Пушкин“ – 254; ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ – 247; СУ „Гео Милев“ – 228; СУ „Свети Климент Охридски“ – 225; ОУ „Георги Сава Раковски“ – 218; ОУ „Захари Стоянов“ – 198; ОУ „Цар Симеон І“ – 147; III ОУ „Ангел Кънчев“ – 147.

Най-малко са подадените заявления за ОУ „Капитан Петко войвода“ – 1; ОУ „Отец Паисий“ – 2; ОУ „Свети Иван Рилски“ – 4; СУ „Любен Каравелов“ – 10; СУ „Елин Пелин“ – 10; ОУ „Константин Арабаджиев“ – 19; ОУ „Панайот Волов“ – 22; ОУ „Христо Ботев“ – 29; НУ „Васил Левски“ – 29; ОУ „Иван Вазов“ – 33.

Първото класиране приключва на 31 май в 23:59 часа. Второто класиране започва от 12 юни до 14 юни. Третото класиране стартира на 21 юни от 10:00 часа и ще продължи до 23:59 часа.

Материалът 1300 заявления за първи клас подадени само за 3 часа във Варна, ето кои са най-желаните училища е публикуван за пръв път на Будна Варна.

26 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=374839

17 г. – Германик празнува триумф за победите си над всички германски племена на запад от река Елба. 1293 г. – При земетресение в Камакура (Япония) загиват около 30 000 души. 1521 г. – Мартин Лутер е изгонен от пределите на Свещената Римска империя на немската нация.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_134484/

Иванчо:
- Мамо, изгониха ме от училище.
- Защо бе, Иванчо ?
- Не знам, вероятно има съкращения.

Днес е Черешова задушница

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/26/3151903_dnes_e_chereshova_zadushnica/?ref=rss


Днес е втората задушница за годината, наричана Спасовска или Черешова. Денят е посветен на почитта към починалите близки и е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. За една календарна година обикновено задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на...

Доброволческа акция по почистване на езерния плаж и канала под Аспарухов мост ще се проведе днес

http://budnavarna.bg/34648-dobrovolcheska-aktsiya-po-pochistvane-na-ezerniya-plazh-i-kanala-pod-asparuhov-most-shte-se-provede-dnes/

Кампания за почистване на езерния плаж и канала под Аспарухов мост организират доброволци днс – 26 май от 10.00 часа, научи BudnaVarna.bg.

Сборният пункт за акцията е на беседките зад газстанцията, в непосредствена близост до бензиностанция Лукойл – кв. Аспарухово (бул. „Народни будители“ 4).

Организаторите апелират, който може да носи чували, ръкавици, шишове за набождане на боклука и лопати. Съдействие за извозване на боклука са обещали от отдел „Екологичен контрол“.

Материалът Доброволческа акция по почистване на езерния плаж и канала под Аспарухов мост ще се проведе днес е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Лидерът Владимир Путин и стратегията на пробива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286162_%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0

 Богот­ворят го милионите хора по света, които ценят човека и водача, каз­ващ истината, дър­жащ на думата си и проявяващ решител­ност. Народите на Русия му дават доверието си, защото той измъкна страната от калта, от мизерията и мър­т­вата хватка на олигар­сите

Първи бяха САЩ. На президен­т­с­ките избори в раз­дираната от противоречия и раз­делена на две страна, гласоподавателите от едноетаж­ната, но вече “ръж­дива“ Америка дадоха гласа си за Доналд Тръмп с надеж­дата, че тех­ния кан­дидат ще нап­рави родината им отново велика и ще въз­роди справед­ливите прин­ципи на бащите-основатели. С дълг от над 21 трилиона долара, обс­луж­ването на който след няколко години ще струва на американ­с­ките данъкоп­латци над два трилиона долара само лихви.

Такава сума, даже за Щатите, трудно се ком­пен­сира с печатането на нови зелени бан­к­ноти, още повече, когато светът се отказва от долара като резер­вна валута. Анализаторите са единодушни, че САЩ са в стаг­ф­лация (със­тояние на икономиката, когато цените на суровините и на произ­веж­даните стоки рас­тат, а доходите на населението намаляват), която неминуемо ще съз­даде нап­режение вътре в страната. За приемането на кар­динални спасителни мерки от сорта на сериозна девал­вация на долара и за да няма въз­мож­ност за кон­солидирано противопос­тавяне на глобал­ното обез­ценяване на парите в целия свят, на Америка ѝ е необ­ходим пов­семес­тен хаос. Само така би могло да се обясни стран­ната, агресивна и раз­рушаваща същес­т­вуващия световен ред актуална политика, провеж­дана от 45-я президент на САЩ през пос­лед­ните месеци.

Втора бе Фран­ция. Свободолюбият френ­ски народ избра над­пар­тий­ния глобалист Емануел Мак­рон за президент на своята страна. Излез­лият от политичес­ката “люпилня“ на супер­г­лобалиста и рот­шил­дов финан­сист Жак Атали, новия дър­жавен ръководител също поиска величие за страната си, но в рам­ките на Европа. Оставайки един­с­т­вената страна на стария кон­тинент с ядрено оръжие и пол­з­ващата се от статута на велика страна и с пети, решаващия глас в Съвета за сигур­ност на ООН, Мак­рон меч­тае той да бъде ръководителя на Европа, но с парите на Гер­мания. Ясна е идеята на Мак­рон – гаран­ции за финан­совото “здраве“ на страните от Южна Европа, но осемте страни-донори в ЕС вече предуп­реж­дават за опас­нос­тите от предаването на финан­совите пъл­номощия на общоев­ропейско ниво. Но Мак­рон търси ново поле за изява и овации: той вече е убедил десет страни–доброволци

за съз­даването на европейски въоръжени сили

с прив­личането в кризисни ситуации и на Великоб­ритания; полага неимоверни усилия за да спечели доверието на Тръмп и да играе ролята на пос­ред­ник в отношенията му с европейс­ките лидери и Путин. Ето какво казва минис­търа на икономиката и финан­сиите на Фран­ция, близ­кия до Мак­рон, Брюно льо Мер: “Какви искаме да бъдем?Васали,които сляпо се под­чиняват на Америка? Или ние искаме САЩ да се превър­нат в световен икономически полицай?

Или все пак , ние искаме да заявим за нашите европейски икономически интереси и за желанието си да под­дър­жаме икономичес­ките си отношения с Иран! Ние смятаме,че правилно пос­тъп­ваме и сме нас­т­роени да продъл­жим сът­руд­ничес­товто си с Иран. Ние сме пред избор и е време всички европейски страни да си отворят очите още днес!“ Бунт на кораба?!

Гер­мания бе трета. Непопуляр­ната, проимиг­ран­т­ска политика на Ангела Мер­кел невероятно отс­лаби позициите ѝ за чет­върти кан­ц­лер­ски ман­дат. Новата голяма коалиция едва ли има дълъг живот, но поне до укреп­ването на новото ръковод­с­к­тво на социал-демократите тя ще бъде реален факт. Пъл­ното обвър­з­ване на Мер­кел с неог­лобализма на Обама и Хилари Клин­тън нап­рави отношенията на нем­с­кия кан­ц­лер с новия американ­ски президент “прох­ладни“. С високоор­ганизирания си и всеот­даен труд, с невероят­ната си икономическа мощ, нем­с­кия народ успя да се отърси от чув­с­т­вото си на огромна вина пред човечес­т­вото за безумията на хит­лерофашизма и в тон с модер­ния повик за величие, Гер­мания за пръв път след Втората световна война пос­тави въп­роса за полагащата ѝ се водеща роля сред страните в Европа и света. И кан­ц­лерът Мер­кел надигна глас срещу американ­с­кия хегемонизъм: “Ние трябва да се научим да имаме своя соб­с­т­вена роля.  Гер­мания над­расна ролята си, когато дълги години след Втората световна война не проявяваше голяма актив­ност, осъз­навайки, че по време на национал-социализма бе извър­шила изк­лючително много нес­п­равед­ливости“.

На 11 май в Брюк­сел, Жан Клод Юнкер, пред­седател на ЕК, заяви: “  САЩ като меж­дународен субект загубиха своята сила, а и своето влияние в дъл­гос­рочна пер­с­пек­тива“. А месец преди това, същия този висш европейски чинов­ник бе казал: “Ние трябва да се научим да раз­говаряме с рус­ката страна от равни позиции. Ние, европей­ците, понякога си мис­лим, че сме босовете на целия свят! Ние забравяме,че ние сме част от вселената. Ние губим икономичес­ката си сила. Ние понясяме демог­раф­ски загуби. Ние трябва да се вслушаме и в другата част на света“.

А по същото време, в другата част на света бурно раз­витие тър­пят обрат­ните процеси – интег­риране на въз­мож­нос­тите и обединяване на силите.

Нап­равената промяна в Кон­с­титутицията на Китай дава всич­кото време на 

пред­седателя Си да реализира док­рай плана за “великото въз­раж­дане на китайс­ката нация“.

След като години наред КНР има най-високите показатели за ръст на БВП и на износа на стоки и услуги в света, днес страната на “социализма с китайска специфика“ си пос­тавя задачата цялото население на Под­небес­ната да заживее със стан­дар­тите на европейс­ката “средна класа“. И това ще се пос­тига под ръковод­с­т­вото и кон­т­рола на дър­жавата, като дър­жав­ния сек­тор на икономиката вече работи по пет­годишни планове и с 14 на брой фик­сирани отрас­леви цели и задачи, а свобод­ния пазарен час­тен сек­тор се регулира чрез цен­т­рализирана финан­сова сис­тема на странатаИ страната, с която Китай и пред­седателя Си поис­каха да строят заедно и съв­мес­тно този нов планетарен ред бе Рус­ката Федерация и президента Владимир Путин.

Хронологически, през март 2018 година рус­кият народ, пос­леден от великите сили, избра лидера си за след­ващите шест години. Огром­ното преимущес­тво, което има рус­кия президент пред американ­с­кия си пар­т­ньор е не само традиционата за Русия могъща цен­т­рална, еднолична власт, но и това, че

Владимир Путин вече 18 години прак­тически фор­мира рус­ката вън­шна и вът­решна политика

и че ще го прави поне още шест години.

Мненията за него са полярни. Силно го ненавиж­дат тези, на които той поп­речи да реализират док­т­рината “Третия път“ и да вър­нат човечес­т­вото в “робов­ладел­чес­кия“ строй. Богот­ворят го милионите хора по света, които ценят човека и лидера, каз­ващ винаги истината, дър­жащ на думата си и проявяващ твър­дост и решител­ност при отс­тояването на правата вяра и правото дело. Народите на РФ му дават доверието си, защото той измъкна страната от калта, от мизерията и мър­т­вата хватка на олигар­сите, давайки надежда на граж­даните за прос­перитет и добро бъдеще за децата им!

От 2016 г. военно-космическите сили на РФ, след официал­ната покана на закон­ната сирийска власт, вече воюваха с терорис­тите от ИДИЛ на територията на страната. Към същия този момент в Сирия вече бяха избити хиляди хрис­тияни, бе раз­рушена хрис­тиян­с­ката светиня Маалюля, а древ­ния амфитеатър на Пал­мира бе превър­нат в ешафод за хрис­тиян­ски глави! Асоциацията “Assisi Pax International“ ще наг­ради президента Владимир Путин с премията “Златна палма“ за положените от него мирот­вор­чески усилия в Близ­кия изток. Досегашни носители на тази наг­рада са Михаил Гор­бачов, Роналд Рей­тън и папа Бенедикт ХVI – организаторите на прев­ръщането на двуполюс­ния свят в еднопол­сен с един хегемон, докато бъдещия лауреат Путин е инициатор и двигател на обрат­ния процес –

еволюционно раз­витие на света от еднополюсен в полицен­т­ричен модел с няколко регионални страни-лидери!

Мощ­ната победа на Владимир Путин на президен­т­с­ките избори в РФ демон­с­т­рира изк­лючително високото доверие и положител­ната обек­тивна оценка за работата на лидера на страната през пос­лед­ните 20 години. Тя показва, че линията, изб­рана от Путин и неговите съмиш­леници в един труден и мъчителен за рус­ката история период са били правилни и очак­вани от населението на огром­ната страна. Към датата 18 март 2018 година Русия напълно гаран­тира сигур­ността и отб­ранител­ната си способ­ност, както и тази на съюз­ниците си, което ѝ дава въз­мож­ност за свободен и необ­вър­зан с никакви пред­варителни условия и “добор­желателни“ съвети избор на път и модел на раз­витие в сред­нос­рочна пер­с­пек­тива. Рус­ката федерация вече, в най-голяма степен, гаран­тира соб­с­т­вената си самодос­татъч­ност, особено способ­ността да изх­ранва соб­с­т­веното си население и да изнася сел­с­кос­топан­ска продук­ция, който през 2017 година в стой­нос­тно отношение (21 млрд.дол.) над­х­върля износа на продук­цията на военно-промишления ком­п­лекс (16 млрд. дол.). Русия с ускорени тем­пове въз­с­тановява науч­ния си и високотех­нологичен произ­вод­с­т­вен потен­циал, прев­ръщайки се във водеща нация в атом­ната и кос­мическа област , в сферата на IT-технологиите (втора позиция в екс­пор­тна листа на РФ за 2017 година), в добива и преработ­ката на суровини и т.н. С други думи, въп­реки неимовер­ната русофоб­ска кам­пания, която се вихри в запад­ния свят, въп­реки икономичес­ките и финасови сан­к­ции, въп­реки тотал­ната инфор­мационна агресия и прев­ръщането на лъжата в основно съдър­жание на политиката на редица дър­жавни ръководители на запад, Русия за пос­лед­ните десет години изг­ради с неимоверни усилия, с жер­т­воготов­ност и тър­пението на голямата част на своите граж­дани основата за планомерно, нас­тъпателно и ефек­тивно раз­витие на страната нап­ред и нагоре.

Глав­ната дума в речите на Президента от Пос­ланието му до Дър­жав­ната Дума и приемането на Майс­кия президен­т­ски указ за стратегичес­ките цели и задачи до 2024 година е “ПРОБИВ“, пробив в увеличаване чис­леността на населението, в повишаването на стан­дарта на живот на граж­даните, в съз­даването на ком­фор­тни житейски условия, а така също условия и въз­мож­ности за самореализация и раз­к­риване талан­тите на всеки човек.

Да, Русия се със­редоточава и е готова за пробив!

Майс­кия указ на Путин пред­с­тав­лява раз­гър­нат програмно-целеви и ком­п­лек­сен план за дейс­т­вие през след­ващите шест години. Определени са девет национални цели:

а/ устой­чив ръст на населението; б/ средна продъл­жител­ност на живота до 78 години; в/ рас­теж на пен­сион­ното осигуряване, което трябва да бъде по-високо от инф­лацията; г/ понижаване с два пъти на бед­ността; д/ ежегодно подоб­ряване жилищ­ните условия на не по-малко от пет млн. семейс­тва; е/ увеличаване с 50% броя на организациите, осъщес­т­вяващи тех­нологични иновации; ж/ ускорено внед­ряване на циф­ровите тех­нологии в икономиката и социал­ната сфера; з/осигуряване тем­пове на икономически рас­теж по-високи от светов­ните, включ­ване на РФ сред петте най-развити икономики в света, под­дър­жане на инф­лация не по-висока от 4% годишно; и/ съз­даване в базовите отрасли на икономиката, преди всичко в преработ­ващата промиш­леност и аграр­ноп­ромиш­ления ком­п­лекс на високоп­роиз­водителен екс­пор­тно ориен­тиран сек­тор на основата на най-съвременни тех­нологии и с учас­тието на високо-квалифицирани кадри.

Дър­жавата ще ръководи, коор­динира и кон­т­ролира изпъл­нението на 11 нап­рав­ления в социално-икономическия живот на страната, включ­ващи реализацията на 51 отрас­леви цели и целеви показатели и изпъл­нението на 66 кон­к­ретни задачи. По данни на ръководителя на Рус­ката цен­т­рална банка Елвира Нибиулина към началото на май т.г. делът на дър­жав­ните банки в рус­кия бан­ков сек­тор е 66,2%. С президен­т­с­кият указ в нап­рав­лението “Раз­витие на мал­кото и средно пред­п­риемачес­тво и под­к­репа на индивидуал­ната пред­п­риемаческа инициатива“ е фик­сиран целеви показател за увеличение чис­леността на занимаващите се с малък и среден час­тен биз­нес и индивидуал­ните пред­п­риемачи да дос­тигне 25 милиона души.

По думите на Президента Путин Майс­кия Указ от 2018 година е под­гот­вян в течение на 15 месеца с учас­тието на голям брой специалисти, в това число и на тези, които ще го изпъл­няват като членове на новото правител­с­тво на Дмит­рий Мед­ведев и на президен­т­с­ката админис­т­рация. За изпъл­нението на пос­тавените национални и отрас­леви цели ще бъдат необ­ходими допъл­нително между 8 и 10 трилиона рубли. Исторически пог­лед­нато новият етап в раз­витието на рус­ката дър­жава, явно изучавайки и пол­з­вайки опита на китайс­кия социализъм, ще включва най-доброто от годините след Октом­в­рийс­ката революция (регулиращите и кон­т­ролни фун­к­ции на дър­жавата, мак­роп­ланиране на икономичес­ките и социални процеси чрез пок­риване на базови циф­рови показатели, управ­ление на мак­роикономичес­ките процеси чрез дър­жав­ната бан­кова сис­тема), но така също и преимущес­т­вата на лич­ната стопан­ска инициатива и пред­п­риемачес­т­вото при условията на отк­ритост и строго спаз­ване от дър­жавата правата на час­т­ните произ­водители.

Путин и неговите кон­сул­тан­т­ски екипи тър­сят и вече намират в новата си политика

пър­вос­тепен­ната и уникална роля на духов­ното начало при управ­лението

на общес­т­вените процеси. За раз­лика от запад­ната цивилизация, където демок­ратич­ния управ­лениски модел се базира на жес­токите закони и страха от наказание, съчетан с егоцен­т­ризма и индивидуал­ното общуване с Бога, правос­лав­ната източна цивилизация винаги се е опирала на събор­ността и колек­тив­ното начало, на зачитане мнението на народа и солидар­ността на общес­т­вото със страдащите. Пороч­ният философ­ски тезис, че битието определя съз­нанието, идеологически определящ харак­тера на общес­т­вените отношения и при социализма, и при капитализма, доведе до прев­ръщането на парите и богат­с­т­вото във фетиш, а алч­ността в главна отличителна черта на общес­т­вените модели през пос­лед­ните 250 години. И ако битието е определящо , а икономиката е базата на общес­т­вото, то неминуеомо там, където гос­под­с­т­вува свобода (както е при капитализма и, най –вече, при неолиберализма), то по определение не може да има справед­ливост, защото свободата е нужна на сил­ния за да мачка слабия, а там където целта е всеобща справед­ливост (както е при социализма, и, най-вече, при раз­вития му вариант) не може да има свобода, защото справед­ливостта е нужна на слабия за да се защити от сил­ния. Този абсолютен антагонизъм стана и причината за жес­токата битка между двете системи,завършила с победа на супер материализираната, неолиберал­ната.

Той иска да пос­тигне духовно единение на нацията, и то върху прин­ципите на ортодок­сал­ната, правос­лавна етика, която впос­лед­с­т­вие юридически да бъде зак­репена в Кон­с­титуцията и да фор­мира общес­тво, в което човек за човека е брат, където всичко е в името и за благото на човека, където отговор­ността е лична, а дадената дума се спазва, където греховете не се откупуват с цър­ковни индул­ген­ции и парични пожер­т­вования за цър­к­вата, където човек е в правото си да избира, но не в ущърб на другите и да живее в мир, спаз­вайки общоп­риетите традиционни нрав­с­т­вени норми и т.н. В това се крие причината, съв­сем целенасочено,

рус­ката дър­жава да укрепва авторитета на рус­ката цър­ква

, начело с пат­риарха на РПЦ и цяла Мос­ква, да оказва огромна финан­сова и материална под­к­репа на всички мес­тни вероиз­поведания, гаран­тирайки им рав­нопос­тавеност.

През пос­лед­ните няколко години, сред младежта на РФ широка под­к­репа намира инициативата на президента да бъдат въз­с­тановени редици социалис­тически форми на дей­ност, насочени към младото поколение: пок­риване на нор­мативите на многобоя “Готов за труд и отб­рана“; нас­тав­ничес­кото движение на ветераните на труда към младите работ­ници и инженерно –тех­нически кадри; въз­с­тановяване на сис­темата за сред­ното специално професионално-техническо образование; учредяване на движението за военно обучение “Юная армия“, където вече членуват над двеста хиляди ученици; съз­даване на научни цен­т­рове из цялата страна за отк­риване, под­готовка и твор­ческо израс­т­ване на талан­т­ливи деца, ученици и младежи; строителен бум в строител­с­т­вото на най съв­ременни спор­тни бази и съоръжения, съчетано с провеж­дането на меж­дународни спор­тни със­тезания от най-висок ранг и т.н.

Всички тези прак­тически дейс­т­вия, фор­мулирани нап­рав­ления, цели и задачи за работа показ­ват, че президен­тът Владимир Путин, анализирайки соб­с­т­вения руски и световен исторически опит, избира за РФ път и модел на раз­витие, при който ще се прилага всичко положително, съз­дадено от предиш­ните поколения и днес, но твърдо ще се стъпи на соб­с­т­вената национална инден­тич­ност и традицион­ните общочовешки и правос­лавни цен­ности, съз­давайки нова база за фун­к­циониране на общес­т­вото, обез­печена с нова философия, с нов мирог­лед, с провеж­дането на нова политика и рег­ламен­тирана от нова юридическа кон­с­т­рук­ция.

За да се реализира планирания ПРОБИВ, според думите на самия Путин, ще се необ­ходими допъл­нителни финан­сови сред­с­тва. Пак по неговите думи, по напис­ването на пос­ланието на президента от 1 март и над Майс­кия му Указ от 7 май т.г. екипите са работили над една година, като всички кон­к­ретни показатели са раз­г­леж­дани в тях­ната обща мак­роикономическа обвър­заност т.е. неиз­пъл­нението на едни би довело до неиз­пъл­нение на цялата прог­рама. Всички учени, анализатори, политици и специалисти , които са учас­т­вали в групите по раз­работ­ката на отдел­ните нап­рав­ления вече са наз­начени на въз­лови управ­лен­ски позиции. В пер­сонал­ният със­тав на правител­с­т­вото, както и в админис­т­рацията на президента вече няма хора, близки до Путин от годините на работата му в КГБ, както и

няма пред­с­тавители на неолиберал­ната, проамерикан­ска вълна

, масово нав­лязла в управ­лението на Русия по времето на президента Елцин.

За изпъл­нението на Майс­к­сия Указ на Президента ще бъде необ­ходимо до 2024 година да бъдат съб­рани от 8 до 10 трилиона рубли, което означава сума от 109 до 133 млрд. долара. За тази цел се пред­вижда не само продъл­жаване процеса на замяна вноса на чуж­дите стоки със стоки мес­тно произ­вод­с­тво, но и увеличаване обема на износа на несуровинни стоки до 250 млрд. долара годишно, (от екс­порта на машинос­т­роителна продук­ция – 50 млрд.дол., от сел­с­кос­топан­ска продук­ция – 45 млрд.дол.,и от износа на предос­тавяни услуги –100 млрд.$.), осигуряващ профицит в тър­гов­с­кия и платежен баланс на страната.

И тук стигаме до въп­роса за обс­танов­ката в света, при която РФ би тряб­вало да нап­рави ПРОБИВА в тех­нологичес­кото и струк­турно обновяване на икономиката си. Поради пъл­ното обвър­з­ване на финан­совата сис­тема на РФ с тази на Запада, под хегемонията на САЩ, най-бързото и ефикасно въз­дейс­т­вие върху икономичес­ките планове на Русия се оказва и ще се оказва чрез сис­темата за меж­дународни финан­сови раз­п­лащания, прог­нозите на рей­тин­говите аген­ции и инвес­тицион­ните банки– пос­ред­ници, ограничаване дос­тъпа до изгодно кредитиране и т.н. А скритата причина за тази дис­к­риминационна политика на рев­нос­т­ните защит­ници на свобод­ния пазар към Русия е ней­ния огромен потен­циал и случилия се вече високотех­нологичен ПРОБИВ във воен­ната промиш­леност. Западът се чув­с­т­вува реално зас­т­рашен и рано или късно

ще бъде принуден от обс­тоятел­с­т­вата да търси договаряне с рус­ката страна

за което ще е необ­ходимо взаимно доверие. И тук въз­никва въп­росът чрез кого и как ще бъде пос­тиг­нато това доверие. Почти неиз­пъл­нима на този етап задача, защото рус­кия президент, лъган неед­нок­ратно от запад­ните лидери, без да получи твърди, железобетонни гаран­ции няма да приеме устни обещания за бъдеща доб­ронамереност.

Путин е решителен и твърд, когато става дума за защита на национал­ните интереси на Русия! При това, интереси – вековни, традиционни и неос­порими!

В броя си от 20 май 2016 година френ­с­кия ежед­нев­ник “Фигаро“ (www.lefigaro.fr) пуб­ликува рецен­зията на Ерик Земур, пос­ветена на Владимир Путин. В нея той пише: “Нашите западни медии нап­равиха от президента на Русия въп­лътено зло. При това с такава нас­той­чивост, как­вато те не проявяваха дори към съвет­с­ките лидери в апогея на студената война…Путин не е против­ник, а отражение на нашата нечиста съвест.. Путин е един­с­т­вения европеец, който казва “НЕ!“ на американ­ците, както нав­ремето дейс­т­вуваше Шарл Де Гол.

Георги Вацов

От сп. „Сигур­ност”

(със сък­ращения, заг­лавието е на ЗЕМЯ)

Омбудсманът предупреди: Българите са застрашени от присъди и глоби в Гърция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286161_%D0%9E%D0%BC%D0%B1%D1%83%D0%B4%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%

 Проблемът е ясен, десетки български граждани са застрашени от сериозни присъди в Гърция – затвор и стотици хиляди евро за изплащане. Своевременно нека да има пререгистраране на продаден автомобил, няма да има санкции за тези, които до сега не са го направили. Гърция отказва да приеме документите за покупко-продажба, ако няма смяна на регистрация. Така тези хора са обвинени дори за трафик на мигранти. Това заяви на брифинг на МвнР омбудсманът Мая Манолова по темата за проблемите с наказателни дела, които се водят срещу собственици на български ППС в Гърция.

"Българските граждани са представяли документи за продажба за съответните автомобили, но гръцките власти не приемат нищо. Ако няма разрешение на този въпрос, ще сезирам европейските институции", каза още тя.


"По документи за съжаление бившите собственици на автомобили, с които има престъпление носят отговорност, дори когато нямат нищо общо. Страната ни също се бори с трафика на хора. Собствениците на МПС водят отговорност, дори и друг да е направил престъпление с автомобила", това заяви външният министър Екатерина Захариева .


"Призовавам българските граждани да се свързват с нашите служители при такива ситуации. Ще поискаме да сме информирани за образувани производства срещу наши граждани в Гърция. Не можем да издирим всички казуси, но нека бившите собственици на автомобили да проверят дали е извършено прехвърлянето на колите. Нека българските граждани, които пътуват за Гърция да обръщат внимание на техните изисквания. Глобите там започват от 1500 евро. Не трябва да носят повече от 10 литра твърд алкохол, както домашен алкохол без акциз, не трябва да носят повече гориво от това, което е в колата им", разкри министърът.


"Нека хората да прехвърлят автомобилите си и да спасим десетки наши граждани да понесат наказателни отговорности за чужди престъпления. Институциите ще спомогнат в това, да се провери даден автомобил дали е регистриран на новия си собственик", каза още по темата вътрешният министър Валентин Радев .


Интензивен трафик на границата с Турция

https://petel.bg/Intenziven-trafik-na-granitsata-s-Turtsiya__266290

Снимка: Булфото, архив На българо-турската граница на ГКПП Капитан Андреево трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. Т...

Пускат допълнителни автобуси за Задушница във Варна

https://petel.bg/Puskat-dopalnitelni-avtobusi-za-Zadushnitsa-vav-Varna__266291

Снимка: Дарик Варна Общинската фирма „Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси по линиите 40, 18, 118, 118 А и 55 за Черешова зад...

Облачно по Черноморието, на места ще превали

https://petel.bg/Oblachno-po-CHernomorieto--na-mesta-shhe-prevali__266292

Снимка: Булфото По Черноморието облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Ще д...

На този ден през 1876 г. - Панайот Волов се удавя в Янтра

https://petel.bg/Na-tozi-den-prez-1876-g----Panayot-Volov-se-udavya-v-YAntra__266293

На 26.5.1876 г., на път за Румъния след разгрома на Априлското въстание, революционерът Панайот Волов се удавя при опит да премине буйните води...

Три рецепти с цвекло за детокс на черния дроб и предотвратяване на туморни растежи

https://petel.bg/Tri-retsepti-s-tsveklo-za-detoks-na-cherniya-drob-i-predotvratyavane-na-tumorni-rastezhi__266294

Няма съмнение, че цвеклото е един от най-здравословните прдукти, които можем да консумираме. От една страна, то е богата на фибри, хран...

Нова опасна измама набира скорост в Интернет! Ако получите такова писмо, не го отваряйте за нищо на света!

https://petel.bg/Nova-opasna-izmama-nabira-skorost-v-Internet--Ako-poluchite-takova-pismo--ne-go-otvaryayte-za-nishho-na-sveta--__266295

Тарикати се възползват от истерията около новите европейски правила за защита на лични данни, за да се сдобият с тях. Фантазията им е еска...

Варненци си спомниха за незабравимия Кирил Господинов с "Баш Майстора завинаги" (снимки)

https://petel.bg/Varnentsi-si-spomniha-za-nezabravimiya-Kiril-Gospodinov-s-Bash-Maystora-zavinagi--snimki-__266296

Изложбата „Баш Майстора завинаги“, посветена на големия актьор Кирил Господинов, бе открита на входа на Морската градина. Събитието се р...

Подробности за мистериозната катастрофа с абитуриент на Северната тангента в София! (видео)

https://petel.bg/Podrobnosti-za-misterioznata-katastrofa-s-abiturient-na-Severnata-tangenta-v-Sofiya---video-__266297

Инцидент от миналата седмица на Околовръстния път в София. Млад шофьор е застигнат и ударен от автомобил. При удара колата пада в близко д...

Колко далече е България от еврозоната?

https://petel.bg/Kolko-daleche-e-Balgariya-ot-evrozonata-__266298

Отдалечи ли се България от еврото през последната седмица след доклад на Европейската централна банка и Европейската комисия, който каз...

Октай: Борисов бяга в чужбина за празниците, страхува се да не го освиркат в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286160_%D0%9E%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%B9%3A+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0+%D0%B2+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D

 От преките предавания за 24 май от всички градове на страната усетихме огромната енергия, която носи младото ни поколение. На площадите видяхме всички от децата в градините до гимназистите и техните родители, поставени през последните години в изключително сложна социална среда. Факт е, че образователната система е нереформирана, а от това страдат всички. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Вълнението беше в това, че всички усетихме  тази енергия. Това ни вдъхна надежда за бъдещите поколения. В тази ситуация се предполага, че всички държавните мъже ще бъдат отговорни за това наше бъдеще. Бях много изненадан, че премиерът Бойко Борисов, който иначе прекалено артистично преживява всяка трагедия на гражданите от различните слоеве, избяга от България и не усети тази енергия. Изключително съм разочарован от факта, че тази сутрин медиите основно отразяваха визитата на Борисов в Рим-как целува кръстове, целува митрополита, кръсти се. Използва бягството си, за да рекламира аудиенцията при папата. Сигурно отива при него, за да го погалят по главата за четвърти път.  Общественото внимание трябваше  да се насочи към огромната емоция и енергия, която се „изсипа“ от стотиците хиляди хора по площадите. Очаквах ангажираните държавници да са сред нашите деца. Липсата им показа реалното отношение, което имат към българския народ.

Спомнете си, че Борисов избяга и от празника Гергьовден. Вместо да уважи армията, министър-председателят предпочете да отиде на Атон. Явно бяга, не иска да се появява сред гражданите и да покаже отношението си.  Два дена го гледахме и там как се кръсти и колко е набожен. И сега, като го гледам в Рим, си мисля, че този човек сигурно се готви утре да се изтегли от властта и  да стане монах. Явно е станал много набожен. Спомнете си, че прекалено много говореше по време на трите си управления, че някой ще го арестува, ще го убие, някой как го е поръчал да го стреля, как сърби ще го екзекутират.

След бягствата на Бойко Борисов от двете големи събития-Гергьовден и 24 май, започвам да си мисля, че той се страхува да не бъде освиркан, замерян с яйца или с домати, както се случва напоследък с негови министри и зам.-министри в страната.

Всяка година при папата, от уважение към Св. св. Кирил и Методий, винаги е имало посещение на ниво министър на образованието или на културата. Нищо повече. Разбирам, ако Борисов, в знак на  почит към българското начало на славянската писменост,  на поклонението на гроба  на св. Кирил в Рим беше поканил всички премиери на страните, в които има славянска писменост. Тогава щяхме да приемем, че и това е важно за бъдещето на нашите деца.

Самото му отсъствие от най-големия духовен празник, е бягство от ангажираност и отговорност. Бягството му от парада на войската също е бягство от поемане на отговорност. Това означава, че тези събития не са му приоритет. Важни за него са  строителството и грабежите от различни строителни проекти в България. Нищо друго.

Прогноза за времето - 26 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=374838

По Черноморието облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са 23-26°. Температурата на морската вода е 20-22°.

Акция по почистване плажа около устието на река Камчия ще се проведе днес

http://budnavarna.bg/34645-aktsiya-po-pochistvane-plazha-okolo-ustieto-na-reka-kamchiya-shte-se-provede-dnes/

Традиционната акция по почистване плажа около устието на река Камчия ще се проведе днес – 26 май, научи BudnaVarna.bg.

Инициативата е с начален час 10 и се провежда в деня преди състезанието по бягане по плажак „Камчийски пясъци“.

Организаторите осигуряват чували, ръкавици, вода за пиене и лодка за извозване на доброволците и боклука през реката.

Често река Камчия пренася битови отпадъци, които след срещата си с вълните, остават на пясъка.

Акцията е чудесен пример за пропуските в контрола над отпадъците и добра възможност в приятна компания да се свърши нещо полезно и да се разгледа дивия плаж южно от река Камчия.

Материалът Акция по почистване плажа около устието на река Камчия ще се проведе днес е публикуван за пръв път на Будна Варна.

САЩ прехвърлят войници и танкове в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286159_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B

 САЩ са уведомили партньорите си в Европа за прехвърляне на тежка бронирана техника и военнослужещи в рамките на операция „Атлантическа решимост“. Планирано е да бъдат прехвърлени в Европа 3300 войници от 1-ва бронетанкова бригада и 1-ва кавалерийска дивизия от Форт Худ в Тексас в Полша и балтийските страни, като те ще минат транзитно през Германия, пише Defense News, цитиран от БНР.

В рамките на учението ще бъде отработено разгръщане на части на американската армия в Европа. За учението от САЩ в Европа ще бъдат прехвърлени не по-малко от 7 танка М1 "Абрамс", около 140 бойни машини „Брадли“, 18 гаубици „Паладин“ и 395 други транспортни верижни машини.

Военната техника ще се придвижва по шосетата, но също така и железопътни линии в балтийските страни, Полша, Румъния, България и Унгария.

Учението „Атлантическа решимост“ е в отговор на агресивната политика на Русия, пише още Defense News, добавя Националното радио.

НАТО, ЕС, Германия, Холандия и Австралия поискаха Русия да поеме отговорност за сваления самолет

http://www.transmedia.bg/2018/05/26/%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b5%d1%81-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%b0%d0%b2%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%8f/

НАТО, Европейския съюз плюс Германия и Холандия отделно, както и Австралия отправиха призиви Русия да спре да отрича връзката си със свалянето в Източна Украйна на пътнически самолет преди четири години, при което загинаха почти 300 души. В четвъртък международният разследващ екип обяви, че според предварителните заключения това е станало с ракетна установка на руската армия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховният представител  на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, призоваха властите в Русия да поемат отговорността си за трагедията от 17 юли 2014 г.

„Призовавам Русия да поеме отговорност и изцяло да сътрудничи на всички усилия за установяване на отговорните, както определя Резолюция на 2166 на Съвета за сигурност на ООН“, се казва в официалното съобщение на Столтенберг.

В позицията на Могерини се казва, че заключението на международната разследваща комисия „без съмнение сочи, че [ракетната система] принадлежи на въоръжените сили на Руската федерация“. В съобщението също се призовава Москва „да приеме отговорността си и изцяло да сътрудничи с всички усилия за установяване на това кой е виновен“.

Москва години наред отрича да има нещо общо със случая и не признава изводите на разследването включително защото не участва в него като равноправен партньор. Външният министър Сергей Лавров съобщи, че е разговарял по телефона с колегата си от Холандия и той не бил предоставил никакви доказателства за руска роля в инцидента.

Оставям на съвестта на Холандия спекулациите по повод катастрофата с малайзийския самолет, допълва Лавров, цитиран от „Интерфакс“. „Много ми напомня на „случая Скрипал“, когато казаха, че било „много вероятно“, че това са руснаците, но Скотланд ярд веднага съобщи, че следствието продължава и ще отнеме време.“ Агенцията допълва коментара му, че имал усещане за дежа вю и „оставям на съвестта им, ако нашите партньори са решили и в този случай, в който става дума за огромна човешка трагедия, да спекулират с гибелта на стотици хора, за да постигат политическите си цели“.

Четирима от загиналите 298 души на борда на полет МН17 са германски граждани и Берлин също обяви, че приема заключенията на международното разследване. Правителствената говорителка Мартина Фиц каза пред репортери, че „Русия би трябвало да понесе отговорността си, за да бъдат изцяло изяснени обстоятелствата около тази трагедия и извършителите да бъдат изправени пред съд“.

Запитана дали Германия е решила да изпрати официални представители за откриването на световното първенство по футбол в Русия следващия месец, тя отвърна, че все още няма подобно решение.

 

 

Времето във Варна – 26 май 2018

http://budnavarna.bg/34642-vremeto-vav-varna-26-maj-2018/

снимка: Будна Варна

По Черноморието облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са 23-26°. Температурата на морската вода е 20-22°. Вълнението на морето ще е 3, южно от Бургас – до 4 бала.

Във вътрешността на страната времето ще остане неустойчиво и още преди обяд над източните, а по-късно през деня и до полунощ и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места отново ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 29°, за София – около 24°.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е малко по-високо от средното за месец май.

Над планините в сутрешните часове ще е предимно слънчево, по върховете – мъгливо. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места отново ще има краткотрайни, в отделни райони и временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен, временно силен вятър от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 10°.

Материалът Времето във Варна – 26 май 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Елена Йончева очаква оставка или извинение от Бойко Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286158_%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5

 Говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева обяви пред БНТ, че иска премиерът Бойко Борисов да си подаде оставката или да ? се извини след решението на първа инстанция на Софийския районен, който осъди министър-председателя и партията му ГЕРБ да ? платят 5000 лева като обезщетение.

Йончева обяви, че ще съди Борисов, по време на предизборната кампания, веднага след като той каза на партийно мероприятие в Бургас, че държавата е плащала милиони левове за репортажите на журналистката зад граница. Тя отрече това твърдение и призова Борисов, ако стане известно в съда, че е излъгал, да напусне политиката.

Искът на Йончева беше за 20 хиляди лева, но той не е бил уважен изцяло. Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят солидарно на Йончева обезщетението от 5000 лева, както и разноски за 825 лева. В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

Според Йончева това дело е показало, че един политик не може постоянно да лъже и трябва да носи отговорност за думите си. "Всички политици трябва да носят отговорност и когато разберат това, тогава всички ще си мерят приказките", уточни депутатът от БСП.

ЕК за България: Огромно неравенство в доходите и безрезултатни публични разходи

http://www.transmedia.bg/2018/05/26/%d0%b5%d0%ba-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%bd%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b2-%d0%b4/

Неравенството в доходите в България и рискът от бедност или социално изключване остават най-високите в Европейския съюз като обхващат 2/3 от населението през 2016 г. Доходите на дела от 20 % на българите с най-високи доходи е бил 8 пъти по-висок от този на 20% на най-бедните през 2016г. Разходите за социална защита са ниски, а покритието на схеми за осигуряване на минимален доход е ограничено и недостатъчно адекватно.

Ниските публични разходи за здравеопазване, неравномерното разпределение на ограничените ресурси (включително на медицински персонал) и ниското ниво на здравно осигуряване водят до ограничен достъп до здравни услуги. Секторът на изследвания, разработки и иновации е силно разпокъсан и страда от структурни недостатъци. Това пречи на възможността да се помага на производителността и растежа.

Eфективността на публичните разходи в България е много ниска. Минималната заплата се определя без ясен и прозрачен механизъм, а делът на работниците с такова заплащане се е увеличил повече от два пъти за последните 6 години.

Това са част от заключения за състоянието на България, които се съдържат в прегледа от Европейската комисия на Конвергентната програма 2018 и актуализираната Национална програма за реформи. Той бе разпространен в сряда, когато Европейската комисия и Европейската централна банка представиха преценката си доколко страната е готова да стане член на еврозоната.

Тази преценка няма пряко отношение към желанието на българското правителство скоро да подаде молба за членство в механизма за подготовка за приемане на еврото, но представлява в сбита форма изброяване на основните проблеми в икономиката, изискващи реформи. Ето накратко основните от тях:

 

– Изключително важно е подобряването на ефективността на фискалната политика. Данъчните приходи и плащането на данъци се подобряват, но повече в резултат на подобрените икономически перспективи, отколкото от по-добрата работа на данъчната администрация и събирането на взимания.

 

– Ефективността на публичните разходи в България е много ниска, а реформите в управлението на тези финанси са важни и наложителни, докато са налице подходящи условия за това.

 

– Икономическите резултати на държавните предприятия са слаби в сравнение с тези на другите страни от района и с частния сектор; те са още един източник на несигурност и риск за обществените финанси; управлянието им не отговаря на международните стандарти.

 

Какви са пререпоръките за България за 2018г.

 

– Трябва да се приложат важни мерки като намаляване на рисковете от експозицията към свързани лица и подобряване оценката на активите.

 

– Схемата за обявяване в несъстоятелност е неефективна, забавя намаляването на задлъжнялостта в частния сектор и решаването на проблема с необслужваните кредити. Процедурите са бавни и възстановените активи са много малко. Липсата на събрани данни и на инструменти за адекватен мониторинг пречат да се оцени ефективността на старите или на нови процедури, включително такива по преструктуриране на бизнеса.

 

– Равнището на недекларираните трудови отношения остава високо и това има значителни последици за фискалните приходи, условията за труд и адекватността на приходите след пенсиониране. Обявени са нови мерки от властите, но трябва да се види доколко ще бъдат приложени.

 

– Заетостта е добра и безработицата е под средната за ЕС, но от това не печелят еднакво всички в работоспособна възраст. Дългосрочно безработните, неактивните младежи, ромите и хората в бедни и селски райони продължават да изпитват значителни трудности за излизане или завръщане на трудовия пазар. Остаряващото и намаляващо население в комбинация с трудова активност под средната за ЕС водят до недостиг на работна ръка и служители с умения, а това отслабва дългосрочните перспективи за цялата икономика. Нужни са активни политики на трудовия пазар, социални услуги и още по-добро фокусиране върху обучение и квалификация.

 

– Най-високите в ЕС остават неравенството в доходите и достъпът до услуги (образование, здравеопазване и жилища), както и рискът от бедност и социално изключване. Няма адекватен механизъм за преценка на нивото на необходимите социални помощи, социалната защите не предоставя достатъчно помощ на най-нуждаещите се, включително децата, възрастните, хората с увреждания и живеещите в селските райони.

 

– Неяснотите около това как се определя минималната заплата и увеличаването на хората, назначени на такива договори, застрашават баланса между това да се помага на заетостта и конкурентоспособността, от една страна, и да се гарантират трудови доходи, от друга. В допълнение, това създава несигурност, която силно пречи да се предвиждат условията да се прави бизнес в България. Правителството предложи механизъм за определяне на минималната заплата, но няма споразумение за него между социалните партньори.

 

– Ниските публични разходи за здравеопазване, неравномерното разпределение на ограничените ресурси (включително на медицински персонал) и ниското ниво на здравно осигуряване водят до ограничен достъп до здравни услуги. Недостигът на обществени средства се компенсира с пари, които хората доплащат от джоба си. Добрата новина е, че медиците, напускащи България, напоследък намаляват.

 

– Въпреки опитите за модернизиране на образователната система, резултатите от нея са ниски и са силно повлияни от икономическия и обществен статут. Цифровите умения са сред най-ниските в ЕС и са много различни в отделните обществени групи. Недостатъчна е подготовката в образователната система за уменията и познанията, които търси трудовият пазар. Възрастните много рядко участват в подобряване на квалификацията.

 

– Секторът на изследвания, разработки и иновации е силно разпокъсан и страда от структурни недостатъци. Това пречи на възможността да се помага на производителността и растежа. Иновациите са на много ниско равнище и нискотехнологичини сегменти доминират в производството. Публичните и частни разходи за разработки и изследвания са изключително ниски. Бавните реформи бавят движението към ориентирана към иновациите система. Има много университети и изследователски институти, но единици от тях произвеждат научен продукт с високо качество.

 

– Комерсиализирането на изследванията остава голяма слабост. Слабо и е и публично-частното партньорство. За финансирането на изследванията няма конкурентност, международна оценка и отпускане на средства на институти според постигнатите резултати. Емблематичният „София Тех Парк“ все още страда от неефективно управление, нестабилно ръководство, нереализирана научна инфраструктура и отсъствие на дългосрочен финансов ангажимент от правителството.

 

– Бизнес средата се нуждае от подобрение. Макар да бяха приети някои реформи, практическото им реализиране изостава. Предприемачите продължават да се притесняват от корупция, дефекти на институциите и недостиг на служители. Бавен е напредъкът в електронната администрация. Слабостите на инфраструктурата си личат особено в ниската ефективност и резултати на транспортния сектор. Няма добре фокусирани и ефективни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха.

Истерия в Югозапада, вижте какво направи младеж…

http://regiona.bg/%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0/

Природозащитник от петричкото село Марикостиново пуснал кутия пълна със змии насред селото. Това разказа наш редовен читател.  Младият мъж е студент по екология в пловдивския университет и запален природозащитник. Тъй като въпросната змия е изчезваш вид и е в Червената книга, студентът решил да увеличи популацията й. Донесъл  я специално с „благородна цел“ да помогне на природата.

„Бива, бива пък толкова не бива, може ли такова нещо и без туй този сезон змиите са ни в повече, селото ни е известно с минералния извор. На такива места винаги има повече змии. С тази любов към природата докъде ще стигнем“, пише нашият читател.

С оглед на Закона за защита на личните данни не публикуваме името на младежа.

Материалът Истерия в Югозапада, вижте какво направи младеж… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Седем прогнози за най-близкото технологично бъдеще

//dariknews.bg/novini/komentar/sedem-prognozi-za-naj-blizkoto-tehnologichno-bydeshte-2099333

В най-близкото технологично бъдеще ще има повече кибератаки, услугите ще са по-автоматизирани и виртуалната реалност ще е неизбежна, съобщи Лента, позовавайки се на американското списание "Уайърд".

Издирват шофьор, ранил абитуриент при катастрофа и избягал

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izdirvat-shofior-ranil-abiturient-pri-katastrofa-i-izbiagal-2099445

Млад шофьор беше застигнат и ударен от автомобил на Околовръстния път в София на 17 май. Шофьорът, причинил катастрофата, изчезнал от мястото.

Пр

Черешова задушница е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/V8jFI9olg6Q/

Днес е Черешова задушница. Тя се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича “Черешова” по името на най-популярния плод в това време на годината.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Православната църква е установила специално богослужение в памет на починалите.
На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии. След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на “отминалите от тоя свят”.

На този ден християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Франсоа дьо Гало: Париж ще стане водещ финансов център

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286157_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B0+%D0%B4%D1%8C%D0%BE+%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%BE%3A+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%89+%D1%84%D0%B8%

 Париж ще се превърне във водещ център за европейските финансови пазари, тъй като международните банки могат да прехвърлят своите дейности там след излизането на Великобритания от Европейския съюз, каза днес ръководителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало.

Докато Brexit е лоша новина за Великобритания и Европа, то тя представлява "историческа възможност" да се преструктурира европейската финансова система, смята централният банкер.

В бъдеще няма да има доминиращ финансов център, какъвто е Лондон сега, а по-скоро една интегрирана мрежа с центрове, специализирани в различни дейности, каза ръководителят на Френската централна банка.

"В това отношение Париж има много предимства, за да се превърне в най-големия център за корпоративни финанси и иновации в Европа", каза Франсоа Вилроа дьо Гало на конференция за финансовите пазари в централната банка.

"Имаме много благоприятни сигнали, че големите международни банки ще разположат основните си дейности в Париж", твърди той. 

Париж вече е един от най-големите центрове за емитиране на корпоративни облигации, управление на активи и преки инвестиции в Европа след Лондон.

Banque de France си постави за цел да бъде "централната банка на пазарите в Европа" и подкрепи различни инициативи за развитието на европейската пазарна инфраструктура за търговски книжа, кредитиране с допълнителни гаранции и кредитиране, обезпечено с ценни книжа, каза Вилроа дьо Гало, цитиран от БТА.

В същото време президентът на Франция Еманюел Макрон, самият той бивш инвестиционен банкер, предприе редица стъпки, за да привлече финансови компании от Лондон.

Франция намали данък богатство, така че да покрива само недвижимите имоти, въведе 30-процентов плосък данък върху капиталовите приходи и премахна най-високия данък върху заплатите в банките. Всичко това е като допълнение към облекчаването на регулацията на трудовия пазар, което Макрон предприе малко след като пое поста миналата година.

По статията работи: Бойчо Попов

 

Русия извежда от играта символа на американската военна мощ

http://pogled.info/svetoven/rusiya-izvezhda-ot-igrata-simvola-na-amerikanskata-voenna-mosht.94815

/Поглед.инфо/ Легендарните крилати ракети „Томахоук“, с които САЩ успяха да обстрелят много страни по света, повече не удовлетворяват изискванията на Пентагона. Взето е решение в близките години да се откажат от тях в полза н по-съвършени аналози. Изпращането на „Томахавките“ в пенсия е решено в това число и заради руските средства за ПВО.

Италия избра човека, който да отмени антируските санкции

http://pogled.info/svetoven/evropa/italiya-izbra-choveka-koito-da-otmeni-antiruskite-sanktsii.94816

/Поглед.инфо/ Правителството на „приятелите на Путин“ в Италия е оглавено от преподавателя и юрист Джузепе Конте, който няма никакъв политически опит. Но това не намалява шокиращия ефект, който формирането на правителството в състав от „Лигата“ и движение „Пет звезди“ предизвика в Евросъюза. Какви обещания на новата италианска власт така плашат европейците и радват Русия.

Защо финансирането на недвижимите имоти става зелено?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286156_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%

 Финансирането на недвижими имоти става зелено с използването на нови облигации, свързани с устойчивостта на проектите, съобщава консултантската компания JLL.

Редица предприемачи по света поглеждат към зелените облигации – инструменти с фиксиран доход, които набират капитал за проекти с екологични ползи. Средствата могат да бъдат използвани за финансиране на зелени проекти като възобновяема енергия, енергийна ефективност, чист транспорт и зелени сгради.

Въпреки че през 2017 г. бяха емитирани зелени облигации на стойност 155,5 млрд. долара, техният дял е малък на фона на глобалния пазар на инструменти с фиксиран доход, където облигации на стойност 6 трлн. долара са били издадени миналата година.

29% от приходите са били използвани на финансиране на зелени строителни проекти, сочат данни на инициативата Climate Bonds. Общата стойност на емитираните зелени бонове за финансиране на недвижими имоти е нараснала над два пъти до 45 млрд. долара спрямо 19 млрд. долара през 2016 г. Един от най-големите емитенти на зелени бонове е била американската ипотечна компания Fannie Mae, която е емитирала зелени ипотечни облигации на стойност 24,9 млн. долара, над половината от глобалния пазар.

 

По-рано тази година Swire Properties стана една от първите големи азиатски компании, които издават зелени бонове, набирайки 500 млн. долара при купон от 3,5%.

Фани Лънг, финансов директор на Swire Porperties, казва, че облигациите са донесли редица позитиви за компанията. „Емитираните зелени облигации привлякоха различни инвеститори към другите емитирани бонове от Swire Properties – над половината от тези 500 млн. долара бяха разпределени сред зелени инвеститори или хора със силен ангажимент към инвестициите в зелени облигации или по-широки инициативи за устойчиво финансиране“, отбелязва Лънг.

„Неосезаемите ползи от зелените облигации са значителни. Правителството в Хонконг е щастливо, че инициативите му за зелено финансиране са подкрепени от големи компании и насърчава диалог за други зелени инициативи“, допълва тя.
Но от финансова гледна точка зелените облигации не водят до много по-евтин дълг, особено за компании като Swire, които могат да получават нисколихвени кредити.

„Спестяванията от зелени облигации не са много значителни за Swire Properties, като разликата между доходността от зелени бонове и обикновени облигации е около пет базисни пункта“, казва Лънг.

През февруари Австралийската национална банка емитира първите зелени ипотечни облигации в страната, като набра 112,5 млн. австралийски долара за сгради с ниска консумация на въглероден диоксид. Но цената на облигациите беше близо до „конвенционалните“ ипотечни облигации на банката, което означава, че тя не е голям фактор на пазара.

Въпреки че зелените облигации едва ли ще се отразят на финансирането на недвижими имоти, те ще „играят материална роля“, казва Фергал Харис, ръководител на отдел „Дългов капитал“ в азиатско-тихоокеанския клон на JLL.

„За емитентите ползата е най-вече в това, че ще бъдат възприети като добри корпоративни граждани, а не толкова в по-евтиното финансиране“, допълва той.

Освен това зелените облигации осигуряват нов капитал за предприемачите, което според Харис може да е само от полза.
„Това е важно най-вече за развиващите се пазари, където играчите в индустрията ще бъдат възнаграждавани за добри практики в устойчивото развитие, така че се надяваме емитирането на зелени облигации да се увеличи“, отбелязва Харис.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Момче стреля по съученици в Индиана, рани 10 души

http://clubz.bg/68310-momche_strelq_po_syuchenici_v_indiana_rani_10_dushi

Ученик откри стрелба в средно училище в американския град Ноубълсвил в щата Индиана. Двама души са ранени, съобщи телевизионният канал Ей Би Си, цитиран от ТАСС.

Телевизията се позова на полицията.

По информация на Ей Би Си по време на учебните занятия един от учениците поискал от учителя да излезе от час, след което се върнал с два пистолета и открил огън. Произвел е шест изстрела. Ранени са ученичка и преподавателят, които са откарани в болница.

Учителят по думите на неговия брат е получил минимум три огнестрелни рани. В момента го оперират, няма данни за състоянието му. Според един от учениците именно учителят е съумял да спре стрелеца, посочва Ей Би Си.

Полицията установява как стрелецът, чието име и възраст не се съобщават, се е сдобил с оръжията. Той не е пострадал и е бил арестуван от пристигналите полицаи. Мотивите му засега са неизвестни.

Преди седмица подобна трагедия се разигра в град Санта Фе в щата Тексас, където 17-годишният Димитриос Пагуртис застреля десет души и рани още толкова. По данни на Си Ен Ен от началото на годината в училищата в САЩ вече е имало 22 случая на употреба на огнестрелно оръжие, при които е имало убити и ранени. 

Демократите в Сената на щата Индиана изразиха съпричастност и призоваха за мерки за предотвратяване на подобни стрелби, включително да бъдат въведени ограничения за огнестрелните оръжия, предаде Асошиейтед прес.

БТА

Митове и истини за ваксините

http://clubz.bg/68309-mitove_i_istini_za_vaksinite

Снимка БГНЕС

Великата конспиративна теория за ваксините се роди през 1998 година, когато в престижното британско медицинско списание "Лансет" хирургът Андрю Уейкфийлд заедно с 12 съавтори оповести проучване, в което се предполага, че ваксината срещу морбили, заушки и рубеола, известна като МРП, предизвиква аутизъм у децата. Авторите твърдят, че са проследили развитието на 12 деца, ваксинирани с МРП. Родителите на осем от 12-те деца съобщили, че след ваксинацията наблюдавали загуба на част от способностите на малките, включително и говорните, както и определени отрицателни изменения в организма.

Съобщението на Уейкфийлд и компания предизвика незабавна реакция: във Великобритания при децата до 2-годишна възраст ваксинациите срещу тези три болести спаднаха под 80%. Уейкфийлд се превърна в истинска звезда, започна да изнася сказки и да препоръчва ваксините да се прилагат поотделно, а не комбинирано срещу трите болести. Съпротивата срещу ваксините трайно се увеличи, но в същото време нараснаха и съмненията около правдивостта на изследването и мотивите за неговото провеждане. По-късно на бял свят излезе конфликт на интереси: оказа се, че Уейкфийлд е кандидатствал за патентоване на своя собствена ваксина срещу морбили и е получил 675 000 долара от адвокат, който се опитвал да съди компаниите, произвеждащи дотогавашните ваксини. Освен това децата, включени в проучването, били така подбрани, че да онагледят предполагаемата връзка между ваксината и определени болести.

Победният ход на конспиративната теория за ваксините

През 2010 година "Лансет" оттегли статията с обяснението, че "повечето елементи в изследването на д-р Уейкфийлд са неточни и противоречат на предишни изследвания“. Малко след това Британският медицински съвет завинаги отне медицинския лиценз на Андрю Уейкфийлд. Но това не спря победния ход на конспиративната теория. Социалните мрежи, силното антиваксинално лоби, половинчатите отговори, които лекарите дават на загрижените родители, както и съмненията в качеството на ваксините - в резултат от всички тези фактори броят на децата, които не са ваксинирани, непрекъснато се увеличава.

Ваксините без съмнение са цивилизационна придобивка. Но за да се бориш срещу страховете, не е достатъчно просто да заявиш, че антиваксиналното лоби заблуждава обществеността и че неваксинираните деца могат да навредят на околните. В борбата срещу митовете и страха няма нищо по-убедително от фактите. Затова нека видим какво показват фактите за ваксините и върху какво стъпват митовете.

Мит 1: Ваксините причиняват аутизъм

След публикуването на хипотезата на Андрю Уейкфийлд бяха проведени десетки други големи проучвания. И нито едно от тях не откри връзка между аутизма и ваксините. Истинските причини за развитието на аутизма си остават загадка и до днес. Няколко проучвания констатират симптоми на аутизъм у деца, които още не са били ваксинирани с МРП, а последните изследвания предлагат доказателства, че аутизмът е генетично кодиран и се развива още в майчината утроба.

Мит 2: Ваксините съдържат токсични вещества

Много от хората са загрижени, защото вярват на твърдението, че ваксината съдържа опасна смес от живак, алуминий и формалдехид. Вярно е, че в определени дози тези химикали могат да бъдат отровни за човешкия организъм, но в официално лицензираните ваксини тяхната концентрация е в пъти по-ниска от опасното. Нещо повече дори: чрез метаболизма нашето тяло произвежда по-големи дози от тези химикали, отколкото съдържат ваксините.

Мит 3: Детският организъм не може да поеме толкова много ваксини

Естествено е да мислим, че бебетата и децата имат слаба имунна система, която тепърва трябва да се развива. Но не е така. Въз основа на броя на антителата в кръвта, едно бебе теоретично има възможност да приеме едновременно близо 10 000 ваксини. В сравнение с количествата вируси и бактерии, на които всекидневно е изложено всяко малко бебе, минималните равнища в една ваксинация са буквално пренебрежими.

Мит 4: Естественият имунитет е по-силен

Разбира се, естественият имунитет понякога може да бъде по-силен от развития чрез ваксини. Но да се разчита на това в дългосрочен план е лоша идея. При определени заболявания рисковете на неваксинираните просто са многократно по-високи. При морбили например опасността от смъртен изход при неваксинираните е 1 към 500, докато процентът на тежки алергични реакции след приемането на МРП е под 1 на 1 000 000.

Мит 5: По-безопасно е да се разреди приемането на ваксини

Всяка имунизация причинява стрес за тялото. Затова най-добре е на децата да се дават по няколко ваксини едновременно, тъй че организмът им да бъде поставян на изпитание по-рядко. Нито едно научно изследване не доказва, че отлагането на ваксините е по-безопасно. Тъкмо напротив: при някои деца такова отлагане може да се окаже руска рулетка.

Около ваксините има и още митове, които могат да бъдат оборени с факти. Но фактите не убеждават привържениците на конспиративните теории. Точно обратното дори: проучване на Единбургския университет показва, че фактите само увеличават недоверието у тези хора. Тоест, безплодно е да твърдим, че техните идеи за ваксинациите са глупави и противоречат на фактите. Да не говорим, че някои родители разглеждат ваксинацията като въпрос на политическа свобода, като нарушаване на правото им да взимат решения за собствените си деца.

Огромната полза от ваксините

Сигурно обаче е едно: имунизацията е едно от най-фантастичните научни нововъведения. Тя не само има огромен принос за спасяването от смърт на десетки милиони деца, но и значително е увеличила средната продължителност на живота. Да не говорим, че всичко това дава сериозен тласък на икономическото развитие. Всеки долар, инвестиран в имунизация, връща 16 долара икономии в здравеопазването и увеличава икономическата производителност. Но както вече стана дума, числата и фактите трудно разграждат здравата сплав от слухове и фантасмагории.

Дойче Веле

Вековна тайна държи тялото във форма без нужда от диети

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6870433

Вековна тайна държи тялото  във форма без  нужда от диетиИма вековна тайна, която държи ключа към ускорения метаболизъм. Не е необходимо да пазите никаква диета, но ще почувствате голямата разлика в тялото си. Всеки, който иска да намали размера на дрехите си, но талията му не помръдва, вероятно има проблем с метаболизма. Aвстралийската диетоложка Линди Коен описва простите трикове за промяна на

Черешова задушница е, душите се прибират

https://offnews.bg//obshtestvo/chereshova-zadushnitca-e-dushite-se-pribirat-681327.html

Черешова задушница е днес, отслужват се панахиди за упокой на душите на починалите. 

Съботата преди Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Според вярванията вратите на рая се отварят днес и душите на мъртвите се прибират, след като са били на свобода след Велики Четвъртък.

На този ден се приготвят жито, хляб, вино и първите череши, които се раздават за "Бог да прости душите на покойниците".

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино и палят свещи. 

В храмовете се записват имена на починали близки, за да бъдат поменувани на общите панихиди.

Утре е петдесетият ден след Възкресението на Исус, църквата чества слизането на Светия Дух над апостолите и Дева Мария. 

На 26 май почитаме Св. мъченик Георги Софийски Най-нови. 

Той се е родил през 1505 г. в София от знатни родители-българи Иван и Мария. Те го възпитали като в ревност към християнската вяра и живот. 

Като 25-годишен младеж бил забелязан от турците заради необикновената му красота и добродетелност и те, както обикновено постъпвали в такива случаи, пожелали да го привлекат към мюсюлманската вяра. Многократно се опитвали и като не успели да постигнат това с лицемерна благост, те насила навили на главата му свещената за мюсюлманите чалма и го провъзгласили за мюсюлманин. Оскърбеният Георги хвърлил на земята натрапената му чалма и я стъпкал. 

Тогава озлобената тълпа го предала на кадията. Нито съблазнителните обещания за високо служебно положение, нито жестоките мъчения могли да сломят непоклатимата твърдост на неговата християнска вяра. Съдията заповядал да режат тялото му на ивици от главата до нозете и получените рани да бъдат обгаряни със запалени свещи, от което тялото на мъченика така пламнало, че не се виждало лицето му. Но всички усилия се оказали напразни. 

Последвала окончателната присъда на съдията - Георги да бъде обесен на главната стъгда (площад) в тогавашна София, където имало пещ за топене на желязна и медна руда. Заповедта гласяла още - тялото му да остане на бесилката три денонощия, за да започне да се разлага, та да бъде оборена вярата на християните в нетленните мощи на светиите и във възкресението на мъртвите. Изтощен от дотогавашните страдания, светията умрял в ръцете на палачите, преди да го обесят. Въпреки това, те го окачили на въжето, за да изпълнят присъдата. В момента на смъртта на светията в София били видени множество знамения. 

Три денонощия тялото висяло на бесилката, без да настъпи разлагане, а напротив - по стъгдата се носело необикновено благоухание от светите мощи на мъченика, по които избивали малки благоуханни капчици течност като роса. Майка му седнала под бесилката и прегърнала в скута си нозете на сина си. Така тя прекарала трите денонощия. Обесването станало на 26 май 1530 година (по други данни 1534 г.). Случилото се смутило турските власти и тялото било погребано до северната стена на олтарната част на старинен храм „Св. Георги Победоносец" - Ротонда. Погребението било извършено от тогавашния софийски митрополит Йеремия.

Нощувка за 5 евро. Ердоган има проблем.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286155_%D0%9D%D0%BE%D1%89%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+5+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE.+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC.

 Във всяка криза има и печеливши: в случая с турската лира това са германските туристи. След като години наред германците отбягваха Турция заради страха от атентати, сега страната отново е популярна туристическа дестинация. Почивката в турските курорти тази година излиза доста изгодно - заради обезценяването на турската валута. През месец юли например цените на стаите в пансион започват от 5 евро, а стаите в хотели пет звезди - от 69 евро. За туристите с евро в джобовете храната в ресторантите, входовете за различни забележителности и билетите за спортни атракции са повече от изгодни.

За много турци обаче обезценяването на лирата е сериозен проблем. Той създава главоболие и на президента Реджеп Тайип Ердоган, който се надява да бъде преизбран на изборите на 24 юни.

От началото на 2018 насам туската валута е загубила над 20% от стойността си спрямо долара и еврото. А след като в сряда (23 май) лирата направо се срина, Централната банка реши да повиши основния лихвен процент. Анализаторите са единодушни, че тази стъпка е трябвало да бъде направена много по-рано и вероятно вече няма да е достатъчна. След предприемането на тази крачка стойността на лирата действително леко се повиши, но още на следващия ден отново тръгна надолу.

Кой губи най-много?

Обезценяването е особено драматично за турците, които получават заплатите си в турски лири, но правят разходи в чужди валути. Това се отнася например за онези, които изпращат децата си в немското основно училище в Инстанбул, където училищните такси и данъкът надхвърлят междувременно 13 000 евро за дете годишно. Комбинацията от растящи училищни такси и обезценяването на турската лира доведе до ценова експлозия: преди пет години учебната година излизаше 20 000 лири, а днес - повече от 70 000.

В турски лири почти всичко излиза по-скъпо и почти всеки е засегнат. Цените на вносните стоки силно се повишават, а това засяга много области на живота. Турция има голям дефицит на търговския баланс, т.е. тя внася много повече, отколкото изнася. За да си купи хранителни продукти, средният турски гражданин вече трябва да се бръкне доста по-дълбоко в джоба - поради високата инфлация. При това както за вносни, така и за местни хранителни продукти.

В пекарните на Истанбул един геврек със сусам например до неотдавна е струвал само една лира, а сега вече струва лира и половина. По отношение на бензина правителството напасва данъците, защото не иска цените да експлодират точно преди парламентарните избори на 24 юни. Така недоволството на гражданите може да бъде донякъде овладяно, само че приходите на държавната хазна намаляват.

Турските фирми, които произвеждат главно за износ, извличат печалби от кризата на лирата. Само че онези турски компании, които са натрупали дългове в долари или евро, но правят сделките си с турска валута, се оказат губещи. Пресметнато в турска валута, размерът на дълговете им само за няколко години се е удвоил, а лихвите все повече се повишават. Големите фирми вече не могат да обслужват кредитите си в долари и им се налага да ги рефинансират.

Според анализаторите, причината за това тревожно развитие е икономическата теория на Ердоган: той е твърдо против вдигането на лихвените проценти. Според него, по-високите лихви не намаляват, а увеличават инфлацията. Според експерта Улрих Лойхтман от Комерцбанк обаче това е "гротескна идея".

Обикновено централните банки повишават лихвения процент, за да спрат инфлацията и обезценяването на националната валута. В случая с Турция обаче има лоши последици - спад в икономическия растеж, който през миналата година беше цели 7,4 %.

Заговор срещу Ердоган?

Инфлацията на лирата накара миналата седмица Ердоган да посети Лондон. По време на визитата си той заяви, че след изборната си победа на 24 юни щял да затегне колана на Централната банка, т.е. на онази емисионна банка, която всъщност би трябвало да е независима. Инвеститорите бяха шокирани от изявлението му. "Файненшъл таймс" излезе със следния коментар: "Финансовите пазари не са нещастни журналисти, които той може да напъха в затвора".

След повишаването на основния лихвен процент Ердоган призова гражданите да не бягат от турската лира. "Не обменяйте местната валута срещу чужда валута", каза той. Според неговото правителство, причините за обезценяването на лирата са не само икономически. За тази криза бил допринесъл и "заговора за свалянето на Ердоган от власт".

"Дълбоко се заблуждават онези, които си мислят, че могат да променят резултатите от тези избори, като си играят с долара и така създават условия, които вредят на народа и опразват джоба му", заяви правителственият говорител Бекир Бождаг, цитиран от турската осведомителна агенция Анадолу. Народът добре знаел кои са марионетките и кой ги управлява, заяви още той. Само че Бождаг не посочи кои са марионетките и кой стои зад тях.

Не е ясно дали подобни аргументи ще убедят турските избиратели. Според последното допитване, над 42 на сто от турците смятат, че сривът на лирата е предизвикан от заговорнически чужди сили. Само че въпросните 42% не са достатъчни, за да може Ердоган да спечели абсолютното мнозинство на президентските избори на 24 юни. А темата, която според друго допитване в момента вълнува най-силно турските избиратели, е състоянието на турската икономика.           

 

Надпревара за съобразяване с GDPR

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286154_%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D1%81+GDPR

 Новият регламент за личните данни в Европа, известен като GDPR, влиза в сила днес, като вниманието е насочено към очакваните битки с технологични гиганти като Facebook и компанията-майка на Google, Alphabet. Но последиците от регламента са далеч по-широки, пише Wall Street Journal.

Новият Общ регламент за защита на личните данни принуждава стотици хиляди компании, сред които корпорации като Mastercard и застрахователната компания Allianz, но също и малки промишлени производители и ресторанти, да променят начина си на събиране и управление на информация за европейците, дори компаниите да нямат физическо присъствие в Европа.

Много компании не са напълно подготвени, казват адвокати и консултанти в областта на личните данни. Някои вложиха милиони долари, за да са готови за петък – деня, в който регулаторите започват да прилагат закона.

„Не смятам, че ние като компания осъзнахме в пълна степен какво ще изисква законът“, казва Пол Делсън от компанията производител на слънчеви панели First Solar, базирана в Темпи, щата Аризона. Тя побърза да очертае нови политики, свързани с използването на данни на служителите и клиентите си, и начина на използването им. Първоначално „си помислих, че това е европейски закон, а ние сме американска компания“, признава Делсън.

GDPR създава или затяга редица задължения за компаниите като минимизиране на информацията, която събират. Регламентът дава на потребителите нови или разширени права, включително в много случаи правото да виждат, коригират или заличават лична информация за тях самите.

Отговорност на компаниите е да покажат, че спазват правилата и са застрашени от глоби до 4% от глобалните си приходи или 20 млн. евро (23,4 млн. долара), ако не се съобразят с правилата. Регулаторите едва ли ще са благосклонни при забавяне, защото влизането в сила на регламента, приет през 2016 г., беше отложено с две години, за да се даде време на компаниите.

„Нямаше скрит дневен ред. Ще видим дали и с колко изостават компаниите от прилагането на закона“, казва Андреа Йелинек, която се очаква да оглави новия Европейски съвет за защита на личните данни.

Допитвания сред бизнеса показват, че между 60% и 85% от компаниите не очакват да отговарят напълно на изискванията в петък. През март и април само половината от компаниите съобщиха, че дори „до голяма степен изпълняват изискванията“, показва допитване сред 1000 компании от Фрация, Германия, Холандия, Италия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция, проведено от консултантската компания Capgemini SE. 

 

Компании, които смятат, че ще се вместят в крайния срок, често са вложили огромни средства за това. Базираният в Мюнхен застраховател Allianz съобщи, че е вложил десетки милиони евро, за да се подготви за GDPR, като е мобилизирал стотици експерти по защита на личните данни от 80 филиала, за да направят промени, включително на онлайн молбите за застраховка, с цел да избегне искането на информация като професията на кандидата. „Това беше колосална задача“, казва Филип Рийдър, който отговаря за защитата на личните данни в компанията.

Bossa Studios, базирана в Лондон компания за видеоигри, която има 90 служители, съобщи, че е вложила „десетки хиляди долари“ за консултанти, които провели проучването за съобразяването й с GDPR и не им се наложило да променят нищо, тъй като тя съхранявала само обикновени данни. „Това е доста сложен въпрос. Дори консултантите се опитват да го проумеят“, казва главният изпълнителен директор на компанията Енрике Олифиерс.

Едно от най-щекотливите изисквания на закона е компаниите да посочват как събират и обработват лична информация. Френската хотелска верига Accor е наела външен консултант за необявена сума, за да създаде карта на всички начини, по които използва данните, и след това да осъвременява картата в случай, че регулатори дойдат на проверка. „Това е безкраен процес“, казва Томас Елм, който отговаря за защитата на личните данни.

Американските компании, които събират голямо количество данни за пътниците, отказаха да обсъждат подготовката си публично. Един ръководител на авиокомпания заяви, че вниманието е било насочено върху създаването на запас от лични данни за милиони членове на програми за чести пътувания и от начини, по които данните могат да бъдат споделяни с трети страни като онлайн туристически агенции. Той лично е назначил отговорник за защитата на личните данни – нова позиция, наложена от новите правила.

Ръководителите на Mastercard осъзнали миналата година, че данните за трасакциите с кредитни карти, които компанията анализира, например, за да покаже тенденции при пазаруването, вече може да не се считат за анонимни след влизането в сила на GDPR. Това би означавало, че регламентът потенциално може да ограничи начините за използване на данните в бъдеще, защото поставя лимити за обработването на лична информация за цели, различни от тези, за които е събирана.

През март Mastercard в сътрудничество с International Business Machines създаде външен тръст, който ще съхранява и ще направи данните анонимни, така че Mastercard да не може да разкрива самоличността на хората.

Базираната в Ню Йорк компания за онлайн реклама AppNexus, 30% от бизнеса на която се намира в Европа, трябвало да промени договорите с европейските си продавачи и клиенти, както и с американските компании, които имат бизнес в Европа, за да се съобрази с новия закон, казва главният изпълнителен директор Брайън О’Кели.

„Намираме се в една от най-големите правни безизходици в световната история. Моето най-голямо притеснение е, че тя няма да бъде разрешена за десет дни“, казва О’Кели.

Дори ресторантите в САЩ са притеснени дали отговарят на регламента, защото събират и съхраняват информация за граждани на страни членки на ЕС, които правят резервации при пътуване, казва Кинеш Пател, съосновател на компанията SevenRooms, услуга за резервации и съхраняване на информация за гостите.

Големите вериги работят от известно време за съобразяване с регламента, но той изненада някои от по-малките ресторанти, казва Пател. „Ресторантите не са технологични компании, но сега искат от тях да управляват данни като че ли са такива“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Планови прекъсвания на електрозахранването в област Благоевград за периода 28 май -01 юни

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%85%d1%80%d0%b0-30/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 28 май – 01 юни 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.
ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД
Община Банско
На 29.05.2018 г. /13:15 – 15:15 ч./ – Банско: 02676.501.2553.1, Драма, Иван Михайлов, Изток, Кирил и Методи, Княз Ал.Батемберг, Любомир Милетич, Неофит Рилски, Никола Вапцаров, Проф.Любомир Милетич, Рила, Родопи, Сливница, Стефан Стамболов, Христо Г.Данов, Христо Смирненски, Христо Стилянов, Черно Море
На 29.05.2018 г. /09:30 – 11:00 ч./ – Банско: 3-ти Март, Баба Тонка, България, Виктор Юго, Ген. Стилян Ковачев, Георги Ковачев, Драма, Захари Стоянов, Иван Михайлов, Княз Борис I, Неофит Рилски, неуточнен адрес, Пирот, Родопи, Солун, Стефан Стамболов, Тодор Каблешков, Черно Море, Юлен
Община Благоевград
На 28.05.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Благоевград: Арсений Костенцев, Васил Априлов, Георги Измирлиев, Гьорче Петров, Д-Р Владимир Бъчваров, Митрополит Борис, Отец Паисий, Охрид, Петко Д.Петков, Родопа, Света Гора, Сергей Румянцев, Стефан Стамболов, Трети Март, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цанко Церковски;
На 28.05.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ – Благоевград: Васил Априлов, Гьорче Петров, Д-Р Владимир Бъчваров, Митрополит Борис, Охрид, Света Гора, Сергей Румянцев, Стефан Стамболов, Трети Март, Христо Смирненски, Цанко Церковски;
На 28.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 29.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 30.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 31.05.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 01.06.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Благоевград: Ален Мак, Асен Итов, Бистрица, Братя Иванови, Броди, Гемеджиите, Георги Попов, Искър, Люляк, местност Под Черквата, местност Река Струма, Огражден, Освобождение, Панайот Хитов, Струмско Център, Яне Сандански;
На 28.05.2018 г. /08:45 – 12:15 ч./ На 29.05.2018 г. /13:00 – 16:15 ч./ – Бистрица, Общ. Благоевград;
На 28.05.2018 г. /08:45 – 12:15 ч./ На 31.05.2018 г. /09:15 – 10:30 ч./ – Благоевград: Антон Чехов, Славово;
На 28.05.2018 г. /12:45 – 16:15 ч./ – Бистрица, Общ. Благоевград: 04217.920.1.70, местност Септемврийче;
На 28.05.2018 г. /12:45 – 16:15 ч./ – Благоевград: местност Мингингова Поляна, местност Септемврийче;
На 29.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 30.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 31.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 01.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Мощанец: XVI-122,123, Кв. 14, УПИ XI-75, Кв. 6;
На 29.05.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 08:15 – 15:00 ч.; 14:00 – 15:00 ч./ На 30.05.2018 г. /08:45 – 15:00 ч.; 08:45 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Дебочица;
На 29.05.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 08:15 – 15:00 ч.; 14:00 – 15:00 ч./ На 30.05.2018 г. /08:45 – 15:00 ч.; 08:45 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Обнова: Ив.Вазов;
На 29.05.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 08:15 – 15:00 ч.; 14:00 – 15:00 ч./ На 30.05.2018 г. /08:45 – 15:00 ч.; 08:45 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Падеш: Бреза, Будишка, махала Ушите, Месност Миджевци, местност Джабирци, местност Джалеви Бахчи, местност Златовръх, местност Стопански Двор, местност Ушите, Падеш, УПИ II-207,Кв.13, УПИ V-74, Кв.5;
На 29.05.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 14:00 – 15:00 ч./ На 30.05.2018 г. /08:45 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Благоевград: Александър Стамболийски, Ален Мак, Антон Страшимиров, Антон Чехов, Армутлука, Асен Итов, Бистрица, Братя Иванови, Броди, Васил Левски, Владо Черноземски, Гемеджиите, Георги Попов, Даме Груев, Еленово, Зеленка, Иван Гарванов, Илинден, Искър, Кв. Струмско Стопански Двор, Коста Босилков, Липа, Любен Каравелов, Люляк, местност Авганцов Чифлик Ш.72, местност Горски Разсадник, местност Пенков Чифлик, местност Под Черквата, местност Река Бистрица, местност Река Струма, местност Реката, неуточнен адрес, Николай Петрини, Обел, Огражден, Освобождение, Панайот Хитов, Пирин, Покровнишко Шосе, Полковник Дрангов, Река Бистрица, Старата Гара-Ш-14, Стопански Двор Струмско, Струма, Струмско Център, Христо Чернопеев, Яне Сандански;
На 29.05.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 14:00 – 15:00 ч./ На 30.05.2018 г. /08:45 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Покровник: 3-ти Март, Валого, Ленището, местност Гладно Поле, местност Ленището, местност Цветковици, Минковци, Покровнишко Шосе, Поповка, При Цветковски Воденици, Равначка, Тодор Александров, УПИ I-432, Кв.28, УПИ-9-369,Кв.17, Хан Аспарух, Христо Смирненски, Четирка;
На 29.05.2018 г. /08:15 – 15:00 ч./ На 30.05.2018 г. /08:45 – 15:00 ч./ – Благоевград: Покровнишко Шосе, Стопански Двор Струмско, Христо Чернопеев;
На 29.05.2018 г. /08:15 – 15:00 ч./ На 30.05.2018 г. /08:45 – 15:00 ч./ – Покровник: 3-ти Март, Валого, Ленището, местност Гладно Поле, местност Ленището, местност Цветковици, Минковци, Покровнишко Шосе, Поповка, При Цветковски Воденици, Равначка, Тодор Александров, УПИ I-432, Кв.28, УПИ-9-369,Кв.17, Хан Аспарух, Христо Смирненски;
На 29.05.2018 г. /08:15 – 15:00 ч.; 08:15 – 09:30 ч.; 14:00 – 15:00 ч./ На 30.05.2018 г. /08:45 – 09:30 ч.; 08:45 – 15:00 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Габрово, Общ. Благоевград: 14204.501.10, махала Хамбарджийска, Тугулска;
На 29.05.2018 г. /08:15 – 15:00 ч.; 08:15 – 09:30 ч.; 14:00 – 15:00 ч./ На 30.05.2018 г. /08:45 – 09:30 ч.; 08:45 – 15:00 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Железница, Общ. Симитли: местност Ръждавец, Поповска;
На 29.05.2018 г. /08:15 – 15:00 ч.; 08:15 – 09:30 ч.; 14:00 – 15:00 ч./ На 30.05.2018 г. /08:45 – 15:00 ч.; 08:45 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Лешко: 163, М. Реката-Тополата, Горно Лешко, Долно Лешко, махала Корянска, ПИ №149, С. Горно Лешко, Община Благоевград;
На 29.05.2018 г. /08:15 – 15:00 ч.; 08:15 – 09:30 ч.; 14:00 – 15:00 ч./ На 30.05.2018 г. /08:45 – 15:00 ч.; 08:45 – 09:30 ч.; 14:30 – 15:00 ч./ – Мощанец: XVI-122,123, Кв. 14, извън регулация, махала Поповска, махала Кантурска, УПИ XI-75, Кв. 6;
На 29.05.2018 г. /08:30 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Благоевград: 04279.603.195, 04279.603.410, 04279.604.62, 04279.611.2, Кв. 40, 7-ма Рилска Дивизия, Xx-1017, 04279.604.403.1, Алеко Константинов, Ангел Кънчев, Асен Христов, Бадемите, Баларбаши, Бор, Борис Сарафов, Братя Миладинови, Васил Априлов, Васил Левски, Георги Бенковски, Георги С.Раковски, Григор Пърличев, Димитър Димов, Дъбравска, Иван Михайлов, Ильо Войвода, К. и Никола Хайдукови, Костур, Кръстьо Асенов, Мелник, местност Баларбаши, Митрополит Борис, Неофит Рилски, Николай Петрини, Патриарх Евтимий, Петко Р.Славейков, Петър Ичев, Полк.Кирил Чамишки, Родолюбие, Сан Стефано, Сапунджи Дере, Св. Иван Рилски, Свети Наум, Сергей Румянцев, Славянска, Сотир Атанасов, Стефан Караджа, Стефан Стамболов, Теменуга, Трети Март, УПИ ХхV 8846,Вр.Захранване, Хан Омуртаг, Христо Смирненски, Христо Чернопеев, Цанко Церковски, Цар Борис I;
На 29.05.2018 г. /08:30 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Симитли: Христо Ботев;
На 29.05.2018 г. /08:30 – 09:30 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ На 31.05.2018 г. /09:15 – 10:30 ч./ На 01.06.2018 г. /16:00 – 16:30 ч./ – Бистрица, Общ. Благоевград: Тевнико; Благоевград: Алея На Здравето, Антим I, Антон Чехов, Аргир Манасиев, Бадемите, Баларбаши, Бистрица, Борис Сарафов, Данаил Крапчев, Димитър Йосифов, Дъбравска, Еленово, Иван Михайлов, Изгрев, К. и Никола Хайдукови, Мелник, местност Баларбаши, местност Бачиново, местност Медунски Андък, Неофит Рилски, Никола Вапцаров, Петър Стоянов, Преспа, Родолюбие, Сотир Атанасов, Стара Планина, Стефан Стамболов, Струмско Център, Христо Силянов, Христо Чернопеев, Цар Борис I; Дъбрава, Общ. Благоевград: извън регулация, До С.Дъбрава; Еленово, Общ. Благоевград: 006009, 006010, 035028, Въчевица, Изгрев, местност Буковец, местност Ушите, С. Еленово, М. Еминова Нива; Изгрев, Общ. Благоевград: 005014, 005018, Васил Левски, местност Кури Дере, Ул. Предел, УПИ VI-405, Кв.26, УПИ XV-391, Кв.6, УПИ-І-394,Кв.13, УПИ-Х-159, Кв.4;
На 29.05.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Благоевград: Петър Ичев, Стефан Стамболов, Трети Март, Цанко Церковски;
На 29.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Бистрица, Общ. Благоевград: 04217.929.10.29, Зона Картала, Картала, местност Картала;
На 29.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Благоевград: Даме Груев, местност Бодрост, местност Добро Поле, местност Здравец;
На 29.05.2018 г. /10:15 – 10:45 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ На 30.05.2018 г. /09:45 – 10:30 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Благоевград: 04279.601.362, Александър Фон Хумболт, Антон Чехов, Брод, Бяло Море, Вардар, Ветрен, Витоша, Владая, Възрожденска, Дойран, Здраве, Листопад, местност Баларбаши, Независимост, Освобождение, Ридо, Рилски Езера, Роден Край, Родина, Свобода, Скакавица, Славянска, УПИ-Vіі,Кв.19,Имот №04279,602,186, Шар Планина;
На 29.05.2018 г. /10:30 – 16:30 ч./ На 30.05.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ – Благоевград: Арсений Костенцев, Георги Измирлиев, Гьорче Петров, Митрополит Борис, Отец Паисий, Петко Д.Петков, Родопа, Стефан Стамболов, Трети Март, Христо Ботев, Христо Смирненски;
На 29.05.2018 г. /12:00 – 16:15 ч./ – Благоевград: Иван Гарванов, Климент Охридски, Люляк, Малешево, Осогово;
На 29.05.2018 г. /13:00 – 16:15 ч./ – Благоевград: Антон Чехов, Бодрост, местност Бодрост;
На 31.05.2018 г. /09:15 – 10:30 ч./ – Бистрица, Общ. Благоевград: 319001, 410002, Брезово, махала Калуцка, махала Центъра Мотела, махала Брезово, махала Брезовска, махала Милово Тп Милово, махала Петковци, Месност Демирево, местност Горно Демирево, местност Ковачница, Осойната;
На 31.05.2018 г. /09:15 – 10:30 ч./ На 01.06.2018 г. /16:00 – 16:30 ч./ – Горно Хърсово: Горни Валог, махала Буровци, махала Горни Двояци, махала Долни Двояци, махала Михтарци, махала Мъртвако, махала Новоселци, махала Панчовци, махала Пържово, махала Стойковци, махала Тачовци, махала Шоповци, местност Валого, местност Гьоловете, Ровината, Шопови Ниви;
На 31.05.2018 г. /09:15 – 10:30 ч./ На 01.06.2018 г. /16:00 – 16:30 ч./ – Дъбрава, Общ. Благоевград: 000533, Адиница, Бобови Ниви, Долна Дъбрава, Зимниците, Кромидището, махала Ваканинци, махала Щърбевци, махала Веляци, извън регулация, местност Атанасова Падина, местност Бобови Ниви, местност Градището, местност Клено, местност Мучова Чука, местност Ръженици, местност Ръжениците, местност Топузица, Митовци, Ръжениците, Яновски Рид;
На 31.05.2018 г. /09:15 – 10:30 ч./ На 01.06.2018 г. /16:00 – 16:30 ч./ – Рилци: местност Арсовото, местност Цонева Межда, Телкиево Дере;
На 31.05.2018 г. /09:30 – 10:30 ч./ – Бистрица, Общ. Благоевград: 001451, 04217.920.1.70, 04217.929.10.29, 04279.927.30, Гръчките Ливади, Зона Картала, Картала, местност Бодрост, местност Добро Поле, местност Картала, местност Конярнико, местност Септемврийче, местност Тепавиците, местност Широканска, ПИ №001451;
На 31.05.2018 г. /09:30 – 10:30 ч./ – Благоевград: Антон Чехов, Бодрост, Васил Левски, Даме Груев, местност Бодрост, местност Добро Поле, местност Здравец, местност Карталско Дере, местност Мингингова Поляна, местност Септемврийче, Р-Н Рибарника;
На 01.06.2018 г. /16:00 – 16:30 ч./ – Бистрица, Общ. Благоевград: 001451, 04217.920.1.70, 04217.929.10.29, 04279.927.30, 319001, 410002, Брезово, Гръчките Ливади, Зона Картала, Картала, махала Калуцка, махала Центъра Мотела, махала Брезово, махала Брезовска, махала Милово Тп Милово, махала Петковци, Месност Демирево, местност Бодрост, местност Горно Демирево, местност Добро Поле, местност Картала, местност Ковачница, местност Конярнико, местност Септемврийче, местност Тепавиците, местност Широканска, Осойната, ПИ №001451;
На 01.06.2018 г. /16:00 – 16:30 ч./ – Благоевград: Антон Чехов, Антон Чехов, Бодрост, Васил Левски, Даме Груев, местност Бодрост, местност Добро Поле, местност Здравец, местност Карталско Дере, местност Мингингова Поляна, местност Септемврийче, Р-Н Рибарника, Славово;
Община Гоце Делчев
На 28.05.2018 г. /08:30 – 14:30 ч./ – Гоце Делчев: Свещник, Средна, Страцин, Струга, Търговска;
На 28.05.2018 г. /08:30 – 14:30 ч./ – Средна;
На 28.05.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ На 29.05.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Атанас Свещаров, Кръстьо Сарафов, Мише Баир, Христо Силянов;
На 28.05.2018 г. /13:30 – 16:30 ч./ – Абланица, Общ. Хаджидимово: Александър Стамболийски, Асен Джикаров, Вела Пеева, Димо Хаджидимов, Драма, Елин Пелин, Кавала, Ленища, М. Ленища, Неврокоп, Отец Паисий, Площада, Победа, Свилен Русев, Свобода, Славянка, Славянска, Тодор Паница, Чавдар Войвода, Юрий Гагарин;
На 29.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч./ – Блатска: 030023, Местн. Бозукдермен, 030023, Местн. Бозукдермен;
На 29.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 30.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч./ На 31.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 01.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Дъбница: Двадесет и Втора, Двадесет и Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Девета, Двадесет и Осма, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Първа, Двадесет и Трета, Двадесет и Трета, Двадесет и Шеста, Двадесет и Шеста, Двадесета, Двадесета, Дванадесета, Дванадесета, Девета, Девета, Деветнадесета, Деветнадесета, Десета, Десета, Единадесета, Единадесета, Кюприжик, Кюприжик, неуточнен адрес, неуточнен адрес, Осемнадесета, Осемнадесета, Осма, Осма, Пета, Пета, Петнадесета, Петнадесета, Първа, Първа, Седемнадесета, Седемнадесета, Седма, Седма, Стопански Двор, Стопански Двор, Трета, Трета, Четвърта, Четвърта, Шеста, Шеста, Шестнадесета, Шестнадесета;
На 29.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 30.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 31.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 01.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч./ – Абланица, Общ. Хаджидимово: 000792, 072015, 595, Александър Стамболийски, Анещи Узунов, Асен Джикаров, Балтачица, Бузлуджа, Васил Левски, Вела Пеева, Даме Груев, Димо Хаджидимов, Драма, Дунав, Елин Пелин, Илезица, Йордан Йовков, Кавала, Кирил и Методий, Кокиче, Крали Марко, Ленища, М. Ленища, Места, местност Вельов Рид, местност Лозята, местност Шатора, Неврокоп, неуточнен адрес, Октомври, Орфей, Отец Паисий, П.Р.Славейков, ПИ -778, Площада, Победа, Родопа, С. Абланица, Имот 000517, Свилен Русев, Свобода, Селище, Славянка, Славянска, Слатина, Стопански Двор, Теменуга, Тодор Паница, Тридесет и Пета, Тридесет и Шеста, Тъпане, УПИ Іі, Кв.44, Христо Ботев, Чавдар Войвода, Чешмите, Юрий Гагарин;
На 29.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 30.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 31.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 01.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Боголин: 253; Гоце Делчев: местност Мочура; Гърмен: местност Маноле; Долно Дряново; Крибул: 262; Крушево, Общ. Гърмен: Vі-138, Кв.10, Іх-108; Теплен; Хвостяне: 28028, 28028, УПИ-V, Кв.2, УПИ-V, Кв.2;
На 29.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 30.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Дъбница: Двадесет и Втора, Двадесет и Девета, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Трета, Двадесет и Шеста, Двадесета, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Единадесета, Кюприжик, неуточнен адрес, Осемнадесета, Осма, Пета, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Седма, Стопански Двор, Трета, Четвърта, Шеста, Шестнадесета;
На 29.05.2018 г. /15:30 – 16:00 ч./ На 30.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 31.05.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ На 01.06.2018 г. /09:00 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Блатска: 030023, Местн. Бозукдермен;
На 30.05.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Абланица, Общ. Хаджидимово: Анещи Узунов, Асен Джикаров, Балтачица, Васил Левски, Вела Пеева, Драма, Елин Пелин, Илезица, Кавала, Кирил и Методий, Кокиче, Крали Марко, Места, Неврокоп, Октомври, Орфей, П.Р.Славейков, ПИ -778, Родопа, Свилен Русев, Селище, Славянка, Тридесет и Пета, Тридесет и Шеста, Христо Ботев, Чавдар Войвода;
На 30.05.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Атанас Дуков, Братя Миладинови, Бяло Море, Дебър, Иларион Макариополски, Кичево, Майор Димитър Думбалаков, Ниш, Прилеп, Стефан Захариев, Христо Силянов, Цариброд;
На 31.05.2018 г. /08:30 – 11:30 ч./ – Брезница: Антон Иванов, Балийца, Барата, Бело Море, Васил Левски, Гео Милев, Георги С.Раковски, Крали Марко, Кушията, Лозята, Македония, Неврокоп, неуточнен адрес, Отец Паисий, Охрид, Пейо К.Яворов, Пирин, Речище, Ридът, Синища, Спас Белухов-Пането, Стопански Двор, Татарка, Туфча, Ушите, Хан Аспарух, Христо Ботев;
На 31.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 01.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Блатска: Клиентите Захранени От Трафопост1;
На 31.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 01.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Хвостяне: 28028, Клиентите Захранени От Трафопостове 1 и 3, УПИ-V, Кв.2;
На 31.05.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Атанас Дуков, Братя Миладинови, Братя Миладинови, Бяло Море, Васил Априлов, Дебър, Екзарх Йосиф, Иларион Макариополски, Иларион Макариополски, Кичево, Майор Димитър Думбалаков, Ниш, Пирин, Прилеп, Стефан Захариев, Христо Силянов, Цар Иван Асен, Цариброд;
На 31.05.2018 г. /10:30 – 13:30 ч./ – Брезница: 29-ти Декември, Vі, Vііі, Антон Иванов, Балийца, Васил Петлешков, Воденицата, Гео Милев, Гоце Делчев, Дунав, Иван Вазов, Масърли, Неврокоп, Отец Паисий, Падарката, Пейо К.Яворов, Пирин, Речище, Ридът, Свобода, Софата, Спас Белухов-Пането, Татарка, Туфча, УПИ-ІV, Кв.82, Хан Аспарух, Ходжова Поляна, Хр.Смирненски, Христо Ботев, Чала, Юрий Гагарин;
На 31.05.2018 г. /12:30 – 15:30 ч./ – Гоце Делчев: Байкал, Горенце, Даскал Господин, Дунав, Плевнята, Радецки, УПИ-ІV, Кв.177;
На 31.05.2018 г. /14:30 – 16:30 ч./ – Борово, Общ. Гоце Делчев: местност Капсии, местност Пенковото;
На 31.05.2018 г. /14:30 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: местност Мочура, местност Сушица, Панаирски Ливади, Пенковото;
На 01.06.2018 г. /08:30 – 14:30 ч./ – Мусомища: 027116, Баба Тонка, Батуми, Братя Миладинови, Владимир Поптомов, Генерал Гурко, Георги С. Раковски, Димо Хаджидимов, Здравец, Иван Козарев, Кавала, Кирил и Методий, Клокотница, Кулата, Марица, Никола Вапцаров, Орехите, Отец Паисий, Плиска, Рила, Судинград, Хан Крум, Юрий Гагарин;
На 01.06.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Братя Миладинови, Братя Миладинови, Васил Априлов, Враня, Екзарх Йосиф, Екзарх Йосиф, Иларион Макариополски, Иларион Макариополски, Пирин, Пирин, Христо Силянов, Цар Иван Асен, Цариброд;
На 01.06.2018 г. /13:30 – 16:30 ч./ – Лъжница: 029005, Ал.Стамболийски, Атанас Тешовски, Горна Бара, Лъжница, местност Дъбето, Никола Вапцаров, Опълченска, Ореляк, Партизани, Прогрес, Родопи, Сергей Румянцев, Стоян Войвода, Христо Ботев, Юрий Гагарин;
На 01.06.2018 г. /15:30 – 16:00 ч./ – Абланица, Общ. Хаджидимово: 000792, 072015, 595, Александър Стамболийски, Александър Стамболийски, Анещи Узунов, Асен Джикаров, Балтачица, Балтачица, Бузлуджа, Васил Левски, Вела Пеева, Даме Груев, Димо Хаджидимов, Драма, Дунав, Дунав, Елин Пелин, Елин Пелин, Илезица, Йордан Йовков, Йордан Йовков, Кавала, Кирил и Методий, Кокиче, Крали Марко, Ленища, М. Ленища, Места, местност Вельов Рид, местност Лозята, местност Шатора, Неврокоп, неуточнен адрес, Октомври, Орфей, Орфей, Отец Паисий, Отец Паисий, П.Р.Славейков, ПИ -778, Площада, Площада, Победа, Родопа, С. Абланица, Имот 000517, С. Абланица, Имот 000517, Свилен Русев, Свилен Русев, Свобода, Свобода, Селище, Славянка, Славянска, Слатина, Слатина, Стопански Двор, Теменуга, Теменуга, Тодор Паница, Тридесет и Пета, Тридесет и Шеста, Тридесет и Шеста, Тъпане, УПИ ІІ, Кв.44, Христо Ботев, Христо Ботев, Чавдар Войвода, Чешмите, Юрий Гагарин;
Община Гърмен
На 28.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Горно Дряново: Клиентите Захранени От Трафопост1 На Входа Откъм Лещен
На 31.05.2018 г. /09:30 – 16:30 ч./ – Ковачевица: Кв.23, УПИ ІV
Община Кресна
На 29.05.2018 г. /13:30 – 16:00 ч./ – Долна Градешница: Втора, Главен път Е79, Двадесет и Втора, Двадесет и Първа, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесета, Деветнадесета, извън регулацията, местност Градешка Гара, неуточнен адрес, Първа, Седма, Трета, Четвърта, Шеста
На 29.05.2018 г. /13:30 – 16:00 ч./ – Илинденци: местност Горно Поле
Община Петрич
На 28.05.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Генерал Тодоров, Гео Милев, Драва, Искър, Папульо, Полковник Дрангов, Рокфелер, Софрони Врачански, Цар Симеон, Черно Море
На 28.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 29.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 30.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Бабуна, Дунав, местност Козлек, Одрин, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Свети Георги, Солунска, Стопански Двор, Христо Чернопеев
На 28.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 29.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 30.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 31.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 01.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Марикостиново: Асен Златаров, Братя Миладинови, Васил Коларов, Генерал Гурко, Георги Раковски, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Драва, Екзарх Йосиф, Иван Вазов, Карл Маркс, Марица, неуточнен адрес, Отец Пайсий, Струма
На 29.05.2018 г. /09:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Айран Бунар, Алмалък Омондрос, България, Георги Урумов, Димитър Талев, Иваник Иловица, Карачали, М.Омондрос, местност Айран Бунар, местност Бела Мара, местност Джевезлъка, местност Иваник, местност Омондрос, местност Поляните, Полковник Дрангов, Първомайски Път, Рокфелер, Цар Борис III
На 30.05.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: България, Георги Урумов, Никола Вапцаров, Петър Берон, Полковник Дрангов, Стадионска, Стара Планина, Тодор Александров
На 31.05.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Георги Урумов, Ильо Войвода, местност Бухото, Огражден, Охрид, Пейо Яворов, Петър Берон, Полковник Дрангов, Свети Климент Охридски, Тодор Александров
На 31.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Бабуна, Бабуна, Битоля, Дунав, Дунав, Кожух, местност Козлек, Одрин, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Поп Богомил, Свети Георги, Солунска, Стопански Двор, Христо Чернопеев, Христо Чернопеев, Цар Борис III
На 01.06.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 010024, Атанас Лютвиев, България, Васил Левски, Екзарх Йосиф, Македония, Михаил Вардев, Полковник Дрангов, Сандо Китанов
На 01.06.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Струмешница
На 01.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Атанас Маджаров, Бабуна, Дунав, Истра, Марица, местност Грамадите, местност Козлек, Одрин, Полковник Дрангов, Полковник Дрангов, Рокфелер, Свети Георги, Свобода, Солунска, Стопански Двор, УПИ Vі-374,Кв.351, Христо Чернопеев, Цанко Церковски, Цар Самуил
Община Разлог
На 28.05.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Банско: Цар Симеон
На 28.05.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Баня, Общ. Разлог: местност Кривосер
На 28.05.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Белица, Общ. Белица: 9-ти Септември, Алекса Сачков, Бор, Борис Клементиев, Братя Миладинови, Васил и Сава Кокарешкови, Владимир Поптомов, Волгоград, Втора, Георги Андрейчин, Георги Андриянов, Георги Кирков, Георги Сачков, Гоце Делчев, Грънчар, Даме Груев, Девета, Димитър Даракчиев, Димо Хаджидимов, Единадесета, Иван Алексов, Иван Апостолов, Иван Вазов, Илинден, Кирил и Методи, Люлин, Места, местност Семково, Митко Саев, Мусала, Народна Победа, неуточнен адрес, Никола Банков, Никола Вапцаров, Осма, Пейо Яворов, Пета, Полковник Иван Тричков, Първа, Р-Н Стопански Двор, Равен, Радецки, Рила, Сава Стенчин, Седма, Серги Чонков, Симеон Кавракиров, Стара Планина, Трета, Тутракан, Фараонска, Христо Ботев, Христо Смирненски, Чавдар, Чаталджа, Четвърта, Шеста, Шипка, Яким Цоков, Яне Сандански
На 28.05.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 15:45 – 16:00 ч./ – Разлог: Баба Магдалена, Христо Ботев
На 28.05.2018 г. /09:15 – 16:00 ч./ На 29.05.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 11:45 – 12:00 ч./ – Белица, Общ. Белица: местност Семково
На 29.05.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 09:15 – 12:00 ч.; 11:45 – 12:00 ч./ – Годлево
На 29.05.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 11:45 – 12:00 ч./ – Бачево: 23-ти Септември, Александър Стамболийски, Асен Лагадинов, Атанас Попстоянов, Васил Левски, Георги Бенковски, Георги Димитров, Гоце Делчев, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Захари Стоянов, Иван Вазов, Кирил и Методи, Костадин Катранджиев, Кръстю Стойчев, Людмила Живкова, местност Перивол, местност Раждавец, Неофит Рилски, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Оборище, Паисий Хилендарски, Панайот Волов, Партизанска, Пейо К. Яворов, Пенчо Славейков, Перивол, Петър Берон, Петър Прангов, Пирин, Рила, Тодор Каблешков, Тримата Ятака, Шипка, Яне Сандански
На 29.05.2018 г. /09:15 – 09:30 ч.; 11:45 – 12:00 ч./ – Разлог: Бела Река, Вихрен, Катарино, местност Банище, местност Катарино, местност Перивол, Черна Река
На 29.05.2018 г. /09:15 – 12:00 ч.; 09:15 – 09:30 ч.; 11:45 – 12:00 ч./ – Горно Драглище
На 30.05.2018 г. /08:30 – 10:00 ч./ – Разлог: Александър Стамболийски, Баба Магдалена, Братя Кулини, Братя Юрукови, Екзарх Йосиф, Илинден, Шаркьой
На 30.05.2018 г. /10:30 – 12:15 ч./ – Разлог: Екзарх Йосиф, Саровица
На 30.05.2018 г. /13:00 – 14:30 ч./ – Разлог: Бела Река, Васил Левски, Възраждане, Иван Вазов, Крапа, Места, Поп Богомил, Преображение, Родопи, Тодор Александров, Хан Крум
На 31.05.2018 г. /09:00 – 11:00 ч./ – Разлог: Пром.Зона-Долен Стопански Двор, Братя Каназиреви, Войнишка, Долен Стопански Двор, Екзарх Йосиф, Илинден, местност Пром.Зона-Долен Стопански Двор, Преображение, Пром.Зона-Долен Стопански Двор, Телемах Илиев, Черна Река
Община Сандански
На 28.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 29.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 30.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 31.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 01.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Плоски: Братя Миладинови, Бузлуджа, Васил Левски, Вихрен, Георги Бенковски, Дружба, Иван Козарев, Кокиче, Методи Христов, Мурата, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Първи Май, Самуил, Струма, Трети Март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Шипка
На 29.05.2018 г. /10:00 – 13:00 ч./ – Сандански: Асен Хадживасилев, Георги Казепов, Еделвайс, Захари Стоянов, Одрин, Пирин, Свети Димитър, Свобода, Селището, Соколова Скала, Ушите, Чудомир Кантарджиев, Шар Планина
На 30.05.2018 г. /09:00 – 12:00 ч./ – Поленица: 6-ти Септември, Бяло Море, Изгрев, Младост, Никола Вапцаров, Полски Път, Стопанска, Съединение, Трети Март
На 30.05.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Вълково: Барата, Ормана, С. Вълково, Община Сандански, УПИ V, Кв. I, УПИ І-127
На 30.05.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Кръстилци
На 30.05.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Палат
На 30.05.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Сандански: 65334,104,23, местност Речичка Река, местност Соколовец, Р-Н Главен път Е-79, Р-Н Индустриална Зона, Р-Н Стара Гара, Р-Н Топливо, Топорков Орман, Юрий Гагарин
На 30.05.2018 г. /09:30 – 12:30 ч.; 09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Велющец
На 30.05.2018 г. /09:30 – 12:30 ч.; 09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Игралище: Околовръстен Полигон
На 30.05.2018 г. /09:30 – 12:30 ч.; 09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Мелник: Мелник
На 30.05.2018 г. /09:30 – 12:30 ч.; 09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч./ – Никудин
На 31.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Любовка: Краколеница
Община Сатовча
На 29.05.2018 г. /14:30 – 16:30 ч./ – Вълкосел: Бачо Киро, Божур, Васил Левски, Димчо Дебелянов, Еделвайс, Здравец, Кокиче, Лилия, Людмила Живкова, Люляк, Михаил Антонов, неуточнен адрес, Никола Калъпчиев, Прогрес, Първи Май, Хан Аспарух, Шипка
На 29.05.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Слащен: Вергил Ваклинов, Георги Бенковски, Георги С. Раковски, Гоце Делчев, Демокрация, Димчо Дебелянов, Еделвайс, Ивайло, М.Развана, местност Папалев Дол, неуточнен адрес, Освобождение, Пейо Яворов, Родина, Родопи, Свобода, Христо Ботев, Цар Симеон, Шипка
Община Симитли
На 28.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 29.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 30.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 31.05.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 01.06.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Симитли: Бреза, Георги Димитров, Долен Герен, Зеленка, Кокиче, Никола Вапцаров, Пазара, Симитли, Струма, УПИ 1-538 Кв.22, Христо Ботев
На 28.05.2018 г. /09:00 – 13:15 ч./ – Симитли: Васил Левски, Изворите, Коматиница, Сердика, Симитли
На 28.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 29.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 30.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 31.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Симитли: М.Драката, М.Дрънкалица, М.Ливадите
На 28.05.2018 г. /13:00 – 16:00 ч./ – Симитли: М.Ливадите, неуточнен адрес, Симитли
На 28.05.2018 г. /13:00 – 16:00 ч./ – Черниче: местност Кантона
На 29.05.2018 г. /08:45 – 13:15 ч./ – Симитли: Георги Димитров, Здравец, Ивайло, Комсомолска, М.Чобанци, махала Чубан Дере, Момина Сълза, Октомврийска, Родопи, Свобода, Симитли, Чобанско Дере
Община Струмяни
На 01.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Микрево: Берово, Васил Левски, Десислава, Елисавета Багрияна, Иван Вазов, Криа Вриси, неуточнен адрес, Орфей, Пейо Яворов, Рождество Христово, Стефан Караджа, Хан Аспарух, Хан Тервел, Цар Самуил, Чинара, Юрто
На 01.06.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Струмяни: неуточнен адрес
На 28.05.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 29.05.2018 г. /09:00 – 12:15 ч./ – Струмяни: Васил Левски, Р-Н Стопански Двор
На 29.05.2018 г. /12:00 – 16:15 ч./ – Струмяни: 221, 7-Април, Будител, Васил Левски, Врабче, Георги Сава Раковски, Главен път Е79, Дончо Войвода, Дядо Ильо Малешевски, Мрамора, неуточнен адрес, Нигрита, Св.Св.Кирил и Методи, Свети Георги, Хан Крум, Христо Ботев, Цар Калоян
На 30.05.2018 г. /12:00 – 16:15 ч./ – Илинденци: Алеко Константинов, Белица, Двадесет и Трета, Двадесета, Деветнадесета, Димитър Пешев, Костур махала , Осемнадесета, Петнадесета, Първа, Трета, Четвърта, Четиринадесета, Шестнадесета
Община Хаджидимово
На 30.05.2018 г. /13:30 – 16:30 ч./ – Абланица, Общ. Хаджидимово: Александър Стамболийски, Балтачица, Дунав, Елин Пелин, Йордан Йовков, Орфей, Отец Паисий, Площада, С. Абланица, Имот 000517, Свилен Русев, Свобода, Слатина, Теменуга, Тридесет и Шеста, Христо Ботев
На 28.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 29.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 30.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 31.05.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 01.06.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Копривлен: Александър Стаболийски, Атанас Тешовски, Гоце Делчев, Граничар, Драма, Здравец, Изгрев, Илинден, Малка Еловица, Младост, Парка, Петър Берон, Първи Май, Свети Димитър, Стопански Двор, Тодор Паница, Христо Ботев, Цар Калоян, Цар Симеон, Юрий Гагарин, Яне Сандански

Ръководството на дружеството поднася извинения на клиентите за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащия се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на „Виваком“/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

 

Материалът Планови прекъсвания на електрозахранването в област Благоевград за периода 28 май -01 юни е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Да кажем истината за хазарта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286153_%D0%94%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BC+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0

 Коментар от Иван Бедров:

Ако се ограничи рекламата и разпространението на хазарт, спортът в България ще загине. А ако се посегне на показването на хазарта по телевизията, ще загине и свободата на словото. Това са двете основни опорни точки, с които хазартното лоби се опитва да настрои българите срещу предложените от Валери Симеонов промени в Закона за хазарта, целящи пълна забрана на неговата реклама и ограничаване на местата за продажба на лотарийни билети. И двете твърдения са нахално неверни - това може лесно да бъде доказано. За разлика от онова хвърковато изказване как лотарията отново накарала хората да мечтаят. За част от българите то може и да е вярно - и точно това е най-големият проблем.

Нито рекламата на хазарт гарантира в момента някаква независимост и свобода на медиите, нито някаква значителна част от огромните приходи от лотарийни игри отиват за развитие на спорта. Първото е очевидно - в момента рекламата все още е позволена, но нито в двете големи частни телевизии, нито в националната телевизия, нито на страниците на някой от националните всекидневници се обсъжда предложеният законопроект. Пълно мълчание. На моменти се чуват само воплите на защитниците на хазарта, но публиката няма право да знае за другата гледна точка. Толкова за медийната свобода, която щяла да загине, ако се забрани рекламата на хазарт.

Иван Бедров

Иван Бедров

Колко за спорт?

В повечето страни по света е прието, че мекият хазарт е порок, който не може да бъде забранен, но поне наивността на масите може да бъде използвана за генериране на ресурс за общополезни каузи. С приходи от лотарии са се строили мостове, изграждали са се болници и т.н. Законът за хазарта изисква от организаторите на онлайн залагания да правят вноски за „социално отговорно поведение“ по 50 хиляди лева годишно, от казината - 10 хиляди годишно, а от всички останали (тук попадат лотариите) - само по 5 хиляди лева годишно. Тези незначителни суми отиват в Министерството на младежта и спорта, което решава за какво да ги харчи. Да, правилно прочетохте - 5 хиляди лева годишно. Но и това не е всичко.

Осигуряването на пари за спорта е задължение основно на държавното предприятие „Български спортен тотализатор“. Неговите приходи - с приспаднати разходи, изплатени печалби и данъци - също отиват в спортното министерство. Тази сума обаче намалява с всяка следваща година. През 2014 приходите доближават 180 милиона лева, а отделената сума за спорт е почти 30 милиона лева. С всяка следваща година числата вървят надолу - и приходите, и отделените пари за спорт са средно с по десетина процента по-ниски. Причината за това е зелената светлина за частните лотарии, които точно от 2014 година насам започват да растат, за да достигнат до над 350 милиона годишни приходи. Колкото повече печели частната лотария, толкова по-малко пари отиват за спорт - това е факт.

 

А колко за медии?

В годишния доклад на „Медия клуб“ за рекламния пазар през 2017 „Национална лотария“ се оказа рекламодател номер едно с 23 милиона евро. Огромната част от тези пари отиват в двете частни национални телевизии, които показват щастливите печеливши от търкането на талончета - именно това иска да забрани проектозаконът. Според същия доклад, целият телевизионен рекламен пазар за 2017 година е 691 милиона евро. Значителна част и от тази сума е за двете големи телевизии. Да, не е приятно да изгубиш най-големия си клиент, но нито приходите от него са решаващи, нито рекламният пазар е спрял да расте. И най-важното - бумът в лотариите и тяхната телевизионна реклама през последните години може да са увеличили приходите на някои медии, но по нищо не личи поне малка част от тези пари да са използвани в обществен интерес. Напротив: публицистиката на екрана е в отстъпление, новините все повече приличат на нискобюджетен и рейтингов „шок и ужас“, а в дискусионните формати говорят предимно риалити герои и актьори от сериали. Не, рекламата на хазарт изобщо не е помогнала на свободното слово.

Разбира се, има детайли за обсъждане. Например: така внесен, проектозаконът забранява и изписването на букмейкърски къщи върху екипите на футболистите. В предложеното определение за „непряка реклама“ пише: „... върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт“. Това предизвика реакция от футболните клубове, а Симеонов обеща корекция. Ето, че има какво да се обсъжда - дали точно това е най-добрата редакция на закона, дали забраната за реклама да бъде пълна или с ограничения, къде и как да става продажбата на талончета, дали има нужда хазартът да плаща по-висок данък (в момента е освободен от ДДС и плаща 15% върху стойността на направените залози). Има толкова много въпроси, по които дебатите отдавна трябваше да са започнали. Но вече втори месец по темата има само мълчание. Гарантирано именно от рекламата на хазарта.

Путин: Конфронтацията ще доведе до икономическа криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286152_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0

 Владимир Путин предупреди днес, че светът може би върви към безпрецедентна икономическа криза заради конфронтационната търговска политика и протекционизма, към който се стремят САЩ, предаде AFP.

Без да споменава Доналд Тръмп, който наложи нови мита и изтегли САЩ от търговски споразумения, руският президент заяви, че се появява нова ера на протекционизъм и се нарушава системата за свободна търговия, която създаде условия за глобален просперитет:

„Днес не се нуждаем от търговски войни, нито от търговско примирие, а от търговски мир“, заяви Путин на Международния икономическия форум в Санкт Петербург в присъствието на японския премиер Шиндзо Абе и френския президент Еманюел Макрон.

Глобалните търговски правила „трябва да са ясни и еднакви за всички“, каза той.

Но „нарушаването на правилата стана правило“, добави Путин, очевидно визирайки Тръмп, който изтегли САЩ от Тихоокеанското споразумение за свободна търговия и наложи предоговаряне на подобно споразумение с Канада и САЩ.

Обитателят на Кремъл заяви, че комбинацията от санкции, търговски бариери и липса на доверие е много опасна.

„Спиралата от санкции и бариери едва започва, като засяга растящ брой страни и компании“, каза Путин. Търговските бариери и недоверието, което създават, „могат да доведат до системна криза, която светът не е виждал преди“, добави той.

По статията работи: Бойчо Попов

Черешова задушница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286151_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

 Черешова задушница се отбелязва ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

На този ден Православната църква извършва специално богослужение в памет на починалите християни. Общата панихида е позната като Черешова задушница. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница, отбелязва bTV. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Допълнителни трамваи и автобуси днес в София

https://offnews.bg//obshtestvo/dopalnitelni-tramvai-i-avtobusi-dnes-v-sofia-681356.html

Столична община осигурява допълнителен транспорт днес за Черешова Задушница. 

Разкрива се временна трамвайна линия с маршрут ж.к. „Борово“ - кв. "Орландовци". 

Разкрива се временна автобусна линия № 83А (за гробищен комплекс "Бакърена фабрика") с маршрут – от Зоопарка по маршрута на автобусна линия № 83 до бул. „Ломско шосе”, наляво по бул. „Ломско шосе”, наляво по ул. “Бели Дунав” и по ул. “Хан Кубрат” по маршрута двупосочно.

Разкрива се временна автобусна линия № 108А (за гробищен комплекс "Бакърена фабрика") с маршрут – от ж.к. “Люлин - 5” по стария маршрут на автобусна линия № 108 (в посока ул. “Бели Дунав” – от бул. “Сливница” по ул. “Адам Мицкевич”) до ул. ”Бели Дунав”, надясно по ул. „Хан Кубрат”, наляво по ул. „Христо Силянов”, наляво по бул. „Ломско шосе”, наляво по ул. “Бели Дунав” и по ул. “Хан Кубрат” по маршрута, двупосочно.

Разкриват се временни автобусни линии за обслужване на гробищни комплекси “Централни гробища” и “Малашевски гробища” със следните маршрути: - линия № 18А с маршрут: автостанция "Орландовци" - гробищен парк "Малашевски гробища" по маршрута на автобусна линия № 18, - линия № 79А с маршрут: надлез “Надежда”, ул. „История Славянобългарска“, ул. „Индустриална“, ул. “Константин Стоилов”, бул. “Ген. Данаил Николаев”, бул. “Владимир Вазов”, ул. "Тодорини кукли", ул. “Река Велека” и по бул. “Владимир Вазов” по маршрута двупосочно; - линия № 86А с маршрут: АТ “Малашевци”, ул. "Резбарска", пл. "Сточна гара", бул. "Сливница", обратен завой на ул. "Опълченска" и по маршрута, двупосочно и разписание; - линия № 90А с маршрут: автостанция "Изток", бул. "Ботевградско шосе", ул. "Александър Екзарх", ул. "Река Велека", ул. "Васил Кънчев" до гробищен парк "Малашевски гробища".

“Пътна полиция” при СДВР ще насочва автомобилите на гражданите за паркиране около гробищните комплекси, както следва: - в района на Централни гробища - по платната на ул. „История Славянобългарска” (старо име ул. “202”) и ул. “Заводска”; - в района на гробища “Бакърена фабрика” - по платната под подлеза на ул.”Адам Мицкевич”; - в района на гробища “Малашевци” - по платната на ул. “Резбарска” между ул. “Васил Кънчев” и бул. "Ген. Владимир Вазов", както и пред централния вход на ул. "Жак Дюкло".

Столична дирекция на вътрешните работи организира реда и контрола чрез подразделенията си по съответния служебен ред.

Министър Кралев посрещна представители на Генералния секретариат на Съвета на ЕС за мач на “Спортпалас”

http://varnautre.bg/2018/05/26/82198/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посрещна в спортен комплекс „НСБ Спортпалас” във Варна представители на Генералния секретариат на Съвета на Европейския Съюз. Те пристигнаха в България, за да изиграят приятелски футболен мач среща срещу сборен отбор, включващ варненски спортни журналисти, футболисти на Ботев (Брестак) и 3 дами от женски футболен клуб „Варна”. На […]

Синоптиците попариха всички с прогнозата си за съботния ден

https://petel.bg/Sinoptitsite-popariha-vsichki-s-prognozata-si-za-sabotniya-den-__266284

  В сутрешните часове на съботния ден над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но в отделни котловини ще е с намале...

Жестока буря под тепетата. Какви са щетите?

https://petel.bg/ZHestoka-burya-pod-tepetata--Kakvi-sa-shhetite-__266285

Снимка: Булфото Жестока буря се стовари над Пловдив и причини пълен хаос в региона. Силният вятър и проливният дъжд стреснаха хората и...

Читател: Нагло паркирана кола на улица във Варна пречи за изхвърляне на боклуците от контейнерите (снимки)

https://petel.bg/CHitatel--Naglo-parkirana-kola-na-ulitsa-vav-Varna-prechi-za-izhvarlyane-na-boklutsite-ot-konteynerite--snimki-__266286

Читател алармира „Петел”, че паркирана кола на ул. „Селиолу” във Варна от няколко дни пречи за изхвърляне на боклуците от контейнерите. ...

Ученик откри огън в училище в Индиана, обезвреди го учител

https://petel.bg/Uchenik-otkri-ogan-v-uchilishhe-v-Indiana--obezvredi-go-uchitel__266288

Снимка: Булфото, архив Въоръжен ученик откри огън в основно училище в Нобълсвил, Индиана, по време на изпит, предадоха световните агенци...

Тези 4 зодии са в плен на самотата, никога няма да се лишат от спокойствие!

https://petel.bg/Tezi-4-zodii-sa-v-plen-na-samotata--nikoga-nyama-da-se-lishat-ot-spokoystvie--__266289

Всеки човек иска спокойствие, някои хора обаче държат много повече на него, отколкото останалите. Тези 4 зодиакални знака всъщност обичат ...

С огромно мнозинство ирландците одобриха абортите

http://clubz.bg/68308-s_ogromno_mnozinstvo_irlandcite_odobriha_abortite

Два големи екзитпола прогнозират, че ирландците са отхвърлили конституционната забрана за абортите, предаде Асошиейтед прес.

И според двете проучвания, едното за вестник "Айриш таймс", а другото за ирландската телевизия, прогнозата е за победа с голяма преднина на лагера, който иска да бъде либерализиран строгият законодателен режим за абортите.

Според екзитпола за ирландската телевизия подкрепата за либерализирането ще достигне около 70 процента. Екзитполовете са само прогнози, а резултатите от официалното преброяване се очаква да бъдат обявени днес следобед, отбелязва Асошиейтед прес. 

Според екзитпола за "Айриш таймс" либерализирането минава с 68 срещу 32 процента, а според този за ирландската телевизия - с 69 срещу 31 процента.

Екзитполовете по категоричен начин показват, че избирателите са възприели ясното послание, че конституционната забрана вреди на жените и трябва да бъде премахната, заяви Катрин Мърфи, един от лидерите на малката Социалдемократическа партия.

Според екзитполовете във всички части на Ирландия отпадането на забраната среща силна подкрепа.

Ако либерализирането мине на референдума, ирландският парламент ще изработи нови правила за абортите.

"Изглежда утре ще творим история", написа в Туитър министър-председателят Лио Варадкар, който беше за либерализирането, цитиран от Ройтерс.

БТА

Преди срещата си с Путин Макрон бе предупреден за една голяма грешка

http://pogled.info/svetoven/predi-sreshtata-si-s-putin-makron-be-predupreden-za-edna-golyama-greshka.94810

/Поглед.инфо/ Преди посещението на президента на Франция в Санкт Петербург Марин Льо Пен, която отстъпи пред Еманюел Макрон в борбата за поста ръководител на републиката, го призова да помисли за сближаване с Русия. При това обосновавайки необходимостта от едва ли не съюзнически отношения Льо Пен не даваше исторически примери, а показваше нежелано за Франция бъдеще.

Пентагонът: Военнопромишленият комплекс на САЩ не е готов да работи в условия на война

http://pogled.info/svetoven/pentagonat-voennopromishleniyat-kompleks-na-sasht-ne-e-gotov-da-raboti-v-usloviya-na-voina.94811

/Поглед.инфо/ В ежегодния доклад за промишления потенциал, публикуван от Пентагона, се посочва, че зависимостта от чуждестранни източници на материали, в съчетание с „20-те години периодични конфликти“ значително са повлияли върху производителите на оръжие, частите за тях и боеприпасите.

Заявлението на Юлия Скрипал – успех на руските специални служби?

http://pogled.info/svetoven/zayavlenieto-na-yuliya-skripal-uspeh-na-ruskite-spetsialni-sluzhbi.94812

/Поглед.инфо/ Продължаваме да разсъждаваме по случая Скрипал. Така Юлия на видео прочете текст, в който заяви, че иска да се върне в Русия.

Властите на САЩ поискаха руснаците да бъдат лишени от вярата им в Бог

http://pogled.info/svetoven/vlastite-na-sasht-poiskaha-rusnatsite-da-badat-lisheni-ot-vyarata-im-v-bog.94813

/Поглед.инфо/ Комисията по международна религиозна свобода, която, естествено, се намира в САЩ, излезе със заявление, в което призна Русия за „предизвикваща особено безпокойство“.

Американските медии: Майната му на Иран, дайте да бием Русия

http://pogled.info/svetoven/amerikanskite-medii-mainata-mu-na-iran-daite-da-biem-rusiya.94814

/Поглед.инфо/ Световните медии продължават да обсъждат излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Действията на Тръмп вече доведоха да невиждан конфликт с ЕС и бунт на европейския бизнес, а освен това поставиха света на границата на войната между Израел и Иран. Но, според американския канал CNBC Тръмп няма да реши нищо с това действие и изобщо, майната му на Иран – важното е Русия да бъде отслабена и унищожена с помощта на преврати в нейните съюзници и обстановката да бъде отслабена като цяло.

Западните Балкани показаха храните си пред Европарламента

//dariknews.bg/novini/sviat/zapadnite-balkani-pokazaha-hranite-si-pred-evroparlamenta-2099441

Повече от 100 представители от мрежата на международната организация "Слоу фуд" от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна гора, Македония, Румъния и Сърбия участваха във форума "Тера Мадре Балкани"

Путин може да остане на „лостовете“ на властта и след 2024 г.

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-mozhe-da-ostane-na-lostovete-na-vlastta-i-sled-2024-g-2099430

Руският президент Владимир Путин заяви, че ще спазва руската конституция, която забранява повече от два последователни президентски мандата, предадоха световните агенции. Той обаче намекна, че може да остане на "лостовете" на властта и след изтичан

Ученик стреля в училище в щата Индиана, двама са ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/uchenik-strelia-v-uchilishte-v-shtata-indiana-dvama-sa-raneni-2099442

Ученик откри стрелба в средно училище в американския град Ноубълсвил в щата Индиана. Двама души са ранени, съобщи телевизионният канал Ей Би Си, цитиран от ТАСС. Телевизията се позова на полицията.

Времето остава неустойчиво и днес

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-ostava-neustojchivo-i-dnes-681354.html

Събота започва със слънце, но времето остава неустойчиво.

Облаци ще се появят още преди обяд, за да ни напомнят, че май преминава под мотото "нито ден без валежи и гръмотевици" в по-късните часове от деня. Остават и условията за градушки. 

Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса. 

Утре времето ще е без съществена промяна, синоптиците прогнозират леко понижение на температурите. Повече слънце се задава през следващата седмица, вероятността за летни бури намалява. 

Седмицата: Не стреляйте, пианист не може повече

http://varnautre.bg/2018/05/26/82195/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82-%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6

Тази седмица празнувахме деня на буквите си, докато тазгодишните абитуриенти доказваха зрелостта си под обсада. Тестовете им предизвикаха спорове, недоволство, обяснения и нови спорове заради обясненията… На 24 май в ефира имаше божури, балони, развълнувани първолаци, усмихнати учители, „Върви, народе възродени…” и една доза „Великолепният век”… Шествия имаше навсякъде, във Варна някои училища поканиха само […]

Иран показва оптимизъм, но не и голямо търпение

http://clubz.bg/68307-iran_pokazva_optimizym_no_ne_i_golqmo_tyrpenie

Иран даде на големите сили ясно да разберат, че ще чака те да опитат да намерят противотежест на излизането на САЩ от ядреното споразумение от 2015 г., но не и прекалено дълго, предаде ДПА.

Вчера висши дипломати от Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай и Иран се събраха във Виена на първата среща помежду си, откакто на 8 май президентът Доналд Тръмп оттегли страната си от споразумението.

Иран придоби увереност, че споразумението може да бъде спасено, дори и въпреки че Вашингтон се оттегли от него, каза след срещата иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи. Срещата беше председателствана от високопоеставения дипломат от ЕС Хелга Шмид.

"Сега увереността ми е по-голяма, отколкото беше преди срещата", каза той пред репортери.

Арагчи допълни обаче, че "до няколко седмици" Иран ще реши дали да остане в споразумението или да се оттегли от него. Това ще стане след по-нататъшни технически разговори с големите сили.

Иранското ръководство даде да се разбере, че ще продължи да спазва своята част от споразумението, включително строгите ограничения за ядрените дейности, само ако останалите големи сили спазват своята. Това означава да се дадат гаранции, че Иран ще може и занапред да има делови отношения с останалия свят.
ЕС задейства правни механизми, чрез които да защити от американски санкции европейските компании с отношения с Иран.

В добавка към това съюзът се опитва да направи така, че подобни компании да не бъдат засегнати и от санкции на САЩ срещу международните банкови връзки на Техеран.
Пожелал анонимност високопоставен дипломат от ЕС заяви, че Техеран вчера е бил уведомен, че Европа ще действа бързо, но не непременно толкова бързо, колкото би се искало на Иран.

"Днес много ясно дадохме да се разбере, че има неща, които ще отнемат повече време", заяви той.

Според официалното съобщение на ЕС за срещата висшите дипломати на Техеран и петте оставащи в споразумението големи сили са обсъдили как в контекста на задаващите се американски санкции да бъдат продължени петролният износ на Иран, неговите финансови отношения в чужбина, както и международните му транспортни връзки.
Тръмп разкритикува споразмунението с Техеран с мотива, че то не е в състояние да попречи на Иран да се сдобие с ядрени бойни глави, както и че по никакъв начин не пресича регионалните амбиции на Техеран и неговата ракетна програма.

Вчера пред събралите се във Виена дипломати шефът на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано заяви, че Иран държи ядрената си програма в съответствие със споразумението от 2015 г.

Високопоставеният източник от ЕС каза, че остава известна несигурност за това доколко ефективни ще се окажат европейските усилия да бъде спасено споразумението.

"Бяхме много ясни, че не можем да дадем гаранции, но можем да създадем необходимите условия за иранците да продължат да се възползват от отмяната на санкциите по силата на споразумението", каза той.

Всички от присъстващите пратеници обаче били убедени, че решението на Тръмп е погрешно.

В съобщението на ЕС за срещата се казва, че участниците в нея са нарекли ядреното споразумение с Иран "ключов елемент" за неразпространението на ядрените оръжия по света и значимо дипломатическо постижение, подкрепено единодушно от Съвета за сигурност на ООН.

Международният валутен фонд обяви, че ще продължи да си сътрудничи с управителя на иранската централна банка Валиула Сейф, независимо от това, че САЩ са го поставили в списъка си със санкционирани лица. Това съобщи от своя страна иранската телевизия "Прес", цитирана от ТАСС.

БТА

В САЩ констатираха загубата на предимствата на F-22 пред руските самолети

http://pogled.info/svetoven/v-sasht-konstatiraha-zagubata-na-predimstvata-na-F-22-pred-ruskite-samoleti.94803

/Поглед.инфо/ Участието в сирийския конфликт на американските изтребители от пето поколение F-22 „Раптор“ позволиха на Русия да събере ключови сведения за тези модели, пише списанието Military Watch.

Михаил Делягин: Бурният век

http://pogled.info/svetoven/mihail-delyagin-burniyat-vek.94804

/Поглед.инфо/ Безпрецедентната трансформацията на човечеството, която настъпва в света, поставя предстоящото президентство на Владимир Путин във време на тектонични социални промени. Световната икономика ще се разпада на макрорегиони, пропадащи в глобалната депресия и формиращи нови системи на глобално и местно управление.

Михаил Хазин: Няколко думи за «левия поврат»

http://pogled.info/svetoven/mihail-hazin-nyakolko-dumi-za-leviya-povrat.94806

/Поглед.инфо/ Внимателно следя как гражданите на страната, включително моите редовни читатели, реагират на превратностите, свързани с преназначаването на правителството. Реакцията беше изключително негативна, при това, основната претенция към новото правителство, а по-скоро – към президента, който го сформира, е, че "лявият" поврат, за който аз (и не само аз) толкова много писах, според тяхното мнение, не се състоя.

Анализатор на Fox News: Влиянието на Русия върху резултата от изборите в САЩ е "незначително"

http://pogled.info/svetoven/analizator-na-Fox-News-vliyanieto-na-rusiya-varhu-rezultata-ot-izborite-v-sasht-e-neznachitelno.94807

/Поглед.инфо/ Бившият директор на Агенцията за национална сигурност на САЩ Джеймс Клапър, както и много от колегите му по професия, питаят неприязън към администрацията на Доналд Тръмп, заявява Брит Хюм, анализатор на Fox News. Но колкото и да поддържат своята линия за "руска намеса", която изиграла "ключова роля" в резултатите от гласуването на президентските избори в САЩ, Клапър и другите като него, не представиха нито едно доказателство, напомни експертът.

Войната срещу Тръмп: Шпионинът от "дълбочинната държава"

http://pogled.info/svetoven/amerika/voinata-sreshtu-tramp-shpioninat-ot-dalbochinnata-darzhava.94808

/Поглед.инфо/ Продължавайки темата за "войната срещу Тръмп", aftershock ви представя нов епизод от сериала "Гражданската война в САЩ"; прехвърлена от улиците, сега тя севоди в правителствени кабинети във Вашингтон.

След руснаците и евреите, фашизмът в Украйна се зае и с циганите

http://pogled.info/svetoven/sled-rusnatsite-i-evreite-fashizmat-v-ukraina-se-zae-i-s-tsiganite.94809

/Поглед.инфо/ Младите строители на украинската нация си откриха нова мишена сред „некоренните народи“. Ако веднага след Евромайдана жертвата на гоненията им станаха руснаците, а след това евреите, то сега в Украйна започват циганските погроми. Третият за месец катун бе нападат в Тернопол. Преди това бяха тези в Киев и Лвов. Но за разлика от руснаците, циганите имат мощни застъпници – фондацията на Сорос и посолството на САЩ.

Премиерът заминава за Хърватия, веднага след това и за Украйна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/premieryt-zaminava-za-hyrvatiia-vednaga-sled-tova-i-za-ukrajna-2099407

Премиерът Бойко Борисов заминава на посещения в Хърватия и Украйна. В хърватската столица той ще открие паметника на българския писател и поет Иван Вазов, а в неделя премиерът ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча, посветена на българския политик Димитър Пешев в К

В света на модата все още доминират мъжете

//dariknews.bg/novini/biznes/v-sveta-na-modata-vse-oshte-dominirat-myzhete-2099414

Мъжете доминират във всички индустрии и светът на модата не прави изключение - в него ръководните позиции се заемат от дами едва в 14% от случаите, пише в. "Метро".
 
Таблоидът цитира годишния доклад "Глас рънуей", който следи за половото нера

Ако сте продали колата си, проверете дали новият собственик е сменил талона

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ako-ste-prodali-kolata-si-proverete-dali-noviiat-sobstvenik-e-smenil-talona-2099388

Ако през последните години сте продали колата си, проверете дали новият собственик е сменил талона й. Това призоваха на извънредна среща министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на външните работи Екатерина Захариева и омбудсманът Мая Манолова. Причината – заведен

На Черешова Задушница почитаме мъртвите

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/na-chereshova-zadushnica-pochitame-myrtvite-2099408

Днес е втората Задушница за годината, която наричаме „Черешова”, по името на най-популярния плод в това време на годината, и отбелязваме в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.
 
Тази събота е ден, в памет на всички починали православни

Вашият хороскоп за днес! Ето кои зодии трябва да внимават

https://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes--Eto-koi-zodii-tryabva-da-vnimavat__266279

Източник: lamqta.com Овен  През този ден всяка промяна на изражението на лицето на Вашата половинка ще тълкувате като някакво разочаровани...

Днес е Черешова задушница. Задължително се спазват древни обичаи, а поверията гласят...

https://petel.bg/Dnes-e-CHereshova-zadushnitsa--Zadalzhitelno-se-spazvat-drevni-obichai--a-poveriyata-glasyat---__266280

Черешова задушница, известна още като Спасовска задушница, е една от трите големи задушници в Българския православен календар. Тя се пада...

Министър Кралев посрещна представители на Генералния секретариат на Съвета на ЕС за мач на "Спортпалас" (снимки)

https://petel.bg/Ministar-Kralev-posreshhna-predstaviteli-na-Generalniya-sekretariat-na-Saveta-na-ES-za-mach-na-Sportpalas--snimki-__266281

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посрещна в спортен комплекс „НСБ Спортпалас” във Варна представители на Генералния секре...

Момиче помоли бившия си за прощална целувка, но всъщност замисли ужасно отмъщение (видео)

https://petel.bg/Momiche-pomoli-bivshiya-si-za-proshhalna-tseluvka--no-vsashhnost-zamisli-uzhasno-otmashhenie--video--__266282

23-годишен младеж съобщил на приятелката си, че се разделят, а тя го помолила само за една последна целувка. Всъщност отмъстителното момиче...

Бивше зайче на "Плейбой" издъхна с малкия си син при мистериозни обстоятелства в Манхатън (снимки)

https://petel.bg/Bivshe-zayche-na-Pleyboy-izdahna-s-malkiya-si-sin-pri-misteriozni-obstoyatelstva-v-Manhatan--snimki--__266283

Ослепителна красавица и бивш модел на PlayBoy падна от прозореца заедно със 7-годишния си син и загина на място. Инцидентът е станал в хотел в ...

Черешова задушница е!

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b5/

Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича „Черешова“ по името на най-популярния плод в това време на годината. На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии.

След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на „отминалите от тоя свят“.

Християните посещават гробовете на близките си, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.

Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят – на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра – и ще се моли за тях до свършека на света.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. Преди този ден и на самия ден Църквата усърдно се моли за очистване от сквернотата на греха и опрощение на починалите с вяра в Христа.

На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: Бог да прости. Задушницата се нарича в България „Черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Материалът Черешова задушница е! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Путин към Запада: Не прекрачвайте червената линия

http://clubz.bg/68306-putin_kym_zapada_ne_prekrachvajte_chervenata_liniq

Отношенията ни с Тръмп "нито са се подобрили, нито са се влошили", заяви Путин на срещата с ръководителите на световните информационни агенции, която се организира от ТАСС в кулоарите на икономическия форум в Санкт Петербург, предаде БТА.

"Между нас практически няма пряк диалог и това не ни позволява да постигнем какъвто и да било напредък в руско-американските отношения", каза руският лидер.

Според него това се дължи в значителна степен на продължаващ конфликт вътре в американския елит.

Путин заяви, че се надява този конфликт "някога да свърши и обективната нужда от развитие на руско-американските отношения да доведе двете страни на масата за преговори".

"На президента на САЩ и досега не му дават възможност, по вътрешнополитически съображения, мотивирайки това най-малкото с намеса на Русия в американските избори, да организира нормална работа с нас", допълни по темата руският президент.

Руският президент призова проблемите между страните да се решават, без да се пречи на световната икономика. Той заяви, че практиката на САЩ да въвеждат едностранни санкции нарушава мира и реда, които съществуват днес.

В отговор на един от въпросите на срещата, Путин заяви, че Русия е за това Испания да запази единството си, но като се отчитат интересите на жителите на Каталуния. По думите му Москва има много добри отношения с Мадрид.

"Бихме искали ситуацията да се нормализира, да бъдат отчетени, разбира се, и интересите на хората, които живеят в Каталуния. Но Испания да се запази като единна централизирана държава."

Путин нарече безсмислици твърденията, че Русия се е намесила в ситуацията с Каталуния и решението на Великобритания да излезе от ЕС. Той отбеляза, че министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън също е бил за Брекзит.

"Да не би и той да е наш агент?", попита Путин. 

Руският президент призова Запада да не прекрачва "червената линия" в отношенията с Русия.

"НАТО се приближи до границите ни и у нас възникна подозрението, че утре и Украйна може да я включат и да поставят там някакви радари и системи за противоракетна отбрана", каза руският президент. "Има си граници, разбирате ли, не трябва да се прекрачва "червената линия".

Нека се отнасяме с уважение и към нашите интереси. 

Той допълни, че някога Москва доброволно се е съгласила СССР да се разпадне, като е разчитала, че бившите съветски републики ще останат приятелски настроени към Русия.

"Защо (тогава на запад) подкрепиха държавния преврат в Украйна, при това по въоръжен път?"

Путин заяви, че върху Турция се оказва несправедлив натиск заради намерението й да закупи руски ракетни комплекси С-400. По думите му Анкара сама трябва да реши този въпрос. Путин заяви, че е уверен, че турският му колега Реджеп Тайип Ердоган няма да се поддаде на този натиск и няма да прави отстъпки, като по този начин ще защити националния интерес.

Руският президент Владимир Путин заяви, че за Русия е много важно да бъде урегулирано напрежението около севернокорейската ядрена програма, както и че трябва да бъде гарантиран суверенитетът на КНДР, предаде Асошиейтед прес. Пълното премахване на ядрените оръжия на Северна Корея трябва да включва даването на гаранция на КНДР за ненакърнимост на нейния суверенитет, каза Путин.

"Ако не се държите агресивно и ако не притискате Северна Корея в ъгъла, резултатът, който ни трябва, ще бъде постигнат по-бързо, отколкото много хора очакват, и то на по-ниска цена", заяви руският президент.

Путин отбеляза, че Северна Корея е съсед на Русия и допълни, че намирането на решение на този въпрос "е от изключително важно значение, особено когато обстановката е на прага на войната".

Той направи това изказване, докато в същото време американският президент отново Доналд Тръмп заговори за възможност срещата на върха със Северна Корея все пак да се състои. В четвъртък Тръмп отмени срещата и заяви, че причината са "огромният гняв и откритата враждебност", които КНДР е демонстрирала.

Ето какво време ни очаква днес…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-8/

Прогноза  за 26.05.2018
Днес в сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но в отделни котловини ще е с намалена видимост. През деня ще остане неустойчиво и още преди обяд над източните, а по-късно през деня и до полунощ и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места отново ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб в Източна България до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 29°, за София – около 24°

Материалът Ето какво време ни очаква днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Месното поколение на САЩ: "Аз съм твърде зает, за да работя, аз съм само на 30 годинки – по-добре да осъдя родителите си"

http://pogled.info/svetoven/amerika/mesnoto-pokolenie-na-sasht-az-sam-tvarde-zaet-za-da-rabotya-az-sam-samo-na-30-godinki-po-dobre-da-osadya-roditelite-si.94799

/Поглед.инфо/ В течение на последните три месеца родителите изпратиха на сина си пет писмени известия за напускане, но той игнорира всичките. Бащата на Майкъл каза: „Дадохме му 14 дни за да напусне нашия дом. Няма да му разрешим да се върне. Ще предприемем всякакви мерки това повече да не се случва. Отначало ние просто го приютихме, тъй като загуби работата си, но това продължи години без нашето съгласие. Ние му предлагахме 1100 долара за да му стигнат на първо време, но той отказа. Аз му говорих, че има работни места, където не се иска опит, но той отказа да предприема каквито и да е крачки. Считам, че ако човек няма пари, той трябва да се съгласява на всякаква работа, но изглежда нашият син твърде добре се е устроил и няма намерение да променя нищо“.

Тръмп се отказа от срещата с Ким Чен Ун

http://pogled.info/svetoven/tramp-se-otkaza-ot-sreshtata-s-kim-chen-un.94800

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати на северокореския лидер писмо, в което се отказва от провеждането на срещата в Сингапур на 12 юни.

Иран: Условията на аятолах Хаменей към Европа

http://pogled.info/svetoven/iran-usloviyata-na-ayatolah-hamenei-kam-evropa.94801

/Поглед.инфо/ В отговор на дванадесет съзнателно неизпълними условия, поставени от САЩ за сключване на нова ядрена сделка с Иран, аятолах Хаменей огласи своите искания към Европа.

САЩ и КНДР - няколко сравнения

http://pogled.info/svetoven/sasht-i-kndr-nyakolko-sravneniya.94802

/Поглед.инфо/ Защитниците на управляващия режим на САЩ и представителите на нашата либерална общественост никак не обичат КНДР. Основно тяхната нелюбов се гради на два стълба. Първо – КНДР има ядрено оръжие, с което заплашва целия свят. Второ – в страната има подозрително нехуманен човекоядски режим, убиващ и притискащ своите граждани. Няма да разглеждаме тук притежаването и заплахата за използване на ядрено оръжие от Северна Корея. На тази тема и така е казано много. Още повече, че притежаването и използването на ядрено оръжие пряко зависи от онези, които го имат, а именно от страшното и неразбираемо, а по-точно ще бъде да се каже страшно неразбираемото ръководство на Северна Корея.

Астропрогноза: Овни не спорете, Лъв „изключете се“, Риби днес изживейте всяка минута!

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d1%8a%d0%b2-%d0%b8%d0%b7%d0%ba/

Хороскоп за 26 май събота

Овен

Днес няма да ви е лесно да се разберете с когото и да било. Ако е възможно отложете важните разговори и не влизайте в ненужни спорове. Няма да имате полза от тях.

Телец

Това е ден за релакс. Може да поклюкарствате малко, но безобидно. Все пак не бихте искали да чувате неприятни неща за себе си.

Близнаци

Това е ден за въвеждане на ред. Опитайте се да приключите със задачите до обяд. Времето ще бъде прекалено хубаво, за да го прекарате цял ден у дома.

Рак

Може да се почувствате пренебрегнати, но това няма да е умишлено. Половинката ви има въпроси, над които да помисли добре. Дайте ѝ необходимото време.

Лъв

Това е ден за тотално изключване и не правете никакви компромиси с почивката си. Може да изключите телефона, за да сте сигурни, че никой няма да ви безпокои.

Дева

Денят ще бъде една истинска приказка. Повярвайте в мечтите си и те ще започнат да се сбъдват една по една.

Везни

Очаква ви предизвикателство, което ще ви възвърне самочувствието, защото вие ще се справите чудесно с него. Това да ви е за урок повече никога да не се съмнявате в себе си.

Скорпион

Денят ще ви постави сериозни въпроси за решаване. Не бягайте от решението им, а се опитайте да продължите напред. За целта ще трябва да се надскочите.

Стрелец

Бъдете благосклонни към себе си и близките си. Това е ден, в който да се фокусирате само върху положителните аспекти от миналото ви.

Козирог

Това е ден, в който да съградите основите на бъдещето ви. Не жалете сили, за да се наслаждавате на повече добри дни.

Водолей

Денят ще ви покаже колко много сте обичани. Не очаквайте явен знак. Същественото, понякога е в детайлите.

Риби

Тази събота изживейте всяка минута по ваш собствен начин. Ще имате възможност да направите неща, за които отдавна мечтаете. Не позволявайте на никой да ви попречи на процеса.

 

Материалът Астропрогноза: Овни не спорете, Лъв „изключете се“, Риби днес изживейте всяка минута! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"168 часа": Мистерия: За 9 дни три българки изчезват на остров Крит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882582

"168 часа": Мистерия: За 9 дни три българки изчезват на остров КритДо момента няма нито един обвинен Трупът на Александра е изхвърлен от морето, Деси и Антонина са в неизвестност. Едната била бременна, а другата живяла с убиец Самоубили се или изчезнали по "бързата процедура". Сексробство или ревност от страна на мъжете им. Пълна мистерия цари около съдбата на десетки наши сънароднички в чужбина,

Ново 20. Пак ще има среща Тръмп-Ким

http://clubz.bg/68305-novo_20_pak_shte_ima_sreshta_trymp_kim

Президентът Доналд Тръмп изненадващо заяви снощи, че САЩ имат "много продуктивни разговори" с Пхенян за среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. И това само ден след като отмени срещата, предаде Ройтерс.

"Имаме много продуктивни разговори със Северна Корея за връщане на срещата на върха, която, ако се състои, вероятно ще остане в Сингапур на същата дата, 12 юни", написа Тръмп в съобщение в Туитър. 

Той добави, че ако е необходимо, срещата може да се състои и на по-късна от планираната дата. 

В Южна Корея веднага заявиха, че са почувствали облекчение след новината за подновените преговори за среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на президентството в Сеул.

Съобщението на президентството беше разпространено само часове след като Тръмп приветства помирителния тон в реакцията на Северна Корея на отмяната от негова страна на срещата с Ким и заяви, че среща все пак може и да има.

Синият дом (президентството на Южна Корея) допълни, че "внимателно" следи развоя на събитията в отношенията между Вашингтон и Пхенян.

Магазинът за сувенири на Белия дом понижи цената на специалната емисия на два вида монети, които, може би преждевременно, бяха изсечени по случай срещата на върха между Тръмп и Ким, предаде ДПА. Според страницата в интернет на магазина цената на по-скъпия вид монети е понижена от 85 на 59 долара, а на по-евтиния от 24,95 на 19,95 долара. 

В четвъртък монетите се обезцениха, след като Тръмп внезапно обяви, че отменя срещата, по случай която те бяха изсечени. Въпреки това решението явно засили интереса на колекционерите и другите възможни купувачи, което доведе до срив на страницата на магазина.

Валутните резерви на Китай достигнаха 3,161 трлн. долара

https://petel.bg/Valutnite-rezervi-na-Kitay-dostignaha-3-161-trln--dolara__266275

Πo-гoлeми или пo-мaлĸи ĸaтo oбeм peзepвитe в чyждecтpaннa вaлyтa ca гapaнция зa дъpжaвитe в cлyчaй нa иĸoнoмичecĸa ĸpизa или дpyги cътpeceния. И тoвa гo знят дoбpe дeceтт...

Тревистият чесън е многогодишен, отглежда се лесно

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6870243

Тревистият чесън е многогодишен, отглежда се лесноМногогодишният чесън е познат още като тревист чесън, див чесън, чеснова трева, чеснов шивес. Произхожда от Азия, където го отглеждат като обикновен зеленчук. В последните години в Европа е все по-разпространен. Разликата с обикновения чесън е в това, че тук луковицата не е най-важна, а и не става толкова голяма.

Плутон може да се окаже гигантска комета

https://petel.bg/Pluton-mozhe-da-se-okazhe-gigantska-kometa__266273

Историята на Плутон продължава да става все по-неясна. Преди време космическият обект загуби статуса си на планета и беше сложен в катего...

Българин стана световен шампион в инсталиране на фолио върху автомобили

https://petel.bg/Balgarin-stana-svetoven-shampion-v-instalirane-na-folio-varhu-avtomobili__266274

Българин стана световен шампион в любопитна дисциплина – инсталиране на фолио върху автомобили. Варненецът Иван Тенчев беше обявен за н...

Девет лекарства вече няма да се продават у нас (Обзор)

https://petel.bg/Devet-lekarstva-veche-nyama-da-se-prodavat-u-nas--Obzor--__266276

Девет лекарства вече няма да се продават у нас. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), където са постъпили уведо...

Бивши собственици на коли може да се окажат в гръцки затвори

https://petel.bg/Bivshi-sobstvenitsi-na-koli-mozhe-da-se-okazhat-v-gratski-zatvori__266278

Ден след като още един българин беше задържан в Гърция заради използвано от каналджии продадено ремарке, три министерства у нас предпри...

Нутритарианството чисти токсините

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6870427

Нутритарианството чисти токсинитеAвтор на нутритарианската диета е американският семеен лекар Джоуел Фърман, който е посветил 6 книги на този начин на хранене. Докторът е изработил програмата си на основата на над 20 години проучвания кои продукти и хранителни навици са най-полезни за здравето и дълголетието. “С повече органична растителна храна и минимум протеини и обработени

С огромно мнозинство ирландците одобриха абортите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/26/3185273_s_ogromno_mnozinstvo_irlandcite_odobriha_abortite/?ref=rss


Ирландците, участвали в днешния референдум за абортите в страната, масово са подкрепили узаконяването им в доскоро силно консервативната католическа страна.<br /><br />След изключително висока активност от Irish Times/Ipsos MRBI обявиха данни от екзит пол допитвания, според които за промяната в полза на абортите са гласували 68%, а зад запазване на положението от поправка в Конституцията от 1983г. са застанали 32%.<br /><br />Националната телевизия смята, че активността...

Препоръчваме ви: 'Зорба Гъркът' в Софийската опера

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-zorba-garkat-v-sofijskata-opera-681378.html

Днес от 19:00 часа в Софийската опера ще се играе балетът "Зорба Гъркът", поставен от Микис Теодоракис.

Митът за Зорба винаги е бил приет като символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис, а през 1988 година е създадена балетната версия от Лорка Масине по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис.

Балетът "Зорба Гъркът", чиято световна премиера се е състояла на 6 август 1988 година на сцената на Арена Ди Верона е мега шоу в две действия и 22 картини. Този спектакъл винаги е имал голям касов успех, игран е в над 30 страни и е посетен от над 3 милиона зрители. "Зорба Гъркът" става още от момента на своята премиера истинско културно събитие. Балетът е игран също така на Летния фестивал Каракала в Рим (1991, 1992) и е представен отново през 1993 година при пълен салон. През 1994 година балетът гастролира в Бразилия и Аржентина. Запомнящ ще остане спектакълът на открито в Рио Де Жанейро, посетен от 120 000 зрители. "Зорба" се връща в Бразилия през пролетта на 1995 година.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Националната опера и балет и се играе при препълнени салони.

Вижте и останалите ни предложения за интересни събития за днешния ден:

Театър

В Народен театър "Иван Вазов" от 16:00 часа ще се постави пиесата "Жана" от Ярослава Пулинович.

Повече информация за събитието можете да откриете ТУК.

Умира Панайот Волов

https://www.actualno.com/chronicles/umira-panajot-volov-news_675709.html

Панайот Вичев Волов е деец на националреволюционното движение с псевдоним Петър Ванков. Той е сред инициаторите, учредителите и главните дейци на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание (1876). Панайот Волов е роден в късната есен на 1850 в град Шумен в занаятчийско семейство. Завършва Шуменското класно училище при Добри Войников. С материалната подкрепа на богатия си сродник Маринчо Бенли продължава обучението си в Букурещ, Болград, Одеса и Николаев (1869-1873).

26 май - Открит е Върховният касационен съд на България.

https://offnews.bg//na-tozi-den/26-maj-otkrit-e-varhovniat-kasatcionen-sad-na-balgaria-681177.html

На този ден през 1879 г. е открит Върховният касационен съд на България.

Това става  по силата на Закона за устройството на съдилищата.

Върховният касационен съд (ВКС) на България осъществява върховен съдебен надзор в държавата върху гражданските, наказателните, военните и търговските дела. Налага точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища. Касация означава отмяна.

Решенията на Върховния касационен съд са окончателни и не подлежат на обжалване. В него днес работят 85 съдии с над 15 години юридически стаж, разпределени в три колегии: гражданска, наказателна и търговска. ВКС разглежда жалби и протести срещу актове на окръжните съдилища, когато същите са действали като втора инстанция, и срещу актове на апелативните съдилища. При възникване на въпрос за конституционосъобразност, съдът може да го отнесе до Конституционния съд.

Хороскоп за 26 май – 1 юни от Антония Мечкова

https://offnews.bg//horoskop/horoskop-za-26-maj-1-iuni-ot-antonia-mechkova-679143.html

{"oven":"Влизате в нелеко 7-дневие, запасете се с търпение, благоразумие. За доста Овни пречките са изненадващи, от понеделник всяка преодоляна трудност ще ги прави по-силни и амбициозни. Друг въпрос, че понякога май не знаете как точно да действате, отвсякъде никнат проблеми и ви изнервят. Бъдете гъвкави, но задълбочени във вторник и сряда, от четвъртък мислете за кратък отдих, ще изчакате по-плодотворни условия за изява, кариера, печалби. Важно е сега да пазите спокойствието на близки, и те се тревожат нещата да не се усложнят.","telec":"Последните дни на май ви подтикват към делови изяви, но околните едва ли подозират колко амбициозни планове кроите. Телците ще представят идеите си за работа и партньорство, но да се пазят от излишни конфликти с шефове, колеги, клиенти. От вторник се съсредоточавате главно в задачите си, не са най-леки, но и място за тревога няма, можете да ги изпълните. Само че в петък ще сте доста уморени и куп домашни ангажименти ще останат за по-нататък. Необвързаните привличат внимание, да си решат дали не им стига само флирт.","bliznaci":"И за вас трудностите през периода ще се окажат повече, до вторник избягвайте разправии с колеги, клиенти, познати и близки, а най-вече с влиятелните хора. Близнаците да се държат и настрана от спорове в екипа и между съседи, щом проблемът не ги засяга пряко, противниците им са силни, няма защо да ги множат. От сряда упорството ви в работата дава по-добри резултати, вероятно е и роднини или приятели да съдействат в петък. Разчитате главно на себе си, търпението и принципността помагат да овладеете и лични неразбирателства.","rak":"Дните до юни ще ви изправят пред доста проблеми и задачи, не добавяйте към обективните затруднения спорове или други усложнения. Още през уикенда Раците следва да се огледат за нови партньори, нека да бъдат по-отворени за съвети на близки, препоръки на колеги. Понеделник идва със сериозни делови пречки, но ако добавите такт и интуиция, ще разведрите атмосферата в екипа и ще постигнете целите си. Вероятно и ще подобрите отношенията с околните, в четвъртък и петък това ви е допълнителна печалба. Пазете дома от скандали.","luv":"Периодът носи куп трудности в работата, но и за миг не губите присъствие на духа. Наистина Лъвовете ще се справят с преките си задачи, сигурно ще се радват и на добри доходи от понеделник. Вашата роля в екипа и сред близки сега е друга - дискретно да уравновесявате отношения, да изглаждате спорове. Ще се справите отлично, във вторник даже поемате част от чужди дела, в сряда сте душата на всяко общуване. Щадете се, петък ви носи нови шансове, а близките имат нужда от повече разнообразие. Защо не си дадете кратък отдих?","deva":"Последните дни на май не са лоши, но вас ви измъчва неразбирането на околни за деловите ви планове. Спокойно, Девите ще прокарват пътя на идеите си по-тактично и търпеливо, за някои ще им се открие шанс, ако се присъединят към екипи и проекти, в които ще се изявяват убедително. От понеделник заложете на дипломация, във вторник сте доста взискателни към колегите, в сряда не настоявайте на своята стратегия, това уморява. Бавно и дискретно привличайте симпатии и съюзници, и обичаните хора се колебаят. Но щастието ви е у дома.","vezni":"Това 7-дневие ще се отрази доста благотворно на работата и бъдещите ви планове, мнозина си намират по-влиятелни покровители и умело използват условията за изява сега. Везните да не се изнервят, ако в понеделник трябва да последват чужди идеи, на техните проекти ще дойде време във вторник. При изпълнението на задачите бъдете прецизни, а и по-тактични, щом се налага да отстранявате пропуски на колеги, познати, близки. От четвъртък промените са осезателни, може да ви поведат на път, към учение, обработка на информация.","scorpion":"Няколко дни от май, през които е най-разумно да се отдръпнете назад. Група Скорпиони са готови да воюват докрай за идеи и принципи, не би било най-ползотворно. Работите упорито от понеделник по задачите си и лека-полека ще привлечете вниманието на шефове и клиенти към своя принос. Във вторник уреждайте стриктно дела и финанси, задават се изненади, които май ще ви притеснят. Ще преодолеете трудности и спънки до петък, добре е, че укрепвате и важните връзки. За личните е редно да помислите повече, дайте си пауза...","strelec":"През тези 7 дни е редно да избягвате конфликти, спорове, съдебни искове, можете да защитите правата си с отстъпчивост, търпение. Стрелците надали ще вярват много на съвета, причини за разпри възникват още през уикенда, в понеделник се трудят упорито, но резултатите... В сряда бъдете по-бдителни, склонни сте да рискувате пари, партньорства. Ако останете на по-заден план, ще свършите повече неща и скоро пак ще бъдете на авансцената в службата или между познати, новите делови шансове ще носят доходи, издигане, любов.","kozirog":"От уикенда поемате куп задачи в службата и вкъщи, няма да се изложите в работа. По-хубаво е, че Козирозите намират време и сили да окуражат близки и колеги, някои са се обезверили, склонни са да зарежат начинание. Ще им върнете настроението, от вторник подхващате стари уговорки и проекти, укрепвате партньорствата. В четвъртък привличате и роднини за услуги, важно ви е да се справите с пречките и да не капнете от умора. В петък се очертават пътувания, усвояване на нова информация, при запознанства бъдете бдителни.","vodolei":"Последните дни на май за вас са напрегнати, но не се боите от делови пречки. При Водолеите се очертават и разочарования от околни, да не се поддават на лошо настроение. Най-важно е да прецените силите си и да работите на макс от понеделник, задачи ще ви сближат с нови хора, ще покажат високия ви професионализъм и организираност. До петък избягвайте разправии – който има очи и сърце, ще ви оцени по достойнство, другите да се оправят. Вашите разностранни интереси и склонност към творчество ви срещат с чудесни хора.","ribi":"И за вас дните до юни не са леки, но усетът ви подсказва да направите каквото можете. В понеделник поемате редица задачи на колеги и близки, в сряда пък наваксвате чуждите пропуски в дейността на екипа. Ако Рибите почувстват здравословни проблеми, да си обърнат внимание, бързо ще подобрят тонуса си. Не си късайте нервите с излишни спорове, късметът ще ви помогне да изплувате, но следва да сте бдителни, да не омаловажавате никой проблем. Може да се дадете и малко отдих, личните ви неща изискват голямо търпение."}

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване