След новия регламент за личните данни: Заваляха жалби срещу „Гугъл” и „Фейсбук”

http://www.cross.bg/danni-lichnite-reglament-1575563.html

/КРОСС/ Серия от жалби срещу „Гугъл”, „Фейсбук”, „Инстраграм” и „Уотсап” са подадени в първия ден от влизането в сила на новия европейски регламент за защита на личните данни, съобщи Би Би Си. Четирите компании са обвинени, че принуждават потребителите да се съгласят личните им данни да бъдат събирани и използвани за насочени реклами или да закрият профилите си.Според европейска група защитници на поверителността на клиентите не е дадена възможност за „свободен избор”. Ако жалбите бъдат удовлетворени, компаниите може да бъдат заставени да променят правилата и да им бъдат наложени глоби.

Събития за 24 май на БУ „Пейо Яворов“ – Брюксел

http://www.eurochicago.com/2018/05/bu-br/

На 21 май 2018 г. , един от най-добрите детски фолклорни ансамбли на България „Загорче“, гостува на учениците от БУ „Пейо Яворов“ в Брюксел с нова програма - пъстър, весел и свеж спектакъл, представен с много енергия и настроение от талантливите деца, които са едновременно певци, танцьори и музиканти. Повече от час тези деца (половината 8 и 9-годишни) танцуваха, пяха и свириха, от душа, въпреки умората. Фигури, сложни и майсторски изпълнени движения, красиви и неусетни преходи, богат аранжимент на многогласния хор, това трябва се види, а не да се описва. Браво на ръководителите и децата! Благодарим на Загорчетата за техния ентусиазъм, за тяхното вдъхновение, за любовта и верността към българският фолклор.

Бойко Борисов в Загреб: ЕС разбра, че Балканите не бива да се изолират

http://nakratko.bg/category/59/160078/


Европейският съюз разбра, че Балканите не бива да се изолират, а държавите членки да са единни в позициите си и да не допускат конфликт в региона.

Почина големият художник акад. Светлин Русев, получил е инфаркт в дома си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883037

Почина големият художник акад. Светлин Русев, получил е инфаркт в дома сиПочина български художник и общественик Светлин Русев.  За тъжната вест съобщиха в социалните мрежи водещият Николай Априлов и Евгени Минчев.  "Макар да не искам да повярвам - Светлин Русев е починал", споделя Минчев. "Светлин Русев! Велик! Поклон", пише пък Априлов. Светлин Русев Вълчев е български художник, общественик,

Почина Светлин Русев

https://frognews.bg/novini/pochina-svetlin-rusev.html

Почина художникът и общественик Светлин Русев. Той е издъхнал на 84-годишна възраст в дома си.

Българските волейболисти изравниха срещу САЩ - 1:1

https://www.24chasa.bg/sport/article/6883027

Българските волейболисти изравниха срещу САЩ - 1:1Българските национали изравниха геймовете срещу САЩ във втория си мач от Волейболната лига на нациите. Нашите загубиха с 19:25 първата част, но спечелиха втората с 25:22 и резултатът е 1:1. Двубоят е част от турнира в китайския гранд Нинбо. В първата си среща момчетата на селекционера Пламен Константинов победиха с 3:2 домакините.

Адвокат на Тръмп се е срещал с руски олигарх

http://clubz.bg/68323-advokat_na_trymp_se_e_sreshtal_s_ruski_oligarh

Майкъл Коен, адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, се е срещнал със свързания с Кремъл руски олигарх Виктор Векселберг в Ню Йорк, по-малко от две седмици преди встъпването на президента в длъжност, предаде Ройтерс, цитирайки осведомен източник.

По време на дискусията в офиса на Коен 11 дни преди церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп, адвокатът и олигархът са обсъждали подобряването на отношенията между Москва и Вашингтон и са се уговорили да се срещнат отново на церемонията, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитирайки Андрю Интратер, американец, който е присъствал на срещите и ръководи инвестиции на Векселберг. 

Източник, пожелал анонимност, е потвърдил информацията на в. "Ню Йорк таймс".

Фирмата на Интратер "Колъмбъс нова" е дала на Коен консултантски договор на стойност 1 милион долара, който в момента се разследва от федералните власти на САЩ. Специалният прокурор Робърт Мълър провежда разследване на предполагаемите контакти на Тръмп и помощниците му с Русия, преди и след президентските избори през 2016 година. В същото време федерални прокурори разследват финансовите и бизнес дела на Коен. 

Интратер заяви, че Векселберг не е давал инструкции да наема Коен за консултант.

Малко по-рано самият олигарх беше разпитван от агенти на ФБР, работещи по воденото от Мълър разследване.

Почина големият български художник Светлин Русев

http://www.cross.bg/rysev-svetlin-bulgarski-1575562.html

/КРОСС/ Почина големият български художник и общественик академик Светлин Русев. Той е издъхнал на 84-годишна възраст в дома си. Новината потвърди за NOVA Вежди Рашидов. Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век. Завършил е живопис при професор Дечко Узунов. Неговите картини са желан експонат във всяка една изложена колекция. Автор е на десетки пана и стенописи, включително в НДК и църквата в Рупите. Светлин Русев участва активно в обществения и политическия живот. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия и два пъти депутат в групата на БСП.

Актьорът Хю Грант се ожени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6883032

Актьорът Хю Грант се ожениВечният ерген Хю Грант сключи брак на 57 години, съобщиха британски медии. Актьор се е оженил за шведската продуцентка и телевизионна водеща Ана Еберстийн. Двамата са се венчали на скромна церемония в лондонския квартал „Челси”, разкриха медиите, като публикуваха снимки на младоженците, предаде Би Ти Ви.

Борисов открива паметник на Вазов в Загреб

https://frognews.bg/novini/borisov-otkriva-pametnik-vazov-zagreb.html

Европейският съюз разбра, че Балканите не бива да се изолират, а държавите членки да са единни в позициите си и да не допускат конфликт в региона. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на срещата си с хърватския министър-председател Андрей Пленкович в Загреб.

Илияна Йотова: Президентът не отиде в Русия да възкресява АЕЦ "Белене"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/26/3185351_iliiana_iotova_prezidentut_ne_otide_v_rusiia_da/?ref=rss


Президентът Румен Радев не е бил на посещение в Русия, за да възкресява енергийния проект АЕЦ "Белене", а е построил отново един мост, който през последните пет години е бил тотално разрушен.<br /><br />Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред "Нова телевизия" във връзка с посещението на държавния глава. Следващата седмица в Русия отива и премиерът Бойко Борисов. За възраждането на проекта АЕЦ "Белене" се заговори отново миналата седмица. Първо...

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб

https://offnews.bg//politika/borisov-otkri-pametnik-na-ivan-vazov-v-zagreb-681399.html

Министър-председателят Бойко Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб. С българската делегация и представители на градската управа открихме паметник на Патриарха на българската литература Иван Вазов в загребския парк „Бундек". Благодаря на хърватите, които са превели неговите творби, за да може днес заедно да почетем този гениален творец, написа премиерът във Фейсбук.

По-рано днес Борисов се срещна с хърватския си колега Андрей Пленкович. Ако не гарантираме, че темата за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава Срещата на върха в София е била просто една добра среща. Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира постоянството, с което Българското председателство и лично той се ангажират с процеса на приобщаване на държавите от региона към Европа чрез постигане на свързаност, икономически растеж и разрешаване на двустранните конфликти, съобщиха от правителствената информационна служба.

Той посочи, че е обсъдил темата и с папа Франциск при аудиенцията си вчера и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство.

„Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса", каза Борисов. „Обединени можем да свършим много работа“, посочи той, като подчерта, че с колегата си Пленкович се подкрепят при дискусиите в Европейския съвет, както и по темите, които се отнасят до общи проблеми в региона.

Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за организираната Среща на върха в София, която постави темите за Западните Балкани след 15-годишна пауза. „Това беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура“, коментира хърватският премиер. Той отбеляза чудесните политически и икономически отношения между Хърватия и България и подчерта, че ще продължи съвместното сътрудничество за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.

На Празника на розата - и тържества, и протести

https://frognews.bg/novini/praznika-rozata-tarjestva-protesti.html

Розопроизводители отбелязват днес традиционния Празник на розата.

Нобеловата награда за литература може да не бъде връчена и през 2019 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883013

Нобеловата награда за литература може да не бъде връчена и през 2019 годинаИзпълнителният директор на Нобеловата фондация Ларс Хайкенстен не можа да потвърди, че лауреатите на Нобеловата награда за литература за 2018 и 2019 година ще бъдат обявени следващата година, предадоха световните агенции. "Шведската академия съобщи, че се надява да връчи наградите през 2019 година. Но Нобеловата фондация държи да отбележи,

Марсоходът "Кюриосити" взе проба от скала след двегодишна пауза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883009

Марсоходът "Кюриосити" взе проба от скала след двегодишна паузаМарсоходът "Кюриосити" взе проба от скала след двегодишна пауза, след като специалиситте измислиха как да приведат в действие авариралата му бормашина, съобщи ЮПИ. Те добавиха чукообразно движение към системата, която насочва бормашината и идеята им проработи. "Кюриосити" взе проба от дълбочина 5 см, предаде БТА.

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6883017

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб (Снимки)Министър-председателят Бойко Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб. Монументът е символ на историческите връзки между България и Хърватия. "С българската делегация и представители на градската управа открихме паметник на Патриарха на българската литература Иван Вазов в загребския парк „Бундек"", написа премиерът във Фейсбук.

Путин не вярва, че Скрипал е отровен с новичок

https://petel.bg/Putin-ne-vyarva--che-Skripal-e-otroven-s-novichok__266318

Руският президент Владимир Путин счита, че е невъзможно бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия да са били отравяни с новичок...

Гарвани накълваха човек на улица в София

https://petel.bg/Garvani-nakalvaha-chovek-na-ulitsa-v-Sofiya-__266319

За това сигнализира зрител на NOVA Гарвани накълваха по главата мъж на улица в София. За това сигнализира зрител на NOVA в рубриката  "Моята ...

Отново обрат за срещата между Тръмп и Ким Чен-ун

https://petel.bg/Otnovo-obrat-za-sreshhata-mezhdu-Tramp-i-Kim-CHen-un__266320

Обрат за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Историческите преговори може да се състоят по план, обяви американският президент, ден с...

Ето кога е първият мач на Гришо на Ролан Гарос

https://petel.bg/Eto-koga-e-parviyat-mach-na-Grisho-na-Rolan-Garos__266321

Григор Димитров излиза още утре за първия си мач на втория за годината тенис турнир от големия шлем Ролан Гарос в Париж. Поставеният под н...

Тази жена заблуди всички за възрастта си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tazi-zhena-zabludi-vsichki-za-vyzrastta-si-6082642

Тя е интернет звезда, с над 200 хил. последователи в Инстаграм, с които всекидневно споделя любопитни моменти от живота си

Американските медии: Майната му на Иран, дайте да бием Русия

http://www.cross.bg/rysiya-iran-izrael-1575561.html

/КРОСС/ Световните медии продължават да обсъждат излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Действията на Тръмп вече доведоха да невиждан конфликт с ЕС и бунт на европейския бизнес, а освен това поставиха света на границата на войната между Израел и Иран. Но, според американския канал CNBC Тръмп няма да реши нищо с това действие и изобщо, майната му на Иран – важното е Русия да бъде отслабена и унищожена с помощта на преврати в нейните съюзници и обстановката да бъде отслабена като цяло. „Планът на президента Тръмп да излезе от ядреното споразумение с Иран прилича на Брекзит: той стана причина за сътресения на континента. Иран и Израел постепенно приближават пълномащабна война, която може да доведе до преразпределяне на силите на Близкия изток. Между другото експертите във Вашингтон обсъждат какво да правят, все едно е 2012 г., когато САЩ бяха влиятелен играч. Но сега е 2018 г. и в този регион Москва зае мястото на Вашингтон, което е ключов фактор, който не се споменава в дебатите. Обръщайки твърде много на ядрената сделка, която повече я няма, ние пропускаме нещо много по-важно: ние се борим не с Иран и дори не с Близкия изток, ние се борим срещу Русия. Докато САЩ не се отнесат сериозно с руската заплаха, ние сме на границата на катастрофа на американската външна политика, за което сме виновни самите ние, ще отстъпим на Москва значителна част от Близкия изток. Най-важната страна-играч в Близкия изток вече не са САЩ, а Русия

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-otkri-pametnik-na-ivan-vazov-v-zagreb-snimki-2099470

Премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в Хърватия. В Загреб Борисов се срещна с хърватския си колега Андрей Пленкович. По-късно днес българският премиер ще се отправи към украинската столица Киев.
 
Изпълнението на критериите за влизането в Шенген и в

13-годишно момиче е обявено за общодържавно издирване

http://www.struma.com/sinya-lampa/13-godishno-momiche-e-obyaveno-za-obshtodurjavno-izdirvane_134735/

На 16 май Лиляна е напуснала учебните занятията във 2 СОУ и оттогава е в неизвестност

Полицията в Монтана издирва непълнолетната Лиляна Камелиева Кирилова, на 13 г., от Монтана. На 16 май Лиляна е напуснала учебните занятията във 2 СОУ и оттогава е в неизвестност. Момичето е обявено за общодържавно издирване с мярка „задържане” като непълнолетна, напуснала дома си в кв. „Кошарник”.

Предприетото до момента издирване на момичето не е дало резултат, пише Novini.bg

Лиляна Камелиева Кирилова е на видима възраст 12-14 години, висока е около...

Продължава

Множество мигранти загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883007

Множество мигранти загинаха при бягство от нелегален затвор в ЛибияМножество мигранти и бежанци, задържани от трафиканти на хора, загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия, предаде Асошиейтед прес, цитирайки международната организация "Лекари без граници". Трафикантите стреляли по стотината бегълци, мнозина от които са ранени или убити. Те били преследвани от въоръжени мъже,

150 години от обесването на Стефан Караджа

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/150-godini-gibelta-stefan-karadja.html

150 години от гибелта на Стефан Караджа се отбелязват в родното му село Стефан Караджово, в община Болярово.

Валентин Радомирски: В последно време визитите при Путин са знакови

http://www.cross.bg/rysiya-merkel-pytin-1575560.html

/КРОСС/ Визитите, които се осъществиха при Путин, след като той формира новото руско правителство, са знакови. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" дипломатът и външнополитически експерт Валентин Радомирски: "Меркел беше там, Макрон, нашият президент, министър-председателят на Индия, вицепрезидентът на КНДР. Има и дълга поредица от още други визити, което показва едно активизиране на външнополитическата дейност на редица държави с Русия". В последно време се забелязва затопляне на отношенията между Русия и западните страни, добави още Радомирски. Според него оживлението се дължи изцяло на политиката на Съединените щати:  "Причината за сегашното оживяване е преди всичко политиката на САЩ, за която с една дума може да се каже, че следва концепцията за максимален натиск върху всички държави, в това число и върху своите партньори, за придобиване на отстъпки в полза на американците и осъществяване на практика на девиза "Америка преди всичко“. Протекционистката политика на Доналд Тръмп е успешна и ще продължи, прогнозира Радомирски.  Той коментира, че България като ротационен европредседател може да посредничи за сближаването на Москва и западните държави, но решаваща роля ще има съдбата на проекта за газопровод "Северен поток 2"

Колко струват „безплатните“ електронни услуги в Интернет?

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80/

Често пъти потребителите, без дори много да се замислят, дават своето съгласие за използване на техни лични данни в замяна на това да получат една или друга „безплатна“ електронна услуга. Европейската комисия счита, че в тези случаи има елемент на възмездност и затова предлага регулация в средата на социалните мрежи основно по отношение на комерсиалните сделки, доближаваща се до тази в класическата онлайн търговия. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов във връзка с Новата сделка за потребителите на ЕК и влезлия в сила Регламент за личните данни.

Новата сделка за потребителите изисква вече в много по-голяма степен от администраторите на социалните мрежи да поясняват недвусмислено, че определени профили, анонси, оферти са платени и имат рекламен и търговски характер. За да не се получава смесване и да не се заблуждават потребителите, че влизат във взаимодействие с някой като тях, а всъщност да се окаже, че са в класически преговори за сделка“, обясни Маргаритов по повод констатацията на водещия Николай Лефеджиев, че много от профилите в социалните мрежи са фирмени.

„Именно поради това новите законодателни предложения въвеждат правила, които вече са познати в комерсиалната търговия – правото на отказ от договора, възможността да получите преддоговорна информация. Много повече се акцентира на това, че не просто трябва да се кликва върху прозорец, който Ви приканва да дадете опрделена информация за себе си, а да получите предварително информация за това какво ще се случи, ако Вие влезете в подобен тип отношения с този, който Ви ги предлага“, добави той.

Маргаритов обърна внимание на това, че дори когато става дума за т.нар. „безплатни“ услуги, потребителите индиректно си плащат с личната информация и с това, че стават „мишена“ на широкомащабни рекламни кампании. „Например, „облачните услуги“ – давайки съгласието си да бъдат използвани Вашите лични данни данни, Вие можете да бъдете вкаран в система за формиране на профили и да бъдат изследвани Вашите наклонности като потребител, съответно – да бъдете актакуван от различен тип рекламни анонси и това да формира Вашето потребителско поведение, включително когато харчите пари“, обясни той. И допълни, че макар създадени като платформи с безплатна регистрация за обмен на информация и мнения между хората, за да съществуват и печелят, те използват рекламния бизнес, а основателите им са едни от най-богатите хора в света.

Председателят на КЗП заяви, че когато новите правила станат реална законова норма, контролните органи следва да могат да осъществяват проверки така, както го правят по отношение на търговците, да налагат санкции за нарушения и да изискват те да бъдат преустановявани.

На финала на разговора Маргаритов посочи, че влизането в сила на Регламента за личните данни е добра новина за потребителите в Интернет, тъй като могат да бъдат по-спокойни, че – макар и да са обект на определени атаки с различен тип оферти, в много по-малка степен ще бъдат изложени на риск техният личен живот и неприкосновеност, а оттам – ще намалее и възможността с тях да бъде спекулирано.

 

Материалът Колко струват „безплатните“ електронни услуги в Интернет? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бойко Борисов в Загреб: ЕС разбра, че Балканите не бива да се изолират

http://www.cross.bg/borisov-premierut-hurvatiya-1575559.html

/КРОСС/ Европейският съюз разбра, че Балканите не бива да се изолират, а държавите членки да са единни в позициите си и да не допускат конфликт в региона. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на срещата си с хърватския министър-председател Андрей Пленкович в Загреб. Фокус на разговорите между двамата ще бъде сближаването със страните от Западните Балкани и осигуряването на непрекъсваемост на процеса, започнал в София. Борисов благодари за организирането след две години от Хърватия на нови разговори в софийския формат. „17 май ще остане в историята”, каза премиерът на Хърватия в началото на срещата. Той поздрави Борисов за начина, по който България изпълнява своето председателство на Съвета на ЕС и реализира приоритетите от програмата си. По-късно през деня премиерът Борисов ще открие паметник на Иван Вазов в парка „Бундек”.

Цветанов разговаря със съпругата на бившия македонски президент Борис Трайковски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883005

Цветанов разговаря със съпругата на бившия македонски президент Борис ТрайковскиПредседателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов разговаря със съпругата на бившия македонски президент Борис Трайковски - Вилма Трайковска. Разговорът се състоя в рамките на регионалната Балканска молитвена закуска в Тирана, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Цветан Цветанов и Вилма Трайковска обсъдиха текущата

Татяна Дончева: АЕЦ "Белене" в понеделник е гьол, в сряда - не

https://offnews.bg//politika/tatiana-doncheva-aetc-belene-v-ponedelnik-e-giol-v-sriada-ne-681398.html

Съдбата на АЕЦ"Белене" или на газопровод през България няма да се решат с посещения на президента или премиера в Москва. 

Посещението на Румен Радев не е никакъв пробив, а е рутинно, то няма дълбок смисъл. Борисов пък отива там, за да не се обидят руснаците, защото и те са част от факторите, които го държат на власт. 

Това коментира Татяна Дончева, лидер на "Движение 21" по БНТ. Няма никакъв синхрон между програмите на президента и премиера. Тази липса е резултата от отношенията между двамата, основно по вина на премиера. ГЕРБ се държат безобразно с президента, каза още Дончева. По думите й гербаджиите не признават друг освен Борисов. Не може да се изживяваш като "Краля Слънце", това е липса на прилично отношение, добави Дончева. 

Президентът Радев трябва да има някаква външнополитически отношения, насреща няма хора, с които да ги съгласува. Като има такива отношения, няма да взима министри със себе си, това е повече от ясно, допълни тя. 

Според нея премиерът трябва да обясни за какво отива в Русия и какво иска да направи с АЕЦ"Белене", който "в понеделник е гьол, в сряда - обратното". Никой не може да си позволи по високите нива да говори пет за четири, допълни тя. 

Няма мърдане! След европейска заповед! Арестуваха в Сандански Тошко Доларчето от петричкото село Тополница, чакат го в гръцки затвор

http://www.struma.com/krimi/nyama-murdane-sled-evropeiska-zapoved-arestuvaha-v-sandanski-toshko-dolarcheto_134734/

Известният Тодор И. с прякор Тошко Доларчето, от емблематичното петричко село Тополница, бе арестуван вчера в Сандански,научи Struma.com. Арестът му е станал, след като в местното управление на МВР е пристигнала европейска заповед, съгласно, която Тодор има влязла присъда за трафик на наркотици в Гърция. От известно време Тодор и семейството му живеят в Сандански.

42-годишният Тодор е познат на органите на реда, но напоследък на територията на региона не е имал прояви. Често се...

Продължава

Откриха 14 пакета с канабис в кола на ГКПП Лесово, шофьорът е задържан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883001

Откриха 14 пакета с канабис в кола на ГКПП Лесово, шофьорът е задържан14 пакета с канабис, укрити в тайници на лек автомобил с българска регистрация откриха при съвместна проверка гранични и митнически и служители на ГКПП Лесово, съобщиха от пресцентъра на МВР. Лекият автомобил, управляван от български гражданин, пристигнал на пункта вчера, около 8,30 часа, на трасето за излизащи леки автомобили от България към

Борисов отива в Москва, за да не се обидят руснаците, смята Татяна Дончева

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/26/3185305_borisov_otiva_v_moskva_za_da_ne_se_obidiat_rusnacite/?ref=rss


Въпросите, свързани със съдбата на АЕЦ"Белене" или на газопровод, който да мине през България, няма да се решат с посещения на президента или премиера в Москва. Не виждам механизъм това, за което говорят, да се придвижва. Това коментира в ефира на БНТ Татяна Дончева, лидер на "Движение България 21".<br /><br />Посещението на Румен Радев не е никакъв пробив, а е рутинно, задължително, то няма дълбок смисъл. Борисов отива там, за да не се обидят руснаците, защото и...

Премиерът Борисов пристигна в Загреб

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/premieryt-borisov-pristigna-v-zagreb-6082741

Мин.-председателят и хърватският му колега Андрей Пленкович ще обсъдят започналите проекти за сближаване на страните от Западните Балкани с останалите държави в Европа и помежду им

Вашингтон и Сеул координират усилията си за диалог с КНДР

https://www.actualno.com/america/vashington-i-seul-koordinirat-usilijata-si-za-dialog-s-kndr-news_676441.html

Държаният секретар на САЩ Майкъл Помпео и южнокорейската му колежка Кан Гьон Хва се договориха в телефонен разговор да координират своите действия, за да бъдат създадени условия за диалог с КНДР.  Това съобщи пред журналисти говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Освен това „държавният секретар Помпео и министърът на външните работи Кан Гьон Хва потвърдиха решимостта си за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров и нерушимостта на съюза между САЩ и Републи

Грък изчезна мистериозно, издирват го в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882999

Грък изчезна мистериозно, издирват го в БългарияМистериозното изчезване на младия търговец на гръцко-българската граница, разследва предаването "Светлина в Тунела". 35-годишният Христос Ризоз от солун издирват близките му с помощта на предаването "Светлина в тунела". За последен път е говорил с майка си на 8 май 2017 година от границата с България - Промахона като е казал,

Зверско меле! Микробус се заби в къща след удар с БМВ, две деца са ранени

http://www.struma.com/sinya-lampa/zversko-mele-mikrobus-se-zabi-v-kushta-sled-udar-s_134733/

Две дечица са откарани с леки наранявания в спешното в Хасково, след като микробусът, в който пътуваха, се вряза в дворната ограда на къща.

Катастрофата е непосредствено след табелата на селото от посока Хасково.

В ситуацията обаче има и втори участник-БМВ със софийска регистрация. По първоначални данни най-вероятно виновник за катастрофата е водачът на лъскавото возило, който не е спазил дистанцията и е нацелил движещия се пред него микробус.

Версията на шофьора на...

Продължава

Модата в българските имена: Иванка изчезва, идва Ваяна

http://www.cross.bg/imena-godini-nyakolko-1575558.html

/КРОСС/ След като преди няколко години мина модата на Крисия, тази година имаме няколко новородени Риани и трима Рафаеловци, вероятно кръстени на Надал. Приятно ми е, Амбър-Рос. Вероятно след десетина години едно детенце ще се запознава по този начин с бъдещите гаджета. Мама и тати са определили още днес името му и вероятно съдбата, ако смятаме, че името предопределя нея, пише в. „Стандарт“. Институтът по български език на БАН следи в последните години всички промени в българските имена. И констатациите му са, че все по-често идват двусъставни имена или такива, които се състоят само от три букви. Иванка например присъства само в няколко села в Пловдивско, но на нейно място идва Ваяна. За първи път дори най-харесваната Мария отива на трето място, а на второ се изстрелва Никол. Първа, както е от няколко години насам, се оказва Виктория. При момчетата първенец продължава да е Александър, а втори е Георги, разказва професор Анна Чолева от Института за българския език. За първи път на челни позиции излиза името Борис, което е сред първите десет. За сметка на това в родния ни език се пораждат имена, които не сме и чували. Едно от редките имена, които са се появили в регистъра в последните години, е Амбър-Рос. Хитове са също Авелия, Деметра, Лорейн, Тамира, Таная, Алая, Ария. В същото време обаче родители все повече качват на челни позиции името Елена, посочва проф. Чолева

Путин: Скрипал не е бил отровен с Новичок

http://www.struma.com/bulgariya/putin-skripal-ne-e-bil-otroven-s-novichok_134732/

Руският президент иска обективно разследване

Руският президент Владимир Путин изрази съмнения бившият двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия Скрипал да са били отровени с новичок, съобщи РИА Новости.

Путин призова за обективно разследване. Според него при такова отравяне двамата са щели да загинат веднага.

Скрипал беше отписан от болницата през миналата седмица. Той и дъщеря му бяха открити натровени през март в Слосбъри.

Самата Юли не обвини Кремъл, но смята, че двамата са били натровени. От Русия...

Продължава

Крадец нападна спяща баба и се опита да й задигне парите

http://www.cross.bg/politziyata-opital-zhenata-1575557.html

/КРОСС/ Истински среднощен екшън се е разиграл в козлодуйското село Хърлец, съобщава BulNews.bg. Спяща баба е била нападната от крадец, който се опитал да задигне спестяванията й. За инцидента, който е станал вчера около 1.30 часа е съобщил в полицията в Козлодуй лично кметът на селото. Местният управник заявил пред униформените, че някой е влязъл в дома на 86-годишната старица и се е опитал със сила да открадне спестяванията на жената, които били в размер на 1 700 лева. След подадения сигнал униформените пристигнали на място и започнали разследване. Полицайте установили, че крадецът е влязъл през незаключена врата в дома на бабата. Когато опитал да задигне парите жената се събудила и започнала да вика. Нападателят се уплашил и я проснал на земята. Съседи чули виковете на жената и веднага се обадили на кмета на селото, който пък извикал униформените.Няколко часа по-късно ченгетата закопчали мъж, който се оказало, че е съучастник на крадеца. 36-годишният А.К. от същото село бил задържан за срок от 24 часа, като при разпит в полицията си признал всичко. Работата по случая продължава, а по случая в полицията в Козлодуй е започнато досъдебно производство. 

Цветанов разговаря с Марк Притчард депутат в Камарата на представителите в парламента на Обединеното Кралство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882979

Цветанов разговаря с Марк Притчард депутат в Камарата на представителите в парламента на Обединеното КралствоПредседателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов разговаря с Марк Притчард - депутат в Камарата на представителите в парламента на Обединеното Кралство. Това се случи в рамките на регионалната Балканска молитвена закуска в Тирана, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Двамата обсъдиха актуални теми от сектор „Сигурност“,

Йотова: В Русия президентът построи отново мост, който беше разрушен

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/iotova-v-rusiia-prezidentyt-postroi-otnovo-most-kojto-beshe-razrushen-6082740

Говорим за възстановяването на връзката между две президентски институции. Аз твърдя, че по времето на Росен Плевнелиев като държава ние пропуснахме много ползи, заяви вицепрезидентът

Плодово-зеленчуков чипс и смокиново кафе ”сервираха” на екофестивала в Садово

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/plodovo-zelenchukov-chips-smokinovo-kafe-serviraha-ekofestivala-sadovo.html

Фестивал на екологичната храна в Садово. За втора поредна година посетителите опитаха плодово-зеленчуков чипс, смокиново кафе, десерти от сушено плодове и сурови ядки, а идеята е да има все повече чисти и натурални продукти без изкуствени добавки.

„Вечният ерген” Хю Грант мина под венчилото на 57 г.

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vechniiat-ergen-hiu-grant-mina-pod-venchiloto-na-57-g-2099479

Известният британски актьор Хю Грант се венча за пръв път в Лондон за приятелката си Ана Ебърстийн в рамките на скромна гражданска церемония, предаде Ройтерс.
 
Снимки на 57-годишния "вечен ерген" и на бившата шведска телевизионна продуцентка се появиха на страниците

Нова опасна измама набира скорост в Интернет! Ако получите такова писмо, не го отваряйте за нищо на света!

http://www.struma.com/krimi/nova-opasna-izmama-nabira-skorost-v-internet-ako-poluchite-takova_134731/

Тарикати се възползват от истерията около новите европейски правила за защита на лични данни, за да се сдобият с тях. Фантазията им е ескалирала в степен, която лесно може да заблуди наивници да предоставят личните си данни.

В случая са изпратени стотици електронни писма до български податели от името на най-голямата в света новинарска агенция „Асошиейтед Прес“ АП, базирана в Ню Йорк. В имейла се посочва, че "във връзка с общия европейски регламент за защита на лични...

Продължава

Морално ли е да получаваш повече от 3000 лв. на месец

http://clubz.bg/68258-moralno_li_e_da_poluchavash_poveche_ot_3000_lv_na_mesec

Снимка Клуб Z

Огромната, непрекъснато нарастваща разлика между богати и бедни се превръща в главен проблем на 21-ти век, твърдят много наблюдатели и леви икономисти.

Все повече хора по света се гневят срещу тази отваряща се ножица, а сред младите поколения се надига съпротива.

От несправедливото разпределение на богатството печелят и какви ли не популистки партии, които предлагат нереалистични рецепти за решаване на проблема. Той обаче не може да се реши толкова бързо – поне в икономическия си аспект. А има и морален…

Кой е свръхбогат?

Доклад на институтa към швейцарската банка "Креди Сюис" от 2017 разкрива, че най-богатият един процент от човечеството притежава половината от световното богатство. Подобна тенденция се наблюдава и в Германия: около 1/3 от всички доходи отиват при най-богатите хора в държавата.

Такова разпределение на материалните блага е неморално, твърди германският философ Кристиан Нойхойзер в книгата си "Богатството като морален проблем". Според Нойхойзер един човек е богат тогава, когато месечният му доход е два до три пъти по-висок от средния за страната, в която живее. Хората, чиито доходи надвишават средния четири или пет пъти, са твърде богати, смята германският философ. Тяхното свръхбогатство води до неравенство между различните социални слоеве в обществото и накърнява достойнството на по-бедните, твърди Нойхойзер.

С богатите е опасно да се караш

"Представете си, че се спречкате с милиардера Бил Гейтс и той пожелае да Ви навреди. Помислете колко много са начините, по които може да го направи. За щастие Гейтс изглежда добър човек. Въпреки това не би било разумно да противоречите на свръхбогатите", с горчивина казва Нойхойзер в интервю за швейцарското обществено радио и телевизия.

Философът вярва, че заради материалните си притежания, богатите имат неограничена политическа власт:

"Да вземем, например, двете партии в САЩ. Те са доминирани от милионери и милиардери".

Милиардер е и сегашният президент на Съединените Щати Доналд Тръмп.

Пред швейцарското обществено радио и телевизия Нойхойзер изказва и предположението, че огромната разлика между имащи и нямащи едва ли ще се заличи, дори ако свръхбогатите даряват половината от приходите си за благотворителност:

"За да се постигне финансово равенство, даренията трябва да бъдат толкова големи, колкото е разликата", смята той.

Може да има за всички, но въпреки това е нечестно

Според Нойхойзер, да си твърде богат е морален проблем, дори когато най-бедните в едно общество разполагат с достатъчно, за да преживяват. Затова свръхбогатството трябва да бъде забранено, смята той. Ако превърнем в числа неговото твърдение, ще се окаже, че брутният месечен доход в Германия не бива да надвишава 11 000 евро, а този в България – 3000 лв.

Правилно ли е това? Във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Фридман Бибер пише, че философът Нойхойзер не взима в предвид различните видове материално богатство. Така например заможни наследници, чийто месечен доход надвишава предложената от Нойхойзер горна граница, попадат в една и съща категория с лекари, чиято заплата е също толкова висока. Бибер смята още, че разбирането за това дали един човек е богат, не бива да се определя спрямо средния за страната доход.

"Средният доход в държава като Норвегия е в пъти по-висок от този в Хаити. Как въвеждането на горна граница спрямо тези толкова различни суми би спомогнало за постигане на финансово равенство между хората в Норвегия и Хаити", пита Фридман Бибер.

Богатство и морал - въпроси без отговор

Въпреки това въпросите, които повдига Нойхойзер, са важни за днешния материален свят, признава Бибер. Особено убедителна според него е тезата, че неравностойното разпределение на материалните блага има негативни последствия, дори когато никой в обществото не живее в крайна бедност. Трябва обаче да се търси по-ефективно решение на проблема от онова, предложено в "Богатството като морален проблем", смята Бибер.

Засега въпросът "Морално ли е да си богат" така и си остава без отговор. А може би просто е неправилно формулиран?

Дойче веле

Вандал повреди "Иван Грозни убива сина си"

http://clubz.bg/68319-vandal_povredi_ivan_grozni_ubiva_sina_si

Сериозни повреди са били нанесени на картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си" след нападение на вандал в Третяковската галерия, съобщава ТАСС.

Платното е било пробито на три места в централната част, където е изобразен царският син.

В резултат на нанесените удари дебелото стъкло, което защитава картината от температурните колебания, е било разбито. То е пробило канавата. При падането на стъклото силно е пострадала и авторската рамка на творбата. По щастлива случайност най-ценното в картината - изображенията на лицата на царя и на сина му не са пострадали.

Вандалът е бил задържан и по-късно предаден на правоохранителните органи. Злосторникът е използвал метално стълбче от загражденията, с което е разбил стъклото на картината и е повредил платното. 

Малко по-късно стана ясно, че задържаният вандал е бил пиян, съобщава ТАСС. Мъжът си признал, че отишъл да разгледа творбата в осем часа вечерта. В бюфета изпил 100 грама водка. Той по принцип не пиел и алкохолът му подействал. Видео с обяснението на 37-годишния злосторник беше разпространено от МВР на Руската Федерация.

В отговор на въпроса дали осъзнава тежестта на стореното, задържаният отговорил утвърдително. Вандалът обяснил постъпката си и с желанието да възстанови историческата справедливост. Той повредил картината заради недостоверността на изобразените на платното исторически факти.

Лятото ще е скъпо в Гърция при цена на бензина над 2 евро за литър

https://www.investor.bg/evropa/334/a/liatoto-shte-e-skypo-v-gyrciia-pri-cena-na-benzina-nad-2-evro-za-lityr-261811/

Собствениците на бензиностанции и от туристическият сектор искат правителството да намали акциза върху петролните продукти по време на туристическия сезон

Грузинската столица преименува главния си площад

https://www.actualno.com/balkani/gruzinskata-stolica-preimenuva-glavnija-si-ploshtad-news_676436.html

„Площадът на Революцията на розите“ в Тбилиси, кръстен така заради събитията от 2003 г., е преименуван в „Първата република“. Такова решение взе столичния общински съвет. За промяната на името гласуваха депутатите от управляващата партия „Грузинска мечта“. Не гласуваха опозиционните депутати от „Единното национално движение“ на бившия президент Михаил Саакашвили. Властите оповестиха, че „решението за преи

Над 100 палестинци ранени в поредния ден на протестите

http://nakratko.bg/category/25/160076/


Над 100 палестинци бяха ранени при поредните сблъсъци с израелски военни по границата на сектора Газа, съобщи представителят на местни здравни власти Ашраф ал Кидра.

Лятото ще е скъпо в Гърция при бензина над 2 евро за литър

https://www.investor.bg/evropa/334/a/liatoto-shte-e-skypo-v-gyrciia-pri-benzina-nad-2-evro-za-lityr-261811/

Собствениците на бензиностанции и от туристическият сектор искат правителството да намали акциза върху петролните продукти по време на туристическия сезон

Изложба за авторката на първия български роман-пътепис в Столична библиотека

http://www.cross.bg/biblioteka-koralov-sveta-1575556.html

/КРОСС/Изложбата отразява някои от най-важните моменти от творчеството на Милка Петрова-Коралова. Тя е своеобразно пътуване по житейския път на Писателката, Скиталката, Дъщерята на света. Доста години М. Петрова-Коралова бе забравена интелектуалка, част от българския елит, която възкръсна за нов живот. В акцентите на тази експозиция на Столична библиотека се открояват ключови моменти от живота ѝ, станали повод за създаването на нейния шедьовър - приключенският роман-пътепис за юноши „Сама по света". Според мнозина наши литературни светила той е без аналог в българската литература. Посетителите ще почувстват силата и творческия потенциал на необикновения писателски тандем Милка Петрова - Емил Коралов. Двамата, част от интелектуалния елит на България от онова време, са създатели и на знакови литературни издания както за деца и юноши (вестник с библиотека „Весела дружина"), така и за възрастни. В изложбата ще бъдат включени книги от фонда на Столична библиотека, документи и лични вещи от семействата Коралови, Генчеви и Стоеви. Изложбата ще бъде допълнена с постери, отрязващи живота и дейността на Милка Петрова-Коралова, и на Андрей Коралов. Достоен техен наследник е средният им син Андрей Коралов (1938-1987), чиято 80-годишнина честваме тази година. Музиковед и специалист в областта на музикалната естетика, доц. Андрей Коралов оставя на музикалната общественост у нас значими критически книги, които също са представени в изложбата

Помпео обяви претенциите на САЩ към Иран

http://nakratko.bg/category/25/160075/


САЩ не възразяват срещу развитието на мирната ядрена енергетика в Иран, но при условие, че Техеран ще внася горивото за централите, заяви държавният секретар Майкъл Помпео в интервю за радио „Гласът на Америка“.

Мъж повреди картината 'Иван Грозни убива сина си' с метален стълб

https://offnews.bg//sviat/mazh-povredi-kartinata-ivan-grozni-ubiva-sina-si-s-metalen-stalb-681397.html

Мъж е повредил известната картина на Иля Репин „Иван Грозни убива сина си“ в Третяковската галерия в Москва, съобщи РИА Новости. 

Вандалът е разбил стъклото и е увредил платното с метален стълб от огражденията, уточняват от музея. Инцидентът е станал снощи около 21 часа, малко преди затварянето на галерията. Нападателят е бил сред последните посетители.  

Мъжът е задържан, съобщи прессекретарят на МВР на Русия Ирина Волк.  Заведено е дело за „унищожаване или повреждане на обектите от културното наследство“. 

Картината е силно повредена. Платното е пострадало на три места в централната част на произведението върху фигурата на принца. От падането на стъклото е развалена и оригиналната рамка на автора. За щастие изображенията на лицата и ръцете на Иван Грозни и сина му не са пострадали, уточняват от пресслужбата на галерията.

Картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си" от 1885 г. е на историческа тематика и изобразява сцената, когато първият руски цар Иван Грозни в изблик на гняв е нанесъл смъртоносен удар с жезъл на своя син Иван Иванович.

На Черешова Задушница почитаме мъртвите

http://nakratko.bg/category/58/160073/


Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова Задушница се пада на 26 май.

Еврото губи позиции за шеста поредна седмица, доларът с нов връх за годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=374852

В края на работната седмица еврото се намира под нов силен натиск от продажби, след като към инвеститорските притеснения около формирането на новото италианско правителство се добавиха и опасения за политиката криза в Испания. Испанският премиер Мариано Рахой е заплашен с вот на недоверие от две отделни опозиционни партии и с призиви за предсрочни парламентарни избори след осъждането в четвъртък на двадесет и девет лица, свързани с неговата управляваща Народна партия, включително бивш ковчежник и други висши членове на партия, за редица престъпления като фалшифициране на сметки, търговия с влияние и данъчни престъпления.

14 пакета с канабис са откриха на ГКПП Лесово

http://www.cross.bg/mitnicheski-paketa-kanabis-1575555.html

/КРОСС/ 14 пакета с канабис, укрити в тайници на лек автомобил с българска регистрация откриха при съвместна проверка гранични и митнически и служители на ГКПП Лесово. Лекият автомобил, управляван от български гражданин,  пристигнал на пункта вчера, около 8,30 часа, на трасето за излизащи леки автомобили от България към Турция. По постъпило искане от  „Гранична полиция“, митнически служители  извършили щателна проверка на автомобила, при която в праговете на колата са открити 14 пакета. Общото съдържание на пакетите е 4992 грама тревиста зелена маса. При извършения на място полеви наркотест тревистата маса реагира на канабис. Шофьорът на автомобила, български гражданин, е задържан. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура Ямбол.

В над 2,3 млн. скъпи френски парфюми има от българското „течно злато“

http://nakratko.bg/category/26/160072/


2/3 от големите парфюмерийни къщи в света, които произвеждат над 2,3 млн. парфюми, използват за тях българското „течно злато“, както е известно розовото масло.

Изплуваха нови подробности около кървавата катастрофа с Емилия и Жорж Башур! Доведеният син на певицата летял по мократа магистрала...

http://www.struma.com/sinya-lampa/izpluvaha-novi-podrobnosti-okolo-kurvavata-katastrofa-s-emiliya-i-jorj_134730/

За спасяването на младежа е търсен от чужбина световноизвестен хирург

Доведеният син на фолкпевицата Емилия – Феди Башур, най-вероятно е карал без колан, предполагат ченгетата, разследващи катастрофата на магистрала „Тракия”, пише „Телеграф”. Инцидентът с пайнерката, нейният годеник Жорж Башур и неговия наследник стана навръх 24 май следобед на 37 км. от София. Тримата пътували за Стара Загора за бала на нейния племенник, син на по-голямата й сестра от Гълъбово.

Пострадалите са настанени в столичната Окръжна болница...

Продължава

Доц. Илияна Гаравалова: Диалектите обогатяват, а не развалят езика

http://nakratko.bg/category/58/160071/


Диалектите са едно безспорно богатство на езика ни и те не го развалят. Това каза в интервю за БГНЕС доц. Илияна Гаравалова от секция "Българска диалектология и лингвистична география" в Института по български език на БАН.

Борисов: България и Хърватия са от силните държави, обединени можем да свършим много работа (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882980

Борисов: България и Хърватия са от силните държави, обединени можем да свършим много работа (Видео, снимки)Премиерът Борисов дава пресконференция с хърватския си колега Андрей Пленкович. "Благодаря за възможността да открия паметник на Иван Вазов тук в Загреб", каза Борисов. "Вчера беше такъв ден, направихме нещо за България. Със Заев посетихме заедно гроба на Кирил. Владиците ни направиха обща литургия.

Татяна Дончева: За Борисов плащаме и ние, и тия отвън, дето го туриха начело

https://frognews.bg/politika/tatiana-doncheva-tatiana-doncheva-borisov-aets-belene-ponedelnik-gjol-sriada-obratnoto.html

Няма никакъв синхрон между програмите на президента и премиера. Липсата на синхрон е породена от отношенията между двамата, основно по вина на премиера, коментира в ”Денят започва с Георги Любенов” лидерът на ”Движение 21” Татяна Дончева.

Татяна Дончева: За Борисов плащаме и ние, и тия отвън, дето го туриха начело

https://frognews.bg/novini/tatiana-doncheva-tatiana-doncheva-borisov-aets-belene-ponedelnik-gjol-sriada-obratnoto.html

Няма никакъв синхрон между програмите на президента и премиера. Липсата на синхрон е породена от отношенията между двамата, основно по вина на премиера, коментира в ”Денят започва с Георги Любенов” лидерът на ”Движение 21” Татяна Дончева.

Рада - внучката на Григор Вачков, го рисува за пощенска марка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6882427

Рада - внучката на Григор Вачков, го рисува за пощенска маркаКосите на Рада Миладинова са тъмни и къдрави. Спускат се над раменете и обграждат закачливо лицето ѝ - като в рамка. Толкова естествено е и цялото ѝ поведение. Не обича да изтъква факта, че нейният дядо е незабравимият български актьор Григор Вачков - дъщеря е на Мартина Вачкова. Те са в сърцето ѝ.

Гълъби и балони полетяха за абитуриентите в Симитли

http://www.struma.com/hailaif/gulubi-i-baloni-poletyaha-za-abiturientite-v-simitli_134729/

Добър вкус, много красота и изящество и тази година показаха абитуриентите от Симитли. Тежко падащи бални тоалети бяха избрали повечето дами, а и господата не останаха по-назад от тях с изискани и модни костюми, като гордо дефилираха до дамите си. Завършващите се сбогуваха с родното училище , като за последен път през своите ученически години преминаха по коридорите му, броейки до 12.

Стилно дефиле начело с директорката на училището Таня Янкова премина през централната улица на...

Продължава

Ирландия легализира абортите

https://www.actualno.com/europe/irlandija-legalizira-abortite-news_676439.html

Католическа Ирландия одобри с огромно мнозинство либерализирането на един от най-строгите закони за абортите в Европа, показва екзит-пол на проведения вчера референдум. За отмяната на конституционната забрана върху абортите са гласували с 68% срещу 32%, според анкета сред 4000 гласоподаватели, извършена от социологическата компания Ipsos/MRBI за в. "Айриш таймс ". Ирландските гласоподаватели трябваше да отговорят дали искат да се отмени осмата поправка в конституцията на страната, за

Григор: Досега никога не съм откривал точния начин на игра на Ролан Гарос

https://offnews.bg//tenis/grigor-dosega-nikoga-ne-sam-otkrival-tochnia-nachin-na-igra-na-rolan-681396.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров стартира участието си на тазгодишния Ролан Гарос в неделя или понеделник. Талантът от Хасково е четвърти в схемата и ще се изправи срещу Виктор Троицки в откриващия си мач.

"Четвърти поставен съм, което означава, че всичко е в ръцете ми. Трябва да си фокусиран върху това, което трябва да свършиш в дадения момент, върху мачовете, да мислиш двубой за двубой. Това е най-важното. В ранните кръгове има много тенисисти, които поддържат много добро ниво. Трябва да си готов за всичко.

Последните няколко седмици не се развиха точно по начина, по който исках или очаквах. В момента е важно да се концентрирам над всеки следващ опонент. Основният ми приоритет е първия ми мач, нека започнем от там и да се надявам да премине успешно.

Досега никога не съм откривал точния начин на игра тук. Изпитвах затруднения в ранните кръгове, не играех на нивото, на което исках. Но това е най-хубавото – че винаги можеш да опиташ отново. Не само през следващата година, но и още през следващата седмица. Мисля, че това е едно от най-хубавите неща в тениса.

Просто очаквам с нетърпение да изляза на корта и отново да играя. Винаги съм развълнуван, когато дойда тук. Винаги идвам по-рано, за да се подготвя добре. Ще дам всичко от себе си на последното събитие на клей за този сезон", каза Димитров.

Специалист: Личните ни данни в момента са разхвърляни, затова ЕК се опитва да въведе правила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882970

Специалист: Личните ни данни в момента са разхвърляни, затова ЕК се опитва да въведе правилаНовата регулация за личните данни се опитва да вкара ЕС и правата на гражданите в XXI век. Вече не сме в аналоговия XX век, а в дигиталния XXI век. Това каза ИТ специалистът Константин Веселинов в предаването „Тази събота” по bTV. „Личните ни данни в момента се разхвърлят насам-натам, никой не знае кой за какво ги употребява,

Хотели и ресторанти по морето трудно намират работници

https://petel.bg/Hoteli-i-restoranti-po-moreto-trudno-namirat-rabotnitsi__266316

С приближаването на летния сезон хотели и ресторанти по Черноморието все още не могат да намерят необходимия брой работници, предава Бтв....

Това ли е най-паметният абитуриентски бал у нас! След края на купона младежите отиват до училище и...

https://petel.bg/Tova-li-e-nay-pametniyat-abiturientski-bal-u-nas--Sled-kraya-na-kupona-mladezhite-otivat-do-uchilishhe-i----__266317

Спомен от абитуриентските балове в Русе. Преди 9 години едно русенско училище осъмна зазидано, припомня куриозната случка Трафик Нюз....

Двама души бяха застреляни в Марсилия

//dariknews.bg/novini/sviat/dvama-dushi-biaha-zastreliani-v-marsiliia-2099472

Югоизточният френски град Марсилия стана сцена на насилие за втори път през последната седмица, след като двама мъже бяха застреляни днес, предаде Франс прес. Вероятната причина е разчистване на сметки, съобщава прокурорът Ксавие Тарабьо.

Малко преди 1 ч. (23 ч. по Гринуич вчера) нап

Безработицата в Кюстендил през април е била 10,1%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882966

Безработицата в Кюстендил през април е била 10,1%Броят на регистрираните безработни в дирекцията "Бюро по труда" в Кюстендил в края на месец април е 2684 души /10,1 процента/, съобщиха от дирекцията. В сравнение с март, безработните са намалели със 79, а равнището на безработица се е намалило с 0,5 пункта. Броят на безработните в община Кюстендил през април е бил 2570 /10 процента/.

По-малко валежи през новата седмица

http://clubz.bg/68321-po_malko_valeji_prez_novata_sedmica

Слънце и по-малко дъждове ни очакват през следващата седмица, съобщава бТВ.

И утре, в часовете преди обяд, над по-голямата част от страната ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места отново  ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 24° C и 29° C, на морския бряг – от 21° до 24°.

 В началото на следващата седмица ще настъпи относително стабилизиране на атмосферата и вероятността за валежи ще намалее. Ще преобладава слънчево време, а температурите ще се повишават. Вятърът ще е от изток-североизток, слаб до умерен. В понеделник все още над Югозападна България в следобедните часове ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, превалявания и гръмотевици. През следващите дни превалявания са възможни само на изолирани места.

Днес времето в много райони от страната е предимно слънчево. Следобяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места отново ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Условия и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България -  до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 29°, за София – около 25°.

 По Черноморието облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 23° до 26°. Температурата на морската вода е 20° -22°. Вълнението на морето ще е около 3 бала.

В планините също ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места отново ще има краткотрайни, в отделни райони - временно интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен  и силен вятър от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 10°

Пребиха абитуриент в парка

http://www.struma.com/sinya-lampa/prebiha-abiturient-v-parka_134728/

18-годишен младеж бе пребит в Градския парк в навечерието на матурите и на абитуриентския си бал, научи Дарик Разград. Момчето е в болница, но е настояло пред лекарите да го освободят, за да се яви на държавните си изпити, тъй като има намерение да кандидатства в университет.

От ОД на МВР-Разград потвърдиха за инцидента, като уточниха, че е станал на 18 май, събота, в 23.50 ч. Младежът е нападнат от неизвестни лица в парка, има сериозни наранявания от нанесения побой и е настанен в...

Продължава

Стилно дефиле, начело с директорката на училището Таня Янкова, премина през централната улица на Симитли

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d1%81-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd/

Добър вкус, много красота и изящество и тази година показаха абитуриентите от Симитли. Тежко падащи бални тоалети бяха избрали повечето дами, а и господата не останаха по-назад от тях с изискани и модни костюми, като гордо дефилираха до дамите си. Завършващите се сбогуваха с родното училище , като за последен път през своите ученически години преминаха по коридорите му, броейки до 12.

Стилно дефиле начело с директорката на училището Таня Янкова премина през централната улица на града, след което абитуриентите преминаха през площада с мощни скандирания от 1 до 12.

Пред очите на събралите се близки и приятели дванадесетокласниците превърнаха дефилето в истинско модно шоу. На парада на красотата не липсваха и задължителните фотосесии пред цветна арка, изработена в тяхна чест. Огромна дванадесетица, балони с хелий и десетки гълъби излетяха в небето в чест на завършващите своето образование в Симитли.

Дефилето на младежите се състоя на празнично украсения площад в Симитли, където стотици хора се събраха, за да видят блясък, разкош и суета, и да пожелаят успех на младите хора след завършването им.

 

Материалът Стилно дефиле, начело с директорката на училището Таня Янкова, премина през централната улица на Симитли е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ден 2-ри! Спектакъл на червения килим в Благоевград: Зрелостници облякоха народни носии и дефилираха под съпровод на гайди, абитуриентите от 5 училища показаха невероятен стил в поведение и облекло

http://www.struma.com/hailaif/den-2-ri-spektakul-na-cherveniya-kilim-v-blagoevgrad-zrelostnici-oblyakoha_134727/

 Зрелостници от Благоевград направиха невероятен спектакъл на червения килим, разтърсващо, трогателно и оригинално бе дефилето на абитуриенти ,които минаха по червения килим, облечени в български народни носии, под съпровод от гайди. Зрелостниците в Благоевград отново показаха красиви и стилни тоалети, дефилирайки под арката и в кордон от благоевградчани като истински звезди. Елегантни и усмихнати, младите хора предизвикаха възхищението на всички , дошли да ги видят в целия им блясък,...

Продължава

"Царицата на чардаша" на варненска сцена тази вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=374822

Един съвсем специален спектакъл ни очаква тази вечер, от 19 часа, на сцената на ДТ "Стоян Бъчваров", припомня Moreto.net. Държавна опера Варна предлага една празнична „Царицата на чардаша“ - възстановка на прочутата сценична версия на незабравимия Видин Даскалов (1929-2001).

Експерт: Случаите на подкупване на полицаи намаляват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882962

Експерт: Случаите на подкупване на полицаи намаляватМоето убеждение е, че случаите на подкупване на полицаи намаляват, тъй като в системата на МВР се предприеха доста драстични мерки да се ограничи това”, коментира пред Би Ти Ви  Алекси Стратиев, бивш началник на Пътна полиция. Коментарът му е по повод видеоклип на шофьор, който уличи катаджия в искане и получаване на подкуп.

Хенри Мейър: Тръмп тласка света в ръцете на Путин

https://frognews.bg/novini/tramp-tlaska-sveta-ratsete-putin.html

Колкото повече напрежение създава президентът на САЩ Доналд Тръмп в съюзите, създадени след Студената война, които поддържат световния ред, толкова по-необходим става президентът на Русия Владимир Путин, анализира Хенри Мейър от, „Блумбърг“.

Везенков аут от групата на Барса за плейофите

https://offnews.bg//drugi/vezenkov-aut-ot-grupata-na-barsa-za-plejofite-681395.html

Звездата ни в баскетбола Александър Везенков отпада от състава на Барселона за плейофите в испанското баскетболно първенство. Каталунците ще играят срещу Андора в първия кръг, а серията започва в неделя.

Старши треньорът на испанския тим Светислав Пешич остави извън групата на тима Везенков и Фил Преси. В елиминациите в Испания отборите нямат право на промени в съставите си.

Това означава, че българинът приключва сезона. Следващите му мачове вероятно ще бъдат с националия отбор на България в световните квалификации срещу Исландия и Чехия в края на юни и началото на юли.

В Екатеринбург няма да избират кмета с преки избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882958

В Екатеринбург няма да избират кмета с преки избориОбщинският съвет на Екатеринбург - четвъртият по големина град в Русия, отмени преките кметски избори и прие оставката на досегашния либерален кмет Евгений Ройзман. Така бе сложен край на необичайния флирт с либералната опозиция срещу президента Владимир Путин, предаде Ройтерс. Опозиционният политик Ройзман бе избран за кмет през 2013 г.

Петя Цанева: Да превърнем образованието в новия национален приоритет на България

http://www.eurochicago.com/2018/05/zaneva/

И казват, важно е да учиш история, но още по-важно е да правиш история и за мен е изключителна чест, че имам възможност да съм част от създателите на най-новата българска история, част от която е Асоциацията на българските училища в чужбина. Най- ценното ни съдружие от Българи, които, без да са археолози, копаят ежедневно, изваждат на бял свят реликви от миналото, лъскат ги до блясък и ги подаряват на децата ни. Българи, които, без да са конструктури, изобретяват крила и ги слагат на децата ни. Българи, които, без да са политици, учат децата ни да са субекти, а не обекти.

Путин: Русия ще е доволна и на цена на нефта от 60 долара за барел

https://www.actualno.com/asia/putin-rusija-shte-e-dovolna-i-na-cena-na-nefta-ot-60-dolara-za-barel-news_676427.html

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще бъде доволна, ако цената на нефта падне до 60 долара на барел, след като Русия и Саудитска Арабия съобщиха, че може и да преразгледат производствената горна граница, която увеличи цените. „Ние ще бъдем абсолютно доволни и с нефт на цена от 60 долара за барел“, заяви Путин на икономическия форум, който в момента се провежда в Санкт Петербург. Само преди седмица цената за барел стигна до рекордните 80 долара - нещо, което н

Започва първият по рода си “Jumaya Stage Festival” в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/zapochva-purviyat-po-roda-si-jumaya-stage-festival-v-blagoevgrad_134726/

Благоевград за първи път е домакин на артистичния фестивал “Jumaya Stage Festival”. Началото ще бъде поставено на 1 юни /петък/ от 18:00 часа с Rockids&The little’s.

Фестивалът ще бъде разположен на паркинга пред Stage bar и Райфайзен банк, площад “Македония“ и парка пред сградата на НАП. Той ще бъде в рамките на 2 дни и в него ще се включат едни от най-новите рок банди. Подробности по организацията и подготовката за фестивала разясниха...

Продължава

Забрани и ограничения по пътищата в Пиринско и страната

http://www.struma.com/obshtestvo/zabrani-i-ogranicheniya-po-putishtata-v-pirinsko-i-stranata_134725/

 Редица забрани и ограничения пречат на движението по пътищата и днес. Това съобщават от АПИ.
Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:
целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00...

Продължава

Шофьор рани абитуриент при катастрофа и избяга, издирват го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882955

Шофьор рани абитуриент при катастрофа и избяга, издирват гоИнцидент от миналата седмица на Околовръстния път в София. Млад шофьор е застигнат и ударен от автомобил, предаде NOVA. При удара колата пада в близко дере. Шофьорът, причинил катастрофата, изчезва от мястото. Има свидетели, търси се виновният. Инцидентът е станал на 17 май около 5.30 часа сутринта. В този час Иван е отивал на работа.

Бивш шеф на КАТ: Корупцията е навсякъде в системата на пътната безопасност

http://www.moreto.net/novini.php?n=374851

Средата в КАТ е силно токсична. Това коментира бившият шеф на КАТ Богдан Милчев пред Нова. За да се реши проблемът с корупцията в КАТ, трябва да се промени средата. "Средата отвътре не може да се промени", подчерта Милчев.

Започва изграждането на новото кръгово кръстовище в Сандански

http://www.struma.com/obshtestvo/zapochva-izgrajdaneto-na-novoto-krugovo-krustovishte-v-sandanski_134724/

Във връзка с изпълнение на СМР на обект „Ремонт на ул.“Стефан Стамболов“, гр. Сандански и съгласувания проект за временна организация на движението при извършване на строителството, община Сандански информира гражданите и гостите на града че: За изпълнението на СМР от обекта, а именно: Изграждане на ново кръгово кръстовище между ул.”Тодор Каблешков” и ул."Стефан Стамболов" се налага промяна на движението на кръстовището при ул. „Стефан...

Продължава

Йотова: Посещението на Румен Радев в Русия не целеше да възкреси АЕЦ "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882953

Йотова: Посещението на Румен Радев в Русия не целеше да възкреси АЕЦ "Белене"Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред NOVA посещението на президента Румен Радев в Русия. „Президентът постави една широка палитра от въпроси там. Зададе политическа рамка, която започна от културата и завърши с енергийната сигурност. Той изпълни мисията си и за мен бе странен диалогът, който след това се породи в България.

Институциите предупреждават бившите собственици на коли да проверят дали купувачите са ги пререгистрирали

https://www.actualno.com/society/instituciite-preduprejdavat-bivshite-sobstvenici-na-koli-da-proverjat-dali-kupuvachite-sa-gi-preregistrirali-news_676420.html

Българските институции призоваха всички бивши собственици на автомобили да проверят дали новите притежатели са пререгистрирали колите. Повод станаха сигнали от българи, обвинени от гръцките власти по случаи на злоупотреби с такива автомобили в Гърция. Проблемът беше обсъден на среща между министрите на вътрешните и на външните работи Валентин Радев и Екатерина Захариева, заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов и омбудсмана Мая Манолова. Омбудсманът призова за спешни законодателни

САЩ предупреди Сирия за "твърди" мерки при нарушаване на спирането на огъня

https://www.investor.bg/drugi/338/a/sasht-predupredi-siriia-za-tvyrdi-merki-pri-narushavane-na-spiraneto-na-ogynia-261809/

Предупреждението от Вашингтон идва няколко седмици след сходна атака срещу зона за деескалация в североизточна Сирия

Илияна Йотова: Посещението на Румен Радев в Русия не целеше да възкреси АЕЦ "Белене"

http://www.cross.bg/iiotova-rymen-radev-1575554.html

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в предаването „Събуди се” посещението на президента Румен Радев в Русия. „Президентът постави една широка палитра от въпроси там. Зададе политическа рамка, която започна от културата и завърши с енергийната сигурност. Той изпълни мисията си и за мен бе странен диалогът, който след това се породи в България. Не възприемам посещението му като цел за възкресяване на АЕЦ „Белене”. Президентът постави голямата тема за енергийната независимост на Европа, за това къде е България и какво може да направим като енергийни проекти. Той построи отново един мост, който в предишните пет години беше тотално разрушен”, поясни Йотова. Тя допълни, че Румен Радев отново е станал заложник на ниски вътрешнопартийни страсти, а не трябва да е така, тъй като външната политика трябва да е обект на национален консенсус. „Унизително е за нас като българи да поставяме на такова ниско ниво този диалог”, на мнение е Илияна Йотова. Тя направи обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя Кирил и Методий. Основната цел бе отдаване на почит към делото на светите равноапостоли. „Отидохме на местата, където са стъпвали светите братя и техните ученици. Беше много голямо удовлетворението, че се знаеше много за България”, поясни Йотова

В Екатеринбург кметът няма да се избира с преки избори

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/26/3185300_v_ekaterinburg_kmetut_niama_da_se_izbira_s_preki_izbori/?ref=rss


Общинският съвет на Екатеринбург - четвъртият по големина град в Русия, отмени преките кметски избори и прие оставката на досегашния либерален кмет Евгений Ройзман. Така бе сложен край на необичайния флирт с либералната опозиция срещу президента Владимир Путин, предаде "Ройтерс".<br /><br />Опозиционният политик Ройзман бе избран за кмет през 2013 г. и победи на изборите подкрепяния от Кремъл кандидат. Той подаде оставка във вторник, след като общинският съвет отмени...

Премиерът Борисов потвърди за интерес към рестарта на АЕЦ „Белене”

//dariknews.bg/regioni/pleven/premieryt-borisov-potvyrdi-za-interes-kym-restarta-na-aec-belene-2099461

По време на правителственото заседание тази седмица, премиерът Бойко Борисов потвърди за интерес към проекта АЕЦ "Белене" от доста държави и напомни условията, които България поставя в преговорите със страни инвеститори по проекта: да няма клаузи за задължително изнасяне на ток и да няма държавни г

Борисов пожела успех на Лука Модрич за финала на Шампионската лига

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-pozhela-uspeh-na-luka-modrich-za-finala-na-shampionskata-liga-2099470

Премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в Хърватия. В Загреб Борисов се срещна с хърватския си колега Андрей Пленкович. По-късно днес българският премиер ще се отправи към украинската столица Киев.
 
Изпълнението на критериите за влизането в Шенген и в

Почина големият български художник Светлин Русев

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pochina-golemiiat-bylgarski-hudozhnik-svetlin-rusev-2099466

Почина големият български художник Светлин Русев. Един от най-изявените родни творци на 20-и и 21-и век е издъхнал в дома си на 84-годишна възраст.

Художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на Българс

Непрочетените доклади за еврото

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/26/3185046_neprochetenite_dokladi_za_evroto/?ref=rss


Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. <br /><br />През тази седмица бяха публикувани докладите за конвергенцията, които най-общо казано оценяват напредъка на държавите, които са поели ангажимент да приемат еврото[1]. Докладите са два – единият на Европейската централна банка (виж тук), а другият e на Европейската комисия (виж тук) и се представят на всеки две години. Това представяне беше очаквано с повишено внимание, тъй като заявката на българското...

Вижте какво да правим при аквапланинг

https://petel.bg/Vizhte-kakvo-da-pravim-pri-akvaplaning__266314

кадър: vbox7.com Певицата Емилия и годеникът ѝ Жорж Башур пострадаха в катастрофа на магистрала "Тракия", след като шофираният от 19-годишния ...

НАСА ще строи завод на Луната

https://petel.bg/NASA-shhe-stroi-zavod-na-Lunata__266315

Американската космическа агенция НАСА има намерение да построи завод на Луната. Още от следващата година се планира превозването на това...

Търсят се очевидци на катастрофа с тежко ранен абитуриент

http://www.cross.bg/ivan-pomosht-maiikata-1575553.html

/КРОСС/ Близките на абитуриент, ранен тежко при катастрофа на Северната тангента на Околовръстния път в София миналата седмица, молят за помощ очевидци. Майката, бащата и двете сестри на Иван, който след няколко дни става на 19 години, се надяват някой да е видял шофьора, причинил случилото си и избягал. Пострадалият младеж вчера е трябвало да има абитуриентски бал, но вместо това е в "Пирогов" със счупен на две места таз и други травми и ще остане там още няколко седмици. Инцидентът е станал на 17 май около 5.30 часа сутринта, когато Иван отивал на работа. В колата били и току-що купените дрехи за бала му. Както се движел, в един момент автомобилът му бил застигнат от друга кола, чийто шофьор буквално го избутал от пътя и той се преобърнал през платното и изхвърчал в канавката. "Няма удар, колата е избутана, това е умишлено, явно му е пречел да мине, тясно му е било... Колата е "Ауди А3", сив металик", разказа бащата на пострадалото момче. Майката пък изказа огромни благодарности на шофьор на ТИР, който пръв спрял и откачил акумулатура на бензиновата кола на Иван, за да не се запали. Опитал и да го извади от намачкания автомобил. Пожарната и Спешна помощ също реагирали много бързо, на 15-тата минута абитуриентът бил в линейката. От районната прокуратура съобщиха, че има образувано досъдебно производство. Следствените действия са започнали в началото на тази седмица.

Зрелостници от три училища поставиха края на балната фиеста в Петрич

http://www.struma.com/hailaif/zrelostnici-ot-tri-uchilishta-postaviha-kraya-na-balnata-fiesta-v_134723/

Подобаващо бе поставен краят на балната фиеста в Петрич снощи ,когато дефилираха зрелостниците от три училища в града- СУ"Антон Попов", СУ "Никола Вапцаров" и ПГМЕТ "Юрий Гагарин".

Абитуриентите впечатлиха съгражданите си с изящни тоалети и лъскави коли. Градусът на настроението на зрелостниците бе добре поддържан от оркестри с тъпани и зурни. Така те дефилираха от сградата на ГУМ в Петрич до елитното заведение, където се събраха да отпразнуват...

Продължава

Цветан Цветанов на работна среща със зам.-председателя на сръбския парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882951

Цветан Цветанов на работна среща със зам.-председателя на сръбския парламентПредседателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща със заместник-председателя на сръбския парламент Владимир Маринкович. Двамата разговаряха в Тирана по време на регионалната Балканска молитвена закуска, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Маринкович благодари на Цветан Цветанов,

Ако не гарантираме, че Балканите са приоритет, то в София е имало просто една среща

http://clubz.bg/68320-ako_ne_garantirame_che_balkanite_sa_prioritet_to_v_sofiq_e_imalo_prosto_edna_sreshta

"Ако не гарантираме, че темата за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз, тогава срещата на върха в София е била просто една добра среща. Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия."

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира ангажимента на българското председателство по процеса на приобщаване на държавите от региона към Европа чрез постигане на свързаност, икономически растеж и разрешаване на двустранните конфликти, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Борисов е в Загреб по покана на премиера на Хърватия Андрей Пленкович.

Той посочи, че е обсъдил темата и с папа Франциск при аудиенцията си вчера и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство.

"Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса, каза още Борисов. - Обединени можем да свършим много работа", посочи той, като подчерта, че заедно с колегата си Пленкович се подкрепят при дискусиите в Европейския съвет, както и по темите, които се отнасят до общи проблеми в региона.

На пресконференция след срещата си с хърватския премиер, Борисов подчерта, че диалогът може да доведе до разбирателство, дори между държави с многогодишни проблеми помежду им. Той даде пример в новия етап в отношенията между България и Македония и разказа за поредното съвместно честване, обединило двете страни – отдаването на почит в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.

Борисов благодари и за възможността броени дни след отбелязване на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в хърватската столица да бъде открит паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов, което е още един символ на близостта между страните и народите ни.

Пленкович поздрави Борисов за организираната Среща на върха в София, която постави темите за Западните Балкани след 15-годишна пауза.

„Това беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура“, коментира хърватският премиер.

Той отбеляза добрите политически и икономически отношения между Хърватия и България и подчерта, че ще продължи съвместното сътрудничество за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.

Паметникът на Иван Вазов бе открит от Борисов и от министъра на външните и европейските въпроси Мария Бурич. Той е разположен в парка Бундек на Алеята на поетите, където са и монументите на Александър Пушкин и Сергей Есенин.

Под бюста е изписан стих от “Моите песни” на патриарха на българската литература: 

“И аз на своя ред ще си замина,
трева и мен ще расне над прахът.
Един ще жали, друг ще ме проклина,
но мойте песни все ще се четат.”

„Вижте надписът колко е пророчески, земен, обикновен и в същото време гениален, отчитайки не само характера на българина, а може би и на целите Балкани“, отбеляза Борисов.

И благодари, че на хърватски са преведени голяма част от произведенията на Иван Вазов и днес заедно отдават почит към делото му. Премиерът посочи и че паметта за Вазов винаги ще бъде гарант за чистотата на българския език. 

Инициативата за издигането на паметника на Иван Вазов в хърватската столица е на посолството на България, като изграждането и поставянето на бюста е финансирано със средства от дарения.

Идеята за поставяне на паметник е вдъхновена от дългогодишното лично приятелство на патриарха на българската литература с хърватския новелист и преводач д-р Фран Гундрум-Ориовчанин. Хърватинът е превел редица творби на Иван Вазов, включително „Под игото“, публикуван в гр. Крижевци през 1898 г.

Хю Грант вече е женен

http://clubz.bg/68318-hyu_grant_veche_e_jenen

Известният британски актьор Хю Грант се венча за пръв път в Лондон за приятелката си Ана Ебърстийн в рамките на скромна гражданска церемония, предаде Ройтерс.

Снимки на 57-годишния "вечен ерген" и на бившата шведска телевизионна продуцентка се появиха на страниците на британските вестници. На тях се вижда как Грант и Ебърстийн напускат гражданско отделение в квартал Челси и позират пред фотографите, заедно с малка група от членове на семействата им. Хю носеше тъмносин костюм, а Ана - синя риза и бяла мини пола.

Заявление за сключване на граждански брак беше подадено в кметството на Кенсингтън и Челси в западен Лондон, където двойката притежава къща. В съответствие с британските закони заявлението беше публикувано три седмици преди събитието. 

За 57-годишния актьор, спечелил световна слава с участието си във филма "Четири сватби и едно погребение", това е първа сватба. Грант и Ебърстийн са двойка от 6 години. Тя го е дарила с три деца. 

Неговата 39-годишна съпруга е разведена. Тя е бивша продуцентка на телевизия И Ес Пи Ен, а сега работи за шведския бранд за детско облекло "Ейс енд Ми".
Наричан вечния ерген от британските медии, Грант поддържаше следени отблизо от таблоидите любовни връзки с британската актриса и манекенка Лиз Хърли и продуцентката Джемайма Голдсмит. Той има също две деца от китайската актриса Тинглан Хонг. 

Няколко месеца преди да навърши 50 години, Грант заяви, че се страхува, че ще остане стар, тъжен и самотен мъж.

Сигурна работа в Германия - Promedica24 гостува и във Вашия град

https://www.24chasa.bg/region/article/6863440

Сигурна работа в Германия - Promedica24 гостува и във Вашия градТърсите легална и доходоносна работа в Германия, но в градовете където живеете няма сигурни и надеждни фирми, на които да се доверите? Ако отговорът е ДА, то тогава започвайте да се оглеждате за буса на Promedica24! За трета поредна година най-голямата фирма за подбор на болногледачи за Германия, Promedica24,

Защо финансовите знания са ценни за всеки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6881217

Защо финансовите знания са ценни за всеки„Щастлива съм, че приех предизвикателството на Visa и се включих в програмата „Нашите пари“. Човек винаги има какво да научи, а финансовата грамотност е умение, което всеки трябва да притежава. Благодарение на инициативата имам възможност да съчетая моята страст – икономиката, с ежедневната ми работа на учител, което е страхотно“,

Заснеха катаджия да "пести" 300 лева на шофьор срещу акт и 50 лева за почерпка

https://www.actualno.com/crime/zasneha-katadjija-da-pesti-300-leva-na-shofior-sreshtu-akt-i-50-leva-za-pocherpka-news_676440.html

Шофьор - нарушител публикува видео в социалните мрежи, на което се вижда как пътен полицай му иска и получава 50 лева, за да наложи по-ниска глоба. Срещу служителя на КАТ- София е образувано дисциплинарно производство. По случая работи и Софийската градска прокуратура. Нареждане за това е дал главният прокурор Сотир Цацаров. - "Спестил съм ти спиране от движение". - "Благодаря много". - "Щеше да го отнесеш яко". След този диалог от страна на пътния полицай следв

Ирландците отхвърлят забраната за абортите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882946

Ирландците отхвърлят забраната за абортитеДва големи екзитпола прогнозират, че ирландците са отхвърлили конституционната забрана за абортите, предаде Асошиейтед прес. И според двете проучвания, едното за вестник "Айриш таймс", а другото за ирландската телевизия, прогнозата е за победа с голяма преднина на лагера, който иска да бъде либерализиран строгият законодателен режим за абортите.

Премиерът Борисов пристигна в Хърватия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882948

Премиерът Борисов пристигна в Хърватия (Снимки)Министър - председателят Бойко Борисов пристигна в Загреб, където ще разговаря с хърватския си колега Андрей Пленкович. Двамата ще обсъдят напредъка по стартиралите по време на Българското председателство проекти, които ще доведат до сближаване на страните от Западните Балкани с останалите държави в Европа и помежду им.

Новата регулация за личните данни – какви са правата ни?

http://www.cross.bg/danni-lichnite-regylatziya-1575552.html

/КРОСС/ Новата регулация за личните данни се опитва да вкара ЕС и правата на гражданите в XXI век. Вече не сме в аналоговия XX век, а в дигиталния XXI век. Това каза ИТ специалистът Константин Веселинов в предаването „Тази събота” по bTV. „Личните ни данни в момента се разхвърлят насам-натам, никой не знае кой за какво ги употребява, какво може да произтече от това. Затова тази регулация се опитва да въведе правила за ползването им – кой и как ги съхранява, как и защо ги събира”, разясни той. „Сега, когато някой ви каже: „Моля, регистрирайте се и дайте своите данни”, можете да попитате защо тези данни се събират”, каза още експертът. Глобите са нарушаването на този регламент са доста „солени” – до 4% от общия оборот на организацията, или до 20 млн. евро. Физическите лица имат право на достъп до личните си данни, да поправят грешки в личните си данни и да изтриват личните си данни – правото „да бъдат забравени”. „По принцип тази регулация е тръгнала от там да отрегулира взаимоотношенията си с големите мастодонти като „Фейсбук” и „Гугъл”. Защото в един момент те пазят за нас определена информация, а ние не знаехме какво пазят и за какво я ползват”, посочи Веселинов

Бивш шеф на КАТ: Корупцията в МВР има пряко отношение към пътната безопасност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882938

Бивш шеф на КАТ: Корупцията в МВР има пряко отношение към пътната безопасност„Кадрите показват, че проблемът с корупцията е системен. През 2014 г. след подобен клип бяха взети много сериозни мерки от страна на правителството. Беше взето решение нито един пътен полицай да не може да извършва проверка без условията на видеозаснемане. Решението беше взето спонтанно и емоционално от политиците, но не беше обезпечено технически.

Ценители на двутактовия символ на ГДР - "Трабантът", се събират в Трявна

http://www.cross.bg/trabant-avtomobili-tryavna-1575551.html

/КРОСС/Трявна е домакин на "Трабант фест", който се провежда за 15-а поредна година у нас. Проявата събира собственици на източногерманските автомобили от страната и чужбина и се провежда в рамките на празника на туристическия град. Около 60 коли с марката "Трабант" ще бъдат подредени днес след 10.00 часа в центъра на Трявна. Сред тях ще има и други ретро автомобили, като произведен през 1965 година "Вартбург", ЗАЗ и "Чайка" - друго познато от миналото возило. В парада на колите, останали като един от символите на ГДР, който ще премине по улиците на Трявна и на Плачковци, ще могат да се видят реставрирани и добре изрисувани и модифицирани автомобили от модел 600 на марката, произведени през първата половина на 60-те. Автентичен полицейски "Трабант", а също и лимузина, сглобена от три трабанта ще съберат погледите на зрителите. Награди за участниците, които поддържат своите возила повече от половин век са предвидили организаторите от национален "Трабант клуб" и домакините.  

Звездите на Левски остават на Герена

https://offnews.bg//futbol/zvezdite-na-levski-ostavat-na-gerena-681393.html

Защитникът на Левски Холмар Ейолфсон потвърди, че остава при "сините" и през следващия сезон. Вчера той се прибра в родината си и се присъедини към лагера на исландския национален отбор - викингите се готвят за участие на световното първенство в Русия.

Исландският бранител е на "Георги Аспарухов" като преотстъпен от израелския Макаби Хайфа за 4 години, но към него има интерес от доста клубове.

"Благодаря за подкрепата. Ще се видим през сезон 2018/19", написа централният защитник в една от социалните мрежа съобщение, адресирано до феновете на Левски, пише "Тема спорт".

Под поста съотборниците му Ривалдиньо и Серджиу Буш му пожелаха късмет на световното. Нашименто направи същото и написа: "Меси идва". Както е известно, Исландия е в една група заедно с Аржентина, Хърватска и Нигерия.

Освен Холмар със сигурност в Левски през следващата кампания остават Габриел Обертан и Жорди Гомес. Французинът е заявил на шефовете на "сините", че в София му харесва и няма никакво намерение да сменя обстановката.

Все пак, вероятността един от любимците на Сектор Б Роман Прохазка да напусне Левски е доста голяма. Припомняме, че след баража на "сините" за Лига Европа срещу Черно море (4:1) сърцатият халф застана пред феновете и с насълзени очи слушаше "Ооо, Роман Прохазка", сякаш неискащ да помаха за сбогом.

Най-трогателната сцена обаче се разигра по-късно пред съблекалните. "Романе, оставаш ли?", "Романе, остани и тази година", молеха се с надежда млади и стари фенове. А усещащо, че Роман си отива, момче отиде до любимеца си и се разрида - чисто и неукротимо. "Кажи ми, че оставаш. Моля те, остани", промълви момчето.

Хвърли се в прегръдките на Прохазка и заплака. Преди да си тръгне от стадиона, Роман съблече горнището си на Левски и го наметна върху разстроеното момче.

Цветанка Ризова: С Димитър Цонев нито веднъж не се скарахме, той беше спокойният, аз създавах какофонията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6882298

Цветанка Ризова: С Димитър Цонев нито веднъж не се скарахме, той беше спокойният, аз създавах какофониятаВсички във фондацията сме приятели на Митко. Решихме да я направим буквално на следващия ден, след като той ни напусна. Сякаш искахме да сме сигурни, че няма да допуснем да си отиде от нас завинаги, казва журналистката - Препълнена зала, правостоящи гости - над 250 души колеги, приятели и роднини на Димитър Цонев присъстваха на първите награди

Компаниите от групата ЧЕЗ в България публикуваха политиките си за поверителност

http://www.cross.bg/danni-lichnite-lichni-1575550.html

/КРОСС/ Създаден е нов имейл privacy@cez.bg, на който могат да се подават заявления, касаещи обработката на личните данни в ЧЕЗ. Компаниите от Групата ЧЕЗ в България актуализираха своите политики в съответствие с европейския регламент за защита на личните данни, който се прилага от 25 май 2018 г. Политиките за поверителност са публикувани в секциите „За нас“ на сайтовете www.cez.bg и www.cez-rp.bg. В тях се определят субектите на данни, категориите лични данни, целите на обработка, сроковете за съхранение на данни и реда за упражняване на права по отношение на личните данни - достъп до информация,  коригиране на лични данни, изтриване и т.н „За нас защитата на личните данни е съществен въпрос, поради което предприехме необходимите мерки, за да адаптираме политиките си в съответствие с еврорегламента. Всеки, който има въпроси, касаещи обработването на личните му данни, може да се обърне към мен. Поемам ангажимент всеки въпрос да бъде разгледан във възможно най-кратък срок и в рамките на един месец от получаване на точно формулирано заявление да бъде предоставена информация за предприетите мерки“, каза Лазар Чифлигаров,  който бе назначен за директор „Защита на личните данни“ в „ЧЕЗ България“ ЕАД. Клиенти, служители и партньори имат възможност да се обръщат към него по всички въпроси, свързани с обработването на лични им данни и спазването на техните права

Компаниите от групата ЧЕЗ публикуваха политиките си за поверителност

https://frognews.bg/novini/kompaniite-grupata-chez-publikuvaha-politikite-poveritelnost.html

Компаниите от Групата ЧЕЗ в България актуализираха своите политики в съответствие с европейския регламент за защита на личните данни, който се прилага от 25 май 2018 г.

Мъж стреля с автомат по детска градина в Загреб

https://offnews.bg//sviat/mazh-strelia-s-avtomat-po-detska-gradina-v-zagreb-681394.html

Мъж е арестуван в Загреб, след като е открил стрелба с  автомат по детска градина.

Няма пострадали, стрелецът е задържан, съобщи македонската медия „Плюс Инфо“, цитирана от Фокус. Мъжът е стрелял с Калашник, но е произвел отделни изстрели, не откос, твърдят свидетели. Той е арестуван след бързата реакция на местната полиция. 

Мъжът е стрелял по детската градина от четвъртия етаж на съседна сграда около 9,30 часа сутринта. 

Родителите на децата бързо са пристигнали на място, за да ги приберат, разказват очевидци на стрелбата. 

Аржентина на протест срещу Международния валутен фонд

http://econ.bg/Новини/Аржентина-на-протест-срещу-Международния-валутен-фонд_l.a_i.761933_at.1.html

Хиляди аржентинци излязоха на протест срещу възможността страната им да изтегли кредит от Международния валутен фонд, съобщи „Ройтерс“. ...

Опитният "Реал" или непреклонният "Ливърпул" - време е за финала на финалите

http://www.cross.bg/livurpyl-real-madrid-1575549.html

/КРОСС/ "Реал" Мадрид - Кралят на Европа. Единственият отбор с 12 трофея в най-авторитетния клубен турнир. "Ливърпул" - петкратен шампион. Властелин на драматизма и вдъхновението. Или написано по друг начин: Това са двата отбора, които са само на крачка от трона в Шампионската лига. Финалът в Киев започва в 21:45 ч. (българско време) Ако има тим, който знае как се печелят финали на най-високо ниво в европейския футбол, това е "Реал" Мадрид. Миналата година възпитаниците на Зинедин Зидан сътвориха нещо, което никой друг отбор не бе постигал, откакто турнирът се провежда в настоящия си формат - защитиха златните си медали. При успех довечера Белия балет ще грабне трети пореден трофей - всички под ръководството на френския наставник.  "Ливърпул" е най-резултатният отбор в Шампионската лига през този сезон. Мърсисайдци са вкарали рекордните 46 попадения от началото на плейофите, но преди старта на кампанията едва ли някой ги е слагал в сметките за титлата. И все пак, ако има отбор, който е способен на чудеса, то това е "Ливърпул".  "Червените" от "Анфийлд" са на финал за първи път от 11 години и мечтаят да повторят феноменалния си подвиг от Истанбул 2005 г., когато сториха незабравим обрат от 0:3 до 3:3 и триумфираха след драматични дузпи. Зидан няма проблеми с контузени. Всички погледи обаче отново са насочени към Кристиано Роналдо

Столичната община осигурява допълнителен транспорт за Задушница

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6882943

Столичната община осигурява допълнителен 
транспорт за ЗадушницаЗаради възпоменанието за Задушница Столичната община осигурява допълнителен транспорт по част от линиите на градския транспорт. Това съобщи пресцентърът на общината. Разкрива се временна трамвайна линия с маршрут: ж.к. "Борово" - кв. "Орландовци". Ще има и временна автобусна линия 83 А за гробищния комплекс "Бакърена фабрика" с маршрут - от

Опитният "Реал" или непреклонният "Ливърпул" - време е за финала на финалите

http://www.cross.bg/livurpyl-real-liga-1575549.html

/КРОСС/ "Реал" Мадрид - Кралят на Европа. Единственият отбор с 12 трофея в най-авторитетния клубен турнир. "Ливърпул" - петкратен шампион. Властелин на драматизма и вдъхновението. Или написано по друг начин: Това са двата отбора, които са само на крачка от трона в Шампионската лига. Финалът в Киев започва в 20:30 ч. Ако има тим, който знае как се печелят финали на най-високо ниво в европейския футбол, това е "Реал" Мадрид. Миналата година възпитаниците на Зинедин Зидан сътвориха нещо, което никой друг отбор не бе постигал, откакто турнирът се провежда в настоящия си формат - защитиха златните си медали. При успех довечера Белия балет ще грабне трети пореден трофей - всички под ръководството на френския наставник.  "Ливърпул" е най-резултатният отбор в Шампионската лига през този сезон. Мърсисайдци са вкарали рекордните 46 попадения от началото на плейофите, но преди старта на кампанията едва ли някой ги е слагал в сметките за титлата. И все пак, ако има отбор, който е способен на чудеса, то това е "Ливърпул".  "Червените" от "Анфийлд" са на финал за първи път от 11 години и мечтаят да повторят феноменалния си подвиг от Истанбул 2005 г., когато сториха незабравим обрат от 0:3 до 3:3 и триумфираха след драматични дузпи. Зидан няма проблеми с контузени. Всички погледи обаче отново са насочени към Кристиано Роналдо

Учител с минимум три огнестрелни рани спира ученика, стрелял в училище в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6882925

Учител с минимум три огнестрелни рани спира ученика, стрелял в училище в САЩПо време на учебните занятия един от учениците поискал от учителя да излезе от час, след което се върнал с два пистолета и открил огън. Произвел е шест изстрела. Ранени са ученичка и преподавателят, които са откарани в болница, съобщи телевизионният канал Ей Би Си, цитиран от ТАСС. Телевизията се позова на полицията, предаде БТА.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване