Стивън Кинг: Честта е невидима кост, която държи главата изправена

https://www.actualno.com/faces/stivyn-king-chestta-e-nevidima-kost-kojato-dyrji-glavata-izpravena-news_677286.html

Да започнем с няколко великолепни цитата: 1. Заеми се с това да живееш или с това да умираш.  2. Чудовищата са реални, призраците също. Живеят вътре в нас и понякога ни побеждават.  3. Имам сърцето на младеж. Държа го в един буркан в мазата. 4. Ако нямаш време да четеш, никога няма да напишеш нищо свястно. 5. Честта е онази невидима кост, която държи главата изправена.  6. Добрите книги не разкриват тайните си веднага. 7. Фикцията е истината, която откриваш в лъ

/ Видео/ След 2 години мегаделото приключи: Осъдиха Марто Дебелия на 12 години затвор и 375 000 лв.глоба

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-2-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d1%8e/

Сводникът Мартин Филипов-Дебелия ще лежи 12 години зад решетките и трябва да плати 375 000 лв.глоба.Районният съд в Благоевград  днес след обяд произнесе  присъди по ключовото делото срещу сводника Мартин Филипов-Дебелия.

Полицаят Петър Кънев е осъден  условно на една година и три години изпитателен срок,а полицаят Стефан Филипов на условно  две години затвор и пет години изпитателен срок.

Марто Дебелия е обвинен, че е принудил със заплахи  7 жени да проституират, като им давал половината от заработеното. В периода 19.12.2015 г.-31.05.2016 г. в Благоевград на различни места – в хотел „Рио“, в квартира на ул. „Полк. Чамишки“ е принудил  жените да проституират било чрез принуда и заплахи.

Двамата полицаи пък са с обвинение, че са осигурявали чадър над сводника, като са карали някои от проститутките да си оттеглят жалбите.
Мартин Филипов и двамата полицаи бяха арестувани точно преди 2 г. След това служителите на МВР бяха пуснати на свобода, а сводникът остана в ареста.

Днес той се яви в съдебната зала в добро настроение, с усмивка и се шегуваше.

 

Материалът / Видео/ След 2 години мегаделото приключи: Осъдиха Марто Дебелия на 12 години затвор и 375 000 лв.глоба е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Задържаха мъж за две телефонни измами, взел 5 000 лв. от 2 възрастни жени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6891060

Задържаха мъж за две телефонни измами, взел 5 000 лв. от 2 възрастни жени

За срок до 72 часа в ареста с постановление на Районната прокуратура в Търговище е задържан М.Л./на 24 г./ Младият мъж е привлечен като обвиняем за две измами, извършени по познатата схема - провеждане на полицейска операция, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. На 27 и 28 май тази година М.Л.

Бивш зам.-кмет на "Младост" се възмути от председателя на СОС - заради Иванчева

https://www.actualno.com/sofia/bivsh-zam-kmet-na-mladost-se-vyzmuti-ot-predsedatelja-na-sos-zaradi-ivancheva-news_677285.html

Още през миналата година съм представил подробен доклад, в 20 точки, защо Десислава Иванчева не е способна да изпълнява длъжността кмет на район "Младост". Документът е предоставен на Йорданка Фандъкова, както и на Георги Кадиев. Това заяви пред Actualno.com бившият зам.-кмет на "Младост" арх. Иван Лапатов. Лапатов влезе в общината като експерт точно на "Нормална държава" на Кадиев, която подкрепи Иванчева, но през миналата година оттегли подкрепата си. Бившият зам

Стара Загора смени турските имена на 838 местности. Мюфтийството: Нов Възродителен процес

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/31/3187639_obshtinarite_v_stara_zagora_smeniha_turskite_imena_na/?ref=rss


Общинският съвет в Стара Загора е решил днес да преименува 838 местности, които сега носят турско-арабски имена. Решението е било прието с 39 гласа "за", 2 – "против", 4 – "въздържал се". Това съобщиха днес от ВМРО, чиито общинари заедно със съветниците от "Атака" и Националния фронт за спасение на България, са инициатори на промяната. Срещу решението са гласували единствено представителите на ДПС в съвета.<br /><br />Реакцията на главнот...

Според анкета Зоран Заев се радва на най-голямо доверие сред македонските граждани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6891047

Според анкета Зоран Заев се радва на най-голямо доверие сред македонските гражданиМакедонският премиер и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев е политикът, който се радва на най-голямо доверие сред гражданите, сочи анкета на телевизия Телма, в която 24 процента от участниците са заявили, че имат най-голямо доверие в него, съобщи МИА. Според резултатите от анкетата,

Служители на фирми няма да могат да разглеждат пациентското си досие с ПИК на НАП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6891140

Служители на фирми няма да могат да разглеждат пациентското си досие с ПИК на НАПС персоналния идентификационен номер /ПИК/ от НАП служители на фирми няма да могат да разглеждат пациентското досие на работещите в нея. Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК по повод сигнали от пациентски организации, изразили тревогата си, че с идентификационния номер, предоставен за фирмено ползване,

200 билета с подарък тениска за "Театър пред театъра" само на 1 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6891077

200 билета с подарък тениска за "Театър пред театъра" само на 1 юниЗа всички деца, които доведат родителите си на касите на театъра на този ден, билетите ще бъдат на половин цена С много изненади за почитателите на театъра ще стартира летният месец юни в Народния театър „Иван Вазов”. И най-вече за тези, които са планирали да изживеят незабравими вечери с второто поредно издание на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”.

За десета година връчиха "Оскари" в българското застраховане и осигуряване

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/za-deseta-godina-vrychiha-oskari-v-bylgarskoto-zastrahovane-i-osiguriavane-262097/

"Булстрад", "Евроинс", "ДЗИ животозастраховане", "Доверие", "Алианц България" и "Пенсионноосигурителен институт" са най-добрите през 2017 г.

Отстраняват Лаура Кьовеши от Агенцията за борба с корупцията

https://offnews.bg//sviat/otstraniavat-laura-kioveshi-ot-agentciata-za-borba-s-koruptciata-681713.html

Конституционният в съд в Румъния задължи президента Клаус Йоханис да отстрани Лаура Кьовеши от поста ѝ като главен прокурор на Агенцията за борба с корупцията, пише "Политико".

Още през февруари правосъдният министър на Румъния Тудорел Тоадер поиска от президента Кьовеши да бъде освободена от поста си. Тоадер я обвини в няколко неща: престъпване на правомощията, че не уважава авторитета на парламента и че е правила клеветнически изявление относно властта в Румъния в западните медии.

Президентът Йоханис обаче не уважи това искане на Тоадер и в казуса бе намесен Конституционният съд на Румъния, който вече се произнесе.

В ползва на искането на правосъдния министър са гласували 6 от 9 конституционни съдии.

45-годишната Лаура Кьовеши се превърна в символ на борбата с корупцията в съседна Румъния. Тя встъпва в длъжност през 2013-та година, а оттогава зад решетките за корупция са осъдени редица министри, кметове и политици.

Новината за отстраняването на Кьовеши не се понрави на румънците през вчерашния ден. Нощта беше белязана от протести, а недоволните определиха съда като "роб на управляващата Социалдемократическа партия". Около 1500 души се събраха в столицата Букурещ и други градове, за да изразят подкрепата си за обвинител номер 1.

Пламен Георгиев: За 4 милиона лв. е отнетото престъпно имущество от началото на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6891051

Пламен Георгиев: За 4 милиона лв. е отнетото престъпно имущество от началото на годинатаПрестъпно имущество за около 4 милиона лв. е отнето досега с влезли в сила решения на съда от началото на годината, а запорираното за тази година е за десетки милиони, съобщи във Велико Търново председателят на комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев. За целия период на работа на комисията исковете за отнемане на имущество,

Под заплаха от протести общинският съвет избра Румен Русев за временен кмет на "Младост"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/31/3187621_pod_zaplaha_ot_protesti_obshtinskiiat_suvet_izbra/?ref=rss


Общинските съветници от ГЕРБ, БСП, "Патриоти за София" (ВМРО и АТАКА) и част от групата на Реформаторския блок избраха Румен Русев за нов изпълняващ длъжността кмет на "Младост". Той бе предпочетен пред посочения от Десислава Иванчева доскорошен пиар на общината Петър Кърджилов.<br /><br />"За" избора за Русев гласуваха 30 от съветниците, а останалите 20 се въздържаха. Сред тях бе и част от групата на ГЕРБ. След гласуването председателката на групата...

МЗ предлага в контрола на забраната за пушене да бъдат включени и общините

http://nakratko.bg/category/59/160292/


Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се промени Законът за здравето и в контрола на забраната за пушене в заведенията да бъдат включени и общините.

БСП настоява Борисов да вземе решение за спасяването на БДЖ още днес

https://offnews.bg//politika/bsp-nastoiava-borisov-da-vzeme-reshenie-za-spasiavaneto-na-bdzh-oshte-681706.html

БСП настоява до края деня на премиерът Бойко Борисов да излезе с план за спасяване на БДЖ, след като се разбра, че 40 милиона лева са запорирани от сметки на държавните железници. Според социалистите дружеството вече фактически е във фалит.

Вчера OFFNews съобщи за запорираните пари в сметките на БДЖ, а днес от дръжеството потвърдиха за проблема официално. От пък БСП обявиха, че до ситуацията се е стигнало преди 10 дни. 

Социалиситие трябва да се отговори на въпроса кой ще изпълнява транспортната задача на БДЖ, след като дружеството е със запорирани сметки, със запориран подвижен състав и влакове. "Кой носи отговорност за това, което се случва?", коментира социалистът Георги Свиленски.

"Ще задам темата под формата на въпроси. Блокирани ли са сметките на БДЖ? Запорирани ли са 1200 вагона?Запорирани ли са 25 дизелови мотриси Сименс - най-новите влакове, които има БДЖ? Защо служителите на "Български държавни железници" не знаят, че следващите заплати вероятно са под въпрос? И какво прави Правителството по тази тема?", каза още той.

Комисията за потребителите напомня да се внимава при избора на детски стоки

http://econ.bg/Новини/Комисията-за-потребителите-напомня-да-се-внимава-при-избора-на-детски-стоки_l.a_i.762138_at.1.html

Наличие на остри ръбове, лесно отделящи се елементи или дълги връзки със свободни краища - това са най-важните неща, за които трябва да се внимава...

Откриват медицинските пунктове на варненските плажове

http://www.moreto.net/novini.php?n=375141

Започва поетапното откриване на медицинските пунктове на плажовете във Варна, научи Moreto.net. Тази инициатива за извънболнична помощ се извършва за тринадесета поредна година. Дейността започна през 2005 г., когато бяха разкрити пунктове на Варненските плажове, но в последствие се разшири и обхвана всички охраняеми постове в курортите и Варна.

Избраха Румен Русев за временен кмет на „Младост”

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/izbraha-rumen-rusev-za-vremenen-kmet-na-mladost-6082921

Апелативния специализиран съд отложи заседанието за отстраняването на Иванчева от длъжност

В Кнежа ще съдят мъж, подпалил чужда къща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6891048

В Кнежа ще съдят мъж, подпалил чужда къща

В Кнежа ще съдят мъж, който е подпалил чужда къща, съобщиха от прокуратурата. Районната прокуратура в Кнежа е внесла в съда обвинителен акт срещу подпалвача - Т. Б., който на 6 декември 2017 г. около 23.30 часа използвал лесно запалима течност - нефтопродукт, и запалил чужда къща, собственост на Г.М от Кнежа. Имуществото било на стойност 13 480 лв.

Корнелия Нинова: Посещението на Борисов в Русия- много условности, много неизвестни

https://frognews.bg/novini/korneliia-ninova-poseshtenieto-borisov-rusiia-mnogo-uslovnosti-mnogo-neizvestni.html

„От посещението на Борисов и министрите очаквахме повече конкретика“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. „Добре е, че имаше срещи и на президента Радев, и на премиера Борисов. Чрез тези посещения се размразиха отношенията между България и Русия“, каза още тя.

Столичният общински съвет избра арх. Румен Русев за временен кмет на „Младост”

http://nakratko.bg/category/58/160291/


Столичният общински съвет избра арх. Румен Русев за изпълняващ длъжността кмет на „Младост”, съобщи бТВ. Кандидатурата му беше подкрепена от 33-ма души, нямаше против, а 19 се въздържаха.

Кратки новини: "Демократична България" се обяви срещу безконтролното използване на камери на пътя

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/31/3187601_kratki_novini_demokratichna_bulgariia_se_obiavi/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br />"Демократична България" се обяви срещу безконтролното използване на камери на пътя<br /><br />От обединението ще внесат законопроект заради казуса. Те съобщават, че Агенция "Пътна инфраструктура" поддържа над 300 такива камери, които освен координатите заснемат и запазват регистрационния ви номер,...

Звезда на "Барселона" вдигна приказна сватба в Тел Авив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6890988

Звезда на "Барселона" вдигна приказна сватба в Тел Авив (Снимки)Защитникът на "Барселона" Сержи Роберто се венча за дългогодишната си приятелка Корал Симанович.   26-годишният футболист и красивата израелка си казаха заветното "да" на прекрасна церемония в Тел Авив.  Повечето от съотборниците на Роберто от "Барса" не присъстваха на сватбата, защото са с националните си отбори на подготовка за световното

Двудневна кръводарителска акция за Деня на детето

https://www.mediapool.bg/dvudnevna-kravodaritelska-aktsiya-za-denya-na-deteto-news279688.html

Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) ще проведе в София двудневна акция за безвъзмездно кръводаряване, посветена на Деня на детето – 1 юни. Тя е в рамките на културно-информационните дни "Мисия Здраве" (1 – 3 юни), които ще привлекат софиянци и гости на столицата за шеста поредна година. Всички, които желаят да изразят своята съпричастност, като споделят безценния дар на кръвта ще могат да го направят в Княжевската градина (пред паметника на Съветската армия), Шатра 2, щанд 18.6. Графикът, по който ще работи изнесеният медицинския екип на е: 1 юни - 12:00 - 16:00 ч. 2 юни - 11:00 - 16:00 ч. НЦТХ се включва за трети път в организаното от Българския Икономически форум изложение, а партньори на събитието са БЧК, Националната пациентска организация, Столична община и др. Нуждата от използването на кръвни продукти непрекъснато нараства, особено с настъпването на летния сезон. Безвъзмездното и доброволно кръводаряване е от изключителна важност за осигуряването на достатъчни количества кръв и кръвни съставки, необходими за лечението на хиляди пациенти. 

Краят на една епоха: Canon спира продажбите на аналогови камери

http://clubz.bg/68540-kraqt_na_edna_epoha_canon_spira_prodajbite_na_analogovi_kameri

8 години след като обяви, че спира да произвежда аналогови камери, Canon реши и да спре продажбата им, съобщи Engadget.

Досега компанията разпродаваше останали на склад апарати от един от последните им огледално-рефлексни модели - EOS-1V.

Той излезе през 2000 г. като първият аналогов апарат, чиято система разчиташе на електроника, а не на механични ръчки и лостове. Именно на неговия корпус е базирана цялата дигитална серия EOS. 

Това не означава, че фотоапаратът няма да се намира онлайн втора ръка, а от Canon обещават да продължават да го ремонтират до 2025 г. Обективите за EOS-1V също са напълно съвместими със съвременните дигитални EOS-и.

Все още много фотографи ползват филмова лента и аналогови апарати, а някои от големите компании поддържат един или два модела на пазара - например Nikon с техните FM10 и F6. Със спирането на EOS-V1 за Canon обаче приключва една епоха, започнала през далечната 1934 г. с първият им модел - Kwanon.

Граждани пак протестираха срещу трамвайно трасе под прозорците им

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/31/3187591_grajdani_pak_protestiraha_sreshtu_tramvaino_trase_pod/?ref=rss


Граждани, които живеят по протежението на трамвайното трасе между Националния дворец на културата и Петте кьошета в София, затвориха временно движението в отсечката днес, съобщава Би Ти Ви.<br /><br />Живеещите в близките сгради недоволстват срещу обявеното като временно преместване на трамвайните линии под прозорците им, което продължава вече близо 7 години. Те издигнаха плакати с надпис "Няма да търпим, искаме да спим".<br /><br />"Поредното обещание...

Георги Свиленски: БДЖ продължава да сключва договори без да обявява обществени поръчки

http://www.cross.bg/svilenski-rukovodstvoto-poruchki-1575880.html

/КРОСС/ Няма да позволим БДЖ да бъдат унищожени и ограбени „Преди повече от три месеца БСП обяви, че ръководството на БДЖ не спазва Закона за обществените поръчки, купува електрическа енергия без да обявява обществени поръчки и нанася щети на дружеството с милиони левове". Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски пред журналисти в парламента. Той добави, че БСП е сезирала Главния прокурор за тези нарушения. „Въпреки намесата на правоохранителните органи, ръководството на БДЖ продължава да сключва договори, без да обявява обществени поръчки. Явно е, че в дружеството законите не важат, защото ръководството сключва и застраховки на релсовия състав, и на имущество без обявяване на обществена поръчка", обяви той. Свиленски коментира, че всичко би било нормално, ако не се бе стигнало до блокиране на сметките на БДЖ, а една седмица ръководството на БДЖ и Министерство на транспорта мълчат. Народният представител попита- блокирани ли са сметките на БДЖ, изтеглени ли са пари от тези блокирани сметки, запорирани ли са 1200 вагона на товарни превози, запорирани ли са 25 дизелови мотриси Сименс - най - новите влакове на БДЖ. Свиленски попита още- ако всичко това се е случило, защо се крие от българското общество и защо служителите на БДЖ не знаят, че следващите им заплати вероятно са под въпрос

70-годишен родопчанин почина от отравяне с мухоморка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6891018

70-годишен родопчанин почина от отравяне с мухоморка70-годишният Здравко Пинчев от село Вишнево, община Баните почина след като ял мухоморка. Той е бил е приет в Отделението по анестезия и интензивно лечение в смолянската болница в неделя в много тежко състояние. Лекарите положили усилия да го върнат към но пораженията били необратими и той умира от тежка чернодробна недостатъчност.

Нинова: Посещението на Борисов в Русия - много условности, много неизвестни, никаква яснота

http://www.cross.bg/ninova-bulgariya-rysiya-1575875.html

/КРОСС/ Започнатият диалог между България и Русия трябва да продължи „От посещението на Борисов и министрите очаквахме повече конкретика". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. „Добре е, че имаше срещи и на президента Радев, и на премиера Борисов. Чрез тези посещения се размразиха отношенията между България и Русия", каза още тя. Нинова изрази съжаление, че не е имало срещи между българските министри и техните руски колеги по конкретни теми и споразумения и нищо конкретно не е договорено. „Борисов се опита да поправи собствените си грешки от спирането на проектите, но не успя. Извинява се и търси прошка от г-н Путин, но за нас е по-важно да се извини на българския народ за пропуснатите ползи, за националния интерес на България. Надяваме се започнатият диалог между България и Русия да продължи на всички политически, дипломатически и икономически равнища, защото е в интерес на България", допълни председателят на БСП. Нинова подчерта, че Борисов е отишъл в Русия, за да осигури газ за хъб „Балкан", но нищо подобно не е получил. „Замразяването и на „Южен поток", и на „Белене", очевидно ще ни струва много за националния интерес, както виждаме от тези разговори", коментира Корнелия Нинова

Ники Николов отпадна от групата на България за Лига на нациите

https://offnews.bg//volejbol/niki-nikolov-otpadna-ot-grupata-na-balgaria-za-liga-na-natciite-681703.html

Мъжкият национален отбор по волейбол на България ще бъде без един от основните си играчи за срещите в София от Лигата на нациите. Блокировачът има проблем с рамото и се лекуваше в Италия, като прогнозите бяха, че ще е готов в началото на юни, когато започва турнирът.

Оказа се че проблемите му все още не са отминали и Николов няма да може да помага за битките със Сърбия, Австралия и Русия. Мачовете ще се изиграят в зала "Арена Армеец".

Иначе селекционерът Пламен Константинов ще заложи на 14 състезатели. В София под ръководството на Мирослав Живков тренират още 13 волейболисти, които попаднаха в разширения състав на националния отбор.

В началото на подготовката Константинов обяви, че ще се възползва от услугите на някои от тях по време на турнирите в Лигата на нациите.

0 0 0 0 0
Селекционерът на националния отбор на България Пламен Константинов ще заложи на същите 14 състезатели, които изиграха срещите от Група 2 на надпреварата в Нинбо, Китай.

В София под ръководството на Мирослав Живков тренират още 13 волейболисти, които попаднаха в разширения състав на националния отбор. В началото на подготовката Константинов обяви, че ще се възползва от услугите на някои от тях по време на турнирите в Лигата на нациите.

Ето и групата на България за мачовете от Група 5, от Лигата на нациите в София:

Разпределители:
Георги Братоев
Георги Сеганов

Посрещачи:
Тодор Скримов
Валентин Братоев
Розалин Пенчев
Николай Пенчев

Диагонали:
Боян Йорданов
Николай Учиков

Централни блокировачи:
Виктор Йосифов
Светослав Гоцев
Илия Петков
Алекс Грозданов

Либеро:
Теодор Салпаров

Румънски министър: Може да има "политическо решение", ако Йоханис не се съобрази със съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6891009

Румънски министър: Може да има "политическо решение", ако Йоханис не се съобрази със съда
Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер предупреди, че може да има "политическо решение", ако президентът Клаус Йоханис не се съобрази с вчерашното решение на Конституционния съд, предаде Аджерпрес. Конституционният съд на Румъния постанови вчера, че държавният глава трябва да отстрани от длъжност главния прокурор на Националната

Избраха арх. Румен Русев за временен кмет на „Младост

http://www.cross.bg/kmet-kurdzhilov-beshe-1575874.html

/КРОСС/ Столичният общински съвет избра арх. Румен Русев за изпълняващ длъжността кмет на „Младост”. Кандидатурата му беше подкрепена от 33-ма души, нямаше против, а 19 се въздържаха. Другото предложение - бившият пиар на общината Петър Кърджилов беше отхвърлено с 12 „против”, 38 въздържали се и един „за”. Преди заседанието на общинския съвет служители на район „Младост” се събраха и изразиха готовността си за масово неподчинение, ако Кърджилов бъде избран. С подписка те поискаха временен кмет да стане Русев. Юристът Йоан Андреев коментира, че ако Кърджилов бъде избран, то утре няма да има служители, които да работят в района. Кърджилов присъства на заседанието и показа заповед за назначението му, подписана от настоящия временен кмет Владимир Клисуров. Последният беше посочен от Десислава Иванчева и в последствие се оттегли.   Междувременно Иванчева обжалва отстраняването си от поста.

Борисов се среща с дипломатическите представители на европейските държави

https://frognews.bg/novini/borisov-sreshta-diplomaticheskite-predstaviteli-evropeiskite-darjavi.html

Ден след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва, премиерът Бойко Борисов се среща с дипломатическите представители на европейските държави.

МЗ предлага в контрола на забраната за пушене да бъдат включени и общините

https://www.actualno.com/healthy/mz-predlaga-v-kontrola-na-zabranata-za-pushene-da-bydat-vklucheni-i-obshtinite-news_677282.html

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се промени Законът за здравето и в контрола на забраната за пушене в заведенията да бъдат включени и общините. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по повод днешния Световен ден без тютюнопушене. Осъществяването на ефективен контрол само от служителите на регионалните здравни инспекции не е достатъчен, посочи тя. "Общините са над 250, а регионалните здравни инспекции са само 28. Затова смятаме, че всички

Преди Тръмп, с Ким Чен Ун се срещна Сергей Лавров (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/asia/predi-trymp-s-kim-chen-un-se-sreshtna-sergej-lavrov-video-news_677283.html

Малко след като световните медии обявиха, че американският държавен секретар Майк Помпео е посрещнал пратеника на Ким Чен Ун - Ким Йон Чол, руското външно министерство обяви, че визитата на Сергей Лавров в Пхенян е приключила успешно. В севернокорейската столица Лавров се срещна с Ким Чен Ун. Официалното съобщение, цитирано от ТАСС, сочи, че двамата са говорили по широк кръг теми и е поставен акцент за дипломатическо урегулиране на всички проблеми на региона. Отбелязана е и 70-тата годишнина от

Специализирана онкоболница се преобразява в картинна галерия

https://www.mediapool.bg/spetsializirana-onkobolnitsa-se-preobrazyava-v-kartinna-galeriya-news279687.html

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) открива с изложба кампанията “Продължаваме“, която цели да направи болничното заведение по-приветливо място за пациентите и техните близки в трудната битка с онкологичните заболявания. В четвъртък в болницата се открива първата от серия изложби на български художници, организирана от галериста Бистра Стoйчева. Всички те са част от естетизирането на пространство в лечебното заведение чрез превръщането му в галерия, която ще бъде на разположение на пациентите и техните близки за провеждане на арт терапия. Уверен, че психическото здраве е не по-малко важно от физическото, екипът на болницата през последните месеци разкри център за психологическа подкрепа на пациентите, училище за пациенти, в което специалисти изнасят образователни лекции за различни заболявания. Кампанията “Продължаваме“ има за цел да даде емоционална подкрепа и съпричастност на пациентите и техните близки, а също така да привлече вниманието на хората върху онкологичните заболявания и да обогати здравната им култура с помощта на специалистите на болницата. В рамките на кампанията ще бъде обявен и конкурс за текст за песен на тема “Продължаваме“. Победителите ще получат шанса тя да бъде изпята безвъзмездно от певицата Тони Димитрова и посветена на всички хора с онкологични заболявания. “Когато казвам, че работя в онкологична болница често виждам как изражението на хората се променя. Самото споменаване на вида заболявания предизвиква смут и страх. Напълно разбираемо. Точно за това предлагаме нещо нетрадиционно. Изкуство в болницата. Картини. Около 300. После музика. Продължаваме. Център за пациента, училище за пациенти… инициативи, търсещи обикновената човешка връзка с болните хора – нещо, което все повече липсва във времето на сложните машини, изкуствения интелект, клиничните пътеки, месечните отчети, информираните съгласия и бюрократичните защити на личните данни“, казва директорът на болницата д-р Стефан Константинов.  

Иванчева от съда: Няма такава държава

http://www.cross.bg/ivancheva-kmet-mladost-1575873.html

/КРОСС/ Няма такава държава, няма такова правосъдие, абсолютно нагласено. Това каза задържаният кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Иванчева говори отново в съдебна зала преди заседанието на Апелативния специализиран съд, който трябва да реши дали да потвърди или не отстраняването й от длъжност. На въпроса кой трябва да стане временен кмет на района, Иванчева каза, че вече е заявила своето мнение, че най-близък до идеята е настоящия ПР на общината Петър Кърджилов. „Той е "за" зелен Младост", обясни Иванчева. Междувременно Столичният общински съвет избра нов временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост". Общинарите избраха архитект Румен Русев да заеме мястото на кмета Десислава Иванчева. По време на обсъждането стана ясно, че легитимно зам.-кметовете на Иванчева в район "Младост" са трима - арх. Русев, Владимир Клисуров и Дияна Павлова, която по обективни причини не може да изпълва задълженията си. Екипът на район "Младост" също е в Столичната община и изрази подкрепата си за архитект Русев. Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост" Петко Дюлгеров бяха арестувани преди повече от месец. Иванчева е обвинена във вземане на подкуп в особено големи размери, а Дюлгеров и Петрова са сочени за нейни помагачи. Петрова бе задържана заедно с Иванчева през април. Миналата седмица Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност и нея

Вижте интересни факти по случай Международния ден на блондинките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6891020

Вижте интересни факти по случай Международния ден на блондинкитеПо случай днешния Международен ден на блондинките сайтовете Factretriever и Cafemom, цитирани от БТА,  предлагат интересни факти за русата коса: - Международният ден на блондинките се отбелязва от 2006 г., когато за първи път е връчена наградата "Диамантено токче", която се присъжда на талантливи, умни, успешни и модерни блондинки.

Иванчева от съда: Няма такава държава

http://www.cross.bg/ivancheva-mladost-kmet-1575873.html

/КРОСС/ Няма такава държава, няма такова правосъдие, абсолютно нагласено. Това каза задържаният кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Иванчева говори отново в съдебна зала преди заседанието на Апелативния специализиран съд, който трябва да реши дали да потвърди или не отстраняването й от длъжност. На въпроса кой трябва да стане временен кмет на района, Иванчева каза, че вече е заявила своето мнение, че най-близък до идеята е настоящия ПР на общината Петър Кърджилов. „Той е "за" зелен Младост", обясни Иванчева. Междувременно Столичният общински съвет избра нов временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост". Общинарите избраха архитект Румен Русев да заеме мястото на кмета Десислава Иванчева. По време на обсъждането стана ясно, че легитимно зам.-кметовете на Иванчева в район "Младост" са трима - арх. Русев, Владимир Клисуров и Дияна Павлова, която по обективни причини не може да изпълва задълженията си. Екипът на район "Младост" също е в Столичната община и изрази подкрепата си за архитект Русев. Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост" Петко Дюлгеров бяха арестувани преди повече от месец. Иванчева е обвинена във вземане на подкуп в особено големи размери, а Дюлгеров и Петрова са сочени за нейни помагачи. Петрова бе задържана заедно с Иванчева през април. Миналата седмица Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност и нея

Доналд Тръмп обсъди правосъдната реформа с Ким Кардашян

https://offnews.bg//sviat/donald-tramp-obsadi-pravosadnata-reforma-s-kim-kardashian-681710.html

Макар Доналд Тръмп да е зает със световния мир, икономиката на САЩ и бъдещата среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун, американският президент все пак успя да вмъкне в програмата си среща с риалити тв звездата Ким Кардашян и да обсъдят правосъдната реформа.

Посещението на Ким Кардашян Уест, съпруга и майка на децата на рапъра Кание Уест, е свързано с нейна кампания за освобождаването от затвора на 63-годишна жена, която има доживотна присъда. Алис Мари Джонсън е зад решетките вече над две десетилетия, като причината е притежание на наркотици. Това било първо провинение на Джонсън и за Кардашян и нейните поддръжници присъдата е несправедлива.

Откакто се запознала с казуса, риалити звездата запретнала ръкави и с помощта на своя личен адвокат сформирали нов правен екип, с който да се борят за свободата на Алис Мари Джонсън.

Карадшян дори успяла да спечели на своя страна един от най-близките хора на Тръмп - неговият зет Джаред Къшнър, който днес натиска за правосъдна реформа в сферата на затворите. Негов закон, с който се отпускат 50 млн. за реабилитация на затворници, беше гласуван и приет от Камарата на представителите в САЩ.

Не е ясно точно какво са си говорили Тръмп и Карадашян по време на срещата си.

Американският президент сподели снимка с риалити звездата в социалните мрежи и написа "Страхотна среща".

Кардашян пък благодари на Тръмп и написа, че се надява президентът да помилва Алис Мари Джонсън.

Безплатни прегледи в отделението по хирургия на асеновградската болница

https://www.actualno.com/asenovgrad/bezplatni-pregledi-v-otdelenieto-po-hirurgija-na-asenovgradskata-bolnica-news_677279.html

Безплатни прегледи и консултации (ехографии) ще се проведат в Асеновград. Лекари специалисти ще преглеждат пациенти в Хирургично отделение към болницата в града. Инициативата е под надслов „Ден на отворените врати през месец юни“. Идеята е в чест на празника на отделението. Прегледите ще се извършват в приемно-консултативния кабинет, който се намира в новото крило на 2-рия етаж. Акцията ще се състои в две поредни съботи – 02.06.18 г. и 09.06.18 г. от 9:00 ч. до 12:

„Репортери без граници” осъди инсценираното убийство на Бабченко

https://frognews.bg/novini/reporteri-bez-granitsi-osadi-instseniranoto-ubiistvo-babchenko.html

Остри критики срещу Киев след инсценираното убийство на руския журналист Аркадий Бабченко. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа предупреди властите в Украйна да не разпространяват невярна информация.

Иванчева има три дни да се запознаe защо прокуратурата иска отстраняването й

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/31/3187594_ivancheva_i_zamestnichkata_i_imat_tri_dni_da_se/?ref=rss


Апелативният специализиран наказателен съд отложи заседанието за отстраняването на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Причината бе, че двете искат да се запознаят с всички материали по делото и затова им трябват поне три дни.<br /><br />Съдът уважи искането им и насрочи следващото заседание за 5 юни. Съдебният състав им нареди всеки ден, считано от днес, да четат материалите в секретното деловодство на съда в работно време. В...

Токът, парното и топлата вода поскъпват от първи юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=375152

Токът и топлоенергията се очаква да поскъпнат от 1 юли. Цената на електроенергията за бита ще скочи с 1,89%, стана ясно след проведено обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишаването на крайната цена е в пъти по-ниска от поисканата от трите електроразпределителни дружества.

Над 730 организации призовават да не се руши семейството и ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890996

Над 730 организации призовават да не се руши семейството и ЕСОбщо 731 организации от 9 страни-членки на Европейския съюз изпратиха писмо до управлявашите в Европа изразявайки сериозна загриженост от последствията от решението на Съда на ЕС, по делото Коман, което ще излезе на 5 юни, предаде БТА.  В писмото организациите посочват, че ако Съдът на ЕС приеме заключението на генералния адвокат по делото и

Списък с кандидатите за турски депутати бе публикуван в турския Държавен вестник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6891002

Списък с кандидатите за турски депутати бе публикуван в турския Държавен вестник Окончателният списък на партиите с кандидатите за депутати, които ще участват в парламентарните избори в Турция на 24 юни, бе публикуван днес в турския Държавен вестник, съобщи в. "Хюриет дейли нюз". Висшата избирателна комисия (ВИК) разгледа възраженията на партиите към списъците с кандидати и взе окончателно решение, предава БТА.

Избраха арх. Русев за временен кмет на “Младост”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6891005

Избраха арх. Русев за временен кмет на “Младост”Арх. Румен Русев ще е временен кмет на столичния район “Младост”. Това реши Столичният общински съвет. Първото предложение на поста да бъде назначен Петър Кърджилов не събра нужнитр гласове. За него само един гласува “за”, “против” бяха 12, а с въздържал се гласуваха 38 съветници. За избора на Русев гласовете бяха: 33 “за” и 19 “въздържал се”.

Румен Русев е новият и. д. кмет на Младост

https://offnews.bg//obshtestvo/rumen-rusev-e-noviat-i-d-kmet-na-mladost-681709.html

Новият и. д. кмет на столичния квартал "Младост" е Румен Русев.

Столичният общински съвет (СОС) го избра по предложение на БСП, патриотите и "Сердика".

Русев бе избран с 33 гласа "за" като част от гласовете бяха осигурени от ГЕРБ за да не остане "Младост" без кмет.

Другият кандидат за поста Петър Кърджилов получи само 1 глас "за".

Апелативният специализиран съд пък отложи делото срещу арестувания с подкуп кмет на района Десислава Иванчева за окончателното ѝ отстраняване от поста. Причината е депозирано от нея искане да се запознае в срок от 3 дни с материалите по делото.

"Дарби каунти" даде старт на треньорската кариера на Франк Лампард

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/31/3187592_darbi_kaunti_dade_start_na_trenyorskata_kariera_na/?ref=rss


Франк Лампард е новият мениджър на "Дарби каунти". Втородивизионният английски клуб подписа тригодишен договор с бившия полузащитник на "Челси". 39-годишният англичанин ще наследи на поста Гари Роует, който пое изпадналия от Висшата лига "Стоук сити".<br /><br />"Винаги съм искал да бъда мениджър на клуб с големи традиции и история като "Дарби". Това е огромна възможност за мен. Прекарах доста време в обсъждане на ролята и целите на клуб...

Кой ще строи АЕЦ "Белене"?

https://dnes.dir.bg/ikonomika/koy-shte-stroi-aets-belene

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия може да участва в проекта АЕЦ "Белене" на "пазарни условия"

МВР шефът върна проверката за проспаните пътници на летище София

http://clubz.bg/68539-mvr_shefyt_vyrna_proverkata_za_prospanite_pytnici_na_letishte_sofiq

Вътрешният министър Валентин Радев е върнал проверката за случая, при който гранични полицаи пропуснаха близо 50 пътници на летище София без контрол. Това съобщи БНР след редовния брифинг на министерството.

Според него има дисбаланс в наказанията и заради това документът трябва да бъде повторно прегледан.

"Има уволнения, има много тежки наказания, но има дисбаланс. Някъде един почти го освобождават. Да не казвам кой е сега, защото ги върнах. И да кажа още нещо – проверката първо е дисциплинарна.

Дисциплинарна проверка се прави и от ръководството на Главна дирекция "Гранична полиция". Те са го направили и предлагат нещо. След това аз го давам на Дирекция "Човешки ресурси", които проверяват това нещо. Тяхната проверка – и двете ги събрахме всичките заедно и видяхме, че има разминаване", поясни министърът на вътрешните работи.

Осем служители на Граничната полиция са с предложения за наказания. Проверката е установила, че действията им не са били умишлени.

През март - след абсурдния инцидент, при това по време на европредседателството премиерът Бойко Борисов специално призова за "максимални наказания" на граничните полицаи, допуснали без проверка десетки пътници да влязат в страната.

Ново поколение Кибернож M6

https://offnews.bg//zdrave/novo-pokolenie-kibernozh-m6-681711.html

Кибернож е едно от най-известните устройства за прилагане на стереотактична радиохирургия в лечението на рак. Новото поколение Cyberknife M6 осигурява много по-голям комфорт на пациента и много по-прецизно приложение.

Новият софтуер на движеща се мишена е много по-добър, в сравнение със старата версия. Туморът се унищожава директно, като радиационните лъчи атакуват ДНК-то на туморните клетки във всяка област на тялото - в мозъка, гръбначния стълб, главата и шията, белия дроб, панкреаса, черния дроб, надбъбречните жлези и простатата.

Защо Cyberknife M6 е едно от най-ефикасните радиохирургични устройства?

Cyberknife M6 използва изключително чувствителни роботизирани технологии за лечение на тумори. Роботът може да действа по шест различни оси и чрез предаване на лъчение от много различни ъгли, може да се постигне перфектно разпределение на дозата в тумори, локализирани в близост до важни органи.

В системата Cyberknife M6, локализацията на тумора се следи компютърно чрез изображения и радиацията се доставя до желаните области с висока степен на чувствителност. Системата се самокоригира спрямо най-малката активност на пациента. Това е особено важно при приложения в черепната област – на пациента се поставя обикновена пластмасова маска вместо твърди рамкови системи.

Един от най-важните аспекти на системата Cyberknife M6 е проследяване на дишането. Тумори, локализирани в гръдния кош и корема (например белия дроб, черния дроб, панкреаса, надбъбречните жлези и т.н.) се движат с дишането. Облъчването на подвижни лезии е доста трудно. В конвенционалната лъчетерапия се използват твърди устройства за фиксиране на пациента, или се изисква пациента да задържа дишането си, или се третират по-големи зони, които обхващат промените в местоположението, дължащи се на дишането. Нито едно от тези неща не е необходимо при Cyberknife M6. Роботът копира дишането на пациента, може да вдишва и издишва заедно с пациента и по този начин проследява тумора по време на сесията.

Основното предимство на Cyberknife M6 е, че времето за лечение е кратко. Средната продължителност на всяка сесия зависи от областта, която се лекува, от близостта на целта до критичните структури и от общата доза, която се подава, но варира от 15 до 30 минути. Това е значителен напредък в сравнение със старата система, при която сесията трае 30-90 минути. Общото време за лечение обикновено отнема една седмица. Това е много полезно за пациенти, които живеят в чужбина, защото могат да дойдат, да получат лечението и да се приберат у дома в кратък период от време.

Специалистите по Радиационна онкология на Анадолу Медицински Център са изключително опитни в радиохирургията, не само с Cyberknife M6, но и с други платформи за лъчетерапия. Анадолу Медицински Център е един от големите центрове за обучение с Cyberknife M6 и скоро ще подпише договор да бъде Център за върхови постижения за екипа на Accuray.

За повече информация, посетете www.anadolumedicalcenter.bg

Мирослав Боршош отива на съд

https://frognews.bg/novini/miroslav-borshosh-otiva-sad.html

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съдобвинителен акт срещу бивши длъжностни лица от „Националния дворец на културата - Конгресен център - София” ЕАД /НДК - КЦС ЕАД/ за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

ЕК предложи България да получи 2,2 млн. евро заради наводненията край Бургас

//dariknews.bg/novini/sviat/ek-predlozhi-bylgariia-da-poluchi-22-mln.-evro-zaradi-navodneniiata-kraj-burgas-2100504

Европейската комисия предложи България да получи 2,2 милиона евро за погасяване на щетите от миналогодишните наводнения край Бургас.

В съобщението се отбелязва, че на 25 и 26 октомври миналата година в района на Бургас имаше силни бури и проливни дъждове, при

Първата дама с абитуриентите в президентството

https://www.vesti.bg/lyubopitno/pyrvata-dama-s-abiturientite-v-prezidentstvoto-6082915

Традиционният абитуриентски бал, чийто домакини са президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, събра 107 младежи в неравностойно положение

Радев и първата дама посрещнаха абитуриенти в президентството

https://www.vesti.bg/lyubopitno/radev-i-pyrvata-dama-posreshtnaha-abiturienti-v-prezidentstvoto-6082915

Традиционният абитуриентски бал, чийто домакини са президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, събра 107 младежи в неравностойно положение

Асад заяви, че победата му е близо

https://www.mediapool.bg/asad-zayavi-che-pobedata-mu-e-blizo-news279686.html

Сирийският президент Башар Асад заяви в интервю, откъси от което днес са поместени на сайта на руската телевизия "Раша тудей", че ще възстанови властта си върху районите, контролирани от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) и че войските на САЩ трябва да си научат урока от Ирак и да се изтеглят, предадоха Ройтерс и Франс прес.   Асад посочи, че сирийското правителство "е започнало да отваря вратите за преговори" със СДС - доминиран от кюрди съюз на милиции, контролиращ части от Северна и Източна Сирия, където са разположени американски сили.   "Това е първата възможност. Ако не, ще прибегнем до освобождаване на тези райони със сила. Нямаме други възможности, с или без американците", каза Асад пред официалната руска медия. "Американците трябва да си тръгнат, те все някак ще си тръгнат", прогнозира той.   "Те дойдоха в Ирак без законово основание и вижте какво им се случи. Трябва да си научат урока. Ирак не е изключение и Сирия също не е изключение. Хората няма повече да приемат чужденци в този регион", подчерта сирийският лидер.   В коментар на характеристиката, дадена му от президента на САЩ Доналд Тръмп като "животното Асад" след предполагаемата априлска атака с отровен газ срещу контролиран от бунтовниците град край Дамаск, сирийският президент каза: "Казваш това, което ти самият представляваш".   Асад отново заяви, че правителството не носи отговорност за нападението срещу град Дума в анклава Източна Гута и каза, че то не разполага с химическо оръжие и не би било в негов интерес да извърши подобен удар. Сирийският лидер заяви, че присъствието на Иран в страната му е ограничено до офицери, които помагат на сирийската армия.   За израелската атака от 10 май, Асад каза, че "има десетки сирийски мъченици и ранени войници, но сред тях няма нито един иранска жертва".   Запитан дали Сирия може да направи нещо, за да спре израелските въздушни удари, Асад отговори: "Единствената възможност е да подобрим нашата противовъздушна отбрана, това е единственото, което можем да направим и ще го направим". Асад подчерта, че сега сирийската ПВО е много по-силна, благодарение на Русия.   Директен конфликт между Русия и САЩ в Сирия е бил избегнат благодарение на мъдростта на руското ръководство, смята Асад. "Всъщност бяхме съвсем близко до възможен пряк конфликт между силите на Русия и САЩ", каза Асад.   "За щастие успяхме да го избегнем. Но не благодарение на мъдростта на американското ръководство, а благодарение на мъдростта на руското. Такъв конфликт не отговаря не интересите на никого - нито в света като цяло, нито на първо място на Сирия".   Асад отново подчерта, че стабилизирането на положението в Сирия става благодарение на подкрепата на Русия и това пречи на действията на САЩ, които той нарече глупави, посочва ТАСС.   Президентът на Сирия прогнозира, че войната скоро за завърши с победа на правителствените сили. "Всяко успешно настъпление, победа, всеки освободен район ни приближават към приключване на конфликта. Винаги съм казвал, че ако нямаше външна намеса, нямаше да ни трябва повече от година", каза пред "Раша тудей" Асад, цитиран от ТАСС.

/Видео/ Брутални истории за отнети деца на нашенци в…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0/

В Норвегия имат най-стриктното законодателство по отношение на децата. Социалните служби могат да се намесят при обстоятелства от рода на – детето е отишло с мръсни дрехи на училище, детето е отишло без закуска, детето е било принудено да си легне по-рано, отколкото иска. Има български семейства, които стават „жертва“ на социалната система в скандинавската държава. Има и семейства, които са избягали от Норвегия, въпреки че са уредили живота си, защото социалните служби са искали да отнемат децата им.

Това стана ясно от репортаж на БТВ. Данните за 2016 година сочат, че в Норвегия са родени 58 890 деца. Подадените сигнали за деца в риск са 58 200. В 54 620 от случаите социалните служби са се намесили, а изведените деца от семействата са 21 848. В Норвегия в момента живеят около 7 000 българи по неофициални данни. Те все повече се обръщат към нашите институции, за да получат помощ при подобни казуси. Съседите също могат да подават сигнали до социалните служби, ако имат подозрения за домашно насилие над децата. Има случаи обаче, при които сигналите са фалшиви и с цел отмъщение. Деница Димитрова – Спасова, българка, която живее в Норвегия, разказа точно такъв случай. „Всичко започна, след като си взехме куче.

Нормално е кучето да лае, но съседите ни това ги дразнеше. Подадоха сигнал до социалните, че двете ни деца са подложени на тормоз и не спират да плачат. Имаме две близначки. Нормално е децата да плачат. Има брутални случаи на отнемане на деца от биологичните им родители. Няма значение откъде си, каква религия изповядваш. Социалните са държава в държавата. Те разясняват на децата, че могат да не си оправят стаята, че могат да не си учат уроците, че могат да се прибират и да си лягат, когато си поискат. Предупредиха ни и взехме решения да напуснем Норвегия. Ние сме чакали тези две деца толкова време. Нямаше какво да рискуваме. Продадохме къщата, купихме билети и напуснахме. Норвегия е прекрасна страна, с прекрасна природа. Ако решиш да отидеш там с деца обаче, прочети, информирай се и разбери, че трябва да спазваш непосилни закони“, разкри тя.

Своята история разказа и Цветелина. „Бях омъжена за норвежец. Имахме неприятности. Разделяхме се няколко пъти. Преди 3 години взех решение да се разведем и той започна да се държи агресивно. Децата трябваше да прекарват 70% с мен и 30% с баща си. В началото горе-долу имаше някакви нормални отношения. После той започна да говори лошо за мен, за моите родители, за България. Това настрои децата срещу него, защото те обожават България.

Те отказаха да се срещат с него, а той заведе дело срещу мен. Вещото лице по делото сигнализира социалните служби, защото се притеснява за психическото състояние на децата. Направиха ми тест за интелигентност. Изкарах над средното ниво и те обявиха, че това ми спомага да манипулирам децата. Това бе причината да ми отнемат децата. Първите 5 дена не знаех къде са децата ми. Имам момченце на 10 години и момиченце на 11 години. Настанени са в две различни приемни семейства, което също не го разбирам. Разделят децата. Намират се на 200 км. един от друг. Когато дойдоха да ми вземат децата, се държах силно и спокойно, защото иначе ще ме обвинят, че съм психически неспокойна и няма как да се грижа за децата. Те ме прегърнаха, вкопчиха се в мен и плачеха. Аз им казах само да съдействат и че мама ще се погрижи. Аз нямам никакъв контрол над децата. Посещавах ги няколко пъти седмично, винаги в присъствието на член на социалните. Нямах право да посещавам училищата, в които учат. Сега вече ми забраниха да виждам децата, защото мога да ги манипулирам и да ги принудя да избягат, въпреки че им отнеха паспортите. Вече една седмица не съм чувала децата си. Нямам право да им звъня. Могат да ме обвинят, че им нанасям психически тормоз. Аз спазвам тази забрана. Обърнах се към българските институции. Надявам се те да се намесят и да помогнат на две български деца. Писах писмо и на премиера. Надявам се да ми помогнат“, разплака се на финала жената.

Материалът /Видео/ Брутални истории за отнети деца на нашенци в… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Съдът даде 3 дни на Иванчева да чете материалите по делото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890984

Съдът даде 3 дни на Иванчева да чете материалите по делотоАпелативният спецсъд даде 3 дни на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Диляна Петрова да четат материалите по делото, които били много обемни. Всеки ден от днес до вторник двете ще се запознават с тях в секретното деловодство от 9 до 17 часа.  Разрешението бе дадено, след като Иванчева и Петрова казаха,

Фото наблюдател: Отвратителна гледка на метри от паметника на Апостола

http://www.struma.com/obshtestvo/foto-nablyudatel-otvratitelna-gledka-na-metri-ot-pametnika-na-apostola_134933/

Обществената тоалетна в градинката Васил Левски пред Професионалната гимназия по строителство и архитектура едва ли ще ще ви свърши работа. Нужникът е тотално съсипан от вандали, а в същото време едва ли е почистван някога.

Тоалетната най-вероятно се ползва само от клошари, които са я направили едно отвратително място на фона на малкия зелен оазис зад паметника на Апостола на свободата.

Марти Петров

Ето ги победителите в #АзРециклирамЗаБългария

https://www.actualno.com/nature/eto-gi-pobeditelite-v-azrecikliramzabylgarija-news_677278.html

Вчера приключи кампанията ни #АзРециклирамЗаБългария, която организирахме съвместно с нашите приятели от "Екопак". Благодарим на всички, които се включиха и подкрепиха мисията ни да мотивираме повече българи да събират разделно боклука си. Единственото, което трябваше да направите, е да се снимате с надпис (или да снимате надпис), на който е изписано: #АзРециклирамЗаБългария. Днес на лотариен принцип бяха избрани победителите от всички участници, които ни изпратиха своите снимки. Тук

Асад: Бяхме съвсем близо до възможен пряк конфликт между Русия и САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890976

Асад: Бяхме съвсем близо до възможен пряк конфликт между Русия и САЩСирийският президент Башар Асад заяви в интервю, откъси от което днес са поместени на сайта на руската телевизия "Раша тудей", че ще възстанови властта си върху районите, контролирани от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) и че войските на САЩ трябва да си научат урока от Ирак и да се изтеглят, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Къде по света са най-високите заплати

https://www.vesti.bg/sviat/kyde-po-sveta-sa-naj-visokite-zaplati-6082917

„Дойче Банк“ анализира цените почти за всичко – от пакет цигари до средна наемна цена на апартамент с две спални, за да се определят разходите за живот навсякъде по света

Задържаха мъж от гр. Г. Оряховица, измамил 65-годишна жена от Петрич, с 2 450 лева...

http://www.struma.com/krimi/zadurjaha-muj-ot-gr-g-oryahovica-izmamil-65-godishna-jena-ot_134932/

След проведени издирвателни мероприятия, от полицейски служители на РУ-Петрич, е задържан А. Х. 43г. / от гр. Горна Оряховица. На 28. 05. 2018г., същият в съучастие с И. И. от гр. Перник, са въвели в заблуждение 65-годишна жена от гр. Петрич, че е необходимо да съдейства на полицейски служители за залавяне на телефонни измамници, с което са й нанесли вреда на приблизителна стойност около 1 000 лева.

Жена на 74 години от гр. Разлог е съобщила в РУ-Разлог, че за времето от 12:50 часа...

Продължава

Второкласник спечели голямата награда в конкурса „Писмо до мен след 10 години“ на „ВарнаЛит“ 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=375149

Второкласникът Йоан Костов, спечели голямата награда – поредица от книги, в конкурса „Писмо до мен след 10 години“, организирано от „ВарнаЛит“ 2018. Това предаде репортер на Moreto.net. Събитието, в което се включиха над 100 участници от 57 училища, се състоя в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Деца и родители с подписка – искат приют за бездомни кучета в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/deca-i-roditeli-s-podpiska-iskat-priut-za-bezdomni-kucheta-v-asenovgrad-news_677274.html

Родители и деца от Асеновград организират подписка с искане да бъде изграден приют за безстопанствените кучета в града. Проблемът с бездомните четириноги в общината е налице от години. Идеята за подписката се родила, когато преди няколко дни майка на две момичета е била преследвана от глутница кучета. Тя разказва, че децата й вече са големи, но заради уличните животни се налага да ги придружава до училище всеки ден. „Надявам се от Община Асеновград този път да обърнат внимание и да се

Варненец обърна джипа си на бул "В. Левски" и избяга

http://nakratko.bg/category/58/160289/


Днес около 06:00 ч.. е съобщено, че джип "БМВ" е самокатастрофирал на бул. "В. Левски" във Варна.

Арестуваха съпругата на най-големия мексикански наркобарон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890963

Арестуваха съпругата на най-големия мексикански наркобаронМексиканските власти обявиха, че са арестували съпругата на най-големия наркобарон в страната по обвинение в пране на пари за картела на нейния съпруг, информира Ройтерс, цитирана от "Профит". Картелът на Немесио “Ел Менчо” Осегуера стои зад ръста в доставките на хероин за САЩ, според властите. Jalisco New Generation Cartel е считан за

СОС реши: Румен Русев става временен кмет на район "Младост"

https://www.actualno.com/sofia/sos-reshi-rumen-rusev-stava-vremenen-kmet-na-rajon-mladost-news_677277.html

Столичният общински съвет (СОС) избра арх. Румен Атанасов Русев за нов временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост". За арх. Русев гласуваха 32-ма общински съветници, против - 0, а въздържали се - 19. Другият възможен вариант за временен кмет на района бе Петър Кърджилов, който отговаряше за връзките с обществеността в общината. За него обаче гласува само един общински съветник, против бяха 12, а въздържали се - 38. Дотук се стигна след като на 17 април титулярът Десислава И

Двама полицаи и Марто Дебелия чакат присъди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890983

Двама полицаи и Марто Дебелия чакат присъдиРайонният съд в Благоевград ще произнесе днес присъди по делото срещу сводника Мартин Филипов-Дебелия и двамата полицаи Петър Кънев и Стефан Филипов. Марто Дебелия е обвинен, че е принудил със заплахи и 7 жени да проституират, като им давал половината от заработеното.  Двамата полицаи пък са с обвинение,

Порожанов: Наредбата за прилагане на схемите "Училищен плод" не нарушават ничии интереси

https://dnes.dir.bg/politika/porozhanov

По схемата за млякото положението е около 9 на сто производители срещу 90 на сто търговци

Майката, родила най-голямото бебе: Приключих с ражданията...

http://www.struma.com/lyubopitno/maikata-rodila-nai-golyamoto-bebe-priklyuchih-s-rajdaniyata_134931/

На 15-и май се роди Карли Брук - най-голямото бебе в света, което тежи внушителните 5.9 кг. Майката-героиня е Кристин Корбит, родом от Флорида, която минава през изпитанието, наречено „раждане“ за трети път. Предните й две рожби тежали значително по-малко от Карли – между 4 кг и 4.5 кг.

В края на бременността си Кристин подозирала, че коремът й е значително по-голям от предните два пъти, но не е предполагала, че бебето й ще тежи почти 6 кг. „Сякаш от мен не...

Продължава

Прокуратурата даде на съд бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-dade-na-sad-bivshia-shef-na-ndk-miroslav-borshosh-681701.html

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе днес обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош и председателя на Съвета на директорите Валентин Кръстев за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

Искът е внесен в Софийския градски съд (СГС) по пет члена на Наказателния кодекс.

Разследването е извършено под ръководството на СГП по образувано на 19 юли 2017 г. досъдебно производство.

Боршош е обвинен, че е разпоредил 3 431 146,06 лв. целеви средства да бъдат разходвани нецелево - за разходи, несвързани с дейностите, за които са били отпуснати. Сумата е част от 17 млн. лева отпуснати с решение на Министерския съвет от 3 август 2017 г. с цел  за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Разследването установило още, че от януари 2015 г. до януари 2017 г. били сключени договори с адвокатски дружества, въпреки че са били назначени двама юрисконсулти; има и договори за изработване на сайт на НДК при съществуващ такъв; за изработване на технически паспорти на сградата също при вече налични. Така е извършена умишлена безстопанственост в особено големи размери - пише прокуратурата, според която случаят е "особено тежък", като щетите за НДК са в общ размер 389 624.82 лв.

Събрани са още и доказателства за друг случай на умишлена безстопанственост със значителни щети за НДК (28 399,61 лв.). Става въпрос за следното: на 9 септември 2015 г. Боршош отправя искане до МС за предоставяне на служебни коли при положение, че НДК е разполагало със „Ситроен С4“ и микробус "Хюндай“. Без да изчака решението на правителството, Боршош си купил срещу едногодишен лизинг "Лексус ЛС 600“. Платил 14 199 лв.

В същото време МС уважил искането и предоставил за временно ползване и стопанисване автомобил „Пежо 607“.

Договорът за лизинг обаче не бил прекратен. Нещо повече - следващата година бил сключен нов, отново при условията на оперативен лизинг, за “Лексус ЛС 600“, и пак били платени 14 199 лв.

В периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. съзнателно били сключени 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили вреди в размер на 86 740 лв., пишат още от прокуратурата.

Шест от договорите са за PR обслужване, а по същото време в НДК били назначени четирима служители за тази дейност

Останалите 9 договора са за процесуално представителство пред съдебни органи при назначени 2-ма юрисконсулти.

Обвинението в длъжностно присвояване в особено големи размери се основава на случай от ноември 2016 г., когато Боршош присвоил 3 971 999,52 лв., собственост на НДК, твърдят от прокуратурата.

Вторият обвиняем е бившият председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев.

Според прокуратура той принудил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.“, да подпишат Протокол за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. като занижат оценката по показателя „Техническо предложение“ на един от участниците в процедурата, и завишат оценката по показателя „Техническо предложение“ на друг участник в процедурата, като е употребил за това заплашване. То е престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу Мирослав Боршош

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-povdigna-obvinenia-sreshtu-miroslav-borshosh-681701.html

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе днес обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош и председателя на Съвета на директорите Валентин Кръстев за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

Искът е внесен в Софийския градски съд (СГС) по пет члена на Наказателния кодекс.

Разследването е извършено под ръководството на СГП по образувано на 19 юли 2017 г. досъдебно производство.

Боршош е обвинен, че е разпоредил 3 431 146,06 лв. целеви средства да бъдат разходвани нецелево - за разходи, несвързани с дейностите, за които са били отпуснати. Сумата е част от 17 млн. лева отпуснати с решение на Министерския съвет от 3 август 2017 г. с цел  за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Разследването установило още, че от януари 2015 г. до януари 2017 г. били сключени договори с адвокатски дружества, въпреки че са били назначени двама юрисконсулти; има и договори за изработване на сайт на НДК при съществуващ такъв; за изработване на технически паспорти на сградата също при вече налични. Така е извършена умишлена безстопанственост в особено големи размери - пише прокуратурата, според която случаят е "особено тежък", като щетите за НДК са в общ размер 389 624.82 лв.

Събрани са още и доказателства за друг случай на умишлена безстопанственост със значителни щети за НДК (28 399,61 лв.). Става въпрос за следното: на 9 септември 2015 г. Боршош отправя искане до МС за предоставяне на служебни коли при положение, че НДК е разполагало със „Ситроен С4“ и микробус "Хюндай“. Без да изчака решението на правителството, Боршош си купил срещу едногодишен лизинг "Лексус ЛС 600“. Платил 14 199 лв.

В същото време МС уважил искането и предоставил за временно ползване и стопанисване автомобил „Пежо 607“.

Договорът за лизинг обаче не бил прекратен. Нещо повече - следващата година бил сключен нов, отново при условията на оперативен лизинг, за “Лексус ЛС 600“, и пак били платени 14 199 лв.

В периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. съзнателно били сключени 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили вреди в размер на 86 740 лв., пишат още от прокуратурата.

Шест от договорите са за PR обслужване, а по същото време в НДК били назначени четирима служители за тази дейност

Останалите 9 договора са за процесуално представителство пред съдебни органи при назначени 2-ма юрисконсулти.

Обвинението в длъжностно присвояване в особено големи размери се основава на случай от ноември 2016 г., когато Боршош присвоил 3 971 999,52 лв., собственост на НДК, твърдят от прокуратурата.

Вторият обвиняем е бившият председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев.

Според прокуратура той принудил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.“, да подпишат Протокол за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. като занижат оценката по показателя „Техническо предложение“ на един от участниците в процедурата, и завишат оценката по показателя „Техническо предложение“ на друг участник в процедурата, като е употребил за това заплашване. То е престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК.

Уточнение относно некоректно подадена информация за фабриката за колбаси КФМ-Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/utochnenie-otnosno-nekorektno-podadena-informaciya-za-fabrikata-za-kolbasi_134930/

„По повод публикувана на 05.04.2016 г. статия, със заглавие: "Дали инспекцията по труда в Благоевград знае? Бивш служител с потресаващ разказ за това как се работи във фабриката за колбаси КФМ, управлявана от бизнесдамата Тонка Трайкова.", екипът на STRUMA.COM намира за необходимо да информира читателите, че бе извършена проверка на изнесената информация, в резултат на което бе установено, че същата е невярна, подвеждаща и манипулативна. Като източник на информация за...

Продължава

Грамоти, подаръци и торта за 1-ви „А“ клас в Симитли

http://www.struma.com/obshtestvo/gramoti-podaruci-i-torta-za-1-vi-a-klas-v-simitli_134930/

Първолаците от 1-ви „А“ клас на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ в Симитли си казаха довиждане с класната стая и училището, но само за лятната ваканция. Любознателните ученици с класен ръководител госпожа Манова показаха своите певчески, разказвателни и умствени възможности в прекрасно тържество за края на учебната година.

Весели, щастливи и усмихнати завършващите първокласници показаха какво са научили през учебната година по математика и български език и разказаха...

Продължава

Френско издание: Лудогорец сменя Херо, взима за треньор бивш ас на Барса

https://www.actualno.com/bgfootball/frensko-izdanie-ludogorec-smenja-hero-vzima-za-trenior-bivsh-as-na-barsa-news_677275.html

Треньорска смяна се задава в Лудогорец! Според френското издание "20 minutes" бившият футболист на Барселона Жерар Лопес е фаворит за поста на Димитър Димитров. "20 minutes" пише, че клубът и екипът на специалиста са вече в контакт. Лопес всъщност е желан и от френския Нант и испанския Жирона. Херо каза "Оставам", но в Казахстан пишат: "Връща се в Иртиш" Херо изведе тима до седма поредна титла на България и затова тези информации от Франция за преговори

Как се промени актрисата, която изигра Стефани от "Дързост и красота"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-se-promeni-aktrisata-koiato-izigra-stefani-ot-dyrzost-i-krasota-6082910

Сюзън Фланъри е от онези актриси, които не могат да бъдат забравени, а ролята й във вечната поредица остава емблематична

Китай реши да предприеме мерки за по-ефективното използване на чуждестранните капитали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890845

Китай реши да предприеме мерки за по-ефективното използване на чуждестранните капиталиВчера премиерът Ли Къцян ръководи редовното заседание на Държавния съвет, на което бяха приети мерки за по-активното използване на чуждите инвестиции, за разширяване отварянето и намаляване митата върху внасяните потребителски стоки, предаде bulgarian.cri.cn. На заседанието бяха взети следните решения: Първо,

Нова "престрелка" между "Воля" и Патриотите за армията

https://dnes.dir.bg/politika/nova-prestrelka-mezhdu-volya-i-patriotite-za-armiyata

Пенсиите на пенсионерите излетяха със самолетите на Каракачанов, каза Марешки, а Юлиан Ангелов го контрира, че ако Марешки иска да храни чужди армии, е негов проблем

Рейтингът на Ердоган падна в навечерието на изборите

http://www.cross.bg/erdogan-tyrtziya-prezidenta-1575872.html

/КРОСС/ Популярността на президента на Турция Реджеп Ердоган през май отбеляза спад за първи път след неуспешния опит за преврат. Това показват данни на маркетинговата компания Metropoll, цитирани от турски медии. Според публикуваните данни, Ердоган се радва на 46.3% одобрение от избирателите, докато одобрението към заявилите се като негова опозиция партии е 47.8%. Спадът при одобрението на турския президент е с 3.4% на месечна база. За последен път понижение на рейтинга на президента Ердоган в Турция е било регистрирано през юни 2016 година в навечерието на опита за преврат.След него обаче 67.7% от избирателите са изразили подкрепата си за него. Както е известно ,на 24 юни предстоят предсрочни парламентарни избори в Турция. Ситуацията обаче не е благоприятна за управляващата партия и президента, твърдят турски експерти. Обезценяването на турската лира и инфлацията са основните проблеми през икономиката на страната в последните месеци.

Спипаха дрогриан петричанин зад волана в Сандански, намериха в колата му амфетамини

http://www.struma.com/krimi/spipaha-drogrian-petrichanin-zad-volana-v-sandanski-nameriha-v-kolata_134929/

От полицейски служители на РУ-Сандански, около 02:20 часа на 31.05.2018г. на ул.“Първи май“ в гр.Сандански, е извършена проверка на лек автомобил „Сеат Кордоба“, управляван от Р.Т./29г./ от гр. Петрич, при която е намерено и иззето около 0,23 грама бяло, прахообразно вещество, реагиращо положително на амфетамин.

С техническо средство е установено, че водачът на автомобила е шофирал след употреба на наркотично вещество. По случая е образувано досъдебно...

Продължава

Зам.-министърът на икономиката очаква скоро да има търговия с "бели сертификати"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890947

Зам.-министърът на икономиката очаква скоро да има търговия с "бели сертификати"Заместник-министър на икономиката Лъчезар Борисов изрази по време на форум очакване скоро да започне търговия на Фондовата борса с така наречените "бели сертификати" за енергийна ефективност - финансови инструменти, които ще удостоверяват количество спестена енергия. Сертификатите се издават от Агенцията за устойчиво енергийно развитие,

САЩ въведоха нови санкции срещу ирански физически и юридически лица

http://econ.bg/Новини/САЩ-въведоха-нови-санкции-срещу-ирански-физически-и-юридически-лица_l.a_i.762136_at.1.html

САЩ наложиха санкции на шест ирански организации и както и на други три, които работят на територията на Иран, включително затвора "Евин" в Техеран,...

Ден до началото на Jumaya Stage Festival в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/den-do-nachaloto-na-jumaya-stage-festival-v-blagoevgrad_134928/

Само ден остава до първия по рода си в Благоевград Jumaya Stage Festival. Официалното откриване на двудневното събитие ще бъде на 1 юни от 18:00 часа с Rockids&The little’s. Музикалният фест ще продължи и на 2 юни, като ще бъде допълнен от много изненади. Паралелно, в пространството пред Stage bar и Райфайзен банк, Арт фест ще допълва обстановката с ръчно изработени творения.

В поредното голямо събитие, подкрепено от Община Благоевград, жители и гости на града, ще могат да...

Продължава

Къде морето ще ни излезе по-евтино?

http://www.moreto.net/novini.php?n=375137

На прага на летния сезон - почивка у нас или в чужбина? Къде морето ще ни излезе по-евтино и накъде ще тръгнат цените на екскурзиите в Турция и Гърция след срива на валутата при турците и скока на бензина при Гърците? Традиционно всяко лято хиляди българи стягат куфарите за Гърция или Турция.

Благоевград се включва в инициативата „Аз съм българче“

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgrad-se-vklyuchva-v-iniciativata-az-sum-bulgarche_134927/

Благоевград ще се включи в инициативата „Аз съм българче“. Ученици от II ОУ „Димитър Благоев“ ще рецитират патриотичното стихотворение, заедно с хиляди деца от десетки населени места в страната. Началото на националния рецитал ще бъде от 10.00 часа на 1 юни, като в Благоевград мястото е площад „Македония“.

Целта на инициативата по време на Международния ден на детето, децата от цялата страна и по света да почувстват своята обща национална...

Продължава

54-годишната Бриджит Нилсен ще става майка

http://clubz.bg/68538-54_godishnata_bridjit_nilsen_shte_stava_majka

54-годишната Бриджит Нилсен съобщи, че очаква бебе от съпруга си Матия Деси.

Това ще е петото дете на датската актриса, но първото със сегашния ѝ мъж, с когото сключи брак през 2006 г., пише Би Би Си.

Нилсен е най-позната от ролите си в "Роки-4" и "Кобра", където играе заедно със Силвестър Сталоун, за когого по-късно се омъжва през 1985 г.

Нилсен е била успешен модел, появявала се е на корицата на "Плейбой" няколко пъти. Тя е най-известна с участието си в редица риалити програми.

Сред звездите, които имат деца след 40-годишна възраст, са Джанет Джексън и Рейчъл Уайз.

48-годишната Уайз съобщи през април, че със съпруга ѝ Даниел Грейг очакват дете. Двамата са заедно от осем години.

Джанет Джексън стана майка за първи път на 50 години.

"Свали маската на София" или за нова акция срещу смога на лекари и медицински експерти

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/31/3184617_svali_maskata_na_sofiia_ili_za_nova_akciia_sreshtu/?ref=rss


Група лекари и медицински експерти ще дават гласности и видимост на проблема с мръсния въздух в София и България като цяло. Те застават с името и професионализма си зад данни и доказателства за негативния ефект на смога върху здравето на хората. Това е и целта на нова инициатива за по-чист въздух "София без маска", с която столицата на България се присъединява към глобалната кампания "Unmask my city" (или "Свали маската на моя град").<br /><br...

КС нa Pyмъния махна Лaypa Kьoвeши като глaвeн пpoĸypop нa aнтиĸopyпциoннaтa aгeнция

https://frognews.bg/novini/pymaniia-mahna-laypa-kjoveshi-kato-glaven-ppoypop-antiopyptsionnata-agentsiia.html

Pyмънcĸият Koнcтитyциoнeн cъд e зaдължил пpeзидeнтът Kлayc Йoxaниc дa издaдe yĸaз зa oтcтpaнявaнe oт длъжнocт нa глaвния пpoĸypop нa Haциoнaлнaтa диpeĸция зa бopбa c ĸopyпциятa /HДБЛ/ Лaypa Koдpyцa Kьoвeши, cъoбщи ĸъcнo cнoщи инфopмaциoнният caйт Зиape, цитиpaн oт Диp.бг.

Красимир Вълчев: Инвестициите в млади учени са залог за бъдещето на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890943

Красимир Вълчев: Инвестициите в млади учени са залог за бъдещето на ЕвропаИнвестирането в младите учени днес - това е залог за бъдещето на Европа, на всяка една държава-членка. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред форум на тема "Инвестиране в младите учени, формиране на бъдещето на Европа" в Страсбург, съобщи пресцентърът на министерството на образованието и науката.

Сензационно разкритие за убийството на красивата българска студентка в Ню Йорк!

http://www.struma.com/sinya-lampa/senzacionno-razkritie-za-ubiistvoto-na-krasivata-bulgarska-studentka-v-nyu_134926/

Българката Стефани Линева, която през декември беше прегазена и убита в Ню Йорк, е била упоена с наркотик, използван от изнасилвачите. Това пише новия си брой в-к „БГ войс“. “Date rape drug” е терминът, който употребяват в английския език, за наркотик, който обикновено се пуска в чашата на набелязана жертва докато тя не гледа, и след това бива изнасилвана, когато е неадекватна и безпомощна. 26-годишната студентка беше намерена на магистрален път в...

Продължава

Задържаха семейство, в чиято къща бяха открити 29 нелегални мигранти

https://petel.bg/Zadarzhaha-semeystvo--v-chiyato-kashha-byaha-otkriti-29-nelegalni-migranti__267059

Кадър: Нова тв Задържаха мъжа и жената, в чиято къща във „Филиповци” бяха заловени 29 нелегални мигранти. Те са съпрузи и вече им е повдиг...

Румен Русев е новият временно изпълняващ дейността кмет на „Младост”

https://petel.bg/Rumen-Rusev-e-noviyat-vremenno-izpalnyavashh-deynostta-kmet-na----Mladost---__267060

Румен Русев е новият временно изпълняващ дейността кмет на „Младост” в София. Русев беше избран от Столичния общински съвет след разпал...

Пътници без проверка: В МВР не са решили как ще накажат граничните служители на Летище София

https://petel.bg/Patnitsi-bez-proverka--V-MVR-ne-sa-reshili-kak-shhe-nakazhat-granichnite-sluzhiteli-na-Letishhe-Sofiya__267061

Снимка Булфото Няколко месеца след като беше установено, че има пропуск в граничния режим на летището, все още в МВР не са решили колко, ...

Сергей Лавров стана днес първият руснак, който се среща лице в лице с Ким Чен-ун

https://petel.bg/Sergey-Lavrov-stana-dnes-parviyat-rusnak--koyto-se-sreshha-litse-v-litse-s-Kim-CHen-un-__267062

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прие в Пхенян руския министър на външните работи Сергей Лавров, съобщи руското министерство на външн...

На шеста позиция сме в ЕС по производство на цигари

https://petel.bg/Na-shesta-pozitsiya-sme-v-ES-po-proizvodstvo-na-tsigari__267063

Снимка Булфото Страната ни се нарежда на шеста позиция в ЕС по производство на цигари, показват данни от анализ на Евростат за производс...

Стана ясно, че закриват телевизия BiT. Спряно е финансирането, няма заплати

https://petel.bg/Stana-yasno--che-zakrivat-televiziya-BiT--Spryano-e-finansiraneto--nyama-zaplati__267064

Телевизия BiT е пред окончателно закриване. В момента тя няма финансиране, останалите там 20-ина служители с целия технически и друг персона...

Зидан напусна Реал Мадрид!

https://petel.bg/Zidan-napusna-Real-Madrid-__267066

Зинедин Зидан вече не е наставник на Реал Мадрид. Французинът свика извънредна пресконференция, на която потвърди, че си тръгва от кралск...

Прочут турски актьор загина в жестока катастрофа край Истанбул

https://petel.bg/Prochut-turski-aktor-zagina-v-zhestoka-katastrofa-kray-Istanbul__267065

Турският актьор Арда Йозири загина при жестока катастрофа край Истанбул. Това съобщи местният в. Хюриет. 40-годишният артист изгуби контро...

Волен Сидеров: Посещението на Борисов в Москва беше полезно за България

https://petel.bg/Volen-Siderov--Poseshhenieto-na-Borisov-v-Moskva-beshe-polezno-za-Balgariya__267067

"Посещението на Борисов в Москва беше полезно за България", обяви лидерът на Атака Волен Сидеров. "Сега се възстановява възможността п...

Немска телевизия: Българите бездомници в Германия са много, живеят като кучета

https://petel.bg/Nemska-televiziya--Balgarite-bezdomnitsi-v-Germaniya-sa-mnogo--zhiveyat-kato-kucheta__267069

Филм на германската телевизия BR разказва за ужасяващите условия, в които живеят много българи в Мюнхен. "По-зле сме от животните", казва ед...

Скок в цените на тока и топлоенергията от 1 юли

//dariknews.bg/novini/biznes/skok-v-cenite-na-toka-i-toploenergiiata-ot-1-iuli-2100436

Скок в цените на парното, тока и газа се очакват от 1 юли. С колко точно обаче на този етап не може със сигурност да се каже, защото общественият доставчик Булгаргаз все още не е внесъл искането си за увеличение на цената на синьото гориво. Въпреки

Иванчева има няколко дни да види материалите по делото, „Младост“ с нов временен кмет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ivancheva-ima-niakolko-dni-da-vidi-materialite-po-deloto-mladost-s-nov-vremenen-kmet-2100498

Специализираният апелативен съд отложи делото на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и заместника ѝ - Биляна Петрова.

Днес съдът трябваше да се произнесе окончателно дали Иванчева и Петрова да бъдат отстранени от поста.

Лято на макс в кино Арена IMAX VOL.2

http://www.dnes.bg/kino/2018/05/31/liato-na-maks-v-kino-arena-imax-vol-2.378004

Билетите за IMAX филми в Кино Арена София, Варна и Пловдив носят подаръци

Светещи пръчки и готварска сол запалват Лъчезар и Кристиян по химията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890209

Светещи пръчки и готварска сол запалват Лъчезар и Кристиян по химиятаМомчетата са спечелили куп медали на национални и международни състезания Задача с вино спечели сребърен и бронзов медал на две български момчета. Любопитството към химията и различните съединения и вещества изпрати Лъчезар Димитров и Кристиян Вилхемов на Европейската олимпиада по природни науки в Словения, от която се върнаха с призове.

Общинска съветничка от Благоевград спечели сребърен медал от Европейското по канадска борба в София

http://www.struma.com/sport/obshtinska-suvetnichka-ot-blagoevgrad-specheli-sreburen-medal-ot-evropeiskoto-po_134925/

Общинската съветничка от ГЕРБ Елена Димитрова спечели сребърен медал на лява ръка в кат. до 70 кг. за ветерани на Европейското първенство по канадска борба, което се провежда в зала Универсиада в София. Охранителката в Американския университет в Благоевград загуби финала, като отстъпи пред състезателка от Швеция.

Днес тя ще участва и на състезанията на дясна ръка, където отново ще атакува първото място. Собственикът на фитнес студио в Благоевград Кирил Богдански пък остана трети на...

Продължава

Срещата в Москва: Какво се разбраха Борисов и Путин?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sreshtata-v-moskva-kakvo-se-razbraha-borisov-i-putin-262088/

Не бива да отиваме с кошница, която е абсолютно нереалистична, каза политологът Татяна Буруджиева

Ако имате руса приятелка обадете и се, днес има празник!

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%b4/

На 31 май светът отбелязва Международния ден на блондинките. Това е поводът в много държави да се проведат конкурси по красота, в които имат право да участват само светлокоси хубавици.

Въпреки че блондинките се славят като лекомислени и глуповати жени, безспорен факт е, че голяма част от господата се разтапят при вида на руса мадама.

Според учените естествено русата коса подсказва за високо ниво на естроген или по-точно говори за повишена плодовитост, а това подсъзнателно привлича мъжете, пише езине бг.

Специалистът по психология от Университета на Нантер Тиери Мейер смята, че мъжете оглупяват, когато срещнат блондинка.

Ден на блондинките
Множество изследвания са доказали, че представителите на силната половина на човечеството спират да мислят трезво, когато контактуват с русокоси красавици. Нещо повече – коефициентът на интелигентност на мъжа спада и той е готов да направи нещо нелогично и дори безразсъдно.

Други проучвания сочат, че така привлекателните за мъжете руси жени по-рядко развиват успешна кариера. Това се дължи на факта, че тъмнокосите дами се приемат по-сериозно от колегите си и по-лесно заемат високи постове. Това е и причината някои руси дами да искат да потъмнят косите си.

Историята, разбира се, помни и обратните случаи, когато брюнетка преуспява, едва след като изсветли гривата си. Така се случва с холивудската актриса Мерилин Монро, която по рождение е била с тъмна коса, но чак след като става блондинка, превзема киното. От този момент нататък изрусяването се превръща в истински хит сред девойките.

Любов
Учените пък доказват, че именно перхидролът е виновен за лошата слава на блондинките. Д-р Джери Ноф от Калифорнийския университет е провел изследване, в което са взели участие естествени блондинки и жени с изрусени коси. Доброволките са срещнали много премеждия в експеримента. С изненада изследователите установили, че изкуствените блондинки извършват много повече нелогични действия от естествено русите дами.

Естествените блондинки обаче се оказват изчезващ вид според специалистите. Експертите предвиждат, че след 2202 година светът ще се лиши от тяхното присъствие. Последната руса жена ще се роди във Финладия, прогнозират още биолозите.

 

Материалът Ако имате руса приятелка обадете и се, днес има празник! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Демократична България" със законопроект срещу пътните камери

https://www.actualno.com/politics/demokratichna-bylgarija-sys-zakonoproekt-sreshtu-pytnite-kameri-news_677268.html

"Демократична България" изготви със законопроект срещу безконтролното според партията използване на камери на пътя. Причината е, че Агенция "Пътна инфраструктура" пази данните от камерите си безсрочно и АПИ знае с голяма точност къде и кога сте пътували в страната с личния си автомобил през последните пет години. Според Демократите за това липсва каквото и да било правно основание – няма закон, който да позволява на АПИ да събира тези данни, нито да ги съхранява т

В Европа само у нас жените пушачи са повече от мъжете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890932

В Европа само у нас жените пушачи са повече от мъжетеВ европейския регион на Световната здравна организация /СЗО/ само в България жените пушачи са повече от мъжете. Това каза пред журналисти доц. Михаил Околийски от офиса на СЗО в България. Той посочи, че в региона 28 на сто от възрастното население пуши и подчерта, че при пушачите има 2-4 пъти по-висок риск от коронарен инцидент, предава БТА.

„Училищното мляко“ скара БСП и ГЕРБ

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/uchilishtnoto-mliako-skara-bsp-i-gerb-6082916

Според левицата управляващите са направили промени които заплашват близо 500 фирми с фалит

ЦСКА привлече първо ново попълнение

https://offnews.bg//futbol/tcska-privleche-parvo-novo-popalnenie-681704.html

Футболистът от Кабо Верде Стивън Перейра е новото попълнение на ЦСКА, похвали се самият играч пред холандското издание limburger.nl.

Футболистът е подписал тригодишен договор с тима от „Българска Армия”.

24-годишният краен защитник е национал на своя страна, а през проследните три сезона бе в договорни отношения с холандския втородивизионен МВВ Маастрихт, които изтекоха.

„Това е наистина голяма стъпка напред за мен, защото ще играя в Лига Европа след трите години, прекарани във второто ниво на холандския футбол и добрите мачове за мен за националния отбор на Кабо Верде.

Много благодаря на Маастрихт за трамплина, който се оказа за мен като клуб. В този отбор претърпях голямо развитие. Знам, че не всички в клуба са доволни от раздялата ми с Маастрихт, но аз съм спортист и имам амбиции”, сподели Перейра пред изданието.

"Българска армия" може да приеме първите два кръга от Лига Европа

https://offnews.bg//futbol/balgarska-armia-mozhe-da-prieme-parvite-dva-kraga-ot-liga-evropa-681704.html

Стадион "Българска армия" има 2-а категория от УЕФА, което означава, че може да приеме първите два кръга от пресявките на Лига Европа.

Единствено трябва да се представи, че е изпълнил предписанията на евроцентралата, които са минимални. Едва при класиране за третия предварителен кръг трябва да се търси "Васил Левски", защото клубният стадион не отговаря на изискванията за него.

Славия няма друг вариант освен националния стадион за мачовете си от евротурнирите, пише още "24 часа".

Футболистът от Кабо Верде Стивън Перейра е новото попълнение на ЦСКА, похвали се самият играч пред холандското издание limburger.nl.

Футболистът е подписал тригодишен договор с тима от „Българска Армия”.

24-годишният краен защитник е национал на своя страна, а през проследните три сезона бе в договорни отношения с холандския втородивизионен МВВ Маастрихт, които изтекоха.

„Това е наистина голяма стъпка напред за мен, защото ще играя в Лига Европа след трите години, прекарани във второто ниво на холандския футбол и добрите мачове за мен за националния отбор на Кабо Верде.

Много благодаря на Маастрихт за трамплина, който се оказа за мен като клуб. В този отбор претърпях голямо развитие. Знам, че не всички в клуба са доволни от раздялата ми с Маастрихт, но аз съм спортист и имам амбиции”, сподели Перейра пред изданието.

ГДБОП неутрализира престъпна група за трафик на хора

http://nakratko.bg/category/60/160288/


ГДБОП неутрализира организирана престъпна група, занимавала се с трафик на хора, съобщиха от пресцентъра на МВР. Спецпрокуратурата е повдигнала обвинения на петима участници в престъпната схема.

Потомци на болярина Кършо организират родолюбива проява в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6890908

Потомци на болярина Кършо организират
родолюбива проява в ЕленаОсма поредна среща ще събере в събота във възрожденска Елена потомци на болярина Кършо. Тази година датата на родолюбивата проява, която се провежда всяка първа събота на м. юни, съвпада с 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. От няколко години на този ден потомци на друг славен еленски род – този на поп

Плажовете стават безопасни от 1 юни

http://nakratko.bg/category/58/160287/


В ДКЦ 1 “Света Клементина” откриха поетапно медицинските пунктове на плажовете. Тази инициатива на общинското здравно заведение за извънболнична помощ се извършва за тринадесета поредна година. Дейността започна през 2005 г.

Бизнесът в Благоевград си потърси ново място.... Зелендолският път!

http://www.struma.com/biznes/biznesut-v-blagoevgrad-si-potursi-novo-myasto-zelendolskiyat-put_134924/

Автокъщи, бизнес складове, офиси на фирми, производствени бази никнат като гъби от двете страни на шосето

От двете страни на пътя свързващ Благоевград и АМ Струма, никнат като гъби жилищни сгради, цехове и магазини. Към тях трябва да прибавим и десетина автокъщи, с десетки автомобили втора ръка, внос от Италия, Швейцария и Германия. До преди няколко години единственият обект в този участък бе магазин МЕТРО.

Напоследък обаче апетитните парчета земя се превърнаха в жилищни сгради и халета. Предприемчивите купуват земя, за да развиват бизнес, а други пък бягат от големия град и предпочитат...

Продължава

Французинът с български корени Венсан Винел с първи концерт у нас

https://www.vesti.bg/lyubopitno/francuzinyt-s-bylgarski-koreni-vensan-vinel-s-pyrvi-koncert-u-nas-6082914

Той ще участва на фестивала за съвременна музика Франкофоли, който ще се проведе на 22 и 23 юни в Благоевград

Ученици ще посетят Пункт за базиране - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375117

Ученици от три варненски училища - Първа езикова гимназия, ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Димчо Дебелянов“, пък ще посетят Пункта за базиране на ВМС по слечай Деня на детето първи юни, научи Moreto.net. Те ще имат възможността да се запознаят отблизо с отговорната професия на военните моряци, както и с корабите, съоръженията и техника на военноморската база.

Пекин: Улесняването на визовия режим с САЩ е взаимноизгодно за двете страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890840

Пекин: Улесняването на визовия режим с САЩ е взаимноизгодно за двете страниВчера говорителката на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин в отговор на решението на Вашингтон да въведе ограничения за визите за китайски студенти подчерта, че улесняването на визовия режим между Китай и САЩ е реципрочно и взаимноизгодно и за двете страни и отговаря на общите интереси на двата народа, предава bulgarian.cri.cn.

Симеон пред швейцарско списание: Вкарват ни в шаблони

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6890928

Симеон пред швейцарско списание: Вкарват ни в шаблониКолко история е способен да побере един единствен живот? При Симеон Сакскобургготски – както е гражданското му име – количеството е огромно. Като дете управлява България като цар Симеон Втори, преди да бъде прокуден от Съветските власти и комунистите. Следват десетилетия изгнание в Испания. Едва през 1996 година, вече седемдесетгодишен,

Иван Иванов, КЕВР: Ако индустрията е тяло, то енергетиката е кръвоносната система

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890929

Иван Иванов, КЕВР: Ако индустрията е тяло, то енергетиката е кръвоносната системаПредседателят на КЕВР Иван Иванов заяви на форум, че енергетиката е изключително важна за развитието на съвременната индустрия. Ако индустрията е тяло, то енергетиката е кръвоносната система на този организъм. Там където тя не достига, това тяло засъхва, коментира Иванов на конференция "Индустрия и енергетика 2018",

С безплатни "Забравените игри на Свети Врач" малки и големи се връщат назад във времето

http://www.struma.com/lyubopitno/s-bezplatni-zabravenite-igri-na-sveti-vrach-malki-i-golemi_134923/

По случай 1 юни –Ден на детето, Археологически музей – Сандански и Община Сандански организират БЕЗПЛАТНО „ЗАБРАВЕНИТЕ ИГРИ НА СВЕТИ ВРАЧ“.

От 10:00 до 14:00 часа в парк „Свети Врач“ /пространството между езерото и градския басейн/ малки и пораснали деца ще имат възможност да се върнат назад във времето.

„Чилик джумак“, „Ламатка“, „Топорман“, „Чучулига“– имена – спомени от...

Продължава

С безплатни "Забравените игри на Свети Врач" малки и големи се връщат назад във времето

http://www.struma.com/obshtestvo/s-bezplatni-zabravenite-igri-na-sveti-vrach-malki-i-golemi_134923/

По случай 1 юни –Ден на детето, Археологически музей – Сандански и Община Сандански организират БЕЗПЛАТНО „ЗАБРАВЕНИТЕ ИГРИ НА СВЕТИ ВРАЧ“.

От 10:00 до 14:00 часа в парк „Свети Врач“ /пространството между езерото и градския басейн/ малки и пораснали деца ще имат възможност да се върнат назад във времето.

„Чилик джумак“, „Ламатка“, „Топорман“, „Чучулига“– имена – спомени от...

Продължава

Паргов: Отговорността трябва да е водещата при избора на кмет на „Младост”

http://www.cross.bg/mladost-obshtinski-suvet-1575871.html

/КРОСС/ Не трябва да бъдем водени от политически съображения в избора на временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост". Това каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов по време на заседание на Столичния общински съвет. "Днес за втори път Столичен общински съвет трябва да поеме отговорност. Преди повече от месец ние заявихме, че повече от всичко желаем нормализиране на обстановката в "Младост". От този избор зависи каква ще бъде обстановката в "Младост" следващата година и половина. Не трябва да бъдем водени от политически съображения. Това е недопустимо. Това, което ще ви кажа, е да бъдем водени от отговорност", каза още той. "Ако искате да имаме поименно гласуване, нека всеки стане и каже за кого иска да гласува", допълни Паргов в отговор на въпрос на председателя на СОС Елен Герджиков кой от кандидатите ще подкрепят от групата на БСП. Зам.-председателят на Столичния общински съвет и част от групата на БСП Милка Христова заяви, че ще подкрепи кандидатурата на арх. Румен Русев за временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост". "Действително сме изправени пред много сериозна дилема. Що се отнася до избора между двете кандидатури, предвид ситуацията в "Младост", заявявам, че аз ще подкрепя кандидатурата на арх. Румен Русев, защото той е архитект, а проблемите в "Младост" са обвързани със строителните дейности в момента" допълни тя.  

Румен Русев е новият и. д. кмет на община „Младост“

http://www.transmedia.bg/2018/05/31/%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5%d0%b2-%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b8-%d0%b4-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0/

 

Общинските съветници от ГЕРБ, БСП, „Патриоти за София“ (ВМРО и АТАКА) и част от групата на Реформаторския блок избраха Румен Русев за нов изпълняващ длъжността кмет на „Младост“. Той бе предпочетен пред посочения от Десислава Иванчева доскорошен пиар на общината Петър Кърджилов.

За Русев гласуваха 30 от съветниците, а останалите 20 са се въздържали. Сред тях бе и част от групата на ГЕРБ. След гласуването председателката на групата Малина Едрева каза, че „ГЕРБ не подкрепя нито един от кандидатите, защото не ги познава“, но са подкрепили Русев, защото това било „политически отговорното решение“.

На заседанието присъстваха част от работещите в район „Младост“, които заплашиха с протести, ако Петър Кърджилов бъде избран за кмет. Това бе и една от причините ГЕРБ да подкрепят Русев, след като вчера председателят на общинския съвет Елен Герджиков каза, че партията ще се съобрази с желанието на Десислава Иванчева.

След успешното избиране на Русев общинските съветници от БСП се поздравиха с работещите в „Младост“. „Подкрепихме експерното начало“, каза лидерът на столичната организация Калоян Паргов.

След като бе арестувана, Десислава Иванчева каза, че Русев се опитва да „узурпира кметския пост“, а след това от ареста издаде заповед за уволнението му. Тази и други заповеди, които тя издаде, станаха повод специализираната прокуратура да поиска временното й освобождаване от поста. Според общинските съветници от ГЕРБ издаваните от нея документи обаче са нелегитимни, защото по това време за изпълняващ длъжността кмет на района бе избран Владимир Клисуров.

Петрова и Иванчева са в ареста от средата на април, когато бяха арестувани и обвинени във взимане на подкуп в особено големи размери.

Следващото заседание е насрочено за вторник, 5 юни.

Прокуратурата предаде Мирослав Боршош на съда

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-predade-miroslav-borshosh-na-syda-262095/

Обвиненията остават без промяна - нецелево разходване на средства, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда

Ето го третия пол - мухес от Мексико (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890900

Ето го третия пол - мухес от Мексико (Видео, снимки)Те са от мъжки пол, но не се идентифицират като мъже. И то от малки. Те се обличат и гримират като жени, но същевременно не се определят като жени. Запознайте се с мухес – третият пол на Мексико, който съществува още от времето на сапотеките. Въпреки че обществото ги приема и уважава от столетия, мухес твърдят,

Зинедин Зидан напуска "Реал" (Мадрид)

http://clubz.bg/68537-zinedin_zidan_napuska_real_madrid

Зинедин Зидан вече не е треньор на "Реал" (Мадрид). Французинът лично обяви това на пресконференция, която свика сам в Мадрид. На нея присъства и босът на "белите" Флорентино Перес. По-рано днес двамата са имали среща, на която бившият №10 е уведомил боса за решението.

Зизу наскоро преподписа договора си до 2020 г. Той изтъкна, че след близо три години, в които беше начело на "лос меренгес" и неизменно печелеше Шампионската лига, клубът има нужда от промяна.

Зидан заяви, че ще си вземе почивка и че казва "довиждане", а не "сбогом" на най-успешния футболен клуб в света.

Перес изтъкна, че е останал изненадан от решението на своя треньор, но не може да направи нищо повече и уважава желанието му.

Брифингът продължава.

Очаквайте подробности.

"Румъния и Литва са съучастници на ЦРУ в мъчения на заподозрени"

http://clubz.bg/68536-rumyniq_i_litva_sa_syuchastnici_na_cru_v_mycheniq_na_zapodozreni

СВЯТ гуантанамоcr

Румъния и Литва са съучастници на ЦРУ в мъчения на двама заподозрени членове на "Ал Кайда", реши Европейският съд за правата на човека в Страсбург.

В двете страни има тайни затвори, използвани от ЦРУ, чието съществуване дълго време е пазено в тайна, припомня Би Би Си. Там след атентатите на 11 септември 2001 г. са държани заловените в САЩ Абу Забайда и Абд ал-Рахим.

Съдиите са взели решението си на базата на документи на ЦРУ, които разкриват, че заподозрените за тероризъм са били държани с вързани очи в изолатори, били са оковани непрекъснато и са подлагани продължително време на силни шумове и светлина.

Литва и Румъния ще трябва да платят 100 хил. евро заради нанеси загуби на Абу Забайда и Абд ал Рахим съответно.

През 2014 г. Европейският съд за правата на човека се произнесе по подобен начин за казус в Полша.

Мъченията са забранени от Европейската конвенция за човешките права на Съвета на Европа.

Абд ал Рахим е роден в Саудитска Арабия палестинец, обвинен, че е организатор на дейността на терористичната групировка. Той е бил връзката между Осама бен Ладен и клетките на "Ал Кайда". Според Европейския съд по правата на човека Забайда е бил в затвора на ЦРУ в Румъния между 2003 и 2005 г., където е бил обект на мъчения.

"Той е бил обект на нечовешко отношение, за което Румъния е станала съучастник, като е сътрудничела на ЦРУ", пише в решението.

Същото е решението на съда за Литва, където е бил затворен Абу Забайда. Затворът на ЦРУ в балтийската държава е функционирал между 2005 и 2006 г.

В момента и двамата са в затвора "Гуантанамо". Съдиите от ЕСПЧ не са могли да ги посетят там.

Актрисите Узо Адуба и Татяна Маслани ще връчат награди "Тони" през юни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6890920

Актрисите Узо Адуба и Татяна Маслани ще връчат награди "Тони" през юниАктьорите Узо Адуба, Мат Бонър, Клеър Дейнс, Арми Хамър и Татяна Маслани са сред знаменитостите, за които бе потвърдено, че ще връчат награди "Тони" на предстоящата през юни церемония в Ню Йорк, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Очаква се награди на церемонията да връчат също Лесли Одъм младши, Джим Парсънс, Закари Куинто и Андрю Ранелс.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване