Извадиха бракониерски мрежи и винтери за раци от язовир "Ястребино" край Антоново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920537

Извадиха бракониерски мрежи и винтери за раци от язовир "Ястребино" край АнтоновоБракониерски мрежи и винтери /кошове/ за улов на раци са извадени от водите на язовир "Ястребино" край Антоново. Акцията е проведена снощи в тъмната част на денонощието от екип на Централната рибно-опазваща организация /ЦРОО/, съобщи за БТА ръководителят на клон Ястребино Шенол Хасанов. При обход на водоема в района под село Трескавец с две лодки

Живеещ във Варна мъж беше осъден за 21-ви път

http://www.moreto.net/novini.php?n=376259

39-годишен мъж, предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, представляващ опасен рецидив, ще търпи в затвор поредното си наказание лишаване от свобода за срок 2 години и 6 месеца, научи Moreto.net.

Атлантическият съвет иска от НАТО ракети 'Пейтриът' край Бургас

https://offnews.bg//obshtestvo/atlanticheskiat-savet-iska-ot-nato-raketi-pejtriat-kraj-burgas-682901.html

НАТО да разположи в района на Бургас дивизион ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, многонационална механизирана бригада или многонационална бригада „Специални сили”, а България да стане домакин на сухопътни, военновъздушни и военноморски компоненти от изграждащото се Адаптирано предно присъствие на НАТО на Югоизток.

Това са част от исканията, които страната ни трябва да постави на следващото заседание на срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел, се посочва в позиция на Атлантическия съвет на България. 

От съвета предлагат също многонационална бойна ескадрила на ротационен да се включи в охраната на въздушното ни пространство. 

Предложението идва на фона на поредното забавяне на конкурса за купуване на нови бойни изтребители и опасността мисията по охрана на въздушното пространство Air Policing да не може да изпълнявана от родните Военновъздушни сили. 

Според Атлантическия съвет ескадрилата ще бъде разположена на българско летище до края на 2019 г., като охраната ще се осъществява под формата на съвместна съюзна операция.

Другите предложения са свързани с това страната ни да стане домакин на сухопътни, военновъздушни и военноморски компоненти от изграждащото се Адаптирано предно присъствие на НАТО на Югоизток. Също се предлага на срещата на върха на НАТО да бъде поискано повишаване на ротационното съюзно морско присъствие в Черно море и домакинстване във Варна на Координационен елемент на Морското командване, свързано и с елементите за интеграция на силите в София и Букурещ. 

Сред исканията са още:

Развръщане на ротационна основа от съюзниците в района на Бургас на дивизион ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ в срок до края на 2019 г.;

Развръщане у нас на многонационална механизирана бригада или многонационална бригада „Специални сили”, с рамкова нация България, в срок до края на 2020 г.;

България да участва в една от създадените четири многонационални бойни групи на НАТО в балтийските държави и Полша.

Атлантическият съвет предлага да бъде постигнато съгласие по краен срок за прекратяване на зависимостта на страните членки от Русия при поддръжката на основни оръжейни системи и оборудване, вкл. чрез засилено сътрудничество в рамките на НАТО и ЕС и използване на агенциите на НАТО и ЕС.

Във връзка с нарастващата уязвимост от хибридни заплахи България да предложи държавите от НАТО да се обединят около необходимостта от изработване и приемане на минимален праг за колективен отговор при хибридна атака срещу един от съюзниците. 

Volvo иска да прави коли от пластмасови бутилки

https://www.investor.bg/novini/444/a/volvo-iska-da-pravi-koli-ot-plastmasovi-butilki-263201/

До 2025 г. четвърт от автомобилите на компанията ще имат елементи от рециклируеми материали

Крачка напред в ефективността, сигурността и удобството при управление на лични средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919952

Крачка напред в ефективността, сигурността и удобството при управление на лични средстваБлагодарение на иновации и практични дигитални решения от Райфайзенбанк, клиентите разполагат с парите си 24/7, получават заплата и плащат онлайн от една сметка, достъпват я с пръстов отпечатък или чрез лицево разпознаване „Времето е по-ценно от злато“, „времето е най-скъпата валута“, „времето е най-ценният ресурс“ гласят само част от популярните

Майките на деца с увреждания продължават с протеста. Законът за личната помощ отхвърлен

http://clubz.bg/69375-majkite_na_deca_s_uvrejdaniq_prodyljavat_s_protesta_zakonyt_za_lichnata_pomosht_othvyrlen

Законът за личната помощ, предложен от омбудсмана и майки на деца с увреждания, не получи подкрепа на днешния Национален съвет за интеграция на хората с увреждания - нито от представителните организации на хората с увреждания, нито от синдикати и работодатели, нито от Министерството на финансите.

Проектът, за който настояваха майките, беше отхвърлен с основния мотив, че това е закон на парче, който няма да допринесе за общата интеграция на около половин милион хора с увреждания в България. Протестът на майките, които от април направиха палатков лагер край парламента, продължава.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че след като не е бил подкрепен, законопроектът няма да бъде внесен за обсъждане в парламента. 

Около 100 милиона лева допълнителен ресурс ще е необходим, ако законът бъде приет, стана ясно при представянето му пред Националния съвет. 

Омбудсманът Мая Манолова обясни, че това е най-нискобюджетният вариант, но за сметка на това ще обхване всички 77 000 души, които в момента получават добавка от 90 лева за чужда помощ.

Хората с увреждания ще имат право да изберат дали да продължат да получават тази пари  или ще кандидатстват по новия закон  и ще преминат през индивидуална оценка. 

"Но реално законопроектът е разчетен, ако всичките 77 000 души кандидатстват като тези, които в момента не са обхванати от никакви програми, тези с по-леките увреждания е предвидено във финансовата обосновка, че ще получат по два часа дневно лична помощ или това са по  42 часа месечно. Тези групи са условни, те не фигурират в проекта, защото конкретната потребност на всеки човек ще се установява след индивидуална оценка, така че никой не е предварително поставен в определена група. Само правя една справка - с наличният сега финансов ресурс реално по програми за лични асистенти се подкрепят 14 000 души".

Според Мая Манолова този закон "ще бъде една тухла, която ще реши един проблем, ще бутнем една тухла от стената и по този начин ще покажем, че стената пред хората с увреждания може да бъде съборена".

Какво предлага законът за личната помощ

Закон за личната помощ като желание е хубаво нещо, но ще струва много скъпо, каза наскоро в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Омбудсманът и майките настояват максималната лична помощ на месец да е една и половина минимална работна заплата, но да се получава само от най-тежките случаи, които са около 10 000. Така таванът, отнесен към сегашната минимална заплата от 510 лева, ще е 765 лева на месец.

Оглавяваното от Бисер Петков социално министерство подготвя друг проект - Закон за социалните услуги, в който ще предвиди "картографиране" на социалните услуги, така че те да бъдат съобразени със съответните потребности на хората с увреждания в дадения регион.

В момента семейната помощ за децата с най-тежки увреждания е 930 лева, но когато те станат пълнолетни, рязко спада и е необходима по-голяма финансова подкрепа.

Майките настояват за индивидуална социална оценка на всяко от децата им, което е залегнало в Закона за личната помощ. Това би осигурило достъп до образователни институции и работни места. Освен това според тях индивидуалните решения трябва да бъдат обект на Агенцията на хората с увреждания, а не на Социалното подпомагане. 

Македония: Дата за преговори с ЕС ще е стимул за всички страни от Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920527

Македония: Дата за преговори с ЕС ще е стимул за всички страни от Западните БалканиПолучаването от ЕС на дата за преговори с Република Македония ще е ключова точка за европейската ни интеграция, а и важен стимул за европейската перспектива на всички страни от Западните Балкани, заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи, който е на еднодневно работно посещение в Косово, предаде агенция МИА,

Времето утре във Варна

http://budnavarna.bg/35425-vremeto-utre-vav-varna-62/

По Черноморието ще бъде предимно слънчево и топло. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 24°-28°. Температурата на морската вода е 23-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

През нощта ще бъде предимно усно, а утре – предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места за кратко ще превали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в София – около 28°.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде малко по-високо от средното за месеца.

В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд, главно в масивите от западната половина от страната ще има временни увеличения на облачността и на отделни места краткотрайно ще превали. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 14°.

Материалът Времето утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ранен червен картон помогна на Япония срещу Колумбия

http://clubz.bg/69374-ranen_cherven_karton_pomogna_na_qponiq_sreshtu_kolumbiq

Япония победи Колумбия с 2:1 в мач от последната група Н на Световното в Русия. 

Латиноамериканците, които записаха добро представяне с достигане до четвъртфинал преди четири години в Бразилия, имаха кошмарно начало с червен картон още в 3-тата минута - един от най-бързите в историята на Мондиалите.

Осако се освободи от защитата и стреля, но вратарят Давид Оспина изби. При добавката Карлос Санчес игра с ръка пред опразнената врата, така последва директно изгонване и дузпа. Шинджи Кагава откри резултата на стадиона в "Саранск", Мордовия.

В следващите минути надиграването бе интересно. Макар с десет души латиноамариканците опитваха да атакуват. В 39-ата Хуан Кинтеро стреля от пряк свободен удар по тревата и успя да изненада вратаря Еджи Кавашима. Стражът улови топката, но когато беше преминала голлинията. Той претендираше, че не е така, но видеоповторенията го обориха, пък и на голлинията има технология за сигнализация.

През втората част Япония очаквано имаше превъзходство. Азиатците няколко пъти пробваха Оспина, който нямаше какво да направи в 73-тата минута. След центриране Осако стреля отлично с глава - 2:1 за Япония.

В края Колумбия натисна, а с гола се разминаха звездите Хамес Родригес (не беше титуляр днес) и Радамел Фалкао.

Япония спечели пред погледа на принцесата Хисаки Такамадо, която пристигна в Русия за Мондиала.

Вторият мач противопоставя Полша и Сенегал от 18:00 часа, а от 21:00 домакините излизат във втория си двубой - срещу Египет.

Захариева: Няма да има проблем по изпълнението на договора ни с Македония след преименуването й

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-njama-da-ima-problem-po-izpylnenieto-na-dogovora-ni-s-makedonija-sled-preimenuvaneto-j-news_680473.html

Няма да има проблем по изпълнението на Договора ни за добросъседство с Македония след преименуването й. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с договора за добросъседство с Македония. Захариева коментира, че по тази логика е все едно страната ни да промени всичките си договори, в които е подписана като Народна Република България, а те все още са в сила. На въпрос дали Смесената комисия по договора с Македония работи, министър Захар

Еврокомисията: Намерението на Италия да прогони ромите е незаконно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920529

Еврокомисията: Намерението на Италия да прогони ромите е незаконноЕвропейската комисия днес сдържано припомни, че общностното право изключва възможността от преследване на чужденци на етническа основа. Говорител на комисията взе отношение по изявленията на италианския вътрешен министър Матео Салвини, който се зарече да прогони ромите чужденци, настанили се в Италия.

Ако няма Северна Македония, ще има Велика България!

http://www.cross.bg/makedoniya-stranata-kotziyas-1577206.html

/КРОСС/Гърция иска да има на северната си граница приятел и партньор в лицето на Македония. Това заяви гръцкият външен министър Никос Коцияс, цитиран от македонското издание Фактор. През миналата седмица Македония и Гърция постигнаха споразумение за новото име на македонската държава. Коцияс подписа споразумение с македонския вътрешен министър Никола Димитров. Така страната прие името Северна Македония. „Това решение е по-добро от възможността Македония да стане общност, доминирана от Турция. Така страната може да се разпадне и да отвори път за Велика Албания и Велика България“, заявява Коцияс. Според него гръцкото правителство е взело предвид всички възможни сценарии на развитието на ситуацията. От там са взели решение, което е най-добро за гръцките национални интереси. През последните дни в Гърция и Македоняи има редица протести срещу споразумението между двете страни. Македонското правителство осъди призивите към насилие в страната. От там заявиха, че ще защитят сигурността на своето население.

Съдът оправда всички обвинени за взривовете край Горни Лом

https://www.mediapool.bg/sadat-opravda-vsichki-obvineni-za-vzrivovete-krai-gorni-lom-news280484.html

Окръжният съд във Видин оправда и четиримата обвиняеми за взривовете край Горни Лом през 2014 година, при които загинаха 15 души. Прокуратурата обвини за трагедията собственика на завода "Миджур" Валери Митков, бившия началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев, инспектора по безопасност на труда в завод "Миджур" Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова, която е бивш директор в икономическото министерство, но не успя да докаже вината на нито един от тях. "Ще протестираме присъдата. Очаквах по някои от обвиненията да има осъдителна присъди, но има и втора инстанция“, каза прокурор Мирослав Костов. Държавното обвинение има две седмици да обжалва пред Апелативния съд в София. Заседанията по делото започнаха миналата година и се провеждаха при закрити врата заради класифицирана информация. Материалите по него надхвърляха 170 тома, а свидетелите и вещите лица бяха повече от 200. В процеса бяха конституирани и 48 частни обвинители, които са наследници на загиналите. Засега обаче няма виновни за "най-черния" от поредицата инциденти в заводи за оръжия и боеприпаси през последните години. В същото време местните жители все още живеят в страх, тъй там продължават да се съхраняват огромни количества боеприпаси, без да се спазват законовите изисквания. Подозрения за външна намеса От защитата на собственика на завода Валери Митков коментираха, че по делото още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива. Самият Митков каза, цитиран от БТА, че според него причина за взрива е външна намеса. По думите му няма доказателства, че взривът е станал по друг начин. Прокуратурата обвинява Митков, че не е предвидил мерки за безопасност, а Божидар Василев, Ивелина Бахчеванова и Палма Иванова, че не са си изпълнили служебните задължения. На 1 октомври 2014 г. при експлозия, докато в завода са се утилизирали противопехотни мини, загинаха 15 души - 13 мъже и две жени, сред които и синът на собственика на завода. При взрива пострадаха и 2 жени, които бяха настанени в болница без опасност за живота. В последните години загинаха общо 19 и бяха ранени 18 души при взривове в "Арсенал” Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, Костенец, Мъглиж, Иганово. След всеки инцидент отговорните институции се заканват, че ще вземат мерки, но за нещастие трагедиите отново се повтарят. Опасност от нова трагедия Четири години след взривовете има опасност от повторени на трагедията. В завода "Миджур" не са взети мерки за безопасното съхранение на взривните материали. По-рано този месец държавното обвинение поиска вътрешното министерство и местните власти да предприемат спешни мерки за недопускане на нови инциденти. Прокуратурата се задействала след сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров от кмета и председателя на общинския съвет в Чупрене, че в складовете на завода се съхраняват големи количества взривни вещества, без да са изпълнени всички изисквания за безопасност. Мерки, мерки и тук там взрив   Серията взривове в подобни заводи през годините разкри системни проблеми, които обаче и досега не са решени. Сред тях са липса на квалифицирани кадри, липса на ефективни контролни и санкциониращи механизми, безхаберие на собствениците и отговорните институции.   След всяка трагедия се набелязват купища мерки, които след това бързо се забравят, само за да влязат отново в медиите при поредния инцидент.   Бизнесът с взривни материали е рисков и подобни инциденти стават и в други държави, но в България те се превърнаха в практика.

Варненец алармира за тигрови комари в Цветния квартал

http://budnavarna.bg/35422-varnenets-alarmira-za-tigrovi-komari-v-tsvetniya-kvartal/

Варненец алармира в социалната мрежа за тигрови комари в Цветния квартал. Досега не са констатирани комари от този вид във Варна, но във Варненско да, съобщи директорката на Дирекция „Надзор на заразните болести“ Янка Драганова.

Регионалната здравна инспекция ще отреагира на сигнала и ще бъдат проверени деретата в Цветния квартал, дали действително има комари и какви.

Драганова сподели, че към момента се извършват обработки срещу възрастните насекоми в града.

Материалът Варненец алармира за тигрови комари в Цветния квартал е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Ердоган ще строи трета АЕЦ

https://frognews.bg/svqt/erdogan-shte-stroi-treta-aets.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще строи трета атомна електроцентрала в страната, предаде Анадолската агенция.

„Еврофутбол“: Аржентина ще пребори водача в D-група Хърватска

http://www.cross.bg/leva-singul-live-1577208.html

/КРОСС/Майстор на прогнозите от Кърджали спечели общо 40 972 лева от мачовете на Мондиала Аржентина ще извоюва победа срещу временния водач в група „D" - Хърватска, в среща от Световното първенство по футбол 2018 в четвъртък, показват коефициентите на „Еврофутбол" (1.80 за символичния домакин срещу 3.44 за съперника им). Всички предложения на „Еврофутбол" за двубоя вижте тук. Други интересни видове залог като Най-резултатна група, Най-добър европейски отбор, Да се класира на определени фази от надпреварата, Победител в групите, Брой спечелени точки, Голмайстор-отбор и други можете да намерите в специалните залози, които „Еврофутбол" предлага за Мондиала. Ето още от българския букмейкър и програмата на Мондиала в идните дни: Полша - Сенегал тук                                                 Сингъл, Live, ТОП „1"- 2.38 „Х"- 2.80 „2"- 2

Нинова: Сенека и БСП се оказаха прави

http://www.moreto.net/novini.php?n=376239

Борисов призовал да се затворят външните граници на Европа за мигранти. Но иначе подкрепя бюджета за следващия период, който увеличава средствата за интеграция на бежанци в Европейския съюз. Има леко противоречие, нали? Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

Водата от чешмата до входа на централния плаж във Варна е най-чиста

http://budnavarna.bg/35420-vodata-ot-cheshmata-do-vhoda-na-tsentralniya-plazh-vav-varna-e-naj-chista/

Обществената чешмичка до Входа към Централния плаж на крайбрежната алея във Варна е с най-чиста вода в града. От години водоизточникът е с отлични качества и без забележки от страна на здравните власти, съобщи д-р Радка Траянова, която е главен инспектор в Регионалната здравна инспекция(РЗИ).

Според експерта, дебитът на чешмата не е голям, но водата е изворна и винаги излиза чиста. Дългогодишните наблюдения на експертите от РЗИ във Варна показват и, че водата от обществената чешма до Аладжа манастир също е с отлични качества.

„Тя се намира близо до туристическия обект и хората често я ползват“, каза още д-р Траянова.

Според нея с добра микробиологична честота са и двете чешми, намиращи се по пътя за квартал „Виница“.

По думите й Регионалната здравна инспекция провежда два пъти в годината мониторинг на всички обществени водоизточници в града. В случаите, в които се установят наднормени концентрации на нитрати и на микробиологично замърсяване се издават предписания на кмета за поставяне на табели, че водата е негодна за пиене.

„Напоследък населението много се насочва към здравословен начин на живот. Все повече хора се интересуват от тези теми и търсят начин да пият нехлорирана вода, искат да пият вода директно от изворчето. Но понякога те не са чисти, особено когато местните власти не знаят за тях“, каза още д-р Траянова.

Материалът Водата от чешмата до входа на централния плаж във Варна е най-чиста е публикуван за пръв път на Будна Варна.

България не очаква съществен финансов ефект от Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/19/3202189_bulgariia_ne_ochakva_sushtestven_finansov_efekt_ot/?ref=rss


Брекзит няма да окаже съществено влияние върху търговските потоци в България. Това заяви Маринела Петрова, зам.- министър на финансите, по време на дискусия за последиците от излизането на Великобритания за България.<br /><br />Там не очакваме съществено влияние към общото икономическо състояние на страната, защото Великобритания е важен търговски партньор на България, но като дял в износа и вноса и съответно на 11-о и 16-о място и обемите не са толкова високи, че да окажат някакъв...

Църква беше затворена временно заради семейство синигери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920515

Църква беше затворена временно заради семейство синигери Църква в Сауъртън, Великобритания, е била затворена временно за посетители, след като в аналоя й е свило гнездо семейство от вида Син синигер, пише в. "Дейли експрес". За да не бъде смущаван покоят на пернатите родители и осемте им пиленца, викарият на църквата Сейнт Томас, преподобният Ейдриън Брукс,

Наградиха с храсторези стопани на китни градинки в "Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/6920526

Наградиха с храсторези стопани на китни градинки в "Тракия"Електрически храсторези и градински инструменти получиха от кмета на пловдивския район "Тракия" Костадин Димитров жителите на от блок 208, вход В, и блок 209, вход Б. Те бяха отличени в конкурса "Цветен кът" за месец юни. "Радваме се, че все повече съграждани полагат усилия за облагородяване на градинките около домовете,

Бившият председател на Районния съд в Свиленград загина в тежка катастрофа

https://www.mediapool.bg/bivshiyat-predsedatel-na-raionniya-sad-v-svilengrad-zagina-v-tezhka-katastrofa-news280483.html

Бившият председател на Районния съд в Свиленград Елена Тодорова е загинала на място в тежка катастрофа във вторник сутринта, съобщи Дарик радио. Според първоначалната информация тя е загубила контрол на автомобила си "Фолксваген" и излятяла с него от мост. Трагичният инцидент е станал на пътя край свиленградското село Младиново, съобщават инзотчници от полицията.

Упадъкът на американската империя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6920517

Упадъкът на американската империяАмериканското правителство води политика, при която буквално изтръгва децата от ръцете на техните родители и ги праща в затворени центрове (които, както твърдят официални лица, не са клетки - о, не). Американският президент настоява правораздавателните органи да спрат да разследват неговите сподвижници,

Ето го насилника Теньо, пребил до смърт 19-годишната си приятелка (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920508

Ето го насилника Теньо, пребил до смърт 19-годишната си приятелка (Видео)Току-що в Бургаския окръжен съд бе доведен 27-годишният Теньо Енчев, задържан за убийството на 19-годишната си приятелка Ивета.. Той преби до смърт момичето на 16 юни в дома им в Айтос. Ивета издъхна няколко часа по-късно в болницата от тежка черепномозъчна травма. Енчев по чл. 116, прокуратурата ще иска постоянен арест.

Бившият кмет на ”Младост” Иванчева ще съди Българя в Страсбург

https://frognews.bg/novini/bivshiiat-kmet-mladost-ivancheva-kani-sadi-balgaria-strasburg.html

Бившият кмет на столичния район ”Младост” Десислава Иванчева ще изпрати жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради показния арест през април и последвалите го съдебни заседания, съобщи defakto.bg.

ПЪРВО В ПИК TV! Министри и родители решават проблемите на децата с увреждания - гледайте НА ЖИВО!

http://pik.bg/първо-в-пик-tv-министри-и-родители-решават-проблемите-на-децата-с-увреждания---гледайте-на-news759088.html

ПЪРВО В ПИК TV! Министри и родители решават проблемите на децата с увреждания - гледайте НА ЖИВО!

След като социалният министър Бисер Петков подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов го върна на поста, министри и родители се събират в Министерския съвет да решават проблемите на децата с увреждания.

В началото Петков обяви, че се провежда открито заседание по Закона за личната помощ. 

Гледайте на живо по ПИК TV!

 <--|piktvplayer|-->

ПЪРВО В ПИК TV! Министри и родители решават проблемите на децата с увреждания! Трябват 100 милиона лева отгоре - гледайте НА ЖИВО! (ОБНОВЕНА)

http://pik.bg/първо-в-пик-tv-министри-и-родители-решават-проблемите-на-децата-с-увреждания-трябват-100-м-news759088.html

ПЪРВО В ПИК TV! Министри и родители решават проблемите на децата с увреждания! Трябват 100 милиона лева отгоре - гледайте НА ЖИВО! (ОБНОВЕНА)

След като социалният министър Бисер Петков подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов го върна на поста, министри и родители се събират в Министерския съвет да решават проблемите на децата с увреждания.

В началото Петков обяви, че се провежда открито заседание по Закона за личната помощ. Омбудсманът Мая Манолова представи законопроекта. Тя изтъкна, че днешното прозрачно и публично заседание е по искане именно на омбудсмана. Не искам толкова важни проблеми да бъдат разглеждани на тъмно зад гърба на национално представителни организации на хората с увреждания. Надявам се, че днешното обсъждане в този формат ще даде възможност да се чуят всички гледни точки, посочи още Манолова.

Няма да позволя да бъдат засегнати правата на никоя група на хора с увреждания, даже, ако става дума за само един човек, нито пък правата на едни да е за сметка на други. Проектът подкрепя правата на всички хора с увреждания, бе категорична тя.  

По този проект работим от повече от 1,5 г., след третия протест на майките на деца с увреждания. До края на май стигнахме до тези текстове, които представяме на вашето внимание, каза омбудсманът.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че един от вариантите на финансова обосновка на законопроекта за личната помощ изисква допълнително сто милиона лева над парите, които се отделят за хората с увреждания. По думите й това е най-приемливият за всички страни. 

Това е максимумът, който може да бъде употребен през следващите години, защото проектът обхваща 77 хиляди и 104 души, които имат право на чужда помощ, каза Манолова. Според нея тези пари са възможният таван на необходимия ресурс, но през следващата година ще бъдат нужни една малка част от тях.

Мая Стоицова, която е организатор и представлява на дискусията протестиращите майки, цитира, че личната помощ е да компенсира уврежданията. Ако трябва да сме честни, нямаше нужда да се стига до палаткови лагери и протест, за да стигнем до това място, а трябваше да заработим по-рано. Това, което искаме, е, наистина да потеглим напред. Виждаме разбирането на г-н Петков и искаме не само да стоим на база работни групи, а да вървим напред. Очакването ни е всички заедно да обсъдим и да се съберем на едно мнение, и да разберем, че този закон ще ни обедини и че никой няма да бъде ощетен. Учители и пенсионери също ни подкрепят. Чуха се мнения, че сме едностранчиви. Но конвенцията е ратифицирана през 2012, а сега е 2018. Скоро ще започнат да ни санкционират, посочи тя. 

Нанесохме текст, че лицата могат да си ползват или парите - добавка, или личната помощ, обясни член на протестиращите. 

Гледайте на живо по ПИК TV!

 <--|piktvplayer|-->

Валентин Радев на среща с министрите на вътрешните работи на страните от Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920503

Валентин Радев на среща с министрите на вътрешните работи на страните от Западните БалканиСрещата се провежда в Брюксел и е организирана от Европейската комисия. В нея участват министрите на вътрешните работи на страните от Западните Балкани и министърът на вътрешните работи на бъдещото Австрийско председателство. В дневния ред са включени преглед на актуалната миграционна ситуация в региона,

Водни грации от Москва идват за турнир във Варна (снимки)

https://petel.bg/Vodni-gratsii-ot-Moskva-idvat-za-turnir-vav-Varna--snimki-__269993

Състезателките по синхронно плуване от „Аква Спорт“,  КПС „Торпедо“  и „Албатрос 2001“ ще се надпреварват с представителките на два ти...

От последните минути: Борисов се изправя пред съда

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Borisov-se-izpravya-pred-sada__269995

Снимка Булфото Премиерът Бойко Борисов ще бъде разпитан като свидетел по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов. Защитата с...

Япония матира 10 от Колумбия и постигна историческа победа

https://petel.bg/YAponiya-matira-10-ot-Kolumbiya-i-postigna-istoricheska-pobeda__269998

Япония постигна много ценна победа с 2:1 над фаворита Колумбия в първата среща и за двата тима от Мондиала в Русия. Успехът на японците е ис...

Лудогорец започва с анонимници от Северна Ирландия похода си към групите на ШЛ

https://petel.bg/Ludogorets-zapochva-s-anonimnitsi-ot-Severna-Irlandiya-pohoda-si-kam-grupite-na-SHL__269997

В централата на УЕФА в Нион бе изтеглен жребият за първия квалификационен кръг в Шампионската лига.  В него ще се включи и шампионът н...

Шофьорите у нас се смятат за добри, карат с „половин око”

https://petel.bg/SHoforite-u-nas-se-smyatat-za-dobri--karat-s----polovin-oko---__269996

Снимка Булфото Българските шофьори оценяват високо своите умения зад волана, но често превишават ограниченията, заслепяват насрещния ...

Болни от рак сърби ще съдят НАТО

http://www.cross.bg/yran-obednen-kamara-1577205.html

/КРОСС/Болни от рак в Сърбия ще съдят страни членки на НАТО заради бомбардировките с обеднен уран и първите жалби се очакват в края на септември и през октомври, съобщиха медии в западната ни съседка. Медиите цитират председателя на Гражданското сдружение "Обеднен уран" Свето Него. Жалбите ще се подават поотделно, обясни той. "Ще съдим страните членки на НАТО за материални и нематериални щети. Ще започнем с жалби против пет държави" и ще се договорим кои да бъдат те, каза Него. През следващите месеци ще бъдат формирани работни групи, които ще пишат жалбите. Зад проекта стоят Адвокатската камара на Сърбия, Адвокатската камара на Белград и част от Адвокатската камара на Ниш. Най-важно за сръбските граждани е, че италиански съд потвърди причинно-следствената връзка между обеднения уран и заболелите войници, които са се намирали в бомбардираната територия в Косово. "Съдът в Италия определи компенсации на болните от рак войници и семействата им от 200 000 до 500 000 евро и ние ще искаме същите обезщетения за нашите граждани", каза адвокат Сърджан Алексич, председател на организационния комитет на симпозиума за последиците от бомбардировките с обеднен уран. Белград е решен да докаже последиците от бомбардирането на Сърбия с обеднен уран, каза миналия месец председателката на сръбския парламент Мая Гойкович

Участвайте в анкетата: За кой кандидат за кмет на Благоевград бихте гласували, ако местните избори бяха днес?

http://regiona.bg/%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d1%82/

Само година и няколко месеца остават до следващите избори за кмет и местен парламент, а в Благоевград вече се усеща политическо напрежение. Структурите на големите политически партии в града стягат редиците и започват още отрано предизборна кампания. За сега има обявена само една кандидатура. Тя е на ГЕРБ и е на д-р Атанас Камбитов. Все още нямаме ясни други кандидати за кметове, спрягат се определени имена и от БСП и други партии. Ето защо ИА Региона пуска анкета с въпрос: За кой кандидат за кмет на Благоевград бихте гласували, ако местните избори бяха днес?
Можете да отговорите на следните въпроси?
-Кандидат на ГЕРБ- д-р Атанас Камбитов:
-Друг кандидат на ГЕРБ:
-Кандидат на БСП:на друга партия:
-Независим кандидат:
-Няма да гласувам:
ИА Региона благодари предварително на своите многобройни читатели за участието в анкетата.

Материалът Участвайте в анкетата: За кой кандидат за кмет на Благоевград бихте гласували, ако местните избори бяха днес? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Задържаха двама за кражба на кола в Бяла

http://www.varna24.bg/news/797707.html

Искането на Районната прокуратура във Варна да бъде взета мярка за неотклонение "Задържане под ...

Пейка “кацна” върху спирка в Аксаково

http://budnavarna.bg/35417-pejka-katsna-varhu-spirka-v-aksakovo/

Пейка се появи на интересно място в град Аксаково, Варненска област.

Автобусната спирка, намираща се в близост до пощата в Аксаково, привлече погледите на жители на квартала в четвъртък сутринта.

Чакащите хора на спирката се питаха откъде се е появила тази пейка и дълго време размишляваха как се е озовала там.

Материалът Пейка “кацна” върху спирка в Аксаково е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Макрон скастри тийнейджър, нарекъл го Маню (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/makron-skastri-tijnejdzhyr-narekyl-go-maniu-video-2104408

Видеоклип, в който френският президент Еманюел Макрон скастри тийнейджър, използвал фамилиарно обръщение към него, бързо се разпространи в социалните медии, предаде Асошиейтед прес.

Момчето се обръща към Макрон с думите: "Как си, Маню?" по време на о

Чавушоглу: След изборите ще отменим извънредното положение в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920497

Чавушоглу: След изборите ще отменим извънредното положение в ТурцияТурските власти имат намерение след изборите на 24 юни да се заемат с въпроса за отмяна на режима на извънредно положение, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия НТВ. След изборите ще отменим извънредното положение. Ще създадем комисия, която ще работи по този въпрос, каза Чавушоглу.

Азиатските пазари записват спадове за втори пореден ден

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-записват-спадове-за-втори-пореден-ден_l.a_i.762785_at.1.html

Втори пореден ден капиталовите пазарите в Азия се оцветиха в червено, като лидер се оказаха трите китайски фондови борси - двете в континентален...

Потрошиха прозорци и врати в къщата на Антон Новак в Морската градина на Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=376260

Част от вратите в къщата на Антон Новак в Морската градина са разбити, а прозорците потрошени, видя репортер на Moreto.net. Така загрозеният вид на фасадата, нашарена с драсканици, вече се допълва и от счупени стъкла и дъски, които съвсем създават усещане на безстопанственост.

Перничанката Антония Петрова се омъжи в рокля за 20 бона

http://www.struma.com/hailaif/pernichankata-antoniya-petrova-se-omuji-v-roklya-za-20-bona_135708/

Миската Антония Петрова каза ‚Да“ на любимия си Ивайло в рокля за 20 бона, научи HotArena.

Одеждата на булката е правена по поръчка и е изработена специално за нея. Въпросният модел е единствен екземпляр и няма шанс друга булка да се появи с него.

Антония и Ивайло станаха законни съпрузи с приказна церемония на един от вип плажовете в съседна Гърция. Гости на сватбата разкриха, че всичко е било като на филм, От украсата, през менюто, до купона – всичко било...

Продължава

САЩ повдигнаха обвинения на бивш агент на ЦРУ, предавал информация на "Уикилийкс"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/19/3202177_sasht_povdignaha_obvineniia_na_bivsh_agent_na_cru/?ref=rss


САЩ повдигнаха обвинения на софтуерен инженер, който се твърди, че е издал на организацията "Уикилийкс" класифицирана информация, отнасяща се до хакерската програма на ЦРУ, предаде ДПА.<br /><br />Джошуа Адам Шулти, бивш служител на американската шпионска агенция, бе арестуван миналата година, след като при обиск в дома му бе намерена детска порнография на негови електронни устройства. Обискът бе извършен като част от разследването за изтичането на информация.<br...

Районен кмет от Пловдив свали 20 кг и взе втора диплома

https://www.24chasa.bg/region/article/6920498

Районен кмет от Пловдив свали 20 кг и взе втора диплома51-годишният кмет на пловдивския район "Източен" Николай Чунчуков доказа, че човек трябва да се образова, докато е жив. Той показа току-що взета диплома от Пловдивския университет, където завършил магистратура по бизнес-администрация. Преди това управникът, на чието подчинение е и "Столипиново", смъкна 20 кг.

"Любов" на Шоуто на цветята в Челси (ГАЛЕРИЯ)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6920419

"Любов" на Шоуто на цветята
в Челси (ГАЛЕРИЯ)105-ото Цветно шоу в Челси, провеждано от Кралското дружество на градинарите, вече е в историята. Според критиците за разлика от предишни години този път прословутият британски консерватизъм не е бил така ярко изразен. Напротив - в края на май бяха показани много по-смели инсталации, дори някои от 26-те концептуални градини, 10 малки и 16 големи,

Зам.-социалната министърка не съжалява за скъпия воаяж в САЩ

https://www.mediapool.bg/zam-sotsialnata-ministarka-ne-sazhalyava-za-skapiya-voayazh-v-sasht-news280482.html

Министерството на социалната политика късно взело решение негов представител да пътува до Ню Йорк за конференция и затова вероятно самолетните билети в последния момент били по-скъпи. Това обясни днес зам.-министърката Росица Димитрова, която е пътувала в "бизнес класа" със самолет до САЩ за сумата от 8300 лева. Вторият билет е бил за държавен експерт, който я е придружавал, и така министерството дава над 16 000 лева за път за командировка на двама души. За скъпия воаяж стана ясна на фона на протеста на майките с деца в неравностойно положение за приема на адекватно законодателство за помощ и лична гружа за нуждаещите се. Според зам.-министърката участието на български представители в конференцията е дало възможност да се чуе какъв е напредъкът на България по изпълнение на Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания. Междувременно обаче протестите именно на хората в неравностойно положение се задълбочават. Проблемът с липсата на адекватни мерки от страна на държавата, за да може на тези хора да се осигури нормален живот и грижа става все по-ясен, а заради протестите на майките за малко да си отиде социалният министър Бисер Петков, който подаде оставка, но след като той беше защитен от протестиращите като единствения представител на властта, който разговаря с тях, премиерът Бойко Борисов реши да го остави на поста. "Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи, форум на който получи похвали от всички страни, от Върховния комисариат по правата на хората с увреждания…", продължи Димитрова с обясненията за пътуването си. За протеста на майките пък заяви: "Ние сме в диалог, аз много се надявам той да се превърне в конструктивен диалог, с конкретни предложения и решения, които да ни позволят да направим комплексна всеобхватна политика, ориентирана към индивидуалните възможности и потребности на всеки човек с увреждания″. "Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента, най-важното е, че изпълняваме правителствената програма с пълна сила", разкри реалния смисъл на пътуването Димитрова.

Търговската тайна за надзорни цели трае 5 години

https://www.mediapool.bg/targovskata-taina-za-nadzorni-tseli-trae-5-godini-news280481.html

Търговската тайна, свързана с упражняването на финансов надзор в ЕС, трае 5 години. Това следва от решение на Съда на Европейския съюз от 19 юни, което е приложимо във всички държави членки на ЕС. Тълкувателното решение е по преюдициално запитване на Федералния административен съд на Германия от 2015 г. по дело между инвеститора Ewald Baumeister срещу компанията Phoenix Kapitaldienst, действала като финансова пирамида. През 2005 г. срещу дружеството е започнало производство по несъстоятелност и в момента е в ликвидация. Пострадалият инвеститор е поискал от местната служба за финансов надзор да му предостави достъп до документи, свързани с Phoenix - например становище от специален одит, доклади на одиторите, документи за вътрешно ползване, доклади и кореспонденция, получени или изготвени от службата в рамките на надзорната дейност, отнасяща се до Phoenix. След като германският финансов надзор отказва да предостави на гражданина достъп до съответните документи, той завежда дело пред германските съдилища, което впоследствие стига до Люксембург. В решението си СЕС тълкува Директивата относно пазарите на финансови инструменти, според която компетентните органи имат задължение за професионална тайна и нямат право, освен в изчерпателно изброени от директивата случаи, да разкриват получената от тях поверителна информация. Според решението на съда в Люксембург "нито цялата свързана с поднадзорното предприятие информация, предадена от него на компетентния орган, нито всички съдържащи се в преписката относно надзора изявления на този орган (включително кореспонденцията му с други институции), представляват безусловно поверителна информация, която попада в обхвата на задължението за запазване на професионална тайна". "Като поверителна следва да бъде квалифицирана информацията, която, първо, не е публична, и второ, разгласяването на която би могло да накърни или интересите на предоставилия я, или интересите на трето лице, или пък безпроблемното функциониране на системата за контрол върху дейността на инвестиционните посредници, въведена с директивата", посочва още съдът. Според решението "информацията, която е могла да представлява търговска тайна, по принцип губи поверителността си, когато датира отпреди пет или повече години". По изключение случаят може да е различен, когато страната, която се позовава на поверителността, докаже, че въпреки давността си тази информация все още е съществен елемент на търговското ѝ положение или на това на трети засегнати лица. Съдът посочва още, че предвидената от директивата обща забрана за разгласяване на поверителна информация визира информацията, която трябва да бъде квалифицирана като поверителна при разглеждането на искането за разгласяване, независимо как е квалифицирана тази информация към момента, в който е била предадена на компетентните органи. Съдът подчертава още, че "държавите членки имат свободата да разширят защитата срещу разгласяване до цялото съдържание на преписките на компетентните органи относно надзора, или обратно, да допуснат достъпа до информацията, притежавана от компетентните органи, която не е поверителна по смисъла на директивата." Всъщност, единствената цел на директивата е да задължи компетентните органи по принцип да отказват разгласяването на поверителна информация, посочват съдиите в Люксембург. Специално по отношение на германското дело административният съд трябва да провери дали притежаваната от местния финансов надзор информация, чието разгласяване е било поискано от местния инвеститор, попада в обхвата на задължението за професионална тайна, което този орган е длъжен да спазва съгласно директивата.

АТАКА спечели дело срещу Българския хелзинкски комитет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920478

АТАКА спечели дело срещу Българския хелзинкски комитетВАС постанови: Ташева и ТВ АЛФА не са извършвали дискриминация, нито подбуждали към нея Със свое решение № 7863/12.06.2018 Върховният административен съд постанови, че водещата на предаването „В окото на бурята“ по ТВ АЛФА Магдалена Ташева и ПП АТАКА, в качеството си на доставчик на телевизионна продукция,

"Споделете музиката в двореца Врана" от 11 до 15 юли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6920486

"Споделете музиката в двореца Врана" от 11 до 15 юлиЗа пета поредна година Софийска филхармония и Столична община превръщат зеления парк на двореца Врана в сцена за любителите на класическото изкуство. Програмата на мероприятието е разнообразна и наситена, а всяка от концертните вечери е коренно различна от останалите и поднася различно музикално преживяване.

Северноирландски отбор е първият съперник на Лудогорец в Шампионската лига

https://offnews.bg//futbol/severnoirlandski-otbor-e-parviat-sapernik-na-ludogoretc-v-shampionskat-682900.html

Лудогорец ще се изправи срещу Крусейдърс от Северна Ирландия в първия квалификационен кръг на Шампионската лига, определи тегленият в Нион жребий.

Другите варианти за Лудогорец бяха Викингур (Фарьорски острови), Корк Сити (Ейре), Валур (Исландия) или победителя от мач от предварителния кръг. Първите мачове ще се изиграят на 10/11 юли, а реваншите са седмица по-късно - 17/18 юли. В първия мач Лудогорец ще е домакин.

Крусейдърс стана шампион на страната си с преднина от две точки от втория Колерайн. Това бе седма титла за тима в историята. В досегашните си участия в европейските клубни турнири тимът само два пъти е преодолявал съперник - през сезон 2014/15 на Лига Европа отстранява литовския Екранас, а година по-късно естонския Левадия в Шампионската лига.

Малко по-късно ще стане ясно кой ще бъде съперникът на Лудогорец и във втория квалификационен кръг. Тегленето на жребия ще бъде в 15:00 часа.

Не почиват само футболистите: Шофьорът на автобуса на Пирин Р. Пандурски събира тен на родното Черноморие

http://www.struma.com/obshtestvo/ne-pochivat-samo-futbolistite-shofiorut-na-avtobusa-na-pirin-r_135707/

Човекът, който се грижи за безаварийното придвижване на футболния отбор на Пирин до различни краища на страната, получи заслужена ваканция. Росен Пандурски, заедно с половинката си избраха да почиват родното черноморие, а курорта Поморие се оказа точното място за релакс. Благоевградската двойка събира слънчеви лъчи на плажа от седмица и се наслаждава на морските вълни.

Въпреки обилните валежи в югозапада, времето на морето е много приятно, а от снимката личи, че Росен и съпругата му...

Продължава

Две причини Сърбия да мълчи за Македония

https://www.actualno.com/society/dve-prichini-syrbija-da-mylchi-za-makedonija-news_680470.html

Сърбия остава единствената страна на Балканския полуостров, която не поздрави Македония и Гърция за сключения преди дни договор, с който се реши близо 30 годишен конфликт за името на южната съседка на Сърбия, съобщи "Болкан инсайт", цитиран от БГНЕС.  Боян Клацар, ръководител на Центъра за свободни избори и демокрация заяви, че е много показателно, че все още няма публична реакция особено, след като Сърбия е важна страна в региона и още по-важна в отношенията между Македония

Мъж нахлу в казино в Димитровград и ограби крупието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920470

Мъж нахлу в казино в Димитровград и ограби крупиетоКриминалисти на РУ-Димитровград издирват извършител на грабеж, съобщават от МВР. Тази сутрин в 2,40 часа на спешния телефон позвънила 30-годишна жена - крупие в казино. Обяснила, че докато била сама и стояла на маса в залата, мъж с едро телосложение, облечен в тъмни дрехи, внезапно се приближил, издърпал закачената през рамото й чантичка,

Предават на френския съд българка, обвинена в трафик на хора и сводничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920420

Предават на френския съд българка, обвинена в трафик на хора и сводничествоОкръжният съд в Добрич допусна българска гражданка да бъде предадена на френските съдебни власти в изпълнение на Европейска заповед за арест, съобщиха от пресцентъра на институцията. Искането за предаването на 28-годишната К.С. е издадено от прокурор при областния съд в град Бобини за провеждане на наказателно преследване срещу жената за три

Банско отбеляза тържествено 296-та годишнина от рождението на своя съгражданин Паисий Хилендарски

http://www.struma.com/obshtestvo/bansko-otbelyaza-turjestveno-296-ta-godishnina-ot-rojdenieto-na-svoya-sugrajdanin_135706/

На днешния ден – 19 юни, когато Българската православна църква чества Денят на българския светец, Св. Паисий Хилендарски, обществеността в Банско тържествено отбеляза 296 години от неговото рождение и 256 години от написването на „История славянобългарска”.

Честването започна с Божествена Света литургия в храма „Света Троица”, последвано от тържествено поднасяне на венци и цветя пред монумента на големия българин, изграден на пл. „Възраждане”...

Продължава

Мюзикълът 'Mamma Mia!' с премиера в Софийската опера на 18 юли

https://offnews.bg//kultura/miuzikalat-mamma-mia-s-premiera-v-sofijskata-opera-na-18-iuli-682897.html

На 18 юли в Софийската опера ще бъде премиерата на мюзикъла "Mamma Mia!". 

Сюжетът включва една майка, една дъщеря и трима възможни бащи и ще се развива на фона на хитовете на шведската група ABBA. 

Разказът се развива на един гръцки остров. В навечерието на нейната сватба, силното желание на една дъщеря да открие самоличността на баща си, връща трима мъже от миналото на майка ѝ обратно на острова, който са посетили за последно преди 20 години.

В ролите ще видите Люси Козарева, Весела Делчева, Влади Михайлов и др.

Следващите спектакли са на 19, 20, 21 и 22 юли, а на 26, 27, 28 и 29 юни мюзикълът ще се играе на третия летен фестивал "Операта на върховете"-Белоградчишки скали.

Търговци на горива излизат на протест заради новия секторен закон

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tyrgovci-nagoriva-izlizat-na-protest-zaradi-noviia-sektoren-zakon--263195/

Спорните промени при търговията с горива ще съсипят малките фирми, а близо 20 хил. души ще останат без работа

Задържаха мъж, влачил с колата си две кучета в Пещера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920407

Задържаха мъж, влачил с колата си две кучета
 в ПещераПолицейски служители са задържали мъж в Пещера, за когото е било установено, че е влачил последователно две кучета с автомобила си, съобщи говорителят на областната полицейска дирекция Мирослав Стоянов. В понеделник следобед в полицейското управление в родопския град бил получен сигнал от граждани, които видели кола да влачи завързано за теглича й

София - Балканската Венеция!

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/sofia-balkanskata-venetcia-682898.html

София - Балканската Венеция!

Приятели и познати са потресени от снощните си приключения из столицата.

А аз си помислих само - колко вярно, правилно и точно нещо е мандатността при демокрацията!

Впрочем, абсурдно е да има мандатност за безобидната по нашата конституция роля на президента, а да няма за ключовата роля на премиера!

С броя на мандатите хората започват да се откъсват от реалността, да се изживяват като изборни монарси и назначаеми аристократи; да си мислят, че всичко им е позволено, да стават жертва на кръга си от приближени, които се смятат за номенклатура, над която е само Господ, а по-скоро Той и-или Кой....

Когато има мандатност, политикът е склонен да се стреми да направи максимално полезното, с което да бъде запомнен он хората, обществото, народа.

Когато няма мандатност, политикът се изкушава да се стреми да остане на поста колкото се може по-дълго и е готов да плати всевъзможна и невъзможна цена за това.

Тези разсъждения са принципни, а по принцип, ако един политик е склонен към корупция, нарушаване на законите, грандомания, безпардонност или друго от сорта, той и за един, и за пет мандата ще си покаже рогата и ще му лъсне същността.

Та като говоря за мандатността си казвам - започнеш ли да си играеш на политическа броеница

Хей мандатче, хей ги две, три, ... четири..., 

ти почти неизбежно ще се окажеш пред нелепата реалност, когато, например, построеното некачествено през първия мандат, започва да се руши през третия. И колкото по-дълго си на власт, толкова повече неща ще се рушат, развалят, разпадат и разнебитват - все по-често и често. По този начин стоенето ти на власт ще се превърне в постоянно обяснение и оправдание, че международното положение, гришата и кишата са виновни за рушенето, развалянето, разпадането и разнебитването.

Управлението ти ще се спихва от непрекъснато изправяне лице в лице с начина, по който ти си управлявал в предните години, с начина, по който си строил, по който си правил нещо...

И дори наистина да е имало читаво строителство и наистина да си изградил нещо, в края на краищата ще ти се лепне петно, че каквото си построил се е разрушило, а каквото и нещо да си изградил, накрая то се е оказало нищо, едно голямо нищо, макар и от сърце.

Така отминава световната слава, така се връща бумерангът, така идва чекът, така излиза сметката, правена без кръчмар, такава се оказва равносметката.

Разбира се, можеш да потърсиш врагове с партиен билет. Или врагове на народа. Само че трудно ще се оправдаеш с тях - особено с враговете на народа. Защото те имаха смелостта да ти казват истината в очите, а ти имаше страхливостта да се правиш, че не ги чуваш, да вярваш на продажни медии, на пресметливи сирени, на егоистични приятели по изгода, на циници-съветници, които първо те мразеха, а после започнаха да ядат от ръката ти....

Истината винаги боли, но единствено който има сетива за нея, става истински държавник.

За останалите е ясно само едно - колкото по-дълго остават на власт, толкова повече разрушаващи се техни дела ще вгорчават дните им. Да се руши е много по-лесно, отколкото да се изгражда. А най-лесно се руши онова, което е построено по грешен, некачествен, аматьорски и корупционен начин. То е абсурдно временно и носи със себе си безмилостната и неподлежаща на обжалване присъда на Времето.

Б. ред. - Текстът на проф. Николай Слатински е от профила му във фейсбук.

Кремъл: Ким Чен Ун изрази желание да запазим контактите на високо равнище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920426

Кремъл: Ким Чен Ун изрази желание да запазим контактите на високо равнищеСевернокорейският лидер Ким Чен Ун е изпратил писмо до руския президент Владимир Путин и в него той изразява желание да запази контактите на високо равнище с Русия. Това съобщи външнополитическият съветник в Кремъл Юрий Ушаков, предаде Ройтерс, цитирайки РИА Новости. По-рано този месец говорителят на руското президентство Дмитрий Песков каза,

Григор играе с босненец в Лондон (Гледайте на живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6920463

Григор играе с босненец в Лондон
(Гледайте на живо)Григор Димитров започна със загуба сезона на трева, след като отпадна на двойки на турнира в Куинс.  В индивидуалната схема в лондонското предградие шампионът от финалите на АТП играе с №1 на Босна и Херцеговина Дамир Джумхур, срещу когото има две победи.  При успех Димитров най-вероятно ще срещне бившия №1 в света и носител на 12 титли от

Захари Карабашлиев получи наградата "Христо Г. Данов" за романа си "Хавра"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6920459

Захари Карабашлиев получи наградата "Христо Г. Данов" за романа си "Хавра"Романът бе избран сред творбите на Владимир Левчев и Здравка Евтимова В къща музей „Христо Г. Данов” в Стария град Министерството на културата и Община Пловдив отличиха тазгодишните носители на престижната Национална литературна награда „Христо Г. Данов”. Фаворит на журито в категория „Българска художествена литература” стана вторият роман на

Задържаха млад мъж от Момчилград, счупил стъкло на кола заради спор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920421

Задържаха млад мъж от Момчилград, счупил стъкло на кола заради спорЗа нанесени щети на лек автомобил "Опел" 29-годишен мъж е задържан в РУ-Момчилград. Инцидентът станал около 18 часа снощи на ул. "Братя Миладинови" в града, съобщиха от дирекцията на МВР. По първоначални данни между задържания и 39-годишния собственик на автомобила възникнал спор и по-младият счупил стъклото на колата.

Млада русенка спечели търга за плаж Варвара

http://clubz.bg/69371-mlada_rusenka_specheli_tyrga_za_plaj_varvara

24-годишно момиче от Русе спечели търга с тайно наддаване за морския плаж Варвара в община Царево, стана ясно от съобщение на Министерството на туризма.

Наемателката - Лиляна Меродийска от Русе, която се развива и като моделка, трябва да плати годишна цена от 48 000 лв. с ДДС. Общо 6 заявления за участие са подадени за морския плаж "Варвара", като повечето са от фирми.

Общият размер на плажната ивица на Варвара е над 3000 квадратни метра.

Наемателката на плаж Варвара Лиляна Меродийска.

Кандидатката е посочила в заявлението си, че предлага цена от 15 лева за чадър, а за шезлонг - 5 лева.

Меродийска трябва да плати в 14-дневен срок едногодишния наем по договора. Ако това не стане, ще бъде избран друг стопанин на плажа.

През февруари търгът за отдаване под наем на плажа на с. Варвара беше спрян от Министерството на туризма. Причината беше разминаване между неговата площ спрямо специализираните и кадастралната карти. 

"Зелената зона" в столицата се разраства

https://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/zelenata-zona-v-stolicata-se-razrastva-263200/

Това се случва в районите "Лозенец", „Красно село“, „Възраждане“ и "Оборище"

Изследване: Къде грешим, когато шофираме

http://www.moreto.net/novini.php?n=376235

България е на второ място в Европа по смъртност заради пътно-транспортни произшествия. Застрахователна фирма направи проучване на рисковото поведение зад волана – т.нар. Индекс за безопасно шофиране (Safe Drive Index). Според европейската статистика причина за 93% от пътнотранспортните произшествия с жертви през 2017 г.

Оправдаха четиримата обвиняеми за взрива на мини в Горни Лом

https://offnews.bg//temida/opravdaha-chetirimata-obviniaemi-za-vzriva-na-mini-v-gorni-lom-682899.html

Окръжният съд във Видин оправда обвинените за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година, при който загинаха 15 души, а двама бяха ранени.

Почти два часа продължи обявяването на решението на присъдите по делото. И четиримата подсъдими са оправдани по всички повдигнати обвинения, съобщава БНР.

Прокуратурата ще протестира решението.

Обвиняемите по делото бяха четирима, сред които и тогавашният собственик на завода – Валери Митков. Под отговорност бяха привлечени също Божидар Василев – бивш началник на отдел в ГД "Охранителна полиция", Ивелина Бахчеванова – бивш секретар на междуведомствената комисия към Министерството на икономиката и Палма Иванова – отговорник за безопасността на труда в завода.

Делото беше гледано при закрити врата заради информация, която е държавна тайна, а заседанията започнаха през миналата година.

Материалите по него бяха повече от 170 тома, а свидетелите и вещите лица над 200.

Миналата седмица стана ясно, че мястото на завода "Миджур" все още не е достатъчно безопасно. Прокуратурата разпореди министърът на вътрешните работи да вземе спешни мерки за безопасното съхранение на стари боеприпаси в завода.

Оправдаха и четиримата обвиняеми за взрива на боеприпаси в Горни Лом

https://offnews.bg//temida/opravdaha-i-chetirimata-obviniaemi-za-vzriva-na-boepripasi-v-gorni-lom-682899.html

Окръжният съд във Видин оправда обвинените за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година, при който загинаха 15 души, а двама бяха ранени.

Почти два часа продължи обявяването на решението на присъдите по делото. И четиримата подсъдими са оправдани по всички повдигнати обвинения, съобщава БНР.

Прокуратурата ще протестира решението.

Обвиняемите по делото бяха четирима, сред които и тогавашният собственик на завода – Валери Митков. Под отговорност бяха привлечени също Божидар Василев – бивш началник на отдел в ГД "Охранителна полиция", Ивелина Бахчеванова – бивш секретар на междуведомствената комисия към Министерството на икономиката и Палма Иванова – отговорник за безопасността на труда в завода.

Делото беше гледано при закрити врата заради информация, която е държавна тайна, а заседанията започнаха през миналата година.

Материалите по него бяха повече от 170 тома, а свидетелите и вещите лица над 200.

Миналата седмица стана ясно, че мястото на завода "Миджур" все още не е достатъчно безопасно. Прокуратурата разпореди министърът на вътрешните работи да вземе спешни мерки за безопасното съхранение на стари боеприпаси в завода.

Осъдиха Марин Льо Пен

http://www.cross.bg/marin-reshenieto-symata-1577204.html

/КРОСС/Общият съд на ЕС потвърди решението на Европейския парламент крайнодесният политик и бивш кандидат-президент на Франция Марин льо Пен да възстанови на ЕП 300 000 евро, предаде Reuters. На Льо Пен, която бе евродепутат между 2009 и 2017 г., беше наредено да плати, след като парламентът определи, че е използвала неправомерно сумата за фиктивно назначаване на асистент. Марин отнесе случая в Общия съд на съюза. "С днешното си решение съдът отхвърля искането на Льо Пен и потвърждава решението на парламента за възстановяване на сумата", заяви Общият съд. Льо Пен може да обжалва решението пред Съда на ЕС - върховната съдебна инстанция на съюза.

Македонският парламент обсъжда договора за името

https://www.actualno.com/balkani/makedonskijat-parlament-obsyjda-dogovora-za-imeto-news_680468.html

Започна заседанието на македонския парламент, на което ще се обсъди ратифицирането на договора за името с Гърция по съкратената процедура, предаде БГНЕС. На заседанието присъстват депутати от управляващото мнозинство, както от опозицията. Очаква се ратифицирането да се състои до края на седмицата. Днес депутатите ще се съберат, за да обсъдят нуждата от ратифициране на споразумението. Тъй като на самия договор има европейското знаме то той трябва да бъде разгледан първо от парламентарната Комис

Задържаха мъж и жена в Пловдив, опитали да откраднат алкохол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920384

Задържаха мъж и жена в Пловдив, опитали да откраднат алкохолДвама автори на кражби от една и съща търговска верига са били задържани в Четвърто РУ в Пловдив. Около 11.20 часа вчера в полицейския арест бил отведен 43-годишен криминално проявен жител на павликенско село, хванат с незаплатена бутилка алкохол след касова зона в супермаркет на ул. "Райко Даскалов".

"Демократична България" спря паметната плоча на Атанас Семерджиев

http://clubz.bg/69370-demokratichna_bylgariq_sprq_pametnata_plocha_na_atanas_semerdjiev

"Демократична България" обжалва пред съда решението на общинския съвет във Велинград за поставяне на паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев.

Това съобщиха от формацията. В съобщението се изтъква, че Административният съд в Пазарджик е образувал дело по жалбата, като до произнасянето му всякакви действия по изграждането на плочата са недопустиими.

Решението бе прието с единодушие от общинските съветници във Велинград, като то бе подкрепено и от представителите на ДПС. Впоследствие от партията се разграничиха от гласуването на своите общински съветници.

Атанас Семерджиев е роден на 21 май 1924 г. в с. Лъджене, днес квартал на Велинград.  Той е участник в партизанското движение (1942 – 1944), командир на партизанска бригада "Чепинец". Офицер и генерал-полковник. Освен началник на генералния щаб на Българската народна армия той е бил първи заместник-министър на народната отбрана,  член на ЦК на БКП и на ВС на БСП. Семерджиев бе министър на вътрешните работи (1989 – 1990), както и вицепрезидент (1990 – 1992), избран от Народното събрание. Докато той бе шеф на генералния щаб армията участваше в разправата с протестиращите срещу т.нар. Възродителен процес.

Ето какво се казва в съобщението на "Демократична България":

"Представители на "Демократична България" обжалваха пред съда скандалното  РЕШЕНИЕ №199/31.05.2018г. на ОС-гр. Велинград, относно поставяне на монументално-декоративни елементи – паметна плоча  на Атанас Семерджиев, началник на Генералния щаб на българската армия на НРБ през периода 1962 и 1989 г., който по времето на комунистическата диктатура е член е на ЦК на БКП за същия период и заместник-министър на народната отбрана (1966 – 1989).

Административен съд – гр. Пазарджик, е образувал на 18.06 дело по жалбата на ДБ, като до произнасянето на съда, всякакви по-нататъшни действия по изграждане на "мемориала" на Атанас Семерджиев са недопустими!

На 31 май тази година, Общинският съвет във Велинград е приел единодушно скандално решение, под №199 – поставяне на паметна плоча на родната къща на комунистическия деец Атанас Семерджиев. Още по-скандално е това, че от 29 общински съветници – от ГЕРБ, БСП, ДПС и местни съюзи, всички единодушно са гласували "за", пренебрегвайки текста на приетия през май 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

От решението не става ясно, изпълнени ли са разпоредбите на чл. 57 от ЗУТ и защо родната къща на комунистическия функционер е третирана като обект – публична общинска собственост, респективно – финансирането на "мероприятието" с публични средства ли ще се извърши /т.е. с пари на данъкоплатците /.

От "Демократична България" напомняме на функционерите на ГЕРБ, БСП и ДПС, че съгласно Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, чл. 2, ръководствата и ръководните дейци на БКП, са отговорни за редица престъпления срещу българската нация, сред които нарушаване на основни права и свободи на гражданите; провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението; рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи и т.н.

Наред с горното, публично известно за Семерджиев е и, че заема поста началник на Генералния щаб на българската армия през периода 1962 и 1989 г. по времето на комунистическата диктатура, член е на ЦК на БКП за същия период и заместник-министър на народната отбрана (1966 – 1989). Само две престъпни събития от този период са достатъчни името му да попадне в черния списък на новата история – вкарването на български войски за потушаване на Пражката пролет през 1968 г. и хвърлянето на армията за смазване на мирните протести на турци и мюсюлмани след Възродителния процес през 1984 г.

В този смисъл, считаме, че приетото от тях решение в Общинския съвет – гр. Велинград, противоречи на закона и като такова следва да бъде отменено от съда.  Освен на закона, считаме това решение и за дълбоко погрешно, неморално и неуважително към паметта на хилядите репресирани и жертви на комунистическия режим в България и недопустимо за модерни демократични партии! Оставяме на съвестта на избирателите на ГЕРБ, БСП и ДПС да преценят последното, предвид единодушното гласуване на техните избраници в полза на скандалното решение!"

Майдел: ЕК ще може да глоби "Газпром" без разследване, ако открие ново нарушение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920397

Майдел: ЕК ще може да глоби "Газпром" без разследване, ако открие ново нарушение

„Ако има данни за ново нарушение на правилата за конкуренция на ЕС от страна "Газпром", Европейската комисия ще може да налага глоба на газовия гигант без нужда от ново разследване. Това е много важно за България и другите страни от Източна Европа, за които има подозрения, че "Газпром" злоупотребява с монополното си положение.

Хайдути с пищови получиха 20 000 лева от община Пловдив за филм

https://www.24chasa.bg/region/article/6920396

Хайдути с пищови получиха 20 000 лева от община Пловдив за филм Хайдути с ятагани и пищови влетяха в местния парламент на Пловдив и поискаха 20 000 лева. Толкова им били нужни, за да завършат филма си "Смутни времена". Той бил посветен на кърджалийството, което се разразява в османската империя в края на ХVІІІв. Време, изследвано от проф. Вера Мутафчиева, известно с безумни битки между централната власт и

"Дневник" е сред медиите, на които българите вярват най-много

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/19/3202176_dnevnik_e_sred_mediite_na_koito_bulgarite_viarvat/?ref=rss


"Дневник" и "Капитал" са сред най-потребяваните медии в България, а "Дневник" е и сред тези с най-високо доверие – това показва годишното проучване на агенция "Ройтерс" за новинарските навици на обществото.<br /><br />Допитването за това колко често аудиторията следи телевизия, радио и печатни издания се оглавява от новините на "Нова телевизия", тези на Би Ти Ви и БНТ. Следват ги "24 часа", БНР, "Телеграф",...

Оправдаха четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920400

Оправдаха четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод "Миджур" в Горни ЛомВидинският окръжен съд оправда четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом през 2014 година, при който загинаха 15 души. Обвиняемите Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия към Министерство на икономиката, Божидар Василев, бивш началник на отдел в Главна дирекция "Охранителна полиция", Палма Иванова,

Стефка Костадинова ще връчи олимпийския медал на Милка Манева в събота в НСА

https://www.24chasa.bg/sport/article/6920394

Стефка Костадинова ще връчи олимпийския медал на Милка Манева в събота в НСАПредседателят на БОК Стефка Костадинова ще връчи олимпийския медал на Милка Манева тази събота в НСА по време на честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Тържествената церемония ще се състои в многофункционалната спортна зала от 11.30 ч., а след това точно в 12.00 ч.

Макрон към тинейджър: Не Ману, наричай ме г-н президент!

https://www.mediapool.bg/makron-kam-tineidzhar-ne-manu-narichai-me-g-n-prezident-news280480.html

Както повечето политици, френският президент Еманюел Макрон също се забавлява като се смесва с тълпата и позира за селфита с публиката си. Има само едно условие – да не го наричат с прякора му. Наперен тинейджър посмя да направи това в понеделник. Той поздрави президента с "Как си, Ману?" по време на посещението на Макрон близо до Париж. Това очевидно не се хареса на на президента, пише "Гардиън". <iframe width="400" height="500" frameborder="0" src="https://www.bbc.com/news/av/embed/p06bhfw6/44529503"></iframe> "Не, не може да правиш това. Не, не, не, не", каза Макрон на младежа, който чакаше заедно с група съученици, за да се срещне с президента по време на неговата визита във форт Мон Валериен. Мястото е историческо за французите, защото там стотици членове на съпротивата са екзекутирани от германците по време на Втората световна война. “Извинявайте, г-н президент", каза тинейджърът, който изглеждаше смутен. Макрон не остави нещата така и започна да чете лекция на момчето. "Ти си тук на официална церемония и трябва да се държиш подобаващо, Може да се шегуваш, но днес сме тук за Марсилезата, за "Де Шан де партизан" (песента на съпротивата – б.р.), така че трябва да ме наричаш "Г-н президент" или "господине". ОК? Ето вече знаеш", обясни Макрон. Президентът не спря до тук. Той започна да обяснява на младежа, който преди това беше започнал да пее химна на социалистическия интернационал, че "трябва да свърши нещата в правилния порядък". "Интернационалът" бе закачка към Макрон заради прокараните от него десни реформи в железниците. "Преди да дойде денят, в който искаш да започнеш революция, трябва да се изучиш и да започнеш да се издържаш сам. ОК? След това ще може да поучаваш другите", каза Макрон. Видеото от размяната на реплики с тинейджъра получи голяма популярност в социалните мрежи. Критиците на Макрон го използваха като доказателство, че той е президент на богатите и му липсва всякаква емпатия към бедните.

Готвят двуметровата торта от череши на Празника на черешата в Кюстендил

https://www.actualno.com/kustendil/gotvjat-dvumetrovata-torta-ot-chereshi-na-praznika-na-chereshata-v-kustendil-news_680466.html

За 11-а поредна година Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие – гр. Кюстендил организират Празника на Черешата 2018, който ще се състои на 22, 23 и 24 юни. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Празничната програма ще започне на 22 юни (петък) от 20.00 часа с изпълнение на шлагерите „Пътуване“, „Цвят лилав“, „Мога“, „Вятърът спи“, „Вчерашни цветя“, „В трето л

Мария Захарова: Западът измами Русия

http://www.cross.bg/zaharova-rysiya-zapadut-1577203.html

/КРОСС/След края на Студената война Русия беше отворена към западните държави, но остана измамена. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости. Според Захарова Русия иска да развива търговските и културните си връзки със Запада, както и да се откаже от визовите ограничения. Тя смята, че Западът е обградил страната с бодлива тел. „Никой не ни беше нападнал, но Михаил Горбачов искаше да сложи край на надпреварата във въоръжението и на Студената война. Ние бяхме отворени към западните страни. Не получихме обаче отговор на това. Ние искаме да развиваме нашите отношения. Те могат да са икономически и културни“, заяви Захарова. През май руският президент Владимир Путин заяви, че Западът не бива да преминава определена червена линия. Според него Русия е станала заложник на вътрешни противоречия в САЩ.

Пловдивчанин блъснал 70-годишен, вкарал го в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920375

Пловдивчанин блъснал 70-годишен, вкарал го в болницаПловдивчанин е заподозрян за нанасяне на телесна повреда. Около 21.30 часа в петък служители на Пето РУ предприели проверка на сигнал за настанен в болница 70-годишен мъж със счупен крак. Пред униформените пенсионерът разказал, че получил травмата при падане на земята след като бил блъснат от непознат на излизане от асансьор в жилищен блок в

Четирима непознати пребили възрастен мъж на автогарата в Провадия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920378

Четирима непознати пребили възрастен мъж на автогарата в ПровадияДосъдебно производство по чл. 325 от НК е образувано срещу четирима мъже и жена - на възраст от 33 до 57 години за нанесен от тях побой, съобщиха от ОД МВР - Варна. Сигнал за случилото се в района на Автогара - Провадия е подал вчера по обяд потърпевшият - 61-годишен мъж. По думите му той бил нападнат и бит от четирима непознати.

Захариева: Brexit ще засегне всяка сфера на обществения живот

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zaharieva-brexit-shte-zasegne-vsiaka-sfera-na-obshtestveniia-jivot-263196/

Ще намерим формулата и след напускането да запазим Великобритания като най-близкия партньор на ЕС, убедена е външният министър

Сенатът на САЩ забрани да се продават на Турция F-35, ако Анкара купи руски С-400

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/19/3201965_senatut_na_sasht_zabrani_da_se_prodavat_na_turciia/?ref=rss


С 85 срещу 10 гласа сенаторите във Вашингтон одобриха проекта на бюджет за отбрана за новата фискална година, като в него има поставено условие на администрацията на президента Доналд Тръмп да не продава на Турция модерните бойни самолети F-35, ако Анкара се сдобие с руски зенитни комплекси С-400.<br /><br />За да позволят сенаторите подобна продажба, екипът на Доналд Тръмп трябва да ги убеди, че влизането на руско въоръжение в турската армия не застрашава НАТО.<br /><br...

Сенатът в САЩ блокира сделката, която връща китайския гигант ZTE в бизнеса

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/19/3202172_senatut_v_sasht_blokira_sdelkata_koiato_vrushta/?ref=rss


Сенатът на САЩ блокира снощи споразумението между американската администрация и китайския телекомуникационен гигант Зе Ти И (ZTE), който по-рано се съгласи да плати на американските власти голяма глоба в замяна на разрешение да прави сделки в САЩ, предадоха световните агенции.<br /><br />Поправката, която блокира споразумението, по-рано е била внесена от Сената в законопроекта за бюджет на министерството на отбраната за финансовата 2019 г. (започваща на 1 октомври в САЩ). Документът...

Кметът на карловското село Войнягово е задържан с подкуп от 150 лв.

https://www.mediapool.bg/kmetat-na-karlovskoto-selo-voinyagovo-e-zadarzhan-s-podkup-ot-150-lv-news280479.html

Кметът на карловското село Войнягово Тодор Танковски е задържан с подкуп от 150 лева, съобщиха във вторник от прокуратурата. Според първоначалната информация той е поискал парите чрез посредник от мъж, разследван за незаконен добив на инертни материали от коритото на река Стряма в района. Срещу парите кметът му обещал закрила, съобщиха от прокуратурата. Кметът на Войнягово беше задържан на паркинг в града, където имал уговорка с мъжа, на когото обещал подкрепа, да му предаде поисканата сума. Непосредствено след получаването на парите, автомобилът на Танковски бил спрян за проверка, а при обиска са открити 150 лева като той обяснил, че са за нуждите на кметството. Иззет е бил мобилният му телефон, съобщават още от прокуратурата.

Заловиха няколко варненци с наркотици само за ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=376242

В м-ст «Пчелина» край Варна, при извършване на полицейска проверка на мъж на 20 г. от Варна, неизвестен на МВР, е установено, че същият държи в себе си саморъчно свита цигара и пакетче, съдържащи суха тревиста маса, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

Арестуваха двама за кражба, взели злато и над 1500 лева от дом в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920373

Арестуваха двама за кражба, взели злато и над 1500 лева от дом в Стара ЗагораДвама извършители на домова кражба са задържани в резултат на предприета бърза реакция от служители на областната дирекция. Вчера, около 12 часа, на път II-66, в близост до разклона за с. Свобода, те спрели за проверка лек автомобил "Фолксваген Голф", управляван от 46-годишен мъж, съобщават от пресцентъра на МВР.

Руснаците не виждат алтернатива на Путин

http://econ.bg/Новини/Руснаците-не-виждат-алтернатива-на-Путин_l.a_i.762784_at.1.html

Според последното изследване на общественото мнение на социологическата агенция „Левада-център“, 51% от запитаните искат Владимир Путин да продължи...

Турция прави трета ядрена централа

https://dnes.dir.bg/svyat/turtsiya-pravi-treta-yadrena-tsentrala

Руската ядрена електроцентрала "Аккую" ще отговори на 10% от енергийните ни нужди", каза Ердоган

Вижте кой е първият съперник на Лудогорец в ШЛ

https://www.actualno.com/bgfootball/vijte-koj-e-pyrvijat-sypernik-na-ludogorec-v-shl-news_680465.html

Днес стана ясно кой е първият съперник на Лудогорец по пътя на “орлите” към груповата фаза на Шампионската лига. В първия квалификационен кръг на надпреварата тимът от Разград ще срещне Крусейдърс от Северна Ирландия. Това определи тегленият в Нион жребий. Другите варианти за Лудогорец бяха Викингур (Фарьорски острови), Корк Сити (Ейре), Валур (Исландия) или победителя от мач от предварителния кръг. Първите мачове ще се изиграят на 10/11 юли, а реваншите са седмица по-късно

Атака спечели дело срещу Българския хелзинкски комитет

https://offnews.bg//obshtestvo/ataka-specheli-delo-sreshtu-balgarskia-helzinkski-komitet-682896.html

Атака спечели дело срещу Българския хелзинкски комитет (БХК), съобщи пресслужбата на партията на Волен Сидеров.

Със свое решение № 7863/12.06.2018 Върховният административен съд постанови, че водещата на предаването „В окото на бурята“ по ТВ АЛФА Магдалена Ташева и ПП Атака, в качеството си на доставчик на телевизионна продукция, не са извършили дискриминация спрямо нахлуващите незаконно в България мигранти, представяни от медиите като сирийски бежанци, по нито един от визираните в закона признаци „народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия, лично и обществено положение". 

Националистите припомнят, че в края на 2013 г. Българският хелзинкски комитет подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу Ташева, ТВ Алфа и ПП Атака от името на 8 лица от сирийски произход, претендиращи, че в три предавания „В окото на бурята“ от септември 2013 г. са изразени квалификации, които ги дискриминират.

„Изказванията на Ташева не насаждат, не разпространяват, не насърчават и не оправдават омраза принципно към всички бежанци, сирийци, мюсюлмани. Затова не е налице основание за ограничаване на свободата на словото….Изказванията касаят само онази група от чужденци, които участват във въоръжени неправителствени групировки във военния конфликт в Сирия, извършват жестокости и убийства, преминават незаконно държавни граници, включително границата на България и застрашават националната сигурност и тази на страните в Европейския съюз”, се подчертава в решението.

ВАС отхвърля възможността за търсене на отговорност от Магдалена Ташева, Тв Алфа и ПП Атака и постановява, че жалбата на БХК остава без уважение.

Така след 5 години борба за правото на изразяване, Атака спечели дело срещу Българския хелзинкски комитет. Решението на съда е окончателно, доволни са от партията с антимигрантски уклон.

Григор с първа победа на трева за годината

http://clubz.bg/69369-grigor_s_pyrva_pobeda_na_treva_za_godinata

Григор Димитров започа с победа на първия си турнир на трева за годината - "Куинс клъб" край Лондон, от ATP 500. Първата ни ракета трудно се справи с коравия босненец Дамир Джумхур - 6:3, 6:7(4), 6:3.

Двубоят продължи повеча от два часа. 

Във втория кръг Григор най-вероятно ще се изправи срещу Новак Джокович, който излиза срещу квалификанта Джон Милман.

През 2014 г. Димитров спечели в "Куинс клъб", а през миналата отпадна на полуфинал от Фелисиано Лопес, който след това грабна титлата.

Днес петият в света проби своя опонент за 3:1, след което затвърди, но едва избегна рибрейк - губеше с 0:40. Все пак той дръпна с 4:1, а не след дълго спечели сета.

Във втората част двамата размениха по един пробив. Първи го направи българинът, а Джумхур отвърна за 3:3. Така се стигна до тайбрек, в който босненецът надделя и изравни.

Третият сет започна вълнуващо. Григор допусна пробив още в първия гейм, но веднага се реабилитира. Той нанесе решителен удар в осмия гейм, когато при 4:3 отново смути подаването на съперника си - 5:3, а веднага след това дойде и 6:3.

За жалост и днес Григор Димитров имаше колебания на началния си удар. Успя да спечели, но още следващият му съперник е много по-класен и опитен.

Течност за чистачките – необходимост и полезност

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b5%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5%d0%be%d0%b1%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82/

Каква течност за чистачки използват водачите в зависимост от метеорологичните условия?
Една от дискутираните теми в автомобилните форуми е въпросът: „Каква течност за чистачки използват водачите в зависимост от метеорологичните условия?“. На пръв поглед този консуматив не буди някакви сериозни дебати, но се оказва, че в търговската мрежа се предлагат не малко некачествени продукти, които не само, че не почистват достатъчно добре стъклата на автомобила, но могат да са причина за смяна на тръбички, както и запушване на дюзите на пръскащите устройства. Една течност за чистачки, която да отговаря на стандартите на съвременните автомобили трябва да представлява смес от миещи вещества и етилов спирт. В доста от по-скъпите варианти, които можете да откриете в търговската мрежа и в магазините за автомобилни аксесоари, се продават течности за чистачки, които са ароматизирани. Така при всяко почистване на стъклото в купето ще се носи приятен аромат.

Видове почистващи препарати за чистачки. Основно този консуматив за почистване бива два вида – зимна и лятна. В състава на всяка една от тях са включени основните задължителни елементи, за да може стъклото да бъде бързо и добре почистено. При употреба на летния вариант, независимо от степента на самото запрашаване или замърсяване качествена течност за чистачки с едно впръскване успява да отстрани натрупаната мръсотия като размазани на насекоми, петна, прах и други. Добрата видимост е определяща за шофьора, затова чистотата на предното и задното стъкло са от значение.

Зимата е сезонът, през който трябва да се погрижим малко повече за автомобила си. Освен смяната на летните гуми със зимни, друг момент е да сменим лятната със зимна течност за чистачки. В състава на зимната има компоненти, които предотвратяват замръзването на течността в резервоара и така се избягва спукване на тръби и други детайли от системата. При зимната добавка за почистване на стъкла не се набляга толкова на почистващите компоненти, колкото на тези, които не позволяват замръзване. Много шофьори използват течността и като средство за по-бързо размразяване на стъклата, особено ако са заскрежени. Не експериментирайте с подръчни материали като спиртни напитки и други алтернативи вместо подходящата течност за чистачки, защото така можете да предизвикате сериозни аварии, свързани с непредвидени разходи.

Материалът Течност за чистачките – необходимост и полезност е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ето защо Теньо иска да остане в затвора, получи десетки смъртни заплахи

https://petel.bg/Eto-zashho-Teno-iska-da-ostane-v-zatvora--poluchi-desetki-smartni-zaplahi-__269992

27-годишният Теньо Енчев днес изненадващо обяви пред Бургаския окръжен съд, че не иска да излезе на свобода, а да остане в ареста. Това е без...

Гришо тръгна с измъчена победа на ”Куинс” в Лондон

https://petel.bg/Grisho-tragna-s-izmachena-pobeda-na----Kuins----v-London__269991

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна кампанията си в сезона на трева с победа. Той спечели с 6:3, 6:7 (4), 6:3 срещу боснен...

Радиатор на кола се взриви в лицето на мъж

https://petel.bg/Radiator-na-kola-se-vzrivi-v-litseto-na-mazh__269989

Снимка Булфото, илюстрация Радиатор на автомобил избухна в лицето на 50-годишен благоевградчанин. Нелепият инцидент станал завчера в са...

24-годишнa печели търга за плаж "Варвара"

https://petel.bg/24-godishna-pecheli-targa-za-plazh-Varvara__269988

Снимка Булфото 24-годишната Лиляна Меродийска от Русе е спечелила търга за морския плаж "Варвара" в община Царево. Плажната ивица на "В...

Пиян и без книжка потроши три патрулни автомобила

https://petel.bg/Piyan-i-bez-knizhka-potroshi-tri-patrulni-avtomobila__269986

Снимка: Булфото, архив Пиян и без книжка потроши три патрулни автомобила при опит да осуети полицейска проверка в Плевен. Тази нощ, около...

Какво представлява рефинансирането на заем и защо да го правим

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be/

Живеем в трудни и променливи времена и много често на хората парите ни им достигат. Рядко може да се срещне човек, който да се похвали че печели добре и не е имам нужда от финансова подкрепа или от кредит. Клиенти за кредити винаги ще има, просто така е устроен живота. Фирмите и банките за кредити печелят все повече клиенти с най-различни реклами и оферти. Много фирми кредити се усъвършенствали услугата рефинансиране, тоест те плащат за стар кредит на своя клиент като им отпускат нов заем. По този начин печелят нови клиенти и клиент от твоя страна е доволен че е погасило старото си задължение. Но дали обаче осъзнава отговорността на новото? Фирмите и банките знаят как да печелят клиенти, независимо от техния финансов статус.

Пълно е с оферти и реклами за ниски лихви изградени периоди за кредити. Лесно се привличат нови клиенти които искат да рефинансират стари заеми, без да са обмислили внимателно ситуацията и дали тя е печеливша за тях. По този начин трупат нови дългове и това се превръща в един омагьосан кръг.

Използвайте кредитните калкулатори, за да пресметнете какво трябва да дължите на банката в края на периода. Повечето банки и фирми имат такива на техните сайтове.

Много хора си мислят взимайки кредит, че рано или късно ще успея да събера цялата сума и да я върнат предсрочно. Напоследък в България се забравя за покачване на доходите и намаляване на лихвените проценти при кредитите. Вие все пак трябва да сте запознати с условията по един кредит преди да го изтеглите. Не бързайте и не се подлъгвайте преди да сте се информирали.

Направете си внимателно сметките и използвате кредитен калкулатор и в онлайн страниците на финансовите институции. Не бързайте да подписвате кредитен договор преди да сте изчели подробно всеки детайл по него.

 

Материалът Какво представлява рефинансирането на заем и защо да го правим е публикуван за пръв път на Региона Бг.

В България няма да има област, която да не бъде засегната от Брекзит, каза Екатерина Захариева

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/19/3201956_v_bulgariia_niama_da_ima_oblast_koiato_da_ne_bude/?ref=rss


Всички министерства в България са направили анализ, според който няма област, която да остане незасегната от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това заяви външният министър Екатерина Захариева по време на дискусия за въздействието на Брекзит върху България.<br /><br />Тя изброи три сценария, които се разглеждат. При най-благоприятния до октомври трябва да бъдат приключени текстовете по споразумението за напускане и да има достатъчно подробна декларация от лидерите на...

Зам.-министър: Не съжалявам за билета за 8300 лв.

https://frognews.bg/novini/zam-ministar-sajaliavam-bileta-8300.html

Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи.

Зам.-министър: Не съжалявам за билета за 8300 лв.

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/zam-ministar-sajaliavam-bileta-8300.html

Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи.

"Лудогорец" в Северна Ирландия за Шампионската лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6920357

"Лудогорец" в Северна Ирландия за Шампионската лигаШампионът на Северна Ирландия "Крусейдърс" е съперникът на "Лудогорец" в първия квалификационен кръг на Шампионската лига, реши жребият в Нион. Първият двубой ще е в Разград, след това ще е гостуването в Белфаст. Очаквайте

US изследване: Няма връзка между фракинга и метана в подпочвените води

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920363

US изследване: Няма връзка между фракинга и метана в подпочвените водиДобивът на шистов газ в САЩ съживи някои райони и предизвика ожесточени дебати за замърсяването на подпочвени води с метан. Ново изследване в Пенсилвания обаче не откри никаква връзка между едното и другото, предаде Франс прес. Шистовият газ е като хванат като в капан в скали на голяма дълбочина под земята.

Сближаването на българската икономика с ЕС си остава мечта за поредна година

https://www.investor.bg/evropa/334/a/sblijavaneto-na-bylgarskata-ikonomika-s-es-si-ostava-mechta-za-poredna-godina-263192/

Страната ни е на последно място в ЕС и по паритет на покупателната способност, и по БВП на глава от населението

Изложба „Европа на карикатуристите“ за приключване на председателството

http://www.transmedia.bg/2018/06/19/%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Във връзка с приключването на председателството на България на Съвета на ЕС ще бъде открита изложба „Европа на карикатуристите“.

Тя е организирана от посолствата на Германия и на Франция със съдействието на Представителството на Европейската комисия.

В експозицията ще участват творби на едни от най-талантливите български и европейски художници, посветени на актуални политически събития. Сред тях са Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов.

Изложбата ще бъде открита на 20 юни в 19.00 часа в Дома на Европа в столицата и ще може да се види до 30 юни.

Станция за газ е затворена заради незаконно зареждане на бутилки

https://www.actualno.com/society/stancija-za-gaz-e-zatvorena-zaradi-nezakonno-zarejdane-na-butilki-news_680464.html

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спря от експлоатация автомобилна газоснабдителна станция в град Стамболийски. След получен сигнал и внезапна проверка е установено, че на нея се извършва пълнене на бутилки за битови нужди, което е забранено от закона. Констатирано е още, че станцията се експлоатира без извършен годишен преглед на инсталацията за пропан-бутан.

В Италия ще броят ромите

http://www.moreto.net/novini.php?n=376234

Вътрешният министър на Италия, който наскоро предизвика дипломатически скандал в ЕС с отказа да се приеме кораб с 630 мигранти, взе под прицел ромите в страната, информира Rai 24News. Матео Салвини заяви пред местна телевизия, че иска да се проведе преброяване на циганите в Италия за установяване на самоличността им.

НА ЖИВО: Колумбия - Япония

https://www.actualno.com/football/na-jivo-kolumbija-japonija-news_680463.html

Нови три мача предлага шестият ден от Световното първенство по футбол 2018. Предстои да се изиграят първите две срещи и от последната група, както и втория мач на домакините Русия срещу Египет. В първия двубой от днешната програма един срещу друг излизат Колумбия и Япония. Преди 4 години на Мондиала в Бразилия двата отбора отново бяха в една група. Тогава южноамериканците победиха с 4:1, а Хамес Родригес и Хуан Куадрадо се превърнаха в големи звезди. Сега към това атомно дуо

Цитат на деня: Не можем да превърнем в една тишина нашите курорти

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/06/19/3202166_citat_na_denia_ne_mojem_da_prevurnem_v_edna_tishina/?ref=rss


Не можем да превърнем в една тишина нашите курорти.<br /><br />Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е на двудневна обиколка в Благоевградска област, съобщава БНР. Коментарът му дойде след вчерашните резултати от проверката на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) на преместваемите обекти в Слънчев бряг, които са обект на противоборство това лято между министъра на туризма Николина Ангелкова и вицепремиера Валери...

Бивша руска тенис звезда ще подготвя български таланти

https://offnews.bg//tenis/bivsha-ruska-tenis-zvezda-shte-podgotvia-balgarski-talanti-682895.html

Бившият номер 20 в световната ранглиста Дмитрий Турсунов ще участва в подготовката на националите да 16 години за Европейското първенство.

Руснакът ще се включи в лагера на родните таланти от 9-и до 14-ти юли в Националния тенис център в София. Дмитрий Турсунов е роден на 12 декември 1982 година.

С отбора на Русия печели Купа Дейвис през 2006-а, а през 2007-а печели Хопман Къп заедно с Надя Петрова. В кариерата си има 4 титли на сингъл на турнири от ATP и 2 в турнири на двойки.

Най-доброто му класиране на турнир от Големия шлем е на Уимбълдън през 2005-а, когато стига до четвърти кръг. През октомври 2006-а година Турсунов се изкачва до №20 в световната ранглиста.

В момента той е треньор на Арина Сабаленка от Беларус, която е под №43 в актуалната седмична класация.

Отбор от Северна Ирландия е първият съперник на "Лудогорец" в Шампионската лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/19/3202162_ludogorec_shte_igrae_sreshtu_otbor_ot_severna/?ref=rss


Шампионът на Северна Ирландия "Крусейдърс" е първият съперник на "Лудогорец" в Шампионската лига. Седемкратният първенец на България ще се изправи срещу северноирландците в първия квалификационен кръг на надпреварата, като в първата среща "Лудогорец" е домакин в Разград.<br /><br />Първата среща ще бъде на 10/11 юли, а реваншът в Белфаст е седмица по-късно.<br /><br />Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Метеоролозите на протест пред БАН

http://www.transmedia.bg/2018/06/19/%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b1%d0%b0%d0%bd/

Метеоролозите ще излязат на протест пред БАН в четвъртък, 21 юни. От НИМХ смятат, че два месеца след предишния им протест все още няма никакви действия за решаване на проблемите.

Протестът на метеоролозите е „срещу целенасочения опит на ръководните органи на БАН да ликвидират дейността на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на Република България, като ни оставят без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията ни“.

Исканията са две: оставка на зам.-председателя чл.-кор. Константин Хаджииванов заради наложените от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия и ръководството да поеме отговорността за решенията си за разпределянето на средствата.

Метеоролозите ще поискат до 2 юли на НИМХ да се дадат недостигащите 1 145 000 лв. Ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, те ще преустановят изпълнението на националните си и международни задължения.

САЩ готвят космическа армия

http://www.cross.bg/sili-nova-kosmosa-1577202.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е наредил на Пентагона да бъдат създадени космически сили като независим род войски, съобщи АР. По време на обръщение пред Националния съвет за космоса стопанинът на Белия дом поясни, че това ще бъде нова част от въоръжените сили на САЩ. "Ние ще имаме космически сили", съобщи Тръмп и се закани САЩ да бъдат лидер в усвояването на далечния космос. Президентът подчерта, че американското присъствие в космоса е "въпрос на национална сигурност". Той добави, че е възродил съвета пред година и че продължава да инструктира администрацията си да осъвремени регулациите в областта на космонавтиката. Той изтъкна още, че ще се подпише под нова директива за изпълнение на нова работна рамка за управление на космическия трафик.

Снимки във Фейсбук предизвикаха истински ужас сред потребителите

http://www.varna24.bg/news/797700.html

Снимки в социалните мрежи предизвикаха истински ужас сред потребителите. Кадрите са направени в ...

И четиримата обвиняеми за взрива в "Миджур" бяха оправдани

https://www.actualno.com/society/i-chetirimata-obvinjaemi-za-vzriva-v-midjur-bjaha-opravdani-news_680462.html

И четиримата обвиняеми за взрива в „Миджур” бяха оправдани. Оправдателните присъди бяха прочетени от председателя на Окръжния съд Владимир Стоянов. Собственикът на АД "Видекс" Валери Митков, бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев, инспекторът по безопасност на труда в завод "Миджур" Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство, бяха обвиняеми по делото за взрива в з

Рецидивист бе осъден за 21-и път във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920349

Рецидивист бе осъден за 21-и път във Варна39-годишен рецидивист влиза за пореден път в затвора, след като чу 21-вата си присъда от Варненския окръжен съд. Димитър И. влиза зад решетките за 2 години и половина за грабеж, извършен в условията на опасен рецидив. "Отличникът" заживял във Варна преди четири години. Правел татуировки и бил добре познат на органите на реда заради честите си

От юли топлоенергията и токът поскъпват с повече от предвиденото

http://www.cross.bg/protzenta-toploenergiyata-prirodniya-1577201.html

/КРОСС/ От юли топлоенергията и токът ще поскъпнат с повече от предвиденото, въпреки че енергийният регулатор намали до 11 на сто скокът на цените на природния газ. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов. „Не може природният газ да нараства с 10 процента и той формира 60 до 70 процента от цената на топлинната енергия, и да се поиска средно увеличение 2-3 процента. Аз съм убеден, че ще постигнем цени, които са възможно най-ниските при това увеличение. По отношение на електроенергията, влиянието на цената на природния газ е опосредствано, чрез добавката "задължение към обществото" влиянието там ще бъде значително по-малко“, каза Иванов. Окончателното решение на цените на газа, топлоенергията и тока, регулаторът ще вземе на 1-ви юли.

Софиянци и висшисти сред най-рисковите шофьори, няма разлика между мъже и жени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920252

Софиянци и висшисти сред най-рисковите шофьори, няма разлика между мъже и жениВ София нискорисковите шофьори са 27% при 60% средно за страната. Към рисковите водачи на автомобили спадат и тези с висше образование, със стаж между 4 и 10 години, както и с най-малък и най-голям годишен пробег - 2-5 хил. км и над 50 хил. км. Притежаващите по-мощни автомобили са по-агресивни на пътя.

Татуист-наркоман получи 21-та си присъда във Варна

http://www.varna24.bg/news/797692.html

39-годишният Д.И., предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, ...

Изправят пред съда убиеца на малката Дамла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920341

Изправят пред съда убиеца на малката ДамлаРазследването на жестокото убийство на 7-годишната Дамла в Момчилград приключи и до месец обвинителният акт ще бъде внесен в съда. Това съобщи говорителят на окръжна прокуратура в Кърджали Димитрина Делчева. Материалите по досъдебното производство вече са предадени в държавното обвинение и предстои написването на обвинителния акт.

Какво количество дъжд падна в София при пороя в понеделник?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-kolichestvo-dyzhd-padna-v-sofiia-pri-poroia-v-ponedelnik-2104394

Отчетеното количество дъжд в понеделник вечерта в София е от 23 до 46 литра на квадратен метър и надвишава половината месечна норма на валежите за юни, която е 75 литра на квадратен метър, обясни за Дарик дежурният синоптик Красимир Стоев от  Националния институт по метеорология и хидрологи

Предимно слънчево в сряда, кратки валежи на места

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predimno-slynchevo-v-sriada-kratki-valezhi-na-mesta-2104398

През нощта ще бъде предимно ясно, а в сряда - предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места за кратко ще превали. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен североизточен вятър. Максималните температури

Eнчев през сълзи за смъртта на Ивета: Съжалявам, обичах я много

//dariknews.bg/regioni/burgas/enchev-prez-sylzi-za-smyrtta-na-iveta-syzhaliavam-obichah-ia-mnogo-2104366

Теньо Енчев, който беше задържан за убийството на 19-годишната си приятелка Ивета заяви, че съжалява за случилото се. Ивета издъхна в болница след побой с юмруци и ритници, нанесен ѝ от Енчев в събота вечерта. Двамата имат дете на две години и осем месеца.
 

Манолова представи законопроекта за личната помощ, изчисли колко би струвал

//dariknews.bg/novini/bylgariia/manolova-predstavi-zakonoproekta-za-lichnata-pomosht-izchisli-kolko-bi-struval-2104387

Добавка за чужда помощ в размер на 90 лева или лична помощ, измерена в часове според индивидуалните потребности, предвижда законопроектът за личната помощ, представен от омбудсмана Мая Манолова по време на заседанието на съвета за интеграция на хората с увреждания,

Дворът на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна вече е разчистен от старите бараки

http://www.moreto.net/novini.php?n=376255

Старите бараки в двора на МБАЛ „Св. Анна“ откъм оградата, граничеща с бул. "Цар Освободител", вече са премахнати, видя репортер на Moreto.net. Още в началото на месеца от здравното заведение обявиха, че започват кампания по премахване на постройките заради предписания на РЗИ.

Четиримата подсъдими за взрива в завод "Миджур" през 2014 г. се оказаха невинни

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/19/3202122_chetirimata_podsudimi_za_vzriva_v_zavod_midjur_prez/?ref=rss


Съдът във Видин оправда четиримата подсъдими за взрива в завода "Миджур" край село Горни Лом от октомври 2014 г., информира "Нова телевизия". Решението не е окончателно и подлежи на протест.<br /><br />В края на 2016 г. прокуратурата внесе обвинителен акт срещу тях за причиняване смъртта на 15 души и телесни повреди на други двама при професионална непредпазливост.<br /><br />Заводът е собственост на "Видекс" АД и е за производство на...

Преслава с ново ферари (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6920291

Преслава с ново ферари (Снимка)Певицата Преслава, която очаква дете, се похвали в социалните мрежи с нова скъпа кола. Бъдещата майка сподели в профила си в инстаграм снимка на червено ферари, а зад волана му е самата тя. Преслава не споделя от кого е подаръкът, а вместо това като описание на снимката е цитирала свои хит. Откакто съобщи за бременността си през март,

Кралев: Спортът изгражда отборния дух и толерантността сред младите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6920300

Кралев: Спортът изгражда отборния дух и толерантността сред младите

Чрез спорта се изграждат значими ценности като отборен дух, солидарност, толерантност и честна игра. Това е пътят към личностното развитие и бъдеща реализация на младите хора. Това каза министърът на младежка на спорта Красен Кралев по време на церемонията по награждаване на финалистите в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”,

Цветомир Асенов рисува изящни механични ангели

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6920311

Цветомир Асенов рисува изящни механични ангелиНовата изложба на художника доказва защо той има толкова голям успех във френските салони за изящно изкуство Изложбата „Механични ангели”  на Цветомир Асенов се откри в пространството на галерия „ Минерва” в Гранд хотел София. Общо 21 произведения ще бъдат на разположение на посетителите.  „ Според Ламбер от Сен Омер,

Марин льо Пен прахосала 300 хил. евро по асистент, европейски съд ѝ нареди да ги върне

https://offnews.bg//sviat/marin-lio-pen-prahosala-300-hil-evro-po-asistent-evropejski-sad-%d1%9d-n-682892.html

Крайнодесният френски лидер Марин льо Пен ще трябва да върне близо 300 000 евро на Европейския парламент. Тя ги платила неправомерно на свой асистент, предаде AFP.

Общият съд на Европейския съюз постанови решението си днес, след обжалване от Льо Пен, предаде AFP. Лидерът на "Национален съюз" (доскоро - "Национален фронт"), доскоро евродепутат и неуспял кандидат за президент на Франция вземала от партийната каса и плащала на свой парламентарен сътрудник в централата на партията си в Париж. Сумата трябва да бъде върната, защото Льо Пен не успяла да докаже ефективността на работата му, постановява базираният в Люксембург съд.

В днешно изявление той потвърждава решението на Европарламента да изиска връщането на сумата.

Льо Пен не дала доказателства, че сътрудникът е извършил каквато и да било работа в рамките на задълженията му като парламентарен асистент. Не само това - по време на изслушванията тя признала, че липсва дейност по същество.

След обявяването на решението френският лидер обяви, че ще отнесе въпроса до най-висшата инстанция - Съдът на Европейския съюз.

Източник на ЕП съобщи, че Парламентът е успял да си върне около 60 хил. евро, които удържал от заплатата ѝ като евродепутат, преди тя да напусне през 2017 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване