Индустриалното производство в Япония се свива повече от очакваното

https://www.investor.bg/novini/130/a/industrialnoto-proizvodstvo-v-iaponiia-se-sviva-poveche-ot-ochakvanoto-262081/

Данните засилиха опасенията за перспективите пред страната, след като икономиката ѝ се сви през първото тримесечие

Честито! Ето с колко скача токът и всичко останало след това

https://petel.bg/CHestito--Eto-s-kolko-skacha-tokat-i-vsichko-ostanalo-sled-tova__267054

Снимка Булфото Токът и топлоенергията поскъпват от 1 юли. Цената на електроенергията за бита ще скочи с 1,89%, стана ясно след проведено об...

Социолог: Борисов рискува с АЕЦ „Белене“, руснаците са ни обидени заради Плевнелиев

https://petel.bg/Sotsiolog--Borisov-riskuva-s-AETS----Belene-----rusnatsite-sa-ni-obideni-zaradi-Plevneliev-__267055

Снимка Булфото Борисов прави рискован ход, като залага на двата проекта – АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“. Това е изгодно за България и би...

Кеворк Кеворкян разтърсващо за Светлин Русев: Мъдреци - за некролози

https://petel.bg/Kevork-Kevorkyan-raztarsvashho-za-Svetlin-Rusev--Madretsi---za-nekrolozi__267056

Срещата със смъртта винаги те обърква – няма значение, дали обичаш или не обичаш някого.  Така си обяснявам казаното от един наш общ прия...

В страната на вечния хаос

https://dnes.dir.bg/na-fokus/v-stranata-na-vechniya-haos

В тази страна хаосът и нестабилността винаги дебнат зад ъгъла. Дори само списъкът на италианските министър-председатели през това десетилетие показва по какво Италия се отличава от останалите големи държави в ЕС

Човек живее само два пъти (заглавията за възкръсналия Бабченко)

https://offnews.bg//medii/chovek-zhivee-samo-dva-pati-zaglaviata-za-vazkrasnalia-babchenko-681698.html

"Човек живее само два пъти".

С това заглавие (по името на филм за Джеймс Бонд - б.р.) излязоха днес на първите си страници два от най-големите британски таблоиди - The Sun и The Daily Star - по повод невероятната стория с изфабрикуваната смърт на руския журналист Аркадий Бабченко.

Часове след новината за неговата смърт, той даде пресконференция и обяви, че всичко е било инсценировка на украинските служби, за да бъде хванат поръчковият му убиец.

"Завърнал се от мъртвите" е друго често срещано заглавие в пресата. "Бабченко шокира света, като се появи на брифинг за собствената си смърт", пише вестник "i".

В челното си заглавие "Гардиан" цитира журналиста, който казва, че е изфабрикувал смъртта си, за да избегне поръчков убиец от Кремъл.

На кремълската следа акцентира и The Times. "Критик на Путин инсценира смъртта си, за да избегне заговор на Кремъл", пише на първа страница изданието.

"Демократична България": Камерите по пътя пазят безсрочно данни за нас

http://clubz.bg/68527-demokratichna_bylgariq_kamerite_po_pytq_pazqt_bezsrochno_danni_za_nas

Над 300 камери по пътищата на страната, които се поддържат от Агенция "Пътна инфраструктура" с цел измерване и следене на трафика, правят не само това, а и заснемат скоростта на движение, координатите на преминаване, часа и дата, както и  регистрационния номер на всеки автомобил. Така в АПИ знаят с точност кога и накъде всеки е пътувал с личния си автомобил през последните пет години. Въпросните данни се съхраняват безсрочно, а достъпът до тях е неясно регламентиран.

За това алармират от "Демократична България" и настояват за промени в законодателството, защото според обединението съхранението на данните, което се случва без ясни законови правила и регламент, е нарушение на неприкосновеността на личното пространство, а това е основно гражданско право в демократичните държави.

Става дума не за камерите за контрол на скоростта и залавяне на нарушители на КАТ, а за тези, които са монтирани, да следят самия трафик. Тези камери по пътищата са обозначени със знак "Автоматичен преброителен пункт"

"Няма закон, който да позволява на АПИ да събира тези данни, нито да ги съхранява толкова време. Освен в разрез със здравия разум, това е и доста спорна практика съгласно новия общ регламент относно защитата на данните (GDPR)", твърдят от "Демократична България". 

Проверката на обединението е показала, че въпросните данни се съхраняват по начин, "който не предоставя информация кой, кога и по каква причина е използвал данните, а при евентуален пробив в системата и изтичане на информация, данните биха могли да станат всеобщо достояние".

"Какво би могъл да направи с тази информация престъпник, който знае, че всяка сряда около 9 ч сутринта пътувате от Плевен до Монтана и се връщате в петък? Или собственик на транспортна фирма, който получи всички данни за маршрутите на конкуренцията?", питат от политическата формация и съобщават, че са изготвили специален законопроект, който да огранити тези практики.

Самият текст е бил изпратен до Агенция "Пътна инфраструктура" и Народното събрание. В съобщението си за инициативата от "Демократична България" изреждат мерките, които включва предложението им. А именно: 

- съхраняване на данните във вид, неизползваем за неоторизирани лица;

- ограничаване и регламентиране на достъпа до събираната информация;

- задължително писмено известяване на всеки гражданин, когато за негов автомобил е извършено търсене в базата данни;

- изтриване на събраната информация не по-късно от 6 месеца след заснемането.

Казусът с данните от камерите на АПИ, чиято система за контрол на трафика бе изграждана в периода 2007 - 2013 г., стана общоизвестен след съвместно разследване на "Капитал" и Асен Генов. Според разследването въпросната събирана информация се е оказала достъпна по всяко време за трима служители на АПИ и неизвестен брой служители на МВР, ДАНС и прокуратурата.

"Единственото предназначение на АУЗПТ (автоматично устройство за записване на пътния трафик) е заснемането на моментна снимка, която впоследствие се трансформира в текстов вид и служи за определяне на вида и маршрута на движение на МПС. Камерите не правят и не съхраняват видеозаписи. След обработка снимката се изтрива завинаги от системата. Информацията, получена от АУЗПТ, се съхранява на сървър като електронна база данни безсрочно", казват от АПИ в отговор на заявление по Закона за достъп до обществена информация.

Къде морето ще е по-евтино - Гърция, Турция или у нас

https://www.vesti.bg/bulgaria/kyde-moreto-shte-e-po-evtino-gyrciia-turciia-ili-u-nas-6082906

Почивката не е времето, когато да си носим храна от вкъщи и да мислим за икономии, казва експерт по туризма

Националната библиотека ще покаже оригиналното тефтерче на Ботев

http://www.cross.bg/botev-biblioteka-natzionalnata-1575861.html

/КРОСС/ В петък, 1 юни, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще покаже оригиналният личен бележник на Христо Ботев. В него Ботев е записвал подробности за литературната си дейност в последната година от своя живот. Там присъстват имена на негови революционни съратници, дори и черновата на стихотворението "Обесването на Васил Левски". Гражданите ще могат да видят ценният експонат от 11.00 до 14.00 ч. Наред с това, ще бъде презентирана и електронната версия на тефтерчето. Това е съвместен проект на Националната библиотека и Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца, информира Нова ТВ. След тефтерчето на Левски, това е вторият толкова ценен документ във фонда на Националната библиотека. В 11.00 ч. на 1 юни в централното фоайе ще бъде открита и изложбата "Перо и знаме", посветена на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Посетителите ще могат да видят вестници и всякакви материали, които запознават с различни етапи от живота и дейността на Ботев.  

С блестяща игра на вратаря "Вашингтон" изравни финала за купа "Стенли"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/31/3187464_s_blestiashta_igra_na_vrataria_vashington_izravni/?ref=rss


С изключителна игра на вратаря Брейдън Холтби "Вашингтон кепитълс" спечели инфарктна победа с 3:2 срещу "Вегас голдън найтс" във втория мач от финала за купа "Стенли".<br /><br />Столичани изравниха резултата в серията и отнеха домакинското предимство на тима от Лас Вегас, който стигна до битката за титлата в дебютния си сезон в Националната хокейна лига (НХЛ).<br /><br />Ларс Елер се отличи с гол и две асистенции, а Холтби направи магическо...

Какво се разбраха Борисов и Путин?

https://dnes.dir.bg/politika/kakvo-se-razbraha-borisov-i-putin

Никой не може да очаква от такова посещение да се подпишат договори. Българският интерес е доставки на възможно най-евтини енергоносители за българската икономика

Втори зрелищен случай! Този път шофьорка заби колата си в Хасковска река

http://www.struma.com/sinya-lampa/vtori-zrelishten-sluchai-tozi-put-shofiorka-zabi-kolata-si-v_134911/

Лек автомобил "Хюндай" излетя от кръстовище в Хасково и заби предница в коритото на Хасковска река. Колата провиснала вертикално, защото десният калник се закачил за парапета и това помогнало да не се обърне по таван. Шофьорът се размина само с уплаха.

По думите на водача "Фолксваген" засякъл пътя на возилото му. Предстои изясняване на случая от КАТ. По-рано вчера 50-годишна шофьорка на лек автомобил "Ситроен" падна от 3 метра височина по таван в двора...

Продължава

Запорирани са 20 млн. лв. по сметките на БДЖ

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zaporirani-sa-20-mln-lv-po-smetkite-na-bdj-262078/

Запорът е наложен след иск на облигационерите, подаден в Софийски градски съд

Протест на столичани срещу преминаването на трамваи

https://frognews.bg/novini/protest-stolichani-sreshtu-preminavaneto-tramvai.html

Столичани проведоха протест срещу преминаването на трамваи в непосредствена близост до сгради в центъра на града на бул. ”Скобелев”.

Преглед на икономическите теми в печата, 31 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-31-май_l.a_i.762128_at.1.html

"Щe пpoдaвaмe 50% oт pycĸия гaз" Бългapия щe пpoдaвa 50% oт pycĸия гaз, ĸoйтo щe влизa нa тepитopиятa нa cтpaнaтa ни пo втopия pъĸaв нa "Typcĸи...

Кредитори запорираха 20 млн. лв. на "БДЖ - Пътнически превози"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/31/3187480_kreditori_nalojiha_zapor_za_20_mln_lv_na_bdj_-/?ref=rss


Сметки на "БДЖ - Пътнически превози" са запорирани след като Софийският градски съд е одобрил частично иск на двама от кредиторите по втория облигационен заем на дружеството, се казва в съобщение на компанията до БТА.<br /><br />Искът е бил за 40 млн. лв., а съдът е разрешил временен запор до половината от сумата.<br /><br />Дружеството уверява, че решението на съда няма да затрудни функционирането на на компанията към настоящия момент, ако в краткосрочен план...

Косовският парламент гласува за отмяна на контрола на границата с Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890749

Косовският парламент гласува за отмяна на контрола на границата с АлбанияКосовският парламент гласува за отмяна на граничния контрол на контролно-пропускателните пунктове с Албания, предаде ТАСС, цитиранa от БТА.  Според информация на сръбската национална телевизия РТС в подкрепа на законопроекта за отмяна на контрола при преминаването през границата между двете страни са гласували всички 73-ма присъстващи депутати (от

Убиецът от Козлец отключил психически проблем от безпаричие

http://www.cross.bg/gyunaii-dushterya-bezparichie-1575860.html

/КРОСС/ Убиецът, който застреля жена си и съсед в хасковското село Козлец, е отключил психически проблем и се е поболял от безпаричие заради болното си дете. Преди ден 45-годишният Гюнай Мюмюн застреля със законно притежавана ловна пушка двама души. Вчера е трябвало да замине за Турция за преглед при специалист за дъщеря си. Взима 1500 лв. на заем от свой роднини, но в деня на пътуването им се обажда, че се е успал. Изстрелите отекват в 9:30 сутринта. Жената е простреляна в дома си. Съседът чува изстрела и се втурва да помага, но мъжът го посреща с насочена пушка. Нина Николова, говорител на МВР -Хасково, коментира, че оръжието е било подпряно на стената и той е чакал полицаите. Не е бил агресивен. Убийството става пред очите на съседи и роднини. Голямата дъщеря на Гюнай опитала да го спре. Минути преди стрелбата Себахтин Неази помага на убития мъж да ремонтират трактора му. „Ако бях тук щеше да ме разстреля и мен", сподели той. Според съседите, Гюнай бил добър човек, но се поболял, заради невъзможността да осигури пари за лечението 6-годишната си дъщеря. Болестта го е направила ревнив, без причина. Тормозел жена си, а мъжете в селото заплашвал. „Момчетата казали на кварталния, но той им казал да подадат жалба", допълни Себахтин. Мюмюн е задържан и е направил пълни самопризнания. Очаква се днес прокуратурата да му повдигне обвинение за двойното убийство.  

Facebook може да се обедини с други големи компании

http://www.moreto.net/novini.php?n=375115

Facebook може да се обедини с други големи фирми, ако влезе в нови пазари. Това заяви главният оперативен директор на компанията Шерил Сандберг, без да уточни какви са бъдещите цели. Facebook е една от най-големите компании в света според пазарния капитал, което постига и чрез закупуването на по-малки, но привлекателни фирми.

230 млн. електрифицирани коли по пътищата до 2030 г.

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/230-mln.-elektrificirani-koli-po-pytishtata-do-2030-g-6082909

Доклад предвижда, че до 2030 г. по пътищата в света ще се движат 230 млн. електрифицирани автомобила.

Петролът поевтинява след изненадващия ръст на резервите в САЩ*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poevtiniava-sled-iznenadvashtiia-ryst-na-rezervite-v-sasht-262080/

Анализаторите очакват цената на „черното злато“ да остане чувствителна към всякакви новини до срещата на ОПЕК през юни

Викате без повод "Дръжте вълка". А когато наистина дойде?

http://clubz.bg/68526-vikate_bez_povod_dryjte_vylka_a_kogato_naistina_dojde

Повечето реакции след като се разбра, че Аркадий Бабченко е жив, са смесица от облекчение и радост, но и опасения, че заиграването с истината може да бъде използвано от Москва за пропагандни цели, че подобна инсценировка е вредна и неоправдана.

Във вторник на пресконференция беше разкрито, че Бабченко е застрелян в Киев, където живееше в доброволно изгнание - според него във връзка със заплахи, получавани заради това, че е разобличил ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна. Украински политици обвиниха Москва, че е замесена в убийството. Вчера обаче Бабченко се появи пред журналисти жив и здрав. Службата за сигурност на Украйна (ССУ) обясни, че става дума за инсценировка, предотвратила реално покушение срещу Бабченко, подготвяно от руските спецслужби.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази съжаление по повод решението на Украйна да инсценира убийството на руския журналист.

"Щастлив съм, че Аркадий Бабченко е жив! Съжалявам за решението да се разпространи фалшива информация за живота на журналиста", написа в туитър представителят на ОССЕ за свободата на медиите Арлем Дезир. Той подчерта, че "държавата е длъжна да предоставя коректна информация на обществеността". 

Генералният секретар на неправителствената организация "Репортери без граници" Кристоф Дьолоар осъди инсценировката на Бабченко от украинските служби и я нарече "печална", предаде Франс прес.

Повторната поява на журналиста е "голямо облекчение", но е жалко и достойно за съжаление, че украинските служби са си играли с истината, независимо по какви причини", каза Дьолоар, цитиран от АФП.

От своя страна руското министерство на външните работи обяви, че се радва, че руският журналист Аркадий Бабченко в края на краищата се е оказал жив, предаде Ройтерс.
В същото време то не пропусна да разкритикува Украйна, че е използвала Бабченко за пропаганда.

Историята с инсценираното убийство на руския журналист Аркадий Бабченко ще бъде използвана от Москва и Киев за пропагандни цели, но няма да повлияе върху преговорите за уреждане на сепаратисткия конфликт в Донбас, прогнозира "РБК".

Провокацията от страна на ССУ може би е безпрецедентно събитие в най-новата история на международните отношения. Проблемът с провокациите обаче е там, че те подсигуряват за седмица добър новинарски цикъл, но удрят по доверието към страната, която ги извършва, заявява за "РБК" политологът Андрей Сушенцов. Занапред медиите ще възприемат новините от Украйна с удвоен скептицизъм, добавя той.

Според аналитика Андрей Кортунов историята с Бабченко ще се използва от руската пропаганда като доказателство за нездрави процеси в Украйна, а от Киев - като потвърждение за агресивните намерения на Русия.

Украинският наблюдател Вадим Карасьов свързва инсценировката с предстоящите парламентарни и президентски избори в Украйна. За кампанията украинските власти имат нужда от новини за агресия от страна на Русия. Освен това случаят с Бабченко подсигурява на украинските силови структури и на Киев като цяло възможността да заявяват, че са дееспособни. Украинските блогъри тутакси изсипаха куп положителни коментари за дейността на тайните служби, казва той.

С тази инсценировка украинските власти си навредиха сами, казват обаче обществени дейци, политици и журналисти, говорили пред "Газета".

Главният редактор на украинското онлайн издание "Апостроф" Денис Попович напомня известната приказка: "Когато викате без повод "Дръжте вълка", може да си имате проблеми, щом вълкът наистина дойде".

Радостта и облекчението, което изпитаха приятелите и колегите, че мъката и гневът им са били прибързани, бързо отстъпиха място на въпроси дали въвеждането в заблуда на света  - и в частност на собствената съпруга на Бабченко - за един цял ден, е било наистина единствената възможност да се осъществи тази мистериозна специална информация, пише в. "Гардиън".

"След половин час трябваше да пусна корицата към принтера с мъртвия Бабченко, а вътре имаше статия за него. Какво трябва сега да сложа - Бабченко е жив", написа във фейсбук Виталий Сич, редактор на украйнското седмично списание "Новое Время". И продължи: "Кой го направи? Много е хубаво, че той е жив, разбира се. Но е някак странно".

"Сагата напомня свръхчерните хумористични романи на писателя от Киев Андрей Курков, които често се въртят около поръчкови убийства. Но тази история, въпреки цялата ѝ абсурдност не е никак смешна, напомня "Гардиън". "Бабченко наистина напусна Русия заради смъртоносни заплахи и може би е имало план за убийството му. Но въпросът е дали властите в Украйна в опита си да предотвратят убийство - ако наистина това направиха - не нанесоха повече вреди отколкото ползи. Дли нямаше по-малко провокативен начин да се постигне същият резултат?"

"Когато отново критик на Кремъл бъде застрелян или отровен, или мистериозно падне от балкона си и умре, първият въпрос ще бъде: Дали наистина е мъртъв?"

Няма съмнение как случаят ще бъде използван от руската пропаганда. "Следващият път, когато ми  покажете снимки на Белите каски в Сирия, аз ще ми покажа снимка на "мъртвия" Аркадий Бабченко, "убит от Путин", написа в туитър проруски потребител.

Тонът на голямото разкритие също остави много лош вкус. Бабченко беше вкаран в залата за пресконференции, така че да създаде максимален шоков ефект като някакъв магьосник, който прави фокуси пред публиката си", завършва "Гардиън".

Ан Хатауей е имала "неприятни случки" с мъже

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/an-hatauej-e-imala-nepriiatni-sluchki-s-myzhe-6082903

35-годишната Хатауей разкрива собствения си опит, защото смята, че споделянето е ключът към разрешаването на проблема, белязал холивудските среди

Емил Георгиев: Никъде в правния мир не е уредена защитата на данните от камерите на АПИ

http://nakratko.bg/category/58/160285/


Никъде в правния мир, няма някаква уредба, по която да е уточнено как се достъпват, използват данните, събрани за засечените автомобили от камери на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ и това е видно, както от становището на Комисията за защита на личните данни, така и от различни становища от правоохранителни служби, които имат лесен достъп до тези данни.

Какво ще е времето през юни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lsafgcOwL3I/

Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите – между 31 и 36 градуса, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Очаква се  средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса.

И през юни ще се запази тенденцията за неравномерно разпределение на валежите. В западната половина от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата, а в източната – валежите ще са на по-малко места и ще са по-малко като количества.

Юни ще започне с топло време и с максимални температури между 29 и 34 градуса. Ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове – с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.

През следващите дни до края на първото десетдневие въздушната маса ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевична дейност и градушки. В отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места.

През второто десетдневие на юни температурите ще се задържат около нормалните за периода. През повечето дни ще се задържи неустойчиво време, с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През третото десетдневие на юни температурите относително ще се повишат. Ще настъпи стабилизиране на атмосферата, превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места, с най-голяма вероятност – около 22 и 24 юни.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад през юни нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 литра на квадратен метър.

Веднъж на десет години в планините през юни вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Астрономическата справка показва, че в началото на юни у нас слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 58 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 6 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 21 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 17 минути.

Двама българи са задържани в Италия за измами с банкови карти

https://www.mediapool.bg/dvama-balgari-sa-zadarzhani-v-italiya-za-izmami-s-bankovi-karti-news279684.html

Двама българи са били задържани в Италия по подозрения в измами с банкови карти, съобщи в четвъртък Нова телевизия. Местните власти смятат, че сънародниците ни са действали на летищата в Рим, Милано и Венеция и са се сдобили с електронните данни на хиляди пътници, използвали банкоматите на летищата. Според разследващите двамата задържани поставяли скимиращи устройства на банкоматите в зоните за пристигащи пътници. Предполага се, че арестите им са предотвратили изтеглянето на милиони евро от сметки на пътници. Властите засекли двамата с телекамери. След това българите са били проследени и арестувани. При последвал обиск в квартирата на сънародниците ни, полицаите открили данните на хиляди пътници.

Скандално писмо до Struma.com! Фараони в образованието! Какви ги върши директорът на Гимназията по икономика в Благоевград, Ася Бояджиева?

http://www.struma.com/obshtestvo/skandalno-pismo-do-struma-com-faraoni-v-obrazovanieto-kakvi-gi-vurshi_134910/

Огромно текучество, нечовешки подход, интриги, арогантност и висша некомпетентност в ръководството на училището, вижте

Скандално писмо от учители в Професионалната гимназия по икономика в Благоевград бе изпратено спешно до министъра на образованието Кр. Вълчев, директора на инспектората Ивайло Златанов, дo още няколко институции и Struma.com.

Писмото е пропито с болка от съсипването на едно елитно училище, което с години подготвя ученици и на времето бе една от гимназиите, предпочитана за професионална квалификация.

В писмото надълго и нашироко се посочва, че микроклиматът в училището е...

Продължава

Катастрофа с пострадал във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890745

Катастрофа с пострадал във ВарнаКатастрофа между два автомобила е станала тази сутрин и до мол във Варна, където са се сблъскали два автомобила, съобщиха за Varna24.bg от пресцентъра на полицията. Сигнал за инцидента е подаден в 8,11 часа. Има данни за един пострадал, който е откаран в болница. При идването на линейката е бил контактен.

Слънчево и топло в последния майски ден

http://nakratko.bg/category/58/160284/


Днес ще е предимно слънчево, с разкъсана висока облачност, съобщава бТВ. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София - около 27°.

Не пропускайте това! Аква Парк Благоевград открива Сезон ЛЯТО 2018 на 1 юни с ексклузивно ниски цени и много изненади!

http://www.struma.com/obshtestvo/ne-propuskaite-tova-akva-park-blagoevgrad-otkriva-sezon-lyato-2018_134909/

Единственият по рода си воден атракцион в Югозападна България ОТВАРЯ ВРАТИ на 1.06.2018 г. от 17.00 часа /петък/ и подарява на всички свои посетители безплатен вход в деня на откриването.

Аква Парк Благоевград посвещава откриването на сезона на най-важните си гости ДЕЦАТА. По случай 1 юни искаме да зарадваме нашите малки приятели, като им поднесем палитра от интересни занимания, неспирни игри и много положителни емоции със специалното участие на Детско юношески фолклорен ансамбъл...

Продължава

Какво ще се случи, когато Слънцето умре

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/kakvo-shte-se-sluchi-kogato-slynceto-umre-6082833

Слънцето разполага с ограничено количество енергия и когато тя се изчерпа, то ще избухне сияйно

Последен ден за записване на първокласници във Варна, системата за електронен прием затваря в полунощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=375134

Точно в 23:59 часа днес 31 май, електронната система за регистриране на заявления за прием в първи клас във Варна ще бъде затворена, припомня Moreto.net. Към 9:30 часа днес са подадени 2880 заявления. Припомняме, за учебната 2018-2019 година за първолаците във Варна са осигурени 3 467 места в 149 паралелки в 37 общински училища във морската столица.

Учени откриха подходящите места за търсене на извънземен живот на Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890740

Учени откриха подходящите места за търсене на извънземен живот на МарсМеждународен екип от учени под ръководството на астробиолога Шон Макмахън от Единбургския университет смята, че на Марс съдържащите голямо количество желязо скали близо до древни пресъхнали езера са най-подходящото място за търсене на следи от микроорганизми, живели преди милиарди години, съобщи Лента, цитирана от БТА.

БДЖ отрече да е със запорирани сметки

https://www.actualno.com/business/bdj-otreche-da-e-sys-zaporirani-smetki-news_677237.html

Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва. Това съобщават от БДЖ във връзка с публикации за това, че кредитори са запорирали милиони на БДЖ и че ще се разпродават мотриси и вагони. Действително двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лв. от главница по заема срещу „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и след решение на СГС искът е одобрен частично в размер на 20 млн. лв. в полза на

Западни медии за политическата криза в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890735

Западни медии за политическата криза в ИталияПрезидентът на Италия Серджо Матарела се опита да посредничи за постигане на споразумение в последния момент между двете най-големи популистки партии в страната, за да бъдат избегнати нови дестабилизиращи избори, пише британският в. "Файненшъл таймс". Матарела, който предизвика кризата тази седмица,

Когато Вапцаров ти е еротичен

https://www.actualno.com/viewpoint/kogato-vapcarov-ti-e-erotichen-news_677096.html

Логиката да не се обръща внимание на провокатори, които търсят своите 15 минути слава със скандали, е добра и резонна. Има обаче свинщини, на които няма как да не реагираме. Защото ако сега не се изправим срещу чалгата по стихове на Вапцаров, утре ни чака кючек по Яворов или Сузанита, която отново ще обяви, че е обладана от Луцифер и Буда, рецитирайки Дебелянов. Надменното морализаторстване как духът ни девалвира, а новите поколения се опростачват, е безсмислено упражнение. Всеки може толкова,

Хамбург става днес първият германски град, въвел частична забрана за дизелови коли

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/31/3187474_hamburg_stava_dnes_purviiat_germanski_grad_vuvel/?ref=rss


Хамбург става днес първият германски град, който ще наложи частична забрана за дизелови автомобили. Мярката е символична, но крие опасност да ускори упадъка на тази технология в разгара на скандала около двигателите със софтуер за манипулиране на данните за отделяните емисии, предаде "Франс прес".<br /><br />Пристанищният град блокира отсечки на две улици за по-старите дизелови автомобили и камиони. Натискът върху най-големите германски градове да подобрят качеството на...

Кметът Иван Портних ще участва в дискусия „Среща на бизнеса във Варна и региона“

http://www.barometar.net/91040/

Вестник „Капитал“, в партньорство с ICT Media и Община Варна, организират дискусия „Среща на бизнеса във Варна и региона“, която ще се проведе на 7 юни, в хотел „Интернационал“ в курорта Златни пясъци. Инициативата е със съдействието на Асоциация на собствениците на бизнес сгради и е съфинансирана от Европейската комисия. Лектори на дискусията ще бъдат: Иван […]

Корпоративен адвокат бе убит в Рига, полицията подозира организираната престъпност

https://www.mediapool.bg/korporativen-advokat-be-ubit-v-riga-politsiyata-podozira-organiziranata-prestapnost-news279683.html

Корпоративен адвокат, работил по ликвидирането на компании в несъстоятелност, бе застрелян в Рига, предаде Ройтерс. Според латвийската полиция престъплението вероятно е свързано с организираната престъпност. Юристът Мартинс Бункус е бил застрелян от двама мъже, докато шофирал в рижко предградие. Нападателите избягали с ван, който впоследствие бил открит изоставен и опожарен. "Смятаме, че това е добре планирано убийство, свързано с професионалната работа на жертвата. Смятаме, че в случая имаме работа с организираната престъпност", каза пред журналисти служителят от полицията Андрейс Гризинс. По думите му през 2016 г. адвокатът е съобщавал за отправяни му смъртни заплахи. Ройтерс коментира, че убийството хвърля сянка върху усилията на властите в двумилионната балтийска република да се преборят с корупцията. В момента управителят на латвийската централна банка е разследван за вземане на подкуп, а третата по големина банка в страната ABLV бе закрита наскоро, след като бе обвинена от САЩ в пране на пари. Убитият Бункус е работел по ликвидацията на "Траста комерцбанка", загубила лиценза си през 2016 г. заради нарушения на законодателството против прането на пари и финансирането на тероризъм, твърди запознат, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбеляза обаче, че засега няма данни за връзка между убийството и работата му по тази процедура.

Тръмп удари с вносни мита съюзниците от ЕС, Канада и Мексико

https://www.mediapool.bg/tramp-udari-s-vnosni-mita-sayuznitsite-ot-es-kanada-i-meksiko-news279682.html

САЩ започват да въвеждат тарифи върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико, с което администрацията на Донлад Тръмп върви уверено към търговска война с най-близките съюзници на страната. Митото върху вноса на стомана ще е 25%, а на алуминий 10%.    Американският министър на търговията на САЩ Уилбър Рос обяви в четвъртък от Париж, че тарифите, които той оправда с националната сигурност на САЩ, влизат в сила от полунощ на 1 юни.    Само минути по-късно ЕС, Канада и Мексико обявиха, че ще предприемат контрамерки срещу САЩ.    Намерението на Вашингтон за въвеждането на митата бе обявено по-рано тази година като част от мерките на САЩ срещу Китай, чийто евтини метали наводняват световните пазари.   САЩ дадоха отсрочка за съюзниците си от ЕС, Канада и Мексико, поставяйки срок до 1 юни да се проведат преговори и да се постигнат по-широки отстъпки като намаляване на европейските мита за колите. Администрацията на Тръмп обаче заяви в четвъртък, последния ден на месец май, че е загубила търпение и въвежда митата.   ЕС няма друг избор, освен да влезе в търговска война със САЩ   По-рано същия ден френския финансов министър Бруно Льо Мер предупреди, че ЕС няма друг избор, "освен да влезе в търговска война" срещу САЩ, ако Донлад Тръмп наложи нови мита върху металите.   Брюксел подготвя ответни мерки по отношение вноса на бъръбън уиски, джинси и фъстъчено масло от САЩ, отбелязва "Файненшъл таймс".   Бруно Льо Мер се срещна в четвъртък с Уилбър Рос в Париж и направи последен опит да разубеди Вашингтон, завявайки, че новите тарифи върху стоманата и алуминия от ЕС са "неоправдани и опасни" за глобалния икономически растеж.   Отговорността е изключително на американските власти, само те трябва да решат дали искат да влязат в търговска война с най-близките си партньори, заяви френският министър след срещата. Свръхкапацитетите идват от Китай, не от Европа, добави той.   "Нашите американски приятели трябва да знаят, че ако те предприемат агресивни действия срещу Европа, Европа няма да е без реакция, предупреди Льо Мер.   Рос заяви, че преговорите с ЕС не са довели до постигането на задоволително споразумение, което да убеди Вашингтон да освободи страните членки от митата, наложени през март.   Тръмп "реши, че за Канада, Мексико и ЕС няма да има изключения и затова техният внос на стомана и алуминий ще бъде облаган съответно с 25 и 10 на сто от днес в полунощ", заяви Рос пред журналисти.   Австралия, Аржентина и Бразилия, които първоначално временно бяха изключени от схемата с новите мита, се съгласиха "да ограничат обема" метали, който те могат да доставят на САЩ, в замяна на постоянно изключване, допълни Рос.    САЩ планират и занапред да водят преговори по митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС, каза Рос, след като обяви, че президентът Тръмп е решил да не удължава отсрочката за въвеждането на тези мита за Отава, Мексико и страните от ЕС.   "Ние очакваме преговорите с Канада, Мексико и ЕС да продължат, за да постигнем желаните резултати. Сега обаче бихме искали да видим тяхната реакция на днешното решение", каза още търговският министър на САЩ пред журналисти.    EС готви контрамерки, чака се списъкът на стоките    Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че ЕС ще предприеме контрамерки срещу решението на САЩ.   "Това е лош ден за световната търговия. Така че веднага ще предприемем действия в Световната търговска организация (СТО) за уреждане на спора и ще обявим мерки за противодействие в следващите часове. Изключително неприемливо е една държава да налага едностранни мерки, когато става въпрос за световна търговия", каза Юнкер.   По-рано в четвъртък канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че страните-членки на ЕС ще реагират по "твърд и единен" начин на решението на САЩ.   Европейската комисия съобщи, че още в петък ще внесе иск срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО). Комисията е внесла на 18 май в СТО и списък със стоки, изнасяни от САЩ в ЕС, които може да започне да обмитява. Списъкът може да бъде задействан месец след заявяването му.   Уточнява се, че списъкът е бил изготвен преди няколко месеца в отговор на възможността САЩ да въведат мита за европейския внос на стомана и алуминий. Вашингтон днес обяви, че въвежда в действие такова решение от утре, 1 юни.   ЕК не дава подробности за съдържанието на списъка със стоки, чието обмитяване предстои. Европейските мита ще съответстват на щетите, нанесени от САЩ, се посочва в съобщението.   Канада е готова с ответни действия   Канадското правителство също обяви, че ще предприеме ответни мерки срещу САЩ.   "Канада вече разгледа няколко ответни действия и ще бъде взето решение след обсъждането им със съответните ресорни министри и премиери на главните канадски региони", съобщи телевизионният канал "Глобъл нюз".   Мексико налага мита на американски продукти - от стомана до сирена   Мексиканското правителство обяви, че ще въведе реципрочни мерки за различни продукти, сред които са някои видове стомана, плодове и сирена, обяви в комюнике министерството на икономиката. Тези мерки ще останат в сила, докато американското правителство не премахне наложените мита, се уточнява в комюникето.

САЩ започнаха търговска война срещу ЕС: 25% мито за вноса на стомана и 10% за алуминия

https://www.mediapool.bg/sasht-zapochnaha-targovska-voina-sreshtu-es-25-mito-za-vnosa-na-stomana-i-10-za-aluminiya-news279682.html

САЩ започнаха търговска война с три от традиционните си съюзници – Европейския съюз, Канада и Мексико, след като в четвъртък обявиха, че налагат мита върху вноса на стомана и алуминий.   Митото върху вноса на стомана ще е 25%, а на алуминий 10%.    Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос каза, че тарифите влизат в сила от полунощ на 1 юни.   По думите му преговорите с ЕС не са довели до постигането на задоволително споразумение, което да убеди Вашингтон да освободи тези държави от митата, наложени през март.   Само минути по-късно ЕС, Канада и Мексико обявиха, че ще предприемат контрамерки и така напрежението в трансатлантическите и северноамериканските търговски отношения допълнително ще нарасне.    Първоначално двете съседни страни на САЩ и ЕС бяха изключени временно от списъка с новите мита, които президентът Доналд Тръмп обяви.   Тръмп "реши, че за Канада, Мексико и ЕС няма да има изключения и затова техният внос на стомана и алуминий ще бъде облаган съответно с 25 и 10 на сто от днес в полунощ", заяви Рос пред журналисти.   Австралия, Аржентина и Бразилия, които първоначално временно бяха изключени от схемата с новите мита, се съгласиха "да ограничат обема" на метала, който могат да доставят в САЩ, в замяна на постоянно изключване, допълни Рос.   САЩ планират и занапред да водят преговори по митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС, каза Рос.   "Ние очакваме преговорите с Канада, Мексико и ЕС да продължат, за да постигнем желаните резултати. Сега обаче бихме искали да видим тяхната реакция на днешното решение", каза търговският министър на САЩ.   EС готви контрамерки, чака се списъкът на стоките    В отговор председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Европейският съюз ще предприеме контрамерки срещу решението на САЩ.   Европейската комисия съобщи, че утре ще внесе иск срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО). Комисията е внесла още на 18 май в СТО и списък със стоки, изнасяни от САЩ в ЕС, които може да започне да обмитява.   Списъкът може да бъде задействан месец след заявяването му, но засега ЕК не дава подробности за съдържанието му.   Европейските мита ще съответстват на щетите, нанесени от САЩ, се посочва в съобщението на ЕК.    "Това е лош ден за световната търговия. Така че веднага ще предприемем действия в Световната търговска организация (СТО) за уреждане на спора и ще обявим мерки за противодействие в следващите часове. Изключително неприемливо е една държава да налага едностранни мерки, когато става въпрос за световна търговия", каза Юнкер.   По-рано в четвъртък канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че страните-членки на ЕС ще реагират по "твърд и единен" начин на решението на САЩ.   Мексико налага мита на американски продукти - от стомана до сирена    Мексико също обяви, че ще въведе реципрочни мерки за различни продукти, сред които са някои видове стомана, плодове и сирена.   Тези мерки ще останат в сила, докато американското правителство не премахне наложените мита, съобщиха от мексиканското министерство на икономиката.    "Мексико изразява дълбоко съжаление и осъжда решението на Съединените щати да наложи тези мита. Мексико многократно е заявявало, че този тип мерки, основаващи се на националната сигурност, не е нито подходящ, нито оправдан", посочиха от там.    Канадското правителство също ще предприеме ответни мерки, съобщи телевизионният канал "Глобал нюз".    "Канада вече разгледа няколко ответни действия и ще бъде взето решение след обсъждането им със съответните ресорни министри и премиери на главните канадски региони", съобщи телевизионният канал.  

"Уолстрийт джърнъл": САЩ обявяват скоро митата върху стоманата и алуминия от ЕС

https://www.mediapool.bg/uolstriyt-dzharnal-sasht-obyavyavat-skoro-mitata-varhu-stomanata-i-aluminiya-ot-es-news279682.html

САЩ скоро ще обявят планове за налагане на мита върху стоманата и алуминия от Европейския съюз (ЕС), пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс и АФП. На 1 юни изтича крайният срок за временните изключения, направени от САЩ за планираните обмитявания на вносна стомана и алуминий. Вестникът се позовава на запознати с темата източници, според които администрацията на Тръмп е готова да остави крайния срок за изключението за ЕС да изтече. Според източниците все още е възможно да се постигне споразумение в последния момент, но е малко вероятно. На 23 март президентът Доналд Тръмп обяви 25% мито върху вносната стомана и 10% върху вносния алуминий, но направи временни изключения за ЕС, Канада, Мексико, Бразилия, Австралия и Аржентина. ЕС настоява изключението за него да стане постоянно, но във вторник европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че това е слабо вероятно и каза, че в най-добрия случай очаква американците да наложат някакви квоти на ЕС.

Оставиха в ареста петимата, прекарвали чужденци през България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890734

Оставиха в ареста петимата, прекарвали чужденци през България Специализираната полицейска операция, реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура, е проведена в рамките на водено следствено дело. В хода на разследването е идентифицирана организирана престъпна група, която се е занимавала с нелегално превеждане през граница на чужди граждани и е подпомагала пребиваването им в страната и

Кънев: Посещението на Румен Радев в Русия бе изключително важно

http://www.cross.bg/kunev-rysiya-bulgariya-1575859.html

/КРОСС/ Да отстояваме българските интереси „Посещението на президента Румен Радев в Русия бе изключително важно. От срещите, на които присъствах- и с президента на Русия, и с нейния министър-председател, останах с впечатлението, че те преминаха в много сърдечен дух." Това заяви председателят на икономическата комисия в парламента и народен представител от „БСП за България" Петър Кънев пред БНР.По думите му състоялият се там работен обяд е протекъл също много интересно. „От руска страна бяха четирима министри. Президентът Путин им даваше думата на всеки от тах, за да резюмират какво е отношението между страните ни в областта на културата, транспорта, икономиката. Коментираше се темата за лицензионните режими, туризма, изграждането на АЕЦ „Белене", обясни Петър Кънев. По време на срещите е било заявено от руска страна, че нашият отказ от Южен поток им е струвал 800 млн. долара. „България трябва да намери своето място в чисто икономически план. Сега е моментът да поставим нашите условия по-категорично", обясни Кънев. Той смята, че по-скоро се мисли в посока- отклоняване на част от капацитета на втората турска тръба към България. Според него се вижда и че от Западна Европа вече има желание за водене на преговори с Русия. „Даваме си сметка, че страната ни може да бъде заобиколена и от газови, и от транспортни коридори и сега точно е моментът да действаме

Феновете на Левски си казват довиждане с Прохазка на 4 юни

https://offnews.bg//futbol/fenovete-na-levski-si-kazvat-dovizhdane-s-prohazka-na-4-iuni-681697.html

Феновете на Левски организират среща със словака Роман Прохазка, който напуска „сините“ и от следващия сезон ще играе за чешкия първенец Виктория (Пилзен) в Шампионската лига.

29-годишният словак беше част от Левски от 2012 година и за това време успя да се превърне в любимец на привържениците на тима със сърцатата си игра и раздаването на терена. Прохазка остана на „Герена“ и във времената на финансова криза, когато редица футболисти не издържаха и си тръгнаха.

Срещата на феновете на Левски с Прохазка ще се състои на 4 юни (понеделник) от 16:00 часа в магазина на Националния клуб на привържениците на „сините“ в София. Прохазка си тръгва с известна горчивина от Левски, тъй като така и не получи предложение за нов довогор от страна на ръководството.

Ето какво съобщават от НКП:

Скъпи левскари,
В понеделник, 4 юни, от 16:00 часа в магазина на НКП на бул. „Тодор Александров“ 23 ще изпратим подобаващо Роман Прохазка към неговото ново предизвикателство – Чехия и тимът на Виктория (Пилзен). Ще си поговорим за ЛЕВСКИ, за всички емоции, които изживяхме заедно през годините и за пореден път ще му покажем това, което той най-много заслужава – безрезервната ни любов.

Сърцатият словак ще отдели специално внимание на привържениците на ЛЕВСКИ, въпреки ограниченото си време и краткия престой на българска земя в рамките на деня, защото просто не може да си тръгне без да се види още веднъж с хората, за които се раздаваше на терена.

„Знам, че повечето от вас ще са на работа по това време и часът не е удобен, но просто няма да имам друга възможност. Надявам се да успея да се видя с възможно най-много от вас, приятели“, сподели Прохазка.

През всички тези години той бе по всички точки на терена. Играеше в защита, играеше и в нападение. Бележеше и бранеше вратата на любимия син тим. Бе навсякъде, но най-вече в нашите сърца.

Роман е един от нас и винаги ще бъде, а когато наш брат тръгне по нов път, ние сме длъжни да застанем рамо до рамо и да го изпратим заедно с пожелание за много успехи!
И да му кажем не сбогом, а до скоро, синьо сърце!
Очакваме ВИ,
Понеделник, 4 юни, 16 часа, в НКП!

Йълдъръм: Сложихме край на тероризма и Югоизтокът се успокои

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890731

Йълдъръм: Сложихме край на тероризма и Югоизтокът се успокоиСложихме край на тероризма и Югоизтокът се успокои, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от в. "Сабах". Йълдъръм говори пред журналист от изданието след предизборните митинги в югоизточните окръзи Сиирт и Шърнак, населени с преобладаващо кюрдско население. В Югоизточна Турция са активни бунтовниците от терористичната организация Кюрдска

Важно: Издаването на винетка за инвалиди в Благоевград не изисква копие от застраховка „Гражданска отговорност“

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8/

Издаването на винетен стикер на лица с трайни увреждания в Благоевград  не  изисква прилагане на копие от застрахователна полица за сключена застраховка „Гражданска отговорност“ .Това стана ясно от пресконференцията на Регионалната дирекция за социално подпомагане – Благоевград провела се вчера.
Наредбата е за условията и реда за освобождаване на лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица и семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно он 20-годишна възраст от винетни такси при ползване на републиканските пътища.
В Дирекциите „Социално подпомагане“ по постоянен адрес се подават заявления-декларации по образец за получаване на безплатна едногодишна винетка за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил. За намаляване на административната тежест за гражданите не се изисква прилагане на копие от застрахователна полица за сключена застраховка „Гражданска отговорност“ с едногодишен срок.
През месец април 2018 г. са предоставени 149 винетни стикера.

Материалът Важно: Издаването на винетка за инвалиди в Благоевград не изисква копие от застраховка „Гражданска отговорност“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Делото за покушението на Бабченко е преквалифицирано на терористичен акт

http://www.transmedia.bg/2018/05/31/%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%b1%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be-%d0%b5-%d0%bf%d1%80/

 

Делото за покушението на руския журналист Аркадий Бабченко е преквалифицирано на терористичен акт, съобщава агенция „Украински новости“, като се позовава на източник от спецслужбите.

Разследването се води от Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

За „убийството“ бе съобщено на 29 май, а на следващия ден стана ясно, че той е жив и става дума за инсценировка с цел да бъде заловен поръчителят на престъплението.

По-късно украинските спецслужби публикуваха видеозапис на задържания предполагаем поръчител. По техни данни Г. е украински гражданин, който срещу 40 000 долара е наел ветерана от АТО (антитерористични операции), за да убие Бабченко и още 30 човека. Наемникът се е съгласил да сътрудничи на следствието като свидетел.

Президентът на Украйна Пьотр Порошенко поздрави СБУ за „блестящата операция за спасяването на живота“ на Бабченко и се разпореди на него и семейството му да бъде осигурена денонощна охрана.

След съобщението за смъртта на журналиста Следствения комитет на Русия също възбуди наказателно дело. Засега официална информация как ще се процедира по-нататък няма.

 

Руска газова близалка за Бойко Борисов

https://www.actualno.com/actualno/ruska-gazova-blizalka-za-bojko-borisov-news_677229.html

"Основният въпрос беше дали ще има втора точка на вход от "Турски поток" за България, Путин и турският президент нямат против това да стане. Преди имаше съвсем друго трасе, но от името на българите съм благодарен за това решение. Да, можеше директно в България "Южен поток", но това са минали събития. След това ресорните министри, "Газпром" и "Булгартрансгаз" ще намерят схемата за преразпределянето на горивото за други държави от региона. Заедно с гори

МВР заключи, че проблемите му може да идват от ръководството

https://offnews.bg//politika/mvr-zakliuchi-che-problemite-mu-mozhe-da-idvat-ot-rakovodstvoto-681695.html

Проблемите в МВР може да идват не от грешно изпълнение, а от неправилно поставени задачи. Тази констатация е направена във функционалния анализ за усъвършенстване модела за управление в МВР.

Още през февруари стана ясно, че правителството има намерение да преформатира структурата на МВР, като за целта на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) е поръчан анализ, като на по-късен етап се очаква препоръки да бъдат направени и от Световната банка. 

От документи, с които OFFNews разполага, става ясно, че политическото ръководство на МВР е достигнало до прозрението, че проблемите във ведомството може да идват не от лошо изпълнение, а от неправилно формулирани от ръководителите задачи. Наложило се е виждането за промяна в начина на управление и за това, че реформите във вътрешното министерство не се заключават до оптимизиране на личния състав - съкращения или където има нужда - назначения. 

Документът акцентира на управленските проблеми и това дали поставените задачи съответстват на условията за работа, които се създават на личния състав за изпълнение на ангажиментите му. Като проблем в него е посочено и липсата на ефективност при харченето на бюджета. Анализът е показал и неравномерно разпределение на администрацията, която на места е раздута, а на други - недостатъчна.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е на мнение, че администрацията е достатъчно раздута. Анализът показва, че близо 24 процента от заетите в МВР са на постове в администрацията, което поставя ведомството на първо място по брой чиновници сред останалите министерства. Към 26 април 2018 г. общият брой на служителите от специализираната администрация е 4611 души. Служителите на общата администрация са 6942, като към тях се причисляват и служители по трудови правоотношения - предимно персонал за спомагателни дейности - чистачи, склададжии, водопроводчици и каналджии и гледачи на служебни кучета.  

Това е и причината да бъде направен допълнителен функционален анализ на всяко едно звено в системата и неговата ефективост. В отговор на депутатско питане Радев посочи, че ако се наложи намаляване на администрацията, съкращенията ще бъдат направени.

"Още, когато дойдох в Министерството на вътрешните работи, ние със синдикатите се разбрахме, че ще направим такъв структурно-функционален модел – първо, преглед на това, и ако има по голяма администрация, може да я намалим, ако няма или пък са по-малко, може да ги увеличим, въобще какво да се случва в Министерството. Да не използвам думата реформи, но тези промени ще бъдат направени, чакаме това да се случи – аз казах в средата на годината. В момента върви и работя върху по-голямата обществена поръчка – направили сме една стъпка, чакаме и втора, имаме информацията от Световната банка и това ще се случи", коментира министърът в отговор на въпрос от депутата от БСП Тодор Байчев.

Ще го кажа много грубо: Държахте се като помияри

https://www.actualno.com/cite/shte-go-kaja-mnogo-grubo-dyrjahte-se-kato-pomijari-news_677233.html

Така социологът Андрей Райчев коментира в ефира на БНТ визитата на премиера Бойко Борисов в Москва. Според Райчев руснаците са тежко обидени и причината за това е президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев.

Лавров призова да не се допуска провал в уреждането на Корейския полуостров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890729

Лавров призова да не се допуска провал 
в уреждането на Корейския полуостровРуският външен министър Сергей Лавров призова да не се допуска провал на процеса, водещ към уреждане на проблемите на Корейския полуостров, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  След преговори днес със севернокорейския си колега И Йон-хо Лавров заяви, че Москва приветства състоялите се срещи на върха между Пхенян и Сеул и планираните разговори на

Русия готова да подкрепи подялба на Косово, ако Сърбия го иска

https://dnes.dir.bg/svyat/rusiya-gotova-da-podkrepi-podyalba-na-kosovo-ako-sarbiya-go-iska

"Все още е валидно мотото: Това, което е добро за Сърбия, е добро и за Русия", подчерта дипломатът

Борисов съкрати визитата си в Русия с един ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=375131

Посещението на премиера Бойко Борисов в Русия, което трябваше да продължи и днес, вече приключи. След срещата си с президента Владимир Путин, колегата си Дмитрий Медведев и българската общност в Моска българският министър-председател е решил да намали визитата си, обявена първоначално за 30 и 31 май, и се прибра още снощи.

Борисов при Путин - пробив или нов шлем?

http://clubz.bg/68524-borisov_pri_putin_probiv_ili_nov_shlem

Бойко Борисов имаше само една цел при първото си посещение в Кремъл: да уговори нови доставки на руски газ за България. Петимата министри в делегацията така и не успяха да отвлекат вниманието от шестия придружаващ - директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. А когато от Москва дойдоха съобщенията, че разговорите продължават по-дълго от предвиденото и зад затворените врати са Борисов, икономическият вицепремиер Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова, беше пределно ясно: става дума за газ.

Борисов трябваше да отиде в Москва по две причини: първата е свързана с любимия му проект за газов хъб, който да получава гориво от няколко места и да разпределя доставки за други европейски страни, но втората е далеч по-съществена. В момента България получава газ само от тръбата през Украйна, а Русия се заканва да прекрати доставките по това трасе заради влошените отношения с Киев и победата на украинската "Нафтогаз" в милиардния арбитраж срещу руския "Газпром". Рискът България да се окаже изправена пред липса на доставки не може да бъде изцяло изключен. Страната ни обаче сама се поставя в това положение, защото вече девет години след газовата криза от 2009 година, България продължава все да достроява своите връзки със съседните страни и продължава да е зависима основно от една тръба - руската.

Какво получи Борисов?

Почти построеният "Турски поток", който ще пренася газ от Русия под Черно море до Турция, може да се разклони и да достигне и до България - съобщението дойде от Путин, който добави и уверение от Ердоган. Това обаче се различава от първоначалната цел България да договори директна руска тръба за бъдещия хъб. Различава се и от споменатия преди седмица от Румен Радев "Български поток" след срещите му с Путин и Медведев. Но това е безспорен резултат - България получи уверение, че "Турски поток" ще достигне до нейната територия, т.е. ще има доставки.

Какви количества обаче, на какви цени, с какви транзитни такси - всички тези въпроси остават за бъдещето. Единственият отговор засега е, че "завоят" на тръбата може да стане само при спазване на всички правила на Европейския съюз. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков побърза да охлади ентусиазма на българската страна и само час по-късно каза пред руски журналисти, че "все още не, не сме се договорили... България проявява интерес". В изявлението си след срещата с Путин, Бойко Борисов каза, че "пазарът и търсенето определят количествата и цените". Няма обаче исторически доказателства, че с Русия може да се работи така - единствено на пазарен принцип. Путин директно каза, че "въпросите за обема на доставките, транзита или хъба трябва да се решават в общия комплекс от доставки на наши енергоносители за европейския пазар". И за да няма неразбрали, руският президент подчерта как "ние обезпечаваме на 100 процента българските нужди от природен газ". Когато нямаш алтернатива, цената е каквато каже другата страна.

Каква е истинската цена?

Пробив или провал беше срещата на Борисов с Путин? Коментарите по тази тема скоро няма да спрат. Едните ще казват как българският премиер е отишъл и смело е поставил българския интерес, за да получи ангажимент за доставки. Други ще напомнят как новината за посещението дойде първо от Русия, как Борисов даваше вид на призован, как благодари на Путин, "че не е злопаметен", как пое вината, че винаги той е бил "този, който е създавал напрежение". Всъщност българският премиер дори отиде и по-далеч - той изказа благодарност, че "Газпром" бил опростил 800 милиона евро неустойки за "Южен поток", при положение че руският гигант бе задължен от Европейската комисия да поеме ангажимент, че не може да търси неустойки. Всичко това обаче са нещата на повърхността - тези жестове не са истинската цена.

Истинската цена Путин сам я назова: Русия е готова да строи АЕЦ "Белене", ако проектът бъде възстановен. Русия е готова и да предложи гориво за АЕЦ "Козлодуй" и да участва в удължаване на експлоатацията на Шести блок. Малко по-късно руският президент произнесе онази фраза - че ще разглежда енергийните теми в "общия комплекс". Това обяснява защо толкова трескаво българското правителство реши да приеме решение, с което да предложи на Народното събрание да отмени мораториума върху строителството на "Белене". Трябвало е да се случи преди 30 май. Така отново на хоризонта се задава някакъв шлем, макар и не толкова голям, колкото онзи на Първанов. И ако Борисов трябва да бъде упрекнат в нещо, то не е конкретно поведението му по време на срещата в Москва, а нещо съвсем друго - това, че допусна почти десет години агентите на руския интерес в българската енергетика да направят всичко възможно интерконекторните връзки да се забавят и България да продължава да е изцяло зависима от Русия.

Дойче веле.

Кандидат-посланик на Тръмп: Северна Корея остава най-непосредствената заплаха за САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890721

Кандидат-посланик на Тръмп: Северна Корея остава най-непосредствената заплаха за САЩНапускащият командващ на Тихоокеанското командване на САЩ, който е номиниран от президента Тръмп за посланик на САЩ в Южна Корея, заяви, че Северна Корея остава най-непосредствената заплаха за САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Северна Корея остава най-непосредствената заплаха за нас. А една Северна Корея с ядрено оръжие и ракети,

Срещата между Путин и Борисов в руските медии

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HbJvvWIhmls/

borisov_putinПод заглавие “Турски поток ще мине през България” вестник “Комерсант” публикува подборен репортаж за вчерашната среща в Кремъл между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. “Москва се връща към сътрудничество със София по газопроводите”, гласи подзаглавието. Според изданието, Владимир Путин фактически е обявил маршрута на втората линия на “Турски поток”, която трябва да доставя руски газ за Югоизточна Европа през територията на Турция. Отначало “Газпром” разглеждаше два маршрута: през Гърция в Южна Италия, и през България в Сърбия и Унгария, припомня “Комерсант” и добавя, че за руската страна вторият вариант винаги е бил по-привлекателен. Проблемът бил в недоверието към България след провала на “Южен поток”. “Разбирам и вижам това. Българската страна съжалява за срива на проект “Южен поток”, защото – и никой не се съмнява в това, реализацията му би била много изгодна за България”, казва Путин, цитиран от “Комерсант”. Изданието цитира и думите на българския премиер, че “по-големият брат винаги прощава”, както и отговора на руския президент, че “по-голeмият брат го карат да плаща”, цитира Кросс.

Путин посочи загубите на “Газпром” от срива на проекта “Южен поток”, извежда в заглавие бизнес-всекидневникът “Ведомости” и обяснява, че става дума за 800 милиона евро, които Русия е платила, без да търси затова компенсации от България. На въпроса договорили ли са се президентът Владимир Путин и премиерът на България Бойко Борисов за продължаване на разклонение на “Турски поток” до България, прессекретарят на президента на Русия отговаря отрицателно, пише “Ведомости”: “Не. Не са се договорили и нямаше задача да се договорят. Нямаше и възможност на преговорите между президента и премиера да се договорят затова. България проявява интерес. Реализацията на този интерес на практика се обуславя от редица причини. Не е възможно да се реализира, без определени гаранции от страна на Еврокомисията, от страна на самата България, отчитайки предишната история с “Южен поток”, но този интерес е интересен и на българите, и на Москва. Затова ще работим в практически план”, казва Дмитрий Песков за “Ведомости”.

Говорителят на Кремъл допълва пред радио “Бизнес FM”, че се обсъждат различни варианти за трасето на втората тръба на “Турски поток”, включително тя да влезе директно в България през Черно море.

Медиите тук акцентират и върху думите на Путин, че Русия е готова да се върне към проекта АЕЦ “Белене” на пазарни начала, ако българската страна пожелае това. В репортажа си за срещата Путин-Борисов телевизия НТВ припомня абсурдната ситуация с поръчаното и неизползвано оборудване за станцията, изплатените на “Атомстройекспрот” над 600 милиона евро компенсации след отказа на България и от този проект. Обявеното официално като двудневно работно посещение на премиера Борисов в Москва се превърна в еднодневно. Още снощи българската делегация отпътува за София след преговорите с премиера Медведев и с президента Путин и кратка среща с българската общност в посолството ни в Москва

VIVACOM обяви край на скъпия роуминг в Западните Балкани

https://petel.bg/VIVACOM-obyavi-kray-na-skapiya-rouming-v-Zapadnite-Balkani__267046

VIVACOM дава възможност на своите клиенти да говорят, пращат SMS-и и ползват мобилен интернет в страните от Западните Балкани при преференциал...

Средната брутна заплата във Варна е над 1000 лева, по-ниска е отколкото в Стара Загора

https://petel.bg/Srednata-brutna-zaplata-vav-Varna-e-nad-1000-leva--po-niska-e-otkolkoto-v-Stara-Zagora__267042

илюстрация Булфото Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за януари 2018 г. е 1 004 лв., за февруари - 996 лв. и за март - 1 019 лева....

Продължение след каскадата до ХЕИ във Варна: Намериха избягалия шофьор на джипа БМВ

https://petel.bg/Prodalzhenie-sled-kaskadata-do-HEI-vav-Varna--Nameriha-izbyagaliya-shofor-na-dzhipa-BMV__267047

Водачът и собственик на катастрофиралия автомобил тази сутрин във Варна, за който "Петел"съобщи, е установен - 39 годишен мъж от Варна, същи...

Изпратиха Феди Башур с масонски ритуал на имения ден на Емилия

https://petel.bg/Izpratiha-Fedi-Bashur-s-masonski-ritual-na-imeniya-den-na-Emiliya__267048

Близо 100 човека и два ритуала изпратиха Феди Башур в последния му път в частния православен гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в Бояна, вид...

Шофьор се заби с 200 км/ч в машина за асфалт

https://petel.bg/SHofor-se-zabi-s-200-km-ch-v-mashina-za-asfalt__267049

Снимка Флагман.бг Тотален ненормалник, по всяка вероятност дрогиран или много пиян, заби с 200 км/ч БМВ-то си в асфалтополагаща машина в но...

ФБР съветва: При първа възможност рестартирайте рутерите си

https://petel.bg/FBR-savetva--Pri-parva-vazmozhnost-restartirayte-ruterite-si__267050

ФБР официално се обърна към американците с молба да рестартират домашните си рутери при първа възможност. Причината е вирусът VPNFilter. До мо...

Ексклузивни кадри! В Норвегия социалните отнеха български деца от майка им

https://petel.bg/Ekskluzivni-kadri--V-Norvegiya-sotsialnite-otneha-balgarski-detsa-ot-mayka-im__267051

Случаите на отнети деца в Норвегия от социалните служби от години възмущават международната общност. Има и случаи, в които и български се...

Прокуратурата даде на съд бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

https://petel.bg/Prokuraturata-dade-na-sad-bivshiya-shef-na-NDK-Miroslav-Borshosh__267052

Снимка Булфото Софийската градска прокуратура (СГП) внесе днес обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Националния двор...

Мъжът, убил жена с в Козлец, трябвало да води детето си на лекар в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890723

Мъжът, убил жена с в Козлец, трябвало да води детето си на лекар в ТурцияГюнай Мюмюн, който уби жена си и съседа си в хасковското село Козлец, е трябвало да пътува до Турция. 6-годишната му дъщеря имала заболяване на краката и той трябвало да я заведе при лекари в съседната ни държава. Гюнай обаче се обадил на близки в Турция и казал, че се е "успал", твърдят хора от селото пред Би Ти Ви.

Деси Добрева представя спектакъла „Лудо младо“ в Двореца на културата и спорта

http://www.barometar.net/91038/

Певицата Деси Добрева ще представи своя авторски спектакъл – “Лудо Младо” във Варна, на 22 юни от 19.30 ч. в зала “Конгресна” на Двореца на културата и спорта. Премиерата на спектакъла бе в началото на този месец в София, когато певицата „взриви“ препълнената зала 1 на НДК. Същият ефект за публиката се очаква и във […]

Елен Герджиков: Отговорни за казуса "Иванчева" са тези, които я използваха да влязат в общината

https://www.actualno.com/sofia/elen-gerdjikov-otgovorni-za-kazusa-ivancheva-sa-tezi-koito-ja-izpolzvaha-da-vljazat-v-obshtinata-news_677225.html

"Отговорност за това носят и политиците - политиците, които я използваха да влязат през задния вход в общината, които издигнаха тази кандидатура, а сега я изоставиха и си посипаха главата с пепел, други мълчат, а трети разпространяват конспиративната версия за политическа поръчка." Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков по повод патовата ситуация в столичния район след ареста на кметицата Десислава Иванчева. Два са вариантите за временно изпълняващ км

Няма да бъдат разпродавани активи на БДЖ заради запора на сметки от кредитори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890724

Няма да бъдат разпродавани активи на БДЖ заради запора на сметки от кредиториРазпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва, посочват от БДЖ във връзка с публикации в медийното пространство, че кредитори са запорирали милиони на БДЖ и ще се разпродават 25 мотриси и 1200 вагона, предаде БТА.  Действително двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд

2/3 от българите днес се самоопределят като щастливи

http://www.cross.bg/predi-dnes-godini-1575858.html

/КРОСС/ 2/3 от българите днес се самоопределят като щастливи. Това показват данни от петата вълна на Европейското социално изследване (ЕСИ), което се провежда в 47 страни. Семейството (87,8%) и работата (63,3%) продължават да са основният темел в живота на българина, но през 2018 г. нараства по важност и тежестта на свободното му време - 36,8% срещу 26,8% преди 10 години го оценяват като "много важно". На този фон политиката събира точки сред 34,7%. Промяна има и в нагласите във възпитанието на децата - трудолюбието, отговорността, постоянството и решителността са сред най-ценните добродетели с ръст от 3-4% за последното десетилетие. Експертите отчитат изместване на акцента върху спестовността, алтруизма и въображението, характерен преди, към по-прагматичната нагласа "да подредиш собствения си двор". Българинът е недоверчив към външните хора за семейството, рода и етноса си. Днес едва 18% са убедени, че на повечето хора не може да се има доверие. С опцията "трябва много да се внимава" с другите хора, са съгласни цели 80%. Социолозите регистрират, че за 10 години обаче е нараснала важността на приятелите и познатите - от 38,2 на 47,5% сега. Проучването регистрира мащабен ценностен обрат в отношението към религията. През 1991 г. между 25 и 30% от българите се определят като вярващи, а 2/3 - категорично не, сега съотношението е преобърнато. Днес българите се оказват по-толерантни в сравнение с 1990 г

Huawei P20 – мощен хардуер на разумна цена

https://www.investor.bg/harduer/459/a/huawei-p20--moshten-harduer-na-razumna-cena-261820/

P20 идва с изцяло нова двойна Leica камера, както и 24-мегапикселова предна селфи камера с вградена функция с изкуствен интелект

Пиколо паркира кола под друг автомобил (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6890719

Пиколо паркира кола под друг автомобил (Видео)Зрелищни кадри от Австралия. Денят за един пиколо от луксозен хотел в Сидни се оказал наистина лош, след като по невнимание успял да паркира луксозна кола под друг автомобил, предаде NOVA.  За щастие злополучният шофьор се отървал без сериозни наранявания, въпреки че се наложило спасителните екипи да срежат част от колата, за да го извадят.

Нинова: Борисов иска прошка от Путин, но нищо не постигна

http://clubz.bg/68523-ninova_borisov_iska_proshka_ot_putin_no_nishto_ne_postigna

Посещенията и на президента Радев, и на премиера Борисов са едно стопляне на отношенията с Русия, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова. Но премиерът нищо конкретно не е договорил, смята тя.

"От посещението на г-н Борисов очаквахме много повече конкретика. За съжаление, както разбираме, не е имало срещи между българските министри и техните руски колеги по конкретни теми и споразумения", отбеляза Нинова в парламента днес.

Тя подчерта, че Борисов "се е извинил и иска прошка от Владимир Путин", но според нея е по-важно ГЕРБ да се извинят на българския народ.

"Мисля, че г-н Борисов отиде, за да осигури газ за хъб „Балкан“, но нищо подобно не е получил. Замразяването на „Южен поток“ и на „Белене“ очевидно ще струва много за националния интерес, както виждаме от тези разговори. Нищо конкретно по „Южен поток“, „Белене“, хъб „Балкан“. Ще следим как ще се развиват нещата, но смятаме, че трябва да продължат разговорите“, добави тя.

От ДПС пък не искаха да коментират - имали само "откъслечЕни" данни от медиите за срещите на премиера.

"В парламентарна република би трябвало премиерът Бойко Борисов да дойде и да ни запознае с резултатите от посещението в Русия", заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

По-късно дясната ръка на Борисов - лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов - отвърна на критиките на опозицията с атака:

"Премиерът Бойко Борисов се извини за това, че „Южен поток“ е направен от социалистите, когато управляваха, по един доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби", заяви той. ""Южен поток“ беше грешно конструиран и заложен. Там лъхаше само корупционен механизъм и схеми.“

Според него "времето ще покаже" дали посещението на премиера е било успешно. Той подчерта, че Борисов се е стараел да защити националния ни интерес, но без да излиза от "рамката на единната позиция на ЕС".

Цветанов каза още, че БСП са виновни и за провала на АЕЦ "Белене".

"В момента има два платени реактора от българската държава. Трябва да се вземе ясното политическо решение в парламента дали проектът може да продължи, само и единствено на пазарен принцип, защитавайки националния интерес“, заяви той. "По данни на експертите проектът е на стойност около 20 млрд. лева. Държавата е платила около 3 млрд. лева. Трябва да е ясно дали проектът ще се реализира, или просто ще забравим за него.“

Григор Димитров победи в среща, продължила 4 часа и 20 минути

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OljaBLiqHYg/

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров посочи търпеливата игра и добрата си физическа подготовка като основни причини за победата му над Джаред Доналдсън във втория кръг на “Ролан Гарос”.

Българинът се наложи в среща, продължила 4 часа и 20 минути. Световният номер 5 изоставаше с 1:2 сета, но направи обрат и стигна до успеха с 6:7 (2), 6:4, 4:6, 6:4, 10:8.

В края на мача Доналдсън се срина физически, а първото нещо, което Гришо направи след спечелването на двубоя, бе да целуне своите крака.

За това живея, за такива мачове и такава публика. Това са толкова специални моменти. Само като играч можеш да ги оцениш. Може би дори да бях загубил мача, пак щях да го оценя по различен начин. Засега всичко е позитивно. Гледаме напред. Надявам се, че в следващия мач ще играя по-добре. Ако трябва 5 часа – 5 часа ще играя, само и само да спечеля мача.

Следващият съперник на 27-годишния българин ще бъде испанецът Фернандо Вердаско, който надви с 6:3, 6:2, 6:2 аржентинеца Гидо Андреоци. По всяка вероятност двубоят ще бъде в петък.

Опера за деца на Равел гледаме днес и утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375010

"Детето и вълшебствата" не е толкова известно произведение на Равел, но ще оживее за първи път на варненска сцена в две последователни вечери, напомня Moreto.net. За пръв път на българска сцена ще дирижира маестро Грегъри Бухалтер, диригент в Метрополитън опера в Ню Йорк, артистичен директор и диригент на оперния театър във Феърбанкс, щата Аляска и на „Опера камерата” във Вашингтон, музикален директор на операта в Лас Вегас, щата Невада.

Андрей Райчев: ​Руснаците са тежко обидени, имаше руска студенина

https://frognews.bg/novini/andei-raichev-moskva.html

Руснаците са тежко обидени. Ние видяхме поведение на тежко обидени хора. Получихме студена реакция и причината се казва Росен Плевнелиев. Тази цена плащаме сега. Това заяви социологът Андрей Райчев по повод визитата на премиера Бойко Борисов в Москва.

Закрилата на децата в Норвегия - помощ за малките или тормоз срещу родителите?

http://www.cross.bg/detzata-detza-norvegiya-1575857.html

/КРОСС/ В Норвегия имат най-стриктното законодателство по отношение на децата. Социалните служби могат да се намесят при обстоятелства от рода на - детето е отишло с мръсни дрехи на училище, детето е отишло без закуска, детето е било принудено да си легне по-рано, отколкото иска. Има български семейства, които стават "жертва" на социалната система в скандинавската държава. Има и семейства, които са избягали от Норвегия, въпреки че са уредили живота си, защото социалните служби са искали да отнемат децата им. Това стана ясно от репортаж на БТВ. Данните за 2016 година сочат, че в Норвегия са родени 58 890 деца. Подадените сигнали за деца в риск са 58 200. В 54 620 от случаите социалните служби са се намесили, а изведените деца от семействата са 21 848. В Норвегия в момента живеят около 7 000 българи по неофициални данни. Те все повече се обръщат към нашите институции, за да получат помощ при подобни казуси. Съседите също могат да подават сигнали до социалните служби, ако имат подозрения за домашно насилие над децата. Има случаи обаче, при които сигналите са фалшиви и с цел отмъщение. Деница Димитрова - Спасова, българка, която живее в Норвегия, разказа точно такъв случай. "Всичко започна, след като си взехме куче. Нормално е кучето да лае, но съседите ни това ги дразнеше. Подадоха сигнал до социалните, че двете ни деца са подложени на тормоз и не спират да плачат. Имаме две близначки. Нормално е децата да плачат

Парламентът изслушва министъра на земеделието Румен Порожанов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890714

Парламентът изслушва министъра на земеделието Румен Порожанов

Парламентът изслушва министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов относно общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2020 г., предаде БТА.  След това депутатите ще гласуват на второ четене на промени в Закона за обществените

Той изненада гаджето си с гигантски букет от банкноти, но си навлече огромни проблеми

http://www.struma.com/lyubopitno/toi-iznenada-gadjeto-si-s-gigantski-buket-ot-banknoti-no_134908/

Не се уточнява дали по време на изготвянето на букета банкнотите са били повредени

Влюбен китаец подари на приятелката си гигантски букет от банкноти и сега може да има сериозни проблеми със закона, съобщава Asia One. Букетът, който бил направен от банкноти на стойност 334 000 юана, младата дама получила за рождения си ден.

Един от гостите на празненството отбелязал, че с букета повече от 10 часа се занимавали седем флористи. „Той наистина обича момичето си, а семейството му разполага с много пари”, добавя той.

Служители от Народната банка на...

Продължава

Европарламентът одобри засилена защита срещу дъмпинга

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/31/3187467_evroparlamentut_odobri_zasilena_zashtita_sreshtu/?ref=rss


Европейският съюз може вече да се предпазва по-добре от несправедливо нисък внос и да се бори по-ефективно срещу социалния дъмпинг според одобрения от евродепутатите закон вчера, предаде пресслужбата на Европейския парламент.<br /><br />Този закон има за цел да предпази ЕС от несправедливи практики от държави извън ЕС и да допълни наскоро приетите правила за борбата с дъмпинга от трети страни, които силно се намесват в икономиката му. <br /><br />Какво е новото<br...

КЕВР решава с колко да поскъпне токът

https://offnews.bg//ikonomika/kevr-reshava-s-kolko-da-poskapne-tokat-681696.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъжда днес поскъпването на тока и топлоенергията от 1 юли.

Предложението на регулатора е токът за бита да скочи с около 2%.

Енергийният регулатор отхвърли голяма част от първоначалните искания на електроразпределителните дружества за вдигане на цените. 

Решението обаче не е окончателно и все пак може да се стигне до по-голям ръст на цените.

Причината е, че предстои поредно поскъпване на природния газ от юли. Ако неговата цена се промени с над 5%, това трябва да бъде отразено и в цените на тока, топлата вода и парното.

КЕВР решава с колко да поскъпне тока

https://offnews.bg//ikonomika/kevr-reshava-s-kolko-da-poskapne-toka-681696.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъжда днес поскъпването на тока и топлоенергията от 1 юли.

Предложението на регулатора е токът за бита да скочи с около 2%.

Енергийният регулатор отхвърли голяма част от първоначалните искания на електроразпределителните дружества за вдигане на цените. 

Решението обаче не е окончателно и все пак може да се стигне до по-голям ръст на цените.

Причината е, че предстои поредно поскъпване на природния газ от юли. Ако неговата цена се промени с над 5%, това трябва да бъде отразено и в цените на тока, топлата вода и парното.

Руски медии за Борисов и Радев при Путин

https://www.vesti.bg/bulgaria/ruski-medii-za-borisov-i-radev-pri-putin-6082902

„Комсомолская правда“: „На България толкова ѝ е нужен руският газ, че двете първи лица долетяха на рандеву с Владимир Путин...“

Руските медии за Борисов и Радев при Путин

https://www.vesti.bg/bulgaria/ruskite-medii-za-borisov-i-radev-pri-putin-6082902

„Комсомолская правда“: „На България толкова ѝ е нужен руският газ, че двете първи лица долетяха на рандеву с Владимир Путин...“

Ким: Как е със здравето другарят Путин?

http://clubz.bg/68522-kim_kak_e_sys_zdraveto_drugarqt_putin

"Как е със здравето другарят Путин?, попитал Ким Чен Ун руския външен министър Сергей Лавров. 

С тези думи започнал разговора на комунистическия севернокорейски вожд с пратеника на Кремъл в Пхенян. 

"Здравето му е прекрасно", отговорил Лавров. И добавил, че руският президент е много признателен на севернокорейския си колега за топлите думи, изказани по случай преизбирането му на поста държавен глава.

"Путин ви праща най-топли поздрави и най-добри пожелания за успех на крупните начинания, които сега се инициират на Корейския полуостров с ваше участие. И ние сме заинтересовани на Корейския полуостров и като цяло в Далечния изток да цари мир, стабилност и процъфтяване", подчертал Лавров.

Първият дипломат на Москва пристигна в Северна Корея за разговори за ситуацията на Корейския полуостров.

"Днес министърът на външните работи на Русия направи официална визита в КНДР и беше приет от председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун", заяви министерството.

Лавров е първият руснак, който се среща със сегашния лидер на КНДР. Срещата се е състояла в резиденцията за почетни гости Пекуауон.

"Дори и преди това някой руснак да е виждал Ким Чен Ун, това беше първата среща с него лице в лице", каза източник от руската делегация.

В разговорите на Лавров със севернокорейския му колега И Йон Хо са обсъдени състоянието и перспективите на по-нататъшното развитие на приятелските отношения и сътрудничеството между Русия и КНДР и 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, която се навършва тази година, се казва в съобщението на руското министерство. "Имаше конкретен обмен на мнения за ситуацията около Корейския полуостров с акцент координацията на усилията да бъде задълбочена в интерес на политическото и дипломатическо уреждане на всички проблеми", допълва ведомството. 

Срещата на Ким с Лавров е поредната демонстрация преди разговорите на севернокорейския диктатор с американския президент Доналд Тръмп. Очевидно комунистическият вожд показва, че зад него е Русия и Вашингтон трябва да помни това. Ким два пъти бе и в Пекин, за да получи балгословията на Си Цзинпин за разговорите си с Тръмп.

Също днес представители на Северна Корея и САЩ са обсъдили на срещата в Панминчжон възможността за установяване на дипломатически отношения помежду си, предаде БТА. По време на срещата с американски представители на 27 май в Панминчжон Северна Корея е поискала установяването на дипломатически отношения със САЩ, отмяната на действащите спрямо нея икономически санкции, а също така и отмяната на планираните за август военни учения на САЩ и Южна Корея.

Американската страна, според изданието, иска от Пхенян да предприеме стъпки за пълния, проверяем и необратим отказ от ядрената си военна програма. Конкретно става дума за изпращането в САЩ на част от севернокорейския ядрен арсенал.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и заместник-председателя на Корейската трудова партия на КНДР Ким Йон Чхол, който е бивш началник на севернокорейското разузнаване, се срещнаха снощи на вечеря в Манхатън, предаде ДПА.

Първата среща между двамата на американска земя продължи около час и половина.

"Добра работна вечеря с Ким Йон-Чхол в Ню Йорк тази вечер. Пържола, царевица и сирене в менюто", написа Помпейо в Туитър. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви по-рано вчера, че днес Майк Помпейо и Ким Йон-чхол ги очаква "пълен със срещи ден".

Страните обсъждат последните приготовления на срещата на върха между КНДР и САЩ, посочва агенция Йонхап. 

Министерството на финансите на САЩ преди беше включило Ким Йон Чхол в санкционни списъци заради участието му в дейността по създаване на севернокорейското ядрено оръжие. Ръководителката на пресслужбата на Държавния департамент Хедър Науърт потвърди вчера косвено, че санкциите спрямо него са били отменени във връзка с провеждането на преговорите.

"Спазени са всички необходими процедури", поясни тя, отговаряйки на въпроси на журналисти относно даването на представителя на КНДР на специално разрешение за влизане в страната.

Лавров - първият руски политик, видял Ким "на четири очи"

http://clubz.bg/68522-lavrov_pyrviqt_ruski_politik_vidql_kim_na_chetiri_ochi

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун прие в Пхенян руския министър на външните работи Сергей Лавров. Това съобщи руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

Първият дипломат на Москва пристигна в Северна Корея за разговори за ситуацията на Корейския полуостров.

"Днес министърът на външните работи на Русия направи официална визита в КНДР и беше приет от председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун", заяви министерството.

Лавров е първият руснак, който се среща със сегашния лидер на КНДР. Срещата се е състояла в резиденцията за почетни гости Пекуауон.

"Дори и преди това някой руснак да е виждал Ким Чен Ун, това беше първата среща с него лице в лице", каза източник от руската делегация.

В разговорите на Лавров със севернокорейския му колега И Йон Хо са обсъдени състоянието и перспективите на по-нататъшното развитие на приятелските отношения и сътрудничеството между Русия и КНДР и 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, която се навършва тази година, се казва в съобщението на руското министерство. "Имаше конкретен обмен на мнения за ситуацията около Корейския полуостров с акцент координацията на усилията да бъде задълбочена в интерес на политическото и дипломатическо уреждане на всички проблеми", допълва ведомството. 

Срещата на Ким с Лавров е поредната демонстрация преди разговорите на севернокорейския диктатор с американския президент Доналд Тръмп. Очевидно комунистическият вожд показва, че зад него е Русия и Вашингтон трябва да помни това. Ким два пъти бе и в Пекин, за да получи балгословията на Си Цзинпин за разговорите си с Тръмп.

Също днес представители на Северна Корея и САЩ са обсъдили на срещата в Панминчжон възможността за установяване на дипломатически отношения помежду си, предаде БТА. По време на срещата с американски представители на 27 май в Панминчжон Северна Корея е поискала установяването на дипломатически отношения със САЩ, отмяната на действащите спрямо нея икономически санкции, а също така и отмяната на планираните за август военни учения на САЩ и Южна Корея.

Американската страна, според изданието, иска от Пхенян да предприеме стъпки за пълния, проверяем и необратим отказ от ядрената си военна програма. Конкретно става дума за изпращането в САЩ на част от севернокорейския ядрен арсенал.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и заместник-председателя на Корейската трудова партия на КНДР Ким Йон Чхол, който е бивш началник на севернокорейското разузнаване, се срещнаха снощи на вечеря в Манхатън, предаде ДПА.

Първата среща между двамата на американска земя продължи около час и половина.

"Добра работна вечеря с Ким Йон-Чхол в Ню Йорк тази вечер. Пържола, царевица и сирене в менюто", написа Помпейо в Туитър. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви по-рано вчера, че днес Майк Помпейо и Ким Йон-чхол ги очаква "пълен със срещи ден".

Страните обсъждат последните приготовления на срещата на върха между КНДР и САЩ, посочва агенция Йонхап. 

Министерството на финансите на САЩ преди беше включило Ким Йон Чхол в санкционни списъци заради участието му в дейността по създаване на севернокорейското ядрено оръжие. Ръководителката на пресслужбата на Държавния департамент Хедър Науърт потвърди вчера косвено, че санкциите спрямо него са били отменени във връзка с провеждането на преговорите.

"Спазени са всички необходими процедури", поясни тя, отговаряйки на въпроси на журналисти относно даването на представителя на КНДР на специално разрешение за влизане в страната.

Доналд Тръмп се срещна с Ким…Кардашиян

http://nakratko.bg/category/25/160283/


Ким Кардашиян се срещна с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. Повод за необичайната визита беше молба на риалити звездата да бъде помилвана 63-годишна жена, излежаваща доживотна присъда, съобщава бТВ.

Изненада! Убитият руски журналист се оказа жив! Появи се на пресконференция

http://www.struma.com/lyubopitno/iznenada-ubitiyat-ruski-jurnalist-se-okaza-jiv-poyavi-se-na_134907/

Украинските спецслужби са инсценирали опит за покушение, с което са го предотвратили

Руският журналист Аркадий Бабченко се оказа жив. Той говори днес пред журналисти, след като вчера беше съобщено, че е застрелян пред дома му в Киев. Украинските спецслужби са предотвратили опита за убийство на руския журналист Аркадий Бабченко и той е жив, съобщи ТАСС.

"Предотвратихме опита за покушение с проведената спецакция", обяви шефът на украинската служба за сигурност Василий Грицак, след което самият Бабченко се появи на пресконференцията.

Грицак заяви, че...

Продължава

Лятна почивка в Турция или в Гърция - къде е по-евтино?

https://www.actualno.com/travel/ljatna-pochivka-v-turcija-ili-v-gyrcija-kyde-e-po-evtino-news_677222.html

Пакет за 7 дни в петзвезден хотел, със самолетни билети и олинклузив, струва 560 лева. Това показа материал на Нова телевизия, в който беше обяснено, че върви поевтиняване заради обезценяването на турската лира. Всичко е много по-евтино, казват и български туроператори. Това привлича все повече хора, които се възползват от по-евтината турска валута. Пакетите за 7 дни вървят около 550 – 650 лева, сочат данните на туроператорите. В Гърция обаче вече е по-скъпо. Една от причините &n

Отнемат българчета от родителите им в Норвегия

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/otnemat-balgarcheta-ot-roditelite-im-v-norvegiya

За една година в скандинавската държава социалните служби отнемат близо 22 000 деца

Кметът Камбитов дава курбан за здраве на жителите на Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-kambitov-dava-kurban-za-zdrave-na-jitelite-na-blagoevgrad_134906/

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще даде традиционен курбан за здраве и благоденствие за жителите и гостите на Благоевград. Той ще бъде на 03 юни /неделя/ от 13:00 часа при Мемориален комплекс "Памет и вяра", където се издига 33-метровия християнски кръст. Община Благоевград ще осигури и безплатен транспорт за всички жители и гости на Благоевград, желаещи да посетят курбана. Автобуси ще има през 30 минути, като първият ще тръгне в 10:30 часа от спирката при...

Продължава

Кредитори запорираха сметките на БДЖ - "Пътнически превози"

http://econ.bg/Новини/Кредитори-запорираха-сметките-на-БДЖ-Пътнически-превози-_l.a_i.762125_at.1.html

Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на БДЖ Холдинг, са запорирали сметките на БДЖ - Пътнически превози, предаде БНТ. Причината за...

Кандидат-президентът на най-голямата опозиционна сила в Турция идва в Кърджали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890711

Кандидат-президентът на най-голямата 
опозиционна сила в Турция идва в КърджалиКандидатът за президент на най-голямата опозиционна сила в Турция Народнорепубликанската партия (НРП) Мухаррем Индже ще пристигне днес в Гърция и България в рамките на предизборните си дейности, съобщи турският в. "Хабертюрк". Индже ще посети по-специално град Комотини в Гърция, където живее голяма мюсюлманска общност, и град Кърджали в България.

Бабченко: Ще умра на 96 г., като потанцувам на гроба на Путин

http://clubz.bg/68521-babchenko_shte_umra_na_96_g_kato_potancuvam_na_groba_na_putin

"Няма да дочакат. Нали обещах да умра на 96 години, като потанцувам на гроба на Путин и си направя селфи с "Ейбрамс" по улица "Тверска"? Ще се постарая да го направя.

Явно съдбата ми е такава, да възкръсвам веднъж на всеки 4 години.

Господи, как ми писна да умирам.

Добро утро."

Това написа късно снощи в профила си във фейсбук руският журналист Аркадий Бабченко. (Спестяваме превода на неприличните думи, съдържащи се в този и други постинги на Бабченко.)

 

На 29 май вечерта бе съобщено, че той е убит в дома си Киев. Ден по-късно обаче той се появи жив и здрав. А от украинските спецслужби обявиха, че инсценираното убийство е било операция за разкриване на руски агенти.

Засега властите в Киев съобщават само, че са арестували организатора на покушението - човек, споменат само като Г., който обещал на изпълнителя 30 000 долара.

Рано тази сутрин Бабченко написа:

"Ама извинявайте. Ама извинявайте. Ама извинявайте, пак ви казвам. При следващото нападение. При следващото нападение. При следващото нападение непременно ще изгоря.

Исках тук да напиша постинг за блюстителите на морала, които са недоволни от това, че някак си неправилно според тяхното мнение не съм умрял.

Мятайте тук мемета. Да се посмеем.

Добро утро."

 

 

Към този постинг е прикачена знаменитата карикатура от времето на СССР на пияния баща. В неговата роля е самият Бабченко, който е направил колаж, като е сложил своя снимка. А отдясно са известната жена и двете малки деца, както и епиграмата, която обяснява, че "той погубва сам себе си, труда си, семейството си, удавил в пиянство своите ум и чест".

Отгоре е написано: "Възкръсналият баща - мъка за семейството."

А днес по обед журналистът направо се подиграва:

"Аркадий Бабченко успя да оскърби чувствата на скърбящите по Аркадий Бабченко.

Когато все пак ме утрепят, ще ухапя този, който ще скърби."

 

 

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че е бил в течение на тайната спецоперация, предаде Нюз.Ру.

Той призна за това снощи на срещата си с Бабченко.

"Знаех за това. Никой в администрацията не знаеше. Абсолютно съм убеден, че иначе не можеше да бъде", каза Порошенко.

Той допълни, че на 30 май "милиони хора празнуват третия рожден ден на Аркадий Бабченко като рожден ден на Украйна, като рожден ден на цялата нация, който с висша класа издържа изпита по държавност".

Часове преди инсценировката на смъртта си Бабченко написа, че е оцелял по чудо точно преди 4 години - на 29 май 2014 г. Тогава той не бил качен на хеликоптер, който след това бил свален от сепаратисти в Донбас и загинали всички 14 души на борда.

Порошенко заяви, че лично видял как хората плачели от щастие, когато разбрали, че Бабченко е жив.

"Убитият" Аркадий Бабченко е жив, службите на Украйна с инсценировка

http://www.moreto.net/novini.php?n=375127

Руският журналист Аркадий Бабченко е жив! Вчера той се появи на пресконференция в Украйна жив и здрав, съобщават руските и украинските медии. В сряда беше съобщено, че той е бил застрелян в украинската столица Киев току пред жилището си.

Италианската полиция спипа българи с данните на хиляди

https://www.vesti.bg/sviat/italianskata-policiia-spipa-bylgari-s-dannite-na-hiliadi-6082901

Милиони евро са спестени на хората, които нищо нямаше да разберат, заявиха властите след арестуването им

3 стъпки за перфектна сутрин

https://www.actualno.com/curious/3-stypki-za-perfektna-sutrin-news_677126.html

Сутрините могат да бъдат трудни, особено за тези от нас, които се събуждат в нелепи часове. Само мисълта за всички неща, които трябва да направите за деня, може да бъде достатъчно, за да елиминира желанието да станете от леглото. Повечето хора ще кажат: "Просто се събуди по-рано". Но събуждането в ранни часове е относително към това, кое е нормалното ви начало на деня. Затова, ето 3 неща, които гарантирано ще направят сутрините по-приятни, без да изискват да ставате по-рано. 1. Нап

ЕЦБ започна дело срещу Латвия заради отстраняването на централния й банкер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/31/3187465_ecb_zapochna_delo_sreshtu_latviia_zaradi/?ref=rss


Европейската централна банка (ЕЦБ) обвини вчера Латвия пред най-висшия европейски съд, че незаконно е отстранила централния си банкер по-рано тази година, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. ЕЦБ настоя поне част от правомощията му да бъдат върнати.<br /><br />В безпрецедентен за ЕЦБ случай шефът на латвийската централна банка Илмарс Римшевичс бе задържан през февруари по обвинения в корупция и му бе забранено да работи като централен банкер, което пък го лиши от възможност...

БСП: Блокирани ли са сметките на БДЖ?

http://clubz.bg/68520-bsp_blokirani_li_sa_smetkite_na_bdj

Снимка БГНЕС

От десетина дни Българските държавни железници са със запорирани сметки, обявиха от БСП на брифинг в парламента днес. И поискаха от управляващите да потвърдят това.

"Блокирани ли са сметките, от блокираните сметки теглени ли са пари, запорирани ли са 1200 вагона на "Товарни превози" и 25 дизелови мотриси, най-новите в БДЖ?", попита зам.-председателят на транспортната комисия Георги Свиленски. "Служителите знаят ли, че следващите им заплати са под въпрос?"

Той припомни, че преди повече от три месеца левицата е обявила, че БДЖ не спазва Закона за обществените поръчки при купуването на електричество и губи милиони заради това.

"За това нещо тогава ви информирахме, че ще сезираме главния прокурор на Република България. Така и направихме. Към днешна дата има образувана преписка по случая. По-лошото е, че въпреки сезирането на главния прокурор, намесата на правоохранителните органи, ръководството на това дружество продължава да сключва договори, без да обявява обществени поръчки."

Същото се случвало и с новите поръчки, отбеляза депутатът.

"Всичко щяхме да го приемем за нормално, ако не се беше стигнало до ситуацията отпреди десетина дни, при която БДЖ е с блокирани сметки. Нарочно изчакахме една седмица, да чуем информация от ръководството на дружеството и от Министерство на транспорта“, каза той и подчерта, че все още няма официална информация.

Свиленски поиска обяснение от ГЕРБ, както и премиерът Бойко Борисов до края на деня да представи план за оздравяване на железниците.

Кандидат-президентът на най-голямата опозиционна сила в Турция идва днес в Кърджали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890713

Кандидат-президентът на най-голямата опозиционна сила в Турция идва днес в КърджалиКандидатът за президент на най-голямата опозиционна сила в Турция Народнорепубликанската партия (НРП) Мухаррем Индже ще пристигне днес в Гърция и България в рамките на предизборните си дейности, съобщи турският в. "Хабертюрк". Индже ще посети по-специално град Комотини в Гърция, където живее голяма мюсюлманска общност, и град Кърджали в България.

Дипломатическите совалки между Вашингтон и Пхенян продължават

https://frognews.bg/novini/diplomaticheskite-sovalki-mejdu-vashington-phenian-prodaljavat.html

Дългоочакваната среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун може да се състои на 12 юни. Това заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс. Тонът между Вашингтон и Пхенян отново се затопля, а в Съединените щати за среща с държавния секретар Майк Помпейо пристигна и високопоставен севернокорейски политик.

За "Балкански клон" на "Турски поток" (през България) има само "политическо одобрение"

https://dnes.dir.bg/politika/ot-rusiya-balkanski-klon-na-turski-potok-mozhe-da-stigne-do-balgariya-i-sarbiya

"Турски поток" ще мине през България; Москва се връща към сътрудничеството със София в газопроводите, пише "Комерсант" по повод разговорите на българския премиер Бойко Борисов вчера в руската столица

Ивицата Газа е на ръба на войната, предупреди ООН

https://www.mediapool.bg/ivitsata-gaza-e-na-raba-na-voinata-predupredi-oon-news279681.html

Последното избухване на насилие между Израел и палестинското движение Хамас поставя ивицата Газа на ръба на войната, заяви пред Съвета за сигурност на ООН координаторът на организацията за Близкия изток Николай Младенов, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. "Последният цикъл от атаки е предупреждение към всички нас колко много сме на ръба на войната всеки ден", каза Младенов във видеоконферентна връзка от Ерусалим.  Съветът за сигурност се събра на извънредно заседание по искане на САЩ, които искаха да се приеме декларация, осъждаща ракетния и минометен обстрел по Израел, извършен във вторник от въоръжените крила на Хамас и "Ислямски джихад". Израелската армия в отговор удари десетки цели в ивицата Газа. Младенов заяви, че международната общност трябва "недвусмислено да осъди" обстрела на Хамас по Израел, но добави, че "опасната ескалация" трябва да се разгледа в контекста на протичащите от два месеца протести на границата на ивицата Газа с Израел, в които при израелска стрелба бяха убити 110 палестинци, а още повече бяха ранени.  Непостоянният член на Съвета Кувейт, който представлява арабските страни, блокира американското предложение и изтъкна, че е внесъл своя проекторезолюция за решаване на кризата. Кувейт настоява тази седмица да се гласува неговия проект, в който се призовава да се разгледат "мерки за гарантиране сигурността и защитата на палестинското цивилно население" в палестинските територии и ивицата Газа.

Задържаха шофьора, избягал от катастрофата до ХЕИ

http://varnautre.bg/2018/05/31/82527/%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%8f%d0%b3%d0%b0%d0%bb-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80

Около 06:00 ч. тази сутрин е съобщено, че л.а. “БМВ Х” е самокатастрофирал на бул. “В. Левски” във Варна. На мястото веднага е изпратен екип на сектор “Пътна полиция”, но водача не е установен на мястото на произшествието и са предприети действия по установяването му. Към 11:00 ч. водачът и собственик на катастрофиралия автомобил е […]

Андрей Райчев: ​Руснаците са тежко обидени

https://www.actualno.com/politics/andrej-rajchev-rusnacite-sa-tejko-obideni-news_677223.html

​Руснаците са тежко обидени. Ние видяхме поведение на тежко обидени хора. Получихме студена реакция и причината се казва Росен Плевнелиев. Тази цена плащаме сега. Това заяви в ефира на БНТ социологът Андрей Райчев по повод визитата на премиера Бойко Борисов в Москва. По думите му е налице сложна ситуация с Русия и тя е психологически сложна. Главното, базовото е пукнатината, която се появи между Съединените щати и Европа. Нашият премиер се опита да се впише в посредническа роля, макар и лидер н

Въпреки волята на Иванчева, СОС назначи "душманина" ѝ за кмет

http://clubz.bg/68519-vypreki_volqta_na_ivancheva_sos_naznachi_dushmanina_%D1%9D_za_kmet

Въпреки волята на Десислава Иванчева Столичният общински съвет (СОС) взе решение днес да назначи за и.д. кмет на район "Младост" един от заместниците й - арх. Румен Русев - човека, когото Иванчева посочи като стоящ в дъното на обвиненията в корупция, по които в момента е подсъдима. Парадоксалното тук е, че назначавайки другия й заместник - Владимир Клисуров за и.д. през април, СОС се позова именно на волята на Иванчева като действащ кмет на района. Тогава тя посочи Клисуров като човека, който ще оглави временно общината, въпреки че той си бе направил самоотвод.

До патовата ситуация се стигна, след като Клисуров подаде предизвестие за напускане, делегира правата си на Русев и излезе в отпуск. Междувременно от ареста Иванчева издаде нова заповед - тази за освобождаването на Румен Русев, внесена от майка й. Тя посочи и като свой наследник Петър Кърджилов, пиара на район "Младост". Заповедта за уволнението на Русев обаче не е била разписана от действащия кмет в оставка Клисуров и затова СОС приема, че тя не е легитимна. Така днес местните парламентаристи бяха изправени пред избора - Румен Русев или Петър Кърджилов.

Оставки, отпуски, заповеди...

Това се случва на фона на искането на спецпрокуратурата Иванчева да бъде временно отстранена от длъжност, за да спре да разписва от ареста документи за назначаване, освобождаване и пр. Спецсъдът призна миналата седмица, че съществува законова празнота относно казуса, но и че не може обвиняем да има право да уволнява свидетели по делото, какъвто се явява Русев и уважи искането на обвинението.

Днес паралелно с това на СОС се проведе заседание на Апелативния спецсъд за временното отстраняване на Иванчева. Казусът бе отложен за 5 юни, за да се запознае кметицата с материалите. 

Още вчера обаче на провелия се в общината правен съвет е било взето решението, че Русев ще застане начело на района. Именно с мотива, че само Клисуров може да го отстрани. В същото време в правния мир съществува писмо от председателя на СОС Елен Герджиков, че само Иванчева може да разпише оставката на Клисуров.  

Везните наклонили в посока Русев и след приложено писмо до общинарите от част от администрацията на "Младост" - предимно служители от управлението отпреди избора на Десислава Иванчева. С писмото се декларира подкрепа за Румен Русев и се изразява становище, че Иванчева и третият зам.-кмет Биляна Петрова, също подсъдима, са се "корумпирали".

Няма да се оттегля

Русев ще встъпи официално в длъжност на 4 юни, когато Клисуров ще бъде освободен. За него днес гласуваха 32-ма общински съветници, а 19 се въздържаха срещу само един глас "за" Кърджилов. Обяви, че ще продължи работата под около 600-те забавени преписки в общината. А по адрес на работата на Иванчева посочи:

"Нямаше политика. Ние препоръчахме на г-жа Иванчева как трябва да искаме промени в законодателството, промени в наредби, да правим паркинги на места отредени за паркинги, но нищо от това не се случваше. Към днешна дата е силно затруднена работата на хората в общинската администрация. Няма да се оттегля от поста, както направи Клисуров. Няма кой да ме спре или да ме накара да се откажа, щом съм поел отговорност към 300 души от районната администрация".

Не ги познаваме

Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева коментира след избора, че няма как общинарите на най-голямата партия да подкрепят който и да е било зам.-кмет от кабинета на Иванчева.

"Не ги познаваме тези хора и не можем да дадем политическа отговорност", посочи Едрева, цитирана от агенция "Фокус". - "Ние обаче сме отговорни към хората в кв. "Младост" и администрацията му. Ето защо с част от гласовете подкрепихме подкрепихме решенията на БСП, ВМРО и "Нормална държава".

Калоян Паргов, шеф на групата на червените общинари също даде обяснение за гласуването им.

"Не трябва да бъдем водени от политически съображения, а от отговорност", посочи той.

Избори 2019

Съдът обаче може само временно да отстрани Иванчева заради воденото дело (то е по член от НК, който предвижда от 10 до 30 г. затвор, б.р.). Решение за прекратяване на правомощията й може да вземе Общинската избирателна комисия (ОИК).

Част от хипотезите са: ако Иванчева сама поиска освобождаване, при трайна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца поради болест или при смърт, при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец, при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси, при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.

Ако район "Младост" избира нов кмет обаче, то заповед за това може да бъде издадена не по-късно от октомври т.г. Причината е, че по закон не може да се произвежда избор за кмет една година преди редовните местни избори, т.е. през октомври 2019 г. 

Въпреки волята на Иванчева, СОС назначи "душманина" й за кмет

http://clubz.bg/68519-vypreki_volqta_na_ivancheva_sos_naznachi_dushmanina_j_za_kmet

Въпреки волята на Десислава Иванчева Столичният общински съвет (СОС) взе решение днес да назначи за и.д. кмет на район "Младост" един от заместниците й - Румен Русев - човека, когото Иванчева посочи като стоящ в дъното на обвиненията в корупция, по които в момента е обвинена. Парадоксалното тук е, че назначавайки другия й заместник - Владимир Клисуров за и.д. през април, СОС се позова именно на волята на Иванчева като действащ кмет на района. Тогава тя посочи Клисуров като човека, който ще оглави временно общината, въпреки че той си бе направил самоотвод.

До патовата ситуация се стигна, след като Клисуров подаде предизвестие за напускане, делегира правата си на Русев и излезе в отпуск. Междувременно от ареста Иванчева издаде нова заповед - тази за освобождаването на Румен Русев, входирана от майка й. Тя посочи и като свой наследник Петър Кърджилов, пиара на район "Младост". Заповедта за уволнението на Русев обаче не е била разписана от действащия кмет в оставка Клисуров и затова СОС приема, че тя не е легитимна. Така днес местните парламентаристи бяха изправени пред избора - Румен Русев или Петър Кърджилов.

Това се случва на фона на искането на спецпрокуратурата Иванчева да бъде временно отстранена от длъжност, за да спре да разписва от ареста документи за назначаване, освобождаване и пр. Спецсъдът призна миналата седмица, че съществува законова празнота относно казуса, но и че не може обвиняем да има право да уволнява свидетели по делото, какъвто се явява Русев и уважи искането на обвинението.

Днес паралелно с това на СОС се проведе заседание на Апелативния спецсъд за временното отстраняване на Иванчева. Казусът бе отложен за 5 юни, за да се запознае кметицата с материалите. 

Още вчера обаче на провелия се в общината правен съвет е било взето решението, че Русев ще застане начело на района. Именно с мотива, че само Клисуров може да го отстрани. В същото време в правния мир съществува писмо от председателя на СОС Елен Герджиков, че само Иванчева може да разпише оставката на Клисуров.  

Везните наклонили в посока Русев и след приложено писмо до общинарите от част от администрацията на "Младост" - предимно служители от управлението отпреди избора на Десислава Иванчева. С писмото се декларира подкрепа за Румен Русев и се изразява становище, че Иванчева и третият зам.-кмет Биляна Петрова, също подсъдима, са се "корумпирали".

Съдът обаче може само временно да отстрани Иванчева заради воденото дело (то е по член от НК, който предвижда от 10 до 30 г. затвор, б.р.). Решение за прекратяване на правомощията й може да вземе Общинската избирателна комисия (ОИК).

Част от хипотезите са: ако Иванчева сама поиска освобождаване, при трайна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца поради болест или при смърт, при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец, при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси, при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.

Ако район "Младост" избира нов кмет обаче, то заповед за това може да бъде издадена не по-късно от октомври т.г. Причината е, че по закон не може да се произвежда избор за кмет една година преди редовните избори, т.е. през октомври 2019 г. 

„Агрион“ – желаният бизнес партньор на земеделските производители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6885892

„Агрион“ – желаният бизнес партньор
на земеделските производителиРешения има и за хора, които имат желание да навлязат в сектора Това, което години наред липсваше на земеделските производители в България, беше бизнес партньор, който адекватно да отговаря на техните потребности, по отношение на управлението на земеделската земя. Появата на „Агрион“ успя да запълни нишата на пазара и постави нов етап в

Пет германски провинции искат конституционна защита на правата на сексуалните малцинства

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/31/3187459_pet_germanski_provincii_iskat_konstitucionna_zashtita/?ref=rss


Пет германски провинции внесоха в горната камара на федералния парламент искане да се измени конституцията с включване на защита на правата на лесбийските, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ), съобщи Бундесратът в "Туитър", предаде ДПА.<br /><br />Пет от 16-те провинции - Берлин, Бранденбург, Бремен, Райнланд-Пфалц и Тюрингия внесоха искането да се измени текстът на член от конституцията, с който се забранява дискриминацията по полов, религиозен, политически...

Меркел към Обама: Кандидатирам се заради Тръмп

http://clubz.bg/68518-merkel_kym_obama_kandidatiram_se_zaradi_trymp

Германската канцлерка Ангела Меркел казала на бившия американски президент Барак Обама, че се чувства длъжна да се кандидатира за нов мандат, за да защити либералния международен ред след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Това разказва дългогодишният съветник на Обама Бенджамин Роудс в мемоари, цитирани от в. "Ню Йорк таймс".

Когато се разделяли за последен път, Меркел се насълзила.

"Тя е съвсем сама", отбелязал Обама.

В своята книга, която предстои да излезе от печат следващата седмица, Роудс описва реакциите на чуждестранните лидери след изборната победа на Тръмп през 2016 г. Японският министър-председател Шиндзо Абе се извинил, че нарушил протокола, като се срещнал с Тръмп в "Тръмп тауър" в Манхатън след изборите. Обама призовал канадския министър-председател Джъстин Трюдо да поеме по-голяма роля в защита на споделяните от тях ценности.

Мнението на Меркел за Тръмп не й пречи да се целува с него.

Книгата, озаглавена "Светът такъв, какъвто е", дава възможност да се надникне в най-вътрешното обкръжение на Обама през погледа на един от малкото хора, които са били близо до него през осемте години на неговото президентство. Малко моменти са разтърсвали Обама повече от решението на гласоподавателите да изберат на негово място кандидат, поставил под съмнение самото му раждане.

Роудс пише в мемоарите си, че Обама преминал през множество емоционални етапи в седмиците след изборната победа на Тръмп. На моменти приключващият управлението си президент гледал в дългосрочен план, друг път се гневял. Той нарекъл Тръмп "карикатурна" фигура, която се интересувала повече от числеността на своите тълпи от привърженици, отколкото от някаква конкретна политика. Освен това изразявал необичайно съмнение в самия себе си, чудейки се дали не е преценил погрешно своето влияние върху американската история.

Обама и Тръмп при сдаването на властта.

Обама се мъчел да разбере победата на Тръмп.

"Ами ако сме сбъркали?", запитал той своите съветници, докато пътували с бронираната президентска лимузина при посещение в Перу малко след изборите през 2016 г.

Обама бил прочел статия, според която либералите са забравили колко важна е идентичността за хората и са насърчили един празен космополитен глобализъм, накарал мнозина да се чувстват изоставени.

"Може би сме отишли твърде далеч. Може би хората просто искат да се оттеглят в своето племе", заявил той.

Неговите съветници го уверили, че той все пак е щял да спечели изборите, ако е можел да се кандидатира за нов мандат, и че следващото поколение има повече общо с него, отколкото с Тръмп. Обама - първият чернокож президент на САЩ, обаче не изглеждал убеден.

"Понякога се чудя дали не съм подранил с 10 или 20 години", казал той.

Президентът прие абитуриенти в неравностойно положение

http://www.cross.bg/glava-radev-institytzii-1575838.html

/КРОСС/ „Време е да направите първите си самостоятелни стъпки, които ще ви водят към посоката, която сте избрали“. С тези думи държавният глава се обърна към абитуриентите, израснали без родителски грижи. „В партньорство с професионални и браншови организации ще осигуряваме безплатно професионално обучение за младежите, които участват в инициативата, за да получите първоначални умения и знания“, заяви държавния глава и добави, че доброто образование открива нови хоризонти и увеличава възможностите за професионална реализация. Традиционният абитуриентски бал, чийто домакини са президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, събра 107 младежи от над 60 специализирани институции за деца в цялата страна. Събитието е част от благотворителната инициатива „Подкрепи една мечта“. „Помнете, че във всичко непознато, което ви предстои, сила и увереност ще ви дават хората, които ви помагаха досега във вашия живот. Това са вашите наставници, възпитатели, учители. Те са вашето семейство, не ги забравяйте, защото тяхното дори духовно присъствие ще ви крепи в моменти на изпитания“, категоричен беше държавният глава. Румен Радев пожела на младите хора да бъдат отговорни към себе си и към другите, да имат желанието да си поставят цели и да ги отстояват. „Бъдете смели, мечтайте много и още повече работете така, че вашите мечти да се сбъднат“, посочи още президентът

Енергийният регулатор ще обсъжда цените на тока

http://econ.bg/Новини/Енергийният-регулатор-ще-обсъжда-цените-на-тока_l.a_i.762124_at.1.html

Обществено обсъждане на цените на тока ще се проведе днес в Комисията за енергийно и водно регулиране. Работен доклад на регулатора предвижда...

Адвокатът на Лазар Влайков: Наказанието му е прекалено тежко

https://www.actualno.com/crime/advokatyt-na-lazar-vlajkov-nakazanieto-mu-e-prekaleno-tejko-news_677221.html

"Наказание от пет години е прекалено тежко", това каза Елвира Панкова - адвокат на бившия председател на  Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, който беше осъден на 3 години и 4 месеца затвор заради смъртта на бизнесмена Наско Тонкев. По думите на Панкова Влайков само е признал фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Адвокатът уточни, че ще обжалват присъдата. По думите ѝ Влайков е предоставил оръжието на пострадалия, който също имал разрешително за оръжие. "

Откъс от "Около Африка с колело"

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/05/31/3186478_otkus_ot_okolo_afrika_s_kolelo/?ref=rss


Риан Мансер е първият човек в историята, осъществил обиколка с колело на Африка. В продължение на над две години и 37 хил. км "невъзможната" му мечта го изправя пред сурови изпитания и опасности – пияни гранични полицаи го хвърлят зад решетките, дрогирани бунтовници заплашват да го изкормят, страда от тежка дизентерия и дехидратация, а рояци кръвожадни комари и мухи цеце превръщат живота му в ад. Вече е на пазара и в България книгата му "Около Африка с колело", издателство...

Адвокатката на Лазар Влайков: Ще обжалваме, присъдата е тежка

https://dnes.dir.bg/temida/advokatkata-na-lazar-vlaykov-shte-obzhalvame-prisadata-e-tezhka

Бившият общинар беше осъден на затвор след убийството на ресторантьор във Виноградец

Съсипват ни! Ток, парно и топла вода поскъпват от 1 юли!

http://regiona.bg/%d1%81%d1%8a%d1%81%d0%b8%d0%bf%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b8-%d1%82%d0%be%d0%ba-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%b8-%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%bb%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81/

Токът и топлоенергията се очаква да поскъпнат от 1 юли. Цената на електроенергията за бита ще скочи с 1,89%, стана ясно след проведено обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишаването на крайната цена е в пъти по-ниска от поисканата от трите електроразпределителни дружества. За абонатите на ЧЕЗ увеличението ще е с 1,7%, за тези на ЕВН – 1,8%, а за клиентите на „Енерго Про“ с 2,6%. „ЧЕЗ Електро България“ направи предложение за увеличаване на нощната тарифа с 51% за киловатчас и на дневната – с 5%.

От ЕВН поискаха увеличение на дневната тарифа с 6.19%, а на нощната с 21.6%. „Енерго–про” поска 1.69% за дневната тарифа и 2.95% за нощната, пише блиц. Според внесените искания на топлофикациите в Комисията за енергийно и водно регулиране най-голямо поскъпване е поискала бургаската топлофикация – 9,06%, Топлофикация Плевен – 6,12%, Топлофикация Перник иска – 4,16%, а тези в Русе и Сливен – над 3% За София предлаганото поскъпване е с около 1,5%. За Пловдив дори може да поевтинее топлоенергията.

В момента цената на топлинната енергия в столицата е 79 лева за мегаватчас, а в Пловдив – 82 лева. В тези сметки обаче не е отразено исканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на газа с 16 на сто. Ако цената на газа поскъпне с над 5 процента, от юли със сигурност ще поскъпне както цената на тока, така и на парното и топлата вода. Окончателните цени ще станат ясни в края на юни. сн.илюстративна

 

Материалът Съсипват ни! Ток, парно и топла вода поскъпват от 1 юли! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Фасовете и чашките за кафе - основен боклук на родния плаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=375118

Риболовните компании да се включат в почистването на морета и океани, настояват от ЕК, като част от проектодирективата внесена на 28 май, която има за цел да реши проблемът с увеличаването на вредните отпадъци в моретата. В тази проектодиректива част от законовите мерки са забраната на продукти за еднократна употреба.

Борисов се прибра от Москва по-рано от предвиденото

https://www.mediapool.bg/borisov-se-pribra-ot-moskva-po-rano-ot-predvidenoto-news279680.html

Премиерът Бойко Борисов се прибра от официалното си посещение в Москва с един ден по-рано от предвиденото. Първоначално визитата му в руската столица бе определена като двудневна – на 30 и 31 май. Веднага след срещите си с президента на Русия Владимир Путин, колегата си Дмитрий Медведев и българската общност в Москва обаче, министър-председателят решил да се прибере в София, съобщи бТВ. След разговора му с Путин се разбра, че България все пак може да бъде включена в газовия проект „Турски поток”, като Турция също била съгласна за това. Малко по-късно обаче говорителят на руския президент Дмитрий Песков уточни, че темата е обсъждана, но всъщност нищо конкретно не е било договорено. На среща с българската общност в сряда вечерта Борисов е отбелязал топлото отношение към българската делегация в руската столица и разказал за срещата си с руския президент Путин. Борисов подчертал отличните отношения, които поддържа с държавния глава на Русия, и усилията, които ще положат двете страни за разширяване на сътрудничеството в областта на енергетиката, икономиката, културата и туризъм, предаде БНТ.

Протест срещу Каракачанов и правителството заради турските изтребители

https://www.actualno.com/politics/protest-sreshtu-karakachanov-i-pravitelstvoto-zaradi-turskite-iztrebiteli-news_677224.html

Хората не реагират, всичко ненормално ни се струва нормално. Как турски самолети ще ни пазят от руски самолети - да излязат управляващите по улицата и да попитат кого българите смятат за враг? Оставка на цялото правителство. Това заяви лидерът на партия "Възраждане" и бивш общински съветник във Варна Костадин Костадинов на воден от него малоброен протест срещу решението турски изтребители да участват в инициативата Air Policing т.е. за съвместна охрана на въздушното пространство. Спора

Деница Николова: В цяла Европа ще започне да се прилага териториален подход към инвестициите

http://www.cross.bg/podhod-horizont-regionite-1575856.html

/КРОСС/ България ще получи повече пари за кохезионна политика в следващата многогодишна рамка. Пред "Хоризонт" заместник-регионалният министър Деница Николова обясни, че този път в цяла Европа ще започне да се прилага териториален подход към инвестициите, за да се преодолеят неравенствата между отделните региони. За разработването на регионален подход при инвестирането на европейските пари помага организацията ЕСПОН, а нейн директор е Илона Раугзе. Пред "Хоризонт" тя обясни какви са основните предизвикателства пред България, за да разработи по-добро териториално инвестиране на еврофондовете: "Едно от предизвикателствата е демографската криза, както на много други места. Застаряването е проблем. Необходимо е да се ускори икономическото развитие. Също така управлението трябва да бъде насочено към регионите, към териториалното развитие. Въпросът не е да се инвестира само в столицата и големите градове, а в регионите като цяло. Тези предизвикателства не могат да се посрещнат единствено на национално ниво".  

Продажбите на смартфони намаляват. Всички чакат 5G

http://clubz.bg/68517-prodajbite_na_smartfoni_namalqvat_vsichki_chakat_5g

Световните продажби на смартфони ще спаднат през тази година, преди да се съживят с помощта на 5G мрежата, сочи прогнозата на компанията за проучвания IDC - International Data Corp, цитирана от Франс прес.

Очакванията са спадът на продажбите тази година да бъде 0,2 процента при продадени 1,462 милиарда апарата спрямо 1,465 милиарда през 2017 година и 1,469 милиарда през 2016 година. 

IDC прогнозира възстановяване на продажбите през 2019 година, като годишният растеж ще бъде около 3 процента и продажбите ще достигнат 1,654 милиарда смартфона през 2022 година.

Най-голямата причина за понижението през миналата година е бил Китай, като IDC очаква тази година китайският пазар да отчете спад от 7,1 процента след свиване от 4,9 процента през миналата година.

Догодина се очаква китайският пазар да се стабилизира, докато продажбите в Индия вероятно ще продължат да растат значително благодарение на евтините апарати, продавани от китайски компании.

За тази година очакванията са индийският пазар да отчете растеж на продажбите с 14 процента, а догодина - с 16 на сто.

През 2019 година пазарът на смартфони вероятно ще бъде подкрепен от пускането през второто полугодие на апаратите, съвместими с 5G мрежата. IDC прогнозира, че тези смартфони ще представляват около 7 процента от световния пазар, или 212 милиона бройки през 2020 година.

Въпреки спада на обемите на продажбите прогнозата е, че средната цена на смартфоните ще нарасне, достигайки 345 долара, или 10,3 процента повече, отколкото през предходната година.

"Сегментът на високата гама апарати ще продължи да бъде ключов през тази година и прогнозираме вълна от нови луксозни апарати на развитите пазари", каза Антъни Скарсела, който отговаря за проучването.

Той прогнозира, че средната цена на смартфоните ще продължи да расте и ще достигне 362 долара през 2022 година (+3 процента годишно).

Тенденцията за насочване към луксозните смартфони се подкрепя от Apple и IDC очаква продажбите на айфони да нараснат с 2,6 процента до 221 милиона общо тази година и до 242 милиона до края на 2022 година.

Телефоните с операционната система на Google се очаква да продължат да доминират пазара с дял от около 85 процента, който ще остане сравнително стабилен през следващите пет години.

Няма съмнение, че Android е операционната система, която е предпочитана от масовия пазар и нищо не ни кара да вярваме, че това ще се промени, посочи IDC в прогнозата си.

"РБК": Инсценираното убийство на Бабченко ще бъде използвано за пропаганда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890708

"РБК": Инсценираното убийство на  Бабченко ще бъде използвано за пропагандаИсторията с инсценираното убийство на руския журналист Аркадий Бабченко ще бъде използвана от Москва и Киев за пропагандни цели, но няма да повлияе върху преговорите за уреждане на сепаратисткия конфликт в Донбас, прогнозира "РБК". Във вторник бе съобщено, че Бабченко е застрелян в Киев, където живееше в доброволно изгнание - според него във

Австралийската КАТ фалшифицирала стотици хиляди тестове за алкохол

https://www.actualno.com/asia/avstralijskata-kat-falshificirala-stotici-hiljadi-testove-za-alkohol-news_677218.html

През изминалите пет години пътната полиция в австралийския щат Виктория е извършила повече от 250 000 фиктивни проверки за алкохол на шофьори на различни превозни средства, съобщи ABC, по данни от вътрешна проверка в полицията. Заради това са замразени 4 млн. долара от бюджета на това звено. Проверката установила, че повече от 258 000 проверки по пътищата на щата Виктория от проучени над 17,7 млн. са били фалшифицирани, като проверяващите или сами са духали в дрегера, или са предлагали на водач

Сензационно разкритие за убийството на красивата българска студентка Стефани Линева в Ню Йорк!

https://petel.bg/Senzatsionno-razkritie-za-ubiystvoto-na-krasivata-balgarska-studentka-Stefani-Lineva-v-Nyu-York-__267043

Българката Стефани Линева, която през декември беше прегазена и убита в Ню Йорк, е била упоена с наркотик, използван от изнасилвачите. Тов...

Нинова даде оценка за срещите на Радев и Борисов в Русия

https://petel.bg/Ninova-dade-otsenka-za-sreshhite-na-Radev-i-Borisov-v-Rusiya__267044

Добре е, че имаше срещи с Радев и Борисов. Чрез тях отношенията ни с Русия се размразиха. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване