10 абсурдни извинения да не се наемат жени на отговорни постове

https://offnews.bg//psihologia/10-absurdni-izvinenia-da-ne-se-naemat-zheni-na-otgovorni-postove-681735.html

Жените не се вписват, не са конкурентни и не могат да се справят със сложни проблеми.

Това са само някои от причините да не се назначават жени в бордовете на английския борсов индекс FTSE 350, според доклад за равенството между половете, цитиран от Би Би Си.

Правителството на Великобритания поиска жените да съставляват най-малко 1/3 от директорите във всяка от 350-те най-големи компании до 2020 г.

Докато междинният доклад установи, че ситуацията се подобрява, някои фирми изглежда все още имат проблем с наемането на жени на отговорни постове.

Сред най-честите извинения да се откаже работа на жена са:

1. Не мисля, че жените се вписват в работната среда на борда.
2. Не са толкова много жените с препоръки и сериозен опит, които да станат част от екипа.
3. Повечето жени не искат да се справят напрежението на високите постове.
4. Акционерите не се интересуват дали има жени в борда на директорите, така че защо ние да се интересуваме?
5. Колегите ми няма да искат да назнача жена в екипа ни.
6. Всички „качествени“ жени служители вече са заети.
7. Вече имаме една жена в борда, така че сме изпълнили изискванията, сега е ред на някой друг.
8. В момента няма свободни работни места. Ако имаше, щяхме да помислим за назначаване на жена.
9. Трябва да изградим екипа си много внимателно, а в този сектор просто няма достатъчно опитни жени.
10. Не мога да назнача жена, просто защото искам.

Тези обяснения са дадени от редица изпълнителни директори на FTSE 350, които са изслушани от екипа, съставил доклада.

„Докато четете този списък на оправданията, може би си мислите, че е 1918 г., а не 2018 г. Това е като сценарий от комедийна пародия, а е напълно реално, но сега можем да се справим с този проблем завинаги“, заяви Аманда Макензи, главен изпълнителен на Business in the Community.

Дори министърът на икономиката Андрю Грифит заяви, че тези оправдания са шокиращи и показват, че има още какво да се променя в работната среда. 

Марешки: Каракачанов е коалиционен партньор с Бареков и с пари от КТБ му се вдигаше рейтинга

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/02/3188684_mareshki_karakachanov_e_koalicionen_partnyor_s_barekov/?ref=rss


Лидерът на "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки заяви пред БНТ, че вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов трябва да напусне правителството възможно най-бързо. Освен това той призова коалиционните му партньори Валери Симеонов и Волен Сидеров да се разграничат от него.<br /><br />Марешки и Каракачанов влязоха в задочен спор, след като лидерът на "Воля" поиска мораториум върху сделките за модернизация на армията. Според...

Четвърти кандидат-инвеститор за "Белене". Но е тайна

http://clubz.bg/68620-chetvyrti_kandidat_investitor_za_belene_no_e_tajna

Вицепремиерът Томислав Дончев защити  закона за концесиите. Снимка Веселин Боришев

Четвърти инвеститор е заявил писмен интерес към проекта АЕЦ "Белене" преди ден, обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ. Министърът обаче отказа да назове името на компанията. Не назова дори от коя държава идва той. 

Според представители на ГЕРБ до момента има заявен интерес и от три други компании - китайската CNNC, френската "Фраматом" и руската „Росатом“. Ако се стигне до строеж със сигурност руснаците ще участват, защото проектът е техен, припомни неотдавна и самият Дончев. "Фраматом" участваха в подаването на оферти за "Белене" още през 2005-2006 г.. Тогава компанията бе в обединение с "Атомекспортстрой", чието производство е оборудването за атомната централа. "Атомстройекспорт" е част от групата "Росатом"

Вицепремиерът Дончев обаче отново не гарантира, че "Белене" наистина ще се строи - въпреки намерението на ГЕРБ, на коалициоонните им партньори от "Обединени патриоти" (поне на по-голямата част от тях) и на опозицията от БСП за рестарт на прекратения през 2012 г. проект. По думите му трябва да се намери инвеститор, който ще спази всички условия, които държавата ще постави - в противен случай няма да се стигне до строеж на АЕЦ "Белене".

Дончев все пак заяви, че е оптимист - заради четвъртата оферта, която отказа да разкрие.

В петък от БСП внесоха в Народното събрание проект за решение, с което да се отмени решението от 2012 г. за прекратяване на проекта "Белене". Още на 12 май заявка, че такова проекторешение ще бъде внесено от правителството направи премиерът Бойко Борисов, но до момента подобен акт от Министерския съвет не е осъществен.

Министърката на енергетиката Теменужка Петкова пък изготври и изпрати в Народното събрание доклад с варианти за съдбата на "Белене" с препоръка атомната централа все пак да се строи. По думите на Петкова в противен случай имало риск за финансовата стабилност на НЕК - тъй като тя има държавен заем от 1,1 млрд. лв. за закупуване на реакторите от "Атомстройекспорт". 

 

Томислав Дончев заяви дне пред бТВ, че активната позиция на правителството в последните месеци по енергийни въпроси е опит за рестартиране на проекти, които преди това не са отговаряли на европейското законодателство. Именно заради това сега всичко се правело така, че да се изпълни всяка една точка от закона.

"Има принципна политическа договореност "Турски поток" да премине през България, но това са разговори, които текат с месеци. Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава – това означава по-високи цени", добави още Дончев.

Той уточни, че срещата на президента Румен Радев с руския му колега Владимир Путин няма нищо общо с визитата на премиера Бойко Борисов в Москва. И призна, че има "двустранно напрежение" в отгошенията между институциите, помещаващи се от двете страни на бул. "Дондуков" в София.

Какво запазихме от прабългарите? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/kakvo-zapazihme-ot-prabylgarite-snimki-2100970

За съжаление - почти нищо не сме запазили от прабългарите. Тази тъжна констатация прави реконструкторът Венелин Йорданов. Мъжът е в Плиска, където се провежда седмото поредно издание на събор-фестивал на средновековния бит и култура "Дни на предците".

Самият Венко е потопен изцяло в

Откриха нов метод за удължаване на живота

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-nov-metod-za-udylzhavane-na-zhivota-2100972

Учени от университета Макгил в Канада установиха, че симбиотиците - смеси от пробиотици и богати на полифеноли растения, могат да увеличат продължителността на живота и да намалят риска от заболявания в напреднала възраст, съобщи Лента.
 

Круизните кораби се връщат в Черно море

http://www.barometar.net/91049/

Големи круизни компании проявяват интерес отново да включат в своите маршрути черноморски пристанища, след като през последните години избягват региона заради геополитическата обстановка. Това заяви кметът на Варна Иван Портних след среща с президента на Асоциацията на средиземноморските пристанища за круизи (MedCruise) Айрам Диаз Пастор. На разговорите присъстваха Петър Сеферов – изпълнителен директор на „Пристанище […]

Катастрофа задръсти околовръстното във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375262

Движението по околовръстния път (бул. Христо Смирненски) във Варна е блокирано. Това съобщи, читател на Moreto.net Причината е катастрофа, станала по-рано днес на кръстовището с бул. "Цар Освободител", до бензиностанция OMV.

Продадоха на търг в интернет обяд с милиардера Бъфет за 3,3 милиона долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6894170

Продадоха на търг в интернет обяд с милиардера Бъфет за 3,3 милиона долараАнонимен участник в наддаването за обяд с милиардера Уорън Бъфет предложи 3,3 милиона долара и спечели, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Търгът, провеждащ се онлайн, приключи вчера вечерта. Аукционът набира средства за фондация Глайд (Glide Foundation), помагаща на бездомните в Сан Франциско.

Проф. Андрей Пантев: Революционерите са загивали за идеал, а не за Солунската митница

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/prof-andrei-pantev.html

Емоционално исторически, защото чувството е основен мотив в геройското поведение, постъпки и дори смърт не само на нашите герои. Те не са се ръководили от отблъскващата дума ”прагматизъм”, не са се ръководили от съмнителната дума ”национални интереси”, защото те са загивали за идеал, не са загивали да вземат солунската митница.

Прокуратура и полиция на крак заради изцепките на Фавиол Сефери

http://www.struma.com/lyubopitno/prokuratura-i-policiya-na-krak-zaradi-izcepkite-na-faviol-seferi_135013/

Нашумелият със скандалните си изцепки напоследък Фавиол Сефери си навлече „бели кахъри“ тия дни, и като казваме бели, то не е защото влогъра си живучка безпроблемно, а защото буквално са свързани с бялото и по-точно с белия прашец.

Скандалът тръгна след като известна русенска дискотека беше затворена заради снимка споделена в Инстаграм от Фавиол, на която на преден план в десния ъгъл се виждат издайнически прах нареден на линийки и свита на тръбичка банкнота. Източници от...

Продължава

САЩ, Канада и Мексико водят с 4:2,7 на Мароко за световното през 2026 година

https://www.24chasa.bg/sport/article/6894185

САЩ, Канада и Мексико водят с 4:2,7 на Мароко за световното през 2026 годинаФИФА обяви официално оценките на кандидатурите за световното първенство през 2026 година. То ще е първото с 48 отбора. Тройната кандидатура на САЩ, Канада и Мексико получва 4,0 точки от 5 възможни. Тази на Мароко има 2,7 точки. Изборът ще бъде направен от конгреса на ФИФА на 13 юни в Москва, като право на глас имат 211 страни.

Да смениш държавата, за да живееш

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/da-smenish-dyrzhavata-za-da-zhiveesh-6082998

Терминът „здравей емигрант“ е сравнително нов, а оказва се в България има и друг – „здравен туризъм“

Музикалният свят потъна в скръб, почина блус легенда

https://petel.bg/Muzikalniyat-svyat-potana-v-skrab--pochina-blus-legenda__267331

Известният блус китарист и шоумен Еди Клиъруотър почина от сърдечна недостатъчност на 83-годишна възраст. Еди Клиъруотър, чието истинско ...

Акция в Ботевград, ченгета накрак заради избягалия затворник Пелов

https://petel.bg/Aktsiya-v-Botevgrad--chengeta-nakrak-zaradi-izbyagaliya-zatvornik-Pelov__267333

В търсене на избягалия затворник Владимир Пелов. Рано тази сутрин в Ботевград е проведена полицейска акция. По информация на Нова тв, служителите на реда са проверявали сигнал, свързан с Пелов. Той обаче не е открит.

Имало над 100 гигантски планети с потенциално обитаеми луни

https://petel.bg/Imalo-nad-100-gigantski-planeti-s-potentsialno-obitaemi-luni__267334

Снимка ThinkStock/Getty Images Американски учени под ръководството на Стивън Кейн от Калифорнийския университет в Ривърсайд и техни австралийски...

Протест на музикантите от Радиото пред Народния театър

http://clubz.bg/68619-protest_na_muzikantite_ot_radioto_pred_narodniq_teatyr

Пред Народния театър ще излязат музикалните състави на БНР в понеделник, 4 юни, за да заявят отново категоричния си отказ да работят срещу „обидно ниското възнаграждение“ на труда им. Това е петата им публична проява в борбата за справедливо заплащане – и докато не бъде решен проблемът им, оркестрантите и хористите от Радиото ще продължат протестите. 

„Ние, оркестрантите и хористите от музикалните състави на БНР – Симфоничен оркестър, Народен оркестър, Биг Бенд и Смесен хор – изразяваме своя категоричен протест срещу обидно ниското възнаграждение на труда ни. Безпокои ни фактът, че отговорните институции показват тотално неразбиране на функциите и задачите на музикалните състави в БНР.

Ако България като страна-членка на ЕС си позволи да неглижира културата, няма право да говори за европейски ценности. Културата е в основата на тези ценности. Голямата обществена подкрепа, която получаваме, ни задължава да отстояваме исканията си в интерес на културата на нацията и бъдещето на България”, гласи петицията за подкрепа на протеста в интернет.

Музикантите в БНР получават най-ниските възнаграждения в Европа, като средната им заплата е 660 лв., а минималната – 570 лв., която е близо до минималната за страната (510 лв.) и в пъти по-ниска от възнагражденията на колегите им в Софийската филхармония и Софийската опера. Музикантите приемат това заплащане за унизително, защото създават Златния фонд на БНР.

Необходимо е преразглеждане на бюджета на Радиото, за да бъдат коригирани заплатите ни, смятат музикантите. И твърдят, че до този момент отговорните институции и ръководството на БНР си прехвърлат отговорността за проблема. От парламента предложиха музикалните състави да бъдат извадени от структурата на Радиото и те да преминат на делегиран бюджет към Министерството на културата – което според протестиращите на практика означава да бъде унищожена цяла една институция, която създава музикалната памет на българската нация.

Музикалните състави са една пета от цялия състав на Радиото и според изпълнителите, при едно по-добро разпределение на средствата заплатите им могат да се изравнят поне със средната в БНР, която е около 1000 лв.

Музикантите твърдят, че търпението им е изчерпано, защото ситуацията, в която са поставени, не ги прави европейци. Затова в понеделник пред Народния театър Симфоничният оркестър на Радиото няма да изпълни „Ода на радостта“, химна на Европа – посланието им ще бъде с втората част на Седма симфония на Бетовен.

Публиката им може да ги подкрепи с присъствието си в 19 ч.

Площад Славейков

Първо във Фрог: Ботевград осъмна блокиран от полиция и барети, търсят затворника Пелов

https://frognews.bg/novini/parvo-vav-frog-botevgrad-osamna-blokiran-politsiia-bareti-tarsiat-zatvornika-pelov.html

Ботевград осъмна блокиран от полиция и барети. Жителите на града са настръхнали, тъй като тук живее избягалият наскоро от затвора опасен затворник Владимир Пелов. Те предпологат, че спецакцията е свързана с неговото издирване.

Акционерите на "Фейсбук" поискаха оставката на Зукърбърг

http://econ.bg/Новини/Акционерите-на-Фейсбук-поискаха-оставката-на-Зукърбърг-_l.a_i.762223_at.1.html

Годишната среща на акционерите на „Фейсбук“ е събитие, на което обикновено не се случва нищо интересно. Тази година обаче, то премина в изблици на...

"Маршрут на джамиите" - новият път на мигрантите през Балканите

http://www.moreto.net/novini.php?n=375254

Началникът на дирекция "Убежище, миграция и права на човека" Петер Вебингер във вътрешното министерство на Австрия предупреди, че се създава нов мигрантски маршрут през Балканите, наречен "маршрут на джамиите", съобщават сръбски медии.

Мила среща и бал на спомените! Съученици от НХГ - Благоевград се срещнаха след 10 години и с много емоции превърнаха вечерта си в незабравимо събитие

http://www.struma.com/hailaif/mila-sreshta-i-bal-na-spomenite-suuchenici-ot-nhg_135012/

С тежки наздравици випуск 2008 при НХГ “Св. Св. Кирил и Методий”, Благоевград отбеляза 10 години от завършването на средно си образование. Хотел Езерец имаше честта да посрещне тези здраво стъпили на земята, успешни и щастливи от постиженията си млади хора.

Блясък, стил и красота, по нищо неотстъпващи пред тези от преди 10 години, изпълниха класния благоевградски комплекс. За да се срещнат с другарите от класната стая, много от вече бившите ученици на НХГ, долетяха от...

Продължава

Представителят на Пхенян занесе на Тръмп много голямо писмо от Ким Чен-ун

https://offnews.bg//sviat/predstaviteliat-na-phenian-zanese-na-tramp-mnogo-goliamo-pismo-ot-kim-681838.html

Високопоставеният представител на севернокорейския режим Ким Йон-чхол пристигна в Белия дом вчера за среща с американския президент Доналд Тръмп. 

След срещата на двамата Тръмп обяви, че планираната за 12 юни в Сингапур историческа среща с Ким Чен-ун все пак ще се състои, въпреки че по-рано именно той я отмени, недоволен от изказвания на севернокорейския лидер. 

Ким Йон-чхол занесе на Тръмп писмо от Ким Чен-ун. Предаването на писмото беше очаквано, но това, което изненада, беше размерът му. 

Доста голямото писмо веднага доведе до редица шеги в социалните мрежи и дори се появиха снимки, на които с Фотошоп беше поставено огромно писмо, почти закриващо двамата. 

Още по-голям интерес обаче предизвиква съдържанието на голямото писмо. Пред журналисти Доналд Тръмп коментира въпроса. 

"Искате да видите какво има вътре? Колко го искате?", попита той.

"Това беше много хубаво писмо. Беше много интересно писмо", каза Тръмп. После обаче той призна, че всъщност все още не го е отворил. 

"Попитах го дали иска да прочета веднага писмото. Той каза, че мога да го отворя по-късно", допълни американският президент. 

"Може би ме очаква голяма изненада", каза Тръмп пред журналисти. 

От Белия дом след това потвърдиха, че Тръмп все пак е прочел писмото от Ким Чен-ун, но не уточниха какво е съдържанието му.

Експерт: Отбраната остава мисия на НАТО

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ekspert-otbranata-ostava-misiia-na-nato-262230/

Усилията на ЕС за подобряване на отбранителните сили са в помощ на НАТО, смята бившият министър на отбраната Тодор Тагарев

На срещата Путин-Борисов нямаше конкретност, смята социологът Първан Симеонов

https://frognews.bg/politika/parvan-simeonov.html

На големите въпроси чакаме отговорите. Малка беше конкретиката в тази среща. Тя падна жертва на свръхочакванията и може би на вътрешната надпревара президент-премиер.Това заяви социологът Първан Симеонов.

На срещата Путин-Борисов нямаше конкретност, смята социологът Първан Симеонов

https://frognews.bg/novini/parvan-simeonov.html

На големите въпроси чакаме отговорите. Малка беше конкретиката в тази среща. Тя падна жертва на свръхочакванията и може би на вътрешната надпревара президент-премиер.Това заяви социологът Първан Симеонов.

Матраци издадоха състава на Белгия за световното

https://www.24chasa.bg/sport/article/6894166

Матраци издадоха състава на Белгия за световнотоТреньорските тайни преди световното започват да се разбулват по доста странен начин. След като плакат за глухи фенове издаде окончателния избор на Йоахим Льов за Германия, сега матраци пък дадоха яснота, на кои 23-ма се е спрял селекционерът на Белгия Роберто Мартинес. Националната телевизия VRT пусна репортаж как фирма товари леглата на

Днес е Денят на Ботев

http://econ.bg/Новини/Днес-е-Денят-на-Ботев_l.a_i.762222_at.1.html

Днес се отбелязва Денят на Христо Ботев и се отдава почит на загиналите за свободата и независимостта. Всяка година на 2 юни в 12 ч. сирените в...

Вапцаров става и за чалга, и за блус, но най върви за рап

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6893620

Вапцаров става и за чалга, и за блус, но най върви за рап“Прощално” е поздрав за вдовиците на чалга бизнесмени Какво от това, че чалга певицата Антонина вградила в турбокючек стихотворението на Вапцаров “Прощално” (“Понякога ще идвам във съня ти …”)? Вапцаров е поет на народа, а днес народът си обича кючека и неговия пророк - Амет. Вероятно някои интелектуалци биха предпочели Буги Барабата да изпее

Пуснаха на свобода 40 задържани за политически престъпления във Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894117

Пуснаха на свобода 40 задържани за политически престъпления във ВенецуелаЧетиридесет задържани венецуелци, обвинени в политически престъпления, бяха освободени вчера вечерта по решение на венецуелския държавен глава Николас Мадуро. Повечето от освободените са противници на венецуелския лидер, предаде Франс прес. Освобождаването стана в момент, в който Мадуро е подложен на силен международен натиск след породилото

По инициатива на кмета Шитов, в Девня детска градина „възкръсна“ за нов живот

http://www.barometar.net/91046/

Много хора събра най-чаканото събитие в Девня – откриването на първия по рода си Център за подкрепа за личностно развитие в града, чиято дейност ще се фокусира изцяло върху работата с деца и юноши. Продължилото до късните вечерни часове събитие се превърна във вълшебен празник – не само за децата, но и за всички девненци, […]

Пентагонът обвинява Китай в "заплаха и изнудване" в Южнокитайско море

https://www.actualno.com/america/pentagonyt-obvinjava-kitaj-v-zaplaha-i-iznudvane-v-ujnokitajsko-more-news_677633.html

Министърът на отбраната на САЩ обвинява Китай в използване на „заплаха и изнудване“ в Южнокитайско море, предава AFP, цитирани от "Фокус". Китайското военно присъствие в Южнокитайско море и разполагането на високотехнологични оръжия в спорни води е предназначено да сплашва и изнудва съседите, заяви Джеймс Матис в събота. Той обвини Китай, че е разположил военна техника и въоръжение – противокорабни ракети, вода-въздух ракети и електронни смутители в Южно

Родители на протест! Не искат задължителни ваксини

http://www.struma.com/obshtestvo/roditeli-na-protest-ne-iskat-zaduljitelni-vaksini_135011/

Протест срещу задължителния статут на ваксините се очаква да се проведе днес в няколко областни града в страната.

Основното искане е ваксините в България да станат по избор, като за целта да бъде променен Законът за здравето в чл. 58. Така според протестиращите ще може да се приложи законово принципът на информираното съгласие, без да има санкции и ограничения за отказалите ваксинация, посочват от vaksinite.com.

Събитието се осъществява като част от международен протест,...

Продължава

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия" преди Елин Пелин (обновена)

http://www.cross.bg/trakiya-magistrala-vakarel-1576021.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа стана на магистрала "Тракия" малко преди Елин Пелин в посока Пловдив, съобщава АПИ. Цистерна с олио се е обърнала напреки, запречвайки и трите платна на магистрала.                          В другата част на магистралата е изхвърчал друг камион, който вероятно е изпреварвал цистерната. Към момента няма информация за пострадали.                              От АПИ съобщават за обходен маршрут в двете посоки е от п.в. Вакарел и после Нови Хан и обратно.                                Възстановено е напълно движението в посока София, при км 10 от АМ "Тракия". За Пловдив леките автомобили преминават в активна и аварийна лента. Тежкотоварния трафик се пренасочва по обходния маршрут през Нови Хан и пътен възел Вакарел.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.   *Снимки Ивайло Везенков 

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия" преди Елин Пелин (обновена)

http://www.cross.bg/magistrala-predi-pelin-1576021.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа стана на магистрала "Тракия" малко преди Елин Пелин в посока Пловдив, съобщава АПИ. Цистерна с олио се е обърнала напреки, запречвайки и трите платна на магистрала.                          В другата част на магистралата е изхвърчал друг камион, който вероятно е изпреварвал цистерната. Към момента няма информация за пострадали.                              От АПИ съобщават за обходен маршрут в двете посоки е от п.в. Вакарел и после Нови Хан и обратно.                                Все още не е запознало изтегляне на автобуса, на място има полиция и линейки а преди място на инцидента вече се е образувало километрично задръстване. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. *Снимки Ивайло Везенков 

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия" преди Елин Пелин (обновена)

http://www.cross.bg/predi-magistrala-elin-1576021.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа стана на магистрала "Тракия" малко преди Елин Пелин в посока Пловдив, съобщава АПИ. Цистерна с олио се е обърнала напреки, запречвайки и трите платна на магистрала. В другата част на магистралата е изхвърчал друг камион, който вероятно е изпреварвал цистерната. Към момента няма информация за пострадали.                              От АПИ съобщават за обходен маршрут в двете посоки е от п.в. Вакарел и после Нови Хан и обратно.                                Все още не е запознало изтегляне на автобуса, на място има полиция и линейки а преди място на инцидента вече се е образувало километрично задръстване. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. *Снимки Ивайло Везенков 

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия" преди Елин Пелин (обновена)

http://www.cross.bg/magistrala-predi-elin-1576021.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа стана на магистрала "Тракия" малко преди Елин Пелин в посока Пловдив, съобщава АПИ. Цистерна с олио се е обърнала напреки, запречвайки и трите платна на магистрала. В другата част на магистралата е изхвърчал автобус, който вероятно е изпреварвал цистерната. Към момента няма информация за пострадали и дали е имало хора в автобуса. От АПИ съобщават за обходен маршрут в двете посоки е от п.в. Вакарел и после Нови Хан и обратно. Все още не е запознало изтегляне на автобуса, на място има полиция и линейки. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. *Снимката е илюстративна

Незабравим 1 юни за малчуганите в Петрич

http://www.struma.com/obshtestvo/nezabravim-1-yuni-za-malchuganite-v-petrich_135010/

Празник на приказните герои за 1 юни в Петрич

Незабравим детски празник се проведе в Петрич по повод Международния ден на детето-1 юни. Малчугани от цялата община се превъплътиха в любимите си приказни герой и се включиха в парада на възпитаниците на Общински детски комплекс.

Празничното шествие с героите тръгна от кметство Петрич до Градския площад "Възраждане", където малчуганите имаха възможността да танцуват, играят и се насладят на програмата организирана от общината.

На градския площад децата искрено се...

Продължава

България спортува, а Gong.bg ви очаква!

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bylgariia-sportuva-a-gong.bg-vi-ochakva-2100966

България спортува! Под този надслов ще протече уикендът, а и следващите дни у нас. В София и в различни градове от страната се провежда масова инициатива за стимулиране на хората да се занимават съ

Имало над 100 гигантски планети с потенциално обитаеми луни

//dariknews.bg/novini/liubopitno/imalo-nad-100-gigantski-planeti-s-potencialno-obitaemi-luni-2100971

Американски учени под ръководството на Стивън Кейн от Калифорнийския университет в Ривърсайд и техни австралийски колеги от университета на Южен Куинсланд анализираха получени от космическия телескоп "Кеплер" данни и откриха над 100 потенциално обитаеми екзолуни, с

ТИР се обърна на магистрала „Тракия” и предизвика огромно задръстване (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tir-se-obyrna-na-magistrala-trakiia-i-predizvika-ogromno-zadrystvane-video-2100957

ТИР се преобърна на магистрала Тракия“ в посока Пловдив, съобщиха от полицията. По първоначални данни шофьорът не е пострадал.
 
Инцидентът е станал малко след 09:30 ч., като по неизяснени засега при

С мълчание ще почетем 2 юни – Денят на Ботев

http://www.struma.com/obshtestvo/s-mulchanie-shte-pochetem-2-yuni-denyat-na_135009/

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Празникът се чества от края на 19 век насам като през годините наименованието му е търпяло промени.

За първи път българите отдават почит на Христо Ботев и подвига му през 1884 година като събитието е чествано във Враца и Пловдив. Официално денят се отбелязва от 1901 година насам с тържества на връх Вола, където е и лобното място на великия български революционер и поет.

Първият сиренен...

Продължава

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия" преди Елин Пелин (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894136

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия" преди Елин Пелин (Снимки)Страшна катастрофа предизвика гигантско задръстване на магистрала "Тракия" малко преди Елин Пелин в посока Пловдив, съобщи човек на "24 часа", който е очевидец на инцидента. Цистерна се е обърнала напреки, запречвайки и трите платна на магистрала. В другата част на магистралата е изхвърчал автобус, който вероятно е изпреварвал цистерната.

Дончев: Четвърта компания заяви интерес към АЕЦ "Белене"

http://econ.bg/Новини/Дончев-Четвърта-компания-заяви-интерес-към-АЕЦ-Белене-_l.a_i.762221_at.1.html

Срещата на Бойко Борисов с Владимир Путин няма никаква връзка с визитата на президента Румен Радев. Дори в тежка ситуация и когато има напрежение,...

Изписаха сър Алекс Фъргюсън от болницата

https://offnews.bg//izvan-terena/izpisaha-sar-aleks-fargiusan-ot-bolnitcata-681836.html

Легендата на Менсчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън е изписан от болницата само месец, след като претърпя спешна мозъчна операция, съобщава британският "The Sun".

76-годишният специалист вече е край близките си и изразил надежда, че от началото на сезона във Висшата лига през август ще се завърне на трибуните на "Олд Трафорд".

"Всички знаят, че сър Алекс е победител и това беше битка, която той нямаше да загуби. Вече е на крака и се радва, че не е в болницата, но пък е много благодарен на медицинския екип, който се грижеше за него.

Прогнозите за здравето му са много оптимистични и завръщането му в "Театъра на мечтите" е само въпрос на време. В същото време той ще се наслаждава на световното първенство", заяви пред изданието източник от обкръжението на Фъргюсън.

Сър Алекс беше поставен в изкуствена кома, след като в началото на месец май беше приет в болница с мозъчен кръвоизлив. Няколко дни след това той беше преместен от интензивното отделение.

Припомняме, че при изваждането си от комата Фъргюсън е питал за представянето на водения от сина му Дарън Донкастър Роувърс срещу Уигън. Фърги дори се е шегувал, че планира да посети финала на Шампионската лига в Киев.

Томислав Дончев: Четвърта компания заяви интерес към АЕЦ „Белене”

https://petel.bg/Tomislav-Donchev--CHetvarta-kompaniya-zayavi-interes-kam-AETS----Belene---__267329

„Не е възможен отговор дали ще строим АЕЦ "Белене", това може да се каже след процедура, която да покаже дали има инвеститор. Аз съм оптимис...

Вижте в „Петел“: Страхотно начало на театралния фестивал във Варна, очаква ни силно продължение (снимки)

https://petel.bg/Vizhte-v----Petel-----Strahotno-nachalo-na-teatralniya-festival-vav-Varna--ochakva-ni-silno-prodalzhenie--snimki-__267330

снимки: "Петел" Зрелищен въздушен спектакъл на италианските акробати и актьори Андреа и Лука Пиалини накара зрителите на площад „Незав...

Музикалният свят потъна в скръб, почина...

https://petel.bg/Muzikalniyat-svyat-potana-v-skrab--pochina---__267331

Известният блус китарист и шоумен Еди Клиъруотър почина от сърдечна недостатъчност на 83-годишна възраст. Еди Клиъруотър, чието истинско ...

Искат главата на Зукърбърг

https://petel.bg/Iskat-glavata-na-Zukarbarg__267332

Снимка Уикипедия Акционерите на социалната мрежа Facebook отправиха остри критики към основателя на компанията Марк Зукърбърг – на фона н...

Награждават победителите във варненския конкурс "ПриказкиТЕ"

http://www.moreto.net/novini.php?n=375261

Победителите в VII Национален конкурс за детска рисунка "ПриказкиТЕ", Варна, 2018 ще бъдат наградени днес, 2-ри юни от 11ч. в детския кът в Морската градина, научи Moreto.net. Конкурсът, посветен на Международния ден на детето – 1-ви юни, се организира от Общинския детски комплекс, със съдействието на Община Варна.

На какво учат шамарите

https://offnews.bg//mama-nindzha/na-kakvo-uchat-shamarite-681837.html

Децата умеят да ни изкарват от кожата. Дребосъкът изпада в истерия в магазина или в парка, плюе храната, която сме му приготвили специално. Тийнейджърът нехае за уроците си, държи се арогантно, будува по цяла нощ; ежедневно провокира конфликти в училище и вкъщи. Някои родители не издържат и започват да възпитават с шамари. Какъв обаче е ефектът от физическите наказания?  Шамарите са социално приемлив метод на възпитание в много култури. Изследване, проведено още през 2009 година показва, че физическите наказания водят до намаляване на сивото вещество в мозъка на детето и влияят отрицателно върху развитието му като цяло. Ето на какво…

Наричат го Красавеца, а жените са луди по него! Това е новият премиер на Испания

http://www.struma.com/lyubopitno/narichat-go-krasaveca-a-jenite-sa-ludi-po-nego-tova_135008/

Педро Санчес спечели последната си партия покер и взе властта

Победен на двете последни изборни надпревари, след това изгонен от партията си, преди да поеме отново ръководството й, социалистът Педро Санчес спечели последната си партия покер и взе властта в Испания.

В родината си 46-годишният професор по икономика е наричан Красавеца, а жените са луди по него. Роден на 29 февруари 1972 г. в Мадрид, Санчес израства в заможно семейство с баща предприемач и майка чиновник и следва икономика в испанската столица преди да завърши магистратура по...

Продължава

Борбата за култура е борба за свободата на словото (ВИДЕО)

http://clubz.bg/68618-borbata_za_kultura_e_borba_za_svobodata_na_slovoto_video

„Борбата за съвременни културни политики не може да бъде отделена от тази за свобода на словото, за демократична, плуралистична и критична публичност, за силни и независими обществени медии.“

Това се казва в изявление на движение „Реформи в културата“, което бе учредено от десетки интелектуалци навръх 24 май и обяви, че ще се бори за възраждане на традициите, запазване на институциите и културните мрежи, изграждани от десетилетия и срещу подмяната на културните политики от политически и медийни двойници, зад които се крият корупция и лобистки интереси.

„Необходимо е да се подкрепи качествената журналистика, да се развива медийната грамотност, да се противодейства на късогледата комерсиализация, на дезинформацията и антидемократичната пропаганда. Реформите в културата предполагат възможност за плурализъм на стилове и гледни точки, за творческа реализация и свободно изразяване на културните мнозинства и малцинства в България“, се казва още в изявлението на интелектуалците.

Те обявяват, че „културата е първостепенно благо и конституционно право на българските граждани“ и затова тя не е лукс, а необходимост за всяко съвременно общество (пълния текст на документа, наречен „Дванадесет точки“ - по-долу).

Тук можете да видите видео от първата пресконференция на движение „Реформи в културата“, в която участваха културологът проф. Александър Кьосев, издателят Манол Пейков и мениджърът в областта на културата Асен Асенов:

На пресконференцията бе анонсиран първият форум за критически мониторинг на културните политики, който ще се проведе в Пловдив на 16 юни.

А ето и пълния текст на изявлението:

Дванадесет точки
Или какви цели си поставя движението „Реформи в културата“

 

Културата е първостепенно благо и конституционно право на българските граждани. Тя е част от качеството на живот, условие за социалното участие, за кохезия и солидарност в обществото, стимул е за иновации и творчество. Затова за всяко общество тя не е лукс, а е необходимост.

Подкрепата ѝ изисква не просто да се „наливат пари“, а да се създаде визия и да се инвестират стратегически усилия чрез разработване на устойчиви политики и интелигентни управленски инструменти. Те трябва да са зададени с дългосрочен хоризонт и да бъдат базирани на експертиза, а реализацията им може да се случи единствено чрез мерки, насочени към устойчиво поддържане на ценности и права, управление на културни процеси, изграждане на културни компетентности и развитие на публики. Само така може да се изпълни дългът към културния капитал на нацията, собственост и на бъдещи поколения. А уважението към собствените традиции е условие за културно бъдеще и за европейската културна принадлежност на българските граждани.

Принципи и приоритети при осъществяването на тези цели:

• подкрепа на ключовите културни институции, основни „банки“ на националния културен капитал;

• грижа за творческия потенциал на творци и художествени обединения;

• осигуряване на равноправен достъп до култура и демократично включване на гражданите и организациите не само в потреблението, но и в създаването на култура;

• децентрализация, депровинциализация, равноправно участие на различните видове култура;

• присъствие и достъп до българската култура и в най-малките населени места;

• присъствие на българската култура в световните центрове, където се прави литература, изобразително изкуство, театър, танц, кино и пр.;

• информираност за световни културни процеси и явления, своевременен достъп на българските граждани до най-съвременни европейски и световни културни съдържания, участие в световните и европейски културни дебати.

Само при изпълнение на тези условия културата ще намери и своята пазарна реализация. Развитието на пазара за културни продукти е невъзможно без комуникационни канали и обмен, без образователно и публично развити културни компетентности, без традиции на търсене и създаден вкус у образованите публики, без културен обмен.

Постигането на стратегическите цели е неотделимо и от грижата за средата, в която културата съществува. Ето защо борбата за съвременни културни политики не може да бъде отделена от тази за свобода на словото, за демократична, плуралистична и критична публичност, за силни и независими обществени медии. Необходимо е да се подкрепи качествената журналистика, да се развива медийната грамотност, да се противодейства на късогледата комерсиализация, на дезинформацията и антидемократичната пропаганда. Реформите в културата предполагат възможност за плурализъм на стилове и гледни точки, за творческа реализация и свободно изразяване на културните мнозинства и малцинства в България.

Ние не сме удовлетворени от настоящите културни политики, медийно отразяване и финансови инструменти, с които се управлява българската култура. Неудовлетвореността ни е дълбока и засяга почти всичко онова, което се прави (или разрушително не се прави) спрямо художествените гилдии и творците, спрямо публиките, спрямо институциите и организациите – галерии, театри, опери, оркестри, кино-екипи, танцови състави и разнообразни творчески сдружения. Тя се разпростира върху късогледото отношение към книгата, издателското дело, четенето, читалищата, музеите и библиотеките, към филмопроизводството и филморазпространението, към авторското право. За нея допринася и пълното неглижиране на младежката култура и алтернативната художествена сцена в България. Тя се задълбочава и от един от най-болните проблеми: финансовите и строителни схеми, с които се източват средства от недвижимото културно наследство, като едновременно с това се приватизират археологически находки и паметници на културата или „реставрират“ съмнителни старини.

Назряла е необходимост всички тези псевдо-политики за култура да бъдат критично и системно преосмислени. Тук декларираме целите, които си поставяме при това преосмисляне.

Движение „Реформи в културата“ се стреми към:

1. Създаване на дългосрочна национална стратегия за развитието на културата, базирана на научни принципи, статистически данни и изследвания. След създаването й е необходимо цялостно преразглеждане на законовата база на културата.

2. Справедливо финансиране на българската култура според приноса на културните индустрии в икономиката – минимум 1% от БВП за култура, както при всички останали членки на ЕС.

3. Създаване и устойчиво въвеждане на гъвкави съвременни модели и финансови инструменти за подкрепа на културата, утвърдени от международната практика. Ще се работи върху тяхната специфика за всяка една културна област – при подкрепата на национално значими театри, оркестри, хорове и оперни състави, при подкрепата на галерии, архиви и музейни сбирки, при създаване на качествени български филми, при осъвременяване на материалната база и технологичната инфраструктура на културата.

4. Реформа, осъвременяваща библиотечното, музейното и читалищното дело според императивите на дигиталната епоха.

5. Устойчиви и подкрепящи политики към българската книга и четенето и поддържане на специализирана културна периодика. Разработване и утвърждаване на подходящи формати за култура в обществените медии.

6. Създаване на управленски и финансови условия за равноправна културна конкуренция и иновации сред всички членове и екипи на художествените гилдии.

7. Създаване на данъчни стимули за творци, посредници и мецанати.

8. Подкрепа и промислени държавни политики към съвременното изкуство, алтернативната сцена, младежките култури, към културните инициативи на гражданите и сдруженията. Политиките трябва да стимулират гражданско участие и включване, да следват принципите на децентрализация, подкрепяне на иновации и творчески експерименти.

9. Ефективна, устойчива, ресурсно и информационно обезпечена държавна политика за опазване и социализиране на културното наследство, препятстваща корупцията и гарантираща водещата роля на експертите.

10. Политики за развитие на културните компетентности при потреблението на култура, срещу комерсиализацията и деградацията на вкусовете.

11. Тясна обвързаност между политиките за култура и образователната политика, що се отнася до посочените компетентности и особено при възпитанието на базисни човешки ценности, европейска солидарност и автентичен патриотизъм.

12. Прекратяване на изолацията на българската култура. Обмислена стратегия за подкрепяне на международното културно сътрудничество и за представяне на международно културно съдържание пред български публики, за поставяне на важни български събития в календара на европейската и глобална културна сцена.

Варна почете Деня на Ботев

http://varnautre.bg/2018/06/02/82647/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2

Пред паметника на големия поет-революционер в Морската градина бе отслужена заупокойна молитва

Правителството ще отпусне нов заем на БДЖ

http://www.struma.com/bulgariya/pravitelstvoto-shte-otpusne-nov-zaem-na-bdj_135007/

Парите трябва да дойдат от концесията на столичното летище

Правителството ще отпусне нов заем на БДЖ заради блокираните средства на дружеството. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Държавата се надява концесията за Летище София да се ускори и оттам да дойдат парите за дългосрочното спасяване на железницата.

В момента запор на сметките на превозвача на първо място се отразява на поддръжката на релсовия път и създава рискове.

Рано сутринта от ефира на bTV директорът на БДЖ поиска държавна помощ за...

Продължава

Цистерна с олио се обърна на 11 км на АМ "Тракия" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894121

Цистерна с олио се обърна на 11 км на АМ "Тракия" (Снимки)Цистерна с олио се обърна на 11-я км на АМ "Тракия" в посока Бургас и образува километрично задръстване. На място има екип на полицията, който регулира движението. Все още не е започнало разчистване на пътя.                Очаквайте подробности!     

Днес ще е топло, в низините – горещо

http://www.struma.com/bulgariya/dnes-shte-e-toplo-v-nizinite-goreshto_135006/

Следобед до полунощ на места в Западна България ще превали, възможни са и градушки

Днес ще е топло, около и след обяд в низините ще е горещо – с максимални температури между 30° и 35°.

Следобед и до полунощ над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Атмосферното налягане е близко до средното за юни и няма да се променя съществено.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време...

Продължава

Проф. Андрей Пантев: Революционерите са загивали за идеал, а не за Солунската митница

https://frognews.bg/novini/prof-andrei-pantev.html

Емоционално исторически, защото чувството е основен мотив в геройското поведение, постъпки и дори смърт не само на нашите герои. Те не са се ръководили от отблъскващата дума ”прагматизъм”, не са се ръководили от съмнителната дума ”национални интереси”, защото те са загивали за идеал, не са загивали да вземат солунската митница.

В Атина започна традиционният гейпарад

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6894115

В Атина започна традиционният гейпарадВ гръцката столица Атина вчера вечерта започна тазгодишното издание на атинския гейпарад, предаде Франс прес. Проявата датира от 2005 г. и тази година ще продължи цяла седмица. Кулминацията й ще бъде на 9 юни с традиционното пъстро шествие по атинските улици. Миналата година шествието привлече 50 000 души,

Григор: Сега приоритетът ми ще бъде да се откъсна за кратко от тениса

https://offnews.bg//tenis/grigor-sega-prioritetat-mi-shte-bade-da-se-otkasna-za-kratko-ot-tenis-681835.html

Надеждите на най-добрият ни тенисист Григор Димитров за добро представяне на турнира от Големия шлем "Ролан Гарос" намериха своя край, след като ветеранът Фернандо Вердаско го отстрани в трети кръг. Обръщайки се назад към целия сезон на клей, българинът коментира с разочарование:

"Разбира се, че всеки мач с Фернандо е труден. Никога не е лесно срещу него. Загубих от Вердаско по-рано през годината в оспорван двубой, днес беше същото. Какво мога да кажа?

Жалко е, тъй като се чувствах добре физически, но мисля, че изпуснах нервите си в началото на първата част и я загубих. След това беше трудно да се върна в играта. Все още имах време да намеря ритъма си и да променя мача, но това така и не се случи. Просто е.

За жалост, често спирам тук – на този етап. Винаги съм се чувствал добре в Париж, но на корта никога не съм успявал да го покажа.

Наистина очаквах да се представя по-добре на червено. В последните мачове, в които участвах, в Мадрид, Рим, Париж, всичко беше в моите ръце. Вината е изцяло моя. Трябва да тегля чертата и да отправя поглед към бъдещето.

В тениса една седмица може да преобърне нещата за теб. Но се нуждая от малко време, за да преценя къде сгреших. Всяка година играя добре на клей, но това никога не ми стига, за да постигна успехи.

Сега приоритетът ми ще бъде да се откъсна за кратко от тениса, да изгледам някои мачове и да опитам да прогресирам, да стана по-добър. Как? Ще открием как. Не искам да съм прекалено негативно настроен в момента.

Знам, че е трудно веднага след мача, но винаги съм гледал позитивно на нещата и искам да продължа в същия дух. Тежко е, когато загубиш мач, но такъв е животът", каза Димитров.

Глобалният капитал запазва ангажимента си към Лондон въпреки Brexit

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/globalniiat-kapital-zapazva-angajimenta-si-kym-london-vypreki-brexit-261981/

Инвестициите в имоти във Великобритания ще достигнат 63 млрд. евро през 2018 г., прогнозира консултантската компания JLL

Три дни Пловдив е „Капана фест”

http://www.struma.com/bulgariya/tri-dni-plovdiv-e-kapana-fest_135005/

От 1 до 3 юни кварталът ще се превърне в най-вълшебното място

Още вчера в града под тепетата Пловдив започна „Капана фест”. От 1 до 3 юни кварталът ще се превърне в най-вълшебното място.

Капана е квартал в Пловдив в същинския център на града. Създаден е като средище на занаятчии около Куршум хан, който се е намирал на мястото на днешните Централни хали. Улиците носят подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийскаа, Златарска и д.р.

Кварталът носи името си от XV в., когато две тесни пазарни пространства,...

Продължава

Принц Хари и Меган връщат подаръци за 7 милиона лири

https://www.actualno.com/europe/princ-hari-i-megan-vryshtat-podaryci-za-7-miliona-liri-news_677621.html

Принц Хари и съпругата му - херцогинята на Съсекс Меган, връщат получени в разрез с кралските разпоредби сватбени подаръци, оценени на 7 милиона лири, съобщи Контактмюзик, цитирани от БГНЕС. Протоколът не позволява на новобрачната двойка, както и на членове на кралското семейство, да приемат подаръци от хора, които не познават лично. Целта е да се избегне експлоатирането на даровете с рекламна цел. Въпреки стриктните правила, които трябва да се спазват, и отправения от принц Хари и Меган Маркъ

S&P Global Ratings подобри оценката си за България

http://econ.bg/Новини/S-P-Global-Ratings-подобри-оценката-си-за-България_l.a_i.762220_at.1.html

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's Global Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на...

Поли Генова възпява перфектната любов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6891989

Поли Генова възпява перфектната любовПоли Генова представи новата си песен Perfect Love. Музиката и аранжиментът са на NaBBoo, а текстът е написан от Miceal O’Kane. „Пожелавам ви лято 2018 да е най-доброто и да имате поне една перфектна любов“, написа Поли в личния си Facebook профил. Буквално за броени часове в социалната мрежа видеото гледаха повече от 17 хиляди,

Развлекателни проекти и личен принос от учениците в програмата „Нашите пари“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890966

Развлекателни проекти и личен принос от учениците в програмата „Нашите пари“В днешно време учениците живеят в един различен свят, много сложен и динамичен. Почти всяка една житейска ситуация, в която попадат, изисква от тях да вземат финансови решения. Ето защо финансовата грамотност, придобита още в училище, е от особено голямо значение. На същото мнение е и Мария Петрова,

Официална версия: как е планирано и инсценирано убийството на Бабченко

https://offnews.bg//sviat/ofitcialna-versia-kak-e-planirano-i-instcenirano-ubijstvoto-na-babche-681832.html

Руският опозиционен журналист Аркадий Бабченко, за чиято смърт съобщиха украинските власти, се оказа жив ден след появяването на информацията за смъртта му. Украинските служби пък обявиха, че убийството е инсценирано, за да бъде предотвратено истинско покушение, което според Киев е поръчано от Русия. 

Като организатор на нападението беше задържан Борис Герман. Четвъртък вечерта съд реши, че той ще остане в ареста за два месеца. 

Герман признава, че е поръчал убийството, на бившия участник в бойните действия в Донбас Алексей Цимбалюк, но поръчката не била действителна, а той действал под контрола на друга, неназована засега украинска служба. 

Официална версия

Според официалната версия за инсценировката на убийството "неустановено за момента лице" не по-късно от 5 април е предложило на Борис Герман след парично възнаграждение да организира убийството на "редица руски граждани, в частност обществени активисти, бивши сътрудници на руските спецслужби, които са били принудени да заминат за Украйна", съобщава руската служба на Би Би Си. 

Според украинските власти това "неустановено лице" има връзка с руските спецслужби, макар че засега не се назовава конкретно ведомство. 

Според прокуратурата Герман се е срещнал с Цимбалюк на 6 април и му предложил възнаграждение, за да убие Бабченко. В същия ден Герман му изпратил "досието" на журналиста в WhatsApp. Цимбалюк не отказал, но предал информацията на Украинската служба за безопасност. 

На 17 април Герман и Цимбалюк се срещнали още веднъж, като вторият дал съгласието си да убие Бабченко, а Герман обещал да му намери оръжие. 

10 дни по-късно Герман му предал 14 000 долара и казал, че по-късно планира да организира още две убийства. Според главния прокурор на Украйна Юрий Луценко в някакъв момент при общуването между двамата станало ясно, че в "списъка за ликвидация" има 30 души. 

Именно това накарало украинските служби да инсценират смъртта на Бабченко, твърди прокурорът. След като Борис Герман бил сигурен, че първата жертва е факт, той можел да бъде убеден да предаде целия списък. 

Самият Аркадий Бабченко казва, че службите се свързали с него месец преди инсценирането на убийството. Като доказателство те му представили "досието", изпратено на Цимбалюк, със снимка, взета от паспорта му, когато бил на 25 години, която освен в паспорта, присъства само в системата на руската паспортна служба. 

В някакъв момент Герман започнал да звъни на Цимбалюк и да му намеква, че убийството трябва да стане възможно най-скоро. Бабченко подозира, че покушението трябвало да стане на 26 май. За да промени тези планове, Бабченко симулирал, че си е счупил крака и стоял настрана от прозорците, защото на този етап никой не можел да гарантира, че Цимбалюк е единственият нает за убийството. 

На 29 май вечерта Бабченко облякъл предварително простреляна блуза, легнал в уговорената поза и бил залят със свинска кръв. Така той бил сниман, служителите на службите си отишли, а жена му извикала бърза помощ. 

След това е съобщено, че журналистът е починал в линейката, като медиците били сред малкото знаещи за инсценировката. Бабченко бил откаран в моргата, едва където по думите му той престанал да се страхува. 

В същия ден Герман купил билет за полет до Милано, откъдето планирал да лети за Русия. 

Тук официалната версия приключва, като оставя много неизвестни - срещнал ли се е Цимбалюк с Герман, получил ли е втората част от обещаните пари. Ясно е само, че в 13.12 часа киевско време Герман е задържан от украинските власти. 

На следващия ден главният прокурор обяви, че списъкът с всички нарочени за убийство е в ръцете на украинските служби, а на всички тези хора е осигурена охрана. 

Версията на Борис Герман

Показанията на Герман въвеждат името на още един участник - Вячеслав Пивоварник. Той е стар познат на Герман, който сега работел в някакъв фонд, наричан от него "личен фонд" или "частен фонд" на Владимир Путин. 

Пивоварник отговарял за "организиране на терористични актове и въоръжени преврати при бъдещи избори за президент, като отговарял конкретно за цяла Украйна". 

Той споменава и още един участник - Дмитрий, на когото също казал за планираното. За момента не е известно кой е този Дмитрий и каква е неговата роля. Пред съда Герман обяви, че този Дмитрий е служител на украинското разузнаване, което е част от Украинската служба за безопаснот, инсценирала убийството на Бабченко - т.е. той се явява двоен агент. 

Герман твърди, че е получил от Пивоварник задачата да открие хора за извършване на редица убийства в Украйна и след това поверил задачата за убийствата на Цимбалюк, Дмитрий обаче веднага му казал, когато Цимбалю се обърнал към украинските служби. Така според версията на Герман той през цялото време знаел, че убийството е инсценирано. 

Затова той твърди, че поръчката за убийството в крайна сметка не била истинска, а списъкът с потенциалните 30 жертви той предал на контраразузнаването. 

Адвокатът на Герман не отрича, че клиентът му планирал да лети за Милано, но според него това било отдавна планирано пътуване. 

Украинските служби отричат Борис Герман да е имал връзка с контраразузнаването. 

Кола помете дядо край Пловдив и избяга, мъжът почина в болница

http://www.struma.com/sinya-lampa/kola-pomete-dyado-krai-plovdiv-i-izbyaga-mujut-pochina-v_135004/

Полицията издирва виновника

Кола е помела възрастен човек в село Милево.Инцидентът е станал минути след полунощ в четвъртък. 93-годишният Костадин е бил на улицата, когато го връхлетял автомобил. След като е блъснал човека, шофьорът избягал.

Хора от селото чули шума от удара и излезли от домовете си. Виждайки дядото на платното, веднага повикали Бърза помощ. На място медиците са прегледали възрастния мъж и го откарали в пловдивска болница.Въпреки усилията на лекарите, Костадин починал.

Все още...

Продължава

Легенда на Левски напусна "сините"

https://offnews.bg//futbol/legenda-na-levski-napusna-sinite-681834.html

Легендата на Левски Кирил Ивков вече не е част от управата на клуба. Двукратният Футболист №1 на България е хвърлил оставка като член на най-висшия орган на "Герена", като това е станало преди баража с Черно море за Европа, спечелен от "сините" с 4:1 в София.

"Да, подадох оставка от Надзорния съвет. Малко след това се видях със собственика Спас Русев на трибуните.

Той ме попита, защо съм подал оставка и дали не съм недоволен от него. Обясних му, че не се сърдя на никого, но вече съм стар за такива работи. Нека някой млад се заеме с работата около клуба, а такава има много.

Така или иначе не ме търсеха почти за нищо, докато бях член на Надзорния съвет", коментира Ивков, който като цяло не е много долволен от представянето на Левски през изминалия сезон и работата на Делио Роси.

В края на юни ще има Общо събрание на акционерите, на което оставката му ще бъде официално приета и ще бъде избран негов наследник.

Как Борисов се саморазобличи

https://www.actualno.com/viewpoint/kak-borisov-se-samorazoblichi-news_677630.html

Към края на дългоочакваното, обилно анонсирано и преминало като миг европредседателство, премиерът Бойко Борисов без да иска сам развенча образа, който тъй усилено се опитваше да гради. Ролите, в които влизаше и в предходните си два мандата, също не бяха особено успешни, но сега за първи път тефлоновото му политическо покритие изглежда силно надраскано. А подгряващият пиар как ей сега Европа ще види в нас важен и надежден партньор се превърна в заключителна точка на кратко отрицателно изречение.

С традиционно всенародно поклонение на Околчица ще бъде отбелязан Денят на Ботев

http://nakratko.bg/category/58/160369/


С традиционното всенародно поклонение на връх Oколчица във Врачанския Балкан ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Намериха младеж в куфара на румънец във Великобритания

http://nakratko.bg/category/25/160368/


Британската полиция задържа 20-годишен румънец, след като в сряда виетнамски младеж беше намерен в куфар в колата му на пристанището в Дувър, съобщиха британски медии.

Известният бандит Жабата - главен герой в кървавия екшън със стрелба в София!

http://www.struma.com/sinya-lampa/izvestniyat-bandit-jabata-glaven-geroi-v-kurvaviya-ekshun-sus_135003/

Известен бандит е сред героите от снощния екшън в София, при който полицай стреля по трима мъже, засекли го на пътя. Тримата нападатели са криминално проявени - за наркотици и кражби на коли. Това са Димитър Илиев, Габриел Боцев - Жабата и Янко Огнянов - Китаеца.

Двамата пострадали са транспортирани в болнични заведения с огнестрелни рани по ръцете. Димитър Илиев ще остане в Травматологията на "Пирогов", но е без опасност за живота. Произвелият изстрелите е 28-годишен...

Продължава

Дончев: Четвърта компания заяви интерес за строежа на АЕЦ "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894119

Дончев: Четвърта компания заяви интерес за строежа на АЕЦ "Белене"Срещата на Борисов с Путин няма никаква връзка с визитата на Радев. Дори в тежка ситуация и когато има напрежение, хората трябва да си говорят. Дори от чисто човешките отношения пътят за намаляване на напрежение са разговорите. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в "Тази събота" по Би Ти Ви. Една емоционална реплика по време на

Тръмп обяви, че ще се срещне с Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур

http://www.cross.bg/trump-koreya-severna-1576020.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пред репортери след среща в Белия с пратеник на Пхенян, че ще се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур и че комунистическата държава желае да се откаже от ядреното си оръжие, предаде Ройтерс. Тръмп се срещна днес в Белия дом с високопоставения пратеник на комунистическата държава Ким Йон-чхол и срещата е продължила по-дълго от планираното. Президентът каза, че тя е минала "много добре", предаде Асошиейтед прес. Тръмп каза също, че президентът на Китай Си Цзинпин е помогнал за уреждане на срещата. Американският президент прогнозира, че отношенията със Северна Корея в края на краищата ще се увенчаят с успех. "Мисля, че това вероятно ще бъде успешен процес". "Мисля, че ще започнем отношения помежду си и те ще започнат на 12 юни", каза Тръмп. Той съобщи, че е обсъдил с Ким Йон-чхол прекратяване на Корейската война. Държавният глава каза, че очаква идването на деня, когато ще може да отмени санкциите срещу Северна Корея и че според него САЩ няма да дадат основната сума пари в помощ на КНДР, а това ще направи Южна Корея. Тръмп изтъкна, че повече няма да използва термина "максимален натиск", защото двете страни вече намират общ език.

Почитаме паметта на Христо Ботев

http://www.struma.com/bulgariya/pochitame-pametta-na-hristo-botev_135002/

Сирените ще прозвучат в цялата страна точно в 12 ч. за 2 минути

На 2 юни почитаме паметта на поета и революционер Христо Ботев, и на загиналите за свободата на България.

Навършват се 142 години от гибелта на Христо Ботев на връх Околчица във Врачанския балкан, където е последната битка на Ботевата чета.

С едноминутно мълчание и с тържествена заря-проверка гибелта на Ботев бе почетена в родния град на революционера – Калофер.

Късно снощи паметта на загиналите герои беше почетена и с тържествена заря-проверка във Враца. Днес...

Продължава

Румен Радев: Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета

http://www.cross.bg/bulgarska-botev-radev-1576019.html

/КРОСС/ "Събрали сме се да почетем Ботев и неговите четници. Да склоним глава пред загиналите за свободата на родината. Правим го всяка година. С преклонение, но и с известно неудобство. Велик дух, само шепа сподвижници и трагична гибел, това е историята на Ботев и на неговите другари. Това е и честа участ в българската история. Не куршумът, а безразличието, страхът и малодушието убиха поета. Те ни морят във всяка епоха. Тези три порока всеки човек носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори. Затова българският пантеон е пълен с герои, загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава. И колкото по-безразлични сме и безучастни сме към борбите им приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им", заяви президентът, който участва в отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Празник като днешния не е време за патос, той е време за смирение и за размисъл. Още ли свестните у нас считат за луди? Още ли глупецът вредом всеки почита? Още ли народът го смучат наши и чужди гости? Още ли българи в чужбина тежка се скитат клети, немили, недраги? Отговорите ги знаем. Аз вярвам, че няма българска зла участ, че няма българска предопределеност, а има българска воля, българска дързост, български талант. Ботев е тяхното въплъщение, а всеки един от нас днешните българи носим един от тях в себе си", допълни Радев

Дадоха 17 г. затвор на хондурасец, планирал да взриви бомба във Флорида

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894109

Дадоха 17 г. затвор на хондурасец, планирал да взриви бомба във ФлоридаХондурасец, планирал да взриви бомба в търговски център във Флорида, в подкрепа на екстремистката групировка "Ислямска държава", бе осъден на над 17 години затвор, предаде Асошиейтед прес. Присъдата срещу Висенте Солано, на 53 години, бе произнесена от съд в град Маями. Прокуратурата бе поискала 20 години затвор, предава БТА.

Голям пожар избухна в северно предградие на Атина

http://www.struma.com/bulgariya/golyam-pojar-izbuhna-v-severno-predgradie-na-atina_135001/

Над 20 огнеборци, самолет и два хеликоптера се опитват да овладеят огнената стихия

Голям пожар избухна в северно предградие на Атина днес следобед, съобщава електронното издание на в. „Катимерини“.

Над 20 огнеборци, самолет и два хеликоптера се опитват да овладеят огнената стихия, която избухна в парк, намиращ се в жилищен район в предградието Маруси.

Огънят не застрашава домове и бизнес обекти в района, увериха пожарникарите. Близостта на пожара до болница обаче е наложила широкомащабна реакция на противопожарната служба.

Според...

Продължава

Наркотрафикантът Венцислав Ангелов - Чикагото бе предаден на българските власти

http://nakratko.bg/category/60/160366/


Издирваният с европейска заповед за арест Венцислав Ангелов - Чикагото тази нощ бе предаден на българските власти, предаде репортер на БГНЕС. Венцислав Ангелов бе обявен за международно издирване на 1 февруари 2016 г.

Къща изгоря в благоевградския кв. "Грамада", няма пострадали

http://www.struma.com/obshtestvo/kushta-izgorya-v-blagoevgradskiya-kv-gramada-nyama-postradali_135000/

Пожар изпепели първия етаж от къща в Благоевград, няма пострадали, но са нанесени големи материални щети.

Сигналът за пожара на ул. "Места" в кв. Грамада" е получен към 0.30 ч. след полунощ днес-2 юни. Гасили са две пожарни, на място е извикана и линейка. В къщата на първия етаж живеят възрастна жена и синът й, и двамата са с нисък социален статус.

Изгоряло е имущество в трите стаи и килера,предаде Бгнес. В жилището отдавна няма нито електричество, нито вода...

Продължава

Юнкер призова да се уважава Италия

http://clubz.bg/68617-yunker_prizova_da_se_uvajava_italiq

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова днес в интервю за редица германски вестници да "се уважава Италия" и нейното коалиционно правителство, в което влизат популисти и крайната десница. Той призова "да не се поучава" Рим, предаде Франс прес.

"Трябва да покажем, че уважаваме Италия", каза Юнкер пред изданията от пресгрупата Функе. 

Запитан за огромния дълг на Италия, Юнкер каза, че "изобщо не е привърженик да се поучава Рим". Той припомни, че това е било правено с Гърция, по-специално от страни като Германия в момента на гръцката криза.

Юнкер призова да не се повтарят грешките, допуснати с Атина, по-специално когато гръцкият премиер Алексис Ципрас, лидер на радикалната левица Сириза, дойде на власт в началото на 2015 г.

"Достойнството на гръцкия народ бе потъпкано. Това не трябва да се повтаря сега с Италия", каза Юнкер.

Той добави, че не иска изобщо да се намесва в италианските вътрешнополитически въпроси.

"Ценя много италианския президент Матарела. В този контекст на криза, не говорих с него. Поздравявам се, че не се намесих, въпреки че изкушението беше голямо", каза председателят на ЕК. "Италианците имат усет за това, което ще е добро за страната им. Те ще се справят."

Той допълва, че няма риск от нова дългова криза в еврозоната въпреки идването на власт на антисистемна коалиция в Италия, предаде Ройтерс.

"Реакциите на финансовите пазари са ирационални. Хората не трябва да извличат политически заключения от всяко колебание на борсите. Инвеститорите са грешили по толкова поводи преди това", казва Юнкер.

Китай открива нова лаборатория за телескопа FAST

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894075

Китай открива нова лаборатория за телескопа FASTНеотдавна бе открита нова лаборатория, специално създадена за петстотиметровия радиотелескоп FAST, пише в-к „Science and Technology Daily". Лабораторията към Китайската академия на науките ще промотира изследването и технологичното развитие на радиоастрономията, базиращи се на данните на FAST, предава bulgarian.cri.cn.

Прокуратурата в Шлезвиг-Холщайн поиска Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран

http://www.struma.com/bulgariya/prokuraturata-v-shlezvig-holshtain-poiska-karles-puchdemon-da-bude-ekstradiran_134999/

След представени нови доказателства прокурорите намират, че каталунският лидер може да бъде екстрадиран по обвинение в бунт

Регионалната прокуратура на германската провинция Шлезвиг-Холщайн е подала официално искане пред апелативния съд в провинцията бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания, предаде ДПА.

В молбата прокурорите посочват, че разглеждат искането на Мадрид като допустимо.

Пучдемон беше арестуван през март в Германия, докато се връщаше от проява във Финландия, на основание издадена от Мадрид европейска заповед за арест по обвинения в бунт. Обвинението му...

Продължава

Правителството на популистите в Италия встъпи в длъжност

http://www.struma.com/bulgariya/pravitelstvoto-na-populistite-v-italiya-vstupi-v-dlujnost_134998/

След един неуспешен опит професорът по право Джузепе Контe все пак беше избран да оглави новия коалиционен кабинет, сформиран от антисистемното движение „Пет звезди“ и крайнодясната партия „Лига“

В Италия правителството на популистите встъпи в длъжност.

След един неуспешен опит професорът по право Джузепе Контe все пак беше избран да оглави новия коалиционен кабинет, сформиран от антисистемното движение „Пет звезди“ и крайнодясната партия „Лига“.

Лидерите на двете партии ще са вицепремиери и поемат ключови министерства – Матео Салвини – на вътрешните работи, за да се бори с нелегалните мигранти, а Луиджи ди Майо – на труда и...

Продължава

Събор на средновековния бит и култура се провежда в Плиска

http://www.moreto.net/novini.php?n=375260

В Национален историко-археологически резерват „Плиска" се провежда седмото поредно издание на „Дни на предците - Плиска 2018”, събор-фестивал на средновековния бит и култура, научи Moreto.net. Днес, 2 юни е Денят за демонстрации, а програмата започва в 11.

Поетът - от светъл блондин до класически брюнет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6893610

Поетът - от светъл блондин до класически брюнетТворци го гримират като холивудска звезда за свръхестествено излъчване Ребус с повишена трудност е истинският образ на Христо Ботев. Сведенията са крайно противоречиви - от светъл блондин до класически брюнет. Негов съученик в Одеската гимназия го описва рус и синеок. Иван Вазов обаче твърди: “Той беше висок, едър - почти исполин,

Доналд Тръмп обяви, че среща с Ким Чен-ун все пак ще има

http://www.struma.com/bulgariya/donald-trump-obyavi-che-sreshta-s-kim-chen-un-vse-pak_134997/

Новината дойде след изненадваща среща в Белия дом с високопоставен севернокорейски пратеник

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пред репортери, че ще се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур и че комунистическата държава желае да се откаже от ядреното си оръжие, предадоха АФП и Ройтерс.

Изявлението беше направено, след като малко по-рано Тръмп изненадващо се срещна в Белия дом с високопоставения севернокорейски пратеник Ким Йон-чхол. Срещата е продължила по-дълго от планираното, предаде АП.

Впоследствие президентът каза, че тя е минала...

Продължава

Антиамерикански фронт в Г-7 срещу новите мита на Вашингтон върху стоманата и алуминия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894099

Антиамерикански фронт в Г-7 срещу новите мита на Вашингтон върху стоманата и алуминияЕвропейският съюз и Канада отправиха строго предупреждение към Съединените щати за рисковете, които представляват за световната икономика наложените от администрацията на президента Доналд Тръмп мита върху вноса на стомана и алуминий, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Французите, британците и германците бяха напрегнати",

Градско лято

https://offnews.bg//mama-nindzha/gradsko-liato-681833.html

За много работещи родители летният лагер е най-логичния изход от ситуацията, когато няма баби и дядовци подръка. Представете си обаче – детето е мечтало краят на учебната година най-сетне да настъпи и да направи всичко онова, за което не е имало възможност и време досега. Дори да става дума за игри на компютъра. За нас това може да е пропиляно време, но детето ни го е очаквало, планирало и изведнъж се намесваме ние с офертата си за летен лагер или някакво друго организирано приключение. Това е моментът, в който наследникът ни се сблъсква с реалността и проумява истината, че дори…

Мъж се представя десетилетия за саудитски принц: Завлече милиони от инвеститори

http://www.struma.com/lyubopitno/muj-se-predstavya-desetiletiya-za-sauditski-princ-zavleche-milioni-ot_134996/

Когато полицаите влезли в дома на Антъни Жиняк, били шокирани

Антъни Жиняк, който се представял за Калед Ал Сауд, се признал и за кражба на идентичност и измама. Както бе съобщено от канцеларията на федералното обвинение, фалшивият принц и неговите съучастници, се представяли като сътрудници в инвестиционна компания на име "Marden Williams International LLC" и предлагали на инвеститори "ексклузивни делови възможности", пише Блиц.

Жиняк водел екстравагантен живот и приличал на автентичен принц. 47-годишният мъж купил вила на...

Продължава

''Здравен Емигрант'' - Опасна тенденция или единствен шанс за живот?

http://www.cross.bg/adrian-bitka-bulgariya-1576016.html

/КРОСС/ През седмицата пред здравното министерство в София се раздаваха символични еднопосочни билети за Европа.  Чакащи за трансплантация на бял дроб пациенти обясниха, че са на път да напуснат България  като единствена алтернатива да останат живи. Изтеглени от децата си в чужбина, за да получават здрави грижи там, оказва се са и много пенсионери. Ако за нас да дишаме е даденост, за Адриан вече 2 години това е лукс. Кислорода си го плаща. „За да изляза навън, съм се подсигурил в момента с тази бутилка”,обяснява той. Заради белодробното си заболяване, Адриан се нуждае от нов бял дроб. И тъй като такива трансплантации у нас не се правят, държавата изпраща пациентите в австрийска болница. Допреди една година, когато договора между двете страни изтича. Следват преговори. Адриан обаче не може повече да чака и ще емигрира. „Имам задграничен паспорт, документите, всичко ми е подготвено. Като не ни се отваря друга вратичка, отиваме при хората, които могат да ни помогнат и искат да ни помогнат. Ние водим битка с болестта, водим битка и с министерството. И се оказва, че да водиш битка с министерството, е много по-трудно отколкото с болестта”, казва той. Затова Адриан ще се присъедини към новия вид емигранти - здравните. Ще смени държавата, за да живее. За пръв път на феномена се натъкват надзорниците на Здравната каса при разглеждането на бюджета за миналата година

Вълнуващо начало на първия Jumaya Stage Festival в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/vulnuvashto-nachalo-na-purviya-jumaya-stage-festival-v-blagoevgrad_134995/

Вълнуващо начало и „Приказка” откриха първия Jumaya Stage Festival в Благоевград. Настроение, с много музика и силна подкрепа от публиката предизвикаха групите NU/ANCE и P.I.F, както и бъдещите надежди на рок музиката- The Littles" и "Rockids".

Над пространството, между НАП и площад "Македония", прозвучаха обичани хитове. С групите пя и публиката, която в продължение на часове аплодира, танцува и се забавлява. “Paranoid”, Tender...

Продължава

Неизвестен плати 3,3 млн. долара за обяд с милиардера Уорън Бъфет

https://dnes.dir.bg/spektar/neizvesten-plati-3-3-mln-dolara-za-obyad-s-miliardera-uoran-bafet

Победителите от аукционна обикновено обядват с Бъфет в ресторанта "Смит енд Воленски" в Ню Йорк

Бербатов: Ако бъда треньор, ще е в чужбина

http://www.cross.bg/berbatov-chyzhbina-momenta-1576015.html

/КРОСС/ На основния терен в НСА в София отборът на ФК „Берое” от Стара Загора надигра тима на ФК „Локомотив” (Пд) с 2:0 и грабна купата в детски футболен турнир „Данониада” 2018. Патронът на турнира Димитър Бербатов награди победителя и честити празника на всички деца. Сподели,че ще „наблюдава развитието им и им желае успех”, информира gong.bg.  „И аз съм реагирал, както децата. Падаш, ставаш, плачеш, боли те. Винаги е хубаво, когато идвам. Награждавам ги и им казвам по някоя дума. Надявам се да ме чуват. Следя развитието на доста деца, а накрая си проличава дали си следвал правилния път. Рано или късно, футболът ще ти донесе това, което искаш. Ако се върна назад съм доволен от това, което съм постигнал”, сподели Бербатов. „Ние сме малка държава и много неща ни липсват. На децата ще им бъде малко по-трудно, но когато го направят успехът ще бъде по-сладък. Таланти винаги ще има. Важно е как те ще предпочетат да се развиват. Надявам се повече от тях да могат да успеят. В днешно време, ако успееш във футбола – наистина си заслужава. Празнуваме с децата и към момента съм в активна почивка. Ако започнат първенствата и нищо не се случи, тогава ще е дошъл момента да спра с футбола. На 37 години съм и има разлика в това какво мислиш и какво можеш да направиш. Всички неща се учат в ранна детска възраст. Средата, която расте едно дете

Бербатов се прицели в Холивуд, става актьор

http://www.struma.com/obshtestvo/berbatov-se-priceli-v-holivud-stava-aktior_134994/

Другият вариант за седемкратния футболист №1 у нас е треньорска кариера, но в чужбина

"Защо да не бъда и актьор, ако получа интересно предложение от Холивуд", това заяви Димитър Бербатов, след като награди участниците на финалния турнир Данониада, който се проведе днес на празника на детето 1 юни.

Другият вариант за бъдещето на седемкратния футболист №1 у нас е треньорска кариера.

"Ако стана треньор ще е в чужбина. Имам идеи в тази посока. Просто съм се откъснал от родната действителност и не се виждам като наставник в България", добави...

Продължава

Транспортът в София спира за минута в Деня на Ботев

http://www.cross.bg/minyta-vsichki-bulgariya-1576014.html

/КРОСС/ На 2 юни, Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България, водачите на всички превозни средства на наземния обществен транспорт ще бъдат инструктирани точно в 12:00 часа да спрат на безопасно място за минута, за да отдадат почит на паметта на героите, дали живота си за независимостта на България.  Възможни са незначителни отклонения от разписанията в движението на градския транспорт, които впоследствие ще бъдат наваксани по най-бързия начин, съобщиха от "Центъра за градска мобилност" на София.  От там призовават всички граждани и водачи на леки автомобили също да преустановят движение в рамките на минута. 

Япония: КНДР трябва да закрие всички свои програми за ядрени оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894097

Япония: КНДР трябва да закрие всички свои програми за ядрени оръжияФорум в Сингапур, посветен на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион, извади на показ днес разминавания в позициите на Япония и Южна Корея за Северна Корея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това е станало броени дни преди планираната на 12 юни, също в Сингапур, среща между американския президент Доналд Тръмп и

Влак прегази мъж в Горна Оряховица

http://www.cross.bg/oryahovitza-gorna-stava-1576013.html

/КРОСС/ Млад мъж загина, прегазен от пътнически влак. Инцидентът е станал в района на спирка Честово до гара Горна Оряховица. По информация на полицията става въпрос за самоубийство. Инцидентът е станал малко след 16 часа вчера. Непосредствено пред пътническия влак, пътуващ от Горна Оряховица за Шумен, на релсите е скочил 33-годишен мъж. Машинистът на електричката не е имал възможност да спре навреме и влакът е прегазил мъжа, съобщиха от Полицейското управление в Горна Оряховица.  От там посочиха, че става въпрос за самоубийство, защото до релсите са намерени дрехите и вещите на убития.  

Двама от клуб Спартак Благоевград с бронзови медали от Европейското по канадска борба

http://www.struma.com/sport/dvama-ot-klub-spartak-blagoevgrad-s-bronzovi-medali-ot-evropeiskoto_134993/

Любомир Миланов и Валентин Господинов защитиха реномето на благоевградската школа по канадска борба, като успяха да се наредят сред призьорите на Европейското първенство в София. В зала Универсиада двамата благоевградчани имаха шанс дори за участие във финал на лява ръка. За липсата на Миланов в битката за златото определено вина има втория съдия на полуфинала.

Същия видя фаул на Любо в мача срещу грузинеца Гиорги Ростомашвили в кат. до 110 кг., а от щаба на българския национален...

Продължава

2 юни - Денят на Ботев и на загиналите герои за България

http://nakratko.bg/category/58/160365/


Всяка година на 2 юни отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и другите герои, дали живота си за свободата на Майка България. На 27 години Ботев пише във в. "Знаме", 13 юли 1875 г.

С традиционно всенародно поклонение на Околчица ще бъде отбелязан Денят на Ботев

http://www.cross.bg/botev-okolchitza-hristo-1576012.html

/КРОСС/ С традиционното всенародно поклонение на връх Oколчица във Врачанския Балкан ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Всенародното поклонение ще започне с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Тържествени слова ще произнесат председателят на парламента Цвета Караянчева, кметът на Враца Калин Каменов и Атанас Катрафилов - наследник на ботев четник.  Както всяка година, и тази се очаква на Околчица да се съберат много хора от цялата страна. Предимно пеша или с велосипеди, към историческия връх ще потеглят и много врачани.  Винаги съм ходил на Околчица с едно чувство на преклонение към подвига не само на Ботев, но и на всички млади момчета, потеглили към този връх. Дано на сирените в 12ч. всички да спрем и да помислим за малко - заяви жител на града.  След сирените венци и цветя ще бъдат поднесени на паметника на Околчица. В параклиса в подножието на върха ще бъде отслужено кратко заупокойно моление за загиналите за свободата на България. 142-ата годишнина от подвига на Христо Ботев ще бъде отбелязана в родния му град Калофер с митинг-поклонение. С военна церемония от Националния  музей "Христо Ботев" ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Пред паметника на поета - революционер ще бъдат поднесени венци и цветя

Децата на Благоевград танцуват и пеят в поредното издание на „Дни на детското творчество”

http://www.struma.com/obshtestvo/decata-na-blagoevgrad-tancuvat-i-peyat-v-porednoto-izdanie-na_134992/

Възпитаници на всички детски градини в Благоевград ще вземат участие в традиционния фестивал „Дни на детското творчество”. В рамките на два дни – 5 и 6 юни, деца от детските заведения ще покажат своите умения и наученото в детската градина пред родители, учители и граждани.

Началото на фестивала ще бъде дадено в 16: 30 часа във вторник в зала „ Яворов“.

В първи ден от фестивала на сцената ще излязат децата от ДГ „Първи юни“, ДГ №6...

Продължава

Преглед на печата днес

http://www.cross.bg/botev-suobshtava-hristo-1576011.html

/КРОСС/Дигиталното копие на тефтерчето на Христо Ботев, в което той пише година преди да загине, вече е на сайта на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", съобщава 24 часа. Ценният документ може да бъде прелистен с компютърна мишка и разглеждан детайлно . Днес Националната библиотека ще представи и изложбата "Перо и знаме", посветена на 170-ата годишнина от рождението на Ботев. Експозицията включва книги, вестници и други материали, отразяващи различни страни от живота и дейността на поета революционер. Година преди да загине, Христо Ботев е имал в главата си политически роман със заглавието "Змей", пише на първата си страница Труд. Поетът написал 70 страници от него, но те са безвъзвратно загубени. Сюжетната линия на романа разкривала отношенията между чорбаджиите и сиромасите. (Този малко известен факт излиза наяве в книга на издателство "Български бестселър"). Христо Ботев е един от най-редактираните поети, като най-много го е редактирал Любен Каравелов. Това казва в интервю за вестник Стандарт един от наследниците на Ботев - Боян Ботйов. Той съобщава още, че предстои издаването на алманах с най-доброто, което е писано за поета. Първи жребий за първолаците предстои в понеделник, съобщава Стандарт. Училищата, които не са успели да приемат всички деца, живеещи в квартала, започват теглене на жребий след 17.00 ч. на 4-ти юни, казва за изданието Данко Калапиш, директор на 107-о основно училище в София

САЩ: Китай засилва военните си позиции в Южнокитайско море

http://www.cross.bg/ministur-otbranata-amerikanskiyat-1576010.html

/КРОСС/ Американският военен министър Джим Матис обвини Китай, че засилва военните си позиции в Южнокитейско море с цел да сплашва съседите си, съобщава БГНЕС. „Обратно на твърденията на китайците, инсталирането на тези оръжейни системи по дължината на този стратегически коридор, е с цел сплашване и принуда“, каза американският министър на отбраната на среща на върха за сигурността, която се провежда в Сингапур. Въпросът за американските части, разположени в Южна Корея няма да бъде поставен за обсъждане по време на срещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския ръководител Ким Чен Ун, каза Матис. „Този въпрос не е предвиден за обсъждане на 12 юни и не би трябвало да бъде, каза американският министър на отбраната по време на форума „Диалог Шангри Ла“ за сигурността. В момента в Южна Корея има разположени 29 500 американски военнослужещи.  

На 1 юни! Депутатът Георги Динев посрещна скъпи гости в Парламента

http://www.struma.com/obshtestvo/na-1-yuni-deputatut-georgi-dinev-posreshtna-skupi-gosti-v_134991/

На 1 юни народният представител от 44-то Народно събрание Георги Динев посрещна гости в Парламента възпитаници на ОУ "Христо Ботев" от с. Беласица.

Ето какво сподели Георги Динев за тази среща:

"Няма нищо по ценно от истинската детска усмивка.

Днес мои гости в парламента бяха ученици от 6-ти и 7-ми клас от ОУ "Христо Ботев", с. Беласица, общ. Петрич. Аз и моите колеги бяхме изключително щастливи, че точно на този светъл празник при нас бяха...

Продължава

Масуд и Терез вече не са бебета. А лъвове (СНИМКИ)

http://clubz.bg/68616-masud_i_terez_veche_ne_sa_bebeta_a_lyvove_snimki

Помните ли двете малки лъвчета, които така трудно бяха спасени от зоопарка в Разград, а после с огромните усилия на фондация "Четири лапи" и "Дивите животни", граждани, лекари, стигна се и до протести, бяха спасени и от участта да останат в зоокъта в Пазарджик? Операцията по спасяването на Терез и Масуд бе дълга и трудна, след протестите се стигна и до намеса на държавата от най-високо ниво (преди протестите институционалните пречки продължаваха), а през февруари малките големи котки успешно стигнаха до спасителния център "Фелида" в Холандия. 

Близо 5 месеца по-късно Терез и Масуд са добре. Но... вече не са малки лъвчета. Вече са лъвове.

Тази сутрин от спасителния център "Фелида" публикуваха снимки на котките. Ето ги и тях:

А ето как изглеждаха през февруари:

В центъра за спасение на големи котки "Фелида" в Холандия от няколко месеца е и още един български лъв  - Иван Асен. 

 

Варненският МФК Спартак с нова победа и в Топ 12 на Шампионската лига

http://www.moreto.net/novini.php?n=375259

Носителят на титлата на България МФК Спартак продължава със страхотното си представяне в Шампионската лига по плажен футбол, която се провежда в Назаре, Португалия. Варненци стартираха с две победи и една загуба в предварителната си група, след което озориха до краен предел европейския гранд Спортинг (Лисабон), но отстъпиха с 2:4 в осминафинала.

Родители на деца с увреждания на палатков лагер пред парламента

https://frognews.bg/novini/roditeli-detsa-uvrejdaniia-palatkov-lager-pred-parlamenta.html

Палатков лагер пред Парламента. Акцията е срещу социалната политика на държавата, а инициатори са родители на деца с увреждания. Палатките и надписите „системата ни убива” са точно срещу входа, през който депутатите влизат в Народното събрание.

Матис: Политиката на Китай в Южно море е в контраст на обещанията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894090

Матис: Политиката на Китай в Южно море е в контраст на обещаниятаМинистърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис разкритикува днес Китай заради политиката му на сплашване и принуда в Южнокитайско море, предава БТА. Едновременно с това, в реч на международната конференция за сигурността Диалог "Шангри Ла" в Сингапур, шефът на Пентагона подчерта ангажимента на Съединените щати към ролята им в Азиатско-тихоокеанския

"Стандарт енд пуърс" повиши кредитния рейтинг на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894111

"Стандарт енд пуърс" повиши кредитния рейтинг на БългарияМеждународната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Това съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна се потвърждават на BBB-/A-3.

Днес ще е топло, в низините – горещо

http://www.cross.bg/ymeren-vyatur-dyha-1576009.html

/КРОСС/ Днес ще е топло, около и след обяд в низините ще е горещо – с максимални температури между 30° и 35°.  Следобед и до полунощ над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Атмосферното налягане е близко до средното за юни и няма да се променя съществено. Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максималните температури на въздуха ще са 22° – 24°. Температурата на морската вода е 21° –  22°. Вълнението на морето ще е 1 – 2 бала. Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места, главно в масивите от Западна и Централна България ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен източен вятър, по билата от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 21 градуса, на 2000 метра - около 15 градуса.

„Акция шум” за старт на сезона в Слънчев бряг

https://petel.bg/----Aktsiya-shum----za-start-na-sezona-v-Slanchev-bryag__267323

В социалните мрежи се появиха видеоклипове от акцията „Акция шум” за старт на сезона в Слънчев бряг – снощи вицепремиерът Валери Симе...

Какво се разбраха Борисов и Путин?

https://petel.bg/Kakvo-se-razbraha-Borisov-i-Putin-__267324

Нова тв Бойко Борисов посети Москва и се срещна с Путин. Какво са се разбрали лидерите на двете страни? Отговорите на кои въпроси чакаме ...

Родители на протест срещу задължителната имунизация

https://petel.bg/Roditeli-na-protest-sreshhu-zadalzhitelnata-imunizatsiya__267326

Родители излизат на протест във Варна против задължителното ваксиниране. Искането им е имунизация у нас да стане пожелателна, предава Бт...

Деца с униформи на четници изпъкнаха на честването на Ботев и загиналите за свободата във Варна (снимки)

https://petel.bg/Detsa-s-uniformi-na-chetnitsi-izpaknaha-na-chestvaneto-na-Botev-i-zaginalite-za-svobodata-vav-Varna--snimki-__267325

снимки Булфото Представителен взвод на Военноморските сили, общинското ръководство на Варна, политически партии и граждани  се събрах...

16-годишна ученичка от Варна получи Мерцедес за 350 бона от 55-годишното си гадже за 1 Юни

https://petel.bg/16-godishna-uchenichka-ot-Varna-poluchi-Mertsedes-za-350-bona-ot-55-godishnoto-si-gadzhe-za-1-YUni__267327

Ученичка от Варна получи невероятен подарък за Деня на детето – Първи юни – Мерцедес за 350 000 лв., пише kombg.com.  Красавицата от половин го...

От 24 юни в Саудитска Арабия ще се случи нещо невиждано и историческо

https://petel.bg/Ot-24-yuni-v-Sauditska-Arabiya-shhe-se-sluchi-neshho-nevizhdano-i-istorichesko__267328

Властите в Саудитска Арабия са осигурили всички условия за влизането в сила на кралския указ, според който от 24 юни жените в кралството щ...

Грозна проява: Вандали оскверниха пенсионерския клуб в „Еленово“

http://regiona.bg/%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d0%bd/

Вандали надраскаха със спрей вратите и прозорците на пенсионерския клуб в благоевградския квартал „Еленово“. Възрастните хора, които посещават клуба, са крайно възмутени от постъпката.

„ Защо постъпват така вандалите!?Какво им пречим ние, явно нямат много мозък в главите си!“, възмущаваха се пенсионери.

Пенсионерският клуб в „Еленово“ работи от близо пет години и се посещава от много възрастни хора от квартала. Там те си организират тържества, пеят и танцуват.

Материалът Грозна проява: Вандали оскверниха пенсионерския клуб в „Еленово“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ердоган сложи край на Uber в Турция

https://www.actualno.com/europe/erdogan-sloji-kraj-na-uber-v-turcija-news_677622.html

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че технологичната платформа за споделени превози „Uber повече няма да функционира в страната. Той е казал това по време на ифтара по случай Рамазан в Истанбул, съобщи вестник "Дейли сабах", цитиран от Агенция "Фокус". "Ние имаме собствена система за таксита, няма да позволим система за лични таксита да унищожи бизнеса на турските таксиметрови шофьори“, каза президентът, цитиран от изданието. Uber се появи в Т

България получи добри оценки от две големи кредитни агенции, но и предупреждения

https://www.actualno.com/business/bylgarija-poluchi-dobri-ocenki-ot-dve-golemi-kreditni-agencii-no-i-preduprejdenija-news_677617.html

Добри новини донесе тази нощ що се отнася до позицията на две от трите най-големи кредитни агенции в света по отношение на българската икономика. Standard & Poor's (S&P Global Ratings) повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута се потвърждават на 'BBB-/A-3'. Оценката идва като потвърждение, че има подсилване на фискалните и външните б

Рачков и Зуека ще изпитват ученици в кампанията „Моят град е моята крепост“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6894086

Рачков и Зуека ще изпитват ученици в кампанията  „Моят град е моята крепост“

На 4 и на 5 юни в Шумен и в Кюстендил ще са първите два полуфинала на образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост“, в която актьорите Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека ще изпитват ученици, съобщават от пресцентъра на МРРБ. След лятната ваканция ще се състоят другите два полуфинала – в Габрово и в Стара Загора,

"Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894103

"Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на БългарияМеждународната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България BBB в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Това съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва "F2". Оценката за рейтинга е подкрепена от стабилната фискална позиция

Сияна: Разказ от Здравка Евтимова

https://offnews.bg//nashite-avtori/siana-razkaz-ot-zdravka-evtimova-681719.html

Предпочиташе всичко да е ясно и просто: тоест плащаше си и получаваше услугата. Хората отдавна го бяха измислили. Сияна никога не мамеше, даваше на работниците си парите, които им дължеше на седемнайсети, точно до стотинка, а те, блъскали цял ден по нивите ѝ, казваха, без да я поглеждат:

- Благодаря, госпожо.

Бяха твърди глави те, дървени, препечени от слънцето като тухли. Не биха казали “благодаря” на лекаря, че е извадил куршума от раната им, но на Сияна казваха. Защото парите бяха по-дебели от дървените им глави и от калта под ноктите им.

Вечер тя ги наблюдаваше в жадното за хлад лято – насядали направо под смачканата от слънцето липа, захапали шишета ракия, по двама, по трима. Пиеха и говореха, но тя не слушаше, защото думите им бяха грозни. В най-възпитаните си изрази наричаха жените “мръсници” и описваха какво им е правила някоя за толкова и толкова лева.

Но имаше една фуста тук, Боряна се казваше тя. Нея обсъждаха по-меко, когато минаваше вечер в кръчмата - както всичко наоколо, собственост на госпожица Сияна. Та Боряна идваше, сядаше направо на изцапаната и смазана под работните им дрехи трева и пиеше от малката си плоска бутилка.

След това, ако беше вторник, си избираше някой от небръснатата, потънала в прах, миризми на коне и пот група и го отвеждаше отзад, зад “Мопасан”.

Така се казваше кръчмата, странно название, измислено от собственицата на нивите и гората наоколо. Отначало кръчмата нямаше никакво име. Казваха ѝ просто “Изгорялата”, защото някой бе дръзнал да я запали, но Сияна нае три здрави момчета от Перник, които, без много да разпитват, пребиха всеки един от работниците ѝ, така, за назидание.

После самите пребити работници издигнаха кръчмата от недопечени тухли и госпожицата отвори барче. Там продаваше възможно най-евтината ракия, която отново тия работници печаха от сливите и крушите, избили в изобилие по нейните земи. Госпожицата нарече кръчмата, която приличаше повече на полумъртъв кон, “Мопасан”.

Във вторник Боряна, която работниците ругаеха по-меко, сякаш ѝ казваха “Добър вечер”, взимаше един отзад, при касите с празни бирени и ракиени бутилки, и не му взимаше нито стотинка. Понякога се случваше Боряна да си избере един и същ работник – два вторника поред, но останалите не роптаеха, чакаха и си пиеха спокойно.

Тя носеше брадва на кръста и имаше също така пищов, беше отсякла парче от ухото на Велин, един работник, който бе опитал да си тръгне, без да плати. След това, за назидание на всички останали, Боряна бе опекла парчето от ухото му. Този мъж започна да я нарича с такива мръсни думи, от които и небето почерня, а земята, както беше разрязана от жегата, се раздроби на пясък под устата му.

Обаче тоя Велин идваше от София, където хората са самонадеяни и си въобразяват, че всеки може да нарече Боряна както му щукне в препечената от топлината глава. Тя нищо не му каза, а това беше още по-лошо за него.

За всяка мръсна дума Боряна го рязваше с ножче по корема и все по-надолу слизаше, по-надолу, като с другата ръка бе опряла пищова до мръсната сплъстена коса на Велин, дето се бе опитал да не си плати. Накрая кръвта от рязаното на корема му се смеси с миризмата на опеченото парче от ухо и мъжът започна да вие като онова куче, което умря от развалената риба – беше му я подхвърлила Сияна.

Така че собственицата на чифлика видя колко струва Боряна и я назначи в “Мопасан” да продава ракията, бирата, цигарите и консервите риба копърка – смешно евтина копърка, защото тия мъже бяха стиснати като клещи. За ракия имаха стотинки, но не и за копърка, по цял ден нагъваха плодовете на работодателката си, без да плащат - ябълки, сливи, круши, праскови.

Ядяха като китове и може би вече ѝ бяха изяли един влак плодове, но тя не можеше да им забрани, не можеше да ги следи. Те пестяха всяка стотинка, хващаха дори смокове, които в жегата се излежаваха блажено по камъните, и ги печаха. Често Боряна им готвеше смоче месо с ориз в “Мопасан”, а вечер пиеше с тях.

- Защо вторник не им взимаш пари? – бе попитала Сияна.

- Тогава го правя за отмора – каза Боряна. – Жената трябва да си направи удоволствие от време на време.

- Но ако те пресрещнат и те пребият някой ден? – попита госпожицата.

- С кого ще отмарят при старите касетки с празни бутилки от бира и ракия? – възрази Боряна. – Кой ще ги приема за толкоз евтино? Тук, на края на географията, няма нито една друга жена. И бабите измряха. Само аз и ти седим тука, Сияно. Освен това ти си богата. Ако тебе претрепят, кой ще им плаща?

Земята беше огромна, нейна, от дядо ѝ, от прадядо ѝ, потънала до покривите на къщите в трева, която оставаше зелена цяло лято само на северния склон. Там последният сняг се топеше в края на юли. Иначе, сред тръните съскаха змии и гущери, но Сияна, твърда като каменните керемиди на къщата си, реши – на това място ще забогатее. Насади жито, царевица.

Тия седем човека, нейните работници, откъснати от града, живееха тук, в сградата, която някога била старата къща на дядо ѝ. В нея настанявал младите си любовници, но мъжете бяха обърнали постройката в място, което имаше тъмна миризма на мъртъвци или мъртви животни, забравени в стаите.

Седемте работеха тук цяла пролет, лято и есен. Чифликчийката знаеше какво ги държи – пачките, които им наброяваше на седемнайсети, а това бяха много пари. Тя бе особена жена и искаше когато плаща, небръснатите потни лица да ѝ кажат: “Много благодаря, госпожо”.

“Благодаря” беше най-чистата дума, която излизаше от подутите от алкохол и евтини цигари устни. Боряна беше благословията за цялата околност. Откъде се бе довлякла в тоя пуст край, може би бе претрепала някого в Перник и се криеше тук, между двете планини? Мъжете бяха доволни от нея. Тя си бе поставила нещо като работно време – сутрин от 11 до 12, вечер след 00.30 най-много до два след полунощ.

Вземаше по един лев, понякога дори караше на вересия, докато госпожицата не дадеше заплатите. Дори имената на длъжниците не записваше. На тезгяха на “Мопасан” издълбаваше чертичка с нож кой колко трябва да ѝ даде. Дойдеше ли вторник, избираше Калинко и го отвеждаше при касите, където беше нейният дом.

Боряна така бе укротила мъжете с нейната брадва, която не смъкваше от полата си, че понякога, докато още спеше след 11 сутринта, те ѝ правеха кафе, нарязваха хляб и онзи от тях, който бе наред, ѝ занасяше закуската.

Макар че Боряна държеше газов пищов на кревата до възглавницата си, винаги когато Сияна питаше, мъжете твърдяха, че Бобчето е злато, една бала пари е тази Бобка, щото ако не беше тя тука, като вълци щяха да си прегризат гърлата. Толкова евтино им излизаше и толкова прекрасно беше във вторник, когато не им вземаше никаква стотинка, абсолютно нищо.

Госпожицата живееше в къщата на баща си, голяма двуетажна постройка, обърнала гръб на северния склон, където снегът лежеше почти до есента. Всичките прозорци, с изключение на два, бяха заковани с дъски – онези, които не бяха, гледаха към езерото, където собственицата на чифлика отиваше да се къпе и бе забранила на работниците да влизат във водата, защото в него развъждаше пъстърва.

Много пари правеше Сияна; в къщата имаше тон книги, потънали в прах; стърчеше телевизор, компютър, видео и пиано, също потънали в прах, дремеха заедно. Вечер, капнала от обиколките по нивите, от забележките, които непрекъснато трябваше да хвърля подир мъжете, госпожицата плуваше в езерото, после лягаше и заспиваше.

- Можеш да дойдеш и да се нанесеш в някоя от стаите в къщата – бе предложила веднъж тя на Боряна. – Ще ти вземам десет лева наем на месец.

- Ти луда ли си! – викна ѝ Боряна. – Десет лева знаеш ли как ги изкарвам? Знаеш ли как ги заработвам тия десет лева? Ще спя върху строшени бирени бутилки, но десет лева няма да видиш от мене.

- Добре, пет тогава – съгласи се Сияна. – Знаеш ли колко е гадно да седиш вечер сама, звездите лъщят, нощта се озъбила като онова куче, което умря от вкиснатата риба. На небето освен луна да свети и да плаши пъстървите, нищо друго. И така цяла нощ. Знаеш ли колко е гадно.

- Не знам – отвърна ѝ Боряна. – Никога не съм оставала сама. То направо си е престъпление да оставаш сама и ония мъже да стенат като песа, дето ти отрови, Сияно, с прокисналата риба. Ми аз съм човек, не ми се иска да гледам как се мъчат, като родни братя ги усещам. Вече намалих таксата. Взимам им по седемдесет и пет стотинки. Не им стигат парите, искат като свърши лятото, да се оженят.

- Добре – съгласи се собственицата на чифлика. – Добре, Боряна. Нанеси се при мене, без да плащаш наем. Ще ти пускам интересни филми.

- Но работното ми време е до два часа през нощта, ще ти се запали телевизора, докато ме чакаш – възрази Боряна. – Аз ти се чудя, Сияно. Вярно, плащаш ми заплатата, дето продавам ракията и бирата, и цигарите, това е вярно. Но ако ме изхвърлиш, смокове ще си пека, момчетата направо на раменете си ще ме вземат, ако няма къде да спя. Ще ги приемам направо на тревата, не върху оня мекия дюшек до касите. Онзи, същият, за който ми разправяше, че на него умрял дядо ти. Не ми пука кой знае колко дали ще ме изхвърлиш, затова те питам – как караш толкоз време само на телевизор и компютър, и на “Мопасан”?

- Какъв Мопасан? – попита госпожицата.

- Нали каза, че Мопасан е някаква книга. Та гледам Мопасани до колене си струпала при тебе и всичките в прах. Как не си се задушила от тях, не зная. От хартията не печелиш. Защо не започнеш и ти да взимаш на момчетата, хайде ти, като по-учена по лев и петдесет? Те са стиснати като гробища, повече няма да ти дадат. Слушай, Сияно, виждаш ми се хубава жена. Може да им искаш дори лев и осемдесет. Но момчетата са бедни, много искат да се оженят, като годината се обърне към октомври, затова едва ли някой ще се бръкне за лев и осемдесет.

- Ще се пренесеш ли при мене? – попита я госпожица Сияна. – За последен път те питам – идваш или не?

- Ти си особена. Нито мъж, нито котка, нито куче около тебе, само пари. Аз съм за друг влак, Сияно. При седем работника трябва да ти е ясно аз каква съм.

- Искам да си говорим вечер – отговори ѝ Сияна. – Човек може да се побърка от тая луна, дето тежи на небето като керемида и всеки момент ще падне на главата ми.

- Че какво ѝ на луната? – зачуди се Боряна. – Знаеш ли, говорим много глупости с тебе, да съм изкарала пет лева през това време. Чуваш ли как псуват момчетата, значи едвам се сдържат. Разбери ги. На тая жега се чудя как и ти не си започнала да виеш.

- Започнала съм, но не пред всички… Добре, щом не искаш да се нанесеш при мене, може ли да ми препоръчаш някой от работниците?

- Какво да направя? – не разбра Боряна.

- Да ми препоръчаш някой от ония, дето ти дават по седемдесет и пет стотинки.

– Какво значи това – да ти разкажа какво правя ли? – отново не разбра Боряна. – Правя всичко, дето ми се прииска. А ми се искат сто работи наведнъж. И ти, Сияно, ако вместо яздиш оня кьорав кон Балзак, а седиш да продаваш като мене по цял ден ракия, и ти ще искаш сто работи едновременно.

- Да не мислиш, че не искам? – измърмори госпожицата.

- Да ти го река открито: долна ракия продаваш, Сияно. Жени сме, две сме, никой друг не чува, срамно е да ме караш да продавам такава ракия. Ти трябва да им плащаш, че я пият… Ти ако не продаваше тая гадна ракия, момчетата ще казват и на тебе: “Голяма работа си, да знаеш, жено. Голяма!”

- Да ми препоръчаш означава да ми кажеш дали някой от тях се къпе по-често.

- Ами всички се къпят. При пъстървата ти плуват, ловят пъстърви, аз им ги пека. Всички са много чисти момчета. Аз, Сияно, също събирам пари. Още месец ще работя и край.

- За какво събираш? Кажи, може да ти увелича заплатата.

- Събирам да се оженя. Дето се казва, да не му взимам по седемдесет и пет стотинки на човека, а ей така – да го радвам даром, както си върви водата в реката. Защото ти е мъж. Разбираш ли? И не само във вторник вечерта.

- Не разбирам – отвърна госпожица Сияна.

- Момчетата са ми драги. Искам да им направя светло след печените смокове, с които са се нагълтали до мустаците. Затова обичам вторниците. Да знаеш, избрала съм един – Калинко се казва. Ще речеш, че е мършав, ама има сила. Преди да си тръгне, ми казва: – “Стой още малко, Боряно, да те погледам.”

- Калинко казваш, кой е тоя Калинко? – попита госпожицата.

- Ами един такъв има белег на челото между веждите. Кротък е като яре, само с него си отвързвам брадвата от кръста. Другите също уж тихи, но нали помниш оня, дето му рязах от ухото? Човек не знае дали ще му се наложи да реже още уши.

Точно на седемнайсети, точно на обяд, дванайсет часа, когато пускаха гръцка музика по радиото и мъжете, въпреки жегата, почваха да шават натам-насам – музика е това, не е бабичка, да я подминеш – та когато гръцката веселба звънеше, та плашеше пъстървите навсякъде из езерото, стопанката на имота дойде с парите.

Мъжете бяха свикнали да я виждат облечена винаги в бяла рокля, бели сандали, с бял кон Балзак – сигурно била кръстила коня на някой от бившите си работници. Разправяла, че този човек пишел нещо. Може би надниците, може би изораните декари на нивите, но общо взето с драскане по хартия си изкарвал хляба. Та днеска Сияна извади от бялата си чанта сноп пари.

Такъв ѝ беше обичаят. Както винаги първо извика Боряна, наброи ѝ заплатата и попита:

- Размисли ли дали ще се преместиш при мене?

- Ами размислих. Оставам на дюшека, на който умрял дядо ти. Ние с момчетата го съживяваме всяка вечер. Който легне там, веднага му минава умората.

- Добре – отсече госпожицата и плати на всички.

Върху ноктите ѝ светеше бял лак, от нея не миришеше на кон Балзак, нито на прах от книги, нито на безкрайни ниви, които бе обиколяла целия ден. Роклята ѝ ухаеше хубаво. Остана да плати само на Калинко. Той беше висок и слабоват, по-мършав от Балзак – чифт стари панталони и избеляла фланелка.

- Ти, Калинко, ела с мене – каза собственицата на чифлика. – Имам работа в къщата на тате.

- Ама, госпожо… – измърмори Калинко.

- Ела с мене в къщата.

- Днеска е вторник, госпожо. Днеска вечерта е вторник – повтори той, но тя въобще не го изслуша.

- В къщата ще ти платя – каза тя.

Тоя вторник, както всички останали вторници, Боряна изпържи два-три смока, панира пъстърви и направи една кофа салата от малко недозрели домати. Вторник беше тяхната неделя. Вторник всички изваждаха по петдесет стотинки и наливаха една дамаджана ракия. То всъщност не беше ракия, а нещо кисело, та прокиснало, варено от гнили репи. Истинската ракия госпожицата продаваше някъде навън, в Гърция, в Перник и в Прилеп.

Никой не можеше да хване края на тая жена. Никой не можеше да я разбере какви ги разсъждава. Какво толкова имаше да говори с Калинко? Но работниците събраха по петдесет стотинки за пълната дамаджана, Боряна им наряза една кофа салата с недозрели домати. За мезе имаха печено смоче месо, уловено в най-голямата жега.

Момчетата бяха свидетели – тогава небето позеленяваше от горещина, а буците пръст в царевичните ниви се разпадаха на прах пред очите им. Заради смочето месо ли беше, заради бялата прашна земя ли - но те мислеха, та се скъсваха за Боряна и жалко, че сега не ѝ беше работно време.

Всички в тоя вторник, който беше тяхната неделя, се наливаха с ракия от репи, нагъваха пъстърви и плюеха костите върху пожълтялата трева. Вместо хляб гълтаха салата с домати, после още ракия, още ракия, още ракия и печено смоче месо, което не дава на ракията да те събори.

Радиото се беше съсипало от жегата и вместо “Обичам те”, пееше само “О–оо–оо – !”, но понеже беше вторник, те знаеха какво искаше да им изпее старата щайга. Хващаха се през раменете и всеки гледаше да се добере до Боряна. Тя, както добре знаеха, можеше да отреже ухото на всеки, ако ѝ щукне подобна мисъл в ума, но във вторник жената не помисляше за брадва.

Тая вечер Боряна беше много натъжена, че шефката ѝ прибра Калинко – да мете стаите със закованите прозорци, а може би да отковава закованите прозорци, кой знае. Боряна беше много тъжна, затова тоя вторник първо избра един, после още един, после още един, и толкова голяма беше тъгата ѝ, че момчетата събраха от всеки по левче - да ѝ оставят да си купи гердан, когато свърши лятото.

Те знаеха, че и тя като тях събира пари да се ожени – ей така, да има само един човек до нея на онзи дюшек, на който сдал багажа дядото на госпожица Сияна. Боряна нямаше да му взима такса, както е честно и почтено и както почтено и честно постъпваше с тях, ами щеше да му пече месо от смок и пъстърва на този мъж, да пере дрехите му. Всеки ден от седмицата за него щеше да бъде вторник. Демек животът щеше да върви, да върви хубаво и чисто като оная вода, която без пари стои в езерото и безплатно топли пъстървите под камъните си.

Какво щяха да правят момчетата без Боряна в тоя пущинак? Човек и в пущинака трябва да остане голям мъж, да събере пари и да се ожени, но как да ги събере, как да търпи, ако я няма Боряна? Как в тоя див край, пълен със смокове и житни ниви?

На другия ден Калинко не дойде на работа.

Къде е тоя глупчо, да не е умрял в къщата със закованите прозорци? Там има много Мопасани, има прах, има и уиски, защото госпожицата пие уиски; на рождения си ден, 17 юли, дава и на тях по чаша за нейно здраве. Те за нейно здраве биха изпили езерото, тя е точна и почтена жена, на седемнайсето число им плаща до стотинка.

Идва, облечена като Господа в бяла рокля, с бели сандали, с бял лак по ноктите на ръцете и краката, с бяла шапка, бяла чанта и мирише на хубаво. Те веднага си изчистват вересиите пред Боряна.

Даже понякога, ако тя е забравила да издълбае с нож рязката на тезгяха, ѝ дават парите, защото като човек яде смоче месо – а смоковете не се свършват по тези места, повече са от звездите над ечемичните ниви, – та като ги ядеш тия звездни смокове всяка вечер, през деня само за Боряна мислиш. Една хубава Боряна, макар да носи брадва, за да ти разреже ухото, ако случайно ѝ кажеш нещо обидно.

А че понякога е подла, спор няма, защото какви ли не работи измисля! Но това е от смочето месо, а смоковете са повече от вятъра по тия места. Какво е вятърът – въздух, който ти мирише на Боряна. А като нощите обърнат към септември, момчетата ще имат страшно много пари и ще отидат в Перник.

Там е пълно с момичета. Там момичетата са повече от ечемичните класове по нивята и всяко момиче иска да се ожени за тебе. И като се ожени, ти ще ѝ оставяш всяка нощ по левче, а може би дори по лев и петдесет, зависи, но няма да ѝ казваш защо ѝ ги оставаш.

А ги оставяш, защото така си свикнал. Като ѝ ги слагаш до възглавницата, си мислиш за Боряна, за смочето месо, което щом веднъж ядеш, все мислиш за Боряна, макар че лятото е топло като сто запалени печки, една върху друга. Добре, че е лято! През лятото си мислиш: “Кога ще стане дванайсет и половина?”. Тогава започва работното време на Боряна.

На следващия ден Калинко пак не дойде на работа. Нямаше го да окопава царевиците, нямаше го да плеви пипера, не поливаше доматите. Чак някъде следобед откъм къщата със закованите прозорци работниците що да видят! Задава се един господин – облечен с бял като корем на пъстърва костюм, с бели като очите на пъстърва обувки и бяла като хрилете на пъстървата шапка.

- Това сигурно е годеникът на госпожица Сияна – казваха си момчетата. Шефката им веднъж разправяла на Боряна, че много харесвала работната синя престилка на работничката си. Боряна направо я попитала:

– “Сияно, ти да не си ме харесала? Защото моят рейс върви в друга посока.”

Но госпожицата така и не отговорила в коя посока пътува нейният рейс. Само погалила бялата си рокля, бялата си чанта и разказала на Боряна за годеника си. Той бил хубав и висок, обаче бил и много учен. Изчел Мопасан заедно с праха по него, изчел и онзи тип Балзак, дето пишел надниците на работниците в чифлика преди две години. Изчел и старите вестници онзи въртоглав годеник и след като свършил тези чудеса, си рекъл:

- Защо да седя в тоя пущинак, където смоковете са повече от мухите? Я да ходя на някое учено място, където няма нито един смок.

Той, нещастникът, разбира се, не ял смоче месо и затова въобще не мислел за госпожица Сияна, а само учени работи си мислел. А може би не му достигат парите да се ожени, предположиха момчетата, но все пак шефката им има пари да купи целия Перник заедно с врабците в него, така че пачките тука едва ли са играли някаква роля.

За момчетата, включително и Боряна, която тъкмо похапваха от хляба, останал от големия вторник, който за тях, край това езеро, винаги си е бил неделя, зинаха от изненада, когато видяха онзи тип с белия костюм, с белите обувки и бялата шапка.

- Гледай какво изискано парче! – прошепна Боряна и изчисти с плюнка лицето си. – Гледай какво идва при нас. Сега ще го направим наш човек.

Всички оставиха хляба, който дъвчеха. Бяха гладни, защото като си на крак от четири сутринта, единайсет на пладне ти се вижда далечно като полунощ. Всички се стегнаха, вързаха панталоните си здраво с канап. Не купуваха колани, защото всяка стотинка трябва да се пести, в Перник момичетата са повече от керемидите по къщите и това са все неженени момичета. При това всички до една са хубави.

Но когато онзи бял костюм взе, та се приближи към тях – по-точно не само се приближи, но затича така, че костюмът щеше да се разпори на краката му, работниците забелязаха, че това съвсем не беше никакъв годеник на началничката им, ами техният Калинко.

- Калине, ела! – извика един глас. Това не беше някакъв непознат глас, ами гласът на госпожицата. – Веднага се върни. Казах веднага!

Белият костюм спря на място, белите обувки заораха в изсъхналата трева и гласът на Калинко, бял като хриле на току що убита пъстърва, изхриптя:

- Госпожо, нека си остана при тях.

- Ела. Веднага! – извика госпожица Сияна. Белият костюм се преви, шапката се поклони към земята, а белите обувки, като престарели и обидени на света годеници, се затътриха обратно към къщата със закованите прозорци.

- Какво става? – запитаха се момчетата.

- Ами какво става – казах ѝ, че той е най-чистият от вас и е кротък като яре – обясни Боряна. – Казах ѝ, че само с него си отвързвам брадвата от задника. Казах ѝ, че той ме моли: – “Стой малко да те погледам”.

- Аз ти казвам: – “Стой на тая страна” – обади се един от работниците, тъмен и здрав като вълнолома в езерото с пъстървите.

- Но не е същото – сряза го Боряна. – Шефката е кучка.

- Но плаща добре – възрази онзи, здравият като вълнолом мъж. И беше напълно прав.

Беше нощ, пълна с тежки прилепи. Луната светеше, една голяма бутилка ракия на небето, в което по това време имаше повече звезди, отколкото вятър.

Някъде посред нощ Боряна замахна рязко с брадвичката. Беше привикнала, докато спи, да усеща, когато някой я приближава без разрешение.

- Борянке, събуди се, аз съм.

- След два часа след полунощ не работя! – измърмори Боряна, сънена.

- Аз съм, Калинко. Боряно, събуди се и се ожени за мене. Още нямам пари, но…

- Какво?

- Борянке, ще взема назаем пари от тебе, за се оженим, после ще ти ги върна до стотинка. Знаеш, винаги съм ти ги връщал.

- Да не си болен? – избърбори тя. Видя луната, която светеше като приятел над нея. Знаеше, че човекът е кротък и трябва да бъдеш благ с него, иначе ще го прогониш. Затова изрече високо и ясно: – Разкажи ми сега.

- Госпожица Сияна иска да ѝ кажа… иска да знае какво правим с тебе. Иска всичко да ѝ опиша, иначе щяла да полудее.

- Да полудее ли? Че защо? – измърмори Боряна. – Тя може да ти купи десет вагона бели обувки и различни костюми за всеки ден от годината.

- Тя иска на тебе да ти купи рокля за следващия вторник, Боряно. Ожени се за мен и да си отиваме. Нали не си убила никого в Перник, а?

- Не съм, само го ритнах – отвърна Боряна.

Вятърът беше горещ като чай, звездите се бяха изпотили в тъмното и се оглеждаха дали отнякъде не се задава септември. Но септември беше далече.

Половин лято смокове и пламнали в жегата градини деляха работниците от парите, които щяха да имат, за да се оженят за хубавите момичета в Перник.

- Не искам момичета от Перник. Искам тебе, Боряно. Стой малко да те погледам. Хубава си.

На другата сутрин, всъщност още не беше сутрин, а четири часът през нощта и прилепите се люшкаха из горещия вятър като хвърчила, една жена крещеше. Тя бе облечена в бяла рокля, имаше бяла шапка и бели сандали, които не бе успяла да пристегне както трябва на краката си. Шапката се клатеше на главата ѝ като пъстърва, която току-що е хвърлила хайвера си и се чуди накъде да поеме. Роклята ѝ бе разкопчана на кръста. Тази жена викаше:

- Калине! Къде си, Калине?

Жената всъщност се досещаше къде е Калин и веднага се насочи към дюшека зад касите с празни шишета от ракия.

- Боряно, ставай!

Но Боряна не стана, защото Боряна я нямаше. Госпожица Сияна разбра това, едва когато освети помещението с мощното електрическо фенерче. Видя само брадвата на Боряна и една кофа, в която няколко смока бяха накиснати в ракията от репи.

- Боряна! Боряна! – извика собственицата на чифлика така високо, че някои от работниците се размърдаха, макар че още беше съвсем рано да потеглят да окопават нивите, да плевят пипера и да връзват доматите за колчетата. – Боряна!

Когато работниците станаха, видяха, че госпожица Сияна плаче. Електрическото фенерче осветяваше сълзите на лицето ѝ, които на вид по нищо не се различаваха от ракията от репи.

- Боряна! – хлипаше собственицата на изгорелите от жегата земи, а работниците се бутаха един друг, безпомощни да направят каквото и да било.

- Госпожо, глътнете малко ракия – предложи здравият като вълнолома в езерото мъж, но тя въобще не го погледна. Устните ѝ трепереха и фъфлеха тихо, като че бяха жадни, но не можеха да се доберат до езерото, огряно от луната.

- Боряна… Боряна…

След две седмици мъжете напуснаха къщата, която бе изградил дядото на Сияна. Взеха си парите на 17-о число. На следващата сутрин госпожицата, забравила да облече бялата си рокля, отиде да яхне своя Балзак и видя, че къщата е празна. Бяха останали само три каси с празни бутилки от ракия и няколко смочи кожи.

Жената не знаеше, че когато човек хапва сутрин, вечер и на обяд смоче месо със салата от недозрели домати, в очите му се върти Боряна, в ушите му говори Боряна, в главата му се върти все вторник, който тука е по-голям от неделята. Много по-безкраен. Без Боряна вторник просто не идваше по тези места.

Госпожица Сияна сигурно знаеше това.

Рачков и Зуека ще изпитват ученици в кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“

http://www.cross.bg/mrrb-ychenitzi-shymen-1576007.html

/КРОСС/ На 4 и на 5 юни в Шумен и в Кюстендил ще са първите два полуфинала на образователно-патриотичната кампания на МРРБ „Моят град е моята крепост", в която актьорите Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека ще изпитват ученици. След лятната ваканция ще се състоят другите два полуфинала - в Габрово и в Стара Загора, а през ноември ще е големият финал в София. В игри звездните водещи ще изпитват децата какво знаят за България и за родните си места. Партньор на МРРБ е Министерството на образованието и науката. „Целта на ученическите състезания е не просто да проверим какво децата са научили, а да ги накараме да се гордеят още повече с родните си места. Да ги мотивираме да намерят още причини да градят живота си там, където е сърцето - у дома", казва министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. С помощта на МОН бяха излъчени отбори от всяка една от 28-те области. На 4 юни в Шумен ще се състезават ученици от областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Разград и Русе. А на 5 юни в Кюстендил сили ще премерят ученици от области София-град, София-област, Перник, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. Децата ще премерят знания в три състезателни кръга. В първия всеки отбор ще отговаря на два въпроса от родния му край, като ще трябва да познае обектите от снимката (културна и туристическа инфраструктура, финансирана от ОПРР)

БНТ се изгаври с Ботев и българите! Каменаров, „Гле`й как се пра`и!!!“

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/bnt-izgavri-botev-balgarite-kamenarov-glei-kak-prai.html

На 1 юни вечерта българите, за които Ботев е нещо много специално и скъпо, се наредиха по диваните, за да гледат филма „Свобода или смърт“ по БНТ. Филм на големия режисьор Никола Корабов, забраняван от Тодорживковата клика.

БНТ се изгаври с Ботев и българите! Каменаров, „Гле`й как се пра`и!!!“

https://frognews.bg/novini/bnt-izgavri-botev-balgarite-kamenarov-glei-kak-prai.html

На 1 юни вечерта българите, за които Ботев е нещо много специално и скъпо, се наредиха по диваните, за да гледат филма „Свобода или смърт“ по БНТ. Филм на големия режисьор Никола Корабов, забраняван от Тодорживковата клика.

Родени на 2 юни

http://www.cross.bg/bivsh-prodytzent-yurist-1576006.html

/КРОСС/Проф. Валери Димитров, юрист, бивш председател на Сметната палата и бивш депутатГеорги Донков, бивш футболистМария Бояджийска, зам.-кмет по екологията на СофияЕвгени Минчев, светски хроникьор и продуцент Робин Кафалиев, актьор, продуцент и режисьорТодор Гребенаров, старши комисар, заместник-директор на ГД "Национална полиция"Дарина Герова, журналистка и писателкаДинко Дерменджиев-Чико, бивш национал по футболКонстантин Тилев, журналистКонстантин Еленков, литературен критик и издателХараламби Анчев, юрист, вицепремиер в служебното правителство на СофиянскиЦветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБГеорги Анастасов, депутат в 43-ото НССевда Шишманова - журналист

„Апартаментът на Тито“ в Ню Йорк на продажба за 12 млн. долара

https://www.actualno.com/america/apartamentyt-na-tito-v-nu-jork-na-prodajba-za-12-mln-dolara-news_677618.html

Двуетажен луксозен апартамент в Ню Йорк, собственост на някогашната СФР Югославия, ще бъде предложен за продажба на цена от 12,1 милиона долара, а получените пари ще бъдат разпределени между страните-наследнички на бившата Югославска република, съобщи сръбското Министерство на външните работи. Апартаментът, който има шест спални и четири бани, е бил използван от посланиците на СФРЮ в САЩ, а в него живееше и бившия югославски президент Йосип Броз – Тито, дългогодишният партиен и държав

Кмет на немски град, намушкан във врата: Не мога да простя на нападателя си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894084

Кмет на немски град, намушкан във врата: Не мога да простя на нападателя сиКметът на германския град Алтена, Андреас Холщайн, който през ноември беше намушкан във врата от мъж, ядосан от наплива на бежанци, каза днес в съда, че макар да не изпитва омраза към нападателя си, не би могъл да му прости, предаде ДПА. "Щастлив съм, че оцелях", каза кметът на града с население от около 17 000 жители.

Американската кандидатура за световното през 2026 г. получи много по-висока оценка от Мароко

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/02/3188644_amerikanskata_kandidatura_za_svetovnoto_prez_2026_g/?ref=rss


Обединената кандидатура на САЩ, Канада и Мексико за домакинство на световното първенство по футбол през 2026 г. получи много по-висока оценка от самостоятелната кандидатура на Мароко.<br /><br />И двете оферти все пак събраха достатъчно точки, за да преминат предпоследната фаза от надпреварата - финалната инспекция на ФИФА за стадионите и инфраструктурата.<br /><br />Домакинът на първия в историята мондиал с 48 отбора ще бъдат избран на 13 юни. Право на глас ще имат 206...

САЩ готвят среща Тръмп - Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=375258

Белият дом усилено готви среща между президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин. Това разкрива в. "Вашингтон поуст". В момента е известно, че двамата държавници са провели на 20 март телефонен разговор.

ИПИ: Омагьосаният кръг „Белене”

https://www.investor.bg/energetika/472/a/ipi-omagiosaniiat-kryg-belene-262209/

Голямата разлика от неразумния проект от 1991 г., че сега правителството се чуди как да увеличи загубите, пише Калоян Стайков

Термоядреният синтез е енергията на бъдещето

https://news.bg/inovations/termoyadreniyat-sintez-e-energiyata-na-badeshteto.html

Той е много по-чист от изкопаемите горива, по-постоянен от "зелената" енергия и по-безопасен от ядрената енергия

Министърът на търговията на САЩ пристигна на посещение в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894081

Министърът на търговията на САЩ пристигна на посещение в КитайМинистърът на търговията на САЩ Уилбър Рос пристигна днес на посещение в Китай, посветено на американския дефицит в двустранната търговия, предаде Асошиейтед прес. Рос ще обсъди даденото от Китай обещание да купува повече американски стоки, след като Вашингтон предизвика отново напрежение с Пекин, заплашвайки да повиши митата върху китайския

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване