VIVACOM обяви край на скъпия роуминг в Западните Балкани

https://offnews.bg//tehnologii/vivacom-obiavi-kraj-na-skapia-rouming-v-zapadnite-balkani-681702.html

VIVACOM дава възможност на своите клиенти да говорят, пращат SMS-и и ползват мобилен интернет в страните от Западните Балкани при преференциални условия.

Телекомът вече предлага пакет с включени 100 минути за изходящи разговори, 100 SMS и 100 MB на ден, от който могат да се възползват всички негови клиенти, пътуващи в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна Гора.

Цената на пакета е 4 лв с ДДС на ден, като тази цена се начислява само, ако има извършени изходящи разговори, изпращане на SMS или ползване на мобилни данни. Цените за входящи разговори остават непроменени. Клиентите могат да заявят ползване на новия пакет с обаждане на оператор, като това не води до обвързване със срочен договор или удължаване на текущия договор.

Включените минути, SMS и мобилни данни са валидни при ползване на преференциални оператори в съответните страни. За Албания това е Vodafone, за Босна и Херцеговина - m:tel (Mobis), за Косово - Monaco Telecom, за Македония - T-Mobile, за Сърбия – Telenor, и за Черна Гора – също Telenor.

С новия пакет VIVACOM дава възможност на клиентите си да общуват свободно при своите пътувания в страните от Западни Балкани срещу само 4 лв. с ДДС на ден. Стандартните цени без активиран пакет за роуминг в тези страни започват от 2.29 лв. за минута разговор, от 0.59 лв. за изпратен SMS и от 14.99 на МВ.

Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош

http://nakratko.bg/category/60/160286/


Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу бивши длъжностни лица от НДК - бившия изпълнителен директор Мирослав Боршош, без да бъде назован поименно, и бившия председател на съвета на директорите, също неназован по име.

Меркел казала на Обама, че се чувства длъжна да се кандидатира за нов мандат заради Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890909

Меркел казала на Обама, че се чувства длъжна да се кандидатира за нов мандат заради ТръмпГерманската канцлерка Ангела Меркел казала на бившия американски президент Барак Обама, че се чувства длъжна да се кандидатира за нов мандат, за да защити либералния международен ред след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Това разказва дългогодишният съветник на Обама Бенджамин Роудс в мемоари, цитирани от в. "Ню Йорк таймс".

Български дружества са експлоатирали свои работници в Белгия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/31/3187538_bulgarski_drujestva_sa_eksploatirali_svoi_rabotnici_v/?ref=rss


Български дружества, предлагали грижи за възрастни хора в Белгия, са експлоатирали своите работници, съобщават местни медии, като се позовават на данни от журналистическо разследване, предаде БТА.<br /><br />Проверени били девет български дружества, регистрирани на един и същ адрес. Те осигурявали санитари за хора, които не желаят да бъдат настанявани в старчески дом. Грижите за възрастните хора били полагани у дома, денонощно, от 82-ма болногледачи. Служителите в дружествата били...

Дъното отдолу

http://clubz.bg/68535-dynoto_otdolu

Тези дни жанрът мелодрама се киска самодоволно. Състоянието на българската журналистика е описвано в много драматични и трагични текстове, но по ирония на съдбата истината лъсна в една мелодраматична ода за посещението на премиера Борисов при папата. Едва когато прочетоха този репортаж по пантофи читателите разбраха колко надолу са отишли нещата. Авторката на репортажа с един удар постигна всичко онова, което няколко международни организации не успяха с изследвания и алармиращи класации за свободата на словото – с този си текст тя показа какво не трябва да прави журналистиката, както и състоянието на онова, което у нас минава за журналистика. (Валерия, хваля те, ако не си разбрала, няма нужда да се обаждаш на един сайт да ме ПИК-не, както той обича да прави.)

Ние се съмняваме в статистики, но много разбираме от знаци, особено от такива, които показват онази граница, след която всичко е възможно. По тази граница се движим от доста време, но репортажът за бащино-синовната среща между Борисов и Франциск показа, че вече сме отвъд, в територията на отвратителното, пошлото, патетично клетото, мизерното, жалкото, толкова непоносимото, че чак не ти се вярва. Стотици пъти преди това някой казваше, че така повече не може и не бива, но че така не може и не бива се чу едва когато беше публикувано това свидетелство за искриците в очите на папата, една от които е по повод на българското кисело мляко. Повтарям: Г-жа Валерия Велева има по-голяма заслуга за осъзнаването на състоянието на българската журналистика от всички доклади на всички международни организации за свободата на словото у нас.

Същата голяма роля в друга област изигра някоя си Антонина, която изпя с нотите на маане „Прощално“ на Никола Вапцаров. Това стихотворение е писано в смъртна килия, часове преди разстрела на поета. Съпругата му Бойка го е увила в платно, пъхнала в порцеланов съд, който скрила в тенекия за сирене под купчината въглища в мазето. За да го съхрани. И така, съхранено, то попада след 76 години на мушката на чалгата. Клипът е потресаващ – невероятните думи на Вапцаров, писани в минутите между живота и смъртта, в клипа се прошепват сред естетизирани стенания, еротизирани охкания и мръсни погледчета между две силиконови женички и един напомпан мъж, които изглеждат точно като две разгонени крави и бик за разплод. Каквото и да кажа, ще е малко. Това вече не е територия отвъд някаква допустима граница, това вече е пропаст.

В България революция по идеологически причини не се случи. Но като гледам потреса на хората тези дни, допускам, че е възможно да се надигнем по естетически причини. Нас красивото и доброто е трудно да ни впечатлят. Но грозното е напълно в състояние да ни сплоти в една отвратена общност. Не е странно за хора като нас, които повече се подчиняват на емоциите, отколкото на практичния разум. Понякога си мисля, че фразата на Достоевски „Красотата ще спаси света“ не би могла да бъде произнесена от творец, който не е славянин. Красотата и то не сама по себе си, а като контрапункт на грозотата. Защото ние сме в състояние да отминем като слепи някаква красота и да отчетем присъствието й едва след като тя изчезне и започва да ни липсва, но не можем да отминем с безразличие грозотата. А в тези последни дни ни се насъбра доста  грозотия.

Принос даде и едно видео, в което актьорът Захари Бахаров призовава народа да се противопостави на намеренията да се посегне на мечтите на народа, като се ограничи рекламирането на националната лотария. Когато видиш талантлив актьор да говори нелепости омерзението е нееднозначно. Чудиш се него ли да презираш, че се е разкрачил между големия актьор в „Чамкория“ и жалкия шут в националната лотария, или да мразиш държава, в която големите издържат таланта си с приходи от незначителни и унижаващи ги роли. Той ли се е полакомил и затова се е цанил да слугува на „търкането на билетчета“, или е принуден да се прави на луд, за да може понякога да показва, че е добър актьор – това беше чуденето на потребителите на най-голямата и най-влиятелната социалка Фейсбук.

Докато за Захари Бахаров тук-там има милостиви мнения, то дни преди това темата беше Димитър Рачков и там няма колебания – халтурата мачка и стъпква таланта. Рачков в началото на кариерата си беше голяма надежда на театъра, но постепенно се превърна в някакво подскокливо подобие на себе си. Дори в едноминутната си роля във филма „Възвишение“ не успя да извади поглед, различен от похотливото погледче от кресливите сцени на телевизионните формати. Така умират талантите – едни от придаване на уж някакъв приличен вид на хазарта „търкане на билетчета“, други от кючеклийски подскоци.

Безжалостният търговски закон гласи, че ако искаш да продаваш пошлост, първо трябва да създадеш пошли души, тоест да си произведеш потребители. Години наред стоката се харчеше сравнително добре и в относителна тишина. Това, че напоследък пошлостта се освирква, е защото тя премина границите на търпимостта. Вече не става само за сеир. Вече е толкова плътна и повсеместна, че ако не я посочваме, назоваваме и осъждаме, ще ни погълне, ще ни превърне в себе си.

„Търсиме сервитьорка“ – пише на табелка в един град, в който има много диалектни особености, но не и точно този, ме-кането в края на 1 л. мн.ч. Питам собственика защо го е написал така. „Ами…, аз не говоря така, ама слушам по телевизията, че говорят така и си мислех, че това е правилното, щом политиците го казват.“ Не са само политиците. „Не можеме…“ – казва една политоложка в сутрешен блок – „Искаме, но не можеме…“

Отпорът срещу простащината е новото дисидентство в България. Да не си съгласен с това, което властта говори, прави, налага като начин на поведение, като култура, като манталитет е дисидентство. А властта говори, прави и налага простотия и простащина. Възможно ли е да станем първата държава в света, която ще се надигне по естетически причини?

Тези дни си мисля, че не е изключено. Простотията е дошла до шия – оттук нататък изборът е или да изплуваме, или да се удавим.

Забелязахте ли тази година как бяха облечени абитуриентите? Дадохте ли си сметка, че за първи път от много време интернет не е пълен със скандални снимки на просташки облечени зрелостници, че нямаше обичайната за други години голотия, препаски и деколтета, напращели от силикон? Никакви критики не можаха да стреснат абитуриентите предни години. Сега какво ги стресна, какво ги накара да се погледнат в огледалото? Защо сега, в дните около традиционните балове, простотията беше повече на екраните и мониторите, отколкото по младите хора в дискотеките?

Много се надявам отговорът да е: Защото простотията, пошлостта, кичът вече не са на мода. Видяхме докъде може да се стигне и се уплашихме. Възмутихме се, отрекохме го, назовахме го. Описваме дъното, гледано отдолу.  Само така имаме шанс един ден да се придвижим нагоре към нулевия етаж и по-горе.

Редута

Успокоението изгря и на азиатските борси

https://www.investor.bg/aziia/336/a/uspokoenieto-izgria-i-na-aziatskite-borsi-262090/

Енергийният сектор подкрепи пазарите заради поскъпването на петрола в късните часове в сряда

"Сити" е близо до Жоржиньо от "Наполи", "Юнайтед" се насочва към Арнаутович

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/31/3187528_siti_e_blizo_do_jorjinyo_ot_napoli_junaited_se/?ref=rss


"Манчестър сити" е в напреднали преговори за привличането на италианския национал Жоржиньо, твърди "Скай Италия". "Гражданите" са предложили 40 милиона паунда за полузащитника на "Наполи". Италианският клуб настоява да получи поне 44 милиона.<br /><br />Роденият в Бразилия Жоржиньо има две години от договора си с тима от Неапол. "Сити" следи 26-годишния футболист от доста време и това лято той е в трансферния списък на Пеп Гуариола,...

Събор на средновековния бит и култура ще се проведе в Плиска

http://www.moreto.net/novini.php?n=375135

От 1 до 3 юни 2018 година в НИАР - Плиска ще се проведе седмото поредно издание на „Дни на предците - Плиска 2018”, събор-фестивал на средновековния бит и култура, научи Moreto.net. Денят за демонстрации е 2 юни с програма от 11.

Искат църквата на Скопие да се върне в канонични рамки под името Охридска архиепископия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890891

Искат църквата на Скопие  да се върне в канонични рамки под името Охридска архиепископия
В рамките на правомощията и прерогативите на Вселенския патриарх ще бъде разгледано и ще се предприеме всичко, което е необходимо, за връщане на църквата на Скопие в канонични рамки под името Охридска архиепископия, съобщиха от Вселенската патриаршия, след като получили писмо от македонския премиер, предадоха МИА и БТА.

Нека с това да започне краят на прехода!

http://clubz.bg/68533-neka_s_tova_da_zapochne_kraqt_na_prehoda

NIK протест 333 данс with me 05

За едни „преходът“ е реална възможност за печалба и реализация. За други – илюзия и измама, прах в очите. Повод за поправка на грешките от миналото. Или затвърждаване на властовите структури от социалистическия режим. Възможност за възмездие и справедливост. Или заплаха, унижение, изправяне пред справедливостта. За едни „преходът“ предоставя възможност да осъдим тези, които са съгрешили в миналото, например чрез лустрация. За други – повод да покрият или унищожат досиетата си. На едни „преходът“ позволи да останат безнаказани, макар да са виновни за престъпления по времето на социалистическия режим. На други – опита да наложи вина, макар да са невинни. Накратко, „преходът“ буди множество и противоречиви мисли, емоции и асоциации в българското обществено съзнание.

До какво обаче водят тези противоречия?

В крайна сметка, България губи, реализирайки по-малко от пълния си потенциал. А различията ни относно „прехода“ се превръщат в проблем, защото ни отклоняват от всеобщите цели по пътя към по-висок жизнен стандарт. Една посока към това да бъдем по-заможни, по-щастливи и по-здрави у нас и да прославяме България по света.

Съществуват много примери за това как принципните ни различия по отношение на социалистическото минало са навредили на обществото ни по време на „прехода“. Но ето един случай от съвсем скорошното ни минало: българската кандидатура за генерален секретар на ООН през 2016 г. Без значение дали подкрепяте Ирина Бокова или Кристалина Георгиева, можем да се съгласим за следното: първо, острите различия в обществото по повод българския кандидат бяха породени до голяма степен от връзката със социалистическото минало. И второ, крайният резултат за България беше категорично неуспешен, в крайна сметка, наш кандидат не беше избран за генерален секретар. Но нека се върнем на въпроса:

За какво изобщо се борим всъщност?

Какво означава да “пребъде” българският народ по света и у нас? И как се справяме по този параграф към момента? За едни това може би означава малък брой облагодетелствани лица (например, аз, семейството ми и приближените ми) да се позиционират високо в обществото. Да могат да си позволяват всякакъв лукс, независимо от това, че мнозинството българи се бори за оцеляване. За други може би означава свободно общество, в което всеки има равен шанс за професионална и лична реализация и може да води достоен живот, правейки това, което обича. Но това е въпрос на ценности и следователно за него не може да има еднозначен отговор.

За да се стигне до един-единствен отговор, който еднозначно удовлетворява българската общественост, то всеки от нас трябва да пожертва нещо от себе си. На първо място, за да достигнем до колективен отговор, независимо от семейни обстоятелства, социален статут и политически виждания, би трябвало да си зададем трудните въпроси, на които не искаме да си отговорим… въпроси, за които може би сме подозирали, но които през целия си съзнателен живот сме избягвали.

Например, за тези, които искат справедливо възмездие за политически престъпления: ако никога не се стигне до формален процес на лустрация в българското общество, ще можем ли отново да живеем заедно и да подадем ръка дори и на „комунистите“ и техните потомци в името на общото бъдеще? В крайна сметка, нужно ли е някой да бъде съден за делата на родителите си, без значение от собствените им качества – и професионални, и личностно-морални? За тези, чиито родители, роднини и близки са били активни участници в един неуспешен политически период, навредили с действията си на други граждани, семейства и дори общности, ще могат ли те да им обърнат гръб и да подкрепят осъдителни действия срещу тях в името на справедливостта?

На второ място, би трябвало всички ние – облагодетелствани или ощетени от наследството на режима, ляво или дясно мислещи, бедни или богати, от села или градове, млади или стари – да достигнем до отговорите на тези въпроси заедно. Разбира се, няма да е никак лесно! Защото за тези, чиито предци са жертви на тоталитарната система, ще е изключително трудно да се примирят с липсата на възмездие, желано така искрено през целия им живот, което подсъзнателно дължат на дедите си. И защото за тези, чиито предци са от обратната страна, ще е изключително трудно да жертват най-ценното – близките си, да ги оставят да бъдат порицани и да не се опитат да ги предпазят, макар да знаят, че вероятно са съгрешили.

И въпреки тези трудности, нека се включим в този колективен разговор и започнем да изслушваме различните мнения, осъзнавайки, че да проявим разбиране в името на позитивната промяна не означава да не изискваме отговорност. Например в Колумбия през последните две години тече мирен процес между правителството и комунистическа партизанска терористична организация ФАРК. От 50 години насам конфликтът между Колумбия и терористите не спира и оставя след себе си единствено кървава диря. Но през 2016 г. двете страни най-сетне подписаха мирно споразумение. Много колумбийски граждани бяха разярени от условията на договора, тъй като той гарантира на ФАРК правото да участват на избори като нова партия, въпреки че за последните 50 години са погубили хиляди невинни колумбийци и са причина за безброй човешки трагедии. Но благодарение на разговорите с ФАРК, президентът Сантос и екипът му установяват, че и дейността на партизаните е мотивирана от чувство за несправедливост, което поражда действията им. Осъзнават също, че и ако не протегнат ръка на ФАРК, конфликтът никога няма да приключи и трагедията ще продължи за всички. И същевременно, според част от споразумението, много от досегашните ръководители на ФАРК ще бъдат изправени пред трибунал за престъпленията, които са извършили срещу колумбийския народ. За да стигнат колумбийците до там, обаче, първо провеждат обществен диалог по темата – много болезнен и продължил години.

Нека и ние българите започнем нашия разговор за наследството на социализма по време на прехода. Нека с това да започне краят на прехода!

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Бивш словенски премиер се очаква да спечели изборите въпреки лошото си минало

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890905

Бивш словенски премиер се очаква да спечели изборите въпреки лошото си миналоСловенската демократическа партия има преднина в социологическите проучвания преди изборите в неделя, но на консервативната опозиционна партия може би ще й бъде трудно да намери партньори, за да управлява, заради противоречивия си лидер. Янез Янша, който вече два пъти бе премиер - от 2004 до 2008 г. и отново от 2012 до 2013 г.

Съдът на ЕС се произнесе по дело, заведено от българка с искане да вижда внука си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890902

Съдът на ЕС се произнесе по дело, заведено от българка с искане да вижда внука си
Съдът на ЕС се произнесе днес по дело, заведено от българка, в което тя настоява да й бъдат осигурени лични отношения с внука й, роден през 2002 година. След развода на родителите детето е останало при баща си в Гърция, гръцки гражданин, предаде БТА. Бабата настоява да може да се среща с внука си една събота и неделя в месеца,

Боршош отива на съд за злоупотреби с бюджета на НДК

https://www.mediapool.bg/borshosh-otiva-na-sad-za-zloupotrebi-s-byudzheta-na-ndk-news279685.html

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош ще бъде съден по няколко обвинения за злоупотреби с бюджета на двореца, след като обвинителния му акт бе внесен в четвъртък за разглеждане от Софийския градски съд (СГС). Това става ясно от съобщение на прокуратурата, в което се посочва, че бившият издател и политик ще отговаря за общо 4 престъпления. Боршош е обвинен за нецелево изразходване на над 3.4 млн. лв., умишлена безстопанственост, ощетила НДК с над 28 000 лв., сключване на 15 неизгодни сделки, нанесли вреди за над 86 000 лв. и длъжностно присвояване на над 3.9 млн. лв. Съпроцесник по делото срещу Боршош ще му бъде бившият председател на съвета на директорите на НДК, който е обвинен, че принудил със заплаха трима служители на двореца да манипулират параметрите на две обществени поръчки, свъзани с ремонта на двореца. От обвинителния акт става ясно, че наред с известните му от миналата година обвинения, Боршош ще отговаря и за длъжностно присвояване на над 3.9 млн. лв., извършено на 1 ноември 2016 г. Обвинението му за умишлена безстопанственост е във връзка със сключени от него договори с адвокатски дружества в периода между 16 януари 2015 г. и 24 януари 2017 г., въпреки че в НДК са били назначени двама юрисконсулти. Към това разследващите добавят и изработването на сайт и технически паспорти, въпреки че дворецът вече е разполагал със интернет страница и два технически паспорта на сградата. Освен това той ще отговаря и за още 28 399 лева, които са платени по два едногодишни договора за лизинг на "Лексус ЛС 600". Именно това луксозно возило използваше самият Боршош, докато все още управляваше НДК. Според разследващите на 9 септември 2015 г. той е поискал от правителството да му бъдат предоставени служебни коли, въпреки че дворецът е разполагал със "Ситроен С4" и бус "Хюндай". Месец по-късно правителството все пак взело решение да зачисли на НДК "Пежо 607", но още преди това, на 18 септември 2015 г., Боршош сключил договор за оперативен лизинг за "Лексус"-а на стойност 14 199 лева. Боршош е обвинен за неизгодни сделки заради склюени от него 15 договора между 24 ноември 2014 г. и 23 декемрви 2015 г., с които са нанесени щети за 94 740 лв., твърди прокуратурата. Сред тях са 6 сделки за пиар обслужване, въпреки че в НДК на подобна длъжност работили четирима души, както и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, въпреки наличието на ведомствени юрисконсулти. Разследването срещу бившия изпълнителен директор на НДК бе образувано през юли м.г.по "сигнална справка", изпратена на 21 февруари 2017 г. от ДАНС (по време на служебното правителство – бел.ред.) до главния прокурор Сотир Цацаров по повод бюджетни средства, отпуснати за ремонта на НДК във връзка с европредседателството, но използвани за други цели. Няколко дни преди от държавното обвинение да съобщят за разследването, правителството одобри допълнително 28 млн. лв. за адаптирането на сградата за нуждите на европредседателството. През 2016 г. пък кабинетът "Борисов 2" отпусна 17 млн. лв. за ремонта на сградата. Така общата сума само за обновяването й нарасна на 45 млн. лв.

Благоевградската футболна звезда Съни Дяков, посрещна 34-ти рожден ден в турския Дисниленд

http://www.struma.com/hailaif/blagoevgradskata-futbolna-zvezda-suni-dyakov-posreshtna-34-ti-rojden-den-v_134922/

Капитанът на седемкратния шампион на Българи по футбол Лудогорец, благоевградчанинът Светослав Дяков, посрещна 34-я си рожден ден с най- близките хора до себе си в Анталия. Съни заведе семейството си на турския Дисниленд "The Land of Legends", като част от ваканция, която прекарват в Анталия.

Разположен върху площ от 800 000 кв. м., той е построен в курорта Белек от 5-звездния хотелски комплекс Рихос, чийто собственик Феттах Таминдже е много близък с Ердоган. Новото...

Продължава

Рейтингът на Ердоган падна под този на опозицията в навечерието на изборите

https://dnes.dir.bg/svyat/reytingat-na-erdogan-padna-pod-tozi-na-opozitsiyata-v-navecherieto-na-izborite

През май популярността на президента на Турция е намаляла с 3.4% и е 46.3 %, докато неговите политически опоненти имат 47.8% подкрепа

Роналдо може да влезе в затвора след края на Световното

https://www.actualno.com/football/ronaldo-moje-da-vleze-v-zatvora-sled-kraja-na-svetovnoto-news_677263.html

Тревогите пред Кристиано Роналдо тепърва започват. Звездата на Реал Мадрид, който намекна, че напуска отбора през това лято, има сериозен проблем пред себе си - испанската прокуратура. Причината е, че втората оферта на звездата за помирение с данъчните власти в страната е била охвърлена, пише "AS". От вече година и половина Роналдо има проблеми с властите в страната, след като стана ясно, че екипът му е укрил 14.7 милиона евро в данъци. В началото Кристиано пледира "невинен"

Юлиан Ангелов: Пази боже Марешки да определя един ден българските национални интереси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890901

Юлиан Ангелов: Пази боже Марешки да определя един ден българските национални интереси“Пази боже Марешки да определя един ден българските национални интереси.” Това заяви депутатът от “Обединени патриоти” Юлиан Ангелов в отговор на лидера на партия “Воля” Веселин Марешки, които критикува вицепремирът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че ще бъдат отделени милиарди за закупуването на нов тип бойни самолети,

"Булгартабак" предлага да няма дивидент за акционерите

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bulgartabak-predlaga-da-niama-divident-za-akcionerite-262066/

Печалбата на холдинга за миналата година е 17,3 млн. лв., а с неразпределената печалба достига 60 млн. лв.

Трима кандидати проявяват интерес към АЕЦ "Белене"

http://econ.bg/Новини/Трима-кандидати-проявяват-интерес-към-АЕЦ-Белене-_l.a_i.762133_at.1.html

Засега имаме заявени три инвестиционни намерения за проекта АЕЦ „Белене“ - на китайската компания CNNC, на „Фраматом“ и на руската „Росатом“. Това е...

Китай търси начини за екологична устойчивост на куриерските услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890837

Китай търси начини за екологична устойчивост на куриерските услугиБързото развитие на електронната търговия и сектора на куриерските услуги от последните години доведе и до сериозно увеличаване на отпадъците от опаковъчни материали, които не могат да бъдат рециклирани и се разграждат трудно, предаде bulgarian.cri.cn. За да се справят с проблема няколко министерство и държавни агенции в момента работят по план и

Грижа за слънчогледа, царевицата и бобовите култури с Лебозол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6885886

Грижа за слънчогледа, царевицата и бобовите култури с ЛебозолЛистното подхранване на слънчогледа през пролетно-летния период на вегетация е фактор за неговото адекватно подхранване с микроелементи, спомагане на дишането и активирането на фотосинтеза. От изключително значение за доброто вкореняване на растението, площта и плътността на листната му маса, дебелите и здрави стъбла е неговото навременно

Сергей Лавров призова за деликатност в преговорите със Северна Корея

https://www.investor.bg/aziia/336/a/sergei-lavrov-prizova-za-delikatnost-v-pregovorite-sys-severna-koreia-262087/

Според дипломата ядреният проблем на Корейския полуостров не може да бъде решен изцяло, докато не бъдат вдигнати санкциите срещу Пхенян

Загадъчен контейнер край „Кристал“ (СНИМКИ)

http://clubz.bg/68532-zagadychen_kontejner_kraj_%E2%80%9Ekristal%E2%80%9C_snimki

Какво има в контейнера, се питат столичани от няколко дни, разхождайки се в градинката „Кристал“. Изработен от огледален алуминий, фургонът прилича на гигантски тостер или микровълнова фурна. Дали не е каравана за бургери, а може би за пица?

Контейнерът се оказа арт сцена – австрийският културен павилион „Fluca“. Това е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство, който ще представи различни арт инициативи, организирани от Фондация „Отворени изкуства“ и от австрийското посолство в София. На 2 юни контейнерът ще премахне т.нар. четвърта стена и ще покаже видео инсталации, пърформанси, концерт, дискусии и партита.

Програмата започва с видео инсталация от нюроркската кураторка Наоми Лев, която допреди 2 месеца бе прожектирана на „Таймс Скуеър“. От 2 до 10 юни Escape Room ще покаже селекция от 10 видеа на български и международни артисти, които интерпретират границата между истина и пост-истина, джендър възможности и сексуална митология, фантазия и реалност.

От 4 до 6 юни Иво Димчев ще провокира публиката с проекта си Pussy Catallogue, представен във Виена по време на ImPulsTanz в музея „Леополд“. Произведението представлява интерактивен пърформанс, в който зрителите могат да създадат персонална картичка с помощта на специален софтуер.

Сцена от видеоарта „В челюстите на мъжката русалка“, който ще бъде прожектиран в павилиона

На 8 юни финалистът от „Гласът на България“ Ния Петрова ще направи акустичен концерт в подкрепа на Националната инициатива 7000, целяща да помогне на над 7000 човека в България с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.

И все пак фургонът ще предложи нещо за хапване – на 13 и 14 юни артистът Камен Стоянов ще излезе на сцената на „Fluca“ като майстор-пицар с „Performing Pizza Painting“, представен в Museumsquartier, Виена, като част от проекта Kunst kebab. Стоянов създава меню с авторски пици, посветени на различни художници, които зрителите ще могат да поръчат и опитат на място. Те са приготвени и сервирани от артиста, а всеки, който си поръча пица, ще разбере повече и за художника, на чието произведение е кръстена тя.

Ден по-късно контейнерът става парти сцена, за да анонсира фестивала HippieLandia.

„Fluca“ ще представи и „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“ с програма от най-големия фестивал за електронни изкуства в Европа – Ars Electroinica в Линц.

На 21 юни павилионът ще излъчи филма „Фонтанът“ на The Wa и Ola Bandola. Филмът документира артистична акция, в която двамата ѝ автори крадат бутилки с вода от супермаркети, метални тръби от оградата на централата на „Нестле“ в Швейцария и с тях създават фонтан в Африка.

Програмата ще завърши на 29 юни с проекта на Фондация „Отворени изкуства“ „15 минути слава“. Кураторът Вера Млечевска ще даде думата на млади български художници, които ще имат пълната свобода да представят себе си, работата, визията си за изкуството и плановете си за бъдещето в не повече от 15 минути.

"Площад Славейков"

Разследват български дружества в Белгия за тpyдова еĸcплoатация

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/razsledvat-balgarski-druzhestva-v-belgiya-za-tpydova-e-cploatatsiya

Болногледачите получавали едва по 350-700 евро на месец, наполовина от минималното възнаграждение в Белгия

Вежди Рашидов засади японска дюля до паметника на майка си в Кърджали (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6890866

Вежди Рашидов засади японска дюля до паметника на майка си в Кърджали (Снимки)Вежди Рашидов се поклони заедно с десетки кърджалийци пред таланта на своята майка – легендарната певица Кадрие Лятифова, наричана „Славеят на Родопите“. Това съобщиха от Комисията по културата и медиите. Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите беше гост на специалния спектакъл на Сцена „Кадрие Лятифова“ към

Варна има нужда от стотици готвачи, бармани и камериерки за сезона

http://www.moreto.net/novini.php?n=375086

Бармани, сервитьори, готвачи и камериерки са необходими на трудовия пазар във Варна в началото на активния летен туристически сезон. Това съобщиха от Бюрото по труда в морския град за Moreto.net. Търсят се още хигиенисти, общи работници, работници кухня и за зареждане на рафтове.

"Воля" и Обединените патриоти отново в спор за модернизацията на армията

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/volia-i-obedinenite-patrioti-otnovo-v-spor-za-modernizaciiata-na-armiiata-262093/

С проектите за купуване на нова бойна техника се подготвя най-големият грабеж за всички времена, каза Веселин Марешки

Наследници на Майкъл Джексън съдят Ей Би Си и "Дисни" за нарушаване на авторските права

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6890890

Наследници на Майкъл Джексън съдят Ей Би Си и "Дисни" за нарушаване на авторските права Наследниците на покойния Крал на попа Майкъл Джексън са завели дело в съд в Лос Анджелис срещу телевизия Ей Би Си и компанията майка "Дисни" по обвинения в нарушаване на авторските права, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс. Ищците обвиняват телевизия Ей Би Си, че в двучасовата си специална програма "Последните дни на Майкъл Джексън",

Дядо едва не изгоря жив в дома си в с. Черниче, внукът му го спаси

http://www.struma.com/obshtestvo/dyado-edva-ne-izgorya-jiv-v-doma-si-v-s_134921/

Вчера около 19:00 часа е получен сигнал за пожар в къща в с. Черниче, общ. Симитли. 85-годишен мъж пушил в леглото и задрямал, но забравил да загаси цигарата, след което се запалили завивките.

На помощ на дядо си се притекъл внукът, който счупил прозореца на къщата и успял да го изнесе на ръце навън. И двамата са обгазени и закарани в Спешното в Симитли

Пожарът е погасен от екип на РСПБЗН-Благоевград. Щети: опушени стени и прозорци, обгорели дюшек и одеало.

С....

Продължава

Разследват български дружества в Белгия за трудова експлоатация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890855

Разследват български дружества в Белгия за трудова експлоатацияБългарски дружества, предлагали грижи за възрастни хора в Белгия, са експлоатирали своите работници, съобщават местни медии, като се позовават на данни от журналистическо разследване. Проверени били девет български дружества, регистрирани на един и същи адрес. Те осигурявали санитари за хора, които не желаят да бъдат настанявани в старчески дом.

Македонската църква иска от Вселенската патриаршия да я признае под ново име, обяви Гърция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/31/3187514_makedonskata_curkva_iska_ot_vselenskata_patriarshiia/?ref=rss


Македонският премиер Зоран Заев и непризнатата Македонска православна църква са поискали от Вселенската патриаршия признаване на МПЦ под името "Охридска архиепископия", съобщиха сайтът МКД и гръцката агенция за църковни новини "Ромфеа". Това твърди и правителството в Атина, цитирано от агенция МИА и гръцки медии.<br /><br />Писмото на МПЦ (която в момента използва като пълно име Македонска православна църква - Охридска архиепископия), получено от Светия синод на...

Срещата между Путин и Борисов в руските медии

http://www.cross.bg/bulgariya-potok-pytin-1575870.html

/КРОСС/ Под заглавие "Турски поток ще мине през България" вестник "Комерсант" публикува подборен репортаж за вчерашната среща в Кремъл между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. "Москва се връща към сътрудничество със София по газопроводите", гласи подзаглавието. Според изданието, Владимир Путин фактически е обявил маршрута на втората линия на "Турски поток", която трябва да доставя руски газ за Югоизточна Европа през територията на Турция. Отначало "Газпром" разглеждаше два маршрута: през Гърция в Южна Италия, и през България в Сърбия и Унгария, припомня "Комерсант" и добавя, че за руската страна вторият вариант винаги е бил по-привлекателен. Проблемът бил в недоверието към България след провала на "Южен поток". "Разбирам и вижам това. Българската страна съжалява за срива на проект "Южен поток", защото - и никой не се съмнява в това, реализацията му би била много изгодна за България", казва Путин, цитиран от "Комерсант". Изданието цитира и думите на българския премиер, че "по-големият брат винаги прощава", както и отговора на руския президент, че "по-голeмият брат го карат да плаща"

Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-dade-na-syd-bivshija-direktor-na-ndk-miroslav-borshosh-news_677260.html

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу бивши длъжностни лица от НДК, сред които и бившия директор Мирослав Боршош. Обвиненията са в нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда. Боршош в обвинен, че е разпоредил 3,43 млн. лв. да бъдат платени за разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. В периода 16.01.2015 г. - 24.

Очаква се САЩ да обявят митата за вноса от ЕС

http://econ.bg/Новини/Очаква-се-САЩ-да-обявят-митата-за-вноса-от-ЕС_l.a_i.762132_at.1.html

САЩ скоро ще обявят планове за налагане на мита върху стоманата и алуминия от Европейския съюз (ЕС). Това може да стане още днес, предаде Дарик...

Ето ви тема върху Вапцаров и за следващата матура

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6890248

Ето ви тема върху Вапцаров и за следващата матураАко подобието на песен тръгне по чалготеки, докато се мятат салфетки... Годината е 1942. Вапцаров пише едно от двете си предсмъртни стихотворения. Едното е “Прощално”. Ясно съзнавайки какво ще се случи в близките дни, той сътворява стихове, които остават в историята на българската литература. Аз, за справка,

Изсечени са 440 дка засегната от корояд дървета в Горско стопанство - Радомир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890884

Изсечени са 440 дка засегната от корояд дървета в Горско стопанство - РадомирОт началото на годината досега са изсечени 440 дка засегната от корояд дървета на територията на Горско стопанство - Радомир. Това съобщи директорът на стопанството Веселин Владов. Проблемът датира от 2013 г., като досега бръмбърът се е разпространил върху 3 200 дка. Най-ефикасният начин за борба срещу корояда е осбождаване на засегнатите площи,

Георги Стоилов към ГЕРБ: Посегнахте и на млякото за децата, за да си напълните джобовете

https://frognews.bg/novini/georgi-stoilov-kam-gerb-posegnahte-mliakoto-detsata-napalnite-djobovete.html

На 23 май 2018 г. с Постановление № 84 на МС е променена Наредбата за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в училищата, в отсъствието на премиера Борисов и е публикувана спешно в Държавен вестник.

Гришо: Ако трябва ще играя 5 часа, за да спечеля

http://www.cross.bg/chasa-macha-igraya-1575869.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров посочи търпеливата игра и добрата си физическа подготовка като основни причини за победата му над Джаред Доналдсън във втория кръг на "Ролан Гарос". Българинът се наложи изключително трудно в пет сета, а срещата продължи 4 часа и 20 минути. Световният номер 5 изоставаше с 1:2 сета, но направи обрат и стигна до успеха с 6:7 (2), 6:4, 4:6, 6:4, 10:8. В края на мача Доналдсън се срина физически, а първото нещо, което Гришо направи след спечелването на двубоя, бе да целуне своите крака.                         "За това живея, за такива мачове и такава публика. Това са толкова специални моменти. Само като играч можеш да ги оцениш. Може би дори да бях загубил мача, пак щях да го оценя по различен начин. Засега всичко е позитивно. Гледаме напред. Надявам се, че в следващия мач ще играя по-добре. Ако трябва 5 часа - 5 часа ще играя, само и само да спечеля мача.  Следващият съперник на 27-годишния българин ще бъде испанецът Фернандо Вердаско, който надви с 6:3, 6:2, 6:2 аржентинеца Гидо Андреоци. По всяка вероятност двубоят ще бъде в петък.

Вижте къде в София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6890881

Вижте къде в София спират водата утреВременно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, утре /1 юни/, съобщиха от пресцентъра на "Софийска вода". Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 584 кв. "Христо Ботев", се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа на клиентите на "Софийска вода", живеещи в района на: ул. 511, ул. 510, ул.

Меркел: Единната валута е най-добрата гаранция за мира в Европа

https://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-edinnata-valuta-e-nai-dobrata-garanciia-za-mira-v-evropa-262082/

Според канцлера единния валутен съюз трябва да бъде съхранен единен, гарантирайки спокойствието на континента

Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош

http://www.cross.bg/borshosh-godina-bili-1575867.html

/КРОСС/ Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Той е обвинен за нецелево разходване на пари, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда, припомнят от прокуратурата, цитирани от БТА. Разследването започна през юли миналата година. Боршош отива на съд за това, че се е разпоредил 3 431 146,06 лв. да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. С решение на Министерския съвет от август миналата година е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В хода на разследването е установено, че за 2 години - от 2015 до 2017 година Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата. За това били платени 389 624.82 лв. Събрани са още и доказателства за друго престъпление, с което според прокуратурата държавата е ощетена с 28 399,61лв. Този път става дума за купуване на коли, като в същото време НДК е разполагало с кола и микробус. Въпреки това и преди да изчака решението на МС Боршош сключил договор за оперативен лизниг на кола и били платени 14 199 лв

Енергийният регулатор обсъжда новите цени на тока

http://www.cross.bg/energiiiniyat-regylator-obsuzhda-novite-tzeni-na-toka-1575868.html

/КРОСС/ Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа цените на тока. Работен доклад на регулатора предвижда минимално поскъпване на електроенергията за бита с 1,89% от 1 юли. От трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ иска най-голямо поскъпване на тока. Причината са направените инвестиции.  

Освободиха от ареста командоса Ангел, убил полицая Добромир

http://www.struma.com/sinya-lampa/osvobodiha-ot-aresta-komandosa-angel-ubil-policaya-dobromir_134920/

Военно-апелативният съд в София освободи от ареста командоса Ангел Желязков, обвинен за убийството на полицая Добромир Лазаров заради съперничество за жена. Спрямо военнослужещия бе взета най-леката мярка "подписка". На заседанието в София присъстваха десетки командоси, дошли да покажат подкрепа за колегата си, пише Факти.бг.

Той е обвинен за това, че на 21.05.2018 г. около 01.00 часа в Пловдив чрез нанасяне на един удар с нож в областта на сърцето, умишлено е умъртвил...

Продължава

Днес е Международният ден на блондинките

http://www.moreto.net/novini.php?n=375136

31 май е Международния ден на блондинките. Отбелязва се от 2006 г., когато за първи път е връчена наградата "Диамантено токче", която се присъжда на талантливи, умни, успешни и модерни блондинки. Мъжете предпочитат блондинки още от каменния век.

Лавров се срещна с Ким Чен Ун в Пхенян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890869

Лавров се срещна с Ким Чен Ун в ПхенянРуският външен министър Сергей Лавров се срещна в Пхенян със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде БТА.  Очаквайте подробности!                                                                                                                                                                                                                         

Рекордно миене на детски зъбки на 1 юни в "Надежда"

https://dnes.dir.bg/sofia/rekordno-miene-na-detski-zabki-na-1-yuni-v-nadezhda

За първи път рекорд на "Гинес" по миене на детски зъбки ще се състои в България

Служители на район “Младост” заплашват с неподчинение, ако Кърджилов стане временен кмет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890856

Служители на район “Младост” заплашват с неподчинение, ако Кърджилов стане временен кметСлужители на столичния район “Младост” заплашват с масово неподчинение, ако СОС назначи днес пиара Петър Кърджилов за временен кмет. Те са направили подписки, с която настояват за временен кмет да бъде назначен арх. Румен Русев. “Ситуацията е такава, че искат да назначат за временен кмет хора, които нямат качества за зам.-кмет.

КАК СЕ СНИМА РЕКЛАМА С БРУС УИЛИС? (ИНТЕРВЮ)

https://pressbulgaria.com/m/NDUSAQZV.html

За тръпката да създадеш реклама с една от най-иконичните холивудски звезди на всички времена разказват PR директорът на HELL ENERGY Естер Анна Тот и Петер Пантъл, маркетинг директор на марката. Мястото е едно от най-модерните и хип филм студия в Ню Йорк, където са се снимали звезди като Ашли Джъд и Бенедикт Кумбербатч, а списания като Vanity Fair и Vogue организират своите фотосесии. Защо Брус Уилис? Защото личността му напълно отговаря на ценностите на марката. Кампанията изискваше динамична, надеждна звезда, която е добре позната във всички страни, където марката е достъпна, и някой, който говори на широката целева група на HELL ENERGY. Друг важен аспект е, че Брус Уилис подкрепя сравнително малък брой брандове. Последната му роля в реклама е за италианска компания за мобилни телефони. Прочетете по-долу интервю с преките участници в заснемането на рекламната кампания. Ексклузивно „Behind The Scenes” видео: http://hellenergy.com/bw_tvc_bts Как се свързахте с Брус? Имахте ли трудности в комуникацията с неговите представители? Петер Пантъл: Не е лесно да се преговаря с агенция на американски звезди, но всеки подходи към задачите си по положителен и гъвкав начин. Нашите колеги изградиха дискусията с ръководството на екипа на филмовата звезда от нулата, но когато им показахме какъв вид продукт продаваме и фабриките, с които разполагаме, в кои страни продаваме и, разбира се, нашата успешна история, нямаше съмнение, че те ще се съгласят да си сътрудничат с нас. Брус Уилис наистина хареса нашия продукт. Как беше изградена концепцията за самата реклама? Естер Анна Тот: Не искахме реклама, подобна на предишните филми на Брус Уилис. Ние дойдохме с една история, която ще достигне до хората в почти 50 страни, където се разпространява HELL ENERGY: Брус излиза от снимки и се нуждае от енергиен тласък, грабва HELL ENERGY от хладилника и го пие. Той казва, че е свикнал да пие кафе, но сега това е нещо от миналото. Предаваме посланието, че HELL ENERGY му помага да постигне успех и успехът е постижим за всеки. Затварящият кадър показва актьора, който се връща на снимачната площадка и пита: "От какво друго имате нужда? За мен това е достатъчно.“ Как протече предварителната организация? Имахте ли трудности по подготовката? Естер Анна Тот: Трябваше да организираме на 100% дори и най-малките детайли за снимките с американската продуцентска компания. Трябваше да планираме всичко по минути. Не беше лесно да доставим напитките до Щатите - два кораба, натоварени с два хладилника от енергийните напитки, тръгнаха в два различна часа (само един от тях пристигна навреме). Няколко стека HELL ENERGY пристигнаха в Ню Йорк с въздушна поща седмица преди заснемането, а екипът, който пътува до Ню Йорк, също носеше в куфарите си енергийни напитки HELL ENERGY. Как пристигна Брус? Имаше ли нещо по-специално в организацията с него? Естер Анна Тот: Заради снега имаше възможност актьорът да бъде докаран на снимачната площадка с хеликоптер, но в крайна сметка това не се наложи. Съгласно договора заснемането трябваше да отнеме 10 часа „от врата до врата“. Часовникът започна да тиктака в момента, в който звездата напусна къщата си и трябваше да се върне у дома в рамките на този срок. Това означаваше да вместим заснемане, пост-синхронизация и останалите маркетинг активности, както и снимките за ATL комуникацията и социалните медии. Времето наистина ни притискаше. Работихме с екип от над 40 души и имахме много строг график. Нямаше време за закъснения. Брус Уилис пристигна половин час по-рано, той беше отседнал в апартамента си в близост до студиото, за да избегне закъснения. В крайна сметка, разбира се, снимките отнеха половин час повече, но след като го обсъдихме с неговия мениджър, той остана още 30 минути, за да приключим. Какво беше усещането да работите с професионалисти на световно ниво? Петер Пантъл: Това, което беше малко трудно, беше „да играем“ в поле, което все още е малко чуждо за нас. Какво не позволява и какво позволява местният професионален съюз на членовете на екипа, как да се разделят задачите, колко хора да се назначат за определените дейности и т.н. Понякога е необходим съвсем различен подход за решаването и управлението на определени ситуации и конфликти. Също така беше трудно да свикнем с факта, че не бихме могли да направим нищо, без първо да обсъдим това с агенцията. Мениджърът на актьора видя, че бяхме малко нервни сутринта преди заснемането, така че ни каза: "Не се притеснявайте. Ще е забавен ден!" И наистина беше. Разкажете ни по някоя забавна история от снимачната площадка? Петер Пантъл: След репликите „по-голяма усмивка, моля“, казани за трети път по време на снимките от някого от екипа, Брус ядосано отговори „Добре! Ще ви дам една по-голяма усмивка!“. Внезапно се почувствах нервен, мислех си, че той ще се побърка и ще напусне точно в средата на снимачния ден. После Брус се засмя и каза „Само се шегувам.“ Той наистина може да играе добре. Естер Анна Тот: Влязох в зелената стая за последна проверка половин час преди да започнем да снимаме. Един от рафтовете беше на грешното място и дори не беше зареден. Коленичих надолу, за да го заредя, и когато погледнах настрани, непознат стоеше до мен (човек, който не беше член на екипа). Това беше малко странно, затова се обърнах, за да се огледам в помещението и Брус Уилис седеше на два метра от мен на дивана, носещ шапка. Ръцете му бяха скръстени и той се усмихваше. Всичко, което успях да кажа, беше „Извини ме“ и излязох от стаята. Колегите ми доста време се шегуваха за това след случката. Брус наистина харесваше енергийните напитки, толкова много, че пиеше всяка, която му беше подадена. В крайна сметка трябваше да заместим HELL ENERGY със сода, за да го предпазим от предозиране с кофеин. В един момент, когато снимахме сцената, в която той отваря хладилника, дръжката се хлъзна от ръката му и, естествено, трябваше отново да заснемем цялата сцена. Той се обърна към хладилника и започна да го разлюлява разсърдено. „Къде ми е ш****ния HELL?” -- За финал, малко интересни статистики за рекламата: - От времето, когато установихме комуникация до деня на заснемането, над 600 имейла бяха изпратени от колегите на HELL ENERGY в течение на почти шест месеца. - Имаше близо 100 души, работещи за създаването на рекламата, от тях 40 от екипа в Ню Йорк. - Рекламата може да се види в почти 50 различни страни.

Математика, мъртъвци и малария ще са част от научния форум Ratio

http://clubz.bg/68531-matematika_myrtyvci_i_malariq_shte_sa_chast_ot_nauchniq_forum_ratio

Серийни убийци, самоличността на графити-артиста Banksy и опасни епидемии – какво общо имат тези неща? Обединява ги математиката – по-точно статистическата техника географско профилиране. За нея ще чуят гостите на форума за популярна наука Ratio, който ще се проведе на 9 юни 2018 година в Sofia Event Center.

Географското профилиране (ГП) е статистическа техника, използвана първоначално в криминологията, за да се приоритизират големи списъци със заподозрени лица при разследване на серийни убийства. ГП използва локацията на местопрестъпленията, за да открие „изходната точка“ на убиеца (обикновено неговия дом или място на работа).

Успехът на техниката в криминологията води до прилагането й в други области. В биологията този модел позволява да се открият леговищата на животни, като се изследват местата им за намиране на храна. В епидемиологията с географско профилиране може да бъде открит първоизточникът на зараза като се анализират адресите на заразени лица.

Повече за техниката ще разкаже Стивън Ле Комбер, преподавател в Queen Mary University of London. Неговата работа покрива голям обем от теми свързани с еволюционната биология, включително математическо и компютърно моделиране на молекулярна еволюция и изследвания на пространствени промени в биологията.

Изследванията на Ле Комбер върху математиката на пространствените модели се простират от фракталите в дупките на африкански слепи кучета до епидемиологията. В презентация включваща математика, Джак Изкормвача и акули, той ще обясни как използва географското профилиране, за да открие самоличността на графити-артиста Banksy и да анализира дело на Гестапо от 40-те години.

Презентацията на Стивън Ле Комбер е идеален пример за целта на форума Ratio – опитни учени да говорят за наука на разбираем език. Събитието стартира през 2012 година, а на последното издание през ноември бе посетено от над 700 гости.

Мъжът, пробол Боби от с. Катунци в тролея: Съжалявам, бях дрогиран!

http://www.struma.com/krimi/mujut-probol-bobi-ot-s-katunci-v-troleya-sujalyavam-byah_134919/

Нападателят от тролей №7 в София, който прободе 18-годишен младеж, се съгласи да говори пред bTV. Мъжът, пуснат онзи ден под домашен арест, твърди, че съжалява за инцидента и че е бил под въздействието на наркотици.

Георги Георгиев казва, че няма ясен спомен нито за инцидента, нито за удара с нож, който нанесъл на Борислав Великов.

„Качих се в тролея и седнах на първата седалка. Някакви деца чоплеха семки. Аз изобщо не съм бил с тях. Изглежда това момче е помислило, че...

Продължава

За какво да внимаваме при избора на подаръци за Деня на детето

https://www.actualno.com/society/za-kakvo-da-vnimavame-pri-izbora-na-podaryci-za-denja-na-deteto-news_677259.html

Когато родителите избират за децата си облекла или стоки за свободното време, трябва да внимават по тях да няма остри ръбове, лесно отделящи се елементи или дълги връзки със свободни краища. Ролерите, скейтбордите и тротинетките следва да са изработени от здрави материали, да имат стабилни конструкции и надеждно закрепени елементи. За това предупреди Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в ефира на БНТ в навечерието на Деня на детето, когато се пазарува най-много

Учени идентифицираха прародителя на гущерите и змиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890854

Учени идентифицираха прародителя на гущерите и змиите
Четири крака, покрито с люспи тяло и дълга муцуна - учени оповестиха, че идентифицирали прародителя на гущерите и змиите, който живял преди 240 милиона години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  "Изследването ни разкрива, че гущери се срещали на нашата планета преди най-малко 240 милиона години и че произходът им е по-древен,

54-годишен за малко не изгоря жив заради неугасена цигара

http://regiona.bg/54-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%be%d1%80%d1%8f-%d0%b6%d0%b8%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8/

54-годишен мъж от Дупница едва не изгоря жив заради оставена неугасена цигара. Фасът причинил пожар в апартамента на мъжа, унищожени са мебели и покъщнина.
Благодарение на адекватната намеса на пожарникарите са предотвратени по-големи щети, а дупничанинът е спасен.

Общо три  пожара са гасени от екипи на РСПБЗН в Кюстендилска област през изминалото денонощие. При другите не са допуснати щети.

Материалът 54-годишен за малко не изгоря жив заради неугасена цигара е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Всички ще плащаме просрочените дългове на БДЖ

https://offnews.bg//ikonomika/vsichki-shte-plashtame-prosrochenite-dalgove-na-bdzh-681700.html

Просрочените дългове на БДЖ ще са за сметка на всички български данъкоплатци, независимо дали ползват жп транспорт или от години не са стъпвали във влак на националната жп гордост.

"Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за наложения запор върху сметките на "БДЖ-Пътнически превози", вследствие на което е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от ЕК", съобщиха от БДЖ.

Очаква се решение от Министерство на финансите, обясняват още от компанията.

От БДЖ признават, че облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път.

"Решението на СГС и временният запор на сметките на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план", подчертават от компанията.

От БДЖ обаче са категорични, че до разпродажба на активи на компанията няма да се стигне.

Според разпространената от жп компанията информация двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лв. от главница по заема срещу „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и след решение на СГС искът е одобрен частично в размер на 20 млн. лв. в полза на облигационерите, вседствие на което са запорирани сметките на дружеството.

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375142

Един район във Варна е без вода днес поради аварии, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. - част от абонатите в "Гръцка махала" до около 15.00 часа.

Ким Чен-ун с ултиматум към Тръмп

https://dnes.dir.bg/svyat/kim-chen-un-s-ultimatum-kam-tramp

Отмяна на санкциите и установяване на дипломатически отношения, поиска севернокорейският лидер от САЩ

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-05-31.html

На 01 юни 2018 г. (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 584 кв. „Христо Ботев“, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Avon срещу рака на гърдата тръгва по Пътя на надеждата

https://www.actualno.com/society/avon-sreshtu-raka-na-gyrdata-trygva-po-pytja-na-nadejdata-news_677256.html

Първата вълна на турнето „БЛАГОДАРЯ! От любов към живота“ тръгва по Пътя на надеждата. На 28 и 29 май в 10.00 часа ще можете да откриете розовия щанд на Avon срещу рака на гърдата на неговата първа спирка – град Пловдив, където ще бъде разположен на площад Централен, пред Военния клуб. На 30 и 31 май ще ни откриете в Казанлък, последван от Кърджали на 1 и 2 юни, Сливен на 3 и 4 юни, Бургас 5 и 6 юни, Варна 7 юни, Русе 9 и 10 юни, Търговище 11 и 12 юни, Велико Търно

Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/prokuraturata-dade-na-syd-bivshiia-direktor-na-ndk-miroslav-borshosh-6082912

Обвинението е за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки и длъжностно присвояване

Протестиращи спряха трамваите по "Скобелев"

http://www.cross.bg/tramvaite-minavat-sgradi-1575866.html

/КРОСС/ Протест в София спря за кратко движението на трамваите по бул. "Скобелев" преди НДК. Живеещите в близките сгради излязоха на пореден протест срещу временното преместване на трамвайните линии, което продължава вече близо 7 години. Те издигнаха плакати с надпис "Няма да търпим, искаме да спим", предаде bTV. Трасето беше изградено през 2010 година като временно заради изграждането на метрото. И вече 7 години общината отлага преместването му. По него минават трамваите номер 1, 6 и 7. Хората поискаха водачите да спазват ограничението от 5 км/ч при минаване по трасето и категорично заявиха, че не вярват на обещанията на общината. Според закона за устройство на територията, не може трамвайно трасе да минава толкова близо до жилищни сгради. Кметът на район "Триадица" Иван Шишков посочи, че до месец и половина ще бъде избрана концепцията откъде да минават трамваите и ще се направи проект. Единият подход е слизане в подлеза и тунел по бул. "Витоша" или да слиза долу и по обособен път да се изкачи горе, но това е по-скъпият подход.

Ужаси в Норвегия: Български родители треперят всеки ден да не им отнемат децата

https://offnews.bg//obshtestvo/uzhasi-v-norvegia-balgarski-roditeli-treperiat-vseki-den-da-ne-im-otn-681699.html

Български семейства са принудени да бягат от Норвегия, след като са се устроили там, заради шокиращи случаи на отнемане на деца от социалните власти. 

За тревожната тенденция, жертва на която са станали вече редица български родители, сигнализира репортаж на Мария Цънцарова за bTV.

Законодателството по отношение на децата в скандинавската държава е много стриктно и учители, медицински работници и съседи са длъжни да сигнализират при съмнение за деца в риск. Мерките се засилват още повече от 2015 г. насам, когато отпада назакателното преследване за клевета. Сега податели на анонимни сигнали с неверни факти не подлежат на наказание, заради което броят на сигналите расте.

Според данните за 2016 г. в Норвегия са родени 58 890 деца, а броят на сигналите за деца в риск е 58 200. Случаите на намеса на службата са 54 620, обобщава bTV. В 60% от намесите децата остават в домовете си и им се помага вътре в дома, но в 40% от случаите децата са отнемани от техните семейства. Тоест ако се стигне до там службата да провери твоето семейство, има огромен шанс детето ти да бъде отнето.

Сред жертвите на системата са и български семейства, които трябва да избягат от страната, за да спасят децата си.

Пред bTV родителите на две момичета - Деница и Станислав - разказват, че мислели да се установят трайно в Норвегия и да си купят къща, когато започнали конфликтите им със съседи. Заради кучето на българското семейство, което лаело. Вместо да се оплачат от шума от домашния любимец, съседите сигнализирали службата за закрила на децата. Посочили, 1че децата плачат много.

"Дъщерите ни са близначки, на година и 8 месеца, как няма да плачат. Започваха градина, растяха им зъби точно тогава", обясняват родителите.

Подобна е случката и с Надежда, която също отглежда две малки деца в Норвегия и съсед я заплашва да сигнализира, че те плачат и пищят.

"Казва, че аз съм истеричка и малтретирам детето, то непрекъснато крещи и реве, което не е така, и ще се обади на Барневерн. Хората си мислят: Абе те сигурно са си пребивали детето, сигурно са го малтретирали. Всъщност не е нужно нищо да правиш, за да ти го вземат, ако това така е дошло като информация от съсед”, обяснява Надежда.

„Започнахме да четем за брутални случаи на отнети от родителите им деца. Започнахме да разбираме, че родителите нямат абсолютно никакви права върху децата. Едно дете, като е било 3 месеца в Норвегия, то става собственост на държавата. На родителската среща ни се казва, че първата институция, на която ще се обадят, ако има проблем, не е семейството, а на Барневерн (социалната служба)”, отбелязва Надежда.

Деница разказва за случай на отнето дете заради кариес. И на отнето новородено, защото спяло в леглото на майка си в болницата. 

„Научавайки все повече и повече за това, започнахме да живеем в страх – дали детето си е измило зъбите или не – това може да предизвика проблем, дали има петънце на блузата”, признава Надежда.

По думите на Деница има случаи на отнети деца заради лъжа на дете в училището или за неконцентрация.

Практиката в Норвегия е на децата им разясняват в училище правата, като учителите ги съветват да сигнализират службата за закрила на детето, ако родителите им не се съобразяват с тези права.

„Тя може да ми направи проблем, ако я карам да си дойде вкъщи, а навън ѝ е много забавно. Може да я слагам да си легне, а тя да не иска. Там не е желателно да се караш. Детето трябва да се развива, както си се развива. В Норвегия не можеш да си позволиш нищо. Дори когато се роди, аз спазвах всичките им правила от страх”, казва още Надежда.

С новороденото си дете спазва стриктно всички правила и постоянно се страхува. „Всичко е контролирано, те идват час по час вкъщи да ни проверяват. За кърмата, с кантари, с всичко, в никакъв случай вода да не давам на детето. Не може да не искаш да кърмиш или да не имунизираш детето си”, отбелязва Надежда.

„Естествено нямаше какво да крием. Аз бях много стресирана заради всички истории, които сме чували. Той се свърза с адвокатката и нейният съвет беше да изведем децата по най-бързия начин от страната. Напуснах работа и купих билети”, заявява Деница след сигнала от техните съседи.

„Няма какво да правим тук. Събрахме си къщата, продадох всичко, което имахме, напуснахме жилището и си дойдохме. Не сме информирали нито училища, нито институции. Купих билети и те излязоха”, казва и Надежда.

„Искам да кажа първо на всички българи, които са тръгнали към Норвегия, че това е една чудесна страна, с невероятна природа, богата, с уредени хиляди неща. Прекрасна предпоставка да си осигуриш старините там или да натрупаш капитал за младините. Но ако имаш деца, прочети и се информирай, преди да тръгнеш, защото там трябва да се съобразиш с невъзможни неща, за да си запазиш децата и да живееш в спокойствие”, препоръчва младата майка.

Цветелина Оланд е далеч по-потърпевша. Не е виждала двете си деца – момче на 10 г. и момиче на 11 г., от 25 април т.г. След като се е разделила с вече бившия си съпруг, норвежец, той започва да говори негативно за майката на децата, когато са при него. „Говореше лошо за мен, за България, за моите родители, което настрои децата срещу него, защото те обожават България. Те се отдръпнаха, в един момент казаха: „Не”. Когато не можех да ги убедя да ходят при бащата, той заведе дело срещу мен”, разкри Цветелина в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Така се стига до намеса на службата за закрила на детето. „Получи се сигнал от вещото лице по делото – психоложка, която изпрати писмо, че е притеснена за психическото здраве на децата. Наприха тест за интелигентност на мен и бащата. Оказа се, че аз съм над средното ниво, а той – под средното. Използваха го срещу мен, мотивираха се, че този мой висок коефициент на интелигентност ми позволява да манипулирам децата”, допълва тя.

Сега децата са разделени в две отделни приемни семейства, на 200 км един от друг. Майката може да ги вижда за час и половина веднъж в седмицата и по време на срещите трябва задължително да говорят на норвежки.

Когато полицията и социалните работници са дошли да вземат децата, тя е опитала да се държи спокойно. „Ако се държиш истерично, те набедяват, че имаш психични отклонения. Положих нечовешки усилия, за да запазя спокойствие и заради децата, и заради социалните, които бяха там. Децата седнаха до мен на дивана и се вкопчиха в мен. Аз трябваше спокойно да обясня, че всичко ще се оправи, и трябваше да го кажа на норвежки. Плачеха, стискаха ме, само заради мен тръгнаха. Казах им: Съдействайте на хората, мама ще се бори”, разказва майката.

На нея не ѝ е позволено дори да отиде до училищата на сина и дъщеря си. Не ѝ е разрешено да им звъни, ако те не ѝ се обадят. Сега обаче и седмичните им срещи вече са забранени. „Не мога да виждам децата до януари 2019 г., за да нямам лошо влияние върху тях. Тяхното становище е, че децата са твърде привързани към мен, че аз много лесно мога да ги манипулирам и има опасност ние да избягаме от страната, въпреки че през ноември миналата година взеха паспортите на децата”, заявява Цветелина Оланд.

Тя се е свързала с българския консул в Осло и е получила уверението му, че може да присъства на заседанията като контрол.

„Надявам се българските институции да обърнат внимание и да се намесят в случая. Става въпрос за две български деца, никое дете не заслужава тази съдба”, категорична е Цветелина.

Написала е писмо и до премиера Бойко Борисов, в което настоява за намеса и помощ от нашите институции.

Априлската печалба на "Софарма Трейдинг" нараства с 3%

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/aprilskata-pechalba-na-sofarma-treiding-narastva-s-3-262084/

Влияние върху постигнатите резултати оказват продажбите на стока през четвъртия месец на годината

След Москва: "Не можем да очакваме подписан договор"

https://www.vesti.bg/bulgaria/sled-moskva-ne-mozhem-da-ochakvame-podpisan-dogovor-6082911

Татяна Буруджиева и Георги Харизанов дискутираха срещата между премиера Борисов и президента Путин

От 1 юли Китай намалява митата за редица потребителски стоки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890830

От 1 юли Китай намалява митата за редица потребителски стокиОт 1 юли Китай ще намали вносните мита за някои потребителски стоки, реши на вчерашното си заседание правителството, предаде bulgarian.cri.cn. Митото за внос на дрехи, обувки и шапки, кухненски прибори и пособия за спорт и фитнес ще спадне от 15,9% на 7,1%, а това за битовата техника, включително перални машини и хладилници, от 20,5% на 8%.

Пренебрегването и насилието в детството предопределят лошо здраве

http://www.moreto.net/novini.php?n=375120

Физическото насилие в детството увеличава с 3,6 пъти риска от тютюнопушене в зряла възраст. То е свързано с риска от ранно начало на сексуалния живот, който нараства с 3,7 пъти. Физическото насилие в детството увеличава двойно риска от множество сексуални партньори и 1,7 пъти този от злоупотреба с алкохол.

САЩ наложиха санкции на още ирански организации

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/31/3187518_sasht_nalojiha_sankcii_na_oshte_iranski_organizacii/?ref=rss


САЩ наложиха санкции на шест ирански организации и други три, работещи на територията на Иран, организации, включително затвора "Евин" в Техеран, групировката "Ансар-и Хизбула" и държавната телевизия "Ириб", както и на техни официални представители, по обвинения в нарушения на човешки права, предадоха агенциите "Франс прес" и "Ройтерс".<br /><br />Тези санкции се прибавят към онези, които бяха приети след решението от 8 май на...

Комисията за потребителите напомня да се внимава при избора на детски стоки

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/31/3187496_komisiiata_za_potrebitelite_napomnia_da_se_vnimava_pri/?ref=rss


Наличие на остри ръбове, лесно отделящи се елементи или дълги връзки със свободни краища - това са най-важните неща, за които трябва да се внимава при избора на детски стоки в навечерието на Деня на детето. Това коментира Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, в ефира на БНТ. По думите му най-честите рискове при опасните стоки са физическо нараняване, задушаване и изгаряне.<br /><br />Спортните екипировки като ролерите, скейтбордовете и тротинетките трябва...

Николай Николов пропуска първите домакинства на волейболистите в Лигата на нациите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/31/3187516_nikolai_nikolov_propuska_purvite_domakinstva_na/?ref=rss


Централният блокировач Николай Николов ще пропусне и втория кръг от Лигата на нациите. Българските волейболисти посрещат Сърбия, Австрия и Русия в зала "Арена Армеец" от 1 до 3 юни.<br /><br />Прогнозите бяха, че Николов ще се възстанови за първите домакински мачове, но това няма да се случи, пише bgvolleyball.com.<br /><br />Волейболистът на "Белогорие" (Белгород) има проблеми в рамото, заради които не тренира с отбора от самото начало на...

Шест китайски университета в топ 100 на света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890825

Шест китайски университета в топ 100 на светаШест висши учебни заведения от Китайската народна република (КНР), три от Хонконг и едно от Тайван са в класацията на топ 100 на най-добрите университети в света за 2018 г. на Times Higher Education (THE). Това са университетът „Цинхуа" и Пекинският университет – съответно на 14-то и 17-то място, а по-назад в списъка се нареждат Джъдзянският

От полицията разкриха как убиецът от Козлец е чакал ченгетата, а дъщеря му...

http://www.struma.com/sinya-lampa/ot-policiyata-razkriha-kak-ubiecut-ot-kozlec-e-chakal-chengetata_134918/

Убиецът, който застреля жена си и съсед в хасковското село Козлец, е отключил психически проблем и се е поболял от безпаричие заради болното си дете. Преди ден 45-годишният Гюнай Мюмюн застреля със законно притежавана ловна двама души.

Изстрелите отекват в 9.30 сутринта. Жената е простреляна в дома си. Съседът чува изстрела и се втурва да помага, но мъжът го посреща с насочена пушка. Нина Николова, говорител на МВР –Хасково, коментира пред bTV, че оръжието е било подпряно на...

Продължава

КЕВР очаква втората тръба на "Турски поток" действително да бъде ориентирана към България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890803

КЕВР очаква втората тръба на "Турски поток" действително да бъде ориентирана към БългарияПредседателят на КЕВР Иван Иванов каза пред журналисти, че това, което очаква да се случи във връзка с посещението на премиера Бойко Борисов в Русия, е втората тръба на "Турски поток" действително да бъде ориентирана към България. Това ще означава 15 милиарда кубически метра природен газ, които трябва да бъдат основната част на газовия хъб

На 1 юни пускат в продажба билетите за „Джаз в Бургас“

http://www.cross.bg/dzhaz-spasov-lyudmil-1575865.html

/КРОСС/  На 1 юни, петък, пускат в продажба билетите за "Джаз в Бургас". Търсете ги в касата на експо център "Флора", лятната каса до Часовника, в мрежата на Eventim и Grabo. Както обявихме по-рано, първите три дни на джаз фестивала /12, 13 и 14 юли/ тази година ще зарадват почитателите на стилната музика с изпълнения на проектите: "So nice ...south jazz", "Golden project ", "Zootcase", "Jazz fusion trio PLAYIS ", "Lilly Ilieva & "The Minimum Quartet", "Джазта-праста трио" и "Хилда Казасян квинтет". Втората порция джаз очаквайте през август, когато на 03.08 /петък/ на откритата сцена в експо център "Флора" ще изгреят зашеметяващият квинтет "Фънкалеро" и проектът с американско участие "Two Cities One World". Кулминационен завършек на "Джаз в Бургас 2018" ще поставят музикантите от "Стик", Теодосий Спасов и Людмил Крумов Дуо, а за доброто настроение до малките часове на всяка една от фестивалните вечери ще допринася фестивален джемсешън. * Информация за фестивала, музикалните проекти и пълна програма на събитието, следете тук: https://www.facebook

Румен Русев е новият временно изпълняващ дейността кмет на „Младост“

//dariknews.bg/regioni/sofiia/rumen-rusev-e-noviiat-vremenno-izpylniavasht-dejnostta-kmet-na-mladost-2100471

Столичният общински съвет избра архитект Румен Русев да заеме мястото на кмета Десислава Иванчева. По време на обсъждането стана ясно, че легитимно зам.-кметовете на Иванчева в район "Младост" са трима - арх. Русев, Владимир Клисуров и Дияна Павлова, която по обективни причини не м

САС отложи делото на кмета на „Младост“, Иванчева иска време да види материалите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sas-otlozhi-deloto-na-kmeta-na-mladost-ivancheva-iska-vreme-da-vidi-materialite-2100498

Специализираният апелативен съд отложи делото на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и заместника ѝ - Биляна Петрова.

Днес съдът трябваше да се произнесе окончателно дали Иванчева и Петрова да бъдат отстранени от поста.

Благоевградчанин с "Мазда" блъсна симитличанка на заден ход, прати я в болница и още...

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgradchanin-s-mazda-blusna-simitlichanka-na-zaden-hod-prati-ya_134917/

На 30.05.2018г. около 09:00 часа на ул.“Иван Гарванов“ в гр.Благоевград, лек автомобил „Мазда“ с 34-годишен водач от гр.Благоевград, при движение на заден ход блъска 68-годишна жена от гр.Симитли, пресичаща пътното платно. С фрактура на ключица на дясното рамо е пострадала пешеходката, която е настанена за лечение в МБАЛ-Благоевград.

На 30.05.2018г. около 13:50 часа на ул.“Чакалица“ в гр.Благоевград, товарен автомобил „Форд Транзит“ с...

Продължава

Боршош отива на съд, предявени са му и нови обвинения

https://dnes.dir.bg/temida/borshosh-otiva-na-sad-novi-obvineniya

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бивши длъжностни лица на "НДК- КЦС" ЕАД

Марешки: Проектите за модернизация на армията са грабеж, по-голям от КТБ

https://www.actualno.com/politics/mareshki-proektite-za-modernizacija-na-armijata-sa-grabej-po-goljam-ot-ktb-news_677253.html

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на "Воля" Веселин Марешки отново призова да бъдат спрени проектите за модернизация и въоръжаване на армията, защото на практика представлявали "грабеж на българския народ, по-голям от КТБ". Марешки не приема аргумента, че по този начин страната изпълнява ангажимент към НАТО и постави под въпрос членството на страната. "Ако членството в НАТО го разбираме като ограбване на българския народ, то тогава за какво ни е това член

ЕК предлага на България €2,2 млн. заради наводненията край Бургас

http://clubz.bg/68530-ek_predlaga_na_bylgariq_%E2%82%AC22_mln_zaradi_navodneniqta_kraj_burgas

Европейската комисия предложи днес България да получи 2,2 милиона евро за справяне с щетите от миналогодишните наводнения край Бургас, съобщи БТА.

На 25 и 26 октомври миналата година в района на Бургас имаше силни бури и проливни дъждове, причинили повреди по мостове и пътища, училища и болници. Загинаха четирима души.

Държавите от ЕС, засегнати от природни бедствия, могат да поискат различни видове краткосрочна и дългосрочна помощ. Те могат да задействат механизма за гражданска защита на ЕС.

Държавите могат да поискат помощ от фонд "Солидарност" за дългосрочните усилия за възстановяване след бедствия. Със средствата от него Европейският съюз може да подпомогне възстановяването и покриването на част от спешните разходи, временното настаняване, почистването и опазването на културното наследство, за да се намали финансовата тежест за националните власти покрай природните бедствия. България вече е получавала средства от този фонд за справяне с последствията от наводнението в Мизия.

Днешното предложение за осигуряване на помощ на България трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

2-те зодии, които не могат без сeкс

https://www.actualno.com/curious/2-te-zodii-koito-ne-mogat-bez-seks-news_677252.html

Те са известни като богове на секса. Нищо не им е странно и не умеят да кажат „не“. Представяме ви трите зодиакални знаци, които просто не могат да живеят без секс. Скорпион Когато става дума за любовта, страстта и секса скорпионите винаги присъстват и имат главната дума. Те са алфата и омегата на сексуалните умения и лесно ще ви въведат в свят на фетиши. Известни като отлични любовници скорпионите имат и неустоима сила на привличане и особено изразена аура, с която могат д

Марешки: Сделката за изтребителите е най-голямата корупционна сделка в България

https://frognews.bg/novini/mareshki-sdelkata-iztrebitelite-nai-goliamata-koruptsionna-sdelka-balgariia.html

”Красимир Каракачанов предложи най-голямата корупционна сделка във всички времена и най-големият грабеж на българския народ. От всеки български гражданин ще бъдат взети няколко хиляди лева, за да си начеше крастата Каракачанов и да си купи няколко самолета”, подчерта пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Народното събрание.

„Българите! Забравените постижения” гостуват днес на „Варна Лит” 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=374978

Чудите ли се с какво е специална Варна? Минавате ли покрай ключови места на града с имена, които нищо не ви говорят? - повече за Варна и неизвестните й, но бележити герои ще научим днес от автора на „Българите! Забравените постижения” - Делян Момчилов, напомня Moreto.

Порожанов: 4% от доставките по схемата "Училищен плод" са от производители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890806

Порожанов: 4% от доставките по схемата "Училищен плод" са от производители4% от доставките по схемата "Училищен плод" се извършват от производители, а останалите от търговци. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов от парламентарната трибуна. Над 450 000 деца са обслужвани по схемата "Училищен плод" в детските градини и училищата. В схемата за "Училищно мляко" производителите са малко повече - 9% от всички

Пиян шофьор катастрофира в Горна Оряховица, арестуваха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890787

Пиян шофьор катастрофира в Горна Оряховица, арестуваха гоВодач, употребил алкохол е установен в Г. Оряховица. Тази нощ в 01,50 ч. при обработване на пътно произшествие с материални щети е установено, че водачът на лек автомобил "Рено" - 51-годиштният К. Д. от същия град, е седнал зад волана, след употреба на алкохол. При проверка с техническо средство, апаратът е отчел 1,98 промила.

България е на 48-о място в класация за качеството на живота при децата

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-e-na-48-o-miasto-v-klasaciia-za-kachestvoto-na-jivota-pri-decata-262069/

Над половината подрастващи в света са застрашени от война, бедност или дискриминация, показва доклад на британската организация Save the Children

Откраднаха кола в с. Стара Кресна, намериха я по таван в канавка край с. Градево

http://www.struma.com/krimi/otkradnaha-kola-v-s-stara-kresna-nameriha-ya-po-tavan_134916/

След незабавно проведени издирвателни мероприятия във връзка с получен сигнал за противозаконно отнет около 02:30 часа на 30.05.2018г. лек автомобил „Опел Астра“, паркиран в с. Стара Кресна, от полицейски служители на 02 РУ-Благоевград, същият е установен преобърнат в отводнителен канал на пътя между гр. Симитли и с. Градево. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава.

М. Иванов

Ужилване с тока и топлото от 1 юли

http://clubz.bg/68529-ujilvane_s_toka_i_toploto_ot_1_yuli

Иван Иванов. Снимка БГНЕС

От 1 юли токът за бита поскъпва с 1.89%, стана ясно след проведено обществено обсъждане днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Повишаването на крайната цена е в пъти по-ниско от поисканите увеличения от трите електроразпределителни дружества. За абонатите на ЧЕЗ увеличението ще е с 1.7%, за тези на ЕВН - 1.8%, а за клиентите на “Енерго Про” с 2.6%. Най-голямото дружество - “ЧЕЗ Електро България”, което обслужва 42% от територията на страната с близо 3 милиона потребители, предложи увеличаване на нощната тарифа с 51% за киловатчас и на дневната – с 5%. От ЕВН искаха поскъпване на дневната тарифа с 6.19%, а на нощната с 21.6%,  а “Енерго-про” настояваше за по-скъп с 1.69% дневен ток и за 2.95% по-висока нощна тарифа.

От топлофикациите в Комисията за енергийно и водно регулиране най-голямо поскъпване поиска бургаската топлофикация - 9.06%, Топлофикация Плевен - 6,12%, Топлофикация Перник иска 4.16%, а тези в Русе и Сливен - над 3%. Столична топлофикация предлага с около 1.5% поскъпване. В Пловдив парното може и да поевтинее.

Цената на топлото в столицата е 79 лева за мегаватчас, а в Пловдив - 82 лева.

В тези сметки обаче не е отразено исканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа с 16 на сто. Ако цената на газа поскъпне с над 5%, от 1 юли със сигурност ще поскъпнат както цената на тока, така и тези на парното и топлата вода. 

В Норвегия социалните отнеха български деца от майка им (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/v-norvegija-socialnite-otneha-bylgarski-deca-ot-majka-im-video-news_677247.html

Случаите на отнети деца в Норвегия от социалните служби от години възмущават международната общност. Има и случаи, в които и български семейства стават жертва на странната социална политика в страната. Български семейства бягат от Норвегия, след като са подредили там целия си живот, за да спасят децата си, показва репортаж на bTV.  В Норвегия законодателството е много стриктно по отношение на децата и всяка клетка от обществото – учители, медицински работници, съседи, са зад

Еврото продължава да заличава загубите

http://econ.bg/Новини/Еврото-продължава-да-заличава-загубите_l.a_i.762130_at.1.html

Eвpoтo пpoдължaвa дa pacтe и в чeтвъpтъĸ cлeд yбeдитeлния пoдeм във cpядa нa фoнa нa oпититe нa Итaлия дa paзpeши пoлитичecĸaтa ĸpизa и дa избeгнe...

Спорт по тв днес: Ивет Лалова и Мирела Демирева стартират в Рим, тенис от "Ролан Гарос", тото, световно отборно по дартс, колоездене, баскетбол, голф, първи финален плейоф в NBA

https://www.24chasa.bg/sport/article/6890262

Спорт по тв днес: Ивет Лалова и Мирела Демирева стартират в Рим, тенис от "Ролан Гарос", тото, световно отборно по дартс, колоездене, баскетбол, голф, първи финален плейоф в NBA                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Иванчева поиска час отсрочка на делото, за да се запознае с материалите срещу нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890784

Иванчева поиска час отсрочка на делото, за да се запознае с материалите срещу неяКметицата на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова поискаха от Апелативния спецсъд да им даде час отсрочка, за да се запознаят със секретните и явните материали по делото срещу двете. Магистратите им дадоха час и половина време, за да четат. След това Апелативният спецсъд ще решава дали да отстрани окончателно Иванчева от

Главно мюфтийство: Мюсюлманите в България се възприемат като заплаха

http://clubz.bg/68528-glavno_myuftijstvo_myusyulmanite_v_bylgariq_se_vyzpriemat_kato_zaplaha

Илюстрация БГНЕС

Общинският съвет в Стара Загора прие днес предложение за промяна на турско-арабски имена на населени места и местности на територията на общината. Така над 800 топонима ще получат нови нови имена с български произход.

По този повод от Главното мюфтийство оповестиха декларация. В нея се казва, че смяната на наименованията е показателна за това, че "нивото на расизма и нетолерантността спрямо всичко, свързано с мюсюлманите са в много критични стойности". Според мюфтийството този акт е "поредният, който недвусмислено показва, че мюсюлманите и турците в България представляват заплаха за страната и че са възприемани като чужди елементи, въпреки че живеем от векове наред рамо до рамо и споделяме една и съща съдба" С подобни актове турците и мюсюлманите се чувствали "обидени, отблъснати, отчуждени".

Тук може да прочетете пълния текст на декларацията:

"Периодичните опити на местните власти да променят географски наименования с мюсюлманско-турско изражение или асоциация с български е повод за сериозно безпокойство сред мюсюлманската общност в България. 

През май 2018 г. Общинския съвет в Стара Загора реши да възобнови дейността си по преименуване на турско-арабските топонимии в територията на общината чрез създадената временна комисия за изработването на стратегия за смяна на чуждите с български имена на местности и обекти в общината. 

Някои членове на комисията, направили изказване по време на дебатите и пред медиите, че наименованията на местностите не са били съвременни и европейски, както и че са загубили своето техническо, историческо и морално значение за гражданите и не са били в съгласие със съвременните реалности и с принципите на българската именна система, както и, че се произнасят трудно и били лишени от съвременно звучене. Също така е направено изказване, че според Указ № 1315 от 1975 год. на Държавния съвет, който е бил в сила и до днес: „Наименованията трябва да отразяват богатството и красотата на българския език, да са благозвучни, разбираеми, лесни за произнасяне. Да внушават чувство за достойнство и гордост".

Тези мотиви са абсурдни и дори смешни. Трудното произношение на наименования не са основание за промяната им. Всички знаем, че основният мотив е друг. А именно, че топонимиите са турско-арабски и те трябва да се заличават, не бива да има нищо, което да напомня исляма в територията на общината. 

Този факт буди сериозни притеснения и представлява нарушение на достиженията на правото в съвременна Европа и демократизацията в България, след размирните периоди и „студената война“. 
Това начинание е своеобразен "възродителен процес", който този път засяга не имената на хората, а имената на обектите и географските местности. Това е политическо нахлуване в естествената територия на езика и има негативно отражение върху религиозната и етническата толерантност на мултикултурното общество в България. 

Не зависимо каква е религиозната и етническата принадлежности всички сме равна съставна част на това общество.  Да се заличават имена поради не българския произход на топонимиите и географските обекти не подхожда на държава като България, която се афишира в Европа и Света като мултикултурна и многообразна страна и по важното това е престъпление срещу съвместния начин на живот. Силно вярваме, че ще се върне от тази грешка.   

Важно е да се отбележи, че повечето от тези географски обекти никога не са имали други имена в историята. Наименованията не се считат и за чужди, както твърдят членовете на комисията. Те никога не са били чужди, те са наши - български, принадлежат на тези земи и общата ни история от векове наред. И точно тези особености на топонимиите отразяват богатството и красотата на българския език.

Тези опити на местните съвети да приемат спорни решения по исторически въпроси, представлява избирателно четене на историята. Това също така, означава отричане и опит за заличаване на историята. 

Смяната на наименованията показва, че нивото на расизма и нетолерантността спрямо всичко, свързано с мюсюлманите са в много критични стойности. Този процес е изключително опасен и може да провокира нова разделителна линия в обществото, което тепърва лекува раните си от така наречения „възродителен процес“. 

През последните няколко месеца, този акт е поредният, който недвусмислено показва, че мюсюлманите и турците в България представляват заплаха за страната и че възприемани като чужди „елементи“, въпреки, че живеем от векове наред рамо до рамо и споделяме една и съща съдба.

Такива инициативи намаляват доверието на гражданите към държавата и нейните институции. Това е акт, който накърнява чувствата на турците и мюсюлманите, те се чувстват обидени, отблъснати и отчуждени. Това напомня за близкото минало, когато беше посегнато на достойнството и идентичността на хората с подобни мотиви, каквито са и на общинските съветници към настояще в общ. Стара Загора.

С настоящето призоваваме общинският съвет на Стара Загора да се откаже от смяната на топонимиите, които са турско-арабски произход и вместо това да изразходи тази енергия в по-полезна инициатива в територията на общината. 

Обръщаме се към всички български институции, да обърнат сериозно внимание на настоящия въпрос, като се задълбочат в смисъла и значението на този акт и ефектите върху историята, които ще бъдат прочитани в бъдеще. 

Призоваваме гражданското общество и неправителствените организации също да изкажат своето мнение по този сериозен въпрос, който касае миналото, настоящето и бъдещето.  

Мюсюлманите в България винаги са били добросъвестни, лоялни и всеотдайни граждани на своята родина и не заслужават това поведение. Ние бихме искали да живеем в родината си като равностойни граждани. 

Мюсюлманско изповедание искрено се надява, че ще се предприемат необходимите стъпки за разрешаване на този въпрос".

Бившата на Сталоун Бриджит Нилсен - бременна на 54 години, чака петото си дете (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6890794

Бившата на Сталоун Бриджит Нилсен - бременна на 54 години, чака петото си дете (Снимки)
Новината, че родената в Дания актриса, модел, певица и риалити звезда Бриджит Нилсен очаква пето дете на 54-годишна възраст предизвика оживление в социалните мрежи, съобщи Контактмюзик. Звездата от "Червената Соня", известна и с брака си с холивудския актьор Силвестър Сталоун, лично оповести радостната вест,

Имате 10 000 лева?! Ето най-добрия начин да ги инвестирате

https://petel.bg/Imate-10-000-leva---Eto-nay-dobriya-nachin-da-gi-investirate__267057

Снимка Булфото Имaтe 10 000 лeвa? И ги дъpжитe в бaнĸa? Πpи лиxвa oт 0.8%, ĸaĸвитo ca нaй-дoбpитe дeпoзитни пpeдлoжeния в мoмeнтa и c пpиcпaдaнe нa тaĸcитe зa пoддъpж...

Какво уби бащата на Джино Бианкалана? Защо всички мълчат за внезапната смърт на Георги Ташев

https://petel.bg/Kakvo-ubi-bashhata-na-Dzhino-Biankalana--Zashho-vsichki-malchat-za-vnezapnata-smart-na-Georgi-Tashev__267058

Снимка Булфото Дълбока трагедия съсипа завинаги любимата риалити звезда на България – Джино Бианкалана. Неочаквана смърт погуби баща ...

Всяко трето българче прави секс на 13 г.

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/vsiako-treto-balgarche-pravi-seks-13.html

Всяко трето дете в България посочва, че първият му сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст. Българските деца и юноши са в първите 10 челни места по сексуален тормоз, рисково сексуално поведение и употреба на алкохол.

Прокуратурата предаде на съд Мирослав Боршош

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/31/3187488_prokuraturata_predade_na_sud_miroslav_borshov/?ref=rss


Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош и срещу председател на съвета на директорите на комплекса по общо четири обвинения - за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, длъжностно присвояване и сключване на множество неизгодни сделки.<br /><br />Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, като в съобщението не се посочват дори инициали. За това, че...

Георги Стоилов към ГЕРБ: Посегнахте и на млякото за децата, за да си напълните джобовете

http://www.cross.bg/mlyako-proizvoditeli-godina-1575864.html

/КРОСС/ Спрете с вашите схемиДекларация на ПГ на „БСП за България" На 23 май 2018 г. с Постановление № 84 на МС е променена Наредбата за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в училищата, в отсъствието на премиера Борисов и е публикувана спешно в Държавен вестник. Цяла година не стигна на Министерството на земеделието да подготви промените в наредбата, касаеща прилагането на европейските схеми за училищен плод и мляко. А сега тези, които досега осъществяваха изпълнението на програмите, бяха силно изненадани от скоростните промени. Те не бяха нито информирани, нито някой беше търсил тяхното мнение. Промените са плод на силно лобистки интереси, които целяха да се предложи дискусия в рамките на месец и съответно предвид стартиралият прием от месец май, да не съществува каквато и да е хипотетична възможност за промяна на параметрите на изискванията за оценка. Едва на проведеното изслушване на Комисията по земеделие и храни, се разбра, че разговори не са водени със заинтересованите страни, не са коментирани правилата за реализация на програмата. Въпросът е Защо? Търсим отговори, но такива няма и на инат се приема нормативен акт, който създава сериозно безпокойство за това дали все пак българските деца ще имат достъп до плодове и млечни продукти

Кои са най-желаните от българските студенти работодатели за 2018 г.?

https://www.investor.bg/strategii/127/a/koi-sa-nai-jelanite-ot-bylgarskite-studenti-rabotodateli-za-2018-g-262079/

Ясно структурираната стажантска програма се оказва силен коз за спечелването на сърцата на младите надежди, показва Graduate Survey

В Ирландия 126 души са били незаконно осиновени между 1946 и 1969 г.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/31/3187497_v_irlandiia_126_dushi_sa_bili_nezakonno_osinoveni/?ref=rss


Ирландският премиер поднесе извинение в парламента на 126 души, които са били незаконно осиновени между 1946 и 1969 г., предаде "Гардиън". По думите му разкритията са "още една глава от много тъмната история на страната".<br /><br />"Това, което е било направено, е грешно. Това, което е било направено, е ограбило самоличността на деца, на наши съграждани. Това е историческа грешка, пред която трябва да се изправим и отново, от името на правителството, се...

Незагасена цигара подпали апартамент в Дупница

http://www.struma.com/obshtestvo/nezagasena-cigara-podpali-apartament-v-dupnica_134915/

3 пожара са гасили екипи на РСПБЗН в Кюстендилска област през изминалото денонощие.

Единият от тях е нанесъл щети – причинен е от неугасена цигара в апартамент в Дупница, изгорели са мебели.

Противопожарният екип е спасил 54-годишния обитател на жилището и апартамента.

Съдът решава днес дали да отстрани от длъжност Десислава Иванчева

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sydyt-reshava-dnes-dali-da-otstrani-ot-dlyjnost-desislava-ivancheva-262086/

Столичният общински съвет трябва да избере нов временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост"

Манхатънската прокуратура повдигна обвинения в изнасилване на Харви Уайнстийн

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/31/3187500_manhatunskata_prokuratura_povdigna_obvineniia_v/?ref=rss


На филмовия продуцент Харви Уайнстийн бяха повдигнати обвинения в изнасилване от първа и трета степен (изнасилване и принудително фелацио) и престъпно сексуално деяние от първа степен, съобщи окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс, цитиран от агенциите "Ройтерс" и "Франс прес".<br /><br />Уайнстийн е обвинен в различни видове сексуално непристойно поведение от над 70 жени, като някои от случаите са отпреди десетилетия.<br /><br />Той отрича да е...

Експерт: В правния мир не е уредена защитата на данните от камерите на АПИ

https://frognews.bg/novini/ekspert-pravniia-mir-uredena-zashtitata-dannite-kamerite-api.html

Никъде в правния мир, няма някаква уредба, по която да е уточнено как се достъпват, използват данните, събрани за засечените автомобили от камери на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ и това е видно, както от становището на Комисията за защита на личните данни, така и от различни становища от правоохранителни служби, които имат лесен достъп до тези данни.

Арестуваха апаши, тарашили работилница на кооперация в Килифарево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890765

Арестуваха апаши, тарашили работилница 
на кооперация в КилифаревоВеликотърновски криминалисти установиха извършителите на кражба на проводници и кабел от кооперацията в гр. Килифарево. Деянието е извършено в периода 25-30 май от работилница в стопанския двор. Чрез счупване на прозорец извършителите са проникнали в помещението и са откраднали 25 метра медни проводници от електрожен и 50 метра кабел,

Видеонаблюдението в Харманли намалило престъпленията, отчете полицията

https://zaistinata.com/4290-2/

Общо 29 престъпления са били разкрити с помощта на видеокамерите, които община Харманли постави на възлови места в града. Това съобщи директорът на Районното управление на полицията в Харманли старши инспектор Неделчо Кирилов. То обслужва територията на три общини – Харманли, Симеоновград и Маджарово. Пред съветниците Кириливо каза още, че за 2017 г. са регистрирани […]

40 години по-късно! Марек и ЦСКА в мач на Бончук

http://www.struma.com/bulgariya/40-godini-po-kusno-marek-i-cska-v-mach-na-bonchuk_134914/

40 години след паметният мач между отборите на Марек и ЦСКА отново играха едни срещу друг в повторение на финала за купата на Съветската армия. На 24 май 1978 година Любен Севдин от Марек вкарва за 1:0 на националния стадион „Васил Левски” и така дупничани влизат в историята на футболния турнир. Трофеят отонов бе показан пред феновете на стадион Бончук, в присъствието и на кмета на града Методи Чимев.

На мача между ветераните на Марек и ЦСКА присъства почит целия отбор на...

Продължава

40 години по-късно! Марек и ЦСКА в мач на Бончук

http://www.struma.com/sport/40-godini-po-kusno-marek-i-cska-v-mach-na-bonchuk_134914/

40 години след паметният мач между отборите на Марек и ЦСКА отново играха едни срещу друг в повторение на финала за купата на Съветската армия. На 24 май 1978 година Любен Севдин от Марек вкарва за 1:0 на националния стадион „Васил Левски” и така дупничани влизат в историята на футболния турнир. Трофеят отонов бе показан пред феновете на стадион Бончук, в присъствието и на кмета на града Методи Чимев.

На мача между ветераните на Марек и ЦСКА присъства почит целия отбор на...

Продължава

Григор оцеля след 4-часова битка в Париж

http://www.moreto.net/novini.php?n=375138

Григор Димитров измъкна изключително трудна победа в пет сета над американеца Джаред Доналдсън в Париж. Битката от втория кръг на "Ролан Гарос" продължи 4:20 часа. Маратонският двубой завърши при резултат 6:7(1), 6:4, 4:6, 6:4, 10:8.

Убиецът от Лиеж е етнически белгиец, приел исляма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890773

Убиецът от Лиеж е етнически белгиец, приел исляма
Бенжамен Ерман, който във вторник застреля трима души в белгийския град Лиеж, преди да бъде убит от силите на реда, е бил етнически белгиец, приел исляма. Това е заявил самият той на заложницата си в училището, където се укри непосредствено преди да бъде обезвреден, съобщават местни медии. В хода на разследването бе уточнено,

Бургас домакинства 57-ата Национална археологическа конференция

http://www.cross.bg/arheologicheski-predstavyat-izlozhba-1575862.html

/КРОСС/ От днес до 3 юни Бургас ще е домакин на 57-ата Национална археологическа конференция. Учени от цялата страна ще представят резултатите от проучванията си през 2017 г. Събитието е част от разширената програма на Европейския морски ден, чийто домакин тази година е морският град. Мащабният форум ще събере в културен център „Морско казино" елита на българската археология. На него ще бъдат представени изследвания за най-важните в научно отношение праисторически, антични, тракийски и средновековни обекти, съобщи доц. Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт при Българската академия на науките. „Ще се представят най-добрите археологически резултати. Ще бъде направена и изложба за подводните археологически проучвания. Друга музейна изложба ще представи прекрасните находки от Южния некропол на тази римска колония, римски век, основно II-III век", каза той. Днес ще бъдат раздадени годишните награди „Златен грифон" на Министерството на културата. Те се присъждат за цялостен принос за развитието на археологическата наука и за откритие на 2017 г.  

Защо да изберем услугата изтривалки под наем

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6887950

Защо да изберем услугата изтривалки под наемМоже би не си даваме сметка колко са предимствата, които изтривалките под наем допринасят за отличния и представителен вид на една бизнес или обществена сграда. Освен, че помагат да представите професионален облик пред вашите клиенти, те не изискват предварителна инвестиция, гарантират безопастността на служителите и клиентите на фирмата,

Прокуратурата даде на съд бивши шефове на НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890779

Прокуратурата даде на съд бивши шефове на НДКПрокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Той е обвинен за нецелево разходване на пари, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда, припомнят от прокуратурата. Разследването започна през юли миналата година. Боршош отива на съд за това, че се е разпоредил 3 431 146,06 лв.

Мъж почина след като ял мухоморка

http://regiona.bg/%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d1%8f%d0%bb-%d0%bc%d1%83%d1%85%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b0/

70-годишният Здравко Пинчев от родопското село Вишнево почина в болницата в Смолян от отравяне с мухоморка. Пенсионерът е приет в Отделението по анестезия и интензивно лечение в смолянската болница в неделя в много тежко състояние, съобщи „Марица“.

Лекарите положили усилия да го спасят, но пораженията от токсините били необратими и мъжът починал от тежка чернодробна недостатъчност.

Пинчев е пенсионер, преди това е работил във ВиК-Смолян, бил е и кмет на Вишнево. Той е брал и ял гъби в района на селото, но два дни след това състоянието му се влошило и постъпил в болницата.

„Здравко има къща в края на селото, където отглежда животни. Много здрав физически и психически, мислехме, че ще се пребори, но явно е закъснял да потърси веднага лекарска помощ“, каза кметицата на родопското село Бистра Топалова.

 

Материалът Мъж почина след като ял мухоморка е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бившият румънски президент: Съдът заличи 14 години на напредък в правосъдието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890772

Бившият румънски президент: Съдът заличи 14 години на напредък в правосъдиетоБившият румънски президент Траян Бъсеску обвини Конституционния съд на Румъния, че с вчерашното си решение е върнал правосъдието обратно в 2004 г., предаде Аджерпрес. Бъсеску имаше предвид решението, с което Конституционният съд постанови, че президентът Клаус Йоханис трябва да отстрани от длъжност главния прокурор на Националната дирекция за

В Бургас е страшно! Новия метод „Лавърбой” изнасят непълнолетни момичета за проститутки

http://www.struma.com/sinya-lampa/v-burgas-e-strashno-noviya-metod-lavurboi-iznasyat-nepulnoletni-momicheta_134913/

Гърция е дестинация N1 за износ на бургаски бебета, като 100 % те са от ромски произход

Зачестяват случаите с непълнолетни момичета от Бургас, станали жертва на престъплението трафик на хора. Най-разпространените форми са с жертви на сексуално насилие и трафик на бременни жени. За това алармира чрез Флагман.БГ. Росица Янева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ).

По данни на Районна прокуратура - Бургас през 2017 година са идентифицирани 50 жени, които са жертви на трафик, в това число жертви на сексуално насилие и трафик на бременни. Седем от...

Продължава

Задържаха двама телефонни измамници от Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890755

Задържаха двама телефонни измамници от Горна ОряховицаДвама мъже от Г. Оряховица са задържани за извършване на телефонна измама, съобщи ОДМВР - Велико Търново. При специализирана полицейска операция за противодействие на телефонните измами, реализирана съвместно от служители на РУ – Г. Оряховица и сектор «Противодействие на криминалната престъпност» при ОДМВР – Пловдив на територията на гр. Г.

Продадоха имение, в което е живяла Жаклин Кенеди, за рекордните 43 милиона долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6890759

Продадоха имение, в което е живяла Жаклин Кенеди, за рекордните 43 милиона долараДом в северната част на щата Вирджиния, в който преминало детството на съпругата на 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди, бе продаден за 43 милиона долара на правителството на Саудитска Арабия, предаде ТАСС. Става въпрос за най-голямата сума, платена за жилищна сграда в историята на подобни сделки в района на американската столица и предградията й,

/Видео/ Тези мъже ограбват банкомати на летището в Рим, вижте как става

http://www.struma.com/krimi/video-tezi-muje-ograbvat-bankomati-na-letishteto-v-rim-vijte_134912/

 Двама българи бяха арестувани от италианските власти заради измами с банкомати на летищата в Рим, Милано и Венеция. Българите обирали пътници на летище Фиуминчино - Рим, Малпенса в Милано и летището във Венеция.

Измамниците успели да се сдобият с електронните данни на хиляди пътници, пишат италиански медии. По позната схема те поставяли скимиращи устройства на банкоматите в зоните за пристигащи. Полицията твърди, че със задържането им са спасени милиони евро на...

Продължава

Запор, искат спешно държавната помощ за БДЖ

https://www.vesti.bg/bulgaria/zapor-iskat-speshno-dyrzhavnata-pomosht-za-bdzh-6082908

Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва, обявиха от дружеството

Две тежки катастрофи са станали сутринта във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375139

Автомобил с марка „БМВ“ е самокатастрофирал тази сутрин на бул. „Левски“, съобщиха от МВР - Варна за Moreto.net. Шофьорът е напуснал местопроизшествието. На мястото са изпратени екипи на пожарната и полицията. Около 8 часа тази сутрин е станала друга катастрофа между два автомобила на бул.

Иванчева се оплака, че пъпчасала в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890751

Иванчева се оплака, че пъпчасала в арестаКметицата на Младост Десислава Иванчева се оплака, че пъпчасала в ареста и че условията били лоши. Това стана преди Апелативният спецсъд да гледа отстраняването й от поста. Както обикновено, Иванчева даде своя своеобразен брифинг преди заседанието. Тя сподели, че Петър Кърджилов е нейният фаворит за поста,

"Гарибалди и българите" в изложба във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6890746

"Гарибалди и българите" в изложба във Велико ТърновоИзложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“ бе открита в сряда вечерта във Велико Търново. Експозицията е подредена в Музей „Възраждане и Учредитено събрание“ и разказва за живота и делото на Джузепе Гарибалди, битките, водени от него за обединението на Италия, влиянието му върху българските възрожденци и за българите – участници в

Google пуска второ приложение в Китай

https://www.investor.bg/web/456/a/google-puska-vtoro-prilojenie-v-kitai-262075/

Компанията прави малки и предпазливи крачки в азиатската страна

Ники Минаж ще пее на церемонията за наградите BET

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6890753

Ники Минаж ще пее на церемонията за наградите BET
Ники Минаж, "Мигос" и Джанел Моне са сред изпълнителите, които ще пеят на тазгодишната церемония за наградите BET (Black Entertainment Television - Блек Ентъртейнмънт Телевижън), съобщи Контактмюзик. Наградите BET ще бъдат раздадени на церемония в театър "Майкрософт" в Лос Анджелис на 24 юни. Диджей Калед води с шест номинации,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване