Шефът на БДЖ отрече за умишлен фалит на железниците

https://frognews.bg/biznes-turisam/shefat-bdj-otreche-umishlen-falit-jeleznitsite.html

Несериозно е да се твърди, че някой умишлено води железницата към фалит. Това заяви изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров.

Шефът на БДЖ отрече за умишлен фалит на железниците

https://frognews.bg/novini/shefat-bdj-otreche-umishlen-falit-jeleznitsite.html

Несериозно е да се твърди, че някой умишлено води железницата към фалит. Това заяви изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров.

Пловдив се поклони пред Ботев (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6894307

Пловдив се поклони пред Ботев (Снимки)Стотици пловдивчани отдадоха почит на Ботев и загиналите за свобода пред паметника на големия поет и революционер в Цар-Симеоновата градина. "Денят на Ботев е ден на размисъл. И в наши дни актуално звучат неговите думи: "Големи хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора", каза в словото си носителят на тазгодишната награда

Руски пилот, чийто самолет е свален през 1987 г. в Афганистан, е жив, иска да се върне в родината си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894303

Руски пилот, чийто самолет е свален през 1987 г. в Афганистан, е жив, иска да се върне в родината сиСъветски пилот, чийто самолет е бил свален в Афганистан през 1987 г., е открит жив и здрав и иска да се върне в родната си страна, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на руските военни. Ръководителят на руските парашутисти Валерий Востротин определи като изумително това, че пилотът е оцелял и днес е жив и здрав, предава БТА.

Граничари откриха 330 000 къса контрабандни цигари на ГКПП 'Кулата'

https://offnews.bg//obshtestvo/granichari-otkriha-330-000-kasa-kontrabandni-tcigari-na-gkpp-kulata-681843.html

Граничари откриха 330 000 къса контрабандни цигари на ГКПП "Кулата". 

Цигарите са открити при проверка на камион с българска регистрация вчера рано сутринта. 

В превозното средство граничните полицаи открили 33 мастърбокса (330 000 къса) акцизни стоки - цигари без акцизен бандерол, превозвани сред официалния по документи товар – огледала, предназначени за доставка в страната.

По случая в ГПУ – Петрич е образувано досъдебно производство.

Работата продължава с извършването на процесуално-следствени действия от служители на ГПУ Петрич при РД „Гранична полиция” – Смолян и ГПУ Благоевград при РДГП – Кюстендил под ръководството на Окръжна прокуратура - Благоевград.

Водачът на автомобила – 49-годишен български гражданин, е привлечен като обвиняем и задържан с мярка за неотклонение „задържане за 72 часа”.

Караянчева: Няма личност като Ботев, един от най-светлите умове, авантюрист и пророк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894322

Караянчева: Няма личност като Ботев, един от най-светлите умове, авантюрист и пророк"Няма личност в българската история като Ботев, която да изпълва със съдържание думите "Свобода и робство, любов и омраза", председателят на НС Цвета Караянчева на всенародното поклонение на връх Околчица в Деня на Ботев и за загиналите за свободата и независимостта на България, предава БТА. В словото си тя припомни,

Румен Радев: Днешният ден не е време за патос, той е време за смирение и за размисъл

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SMTPtuFuQeg/

“Събрали сме се да почетем Ботев и неговите четници. Да склоним глава пред загиналите за свободата на родината. Правим го всяка година. С преклонение, но и с известно неудобство. Велик дух, само шепа сподвижници и трагична гибел, това е историята на Ботев и на неговите другари. Това е и честа участ в българската история. Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета.

Те ни морят във всяка епоха. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори. Затова българският пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безразлични сме и безучастни сме към борбите им приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им”, заяви президентът, който участва в отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Празник като днешния не е време за патос, той е време за смирение и за размисъл. Още ли свестните у нас считат за луди? Още ли глупецът вредом всеки почита? Още ли народът го смучат наши и чужди гости? Още ли българи в чужбина тежка се скитат клети, немили, недраги? Отговорите ги знаем. Аз вярвам, че няма българска зла участ, че няма българска предопределеност, а има българска воля, българска дързост, български талант. Ботев е тяхното въплъщение, а всеки един от нас днешните българи носим един от тях в себе си”, допълни Радев.

“Всички вие, които тези дни извървяхте пътя на Ботевата чета, всеки един даде пример за сила, воля и доблест, в които всички трябва да повярваме. Преди 142 години шепа българи повярваха в себе си и промениха живота ни. Поклон пред паметта им. Вечна памет за всички загинали за Отечеството. Нека техният кураж бъде наше вдъхновение. Да живее България”, завърши словото си Румен Радев.

“… Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небо, звяр и природа

и певци песни за него пеят…”

Зеленият чай предпазва от инфаркт и инсулт

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/zeleniiat-chaj-predpazva-ot-infarkt-i-insult-2100992

В зеления чай може да се крие разковничето за предотвратяване на инфаркта и инсулта, показва проучване, финансирано от Британската фондация за борба със сърдечносъдовите заболявания, пише в. "Мирър".

Продължават да валят обвинения срещу Харви Уайнстийн

//dariknews.bg/novini/sviat/prodylzhavat-da-valiat-obvineniia-sreshtu-harvi-uajnstijn-2100995

Още три жени заведоха заедно съдебно дело срещу Харви Уайнстийн заради сексуални посегателства и сексуално насилие, предаде Франс прес.

Австрия и Германия засилват общия граничен контрол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894289

Австрия и Германия засилват общия граничен контрол

С общ контрол службите в Австрия и Германия взимат засилени мерки срещу криминалната престъпност и нелегалните имигранти. От вчера австрийската и германската федерални полиции и баварската провинциална полиция охраняват общата граница в тройни екипи, предава БТА. Особено внимание е отделено на железопътния транспорт.

Акционери на "Фейсбук" поискаха оставката на Зукърбърг

http://www.moreto.net/novini.php?n=375265

Годишната среща на акционерите на „Фейсбук“ е събитие, на което обикновено не се случва нищо интересно. Тази година обаче, то премина в изблици на гняв и разочарование от страна на инвеститорите към директорите на компанията, зад която стои година, изпълнена със скандали, посочва „Ен Би Си Нюз“, цитирана от БГНЕС.

„Акция шум” за старт на сезона в Слънчев бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YS5wGQ5VeMA/

Снощи вицепремиерът Валери Симеонов направи изненадваща проверка на работещите дискотеки в курорта Слънчев бряг. Установи се, че в пет дискотеки в курорта музиката е по-силна от допустимото. Не били и шумоизолирани. Акцията е била с превантивен характер и собствениците на заведенията са се разминали само с предупреждение.

Учени откриха нов метод за удължаване на живота

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6894281

Учени откриха нов метод за удължаване на живота

Учени от университета Макгил в Канада установиха, че симбиотиците - смеси от пробиотици и богати на полифеноли растения, могат да увеличат продължителността на живота и да намалят риска от заболявания в напреднала възраст, съобщи Лента, цитиран от БТА. Експриментите били извършени с плодови мушици Drosophila melanogaster, които, според учените,

Дончев: Четвърта компания има интерес към АЕЦ "Белене"

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/donchev-chetvyrta-kompaniia-ima-interes-kym-aec-belene-262232/

Има принципна политическа договореност "Турски поток" да премине през България, заяви вицепремиерът

Крадците на тръби от тръбопровода Дунав-Добрич ще чуят заключителни пледоарии в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894309

Крадците на тръби от тръбопровода Дунав-Добрич ще чуят заключителни пледоарии в съда

В Окръжния съд в Добрич са насрочени 4 поредни заседания за съдебните прения по дело, водено срещу трима подсъдими, спрямо които е повдигнато обвинение за кражба на тръби от водонапорен водопровод. Съдебните заседания ще се проведат на 4, 5, 6 и 7 юни, от 10 ч. Подсъдими в процеса са Радко Г. от Силистра,

Четвърта компания е заявила интерес към АЕЦ “Белене“

https://www.mediapool.bg/chetvarta-kompaniya-e-zayavila-interes-kam-aets-belene-news279780.html

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че е оптимист за реализирането на проекта за АЕЦ “Белене“, защото четвърта частна компания е заявила интерес към строителството на централата. Досега е известно за интерес от Китайската държавна ядрена корпорация, френската “Арева“ и руската “Росатом“. Дончев не съобщи коя е четвъртата фирма. “Не е възможен отговор дали ще строим АЕЦ "Белене", това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. Аз съм оптимист, защото вчера има заявен писмен интерес от четвърта компания”, каза вицепремиерът пред бТВ. Той коментира и срещата в Москва между руския президент Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов. По думите му тази среща няма никаква връзка с визитата на президента Румен Радев в Русия. “Дори от чисто човешките отношения пътят за намаляване на напрежение са разговорите. Една емоционална реплика по време на пресконференцията не е есенцията на разговорите”, допълни Дончев по повод обвиненията в България, че премиерът Борисов се е поставил в подчинено положение спрямо руския президент Владимир Путин. Основните обвинения са заради репликата на Борисов, че Путин като “по-голям“ ще “прости“ на България за провала на проекта “Южен поток“. По време на разговорите в Москва бе постигната принципна договорка България да получи руски газ за хъб “Балкан“ от “Турски поток“. Томислав Дончев също уточни, че тази договорка е далеч от реализация. “Има принципна политическа договореност “Турски поток” да премине през България, но това са разговори, които текат с месеци. Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава – това означава по-високи цени. Големият проблем е, че трябва да се намери безконфликтен сценарий и за Русия, и за Европа”, каза още вицепремиерът. На последните упреци на президента Румен Радев, че управляващите “теглят каруцата към автокрация“, Дончев отговори, че не е сериозно да се говори за автократично управление в България. “Има двустранно напрежение между институциите, това е факт. Когато се разменят остри реплики, диалогът е труден”, коментира вицепремиерът.

Още една компания е заявила интерес към АЕЦ "Белене"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/02/3188715_oshte_edna_kompaniia_e_zaiavila_interes_kum_aec_belene/?ref=rss


Вчера е постъпил писмен интерес от четвърта компания, която иска да строи АЕЦ "Белене". Това заяви пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Той обаче отказа да назове от коя страна е инвеститорът.<br /><br />Според Дончев няма категоричен отговор дали проектът ще се осъществи. По думите му трябва да се намери инвеститор, който ще спази всички условия, които държавата ще постави. В противен случай няма да се стигне до строеж на АЕЦ "Белене".<br /><br...

Валери Симеонов пак започна проверките на дискотеките в Слънчев бряг (видео)

https://offnews.bg//politika/valeri-simeonov-pak-zapochna-proverkite-na-diskotekite-v-slanchev-bria-681842.html

Вицепремиерът Валери Симеонов отново започна с проверките на дискотеките в курорта "Слънчев бряг".

Снощи Симеонов направи изненадващи проверки в няколко дискотеки в курорта за това дали се спазват разпоредбите след 23 ч. заведенията да не надвишават допустимите децибели или да озвучават с музика на открито. 

Проверяващите са открили нарушения в пет дискотеки - в "Ла кубанита", Coccoon, "Арена", "Графити" и бившият "Оксижен", сега "Рейнбоу" музиката е била по-силна от допустимото, а заведенията не били и шумоизолирани.

Акцията е била с превантивен характер и собствениците на заведенията са се разминали само с предупреждение.

В социалните мрежи се появиха и видеоклипове от акцията.

"Това е първата проверка за този сезон, такива ще има през цялото лято. Законът е един за всички и той трябва да се спазва, няма да има компромис за никого", казва Валери Симеонов по време на акцията.

Томислав Дончев: Четвърта компания заяви интерес към АЕЦ „Белене”

http://www.cross.bg/donchev-rysiya-bulgariya-1576028.html

/КРОСС/ „Не е възможен отговор дали ще строим АЕЦ "Белене", това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. Аз съм оптимист, защото вчера има заявен писмен интерес от четвърта компания”. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази събота”. Той коментира и срещата в Москва между руския президент Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов. Дончев беше в официалната делегация. По думите му тази среща няма никаква връзка с визитата на президента Румен Радев в Русия. „Дори от чисто човешките отношения пътят за намаляване на напрежение са разговорите. Една емоционална реплика по време на пресконференцията не е есенцията на разговорите”, допълни Дончев. Има принципна политическа договореност „Турски поток” да премине през България, но това са разговори, които текат с месеци. Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава – това означава по-високи цени. Големият проблем е, че трябва да се намери безконфликтен сценарий и за Русия, и за Европа”, каза още вицепремиерът. На последните упреци на президента Румен Радев той отговори, че не е сериозно да се говори за автократично управление в България. „Има двустранно напрежение между институциите, това е факт

66-годишна варненка пострада след рязко спиране на тролейбус

http://www.moreto.net/novini.php?n=375223

По ул. „Гео Милев“ в посока хипермаркет „Кауфланд“ се движи автомобил, управляван от 33-годишен водач от Варна, който на кръстовището с бул. „Хр. Смирненски“ навлиза на червен сигнал на светофара и е блъснат от навлезлия в кръстовището на зелен сигнал на светофара друг автомобил.

Качването на стълби подмладява мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6893554

Качването на стълби подмладява мозъкаОказва се, че сигналите в организма се движат като асансьор - двупосочно, и от мускулите към нервните клетки Изкачването на стълби, бързото ходене, бягането, динамичните танци, тай чи упражненията и други натоварвания на краката имат възможност да подмладяват мозъка. По време на активно използване на най-големите мускули тялото изпраща сигнали за

Китайската полиция арестува 15 души за продажба на фалшив марков алкохол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894274

Китайската полиция арестува 15 души за продажба на фалшив марков алкохолКитайската полиция арестува 15 души, заподозрени в производството на над 55 000 бутилки фалшив марков алкохол, продавайки на практика нискокачествен алкохол на високи цени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Полицията в град Цюанчжоу в южната провинция Фуцзян разби три престъпни групи, които в цехове произвеждали бутилки с популярни марки байцзию -

Възстановено е движението край Елин Пелин на "Тракия" след тежката катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894300

Възстановено е движението край Елин Пелин на "Тракия" след тежката катастрофаВъзстановено е напълно движението в посока София, при км 10 от АМ "Тракия". За Пловдив леките автомобили преминават в активна и аварийна лента. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Тежкотоварния трафик се пренасочва по обходния маршрут през Нови Хан и пътен възел Вакарел. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

И Ердоган забрани Uber

http://clubz.bg/68623-i_erdogan_zabrani_uber

Uber няма повечеда работи в Турция, обяви днес президентът на страната Реджеп Ердоган, съобщи местният в. "Дейли Сабах".

"Появи се нещо, наречено Uber, но край, вече няма такова нещо...Вече имаме таксиметрова система. Откъде се появи това? То съществува в Европа, не ме интересува“, заяви Ердоган по време на ифтар (вечеря след залез слънце по време на мюсюлманските пости – бел. ред.), организирана от частна автобусна асоциация в Истанбул в петък.

Местното МВР вече е издало нареждане на бъде блокирана работата на услугата, каза още той. Uber не пожъна големи успехи в Турция.

"Ние имаме собствени таксита и шофьори, които честно си изкарват прехраната", отбеляза Ердоган.

Но не пропусна да отбележи, че самите турски таксиджии се оплакват от нелоялната конкуренция и практики, които се прилагат от Uber за привличане на клиенти.

Дейността на Uber бе забранена в редица държави в Европа и по света - Франция, Италия, Германия, Япония, Тайван и България, основно заради натиск от таксиметровите компании, според които компанията изпълнява същата услуга като тяхната, но не е подчинена на същите регулации. В други държави обаче, например съседна Румъния, Uber се развива.

Джендър скандал! Даскал пита с анкета от кой пол искат да са …

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d1%8a%d1%80-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb-%d0%b4%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bb-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%be/

Анонимна джендър анкета проведена в елитно столично училище скандализира родители, пише в. „Телеграф“. Проучването има за цел да разбере дали родителите имат предпочитания какъв пол да са учителите на техните деца.

„Данните от анкетата ще бъдат използвани единствено за научно изследване за целите на дипломна работа на наш колега“, заяви заместник-директорът на училището Симеон Ангелов. „За нас полът на колегите не е определящ, имат значение качеството на образование и педагогическите способности на учителя“, сподели Ангелов.

„Според вас полът на учителя в начален етап оказва ли съществено влияние върху начина на работа с учениците?“ е един от въпросите, които скандализира родителите на деца,пише блиц.
В анкетата присъстват и още няколко въпроса, които определят предпочитанията на майките и бащите. Пример за това е: „Има ли тема или въпрос, която бихте споделили, ако учителят в мъж?“.

Потресени родители на деца от начален курс разказаха, че нямат полови предпочитания към преподавателите и смятат проведената анкета за неуместна.

 

 

Материалът Джендър скандал! Даскал пита с анкета от кой пол искат да са … е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Спаси София искат спешни мерки за безопасност по булевард Дондуков

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/spasi-sofiia-iskat-speshni-merki-bezopasnost-bulevard-dondukov.html

След катастрофа на бул. Дондуков, в която вчера са ударени две ученички пред столична гимназия, от гражданската организация Спаси София се обявяват за спешно изпълнение на обещаните от кмета Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев през миналата година мерки за пътна безопасност, които не са имплементирани на новоремонтирания булевард.

Спаси София искат спешни мерки за безопасност по булевард Дондуков

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/spasi-sofiia-iskat-speshni-merki-bezopasnost-bulevard-dondukov.html

След катастрофа на бул. Дондуков, в която вчера са ударени две ученички пред столична гимназия, от гражданската организация Спаси София се обявяват за спешно изпълнение на обещаните от кмета Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев през миналата година мерки за пътна безопасност, които не са имплементирани на новоремонтирания булевард.

Принц Хари и Меган връщат подаръци за 7 млн. паунда

https://www.mediapool.bg/prints-hari-i-megan-vrashtat-podaratsi-za-7-mln-paunda-news279779.html

Принц Хари и съпругата му - херцогинята на Съсекс Меган, ще върнат сватбени подаърци на стойност 7 милиона паунда, съобщи изданието “Контактмюзик“, цитирано от “Дарик“. Причината е, че даровете са получени в разрез с правилата на кралското семейство. Протоколът не позволява на членовете на кралското семейство да приемат подаръци от хора, които не познават лично. Целта е да се избегне експлоатирането на даровете с рекламна цел. Още преди сватбата Хари и Меган отправиха призив към хората, желаещи да им направят подарък, да дарят средства за благотворителност. Много хора обаче не са се вслушали в молбата им и сега ще си получат подаръците обратно. Сред официалните подаръци, които херцогът и херцогинята на Съсекс могат да запазят, са двойка коали. Животните са дарени от австралийския щат Нов Южен Уелс и ще бъдат настанени в зоопарка Таронга в Сидни. В момент принц Хари и съпругата му са на сватбено пътешествие в Канада.

Денят на Ботев бе отбелязан в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7EshQuDWGkE/

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България бе отбелязан в Поморие с общоградско поклонение. Водеща на церемонията бе Донка Китанова. Румяна Динева изнесе тържествено слово, а ученици от ОУ „Христо Ботев“ Поморие представиха поетична композиция.След това бяха поднесени венци  и цветя пред бюст-паметника на Ботeв в Поморие. Точно в 12.00 часа  сирени призоваха за мълчание в знак на преклонение към героите. Сигналът продължи 2 минути.

Тази година на 2 юни се навършват 142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев.  Празникът за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално денят се отбелязва от 1901 г. на връх Вола.

След като на 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия. По време на заседанието Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток. Ботевата чета води сражение в района на Рашов дол, край Лютиброд. В боя загиват Георги Апостолов и още 10 четници. Командваната от Никола Войновски група успява да се изтегли към с. Зверино.

 

Откъс от "Трима в любовта" на Арчибалд Кронин

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/03/02/3182193_otkus_ot_trima_v_ljubovta_na_archibald_kronin/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Трима в любовта", с автор Арчибалд Кронин, предоставен от Издателство "Ера".<br /><br />"Трима в любовта" е един от големите шедьоври на Арчибалд Кронин. Вълнуваща история, която отвежда читателя в драматичен свят, изпълнен с наситени емоции.<br /><br />Луси Мур искрено обича съпруга си. За да го обича още повече, тя желае да го направи по-добър. И като една отдадена и...

Томислав Дончев: Четвърта компания заяви интерес към АЕЦ „Белене“

http://www.transmedia.bg/2018/06/02/%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0/

 

Не е възможен отговор дали ще строим АЕЦ „Белене“, това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. Аз съм оптимист, защото вчера има заявен писмен интерес от четвърта компания. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ.

Той коментира и срещата в Москва между руския президент Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов. Дончев беше в официалната делегация. По думите му тази среща няма никаква връзка с визитата на президента Румен Радев в Русия.

„Дори от чисто човешките отношения пътят за намаляване на напрежение са разговорите. Една емоционална реплика по време на пресконференцията не е есенцията на разговорите”, допълни Дончев.

Има принципна политическа договореност „Турски поток” да премине през България, но това са разговори, които текат с месеци. Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава – това означава по-високи цени. Големият проблем е, че трябва да се намери безконфликтен сценарий и за Русия, и за Европа”, каза още вицепремиерът.

На последните упреци на президента Румен Радев той отговори, че не е сериозно да се говори за автократично управление в България. „Има двустранно напрежение между институциите, това е факт. Когато се разменят остри реплики, диалогът е труден”, подчерта Дончев.

Юнкер: Трябва да покажем, че уважаваме Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894270

Юнкер: Трябва да покажем, че уважаваме ИталияПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова днес в интервю за редица германски вестници да "се уважава Италия" и нейното коалиционно правителство, в което влизат популисти и крайната десница. Той призова "да не се поучава" Рим, предаде Франс прес. "Трябва да покажем, че уважаваме Италия",

Четвърта компания има интерес да строи АЕЦ Белене

https://offnews.bg//politika/chetvarta-kompania-ima-interes-da-stroi-aetc-belene-681841.html

Четвърта компания е заявила писмен интерес да строи АЕЦ "Белене". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV. 

Той посочи, че сега не може да се каже дали ще строим централата, защото това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. 

Той коментира и срещата в Москва между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. Дончев беше част от официалната делегация.

Според Дончев визитата на Борисов в Русия няма връзка с посещението на президента Румен Радев дни преди това. 

„Дори от чисто човешките отношения пътят за намаляване на напрежение са разговорите. Една емоционална реплика по време на пресконференцията не е есенцията на разговорите”, посочи Дончев.

Той обясни, че има принципна политическа договореност „Турски поток” да премине през България, но няма крайна договорка, тъй като това са разговори, които текат с месеци. 

"Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава – това означава по-високи цени. Големият проблем е, че трябва да се намери безконфликтен сценарий и за Русия, и за Европа", коментира Дончев.

По повод упреците на Румен Радев към Борисов той отговори, че не може да се говори за автократично управление в България.

„Има двустранно напрежение между институциите, това е факт. Когато се разменят остри реплики, диалогът е труден”, подчерта Дончев.

Катастрофа с камион блокира АМ “Тракия“ за осем часа

https://www.mediapool.bg/katastrofa-s-kamion-blokira-am-trakiya-za-osem-chasa-news279778.html

Цистерна с олио се преобърна на магистрала „Тракия“ в посока Пловдив в събота сутринта и предизвика огромно задръстване, съобщиха от полицията. По първоначални данни шофьорът не е пострадал.   Инцидентът е станал малко след 09:30 ч., като по неизяснени засега причини ТИР-ът се е преобърнал на пътното платно на 10-и километър. Движението към Пловдив за леки автомобили се пропуска в аварийната лента, организиран е обход и през Вакарел. Инцидентът образува 10-километрово задръстване към Пловдив до събота по обяд. Проблемът обаче се задълбочи в събота следобяд, защото се задръстиха платната и в двете посоки на магистралата. Очевидци разказват, че тапата на пътя е по около 5 км към София и Пловдив, съобщава агенция "Фокус". Движението бе възобновено едва след 17 часа следобед. Причината е, че е трябвало много време, за да се прехвърли олиото от катастрофиралия камион в друг.

Катастрофа с камион блокира АМ “Тракия“

https://www.mediapool.bg/katastrofa-s-kamion-blokira-am-trakiya-news279778.html

Цистерна се преобърна на магистрала „Тракия“ в посока Пловдив в събота сутринта и предизвика огромно задръстване, съобщиха от полицията. По първоначални данни шофьорът не е пострадал.   Инцидентът е станал малко след 09:30 ч., като по неизяснени засега причини ТИР-ът се е преобърнал на пътното платно на 10-и километър. Движението към Пловдив за леки автомобили се пропуска в аварийната лента, организиран е обход и през Вакарел. Инцидентът образува 10-километрово задръстване към Пловдив до събота по обяд. Проблемът обаче се задълбочи в събота следобяд, защото се задръстиха платната и в двете посоки на магистралата. Очевидци разказват, че тапата на пътя е по около 5 км към София и Пловдив, съобщава агенция "Фокус".

Катастрофа с камион блокира АМ “Тракия“ в посоката към Пловдив

https://www.mediapool.bg/katastrofa-s-kamion-blokira-am-trakiya-v-posokata-kam-plovdiv-news279778.html

ТИР се преобърна на магистрала „Тракия“ в посока Пловдив в събота сутринта и предизвика огромно задръстване, съобщиха от полицията. По първоначални данни шофьорът не е пострадал.   Инцидентът е станал малко след 09:30 ч., като по неизяснени засега причини ТИР-ът се е преобърнал на пътното платно на 10-и километър. Движението към Пловдив за леки автомобили се пропуска в аварийната лента, организиран е обход и през Вакарел. Образувала се е тапа и струпване на автомобили, движението е силно затруднено. Патрули на „Пътна полиция“ регулират движението в участъка на инцидента.

Зрелищен обир на инкасо в Рим: Издирват кола с българска регистрация

//dariknews.bg/novini/sviat/zrelishten-obir-na-inkaso-v-rim-izdirvat-kola-s-bylgarska-registraciia-2100988

В Рим е в ход полицейска акция заради зрелищен обир тази сутрин. Бандити с българска кола нападнаха фургон с печалбата на супермаркет и задигнаха милион и половина евро, съобщава

Двама ранени след скандал на пъти в София

https://www.mediapool.bg/dvama-raneni-sled-skandal-na-pati-v-sofiya-news279777.html

Двама души са ранени след скандал на пътя в столицата. Инцидентът станал в събота през нощта, около 02:30 ч., на столичния булевард “Акад. Иван Гешов“. От едната кола са излезли трима мъже и започнали саморазправа с другия шофьор - полицай, който обаче не бил на работа, съобщава Нова телевизия. За да се защити, той извадил оръжие и стрелял. Той е ранил един от нападателите, но и себе си. Причините за възникването на кавгата все още са неясни. Тримата нападатели са криминално проявени - за наркотици и кражби на коли. Това са Димитър Илиев, Габриел Боцев - Жабата и Янко Огнянов – Китаеца, съобшава Нова телевизия. Двамата пострадали са настанени в болница с огнестрелни рани по ръцете и без опасност за живота.

Facebook спира услугата Trending Topics

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-spira-uslugata-trending-topics-262231/

Тя ще бъде премахната идната седмица, защото станала безполезна с времето, съобщи социалната мрежа

Валверду разкри накъде вече гледа Гришо

https://petel.bg/Valverdu-razkri-nakade-veche-gleda-Grisho__267343

Григор Димитров остана разочарован след представянето си по време на сезона на клей, който приключи за него след загуба от Фернандо Верда...

МФК Спартак загуби от румънския шампион и ще играе за 11-о място утре

https://petel.bg/MFK-Spartak-zagubi-ot-rumanskiya-shampion-i-shhe-igrae-za-11-o-myasto-utre__267344

Носителят на титлата на България МФК Спартак ще играе в мача за 11-о място в Шампионската лига по плажен футбол, която се провежда в Назаре, ...

Китай изстреля спътник за наблюдения на земната повърхност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894266

Китай изстреля спътник за наблюдения на земната повърхност Китай изстреля спътник за дистанционни наблюдения на земната повърхност, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. От космодрума Цзюцюан в северозападната част на страната успешно бе изстреляна ракета-носител "Чанчжън-2", която изведе в орбита спътника "Геофън-6". Той ще бъде използван от китайски учени за наблюдения на земната повърхност,

Евгений Дайнов: Борисов опозори България и ЕС, да бъде съден за измяна

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/evgenii-dainov-borisov-opozori-balgariia-bade-saden-izmiana.html

Политологът Евгений Дайнов публикува във фейсбук яростен коментар срещу извиненията на българския премиер към Путин, поднесени по време на визитата му в Москва. Според него така Бойко Борисов е опозорил както България, така и целия ЕС. А действията на министър-председател се явявали държавна измяна, за която Наказателния кодекс предвижда до 15 години затвор.

Евгений Дайнов: Борисов опозори България и ЕС, да бъде съден за измяна

https://frognews.bg/novini/evgenii-dainov-borisov-opozori-balgariia-bade-saden-izmiana.html

Политологът Евгений Дайнов публикува във фейсбук яростен коментар срещу извиненията на българския премиер към Путин, поднесени по време на визитата му в Москва. Според него така Бойко Борисов е опозорил както България, така и целия ЕС. А действията на министър-председател се явявали държавна измяна, за която Наказателния кодекс предвижда до 15 години затвор.

Родители на протест срещу задължителната имунизация

http://nakratko.bg/category/58/160374/


Родители излизат на протест във Варна против задължителното ваксиниране. Искането им е имунизация у нас да стане пожелателна. 4-годишният син на Младен от Варна е обездвижен от близо 3 години.

Румен Радев: Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета

http://www.moreto.net/novini.php?n=375264

"Събрали сме се да почетем Ботев и неговите четници. Да склоним глава пред загиналите за свободата на родината. Правим го всяка година. С преклонение, но и с известно неудобство. Велик дух, само шепа сподвижници и трагична гибел, това е историята на Ботев и на неговите другари.

Почина блусменът Еди Клиъруотър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894278

Почина блусменът Еди Клиъруотър Известният блус китарист и шоумен Еди Клиъруотър почина от сърдечна недостатъчност на 83-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Еди Клиъруотър, чието истинско име е Едуард Харингтън, е роден в Мейкън, Мисисипи. Той е самоук китарист и започва кариерата си в Бирмингам, като свири с групи за госпъл,

Цистерна се обърна на АМ „Тракия”, трафикът е затруднен

http://nakratko.bg/category/58/160372/


Цистерна се е обърнала на магистрала „Тракия” при км 10 в посока Пловдив. По първоначална информация шофьорът не е пострадал, няма и други пострадали при инцидента.

Томислав Дончев: Четвърта компания заяви интерес към АЕЦ „Белене”

http://nakratko.bg/category/26/160370/


„Не е възможен отговор дали ще строим АЕЦ "Белене", това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. Аз съм оптимист, защото вчера има заявен писмен интерес от четвърта компания”.

Футболен празник в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/g-gqwBQ8ixg/

Проведе се традиционния турнир по Футбол 7 за деца, родени през 2008 г., посветен на Деня на детето.  Той бе организиран от Община Поморие, ОФК “Поморие” и ОС на БФС гр. Бургас и се проведе на 2 юни на стадион Поморие.

Крайно класиране на турнира:

  1. Черноморец;
  2. Поморие;
  3. Звездичка;
  4. Нефтохимик;
  5. Айтос;
  6. Св. Никола;
  7. Ахелой;
  8. Чайка.

След края на турнира бяха връчени множество награди, като индивидуалните отидоха при следните състезатели:

– За най-добър вратар бе обявен Димитър Кирилов „Звездичка”/Бургас/, който получи вратарски ръкавици на ф-ма “ELITE SPORT”.

– За централен защитник на турнира бе награден Стефан Дюлгеров „Нефтохимик” /Бургас/. Той получи футболна топка на ф-ма “GIVOVA”.

– За най-полезен играч награден бе състезателят Денис Кьосеосман ОФК„Поморие”, който получи спортен анцуг „Givova“ от ф-ма “Красико”.

– За най-атрактивен състезател бе обявен Иван Дейков „Черноморец” /Бургас/. На него му бе връчена футболна топка “GIVOVA”.

На всеки отбори бяха раздадени пълен комплект екипировка + топка. Наградите бяха връчени от Николай Желев – председател на ОС на БФС гр. Бургас .

Голямата награда – купата за I-во място бе връчена на отбора на ФК “Черноморец 1919” Бургас.

Друга проява на стадион Поморие по случай Деня на детето 1 юни, бе посещението на учениците от III в и III г клас от СУ „Иван Вазов“ гр. Поморие с техните класни ръководители – г-жа Ванчурова и г-жа Блажева .Децата проведоха много състезателни и забавни игри на стадиона.

 

Какво показа Григор Димитров в сезона на червени кортове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/02/3188613_kakvo_pokaza_grigor_dimitrov_v_sezona_na_cherveni/?ref=rss


Григор Димитров изпрати един обещаващо започнал, но по традиция разочароващо завършил сезон на червени кортове. След като стартира битките на най-бавната и тежка настилка с полуфинал в Монте Карло и четвъртфинал в Барселона, българският тенисист беше устремен към най-доброто си представяне на клей. Последваха обаче ранни отпадания в Мадрид и Рим, за да се стигне до логичния край на "Ролан Гарос".<br /><br />Шампионът от финалите на АТП се оказа неспособен да се...

Виха сирените за Ботев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894272

Виха сирените за БотевДнес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. На 2 юни се навършват 142 години от гибелта на поета-революционер. По традиция и тази година в 12:00 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна засвириха в знак на всенародната

Принц, купил най-скъпата картина в света, стана министър на културата в Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894247

Принц, купил най-скъпата картина в света, стана министър на културата в Саудитска АрабияКралят на Саудитска Арабия Салман днес смени министъра на труда и създаде нови правителствени органи с цел насърчаване на културата и защитата на околната среда. Промените стават в момент, в който монархията се опитва да се модернизира и да създаде работни места за младите хора, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Крис Фрум ще получи 240 хиляди евро от наградния фонд на Джиро д’Италия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/02/3188709_kris_frum_shte_poluchi_240_hiliadi_evro_ot_nagradniia/?ref=rss


Шампионът в Обиколката на Италия Крис Фрум очаквано ще вземе най-много от наградния фонд на състезанието. Британският колоездач на "Скай", който триумфира с розовата фланелка и стана едва седмият състезател в историята, спечелил и трите големи обиколки, ще получи около 240 хиляди евро.<br /><br />Най-голямата част от тях – 200 хиляди евро, идват от триумфа на Фрум в генералното класиране. Той ще вземе и 5000 евро за победата си в класирането при катерачите. Фрум е първият...

Седмична прогноза за времето за 4 - 10 юни

https://www.actualno.com/society/sedmichna-prognoza-za-vremeto-za-4-10-uni-news_677619.html

Новата седмица ще започне с неустойчиво време. В понеделник на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Вероятността за значителни валежи и по-интензивна гръмотевична дейност е по-голяма за Източна България. Слънчеви часове ще има преди обяд. Преобладаващите максимални температури ще бъдат около и над 30°. Във вторник температурите ще се понижат с 1-2 градуса. Облачността ще остане променлива с вероятности от дъжд и гръмотевици. В сряда и четвъртък времето ще остане

Добри хора спасиха сърна в Еленския Балкан

https://www.24chasa.bg/region/article/6894221

Добри хора спасиха сърна в Еленския БалканДобри хора подадоха сигнал на 112 за ранена сърна в района на еленското село Мийковци. Директорът на горското стопанство в Буйновци инж. Румен Хараламов реагира бързо и изпраща за проверка на посоченото място горския стражар Иван Ников. Оказва се, че животното не е ранено, но е в крайно безпомощно състояние.

Нинова: Ботев е вдъхновение за смелите, дръзнали да се опълчат на всяко потисничество

https://www.actualno.com/society/ninova-botev-e-vdyhnovenie-za-smelite-dryznali-da-se-opylchat-na-vsjako-potisnichestvo-news_677640.html

„Човек, който е поставил пред себе си само един избор- свобода или смърт, остава завинаги в историята като безгранично смел, достоен и велик българин. Признателни, днес се прекланяме пред Христо Ботев, за когото всичко в живота му стои "после Отечеството". Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, съобщиха от БСП. Лидерът на левицата добави, че такъв великан не може да остане в миналот

Отвлякоха 2 милиона пчели в Швеция

https://petel.bg/Otvlyakoha-2-miliona-pcheli-v-SHvetsiya__267338

Снимка Булфото Повече от 2 милиона пчели бяха отвлечени от натрапници в южната част на Швеция. Това се съобщава от полското издание на Skå...

Джендър скандал в столично школо! Даскал пита с анкета от кой пол искат да са децата

https://petel.bg/Dzhendar-skandal-v-stolichno-shkolo--Daskal-pita-s-anketa-ot-koy-pol-iskat-da-sa-detsata__267339

Снимка Булфото Анонимна джендър анкета проведена в елитно столично училище скандализира родители, пише в. „Телеграф“, цитиран от Блиц....

Очевидец засне "Звездата на смъртта" в небето над Великобритания (Видео)

https://petel.bg/Ochevidets-zasne-Zvezdata-na-smartta-v-nebeto-nad-Velikobritaniya--Video-__267340

30-годишният Джеймс Голдман от Лийдс, Великобритания, засне тайнствен летящ обект, напомнящ "Звездата на смъртта" от "Междузвездни войни". Ч...

Жан-Клод Юнкер призова да се уважава Италия

https://petel.bg/ZHan-Klod-YUnker-prizova-da-se-uvazhava-Italiya__267341

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова днес в интервю за редица германски вестници да "се уважава Италия" и нейното...

​Социалистът Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания

https://petel.bg/---Sotsialistat-Pedro-Sanches-polozhi-kletva-kato-premier-na-Ispaniya__267342

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес положи клетва като нов испански премиер, предадоха световните агенции. Церемонията се със...

Невробиоложка: Учете децата да псуват, помага на социалното развитие

http://clubz.bg/68622-nevrobiolojka_uchete_decata_da_psuvat_pomaga_na_socialnoto_razvitie

Снимка БГНЕС

Британска невробиоложка препоръчва да учим учениците да псуват, защото това би помогнало за социалното им развитие, съобщи в. "Индипендънт".

"Опитваме се да държим децата настрани от грубия език, докато могат да преценят как да го използват - каза Ема Бърн. - Убедена съм, че трябва да променим това свое отношение".

Ако децата бъдат учени да псуват, ще разбират по-добре езика, изтъква Ема Бърн.

"Ако обсъждаме с тях честно защо хората псуват, тези думи не само ще бъдат демистифицирани, но и ще обясним емоциите на хората, които ги използват, каза Ема Бърн. Така ще помогнем на децата да си изградят толкова важната теория за съзнанието. Те трябва да научат как псуването се отразява на другите".

Известно е, че хората от всички култури псуват. Предишно изследване установи, че грубият език успокоява мозъка и дори облекчава болката.

В едно от изследванията по темата Ричард Стивънс от университета в Кийл накара доброволци да потапят ръцете си в ледена вода и установи, че ако псуват, издържат така с 50 процента по-дълго. 

БТА

Протести в Македония

https://www.actualno.com/europe/protesti-v-makedonija-news_677644.html

Основната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ ще проведе днес протест срещу правителството на страната, предава македонският „Фокус“. Лидерът на опозицията Християн Мицковски призова към масови протести. „Нашите хора търсят светлина и надежда, защото това, което в момента се случва в страната, не е нито светлина, нито надежда. Новата сутрин се ражда, новото утре ще донесе нова надежда за Македония и за гражданите на страната“, смята той. Причината

Продължава кастрацията на бездомни животни в Аксаково

http://www.moreto.net/novini.php?n=375247

Общо 56 са кастрираните кучета и котки в първите три дни от кампанията "Кастрирай и върни", която се провежда в Аксаково. Това казаха от фондация „Хънт“ за Moreto.net. Преобладава кастрирането на котки, тъй като са по-лесни за хващане.

Камион се преобърна на "Тракия" и предизвика задръстване от над 10 километра

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/02/3188704_kamion_se_preoburna_na_trakiia_i_predizvika/?ref=rss


Тежкотоварен камион се преобърна на магистрала "Тракия" и образува задръстване от над 10 километра, съобщава "Фокус". Инцидентът е станал около 9:30 ч. в посока Пловдив в района на Вакарел.<br /><br />По първоначални данни шофьорът на камиона не е пострадал. В аварийната лента се пропускат само леки автомобили, като всички автобуси и други тежкотоварни превозни средства се насочват по обходен маршрут през Вакарел. Затруднено е движението и в двете посоки.<br...

Ердоган: Край с бизнеса на "Юбер" в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894232

Ердоган: Край с бизнеса на "Юбер" в ТурцияТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че дейността на компанията Юбер в страната се прекратява, съобщи в. "Дейли Сабах". Президентът уточни вчера, че в Турция има собствена система за таксиметрови услуги и властите няма да позволят на чуждестранната компания да разруши тази система. Край с бизнеса на Юбер в Турция, каза Ердоган.

Първа СНИМКА от кошмара с ТИР на магистрала "Тракия", задръстването е огромно!

http://www.struma.com/sinya-lampa/purva-snimka-ot-koshmara-s-tir-na-magistrala-trakiya-zadrustvaneto_135021/

 Сигналът за обърнатия тежкотоварен автомобил е подаден малко след 9 часа. Към момента на магистрала "Тракия" се е образувало километрично задръстване в посока Бургас.

Припомняме, че ТИР навлезе в насрещното на скоростната отсечка и самокатастрофира. Няма ранени при инцидента. Водачът на превозното средство бил много уплашен.

Инцидентът е станал на 10 км. преди влизане в столицата. На мястото има линейка и екипи на полицията. Движението се отклонява през Нови...

Продължава

Реджеп Ердоган спря "Юбер" в Турция

http://www.cross.bg/yuber-taksimetrovi-erdogan-1576027.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че дейността на компанията "Юбер" в страната се прекратява, съобщи в. "Дейли Сабах". Президентът уточни вчера, че в Турция има собствена система за таксиметрови услуги и властите няма да позволят на чуждестранната компания да разруши тази система. Край с бизнеса на "Юбер" в Турция, каза Ердоган. Компанията "Юбер" бе принудена да прекрати дейността си в редица европейски страни. Тя е изправена пред регулаторни и юридически предизвикателства в целия свят на фона на съпротивата на традиционните таксиметрови компании срещу услугата. Съдът на ЕС разпореди през декември, че "Юбер" трябва да бъде класифициран като транспортна услуга и да бъде обект на същите регулации като останалите таксиметрови компании. Лондон миналата година отне разрешителното на компанията да работи, определяйки я за като неспособна да предоставя таксиметрови превози. "Юбер" обжалва решението.

Проф. Герджиков се сбогува с университета (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6894251

Проф. Герджиков се сбогува с университета
(Снимки) С тържествена лекция проф. Огнян Герджиков се сбогува с университета. Той направи равносметка на 42-годишната си преподавателска работа пред препълнената аудитория на Юридическия факултет на СУ. В залата се събраха семейството му, приятели, колеги и студенти. Дойдоха бившите царски депутати Борислав Великов, Гергана и Соломон Паси,

Спаси София настояват за спешни мерки за пътна безопасност по бул. Дондуков

https://www.actualno.com/society/spasi-sofija-nastojavat-za-speshni-merki-za-pytna-bezopasnost-po-bul-dondukov-news_677641.html

След катастрофата вчера на бул. Дондуков, в която бяха ударени две ученички пред столична гимназия, от гражданската организация Спаси София се обявиха за спешно изпълнение на обещаните от кмета Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев още през миналата година мерки за пътна безопасност, които така и не бяха имплементирани на новоремонтирания булевард.  Катастрофата се случва след като две коли (шофьорът на едната от тях е бил пиян) са се движили в трамвайното трасе и удрят дец

Ердоган изгони Uber от Турция

https://www.mediapool.bg/erdogan-izgoni-uber-ot-turtsiya-news279776.html

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Uber няма да работи повече в страната Турция, съобщи в. "Дейли сабах", цитиран от българския сайт “news.bg“. "Ние имаме собствени таксита и шофьори, които честно си изкарват прехраната", отбеляза Ердоган. Той посочи, че турски таксиджии се оплакват от конкуренцията на платформата за превоз на пътници. "Дейли сабах" припомня, че Франция, Италия, Германия, Япония и Тайван вече са наложили ограничения пред дейността на Uber. Преди малко повече от две години платформата бе забранена и в България.

ДАЗД и едни от най-известните хипхопъри направиха незабравимо шоу на детския празник (видео)

http://www.cross.bg/internet-detzata-detza-1576038.html

/КРОСС/ Иновативното събитието „Д@!ЗДр“ премина при неочаквано добър интерес. Над 2000 деца и техните родители отпразнуваха Международния ден на детето на събитие в “Асикс Арена”, организирано от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Празникът започна точно в 17:20 часа. Сред официалните гости бяха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, зам.-министърът на образованието Деница Сачева, зам.-областният управител на Област София Живка Първанова, столичният зам.-кмет Тодор Чобанов, председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева, началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева, както и евродепутатът Юлия Реда. Концертът премина под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов, като беше промотиран и от Съвета на децата – органът, който представлява българските деца при създаване на политиките за тях. Събитието „Д@!ЗДр“  беше открито от председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова. Тя призова децата да се държат във виртуалната среда така, както се държат в реалната. “Когато си в мрежата, не прави на другите това, което не искаш да ти правят на теб”, заяви д-р Лилова. Еврокомисарят Мария Габриел отбеляза, че интернет и онлайн средата ни носят много позитиви – да комуникираме и да показваме таланта си

Националистите във Франция си смениха името

https://www.mediapool.bg/natsionalistite-vav-frantsiya-si-smeniha-imeto-news279775.html

Френската националистическа партия “Национален фронт“, водена от Марин льо Пен, промени името си на “Национален съюз“, съобщават френските медии. Общо 80.81% от членовете на партията гласуваха за новото име, а Марин льо Пен нарече гласуването "исторически момент". Основателят на партията Жан-Мари льо Пен, който е неин баща, нарече преименуване на партията "предателство".  Жан-Мари льо Пен предаде лидерската позиция в партия на своята дъщеря през 2011 година. Четири години по-късно той бе изключен от формацията заради коментари в защита нацисткия режим. От този момент двамата са в постоянен скандал.

330 000 къса контрабандни цигари откриха гранични полицаи на ГКПП "Кулата" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894219

330 000 къса контрабандни цигари откриха гранични полицаи на ГКПП "Кулата" (Снимки)

Шофьорът на товарния автомобил, превозвал нелегалните тютюневи изделия, е задържан за 72 часа Служители на ГД „Гранична полиция“ на ГКПП Кулата извършили вчера рано сутринта проверка на товарен автомобил с българска регистрация. В превозното средство граничните полицаи открили 33 мастърбокса /330 000 къса/ акцизни стоки - цигари без акцизен

България се прекланя пред подвига на Ботев и саможертвата на героите за свобода

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-se-preklania-pred-podviga-na-botev-i-samozhertvata-na-geroite-za-svoboda-2100980

На 2 юни почитаме паметта на поета и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Точно в 12:00 ч. в цялата страна прозвучаха сирени в тяхна памет.

Днес, когато се навършват 142 години от гибелта на Ботев, стотици хора

Валери Симеонов откри сезона на Слънчев бряг с проверка (ВИДЕО)

http://www.cross.bg/diskoteki-kyrorta-valeri-1576026.html

/КРОСС/ „Акция шум” за старт на сезона в Слънчев бряг – снощи вицепремиерът Валери Симеонов направи изненадваща проверка на работещите дискотеки в курорта. В социалните мрежи се появиха видеоклипове от акцията. Проверяващите открили, че в пет дискотеки в курорта музиката е по-силна от допустимото. Не били и шумоизолирани. Акцията е била с превантивен характер и собствениците на заведенията са се разминали само с предупреждение. video: https://www.youtube.com/watch?v=wByJpawGB4s

Ужас! Млад мъж се хвърли под влак и загина

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d1%81%d0%b5-%d1%85%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%ba-%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8/

33-годишен мъж загина, след като се хвърли пред пътнически влак край гара Горна Оряховица.
Инцидентът е станал около 16 часа вчера в района на спирка Честово, съобщиха от полицията във Велико Търново.

Младият мъж е изскочил от храстите само по маратонки и къси гащи и се е хвърлил пред пътническия влак от Горна Оряховица за Шумен. Локомотивът го е прегазил и той е загинал на място. При последвалия оглед край линията са открити дрехите и вещите на самоубиеца. Не е намерено обаче предсмъртно писмо.

Във влака е имало около 40 души, които са били свалени и превозени с автобус.

 

Материалът Ужас! Млад мъж се хвърли под влак и загина е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Марешки: Каракачанов е коалиционен партньор на Бареков и с пари от КТБ плащаше да му вдигат рейтинга

https://offnews.bg//politika/mareshki-karakachanov-e-koalitcionen-partnior-na-barekov-i-s-pari-ot-681840.html

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки отговори на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов с обвинения, в които включи и плащания с пари от КТБ. 

Каракачанов препоръча на Марешки да си пие хапчетата преди дни, след като лидерът на "Воля" поиска налагане на мораторим върху проектите „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и „Придобиване на нов тип боен самолет“. Марешки подчерта, че модернизацията на армията трябва да бъде спряна, докато "не се оправят всички проблеми в държавата".

Пред БНТ Марешки каза, че Каракачанов трябва да напусне правителството възможно най-бързо, като призова коалиционните му партньори Валери Симеонов и Волен Сидеров да се разграничат от него.

"Не аз, а той трябва да пие хапчета. Да не забравяме, че Каракачанов е коалиционен партньор и на Николай Бареков и с пари от КТБ е плащано на рейтингови агенции да му вдигат рейтинга", посочи Марешки. На изборите за европарламент през 2014 г. ВМРО, лидер на която е Каракачанов, беше в коалиция с партията на Бареков "България без цензура".

Марешки каза, че няма проблем с останалите партии от "Обединени патриоти", но настоя ВМРО и Каракачанов да напуснат властта и призова вицепремиерът да се яви самостоятелно на избори, за да може да го победи.

"Той обаче няма да го направи, защото е или на гърба на Костов, или на гърба на Бареков, а сега на гърба на Сидеров и Симеонов", добави Марешки.

Той коментира и посещението на премиера Бойко Борисов в Москва, като заяви, че е направил така, че сле него в Русия да отиде президентът Румен Радев, а след това и Борисов. 

Той припомни, че беше на Червения площад в Москва на 9 май за Деня на победата.

Радев посети Русия за 24 май, а дни по-късно в Москва беше и Борисов. 

"Аз знаех, че ще поканят Румен Радев. Когато бях в Москва се говореше затова", добави Марешки.

Кол центровете в София дават по-високи заплати от тези във Варшава, Букурещ и Санкт Петербург

https://www.mediapool.bg/kol-tsentrovete-v-sofiya-davat-po-visoki-zaplati-ot-tezi-vav-varshava-bukuresht-i-sankt-peterburg-news279774.html

Дa paбoтиш кaтo служител в кoл цeнтъp в Coфия мoжe дa бъдe пo-изгoднo, oткoлкoтo във Bapшaвa, Бyкypeщ и Caнкт Пeтepбypг. Зaeтитe в ayтcopcинг ceктopa в България пoлyчaвaт пo-гoлeми зaплaти oт кoлeгитe cи в тeзи гpaдoвe в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa (ЦИE), съобщава специализираният сайт Money.bg. Дaннитe са oт мaщaбнo пpoyчвaнe нa бaнкaтa UВЅ зa paзxoдитe зa живoт пo cвeтa. B нeгo ca клacиpaни 77 гpaдa, кaтo ca cpaвнeни дoxoдитe нa 15 пpoфecии. Coфия ce нapeждa нa 52-po мяcтo. Сpeднoтo зaплaщaнe в аутсорсинг ceктopa в София е в paзмep нa 9872,6 дoлapa годишно - нaд 822 дoлapa мeceчнo, или пoвeчe oт 1300 лeвa. Следват Bapшaвa и Caнкт Пeтepбypг, Bилнюc (56-тo мяcтo), Mocквa (58-мo мяcтo) и Бyкypeщ (59-тo мяcтo). Пpeди Coфия са Зaгpeб, Pигa, Aтинa, Taлин и Бyдaпeщa cъc cpeдни гoдишни възнaгpaждeния между 10 349 и 12 512 дoлapa. B peгиoнa нaй-виcoкo ce клacиpaт Люблянa (34-тo мяcтo /18 418 дoлapa на година) и Пpaгa (40-o мяcтo / 13 790 дoлapa). Пo дaнни нa Бългapcкaтa ayтcopcинг acoциaция зaeтитe нaд 48 000 дyши в ceктopa всъщност пoлyчaвaт доста повече - месечна cpeднa зaплaтa oт 2400 лeвa. Аcoциaциятa oбoбщaвa дaнните зa цялaтa cтpaнa, нo всъщност пo-гoлямaтa чacт oт зaeтocттa в кoл цeнтpoвeтe са разположени имeннo в София.

Кол центровете в София дават по-високи заплати от тези в Варшава, Букурещ и Санкт Петербург

https://www.mediapool.bg/kol-tsentrovete-v-sofiya-davat-po-visoki-zaplati-ot-tezi-v-varshava-bukuresht-i-sankt-peterburg-news279774.html

Дa paбoтиш кaтo служител в кoл цeнтъp в Coфия мoжe дa бъдe пo-изгoднo, oткoлкoтo във Bapшaвa, Бyкypeщ и Caнкт Пeтepбypг. Зaeтитe в ayтcopcинг ceктopa в България пoлyчaвaт пo-гoлeми зaплaти oт кoлeгитe cи в тeзи гpaдoвe в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa (ЦИE), съобщава специализираният сайт Money.bg. Дaннитe са oт мaщaбнo пpoyчвaнe нa бaнкaтa UВЅ зa paзxoдитe зa живoт пo cвeтa. B нeгo ca клacиpaни 77 гpaдa, кaтo ca cpaвнeни дoxoдитe нa 15 пpoфecии. Coфия ce нapeждa нa 52-po мяcтo. Сpeднoтo зaплaщaнe в аутсорсинг ceктopa в София е в paзмep нa 9872,6 дoлapa годишно - нaд 822 дoлapa мeceчнo, или пoвeчe oт 1300 лeвa. Следват Bapшaвa и Caнкт Пeтepбypг, Bилнюc (56-тo мяcтo), Mocквa (58-мo мяcтo) и Бyкypeщ (59-тo мяcтo). Пpeди Coфия са Зaгpeб, Pигa, Aтинa, Taлин и Бyдaпeщa cъc cpeдни гoдишни възнaгpaждeния между 10 349 и 12 512 дoлapa. B peгиoнa нaй-виcoкo ce клacиpaт Люблянa (34-тo мяcтo /18 418 дoлapa на година) и Пpaгa (40-o мяcтo / 13 790 дoлapa). Пo дaнни нa Бългapcкaтa ayтcopcинг acoциaция зaeтитe нaд 48 000 дyши в ceктopa всъщност пoлyчaвaт доста повече - месечна cpeднa зaплaтa oт 2400 лeвa. Аcoциaциятa oбoбщaвa дaнните зa цялaтa cтpaнa, нo всъщност пo-гoлямaтa чacт oт зaeтocттa в кoл цeнтpoвeтe са разположени имeннo в София.

Обирджии с българска кола направиха удар за 1,5 милиона евро в Рим

http://www.struma.com/sinya-lampa/obirdjii-s-bulgarska-kola-napraviha-udar-za-1-5-miliona-evro_135020/

Удар за 1,5 млн.евро направи в Рим банда от четирима души с кола с български номер, съобщиха италианските медии. Според в.”Стампа” в 7 часа сутринта четирима души с покрити лица нападнали инкасов фургон в римския квартал „Аурелио”. Обирът станал пред очите на десетки автомобилисти на пътя „Аурелия”.

Слизайки от автомобила си с български номер „Фиат Добло”, бандитите размахали шмайзери и пушки и блокирали пристигналата пред супермаркета...

Продължава

Срещата Путин-Борисов беше изнервяща, въпреки прегръдката, твърди психологът Р. Йорданов

https://frognews.bg/politika/sreshtata-putin-borisov-beshe-iznerviashta-vapreki-pregradkata-tvardi-psihologat-iordanov.html

Росен Йорданов анализира езикът на тялото на двамата лидери по време на срещата. Ярко впечатление прави, че липсваше сърдечност и имаше голяма доза напрежение, коментира психологът.

Срещата Путин-Борисов беше изнервяща, въпреки прегръдката, твърди психологът Р. Йорданов

https://frognews.bg/novini/sreshtata-putin-borisov-beshe-iznerviashta-vapreki-pregradkata-tvardi-psihologat-iordanov.html

Росен Йорданов анализира езикът на тялото на двамата лидери по време на срещата. Ярко впечатление прави, че липсваше сърдечност и имаше голяма доза напрежение, коментира психологът.

"Фич" потвърди, а S&P повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/02/3188698_fich_potvurdi_a_sp_povishi_perspektivata_za_kreditniia/?ref=rss


Две от трите най-големи агенции за кредитен рейтинг – "Фич" (Fitch Ratings) и "Стандард енд Пуърс Глобъл" (S&P Global) съответно потвърдиха и повишиха перспективата за кредитния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. Това стана известно от съобщение на Министерството на финансите.<br /><br />"Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Краткосрочният рейтинг в...

Изписаха сър Алекс от болница

https://frognews.bg/novini/izpisaha-sar-aleks-bolnitsa.html

Легендарният мениджър на ”Манчестър Юнайтед” сър Алекс Фъргюсън вече е у дома! Той престоя в болницата по-малко от месец, след като бе подложен на животоспасяваща операция.

Откриха над 100 гигантски планети с потенциално обитаеми луни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894213

Откриха над 100 гигантски планети с потенциално обитаеми луниАмерикански учени под ръководството на Стивън Кейн от Калифорнийския университет в Ривърсайд и техни австралийски колеги от университета на Южен Куинсланд анализираха получени от космическия телескоп "Кеплер" данни и откриха над 100 потенциално обитаеми екзолуни, съобщи Лайф. В Слънчевата система има 175 луни.

Бизнесмен плати 3,3 милиона долара за обяд с Уорън Бъфет

https://www.actualno.com/america/biznesmen-plati-33-miliona-dolara-za-objad-s-uoryn-byfet-news_677642.html

Анонимен участник в наддаването за обяд с милиардера Уорън Бъфет предложи 3,3 милиона долара и спечели, предаде Асошиейтед прес. Търгът, провеждащ се онлайн, приключи вчера вечерта. Аукционът набира средства за фондация Глайд (Glide Foundation), помагаща на бездомните в Сан Франциско. Рекордната сума, която победителите в аукционна през 2012 и 2016 г. са платили, а именно 3 456, 789 долара, остава най-скъпата благотворителна оферта в иБей (eBay), пише "Дарик".  Бъфет е набр

Феноменът Стоянка Митева: Идват социални и политически бури наесен

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/fenomenat-stoianka-miteva-idvat-sotsialni-politicheski-buri-naesen.html

След юни в управлението на страната ще започнат промени. Не само смяна на министри, но и завои в някои от политиките на правителството. Българите се чувстват като сираци, ужасно се нуждаят от справедливост. Болните се увеличават като лавина.

Феноменът Стоянка Митева: Идват социални и политически бури наесен

https://frognews.bg/novini/fenomenat-stoianka-miteva-idvat-sotsialni-politicheski-buri-naesen.html

След юни в управлението на страната ще започнат промени. Не само смяна на министри, но и завои в някои от политиките на правителството. Българите се чувстват като сираци, ужасно се нуждаят от справедливост. Болните се увеличават като лавина.

САЩ отчитат най-ниската безработица от 18 години насам

https://www.mediapool.bg/sasht-otchitat-nai-niskata-bezrabotitsa-ot-18-godini-nasam-news279773.html

Безработицата в САЩ достигна 18-годишен минимум и в момента е едва 3.8 процента, показват данните на Министерството на труда. Заетостта отбелязва по-силен от очакваното ръст през май. Неселскостопанската трудова заетост се е увеличила с 223 000 работни места, докато очакванията бяха за повишение с около 190 000 места. През първите пет месеца на тази година са разкрити общо 2.173 млн. нови работни места. Продължаващото затягане на пазара на труда и намаляване на нивото на безработица до най-ниско ниво от април 2000 година е знак, че фирмите се изправят пред все по-голям проблем с недостига на свежа работна ръка и са принудени да плащат повече. Средното почасово заплащане на труда в САЩ се увеличило през май с 8 цента или с 0.3% спрямо април, достигайки 26.92 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда се ускорява изненадващо до 2,7% при очаквания за стабилизация за четвърти пореден месец на ниво от 2,6 на сто. Продължителността на средната работна седмица през май остана без промяна на ниво от 34.5 часа. Тези данни най-вероятно няма да променят политиката на Федералния резерв за постепенно повишаване на лихвените ставки, но ще бетонират очакванията на финансовите пазари, че следващото затягане на лихвите ще бъде факт на заседанието на Фед на 12-и 13-и юни.

Росен Йорданов: Мачът Борисов – Путин свърши наравно

http://www.cross.bg/pytin-iiordanov-dvamata-1576025.html

/КРОСС/ За разлика от мненията, че някой е бил при по-големия брат и е имало доминация според мен – мачът свърши наравно. Това обяви в предаването „Тази събота” психологът Росен Йорданов по повод срещата в Москва между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. Йорданов анализира езикът на тялото на двамата лидери по време на срещата. Ярко впечатление прави, че липсваше сърдечност и имаше голяма доза напрежение, коментира психологът. По думите му още при прегръдката в началото има незавършени движения и от двете страни, което говори, че и двата се контролират. Жестовете и поведението и на Борисов, и на Путин говорят за това, че и двамата се чувстват некомфортно. Тази среща беше изнервяща и за двамата, каза още Йорданов.  

Нико Вияджаратнам, FT: В София има огромно количество таланти

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/06/02/3188692_niko_viiadjaratnam_ft_v_sofiia_ima_ogromno_kolichestvo/?ref=rss


"Файненшъл таймс" ще отворят свой офис в София, като в него ще работи основният технологичен екип на - FT Core. Той поддържа платформите и системите, които изграждат сайта на компанията, като дигиталните системи за абонамент, разпространението на печатни издания и публикуването на съдържание. По този повод "Дневник" говори с директора по продукцията на FT Core Нико Вияджаратнам, който бе лектор на конференцията DigitalK 2018.<br /><br />- Защо и кога бе взето...

Как анализите дадоха възможност на Netflix да изпревари Холивуд

https://www.investor.bg/analizi/262/a/kak-analizite-dadoha-vyzmojnost-na-netflix-da-izprevari-holivud-261877/

Видео стрийминг платформата е много по-готова да рискува от традиционните играчи във филмовата индустрия

Вижте връщането в България на издирвания с европейска заповед Чикагото (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894236

Вижте връщането в България на издирвания с европейска заповед Чикагото (Снимки)Венцислав Атанасов Ангелов, с прякор Чикагото, бе предаден днес на българските власти от немските им колеги, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Венцислав Ангелов бе предаден от немските на българските власти на летище София. 49-годишният мъж бе обявен за международно издирване на 1 февруари 2016 г.

Благоевград почете паметта на Христо Ботев

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgrad-pochete-pametta-na-hristo-botev_135019/

Благоевград преклони глава пред живота и делото на българския революционер, поет и публицист Христо Ботев. 142 години от смъртта на великия българин бяха отбелязани с ритуал по полагане на цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев на площад „Народни будители”. Цветя положиха зам.- кметът по икономика и финанси на Благоевград Иво Николов, депутатът Даниела Савеклиева, заместник- областният управител Иван Стоянов, Военно формирование 26 400, представители на културни и...

Продължава

Дъщерята на Юлиян Вергов: Различно момиче съм, занимавам се с екстремни спортове (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6894204

Дъщерята на Юлиян Вергов: Различно момиче съм, занимавам се с екстремни спортове (Видео)"Искам хората да ме знаят не само като дъщерята на Юлиян Вергов, а и като отделна личност. Може би съм по-различно момиче, което се занимава с екстремни спортове, харесва театър, кино, български предимно", каза дъщерята на актьора Юлиян Вергов - Алена в сутрешния блок на Нова телевизия. „Почнах да карам скейт от малка.

Сестрата на Преслава, Ивелина, специален гост на пищното сватбено тържество на Доника и Николай Костадинови от Петрич

http://www.struma.com/hailaif/sestrata-na-preslava-ivelina-specialen-gost-na-pishtnoto-svatbeno-turjestvo_135018/

Поредно уникално сватбено тържество в Петрич, за което дълго ще се говори, вдигнаха Доника и Николай Костадинови. Ритуалът по венчавката бе извършен в черквата "Св. Георги" в кв. "Дълбошница" в Петрич.

Доника и Николай избраха да сключат брак под красива шатра в местен хотелски комплекс.

Приказната булка Доника бе избрала за този незабравим и вълнуващ ден невероятна бяла рокля, декорирана с дантела. Специално ръчно изработен аксесоар на воала на булката...

Продължава

Нови обвинения срещу Харви Уайнстийн

http://clubz.bg/68621-novi_obvineniq_sreshtu_harvi_uajnstijn

Още три жени заведоха заедно съдебно дело срещу Харви Уайнстийн заради сексуални посегателства и сексуално насилие, предаде Франс прес. 

В новия иск, заведен също срещу компаниите "Мирамакс", "Уайнстийн" и ръководителите им, продуцентът е обвинен, че през 2011 г. изнасилил жена, която се срещнала с него в Ню Йорк с надеждата да му продаде маркетингов инструмент. Адвокатите на Уайнстийн впоследствие накарали жената, идентифицирана като Мелиса Томпсън, да повярва, че защитават интересите на неговите жертви. Това им позволило да убедят Томпсън да им предостави визуални доказателства за насилието.

Друга жена, актрисата Кейтлин Дюлейни, обвинява Уайнстийн, че през 1995 г. я заплашил, нахвърлил се върху нея и я задържал против волята й в апартамента си на фестивала в Кан. По-рано актрисата Азия Ардженто го обвини, че я изнасилил в Кан през 1997 г. 

Сега актрисата Лариса Гомес също го обвинява, че се нахвърлил върху нея в хотелска стая в Торонто през 2000 г. 

БТА

Срещата между Тръмп и Ким Чен-ун ще е в Сингапур

http://www.moreto.net/novini.php?n=375263

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пред репортери след среща в Белия с пратеник на Пхенян, че ще се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур и че комунистическата държава желае да се откаже от ядреното си оръжие, предаде Ройтерс.

Английската събра стотици на Античния театър за 60 г. юбилей (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6894202

Английската събра стотици на Античния театър за 60 г. юбилей (Снимки)Стотици бивши и настоящи възпитаници на елитната Английска гимназия в Пловдив се събраха на Античния театър, за да отбележат 60 г. от създаването й. Специално за събитието пристигнаха гости от цял свят. Първата преподавателка по английски в училището от 1959 до 1962 г. Пери Мейсън е изпратила поздравително писмо до ръководството на Английската,

Цистерна се обърна на АМ „Тракия”, трафикът е затруднен

https://frognews.bg/novini/tsisterna-obarna-trakiia-trafikat-zatrudnen.html

Цистерна се е обърнала на магистрала „Тракия” при км 10 в посока Пловдив. По първоначална информация шофьорът не е пострадал, няма и други пострадали при инцидента.

Абитуриенти надрусали „палавата даскалица“ на бала в Харманли?

http://www.struma.com/lyubopitno/abiturienti-nadrusali-palavata-daskalica-na-bala-v-harmanli_135017/

 Начална учителка от Симеоновград шокира навръх 24 май абитуриентите от Харманли и Симеоновград, пише ШОУ. Случката се разигра в ресторант „Приказките“, собственост на инж. Митко Димитров - Пайнера. В разгара на купона 58-годишната учителка от СУ „Св. Климент Охридски” става звездата на дансинга, а за мръсните танци й помага младеж, който дори прави стриптийз. Интернет пространството гъмжи от клипчета от въпросната вечер.

Хвърлят се салфетки, лази се по...

Продължава

Standard&Poor"s повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

http://www.cross.bg/reiiting-stranata-ratings-1576024.html

/КРОСС/ Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна се потвърждават на 'BBB-/A-3'.  Положителната перспектива сигнализира за успешно подобряване на финансовите условия, както и за засилване на фискалните и външните буфери в страната. Анализаторите от S&P Global Ratings очакват стабилния икономически растеж да продължи, в съответствие с възходящата динамика на износа и благоприятните условия за кредитиране. Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък. От Агенцията изразяват очакване, че продължителността на политиката ще бъде гарантирана дотогава, докато управляващата коалиция e стабилна.  Според S&P Global Ratings основните фактори, които биха довели до повишаване на кредитния рейтинг на България през следващите 12-24 месеца, включват продължаващото намаляване на необслужваните кредити в банковия сектор, съчетано с допълнителен прогрес от нарастване на кредитирането за подпомагане на икономическия растеж

Почина легендата Синан Сакич

http://www.struma.com/lyubopitno/pochina-legendata-sinan-sakich_135016/

Певецът не можа да дочака чернодробна трансплантация

Певецът Синан Сакич почина в Белград след тежко заболяване. Миналата година легендарният певец претърпя операция за стент, който е трябвало да бъде поставен в жлъчните пътища. Лекарите обаче още тогава го предупредили, че това е краткотрайно решение и че е необходимо да претърпи трансплантация на черния дроб.

Преди няколко дни той е трябвало да замине за Падуа, където трябвало да бъде направена трансплантацията. За съжаление известният певец е загубил битката си със сериозното...

Продължава

Цитат на деня: Аз направих така, че след мен в Русия да отиде президентът, а след това и Борисов

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/06/02/3188690_citat_na_denia_az_napravih_taka_che_sled_men_v_rusiia/?ref=rss


Аз направих така, че след мен в Русия да отиде президентът Румен Радев, а след това и премиерът Бойко Борисов.<br /><br />Това заяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки пред БНТ. Той припомни, че беше на Червения площад в Москва на 9 май за Деня на победата.<br /><br />Радев посети Русия за празника на славянската писменост, а в началото на седмицата Борисов също беше там. И двамата се срещнаха с президента на страната Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев,...

Нинова: Ботев е вдъхновение за смелите, дръзнали да се опълчат на всяко потисничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894201

Нинова: Ботев е вдъхновение за смелите, дръзнали да се опълчат на всяко потисничество„Човек, който е поставил пред себе си само един избор- свобода или смърт, остава завинаги в историята като безгранично смел, достоен и велик българин. Признателни, днес се прекланяме пред Христо Ботев, за когото всичко в живота му стои "после Отечеството". Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по повод Деня на Ботев и загиналите за

Италианската сага все още не е приключила

https://www.investor.bg/analizi/91/a/italianskata-saga-vse-oshte-ne-e-prikliuchila-262202/

Пазарите вече организираха бойно кръщение на новите италиански лидери, за които обаче предстоят още тестове

Психолог за езика на жестовете на срещата Путин-Борисов: Мачът завърши наравно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894212

Психолог за езика на жестовете на срещата Путин-Борисов: Мачът завърши наравноЗа разлика от мненията, че някой е бил при по-големия брат и е имало доминация, според мен мачът завърши наравно. Това е анализът на психолога Росен Йорданов, който коментира по Би Ти Ви езика на жестовете по време на срещата Владимир Путин - Бойко Борисов . Ярко впечатление прави, че имаше голяма доза напрежение, коментира психологът.

Бандити с българска кола направиха удар за 1,5 милиона евро в Рим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894210

Бандити с българска кола направиха удар за 1,5 милиона евро в РимУдар за 1,5 млн.евро направи в Рим банда от четирима души с кола с български номер, съобщиха италианските медии. Според в.”Стампа” в 7 часа сутринта четирима души с покрити лица нападнали инкасов фургон в римския квартал „Аурелио”. Обирът станал пред очите на десетки автомобилисти на пътя „Аурелия”.

Засега имаме само три робота "Да Винчи" - технологичното чудо в хирургията

https://www.actualno.com/society/zasega-imame-samo-tri-robota-da-vinchi-tehnologichnoto-chudo-v-hirurgijata-news_677631.html

Роботът "Да Винчи", с който се извършват операции в урологията, гинекологията и кардиологията, носи най-вече сигурност за пациента. Ако хирургът, който използва апарата, се разсее за момент, роботът ще спре да оперира, като по този начин се елиминира опасността от човешки грешки. Това разказа пред Дарик един от най-добрите уролози у нас д-р Калоян Давидов, който е медицински директор на столичната болница "Аджибадем Сити Клиник Токуда".  Към момента в България има т

Домашни хитрини: Как да охладим въздуха без климатик

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6891726

Домашни хитрини: Как да 
охладим въздуха без климатикЛетните горещини настъпват рязко, а с тях и дискомфорта вкъщи, ако няма климатик. Има обаче начини, с които можем да си помогнем, за да се чувстваме малко по-добре. * Вземете си вентилатор, напълнете две пластмасови бутилки с вода и ги поставете във фризера. Когато вече са замръзнали, ги извадете и ги поставете пред работещия вентилатор.

65 години от коронацията на кралица Елизабет Втора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6894196

65 години от коронацията на кралица Елизабет ВтораДнес се навършват 65 години от коронацията на кралица Елизабет Втора, съобщава специализираният сайт "Роял сентър". По повод годишнината изданието припомня любопитни факти за коронацията на кралицата. Датата на церемонията - 2 юни 1953 г. - състояла се в Уесминстърското абатство, е била избрана специално след консултации с метеоролози,

Коронясаха 50-тата Царица на розата в Казанлък

https://petel.bg/Koronyasaha-50-tata-TSaritsa-na-rozata-v-Kazanlak__267335

Снимка Булфото В Казанлък официално откриха Фестивала на розата 2018. Със спектакъл, преплитащ музика, танц и светлина бе коронясана 50...

Безсънна нощ в “Грамада” за майка и син, минаха през ада

https://petel.bg/Bezsanna-noshh-v----Gramada----za-mayka-i-sin--minaha-prez-ada__267336

Снимка Булфото Пожар изпепели първия етаж от къща в Благоевград, няма пострадали, но са нанесени големи материални щети. Сигналът за пож...

Млад мъж се хвърли под влака край Горна Оряховица

https://petel.bg/Mlad-mazh-se-hvarli-pod-vlaka-kray-Gorna-Oryahovitsa__267337

Снимка Булфото 33-годишен мъж загина, след като се хвърли пред пътнически влак край гара Горна Оряховица. Инцидентът е станал около 16 ча...

Нинова: Ботев е вдъхновение за смелите, дръзнали да се опълчат на всяко потисничество

http://www.cross.bg/botev-ninova-izbor--1576023.html

/КРОСС/ Човек, който е поставил пред себе си само един избор- свобода или смърт, остава завинаги в историята  „Човек, който е поставил пред себе си само един избор- свобода или смърт, остава завинаги в историята като безгранично смел, достоен и велик българин. Признателни, днес се прекланяме пред Христо Ботев, за когото всичко в живота му стои "после Отечеството". Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по повод Деня на Ботев  и загиналите за свободата и независимостта на България. Лидерът на левицата добави, че  такъв великан не може да остане в миналото. „Ботев е днешното. Днешната гузна съвест на предателите. Днешното вдъхновение за смелите, дръзнали да се опълчат на всяко потисничество, страх и примирение”, каза още Нинова.   Тя бе категорична, че най-голямото признание за неговата саможертва би било да опровергаем думите му, че свестните у нас считат за луди и да постигнем мечтата му за свободен, смел и независим народ.

ТИР се обърна на Тракия и причини голямо задръстване (обновена)

https://offnews.bg//112/tir-se-obarna-na-trakia-i-prichini-goliamo-zadrastvane-obnovena-681839.html

ТИР се преобърна на магистрала „Тракия”. 

Инцидентът е станал около 9.30 часа на 10 км след София в посока Пловдив.

За момента причините за инцидента не са известни. 

По първоначални данни шофьорът не е пострадал. Няма и други пострадали. 

Инцидентът затрудни движението и предизвика голямо задръстване. 

Движението беше възстановено около 12.30 часа. За Пловдив леките автомобили преминават в активна и аварийна лента. Тежкотоварният трафик се пренасочва по обходния маршрут през Нови Хан и пътен възел Вакарел, съобщиха от АПИ.

От Агенцията призоваха шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

ТИР се обърна на Тракия, има голямо задръстване

https://offnews.bg//112/tir-se-obarna-na-trakia-ima-goliamo-zadrastvane-681839.html

ТИР се преобърна на магистрала „Тракия”. 

Инцидентът е станал около 9.30 часа на 10 км след София в посока Пловдив.

За момента причините за инцидента не са известни. 

По първоначални данни шофьорът не е пострадал. Няма и други пострадали. 

Движението е изключително затруднено, има голямо задръстване. Леки автомобили се пропускат само в аварийната лента. Организиран е обходен маршрут през Вакарел. Платното в посока Пловдив е изцяло затворено.

Патрули на Пътна полиция регулират движението в затруднения участък.

Благоевградчани се насладиха на обичани хитове на Jumaya Stage Festival

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%87/

Вълнуващо начало и „Приказка” откриха първия Jumaya Stage Festival в Благоевград. Настроение, с много музика и силна подкрепа от публиката предизвикаха групите NU/ANCE и P.I.F, както и бъдещите надежди на рок музиката- The Littles“ и „Rockids“.

Над пространството, между НАП и площад „Македония“, прозвучаха обичани хитове. С групите пя и публиката, която в продължение на часове аплодира, танцува и се забавлява. “Paranoid”, Tender Surrender”, Knock Knock”, “Another way to die”, „Sweet child of mine“ бяха само част от богатия репертоар на рок децата на Благоевград.

С „Falling Down“, „Survivor“, „O.W.O.W.“ и много други зарадваха публиката NU/ANCE. Музикалната щафета в Jumaya Stage Festival поеха алтернативната рок банда P.I.F. с „Огън“, „Приятел“, „О!“ и познати, любими хитове. Публиката поиска на бис бандата, която превърна атмосферата в „Приказка”.
Паралелно, около зоната на фестивала, артисти представяха своите ръчно изработени творения в Арт фест.

Материалът Благоевградчани се насладиха на обичани хитове на Jumaya Stage Festival е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Юнкер не знае колко голяма е Русия...

http://www.cross.bg/rysiya-yunker-krim-1576022.html

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обърка площта на Русия, увеличавайки я над четири пъти. Той допусна този гаф, говорейки за анексирането на Крим, довело до влошаване на отношенията с Москва. „Не съм много доволен от нашите отношения. Никога няма да приемем какво направи Русия с Крим и Източна Украйна. Но трябва да имаме предвид, че цялата площ на Европейския съюз е около 5.5 милиона квадратни километра, докато на Русия е 70 милиона квадратни километра“, заяви Юнкер, цитиран от „Гардиън“. Площта на Руската федерация всъщност е около 17 милиона квадратни километра, а на ЕС е по-малка от заявените от Юнкер 5.5 млн. Председателят на ЕК посочи, че иска ползотворен и положителен диалог с Кремъл. След анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна Европейският съюз наложи икономически санкции на Русия.

Германските власти предадоха на българските Венцислав Ангелов-Чикагото

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/02/3188685_germanskite_vlasti_predadoha_na_bulgarskite_vencislav/?ref=rss


Венцислав Ангелов, известен с прякор си Чикагото, бе предаден днес на българските власти от германските им колеги. 49-годишният мъж бе обявен за международно издирване на 1 февруари 2016 г. с Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура – Русе. На него му е наложена присъда от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода за незаконен трафик на наркотици.<br /><br />Ангелов беше задържан на 29 март в Лимещайн, Германия. Той бе предаден от германските на българските власти...

Племенницата на Вапцаров: Ние сме във война, чието оръжие е простащината (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894192

Племенницата на Вапцаров: Ние сме във война, чието оръжие е простащината (Видео)„Ние сме пред една страхотна война. Войната на мутро-циганизацията с ценностната система на света. Простащината е оръжието на тази война и то е много страшно оръжие”, каза писателката и племенница на Вапцаров Мая Вапцарова в сутрешния блок на Нова телевизия. „За тези проблеми трябва да се говори, защото,

ТИР се обърна на магистрала "Тракия", образува се 10 км задръстване

https://www.actualno.com/society/tir-se-obyrna-na-magistrala-trakija-obrazuva-se-10-km-zadrystvane-news_677636.html

ТИР се е преобърнал на автомагистрала "Тракия". Това съобщиха пред Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Затруднено е движението по автомагистрала „Тракия“, на около 10 км след София, посока Пловдив, след като към 9.30 часа по неизяснени засега причини ТИР-ът е загубил контрол и се е преобърнал на пътното платно. По първоначални данни шофьорът не е пострадал. Движението се пропуска само в аварийната лента – за леки автомобили, като е о

ТИР се обърна на магистрала "Тракия"

https://www.actualno.com/society/tir-se-obyrna-na-magistrala-trakija-news_677636.html

ТИР се е преобърнал на автомагистрала "Тракия". Това съобщиха пред Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Затруднено е движението по автомагистрала „Тракия“, на около 10 км след София, посока Пловдив, след като към 9.30 часа по неизяснени засега причини ТИР-ът е загубил контрол и се е преобърнал на пътното платно. По първоначални данни шофьорът не е пострадал. Движението се пропуска само в аварийната лента – за леки автомобили, като е о

Астрономи откриха първата неутронна звезда извън Млечния път

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/06/02/3186973_astronomi_otkriha_purvata_neutronna_zvezda_izvun/?ref=rss


Астрономи откриха първата неутронна звезда извън галактиката Млечния път, в която се намира Слънчевата система. Те са използвали данните от телескопите в обсерватория в Чили и от обсерваторията на НАСА Chandra X-ray. Звездата се намира на 200 хил. светлинни години от Земята в Малкия Магеланов облак. Около нея са останките от свръхнова, известна като Е0102.<br /><br />Неутронните звезди са изградени изцяло от неутрони, като плътността на веществото в центъра им е огромна. Те не са...

Украинецът, размазал младото семейство на "Тракия", остава в ареста

http://www.struma.com/sinya-lampa/ukrainecut-razmazal-mladoto-semeistvo-na-trakiya-ostava-v-aresta_135015/

Станислав Пислар може да получи от 5 до 20 години затвор

Пловдивският окръжен съд остави за постоянно в ареста украинския гражданин Станислав Пислар, обвинен в причиняване на пътнотранспортно произшествие с двама загинали на автомагистрала "Тракия“.

Срещу Пислар е повдигнато обвинение по чл. 343 ал.3 пр.5 б "б“, пр.2 вр.ал.1 б“в“ вр. чл.343 ал.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 20 години и лишаване от право да управлява МПС.

Украинският шофьор на ТИР помете...

Продължава

Google се подигра с хората, които вярват, че Земята е плоска

https://offnews.bg//psihologia/google-se-podigra-s-horata-koito-viarvat-che-zemiata-e-ploska-681802.html

Google се подигра с хората, мислещи че Земята е плоска, разказва Indy100.

В Google Translate излиза, че изразът „Вярвам, че Земята е плоска“, преведен от английски на френски, дава резултат „Аз съм луд“.

Има много хора, които смятат, че планетата ни е плоска и че всяко доказателство за противното е лъжа. Техните убеждения са определени като крайна теория на конспирацията, тъй като те смятат, че няколко правителства и НАСА работят заедно, за да държат широката общественост в заблуда.

Вярващите, че Земята е плоска, станаха обект на внимание и по друга причина. По-рано този месец те обявиха, че смятат, че Австралия не съществува.

Във вече изтрита публикация във Facebook един от лидерите на движението Шели Флорид написа:

„Австралия не съществува. Всички неща, които наричате „доказателства“, са всъщност добре измислени лъжи и документи, създадени от водещите правителства на света. А вашите австралийски приятели? Те всички са актьори и компютърно създадени личности, част от заговора. Ако мислите, че някога сте били в Австралия, ужасно грешите. Пилотите също участват в заговора. Самолетите не прелитат на Австралия, а над острови, които са наблизо - или в някои случаи в части от Южна Америка, изчистили са пространството и са наели актьори, които да играят истински австралийци“.

Друго, в което тези хора вярват и което също предизвика възмущението на обществото, е, че гравитацията не съществува, а единствената реална притегляща сила е електромагнетизмът.

Изписаха сър Алекс от болницата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6894179

Изписаха сър Алекс от болницата
Легендарният мениджър на "Манчестър Юнайтед" сър Алекс Фъргюсън вече е у дома. Той престоя в болницата по-малко от месец, след като бе подложен на животоспасяваща операция, предава Би Ти Ви. Футболният специалист ще се възстановява у дома и няма търпение да наблюдава мачовете от световното първенство, което започва на 14 юни.

ЕС обявява контрамерки на американските вносни мита до 20 юни

http://econ.bg/Новини/ЕС-обявява-контрамерки-на-американските-вносни-мита-до-20-юни_l.a_i.762224_at.1.html

Решението на САЩ да въведат от 1 юни мита за вноса на алуминий и стомана от ЕС е опасна игра, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и...

Учените определиха три варианта за развитието на човечеството, два от тях звучат ужасяващо

http://www.struma.com/lyubopitno/uchenite-opredeliha-tri-varianta-za-razvitieto-na-chovechestvoto-dva-ot_135014/

Група астрофизици определи три възможни начина за развитие на цивилизацията. Това се съобщава от списание The Atlantic. Учените взеха за основа цивилизацията, използваща планетарни ресурси за еволюцията и разширяването на местообитанието.

Същевременно бе взето предвид, че при голямо извличане на природни ресурси населението се увеличава, но условията на околната среда пропорционално се влошават, достигайки границата, над която населението неизбежно ще бъде застрашено от изчезване. В...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване