Напаст! Какво се случва в Петрич?! Още 8 петричани за 30 часа потърсили помощ в Спешния център ухапвани от кърлежи

http://www.struma.com/obshtestvo/napast-kakvo-se-sluchva-v-petrich-oshte-8-petrichani-za_134838/

Нова порция петричани потърсили помощ от Спешния център в Петрич с ухапвания от кърлежи. Само в рамките на 30 часа 8 пациента са постъпили в Спешния център с еднотипни оплаквания-ухапване от кърлеж, сърбеж и зачервяване на кожата около мястото на ухапването.

Колко точно са ухапаните обаче трудно може да се каже, тъй като много от хората сами премахват кърлежите, без да търсят лекарска помощ, което обаче е опасно, предупреждават специалистите. Затова винаги трябва да се търси личния...

Продължава

6 г. разлика: Трансформации, които изумяват

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/6-g.-razlika-transformacii-koito-izumiavat-6082814

Инициативата в Туитър #2012vs2018 има за цел да накара потребителите да погледнат назад във времето и да разкрият какво са успели да променят в живота си в последните 6 години

Мераки: дали новото hygge ще ви направи по-щастливи

http://clubz.bg/68429-meraki_dali_novoto_hygge_shte_vi_napravi_po_shtastlivi

След датското хюге (hygge) - концепцията, която проповядва как да живеем щастливо като се радваме на малките неща, още няколко идеи за самопомощ, взети назаем от ритуали и концепции на различни народи се опитаха да спечелят популярност, но без същия успех.

Lagom - шведската дума, която описва философията на живот в умереност се приближи до датския си събрат, но не постигна същия успех. Останалите като còsagach и ikigai са отдавна забравени, пише "Гардиън".

Сега обаче се задава нов кандидат за слава - откъм Гърция.

"Минаха няколко месеца откакто открихме нова дума от чужд език, която не се превежда директно, описва начин на живот, който въпреки че е желан, не е възможен да бъде следван, и която ние произнасяхме упорито погрешно, докато влезе в ежедневна употреба, но не и преди да продаде милиони симпатични черги в процеса на налагането си", пише иронично изданието за новия тренд в търсенето на щастието.

 Ако все още не сте чували за мераки, може би сте го виждали без да го осъзнавате. Според обяснението на значението на думата, което дават от "Гардиън" това е да правиш нещо с любов, грижа и желание - но освен това е фестивал в Сейнт Албанс, името на няколко салона за красота във Великобритания, половин дузина гръцки ресторанти пак там, датска марка за лайфстайл и продукти за лицето, а вече и модна линия за дрехи от "Амазон".

Идеята, обяснява Хари Гросби, старши дизайнер на облекло във Fashion Private Brands на "Амазон" е за колекция от 90 парчета, която е така създадена, че дрехите да са много прости. Когато се облечеш с дрехите на Meraki, спестяваш около 16 минути, времето, което е нужно средно на една жена да се облече всяка сутрин. Това е време, което може да се използва за нещо друго - като например да си направиш мераки закуска и т. н.

Д-р Мирто Хадзимичали, преподавателка в Кеймбридж, не е убедена в това: "Чудя се дали са избрали турска дума, защото тя има малко по-различно значение". Според нея на турски думата означава "грижа и дори хоби". В гръцкия, в който е навлязла от турския език, е по-трудна за превод. Там тя вече означава горе-долу "да изпитваш удоволствие от работата си, да правиш нещата с радост, с внимание към детайлите". В българския език мерак има още допълнителни нюанси.

"Не е лошо да се предизвиква интерес към гръцката култура, така че не съм против новото приложение на думата, но тя не е концепция, не е хюге", казва преподавателката.

Все пак мераки поне е лесна за произнасяне, заключават от "Гардиън".

Стрелба в Лиеж, трима са убити

http://www.transmedia.bg/2018/05/29/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b1%d0%b0-%d0%b2-%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b6-%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b8/

Трима души – двама полицаи и един минувач, бяха убити при стрелба в центъра на белгийския град Лиеж. Има и двама ранени полицаи.

Според RTBF нападателят е бил „неутрализиран“. Местни медии обаче пишат, че той е взел заложник, а по-късно се е самоубил.

Все още няма официално съобщение от органите на реда. Няма и информация за други жертви или за мотивите на атаката. Според разследващите обаче е възможно да става дума за терористично нападение.

 

Подробности около тежко престъпление в Кюстендил: 53-годишният Божидар уби 32 г. Мариана от ревност, скри трупа и в мазето, откриха я полуразложена

http://www.struma.com/krimi/podrobnosti-okolo-tejko-prestuplenie-v-kyustendil-53-godishniyat-bojidar-ubi-32_134837/

Семейството на младата жена подало сигнал, че е изчезнала, а полицията я обяви за издирване и вчера....

53-годишният Божидар Д. е убиецът на 32-годишната Мариана П. от Кюстендил, която бе. открита полуразложена в мазето на къщата му вчера. Божидар съжителствал с Мариана и я убил от ревност, това са първите му думи пред разследващите, които вчера арестуваха хладнокръвния убиец.

На 13 май Божидар и Марияна се скарали, защото тя искала да го напусне, той я пребил и убил, но подробностите как е станало това от прокуратурата не съобщават за сега. След това скрил трупа и в мазето, затрупал я...

Продължава

ЕП изключи шофьорите от Пакета за мобилност

http://clubz.bg/68428-ep_izklyuchi_shoforite_ot_paketa_za_mobilnost

С 456 гласа "за", 147 "против" и 49 въздържали се Европейският парламент подкрепи предложените промени в правилата за командироването на работници в ЕС. За шофьорите в товарните превози обаче промените няма да бъдат прилагани, докато за тях бъде прието отделно законодателство, съобщи EU observer.

Това стана, след като при посещението си в България на 17 май, за срещата на върха ЕС-Западни Балкани, Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП, обеща, че десните евродепутати ще подкрепят предложенията на ГЕРБ и правителството на Борисов, които настояваха за промени в пакета.

Българското правителство е против идеята, заложена в т.нар. Пакет за мобилност, за по-добро заплащане и почивка, свързани със защитата на правата на шофьорите на камиони. Засега от Пакета за мобилност отпадат изисквания шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьора да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл; да не се спи в кабините на камионите, промени в правилата за шосейния каботаж, който на практика ще го премахне. Българските превозвачи определиха предложенията на френския президент Еманюел Макрон като протекционизъм, чиято цел е да изхвърли от пазара източноевропейските фирми.

Промените в директивата за командированите работници предвиждат срокът на командироване да бъде съкратен наполовина - до една година, а след това изпратените в чужбина служители да получават заплащане като местните и да плащат същите осигуровки и данъци като тях.

Предвижда се засилено сътрудничество при разследването на възможни измами с одобрените правила. Държавите в ЕС имат срок от две години да ги въведат в националното си законодателство.

 

В дебата, предхождащ гласуването, евродепутатите се разделиха в оценките си за предложените промени в правилата за командироването на работници в Европейския съюз, познати и като Пакета за мобилност, но двете най-големи групи в Европарламента - на Европейската народна партия (ЕНП) и на социалистите и демократите, дадоха знащ, че ще ги подкрепят.

Промените са в сърцевината на вътрешния пазар на ЕС, заяви еврокомисарката по заетостта Мариан Тейсен, цитирана от БТА. За да успее европейският проект, вътрешният пазар трябва да бъде справедлив. Промените не са протекционистични, а целят да се опази доверието на гражданите в единния пазар. Голямо мнозинство в Съвета на ЕС подкрепя предложенията, добави тя.

В последвалите становища на парламентарните групи Европейската народна партия посочи, че промените ще облекчат пазара и работниците, а социалистите и демократите определиха днешния ден като един от най-важните в този мандат на ЕП. И двете групи ще подкрепят промените, стана ясно от становищата им.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) призоваха да се избегне разделението между Изток и Запад и създаването на правна несигурност. 

"Може да застрашим мястото на малките дружества. Затрудняваме командироването и това може да доведе до увеличение в броя на работещите незаконно", посочи групата на ЕКР.

Групата на АЛДЕ определи въпроса като чувствителен. Според либералите не става дума за заплащане, а за бъдещето на Европа. Те попитаха дали ЕП иска да запази свободното движение на услуги - една от основните свободи в ЕС.

"Няма равновесие, не можем да подкрепим промените, защото би било глас срещу една от основните свободи", посочиха либералите.

Групата на "Зелените" заяви, че правата на работниците са били пренебрегвани в последните години, а това е довело до омраза и загуба на доверие.

Северната европейска левица посочи, че промените не решават въпроса със социалния дъмпинг. Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" отбеляза, че досега е имало твърде много измамници и на това трябва да се сложи край. Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" подкрепи предложението за еднакво заплащане срещу еднакъв труд на едно и също място, но настоя да се предвидят наказания за дружествата нарушители, както и новите правила да влизат в сила от първия ден на дейността зад граница.

Предложените нови правила предвиждат да се съкрати наполовина срокът, в който командированите работници могат да продължат да плащат осигуровките и данъците си в държавата, откъдето идват.

След този срок те ще бъдат задължени да плащат данъци и осигуровки в приемащата държава, като същевременно добиват правото да получават същото заплащане, както местните им колеги. Мненията в страните от източната и западната част на ЕС са разнопосочни в оценките на предложените промени заради значителните разлики в данъчните и осигурителните ставки.

Докладчиците по преговорите от името на Европейския парламент отбелязаха, че дискусиите са отнели 27 месеца.

Мечтах за това постижение, заяви Елизабет Морен-Шартие (ЕНП, Франция).

По думите й полагането на законен труд срещу законно и равно заплащане на едно и също място осигурява справедливост и равенство. Тя допълни, че в случая се наблюдава невиждано сътрудничество в утвърждаването на промените между Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент.

"Имаше разделение Изток-Запад, 11 държави от ЕС отказваха да подкрепят промяната в правилата. Дадохме нова възможност за свободното движение на услуги. Целта е социална Европа, силна икономически, с основни ценности - това постигнахме", обобщи Морен-Шартие.

"Ще премахнем ниските заплати и нечестното съревнование между дружествата, които спазват правилата и другите, които ги нарушават в своя изгода", заяви пък Анхес Йонхериус (социалисти и демократи, Холандия) .

Според нея промените ще доведат до премахването на различното заплащане за един и същи труд, особено в областта на строителството и земеделието.

"От нас зависи днес да прекратим експлоатацията на командированите работници", добави тя.

Европейската народна партия подкрепя промените на Макрон и Пакета за мобилност

http://clubz.bg/68428-evropejskata_narodna_partiq_podkrepq_promenite_na_makron_i_paketa_za_mobilnost

Евродепутатите се разделиха днес в оценките си за предложените промени в правилата за командироването на работници в Европейския съюз, познати и като Пакета за мобилност, но двете най-големи групи в Европарламента - на Европейската народна партия (ЕНП) и на социалистите и демократите, ще ги подкрепят.

Това стана, въпреки че при посещението си в България на 17 май, за срещата на върха ЕС-Западни Балкани, Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП, обеща, че десните евродепутати ще подкрепят предложенията на ГЕРБ и правителството на Борисов, които настояваха за промени в пакета.

Българското правителство е против идеята, заложена в т.нар. Пакет за мобилност, за по-добро заплащане и почивка, свързани със защитата на правата на шофьорите на камиони. В Пакета за мобилност са включени изисквания шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьора да му се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл; да не се спи в кабините на камионите, промени в правилата за шосейния каботаж, който на практика ще го премахне. Българските превозвачи ги определиха като протекционизъм, чиято цел е да изхвърли от пазара източноевропейските фирми.

 

Промените са в сърцевината на вътрешния пазар на ЕС, заяви еврокомисарката по заетостта Мариан Тейсен, цитирана от БТА. За да успее европейският проект, вътрешният пазар трябва да бъде справедлив. Промените не са протекционистични, а целят да се опази доверието на гражданите в единния пазар. Голямо мнозинство в Съвета на ЕС подкрепя предложенията, добави тя.

В последвалите становища на парламентарните групи Европейската народна партия посочи, че промените ще облекчат пазара и работниците, а социалистите и демократите определиха днешния ден като един от най-важните в този мандат на ЕП. И двете групи ще подкрепят промените, стана ясно от становищата им.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) призоваха да се избегне разделението между Изток и Запад и създаването на правна несигурност. 

"Може да застрашим мястото на малките дружества. Затрудняваме командироването и това може да доведе до увеличение в броя на работещите незаконно", посочи групата на ЕКР.

Групата на АЛДЕ определи въпроса като чувствителен. Според либералите не става дума за заплащане, а за бъдещето на Европа. Те попитаха дали ЕП иска да запази свободното движение на услуги - една от основните свободи в ЕС.

"Няма равновесие, не можем да подкрепим промените, защото би било глас срещу една от основните свободи", посочиха либералите.

Групата на "Зелените" заяви, че правата на работниците са били пренебрегвани в последните години, а това е довело до омраза и загуба на доверие.

Северната европейска левица посочи, че промените не решават въпроса със социалния дъмпинг. Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" отбеляза, че досега е имало твърде много измамници и на това трябва да се сложи край. Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" подкрепи предложението за еднакво заплащане срещу еднакъв труд на едно и също място, но настоя да се предвидят наказания за дружествата нарушители, както и новите правила да влизат в сила от първия ден на дейността зад граница.

Предложените нови правила предвиждат да се съкрати наполовина срокът, в който командированите работници могат да продължат да плащат осигуровките и данъците си в държавата, откъдето идват.

След този срок те ще бъдат задължени да плащат данъци и осигуровки в приемащата държава, като същевременно добиват правото да получават същото заплащане, както местните им колеги. Мненията в страните от източната и западната част на ЕС са разнопосочни в оценките на предложените промени заради значителните разлики в данъчните и осигурителните ставки.

Докладчиците по преговорите от името на Европейския парламент отбелязаха, че дискусиите са отнели 27 месеца.

Мечтах за това постижение, заяви Елизабет Морен-Шартие (ЕНП, Франция).

По думите й полагането на законен труд срещу законно и равно заплащане на едно и също място осигурява справедливост и равенство. Тя допълни, че в случая се наблюдава невиждано сътрудничество в утвърждаването на промените между Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент.

"Имаше разделение Изток-Запад, 11 държави от ЕС отказваха да подкрепят промяната в правилата. Дадохме нова възможност за свободното движение на услуги. Целта е социална Европа, силна икономически, с основни ценности - това постигнахме", обобщи Морен-Шартие.

"Ще премахнем ниските заплати и нечестното съревнование между дружествата, които спазват правилата и другите, които ги нарушават в своя изгода", заяви пък Анхес Йонхериус (социалисти и демократи, Холандия) .

Според нея промените ще доведат до премахването на различното заплащане за един и същи труд, особено в областта на строителството и земеделието.

"От нас зависи днес да прекратим експлоатацията на командированите работници", добави тя.

Huawei се изкачи на 79-та позиция в класацията на Forbes за най-ценните брандове в света за 2018 година

http://www.cross.bg/huawei-godina-myasto-1575736.html

/КРОСС/ Компанията е и единствената от Китай, която фигурира в глобалната листа Технологичният производител Huawei зае престижната 79-та позиция в глобалната класация на списание Forbes за най-ценните брандове в света за 2018 година с пазарна оценка от 8.4 милиарда щатски долара. Компанията се изкачва стремително напред с цели 9 пункта в реномираната класация, спрямо 2017 година, когато бе позиционирана на 88-мо място с оценка от 7.3 милиарда долара. Освен увеличението на пазарната капитализация за една година с близо милиард долара (15%), успехът е още по-значителен, защото Huawei е и единствената китайска компания, която фигурира в списъка на Forbes. Компаниите от технологичната индустрия продължават да доминират в класацията на Forbes, заемайки първите 5 места и като цяло около 20% от класираните марки в TOP 100. За Huawei 2017 година беше година на пробиви и постижения. Компанията представи нови продукти на световния пазар във високия ценови клас, които спечелиха множество награди по света - HUAWEI Mate 10 и P10. Марката организира дни на отворените врати в Западна Европа, Югоизточна Азия, Южна Америка и други места, на които засилва присъствието си. Huawei работи традиционно с Leica, Porsche Design, Google и други световни брандове, за да продължи да подобрява потребителското изживяване за своите клиенти. През тази година Huawei лансира новите модели от серия P20, които представляват съчетание от най-висок клас между красив дизайн и мощни технологии

Електроразпределение Север обяви старта на лятната програма „Първи стъпки в кариерата"

http://www.cross.bg/stupki-karierata-purvi-1575735.html

/КРОСС/ Стартира триседмичната платена лятна програма на Електроразпределение Север за ученици и студенти „Първи стъпки в кариерата". Проектът се провежда за трета поредна година, в резултат на успеха от предходните две години, в които 10 от всички участници в програмата получиха възможност за постоянна реализация в компанията. „Първи стъпки в кариерата" е насочен към студенти 3-ти и 4-ти курс или ученици 12-ти клас, които се обучават в сферата на Енергетиката. Програмата дава възможност на участниците да се запознаят в реални работни условия с дейността на компанията и най-важните изисквания за избраната професия за работа в енергийния сектор. За участието си бъдещите инженери получават възнаграждение, като същевременно придобиват умения и навици от своите по-опитни колеги в енергийната компания. Заявления за участие се подават на имейл careers@energo-pro.bg с тема „Първи стъпки" до 10 юни 2018 г. В партньорство с техническите учебни заведения в Североизточна България, ЕНЕРГО-ПРО подава ръка на младите специалисти и ги подкрепя в техния кариерен път. Предварителното познаване на процесите и условията на труд в електроразпределителната компания улеснява младежите в избора на бъдеща квалификация и конкретна позиция. Компанията провежда активни информационни кампании в учебните заведения за популяризиране на възможностите за професионално развитие в област Енергетика

КФН вписа акциите от увеличението на капитала на Градус АД

http://econ.bg/Новини/КФН-вписа-акциите-от-увеличението-на-капитала-на-Градус-АД_l.a_i.762033_at.1.html

На заседанието си на 28.05.2018 г. Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспект за публично предлагане на емисия акции, издадени от „Градус“...

ДАНС внедрява тайни агенти в частни фирми?

http://www.struma.com/sinya-lampa/dans-vnedryava-taini-agenti-v-chastni-firmi_134836/

Всичко това ще се случва без знанието на собственика на компанията

Промени в закона предвиждат на ДАНС да получи правото да внедрява агенти под прикритие в частни фирми. Целта на служителите ще бъде да следят за нередности и злоупотреби. Идеята е всичко това да се случва без знанието на собственика на съответната компания.

„Смущаващото в тези текстове е, че отсъства съдебният контрол, което ще влоши бизнесклимата у нас. Използването на специални разузнавателни средства (СРС) се разрешава от съда, а внедряването на агенти ще става без знанието...

Продължава

Зверско: 62- годишен мъж задуши жена, докато я изнасилва

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be-62-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%b8-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0/

62-годишният Стоян Т. от Кермен, община Сливен отива на съд заради убийство на жена, която се опитал да изнасили. Мъжът е обвинен в умишлено убийство на дама от същия град, като я умъртвил по особено мъчителен за нея начин и с особена жестокост.

Стоян се опитал да изнасили жената, като по време на акта на 04.02.2018 година запушил носа и устата й с ръце, за да спре виковете й и да я накара да спре да се съпротивлява, пише  Флагман. В резултат на действията му обаче жената се задушила и така се стигнало до фаталния край.

Окръжен съд в Сливен е насрочил заседанието си за днес, когато ще стане ясно каква ще бъде присъдата на 62-годишния мъж.

Материалът Зверско: 62- годишен мъж задуши жена, докато я изнасилва е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Втора седмица четат обвинителния акт по делото КТБ

https://frognews.bg/novini/sadat-dade-hod-tretoto-zasedanie-ktb.html

Съдът даде ход на днешното заседание на делото за КТБ. На него продължава четенето на диспозитива на обвинителния акт. Това е третото поред заседание, на което се представя обвинителния акт.

Лекарите, спасили Скрипал, несигурни за бъдещето им

https://www.vesti.bg/sviat/lekarite-spasili-skripal-nesigurni-za-bydeshteto-im-6082811

Опитвахме всякакви възможни лечения, но всичко водеше до заключението, че няма да оцелеят, разказват медиците от Солсбъри

Лекарите, спасили Скрипал, не дават надежди да оживеят

https://www.vesti.bg/sviat/lekarite-spasili-skripal-ne-davat-nadezhdi-da-ozhiveiat-6082811

Опитвахме всякакви възможни лечения, но всичко водеше до заключението, че няма да оцелеят, казват медиците от Солсбъри

Крим готви лечение без визи за чужденците

http://clubz.bg/68427-krim_gotvi_lechenie_bez_vizi_za_chujdencite

Властите в Крим предлагат да се въведе безвизов режим за чужденци, пожелали да се лекуват в Русия, най-вече по санаториуми и курорти.

Идеята бе огласена от Сергей Стрелбицки от администрацията на регионалния премиер Сергей Аксьонов. Принадлежащият на Украйна полуостров бе анексиран от Русия през 2014 г.

Според Стрелбицки идеята е чуждестранните пациенти да прекарват в Русия 30 дни без документи за влизане, а после при нужда да получават т. нар. медицински визи по опростена процедура. Това щяло да подкрепи отрасъла и да спомогне "да прекършим санкционния режим“.

„Това е достоен отговор на санкциите, на информационната война, която се води срещу страната ни, - коментира Стрелбицки пред в. „Комерсант“. - Чужденците ще видят с очите си как живеем тук. Колкото до Крим, ще се убедят сами, че Крим е част от Русия.“

Според изданието руските министерства на здравеопазването и на външните работи вече разработват специален визов режим за чужденци, пристигащи за лечение в Русия. Туроператорите засега оценяват като скромен броя на чуждите клиенти на санаториумите.

Експерти обаче смятат медицинския туризъм в Русия за перспективен отрасъл като цяло и припомнят, че страната разполага с клиники, съпоставими с европейските.

Празничен курбан на древното оброчище край Полето

http://www.struma.com/obshtestvo/praznichen-kurban-na-drevnoto-obrochishte-krai-poleto_134835/

Едно от най-живописните кътчета в село Полето е местността Торици. Там всяка година на Свети Дух миряни се събират за празничен курбан и на древното оброчище.

Вчера над 400 човека изпълниха трапезите и вдигнаха наздравици за празника. Отец Евгений отслужи тържествен водосвет, поръси гости и приятели със светена вода и благословиха храната. 6 жертвени животни, дарение от местните бяха приготвени от най- добрия готвач Иван Костов и неговите помощници.

Музика за празнуващите не...

Продължава

България е на 16-о място в класацията на най-силните международни паспорти

http://www.cross.bg/myasto-durzhavi-putyvat-1575734.html

/КРОСС/ Когато говорим за силата на един международен паспорт, трябва да знаете, че някои от тези малки книжки са много по-влиятелни от други. Броят страници, цветът или гербът нямат значение, но пък е решаващо колко умело преговаря дадена държава с останалите, така че, когато поданиците й пътуват, да преминават бързо-бързо митницата и да получават лесно виза. Πpeз 2018 г. c бългapcĸи пacпopт мoжe дa ce пътyвa дo пoвeчe cтpaни, oтĸoлĸoтo e билo възмoжнo пpeз пocлeднитe пoнe 12 гoдини. Дoĸyмeнтът дaвa cвoбoдeн бeзвизoв дocтъп дo 169 дъpжaви в cвeтa, пoĸaзвaт пocлeднитe изчиcлeния нa индeĸca "Неnеlеу Раѕѕроrt Іndех" зa 2018 г. Бългapия ce ĸлacиpa нa 16-тo мяcтo в cвeтa, ĸaтo дaвa дocтъп дo caмo 20 cтpaни пo-мaлĸo oт Япoния, ĸoятo e пъpвeнeц c дocтъп дo oбщo 189. Toвa e нaй-дoбpoтo ĸлacиpaнe зa Бългapия oт 2006 г. нacaм, ĸoгaтo зaпoчвa дa ce изчиcлявa индeĸcът. Зa cpaвнeниe пpeз пocлeднитe 3 гoдини cтpaнaтa ce ĸoлeбae мeждy 20 и 21-a пoзиция. Maлĸo пo-нaпpeд e cтpaнaтa ни пpeз 2014 гoдинa, ĸoгaтo дocтигa 18-o мяcтo. Зa 2006 г. oбaчe e eдвa 29-a в cвeтa. В списъкът на най-високо класираните паспорти на американската компания "Неnеlеу Раѕѕроrt" Македония се намира на 41 място, защото македонците могат да пътуват в 125 страни без виза. На първо място в списъка от 100 държави е Япония, тъй като нейните граждани могат да пътуват без визи в 189 от 218 държави, а най-долу в списъка са Ирак и Афганистан. Те не се нуждаят от виза само в 30 държави

ГДБОП залови на връх Ком международен киберпрестъпник

https://dnes.dir.bg/krimi/gdbop-zalovi-na-vrah-kom-mezhdunaroden-kiberprestapnik

При международната операция е спряно разпространение на материали със сексуална експлоатация на деца

Задържаха втория издирван за опита за убийство на охранител във Варна

http://varnautre.bg/2018/05/29/82399/%d0%b7%d0%b0-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0

След продължили четири месеца оперативно-издирвателни действия вторият обвиняем за опита за убийство на охранител е установен малко след полунощ днес. Задържан е в района на варненско казино след преследване. С постановление на Окръжната прокуратура във Варна той е бил задържан в ареста за срок до 72 часа до довеждането му пред съда за определяне на […]

Русия и Йордания подписаха споразумение за изграждане на малък модулен реактор

http://econ.bg/Новини/Русия-и-Йордания-подписаха-споразумение-за-изграждане-на-малък-модулен-реактор_l.a_i.762030_at.1.html

Русия и Йордания взеха решение за развитие на сътрудничеството си в областта на реакторите с малка мощност. Комисията по атомна енергия на Йордания и...

Велева след одата за Борисов: Не мога да бъда обесена за емоционален текст!

https://frognews.bg/novini/veleva-sled-odata-borisov-moga-bada-obesena-emotsionalen-tekst.html

Журналистът Валерия Велева предизвика вълна от гневни реакции, описвайки по поетичен начин визитата на премиера Бойко Борисов при папа Франциск във Ватикана. В опуса си тя говори за греещите очи на папата и убедителния в постигането на целите си Борисов.

Защо е полезно да спим до по-късно през уикенда

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zashto-e-polezno-da-spim-do-po-kysno-prez-uikenda-6082809

Шведски учени препоръчаха да си отспиваме без угризения през почивните дни

Елитът на българската археология си дава среща в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-domakin-subitie-1575733.html

/КРОСС/ От 31 май до 3 юни 2018 г. Бургас ще е домакин на 57-та Национална археологическа конференция. Мащабното научно събитие, организирано от Община Бургас, НАИМ-БАН, РИМ-Бургас, ЦПА Созопол и ИМ-Средец, ще събере в КЦ "Морско казино" елита на българската археология. То е част от разширената програма на Европейския морски ден, чийто домакин тази година е Бургас. Още в първия ден на конференцията като важен акцент ще бъдат представени резултатите от археологическите проучвания в региона. Археолозите ще обобщят данните от изследванията на праисторическите могили край Каблешково и Бургас, римската колония Деултум, крепостите Акве калиде, Порос и Русокастро, както и светилището в м. "Шилото" и тракийската крепост при с. Извор. През втория ден от форума ще бъдат изнесени доклади за най-важните в научно отношение праисторически, антични, тракийски и средновековни обекти от територията на България, проучени през 2017 г. Програмата на третия ден от конференцията ще завърши с годишно заседание на Асоциацията на българските археолози. На 31 май ще бъдат раздадени и годишните награди "Златен грифон" на Министерството на културата, които се присъждат за цялостен принос за развитието на археологическата наука и за откритие на 2017 г. Тържественото събитие ще продължи с откриване на атрактивна изложба "Скритите тайни на Черно море"

Правителството на Мей заподозряно в анти"Брекзит"

http://econ.bg/Новини/Правителството-на-Мей-заподозряно-в-анти-Брекзит-_l.a_i.762029_at.1.html

Британските евроскептици  заподозряха  правителството на Тереза Мей в тайно намерение да остави страната в Евросъюза. Причината е, че са...

ЕС не се оттегля от споразумението с Иран

http://www.cross.bg/iran-firmite-sporazymenieto-1575732.html

/КРОСС/ Министрите на външните работи на ЕС отново потвърдиха позицията на Съюза по отношение на споразумението с Иран, от което се оттеглиха Съединените щати. Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини, която председателства заседанието, заяви пред репортери, че държавите-членки продължават да координират европейските мерки за защита на фирмите, осъществяващи търговска дейност в Иран. Съединените щати заплашиха тези компании със санкции, след като решиха да се оттеглят от договора с Иран. „Обсъдихме мерки за запазване на икономическите ангажименти на фирмите, които законно инвестираха в Иран, но за нас това не представлява само икономически интерес, но и сигурност. При отсъствието на ядрена сделка с Иран, сигурността в региона и в ЕС е поставена под въпрос. Затова искаме да има споразумение, няма по-добър начин за сигурност", подчерта Могерини.    

Пак ударихме дъното! Вярвате ли или не благоевградчани получават средна месечна заплата 721 лева …

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d1%8a%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b2%d1%8f%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d0%b8-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d0%b1/

Работещите в Благоевград и областта получат средно месечно трудово възнаграждение 721 лева. Заплатите са намалели в сравнение с миналата година и отново област Благоевград е на предпоследно място в класацията, след нас е само област Видин.
Това са данните изнесени за първото тримесечие на 2018 година предоставени ни от главен експерт Емилия Илиева.
През първото тримесечие на 2018 г. средната месечна заплата за областта намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г.с 1.6% до – 721 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 931 лв., а за частния – 659 лева.
През първото тримесечие на 2018 г. средната брутна месечна работна заплата за Благоевградска област се увеличава с 5.3% в сравнение със съответния период на предходната година.
В сравнение с останалите области на страната през първото тримесечие на 2018 г. област Благоевград е на предпоследно място по показател средна брутна работна заплата, като само в област Видин получават по-ниско заплащане – 710 лева.
Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) – 1 456 лв., София – 1 074 лева и Стара Загора – 1 052 лева.

Материалът Пак ударихме дъното! Вярвате ли или не благоевградчани получават средна месечна заплата 721 лева … е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Кръв в Сапарева баня! 44-годишен мъж е със счупена ръка след зверски побой с метална тръба и...

http://www.struma.com/krimi/kruv-v-sapareva-banya-44-godishen-muj-e-sus-schupena-ruka_134834/

Вчера в РУ Дупница е подаден сигнал, че 44-годишен мъж е бил нападнат от неизвестно лице в Сапарева баня, нанесен му е побой с метална тръба, счупена му е ръка. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Р. Митева

РП Кюстендил: Шофьор на катастрофиралия автобус в Македония е признат за виновен

http://www.struma.com/obshtestvo/rp-kyustendil-shofior-na-katastrofiraliya-avtobus-v-makedoniya-e-priznat_134833/

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Дупница Л.Л. е признат за виновен за предизвикано от него пътно-транспортно произшествие в Република Македония, при което се преобърна автобус с български учители от гр. София.

На 02.02.2016 г. Л.Л. управлявал автобус марка „Сетра“, в който се возели 43-ма пътници. Около 22 ч., на път А-2 Куманово – Крива паланка, в района на с. Опила, общ. Ранковци, моторното превозно средство излязло извън платното за движение...

Продължава

"Крон Секюрити" ООД започна изпълнението на спечели проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 за подобряване на безопасността и здравето при работа

http://www.cross.bg/kron-sekyuriti-choveshkite-1575739.html

/КРОСС/ "Крон Секюрити" ООД започна изпълнението на договор за безвъзмездна помощ BG05M9OP001-1.008-1431-C01 Оптимизация на човешкия капитал и подобряване условията на труд в "Крон Секюрити" ООД" по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-1.008 „Добри и безопасни условия на труд" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.Общата цел на проекта е постигане на по-високо качество на работните места и по-добри условия на труд в "Крон Секюрити" ООД, като в дългосрочен план компанията преследва цели за повишаване на конкурентноспособността и производителността на труда.Oсновните дейности, предвидени за изпълнение в проектното предложение, са пряко свързани със социалната политика и стратегия на "Крон Секюрити" ООД и са обосновани от важността на човешките ресурси и опазване на здравето на работещите на тяхното работно място: 1: Разработване, адаптиране и въвеждане на методи и процеси за оптимизация на управлението и развитието на човешките ресурси; 2: Осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, подобряване професионалния и здравния статус на служителите в "Крон Секюрити" ЕООД чрез закупуване на специално работно облекло и лични предпазни средства; 4: Организация и управление на проекта; 5:Информираност и публичност на проекта.Общият бюджет на ДБФП е на стойност 255 600

Откриват втора част от юбилейната изложба на скулптора Христо Христов

http://budnavarna.bg/34760-otkrivat-vtora-chast-ot-yubilejnata-izlozhba-na-skulptora-hristo-hristov/

Втората част от мащабната юбилейна изложба на варненски скулптор Христо Христов ще бъде открита от 18ч. на 31-ви май в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Изложбата представя 55 произведения – бронзови скулптури, живописни платна и рисунки, подредени в пространствата и се осъществява с партньорството на галерия Le Papillon.

 

„Изкуството на Христо Христов е многопластово – като стилистика, естетика и културни измерения. То е монументално – като начин на изразяване, експресивно и категорично – като цвят, композиция, послания. Авторът често се вълнува от живота на човека – главният герой на неговото творчество. Виждаме загадъчно пресъздадени общочовешките мечти, стремежи, емоционални възторзи, естествената радост от живота и от сбъднатите постижения, като движението, пластичността и решителността са едни от първите усещания, които се появяват у зрителя“, посочва Виктория Митева, инициатор на изложбата.

 

Христо Христов е роден в гр.Варна. През 1982г. завършва Специализирано училище за художествена обработка на камъка в с.Кунино, а през 1994г. – Националната художествена академия в София, специалност скулптура в класа на проф. Димитър Бойков. От 1994г. е член на СБХ. От 1995г. излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия.

Материалът Откриват втора част от юбилейната изложба на скулптора Христо Христов е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Дупничанин в ареста, хванаха го да краде от фирмен офис, незаключено "Ауди" пред автокъща...

http://www.struma.com/krimi/dupnichanin-v-aresta-hvanaha-go-da-krade-ot-firmen-ofis_134832/

Вчера бобовдолски полицаи са задържали 22-годишен дупничанин за извършена кражба на портфейл с документи и дебитна карта от фирмен офис. 22-годишният мъж се възползвал от ПИН кода, който бил също в портфейла, и изтеглил сумата от 390 лв.

22-годишният мъж ще остане 24 часа в полицейския арест на РУ Бобовдол, работата по случая продължава, изяснява се съпричастност на задържания и към други противозаконни деяния.

Вчера в РУ Дупница е заявена кражба на чанта с пари, документи и...

Продължава

Проект за дигитален сувенир победи в Startup Weekend Varna

http://budnavarna.bg/34757-proekt-za-digitalen-suvenir-pobedi-v-startup-weekend-varna/

Иновативен дигитален сувенир, който позволява да се споделят снимки и видеа с достъп от чип, който може да бъде под формата на ключодържател, е проектът, спечелил в десетото юбилейно издание на Startup Weekend Varna, което се проведе от 25-ти до 27-ми май в Техническия университет. Събитието се организира с финансовата подкрепа на Община Варна. Създател на идеята е Иво Георгиев, който обясни, че снимките трябва да бъдат качени на сървъра на Memofy.app, който генерира дигитален микс и трансформира съдържанието във видеоматериал. Това спестява време, осигурява контрол и сигурност, лесно и бързо е за употреба и е забавно, казва той.

 

Победителите в Startup Weekend Varna ще могат да се възползват от редица награди: безплатни билети за бизнес форум Innowave; менторски съвети от Endeavor Bulgaria, 3 месеца безплатно ползване на споделено работно място в Innovator, безплатна регистрация на фирма, счетоводни услуги, работно място в Beehive за 1 година, участие в преакселераторска програма, обучаваща как се защитава бизнес идея пред реални инвеститори.

 

В състезанието се развиха и други проекти, всеки от които получи специална препоръка от представители на журито- Пламен Петров от Фонда на фондовете, Пресиян Каракостов от „Pub Galaxy“ и Юлиян Бориславов от хостинг компанията ICN.

 

Сред тях имаше идея за Органайзер на домашни задължения Dommy, който стимулира семейства с деца, както и съквартиранти в общежития да се грижат за уюта в дома си като печелят точки и награди; Socialized-приложение за запознанства, в което могат да се качват само видеа, под формата на влог, като има и допълнителна филтрация на сходствата на потребителите на базата на сложен алгоритъм, определящ интересите им; музикален софтуер, който дава пълна информация за определена песен и други.

Материалът Проект за дигитален сувенир победи в Startup Weekend Varna е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Златният залез на Борисов. Или още за словесната схватка ГЕРБ-БСП

https://frognews.bg/novini/zlatniiat-zalez-borisov-ili-oshte-slovesnata-shvatka-gerb-bsp.html

”Изборите все повече стават занаят и настървението, с което се провеждат нараства. Залогът става твърде висок на фона на това противоборство. БСП казаха, че са хвърлили целия си ресурс в тези избори, за тях победата е на всяка цена” каза политологът Арман Бабикян.

Устройство на Samsung променя начина, по който се провеждат бизнес срещите

https://news.bg/gadgets/ustroystvo-na-samsung-promenya-nachina-po-koyto-se-provezhdat-biznes-sreshtite.html

Flip WM55H ангажира дигиталните технологии в разрешаване на най-големите предизвикателства пред деловите събития

Убийство в Кюстендил! Труп на 32-годишна жена скрит в мазе...

http://www.struma.com/krimi/ubiistvo-v-kyustendil-trup-na-32-godishna-jena-skrit-v-maze_134831/

53-годишен мъж е задържан вчера в ареста на РУ Кюстендил за убийството на 32-годишна кюстендилка. Той е направил самопризнания, съобщил, е че е извършил деянието на 13 май. После е укрил трупа в мазето на къщата си. При последвалите процесуално-следствени действия е намерен трупът на 32-годишната жена в напреднала фаза на разложение.

Жертвата е била обявена за общодържавно издирване на 23 май. Трупът е закаран за аутопсия в кюстендилската болница. По случая е започнато досъдебно...

Продължава

Кайли Миноуг "само по китара" на 50 г. Показа новия си приятел

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kajli-minoug-samo-po-kitara-na-50-g.-pokaza-noviia-si-priiatel-6082808

Новата любов в живота на 50-годишната Кайли идва година след раздялата ѝ с 30-годишния актьор Джошуа Сас

Отбелязаха с концерт 100 г. независимост на Армения

http://budnavarna.bg/34754-otbelyazaha-s-kontsert-100-g-nezavisimost-na-armeniya/

Kонцерт-спектакълът „Вечните уроци на 28-ми май 1918“, посветен на 100-годишнината от обявяването на Първата независима Арменска република, се проведе в театър „Българан“ във Варна. Тържеството бе организирано от арменската общност в града и читалище „Свети Саркис – 2007“, с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна.

Приветствени слова към участниците и гостите от името на кмета Иван Портних поднесе Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“.  Участие в спектакъла взеха самодейните състави към читалището – арменски танцов състав „Гаяне Марашлян“ и детска вокална група.

Материалът Отбелязаха с концерт 100 г. независимост на Армения е публикуван за пръв път на Будна Варна.

POLITICO за Борисов: Неудобната среща на Сешънс в борбата с престъпността

http://www.transmedia.bg/2018/05/29/politico-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b5%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d1%88%d1%8a/

По време на посещение в България по повод борбата с организираната престъпност, главният прокурор на Тръмп се среща с премиера на страната, който самият е свързван с тази престъпност

Така започва материалът на POLITICO, посветен на срещата между американският главен прокурор и правосъден министър Джеф Сешънс и българския премиер Бойко Борисов

Като част от своята обиколкa, посветена на борбата с организираната престъпност и други въпроси свързани с транс-националната сигурност главният прокурор Джеф Сешънс посети България и се срещна във вторник с българския премиер Бойко Борисов. Самият той вече повече от десетилетие е преследван от твърденията на САЩ за сериозни връзки с мафията.

Сешънс е в България за среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на САЩ и Европейския съюз (ЕС) за да участва в пленарни сесии по въпросите на организираната престъпност, кибер-престъпността, борбата с тероризма и сигурността на границите. На 1 януари България пое за първи път ротационното председателство на ЕС, което даде на Борисов специални отговорности по въпросите на наказателното правосъдие в целия съюз.

Колоритният премиер и бивш шампион по карате отдавна изгражда образа си на борец срещу престъпността в България в стил „Батман“ и от време на време изтъква подкрепата си за Вашингтон и усилията на САЩ в борбата с организираната престъпност. Но Сешънс може би се е почувствал особено неловко при срещата си с Борисов, като се има предвид водещата роля на главния прокурор в шумно рекламираната инициатива на президента Тръмп за борба с транс-националната организирана престъпност.

Служител на Министерството на правосъдието (на САЩ) отказа да каже дали Сешънс е бил информиран за миналото на Борисов, като обясни, че министерството не коментира вътрешни инструктажи. В изявление Министерството на правосъдието заяви, че Сешънс се е срещнал с Борисов в кабинета на премиера в Министерския съвет в София и че диалогът е бил фокусиран върху „общия ангажимент на двата народа за борба с международния тероризъм, кибер-сигурността, трафика на наркотици и трафика на хора“.

Изявлението на Министерството на правосъдието не споменава конкретно организираната престъпност, но казва следното: „Главният прокурор и премиера обсъдиха и други сфери на сътрудничество между двете страни в областта на прилагането на правото, включително екстрадиция и правна взаимопомощ.“

Сешънс не е първият високопоставен представител на САЩ, който се среща с Борисов. Президентът Барак Обама го покани в Белия дом през 2012 г. Бившите директори на ФБР Джеймс Коми и Робърт Мълър също са се срещали с него.

Служителят на министерството на правосъдието, който поиска да остане анонимен, отбеляза, че и двамата държавни секретари на Обама, Джон Кери и Хилари Клинтън, са се срещали с Борисов. Той добави още, че Сешънс се е срещнал с Борисов, защото той е „демократично избраният лидер на България“ и заради ролята на България в ЕС.

Предполагаемата връзка на Борисов с десетки мафиотски убийства в бившата комунистическа страна обаче беше достатъчна за да накара Мълър да откаже среща с него през 2005 г., въпреки че по това време той беше най-висшият представител на право-охранителните органи в страната си. В крайна сметка Мълър се срещна с Борисов след като бе подложен на натиск от Белия дом по времето на Буш. Когато двамата отново се срещнаха в София през 2011 г., Мълър изглеждаше като да няма голямо желание да се усмихва по време на фотосесията с Борисов, който е известен с това, че споделя надлъж и шир снимките си с водещи международни фигури в сектора на сигурността.

През 2006 г. посланикът на САЩ в България Джон Байърли предупреди в класифицирана американска дипломатическа грама, че Борисов е изгряваща политическа звезда, но също така и човек, който е „замесен в сериозна престъпна дейност и поддържа близки връзки с Лукойл“ – руската държавна енергийна компания – „и с руското посолство“.

Байърли твърди, че Борисов, който по това време е кмет на София, е замесен в скандали с източване на гориво, с незаконни сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Той казва още, че Борисов е използвал бившия си пост на началник на министерството на вътрешните работи „за да прикрие криминални деяния“, а жената с която съжителства управлява голяма българска банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

Оттогава Борисов вече три пъти се изявява като министър-председател. Той отхвърля всички твърдения за непочтеност. Запитан за сведенията за предполагаеми връзки на Борисов с организираната престъпност, представители на българското Министерство на външните работи каза пред POLITICO: „Дори не съм чувал за тези слухове“.

В последните години някои официални лица от ЕС заявяват, че Борисов изглежда по-ангажиран с усилията за борба с престъпността, главно защото България се опитва да овладее все още широко разпространените корупция и организирана престъпност за да бъде приета в Шенген.

По време на срещите във вторник, служители на Министерството на правосъдието също така са настояли България да екстрадира в САЩ петима българи обвинени в износ на части за самолети за националната авиокомпания на Сирия в нарушение на ембаргото на САЩ, съобщи официалният представител на Министерството на правосъдието пред POLITICO.

Според репортаж на „Ройтерс“, главният прокурор на България е заявил през април, че шансът България да сътрудничи за това е „минимален“, тъй като има „недостатъчни законови предпоставки“ за екстрадирането. Официалният представител на Министерството на правосъдието отказа да коментира дали българските представители са смекчили позицията си по този въпрос.

Превод на bivol.bg

Евростат: 500 хил. българи работят в чужбина

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/evrostat-500-hil-balgari-rabotyat-v-chuzhbina

Според анализа около 4% от гражданите на ЕС са пребивавали през миналата година в страна, различна от тяхното гражданство

Записването на първокласници продължава до 31-ви май

http://budnavarna.bg/34752-zapisvaneto-na-parvoklasnitsi-prodalzhava-do-31-vi-maj/

Заявленията за прием в първи клас в електронната система могат да се регистрират или коригират до 23,59ч. на 31-ви май, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Обявяване на резултатите от класирането ще стане в 17ч. на 5-ти юни, а записването на класираните деца в училището, в което са приети, ще става от 9ч. на 6-ти юни до 17ч. на 8-ми юни.

 

От дирекция „Образование и младежки дейности“ посочват най-често задаваните въпроси от родители при подаване на заявление

 

Въпрос: Какво трябва да направя, ако детето има  постоянен и настоящ адрес, различен от тези на родителите?

Отговор: Ако детето се води на адрес, който не съвпада с постоянния и настоящ адрес на нито един от родителите,  трябва да посетите районна или общинска администрация, които да Ви издадат удостоверения за настоящ и постоянен на детето и на всеки от родителите.

Важно!

Всички документи трябва да бъдат представени в Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“, стая 1104,  ет.11.

 

Въпрос: Има ли риск, ако посоча само едно училище в заявлението?

Отговор: Да! Вариантите са различни, но рискът  съществува.

Първи пример: Ако детето има уседналост на този адрес повече от три години

Вие сте в първа група за класиране и:

–  ако броят на кандидатите в групата е по-малък от броя на обявените в училището места, Вие ще се класирате;

– ако броят на кандидатите в групата  е по-голям от броя на обявените в училището места, се отчитат допълнителните критерии. Ако Вие нямате точки от тях, можете да останете извън класирането.

Примерът важи за всяка една от следващите групи с различна уседналост, които участват в класирането по поредността, обявена в Системата за прием в първи клас.

Втори пример: Ако сте в четвърта група, т.е не сте в района на училището

Ако напишете едно училище и не сте в района на училището, детето Ви ще се включи в класирането, след като се класират децата от всички предходни групи. Ако броят на децата от предходните групи е по-малък от броя на обявените в училището места, Вие ще участвате с всички, които са във Вашата група до запълване на местата;

–  възможно е да бъдете класирани;

–  възможно е да останете извън класирането, ако се отчитат допълнителни критерии, а Вие не отговаряте на такива.

 

Въпрос: Какво се случва, ако детето остане извън класирането и не е посочило второ училище?

Отговор: В този случай сте загубили възможността да се възползвате от уседналостта за училището, в чийто район сте (ако местата са запълнени) и участвате във второ класиране само за училищата, в които са обявени свободни места.

Важно!

Вашето място в училището, в чийто район сте, не се пази за второ класиране!

Вашето място не се пази и ако не се запишете в училището, в което сте класирани!

 

Въпрос: Мога ли да направя промени в заявлението, ако вече е подадено?

Отговор: Всички заявени данни (промяна в обстоятелствата) могат да бъдат актуализирани само в срока за регистрация / редакция на заявленията( до 31 май 23:59ч), както онлайн във форма за редакция на вече подаденото заявление, така и на място в училищата/районните администрации, където е подадено първоначално заявлението, без да се губи получения вече входящ номер. Определящ за окончателното класиране е последният вариант на заявлението.

 

Въпрос: Възможно ли е детето да бъде класирано, но да получим отказ  за записване от училището?

Отговор: При установени несъответствия и/или неактуалност на заявените данни, детето няма да бъде записано и отпада от приема.

То може да участва в следващи класирания, като попълни ново заявление.

Материалът Записването на първокласници продължава до 31-ви май е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Преглед на икономическите теми в печата, 29 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-29-май_l.a_i.762028_at.1.html

"Гaзoвият ни пъзeл ce пoдpeждa" - Г-н Taceв, oчaĸвa ce eнepгийнaтa тeмa дa бъдe вoдeщa в paзгoвopитe нa Бoйĸo Бopиcoв пpи визитaтa мy в Pycия....

53-годишен мъж е задържан за убийството на жена

http://www.cross.bg/kyustendil-zhena-zadurzhan-1575731.html

/КРОСС/ 53-годишен мъж е задържан за убийството на 32-годишна жена от Кюстендил, съобщиха от ОДМВР - Кюстендил. Мъжът е направил самопризнания, съобщил, е че е извършил деянието на 13 май. После е укрил трупа в мазето на къщата си. При последвалите процесуално-следствени действия е намерено тялото на 32-годишната жена в напреднала фаза на разложение. Жертвата е била обявена за общодържавно издирване на 23 май. Тялото е закарано за аутопсия в кюстендилската болница. По случая е започнато досъдебно производство в РУ - Кюстендил, работата продължава под прякото наблюдение на прокурор от Окръжна прокуратура.    

Бивши шефове в КТБ: Кражбата тече от втората половина на 2014 г. досега

https://frognews.bg/inteviu/bivshi-shefove-ktb-krajbata-teche-vtorata-polovina-2014-dosega.html

Интервю с Георги Христов – бивш изпълнителен директор на КТБ АД и Георги Зяпков – бивш началник Управление „Кредитиране“ в КТБ

Спасители издирваха цяла нощ мъж в Родопите

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/spasiteli-izdirvaha-tsyala-nosht-mazh-v-rodopite

Мъжът е открит тази сутрин със счупен крак в района на Нареченски бани

Мошеници в бижутериен магазин в Сливен

http://nakratko.bg/category/60/160196/


Нагла кражба в бижутериен магазин в Сливен. Двама клиенти влизат и след като объркват продавачката, успяват да откраднат гривна на стойност от 900 лева.

Откриват втора част от юбилейната изложба на скулптора Христо Христов

http://varnautre.bg/2018/05/29/82387/%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d1%8e%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b9%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bb

Втората част от мащабната юбилейна изложба на варненски скулптор Христо Христов ще бъде открита от 18ч. на 31-ви май в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Изложбата представя 55 произведения – бронзови скулптури, живописни платна и рисунки, подредени в пространствата и се осъществява с партньорството на галерия Le Papillon. “Изкуството на Христо Христов е многопластово – […]

Нов кошмар на пътя – училищен автобус катастрофира, 10 деца в болница

http://www.struma.com/sinya-lampa/nov-koshmar-na-putya-uchilishten-avtobus-katastrofira-10-deca_134830/

Tежко е пострадала водачката на лекия автомобил

Нова катастрофа с автобус е станала рано тази сутрин около 7 ч. За нея съобщиха от МВР. Сигнал за пътен инцидент е подаден около 7 часа тази сутрин. По първоначални данни на пътя Кубрат - Завет са се ударили училищен автобус и лек автомобил.

През болнично заведение са преминали 10 деца, без сериозни наранявания и са освободени. По-тежко е пострадала водачката на лекия автомобил.

На място се извършва оглед. Пътни полицаи регулират движението. Обходен маршрут: Кубрат - Савин...

Продължава

Унгария отхвърли предложението на България за мигрантските квоти

http://www.cross.bg/bulgariya-seriozna-migrantite-1575730.html

/КРОСС/ Последното предложение на България за мигрантските квоти е "притеснително", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от новинарската агенция MTI. По думите му задължителното преразпределение ще бъде "сериозна опасност" за Европа. Според него предложението на България изпраща към мигрантите послание, че "ако дойдат достатъчно много, те ще бъдат преразпределени, така че - да идват". "Това е покана към мигрантите", каза той и посочи, че преразпределението ще бъде задължително, ако съюзът се изправи пред толкова сериозна мигрантска вълна, колкото през 2015 г.    

Почетен знак за Генералния консул на Русия

http://budnavarna.bg/34749-pocheten-znak-za-generalniya-konsul-na-rusiya/

Кметът Иван Портних връчи почетен знак с лента на Генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, по повод завършване на дипломатическата му мисия. Събитието се проведе в Община Варна, в присъствието на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов и представители от консулството.

 

„Приемете този знак като символ на сътрудничеството и развитието на традиционно добрите българо-руски взаимоотношения. За нас беше чест и удоволствие да работим с консулството през този период и доказателство за това са различните съвместни инициативи, които реализирахме. Вярвам, че ще останете истински приятел на Варна и градът ни винаги ще бъде специален за Вас“, заяви Иван Портних. „Благодаря от сърце за тази награда, защото това е оценка за моя опит, за моята работа като ръководител на дипломатическата мисия във Варна. Ние сме един братски народ и както гостите на града, така и всички граждани на Варна, виждат колко се е променил градът от началото на работата на настоящия екип на кмета. Благодаря за инициативите, които сме започнали заедно – както се казва на руски „топката от сняг се увеличава с всеки един момент“. Затова вярвам, че ще постигнем още повече“, каза Сергей Лукьянчук. Той допълни, че е в навечерието на визитата на министър-председателя на България в Русия очаква отношенията между двете държави да се задълбочават и подобряват още повече.

Материалът Почетен знак за Генералния консул на Русия е публикуван за пръв път на Будна Варна.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-05-29.html

На 30 май 2018 г. (сряда), във връзка с пресвързване на довеждащ водопровод в с. Мърчаево, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Брутално: 62-годишният Стоян задушил жена, докато я изнасилва

http://www.struma.com/sinya-lampa/brutalno-62-godishniyat-stoyan-zadushil-jena-dokato-ya-iznasilva_134829/

Tой запушил носа и устата й, за да не се чуват виковете

62-годишният Стоян Т. от Кермен, общ.Сливен отива на съд заради убийство на жена, която се опитал да изнасили. Мъжът е обвинен в умишлено убийство на дама от същия град, като я умъртвил по особено мъчителен за нея начин и с особена жестокост.

Стоян се опитал да изнасили жената, като по време на акта на 04.02.2018 година запушил носа и устата й с ръце, за да спре виковете й и да я накара да спре да се съпротивлява. В резултат на действията му обаче жената се задушила и така се...

Продължава

Проект за дигитален сувенир победи в Startup Weekend Varna

http://varnautre.bg/2018/05/29/82384/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%80-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b2-startup

Иновативен дигитален сувенир, който позволява да се съхраняват снимки и видеа на чип, който може да бъде под формата на ключодържател, е проектът, спечелил в десетото юбилейно издание на Startup Weekend Varna, което се проведе от 25-ти до 27-ми май в Техническия университет. Събитието се организира с финансовата подкрепа на Община Варна. Създател на идеята […]

"Хамас" удари Израел с 27 ракети

https://dnes.dir.bg/svyat/hamas-udari-izrael-s-27-raketi

Силовите министри в израелското правителство се събраха на спешно заседание

ДАНС внедрява тайни агенти в частни фирми?

http://nakratko.bg/category/58/160195/


Промени в закона предвиждат на ДАНС да получи правото да внедрява агенти под прикритие в частни фирми. Целта на служителите ще бъде да следят за нередности и злоупотреби.

Политическата криза в Италия оказва натиск върху еврото

http://econ.bg/Новини/Политическата-криза-в-Италия-оказва-натиск-върху-еврото_l.a_i.762027_at.1.html

Еврото се свлече до шест и половина месечно дъно спрямо долара във вторник, и заличи малката печалба от понеделник, а инвеститорите се втренчиха в...

Белгийската прокуратура нарече "терористичен акт" убийствата в Лиеж (ВИДЕО)

http://clubz.bg/68426-belgijskata_prokuratura_nareche_teroristichen_akt_ubijstvata_v_liej_video

Белгийската прокуратура разследва убийството на двама полицаи и на случаен минувач в град Лиеж като терористичен акт, предаде Reuters. Според прокурор нападателят е атакувал отзад двамата полицейски служители с нож, взел е пистолета на един от тях и ги е застрелял. Убил е и млад мъж, стоящ в наблизо паркирана кола и е избягал в училище, където е бил ликвидиран при последвалата стрелба, при която още няколко полицейски служители са били ранени.

Какво се случи

Тази сутрин BBC съобщи, че мъж е убил двама полицаи в източния белгийски град Лиеж. Нападателят бил неутрализиран след стрелбата и ситуацията вече е под контрол, съобщи полицията.

"Двама полицаи бяха убити, а двама други са ранени", заяви Катрин Колиньон, говорителка на прокуратурата в Лиеж, цитирана от АФП.

Белгийският в. "Соар" съобщава за убит минувач, но властите все ще не са потвърдили тази информация.

Според непотвърдени сведения заподозреният взел жена за заложник. Все още не е ясно дали тя е пострадала. Не се знае и какво е състоянието на стрелеца.

Нападението е било извършено сутринта.

Според свидител на стрелбата, цитиран от "Соар", мъжът е взел оръжието на един от полицаите по време на рутинна проверка близо до кафене в центъра на града. След това е открил огън.

Видеоклипове и снимки в социалните мрежи показват как пешеходци в района на централния булевард "Д'Авроа" бягат от мястото на инцидента. Районът е отцепен.

Засега не е ясно и какви са мотивите за смъртоносната атака. Властите не са съобщили дали става дума за терористичен акт. Според телевизия RTBF се работи и по тази версия. Свидетели съобщават пред местни медии, че нападателят е крещял "Аллах Акбар" (от арабски - Бог е велик).

Мъж уби двама полицаи в Белгия (ВИДЕО)

http://clubz.bg/68426-myj_ubi_dvama_policai_v_belgiq_video

Мъж уби тази сутрин двама полицаи в източния белгийски град Лиеж, предаде Би Би Си.

Нападателят бил неутрализиран след стрелбата и ситуацията вече е под контрол, съобщи полицията.

"Двама полицаи бяха убити, а двама други са ранени", заяви Катрин Колиньон, говорителка на прокуратурата в Лиеж, цитирана от АФП.

Белгийският в. "Соар" съобщава за убит минувач, но властите все ще не са потвърдили тази информация.

Според непотвърдени сведения заподозреният взел жена за заложник. Все още не е ясно дали тя е пострадала. Не се знае и какво е състоянието на стрелеца.

Нападението е било извършено сутринта.

Според свидител на стрелбата, цитиран от "Соар", мъжът е взел оръжието на един от полицаите по време на рутинна проверка близо до кафене в центъра на града. След това е открил огън.

Видеоклипове и снимки в социалните мрежи показват как пешеходци в района на централния булевард "Д'Авроа" бягат от мястото на инцидента. Районът е отцепен.

Засега не е ясно и какви са мотивите за смъртоносната атака. Властите не са съобщили дали става дума за терористичен акт. Според телевизия RTBF се работи и по тази версия. Свидетели съобщават пред местни медии, че нападателят е крещял "Аллах Акбар" (от арабски - Бог е велик).

Малки и пораснали се връщат назад във времето със "Забравените игри на Свети Врач"

http://www.struma.com/obshtestvo/malki-i-porasnali-se-vrushtat-nazad-vuv-vremeto-sus-zabravenite_134828/

По случай 1 юни –Ден на детето, Археологически музей – Сандански и Община Сандански организират „ЗАБРАВЕНИТЕ ИГРИ НА СВЕТИ ВРАЧ“.

От 10:00 до 14:00 часа в парк „Свети Врач“ /пространството между езерото и градския басейн/ малки и пораснали деца ще имат възможност да се върнат назад във времето.

„Чилик джумак“, „Ламатка“, „Топорман“, „Чучулига“– имена – спомени от детството или...

Продължава

Състезания за бебета на 2 юни в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2UUCVGjxyS0/

Семеен спортен празник ще се проведе на 02.06.2018 г. /събота/ от 10.00 часа, на многофункционалната спортна площадка при „Руски паметник” в Поморие, съобщиха от община Поморие. Веселата надпревара стартира с нелеката спринтова дисциплина „4х4 – четири метра на четири крака“, като за добрата подготовка на малчуганите са необходими многократни тренировки с личните им треньори – мама, татко, баба, дядо и приятели.

„Победители с мама и татко” е състезание за деца от 6 месеца до 3 години. Но това е  мероприятие, предназначено  и за цялото семейство.

За всички участници в надпреварата ще има атрактивни награди, а участието е безплатно.

Семеен спортен празник на 2 юни в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wL5Zf5Elkl4/

Семеен спортен празник ще се проведе на 02.06.2018 г. /събота/ от 10.00 часа, на многофункционалната спортна площадка при „Руски паметник” в Поморие. Веселата надпревара стартира с нелеката спринтова дисциплина „4х4 – четири метра на четири крака“, като за добрата подготовка на малчуганите са необходими многократни тренировки с личните им треньори – мама, татко, баба, дядо и приятели.

„Победители с мама и татко” е състезание за деца от 6 месеца до 3 години. Но това е  мероприятие, предназначено  и за цялото семейство.

За всички участници в надпреварата ще има атрактивни награди, а участието е безплатно.

Кирил Добрев: ГЕРБ са готови на всичко, за да запазят властта

https://frognews.bg/novini/kiril-dobrev-gerb-gotovi-vsichko-zapaziat-vlastta.html

”Изминалите частични избори в селата Галиче и Беден ни дават ясен сигнал, че ГЕРБ са готови на всичко, за да не бъдат изхвърлени от властта и трябва да бъдем подготвени за евроизборите следващата година” - коментира зам.-председатеят на НС на БСП Кирил Добрев.

Нейната майка е виновна, че тя тежи само 26 килограма! Вижте как е изглеждала преди

http://www.struma.com/lyubopitno/neinata-maika-e-vinovna-che-tya-teji-samo-26-kilograma_134827/

Обезпокоена от получените писма от почитателки, които искат да копират нейния външен вид, Валерия реши да проговори за тъмната страна на анорексията.

Получавам e-mail съобщения от млади момичета, които искат да научат как да бъдат като мен. Всички писма, които имам са от жени, предимно през 20-те години от живота си, които ме възприемат като някаква вдъхновение.

Поради това, искам да водя кампания срещу анорексията.

Няма да уча как се умира. Това не е игра,...

Продължава

79-годишен шофьор помете колоездач

http://budnavarna.bg/34747-79-godishen-shofor-pomete-koloezdach/

снимка: Будна Варна

Около 17:45 ч. на 24 май, на ул. „Тихомир“ във Варна лек автомобил „Форд Фиеста“ с водач С. П., на 79 г. застига и блъска попътно движещ се 32-годишен велосипедист. ПТП-то е посетено от екип на сектор „Пътна полиция“, но велосипедиста отказва да посети болница.

На 28 май в сектор „Пътна полиция“ велосипедистът представя медицински документ, че по-късно, след пътния инцидент, е посетил болница, където е установено, че е получил фрактура на лява китка. По случая е образувано досъдебно производство.

Материалът 79-годишен шофьор помете колоездач е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Нова катастрофа - този път между кола и училищен автобус

https://frognews.bg/novini/nova-katastrofa-tozi-pat-mejdu-kola-uchilishten-avtobus.html

Лек автомобил и училищен автобус са се ударили по пътя Кубрат - Завет. Тежко пострадала е жена, която е била в леката кола, съобщават от МВР.

Родители-изверги! Пуснаха на свобода майката, убила и изхвърлила новороденото си в тоалетна

http://www.struma.com/sinya-lampa/roditeli-izvergi-pusnaha-na-svoboda-maikata-ubila-i-izhvurlila-novorodenoto-si_134826/

Безумно! Пуснаха на свобода майката, убила и изхвърлила новороденото си в тоалетна във Врачанско36-годишната майка, убила новороденото си дете и захвърлила го в тоалетна във Врачанско, бе осъдена условно на половин година затвор, научи BulNews. Делото срещу Атанаска В. се гледа преди дни в районния съд в Мездра, където магистратите я признаха за виновна в извършеното чудовищно убийство.

Припомняме, че Атанаска, която е от ромски произход, е родила и захвърлила бебето си във външна...

Продължава

Жътвата в община Тунджа ще започне по-рано тази година

http://www.cross.bg/zapochne-kyltyri-obshtina-1575729.html

/КРОСС/ По-рано от обичайното ще започне прибирането на зърнените култури в община Тунджа. На територията на общината се обработват около 1 млн. декара земя. Жътвата ще започне още в началото на юни, съобщи Таня Тодорова, зърнопроизводител от село Търнава, но допълва, че в сравнение с миналата година сега се очакват по- ниски добиви: "Ечемиците вече жълтеят /.../ Очакванията не са много добри, тъй като имаше преовлажняване, след това пък суша и, за съжаление, не очакваме супер резултати. Именно тази суша предизвика по-бързото зреене. Предизвикателствата са големи пред земеделците, но ние пък се опитваме да надхитрим времето с алтернативни култури". Една от алтернативните култури е нахутът, от който се очаква сравнително добра реколта.    

Васил Велев: Внедряването на агенти на ДАНС в частни фирми ще влоши бизнес климата

https://frognews.bg/biznes-turisam/vasil-velev-vnedriavaneto-agenti-dans-chastni-firmi-shte-vloshi-biznes-klimata.html

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал коментира, че ДАНС ще внедрява тайни агенти в частни фирми. Новото сега е, че това ще става без знанието на ръководителите. Смущаващото в случая е, че липсва съдебен контрол, каза Велев.

Колко месо ще има в кренвиршите и надениците

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kolko-meso-shte-ima-v-krenvirshite-i-nadenicite-6082807

За производството на колбасите се използват лед и вода, а соята също е разрешена

Покойният Феди Башур оставя фирми за милиони, придобил ги веднага след рождения си ден от…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%84%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b1%d0%b0%d1%88%d1%83%d1%80-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f-%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc/

Доведеният син на фолкзвездата Емилия, който почина три дни след катастродата на магистрала „Тракия” навръх 24 май, оставя фирми за милиони, съобщава „Телеграф”. Наследникът на нейния годеник Жорж Башур, който също пострада в инцидента, но оцеля и все още е в Окръжна болница , Феди Башур е станал собственик на „Ийст Хънтинг груп” ЕООД само преди месец.

На 26 април младежът е навършил 19 години, а още на следващия ден – 27 април, е вписан като собственик на компанията, чиято основна дейност са консултантски и посреднически услуги, отдаване под наем или арена на недвижими имоти, пише блиц. Преди това 5 години шефка на фирмата е била майка му – рускинята Екатерина Башур. Нетните приходи от 2014 година са били 710 хиляди лева, през 2015 спадат до 132 000 лв., за да достигнат рекорден връх от 1,8 млн. лв. през 2016.

След като Екатерина и Жорж Башур се разделят през 2017 година, компанията за кратко е поета от шведския гражданин Асаад Хакман Нарис Ал-Руби, с когото Жорж е съдружник в други фирми у нас. Покойният Феди Башур е бил приет да учи в един от най-престижните университети в Бостън. Това разкри в първата си изповед след катастрофата самата Емилия.

Таткото на Феди също пусна във Фейсбука си своето прощално писмо до сина си. Той публикува и некролога, от който става ясно, че 19-годишният младеж ще бъде изпратен в сряда, 30 май, от 16.30 ч. в частните гробища в Бояна.

 

Материалът Покойният Феди Башур оставя фирми за милиони, придобил ги веднага след рождения си ден от… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Актьорът от Сандански Иван Юруков остана втори в шоуто "Като две капки вода"

http://www.struma.com/obshtestvo/aktiorut-ot-sandanski-ivan-yurukov-ostana-vtori-v-shouto-kato_134825/

"Като две капки вода“ е едно богатство най-вече заради образите, с които всеки един от нас се среща. Това е изключително облагородяващо за един артист! Благодаря на целия екип, че имах възможност да съм част от всичко това“, заяви Славин, който е победителят в шести сезон на култовото шоу за преобразявания.

След победата в трети сезон на X Factor, изпълнителят спечели сърцата на зрителите с въздействащи образи в "златния сезон“ на "Като две капки...

Продължава

Непознатата история: Първият български автобус е сглобен във Варна

http://budnavarna.bg/34744-nepoznatata-istoriya-parviyat-balgarski-avtobus-e-sgloben-vav-varna/

През 1912 г. банкерска къща „П.&П. Махалнишки” от Каварна призовава от страниците на варненския печат: „Заменете фаетона си с автомобила „Форд“, ако искате да спестите много левове и да останете хиляди пъти доволни“. (в. „Свободен глас“, бр.1 от 8 януари 1912 г.) Минали са само шест години от преломната за българския транспорт 1906 г., когато в страната са внесени първите леки коли от княз Фердинанд, шведския посланик, Министерството на вътрешните работи и един български инженер. По улиците на Варна вече отдавна се движи, следвана от тумби босоноги деца, първата лека кола – американски „Крайслер“, каран от шофьор немец. Тя принадлежала на д-р Б. Ючормански, акционер в регистрираното през 1907 г. в града „Безименно акционерно аутомобилно дружество в гр. Варна“. Акционери в него са още Златан Бръчков, Александър Василев, М. Филипов, дружество „Грозд“, „Кожухарско дружество“ – София, дружество „Труд“ – Русе. „Безименно акционерно аутомобилно дружество в гр. Варна“ закупува и два омнибуса с 25 к.с. мощност, но бизнесът не потръгва, защото във вестниците излизат с негативни статии за автомобилите, като ги наричат чудовища, които гърмят, пушат и плашат добитъка. Така през 1909 г. дружеството обявява ликвидация.

 

ВЪВ ВАРНА ПРЕЗ 1907 Г. ПРИСТИГА ПЪРВИЯТ АВТОМОБИЛ, МОДЕЛ ОМНИБУС „БЕНЦ“. Гумите му са като на файтоните – бандажни. Има 20 седящи места. Пали се с манивела, а задвижването на задните колела става с верига. Покривът е приспособен за поставяне на багаж. Осветлението се осигурява от карбидни лампи. Има сигнална тромба, която оглася улиците на града. 
 

 

Въпреки първоначалното недоволство, необходимостта и удобството, което предлагат автомобилите скоро е осъзнато. Повлиява и желанието на варненци да се приобщят към новото европейско общество, което по това време било изключително голямо. Така въпреки първия безславно завършил опит за организиран транспорт някои по-напредничави варненци – собственици на автомобили, успяват да припечелват доста добре, превозвайки пътници до Морската градина и в околностите на града до манастира „Св. Константин“.
Истинският път на развитието на автомобилния и автобусния транспорт във Варна започва през 1922 г., 

когато предприемачите братята Димитър и Стефан Илчеви основават своята фирма за внос на автомобили. Кантората им се намирала на ул. „Цар Симеон“ №6 във Варна. Това се случва доста преди Рачо Джамбов от Ботевград да започне изработването на малки серии от пътнически надстройки за автобуси (1928 г.), които по-късно ще се смятат за предците на българската марка автобуси „Чавдар“.
През 1925 г. фирмата „Братя Илчеви“ прераства в акционерно дружество и поема представителството на „Шевролет“ за България. С кораб „България“ от Александрия са доставени шаситата на два леки автомобила „Шевролет“. Дружеството осъществява първата си продажба на лек автомобил за 160 000 лв. на г-н Наудашер, собственик на циментовия завод „Гранитоид“.
Предприемчивите варненци се сдружават с Петър Георгиев, собственик на файтонджийска работилница в центъра на днешния квартал „Аспарухово“, където се сглобяват първите у нас моторни превозни средства.
Разположената в Аспарухово (което тогава си било село край града) фабрика, преди да бъде генерално преустроена, представлява най-обикновена коларска работилница с персонал от няколко души. Братя Илчеви осигуряват не само обзавеждането й с необходимата техника, но и успяват да привлекат едни от най-добрите майстори на каросерии от София, Варна и други градове. Създават изключителен екип, който се ръководи от Петър Георгиев, а отговорник по инженерната работа е Слави Харитонов.

 


ПЪРВИЯТ АВТОБУС НА ГРАДСКАТА ОМНИБУСНА СЛУЖБА, ФИРМА „БРАТЯ ИЛЧЕВИ“, Е С МАРШРУТ ВАРНА – СВ. КОНСТАНТИН. Шевролет с удължено шаси за 20-25 души с дървена каросерия от фабрика „Херкулес“. На бронята на автомобила – табела с надпис: „В услуга на Градското омнибусно движение, Бр. Илчеви – Варна“.

 

 

Преди да се заемат с такова сложно производство, братята решават Димитър да посети някои от най-известните заводи за автобусни каросерии в Европа, като немските фирми Bauer в Кьолн и Kaesbohrer в Улм, както и прочутата работилница на братя Ури в Унгария, която след войната става известна под името Ikarus. Димитър Илчев скицира подробно както външното оформление, така и интериора на най-интересните според него модели и впоследствие предоставя рисунките на своите майстори. Брат му Стефан пък завършва автомобилно инженерство в Германия и изкарва следдипломната си практика в заводите Krupp в град Есен, на които по-късно „Братя Илчеви“ става официален представител за България.
Първите завършени конструкции са два автобуса 

с модерна „вагонна“ каросерия, базирана на шаси International D-300, които са наречени „трамбуси“ или „мотриси“ (вероятно заради приликата си с пътническите вагони или трамваите). Те са предоставени на Градската омнибусна служба на Варна. Наречени са „Херкулес“. Пускането им в експлоатация на 27 май 1937 г. е голямо събитие за морския град. Защо са посрещнати с толкова възторг? Защото освен със своята модерна форма бяло-зелените автобуси впечатляват и с редица модерни нововъведения.
Това са първите в България автобуси с автоматично отваряща се врата с помощта на хидравличен механизъм. Обзавеждането им е наричано луксозно – с кожен салон, часовник, шест лампи и шест вентилатора.
Производственият капацитет на фабриката в кв. „Аспарухово“ е четири каросерии месечно, като наред с едросерийните автобусни надстройки се изработват линейки и дори малки партиди леки автомобили с каросерия тип седан.
Скоро след своята премиера българските автобуси „Херкулес“ стават едни от най-търсените у нас 

както заради високото си качество, така и заради изключително достъпната си цена спрямо чуждестранните конкуренти. В периода 1937-1940 г. продукцията на „Херкулес“ без изключение се представя със собствен щанд на Международната мострена изложба във Варна. По време на осмата такава изложба, проведена през август 1939 г., превозните средства (включително и продукцията на „Херкулес“) са обособени като отделна експозиция в Централната изложбена палата „Княз Симеон Търновски“. Още през април 1939 г. братя Илчеви участват със свой щанд и на първия в България автосалон, проведен в Пловдив паралелно с традиционния технически панаир. Подробен репортаж за впечатляващата изложба, на която са показани повече от 40 леки автомобила, е поместен в бр. 60/61 на сп. „Автомобилизъм и туризъм“. С един от седаните братът Атанас участва в Първия автомобилен събор във Варна, проведен от 14 до 16 август 1938 г. Той заема второ място в общото класиране и второ в първа категория, като и в двата случая призовата позиция е за известния наш състезател Димитър Соколов.
„Братя Илчеви” АД поддържа автобусните линии във Варна и района до Втората световна война. Но след национализацията през 1947 г. акционерното дружество и фабриката преустановяват дейността си.
МАРИЦА ГЪРДЕВА

източник: Черно море

Материалът Непознатата история: Първият български автобус е сглобен във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Жорж Башур с болка: Феди, благодаря за шанса да си мое дете!

http://www.struma.com/lyubopitno/jorj-bashur-s-bolka-fedi-blagodarya-za-shansa-da-si_134824/

Мъката ми е безгранична, написа почерненият баща

Феди Башур, син на годеника на Емилия – Жорж, ще бъде погребан в сряда в гробищата в „Бояна“, съобщи баща му в профила си във Facebook.

19-годишният младеж катастрофира с Мерцедес в четвъртък следобед на магистрала „Тракия“ и почина в неделя. В колата били баща му Жорж и Емилия.

„Вчера загубих прекрасното си дете... Загубих скъпия си приятел... Моето щастие. Мъката ми е безгранична, непоносима, безмерна...“, пише Жорж и продължава:...

Продължава

Варненка с четвърто поредно злато във ветроходството

http://budnavarna.bg/34741-varnenka-s-chetvarto-poredno-zlato-vav-vetrohodstvoto/

Калина Маринова от СК Черно море Бриз записа 4-та поредна победа през новия сезон във ветроходството, научи BudnaVarba.bg.

В регата Приморско варненката беше убедителна в клас Лазер 4,7. В клас Оптимист Александър Ганев не му стигна 1 точка за да влезе в призовата тройка.

В същото време в Балчик се проведе регатата 24 май. Черно море Бриз спечели 4 златни медала и 1 сребърен.

В клас Оптимист при юношите младша първи е Марио Бойков. При девойките шампионка е Адриана Петкова, а втора Ивет Томова. В клас Кадет първо място спечели екипажът Цветослав Мавродиев и Калина Стоева. В клас Лазер Радиал шампионка е Мариела Николова.

Следващото участие на ветроходците от Черно море Бриз е в европейската купа в клас Лазер, която ще се проведе във Варна от 8 до 10 юни.

Материалът Варненка с четвърто поредно злато във ветроходството е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Почина изпълнителният председател на БСК Божидар Данев

http://econ.bg/Новини/Почина-изпълнителният-председател-на-БСК-Божидар-Данев_l.a_i.762026_at.1.html

Почина изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Това съобщиха от пресцентъра на Българска стопанска камара. От БСК...

Шокиращи слухове в светските среди: Дупничанката Моника Валериева подло обирала мъже?! (Вижте схемите й)

http://www.struma.com/obshtestvo/shokirashti-sluhove-v-svetskite-sredi-dupnichankata-monika-valerieva-podlo-obirala_134823/

Моника Валериева, за която се говори упорито, че изкарва парите си по лесния начин, е замесена и в още по-скандални схеми. Шокиращ слух от светските среди за който HotArena не може категорично да твърди, че е 100% верен гласи, че Валериева прилагала изключително подла схема към мъжете.

Оказва се, че романтичните почивки, с които миската се фука в социалните мрежи, са просто пътуване по работа. Наскоро Мона се похвали с годежен пръстен. Неин клиент обаче хвърля съвсем друга светлина...

Продължава

Елитът на българската археология си дава среща в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/S15VQjuk_Qo/

От 31 май до 3 юни 2018 г. Бургас ще е домакин на 57-та Национална археологическа конференция. Мащабното научно събитие, организирано от Община Бургас, НАИМ-БАН, РИМ-Бургас, ЦПА Созопол и ИМ-Средец, ще събере в КЦ “Морско казино” елита на българската археология. То е част от разширената програма на Европейския морски ден, чийто домакин тази година е Бургас.

Още в първия ден на конференцията като важен акцент ще бъдат представени резултатите от археологическите проучвания в региона. Тя ще бъде открита на 31 май от 14 часа. Археолозите ще обобщят данните от изследванията на праисторическите могили край Каблешково и Бургас, римската колония Деултум, крепостите Акве калиде, Порос и Русокастро, както и светилището в м. “Шилото” и тракийската крепост при с. Извор. През втория ден от форума ще бъдат изнесени доклади за най-важните в научно отношение праисторически, антични, тракийски и средновековни обекти от територията на България, проучени през 2017 г. Програмата на третия ден от конференцията ще завърши с годишно заседание на Асоциацията на българските археолози.

На 31 май ще бъдат раздадени и годишните награди “Златен грифон” на Министерството на културата, които се присъждат за цялостен принос за развитието на археологическата наука и за откритие на 2017 г. Тържественото събитие ще продължи с откриване на атрактивна изложба “Скритите тайни на Черно море”. Тя ще представи любопитни артефакти от морската ни история и 3D макети на потънали кораби, открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния проект Black Sea Map.

Във Варна заловиха рекордните 2 500 кг амфетамини на стойност 500 млн. евро

http://budnavarna.bg/34738-vav-varna-zaloviha-rekordnite-2-500-kg-amfetamini-na-stojnost-500-mln-evro/

Рекордно количество над 2 500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид, известно още като АПАА /АРАА/, задържаха митническите служители на пристанище Варна Запад. Затова съобщиха на брифинг от Митница Варна.

Огромното количество е било хванато в петък. Стоката е пристигнала с контейнер от Китай, като е декларирана като лимонена киселина – 600 торби по 25 кг. Пакетирана е в същия вид опаковки, каквато е и декларираната стока, но са били подредени по начин, който не позволява само с ренгеновия контрол да бъде установено наличие на различен вид стока в самия контейнер.

„Тук не става въпрос за класически метод на контрабанда, тъй като непосредствено след тапата не е поставена директно контрабандната стока, а прекурсорът е в отделни чували от същия вид, които са подредени по начин, който да направи трудно възможна идентификацията на контрабандната стока при проверка с рентгенова апаратура“- уточни заместник-директорът на Агенция „Митници“ Юлиан Мирков.

Това е нов вид силен прекурсор за производство на наркотици.

Цената при реализация на подобно количество АПАА от нелегални разпространители възлиза на над 500 милиона евро.

Основен потребител на този тип прекурсор са страните от Западна Европа, като през последните години такива нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици са засичани и в Централна и Източна Европа. В зависимост от това колко квалифициран е химикът и колко модерна е лабораторията, минимумът таблетки, който може да се произведе от 1 кг подобен прекурсор е 10 000 броя. Средната цена на черния пазар на подобно хапче е около 20 евро.

Случаят е докладван веднага на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна. Образувано е досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Варна под надзора на прокуратурата.

източник: Морето.нет

Материалът Във Варна заловиха рекордните 2 500 кг амфетамини на стойност 500 млн. евро е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Москва може да се върне към "Южен поток"

http://www.cross.bg/potok-bulgariya-truba-1575728.html

/КРОСС/ В бъдеще Москва може да се върне към проекта за газопровод "Южен поток", твърди руски експерт пред официоза "Росийская газета". България спомена, че трябва да бъдат подновени преговорите в тази насока, напомня Сергей Правосудов, директор на компанията "Институт за национална енергетика". "Погледнем ли картата, става ясно, че е по-добре Балканите да бъдат снабдявани директно, а не през Турция. Още повече като знаем, че дори ако се пуснат "Турски поток" и "Северен поток-2", остава тенденцията за растеж на доставките в Европа, а собственият европейски добив на газ намалява", обяснява аналитикът пред руския ежедневник. "Ако потреблението на газ в Европа расте и занапред, ще се наложи да бъде изградена и трета тръба от "Северен поток", прогнозира той. Такъв трети клон може според него да стане бъдещ газопровод за преки доставки на руски газ през Черно море, който българският президент Румен Радев, посетил преди седмица Русия, предложи да бъде наречен "Български поток". Днес България получава руски газ само от тръбата, минаваща през Украйна, напомня Константин Симонов, оглавяващ руското дружество "Фонд за национална енергийна сигурност". След 2019 г. доставките за София ще минават през "Турски поток", който се прокарва по дъното на Черно море, но тогава ще трябва да се използва газов транзит през Турция

До началото на 2024 г. АМ "Хемус" ще бъде завършена изцяло

http://www.struma.com/bulgariya/do-nachaloto-na-2024-g-am-hemus-shte-bude-zavurshena_134821/

В рамките на изминалата година е започнало реалното строителство на деветкилометровата отсечка от Ябланица

До началото на 2024 г. автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена изцяло, каза във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите му този график не е оптимистичен, а реалистичен. В рамките на изминалата година е започнало реалното строителство на деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен, очаква се отсечката да бъде приключена до година и половина, посочи той.

Приключва проектирането на 52 км между...

Продължава

Над 500 млн. евро е цената на наркотиците заловени във Варна

http://www.barometar.net/91028/

Рекордно количество над 2 500 кг от амфетаминопроизводното вещество Алфа-фенилацето-ацетамид или 2-фенилацето- ацетамид, известно още като АПАА /АРАА/, задържаха митническите служители на пристанище Варна Запад. Това е нов вид силен прекурсор за производство на наркотици. Цената при реализация на подобно количество АПАА от нелегални разпространители възлиза на над 500 милиона евро. Информация за разкритието съобщиха […]

40 осъдени за тероризъм във Франция скоро излизат от затвора

http://nakratko.bg/category/25/160194/


Oколо 40 осъдени за тероризъм ще бъдат освободени от френски затвори тази година и в началото на следващата, съобщи френският прокурор за борба с тероризма Франсоа Моленс, цитиран от БНР.

Борисов трябва да излавира в Москва, съветва Андрей Райчев

https://frognews.bg/novini/borisov-triabva-izlavira-moskva-savetva-andrei-raichev.html

Много хора не искат сближаване на ЕС с Русия. Най-големият кошмар на САЩ е оста Берлин-Москва-Пекин. Това ще означава край на господството на Америка. Най-лесно е да се натисне бутона Украйна, за да се дестабилизира положението. Това заяви социологът Андрей Райчев.

Общоевропейската лична пенсия – още една възможност за работещите хора

http://www.struma.com/bulgariya/obshtoevropeiskata-lichna-pensiya-oshte-edna-vuzmojnost-za-raboteshtite-hora_134820/

До края на годината трябва да бъде приет европейски регламент за нов финансов инструмент, от който ще могат да се възползват работещите хора в Европейския съюз – общоевропейската лична пенсия. Вноски в нея ще могат да се правят и в друга държава, а доставчиците ще се избират на транснационално ниво.

„Това е нещо като допълнителна форма за дългосрочна инвестиция”, обясни в студиото на „Лице в лице” ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси...

Продължава

Как се влюбват различните зодии

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-se-vliubvat-razlichnite-zodii-6082789

Вижте начина, по който вашата зодия усеща "пеперудите в стомаха" и споделете с нас дали наистина е така

Кирил Добрев: ГЕРБ са готови на всичко, за да не бъдат изхвърлени от властта

http://www.cross.bg/mesta-dobrev-godina-1575727.html

/КРОСС/ Областните координатори на БСП проведоха съвместно заседание в централата на партията. На него те обсъдиха съвместната си дейност и основните насоки на работа, които ще се следват през следващата половин година. "Разчитаме много на вас, тъй като вие сте постоянно на терен и сте на пулса на местните проблеми" - това каза пред присъстващите Кирил Добрев, зам.-председател на НС на БСП. Според него те познават и хората, и проблемите по места, и чуват гласа на жителите на населените места. "Изминалите частични избори в селата Галиче и Беден ни дават ясен сигнал, че ГЕРБ са готови на всичко, за да не бъдат изхвърлени от властта и трябва да бъдем подготвени за евроизборите следващата година" - коментира още Добрев. Той обясни на всички за злоупотребите, които са били направени на последния частичен местен вот от управялващата партия, страха на хората и погазването на правото на глас - 28 години след началото на промените. В рамките на работното заседание бяха обсъдени въпроси, свързани с техническата обезпеченост на местните клубове, връзката между отделните звена в организациите и начините на взаимодействие между отделните области. Продължава подмяната на старите членски карти, като по-голяма част от членовете на БСП вече разполагат с електронни членски карти - стана ясно на заседанието на областните координатори. Беше повдигнат и въпросът с достигането на левите печатни издания до максимално повече места в страната.    

Пролетният базар на книгата за първи път е на открито

http://www.struma.com/bulgariya/proletniyat-bazar-na-knigata-za-purvi-put-e-na-otkrito_134819/

Най-голямото книжно изложение в България започва днес

Пролетният базар на книгата за първи път е на открито, съобщават организаторите от асоциацията "Българска книга" (АБК).

Най-голямото пролетно книжно изложение в България започва днес - с посвещение на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и в навечерието на Международния ден на детето.

Повече от 100 български книгоиздатели и книготърговци ще се представят в парка пред НДК, откъм бул. "Патриарх Евтимий". Официалното откриване е в...

Продължава

"Природата не търпи вакуум, фашизмът го приветства с радост" (ОТКЪС)

http://clubz.bg/68424-prirodata_ne_tyrpi_vakuum_fashizmyt_go_privetstva_s_radost_otkys

Обществото ни би отхвърлило всеки опит за възраждане на фашизма, нали?

Във "Фашизъм: Предупреждение" първата жена - държавен секретар на САЩ, Мадлин Олбрайт, поставя под съмнение това предположение, основавайки се на личните си преживявания като дете в разкъсваната от война Европа и внушителния си професионален опит като дипломат.

Тя съставя фактологични портрети на съвременни лидери като Тръмп, Путин, Ким Чен Ун, Ердоган, които пренебрегват демократичните институции и спекулират със страховете на собствения си народ – тактики, присъщи още на фашистите през 20-те и 30-те години на миналия век. 

"Фашист е някой, който силно се идентифицира с цяла нация или група и твърди, че говори от нейно име, но не го е грижа за правата на другите и е готов да използва всякакви средства, включително насилие, за да постигне целите си", пише Олбрайт.

Фашизмът днес представлява много по-сериозна заплаха за международния мир от когато и да било след края на Втората световна война. Стремежът към демокрация, завладял света след падането на Берлинската стена, е утихнал. В много държави икономическите, технологичните и културните фактори отслабват политическия център и водят до възхода на крайнодесни и крайнолеви формации. 

"Фашизъм: Предупреждение" е книга, актуална за всички времена. Написана с мъдрост и тревога от човек, който не само е изучавал историята, но е участвал в създаването й, тя ни призовава да научим уроците си и да осмислим поуките, за да не повторим трагичните грешки от миналото. 

Мадлин Олбрайт.

Mадлин Олбрайт е шейсет и четвъртият държавен секретар на САЩ в периода 1997–2001 г. Бележитата ѝ кариера включва и постове в Капитолия, в Съвета за национална сигурност и като постоянен представител на САЩ към ООН. Тя живее в Джорджтаун, окръг Колумбия, и Вирджиния.

"Фашизъм: Предупреждение" излиза на български на 31 май 2018 г. благодарение на издателство "Ера". Публикуваме и кратък откъс от книгата:

 

ДОКТРИНА НА ГНЯВ И СТРАХ

Мнозина в Съединените щати са склонни да превъзнасят годините след края на Втората световна война. Те си представят период на небесносиня невинност, когато всички са единодушни, че Америка е велика и всяко семейство има надежден човек, който го изхранва, най-модерните уреди, деца, които са над средното ниво, и гледа на живота през розови очила. Всъщност Студената война беше период на непрестанна тревога, когато към незабравената сянка на фашизма се присъедини друг облак. В тийнейджърските ми години поради ядрени опити в зъбите на бебетата беше открит радиоактивният елемент стронций 90 в количество петдесет пъти над нормата. Във всяко градче имаше служител от гражданската отбрана, който убеждаваше хората да си построят бомбоубежища в задния двор и да се запасят с консервирани храни, игри „Монопол“ и цигари. На децата в големите градове раздаваха метални плочки, гравирани с имената им, за да ги разпознаят, ако се случи най-лошото.

Когато пораснах, тръгнах по стъпките на баща си и станах университетски преподавател. Една от специалностите ми беше Източна Европа, където държавите бяха изоставени като сателити, обикалящи около тоталитарно слънце, и масово се смяташе, че там никога не се случва нищо интересно и никога няма да се промени нищо важно. Мечтата на Маркс за работнически рай се изроди в оруелски кошмар, конформизмът стана най-ценната стока, доносници слухтяха на всеки ъгъл, цели държави живееха зад бодлива тел и правителства настояваха, че долу е горе и че черното е бяло.

И после дойде промяната, при това с изумителна бързина. През юни 1989 десетгодишните искания на пристанищните работници и вдъхновението на един папа, роден във Вадовице, донесоха демократично управление на Полша. През октомври същата година Унгария стана демократична република, а в началото на ноември беше съборена Берлинската стена. В онези вълшебни дни телевизиите всяка сутрин предаваха новини за събития, които толкова отдавна изглеждаха невъзможни. Все още си представям решителните моменти на Нежната революция в моята родина Чехословакия, наричана така, защото победи без широко разпространеното разбиване на глави и изстрели на оръжия. Беше един мразовит следобед в края на ноември. На историческия Вацлавски площад в Прага тълпа от триста хиляди души радостно дрънчеше с ключове, за да имитира камбанен звън, който възвестява края на комунистическия режим. На балкон над насъбралото се множество стоеше Вацлав Хавел, доблестният драматург, който шест месеца по-рано беше политически затворник, а пет седмици по-късно положи клетва като президент на свободна Чехословакия.

В онзи момент аз бях една от многото, които мислеха, че демокрацията е издържала с отличие най-трудния си изпит. Някога могъщият СССР, отслабен от икономическа немощ, се строши като изпусната ваза върху каменен под, освобождавайки Украйна, Кавказ, Прибалтийските републики и Централна Азия. Надпреварата в ядреното въоръжаване утихна, без да ни взриви на парчета. В Далечния изток Южна Корея, Филипините и Индонезия отхвърлиха дългогодишни диктатори. На запад латиноамериканските военни управници дадоха път на свободно избрани президенти. В Африка освобождаването на Нелсън Мандела – още един затворник, станал президент – роди надежди за възраждане в региона. В целия свят държавите, които се окичиха с етикета „демократични“, се увеличиха от трийсет и пет на повече от сто.

През януари 1991 г. Джордж Хърбърт Уокър Буш заяви пред Конгреса, че „краят на Студената война е победа за цялото човечество ... и водачеството на Америка спомогна за осъществяването му“. От другата страна на океана Хавел добави: „Европа се опитва да създаде исторически нов ред чрез процеса на обединение ... Европа, в която повече никой с власт няма да потиска друг с по-малко власт, и където вече няма да е възможно спорове да се решават със сила“. 

Днес, повече от четвърт век по-късно, трябва да се запитаме какво се случва с тази вдъхновяваща визия и защо сякаш някак избледнява, вместо да се изяснява? Защо според американската неправителствена организация „Фрийдъм Хаус“ сега демокрацията е „под атака и в отстъпление“? Защо толкова много хора на власт искат да подкопаят общественото доверие в изборите, съдебната система, медиите и – по фундаменталния въпрос за бъдещето на Земята – науката? Защо се допусна такова опасно разделение между богати и бедни, град и село, образовани и необразовани? Защо Съединените щати – поне временно – се отказаха от водачеството си в световните дела? И защо, вече във второто десетилетие на ХХI век, отново говорим за фашизъм?

* * *

Откровено казано, едната от причините е Доналд Тръмп. Ако мислим за фашизма като рана от миналото, която почти е заздравяла, то вкарването на Тръмп в Белия дом беше като разкъсване на превръзката и разчовъркване на коричката.

За политическата класа във Вашингтон – републиканци, демократи и независими – избирането на Тръмп за главнокомандващ е толкова стряскащо, че би накарало някой комик от стар ням филм да хване шапката си с две ръце, да я нахлузи над ушите си, да подскочи във въздуха и да падне по гръб. Съединените щати са имали слаби президенти и преди. Всъщност не сме имали други, но никога не сме имали президент – поне в съвременната епоха – чиито изказвания и действия да са в такъв разрез с демократичните идеали.

Още в ранните етапи на предизборната си кампания и веднага щом влезе в Овалния кабинет, Доналд Тръмп говореше възмутително за институциите и принципите, които съставляват основата на отвореното правителство. Той систематично принизява политическия диалог в Съединените щати, показва удивително пренебрежение към фактите, клевети предшествениците си, заплашва да „заключи“ политическите си опоненти, напада членове на собствената си администрация, нарича водещи журналисти „врага на американския народ“, разпространява лъжи за почтеността на американския изборен процес, без да мисли, пропагандира националистически и търговски политики, клевети имигрантите и страните, от които те идват, и подхранва параноично тесногръдие и фанатизъм срещу една от най-широко разпространените религии в света. 

Задачата да си международен водач е постоянна и никога не приключва. . Настоящият проблем е дали Америка може да продължи да демонстрира този вид водачество с президент, който, изглежда, не придава толкова голяма тежест на международното сътрудничество и демократичните ценности.

Отговорът има значение, защото въпреки че природата не търпи вакуум, фашизмът го приветства с радост.

Днес няма да вали

http://www.struma.com/bulgariya/dnes-nyama-da-vali_134818/

Очаква ни слънчево време с много високи температури

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб източен, в Източна България - до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, в София - около 26 градуса.

По Черноморието ще е предимно слънчево с до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са около 23-24 градуса. Температурата на морската вода е 20-22 градуса.

В планините ще преобладава слънчево време. Вероятността за валежи е малка. Ще духа...

Продължава

За и против изгарянето на боклука за отопление в София

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/za-i-protiv-izgaryaneto-na-bokluka-za-otoplenie-v-sofiya

Спорът е икономически-дали новата инсталация ще намали или ще увеличи дълговете на парното

Роман Абрамович вече е най-богатият израелски гражданин

http://www.struma.com/bulgariya/roman-abramovich-veche-e-nai-bogatiyat-izraelski-grajdanin_134817/

Той е взел гражданство заради проблеми с получаването на британска виза

Руският бизнесмен Роман Абрамович стана днес най-богатият гражданин на Израел, съобщава в. "Таймс ъф Израел", цитиран от ТАСС. Изданието отбелязва, че състоянието на Абрамович се оценява на 12,5 милиарда долара.

По данни на вестника Абрамович ще живее в престижния район на Тел Авив - "Неве Цедек", в частна резиденция, която преди това е била хотел, който той купил от израелската актриса Гал Гадот.

В качеството си на нов гражданин на Израел Абрамович няма...

Продължава

БАН: Още поне 15 години ще сме далеч от Европа

https://frognews.bg/novini/ekspert-srednoto-evropeisko-ravnishte-absurd-balgariia-sled-15-godini.html

Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище в близките 15 г. Това подчерта доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН, ръководител на екипа, изготвил Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България.

Шефът на НАТО призова Русия да поеме отговорност за свалянето на малайзийския самолет

http://www.struma.com/bulgariya/shefut-na-nato-prizova-rusiya-da-poeme-otgovornost-za-svalyaneto_134816/

Според Йенс Столтенберг инцидентът е "директно последствие" от руската агресия спрямо Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да поеме отговорността за свалянето на малазийския самолет с 298 пътници над Източна Украйна преди четири години, предаде ДПА.

"Съгласен съм с холандското правителство, което призовава Русия да поеме отговорност за катастрофата", каза Столтенберг, описвайки инцидента със самолета като "директно последствие" от руската агресия спрямо Украйна.

Холандия и Австралия обвиниха Русия в свалянето на...

Продължава

ЕК обяви война на пластмасата

http://www.struma.com/bulgariya/ek-obyavi-voina-na-plastmasata_134815/

Според най-мрачните прогнози на екоеспертите до 2050 г. в Световния океан ще плуват повече пластмасови отпадъци отколкото риби

Европейската комисия (ЕК) обяви война на пластмасата в бита заради замърсяването на околната среда.

Според най-мрачните прогнози на екоеспертите до 2050 г. в Световния океан ще плуват повече пластмасови отпадъци отколкото риби, затова ЕК е възложила доклад кои продукти най-често се откриват във водите и се изхвърлят на брега. Те ще бъдат забранени. Сред тях попадат пластмасовите бъркалки и приборите за еднократна употреба.

От Еврокомисията подчертаха, че ще бъде сменен...

Продължава

Валерия Велева: Да погледнеш папата в очите

http://www.barometar.net/91026/

„103 стъпала, които отделят от светския живот. Вървиш нагоре… Тишина. 13 тежки резбовани врати, след всяка от които салоните стават все по-пищни, но по-малки. Дузина дълги коридори и бляскави зали с изографисани стени и тавани, едни след други остават зад гърба. Швейцарски гвардейци в синьо-оранжеви униформи на всеки ъгъл отдават почит. Шапки с червени пера… […]

Теодор Ушев хладнокръвно за Светлин Русев

http://clubz.bg/68423-teodor_ushev_hladnokryvno_za_svetlin_rusev

Много се изговори за Св. Русев. Някои го харесват, други – не. Безумно е да се дискутира творчеството на един художник – единствените критерии са "харесва ми-не ми харесва" и колко струва на пазара.

Дотук за художника Св. Русев.

Аз не съм имал директно взимане-даване с него, слава богу не ми се е налагало да завися от системата. Искам само да кажа, че не – той не е единственият виновник за състоянието на изкуството в България. Той беше Франкенщайн, създаден от прословутата българска сервилност към силните на деня, удряне на глава в земята пред властимащия и подмазвачество, желание да се отъркаш в "големия човек", да бъдеш „най-добрия“ му приятел. И съответно оплюване, предателство и скачане на всеки, изпаднал в беда, изгубил влиянието си вече бивш колос. Той просто беше изключително умен и комбинативен, за да се възползва максимално от стремежа у българина да благоговейничи. И да изгради своя собствена система от зависими хора, култ към личността си.

Да, той контролираше всичко – от несъществуващия български (съвсем съзнателно) пазар на изкуството, до псевдоколекционерите, които замотаваше в сладки приказки, купувайки „велики“ художници за петцифрени суми, чиято реална цена всъщност гравитира малко под тази на средна класа занаятчия от сайта saatchiart.com.

Неговата система важеше до Калотина и обратно. Назначаваше и махаше директори на галерии, контролираше държавните фондове за откупки – само на верни нему хора! Лансираше послушните му ученици. Но да си сложим ръка на сърцето – кой на негово място не би го правил? Когато имаш цялата власт, то можеш да правиш каквото пожелаеш с нея. Същевременно, нямаше как да изнесеш и една скица навън, без да минеш без комисията за опазване на наследството и организацията "Хемус". Системата беше заключена!

Но в момента, когато загуби мощта си – през 1987-89-а, когато всички слагачи се отдръпнаха от него, се видя, че не Св. Русев е бил виновен, ами че просто толкова си можем. И че в България няма нито един художник, който да може да продаде работа в сериозна колекция навън освен Недко Солаков. Че той просто е бил удобното оправдание за бездарност и липса на характер.

Той не беше Вернер Тюбке, не беше Йон Сбарчиу и след него не остана нито "лайпцигската школа", нито "школата от Клуж-Напока". Останаха десетки представители на "сръчната пластична депресия" - стил в българското изобразително изкуство, характерен с това, че няма и наченка на мисъл, концепция или анализ в произведенията на авторите. Има една неистова борба с боите и платното, докато му извадят душата и то издъхне на пода в ателието им.

Въпросът "Имате ли бяла боя?" в магазина на СБХ на "Оборище" беше като "Пуснаха ли банани?" в показния магазин на "Раковска". Нямаше. Имаше само за избрани, а българската боя жълтееше и не покриваше. Ако си приятел с Иванка, можеше да ти смотае някоя умбра от вносните и да ти я даде под тезгяха, но само ако Св. Русев е в червения си период…

Десетки кадърни художници бяха затрити, защото се осмеляваха да правят неща, които той не обичаше. Едни се вслушваха в съветите му, откупуваха работите им… и се затриха като художници. Други му теглеха една майна и се затваряха в ателиетата си – кои да рисуват, кои да пият до безпаметност и да псуват (нямаше и Фейсбук да изокаш на воля!). Но в изкуството е така – или си художник, или се продаваш…

Мисля, че той ще липсва повече на тези, които се оправдаваха с него за безхарактерността си, отколкото на приятелите му, които наистина останаха с него в последните години.

Аз искам само да му благодаря за един негов жест. По разкази на очевидци, на изпита по живопис, когато кандидатствах в Академията (специалност „плакат“), той бил начело на комисията (той беше начело на всички комисии). Влязъл, огледал, взел моята работа и я сложил първа. Така влязох в Академията и загубих 5 години от живота си в най-мракобесническото и задръстено учебно заведение по изкуствата в света. Благодарение на него, без да го познавам.

Почивай в мир, Светлине! Ако на поклонението в сряда дойде и Иван Вукадинов – то тогава всичко ти е било простено. Ако ли не – има една негова картина във въпросния "музей", в един тъмен ъгъл, новото крило. Идете я вижте!

Текстът е от профила на Теодор Ушев във фейсбук.

Теодор Ушев е графичен дизайнер, плакатист и аниматор, неговият филм "Сляпата Вайша" получи номинация за "Оскар" миналата година.

Платното на Иван Вукадинов.

Отново катастрофа на автобус с ученици

http://www.cross.bg/kybrat-avtobys-zavet-1575726.html

/КРОСС/ Училищен автобус и лек автомобил са се ударили на пътя Кубрат - Завет, съобщи МВР. През болнично заведение са преминали 10 деца. Те са без сериозни наранявания и са освободени. По-тежко е пострадала водачката на лекия автомобил. Сигнал за инцидента е подаден около 7 ч. тази сутрин. Път II-23 Кубрат - Исперих в участъка от Кубрат до Завет е временно затворен за всички МПС. На място се извършва оглед. Пътни полицаи регулират движението. Обявен е обходен маршрут: Кубрат - Савин - Севар - Сушево - Завет. Това е поредният подобен инцидент. Вчера автобус, превозващ девет деца и трима възрастни, се удари в лек автомобил с петима пътници на международния път Е-79 край Враца. Преди седмица кола се удари в два автобуса, превозващи деца, на главен път 1-6, в района на с. Антон.    

Съветник на Ким Чен-ун е в Сингапур за подготовка на срещата с Доналд Тръмп

http://www.struma.com/bulgariya/suvetnik-na-kim-chen-un-e-v-singapur-za-podgotovka-na_134814/

Ким Чхан-сон е началник на генералния щаб на севернокорейските въоръжени сили

Висш съветник на севернокорейския лидер Ким Чен-ун пристигна снощи в Сингапур, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс. Това е най-новата индикация, че насрочваната и отлагана среща на върха САЩ - Северна Корея ще се състои.

Ким Чхан-сон, де факто началник на генералния щаб на севернокорейските въоръжени сили, отпътува за Сингапур през Пекин снощи.

Наред с това екип от американски правителствени служители, включително заместник-началникът на...

Продължава

Днес няма да вали

http://nakratko.bg/category/58/160193/


Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб източен, в Източна България - до умерен североизточен вятър, съобщава бТВ. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, в София - около 26 градуса.

Георги Илиев преподписа с Черно море

http://varnautre.bg/2018/05/29/82377/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0-%d1%81-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5

Капитанът на Черно море Георги Илиев преподписа договора си с клуба. Контрактът на най-опитния футболист в съблекалнята на “моряците” изтичаше след края на сезона, но му бе предложен нов. Георги Илиев дебютира в професионалния футбол с екипа на Черно море на 14 октомври 2000 г. срещу Ботев Пловдив на стадион “Христо Ботев”. Във втория му […]

Благотворителен концерт набира средства в помощ на деца

http://www.struma.com/obshtestvo/blagotvoritelen-koncert-nabira-sredstva-v-pomosht-na-deca_134813/

Младежка Инициатива „Помогни без причина“, Сдружение „За промяна“ и община Сандански ви канят на Благотворителен концерт!

На 31 май, на сцената на Летен театър – град Сандански, в 19:30 часа!

„Да дарим добро!“, защото „Заедно можем повече!“

Запазете своето място с усмивка в Туристически информационен център град Сандански!

Участие в концерта ще вземат Александрина Макенджиева, Петя Карамфилкова, ТФ...

Продължава

Петролът се търгува разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Петролът-се-търгува-разнопосочно_l.a_i.762025_at.1.html

Koтиpoвĸитe нa пeтpoлa oт eтaлoннитe cвeтoвни мapĸи във втopниĸ ce движaт paзнoпocoчнo. Учacтницитe нa пaзapa oцeнявaт вepoятнocттa зa yвeличaвaнe нa...

Отново катастрофа на автобус с ученици

http://nakratko.bg/category/58/160192/


Училищен автобус и лек автомобил са се ударили на пътя Кубрат – Завет, съобщи МВР. През болнично заведение са преминали 10 деца. Те са без сериозни наранявания и са освободени. По-тежко е пострадала водачката на лекия автомобил.

Лекарите на Сергей и Юлия Скрипал не очаквали двамата да оживеят

http://www.cross.bg/skripal-lekarite-novichok-1575725.html

/КРОСС/ Лекарите, които се грижат за бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, не са сигурни за бъдещото им състояние. Двамата бяха намерени в безпомощно състояние в началото на март в английски град, а по-късно стана ясно, че са атакувани с "Новичок", припомня БНТ. Лекарите в Солсбъри се опасяват, че пораженията за Сергей Скрипал и неговата дъщеря може да са по-сериозни в бъдеще. Двамата станаха жертва на атака с нервнопаралитичен агент "Новичок" на 4 март. Как се лекува отваряне с подобно вещество засега остава по-скоро неизвестно. Честният отговор е, че не знаем. Целият ни опит е лечението на трима души, отровени с Новичок. Мога да кажа, че още се учим, коментира д-р Кристин Бланшард, директор на болницата в Солсбъри. Персоналът в болницата обаче се тревожи дали и някой от тях няма да стане жертва на нервнопаралитичния агент. Признават също, че не са очаквали Скрипал да оживеят. Инцидентът със семейство Скрипал предизвика остра реакция от страна на западните правителства и САЩ, които обвиниха Русия за това и доведе до прогонване на дипломати. Русия отрича да е замесена.  

Общински съветник от ГЕРБ Благоевград изпрати двама абитуриенти едновременно

http://www.struma.com/hailaif/obshtinski-suvetnik-ot-gerb-blagoevgrad-izprati-dvama-abiturienti-ednovremenno_134812/

Общинският съветник от политическа партия ГЕРБ в ОбС Благоевград Давид Петров изпрати двама абитуриенти наведнъж. За празника по повод завършването на 12-ти клас на двамата си сина, близнаците Мартин и Нино, Давид организира мило тържество, на което присъства и шефът му Марио Богданов.

Най-щастлива на тържеството по повод успешното завършване на средното образование на двамата юнаци бе майката Димитрина Петрова. Тя е майка за пример отгледала трима сина, не без помощта и на съпруга и...

Продължава

Европа отново показа колко е крехка

https://news.bg/economics/evropa-otnovo-pokaza-kolko-e-krehka.html

Икономическият възход прикри политическите кризи. Но за кратко

Липсата на прозрачност е големият проблем на Столична община, смята Венци Мицов

https://frognews.bg/novini/lipsata-prozrachnost-golemiiat-problem-stolichna-obshtina-smiata-ventsi-mitsov.html

Беше взето решение, за изграждане на машина за изгаряне на боклук, както и да се вземе заем. Липсата на прозрачност е най-големият проблем на Столична община.Това заяви общинският съветник от ”Глас народен” Венци Мицов .

Очаква се Европарламентът да одобри ревизираната директива за командированите работници

http://nakratko.bg/category/25/160191/


Очаква се днес Европейският парламент да одобри ревизираната директива за командироването на работници - с компромисния текст, договорен на 1 март по време на Българското председателство на ЕС, съобщава БНР.

Продължаваме да изоставаме от ЕС още 15 години

http://www.cross.bg/godini-iiotzov-strani-1575724.html

/КРОСС/ България ще продължи да изостава на европейско равнище в следващите 15 години. Това се посочва в Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България, изготвен от Института за икономически изследвания на БАН. Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище в близките 15 години, заяви пред bTV доц. Виктор Йоцов от института. По думите му даже достигането на 75% от средните нива на европейските икономики ще отнеме най-малко 13 години и то при растеж, който е с 2% по-висок от този в по-развитите страни. „С 3,6% (колкото е в момента - б.р.) ще ни отнеме 30 години", подчерта той. „Неприятното е, че изоставаме спрямо другите нови страни в ЕС, които отбелязват през миналата година по-голям растеж от нас. Лидер е Румъния със 7%", посочи Йоцов. Според него са нужни структурни политики, свързани с разпределението на ресурса по сектори и увеличаване на производствени капацитет. „Демографската структура е изключително неблагоприятна - имаме намаляване на населението (...) 30-40 хиляди губим всяка година", предупреди Йоцов. Той се обяви за сериозен дебат по отношение на т. нар. „плосък данък". Според него той е бил въведен без допитване до обществото и експертите в период, който е бил по-благоприятен за българската икономика.    

Правителството ще обсъди новата Здравна карта

http://www.cross.bg/karta-dyshi-predvizhda-1575723.html

/КРОСС/ Правителството ще обсъди новата Здравна карта. Тя предвижда съкращаване на около 6 000 легла в болниците, забрана за включване на нови болници, когато съществуващият брой на територията на дадена област превишава конкретните потребности. Документът, който включва необходимите болнични легла, лекари и медицински персонал по области, ще служи за основа на сключване на договори със Здравната каса. Новата карта предвижда един общопрактикуващ лекар да има пациентска листа от 1500 души или на 100 хиляди души да се падат 67 лични лекари. Документът предвижда на всеки хиляда души да се пада един зъболекар. Здравната карта трябва да бъде приета и от Парламента.  

По традиция: Жителите на село Полето похапнаха курбан за Св. Дух !

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be/

Едно от най-живописните кътчета в село Полето е местността Торици. Там всяка година на Свети Дух миряни се събират за празничен курбан и на древното оброчище.

Днес над 400 човека изпълниха трапезите и вдигнаха наздравици за празника. Отец Евгений отслужи тържествен водосвет, поръси гости и приятели със светена вода и благословиха храната. 6 жертвени животни, дарение от местните бяха приготвени от най- добрия готвач Иван Костов и неговите помощници.

Музика за празнуващите не липсваше, а кметът на селото Иван Манчев се бе погрижил за удобството на всеки. Кметът на община Симитли- Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и председателят на ОбС Владимир Христов посетиха чудното място и вдигнаха наздравици с празнуващите.

Традиционно в Полето се разиграва търг за даровете, а средствата от него отиват дарение за параклиса. Кметът Апостолов този ден се сдоби с чифт нови чорапи за цена от 50 лева, които да подпомогнат облагородяването на свещеното място.

Материалът По традиция: Жителите на село Полето похапнаха курбан за Св. Дух ! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Здравната карта застрашава живота на пациентите, алармират лекари

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/zdravnata-karta-zastrashava-jivota-patsientite-alarmirat-lekari.html

”Тази карта няма да реши проблемите, защото е сбъркана философията, по която е правена”, заяви д-р Галинка Павлова от Българския лекарски съюз.

Защитата на границата обсъждат вътрешните министри на България и Турция в Одрин

http://nakratko.bg/category/59/160190/


Защитата на границата между България и Турция ще бъде основната тема на българско-турска конференция, която ще се проведе днес в Одрин, съобщава БНР. Във форума ще участват вътрешните министри на двете страни - Валентин Радев и Сюлейман Сойлу.

Лечева: Политическата отговорност за нарушенията на изборите носи ГЕРБ

http://www.cross.bg/lecheva-vsichki-mesta-1575722.html

/КРОСС/ Заявилите подкрепа за БСП в Макреш са били заплашвани и притискани „Проведените частични местни избори в някои населени места бяха една грозна картина, на фона на европредседателството, заради грубото нарушение на всички норми и правила, извоювани от българските граждани- като свободното право на глас. Трудно от София можем да си представим живота в малките населени места. Там хората живеят в постоянен страх." Това заяви пред БТВ зам.- председателят на ПГ на „БСП за България" Весела Лечева. Тя добави, че тези места са зависими от централната власт. „Това, което се случи през последните седмици, прескочи всякакви раници. Затова казахме, че ще искаме касиране на тези избори и сезиране на всички европейски институции, отговарящи за правата на хората и върховенството на закона", добави Лечева. Народният представител, беше категорична, че политическата отговорност носи ГЕРБ и е сигурна, че Цветан Цветанов познава кандидатите си за кметове. По повод заявлението на премиера, че не познавал кандидатите, тя отсече- това е измиване на ръце. "Аз бях на вота в община Макреш. Твърдя, че всички партньори, които заявиха, че ще подкрепят нашия кандидат, бяха заплашвани. Ние, с всички сили, успяхме да противодействаме на заплахите. Това не може и не бива да се случва", каза Весела Лечева. „В Макреш имаше 4 кандидата за кмет. Четвъртият имаше 120 гласа и открито заяви, че ще ни подкрепи

Артистичните и политически доноси на Недко Солаков

http://clubz.bg/68422-artistichnite_i_politicheski_donosi_na_nedko_solakov

Всеки, който се интересува от съвременно изкуство, е виждал (или поне чувал за) „Строго секретно“ на Недко Солаков. Тази арт инсталация от април 1990 г. има уникално място в историята на съвременното българско изкуство и в историята на разкриването на досиетата на Държавна сигурност. Днес, 27 години след представянето на „Строго секретно“, дойде време да погледнем и към грозната истина зад нашумялото у нас и по света произведение на изкуството.  

Уникалността (колкото и да се злоупотребява с тази дума) в този случай е съвсем истинска и идва от няколко посоки: Недко Солаков е първият и един от (без)крайно малкото агенти на ДС (със сигурност единствен от художниците), който призна сам и доброволно за тайното си сътрудничество с репресивната комунистическа структура. Само той намери начин да превърне „срамната си тайна“ в произведение на изкуството, с което се гордее (за разлика от сътрудничеството), а и да изкара пари* от греха си. Солаков е най-талантливият и най-влиятелен по света съвременен български художник (не броим Кристо, който e американски художник от български произод).

Работата „Строго секретно“, показвана на много места по света, понастоящем е собственост на музея „Ван Абе“ в Айндховен, който я откупува (а тя струва доста, по думите на Солаков) след показването ѝ на „Документа“ в Касел през 2007 г.

За широката публика тази история започва през април 1990 г., само няколко месеца след свалянето на Тодор Живков. Тогава художникът показва инсталацията „Строго секретно“ – шкафче с чекмедже, която съдържа писмени признания за „срамното ми сътрудничество с ДС“. Художникът твърди, че през 1978 г., когато е вербуван за сътрудник, е бил много млад (на 20), наивен, вярвал е абсолютно в социализма и дори бил горд, че са го поканили да дава тайни сведения за колегите си.

„Може да съм бил глупав, но истината е това. При тези разговори се чувствах като Емил Боев и Авакум Захов“, разказа Недко Солаков в студиото на „Денят започва с култура“ по БНТ1 в края на миналия месец.

Солаков твърди, че близо пет години по-късно, през лятото на 1983 г. вече се чувствал некомфортно от връзката си с ДС, престанал да се смята за българския Джеймс Бонд и помолил да не го използват повече. Но все още вярвал в социализма. Разочарованието от социализма и чувството за вина започват да се събуждат у художника още в средата на 80-те години, заедно с появата на гласността и перестройката.

Още през 1988-а прави две картини, които могат да се възприемат като опит за признание и критика към режима – „Покаяние“ и „Гризящата ме съвест“, и инсталацията от октомври 1989-а „Поглед на Запад“. Инсталацията представлява далекоглед, инсталиран на покрива на „Шипка“ 6 като част от изложбата „Земя и небе“, с табелка „Поглед на Запад“. През него се вижда червената петолъчка на Партийния дом. На 23 октомври в Дневника на изложбата е отбелязано, че табелката е изчезнала, а зрител е добавил ръкописно:

„А ако се погледне на Изток, се вижда само и само смог над града!”.

Първата работа, която започва да прави Недко Солаков след промените, по собствените му думи е „Строго секретно“. През април 1990 г. тя е изложена в новото крило на СУ в изложбата „Край на цитата“. Ето част от текст за работата, излязъл 1990 г. в „Култура“:

„Недко Солаков се разголва и показва пред публиката своята издължена вина, при това с ексхибиционистична страст, защото може би е по-голяма от тази на много други – пише Георги Лозанов. – Факти от живота му, включително и сексуалния, подредени на фишове по азбучен ред в една картотека с две чекмедженца. […] Показването не е циничен, а артистичен жест, защото авторът е живял в утопичен свят и всяко негово действие (включително и „сътрудничество“ в името на „бъдещия светъл строй“) престава да бъде глупост, мерзост или абсурд, когато се превърне в художествен факт. Утопичният свят загива, едва когато неговите мутанти най-после се приберат в изкуството, концептуалното, разбира се“.

Два месеца по-късно, на конгреса на СБХ, справедливо или не, но вече с усещането за изкупена вина, покаялият се Солаков се кандидатира за председател на СБХ, но го избират за зам.-председател и започва скандалът с агентурното му минало, заради който подава оставка… и се отдава изцяло на кариерата си, разчистил сметките си със социализма веднъж завинаги. В момента Недко Солаков подготвя за участието си в „Арт Базел“ огромна работа, която се нарича (изглежда иронично) „I Miss Socialism“ (Социализмът ми липсва).

Това беше видимата и досега част от  тази „строго секретна“ история, а сега да надникнем и в досието на агент Чавдар (Недко Солаков), който е убеден, че от дейността му никой не пострадал, но това не е съвсем сигурно.

Сведенията на агент „Чавдар“

Според картоните в Дело № 49721 на агент „Чавдар“, Недко Солаков е вербуван на 13 януари 1978 г. от ОР (оперативен работник) Друмев (чието име повече почти не се среща в делото) и втори път – месец по-късно (15 февруари 1978 г.) от Мисайлов, който е основният ръководител на агента чак до последния документ в досието – сведение от 30 март 1981-а.

Вторият интересен документ в папката е от 16 февруари 1990 г., когато експертна комисия, назначена от началника на ОУ на МВР-Габрово, предлага да бъдат унижожени над 60 дела на секретни сътрудници (СС) с аргументацията, че нямат „научно-историческа, справочна или оперативна стойност“, която придава някакъв законообразен вид на престъпното унищожение. Предложението е прието, има и протокол, че решението е изпълнено. В протокола сред унищожените дела е описано и това на Чавдар – със 74 листа. Само че досието с този номер не е унищожено и съдържа по-малко от 74 листа. Служителите от читалнята на Комисията по досиетата не дадоха пред „Площад Славейков“ друго обяснение за тези противоречия, освен „объркани номера“.

В списъка на лицата, „протичащи по делото“ (за които Солаков дава сведения) са предимно студенти (и малко преподаватели) в Художествената академия. Агент „Чавдар“ може да е бил вербуван през януари или февруари 1978 г., започва да праща писмените си донесения два месеца по-рано.

Първото му сведение (от 14 ноември) представлява нещо като характеристика от онези, които навремето пишеха в ОФ по различни поводи. Обектът е описан като „общителен, уважава колегите си, има чувство за хумор. Притежава богат житейски опит, интересува се от политически събития, предимно в чужбина“. И тук положителните страни свършват и идва това, от което се интересуват опреративните работници:

„Понякога показва явно недоверие относно лоялността на нашите и съветски информационни агенции. Конкретен пример е случаят с дисидентите, осъдени за груби нарушения на социалистическия ред. Изрази съмнения, че те са извършили в действителност тези неща, специално надписите по паметниците на архитектурата. Завърши с „И тебе да те пъхнат в милицията, и ти ще си признаеш какво ли не“.

Следващият абзац е подчертан от служител на ДС:

„Струва ми се, че вижда много неща по-черни, отколкото са всъщност. Не може да се каже дали го прави съзнателно или несъзнателно. Говореше за три българчета от Пиринския край,  където бил преди няколко години и които сравняваше с концлагеристите от Бухенвалд. И трите били „кожа и кости“, с подути кореми и големи очи. Отговорих му, че не мога да си представя такова нещо сега, а той ми отговори, че трябва да гледам и такива неща и всичко далеч не е такова, каквото го пише в книгите“.

Още един подчертан абзац:

„Около 4-5 ноември в час по цветен етюд Ц. Х. каза, че ненавижда всичко съветско, особено в изкуството. Конкретен повод за това изказване бе един съветски филм „Не тъгувай“ или „Соната над езерото“ (не си спомням с точност). Разговорът, на който присъстваха А. Б., А. З. и Д. Л. и всички от курса (ателието е малко и не можеш да останеш безучастен към това, което се говори в него), се водеше около качествата и недостатъците на филма. С. продължи мисълта си, като заяви, че мрази съветското изкуство и това негово качество, че показва прекалено добри нещата от живота – такива, каквито трябва да бъдат, а не каквито са“.

ОР Мисайлов е озаглавил това сведение „Относно прояви на антисъветизъм от студент“. Благодарение на него, в полезрението на ДС влизат трима студенти, които в най-лекия случай ще бъдат следени и проучвани поне докато завършат, а и след това могат да се сблъскат с незнайни проблеми и неприятности, без изобщо да разберат откъде им е дошло. Но Недко Солаков предполага, че никой не пострадал от неговата дейност, защото вече 28 години никой не дошъл да му се оплаче.

Отново през ноември 1977-а агент „Чавдар“ праща сведение от по-различен тип, каквито често се появяват в неговите донесения по искане на ДС. То е озаглавено „Относно Обща художествена изложба“ и се състои от мнения на негови състуденти за представянето на различни художници в ОХИ, както и за общите им впечатления от събитието.

На някой по-млад читател вероятно ще му е трудно да си представи защо държавните служби за сигурност са проявявали толкова задълбочен и траен интерес към художествените вкусове и предпочитания на студенската младеж в тесните рамки на българското изобразитнелно изкуство от края на 70-те. С какво ли би допринесло за сигурността на България примерно сведението, че „болшинството от студентите в ХА не са харесали пейзажите на Н. Петков“? Ето още малко „строго секретна“ иформация от агент  „Чавдар“ с мнения на негови колеги:

„От повечето студенти изложбата се възприема положително. Харесват се работите на Галин Малакчиев, Валентин Старчев (легналата фигура), Кънчо Аврамов, Борис Гондов, Юри Буков, Емил Стойчев, Теофан Сокеров, Георги Трифонов, Светлин Русев („Завръщане)“, Надежда Кутева, Генко Генков. Особено добре се приема работата на Ванко Урумов. От графичния отдел се предпочитат работите на Атанас Нейков, Петър Чуклев, Скорчев, Цанев. Повечето изразяват мнение, че наличието на подобна тематика сковава художниците. Темата не пречи само на онези творци, които са достатъчно умни и успяват да проникнат в същността на събитието, а не да се плъзгат по повърхността му“.

Тук вече виждаме как агентът не само донася какво мислят колегите му, но съобщава на органите и личната си художествена оценка за изложбата.

„За някои работи болшинството дава отрицателни оценки – „Гладиатор“ на Минеков, „Ленин“ на Старчев, „Голямата крачка“ на Ленин от Ив. Фунев, пейзажите на Н. Петков и др.“

Тук читателят може отново да се запита каква е оперативната полза за ДС от тази информация? Да не би по времето, когато председател на СБХ е Светлин Русев, Партията да е ръководела (тайно) с бойния си меч художествения живот? Дали това са донесения срещу творческите неуспехи на отделни творци, или срещу организаторите от СБХ? „Чавдар“ завършва с (раз)лично мнение, доста по-критично (от това, с което започна), но вероятно справедливо (пък макар и с неясната му агентурна стойност):

„По общо мнение повече от две трети от работите навлизат в границите на безличното, повърхностно третиране на тази значителна тема“ (Бел. ред. – темата така и не успяхме да установим, но ако съдим по някои от споменатите произведения и датата, Общата художествена изложба през октомври 1977-а трябва да е била свързана с 60-годишнината от Октомврийската революция. Всичко друго би било кощунство.)

"Площад Славейков"

Над половин милион българи работят в страни от ЕС

http://clubz.bg/68421-nad_polovin_milion_bylgari_rabotqt_v_strani_ot_es

Повече от половин милион българи на възраст 20-64 г. живеят и се трудят в други страни-членки на ЕС, показват данни от анализ на Евростат за трудоспособните европейци в тази възрастова категория, които през 2017 г. са живели в страна на ЕС, различна от тяхната родина. Според анализа около 4 процента от гражданите на ЕС, са пребивавали през миналата година в страна, различна от тяхното гражданство, като в Словения 8 от всеки 10 словенци е бил на трудов договор в друга страна от ЕС.

Свободното движение на работници е основен принцип на Договора за функционирането на Европейския съюз. Гражданите на ЕС имат право да търсят работа в друга страна от ЕС, да работят там, да живеят там, като се ползват с равно третиране на гражданите по отношение на достъпа до заетост, условията на труд и всички други социални предимства и данъчни задължения.

Според данни на НСИ през миналата година населението у нас на възраст 20-64 г. е наброявало около 4.5 милиона души. Анализът на Евростат отчита, че около 12 процента са били българите в тази възрастова група, които са пребивавали през 2017 г. в друга страна-членка на ЕС, което означава, че близо 550 хиляди българи са живели и работили извън пределите на родината си през миналата година.

Този брой се е увеличил повече от два пъти за последните 10 години, тъй като през 2007 г. извън страната са били около 5 процента от трудоспособните българи (около 220 000), докато през 2017 г. процентът е нараснал до 12%, или повече от 550 хиляди българи, живеещи и работещи извън пределите на страната ни. Според анализа на Евростат около 30 на сто от българите, живеещи извън пределите на страната ни през м.г. са били с висше образование или почти всеки трети наш сънародник, пребиваващ в друга страна на ЕС, е бил висшист. Освен това около 70 процента от българите, живеещи в друга страна на ЕС, са били трудово заети, или всеки 7 от 10 пребиваващи в чужбина наши сънародници, е работел в някоя друга страна на ЕС.

Близо 4 процента от населението на ЕС, което е 510 млн. души през 2017 г., или около 20 милиона, са пребивавали в страна, различна от тяхната родина, показва анализът на Евростат.

Най-висок дял от граждани на една страна, пребивавали в друга страна на ЕС, е регистриран при румънците - близо 20 на сто от гражданите на северната ни съседка на възраст 20-64 г. са живели и са се трудили в различна страна от Румъния. Следващите страни с висок процент трудоспособни граждани, пребиваващи в друга страна на ЕС, са били: Литва, Хърватия и Португалия - по 14 процента, Латвия - 13 процента, България - 12 процента и др.

Най-нисък дял на трудова мобилност е регистриран сред гражданите на Германия и Великобритания - по около 1 процента, както и в Швеция и Франция - и двете по 1,3 на сто. Въпреки ниския дял на мобилност, французите имат най-висок дял на висшисти, работещи в страна, различна от Франция - близо 63 на сто са били висшисти.

ДАНС внедрява тайни агенти в частни фирми?

http://www.cross.bg/agenti-suotvetnata-znanieto-1575721.html

/КРОСС/ Промени в закона предвиждат на ДАНС да получи правото да внедрява агенти под прикритие в частни фирми. Целта на служителите ще бъде да следят за нередности и злоупотреби. Идеята е всичко това да се случва без знанието на собственика на съответната компания. „Смущаващото в тези текстове е, че отсъства съдебният контрол, което ще влоши бизнесклимата у нас. Използването на специални разузнавателни средства (СРС) се разрешава от съда, а внедряването на агенти ще става без знанието и съгласието на ръководителя на фирмата, а защо не и на някоя партия". Така в ефира на „Здравей, България" коментира темата Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал у нас. Според него дори предлаганите изменения да не бъдат приети, тяхното обсъждане плаши и прогонва потенциални инвеститори. Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пък изрази мнение, че промените не са големи и няма да доведат до никакви проблеми. „Практиката показва, че във всеки период от време има различни практики. При социализма най-важно беше самопризнанието. След това акцентът падна върху СРС-тата, макар че от тях също не излиза нищо съществено. Сега ще се насочим към служителите под прикритие", коментира Йорданов. Той бе категоричен, че подобни закони трябва да се изготвят от специалисти със съответната квалификация. Освен това, те трябва да остават анонимни

Марешки ще спира превъоръжаването на армията

http://clubz.bg/68420-mareshki_shte_spira_prevyoryjavaneto_na_armiqta

Акциите на лидера на "Воля" Веселин Марешки срещу членството на България в НАТО и развитието на армията стават все по-систематични. След като неотдавна обяви, че ще иска референдум за излизане на България от Алианса - нещо, което е невъзможно по закон, днес Марешки ще поиска Народното събрание да наложи "мораториум върху разходите за въоръжаване".

Новата идея е насочена срещу проектите за модернизация на армията, внесени от Министерския съвет миналата седмица в парламента, за изтребители и сухопътна техника. А именно -  "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и „Придобиване на нов тип боен самолет". Третият проект - за модернизация на военноморските сили и закупуване на кораби, все още не е готов, но също е част от стратегията за превъоръжаване. Общата стойност на проектите до момента е 3.3 млрд. лева, разссрочени за няколко години.

Новата акция кореспондира с изказвания на Марешки от последните седмици - как "Русия може да ни защитава", а "НАТО ни ограбва". Не стана ясно с кое точно ни "ограбва". Лидерът на "Воля" бе и на парада в Москва в Деня на победата - 9 май.

 
Новите политически и геополитически идеи на зам.-председателя на Народното събрание са любопитни на фона на програмата на партия "Воля", с която тя се яви на парламентарния вот и прескочи 4-процентовата бариера. Ето извадка от нея - от сайта на партията: 

Външни работи
(...) 

Използване на съвместни формирования, учения и инфраструктура на НАТО за увеличаване военните възможности на Българската армия и укрепване ролята на НАТО като основен външен гарант за сигурността на България;

Укрепване и задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати във всички области;

Добронамерени, приятелски отношения и развитие на двустранното сътрудничество с Русия в икономиката и други области, включително в борбата с международния тероризъм;

Развитие на устойчиви двустранни и многостранни отношения на Балканите чрез провеждането на предвидима, открита и отговорна външна политика на сътрудничество и добросъседство, с водеща роля на страните членки на ЕС и НАТО;

(...)

Събитие в Чикаго за българските обреди и обичаи

http://www.eurochicago.com/2018/05/obredi-2/

На 27 май Салон за българска култура и духовност представи в залата на Център "Магура" в Чикаго поредното си събитие - „Български обреди и обичаи“. Водещата Дарина Проданова със задълбоченото проучване и интригуващо послание върна гостите към нашите корени, към здравите български традиции, благодарение на които сме се запазили като дух и народ. Бяха представени както по-известните български обичаи, обредни танци, наричания, така и такива, за които някои от присъстващите чуваха за първи път.

Съветник на Ким Чен-ун е в Сингапур за подготовка на срещата с Доналд Тръмп

http://nakratko.bg/category/25/160189/


Висш съветник на севернокорейския лидер Ким Чен-ун пристигна снощи в Сингапур, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс и bTV.

Защо все повече руснаци се съдят във Великобритания

http://www.transmedia.bg/2018/05/29/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b2%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8f%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b5/

Руски физически и юридически лица заеха трето място в списъка на най-активните спорове в Търговския съд на Англия и Уелс за последната година (март 2017 – април 2018), пише бизнес изданието „РБК дейли“ като цитира доклад на британската консултантска компания Portland.

През това време съдът е разгледал дела, свързани с 20 физически и юридически лица от Русия, показва докладът обхванал 158 дела. Толкова за и случаите, в които споровете са били свързани с американски лица. Изследването на Portland се основава не на броя на делата, а на броя на участниците във всяко от делата (ищците и обвиняемите).

В сравнение с периода 2016-2017 г., Русия е задмината от Казахстан (31 участници в процеси), които се увеличиха от трето на второ място. Лидерът на рейтинга, както и в предишните години, с голяма преднина е  Великобритания (267 души).

Търговският съд на Англия и Уелс е подразделение на Върховния съд на Лондон за икономически и имуществени дела. Той разглежда споровете по банковото и финансовото право, международното частно право, договорното право, стокови сделки, вноса, износа и транспорта на стоки, работата на пазарите и борсите и др.

През последните три години руснаците трайно заемат място в тройката на споровете трите най-големи британски търговски съдилища. Първите места по отношение на броя на делата и техните участници за три години са Великобритания (673 души), Казахстан (83) и Русия (70).

Обръщането на руски представители към Британските съдилища често се обяснява с необходимостта от изпълнение на решението на съда в Обединеното кралство или в друга държава от ЕС, коментира пред РБК партньорът в международната адвокатска фирма Herbert Smith Freehills Алексей Панич. „Например, това се случва, когато длъжникът е изчезнал от Русия и е необходимо да се съди в чужбина по неговото настоящо пребиваване в Обединеното кралство, или когато ответника на компания е в Обединеното кралство или на ЕС, или пък когато собствеността на ответника е в Великобритания или ЕС „, обяснява експертът. Подаването на дело в руски съд в такива случаи би било по-малко ефективно, коментира Панич.

В допълнение английските съдилища са известни също и с техния прагматичен и твърд подход по отношение на прилагането на временни мерки при основателни съмнения относно добросъвестността на ответника, което прави Великобритания „атрактивна юрисдикцията“ за ищците, каза Панич.

Въпреки това тези 28 случая са „мизерни в сравнение със стотици хиляди случаи, които се разглеждат ежегодно в руски арбитражни съдилища“, казва адвокат Иван Тертични от кантората „Тертычный Агабалян“.  „Това показва само, че има определен брой руски граждани, които постоянно пребивават в Англия (например така наречените банкери бегълци) и исковете към тях се подават по мястото им на пребиваване“, каза той.

В случаите свързани с Русия страните често искат от британския съд да се получи решение за замразяване на активи по целия свят, което е невъзможно в руски съд. Така обяснява ползите от британския съд партньорът в адвокатска кантора Некторов, Савелиев и партньори Иля Рачков. Освен това британските съдилища разглеждат случаи по договори между страни, които се регулират от английското право. На последно място участниците в тези процеси смятат, че английските съдилища ще разглеждат случая качествено или по-бързо, отколкото в Русия, обяснява Рачков.

Роман Абрамович получи израелско гражданство

http://www.cross.bg/abramovich-grazhdanin-roman-1575720.html

/КРОСС/ Руският бизнесмен и собственик на английския клуб „Челси" Роман Абрамович е получил израелско гражданство. Това даде повод на израелски медии да го обявят за новия най-богат гражданин на Израел. Миналият месец британската виза на Абрамович изтече, а по информация на близки до милиардера подновяването й отнема необичайно дълго време. Британските власти отказват коментар по случая. Абрамович, чието състояние се оценява на повече от 12 милиарда долара, е купил резиденция в престижен район на Тел Авив. Като нов гражданин на Израел той няма да плаща данъци в продължение на 10 години.    

Протест срещу горенето на отпадъци

http://www.transmedia.bg/2018/05/29/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%86%d0%b8/

Пред Столична община  се проведе протест срещу решението на СОС за изграждането на инсталация за горене на отпадъци. Организатори бяха „За Земята“ и Политическа група 5.

 

Протестнот о шектвие стигна до сградата на българското представителство на ЕК. То бе организирано чрез социалните мрежи под надслов „Не искаме инсталация за горене на отпадъци!“.

 

Снимки: Сергей Антонов

 

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване