85% от огнестрелните оръжия в света са собственост на цивилни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919934

85% от огнестрелните оръжия в света са собственост на цивилни Около 85 процента от единия милиард малокалибрени огнестрелни оръжия в света са собственост на цивилни, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на базираната в Женева организация "Смол Армс Сървей". Числата варират чувствително в различните държави. В САЩ пропорцията е 120 оръжия на 100 души от населението, което означава общо 393 300 000 оръжия.

Смърт на пътя! ТИР се заби в селски цех, шофьорът загина на място /снимки/

http://www.struma.com/sinya-lampa/smurt-na-putya-tir-se-zabi-v-selski-ceh-shofiorut_135685/

Шофьор на тежкотоварен камион загина на място, след като се вряза в постройка. Катастрофата стана малко след 17.00 часа вчера на влизане в село Горски извор на международния път Е-80.

Най-вероятната причина за катастрофата е мократа настилка. Предполага се, че шофьорът е загубил управление, камионът е излязъл от пътя и се е врязал в малък цех. Само по щастливи обстоятелства там не е имало други хора.

При удара камионът е почти смачкан и шофьорът му е загинал...

Продължава

Москва: Ние се отворихме към Запада, те ни измамиха

http://www.transmedia.bg/2018/06/19/%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%bc%d0%b5-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d1%82%d0%b5/

 

След края на студената война Русия напълно се е отворила към страните от Запада, но в отговор те я измамиха, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за финландския вестник „Хюфвюдстадсбладет“, цитирано от БГНЕС.

„Ние напълно се отворихме към Запада. Не защото някой ни е победил. Ние сами го направихме, никой не ни е нападал“, каза тя. Според Захарова „Горбачов просто искаше да се сложи край на надпреварата във въоръжаването. Той искаше прекратяване на студената война. И ето че ние се отворихме към вас и бяха измамени. Вие ни отговорихте с това, че ни оградихте с бодлива тел“, смята говорителят на руското МВнР. По нейните думи това, което Москва иска от Европа, е сътрудничество.

„Развитие на икономиката, търговията, културните връзки. Ние искаме свободно да пътуваме между страните си, искаме да се избавим от необходимостта да получаваме визи. Но през цялото време нас ни отхвърлят!“, подчерта тя.

„Това е като с руските подводници в Швеция: всички знаят, че тях ги има, но никой не ги е виждал. Месеци по-късно, когато бяха наплашили целия шведски народ, медиите написаха в кратки информации, че това, което било смятано за подводница, е било нещо съвсем друго“, даде пример за отношенията на Русия със Запада Захарова.

 

 

Арестуваха 24-годишен кмет на село заради подкуп

http://www.struma.com/sinya-lampa/arestuvaha-24-godishen-kmet-na-selo-zaradi-podkup_135684/

24-годишният кмет на карловското село Войнягово Тодор Танковски е задържан заради подкуп. Арестът му е станал вчера на паркинг в Карлово като на кметицата на район "Младост".

"В момента е в полицейска кола на ул. "Хан Крум", казаха от община Карлово. Кметът на града д-р Емил Кабаиванов потвърди информацията. По думите му Танковски е най-младият кмет в региона.

"Разбрах, че е поискал рушвет от човек на Войнягово, за да му свърши някаква...

Продължава

Последен учебен ден за гимназистите на БУ „Иван Станчов“ – Лондон

http://www.eurochicago.com/2018/06/posleden-den/

Прекосихме и ние своята година. Имахме си родина в сърцето на Лондон. Срещахме се, учихме, помъдряхме. Затова ни беше толкова весело заедно – не заради дипломите, а заради многоточието, което оставихме в последната страница от дневника на отминалите учебни дни. То ни изпрати – многоточието. Защото, докато днес се разделяхме с Лора, Яна, Тодор, Фатме, Вики, Таня и Мария от 12-ти клас, през отминалите години надничаха лицата и на други наши деца.

Моторист уби възрастна жена в Карлово

https://www.actualno.com/crime/motorist-ubi-vyzrastna-jena-v-karlovo-news_680401.html

Мотоциклет "Хонда" с 33-годишен водач е блъснал в полунощ 72-годишна жена, която пресичала пътното платно на ул. "Теофан Райнов" в Карлово. Това  съобщават от пресцентъра на ОДМВР Пловдив. Жената е починала на място. Извършен е оглед на местопроизшествието, причините за катастрофата се изясняват в рамките на досъдебно производство, допълват от МВР.

Затварят тунела при Лъвов мост в посока Люлин в столицата

http://nakratko.bg/category/58/161161/


Поради профилактика на помпената станция от 10.00 часа се затваря пътното платно в тунела при Лъвов мост в посока Люлин. Превозните средства ще преминават през кръговото кръстовище.

Тръмп заплаши Китай с мита върху стоки за 200 млрд. долара

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/19/3201963_trump_zaplashi_kitai_s_mita_vurhu_stoki_za_200_mlrd/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 млрд. долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс".<br /><br />"Допълнителни мерки трябва да бъдат взети, за да се насърчи Китай да промени несправедливите си практики и да отвори своя пазар за американски стоки",...

Четирима мъже и една жена пребили 61-годишен мъж на автогарата в Провадия

http://varnautre.bg/2018/06/19/83627/61-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%8f

Вчера, около 10:05 часа, на Автогара – Провадия, четирима мъже и една жена са нанесли побой над 61-годишен мъж от с. Славейково. След проведени незабавни оперативно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършители на деянието са трима мъже от с. Блъсково и мъж и жена от Провадия: А.Й. (33 г.), […]

Славчо Велков: Оставките след случая „Пелов” не бяха достатъчни

http://www.struma.com/bulgariya/slavcho-velkov-ostavkite-sled-sluchaya-pelov-ne-byaha-dostatuchni_135683/

Това е знаков случай по отношение на състоянието на системата за сигурност в страната, каза депутатът от БСП

Подадените оставки след случая с избягалия затворник Владимир Пелов, който беше застрелян в Ботевград, определено не са достатъчни. Това е мнението на депутата от БСП Славчо Велков.

„Областната дирекция на МВР не е единствената структура на МВР, която носи отговорност”, подчерта той.

Според него случаят „Пелов” не е изолиран криминален случай, а е знаков случай по отношение на състоянието на системата за сигурност в страната, включително и тази в...

Продължава

Ирина Шейк шокира с новата си прическа. Вижте я

https://www.vesti.bg/lyubopitno/irina-shejk-shokira-s-novata-si-pricheska.-vizhte-ia-6083570

Ирина Шейк е безспорно една от най-красивите известни жени в света. Тя не се притеснява да се променя

Пламъци в самолета уплашиха саудитците (ВИДЕО)

http://clubz.bg/69351-plamyci_v_samoleta_uplashiha_sauditcite_video

На тима на Саудитска Арабия никак не му върви на Световното в Русия, не и досега. В мача на откриването арабите отнесоха 0:5 от Русия. Вчера пък имаха леки самолетни неволи в чартърния полет от Санкт Петербург до Ростов на Дон, където утре от 18:00 часа се изправят срещу Уругвай.

Във въздуха играчите са забелязали пламъци в един от двигателите. Те са направили и снимки и видеа, които публикуваха в социални мрежи, но едва часове след кацането си, когато близките им са знаели, че всичко е наред.

 

 

При вида на огъня щабът на селекцията е уведомил стюардесите, които са го успокоили и уверили, че няма нищо страшно. Причината за пламъците - поне от думите на екипажа и авиокомпанията, е обичайната в подобни случаи - сблъсък с птица.

Първоночално фирмата отричаше да е имало какъвто и било инцидент, но след като снимките се появиха навсякъде, се поправи. Все пак самолетът "Еърбъс А319-100" е кацнал нормално.

Лудогорец очаква първия си съперник по пътя към групите на Шампионска лига

http://www.cross.bg/purviya-liga-grypite-1577184.html

/КРОСС/ Днес от 13:00 часа ще бъде изтеглен жребият за първия квалификационен кръг в Шампионска лига.  Именно от него участието си ще започне и българският първенец Лудогорец, който ще се опита да се класира за групите на турнира за трети път в своята история. Вчера от УЕФА разделиха 32 отбора на две групи по десет тима и една с 12. Във всяка от групите половината отбори са поставени, а другите непоставени. Вероятните съперници на "орлите" са Викингур (Фарьорски острови), Крусейдърс (Северна Ирландия), Корк Сити (Ейре), Валур (Исландия) или победител от мач от предварителния кръг. Първите мачове от първия квалификационен кръг на Шампионската лига ще се играят на 10/11 юли, а реваншите са на 17/18 юли.

Кмет на карловско село е задържан по сигнал на свидетел за поискани 150 лв.

https://zaistinata.com/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%b8/

Под ръководството на Районната прокуратура в Карлово продължават процесуално-следствените действия по случая със задържания вчера кмет на село Войнягово Тодор Танковски. Причина за задържането му станал сигнал на свидетел, че Танковски поискал 150 лева, за да осуети разследване за незаконен добив на инертни материали. По информация на прокуратурата, днес предстои повдигане на обвинение и преценка […]

Боил Банов: Към момента читалището в Шипка не може да бъде възстановено

http://www.struma.com/bulgariya/boil-banov-kum-momenta-chitalishteto-v-shipka-ne-moje-da_135682/

Културният министър заяви, че то може да бъде обявено за паметник на културата

Към момента читалището в град Шипка не може да бъде възстановено, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV министърът на културата Боил Банов.

„То е частна общинска собственост, изоставено е от повече от 20 години. Общината пряко отговаря за тази сграда. Това не е прехвърляне на отговорност, това са факти”, подчерта министърът.

Не е вярно, че читалището е под шапката на Министерството на културата, категоричен беше Банов. По думите му за ремонта ще са...

Продължава

Откриха мъж в безпомощно състояние в Горна Оряховица, дирят извършителя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919907

Откриха мъж в безпомощно състояние в Горна Оряховица, дирят извършителяСлужители на полицейското управление в Горна Оряховица разследват случай на причинена телесна повреда на 49-годишен мъж от същия град. Работата по случая е започнала в понеделник, след като в управлението е бил получен сигнал за намерен на пътното платно на ул. «Цар Освободител» мъж в безпомощно състояние, с травма на главата, съобщава полицията.

Преглед на икономическите теми в печата, 19 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-19-юни_l.a_i.762769_at.1.html

"2,6 млрд. евро инвестиции били необходими за хъба "Балкан" Газовият хъб "Балкан" може да доставя между 25 и 60 млрд. куб. м газ на година според...

При какви нарушения на пътя и за колко дълго ни отнемат шофьорската книжка?

http://www.moreto.net/novini.php?n=376227

Какви са глобите за нарушения на пътя, за колко време се отнема шофьорска книжка при повторни нарушения и къде най-често бъркаме? Най-тежко се наказва шофирането след употреба на алкохол, като в зависимост от съдържанието на алкохол в кръвта глобите може да варират от 500 до 1000 лв.

Освободеният шеф на "Медицински одит": Жертва съм на вътрешен конфликт

http://www.varna24.bg/news/797622.html

"В последните дни срещу името на агенция "Медицински одит", срещу ръководството и ...

Турция ще строи трета атомна електроцнтрала

https://www.mediapool.bg/turtsiya-shte-stroi-treta-atomna-elektrotsntrala-news280465.html

Турция ще построи трета ядрена електроцентрала. Това обяви президентът Реджеп Ердоган, предаде Анадолската агенция. По време на директна линия, на която отговаряше на въпроси на турски младежи, зададени в социалните мрежи, държавният глава заяви, че Турция ще построи собствена АЕЦ след ядрената електроцентрала "Аккую", която се строи от Русия. "Аккую" ще отговори на 10% от енергийните ни нужди", каза Ердоган. Той добави, че за още 10% ще отговори втората АЕЦ, която ще бъде разположена в Синоп.  "Ще имаме възможност за още повече от това с трета централа", каза турският президент. Ердоган и руският му колега Владимир Путин откриха строителството на АЕЦ "Аккую" на церемония в Анкара в началото на април. Централата се намира в южната турска провинция Мерсин и ще бъде с четири ядрени реактора с обща мощност 1200 мегавата. Тя се строи от руската държавна компания "Росатом". Отделно, както обяви Ердоган, първият турски автомобил би трябвало да добави 50 милиарда евро към брутния вътрешен продукт на страната. "Ще видим тези домашни и национални превозни средства в нашата страна през 2022 година, а също така ще ги изнасяме и на световния пазар", добави той. 

Ким Чен-ун на изненадващо посещение в Китай

http://www.cross.bg/pekin-poseshtenie-chen-yn-1577179.html

/КРОСС/ Китайски държавни медии съобщават, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е пристигнал на двудневно посещение в Пекин, предаде CCTVNEWS. Това посещение последва историческата му среща с президента на САЩ в Сингапур миналата седмица, след която американецът изненадващо обяви, че ще прекрати общите американско-южнокорейски военни маневри. Според вестник японски медии Ким ще пътува до Пекин със самолет. Ако бъде потвърдено, това ще е третото посещение на Ким в Китай за три месеца. През март той направи в Пекин първата си визита в чужбина откакто дойде на власт през 2011 г., а през май посети град Далян в Североизточен Китай. ТАСС цитира телевизия NHK, че самолет Ил-76 на севернокорейската авиокомпания "Еър Корьо", в който може би е Ким Чен-ун, се е приземил в Пекин.

Десислава Иванчева ще съди България в Европейския съд в Страсбург

http://www.transmedia.bg/2018/06/19/%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b2/

Отстранената от поста кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева ще изпрати жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради показния арест през април и последвалите го съдебни заседания. Това съобщава специализираният сайт defakto.bg.

Задържана с нея Биляна Петрова пък вече е сезирала съда в Страсбург чрез кантората в Прага на адвокат Ирен Савова.

По време на задържането им двете жени стояха в часове с белезници в центъра на София. На разследващите се наложи да извикат линейка, защото на Петрова ѝ прилоша. На снимка пък се виждаше как полицай запушва устата ѝ с ръка в един момент.

Евросъдът ще преценява както ареста на двете жени, така и съдебните заседания по постоянното им задържане под стража и отстраняването им от длъжност. Πo жалбите в офиса в Прага работи профилиран екип от експерти по европейско право, в който влизат юристи с научни титли от България, Германия и Франция. Основното оплакване в жалбите е за нарушаване правото на справедлив процес. От една стана, се споменава унизителното и нечовешко отношение по време на показния арест, неспазване на правото на ефективна защита и „закъснелия“ достъп на адвокати до Иванчева и Петрова при задържането им, публичните изказвания на длъжностни лица, предварително внушаващи вината им, и др.

Друг пример е уволнението на Петрова като зам.-кмет на столичната община в съдебната зала, където течеше делото по прокурорското искане за временното отстраняване на двете жени. На 7 юни съдебният състав прекъсна заседанието, за да може юрисконсултът на общината да дойде и да връчи на Петрова заповедта за уволнението ѝ, издадена от временния кмет на района Румен Русев. Въпреки възражението на Петрова, че тя е в отпуск и не може да бъде уволнена, съдът прие това за факт и я насочи към административен съд, пред който може да оспори уволнението. Двете жени бяха с белезници в съдебната зала, където бяха вкарани по-рано – преди съдебния състав, за да говорят пред журналисти. След това белезниците им бяха махнати. Но този факт ще стане част от жалбите на двете жени до Страсбург. На 7 юни двете обвиняеми се оплакаха и че властите ги държали без храна и вода.

Фандъкова: Добре, че почистваме речните корита, няма сериозни щети след бурята в София

https://offnews.bg//obshtestvo/fandakova-dobre-che-pochistvame-rechnite-korita-niama-seriozni-shte-682877.html

Обстановката в София след снощната буря вече е нормална, за кратко време паднаха 50 л на квадрат, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по БНР. 

Бурята причини наводняване на подлези и приземни етажи в частни и обществени сгради и затрудни за кратко движението на градския транспорт.

През цялата нощ екипите на аварийно-спасителното звено, както и на Пожарната, продължиха да работят по отстраняване на последствията от пороя“, каза Фандъкова и добави: „За много кратко време паднаха около 50 литра на квадратен метър и това създаде сериозни проблеми по отношение на завирявания както на подлези, така и на улици и булеварди. За радост пороят не създаде проблеми с общинските язовири и реките. Беше чувствително повишено нивото на реките, но към момента нивото им се понижава, общинските язовири се изпускат контролирано, следят се нивата, обясни Фандъкова. 

Според нея екипите са реагирали, освен на отводняване и почистване на наносите от уличните платна и подлезите, и на много сигнали за наводнени сгради. 

Кметът на София съобщи, че хората, чиито жилища са пострадали, могат да се обърнат за помощ към аварийните екипи.

За наводнените метростанции в София Фандъкова каза, че метрото се е движело през цялото време по график и са взети мерки от „Метрополитен“, за да се избегнат инциденти с хора. 

„Не е спирано движението на метрото. В няколко станции, през стълбищните клетки, при такова количество вода имаше наводняване на отделни участъци. Тези входове бяха затворени. Към момента всичко е почистено, няма установени щети. Като цяло няма сериозни щети по транспортната инфраструктура в целия град с изключение на пътища и улици в планинските участъци, където съвсем обяснимо все още се работи по отстраняване на наносите“, каза тя.

Кметът увери, че се е реагирало приоритетно и Общината е имала много добра координация със службите на пожарната, на „Пътна полиция“ и на СДВР. 

В София има хиляди шахти, никой не може да каже, че всички са почистени.Но много показателен е фактът,когато спре обилният валеж колко бързо се оттича водата. Оценките ще ги даваме по-късно за това кой си е свършил работата и кой не, каза още Фандъкова. 

„Ние предприемаме много сериозни действия по превенция, освен почистването на шахти, което е постоянно задължение както на фирмите, така и Софийска вода и Столичния инспекторат, но освен това ежегодно почистваме около 50-100 км годишно речни корита, дерета. Това дава своето отражение, защото всички, които минаваха покрай големите реки в София, колко много бяха покачили нивата си. Ако не бяха почистени техните корита, можеше да станат сериозни наводнения. Аз по график днес имам проверка на почистването на речни корита, така че със сигурност ще коментираме превантивната работа, коментира Фандъкова. 

Застреляха рапъра XXXTentacion

https://offnews.bg//sviat/zastreliaha-rapara-xxxtentacion-682875.html

Американският рапър XXXTentacion, който изгря с два поредни хитови албума, е бил убит във Флорида в понеделник.  

20-годишната звезда е била застреляна на излизане от магазин за продажба на мотори към 16 ч местно време. На мястото са видени двама въоръжени мъже. Те приближили до паркираното BMWi18 на рапъра, стреляли и избягали. XXXTentacion бил отведен в болница, където е констатирана смъртта му.

Музикантът с истинско име Джасе Онфрой имаше противоречива репутация. Той често имаше вземане-даване с органите на реда. Повдигани са му обвинения за домашно насилие. 

Според предварителната версия може да става дума за грабеж. Според свидетели изстрели са чути и в магазина.

XXXTentacion има трудно детство. Изключен е от прогимназията заради побой. Насочва енергията си към музиката и бързо става звезда в жанра SoundCloud Rap, където набира и първите си фенове.

Популярността му е забелязана в музикалната индустрия и през 2017 г. сключва договор за 6 милиона долара.

Кариерата му върви успоредно с проблемите със закона - нещо, което не разколебава почитателите му. Последният му албум става номер 1 в САЩ и оглавява класацията на Билборд.

Застреляха рапъра XXXTentacion

https://offnews.bg//zvezdi/zastreliaha-rapara-xxxtentacion-682875.html

Американският рапър XXXTentacion, който изгря с два поредни хитови албума, е бил убит във Флорида в понеделник.  

20-годишната звезда е била застреляна на излизане от магазин за продажба на мотори към 16 ч местно време. На мястото са видени двама въоръжени мъже. Те приближили до паркираното BMWi18 на рапъра, стреляли и избягали. XXXTentacion бил отведен в болница, където е констатирана смъртта му.

Музикантът с истинско име Джасе Онфрой имаше противоречива репутация. Той често имаше вземане-даване с органите на реда. Повдигани са му обвинения за домашно насилие. 

Според предварителната версия може да става дума за грабеж. Според свидетели изстрели са чути и в магазина.

XXXTentacion има трудно детство. Изключен е от прогимназията заради побой. Насочва енергията си към музиката и бързо става звезда в жанра SoundCloud Rap, където набира и първите си фенове.

Популярността му е забелязана в музикалната индустрия и през 2017 г. сключва договор за 6 милиона долара.

Кариерата му върви успоредно с проблемите със закона - нещо, което не разколебава почитателите му. Последният му албум става номер 1 в САЩ и оглавява класацията на Билборд.

Учени разкриха произхода на геоложка структура на Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919927

Учени разкриха произхода на геоложка структура на МарсПланетолози от университета "Джонс Хопкинс" откриха причината за формирането на геоложката структура Medusae Fossae, чийто произход досега бе неизвестен на учените, съобщи Лента. Учените заключили, че структурата се появила вследствие на катастрофално вулканично изригване, което довело също до формиране на водоеми и вероятно до възникване на живот,

За думите, пистолетите и Вселената

https://offnews.bg//mama-nindzha/za-dumite-pistoletite-i-vselenata-682878.html

Автор: Джейн Димитрова Някъде там, около втората годинка на детето, сигурно всеки родител се чувства на ръба - на ръба на търпението, на ръба на изчерпващата се креативност, на ръба на полудяването от съмнения и на непрестанните питания: "Кое точно не върша добре?", "Къде е най-голямата ми грешка?", "Кое можех да направя различно". Пита се дали е позволил прекалено много неща, прекалено много ли е гушкал и в моменти, в които не е трябвало, прекалено много споделено време ли е дал, за да получава непрекъснати тръшкания, неприемливост и постоянни "не-та" и "няма". Опитва се да лавира между непрестанните обяснения, твърдите…

Протест в Ахелой: Нямат достъп до града заради новия път за Слънчев бряг

http://www.struma.com/bulgariya/protest-v-aheloi-nyamat-dostup-do-grada-zaradi-noviya-put_135681/

Шофьорите трябва да правят много опасна маневра, за да се включат в стар път

Десетки жители на Ахелой се събраха на протест заради новия път към курортния комплекс "Слънчев бряг", който беше официално открит в петък от премиера Бойко Борисов. Тогава той коментира, че пътят е обещан от 40 години. Само за две години в участъка са станали над 150 катастрофи, с четирима загинали и десетки ранени..

Жителите на курортното градче обаче твърдят, че с това трасе достъпът до къщите им е отрязан - шофьорите трябва да правят много опасна маневра, за да се...

Продължава

Ахелой на протест заради некадърност на АПИ и Борисов

https://frognews.bg/novini/aheloi-protest-zaradi-nekadarnost-api-borisov.html

Жители на Ахелой излязоха на протест заради некадърността на Агенция ”Пътна инфраструктура” и премиера Бойко Борисов. Припомняме, че преди дни бе открит новия път към курорта ”Слънчев бряг”, който обаче практически е откъснал от света Ахелой.

Днес ще бъде предимно слънчево

http://www.struma.com/bulgariya/dnes-shte-bude-predimno-slunchevo_135680/

Нови порои не се очакват... до петък

Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево.

По-значителна облачност ще има преди обяд над Западна България, а след обяд над планинските райони – купеста и купесто-дъждовна, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София – около 26°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен североизточен вятър....

Продължава

Поредна жертва на пътя, загина магистратка

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80/

Бившият председател на Районен съд Свиленград Елена Тодорова загина на място в катастрофа тази сутрин, съобщава „Дарик радио“.

Инцидентът е станал край свиленградското село Младиново. Магистратката е шофирала лек автомобил „Фолксваген“, загубила контрол над волана и колата ѝ е паднала от мост.

В момента на място е оперативна група, която прави оглед.

 

Материалът Поредна жертва на пътя, загина магистратка е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Льо Пен осъдена - трябва да възстанови 300 000 евро на Европарламента

http://clubz.bg/69350-lo_pen_osydena_trqbva_da_vyzstanovi_300_000_evro_na_evroparlamenta

Общият съд на Европейския съюз (единият от двата органа на Съда на ЕС) потвърди във вторник решение на Европейския парламент лидерката на френската крайнодясна партия "Национален фронт" (с ново име „Национален сбор“) Марин льо Пен да върне 300 000 евро на законодателния орган, съобщават Ройтерс и АФП.

Льо Пен, която беше член на Европейския парламент между 2009 и 2017 г., трябва да върне средствата, след като ЕП установи, че неправомерно е използвала сумата за парламентарен асистент. Решението дойде след разследване на ОЛАФ, което показа, че през 2016 г. французойката "неправомерно е платила" 298 497,87 евро за парламентарен асистент в периода от декември 2010 г. до февруари 2016 г.

Европарламентът предупреди Льо Пен, че ако не възстанови сумата до 1 януари 2017 г., парите ще бъдат удържани от заплатата ѝ. Тя се обърна към съда.

С днешното си решение съдът потвърди действията на Европейския парламент. Льо Пен не е успяла да докаже, че "асистентът ѝ е извършвал реална работа за нея", се твърди в съобщението на съда.

Днешното решение е поредното от подобни постановявания, свързани с евродепутати членове на "Национален фронт", които са използвали парламентарни средства, за да плащат за непарламентарни дейности.

През миналия месец съдът постанови, че евродепутатката Милен Трожински от "Национален фронт" трябва да върне 56 554 евро, а бащата на Льо Пен Жан-Мари през март беше осъден да възстанови близо 300 000 евро на ЕП.

Гръцката полиция арестува депутата от „Златна зора”, който призова за военен преврат

http://www.struma.com/bulgariya/gruckata-policiya-arestuva-deputata-ot-zlatna-zora-koito-prizova-za_135679/

Ръководството на "Златна зора" изключи Барбарусис заради "отклонение от позициите на партията"

Гръцките сили за борба с тероризма са арестували тази сутрин в Атина депутата от крайнодясната партия „Златна зора” Константинос Барбарусис, съобщава в. "Катимерини".

Барбарусис се укрива от петък, след като прокуратурата го обвини в държавна измяна.

По време на дебатите по вота на недоверие към правителството заради споразумението за новото име на Македония в петък Барбарусис призова "военното ръководство на страната" да арестува...

Продължава

Обвиниха измамник, измъкнал над 75 бона от търновец преди 3 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919899

Обвиниха измамник, измъкнал над
75 бона от търновец преди 3 години48-годишен мъж от гр. Ловеч е обвинен в извършването на измама в особено големи размери, съобщиха от ОД МВР - Велико Търново. В хода на разследването е установено, че в периода от края на месец септември до 23 ноември 2015 г. в с. Горско Сливово и гр. В. Търново е извършена измама на 41-годишен великотърновец.

Над 6 000 спортни облекла на световни марки задържаха от митницата в Бургас (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919908

Над 6 000 спортни облекла на световни марки задържаха от митницата в Бургас (Снимки)Митница Бургас задържа за нарушени права върху интелектуална собственост 6 040 спортни облекла с лого на 5 световни марки. Те са били в товарен автомобил, който е пътувал от Турция за Полша. Това съобщиха от митницата в Бургас. В камиона е имало платове и облекла. 31 от колетите са съдържали мъжки и дамски спортни облекла с обозначения на

Тази вечер временно затварят за автомобили част от бул. "Вл. Варненчик"

http://www.moreto.net/novini.php?n=376226

Тази вечер временно ще бъде затворен за движение на МПС част от бул. "Владсилав Варненчик" във Варна, научи Moreto.net. За времето от 22 часа на 19-ти юни (вторник) до 6 часа сутринта на 20-ти юни (сряда), ще бъде затворен за движение участъкът между Макдрайв и Автогара (участъкът между ул.

Германия може да предложи на страни от ЕС пари, за да приемат обратно мигранти

http://www.struma.com/bulgariya/germaniya-moje-da-predloji-na-strani-ot-es-pari-za_135678/

Меркел подчерта, че не иска Германия едностранно да започне да връща мигранти на границите си

 

 

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че ще преговаря с други европейски страни по въпросите на миграцията и ще даде отчет за тези разговори пред партията си на 1 юли, предаде Асошиейтед прес.

Тя подчерта, че не иска Германия едностранно да започне да връща мигранти на границите си - нещо, за което призовава вътрешният министър Хорст Зеехофер от Християнсоциалния съюз (ХСС) - традиционния баварски партньор на...

Продължава

Сергей Лавров награди Бойко Коцев за приноса му като посланик

http://www.cross.bg/kotzev-boiiko-lavrov-1577183.html

/КРОСС/ Външният министър на Руската федерация Сергей Лавров прие посланика на България в Москва Бойко Коцев по повод приключването на неговата дипломатическа мисия, съобщава руското Външно министерство. По време на разговора са били обсъдени актуалните въпроси на българо-руското сътрудничество в духа на активизирането на политическия диалог между двете страни. Отбелязани са личните заслуги на посланика за засилването на сътрудничеството. Лавров е връчил на Бойко Коцев знак "За взаимодействие" за огромния му принос за укрепването и развитието на българо-руските отношения.  

Дянко Марков награден за цялостен принос в журналистиката

http://www.eurochicago.com/2018/06/dyanko-markov/

95-годишният журналист, политик и общественик, полк. Дянко Марков, получи наградата си снощи във Военния клуб в София. На Осмото издание на Годишните награди за журналистика присъстваха посланикът на Кралство Мароко г-жа Закиа Ел Мидауи, Западно- и Средноевропейския митрополит на БПЦ Антоний, журналисти от Нова ТВ, БНР, "България он еър", In LIFE TV, ТВ "Балканика", Военния канал, печатни и онлайн медии.

Фейсбук се шегува с наводнението: Кашалот се мята на столичен булевард (видео)

https://offnews.bg//offtopic/fejsbuk-se-sheguva-s-navodnenieto-kashalot-se-miata-na-stolichen-bule-682874.html

Наводнението в София снощи отприщи лавина от подигравки в социалните мрежи.

Падналите 50 литра на квадратен метър в столицата предизвикаха истинско бедствие - булевардите станаха реки, подлезите - езера.

Появиха се и много колажи по повод дъжда, който пак ни изненада.

Протече и прясно ремонтираната Централна гара от ГБС и свързваната с депутата Делян Пеевски Водстрой, за чието обновление бяха похарчени над 70 милиона лева. В железничарските фейсбук групи се появиха красноречиви видеа как от покрива се излива плътна водна стена. Някои от професионалистите коментират, че би било много иновативно върху нея да се прожектира разписанието на пристигащите и заминаващите влакове, а други допускат, че името "Водстрой" вероятно идва от думите "вода струи".

Известният фейсбук зевзек Иван Червенков пък публикува видео как на столична улица се мята кашалот, а също така и забеляза перископа на подводница на столично кръстовище.

Под звуците на протестни викове, светът приветства новото име на Македония (ОБЗОР)

http://www.struma.com/bulgariya/pod-zvucite-na-protestni-vikove-svetut-privetstva-novoto-ime-na_135677/

Постигнатият компромис отваря пътя на страната към евроатлантическата интеграция, но докато договорът не бъде ратифициран, официалното име ще е с абревиатурата БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония)

Целият свят приветства единодушно договора за новото име на югозападната ни съседка. Въпреки протестите на националисти в Атина заради близостта на новото име с наименованието на три гръцки провинции, бившата югославска република вече ще се казва Република Северна Македония или накратко Северна Македония.

Постигнатият компромис отваря пътя на страната към евроатлантическата интеграция, но докато договорът не бъде ратифициран, официалното име ще е с абревиатурата БЮРМ (Бивша...

Продължава

Славчо Велков: Управляващите са неспособни да се справят с предизвикателствата пред националната ни сигурност

http://www.cross.bg/sigyrnost-velkov-slychaii-1577182.html

/КРОСС/ "Като опозиция, използваме правото си, и утре внасяме вот на недоверие в сектор сигурност, с акцент на вътрешната сигурност и онази част от нея, която наричаме гражданска сигурност. Знаем какво става в държавата и неспособността на управляващите да се справят с това предизвикателство". Това каза пред bTV народният представител от ПГ на БСП за България ген. Славчо Велков.  За случая Пелов той зави, че оставките, които са били подадени след него, не са достатъчни, защото Областната дирекция на МВР не е единствената структура, която носи отговорност. Според него случаят Пелов не е изолиран криминален случай. "Това е знаков случай по отношение на състоянието на системата за сигурност в страната, включително и в местата за изпълняване на наказания. Това е показен случай, че правосъдие може да се раздава и извън правосъдната система. Когато в средно голям град, като Ботевград, се стрелят безразборно двама души, от които единият, избягал от затвора, особено опасен рецидивист, а другият- криминално проявен, задържан малко преди това за незаконно притежание на оръжие, нещата са извън контрол", категоричен бе депутатът от левицата.  Велков подчерта, че друга важна тема утре ще бъде и освобождаването на проф. Плочев, което не е успяло в петък, въпреки опита на мнозинството. Той обясни, че в пленарна зала ще представи излъгалите за огромните дългове на НЗОК. "Проф. Плочев имаше смелостта да покаже дългове на НЗОК за над 270 млн. лв

Гръцкият печат е в очакване на решаващото заседание на Еврогрупата за гръцкия дълг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919903

Гръцкият печат е в очакване на решаващото заседание на Еврогрупата за гръцкия дългНасроченото за четвъртък заседание на Еврогрупата, което трябва да вземе решение за облекчаване на гръцкия дълг, е сред темите, на които гръцкият печат отделя особено внимание днес. Топката е в полето на кредиторите, пише "Катимерини" на първата си страница, като припомня, че Гърция е близо до изпълнението на предварителните им условия за успешно

Цветанов взе страната на Ангелкова в спора за шума

http://clubz.bg/69349-cvetanov_vze_stranata_na_angelkova_v_spora_za_shuma

Да бъдат разписани повече правомощия на местната власт между първо и второ четене на Закона за защита от шума и да се търси сближаване на позициите в Народното събрание. За това призова председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е на двудневна обиколка в Благоевградска област, предаде БНР.

Спорът за шума се пренесе в парламента, където миналата седмица вътрешната комисия прие на първо четене законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов и част от "Обединени патриоти". Проектът предвижда да има повече часове в денонощието, в които е забранено озвучаването на открито, както и забрана за шумни прояви в зони, предназначени за жилищно строителство, в периода 14-16 часа и между 23 часа и 8 часа.

С изявлението си днес Цветанов на практика предопредели подкрепата, която ще даде управляващата партия - на законопроекта на министъра на туризма Николина Ангелкова. С министерските промени се предлага националните курорти да бъдат извадени от обхвата на изискванията за шума и спорът за децибелите да бъде оставен в ръцете на местната власт. Кметовете, на база наредби, приети от съответните общински съвети, да решават в кои часове от денонощието може да е шумно и в кои - да е тихо, заедно с местния бизнес.

"Този законопроект беше внесен от Министерския съвет и целият кабинет го е гласувал единодушно, преди да влезе в парламента, - припомни Цветанов. - Балансът трябва да се търси между първо и второ четене в НС, а да не се стига до конфликт между министрите".

И допълни:

„Трябва действително да се намери този баланс и този консенсус, който както да гарантира спокойствието, но също така да дадем възможност и на тези, които са по-млади, да могат действително да си отпочиват по начин, по който те възприемат почивките – в рамките на закона, разбира се, защото ние не можем да превърнем в една тишина нашите курорти“.

Според Цветанов в закона трябва да бъдат разписани текстове, даващи правомощия на местните власти заедно с туристическия бранш да решат какъв режим за защита от шума да наложат.

"В някои от курортите да се позволи до 12.00 часа, с един час удължаване, и това да бъде от компетентността на местната власт. Местната власт трябва да играе много по-важна роля във вземането на тези решения“, смята зам.-председателят на ГЕРБ.

В края на миналата седмица по bTV Цветанов изрази своята убеденост, че "във внесения законопроект за шума ще можем между първо и второ четене да оптимизираме този диалог и постигането на консенсус".

Пентагонът потвърди: Спираме ученията на Корейския полуостров

http://www.cross.bg/manevri-voenni-sedmitza-1577178.html

/КРОСС/ Пентагонът потвърди официално, че американско-южнокорейските военни маневри, насрочени за август, са отменени, както обяви миналата седмица президентът Доналд Тръмп, предаде AFP. "В изпълнение на поетия от президента Тръмп ангажимент и съгласувано с нашия съюзник Южна Корея, американските въоръжени сили прекратиха всякаква подготовка за отбранителните военни игри "Бранител на свободата" през август, съобщи говорител на Пентагона. "Не е взето никакво решение за следващи маневри", казаха от Вашингтон и уточниха, че това решение не се отнася за другите военни маневри, предвидени в Пасифика. Уайт добави, че тази седмица в Пентагона ще се състои заседание с участието на министъра на отбраната Джим Матис, държавния секретар Майк Помпео и президентския съветник по националната сигурност Джон Болтън.

Прототипът, който спечели "24-те часа на Льо Ман" в клас LMP2, беше дисквалифициран

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/19/3201901_prototiput_koito_specheli_24-te_chasa_na_lyo_man_v/?ref=rss


Екипажът на G-Drive №26, който спечели 86-ото издание на "24-те часа на Льо Ман" в клас LMP2, беше дисквалифициран, обявиха комисарите на състезанието. В бюлетина на съдиите в понеделник вечер след официалната техническа проверка се съобщава, че е открито нерегламентирано устройство за ускоряване на зареждането с гориво при спиранията в бокса.<br /><br />Екипажът Роман Русинов, Андреа Пицитола и Жан-Ерик Верн направи 369 обиколки, с две повече от колата на...

Колите на Google Street View отново ще минат по българските пътища

http://econ.bg/Новини/Колите-на-Google-Street-View-отново-ще-минат-по-българските-пътища_l.a_i.762768_at.1.html

Това лято, колите на Google Street View ще пътуват отново през България с цел да актуализират локалните данни в Google Maps. Този път автомобилите на...

Албания все повече изглежда като новия възможен бежански вал за ЕС

https://www.actualno.com/analysis/albanija-vse-poveche-izglejda-kato-novija-vyzmojen-bejanski-val-za-es-news_680386.html

Страни като Австрия разглеждат Албания като възможен вариант за държава дубльор на Турция по отношение на спирането към ЕС на мигрантските потоци. Експерти обаче изразиха песимизъм, че това би могло да се реализира на практика. Да си призная, единственото нещо, което е направено позитивно, от 2015 г. досега, това е сделката с Турция през 2016 г., стана ясно от думите на арабиста проф. Владимир Чуков в ефира на БНТ. Нивото на незаконната емиграция намалява, но във всички случаи това не трябва д

Не само в София е зле! Вижте метрото на коя голяма европейска столица също е под вода (видео)

https://petel.bg/Ne-samo-v-Sofiya-e-zle--Vizhte-metroto-na-koya-golyama-evropeyska-stolitsa-sashho-e-pod-voda--video-__269949

Вчерашният порой в София наводни улици, къщи, коли, молове, подлези и много спирки на метрото. Това публикува вълна от недоволство в социал...

Нeдoвoлeн cлyжитeл сaбoтира Теѕlа

https://petel.bg/Nedovolen-clyzhitel-sabotira-Tezla__269948

Снимка Tesla Глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Теѕlа Илън Mъcĸ e paзпpaтил и-мeйл дo вcичĸи cлyжитeли нa ĸoмпaниятa, cъoбщaвaйĸи, чe cpeд peдицитe e oтĸpит caбoт...

Зов за помощ в Русе: Търси се спешно кръв "А-" или "0–"

https://petel.bg/Zov-za-pomoshh-v-Ruse--Tarsi-se-speshno-krav-A--ili-0---__269947

Зов за помощ към русенци отправя г-жа Ева Стоева. Нейната дъщеря се нуждае спешно от кръвопреливане, съобщава "Утро Русе". Необходима е кръв от групите „А“ или „0“– отрицателна. Телефон за връзка: 0890 925 234

Изправят пред съда шофьор за смъртта на двама души в изкоп в Исперих

https://petel.bg/Izpravyat-pred-sada-shofor-za-smartta-na-dvama-dushi-v-izkop-v-Isperih__269946

снимка Булфото, архив На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград са предадени 40-годишният Р.В. и 52-годишният Е.Е. по обви...

Боил Банов: Към момента читалището в Шипка не може да бъде възстановено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919898

Боил Банов: Към момента читалището в Шипка не може да бъде възстановеноКъм момента читалището в град Шипка не може да бъде възстановено, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV министърът на културата Боил Банов. „То е частна общинска собственост, изоставено е от повече от 20 години. Общината пряко отговаря за тази сграда. Това не е прехвърляне на отговорност, това са факти”, подчерта министърът.

Самолетът на Саудитска Арабия пламна в небето (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/football/samoletyt-na-sauditska-arabija-plamna-v-nebeto-video-news_680393.html

Футболистите на Саудитска Арабия преживяха кошмар в небето при пътуването си за своя следващ мач от световното първенство в Русия. Един от двигателите на самолета на местна авиолиния бе обхванат от пламъци на път за Ростов, където тимът трябва да излезе срещу Уругвай в сряда. От футболната федерация на Саудитска Арабия потвърдиха за инцидента, но успокоиха, че пострадали няма. В изявлението се посочва, че става въпрос за незначителна техническа повреда. "Самолетът се приземи успешно на лет

Тръмп и Путин може да се срещнат преди срещата на върха на НАТО през юли

http://www.struma.com/bulgariya/trump-i-putin-moje-da-se-sreshtnat-predi-sreshtata-na_135676/

За евентуално място на разговорите се спряга столицата на Австрия – Виена

Столицата на Австрия – Виена, се обсъжда като място за евентуална среща между президентите на Съединените щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. Това съобщи Ройтерс, като цитира информирани източници.

Според източниците е възможно Тръмп и Путин да се срещнат преди срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел.

Пред журналисти в петък Тръмп, че е възможно това лято да се срещне с руския президент.

На срещата на Г-7 в Канада по-рано този месец Тръмп...

Продължава

Над 900 наводнени сгради след пороя в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919902

Над 900 наводнени сгради след пороя в СофияНад 900 сгради са наводнени след пороя в София в понеделник, при който се изляха над 50 литра на квадратен метър за по-малко от час, съобщи Нова телевизия. Поражения има в целия град, наводнени са подлези и мазета. Наводнени са били 27 точки в града, отводняването на подлеза на Лъвов мост е продължило до късно през нощта.

Дни на руската култура започват във Варна

http://www.varna24.bg/news/797618.html

За поредна година във Варна ще се проведат Дни на руската култура в периода от 19-и до 25 юни, ...

Сенатът на САЩ одобри бюджет за отбраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919897

Сенатът на САЩ одобри бюджет за отбраната Сенатът на САЩ одобри бюджет за отбраната на стойност 716 милиарда долара, предаде Ройтерс. Така горната камара на Конгреса подкрепи призива на президента Доналд Тръмп за по-силна армия, но създаде и възможност за сблъсък с Белия дом заради китайската телекомуникационна фирма Зет Ти И (ZTE Corp), отбелязва агенцията.

Македонският парламент обсъжда днес договора с Гърция, очакват се нови протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919889

Македонският парламент обсъжда днес договора с Гърция, очакват се нови протестиМакедонският парламент се събира днес на заседание, в чийто дневен ред е обсъждането на законопроекта за ратифициране на договора за името с Гърция по съкратена процедура. Очаква се ратификацията да стане факт до края на седмицата, съобщава македонският сайт Фактор. В 11 часа местно време, когато се събира парламентът,

Служител на Tesla саботирал компанията, споделя Мъск

http://clubz.bg/69341-slujitel_na_tesla_sabotiral_kompaniqta_spodelq_mysk

Служител на Tesla е саботирал компанията, съобщи Ройтерс. Информацията е от самия Илон Мъск, който съобщил за проблема в имейл до всички работници.

Неназованият служител е извършил "тежък и вреден саботаж" - променил е кода във вътрешна операционна система на компанията и е споделил голямо количество чувствителна информация на неизвестни външни лица.

Не е ясно дали става дума за корпоративен шпионаж, но Мъск отбелязва, че компанията му има много врагове, които "искат Tesla да умре", вариращи от конкурентни автомобилни фирми, през дребни играчи на Уолстрийт, до големите нефтени компании.

Официален коментар от Tesla засега няма. Казусът обаче може да се окаже страхотен проблем за компанията - в най-добрия случай служителят ще изнуди Мъск за голяма сума, а в най-лошия може да пусне информация, която сериозно да застраши бъдещето на електромобилния концерн.

В Лондон: Не снимайте под полите на жените

http://www.cross.bg/protiv-depytat-konservator-1577181.html

/КРОСС/Британското консервативно правителство заяви, че ще подкрепи официално законопроект, с който се забранява снимането под полите на жените без тяхно знание, след като опитът на опозиционни депутати да въведат такава забрана беше блокиран от депутат от Консервативната партия, предаде BBC News. Действията на депутата консерватор предизвикаха възмущение в обществото. Той се обяви против гласуването на законопроекта, което доведе до блокирането му, въпреки че правителството беше изразило подкрепата си за него. Според правилата за работа на британския парламент, за блокирането на законопроект, внесен от един депутат, а не от правителството, е достатъчно възражението на един депутат. По-късно депутатът консерватор заяви, че възразява не против съдържанието на закона, а против начина, по който е внесен в парламента. Законът предвижда наказание до 2 години затвор за воайори, правещи снимки под поли или рокли на жени.  

Тръмп и Путин може да се срещнат преди срещата на върха на НАТО през юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=376225

Столицата на Австрия – Виена, се обсъжда като място за евентуална среща между президентите на Съединените щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. Това съобщи Ройтерс, като цитира информирани източници. Според източниците е възможно Тръмп и Путин да се срещнат преди срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел.

Вестник "Стар": Войниците ни са в Манбидж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919890

Вестник "Стар": Войниците ни са в МанбиджНавлизането на турски военни в предградията на северния сирийски град Манбидж е водеща тема на турския печат днес, предава БТА. "Влязохме в Манбидж" ("Йени шафак"), "Войниците ни са в Манбидж" ("Стар"), "Турските въоръжени сили са в Манбидж, ред е на Кандил" ("Миллиет"), "Хиляди сирийци се връщат" ("Сабах").

Катя Сейменска и Марияна Радева със златни медали от проведените 13 Национални игри по боче на Спешъл Олимпикс България за лица с интелектуални затруднения

http://www.struma.com/obshtestvo/katya-seimenska-i-mariyana-radeva-sus-zlatni-medali-ot-provedenite_135675/

Катя Сейменска и Марияна Радева, потребители на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост ”Струма” – БЗ ЗСУ- Община Благоевград, спечелиха златни медали по време на 13 Национални игри по боче на Спешъл Олимпикс България за лица с интелектуални затруднения, които се проведоха в Плевен.

Девойките се представиха много успешно, успяха да завоюват първо място и златни медали.

В първата среща победиха убедително с 7:0 точки Дневен център гр.Плевен. Втората...

Продължава

13-членно международно жури избира най-доброто късо кино на фестивала в Балчик

https://www.actualno.com/cinema/13-chlenno-mejdunarodno-juri-izbira-naj-dobroto-kyso-kino-na-festivala-v-balchik-news_680389.html

Броени дни ни делят от началото на най-големия и престижен фестивал за късометражно кино в Източна Европа, който от тази година е и официален партньор на Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Вече 15-а година IN THE PALACE International Short Film Festival предлага огромно разнообразие от продукции, обучителни ателиета, срещи с изявени лица от киноиндустрията, както и ежедневна музикална програма. Специално за празничното си издание събитието ще с

Изграждат нови детски площадки в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Y--Gj_Aah-w/

На три места в Поморие ще бъдат разположени красиви нови детски площадки. Става дума за пространствата:

  • между ул.”Княз Борис” и ул.”Иван Вазов” /до Исторически музей – Поморие/;
  • между ул.”Княз Борис I” и ул.”Черковна” /градинката пред храм „Свето Рождество Богородично”/;
  • между ул.”Цар Симеон” и ул.”Хан Аспарух” /малките хали/.

Последното и в момента е съществуващ детски кът, който ще бъде напълно ремонтиран и оборудван с двойна люлка и комбинирано детско съоръжение – тип „Кораб”.

Освен поставяне на съоръжения за игра, ще бъде извършено и благоустрояване на парковото пространство около трите места. Ще бъдат положени нови бордюри и плочки, пейки и кошчета за отпадъци, като е предвидено затревяване и добавяне на храстова растителност. Предвидена е обезопасителна ограда и ударопоглъщаща каучукова настилка от гумени плочи. Като част от проекта до Историческия музей ще бъдат оформени и нови паркоместа с решетъчни плочи на тревна фуга.

3-medium 20180618_163555-medium 20180618_163656-medium 20180618_163719-medium

Трите нови детски къта са устроени съгласно изискванията на Наредба 1 от 12.01.2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Бордюрите са на ниво настилка, маршрутите са без препятствия и свързват всички входни и изходни точки при компонентите за игра. Съоръженията ще бъдат достъпни за деца от 3 до 12-годишна възраст, в т.ч. и деца с увреждания.

„Радостен съм, че работата по трите площадки вече започна и се надявам съвсем скоро те да бъдат изпълнени с детски смях, щастливи малчугани и спокойни родители”, коментира кметът Иван Алексиев.

Награждават победителите в националния конкурс „Млад Одитор“ за седма година

https://www.investor.bg/strategii/127/a/nagrajdavat-pobeditelite-v-nacionalniia-konkurs-mlad-oditor-za-sedma-godina-263167/

Най-добрите кандидати ще получат парични награди, стипендии за последващо образование и стажове в специализирани компании

ZTE потъна с 23% заради Сената

https://news.bg/companies/zte-potana-s-23-zaradi-senata.html

Американските политици не харесват споразумението между компанията и Тръмп

Кодзиас: Има риск от разпадане на Македония и образуване на Велика България и Велика Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919883

Кодзиас: Има риск от разпадане на Македония и образуване на Велика България и Велика АлбанияВ интервю по гръцкото радио "Алфа" в понеделник гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас е подчертал значението, което има за страната му Македония да бъде една приятелска към Гърция страна, с която да поддържа сътрудничество, съобщава телевизионният канал "Скай", цитиран от БТА. Кодзиас обяснил рисковете,

Oтстраненият директор на "Медицински одит" се смята за обект на дискриминация

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/19/3201962_otstraneniiat_direktor_na_medicinski_odit_se_smiata_za/?ref=rss


Oтстраненият шеф на "Медицински одит" Златица Петрова определи обвиненията срещу нея като дискриминационен натиск. "Срещу името на агенцията и ръководството се злоупотребява публично и се упражнява дискриминационен натиск", каза тя в ефира на "Нова телевизия". Петрова смята, че е жертва на вътрешни конфликти а агенцията.<br /><br />"За служителката, която се явява като потърпевша – тя не е лекар, а икономист, некомпетентно е да коментира медицински...

България и Молдова подписаха Спогодба за трудовата миграция

http://econ.bg/Новини/България-и-Молдова-подписаха-Спогодба-за-трудовата-миграция_l.a_i.762767_at.1.html

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и молдовският министър на здравеопазването, труда и социалната защита Светлана Чеботари...

/Снимка 18 +/ Драма в Сандански! 40-годишният Илия увисна на бесило! Отчаян!

http://www.struma.com/obshtestvo/snimka-18-drama-v-sandanski-40-godishniyat-iliya-uvisna-na_135674/

40-годишният Илия от Сандански се обеси снощи, тази сутрин бе открит от съседи, които повикаха полиция. Младият мъж надянал клупа от отчаяние, твърдят негови познати. Изпаднал в депресия.

Вчера следобед бил забелязан от комшиите си за чука нещо около подпокривното пространство на пристройката, в която живее, но никой не подозирал, че приготвял бесилката си. Тази сутрин го открили на мястото, където вчера работил.

П. Попов

Драма в Сандански! 40-годишният Илия увисна на бесило! Отчаян!

http://www.struma.com/obshtestvo/drama-v-sandanski-40-godishniyat-iliya-uvisna-na-besilo-otchayan_135674/

40-годишният Илия от Сандански се обеси снощи, тази сутрин бе открит от съседи, които повикаха полиция. Младият мъж надянал клупа от отчаяние, твърдят негови познати. Изпаднал в депресия.

Вчера следобед бил забелязан от комшиите си за чука нещо около подпокривното пространство на пристройката, в която живее, но никой не подозирал, че приготвял бесилката си. Тази сутрин го открили на мястото, където вчера работил.

П. Попов

В Ахелой протестират: Новият път за Слънчев бряг им отрязал пътя до дома

http://www.varna24.bg/news/797613.html

Десетки жители на Ахелой се събраха на протест заради новия път към курортния комплекс ...

Нинова: Борисов си прoтиворечи за затваряне на външните граници

http://www.cross.bg/ninova-leko-integratziya-1577180.html

/КРОСС/ „Борисов призовал да се затворят външните граници на Европа за мигранти. Но иначе подкрепя бюджета за следващия период, който увеличава средствата за интеграция на бежанци в Европейския съюз. Има леко противоречие, нали?” Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. Тя припомня, че правителството му е приело постановление 208, с което се задължаваха българските общини да им осигуряват жилища, социални услуги, училища и лечение. „Сега иска да ги връща обратно. Има леко противоречие, нали? Когато обещахме, че ако спечелим изборите, ще отменим това постановление, ни посочиха като антиевропейска партия. Даже платени социолози и политолози обясняваха как сме загубили заради антиевропейско говорене. Днес, най-големите европейци се обявяват против мигрантите”, пише лидерът на левицата. Тя припомня, че преди две седмици, на срещата й с лидери на партии от Вишеградската четворка, се е обявила против увеличаването на средствата за интеграция на мигранти, за сметка на социалния стълб за бедни, болни и слаби. „Отново ме нарочиха за антиевропеец, който се среща с антиевропейски лидери. Какво стана сега? Просто Сенека се оказа прав: "Времето показва истината". И БСП се оказа права. Времето показа и това”, пише също Нинова в социалната мрежа.                          

Нинова: Сенека и БСП се оказаха прави

https://offnews.bg//politika/ninova-seneka-i-bsp-se-okazaha-pravi-682876.html

Борисов призовал да се затворят външните граници на Европа за мигранти. Но иначе подкрепя бюджета за следващия период, който увеличава средствата за интеграция на бежанци в Европейския съюз. Има леко противоречие, нали?

Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. Тя припомня, че правителството му е приело постановление 208, с което се задължаваха българските общини да им осигуряват жилища, социални услуги, училища и лечение. „Сега иска да ги връща обратно. Има леко противоречие, нали? Когато обещахме, че ако спечелим изборите, ще отменим това постановление, ни посочиха като антиевропейска партия. Даже платени социолози и политолози обясняваха как сме загубили, заради антиевропейско говорене. Днес, най-големите европейци се обявяват против мигрантите, пише лидерът на левицата.

Тя припомня, че преди две седмици, на срещата й с лидери на партии от Вишеградската четворка, се е обявила против увеличаването на средствата за интеграция на мигранти, за сметка на социалния стълб за бедни, болни и слаби.

„Отново ме нарочиха за антиевропеец, който се среща с антиевропейски лидери. Какво стана сега? Просто Сенека се оказа прав: "Времето показва истината". И БСП се оказа права. Времето показа и това”, пише също Нинова в социалната мрежа.

Ремонт на АМ"Тракия" затруднява движението в посока Бургас

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6919881

Ремонт на АМ"Тракия" затруднява движението в посока БургасВременно се ограничава движението в активната лента при км 126 от АМ "Тракия", в посока Бургас, поради ремонтни дейности. Трафикът се пренасочва в изпреварващата лента, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. За пътуващите до гр.

Фандъкова: 20 участъка винаги се наводняват заради проблеми с инфраструктурата

//dariknews.bg/regioni/sofiia/fandykova-20-uchastyka-vinagi-se-navodniavat-zaradi-problemi-s-infrastrukturata-2104318

При вчерашния пороен дъжд в София са паднали 50 литра на квадратен метър, което е нормата за половин месец в столицата. При това положение много подлези и метростанции са се наводнили.  Показателно обаче е колко бързо са се отводнили, когато дъждът е спрял, обясни кметът на София –

Расте броят на жертвите на престрелката в Малмьо (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/raste-broiat-na-zhertvite-na-prestrelkata-v-malmio-video-2104258

Броят на убитите в престрелката в Малмьо достигна трима души, след като мъж почина в болница от раните си, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на полицията в третия по големина шведски град.

От раните си починаха

Ким Чен-ун пристигна на посещение в Китай

https://dnes.dir.bg/svyat/kim-chen-un-pristigna-na-poseshtenie-v-kitay

Севернокорейският лидер е посрещнат в затворен комплекс под засилена охрана

Със заупокойна молитва и молебен почитаме жертвите в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=376224

Днес „Аспарухово“ ще почете паметта на загиналите при наводнението от 2014 година, научи Moreto.net. Заупокойна молитва и благодарствен молебен ще бъде отслужен в храма „Св. Цар Борис I” от 11:00 часа. Водното бедствие отне живота на 13 души и домовете и имуществото на стотици други.

Всички улици в София са проходими след пороя в понеделник

https://www.mediapool.bg/vsichki-ulitsi-v-sofiya-sa-prohodimi-sled-poroya-v-ponedelnik-news280464.html

София се съвзема от бурята и пороя, който се изля в понеделник вечерта, когато за по-малко от час се изсипаха около 50 литра на квадратен метър. Всички улици вече са проходими и движението е нормално, казаха от Столична община. Проливните дъждове са предизвикали свлачище, заради което е затворен пътят между Тетевен и Рибарица. В община Кюстендил пък е обявено частично бедствено положение. Пет села са със затруднен достъп, заради отнесени от дъждовете пътища, съобщи МВР. Добрата новина е, че няма пострадали и бедстващи хора. В София са работили цяла нощ по 27 критични места В София в ситуационния център на Столичната община са били получени около 1500 сигнала. Повече от 900 от тях са били за наводнени сгради, останалите "за завирени участъци, наводнени подлези и метростанции", каза на брифинг кметът Йорданка Фандъкова. Най-силно са били засегнати подлезите на метростанциите "Витоша" и "Сердика", както и тези при Централна гара и Министерството на спорта. Две метростанции бяха затворени, но днес работят нормално. Проливният дъжд наводни и много улици и сгради. Протекоха търговски центрове в столицата. В "Красно село" и "Младост" около 2000 абонати останаха без ток. Пожарникари изпомпаха водата от помещенията на театър "Сълза и смях". Сред пострадалите сгради бяха и тези на Центъра за спешна медицинска помощ и болница "София мед".  Осем екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" заедно с екипите на столичната пожарна са работили през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Освен на сигнали за завирени пътни участъци и подлези, те са реагирали и на такива за съборени от бурята дървета в районите "Витоша" и "Лозенец". Проверено е състоянието на всички по-критични места в града. Няма поражение по транспортната инфраструктура. Дежурни служители от дирекция "Околна среда" и от районните администрации следят денонощно нивата на язовирите и критичните места на реките. Към момента реките, които преминават през територията на София, понижават нивата си. Язовирите Мрамор, Мърчаево и Суходол се изпускат контролирано. Градският транспорт се движи нормално. Днес през деня ще продължи работата по отстраняване на паднали дървета и счупени клони от бурята, както и почистването на улиците главно в планинските райони от наноси. Пет села в Кюстендил останаха без пътища В община Кюстендиле обявено частично бедствено положение, съобщи МВР. Пет села са със затруднен достъп, заради отнесени от дъждовете пътища. По думите на кмета на Кюстендил Петър Паунов има частични нарушения на пътна инфраструктура, което е наложило обявяването на частично бедствено положение. Причината са паднали краткотрайни, но интензивни валежи. Най-сериозни са пораженията в селата Церовица и Николичевци, както и в Бобешино и Вратца. "Няма бедстващи хора, няма откъснати населени места, но процедурата изисква да се обяви частично бедствено положение", каза Петър Паунов. По думи на областния управител на Кюстендил Виктор Янев има достъп до посочените населени места. Синоптиците обещават слънчево време във вторник След поройните дъждове в понеделник, днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има преди обяд над Западна България, а след обяд над планинските райони купеста и купесто-дъждовна, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София около 26°. Това съобщи дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане през деня слабо ще се повиши и ще бъде малко по-високо от средното за месеца. По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е от 23° по северното до 26° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, които до края на деня ще отслабнат и спрат. Ще духа умерен, по билата временно силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 19°, на 2000 метра – около 12°.

Не инфраструктурата, а пороят бил виновен за наводненията в София

https://www.mediapool.bg/ne-infrastrukturata-a-poroyat-bil-vinoven-za-navodneniyata-v-sofiya-news280464.html

София се съвзема от бурята и пороя, който се изля в понеделник вечерта, когато за по-малко от час се изсипаха около 50 литра на квадратен метър. Всички улици вече са проходими и движението е нормално, казаха от Столична община. Според кмета Йорданка Фандъкова основната причина за наводненията на метростанции, улици, подлези е голямото количество дъжд, което падна за кратко време. Според нея шахтите като цяло са почистени, на места все пак имало и затлачени отводнителни съоръжения и за това щели да се предяват претенции към фирмите, които ги поддържат. На някои места проблеми в инфраструктурата предизвикали наводненията, но те се отстранявали при ремонтите на съответните участъци. Това обаче не се отнася за наводнените метростанции. Там проблемът идвал от огромните количества вода, които се изливали по стълбите в тунелите под земята. Отводнителната система в метрото обаче поела сравнително бързо водата. Освен в София проблеми заради дъжда има и на други места основно в Западна България. Проливните дъждове са предизвикали свлачище, заради което е затворен пътят между Тетевен и Рибарица. В община Кюстендил пък е обявено частично бедствено положение. Пет села са със затруднен достъп, заради отнесени от дъждовете пътища, съобщи МВР. Няма бедстващи и пострадали хора. В София са работили цяла нощ по 27 критични места В София в ситуационния център на Столичната община са били получени около 1500 сигнала. Повече от 900 от тях са били за наводнени сгради, останалите "за завирени участъци, наводнени подлези и метростанции", каза на брифинг кметът Йорданка Фандъкова. Най-силно са били засегнати подлезите на метростанциите "Витоша" и "Сердика", както и тези при Централна гара и Министерството на спорта. Две метростанции бяха затворени, но днес работят нормално. Фандъкова посочи, че входовете на наводнените в понеделник станции ще бъдат огледани и ако е е възможно, ще се изградят стени, които да спират водата да влиза в тях. Това обаче не било препоръчително. Според кметът важното е, че отводните системи в метрото са работили добре и водата бързо се е отекла. Кметът смята, че повечето шахти в града също са били добре почистени, тъй като водата бързо се е изтекла след спирането на дъжда. За макари и по-малкото затлачени шахти общината ще предяви претенции пред дружествата, които ги поддържат. Другият проблем за наводненият, които се повяват на някои места при всеки по-силен дъжд, била инфраструктурата. Проблемите в нея се отстранявали при ремонта на съответните участъци. Фандъкова каза още, че никой не знае защо редовно под вода остава автомобилният подлез при Лъвов мост. Изпомпващите съоръжения там се ремонтират от вчера. Проливният дъжд наводни и много сгради. Протекоха търговски центрове в столицата. В "Красно село" и "Младост" около 2000 абонати останаха без ток. Пожарникари изпомпаха водата от помещенията на театър "Сълза и смях". Сред пострадалите сгради бяха и тези на Центъра за спешна медицинска помощ и болница "София мед".  Осем екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" заедно с екипите на столичната пожарна са работили през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Освен на сигнали за завирени пътни участъци и подлези, те са реагирали и на такива за съборени от бурята дървета в районите "Витоша" и "Лозенец". Проверено е състоянието на всички по-критични места в града. Няма поражение по транспортната инфраструктура. Дежурни служители от дирекция "Околна среда" и от районните администрации следят денонощно нивата на язовирите и критичните места на реките. Към момента реките, които преминават през територията на София, понижават нивата си. Язовирите Мрамор, Мърчаево и Суходол се изпускат контролирано. Градският транспорт се движи нормално. Днес през деня ще продължи работата по отстраняване на паднали дървета и счупени клони от бурята, както и почистването на улиците главно в планинските райони от наноси. Пет села в Кюстендил останаха без пътища В община Кюстендиле обявено частично бедствено положение, съобщи МВР. Пет села са със затруднен достъп, заради отнесени от дъждовете пътища. По думите на кмета на Кюстендил Петър Паунов има частични нарушения на пътна инфраструктура, което е наложило обявяването на частично бедствено положение. Причината са паднали краткотрайни, но интензивни валежи. Най-сериозни са пораженията в селата Церовица и Николичевци, както и в Бобешино и Вратца. "Няма бедстващи хора, няма откъснати населени места, но процедурата изисква да се обяви частично бедствено положение", каза Петър Паунов. По думи на областния управител на Кюстендил Виктор Янев има достъп до посочените населени места. Синоптиците обещават слънчево време във вторник След поройните дъждове в понеделник, днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има преди обяд над Западна България, а след обяд над планинските райони купеста и купесто-дъждовна, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София около 26°. Това съобщи дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане през деня слабо ще се повиши и ще бъде малко по-високо от средното за месеца. По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е от 23° по северното до 26° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, които до края на деня ще отслабнат и спрат. Ще духа умерен, по билата временно силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 19°, на 2000 метра – около 12°.

Какви дивиденти ще получи Гърция от сделката с Македония?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kakvi-dividenti-shte-poluchi-gyrciia-ot-sdelkata-s-makedoniia-263166/

Икономически лостове са причината споразумението да бъде подписано, заяви журналистът Бойка Атанасова

Прокуратурата разкри за какво е бил подкупът за младия кмет от Карловско, грозят го до 5 години затвор

https://petel.bg/Prokuraturata-razkri-za-kakvo-e-bil-podkupat-za-mladiya-kmet-ot-Karlovsko--grozyat-go-do-5-godini-zatvor__269945

Районна прокуратура – Карлово пусна прессъобщение, в което обясни как и защо е бил задържан най-младия кмет в общината – 24-годишният Тодо...

Зам.-министър на ГЕРБ със самолетен билет за 8300 лв.: Не съм била на луксозна командировка

https://petel.bg/Zam--ministar-na-GERB-sas-samoleten-bilet-za-8300-lv---Ne-sam-bila-na-luksozna-komandirovka__269944

„Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълн...

Лек автомобил изгоря изцяло на булевард във Варна

https://petel.bg/Lek-avtomobil-izgorya-iztsyalo-na-bulevard-vav-Varna-__269943

Малко след 19:00 часа вчера във варнеската пожарна е получен сигнал за горящ автомобил «Фиат» на бул. «Република». На мястото пристига еки...

Мъж с "Алфа Ромео" пострада при неправилно изпреварване на булевард във Варна

https://petel.bg/Mazh-s-Alfa-Romeo-postrada-pri-nepravilno-izprevarvane-na-bulevard-vav-Varna__269941

илюстрация Булфото Вчера около 17:15 часа, в гр. Варна, на бул. «Република», водачът на «Алфа Ромео» В.Д. (57 г.) от Варна, предприема маневра за...

Нова опасна мода! Деца си играят със смъртта

https://petel.bg/Nova-opasna-moda--Detsa-si-igrayat-sas-smartta__269942

За нова опасна мода сред тийнейджърите съобщи Plovdiv24.bg, позовавайки се на своя читателка. Жената е изпратила снимка на младежи, катерещ...

Груб грабеж в "Аспарухово": Мъж удари в лицето непълнолетно момиче и избяга с чантата му

https://petel.bg/Grub-grabezh-v-Asparuhovo--Mazh-udari-v-litseto-nepalnoletno-momiche-i-izbyaga-s-chantata-mu__269939

Вчера около 14:00 часа, на ул. «Розова долина» във Варна, неизвестно лице нанася удари по тялото на непълнолетно момиче и издърпва дамската м...

Гръм удари самолет на летище Пловдив, 100 души в капан

https://petel.bg/Gram-udari-samolet-na-letishhe-Plovdiv--100-dushi-v-kapan__269940

Близо 100 човека пътуващи за Брюксел, попаднаха снощи в капан на летище Пловдив и останаха гладни и жадни 8 часа, съобщава "Марица". Полет...

Скандален побой на автогарата в Провадия, полицията задържа жена и четирима мъже

https://petel.bg/Skandalen-poboy-na-avtogarata-v-Provadiya--politsiyata-zadarzha-zhena-i-chetirima-mazhe-__269938

илюстрация Булфото Вчера, около 10:05 часа, на Автогара – Провадия, четирима мъже и една жена са нанесли побой над 61-годишен мъж от с. Славе...

Все повече ученици прекарват лятната ваканция като работят на Черноморието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919877

Все повече ученици прекарват лятната ваканция като работят на ЧерномориетоУвеличават се учениците на възраст от 16 до 18 години, които искат да работят през лятната ваканция. До средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени 420 молби за наемане на работа на непълнолетни. Те са с 65 повече в сравнение с миналата година. По Черноморието много от ученицте работят в сферата на туризма, разказва БНТ.

Руснаците подкрепят Путин

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-stranata-1577177.html

/КРОСС/Жителите на Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин - половината искат да го виждат на президентския пост и след 2024 г., когато приключва сегашният му мандат. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", пише в. "Ведомости". Същевременно броят на желаещите мащабни промени в Русия е нараснал за година от 42 на 57 процента. Хората обаче нямат предвид смяна на властта, а вдигане на разходите за социална политика, отбелязва директорът на "Левада" Лев Гудков. "Не се очертават никакви приемници (на държавния глава), хората се отнасят към това прагматично. При страха от промени те гледат на политиците с недоверие, а доколкото възприемат Путин като консерватор, смятат, че тъкмо той може да пази статуквото. Затова например, след като президентът не се изказа за пенсионната реформа, хората все още чакат той да си каже думата", коментира Гудков. Очаква се Държавната дума да разгледа проектозакон за вдигане на пенсионната възраст в страната от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Същевременно Кремъл уверява, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията. "Народът ни свързва промените с Путин. Хората са недоволни от стандарта и корупцията, но смятат, че само той може да реши проблемите. Хората искат подобрен брежневски вариант", смята икономистът Евгений Гонтмахер. Според него в Русия не може да съществува схемата "добър президент - добро правителство"

Успехът на турската икономика според Ердоган - трета АЕЦ и турски автомобили

https://www.actualno.com/asia/uspehyt-na-turskata-ikonomika-spored-erdogan-treta-aec-i-turski-avtomobili-news_680377.html

Трета ядрена електроцентрала и турски автомобили - това са новите икономически цели пред Турция според турския президент Реджеп Ердоган. Подобно на руския си колега Владимир Путин, и Ердоган направи обширна пресконференция със зрителски въпроси "Директна линия". Питанията идваха от социалните мрежи, уточнява Агенция "Фокус". "АЕЦ "Аккую" ще отговори на 10% от енергийните ни нужди“, посочи Ердоган, като добави, че за още 10% ще отговори втората АЕЦ,

Трагедия! ТИР се вряза в цех, шофьорът загина

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d0%b8%d1%80-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d1%80%d1%8f%d0%b7%d0%b0-%d0%b2-%d1%86%d0%b5%d1%85-%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%b7/

Тежкотоварен камион се вряза в дърводелски цех на влизане в димитровградското село Горски Извор.
Инцидентът стана около 17 часа вчера , на международния път Е-80.

На място е загинал шофьорът на тежкотоварния автомобил, като по първоначална информация пострадали работници от цеха няма.

Най-вероятната причина за инцидента е мократа настилка. На място били пожарна и полиция, като част от едното платно било затворено за движение. Криминалисти ще изясняват причините за катастрофата.

 

Материалът Трагедия! ТИР се вряза в цех, шофьорът загина е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Протести срещу високите цени на горивата

http://www.varna24.bg/news/797606.html

За последен път бензин А95 у нас бе на нива 2.29-2.32 лева за литър през октомври 2015 година. Това ...

Нормализира се обстановката в София след падналите обилни валежи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/19/3201960_normalizira_se_obstanovkata_v_sofiia_sled_padnalite/?ref=rss


Нормализира се обстановката в София след падналите обилни валежи, съобщи МВР по свои данни към 6 часа сутринта.<br /><br />Вследствие на падналия обилен дъжд снощи в столицата служителите на пожарната служба са реагирали на над 250 сигнала за наводнение улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други.<br /><br />В София има хиляди шахти, никой не може да каже, че всички са почистени, коментира пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова....

В Италия ще броят ромите

http://www.cross.bg/italiya-romite-tziganite-1577176.html

/КРОСС/ Вътрешният министър на Италия, който наскоро предизвика дипломатически скандал в ЕС с отказа да се приеме кораб с 630 мигранти, взе под прицел ромите в страната, информира Rai 24News. Матео Салвини заяви пред местна телевизия, че иска да се проведе преброяване на циганите в Италия за установяване на самоличността им. "Поисках от министерството да подготви досие за ромският въпрос в Италия", коментира той пред телевизията. Салвини определи настоящата ситуация с циганите като "хаос". Коментарите му веднага бяха разкритикувани от леви политици, които предупредиха, че Италия има "ужасяваща" история с преброяването на евреите по време на фашизма.

Бихте ли тръгнали с този?

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/06/19/3201329_bihte_li_trugnali_s_tozi/?ref=rss


Във времена, в които човек е все по-трудно да опази анонимността си, група дизайнери отправят ново предизвикателство като пускат за продажба прозрачен куфар, информира Lonely Planet. Елегантният модел е описан от създателите му като "предизвикателен и закачлив отговор" на обществената дискусия за границите между наблюдението и конфиденциалността,<br /><br />Шокиращият модел ще бъде пуснат за продажба на 20 юни. Разработката е на базираната в Кьолн компания за куфари Rimowa...

Тръмп ще налага още 200 млрд. долара мита на Китай

http://econ.bg/Новини/Тръмп-ще-налага-още-200-млрд-долара-мита-на-Китай_l.a_i.762766_at.1.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да наложи 10% данък на китайски стоки на стойност $200 млрд. в допълнение към наказателни мерки срещу...

Меркел няма да падне. Не още

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6919547

Меркел няма да падне. Не ощеАвторитетът на канцлерката обаче е неспасяемо унищожен, трудно ще завърши мандата Колко време още Меркел ще е канцлерка? Четвъртият й мандат започна с политическа криза, която заплашва да срути трудно постигнатата коалиция още преди да навърши и 100 дни. Скандалите между двете сестрински партии - Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и

Спорт по тв днес: Григор стартира срещу босненеца Джумхур в Лондон от 14 ч, тенис и от Хале, 3 мача от световното по футбол в Русия, колоездене и баскетбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6919488

Спорт по тв днес: Григор стартира срещу босненеца Джумхур в Лондон от 14 ч, тенис и от Хале, 3 мача от световното по футбол в Русия, колоездене и баскетбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Боил Банов: 3 млн. лв. са нужни за ремонта на читалището в Шипка

https://www.actualno.com/politics/boil-banov-3-mln-lv-sa-nujni-za-remonta-na-chitalishteto-v-shipka-news_680385.html

"3 млн. лв. са необходими за ремонта на читалището в Шипка. Към момента не може да бъде възстановена сградата, защото тя е частна общинска собственост и това не е прехвърляне на отговорността, а факти." Това каза министърът на културата Боил Банов.  По думите му много хора продължават да считат, че читалищата са част от министерство на културата, но те са самостоятелни, те са като НПО и държавата се гордее, че по някакъв начин е дала свобода, а общините, че нямат пари е тъжно

Антониу Гутериш: Ситуацията в Газа е на ръба на войната

http://www.moreto.net/novini.php?n=376223

Растящото насилие в Газа е предупреждение към всички, "че ситуацията е много близо до ръба на войната", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той призова Израел и управниците от ислямисткото движение "Хамас" в Газа да възстановят прекратяването на огъня, с което през 2014 г.

Втора жертва на престрелката в Малмьо, мъж почина в болница от раните си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919872

Втора жертва на престрелката в Малмьо, мъж почина в болница от раните сиБроят на убитите при престрелката в шведския град Малмьо снощи достигна двама, след като 29-годишен мъж почина в болница от раните си, предаде ДПА, позовавайки се на полицията. Първата жертва на стрелбата бе 18-годишен младеж. Трима ранени остават в болница за лечение, предаде БТА. Шведската полиция разследва случая.

Бившата шефка на Медицински одит се ожали

https://frognews.bg/novini/bivshata-shefka-meditsinski-odit-ojali.html

Освободеният шеф на агенция ”Медицински одит” се ожали пред Нова телевизия. До нейното отстраняване се стигна след съмнения за прикривани лекарски грешки, свързани с починали пациенти.

Този кадър от Варна взриви мрежата

http://www.varna24.bg/news/797598.html

Снимка на двама младежи, които най-спокойно си пият биричка под проливния дъжд, е на път да взриви ...

Адреси без ток във Варна на 19 юни

http://nakratko.bg/category/58/161158/


На 19.06.2018 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - част местност Ваялар. На 19.06.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч.

Националният съвет за интеграцията на хората с увреждания ще заседава днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919869

Националният съвет за интеграцията на хората с увреждания ще заседава днесДнес, 19 юни (вторник), от 14 часа в Гранитна зала на Министеския съвет ще се проведе заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, съобщиха от Министерски съвет. Председател на съвета е министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. В дискусията ще участват националният омбудсман Мая Манолова,

Един загинал и четирима ранени при стрелба в Швеция

http://www.cross.bg/edin-zaginal-i-chetirima-raneni-pri-strelba-v-shvetziya-1577175.html

/КРОСС/Четирима души бяха ранени а един загина, след стрелба в центъра на шведския град Малмьо, съобщи полицията в страната, предава Ройтерс. Няма съмнения за терористична атака, но все още не се съобщава за заподозрян. На мястото на произшествието се води следствие. 

Кортежът на Ким Чен Ун пристигна в китайската правителствена резиденция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919868

Кортежът на Ким Чен Ун пристигна в китайската правителствена резиденцияАвтомобилна колона влезе през централния портал в правителствената резиденция "Дяоюйтай" в западната част на Пекин. В един от автомобилите вероятно се е намирал севернокорейският лидер Ким Чен Ун, предаде ТАСС, като се позова на свой кореспондент на място в китайската столица. По-рано телевизия Ен Ейч Кей съобщи,

Справедливо! Кметът на Войнягово в ”желязна круша”, Данчето с Нобелова награда

https://frognews.bg/novini/kmetat-voiniagovo-jeliazna-krusha-fandakova-nobelova-nagrada.html

Часове след проливния дъжд в София МВР и прокуратурата разкриха виновния за наводнените улици, метро, подлези, квартали, блокове, къщи, кръстовища и пр. Това е Тодор Танковски, прикривал се досега като кмет на с. Войнягово, Карловско.

Еврокомисар Аврамопулос се среща днес с министрите на вътрешните работи от Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919865

Еврокомисар Аврамопулос се среща днес с министрите на вътрешните работи от Западните БалканиКомисарят за миграцията и вътрешните работи на ЕС Димитрис Аврамопулос ще се срещне днес в Брюксел с шестимата министри на вътрешните работи на страните от Западните Балкани, предаде Танюг. Участниците ще разговарят за най-новите събития в областта на миграциите и сътрудничеството при управление на границите,

Как социалното министерство даде 16 000 лв. за "бизнес класа" до САЩ?

http://clubz.bg/69347-kak_socialnoto_ministerstvo_dade_16_000_lv_za_biznes_klasa_do_sasht

На фона на протеста на майките с деца в неравностойно положение стана ясно, че служители на социалното министерство са летели в командировка до Щатите, излязла доста скъпо на бюджета.

Министерството на социалната политика късно взело решение негов представител да пътува до Ню Йорк за конференция и затова вероятно самолетните билети в последния момент били по-скъпи. Това обясни днес зам.-министърката Росица Димитрова, която е пътувала в "бизнес класа" със самолет до САЩ за сумата от 8300 лева. Вторият билет е бил за държавен експерт, който я е придружавал и така министерството дава над 16 000 лева за път за командировка на двама души.

"Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави и X и XI сесия се председателстваше от България", разясни Димитрова пред бТВ.

Според зам.-министърката участието на български представители в конференцията е дало възможност да се чуе какъв е напредъкът на България по изпълнение на Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания.

Изказването на Димитрова идва на фона на продължаващите вече седмици наред протести на майки на деца с увреждания - с палатки пред Народното събрание. Проблемът с липсата на адекватни мерки от страна на държавата, за да може на тези хора да се осигури нормален живот и грижа, се задълбочава. Заради протестите на майките за малко да си отиде социалният министър Бисер Петков, който подаде оставка, но след като той беше защитен от протестиращите като единствения представител на властта, който разговаря с тях, премиерът Бойко Борисов реши да го остави на поста.  

"Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи, форум на който получи похвали от всички страни, от Върховния комисариат по правата на хората с увреждания…", продължи обаче Димитрова с обясненията за пътуването си.

За протеста на майките пък заяви: "Ние сме в диалог, аз много се надявам той да се превърне в конструктивен диалог, с конкретни предложения и решения, които да ни позволят да направим комплексна всеобхватна политика, ориентирана към индивидуалните възможности и потребности на всеки човек с увреждания.”

"Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента, най-важното е, че изпълняваме правителствената програма с пълна сила", разкри реалния смисъл на пътуването Димитрова. 

И после разказа и за други "държавни успехи", постигнати след полетите в "бизнес класа", а именно - представен бил опитът и напредъкът на България по деинституционализацията на грижата за деца в България, както и било осъществено участие в още едно съпътстващо събитие. 

Войната на митата продължава: Доналд Тръмп заплаши Китай с ответни мерки

http://www.cross.bg/mita-kitaii-stoki-1577174.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнително мита от 10% на вносни стоки от Китай за 200 млрд. долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 млрд. долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предe Ройтерс. „Допълнителни мерки трябва да бъдат взети, за да се насърчи Китай да промени несправедливите си практики и да отвори своя пазар за американски стоки”, гласи комюнике на президента, цитирано от Белия дом. Тръмп е наредил на търговския представител на САЩ да подготви налагането на допълнителните мита, които ще влязат в сила, ако Китай въведе обявените от него мита. „Ако Китай увеличи митата си, ние ще отвърнем с налагане на допълнителни мита на още стоки за 200 млрд. долара”, се казва в комюникето, цитирано от CNBC.

Радослав Миков: София трябва да стимулира чуждите инвеститори в енергетиката

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/radoslav-mikov-sofiia-triabva-da-stimulira-chujdite-investitori-v-energetikata-263104/

България е и неизменно ще бъде част от енергийната карта на Европейския съюз и ще играе значима роля на Балканите, твърди юристът

Руски издания: Хората подкрепят Путин, но са против пенсионната реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919864

Руски издания: Хората подкрепят Путин, но са против пенсионната реформа
Жителите на Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин - половината искат да го виждат на президентския пост и след 2024 г., когато приключва сегашният му мандат. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", пише в. "Ведомости", цитиран от БТА. Същевременно броят на желаещите мащабни промени в Русия е нараснал за година от 42 на 57 процента.

Пореден инцидент с Tesla - този път със съпруга на популярна актриса (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/cars/poreden-incident-s-tesla-tozi-pyt-sys-sypruga-na-populjarna-aktrisa-video-news_680382.html

Актрисата Мери Маккормак, популярна с участието си в хитовите американски сериали "Западното крило" и "Murder one", публикува в Twitter видеоклип на поредния самозапалил се автомобил с марка Tesla, предаде БГНЕС. В 45-секундния клип, който се превърна в хит в социалните мрежи, се вижда черен седан Tesla, обхванат от пламъци, излизащи от долната част на автомобила. @Tesla This is what happened to my husband and his car today. No accident,out of the blue, in traffic on Sant

Кристина Агилера представи новия си албум "Liberation"

https://www.avtora.com/kristina-agilera-predstavi-noviia-si-album-liberation/

Кристина Агилера представи новия си албум Liberation! Това е първият студиен проект на певицата от 6 години насам. До момента от албума има издадени четири официални сингъла: Accelerate с участието на Ty Dolla ign & 2 Chainz, Twice, Fall in Line дует с Деми Ловато и Like I Do. Последната песен е записана с участието на GoldLink и излезе дни преди премиерата на албума. Звученето на Like I Do се определя като смесица от хаус и хип-хоп с лирика от GoldLink. В подкрепа на новия албум Кристина Агилера анонсира в социалните мрежи и новината за предстоящото си турне в

4 години от трагедията в "Аспарухово", правят молебен

http://www.varna24.bg/news/797596.html

Аспаруховци ще почетат загиналите при трагедията в квартала преди години. Днес във връзка с ...

Д-р Нели Колева: Матурите не стимулират нужните за пазара на труда умения

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/d-r-neli-koleva-maturite-ne-stimulirat-nujnite-za-pazara-na-truda-umeniia-263164/

Държавните зрелостни изпити трябва да бъдат обвързани със знанието на 21 век, смята представителят на Фондация „Заедно в час“

Повечето събития от програмата за култура на европредседателството били изпълнени

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/19/3201958_povecheto_kulturni_subitiia_ot_evropredsedatelstvoto/?ref=rss


По-голямата част от събитията в програмата за култура, планирани по време на българското европредседателство, са изпълнени. Това се разбра от думите на министъра на културата Боил Банов пред Би Ти Ви.<br /><br />Той обясни, че при някои има закъснение, а повечето са били планирани за месеците май и юни. Общо около 1.6 млн. лв. е стойността на цялата програма. Банов коментира, че публикациите, в които се твърди, че програмата не е изпълнена не са атака към него или други институции,...

Човекът, който може да свали Ердоган: Мухарем Индже

http://terminal3.bg/chovekt-kojto-mozhe-da-svali-erdogan-muharem-indzhe/

Кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже (54 г.) измести по рейтинг всички останали конкуренти на Ердоган за предстоящите избори на 24 юни в Турция. Голяма изненада, защото предварителните анализи сочеха за първенец сред опозиционните лидери жена – Мерил Аксенер, бивш министър на вътрешните работи  в правителството. Тя обаче бе задмината по точки в класациите, при това с голяма преднина, от бившия гимназиален учител по физика. Много е вероятно дори той да се изправи срещу Ердоган на втори тур на 8 юли, който ще се проведе, ако никой кандидат няма повече от 50%. Тогава, както обикновено на балотаж се явяват първите двама първи в класацията.

Предизборната кампания на Мухарем Индже включва предимно упорито кръстосване на страната и понякога по 5 изяви на ден в различни събития в малки селища. Така кандидатът компенсира силното влияние на управляващия президент върху медиите. Освен това опозиционният лидер от Партията на Ататюрк има язвителен и остър език и не се колебае да го използва. В Турция се смеят от сърце на появата му с диплома за висше образование пред митинг. Показвайки я на аудиторията, той попитал: „Е, къде е неговата диплома?“. Фактът, че Ердоган не може да докаже с документ висшето си образование, накара неговият щаб да твърди, че привържениците на Фетулах Гюллен са го откраднали и скрили. Индже коментира тези твърдения с изречението: „Може би биха я скрили, ако все пак я намереха.“ Сред любимите му анекдоти е: „Ние имаме всичко, за да си направим халва – брашно, масло, захар, но не можем да я приготвим, защото главният готвач краде брашното.“

Какво е по-различното в предстоящите извънредни избори? Известно е, че те откриват пътя към много по-централизирано и съсредоточено управление в ръцете на пряко избрания за 5 години нов президент. Успоредно се провеждат и парламентарни избори. За първи път обаче опозицията представя на обществото сериозни кандидати, които биха могли да застрашат вече 16-годишното управление на настоящия държавен глава. Ако огромните пълномощия, които бяха приети на референдум миналата година, преминат в ръцете на лидер от опозицията, то управляващата Партия на справедливостта и развитието с основание може да се страхува от разследвания за корупция, уволняване от държавни постове на нейни не съвсем достойни кадри и други неприятни последствия. Така че е ясно, че властимащите ще заложат всичко, за да спечели отново Ердоган. Ясно е също, че целият апарат на държавната система ще му помага в предизборната кампания. И все пак? Референдумът миналата година мина на косъм, а сега прогнозите са че, макар най-вероятно Ердоган ще спечели, то също така най-вероятно ще загуби парламентарното си мнозинство. Сред приносите на опозицията е също така нейното обединение и сравнително добро разбирателство.

Кои са основните претенденти за президентския пост? Те са шест, първият от тях е Мухарем Индже, представителят на Републиканската народна партия, най-силната опозиция, партия, основана от Кемал Ататюрк, но с доста слаби позиции през последните десетилетия. Той обещава да върне разделението на властите, както беше при старата система на управление преди референдума от миналата година, т.е. да намали едноличната власт на бъдещия президент, но също така говори за признаване на правата на кюрдите, което е рисков ход в южната ни съседка. Г-н Индже показа доста смелост като отиде на свиждане при техния лидер Салахадин Демирташ в затвора в Одрин. Той призова Ердоган да го освободи, за да водят „битката за управлението като мъже“. Предложи преговори между кюрдски и турски депутати в парламента за решаване на проблемите на кюрдите. Обеща да възстанови демократични права и институции, които бяха закрити след референдума от миналата година и открито заплаши, че всеки може да бъде съден за корупция.

Мухарем Индже обвинява публично сегашното управление в корупция  и трупане на излишни богатства за сметка на бедното население. Използва бедния си селски произход и публикува в мрежата видео и снимки на семейството си, които показват например как той самият оре с трактор нивите на баща си в почивните дни. Акцентира също, че сред роднините му има доста жени със забрадки, което донякъде успокоява по-религиозното население на страната.

Какви са данните и резултатите от социологическите проучвания? Около 56 милиона гласоподаватели в Турция и още малко над 3 милиона в чужбина ще имат право да пуснат своята бюлетина.

Единствена агенция, за която се смята, че не получава пари от правителство, публикува данни от свое изследване, направено в интервала между 6 и 9 май. Според техните резултати Ердоган получава 41.8 % от гласовете, а Инже – 41.3%, като 16.9 % от анкетираните отказват да отговорят или не са решили. Проправителствените агенции цитират числа, според които първият кръг ще спечели Ердоган с много над 40%, а Индже ще остане втори – с много над 30%. Опозиционните кандидати обаче постигнаха споразумение, ако има втори тур те ще се обединят в полза на печелившия лидер от опозицията.

На второ място сред опозиционните лидери е Мерал Аксенер. Тя се отдели от малка партия, партньор на управляващата и основа нова дясноцентриска, наречена „Добра партия“. Мерал Аксенер акцентира основно на недобрите икономически параметри в страната напоследък. Според нея държавата изостава в решаването на основни проблеми като инфлация и безработица. В програмата на нейната партия процентът на инфлация в Турция трябва да стане под 5 %. Годишната инфлация в Турция за година от април до април е 11%, а безработицата през януари  – 10,8%. Турската лира се е обезценила спрямо долара с 10% само за месец април, а от началото на годината с цели 25%. Аксенер настоява за прозрачна външна политика на страната, като например да се огласяват действията в Сирия. За разлика от Индже тя подкрепя действията срещу кюрдите в Сирия, които определя като необходими за сигурността на Турция. Също като другия опозиционен кандидат и тя отхвърля промените в правилата на управлението след референдума през април 2017 г.

От останалите кандидати най-голяма популярност има 45-годишният харизматичен кюрдски лидер Салахадин Демиртащ. Той беше затворен в Одрин през 2016 г., след като бяха публикувани негови снимки с бойци на ПКК. ПКК е призната за терористична организация, защото призовава за въоръжени действия властта в Турция. Страната дава много жертви след терористични атаки, основно срещу войници и полицаи.

Вече по-малко от 10 дни остават до извънредните президентски и парламентарни избори в Турция. Според закона в южната ни съседка, в интервала до 24 юни повече данни от социологически проучвания не могат да се огласяват. 

Дали Партия на справедливостта и развитието ще запази мнозинството си в парламента е под въпрос. Високият праг за влизане от 10% се очаква да бъде прескочен високо от коалицията на опозиционните Републиканска народна партия, Ислямистката партия на „Щастието“, „Добра“ партия на Мерал Аксенер и дясно центристката Демократическа партия. Обаче дали този праг няма да се окаже твърде висок за кюрдската Народно демократична партия? Нейните предварителни резултати са близко, но под 10%. Ако тя отпадне, големият печеливш ще се окаже Партията на справедливостта и развитието, защото гласовете се разпределят пропорционално.

Отново вероятно кюрдите ще решат кой да управлява Турция. Дали ще има достатъчно наблюдатели в отдалечените малки кюрдски селища в югоизточната част на страната, които да осигурят провеждането на честни избори?

Махат останките на диктатора Франсиско Франко от гробницата в Долината на падналите

//dariknews.bg/novini/sviat/mahat-ostankite-na-diktatora-fransisko-franko-ot-grobnicata-v-dolinata-na-padnalite-2104305

Новото социалистическо правителство на Испания е решено да изнесе тленните останки на диктатора Франсиско Франко от гробницата в Долината на падналите недалеч от Мадрид, за да я превърне в символ на помирението, предаде Франс прес.

Хората в Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин

//dariknews.bg/novini/sviat/horata-v-rusiia-ne-vizhdat-alternativa-na-vladimir-putin-2104317

Жителите на Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин - половината искат да го виждат на президентския пост и след 2024 г., когато приключва сегашният му мандат. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", пише в. "Ведомости".

Кой изпрати и плати $1 млн Ангелкова да спасява Пеевски в САЩ

http://www.barometar.net/91147/

Плати ли министърката на туризма Николина Ангелкова 1 млн долара за спасяването на депутата от ДПС Делян Пеевски, който е разследван по закона „Магнитски“? Според източници от правителството, толкова са стрували уредените срещи на Ангелкова в САЩ. Въпросът е дали парите са дадени от държавата или от Пеевски, информира frognews.bg Около 10 000 долара е […]

Вода в метрото може да предизвика късо съединение

https://frognews.bg/novini/voda-metroto-moje-predizvika-kaso-saedinenie.html

Ако водата от проливни дъждове се вдигне над ходовите релси и след това се стигне до контакт на водата с захранващата контактна релса – може да се получи късо съединение. Това обясни Валентин Tодоров, зам.- началник „Eксплоатация” в столичния „Метрополитен”.

Арест за пътник без билет в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/arest-za-pytnik-bez-bilet-v-sofiia-6083568

От МВР съобщават, че арестуваният мъж е 37-годишен и е криминално проявен и е задържан, защото не е дал личните си документи

Заради незаконен строеж: Пороят отнесе улица в Бистрица

http://www.cross.bg/bistritza-ylitza-stroezh-1577172.html

/КРОСС/ Поройният дъжд вчера буквално отнесе улица „Стефан Стамболов” в Бистрица. Според местните хора проблемът идва най-вече от незаконен строеж. „Това е единственото село в района, в което се позволи построяване на къща на средата на улицата. Съответно водата няма къде да се оттича”, каза Мая Кръстева пред bTV. „Безспорно имаме незаконно възстановяване на поземлен терен и това са последствията от действията на имотната мафия”, заяви кметът на Бистрица Николай Гюров. По думите му естественото оттичане на деретата е преминавало точно в тази част. „След промяна на вертикалната планировка цялата вода е изкарана на улицата и от там тя се изля върху главната улица в Бистрица, където в момента тече ремонт”, отбеляза той. Кметът допълни, че водопроводът в участъка е подменен, отсечката е газифицирана, а вчера е започнало реденето на бордюри. До края на седмицата е имало график за асфалтиране на участъка, но в тази ситуация не е ясно кога това ще се случи. Щетите са за хиляди левове, тепърва комисия трябва да установява какви са те. Кметът се надява до края на седмицата да започнат дейностите по полагане на асфалта. „Дали ще има асфалт и той ще бъде отнесен от следващи порои, или ще е картината, която виждаме днес, разлика няма. Основната причина за състоянието на отсечката са тези безотговорни и откровено престъпни действия”, посочи обаче Гюров

Пороят отнесе улица в Бистрица, щетите са за хиляди левове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919859

Пороят отнесе улица в Бистрица, щетите са за хиляди левовеПоройният дъжд вчера буквално отнесе улица „Стефан Стамболов” в Бистрица. Според местните хора проблемът идва най-вече от незаконен строеж, разказва Би Ти Ви. „Това е единственото село в района, в което се позволи построяване на къща на средата на улицата. Съответно водата няма къде да се оттича”, каза Мая Кръстева.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване