Светлана Алексиевич: Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост

http://www.transmedia.bg/2018/06/02/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%87-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d0%bb/

 

Беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич  става на 70 години тази седмица.

През 2015г. получава Нобелова награда за литература. Отличието й се присъжда за „полифоничните й творби, които са паметник на страданието и куража в наше време“. Наричана е „моралната памет на сриналата се съветска империя“ заради книгите си за живота в СССР, базирани на стотици интервюта с обикновени хора. Сред книгите й са „Чернобил – хроника на бъдещето“, „Войната няма женско лице“, „Цинковите момчета“, „Времето на секънхенда“.

„Дойче веле“ припомня извадки от нейни статии и интервюта, в които тя рисува съкрушителен портрет на руското общество.

 

Войната на Русия срещу Запада вече започна. Не искат да го повярват нито в Русия, нито на Запад, но страната вече е съвсем друга. Откъде изпълзяха този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение? Ние се питаме това всеки ден. В Европа навярно също се питат. Защото хората на Запад искат просто да живеят нормално и в мир, докато руснаците са готови да умрат за героичната идея. Разликата е фундаментална.

***

Гледам лицата на хората по улицата. Демонстрирали сме заедно през деветдесетте години, бяхме стотици хиляди. Скандирахме: „Свобода! Свобода!“. Какво се случи с тези хора? Сега скандират: „Путин! Путин!“. Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила – все архаични, митологични, мрачни неща.

***

Митологичното съзнание постепенно завладява Русия: „Ние сме унижени и оскърбени, вкараха ни в роля, която не ни подхожда – и поради това трябва да се надигнем!“. Приятелите ми са объркани. Всички четат книги за възникването на фашизма в Германия и Италия. За началото на революцията през 1917. Движим се неизвестно накъде. Руската интелигенция се е превърнала в малко островче сред тъмата и вече не може да отговори на въпроса: Защо народът толкова лесно се отказа от свободата си?

***

Цели 25 години живяхме с надеждата, че Русия ще стане една по-добра страна, но това не се случи. Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост. Допитванията показват, че ако сега има президентски избори, Путин ще бъде преизбран с 80 процента. Русия – това е Путин. Без Путин няма Русия. Така мислят мнозина. Постепенно си припомняме, че ние сме хора на войната – просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война, или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ.

***

Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: „Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От всички тези войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни“. През 20 век не е по-различно: руският човек не е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата – никога не е живял заради самия себе си. Руският човек има специално отношение към смъртта. А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот.

***

По нареждане на Кремъл беше създадено войнственото видео „Аз съм руски завоевател“. Само за няколко месеца 3 милиона души го гледаха в интернет. Възторжените коментари бяха стотици: „Завоювахме Сибир – и сега имаме петрол и газ. Завоювахме Украйна, Балтика и Казахстан и станахме най-голямата страна в света“.

***

Обикновените руснаци нямат друга алтернатива и поради това черпят самочувствие от мисълта, че Русия отново е велика. На улицата навред усещаш агресивност, съзнанието на хората се е милитаризирало. Всички мислят във военни категории, за тях няма друго, освен „победа“ и „поражение“ – не случайно военните паради отново излязоха на мода и всички славят „героичното минало“ на страната.

***

Днес в Томск и в други градове в събота и по празниците на пенсионерите им раздават безплатен бял хляб. Вече се печатат купони за храна. Държавата икономисва от парите за най-бедните, за да харчи за война. Но да не си мислите, че някой ще излезе на улицата да протестира. Не! Непрекъснато чувам едно и също: „Да, обаче си върнахме Крим. Трябва да стискаме зъби“.

***

От Донбас пристигат ковчези, тайно погребват мъртъвците в безименни гробове. И пак повтарят: „Трябва да стискаме зъби. И да си държим езика зад зъбите. В Донбас не се бият руснаци. Когато защитаваме една свещена кауза, ако се налага – ще лъжем. Цялата страна ще лъже“. И тя лъже. Лъжата се е превърнала в ритуал. Вече почти никой не говори истината. Нейният глас се чува все по-рядко. Например, когато се обаждат хора като онова танкистче с тежки изгаряния, чиято снимка видях в интернет: „Там се бият хора, които са взели кредити или изплащат ипотеки. Бият се за пари. Има и осъждани. Разбира се, пропагандата също въздейства. Лично аз вярвах, че ще се бием срещу фашистите. Трябваше да си скъсаме пагоните и да замажем регистрационните номера на машините. Путин е хитър. Официално непрекъснато повтаря, че в Украйна няма руски войски, а на нас вика: „Давай, давай, по-бързо!“.

***

И това всички го знаят. Хората добре знаят, че мнозина са отишли на война заради парите. В интернет платените тролове разпространяват легенди, че от другата страна имало цели батальони поляци и американци, но ранени руски войници, завърнали се в страната, не са ги виждали. Вярно, чували са за тях, но лично не са ги срещали.

***

Страна, обсебена от войната, страна с военна психика. В обществото цари небивала подозрителност. Всички преследват шпиони. Навремето под подозрение в шпионаж попадаха само учените, днес обаче всеки може да излезе шпионин: моряците, домакините, кой ли не.

***

Наскоро арестуваха Светлана Давидова от Вясма, майка на седем деца. Обвиниха я в държавна измяна, за която се полагат от 10 до 15 години лагер. Престъплението ѝ: обадила се в украинското посолство и разказала, че руски войски от Вясма се бият в Донбас, чула го от офицери. А как са разбрали, че Давидова е звъняла в посолството? Издали я съседите. Та нали е война!

***

От телевизора се лее такъв антиамериканизъм и такава омраза срещу Запада, каквито никога не е имало. Наскоро чаках на стоянка за таксита в Москва. Опашката обсъждаше една-единствена тема: хората очакваха избухването на някакъв вулкан, който щял да погребе под лава и пепел половин Америка. И всички се радваха!

***

Или пък разговорът ми със сина на една приятелка, студент в Московския университет. Русия можела за шест часа да превърне в радиоактивна пепел не само САЩ, но и целия останал свят, уверяваше ме той. Откъде го знаеш това? – попитах го. „Ами от телевизора.“

***

Многобройни граждански организации, включително и доброволни, бяха обявени за чуждестранни агенти, защото получавали пари от Запада. За какво ли ѝ е на нашата страна списък на чуждестранните агенти? Ето за какво: за да насъсква едни граждани срещу други граждани. И това ако не е гражданска война

***

В Държавната дума депутатите сериозно обсъждаха дали да не се забрани притежаването на долари и изучаването на чужди езици. Защото младите хора бягали от страната. Скоро сигурно вече ще бъде опасно да разговаряш с чужденци. А неотдавна приеха закон, който забранява на гейовете и лесбийките да взимат шофьорска книжка. Директорката на едно училище в голям руски град беше уволнена, защото празнувала заедно с децата Хелоуин. Уволняват хора от работа само заради едно селфи, вкарват ги в ареста заради безобидни туитове, претърсват жилищата им заради това, че са харесали нещо във „Фейсбук“.

***

Тази година страната отпразнува 70-годишнината от победата. В руските градове открито се набират доброволци за войната в Украйна. Това е нашата житейска среда – войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си.

 

 

Предадоха Чикагото на българските власти

https://frognews.bg/novini/predadoha-chikagoto-balgarskite-vlasti.html

Венцислав Ангелов с прякор Чикагото е бил предаден на българските власти от германските им колеги, съобщиха от МВР.

Цветанов поведе 350 души към връх Околчица за тържествата в памет на Ботев (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894092

Цветанов поведе 350 души към връх Околчица за тържествата в памет на Ботев (Снимки)Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се включи в традиционния поход до връх Околчица. Походът се организира за 12-та поредна година от структурата на ГЕРБ във Враца, като в него участва и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Групата от 350 човека тръгна рано тази сутрин от с. Паволче.

Тайни от кралския двор: Любопитни факти за коронацията на Елизабет Втора

//dariknews.bg/novini/sviat/tajni-ot-kralskiia-dvor-liubopitni-fakti-za-koronaciiata-na-elizabet-vtora-2100961

Днес се навършват 65 години от коронацията на кралица Елизабет Втора, съобщава специализираният сайт "Роял сентър". По повод годишнината изданието припомня любопитни факти за коронацията на кралицата.
 
Датата на церемонията - 2 юни 1953 г

ТИР се обърна на магистрала „Тракия”, образувало се е огромно задръстване (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tir-se-obyrna-na-magistrala-trakiia-obrazuvalo-se-e-ogromno-zadrystvane-video-2100957

ТИР се преобърна на магистрала Тракия“ в посока Пловдив, съобщиха от полицията. По първоначални данни шофьорът не е пострадал.
 
Инцидентът е станал малко след 09:30 ч., като по неизяснени засега при

На срещата си с Ким Чен Ун Тръмп няма да обсъжда военното присъствие на САЩ в Южна Коре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894079

На срещата си с Ким Чен Ун Тръмп няма да обсъжда военното присъствие на САЩ в Южна КореПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп няма да обсъди със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на планираната им на 12 юни среща в Сингапур въпроса за американското военно присъствие в Южна Корея. Това заяви днес министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Шефът на Пентагона даде да се разбере,

Румен Радев: Днешният ден не е време за патос, а за смирение и размисъл

http://clubz.bg/68615-rumen_radev_dneshniqt_den_ne_e_vreme_za_patos_a_za_smirenie_i_razmisyl

„Днешният ден не е време за патос, а за смирение и размисъл“.

Това заяви в словото си преди тържествената заря-проверка на площад "Христо Ботев" във Враца президентът Румен Радев. Държавният глава присъства на отбелязването на Деня на Христо Ботев и на падналите за свободата на България. Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните роти.

"Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги" - с тези думи на самия Ботев Румен Радев се обърна към присъстващите. 

Президентът посочи в речта си, че всяка година по едно и също време се прекланяме във Враца пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство.

"Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза Радев и добави, че това е честа участ в българската история.

"Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета. Те ни морят във всяка епоха. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безразлични сме и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им.“ , каза още държавният глава. 

И припомни, че преди 142 години „шепа българи“ повярваха в себе си и промениха живота ни, а техният кураж сила, воля и доблест трябва да бъдат и наше вдъхновение.

Паметта на поета-революционер беше почетена от представителни военни подразделения на Българската армия с военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски.

Осъден за наркотрафик популярен бивш полицай най-после е в ръцете на МВР

https://www.actualno.com/crime/osyden-za-narkotrafik-populjaren-bivsh-policaj-naj-posle-e-v-rycete-na-mvr-news_677612.html

Популярният покрай историята с кризата с Първа инвестиционна банка преди вече 4 години бивш полицай Венцислав Атанасов Ангелов, с прякор Чикагото, е бил предаден на МВР от германската полиция.  49-годишният мъж бе обявен за международно издирване на 1 февруари 2016 година, въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура - Русе от януари 2016 година. Заповедта беше издадена, за да излежи Чикагото присъда в размер на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода за н

Тръмп и Ким Чен-ун се срещат на 12 юни в Сингапур

https://frognews.bg/svqt/tramp-kim-chen-sreshtat-12-iuni-singapur.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур и че комунистическата държава желае да се откаже от ядреното си оръжие, предадоха световните агенции. Той каза това пред репортери след среща в Белия дом вчера с високопоставен пратеник на режима в Пхенян.

Тръмп и Ким Чен-ун се срещат на 12 юни в Сингапур

https://frognews.bg/novini/tramp-kim-chen-sreshtat-12-iuni-singapur.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур и че комунистическата държава желае да се откаже от ядреното си оръжие, предадоха световните агенции. Той каза това пред репортери след среща в Белия дом вчера с високопоставен пратеник на режима в Пхенян.

Върнаха наркотрафиканта Чикагото на България

https://www.vesti.bg/bulgaria/vyrnaha-narkotrafikanta-chikagoto-na-bylgariia-6082997

Той беше задържан в Германия на 29 март тази година и пристигна на Летище „София“ с белезници на ръцете тази нощ

Вижте кои са най-популярните забрани за ползване на технологични иновации

https://www.actualno.com/sciencelogy/vijte-koi-sa-naj-populjarnite-zabrani-za-polzvane-na-tehnologichni-inovacii-news_677314.html

Във връзка със забраната, която Папуа Нова Гвиения наложи на своите съграждани и която забранява достъпа до Facebook за месец, специалисти от Софтуерния университет припомнят някои от най-известните забрани, които държавите са налагали на телекомуникациите. 1. Частните мрежи в Русия Президентът на Руската федерация – Владимир Путин, подписа закон, който забранява технология, която дава достъп на потребители до сайтове, които са забранени от руската държава. Забраната влезе в сила пр

Китай създава нова система в помощ на децата с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894072

Китай създава нова система в помощ на децата с уврежданияКитай работи по въвеждането на нова система за рехабилитация насочена към милионите деца с увреждания, която ще стартира на 1 октомври. Проектът е одобрен от Държавния съвет, съобщиха официални служители на 1 юни, Деня на детето, предава bulgarian.cri.cn. До 2020 г, системата ще покрие всички деца и средствата за тях ще бъдат предоставяни от

Радев: Не куршум, а безразличието и страхът убиха Ботев

https://offnews.bg//politika/radev-ne-kurshum-a-bezrazlichieto-i-strahat-ubiha-botev-681831.html

Вярвам, че няма българска зла участ, няма българска предопределеност, а има българска воля, българска дързост, българска воля - Ботев е тяхното въплъщение, а всеки един от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си.

Това заяви президентът Румен Радев във Враца на тържествения митинг-проверка, посветен на 2 юни - Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Пред множеството граждани и гости на централния площад в града Радев отбеляза, че всяка година идваме във Враца, за да се преклоним пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство.

"Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза президентът, цитиран от БТА.

По думите му това е честа участ в българската история.

"Не куршум, а безразличието, страхът, малодушието убиха Ботев", допълни той и отбеляза, че затова българският пантеон е пълен с герои загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава.

И колкото сме безразлични и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им, каза държавният глава и посочи, че днешният ден не време за патос, а за смирение и размисъл.

"Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги", запита Румен Радев с Ботевите слова и допълни, че отворите са ясни. Той подчерта, че вярва в българската воля и дух, въплъщението на които е поета революционер.

Да почетат паметта на Ботев и загиналите герои във Враца бяха председателите на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, народни представители, представители на изпълнителната власт, Врачанският митрополит Григорий, областният управител на Враца Малина Николова, областни управители на съседни области, кметове на общини. Сред гостите бяха и делегации на побратимените с Враца градове и области от Сърбия, Украйна, Словакия и Румъния.

След тържествената проверка, в която прозвучаха имената на загиналите преди 141 години поборници в Априлското въстание и на падналите по бойните полета за свободата и независимостта на България, множеството на площада във Враца запази "минута мълчание" в знак на почит пред паметта на героите. След военния ритуал пред гражданите и гостите на Враца бе показан музикално-светлинен спектакъл.

Предстоящи събития на 2 юни

http://www.cross.bg/chasa-botev-hristo-1576005.html

/КРОСС/ Враца.Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в тържественото отбелязване на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България на връх Околчица. Церемонията ще започне в 10.45 часа. В традиционния поход до връх Околчица ще участва председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Сборният пункт за тръгване е ОУ „Христо Ботев" в центъра на село Паволче в 08.00 часа. ***София.От 09.30 часа в двора на Културен дом „Средец" на ул. „Кракра" 2, ще се проведе фотографското състезание „Фотомаратон София". ***София.От 10.00 до 14.30 часа в зала 3 на НДК ще се проведе Десето юбилейно издание на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди". От 16.00 часа ще се проведе церемония по награждаване. ***София.От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се състои пресконференция, на която ще бъдат дадени подробности за Движени „Реформи в културата". ***София.В 12.00 часа социалисти от столичния район „Възраждане" ще се поклонят и ще поднесат венци и цветя на паметника на Христо Ботев на едноименния булевард. В 17.00 часа представители на младежкото обединение в БСП - София ще се поклонят пред паметника на Христо Ботев вБорисовата градина и ще рецитират стихове на великия поет

Куче нахапа Мис Лято – Алина Дуарте

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/kuche-nahapa-mis-liato--alina-duarte.html

Пореден случай с ухапване от куче. Този път пострадалата е Мис Лято - Алина Дуарте. Жената, обаче не обвинява кучето, а стопаните, които не са полагали необходимите грижи за животното.

Куче нахапа Мис Лято – Алина Дуарте

https://frognews.bg/novini/kuche-nahapa-mis-liato--alina-duarte.html

Пореден случай с ухапване от куче. Този път пострадалата е Мис Лято - Алина Дуарте. Жената, обаче не обвинява кучето, а стопаните, които не са полагали необходимите грижи за животното.

Сеул: Очакваме срещата между Тръмп и Ким Чен Ун с вълнение и нетърпение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894070

Сеул: Очакваме срещата между Тръмп и Ким Чен Ун с вълнение и нетърпениеЮжна Корея приветства решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се срещне на 12 юни със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, за да обсъдят ядрената програма на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес. Сеул очаква "историческата среща в Сингапур с вълнение, но и с търпение", каза говорител на южнокорейското президентство, предава БТА.

Канада подаде жалба в СТО срещу САЩ заради митата

https://dnes.dir.bg/svyat/kanada-podade-zhalba-v-sto-sreshtu-sasht-zaradi-mitata

Отава поиска от Световната търговска организация да предприеме ответни действия

България отдава почит на Ботев и загиналите за свободата на родината

https://www.mediapool.bg/bulgaria-otdava-pochit-na-botev-i-zaginalite-za-svobodata-na-rodinata-news279772.html

На 2 юни България почит пред подвига на поета революционер Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. На 20 май (началото на юни по нов стил) 1876 година е последната битка на Ботев и четниците му близо до връх Околчица. Денят на Ботев и загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 година във Враца и Пловдив. От 1901 г. това става с поклонение на лобното място на Ботев във Врачанския Балкан. В събота ще се проведе традиционното поклонение край паметника на връх Околчица, издигнат преди 80 години като знак за почит и признателност към подвига на Христо Ботев и четниците. В 12.00 часа в продължение на 2 минути ще бъдат включени и сирените в цялата страна. Последното решение за честването на 2 юни е взето от Министерския съвет на 31 май 1993 г. Денят се чества и преди 1989 г., но с допълнение, че това е ден и на жертвите на капитализма, фашизма и Отечествената война.

Градският транспорт в София спира за минута в 12 часа

https://offnews.bg//obshtestvo/gradskiat-transport-v-sofia-spira-za-minuta-v-12-chasa-681830.html

По повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България водачите на всички превозни средства на наземния градски транспорт ще спрат на безопасно място за минута точно в 12 часа, за да отдадат почит на загиналите герои. 

Възможни са незначителни отклонения от разписанията в движението на градския транспорт, които впоследствие ще бъдат наваксани по най-бързия начин, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

От ЦГМ призовават всички граждани и водачи на леки автомобили също да преустановят движение в рамките на минута.

21 разлики между патриота и псевдопатриота

http://clubz.bg/68614-21_razliki_mejdu_patriota_i_psevdopatriota

2-и юни. Ден на загиналите за свободата ни. Ден, в който ще ни залее вълна патриотизъм. И вълна псевдопатриотизъм. Разликата е съществена.

1. Патриотът е готов да жертва живота си. Псевдопатриотът е готов да изпие още една бутилка.
2. Патриотът действа. Псевдопатриотът говори.
3. Патриотът се бие за свободата на всички. Псевдопатриотът се бие за глупости в НАТФИЗ.
4. Патриотът дава душа за Отечеството. Псевдопратриотът гледа да удуши държавата в схеми.
5. Патриотът не иска държавна служба. Псевдопатриотът мечтае за високи постове.
6. Патриотът мисли какво да направи за страната си. Псевдопатриотът мрънка какво страната му не е направила за него.
7. Патриотът мисли за идеи, стратегии и как да оправи държавата. Псевдопатриотът мисли как да изпие още една чаша и да оправи… заплатата си.
8. Патриотът иска да обедини хората: „Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр.“ Псевдопатриотът насъсква едните срещу другите.
9. Патриотът пази историята, защото знае колко е важна. Псевдопатриотът сменя имена на местности, защото не му звучали патриотично.
10. Патриотът говори ясно и конкретно. Псевдопатриотът говори с общи лозунги и витиевати изречения.
11. Патриотът спокойно се разхожда между хората. Псевдопатриотът се крие под маси, зад десетина охранители или с няколко пилотни коли.
12. Патриотът почита историческите личности, но мисли какво да направи в настоящето. За да има по-добро бъдеще за всички. На Псевдопатриота не му пука за бъдещето на всички. Затова и нищо смислено не прави в настоящето, а само се крие зад гърба на титаните от миналото.
13. Патриотът не отстъпва от ценностите си. Псевдопатриотът се прегръща с довчерашния си враг, само и само да се намести във властта.
14. Патриотът има идеали. И се опитва да ги осъществи. Псевдопатриотът има алчност. И се опитва да я задоволи.
15. Патриотът се обгражда с по-умни хора от него, за да помогнат на делото. Псевдопатриотът се обгражда с по-тъпи хора от него, за да не го разберат какво е нищо.
16. Патриотът иска цялото общество да се развива. И е готов да дава пари, време или живот за това. Псевдопатриотът иска той да е добре. И е готов на всичко за това.
17. Патриотът иска всички хора да са умни и отделя време да ги учи. Псевдопатриотът иска хората сляпо да го следват и им губи времето с празни приказки, за да не учат.
18. Патриотът харесва различните мнения. Защото може да се родят още добри идеи. Псевдопатриотът потиска различните мнения. Защото може да проличи колко е неадекватен.
19. Патриотът иска добре работещи институции и закони, валидни за всички. Псевдопатриотът смята, че е над закона и може да замести всички институции.
20. Патриотът иска истинска демокрация. Псевдопатриотът иска авторитарна власт за себе си. Под маската на демокрация.
21. Патриотът оставя хората сами да работят и да се развиват. Защото те знаят най-добре какво им трябва. Псевдопатриотът внушава на хората „приучена безпомощност“, че само той може да ги оправи. За да им внуши, че само той знае какво им трябва.

На 2-и юни мога само да кажа, че трябва да се пазим от псевдопатриотите. И от думите им, с които ни облъчват непрекъснато. Патриотизъм не е само да се гордеем с миналото и с постъпките на други хора. А да правим полезни и съзидателни неща в настоящето, за да оформим по-добро бъдеще. И следващите поколения да ни помнят. За да им даваме пример как те трябва да правят тяхното си бъдеще.

Ако мога да перифразирам един велик човек: Не мисли какво други хора правят за България, за да се гордееш с тях, а мисли какво ти можеш да направиш, за да накараш България да се гордее с теб!

Поклон пред паметта на хората от миналото ни. Помним ги. И дано ние да направим нещо смело, за да ни помнят и нас.

 

Жега, до 35 градуса днес, дъжд на запад следобед

https://frognews.bg/novini/jega-35-gradusa-dnes-dajd-zapad-sledobed.html

През нощта над по-голямата част от страната ще e предимно ясно и почти тихо. Ще преобладава слънчево време. След обяд и до полунощ в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Не трябва проблемите...

http://www.cross.bg/ne-tryabva-problemite-1576002.html

/КРОСС/ Не трябва проблемите да ви тикат напред, а мечтите да ви водят.                                                            Дъглас Евърет  

ТИР блъсна дете в Цар Калоян

https://www.mediapool.bg/tir-blasna-dete-v-tsar-kaloyan-news279771.html

Петгодишно дете е блъснато от ТИР в Цар Калоян, съобщи МВР, цитирано от “Дарик“. Инцидентът е станал около 19 часа в петък пред магазин в града. Шофьор на товарен автомобил евидял група деца и предполагайки, че може да излязат внезапно на пътя, намалил. Колегата му от друг ТИР, който бил зад него обаче, предприел изпреварване и блъснал едно от децата, които тръгнали да пресичат шосето. Пострадало е момиченце на 5 години, то е откарано в разградската болница с фрактура на черепа и наранявания по тялото. Детето е контактно.

Портрет на Ботев, „нарисуван“ в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2018/06/botev-ch/

ПОРТРЕТ НА БОТЕВ, "нарисуван" със слово от Калина Томова в мегаполиса Чикаго, по случай 170-та годишнина от рождението на Поета и Революционера, записал името си в душата на майка България с пламтящи букви. За да осветява пътя на нейните чеда, независимо кога и къде ще плуват по безкрайната река на живота. Великите българи живеят и днес, подслонени в сърцата на потомците - в това вярват и българите в Чикаго.

Проф. Николай Габровски: 3D принтираните импланти са върхът на иновациите, но все още са много трудни и бавни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6893566

Проф. Николай Габровски: 3D принтираните  импланти са върхът на иновациите, но все още са много трудни и бавниНякои от операциите в Клиниката по неврохирургия на “Пирогов” са в авангарда на световната медицина - Как възприемате външните оценки, например получената преди дни награда за професионален принос и иновации? -Не мога да отрека, че добрата оценка за положените усилия и труд е винаги приятна. Но като изключим личния елемент,

Благоевградчани почетоха Христо Ботев

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%85%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%82/

Благоевград преклони глава пред живота и делото на българския революционер, поет и публицист Христо Ботев. 142 години от смъртта на великия българин бяха отбелязани с ритуал по полагане на цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев на площад „Народни будители”.

Моменти от живота и делото на Христо Ботев припомниха възпитаници на 11 ОУ, което носи неговото име, с ръководител Даниела Кочаркова. Точно в 12.00 часа сирени ще прозвучат над Благоевград, за да почетат паметта на поета- революционер.

 

Материалът Благоевградчани почетоха Христо Ботев е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Все по-малко българи и поляци искат да работят на германските полета

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/02/3188322_vse_po-malko_bulgari_i_poliaci_iskat_da_rabotiat_na/?ref=rss


Години наред Германия привличаше хиляди сезонни работници от Полша, Румъния, България. Днес все по-малко източноевропейци искат да работят по германските полета. Постепенно те откриват начин да печелят по-добри пари, пише "Дойче веле".<br /><br />Всяка година германските селски стопанства наемат сезонни работници за прибирането на реколтата от аспержи, ягоди, грозде. Само през 2016 година в германските ферми са работили 286 000 сезонни работници. По правило помагачите по...

С общоградско поклонение във Варна отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=375257

С общоградско поклонение във Варна днес ще отбележим паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Честването ще започне точно в 10 часа с отслужване на заупокойна молитва и военен ритуал пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина, научи Moreto.

2 юни в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-botev-purviyat-1576001.html

/КРОСС/ Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества ежегодно в България в деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. 455 г. - Вандалите нападат, превземат и плячкосват Рим в продължение на 2 седмици.575 г. - Започва понтификата на папа Бенедикт I.657 г. - Свети Евгений I е избран за римски папа.1537 г. - Папа Павел III издава забрана северноамериканските индианци да бъдат използвани като роби.1848 г. - В Прага започва Панславянски конгрес в отговор на немския национализъм в териториите в Централна Европа, населени със славяни.1873 г. - При поредния разпит на Атанас Узунов в Хасково османските власти успяват да установят неговата самоличност и да изтръгнат признание за съпричастността му към комитетската организация.1876 г. - В подножието на връх Вола във Врачанската планина, след сражение с части на османската армия е прострелян на 1 юни смъртоносно Христо Ботев, като почитта се отдава традиционно на 2 юни.1880 г. - Приет е първият Закон за устройство на съдилищата в България.1885 г. - Костите на Георги Раковски са пренесени от Букурещ в България.1896 г. - Италианецът Гулиелмо Маркони патентова радиото.1901 г

Сериозна катастрофа и голямо задръстване в момента на „Цар Освободител” във Варна (Снимки)

https://petel.bg/Seriozna-katastrofa-i-golyamo-zadrastvane-v-momenta-na----TSar-Osvoboditel----vav-Varna--Snimki--__267320

Сериозна катастрофа се е разиграла преди минути на кръстовището на булевардите „Цар Освободител” и „Христо Смирненски”, научи „Петел...

Първи снимки от катастрофата с цистерна на магистралата

https://petel.bg/Parvi-snimki-ot-katastrofata-s-tsisterna-na-magistralata-__267322

кадри: Бтв Цистерна се е обърнала на магистрала „Тракия” при км 10 в посока Пловдив. По първоначална информация шофьорът не е пострадал, ...

Светлана Алексиевич: Цяла Русия лъже

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/02/3188328_svetlana_aleksievich_ciala_rusiia_luje/?ref=rss


Беларуската писателка Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда за литература, става на 70 години тази седмица. "Дойче веле" припомня извадки от нейни статии и интервюта, в които тя рисува съкрушителен портрет на руското общество.<br />Колаж от изказвания на Светлана Алексиевич по публикации в "Нойе Цюрхер Цайтунг", "Ди Цайт" и "Дойче веле" от края на 2015 година:<br /><br />Войната на Русия срещу Запада вече започна. Не искат...

Българче спечели второ място на детски песенен конкурс в Крим (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6894064

Българче спечели второ място на детски песенен конкурс в Крим (Видео)Българката Ивена Работова спечели второ място на тазгодишното издание на детския песенен конкурс "Нова вълна" в Крим, предадоха ТАСС и РИА Новости. Финалът се проведе снощи в Международния детски център "Артек", предава БТА. Победител в конкурса е 12-годишната украинка Ева Льопа. Трета остана Соня Фоменко от Русия.

С белезници: Върнаха Венци "Чикагото" в България

http://www.cross.bg/bulgariya-chikagoto-ispaniya-1576008.html

/КРОСС/ С белезници върнаха в България Венцислав Димитров "Чикагото" тази нощ. Той беше в неизвестност от октомври 2015-а година, въпреки че у нас има влязла в сила присъда от три години и шест месеца лишаване от свобода за подготовка за трафик на наркотици.  В началото на тази година Димитров  се свърза с МВР през медиите, за да им каже, че е в Испания. В отговор властите обявиха, че по закон са направили всичко, а макар той да се е обозначил по телевизията, че е в Испания, официални данни за това, "Чикагото" да е напускал България в прокуратурата нямало. В края на март все пак успяха да го задържат в Германия.

Къде е сниман "Игра на тронове"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kyde-e-sniman-igra-na-tronove-6082966

„Без багаж“ ни повеждат към Уарзазаат през Високите Атласки планини

Ботев: Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави

http://www.transmedia.bg/2018/06/02/%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5-%d0%b2%d1%81%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b8/

 

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си.

През 1876 г. 205 млади българи слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с трепет целуват родната земя. Окриля ги светлата идея да се сражават за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния гнет на Османската империя.

Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. „Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави“ – убеден е той. Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб „Радецки“ от различни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите дрехи в уж градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй.

Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България угасва на 1 юни (20 май по стар стил). Тогава, след тежък бой във Врачанския Балкан, по здрач един изстрел покосява Ботев.

Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година – връх в освободителните борби на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г.

Днес Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. А гениалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки от нас. От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

В памет на великия българин и неговата чета, ежегодно от 27 май до 2 юни стотици поклонници извървяват 120-километровия път от Козлодуй до връх Околчица, наречен още Ботева алея. Специална възстановка на събитията, организирана от национално дружество „Традиция“, поддържа спомена за подвига и саможертвата на Христо Ботев и неговите четници.

 

 

Отбелязваме Деня на Ботев и загиналите герои за България

https://www.actualno.com/society/otbeljazvame-denja-na-botev-i-zaginalite-geroi-za-bylgarija-news_677596.html

Всяка година на 2 юни отдаваме почит на големия поет революционер Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата на България. На 27 години Ботев пише във в. "Знаме", 13 юли 1875 г. "Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея всичко може да прави." А дали с неговата чувствителност не е предчувствал, че в името на тази свобода ще загине след по-малко от година - на 2 юни 1876 г. във Врачанския Балкан? Но с отдадеността си на България, едва ли е подозирал, че денят

Деси Цонева: Обожавам да готвя за хората, които обичам

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/desi-coneva-obozhavam-da-gotvia-za-horata-koito-obicham-6082944

Обича ли да готви Деси Цонева, коя е най-лесната и вкусна закуска, която знае и без кои подправки не може в кухнята, вижте в интервюто с нея за Vesti.bg

Тръмп назначи Дъглас Фиърс за съветник по сигурността и борбата с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894062

Тръмп назначи Дъглас Фиърс за съветник по сигурността и борбата с тероризма Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи контраадмирал Дъглас Фиърс за свой съветник по въпросите на вътрешната сигурност и борбата с тероризма, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом. "Дъглас Фиърс носи над тридесетилетен опит в редица жизненоважни за вътрешната сигурност области, включително борбата с тероризма,

Предадоха Венцислав Ангелов - Чикагото на българските власти

https://offnews.bg//obshtestvo/predadoha-ventcislav-angelov-chikagoto-na-balgarskite-vlasti-681829.html

Венцислав Атанасов Ангелов с прякор Чикагото бе предаден днес на българските власти от германските им колеги, съобщиха от МВР.

49-годишният мъж бе обявен за международно издирване на 1 февруари 2016 г. въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура - Русе от януари 2016 г. за изтърпяване на присъда в размер на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода за незаконен трафик на наркотици, издадена от Окръжния съд в Русе.

Ангелов беше задържан на 29 март тази година в Лимещайн, Германия.

Венцислав Ангелов бе предаден на българските власти на летище София.

Венцислав Ангелов-Чикагото е известен с криминалното си минало, беше близък приятел на Бисер Миланов-Петното.

През юни 2014 г. година беше арестуван за "разпространяване на спекулативна информация с цел дестабилизиране на банковата система."

Над 150 бежанци пристигнаха в Италия, премиерът обеща твърда миграционна политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894060

Над 150 бежанци пристигнаха в Италия, премиерът обеща твърда миграционна политикаНад 150 мигранти пристигнаха в Италия снощи, предаде Франс прес. Корабът "Акуариус", нает от неправителствените организации "Ес О Ес Средиземно море" и "Лекари без граници", спаси тези 158 човека, сред които девет деца, 26 жени и 36 непълнолетни без придружител. Снощи той дебаркира в Поцало, Сицилия, предава БТА.

Президентът запита с Ботевите думи: ”Още ли у нас свестните считат за луди?”

https://frognews.bg/novini/prezidentat-zapita-botevite-dumi-oshte-nas-svestnite-schitat-ludi.html

Вярвам, че няма българска зла участ, няма българска предопределеност, а има българска воля, българска дързост, българска воля - Ботев е тяхното въплъщение, а всеки един от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си.

Учени откриха над 100 гигантски планети с потенциално обитаеми луни

http://clubz.bg/68613-ucheni_otkriha_nad_100_gigantski_planeti_s_potencialno_obitaemi%C2%A0luni

Американски учени под ръководството на Стивън Кейн от Калифорнийския университет в Ривърсайд и техни австралийски колеги от университета на Южен Куинсланд анализираха получени от космическия телескоп "Кеплер" данни и откриха над 100 потенциално обитаеми екзолуни, съобщи Лайф. 

В Слънчевата система има 175 луни. На тях не са открити признаци за живот, но учените се надяват, че резултатите от търсенето на извънземен живот ще са различни в други звездни системи.

Експертите идентифицирали 121 гигантски екзопланети, които са в потенциално обитаемата зона на своите звезди. Край всяка от планетите кръжат няколко луни.

Специалисти ще изследват най-"надеждните" от екзопланетите, що се отнася до възможността да бъде открит живот на орбитиращите около тях луни.

Наскоро учени от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих откриха далечни галактики, в които има незапълнени с газ или други вещества големи пространства.
Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal. 

БТА

2 юни - Днес отдаваме почит на Ботев

http://www.cross.bg/botev-godina-chasa-1576000.html

/КРОСС/ Днес отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев.  Празникът за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално денят се отбелязва от 1901 г. на връх Вола. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.  От тогава всяка година на 2 юни отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и другите герои, дали живота си за свободата на България. Днес в 12 часа в цялата страна сирени ще призоват за мълчание в знак на преклонение към героите, сигналът ще продължи 2 минути.След като на 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия. По време на заседанието Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток. Ботевата чета води сражение в района на Рашов дол, край Лютиброд. В боя загиват Георги Апостолов и още 10 четници. Командваната от Никола Войновски група успява да се изтегли към с. Зверино.

Въпросът с рекламата на печалбата от лотарията наистина се истеризира

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6893543

Въпросът с рекламата на печалбата от лотарията наистина се истеризираПрав е финансовият министър, че въпросът с рекламирането на печалбите от лотариите излишно се истеризира. Обществото вече трябва да се е убедило, че когато на един проблем се поставят прекалено много акценти и твърде много се обсъжда, то в крайна сметка встрани остават важни въпроси. Какъвто е например случаят с прекалено многото казина и игрални

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/bulgariya-zhivo-subota-1576004.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва с Георги Любенов" Денят на Ботев и българският героизъм - разговор с проф. Андрей Пантев Депутатът Георги Марков - европейски катаклизми в епохата на гнева Защо България няма пари за сигурност и отбрана - говори зам.-председателят на парламента и лидер на ВОЛЯ Веселин Марешки Петър Стойчев плува в ледените води на Антарктида БТВ, "Тази събота" На живо от Пловдив - оживяват традициите на старите занаяти Какво си казаха президентът Путин и премиерът Борисов, когато мълчат - или за езика на тялото на срещата България - Русия - психологът Росен Йорданов Ще завие ли България на Изток - вице-премиерът Томислав Дончев Златните момичета се борят за медали в Гуадалахара - на живо от Европейското първенство в Испания Какви са подводните приключения на водолазите Как да се грижим да себе си без да чувстваме вина - практически съвети с психоложката Мариана Ангелова Нова телевизия, тази събота в „Събуди се" Тема: новият вид емигранти - здравните. Тенденция или единствен шанс за живот. "Къси разкази" на Мария Йотова - очаквайте космонавтът, който не излетя. Екстремно с дъщерята на Юлиан Вергов. Младата Алена застава пред Ива Софиянска - Божкова.  

Сиренната система ще бъде задействана по традиция в 12:00 ч.

https://www.actualno.com/society/sirennata-sistema-shte-byde-zadejstvana-po-tradicija-v-1200-ch-news_677597.html

На 2 юни в 12:00 ч. в продължение на 2 минути, със сирени в цялата страна ще бъде отдадена почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала пешеходците и пътните превозни средства трябва да спрат движението си и да останат на място. Междувременно водачите на всички превозни средства на наземния обществен транспорт в София са инструктирани точно в 12:00 ч. да спрат на безопасно място за минута. Възможни са незначителни отклонения от разписания

Канада подаде жалба в Световната търговска организация срещу митата на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894058

Канада подаде жалба в Световната търговска организация срещу митата на САЩ 
Канада внесе жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу САЩ заради решението им да въведат мита върху вноса на канадска стомана и алуминий, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Тези митнически права, наложени едностранно под претекст, че ще гарантират националната сигурност на Съединените щати,

Поздравителен адрес за Деня на Ботев от Конгрес на българите в Украйна

http://www.eurochicago.com/2018/06/botev-uk/

За българите в Украйна името на Христо Ботев има особено значение. Той учи в Одеса, работи в село Задунаевка и град Измаил. За сравнително краткия си престой в Бесарабия, той успява да остави дълбока следа тук и името до днес живее в народната памет. Свободата е скъпа! За да я запазим, нека не пребягваме към човешки жертви, а извличаме най-доброто от безценните уроци на историята ни. Думите на Христо Ботев остават актуални и днес. Нека всички наши дела бъдат насочени към създаване на силно поколение и достоен живот. Бъдете здрави и пазете родното!

Омагьосаният кръг "Белене"

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/06/02/3188398_omagyosaniiat_krug_belene/?ref=rss


"Дневник" публикува текста от бюлетина на Института за пазарна икономика (ИПИ).<br /><br />В разгорещилия се дебат за АЕЦ "Белене" през последните няколко седмици наблюдатели отбелязаха, че са се върнали в 2008 г. поради редица сходства между обсъждането на проекта тогава и сега.<br /><br />Всъщност можем да се върнем още по-назад - до далечната 1991 г., когато Министерски съвет възлага на четири държавни и общински структури изготвянето на проект на...

Днес отдаваме почит на Ботев и на загиналите герои

https://www.vesti.bg/lyubopitno/dnes-otdavame-pochit-na-botev-i-na-zaginalite-geroi-6082929

На 20 май 1876 г., по нов стил 2 юни, е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев

Тръмп обяви, че ще има среща с Ким Чен-ун на 12 юни

https://www.mediapool.bg/tramp-obyavi-che-shte-ima-sreshta-s-kim-chen-un-na-12-yuni-news279770.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък, че ще се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур. Той допълни, че комунистическата държава е поела ангажимент да се откаже от ядреното си оръжие. Преди това Тръмп изненадващо се срещна в Белия дом с високопоставения севернокорейски пратеник ген. Ким Йон-чхол. Срещата е продължила по-дълго от планираното, предаде АП. За уреждането на срещата е помогнал китайският лидер Си Дзинпин. “Мисля, че ще започнем отношения помежду си и те ще започнат на 12 юни“, каза Тръмп. Той съобщи, че е обсъдил с Ким Йон-чхол прекратяване на Корейската война. Американският президент обясни, че очаква деня, в който ще може да отмени санкциите срещу Северна Корея. Той допълни, че повече няма използва термина „максимален натиск“, защото двете страни вече намират общ език. Въпросът със спазването на човешките права в Северна Корея не е бил тема на разговорите в Белия дом. Преди седмица Тръмп обяви, че отменя планираната среща с Ким Чен-ун, но преговорите продължиха със съдействието на Южна Корея, за да се стигне до посещението на ген. Ким Йон-чхол във Вашингтон и новия обрат в отношенията.

Тръм обяви, че ще има среща с Ким Чен-ун на 12 юни

https://www.mediapool.bg/tram-obyavi-che-shte-ima-sreshta-s-kim-chen-un-na-12-yuni-news279770.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък, че ще се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур. Той допълни, че комунистическата държава е поела ангажимент да се откаже от ядреното си оръжие. Преди това Тръмп изненадващо се срещна в Белия дом с високопоставения севернокорейски пратеник ген. Ким Йон-чхол. Срещата е продължила по-дълго от планираното, предаде АП. За уреждането на срещата е помогнал китайският лидер Си Дзинпин. “Мисля, че ще започнем отношения помежду си и те ще започнат на 12 юни“, каза Тръмп. Той съобщи, че е обсъдил с Ким Йон-чхол прекратяване на Корейската война. Американският президент обясни, че очаква деня, в който ще може да отмени санкциите срещу Северна Корея. Той допълни, че повече няма използва термина „максимален натиск“, защото двете страни вече намират общ език. Въпросът със спазването на човешките права в Северна Корея не е бил тема на разговорите в Белия дом. Преди седмица Тръмп обяви, че отменя планираната среща с Ким Чен-ун, но преговорите продължиха със съдействието на Южна Корея, за да се стигне до посещението на ген. Ким Йон-чхол във Вашингтон и новия обрат в отношенията.

САЩ наложиха вето на резолюция против използването на сила от Израел срещу палестинци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894056

САЩ наложиха вето на резолюция против използването на сила от Израел срещу палестинциСъединените щати наложиха вето при гласуване в Съвета за сигурност на ООН днес на резолюция, осъждаща използването на сила от Израел срещу цивилни палестинци, предава БТА. Текстът, внесен от Кувейт, призоваваше за международна защита на палестинците на Западния бряг на река Йордан и в ивицата Газа.

142 години от гибелта и подвига на Христо Ботев

http://www.moreto.net/novini.php?n=375256

На 2 юни българите прекланят глава пред живота и подвига на Христо Ботев и неговата чета. Преди 142 години, един от най-големите ни национални герои е убит от вражески куршум. Във Врачанския балкан Ботев, заедно със своите четници, за последен път се сражава за родината си - крайните мигове от зверски потушеното Априлско въстание.

Св. Никифор изповедник, патр. Цариградски. Прпмчк Еразъм Охридски.

http://www.cross.bg/nikifor-vsichki-bili-1576003.html

/КРОСС/ Житие на свети Никифор изповедник, патриарх Цариградски Св. Никифор бил син на знатен и благочестив гражданин на Цариград на име Теодор, който претърпял изтезание и изгнание, задето почитал светите икони. Той получил от родителите си християнско възпитание, подкрепено от примера на техния собствен живот. Майка му била участница във всички изпитания на своя мъж, като го последвала и в изгнанието. А след неговата смърт тя се преселила в Цариград, гдето младият Никифор получил бляскаво образование. В званието секретар на двора на императрица Ирина и като императорски пълномощник, Никифор присъствал на VІІ Вселенски събор (787 г.). Отегчавайки се от придворния живот, той оставил двореца и се усамотил при Босфора, като прекарвал живота си в научни трудове, пост и молитва. В туй време той построил църква и основал манастир. В 806 г. Никифор, след смъртта на патриарх Танасий, бил избран за цариградски патриарх: приел отначало монашество, после свещенически сан и бил възведен на патриаршески престол в самия ден Пасха. Във време на посвещението той държал в ръка своето обещание да пази истините на православната вяра. Като приел управлението на Църквата, той преди всички обърнал внимание на поведението на духовенството и взел мерки против разпуснатия живот в столицата. С еретиците встъпил в последователна и постоянна борба. Скоро той се проявил като изповедник, указвайки твърда съпротива на иконобореца император Лъв Арменец

142 години от гибелта на Ботев, поклон пред загиналите за Свободата

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/142-godini-gibelta-botev.html

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества ежегодно в България в деня на смъртта на Христо Ботев. Днес, на 2 юни, се навършват 142 години от гибелта на великия поет, революционер, четник и борец за свобода.

142 години от гибелта на Ботев

https://frognews.bg/novini/142-godini-gibelta-botev.html

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества ежегодно в България в деня на смъртта на Христо Ботев. Днес, на 2 юни, се навършват 142 години от гибелта на великия поет, революционер, четник и борец за свобода.

ТИР помете 5-годишно момиченце в Цар Калоян

http://www.cross.bg/kaloyan-godishno-snoshti-1576018.html

/КРОСС/ ТИР е блъснал 5-годишно дете снощи в град Цар Калоян, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград. Инцидентът е станал снощи около 19 часа. Пред магазин в Цар Калоян водач на товарен автомобил видял група деца и предполагайки, че може да излязат внезапно на пътя, намалил скоростта. Шофьорът на друг тежкотоварен камион, който се движел зад първия обаче, предприел изпреварване и блъснал едно от децата, които тръгнали да пресичат шосето. Тежко пострадало е 5-годишно момиченце. То е транспортирано от екип на Спешна помощ в МБАЛ-Разград с фрактура на черепа и наранявания по тялото. По случая се води досъдебно производство.

Още един странен случай със смъртта на новороден тюлен във варненския Делфинариум

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/02/3187136_i_oshte_edin_stranen_sluchai_sus_smurtta_na_novoroden/?ref=rss


Новороден тюлен се е удавил през лятото на миналата година във Варненския делфинариум заради неремонтирна помпена шахта. Смъртта беше потвърдена от екоминистерството. Преди по-малко от месец стана известно, че от 2014г. до 2017 г. в делфинариума са умрели и два новородени делфина, а други два са били мъртво родени. Така се оказва, че през последните четири години в делфинариума не е оцеляло нито едно от новородените животни.<br /><br />Информацията за удавения тюлен беше съобщена на...

Къде в Европа забулването е забранено

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286253_%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BE

 Забраните, насочени срещу скриването на лицето, се отнасят главно до дрехи, зад които лицето на практика не се вижда. Но важат също така за маски и шлемове. По същество обаче те се прицелват в религиозно мотивирани облекла като никаба и бурката. Ето защо тази забрана е известна още като „забрана на бурката".

Бурката е дреха, покриваща цялото тяло, като очите обикновено са скрити зад нещо като решетка. Никабът е було за глава, което не закрива очите. Ето кои видове забулване са забранени в отделни европейски страни:

Франция беше първа

Франция въведе забрана за носене на никаб и бурка на публични места още през 2011 година. За да се избегнат обвинения в дискриминация, законовият текст не се отнася изрично до религиозното забулване, а е формулиран по-общо: „В публичното пространство никой няма право да носи облекло, предназначено да скрива лицето". Освен това още от 2004 година в училищата е забранено носенето на каквото и да било религиозно облекло, тоест - и на забрадки. Забраната на бурката и никаба във Франция засяга само около 2 000 жени - от близо 5-те милиона мюсюлмани, живеещи в страната.

В Белгия: наказания за носене на бурка и никаб

Малко след Франция, през 2011 година аналогична забрана въведе и Белгия. За нарушителите са предвидени глоби и дори до 7-дневно лишаване от свобода. И в Белгия тази забрана засяга сравнително малко жени. Според оценките, от близо 1 милион мюсюлмани в страната бурка или никаб носят едва около 300 жени.

В Холандия забраната е ограничена

Холандският парламент забрани забулването през 2016 година. Забраната на бурките и никабите важи обаче само за държавните сгради, обществения транспорт, училищата и болниците. За нарушителите е предвидена глоба до 400 евро. Но и в тази страна жените, носещи бурка или никаб, са съвсем малко - правителството оценява броя им на около 100.

В България: с някои изключения

България също въведе такава забрана през 2016 година. Глобите, предвидени в българския закон, са доста солени - до 750 евро. Законът допуска обаче и изключения - например при упражняването на определена професия или в молитвените домове.

Специален закон и в Австрия

През 2017 година Австрия също прие закон срещу забулването на лицето. Според този закон, на обществени места всяко човешко лице трябва да се вижда от брадичката до началото на косите. Нарушителите са глобявани с парични суми до 150 евро.

Скоро и в Дания

На 31 май тази година и датският парламент прие закон, забраняващ забулването на обществени места. Законът влиза в сила през август и предвижда глоби до 135 евро. При повторно нарушение глобата може да се увеличи десетократно.

Дискусиите в други европейски страни

Въвеждането на забрана за забулване на лицето се обсъжда в редица европейски страни - например в Германия, Швейцария, Естония, Литва, Латвия и Норвегия. В Испания бяха въведени локални забрани за част от Каталуния, но съдилищата ги отмениха. В Италия такъв дебат не съществува, тъй като още през 1970-те години беше въведена забрана за носенето на всякакви дрехи, които пречат на идентифицирането.

 

Какво се случва в Норвегия

http://clubz.bg/68612-kakvo_se_sluchva_v_norvegiq

Вчера се потресох от историята с отнетите деца в Норвегия и отделих няколко часа да направя малко лично разследване. Имам много добра приятелка, която от години живее там, там роди и си отгледа детето, при това е учителка, има контакт с много деца, говорих и с нея. Изчетох ВСИЧКИ коментари на групата на българите в Норвегия. Изчетох няколко статии в чуждата преса на хора, пострадали от същото (изобщо не са само българи). И мисля, че картинката горе-долу ми се изяснява. Позволявам си да споделя с вас мнението си, защото виждам как някаква масова истерия настава сред майките, а няма нужда от това. 

Норвегия очевидно е държава, в която детето е равнопоставено на родителя. В България, Италия, Испания, Гърция и много други страни по света не смятаме за посегателство над детето, ако му се разкрещим или ако го плеснем. Някои го правят, други - не, но като цяло не се смята за нарушаване на правата му. В Норвегия това е недопустимо и могат да ти вземат детето, ако го удариш. Дори само веднъж. Добре е чужденците, които искат да живеят там, да са наясно с тези правила. Това е все едно някой от държава, в която е нормално да удариш жена си, да отиде в държава, където не е. Законът ще я защити. Дали е редно да го правят или не, дали няма крайности, дали няма злоупотреби - най-вероятно има. Ще ви копирам тук два коментара на българи, които живеят в Норвегия, които ми се сториха най-обективни и според мен много ясно показват за какво иде реч.

Първи коментар за социалната им служба и как действа:

"Темата за Барневерн (социалната им служба) е действително сериозна. Деница, която е интервюирана, я знам от фейсбук, когато възникна случаят им. Те просто избягаха по съвет на български адвокат. Другото семейство си е живеело в постоянен страх. Никой не ги е закачал дори. Майката с отнети деца не мога да коментирам. Нямам идея какви клевети са казани и истини, какво е било, имало ли е истерии и т.н. Много често има причини, които се прикриват. Наскоро имаше случай на канадка, женена за норвежец, които искали да спрат детето от училище, защото го тормозели. И го спрели. В резултат отнемат сина им. Подеха кампания в Канада, САЩ и Норвегия. Върнаха им го и сега заминаха за САЩ. Причината да отнемат детето е, че не са спазили закона. Има правила, по които детето може да спре да посещава училище и не може просто да не го пуснеш.

Коментарите, че ще ти вземат детето, ако то има петно на дрехите си, или си е забравило закуската, са несериозни. Ами те трябва да ги извозват под конвой от градините и училищата. И двамата ни сина са все мърляви, независимо как тръгват от вкъщи! Или че ако не кърмиш и ще ти вземат бебето. Ние не сме се сблъсквали с Барневерн лично. Има едно българско семейство в региона, което е било проверявано заради агресия на сина им в училище. Проверили са и са казали, че е от пубертета. Толкоз! На моя колега са му пращали проверка, защото не пускали дъщеря си да играе с други деца. Факт! Те са мюсюлмани. Държат децата си доста изолирано.

Над 70% от случаите на отнети деца са на чужденци. Наистина могат да ти пратят службата за нищо. Дали могат да ти вземат децата за нищо, не знам. Знам, че ако имат дори и минимално съмнение ще вземат децата. По закон детето се отнема, ако службите преценят, че има заплаха за психическото или физическо развитие на детето. Това дава възможност за манипулации. 

Ние, българите, сме калпава нация. Ако нещо такова се случи, ще затрупаме сънародниците си с камъни, защото са напуснали България. Ако са чужденци, те се обединяват и се защитават.

Питала съм защо и как се отнемат деца. Разказват ми страшни случаи - наркомани, алкохолици. Майка кара дрогирана по магистрала с трите си деца. На майките наркоманки автоматично им вземат децата. Още в родилното. Друга майка я сварват пияна до козирката с 2-годишно дете, което пие вкиснало мляко и се гледа само.

Дали се страхуваме? Имаме си едно на ум.

Но ние не бием децата си. Синът ни всеки ден е при приятели или приятелите му са вкъщи. Има и норвежчета сред тях. Не виждам някаква разлика в поведението и начина, по който те са гледани. Относно домашните - иска не иска, трябва да ги прави. Но родителите нямат право да го шамарят или бият. Може да му спреш сладкото, да му забраниш да играе на таблет и т.н. Учат ги и да помагат вкъщи. Насилие не е позволено, включително и заплахи. Не знам какво друго да кажа. Четох и се информирах доста преди и след като дойдохме тук. Чета и закони, някои статии на докторанти, преса. За момента нямаме причина да се притесняваме лично. Много е възможно някой ден да се сблъскаме с тази служба. Само искам да кажа, че ако не се лъжа, 40% от отнетите деца се връщат при биологичните си семейства след проверката. Приоритетно ако децата се отнемат се пращат при роднини, ако те заявят такова желание. И да - удрянето на шамар може да е повод за отнемане на детето!”

Втори коментар относно шокиращата статистика на отнети деца.

“Това, което ви убягва, е, че тези 54 000 деца са във възрастова група 0-22г. И представляват около 4% от ВСИЧКИ деца и младежи до 22г възраст в страната. БТВ. пропуска да спомене това, а сравнява с броя на децата, родени на година - което подвежда, че едва ли не всяко дете попада в барневерна (социалните им служби), което далеч не е вярно.

От тези 54000, над 44000 са си в домовете, с родителите си, а получават някаква форма на помощ от барневерна. 

Тоест, от ВСИЧКИ деца и юноши до 22 г. възраст, около 1% е отнет на семействата и поставен в институция или приемно семейство.

Пък който ще, да се паникьосва и да се мести от Норвегия.”

Моето обяснение за тази крайна ситуация, защото очевидно там социалната служна наистина действа много драстично, е, че явно години наред тези хора са имали проблеми с деца, жертви на насилие и неглижиране. И в един момент са си казали край, взимаме мерки. Имаше и още един коментар, който много ме разтърси. Един българин сподели, че миналата година бил на море в България и се замислил, че ако норвежките социални служби се разходят по плажа, ще вземат децата поне на 10 процента от българските родители, като чуят как им крещят и ги пляскат. Как ви звучи това? Мисля, че донякъде е прав.

Защо чуваме само едната страна на историята?

Всички такива случаи се разглеждат в съда. Но заради правото на детето на конфиденциалност, социалните служби нямат право да разкрият пред медиите защо всъщност е отнето детето - това се разглежда в съда на закрити врати, за да се предпази детето. Излиза, че каквото и да му се е случило, за да го отнемат, те не могат да застанат открито пред медиите и да кажат - взехме го затова и това. И в крайна сметка тяхната гледна точка остава само пред съда. Това беше обяснението. Аз съм склонна да му повярвам. Това са законови държави, не е третият свят.

Съчувствам ужасно на майката и се надявам да докаже, че е права и да си вземе детето. Но познавам и българка в Канада, която години наред не успя да си вземе децата от България и да ги гледа там, защото бащата не й разреши. Децата израснаха без майка и баща, защото той ги хариза на бабата тук. Не знам защо се сетих за този случай. Може би защото и бащата норвежец не си дава децата, макар че не ги гледа той.

В България няма да се стигне до такива крайности. Нито в Гърция, Италия, Испания, ние сме нации с друг манталитет, възприемаме децата като "наши". В това няма нищо лошо, според мен, стига да не ги бием и тормозим. Там децата са си “свои, отделни личности” и нямаш право да "злоупотребяваш" с тях, като очевидно под злоупотреба се разбира дори да им плеснеш един шамар. А че някъде ще има фалшиви сигнали и човешки трагедии заради тях, всъщност не ме учудва чак толкова. И у нас човешки трагедии колкото искате, само че причината не е, че службите прекаляват, а обратното, че не действат достатъчно бързо и адекватно.

Така че моето заключение е, че разказаните истории най-вероятно са абсолютно достоверни.

Социалните служби в Норвегия са опасна работа. Човек с нашия манталитет лесно може да стане жертва на системата, ако не се съобразява с нея. От друга страна всичко това го правят с абсолютното убеждение, че предпазват детето и най-вероятно в повечето случаи е точно така. Факт е, че у нас постоянно излизат в пресата ужасяващи случаи за деца, неглижирани, насилвани, тормозени от родителите си. Виждаме по улицата деца, принудени да просят от родителите си. Женят се на 14 години, принудени от родителите си, защото това им е културата. Бият ги, понякога ги пребиват. У нас е малко другата крайност, но това е различна тема. 

Снощи моят най-малък син направи поредната си беля и мъжът ми му се накара. “Престани, бе, момче, ще те пребия!” Никога не би го направил, разбира се. Но веднага се сетих за Норвегия и си казах колко лесно би било да ми вземат детето, ако това се случи там и някой съсед ни чуе. Веднага ще поръча проверка. Нелепо, нали? Но това е системата там и такива са им правилата. 

Когато човек емигрира, трябва наистина да е добре запознат със страната, в която отива. И добре да си помисли дали ще се впише там.

Mamaninja.bg

Бавария: кръст във всяко учреждение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286252_%D0%91%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%BE+%D1%83%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5

 Андреас Пютман във всеки случай е доволен от това решение. Вярващият християнин търгува с църковни принадлежности и символи. Понастоящем бизнесът на фирмата Шрайбмайер в Мюнхен върви добре. „Най-добре вървят семплите дървени кръстове без разпнатия Христос“, казва шефът на фирмата Андреас Пютман.

Баварският министър-председател Маркус Зьодер от ХСС направи фурор в края на април: неговият кабинет прие единодушно, че от 1 юни в предверието на всички местни институции трябва да бъде поставен кръст. 

Кръстът като символ

Зьодер пръв даде пример и окачи демонстративно в предверието на държавната канцелария в Мюнхен християнския кръст и предизвика остри спорове в цяла Германия. Той се аргументира с това, че кръстът не е само символ на една религия, а част от „историческо-културната идентичност" и характеристика на Бавария. Всеки втори баварски гражданин изповядва католицизма, други 20 процента са протестанти. Навсякъде в Бавария човек може да види разпятия.

През октомври в Бавария ще се проведат местни избори. Партията на Маркус Зьодер е традиционно доминиращата политическа сила - много често ХСС печели над 50 процента от гласовете. Понастоящем обаче подкрепата за партията се движи малко над 40 процента и много критици обвиняват нейния лидер и министър-председател на провинцията, че поставянето на християнския кръст в държавните учреждения е част от предизборната му борба.

„Религията е нещо лично. Маркус Зьодер се изявява веднъж като мениджър, и веднъж като мисионер", казва по този повод председателката на баварската фракция на Зелените Катарина Шулце. Обвиняват Зьодер също и в нарушение на принципа за разделението между църквата и държавата. 

Markus Söder mit Kreuz in Staatskanzlei (picture alliance/dpa/P. Kneffel)

Маркус Зьодер с кръста в държавната канцелария на Бавария

От самото начало църквите реагираха разнопосочно на мярката. Архиепископът на Мюнхен и Фрайзинг кардинал Маркс разкритикува остро решението: който гледа на кръста само като на културен символ, очевидно не разбира за какво става въпрос, заяви той пред "Зюддойче Цайтунг". Според него не е работа на държавата да обяснява какво означава кръстът. А католическият епископ на Регенсбург Рудолф Фодерхолцер приветства решението за поставянето на кръста: „Не виждам нищо лошо в признаването на кръста като символ на християнската вяра, която характеризира фундаментите на нашето съвместно съществуване - дори и от партийно-политическа гледна точка“, коментира той пред ДВ.

Критики от различни страни

Имамът и председател на „Мюнхенския ислямски форум“ Бенямин Идрис казва п този повод, че се чувства изолиран и отритнат“. Според него решението е политически мотивирано: „Този указ е популистки отговор на популистката „Алтернатива за Германия", която иска да маргинализира мюсюлманите“, казва той.

Kreuzerlass in Bayern Tarek Carls (DW/V. Witting)

Тарек Карлс организира подписка срещу задължението за поставяне на кръстове

Тарек Карлс също смята, че Маркус Зьодер е тръгнал на лов за избиратели в дясноконсервативния политически спектър и използва Христовия кръст за користни цели. 23-годишният студент по психология в университета в Регенсбург организира подписка в интернет срещу задължителното окачване на кръстове в обществените учреждения. Дотук инициативата му е събрала над 52 000 подписа. Карлс не иска да допусне в предверието на неговия университет да бъда окачен кръст. „Засилването на влиянието на „Алтернатива за Германия“ явно поставя ХСС натясно, а той пък злоупотребява с кръста като евтин изборен символ“, посочва студентът.  

 

Правителството на Бавария обаче явно не взема толкова насериозно темата. По данни на провинциалното Вътрешно министерство, над 1000 обществени институции са изразили готовност да окачат кръстове от 1 юни. Санкции за неспазване на разпоредбата обаче не се предвиждат.

Българите в Одеса почитат паметта на Ботев

http://www.eurochicago.com/2018/06/botev-odesa/

На 2 юни 2018 г., от 12:00 ч. местно време, Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ ще проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер, гр. Одеса. Българската общност в Украйна винаги се събира да почете паметта на големия поет-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В мероприятието ще се включат ученици от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“, които ще разкажат за живота на Христо Ботев и ще рецитират неговите творби. Цветя и венци ще бъдат поднесени от Българския младежки клуб „Актив“ и Одеския български драматичен театър.

До 35 градуса днес, възможни са гръмотевични бури привечер

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6894049

До 35 градуса днес, възможни са гръмотевични бури привечерАтмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще предимно ясно и почти тихо. Ще преобладава слънчево време, предава БТА. След обяд и до полунощ в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места ще има краткотрайни валежи от дъжд

Евгени Минчев е нагледният пример как мечтите се сбъдват

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6893580

Евгени Минчев е нагледният пример как мечтите се сбъдватДнес рожден ден празнува най-известният светски хроникьор у нас Евгени Минчев. Способността му умело да комуникира с известни личности го превръща в един от най-добрите пиари у нас. Той е организатор на някои от най-големите конкурси като “Бизнесдама на годината” и “Мис Лято”, под негово ръководство е и подготовката на Руския бал.

Защо Борисов беше при Путин?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286251_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3F

 Владимир Путин обеща на българския премиер Бойко Борисов да проучи дали все още е възможно газопроводът „Турски поток“ да стигне до България. Двамата разговаряха също и за подновяването на проекта за АЕЦ „Белене“. За българското правителство това означава завой на 180 градуса от Брюксел към Москва. Какво обаче по-точно се променя: отношението на ЕС към Русия, или политиката на отделни лидери, решили да се възползват от геополитическата мощ на Кремъл?

България отново ли е приятел?

България е най-близкият исторически съюзник на Русия - с две изключения: през Първата и Втората световна война. Така се шегуваха руските дипломати през 1990-те години. Това отразява може би най-добре както взаимните симпатии между руснаци и българи - два православни славянски народа, воювали заедно преди 140 години срещу Османската империя, така и всичките съмнителни игри на политиците от двете страни.

След разпадането на Съветския съюз, България престана да бъде "по-малкият брат", както иронично отбелязваха някои тогава. А при управлението на Бойко Борисов последователно бяха погребани най-големите икономически проекти, които можеха да обвържат Русия и България - довършването на АЕЦ „Белене“ и прокарването на газопровода „Южен поток“ през Черно море и по суша да самото сърце на ЕС. За спомен от неосъщественото сътрудничество останаха многомилиардни разходи - както за Москва, така и за София. По официални данни, само от замразяването на „Южен поток“ руснаците са загубили над 50 милиарда рубли, ако не и много повече, както твърдят някои независими експерти.

„Люшканията“ на българската политика

Борисов се превърна  „русофоб“ още преди руското външно министерство да въведе модата да нарича така всеки втори чуждестранен лидер. Още през 2016 година българският премиер подаде оставка след победата на „проруския“ Румен Радев на президентските избори. Сега Борисов пристигна в Москва след президента Радев и повтори неговите предложения за сътрудничество. И най-важното - той се „покая“ за това, че лично бил повлиял за охлаждането на двустранните отношения.

Причината за тази промяна може би е в липсата на компенсации от страна на ЕС за отказа на България от „Южен поток“, на които в София разчитаха толкова много, както и в актуалната българска политика. Борисов и неговата партия ГЕРБ са на власт от 2009 година с малки прекъсвания и искат да останат в управлението. Затова трябва да отчитат и промените в обществените настроения. А нарасналите симпатии към Русия са една от тях.

Впрочем, любовта към руснаците и страхът от руската зависимост са традиционни „люшкания“ в българската политика. Интересно би било да се разбере дали обръщането на България към Русия може да стане дълготрайна тенденция, и дали отразява промените в европейската политика като цяло. Формално погледнато „покаянието“ на Бойко Борисов в крайна сметка е само още една черешка в тортата на Кремъл, каквито преди него поставиха също и лидерите на Германия, Франция и Япония.

Европа на различните интереси

Preobrazhensky Ivan Kommentarbild App

Иван Преображенский

Някои коментатори представят последните срещи на Владимир Путин с чуждестранни лидери и наскоро приключилия Петербургски международен икономически форум като „радикален пробив на дипломатическата блокада от страна на ЕС“. Високопарното сравнение със започналото през 1992 година възстановяване на икономическите отношения на Русия със страните от Запада обаче е пресилено. Усещането за „пробив“ е по-скоро резултат от ефикасната работа на руската дипломация, която успя да свърже няколко съвършено различни събития.

Визитата на Ангела Меркел в Сочи, например, беше знак на традиционна вежливост. Путин отново бе избран за президент на Русия и, независимо от отношението на германските власти към резултатите от изборите, дипломатическият етикет изискваше да бъде поздравен лидерът на такава голяма страна. А след завръщането на Меркел в Берлин санкциите бяха продължени.

Японският премиер Шиндзо Абе вече на няколко пъти идва в Русия заради Курилските острови - напълно безуспешно. А прагматикът Еманюел Макрон отдавна беше обещал да посети Москва. И тази визита е плод на дълги преговори, пък и на такива срещи не се отива с празни ръце - най-малкото трябва да се подпишат някакви договори, както в случая с Total и „Новатек“, или срещата да бъде скрепена поне с декларация за намерения.

„Пробивът“ ще почака

 

В този смисъл можем да направим следния извод: посещението на Бойко Борисов не е пробив. Нито пък предстоящата през юни визита на Владимир Путин в Австрия, където той ще разговаря с новото, евроскептично австрийско правителство, ще бъде такъв. Засега се забелязва само повишен интерес от страна на отделни европейски страни към съвместни проекти с Русия. Едни очакват сътрудничество, други се блазнят да топнат пръст в кацата с руски мед и са готови да платят цената за повече „геополитическо влияние“. Но общият курс на сдържаност спрямо Кремъл и за продължаване на санкциите си остава непроменен.


Да обядваш с милиардер срещу 3,3 милиона долара

//dariknews.bg/novini/liubopitno/da-obiadvash-s-miliarder-sreshtu-33-miliona-dolara-2100954

Анонимен участник в наддаването за обяд с милиардера Уорън Бъфет предложи 3,3 милиона долара и спечели, предаде Асошиейтед прес.
 
Търгът, провеждащ се онлайн, приключи вчера вечерта. Аукционът набира средства за фондация Глайд (Glide Foundation), пом

Катастрофа с ТИР затвори магистрала „Тракия”

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-s-tir-zatvori-magistrala-trakiia-2100957

Катастрофа с ТИР затвори магистрала „Тракия” на 10-ти км в посока Пловдив, предаде БГНЕС.
 
Движението се отбива на разклона за Нови хан. Платното в посока Пловдив е изцяло затворено.
 
Движението е натоварено, има голямо задръстване.

Преглед на печата - 2 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375255

24 часа: 5000 шофьори глобени след сигнали от приложение Неправилно изпреварване на няколко коли амбицира 4-ма младежи да създадат приложение, благодарение на което са санкционирани над 5000 шофьори. През октомври 2014 г. Христо Борисов бил задминат нерегламентирано и на светофара отишъл да почука на стъклото на нарушителя.

Румен Радев: Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиват Ботев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286250_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%88%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82%2C+%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%B5%D1%82

 "Пътят на Ботевата чета е разказ за Голготата на праведниците в нашата история. Велик дух, само шепа сподвижници и трагична гибел: това е кратката история на Ботев и другарите му. Това е честа участ в историята на България". Това каза президентът Румен Радев на тържествения митинг-проверка, посветен на 2 юни - Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.


"Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиват поета. Те ни морят във всички епохи. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но малцина успяват да ги преборят. Затова българският Пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безучастни сме към борбите им приживе, толкоз по-патетично ги славим след смъртта им", заяви държавният глава.

Той отбеляза, че празник като днешния не е време за патос, а повод за смирение и размисъл.

 

 

"Още ли свестните у нас считат за луди? Още ли глупецът вредом всеки почита? Още народа смучат наши и чужди гости? Още ли българи в тежка чужбина се скитат немили, клети, недраги? Отговорите ги знаем. Но аз вярвам, че няма българска зла участ. Има българска воля, българска дързост, български талант. Ботев е тяхното въплъщение, но всеки от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си", заяви Румен Радев.

Той поздрави участниците в традиционния поход "Козлодуй-Околчица" за проявените воля и сила да изминат пътя на ботевата чета.

"Преди 142 години шепа хора повярваха в себе си и промениха живота ни. Поклон пред паметта им! Вечна памет за всички загинали за свободата на България! И нека техният кураж бъде наше вдъхновение! Да живее България!", завърши словото си държавният глава.

На площада във Враца присъстваха председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС - Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Слово произнесе кметът на Враца Калин Каменов.

Вдигнаха мораториума над минералната вода във Велинград

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286249_%D0%92%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%

 Вдигат мораториума над минералната вода във Велинград решиха общинските съветници в курорта след дълги дебати в залата на местния парламент, съобщи БНТ.
Решението им касаело само сезонните ползватели, уверяват управляващите.
От години темата с минералната вода във Велинград, а и не само там предизвиква много дебати. Апетитите към природното богатство са много и най-различни, а капацитетът все по-ограничен.
И затова на 28 януари 2016 година във Велинград бе наложен мораториум на отдаването на нови разрешителни за водоползване. Очаквано за мнозина след малко повече от 2 години забраната отпадна или поне за някои.
Предложението дойде от кмета на общината Костадин Коев. Градоначалникът поясни, че разрешителни ще се дават само на сезонни ползватели или за големи инвеститори и то от извори, където все още има свободен дебит. Предложението обаче предизвика сериозна полемика.
В крайна сметка предложението на администрацията получи подкрепа. Съветниците одобриха и трите сезонни искания за отдаване на минерална вода в курорта.

Най-важното от Варна във вчерашния 1 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375253

Махат "бараките" от двора на МБАЛ "Света Анна - Варна", увеличават паркоместата Поетапно събаряне на бараките в двора на МБАЛ "Света Анна - Варна", откъм оградата, граничеща с бул. "Цар Освободител", започва днес, научи Moreto.

Родители излизат на протест за право на избор при ваксиниране

https://www.actualno.com/healthy/roditeli-izlizat-na-protest-za-pravo-na-izbor-pri-vaksinirane-news_677610.html

На 2 юни 2018 г. в големите български градове ще се проведе национален протест срещу задължителния статут на ваксините в България. Протестът е част от международния, който ще се проведе в различни страни по света. Събитието се осъществява и по случай Международния ден на пострадалите от ваксини, отбелязван на 3-ти юни. Основното искане е ваксините в България да станат по избор, както е в повечето европейски страни, като за целта да бъде променен Закона за здравето в чл. 58, за да се приложи зак

"Телеграф": Доведеният син на Емилия се е снимал във филм преди трагедията

https://petel.bg/Telegraf--Dovedeniyat-sin-na-Emiliya--se-e-snimal-vav-film-predi-tragediyata-__267317

Доведеният син на фолкпевицата Емилия, 19-годишният Феди Башур, който почина след катастрофата на магистрала "Тракия" навръх 24 май, е снима...

Изписаха сър Алекс от болница

https://petel.bg/Izpisaha-sar-Aleks-ot-bolnitsa__267318

Легендарният мениджър на "Манчестър Юнайтед" сър Алекс Фъргюсън вече е у дома! Той престоя в болницата по-малко от месец, след като бе подл...

Мая Вапцарова: Ние сме във война, оръжието е простащината

https://petel.bg/Maya-Vaptsarova--Nie-sme-vav-voyna--orazhieto-e-prostashhinata__267319

Скандалът с последната песен на фолк певицата Антонина коментира племенницата на Никола Вапцаров, Мая Вапцарова. „Ние сме пред една ст...

Прогноза за времето - 2 юни (събота)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-2-uni-sybota-news_677586.html

Днес ще преобладава слънчево време. Това съобщи Боряна Маркова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитирана от агенция "Фокус". След обяд и до полунощ в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Ще е топло, около и сле

Показват последния бележник на Ботев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286248_%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2

 Оригиналният личен бележник на Христо Ботев беше изложен от днес в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". През последната година от живота си той е записвал в него данни за литературната си дейност, имена на свои революционни съратници, там е и черновата на стихотворението "Обесването на Васил Левски".

 
Паралелно с оригинала, ще бъде представена и електронната версия на Ботевото тефтерче, съвместно начинание на Националната библиотека и Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца. Това е вторият безценен документ от фонда на Националната библиотека (след тефтерчето на Васил Левски), намерил подобаващото си съвременно издание в бутиков дигитален проект.
 
За 2 юни Националната библиотека ще представи и изложбата "Перо и знаме", посветена на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.
 
Експозицията включва 8 витрини с книги, вестници и други материали, отразяващи различни страни от живота и дейността на поета революционер. Показани са издания на негови стихове от различни години, сред които и "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова" (фототипно издание и оригинал от второто издание, 1880), архивно наследство като "Официални румъно-турски документи по минаването на Ботевата чета през Дунава", както и портрети на Ботевите четници.
 
Тематични табла "Поет и публицист", "Борец за свобода" и "По пътя към безсмъртието", представят документални материали от библиотекарския фонд, свързани с живота на Ботев.
 

Гореща събота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286247_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Още по-горещо време ни очаква в съботния ден.

 
Минималните температури сутринта ще са между 11 и 15 градуса.
 
Ще е слънчево. След обяд и до полунощ в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.
 
На отделни места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Има условия и за градушки.
 
Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток.
 
Ще е топло, около и след обяд в низините – горещо. Масимални температури между 30 и 35 градуса.
 
Атмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за месеца.
 

Дийтсман Енергоремонт Холдинг – FINITA LA COMMEDIA!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286246_%D0%94%D0%B8%D0%B9%D1%82%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD+%D0%95%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%E2%80%93+FINITA+LA+COMMEDIA%21

 "Изпълнението приключи!"- можем да кажем с ирония, след като още една компания беше отписана от регистъра на публични дружества на Българска фондова борса (БФБ–София), въпреки че преди няколко месеца имаше обещания, че ще продължи да се развива като борсова.

На 1 септември 2017 г. публично Росен Христов, председател и член на Управителния съвет на "Енергоремонт Холдинг", обяви, че новият холандски собственик на „Енергоремонт Холдинг“ - Дийтсман, планира да развива дружеството като публична компания. Е, няколко месеца по-късно Комисията за финансов надзор официално отписа компанията от регистъра с емитенти на БФБ. Причината – не e ясна, а този път решението на компанията за промяна в курса остана зад кулисите.

От българското подразделение на „Дийтсман Енергоремонт“ отказаха коментар пред Investor.bg, тъй като „официално не са оторизирани да коментират решение, което е на акционерите на компанията“. От офиса тук ни насочиха към централата на компанията в Монако, към която редакцията ни вече е изпратила своите въпроси.

Може би всичко, посочено в интервюто с Росен Христов, е точно така, но за едно минало време. След като той беше отстранен от мениджмънта на компанията, плановете рязко са се променили и останали незабелязани в потока от материали за търгово предложение.

В същото време от посредника, обслужващ търговото предложение - „София интернешънъл Секюритиз“, също бяха лаконични, коментирайки, че всички срокове са спазени и всички документи са публикувани. В крайна сметка „...една ГОЛЯМА МАНИПУЛАЦИЯ за дребните акционери!!!“, коментират читатели във форума на Investor.bg.

Да върнем лентата назад...

Точно преди една година излезе новината, че международен инвеститор преговаря за придобиване на контролен пакет от акции от „Енергоремонт-Холдинг“ АД. Пред Investor.bg Иван Личев, председател на Управителния съвет и финансов директор на холдинга, коментира, че сделката ще доведе до позитиви в няколко направления като диверсификация на клиентите, разширяване на дейностите на компанията и достъп до нови пазари.

Холандската компания Dietsmann отправи търгово предложение за закупуване на акциите на миноритарните акционери на "Енергоремонт Холдинг", след като в края на август придоби 97,5% от капитала на дружеството. 

 

Акциите, които бяха обект на търговото предложение, бяха всички останали акции на дружеството, а именно 480 295 броя. Предложената цена за тях беше 4,15 лв. за брой. 

В последните дни на 2017 г. беше публикувана и информацията, че десет акционера, притежаващи общо 93 674 акции от капитала на "Дитсманн Енергоремонт Холдинг АД", са приели търговото предложение за закупуване на всички акции на останалите акционери на дружеството, регистрирано в Комисия за финансов надзор на 08.09.2017 година.

Dietsmann възнамерява да запази непроменен собствения си предмет на дейност и предмета на дейност на „Енергоремонт Холдинг“, като положи усилия да развие основните дейности, в които дружеството е специализирано - ремонт, поддръжка и модернизация на електропроизводствени мощности, и разшири географското присъствие на групата на пазарите на другите балкански страни.

Традиционни пазари и региони, в които Dietsmann извършва дейност, са Африка и Каспийският регион, където има добре развита петролна и газова индустрия – сектор, в който холдингът има значителен опит и експертиза. Чрез придобиването на „Енергоремонт Холдинг“ компанията следва приетата си стратегия за географско разширение на своята дейност към Балканския регион, както и развитие на компетенции и навлизане в ремонтната дейност в атомни електроцентрали и миннодобивни предприятия.

Приоритет и на двете дружества през следващите 3-5 години ще бъде навлизането на нови пазари на съседните балкански страни (Румъния, Албания, Черна гора и др.), привличането на нови договори за изграждане, поддръжка и реконструкция на енергийни мощности в страната и чужбина, и не на последно място - изграждане и поддържане на стабилни връзки със съществуващите и нови клиенти.

Предстои да видим дали всички тези планове ще бъдат изпълнени макар и като непублична компания. 

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Виктория Тошкова

Франция продължи в отличен ритъм за световното след победа над Италия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/02/3188640_franciia_produlji_v_otlichen_ritum_za_svetovnoto_sled/?ref=rss


Франция победи Италия с 3:1 в предпоследната си проверка преди световното първенство по футбол в Русия. Мачът се игра на стадион "Алианц ривиера" в Ница, а Самуел Умтити, Антоан Гризман и Усман Дембеле донесоха успеха на "петлите". Леонардо Бонучи вкара единственото попадение за "скуадра адзура".<br /><br />Умтити откри резултата още в 8-ата минута при първата по-голяма опасност пред една от двете врати. Централният защитник направи добавка на празна...

ЕС бори митата на САЩ с мерки срещу вноса на... канута и порцеланови статуетки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286245_%D0%95%D0%A1+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81+%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0+%D

 Европейският съюз е подал в петък искане за консултации със САЩ по въпроса за наложените мита върху вноса на стомана и алуминий – първата стъпка в процеса за уреждане на спорове в Световната търговска организация, съобщи представител на институцията.

„Секретариатът на СТО получи искане от ЕС за консултации за уреждане на спор по мерките на САЩ съгласно Член 232“, казва представителят за Ройтерс, добавяйки, че текстът ще стане публичен, едва след като бъде разпространен сред всички страни членки на СТО.

По-рано еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом обяви, че блокът ще се обърне към СТО, за да оспори законността на новите мита, наложени от САЩ, заявявайки, че преговорите с Вашингтон в момента не са възможни.

Плановете на ЕС да отвърнат на новоналожените мита върху вноса на стомана и алуминий, включващи и по-високи мита върху редица стоки, внасяни от САЩ – от дънки до ориз, съобщава още Ройтерс.

В документ от осем страници, входиран в СТО в Женева, ЕС описва увеличаването на митата с 25%, които отчасти целят да ударят избирателните райони на някои от най-близките съюзници на президента Доналд Тръмп.

Това обяснява митата върху вноса на „мотоциклети от над 800 коня“, които таргетират моторите Harley-Davidson, произвеждани в района на говорителя на Камарата Пол Раян, и „уиски бърбън“, произвеждано в Кентъки, от където е лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл.

Целта на ЕС явно са продукти от всякакъв вид, произвеждани със стомана и алуминий, както и малко по-странни стоки като „канута“, „бобени култури“ и „тютюн за дъвчене“. Ударени са и „картите за игра“, макар и само с допълнително мито от 10%.

Втори списък на ЕС с подобна дължина също бе публикуван от СТО, който очертава нови цели, които ще бъдат облагани на по-късен етап, ако търговският спор не бъде разрешен. Това би било лоша новина за американските производители на „статуетки и други декоративни продукти от порцелан“ или на „плазмени почистващи машини, които премахват органични замърсители от проби от електронна микроскопия“.

Европейските лидери настояват, че не искат „търговска война“ с Тръмп. Те обаче са решени да защитят интересите си срещу определяните от тях незаконни американски мита – и за да направят това са готови да ударят по „мивките от неръждаема стомана“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

 

“Радиогласът” Косьо Тилев ще излива бетон, затова ще празнува чак в неделя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6893619

“Радиогласът” Косьо Тилев ще излива бетон, затова ще празнува чак в неделя Дългогодишният водещ на “Хоризонт” и настоящ член на Комисията за регулиране на съобщенията Константин Тилев има рожден ден днес, но ще го празнува в неделя. Съботата е отделил за изливане на бетон на къщата, която строи до вилата на баща си в Искърското дефиле. Ще дойдат майстори, които е уговорил отдавна, и денят ще мине в работа.

General Motors прати още един модел в историята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286244_General+Motors+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB+%D0%B2+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 През юли тази година General Motors приключва производството на малолитражката Chevrolet Matiz, която се сглобява в завода на концерна в Узбекистан. Посочената причина е „морално и техническо остаряване на модела”, който се продаваше под различни марки и на различни пазари (в това число и българския) в продължение на 21 години, съобщава Automedia.

Производството на Matiz стартира през 1997 г. в Южна Корея, а след това – в Полша, Индия и Румъния. През 2001 г. моделът е качен на конвейра на Асакинския автомобилен завод в Узбекистан, като в тази страна се продава под марката в Chevrolet. На други пазари моделът е популярен като Uz Daweoo или Daweoo Matiz.

 

Хечбекът с предно предаване се предлагаше с мотори с обем 0,8 и 1,0 литра, развиващи 51 и 64 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 18 секунди, а максималната скорост е 145 км/ч. През 2004 г. на пазара излиза и модификацията Best, оборудвана с автоматична скоростна кутия.

По статията работи: Automedia.bg

Педро Санчес и триумфът на упоритостта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286243_%D0%9F%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%BE+%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%81+%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0

 Победен на двете последни изборни надпревари, след това изгонен от партията си, преди да поеме отново ръководството ѝ – социалистът Педро Санчес е на път да спечели последното раздаване и да вземе властта в Испания.

Застанал на фронтовата линия след обявяването на присъдата срещу Народната партия на премиера Мариано Рахой в мегапроцеса за корупция, бившият 46-годишен професор по икономика, наричан „Красавеца“ (guapo) в Испания, със сигурност е уверен, че този път най-накрая ще има среща с историята.

„Вашата изолация, господин Рахой, е епитафията на един политически период – вашият, който вече приключи“, каза той вчера в парламента. „Вие сте част от миналото, тази страна е напът да прелисти нова страница и Испания трябва да гледа в бъдещето без страх“, добави той, облечен в обичайния си безупречен тъмен костюм.

 

Загубила скорост, социалистическата партия беше „държана настрана от фронтовата линия на политическия дебат“, заета от Народната партия, либералите от „Сиудаданос“ и радикалните леви от „Подемос“, подчертава Фернандо Валеспин, политолог от Автономния университет в Мадрид.

Завръщане през парадния вход

Със само 84 депутати в долната камара на парламента, Санчес, който не е вече депутат и не разполага с трибуната, която представлява парламентът, беше принуден да се съюзи с „Подемос“, каталунските сепаратисти и баските националисти, за да свали Мариано Рахой чрез вот на недоверие - едно мнозинство, осмивано като „мнозинството Франкенщайн“ от Народната партия, което може да се окаже доста нестабилно и да скъси престоя на Санчес в двореца Монклоа.

Това не е важно – социалистическият лидер разчита бързо да предприеме мерки в социалната сфера, за да „засили нивото на популярност на своята социалистическа партия“, и да се яви по-силен на следващи предсрочни избори, на които „Сиудаданос“ са сочени за победители от проучванията, отбелязва Антонио Баросо, анализатор от „Тенео Интелиджънс“.

„Санчес е смел политик, но прекомерно внимателен и разсъждава повече в краткосрочен план“, смята Фернандо Валеспин.

Роден на 29 февруари 1972 г. в Мадрид, Санчес израства в заможно семейство с баща предприемач и майка чиновник и следва икономика в испанската столица, преди да завърши магистратура по политическа икономия в Свободния университет в Брюксел.

Той е общински съветник в Мадрид от 2004 до 2009 г., а през 2009 г. става депутат след оставката на титуляра на поста, след което изживява мълниеносен възход.

През 2014 г. застава начело на една отслабена социалистическа партия в резултат на първите първични вътрешнопартийни избори, а на изборите през декември 2015 г. се нарежда след Мариано Рахой. В контекста на последвалата политическа парализа се опитва безуспешно да състави правителство с подкрепата на „Сиудаданос“ и „Подемос“.
През юни 2016 г. са свикани нови избори и социалистическата партия слиза още по-надолу, като отбелязва най-лошия си резултат от възстановяването на демокрацията през 1977 г.

Санчес е изхвърлен от редиците ѝ, а ръководство го държи лично отговорен за провала.

Той обаче се завръща през парадния вход през май 2017 г. след гласуване за връщането му начело на партията.

Юда за десницата

Въпреки че се сближи с Рахой през последните месеци по въпроса за независимостта на Каталуния, Санчес ще бъде запомнен оттук нататък от Народната партия като победителя на един премиер, който досега успяваше да оцелее в много кризи.

„Педро Санчес ще влезе в историята като Юда на испанската политика“, заяви наскоро Фернандо Мартинес-Майо, координатор на консервативната формация. Самият Рахой го обвини, че е „готов заради личните си амбиции да се съюзи с когото и да било на каквато и да е цена“.

 

По статията работи: Елена Илиева

Тръмп все пак ще се срещне с Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286242_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B5+%D1%81+%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%A7%D0%B5%D0%BD-%D1%83%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+12+%D1

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пред репортери след среща в Белия дом с пратеник на Пхенян, че ще се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур и че комунистическата държава желае да се откаже от ядреното си оръжие, предадоха AFP и Ройтерс.

Тръмп се срещна в петък в Белия дом с високопоставения пратеник на комунистическата държава Ким Йон-чхол и срещата е продължила по-дълго от планираното. Президентът каза, че тя е минала "много добре", предаде Асошиейтед прес.

Тръмп каза също, че президентът на Китай Си Цзинпин е помогнал за уреждане на срещата.

Американският президент прогнозира, че отношенията със Северна Корея в края на краищата ще се увенчаят с успех.

"Мисля, че това вероятно ще бъде успешен процес". "Мисля, че ще започнем отношения помежду си и те ще започнат на 12 юни", каза Тръмп. Той съобщи, че е обсъдил с Ким Йон-чхол прекратяване на Корейската война.

 

Държавният глава каза, че очаква идването на деня, когато ще може да отмени санкциите срещу Северна Корея и че според него САЩ няма да дадат основната сума пари в помощ на КНДР, а това ще направи Южна Корея.

Тръмп изтъкна, че повече няма използва термина "максимален натиск", защото двете страни вече намират общ език.

Във връзка с търговските отношения с Канада и Мексико американският президент каза, че може да предпочете да прекрати Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), по което Съединените щати водят преговори с Канада и Мексико и вместо него да бъдат сключени две двустранни споразумения със съседните страни, предаде Ройтерс.

"Нямам нищо против НАФТА да получи друго име, да има отделна сделка с Канада и отделна сделка с Мексико. Защото става дума за две много различни страни", заяви Тръмп.

 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

ГД „БОЕЦ“: Прокуратурата цитира Пеевски като аргумент да не образува проверка срещу него

http://www.eurochicago.com/2018/06/boetz-6/

За последните пет години БОЕЦ сме внесли десетки сигнали в прокуратурата и сме прочели десетки страници откази и прокурорски бисери. Тази институция се е превърнала в служба за издаване на индулгенции и оправдаване на своите господари, отдавна е загубила функцията си на защитник на обществените интереси. Последният отговор, който получихме, обаче, е нещо ново и за нас. За първи път прокуратурата цитира Пеевски, като използва думите му, като аргумент да не образува проверка срещу… Пеевски. Директно признание, че Пеевски е господар и собственик на прокуратурата!

Пътна обстановка в страната - 2 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375252

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности до 20.

В тефтерчето на Левски: Ще целунем на отечеството свещената земя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6893560

В тефтерчето на Левски: Ще целунем на отечеството свещената земяДигиталното копие на реликвата вече е на сайта на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в чест на 170-годишнината от рождението на поета Дигитално копие на личното тефтерче на Ботев, в което той пише година преди да загине, вече е в сайта на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

Задържаха шофьор на камион, превозвал незаконни цигари за над 127 000 лв.

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c%d0%be%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bb/

Вчера около 02:20 ч., на ГКПП – Кулата, е бил задържан шофьор на товарен автомобил, пътуващ от Гърция за България.
При гранична проверка е било открито голямо количество цигари на обща стойност над сто двадесет и седем хиляди лева.
Водачът на превозното средство с български регистрационни номера е бил задържан по Закона на МВР за срок до 24 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Благоевград да го привлече в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“ от Наказателния кодекс.

 

Материалът Задържаха шофьор на камион, превозвал незаконни цигари за над 127 000 лв. е публикуван за пръв път на Региона Бг.

На 2 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6893637

Хараламби Анчев, юрист, бивш вицепремиер и министър на правосъдието Евгени Минчев, светски хроникьор и продуцент Константин Тилев, журналист, член на КРС, един от основателите на първото частно радио FM+ Проф. Валери Димитров, юрист, бивш председател на Сметната палата и бивш депутат Георги Донков, бивш футболист,

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=375251

Два района около Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 2 юни - събота, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 08:30 ч.

Огнен ад в Благоевград! Пожар изпепели първия етаж от къща в „Грамада“

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d0%b4-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d0%bb%d0%b8/

Пожар изпепели първия етаж от къща в Благоевград, няма пострадали, но са нанесени големи материални щети.
Сигналът за пожара на ул. „Места“ в кв. Грамада“ е получен към 0.30 ч. след полунощ днес-2 юни,пише бгнес. Гасили са две пожарни, на място е извикана и линейка. В къщата на първия етаж живеят възрастна жена и синът й, и двамата са с нисък социален статус. Изгоряло е имущество в трите стаи и килера. В жилището отдавна няма нито електричество, нито вода заради неплатени сметки. И двамата обитатели събирали отпадъци и ги складирали в къщата. При пристигането на пожарната, синът е избягал, появи се тази сутрин. Причините за пожара са в процес на установяване.
Майката и синът й не са пострадали, въпреки, че жената бе с почерняло от пожара лице. Живущите на втория етаж бяха притеснени тази сутрин да не се срути плочата на къщата заради пожара. Днес ще бъде извършен втори оглед от специалистите.

 

Материалът Огнен ад в Благоевград! Пожар изпепели първия етаж от къща в „Грамада“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Очаквания от историческата среща между Тръмп и Ким Чен-ун на 12 юни

//dariknews.bg/novini/sviat/ochakvaniia-ot-istoricheskata-sreshta-mezhdu-trymp-i-kim-chen-un-na-12-iuni-2100948

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да обсъди със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на планираната им на 12 юни среща в Сингапур въпроса за американското военно присъствие в Южна Корея. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитир

70-годишен гъбар почина след отравяне с мухоморка

https://petel.bg/70-godishen-gabar-pochina-sled-otravyane-s-muhomorka__267311

70-годишният Здравко П. от банското село Вишнево почина в болницата в Смолян от отравяне с мухоморка, предава marica.bg. Пенсионерът ял от гъбит...

Човекът, дарил кръв над 1170 пъти: Непознат спаси моя живот и реших да се отплатя

https://petel.bg/CHovekat--daril-krav-nad-1170-pati--Nepoznat-spasi-moya-zhivot-i-reshih-da-se-otplatya__267312

Учените все още не могат да произвеждат кръв, въпреки че се опитват. Само човек може да спаси друг човек, затова дарявайте кръв, бъдете щед...

Мат ле Блан напуска Top Gear

https://petel.bg/Mat-le-Blan-napuska-Top-Gear__267313

automedia.investor.bg Американската звезда ще изкара още един сезон в шоуто Предстоящият сезон на популярното автомобилно предаване Top Gear ще е п...

Кога трябва да се зарежда климатикът в колата?

https://petel.bg/Koga-tryabva-da-se-zarezhda-klimatikat-v-kolata-__267314

Снимка: sxc.hu Днес практически няма автомобили без климатик. Този агрегат не само помага за поддържането на комфортна температура и влажн...

Волейболистите след загубата: Грешката на съдията е престъпление!

https://petel.bg/Voleybolistite-sled-zagubata--Greshkata-na-sadiyata-e-prestaplenie--__267315

Волейболистите от националния отбор определиха като престъпление грешното отсъждане на рефера в петия гейм на мача срещу Сърбия от Лига...

Защо се наложи държавата да помага на БДЖ

https://petel.bg/Zashho-se-nalozhi-darzhavata-da-pomaga-na-BDZH__267316

Железницата има 103 милиона задължения Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров гостува в „Събуди се”.  Какво се случва с дру...

Подпират Хан Соло със сериозни филми

http://clubz.bg/68611-podpirat_han_solo_sys_seriozni_filmi

Хан Соло и Чубака не се развилняха из българския боксофис така, както се очакваше, но все пак поведоха в класацията, пък макар и с три пъти по-малко зрители от последния междузвезден филм миналия декември. Разпространителите обаче и през втората седмица, в която Хилядолетният сокол ще лети по българските екрани, не рискуват да пуснат филми с висок касов потенциал.  Вместо това този уикенд по кината тръгват 3 европейски драми, като поне две би трябвало да се харесат и на по-претенциозните кинолюбители, и една американска комедия за възрастни.    

Лятото на 1993

В „Лятото на 1993“ шестгодишната Фрида напуска баба си и дядо си в Барселона и заминава на село. И двамата ѝ родители току-що са починали от мистериозно заболяване. Отведена при чичо си и леля си, Фрида открива нов свят в старата каменна селска къща в планински район близо до гъста гора. Новите ѝ „родители“ са мили с нея, имат и тригодишна дъщеря Ана, с която двете могат да си играят.

Някое не толкова объркано и нещастно дете като измъкнатата от корените си Фрида би се почувствало в перманентна идилична ваканция. Но Фрида е много объркана и освен добрите времена, в новия си „дом“ ще изживее и много болка, която ще я накара да се държи лошо. Само краят на лятото знае как ще свърши всичко.

Дебютният пълнометражен филм на каталунката Карла Симон Пипо има многобройни режисьорски и актьорски награди и само положителни отзиви в сайта „Метакритик“:

„Лятото на 1993“ сблъсква директно противоречивите чувства и импулси на дете, което трябва да се приспособи в ново семейство, но Симон не допуска грешките на много други семейни мелодрами, като създава изключително красив филм за тъгата и паметта“, пише „Вилидж Войс“.

Щастлив край

Филм на Михаел Ханеке с Изабел Юпер, Жан Луи Трентинян, Матийо Касовиц.  В най-новата си творба австрийският режисьор разкрива историята на едно френско буржоазно семейство в пристанищния град Кале и драматичните обрати в живота им на фона на бежанската криза в Европа.

Бавно потъващият в деменцията Жорж Лоран, над 80-годишният патриарх на буржоазна фамилия, не е доволен, че му се налага да споделя дома си в Кале, където изникна небезизвестният имигрантски лагер „Джунглата“, с женения си за втори път син и неуморната си дъщеря Ан, която е завзела семейния строителен бизнес. Разведена и фригидна, Ан трябва да се справи с последиците от катастрофална злополука, причинена от сина ѝ Пиер, докато първата жена на брат ѝ  Томас е приета спешно в болница с мистериозно отравяне… Несъмнено всеки в това семейство крие по някой скелет в килера си, а от това ще се роди особен и притеснителен съюз. Но накрая някои тайни ще се окажат по-големи от други.

„Това не е нова посока за този режисьор, но той продължава все натам със същото ослепително вдъхновение. Резултатът е увлекателен като сатанински вдъхновена сапунена опера за династия на изгубени души“, отбелязва „Гардиън“.

Луната на Юпитер

Докато унгарското правителство се готви да приеме закон, според който оказването на помощ на бежанец е престъпление, унгарското кино в лицето на режисьора Корнел Мундруцо предлага нещо доста по-различно – свръхестествен трилър за сирийски бежанец. Млад имигрант е прострелян, докато влиза нелегално през границата със Сърбия. Ужасен и в шок, раненият Ариан мистериозно се сдобива със способността да левитира.

Хвърлен в бежански лагер, той е изведен тайно от един доктор, който иска да изследва невероятното му умение. Преследвани от побеснелия директор на лагера, бегълците няма къде да се скрият, докато вдъхновен от свръхестествената способност на Ариан, докторът не му се доверява в свят, където чудесата се продават за жълти стотинки…

„Луната на Юпитер“ бе селектиран в официалната програма на Кан, сред отличията му за най-добър филм от фестивали в Каталуния, Норвегия и Франция, е и наградата за най-добър режисьор от фестивала на фантастичното кино в Остин.

Съпоставката между изразните средства на свръхестествения трилър и актуалните социално-политически теми в последния филм на Корнел Мундруцо – са оригинален поглед към супергероичния жанр на фона на бежанската криза – който може да се окаже труден за някои зрители. Обаче онези, които се престрашат, ще намерят много поводи да се наслаждават на „Луната на Юпитер“, смятат в „Гардиън“.

„Визуално увлекателният филм на Корнел Мундруцо, „Луната на Юпитер“, остава прекалено интелектуално затворен в собствените си алегорични ограничения, за да направи наистина силно впечатление“, коментират в „Плейлист“.

Книга за възрастни

„Книга за възрастни“ разказва историята на четири дългогодишни приятелки, чийто живот се променя напълно, след като прочитат „50 нюанса сиво“. Предвид актрисите и актьорите Даян Кийтън, Джейн Фонда, Кандис Берген, Мери Стийнбъргън, Ричард Драйфус, Анди Гарсия, Дон Джонсън (но без дъщеря му Дакота), не бива да очаквате особена еротика. Но можем смело да очакваме забавни моменти.

„Кандис Берген категорично е най-добрата част в „Книга за възрастни“: естествена, забавна и доста сърцераздирателна, по един непредизвикващ съжаление начин“, пише „Ванити Феър“.

„Наистина тъжно е, че най-доброто, което Холивуд може да направи от толкова много талант и опит е това съчетание от стилно лайфстайл порно с малко изстинал хумор“, съжалява „Варайъти“.

Площад Славейков

Съветът на Европа прикани Унгария да не наказва помагащите на имигранти

http://www.cross.bg/merki-imigranti-suvetut-1576017.html

/КРОСС Съветът на Европа прикани Унгария да се откаже от законодателството, което предвижда до една година затвор за хора, предоставящи помощ на нелегални имигранти, предаде Ройтерс. Организацията заяви, че представеният на парламента пакет законодателни мерки, наречен "Спрете Сорос" ще навреди на неправителствените организации и ще засили ксенофобията. Агенцията на ООН за бежанците настоя Будапеща да не приема друга предложена промяна, гласяща, че "чуждо население" не може да се настанява в Унгария.Планирано е парламентът да обсъди законодателните мерки следващата седмица.  

Днес е Денят на Ботев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/02/3188553_dnes_e_deniat_na_botev/?ref=rss


Днес се отбелязва Денят на Христо Ботев и се отдава почит на загиналите за свободата и независимостта. Всяка година на 2 юни в 12 ч. сирените в цялата страна в продължение на две минути оповестяват отдаването на почит. На 2 юни 1948 г. точно в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.<br /><br />За първи път всенареодна почит към загиналите за свободата на България се е отдала във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално денят се чества от 1901 г., когато...

Патриот

http://www.transmedia.bg/2018/06/02/%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%be%d1%82/

Патриот е – душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!

И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек – що да прави?
продава си и душата.

И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква за туй ходи,
че черквата й търговия!

И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек – що да прави?
залага си и жената.

И е човек с добро сърце:
не оставя сиромаси;
но не той вас, братя, храни,
а вий него със трудът си!

И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек – що да прави?
изяда си и месата.

Христо Ботев

Равногор – земен рай на ръба на Родопите

https://offnews.bg//turizam/ravnogor-zemen-raj-na-raba-na-rodopite-681794.html

Високо в Родопите, на 1350 метра над морското равнище и на половин час път от възрожденското градче Брацигово, се намира китното планинско селце Равногор. До него се стига по асфалтов път със сравнително добра пътна настилка, заобиколен от високи широколистни и борови дървета. Разстоянието от Пловдив е около час и петнайсетина минути, а от София е с около един час повече.

Екологично чистият район около Равногор

В различни интернет сайтове и в някои местни медии битува мита, че именно Равногор и районът около него е най-екологично чистото място на Балканите, според изследване на НАСА. Независимо дали тази информация е достоверна или не (не може да се намери сигурен източник, за да се потвърди или отрече това), в действителност в обграденото от гъсти и красиви борови гори планинско поле се диша осезаемо по-леко.

Красивите пейзажи


Релефът в района не е типичен за планина. Селото е разположено в т. нар. Равногорско плато. На 5-6 километра северно от Равногор, преминавайки пеша или с автомобил по черния път през обширните картофени ниви, се стига буквално до ръба на Родопите – а именно до Бековите скали. Там Равногорското плато свършва и се свлича в огромна по височина скалиста пропаст, от ръба на която се разкрива изключително свежа гледка към сините води на язовир „Въча“ и покритите с безкрайни зелени гори извивки на прелестната Родопа планина. В ясно време от там се виждат гладките низини на Тракия, а в далечината гордо зеленеят Средна гора и Стара планина. Районът на Бековите скали е облагороден. Изградени са пейки, на които туристите могат да се насладят на чудесните природни пейзажи.

Магията на гайдите

Точно в началото на полския път, който води до Бековите скали, се намира китният черковен двор, в който е разположен параклисът „Свети Илия“. Мястото е спокойно и приятно. Там всяка година през лятото се провежда традиционен събор, на който замирисва на скара и откъдето цялото Равногорско плато се озвучава от магията на гайдите. Местна традиция е на този събор 18-годишните младежи и девойки от селото да играят хоро, като така се извършва ритуал за тяхното изпращане – в миналото в казармата, днес в университетите на страната или на гурбет в чужбина.

Християнският остров


Макар и разположено в предимно българомохамедански район на Родопите, село Равногор е изцяло християнско. Знак за това дава големият стоманобетонен кръст, издигнат на самия вход на селото. Той символизира християнската вяра на жителите му. В центъра на селото е издигната също голяма православна църква. В близост до него, на връх „Света Елена“, също има изграден християнски параклис.

В миналото Равногорското плато е било обитавано от траките. За това свидетелстват няколкото тракийски могили, които се намират в околностите. Настоящото селище възниква по времето на Османското владичество и носи името „Кория“, което на турски означава „гора“. Селото е основано през 1777 г. Поради силното желание на местните жители тогава да запазят своята християнска вяра, османската администрация нарича жителите му „акси“ (твърдоглави), а селото Акси Кория. След Освобождението през 1978 г. името на селото е сменено на Ясъ Кория (равна гора). През 1934 г. официалното му турско име е преведено на български и оттогава вече се казва Равногор.
Още забележителности

Освен Бековите скали и християнските параклиси, в Равногор и околностите може да се видят още много забележителности. Може да комбинирате разходката си до Равногор или почивката си там с Фотинския водопад, намиращ се край близкото до Равногор село Фотиново, защитената местност „Атолука“ и курортния комплекс със същото име, природния резерват „Дупката“ и Червените скали, от които се отваря същинска картинна гледка към Тракия, по-точно към градовете Пловдив и Пазарджик. В самото село има и няколко приятни заведения, в които може да изпиете по една бира и да похапнете с приятели на свеж родопски въздух.


Селото на сърдечните хора

Местните хора са много сърдечни, усмихнати и услужливи. Те сякаш живеят в друг свят, не дават вид да се вълнуват от проблемите и мислите, с които се будят и заспиват гостите им от големите градове.


600-те жители на Равногор днес се издържат предимно от земеделие. В околностите на селото те отглеждат много картофи, но също така и овес, леща, грах, фасул и царевица. Животновъдството също е добре развито. Край селото има и мандра, в която се произвеждат всички видове млечни продукти.

***

В България има няколко туристически дестинации, които напълно неоснователно не са популярни. Без съмнение, Равногор и околностите са сред тях. Понастоящем малко са хората в страната, които изобщо знаят за съществуването на това приказно родопско село. То заслужава да бъде популяризирано не само заради красивата природа и неповторимите гледки, които се отварят от различни кътчета в селото и в неговите покрайнини. А и заради прекрасните и любезни местни хора, които със сигурност заслужават селото им да бъде много по-популярно.

Посетете вълшебното село Равногор и сами ще се убедите в неговия чар, който ще ви кара да се връщате там отново, отново и отново...

Православен календар за 2 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6875246

Православен календар за 2 юниСв. Никифор Изповедник, патр. Цариградски. Прпмчк Еразъм Охридски Св. Никифор бил възведен за цариградски патриарх в 806 г. Той се борел с разпространилия се разврат, стараел се да възстанови мира в църквата и да прекрати смутовете, появили се поради еретичните лъжеучения. В същото време се занимавал и с научна богословска дейност - написал

2 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=375218

Събития 455 г. – Вандалите нападат, превземат и плячкосват Рим в продължение на 2 седмици. 575 г. – Започва понтификата на папа Бенедикт I. 657 г. – Свети Евгений I е избран за римски папа. 1537 г. – Папа Павел III издава забрана северноамериканските индианци да бъдат използвани като роби.

Спорт по тв днес: Волейболистите срещу Австралия, мач на Англия и един от МЛС, тенис от "Ролан Гарос", европейско по художествена гимнастика, мотоциклетизъм, световно отборно по дартс, Шампионска лига по плажен футбол, спидуей, финален плейоф в NHL

https://www.24chasa.bg/sport/article/6893654

Спорт по тв днес: Волейболистите срещу Австралия, мач на Англия и един от МЛС, тенис от "Ролан Гарос", европейско по художествена гимнастика, мотоциклетизъм, световно отборно по дартс, Шампионска лига по плажен футбол, спидуей, финален плейоф в NHL                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_134957/

Учителката:
- Иванчо, спрегни ми глагола вървя!
- Аз вървя..... ти вървиш..
- По-бързо!!
- Аз тичам, ти тичаш...

Прогноза за времето - 2 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375217

По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максимални температури на въздуха: 22-24°. Температурата на морската вода е 21-22°.

Херцогиня Меган вече е сред най-влиятелните жени на Острова

//dariknews.bg/novini/liubopitno/hercoginia-megan-veche-e-sred-naj-vliiatelnite-zheni-na-ostrova-2100516

Съпругата на принц Хари - Меган, е сред 25-те най-влиятелни и мотивиращи жени в Обединеното кралство заедно с писателката Джоан Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър, според сп. "Вог", предаде ТАСС.

Авторите на първата подобна

Какво ще е времето през уикенда?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-shte-e-vremeto-prez-uikenda-2100942

Днес ще е топло, около и след обяд в низините горещо - с максимални температури между 30 и 35 градуса по Целзий, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките, сочи прогнозата на НИМХ - БАН.
 
Ще пре

Седмицата: Време за диета

http://varnautre.bg/2018/06/02/82642/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b0

Тази седмица ни нахраниха с ватикански еквивалент на мазна следизборна баница. Киселините от нея ерозираха не само стомасите на четящите… Стана ясно, че Москва не вярва не само на сълзи, но и на бистришки падания за дузпа. Все пак премиерът успя – стана държавен шампион по футбол за ветерани и даже голмайстор на първенството /играно […]

USA Today: Нейтън Ларсън е педофил и бял супремасист. И се кандидатира за конгресмен в САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/USA-Today-neitan-larsan-e-pedofil-i-byal-supremasist-i-se-kandidatira-za-kongresmen-v-sasht.95009

/Поглед.инфо/ Найтън Ларсън, мъж, който подкрепя педофилията, белия супремасизъм и изнасилванията, който е излежал 16-месечна присъда заради това, че е заплашвал да убие президента на САЩ, се кандидатира за място в конгреса.

Почитаме паметта на Христо Ботев

https://offnews.bg//na-tozi-den/pochitame-pametta-na-hristo-botev-681823.html

Днес отдаваме почит към паметта на гениалния поет и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

Навършват се 142 години от гибелта на Христо Ботев на връх Околчица във Врачанския балкан, където е последната битка на Ботевата чета.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в тържественото отбелязване на 2 юни на връх Околчица. Церемонията ще започне в 10.45 часа. В традиционния поход до връх Околчица ще участва зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От 11.30 ч. в Борисовата градина пред бюст-паметника на Христо Ботев ще се проведе официална церемония, организирана от Столична общината, Министерство на отбраната и Общонародна фондация „Христо Ботйов”.

В програмата ще участват: актьорът Христо Чешмеджиев, мъжки вокален ансамбъл „България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър. Слова ще произнесат: доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община и поетът Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей.

Сирените ще прозвучат в цялата страна точно в 12 часа за 2 минути, пешеходците и автомобилите трябва да спрат движението си и да останат на място.

Заради тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството от 11:30 до 12:30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Леге" между бул. "Цар Освободител" и ул. "Съборна".

Военни почести и полагане на венци и цветя пред паметници на Христо Ботев ще има в цялата страна.

Кои храни предизвикват алергии и кой е склонен към тях?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6889876

Кои храни предизвикват алергии и кой е склонен към тях?Напоследък все по-често се говори са хранителните алергии. В менютата на ресторантите вече е задължително да бъдат посочени всички алергени, а майките на малките деца все повече внимават с какви храни ги захранват и дълго отлагат включването на продукти, за които се смята, че могат да предизвикат алергични реакции.

Пускат сирените на 2 юни в памет на Ботев и загиналите за свободата на България

https://petel.bg/Puskat-sirenite-na-2-yuni-v-pamet-na-Botev-i-zaginalite-za-svobodata-na-Balgariya__267308

При подаване на сигнала пешеходците и пътните превозни средства трябва да спрат движението си и да останат на място. Почитат с вой на си...

Почина Димитър, който падна от третия етаж

https://petel.bg/Pochina-Dimitar--koyto-padna-ot-tretiya-etazh-__267309

След повече от месец борба за живот, днес почина 23-годишният Димитър И. от дупнишкото село Червен брег и остави бебе сираче, пише struma.bg.  Д...

Хари и Меган връщат подаръци за 7 млн. лири

https://petel.bg/Hari-i-Megan-vrashhat-podaratsi-za-7-mln--liri__267310

Принц Хари и съпругата му - херцогинята на Съсекс Меган, връщат получени в разрез с кралските разпоредби сватбени подаръци, оценени на 7 м...

Варна отдава почит на Ботев и на загиналите за свободата на България

http://varnautre.bg/2018/06/02/82645/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0

С общоградско поклонение Варна ще отбележи 142 години от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Честването започва в 10:00 часа с отслужване на заупокойна молитва и полагане на венци и цветя с военен ритуал пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина. Организатор на […]

Обвиниха Никола Доганджийски- Колевеца в помагачество в престъпната схема за вземане на подкупи в КАТ – Благоевград

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b5/

Окръжна прокуратура – Благоевград е привлякла в качеството на обвиняем Никола Доганджийски- Колевеца, участвал като помагач в извършване на престъпление по чл. 302, т. 1 б. „а“, вр. чл. 301, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20, ал.4 от НК.

Към настоящия момент са разпитани свидетели, извършено претърсване и изземване, както и други доказателства, от които се установява съпричастността на обвиняемия към извършеното престъпление.
За времето през 2017 г. и 2018 г., в Благоевград, при условията на продължавано престъпление, като помагач, обвиняемият Доганджийски умишлено улеснил Д.Стоицов , в качеството му длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Благоевград, да приеме дар и облага – пари, вещи и услуги с имуществен характер. Той създал условия за намиране на лица, желаещи да регистрират и идентифицират пътни превозни средства, както в Благоевград, така и в и пунктовете за регистрация на ППС в РУ – Петрич и РУ – Гоце Делчев.
В нарушение на утвърдените правила били предоставяни регистрационни номера за МПС и ремаркета, теглени от тях, с комбинация от цифри по желание. Никола Доганджийски провеждал срещи и преговори, лично участвал в тях, както и уговарял размера на подкупа.

Спрямо обвиняемия Никола Доганджийски е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на шест хиляди лева. Тя е съобразена със здравословното му състояние.

 

Материалът Обвиниха Никола Доганджийски- Колевеца в помагачество в престъпната схема за вземане на подкупи в КАТ – Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Слънце и температури до 35 градуса днес, облаци и дъжд на запад следобед

https://offnews.bg//obshtestvo/slantce-i-temperaturi-do-35-gradusa-dnes-oblatci-i-dazhd-na-zapad-sle-681824.html

През нощта над по-голямата част от страната ще e предимно ясно и почти тихо. Утре ще преобладава слънчево време. След обяд и до полунощ в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

На отделни места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Ще е топло, около и след обяд в низините - горещо, с максимални температури между 30° и 35°.

Атмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за месеца.

В планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места, главно в масивите от Западна и Централна България ще превали краткотраен дъжд с гръмотевични бури. Ще духа слаб до умерен източен вятър, по билата от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра – около 15°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максимални температури на въздуха: 22-24°. Температурата на морската вода е 21-22°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Времето днес: Температурата достига до 35 градуса, вижте къде

http://regiona.bg/%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%b4/

Атмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за месеца. През нощта над по- голямата част от страната бе предимно ясно и почти тихо. Днес ще преобладава слънчево време. След обяд и до полунощ в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто- дъждовна облачност. На отделни места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури.

Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Ще е топло, около и след обяд в низините горещо – с максимални температури между 30 и 35 градуса. По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максимални температури на въздуха: 22-24 градуса. Температурата на морската вода е 21-22 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. В планините ще преобладава слънчево време.

След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места, главно в масивите от Западна и Централна България ще превали краткотраен дъжд с гръмотевични бури. Ще духа слаб до умерен източен вятър, по билата от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 21 градуса, на 2000 метра – около 15 градуса.

В неделя ще преобладава слънчево време. В следобедните часове и до полунощ в северозападната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места там ще превали и прегърми, възможни са градушки. Вятърът ще се ориентира от северозапад и дневните температури съвсем слабо ще се понижат. В понеделник на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Вероятността за значителни валежи и по-интензивна гръмотевична дейност е по-голяма за Източна България. Слънчеви часове ще има преди обяд. Преобладаващите максимални температури ще бъдат около и над 30 градуса.

 

Материалът Времето днес: Температурата достига до 35 градуса, вижте къде е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Комисия ще прави преглед на учебните програми

//dariknews.bg/novini/bylgariia/komisiia-shte-pravi-pregled-na-uchebnite-programi-2100921

В подготовката на теста за матурите по български език от догодина ще участват и специалисти от БАН. Още този месец комисия ще направи цялостен преглед на учебните програми.
 
Това стана ясно вчера от думите на министъра на обр

Историята на Великата китайска стена (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/istoriiata-na-velikata-kitajska-stena-video-2100529

Великата китайска стена е един от символите на Китай. Тя има дълга и интересна история.

Реално стената не е една, а е съвкупност от много стени и укрепления, които са строени от различни династии в продължение на дълги години. Съответно и материалите, с които е строена стената, са би

Принц Хари и Меган връщат нежелани подаръци за 7 милиона лири

//dariknews.bg/novini/liubopitno/princ-hari-i-megan-vryshtat-nezhelani-podaryci-za-7-miliona-liri-2100922

Принц Хари и съпругата му - херцогинята на Съсекс Меган, връщат получени в разрез с кралските разпоредби сватбени подаръци, оценени на 7 милиона лири, съобщи Контактмюзик.

Родители на протест: Не искат задължителни ваксини

//dariknews.bg/novini/bylgariia/roditeli-na-protest-ne-iskat-zadylzhitelni-vaksini-2100751

Протест срещу задължителния статут на ваксините се очаква да се проведе днес в няколко областни града в страната.

Човекът, дарил кръв над 1170 пъти: Непознат спаси моя живот и реших да се отплатя

//dariknews.bg/novini/sviat/chovekyt-daril-kryv-nad-1170-pyti-nepoznat-spasi-moia-zhivot-i-reshih-da-se-otplatia-2100919

Учените все още не могат да произвеждат кръв, въпреки че се опитват. Само човек може да спаси друг човек, затова дарявайте кръв, бъдете щедри, заяви за Дарик австралиецът Джеймс Харисън.
 
„Човекът със златната ръка“ – наричат го така, защото е дарявал кръв в продължение на на

Лекар: Роботът „Да Винчи” носи огромна сигурност на пациента

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekar-robotyt-da-vinchi-nosi-ogromna-sigurnost-na-pacienta-2100920

Роботът "Да Винчи", с който се извършват операции в урологията, гинекологията и кардиологията, носи най-вече сигурност за пациента. Ако хирургът, който използва апарата, се разсее за момент, роботът ще спре да оперира, като по този начин се елиминира опасността от

Отдаваме почит на Ботев и на загиналите за свободата на България

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/otdavame-pochit-na-botev-i-na-zaginalite-za-svobodata-na-bylgariia-2100923

Днес отдаваме почит пред подвига на поета революционер Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

На 20 май (началото на юни по нов стил) 1876 година е последната битка на Ботев и четниците му близо до връх Околчица.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване