Цитат на деня: Бразилия и на табла да биеш е престижно

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/06/17/3201392_citat_na_denia_braziliia_i_na_tabla_da_biesh_e/?ref=rss


"Бразилия и на табла да я биеш е престижно, така че по-хубаво от това не можеше да завършим. Радвам се за момчетата, за публиката, за всички. Една победа срещу Бразилия винаги дава самочувствие и се преживява особено".<br /><br />Селекционерът на мъжкия национален тим по волейбол Пламен Константинов не скри задоволството си от драматичната победа над Бразилия с 3:2. Успехът е пети за състава в Лигата на нациите и дойде след много оспорван двубой.<br /><br...

Катастрофа край Сандански! Отнето предимство предизвика силен сблъсък между Пасат и Ауди

http://www.struma.com/obshtestvo/katastrofa-krai-sandanski-otneto-predimstvo-predizvika-silen-sblusuk-mejdu-pasat_135620/

Катастрофа стана на пътя край Сандански в късния следобед, Фолксваген Пасат отне предимството на Ауди 6 и двата автомобила се ударили. На място пристигнали екипи на Спешен център и полицията. Няма данни за тежко пострадали.

Ани Георгиева

Бразилия също забуксува на старта на световното

http://www.varna24.bg/news/797363.html

След Аржентина и Германия още един от фаворитите за титлата - Бразилия, забуксува на старта на ...

Бихме Бразилия на волейбол

https://offnews.bg//volejbol/bihme-brazilia-na-volejbol-682804.html

Националите по волейбол явно напипват верния ритъм, след като постигнаха втора победа на турнира от Лигата на нациите във Варна. Ден след категоричното 3:0 над Канада, момчетата на селекционера Пламен Константинов надделяха трудно олимпийския шампион Бразилия с 3:2 (25:22, 19:25, 25:15, 18:25, 15:12) пред около 4500 зрители в зала “Конгресна” на ДКС във Варна.

С успеха си националите ни вече имат 5 победи в лигата и 7 загуби и с 14 точки е на 12-о място във временното класиране.

Южноамериканците пък допуснаха три загуби във Варна и вече имат общо 4 в лигата срещу 8 успеха, а с 24 точки заемат четвъртата позиция.

Валентин Братоев стана най-резултатен за България с 14 точки (1 ас, 1 блок, 46% ефективност в атака), а Светослав Гоцев добави още 12 точки (3 блока, 69% ефективност в атака). Разалин Пенчев (1 блок, 66% ефективност в атака) и Виктор Йосифов (1 ас, 3 блока, 70% ефективност в атака) добавиха по 11 точки.

Уолъс Де Соуса се отличи 22 точки (52% ефективност в атака) за Бразилия, а Маурисио Боржеш добави още 12 точки.

"Най-хубавото е, че отборът си върна увереността, че може да се бори с всеки. Завършваме домашната кампания с такъв позитив, защото бяхме точно на обратната страна след софийския турнир. 

Поздравления за момчетата, че намериха сили да преодолеят напрежението, което беше се натрупало, и да покажат наистина, че този отбор може да играе добър волейбол.
Една победа срещу Бразилия е победа. Бразилия и на табла да я биеш е престижно, така че по-хубаво от това не можеше да завършим", коментира селекционерът Константинов.

Къде потъват парите за здравеопазване

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kyde-potyvat-parite-za-zdraveopazvane-6083514

В продължение на няколко години Националната болница за лечение на хематологични заболявания купува огромни количества лекарство за рак на гърдата

България удари олимпийския шампион пред 5000 зрители във Варна

http://www.varna24.bg/news/797358.html

12 месеца по-късно националния волейболен отбор на България отново надигра Бразилия пред ...

България победи Бразилия

https://frognews.bg/novini/balgariia-pobedi-braziliia.html

Българският национален отбор по волейбол победи олимпийските шампиони от Бразилия. Волейболистите ни надделяха с 3:2 гейма, като с успеха си националите ни имат 5 победи в лигата и 7 загуби и с 14 точки е на 12-о място във временното класиране.

„Мастаба” на Кристо стигна до „Хайд Парк”

http://nakratko.bg/category/76/161096/


Часове остават до откриването на инсталацията „Мастаба” на Кристо в Лондон. Самият творец ще я покаже на много тесен кръг от журналисти. „Мастаба” е първото голямо произведение на Кристо на открито в Лондон.

Аспарухово пя и танцува (снимки)

http://budnavarna.bg/35327-asparuhovo-pya-i-tantsuva-snimki/

снимки: Будна Варна

За 51-ви се проведе в Аспарухов парк традиционният празник „Аспарухово пее и танцува”.

Събитието е организирано от НЧ”Просвета 1927”, администрацията на района, с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна. През годините празникът се утвърди като фестивал на изкуствата.

Популярен е с жанрово многообразие и достъпна сцена, на която се изявяват много варненски таланти.

Специален гост на събитието Славин Славчев.

Материалът Аспарухово пя и танцува (снимки) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Средновековно момиче, погребано като "вещица", просто е страдало от скорбут

http://nakratko.bg/category/29/83989/


При разкопки миналата година в северна Италия археолозите откриха средновековно момиче в тийнейджърска възраст, погребано с лицето надолу. Според ново изследване, учените са на мнение, че момичето е страдало от скорбут.

Тереза Мей обещава милиарди лири допълнително за здравеопазване след Брекзит

https://dnes.dir.bg/svyat/tereza-mey-obeshtava-miliardi-liri-dopalnitelno-za-zdraveopazvane-sled-brekzit

Тези пари са предназначени за по-бързото лечение на рака и за подобряване на медицинските грижи в областта на психическото здраве

Черешите и оранжерийните домати поевтиняха драстично за седмица

http://budnavarna.bg/35324-chereshite-i-oranzherijnite-domati-poevtinyaha-drastichno-za-sedmitsa/

снимка: Будна Варна

Цената на оранжерийните домати и черешите се сви с по 1/5 за изминалата седмица. На едро доматите, отгледани в парници се предлагат по 1.58 лв./кг, а черешите по 1.98 лв. за кило. Това сочат седмичните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Прави впечатление, че продажната стойност на черешите е скочила над 3 пъти от градините до тържищата, а след това последния търговец товари цената още, за да реализира своята печалба. При подобна ситуация е напълно обяснимо защо продукцията на стопаните остава непродадена дори в плодородна година като тази, когато цената е по-ниска, но има достатъчни количества. В момента черешите се изкупуват от градините по 60-70 ст./кг и много от фермерите се отказват от обирането на дърветата, поради ниските изкупни цени и липсата на реализация в преработвателни предприятия.

При плодовете прави впечатление сериозния скок в цените на ягодите – с почти 30 на сто само за седмица. Поскъпване има и при лимоните. От зеленчуците с над 8% е поевтиняването при пресните картофи, надолу е цената и на оранжерийните краставици. Сезонно поевтинява и зрелият кормид лук, докато морковите поскъпват значително – с 13 на сто.При хранителните продукти има регистрирано поевтиняване на скумрията и пилешките бутчета, поскъпването е символично при маслото, малотрайните колбаси и каймата.

Материалът Черешите и оранжерийните домати поевтиняха драстично за седмица е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Започва ремонт на ул. „Петко Каравелов“ в центъра, затварят я за автомобили

http://budnavarna.bg/35322-zapochva-remont-na-ul-petko-karavelov-v-tsentara-zatvaryat-ya-za-avtomobili/

снимка: Будна Варна

От днес, 18-ти юни /понеделник/ поради извършване на текущ ремонт ще бъде затворена за движение на автомобили ул. „Петко Каравелов“ в участъка между ул. „Македония“ и пешеходната зона на бул. „Сливница“. Това съобщиха за BudnaVarna.bg от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна.

Кръстовищата на ул. „Петко Каравелов“ с ул. „Македония“, ул. „Братя Миладинови“ и ул. „Ал. С. Пушкин“ ще бъдат отворени за преминаване.

Очаква се ремонтът да продължи до 30-ти юни.

Материалът Започва ремонт на ул. „Петко Каравелов“ в центъра, затварят я за автомобили е публикуван за пръв път на Будна Варна.

България удари олимпийския шампион пред 5000 зрители

http://budnavarna.bg/35319-balgariya-udari-olimpijskiya-shampion-pred-5000-zriteli/

12 месеца по-късно националния волейболен отбор на България отново надигра Бразилия пред невероятните фенове в Двореца на културата и спорта във Варна! Този път тимът ни се наложи с 3-2 (25-22, 19-25, 25-15, 18-25, 15-12) гейма и само в рамките на 24 часа постигна втора поредна феноменална победа във Волейболната лига на нациите след тази над Канада с 3-0!

„Лъвовете“ изиграха отличен мач срещу олимпийския шампион и напълно заслужено се поздравиха с общо 5-и успех в надпреварата!

В решаващия тайбрек пловдивчанинът Розалин Пенчев показа изключителна ефективност в атака, а неговият брат Николай спаси много трудна топка в защита, която даде възможност на българската блокада да направи резултата 14-11. Впоследствие южноамериканците отразиха първия мачбол, а Пламен Константинов поиска прекъсване, на което даде ясни указания към своите състезатели – при добро посрещане, атака със Светослав Гоцев през центъра! Именно това се случи в последвалото разиграване и над 5000 зрители взривиха зала „Конгресна“!

Така България нанесе трета поредна загуба на Бразилия във Волейболната лига на нациите. С 14 точки националите заемат 12-ата позиция, докато „Селесао“ остава на 4-ото място.

В последната седмица на груповата фаза тимът ни ще гостува в Иран, където ще се изправи срещу домакините, Германия и Република Корея. Срещите са от 22-и до 24-и юни в Техеран.

Материалът България удари олимпийския шампион пред 5000 зрители е публикуван за пръв път на Будна Варна.

87 ухапани от кърлежи във Варна за седмица

http://budnavarna.bg/35315-87-uhapani-ot-karlezhi-vav-varna-za-sedmitsa/

87 случая на ухапани от кърлежи за седмица във Варна са регистрирани в Регионалната здравна инспекция в морската столица.

Общо случаите за седмицата в област Варна са 101, съобщиха от РЗИ-Варна.

През изминалата седмица има регистриран 1 случй на заболели от Лаймска болест. Няма нови сллучаи на Марсилска треска, посочват още от здравната инспекция.

За периода 8-14 юни регистрираната в РЗИ – Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници.

Регистрирани са 33 случая на чревни инфекции срещу 27 от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 4 вирусни хепатита, 3 колиентерита, 25 ентероколита, 1 ротавирусен ентерит.

От въздушно – капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 23 лица срещу 37 за предходната седмица, представени от: 15 случая на варицела и 8 случая на скарлатина.

Материалът 87 ухапани от кърлежи във Варна за седмица е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Протест под прозорците на МС за строителството на дюните

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/protest

В събитието се включиха членовете на над 30 групи в социалните мрежи

Нова сензация! Мексико постави на колене световния шампион!

http://www.varna24.bg/news/797351.html

Мексико хвърли голямата бомба от началото на световното първенство по футбол. "Ацтеките" ...

Швейцария спря Бразилия в хубав мач

http://clubz.bg/69267-shvejcariq_sprq_braziliq_v_hubav_mach

Изненада №2 в четвъртия ден на Световното - Бразилия и Швейцария направиха 1:1 в качествен мач от група Е. 

Филипе Коутиньо откри резултата със страхотен гол в 20-ата минута. В 50-ата обаче Стефан Цубер изравни с глава в ситуация, в която извърши нарушение в атака.

По-рано днес Мексико победи световния шампион Германия с 1:0. Така три от големите фаворити за титлата - бундестимът, Аржентина и Бразилия тръгнаха доста колебливо на първенството. Но това още нищо не означава.

"Селесао" имаше на разположение най-добрия възможен състав в момента, но показа доста колебания във всички фази и компоненти. "Златистите" започнаха активно и до отбелязване на гола на Коутиньо - негов специалитет отляво на атаката с неспасяем шут с фалц, имаха преимущество.

След това Неймар (разочарова днес, отличи се единствено с прическата си) и компания отстъпиха и дадоха доста пространства на своя съперник.

Това продължи и през втората част. В тези минути Швейцария впечатли с комбинативния си и нападателен футбол. "Часовникарите" се надиграваха с фаворизирания (и с основание) си съперник.

В 50-ата Цубер избута Миранда при корнер и отблизо изравни с глава. Съдията прецени, че няма основание за допитване до VAR. В случая обаче доста по-груба е грешката в защитата на Бразилия.

Имаше още една спорна ситуация, но в наказателното поле на Швейцария, когато бразилците имаха претенции за дузпа за нарушение срещу Габриел Жезус след почивката.

А Бразилия опита да натисне, но това истински се случи чак в края на срещата. Тогава вратарят Ян Зомер трябваше да се намесва няколко пъти и го направи. Латиноамериканците имаха и малшанс в 2-3 ситуации.

Междувременно Швейцария организира няколко отлични контри, в които липсваше завършващ удар или пас.

В другия мач от групата по-рано днес Сърбия спечели с 1:0 срещу Коста Рика.

Швейцария спря Бразилия в хубав мач (СНИМКИ)

http://clubz.bg/69267-shvejcariq_sprq_braziliq_v_hubav_mach_snimki

Изненада №2 в четвъртия ден на Световното - Бразилия и Швейцария направиха 1:1 в качествен мач от група Е. 

Филипе Коутиньо откри резултата със страхотен гол в 20-ата минута. В 50-ата обаче Стефан Цубер изравни с глава в ситуация, в която извърши нарушение в атака.

По-рано днес Мексико победи световния шампион Германия с 1:0. Така три от големите фаворити за титлата - бундестимът, Аржентина и Бразилия тръгнаха доста колебливо на първенството. Но това още нищо не означава.

"Селесао" имаше на разположение най-добрия възможен състав в момента, но показа доста колебания във всички фази и компоненти. "Златистите" започнаха активно и до отбелязване на гола на Коутиньо - негов специалитет отляво на атаката с неспасяем шут с фалц, имаха преимущество.

След това Неймар (разочарова днес, отличи се единствено с прическата си) и компания отстъпиха и дадоха доста пространства на своя съперник.

Това продължи и през втората част. В тези минути Швейцария впечатли с комбинативния си и нападателен футбол. "Часовникарите" се надиграваха с фаворизирания (и с основание) си съперник.

В 50-ата Цубер избута Миранда при корнер и отблизо изравни с глава. Съдията прецени, че няма основание за допитване до VAR. В случая обаче доста по-груба е грешката в защитата на Бразилия.

Имаше още една спорна ситуация, но в наказателното поле на Швейцария, когато бразилците имаха претенции за дузпа за нарушение срещу Габриел Жезус след почивката.

А Бразилия опита да натисне, но това истински се случи чак в края на срещата. Тогава вратарят Ян Зомер трябваше да се намесва няколко пъти и го направи. Латиноамериканците имаха и малшанс в 2-3 ситуации.

Междувременно Швейцария организира няколко отлични контри, в които липсваше завършващ удар или пас.

В другия мач от групата по-рано днес Сърбия спечели с 1:0 срещу Коста Рика.

Искаш ли да ти изклатим зъбите, бе, ей - мъж нападна с нож охранител в столичен мол (видео)

https://offnews.bg//112/iskash-li-da-ti-izklatim-zabite-be-ej-mazh-napadna-s-nozh-ohranite-682801.html

Мъж е нападнал с нож охранител в столичния мол Serdica Center. За това съобщава свидетел на свадата, който е публикувал видео във фейсбук страницата "Забелязано в София".

Нападението става пред очите на свидетели, които гледат безучастно. От записа се чува как нападателя се заканва да изби зъбите на младия охранител с думите: "Искаш ли да ти изклатим зъбите, бе, ей!"

Жена, която явно придружава нападателя, се опитва да го спре с думите: "Яне, мани го, бе, виж че е.."

В коментар на видеото, Борислав Колев, който става свидетел на свадата, коментира:

За съжаление преди малко станах свидетел на изключителна простотия. Мъж нападна с нож охранителя на магазин ZARA в Serdika Center, който искаше да им провери багажа, тъй като се включиха детекторите на изхода, когато излизаха, съобщава Борис Колев, който разпространи видеото.

Отделно, няма да коментирам поведението на статист на момчето със синята риза, който пък е от охраната на самия МОЛ. :(( и по моловете ли започнахме да се избиваме вече. Не намерих охранителя след това, но ако види този пост и реши да повдигне обвинение ще предоставя записа и показания.

Немската машина проскърца на старта срещу Мексико (видео)

https://offnews.bg//futbol/nemskata-mashina-proskartca-na-starta-sreshtu-meksiko-video-682800.html

Германия допусна загуба от Мексико с 0:1 в двубой от Група F на световното първенство, игран на стадион "Лужники" в Москва. Ървинг Лосано отбеляза ценното попадение за мексиканците в 35-ата минута. 

Бундестимът изигра неубедителен мач, в който, особено през второто полувреме, пропусна няколко добри възможности за гол. Близо до попадение бяха Тимо Вернер, Томас Мюлер, Тони Кроос и Юлиан Дракслер.

Двубоят започна с много опасна атака за Мексико, но Лосано пропусна да се разпише от няколко метра. Последваха минути с поделено надмощия, в които и двата отбора организираха по няколко атаки, но тези на Мексико изглеждаха по-опасни.

В 35-ата минута, при една от поредните контраатаки, Лосано финтира бранител на Германия и прати топката в мрежата на Нойер. Минути по-късно Кроос можеше да изравни, но силният му удар срещна гредата.

Другият мач от групата е между Швеция и Южна Корея. Двата тима излизат утре от 15:00 часа българско време.

Мексико подчини световните шампиони

https://frognews.bg/novini/meksiko-podchini-svetovnite-shampioni.html

Мексико поднесе една от изненадите в старта на световното първенство в Русия, като надделя над световните шампиони от Германия.

Жена нападна хора с макетен нож във Франция

http://nakratko.bg/category/25/161094/


Жена беше арестувана в Южна Франция, след като рани двама души с макетен нож на касата в супермаркет. Според свидетели, задържаната крещяла "Алах е велик!". Няма полицейско досие.

Порой отнесе улица в Дупница

http://nakratko.bg/category/58/161093/


Пороен дъжд нанесе значителни щети в Дупница. Цяла улица е разцепена на две. За секунди тя се превръща в река, а хората опитват да спасят паркираните край нея автомобили. Затварят плътно врати и прозорци.

Кметът на Бургас намекна, че може да не се кандидатира отново

http://nakratko.bg/category/59/161092/


Първо няма яснота дали ще се кандидатирам отново и каква ще е оценката за този мандат на хората, които са ме номинирали и избрали. Това заяви Димитър Николов, кмет на Бургас и зам.

Порои отнесоха улица в Дупница

https://offnews.bg//obshtestvo/poroi-otnesoha-ulitca-v-dupnitca-682797.html

В Дупница проливните дъждове от последните два дни разрушиха улица "Родопи" със стълби. Водата и камъните буквално са заровили кола, паркирана там, съобщава Нова телевизия.

Валежите доведоха до тежки щети, след като довлякоха земна маса и камъни, унищожавайки почти напълно стълбището, което води до съседните улици.

Хората се опасяват, че щетите за тях може да бъдат и още по-големи, ако проблемът не бъде решен бързо, тъй като земна маса вече навлиза и в дворовете им. Според хората не само обилният дъжд е виновен за разрушената улица. Имало и ремонт на ВиК, след който в средата на масивните стълбите бил положен водопровод. След това го заровили само с баластра.

От общината са обяснили, че отговорно е ВиК дружеството. От там на свой ред са заявили, че са си свършили работата - поставили са нов водопровод и са го заровили. За асфалтиране тепърва ще се избира изпълнител с обществена поръчка. След дъжда обаче за основен ремонт и асфалтиране са не само стълбите, но и цялата улица „Родопи”.

Всяка четвърта жертва на катастрофа е при завой

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vsiaka-chetvyrta-zhertva-na-katastrofa-e-pri-zavoj-6083512

Когато сбъркаме скоростта, с която влизаме в завой, можемд а загубим контрол върху автомобила

750 автобуса блокират София при протест на 25 юни

https://offnews.bg//obshtestvo/750-avtobusa-blokirat-sofia-pri-protest-na-25-iuni-682796.html

750 автобуса ще пристигнат в София за протеста на брашна на 25-ти юни, съобщи за БНР Магдалена Милтенова, член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.

От бранша настояват да бъде оттеглен законопроектът за автомобилната камара.

"Това, което предвиждаме е да не преустановяваме на този етап превоза на пътници. Просто ще бъде изразен нашия протест под формата на шествие от храм "Александър Невски" по "Цариградско шосе". Когато се наредят един след друг, можете да сметнете - един автобус е 13 метра като дължина, умножете по 750 и ще разберете до къде ще стигне опашката", каза Милтенова.

Ако исканията им за оттегляне на законопроекта за автомобилна камара не бъдат изпълнени и след този протест, от 28-ми всеки четвъртък ще има регулярни стачни действия, каза още Милтенова.

Масова стрелба в САЩ, поне 20 ранени

https://frognews.bg/novini/masova-strelba-sasht-pone-20-raneni.html

Поне 20 души са ранени при масова стрелба в американския щат Ню Джърси. Инцидентът е станал по време на арт фестивал.

Мъж преби до смърт приятелката си

https://www.mediapool.bg/mazh-prebi-do-smart-priyatelkata-si-news280419.html

19-годишно момиче от Айтос е починало, след като е било пребито от приятеля си и баща на детето ѝ. Момичето живеело на семейни начала с 27-годишен криминално проявен софиянец, който е задържан като извършител на престъплението, съобщиха от полицията. Двамата имат дете на 2 години и 8 месеца. Сигналът за откритата в безсъзнание млада жена е подаден в полицията в събота към 20.25 часа. Тя е била с множество рани по главата и тялото. Транспортирана е в болница, но въпреки усилията на медиците, е починала. По случая е образувано досъдебно производство.  

Диамантен прах се вихри около далечни млади звезди

http://nakratko.bg/category/29/161091/


От десетилетия астрономите търсят обяснение за наблюдаваните в различни региони на Млечния път слаби микровълнови излъчвания.

Срамота

http://www.eurochicago.com/2018/06/sramota/

А премиерът? – „За поредна година премиерът отказва да влезе в диалог с протестиращите майки на деца с увреждания“ - разказа пред Дарик радио една от майките. Той се разплакал като видял телевизионния репортаж. „Г-н Бойко Борисов, искаме не просто да плачете, защото ние можем да Ви кажем много лични истории, които да Ви разреват... Искаме да бъдем част от тази държава, а не да бъдем невидими, не да бъдем затваряни в домовете си и не да бъдем тези, които само да Ви разплакват!” – каза една от майките. После той направи „няма го, има го“ социалния министър. "След като министърът остава... да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас” – каза премиерът.

Афис: ГЕРБ може да загуби ролята си на първа политическа сила

https://offnews.bg//politika/afis-gerb-mozhe-da-zagubi-roliata-si-na-parva-politicheska-sila-682794.html

ГЕРБ е на път да загуби ролята си на първа политическа сила, сочи последното представително изследване на Агенция АФИС, цитирано от Българското национално радио.

Електоралната ножица между ГЕРБ и БСП се затваря и ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, 22,9% биха подкрепили ГЕРБ, а 22,6% - БСП.

Разлика от 0,3% е статистически пренебрежителна.

Подобно изравняване на потенциала се случва за първи път от края на ноември 2016 г.

В сравнение с месец май делът на гласуващите за ГЕРБ спада с 3%, а за БСП се увеличава с 3 на сто.

В момента „Обединените патриоти“ биха получили 5,4 на сто, а ДПС - 10 %.

„Воля“ би изпаднала от парламента с по-малко от 2 на сто.

Сборът на гласовете за всяка от известните десни партии – „Демократи за силна България“, „Да, България“ и СДС е 1,5% и остава далеч под бариерата от 4%.

Социолозите от АФИС коментират, че спадащото доверие е плод преди всичко на усещане за криза на представителството между политици и избиратели.

В последните месеци желанието за промени се връща на ниво на изборите от миналата година - 25% искат нови избори, 27 на сто смяна на министри, 9% - нова коалиция в рамките на сегашния парламент.

Едва 23 на сто предпочитат запазване на правителството в сегашния му вид.

Порой наводни Бургас

https://frognews.bg/novini/poroi-navodni-burgas.html

Силен дъжд наводни Бургас. По време на бурята улиците на града заприличаха на реки. Пожарната е реагирала на над 30 сигнала за паднали дървета и наводнени мазета и тавански помещения.

Афис: ГЕРБ е на път да загуби ролята си на първа политическа сила

https://dnes.dir.bg/politika/afis

Тези, които смятат, че страната се движи в правилна посока, са 22%, а онези, които смятат, че посоката е грешна, са почти три пъти повече - 57%

Масова стрелба по време на фестивал в Съединените щати

https://offnews.bg//sviat/masova-strelba-po-vreme-na-festival-v-saedinenite-shtati-682793.html

Най-малко 20 души бяха ранени при стрелба по време на фестивал в Трентън, Съединените щати. Полицията е застреляла един от нападателите, а втори е задържан.

Сред ранените е и 13-годишно дете, което е в критично състояние.

По първоначална информация има и една жертва. Мотивите за атаката все още не са ясни. 

Бихме Бразилия на волейбол (СНИМКИ)

http://clubz.bg/69266-bihme_braziliq_na_volejbol_snimki

Националният отбор по волейбол записа най-впечатляващата си победа в турнира Лига на нациите - 3:2 срещу олимпийския шампион Бразилия в Двореца на културата и спорта във Варна пред повече от 4000 зрители.

Домакините водеха в геймовете през целия мач, а "селесао" догонваше - 25:22, 19:25, 25:15, 18:25, 15:12.

Така балансът на тима на Пламен Константинов от двубоите в морската ни столица 2:1. Нашите биха Бразилия и Канада, а загубиха само от Франция в петък.

Българският тим започна срещата с много настроение и желание за битка срещу един от най-силните отбори в света. Теодор Салпаров и компания поведоха в резултата и до края на първия гейм не допуснаха сривове.

Втората част вървеше равностойно, но този път "лъвовете" догонваха. В края на гейма Бразилия успя да се наложи и изравни резултата. В третата част обаче на южноамериканците им се случи нещо, което рядко изживяват - да бъдат надиграни напълно.

Всичко вървеше отлично в редиците ни, така спечелването на гейма на 15 дойде логично - 2:1. В четвъртата част ролите се поразмениха след смени в състава на гостите и резултатът отново бе изравнен.

Така се стигна до тайбрек, който вървеше точка за точка до средата на гейма. Тогава, подкрепяни от пълната зала, българите взеха преднина и не я изтърваха до края - 15:12 и 3:2.

Пламен Константинов днес заложи на следния стартов състав: Георги Сеганов, Боян Йорданов, Николай Пенчев, Валентин Братоев, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев - Теодор Салпаров - либеро.

 

Сърбия излъга Коста Рика

https://frognews.bg/novini/sarbiia-izlaga-kosta-rika.html

Сърбия победи в първия си мач от Мондиал 2018 тима на Коста Рика. Западните ни съседи надиграха с 1:0 четвъртфиналиста от предното Световно първенство.

Ще си хапне ли от вас кучето ви, ако умрете

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/shte-si-hapne-li-ot-vas-kucheto-vi-ako-umrete-6083415

Вижте някои от най-разпространените погрешни схващания за зловещото поведение на домашните любимци след смъртта на стопаните си

Фалстарт за шампиона Германия на световното в Русия

https://www.mediapool.bg/falstart-za-shampiona-germaniya-na-svetovnoto-v-rusiya-news280418.html

Настоящият световен футболен шампион Германия започна с изненадваща загуба участието си на Мондиал 2018. Бундестимът загуби с 0:1 от отбора на Мексико. Единственият гол в двубоя вкара мексиканецът Ирвинг Лосано в 35-ата минута. Веднага след гола германците изнесоха играта в половината на противника и имаха шанс да изравнят, но Тони Кроос удари греда. През втората половина мексиканските футболисти направиха няколко доби контраатаки. Германците имаха шанс да изравнят в края на двубоя, но не успяха да отбележат попадение. Това е трети пореден случай на световно първенство, при който шампионът не започва с победа. През 2014 г. Испания започна с поражение 1:5 от Холандия, а четири години по-рано Италия направи 1:1 с Парагвай. Германия обаче не е имала слаб старт от 1986 г., когато направи 1:1 с Уругвай. В последните си три първенства пък германците неизменно бележеха по четири гола. По-рано през деня отборът на Сърбия победи с 1:0 Коста Рика в първия двубой от група Е. Гола вкара капитанът Александър Коларов в 57-ата мин. Той отбеляза от пряк свободен удар. Двубоят беше равностоен, а в края и доста напрегнат. В добавеното време Александър Приович удари без топка съперник по лицето. След разглеждане на ситуацията чрез системата за видеоповторения (VAR) главният съдия Маланг Диедхиу от Сенегал обаче реши, че няма нарушение на сърбина и така не бе показан първи червен картон на световното първенство. Швейцария спря Бразилия Бразилия не успя да победи Швейцария при първия си мач в Русия. Двата отбора завършиха 1:1 във втората среща от група "Е".   Филипе Коутиньо откри резултата за бразилците с много красив гол в 20-ата минута. От границата на наказателното поле с премерен удар той намери лявата града на швейцарската врата, след което топката влезе за 1:0.   След гола Бразилия намали видимо темпото, което даде шанс на Швейцария да влезе в мача. Швейцарците започнаха да задържат много по-често топката, но до края на полувремето не успяха да организират опасна атака.   Апатията на Бразилия продължи и в началото на втората част. В 50-ата Стивен Цубер изравни за европейците судар сглаваот 7-8 метра.   Звездата на Бразилия Неймар игра слабо през първото полувреме и показа известно съживяване през втората част. Той обаче задържаше прекалено дълго топката и така често убиваше остротата на бразилската атака. Неймар логично бе и най-често фаулираният играч в мача.   Бразилия показа доста сериозна зависимост от своята звезда, като повечето нападения започваха отляво, където играеше Неймар. Това направи нападението на южноамериканците предсказуемо за Швейцария.   В самия край на мача Бразилия получи две добри възможности да вкара победен гол при разбърквания в наказателното поле, но ги изпусна.

Интензивни валежи и опасен код за цялата страна утре

http://www.varna24.bg/news/797343.html

И за утре картата на България е обагрена в жълта заради опасния код, който ще властва над цялата ...

Кърлежите донесоха лаймска болест във Варна

https://frognews.bg/novini/karlejite-donesoha-laimska-bolest-vav-varna.html

Случай на лаймска болест е регистриран във Варна. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Винарна от Византийския период откриха в античния Сепфорис в Израел

http://nakratko.bg/category/29/161088/


По време на разкопки в националния парк Сепфорис в Северен Израел е открита винарна от Византийския период.

Порой наводни Бургас, водата отнесе улица в Дупница

https://www.mediapool.bg/poroi-navodni-burgas-vodata-otnese-ulitsa-v-dupnitsa-news280417.html

Буря със силен вятър и градушка премина през Бургас. В следствие на дъжда има паднали дървета, наводнени улици и задръствания в града и околностите, предаде БГНЕС. Крайпътно дърво е паднало върху автомобил, докато се движил по обходния път от Поморие към Бургас. Шофьорът е пострадал леко. Мъжът е с охлузвания и в шок. Откаран е за преглед в бургаската болница. Пътувал е заедно със семейството си, но други пострадали няма. Инцидентът обаче предизвика километрично задръстване в едното платно на пътя от Южното Черноморие в посока Бургас. След пороя движението е изключително интензивно. Друго дърво падна в двора на училище "Климент Охридски". При този инцидент няма пострадали и щети. Пороят за кратко наводни улици в Бургас и ниските етажи на няколко къщи. Екипи работят по отводняването им. За неделя е обявен жъл код за валежи в цялата страна. От НИМХ съобщиха за повишение на нивата на някои реки и очаквано покачване в следващите часове. Нивата обаче са под праговете за внимание. Предупреждение за наводнения има по поречията на притоците на Струма и Места за неделя и ранните часове на понеделник. В неделя силният дъжд доведе до разрушения и щети в Дупница. Цяла улица в града беше отнесена от водата, а хората в засегнатите участъци не могат да излязат от домовете си. Стихията предизвика щети по къщи и автомобили в целия град. Една жена е пострадала, след като е паднала в шахта.

Стрелба по време на фестивал в Ню Джърси, 20 ранени

http://nakratko.bg/category/25/161089/


Двама души откриха огън по време на фестивал на изкуствата в Трентън, Ню Джърси, при което бяха ранени 20 души, предаде АП. Единият стрелец е бил ликвидиран от полицията, а другият е арестуван. Нападението е било извършено около 3 ч.

750 автобуса ще шестват в София срещу спорен закон

https://www.mediapool.bg/750-avtobusa-shte-shestvat-v-sofiya-sreshtu-sporen-zakon-news280416.html

За протеста на превозвачите срещу закона за създаване на автомобилна браншова камара в София ще пристигнат 750 автобуса. Демонстрацията срещу внесения в парламента законопроект е насрочена за 25 юни. По-рано тази седмица превозвачите стачкуваха ефективно за час и половина. Пред БНР Магдалена Милтенова, член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, обясни, че засега не се предвижда спиране на автобусните превози в страната. Недоволството от спорния законопроект ще бъде изразено с автобусно шествие от храм "Александър Невски" по бул. "Цариградско шосе". То със сигурност ще затрудни движението в столицата. Ако исканията им за оттегляне на законопроекта за автомобилна камара не бъдат изпълнени и след този протест, от 28 юни всеки четвъртък ще има регулярни стачни действия, каза още Милтенова.

АФИС: БСП догони ГЕРБ, ДПС изпреварва националистите

http://nakratko.bg/category/59/161085/


Едва 0,3% е разликата между ГЕРБ и БСП според национално представително изследване на агенция АФИС. При предсрочни избори хората на Бойко Борисов биха получили 22,9%, а тези на Корнелия Нинова – 22,6%.

Писна ни от корупция! Протест на обединените каузи пред МС

https://frognews.bg/novini/protest-obedinenite-kauzi-pred-dnes.html

Протест на обединените каузи пред Министерския съвет ще се проведе днес. В организацията му участват 27 сдружения.

Момичетата на ЖФК Варна шампионки по футбол

http://varnautre.bg/2018/06/17/83470/%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d1%84%d0%ba-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d1%84

Отборът на ЖФК Варна спечели футболния турнир за момичета до 12 години, който се проведе в Дряново. Възпитаничките на Елена Пеева стартираха надпреварата с равенство 1:1 със Светкавица, а във втория си мач победиха тима на ЛП Суперспорт с 2:0. Последва разгромен успех с 4:0 над Пълдин. На полуфинала варненки удариха Спортика с 3:2. На […]

Жена рани с нож двама души във френски супермаркет, крещейки "Аллах акбар!"*

https://dnes.dir.bg/svyat/zhena-rani-s-nozh-dvama-dushi-vav-frenski-supermarket-kreshteyki-allah-akbar

Вероятно тя е с психически проблеми, но това не изключва възможността да е надъхана с радикални идеи

Джихадистка рани двама във френски супермаркет

https://frognews.bg/novini/djihadistka-rani-dvama-vav-frenski-supermarket.html

Жена рани двама души с макетен нож във френски супермаркет. Атаката е извършена в курорта Сен сюр мер в Южна Франция, като жената е крещяла ”Аллах акбар”.

Огромно дърво падна върху автомобил с хора

http://www.varna24.bg/news/797334.html

Ураганният вятър и поройният дъжд, които се изляха над Бургас преди броени минути, станаха причина ...

Бивша учителка се самоуби след скок от блок в Пазарджик

http://www.varna24.bg/news/797328.html

Жена на 44 години от Пазарджик е сложила край на живота си като е скочила от стълбищна площадка ...

Съпругата на Томислав Дончев: Не съм расист, не мразя циганите, но и тук монетата има две страни

http://www.varna24.bg/news/797324.html

Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има ...

Това ще ви трогне! 20-годишна девойка стана глава на многодетно семейство

http://www.varna24.bg/news/797317.html

20-годишно момиче стана глава на многодетно семейство от осем души. Кристина сега се грижи за ...

Стрелба на изложба в САЩ, 20 души са пострадали

https://dnes.dir.bg/intsidenti/strelba-na-izlozhba-v-sasht-20-dushi-sa-postradali

Не са известни мотивите на нападението, нападателят е бил застрелян от полицията

Омар Раджех – танц срещу примирението с войната

http://clubz.bg/69264-omar_radjeh_%E2%80%93_tanc_sreshtu_primirenieto_s_vojnata

Ливанският хореограф Омар Раджех е арабската звезда на съвременната танцова сцена. Автор на 15 силни спектакъла, копродуцирани от авторитетни европейски културни институции, Раджех е редовен гост на някои от най-престижните фестивали и сцени по света. През 2002 година основава компанията Omar Rajeh/Maqamat, в която работи с артисти от региона – Ливан, Сирия, Палестина, Иран – и от целия свят – Аржентина, Германия, Белгия, Корея и други. Най-новият му спектакъл #Минаре ще направи световната си предпремиера на откриването на фестивала One Dance Week на 21 септември в Пловдив само седмица преди официалната премира в Рим.

Свързахме се с Омар по време на работата му по творчески проект в малко селце, скътано в прочутите ливански планини с кедрови гори. „Бягам в планината винаги когато имам възможност, за да си почина и да презаредя“, казва той. Говорим още за войната като всекидневие, за непукизма, за насилието по света, за забравената човечност и вдъхновението да създаваш изкуство в барутния Арабски регион...

- Говори се за арабска революция в областта на съвременния танц. Как се създават спектакли, които достигат до големите европейски и световни сцени в регион, разкъсван от войни и враждебност?

Изкуството във всичките му форми и проявления не идва само от спокойни държави и стабилни региони. Точно обратното. Навсякъде има конфликти и трудности с най-различни измерения. Навсякъде хората имат за какво да се борят. Но страните, преминали през граждански войни и насилие, са значима люлка на изкуството, защото то дава гласност, отдушник, трибуна на хората. Вярвам в това. За себе си мога да кажа, че гражданската война в Ливан ме направи по-осъзнат за смъртта, но най-вече за живота. За това как искаме да живеем. За важните неща.

Изкуството по същество, и в частност танцът, представляват начин за оспорване на рутината, на логиката на съществуването. Убеден съм, че ролята на танца е да ни тласка напред, да ни вдъхновява.

- Във вашата работа са втъкани много сериозни проблеми –  войни, убийства на журналисти, погазване на човешките права, социални и политически кризи...

Тук се крие голяма опасност. Понякога дотолкова засядаме в емоциите, толкова много политически, социални и културни асоциации искаме да вложим, че забравяме истинската същност на артистичната работа. А това е катастрофа. Творбата трябва да живее свой живот. Това е смисълът на едно произведение на изкуството в крайна сметка.

Снимки © Stephan Floss

Необходимо е ясно да осмисляме творбата отвъд конкретните събития и конюнктура. Да използваме тялото на сцената, без да му лепим етикети и да го претоварваме със съдържание. Този капан стои с особена сила пред съвременния танц.

- В Пловдив ще представите световната предпремиера на #Минаре. Какво е посланието?

Може би публиката ще дойде в залата с очаквания, защото войната в Сирия е голям човешки момент. Само че аз не съм в позицията да кажа кое е добро и кое е лошо, кой е прав и кой греши. Интересува ме най-вече въпросът за отговорността. Какво правим, когато наблизо или надалеч умират хора, изчезват градове? Реагираме ли? Примиряваме ли се? Или просто обръщаме гръб? Моята цел като артист е да подканя зрителите да си зададат тези въпроси. Това е проблематиката на #Минаре.

Заглавието идва от минарето на Голямата джамия в Алепо, построено преди хиляда години и сринато през 2013-а в боевете. Има и хаштаг, защото така днес обменяме информация. Предизвикателството да работя върху тази тема беше голямо, защото е обременена от полярни мнения. Спектакълът е отпор на безучастието - не е само за войната в Сирия, нито само за сътресенията в Арабския регион.

- Оттам виждаме само бомби, кръв, сълзи...

Не е лесно да избягаш от медийните кадри на разрухата. Независимо дали живеем в Пловдив или Бейрут, образите на войната се запечатват в нас. Независимо дали идват от Сирия, Газа, Африка, Китай или Европа, образите на насилието стават част от начина, по който виждаме света и самите себе си в определени моменти. Много често не осъзнаваме това.

Не съм бил в Алепо. Нямам емоционална връзка с този град. За мен разрушаването на Алепо е като разрушаването на Берлин, Дрезден, Париж, Лондон, Сараево, Бейрут, Багдад, Ерусалим или Грозни в миналото. Много градове са били унищожени от война, бедност, диктатура или нещо друго. И това трябва да интересува всички, не само пряко засегнатите.

Гледах видеоклип във Facebook, заснет от дрон - хиляди разрушени сгради от бойните полета. Бях шокиран. И какво можех да направя? Да харесам видеото? Да споделя? Да коментирам? Да продължа да чета други постове, все едно че нищо не се е случило? И тук идва простичкият, но основен, ако щете, етичен въпрос – как реагирам аз?

- Всеки трябва да намери отговор за себе си. Като общество обаче свикнахме ли с войната?

Живеем в система, която ни кара да се чувстваме слаби. Всеки е толкова зает със собственото си препитание, че междувременно обществото ни онемява. Сякаш смъртта е съдба, с която можем единствено и само да се примирим. Това мислене е много опасно. Не знам какво може да направи отделният човек в Пловдив, София, Бейрут или някъде другаде по света, но знам, че на тази система трябва да се даде отпор. Защото е несправедлива, нечестна и много жестока.

Със спектакъла BEYTNA давате отговор  – хореографи и музиканти от Арабския регион, Европа, Африка и Азия разговарят, танцуват и се забавляват, докато вашата майка приготвя вкусни гозби на сцената за цялата публика.

BEYTNA има друг подход, но същата тема като в #Минаре. В къщата отсреща става нещо, а ти се преструваш, че не виждаш. И двете творби докосват по-широка човешка перспектива – каква позиция заемаш всеки ден.

BEYTNA е празник на идеята за събирането с Другия. На осъзнаването, че не е важно да бъдем еднакви, за да бъдем заедно. Че различията ни обединяват, а не ни превръщат във врагове. Това е насладата от опознаването, общуването, придобиването на нови знания. 

За мен като артист е важно да чествам всички култури на света, защото те са част от моята човешка култура. Харесвам традициите, но ги разглеждам през призмата на съвремието и не се опитвам да ги „поправям“. 

- Отношението към Другия става все по-проблематично, дори в Европа се издигат огради и се затварят врати...

За мен това е проблем на медиите. Ако се фокусираме върху даден инцидент на границата между две държави, защо пренебрегваме стотиците, хилядите жестове на разбирателство, протягане на ръка, отвореност? Просто акцентът пада върху тези блокади и пречки. Понякога забравяме или не виждаме тяхната противоположност. В истинския живот хората са много по-отворени, щедри и добри, отколкото си представяме.

- Преди няколко години бяхте поканен да създадете спектакъл в Техеран – Zaafaran. В Иран обаче съвременният танц е неприемлив, дори незаконен. Какво беше най-голямото предизвикателство?

Периодът в Техеран беше прекрасен опит за мен - работа с млади артисти, запознанството с нови хора. Порази ме тяхното любопитство да живеят, жаждата им да творят и да учат, да се свързват със света. Вижте, аз винаги се опитвам да се справям с ограниченията и границите. Навсякъде има най-различни трудности и пречки. Важното е да започнеш. Тогава нещата се получават.

Съществена част от моята работа е именно промяната, свободата на трансформацията за всеки нов спектакъл. Избягвам лепенето на етикети и налагането на определени структури. Вярвам, че това е красотата на изкуството – да изразява както действителността, така и абстракцията.

- Как и защо избрахте хореографията и съвременния танц за професия?

До голяма степен го реши случайността. Исках да бъда физик и да се занимавам с наука, но също така посещавах танцова група. Един ден преподавателят ни напусна и се наложи аз и един мой приятел да поемем нещата. Бях на 16 години. Репетирахме основни движения, но постепенно осъзнах, че искам да се развивам в тази област.

Другият мотор е личното ми любопитството. Непрекъснато се опитвам да разбера защо и как се случват нещата. Обичам да си задавам въпроси - за всекидневието, за възприятията на реалността, за физическото и емоционалното състояние, за тялото като доказателство на самото съществуване. Това е много важно за моята работа. Разбира се, и политиката.

- Освен от кедровите гори откъде черпите мотивация за толкова съдържателни спектакли?

Несправедливостта истински ме мотивира. Тя върви в противоположната посока на живота. Цивилизацията, която колективно сме създали, понякога може да бъде жестока. Вярвам, че трябва да променим това. Да се опитваме. Да не се страхуваме. Да не се оставяме на течението на реката да ни отведе нанякъде. Може би е много идеалистична идея, но наистина ми дава сили.

Както казах, #Минаре поставя не толкова проблема за войната в Сирия, колкото въпроса на отговорността. Какво правим? Къде заставаме? Мисля, че трябва да преоткрием определени ценности – ценности, които ни дават надежда.

- Благодаря. Очакваме ви в Пловдив.

Благодаря. Надявам се на хората да им хареса.

----

Гледайте #Минаре на 21 септември от 19:30 часа в Дома на културата „Борис Христов“ - Пловдив. Билети за спектакъла може да намерите онлайн в системата на ЕpayGo.bg, както и на касите на Easypay. One Dance Week се организира от фондация "ЕДНО за култура и изкуства" и е част от програмата на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019".

Качински боледува. Кой може да го наследи?

http://clubz.bg/69263-kachinski_boleduva_koj_moje_da_go_nasledi

Все по-чести са спекулациите кой ще замени Ярослав Качински, председател на управляващата партия в Полша и най-силния човек в политиката в централноевропейската страна. Властите вече официално потвърдиха, че той е бил в болница заради "животозастрашаваща ситуация", не контузия на коляното, пише "Политико".

Качински, могъщият лидер на управляващата партия "Право и справедливост", не се е появявал на публично място от края на април. Отначало беше съобщено, че причината е остеоартрит, който мъчи дясното му коляно.

"Състоянието на Ярослав Качински е такова, че ако не беше постъпил в болница, това щеше да застраши живота му, беше приет в тежко състояние", обясни здравният министър Лукаш Шумовски по полското национално радио.

Говорителката на "Право и справедливост" Беата Мазурек потвърди информацията, но отказа да даде детайли.

Качински, който трябва да стане на 69 г. в понеделник, беше изписан от болницата на 8 юни, след като беше лекуван повече от месец. Той не се появи в събота на церемонията за откриването на монумент на брат му близнак Лех в пристанищния град Шчечин. Лех Качински почина в самолетна катастрофа през 2010 г., докато беше президент.

Въпреки че информацията за здравословното състояние на Ярослав Качински е оскъдна, отсъствието му предизвика спекулации за това кой ще го наследи на поста му.

Вътрешният министър Йоахим Бруджински остро реагира на подобни предлоложения като обясни, че "всички, които мечтаят да заместят Качински, трябва да се въоръжат с голямо търпение". Според него лидерът напълно контролирал какво се случва в партията и не планирал да се оттегля.

Вътрешният министър обаче е един от най-приближените на Качински и е очаквано да реагира по този начин. Същевременно самият той се спряга за един от възможните наследници на най-силния човек в полската политика. Преди да стане МВР шеф при рокадите в правителството през януари той отговаряше за партийните структури и има силно влияния вътре в партийната организация.

Според скорошно социологическо проучване на IBRIS за всекидневника Rzeczpospolita 14,4 на сто от анкетираните смятат, че премиерът Матеуш Моравецки най-вероятно ще замени Качински, 9 на сто са за Бруджински и 8,6 на сто за бившата премиерка Беата Шидло. 42,8 на сто са без мнение.

Моравецки, който навърши 50 г. в сряда, миналата година изведнъж се оказа протеже на Качински. Бившият банкер замени на премиерския пост Шидло през декември и започна международна офанзива в опит на подобри доста влошения в последните години имидж на Полша.

Той може да се окаже подходящ кандидат, защото се представя като крайнодесен политик. На конференция през февруари в Мюнхен той говори за "еврейските виновници за Холокоста", а в своето първо интервю като министър-председател каза, че мечтата му е да "рехристиянизира Европа".

Друг възможен претендент да замени Качински е 47-годишният министърът на правосъдието Збигнев Зиобро, мозъкът зад спорната правосъдна реформа на Полша.

Мъж загина при пожар във Варна

https://www.mediapool.bg/mazh-zagina-pri-pozhar-vav-varna-news280415.html

67-годишен мъж е загинал при пожар, възникнал във временни постройки в двора на жилищна кооперация в центъра на Варна. Пожарът е напълно потушен. Жена на 67 години и мъж на 53 години са отведени в болница, тъй като са вдишали дим. Няма опасност за живота им. По случая е образувано досъдебно производство.  

Росен Плевнелиев и Деси Банова се ожениха

https://www.mediapool.bg/rosen-plevneliev-i-desi-banova-se-ozheniha-news280414.html

Президентът на България (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев и дългогодишната синоптичка на Нова телевизия Десислава Банова сключиха брак в неделя, съобщи телевизията. Двамата се оженили в тесен семеен и приятелски кръг. Двамата се сгодиха през март, а малко по-късно обявиха, че чакат дете. Това е трети брак за Плевнелиев, и втори за Банова. В края на ноември миналата година Банова и Плевнелиев обявиха, че са двойка в предаването "На кафе".

Ивет Лалова с второ място в Берн

https://frognews.bg/novini/ivet-lalova-vtoro-miasto-bern.html

Второ място на турнира в Берн постигна най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова. Тя завърши последното бягане в турнира с 11.31 секунди.

Отново напрежение в ЕС заради мигрантите

https://www.mediapool.bg/otnovo-naprezhenie-v-es-zaradi-migrantite-news280413.html

Напрежението в Европейския съюз по отношение на политиката за мигрантите отново се засилва. Италия и Белгия поискаха промени в правилата на ЕС за прием на мигранти. Въпросът доведе и до политически трус в Германия, а по неофициална информация канцлерът Ангела Меркел се опитва да организира среща с лидери на страни от ЕС по въпроса преди официалната среща на европейските лидери на 28 и 29 юни, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки в. "Билд". Германското издание съобщи, че Меркел иска да обсъди възможни решения с Гърция, Италия и Австрия. "Все още не е прието, на етапа на планирането сме. Не е ясно и кога ще се състои тази специална среща", заявява пред вестника член на италианското правителство. В същото време коалиционният партньор на Меркел - Християндемократичният съюз, засилва натиска си върху нея за сделка за мигрантите в рамките на ЕС. В неделя външният министър на Италия заяви, че страните от ЕС трябва "да сменят темпото" относно миграцията. Новото италианско правителство на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното движение "Пет звезди" затвори италианските пристанища за хуманитарни организации, спасяващи бедстващи мигранти в Средиземно море. За промяна в политиката относно мигрантите се обяви и министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен. Освен противоречия сред европейските държави политиката към мигрантите предизвика и вътрешнополитическа криза в Германия. Появи се информация, че вътрешният министър на страната и представител на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеерхофер, заявил на събиране на партията, че "не мога повече да работя с тази жена (Меркел – бел. ред.)". Засега обаче от ХСС нямат намерение да развалят управляващата коалиция с Християндемократическия съюз на Меркел. Евентуална среща Според "Билд" е възможно още следващия уикенд Меркел да организира среща с европейските лидери заради политиката по отношение на мигрантите. "Не се планира специална европейска среща на високо равнище. Свикването на подобна среща зависи от институциите на ЕС“, каза говорителят на германското правителство, цитиран от ДПА. Очевидно германското правителство води дискусии в този контекст с различни страни членки и с Еврокомисията, допълни той. Сред страните от ЕС няма единодушие относно начина за справянето с големите групи хора, бягащи от конфликти, особено в Близкия изток. Меркел заема твърда позиция, че миграционната политика може да бъде договаряне и прилагана само на европейско равнище. Съюзниците ѝ от ХСС и вътрешният министър Хорст Зеехофер искат едностранни действия. Противоречията накарали Зеехофер да заяви няколко пъти по време на среща на партията си: "Не мога повече да работя с тази жена". В същото време германски медии разпространиха информация, че ХСС ще даде две седмици на Меркел, за да постигне европейско решение за мигрантската политика, преди да приложат, в предизвикателство срещу нея, плана на Зеехофер бежанци да бъдат връщани още на границата. Подобно отлагане би успокоило напрежението между управляващите в Германия. От ХСС обаче отрекоха официално информацията и добавиха, че няма никаква договореност нито за прилагането на плана за връщане на мигранти, нито за отлагането му. 18 юни е срокът, поставен от ХСС, да започне прилагането на националния план, който Меркел отхвърля като отрицание на нейната политика на отворените врати от 2015 г. Освен това едностранната германска политика би нанесла удар на шенгенската система на отворени граници, отбелязва "Ройтерс". Ако Зеехофер предизвика канцлера и приложи плана си от понеделник, канцлерът би била принудена да го уволни, отбелязва "Ройтерс". Дори се говори, че 70-годишният консервативен парламентарен алианс между ХДС и ХСС може да пропадне. Без ХСС коалицията на Меркел, която включва и социалдемократите, би загубила парламентарното си мнозинство. Зеехофер заяви пред "Билд ам зонтаг": "Никой в ХСС няма интерес да сваля канцлера или да разваля парламентарния съюз ХДС/ХСС, нито да взривява коалицията". По същество обаче той не показа признаци, че променя позицията си, а други водещи представители на ХСС заявиха, че държат прилагането на новата политика да започне бързо. По-късно Зеерхофер заяви, че кризата в Германия заради мигрантите може да бъде преодоляна и че е нужно общоевропейско решение, което се надява, че ще бъде постигнато на срещата на евролидерите в края на юни. Натиск Безкомпромисната тактика, възприета от новото популистко правителство на Италия, е начин да бъдат убедени партньорите в Европейския съюз "да сменят темпото" относно миграцията, заяви новият италиански външен министър, цитиран от ДПА. "Целта ни е да събудим съвестта на европейските правителства и да ги накараме да сменят темпото по отношение на миграцията, каза пред в. "Кориере дела сера" Енцо Моаверо Миланези, технократ и бивш съдия в съда на ЕС. Италия иска ЕС да създаде приемни центрове в страните, от които идват и през които минават транзитно мигрантите, и там да се обработват молбите за убежище и да бъдат убеждавани някои мигранти да не тръгват към Европа, каза министърът. Той обясни, че това ще са "места за помощ и подслон, където можеш да промениш намеренията си и да се върнеш у дома с финансова подкрепа от ЕС". Италия ще поднови и призивите за задължителен европейски механизъм за преразпределяне на кандидатите за убежище в Евросъюза. Досега опитите за въвеждане на такъв са безуспешни. Моаверо се разграничи от изказванията за "ос на желаещите" между Италия, Австрия и Германия, която би се заела с каузата за по-строги европейски мерки срещу незаконната миграция. Той определи като неуместна думата "ос", която напомняла за съюза между нацистка Германия и фашистка Италия през Втората световна война, и призова всички склонни страни от ЕС да си сътрудничат. За промяна на политиката относно мигрантите се обяви и министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен. "Европа трябва да последва примера на Австралия и да приема молби за убежище чрез ООН", заяви той, цитиран от електронното издание "Политико". "Европа трябва да приема бежанци, които искат убежище през лагерите на ООН в зоните на конфликт и да отпраща тези, които акостират на бреговете с кораби", категоричен е той. Според Франкен бежанците, които идват директно в Европа, трябва да загубят правото си на убежище. "Нелегалната миграция трябва да спре. Като оставим на страна 15-те процента, които искат отворени граници, подкрепата на мнозинството от населението към подобна идея се топи като сняг под слънцето. Тези хора не са расисти, а мислят рационално", заяви още министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен. Междувременно корабът с близо 630 мигранти, спасени в Средиземно море, акостира в неделя в пристанището на испанския град Валенсия. Той беше насочен към порта, след като Малта и Италия отказаха да приемат мигрантите, които бедстваха няколко дни в открито море. Решението на италианското правителство да затвори пристанищата си за нелегални мигранти предизвика многохиляден протест в Рим.

Как Русия на Путин се превърна в СССР на Брежнев

http://clubz.bg/69262-kak_rusiq_na_putin_se_prevyrna_v_sssr_na_brejnev

Никога няма да забравя вкуса на онзи ягодов сок в пъстро пластмасово шише с капачка на винт. На шишето беше изписано "Made in Finland". Истинско чудо беше, че по онова време това произведение на гастрономическото изкуство можеше да се закупи във всеки магазин на улица "Малая Бронная" в Москва, където живееше моето семейство.

Годината е 1980. В Москва се провеждат Летните олимпийски игри. Столицата на СССР е изолирана от целия свят. В сила е негласна забрана за командировки и отпуска в Москва. По време на "световния празник на спорта" проститутките, валутните спекуланти и другите личности, нарушаващи хармоничния образ на "страната на победилия социализъм" са изселени принудително на 100 километра от Москва. Милицията от целия Съветски съюз е изпратена в столицата, за да поддържа идеален ред. И най-важното: в магазините има предостатъчно финландски ягодов сок и финландски колбаси, за да не си помислят чуждестранните гости, че в Съветския съюз няма достатъчно храна, както съобщаваше навремето "лъжливата буржоазна преса". Вносът от независима Финландия трябваше да запълни тази пропагандна празнина.

Евреите, Сахаров и "профилактиката"

Хората, които сега управляват Русия, бяха около 30-годишни по времето на "Брежневската Олимпиада". Всички те - млади капитани и майори от КГБ и епохата на застоя - се занимаваха тогава с "профилактиката" на дисидентите, препечатващи "Архипелаг Гулаг", с евреите, които настояваха за правото си да напуснат СССР, и с активистите от московската Хелзинкска група, следяща за (нe)спазването на човешките права в страната. "Гражданино Иванов, не се показвайте на улицата през тези две-три седмици. Така е по-добре за Вас и за семейството Ви! Ако пък решите да се изправите някъде с плакат, се сърдете на сeбе си!"; "Гражданко Розберг, не ходете в холандското посолство в отдела, който представлява интересите на Израел. Чужденците могат да Ви видят и да започнат да разпитват за напускането на СССР. А това сега не ни е нужно. Нали все някога Вие искате да емигрирате? Помогнете ни сега, пък ние може в бъдеще да не ви се бъркаме в работите."

Властите затваряха или депортираха най-непокорните. Изселиха носителя на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров и жена му в град Горки (Нижни Новгород), който тогава беше затворен за чужденци.

1980 и 2018 - открийте разликите!

Сега историята се повтаря. Полицията изиска подписи от активистите и най-вече от поддръжниците на Алексей Навални, че няма да "нарушават реда по време на Световното първенство". Самият Навални на излизане от следствения изолатор (в който прекара 30 дни) приветства в профила си в Инстаграм големия евроремонт на затворите. И гостите на Световното първенство трябвало да бъдат потресени от нивото на услугите в руските следствени изолатори, с които не можели да се сравняват дори най-хуманните скандинавски държави.

По данни на опозиционера, в "местата за изтърпяване на наказанията" били инсталирани големи екрани, на които затворниците можели да следят мачовете. Затворническият стол бил превърнат в ресторант, където можело да си поръчаш не само обичайното свинско шишче, но и овче месо за мюсюлманите.

По-нерадостни новини пристигат от Московския държавен университет. Там инициативна група, протестираща срещу създаването на специална зона за феновете в защитен природен парк, обвинява ръководството на университета начело с ректора в корупция, "срастване" с полицията и с "командированите" сътрудници на тайните служби. По думите на активистите, силоваците преследвали неудобните студенти и преподаватели.

Обвиненията в корупция са едно от нещата, които отличават 2018 от 1980 година. Както и соковете и колбасите, които бяха по магазините и преди началото на тазгодишното Световно първенство. Методите на властите обаче изобщо не са се променили. И днес налице е същата комбинация от целенасочени репресии, заплахи, присъди и затваряне на собствените граждани в потемкински села. А днес дори и в потемкински следствени изолатори.

Както през 1980, така и сега чужденецът е най-важният човек, колкото и навремето вестник "Правда" и информационната емисия "Время" да говореха за патриотизъм. Западните страни не бойкотират Световното първенство по футбол, както навремето Олимпиадата, след като Брежнев нахлу с войски в Афганистан. Вярно, че на откриването на Световното първенство не присъстваха висши представители на ЕС и САЩ, но в замяна на това вече пристигнаха всички отбори. А това, разбира се, е важно. Всичко останало на пръв поглед е непроменено.

Кремълските реставратори

Застаряващото руско ръководство се превърна в клуб на реставраторите. Те старателно реконструират образите на своята младост. В съвременна Русия вече е построен онзи "СССР-light", за който мечтаеха тогавашните обитатели на Кремъл и Лубянка преди 40 години - без партийни събрания, но с идеология, с изобилие от стоки, но без свобода, с възможност за пътуване зад граница, но без "чуждопоклоничество" към Запада. И най-важното: с такива възможности за лично обогатяване, за каквито Брежнев, Суслов и другите старци от Политбюро дори не са могли и да мечтаят.

Излетелият над стадиона Лужники талисман на Световното първенство по футбол "Миша" помаха с ръка не само на Олимпийските игри, но и на Съветския съюз, който изчезна 11 години след Олимпиадата. Путинова Русия обаче ще си отиде по друг начин - не като Съветския съюз. Защото игрите на реставраторите се различават толкова от сегашната история, колкото китайски от швейцарски "Ролекс". "СССР-light" няма да просъществува дълго. А засега: Добре дошли в 1980 година! Някой да иска още една чаша финландски сок?

Дойче веле

Пороен дъжд с градушка над Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ipoxGkeYeo0/

Пороен дъжд и градушка се изсипаха в неделя следобед над Бургас.

Бурята започна със силен вятър и продължи със силен дъжд, придружен от гръмотевици, което доведе до наводняване на улици и булеварди. Поройният дъжд  бе с градушка с големина на грахови зърна. Изля се дъжд около 40 л/ кв.м. Бурята продължи около половин час. Това беше достатъчно, за да превърне улиците в реки и да парализира движението в града. Пожарната е реагирала на над 30 сигнала за паднали дървета и наводнени мазета и тавански помещения.

Дърво е паднало върху автомобил по време на бурята. Това се е случило на пътя между кв. „Крайморие“ и Бургас. В автомобила е имало хора, които не са пострадали сериозно.

В ж.к. Лазур паднало дърво  е премазало жена, която  е настанена за лечение в УМБАЛ-Бургас. Състоянието й не е тежко, няма сериозни наранявания, приета е за наблюдение в Отделението по неврохирургия.

Отново 5 км. опашка от камиони на ГКПП Кулата

http://www.struma.com/obshtestvo/otnovo-5-km-opashka-ot-kamioni-na-gkpp-kulata_135619/

Убийственият трафик през ГКПП Кулата продължава. Вчера имаше опашки от камиони, което създаде страшно напрежение.

Днес ситуацията е същата. Пропуска се много бавно, хората роптаят и не е ясно, защо придвижването стана толкова трудно. Вижте ситуацията днес в 15 часа.

Ани Георгиева

Анджелина Джоли посети бежанци в Ирак

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/andjelina-djoli-poseti-bejantsi-irak.html

Американската суперзвезда Анджелина Джоли посети бежански лагер в Ирак. Джоли, която е специален посланик на ООН по въпросите на бежанците, посети лагер на кюрдски бежанци в северната част на страната.

Британският вътрешен министър обран на улицата в Лондон

http://clubz.bg/69261-britanskiqt_vytreshen_ministyr_obran_na_ulicata_v_london

Британският вътрешен министър Саджид Джавид заяви в интервю за в. "Сън" днес, че преди няколко месеца е станал жертва на обирджии с мотопед, които успели да откраднат мобилния му телефон, и се закани да въведе промени в полицейските правила за справяне с нарастващия проблем, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Обирите с мотопед, при които престъпниците нападат изневиделица пешеходци и грабват чантите или телефоните им, зачестиха в Лондон и привлякоха национално внимание. Случаят с Джавид е станал преди назначението му за министър.

"Случи се за миг. Бях застанал пред гара Юстън и си извадих телефона, за да повикам такси. Беше съвсем нов. Докато разбера какво става, всичко свърши. Те профучаха край мен, грабнаха го и си заминаха", разказа Джавид.

Министърът иска да промени правилата, които не позволяват на полицаите да преследват заподозрени на мотопеди, ако не носят каски.

"Това е смешно. Полицията трябва да има възможност да си върши работата. Ако някой извърши престъпление и полицаи искат да го подгонят, трябва да имат много по-голяма свобода да го направят", обясни министърът.

Щурата любовна история на Дидо от "Д2" и манекенката Юлия Кулиш

http://www.varna24.bg/news/797310.html

Той е секси вокалистът на рок групата Д2, а тя е една от най-успешните манекенки на българския ...

Експерти пресметнали колко пари трябват да се измести трасето на АМ "Струма" заради разкопките край Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/eksperti-presmetnali-kolko-pari-tryabvat-da-se-izmesti-traseto-na_135618/

Между един и два милиона лева ще са нужни за допълнителното изместване на трасето на магистрала "Струма" заради археологическото откритие край Благоевград.

Искаме този обект да остане на място и изцяло, защото е важен за нас и за историята на града, каза на пресконференция инж. Калин Анастасов - член на групата за запазване на Скаптопара, съобщава БТА. Очакваното удължаване на срока на строителството на този участък на магистралата е около шест месеца, без това да се отрази...

Продължава

Борисов: Поздравявам Заев и Ципрас за храбрата крачка, Македония е пред ЕС и НАТО

http://nakratko.bg/category/59/161084/


Поздравявам премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и техните външни министри, за важната и храбра крачка, която заедно направиха днес.

Краят на управлението на Меркел се отлага. Но натискът се увеличава

http://clubz.bg/69260-kraqt_na_upravlenieto_na_merkel_se_otlaga_no_natiskyt_se_uvelichava

Баварските съюзници на германския канцлер Ангела Меркел отрекоха медийната информация, че ще й дадат две седмици, за да постигне европейско решение за мигрантската политика, преди да приложат, в предизвикателство срещу нея, плана на вътрешния министър Хорст Зеехофер бежанци да бъдат връщани още на границата.

Подобно отлагане би успокоило сегашната разпра, която застрашава партньорството на Меркел с баварския консервативен Християнсоциален съюз (ХСС) и дори би могла да сложи край на коалицията й, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Анонимни източници от ръководството на ХСС бяха заявили пред в. "Билд", че партията ще приеме плана, изготвен от Зеехофер, но ще отложи прилагането му за след срещата на върха на ЕС на 28-29 юни. Ако не бъде постигната задоволителна сделка в рамките на ЕС, германската полиция ще започне да връща обратно мигрантите, регистрирани в други страни от ЕС, според информацията на "Билд".

В. "Ханделсблат" също съобщи за отлагане с две седмици. 

Но генералният секретар на ХСС Маркус Блуме заяви, че информацията на "Билд" е "чиста дезинформация".

"Няма никакви договорености в нито една посока", каза той.

18 юни е срокът, поставен от ХСС, да започне прилагането на националния план, който Меркел отхвърля като отрицание на нейната политика на отворените врати от 2015 г., подкопаващо авторитета й. Освен това едностранната германска политика би нанесла удар на шенгенската система на отворени граници, отбелязва Ройтерс.

Макар че Меркел би се зарадвала на отлагането, което би спасило от сегашната криза управляващата коалиция, подобна стъпка в същото време би засилило натиска над канцлера да постигне сделка в ЕС, където разделенията са дълбоки, а темата излезе на преден план през изминалата седмица, след като италианското правителство отказа да приеме кораб със стотици мигранти. 

В отчаян опит да избегне кризата в последния момент, Меркел бе поискала от ХСС да й даде две седмици, за да договори двустранни сделки за мигрантите с европейски партньори, например Гърция и Италия, подобни на споразумението между Турция и ЕС от 2016 г.

Днес правителствен говорител заяви, че Меркел търси разговори с някои страни от ЕС по мигрантската политика преди срещата на върха на ЕС в края на месеца, но отрече информацията на "Билд", че канцлерът се опитва да уреди специална среща на върха по въпроса.

Зеехофер и ХСС - комуто предстои труден регионален вот през октомври - и Меркел неведнъж са били в конфликт заради миграционната политика през последните три години. Кулминацията беше миналата седмица, когато Меркел блокира неговия твърдолинеен план. "Велт ам зонтаг" цитира думите му пред депутати от ХСС по адрес на канцлера: "Не мога да работя повече с тази жена". 

Ако Зеехофер предизвика канцлера и приложи плана си утре, канцлерът би била принудена да го уволни, отбелязва Ройтерс. Дори се говори, че 70-годишният консервативен парламентарен алианс между ХДС и ХСС може да пропадне.

Без ХСС коалицията на Меркел, която включва и социалдемократите, би загубила парламентарното си мнозинство.

Зеехофер заяви пред "Билд ам зонтаг": "Никой в ХСС няма интерес да сваля канцлера или да разваля парламентарния съюз ХДС/ХСС, нито да взривява коалицията". По същество обаче той не показа признаци, че променя позицията си, а други водещи представители на ХСС заявиха, че държат прилагането на новата политика да започне бързо .

Редица видни фигури от ХДС, повечето от които не искат Меркел да падне, макар че предпочитат твърдата политика на ХССС за мигрантите, призоваха за компромис.

Светлана Дончева: Не съм расист, но всеки има права и задължения

https://www.mediapool.bg/svetlana-doncheva-ne-sam-rasist-no-vseki-ima-prava-i-zadalzheniya-news280412.html

Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има две страни. Всеки трябва да има и права, и задължения. Така съпругата на вицепремиера Томислав Дончев – Светлана, обясни свой пост във фейсбук от миналата седмица, който предизвика противоречиви реакции. Публикацията гласеше: "Морковите за циганите са на свършване и е време за тоягата". След това обясни отново в профила си, че има предвид, че и ромите имат задължения, както останалите български граждани. В неделя пред бТВ Светлана Дончева отново обясни, че поводът за мнението ѝ във фейсбук са две случки. Първата е от Габрово. "Видях видео от мой приятел в Габрово – на пръв поглед нищо необичайно, докато не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, явно огласяща целия квартал. Това е кварталът, където Томислав е израснал и се вижда и блока му. Видеото е заснето в 20 ч. вечерта, а музиката идва от апартамент в блок", посочи тя. Музикалният тормоз бил денонощен, а полицията има ограничени правомощия. "На пръв поглед е лесно – подаваш сигнал до полицията, която трябва да осигури обществения ред. Но не е така. Полицията може само да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството, а тормозът е денонощен", каза Дончева. Вторият повод е репортаж за бой на столично кръстовище с участие на роми. "Съчетавайки двата повода, това провокира моята реакция. Това е предисторията на този според мен изкуствен скандал", каза тя. Дончева смята, че за момента ромската интеграция е илюзия. "Има много цигани, които са успели да се интегрират и да излязат от ужасния социален модел, цигани, които завършват медицина, стават инженери. Те са пример, че не са по-долна класа от нас, но голяма част от тях не са осъзнали задълженията си към това общество и злоупотребяват с това. Смятат, че са в ролята на жертва", посочи тя. Дончева се извини за публикацията си. Добави, че по инерция "сложих циганите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали, могат и ще се почувстват засегнати".

До 2 млн. лв. оскъпяване на ”Струма” заради археологическите разкопки

https://frognews.bg/novini/2-mln-oskapiavane-struma-zaradi-arheologicheskite-razkopki.html

Между милион и два милиона лева ще е оскъпяването на трасето на магистрала ”Струма” заради археологическото откритие край Благоевград. Очакваното удължаване на срока на строителството на този участък на магистралата е около шест месеца, без това да се отрази върху целия лот 3 на магистралата.

Срам! Бронзов медалист ще запомни Благоевград! Голяма беля на главата на боксьора, Р. Суслеков, в заведение покрай реката

http://www.struma.com/obshtestvo/sram-bronzov-medalist-shte-zapomni-blagoevgrad-golyama-belya-na-glavata_135617/

Изключително неприятно приключи Държавното първенство и турнира за Купа България по бокс за юноши до 16 години в Благоевград за треньора на клуб "Победа -Черноморец Бургас Радослав Суслеков.

Бронзовият медалист от две световни първенства получи удар под кръста, като по време на вечеря в местно заведение,покрай реката, бе ограбен. Ловките крадци са задигнали чантичката му, в която са се намирали мобилния телефон, портфейл с 900 лева, лични документи и ключ за автомобил....

Продължава

Еуфория на макс! Гала и Стефан, Алекс и Дани, "100 кила" и още "звезди" под небето на Благоевград в събота

http://www.struma.com/hailaif/euforiya-na-maks-gala-i-stefan-aleks-i-dani-100_135616/

Наред с десетките изпълнители, които меломаните познават, в Благоевград снощи, пристигнаха и популярни лица от телевизионния екран,дошли специално да разгледат Благоевград, в нощта на наградите на БГ радио.

В парк "Македония" с целувки се срещнаха Гала и Стефан и семейство Алекс и Дани Петканови. Те запечатаха срещата си в снимки за спомен. Към шумната семейна група се присъедини и рапъра: "100 кила", а после и обаятелната Поли Генова.

Цяло съзвездие побра...

Продължава

Деси Банова и Росен Плевнелиев се ожениха тайно

http://www.struma.com/lyubopitno/desi-banova-i-rosen-plevneliev-se-ojeniha-taino_135615/

 Деси Банова и Росен Плевнелиев се обрекоха на вечна вярност. Двамата влюбени, които от месеци са в устите на всички, са сключили тайно брак в столицата, научи БЛИЦ от присъстващи на церемонията. На събитието са били децата на държавния глава и тези на синоптичката. А източници на БЛИЦ твърдят, че Банова не се е гласила много, но е изглеждала зашеметяващо. Все пак, въпреки широката кройка, роклята на младоженката не скривала, че е бременна.

Преди няколко месеца, след като...

Продължава

Цветан Цветанов ще посети област Благоевград на 18 и 19 юни

http://www.struma.com/obshtestvo/cvetan-cvetanov-shte-poseti-oblast-blagoevgrad-na-18-i-19_135614/

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов ще посети област Благоевград на 18 и 19 юни 2018 година. Той ще бъде придружаван от народния представител и областен координатор на ГЕРБ - Благоевград Даниела Савеклиева и народните представители на ГЕРБ от Благоевградска област.

На 18 юни (понеделник) в 9.30 ч. Цветан Цветанов ще се срещне в сградата на Община Благоевград с кмета д-р Атанас Камбитов.

В 10.15 ч. в общинския офис на партията на...

Продължава

„Това е наше нещо“* Из „Безусловна вярност“ на Джеймс Коми

http://terminal3.bg/tova-e-nashe-neshho-iz-bezuslovna-vjarnost-na-dzhejms-komi/

Тази седмица на родния пазар ще се появи българският превод на книгата на бившия директор на ФБР Джеймс Коми Безусловна вярност. Изданието се превърна в моментален бестселър и оглави почти всички класации за нехудожествна литература още с излизането си през април. Въпреки че всички очакват книгата заради разкритията за кампанията на американския президент Тръмп, който миналата година уволни Коми, ние бихме искали да обърнем вниманието върху друг акцент – един от важните периоди в кариерата на Джеймс Коми като прокурор. Вижте какво пише бившият ФБР шеф в този ексклузивен откъс, предоставен ни от издателство Locus.

*“Това е наше нещо“ е букв. превод на La Cosa Nostra – наименованието на италианската мафия, което Коми използва, за заглавие на втора глава – This thing of ours. Издателство Locus e преценило, че този подход е най-подходящ и се съобразяваме с избора им.

Най-могъща сред петте мафиотски фамилии беше Гамбино. Също като останалите фамилии, тя водеше корените си от сицилианските имигранти в Съединените щати, които бяха натрупали богатство и власт, тероризирайки първо своите сънародници имигранти, а после цели квартали и градове. При един от първите опити да се пребори с мафията през 1946 г. американското правителство депортира известния мафиот Чарлс „Лъки” Лучано, който е върнат обратно в Сицилия, където бързо съживил и реорганизирал местната мафия, укрепвайки трансатлантическата връзка между престъпните организации, което впоследствие улеснява процъфтяващата в продължение на десетилетия търговия с хероин. В основата на тази търговия с наркотици през 70-те и 80-те години на миналия век беше мъж на име Джон Гамбино, владеещ свободно сицилианския диалект, който играеше ролята на „канал” или връзка между фамилиите на сицилианската мафия и американската фамилия Гамбино, която оглавяваше.

Имах щастието да бъда част, като един от двамата прокурори по него, от дело срещу „канала” и фамилията Гамбино, получило името „Съединените щати срещу Джон Гамбино”. Делото беше заведено от двама други прокурори, на които се наложи да се оттеглят по лични причини. По онова време аз се бях издигнал достатъчно, за да заема поста началник, и възложих на друг прокурор, Патрик Фицджералд, близък приятел от студентските дни, да работи по делото. Възпитаник на юридическия факултет на Харвардския университет, Пат беше син на ирландски имигранти, израснал в малък апартамент в Бруклин. Баща му работел като портиер и понякога Пат го замествал, когато се върнел у дома от училище. Той беше съобразителен и непретенциозен, затова нямаше никакъв проблем понякога да преспива на кушетката ни – и да се черпи с бирата ни – в плажната къща в Ню Джърси, която аз и няколко приятели като студенти наемахме през лятната ваканция.

Фицджералд се присъедини към екипа на главния федерален прокурор през 1988 г., една година след мен, а на мен беше възложено да го наблюдавам по време на първия му федерален наказателен съдебен процес с жури от съдебни заседатели. Той беше легендарен със своята немарливост и удивителна памет. В количката му за процеса – пазарска количка, приспособена за пренасяне на документи и веществени доказателства до съда и обратно – видях купчина безразборно нахвърляни важни документи по делото.

– Трябва да ги поставиш в папки – започнах да го наставлявам аз.

Той кимна. Когато по-късно се върнах, установих, че беше сложил всеки документ в папка без етикет и ги беше върнал в купчината. Въпреки това по някакъв неведом начин знаеше къде се намира всеки документ.

По време на делото срещу Гамбино и двамата вече бяхме ветерани във федералната прокуратура и по телефона обсъждахме възможни партньори, с които да работи, защото по това дело бяха необходими двама прокурори. Аз не бях сред кандидатите, тъй като семейството ми имаше планове да напусне района на Ню Йорк. Патрис, моята съпруга, беше свикнала повече с царевичните ниви на родната й Айова и потъналите в зеленина предградия на Северна Вирджиния, а й се беше наложило в продължение на години да се примирява с живота в Ню Йорк. В началото на брака ни, когато се беше открила възможност да работя за Руди Джулиани, аз се бях отметнал от уговорката, че ще отгледаме децата си във Вирджиния. Поради тази причина двамата с Патрис бяхме прекарали в предградията на Ню Джърси цели шест години, първо в малък апартамент над магазин за велосипеди, а после под наем в скромна къща за две семейства. С две подрастващи дъщери половин къща вече ни беше твърде тясна.

Докато стоях в кухнята и разговарях с Фицджералд, Патрис слушаше какво му казвам. Внезапно тя се намеси и ме помоли да затворя, защото искала да говори с мен. Казах на Пат, че ще му позвъня по-късно.

– Доколкото разбирам, това дело е жизненоважно за теб – заяви тя.
– Така е – отвърнах.
– Ще остана, докато приключи. Ще остана, докато работиш по това дело с един от най-добрите си приятели. Обади му се и му кажи, че си му намерил партньор.

Така отложихме преместването си с една година.

Двамата с Пат прекарахме месеци в проучване на материалите по делото и мафията. Започнахме, като се обърнахме към човека в Съединените щати, който познаваше най-добре Коза ностра. За наше щастие офисът му се намираше малко по-надолу по коридора. Кенет Макейб беше бивш детектив от Нюйоркското полицейско управление, постъпил във федералната прокуратура в Манхатън като следовател в самото начало на войната срещу мафията. Добродушен сто и тринайсет килограмов гигант, висок метър и деветдесет и три, с басов глас и силен нюйоркски акцент, Кени познаваше всеки член на мафията по физиономия, име и прозвище. А знаеше всичко това, защото повече от двайсет години в Нюйоркското полицейско управление и после във федералната прокуратура беше наблюдавал безброй сватби, помени и погребения и беше провел стотици разпити на членове на мафията и изменници.

По неясни за мен причини екипите на ФБР в Ню Йорк, които отговаряха за борбата с мафията, отдавна проявяваха неохота да „отразяват” погребения и сватби на мафиоти. Предполагам, че агентите не желаеха да изминават пътя от предградията, за да наблюдават събития от неособена важност, които винаги бяха в почивни дни или късно вечер. Макейб беше на по-различно мнение и смяташе, че именно тогава човек може да научи най-много, като просто наблюдава. Затова от години наблюдаваше и правеше снимки в хубаво и лошо време, през почивните дни и нощем.

Мафиотите също познаваха Кени Макейб и по някакъв странен начин го уважаваха като достоен противник. Кени разбираше особената им нужда да вярват, че са хора на честта, и се отнасяше към тях по начин, който те възприемаха като уважителен. Той никога не им връчваше призовки в домовете и никога не ги арестуваше пред съпругите или децата им, за да не ги злепоставя. В резултат на това членовете на Коза ностра, които се канеха да предадат организацията, често се свързваха първо с Макейб.

Кени Макейб ни запозна с основните неща за Коза ностра, а после пътуваше с нас и агентите на ФБР по делото на срещите ни с изменници на мафията, които се укриваха из цялата страна и които трябваше да послужат като основа при подготовката на нашето дело. Един от тях беше Сами Гравано „Бика”, бивш подгласник на боса – вторият в йерархията – на престъпната фамилия Гамбино.

Запознах се с Гравано през 1992 г., когато тримата с Пат и Кени посетихме един специален федерален затвор за свидетели, който се намираше в отдалечена част на Съединените щати. Спомням си, че бях леко притеснен, докато очаквах подгласника на боса на фамилията Гамбино да влезе в стаята. Как щеше да се развие срещата? Как щеше да реагира той при вида на тези двама млади прокурори? Какво щях да изпитам при срещата с човек, който беше извършил, по собственото му признание, деветнайсет убийства?

Дребничкият Гравано влезе в стаята, облечен в затворнически дрехи и обувки с каучукови подметки без връзки. Очите му бързо обходиха пространството и се спряха на огромния Макейб. Нямаше нужда да му го представят.

– За мен е чест – каза той на Кени и протегна ръка.

После се обърна към мен и Фицджералд и заговори. Щом сме с Макейб, значи сме били читави.

Гравано беше ключов свидетел. Американското правителство беше арестувало човек, изкачил се до върха на мафията с лъжи, и го беше принудило да каже истината, за да може да унищожи Коза ностра от двете страни на Атлантика. Животът му, изпълнен с лъжи и убийства, беше станал изключително важен за търсенето на истината и справедливостта. Когато изпълни обещанието си да сътрудничи, той беше освободен и включен в Програмата за защита на свидетели. (Никой не се изненада особено, когато отново се озова в затвора за престъпления, извършени под новата му самоличност.)
От Гравано научих доста неща за отношенията в мафията и че, както споменах по-рано, „Животът започва с лъжа”. Допълнителни сведения получих и от Франческо Марино Маноя, убиец на сицилианската мафия.

Подобно на Гравано, американската правосъдна система предизвикваше объркване у Франко Маноя. Той се чудеше например защо двамата с Фицджералд настояваме да узнаем всички случаи на насилие, в които беше участвал, преди да го изправим като свидетел в американския съд. Разбира се, американското законодателство ни задължаваше да предоставим информация, която би могла да постави под въпрос надеждността на нашите свидетели. Макар и объркан заради споразумението за имунитет, което беше сключил с италианското правителство, от него се искаше да сътрудничи и на американците, затова описа подробно всичките двайсет и пет убийства, в които лично беше участвал.

Много от убийствата на мафията в Сицилия през 80-те години на миналия век включвали примамване на обречения мъж на честта на някое отдалечено място, след което бил удушаван. Часове наред седяхме и слушахме как Маноя невъзмутимо разказва за сложните уловки и брутални последни минути на престъпленията, които беше вършил. Той смяташе, че удушаването, при което била нужна помощта на още четирима други яки мъже, е почтен начин за убийство за разлика от използването на оръжие от разстояние, което било присъщо на страхливци.

Маноя ни обясни сложното правило, според което на мафиотите било забранено да се разкриват направо като членове на Коза ностра. Както в американската мафия, истинската самоличност трябвало да се пази в тайна, а един мафиот можел да бъде представен на друг само от трети мафиот, познат и на двамата. Това правило срещу разкриване на самоличността веднъж изиграло странна роля в двойно убийство, извършено с участието на Маноя.

Той ни разказа как на него и няколко други члена на мафиотската му фамилия било възложено да разследват някакви несанкционирани престъпления, извършени на територията на фамилията. Те надлежно разпитали обичайните заподозрени и се спрели на двама мъже. Отвели двамата на някакво затънтено място и ги разпитали поотделно. Дори след като използвали класически техники, сред които и дилемата на затворника – уверявайки всеки от заподозрените, че другият щял да го „изпее”, – мафиотите не успели да изтръгнат признания. Двете групи, които извършвали разпитите, обсъдили положението и според разказа на Маноя заключили, че двамата заподозрени наистина не са извършили въпросните простъпки. Попитахме го какво са направили после.

– Удушихме ги – беше невъзмутимият отговор.
– Но защо го направихте?! – възкликна Пат Фицджералд. – В края на краищата те са били невинни.
– Защото, докато ги разпитвахме, им разкрихме, че сме от Коза ностра. Не можехме да ги оставим живи, след като знаеха това.
– Какъв е бил смисълът да ги разпитвате тогава? – намесих се аз.

Маноя сбръчка гладкото си чело, надвиснало над тъжните му очи, и отговори:
– Не разбирам. Бяхме длъжни да го направим.

Маноя беше първият убиец от мафията, когото изправихме на свидетелската скамейка срещу Джон Гамбино. След него представихме още един от сицилианската мафия, Гаспаре Мутоло, който също се беше съгласил да сътрудничи на прокуратурата. Италианските ни колеги го бяха скрили в запустял женски манастир в италианската провинция и преди да даде показания, двамата с Фицджералд летяхме до Рим, за да го разпитаме. Докато хапвахме домашна паста, приготвена от този професионален убиец, Мутоло ни разказа за живота си като мъж на честта от Коза ностра.

Ще ми се да можех да кажа, че изпитвах нещо различно, когато се намирах в присъствието на масов убиец, който ми поднасяше чаша кафе в запустял женски манастир. В такива моменти по филмите като фон звучи мрачна музика или осветлението е мъждиво. Но нищо подобно не се случи. Злото има съвсем обикновено лице. Тези убийци бяха хора, прекрачили една незаличима линия в човешкото битие, отнемайки съзнателно нечий живот. Разказите им бяха поднесени така, че да обяснят и оправдаят извършените от тях убийства. Никой не считаше себе си за лош човек. И до един повтаряха едно и също: Първият път беше много, наистина много, трудно. После вече не чак толкова.
Мутоло беше убил толкова много хора, че не можеше да си спомни всички. След като изреди имената на почти трийсет души, той добави, че по всяка вероятност е имало още седем или осем. В един момент си спомни как убил някакъв мъж на име Галатало. После си спомни, че бил ударил друг мъж, който се казвал Галатало, със сатър, но той не умрял. На свидетелската скамейка Мутоло си спомни, че в действителност бил убил още някакъв мъж на име Галатало. Това правеше двама убити Галатало и един, ударен в гърдите със сатър.

През деня бях в съда, докато Мутоло даваше показания, разкривайки тайните на мафията за нейната власт над смъртта и престъпния живот, а вечерите ми минаваха в срещи със Сами Бика Гравано в една тайна квартира под контрола на Маршалската служба на Съединените щати. Преди това Гравано беше свидетелствал в Бруклинския федерален съд срещу Джон Готи, глава на фамилия, където адвокатите на защитата умело се бяха възползвали от участието му в деветнайсет убийства.

Сами Бика не знаеше, но част от стратегията ни беше да представим убийците на мафията по такъв начин, че съдебните заседатели в действителност да бъдат отегчени от подробностите за мафиотските убийства, докато дойде време Гравано, нашият главен свидетел, да застане на скамейката. Надявахме се, че така той ще изглежда по-приемлив за съдебното жури.

Гравано обаче гледаше на това донякъде като професионален провал. Една вечер влязох в стаята за съвещания в поредната тайна квартира. Гравано хвърли пред мен на масата един нюйоркски таблоид с израз на отвращение. Прочел бе статия, описваща смразяващия брой жертви на нашите свидетели, убийците от Сицилия, който беше много по-внушителен от неговите. Сочейки към вестника, Гравано възкликна:
– За Бога, Джими, ти ме правиш да изглеждам като шибана ученичка!

Благодарение на усилията на десетки следователи и прокурори контролът на Коза ностра върху профсъюзите беше отслабен, главатарите й бяха тикнати в затвора и господството й от двете страни на Атлантика подкопано. Имаше нещо съмнително във факта, че журито от съдебни заседатели на процеса на Джон Гамбино не успя да постигне пълно единодушие и резултатът беше 11:1 по всички сериозни обвинения, но той се призна за виновен преди повторното разглеждане на делото, беше осъден да излежи петнайсет години във федерален затвор и по-късно почина. В Ню Йорк все още има хора, които наричат себе си италианска мафия, но това е пъстра сбирщина от дребни престъпници, които биха накарали Лъки Лучано да се срамува. Те приличат повече на „Семейство Сопрано”, но без Дженифър Мелфи.

Протест за опазване на дюните на ”Корал”

https://frognews.bg/novini/protest-opazvane-diunite-koral.html

Протест организират природозащитници днес. Целта е опазване на дюните на плаж „Корал”.

Мъж е загинал в пожара, който горя в центъра на Варна тази сутрин

http://nakratko.bg/category/58/161082/


Тялото на 67-годишен мъж, за който имаше информация, че е обитавал постройките, горели на ул. „Околчица” във Варна, беше намерено след потушаването на огъня. Според първоначалните данни мъжът е загинал вследствие на пожара.

Природозащитници организират протест заради дюните на Корал

http://nakratko.bg/category/58/161081/


Голям протест организират тази вечер природозащитници. Междувременно пред bTV министър Николай Нанков заяви, че работна група към регионалното министерство ще решава казуса с дюните на плаж „Корал”.

Македония и Гърция подписаха договора за името, Заев даде на Ципрас червената си вратовръзка

http://nakratko.bg/category/25/161078/


Днес бе направена решаваща стъпка за преодоляване на взривоопасния дипломатически спор между Гърция и съседната й балканска страна с подписването на историческо споразумение за промяна на името й от Бивша югославска република Македония, както бе официалното название до днес, на Северна Македония.

Социалните мрежи са опасно пристрастяващи за младите

https://www.vesti.bg/tehnologii/socialnite-mrezhi-sa-opasno-pristrastiavashti-za-mladite-6083349

Според британски институции, социалните мрежи трябва да променят част от функциите си

Автокаскада край Благоевград! Автомобил с 2-ма македонци се обърна по таван по пътя за с. Зелен дол

http://www.struma.com/obshtestvo/avtokaskada-krai-blagoevgrad-avtomobil-s-2-ma-makedonci-se-oburna-po_135613/

Автомобил "Смарт" се преобърна по таван по пътя за благоевградското село Зелен дол, водачът на автомобила, карайки от селото към кръговото за АМ "Струма", изпуснал завой и колата излязла извън пътя и се преобърнала.

На място пристигнаха спешни екипи, които транспортираха 2-ма македонци в Спешно отделение. Според първоначалните прегледи не са пострадали сериозно.

П. Попов

 

Гърция и Македония подписаха исторически договор (Обновена)

https://frognews.bg/novini/gartsiia-makedoniia-podpisvat-istoricheski-dogovor.html

Церемонията по подписването на договора за новото име на Македония започна. Подписването на споразумението обаче закъсня. То беше планирано за 10.30 часа днес.

„Северна Македония“ проправи пътя за европейско бъдеще на Балканите и загърбване на национализма

http://terminal3.bg/severna-makedonija-propravi-ptja-za-evropejsko-bdeshhe-na-balkanite-i-zagrbvane-na-nacionalizma/

Днес бе сложен край на спор, продължил 27 години, който бе и основна пречка за европейския път на западната ни съседка към ЕС и НАТО.

Моментът наистина е исторически, а доказателство затова колко трудно бе взетото решение видяхме от реакцията на македонския президент Георге Иванов, който изгони премиера Заев от съвещание, заяви, че няма да подпише ратифицирания договор и отиде да търси подкрепа в София за действията си.

Такава не намери от Борисов, който каза, че действията на Иванов са антиевропейски, с което на македонския президент му остана единствено да се жалва на българския си колега. 

И ако македонският президент гледа към миналото, то македонският премиер е с поглед към бъдещето.

Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО, заяви вчера вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие.

Досега това не бе възможно именно заради спора с името и на македонския народ не му оставаше нищо друго, освен, изолиран от света, да подклажда националистическите си настроения.

Разбира се, това са настроения, които дълго време Русия подтикваше с надежда Скопие да не стане член на НАТО.

Но разрешаването на „македонския въпрос“ – и тук не трябва да бъде пропускана по-ранната стъпка тази година с подписването на Договора за добросъседство между Скопие и София – има далеч по-важни последици за Балканите.

Сърбия, Косово, Албания и Босна и Херцеговина гледат внимателно дали наистина Скопие ще тръгне по европейския си път и как ще се разреши този продължил толкова дълго време спор за името.

След „македонския въпрос“ на Балканите остава да бъдат разрешени още два проблема, които да гарантират, че този регион ще получи стабилност и западно развитие.  

Единият е „албанският въпрос“ и териториалните амбиции на Албания да обедини под своя шапка мюсюлманското население на съседните й страни – включително Македония. Тук отново се чуват сигнали, че премиерът Еди Рама е загърбил тези „велики“ идеи и ще се посвети на това народът му да има европейска перспектива и просперитет.

Преди няколко дни външният министър на Германия също се застъпи за двете страни. „Фокусът е на либералната демокрация и на функциониращата държава, която почива на върховенството на закона. Някои страни постигнаха добър прогрес в тези области. Един пример е бившата югославска република Македония, която ще се нарича Република Северна Македония в бъдеще. Албания също направи значителни крачки, осъществявайки амбициозни съдебни реформи. Затова аз подчертавам подкрепата си за условно отваряне на преговорите за присъединяване за тези две държави. Ако отнемем възможността им за присъединяване, всички реформи, които те направиха, ще бъдат напразно“, заяви Хайко Маас в програмната си реч за бъдещето на Европа. 

И може би най-трудно решим е „сръбският въпрос“, в който не само трябва да бъдат уредени отношенията между Косово и Сърбия и териториалните претенции на Белград към Северно Косово, но и още един спор – Автономната република Сръбска, част от Босна и Херцеговина.

Също както Македония – Босна и Херцеговина от години е блокирана в своето развитие, но заради вътрешна сила – национализма на проруския сръбски националист Милорад Додик, който често посещава Кремъл и непрестанно настоява Република Сръбска да се върне в Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич – вечно балансиращ между Брюксел и Кремъл, е внимателен – той подкрепя режима в Република Сръбска, но не подклажда сепаратизма засега (все пак би било странно предвид позицията му за Косово).

Разрешаването на „македонския въпрос“ ще даде тласък да се разреши и „сръбският“ – може би Сърбия ще се откаже от претенциите си за Косово, а Босна и Херцеговина ще се освободят от блокиращата ги Република Сръбска. Така и всички ще могат да представят победа.

Може би разрешението ще е друго – но едно е сигурно – Западните Балкани имат апетит да разрешат проблемите си. И именно сега е моментът, преди руското влияние, а и задаващото се китайско – да овладеят региона.

„Ако ЕС не успее да постигне прогрес в процеса за приемане на тези държави – а в момента ние обсъждаме този проблем – последствията ще са фатални. От дълго време други сили – Русия, Китай, страните от Близкия изток, тоест страни с тотално различна идея за ред и стабилност от европейските – се мъчат да запълнят тази празнина“, заяви външният министър на Германия Маас. 

На Балканите няма държава, която да не е „велика“, да няма териториални претенции към половината полуостров и да не се смята за наследник на поне две-три антични и средновековни цивилизации.

Македонците може да не са наследници на Александър Македонски – и да бяха, са далеч от това да покорят Египет и Персия и да стигнат до Индия. За сметка на това – с днешното решение – македонците може да проправят пътя на всички балкански народи за мир и просперитет в европейското семейство.

А това е едно наистина велико събитие, с което те и всички участвали в този процес трябва да се гордеят.

Ето го страховития Теньо, който преби до смърт майката на детето си

http://www.varna24.bg/news/797268.html

Криминално проявеният Теньо Е. е арестуван за жестокото убийство в Айтос, за което<strong> ...

Женският национален отбор по волейбол се завърна, след като спечели Златната европейска лига

http://www.varna24.bg/news/797272.html

Женският национален отбор по волейбол на България се завърна, след като  спечели Златната ...

Европейци! Заобичайте се отново поне малко!

http://clubz.bg/69258-evropejci_zaobichajte_se_otnovo_pone_malko

"Зимата наближава!" - тази реплика често се повтаря в сериала "Игра на тронове". Една дълга, мразовита зима, която съсипва благосъстоянието и всичко постигнато дотук. В Европейския съюз мразовитите ветрове също се усилват. И те идват от всички посоки.

В миграционната криза досега силните повеи идваха предимно от Изток. От Унгария, Полша, Чехия. Сега обаче се надигат бурни ветрове и от италианския Юг. Те носят със себе си заплахата за края на ЕС в досегашния му вид, защото поставят под въпрос основния принцип на солидарността.

Популизъм=егоизъм

"Надявам се от цялото си сърце, че Франция и Италия ще работят ръка за ръка за нови европейски решения на миграционната криза и на еврокризата", заяви френският президент Еманюел Макрон в петък в Париж, а неговият гост - италианският премиер Конте - само кимна в знак на съгласие. Те обаче имат съвсем различни позиции. Макрон залага на солидарността - дори когато не претворява всичките си думи в дела. Конте пък е премиер на едно популистко правителство, а популизмът означава най-вече едно: егоизъм.

Политици като Льо Пен, Фараж, Орбан или Гауланд постоянно внушават на избирателите си, че са в неравностойно положение: било то спрямо по-богатите, спрямо други страни и най-вече - спрямо мигрантите. Зад всичките тези изпълнени с омраза дискурси винаги се крие онова "аз, аз, аз", което познаваме от четиригодишните деца в детската градина. Когато обаче всичко се върти около това "аз", "ние" остава на заден план. И това означава едно: краят на ЕС.

Преди две години вече преживяхме един провал: резултатите от референдума за Брекзита. Във Великобритания междувременно дори красноречиви политици като Фараж трудно могат да обяснят на хората в Обединеното кралство защо след излизането им от ЕС ще живеят по-добре, отколкото като част от Общността. Въпреки това много избиратели намусено се прикриват зад това "аз" и твърдят, че Брекзитът бил правилното решение.

Когато толкова много ирационалност сред народа се сблъска с толкова малко компетентност сред (популистките) политици, краят на ЕС е програмиран. В Италия народът гласува все по-голямо доверие на дяснопопулистката "Северна лига". А какво е сторил нейният председател Матео Салвини за това? Той фантазираше, подстрекаваше и крещеше. Ако това са новите атрибути на успешните политици, тогава трябва да си кажем: "Сбогом, Европа!".

Понастоящем пред апокалиптиците се откриват безгранични възможности. В миграционната криза няма никаква надежда страните-членки на ЕС да се обединят около едно ефикасно и хуманно решение за обща система за предоставяне на убежище и преразпределение на бежанците. В момента Африка бележи демографски бум, на който местната икономика не може да издържи. А това означава, че там растат милиони нови икономически мигранти и голяма част от тях иска да дойде в Европа.

Понятието "солидарност" се износи

В еврозоната пазарите са в очакване на момента, в който Италия ще предизвика следващата катастрофа. Държавните дългове там са прекомерни, а новото правителство обещава в най-добър популистки стил да залее хората с пари, с които изобщо не разполага. Това вече е егоизъм в национална форма. То няма нищо общо с един отговорен и успешен ЕС. Защото солидарността означава и това: да взимаш национални решения, съобразявайки се с партньорите си в Европа.

Само че сред хората понятието "солидарност" вече се изтърка. За голяма част от европейците то вече не е толкова важно - нито по отношение на миграционната криза, нито по отношение на кризата в еврозоната. Дори бившата "кралица на Европа" Ангела Меркел вече сама трябва да се бори за солидарност в собствените си редици. А това е единственото нещо, което може да спаси ЕС в досегашната му форма. Дори и северняците в "Игра на тронове" разбраха, че без солидарност е трудно. Сега те търсят помощ от богатия там Юг. Не е ясно обаче дали начинанието им ще завърши с успех, защото сериалът още не е свършил.

А в ЕС вероятно започва последната битка. Но след като дори няколко размахващи брадви диваци във вълчи кожи са способни да проявят поне малко солидарност и емпатия, то тогава и европейските политици на 21-ви век би трябвало да могат да го сторят. Европейци! Заобичайте се отново поне малко! Защото в противен случай ще стане много студено...

Дойче веле

Бивш главен секретар в „Медицински одит”: Очаквам лавина от разкрития

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917262

Бивш главен секретар в „Медицински одит”: Очаквам лавина от разкрития„Ще изскочат смачкани преписки и подменени констатации. Аз очаквам лавина от разкрития в „Медицински одит”. Говорим за корупция в най-зловещия й вариант. До там бяха стигнали нещата, че те го бяха приели като стил за работа”. Това прогнозира пред NOVA  Димитър Евлогиев, бивш главен секретар в „Медицински одит” Той заема длъжността „главен

Марадона продължава да вярва в добрите шансове на Аржентина на световното

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/17/3201256_maradona_produljava_da_viarva_v_dobrite_shansove_na/?ref=rss


Легендата на Аржентина Диего Армандо Марадона не е притеснен от равенството, с което отборът започна участието си на световното първенство. Финалистът от преди четири години не се представи на ниво и стигна само до 1:1 с Исландия. Въпреки това Марадона направи интересен паралел.<br /><br />"През 1990 г. с Аржентина дори не започнахме с равенство, а със загуба (0:1 от Камерун – бел. ред.). Имахме много контузени и други проблеми, но стигнахме до финала. Нека продължим да...

Цитат на деня: Незаконният пазар на оръжия е по-голям от пазара на салам

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/06/17/3201254_citat_na_denia_nezakonniiat_pazar_na_orujiia_e/?ref=rss


"Незаконният пазар на оръжия е по-голям от пазара на салам".<br /><br />Това обяви пред БНР зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев по повод сигурността в страната. В сряда БСП ще внесе вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради провал в тази сфера.<br /><br />Според Кутев убийствата в страната са зачестили толкова, колкото по времето, когато Борисов е бил шеф в "Ипон". Пример за...

Заплашеният с пистолет депутат: Преживях нещо ужасно, но това е ежедневие за много хора

https://offnews.bg//obshtestvo/zaplasheniat-s-pistolet-deputat-prezhiviah-neshto-uzhasno-no-tova-e-682766.html

„Агресията в обществото ни е на много нива – от училище до пътя. Аз преживях нещо ужасно, но това е ежедневие за много хора. Обществото ни стига граница, която, ако бъде премината, няма връщане назад“. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от БСП Явор Божанков, който беше заплашен с пистолет на магистрала "Хемус" вчера.

Инцидентът стана, докато Божанков карал по "Хемус" в посока Варна. По време на изпреварване зад неговия автомобил застанал друг и започнал да присветва с фарове. 

След като Божанков се е прибрал в дясната лента, другият автомобил се е изравнил с неговия и отвътре насочили пистолет към него.

„Поведението беше доста агресивно. В първия момент си помислих, че това е автомобил със специален режим на движение, но след това видях, че е цивилен“, обясни депутатът. 

„Бях много стъписан, защото не е станало нещо, което да предизвика такава агресия или гняв“, допълни той.

Веднага след това Божанков подал сигнал на тел. 112 и по-късно колата била открита и спряна, а двама души са задържани за 24 часа. 

Депутатът уточни, че не е бил със служебен автомобил. Според него хората в другата кола не са знаели кой е и случилото се няма връзка с работата му. 

Трима души са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917260

Трима души са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Трима души са загинали при 14 катастрофи в страната през изминалото денонощие, 13 са ранените, няма опасност за живота им, съобщи МВР. В София са станали две тежки и 31 леки пътни произшествия с двама

Мъжът, който учи севернокорейците на бизнес

https://news.bg/business/mazhat-koyto-uchi-severnokoreytsite-na-biznes.html

Изолираната държава дава много възможности, но инвеститорите трябва да бъдат търпеливи

Какви са санкциите за шофьорите нарушители в съседните ни страни?

http://www.moreto.net/novini.php?n=376126

В сезона на летните отпуски хиляди българи потеглят за почивка през границата. По данни на Министерството на туризма миналото лято над 300 000 българи са почивали в чужбина. Голяма част от тях избират по-близките дестинации - като Гърция, Турция, Сърбия, и предпочитат да пътуват със собствен транспорт.

Видео: Как Ел Ниньо влияе върху амазонската джунгла

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/06/17/3199866_video_kak_el_ninyo_vliiae_vurhu_amazonskata_djungla/?ref=rss


Амазонската джунгла има сериозен проблем и част от дърветата в нея умират. Това са установили учени от НАСА, които са изследвали триизмерни изображения на тропическите гори в Бразилия, направени след продължителното въздействие на Ел Ниньо през 2015 и 2016 г. Ел Ниньо е огромно климатично явление, което се оформя в Тихия океан и обикновено причинява допълнително затопляне на атмосферата.<br /><br />Смъртността на дърветата в джунглата се е завишила значително заради сушата в...

И утре ни очакват бури и гръмотевици, максимални температури - между 23 и 28 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6917244

И утре ни очакват бури и гръмотевици, максимални температури - между 23 и 28 градусаПрез следващото денонощие атмосферата над страната ще се задържи неустойчива и отново ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и градушки, на повече места и по-значителни в следобедните часове. Максимални температури между 23 и 28 градуса, в София около 24 градуса. Над Черноморието също ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.

Марадона: Не знаех, че пушенето е забранено на стадионите (видео)

https://offnews.bg//izvan-terena/maradona-ne-znaeh-che-pusheneto-e-zabraneno-na-stadionite-video-682773.html

Легендата Диего Марадона вдъхна кураж на фенове и футболисти след равенството на Аржентина 1:1 с Исландия в първия мач на двата отбора на Мондиал 2018 и се извини за запалената пура на стадиона.

Пушенето на стадионите по време на световното първенство в Русия е забранено и това е оказано с големи табели, които Марадона явно не е забелязал.

"През 1990 година с Аржентина дори не започнахме с равенство, а със загуба. Имахме много контузени и други проблеми, но стигнахме до финала благодарение на отличната игра на вратаря Гойкоечея и старанието на целия отбор.

Да продължим да подкрепяме нашите момчета. Честно, не знаех, че пушенето е забранено на стадионите. Извинявам се на феновете и организаторите Напред, Аржентина!" - написа Марадона в официалния си профил в социалната мрежа Инстаграм.

Съпругата на Томислав Дончев се извини за антиромското изказване във "Фейсбук"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/17/3201257_suprugata_na_tomislav_donchev_se_izvini_za/?ref=rss


Съпругата на вицепремиера Томислав Дончев се извини за публикацията си във "Фейсбук" от преди няколко дни, която предизвика нееднозначна реакция. Пред Би Ти Ви тя отчете като грешка това, че по инерция е сложила ромите под общ знаменател. "Тези, които са се образовали и са се интегрирали могат и ще се почувстват засегнати", уточня тя.<br /><br />Светлана Дончева обясни, че е написала "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата" по повод...

Ивет Лалова втора в Берн

https://www.24chasa.bg/sport/article/6917211

Ивет Лалова втора в Берн
Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова-Колио се класира на второ място на 100 метра на турнира по лека атлетика "Citius" в швейцарския град Берн. Лалова финишира за 11.31 секунди, а най-доброто й постижение за сезона е 11.20. Победителка стана представителката на домакините Муджинга Камбунджи с 11.

Нова Зеландия очаква новина: премиерът да роди

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/17/3200907_nova_zelandiia_ochakva_novina_premierut_da_rodi/?ref=rss


Нова Зеландия очаква събитие, което досега не се е случвало в историята ѝ – премиерът да роди. 37-годишната Джасинда Ардърн вече е най-младата жена, заела поста министър-председател в света, а с раждането на първото си дете ще разбие още едно табу. Тя е едва вторият действащ премиер, който ще роди по време на мандата си (Беназир Бхуто направи това през 1990-та година.)<br /><br />Ардърн, чийто термин е днес, е готова да излезе в майчинство. То ще продължи шест седмици, след което...

Ето го изрода Теньо, който пребил до смърт 19-годишната майка на детето му Ивета! (СНИМКА)

http://www.struma.com/sinya-lampa/eto-go-izroda-tenio-koito-prebil-do-smurt-19-godishnata-maika_135605/

27-годишният Теньо Енчев, приятелят на 19-годишната Ивета Тинева е задържан за убийството й в Айтос, пише "Бургасинфо". Момичето бе намерено в безсъзнание в апартамент на ул. „Хаджи Димитър”, в който те живеели заедно с двегодишното си детенце. Ивета е била буквално обезобразена от жестоките удари по лицето и главата. Тя е откарана в кома в УМБАЛ Бургас, а малко по-късно е издъхнала в Реанимация.

Теньо е криминално проявен, родом е от София. Заедно с Ивета...

Продължава

Пребиха до смърт 19-годишно момиче

http://nakratko.bg/category/60/161077/


19-годишно момиче от Айтос е починало след побой, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Бургас. Вчера около 20.

Жертвите от снощния атентат в Афганистан са вече 36

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917207

Жертвите от снощния атентат в Афганистан 
са вече 36Броят на жертвите при вчерашната самоубийствена терористична атака в афганистанската провинция Нангархар, отговорност за която пое джихадистката групировка "Ислямска държава", достигна 36, съобщиха днес местни служители, цитирани от ДПА. Атентаторът са самовзриви с кола бомба по време на безпрецедентно общо празненство на бунтовници талибани,

Извънредно! Брутално убийство на 19-годишната майка Ивета потресе Айтос

http://www.struma.com/sinya-lampa/izvunredno-brutalno-ubiistvo-na-19-godishnata-maika-iveta-potrese-aitos_135604/

19-годишно момиче от Айтос е починало след побой, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Бургас. Вчера около 20.25 часа в Районно управление - Айтос е получено съобщение за открито в безсъзнание младо момиче в жилище, разположено на айтоската улица "Хаджи Димитър" с множество рани в областта на главата и тялото.

Установено е, че това е 19-годишната Ивета от Айтос, която е откарана и настанена за лечение в отделение "Реанимация" на УМБАЛ – Бургас с диагноза...

Продължава

Бившият футболен национал Г. Бачев спретна детско парти за втория рожден ден на своя наследник

http://www.struma.com/hailaif/bivshiyat-futbolen-nacional-g-bachev-spretna-detsko-parti-za-vtoriya_135603/

Фамилия Бачеви отпразнува подобаващо втория рожден ден на най-малкия член на семейството Крум. Бившият футболен национал Георги Бачев и неговата съпруга се бяха погрижили за всеки детайл на детското парти по повод празника на малкия Крумчо. От тортата Мики Маус до цялата украса на тържеството.

Сред най- щастливите на празненството бе вуйчото на малчугана Борислав Бачев, който бе подготвил и страхотен подарък за своя любим племенник. Само преди седмица малкия Крумчо направи стъпки и...

Продължава

Хубавата Ивет с второ място в Берн

https://offnews.bg//leka-atletika/hubavata-ivet-s-vtoro-miasto-v-bern-682772.html

Първата дама на леката ни атлетика Ивет Лалова-Колио се класира на второ място на 100 метра на турнира "Citius" в швейцарския град Берн.

Родната спринтьоррка финишира за 11.31 секунди, а най-доброто й постижение за сезона е 11.20. Победителка стана представителката на домакините Муджинга Камбунджи с 11.23 секунди, а трета се нареди британката Имани-Лара Лансико с 11.33 секунди.

Камбунджи е една от сериозните конкурентки на Лалова на европейска почва. Двете се очаква да бъдат сред фаворитките за отличията на 100 м и 200 м по време на шампионата на континента в началото на август в Берлин.

Лалова спечели два сребърни медала на еврошампионата в Амстердам преди две години, а Камбунджи стана трета на 100 м тогава. Тази зима швейцарката, която е родена в Либефелд до Берн, спечели бронз на 60 м на световното първенство в зала в Бирмингам. Швейцарката има 11.16 сек на 100 м и 22.72 сек на 200 м през това лято.

С над 20% нарастват през април приходите от нощувки във Варна и региона

http://www.moreto.net/novini.php?n=376041

През април 2018 г. най-много нощувки са реализирали гостите от Румъния - 64.6 хил., от Израел - 9.6 хил., от Германия - 3.8 хил. и от Русия - 3.4 хил. нощувки. Това съобщиха от пресцентъра на Териториално статистическо бюро-Североизток за Moreto.

Заплашеният с пистолет депутат от БСП: Не е свързано с работата ми, беше нелепа агресия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6917203

Заплашеният с пистолет депутат от БСП: Не е свързано с работата ми, беше нелепа агресия"В първия момент въобще не можах да повярвам., Бях шокиран, че за такава дреболия някой може да извади оръжие, при условие, че нищо не е станало. След това бях по-скоро ядосан, че законност, ред може за някой нищо да не означава. Посред бял ден си правим каквото искаме, все едно сме в 90-те години",

Голям пожар в центъра на Варна

http://www.varna24.bg/news/797262.html

Полиция, пожарна и линейка са на мястото на голям пожар, който гори в центъра на Варна. Подпалили ...

19-годишно момиче почина след побой в Айтос

https://offnews.bg//112/19-godishno-momiche-pochina-sled-poboj-v-ajtos-682771.html

19-годишно момиче е починало след побой в Айтос. 

Сигнал е подаден до полицията около 20.25 часа вчера.

Младото момиче е открито в жилище на ул. "Хаджи Димитър" в безсъзнание, с множество рани в областта на главата и тялото. 

Установено е, че това е 19-годишната И.Т. от Айтос. Тя е откарана и настанена за лечение в реанимацията на УМБАЛ-Бургас с диагноза "тежка черепно-мозъчна травма". 

И.Т. е починала от раните си през нощта. 

Полицията е задържала 27-годишния Т.Е. от София. Той е криминално проявен. И.Т. е живеела на семейни начала с мъжа, двамата имат дете на две години и осем месеца. 

По случая е образувано досъдебно производство, като е уведомена Бургаска окръжна прокуратура.

Мъж преби до смърт 19-годишната си приятелка в Айтос

https://www.actualno.com/crime/myj-prebi-do-smyrt-19-godishnata-si-prijatelka-v-ajtos-news_680102.html

19-годишно момиче от Айтос е починало след побой, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Бургас. Вчера около 20.25 часа в Районно управление - Айтос е получено съобщение за открито в безсъзнание младо момиче в жилище, разположено на айтоската улица "Хаджи Димитър" с множество рани в областта на главата и тялото. Установено е, че това е 19-годишната И.Т. от Айтос, която е откарана и настанена за лечение в отделение "Реанимация" на УМБАЛ – Бургас с диагноза "тежка ч

Андрей Фурсов анализира инвазията на "бежанци" в Европа

http://www.cross.bg/evropa-godini-frantziya-1577059.html

/КРОСС/ Преди сто години Освалд Шпенглер публикува своята знаменита книга „Залезът на западния свят", по-известна като „Залезът на Европа". Шпенглер реагира на крушението в хода и в резултат на Първата световна война на това, което Карл Полани нарича „цивилизацията на XIX век". Сега ние знаем, че през 1918 г. този залез само започва. Неговите по-нататъшни моменти стават: - 1945 г., когато Европа престава да играе ролята на геополитически и геостратегически субект и се оказва поделена на зони на влияние, както някога предупреждава Наполеон, между Русия и САЩ. - 1968 г., когато т.нар. студентска революция, а по-точно това, което се крие под нея, нанася страшен удар по запазването на европейските ценности, рязко ускорявайки процеса на американизация, деевропеизация на Европа и превръщането на Запада в Постзапада. Финална точка като голямо и мръсно петно поставя така наречената миграционна криза от 2015 г. „Така наречената", защото, според редица експерти, тя в значително степен прилича на добре планирана и подготвена мрежова военно-политическа операция, комбинираща провеждането на нелегални операции в областта на манипулацията на човешките потоци, стратегическите комуникации, едрата логистика и разбира се, психологическите (психоисторическите) кампании с нанасянето на мощни психоудари. Целта на въпросната операция е създаването на управляем хаос

Меси: Исландия се барикадира и не ни остави свободни пространства

https://offnews.bg//futbol/mesi-islandia-se-barikadira-i-ne-ni-ostavi-svobodni-prostranstva-682770.html

Суперзвездата на Барселона и аржентинския национален отбор Лионел Меси съжали за пропуснатата дузпа, която лиши "гаучосите" от победата срещу дебютанта Исландия на световното първенство.

"Излязохме на терена с една цел - да победим, но за съжаление, не успяхме. Вкарахме бърз гол, но исландците изравниха и това промени хода на играта. Съперникът се барикадира в защита и не ни остави свободни пространства. Да, имах възможност да вкарам дузпа, но пропуснах.

Заслужавахме да победим. Сега трябва да се възстановим и да се готвим за следващия мач. На световно първенство нищо не идва даром", каза Меси.

Следващият двубой на Аржентина е срещу Хърватия на 21 юни от 21:00 часа българско време.

След разкритията на Фрог: Лавина от разкрития в ”Медицински одит”

https://frognews.bg/novini/sled-razkritiiata-frog-lavina-razkritiia-meditsinski-odit.html

Ще изскочат смачкани преписки и подменени констатации. Аз очаквам лавина от разкрития в „Медицински одит”. Говорим за корупция в най-зловещия й вариант. До там бяха стигнали нещата, че те го бяха приели като стил за работа.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване