Илиян Василев: Горанов е като квартален лобист на хазарта, на финансиране чрез кражба

https://frognews.bg/biznes-turisam/iliian-vasilev-goranov-obiasni-kato-kvartalen-lobist-hazarta-finansirane-chrez-krajba.html

Пак Горанов - забележете министър на финансите като квартален лобист на хазарта - никой не е фалирал (?!) от търкане на талончета.

Гаджето на вратаря неудачник Кариус го заряза

https://www.24chasa.bg/sport/article/6894775

Гаджето на вратаря неудачник Кариус го зарязаПробремите на вратаря на "Ливърпул" Лорис Каруис продължават и след злополучния финал в Шампионската лига. След като буквално подари два гола на Карим Бензела и Гарет Бейл за победата на "Реал" с 3:1 в Киев, сега германецът остана и без гадже. Известният британски модел Янте Роуз обяви, че вече не е обвързана с Кариус.

Сесията в СУ продължава с изпити по български и италиански език, и философия

https://www.actualno.com/education/sesijata-v-su-prodyljava-s-izpiti-po-bylgarski-i-italianski-ezik-i-filosofija-news_677699.html

На 3 юни с изпити по български език и литература, по италиански език и по философия и социални науки продължава. Изпитът по Български език и литература е от 9 ч., по италиански език и философия и социални науки е от 14 ч. Кандидатстудентският изпит по български език и литература проверява и оценява знания и умения като резултат от обучението по български език и литература в средното училище по посока на: четене с разбиране на текст, включващо извличане на информация, извеждане на преки и непре

Серина Уилямс срещу Мария Шарапова на "Ролан Гарос"

http://clubz.bg/68643-serina_uilqms_sreshtu_mariq_sharapova_na_rolan_garos

Серина Уилямс и Мария Шарапова ще се срещнат на осминафинал в турнира "Ролан Гарос". Двубоят е в понеделник, а програмата ще бъде обявена по-късно днес.

Снощи по-малката от сестрите Уилямс, която се завърна в тениса тази пролет след раждането на първото си дете, преодоля Юлия Гьоргес с 6:3, 6:4.

По-рано пък Шарапова не се затрудни срещу Каролина Плишкова - 6:2, 6:1 за по-малко от час.

Серина е в серия от 18 поредни победи над Шарапова, с която не я свързват добри чувства. За последне двете спориха на четвъртфинал на "Аустрелиън оупън" преди две години и половина. Уилямс има смазващо предимство в преките двубои - 19:2.

Мария Шарапова.

В излязлата й през миналата година автобиография Маша засяга отношенията си с бившата №1 в света. Тя надълго и широко описва нейната теза защо двете не се разбират.

"Останах разочарована, защото мисля, че книгата се базира на слухове, заяви Серина Уилямс след победата над Гьоргес. - Нямам нищо против Шарапова, но пак казвам, беше разочароващо да прочета някои неща в тази книга. Изненадах се, че ми е отделила толкова много място. И нещата просто не са верни. Това твърдение, че съм я намразила, понеже ме е видяла как плача в съблекалнята... Плакала съм много пъти и много пъти съм виждала тенисистки да плачат. Това е нормално, показва, че много си искал да спечелиш. Но мисля, че каквото се случва в съблекалнята, трябва да остане там. Не ми се вижда редно да описваш събития, случили се там, в отрицателна светлина. Изненадах се, че Шарапова се интересува толкова много от мен и кариерата ми. Кой е фаворит сега? По-скоро тя. Играе вече повече от година след прекъсването, представя се добре на клей и особено тук на "Ролан Гарос"."

Досега Мария Шарапова не е коментирала Серина Уилямс във френската столица.

Три варианта за съдбата на човечеството

http://clubz.bg/68641-tri_varianta_za_sydbata_na_chovechestvoto

Човечеството ще се развива по един от трите възможни пътища - "отмиране", "меко кацане" или "пълен колапс". До тези заключения стигнаха астрофизици под ръководството на Адам Франк от университета в Рочестър, щата Ню Йорк, съобщи Лайф.

В рамките на изследването вниманието било фокусирано върху цивилизация, която използва природни ресурси, за да може хабитати да еволюират и да се разширят. При това големият добив на изкопаеми води до увеличаване на населението, но условията в околната среда толкова много се влошават, че хората са застрашени от смърт.

В съответствие с първия сценарий, наречен "отмиране", човечеството прекалено активно се развива и използва много ресурси. В резултат популацията хора на планетата достига до своя пик, а след това населението рязко намалява. В края на краищата остават толкова хора, колкото Земята може "да изхрани". Седемдесет процента от земляните трябва да си отидат от този свят, за да може планетата "да изхрани" останалите 30 процента.

Вторият сценарий е наречен "меко кацане". В този случай "екзоцивилизацията" първоначално тръгва по първия път. Когато достига критичната точка, започва плавен преход към следващия вид ресурси. Това спасява голяма част от човечеството и съхранява околната среда. В съответствие с третия сценарий, наречен "пълен колапс", условията на планетата толкова бързо се влошават, че преходът вече не може да попречи на пълното измиране.

"Изследвайки онова, което може да се случи на другите, разбираме какво може да стане с нас самите", отбеляза Адам Франк. 

Резултатите от изследването са публикувани в Astrobiology. 

БТА

И Валентин Радев не може да каже колко точно са чиновниците в МВР

http://nakratko.bg/category/59/160398/


Поради различни начини за оформяне и записване в законите какво точно е „администрация” и различния начин на отчитане на броя на администрацията в другите ведомства, е трудно да се каже колко точно е голям чиновническият апарат на МВР.

Предсрочни парламентарни избори в Словения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894772

Предсрочни парламентарни избори в СловенияВ Словения се провеждат предсрочни избори. До вота се стигна след като премиерът Миро Церар подаде оставка заради провален инфраструктурен проект, предаде  БНТ.  Причината е решение на Върховния съд да се проведе втори референдум за изграждането на железопътна линия за един милиард евро. Съдът отхвърли резултатите от референдума от миналата година

По пътя

http://www.eurochicago.com/2018/06/pat/

Всеки трънак му беше познат – вчера сякаш беше, когато с пръчка сечеше бодлите им като Санчо Панса, оръженосецът; представяше си, че когато порасне, ще стане Дон Кихот и ще обиколи света като истински рицар. Тук все играеха като малки. Да, ето тук. Това му беше поршето – в папрата си беше направил основи и носеща конструкция на своя бъдещ автомобил. По този макет след години щеше да сътвори собствена състезателна кола – най-бързата на планетата. – Бръмм! – изръмжа и сви наляво. Затича се, изсвистяха гумите на поршето и изведнъж я чу! В съзнанието му бликна сякаш. Водата ромолеше! Знаеше, знаеше, че е тук. Някои неща не се променят. Където е текло, пак ще…

Парламентарни избори в Словения

http://nakratko.bg/category/25/160397/


Словенците гласуват на парламентарни избори. Политолози прогнозират, че няма да има категоричен победител, но вероятно преднина ще набере антиимигрантска партия - Словенска демократическа партия. Лидерът й Янез Янша  вече два пъти беше премиер.

Десетки хиляди на протест в Скопие, искат предсрочни избори

http://nakratko.bg/category/25/160396/


Десетки хиляди привърженици на консервативната опозиция протестираха пред главната сграда на македонското правителство в столицата Скопие с искане за предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес. Партията ВМРО-ДПНЕ, който управляваше от 2006 до 2017 г.

На 6 юни се открива XV МФПМ „Св. Богородица – Достойно есть“ в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/m1sZUZaEZo0/

ikonaОт 6-ти до 10-ти юни 2018 г. в Поморие ще се проведе XV Международен фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть“. Участниците в него са 30 хорови състава, разделени в три категории: православни църковни хорове, изпълнители на източно пеене, смесени и еднородни хорове и вокални ансамбли от България, Русия, Германия, Македония, Полша,  Румъния, Сърбия, Украйна и Молдова. Официалното откриване на фестивала е на 6 юни, от 17.00 ч. с посрещане на иконата „Достойно есть“, литийно шествие по главната улица на Поморие и водосвет. Фестивалните концерти ще се провеждат в храм „Рождество на Пресвета Богородица“ от 15,30 и 18.00 ч . В програмата на фестивала е включена на  7 юни, от 10,30 ч. дискусия  на тема „Църковното творчество на П.И.Чайковски и С.Рахманинов”, по повод  отбелязването на 125 г. от кончината на Чайковски и 75 г. от кончината на Рахманинов.  Експозе ще направи иконом Кирил Попов.

„Юрая Хийп” изнесе концерт в Ямбол

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iuraia-hijp-iznese-koncert-v-iambol-2101061

С концерт на открито на рок групата "Юрая Хийп" в Ямбол бе отбелязана кулминацията на тържествата, посветени на празника на града Свети Дух - 28 май.
 
На сцената излязоха Мик Бокс - соло китара и бек вокали, Фил Ланзън - клавири и бек вокали, Бърни Шоу - вокали, Ръсел Гилбрук - бараб

Словенците гласуват за парламент

//dariknews.bg/novini/sviat/slovencite-glasuvat-za-parlament-2101072

Словенците гласуват на парламентарни избори днес, които се очаква да не доведат до ясен победител, но които може да дадат преднина на антиимигрантска партия, подкрепяна от унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава Асошиейтед прес.

Вотът официално се смята за предсроче

Убиецът на Коста Николов е задържан, стрелял от ревност

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ubiecyt-na-kosta-nikolov-e-zadyrzhan-strelial-ot-revnost-2101070

37-годишен мъж е арестуваният за показното убийството в Слънчев бряг на хазартния бос - Коста Николов по прякор Миджурина. Основната версия за стрелбата е престъпление от ревност. Това съобщи в Несебър главният секретар на МВР Младен Маринов. Извършителят е задържан около 2.00 часа сутринта на гран

Малък самолет падна край Казанлък, двама са ранени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/malyk-samolet-padna-kraj-kazanlyk-dvama-sa-raneni-2101082

Малък ултралек самолет е паднал край Казанлък малко преди обед. По първоначална информация двама души са ранени, съобщи

Астрофизици представиха три сценария за развитието на човечеството

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/astrofizici-predstaviha-tri-scenariia-za-razvitieto-na-chovechestvoto-2101080

Човечеството ще се развива по един от трите възможни пътища - "отмиране", "меко кацане" или "пълен колапс"

Жертва на ало измама: Заплашиха ме, че ще ми отрежат пръстите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhertva-na-alo-izmama-zaplashiha-me-che-shte-mi-otrezhat-prystite-2101079

На 29 май на гарата в Горна Оряховица е проведена спецакция по залавянето на ало измамници. Разплитането на случая тръгва от възрастна жена, която хвърля 1000 лева през прозореца си.
 
Късният следобед на 28 май 65-годишната жена попада в схема на телефонна измама. „Сетих се, че са из

Демонстрация в Скопие с искане за предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894768

Демонстрация в Скопие с искане за предсрочни избориДесетки хиляди привърженици на консервативната опозиция протестираха пред главната сграда на македонското правителство в столицата Скопие с искане за предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес. Протестът протече без инциденти, допълва Франс прес. Партията ВМРО-ДПНЕ, която управляваше от 2006 до 2017 г.

Традиционните нестинарски игри ще се проведат и тази година

http://nakratko.bg/category/58/160395/


И тази година ще се проведат традиционните нестинарски игри в чест на „Св. св. Константин и Елена” в с. Българи, Община Царево. Те се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил се отбелязва Денят на светиите.

Цялостният строеж на тайландско-китайската високоскоростна железница започва следващата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894759

Цялостният строеж на тайландско-китайската високоскоростна железница започва следващата годинаСтроежът на тайландско-китайската високоскоростна железопътна линия между Банкок и Нахон Ратчасима в североизточен Тайланд се очаква да започне изцяло в началото на 2019 г, след публичен търг, който ще се проведе по-късно тази година, информира министърът на транспорта на страната Архом Термпитаяпаисит в петък, пише bulgarian.cri.cn.

Йенс Столтенберг: НАТО няма да помага на Израел при нападение от Иран

http://nakratko.bg/category/25/160394/


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Алиансът няма да защитава Израел в случай на нападение от Иран, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Столтенберг заяви в интервю за германското сп.

ФИФА показа официалната заставка за световното (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6894771

Световната футболна федерация (ФИФА) показа в канала си в ютюб официалния клип заставка за световното първенство в Русия това лято. Тя ще се върти преди и след мачове, на почивките, както и на всички събития, свързани с шампионата на планетата. Първенството стартира на 14 юни с мача Русия - Саудитска Арабия на стадион "Лужники" в Москва на 14 юни.

Възраждането на тандема и краят на Русия на Путин

https://www.vesti.bg/sviat/vyzrazhdaneto-na-tandema-i-kraiat-na-rusiia-na-putin-6082876

Проф. Хироши Кимура: Какво да окачваме от руския президент в следващите 4 години

Топла неделя, но отново се очакват валежи и гръмотевици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6894761

Топла неделя, но отново се очакват валежи и гръмотевициТопло и слънчево ще е в неделя, но около и следобед и до полунощ, главно над северозападната половина на страната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и градушки. Максималните температури ще са между 29° и 34°, по-ниски по Черноморието. В София – около 28°.

Пламен Константинов: Имаме очевиден проблем в края на геймовете (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/03/3188847_plamen_konstantinov_imame_ocheviden_problem_v_kraia_na/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов даде ясен знак, че е притеснен от невъзможността съставът да се възползва от възможностите си в края на геймовете. Думите му дойдоха след тежката загуба с 0:3 от Австралия в "Арена Армеец".<br /><br />Както и в мача със Сърбия ден по-рано, така и в този случаи се видяха колебания в решителните разигравания. Константинов обвърза проблема с необходимостта да бъде проявяван характер.<br /><br...

Убиецът на хазартния бос - заловен, бил бивше гадже на младата му приятелка

https://offnews.bg//112/ubietcat-na-hazartnia-bos-zaloven-bil-bivshe-gadzhe-na-mladata-mu-p-681873.html

Хазартният бос Коста Миджурин най-вероятно е убит не заради бизнеса си, а от ревност. По неофициална информация полицията вече е задържала извършителя.

Бизнесменът, известен и като Коцето от Нова Загора бе гръмнат снощи в Слънчев бряг с два куршума в главата в луксозната си кола. В бургаската болница пък е настанена приятелката му. 22-годишната жена също е простреляна и е в кома.

Пак по непотвърдена информация извършителят е бившият приятел на ранената, съобщи Нова телевизия. Момичето се казва Симона и е от Велико Търново, работела в едно от кацината на 55-годишния хазартен бос.

Престъплението бе извършено снощи малко след 21 часа пред хотелски комплекс "Сън вилидж". 

Около автомобила, в който е открито тялото на мъжа, криминалистите откриха множество гилзи.

Тази нощ районът беше отцепен от полицията, извършваха се огледи на местопрестъплението, органите на реда правеха проверки на входа и изхода на комплекса.

Двама се удавиха на плажа в Поморие

https://www.actualno.com/society/dvama-se-udaviha-na-plaja-v-pomorie-news_677691.html

Двама приятели се удавиха на плажа в Поморие, а трети от компанията им се отърва на косъм. Трагедията се разигра в късния следобед в събота в морето край дискотека "Атриум". Жертвите са двама мъже на 30 и 32 години от Пловдив. Те разпускали на пясъка и събирали тен почти цял ден, пише Монитор. В около 17.30 часа единият от компанията решил да влезе в морето. Минута по-късно мъжът започнал да се дави и да вика за помощ. Приятелят му се хвърлил да го спасява, но още преди да го стигне з

Нестинарските игри се откриват тази вечер в с. Българи

https://frognews.bg/novini/nestinarskite-igri-otkrivat-tazi-vecher-balgari.html

И през тази година ще се проведат традиционните нестинарски игри в чест на св. св. Константин и Елена в с. Българи, Община Царево, предаде БНР. Те се организират през нощта на 3 срещу 4 юни, когато по стар стил се отбелязва денят на светиите.

Нестинарските игри се откриват тази вечер в с. Българи

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/nestinarskite-igri-otkrivat-tazi-vecher-balgari.html

И през тази година ще се проведат традиционните нестинарски игри в чест на св. св. Константин и Елена в с. Българи, Община Царево, предаде БНР. Те се организират през нощта на 3 срещу 4 юни, когато по стар стил се отбелязва денят на светиите.

Само два плажа край Варна с кристално чиста вода

http://varnautre.bg/2018/06/03/82663/%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%b6%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%81-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%87

Чистотата на водата на варненските плажове се е влошила и само на две ивици качеството им е оценено като отлично. Това става ясно от последния доклад на Европейската агенция за околната среда, показа проверка на Дарик. В проучването, което се прави ежегодно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите, […]

Одобриха плана за района около делтата на река Яндзъ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894756

Одобриха плана за района около делтата на река ЯндзъВластите в Шанхай и трите съседни провинции Джъдзян, Дзянсу и Анхуей се съгласиха в петък на тригодишен план за действие за интегрираното развитие на зоната около делтата на река Яндзъ, както и дузина съвместни проекти целящи засилване на конкурентоспособността на района в световен мащаб, пише bulgarian.cri.cn.

Един район без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=375285

Част от кв. Възраждане е без вода, а причината е авария възникнала късно снощи. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Очаква се повредата да бъде отстранена малко преди обяд, а водоподаването възстановено до 12 часа.

Продължава протестът на родителите на деца с физически увреждания (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894753

Продължава протестът на родителите на деца с физически увреждания (Видео)Продължава протестът на родителите на деца с физически увреждания. Те издигнаха палатков лагер пред сградата на парламента. Акцията им е срещу социалната политика на държавата и беше обявена като безсрочна. На среща с протестиращите министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обеща концепция за закон за социалните услуги,

Топла неделя, но отново се очакват валежи и гръмотевици

http://nakratko.bg/category/58/160393/


Топло и слънчево ще е в неделя, но около и следобед и до полунощ, главно над северозападната половина на страната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и градушки.

Арестуваха основния заподозрян за стрелбата в Слънчев бряг

http://nakratko.bg/category/60/160392/


Задържан е мъжът, който вчера вечерта показно разстреля хазартен бос в Слънчев бряг и рани тежко приятелката му, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Родени на 3 юни

http://www.cross.bg/bivsh-depytat-zhyrnalist-1576059.html

/КРОСС/Петър Пунчев, журналист, съосновател и бивш директор на радио „FM+" Цонко Цонев, бивш кмет на Каварна Джуни Александрова, актриса Евгени Иванов-Пушката, бивш волейболен национал Емил Караниколов, министър на икономиката Звездомир Керемидчиев-Звезди, музикант от "Ахат" Киряк Цонев, дипломат, писател, преводач Милица Гладнишка, актриса и певица Найо Тицин, журналист Теодора, фолкпевица Филип Боков, бивш посланик на България в Словения, бивш депутат Шабанали Дурмуш, депутат Явор Янакиев, световен шампион по борба Владимир Тошев, депутат  

Изпитът по български език и литература за кандидат-студенти в Софийския университет е днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894750

Изпитът по български език и литература за 
кандидат-студенти в Софийския университет
е днесИзпитът по български език и литература от редовната сесия за кандидат-студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е днес от 9.00 часа. Това съобщи пресцентърът на висшето училище. Кандидатстудентският изпит по български език и литература проверява и оценява знанията и уменията на кандидатите,

Не трябва...

http://www.cross.bg/ne-tryabva-1576055.html

/КРОСС/ Не трябва проблемите да ви тикат напред, а мечтите да ви водят.                                                            Дъглас Евърет  

Неделя на Всички български светии

http://www.moreto.net/novini.php?n=375284

В неделя след петдесетница Православната църква чества Неделята на Всички български светии. Този ден е посветен и на тези светци, чиито имена днес не знаем. Измолва се молитвеното им застъпничество и благословение над целия български народ.

Протестна акция в Ню Йорк срещу огнестрелните оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894748

Протестна акция в Ню Йорк срещу огнестрелните оръжияХиляди демонстранти участваха в протестна акция на Бруклинския мост в Ню Йорк против насилието, свързано с огнестрелно оръжие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Ученическа група (Youth Over Violence), създадена след стрелбата в гимназията в Паркланд,Флорида, през февруари, организира вчерашния протест.

Неделята започва със слънце, градушки в Северозапада

https://frognews.bg/novini/nedeliata-zapochva-sas-slantse-gradushki-severozapada.html

Днес до обяд ще бъде слънчево и топло в цялата страна. Ще има и слаб вятър. В Северозападна България обаче след обяд и до полунощ ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и градушки.

Израел отлага дебата за геноцида над арменците в Османската империя

http://clubz.bg/68640-izrael_otlaga_debata_za_genocida_nad_armencite_v_osmanskata_imperiq

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е приел препоръката на външното министерство за отлагане на парламентарния дебат относно признаването за геноцид на масовото убийство на арменци в Османската империя през Първата световна война, предаде ДПА.

В изявление днес външното министерство на Израел казва, че е препоръчало дискусията по проект на закон в тази насока да бъде отложена след вота в Турция, насрочен за 24 юни, защото дебатите биха могли да помогнат на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да спечели на изборите. Нетаняху е приел препоръката, се допълва в изявлението на ведомството.

Миналия месец израелският парламент гласува да дебатира въпроса за признаването на масовото убийство на арменци като геноцид. Израел досега се въздържаше от гласуване по въпроса в опит да запази отношенията си с Турция въпреки широката подкрепа за признаването на масовото убийство за геноцид. 

Турция категорично отхвърля твърденията, че убийството на до 1,5 милиона арменци през Първата световна война в Османската империя представлява геноцид. Редица страни по света, в това число Германия, Франция и Холандия, признаха масовите убийства за геноцид.

Отношенията между Израел и Турция онтново бележат спад след критики на Ердоган към израелската държава, отправени след като израелски войници убиха стотици палестинци по време на протестите в ивицата Газа през май.

Проф. Огнян Герджиков в последната си лекция: Пазете честта си! (Обзор, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894556

Проф. Огнян Герджиков в последната си лекция: Пазете честта си! (Обзор, снимки)Аз съм като слона - не може след 42 г. в СУ да си тръгна току-така, каза видният  юрист и бивш служебен премиер “Защо слонът има хобот и опашка? Защото не може такова голямо животно да почне изведнъж и да завърши току-така. И аз не мога, след като 42 г. съм преподавал в Софийския университет, да си тръгна току-така.

Мариуш Шчигел, писател: Обществото винаги иска лесни отговори

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/02/3187732_mariush_shchigel_pisatel_obshtestvoto_vinagi_iska/?ref=rss


Шчигел е нестандартна публична фигура в Полша – атеист в една ревностно католическа държава, журналист на свободна практика във все по-трудна медийна среда и отдаден на проучването на чужда култура в период на надигащ се национализъм. Въпросната култура е тази на Чехия. <br /><br />Преди 17 години той я посещава за първи път и въпреки че така и никога не е живял там за постоянно, намира усещането за втори дом. "Имах чувството, че това е място, което ми е било предопределено....

Неделя на Всички светии е! Три причини се крият зад този светъл ден, а три имена празнуват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286264_%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B8+%D0%B5%21+%D0%A2%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B5+

 Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Св. апостол Юда, брат Господен († 80). Св. преподобни Паисий Велики (ІV). Св. преподобни Паисий Хилендарски († ок.1770). Св. мъченик Зосим Созополски. Св. Йоан (Максимович), Архиепископ Шанхайски и Сан-Франциски чудотворец († 1966) Отците на Църквата са установили този празник по три причини. Първо - да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят. Второ - да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с "венеца на славата", но са останали безименни и неизвестни за света. И трето - да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух - в Царството на благодатта. "Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци", казва св. апостол Павел. А днес имен ден празнуват всички с имената Панайот, Панталей и Панчо.

 
Blitz.bg

Башар Асад иска среща с Ким Чен Ун

https://www.actualno.com/asia/bashar-asad-iska-sreshta-s-kim-chen-un-news_677698.html

Сирийският президент Башар Асад иска да посети КНДР и да се срещне с нейния лидер Ким Чен Ун. Това съобщава вестник „Нодон Синмун“, предаде БГНЕС. Асад е заявил това на церемонията по връчването на акредитивните писма на новия севернокорейски посланик в Дамаск. Тя се е състояла на 30 май. „Изпълнен с решителност в бъдеще да посетя КНДР и да се срещна с върховния ръководител Ким Чен Ун“, е заявил сирийският президент. Асад е отбелязал, че благодарение на

Това е шанс за Испания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286263_%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 През следващите месеци испанските медии ще бъдат буквално наводнени с нови информации за корупционни скандали. Защото след отпадането на консервативната партия от централното правителство след вота на недоверие срещу Мариано Рахой, също и повечето консервативни медии в Испания ще тръгнат да търсят истината, ако не искат да загубят зрители, читатели и слушатели. Досега те не обелваха и дума за многото съществуващи подозрения около консервативната Народна партия на Мариано Рахой. В опозиция, консерваторите ще трябва да прочистят редиците си, ако не искат да пропаднат окончателно на следващите избори. Според някои анкети, те са само третата по сила партия след либералите и социалистите.

Даже бившият премиер Хосе Мария Аснар, който досега беше недосегаем, вече няма да може да избегне правосъдието. Защото почти всички случаи на корупция, които разглежда съдът, съвпадат с неговото управление. Неговият вицепремиер Родриго Рато вече лежи в затвора за укриване на данъци и незаконно присвояване. А бившият му довереник и бивш премиер на Валенсия Едуардо Заплана беше арестуван и обвинен в участие в престъпна корупционна мрежа около регионален парк за възобновяеми енергии.

Консерваторите имат нужда от основно обновление

Социалистическата партия на новия премиер Педро Санчес проведе обновителния процес още през миналата година. Тя проведе демократични вътрешни гласувания и се раздели с много политици от старата гвардия, които също бяха съотговорни за спукването на балона на недвижимите имоти. Срещу подкупи, много социалистически кметове и други регионални политици си затваряха очите за нарушения, вършени от изпълнители на различни строителни проекти. На 46-годишния Санчес ще му се наложи да се доказва, но той може да положи ново начало в Социалистическата партия.

ЕС няма защо да се безпокои за Испания. Местните концерни и много средни предприятия преодоляха най-тежката фаза от започналата през 2007 година криза, която през 2012 година доведе до нуждата испанските банки да бъдат спасявани с европейска помощ. Повечето испански фирми, впрочем както и испанците, се научиха да пестят. Те подобриха производствените си процеси, инвестираха в изследователска дейност и вече са водещи по отношение на модерните технологии и изкуствения интелект. Същото важи и за развитието на медицината и инфраструктурните проекти. По показателите ефикасност и иновации испанските банки пък са водещи в световен мащаб, а концернът "Телефоника" и испанският високоскоростен влак станаха символи на модерна Испания.

Шанс за отваряне към света

Kommentarbild Stefanie Claudia Müller (privat)

Щефани Клаудия Мюлер

Педро Санчес сега може да постигне същата стабилност и в политиката. Благодарение на вота на недоверие, в испанския парламент отново има мнозинство. По този начин най-сетне могат да бъдат гласувани нови закони и важни обществени проекти, като конституционната реформа и промяната на избирателното право. По този начин Испания получава шанс за втора "transicion", както испанците наричат прехода от диктатура към демокрация. Много социолози и политически анализатори насърчаваха този процес. И вотът на недоверие представлява обществен вододел за Испания: корупцията вече няма да бъде толерирана, а етиката и моралът на политиците изглежда за испанците вече по-важен отколкото икономическите умения на управниците им.

Една анкета на социологическия институт CIS показва, че корупцията и измамите създават най-големи грижи на испанците след безработицата, която все още съставлява 16 процента. Очаква се постът на министър на правосъдието да бъде поверен на Маргарита Роблес, която може да напари така, че испанското правосъдие да си върне доверието и да даде тласък на свободата на мненията в испанските медии. От месеци насам работещите в испанската обществена телевизия RTVE  се оплакват от масирания натиск, на който са били подложени от управляващата Народна партия, за да не информират за определени корупционни афери и подозрения. Маргарита Роблес трябва да следи строго новия премиер Санчес, за да не се изкуши той да тръгне по стъпките на своите предшественици и да използва RTVE като пропагандна машина.

Продължава протестът на родителите на деца с физически увреждания

https://frognews.bg/novini/prodaljava-protestat-roditelite-detsa-fizicheski-uvrejdaniia.html

Продължава протестът на родителите на деца с физически увреждания. Те издигнаха палатков лагер пред сградата на парламента.

Повишената терористична заплаха във Великобритания ще се запази поне до 2020 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894746

Повишената терористична заплаха във Великобритания ще се запази поне до 2020 годинаЗаплахата от тероризъм на крайнодесни екстремисти се засилва във Великобритания, предупреди днес министерството на вътрешните работи, а заплахата от ислямистка терористична атака е малко вероятно да намалее до 2020 година, предаде ДПА, цитирана от БТА.  В доклад, публикуван в деня на годишнината от атентата в Лондон, при който загинаха осем души,

Италия: Аванти, дилетанти!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286262_%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%90%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%2C+%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%21

 В раждането на новото правителство на Италия накрая се наложи принципът: по-добре врабче в ръката, отколкото гълъб на стряхата! Хитрият шеф на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини дълго се колеба и разчиташе на нови избори. Неговият рейтинг се покачи стремглаво и той се надяваше партията му да влезе подсилена в новия парламент. Накрая обаче надделя предпазливостта и той за втори път сключи брак по принуда с движението „Пет звезди“.

Неизвестни професори и начинаещи политици

Би било истинско чудо ако новият премиер се окаже нещо повече от една марионетка в ръцете на двамата партийни председатели. Неизвестният професор по право не принадлежи нито към „Лига“, нито към движението „Пет звезди“. Неговата власт му е дадена назаем. Джузепе Конте е предопределен да бъде слаба фигура. Той ще трябва първо да се консултира в двете партийни централи, преди да дава обещания на своите колеги Меркел и Макрон.

Но и като цяло ще бъде така с новото правителство, съставено само от новаци: нито един от министрите досега не е бил на ръководен пост дори в някоя община. Новият финансов министър е напълно непознат професор по икономика, комуто също липсва всякакъв управленски опит. След като научиха неговото име, мнозина потърсиха в интернет информация за бъдещия финансов министър и от малкото попадения в мрежата научиха, че Джовани Трия поне изглежда поддръжник на еврото.

С едно единствено изключение - новия външен министър - цялото италианско правителство е съставено от абсолютно начинаещи политици. Което може само да радва избирателите на двете партии, защото популистите се обявяват срещу властта на истаблишмънта. Но както се вижда от действията на кметицата на Рим от движението „Пет звезди“, която очевидно не се справя добре, за да управляваш не са достатъчни само високопарни фрази и добри намерения.

Нереално щедри обещания

Програмата на този брак между две напълно противоположни в идеологическо отношение партии се състои преди всичко от щедри подаръци за избирателите. А италианските избиратели са толкова петимни за промяна и нови лица в политиката, че са забравили аритметиката. Защото плоският данък, с който Матео Салвини иска да ощастливи своите привърженици, ще струва милиарди на държавата. Освен това ще носи печалба само за хората с доходи над 30 000 евро, а обикновените хора, които дадоха гласа си за популистите, ще бъдат още по-зле, отколкото преди.

Гарантираният минимален доход, който от „Пет звезди“ обещават на хората от по-бедните южни райони на страната, пък трябва да замени системата на социалното осигуряване, която в Италия от десетилетия не работи. За съжаление на държавата ѝ липсват средствата за това, а огромните бюджетни дупки, които ще възникнат от тези две начинания, не могат да бъдат запълнени с поемането на нови дългове. На този фон възниква въпросът как възнамерява Италия да се отърве от огромните си дългове, ако увеличава разходите си? Шепа икономически експерти се застъпват именно за този вариант. Особено сега, когато Доналд Тръмп е повел глобалната икономика към пропаст, изобщо не е ясно как Италия може да се спаси от затъване в блатото. 

Кошмар за Европа

ЕС не го очаква нищо хубаво. Едва е преодоляна гръцката криза, и ето че се задава нова и още по-сериозна опасност за еврозоната. Гърция изобщо не може да се мери с Италия, която в икономическо отношение е 10 пъти по-голяма. И ако Рим обяви държавен банкрут, крахът на финансовите пазари ще повлече надолу цялата общоевропейска валута.

Barbara Wesel Kommentarbild App *PROVISORISCH*

Барбара Везел

Все още не знаем колко от щедрите си обещания ще изпълни новото италианско правителство. Във всеки случай предстоят неспокойни времена за Брюксел, защото кабинетът на Конте ще поиска лиценз за безхаберно поемане на нови дългове. Брюксел обаче не може да позволи това, и крахът е предварително програмиран.

Колко ще издържи тази коалиция?

Но и по много други теми очевидно предстоят тежки конфликти и спорове с тези италианци. Искането на Матео Салвини за расово разделение във влаковете говори за неговите расистки и десноекстремистки възгледи. Ако той, в качеството си на вътрешен министър, затвори мигрантите в лагери, в Италия ще се разрази тежка битка за човешките права. Пълна загадка е и това, как ориентираното по-скоро наляво движение „Пет звезди“ може да изтърпи демагогията и намеренията на Матео Салвини.

И още нещо: популистите в Рим се опитват да убедят хората, че Германия е виновна за италианската криза. А това е злонамерена глупост. Средностатистическото благосъстояние на глава от населението в Италия е по-високо от това в Германия. Съседите обаче имат крещящ проблем с разпределението на благата. Затова, скъпи италианци, вземете се в ръце! И не приписвайте другиму хаоса, корупцията, безхаберието и всичко останало, което парализира вашата иначе така красива страна!

Независимо от всичко им дължим едно "Аванти, дилетанти!"

 

Югославската 1968: поражението на едно поколение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286261_%D0%AE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+1968%3A+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B

 Може би в началото на юни 1968 година белградските студенти не знаеха точно какво искат. Но те знаеха съвсем точно срещу какво се възправят - протестираха срещу растящото неравенство и бруталното насилие на полицията над инакомислещите. Постепенно стана ясно, че те искат и още нещо: по-голямо участие в обществения живот. Искаха едно справедливо общество, повече свободи и повече социализъм. Но по-различен социализъм.

По ирония на съдбата студентите постигнаха за себе си сравнително малко. Между другото те настояваха за задължителни минимални трудови ставки, но огромната част от работниците тогава не разбраха студентския авангард. По време не седемдневната окупация на университета в Белград, големите предприятия вербуваха групи биячи сред работниците - за да са подготвени, ако стане нужда.
 

Но дотам не се стигна, защото Тито взе нещата в свои ръце и донякъде подкрепи исканията на студентите. Така беше предотвратено най-лошото - кървавата разправа с протестиращите студенти. Те пък отпразнуваха победата, но това беше пирова победа, защото - след като знаем какво щеше да се случи 25 години по-късно (войните в бивша Югославия) - това си беше катастрофално поражение.

Мъртвородената алтернатива

След като студентите аплодираха легендарния партизански командир и пожизнен президент Тито, протестите стихнаха. След това беше стопирано и плахото икономическо либерализиране на страната. Същевременно партията засили натиска си върху дейците на културата.

Някои от студентските лидери, като Владимир Миянович, заплатиха своята смелост със затвор и последвало изгнание. Осем професори от философския факултет в Белград бяха обвинени в подстрекателство на протестите и бяха уволнени с декрет. Въпреки това в културните среди настъпи известно раздвижване. Постепенно в югославското кино се наложи нова тенденция, наречена "черна вълна", а новата рокмузика и "дръзката" литература вече не можеха да бъдат спрени - въпреки забраните. Бяха преведени книгите на автори от Франкфуртската школа. Продължи и критичното противопоставяне на догматичния марксизъм.

Лебедовата песен на Югославия от 1980-те

Тито почина през 1980 година. Следващото десетилетие премина под знака на изтърканата социалистическа реторика с все повече националистически полутонове, влошаване на икономическото положение и една невиждана дотогава свобода. Книжарниците и библиотеките бяха пълни с книгите на всички източни дисиденти и с критичните публикации на много западни автори. Хората имаха малко, но можеха да мислят и да пътуват свободно.

Kriegsspuren in Bosnien und Herzegowina (DW/D. Visevic)

Разпадът на Югославия беше съпроводен от братоубийствени войни през 1990-те години

В този вакуум възникна фалшивата надежда, че е възможно ненасилственото демократизиране на Югославия. Югославските комунисти обаче разбиха и маргинализираха възникналата през 1968 година политическа и обществена алтернатива. И в крайна сметка се потвърди кратката диагноза на най-известния югославски дисидент от ерата на Тито - Милован Джилас: "Последният изход на комунизма ще бъде национализмът. Югославската 1968 година се провали в стремежа си да бъде изграден някакъв демократичен социализъм".

Макиавелистични заблуди

През 2018 година човек може да добави към тази оценка и една иронична забележка - можеше да стане и по-лошо. Както на Запад, например. През 1968 протестиращите в Берлин, Брюксел и Вашингтон поеха кормилото в свои ръце. И какво стана с техните идеали за "дълъг поход срещу институциите"? - Няколко десетилетия по-късно Хавиер Солана, един млад испанец и бивш отявлен противник на диктатурата на Франко, вече като генерален секретар на НАТО издаде заповед за въздушни удари срещу Федеративна република Югославия - без мандат от ООН.

Serbien Belgrad Dragoslav Dedovic (privat)

Драгослав Дедович

Един млад син на месар и уличен борец на име Йошка Фишер основа една пацифистка партия в Германия, която години по-късно той убеди да застане на страната на войната, злоупотребявайки с думата Аушвиц. А един американски баптист на име Бил Клинтън, който беше участник в гражданското движение и се противопоставяше на войната във Виетнам, заедно с бившите германски и испански пацифисти, си спретна собствена война - след като вече беше станал най-влиятелният мъж на планетата.

Техният връстник от Белград Влада Революцията (Владимир Миянович) никога няма да получи докторска степен или тлъст хонорар за лекция на тема студентските движения от 1968-а година. Понеже той така и не се домогна до властта, неговите идеи не можаха да лъснат като чисто макиавелистични заблуди.

Роденият в Сърбия, но израснал в Босна и Херцеговина, Драгослав Дедович е поет, журналист и преводач на лирика и проза от немски език. В продължение на няколко години той е ръководил сръбската редакция на ДВ.

Цената на сбогуването с дизела: 4,5 милиарда евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286260_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B0%3A+4%2C5+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0

 До 4,5 милиарда евро глоби заплашват европейските автомобилни производители, ако не успеят да покрият новите стандарти за намаляване на вредните емисии - което става все по-трудна задача при отлива от дизела, отбелязва Bloomberg в анализ по темата.

Почти всички производители на Стария континент разчитаха основно на дизеловите двигатели, за да постигнат планираните от ЕС поетапни намаления на парниковите емисии. След Дизелгейт и констатациите за влошено качество на въздуха в много градове обаче тази технология е все по-непопулярна. Миналия месец Хамбург стана първият град в Германия, забранил движението на по-стари дизели в центъра.

"Спокойно можем да признаем, че първоначалните ни планове как да намалим емисиите отиват в кошчето", призна Дитер Цетше, главният изпълнителен директор на Daimler. "Все още смятаме, че може да постигнем тези цели, но не зависи само от нас, а и от това как потребителят ще реши да действа". Дори на традиционно силни дизелови пазари като Германия и Франция клиентите се пренасочват към друго задвижване в последните две години, най-вече от опасения, че в бъдеще дизелите могат да бъдат забранени.

 

"Ние продължаваме да вярваме в дизела", заяви Питър Нота, директор по продажбите на BMW Group, пред Automedia.bg. "Но вече е очевиден факт, че някои пазари ще тръгнат по други пътища на развитие".

Още от подписването на Протокола от Киото през 1997 дизелът бе в основата на европейските планове за редуциране на емисиите. Двигателите от този тип изгарят горивото по-ефективно и съответно дават по-малко отпадни парникови газове. За нещастие обаче те изпускат повече фини прахови частици и азотни оксиди - главни причинители на смога в градовете.

Отливът от дизела е една от причините през миналата година средните нива на емисии за новите автомобили да се увеличат за пръв път след седем години спад. Консултантската компания ЕY пресмята, че средното ниво на парниковите газове се е покачило през 2017 с 0.4 грама на километър, до общо 118.5 грама. Новият европейски стандарт Евро 7, който влиза в сила през 2021, допуска максимум 95 грама на километър.

По статията работи: Automedia.bg

Ужас! 68-годишен скочи от 4 етаж на болницата в Разлог, почина на място

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-68-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%87%d0%b8-%d0%be%d1%82-4-%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%b6-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0/

Пациент скочи от четвърти етаж на болницата в Разлог и издъхна на място.
Това се случи тази нощ. 68-годишният мъж е бил настанен за лечение в неврологично отделение.

„ Все още и аз разучавам какво се е случило точно и мъжът е скочил от болничното заведение. Той е мохамеданин. Предстои да решим дали да правим аутопсия на тялото или не“, коментира шефът на болницата в Разлог“ д-р Велев.Той обясни,че все още не е ясна точната причина за решението на мъжа да сложи край на живота си.

Полицията разследва случая.

 

Материалът Ужас! 68-годишен скочи от 4 етаж на болницата в Разлог, почина на място е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тръмп: САЩ заслужават честна търговия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894744

Тръмп: САЩ заслужават честна търговия
Президентът Доналд Тръмп се оплака от по-високите мита, налагани от някои търговски партньори на САЩ съгласно споразуменията в Световната търговска организация, като заяви в Туитър че САЩ заслужават с тях да се търгува честно, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.  "Съединените щати трябва, най-сетне,

Adidas победи Nike в битката на спортните марки преди Световната купа в Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286259_Adidas+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8+Nike+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%8

 Adidas може да се обяви за победител над вечния си конкурент Nike на предстоящото Световно първенство по футбол, още преди мачовете да са започнали, тъй като ще облича най-много отбори, предава Ройтерс.

Но германската марка за спортна екипировка, която е и официален спонсор на турнира, очаква само ограничено финансово въздействие от победата си, отчасти защото тази година Световното първенство се провежда в Русия, чиято икономика е в застой.

„Световното първенство в Русия наистина носи по-малки финансови възможности от сходното събитие преди четири години в Бразилия“, каза главният изпълнителен директор на Adidas Каспър Рорстед през май. „В същото време го очакваме с нетърпение. Това ще бъде фантастичен начин да вдъхнем живот на бранда си глобално“, допълни той.

От последния турнир през 2014 г. продажбите на Adidas в области, различни от футбола, растат бързо, като се възползват от нарастващото търсене на ретро баскетболните й обувки и еластичните маратонки Boost. Така компанията успява да измести Nike, особено на американския пазар.

Въпреки това футболът остава важен за имиджа на германския бранд, който осигурява топките за Световното първенство от 1970 г. и има договор за спонсорство на събитието до 2030 г.

Миналата седмица компанията обяви и че удължава партньорството си в Шампионската лига до 2021 г.

След като Nike облече повече отбори за първи път в Бразилия през 2014 г., Adidas отвърна на удара и тази година спонсорира 12 от 32-та участващи отбора, включително силни претенденти за титлата като Германия и Испания наред с домакините от Русия.

Nike, която се впусна сериозно във футбола едва по време на Световното първенство в САЩ през 1994 г., осигурява екипите на 10 отбора, включително Бразилия, Франция и Англия.

 

„Световното първенство е толкова силен момент в спорта и очакваме с нетърпение да разширим енергията му“, заяви главният изпълнителен директор на Nike Марк Паркър през март.

Иранците не носят Nike

Въпреки че договорите с отборите са важни за продажбите на футболни фланелки, от по-голямо значение за продажбата на бутонки е привличането на топ играчи като португалеца Кристиано Роналдо, който носи Nike, и аржентинеца Лионел Меси в Adidas.

Nike очаква 60% от играчите, които ще пристигнат в Русия, да носят нейни бутонки, включително почти половината от играчите на Германия и Испания, както и три четвърти от руснаците, въпреки че те ще са облечени с фланелки на Adidas.

Изключение е Иран, който е заплашен от нови санкции, след като американският президент Доналд Тръмп оттегли страната си от международното споразумение за ядрената програма. Nike съобщава, че никой от играчите на страната няма да носи нейни обувки, докато Adidas осигурява фланелките на отбора.

„Това няма връзка с политическата ситуация“, заяви говорител на Nike.

Германската марка Puma е далеч назад на трето място, като спонсорира само четири сравнително слаби отбори в сравнение с осем през 2014 г. Тя пострада от провала на топ отбора й Италия, който не успя да премине квалификациите.

Но главният изпълнителен директор на Puma Бьорн Гулден казва, че Световното първенство е помогнало за поръчките през второто и третото тримесечие.

Adidas обяви продажби, свързани с футбола, от 2,1 млрд. евро (2,4 млрд. долара) през 2014 г., когато е продала 14 млн. официални топки на Световното първенство и 8 млн. фланелки, включително 3 млн. на отбора победител Германия.

Продажбите нараснаха до 2,5 млрд. евро до 2016 г., но намаляха като съотношение към общите приходи на Adidas до 13,5% спрямо 14,5% през 2014 г. Оттогава компанията не е обявявала нови данни.

Продажбите на Nike, свързани с футбола, са намалели с 4% до 2 млрд. долара във фискалната година до 31 май 2017 г., като са съставлявали под 6% от приходите на компанията.

Световното първенство може да прибави между 3 и 4% към ръста на приходите на Adidas през 2018 г., което е по-малко от предходния турнир заради факта, че то се провежда в Русия, казва Пирал Дадания, анализатор в RBC Capital Markets.

Той обаче отбелязва, че голяма част от ползите идват преди събитието, тъй като фланелките вече са продадени на търговци на дребно.

„Ръстът на продажбите на фланелки по време на и след събитието зависи от това докъде ще стигне всеки конкретен отбор по време на състезанието“, казва Дадания.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Ferrari счупи рекорда за най-скъп автомобил

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286258_Ferrari+%D1%81%D1%87%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB

 Ferrari 250 GTO, произведено през 1963 г. и наричано от мнозина "Свещениа Граал", стана най-скъпият автомобил в света. Той бе продаден за рекордните 52 милиона паунда (59,5 милиона евро). През 1964 г. колата печели Тур дьо Франс, едно от най-прочутите и исторически автомобилни състезания в света, което по онова време се провежда в продължение на цели 10 дни, съобщава Automedia

Моделът, познат и като 4153 GT, е изключително рядък. От него са произведени само 36 бройки в периода 1962-1964 г. Въпросният автомобил е участвал в различни състезания и изложби в света, а в последните няколко години е бил базиран в Германия.

Прочутият историк на марката Ferrari - Марсел Масини, описва автомобила като един от водещите три-четири GTO в света. Той потвърди, че колата е купена от американски бизнесмен. Твърди се, че новият собственик е Дейвид Макнийл, главен изпълнителен директор на компания WeatherTech. Масини също така е убеден, че до 5 години модел GTO ще бъде продаден за 100 милиона паунда (114,5 милиона евро).

През 90-те години на миналия век това Ferrari 250 GTO е било реставрирано от британската компания DK Engineering. Автомобилът се задвижва от 3-литров V12 двигател, който развива над 304 коня. Ускорението от място до 100 км в час отнема 6,1 сек, а максималната му скорост е 280 км/ч.

По статията работи: Automedia.bg

Най-важното от Варна през вчерашния 2 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375283

Варна почете Деня на Ботев С общоградско поклонение Варна почете 2-ри юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 10 ч. пред паметника на големия поет-революционер в Морската градина бе отслужена заупокойна.

Ердоган гони Uber от Истанбул

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286257_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8+Uber+%D0%BE%D1%82+%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB

 Американската компания за споделено пътуване Uber вече няма да може да оперира в Истанбул, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Така той сложи край на продължилите няколко месеца разгорещени спорове между шофьорите на обикновени таксита и водачите на Uber, предават турските медии.

„Появи се нещо, наречено Uber, но край, вече няма такова нещо...Вече имаме таксиметрова система. Откъде се появи това? То съществува в Европа, не ме интересува“, заяви Ердоган по време на ифтар (вечеря след залез слънце по време на мюсюлманските пости – бел. ред.), организирана от частна автобусна асоциация в Истанбул в петък.

„Министърът на вътрешните работи издаде нареждането, пътната полиция ще се заеме с тях, тя ще направи каквото е необходимо. Няма да позволим таксиметровите шофьори да бъдат експлоатирани“, заяви Ердоган.

На 25 май турското правителство промени закона за пътния транспорт, за да увеличи глобите за притежателите на транспортен сертификат, които незаконно оперират като таксита. Според новите правила компания притежател на сертификат, която бъде заловена да превозва незаконно пътници, ще бъде глобявана с 3006 турски лири (малко над 550 евро). При повторно нарушение се предвижда компанията да бъде поставена в черен списък за две години, като през това време няма да може да кандидатства за сертификат.

Председателят на Камарата на таксиметровите шофьори в Истанбул Еюп Аксу заяви на 29 май, че новите регулации означават край за Uber. Но представител на близо 15 хил. водачи на Uber в града обеща на 31 май, че компанията няма да се откаже.

„Средно 150-200 автомобила се регистрират с Uber всеки ден“, казва Ерсин Кула, председател на Асоциацията на транспортните и туристическите услуги, в която членуват водачите на Uber. „Искаме да работим с местните власти, за да подобрим градската мобилност в турските градове и сме напълно ангажирани да бъдем истински партньор на Турция в дългосрочен план“, съобщи Uber на 30 май.Над 6200 водачи на американската компания са платили глоби на обща стойност 18,9 млн. турски лири (близо 3,5 млн. евро) тази година, а 3613 транспортни сертификата са били отнети, сочат данни за контрол на трафика, цитирани от турския вестник Hurriyet. Освен това хора, пътуващи с Uber, са платили обща глоба от 2,1 млн. турски лири (близо 400 хил. евро).


Кметът на Истанбул Мевлют Юсал изрази подкрепата си за новите регулации на правителството, които ограничават споделените пътувания. „Хора и компании, които притежават туристически сертификати, могат да превозват своите клиенти само между определени точки или да развеждат клиентите си в Истанбул. Няма да разрешим злоупотреба с документите, които сме издали“, заяви Юсал.


„Съветваме таксиметровите шофьори да се запишат в система, която ще замени напълно Uber“, каза още той и обеща подкрепа за водачите на конвенционални жълти таксита, ако се абонират за мобилно приложение, разработено от местните власти и наречено iTaksi.


Средната цена на разрешението за таксиметров превоз в Истанбул се повиши с 6,6% до 1,6 млн. турски лири (близо 300 хил. евро) между 29 май и 1 юни на фона на очакванията за забрана на Uber.


По статията работи: Божидарка Чобалигова

3 юни в историята

http://www.cross.bg/yuni-v-istoriyata-1576053.html

/КРОСС/  Римският узурпатор Непоциан, от Константиновата династия, се провъзгласява за римски император и влиза в Рим начело на тълпа гладиатори. 1098 г. - Първи кръстоносен поход: Кръстоносците превземат Антиохия след 8-месечна обсада.1862 г. - Избухват сражения между сърби и турци в Белград; Първа българска легия на Георги Сава Раковски се намесва в конфликта.1889 г. - В Канада е завършена железопътната връзка между Източния и Западния бряг.1918 г. - Третяковската галерия e обявена за държавна с декрет на Ленин.1927 г. - Дейци на ВМРО взривяват жп линията Скопие - Велес.1933 г. - Параходът на СССР Челюскин, под названието "Лена", извършва първото си плаване. Връх Аннапурна1934 г. - Изобретателят на инсулина - канадецът Фредерик Бантинг, е удостовен с благородническа титла.1943 г. - Втората световна война: Цар Борис III се среща с Адолф Хитлер в Бергхоф (Берлин) - обсъдено е положението в Гърция и е оказан натиск върху Царство България да завземе цяла Егейска Македония със Солун и Моравската долина.1950 г. - За първи път е осъществено изкачване на осемхилядник - връх Анапурна - от френски алпинисти.1959 г. - Сингапур става независима от Великобритания държава.1989 г. - Китайското правителство изпраща военни части, за да потуши протестите на площад Тянанмън.2006 г. - Черна гора официално обявява независимост, с което слага край на конфедерацията Сърбия и Черна гора.

Има задържан за екзекуцията на хазартния бос в Слънчев бряг, убит е от ревност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894740

Има задържан за екзекуцията на хазартния бос в Слънчев бряг, убит е от ревностПолицията задържа млад мъж, който е предполагаемият извършител на екзекуцията на хазартния бос Коста Николов - Маджурина. Основната версия засега е престъпление, извършено от ревност, казаха осведомени.  Очаква се главният секретар на МВР да даде брифинг около 9 ч. тази сутрин в курорта, на който ще присъстват шефа на полицията в Бургас Калоян

Израел удари още 5 цели в Газа

https://www.actualno.com/asia/izrael-udari-oshte-5-celi-v-gaza-news_677697.html

Изтребители на Армията за отбрана на Израел са поразили тази сутрин още пет цели на ХАМАС в Ивицата Газа в отговор на продължаващите от вчера ракетни обстрели. Това съобщи армейската пресслужба. „Преди минути изтребители на израелските ВВС поразиха в северната част на Газа 5 терористични цели във военен лагер, принадлежащ на морските сили на ХАМАС“, се казва в разпространеното изявление, предаде БГНЕС. „Това беше втората атака за деня по цели на ХАМАС –

Предстоящи събития в страната за 3 юни

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-sustoi-1576058.html

/КРОСС/Пловдив.От 10.00 часа в Новотел „Пловдив" президентът Румен Радев ще участва в церемонията по награждаване на победителите в VIII издание на проекта „Народните будители и аз". ***Казанлък.От 10.00 часа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на възстановка на розобер и демонстрация на старинно розоварене в розовите градини край Казанлък. По-късно тя ще посети Музея на розата и ще се включи в 12.00 часа в официалната част на празничното шествие. ***Бургас.От 10.00 часа на площад „Свети Свети Кирил и Методий" министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще се срещне с ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов". ***Поморие.От 12.00 часа министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще присъстват на официалното откриване на Многопрофилната болница за продължително лечение и рехабилитация към Министерство на отбраната „ВИТА" - клон Поморие. ***София.Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2018/2019 г. ще продължи с изпити по български език и литература, по италиански език и по философия и социални науки. От 09.00 часа започва кандидатстудентският изпит по български език и литература. От 14.00 часа ще започнат изпитите по италиански език и по философия и социални науки. ***София.От 09

Евентуален доживотен затвор за стрелеца от Слънчев бряг

https://www.vesti.bg/bulgaria/eventualen-dozhivoten-zatvor-za-streleca-ot-slynchev-briag-6083008

37-годишният мъж уби бизнесмена Коста Николов - Миджурина, стреля по негова служителка и се опита да избяга в Турция

Как Световното по футбол в Русия може да помогне за поскъпването на биткойна?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286256_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB+%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0

 Световното първенство в Русия ще започне след две седмици, а очакванията са цената на биткойна да се повиши, след като феновете на футбола заприиждат към страната домакин, пише в свой анализ списание Forbes.

С дигиталните плащания в Русия в последните години имаше проблеми заради американските разплащателни гиганти Visa и MasterCard, които блокираха използването на кредитни карти от клиентите на някои руски банки в резултат на американските санкции, въведени през 2014 г.

От тогава насам обаче двете компании намериха начин да работят в условията на санкции и днес обработват около 90% от всички трансакции в страната, но все още има проблеми, когато става въпрос за дигитални плащания. Миналата година Visa и MasterCard бяха блокирани от Руския център за нови финансови технологии, тъй като Кремъл работи върху своя собствена платежна система Mir. 

 

Сега някои потребители се обръщат към биткойна и криптовалутите, за да платят част от разходите си по престоя си в Русия по повод Световното първенство по футбол.

През този месец стана ясно, че хотели в руския град Калининград, който ще бъде домакин на някои от игрите в турнира, ще приемат биткойн като начин на разплащане. Някои авиокомпании, туристически агенции, както и барове също ще приемат криптовалути.

Използването на биткойн като средство за разплащане е важно за сектора на цифровите пари, тъй като поскъпването на таксите през декември намали наполовина броя на трансакциите от 400 хил. на ден тогава до около 200 хил. на ден сега.

Според Торстен Копенпла, професор по икономика в Queen's University в Канада, стойността на биткойна се дължи отчасти на потенциала му да бъде инструмент за плащане и преди таксите да поскъпнат заедно с покачването на цената на най-популярната криптовалута, имаше хора, които го използваха за международни трансфери.

 

Заради нарастващото използване на биткойн като средство за обмен в Русия се очаква и търсенето му да се увеличава, а заедно с това и цената му, както и цената на другите криптовалути, използвани за трансакции, пише Forbes.

Биткойнът преживя трудно начало на годината, след като през декември цената му достигна 19 хил. долара за брой. Другите криптовалути също загубиха много от стойността си и инвеститорите се притесняват дали тази тенденция няма да продължи.

Много анализатори се надяваха Седмицата на Blockchain в Ню Йорк в началото на май да донесе така чаканото поскъпване на биткойна, но това не се случи. Сега погледите са отправени към следващото събитие. 

 

По статията работи: Магдалена Иванова

Популярността на слабоалкохолните напитки променя пазара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286255_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D

 Производителите на алкохол се насочват към доста необичайна рецепта – коктейли с по-малко алкохол, пише Ройтерс.

 

В баровете от Лондон до Ню Йорк продажбите на "аперитиви", като Aperol, Lillet и Martini Rosso, растат бързо, тъй като по-младите потребители предпочитат по-ниско алкохолни напитки пред по-силните традиционни коктейлни със спиртни напитки като водка.

В резултат компаниите като Campari в Италия, британската Diageo и френската Pernod Ricard променят аперитивни марки или пускат нови маркетингови предложения за съществуващите.

 

Обемът на продажбите на аперитиви на базата на спиртни напитки, които са наполовина по-слаби от обикновените спиртни напитки, е нараснал със 7,4% през миналата година, докато интересът към водката е спаднал с 6%, при брендито спадът е с 1,3%, а продажбите на ром намаляха с 0,8%, показват данните на изследователската компания IWSR.

Директорите на Campari, Pernod Ricard и Diageo коментираха на Ройтерс, че те възприемат популярността на нискоалкохолните напитки, които имат своите корени в Италия и Франция, като дългосрочна тенденция и потенциално важен бъдещ двигател на растежа.

Нарастващата популярност се дължи отчасти на младите хора, които искат да останат по-адекватни и да запазят бистро съзнание, изграждайки своя социален имидж. И това се доказва от по-слабата употреба на алкохол в голяма част от развития свят.

По статията работи: Веселина Василева

Google - ранният печеливш от GDPR

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286254_Google+-+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%88+%D0%BE%D1%82+GDPR

 Общият регламент за защита на личните данни (GDPR) на Европейския съюз (ЕС) носи рекламни приходи на онлайн услугите на Google, но не и на конкурентите ѝ, които се опитват да покажат, че отговарят на промените в регулацията, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Причината: рекламният гигант Alphabet събира лични данни за таргетирана реклама с много по-големи темпове от много други онлайн рекламни услуги. Това означава, че новият закон подкрепя, поне първоначално, силата на най-големите онлайн играчи в рекламата, начело на които са Google и Facebook.

Стотици компании по веригата за автоматизирано наддаване и продажба на дигитални реклами - от купувачи на реклами до уебсайтове, които показват реклама, се опитват да спазват закона, като същевременно продължават да насочват реклами към хората въз основа на личната информация, като историята за сърфирането в интернет, офлайн покупките и демографските данни.

Откакто законът влезе в сила на 25 май, DoubleClick Bid Manager (DBM) на Google насочва част от средствата на рекламодателите към собствения пазар на компанията, където могат да се купуват и продават места за дигитални реклами. По този начин се отклоняват клиенти от някои по-малки фирми, за които Google твърди, че не може да провери дали хората, които виждат реклами, са дали съгласието си за целта.

Google относително стриктно следи за това как и къде новият закон изисква съгласие - както на собствените ѝ платформи, така и на тези на други фирми. Строгите тълкувания на закона помагат на гиганта да избягва големите санкции на GDPR и насърчава все повече фирми да купуват реклами в нейните платформи, където със сигурност потребителите са дали съгласие да виждат таргетирани реклами.

Havas, един от най-големите купувачи на реклама в света, твърди, че е отчел нисък двуцифрен ръст на разходите на рекламодателите през DBM към собствените рекламни услуги на Google в първия ден, в който законът е започнал да действа, според Хосейн Хусани, ръководител програмни решения на Havas.

От страна на търговците, компаниите, които помагат на издателите да продават рекламни места, наблюдават спад на офертите, идващи в платформите им от Google. Базираната в Париж Smart твърди, че сривът  е около 50 на сто. Амстердамската Digital посочва, че вижда подобен спад за реклами, които разчитат на трети страни.

Говорител на Google твърди, че компанията работи по решения за "свеждане на проблемите до минимум". Интернет гигантът коментира, че показва неперсонализирани реклами в уебсайтове, които не могат да докажат, че потребителите са дали пълното си съгласие, и ще използва други заобиколни технихи докато не се стигне до решение за предаване на съгласие към платформите на трети страни.

През уикенда някои по-големи компании, включително базираната в Ню Йорк AppNexus и френската Teads, заявиха, че са сключили временни споразумения, с които гарантират на Google, че са получили съгласие, така че купувачите на реклама да могат да използват DBM за купуване на таргетирани реклами от компаниите отново. Двете твърдят, че търсенето, идващо през техните платформи от Google е достигнало почти нормалните си нива тази седмица, след първоначалните колебания.

 

Google предлага с около 15% по-малко реклами за наддаване през собствената ѝ система за обмен на реклами, но във всички случаи е получила съгласие от крайните потребители за таргетиране спрямо личната им информация, твърди Dataxu, фирма, която помага на рекламодатели да наддават за реклами.

Dataxu твърди, че конкурентните рекламни борси не се сблъскват със значително намаляване на рекламния обем, но от сряда две трети от позициите им не предават съгласието, което Google твърди, че ѝ е необходимо за таргетиране, посочва фирмата. Това означава, че конкурентните борси често не могат да продават реклама, насочена чрез лична информация, която често струва четири или пет пъти повече от традиционната реклама.

"Това е огромно предимство за рекламния обмен на Google, ако компанията поддържа високо ниво на съгласие, а другите не подобряват това", коментира Бил Симънс, съосновател и главен технологичен директор на Dataxu.
 

По статията работи: Елена Кирилова

Арт център при НЧ „Светлина 1939“ гр. Поморие отваря врати на 4 юни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/h1Hw7aD5Yko/

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

Арт център при НЧ „Светлина 1939“ гр. Поморие отваря врати на 4 юни и ще продължи до 4 юли 2018 г.

Програмата  на Арт центъра  е следната:

Всеки понеделник:
Творческо ателие “Сръчни ръце” с маестро Трендафил Стефанов. Осъществяване на художествени идеи и прилагане на различни техники за рисуване по темата: ”Поморие- античен, романтичен, вечен град”

Всеки вторник:
Лесно, бързо, интересно- под ръководството на  г-жа Даниела Кремова
Занимания на английски език с азбуката и числата, усъвършенстване на произношението с повторение, писане на думи и попълване на кръстословици, кратки диалози, наизустяване на стихчета, картинен речник и други интересни игри.

Всяка сряда:
Музикална въртележка – под ръководството на г-жа Елена Илиева
Срещи с музикалното и певческо изкуство, любопитни факти за бележити композитори, запознаване с музикалните инструменти, занимателни ребуси, детска дискотека, откриване на музикални таланти и рисуване на картини по музикални произведения.

Всяка сряда:
Пътешествия в страната на книгите, с навигатор Светлана Пеева
Запознаване с интересни факти и събития от различни области на знанието и културата, срещи с поморийски творци …

Всеки четвъртък:
Развлечения, състезания, пътешествия – действителни и виртуални. Литературни викторини, верижни четения, илюстрации на приказки, любопитни факти, занимателни игри. Започва приказното лято в библиотеката на читалището! Кой ще спечели наградата “Най-добър приятел на книгите”?

Екскурзии до забележителни обекти в нашия град, пътешествия с книга , провеждане на конкурси, викторини, игри, изработване на тематични картини и предмети, под мотото „Опознай Поморие ”

Всеки петък:
Творческо ателие “Сръчни ръце” с маестро Трендафил Стефанов

Летният АРТ център на ЧН „Светлина 1939” -неповторимо приключение за всички деца от 7 до 11 години
Заниманията са  от 9.00ч. до 11.45ч.;от 14.00 до 16.45ч.
Всеки работен ден от седмицата – от понеделник – до петък
Записванията са свободни.

 

Неделя на Всички светии е. Панчо черпи за имен ден

https://offnews.bg//obshtestvo/nedelia-na-vsichki-svetii-e-pancho-cherpi-za-imen-den-681872.html

Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците на Църквата са установили този празник по три причини.

Първо - да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят.

Второ - да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с "венеца на славата", но са останали безименни и неизвестни за света.

И трето - да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух - в Царството на благодатта.

"Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци", казва св. апостол Павел.

Имен ден днес празнуват Панайот, Панталей и Панчо

Преглед на печата - 3 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375282

Темата за АЕЦ "Белене" отново е във фокуса на всекидневниците. "Постъпил е писмен интерес от четвърта компания, която иска да строи АЕЦ "Белене". Това заяви пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Той обаче отказа да назове от коя страна е инвеститорът.

Израелски въздушни удари по военни обекти в ивицата Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894738

Израелски въздушни удари по военни обекти в ивицата ГазаИзраелските ВВС нанесоха ракетни удари по бази на палестински екстремисти в южната част на ивицата Газа, след като вчера две ракети и четири минометни снаряда бяха изстреляни от ивицата към Израел, предаде Ройтерс. Системата за ПВО "Железен купол" прехвана една от ракетите, а втората е паднала в ивицата Газа, заяви израелската армия.

Мъж е изчезнал във водоем край софийското село Негован

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894736

Мъж е изчезнал във водоем край софийското село Негован
Сигнал за човек, изчезнал във водоем до софийското село Негован, е получен в Центъра за спешна медицинска помощ. Това съобщи за БНР говорителят на центъра Катя Сунгарска: "В 15.24 часа е подаден сигналът до Спешна помощ в София. Човекът, който подава сигнала, е казал, че е бил свидетел на това как е паднал човекът и не излиза, и че са били група.

Задържаха убиеца на влюбената двойка, бивш приятел на момичето

https://frognews.bg/novini/zadarjaha-ubietsa-vliubenata-dvoika-razstreliani-kato-kucheta-slanchev-briag.html

Криминалистите от ОД на МВР в Бургас приключиха работата по разкриването на показния разстрел в Слънчев бряг в началото на сезона. Задържан и откаран в ареста е убиецът – бившият приятел на Симона, която от няколко месеца била забелязвана, да се придвижва с богатия 55-годишен бизнесмен от Нова Загора.

Св. мъченик Лукилиан

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenik-lukilian-news_677694.html

Св. мъченик Лукилиан до старост бил идолски жрец. Но Господ Бог, Който на всички предлага спасение, му дал да разбере истината. Той разбрал пустота на идолите, на които служил толкова много години и повярвал в Христа. Вече в преклонни години се възродил за нов живот чрез благодатта на Господа Иисуса Христа и приел свето кръщение. От цялата се душа и с всички мисли той се предал на християнското учение. Изпълнил се с пламенна любов към Господа и без страх проповядвал на елини и юдеи за възкръснал

Празник на розата отклонява трафика по пътя Шипка-Казанлък

https://offnews.bg//obshtestvo/praznik-na-rozata-otkloniava-trafika-po-patia-shipka-kazanlak-681871.html

От 8 ч. до 11 ч. днес ще се ограничи движението на транзитно преминаващите автомобили по първокласен път I-5 Шипка – Казанлък, от км 183 до км 199, за провеждане на ритуала „Розобер“, част от Фестивала на розата 2018.

Трафикът и в двете посоки ще се отклонява по обходен маршрут по третокласния път III-5601 Шейново – Дунавци.

Необходимо е шофьорите да спазват стриктно поставената пътна сигнализация и указанията на „Пътна полиция“.

Пет урока по испански

http://clubz.bg/68638-pet_uroka_po_ispanski

Мариано Рахой падна. На власт е Педро Санчес. Да приветстваме една нова епоха в Испания.

Санчес – лидерът на социалистите, спечели достатъчно подкрепа в парламента в петък за вот на недоверие срещу Рахой малко след произнасянето на присъди по скандал с корупция, в който са замесени бивши представители от Народната партия (НП) на премиера.

Това бе бърза операция на врага, насочена срещу правителството на крехкото малцинство на Рахой. И тя се получи.

Санчес успя да събере невъзможна коалиция, наречена "Франкенщайн" от съперниците – с крайната левица "Подемос" ("Можем"), две каталунски сепаратистки групи и Баската националистическа партия (БНП), всяка от които отказваше в миналото да подкрепи социалиста за премиерския пост.

"Нашето "да" за Санчес е "не" за Рахой."

Ето така го обясни пред парламента Жоан Тарда, говорителят на Републиканската левица на Каталуня (РЛК).

Това е едно много горчиво падение на Рахой – първият испански премиер, свален след вот на недоверие. Това бе и едно страхотно отмъщение на Санчес, чийто шансове за високия пост бяха отхвърлени на изборите от съперници и анализатори.

Ето пет извода от новата политическа епоха в Испания.

1. Довиждане, Мариано

Така изглеждаше Мариано Рахой след вота на недоверие. Снимки В. "Ел Мундо"

Рахой оцелява при автомобилна катастрофа на младини, след която остава с белези по лицето, и се отървава невредим при катастрофа с хеликоптер пре 2005 г. Преживява две поражения на парламентарни избори и опит за преврат в собствената му партия през 2008 г. След като взе властта през 2011 г., той изведе Испания от икономическата криза и неутрализира каталунските сепаратисти.

Но човекът, който е най-невероятно оцелелият политик, бе бутнат в петък.

Това бе един особено мрачен край. Той бе свален заради корупцията в неговата Народна партия (НП), макар самият премиер да не бе обвинен в никакви нередности от съдилищата. Рахой дори не присъства на парламентарната сесия-маратон, свикана за отстраняването му. В четвъртък следобед той и помощниците му отидоха на ресторант. В петък сутринта той пристигна в Конгреса на депутатите.

"За мен бе чест – няма по-голяма чест от тази – да бъда премиер на Испания, - каза той пред депутатите преди вота, който прекрати мандата му. - За мен бе чест да оставя Испания в по-добро състояние от това,  в което я намерих."

На карта сега е съдбата на неговите консерватори. НП е заплашена от либералите от "Сиудаданос" ("Граждани") и рейтингът й стремително пада, така че бъдещето й не изглежда обещаващо.

Рахой не е казал дали иска да остане лидер на опозицията. Висш представител на НП, пожелал анонимност, заяви пред "Политико", че Рахой ще остане на поста, но може да има вътрешна борба за власт. Партията свика спешна среща на ръководството идната седмица.

2. Трудната задача на Санчес

Педро Санчес ръкопляска на свалянето на рахой. Сега обаче ще му бъде доста по-трудно като премиер.

Рахой имаше най-слабата парламентарна подкрепа в най-новата история на Испания. С едва 84-ма депутати социалисти в 350-членната долна камара правителството на малцинството на Санчес ще бие този рекорд.

Освен това политическите групи, които помогнаха на Санчес да се изкачи на най-високия пост, са се доказали в миналото като ненадеждни партньори.

От създаването си през 2014 г. антисистемната партия "Подемос" водеше люта битка срещу Санчес за контрола върху лявото пространство, а каталунските групи предизвикаха най-тежката от десетилетия политическа криза, като застанаха начело на стремежа към независимост.

Това ще бъде "слабо и затруднено правителство", предупреди Айтор Естебан – говорителят на БНП, който също подкрепи социалистите.

Премиерът социалист на теория може да остане на власт до 2020 г., когато трябва да бъдат свикани парламентарни избори. Той обаче обеща да свика предсрочен вот на неуточнена дата. Най-вероятното е той да изчака партията му да бъде в по-добра форма за изборите, преди да ги насрочи.

Санчес не даде много знаци какво ще прави правителството му, но обеща да спазва ангажиментите на Испания към европейските партньори за стабилността на бюджета и да бъде начело на твърдо проевропейско правителство.

3. Личният реванш

Много спорове се водят доколко талантлив политик е Санчес, но съюзниците и противниците му са единни в похвалите за смелостта му.

Бившият баскетболист бе свален от лидерския пост на социалистите при вътрешна борба а власт през 2016 г. след 10-месечен политически застой, при който той отказа да подкрепи Рахой за нов премиерски мандат, но не успя да му отнеме властта.

Тогава политическата му кариера изглеждаше приключила. Той обаче се пребори и си върна ръководството на партията миналата година.

В петък Санчес стана първият испански премиер, избран, без да е спечелил избори. В действителност при него социалистите претърпяха двете най-тежки поражения в историята си (през 2015 и 2016 г.).

"Политиката е бягане на дълги разстояние", каза той в интервю за "Политико" миналия месец.

Санчес – първият испански лидер, който говори сносно на английски, ще се опита да гарантира, че неговите социалисти, които изостават зад "Сиудаданос" и НП в последните проучвания, ще се възползват от получената възможност.

"Наясно съм с отговорността, - каза Санчес пред журналисти в петък. - Ще работя здраво."

4. Време за охлаждане на главите в Каталуня?

Възкачването на Санчес на премиерския пост свари каталунските отцепнически партии неподготвени. То би могло да предизвика промяна в стратегията сред сепаратистите – от пълна конфронтация - до намиране на общ език с централното правителство.

Лидерът на социалистите не даде големи обещания на каталунските групи, които го подкрепиха, но тонът му бе сърдечен – в рязък контраст с действията му през последните седмици, когато той нарече новия каталунски премиер Ким Тора "ксенофоб" и "Марин льо Пен на Испания".

Санчес не само се зарече да се придържа към испанската конституция, в която е заложена целостта на страната, но обеща диалог между Мадрид и новия каталунски кабинет – нащо, което Рахой вече направи.

Но и това бе достатъчно за спечелването на каталунската подкрепа за вота срещу Рахой.

"Време е да погледнем към бъдещето и да анализираме чрез политически средства един политически проблем", каза Карлес Кампусано от Европейската демократична партия на Каталуня (ЕДПК) на Карлес Пучдемон.

Сега, когато Рахой го няма, по-умерените елементи в каталунското сепаратистко движение ще имат възможността да действат за по-мек подход към Мадрид. Прякото управление на Каталуня от страна на централното правителство приключи и Санчес защити по-големите правомощия за региона и промяна на конституцията, макар той да не разполага с парламентарно мнозинство, което да я променя.

Голямото изпитане може да дойде, когато процесите срещу сепаратистките лидери влязат в съдилищата в предстоящите месеци. Те могат да бъдат осъдени на десетилетия затвор.

Всеки жест на помирение към сепаратистите може да има огромна политическа цена за Санчес и да засили "Сиудаданос", които яростно се борят срещу отцепването.

5. Пречки и шансове пред Албер Ривера

Албер Ривера. Снимка Уикипедия

"Сиудаданос", оглавявани от Албер Ривера, гласуваха против на свикания от Санчес вот, като вместо това призоваха за незабавни избори.

Тази позиция може да бъде използвана срещу него, тъй като противниците обвиняват Ривера, че иска да прикрие замесената в скандали Народна партия. Един период на спокойствие в Каталуня също би ги лишил от любима тема.

Но парламентарните съюзници на Санчес дават на "Сиудаданос" нови мушки. Ривера често се обръща с "популисти" и "пучисти" към "Подемос" и каталунските сепаратистки групи.

"Ние ще спечелим абсолютно мнозинство на избори до една година."

Такава бе категоричната прогноза на член на ръководството на "Сиудаданос".

"Ще видим", отвърна член на социалистическото ръководство.

------

* Диего Торес е журналист, отразяващ събитията в Испания. Коментарът е публикуван в "Политико".

Производител на череши: Мамка ви, убивате ни нарочно!

https://frognews.bg/novini/proizvoditel-chereshi-mamka-ubivate-narochno.html

С тежки обиди и псувни започва писмото на В.Д., производител на череши от Пловдивско до Фрог нюз. Той смята, че политиците са виновни за унизителното отношение към българските плодове и зеленчуци.

Производител на череши: Мамка ви, убивате ни нарочно!

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/proizvoditel-chereshi-mamka-ubivate-narochno.html

С тежки обиди и псувни започва писмото на В.Д., производител на череши от Пловдивско до Фрог нюз. Той смята, че политиците са виновни за унизителното отношение към българските плодове и зеленчуци.

Неделя след Петдесетница - на Всички светии

http://www.cross.bg/vsichki-svetiya-hristos-1576054.html

/КРОСС/ Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците на Църквата са установили този празник по три причини. Първо - да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят. Второ - да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с "венеца на славата", но са останали безименни и неизвестни за света. И трето - да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух - в Царството на благодатта. "Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци", казва св. апостол Павел. Днес празнуваме всички светии, които със силата на Светия Дух вършеха и вършат чудеса, разпространяваха Евангелието на Спасението и с живота си доказаха, че Божият промисъл и всемогъщество действат винаги и че във всички времена и при всички обстоятелства възсияват нови и нови светци и светици, съсъди на Божията благодат и молитвени застъпници за нас пред престола на Всевишния. Църквата Христова е създадена от Божия Син - Иисус Христос, осветена е от Светия Дух, изстрадана е и утвърдена от апостолите и от светиите

Прогноза за времето - 3 юни (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-3-uni-nedelja-news_677696.html

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Около обяд и до полунощ, на много места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и градушки. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад и ще е до умерен, а в крайните източни райони ще е от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 29° и 34°, по-ниски по Черноморието, за София – около 28°. Това съобщи за Агенция „Фокус”

Църквата отбелязва днес Неделя на всички светии

https://frognews.bg/novini/tsarkvata-otbeliazva-dnes-nedelia-vsichki-svetii.html

Денят се чества в първата неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички светии, вършели чудеса и разпространявали Евангелието и Божия промисъл.

Църквата отбелязва днес Неделя на всички светии

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/tsarkvata-otbeliazva-dnes-nedelia-vsichki-svetii.html

Денят се чества в първата неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички светии, вършели чудеса и разпространявали Евангелието и Божия промисъл.

Убиецът на Коста Николов е задържан при опит да избяга

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ubiecyt-na-kosta-nikolov-e-zadyrzhan-pri-opit-da-izbiaga-2101070

37-годишен мъж е арестуваният за показното убийството в Слънчев бряг на хазартния бос - Коста Николов по прякор Миджурина. Основната версия за стрелбата е престъпление от ревност. Това съобщи в Несебър главният секретар на МВР Младен Маринов. Извършителят е задържан около 2.00 часа сутринта на гран

Законопроектът за розопроизводството скоро влиза в пленарна зала

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zakonoproektyt-za-rozoproizvodstvoto-skoro-vliza-v-plenarna-zala-2101074

Законопроектът за розопроизводството съвсем скоро влиза в пленарна зала. Това обяви в отговор на въпрос на БТА председателят на парламента Цвета Караянчева.

Протестна акция в Ню Йорк срещу огнестрелните оръжия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/protestna-akciia-v-niu-iork-sreshtu-ognestrelnite-oryzhiia-video-2101065

Хиляди демонстранти участваха в протестна акция на Бруклинския мост в Ню Йорк против насилието, свързано с огнестрелно оръжие, предаде Асошиейтед прес.

Убийство в Слънчев бряг: Два куршума в главата на собственик на казина

https://offnews.bg//112/ubijstvo-v-slanchev-briag-dva-kurshuma-v-glavata-na-sobstvenik-na-kaz-681870.html

55-годишен бизнесмен е застрелян снощи с два куршума в главата в лек автомобил "Мерцедес" в курорта Слънчев бряг.

Тежко ранено и младо момиче на 23 години, което е придружавало хазартния бос. То е с опасност за живота в бургаската болница.

Престъплението е извършено край хотелски комплекс "Сън вилидж". 

Стрелбата е открита вътре в колата. Инцидентът е станал малко след двадесет и един часа. Петдесет и пет годишният Коста Миджурин е прострелян в главата с два куршума, по думите на очевидци. Убитият е собственик на много игрални зали в цялата страна.

Полицията работи по няколко версии за мотивите за престъплението.

Защо в Норвегия отнемат деца от родителите?

https://petel.bg/Zashho-v-Norvegiya-otnemat-detsa-ot-roditelite-__267425

Едно разследване на Мария Цъцарова взриви телевизионния ефир и раздели общественото мнение в България. Мария показа, че в Норвегия деца...

Георги Братоев се размина от тежка травма

https://petel.bg/Georgi-Bratoev-se-razmina-ot-tezhka-travma-__267424

Разпределителят на националния отбор по волейбол Георги Братоев, който получи контузия по време на мача с Австралия от Лигата на нациите ...

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/tema-georgi-semeiistvo-1576057.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Цени за сянката и пътя до плажа. Тема: Заловиха „ало измамници" с румънски номера. Тема: Домът на семейство от село Сива река е на път да срути. Търсят се труд, материали и големи сърца. Тема: Български тирове пред Европарламента. Ще блокират ли Брюксел заради закона "Макрон"? Тема: Къде е Пенка, кравата Пенка? Какво се случва с животното от Кюстендил, което злополучно емигрира в Сърбия? Тема: От градския бизнес до селския туризъм. Как семейство от Габрово изостави града, за да създаде ферма за коне? История на Галя Щърбева. Тема: Да бъде майка й отива: Мария Илиева. Тема: Неговото име е "Търпение". Актьорът Васил Бинев, пред Мариян Станков - Мон Дьо. Тема: „Време за мъже": Асен Блатечки и Калин Врачански гостуват в "Събуди се". БТВ, „Тази събота и неделя" Тема:   БНТ, „Денята започва с Георги Любенов" Тема: Спор на седмицата: За и против здравната карта. Говорят д-р Галинка Петрова от БЛС и д-р Калин Поповски, депутат от Обединени патриоти. Тема: Живите архиви: Клуб за запознанства от 1980 година. Тема: Идва ли краят на плоския данък? разговор с Владимир Каролев и проф. Искра Белева от БАН. Тема: Йордан Радичков- внук, по стъпките на своя именит дядо. Тема: След гастрола на Софийската опера и балет в Болшой театър, разговор с Пламен Карталов. Тема: Наближава "Цвете за Гошо"

Изпити по литература, италиански и философия в Софийския университет днес

https://offnews.bg//obshtestvo/izpiti-po-literatura-italianski-i-filosofia-v-sofijskia-universitet-d-681811.html

Софийският университет днес провежда кандидатстудентските си изпити по български език и литература, италиански език и философия и социални науки.

Литературата е от 9, а останалите два - с начален час 14.

Кандидатстудентският изпит по български език и литература проверява и оценява знания и умения като резултат от обучението по български език и литература в средното училище по посока на: четене с разбиране на текст, включващо извличане на информация, извеждане на преки и непреки заключения, тълкуване и обобщаване; владеене на основните граматични, правописни и пунктуационни норми; редактиране на текст, създаване на аргументативен тип текст (есе).

Изпитът се състои от две части: тест с 50 въпроса (70 точки, 1/3 от точките са за въпросите по литература) и задача за изграждане на аргументативен тип текст по даден проблем - есе (30 точки). Максималният брой точки е 100.

Създаването на аргументативен текст по даден проблем - есе е задължителен компонент от изпита, което означава, че при отказ от писането на есе точки няма да се присъждат, въпреки че кандидатът може да е дал верни отговори на задачи от теста. Темата на есето може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Текстът трябва да е в обем до 3 страници.

Тестът включва въпроси както от затворен, така и от отворен тип. Тестовите задачи по литература и част от задачите по български език са формулирани на базата на откъси от текстове. Въпросите, проверяващи литературните компетентности на кандидатите, са базирани върху откъси както от текстове, включени в програмата по български език и литература за задължителна подготовка за 11 и 12 клас, така и от текстове, невключени в учебната програма. Въпросите върху откъс от неизучавано произведение са формулирани така, че отговорите им да не изискват познаване на целия текст.

По-малка част от въпросите, свързани с литературни компетентности, изискват фактологически знания (разпознаване на авторство, заглавие и т.н.), а по-голямата част от тази група въпроси предполага умения за четене на художествен текст – обяснение на мотивацията на героите, тълкуване на функцията на използваните изразни средства, коментар върху структурни особености на текста и т.н.

Продължителността на изпита е 4 часа.

Конкурсният изпит по италиански език се провежда в рамките на изучавания в средното общообразователно училище лексико-граматически материал, разширен до активното владеене на около 4000 думи и изрази, което предполага допълнителни занимания и четене на оригинална литература. Изпитът се състои от диктовка, преразказ на прочетен текст, превод от италиански на български език и езиков тест. Общата продължителност на изпита е 4 часа.

Диктовка (с обем до 20 машинописни реда) има за цел да провери доколко кандидатът правилно възприема италианската реч и владее италианския правопис.

В преразказа (на текст с обем до 1 машинописна страница) се проверява умението на кандидата да предава цялостно и свързано съдържанието на два пъти прочетен текст. За преразказ се дава непознат текст по тематика, застъпена в програмата на средните училища.

Преводът (с обем 20-25 машинописни реда) от италиански на български се извършва без речник. С него се цели да се провери владеенето на лексическия и граматическия материал и предаването на правилен български език на оригинален италиански текст.

Езиков тест (състоящ се от 2 абзаца по 10 реда) има за цел да провери познанията на кандидат-студентите по граматика и лексика на съвременния италиански език.

Кандидатстудентският изпит по Философия и социални науки се основава се на държавните образователни изисквания за предметния цикъл "Философия": Психология и Логика (IХ клас), Етика и Право (X клас), Философия (ХI клас), Свят и личност (ХІІ клас). Изпитът е писмен, анонимен, в три части с обща продължителност от четири часа.

Първа част: Писмена работа (философско есе) по зададен проблем.

Втора част: Анализ на философски текст и отговор на отворени въпроси към него.

Трета част: Решаване на тест от двадесет и пет задачи.

Д-р Александър Симидчиев: 5 кг фини прахови частици влизат в белите ни дробове

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6893565

Д-р Александър Симидчиев: 5 кг фини прахови частици влизат в белите ни дробовеl Освен белия дроб те увреждат сърцето, кръвоносните съдове, мозъка l По смъртност от замърсяване на въздуха сме на второ място в Европа и на трето в света – при кръгло 7 млн. население за година близо 15 200 умират Д-р Александър Симидчиев е специалист по белодробни болести, началник на Отделението по неинвазивна диагностика в Медицинския

Предстои топла неделя, в Северозападна България се очакват валежи и градушки

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/03/3188804_predstoi_topla_nedelia_v_severozapadna_bulgariia_se/?ref=rss


Днес до обяд ще бъде слънчево и топло в цялата страна. Ще има и слаб вятър. В Северозападна България обаче след обяд и до полунощ ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и градушки.<br /><br />Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса. По Черноморието и в София те ще са около 28 градуса.<br /><br />Над Черноморието през деня ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има вечерта по Северното Черноморие и тогава е...

Серина не харесала книгата на Шарапова, била пълна със слухове

https://offnews.bg//tenis/serina-ne-haresala-knigata-na-sharapova-bila-palna-sas-sluhove-681869.html

Рекордьорката по спечелени титли от Големия шлем Серина Уилямс никак не е очарована от автобиографията на Мария Шарапова, излязла през септември миналата година. Американката е изненадана колко много е прочела за себе си в книгата, както и от начина, по който Шарапова обяснява факта, че има 19 загуби от 21 мача срещу нея.

Двете изостриха отношенията си и покрай най-добрия ни тенисист Григор Димитров, който предпочете рускинята пред Серина, а американката заяви, че българинът има "черно сърце".

Рускинята твърди, че Уилямс я ненавижда и винаги играе със злоба срещу нея заради болезнената загуба във финала на “Уимбълдън” през 2004 година. 17-годишната тогава Маша твърди, че е видяла съперничката си да плаче в съблекалнята и я чула да казва: “Никога повече няма да загубя от тази…”.

“Мисля, че книгата съдържа 100% слухове. От това, което чух и прочетох, съм доста разочарована. Плакала съм в съблекалнята след много загуби и това е нормално. Правят го и други. Това показва страст и желание за победа. Все пак, беше финал на “Уимбълдън”. Щеше да е странно, ако не се бях разплакала. Емоционална съм и не го крия. Това, което се случи тогава, трябваше да си остане там. Не е хубаво да го разказваш в книга и да се опитваш да унизиш друг човек”, коментира Серина.

“Бях радостна, когато излезе книгата. Исках да я прочета, но се оказа, че в нея има прекалено много написано за мен. Честно казано, изненадах се. Освен това, не всичко е истина. Не изпитвам негативни емоции, но в известна степен съм обидена от тези слухове. Винаги съм твърдяла, че жените трябва да се поддържаме една друга. Вдъхновявам се от успешните жени. Тя (Шарапова - б.р.) играеше много добре преди наказанието.

Сега отново е във форма. Срещу всяка тенисистка играя на предела на възможностите си, защото и те играят по същия начин срещу мен. Винаги трябва да съм готова”, казва американката, която има общо две поражения от Шарапова, и двете през 2004 година. Оттогава Серина спечели 19 поредни мача срещу рускинята, а сега предстои нова среща помежду им на осминафиналите на “Ролан Гарос”.

Малко Западни Балкани и (не)малко Русия - пети месец европредседателство

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/03/3184010_malko_zapadni_balkani_i_nemalko_rusiia_-_peti_mesec/?ref=rss


Кулминацията на българското европредседателство? Може би да. Но голям пробив за Западните Балкани? Надали.<br /><br />Коментарите за срещата на върха в София между лидерите на ЕС и колегите им от Западните Балкани ще продължат още дълго време. Положителните оценки са логични поради факта, че среща в този формат бе проведена за пръв път от 15 години. Въпросът обаче е какво стои отвъд събирането на десетки лидери и многократно рекламираното от българското председателство...

Проект за споделено паркиране спечели първо място в Академия за иновации: ИДЕИТЕ 2018

https://offnews.bg//tehnologii/proekt-za-spodeleno-parkirane-specheli-parvo-miasto-v-akademia-za-inov-681868.html

За пета поредна година в София се проведе Академия за иновации за студенти от университети в цялата страна, на която те представят идеите си пред бизнеса.

Организатори са, агенцията за иновации Innovation Starter и неправителствената организация “Обединени идеи за България”.

Събитето е двудневен формат, състезание с елементи на програмиране - хакатон, в което голямата награда от 10 000 лв. и посещение на Европейските институции в Брюксел, предоставени от TBI Bank и Европейската комисия в България, отиват при отбора студенти с най-приложима и оригинална идея.

В журито участват видни представители на 10 бизнес организации, 5 неправителствени и 5 университета.

През 2018 година на първо място се класира отбор студенти: Лъчезар Младенов, Атанас Тодоров, Петър Иванов, които са приятели от два различни университета в две специалности. Лъчезар и Петър са студенти по информационни технологии, а Атанас учи бизнес администрация в УНСС. Тяхната идея за уеб и мобилна платформа за споделено паркиране, грабна журито с напредналия прототип, валидиране на идеята и най-вече, защото всички разпознаха проблема с паркирането в София-град, като значим.

На второ място се класираха Space Division - отбор студенти от Военен университет “Васил Левски” (Захари Парзулов, Константин Димитров, Светослав Славчев, Мадлен Пенева, Християн Ставрев), които разработват проект за джобни сателити, едно от приложенията на които е да улавят и връщат на земята “космически боклуци”, също да измерват различни показатели в атмосферата и стратосферата, както и да служат за наблюдение и анализ.

Трета награда грабнаха студентите от Wind of Change (Мартина Георгиева, Лъчезар Йорданов, Цветомира Гяурова), които искат да създат ново споделено ко-уъркинг пространство в Студентски град и да се преборят с чалгата, зле поддържаните общежития, шума и дискотеките, за да си отвоюват там отново пространство за учене и идеи.

Над 150 студенти от 19 университета, 50 отбора, от които 24 допуснати до финалите и един голям победител за 2018 година: ParknShare е резултатът от тазгодишната Академия за иновации. Догодина инициативата отново ще търси идеите на талантливи млади хора от страната ни.

"Адидас" срещу "Найки", или надпреварата на големите покрай световното в Русия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/03/3188536_adidas_sreshtu_naiki_ili_nadprevarata_na_golemite/?ref=rss


Надпреварата за надмощие на пазара за спортни стоки между водещите компании "Адидас" и "Найки" ще навлезе в решителна фаза с началото на световното първенството по футбол в Русия. С огромния си зрителски интерес шампионатът на планетата е най-голямата сцена за реклама на спортните марки.<br /><br />В спора за приходи важна роля заемат спонсорските договори, като световният шампион ще донесе значителни средства от продажби на фланелки в компанията, която доставя...

Спорт по тв днес: Волейболистите срещу Русия, европейско по худ. гимнастика, тенис от "Ролан Гарос", футболна контрола Испания - Швейцария, световно отборно по дартс, мотоциклетизъм, колоездене, тото, голф, баскетбол НАСКАР и финален плейоф в NBA

https://www.24chasa.bg/sport/article/6894585

Спорт по тв днес: Волейболистите срещу Русия, европейско по худ. гимнастика, тенис от "Ролан Гарос", футболна контрола Испания - Швейцария, световно отборно по дартс, мотоциклетизъм, колоездене, тото, голф, баскетбол НАСКАР и финален плейоф в NBA                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

На моминско парти: Бъдещата булката Стани купонясва до зори, подариха и точилка

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%82/

Осем дами се забавляваха до полуда на моминско парти в Благоевград.
Повод за празненство бе встъпването в брак на очарователната Стани, която дава сърцето на любимия си, с когото имат бурна любов от години.

Дамите вдигаха наздравици и показаха завидни умения на дансинга. За партито бяха поръчани специални аксесоари, ръчно изрисувани кукли, гривни и ленти, а на масата беше окачен надпис „Последен момински запой на Стани“. Дамите подариха на своята приятелка точилка.

Булката Стани беше с бяла рокля и бял воал през цялото време беше в отлично настроение.

Материалът На моминско парти: Бъдещата булката Стани купонясва до зори, подариха и точилка е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пътна обстановка в страната - 3 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375281

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности до 20.

Традиционните нестинарски игри започват тази вечер в с. Българи

https://petel.bg/Traditsionnite-nestinarski-igri-zapochvat-tazi-vecher-v-s--Balgari__267415

снимка: Булфото И през тази година ще се проведат традиционните нестинарски игри в чест на св. св. Константин и Елена в с. Българи, Общин...

3 юни 1989 г. Военните влизат в Пекин

https://petel.bg/3-yuni-1989-g--Voennite-vlizat-v-Pekin__267416

На 3 юни1989 г. Китайското правителство изпраща военни части, за да потуши протестите на площад Тянанмън. Серията от демонстрации, водени от ...

Търсят се добри хора: Домът на бедно семейство е на път да се срути

https://petel.bg/Tarsyat-se-dobri-hora--Domat-na-bedno-semeystvo-e-na-pat-da-se-sruti__267418

Призивът за помощ събра хиляди хора в социалните мрежи Призив за помощ за бедно семейство с къща, която е пред разпад, събра хиляди хора ...

Колко ще ни струва пътуването до морето тази година

https://petel.bg/Kolko-shhe-ni-struva-patuvaneto-do-moreto-tazi-godina-__267417

По традиция с откриването на летния сезон се увеличават и цените на горивата Този уикенд официално се открива летния сезон на морето. Ре...

Турски шофьор яде на магистралата, пловдивски тир го помете и уби

https://petel.bg/Turski-shofor-yade-na-magistralata--plovdivski-tir-go-pomete-i-ubi-__267422

Трагичен инцидент е станал преди минути на автомагистрала Марица. Пловдивски тир е помел турски шофьор, също на тежкотоварен камион, койт...

Как живеят международните шофьори на камиони?

https://petel.bg/Kak-zhiveyat-mezhdunarodnite-shofori-na-kamioni-__267421

12 500 български фирми и превозвачи са заплашени от фалит, ако се приеме т.нар „Закон Макрон”. За това предупреждават от бранша. Става въпро...

2500 бездомни кучета посрещат летовниците на морето

https://petel.bg/2500-bezdomni-kucheta-posreshhat-letovnitsite-na-moreto__267420

снимка: Булфото, архив Близо 2500 бездомни кучета ще посрещнат летовниците по морето. Това показва справка в общините в по-големите краймо...

От полицията с ексклузивни подробности за разстрела в Слънчев бряг: Убиецът опитал да...

https://petel.bg/Ot-politsiyata-s-ekskluzivni-podrobnosti-za-razstrela-v-Slanchev-bryag--Ubietsat-opital-da----__267419

кадър: Канал 3, архив Сигналът за убийството в Слънчев бряг е получен в 20:07 ч. през тел. 112. Незабавно е организирано посещение на патрули н...

И Валентин Радев не може да каже колко точно са чиновниците в МВР

https://petel.bg/I-Valentin-Radev-ne-mozhe-da-kazhe-kolko-tochno-sa-chinovnitsite-v-MVR__267423

Поради различни начини за оформяне и записване в законите какво точно е „администрация” и различния начин на отчитане на броя на админи...

Двама братя се удавиха в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IlQ8OoATy6g/

Двама братя се удавиха на централния плаж в Поморие.

На 2 юни,  в 18,10 ч. е получено съобщение в РУ-Поморие за давещи се двама мъже на централния плаж в Поморие. Два полицейски екипа, два екипа на Центъра да спешна помощ и един екип от пожарната са се отправили към мястото, където са открили безжизненото тяло на 32- годишен мъж от Пловдив. Малко по-късно е открито тялото и на неговия брат, 28-годишен. Не са констатирани следи от насилие, съобщават от полицията. Вероятната причина за смъртта е удавяне, заради бурно вълнение. Телата са закарани в Бургаската болница за аутопсия.

Започна изпитът по български език и литература за кандидат-студенти в СУ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochna-izpityt-po-bylgarski-ezik-i-literatura-za-kandidat-studenti-v-su-2101063

Изпитът по български език и литература от редовната сесия за кандидат-студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна в 9.00 часа.
 
Кандидатстудентският изпит по български език и литература проверява и оценява знанията и уменията на кандидатите, като резултат от обуче

Протестна акция в Ню Йорк срещу огнестрелните оръжия

//dariknews.bg/novini/sviat/protestna-akciia-v-niu-iork-sreshtu-ognestrelnite-oryzhiia-2101065

Хиляди демонстранти участваха в протестна акция на Бруклинския мост в Ню Йорк против насилието, свързано с огнестрелно оръжие, предаде Асошиейтед прес.

Венецуела освободи 40 задържани опозиционни активисти

http://clubz.bg/68636-venecuela_osvobodi_40_zadyrjani_opozicionni_aktivisti

Правителството на Венецуела вчера освободи още 40 задържани опозиционни активисти, предаде Асошиейтед прес. 

Президентът Николас Мадуро след спорното си преизбиране на 20 май предложи на Конституционното събрание в името на националното помирение да пусне от затвора антиправителствените активисти, смятани от опозицията за политически затворници. Завчера бяха освободени 39 души, а властите уточниха, че ще има още. 

"Това е нов етап, който ще продължи следващата седмица", заяви вчера главният прокурор Тарек Вилям Сааб. 

Министърът на комуникациите Хорхе Родригес, който вчера съобщи за жеста на правителството в реч по националната телевизия, не уточни общия брой на обвинените за политически престъпления, които ще бъдат освободени. 

Първата група включваше видни опозиционни фигури, сред които Даниел Себальос, бивш кмет на Сан Кристобал, който беше арестуван преди четири години по време на протести срещу Мадуро, а преди броени дни участва в бунт в център за задържане, както и бившият генерал Анхел Вивас. Сред задържаните, освободени вчера, беше Раул Емилио Бадуел, син на намиращия се в затвора генерал Раул Исаяс Бадуел, бивш съюзник на покойния президент Уго Чавес, разжалван през март от президента Мадуро по обвинения в конспирация. Синът му Раул беше арестуван през 2014 г. и осъден на осем години затвор за подстрекателство към обществен бунт и заговор срещу държавата.

Освободените са поставени под мерки за контрол, включително забрана да напускат страната, а на повечето не е разрешено да говорят пред пресата. 

"Изискваме от вас обещание да изоставите политическото насилие, омразата и нетолерантността завинаги", каза председателката на Конституционното събрание Делси Родригес на парадната церемония в т.нар. Жълта къща - сградата от колониалната епоха, където се помещава Министерството на външните работа.

Освободените затворници с каменни лица посрещнаха речта, показана във виодеозапис по националната телевизия

Според неправителствената организация Форо Пенал в страната има около 350 политически затворници, което социалистическото правителство оспорва, отбелязва Франс прес.

Православен календар за 3 юни, вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6875255

Православен календар за 3 юни, вижте кои са имениците днесПърва неделя след Св. Петдесетница – на Всички светии. Св. апостол Юда, брат Господен († 80). Св. преподобни Паисий Велики (ІV). Св. преподобни Паисий Хилендарски († ок.1770). Св. мъченик Зосим Созополски. Св. Йоан (Максимович), Архиепископ Шанхайски и Сан-Франциски чудотворец († 1966) Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии.

Трети ден на протести в столицата на Йордания

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-tzenite-abdyla-1576066.html

/КРОСС/ Трети пореден ден в столицата на Йордания няколко хиляди души участваха в протест срещу правителствените мерки за строги бюджетни икономии, предложени от Международния валутен фонд. Те предвиждат и повишение на цените и на данъците, предаде Асошиейтед прес. Протестиращите в Аман настояват крал Абдула да уволни премиера Хани ал Мулки. В петък правителството се отказа от повишенията на цените на горивата и тока, а премиерът заяви, че е взел това решение по съвет на краля. Абдула Втори призова правителството и парламента да започнат национален диалог за постигането на компромис по 

Могже ли референдум да спре горенето на отпадък - да, но в Каспичан

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/06/02/3186721_kak_jitelite_na_kaspichan_prebivat_obshtinata_s/?ref=rss


В град Каспичан има паметна плочна с надпис: "19.10. 2014 г. успешно проведен референдум от жителите на Каспичан на екологична тема. Тя отбелязва деня, в който жителите му отхвърлят почти завършения проект на частен инвеститор и общината за инсинератор - инсталация за горене на отпадъци, в града.<br /><br />Когато жителите на града разбират, че общината е на път да разреши изграждането на инсталация, в която да се изгарят болнични и животински отпадъци, проектът е в напреднала...

Днес е Неделя на всички светии

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/03/3152641_dnes_e_nedelia_na_vsichki_svetii/?ref=rss


Църквата отбелязва днес Неделя на всички светии. Денят се чества в първата неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички светии, вършели чудеса и разпространявали Евангелието и Божия промисъл.<br /><br />Празникът е установен, за да напомня, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са увенчани от Него с "венеца на славата", но са останали безименни и неизвестни за света. Идеята е да се съберат всички...

Следобед пак ще вали и гърми

https://offnews.bg//obshtestvo/sledobed-pak-shte-vali-i-garmi-681867.html

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, със слаб вятър от юг. В следобедните часове и до полунощ, главно над северозападната половина на страната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и градушки.

Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще са между 29° и 34°, по-ниски по Черноморието, за София – около 28°.

Над Черноморието през деня ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има вечерта по Северното Черноморие и тогава е възможно краткотрайно да превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 21-25°. Температурата на морската вода е 21-22°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. На отделни места в Рило-Родопската област явленията ще са по-интензивни. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Температурите ще останат без съществена промяна - максималната на височина 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра – около 15°.

Убийство в Слънчев бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3CCNnSEGGXY/

Показен разстрел в Слънчев бряг, при който живота си загуби хазартен бос, а неговата приятелка беше ранена тежко.

На брифинг във връзка със  случая, гл. комисар на МВР Младен Маринов съобщи, че извършителят на убийството, 37-годишен мъж, е задържан на ГКПП Лесово в опит да премине границата. Има чисто съдебно минало и законно притежавано оръжие, като ще се изяснява дали то е използвано при нападението. По думите му задържаният и раненото момиче са се познавали от около месец.

Основната версия за стрелбата пред хотел „Сън Вилидж” е класически любовен триъгълник, посочват от МВР. 22-годишното момиче е оперирано тази нощ и състоянието му е много тежко след куршум в слепоочието. То е работело в едно от казината на убития Коста Николов.

В колата на бизнесмена са пътували още двама души – мъж и жена, които са основни свидетели. По мерцедеса е стреляно от друга кола, с която извършителят на престъплението е избягал.

Случаят причини сътресения в нормалния ритъм в курортния комплекс, където вече има летовници. Мястото на инцидента бе отцепено часове наред, докато криминалистите обработваха местопрестъплението.

54-годишният Николов има игрални зали в Слънчев бряг, Несебър, Бургас и Нова Загора. В бизнеса е от 1991 г., като не е известно да е имал конфликти с други от бранша – както на морето, така и във вътрешността на страната. Освен казина, Николов има хотел в Нова Загора и транспортна фирма.

3 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=375280

350 г. – Римският узурпатор Непоциан, от Константиновата династия, се провъзгласява за римски император и влиза в Рим начело на тълпа гладиатори. 1098 г. – Първи кръстоносен поход: Кръстоносците превземат Антиохия след 8-месечна обсада.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_134990/

Двама влизат в бара. Единият пита другия:
- Какво ще пиеш?
- Каквото и ти.
- Барман, дай две бири.
- Тогава и за мен две.

Колко са чиновниците в МВР? И министърът не знае

http://clubz.bg/68639-kolko_sa_chinovnicite_v_mvr_i_ministyryt_ne_znae

Колко са чиновниците в МВР? Оказва се, отговор на този въпрос няма самият министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Само служителите от специализираната администрация на Министерството на вътрешните работи са няколко хиляди души. Служителите в МВР, които не са полицейски орган или органи по "Пожарна безопасност и защита на населението", изпълняващи дейности на общата и специализирана администрация, са държавни служители, чиито статут се урежда от Закона за държавния служител. Към 26 април 2018 г. общият брой на служителите от специализираната администрация е 4611 броя. Тук са причислени и служителите от Медицинския институт на МВР.

Това заявява Радев в отговор на депутатски въпрос за броя на служителите в администрацията на МВР, пише агенция БГНЕС и цитира части от писмото.

Общият брой на служителите на общата администрация е 6942, специализираната – 4611. Тук се причисляват и служители, заемащи длъжности за лица работещи по трудово правоотношение, които изпълняват функции на обслужващ персонал за осъществяване на спомагателни дейности – почистване на служебни и складови помещения, поддръжка на сгради, прилежащите им площи, поддръжка на вътрешно водоснабдяване, канализация, отглеждане на служебни животни – кучета, коне, пише в отговора.

"Това са двете числа. Аз ги събрах – 11 500, общо около 24%. Имам и друго число – 13,5. Аз самият се опитвам да ги накарам да изчислят точния брой на администрацията. Поради различни начини за оформяне и записване в законите какво точно е администрация и различния начин на отчитане на броя на администрацията в другите ведомства, е трудно засега да направим това сравнение, но е възложена такава задача и колегите го правят", обяснява министър Радев.

"Още, когато дойдох в Министерството на вътрешните работи, ние със синдикатите се разбрахме, че ще направим структурно-функционален модел – първо, ако има по голяма администрация, може да я намалим, ако няма или пък са по-малко, може да ги увеличим, въобще какво да се случва в министерството. Да не използвам думата реформи, но тези промени ще бъдат направени, чакаме това да се случи – аз казах в средата на годината. В момента върви и работя върху по-голямата обществена поръчка – направили сме една стъпка, чакаме и втора, имаме информацията от Световната банка и това ще се случи", подчертава още Валентин Радев.

Цонко Цонев открива в Русе рок музей

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6894518

Цонко Цонев открива в Русе рок музейЦонко Цонев ще празнува рождения си ден в Русе заедно с норвежкия вокалист Йорн Ланде. “Йорн пристигна в Русе на 31 май - същия ден имаше и концерт, и рожден ден. Ще празнуваме заедно на 3 юни”, каза бившият кмет на Каварна. В русенски хотел Цонев ще открие рок музей, който ще бъде атракцията на лятото.

МВР след показния разстрел в Слънчев бряг: Миджурина убит от ревност, има задържан (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/burgas/mvr-sled-pokazniia-razstrel-v-slynchev-briag-midzhurina-ubit-ot-revnost-ima-zadyrzhan-snimki-2101054

Полицията арестува заподозрян за екзекуцията на хазартния бос Коста Николов-Миджурина (на 55 г.), който снощи бе застрелян показно в луксозния си мерцедес в Слънчев бряг. Николов загина на място, поразен от три куршума в главата. 
 

Арестуваха заподозрян за убийството на хазартен бос

http://www.transmedia.bg/2018/06/03/%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b7%d1%80%d1%8f%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be/

 

Задържан е мъжът, който вчера вечерта показно разстреля хазартен бос в курорта Слънчев бряг и рани тежко приятелката му, съобщава bTV.

Основната версия за стрелбата пред хотел „Сън Вилидж” е класически любовен триъгълник, посочват от МВР.

Роденото през 1996 г. момиче е оперирано тази нощ и състоянието му е много тежко. То е работело в едно от казината на убития Коста Николов-Миджурин. По все още непотвърдена информация задържаният е бивш приятел на пострадалата.

В колата на хазартния бос са пътували още двама души – мъж и жена, които са основни свидетели. По мерцедеса е стреляно от друга кола, с която извършителят на престъплението е избягал.

Полицията отцепи района, което значително затрудни придвижването на туристите в района.

55-годишният Николов има игрални зали в Слънчев бряг, Несебър, Бургас и Нова Загора.

В бизнеса е от 1991 г., като не е известно да е имал конфликти с други от бранша – както на морето, така и във вътрешността на страната.

Според местни медии освен казина Николов има хотел в Нова Загора и транспортна фирма.

Хазартен бос е застрелян в автомобил в Слънчев бряг

https://www.mediapool.bg/hazarten-bos-e-zastrelyan-v-avtomobil-v-slanchev-bryag-news279787.html

Мъж е бил застрелян в автомобил в Слънчев бряг през нощта срещу неделя, съобщиха БНР и БТА. По непотвърдена информация това е собственикът на редица игрални зали за хазарт по Черноморието Коста Миджурин. 55-годишният мъж е застрелян в лек автомобил "Мерцедес" със софийска регистрация в курортния комплекс. Според БНР инцидентът е станал в района на хотелски комплекс "Сън вилидж". В колата е имало и млада жена на 23 години, която е била извадена жива, но също е с прострелни рани и е настанена в бургаската болница. Според "Марица" в автомобила е имало още двама мъже на задната седалка, но и тази информация не е потвърдена. Районът бе блокиран от полицията снощи. Стрелбата е открита вътре в колата. Инцидентът е станал малко след 21 ч. в събота. 55-годишният бизнесмен е прострелян в главата с два куршума, по думите на очевидци пред националното радио. 23-годишното момиче е извадено от автомобила в много тежко състояние, в кома, и е настанено в бургаската болница. На място през нощта пристигнаха административният ръководител на окръжната прокуратура Георги Чинев и директорът на бургаската болница комисар Калоян Калоянов. В района се бяха събрали и туристи, които не можеха да стигнат до паркираните си автомобили, защото полицаите не ги допускаха зад огражденията, съобщи кореспондентътн на БНР. Убитият Коста Миждурин от Нова Загора е собственик на игрални зали в Слънчев бряг. Според източници от полицията, цитирани от радиото, обаче първоначалните версии не сочат убиството да е свързано с бизнеса му.

Емил Караниколов, вместо да празнува, отива по работа в Китай

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6894513

Емил Караниколов, вместо да празнува, отива по работа в КитайМинистърът на икономиката Емил Караниколов няма да празнува рождения си ден, а тръгва по работа за Китай. Той ще води официална делегация, която отива в азиатската

Прогноза за времето - 3 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=375279

Над Черноморието в неделя ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има вечерта по Северното Черноморие и тогава е възможно краткотрайно да превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток.

Петър Пунчев вдига тост на брега на река Рейн

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6894521

Петър Пунчев

вдига тост на брега

на река РейнЖурналистът Петър Пунчев ще посрещне рождения си ден в тесен семеен кръг на брега на река Рейн в Дюселдорф, Германия. Не планира големи тържества, но няма как да не отбележи деня поне с един тост. За празника си пожелава здраве и повече време, прекарано със семейството. “Дано запазя чувствуто за хумор дори във времена,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване