Мачей Скоржа е новият треньор на ЦСКА-София

https://frognews.bg/novini/machei-skorja-noviiat-trenjor-tsska-sofiia.html

Полският специалист Мачей Скоржа е новият старши треньор на „червените“, писаха спортните медии. До момента Скоржа имаше представителни функции в Обединените арабски емирства. Там той бе селекционер на олимпийския отбор до 23 години, като този пост зае през март тази година.

11 храни, които са забранени в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=375294

Непастьоризирано мляко Непастьоризираното мляко, известно още като сурово мляко, не е минало обработка за унищожаване на бактериите и е 150 пъти по-вероятно да причини хранителни отравяния, отколкото пастьоризираните млечни продукти, според уебсайта на FDA.

Словенците гласуват на парламентарни избори

https://www.actualno.com/europe/slovencite-glasuvat-na-parlamentarni-izbori-news_677727.html

Словенците гласуват на парламентарни избори като социологическите проучвания предричат, че антимигрантската партия ще спечели вота, но няма да има достатъчно места, за да формира самостоятелно правителство, предава "Фокус". Изборите се провеждат няколко седмици по-рано от предвиденото, след като през март министър-председателят Миро Церар подаде оставка заради провален железопътен проект. Крайнодясната Словенска демократическа партия на бившия министър-председател Янез Янша има силна

От последните минути: Сигнал за пожар в Мебелна фабрика в Благоевград изстреля пожарникарите на място

http://regiona.bg/%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d1%83%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80-%d0%b2/

Сигнал за пожар на Мебелна фабрика в Благоевград бе получен преди малко. За мястото незабавно замина екип на пожарната в Благоевград.

„Информацията ни е,че има пожар във фабриката „ Мебел фат“ в района на Технополис. Какво всъщност се случва ще има яснота след няколко минути“, обясни за ИА Региона шефът на пожарната в Благоевград Георги Пърмаков.

Минути по-късно Пърмаков обясни,че е запален талаж-дървени отпадъци,които не са били в сградата на Мебелната фабрика.

 

Материалът От последните минути: Сигнал за пожар в Мебелна фабрика в Благоевград изстреля пожарникарите на място е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Лондон може да замрази активи на приближени на руското правителство

https://www.mediapool.bg/london-mozhe-da-zamrazi-aktivi-na-priblizheni-na-ruskoto-pravitelstvo-news279795.html

Националната агенция на Великобритания за борба с престъпността разширява мащабите на разследванията си по отношение на руснаци, свързани с ръководството на Русия, и може да замрази техни активи на територията на кралството, пише в. "Сънди таймс", цитиран от БГНЕС. Изданието се позовава на ръководителя на подразделението на агенцията за борба с икономическите правонарушения и престъпления в киберпространството Доналд Тун. Неговият екип от следователи проучва възможността за въвеждане в действие между 120 и 140 заповеди за състояние с неустановен произход (Unexplained Wealth Orders, UWO). Както сам Тун заявява, неговите и на колегите му усилия са съсредоточени в борбата с корумпираните елити и тяхното незаконно придобито богатство, но уточнява, че следователите на агенцията не определят своите цели, ръководейки се от гражданството на лицата. Позовавайки се на свои източници, "Сънди таймс" пише, че съществена част от лицата, попаднали в полезрението на Националната агенция за борба с престъпността, са руснаци или хора, свързани с Русия, и по-специално руски олигарси и мултимилионери. През миналата година във Великобритания бе приет закон за "престъпните финанси" (Criminal Finances Act), който предвижда въвеждане в действие на заповедите за състояние с неустановен произход. Този юридически инструмент позволява на властите да изискват от собствениците обяснения за произхода на всякакви подозрителни активи над 50 000 британски лири (70 000 долара). Властите имат право да наложат запор над собствеността, ако собственикът не може да докаже законността на произхода на своите доходи. Отношенията между Русия и Великобритания рязко се влошиха в началото на март във връзка с инцидента в Солсбъри, когато според информация на британската страна под въздействието на нервно-паралитическо вещество бе подложен Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж, и неговата дъщеря. Лондон обвини Москва в съпричастност към отравянето, а Москва категорично отхвърли всякакви спекулации по тази тема.

Търговският конфликт със САЩ ще ускори реформата в ЕС

https://www.investor.bg/drugi/338/a/tyrgovskiiat-konflikt-sys-sasht-shte-uskori-reformata-v-es-262248/

Според германския финансов министър Олаф Шолц е необичайно за историята на Г-7 да не бъде постигнато споразумение по няколко належащи проблема

Пускането на новата венецуелска валута се отлага за август

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894949

Пускането на новата венецуелска валута 
се отлага за август
Новата валута на Венецуела няма да бъде пусната преди август, съобщи снощи правителството, цитирано от ДПА. Тъй като боливарът бе обезценен от инфлацията, която според някои оценки е достигнала 13 000 процента, правителството планираше да пусне новия боливар утре. Новата валута ще коригира формално инфлацията,

В село Черниче! Дни след големия пожар в дома му, почина 85-годишният дядо Божидар

http://www.struma.com/obshtestvo/v-selo-cherniche-dni-sled-golemiya-pojar-v-doma-mu_135046/

85-годишният дядо Божидар издъхна снощи ,дни след като пострада в големия пожар в дома му в симитлийското село Черниче. Възрастният мъж бе обгазен, открит в безпомощно състояние в леглото си, внукът му го спаси.

Инцидентът стана на 30.05.2018г. около 19:00 часа. Огънят запалил дома на Божидар Чикалов,който заспал и изпуснал, незагасена цигарата си. В резултат пламнали одеялото, чаршафите и леглото на възрастния мъж, а после и цялата му стая.

Внукът му Божидар го изнесъл на...

Продължава

Първо в Struma.com! В село Черниче! Дни след големия пожар в дома му, почина 85-годишният дядо Божидар

http://www.struma.com/obshtestvo/purvo-v-struma-com-v-selo-cherniche-dni-sled-golemiya-pojar_135046/

85-годишният дядо Божидар издъхна снощи ,дни след като пострада в големия пожар в дома му в симитлийското село Черниче. Възрастният мъж бе обгазен, открит в безпомощно състояние в леглото си, внукът му го спаси.

Инцидентът стана на 30.05.2018г. около 19:00 часа. Огънят запалил дома на Божидар Чикалов,който заспал и изпуснал, незагасена цигарата си. В резултат пламнали одеялото, чаршафите и леглото на възрастния мъж, а после и цялата му стая.

Внукът му Божидар го изнесъл на...

Продължава

Коя Европа?

https://offnews.bg//nashite-avtori/koia-evropa-681891.html

Събитията от последните месеци в Европа дават нов импулс на противопоставянето между представата за потенциала на Европейския съюз и за интересите на националната държава.

Това е едно от основните послания на противниците на процеса на европейска интеграция. Върху тази теза бяха конструирани и успешно проведени серия от атаки срещу Европа, които имат и своите конкретни икономически последици. Именно този привиден разлом бе използван, за да бъдат разгърнати нови методи за водене на информационна и психологическа война. Заради всичко това е важно да се вгледаме по-внимателно в основните действащи лица и изпълнители на този спектакъл и да преценим какъв е българският стратегически интерес.

Преди дни, в резултат от съвместните усилия на различни субекти в и извън Испания, бе свалено от власт управлението на Мариано Рахой. Обвиненията в корупция тепърва ще трябва да бъдат доказвани, но един достоен политик, който наложи Конституцията и не се поколеба да запази териториалната цялост на страната си, бе бламиран и властта бе поета от Социалистическата партия, която доведе страната до дълбока депресия, с чиито последици трябваше да се бори Народната партия. Последиците от безпринципния съюз на социалистите с всички останали партии тепърва ще придобият своите ясни очертания, но без съмнение това ще се отрази върху начина, по който Испания ще продължи да участва в общия европейски процес.

Приблизително по същото време, в Италия бе съставено правителство на базата на коалиция между Движението "Пет звезди" и Северната лига. Програмите на двата политически субекта са различни, както и обещанията им за развитието на страната, но съюзът между крайния популизъм на "Пет звезди" и консерватизма на Северната лига, изглежда подкрепен от съвместната им неприязън към Европейския съюз. Предложението за ограничаване на тежките данъци и въвеждането на плосък данък от 15 % трудно се съчетава със социалния популизъм, извън общото говорене срещу "Брюксел".

Преговорите за отделянето на Великобритания от Европейския съюз продължават като страната се опитва да запази активите си и да обезцени пасивите, свързани с нейното напускане. Всъщност, именно тук бе реализиран първия мащабен пробив, който трябваше да подложи на съмнение способността на Европейския съюз да запази единството и да увеличи скоростта на развитието си. Страховете от имигрантите, идващи от бившите социалистически страни бе добавен към традиционните британски нагласи срещу по-цялостната интеграция. Политическата технология даде резултат и днес британското общество е по-разделено и несигурно отколкото преди две години.

Мигрантската криза от 2015 година катализира редица политически процеси в страните от Вишеградската четворка. Левичарското и практически неприложимо решение на Европейската комисия за квотно преразпределение на бежанците и имигрантите, предостави необходимата среда за консолидирането на всякакъв вид национал-популистки движения и идеи в една обща анти-европейска реторика. Появиха се нови "защитници на християнска Европа", на "изконните национални ценности" и всякакъв вид политически проекти, които търсеха подкрепа от Руската федерация, за да се противопоставят на същия този митичен "Брюксел".

Загубата на ориентация на Европейския съюз идва от нарушаването на баланса между регулация и конкуренция, в полза на лявата политическа традиция на свръх-регулация. Всички ние се регулираме все повече, все по-строго и във все по-големи детайли, но все така не работим заедно. Нашите страни продължават да се конкурират помежду си, но да се регулират общо. От това печелят най-вече т.нар. трети страни, които успешно се възползват от факта, че европейските производители не търсят и не успяват да изградят ефективни европейски консорциуми.

Най-успешните примери в това отношение, без съмнение са Airbus и Euratom. Всеки европейски консорциум би могъл да бъде изключително успешен на световните пазари, несравнимо повече отколкото дори и най-влиятелните и разпознаваеми компании. Този процес е в ход, но за съжаление все още е воден по-скоро от желание за отбягване на свръх-регулацията, вместо като резултат от цялостна европейска стратегия за присъствие на световните пазари.

Провалът на лявата политическа перспектива за развитието на Европа, при инерцията на оставената да се справя сама администрация на европейските институции, генерира високи равнища на недоверие и придава значимост на всякакъв вид популистки проекти. Всички знаем, че популистите са силни в предизборната реторика, но не могат да гарантират стабилно управление. Сделката на социалистите в Испания ще генерира нова вълна от проблеми; италианската коалиция ще трябва да избере своята посока, но това ще има висока социална и икономическа цена за италианските граждани; британското общество вече усеща първите симптоми на онова, което предстои при отсъствието на смислена политическа алтернатива в лицето на Лейбъристката партия. Стабилността на управлението в Унгария и непримиримостта на управляващите в Полша, както и сходните тенденции в останалите страни около Вишеградската четворка, отлага решаването на истинския проблем, тъй като двустранната изолация не е в интерес нито на техните страни, нито на европейския процес.

В оставащата една година до изборите за европейски парламент, европейските граждани трябва да дадат своя отговор на въпроса: Коя Европа искаме да изградим и развием? Дали това би трябвало да бъде федерална Европа или Европа на нациите; на регионите или просто на европейските граждани? Дали тя трябва да бъде само Единен пазар или имаме воля да продължим да развиваме европейския процес отвъд границите на пазарните механизми?
Една федерална Европа изглежда все по-трудно постижима в условията на дълбоките и радикални промени, които моделират нови типове социални отношения в глобален мащаб. Въпреки това, развитието на статута на европейското гражданство, във все по-голяма степен ще моделира очакванията за изграждането на институции, които да гарантират правата на всеки човек - мащабът, в който единствено придобиват смисъл европейските ценности.

Европейският съюз винаги е бил и ще продължи, поне през следващите години, да бъде съюз на национални държави. Да се твърди, че Европейския съюз е антипод на националната държава е само евтина политическа пропаганда, насърчавана от политическите и цивилизационни противници на Европа. Всеки опит за противопоставяне между ЕС и националната държава, по същество е извън мярата на европейския политически процес.

Ние никога не бихме успели да достигнем до тук, ако не бяха силните регионални и местни власти. Ако решенията в процеса на задълбочаване на интеграцията трябваше да бъдат вземани само от националните правителства, нямаше дори да сме достигнали до идеята за политика на сближаване и преодоляване на различията. Европа на регионите е все така силно и разпознаваемо послание за европейските граждани, но това означава много повече смелост и решителност при изграждането на компетентни и отговорни регионални и местни власти на национално ниво.

Българският интерес е в задълбочаване на евро-атлантическата интеграция, като единствено възможната среда за сигурност и развитие. В същото време, качеството на тази интеграция зависи от степента, в която организираме усилията си така, че да избегнем необходимостта от свръх-регулация. Това означава "да правим повече заедно", ако трябва да използваме израза на Бялата книга на Европейската комисия от 1 март 2017 година. Ние имаме нужда от коопериране и партньорство с другите европейски страни в сфери, които са приоритетни за собственото ни развитие.

Всичко това означава, че през следващата една година, българските граждани трябва да постигнат съгласие относно това в коя Европа искаме да живеем. Ако направим това, конкретните политически субекти ще трябва да последват линиите на това гражданско съгласие, ако искат да бъдат част от процеса на европейско развитие и да запазят собственото си присъствие в българската политика.

Менда Стоянова: Ако България получи отказ за еврото, това ще е двоен стандарт

https://www.mediapool.bg/menda-stoyanova-ako-bulgaria-poluchi-otkaz-za-evroto-tova-shte-e-dvoen-standart-news279794.html

"Ако на страната ни откажат влизане в "чакалнята" на еврозоната със субективни аргументи, които не са част от условията една страна да бъде член на еврозоната и част от ERMII, това ще бъде много лош сигнал не само към българите, а към целия Европейски съюз." Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание. Очаква се всеки момент София да прати официална заявка в Брюксел за присъединяване на лева към Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), наричан "чакалнята за еврозоната". Валутата трябва да престои в механизма поне две години без значителни колебания в курса към еврото, за да изпълни условията за присъединяване към еврозоната. Счита се, че този престой за лева е формалност, защото той от 20 години има фиксиран курс към еврото. Финансовият министър Владислав Горанов преди два дни за пореден път потвърди, че няма причина България да се отказва от обявеното още през януари намерение да подаде заявка за ERMII до 30 юни. "Ще бъде сигнал за двойни стандарти, сигнал за нееднозначно третиранe. Затова за мен е много важно ние да подадем молбата и да изискаме ясен и категоричен отговор – от политиците и от Европейската централна банка", посочи тя. В коментар на намерението на Горанов Менда Стоянова изтъкна, че правителството трябва да спази своето заявено обещание и да подаде молбата. "България изпълнява не само формалните критерии, България изпълнява и много други критерии. И аргументи от типа корупция, равнище на доходите спрямо средноевропейските, типа съдебна система са несъотносими към еврото", смята Стоянова. Относно функциониращия вече 20 години валутен борд, чиито ефекти бяха анализирани в доклада на БАН, Менда Стоянова изрази несъгласие с изводите. "Ако прочетете внимателно доклада между изреченията ще разберете, че всъщност хората, които са го писали, считат, че този паричен съвет вече е вреден за държавата ни и едновременно с това еврото няма да бъде панацея. Знаете ле какво значи това, макар и неизречено в прав текст – да се откажем от паричния съвет и да минем на собствена парична политика, на един курс, който ще се определя от БНБ - нещо, което беше преди 1997 година. С което ние категорично не сме съгласни. Ние също смятаме, че паричният съвет изигра своята роля, 20 години той е не само стабилизиращ фактор. Единственият изход от този паричен съвет е именно приемането на еврото, влизането в еврозоната и следването на европейските политики. Всичко останало означава връщане 20 години назад – не като икономика, а като практики, които бяха преди 20 години", коментира Стоянова. Депутатката от ГЕРБ анализира също препоръките и изводите от годишния доклад на БАН за икономическото развитие. В него се предлагаше премахване на плоския данък върху доходите. Според Стоянова обаче това изобщо няма да доведе да повишаване на оборотите в страната, увеличаване на инвестициите и ликвидиране на неравенството. "Ние развихме в България една нискоефективна, "ишлемеджийска" икономика, която на практика стимулираше ниски заплати и хора с липса на умения и без образование. Но тази икономика не може да продължава да движи развитието на страната ни. В следващите години трябва да преминем през едно преструктуриране на икономиката – от нискоефективна към високоефективна и това е свързано преди всичко с равнището на квалифициран труд, който трябва да притежават българските работници." Това според Стоянова не минава нито през премахване на плоския данък, нито през държавни инвестиции, както препоръчват икономическите експертите от БАН. "Ние сме се нагледали много години на държавни инвестиции и знаем как тези държавни инвестиции носят ефективност, само че не за икономиката като цяло, а за определени хора, които усвояват тези инвестиции", каза депутатката.

Бронирана модулна машина от Финландия показаха в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894944

Бронирана модулна машина от Финландия показаха в СофияМашината е последно поколение и може да се адаптира за различните нужди на армията, предаде БНТ.  Мажоритарен собственик на "Патрия" е финландското правителство. Фирмата развива дейност в Европа, САЩ, Обединените арабски емирства и Южна Африка. В миналото е била разследвана по обвинения в подкупи на длъжностни лица,

Китай може да "придобие" Германия

http://clubz.bg/68651-kitaj_moje_da_pridobie_germaniq

Властите трябва да се отнасят по-внимателно към придобиването на германски компании от китайски инвеститори, за да може Германия да остане лидер в ключовите сектори, посочи водещ институт за проучвания, цитиран от ДПА, предава БТА.

"Настъпил е последният момент за действия. Китай може ни прегази", каза Мико Хуотари, който е ръководител на програмата за отношения с Китай в института Мерикс (Merics), - Вече видяхме това да се случва в сектора на слънчевата енергия. Това е модел, който може да се повтори многократно в други сектори като роботиката".

От години експерти от различни сектори в най-голямата европейска икономика изразяват безпокойство от придобиванията, осъществявани от китайски компании, насочени към ключови германски сектори. Например през 2016 година германският производител на роботи Кука (Kuka) бе придобит от китайския инвеститор Мидеа (Midea).

Берлин затегна инвестиционните разпоредби миналата година, за да защити стратегически важните си сектори, тъй като продължават притесненията, че китайски компании могат да се сдобият с германски технологии чрез придобивания.

Според новите разпоредби големите придобивания от страни извън ЕС или Европейската асоциация за свободна търговия трябва да бъдат оценени, за да се види дали представляват риск за сигурността или националните интереси.

Стратегическата промишлена политика на Китай извиква необходимостта от повишено внимание, каза Хуотари, отбелязвайки, че Китай не е нормален конкурент.

Китай използва държавни субсидии и големи средства, за да осъществява координирана промишлена политика, каза той.

Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metal) изрази подобна позиция.

"Зад придобиванията има стратегически интереси на Китай в ключови германски сектори", каза членът на съвета на И Ге Метал Волфганг Лемб, - Трябва да запазим водещата си роля във високотехнологичните сектори като машиностроенето и строителството на електроцентрали."

Лемб отбеляза, че И Ге Метал е станал по-критичен към китайските инвеститори през последните няколко години и допълни, че инвеститорите от Китай вече не спасяват затруднените компании с капитал, а търсят стратегически инвестиции.

Петкова: Ако парламентът реши, ще търсим варианти за АЕЦ "Белене"

https://www.actualno.com/business/petkova-ako-parlamentyt-reshi-shte-tyrsim-varianti-za-aec-belene-news_677725.html

Срещата на високо равнище между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин премина в един откровен диалог, който приключи с конкретен резултат – ясното политическо послание от страна и на двамата, че част от „Турски поток“ ще преминава през България, но все още не е уточнено каква част от този газ ще бъде транспортиран и каква част търгуван. Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Това новина, която слага

Гл.комисар Кичиков: 23-ма чужденци, опитали нелегално да преминат границата ни

http://www.cross.bg/chasa-granitza-slychaya-1576081.html

/КРОСС/ Те са пътували в специално изграден тайник в тир, превозван от 59-годишен българин. Той е задържан, с решение на прокуратурата предстои удължаване на срока му за задържане до 72 часа Вчера към 08.10 часа на българо-гръцка граница е спрян тир с българска регистрация, управляван от 59-годишен български гражданин. От направената проверка са установени признаци, по които направихме извода, че може би вътре има хора, обясни директорът на ГДГП гл.комисар Светлан Кичиков. За да не го проверяваме на пътя, товарният автомобил бе съпроводен до ГКПП-Капитан Петко войвода. При извършената  щателна проверка, в превозното средство установихме 23-ма чужденци, самоопределили се като граждани на Афганистан и Пакистан. Категорично е изяснено, че те са преминали  пеша българо-гръцката зелена граница и са натоварени в зоната на отговорност на ГПУ - Ивайловград.                       От проведените първоначални беседи с тях става ясно, че дестинацията им е  Западна Европа, всички са декларирали, че са си платили за да стигнат до Франция. Главен комисар Кичиков уточни, че нелегалните мигранти не се пътували в обща част на камиона, а в специален тайник, изграден под тавана с размери на около 50 см. Той посочи, че на базата на направения анализ за ситуацията в Гърция, са стартирани действия на българо-гръцката граница

Клошар подпали автосервиз в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6894940

Клошар подпали автосервиз в Монтана
Пожар възникнал на 2 ри срещу 3- ти юни във фирмен автосервиз в Монтана. През нощта бездомникът хвърлил фас и веднага пламнала колата, в която се приютявал нощем. Палежът е предизвикан по непредпазливост на улица „Никола Вапцаров“. Собственикът на сервиза знаел за клошаря, че се навърта наоколо, засечен бил и от видеокамерите.

Татяна Воложанина със сребро на обръч (ВИДЕО)

http://www.cross.bg/tochki-volozhanina-tatyana-1576086.html

/КРОСС/ Българката Татяна Воложанина спечели сребърен медал във финала на обръч при девойките на европейското първенство по художествена гимнастика в испанския град Гуадалахара. Воложанина изпълни отлично съчетанието си и получи оценка от 17.750 точки. Европейска шампионка на този уред стана Полина Шматко от Русия с 18.825 точки, а трета се нареди Христина Погранична от Украйна със 17.450 точки. На финала на топка Татяна Воложанина се класира на пето мястo с 16.800 точки. Златното отличие завоюва рускинята Лала Крамаренко с 18.450 точки, а след нея останаха Погранична със 17.450 точки и Арзу Ялилова (Азербайджан) със 17.100 точки. За изпълнението си с бухалки българката получи 16.100, което я нареди на шесто място. С лента пък се класира четвърта, въпреки неточностите с оценка 14.750. Това е трето отличие за България от шампионата на Стария континент. Вчера (2 юни) ансамбълът спечели бронз в многобоя, а в отборното класиране грациите останаха трети. От 13:30 часа са финалите на отделните уреди при ансамбъла, където България е сред фаворитите за медалите, а от 16:00 до 20:30 часа е надпреварата за многобоя при жените с участието на Катрин Тасева и Невяна Владинова. video:https://youtu.be/Vo6YukIDR_4

Страхотен успех! Европейска титла за ансамбъла (Видео)

https://petel.bg/Strahoten-uspeh---Evropeyska-titla-za-ansambala--Video-__267460

Момичетата на Весела Димитрова изригнаха в Испания и заслужено ликуват Подмладеният ни ансамбъл по художествена гимнастика постигна г...

Износът на Турция за Русия през първите пет месеца годината се е увеличил с 61,4%

https://petel.bg/Iznosat-na-Turtsiya-za-Rusiya-prez-parvite-pet-mesetsa-godinata-se-e-uvelichil-s-61-4-__267459

Източник: iStock Износът на Турция за Русия през първите пет месеца на тази година се е увеличил с 61,4 процента спрямо същия период през 2017 г....

Деца от Варна търсят помощ чрез националния телефон за отказ от тютюнопушене

http://www.moreto.net/novini.php?n=375239

Деца от Варна също звънят на националната телефонна линия за отказ от тютюнопушене, изписана на всички марки цигари у нас. Непълнолетни пушачи сравнително често набират номера 0700 10 323, коментира Севдалина Иванова, главен инспектор в Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към Регионалната здравна инспекция и консултант в Кабинета за отказване от тютюнопушенето.

Кървав инцидент! Тираджия беше прегазен и убит на магистрала

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%b2-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d0%b5%d1%88%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d0%b7/

Турски шофьор на тир бе прегазен и убит на магистрала „Марица”, съобщи кореспондентът на bTV в региона.
Инцидентът е станал тази сутрин към 9:30 ч. на 15 километра преди граничен пункт „Капитан Андреево” тази сутрин .

Камионът на загиналия шофьор е аварирал и той е спрял в крайната дясна лента, за да го ремонтира. В момента, в който е отварял отделението за резервни части от лявата страна на камиона, български тир преминава и го удря.
Турският водач е починал на място.

 

Материалът Кървав инцидент! Тираджия беше прегазен и убит на магистрала е публикуван за пръв път на Региона Бг.

33-годишен американец ще се бие с Тервел в Чикаго

https://www.24chasa.bg/sport/article/6894941

33-годишен американец ще се бие с Тервел в Чикаго33-годишният американец Армандо Анкона ще се бие с Тервел Пулев на 8 юни в Чикаго, съобщи BoxingRec.com. Той има 17 мача в карирата си, като е спечелил 8 от тях, като 5 са с нокаут. Загубите му са 7, като 3 от тях са с нокаут, а равните срещи са две. Анкона има кариерата и в свободните боеве, като е излизал на ринга в схватки от ММА.

Протест пред парламента срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

http://www.eurochicago.com/2018/06/aec-belene/

В дневния ред на Народното събрание ще бъде внесена точката за рестарта на АЕЦ "Белене". Управляващите обясниха, че реализирането на проекта е възможно включително и с междудържавен заем от Русия. Това е в пълно противоречие с направените многократно досега заявления, че държавата няма да дава допълнителни пари за "Белене".

Ето я красивата Симона, простреляна с хазартния бос, още е в кома

https://www.24chasa.bg/region/article/6894937

Ето я красивата Симона, простреляна с хазартния бос, още е в кома22-годишната Симона Тодорова от Дряново остава в тежко състояние. Красивото  момиче е в кома, след като бе простреляна в главата малко преди 21,30 ч. на 2 юни в Слънчев бряг. Както 24 часа единствен писа, момичето е простреляно докато се движело към мерцедеса на убития Коста Николов-Маджурина. Колата на 54-годишния Коста била спряна на аварийни

Румен Радев: В дни на безвремие будителите начертаха българското утре

https://offnews.bg//obshtestvo/rumen-radev-v-dni-na-bezvremie-buditelite-nachertaha-balgarskoto-utre-681890.html

„Много народи почитат славни битки в историята си, но едва ли са много народите, които могат да се похвалят с дни на празници в календара, посветени на други, не по-малко важни победи – тези на духа и книжовността.“ Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев на церемонията по награждаване на победителите в VIII издание на проекта „Народните будители и аз“, в която участваха стотици ученици от цялата страна.

Държавният глава подчерта, че Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост и Денят на народните будители ни напомнят, че България е създадена и градена не само със силата на меча, но и със силата на словото.

„Ние като нация имаме своя цивилизационен принос в европейското културно наследство“, посочи Румен Радев и добави, че както Средновековна Европа се е обърнала към Ренесанса, то и България е “изстрадала” своите будители, които в дни на безвремие начертаха българското утре, които изведоха народа ни по пътя на знанието и просветата, на политическата и духовна свобода.

Президентът благодари на организаторите, учителите, родителите за това, че са приобщили стотици български ученици към родолюбивата инициатива, за да изучават заедно живота и делото на най-ярките личности в нашата история.

„Не винаги първото място е най-важно. Защото в тази благородна надпревара, вие се учите да работите като екип в колективен дух, в среда на взаимопомощ и взаимно доверие, а всъщност това вече е една първа победа за всички вас“, подчерта още държавният глава.

Румен Радев беше категоричен, че обществото ни има нужда от силата, таланта и родолюбието на младите хора, на които пожела да продължават да отстояват българските традиции, да ги пазят и развиват.

Проектът "Народните будители и аз" има за цел да запознае младите хора с българските възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата държава. За седемте години досега инициативата е обхванала 63 000 ученици. От тази година проектът вече е национален, след като в него участват ученици от Пазарджик, София и Варна.

Осмото издание на инициативата е посветено на две бележити годишнини – отбелязването на 140 години от Освобождението на България и 170 години от рождението на Христо Ботев. Победителите бяха избрани от жури с председател акад. Георги Марков.

Двама братя от Пловдив се удавиха в Поморие

https://www.mediapool.bg/dvama-bratya-ot-plovdiv-se-udaviha-v-pomorie-news279793.html

Двама братя от Пловдив са се удавили в събота на централния плаж в Поморие, съобщи Областната дирекция на МВР - Бургас, цитирана от агенция Фокус. "Вчера, 2 юни, в 18.10 часа в Районно управление "Поморие" е получено съобщение за давещи се двама мъже на централния плаж в курорта. Към мястото веднага са се отправили два полицейски екипа, два екипа на Центъра за спешна медицинска помощ и екип на пожарната. На брега служителите открили безжизнено тялото на 32-годишен мъж от Пловдив. Малко по-късно е открито и тялото на неговия брат, който е на 28 години. И двете тела са без следи от насилие, като вероятна причина за смъртта е удавяне заради бурно вълнение", съобщават от полицията. По информация на Нова телевизия вероятно един от мъжете е получил хипотермия или схващане и е започнал да се дави, а другият е влязъл във водата, за да го спаси. Все още се проверява дали инцидентът е станал в извън работното време на спасителите. Образувано е досъдебно производство.

Огнян Герджиков с остра критика към качеството на приеманите от парламента закони

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/03/3188960_ognian_gerdjikov_s_ostra_kritika_kum_kachestvoto_na/?ref=rss


Остра критика към качеството на приеманите от парламента закони, скоростта на обсъждането им и опасения за защита на лобистки интереси. Такива опасения изрази днес пред БНР дългогодишният депутат, председател на Народното събрание, служебен премиер и професор по право Огнян Герджиков.<br /><br />Герджиков е ръководител на правния съвет към председателя на Народното събрание (точното наименование е Консултативен съвет по законодателството), създаден от предишния председател Димитър...

Черешопроизводители смятат да търсят помощ от Мая Манолова

https://frognews.bg/novini/chereshoproizvoditeli-smiatat-tarsiat-pomosht-maia-manolova.html

Производители на череши от Кюстендилско се оплакват, че продажбата на реколтата е пред провал. Изкупната цена от два дни е качена на 80 стотинки за килограм, но с изискването черешите да са с диаметър 18 мм и да са светли.

Европейска титла за златните ни момичета

//dariknews.bg/novini/bylgariia/evropejska-titla-za-zlatnite-ni-momicheta-2101105

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели европейската титла във финала на смесеното съчетание на три топки и две въжета, съобщи gong.bg

Кои ще бъдат градовете с най-висок ръст на наемите на офис площи в Европа?

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/koi-shte-bydat-gradovete-s-nai-visok-ryst-na-naemite-na-ofis-ploshti-v-evropa-262176/

Недостигът на качествени офис площи е основният двигател на ръста на наемите, показва доклад на консултантската компания JLL

Лекомоторен самолет падна в Казанлъшко

http://www.cross.bg/samolet-mashinata-bochev-1576082.html

/КРОСС/ Малък самолет е паднал край казанлъшкото село Овощник днес преди обед. Трима души са пострадали леко - собственикът на машината Захари Бочев, друг човек и 7-годишно момиче, които са се качили за демонстрационен полет. Прегледани са и са освободени за домашно лечение с охлузвания. На 2 км от селото има летище за лека авиация, което също е собственост на Бочев. Инцидентът е станал в района на обекта. Според работещи на летището, при кацането машината е загубила мощност и паднала от 10 м височина сред дървета и храсти. Вероятна причина за инцидента е претоварване.

Тираджия беше прегазен и убит на АМ „Марица”

http://nakratko.bg/category/58/160405/


Турски шофьор на тир бе прегазен и убит на магистрала „Марица”, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Инцидентът е станал тази сутрин към 9:30 ч. на 15 километра преди граничен пункт „Капитан Андреево” тази сутрин .

Серена Уилямс определи Шарапова за фаворит в предстоящия им мач

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/03/3188958_serena_uiliams_opredeli_sharapova_za_favorit_v/?ref=rss


Осминафиналът от женския турнир в "Ролан Гарос" между Серена Уилямс и Мария Шарапова е чакан с огромно нетърпение от феновете на тениса. Двете бивши №1 в света ще се изправят една срещу друга за 23-и път, като дотук американката има 19 победи. Единствените ѝ две поражения от Шарапова са през 2004 г., но Уилямс определи рускинята за фаворит.<br /><br />"Тя влиза в ролята на фаворит, завърна се на корта преди повече от година, а аз едва сега започвам. Все още не знам...

Държавата ще копае дупки за лалугери заради строежа на язовир

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/03/3188959_durjavata_shte_kopae_dupki_za_lalugeri_zaradi_stroeja/?ref=rss


До края на юли учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН ще преместят колония лалугери, за да не бъде засегната от строежа на изграждания язовир "Луда Яна" край Панагюрище, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Настоящето местообитание на животните попада в границите на строителната площадка на новия воден обект и това налага крайните мерки.<br /><br />В момента колонията се намира на място,...

Румен Радев: В дни на безвремие будителите начертаха българското утре

https://frognews.bg/novini/rumen-radev-dni-bezvremie-buditelite-nachertaha-balgarskoto-utre.html

”Много народи почитат славни битки в историята си, но едва ли са много народите, които могат да се похвалят с дни на празници в календара, посветени на други, не по-малко важни победи – тези на духа и книжовността.“

23-ма нелегални мигранти от Пакистан и Афганистан са задържани в Ивайловградско

https://www.mediapool.bg/23-ma-nelegalni-migranti-ot-pakistan-i-afganistan-sa-zadarzhani-v-ivailovgradsko-news279792.html

Групата от 23-ма нелегални имигранти от Пакистан и Афганистан е задържана в събота в рамките на специализиирана полицейска операция на българо-гръцката граница, съобщиха от "Гранична полиция". Мигрантите са били укрити в професионално изграден тайник в ТИР, заяви на брифинг на граничния пункт "Капитан Петко войвода" директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков. "Този камион с наши регистрация и шофьор бе спрян на пътя Ивайловград - Любимец в рамките на акцията, като при инспекцията бяха открити признаци, че в камиона може да има укрити хора", посочи Кичиков. Товарният автомобил е отведен за щателна проверка на ГКПП "Капитан Петко войвода", където в превозното средство след пролъчване с ренгенова апаратура и физическа проверка са установени 23 лица. "Категорично бе установено, че те са преминали през "зелената граница" пеша от Гърция у нас", допълни Кичиков. По думите му мигрантите, които са само мъже, са били натоварени в камиона в зоната за отговорност на граничния полицейски участък Ивайловград. При извършените беседи с нелегалните е станало ясно, че всички те са си платили, за да стигнат до Франция. Те твърдели, че на турска територия, преди да преминат също нелегално в Гърция, са имали водач. Някои споделили, че са платили по 1600 евро на каналджия. Превеждането през нашата граница е било организирано. Мигрантите са качени на транспорта близо до браздата и настанени в изключително тясно помещение под тавана на товарния отсек, посочи още главен комисар Кичиков. Отворът е може би към 50 сантиметра, можете сами да си представите в какво състояние са били транспортирани хората, добави той. Иначе каросерията била празна. Специализираната операция на българско-гръцката граница бе започната след анализ на ситуацията в Гърция, подчерта директорът на "Гранична полиция". По думите му тя се провежда със сили и средства на "Гранична полиция" и включва засилени проверки на превозните средства, които минават през граничната зона. Образувано е досъдебно производство за нелагално преминаване на границата, съобщи изпълняващият длъжността районен прокурор на Свиленград Мария Кирилова. Тя допълни, че шофьорът на камиона, който е от Хасково, е задържан за 24 часа, като предстои да му бъде повдигнато обвинение и срокът за задържане да бъде удължен на 72 часа. Засега той не давал обяснения. Има задържано и второ лице, което е действало като помагач на предполагаемия трафикант, информира още Кирилова.

Катар няма да е част от военни действия срещу Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894935

Катар няма да е част от военни действия срещу ИранКатар няма да е част каквито и да е военни действия срещу Иран. Това предупреди висш катарски представител на форум по въпросите на сигурността в Сингапур, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Вицепремиерът и министър на отбраната на Катар Халид ал Атия заяви, че Катар има много различия с Иран, но това не означава,

Убитият в Слънчев бряг – от десетилетия в хазартния бизнес

http://nakratko.bg/category/60/160404/


Разстреляният вчера в Слънчев бряг Коста Николов е добре познато име в родната си Нова Загора. Той е сред големите работодатели в хазартния бизнес. Игралната му зала работи от 90-те. Бизнесът му започва от ротативки преди повече от 30 г.

Бойко Василев спечели голямата награда за тв журналистика "Св. Влас" 2018

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894916

Бойко Василев спечели голямата награда за тв журналистика "Св. Влас" 2018 "Панорама" се оказа най-важното предаване на тазгодишните награди за тв журналистика "Св. Влас", които бяха раздадени на 2 юни. Не само защото голямата награда бе дадена на Бойко Василев, сегашния водещ на коментарния седмичен обзор по БНТ и един от най-начетените български тв журналисти. А и защото тя му бе връчена от "Мистър Панорама",

Меркел представи идеите си за реформа в еврозоната

http://www.transmedia.bg/2018/06/03/%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b5%d0%bb-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0/

 

Германският канцлер Ангела Меркел за първи път представи отговора си на предложението на френския президент Еманюел Макрон за реформа на еврозоната, приемайки идеята за бюджет за инвестиции и защитавайки идеята за създаване на Европейски валутен фонд, предаде Франс прес.

„Имаме нужда от по-голяма икономическа конвергенция между страните членки в еврозоната“, каза Меркел в интервю, публикувано в днешното издание на в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, предаде БТА. „Поради тази причина предложихме бюджет за инвестиции за еврозоната в коалиционния договор на новото германско правителство между консерваторите и социалдемократите и аз подкрепям идеята“, каза Меркел.

Канцлерът спомена като сума за бюджета цифра, „сведена до две цифри в милиарди евро“, тоест няколко десетки милиарди евро. Това е доста далеч от очакванията на Макрон, който е в основата на плана за бюджет на еврозоната. Макрон иска бюджет, възлизащ на няколкостотин милиарда евро.

Меркел освен това представи в интервюто германското предложение за създаването на Европейски валутен фонд, който ще подпомага страните в затруднено положение в замяна обаче на строги условия и строг надзор на подкрепените по този начин държави.

„Ние искаме да станем малко по-независими от Международния валутен фонд“, обясни Меркел.

Този Европейски валутен фонд ще поеме част от прерогативите на Европейския стабилизационен механизъм, който сега подпомага финансирането на дълга на страни в криза като Гърция, като им отпуска дългосрочни заеми.

Но Европейският валутен фонд ще стига по-далеч. Той ще може да отпуска и краткосрочни кредитни линии, например за пет години, казва Меркел. Тези заеми ще бъдат предназначени да подкрепят страните, срещнали трудности, чиито причини са външни. В замяна тези страни ще трябва да приемат, че Европейският валутен фонд има правото на поглед и на намеса в техните национални политики.

Този Европейски валутен фонд ще бъде натоварен с оценката на платежоспособността на страните членки и с помощта на адаптирани инструменти ще може да възстанови тази платежоспособност, ако тя не е осигурена, смята Меркел. Защото според нея и дума не може да става в еврозоната да се създава Съюз на дълговете.

 

 

Лекомоторен самолет падна в Казанлъшко

http://nakratko.bg/category/58/160403/


Малък самолет е паднал край казанлъшкото село Овощник днес преди обед. Трима души са пострадали леко - собственикът на машината, друг човек и детето му, които са се качили за демонстрационен полет.

Водещ институт за анализи: Китай може да прегази Германия

https://petel.bg/Vodeshh-institut-za-analizi--Kitay-mozhe-da-pregazi-Germaniya-__267454

Илюстрация Уикипедия Властите трябва да се отнасят по-внимателно към придобиването на германски компании от китайски инвеститори, за д...

МФК Спартак завърши на 12-о място в Шампионската лига

https://petel.bg/MFK-Spartak-zavarshi-na-12-o-myasto-v-SHampionskata-liga__267453

Носителят на титлата на България МФК Спартак завърши на 12-о място в Шампионската лига по плажен футбол. Надпреварата приключва днес в пор...

"Нов 11 септември": Експертите предсказват разрушителна кибер атака срещу...

https://petel.bg/Nov-11-septemvri--Ekspertite-predskazvat-razrushitelna-kiber-ataka-sreshhu---__267452

"Следващият Пърл Харбър" за САЩ ще бъде кибератака с разрушителни размери, смятат многобройни експерти по сигурността. Според тях въпросъ...

Опустошителен пожар унищожи цял камион с ...

https://petel.bg/Opustoshitelen-pozhar-unishhozhi-tsyal-kamion-s----__267451

Пожар изпепели цял камион на ямболска спедиторска фирма, пълен с перилни препарати, пише Флагман.бг Инцидентът е станал преди часове на п...

Кръвен тест може да открива десет типа рак години преди проявата на симптомите

https://petel.bg/Kraven-test-mozhe-da-otkriva-deset-tipa-rak-godini-predi-proyavata-na-simptomite__267450

24 часа Хиляди човешки животи могат да бъдат спасени благодарение на нов кръвен тест, способен да идентифицира десет типа рак години пре...

Изтребител на Военновъздушните сили на Иран се е разбил в провинция Исфахан

https://petel.bg/Iztrebitel-na-Voennovazdushnite-sili-na-Iran-se-e-razbil-v-provintsiya-Isfahan__267455

Изтребител на Военновъздушните сили на Иран се е разбил вчера в централната провинция Исфахан, предава Интерфакс, цитирана от „Фокус“. ...

Малък самолет падна край село Овощник. Трима пострадаха леко

https://offnews.bg//obshtestvo/malak-samolet-padna-kraj-selo-ovoshtnik-trima-postradaha-leko-681888.html

Малък самолет е паднал край казанлъшкото село Овощник днес преди обед, съобщи бТВ.

Трима души са пострадали леко - собственикът на машината, друг човек и детето му, които са се качили за демонстрационен полет. Прегледани са и са освободени за домашно лечение с охлузвания.

На 2 км от селото има летище за лека авиация. Инцидентът е станал в района му.

Според работещи на летището, при кацането машината е загубила мощност и паднала от 10 м височина сред дървета и храсти.

Вероятна причина за инцидента е претоварване.

Ще успее ли рожденикът Надал да си подари 17-а титла от Големия шлем

https://offnews.bg//tenis/shte-uspee-li-rozhdenikat-nadal-da-si-podari-17-a-titla-ot-golemia-shl-681889.html

Днес рождения си ден отбелязва световният номер 1 в мъжкия тенис Рафаел Надал. Испанецът започва да играе на 4 г. с чичо си Тони, а дуото се превръща в най-успешното в историята на тениса.

Матадора има 78 титли в знаменитата си кариера и продължава да демонстрира изключителен тенис. Испанецът обаче не само доминира на корта, но се превръща и в еталон за спортсменство и отношение към спорт.

Сега въпросът е дали 32-годишният играч ще си подари пореден трофей от Големия шлем. Вчера Рафа прегази Ришар Гаске с 6:3, 6:2, 6:2 в третия кръг на "Ролан Гарос".

Следващият съперник на 10-кратния шампион в Париж е германският левичар Максимилиан Мартетер, който по-рано днес разби в три сета естонеца Юрген Зоп.

В понеделник обаче чичо Тони си тръгва от Франция и няма да се връща до края на турнира, което значи, че ако Рафа се класира на финал, бившият му треньор със сигурност няма да го гледа на живо.

"Дойдох, за да видя играта на Рафа. Ако той не играеше, нямаше да дойда. В понеделник се завръщам у дома без значение какво ще се случи. Вече съм по-малко критичен към Рафа, защото не зависи от мен. Преди ми беше работа.

Ако той ми поиска мнение за някой от мачовете си, ще му дам. Нивото му е добро и го виждам сред фаворитите, даже той е фаворит. Новак Джокович е много опасен съперник. Ще го постави пред максимална трудност", каза Тони Надал.

В края на интервюто си той заяви, че вярва, че племенникът му е способен да спечели още титли от Ролан Гарос в близко бъдеще, ако е способен да играе.

Меркел предлага "две цифри в милиарди евро" инвестиции в еврозоната

http://clubz.bg/68650-merkel_predlaga_dve_cifri_v_miliardi_evro_investicii_v_evrozonata

Германският канцлер Ангела Меркел за първи път представи отговора си на предложението на френския президент Еманюел Макрон за реформа на еврозоната, приемайки идеята за бюджет за инвестиции и защитавайки идеята за създаване на Европейски валутен фонд, предаде Франс прес.

"Имаме нужда от по-голяма икономическа конвергенция между страните членки в еврозоната", каза Меркел в интервю, публикувано в днешното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

 

"Поради тази причина предложихме бюджет за инвестиции за еврозоната в коалиционния договор на новото германско правителство между консерваторите и социалдемократите и аз подкрепям идеята", допълни Меркел.

Канцлерът спомена като сума за бюджета цифра, "сведена до две цифри в милиарди евро", тоест няколко десетки милиарди евро. Това е доста далеч от очакванията на Макрон, който е в основата на плана за бюджет на еврозоната. Макрон иска бюджет, възлизащ на няколкостотин милиарда евро.

Меркел освен това представи в интервюто германското предложение за създаването на Европейски валутен фонд, който ще подпомага страните в затруднено положение в замяна обаче на строги условия и строг надзор на подкрепените по този начин държави.

"Ние искаме да станем малко по-независими от Международния валутен фонд", обясни Меркел.

Този Европейски валутен фонд ще поеме част от прерогативите на Европейския стабилизационен механизъм, който сега подпомага финансирането на дълга на страни в криза като Гърция, като им отпуска дългосрочни заеми.

Но Европейският валутен фонд ще стига по-далеч. Той ще може да отпуска и краткосрочни кредитни линии, например за пет години, казва Меркел. Тези заеми ще бъдат предназначени да подкрепят страните, срещнали трудности, чиито причини са външни. В замяна тези страни ще трябва да приемат, че Европейският валутен фонд има правото на поглед и на намеса в техните национални политики.

Този Европейски валутен фонд ще бъде натоварен с оценката на платежоспособността на страните членки и с помощта на адаптирани инструменти ще може да възстанови тази платежоспособност, ако тя не е осигурена, смята Меркел. Защото според нея и дума не може да става в еврозоната да се създава Съюз на дълговете.

БТА

Новата битка в ЕС ще е на Изтока срещу Юга

https://www.investor.bg/evropa/334/a/novata-bitka-v-es-shte-e-na-iztoka-sreshtu-iuga-262092/

Смущенията около новата политика за кохезионните фондове е само началото на противопоставянето на Централна и Източна Европа срещу средиземноморските страни

Турнето на Тейлър Суифт оглави класация на "Билборд"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6894925

Турнето на Тейлър Суифт оглави класация 
на "Билборд"Сегашното турне по стадиони "Reputation" на Тейлър Суифт зае челното място в класацията Хот турс на "Билборд", след като събра 54 милиона долара приходи от концерти на 5 стадиона, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.  Продадените билети за 5-те концерта са близо 398 000. Шестмесечното турне може да донесе над 400 милиона долара приходи.

10 любопитни факта за Космоса

http://www.moreto.net/novini.php?n=375291

Хората винаги се се питали, какво има горе сред звездите в Космоса. Днес астрономите са потвърдили съществуването на повече от 900 извънслънчеви планети, като броят им продължава да расте. Има обаче факти за Земята и Космоса, които не всички знаят, а те са изключително интересни.

Самолетните билети може да поскъпнат заради скока на цената на петрола

https://www.mediapool.bg/samoletnite-bileti-mozhe-da-poskapnat-zaradi-skoka-na-tsenata-na-petrola-news279791.html

Авиокомпания "Американ еърлайнс" (American Airlines) предупреди, че самолетните билети може да поскъпнат, ако цените на петрола се задържат високи, предаде Ройтерс. Цените на петрола се повишиха с около 50% спрямо равнищата от миналата година, а това оказва натиск върху печалбите на самолетните компании. Ако стане ясно, че това е новият стандарт, ще отчетете в дългосрочна перспектива по-малък капацитет и растеж в сектора и оттам по-високи цени, но не мисля, че това ще стане в близко бъдеще, каза главният изпълнителен директор на компанията Дъг Паркър пред репортери в кулоарите на годишната среща на директорите на авиокомпании от Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) в Сидни. Асоциацията, която обединява около 280 авиокомпании, покриващи около 83 процента от световния въздушен трафик, съобщи, че утре ще понижи прогнозата си за печалбата в сектора тази година заради по-високите цени на петрола, инфраструктурата и разходите за труд. Ръководителите на авиокомпаниите предупредиха днес, че нарастващото напрежение в международната търговия може да навреди на авиосектора. Американското правителство възобнови заплахите си за налагане на мита на Китай и въведе мита за стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС. Мерките, които намаляват търговията и вероятно впоследствие ограничават пътуванията, са лоша новина, каза генералният директор на МАВТ Александър дьо Жюниак пред Ройтерс в Сидни.

Унгарският външен министър не приема българското предложение за разделяне на мигрантите

https://www.actualno.com/europe/ungarskijat-vynshen-ministyr-ne-priema-bylgarskoto-predlojenie-za-razdeljane-na-migrantite-news_677722.html

Унгарският външен министър Петер Сиярто разкритикува българското предложение за разделяне на мигрантите сред страните в Европа според БВП, население и получени молби за убежище, предава "Фокус". Според Сиярто българското предложение представлява нов механизъм за разпределение на мигрантите. „Същата грешка идва отново с това предложение, каквато бе и в предишното, за покана за мигранти в Европа. Най-накрая трябва да преодолеем това, да осъзнаем, че това противоречи на интере

Кристиано Роналдо с петима мъже на море

https://offnews.bg//futbol/kristiano-ronaldo-s-petima-mazhe-na-more-681887.html

Мегазвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо хвана ракетата за тенис по време на кратката си ваканция след изнурителния сезон в Примера и Шампионската лига и преди участието на Португалия на световното по футбол в Русия.

Португалецът отиде на ваканция в Марбейя, като компания му правят още петима мъже. В близките дни Роналдо ще се присъедини към лагера на Португалия, чийто първи мач на световното е на 15 юни срещу Испания.

"Кристиано е уморен. Няма да го притеснявам след толкова тежък сезон. Нямам какво толкова да си говоря с него. Надявам се да си почине добре и да се присъедини към националния отбор в добро физическо и психическо състояние", коментира селекционерът на Португалия Фернандо Сантош.

Междувременно хърватският халф на Барселона Иван Ракитич също премина на тенис вълна, но само на думи. Ракитич заяви, че ако аржентинскиян му съотборник Лионел Меси е бил тенисист вместо футболист, е щял да спечели поне 50 титли от “Големия шлем”. Това си е чисто изхвърляне, тъй като за подобно постижение на Меси ще са нужни поне 13 години пълни доминация на кортовете.

Прегазиха турски тираджия на магистрала „Марица“

//dariknews.bg/regioni/haskovo/pregaziha-turski-tiradzhiia-na-magistrala-marica-2101090

Турски тираджия бе прегазен и убит от камион с българска регистрация на магистрала „Марица“.

Инцидентът е станал малко след 08:0 ч. тази сутрин преди Свиленград.

Най-в

Борисов в Тирана с краля на Йордания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894922

Борисов в Тирана с краля на ЙорданияПремиерът Бойко Борисов ще бъде на посещение в Тирана, утре, 4 юни. Той ще проведе среща с министър-председателя на Албания Еди Рама, която ще бъде последвана от пленарни разговори. Ще бъдат обсъдени диалогът и сътрудничеството между страните от региона за постигане на напредък по пътя на европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

Интелектуалци наградиха предаване за култура, чийто продуцент Кошлуков отстрани

https://frognews.bg/novini/intelektualtsi-nagradiha-predavane-kultura-chiito-produtsent-koshlukov-otstrani.html

Видни интелектуалци дадоха специалната награда на предаването ”Денят започва с култура” на БНТ. Това стана на 8-то издание на годишните награди за телевизионна журналистика ”Св. Влас”.

Интелектуалци наградиха предаване за култура, чийто продуцент Кошлуков отстрани

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/intelektualtsi-nagradiha-predavane-kultura-chiito-produtsent-koshlukov-otstrani.html

Видни интелектуалци дадоха специалната награда на предаването ”Денят започва с култура” на БНТ. Това стана на 8-то издание на годишните награди за телевизионна журналистика ”Св. Влас”.

Започват големи военни учения по източния фланг на НАТО

https://www.mediapool.bg/zapochvat-golemi-voenni-ucheniya-po-iztochniya-flang-na-nato-news279790.html

Около 18 000 военни от 19 страни, основно членки на НАТО, участват в започващите днес в Полша и в трите балтийски държави учения "Сeйбър страйк 2018" (Saber Strike 2018), направлявани от американската армия на източния фланг на алианса, съобщи Франс прес. Ученията ще продължат до 15 юни. Това е тяхното осмо издание. България не е включена в ученията. В тях ще вземат участие военни от Канада, Хърватия Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Италия, Литва, Латвия, Македония, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Испания, Великобритания и САЩ. Ученията съвпадат с информация, появила се миналата седмица в Полша, че страната обмисля да участва във финансирането на засиленото присъствие на американските сили на своя територия. Заговори се за сума от между 1.5 и 2 милиарда долара, които Полша може да похарчи за разходите по разполагане на американска блиндирана част на полска територия. Американската армия обособи през май 2017 г. нов генерален щаб в Полша за командване на около 6000 американски военни, разположени в рамките на операциите на НАТО и САЩ в региона. САЩ командват многонационален батальон на НАТО в Полша, а Канада, Великобритания и Германия са начело на подобни батальони в трите балтийски страни. За да циментира връзките си с Вашингтон, Полша подписа през март договор за закупуване на американски противоракетни системи "Пейтриът" за 4.75 милиарда долара (3.8 милиарда евро). Русия разкритикува плановете за разполагане на системи "Пейтриът" в Полша, както и в Румъния, и твърди, че те са в нарушение на договор от 1987 г. Москва от своя страна бе обвинена през февруари от Полша и Литва, че е разположила "с цел постоянно присъствие" в анклава Калининград ракети Искандер, които могат да носят ядрен боен заряд.

Тираджия беше прегазен и убит на АМ „Марица”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894920

Тираджия беше прегазен и убит на АМ „Марица”Турски шофьор на тир бе прегазен и убит на магистрала „Марица”, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Инцидентът е станал тази сутрин към 9:30 ч. на 15 километра преди граничен пункт „Капитан Андреево” тази сутрин . Камионът на загиналия шофьор е аварирал и той е спрял в крайната дясна лента, за да го ремонтира.

Държавата ще копае 60 дупки за лалугерчета - 80 см дълбоки и с наклон 45°

https://offnews.bg//obshtestvo/darzhavata-shte-kopae-60-dupki-za-lalugercheta-80-sm-dalboki-i-s-nak-681885.html

До края на юли учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН ще преместят колония лалугери, за да не бъде засегната от строежа на изграждания от МРРБ язовир „Луда Яна“ край Панагюрище, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Животните, категоризирани като „уязвими“ в Закона за защита на биологичното разнообразие, ще бъдат преместени от настоящото им местообитание, което попада в границите на строителната площадка на новия воден обект за питейни нужди, на друго подходящо място, което да осигури оцеляването им в бъдеще. В момента колонията се намира на място, което след планираното за 2019 г. завършване на язовира ще се намира под вода.

За да не бъдат засегнати животните, още при подготовката на дъното на съоръжението с планираните дейности по разчистване на растителността и отстраняване на повърхностния слой почва, строителят беше инструктиран да не извършва строителни дейности.

Преместване от една локация на друга е сред най-често прилаганите консервационни дейности, извършвани с цел опазване на европейския лалугер през последните 25 г. Редица от тях са извършвани именно с оглед опазване на локални популации на места, където се планират строителни дейности. В няколко европейски държави вече има практики с подобни транслокации на колонии на лалугера, включително във връзка с инвестиционни намерения, свързани с различни по своя характер строежи. Преместването на колонията в подходящо местообитание в рамките на защитена зона от Европейската екологична мрежа Натура 2000 ще осигури оцеляването на застрашените индивиди в дългосрочен план, посочват от ведомството на Николай Нанков. 

Това ще стане с няколко стъпки. Първата е логистична подготовка, която включва подготовка на мястото за освобождаване на лалугерите. На терена ще се изкопаят около 60 дупки с дълбочина 80 см и наклон приблизително 45°, които да служат за временни укрития на преместените животни в началния период на адаптация към новото местообитание. Транслокацията на лалугерите включва улавяне на максимален брой от лалугерите в застрашената колония и преместването им на мястото за освобождаване. Допълнително подхранване на животните със семена, моркови и плодове ще повиши шансовете за успешното им приспособяване и оцеляване на новото място. Това ще подпомогне индивидите в този период на повишен стрес и ще ги задържи в района на пускането им, тъй като непознатата обстановка може първоначално да провокира бягство далече от предоставените им убежища.

Предвижда се в новите местообитания да бъдат поставени временни заграждения, за да може лалугерите да бъдат защитени. Това ще предотврати паническото им разпръсване в началото и ще ги предпази от атаки на хищници като хищни птици, скитащи кучета и котки, белки, порове и др. Когато животните прокопаят собствен тунел, те сами ще излязат от заграждението, но вече ще разполагат с достатъчна система от тунели и дупки, за да оцелеят.

Изграждането на яз. „Луда Яна“ се извършва рамките на Проект за развитие на общинската инфраструктура, който се финансира от Световна банка. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. Чрез изграждането на язовира ще се осигури непрекъснатост на водоподаването и 45 000 души от Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, както и мина „Радка” и площадките на „Оптикоелектрон” и „Асарел” ще получават чиста питейна вода.

Новината за лалугерчетата на МРРБ е ярко доказателство за изключителната правота на словата на българския премиер, изречени преди време в Европейския парламент:

"Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят новите щъркелчета, карал съм министри да пренасят блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, сгазен от валяк, трасета сме променяли."

Откъс от "Искам да знаеш" на Кристоф ван Херевей

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/03/3182304_otkus_ot_iskam_da_znaesh_na_kristof_van_herevei/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Искам да знаеш", с автор Кристоф ван Херевей, предоставен от Издателство "Колибри".<br /><br />Излиза от печат романът "Искам да знаеш", за който Кристоф ван Херевей беше удостоен с Наградата за литература на Европейския съюз за 2016-а година.<br /><br />"Искам да знаеш" изследва драмата на една невъзможна любов. Безименният разказвач се опитва да оцелее,...

Тази седмица парламентът решава за АЕЦ "Белене"

https://www.mediapool.bg/tazi-sedmitsa-parlamentat-reshava-za-aets-belene-news279789.html

Най-вероятно тази седмица парламентът ще разгледа евентуалното отпадане на мораториума за изграждането на АЕЦ "Белене". Такава е информацията на енергийния министър Теменужка Петкова, стана ясно от нейно интервю за БНР. "Мисля, че в рамките на тази седмица, която предстои, ще има подобен дебат в пленарна зала. Така че, очаквам такова едно решение, или каквото и да е решение, да е факт в рамките на тази седмица. Моята информация е, че това ще бъде в рамките на следващата седмица", каза тя. Министър Петкова потвърди думите на вицепремиера Томислав Дончев от събота за четвърти потенциален инвеститор за проекта. "Наистина има писмено заявен такъв интерес, но нямаме такава оторизация да говорим от името на компанията или да споменаваме имена. Нека засега за запазим мълчание по този въпрос", каза Петкова. Според нея съвсем скоро се очаква публично да стане известен четвъртият потенциален инвеститор. "Що се отнася до АЕЦ "Белене", ако парламентът вземе решение и даде мандат на правителството да работи в тази посока, това, което се предлага като вариант, е свързано с възможността да се търсят варианти за реализация на проекта при много ясно очертани параметри", подчерта Теменужка Петкова. "На първо място – да не се предоставя държавна гаранция, на второ място – да няма дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия и съответно – да бъдат обособени активите и пасивите във връзка с проекта в една отделна компания, т.е. проектът да бъде реализиран на пазарен принцип", поясни министърът. По думите й трябва да се направи оценка на активите – материални и нематериални, за да даде възможност на държавата да види какъв дял би могла да притежава от такава компания. "Това, с което ние можем да участваме, е наличните активи във връзка с проекта АЕЦ "Белене", посочи тя, имайки предвид платените реактори и площадката за проекта. Петкова коментира и състоялата се среща между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. "Тя премина в един откровен диалог, който приключи с конкретен резултат – ясното политическо послание от страна и на двамата, че част от "Турски поток" ще преминава през България, но все още не е уточнено каква част от този газ ще бъде транспортиран и каква част търгуван", каза Петкова. "Това е новина, която слага едно много добро начало, но оттук нататък предстои работата по техническите детайли, по правните детайли на един такъв проект - нещо, което предстои да уточним на ниво министри, на ниво дружества. Що се отнася до това каква част от природния газ, който ще идва от "Турски поток", ще бъде транспортиран, каква част ще бъде търгуван през т.нар. газов хъб на територията на България, което на практика представлява налична инфраструктура за това да можем да осигурим доставки на природен газ от различни източници, и от друга страна представлява една платформа за търговия с природен газ, предстои да разберем в рамките на тези разговори, които предстои да проведем", каза Петкова. Тя заяви, че всичко, което предстои да се направи, ще бъде изцяло съобразено с изискванията на ЕК по отношение на правилата за конкуренция и правилата, свързани с природния газ, както и на цялостната визия и концепция на ЕС по отношение на енергетиката. "Русия има интерес да продава руския природен газ в Европа. Ние също имаме нашия интерес и той е България да остане фактор на газовата карта на Европа. С реализацията на проекта "Турски поток" една голяма част от транзита, който към настоящия момент преминава през България, всъщност вече няма да преминава, ако ние не направим така, че да постигнем такива резултати, които да ни дадат възможност да не бъдем заобиколени от големите инфраструктурно проекти в областта на природния газ", каза Петкова.

Протест и контрапротест за АЕЦ "Белене"

https://www.mediapool.bg/protest-i-kontraprotest-za-aets-belene-news279789.html

Многоброен протест пред сградата на президентството се събра в неделя с искане да не се рестартира проектът за изграждане на АЕЦ "Белене". Проведе се и контрапротест, в който се включиха предимно представители на АБВ, които за пореден път се застъпиха за проекта. "Демократична България" е срещу проекта, АБВ го защити С лозунги "АЕЦ "Белене" - руска рулетка" и "АЕЦ "Белене" made in China, реактор сделан в СССР" поддръжници на партия "Демократична България" заявиха, че не искат да се изгражда новата централа. "Против "Белене" съм, а и те така или иначе няма да го построят, дори и да бях за него. Официално се води, че има китайски инвеститор и едва ли с тях нещо ще стане. Те искат да си изкарат тяхна технология и след това да се отдръпнат от България, така че след като паднат ограниченията от Русия, те ще си го правят", заяви Красимир Карабашев. "Против строенето на поредна руски обвързана ядрена централа съм. Това обвързване трябва да спре и да се движим по евроатлантически път, различен от евразийски и други такива проекти, които само ни загробват. Ние искаме едно европейско и евроатлантическо бъдеще, което да е обвързано с просперитет и развитие на нашата страна. Видели сме до какво доведе комунизмът и всички обвързаности с Русия", коментира Филип Спасов. Според него не е ясно кой ще го финансира и колко поколения ще трябва да го плащат, както и къде и как ще се съхраняват отпадъците, които са много опасни, подчерта протестиращият. За рестарта на енергийния проект на контрапротеста в неделя се обявиха Георги Първанов и Румен Петков от АБВ. Те изтъкнаха, че проектът е икономически изгоден за страната ни и той ще ни донесе само позитиви като енергийна независимост и евтина енергия. Мораториумът ще се разглежда от парламента тази седмица Междувременно, най-вероятно тази седмица парламентът ще разгледа евентуалното отпадане на мораториума за изграждането на АЕЦ "Белене". Такава е информацията на енергийния министър Теменужка Петкова, стана ясно от нейно интервю за БНР. "Мисля, че в рамките на тази седмица, която предстои, ще има подобен дебат в пленарна зала. Така че, очаквам такова едно решение, или каквото и да е решение, да е факт в рамките на тази седмица. Моята информация е, че това ще бъде в рамките на следващата седмица", каза тя. Министър Петкова потвърди думите на вицепремиера Томислав Дончев от събота за четвърти потенциален инвеститор за проекта. "Наистина има писмено заявен такъв интерес, но нямаме такава оторизация да говорим от името на компанията или да споменаваме имена. Нека засега за запазим мълчание по този въпрос", каза Петкова. Според нея съвсем скоро се очаква публично да стане известен четвъртият потенциален инвеститор. "Що се отнася до АЕЦ "Белене", ако парламентът вземе решение и даде мандат на правителството да работи в тази посока, това, което се предлага като вариант, е свързано с възможността да се търсят варианти за реализация на проекта при много ясно очертани параметри", подчерта Теменужка Петкова. "На първо място – да не се предоставя държавна гаранция, на второ място – да няма дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия и съответно – да бъдат обособени активите и пасивите във връзка с проекта в една отделна компания, т.е. проектът да бъде реализиран на пазарен принцип", поясни министърът. По думите й трябва да се направи оценка на активите – материални и нематериални, за да даде възможност на държавата да види какъв дял би могла да притежава от такава компания. "Това, с което ние можем да участваме, е наличните активи във връзка с проекта АЕЦ "Белене", посочи тя, имайки предвид платените реактори и площадката за проекта. Предстои техническата работа по въпроса с "Турски поток" Петкова коментира и състоялата се среща между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. "Тя премина в един откровен диалог, който приключи с конкретен резултат – ясното политическо послание от страна и на двамата, че част от "Турски поток" ще преминава през България, но все още не е уточнено каква част от този газ ще бъде транспортиран и каква част търгуван", каза Петкова. "Това е новина, която слага едно много добро начало, но оттук нататък предстои работата по техническите детайли, по правните детайли на един такъв проект - нещо, което предстои да уточним на ниво министри, на ниво дружества. Що се отнася до това каква част от природния газ, който ще идва от "Турски поток", ще бъде транспортиран, каква част ще бъде търгуван през т.нар. газов хъб на територията на България, което на практика представлява налична инфраструктура за това да можем да осигурим доставки на природен газ от различни източници, и от друга страна представлява една платформа за търговия с природен газ, предстои да разберем в рамките на тези разговори, които предстои да проведем", каза Петкова. Тя заяви, че всичко, което предстои да се направи, ще бъде изцяло съобразено с изискванията на ЕК по отношение на правилата за конкуренция и правилата, свързани с природния газ, както и на цялостната визия и концепция на ЕС по отношение на енергетиката. "Русия има интерес да продава руския природен газ в Европа. Ние също имаме нашия интерес и той е България да остане фактор на газовата карта на Европа. С реализацията на проекта "Турски поток" една голяма част от транзита, който към настоящия момент преминава през България, всъщност вече няма да преминава, ако ние не направим така, че да постигнем такива резултати, които да ни дадат възможност да не бъдем заобиколени от големите инфраструктурно проекти в областта на природния газ", каза Петкова.

Китай предупреди САЩ да внимават с налагането на санкции

https://www.actualno.com/america/kitaj-predupredi-sasht-da-vnimavat-s-nalaganeto-na-sankcii-news_677721.html

Китай предупреди САЩ, че резултатите от скорошните търговски преговори помежду им могат да пропаднат, ако Вашингтон въпреки всичко наложи мита върху китайските стоки, предава AFP. „Ако САЩ продължат със санкциите, всички икономически и търговски постижения, договорени от двете страни ще пропаднат“, пише в заявление на китайското правителство. Вашингтон обяви във вторник, че САЩ ще наложат новите мита в размер на милиарди долари върху китайския внос, по този начин нарушавайк

Басейнова дирекция – Благоевград установи изземване на наноси от река Струма

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%b9%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b0/

Извънредните проверки, за които Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ информира чрез сайта си, установиха нарушение – незаконно изземване на наносни отложения от коритото на река Струма. То е констатирано по десния бряг на реката в района на с. Вълково, община Сандански. Чрез багер с обратна лопата е добит 3 куб.м. материал, извозен с товарен автомобил.

Самоличността на собствениците на автомобилите, с които е извършено нарушението, е установена със съдействието екипите на РПУ-Сандански. Регистрираният добив на наносни отложения е нарушение на чл. 140, ал. 5 и ал. 6 от Закона за водите и Заповед РД-09-347/11.04.2018 г. на министъра на земеделието и храните. БДЗБР ще предприеме необходимите действия за ангажиране на наказателна отговорност. Съгласно разпоредбите на чл. 200 от Закона за водите, санкциите за нерегламентирано изземване на наносни отложения са в размер от 20 000 до 50 000 лв.

Извънредните проверки на речните корита, които по всяко време на денонощието правят служителите на дирекцията, продължават.

 

Материалът Басейнова дирекция – Благоевград установи изземване на наноси от река Струма е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Поправката „ЧЕЗ“ в Закона за енергетиката носи икономически и репутационни рискове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894917

Поправката „ЧЕЗ“ в Закона за енергетиката носи икономически и репутационни рисковеПромяната в Закона за енергетиката, която бе приета на 8 май и задължи Комисията за енергийно и водно регулиране да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, които представляват повече от 20% от капитала на търговски дружества, е спорна, неприложима и носи икономически и репутационни рискове, поради което спешно трябва да бъде отменена,

И тази година Празникът на музиката във Варна с безплатни концерти

http://www.moreto.net/novini.php?n=375232

За 7-ма поредна година, на 21 юни, Варна се включва в Празника на музиката, който се отбелязва от франкофонската общност от 1982 г., научи Moreto.net. Ако сте музикант и искате да споделите музиката си на всички, можете да се запишете за участие до 3 юни.

Учени създадоха безвредна боя за коса на базата на касис

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6894912

Учени създадоха безвредна боя за коса 
на базата на касисСпециалисти от университета в Лийдс, Англия, изведоха формула за създаване на безвредна боя за коса, съобщи Лайф. Като основна съставка на боята са използвани остатъци от касис. Учените получили синьо-виолетова съставка, която съхранява цвета си дори след 12 измивания на главата. За създаване на багрилото било използвано "кюспе",

Струваше ли си "смъртта" на Бабченко?

http://clubz.bg/68591-struvashe_li_si_smyrtta_na_babchenko

Една от причините, поради които демокрациите не успяха да отговорят адекватно на вълната от глупости и дезинформации от Русия, е, че не е известно кой е ответният удар. Няма отговор в стил „око за око“. Президентът на Русия например излъга за инвазията в Украйна – мъжете в униформи, които се разхождаха из Крим, бяха просто войници в отпуск – каза Путин, - които вероятно са си купили въоръжение от магазина. Когато обаче връчи медали на същите тези войници само няколко месеца по-късно, каква би била адекватната и премерена реакция? Да му се отговори с фалшиви новини от другата страна? Да разкажем много измислени истории за Владимир Путин, просто за да видим коя ще мине?

Досега повечето западни държави избягваха официалното тролене и откритото мошеничество, които руснаците използват редовно. Вместо да произвеждат дезинформация за борба с дезинформацията, повечето западни журналисти се насочиха още по-усърдно към проверката на фактите, защото вярваха, че в един все по-нестабилен свят те трябва да се придържат, докато могат, към истината.

Но сега украинските служби за сигурност нарушиха това табу и ни произведоха огромна тролска изненада. Точно така изглежда една операция по контра-дезинформация в стила „око за око“.

Ето какво стана: Преди няколко дни чухме ужасната новина, че непримиримият опозиционен руски журналист Аркадий Бабченко, който живее в Киев, е убит в дома си. Неговите приятели изпаднаха в скръб. Написаха му некролози. Учредиха се грамоти, измислиха се награди на негово име. Чужди дипломати изказаха загриженост и гняв. Разбира се, руските медии избухнаха в познатия стил за „хаоса“ в Украйна и за „провала“ на украинските власти. Безпокойството сред украинските журналисти бе истинско, а нервността бе заразна. Когато казах, че пътувам към Киев, получих съобщения: Пази се!

В сряда вечерта украинските служби за сигурност преобърнаха всичко с краката нагоре. Те обявиха на пресконференция, че Бабченко не е мъртъв. Убийството му е било постановка, за да бъде задържан наемен убиец, на когото били платени 40 хиляди долара, за да го убие, но е планирал и други убийства. Бабченко влезе в стаята. Хората ликуваха, а службите за сигурност злорадстваха. Казаха, че били направили постановката с убийството, за да заловят посредника, който е платил на бъдещия убиец.

Освен това, разбира се, най-после са направили руснаците да изглеждат глупави, а те – умни. Какъв „хаос“? Какъв „провал“ сега? Те бяха убедили света, че Бабченко е мъртъв, изненадаха всички, задържаха престъпник. И понеже службите за сигурност са под директния контрол на президента на Украйна, така те може би му помогнаха и за предстоящите избори – не бива да пропускаме този елемент. Един украински депутат гордо сравни „ужилването“ с нещо, което Шерлок Холмс би направил.

Но в същността си тази операция има много повече общо с руско активно мероприятие, дори съветско, отколкото на украинските власти би им било приятно да признаят. Както ми каза един украински журналист – така е, когато поставяш целта пред средствата. Целта е ок - залавянето на убиец. Но средствата – фиктивна смърт, нагласени новини – ще намалят още повече и без това микроскопичните равнища на доверие, които украинците имат към своите власти и медии.

Никой не помисли за страничните щети. Никой не се запита дали някой ще повярва на службите за сигурност следващия път, когато ни съобщят за убит журналист. В страна, в която наистина убиват журналисти, не е ясно дали някой изобщо ще вярва повече на журналистите, със сигурност не и на Бабченко.

Не е ясно дали чуждите дипломати, които побързаха да съчувстват с публични изявления, ще простят скоро на правителството на Украйна. Никой все още не е обяснил не е ли имало друг начин да се залови престъпника – без такива крайности и с по-малко щети. Все пак, други държави успяват да хващат убийци и без да правят постановки с фиктивна смърт на известни хора, като така предизвикват национална и международна скръб.

Тази история не е приключила. Разказът на наемния убиец, детайлите от заговора, реакцията на украинската публика все още са неизвестни. Но докато неизвестните едно по едно отпадат, следете внимателно, защото този случай е чудесен пример - ако си решил да тролиш руснаците с руските методи, точно това е начинът. И за това се плаща висока цена.

...

Коментарът е публикуван във "Вашингтон пост". Преводът е на Клуб Z.

Малък самолет се разби край Казанлък, има ранени

https://dnes.dir.bg/intsidenti/malak-samolet-se-razbi-kray-kazanlak-ima-raneni

Инцидентът, при който има двама ранени, е станал до летището в село Овощник

Малък самолет падна край Казанлък, има пострадали

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/03/3188944_maluk_samolet_padna_krai_kazanluk_ima_postradali/?ref=rss


Малък самолет е паднал край казанлъшкото село Овощник. Инцидентът е станал преди обед, като летателният апарат е трябвало да премине над Казанлък като част от програмата по закриването на Празника на розата, съобщава Би Ти Ви.<br /><br />По първоначална информация двама души са пострадали. Единият е управителят на частното летище до Овощник. Те са без опасност за живота.<br /><br />По данни на Нова телевизия самолетът е изгубил тяга и това е довело до падането му.<br...

Излъчващите светлина електронни устройства предизвикват смущения в съня

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6894908

Излъчващите светлина електронни устройства предизвикват смущения в съняИзползването на излъчващи светлина електронни устройства, като компютри, лаптопи и таблети, може да повлияе негативно върху бързината на заспиването, сочат резултатите от изследване, цитирани от Лайф. Прекомерното използване на компютри и таблети във вечерните часове води до смущения в съня и нарушения на циркадния ритъм.

Утре пак слънце, следобед - превалявания

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6894893

Утре пак слънце, следобед - преваляванияДо полунощ явленията ще затихнат и през втората половина на нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Утре преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са градушки. Значителни и на повече места ще са явленията в североизточната половина от

Трябва да го пробвате: Кофеин срещу целулит (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/triabva-da-go-probvate-kofein-sreshtu-celulit-video-2100779

Кофеинът се използва като съставка в най-различни козметични средства, предназначени да поддържат красотата на кожата.

Той е основна съставка във всички кремове срещу целулит. А абразивната текстура на утайката от кафе ще изчисти мър

Румен Петков и АБВ искат оставката на Валентин Радев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rumen-petkov-i-abv-iskat-ostavkata-na-valentin-radev-2101099

От политическа партия АБВ заявиха, че искат незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев. Според лидера на партията Румен Петков причина за искането е драстично намаляване на състава на щата в Районното управление на полицията в Ботевград.
 
Лидерът на АБВ и бивш вътрешен

Калоян Паргов: Да помним историята си и да не позволяваме тя да бъде пренаписвана и преиначавана

https://frognews.bg/novini/kaloian-pargov-pomnim-istoriiata-pozvoliavame-tia-bade-prenapisvana-preinachavana.html

За нас Ботев е символ на свободния и корав български дух. Дух, който ни дава кураж и днес да отстояваме правата си, да се борим за справедливост и равноправие, да искаме да живеем в свободна държава.

Криворазбраната почит

https://offnews.bg//mama-nindzha/krivorazbranata-pochit-681886.html

Автор: Стамена Марашева-Петкова На 2 юни отдаваме почит към Ботев и другите герои, загинали в борбата за освобождението на БЪЛГАРИЯ  (това е пояснение за тези, които се чудеха какво е това странно виене в 12 ч. на обед)! Когато се отдава почит, трябва за минута да сведем глави в благодарност към тези, които са се жертвали в името на СВОБОДАТА! Сигурна съм, че хората, които ще прочетат това, много добре знаят защо в 12 вият сирените и са дали своята почит към героите, но няма как да не споделя възмущението си от факта, че има и такива, на които не…

Лекомоторен самолет падна в Казанлъшко, двама са пострадали

https://www.mediapool.bg/lekomotoren-samolet-padna-v-kazanlashko-dvama-sa-postradali-news279788.html

Малък самолет е паднал край казанлъшкото село Овощник в неделя преди обед, предаде БГНЕС. По първоначална информация двама души са пострадали. На 2 км от селото има летище за лека авиация. Машината е трябвало да прелети над Казанлък по повод закриването на Празника на розата.

Калоян Паргов: Да помним историята си и да не позволяваме тя да бъде пренаписвана

https://offnews.bg//politika/kaloian-pargov-da-pomnim-istoriata-si-i-da-ne-pozvoliavame-tia-da-bad-681884.html

За нас Ботев е символ на свободния и корав български дух. Дух, който ни дава кураж и днес да отстояваме правата си, да се борим за справедливост и равноправие, да искаме да живеем в свободна държава. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов на Братската могила по време на тържественото честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

„За да не се изгубим по пътя към постигането на тази цел, ни е нужно да помним историята си и да не позволяваме тя да бъде пренаписвана и преиначавана. Това е наш дълг и залог за опазването на идеалите и принципите, които са отстоявали тези преди нас“, заяви Паргов.

„Но днес освен, че изразяваме нашата почит към героите, заявяваме и тревогата си от надигащия се фашизъм в света, в Европа и у нас. Той целенасочено е внедряван в съзнанието на младите поколения. Тревожно е това, което се случва в образователната система – литературни шедьоври и исторически факти с един замах биват заличавани. Непрекъснато ставаме свидетели на посегателства и гаври с паметници на антифашисти, каза лидерът на столичните социалисти - И няма никакво значение дали тези паметници са на световни личности като Никола Вапцаров или творби на знаменити скулптори като Любомир Далчев. За вандалите няма граница, както няма и закон. Защото ако властта не се отнасяше снизходително към актовете на мародерство, ако не мълчеше пред проявите на фашизъм, отдавна България да се е справила с тези реваншистки действия“

Сред ораторите бе и организационният секретар на младежкото обединение в БСП – София Петко Димитров. Според него няма как човек да се прекланя пред Ботев и Левски и едновременно с това да бъде равнодушен към антифашистката борба.

„За това ние трябва да помним подвизите на всички герои и да се борим за нашето отечество и за светлите идеали, за които са загинали. От нас зависи да направим родината ни по-доброто място за живеене, за което всички те са мечтали, за което мечтаем и ние. Следвайки светлия им пример не бива да жалим усилия за по-доброто бъдеще на България и не бива да губим вяра в по-добрия утрешен ден!“, категоричен бе младият социалист.

Преди тържественото честване на Братската могила членове на младежкото обединение се поклониха пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина и рецитираха стихове на великия поет. В инициативата „Ний четем Ботев“ се включи и Калоян Паргов. Лидерът на БСП – София прочете „Символ-верую на българската комуна“.

България има най-силният ансамбъл в света, смята Илиана Раева

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/03/3188893_bulgariia_ima_nai-silniiat_ansambul_v_sveta_smiata/?ref=rss


Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева смята, че българският ансамбъл е най-силният в света в момента, въпреки грешките, които допусна на европейското първенство. Съставът на България остана трети в многобоя на европейското в Гуадалахара, независимо че водеше след първия ден.<br /><br />Според Раева това няма да се отрази на представянето на отбора в бъдеще.<br /><br />"България има най-силният ансамбъл в света, който обаче има какво още...

Президентът рецитира "Хаджи Димитър" в Пловдив

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/prezidentat-retsitira-hadzhi-dimitar-v-plovdiv

България е създадена и градена не само със силата на меча, но и със силата на словото, каза Румен Радев

Тръмп ще е домакин на вечеря ифтар в Белия дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894883

Тръмп ще е домакин на вечеря ифтар 
в Белия домПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп ще е домакин в Белия дом на първата вечеря ифтар, откакто дойде на власт преди повече от година, предаде ДПА. Вечерята ще бъде в сряда, съобщава електронното издание на "Политико", цитирано от БТА. Тръмп бе критикуван миналата годин,а след като реши да не организира такава вечеря.

Малък самолет падна край Казанлък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894891

Малък самолет падна край КазанлъкМалък ултралек самолет е паднал край Казанлък преди минути. По първоначална информация двама души са ранени, предаде NOVA.  Самолетът днес е трябвало да прелети над Казанлък по повод закриването на Празника на розата. В центъра на града са се събрали над 5 000 души за празничното шествие. Очаквайте

Сърби дойдоха на "Тереза и приятели" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6894885

Сърби дойдоха на "Тереза и приятели" (Снимки)Детският турнир "Тереза и приятели" отново стана международен при 9-ото си издание. Този път сред близо 700 деца имаше и отбор от Сърбия. Състезанието се организира по традиция от олимпийската ни шампионка в тройния скок Тереза Маринова. Турнирът бе открит от министъра на спорта Красен Кралев и ректора на НСА Пенчо Гешев.

Деветима мигранти са загинали след потъване на моторна лодка край Анталия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894880

Деветима мигранти са загинали след потъване на моторна лодка край АнталияДеветима мигранти са загинали, петима са спасени, а един е обявен за изчезнал след потъване на моторна лодка в Средиземно море край бреговете на турския курорт Анталия, съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на очевидци, цитирани от

Простреляното момиче в Слънчев бряг е с опасност за живота

https://www.actualno.com/crime/prostreljanoto-momiche-v-slynchev-brjag-e-s-opasnost-za-jivota-news_677720.html

Пострадалото при стрелбата в Слънчев бряг 22-годишно момиче е с тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от МБАЛ-Бургас. Снощи ѝ е извършена спешна операция и е настанена в отделението по реанимация. Припомняме, че 22-годишно момиче пострада, а 55-годишен мъж бе убит при стрелба в курорта Слънчев бряг късно в събота вечерта. Двамата се намирали в паркиран лек автомобил, когато 37-годишен мъж открил огън по автомобила. Той стрелял първо в мъ

Гневни финансови министри от Г-7 удрят по масата срещу митата на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=375292

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин беше остро разкритикуван от гневните финансови министри на другите страни членки на Г-7 заради наложените от Америка нови по-високи мита върху вноса на стомана и алуминий. Финансовият министър на Франция Бруно льо Мер предупреди, до "няколко дни" може да избухне търговска война.

Демонстрация в Скопие с искане за предсрочни избори

https://frognews.bg/novini/demonstratsiia-skopie-iskane-predsrochni-izbori.html

Десетки хиляди привърженици на консервативната опозиция протестираха пред главната сграда на македонското правителство в столицата Скопие с искане за предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрация в Скопие с искане за предсрочни избори

https://frognews.bg/svqt/demonstratsiia-skopie-iskane-predsrochni-izbori.html

Десетки хиляди привърженици на консервативната опозиция протестираха пред главната сграда на македонското правителство в столицата Скопие с искане за предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес.

Първанов за визитата на Борисов в Москва: Върнахме се в мача

https://petel.bg/Parvanov-za-vizitata-na-Borisov-v-Moskva--Varnahme-se-v-macha__267449

Снимка Булфото Тезата за това, че стратегическата ни ориентация предполага отказ от големите енергийни проекти -  е нелепа и национално...

Лятна буря връхлетя София! Притъмня, загърмя, затрещя и стана страшно

https://petel.bg/Lyatna-burya-vrahletya-Sofiya--Pritamnya--zagarmya--zatreshhya-i-stana-strashno-__267448

Снимка Булфото Лятна буря отново се изсипа над София. В центъра се изля проливен дъжд, придружен с гръмотевици и силни ветрове, пише Блиц...

Вицепремиерът Каракачанов: Слънчев бряг не е казарма

https://petel.bg/Vitsepremierat-Karakachanov--Slanchev-bryag-ne-e-kazarma-__267447

Снимка Булфото По-широк контрол в черноморските ни курорти през летния сезон, защото те са лицето на България, без обаче това да пречи н...

Т. Петкова: Очаквам следващата седмица НС да реши за АЕЦ „Белене“

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/t-petkova-ochakvam-sledvashtata-sedmica-ns-da-reshi-za-aec-belene-262246/

Тя категорично заяви, че всичко, което предстои да се направи, ще бъде изцяло съобразено с изискванията на ЕК

Местят колония лалугери от дъното на язовир „Луда Яна“, копаят нови 60 дупки за животните в зона от Натура 2000

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894877

Местят колония лалугери от дъното на язовир „Луда Яна“, копаят нови 60 дупки за животните в зона от Натура 2000До края на юли учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН ще преместят колония лалугери, за да не бъде засегната от строежа на изграждания от МРРБ язовир „Луда Яна“ край Панагюрище. Животните, категоризирани като „уязвими“ в Закона за защита на биологичното разнообразие,

Малък самолет е паднал край Казанлък

https://www.actualno.com/crime/malyk-samolet-e-padnal-kraj-kazanlyk-news_677723.html

Малък ултралек самолет е паднал край Казанлък преди минути, съобщи "Нова телевизия". По първоначална информация двама души са ранени. Самолетът е паднал край село Овощник. На 2 км от селото има летище за лека авиация. Машината е трябвало да прелети над Казанлък по повод закриването на Празника на розата. В центъра на града са се събрали над 5 000 души за празничното шествие.

Михаил Станчев е екзекуторът на Миджурина

https://frognews.bg/novini/mihail-stanchev-ekzekutorat-midjurina.html

37-годишният Михаил Станчев е арестуваният за убийството на хазартния бос Коста Николов-Миджурина и опита за убийство на 22-годишната Симона.

Теменужка Петкова: Очаквам следващата седмица НС да реши за АЕЦ „Белене“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894871

Теменужка Петкова: Очаквам следващата седмица НС да реши за АЕЦ „Белене“Срещата на високо равнище между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин премина в един откровен диалог, който приключи с конкретен резултат – ясното политическо послание от страна и на двамата, че част от „Турски поток“ ще преминава през България, но все още не е уточнено каква част от този газ ще бъде транспортиран и

Новият герой на Франция е мигрант от Мали

http://www.cross.bg/parizh-zhivota-migranti-1576075.html

/КРОСС/ Преди седмица нелегален имигрант от Мали спаси от падане през балкона дете в Париж и в замяна получи от френския президент Еманюел Макрон грамота за храброст, обещание за френско гражданство и работа в пожарната. Мамуду Гасама е сред малкото оцелели мигранти в лодката, с която преплува Средиземно море от Либия към Италия. Когато през септември 2017г. пристига в Париж, той мечтае единствено за легло в общежитие и, евентуално – за нелегална работа. Но смелата постъпка промени живота му. Президентът Макрон обаче не може да даде гражданство на всичко малийски мигранти. Едни настояват за още по-твърдо отношение към тях, други пък се питат: трябва ли всеки да спаси живота на дете, за да получи френска националност.

Астрофизици представиха три сценария за развитието на човечеството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894864

Астрофизици представиха три сценария за развитието на човечествотоЧовечеството ще се развива по един от трите възможни пътища - "отмиране", "меко кацане" или "пълен колапс". До тези заключения стигнаха астрофизици под ръководството на Адам Франк от университета в Рочестър, щата Ню Йорк, съобщи Лайф, цитиран от БТА.  В рамките на изследването вниманието било фокусирано върху цивилизация,

Нетаняху отлага дебата за признаване на убийствата на арменци за геноцид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894862

Нетаняху отлага дебата за признаване 
на убийствата на арменци за геноцидИзраелският премиер Бенямин Нетаняху е приел препоръката на външното министерство за отлагане на парламентарния дебат относно признаването за геноцид на масовото убийство на арменци в Османската империя през Първата световна война, предаде ДПА, цитирана от БТА.  В изявление днес външното министерство на Израел казва,

Паргов: Да помним историята си и да не позволяваме тя да бъде пренаписвана и преиначавана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894859

Паргов: Да помним историята си и да не позволяваме тя да бъде пренаписвана и преиначавана

За нас Ботев е символ на свободния и корав български дух. Дух, който ни дава кураж и днес да отстояваме правата си, да се борим за справедливост и равноправие, да искаме да живеем в свободна държава. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов на Братската могила по време на тържественото честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на

Индия с ново успешно ракетно изпитание

https://www.actualno.com/asia/indija-s-novo-uspeshno-raketno-izpitanie-news_677719.html

Индия извърши тази сутрин успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета Агни-5, способна да носи ядрена бойна глава с маса над тон, предаде индийската агенция АНИ, цитирана от БГНЕС. Изпитанието е извършено на полигон, разположен на остров Абдул Калам край бреговете на източния щат Ориса. Това е шестото успешно изпитание на ракетата, като последният пуск бе през януари т.г. Разработката на Агни-5 е струвала на Индия близо 480 милиона долара. Тристепенната ракета може да се използва

Само за 2 години 10 българчета са отнети от родителите си в Норвегия

https://offnews.bg//obshtestvo/samo-za-2-godini-10-balgarcheta-sa-otneti-ot-roditelite-si-v-norvegia-681882.html

Отнемат ли се наистина деца от родителите си в Норвегия заради незначителни причини – за това че плачат, че не си мият зъбите, че имат дупка на панталона или малки синини по тялото? А може би твърденията на нашите сънародници за мащаба на този проблем са силно преувеличени?

Тв разследване на Мария Цънцарова показа българи, които са избягали от скандинавската държава, защото са се страхували да не загубят децата си.

„Норвегия има една добре развита система за защита на децата – струва ни се страшно, когато сме в обувките на родителя. В тази система е центрирана върху детето, у нас центърът е върху семейството”, коментира Елка Налбантова от Национална мрежа за децата пред бТВ.

По думите й има шест висящи дела в Съда за правата на човек по подобни казуси в Норвегия и едно спечелено, но съдът казва, че норвежката система за закрила на децата е добра. Същата е и оценката на УНИЦЕФ.

Консулът ни в Норвегия Николай Цонев напомни, че норвежкото общество има свои норми на поведение и те се различават от българските. Според него като цяло българите в Норвегия нямат проблем нито с местните хора, нито със законите.

Цонев е запознат с 10 случая за последните две години на отнети деца от български семейства, три са потърсили консулска защита, но все още няма решение по тях.

64-годишен от белишкото село Краище, е мъжът скочил от болницата в Разлог

http://www.struma.com/obshtestvo/64-godishen-ot-belishkoto-selo-kraishte-e-mujut-skochil-ot-bolnicata_135045/

64-годишен е мъжът, който тази нощ скочи от високите етажи на болницата в Разлог. Ю. Шольов е от Краище и е лекуван в неврология на местната болница.

Тази нощ мъжът изпаднал в нервна криза, започнал да буйства и се наложило да извикат полиция. При вида на униформените мъжът започнал да тича по коридорите на здравното заведение - крещейки.

Полицаи и медици го гонили, но не успели да го хванат и той скочил. Това съобщи за Struma.com директорът на болницата в Разлог д-р...

Продължава

Първо в Struma.com! 64-годишен от белишкото село Краище, е мъжът скочил от болницата в Разлог

http://www.struma.com/obshtestvo/purvo-v-struma-com-64-godishen-ot-belishkoto-selo-kraishte-e-mujut_135045/

64-годишен е мъжът, който тази нощ скочи от високите етажи на болницата в Разлог. Ю. Шольов е от Краище и е лекуван в неврология на местната болница.

Тази нощ мъжът изпаднал в нервна криза, започнал да буйства и се наложило да извикат полиция. При вида на униформените мъжът започнал да тича по коридорите на здравното заведение - крещейки.

Полицаи и медици го гонили, но не успели да го хванат и той скочил. Това съобщи за Struma.com директорът на болницата в Разлог д-р...

Продължава

Асад иска среща с Ким Чен Ун

http://clubz.bg/68649-asad_iska_sreshta_s_kim_chen_un

Президентът на Сирия Башар Асад е изразил интерес към среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Това съобщи севернокорейската агенция КЦТА, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Асад е казал, че ще посети Северна Корея и ще се срещне с Ким. Това изявление той направил на среща с новия севернокорейски посланик в Дамаск, състояла се на 30 май.

Тогава Асад е изразил увереност, че Ким ще постигне окончателна победа и ще реализира обединението на Корея. Засега сирийското правителство не е коментирало информацията на севернокорейската агенция.

Тя идва в момент, в който светът е насочил поглед към предстоящата среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур.

Северна Корея и Сирия имат установени дипломатически отношения от 1966 г. Тясното военно сътрудничество между тях започна, когато Пхенян прати 530 военни, в това число пилоти, танкисти и военни, отговарящи за ракетните пускове, в Сирия по време на арабско-израелската война през октомври 1973 г.

Убиецът на хазартния бос бил шофьор и охрана на общински шеф от Несебър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894855

Убиецът на хазартния бос бил шофьор и охрана на общински шеф от НесебърЗадържаният за убийството на хазартния бос Коста Николов - Михаил Стоянов е работил е работил за бивш шеф на общинския съвет в Несебър, научи "24 часа". Според неофициална информация 37-годишният Стоянов е бил личен шофьор и охрана на бившия шеф на местния парламент Благой Филипов. От известно време стрелецът работил във фирма за инкасо и имал

Теменужка Петкова: Очаквам следващата седмица НС да реши за АЕЦ „Белене“

http://www.cross.bg/chast-predstoi-proekta-1576074.html

/КРОСС/ Срещата на високо равнище между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин премина в един откровен диалог, който приключи с конкретен резултат – ясното политическо послание от страна и на двамата, че част от „Турски поток“ ще преминава през България, но все още не е уточнено каква част от този газ ще бъде транспортиран и каква част търгуван, каза в „Неделя 150“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Това  новина, която слага едно много добро начало, но оттук нататък предстои работата по техническите детайли, по правните детайли на един такъв проект – нещо, което предстои да уточним на ниво министри, на ниво дружества. Що се отнася до това каква част от природния газ, който ще идва от „Турски поток“ ще бъде транспортиран, каква част ще бъде търгуван през т.нар. газов хъб на територията на България, което на практика представлява налична инфраструктура за това да можем да осигурим доставки на природен газ от различни източници, и от друга страна представлява една платформа за търговия с природен газ, предстои да разберем в рамките на тези разговори, които предстои да проведем“

Мидо отслабна с 37 кг и се предложи на Египет

https://offnews.bg//futbol/mido-otslabna-s-37-kg-i-se-predlozhi-na-egipet-681883.html

Бившият египетски нападател Мидо се похвали, че е отслабнал с 37 кг и е готов да помогне на "фараоните" на световното първенство в Русия.

Египет е в паника преди Мондиала, тъй като основният голмайстор на клуба Мохамед Салах получи контузия във финала на Шампионската лига срещу Реал Мадрид и е под сериозна въпросителна. Мидо обаче има решение на проблема, макар да признава, че трябва да свали поне още 15 кг, за да влезе в оптимална форма.

"Господин Купер (б.р. селекционера на Египет Ектор Купер), знам, че отчаяно търсите нападател, който да вкарва при контраатаките.

Вкарвал съм за националния на всеки два мача, така че гарантирам да се разпиша в трите срещи от груповата фаза", казва Мидо, който благодари в Туитър на всички, които са го критикували за наднорменото тегло.

"Благодаря ви, че ме накарахте да променя своя лайфстайл и да се върна обратно към здравословния начин на живот", пише 35-годишният египтянин.

Жертва на ало измама: Заплашиха ме, че ще ми отрежат пръстите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894849

Жертва на ало измама: Заплашиха ме, че ще ми отрежат пръстите (Видео)На 29 май на гарата в Горна Оряховица е проведена спецакция по залавянето на ало измамници. Разплитането на случая тръгва от възрастна жена, която хвърля 1000 лева през прозореца си. Късният следобед на 28 май 65-годишната жена попада в схема на телефонна измама. „Сетих се, че са измамници и затворих.

Хапвате ли кренвирши!? Вижте какво има в тях…

http://regiona.bg/%d1%85%d0%b0%d0%bf%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%88%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b2/

Идва ли краят на кренвиршите и каймата с пера, косми, човки,вътрешности, кожи, кости, амониев хидроокис, натриев бензоат и канцерогенни трансмазнини? Или просто делът им ще намалее?

В. “24 часа” пръв описа амбициозния план на Министерството на земеделиетода въведе нови стандарти при най-масовите храни. Идеята е в кренвиршите да има минимум 50 или 70% месо, а килограм сирене или кашкавал да е произведен поне от 5 л мляко.

Причината е, че в масовите храни в момента има изобилие от всякакви боклуци, Е-та, оцветители, слепващи агенти, опасни консерванти и др.

„Когато видях точно как се правят кренвиршите, се отказах завинаги да ги ям – споделя пред „168 часа“ земеделският производител Васил Василев. –
Отидох в месопреработвателен комбинат близо до Кюстендил. Пред очите ми в една машина се сложиха остатъци от животни, кости, клюнове, нокти и пера на птици, соя и целулоза. Цялото нещо се смля до получаване на хомогенна смес. След това добавиха няколко вида бои, за да се постигне определен цвят, и кренвиршите бяха готови.“

По думите му този месокомбинат продължава да развива дейността си, но
вече в София,пише 24 часа.

„Така се правят всички кренвирши – категоричен е фермерът. – Почти няма фирма, която да не използва този метод – кой повече, кой по-малко. Причината е в парите. Ако се сложи истинско месо, продуктът става доста
скъп.“

 

Материалът Хапвате ли кренвирши!? Вижте какво има в тях… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Варненец е новият-стар републикански шампион по тенис на корт за юноши до 18г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=375290

На завършилото държавно първенство по тенис на корт за юноши и девойки до 18 год. "Амбинор" на кортовете на ТК "Левски" в София, варненецът Симон-Антони Иванов стана републикански шампион спечелвайки титлата без загубен сет.

Караянчева: Законопроектът за розопроизводството влиза в пленарна зала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894847

Караянчева: Законопроектът за розопроизводството влиза в пленарна залаЗаконопроектът за розопроизводството съвсем скоро влиза в пленарна зала. Това обяви в отговор на въпрос на БТА председателят на парламента Цвета Караянчева. По думите й законопроектът сега е в комисията по земеделието и диалогът там е интензивен и скъсен. "Ние не можем да се месим във формирането на цени за изкупуване на розов цвят",

Парламентарни избори в Словения

http://www.cross.bg/yansha-partiya-granitza-1576073.html

/КРОСС/ Словенците гласуват днес на парламентарни избори. Политолози прогнозират, че няма да има категоричен победител, но вероятно преднина ще набере антиимигрантска партия Словенска демократическа партия. Лидерът ѝ Янез Янша  вече два пъти беше премиер. Въпреки проблемите, които имаше с правосъдието заради обвинения в корупция, той отново е сред най-популярните политици в страната. Според Янша Словения е изправена пред множество предизвикателства и едно от тях е сигурността. „Словения защитава Шенгенската граница на Европа. Тази граница падна веднъж преди няколко години и се га всички се борим с последиците. Ние няма да позволим това да се случи отново“, каза той. Янша трудно ще намери партньори за бъдеща управляваща коалиция. Формацията му се състезава с нова партия, оглавявана от бивш актьор комик, и няколко умерени партии от досегашната управляваща коалиция. Право на глас имат 1 милион и 600 хиляди словенци.

Президентът Радев смая всички с това, което направи в Пловдив (Видео)

https://petel.bg/Prezidentat-Radev-smaya-vsichki-s-tova--koeto-napravi-v-Plovdiv--Video-__267446

Президентът Румен Радев се включи в общ рецитал в Пловдив със стотици ученици и учители от цялата страна на безсмъртното произведение на ...

Самолетните билети може да поскъпнат

https://petel.bg/Samoletnite-bileti-mozhe-da-poskapnat__267445

Снимка Булфото Авиокомпания Американ еърлайнс (American Airlines) предупреди, че цените на самолетните билети може да се увеличат, ако цените на...

Малък самолет падна край Казанлък, трима пострадаха

//dariknews.bg/novini/bylgariia/malyk-samolet-padna-kraj-kazanlyk-trima-postradaha-2101082

Трима души пострадаха пострадаха леко след падане на двуместен ултралек самолет на летището край Казанлък до село Овощник. Баща и дъщеря са откарани са в казанлъшката болница.

Вицепремиерът Каракачанов: Слънчев бряг не е казарма (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vicepremieryt-karakachanov-slynchev-briag-ne-e-kazarma-snimki-2101094

По-широк контрол в черноморските ни курорти през летния сезон, защото те са лицето на България, без обаче това да пречи на туристите. За това се обяви в Бургас вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той пристигна в града, за да участва в церемо

Георги Първанов: Няма хеттрик на Борисов в Москва, но поне се върнахме в мача

http://www.cross.bg/purvanov-bulgariya-taka-1576072.html

/КРОСС/ Тезата за това, че стратегическата ни ориентация предполага отказ от големите енергийни проекти - това е нелепо и национално безотговорно. Това каза в предаването "Неделя 150" Георги Първанов, президент на България 2002 - 2012 година: "И едното, и другото е възможно. Казвал съм го и в Москва, и във Вашингтон – България печели от руските енергийни проекти, които са български по своето изпълнение и характер, и от присъствието на американски военни части в България. И в двете столици тази стратегическа ориентация се приемаше добронамерено и с разбиране. След това може би дойдоха комплексите и започнахме да се доказваме евроатлантически, като късат с тези енергийни проекти, които са, за мен, най-доброто като инвестиция, намерение, можеха да бъдат и като реализация – в годините на българския преход." "Що се отнася до вината – тя е много тежка, но още от времето на тройната коалиция се получи едно тежко забавяне, а това беше времето в което тези проекти трябваше да бъдат направени необратими", допълни Първанов. Относно т.нар хеттрик на премиера Бойко Борисов при скорошното му посещение в Москва Първанов отбеляза: "Няма хеттрик, разбира се. Аз също играя футбол. Добрата новина е, че с тази визита се върнахме в мача. Дотук с метафорите. Ясно е, че газов хъб, разпределителен център в обозримо бъдеще в България не може да има. Защото просто няма откъде да се вземе този газ

Причината за убийството на бизнесмена в Слънчев бряг - ревност

https://www.actualno.com/crime/prichinata-za-ubijstvoto-na-biznesmena-v-slynchev-brjag-revnost-news_677712.html

37 годишен мъж с чисто съдебно минало е извършител на убийството на 55 годишен бизнесмен и прострелването на 22 годишно момиче, осъществено снощи около 21.14 ч. в л.а. „Мерцедес”, със софийска регистрация, спрян в района на к-с „Сън вилидж” в Слънчев бряг. Задържаният се опитал да премине границата през ГКПП Лесово, но е арестуван в резултат на светкавичните действия на служителите от ОДМВР – Бургас, съобщи на извънреден брифинг пред сградата на

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване