Пациенти на протест за достъп до белодробни трансплантации

https://offnews.bg//zdrave/patcienti-na-protest-za-dostap-do-belodrobni-transplantatcii-681586.html

Пациенти с белодробни заболявания протестираха пред Министерството на здравеопазването заради отказа на европейски клиники да приемат български пациенти за белодробна трансплантация.

Протестът премина под мотото "Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?".

Белодробни трансплантации у нас не се извършват, затова единственият шанс на пациентите остава да бъдат трансплантирани в чужбина. 

Демонстрантите подчертаха, че единствената австрийска клиника, която извършва трансплантации на бял дроб, е спряла да приема български пациенти преди повече от година, и поискаха обяснение от институциите.

С протестиращите разговаряха зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Мариана Симеонова. 

България има договор с Евротрансплант, той не е прекъсван и България продължава да бъде член на организацията, обясни д-р Пенков. В момента страната ни преговаря с център, в който да се извършват трансплантации на бял дроб, тъй като договорът, който е имала България с Австрия, е изтекъл.

По думите му причината за отказите да бъдат трансплантирани български граждани до момента е проблемът с донорството на органи в цяла Европа.

Изпълнителният директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова посочи, че за да не се рискува животът на нито един пациент, се преговаря и с болници в Англия и във Франция, откъдето има уверение че ще извършат спешните трансплантации. По думите ѝ до две седмици се очаква положителен отговор и от клиниката във Виена да поеме български пациенти.

Д-р Сименова обяви, че до две седмици очаква отговор от болницата във Виена, тъй като вече е провела разговор с борда на Евротрансплант, които ще потвърдят пред болницата във Виена членството на страната ни.

От министерството увериха, че България не дължи пари на австрийската болница, в която са правени трансплантациите на бял дроб до началото на тази година. Оттам допълват, че от Евротрансплант потвърждават, че за годините България е подала осем органа повече от броя на пациентите, които са трансплантирани, което означава, че към момента могат да бъдат извършени трансплантации.

Според зам.-министър Бойко Пенков дългосрочното решение на този проблем е развиването на дейността и обучението на кадрите в болница „Лозенец" и в УМБАЛ „Св. Екатерина", които имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб.

„Имаме изключително кадърни хора, имаме база и това нещо трябва да започне да се случва в най-близко време и в България", допълни още зам.-здравният министър.

Почина носителят на Нобелова награда за химия Йенс Скоу

https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-nositeliat-nobelova-nagrada-himiia-iens-skou.html

На 99-годишна възраст почина носителят на Нобеловата награда за химия за 1997 година, датчанинът Йенс Скоу, информира ТАСС.

Арт ателиета и безплатни занимания за деца на 1 юни в детски център „Мама и Аз“

http://www.moreto.net/novini.php?n=375044

За поредна година детски център „Мама и Аз“ планира да превърне Деня на детето във Варна в едно фантастично преживяване, научи Moreto.net. Центърът за деца подарява цял ден безплатни занимания, а в замяна не очаква нищо друго освен лъчезарни детски усмивки.

Деца разгадават древни крими загадки на Царевец за 1 юни

https://www.24chasa.bg/region/article/6887427

Деца разгадават древни крими загадки на Царевец за 1 юниНа 1-ви юни всички деца ще могат да се забавляват и да опознаят историята на крепостта Царевец във Велико Търново с приключенската игра „Средновековни криминални загадки - Тайната на 9-те ключа“. Като подарък за Деня на детето от община Велико Търново, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Регионалния исторически музей,

Румен Радев: Някой тегли каруцата към автокрация

http://clubz.bg/68443-rumen_radev_nqkoj_tegli_karucata_kym_avtokraciq

Някой тегли каруцата към автокрация. Правителството неофициално търси контакти с Москва, а официално я обяви за заплаха. Ако искаме  да удовлетворим нашите големи амбиции да бъдем страна, която разпределя, продава, доставя газ, това означава, че трябва отнякъде да има газопровод с капацитет. Атомната електроцентрала "Белене" трябва да бъде построена, но при ясна правна рамка, без финансово обвързване. Европредседателството - има разминаване между фанфарния тон и реалните резултати, които преминаха изцяло в сферата на обещанията.

Това са само няколко акцента от интервюто на държавния глава Румен Радев, дадено за Българската телеграфна агенция (БТА) и посветено на отношенията му с "Дондуков" 1, на визитата в Русия и българските енергийни амбиции. Публикуваме цялото интервю без съкращения.

В днешното интервю ще Ви задам въпроси, свързани с енергетика, европредседателство, финанси, вътрешна и външна политика. Но нека да започнем, ако ми позволите, с Вашето посещение в Русия. Какви са резултатите от посещението и как повлия на отношенията между двете държави?

Първо, искам да ви благодаря за това интервю. Считам, че Българската телеграфна агенция има огромен информационен потенциал и интервю като това е крачка този потенциал да се разгръща по-нататък. Виждаме, че това посещение, и това трябва да го отчитаме, е след десет години без диалог на най-високо равнище. За това време бяха загробени три стратегически енергийни проекти, а с тях и възможността България да се превърне в енергиен център на Балканите.

Знаем, че има проблеми в отношенията между Европейския съюз и Русия. Те са напрегнати. В този контекст русофобската реторика на определени български политици не допринася за развитието на диалога с Москва, към който диалог между другото се стремят все повече, и то влиятелни, европейски държави.

От друга страна, аз тръгнах за тази среща и за тези разговори с ясното съзнание за силната обремененост от тези тежки и разрушителни политически декларации, включително и от сегашното мнозинство, което, нека не забравяме, обяви в свой доклад Русия за заплаха миналата година. А всичко това влияе на нашите отношения.

Да споменавам ли изобщо и за опитите за пренаписване на историята, на освободителната война, към която Русия е особено чувствителна. Русия, според мен обаче, също трябва да извърви своя път към думите на видния руски учен акад. Дмитрий Лихачов, че България като люлка на славянската цивилизация е дала духовното начало на Русия. Русия също трябва да уважава нашата история и културни достижения.

Ето в това тежко наследство мисля, че тази визита беше важна крачка за възстановяване на доверието и за изграждане на отношения на основата на равноправие и взаимно уважение. Определено мисля, че Русия също е готова и има воля в тази посока.

Тоест, Вие смятате, както в България се създаде едно такова мнение, че не сте се върнали с празни ръце. Имаше такива коментари, че е било пренебрежително от страна на руската държава да Ви съобщи за посещението на премиера Борисов, което е тези дни.

Аз мисля, че можем да говорим за пренебрежително отношение, ако да речем, бяхме провели един формален 20-минутен разговор, в присъствието на филолози и историци да си говорим само за азбуката и за Руско-турската освободителна война. Срещата беше три часа и то в присъствието на най-влиятелните министри - на енергетиката, на икономиката, на промишлеността и търговията. Щеше да бъде, може би пренебрежително, ако след формалните срещи президентът Путин беше казал "довиждане" и се беше обърнал. Напротив, той ме покани за среща наистина на четири очи, без преводачи, без асистенти, която продължи около 40 минути. Така че, въпросът тук по-скоро е към правителството, което неофициално търси контакти с Москва, а официално я обяви за заплаха и то съвсем неотдавна.

Що се отнася до връщането с празни ръце. Тук категорично не съм съгласен, защото знаете, че договорите са в прерогатива на правителството. Но както видяхме през годините, то не им придава особено голямо значение. Както ги подписа, така се отмята от тях.

При посещението не трябваше ли да има присъствие на министри?

Аз пак казвам - този въпрос е към правителството. Наистина правителството се ангажира с конкретните резултати, с конкретните договори и това е неговата работа. Но отмятането от тези договори струваше пари и на България, и на Русия.

И при цялата тази, виждате, много трудна ситуация, която се създаде през годините, беше много важно да се възстанови доверието. Това беше и моята основна цел. Виждате, че аз наистина пожелавам на правителството да оползотвори това доверие, което се изгради. И включително и до днес не престават опитите на говорители, на депутати, на мнозинството по всякакъв възможен начин да се омаловажи моята визита. Аз няма да постъпя като тях. Напротив, бих се радвал правителствената делегация, водена от премиера Борисов, да конкретизира сътрудничеството, защото това е в интерес и на двете държави, в интерес и на Европа.

Между другото, в тези разговори поставих много ясно областите, където България много трудно може да отстъпи. Например лицензиите за производство на въоръжение от нашия военнопромишлен комплекс. Не можем да допуснем друга държава отвън да ни разрешава къде и как да изнасяме оръжие, произведено в България. Повдигнах важни въпроси, касаещи облекчени условия и по-добри цени на доставка на руски енергийни ресурси. По-добри условия за присъствие на български бизнес на руския пазар. И руската страна демонстрира наистина една откритост и готовност за конструктивно обсъждане на тези въпроси и наистина получаване на едни по-добри условия за България. И аз силно се надявам българското правителство да продължи работата в тази насока и да постигне конкретни резултати.

Понеже се чуха коментари, че едно такова посещение в този момент едва ли не ни отдалечава от Европейския съюз и НАТО. Как бихте отговорили.

Това е все едно да си зададем въпроса "Северен поток 2" отдалечава ли Германия от Европейския съюз и НАТО. Не, разбира се. Мисля, че е крайно време да преодолеем тази идеологизация и мога да кажа дори истеризация в отношението си към Русия и да престанем да губим, докато другите печелят и се настаняват на пазарите ни, които ние отстъпихме сами.

Виждате, че там беше и президентът Макрон, там беше и канцлерът Меркел. А предстои в началото на юни визита на президента Путин в Австрия. Нека погледнем и статистиката. Франция е в конкуренция с Германия кой да бъде най-големият инвеститор в Русия от европейските държави. Нека видим огромния стокообмен, който имат. А къде сме ние? Нека си зададем този въпрос.

Вие споменахте енергийните проекти между България и Русия и само българските проекти, които са обвързани с Европейския съюз. България ще изгражда "Български поток" или газов хъб "Балкан"?

Мисля, че и двете ще станат реалност. Но, първо, газовият хъб "Балкан" е рожба на кризисен пиар след скандалния провал на проекта "Южен поток". За да има хъб обаче, трябва да има газ. А газ няма. Между другото това е един рационален проект - газовият хъб, и той трябва да бъде подкрепен. Но точно липсата на газ рискува този многомилионен проект да гълта пари за разработка и строежи, без да е ясно точно как и с какво ще функционира този проект. Както виждаме, газ към момента няма за този хъб. Предстои спиране на трансбалканския газопровод, единствения към нас през Украйна и от нас към нашите съседи. "Южен поток" е загробен. Добив, оказа се, че няма да можем да имаме собствен. Втората тръба на "Турски поток" започна своето изграждане, но е неясно накъде ще продължи - през Гърция за Италия или към нас. Това означава, че в средносрочна перспектива газовият хъб, и то с ограничен капацитет на интерконекторите, които едва сега ще започнат да се изграждат, газовият хъб може само да спомогне за диверсификацията на нашето собствено снабдяване с газ - и то твърде условно.

Ако искаме наистина да удовлетворим нашите големи амбиции да бъдем страна, която разпределя, продава, доставя газ, това означава, че трябва отнякъде да има газопровод с капацитет. Най-вероятно, ако успеем да се преборим, това е втората тръба на "Турски поток". Но това означава допълнителна зависимост от още една страна транзитьор, това означава по-голяма цена и по-голям риск за доставките.

Европейският съюз излезе, миналата седмица мисля, с едно решение за облекчаване на доставките на газ на пет държави, включително и България, бяха наложени ограничения на "Газпром". Това няма ли да помогне практически за по-бързото осъществяване на проектите?

Определено ще спомогне и това е изключително благоприятен момент за нашата правителствена делегация, която точно след това решение отива в Москва. И тук е мястото вече за едни прагматични преговори и отстояване на нашите интереси. Но за да може да отстояваме нашите интереси, крайно време е да имаме енергийна стратегия в средносрочен и дългосрочен план, която да извърши дълбок анализ и която да постави ясни цели и да даде отговор на тези въпроси.

Защо Меркел беше в Русия и настояваше за "Северен поток"? Защото много ясно знае, че бъдещето е на държави с конкурентоспособна икономика, а това означава достъп до евтина енергия и сигурност на доставките. Нещо повече - виждате, че сега всички държави се борят да получават повече газ, да могат да го разпределят, продават и транзитират за други държави. Това означава големи такси, значителни приходи, сигурност и влияние. И затова аз много се надявам, че Европа, и времето идва най-сетне да постави на принципна позиция този въпрос, че когато говорим за енергийна сигурност и енергийна ефективност, най-добре е тези тръби да влизат директно в държави от Европейския съюз.

Между другото, все повече гласове се чуват и в Европа, и в Русия, че това е най-силният и прагматичен начин. И за мен е недопустимо да има тук един двоен стандарт към отделни държави. Не само по отношение на храните, но и по отношение на енергетиката. Защо "Северен поток 2" да може, а "Южен поток" да не може. Защо може едни държави съвсем свободно и открито да получават огромни приходи от транзит на газ, а други държави да трябва да завоалират своите намерения със сложни формулировки точно за тези си амбиции.

Вярвам, че усложнената геостратегическа обстановка, средата за сигурност и амбициите на Европа за конкурентоспособност на икономиката ще дават импулси за в бъдеще и на двата проекта - и на газовия хъб, и на проекта за пряка доставка на руски газ през Черно море за България и оттам за следващите страни от Европа.

Как според Вас се вписва рестартът на проекта на АЕЦ "Белене"?

Зависи изцяло от правителството. Виждате, че политиците от мнозинството, които съвсем доскоро парадираха със спирането на проекта, сега парадират с неговото възобновяване. Според мен атомната електроцентрала "Белене" трябва да бъде построена, но при ясна правна рамка, без финансово обвързване и с минимален финансов риск за държавата, при доказана целесъобразност и много важно - при надеждни механизми за контрол на ядрения риск.

Вашата оценка за сделката за ЧЕЗ. Някак си май нещата се поразмиха във времето.

 Използвахте много точна дума - поразмиха. Скандалът с ЧЕЗ извади на повърхността много тревожни въпроси, които аз зададох между другото още в избухването на този скандал. Кой стои реално зад тази сделка и кой даде политически гаранции. Защото без тях на всички ни е ясно, че тя няма как изобщо да тръгне. Защо службите не сработиха и чий интерес отстояха? И най-важният въпрос - какви са финансовите схеми и откъде ще дойдат парите? И до ден днешен няма отговор на нито един от тези въпроси. Въпреки усилията на председателя, парламентарната комисия според мен бе използвана по-скоро тактически, за да може да се канализира общественото напрежение, възмущението и в крайна сметка скандалът да се размие и потуши. Но въпросите остават. И съм убеден, че ако говорим за защита на държавния интерес, трябва да бъде установена истината и трябва да се потърси отговорност от определени хора. За мен случаят ЧЕЗ е открит.

От началото на годината България председателства Съвета на Европейския съюз за шест месеца - безспорно важно събитие за държавата. Каква е Вашата оценка за него до този момент, остава още един месец до неговия край?

Много е трудно да дам еднозначна оценка на едно такова мащабно събитие, защото то може да се оцени със система от критерии. Те могат да бъдат най-различни - определяне на приоритети, организация, усилия, конкретика, реални резултати. Мисля, че българското правителство определи актуални за региони и за Европа приоритети. Министър Павлова и администрацията работят така, че да има нужната организация за тези събития. България показа, че може да администрира процесите от европейския дневен ред.

Що се касае до конкретиката, според мен има разминаване между фанфарния тон и реалните резултати, които преминаха изцяло в сферата на обещанията. Страните от Западните Балкани не получиха ясна перспектива за присъединяване, но за сметка на това ние занимаваме хората с фотосесия от посрещания, изпращания, колко европейски лидери ще седнат на една маса, и много важно как точно ще се ръкуват, и което се превръща едва ли не в основен критерий за успеха на председателството. Мисля, че прекалената употреба на европейското председателство за политически PR някак си погасява европейската симпатия на българите. Защото виждате, че хората говорят в крайна сметка повече за проблемите покрай трафика и за менюто на официалната вечеря. Ако трябва да обобщя това европейско председателство, смятам, че ако със същата страст, с която българското правителство се хвърли да работи за просперитета на народите от Западните Балкани, ако със същата страст правителството се хвърли да работи за собствения си народ, тогава ни очаква едно по-добро бъдеще. Стига, разбира се, ефективността да бъде на доста по-високо ниво от тази демонстрирана за Западните Балкани.

Да Ви върна на тази тема. Все пак това е едно от ключовите събития на председателството ЕС-Западни Балкани. Западните Балкани смятат, че трябва да получат покана да влязат в Европейския съюз и НАТО. Каква е Вашата оценка за това събитие? Все пак тук бяха държавните глави на всички от Западните Балкани, както и най-големите европейски лидери. Какво смятате Вие - има ли конкретни резултати и какъв е успехът на България?

Както видяхме, конкретни резултати, освен добри намерения, няма. Ако сравним с Декларацията от Солун през 2003 г., присъединяването се замени с перспектива. Това е наистина многозначително, трябва да изчакаме, трябва време - дали наистина ще има развитие със спора за името между Македония и Гърция, но това ще стане ясно; ще получи ли Македония покана за членство в НАТО на Срещата на върха през юли месец; ще влязат ли обещаните 10 млрд. европомощ за инфраструктурни проекти в основни европейски финансови документи или ще останат да висят? Така че, реалните резултати са далеч от намеренията и обещанията.

Как смятате, защо Президентството не участва в тази среща и Вие като държавен глава? Има различни спекулации по темата.

Според мен това е част от стратегията на правителството и аз непоканен не ходя никъде. Но на откриването на европейското председателство на 11 януари аз ясно формулирах своите виждания за една социална, достъпна за своите граждани Европа. Вместо това, гражданите получават снимки от Моста на влюбените. Затова казвам, че точно тази стратегия всъщност превърна европейското председателство в операция по политическа реклама.

Този Ваш отговор дава начало на следващия въпрос. Каква е оценката Ви за диалога между институциите? Има ли проблеми, какви са те? Все пак премиерът наскоро спомена, че е време "двата коня да теглят каруцата" в една посока?

Вие виждате, че диалог няма. Срещата между Европейския съюз и Турция бе договорена с чужд канцлер, без да бъде уведомен българският президент, при положение, че се кани президент на съседна държава. Българският президент не беше поканен на Срещата на върха на нашето европредседателство. Българският президент научава за визитата на нашия премиер в Русия от чужди държавници.

Но що се отнася до каруцата, считам, че някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм убеден застъпник на демокрацията.

Какво Ви дава повод за това мнение на автокрацията?

 Аз съм говорил неведнъж по тези въпроси. Но това е обсебването на всички институции, не само институции, медии и т. н.

Да се върна към финансовите въпроси в държавата. Преди няколко седмици са чуха изказвания, че до края на председателството България ще влезе в чакалнята на еврозоната. Смятате ли, че това ще се случи и дали тези срокове са реални?

Първо, присъединяването към еврозоната е стратегическа цел на България. Това присъединяване ще ни гарантира България да бъде в ядрото на европейските интеграционни процеси. Трябва обаче да сме наясно кога, при какви условия, на каква цена ние ще можем да станем част от тези единни европейски процеси.

Знаете ли, когато се срещнем с лидерите и на Чехия, и на Полша, аз задавам такива въпроси: защо при една много по-мощна и устойчива икономика и социална система те не подават молба за членство. Получавам интересни отговори, които си струва да анализираме и да погледнем този проблем от всички възможни страни. Както всички знаехме, ние сме отличници, написали своето "домашно", покрили всички числови критерии и едва ли не от нашата воля и вътрешен консенсус и решение зависеше кога ще поведем борба за влизане в т. нар. чакалня за еврозоната. И даже поехме ангажимент, вътрешно наше обещание това да се случи до края на европредседателството.

Последните новини от Брюксел обаче показват, че и това няма да стане. Причините са до болка познати и аз не искам тук отново да ги коментирам. Но това, което явно породи смут в България, това е настояването на нашите европейски партньори и на Европейската централна банка, на Европейската комисия влизането в чакалнята да бъде обвързано с влизането в Банковия съюз. А това вече влече след себе си много по-сериозни условия. Това означава истински, реален мониторинг на нашата банкова система.

Също така трябва да направим анализ и оценка на риска за присъединяването на нашата крехка икономика и неустойчива социална система към еврозоната. Трябва да имаме ясен национален план, който да ни гарантира стабилност и на икономиката, и на нашата социална система, и в процеса на присъединяването и след него. Така че, явно тук ще трябва тепърва да пишем по-задълбочено домашно.

Позволете ми да задам въпроси, свързани с правомощията на президента. През първата си година наложихте вето на няколко закона, които бяха преодолени бързо и лесно от парламента. Това не омаловажава ли действията на президента за ветото? И подобни коментари се чуха и относно Консултативния съвет при Вас - един от важните инструменти на президентската институция.

Мисля, че Президентството има най-висока легитимност, защото президентът се избира с пряк вот, но той няма реални действени инструменти. Въпреки това, методичното погазване на мнението и позициите на президента според мен води до натрупване на обществено неудовлетворение, което рано или късно властта ще усети.

По отношение на Консултативния съвет за национална сигурност мисля, че за проведените досега заседания съм поставял важни въпроси: за националната сигурност, за отбраната и сигурността, за укрепване на суверенитета - да речем дори чрез необходимост от усъвършенстване на Закона за вероизповеданията. Нещо, което очаквам да се случи от миналата година, но то така и не се случва. Вече изпълнението на поетите ангажименти, на постигнатия консенсус лежи на съвестта на тези, които са поели ангажимент да ги изпълняват. Но въпреки това, мисля, че тук се повдигат важни за обществото ни теми, които чакат своето решение. Нещо повече - излизат от анонимност позиции на политици, на политически партии. А това винаги е добре за демокрацията.

Много се говори в България, а и в Европейския съюз за борба с корупцията. В последните доклади се отбелязват успехи на България, създава, се, дори мисля, че в момента, "мегаорган", който да се бори с корупцията. Какво означава това според Вас?

Да, за корупцията наистина България говори много и прави малко.

Що се отнася до новия орган, то показателно е, че самият закон - започнаха ремонтите по него, още преди да бъде обнародван. И аз съм сигурен, че този процес ще продължава по ремонтиране на този закон. Но моето мнение за органа е известно - за новия създаден мегаорган за борба с корупцията. И то не толкова за това, че той е абсолютно подвластен на мнозинството в парламента, най-вече за това, че неговите правомощия и структура и инструментариум са насочени повече към борба с корупцията в миналото, отколкото да има ефективни инструменти за разкриване, пресичане, предотвратяване и разследване на корупционни схеми сега, в наши дни, и гарант, разбира се, и в бъдеще да се процедира по този начин.

И накрая да Ви задам един въпрос - според едно социологическо проучване този месец една президентска партия, оглавявана от Вас, би постигнала около 37 процента успеваемост. Как смятате Вие?

Аз мисля, че такива проучвания показват само растящото неудовлетворение в нашето общество от политическата класа и риска от политически проекти, които ще търсят да се внедрят в този вакуум. Но бих подкрепил, бих приветствал политически субекти, които са насочени към решаване на проблемите на обществото и които срещат неговото разбиране и подкрепа.

Avaaz: Justice for the Amazon’s Chernobyl

http://www.eurochicago.com/2018/05/amazons-chernobyl/

The battle between Chevron and Ecuador’s indigenous people has been waged for decades, becoming a landmark case globally. Over 20 judges in Ecuador and Canada, including the Supreme Courts of both countries, have sided with the Ecuadorians in their pursuit to hold Chevron to account for dumping toxic waste in the water that people drink.

Защо САЩ и Руанда се скараха заради дрехи втора употреба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6887436

Защо САЩ и Руанда се скараха заради дрехи втора употребаПозицията на президента на САЩ за глобалната търговия "Америка на първо място" засегна Руанда, посредством налагането на мита върху износа на дрехи от малката източноафриканска страна. Спорът се върти около един малко известен внос, на дрехи втора употреба, и твърдата воля на Руанда да не се отказва от борбата. Кога започна спорът?

Най-добрите финансови съвети, които взехме от майките си

https://www.actualno.com/curious/naj-dobrite-finansovi-syveti-koito-vzehme-ot-majkite-si-news_676931.html

Тя ви научи как да направите пилешка си супа, важността да се гримирате и поддържате във форма и трика за нанасяне на червило, без да го размазвате върху зъбите си. Вашият любим човек в целия свят също знае и някои неща за бюджетирането, качествените покупки и контрола на семейните харчове. Тук, най-добрите финансови съвети, които получихме от нашите майки. Винаги избирай най-високо процентната опция за пенсиониране от самото начало, така че да свикнеш да живееш с по-ниските доходи още от начал

Израел се договори с Русия за Южна Сирия

https://dnes.dir.bg/svyat/izrael-se-dogovori-s-rusiya-za-yuzhna-siriya

От приграничните територии се извеждат проирански сили и отряди на "Хизбула"

Само гърците просрочват задълженията си повече от нас

http://econ.bg/Новини/Само-гърците-просрочват-задълженията-си-повече-от-нас_l.a_i.762047_at.1.html

Над една трета от българите (34,2%) изостават с плащанията по ипотеки, наеми, сметки за комунални услуги и други задължения, които обикновено се...

Фрогоко: МС внесе за ”осъждане” проектите за модернизация на армията

https://frognews.bg/novini/frogoko-vnese-osajdane-proektite-modernizatsiia-armiiata.html

В официален документ /вижте снимката/ е записано, че ”Министерският съвет внесе за осъждане в Народното събрание....” проектите за модернизация на армията.

Ползвателите вече ще имат достъп до електропреносната мрежа

http://www.moreto.net/novini.php?n=375038

Съществуващата към момента възможност операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да отказват достъп до тях поради влошаване на условията за снабдяване, се отнема. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Несебър въвежда световен метод за преподаване на математика

https://www.24chasa.bg/region/article/6887401

Несебър въвежда световен метод за преподаване на математика

Община Несебър ще се сдобие с първото иновативно училище. Това е ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Свети Влас, което е включено за обсъждане в списъка на МОН за учебната 2018/19 г. Иновацията, с която учебното заведение ще защитава ценза си, е за 4 години и ще бъде приложена в обучението по математика за учениците от 1 клас, съобщиха от общината.

Карнобат потъна в траур, красивата Северина е убитата от тир бременна жена (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6887277

Карнобат потъна в траур, красивата Северина е убитата от тир бременна жена (Снимки)Карбонат потъна в траур заради нелепата смърт на младо семейство, чийто автомобил бе премазан от тир на АМ "Тракия" край Пловдив. 33-годишната Северина Коралска от Карнобат и 35-годишният й мъж Ивайло Минчев от Бургас са жертвите от кървавата катастрофа. Те ще бъдат погребани утре в Бургас. Очаква се днес следобед телата на загиналите да бъдат

Политическата криза в Италия разклати пазарите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/29/3186606_politicheskata_kriza_v_italiia_razklati_pazarite/?ref=rss


Задълбочаването на политическата криза в Италия разтърси пазарите и доведе до втори ден на спад на италианските и европейски борси, предадоха световните агенции.<br /><br />Карло Котарели, който бе номиниран от италианския президент Серджо Матарела да състави правителство, се очаква да представи днес списъка с кандидати за новия кабинет, но инвеститорите остават скептични, посочва "Асошиейтед прес".<br /><br />Италианският фондов пазар започна днешната търговия...

Повдигнаха обвинение на тираджията, убил семейство на АМ „Тракия”

https://frognews.bg/novini/povdignaha-obvinenie-tiradjiiata-ubil-semeistvo-trakiia.html

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинение на шофьора на тир, който уби вчера на магистрала „Тракия” младо семейство.

Поляк, обвинен за множество престъпления в родината си е задържан в България

https://zaistinata.com/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%ba-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%b2-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%bd/

Окръжният съд в Пловдив наложи мярка „Задържане под стража” спрямо полски гражданин, издирван с Европейска заповед за арест от полските съдебни власти за изтърпяване на присъда за множество престъпления, в това число производство и разпространение на наркотици, изнудване и грабежи. По информация на прокуратурата, полският гражданин е бил задържан на 23.05.2018 г., на територията на […]

Дават на съд мъж, държал 48 кг марихуана в лясковско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6887403

Дават на съд мъж, държал 48 кг марихуана в лясковско селоОкръжна прокуратура - Велико Търново внесе в съда обвинителен акт за държане на наркотици в особено големи размери, съобщиха от държавното обвинение. Обвинението срещу Б. К. е за това, че на 09.11.2017г., в с. Джулюница, общ. Лясковец, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите,

Контролът на комисията по хазарта се оказва неефективен

https://www.mediapool.bg/kontrolat-na-komisiyata-po-hazarta-se-okazva-neefektiven-news279609.html

Държавната комисия по хазарта (ДКХ) извършва неефективен контрол върху игрите на щастието, защото няма специализирана дирекция за тази цел. Това става ясно от проект на промени в устройствения правилник на ведомството, предложен от финансовото министерство. С проекта се предлага създаването на специализирана дирекция "Лицензионна и контролна дейност", която трябва да засили проверките. Финансовото министерство признава, че санкционирането на нарушенията е ненавременно и неефективно. Предварителните проверки на игрално оборудване са правени несвоевременно, въпреки че това е предпоставка за издаване на лицензи по Закона за хазарта. Бавело се е и унищожаването на негодното игрално оборудване. През февруари финансовият министър Владислав Горанов смени без обяснение председателя на ДКХ Огнемир Митев и го замени с юристката от финансовото министерство Мария Филипова. Скоро след идването си на поста тя назначи пълна проверка на трите национални телевизии – БНТ, бТВ и Нова телевизия, във връзка с рекламата на лотарийни игри. Резултатите показаха, че агресивната реклама на хазарт е законна и санкция бе наложена единствено на клипа "Шоколад". Предложените от Горанов структурни промени в ДКХ идват в момент, когато предстои парламентът да разгледа предложението на "Обединени патриоти" за ограничаване на продажбата на лотарийни билети и на регламата на игри на щастието.

Как Абрамович се озова в Израел

http://clubz.bg/68442-kak_abramovich_se_ozova_v_izrael

Станал ли е Роман Абрамович гражданин на Израел?

Ако е това е така, не е ли станал още преди, а работата да излиза наяве чак сега?

Или пък е получил гражданство по експресна процедура?

Тези въпроси си задават руски и израелски медии вече трети ден.

Руският олигарх пристигна в Израел на 28 май. Местната редакция на портала Нюз.Ру съобщи, че той е станал гражданин на еврейската държава. До днес обаче До този момент обаче нито от МВР на Израел, нито от Министерството на алията (репатрирането - б.р.) са коментирали съобщението. Няма коментар и от представители на Абрамович.

Само пред в. „Файненшъл таймс“ пожелал анонимност чиновник от Министерството на алията заявил, че милиардерът е получил гражданство. Това обаче не е официално потвърждение на информацията, така че догадките продължават.

Преди седмица стана ясно, че Абрамович, който притежава английския футболен клуб „Челси“, трябва да докаже произхода на парите си, за да получи нова британска виза. Той е засегнат от ограниченията, наложени от Лондон върху приближени на президента Владимир Путин олигарси след инцидента със Сергей Скрипал. Обединеното кралство обвинява за отравянето му руските служби.

Израелското гражданство е един вид застрахователна полца за много олигарси, опасяващи се от гнева на Путин, пише в. „Аарец“. Засега обаче няма признаци руският президент, разорил не един богаташ и дори хвърлил някои в затвора, да е взел на мушка човека, който превърна „Челси“ от най-обикновен квартален отбор в европейски футболен колос.

Според израелски чиновник, занимаващ се с имиграцията от бившия СССР, Абрамович се свързал с посолството на страната в Москва, подал молба за гражданство и получил одобрение съгласно закона за алията. Той дава гражданство на лица от еврейски произход.

Според данни на Федерацията на еврейските общности в Русия (ФЕОР), чийто председател е самият Роман Абрамович, през последните години той е похарчил над 500 милиона долара за благотворителна дейност, свързана с евреите. Близо 80 на сто от еврейските културни събития в Русия са финансирани от него. Олигархът развива активна дейност и в Израел, където финансира археологически разкопки и създаването на технологични стартъпи, а също така организира и празнични вечери за Пасхата.

В Израел процесът на проверка и обработка на молба за получаване на гражданство отнема не по-малко от три месеца, отбелязва „Аарец“. Източници от Еврейската агенция уверяват, че Абрамович не е подавал молба до тази институция.

Има още два начина човек да стане израелски гражданин. Единият е чрез правителственото ведомство „Натив“, подържащо връзки с общностите на рускоезичните евреи на територията на бившия СССР и в други части на света, а в по-редки случаи – чрез МВР и Министерството на алията.

Ако Абрамович наистина е получил гражданство при пристигането си тази седмица, както твърдят някои медии, това означава, че той е започнал този процес преди няколко месеца, твърди изданието.

Спред високопоставен източник има вероятност Абрамович да е от много време насам израелски гражданин. През първото десетилетие на XIX век няколко руски олигарси от еврейски произход са получили гражданство след лична договорка с канцеларията на МВР. За да станат граждани, те трябва да пожертват не по-малко от 1 милион долара в полза на някоя организация в Израел. Тази договорка обаче е била отменена поради натиска на общественото мнение.

Същевременно Абрамович стана най-богатият човек в Израел, пише в. „Таймс ъв Израел“. Олигархът, за чието състояние се твърди, че е над 10 милиарда долара, ще има редица привилегии.

Като новоизпечен гражданин на страната той ще бъде освободен от данък върху доходите, получени зад граница през последните 10 години. Богаташът няма да бъде длъжен и да декларира източниците на тези доходи в продължение на десетилетие.

България преговаря с три страни за трансплантация на пациенти с белодробни заболявания

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/29/3186599_bulgariia_pregovaria_s_tri_strani_za_transplantaciia/?ref=rss


Няколко часа след протеста на пациенти с белодробни заболявания от здравното министерство съобщиха, че се преговаря с клиники в три страни, където да се извършват трансплантациите. Досега те са правени в болница във Виена, от която също ще очаква положителен отговор до две седмици и където досега са правени трансплантациите. Другите две държави са Англия и Франция.<br /><br />В съобщението на министерството се посочва, че ресорният зам.-министър Бойко Пенков се е срещнал с...

БСП внесе 7 сигнала в прокуратурата за нарушения при изборите в Беден и Галиче

https://www.actualno.com/politics/bsp-vnese-7-signala-v-prokuraturata-za-narushenija-pri-izborite-v-beden-i-galiche-news_676928.html

7 сигнала за нарушения на частичните местни избори в беден и Галиче внесе БСП в прокуратурата. Три от сигналите се отнасят за село Беден, четири са за Галиче. Сигналите внесоха зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, секретарят на партията Вяра Емилова и зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев определи изборите в с. Беден и Галиче като режисирани. „Определяме случилото се като нагла демонстрация и знак за завръ

Стачка ще наруши графика на транспорта в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6887390

Стачка ще наруши графика на транспорта в ГърцияОбща стачка, придружена с демонстрации срещу мерките за икономии в Гърция, ще предизвика утре нарушения в графика на транспорта, особено на въздушния транспорт, съобщава АФП. Стачката се организира на фона на предстоящото връщане на страната през август на финансовите пазари след приключване на третата спасителна програма със заеми от ЕС и МВФ,

Изкусният помощник на име „изкуствен интелект“

https://www.investor.bg/analizi/262/a/izkusniiat-pomoshtnik-na-ime-izkustven-intelekt-261819/

Използването на базирано на невронни мрежи машинно обучение предлага огромно предимство в сравнение с традиционния софтуер

От 1 септември поне 6% биодизел в горивата у нас

https://offnews.bg//ikonomika/ot-1-septemvri-pone-6-biodizel-v-gorivata-u-nas-681587.html

От 1 септември 2018 г. горивата от нефтен произход в транспорта трябва да съдържат минимум 6% биодизел, от които 1% биогориво от ново поколение.

Това е регламентирано в одобрен от кабинета проект за изменение на Закона за енергията от възобновяеми източници.

Новите текстове изискват използването на биогорива от ново поколение в транспортния сектор и ще съдействат за изпълнение на националната цел за потребление на биогорива от ново поколение (биогорива, произведени от отпадъци и остатъци – слама, водорасли, гроздови джибри, животински тор, утайка, отпадъци и др.)

В изпълнение на изискванията на Директива 2015/1513/Е0 България е определила и представила в Европейската комисия национална цел за потребление на биогорива от ново поколение в размер на 0,05 процентни пункта енергийно съдържание от задължителния дял на енергия от възобновяеми източници във всички видове транспорт. Целта трябва да бъде постигната до 2020 г.

С промените в законопроекта се предлагат критерии за устойчивост при използване на биогорива.

Въвежда се изискване за откриване и проследяване на суровините за производство на биогорива от ново поколение и произведените от тях биогорива по цялата верига на стойността. По този начин ще се предотврати умишленото им модифициране или превръщане в отпадъци, така че да попаднат в обхвата на суровините за производство на биогорива от ново поколение. При констатиране на неправомерни действия ще бъде уведомявана Европейската комисия, уточняват от пресслужбата на Министерски съвет.

Нападателят от Лиеж - Бенжамин Ерман, на 36 години, вчера излязъл от затвора (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6887407

Нападателят от Лиеж - Бенжамин Ерман, на 36 години, вчера излязъл от затвора (Снимки)Белгийската прокуратура разследва като терористичен акт стрелбата в Лиеж, предаде БТА. По време на нападението загинаха общо четирима души, в това число двама полицаи и стрелецът. По информация на в. "Соар" престъпникът е отнел оръжието на полицай при рутинна проверка на документи, застрелял е него и партньора му, а също така, вероятно случайно,

Плодотворни резултати от изследванията за произхода на китайската цивилизация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6886708

Плодотворни резултати от изследванията за произхода на китайската цивилизацияКитай обяви своите нови постижения в мащабния изследователски проект, чиято цел е да проследи произхода на петхилядната история на страната, предава bulgarian.cri.cn. Проучването, наречено „Подробно изследване на произхода на китайската цивилизация и нейното ранно развитие", има за цел да открие как се е оформила китайската цивилизация и как са

Изправят на съд търновец, трошил спрени пред гаража му коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6887333

Изправят на съд търновец, трошил спрени пред гаража му колиРайонна прокуратура – Велико Търново предаде на съд мъж за повреждане на два чужди автомобила. Н.К потрошил паркирани пред гаража му коли, а нанесените щети са за  1817.40 лв, пише в обвинителния акт. Търновецът ползвал гаражна клетка в близост до входа на жилищния блок, в който живее и се дразнел от това,

Има ли нова схема във вечната игра с обществените поръчки?

https://www.actualno.com/business/ima-li-nova-shema-vyv-vechnata-igra-s-obshtestvenite-porychki-news_676876.html

Нова схема тръгна от една от най-активните в спирането на обществени поръчки фирма "Зара Брокер" ООД от Стара Загора. Досега тя е блокирала процедури за възлагане на строителни обекти в цяла България за над 100 милиона лева, припомня кореспондент на Actualno.com. Последните ѝ жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу поръчки на "СБР – НК" ЕАД и общините Севлиево, Стрелча и Симеоновград са от 8-ми май тази година. Допреди това обаче с искане да се нал

Тръмп: Представител на КНДР пътува към Ню Йорк, за да обсъдим срещата с Ким Чен Ун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6887398

Тръмп: Представител на КНДР пътува към Ню Йорк, за да обсъдим срещата с Ким Чен УнПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди в Туитър, че високопоставен севернокорейски представител е на път за Ню Йорк за участие в разговори за предстоящата среща на върха между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предава БТА. "Събрахме заедно страхотен екип за нашите разговори със Северна Корея.

Емблематичната сграда на пл. Възраждане пак е застрашена?

https://frognews.bg/novini/emblematichnata-sgrada-vazrajdane-pak-zastrashena.html

Емблематичната сграда на пл. Възраждане, чието събаряне успяхме да спрем преди 2 години, преди няколко дни осъмна с чисто нова строителна ограда. Дали това не е началото на края?

Илиан Илиев събира “моряците” в средата на юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375030

Треньорът на Черно море Илиан Илиев ще събере отбора на 14 юни за първа тренировка от предсезонната подготовка на тима, съобщават от пресслужбата на клуба. В първите дни “моряците” ще преминат медицински прегледи, като до 22-ри футболистите ще тренират във Варна.

Бойко Борисов ще бъде на посещение в Русия на 30 и 31 май

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/D5Vp4uo4nzw/

putin borisovМинистър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Москва на 30 и 31 май. В рамките на визитата той ще се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

В руската столица премиерът ще проведе и среща с представители на българската общност.

Скандалният рапър 100 кила се разходи из гърменското село Лещен

http://www.struma.com/hailaif/skandalniyat-rapur-100-kila-se-razhodi-iz-gurmenskoto-selo-leshten_134850/

Варненският рапър Явор Янакиев - 100 кила се отдаде на релакс из красотите на гърменското еко селище Лещен. Изпълнителят на "Няма такава жена" загърби ангажиментите си в столицата и реши да се полюбува на на Родопите и да се потопи в красотите на нейната природа. Той избра за дестинация малките китни селца Лещен и Ковачевица, които ежегодно привличат стотици туристи от цяла България.

Явор избяга от светския шум, дни след като отпразнува 33-тия си рожден ден с пищно парти в...

Продължава

Затвор за мъж, изнасилил и убил жена

https://petel.bg/Zatvor-za-mazh--iznasilil-i-ubil-zhena__266805

Снимка Булфото По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен, съдът наложи наказание от 15 години „лишаване от свобода“ на ...

Крадла обра жена в столична болница

https://petel.bg/Kradla-obra-zhena-v-stolichna-bolnitsa__266806

Снимка Булфото Столични полицаи задържаха 59-годишна жена,  извършила кражба на чанти с лични вещи и документи от столична болница. Това...

Кабинетът утвърди Националната здравна карта

http://varnautre.bg/2018/05/29/82417/%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d1%83%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0

Чрез нея се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ

Започва изграждането на Конгресния център в Бургас

http://www.cross.bg/tzentur-byrgas-more-1575753.html

/КРОСС/ Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) започва изграждането на Конгресен, научно-изследователски център за контрол и изследване на Черно море, разположен в северната част на източния вълнолом на пристанище Бургас, между 2-ро и 3-то корабни места. Тържествената церемония по стартиране на строителството ще се проведе на 31 май 2018 г. на площадката между Магазия 1 и Морска гара-Бургас в присъствието на официални гости и представители на морската общественост. Проектът ще продължи реализирането на концепцията, заложена в Общия устройствен план на гр. Бургас в посока отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности и преструктуриране на крайбрежните промишлени зони. В плана се предвижда възможност за създаване на модерно яхтено пристанище и на вторичен градски обслужващ център с озеленяване. Ще бъдат определени нови терени за обществено обслужване с предлагане на услуги от различен характер, обособяване на зони за отдих и риболов, детски и спортни площадки. Конгресният център може да се използва целогодишно като място за провеждане на изложби, концерти, атракциони, образователни събития с офиси и кабинети за извършване на научно-изследователска дейност за контрол и изследване на Черно море. Сградата се състои от шест нива, многофункционална зала за 500 човека, офисни площи, административни помещения и такива за преводачи и видео/аудио към многофункционална зала, кабинети за Научно-изследователска дейност и др

Правосъдие: Пуснаха под домашен арест рома намушкал Борислав Великов от Катунци!

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82/

При спречкването в превозното средство не е имало опит за убийство, пише в мотивите на съда!
Пуснаха го под домашен арест Георги Георгиев. намушкал 17-годишният Борислав Великов от санданското село Катунци в тролей в София. Мотивите на съда са, че при спречкването в превозното средство не е имало опит за убийство.

Потърпевшият без причина и без да бъде предизвикан е нанесъл удари в гърба на обвиняемия, отправяйки му обида „циганин“. След това обвняемият е започнал да вика и да пита защо го е ударил и защо го обижда. Последвала е схватка и обвняемият със сгъваем нож е нанесъл нараняванията. Има данни за причинена телесна повреда и престъпление против личността, но съдът няма доказателства нападението да бъде прието като умишлен опит за убийство, пише в мотивите на съда.

По делото не е налице медицински документ за диагноза на пострадалия, включително и данни за престоя и лечението му в „Пирогов“.

Съдът приема, че има опасност от извършване на престъпление, но не заради криминалното минало (от 2003 г.), тъй като обвиняемият е реабилитиран отдавна. Магистратите отчитат обстоятеството, че във владение на обвняемия освен метадон, е намерен и амфетамин. Според съда обаче няма реална опасност нападателят на младото момче да се укрие от органите на реда, затова постанови домашен арест за 33-годишният Георги Георгиев.

„Искам да видя майка си жива още един път“. Това обясни в последна си дума 33-годишният Георги Георгиев.

Намушканото в тролейбус момче остава в болница

Припомняме, че мъжът беше задържан на 14 май, след като наръга 17-годишен младеж в тролей в София. Причина за наръгването е забележка за непристойно поведение на група деца в градския транспорт. След инцидента стана ясно, че Георгиев е на метадонова програма и е наркозавосим.

Днес адвокатът му поиска по-лека мярка за неотклонение – домашен арест или цитирам, “каквато съдът прецени”.

Близки на момчето, намушкано с нож в тролей, търсят справедливост

„Разпитани са много свидетели, направили са оглед и разпознаване с цел изясняване на инцидента, но никой не се е поинтересувал от неговото психично състояния. Клиентът ми е на метадонова програма, наркозависим. Така че трябва да има психиатрична експертиза, доколко е извършил деянието“, коментира адвокатът на Георгиев, пише новатв.

Той допълни, че има данни за насилие над Георгиев, които не са изяснени.

„Няма медицинска документация. Не знаем каква е телесната повреда на наръганото лице. Подзащитният ми живее и се грижи за болната си майка“, обясни още защитата на Георгиев.

Материалът Правосъдие: Пуснаха под домашен арест рома намушкал Борислав Великов от Катунци! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Варна получава два държавни имота

http://varnautre.bg/2018/05/29/82414/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%b0

Те са необходими за осъществяване на социални услуги от общината чрез Центъра за подкрепа на личностно развитие – логопедичен център

Кметът Камбитов забрани къпането и плуването в неохраняеми водни басейни на територията на община Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-kambitov-zabrani-kupaneto-i-pluvaneto-v-neohranyaemi-vodni-baseini_134849/

Забранява се къпането и плуването във всички неохраняеми водни басейни на територията на община Благоевград.

Със заповед на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов всички собственици и ползватели на плувни басейни, комплекси за плуване, водни спортове, водоеми, язовири, напоителни канали и други водни площи се задължават да извършат проверка за наличието и състоянието на забранителни, предупредителни и информационни знаци. Указаният срок е до 15 юни 2018 г.

Кметовете на...

Продължава

Нинова: Държавата няма 3 млн. лв. да спаси 16 души от смърт? Утре да бъдат намерени!

https://offnews.bg//politika/ninova-darzhavata-niama-3-mln-lv-da-spasi-16-dushi-ot-smart-utre-d-681584.html

Хората от от Асоциацията "Пулмонална хипертония" се обърнаха към нас за съдействие, защото днес са протестирали пред Министерство на здравеопазването, но не са получили отговорите, които са им нужни. За съжаление, трима от тях не са дочакали трансплантацията на бял дроб, от която имат нужда, за да живеят. Останали са 16 българи, които умират заради това, че системата ги е отхвърлила”.

Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция в централата на партията след среща на представители на Асоциацията с Изпълнителното бюро на партията. Тя се възмути, че правителството не може да осигури 3 млн. лв. за тяхното лечение, при положение, че премиерът Борисов всеки ден раздава парите, платени с техните данъци, за да си купува политическо спокойствие.

„Тези хора си плащат осигуровките и са коректни към системата. Имаме информация, обаче, че от 2017 г. българското правителство не е подновило договора с клиниката във Виена, където се правят белодробни трансплантации. Въпреки коректността от страна на пациентите, държавата няма 3 млн. лв, за да спаси 16 души от смърт?”, попита Нинова. Тя каза още, че и днес тези хора не са получили отговор- има ли договор или няма и защо в Европа не могат да им осигурят медицинската помощ, от която имат нужда. „Дължи ли българската държава пари на европейски клиники за лечението, заради което те отказват да ги приемат? Искаме ясен и категоричен отговор още днес”, заяви лидерът на левицата. Тя бе категорична, че БСП иска още утре да бъдат намерени 3 млн. лв., за да имат тези хора възможност да дишат. „Категорично не приемам оправданието, че в системата има корупция и затова положението е такова. Не може срещу това оправдание- 16 българи да бъдат оставени да умират, след като управлявате 8 години”, обърна се тя към управляващите.

Тодор Мангъров: Нуждаещите се от трансплантация на бял дроб или емигрират от България, за да могат да се спасят, или умират тук


"Нуждаещите се от трансплантация на бял дроб са поставени в ситуация или да емигрират от България, за да могат да се спасят, или умират тук". Това заяви Тодор Мангъров, председател на пациентската организация Асоциация "Пулмонална хипертония". Той обясни, че 16 българи са с различни заболявания, които са довели до невъзможност за дишане и се нуждаят от спешна трансплантация на бял дроб. Мангъров допълни, че тази трансплантdция на бял дроб не може да бъде извършена в България, извършва се във Виена. В момента тези българи са в листата на чакащите за трансплатация в България, но не и в Европа. "За да бъдат записани в списъка на чакащите в Европа, трябва да им бъде издадена оферта от европейска клиника. Такава оферта не може да бъде издадена, защото най-верояннто българското здравно министерство дължи средства на тези клиники", каза още Мангъров. На въпрос - защо са потърсили БСП, той отговори: "Само тези хора ни протегнаха ръка. Ако някой друг също ни подаде ръка, няма да я отхвърлим. Протестирахме пред здравното министерство, но никой не дойде да ни каже - ние ще ви решим проблема. "

Емилия Траянова: Ние не сме хора, които не струват нищо

"Ние не сме хора, които не струват нищо. Твърде сме малко, за да не може да си позволи държавата да ни лекува", заяви Емилия Траянова, пациент с пулмонална хипертония. Тя подчерта, че не може в 21 век, държавата ни да се отнася така небрежно с народа си. "Не може родителите да просят по форуми и социлани мрежи, за да изпратят децата си на лечение", категорична бе тя. "Може ние да сме хората, които утре ще направим нещо за всички останали, така че те да живеят по-добре. Ние не сме второ качесвто хора, всички ние работим, опитваме се да сме полезни на обществото и да дадем всичко от себе си", заключи Емилия Траянова.

Оборотът на БФБ-София се увеличава през първото тримесечие на годишна база

http://econ.bg/Новини/Оборотът-на-БФБ-София-се-увеличава-през-първото-тримесечие-на-годишна-база_l.a_i.762046_at.1.html

Оборотът на Българската фондова борса (БФБ-София) през първото тримесечие е в размер на 110,6 млн. лв., като нараства с 12,4% в сравнение с 98,337...

Фрогоко: Неподготвени прокурори сричат обвинителния акт по делото КТБ

https://frognews.bg/novini/frogoko-nepodgotveni-prokurori-srichat-obvinitelniia-akt-deloto-ktb.html

Прокурори, които не са наблюдаващи по делото КТБ, бяха впрегнати да четат обвинителния акт на 18-те подсъдими. Че хабер си нямат от делото, пролича още с вземането им на думата.

Джордж Сорос: Как да спасим Европа?

https://news.bg/politics/dzhordzh-soros-kak-da-spasim-evropa.html

ЕС загуби своя път и много хора днес смятат съюза за свой враг, пише в коментар милиардерът

Дизайнерът на болида на "Ферари" става технически директор на "Заубер"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/29/3186586_dizainerut_na_bolida_na_ferari_stava_tehnicheski/?ref=rss


Отборът на "Ферари" обяви интересна промяна в разгара на сезона във Формула 1. Дизайнерът на болида SF71H, който спечели първите две състезания за сезона, Симоне Реста напуска тима, за да се присъедини към "Заубер". 47-годишният италианец ще поеме ролята на технически директор в швейцарския тим от 1 юли.<br /><br />Реста има 20-годишен опит във Формула 1, като първоначално работеше за "Минарди", а от 2001 г. е част от Скудерията. В базирания в Хинвил...

”Галъп”: Младите хора в България искат две деца

https://frognews.bg/novini/galap-mladite-hora-balgariia-iskat-dve-detsa.html

Поколението на хората между 14 и 29-годишна възраст у нас си представя да има две деца в живота си. Няма съществена промяна спрямо предишното подобно измерване преди четири години.

Големият бариерен риф оцелял при пет климатични "смъртоносни събития"

http://www.moreto.net/novini.php?n=375036

Големият бариерен риф е оцелял при пет "смъртоносни събития", свързани с климата през последните 30 хил. години, но може да не е достатъчно устойчив, за да се възстанови от сегашното си влошено положение. Това показва нов научен доклад, цитиран от ДПА.

Правителството одобри позиция в подкрепа на българските превозвачи

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/29/3186585_pravitelstvoto_odobri_poziciia_v_podkrepa_na/?ref=rss


Министерският съвет одобри позиция в подкрепа на българските превозвачи, съобщи правителствената пресслужба след редовното заседание на кабинета.<br /><br />Това се прави в изпълнение на решение на Народното събрание от 11 май, когато депутатите възложиха на кабинета "да приеме недвусмислена позиция в подкрепа на исканията на българските превозвачи и в защита на техните и тези на българските граждани права и интереси".<br /><br />Българските превозвачи...

Реал Мадрид се връща към традицията

https://offnews.bg//futbol/real-madrid-se-vrashta-kam-traditciata-681583.html

Европейският футболен хегемон Реал Мадрид прекратява експериментите с екипите и се връща към традицията през новия сезон.

Спонсорът на "Белия балет" Адидас представи екипировката на Реал за предстоящата кампания и става ясно, че Кристиано Роналдо и компания отново се връщат към традиционното бяло и черно, като екипите напомнят на носените от "галактикос" през сезон 2005/2006 година.

Тогава в редиците на Реал блестяха имена като настоящия треньор Зинедин Зидан, Луиш Фиго, Дейвид Бекъм и Роналдо Феномена. Така Реал казва "сбогом" на експериментите с розови и виолетови екипи, с които игра в последните два сезона.

"Кралете" на футболна Европа покориха пореден връх, след като спечелиха финала на Шампионската лига с 3:1 срещу Ливърпул и за 13-и път в историята си триумфираха с трофея.

Брюксел предложи драстични мерки срещу пластмасата в морето

https://www.investor.bg/evropa/334/a/briuksel-predloji-drastichni-merki-sreshtu-plastmasata-v-moreto-261945/

На прицел са пластмасовите клечки за уши, приборите, чиниите, сламките, бъркалките и пръчките за балони

Пускат 3000 еднодневни билета за Varna Mega Rock

https://offnews.bg//kultura/puskat-3000-ednodnevni-bileta-za-varna-mega-rock-681582.html

3000 промо еднодневни билета пускат от днес в продажба организаторите на рок фестивала Varna Mega Rock 2018.

В ефира на радио Z-Rock кметълът Цонко Цонев сподели, че билетите са с цена от 60 лв. Количеството е стриктно ограничено и няма да се предлагат допълнителни еднодневни пропуски след изчерпването му.

Ценните хартийки ще се продават, както и досега, в мрежата на Eventim.

Цонев разкри и че вече има фенове от Канада, които са поръчали билети за фестивала и допълни, че Община Варна оказва пълно съдействие за провеждането на "Varna Mega Rock 2018".

Участниците на събитието, което ще се проведе на 18-19 август на пристанище "Варна" са: 

18 август

KROSSFIRE
КИКИМОРА
KAMELOT
Glenn Hughes + Б.Т.Р.

19 август

BENDIDA
КОНКУРЕНТ
APOCALYPTICA
NIGHTWISH

Прокурорска свидетелка по „КТБ“ обвинява съда в натиск, дава изключващи се показания

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/prokurorska-svidetelka-ktb-obviniava-sada-natisk-dava-izkliuchvashti-pokazaniia.html

Мистериите около делото „КТБ“ не секват. След сериала с медийни изяви на шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев, една от основните свидетелки - Албена Андреева – също реши да се изяви подобаващо. В жанра „тука има – тука нема“. Или един път казвам едно, друг път – съвсем друго. Нещо като лъжесвидетелстване.

Кабинетът се отказа от искането си за евромониторинг на административното правосъдие

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/29/3186584_kabinetut_se_otkaza_ot_iskaneto_si_za_evromonitoring/?ref=rss


Кабинетът се отказа от искането си за европейски мониторинг на административното правосъдие. Това се разбира от съобщение на правителствената пресслужба.<br /><br />В него се казва, че правителството оттегля от втория списък с приоритизирани искания за предоставяне на техническа помощ от Службата за подкрепа на Европейската комисия искането за експерти за подготовка на функционален анализ на Върховния административен съд (ВАС) и системата на административните съдилища, за изготвяне...

Защо наклонената кула в Пиза не пада?

https://www.actualno.com/curious/zashto-naklonenata-kula-v-piza-ne-pada-news_676932.html

Кулата в Пиза е една от най-известните забележителности в света. От около 800 години насам тя е наклонена, но не пада. Защо това е така? Инженери и учени са провели редица изследвания и са достигнали до извода, че причината, която кара кулата да се накланя, е същата, поради която тя не пада, пише Travel + Leisure. През 1173 г. започва строителството на новата камбанария на катедралата в Пиза. До втората година на строителните работи тя вече започва да се накланя. След завършването ѝ през 1370

Как шестте тона амфетамини, хванати във Варна, се свиха до 2.5 тона

https://www.mediapool.bg/kak-shestte-tona-amfetamini-hvanati-vav-varna-se-sviha-do-25-tona-news279608.html

Преди четири дни Апелативната прокуратура във Варна обяви, че са заловени шест тона амфетаминопроизводни на пристанище Варна – Запад. Пратката е открита в контейнер, пристигнал от Китай, а получателят й е гражданин от ЕС. Обявено бе, че става дума за 300 чувала, които са декларирани като лимонена киселина. Във вторник във Варна бе дадена специална пресконференция, на която откритото количество наркотици рязко се сви до 2.5 тона, а чувалите станаха 600. Повечето медии отразиха това събитие като нов случай и така по-невнимателните граждани, които са отчели и двете новини, вероятно са останали с впечатление, че властите са заловили общо 8.5 тона дрога за по-малко от седмица. Това обаче не е така. Проверка на Mediapool установи, че първата информация, съобщена от варненската прокуратура, е грешна. Държавното обвинение явно много е искало да се похвали бързо с големия удар и е съобщило на практика фалшива новина. От Агенция "Митници" уточниха пред Mediapool, че общото заловено количество наркотици е 2.5 тона. Амфетаминопроизводните са били разположени "шахматно" сред заловените чували с лимонена киселина. Целта е била да се минимизира риска, защото при проверка властите биха могли да уцелят чувал с легалната субстанция.   Във вторник властите съобщиха, че е заловено амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид или 2-фенилацето- ацетамид, известно още като АПАА. Това е нов вид силен прекурсор за производство на наркотици. Цената при реализация на подобно количество АПАА от нелегални разпространители възлиза на над 500 милиона евро. Ударът е бил направен от служители на Агенция "Митници". Стоката е пристигнала с контейнер от Китай, като е декларирана като лимонена киселина - 600 торби по 25 кг. По метода "анализ на риска", контейнерът е попаднал в предварителната селекция за проверка от "Митническо разузнаване и разследване" и "Борба с наркотрафика" в Митница-Варна. Митничарите са били доста старателни. Те са прегледали общо 300 чувала с лимонена киселина преди да се натъкнат на прекурсорите. Основен потребител на този тип прекурсор са страните от Западна Европа, като през последните години такива нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици са засичани и в Централна и Източна Европа.

Утвърдена е Националната здравна карта

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/c34q9v3sCrE/

Правителството утвърди Националната здравна карта на България. Чрез нея се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ и се осъществява националната здравна политика.

Основната цел на Национална здравна карта е структурата на здравната мрежа да се адаптира към потребностите на населението, гарантирайки на всеки български гражданин равнопоставен достъп до здравни услуги.

С Картата е определена нуждата от лекари, лекари по дентална медицина и специалистите от професионално направление „Здравни грижи“ в извънболничната медицинска помощ. Определени са също потребностите от легла за болнично лечение, медицинските дейности по видове и нива на компетентност за всички области, както и необходимите високотехнологична медицинска апаратура и високотехнологични методи за диагностика и лечение.

Елемент на Националната здравна карта е и Картата на системата за спешна медицинска помощ, съдържаща броя, местоположението и районите на обслужване на структурите за спешна помощ. При определяне на районите на обслужване на филиалите за спешна медицинска помощ е взето предвид възможно най-краткото време за достъп до и от съответното населено място, без оглед административното деление на областите.

В областите, в които броят на болничните легла надвишава потребностите на населението, Националната здравноосигурителна каса ще сключва договори с лечебни заведения по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването.

Чрез Националната здравна карта се оптимизират механизмите за планиране на медицинските дейности и се създават условия за справедливо разходване на финансовите средства на здравноосигурителната каса, съобразно нуждите на националната система на здравеопазване.

Документът е изготвен с участието на широк кръг представители на заинтересованите страни – здравни институции, общини, съсловни и пациентски организации.

Предложени са мерки за ограничаване на емисиите от двигателите на земеделската и горската техника

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IuT-13SGDK0/

Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

С проекта се приемат национални законодателни мерки, свързани с прилагане на Регламент на Европейския парламент от  септември 2016 г. относно изискванията за граничните стойности на емисиите на газообразни и прахови замърсители. Приемат се и изискванията за одобряване на типа на двигателите с вътрешно горене за извънпътна техника. Основната цел е да се намалят емисиите на газообразни замърсители и емисиите на прахови частици от двигатели, монтирани на земеделска и горска техника. Проектът ще даде възможност за по-стриктен контрол на този вид техника. Ще бъде подобрена безопасността при използването й и идентифицирането на собствениците, извършили нарушения.

Въвеждат се разпоредби относно дейностите по придобиване на правоспособност за работа със земеделската и горската техника в съответствие със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Определят се изискванията за издаване на удостоверение за регистрация за извършване на обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за работа с машините.

Ципрас и Заев ще решат за името до дни и ще се срещнат в Преспа, съобщи гръцка телевизия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/29/3186565_cipras_i_zaev_shte_reshat_za_imeto_do_dni_i_shte_se/?ref=rss


Премиерите на Гърция и Македония са готови да разговарят по въпроса за името до дни и след това да насрочат среща в град Преспа. Това съобщават обществената телевизия ЕРТ и частният канал "Скай", цитирани от агенция МИА.<br /><br />Информацията идва ден след като външните министри на Атина и Скопие, Никос Коциас и Никола Димитров, обявиха, че са договорили "рамка за компромис" за името и са изпълнили мандата, с който са били натоварени от съответните...

ДАНС ще шпионира фирми и ще преследва заради ударен шамар

https://offnews.bg//politika/dans-shte-shpionira-firmi-i-shte-presledva-zaradi-udaren-shamar-681577.html

ДАНС е на път да се превърне в една неконтролируема служба, която има неограничени правомощия и сериозни репресивни функции. 

Миналата седмица правителството предложи промени в правилника за работа на агенцията, с които се регламентира внедряването на специални агенти под прикритие в частни и държавни фирми.

Подобни текстове вече бяха разписани и то отново през подзаконов нормативен акт за МВР. През 2015 г. правителството позволи създавнето на фиктивни фирми или неправителствени организации, които да могат да водят разследвания, свързани с националната сигурност. Освен че по този начин се дават правомощия, с които би трябвало да разполага контраразузнавателна служба като ДАНС, промените бяха регламентирани в наредба, така че да се спести дебатът и гласуването на подобни правомощия в пленарната зала на парламента. 

Със сигурност новите правомощия, които се дават на агентите на ДАНС, би трябвало да минат законодателни промени, но това очевидно е избегнато умишлено. Авторът на промените в правилника на ДАНС е анонимен, но те са внесени от името на Министерския съвет, а това означава, че те трябва да са минали санкцията на премиера Бойко Борисов, който оглавява и съвета за национална сигурност. 

Агентите ще могат да бъдат внедрявани сред адвокати, одитори, художници, счетоводители, архитекти и други свободни професии. Освен това ще могат и да вербуват техни "колеги", които вече са на щат в съответните фирми или институции. Към момента законът позволява внедряването на агенти от ДАНС във фирми, но това става след изричното уведомяване на собствениците на съответното предприятие.

Друга сюжетна нишка е на път да даде допълнителни правомощия на ДАНС. Става въпрос за промените в Закона за ДАНС, с които се регламентира подаването на т.нар. резервационни данни при полетите. В комисията за контрол на службите са подадени три становища по законопроекта, които критикуват текстовете с мотивите, че необосновано се разширява кръгът от престъпления, за които ще се изискват тези данни. Има и опасения за това, че сигурността на личните данни на пътниците няма да е гарантирана. 

Такива становища са постъпили от Върховния касационен съд, от Върховната касационна прокуратура и от Висшия съдебен съвет.

От ВКС са загрижени за това, че процедурата за разкриване на резерваионни данни не отговаря на изискванията за преценка на всеки конкретен случай. В промените е изключена възможността, когато иска разкриване на подобен тип данни, прокуратурата да внася мотивирано искане. Подобни са критиките и в становището на ВКП, където се правят констатации за разширяване на обхвата на престъпленията, за които ще се иска разкриване на данните. От прокуратурата изразяват опасения, че текстовете дават възможност да се събират данни за престпъления, които не са тежки.

В становище на ВСС, което е подписано от правосъдния министър Цецка Цачева, също се излагат сериозни критики към внесения от правителството законопроект. В него се посочва, че не са отразени принците за защита на личните данни, които са регламентирани от влязлата в сила директива на ЕС 2016/681 за използването на резервационни данни с цел предотвратяване, разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични и тежки престъпления. 

...законопроектът предвижда неоправдано широк кръг от престъпления, обосноваващ използването на резервационни данни. Получаването и обработването на такива данни за предотвратяването, разкриването, разследването и наказателното преследване на престъпления като лека и средна телесна повреда, неоправдано и необосновано засяга личните данни и правата на извършителя на такова престъпление, а в още по голяма степен и на придружителите му, се посочва още в становището на ВСС.

От съвета критикуват освен разширяването на кръга престъпления, за които ще се събират тези данни, но и липсата на съдебен контрол при отправено искане от прокуратурата. 

Това е поредният случай, при който правителството прави опит за затягане на "хвата" и нарушаването на основни граждански права. Това вече беше направено веднъж с промени в Закона за частната охранителна дейност, с който бяха иззети правомощия на МВР. С промени в Закона за МВР пък бяха дадени права на цивилни служители, които нямат полицейски правомощия, да извършват чисто полицейска работа като арести и съставяне на справки. Не на последно място е и намерението на МВР да купи техника за видеонаблюдение, която да извършва лицево разпознаване. Въпреки че обществената поръчка за тази техника е на Гранична полиция и в заданието е записано, че тя ще се използва за мониторинг на границата, от документацията към него става ясно, че системата ще бъде използвана и в рамките на "обществени зони с присъствие на голям брой лица".  Доколкото разпознаването на самоличност е от компетенциите на Закона за СРС, става ясно, че МВР има намерение да заобиколи текстовете в него.

Не на последно място са и намеренията на депутати да внесат законови промени, с които да карат в "употреба" тимуровски команди по общините, които ще имат правомощия да извършват граждански арести. Тези промени не са внесени, но вече беше дадена заявка от кметовете на общини, че те са необходими. 

Рекордният износ на петрол от САЩ подкопава позициите на Русия и ОПЕК в Азия

https://www.investor.bg/sviat/6/a/rekordniiat-iznos-na-petrol-ot-sasht-podkopava-poziciite-na-rusiia-i-opek-v-aziia-261949/

По данни на американската агенция за енергийна информация петролният износ на САЩ е достигнал 2,6 милиона барела дневно преди две седмици

Предстои избор на изпълнител на новата сграда на варненската библиотека

http://www.moreto.net/novini.php?n=375033

До няколко седмици предстои да бъде пусната процедурата за избор на изпълнител на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна, научи Moreto.net. Библиотеката е домакин на международната конференция „Визия за европейското културно наследство 2025“, която се провежда под патронажа на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Бизнесът с Русия вече не е това, което беше

https://news.bg/economics/biznesat-s-rusiya-veche-ne-e-tova-koeto-beshe.html

Много германски фирми доскоро смятаха руския пазар за многообещаващ, но вече го напускат

Вариант I бе изтеглен за матурата по желание

https://www.actualno.com/education/variant-i-be-izteglen-za-maturata-po-jelanie-news_676923.html

Днес в Министерството на образованието и науката журналистката Зина Соколова от вестник „Аз Буки“ изтегли „Вариант I“ за държавния зрелостен изпит по желание на зрелостниците, съобщиха от МОН. Вариантът важи за изпитите по четирите предмета – немски език, руски език, математика и философски цикъл. На зрелостен изпит по желание днес се явиха общо 86 зрелостници – 74 държаха изпит по математика, седем по философия, трима по руски език и

От 1 септември 2018 г. горивата за транспорта ще трябва да съдържат минимум 6% биодизел

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sIUVLACSd7c/

От 1 септември 2018 г. горивата от нефтен произход в транспорта трябва да съдържат минимум 6% биодизел, от които 1% биогориво от ново поколение. Това е регламентирано в одобрен от кабинета проект за изменение на Закона за енергията от възобновяеми източници. Промените регламентират използването на биогорива от ново поколение в транспортния сектор и ще съдействат за изпълнение на националната цел за потребление на биогорива от ново поколение (биогорива, произведени от отпадъци и остатъци – слама, водорасли, гроздови джибри, животински тор, утайка отпадъци и др.)

В изпълнение на изискванията на Директива 2015/1513/Е0 България е определила и представила в Европейската комисия национална цел за потребление на биогорива от ново поколение в размер на 0,05 процентни пункта енергийно съдържание от задължителния дял на енергия от възобновяеми източници във всички видове транспорт. Целта трябва да бъде постигната до 2020 г.

С промените в законопроекта се предлагат критерии за устойчивост при използване на биогорива.

Въвежда се изискване за откриване и проследяване на суровините за производство на биогорива от ново поколение и произведените от тях биогорива по цялата верига на стойността. По този начин ще се предотврати умишленото им модифициране или превръщане в отпадъци, така че да попаднат в обхвата на суровините за производство на биогорива от ново поколение. При констатиране на неправомерни действия ще бъде уведомявана Европейската комисия.

Помощта и финансирането на нелегални имигранти става престъпление в Унгария

http://clubz.bg/68441-pomoshtta_i_finansiraneto_na_nelegalni_imigranti_stava_prestyplenie_v_ungariq

Унгарското правителство ще представи в парламента нова версия на законопроекта, известен като "Да спрем Сорос", съобщи Ройтерс. Тя предвижда да се налагат криминални наказания на групи, които са обвинение, че подпомагат или финансират незаконни имигранти. Това каза висш представител на правителството.

Законопроектът е част от кампанията на кабинета на Виктор Орбан срещу Джордж Сорос.

Държавният секретар Чаба Домотор съобщи пред репортери, че предвидените промени ще бъдат огласени днес.

Орбан е на власт от 2010 г., през април т. г. спечели трети мандат със сериозно мнозинство като разчиташе на подкрепата на малките населени места. Той непрекъснато увеличава властта си като контролът му над медиите расте. 

Унгарският премиер използва образа на Сорос като плашило през последните месеци, обвинявайки го, че се опитва да ислямизира Европа и иска да подкопае християнските ценности на Унгария. Правителството на "Фидес" започна кампания срещу финансирани от милиардера образователни и неправителствени организации.

"Отворено общество" вече обяви, че напуска Будапеща. Въпреки натиска Централноевропейският университет засега остава в Унгария.

"Това ще е правната рамка, а съдилищата ще решават как ще квалифицират определени активности", допълни Домотор.

Новата мода, наложена от Н2А: Стилните семпли дрешки спестяват време, място и пари

https://petel.bg/Novata-moda--nalozhena-ot-N2A--Stilnite-sempli-dreshki-spestyavat-vreme--myasto-i-pari__266547

Случвало ли ти се е да отвориш гардероба в търсене на дрешка, която да можеш да съчетаеш с почти всичко и да е подходяща за много различни п...

Мистериозна смърт на двама британски туристи в палатка край турски курорт

https://petel.bg/Misteriozna-smart-na-dvama-britanski-turisti-v-palatka-kray-turski-kurort__266800

Двама британци са били намерени мъртви в турския средиземноморски курорт Фетхийе, съобщи турската телевизия НТВ, цитиран от Блиц. Двамат...

Сърбия е пред исторически кръстопът: С Русия, или с ЕС за сваления самолет в Украйна

https://petel.bg/Sarbiya-e-pred-istoricheski-krastopat--S-Rusiya--ili-s-ES-za-svaleniya-samolet-v-Ukrayna__266802

Миналата седмица международният екип следователи обявиха за първи път, че полет MH17 на Малайзийските авиолинии е свален над Източна Украй...

Забъркаха Софи Маринова в страшна измамна схема

https://petel.bg/Zabarkaha-Sofi-Marinova-v-strashna-izmamna-shema__266803

Снимка Булфото Измамник, който се представя за Софи Маринова, търси пари и телефони от нейно име в социалните мрежи. Фолк иконата не раз...

Пътничка в самолет стовари Библията върху главата на стюардеса

https://petel.bg/Patnichka-v-samolet-stovari-Bibliyata-varhu-glavata-na-styuardesa__266801

Австралийка скандализира пътниците по време на полет от Мелбърн до Бризбейн, съобщава 9 News. 20 минути след излитането тя извадила Библия и ...

Валяк се обърна по таван на кръгово кръстовище, парализира движението

https://petel.bg/Valyak-se-obarna-po-tavan-na-kragovo-krastovishhe--paralizira-dvizhenieto__266804

Кадър: Нова тв Валяк се преобърна на кръговото кръстовище край Враца и почти парализира движението към Оряхово и Видин. При падането с...

19-годишна Инстаграм звезда в първия мистъри уеб сериал у нас

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/19-godishna-instagram-zvezda-v-pyrviia-mistyri-ueb-serial-u-nas-6082819

Прилича ли Никол на героинята си Деница, какво обича да прави в свободното си време и защо е решила да участва в сериала, вижте в интервюто с нея за Vesti.bg

За феновете: Емилия спира да пее след смъртта на Феди

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0-%d1%84%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%81%d0%bc/

„Пуснахме официално съобщение, че Емилия временно няма да има професионални ангажименти. Правим го не само заради собствениците на дискотеки, които са направили своите планове, но и заради почитателите, които са се надявали да видят певицата. Тя ще се завърне на сцената, когато реши. Единствено от нея зависи“, коментираха пред „България Днес“ от музикална компания „Пайнер“, която продуцира певицата.

Емилия получи емоционална подкрепа както от феновете, така и от колегите си. Фолкпевицата е получила десетки обаждания от близки и приятели, които са й изказали съболезнования и са й пожелали да има сили да пребори трудния момент за семейството си. Изпълнителката е признала, че ще продължи да живее най-вече заради двете си деца – Иван и Мира. Отрочетата от връзката й с Коко Динев живеят с нея и разчитат на подкрепата на популярната си майка.

Материалът За феновете: Емилия спира да пее след смъртта на Феди е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Водим преговори с 3 държави за трансплантации на пациенти с белодробни заболявания

https://www.actualno.com/healthy/vodim-pregovori-s-3-dyrjavi-za-transplantacii-na-pacienti-s-belodrobni-zaboljavanija-news_676921.html

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и изпълнителният директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова разговаряха с пациенти с белодробни заболявания, които протестираха пред Министерството на здравеопазването. „Напълно разбирам притесненията на хората и желанието им максимално бързо и скоро да се свършат нещата. С д-р Мариана Симеонова работим, за да решим проблема. Ангажирали сме и Министерството на външните работи, за да може през нашите мисии във всяка една от държавите членк

Историята на едно испанско семейство, което осинови българче (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/istoriiata-na-edno-ispansko-semejstvo-koeto-osinovi-bylgarche-video-2100026

Историята на Цезар и Ана Белейн - едно испанско семейство, осиновило българче, е подобна на много други. Но в същото време тя се различава от тях. Тяхната история е един открит урок по родолюбие, за който разказва нашият сънародник Любо Миланов.

Семейството живее в Мадрид, но родител

Изчезването на полет МН370 остава мистерия и след издирването под вода

//dariknews.bg/novini/sviat/izchezvaneto-na-polet-mn370-ostava-misteriia-i-sled-izdirvaneto-pod-voda-2100056

Частното подводно издирване в Индийския океан на самолет МН370 на малайзийските авиолинии приключи, без да е намерена и следа от машината, съобщи базираната в американския щат Тексас компания "Оушън инфинити", предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Геният: Пикасо" даде началото на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/29/3186582_geniiat_pikaso_dade_nachaloto_na_sedmicata_na/?ref=rss


На 28 май в кино "Люмиер Лидл" (НДК) започна двадесет и петото юбилейно издание на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино. Началото беше дадено с хитовия сериал на National Geographic "Геният: Пикасо".<br /><br />На 29 май програмата продължава с прожекции на испанската драма, базирана на реални събития, "Гигант". Филмът представя пътешествието на двама братя из Европа, в което амбицията, парите и славата ще променят съдбата на семейството. С...

Росен Шарков пред Фрог: GDPR ти дава правото да бъдеш забравен от Мрежата

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/rosen-sharkov-pred-frog-gdpr-dava-pravoto-badesh-zabraven-mrejata.html

Росен Шарков завършва право в УНСС в края на 2016г., като през обучението си, а и след това участва в няколко доброволни студентски организации, стажува и работи в кантори, корпорации в банковия, лизинговия сектор, както и в сектора комунални услуги. В края на 2017 година стартира стартъп - „Prima Lex Consult“ с колеги от СУ „Климент Охридски“ за правно консултиране на граждани на ЕС и чужденци - граждани на държави извън ЕС. Практиката му е насочена основно в търговското и имиграционното право, както и защита на личните данни.

Българи ваксинираха 60 хил. кучета и котки в Мианмар срещу бяс

https://offnews.bg//obshtestvo/balgari-vaksiniraha-60-hil-kucheta-i-kotki-v-mianmar-sreshtu-bias-681581.html

Международен екип на организацията за защита на животните „Четири лапи“ с българско участие приключи една от най-мащабните кампании за изкореняване на коварната болест бяс в Азия. В рамките на два месеца в южноазиатската държава Мианмар бяха ваксинирани близо 60 000 кучета и котки.

Кампанията е началото на дългосрочен проект на организацията, чиято цел е ваксинация на 1 милион животни в следващите три години.

Бесът е една от най-опасните болести, която засяга както хора, така и животни. Предава се основно чрез ухапване от заразен хищник и засяга необратимо централната нервна система. Ако пострадалият не бъде ваксиниран веднага, смъртта е неизбежна. Макар в страните от Европа и Северна Америка бесът отдавна да не взима човешки жертви, в световен мащаб ежегодно от бяс умират около 60 000 души, като 95% от случаите са в страните от Азия и Африка.

„Бесът е 100% смъртоносен, но също така и 100% предотвратим,“ категорична е д-р Марина Иванова, координатор на кампанията и директор на „Четири лапи“ за България. „Единственият начин за ограничаване на болестта е чрез масова ваксинация на животните, които са в най-голям риск да бъдат заразени, както и повишаване на информираността на местното население за незабавните мерки, които трябва да се предприемат при ухапване от жищник.“

Сред най-рискови от заразяване с бяс домашни животни са кучетата и котките. Именно поради тази причина кампанията е насочена към ваксинацията на максимален брой от тези животни. През изминалите два месеца в две от провинциите на Мианмар – столицата Нейпиду и в туристическия район около древния град Баган – бяха ваксинирани 58 994 животни от екипи на „Четири лапи“ и партньорите на организацията.

Мианмар е една от най-силно засегнатите страни от коварната болест в световен мащаб. Разположената в Югоизточна Азия държава е с население от близо 55 млн. души, като по данни на местната Дирекция за животновъдство и ветеринарна дейност, броят на кучетата е около 4 млн., като още поне толкова са и котките. Препполага се, че ежегодно в Мианмар вследствие на ухапвания от заразени с бяс хищници умират около 1000 души.

Основна причина за сериозното положение в Мианмар е липсата на системни кампании за ваксинация на домашните животни, които са потенциални преносители на бяс, както и ниската информираност на населението за мерките, които трябва да бъдат предприети за предпазване от болестта. Досегашната практика на масово унищожаване на домашни, полудомашни и бездомни кучета и котки не е дала никакъв резултат и затова през последните години правителството се обърна за съдействие към Международната организация за здравеопазване на животните и към неправителствени организации.

В мащабната кампания за изкореняване на беса в Мианмар „Четири лапи“ си партнира с Индийския син кръст – една от най-големите азиатски организации за защита на животните, както и с местната хуманитарна организация „Мингалар Мианмар“. В кампанията се включиха над 40 специалисти от Мианмар, Индия, Йордания, Австрия, Румъния и България. Кампанията е в подкрепа на глобалната инициатива на Световна здравна организация и Световна организация за здравеопазване на животните за свеждане до нула од 2030 г. на случаите на смърт от бяс при хората.

Горещо: Гоцеделчевската красавица Крисия Д-Карпузова с провокативни снимки в мрежата

http://www.struma.com/hailaif/goreshto-gocedelchevskata-krasavica-krisiya-d-karpuzova-s-provokativni-snimki-v-mrejata_134848/

Певицата на "Пайнер" Крисия Д-Карпузова, която стана известна преди няколко години с певческите си заложби, публикува няколко провокативни снимки в социалната мрежа. Неврокопската изпълнителка позира в своята ретро кухня със сексапилна бяла нощничка и бели чорапки, пиейки червено вино с огледалце в ръка.

Преди време имаше слух, че Крисия има връзка с поп фолк изпълнителя Галин с, когото направиха общ проект, но в последствие, това не се потвърди. От тогава 25-годишната...

Продължава

Българският еврокомисар Мария Габриел свика първото заседание на Форума разпространението на дезинформация онлайн

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PCiEjIkKG2g/

Mariya Gabriel 2014Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел свика в Брюксел първото заседание на Форума относно разпространението на дезинформация онлайн, който беше предложен от нея като част от пакета мерки на Европейската комисия за борба с явлението, представен през април.

Форумът включва представители на онлайн платформи и техните асоциации, рекламната индустрия, медиите, гражданското общество, проверители на факти (т.нар. фактчекъри) и академичната общност. Основната задача на Форума е да изработи Кодекс за поведение по отношение на дезинформацията онлайн.

Структурата на Форума е двустепенна – Работна група и Борд. Водещата задача на Работната група, в която влизат представители на онлайн платформите и рекламната индустрия, е да изготви проекта на Кодекса за поведение. След това Бордът, който е формиран от представители на печатните и електронните медии, гражданското общество, фактчекъри и представители на академичната общност, ще предложи ключовите индикатори за изпълнение, базирани на деветте цели, определени в пакета на Европейската комисия от април. Изработеният Кодекс за поведение трябва да бъде готов до юли и представен на Европейската комисия.

От август до октомври Форумът относно дезинформацията онлайн ще насърчи компаниите да въведат в практиката си Кодекса и ще информира Европейската комисия за резултатите от текущата си работа. От ноември до декември следва да представи цялата налична информация с оценка на направения прогрес в постигането на деветте цели.

“Със стартирането на Форума относно дезинформацията онлайн изпълняваме още един ангажимент в борбата ни с това явление, което не познава граници и мащаби. Очаквам към Кодекса за поведение, който Форумът ще изготви, да се присъединят възможно най-голям брой онлайн платформи и заинтересовани лица. Надявам се доброволните мерки, които Кодекса ще предложи, да постигнат резултати. През декември ще оценим прогреса и ще преценим има ли значителни подобрения или е необходимо адаптиране на Кодекса. Ако резултатите са неудовлетворителни, си запазваме правото да обмислим допълнителни действия, включително от регулаторен характер”, коментира комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Азербайджан откри официално „Южен газов коридор“

http://econ.bg/Новини/Азербайджан-откри-официално-Южен-газов-коридор-_l.a_i.762045_at.1.html

В Баку днес бе даден официален старт на „Южен газов коридор“ - проектът за пренос на природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“ до Европа,...

Политическата криза в Италия разклати европейските пазари

https://www.investor.bg/evropa/334/a/politicheskata-kriza-v-italiia-razklati-evropeiskite-pazari-261947/

Италианският фондов пазар започна днешната търговия със спад от 1,8 на сто, след което низходящата тенденция се задълбочи до 2,6 на сто

Нови разкрития за корупция за световното през 2022 г. в Катар

http://clubz.bg/68440-novi_razkritiq_za_korupciq_za_svetovnoto_prez_2022_g_v_katar

SPORT qatarmondialstadiumalryan2

Поредни разкрития за купен вот за домакинството на световното по футбол след четири години в Катар ще бъдат направени в четвъртък в Лондон от фондацията "Спортен интегритет", пише британският в. "Сън".

Емирството спечели мондиала преди 8 лета и оттогава постоянно излизат информации за корупция. Според фондацията процедурата по гласуването е "абсолютно нелигитимна".

Разследването твърди, че тогавашният човек от управителното тяло на ФИФА, аржентинецът Хулио Грондона, е получил около 4,8 милиона долара по своя банкова сметка в Швейцария. Сумата е преведена точно преди вота.

Също така се пише, че Катар е платил $66 млн. дълг, натрупан от Аржентинската футболна асоциация.

Нещата са много по-мащабни, стига да е истина, че Катарските аеролинии са "инжектирали" с 1,5 милиарда долара френската компания "Еърбъс" след преговори между емира на Катар, тогавашният президент Никола Саркози и Мишел Платини. И в този случай преводът е осъществен в дните преди определянето на домакините на мондиалите в Русия и Катар.

В схемата бил и президентът на Футболната асоциация на Тайланд Ворави Макуди, който издействал два милиона тона природен газ за страната си в друга голяма сделка.

Според "Спортен интегритет" корупцията за последните две световни първенства била най-голямата по размери при подобни кампании. 

През последните години Катар и всички замесени постоянно отричаха обвиненията, начело с ФИФА. Подобни обвинения имаше и за Русия, но въпреки това страната не загуби домакинството си.

Емирството прави стадиони, каквито досега не са виждани, като обещава, че те ще бъдат с климатични инсталации. Заради голямата горещина през лятото световното за първи път ще се играе през декември, което тотално ще обърка клубните първенства и турнири по цял свят.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино лансира идея на това световно да участват рекорден брой финалисти - 48, което е с цели 16 повече спрямо настоящия формат.

Българските букви осветиха центъра на Рим (снимки и видео)

https://dnes.dir.bg/spektar/balgarskite-bukvi-osvetiha-tsentara-na-rim-snimki-i-video

В историческото сърце на Рим светлините на Капитолийския площад бяха изключени, за да започне невероятното 3D mapping шоу

Дупничанка и перничанин с най-висок успех в колеж в Чикаго

http://www.struma.com/obshtestvo/dupnichanka-i-pernichanin-s-nai-visok-uspeh-v-kolej-v-chikago_134847/

Двама българи завършиха с най-високия бал, с латинското наименование „Summa Cum Laude“, елитния колеж „Елмхърст“ в Чикаго.

Моника Евдокимова и Диан Иванов са между 40-те най-добри абсолвенти с успех между 3, 900-4, 000 точки, от близо 1000 завършили. Двамата са единствените българи от випуск 2018. Те завършват един и същ факултет по биология. Моника Евдокимова е от Дупница. Тя идва в САЩ на 4-годишна възраст, със семейството си. Изкарва цялото си образование в...

Продължава

Иван Костов: България е раздвоена и уплашена между Запада и Русия

https://frognews.bg/politika/ivan-kostov-balgariia-razdvoena-uplashena-mejdu-zapada-rusiia.html

Отбраната трябва да бъде дълг и чест не само на министерството, но на цялото общество и държава. Това каза бившият премиер Иван Костов по време на конференцията ”Секторът на отбраната на Република България - мъчителен преход от посткомунистически към евроатлантически модел на развитие”, организирана от ”Атлантическия съвет”.

Иван Костов: България е раздвоена и уплашена между Запада и Русия

https://frognews.bg/novini/ivan-kostov-balgariia-razdvoena-uplashena-mejdu-zapada-rusiia.html

Отбраната трябва да бъде дълг и чест не само на министерството, но на цялото общество и държава. Това каза бившият премиер Иван Костов по време на конференцията ”Секторът на отбраната на Република България - мъчителен преход от посткомунистически към евроатлантически модел на развитие”, организирана от ”Атлантическия съвет”.

КФН се отчете пред Народното събрание

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kfn-se-otchete-pred-narodnoto-sybranie-261948/

През годината Комисията е събрала приходи за повече от 6,7 млн. лв., а е извършила разходи за 11 млн. лв.

Йовев присъства на честванията по случай 142-та годишнина от подвига на Ботевата чета

http://www.cross.bg/cheta-prisustva-zaginalite-1575750.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев присъства на честванията по случай 142-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. С тържествена заря в с. Бутан, област Враца, бе отбелязано слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг и преминаването й през селото. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на революционера, неговите четници, загиналите поборници, възрожденци, български опълченци, руски, финландски и румънски воини, дали живота си за Освобождението на България от турско робство. Поднесени бяха венци и цветя на паметника на загиналите български войници във войните за Национално обединение и на отдалите живота си бутанчани във войните за Национална независимост. В тържеството се включиха и походници от 72-ия Национален туристически поход „Козлодуй-Околчица".    

Младите българи искат да имат семейство с две деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=375035

Говоренето, предупрежденията и алармите за демографската криза у нас не променят нагласите на младите хора по отношение на личните им планове. Поколението на хората между 14 и 29-годишна възраст у нас си представя да има две деца в живота си.

Колко деца искат да имат младите българи

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kolko-deca-iskat-da-imat-mladite-bylgari-6082829

Изследване показва, че 59% от хората между 14 и 29-годишна възраст у нас биха искали две деца

Поморийският приют за животни с кампания в помощ на бездомните кучета

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3MpxBaHS7JY/

33764286_1370113543122749_5129389036846186496_nНа 02.06.2018 г. /събота/ от 10.00 ч. до 15.00 ч., приютът за животни в град Поморие организира първата си кампания за разходка на кучета. Ако искате да видите искрени приятелски очи, махащи от щастие опашки и потрепващи любопитни нослета, тази кампания е точно за Вас. Единственото, което се изисква от Вас, е отворено сърце и желание да дарите един бездомен любимец с малко внимание, а може би и с нов дом. Ако се случи да откриете Вашата сродна душа, екипът на приюта препоръчва да носите в себе си валиден документ за самоличност, повод и нашийник. Не забравяйте – „осиновен“ е най-хубавата порода!

Разбира се, нито едно от животните в приюта няма да откаже подарък – храна, лакомства, каишка, нашийник, обезпаразитяващи препарати и други. Приютът се намира на изхода на Поморие по посока к.к. Слънчев бряг, точно зад КПП-то на кръговото кръстовище.

Заповядайте на 02.06.2018 г. /събота/ от 10.00 ч. до 15.00 ч. и се заредете с усмивки и добро настроение! Бъдете готови за безусловна любов, когато прекрачите прага на приюта!

Галъп интернешънъл: Младите българи искат две деца

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/galap-interneshanal-mladite-balgari-iskat-dve-detca-681578.html

Мнозинството от младите хора у нас - между 14 и 29-годишна възраст, искат да имат две деца. Това посочват 59%  в изследване на Галъп интернешънъл. 

Проучването е част от проект на Фондация „Фридрих Еберт“ за цяла Централна и Източна Европа, проведено е сред 1016 души през февруари и март 2018 г. и е представително за хората между 14 и 29 години. 

Според данните 12% от младите си представят живота си с едно дете. Тези, които искат три деца, са 10%, едва 2% искат четири или повече хлапета. Останалите 17% не знаят или не отговарят.

На практика почти никой не посочва, че не иска деца. При тийнейджърите у нас делът на онези, които още не знаят колко деца биха искали да имат в живота си, е една пета, а при тези между 20 и 29 години – около една десета, коментират социолозите.

Доходите, а с тях и образованието, населеното място и т.н. – както собствените, така и на родителите – се потвърждават като важни фактори за желания от младите хора брой деца. Младите с по-благоприятна житейска перспектива като че ли не поставят децата толкова високо в предпочитанията си, обясняват от Галъп интернешънъл. 

Трагедията е неописуема: Ето я красавицата, която загина вчера в мелето на АМ Тракия, била бременна в 7-я месец

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b5-%d0%bd%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%81%d1%83%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d1%8f-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b8/

33-годишната Северина Коралска от Карнобат е загиналата при адската катастрофа вчера на магистрала „Тракия“.
Припомняме, че автомобилът на Северина и 35-годишният Ивайло Минчев бе премазан от ТИР на аутобана край Пловдив. Както е известно, Северина е била бременна в 7-я месец и заедно с мъжа си са пътували за преглед в София.

Камионът с латвийска регистрация мина през мантинелата и отнесе в насрещното колата на семейство от Бургаско. Предполага се, че водачът на ТИР-а е заспал зад волана, пише блиц.

Той е в болница с лицево-челюстна травма, като се очаква днес да бъде изписан.

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение на шофьора. Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено в съда искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража”, пише Блиц.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от 5 до 20 години и лишаване от право да управлява МПС.

Материалът Трагедията е неописуема: Ето я красавицата, която загина вчера в мелето на АМ Тракия, била бременна в 7-я месец е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Концерт в София под надслов „Черно море, свободно от пластмаса“ (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=375019

На 5 юни групите Мерудия, Van Cock, и ThaCrew ще изнесат благотворителен концерт в клуб Маймунарника (Борисова Градина, София), с цел насочване на общественото внимание върху замърсяването на Черно море с пластмасови отпадъци и привличането на съмишленици в каузата за почистването му и намаляване на човешкия отпечатък върху морската вода, научи Moreto.

„Еврофутбол“: Григор Димитров ще отстрани Джаред Доналдсън на Ролан Гарос

http://www.cross.bg/leva-singul-live-1575749.html

/КРОСС/ Григор Димитров ще постигне решителна победа срещу Джаред Доналдсън на Откритото първенство на Франция Ролан Гарос в сряда, показват коефициентите на „Еврофутбол" за двубоя - 1.07 за Григор срещу 3.80 за съперника му. Всички възможности за развитието на срещата вижте тук. Ако вече имате свой фаворит за шампион в тенис турнира или се колебаете на кого да заложите, проверете как българският букмейкър оценява шансовете на всеки от участниците тук.        Ето още интересни срещи от „Еврофутбол" в идните дни: Перу - Шотландия тук                                                  Сингъл, Live, ТОП „1"- 1.21 „Х"- 3.88 „2"- 8

Папуа-Нова Гвинея може да ограничи достъпа до "Фейсбук", за да изследва реакцията на хората

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/29/3186575_papua_nova_gvineia_moje_da_ogranichi_dostupa_do/?ref=rss


Правителството на Папуа-Нова Гвинея обмисля да ограничи достъпа до "Фейсбук" за месец, като в този период ще изследва поведението на жителите на страната. Целта е да се проучи как се използва социалната мрежа и дали води до пристрастяване на хората. Експериментът е насочен и срещу разпространението на фалшиви новини и фалшивите профили в мрежата.<br /><br />Министърът на комуникациите на островната държава Сам Бейзил обясни, че за месец ще може да се събере достатъчно...

"Реал" (Мадрид) ще опита да привлече играчи на четири поста през лятото

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/29/3186573_real_madrid_shte_opita_da_privleche_igrachi_na_chetiri/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) току що спечели Шампионската лига за трета поредна година, но вече се готви за летния трансферен прозорец, в който се очаква да бъде много активен. През последните два сезона Кралският клуб похарчи много малко за нови играчи, а за сметка на това повече продаваше. Справката сочи, че от 2016 г. досега "Реал" е на печалба от близо 90 милиона евро при трансферите.<br /><br />Треньорът Зинедин Зидан иска съставът да бъде подсилен на няколко ключови...

Френски специалист: Григор трябва да подобри втория си сервис

https://offnews.bg//tenis/frenski-spetcialist-grigor-triabva-da-podobri-vtoria-si-servis-681579.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров трябва да подобри технически втория си сервис, за да има по-голям успех на турнира от Големия шлем Ролан Гарос, смята френският треньор Патрик Муратоглу.

"На клей той губи 24% от подаванията си, което е един сервис гейм на всеки четири. А в 60% от случаите му се налага да спасява точка за пробив. На Димитров не му достига скорост на втори сервис – само 152 км/ч.

На Тийм и Зверев средната скорост на втори сервис е с 10 км/ч повече. За сравнение, Роджър Федерер има подобна техника, но лакътят при втори сервис е на нивото на рамото.

Григор се озовава и в неудобна позиция, когато му се налага да изпълнява втори удар, след като е вкарал сервис. След втори начален удар той вкарва в корта едва 23% от форхендите си", коментира Муратоглу.

Европейски клиники не приемат българи за белодробни трансплантации

https://frognews.bg/novini/evropeiski-kliniki-priemat-balgari-belodrobni-transplantatsii.html

Пациенти с белодробни заболявания протестираха пред Министерството на здравеопазването под мотото ”Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?”.

Европарламентът се раздели в оценката за новите правила за командированите работници

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/29/3186568_evroparlamentut_se_razdeli_v_ocenkata_za_novite/?ref=rss


Евродепутатите се разделиха днес в оценките си за предложените промени в правилата за командироването на работници в Европейския съюз, предаде БТА.<br /><br />Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен заяви, че промените са в сърцевината на вътрешния пазар на ЕС. За да успее европейският проект, вътрешният пазар трябва да бъде справедлив. Промените не са протекционистки, а целят да се опази доверието на гражданите в единния пазар....

Идеи за летни лагери 2018

https://offnews.bg//mama-nindzha/idei-za-letni-lageri-2018-681580.html

Опитахме се в тази статия да съберем предложения за различни възрасти, интереси и възможности. Надяваме се да ви е полезно. Ако сте се насочили към градски дневен лагер, може да ви заинтригуват следните предложения: Спорт за децата в свободното време, за цялата страна Най-достъпният вариант е програмата „Спорт за децата в свободното време" 2018 г. Сигурно сте чували за нея, тя съществува от няколко години и е чудесна възможност за всички деца от страната, които обичат спорта. Най-хубавото на програмата е, че заниманията са абсолютно безплатни. В сайта на Министерството на младежта и спорта можете да откриете информация за клубовете…

Обвиненият в изнудване бизнесмен Росен Карадашки остава в ареста

https://petel.bg/Obvineniyat-v-iznudvane-biznesmen-Rosen-Karadashki-ostava-v-aresta__266785

Снимка Булфото Обвиненият в изнудване бизнесмен Росен Карадашки остава в ареста. Бизнесменът Росен Кардашки бе обвинен в изнудване н...

Красивата Северина е загиналата бременна жена на магистралата до Пловдив

https://petel.bg/Krasivata-Severina-e-zaginalata-bremenna-zhena-na-magistralata-do-Plovdiv__266786

Снимка фейсбук Карнобат потъна в траур заради нелепата смърт на младо семейство, чийто автомобил бе премазан от тир на АМ "Тракия" край ...

Край на надеждите: Прекратиха издирването на малайзийския самолет-фантом

https://petel.bg/Kray-na-nadezhdite--Prekratiha-izdirvaneto-na-malayziyskiya-samolet-fantom__266789

Снимка: 60 Minutes Четиригодишното издирване на самолета от полет MH370 на „Malaysia Airlines” е прекратено. Последното търсене, проведено с частни ср...

Сирия призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия

https://petel.bg/Siriya-prizna-nezavisimostta-na-Abhaziya-i-YUzhna-Osetiya__266788

Сирия призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия, се казва в съобщение на външното министерство на арабската държава, информира РИА ...

Еврокомисар: Дизелът ще изчезне до няколко години

https://petel.bg/Evrokomisar--Dizelat-shhe-izchezne-do-nyakolko-godini__266790

Снимка Булфото Европейският комисар с ресор "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия (МСП) Елжбета ...

На този ден е крахът на Константинопол: Последният император срещу първия завоевател

https://petel.bg/Na-tozi-den-e-krahat-na-Konstantinopol--Posledniyat-imperator-sreshhu-parviya-zavoevatel__266791

bulgarianhistory.org На 29 май 1453 г. османците превземат Константинопол Годината 1453-а и превземането на Константинопол бележат края на Балканска...

Страшни разкрития за касапина от Лиеж, джихадистът обезоръжил полицаите и...

https://petel.bg/Strashni-razkritiya-za-kasapina-ot-Liezh--dzhihadistat-obezorazhil-politsaite-i----__266792

Нападателят в белгийския град Лиеж е разоръжил полицаите и е използвал техните оръжия в стрелбата. Това става ясно от думите на прокурора...

"24 часа": Преговаряме с Турция да ни пази небето от...Русия

https://petel.bg/24-chasa--Pregovaryame-s-Turtsiya-da-ni-pazi-nebeto-ot---Rusiya__266793

Министерството на отбраната води преговори с Турция за съвместна охрана на българското въздушно пространство. Това става ясно от доклад...

Важна здравна новина, която касае всеки българин

https://petel.bg/Vazhna-zdravna-novina--koyato-kasae-vseki-balgarin__266794

С утвърждаването на Националната здравна карта се гарантират направените хоспитализации за 2017 г. а отделно с това е увеличен с 608 и броят ...

Треньорът Краси Кирилов остави кикбокса заради...абитуриентка (снимки)

https://petel.bg/Trenorat-Krasi-Kirilov-ostavi-kikboksa-zaradi---abiturientka--snimki-__266795

Треньорът на най-успешния клуб у нас по кикбокс „Боил“ - Красимир Кирилов, за първи път излезе за няколко дни от залата и остави своите по...

Откриха тяло на 2 000 г. на загинал в изригването на Везувий

https://petel.bg/Otkriha-tyalo-na-2-000-g--na-zaginal-v-izrigvaneto-na-Vezuviy__266796

Снимка Уикипедия Останки от жител на древния римски град Помпей, починал в резултат на изригването на Везувий през 79 г. сл. Хр., са открит...

Стана ясна причината за поредния сблъсък на отсечката на смъртта

https://petel.bg/Stana-yasna-prichinata-za-poredniya-sblasak-na-otsechkata-na-smartta__266797

Снимка Нова тв Липса на сигнализация за извършваните ремонтни дейности по пътното платно е основна причина за инцидента на пътя Русе-Бя...

Джино Бианкалана загуби баща си

https://petel.bg/Dzhino-Biankalana-zagubi-bashha-si__266798

Джино Бианкалана заяви, че се е случило най-лошото нещо в живота му - загубил е баща си, пише Блиц. Любимата риалити звезда на България, публ...

ОбС-Девня гласува „за“ строежа на нов химически завод

https://petel.bg/ObS-Devnya-glasuva----za----stroezha-na-nov-himicheski-zavod__266799

Общинският съвет на Девня даде зелена светлина за изграждането на нов химически завод в южната индустриална зона на града, който ще произ...

Цените в селското стопанство спаднаха със 7.4% за година

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/29/3186569_cenite_v_selskoto_stopanstvo_spadnaha_sus_74_za_godina/?ref=rss


Индексът на цените на производител в селското стопанство за първото тримесечие на 2018 г. намалява със 7.4% спрямо същия период на миналата, съобщи Националният статистически институт.<br /><br />В растениевъдството намалението е с 11.2%, а в животновъдството - с 1.2%.<br />За година цените на зърнените култури са спаднали със 7.0%, на техническите култури - с 15.6%, на преснитезеленчуци - с 13.7%, на картофите - със 17.3%. По-високи са цените на фуражните култури - с 37.8%, и...

ГДБОП удари сървъри на киберпрестъпници

http://econ.bg/Новини/ГДБОП-удари-сървъри-на-киберпрестъпници_l.a_i.762044_at.1.html

Доставчик на „непроследими” хостинг услуги беше ударен при съвместна акция на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП и холандската полиция, съобщиха от...

Още най-малко 15 години ще сме на дъното на Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=375029

Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище в близките 15 години. Това заяви доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН, който вчера представи Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България на Икономическия институт на БАН.

Преобърнат валяк блокира кръстовище на Враца и движението към Оряхово и Видин

http://www.cross.bg/vratza-blokira-avtobysa-1575748.html

/КРОСС/ Преобърнат валяк блокира кръговото кръстовище на Враца и движението към Оряхово и Видин, съобщава НоваТВ. Машината е паднала по таван, докато е теглена от камион. При инцидента няма пострадали. Припомняме, вчера автобус превозващ ученици, катастрофира тежко край Враца. Бусът се преобърнал на обходния път от село Лиляче към Враца. Седем деца са пътували в автобуса. Осем души са ранени в катастрофата. Седем от тях са пътници, а осмият е шофьорът на автобуса.    

15-годишен свири на 300-годишна цигулка в Казанлък

https://dnes.dir.bg/spektar/15-godishen-sviri-na-300-godishna-tsigulka-v-kazanlak

Редкият музикален инструмент Guarneri del Gesu 1742- Ricci датира от 1734 година и е дело на прочутия италиански майстор - лютиер Джузепе Гуарнери

Наш тираджия яде бой, след като удари турски шофьор в Истанбул

https://frognews.bg/kriminalno/nash-tiradjiia-iade-boi-sled-kato-udari-turski-shofjor-istanbul.html

Истинска екшън сцена се разиграла на път в Истанбул, а главен герой в нея бил български шофьор на ТИР, съобщава БТА.

Мъж застреля трима в центъра на Лиеж, след което бе ликвидиран

https://www.mediapool.bg/mazh-zastrelya-trima-v-tsentara-na-liezh-sled-koeto-be-likvidiran-news279603.html

Мъж застреля двама полицаи и случаен минувач и рани още двама души в центъра на източния белгийски град Лиеж във вторник. Нападателят бе ликвидиран, след като взе жена за заложник, предаде обществената телевизия Ер Те Бе Еф.   Мъжът първо започнал да стреля в кафене. След това взел чистачка за заложник и се скрил в близко училище. Впоследствие бил ликвидиран.     Според други информации стрелецът открил огън около автобус на градския транспорт, а после влязъл в училище, откъдето са се чули множество изстрели, включително от автоматично оръжие.   Медии твърдят, че първоначално нападателят е имал само нож, с който е посякъл полицаите, а след това ги е застрелял със служебното им оръжие. По пътя си той убил младеж, който се намирал в автомобила си.   По информация на в. "Соар" престъпникът е отнел оръжието на полицай при рутинна проверка на документи, застрелял е него и партньора му, а също така, вероятно случайно, убил пътник в преминаваща по улицата кола.   Според очевидци нападателят не е направил големи усилия да бяга от местопрестъплението.     Белгийската прокуратура съобщи, че разследва нападението като терористичен акт.   Разследването на днешната стрелба бе поверено на белгийската федерална прокуратура, компетентна в случаи на тероризъм, съобщи говорителката на градската прокуратура Катрин Колиньон, цитирана от Франс прес.     Колиньон каза, че за момента не се знае какъв е бил мотивът на нападателя. Тя не потвърди появилите се в пресата информации, че мъжът е крещял "Аллах е велик".     Вестник "Либр Белжик" цитира полицейски източник да казва, че нападателят е извикал това на арабски, а телевизия Ер Те Бе Еф каза, че според следователи той може да е имал терористичен мотив, предаде Ройтерс.     Говорителят на федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт съобщи за АФП, че някои елементи на това деяние пораждат подозрения, че може да става дума за терористичен акт.     Телевизия Ер Те Ел съобщава, че престъпникът се казва Бенжамен Ерман, роден през 1982 година. Той е излязъл вчера от затвора, където е излежавал присъда за углавно престъпление, което не е свързано с тероризъм. Там обаче той общувал с "радикализирани затворници", добави телевизията.

/Видео/ Евросело Черниче празнува

http://www.struma.com/obshtestvo/video-evroselo-cherniche-praznuva_134846/

Стотици жители, приятели и гости на симитлийското село Черниче изпълниха площада за празника на селото. По традиция на Свети Дух Черниче празнува.

Самодейци към читалище „Гоце Делчев“ Черниче откриха празничната програма в голямата вечер на селото, като поздравиха своите съселяни и им пожелаха весел празник.

Площадът, празнично украсен за големия празник с усилията на всички младежи на селото, начело с най-младия кмет в общината Георги Стефанов приюти всички...

Продължава

Бивш ректор на СУ сравнява дипломите за висше с билети за метрото

https://frognews.bg/novini/bivsh-rektor-sravniava-diplomite-visshe-bileti-metroto.html

Дипломите за висше образование стават като билети за метрото, повече хартия, по-малко реална оценка на качеството. Колкото повече висшето образование у нас е подчинено на оцеляване, толкова то ще става по-ненужно на обществото.

Комисията по хазарта се оказа неефективен контрольор

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/29/3186563_komisiiata_po_hazarta_se_okaza_neefektiven_kontrolyor/?ref=rss


Контролът, който Държавната комисия по хазарта (ДКХ) осъществява над хазартната дейност в страната е неефективен, установяването и санкционирането на нарушенията е ненавременно и неефикасно, а проверките на игралното оборудване са ненавременни. Това са изводите на отговорното за дейността на комисията Министерство на финансите, което предлага реорганизация на контролното звено.<br /><br />В проекта за промени на устройствения правилник на комисията и документите към него,...

Екологичното състояние на Черно море се подобрява

http://www.moreto.net/novini.php?n=375017

Екосистемата на Черно море показва признаци на подобряване през последните години. Една от основните причини за това са европейските политики за по-чисти води на река Дунав, която е основният източник на замърсяване. Това заяви директорът на Института по океанология проф.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване