Двама полицаи са убити при престрелка в белгийския град Лиеж

http://www.cross.bg/stanala-tzentura-grada-1575747.html

/КРОСС/ Двама полицаи са убити при атака в белгийския град Лиеж, съобщават местни медии. Стрелбата е станала на булевард "Авруа" в центъра на града. Неизвестен мъж открил огън и взел жена за заложник в местно училище. Според RTBF нападателят е "неутрализиран". Телевизията допълва, че минувач е загинал при престрелката, а други двама души са пострадали. Тази информация за момента не се потвърждава. Очевидци съобщили, че нападателят е крещял "Аллах акбар". Престрелката станала в центъра на града до популярното кафене "Дез Огюстен" в 10,30 часа. Нападателят е ликвидиран към 11,00 часа. Не са известни мотивите и състоянието на жената. Районът е отцепен от силите на реда.  

Българските букви осветиха центъра на Рим (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarskite-bukvi-osvetiha-centyra-na-rim-snimki-2100001

Уникалното светлинно шоу "Discover Bulgaria" бе излъчено на сградата на общината в Рим. В историческото сърце на италианския град светлините на Капитолийския площад бяха изключени, за да започне 3D mapping шоу, проектирано върху фасадата на сградата на Римската общ

Визията на Лейди Гага, която ще ви шокира (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/viziiata-na-lejdi-gaga-koiato-shte-vi-shokira-snimki-2099824

Лейди Гага, която още от началото на кариерата си провокира с нестандартни тоалети, този път успя истински да шокира феновете си с визия.

Историята на едно испанското семейство, което осинови българче (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/istoriiata-na-edno-ispanskoto-semejstvo-koeto-osinovi-bylgarche-video-2100026

Историята на Цезар и Ана Белейн - едно испанско семейство, осиновило българче, е подобна на много други. Но в същото време тя се различава от тях. Тяхната история е един открит урок по родолюбие, за който разказва нашият сънародник Любо Миланов.

Семейството живее в Мадрид, но родител

След катастрофата край Кубрат: жена е в тежко състояние, няма пострадали деца

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-katastrofata-kraj-kubrat-zhena-e-v-tezhko-systoianie-niama-postradali-deca-2099911

Училищен автобус и автомобил се удариха във вторник сутринта на пътя Кубрат - Завет. Шофьорката на колата е в тежко състояние, пострадали деца няма.
 

Клипът, който възмути интернет: Как се прави кайма (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/klipyt-kojto-vyzmuti-internet-kak-se-pravi-kajma-video-2099915

През последните дни в България отново се заговори за качеството на хранителните стоки. Вече на етикетите на колбасите ще четем колко точно месо има в тях. Регламентирано е, че в кренвиршите месото трябва да е минимум 50%, а в каймата трябва да бъде поне 70-80 на сто

Главният юрисконсулт на Район „Подуяне” на свобода под гаранция

//dariknews.bg/regioni/sofiia/glavniiat-iuriskonsult-na-rajon-poduiane-na-svoboda-pod-garanciia-2100059

Софийският апелативен съд остави на свобода срещу гаранция от 8000 лева главния юрисконсулт на Район "Подуяне" Лилия Геринска. Тя беше арестувана на 16 май в момент на получаване на подкуп от 10 000 лева.
 

Жена е убита в Кюстендил, има задържан

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zhena-e-ubita-v-kiustendil-ima-zadyrzhan-2099893

32-годишна жена е убита в Кюстендил. За престъплението е задържан мъж на 53 години. Той е направил пълни самопризнания. Трупът на жертвата е открит в напреднала фаза на разложение.

Мъжът е убил жената на 13 м

Учени установиха нова опасност, свързана с пиенето на алкохол

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-ustanoviha-nova-opasnost-svyrzana-s-pieneto-na-alkohol-2099912

Учени от Лондонския имперски колеж и кралската болница "Бромптън" в британската столица установиха, че мутации на ген, кодиращ протеина титин, допринасят за поява на сърдечна недостатъчност при употреба на алкохол, съобщи Лента.

Материал за амфети за половин милиард евро задържан на варненското пристанище (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/varna/material-za-amfeti-za-polovin-miliard-evro-zadyrzhan-na-varnenskoto-pristanishte-snimki-2099944

Задържаното в петък, 25 май, във Варна прекурсорно вещество може да послужи за производство на амфетамини на стойност 500 милиона евро. Това заяви заместник-директорът на Агенция „Митници" Юлиан Мирков. По думите му, на черния пазар килограм от веществото служи за производството на

Стрелба в Белгия: Мъж уби двама полицаи и случаен минувач (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/strelba-v-belgiia-myzh-ubi-dvama-policai-i-sluchaen-minuvach-snimki-2099987

Мъж застреля трима души в белгийския град Лиеж, включително двама полицаи и взе заложник, след което бе убит от силите на реда, предаде Франс прес. Разследването на стрелбата бе поверено на белгийската федерална прокуратура, компетентна в с

Лозан Панов: Съвкуплението между съдебната и изпълнителната власт е неограничено (РЕЧ)

http://clubz.bg/68439-lozan_panov_syvkuplenieto_mejdu_sydebnata_i_izpylnitelnata_vlast_e_neogranicheno_rech

Председателят на ВКС Лозан Панов днес бе удостоен с първата по рода си награда на името на Кристиан Таков. Това стана на форум "Върховенство на справедливостта и правосъдието", организиран от едноименната фондация на името на покойния юрист и Инициатива "Правосъдие за всеки".

Панов получи плакета си от майката на доц. Таков - Галя Йончева, която го нарече: "един изключително достоен българин, един човек, който е непримирим към лъжата, към неправдата, незаконността, подлостта, към несправедливостта, един човек, чиято ценностна система се припокрива с ценностната система на Кристиан".

Панов отвърна с реч, която ви представяме едно към едно: 

Скъпи съмишленици в нашата битка за право и справдливост,

Ще ви призная, че досега винаги отклонявах предложения да бъда номиниран за награди. Част от битката ми със суетата е да съзнавам, че това, което правя, е нормално.

Затова съм там, където съм.

Напълно разбираемо е, когато си заобиколен от управници, повечето от които са прегърнали властта, но са се отвърнали от Бог, нормалното да се отличава като изключение.

Приех да бъда номиниран за тази награда заради Кристиан Таков. Свободен човек – достоен за възхищение.

Случи ни се да живеем във време, в което цари мракът на апатията, породен от липсата на цел. А липсата на справедливост води до липса на цел.

Името на Кристиан винаги ще пръска светлина в мрака на апатията.

Защото мъдростта му ни показваше, че справедливостта не е само дума.

Беше човек, свободен от оковите на користта, който никога не се страхуваше да заяви истината на висок глас.

Според Кърт Вонегът светец е този, който се държи почтено в непочтеното общество. Кристиан беше нашият съвременен български светец. Изключителен борец за справедливост, който си тръгна, без никога да потърси отплата за това, което дава.

А заслужаваше такава, но изглежда, че съдбата на Божите пратеници винаги е мъченическа.

Когато преди 3 години на 135-годишнината от основаването на ВКС си позволих за първи път публично остро да разкритикувам законодателните промени, които минираха отново съдебната реформа, до мен беше Кристиан Таков.

Днес ми се искаше да споделя с вас, че съм постигнал нещо... Целта ми беше да провокирам истински смислен професионален дебат, който да доведе до нови по-смели стъпки от страна на законодателя.

Това не само че не се случи, но в перверзното разбиране на политическия ни елит за договорните отношения между граждани и държава и за законодателен процес, се стигна до един истински законодателен разврат. Това би казал и Кристиан.

Резултатът е, че в правния ни мир съществуват вече норми, които са в крещящо противоречие с основни принципи на правото.

Така държавата от закрилница на гражданите се превръща в тяхна мащеха.

Искаше ми се днес да ви съобщя, че след като разобличих публично преди време на заседание на ВСС изпратения от министър-председателя SMS, съвкуплението между съдебната и изпълнителната власт се е ограничило...

Вместо това трябва да ви кажа, че атаките към онези представители на съдебната власт, които отказват да се съвкуплят, станаха още по-жестоки. Пък който издържи!

Искаше ми се споделя с вас, че започнахме да се връщаме към приличието, но вместо това това ще трябва да ви споделя как ме посрещнаха преди заседание на пленума на ВСС - с окървавени агнешки главички. Защото щях да попитам главния прокурор ходил ли е в офиса на политически деец, за да се среща с крупен бизнесмен.

Поведението спрямо мен на всички отговорни фактори в държавата в казуса ЦУМ-гейт, придружено с Пеевската пропаганда, бе много ясно послание към цялата магистратска общност:

"Горко на всеки, който посмее да се противопостави и наруши омертата за неприкосновеността на главния прокурор!“

Искаше ми се да споделя с вас, че след скандала с гнилите ябълки в СГС - за законови нарушения в най-големия съд на страната, някой понесе отговорност. Но, уви - от шест инициирани от мен дисциплинарни производства срещу ръководния състав на съда същите завършиха с "хепиенд"... С изключение на самата Янева, която получи осъдителна присъда, но по друг казус.

В една такава ситуация напълно разбираемо е необичайното поведение на колегата Милен Василев от Софийския апелативен съд, който при сблъсъка си с такава практика, избра да разлепи в коридорите на съда заявление, в което публично обвини председателката на САС в действия със „силен корупционен мирис“. Последващите събития доказаха, че колегата очевидно правилно е преценил, че няма смисъл да търси съдействието на компетентните органи.

Опитах се да му покажа, че институциите работят, като предизвиках проверка, но се опасявам, че му показах точно обратното (проверката на прокуратурата срещу шефката Даниела Димитрова завърши с пълна нула като резултат, б.р.).

Искаше се ми се да ви разкажа и за ключовата роля на медиите в битката за право и справедливост, тъй като те са тези, които са призвани да разкриват, че в нощта не всички котки са черни. Но не мога, защото същите медии щедро отразиха новините за магистратите, участвали в скандала Яневагейт, които били "изчистили имената си от моето набеждаване".

В същото време горко на всеки почтен съдия, който откаже да обслужи интересите на собственика на тези медии. Затова на фона на пропагандата почтеността вече изглежда като истински подвиг, а не като нормално човешко поведение.

Искаше ми се да ви кажа, че България вече е свалена от европейската сцена на срама за лошо правосъдие. Но, уви, истината е съвсем друга.

За сметка на това продължава безкрайното говорене за съдебна реформа, за да се отклонява вниманието от истинските проблеми.

Дълбоко порочен е стремежът на политиците да овладеят върховете на съдебната система, тъй като добре съзнават, че независимата съдебна система е ключов фактор в борбата с корупцията.

Години наред управлението на страната и на самата съдебна система се осъществява от компрометирани и нисколегитимни политици и висши съдебни съвети.

Желанието на политиците да наложат зависими хора на най-високите етажи, всъщност цели да разтворят чадър над себе си и да отнемат тази възможност на своите противници.

Само че съдебната система е така устроена, че не може да работи селективно – тя или работи, или не и това води до нейното блокиране.

И накрая ще кажа, че много ми се искаше днес да мога да споделя с вас, че съм спрял злото. Но, уви, и това няма да е истина.

Но в моментите, в които се изправям срещу него, винаги си спомням думите на един мъдрец, който доскоро беше сред нас. Кристиан казваше, че ако прекалено много започне да се спира злото, то в акт на самозащита ще отвърне с някаква мярка.

Именно мерките, които се вземат срещу мен и семейството ми, ме карат да вярвам, че съм ограничавал злото. Лошото е, както казваше Кристиан, че за неговото ограничаване са необходими непрестанни, ежедневни усилия, които освен неблагодарни може да се окажат и опасни. Зная, че и в бъдеще ще плащам цена за усилията си да спирам злото, но въпреки това вярвам, че борбата за справедливост много си струва и всеки от нас трябва да е готов да плати за нея своята цена.

Почивай в мир, приятелю, ние ще продължим да следваме пътя!"

Лозан Панов: Съвкуплението между съдебната и изпълнителната власт е неограничено

http://clubz.bg/68439-lozan_panov_syvkuplenieto_mejdu_sydebnata_i_izpylnitelnata_vlast_e_neogranicheno

Председателят на ВКС Лозан Панов днес бе удостоен с първата по рода си награда на името на Кристиан Таков. Това стана на форум "Върховенство на справедливостта и правосъдието", организиран от едноименната фондация на името на покойния юрист и Инициатива "Правосъдие за всеки".

Панов получи плакета си от майката на доц. Таков - Галя Йончева, която го нарече: "един изключително достоен българин, един човек, който е непримирим към лъжата, към неправдата, незаконността, подлостта, към несправедливостта, един човек, чиято ценностна система се припокрива с ценностната система на Кристиан".

Панов отвърна с реч, която ви представяме едно към едно: 

Скъпи съмишленици в нашата битка за право и справдливост,

Ще ви призная, че досега винаги отклонявах предложения да бъда номиниран за награди. Част от битката ми със суетата е да съзнавам, че това, което правя, е нормално.

Затова съм там, където съм.

Напълно разбираемо е, когато си заобиколен от управници, повечето от които са прегърнали властта, но са се отвърнали от Бог, нормалното да се отличава като изключение.

Приех да бъда номиниран за тази награда заради Кристиан Таков. Свободен човек – достоен за възхищение.

Случи ни се да живеем във време, в което цари мракът на апатията, породен от липсата на цел. А липсата на справедливост води до липса на цел.

Името на Кристиан винаги ще пръска светлина в мрака на апатията.

Защото мъдростта му ни показваше, че справедливостта не е само дума.

Беше човек, свободен от оковите на користта, който никога не се страхуваше да заяви истината на висок глас.

Според Кърт Вонегът светец е този, който се държи почтено в непочтеното общество. Кристиан беше нашият съвременен български светец. Изключителен борец за справедливост, който си тръгна, без никога да потърси отплата за това, което дава.

А заслужаваше такава, но изглежда, че съдбата на Божите пратеници винаги е мъченическа.

Когато преди 3 години на 135-годишнината от основаването на ВКС си позволих за първи път публично остро да разкритикувам законодателните промени, които минираха отново съдебната реформа, до мен беше Кристиан Таков.

Днес ми се искаше да споделя с вас, че съм постигнал нещо... Целта ми беше да провокирам истински смислен професионален дебат, който да доведе до нови по-смели стъпки от страна на законодателя.

Това не само че не се случи, но в перверзното разбиране на политическия ни елит за договорните отношения между граждани и държава и за законодателен процес, се стигна до един истински законодателен разврат. Това би казал и Кристиан.

Резултатът е, че в правния ни мир съществуват вече норми, които са в крещящо противоречие с основни принципи на правото.

Така държавата от закрилница на гражданите се превръща в тяхна мащеха.

Искаше ми се днес да ви съобщя, че след като разобличих публично преди време на заседание на ВСС изпратения от министър-председателя SMS, съвкуплението между съдебната и изпълнителната власт се е ограничило...

Вместо това трябва да ви кажа, че атаките към онези представители на съдебната власт, които отказват да се съвкуплят, станаха още по-жестоки. Пък който издържи!

Искаше ми се споделя с вас, че започнахме да се връщаме към приличието, но вместо това това ще трябва да ви споделя как ме посрещнаха преди заседание на пленума на ВСС - с окървавени агнешки главички. Защото щях да попитам главния прокурор ходил ли е в офиса на политически деец, за да се среща с крупен бизнесмен.

Поведението спрямо мен на всички отговорни фактори в държавата в казуса ЦУМ-гейт, придружено с Пеевската пропаганда, бе много ясно послание към цялата магистратска общност:

"Горко на всеки, който посмее да се противопостави и наруши омертата за неприкосновеността на главния прокурор!“

Искаше ми се да споделя с вас, че след скандала с гнилите ябълки в СГС - за законови нарушения в най-големия съд на страната, някой понесе отговорност. Но, уви - от шест инициирани от мен дисциплинарни производства срещу ръководния състав на съда същите завършиха с "хепиенд"... С изключение на самата Янева, която получи осъдителна присъда, но по друг казус.

В една такава ситуация напълно разбираемо е необичайното поведение на колегата Милен Василев от САС (съдията разлепи послание как му е било иззето от председателката дело за КТБ, по стените на съда, б.р.), който при сблъсъка си с такава практика избра да направи по стените на съда изявление, в което публично обвини председателя на съда в действия със силен корупционен мирис.

Последващите събития показаха, че колегата очевидно правилно е преценил, че няма смисъл да търси съдействието на компетентните органи.

Опитах се да му покажа, че в съда работят и... (не се разбира, б.р.) но се опасявам, че му показах точно обратното (проверката на прокуратурата срещу шефката Даниела Димитрова завърши с пълна нула като резултат, б.р.).

Искаше се ми се да ви разкажа и за ключовата роля на медиите в битката за право и справедливост, тъй като те са тези, които са призвани да разкриват, че в нощта не всички котки са черни. Но не мога, защото същите медии щедро отразиха новините за магистратите, участвали в скандала Яневагейт, които били "изчистили имената си от моето набеждаване".

В същото време горко на всеки почтен съдия, който откаже да обслужи интересите на собственика на тези медии. Затова на фона на пропагандата почтеността вече изглежда като истински подвиг, а не като нормално човешко поведение.

Искаше ми се да ви кажа, че България вече е свалена от европейската сцена на срама за лошо правосъдие. Но, уви, истината е съвсем друга.

За сметка на това продължаа безкрайното говорене за съдебна реформа, за да се отклонява вниманието от истинските проблеми.

Дълбоко порочен е стремежът на политиците да овладеят върховете на съдебната система, тъй като добре съзнават, че независимата съдебна система е ключов фактор в борбата с корупцията.

Години наред управлението на страната и на самата съдебна система се осъществява от компрометирани и нисколегитимни политици и висши съдебни съвети.

Желанието на политиците да наложат зависими хора на най-високите етажи, всъщност цели да разтворят чадър над себе си и да отнемат тази възможност на своите противници.

Само че съдебната система е така устроена, че не може да работи селективно – тя или работи, или не и това води до нейното блокиране.

И накрая ще кажа, че много ми се искаше днес да мога да споделя с вас, че съм спрял злото. Но, уви, и това няма да е истина.

Но в моментите, в които се изправям срещу него, винаги си спомням думите на един мъдрец, който доскоро беше сред нас. Кристиан казваше, че ако прекалено много започне да се спира злото, то в акт на самозащита ще отвърне с някаква мярка.

Именно мерките, които се вземат срещу мен и семейството ми, ме карат да вярвам, че съм ограничавал злото. Лошото е, както казваше Кристиан, че за неговото ограничаване са необходими непрестанни, ежедневни усилия, които освен неблагодарни може да се окажат и опасни. Зная, че и в бъдеще ще плащам цена за усилията си да спирам злото, но въпреки това вярвам, че борбата за справедливост много си струва и всеки от нас трябва да е готов да плати за нея своята цена.

Почивай в мир, приятелю, ние ще продължим да следваме пътя!"

Последният писък в "здравословните" тенденции: красиви картинки и пълна глупост

http://nakratko.bg/category/29/160205/


В последно време не минава нито ден, без да се появи нова „модерна“ тенденция в т.нар. „здравословен начин на живот“. Сега е ред на пиенето на солена вода.

Традициите в ...грешките на МОН

http://pogled.info/bulgarski/obrazovanie/traditsiite-v-greshkite-na-mon.94868

/Поглед.инфо/ Парадоксално е наистина, но факт! В Министерството на образованието и науката, което би трябвало да бъде безспорен образец, що се отнася до практическото приложение на знанията, усвоени в българските училища, главните експерти – филолози българисти – системно допускат грешки в изпитните тестове! Вече шеста година! И то такива, които съдбоносно рефлектират с негативен знак върху оценките на зрелостниците и върху получените от седмокласниците точки. Това вече се превърна в традиция.

Макрон призна пред Путин, че блокът НАТО е излъгал Русия

http://pogled.info/svetoven/makron-prizna-pred-putin-che-blokat-nato-e-izlagal-rusiya.94869

/Поглед.инфо/ Съветското ръководство, някога отказало се от геополитическа активност на фона на обещанията на НАТО да фиксира границите на алианса, виждаше в това някакви гаранции за по-нататъшно независимо и сигурно съществуване. А напразно.

Най-богатите наследници на Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/nai-bogatite-naslednitsi-na-rusiya.94870

/Поглед.инфо/ Forbes публикува рейтинга на най-богатите наследници на руските милиардери за 2018 година. Трета година по ред списъка оглавява единственият син на съпритежателя на ЛУКОЙЛ Вагит Алекперов Юсуф. Наследството на Алекперов се оценява на $17 млрд.

В резултат от обстрела на терористите в Сирия загинаха руски военнослужещи

http://pogled.info/svetoven/v-rezultat-ot-obstrela-na-teroristite-v-siriya-zaginaha-ruski-voennosluzheshti.94871

/Поглед.инфо/ Министерството на отбраната на РФ съобщи, че в Сирия в резултат от обстрел от страна на терористи са загинали руски военнослужещи, предава LIFE.

Причини за разпада на СССР

http://pogled.info/svetoven/russia/prichini-za-razpada-na-sssr.94872

/Поглед.инфо/ Откъс от книгата "Икономически беседи" на академик Ю.В. Ярьоменко, член на Руската акадения на науките. Основните въпроси, които академикът засяга, са:

Atlantico сочи четири причини, защо не се случи „чудото” между Путин и Макрон

http://pogled.info/svetoven/Atlantico-sochi-chetiri-prichini-zashto-ne-se-sluchi-chudoto-mezhdu-putin-i-makron.94873

/Поглед.инфо/ Европа и Русия са заинтересовани в сътрудничество и укрепване на отношенията, но на тях им пречат различни обстоятелства, пише журналистът Жан-Марк Силвестър в статия за френското списание Atlantico.fr. Независимо от взаимните заплахи и санкции, страните от ЕС сами по себе си не искат да действат заедно и да се противопоставят на натиска на Съединените щати, допълва журналистът.

Германски чиновници заподозрени в „комбина” с мигранти

http://pogled.info/svetoven/evropa/germanski-chinovnitsi-zapodozreni-v-kombina-s-migranti.94874

/Поглед.инфо/ Доскоро в Германия да получиш "право на убежище" срещу подкуп – това бе просто невъзможно. А днес именно това подозират следователите, опитващи се да установят, за какви черни очи служителите от Бременското управление на Федералната служба по миграцията и бежанците (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge - BAMF) са издали – без видими основания, – най-малкото 1200 положителни решения за предоставяне статут на бежанци на незаконни мигранти за периода от 2013 г. до 2016 г.

Сметната палата на ФРГ заподозря ръководителя на Министерството на отбраната в разпадане на армията

http://pogled.info/svetoven/evropa/smetnata-palata-na-frg-zapodozrya-rakovoditelya-na-ministerstvoto-na-otbranata-v-razpadane-na-armiyata.94875

/Поглед.инфо/ Немският бундесвер, както стана ясно, се намира в още по-плачевно състояние, отколкото беше съобщено по-рано, пише Bild. Нарушител на спокойствието стана Федералната сметна палата на Германия, която „копна по-надълбоко“ и сега обвинява министъра на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайен за това, че тя съзнателно е „скривала дефицитите и е променяла статистическите данни“.

По сталински път

http://pogled.info/svetoven/po-stalinski-pat.94876

/Поглед.инфо/ В опитите си да накажат станалата много самостоятелна руска власт, нашите западни партньори са изобретателни, но непоследователни. Още преди две години те се бореха с Кремъл под лозунга „Путин е днешният Сталин”. Само че Обама още не беше станал „куца патица”, а за претенциите на Тръмп за президентството не се досещаха дори най-изтъкнатите експерти на ЦРУ и АНС (Агенция за национална сигурност), когато в началото на 2016 г. стана ясно, че Путин не само не е „днешният Сталин”, но подлежи на критика за това, че не прилага сталински методи във вътрешната и външната политика.

Защо „унищожените бойци“ на „Ислямска държава“ продължават да убиват руски военни

http://pogled.info/svetoven/zashto-unishtozhenite-boitsi-na-islyamska-darzhava-prodalzhavat-da-ubivat-ruski-voenni.94877

/Поглед.инфо/ Министерството на отбраната на Русия потвърди гибелта на четирима руски военни по време на нощно нападение на „Ислямска държава“ срещу артилерийска батарея в сирийската провинция Деир ез Зор. Ислямистите получават подкрепа от „окончателно прочистения“ от тях Ирак и руснаците не за първи път се оказват под удар именно в Деир ез Зор. Но те са атакувани не само от ислямисти.

The Daily Telegraph: Евроскептиците заподозряха, че британските власти тайно планират да останат в ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/The-Daily-Telegraph-evroskeptitsite-zapodozryaha-che-britanskite-vlasti-taino-planirat-da-ostanat-v-es.94878

/Поглед.инфо/ Британските евроскептици заподозряха, че правителството на страната тайно планира да остане в Европейския съюз, съобщава The Daily Telegraph. Опасенията възникват, след като се изясни, че правителството на Великобритания е отделило 829 хил. лири за провеждането на изборите за Европарламент, които трябва да се състоят след Брекзит.

Страховете на НАТО и предпоставките за ликвидиране на Алианса

http://pogled.info/svetoven/strahovete-na-nato-i-predpostavkite-za-likvidirane-na-aliansa.94879

/Поглед.инфо/ На 4 април 1949 г. е създадено НАТО. Целта му е да „отразява съветската заплаха“. Според първия генерален секретар на Алианса Исмей Хестингс организацията трябва „да държи руснаците вън, американците вътре, а германските долу“.

Европа в хватките на кризата: време е европейските лидери да направят своя избор

http://pogled.info/svetoven/evropa-v-hvatkite-na-krizata-vreme-e-evropeiskite-lideri-da-napravyat-svoya-izbor.94880

/Поглед.инфо/ В последните месеци световната политика се промени съществено. Европейските лидери се свикнали да се вслушват в САЩ. Следвайки принципите на американската политика, те, общо взето, нямаха свои. Но всичко се промени и може би, към по-добро. Най-важното за европейците сега е да направят правилния избори.

За руската идентичност

http://pogled.info/svetoven/russia/za-ruskata-identichnost.94881

/Поглед.инфо/ Обществознание за гражданите на Нова Русия Най-общият обзор на Русия като цивилизация, народ и културна идентичност сме представили в книгата „Обществознание за гражданите на Нова Русия“1. Тук ние описахме основните етапи и периоди от руската история, проследихме формирането на нейните политически и социални институции, показахме как се трансформира руската идентичност и свят, нейните предопределящи, в различна последователност сменящи се една друга национални идеологии – от езическа Рус, през приемането на православието, епохата на раздробеността, въздигането на Владимирска Рус, монголските завоевания, създаването на Московското царство и закрепването на идеологията Москва – Трети Рим, Смутното време, трагичните събития от разкола, петровските реформи, консервативното просвещение от XIX век, споровете между славянофилите и западниките, създаването на революционно-демократическото движение, съветският период и до наше време.2 Този общ обзор на основните семантични моменти от руската цивилизация може да служи като основа за нейното изучаване, наред, естествено, с множество други изследвания на разни автори, обръщащи се към същата тема.

Владимир Путин предложи употребата на руската рубла за международни разплащания

http://pogled.info/svetoven/vladimir-putin-predlozhi-upotrebata-na-ruskata-rubla-za-mezhdunarodni-razplashtaniya.94882

/Поглед.инфо/ От думи в дела. Именно така може да се опише това, което сега се случва на международната арена. Владимир Путин демонстрира на целия свят, че Русия не е изолирана страна. При това как! „Примамвайки“ на своя страната американските партньори, докато „отхапва“ от ценността на националната валута на САЩ.

Няма никаква европейска политика, а и Европа като такава също я няма

http://pogled.info/svetoven/evropa/nyama-nikakva-evropeiska-politika-a-i-evropa-kato-takava-sashto-ya-nyama.94883

/Поглед.инфо/ Невярната преценка на обстоятелствата, в които се налага да се действа, води до неадекватни очаквания, за които искам да предупредя… най-малкото да не става тъжно заради неизпълнените планове по „сбъдването на мечтите“.

Защо разпадът на НАТО е неизбежен

http://pogled.info/svetoven/zashto-razpadat-na-nato-e-neizbezhen.94884

/Поглед.инфо/ Гледайки демонстрациите на европейските лидери – първо на Меркел, а след нея и на Макрон, неволно се питам: доколко ще бъде реално пълното изтегляне на американските войски от Европа и в частност от Германия и Франция? Нали се разбира, че докато Европа остава зона на американска окупация, не може да се говори за никаква реална независимост.

Тихата путинска революция

http://pogled.info/svetoven/russia/tihata-putinska-revolyutsiya.94885

/Поглед.инфо/ Държавният кораб на Русия стремително и меко сменя курса си срещу бурята.

Борисов ще бъде съден за предателство на националните интереси

http://pogled.info/bulgarski/borisov-shte-bade-saden-za-predatelstvo-na-natsionalnite-interesi.94888

/Поглед.инфо/ Важно е да махнем ГЕРБ. Който и да дойде след тях, ще спре този срив в държавата, смята депутатът Елена Йончева

Калоян Паргов: Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи екологична инсталация за изгаряне на RDF

http://pogled.info/regionalen/sofiya-grad/kaloyan-pargov-lipsva-doverie-u-grazhdanite-che-stolichna-obshtina-mozhe-da-postroi-ekologichna-instalatsiya-za-izgaryane-na-RDF.94890

/Поглед.инфо/ Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи екологична инсталация за изгаряне на RDF. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в предаването „България сутрин“ по телевизия България он ер по повод решението на Столичния общински съвет за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ „София“. „Над 200 000 жители от „Орландовци“, „Надежда“, „Малашевци“, „Илиенци“, „Света Троица“, „Банишора“ са притеснени. Нямат доверие в общината. Така както като разбраха, че Столична общината от 2011 година има стратегия за справяне с мръсния въздух, а през 2017 година е замърсен 5 пъти над нормата“, изтъкна Паргов.

”Аллах Акбар”, стрелба и трима убити насред Лиеж

https://frognews.bg/novini/allah-akbar-strelba-dvama-ubiti-politsai-nasred-liej.html

Двама полицаи са били убити при стрелба с похитител в гимназия в Източна Белгия, пише ”Дейли мейл”. Случаен минувач също е бил застрелян. Непознат мъж е открил огън по двамата служители на реда в Лиеж, а след това е взел една жена за заложник в училището.

ЕС не се оттегля от споразумението с Иран

http://www.moreto.net/novini.php?n=375011

Министрите на външните работи на ЕС отново потвърдиха позицията на Съюза по отношение на споразумението с Иран, от което се оттеглиха Съединените щати. Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини, която председателства заседанието, заяви пред репортери, че държавите-членки продължават да координират европейските мерки за защита на фирмите, осъществяващи търговска дейност в Иран.

Протест на хора, чакащи за трансплантация, виждат казуса си като Параграф 22

http://www.cross.bg/transplantatziya-dogovor-bolnitza-1575746.html

/КРОСС/ 16 души с тежки белодробни заболявания у нас чакат животоспасяваща трансплантация в чужбина. Днес те и техните близки излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването, с искане държавата да направи необходимите постъпки, за да се възстановят трансплантациите на българи в единството подходящо лечебно заведение в Европа - болница във Виена. Договорът с нея е изтекъл през 2017-та година, но все още не е подновен. Обяснението на здравното министерството - от Европа настояват да извършваме трансплантациите си у нас. Бюрократични спънки излагат живота на 16 души с тежки белодробни заболявания на риск. Те чакат спешна трансплантация, но дори да бъдат намерени органи, трансплантация няма как да се извърши. Тодор Мангъров, организаторът на протеста, обясни, че през 2017 година са получени първите откази от виенската болница, в която са извършвани трансплантации на българи. Отказите били с мотив, че България не е член на "Евротрансплант". "Тогава зададохме въпроса на Министерството на здравеопазването защо не се направят постъпки за подновяване на договора с фондация "Евротрансплант" и ни беше отговорено, че този договор е безсрочен и валиден", каза Мангъров и допълни: "Получава се една ситуация "Параграф 22"- казус, в който няма решение. От Европа казват, че нямаме договор, от нашето здравно министерство казват, че има действащ договор

Балотели посвети гола си на покойния Давиде Астори

https://offnews.bg//futbol/baloteli-posveti-gola-si-na-pokojnia-davide-astori-681573.html

Нападателят Марио Балотели посвети гола си, който вкара за първи път от четири години насам за Италия на Давиде Астори, а селекционерът Роберто Манчини спечели дебютния си мач начело на "скуадра адзура". Тимът победи Саудитска Арабия с 2:1.

Италия няма да играе на световните финали за първи път от 1958-а година насам и именно Манчини получи шанса да поправи историческия провал на световния шампион от 2006 година. Саудитска Арабия обаче не беше мерило за обновения състав на италианците, които поведоха в 21-та минута чрез Балотели.

"Знам, че вече е късно и ти вече си там, но аз съм сигурен, че гледаше мача с татко ми. Този гол, макар че той вероятно не значи абсолютно нищо и не служи на никого, го посвещавам на теб", написа Балотели в официалния си профил в социалната мрежа Инстаграм след победата, а съобщението беше насочено към капитана на "Фиорентина", който почина внезапно в началото на март.

Андреа Белоти покачи на 2:0 за италианците в 68-та минута, а Саудитска Арабия върна един гол чрез Яхия Ал-Шехри.

Евросело Черниче празнува, хорото поведе най-младият кмет…

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b2/

Стотици жители, приятели и гости на Черниче изпълниха площада за празника на селото. По традиция на Свети Дух Черниче празнува.

Самодейци към читалище „Гоце Делчев“ Черниче откриха празничната програма в голямата вечер на селото, като поздравиха своите съселяни и им пожелаха весел празник.

Площадът, празнично украсен за големия празник с усилията на всички младежи на селото, начело с най-младия кмет в общината Георги Стефанов приюти всички приятели и гости на Черниче. Специално за „Честит празник, село Черниче“, голямата бяла стена на площада беше изрисувана от големия художник Николай Кашев с ликовете на великите революционери-освободители Христо Ботев и Васил Левски.

Трибагреникът, Самарското знаме и знамето на Европа са неизменно на центъра на евросело Черниче. „Селото ни става все по-красиво и китно, благодарение на общинското ръководство, на задружния труд на всички нас и на нашите спонсори“, спомена в поздрава си към всички кметът Георги Стефанов.

Музикална програма цяла вечер забавляваше празнуващите. Фолклорната певица Радостина Паньова пя дълго на площада, а хорото, виещо се около нея, не спря за миг. Фолк- фурията Райна разгорещи страстите и пя до късни часове. Кулминацията на вечерта бяха оркестър „Идоли“, които до сутринта пяха на площада.

Празнична заря освети небето над Черниче малко преди края на празничната програма. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли- Владимир Христов, общински съветници, кметовете на всички населени места в общината бяха гости на eвроселото.

 

Материалът Евросело Черниче празнува, хорото поведе най-младият кмет… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Една четвърт от екскурзиите през април са до Гърция

http://econ.bg/Новини/Една-четвърт-от-екскурзиите-през-април-са-до-Гърция_l.a_i.762042_at.1.html

През април близо 170 хил. българи са били на екскурзия в чужбина като една четвърт са предпочели Гърция. Това показват данните на Националния...

Почина Серж Дасо, един от водещите индустриалци на Франция

https://news.bg/wealth/pochina-serzh-daso-edin-ot-vodeshtite-industrialtsi-na-frantsiya.html

Реформатор, политик и медиен магнат, той бе важна фигура във френския обществен живот

„Не така, брат!“ с телевизионен дебют по KINO NOVA

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ne-taka-brat-s-televizionen-debiut-po-kino-nova-6082821

Най-популярният уеб тийн сериал завладява сърцата на зрителите с 4 епизода всяка неделя от 18.00 ч.

Мъж уби полицаи в Лиеж с "Алах е велик"

https://www.vesti.bg/bulgaria/myzh-ubi-policai-v-liezh-s-alah-e-velik-6082824

"Има двама мъртви полицаи, а други двама са ранени", заяви пред АФП Катрин Колингън, говорител на прокуратурата в Лиеж

Мъж откри огън по полицаи в Лиеж, трима души загинаха

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/29/3186530_muj_otkri_ogun_po_policai_v_liej_trima_dushi_zaginaha/?ref=rss


Двама полицаи и минувач са убити при стрелба този вторник в центъра на белгийския град Лиеж, предава общественият оператор RTBF, цитиран от "Франс прес". Други двама полицаи са ранени.<br /><br />Според RTBF нападателят е бил "неутрализиран". Местни медии обаче пишат, че той е взел заложник, а по-късно се е самоубил. Информацията не е потвърдена от силите на реда. Телевизията разказва още, че той е започнал да стреля в кафене, а по-късно опитал да се скрие в...

Иван Костов: Министерството на отбраната трябва да се бори с хибридната война

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/05/29/3186540_ivan_kostov_ministerstvoto_na_otbranata_triabva_da_se/?ref=rss


Борбата с хибридната война, която се води срещу България и не само, трябва да се води от Министерството на отбраната. Тази теза разви бившият премиер Иван Костов на конференцията "Секторът на отбраната на република България - мъчителен преход от посткомунистически към евроатлантически модел на развитие". Според Костов хибридната война, която се води от Москва, нанесла много щети и това е станало ясно със закъснение.<br /><br />"Тези два свята (НАТО/Брюксел и Москва)...

Благоевградският национал Б. Вакадинов отпразнува абитуриентския си бал с приятели в хотел "Монте Кристо"

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgradskiyat-nacional-b-vakadinov-otpraznuva-abiturientskiya-si-bal-s-priyateli_134845/

Благоевградският национал Борислав Вакадинов, който в момента играе за ФК "Септември Симитли", събра близки и приятели и отпразнува завършването си в хотел "Монте Кристо" С изискан и стилен костюм, 19-годишният футболист, който бе като манекен на световно известна марка за облекло, събра погледите на всички присъстващи на неговото тържество.

На празненството по случай дипломирането му бе и един от най-близките му хора - неговият брат Васил, който подкрепя...

Продължава

Кои са най-често задаваните въпроси от родители във Варна при подаване на заявление за прием в първи клас?

http://www.moreto.net/novini.php?n=375014

Заявленията за прием в първи клас в електронната система могат да се регистрират или коригират до 23,59 ч. на 31-ви май, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Обявяване на резултатите от класирането ще стане в 17ч.

Двойка торнада завихри бурята в САЩ

http://www.cross.bg/tornada-byryata-karolina-1575745.html

/КРОСС/ Двойка торнада бяха заснети в американския щат Колорадо. Видеото е направено от автомобил, движещ се по посока на явлението и ясно показва две торнада, бушуващи едно до друго. Американските синоптици предупреждават за проливни дъждове и риск от внезапни наводнения в южните щати заради бурята Алберто, макар и отслабнала до депресия. Субтропическата буря Алберто - първата, получила име през тазгодишния атлантически сезон на ураганите, връхлетя вчера следобед крайбрежието на щата Флорида и отслабна до депресия през изминалата нощ с навлизането си навътре в сушата. Въпреки това метеоролозите смятат, че все още е способна да предизвика внезапни наводнения през следващите часове и дни, докато обширната валежна система се разпростира над Алабама и големи райони от щатите Джорджия, Тенеси и Северна и Южна Каролина. Властите не съобщават за преки жертви на стихията, но в Северна Каролина губернаторът на щата Роюй Купър призова жителите да вземат предпазни мерки, след като телевизионен журналист и оператор загинаха, отразявайки пораженията в периферията на бурята. Между 10 и 25 см дъжд се очакват във Флорида, Алабама и западна Джорджия, а изолирани порои до 30 см са възможни на отделни места, докато депресията се придвижва към долината на река Тенеси днес и към долината на река Охайо и района на Големите езера по-късно през седмицата.  

Делото "КТБ" - едва 200 от 5000 страници обвинителен акт са прочетени

https://dnes.dir.bg/temida/deloto-ktb-edva-200-ot-5000-stranitsi-obvinitelen-akt-sa-procheteni

В съда бяха описани 4 кредита за над 10 млн. лева, неправомерно отпуснати на фирми, близки до Цветан Василев

Почина защитникът на българското малцинство в Сърбия Иван Григоров

http://www.eurochicago.com/2018/05/ivan-2/

Ненадейно си отиде един от известните съвременни деятели на националното движение на българите в Западните покрайнини Иван Григоров. Той беше един от основателите на Демократичния съюз на българите в Югославия, а от есента на 1992 г. до края на 1994 г. - и негов председател. По негово време седалището на организацията бе преместено от Ниш в Босилеград и в тогавашните сложни и динамични събития и междуособици, се наложи концепцията на ДСБЮ като самостоятелна и независима политическа организация защитаваща правата и интересите на българите в Югославия.

Лабрадорите Оби Уан и Принц търсят контрабандни цигари на границата

https://offnews.bg//temida/labradorite-obi-uan-i-printc-tarsiat-kontrabandni-tcigari-na-granitcat-681575.html

Две нови митнически кучета ще се включат в борбата с контрабандата на тютюневи изделия в помощ на митническите служители, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Това са лабрадорите Оби Уан и Принц, които ще заработят на митническия пункт "Капитан Андреево" още през това лято.

Четириногите помощници са съответно на две и на една година и идват от Националния киноложки център в София.

Оби Уан и Принц вече са били в школата за обучение на митнически кучета на Агенцията "Митници" в Балчик. Обучението е под формата на игра, в която митническите кучета се приучват да разпознават миризмата на тютюневи изделия. През първия етап се тренира изграждане на екипа куче-водач. На втория етап се развиват уменията им да познават добре миризмата на тютюна. В условия, близки до реалните, те получават тестови задачи, при които трябва да намерят укритите контрабандни цигари и тютюн за пушене, уточняват от митниците.
В момента в помощ на митническите служители на Капитан Андреево в борбата с контрабандата на тютюневи изделия и наркотрафика са лабрадорът Порша и кокер шпаньолът Ричи. Именно кучето Ричи открило контрабандната пратка от над 191 кг хероин на пункта през миналата седмица.

Рев за милост в съдебна зала! Пуснаха от ареста Георги, който наръга в столичен тролей Борислав от санданското село Катунци

http://www.struma.com/krimi/rev-za-milost-v-sudebna-zala-pusnaha-ot-aresta-georgi_134844/

Съдът пусна Георги Георгиев, наръгал с нож 18-годишния Борислав Великов от Санданското село Катунци в столичен тролейбус, под домашен арест.

В съдебна зала обвиняемият Георгиев поискал милост от съда и заявил, че иска да види майка си жива за последен път, тъй като била много болна. Адвокатът му обяснил, че той се грижи за нея и поиска от магистратите да променят мярката му за неотклонение в домашен арест.

Магистратите отчитат обстоятелството, че във владение на обвиняемия...

Продължава

Три жертви при стрелба в Лиеж

http://nakratko.bg/category/25/160204/


Трима души загинаха при престрелка с въоръжен мъж, стрелял по полицаи, в белгийския град Лиеж във вторник. Униформени успели да ликвидират нападателя.

Европейски клиники вече не приемат българи за белодробни трансплантации

http://nakratko.bg/category/58/160203/


Пациенти с белодробни заболявания протестираха пред Министерството на здравеопазването под мотото "Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?".

Абрамович е получил израелско гражданство

http://www.moreto.net/novini.php?n=375009

Руският бизнесмен Роман Абрамович е получил израелско гражданство и вече е най-богатият израелец. За това съобщи ТАСС, като цитира вестник "Таймс ъф Израел". Според изданието Абрамович ще живее в престижен район на Тел Авив, в частна резиденция, която купил от израелската актриса Гал Гадот.

Властта си вдига нов команден център

http://clubz.bg/68438-vlastta_si_vdiga_nov_komanden_centyr

Властта планира да построи нов Министерски съвет-център, в който да обедини голяма част от държавната администрация.

За идеята се разбра, след като на заседание на Висшия съдебен съвет днес представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че неофициално се знае за идеята за нов правителствен комплекс. Магдалинчев направи коментара си в момент, в който се разискваше пренатовареността на съда.

Новият държавен комплекс ще е на площ 30-35 декара, "някъде в района между бул. "Г. М. Димитров" и "Черни връх". 

По всяка вероятност реализацията на идеята ще започне догодина, тъй като в бюджет 2018 не са предвидени подобни средства за проект и капиталови разходи.

Концепцията за втори градски център на София, който да измести правителствената сграда от центъра, за първи път беше лансирана при кабинета на тройната коалиция, управляван от Сергей Станишев. Тогава - през пролетта на 2009 г., дори бе обявен конкурс за нов градски център, в който участваха и студиата на двама световноизвестни архитекти - сър Норман Фостър и Заха Хадид, но журито предпочете проекта на французина Доминик Перо.

За целта беше отреден терен от 264 декара, до колелото на 4-ти километър, на мястото на бившите казарми, а амбициите бяха за българското европредседателство, т.е. властта да управлява от командния си център на 6-и километър. Но с идването на новите управляващи - първия кабинет на Бойко Борисов, идеята остана нереализирана.

Не е ясно откъде ще се намерят средства за подобно грандиозно строителство. По времето на Станишев също не се говореше за суми, първоначалните планове на правителството бяха това да се осъществи чрез публично-частно партньорство.

Очаквайте подробности.

Заготовка за амфети за половин милиард евро задържан на варненското пристанище

http://www.cross.bg/varna-bilo-veshtestvo-1575744.html

/КРОСС/ Задържаното в петък, 25 май, във Варна прекурсорно вещество може да послужи за производство на амфетамини на стойност 500 милиона евро. Това заяви заместник-директорът на Агенция „Митници" Юлиан Мирков. По думите му, на черния пазар килограм от веществото служи за производството на 10 000 таблетки на цена около 20 евро. Веществото APAA (алфа- фенилацетоацетамид), което се използва за производство на наркотични вещества, е било открито в контейнер, разтоварен от кораб на Пристанище Варна-запад. Първоначално бе съобщено за количество от 6 тона. Впоследствие обаче става ясно, че прекурсорът е 2,5 тона, а останалото количество е лимонена киселина. Заслугата за разкриване на незаконния трафик е изцяло на митническите органи и разкрит по метода на анализ на риска.Стоката попаднала в полезрението едновременно на два отдела - "Митническо разузнаване и разследване" и "Борба с наркотрафика" в Митница Варна. Първоначалният оглед с рентген не установил нередности. Амфетаминопроизводното вещество било така старателно подредено, че да заблуди митничарите. След разтоварването обаче станало ясно, че 100 от общо 300 чувала по 25 кг съдържат забраненото вещество APAA. Забраненото вещество е било в същата опаковка като лимонената киселина, обясни Юлиан Мирков. Стоката е била натоварена в Китай. Варна не е била крайна точка за нея, разкри окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров

Мъж застреля двама полицаи и минувач в Лиеж

https://offnews.bg//sviat/mazh-zastrelia-dvama-politcai-i-minuvach-v-liezh-681574.html

Двама полицаи и един минувач са убити при стрелба в центъра на белгийския град Лиеж, съобщава вестник Le Soir, цитиран от ТАСС.

Други двама полицаи са ранени.

По данни на телевизия RTBF инцидентът е станал около 10.30 часа местно време. 

Неизвестен мъж е отрил стрелба в централната част на града, след като полицаи го спрели за проверка на документите.

Мъжът опитал да вземе жена за заложник, но бил ликвидиран. 

Засега не са ясни мотивите за стрелбата, но според разследващите може да става дума за терористично нападение.

Дете от Стара Загора мечтае… да може да ходи

http://nakratko.bg/category/58/160202/


7-годишно момиче от Стара Загора мечтае да може да ходи и да играе, въпреки диагнозата „Церебрална парализа”. Детето е преживяло четири операции и се нуждае от лечение в Турция. Цената му обаче не е по силите на семейството.

Вижте Марта Вачкова като булка

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/vizhte-marta-vachkova-kato-bulka-6082822

Сватба и екшън чертаят развръзки за лекарите в МБАЛ „Св. Кирил“ в последните минути на сезона

Къде са отишли парите за чистота в Дряново?

https://zaistinata.com/%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%88%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b4%d1%80%d1%8f%d0%bd/

От проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция става ясно, че пари от местни данъци и такси са харчени не по предназначение. Според Наказателния кодекс това е престъпление. Такса битови отпадъци в община Дряново е харчена не по предназначение, констатира Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/. Наказателният кодекс третира това като престъпление. Докладът от проверката […]

Нов стандарт за месните продукти указва минималния процент месо в съдържанието

https://offnews.bg//obshtestvo/nov-standart-za-mesnite-produkti-ukazva-minimalnia-protcent-meso-v-sad-681572.html

Министерството на земеделието, храните и горите готви нов стандарт за минималното съдържание на месо в месните продукти като кренвиршите, надениците и колбасите. Някои медии съобщиха, че става въпрос за минимум 50% съдържание на месо, но в ефира на Нова телевизия д-р Димитър Димитров от Министерството на земеделието опроверга тази информация. 

Към момента е създадена само работна група, която ще работи по въвеждането на минималния стандарт. Ще се разгледат европейските практики, ще се вземе и мнението на производителите. 

Във Великобритания, където например наденицата съдържа минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30% телешко месо.

Минимален стандарт ще има и за млечните продукти, чийто пазар е залят от имитиращи "деликатесни" изделия.

Качествените стандарти "Стара планина" и БДС ще останат в сила и ще продължават да са пожелателни за преработвателите и производителите на храни.

„Идеята е да се направи така, че определени месни продукти, които често се консумират, потребителите да знаят, че в тях се съдържат определен процент месо. Сега тези стандарти са доброволни. Ако един производител желае да ги прилага, спазва правилата и ги прилага. Идеята тук е тези стандарти да станат задължителни за всеки производител, който произвежда такива продукти. Например, ако го пускате под наименованието кренвирш или наденица, в него трябва да има определен процент месо”, коментира д-р Димитър Димитров.

За Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България, най-важен е контролът. Въвеждането на минимален стандарт няма да уплаши производителите, които и без това поддържат високи изисквания, уверен Урджанов.

Не е ясно кога идеята на земеделското министерство ще стане факт и кога ще започне същинското публично обсъждане с бизнеса и потребителските асоциации. 

Родители в паника! Опасен воаяж! Абитуриенти от ПМГ Благоевград заминали на екскурзия в Гърция, без придружители! Учители и директори вдигат рамене, никой не знае за пътуването им

http://www.struma.com/obshtestvo/roditeli-v-panika-opasen-voayaj-abiturienti-ot-pmg-blagoevgrad-zaminali_134843/

Инспекторатът по образованието на крак, спешно писмо до директора Каращранов за обяснение - как така ученици от това училище са заминали сами зад граница?!

Паника тресе родители на абитуриенти от Природоматематическата гимназия в Благоевград, заминали на екскурзия в Гърция след бала си, сами без придружители, или учители. Организираната група възпитаници на училището скрили и от родителите си, че ще пътуват без възрастен придружител и веднага след празничната вечер тръгнали на екскурзията.

Случаят е докладван в инспектората по образованието, откъдето е изпратено спешно писмо до директора на ПМГ "Сергей Корольов" за обяснение...

Продължава

Борисов води петима министри в Москва

http://clubz.bg/68437-borisov_vodi_petima_ministri_v_moskva

СВЯТ Бойко Борисов подари куче на Владимир Путин Cropped

Ден преди премиерът Бойко Борисов да отлети за Москва за среща с президента на Русия Владимир Путин, правителствената пресслужба съобщи за събитието. За което разбрахме най-напред от Кремъл - преди пет дни, когато президентът Румен Радев се срещна с Путин в Сочи.

Официалното съобщение за започващото утре посещение на Борисов гласи:

"Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Москва на 30 и 31 май. В рамките на визитата той ще се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

В руската столица премиерът ще проведе и среща с представители на българската общност".

След Путин и руският министър-председател Дмитрий Медведев обяви, че се очаква посещение на Борисов.

Борисов е бил в Русия досега само два пъти - веднъж като главен секретар на МВР и веднъж като кмет на София по покана на тогавашния кмет на Москва Лужков. Последното му посещение е в края на далечната вече 2005 г.

Посещението на Борисов съвпада с предприетите от третия му кабинет стъпки към рестарт на проекта за АЕЦ "Белене", който първият кабинет на Борисов спря през 2012 г. Който и инвеститор да се заеме с реализацията му, строителството ще бъде извършено от руската "Атомстройекспорт", дъщерно дружество на "Росатом", собственик на проекта за втора атомна.

Как новите технологии влияят на инфраструктурата?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kak-novite-tehnologii-vliiaiat-na-infrastrukturata-261943/

Как бизнесът и потребителите могат да спечелят от по-ефективното управление на енергията и на съхраняването ѝ

Евродоклад: Само 44.2% от местата за къпане в България са с отлично качество

http://clubz.bg/68436-evrodoklad_samo_442_ot_mestata_za_kypane_v_bylgariq_sa_s_otlichno_kachestvo

Австрия, Кипър, Гърция, Люксембург и Малта са страните с най-добри водоеми за къпане. Това сочи годишният доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия, цитиран от ДПА. Според документа, публикуван преди летния сезон на отпуските, в тези пет страни водните басейни с отлично качество на водата за къпане представляват над 95 процента.

В Малта близо 99% от всички водни басейни са с отлично качество през 2017 година, в Кипър - 97.3%, а в Гърция - близо 96 процента - отлични данни за туристическия сектор.

Начело е Люксембург, където от проверените 12 водоема всички са с отлично качество.

В България през 2017 година 44.2 процента от проверени 95 места за къпане са били с отлично качество на водата, се посочва в доклада на сайта на ЕАОС. През 2016 година от проверените 94 места с отлично качество са били 64.9 процента. Миналата година е установен само един водоем с лошо качество на водата за къпане в България, както и предходната година. С добро качество на водата са били 45 места или 47.4 процента от проверените обекти, а със задоволително 6 обекта или 6.3 на сто.

Данните в доклада се основават на проверки на качеството на водата в близо 22 000 речни, морски и езерни обекти в Европа през 2017 година, включително Швейцария и Албания, които не са част от ЕС.

Качеството на водата за къпане в Европа се подобри през последните години, отбелязват Европейската комисия и ЕАОС. В 30-те страни, обхванати от проучването 85 процента от местата за къпане са получили отлична оценка, което е лек спад спрямо 2016 година. Това се дължи главно на летните дъждове, които са се отразили на резултатите от тестовете. 

Спрямо 2013 година обаче делът на отличните водоеми се е повишил с 3 процента. 

Според доклада всички обхванати места за къпане в Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Гърция, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния, Словения и Швейцария покриват минималните стандарти за качество.

Около 1.4 процента или 306 водоема са били с лошо качество на водите за къпане, което представлява риск от болести като диария. През 2016 година броят им е бил 316. Страните с най-много на брой водни обекти за къпане, които не отговарят на стандартите на ЕС през 2017 година са Франция (80), Италия (79) и Испания (38). 

Страните с най-висок дял на водите за къпане, които не отговарят на стандартите на ЕС, са Естония (7.4 процента), Ирландия (4.9 процента) и Великобритания (3.3 процента).

Направени са изследвания за два типа бактерии: ешерихия коли и чревни ентерококи.

Основни причинители на замърсявания за водите са били канализации и отпадъци от животновъдна и земеделска дейност. Наводненията и обилните валежи могат да увеличат замърсяването в реки, езера и морета и да предизвикат преливане на канализации, се посочва в доклада.

Водата в Плевенско - мътна и с бактерии в половината тествани проби

https://offnews.bg//obshtestvo/vodata-v-plevensko-matna-i-s-bakterii-v-polovinata-testvani-probi-681571.html

Девет проби от питейната вода в селища на област Плевен не отговарят на стандарта за качество, е установила проверка на Регионалната здравна инспекция, предаде БТА.

Проверени са осем населени места от региона. От изследваните общо 18 проби 9 са показали отклонения. Те са взети от пет населени места.

В осем от случаите е открито наднормено съдържание на нитрати – три проби от село Одърне, по две проби от селата Пелишат и Каменец, и една проба от Згалево. Неприемлива мътност е открита в село Вълчитрън, а две проби от Пелишат са показали замърсяване с "Ешерихия коли" и "коли форми".

РЗИ е предприела мерки във връзка с констатираните нарушения във водоснабдяването. Издали са предписание за подобряване качеството на водата и са съставили акт.

При епидемиологичните проучвания на чревните инфекциозни заболявания не е доказана причинна връзка с питейната вода, се посочва в съобщението на РЗИ.

Пуснаха под домашен арест мъжа, наръгал младеж в тролей

https://dnes.dir.bg/temida/pusnaha-pod-domashen-arest-mazha-naragal-mladezh-v-troley

Според съда обвинението за опит за убийство по хулигански подбуди е твърде тежко

Иван Костов: Хибридната война на Москва нанесе много щети

http://www.transmedia.bg/2018/05/29/%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2-%d1%85%d0%b8%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b2/

 

Преходът е мъчителен, защото не само този сектор, а и цялото българско общество, политическата прослойка и цели държавни институции не са направили своя окончателен избор между два съвсем различни свята, каза бившият премиер Иван Костов в лекцията си по време на конференцията „Секторът на отбраната на република България – мъчителен преход от посткомунистически към евроатлантически модел на развитие“.

Форумът бе организиран от Атлантическия съвет, Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ и Център за изследване на националната сигурност и отбрана – БАН.

Борбата с хибридната война, която се води срещу България и не само, трябва да се води от Министерството на отбраната, смята Костов. Според него хибридната война, която се води от Москва, нанесла много щети и това е станало ясно със закъснение.

„Тези два свята (НАТО/Брюксел и Москва) са в тежък конфликт, който ние се правим, че не забелязваме. Този конфликт е много тежък, свързан е с нарушаване на международното право, с окупиране на чужди територии. Той се изразява в една хибридна агресия, заяви още Костов. Той смята, че това е задача на отбраната на страната, защото „когато хибридната война постигне своите цели, българското общество се разколебава в своите ценности и започва да вижда чужди ценности, на които започва да служи“. Когато хората започват да споделят такива нагласи, се променя управлението, защото то прави това, което искат хората, каза Костов. Той добави, че Константинопол е паднал, защото защитниците му са се разколебали.

„Отбраната на България като част от евроатлантическата не е задача, а оттам и отговорност само на Министерството на отбраната. Отбраната не е обикновен сектор. Отбраната би трявало да е дълг и чест на цялото общество и на държавата. Веднага да дам пример – Министерството на образованието е отговорно с учебните програми да подготвя зрелостниците за тази тяхна първа гражданска отговорност – какво да ценят и какво да пазят.

Ако в училище се преподава носталгия по комунизма, скоро комунизвът отново ще почука на вратата. Ако зрелостниците не знаят, че имат европейска идентичност – ще я загубят.

Ако преподаватели влизат в аудиторията на Военната академия с разказ за това как НАТО и ЕС ще се разпаднат – България няма да има нито един офицер. Ако европейските и атлантическите ценности нямат своите бранители, тази цивилизация и култура на демокрация и пазарна икономика просто няма да я има. И това трябва да е ясно на всички.

Тези неща се защитават. И се защитават на първо място от хора. А след това се защитават с техника, технология и въоръжение“

Секторът на отбраната не е тема на морал, права и свободи, не става за популизъм, не е туризъм, не е либертарианство. Това е най-суровата и тежка реалност. Там компромиси не могат да се правят. Затова отбраната е в днешното състояние, встрани от интересите на политиците, на хората“, добави Костов.

По думите му от неясно отношение към отбраната страдат и други европейски страни, някои от които са с големи отбранителни способности

„Не може Европа да стои под чадъра на САЩ и да не дава своето за колективната отбрана на НАТО. Ако не е Тръмп, то някой следващ президент на САЩ ще поиска изпълнение на ангажиментите и ще постави нещата на местата им“, каза още бившият премиер.

Костов сподели, че провалите на конкретните проекти за превъоръжаване на армията – за закупуване на нов самолет и за нови кораби – се дължат най-вече на липса на способност за планиране, възлагане и управление на сложни проекти, изискващи голям финансов ресурс. По думите му Министерството на отбраната е нереформирано, а военните проекти не са просто поредният търг, който да достави определена стока. Иван Костов отбеляза, че на управлението му липсва и капацитет, и стратегия за разумна и управляваема среда на инвестиция в сектора и припомни, че в историята на България досега превъоръжаване се е правило на база дългогодишни разчети, държавна инвестиция и кредитиране. Друга причина за провалите в управлението на големи проекти е корупцията, смята още бившият министър-председател.

 

 

В подкрепа на тезата на Костов за хибридната агресия се изказа и бившият военен министър Бойко Ноев. Той заяви, че „хибридната война е едно много добро средство, тя пести от самолета и танка“.

 

По-късно по време на дискусията Костов даде и друг пример как се обработва обществено мнение, когато става въпрос за сблъсъка между Запад и Москва. И примерът бе с медийните реакции на резултатите от разследването за сваления в Донбас малайзийски пътнически самолет. Международното разследване установи, че това е станало с руска ракета, доставена на територията на Украйна от Русия.

Той разказа как в международното изследване, зад което стоят именити международни прокурори и хора, заставащи с имената си, до момента е установена отговорността на Русия за случая и остава да бъдат разкрити само лицата, пряко замесени в атаката. „В България как се представят нещата – от еди къде си твърдят, че това е работа на Русия, но от Москва казаха, че не са взети предвид техните данни. Може ли засегнатата страна да се оплаква, от другата страна стои международно разследване, хора с имената си и това се представя като равностойни позиции. Фактически на това не е намерено решение и противодействие“.

 

 

Изпратиха руския консул във Варна с почетен знак

http://www.moreto.net/novini.php?n=375006

Кметът Иван Портних връчи почетен знак с лента на Генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, по повод завършване на дипломатическата му мисия, научи Moreto.net. Събитието се проведе в Община Варна, в присъствието на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов и представители от консулството.

Бивш ректор на СУ сравнява дипломите за висше с билети за метрото

http://www.cross.bg/obrazovanie-vissheto-visshe-1575743.html

/КРОСС/ Дипломите за висше образование стават като билети за метрото, повече хартия, по-малко реална оценка на качеството. Колкото повече висшето образование у нас е подчинено на оцеляване, толкова то ще става по-ненужно на обществото. Коментарът е на бившия ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев. Има ли обезценяване на висшето образование у нас? Мина ли времето на „Стената на плача" на Химическия факултет, когато хиляди студенти тръпнеха в очакване да разберат дали са приети? Редно ли е следването във висше училище да се насърчава с материални стимули? "Дарик" събра различни мнения по темата. „Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив ще подари на своите студенти стипендии, лаптопи, таблети, почивки в български курорт и екскурзия за двама в чужбина" - това е записано на сайта на учебното заведение. Става дума за подаръци, които ще бъдат раздадени за студентския празник, поясни ректорът на висшето училище проф. Димитър Димитров. „Не разбирам къде е некрасивото в това наше действие. Спазвам закона, харча своите пари, обичам да подарявам", каза той. През миналата година ВУЗ-ът подари на студентка от Пазарджик високопроходим автомобил. Сега в томболата са включени таблети, лаптопи, почивки в България и екскурзия до Париж, Лондон и Рим

Срещата между Тръмп и Ким ще се състои

http://www.cross.bg/singapyr-ekip-otputyva-1575742.html

/КРОСС/ Висш съветник на севернокорейския лидер Ким Чен-ун пристигна в Сингапур, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс. Това е най-новата индикация, че насрочваната и отлагана среща на върха САЩ - Северна Корея ще се състои. Ким Чхан-сон, началник на кабинета на севернокорейския лидер, отпътува за Сингапур през Пекин снощи. Наред с това екип от американски правителствени служители, включително заместник-началникът на кабинета на Белия дом Джо Хагин, отпътува от американската военновъздушна база Йокота в Япония за Сингапур, посочва Ройтерс. Белият дом съобщи, че подготвителен екип пътува към Сингапур, за да се срещне със севернокорейци. Южнокорейският президент Мун Дже-ин каза, че в дните преди срещата Тръмп - Ким може да има и още негови непредвидени срещи с Ким, като тази в събота в граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона.    

Ето как Благоевград ще отпразнува 1 юни – Международния ден на детето

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%89%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0-1-%d1%8e%d0%bd/

По повод първи юни – Международен ден на детето,  са организирани много мероприятия и забавления за малчуганите в Благоевград.

Игрите започват в 10:00 часа на площад „Македония“, където ще има подредени шатри с различни видове занимания за малки и вече пораснали деца.
Малчуганите ще могат да покажат талант и творчество в ателиетата на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, където представители от Центъра ще помагат на малките творци в работата. Чрез томбола, в която всеки малчуган може да участва, ще бъде избрано едно дете, което ще спечели чисто нов велосипед, осигурен от „Зайо-Байо“.

Музикалната програма, представена от Народно Читалище „Никола Вапцаров“- Благоевград ще допринася за празничното настроение на града и топлите емоции.
Тази година в мероприятията участие взимат още „Еко партнърс“ и „Компас“, които идват в Благоевград с много изненади, забавления и игри за малките жители и гости на града.

Програмата на Община Благоевград за Деня на детето ще продължи с началото на най- новия фестивал в Благоевград “Jumaya Stage Festival” от 18:30 часа.

Материалът Ето как Благоевград ще отпразнува 1 юни – Международния ден на детето е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пациентите с белодробни заболявания на протест

http://clubz.bg/68435-pacientite_s_belodrobni_zabolqvaniq_na_protest

Десетки пациенти с тежки белодробни заболявания излязоха на протест в София днес, съобщи БНТ. 

В България трансплантации на бял дроб не се осъществяват, поради което страната ни е имала доскоро договор с една-единствена клиника в Австрия - "Евротрансплант". Той обаче е изтекъл и клиниката не приема български пациенти вече повече от година. Според пациентите заради подобни откази вече трима българи са починали.

"Чакам от 3 месеца за трансплантация - да се случи така заветното приемане на документи, оформяне на документи, да имаме болница, в която да се трансплантирам. Но съм тук, защото не знам още колко време ще чакам", обясни пациентът Адриан Петков.

Протестиращите, които бяха първо пред столичната църква "Св. Неделя", искат обяснение от институциите защо се е стигнало до тази ситуация. 16 българи чакат за белодробна трансплантация, а поддържането на здравето им през това време е скъпо и мъчително.

Ако не се предприемат спешни мерки, те няма да дочакат своя нов бял дроб, обясни пред "Дарик" организаторът на недоволството и председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ Тодор Мангъров.
 
„Трансплантация на бял дроб в България не може да бъде извършена поради ред причини. Все още български клиники тази манипулация не могат да я правят. За да се направи трансплантация на бял дроб на български пациент е необходимо българският пациент да отиде и да бъде обгрижен, само че в клиника в Европа“, посочи той.
 
„За да могат тези трансплантации да се осъществят, конкретно за клиниката във Виена, българският пациент трябваше да бъде вкаран в листата за чакащи, която е към фондация „Евротрансплант“, което е обединение от седем държави, които се намират в Централна Европа, и по този начин, ако евентуално се появи подходящ донор, българският пациент получава своя нов бял дроб, от който има необходимост. Това обаче прекъсна преди година и половина“, каза още Мангъров.

"Ние символично ще им раздадем един еднопосочен самолетен билет, с който ще им пожелаем успех по пътя им към успешна емиграция в Европа. Единственият шанс за тях е да емигрират“, допълни той.

Директорката на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова обясни:

"Имаме гаранция - изпратено е писмото, че с "Евротрансплант" с Австрия ще се продължи договорът. А междувременно, за да не рискуваме живота на нито един пациент имаме кореспонденция с Франция - изпратени са и там документи. В Англия също имаме изпратени документи."

Защо обаче договорът е оставен да изтече и не е бил подновен навреме, не е ясно. 

Ниски присъди за банскалиите от бригадата на наркобоса Слънцето

http://www.struma.com/krimi/niski-prisudi-za-banskaliite-ot-brigadata-na-narkobosa-slunceto_134842/

Те пребили жестоко братя руснаци

Със скандално ниски присъди се разминаха рецидивистите от Банско за жесток побой над братя руснаци.

С решение на съда Димитър Тодев, който е дясна ръка на боса Иван Митов-Слънцето, се размина с 8-месечна условна присъда, а аверът му Радослав Калистрин - с пробация, съобщи "България днес". Бруталният екшън с участието на кримитиповете се разиграва на 3 юни 2015 година в бар в курортния град. Малко след полунощ Тодев се нахвърля безпричинно върху 16-годишния Кирил Поликарпов...

Продължава

Протест пред МЗ: Какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/patsienti-s-belodrobni-zabolyavaniya-protestiraha-pred-mz

Единствената австрийска клиника, която извършва трансплантации на бял дроб, е спряла да приема пациенти от България преди повече от година

YALTA CLUB закрива силния сезон с Nicole Moudaber и Adriatique

http://www.cross.bg/yalta-club-naii-dobrite-1575741.html

/КРОСС/ След поредния силен сезон с гостуванията на най-добрите утвърдени и нови имена като Victor Calderone, Guy J & Guy Mantzur, wAFF и Richy Ahmed, YALTA CLUB закрива сезона в Room 1 с дълъг уикенд и удължените сетовете на артисти, които обичат да свирят пред българска публика. Първата вечер на юни e за Nicole Moudaber и DIASS, а втората - за Adriatique и Liubo Ursiny. Завръщането на Nicole Moudaber в страната е очакван завършек на сезон, който редува новите имена на сцената с едни от най-добрите и популярни артисти в електронната музика през последните години. Родената в Нигерия диджейка, промоутър и продуцент Moudaber се чувства добре както в двете зали на Yalta Club, така и на големи фестивали като Glastonbury, Electric Daisy Carnival, Coachella и разбира се - Solar Summer. Непринуденото поведение на Nicole зад пулта, харизматична личност и внимание само и единствено върху представянето на мелодично, дълбоко, динамично и многопластово техно и я нареждат не само в авангарда на най-добрите диджеи в света и предпочитани имена на българската публика, но и сред най-успешните продуценти с издания за лейбълите на Carl Cox (Intec), Adam Beyer (Drumcode) и Jamie Jones (Hot Creations). Първото гостуване на дуото Adriatique в края на миналата година бе достатъчно диво и добре прието, за да провокира YALTA CLUB да го ангажира за последното парти за сезона в Room 1. Швейцарското комбо на Adrian S. и Adrian S

Гавра с Вапцаров в чалгата (без ВИДЕО)

http://clubz.bg/68434-gavra_s_vapcarov_v_chalgata_bez_video

Чалгата посегна към класиката в българската поезия. „Прощално“ на Никола Вапцаров – едно от най-красивите любовни послания – бе употребено във вулгарния контекст на песента „Табу“.

Това е едно от предсмъртните стихотворения на поета, написани през юли 1942 г. в килия на Дирекция на столичната полиция. Посветено е на съпругата му Бойка.

Понякога ще идвам във съня ти
като нечакан и неискан гостенин.
Не ме оставяй ти отвън на пътя –
вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
ще вперя поглед в мрака да те видя.
Когато се наситя да те гледам –
ще те целуна и ще си отида.

Вапцаров е бил задържан като участник в подривна група срещу немските войски в България, поетът и останалите организирали снабдяването на съпротивата с оръжие, документи и квартири. Часове след написването на „Прощално“ Вапцаров е бил екзекутиран. Двадесет години след разстрела му Бойка разказва пред радио „София“ как пазела стихотворенията на мъжа си в скривалище под въглищата в мазето. Криела ги завити в платно, поставени в порцеланово гърне, а него – в тенекия със сирене.

Трагичното съдържание и историята на „Прощално“ са заличени в „Табу“ с ориенталски ритъм, а видеото е със сюжет, подходящ за телевизионните канали след полунощ със забавления за възрастни.

Нито това, нито останалите стихотворения на Вапцаров днес са табу както за чалгата, така и за всеки друг, който пожелае да ги използва в музикално или друго произведение. Авторските права върху творбите на поета изтекоха преди 7 години, когато се навършиха 70 години от смъртта му. Попфолкът може да звучи и с лириката на Ботев, и на Яворов, и на Смирненски. Не е незаконно, въпросът е защо.

Скъпи читатели, ние, разбира се, няма да ви предложим видеоклипа. А който все пак държи да го види, знае къде да го намери.

"Площад Славейков"

Състоянието на ранените при катастрофата край Враца се подобрява

http://nakratko.bg/category/58/160201/


Състоянието на ранените във вчерашната катастрофа между автобус и лек автомобил край Враца се подобрява, съобщава бТВ. При сблъсъка пострадаха общо девет души, от които едно дете. Момичето и още двама от ранените са в болница.

Социолог видя залеза на Бойко Борисов, но го определи като "златен"

https://dnes.dir.bg/politika/sotsiolog-vidya-zaleza-na-boyko-borisov-no-go-opredeli-kato-zlaten

Смешно е когато президент и премиер се конкурират, прилича на селско състезание, смята Първан Симеонов

Паргов: Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи екологична инсталация за изгаряне на RDF

http://www.cross.bg/miliona-pargov-dulg-1575740.html

/КРОСС/ Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи екологична инсталация за изгаряне на RDF. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов в предаването „България сутрин" по телевизия България он ер по повод решението на Столичния общински съвет за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ „София". „Над 200 000 жители от „Орландовци", „Надежда", „Малашевци", „Илиенци", „Света Троица", „Банишора" са притеснени. Нямат доверие в общината. Така както като разбраха, че Столична общината от 2011 година има стратегия за справяне с мръсния въздух, а през 2017 година е замърсен 5 пъти над нормата", изтъкна Паргов. Той посочи, че прогнозната цена за тази инсталация е била 80 милиона евро, но за 7 - 8 години е нарастнала двойно на 157 милиона евро. Аргумент в полза на предложението на социалистите инсталацията да се изгради там, където е заводът за преработка на отпадъци е, че по този начин ще се изгради завършен обект. За целта е необходима допълнителна инвестиция от 10 милиона евро за изграждането на тръбопровод, който да се свърже с магистралния и по този начин произведената топлинна енергия да се отведе в тръбите на „Топлофикация"

БСП дава вота в Галиче на прокуратурата

https://offnews.bg//politika/bsp-dava-vota-v-galiche-na-prokuraturata-681565.html

БСП внася жалби в прокуратурата срещу злоупотреби на проведените частични местни избори.

Кандидатите на социалистите изгубиха на балотаж частичните местни избори в селата Беден и Галиче. А вчера от БСП определиха вота в двете села като нагла демонстрация и завръщане на мутренската държава, а не избори. Социалистите вече обявиха, че ще искат касиране на вота в Галиче. БСП твърдят, че изборни бюлетини са раздавани на хора, които не са гласоподаватели, които са гласували от името на други хора.

В неделя кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов спечели изборите в Галиче. Той получи само 26 гласа повече от номинирания от БСП Веселин Тушинов. Според социалистите обаче официалните резултати от изборите не кореспондират с реалните гласове. На първия тур в селото преднина имаше Веселин Тушанов.

Изборният ден в Галиче премина в нападки и обвинения между кандидатите за опити за манипулиране на вота. От БСП обвиниха ГЕРБ, че са довели хора от друго населено място, за да гласуват. От ГЕРБ пък заявиха, че шефът на местното БСП опитал да манипулира работата на подвижната избирателна секция.

"Изминалите частични избори в селата Галиче и Беден ни дават ясен сигнал, че ГЕРБ са готови на всичко, за да не бъдат изхвърлени от властта и трябва да бъдем подготвени за евроизборите следващата година", коментира днес зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев на среща с областните координатори на социалистите. 

До изборите в Галиче се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място - Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.

Високопоставен представител на севернокорейския режим заминава за САЩ

https://offnews.bg//sviat/visokopostaven-predstavitel-na-severnokorejskia-rezhim-zaminava-za-sas-681564.html

Високопоставен представител на севернокорейския режим ще отпътува за Ню Йорк през Пекин, съобщиха Ройтерс и БТА, позовавайки се на южнокорейската национална информационна агенция Йонхап.

Предполага се, че Ким Йон-чхол, бивш началник на севернокорейското разузнаване, който сега отговаря за отношенията с Юга, ще проведе разговори за подготвяне на среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп.

Ким Йон-чхол пристигна днес в китайската столица със севернокорейски пътнически самолет. Той има билет за полет на китайска авиокомпания от Пекин до Ню Йорк утре.

Първоначално е било предвидено Ким Йон-чхол да отпътува днес за Вашингтон. През деня обаче той ще има разговори на летището на Пекин с представители на китайските власти, каза източник на Йонхап, пожелал да запази анонимност.

Ким Йон-чхол е основен участник в преговорите между Северна и Южна Корея. Визитата му в САЩ може да е ключова за подготовката на евентуалната историческа среща на върха между Пхенян и Вашингтон.

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун трябваше да се срещнат на 12 юни в Сингапур. Тръмп отмени срещата, като посочи, че последното изявление на Ким Чен-ун било изпълнено с „огромен гняв и враждебност”. След това обаче американският президент изпрати сигнали, че срещата все пак може да се състои. 

ВМРО към БСП: За вас купуването на гласове е нормална практика в циганските махали

http://www.transmedia.bg/2018/05/29/%d0%b2%d0%bc%d1%80%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%81-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%be/

„Другари, явно за Вас купуването на гласове е нормална практика в циганските махали!“

Това написаха от ВМРО в отговор на обвиненията от БСП, че циганската махала е гласувала първо за кандидата на войводите в Галиче, а след това за ГЕРБ. Гневът на войводите беше проявен чрез специално прессъобщение.

БСП поиска касиране на изборите в Галиче и борбата за кметския пост продължава, въпреки че на балотажа беше излъчен победител. Кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов получи 497 гласа и така победи опонента си от БСП само с 27 гласа разлика.

Пред bTV Весела Лечева посочи, че на първи тур БСП е спечелила във всички секции, освен една – в циганската махала. Справка в ЦИК обаче показва, че Банков има 38 гласа, а кандидатът на левицата Веселин Тушинов – 99. На втория тур част от тях се преливат към кандидата на ГЕРБ.

„Ето защо, другари, когато се опитвате да оправдаете собствените си лъжи, че сте алтернатива на управлението, поне проверявайте фактите. Вашата долна инсинуация, че ВМРО участва в манипулация на изборите е жалка и нелепа. Да Ви напомним ли, че именно във Вашата парламентарна група има депутат (Манол Генов), който е обвиняем за купуване на гласове в Асеновград?“, пишат още от ВМРО.

Рекордно количество прекурсор задържаха на Митница Варна

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/rekordno-kolichestvo-prekursor-zadarazhaha-na-mitnitsa-varna

Над 500 млн. евро е цената на новото амфетаминопроизводното вещество на нелегалния пазар

Меси е песимистично настроен за Мондиала

https://offnews.bg//futbol/mesi-e-pesimistichno-nastroen-za-mondiala-681569.html

Суперзвездата на Барселона Лионел Меси сподели, че Аржентина не е сред фаворитите на световното първенство в Русия и предупреди феновете на "гаучосите" да нямат твърде големи очаквания.

"Трябва да е ясно за всички, че не отиваме в Русия в ролята на фаворити. Истина е, че разполагаме с добри футболисти и сме готови за битка. Може и да спечелим титлата и аз вярвам в този отбор.

Имаме сплав от опит и талант. Но не може да твърдим, че сме най-добрите, защото това не е истина. Няколко дуги тима са по-добри от нас и те са фаворитите за трофея", каза Меси.

В момента футболистът се подготвя с Аржентина за предстоящия Мондиал, който започва на 14 юни и ще продължи до 15 юли. "Гаучосите" са в група "D" заедно със селекциите на Исландия, Нигерия и Хърватия.

Тази нощ южноамериканците ще се изправят срещу Хаити в контролна среща. Двубоят започва в 02:00 часа през нощта българско време.

Бизнесът на "нокти" от идеята ДАНС да се внедрява във фирмите

http://econ.bg/Новини/Бизнесът-на-нокти-от-идеята-ДАНС-да-се-внедрява-във-фирмите_l.a_i.762038_at.1.html

Промени в закона предвиждат на ДАНС да получи правото да внедрява агенти под прикритие в частни фирми. Целта на служителите ще бъде да следят за...

Калоян Паргов: Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи екологична инсталация за изгаряне на RDF

https://frognews.bg/novini/kaloian-pargov-lipsva-doverie-grajdanite-che-stolichna-obshtina-moje-postroi-ekologichna-instalatsiia-izgariane-rdf.html

Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи екологична инсталация за изгаряне на RDF. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в предаването „България сутрин“ по телевизия България он ер по повод решението на Столичния общински съвет за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ „София“.

Народният представител Георги Динев се събра със съученици от Петрич за 25 годишнината от завършването на гимназия

http://www.struma.com/obshtestvo/narodniyat-predstavitel-georgi-dinev-se-subra-sus-suuchenici-ot-petrich_134841/

На пищно тържество с много музика и танци в събота вечерта в голям местен ресторант се събраха "Випуск 1993г." за да отпразнуват 25- годишнината от завършването на ПГ "Пейо Яворов"-Петрич. Сред тях бе и народният представител в 44-то Народно събрание Георги Динев, който със свои съученици от профил "Математика" вдигнаха тежки наздравици

От всички краища на страната се стекоха бивши възпитаници на ПГ "Пейо Яворов", за да отпразнуват подобаващо...

Продължава

Писатели влизат в класните стаи на 50 варненски училища

http://varnautre.bg/2018/05/29/82406/%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-50-%d0%b2%d0%b0

Утре започва „Варна Лит“ 2018 – фестивалът, който обединява писатели, журналисти, учители, актьори и изпълнители и ги превръща в преки посланици на литературата сред по-младото поколение. Инициативата ще продължи до 2 юни. Освен посещения в класните стаи в над 50 варненски училища, където учениците ще могат да се срещнат със своите любими автори, фестивалът ще […]

Над една трета от българите имат просрочени задължения за ипотеки и сметки

http://clubz.bg/68433-nad_edna_treta_ot_bylgarite_imat_prosrocheni_zadyljeniq_za_ipoteki_i_smetki

През 2016 г. 10,4 на сто от населението на Европейския съюз имат просрочени заеми заради ипотеки, наеми или сметки за комунални услуги и някои по-големи покупки. Обикновено ги изплащат на месечни вноски. С други думи всеки десети човек в ЕС закъснява с плащанията на дълговете си, сочат данни на Евростат.

Процентът намалява значително, когато става дума само за ипотеки и плащания за наеми - средно за ЕС е 3,5 на сто. Хората, които имат непълнолетни деца, много по-често изпадат в подобна ситуация - 4,8 на сто от тях, в сравнение с гражданите на ЕС, чиито деца не живеят при тях- 2,3 на сто.

Процентът на просрочени плащания е с големи разлики между отделните страни.

"Шампион" е Гърция - там близо половината от населението  (47,9 на сто) има неизплатени дългове за ипотеки, наеми, комунални услуги и покупки. Близо една трета от българите са в тази ситуация - 34,2 на сто.

Следват Кипър - с 26,6 на сто, Хърватия - с 26,4 на сто.

На другия полюс са половината от държавите членки на ЕС. В 14 от тях под 10 на сто от населението има просрочени задължения. Най-стриктни са в Холандия - само 5% имат дългове, Чехия - 4,4 на сто и Германия - 4,2 на сто.

Гърция пак е начело с най-много просрочени задължения, когато статистиката се ограничи само до ипотеки и наеми. 15,3 на сто от гърците дължат значими суми от този характер, сочат данните за 2016 г. Този процент е с пъти по-висок в сравнение с останалите държави членки на ЕС. Следват Кипър - с 8,6 на сто, Испания и Франция - с 5,2 на сто, Унгария - 5,1%, Финландия - 4,9 на сто и Италия - 4,2 на сто.

В другия край на скалата са седем страни от ЕС - Естония с 1,8 на сто, Германия с 1,6 на сто, Ирландия и Литва - с по 1,4 на сто, Хърватия и Полша - с по 1,3 на сто и Румъния - с 0,9 на сто. Все пак, уточняват от Евростат, тези ниски проценти може да се дължат и на относително малкия процент от населението в тези държави, които имат ипотека или плащат наеми по пазарни цени - т. е. те или вече имат собствено жилище и са си изплатили ипотеката, или не плащат наем по пазарни цени.

В сравнение с 2008 г. процентът от населението, което закъснява с изплащането на ипотеката си или наема, през 2016 г. е нараснал три пъти за Гърция - от 5,5 на сто до 15,3 на сто, увеличил се е над два пъти в Кипър - от 3,4 на сто до 8,6 на сто. Ръст на длъжниците има и в Полша - от 0,6 на сто на 1,3 на сто, както и в Люксембург - от 1,1 на сто до 2,7 на сто.

Интересното е, че с малко над 2 на сто просрочени дългове българите са сред сравнително дисциплинираните платци, когато става дума за жилища. Това е така и защото България е сред страните с най-голям процент собствени жилища в ЕС. От друга страна като вземе ипотика за имот, българинът е много по-внимателен към плащанията, за да не се раздели с него принудително, отколкото към задълженията си към "Топлофикация" например.

Мъж убил млада жена от ревност в Кюстендил, скрил трупа в мазето

https://offnews.bg//112/mazh-ubil-mlada-zhena-ot-revnost-v-kiustendil-skril-trupa-v-mazeto-681567.html

32-годишна жена е била убита в Кюстендил. Задържан е 53-годишен мъж с инициали Б.Д.

Убиецът извършил престъплението на 13 май и скрил трупа в мазето. Там той бил открит едва вчера, в полуразложено състояние.

Двамата живеели заедно. Пред полицията задържаният казал, че убил партньорката си, защото я ревнувал, а тя искала да го напусне.

Семейството на убитата М.П. подало сигнал в полицията за изчезването ѝ. На 23 май тя била обявена за общодържавно издирване. На 28 май бил получен сигнал за остра миризма, носеща се от помещението. Така открили жертвата.

Паргов: Липсва доверие у гражданите, че СO може да построи еко инсталация за RDF

https://offnews.bg//politika/pargov-lipsva-doverie-u-grazhdanite-che-so-mozhe-da-postroi-eko-inst-681566.html

Липсва доверие у гражданите, че Столична община може да построи екологична инсталация за изгаряне на RDF.

Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов по България он ер по повод решението на Столичния общински съвет за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ „София“.

„Над 200 000 жители от „Орландовци“, „Надежда“, „Малашевци“, „Илиенци“, „Света Троица“, „Банишора“ са притеснени. Нямат доверие в общината. Така както като разбраха, че Столична общината от 2011 година има стратегия за справяне с мръсния въздух, а през 2017 година е замърсен 5 пъти над нормата“, изтъкна Паргов.

Той посочи, че прогнозната цена за тази инсталация е била 80 милиона евро, но за 7 – 8 години е нарастнала двойно на 157 милиона евро.

Аргумент в полза на предложението на социалистите инсталацията да се изгради там, където е заводът за преработка на отпадъци е, че по този начин ще се изгради завършен обект. За целта е необходима допълнителна инвестиция от 10 милиона евро за изграждането на тръбопровод, който да се свърже с магистралния и по този начин произведената топлинна енергия да се отведе в тръбите на „Топлофикация“. „Това е алтернатива, която се различава от това да търсим нови технологии, нещо което ще ни отведе в следващия програмен период към 2028 година“, заяви председателят на групата на БСП в СОС.

Четвъртият аргумент, който изтъкна Калоян Паргов е, че поемането на нов дълг от 67 милиона евро допълнително ще утежни тежкото финансово състояние на „Топлофикация“. „Към момента дружеството има огромни задължения – 500 милиона е дългосрочния дълг към БЕХ. Това са годишно 16 милиона лихви. От 2020 година ще започне плащането и на главницата, което ще струва 50 милиона лева годишно. „Топлофикация“ има и 140 милиона текущи задължения към „Булгаргаз“ и над 60 милиона за резервни части и ремонтни дейности, които не са изплатени. Всичко това са над 700 милиона лева дълг“, обясни Паргов.

Алтернативното предложение на социалистите е БЕХ да опрости част от дългосрочния дълг на „Топлофикация“ в размер, равен на новия - 134 милиона лева. Разликата е в това, че сега лихвеният процент е 4.6, а по новия дълг, който е за изграждането на инсталация за изгаряне на PDF, ще бъде в размер на 1.44%. „Това е много по-евтин кредит. По този начин ще дадем глътка въздух на „Топлофикация“, убеден е Калоян Паргов. 

Русия и Йордания подписаха споразумение за изграждане на малък модулен реактор

https://offnews.bg//ikonomika/rusia-i-jordania-podpisaha-sporazumenie-za-izgrazhdane-na-malak-modul-681563.html

Русия и Йордания взеха решение за развитие на сътрудничеството си в областта на реакторите с малка мощност. Комисията по атомна енергия на Йордания и АО „Русатом Оверсиз“ подписаха споразумение за развитие на проект за изграждане в Йордания на малък модулен реактор по руски дизайн.

Споразумението предвижда провеждане на техническо-икономическа обосновка на проекта и ще позволи на страните да оценят целесъобразността и потенциала на използването на малките модулни реактори в Йордания на фона на променящата се ситуация на енергийния пазар в страната. Документът бе подписан от председателя на Комисията по атомна енергия на Йордания Халед Тукан и от президента на АО „Русатом Оверсиз“ Евгений Пакерманов.

„Ние вече много години си сътрудничим с „Росатом“ и планираме да развиваме това сътрудничество в различни области. В настоящия момент изграждането на АЕЦ с малка мощност е актуално, затова решихме да си партнираме именно в тази посока“, каза Тукан.

„Несъмнено, реализираните от нас проекти трябва да отговарят на текущите стратегически нужди и интереси на клиентите си. Именно заради това, заедно с йорданските партньори, решихме да съсредоточим усилията си за развитие на „малката“ енергетика на базата на иновационните решения, предлагани от „Росатом“. Днес реакторните технологии с малка мощност са едни от най-приоритетните направления в развитието на световната енергетика“, заяви Пакерманов.

Русия притежава широка експертиза в областта на малките модулни реактори, призната в целия свят.

През 2019 г. „Росатом“ ще пусне плаващата атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“, която ще стане уникален референтен проект на АЕЦ от този тип. Освен това, „Росатом“ активно развива проекти за малки модулни реактори с руски дизайн и от наземен тип.

Мичио Каку прогнозира човешко безсмъртие през 2100 година

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/michio-kaku-prognozira-choveshko-bezsmartie-prez-2100-godina

Хората ще се слеят с роботите през 22 век и ще се появи homo superior, смята известният физик и футуролог

"Ако в училище се преподава носталгия по комунизма, скоро комунизмът ще почука на вратата"

http://clubz.bg/68432-ako_v_uchilishte_se_prepodava_nostalgiq_po_komunizma_skoro_komunizmyt_shte_pochuka_na_vratata

"Отбраната на България като част от евроатлантическата не е задача, а оттам и отговорност само на Министерството на отбраната. Отбраната не е обикновен сектор. Отбраната би трявало да е дълг и чест на цялото общество и на държавата. Веднага да дам пример - Министерството на образованието е отговорно с учебните програми да подготвя зрелостниците за тази тяхна първа гражданска отговорност - какво да ценят и какво да пазят.

Ако в училище се преподава носталгия по комунизма, скоро комунизмът отново ще почука на вратата. Ако зрелостниците не знаят, че имат европейска идентичност - ще я загубят.

Ако преподаватели влизат в аудиторията на Военната академия с разказ за това как НАТО и ЕС ще се разпаднат - България няма да има нито един офицер. Ако европейските и атлантическите ценности нямат своите бранители, тази цивилизация и култура на демокрация и пазарна икономика просто няма да я има. И това трябва да е ясно на всички.

Тези неща се защитават. И се защитават на първо място от хора. А след това се защитават с техника, технология и въоръжение."

Така бившият премиер Иван Костов започна речта си по време на конференцията "Секторът на отбраната на Република България - мъчителен преход от посткомунистически към евроатлантически модел на развитие". Форумът бе организиран от Атлантическия съвет, Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" и Центъра за изследване на националната сигурност и отбрана - БАН.

По думите на бившия премиер у нас преходът е мъчителен, защото не само този сектор, а и цялото българско общество, политическата прослойка и цели държавни институции не са направили своя окончателен избор между два съвсем различни свята - този на западната цивилизация, ЕС и НАТО и този на Москва. 

"Тези два свята са в тежък конфликт, който ние се правим, че не забелязваме. Този конфликт е много тежък, свързан е с нарушаване на международното право, с окупиране на чужди територии. Той се изразява в една хибридна агресия, в т.ч. и срещу България. България обаче още не е избрала какво трябва да брани.

Секторът на отбраната не е тема на морал, права и свободи, не става за популизъм, не е туризъм, не е либертарианство. Това е най-суровата и тежка реалност. Там компромиси не могат да се правят. Затова отбраната е в днешното състояние, встрани от интересите на политиците, на хората", добави Костов. 

По думите му от неясно отношение към отбраната страдат и други европейски страни, някои от които са с големи отбранителни способности.

"Не може Европа да стои под чадъра на САЩ и да не дава своето за колективната отбрана на НАТО. Ако не е Тръмп, то някой следващ президент на САЩ ще поиска изпълнение на ангажиментите и ще постави нещата на местата им", каза още бившият премиер. 

Костов сподели, че провалите на конкретните проекти за превъоръжаване на армията - за закупуване на нов самолет и за нови кораби - се дължат най-вече на липса на способност за планиране, на възлагане и управление на сложни проекти, изискващи голям финансов ресурс. По думите му Министерството на отбраната е нереформирано, а военните проекти не са просто поредният търг, който да достави определена стока. Иван Костов отбеляза, че на управлението му липсват и капацитет, и стратегия за разумна и управляваема среда на инвестиция в сектора и припомни, че в историята на България досега превъоръжаване се е правило на база дългогодишни разчети, държавна инвестиция и кредитиране. Друга причина за провалите в управлението на големи проекти е корупцията, смята още бившият министър-председател.

Според него, ако има нещо особено важно, борбата с което да е задача и отговорност на Министерството на отбраната, това е битката с хибридната агресия. Защото, "когато хибридната война постигне своите цели, българското общество се разколебава в своите ценности и започва да вижда чужди ценности, на които започва да служи. Когато хората започват да споделят такива нагласи, се променя управлението, защото то прави това, което искат хората." За последното Костов си послужи с пример от историята - за падането на Константинопол, което се случва именно заради разколебаване на защитниците му. 

"Пропагандната агресия не е шега, това е сред най-модерните средства днес да се разбиват възможностите за съпротива."

Според Костов тези цели не се крият, но реакцията от страна на НАТО и ЕС е позакъсняла и е дошла в момент, в който вече са били нанесени щети.

В подкрепа на тезата на Костов за хибридната агресия се изказа и бившият военен министър Бойко Ноев. Той заяви, че "хибридната война е едно много добро средство, тя пести от самолета и танка".

По-късно по време на дискусията Костов даде и друг пример как се обработва обществено мнение, когато става въпрос за сблъсъка между Запад и Москва. И примерът бе с медийните реакции на резултатите от разследването за сваления в Донбас малайзийски пътнически самолет. Международното разследване установи, че това е станало с руска ракета, доставена на територията на Украйна от Русия. 

Той разказа как в международното изследване, зад което стоят именити международни прокурори и хора, заставащи с имената си, до момента е установена отговорността на Русия за случая и остава да бъдат разкрити само лицата, пряко замесени в атаката. "В България как се представят нещата – от еди-къде си твърдят, че това е работа на Русия, но от Москва казаха, че не са взети предвид техните данни. Може ли засегнатата страна да се оплаква, от другата страна стои международно разследване, хора с имената си, и това се представя като равностойни позиции. Фактически на това не е намерено решение и противодействие."

Марешки внася мораториум върху разходите за въоръжаване

https://offnews.bg//politika/mareshki-vnasia-moratorium-varhu-razhodite-za-vaorazhavane-681562.html

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на "Воля" Веселин Марешки иска мораториум върху разходите за въоръжаване.

Днес той ще внесе в деловодството на Народното събрание предложение за решение за мораториум проектите „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и „Придобиване на нов тип боен самолет“, които са на обща стойност близо 3,3 милиарда лева.

Той ще обясни мотивите си по-късно днес.

В началото на този месец Марешки лансира идеята за референдум за излизане на България от НАТО. Хрумването на Марешки обаче не срещна одобрение от останалите партии в парламента. Пред предложението му има и друга пречка - според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт обаче на допитване по въпроси, уредени в сключени от България международни договори, може да се произвежда само преди тяхната ратификация. Парламентът ратифицира договора за НАТО още през 2004 година.

Кабинетът ще обсъди Националната здравна карта

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-ще-обсъди-Националната-здравна-карта_l.a_i.762037_at.1.html

На редовното си заседание правителството ще обсъди Националната здравна карта. За да се удовлетворят потребностите на населението от болнична...

ГДБОП удари сървъри на киберпрестъпници

http://nakratko.bg/category/60/160200/


Доставчик на „непроследими” хостинг услуги беше ударени при съвместна акция на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП и холандската полиция, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Австрия с нов план за намаляване на помощите за чужденци

http://nakratko.bg/category/25/160199/


Дясното правителство на Австрия излезе с нов план за намаляване на помощите за чужденци, включително бежанци, рискувайки нови правни оспорвания и съпротива от други членки на ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Половината от пробите на водата в Плевен са под стандарта за качество

http://nakratko.bg/category/58/160198/


Девет проби от питейната вода в селища на област Плевен не отговарят на стандарта за качество, предаде БТА, като се позова на Регионалната здравна инспекция в северния град. Проверени са осем населени места от региона.

До 10 млн. рубли ще струва първият етап от реставрацията на 'Иван Грозни убива сина си'

https://offnews.bg//sviat/do-10-mln-rubli-shte-struva-parviat-etap-ot-restavratciata-na-ivan-g-681558.html

До 10 млн. рубли (близо 138 900 евро) ще струва първият етап от реставрацията на картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си". 

Картината, която се намира в Третяковската галерия в Москва, беше повредена от посетител на галерията с метален стълб от огражденията преди дни. 

Картината не е била застрахована, подобно на останалите картини в галерията, тъй като гарант за тях се явява държавата, обясняват от галерията, цитирани от РИА Новости. 

Разходите за реставрацията на картината ще бъдат поети от руската Сбербанк. 

От банката уточниха, че за момента не е ясна цялата сума, която ще е необходима за реставрацията, но по различни оценки само първият етап ще е на стойност между 5 и 10 млн. рубли. 

Очаква се първите по-точни данни за необходимите средства за реставрацията да са ясни в края на седмицата. 

Задава се сделка между Ювентус и Интер за Икарди

https://offnews.bg//futbol/zadava-se-sdelka-mezhdu-iuventus-i-inter-za-ikardi-681561.html

Сензационен трансфер се подготвя в Италия между Ювентус и Интер. Според "Кориере дела Сера" шампионите на Италия от Торино искат да привлекат в редиците си звездата на "нерадзурите" Мауро Икарди.

Според изданието "бианконерите" са предложили за услугите на аржентинеца 50 милиона евро плюс нападателя Гонсало Игуаин, който е оценяван на 60 милиона евро и е силно желан от Челси.

Цената на Икарди, записана в договора му като откупна клауза при предсрочно прекратяване е именно 110 милиона евро. Тя обаче е валидна само за отбори извън Италия, а юристите на "Старата госпожа" проверяват законността й.

През отминалия сезон Икарди отбеляза 29 гола в 34 мача, докато Игуаин се отчете с 16 в 35 срещи. Обръщането към 25-годишния Икарди показва мисленето в перспектива в Торино, тъй като Игуаин вече прехвърли 30-годишна възраст.

Любопитното е, че и Челси подготвя подобна оферта, като предлага на Интер 35 милиона евро плюс испанския национал Алваро Мората.

Наскоро съпругата и агент на Икарди Уанда Нара успокои феновете, че той остава на "Сан Сиро", но в света на големия футбол такива декларации често нямат голяма стойност.

Мъж е задържан за убийството на млада жена в Кюстендил

http://nakratko.bg/category/60/160197/


53-годишен мъж е задържан за убийството на 32-годишена жена от Кюстендил, предаде „Фокус”, като се позова на ОДМВР в западния град. Арестуваният е направил пълни самопризнания.

Съдът призна за виновен водачът на автобуса катастрофирал в Македония…

http://regiona.bg/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d1%82/

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Дупница Л.Л. е признат за виновен за предизвикано от него пътно-транспортно произшествие в Република Македония, при което се преобърна автобус с български учители от гр. София.

На 02.02.2016 г. Л.Л. управлявал автобус марка „Сетра“, в който се возели 43-ма пътници. Около 22 ч., на път А-2 Куманово – Крива паланка, в района на с. Опила, общ. Ранковци, моторното превозно средство излязло извън платното за движение отдясно и паднало от височина 5 метра. Вследствие на инцидента пострадали дванадесет души, които са получили различни по вид средни телесни повреди.

В хода на разследването по делото е установено, че причина за катастрофата е превишената скорост, с която Л. управлявал автобуса.

Л.Л. е осъден на две години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от три години. Той ще заплати и направените по делото разноски в размер на 3151,08 лева.

Осъдителната присъда е влязла в сила.

Материалът Съдът призна за виновен водачът на автобуса катастрофирал в Македония… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Хладнокръвно за Светлин Русев

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/hladnokravno-za-svetlin-rusev-681557.html

Хладнокръвно. Много се изговори за Св. Русев. Някои го харесват, други - не. Безумно е да се дискутира творчеството на един художник - единствените критерии са - хресва ми-не ми харесва, и колко струва на пазара. Дотук за художника Св. Русев.

Аз не съм имал директно взимане-даване с него, слава богу не ми се е налагало да завися от системата. Искам само да кажа, че не - той не е единственият виновник за състоянието на изкуството в България. Той беше Франкенщайн, създаден от прословутата българска сервилност към силните на деня, удряне на глава в земята пред властимащия и подмазвачество, желание да се отъркаш във "големия човек", да бъдеш "най-добрият" му приятел. И съответно оплюване, предателство и скачане на всеки, изпаднал в беда, изгубил влиянието си вече бивш колос. Той просто беше изключително умен и комбинативен, за да се възползва максимално от стремежа у българина да благоговейничи. И да изгради своя собствена система от зависими хора, култ към личността си. Да, контролираше всичко - от несъществуващия български (съвсем съзнателно) пазар на изкуството, до псевдо колекционерите, които замотаваше в сладки приказки, купувайки "велики" художници за 5 цифрени суми, чиято реална цена всъщност гравитира малко под тази на средна класа занаятчия от сайта "saatchiart.com".

Неговата система важеше до Калотина и обратно. Назначаваше и махаше директори на галерии, контролираше държавните фондове за откупки - само на верни нему хора! Лансираше послушните му ученици. Но да си сложим ръка на сърцето - кой на негово място не би го правил? Когато имаш цялата власт, то можеш да правиш каквото пожелаеш с нея. Същевременно, нямаше как да изнесеш и една скица навън, без да минеш без комисията за опазване на наследството, и организацията Хемус. Системата беше заключена! Но в момента когато загуби мощта си, през 87-а - 89-а, и когато всички слагачи се отдръпнаха от него, се видя, че не Св. Русев е бил виновен, ами, че просто толкова си можем. И, че в България няма нито един художник, който да може да продаде работа в сериозна колекция навън, освен Недко Солаков. Че той просто е бил удобното оправдание за бездарност и липса на характер.

Той не беше Вернер Тюбке, не беше Йон Сбарчиу, и след него не остана нито "лайпцигската школа", нито "школата от Клуж-Напока". Останаха десетки представители на "сръчната пластична депресия", стил в българското изобразително изкуство, характерен с това, няма и наченка на мисъл, концепция или анализ в произведенията на авторите. Има една неистова борба с боите и платното, докато му извадят душата и то издъхне на пода в ателието им. Въпросът "Имате ли бяла боя?" в магазина на СБХ на Оборище беше като "Пуснаха ли банани?" в показния магазин на Раковска. Нямаше. Имаше само за избрани, а българската боя жълтееше и не покриваше. Ако си приятел с Иванка, можеше да ти смотае някоя умбра от вносните, и да ти я даде под тезгяха, но само ако Св. Русев е в червения си период...

Десетки кадърни художници бяха затрити, защото се осмеляваха да правят неща, които той не обичаше. Едни се вслушваха в съветите му, откупуваха работите им... и се затриха като художници. Други му теглеха една майна, и се затваряха в ателиетата си, кои да рисуват, кои да пият до безпаметност и да псуват (нямаше и Фейсбук да се изокаш на воля!). Но, в изкуството е така - или си художник, или се продаваш...

Мисля, че той ще липсва повече на тези, които се оправдаваха с него за безхарактерността си, отколкото на приятелите му, които наистина останаха с него в последните години. Аз искам само да му благодаря за един негов жест. По разкази на очевидци, на изпита по живопис, когато кандидатствах в академията (сп. плакат), той бил начело на комисията (той беше начело на всички комисии). Влязъл, огледал, взел моята работа, и я сложил първа. Така влязох в академията, и загубих 5 години от живота си в най-мракобесническото и задръстено учебно заведение по изкуствата в света.

Благодарение на него, без да го познавам. Почивай в мир, Светлине! Ако на поклонението в сряда дойде и Иван Вукадинов - то тогава всичко ти е било простено. Ако ли не - има една негова картина във въпросния "музей", в един тъмен ъгъл, новото крило. Идете я вижте!

Б. ред. - Мнението на българският аниматор, графичен дизайнер и артист Теодор Ушев, който живее в Канада, е от профила му във фейсбук.

ГДБОП удари хакери

https://frognews.bg/novini/gdbop-udari-hakeri.html

ГДБОП разби при съвместна акция доставчик на „непроследими” хостинг.

Български и холандски спецченгета удариха яко порнографска мрежа, арестуваха бос на компания в Тайланд

http://www.struma.com/sinya-lampa/bulgarski-i-holandski-specchengeta-udariha-yako-pornografska-mreja-arestuvaha-bos_134840/

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП и Нидерландската полиция, под ръководството на Върховна Касационна прокуратура, участваха в международна операция. Целта на акцията бе противодействие на лица, използващи анонимизиращи хостинг услуги, за да прикрият престъпната си дейност, съобщиха от МВР.

Престъпленията били свързани с разпространение на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, предоставяне на интернет ресурс за извършване на други...

Продължава

Еврото се срива заради кризата в Италия

http://clubz.bg/68431-evroto_se_sriva_zaradi_krizata_v_italiq

Задълбочаващата се политическа криза в Италия предизвика най-големия спад на еврото за последните 11 месеца, предаде Ройтерс.

Същевременно скочиха цените на правителствените краткосрочни заеми.

Инвеститорите се опасяват, че нови избори, които сега изглеждат неизбежни в третата икономика в еврозоната, може да се превърнат в де факто референдум за членството на Италия в европейския валутен съюз и за ролята й в ЕС.

Еврото спадна до 1.15 долара за първи път от почти година насам и с 0.8 на сто за ден.

Акциите на борсата в Милано се сринаха с 2.6 на сто, след като вчера спадът бе 2.1%. Банковият индекс FTIT8300 падна с още 5 процента, след като преди това бе загубил 4 на сто от стойността си поради разпродажбата на държавни ценни книжа.

Към несигурността в Италия се добавя и политическата криза в Испания, отбелязва Ройтерс. На 1 юни ще има вот на недоверие срещу премиера Мариано Рахой.

Същевременно доларът скочи спрямо всички основни световни валути с изключение на японската йена. Американската валута е в най-силния си месец от година и половина насам.

Apple ще минава на OLED дисплеи

http://clubz.bg/68430-apple_shte_minava_na_oled_displei

Американската компания Apple най-после се отказва от течнокристалните дисплеи и минава на органични светодиоди, съобщи Engadget.

Компанията е сред малкото, които още ползваха по-старата технология за екрани. Тази година те ще пуснат своя първи смартфон с OLED дисплей, а догодина ще прекратят напълно производството на модели с LCD - освен ако не разширят продуктовата си линия. Компанията в Купертино планира да работи с няколко партньора, макар основен вероятно ще бъде LG Display.

Новината се оказа тежък удар за Japan Display - съвместното предприятие на Hitachi, Toshiba и Sony за LCD-та, които произвеждаха и екраните на всички iPhone-и досега. Техните акции се сринаха и компанията е сериозно застрашена. Тя е на загуба през последните 4 години. Но японците не смятат да се предават и планират да стартират свои производствени линии за OLED дисплеи, които видно избутват стария стандарт от пазара.

Какво означава това за екраните? LCD и OLED са коренно различни технологии - първата разчита на светлина зад екрана, докато при втората диодите излъчват своя собствена. Това позволява OLED екраните да са с много по-висок контраст и много по-истинско черно.

Основният им недостатък е в по-високата цена, но тя бързо се стопи през последните години. И ако през 2015 г. най-добрите LCD екрани можеха да се сравняват с OLED по качество на картината, сега изостават. Технологията вероятно скоро ще бъде само бюджетен вариант за производителите.

20-годишен в ареста! Кресналия отвори вратата на дома си и нахлуха полицаи...

http://www.struma.com/krimi/20-godishen-v-aresta-kresnaliya-otvori-vratata-na-doma-si-i_134839/

  От полицейски служители на РУ-Сандански, около 16:00 часа на 28.05.2018г. в гр.Кресна, е извършена проверка на къща, обитавана от М.П./20г./ от гр.Кресна. Открити и иззети са семена, реагиращи положително на канабис, чието тегло е в процес на установяване. М.П. е задържан със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Р. Андонов

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване