Най-накрая валежите започват да спират

https://offnews.bg//obshtestvo/naj-nakraia-valezhite-zapochvat-da-spirat-682868.html

Днес валежите постепенно ще отслабват и спират най-късно в западните планински райони. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток.

Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София около 26°.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, които до края на деня ще отслабнат и спрат. Ще духа умерен, по билата временно силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 19°, на 2000 метра – около 12°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е от 23° по северното до 26° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Дете падна от изоставен строеж в Мездра

//dariknews.bg/regioni/vraca/dete-padna-ot-izostaven-stroezh-v-mezdra-2104269

За тежък инцидент съобщават от Областната дирекция на МВР във Враца. Снощи в 18:40 ч. в полицията в Мездра е получен сигнал за паднало дете от  втори етаж на къща в железничарския град.  

Ким Чен-ун пристигна на посещение в Китай

//dariknews.bg/novini/sviat/kim-chen-un-pristigna-na-poseshtenie-v-kitaj-2104282

Ким Чен-ун е пристигнал на двудневно посещение в Китай със самолет Ил-76 на севернокорейската авиокомпания "Еър Корьо" и от летището е отпътувал за "Дяоюйтай" - затворен и добре охраняван парков

Идва ли краят на дъждовете и гръмотевичните бури за тази седмица?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/idva-li-kraiat-na-dyzhdovete-i-grymotevichnite-buri-za-tazi-sedmica-2104285

Синоптичните модели показват края на това толкова нестабилно време с дъждове и гръмотевични бури, сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели и представена в Дарик кафе.

Времето ще се стабилизира - в сряда ни очаква хубав,

Пътна обстановка в страната - 19 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376216

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

256 години от написването на "История славянобългарска"

https://www.actualno.com/society/256-godini-ot-napisvaneto-na-istorija-slavjanobylgarska-news_680358.html

На 19 юни - Денят на Преподобний Паисий Хилендарски, да си припомним неговите думи, написани в „История славянобългарска“. Точно 256 години от написването на Библията на нашето Възраждане, променила хода на историята ни, казаното от скромния монах все още ни дава повод за размисъл. Паисий Хилендарски завършва „История славянобългарска”, която ще изиграе огромна роля в нашето Възраждане, през 1762 година. Неговата книга цели да запали искрата на национално

Председателят на Върховния касационен съд подкрепи проект за нова съдебна палата във Варна

http://varnautre.bg/2018/06/19/83614/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обеща подкрепа за реализацията на проекта на нова съдебна палата във Варна. Панов присъства на тържеството по повод 20-годишнината от възстановяването на Варненския апелативен съд. “Има разногласия в мненията на административните ръководители и би трябвало те да се изслушат от Висшия съдебен съвет. Затова аз ще съдействам, защото […]

Кой срещу кого се сражава в Йемен

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/19/3201702_koi_sreshtu_kogo_se_srajava_v_iemen/?ref=rss


Всяка една от страните в заплетената гражданска война в Йемен преследва свои собствени цели, което прави конфликта по-труден за уреждане.<br /><br />Следва кратко представяне на някои от участващите групи и за какво се борят те.<br /><br />Хусите<br /><br />В края на 90-те години на 20-и век кланът на хусите в най-северните райони на Йемен създаде движение за религиозно възраждане на изповядващата шиитски ислям секта Зайди, която някога е управлявала Йемен,...

Гърция е страната в ЕС, в която са дошли най-много мигранти през първите пет месеца на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6919796

Гърция е страната в ЕС, в която са дошли най-много мигранти през 
първите пет месеца на годинатаГърция е страната в Европейския съюз, в която са пристигнали най-много мигранти през първите пет месеца на годината, предаде ДПА, като се позова на европейската агенция за охрана на границите Фронтекс. От януари до май в Гърция са влезли над 19 800 мигранти, включително през границите по суша с Турция.

Западната преса: Кризата с бежанците раздира Европа

http://clubz.bg/69338-zapadnata_presa_krizata_s_bejancite_razdira_evropa

Главна тема за европейските и американските вестници днес е заставането на проблемите, свързани с миграцията, и то по подозрително синхронен начин, в центъра на политическите дебати. И докато за САЩ проблемът е предимно морално-етичен, свързан с отделянето на децата на заловените на границата незаконни мигранти, от техните родители, то за Европа миграцията се превръща в екзистенциален проблем, свързан с бъдещето и оцеляването на Европейския съюз.

В деня, в който предстои изключително важна среща между двамата основни лидери в ЕС - германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон - британският в."Файненшъл таймс" отбелязва още в заглавието на свой коментар, че те ще се опитат да демонстрират единен фронт, което не може да прикрие факта, че имат "противоположни възгледи за бъдещето" на Евросъюза.

Идната седмица предстои и среща на върха на ЕС, на която европейските лидери ще имат шанс да начертаят амбициозна стратегическа перспектива, от която ще зависи бъдещето на еврозоната и намерението за обща политика на ЕС в сферата на отбраната и сигурността. Особено остро стои обаче въпросът дали те ще преодолеят дългогодишната си неспособност да се споразумеят за обща политика спрямо бежанците и кандидатите за убежище, подчертава вестникът.

На предстоящите срещи въпросът не е само в намирането на решение на вътрешните кризи в ЕС, а най-вече в ерозията на следвоенния трансатлантически пакт, който досега обединяваше западния свят. Американският президент Тръмп извади континента от зоната на комфорта с наложените вносни мита и с игнорирането на глобалните институции като Г-7, пише "Файненшъл таймс".

Меркел и Макрон са изправени пред непосилната задача да тушат този пожар. Не бива да храним излишни надежди. Срещата на върха може да се окаже огромен провал, защото е ясно, че Париж и Берлин имат диаметрално противоположни възгледи за бъдещето на ЕС.

Франция иска Европа да действа стратегически на широк фронт. Германия обаче не желае мащабна обща стратегия, а е за постепенни стъпки напред. Трудно е да видим как тези коренни различия могат да бъдат преодолени, отбелязва всекидневникът. 

Макрон изложи смели планове за интегриран ЕС. Неговите предложения водят към Европа на две скорости, със значително влияние на Европейската комисия върху фискалната политика, с общ финансов министър и общ бюджет на страните от еврозоната, с банков съюз. Меркел обаче реагира по познатия й внимателен и предпазлив начин. В същото време тя е изправена пред големи вътрешни проблеми, както и пред сериозни различия между страните членки на ЕС. Тя подкрепя междуправителствения подход, при който отделните страни членки, а не Еврокомисията ще имат главно влияние. Според нея общ бюджет на ЕС само ще отслаби мотивацията на страни като Италия да предприемат дълбоки структурни реформи. 

Лондонският всекидневник обръща внимание, че въпросите за националния суверенитет, за работните места и пацифистката култура пречат на ефикасните действия и на стратегическото мислене в ЕС. А Брекзитът промени самата динамика вътре в ЕС. Балансът на силите се наклони към Франция и Германия. Редица страни членки - Холандия, Швеция, Дания, Финландия, Ирландия и балтийските републики - са крайно огорчени от напускането на Великобритания, която подкрепяше свободния пазар, но и строгата финансова дисциплина в ЕС. Великобритания също така бе контратежест на френско-германския мотор. 

Сега тези страни искат Меркел да даде отпор на федералистичната политиката на Макрон, към която те хранят подозрения за опит на Франция да доминира. В същото време те искат да знаят и какви са собствените планове на Меркел за бъдещето на ЕС. 
Ясно е едно нещо: движението без посока и замитането на проблемите вече е невъзможно, заключава "Файненшъл таймс".

Американският в. "Ню Йорк таймс" вижда във всички тези дилеми пред ЕС разпадането на европейския либерален консенсус, но и опит на президента Тръмп да се намеси в европейската криза, и то с очевидна симпатия към националистически и популистки настроените европейски политици, които вземат връх във все повече страни на континента. 

Вестникът цитира последното писание на Тръмп в Туитър, че "германците се обръщат срещу своите лидери, а миграцията тресе и без това нестабилната коалиция в Берлин". Тръмп не визира конкретно Меркел, но това е очевидно, добавя авторът.

Миграционният проблем се превръща в политически пожар в Европа и подхранва популистките движения и правителства в страни, като Унгария, Австрия и Италия. Тези сили правят все по-трудно задържането на европейските центристи на власт, а Тръмп със своите изказвания, като това в Туитър, не облекчава живота на дългогодишните партньори на САЩ, отбелязва "Ню Йорк таймс" и цитира чешкия политик Иржи Пехе - бивш главен помощник на чешкия президент:

"Тръмп очевидно се стреми да разцепи Европа". 

Вече мнозина хранят сериозни подозрения какви са истинските намерения на президента относно Европа, добавя вестникът. Припомня се и скандалното изказване на новия американски посланик в Германия Ричард Гренел този месец, че иска "да вдъхне повече сила" на десните политици в цяла Европа. Подобни изявления, включително и на Тръмп, са израз на желание да се разбие либералния консенсус в Европа, като се търсят идеологически съюзници там, с които да се работи, отбелязва "Ню Йорк таймс". А миграцията е една от основните теми, по която може да се търсят такива съюзници. 

Има все повече явни признаци, че Тръмп и неговите сподвижници търсят начин да дадат рамо на онези десни сили в Европа, които се противопоставят на това ЕС да играе силна външнополитическа роля, казва Джефри Ратке, бивш високопоставен американски дипломат, изпълнявал редица мисии в европейски страни.

Тази политика на Тръмп е напълно противоположна на американската политика в Европа след Втората световна война, когато САЩ също се намесваха в европейските работи. Тогава обаче Вашингтон се опитваше да подкрепи либералния ред на континента, а не да го свали, отбелязва Томаш Валасек, директор на "Карнеги Юръп" - базиран в Брюксел мозъчен тръст.

Лондонският в. "Гардиън" пише, че Тръмп е започнал безпрецедентна атака срещу правителството на Ангела Меркел, започвайки от нейната миграционна политика.

"Голяма грешка в цяла Европа бе да бъдат допуснати милиони хора, които така рязко и силово променят (европейската) култура", написа той в Туитър. "Ние не искаме онова, което става с имиграцията в Европа, да се случи и при нас", даде да се разбере Тръмп.

"Гардиън" коментира, че президентът на САЩ изпраща тези послания съвсем съзнателно в момент, когато германската канцлерка е изправена пред една толкова остра вътрешнополитическа криза, предизвикана от десните партньори в нейната коалиция. БТА.

Черно море-Бриз с добро представяне на държавния отборен шампионат по кану-каяк

http://varnautre.bg/2018/06/19/83611/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%b7-%d1%81-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0

“Черно море-Бриз кану-каяк” записа добро представяне на провелия се в Пловдив отборен шампионат. Варненци имаха представители само при мъжете, където мериха сили в конкуренцията на още 15 отбора. Черно море Бриз участва със седем състезатели, като най-добро време записа Александър Григоров. Той завърши трети в дисциплината 500 метра едноместно кану. На 1000 метра се нареди […]

Св. апостол Юда Тадей, брат Господен

https://www.actualno.com/celebrate/sv-apostol-uda-tadej-brat-gospoden-news_680366.html

Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един от дванадесетте апостоли, бил син на Иосиф, обручника на Пресвета Дева, и затова се нарича - както и брат му Яков - "брат Господен". Ние малко знаем за неговия живот преди апостолството. Преданието говори, че той се занимавал със земеделие. Името му се споменава няколко пъти в Евангелието. Когато Господ за последен път беседвал с учениците си и между другото казал: "Който има заповедите Ми и ги спазва, той е, който Ме люби; а

Валежите спират днес, температурите ще са до 31 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6919790

Валежите спират днес, температурите ще са до 31 градусаВалежите днес постепенно ще отслабват и ще спират - най-късно - в западните планински райони. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад, предава БТА. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, в София - около 26 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е малко по-високо от средното за месеца.

Обстановката след потопа в София

http://www.cross.bg/signala-sofiya-ylitzi-1577167.html

/КРОСС/ Вследствие на падналия обилен дъжд снощи в столицата служителите на пожарната служба са реагирали на над 250 сигнала за наводнение улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други. Сред засегнатите обекти - хотел "Шипка", метро станция "Витоша", "Сердика",  Мол Парадайс, църквата в подлеза на хотел "Балкан", подлезите до Централна гара и Министерство на младежта и спорта, 184 ЦДГ в кв. "Лозенец",  района на "Лъвов мост", банка "ДСК" на ул. "Княз Александър І", Театър "199", болница "София мед", онкологична болница в кв. "Дървеница", болница "Свети Наум" до 4-ти километър, ЦСМП - София (Сточна гара), Министерство на туризма, подлеза пред Министерство на външните работи, Информационен център на МО, гаража на СДВР, фонотеката на БНР на бул. "Драган Цанков", театър "Българска армия", заведение в подлеза на булевардите „България“ и “Гоце Делчев“, мазетата на ИА по лекарствата, заведения и ресторанти на приземните етажи. От 18.30  часа  на 18 юни до 6 часа тази сутрин пожарникарите са отработили около 57 сигнала. Няма информация за пострадали и бедстващи граждани. По информация на НИМХ-БАН, количеството на падналите валежи в района на центъра на град София е около 50 л/кв.м

Накрая пак ще питаме чий е Гоце Делчев

http://pogled.info/svetoven/balkani/nakraya-pak-shte-pitame-chii-e-gotse-delchev.95455

/Поглед.инфо/ Атина нагази дълбоко и твърдо в двустранните проблеми със Скопие и спечели. София не посмя и отново ще бере големи ядове

Изчерпаният Ердоган

http://pogled.info/svetoven/izcherpaniyat-erdogan.95454

/Поглед.инфо/ Въпреки това се очаква турците пак да го преизберат, но ще трябва да трепери за втория тур

Цената на евроатлантическото ни раболепие

http://pogled.info/svetoven/balkani/tsenata-na-evroatlanticheskoto-ni-rabolepie.95453

/Поглед.инфо/ Защо премиерът и външният министър отказаха среща с президента Георге Иванов?

Слаби валежи днес

https://frognews.bg/novini/valejite-prodaljavat-dnes-2018-06-19.html

Валежите продължават и днес. На места се очаква да превали и прегърми.

София се съвзема след бурята и пороя

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/sofiya-se-savzema-sled-poroyniya-dazhd

Нормализира се обстановката след вчерашния проливен дъжд в София

Губи ли Ердоган подкрепата на "анадолските тигри"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/19/3201831_gubi_li_erdogan_podkrepata_na_anadolskite_tigri/?ref=rss


Когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган причини свободното падане на лирата с обещанието да не намеси в паричната политика, ако спечели вота на 24 юни, това породи недоволство у някои предприемачи в районите в сърцето на Анадола, донесли на Ердоган редица последователни победи до момента.<br /><br />Повечето от тях не биха искали да коментират как икономическите трудности ще повлияят на вота им. Проучванията обаче сочат, че при неочаквано напрегнатата надпревара загубата на...

85% от малокалибрените оръжия - в ръцете на цивилни

http://clubz.bg/69337-85_ot_malokalibrenite_oryjiq_v_rycete_na_civilni

Около 85 процента от единия милиард малокалибрени огнестрелни оръжия в света са собственост на цивилни, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на базираната в Женева организация "Смол Армс Сървей".

Числата варират чувствително в различните държави. В САЩ пропорцията е 120 оръжия на 100 души от населението, което означава общо 393 300 000 оръжия. Американските граждани притежават около 40 процента от общия брой огнестрелни оръжия в света.

След САЩ се нареждат Йемен с 53 малокалибрени огнестрелни оръжия на 100 души и Черна гора с 39,1 оръжия на 100 човека. 

Страни като Индонезия, Япония, Малави и няколко островни държави имат едни от най-ниските проценти на притежаване на огнестрелно оръжие.

Само 13 процента от малокалибрените огнестрелни оръжия са собственост на военни и два процента на служители на реда, се посочва в доклада.

Наблюдава се също така повишаване на общия брой на огнестрелните оръжия, притежавани от цивилни - от около 650 милиона през 2006 г. до 857 милиона миналата година.
Само около 100 милиона притежавани от граждани оръжия са регистрирани, което представлява едва около 12 процента от общия им брой в света.

В доклада се отбелязва, че некачественото съхраняване на данните за регистрациите и липсата на изисквания за регистрация в много държави усложняват опитите за точно преброяване.

Вдигането на имотния данък ще е разбираемо, ако парите се вложат на твоята улица

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6919515

Вдигането на имотния данък ще е разбираемо, ако парите се вложат на твоята улицаКолкото по-голям процент от населението живее в столицата, толкова по-неразвита е държавата, казва председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов Средата на обитаване е по-важна, отколкото площта на жилището - Господин Игнатов, смятате ли, че българинът наистина живее на тясно, особено в големите градове,

Прогноза за времето - 19 юни (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-19-uni-vtornik-news_680365.html

Краткотрайни валежи с гръмотевици ще има на места в Западна и Централна България. Днес валежите постепенно ще отслабват и спират, най-късно - в западните планински райони. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 26°. Това съобщи за Агенция "Фокус" Боряна Маркова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). По Чер

Без ток във Варна днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=376215

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 19 юни - вторник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 09:00 ч.

Разкриха го! Деси Стоянова обяви от каква психическа болест страда Сашо Кадиев

https://petel.bg/Razkriha-go--Desi-Stoyanova-obyavi-ot-kakva-psihicheska-bolest-strada-Sasho-Kadiev__269918

По интересен начин започна предаването "Преди обед" по bTV днес. Водещата Десислава Стоянова разкри новината, че Световната здравна органи...

Черно море спечели турнир в Албена

https://petel.bg/CHerno-more-specheli-turnir-v-Albena__269917

Децата на Черно море, родени през 2007 година, спечелиха футболния турнир Uhlsport cup в Албена. “Моряците” триумфираха в надпреварата без допу...

Гласят сериозни промени в Левски

https://petel.bg/Glasyat-seriozni-promeni-v-Levski__269916

Снимка Уикипедия Вили Рутенщайнер се гласи да направи сериозни промени в структурата на Левски, ако бъде назначен за спортен директор, ...

Най-богатият човек на света пeчeли пo $1,7 милиapдa нa ceдмицa пpeз 2018

https://petel.bg/Nay-bogatiyat-chovek-na-sveta-pecheli-po--1-7-miliapda-na-cedmitsa-ppez-2018__269915

Ocнoвaтeлят и изпълнитeлeн диpeĸтop нa Аmаzоn Джeф Бeзoc e пeчeлил cpeднo пo нoви $1,74 милиapдa дoлapa вcяĸa ceдмицa oт 2018 гoдинa. Taĸa oбщoтo мy бoгaтcтвo вeчe дocтигa $143...

Ужасяващ инцидент! Дете полетя от строеж на къща в Мездра

https://petel.bg/Uzhasyavashh-intsident--Dete-poletya-ot-stroezh-na-kashha-v-Mezdra__269914

Дете е пострадало, след като е паднало от строеж на къща в Мездра. Инцидентът е станал вчера към 18.40 часа в железничарския град, съобщават о...

Санирането доказа, че безплатен обяд няма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286518_%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B4+%D0%BD%D1%8F%D0

 Едва ли някой си спомня проекта за саниране на жилищата с подкрепата на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) отпреди 15 години. Неговата задача беше да се разработи модел, по който след това да се усвояват планираните 63 млн. лв. за обновяване на жилищата по програмата  "Регионално развитие".

Водещи при проекта на ПРООН бяха общините, които избираха блоковете за саниране. Така от 2007 до 2011 г. бяха ремонтирани 50 блока с 1093 апартамента в 13 града. За санирането на близо 81 хил. кв. м застроена площ бяха изхарчени 11 млн. лв., от които около една трета бяха осигурени от собствениците. В крайна сметка от тази програма ресурсът реално не стигна. Другата програма, която се провали, е "Енергийно обновяване на българските градове". По нея бяха санирани само два блока, като държавата първоначално даваше 50% от разходите, а по-късно - 75%. Останалите 25% се плащаха от собствениците.

Промяна

Вместо да се продължи по вече, общо взето, утвърдения модел на ПРООН, през 2011 г. първото правителство на ГЕРБ реши да променя схемата. Проектът бе пратен под крилото на МРРБ. Там бе разработен нов модел, за който отидоха милиони. Регионалното министерство направи звено за управление на проекта и нае консултанти. Отначало се разчиташе на съветите на "Българо-австрийска консултантска компания", която получи 156 хил. лв. за осем месеца работа. След това беше подписан втори договор с ДЗЗД "Многофамилни жилища" за 1,22 млн. лв.
За да се убедят хората колко е полезно подновяването на жилищата, на "Маг Адвъртайзинг", компания на настоящия спортен министър Красен Кралев, бяха платени още 520 хил. лв. без ДДС за реклама. Най-запомнящото се от кампанията остана талашитената къщичка, с която министър Павлова обикаляше градовете по време на първия си мандат.
След това се стигна до избирането на проектните мениджъри за седемте района на страната. Това са хората и фирмите, които движат проекта на един блок - от регистрирането на сдружението на собствениците, през попълване на документите, подаването им, осъществяването на връзката с МРРБ и одобряването на проекта до фирмите, които трябва да направят енергийното обследване, инвестиционните проекти, строителите и надзора. Така поне е по документи. На практика това невинаги се случва. Да не говорим, че бяха пропуснати всякакви предварителни срокове.
После дойде изготвянето на т. нар. енергийни паспорти на сградите. Следваше изработването на инвестиционните проекти от проектантите. Шумно рекламираните безплатни проекти, направени за сметка на Столичната община, се оказа, че не вършат работа, защото всяка сграда има различно износване. След тях дойде времето на  строителите, които трябваше да подменят дограмата, да поставят външна изолация, да ремонтират покривите. За всичко това обаче трябваха пари.

Загадка

Така второто правителство на Бойко Борисов обеща през 2016-2017 г. безплатно саниране за един милиард лева, осигурени със заем от Българска банка за развитие. Това трябваше да става по Национална програма за саниране, като приоритет се даваше на панелните апартаменти. Новото беше, че не МРРБ е двигател на процеса, а общините, както беше по времето на демонстрационния проект на ПРООН.
Загадка остана дали обявената от министър Павлова Национална програма за саниране е изцяло нова, или е продължение на одобрената по времето на кабинета "Сакскобругготски", която обаче остана само на хартия. Разработеният по царско време модел предвиждаше процесът да се управлява от общините, като държавата дава 20% субсидия на собствениците на жилища и правото да придобият безплатно собствеността върху земята, ако сградата е построена с право на строеж. За да се случи това, всяка година в бюджета трябваше да се заделят средства. В крайна сметка се оказа, че нищо от предвиденото не е изпълнено.
"Безплатното" саниране на частни жилища със сигурност е една от емблемите при управлението на ГЕРБ. Според левицата програмата на правителството за саниране на сгради е всъщност програма за саниране на електорат и саниране на приближени до властта фирми. Отпускането на извънредни 1 млрд. лв. от бюджета за една година в която и да е сфера са много пари. Точно това се случи на 30 ноември 2016 г., когато бюджетът на регионалното министерство получи първия извънреден милиард, за да се разплати по програмата дотогава. На следващата година упражнението се повтори. Парадокс е, че стойността на Националната програма за саниране не е записана в какъвто и да било официален държавен документ. Двата милиарда ги няма никъде. Те се водят за оперативни разходи, възникнали неочаквано.
Разбира се, програмата е великолепна, ако се съди по нейните цели - да подобри градската среда и битовите условия за живеене. Кой би отказал безплатен ремонт на апартамента, подарен от държавата. Още повече българинът е твърд привърженик на принципа "шамар да е, аванта да е".

Проблем

Нейният основен проблем обаче е пределно ясен - няма пари за всички. Заложените до момента по програмата 2 млрд. лв., които всички данъкоплатци ще трябва да платят в следващите години, са планирани да стигнат за жилищата на 340 705 души (общо 2020 сгради), което обхваща около 5% от населението на България и 4% от жилищата. Няма как тази програма да е социално справедлива, когато с парите на всички данъкоплатци се осигурява благото на минимална част от хората, и то подбрани на принципа "кой превари, той натовари", а не след оценка на потребностите. Неофициални изчисления показват, че ако трябва да се санират жилищата на всички хора в България, ще са необходими приблизително 40 млрд. лв. Ако бюджетът харчи по 1 млрд. лв. на година, в следващите 40-50 години по схемата на ГЕРБ всички ще направят панелките си като нови.
А не е нормално през 2015 г. правителството да взема решение за стартиране на национална програма с ресурс от 1 млрд. лв. и да не осигури нито лев от тях с бюджетите за следващите години. Цялото финансиране на практика идва от заеми, които тегли държавната Българска банка за развитие, като се очаква някой ден бюджетът да се разплати.
Видимо е и защо подобна програма е удобна на властта. Чрез нея могат да се насочат много пари, като схемата е удобна за отклоняване на средства. Оказва се, че когато парите се дават от бюджета, санирането излиза по 290 лв./кв. м, докато блоковете, санирани с европари, са излезли средно по 100 лв./кв. м. Така че програми като тази винаги ще намират почва у нас, още повече когато  обществото е готово да плаща масрафа. Парадокс е, че нейната стойност не е записана в какъвто и да било официален държавен документ. Изхарчените 2 млрд. лв. реално се водят като оперативни разходи, възникнали неочаквано.
Сега идеята е схемата да бъде променена. Изцяло "безплатно" саниране на блокове вече няма да има, призна преди време министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Според него в бюджета за 2018 г. няма да има средства за саниране, сключените досега договори с етажните собствености ще бъдат довършени по досегашните правила. МРРБ предлага да се премине от унифициран модел към диференцирана подкрепа според различията на регионите в страната. В бъдеще най-вероятно изостаналите региони с мръсен въздух ще имат предимство при безплатното саниране на жилищните сгради спрямо икономически по-развитите региони, където населението е по-платежоспособно.
Освен това самоучастието на жителите в слабо развитите икономически региони може да е минимално или дори да се запази "безплатно" за социално слабите, докато в по-силно развитите то ще е по-високо. До момента санирането беше "безплатно" за 2022 сгради.
Плановете за финансово участие на гражданите при санирането на жилищата им вече бе обявено от зам.-министъра на регионалното развитие Малина Крумова. Точният размер към момента не е ясен. Засега подкрепа среща един от предложените модели - този на Световната банка, който предвижда първоначално самоучастието да бъде 20% и на всеки 5 години да се увеличава с още 10%. Тъй като във всяка сграда има социално слаби, които няма да могат да покрият своето самоучастие, е възможно за тях санирането да остане безплатно на базата на подоходен критерий. Това беше една от пречките през миналия програмен период санирането на жилища с европари да буксува години наред и в крайна сметка се взе решение обновяването на блоковете да става безплатно за всички живеещи в тях.
Как ще продължи програмата за саниране, се очаква да стане ясно до края на годината или най-късно до средата на 2019 г. Дотогава ще са изразходвани първоначално отпуснатите 2 млрд. лв. за санирането на 2022 сгради. А още 42 хиляди сгради чакат за обновяване. Възможните източници за финансиране на тези сгради са съфинансиране от собствениците на жилища, които са най-заинтересовани от мярката, европейски програми, международни финансови институции, търговия с емисии и други.

Рискове

Отговорът на въпроса, кой каква част занапред ще заплаща от необходимата сума, все още е обвит в мъгла. В регионалното министерство се подготвя някаква схема. Тя трябва бъде съгласувана с Българската банка за развитие, която кредитира програмата, а после да се одобри от правителството. При темповете, с които работи нашата бюрокрация, това едва ли ще стане до края на лятото. Реално работа евентуално може да започне през есента. Но в дъжд и сняг саниране не се прави и скептиците очакват нещата да се случат чак догодина напролет. Каквото и да е решението, вече е ясно, че ГЕРБ дезертира от предизборните си обещания, че програмата за "безплатно" саниране ще продължи, докато и последната панелка и селска къща не бъдат обновени.
 Освен неравнопоставеността на хората друг фундаментален въпрос пред програмата за "безплатното" саниране няма да излезе скъпо удоволствие за абсолютно всички, които са се захванали с него. 
Според действащите правила Сдружението на собствениците, а не общото събрание се занимава със санирането. Мотивът на МРРБ е, че то е юридически субект, който може да получава държавна помощ. Но според европейското законодателство юридическата форма няма значение - независимо дали става дума за сдружение или за събрание. В двата случая, ако развиват стопанска дейност, а санирането е точно това, се говори за предприятие. А то носи отговорност при вземането на кредити, в случая от ББР, и има задължението да ги връща. А ако няма пари от държавния бюджет, длъжници ще се окажат собствениците.

Символи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286517_%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8

 Половин година преди началото на европредседателството директорът на НДК Мирослав Боршош бе обвинен за безстопанственост в особено големи размери. Половин месец преди формалния край на европредседателството съдът върна на прокуратурата делото, защото не било ясно какво е обвинението срещу бившия шеф на НДК (стр.2). Ремонтът на НДК, скандалът около него, бе един от символите на това европредседателство, което най-накрая ще се запомни предимно с подменения с гранитогрес оригинален мрамор на пода на двореца.
Паралелно имахме и друга драма. Преди година започна, едва ли не силовата кампания по налагането на "Бронзовата къща", австрийския подарък за София, който трябваше да е символ на председателството. Сега, година по-късно, и двата символа са доникъде, както доникъде са и резултатите от шестте месеца, през които България бе начело на ЕС. Всъщност двата случая, самите по себе си са символи на случващото се в страната - на усещането за безнаказаност, на избора "едно от едно", на чувството за "няма мърдане". Каква е тази прокуратура бе, аджеба, дето след цяла година не може да каже в какво е виновен Боршош, и каква е тази Софийска община, която не може за половин година да издигне един кафез от петдесет квадрата? 
Май те са същите като това правителство, което отбелязва успех след успех, само за да разберем малко по-късно, че всичко е мижи да те лажем. Въпреки хвалбите за т. нар. от американците Западни Балканите, те категорично остават извън ЕС в обозримо бъдеще, както стана ясно от срещата на върха в София. Венцехваленето на правителството на ГЕРБ за този приоритет е непонятно след речите на Макрон и Меркел и странно прозвучаха вчера думите на президента Румен Радев, че кабинетът е имал "куража" да повдигне тази тема пред ЕС. Не става дума тук за кураж, а по-скоро за поръчка. Както видяхме при ситуацията с т. нар. пакет "Макрон" за европейските превозвачи, куражът на властта стигна само дотам да си измисли несъществуваща победа, бързо развенчана както от потърпевшите български шофьори, така и от "победените" западноевропейци. 
Българското европредседателство ще се запомни и със ситуацията около Македония, където победата е толкова титанична и исторична, че се наложи кабинетът и лично министър-председателят Бойко Борисов да се отричат цяла седмица от собствените си думи, за да се впишат в триумфалния атлантически тренд. Скопие скоро няма да види Европа, но ще се запознае със суровите делници на НАТО, а каква е ползата на България от това, е въпрос с повишена трудност. Говорим за ползата на България, а не на атлантически ориентираната част от обитателите на жълтите павета. 
Имаме нужда не от фанфари, а от трезв разчет какво донесоха на страната ни отминалите шест месеца. Как те допринесоха за развитието на страната, с цифри, в пари, тонове и нещо, което да може да се измери, а не да се удави във фарфаронщина. Иначе си оставаме с недоосъдения Боршош и недостроената "Бронзова къща" и от двете обществото полза няма. 

Равносметката след дъжда в София - с пострадали знакови сгради

https://www.actualno.com/sofia/ravnosmetkata-sled-dyjda-v-sofija-s-postradali-znakovi-sgradi-news_680374.html

Над 1500 сигнала са получени на тел. 112 след поройния дъжд в София снощи. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, предаде БНР. Най-силно бяха засегнати подлезите на метростанциите "Витоша" и "Сердика", както и тези при Централна гара и Министерството на спорта. Театър 199 също е засегнат от дъжда, поражения има и по сградите на заведения и ресторанти в различни части на София. Сред пострадалите сгради са и тази на Центъра за спешна медицинска помощ, болница

Лесен сладкиш с череши

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6919240

Лесен сладкиш с черешиЛек и вкусен десерт Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Без вода на четири места в София днес

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-na-chetiri-mesta-v-sofia-dnes-682814.html

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.

Монтаж на спирателен кран на ул. „Фредерик Жолио Кюри“ в жк. „Изток“ налага спиране на водоподаването от 10.30 до 15.30 часа на ул. „Латинка“ от ул. „Антон Павлович Чехов“ до бул. „Цариградско шосе“, ул. „Райко Алексиев“ от ул. „Акад. Методи Попов“ до ул. „Фредерик Жолио Кюри“. 

Изключване на уличен водопровод на ул. „Гюешево“ в жк. „Сердика“ налага спиране на водоподаването от 09.30 до 19.30 часа на ул. „Гюешево“ от бул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Три уши“. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Свети Георги Победоносец“ в кв. „Кремиковци“ се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 16.00 часа на ул. „Св. Георги Победоносец“ от ул. „Радивоя“ до ул. „Света Петка“. 

Прекъсване на уличен водопровод на бул. „Цариградско шосе“ в кв. „Горубляне“, се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на ул. „Обреща“, по ул. „Самоковско шосе“ от ул. „Георги Белов“ до бул. „Цариградско шосе“ и бензиностанция на OMV. 

Самолетът на Саудитска Арабия се запали във въздуха (видео)

https://offnews.bg//izvan-terena/samoletat-na-sauditska-arabia-se-zapali-vav-vazduha-video-682867.html

Самолетът, превозващ играчите от националния отбор на Саудитска Арабия, се е запали малко преди да кацне в Ростов-на-Дон, съобщи футболната федерация на страната.

При инцидента няма пострадали и жертви, а самолетът се е приземил безаварийно на летището в руския град. В социалната мрежа YouTube се появи видео, което ясно показва пламъците, които се простират през дясното крило.

В изявлението се посочва, че става въпрос за незначителна техническа повреда. "Самолетът се приземи успешно на летището в Ростов на Дон и членовете на нашата делегация вече се насочиха към хотела".

Аеропланът Еърбъс A319-100 е на 12 години. Бил е купен като нов от американската авиокомпания Frontier Airlines, преди да стане собственост на базирания в Русия превозвач Donavia през юли 2013 г. През април 2016 г. машината е продадена на Airline Rossiya.

19 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=376214

1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската война (1828 – 1829): Руските войски завладяват Силистра. 1862 г. – Конгресът на САЩ премахва робството в САЩ.

Днес на световното: Вдъхновеният руски отбор поглежда с надежда към осминафиналите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/19/3201830_dnes_na_svetovnoto_vduhnoveniiat_ruski_otbor_poglejda/?ref=rss


В шестия ден от световното първенство по футбол Русия ще опита да си гарантира място в осминафиналите. Домакините срещат Египет в първото си голямо изпитание в надпреварата.<br /><br />Двата тима откриват втория кръг от груповата фаза в 21.00 часа на стадион "Крестовский" в Санкт Петербург. Преди това ще се изиграят два двубоя от непредвидимата група Н от 15.00 и 18.00 часа. <br /><br />Четвъртфиналистът от преди четири години Колумбия и борбеният тим на Япония...

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_135633/

- Мамо, в училище все ми казват че съм много разсеян!
- Момченце, майка ти живее в съседния вход!

АЕЦ „Белене” е ключът към енергийната сигурност на страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286516_%D0%90%D0%95%D0%A6+%E2%80%9E%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5%E2%80%9D+%D0%B5+%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D1%8A%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%8

 

Прозря ли българският премиер, че по АЕЦ „Белене”, и по „Южен поток” е бил използван от Вашингтон и Брюксел и че послушанието му не е било възнаградено с нищо

 

 

Ако не сте забелязали, щом се появи и най-малката въз­мож­ност да се осъщес­т­вят важни икономически проекти с руско учас­тие, бъл­гар­с­ките русофоби се изп­рищ­ват и започ­ват гласовито да протес­тират.

Така е и сега с въз­мож­ността да бъде осъщес­т­вен най-после АЕЦ „Белене”. Започ­ват да пеят старите реф­рени, районът бил сеиз­мичен, нямали сме нужда от нова ядрена  цен­т­рала, оборуд­ването било остаряло, токът, който ще се произ­вежда, ще бъде прекалено скъп и разни други. Но камъчето изплю един политолог, бивш член на БКП и асис­тент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски универ­ситет „Св. Климент Охрид­ски“, който се обърна със зов към Бойко Борисов: „Ще поз­волим ли да ни поробят отново тези, които унищожиха бъл­гар­с­ката дър­жава и превър­наха значителна част бъл­гар­с­кия народ в стадо от без­паметно блеещи „русофили“?“

Да наречеш една значителна част от бъл­гар­с­кия народ „без­паметно блеещи „русофили“ е злос­тна и недос­тойна обида към бъл­гар­с­кия народ. Да заявиш, че учас­тието на Русия в изг­раж­дането на АЕЦ „Белене” ще пороби страната ни е елемен­тарно и е спекулация. Ако е така, излиза, че Тур­ция и Унгария, в които се строят руски ядрени цен­т­рали, при това с руско финан­сиране, ще бъдат поробени. Или че е поробена Фин­лан­дия, която на сто процента задоволява нуж­дите си от газ от Русия и от ток от двете пос­т­роени от Русия ядрени цен­т­рали, като се пред­вижда строеж и на трета. Човек би могъл да отмине тези нелепи твър­дения, ако политологът не минаваше за авторитетен, при това сдобил се и с професор­ско звание. Според този политолог и други като него, нав­ремето Борисов е взел правилно решение да спре проекта и той изразява общото им мнение като казва „Благодарим ти за европейс­кото раз­витие, Бойко”.

Но нека видим какви са били  позициите на Бойко Борисов по АЕЦ „Белене” през годините, както и тях­ната еволюция.  

След като ГЕРБ дойде на власт през 2009 г., през май 2010 г. той заяви, че „АЕЦ „Белене” може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти както на Бал­каните, така и в Европа”, а през октом­ври същата година, че „строител­с­т­вото на АЕЦ „Белене” e изк­лючително важно за Бъл­гария”. Срещу против­ниците на проекта — главно политици от дес­ницата, които го атакуваха, че проек­тът щял да ни нап­рави зависими от Русия, Борисов излезе с кон­т­раар­гументи. На 25 фев­руари 2011 г. той заяви: „След­ващият премиер би тряб­вало да ме запита защо съм се под­вел под натиска на сините и съм лик­видирал ядрената енер­гетика на Бъл­гария!” А на 24 фев­руари 2011 г. по време на дебати по Стратегията за национална сигур­ност каза: „Ако не започ­нем да строим АЕЦ „Белене” и се спрат двата реак­тора – V и VI на „Коз­лодуй”, с цената на скъпия ток от двете „Марици” и с цените на солар­ните и вет­ропар­ковете след 15 години икономиката на Бъл­гария ще бан­к­рутира”. 

На 19 март 2011 г. пред бТВ той отново зае твърда позиция: „Ще строим АЕЦ „Белене”, как няма да го строим”. Пак през 2011 г. Бойко Борисов заяви пред рус­ката аген­ция ИТАР-ТАСС, че строител­с­т­вото на АЕЦ „Белене“ и на газоп­ровода „Южен поток” са изк­лючително важни за Бъл­гария, и че „от цялото си сърце под­к­репям проекта АЕЦ Белене“. А на въп­рос, съг­ласен ли е цената на цен­т­ралата да е 6,3млрд. евро, както нас­тояват от „Росатом”, Борисов отговори: „А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената? И имаш 51%?” В отговор на друг въп­рос, дали страната ще изпадне в зависимост, заявява: „Каква зависимост, когато имаш евтин ток и икономиката ти работи?” Премиерът даде за пример V и VI блок в АЕЦ „Коз­лодуй”, които са руски: „Имат ли влияние? Нямат. Хар­чим си тока – най-евтин в Европа, и ни е хубаво, и продаваме, и печелим пари”.

Следователно, преди да спре проекта АЕЦ „Белене” Бойко Борисов го е отс­тоявал като важен за енер­гий­ната ни сигур­ност и със съв­сем ясни аргументи.

В средата на сеп­тем­ври 2010 г. обаче след посещение на енер­гий­ния минис­тър Трайчо Трай­ков в САЩ се появиха съоб­щения, че американ­с­ката „Уес­тин­г­хаус” е изразила готов­ност да учас­тва във всеки ядрен проект в Бъл­гария. С това започна изк­лючителен натиск от страна на САЩ да измес­тят Русия от бъл­гар­с­кия ядрен пазар. На 21 октом­ври 2010 г. американ­с­кият пос­ланик Джеймс Уор­лик заяви, имайки пред­вид „Уес­тин­г­хаус”, че е по-изгодно за Бъл­гария да пос­т­рои нови VII и VIII реак­тори на „Коз­лодуй”, откол­кото да строи цен­т­ралата „Белене”. На 1 март 2011 г. на среща с Бойко Борисов в Бъл­гария помощ­ник дър­жав­ният сек­ретар на САЩ Филип Гор­дън раз­вива тезата за необ­ходимостта Бъл­гария да дивер­сифицира енер­гий­ните източ­ници и да намали зависимостта си от Русия. А на 5 фев­руари 2012 г. на четиричасово посещение в София долетя дър­жав­ният сек­ретар Хилъри Клин­тън, която пос­тави пред Борисов въп­роса за необ­ходимостта от „енер­гийна независимост” на Бъл­гария. Три дни след г-жа Клин­тън в София прис­тига ней­ният специален пратеник по енер­гий­ните въп­роси за Европа Ричард Мор­нин­г­с­тар, който проведе срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Росен Плев­нелиев, по време на които призова Бъл­гария да намали енер­гий­ната си зависимост от Русия и да дивер­сифицира ядрената енер­гетика.

Как се устоява на такъв натиск? Още повече, че освен вън­шен има и силен вът­решен натиск от традиционно русофоб­с­ката дес­ница, че и от соб­с­т­вения ти енер­гиен  минис­тър (Трайко Трай­ков), който се обявяваше против проекта и изразяваше мнение за това Уес­тин­г­хаус да пос­т­рои ядрен реак­тор в Бъл­гария, както и от неговия вицеп­ремиер и минис­тър на финан­сите (Симеон Дян­ков), който по онова време заяви, че няма да даде и стотинка от дър­жав­ния бюджет за проекта. От тези и други хора, Борисов беше под­веден, че Уес­тин­г­хаус (която обяви фалит миналата година) може да ни реши проб­лема с ядрените ни реак­тори и че може да не платим на „Атом­ремон­т­с­т­рой” поръчаното оборуд­ване и да спечелим арбит­раж­ното дело в Париж  („Ние сме показали, че не се плашим от рус­наците, нито от енер­гийни гиганти. Ако трябва пак ще ги пляс­каме”- Симеон Дян­ков).

Борисов нямаше дори под­к­репата на издиг­натия от него президент Росен Плев­нелиев, който беше също против проекта, и от вън­ш­ния си минис­тър Николай Младенов. Ричард Мор­нин­г­с­тар пише в грама до Хилари Клин­тън на 28 март 2012 г., един ден преди официал­ното спиране на проекта: „Бих искал да ви известя, че преди малко получих обаж­дане от вън­ш­ния минис­тър на Бъл­гария Младенов, който ме извести за решението на Бъл­гария да спре ядрения проект АЕЦ “Белене”, изг­раж­дан съв­мес­тно с Русия. Това бе основна тема на обсъж­дане по време на вашето посещение в София. Бъл­гария ще добие един напълно изг­раден реак­тор, който ще бъде прех­вър­лен в АЕЦ “Коз­лодуй”. Уес­тин­г­хаус раз­говаря с бъл­гарите за дейс­т­вия около проекта “Коз­лодуй”, изпол­з­вайки рус­кия реак­тор”.

Какво угод­ническо прес­тараване!

Бойко Борисов понякога може и да е наивен, но не е и глупав. След като му пробут­ваха и го обработ­ваха за Уес­тин­г­хаус с обещания за финан­сиране на някаква уж заин­тересована голяма американ­ска финан­сова инс­титуция — Ексим­банк, той най-накрая раз­бра, че са го пращали за зелен хай­вер. Бъл­гар­с­кият премиер прозря, че по АЕЦ „Белене”, и по „Южен поток” е бил изпол­з­ван от Вашин­г­тон и Брюк­сел и че пос­лушанието му не е било въз­наг­радено с нищо по отношение на осигуряване на енер­гий­ната сигур­ност на страната. Че е без­раз­съдно да не се изпол­з­ват сер­тифицирана площадка и дос­тавените реак­тори и да се инкасира по този начин загуба от над 3 млрд. лв. И че строежът на втората ядрена цен­т­рала не може да стане без учас­тието на рус­ката страна като произ­водител на реак­торите и съпът­с­т­ващото оборуд­ване. Именно здравият разум го под­тикна да отиде в Мос­ква и да потърси съв­мес­тно изгодно решение на този главоболен  проб­лем. За това, макар и закъс­няло решение, може дейс­т­вително да бъде поз­д­равен.

Вижда се, че той вече не се притес­нява от вън­шен натиск, както и от мнението на русофобите от дес­ницата. Сър­бал им е попарата, не иска да ги чува и даже им отне правото да се наричат дес­ница. „Ние сме  дес­ницата — ГЕРБ, ясна, приз­ната, така че отломки, които не успяха да влез­нат в пар­ламента, биейки се кой да е вожд там, не бих искал да комен­тирам…”. Така той комен­тира хилавия протест срещу АЕЦ “Белене”, организиран от “Демок­ратична Бъл­гария”.

Антон Гицов

От „Епицен­тър”

Как комисията по дискриминация избегна да провери прокурор, нарекъл мюсюлманите "военнизирана структура"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/19/3201888_kak_komisiiata_po_diskriminaciia_izbegna_da_proveri/?ref=rss


Комисията за защита от дискриминация (КЗД) няма да провери изказването на прокурора от Пазараджик Недялка Попова, която в края на март нарече в интервю за местен сайт мюсюлманите "военнизирана структура". Това се разбира от отговорите на комисията във връзка с питане на "Дневник" дали някой от деветимата членове на органа, призван да пази конституционно гарантирана права на гражданите, ще се самосезира във връзка с интервюто.<br /><br />Попова, която е наблюдаващ...

Ново трамвайно трасе ще свързва бул. "Бъглария" и "Симеоновско шосе" в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286515_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE+%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D0%BB.+%22%D0%91%D1%8A%D0%B3%

 В София ще се изгради ново трамвайно трасе, което ще свързва бул. "България" с бул. "Симеоновско шосе". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на реконструкцията на столичния булевард „Тодор Каблешков“, предава агенция "Фокус".

Новото трамвайно трасе ще се движи по дължината на ул. "Тодор Каблешков", ще минава южно от "Южния парк", след което ще бъде обособено.

Относно предстоящия ремонт на трамвайното трасе на бул. "България" столичният кмет каза, че от 1 юни движението на трамваи по булеварда се спира. Трамваите ще се заместят с автобуси до края на ремонтните дейности. Трамвайните релси по бул. "България" ще бъдат ремонтирани и линията на трамвай №7 ще стане скоростна линия. По план ремонтът трябва да приключи до средата на месец август тази година.

Ремонтът на бул. "Тодор Каблешков", който се извършва в участъка между булевард "Цар Борис III" и улица "Майор Горталов", ще приключи до края на август. Проверката на столичния кмет констатира, че ремонтът по бул. "Тодор Каблешков" продължава въпреки дъждовното време.

Разстоянието, което се ремонтира, е около 250 метра. Бул. "Тодор Каблешков" ще бъде с по две платна, които ще бъдат с по две ленти. При ремонта е сменена ВиК инсталацията, както и ел. инсталацията. Ще се изградят нови тротоари. Заедно с ремонта, извършен миналата година в участъка между бул. "Цар Борис III" и бул. "Братя Бъксотн", общата обновена отсечка става около 500 метра.

След като приключат дейностите, ще предстои и ремонт на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Костенски водопад".

В столицата през това лято предстои и ремонт на бул. "Васил Левски". Той ще бъде преасфалтиран в участъка между Ректората на Софийски университет "Св. Климент Охридски" до бул. "Патриарх Евтимий".

 

По статията работи: Евгения Маринова

Вучич и Тачи може да се срещнат отново в Брюксел

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-i-tachi-moje-da-se-sreshtnat-otnovo-v-bruksel-news_680373.html

В неделя, 24 юни, е възможно да се състои нова среща в Брюксел между президентите на Сърбия и Косово - Александър Вучич и Хашим Тачи. Това предаде БГНЕС, която се позова на сръбски държавни информационни източници, които пък имат информацията от източници от "дипломатически среди". Последната среща между двамата се състоя на 23 март. Тачи и Вучич се очаква да обсъдят "постигането на споразумение за пълна нормализация на отношенията" между Сърбия и Косово. Изпълнението на дос

Борисов предлага затваряне на всички граници в ЕС заради мигрантите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286514_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B3%D1%80

 Премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще предложи на предстоящия Европейски съвет да бъдат затворени всички външни граници и официално всеки, който иска да влезе в ЕС, да минава през контролно-пропусквателните пунктове (КПП) и да му се вземат отпечатъци.

Това анонсира министър-председателят пред участниците в заседанието на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на ЕС (КОСАК) в НДК, съобщава БТА. Той подчерта, че вариантът за незабавната превенция, която трябва да е в основата на борбата срещу незаконната миграция в Европа, е компромисен. 

Официално всеки, който иска да влезе в ЕС, трябва да влезе на контролно-пропусквателните пунктове, там да му се видят отпечатъците, да се прегледа, да се види. Това не е нещо по-различно от това, което се прави в САЩ, Канада и където и да е. Откъде накъде Европа да е като един разграден двор! Това е груба грешка!”, каза Бойко Борисов.

Българският премиер смята, че е най-добре "мигрантите, вътре в ЕС, да се види кои могат да бъдат интегрирани, а останалите да се върнат в държавите по произход". В противен случай, предупреди той, тази тема ще разцепва обществата, а и не е правилно, защото не може всеки да идва откъдето си иска и да си прави каквото иска.

Борисов не е оптимист, че може да бъде спряна миграционната вълна от Близкия Изток. Затова, подчерта той, ако юли не се разберем в Брюксел, пак ще се разберем, но под натиска и силата на обстоятелствата.

Министър-председателят изтъкна добрата работа на България срещу нелегалната бежанска вълна чрез изграждане на съоръжения по границата с Турция, засилване на полицейската охрана, патрулни кораби. По думите му за година и половина вече имаме нулев натиск от мигранти. Тази защита на европейския данъкоплатец е струвала 160 млн. евро. От тези пари на практика сме усвоили 80 млн. евро, за останалата половина имало все още в ход процедури по обжалване. България си е свършила работата, заключи той. 

 

Отчитайки пред представителите на парламентите на страните от ЕС свършеното по време на нашето европредседателство, Борисов акцентира и върху интеграцията на Западните Балкани, която е и основен приоритет.

Краткият исторически преглед на премиера беше насочен към войните в региона.

Десетилетия сме воювали помежду си в различни войни и съюзи, стотици хиляди загинали, най-близката война в Европа беше преди 15-20 години в Косово - разрушения, жертви, после милиарди от Европа за възстановяване”, напомни той. Решихме да дадем пример с Македония и успяхме със Зоран Заев да подпишем договора за добросъседство, даде пример Бойко Борисов.

Той се гордее и с това, че именно в София, по време на срещата на върха през май Заев и Ципрас са обявили, че ще намерят решение за името на Македония, за да не бъде спирано Скопие за форматите, в които учства. Същото се надяваме за Косово и Сърбия - да си подадат ръце, каза Борисов. 
Прекрасно знаем, че всички държави не са готови, но перспективата ще направи така, че да избегнем риска от войни, да задържим хората на Балканите, убеден е българският министър-председател.

Положихме доста усилия, има известен напредък, оптимизъм. Това е равносметка на Бойко Борисов за една от основните каузи на българското европредседателство.

По статията работи: Евгения Маринова

 

Турция ще строи трета АЕЦ

https://www.vesti.bg/sviat/turciia-shte-stroi-treta-aec-6083562

А през 2022 г. ще пусне на пазара първите турски автомобили, заяви президентът Реджеп Ердоган

Тъжна вест! Почина служителка в община Благоевград

http://regiona.bg/%d1%82%d1%8a%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0/

Дългогодишната служителка в община Благоевград Лиляна Олева почина. До последно тя се бореше с коварна болест,съобщи струмабг.

Олева работеше в Отдел “Архитектурно–строителен контрол” в общината и предаваше опита си на по-младите си колеги. За съжаление не успя да пребори рака и снощи издъхна.

Поклонението ще бъде в дома й от 15.00 часа, а погребението е в 16.00 часа на Новите гробища.

 

Материалът Тъжна вест! Почина служителка в община Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Експерти очакват биткойнът да потъне под 6 хил. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286513_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BE

 Стойността на най-популярната криптовалута биткойн (BTC) тази седмица най-вероятно ще продължи да се понижава и за първи път от ноември  2017 г. ще падне под психологическата граница от 6 хил. долара, прогнозират експерти пред РИА Новости.

При търговията в неделя, 17 юни, цената на криповалутата се потопи с 0,60% до 6,525 хил. долара, по данни на портала CoinMarketCap. На борсата Bitfinex понижението бе с 0,57% до 6,489 хил. долара, на GDAX с 0,38% до 6,495 хил. долара. 

През миналата седмица биткойнът загуби 4% от цената си и падна до 6,125 хил. долара на Bitfinex. Това е минимално ниво, отчитано от 6 февруари 2018 г.

Основно събитие през миналата седмица, повлияло на криптовалутите, бе решението на Американската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) да не признае биткойна (BTC) и Ethereum (ETH) за ценни книжа.

„Не е ясно, защо участниците на пазара реагираха така на новината, след като ръководителят на SEC Джей Клейтън заяви това още на 7 юни в интервю за CNBC“, коментира анализаторът от "Алпари" Владислав Антонов.

Той припомня, че на 9 юни бе техническият пуск на третата генерация криптовалута EOS. В събота, 16 юни, бе регистрирано „замразяване“ на трансакциите на глобално равнище. След това курсът EOS/USD се понижи с 4,5% и повлече със себе си и биткойна, разказа експертът.

Миналата седмица корейската борса Coinrail съобщи, че хакери са откраднали цифрови пари на стойност над 37 млн. долара.

Пиар директорът на Tugush Blockchain Finance Тимофей Фортунатов цитира данни на CoinMarketCap, според които в глобалния рейтинг на борсите за криптовалути Coinrail е на 90-о място.

„Затова много могат да са шокирани от размера на щетите от подобна кибератака“. По думите му за по-малко от денонощие след новината за поредната успешна кибератака капитализацията на пазара на криптовалути се е сринала с около 50 млрд. долара (около 14% от общата капитализация)“, разказа той.

Друго събитие с негативен ефект през миналата седмица бе отказът на Western Union да работи с криптовалути, което бе обявено в Ню Йорк от главния изпълнителен директор Хикмет Ершек в сряда, 13 юни.

Благоприятно събитие за криптопазара бе стартът на търговия с  Bitcoin, Tether и TrueUSD в двойка с долар в петък, 15 юни. Услугата първоначално ще е достъпна за жителите на американските щати Калифорния, Вашингтон, Ню Йорк и Монтана.

Понижението на биткойна през миналата седмица повлия на доходите от копаенето на криптовалути, отчита съучредителят на криптовалутния фонд ICG Игор Зартдинов. Така един от големите сайтове за облачно копане Hashflare обяви, че доходността не покрива разходите.

Експертите са единодушни, че тази седмица цената на биткойна ще продължи да се понижава и не просто ще достигне, а ще се спусне под психологическата граница от 6 хил. долара. 

Малко преди 19 часа българско време един биткойн се търгува на ниво от 6452,69 долара.

 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Магдалена Иванова

 

Съдът ще се произнесе днес по делото за взрива край Горни Лом от 2014 г.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/19/3201794_sudut_shte_se_proiznese_dnes_po_deloto_za_vzriva_krai/?ref=rss


Днес съдът във Видин трябва да произнесе присъда по делото за взрива в завода "Миджур" край село Горни Лом от октомври 2014 г. Това научи "Дневник" от адвокатите в процеса. Миналата седмица страните представиха пред съдебния състав заключителните си речи.<br /><br />През септември миналата година прокуратурата внесе обвинителен акт срещу четирима души за причиняване смъртта на 15 души и телесни повреди на други двама при професионална непредпазливост. Заводът е...

Скандален американски рапър застрелян, докато си купувал мотори (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/showbusiness/skandalen-amerikanski-rapyr-zastreljan-dokato-si-kupuval-motori-video-news_680372.html

Скандалният рапър XXXTentacion, чието истинско име е Джахсех Онфрой, загина, след като беше застрелян в Маями, потвърдиха от полицията в града. 20-годишният музикант, който още с първия си албум достигна до второ място в престижната американска класация US Bilboard 200, а с втория си албум покори класацията, си е купувал мотори, когато някой е изтичал до колата му и го е застрелял. Информацията гласи, че XXXTentacion е напускал офиса на автомобилния дилър, с който е уговарял сделката, когато се

Проф. Статев в Братислава, обсъжда партньорство с вуз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6919378

Проф. Статев в Братислава, обсъжда партньорство с вуз Със свои академични колеги, но не в София, а в Братислава ще отбележи рождения си ден ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев. Заедно с проф. Фердинанд Даньо, ректор на Икономическия университет в Братислава, той ще обсъди продължаване на сътрудничеството между УНСС и Икономическия университет в

Мистерия зад трагедията в Сандански с гурбетчията Илия

https://petel.bg/Misteriya-zad-tragediyata-v-Sandanski-s-gurbetchiyata-Iliya__269913

Илия Мирчев е мъжът, открит увиснал на бесилото рано тази сутрин. Трагедията се разигра на ул. “Рила” в Сандански. По първоначална информ...

Плажен чадър спаси бургазлийка от стоварило се върху главата й дърво

https://petel.bg/Plazhen-chadar-spasi-burgazliyka-ot-stovarilo-se-varhu-glavata-y-darvo__269912

Снимка Флагман Плажен чадър с усилени спици спасява живота на пострадалата жена вчера при разразилата се буря в Бургас, когато малко пр...

Експерти бият тревога: Мълнии удрят през комина и влизат в печките! Причината е...

https://petel.bg/Eksperti-biyat-trevoga--Malnii-udryat-prez-komina-i-vlizat-v-pechkite--Prichinata-e----__269911

Мълнии ни бият през печки и комини в разгара на сезона на гръмотевичните бури, алармираха експерти пред "Телеграф", цитиран от Блиц. Мълнии...

Проклятието организационен секретар на БСП

http://pogled.info/bulgarski/proklyatieto-organizatsionen-sekretar-na-bsp.95452

/Поглед.инфо/ Вашите надежди и вяра за силна България минават през решенията и действията на един - двама - трима човека във висшето ръководство на БСП. Защото днес тази партия е единствената алтернатива на мутренското управление на Борисов и сие. Затова е изключително важно да знаем какво се случва в БСП и защо се случва?!

Прогноза за времето - 19 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376213

По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е от 23° по северното до 26° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Руснаците си харесват Путин. Но не и пенсионната реформа

http://clubz.bg/69336-rusnacite_si_haresvat_putin_no_ne_i_pensionnata_reforma

Жителите на Русия не виждат алтернатива на Владимир Путин - половината искат да го виждат на президентския пост и след 2024 г., когато приключва сегашният му мандат. Това сочат данни от анкета на центъра "Левада", пише в. "Ведомости".

Същевременно броят на желаещите мащабни промени в Русия е нараснал за година от 42 на 57 процента. Хората обаче нямат предвид смяна на властта, а вдигане на разходите за социална политика, отбелязва директорът на "Левада" Лев Гудков.

"Не се очертават никакви приемници (на държавния глава), хората се отнасят към това прагматично. При страха от промени те гледат на политиците с недоверие, а доколкото възприемат Путин като консерватор, смятат, че тъкмо той може да пази статуквото. Затова например, след като президентът не се изказа за пенсионната реформа, хората все още чакат той да си каже думата", коментира Гудков.

Очаква се Държавната дума да разгледа проектозакон за вдигане на пенсионната възраст в страната от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Същевременно Кремъл уверява, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията. 

"Народът ни свързва промените с Путин. Хората са недоволни от стандарта и корупцията, но смятат, че само той може да реши проблемите. Хората искат подобрен брежневски вариант", смята икономистът Евгений Гонтмахер.

Според него в Русия не може да съществува схемата "добър президент - добро правителство".

"Един добър президент е добър, защото сгълчава правителството", казва експертът.

В редакционен коментар "Ведомости" анализира шансовете за активни протести в Русия срещу вдигането на възрастта за пенсия. Според проучване на фонда "Обществено мнение" 82 на сто от хората в страната са против замисляната реформа.

"На фона на това тотално неприемане" правителството - вносител на проекта, "чака сега дали пасивното недоволство ще прерасне в активно, сиреч ще има ли протести. Засега обаче най-малкото не е сигурно, че ще има бунт - недоволството не излиза извън рамките на интернет и нито една реална политическа сила не би дръзнала да оглави протеста", пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

През 2005 г., когато властите смениха ред социални придобивки с парични обезщетения, пенсионерите в цяла Русия излязоха на улиците. Сега обаче недоволство кипи само в мрежата, при все че поводът засяга всички трудоспособни жители на страната, посочва изданието.

Интернет е механизъм за изпускане на парата - дава възможност за изразяване на протест в ненасилствени форми, формално безопасни и за властта, и за недоволните. А за момента няма и желаещи да оглавят протеста, отбелязва политологът Евгений Минченко. 

Засега впрочем няма и къде да свикат хората - по време на започналия в Русия мондиал в градовете, където има мачове, е по-трудно от обикновено да получиш разрешение за митинг. Това свежда до минимум шансовете за протестна дейност сега; наесен обаче предстои изборна кампания и вдигането на пенсионната възраст може да се окаже ключова тема, казва аналитикът.

Според в. "Комерсант" в Русия все пак се планират улични протести. А междувременно първата петиция срещу вдигането на пенсионната възраст, събрала 100 000 подписа на сайта "Руска обществена инициатива" (РОИ), вече е изпратена до вицепремиера и шеф на правителствения апарат Константин Чуйченко.

По закон кабинетът разполага с два месеца, за да я разгледа, но дотогава според вестника оспорваният законопроект може вече да бъде приет на първо четене.

Конфедерацията на труда в Русия обсъжда кампанията за вдигане на пенсионната възраст не само в интернет, но и офлайн. Започна работа обществен щаб, който ще координира колективните действия в отделните региони на федерацията, заявява президентът на синдикалната централа Борис Кравченко.

"Световното по футбол в Русия приключва на 15 юли, а за 19-и е насрочено първото четене на проекта в Държавната дума. Мисля, че точно за тези дни ще подадем заявки за протестни акции в големите градове", добавя синдикалистът.

БТА

Две жертви на престрелката в шведския град Малмьо (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/dve-zhertvi-na-prestrelkata-v-shvedskiia-grad-malmio-video-2104258

Броят на убитите при престрелката в шведския град Малмьо снощи достигна двама, след като 29-годишен мъж почина в болница от раните си, предаде ДПА, позовавайки се на полицията.

За часовниците, суеверията и легендите

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0-%d1%87%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%83%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%82/

Повечето от вас най-вероятно са чували всеизвестните суеверия за минаването под стълба, счупеното огледало, падането на солницата и куп подобни неща. Едно от най-известните суеверия е това, че не трябва да подарявате часовник на половинката си. Но замисляли ли сте се защо е така и от къде идва това твърдение? Много хора по целия свят вярват в него, но малцина са онези, които знаят произхода на това твърдение. Дали е вярно или не, няма как да ви кажем, защото всеки от нас е различен човек и има право сам да реши в какво да вярва и в какво не.

Е, вече е време да ви разкажем повече и за самата легенда. Тя произлиза доста далече от Европа и по-точно в Китай. Ако трябва да бъдем максимално коректни, легендата не е една, а са цели три и днес ще ви запознаем и с трите твърдения.

Първото от тях е: Защо не се подарява часовник на любимия човек? В Китай смятат, че ако подарите часовник на вашия съпруг, съпруга или половина в живота, то часовникът ще започне да отброява времето на връзката ви. Това е предзнаменование за раздяла и в източните страни сме счита, че е крайно неподходящо да правите подобен тип подаръци на любимите си хора. НО! В същото време, там часовникът е един от най-предпочитаните подаръци за колеги и приятели.

Бележка от автора: По мое мнение, суеверието е безпочвено, но пък много любопитно. Бързам да обоснова мнението си. Баща ми е любител на часовниците и вместо да предложи брак на майка ми с пръстен и е предложим с оригинален марков часовник със златни стрелки, като символиката за него е „времето, което споделят по между си, ще бъде скъпо, ценено и обичано като златото“. 25 години по-късно, те все още са заедно и са щастливи, така че по нашите земи тези суеверия явно не са валидни.

Второто суеверие за часовниците, отново според китайците, се базира на изписването на йероглифа за думата „часовник“. Този йероглиф напомня много за начина на изписване на думата „смърт“ и се смята за лошо предзнаменование да ако сбъркате йероглифа при изписване. Именно от приликата в начина на изписване на двете думи, идва второто поверие за подаряването на часовници.

Третото поверие се отнася за възрастните хора и е доста сходно с първото. Смята се, че ако подарите часовник на възрастен човек, аксесоарът ще започне да отмерва времето, което човекът има да прекара с децата и внуците си.

А вие чували ли сте интересни предания, легенди, че дори и митове за часовниците? Ще се радваме да ни ги споделите в коментар под статията.

Материалът За часовниците, суеверията и легендите е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ах ти моя Венецию, на чие бедствие те оставихме?

http://terminal3.bg/ah-ti-moja-veneciju-na-chie-bedstvie-te-ostavihme/

Другарката Нинова се оказа права – приемем ли Истанбулската конвенция ще ни сполетят старозаветни бедствия: Потопи, чума, БСП на власт, глад, заем за АЕЦ „Белене“, нашествие от скакалци и т.н. и т.н.

О, чакайте – ние не я приехме. Е, може би борбата с насилието над жените не води до фатални за цивилизацията последици. Защото в държавите, в които бе приета не изглежда като да настъпи Денят на страшния съд. За сметка натова нас напоследък ни сполетяват доста библейски проклятия – преди няколко седмици бе Варна, а вчера след 30 минутен умерено силен дъжд превърна столицата ни в балканска Венеция.

Събрахме няколко (графични и творчески) реакции от мрежата:

Само половин час дъжд напълни подлези, метро, канали – молете си никога да не вали час и половина, че тогава и Национален Осигурителен Институт (Н.О.И.) няма да ни спаси

Публикувахте от Ivan Chervenkov в 18 юни 2018 г.

Забелязано в махалата… нарекох го фандъшалот

Публикувахте от Ivan Chervenkov в 18 юни 2018 г.

#КОСТОВЕВИНОВЕН

Публикувахте от Ivan Chervenkov в 18 юни 2018 г.

Метростанция Ниагара

Публикувахте от Теодор Михайлов в 18 юни 2018 г.

Варна, завиждайтиииии! И отдолу и отстрани вали при нас! Като аквапарк сме.

Публикувахте от Теодор Михайлов в 18 юни 2018 г.

Братя! Спасението дойде! Спасибо, братушки!

Публикувахте от Victor Stoyanov в 18 юни 2018 г.

Както казват Леонардо от Костенурките нинджа : "в това няма никакав смисъл"

Публикувахте от Valdes Radev в 18 юни 2018 г.

 

САЩ и Южна Корея решиха да спрат засега с военните учения

https://www.actualno.com/asia/sasht-i-ujna-koreja-reshiha-da-sprat-zasega-s-voennite-uchenija-news_680371.html

Засега САЩ и Южна Корея отменят съвместните военни учения, които провеждат, докато Северна Корея участва активно в преговори за ядрено разоръжаване. "Южна Корея и САЩ имат намерение да продължат дискусиите за по-нататъшните мерки", съобщиха от военното министерство на Южна Корея, като добавиха, че "засега не е взето решение за другите предстоящи учения", информира Агенция "Фокус". Информацията беше потвърдена и от Пентагона, като говорителят на военното ведомство

С какво ще запомним българското председателство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286512_%D0%A1+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D0%BC+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4

 Съвсем скоро медийното говорене в България ще се преобрази. Какво ще правим сега, за какво ще си говорим, като свърши европредседателството? Пред кого ще протестират различните съсловия, като няма кой да гледа? Заради какво ще се крепи странната управляваща коалиция?

Известно време се гордяхме, че ще управляваме Европа. После ни обясниха, че от домакина се очаква по-скоро да бъде медиатор, да изслушва другите и да търси консенсус. Но домакинстването откри друга тема - как да омаем високите гости. И как да рекламираме туристическите си дестинации. Темата беше издържана в традиционния за страната жанр на срам и гордост, а разнопосочният характер на културната програма даваше възможност да се изкажат и апологети, и яростни критици. Най-забавен беше провалът на опита България да влезе в ерата на съвременното изкуство с инсталацията на Бронзовата къща. Провал не само защото до края на председателството тя така и не беше построена, но и защото очевидно не стана ясен смисълът на жеста. Живеещият в Австрия автор Пламен Деянофф искаше да постави в центъра на дебата процеса на договаряне и убеждаване, а не завършената творба, с което малко следва сънародника си Кристо. Искаше да ангажира обществото ни в размисъл за липсващото съвременно изкуство, да иронизира институционалните отговорници по културата, които живеят в друго време. В този смисъл резултатът не са няколкото монтирани панела, а подозренията, че в центъра се строи небостъргач, легитимирането на обекта с това, че приличал на Рилския манастир и т.н. Тази ирония не стана ясна и в медиите се наложи убеждението, че са откраднати едни пари. Може и да греша с интерпретацията си, но съм сигурен, че когато следващия път бъдем домакини на нещо, ще играем на сигурно - рози и право хоро до дупка.

Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев

Българската тема №1

Но да оставим естетиката и плочките пред НДК. Председателството имаше за основен приоритет евроинтеграцията на Западните Балкани - въпрос жизненоважен за нас, доколото е интерес на всяка европейска страна да не бъде външна граница на ЕС. За жалост срещата на върха между европейски и балкански лидери беше разочароваща - май няма особен ентусиазъм за разширяване. От друга страна щяха ли Гърция и Македония да направят това титанично усилие да решат спора за името, ако темата за еврочленството не беше повдигната? Физическата среща на Вучич и Тачи в София и няколкото възпитани фрази, които си размениха, също не са за подценяване. Евроинтеграцията започва именно с това - страните да решат проблемите помежду си. Структурните фондове идват по-късно.

Не съм убеден, че темата Балкани ще бъде важна за предстоящото австрийско председателство. Правителството във Виена има за приоритет борбата срещу миграцията, а балканските мигранти са традиционно първи по численост в централноевропейската страна. Затова се съмнявам, че ще пожелаят бързо да отворят границите си към тях. Вероятно ще си останем с дигиталния дневен ред - приоритет на първия член на тройката Естония. За начало - виртуални Балкани, по възможност транспортно свързани.

Какво се случи през тези шест месеца

Периодът на това председателство беше наситен с важни събития без връзка с програмата на председателстващия - и именно с това ще запомним тези шест месеца. Не сме забравили, че в началото на годината на дневен ред стоеше санкционирането на Полша заради погазената независимост на съдебната власт. Унгария пък беше обявила, че ще блокира всяко решение. С две думи - тежък раздор. Но някак тази тема се отложи. Дали българските политици имат роля в замитането ѝ под килима - не знам. Но тя със сигурност ще се върне по-нататък по обиколен маршрут чрез обвързването на европейските фондове с върховенството на правото. Слава богу подкрепихме тази позиция. Дали без да осъзнаваме, че ще се обърне и срещу нас, или пък вярваме, че ще оправим съдебната ни система - не знам.

Не знам също така как избегнаха сблъсъците. Вероятно заслуга има г-н Борисов, който някак успя да скрие скандалджиите-националисти - рядко ги виждахме по европейските форуми. Да не забравяме, че сме страна, управлявана от политици, които наричат опонентите си „дървеници“, а Европа - „Гейропа“.

 

Експертите ще кажат какво сме отстъпили в преговорите по пакета за мобилност и как са издействали увеличаване на европарите. Лично аз бях впечатлен от едно интервю на г-н Борисов. В него той каза нещо, което трябва по-често да чуваме. Интересите се извоюват с преговори, нищо не става с тропане по масата (за каквото непрекъснато призовават социалисти и националисти). Е, вярно, че и той владее популисткото обругаване на Европа - помним как се включи по напълно измислената тема за двойните стандарти при храните. Но няма как да не се съгласим с позицията, че трябва да се договаряме въз основа на отстъпки и проявявайки разбиране за интереса на другия.

Може и да си внушавам, но ми се струва, че без да влиза в открит конфликт, Борисов успя да загърби антиевропейската позиция на Вишеградската група, като остави за Нинова ролята на „българския Орбан“. Това, мисля, вече ни носи дивиденти, например в структурата на бъдещия бюджет, където те са сериозно ударени, а ние - поощрени. Ще му донесе и вътрешнополитически дивиденти, ако, разбира се, орбановци не успеят да унищожат Съюза.

Най-сериозното събитие

Но най-сериозното събитие, с което ще запомним тази половин година, се случи далеч над главите ни. Това беше безпрецедентният сблъсък между САЩ и Европа, чиято кулминация видяхме на срещата на Г-7 - търговската война, която Тръмп обяви на съюзниците си, излизането му от иранската сделка, дистанцирането му от НАТО. Още не знаем доколко единен ще остане Съюзът, който за съжаление си няма истински политически център. В София единството беше удържано, потвърди се желанието да вземем сами в ръце съдбата си, например като най-после започнем да развиваме европейска отбрана.

Но лошите новини продължават да валят. Противоестествената комбинация от крайнодесни и леви популисти в Италия рискува да събори еврото. Австрия тръгва да прави антимигрантска ос заедно с баварския ХСС, който пък подкопава коалицията в Берлин. Още не знаем как точно ще завърши Брекзитът, накъде ще тръгне Чехия например, какво ще стане с Каталуния. А в същото време все повече страни започват да обръщат поглед към Русия. Дано не се окаже, че нашето председателство е отложило проблемите, наместо да ги реши.

На 19 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6919377

На 19 юни рожден ден иматПроф. Стати Статев, ректор на УНСС Кристина Милева, топмодел Александър Паунов, лидер на Комунистическата партия на България, депутат в 44-ото НС Андрей Калудов, режисьор и драматург Елена Чернева-Маркова, председател на Националното бюро за правна помощ Инна Ефтимова, лекоатлетка Маргарит Тодоров, бизнесмен,

Българската и Македонската академии на науките ще си сътрудничат

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarskata-i-makedonskata-akademii-na-naukite-shte-si-sytrudnichat-6083561

Те формираха междуакадемична група, която ще се занимава с конкретизация и прилагане на договора за приятелство и добросъседство между двете страни

Две седмици отсрочка за Меркел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286511_%D0%94%D0%B2%D0%B5+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB

 В коалиционния спор за миграцията, германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (ХСС) предлага временен компромисен вариант: от германските граници първоначално да бъдат връщани само онези кандидати за убежище, които са със забрана за влизане на територията на страната. На съвещание на ръководството на ХСС в Мюнхен по-рано днес министърът е обявил, че ще издаде съответните разпореждания още в идните няколко дни.

В същото време Зеехофер започва с подготовката за масирано връщане на мигранти от границите и дава на германската канцлерка срок до края на юни да се опита да изработи с европейските си партньори общо споразумение по въпроса. Ако и на срещата на върха в края на юни не бъде намерено европейско решение, Германия ще започне да връща масирано мигранти още от границите на страната, настоява вътрешният министър.  
 

През миналата седмица германската канцлерка Ангела Меркел (ХДС) апелираше точно за това - да ѝ бъде дадено време за намирането на европейско решение. След днешните политически консултации стана ясно, че канцлерката приема постигнатото компромисно решение и смята да използва рационално дадената ѝ отсрочка от две седмици. На 1 юли, т.е. след срещата на върха на ЕС, Меркел ще информира ръководството на ХДС за резултатите от предстоящите преговори, и най-вече с правителствата на страните, които са подложени на най-силен миграционен натиск, като Италия например.

От миналата седмица се води ожесточен спор между побратимените хартии – ХДС и ХСС – относно миграцията. Вътрешният министър Зеехофер настоява за това Германия да връща още от границата обратно всички бежанци, които са регистрирани в друга държава от ЕС. Меркел отхвърля този вариант и настоява въпросът да бъде решен с договаряне между европейските държави. "По този въпрос не може да има никакъв автоматизъм", подчерта Меркел. 

Вътрешна подкрепа за Меркел

На заседание с ръководството на ХДС по-рано днес Меркел защити досегашния си курс и заяви: „Действията на Германия ще са решаващи за това дали Европа ще остане единна или не“. Изявленията на канцлерката са били приети с голямо одобрение от страна на присъстващите, също както и молбата ѝ към партийното ръководство да я подкрепи в усилията по намирането на общоевропейско решение на въпроса с мигрантите.

По информация на „Ди Велт“, Меркел смята да организира извънредна среща с представители на Италия, Австрия и някои други държави още преди европейската среща на върха в края на юни. На нея щели да бъдат обсъждани нови, още по-обхватни мерки срещу нелегалната миграция. По-конкретно било предвидено разширяване на мандата и задачите на Европейската агенция за защита на границите „Фронтекс“, както и подсилване на сътрудничеството с трети страни.

München Seehofer PK nach CSU-Präsidiumssitzung (Reuters/R. Orlowski)

Вътрешният министър Хорст Зеехофер от посестримия ХСС остава непреклонен

Водещи политици от ХДС призоваха към единство. „В сегашната криза между ХДС и ХСС двете партии трябва да положат усилия, за да не прерасне тази криза в държавна“, заяви министър-председателят на Саарланд Тобиас Ханс. Заместник-председателят на ХДС Фолкер Буфие пък предупреди, че разумно решение може да бъде постигнато само ако коалицията не се разпадне. А министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия и заместник-председател на ХДС Армин Лашет смята, че канцлерката няма как да направи големи отстъпки пред ХСС по въпроса за бежанците: „Дори тя да искаше това, предприемането на национални солови акции по затварянето и контролирането на всички вътрешни граници на ЕС не е съвместимо с политиката на ХДС“, каза той.

Зеехофер остава непреклонен

Неотстъпчивите позиции на ХСС по въпроса за бежанците срещат голямо одобрение сред мнозинството граждани на Бавария. Резултатите от актуално допитване сочат, че близо 71% от анкетираните жители на провинцията биха одобрили отказ на баварския ХСС от участие в управляващата в Германия коалиция, начело с Меркел, в случай че Зеехофер не успее да наложи своите искания за бежанците. Едва 24% от гражданите на Бавария застъпват други позиции, съобщава социологическият институт Civey.

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286510_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D1%85%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%

 Моята приятелка Марина ми даде тази идея. Тя отдавна дава жилището си в Москва под наем на чужденци чрез Airbnb. "Ние винаги можем да отидем на вилата. За нас това е начин да си спестим наема и да припечелим нещо отгоре. Хазяинът не знае, че развиваме такава дейност. Мисля си обаче, че му е все едно" - това ми разказа Марина преди време. Обикновено моята приятелка дава своя двустаен апартамент за 4000 рубли на ден (около 55 евро). Всъщност, тя дори дава под наем само едната стая. В другата заключва личните си вещи.

През есента на 2017 година търсенето на квартири под наем за лятото на 2018 обаче нараснало и Марина решила да вдигне цената на 5000 рубли на ден (около 68 евро). "Още през декември нашето жилище беше наето за целия месец по време на Световното първенство. Четирима французи, семейство от Австралия, две двойки на средна възраст от Германия, Бразилия, Аржентина, ЮАР... А после се развихри истинска треска и ние разбрахме, че всъщност е можело и да спечелим три пъти повече. Имахме възможност да анулираме всички заявки и да вдигнем цената, но това щеше да увреди имиджа ни на наемодатели", разказа ми Марина.

През януари 2018 година търсенето на жилища под наем в градовете, в които се играят срещите от Световното първенство по футбол, нарасна още повече. В сайта Airbnb можеха да се видят обяви за стар едностаен апартамант в Подмосковието за 250 евро на ден. А в центъра на Москва човек не можеше да намери квартира за по-малко от 400 евро. В този период нощувката в пансион струваше между 12 000 и 15 000 рубли на ден (163 - 204 евро). "Наемодателите направо бяха полудели. За жилище, което обикновено се дава под наем за 50-60 хиляди рубли на месец, те искаха най-малко 450 000 рубли. Не, по-добре да искаме милион, си казваха даже някои. При това жилището изобщо не струва толкова" - това ми разказа посредничката на недвижими имоти Екатерина Симарева.

 

Моята приятелка Марина ми даде тази идея. Тя отдавна дава жилището си в Москва под наем на чужденци чрез Airbnb. "Ние винаги можем да отидем на вилата. За нас това е начин да си спестим наема и да припечелим нещо отгоре. Хазяинът не знае, че развиваме такава дейност. Мисля си обаче, че му е все едно" - това ми разказа Марина преди време. Обикновено моята приятелка дава своя двустаен апартамент за 4000 рубли на ден (около 55 евро). Всъщност, тя дори дава под наем само едната стая. В другата заключва личните си вещи.

През есента на 2017 година търсенето на квартири под наем за лятото на 2018 обаче нараснало и Марина решила да вдигне цената на 5000 рубли на ден (около 68 евро). "Още през декември нашето жилище беше наето за целия месец по време на Световното първенство. Четирима французи, семейство от Австралия, две двойки на средна възраст от Германия, Бразилия, Аржентина, ЮАР... А после се развихри истинска треска и ние разбрахме, че всъщност е можело и да спечелим три пъти повече. Имахме възможност да анулираме всички заявки и да вдигнем цената, но това щеше да увреди имиджа ни на наемодатели", разказа ми Марина.

През януари 2018 година търсенето на жилища под наем в градовете, в които се играят срещите от Световното първенство по футбол, нарасна още повече. В сайта Airbnb можеха да се видят обяви за стар едностаен апартамант в Подмосковието за 250 евро на ден. А в центъра на Москва човек не можеше да намери квартира за по-малко от 400 евро. В този период нощувката в пансион струваше между 12 000 и 15 000 рубли на ден (163 - 204 евро). "Наемодателите направо бяха полудели. За жилище, което обикновено се дава под наем за 50-60 хиляди рубли на месец, те искаха най-малко 450 000 рубли. Не, по-добре да искаме милион, си казваха даже някои. При това жилището изобщо не струва толкова" - това ми разказа посредничката на недвижими имоти Екатерина Симарева.

Трагедия разтърси Пиринско в ранните часове: Млад мъж увисна на бесилото!

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Илия Мирчев е мъжът, открит увиснал на бесилото рано тази сутрин. Както struma.bg първи писа, трагедията се разигра на ул. “Рила” в Сандански. По първоначална информация първи на шокиращата гледка се натъкнали съседи, които веднага сигнализирали в полицията.
Мирчев е живеел сам в къщата. Цялото му семейство работи в Германия. Младият мъж също дълго време е живял с близките си в чужбина, но преди около половин година му се наложило да се върне в родния град.
Какво го е накарало да вземе фаталното решение е в процес на изясняване.
Малко, след като разбраха десетки съседи на Мирчев наобиколиха дома му. сн.илюстративна

Материалът Трагедия разтърси Пиринско в ранните часове: Млад мъж увисна на бесилото! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Вдъхновяващата история на едно българско семейство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286509_%D0%92%D0%B4%D1%8A%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%

 Силвена и Красимир Ламбови от Варна са всъщност едно обикновено младо семейство. Тя е завършила туризъм, той е професионален видеооператор. Синът им Кристиян е на три, когато се задава ново бебе. Радостта в семейството е голяма, а двамата родители полагат всички възможни грижи за бъдещото дете. Седем лекари са проследили бременността, на няколко пъти правят биохимични скрининги, а в последните месеци плодът е гледан на 3D и 4D. Никакви признаци за това, което ги очаква. Всички изследвания показват плод без отклонения в развитието.

И тогава идва денят, когато Силвена, още унесена от пълната упойка за секциото, вижда пред себе си лекар на средна възраст, който сухо ѝ съобщава: "Детето е с генетични увреждания. Но вие сте млади, ще си родите друго. Това го оставете, защото ще превърне живота ви в ад. Сигурно няма да доживее до една година".

Живот със Синдром на Даун

Силвена и Красимир нямат никаква представа какво ги очаква. Сигурни са само в едно - че няма да изоставят детето си. И до ден-днешен не разбират как е възможно подобна новина да се съобщава толкова бездушно.

Микаела прохожда на година и един месец. Точно като батко си Крис. Тези първи 13 месеца от живота ѝ преминават в непрекъснати грижи - и напук на лекарската прогноза детето се развива като връстниците си. Грижи, грижи, грижи - това е рецептата, казват двамата родители.

Микаела

Малката Микаела

Именно тук започва необикновената история на това семейство, което е можело да изостави детето или да го занемари, можело е да потъне в мъката си и да загърби живота. Вместо това Силвена и Красимир правят нещо, което вдъхновява много други родители със сходна съдба.

Когато малката Микаела прохожда, Красимир решава да покаже в Ютюб какво са успели да постигнат. В първия от общо 30-те видеоклипа, проследяващи вече над две години развитието на детето, в кадър е 4-годишният Крис, който казва: "Сестра ми има Синдром на Даун и на мен това не ми пречи. Аз супер много я обичам".

Още първият видеоклип е гледан от над 200 000 души, видеоканалът в Ютюб има 24 000 абонати, а общо над 3 милиона души от цял свят следят какво се случва. Видеоклиповете на Красимир са забавни, интелигентно направени, професионално заснети. И са много полезни най-вече за родители на деца с Даун. Клиповете се разпространяват и във Фейсбук, а отзвукът е като отприщен бент. "И на мен ми казаха, че детето ще доживее най-много до една година. Оставих го на село при роднини. Днес той е вече на 30", пише една жена. Друга пък благодари за клипа, в който виждаме как Микаела щастливо пее и танцува с останалите деца в яслата, как сама се храни, облича и обува, чуваме възпитателките, които я описват като прекрасно дете. Впрочем, именно този клип, гледан от над 300 000 души, е и най-ефективният - защото променя нагласите на персонала в детските ясли. "След този клип най-сетне приеха детето ми в ясла“, пише жена със сходна съдба, получавала досега само откази.

"Тя е нашето сърце"

Красимир и Силвена подхождат много професионално към всеки един видеоклип. Виждаме малката Микаела в различни делнични ситуации - как се държи в магазин или на тържество, как учи нови неща, как отработва сложните за нея фини движения, как братчето ѝ помага. "Ние сме перфектният отбор", казва Красимир. „Силвена е много организирана и ангажирана с дейностите около Микаела и Крис, аз съм идеен и голям оптимист, Крис е разумен, а Микаела - тя е нашето сърце".

Междувременно 3-годишното момиченце вече говори много добре - дори по-добре от някои свои връстници. Пее песнички, играе с брат си, който макар още да не ходи на училище, вече е поел ролята да бъде учител на малката си сестра. "Тя може да научи всичко. Просто по-бавно от останалите", казва Крис. Благодарение на него Микаела познава цветовете и животните, може да играе на различни игри.

Крис с баща си

6-годишният Крис с баща си

Преди две години семейството основава фондация "Живот със Синдром на Даун". Благодарение на спонсори и дарения е осигурена безплатна музикотерапия за десет деца със Синдром на Даун във Варна, а през юни се провежда четиридневна среща-лагер край морето за общо 55 души от цялата страна - деца с Даун и техните родители. Дейността на Красимир и Силвена среща отзвук и в чужбина. Впечатлена от каузата им, младата Натали Ангелова, която живее в Германия, продава там чаши с техен шарж, като средствата подсигуряват част от издръжката на срещата-лагер. Фондацията, чиято дейност на практика се развива единствено от Силвена и Красимир, е носител на Националната награда за социална иновация  на Министерството на труда и социалната политика и финалист в конкурса на фондация "Промяната" на Нова Броудкастинг Груп.

"Започнахме проект, който има начало, но няма да има край. Толкова много неща още може да се направят", казва Силвена. Например субтитри на английски във всички видеоклипове, за да бъдат гледани от още повече хора. Търсят се доброволци за превод. Най-честата фраза, която ще превеждат, е лесна: "Обичам те".

Поредна тежка катастрофа, с трима ранени и човек с опасност за живота

https://www.actualno.com/crime/poredna-tejka-katastrofa-s-trima-raneni-i-chovek-s-opasnost-za-jivota-news_680370.html

Трима души пострадаха тази вечер при тежка катастрофа до село Железница, край София. Един от тях е с опасност за живота, става ясно от съобщение на УМБАЛ "Св. Анна" в София. И тримата пострадали са постъпили на лечение в болницата. Най-тежко е пострадал, с опасност за живота 47 годишен мъж, който има 4 счупени ребра, фрактура на таза и фрактура на бедрена кост. Снимка: Архив

Слагат край на делото за трагедията в Горни Лом

https://petel.bg/Slagat-kray-na-deloto-za-tragediyata-v-Gorni-Lom__269910

Край на делото за трагедията в Горни Лом. В Окръжния съд на Видин ще бъде прочетена присъдата за взрива във фабриката за боеприпаси, при ко...

В Ахелой протестират: Новият път за „Слънчев бряг” им отрязал пътя до дома

https://petel.bg/V-Aheloy-protestirat--Noviyat-pat-za----Slanchev-bryag----im-otryazal-patya-do-doma__269909

Десетки жители на Ахелой се събраха на протест заради новия път към курортния комплекс „Слънчев бряг”, който беше официално открит в пет...

Яна моли за помощ за най-скъпия си човек

https://petel.bg/YAna-moli-za-pomoshh-za-nay-skapiya-si-chovek__269908

helpkarma.com "Здравейте, мили хора! Това е моята много добра майка Руска! Казвам се Яна Тодорова от гр.София с висше икономическо образование и...

Православен календар за 19 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6875353

Православен календар за 19 юниСв. ап. Иуда, брат Господен. Преп. Паисий Велики. Преп. Паисий Хилендарски. Св. мчк Зосима Созополски Ден на покровителството на преп. Паисий Хилендарски над българската история и българските историци. Паисий Хилендарски е народен будител, автор на “История славянобългарска” (1762), поставил началото на Българското възраждане.

Amazon открива над 1000 работни места в Ирландия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286508_Amazon+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+1000+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%98%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F

 Amazon ще открие над 1000 нови работни места в Ирландия в рамките на следващите две години. Това обяви американският гигант в онлайн търговията днес, с което работната му сила в страната, която продължава да е магнит за големи технологични играчи, ще достигне над 3500 души, предава Ройтерс.

Това е най-големият подобен ход на мултинационална компания в Ирландия за тази година и е допълнение към вече заявените 11 300 места, обявени от чуждестранни фирми през първата половина на годината. Това представлява слабо увеличение спрямо същия период година по-рано според ирландската инвестиционна агенция IDA Ireland.

От десетилетие Ирландия има политика за привличане на работни места чрез корпоративен данък от 12,5%, което прави страната център за американски компании, сред които Apple, Google и Facebook, които пък носят около едно на всеки 10 работни места там.

 

Amazon заяви, че новите базирани в Дъблин позиции ще са за софтуерни инженери, специалисти по сигурност и експерти по големи масиви от данни – в Amazon и Amazon Web Services (нейното звено за облачни услуги).

Базираната в Сиатъл компания обяви по-рано този месец, че ще открие 2500 работни места в съседна Великобритания, увеличавайки присъствието си там до близо 28 хил. позиции.

„Решението на Amazon да добави още 1000 работни места в Ирландия подчертава нашата мисия да направим тази страна една иновативна, дигитална икономика и глобален лидер за технологичния сектор“, заяви ирландският премиер в изявление.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Магдалена Иванова

Защо Латвия се бои да обнародва архивите на КГБ?

http://pogled.info/svetoven/evropa/zashto-latviya-se-boi-da-obnarodva-arhivite-na-kgb.95451

/Поглед.инфо/ В Латвия прекрати дейността си така наречената Комисия за научни изследвания дейността на КГБ на СССР, препоръчвайки на правителството да публикува предмета на нейните изследвания - архивите, съдържащи списъци на сътрудниците и агентурата. Ръководството на страната обаче не бърза да направи това. Защо? И какви материали проучва тази Комисията в продължение на двадесет години?

Neue Zürcher Zeitung: Разделена Европа няма какво да противопостави на растящото руско влияние

http://pogled.info/svetoven/Neue-Z%C3%BCrcher-Zeitung-razdelenata-evropa-nyama-kakvo-da-protivopostavi-na-rastyashtoto-rusko-vliyanie.95450

/Поглед.инфо/ Заради разцеплението между западните и източните страни на ЕС, Русия успя да засили влиянието си над целия европейски континент, пише авторът на материала на Neue Zürcher Zeitung Оливър Йенс Шмит. Москва можа да укрепи позициите си не само благодарение на „привлекателната антизападна пропаганда“ в източната част на Европа, но и благодарение на „разгрома на правовата държава“ с подкрепата на „корумпираните западни политици“, счита авторът.

Times: Не вярвайте на плашилата — във Волгоград към британците се отнасят със симпатия

http://pogled.info/svetoven/Times-ne-vyarvaite-na-plashilata-vav-volgograd-kam-britantsite-se-otnasyat-sas-simpatiya.95449

/Поглед.инфо/ Въпреки предупрежденията на властите на Обединеното кралство за възможни анти британски настроения в Русия, във Волгоград към англичаните се отнасят с голяма симпатия, пише The Times. Както отбелязва изданието, топлото отношение на волгоградчани към жителите на Мъгливия Албион има дълбоки корени и се е зародило още по времето на Втората световна война.

Наблюдател на Figaro: За да се запази европейската цивилизация е необходимо да се откажем от постколониалната вина

http://pogled.info/svetoven/evropa/nablyudatel-na-Figaro-za-da-se-zapazi-evropeiskata-tsivilizatsiya-e-neobhodimo-da-se-otkazhem-ot-postkolonialnata-vina.95448

/Поглед.инфо/ Миграционната криза в Европа, последен епизод на която стана инцидента с кораба „Аквариус“ в Италия, показа дълбоките противоречия между европейските хуманистични идеали и способността на Европа да запази своята идентичност, счита наблюдателят на Figaro Наташа Полони. За да разреши този парадокс, на Европа й е необходимо на първо място да се откаже от чувството за „постколониална вина“, определящо миграционната политика на континента, убедена е журналистката.

Atlantico: Американските санкции са по-страшни за европейските компании от протекционизма на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/Atlantico-amerikanskite-sanktsii-sa-po-strashni-za-evropeiskite-kompanii-ot-protektsionizma-na-tramp.95447

/Поглед.инфо/ Ръководителите на европейските предприятия повече са загрижени от екстериториалния принцип на действие на американското право, отколкото от протекционистките мерки на Доналд Тръмп, отбелязва икономическият наблюдател на Atlamtico Жан Марк Силвестър. Според журналиста малко хора вярват в сериозността на намеренията на Тръмп да възстанови американската промишленост. При това прилаганата от Вашингтон система на санкции, позволяваща да се забрани на всяка компания да има дейност във всяка страна, пряко заплашва европейския бизнес.

Доналд Тръмп нареди на Пентагона да създаде космически въоръжени сили

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286507_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B

 Американският президент Доналд Тръмп обяви днес създаването на шести вид въоръжени сили - космически, които ще са независими от военновъздушните сили, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Съдбата ни извън Земята е не само въпрос на национална идентичност, а и на национална сигурност", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс, на среща на Националния космически съвет в Белия дом. 

 

"Не е достатъчно просто да имаме американско присъствие в космоса, трябва да имаме американско превъзходство в космоса", заяви Тръмп, нареждайки на министерството на отбраната да създаде новия вид въоръжени сили.

"Ще имаме военновъздушни сили, ще имаме и космически сили. Отделни, но равностойни", добави президентът, цитиран от ДПА.

Сега много от свързаните с космоса военни проекти са под разпореждането на американските ВВС.

В речта си Тръмп каза, че правителството би искало да изпрати отново американски астронавти на луната (миналата година той подписа заповед за това) и е склонно да работи с разрастващата се частна космическа индустрия.

Президентът обясни, че ще подпише директива за създаване на рамка за "управление на космическия трафик" за справяне с претовареността в околоземната орбита, тъй като според него сегашните регулации са остарели.

Тръмп вече каза, че е склонен да се създаде този шести вид сили наред със сухопътните, военновъздушните, военноморските, морската пехота и бреговата охрана.

В Конгреса тази тема от години поражда полемика между привържениците на обособяването на отделни сили, равностойни на останалите, и онези, които смятат за по-функционално космосът да остане под разпореждане на военновъздушните сили. Създаването на космически сили не може да стане за един ден. При всички случаи Конгресът ще трябва да приеме съответния закон, отбелязва АФП.

На срещата в Белия дом присъстваше бившият астронавт Едуин "Баз" Олдрин, както и ръководители на големи компании от сферата на авиокосмическата промишленост.

По статията работи: Магдалена Иванова

Мост се разпадна година след ремонта

https://zaistinata.com/%d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0/

Мостът в село Добруша, община Криводол отново се разпада, година след неговото укрепване. В момента съоръжението представлява истинска опасност за преминаващите, предава регионалното издание „Зов нюз“. Изданието припомня, че през май 2017 г. проливният дъжд подкопал и съборил част от моста, който свързва двете части на селото и при по-сериозна повреда населеното място можело да […]

Google пусна услугата си YouTube Music и в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286506_Google+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+YouTube+Music+%D0%B8+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 Google пусна от днес музикалната си стрийминг услуга YouTube Music в Европа, изправяйки се в пряка конкуренция с услугите на Spotify, Deezer и Apple Music, предаде Франс прес.


Услугата, която може да се ползва от 22 май в САЩ, Австралия и Нова Зеландия, Мексико и Южна Корея, вече е на разположение и във Франция, Испания, Германия, Италия и Великобритания, съобщи компанията.

 

На цена от 9,99 евро месечно YouTube Music Premium предлага интерфейс подобен на този на конкурентите си с огромен избор плейлисти, лични препоръки и огромен каталог с албуми и песни. YouTube прибавя и огромното си разнообразие от музикални клипове и видеа на концерти на известни и слабо известни изпълнителни, които вече се гледат без реклами.

Според Международната федерация на звукозаписната индустрия 85 процента от потребителите на YouTube ползват платформата, за да слушат безплатно музика.  

 

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

При какви нарушения на пътя и за колко дълго ни отнемат шофьорската книжка?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pri-kakvi-narusheniia-na-pytia-i-za-kolko-dylgo-ni-otnemat-shofiorskata-knizhka-2104256

Какви са глобите за нарушения на пътя, за колко време се отнема шофьорска книжка при повторни нарушения и къде най-често бъркаме?

Коя е ерогенната зона на всяка зодия? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koia-e-erogennata-zona-na-vsiaka-zodiia-video-2104127

Всеки човек има своето тайно местенце, което може да го възпламени само с едно докосване. Тези части на тялото обикновено са подобни при повечето хора, но има и изключения, които са уникални са всеки и всъщност могат да бъдат повлияния от зодията ни.

Зодията определя до известна степ

Предизвикателствата пред Zara и как новите технологии променят играта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286505_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+Zara+%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%

 Inditex, най-голямата компания за търговия на дребно с облекло в света, която е собственик на веригата Zara, е изправена пред засилващата се конкуренция на по-млади онлайн играчи като Boohoo.com и Missguided. Те създават дрехи по-бързо (от дизайна до момента на продажба минава едва седмица) и освежават сайтовете си всеки ден със стотици нови стоки. 

В опит да се задържи на гребена на вълната испанската компания разработва нови технологии, сътрудничи си с технологични фирми и наема таланти от стартъп компании. 

Успехът или провалът на тези усилия може да определи дали Inditex ще успее да се приспособи към променящата се среда в търговията с облекло, където се очаква Amazon да изпревари Macy's като най-големия продавач на дрехи, който обслужва американците. 

В по-широк смисъл това може да покаже също дали моделът за комбиниране на онлайн продажби с голяма мрежа от физически магазини може в крайна сметка да надделее на пазара на масовата мода.

Inditex има иновационно подразделение, начело на което са бившият телекомуникационен инженер Алехандро Ферер и основателят на стратъп Давид Алайон. 

 

Подразделението изпробва начини за подобряване на работата със складовите наличности. То работи заедно с калифорнийската Fetch Robotics, за да тества роботи, които да работят в складовете, посочва компанията.

Подразделението си партнира и с производителя на чипове Intel за създаване на устройства, които могат бързо да измерват обема на дрехи в кашони. 

Екипът изпробва технологии, които биха могли да оптимизират актив, какъвто конкурентите им нямат - физическите магазини. Inditex посочва, че вниманието е насочено към области като "локационна интелигентност", ултразвукова технология за проследяване на стъпки в магазините, както и виртуални асистенти, които да помагат на клиентите. 

"Локационната интелигентност" позволява на мобилни приложения да преминават в режим "в наличност", когато в магазина влезе клиент, така че той да може да локализира стоките и да получи оферти. 

Според източник Inditex е разработил партньорство и с технологични компании като Jetlore, която използва изкуствен интелект, за да прогнозира поведението на клиентите, и испанския стартъп за големи данни El Arte de Medir. 

Zara става пионер в концепцията за "бърза мода" през 80-те. Тя е първата компания, разработила метод за скоростно приспособяване към променящите се тенденции, като използва бързи вериги за доставка. Концепцията се основава на производство, близо до централата, за да се съкрати времето от началото на дизайна до излагането на стоките в магазините до около три седмици. 

Бързорастящите нови компании, които навлизат на пазара, необременени с големи магазини, обаче установяват производството си още по-близо до дистрибуцията и непрекъснато освежават асортимента. 

Boohoo, основана през 2006 година в британския град Манчестър, работи в режим "пробвай и повтори". При него се произвеждат малки партиди стоки и се увеличава производството на тези от тях, които се продават най-добре. 

Над половината от продуктите се правят във Великобритания и влизат в продажба две седмици след началото на дизайнерския процес.

Missguided, чиято централа също е в Манчестър, твърди, че може да съкрати това време дори до седмица. 

Моделът на Inditex се базира на производство близо до централата й в Галиция, Северна Испания, така че поръчките да могат да бъдат разпратени бързо до мрежата й от над 7 хил. магазина по света. Доставчиците й са предимно в Испания, Португалия, Турция и Мароко вместо в традиционните центрове за производство в Азия.

 

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Стрелба в центъра на Малмьо взе живота на двама души, има ранени

https://www.actualno.com/europe/strelba-v-centyra-na-malmio-vze-jivota-na-dvama-dushi-ima-raneni-news_680369.html

Двама души загинаха след стрелбата в шведския град Малмьо, съобщиха от местната полиция, предаде БГНЕС. Според информацията петима души са били ранени при стрелбата, като първоначално информацията беше за четирима пострадали. Според полицията, жертви на стрелбата са 18-годишен младеж и 29-годишен мъж. Свидетели твърдят, че са чули между 15 и 20 изстрела. Самата стрелба е станала в непосредствена близост до полицейски участък, твърди The Guardian. Ранените пък били моментално откарани с частни

"Медицински одит": топят ни бивш служител и девойката му

http://clubz.bg/69335-medicinski_odit_topqt_ni_bivsh_slujitel_i_devojkata_mu

Записи, на които ясно се чуват инструкции за "потопяване" на проверки, листче на което пише кой какво да махне от медицински одит, случай на трансплантирано момче от Добрич, при което е настъпила смърт, но не е написано нищо на доктора и дори предупреждение към съответната болница, починали родилка в "Шейново" и бебе в Стара Загора...

За всички тези и други неща тази сутрин говори пред Нова тв отстранената шефка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО) проф. Златица Петрова.

Както Клуб Z писа, в няколко "пакета" прокуратурата започна радзследвания в десетки болници, като съобщи за фрапиращи безобразия. Още тогава не стана ясно какво е правила ИАМО, включително при най-масовите - източване на болници, като вътре на територията им с години са допускани частни дружества със същия предмет на дейност.

След това очаквано държавното обвинение влезе и в самата агенция, носеща звучното прозвище "медицинска ДАНС". На нарочна персконференция от прокуратурата бе изнесено, че Петрова е разписала такива правила, че да контролира на финала проверките и които отявлено противоречат на по-горестоящата наредба на МЗ. Освен това се разследвали 11 "потопени" от одиторите смъртни случая.

Сигналите подал бившият главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев.

Днес в ефира на Нова говориха освен него, служител със закрито лице и премодулиран глас, както и друга служителка, която пък - за да е още по-безвкусно - директорката обвини, че живее на семейни начала с главния секретар.

"Това е тука също доказателство, че срещу името на агенцията, и срещу ръководството, и срещу мене персонално се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриманицонен натиск", каза Златица Петрова на обвиненията.

Тя дори благодари на екипа си, който работел "в името на това българският пациент да получава качествена и своевремнна помощ от една страна и освен това да създаваме все пак някакво спокойствие в системата, за да могат лекарите спокойно да си вършат работата".

В записите тя отрече да е нейният глас. "Аз лично не мога да позная човека, който е прикрит в момента", заяви пък Петрова по повод прикрития анонимен събеседник на телевизията (нищо, че вероятно точно това е била целта, б.р.)

"За тази служителка и за главния секретар имам достатъчно... така... информация за тях двамата. Тази служителка, която в момента се явява като потърпевша, тази "експертка" първо не е лекарка. И е много трудно един икономист, какъвто е тя, да коментира медицински случаи - отговори с атака Петрова, доволно почуквайки папките, които си носеше в студиото. - Същата тази служителка е в съжителство с главния секретар – г-н Евлогиев, който е автор на този сигнал до прокуратра."

Тя заяви, че да натиска и да коригира извършените от експертите й констатации било "абсолютно невъзможно", въпреки че заключенията на прокуратурат са точно в обратната посока. А атаките идвали - защото не се познава добре работата на агенцията.

Тя самата не знаела кои са 11-те смъртни случаи, за които от държавното обвинение оповестиха, че пращат данни на прокурорите по места за разследване. Иначе те работели отлично с прокуратурата "по 3 направления".

За починалите родилка и бебе в "Шейново" била "извършена проверка с висока компетентност, открити са доста пропуски и са отразени". Става въпрос за Веселка И., която след като й се прави секцио, детето се оказало мъртво, но и жената не се почувствала добре. Кръвопреливане започва след часове, чак когато е в безсъзнание, и тя умира.

"В Стара Загора имаме смърт на бебе новородено. Тука имаме прекратяване на даден случай по чл. 28 – маловажност, но по него също се спекулира: маловажността не е на самата смърт. Маловажен е евентуално,ако има нарушение, административният случай", поясни директорката защо никой не е наказан.

Те проверили всичките пътни актове и други документи - операционният екип се събрал за 20 мин., при норматив 30 мин.

"Детето вътреутробно е имало увита пъпна връв – два пъти около това... - каза шефката въртейки с пръст около шията си. - То загива, още докато е в утробата."

"Тези, за които ние знаем, не представляват интерес", великодушно заключи Петрова.

Дори обратното - тях ги съдели в административния съд лекари, на които са издали наказателни постановления за нарушения.

"Така са направени правилата, че над 50 % от издадените наказателни постановления са паднали в съда. Правилата са направени така, че да може да падне един случай", заключи водещият Виктор Николаев, но не получи отговор.

"Главният секретар е част от изграждането на тези правила, срещу които в момента протестира... По отношение от негова страна и от страна на девойката, която също се включи в тази дейност (т.е. - по оклеветяването им, б.р.), тя също е икономист – освен това тя е освободена, тя беше просто на изпитателен срок", посочи виновните Златица Петрова.

Всичко било просто "вътрешен конфликт".

4 години от потопа в Аспарухово, който отне живота на 13 души

https://petel.bg/4-godini-ot-potopa-v-Asparuhovo--koyto-otne-zhivota-na-13-dushi__269906

Снимки Петел.бг На днешна дата - 19 юни се навършват точно четири години от трагедията в Аспарухово, отнела живота на 13 души и домовете и и...

Лукс и охолство: Благоевградски бизнесмен си купи луксозна яхта и тръгна към Ривиерата (Снимки)

https://petel.bg/Luks-i-oholstvo--Blagoevgradski-biznesmen-si-kupi-luksozna-yahta-i-tragna-kam-Rivierata--Snimki--__269905

Благоевградският бизнесмен Димитър Стойков предприе обиколка на Ривиерата с новата си яхта, която кръсти „Рилана“. Лодката от марката ...

105-годишната американка разкри тайната на дълголетието си, няма да повярвате какъв е начинът й на живот (снимки)

https://petel.bg/105-godishnata-amerikanka-razkri-taynata-na-dalgoletieto-si--nyama-da-povyarvate-kakav-e-nachinat-y-na-zhivot--snimki-__269904

Хелън Граниър от Палм Харбър, Флорида, САЩ, отбеляза своята 105-годишнина. "Никога не очаквах, че ще живея толкова дълго. В семейството ми так...

Кошмар в небето! Самолетът на националите на Саудитска Арабия се запали (видео)

https://petel.bg/Koshmar-v-nebeto--Samoletat-na-natsionalite-na-Sauditska-Arabiya-se-zapali--video-__269903

Кошмар в небето преживяха футболистите на Саудитска Арабия. Самолетът им се запали на път за следващия мач от Световното първенство в Рус...

Италианското правителство готви много неприятна изненада за ромите в страната

https://petel.bg/Italianskoto-pravitelstvo-gotvi-mnogo-nepriyatna-iznenada-za-romite-v-stranata-__269902

Gdr della Repubblica Italiana Wiki Крайнодесният италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви, че правителството готви официално преб...

Ето кои райони остават без ток във Варна и региона

https://petel.bg/Eto-koi-rayoni-ostavat-bez-tok-vav-Varna-i-regiona-__269899

Районите във Варненско с прекъсване в електрозахранването днес са няколко. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съо...

Отборите ни научиха възможните си съперници в Лига Европа

http://clubz.bg/69334-otborite_ni_nauchiha_vyzmojnite_si_sypernici_v_liga_evropa

Снощи УЕФА обяви разпределението на групите за жребия за първия предварителен кръг на турнира Лига Европа, в който ще участват "Славия" (носител на купата на България), ЦСКА-София и "Левски".

Тегленето е утре, сряда, от 14:00 часа, а мачовете са на 12 и 19 юли.

Вижте потенциалните съперници на "Славия":

“Гленавон” (Северна Ирландия), “Европа” (Гибралтар) или “Прищина” (Косово), “Биркиркара” (Малта) или “Класвик” (Фарьорските острови), “Илвс” (Тампере, Финландия) и “Стярнан” (Исландия)

Това са възможните противници на ЦСКА-София:

“Милсами” (Молдова), “Рудар” (Черна гора), “Рига” (Латвия), “Хонвед” (Унгария) и “Балзан” (Малта)

"Левски" ще се падне с един измежду:

“Чикура Сашкере” (Грузия), “Вадуц” (Лихтенщайн), “Нарва Транс” (Естония), “Друидс” (Уелс) или “Тракай” (Литва), “Гандзасар-Капан” (Армения), “Сант Джулия” (Андора) или “Гзира Юнайтед” (Малта)

На някои от тях предстоят срещи от предварителната фаза на турнира.

Днес след 14 часа ще научим първият съперник на "Лудогорец" в Шампионската лига.

ДФК Делфините със сребърни медали от турнир в Румъния

http://varnautre.bg/2018/06/19/83598/%d0%b4%d1%84%d0%ba-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%82

Децата на ДФК Делфините, родени 2010 година, спечелиха сребърните медали от футболен турнир в Румъния. Надпреварата се проведе в базата на Академия Хаджи, а варненци участваха с два набора. Във всяка възрастова група участваха по 12 отбора. Родените през 2009 таланти на варненската школа участваха във формат футбол 7 /6+1/, а 2010-а – формат футбол […]

Ердоган: Да забием последния пирон в ковчега на стара Турция

http://clubz.bg/69333-erdogan_da_zabiem_posledniq_piron_v_kovchega_na_stara_turciq

Всеки глас за управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) на изборите на 24 юни, ще бъде „пирон в ковчега на старата Турция“, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган на предизборен митинг в черноморския крайбрежен град Орду, предава подчертано опозиционното турско електронно издание Ahval.

Медията коментира, че препратките към „новата“ и „старата“ Турция отдавна се използват в реториката на управляващата партия, която се представя като стъпка напред от „старата Турция“ на нестабилност и държавни преврати, пише "Фокус".

Множеството успешни инфраструктурни проекти пък заемат централно място в нейния наратив. Ердоган посочи летището „Орду-Гиресун“, построено на изкуствен остров и открито през 2015 година като пример за своята успешна политика и обеща да продължи развитието на района с изграждането на язовири, обяснява „Ахвал“. Държавният глава е продължил с няколко думи за още едно от основните си предизборни обещания, което, както обяснява електронното издание, предизвиква подигравки от опозицията: обещанието за изграждане на денонощни кафенета и библиотеки, в които ще се предлагат безплатни напитки и сладкиши.

Ердоган обещава безплатни напитки и сладкиши в кафенета.

Ердоган е изтъкнал, че политиката му е била успешна и в Северна Сирия, където през март в хода на военната операция „Маслинова клонка“ са ликвидирани сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) от северозападносирийския им анклав Африн и е сключена сделка със САЩ, според която групировката и нейните издънки трябва да се изтеглят от Манбидж до края на тази година. В Турция, припомня турската медия, ОНС се смята за терористична организация и сателит на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), групировка, която се опитва да постигне автономия на кюрдите в Турция чрез въоръжена борба от 1984 година насам.

Докато отношенията на Анкара с традиционните й съюзници на Запад се развалиха в последния период на управлението на ПСР, коментира „Ахвал“, Ердоган с удоволствие подчертава, че споразумението със САЩ за военно присъствие на Турция в Манбидж е постигнато чрез дипломация.

Орозиционният лидер Мухарем Инче.

Турция се нуждае от „нова кръв“ и „ново име“ като неин президент, за да се движи напред, заяви в понеделник кандидатът на основната опозиционна партия в страната „Републиканската народна партия (РНП) (Кемалистката) Мухарем Инче на предизборен митинг в провинцията Кахраманмараш, пише електронното издание на турския вестник Hurryiet.

„Ако аз стана президент, нашите деца ще получат добро образование... Ще подобрим индустрията на основата на селското стопанство. Ще спасим нашите пасбища и селскостопански земи и ще предотвратим бездействието на нашите човешки ресурси. Ще използваме моретата много повече. Но уморен човек не може да се справи с това. Някой, който е управлявал страната 16 години, някой, който пое долара от 1,30 турски лири, а сега той е 4,60 турски лири не може да направи това. Турция се нуждае от нова кръв, ново име“, е заявил Инче.

И допълнил:

„Ако не можем да хванем големите промени, които се случват по света, ще останем бедни за още 100 години. Светът се променя и ние трябва да сме в крак с промените. Ердоган казва: ‚Ще отгледам религиозно и отмъстително поколение‘. Имам възражение по този въпрос. Нямам възражения срещу религиозното възпитание, но това е работа на семейството“. 

Ако той бъде избран за президент на предстоящите на 24 юни избори, Инче обеща, че ще направи религиозните курсове избирателни, които понастоящем са задължителни, освен за религиозните малцинства в страната.

„Например, ако консервативно семейство каже ‚два часа религиозни курсове не са достатъчни за моето дете, искам те да посещават повече часове по ислямско право‘, тогава ние ще им предложим избираем курс, в който те могат да учат дори повече. Но ако друг каже ‚Не искам часове по религия‘, тогава няма да ги принуждаваме да ги посещават. Ще научим всички деца на чужди езици и математика. Ще свършим това заедно“, добави той.

Инче обеща също „да свали значката си на РНП“ като президент и да прегърне всички от всяка част на обществото, като добави, че всички прослойки в турското общество ще бъдат представени в кабинета, който ще постигне „мир и помирение“ в страната

Огромна яма се отвори след потопа в София

https://petel.bg/Ogromna-yama-se-otvori-sled-potopa-v-Sofiya__269898

Пороят в София нанесе сериозни щети на столицата ни. Преди минути "Нова телевизия" се включи от улица "Вихрен", където се е отворила огр...

Стотици сигнали заради дъжда вчера

https://petel.bg/Stotitsi-signali-zaradi-dazhda-vchera__269897

Кадър: bTV Стотици сигнали бяха получени по време на поройния дъжд, който се изсипа вчера в София, съобщава bTV. При гръмотевичната буря ...

Везни: Предстои изключително сложен ден в работата за вас

https://petel.bg/Vezni--Predstoi-izklyuchitelno-slozhen-den-v-rabotata-za-vas__269895

lamqta.com Овен  Подходящ ден за среща с влиятелни хора, а и за преговори. Ще успеете да направите приятно впечатление, да представите своите...

Разкриват подробности за ареста на 24-годишния кмет, заловен с подкуп

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/razkrivat-podrobnosti-za-aresta-na-24-godishniia-kmet-zaloven-s-podkup-2104233

Очаква се днес от държавното обвинение да разкрият подробности за ареста на 24-годишния кмет на карловското село Войнягово. 

Задържаният е най-младият кмет в община Карлово. Казва се Тодор Танковски и е на 24 години. Той е първи мандат управник на Войнягово, родом е от селот

Българите се оказаха най-активни в ЕС при докладване на престъпления

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarite-se-okazaha-naj-aktivni-v-es-pri-dokladvane-na-prestypleniia-2104248

Около 25 процента от българите, или почти всеки четвърти наш сънародник, е бил готов да съобщи за извършено престъпление или вандализъм на съответните органи, показват данни от мащабен анализ на Евростат за темата "престъпност" през 2016 г.

Кошмар след кошмар: Ужасяващите разкази от Мосул

//dariknews.bg/novini/komentar/koshmar-sled-koshmar-uzhasiavashtite-razkazi-ot-mosul-2104189

Млади хора доброволно издирват трупове из разрушения Мосул. Там мъртъвците са навсякъде - дори и година след прогонването на „Ислямска държава“ (ИД) от иракския град. Ужасът от тригодишното господство на ислямистите трудно ще бъде забравен.

CNN: На Запад не разбраха средновековното забавление на руснаците – мечка с вувузела

http://pogled.info/svetoven/CNN-na-zapad-ne-razbraha-srednovekovnoto-zabavlenie-na-rusnatsite-mechka-s-vuvuzela.95445

/Поглед.инфо/ Кадри от Русия, на които в рамките на празнуването на първата победа на националния отбор на Русия на СП-2018 по московските улици возят мечка, свиреща на вувузела, предизвика крайно отрицателна реакция у американската организация за защита на животните РЕТА, съобщава CNN. Както заяви в ефира на този канал кореспондента Матю Чанс, подобни „средновековни“ зрелища са нещо обичайно за Русия.

Daily Telegraph: Лошите отношения не са повод да отписваме руската икономика

http://pogled.info/svetoven/Daily-Telegraph-loshite-otnosheniya-ne-sa-povod-da-otpisvame-ruskata-ikonomika.95444

/Поглед.инфо/ С помощта на Световното първенство по футбол Владимир Путин ще покаже, че опитите на Запада да изолира Русия са се провалили, пише икономистът и журналист Лиъм Холиган в The Daily Telegraph. И макар отношенията със Запада да се намират на ниско равнище, икономиката на Русия остава доволно силна, устойчива и стратегически важна.

ORF: Германското разузнаване не се отнася към Австрия по приятелски начин

http://pogled.info/svetoven/evropa/ORF-germanskoto-razuznavane-ne-se-otnasya-kam-avstriya-po-priyatelski-nachin.95443

/Поглед.инфо/ В течение на няколко години Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) е шпионирала както държавните държавни учреждения и предприятия, така и международните организации на територията на Австрия, съобщава телевизионен канал ORF. „Следенето на една приятелска държава над друга е нещо не просто необичайно, но и нежелателно и неприемливо“, констатира президентът на Австрия Александър Фон дер Белен.

Бежанци на раздора: В ЕС не могат да достигнат до единно мнение по миграционната политика

http://pogled.info/svetoven/evropa/bezhantsi-na-razdora-v-es-ne-mogat-da-dostignat-do-edinno-mnenie-po-migratsionnata-politika.95442

/Поглед.инфо/ Видимо проблемите заради „мигриращите пътешественици“ възникват не само в отношенията между страните от Евросъюза, но и вътре в някои от тя. В Германия например вътрешният министър и същевременно и председател на ХСС Хорст Зеехофер заяви, че вече му е омръзнало от опитите да се разбере с Ангела Меркел по този болезнен въпрос.

Новият път блокира достъпа до Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vyB86cOo-8w/

pat-aheloiТази сутрин жителите на гр.Ахелой се събраха, за да изкажат своето недоволство, че новият път блокира достъпа до Ахелой. Това създава голяма трудност за тях. Когато  се връщат от Слънчев бряг има проблем с това, че трябва да отидат до Каблешково, от там да  минат кръговото и да се приберат към Ахелой.

Проблем има и при автобусите, защото те за да вземат и оставят  пътници на спирката в Ахелой, трябва да минат кръговото на Каблешково, да се върнат до Ахелой и след това правят опасни маневри в града и там, където е пътят за Равда. Повечето автобуси оставят пътниците на кръговото.

Според ахелойци, проблемът е, че няма специална отбивка за града и се надяват на вътрешен път, който да улесни връзката с Ахелой

Може ли Господ да ви помогне да живеете дълго?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6915644

Може ли Господ да ви помогне да живеете дълго?Да бъдеш религиозен, може да дава тласък на дълголетието. До този извод са стигнали учени Държавния университет в Охайо, САЩ. “Религиозната принадлежност има почти толкова силен ефект върху дълголетието, колкото и полът”, обяснява водещият изследовател Лаура Уолс, доктор по психология. За целите на проекта учените са анализирали 1100 некролога от

Тръмп налага нови мита на Китай - за 200 милиарда долара

http://clubz.bg/69330-trymp_nalaga_novi_mita_na_kitaj_za_200_miliarda_dolara

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши снощи, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите наложени от САЩ мита, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Допълнителни мерки трябва да бъдат взети, за да се насърчи Китай да промени несправедливите си практики и да отвори своя пазар за американски стоки", гласи комюнике на президента, цитирано от Белия дом.

Тръмп е наредил на търговския представител на САЩ да подготви налагането на допълнителните мита, които ще влязат в сила, ако Китай въведе обявените от него мита.

"Ако Китай увеличи митата си, ние ще отвърнем с налагане на допълнителни мита на още стоки за 200 милиарда долара", се казва в комюникето, цитирано от ДПА. 

Почитаме делото на преподобни Паисий Хилендарски и неговата „История славяноболгарская”

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%b8%d1%81%d0%b8%d0%b9/

Значимостта на епохалния труд „История славяноболгарская” за пробуждане на националното самосъзнание на българите през Възраждането прави св. Паисий Хилендарски една от най-тачените фигури в родната история. Заслугите на скромния монах и таксидиот (православен монах, събиращ дарения за манастир) го нареждат сред най-популярните личности – дейци на Българската Православна църква. Когато България отбелязва 200-годишнината от появата на „История славяноболгарская”, Светият Синод (на 26 юни 1962 г.) провъзгласява преп. Паисий за български светец, като определя в своя календар 19 юни за ден в негова памет и прослава.

Днес, 50 години по-късно, в този ден стартират националните чествания, провеждани под патронажа на президента Росен Плевнелиев, по повод юбилейната 250-годишнина от създаването на най-българската книга, променила хода на историята ни.

Отец Паисий осмисля идеята и написва творбата си за близо две години (1760–1762 г.). Наред с призива си за опазване на българския език и опознаване на българската история, той оставя и конкретния завет: „Преписвайте я и платете да ви я препишат”. Въпреки че при посещението си „в немската земя” е видял книгопечатането, Паисий иска „Историята” да бъде преписвана на ръка, осъзнавайки, че такъв труд е гаранция за възпитаване на съмишленици. Изследванията дават сведения за над 70 преписа на най-българската книга, като до нас реално са достигнали 42. През последните години чрез дарения от частни библиотеки постъпват нови екземпляри.

Първият препис на Паисиевата история е направен през януари 1765 г. в Котел от отец Стойко Владиславов – бъдещият епископ Софроний Врачански, след личната му среща с Хилендарския монах. Следват Самоковският (1771 г.), Жеравненският и Рилският (1772 г.), и още десетки преписи, направени в различни български краища. В годините на етническа и духовна асимилация разказаното в „Историята” събужда обезверения българин за просвета и борба, дава му надежда за ново бъдеще.

Русчук е единственото българско селище с направени или ползвани цели 6 преписа на „История славяноболгарская”.

През 1844 г. в Будапеща Христаки Павлович отпечатва 2000 броя на „Царственик или История болгарская”. Книгата всъщност е първото печатно издание на един от вариантите на Паисиевата „История”. Както доста други преписвачи на „История славянобългарска” преди него, Павлович се подписва като автор, спестявайки на читателите името на отец Паисий. „Царственикът” бързо набира популярност сред българите и като първа печатна българска история се нарежда сред най-търсените четива през Възраждането.

Русчук е единственото селище в българските земи, за което е исторически доказано, че през Възраждането местните българи са създали или ползвали цели 6 преписа на Паисиевата „История славяноболгарская”.

Първият Русенски препис е направен от хилендарския таксидиот йеромонах Пантелеймон, който пребивава в града, когато Русчушката крепост е в епицентъра на бойните действия на поредната руско-турска война. Преписът на отец Пантелеймон Хилендарец обхваща 92 листа и е завършен през май 1809 г. На последния лист преписвачът отбелязва: „В сие лето взяша и москали град сей в месяца септемврия 13-ого числа и обладаша в нем до июня месяца до 25-ого числа и отдаша его паки туркам”. По-късно този препис е отнесен на Атон, където се съхранява и до днес в библиотеката на Хилендарския манастир.

Следващият препис е създаден през същата 1809 г. от габровеца Влад Гладичов, който посещава Русчук. До 11 август с.г. той възпроизвежда преписа на отец Пантелеймон, с когото се познава, като добавя своята бележка „на ползу всем любознателем болгарским”. Гладичовият препис дълго се съхранява в Преображенския манастир край Търново, откъдето впоследствие е предаден във Великотърновския държавен архив.

Третият препис на „Историята”, четен от българите в Русчук, е Жеравненският от 1772 г. Той е един от най-първите, правен по времето, когато Паисий е още жив. Върху неговите страници има бележки от читатели, сред които и даскал Никола поп Лазаров от Русе. През 1838 г. Жеравненският препис е пренесен в Одеса, Русия, и предаден на Васил Априлов. Там го проучва и Г. С. Раковски. Две десетилетия по-късно този препис става част от колекцията на украинеца Иван Курис, разпръсната по време на Гражданската война в Русия на различни места в страната.

Вторият Русенски препис е дело на даскал Никола поп Лазаров. През 1811 г. в Русчук той копира Жеравненския препис в книга с обем 72 листа, като почеркът му е определен като „черковно писмо, доста хубаво”. Даскал Никола добавя свое послание към читателите на преписа му: „…прочетох тази историйца и разбрах какво е писано в нея, и вие, братя, потрудете се, та я прочетете, за да бъде в полза на българите и похвала, а за пакост на гърците и сърбите”. Лазаровият препис е със специално посвещение на „хаджи Димчо хаджи Георгиевич, купцу болгарскому”. Днес този препис се съхранява в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”. Любопитно е, че Боян Пенев лично е направил копие на Лазаровия препис.

Русенският „Царственик” – пореден препис на Паисиевата „История”, се датира не по-късно от 1831 г. Според писмо на Юрий Венелин от 27 септември 1837 г. до Васил Априлов, този препис върху пергамент се намирал у логотета (деловодителя) на Червенската митрополия, който временно живеел в с. Бабадаг, Северна Добруджа. Няма сведения дали този „Царственик” се е запазил.

Шестата преправка на „Историята” на Паисий с русенски адрес е препис от 1844 г. с вероятен търновски произход, съхраняван в библиотеката на Доростоло-Червенската митрополия и впоследствие предаден от нея на Църковно-историческия музей в София.

„История славяноболгарская” първа ни дава писмени сведения и за единствения от българските светци с потекло от Русенския край – св. Димитрий Басарбовски. Въпреки многобройните си странствания из Българско, вероятно е Паисий да не е посещавал Русе, защото в труда си сочи отшелника св. Димитрий от с. Басарбово край Свищов.

Според последните открити данни от Хилендарския манастир, Паисий е починал в самия край на 1772 г. при пътуването си като таксидиот в Хилендарския метох в село Ампелино край град Станимака – днешния квартал „Лозница“ на Асеновград. Бил е едва на 50 години.

Материалът Почитаме делото на преподобни Паисий Хилендарски и неговата „История славяноболгарская” е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Спират трамвая по бул. "България", преасфалтират бул. "Левски"

http://clubz.bg/69332-spirat_tramvaq_po_bul_bylgariq_preasfaltirat_bul_levski

Снимка БГНЕС

От 1 юли трамваите по столичния бул. "България" ще бъдат заменени с автобуси, стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на реконструкцията на столичния булевард "Тодор Каблешков", предаде агенция "Фокус".

От началото на юли трамвайното движение по бул. "България" ще бъде спряно. То ще бъде заменено с автобусно в рамките на месец и половина, тъй като трябва да бъде изграден участъкът от релсите на булеварда, така че изцяло трамвай номер 7 да бъде бърз трамвай.

От 1 юли започва и преасфалтирането на участък от бул. "Васил Левски". По думите на кмета Йорданка Фандъкова става въпрос за участъка от СУ "Св. Климент Охридски" до бул. "Патриарх Евтимий".

Тя обяви, че ремонтните дейности на бул. "Тодор Каблешков" трябва да приключат до края на юли. Общо е около половин километър изцяло разширен булеварда с две платна с по две ленти.

Фандъкова допълни, че от бул. "България" до бул. "Симеоновско шосе" се предвижда и ново трамвайно трасе. 

Да си отдъхнем , днес ще бъде слънчево!

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%b4%d1%8a%d1%85%d0%bd%d0%b5%d0%bc-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%89%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%be/

Прогноза за 19.06.2018
Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има преди обяд над Западна България, а след обяд над планинските райони купеста и купесто-дъждовна, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София около 26°.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, които до края на деня ще отслабнат и спрат. Ще духа умерен, по билата временно силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – около 19°, на 2000 метра – около 12°.

Материалът Да си отдъхнем , днес ще бъде слънчево! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Спецсъдът решава дали ще прекрати делото срещу Петър Москов за ваксините

https://petel.bg/Spetssadat-reshava-dali-shhe-prekrati-deloto-sreshhu-Petar-Moskov-za-vaksinite__269893

Кадър: БНТ Специализираният наказателен съд трябва да реши дали ще прекрати делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър Мо...

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е на неочаквано посещение в Китай

https://petel.bg/Severnokoreyskiyat-lider-Kim-CHen-un-e-na-neochakvano-poseshhenie-v-Kitay__269892

Китайски държавни медии съобщават, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще пристигне днес на двудневно посещение в Китай, предаде Асоши...

Възрастна жена понечи да пресече неправилно и моторист сложи край на живота ѝ в Карлово

https://petel.bg/Vazrastna-zhena-ponechi-da-preseche-nepravilno-i-motorist-slozhi-kray-na-zhivota----v-Karlovo-__269891

karlovopress.com Трагедия в Карлово. Моторист блъсна и уби възрастна пешеходка на карловски булевард. Инцидентът е станал около полунощ на метри...

Синоптикът Боряна Маркова обяви идат ли нови природни аномалии и какво ни чака ден след потопа, удавил София!

https://petel.bg/Sinoptikat-Boryana-Markova-obyavi-idat-li-novi-prirodni-anomalii-i-kakvo-ni-chaka-den-sled-potopa--udavil-Sofiya---__269890

  През нощта над по-голямата част от страната облачността бе значителна. Краткотрайни валежи с гръмотевици днес ще има на места в Западна...

Ахелой на протест срещу прясно открития път за Слънчев бряг

http://clubz.bg/69331-aheloj_na_protest_sreshtu_prqsno_otkritiq_pyt_za_slynchev_brqg

Жители на Ахелой излязоха на протест протестират срещу чисто новия път от курорта "Слънчев бряг" до Поморие, съобщава Нова тв.

Хората се недоволни, защото трасето заобикаля Ахелой и пътят им се увеличава с около 8 километра. От общината в Поморие обещават, че другата седмица ще започне строителството на директна отсечка до Ахелой.

"Някой да си прави предизборните кампании за това, че им съборихме опорните точки...", ядоса се на протестиращите кметът на Поморие Иван Алексиев (ГЕРБ).

Новият четирилентов път беше открит предсрочно миналия петък от премиера Бойко Борисов, който коментира, че е обещан от 40 години.

Само за две години в участъка са станали над 150 катастрофи, с четирима загинали и десетки ранени.

При откриването Борисов посочи, че само в рамките на деня на летище Бургас са пристигнали 35 хиляди души, а през тази годи през него ще преминат на 3 млн. пътници. Борисов подчерта, че откритият пътен участък е обещан за изграждане от 40 години, но се прави едва сега.

Борисов се похвали и, че предсрочно е пуснат и преасфалтираният участък от магистрала "Тракия" между Пловдив и Стара Загора. "Това са 48 километра в двете посоки, които 38 години не са пипани. Усилиено строим "Хемус", "Струма"", каза още премиерът.

Той изрази надежда, че до 7-8 месеца тол системата ще заработи, за да генерира с милиард повече лева на година, които да се ползват за ремонт на пътища.

Първокласният път I-9 е от изключително значение за Бургаския регион и с целогодишен интензивен трафик. През 2017 г. средно на денонощие в участъка между Слънчев бряг и Бургас са преминавали 19 327 моторни превозни средства. От тях 16 773 са леките автомобили, 1978 са товарните превозни средства, а 370 са автобусите, сочат данните от преброителния пункт в близост до Равда. През миналата година най-натоварен е бил трафикът на 30 юни, когато по отсечката са преминали 36 057 моторни превозни средства.

Обходният път на Ахелой е по изцяло ново трасе и на него има две големи съоръжения. Едното е пътен надлез на общински път, който преминава над трасето на път I-9 и осъществява връзка между Тънково и Ахелой. Другото е мост над р. Ахелой с дължина 64 м. Изградена и пътна връзка с кръгово движение, която свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас, посочват от пътната агенция.

Путин планира да удвои несуровинния износ на Русия до 2024 година

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-planira-da-udvoi-nesurovinniya-iznos-na-rusiya-do-2024-godina.95441

/Поглед.инфо/ Миналият месец Владимир Путин представи шестгодишен план за развитие на руския износ и международното сътрудничество. Предвижда се качествен и количествен ръст във всеки икономически отрасъл.

Вътрешният министър на Германия: Не мога да работя повече с тази жена

http://pogled.info/svetoven/evropa/vatreshniyat-ministar-na-germaniya-ne-moga-da-rabotya-poveche-s-tazi-zhena.95440

/Поглед.инфо/ Правителството на Меркел се разлюля. Министърът на вътрешните работи на Германия, председателят на баварския Християн-социален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер заяви, че повече не може да работи в коалиционното правителство на Ангела Меркел. За това пише Die Welt.

Епохата на свръхевтините пари приключва

http://pogled.info/svetoven/epohata-na-svrahevtinite-pari-priklyuchva.95439

/Поглед.инфо/ Докато всички обсъждаха откриването на Световното първенство по футбол и думите на Тръмп, че Крим принадлежи на Русия, се случи едно събитие, което мнозина не забелязаха.

Равносметка след пороя в София: Наводнени улици, жилища без ток и блокиран транспорт (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ravnosmetka-sled-poroia-v-sofiia-navodneni-ulici-zhilishta-bez-tok-i-blokiran-transport-video-2104243

Нормализира се обстановката в страната след вчерашния проливен дъжд, който засегна най-съществено Западна България. Само в София в ситуационния център на Столичната община бяха получени около 1500 сигнала, съобщи

Хороскопът за днес: Раци поискайте прошка, Везни за проблемите потърсете помощ, Водолеи вземете се в ръце!

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be/

Хороскоп за 19 юни 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)
Време е да се погрижите за себе си и за здравето си, излишното напрежение няма да ви е от полза. Постарайте се точно да определяте натоварването си, защото няма да издържите още дълго в този ритъм.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)
Не разчитайте на късмет в обществените занимания. Ще се опитат да действат срещу вас, макар че това може само да ви амбицира. Днешният ден ще ви принуди да направите сериозен избор, а вие всъщност не сте готови за това, трудна ситуация.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)
Днес буквално всичко ще ви пада от ръцете. Май е време да си дадете малко почивка и да не поемате отговорност за целия свят. Ако пристъп на депресия ви обхване, действайте своевременно. Ароматерапията е вашето спасение днес, може просто да си купите букет ухаещи цветя и да им се полюбувате.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)
Сутринта ще се сбъдне една ваша мъничка мечта, но това ще ви направи много щастливи. Удобен момент да поискате прошка за скорошно провинение. Вечерта непременно си дайте почивка у дома.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)
Може би хората около вас правят нещата неумело, но нужно ли е заради това да ги хокате? Проявете повече разбиране, а може би и малко помощ не е излишно да окажете.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)
Неприятна случка може да ви развали настроението от сутринта, а вие каквито сте чувствителни, има да го преживявате цял ден. В крайна сметка всеки има право на лоши моменти, но все пак е добре да не ги прехвърля върху другите.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)
С някои проблеми трудно ще се справите сами, така че не се притеснявайте да потърсите помощ. Може би ще ви се струва, че не всичко става както трябва. Не се тормозете, просто днес не ви е ден.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)
Може да активизирате отношенията си бизнес партньори, в това число и чуждестранни, но избягвайте да подписвате каквито и да било сериозни юридически документи. Днес е ден за анализ и наблюдения. Е, някое и друго парти няма да ви се отразят никак зле.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)
Днес е най-добре да се откажете да трупате недовършени неща, а да се захванете с онези, които вече сте започнали. Действайте малко по-мащабно, че с това ровене в детайлите, скоро няма да приключите с нищо.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)
Гледайте да закусите добре, защото през деня от работа няма да ви остане време за подвиете крак, камо ли да хапнете. Не позволявайте на отрицателните емоции да диктуват настроението ви, изпъдете ги на някое тъмно местенце, откъдето няма връщане.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)
Пренебрежителното отношение към колегите ще предизвика справедливия гняв на началника ви. По-добре се вземете в ръце и преразгледайте мирогледа си докато не е станало твърде късно.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)
Денят ще започне с неприятно запознанство, което ще ви накара да погледнете на света по друг начин. Дребните конфликти не са причина да си криете главата в пясъка, напротив – по-добре е да ги посрещнете очи в очи.

Материалът Хороскопът за днес: Раци поискайте прошка, Везни за проблемите потърсете помощ, Водолеи вземете се в ръце! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Президентът на официално посещение в Словашката република на 19 и 20 юни

https://petel.bg/Prezidentat-na-ofitsialno-poseshhenie-v-Slovashkata-republika-na-19-i-20-yuni__269889

На 19 и 20 юни президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Словашката република. Тази година България и Словакия отбелязват 25 г...

Доналд Тръмп заплаши с въвеждането на мита за китайски стоки за още 200 млрд. долара

https://petel.bg/Donald-Tramp-zaplashi-s-vavezhdaneto-na-mita-za-kitayski-stoki-za-oshhe-200-mlrd--dolara__269885

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита за стоки от Китай за още 200 млрд. долара, съобщава „Ройтерс“, като се позовав...

Разкриват подробности за ареста на кмета на Войнягово

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razkrivat-podrobnosti-za-aresta-na-kmeta-na-vojniagovo-2104238

Очаква се днес от държавното обвинение да разкрият подробности за ареста на 24-годишния кмет на карловското село Войнягово.  
 
Задържаният е най-младият кмет в община Карлово. Казва се Тодор Танковски и е на 24 години. Той е първи мандат управник на Войнягово, родом

Четат присъдата по делото за взрива в „Миджур”

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chetat-prisydata-po-deloto-za-vzriva-v-midzhur-2104236

След три години и половина от взрива във фабрика "Миджур" в Горни Лом ще бъде прочетена присъдата по делото. На 19 юни - сряда, от 10.30 часа в зала 3 в Съдебната палата във Видин ще бъде прочетена присъдата по наказателното дело за взрива, станал на 1 октомври 2014 г. във фабрика

Обсъждат в МС законопроекта за личната помощ на хората с увреждания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obsyzhdat-v-ms-zakonoproekta-za-lichnata-pomosht-na-horata-s-uvrezhdaniia-2104235

Законопроектът за личната помощ и вариантите за неговото финансиране ще бъдат обсъдени на днешното заседание на съвета за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет.

Индия се присъедини към търговската война със САЩ

http://pogled.info/svetoven/indiya-se-prisaedini-kam-targovskata-voina-sas-sasht.95438

/Поглед.инфо/ Индия в отговор на въведените от Вашингтон мита за стоманата и алуминия реши да отмени ниските мита за вноса на 30 стоки от САЩ. Делхи уведоми за това Световната търговска организация, пише вестник The Indian Express.

Показаха на Европа необходимостта да се сближи с Русия

http://pogled.info/svetoven/pokazaha-na-evropa-neobhodimostta-da-se-sblizhi-s-rusiya.95437

/Поглед.инфо/ Президентът на Латвия Раймондс Вейонис се усъмни дали НАТО и САЩ са способни да защитят Европа. Според него единството на Запад се намира под заплаха. Като възможни заплахи за Европа Вейонис обозначи Русия, Китай, нестабилна Сирия и общото положение в Северна Африка.

Призив за бойкот на Световното първенство- 2018: На Великобритания не ѝ се удаде да провали футболния празник

http://pogled.info/svetoven/priziv-za-boikot-na-svetovnoto-parvenstvo-2018-na-velikobritaniya-ne-%D1%9D-se-udade-da-provali-futbolniya-praznik.95436

/Поглед.инфо/ Има мнение, че Световното първенство по футбол през 2018 г. е най-политизираното за последните десетилетия. Британските власти и медии разгърнаха кампания с цел да лишат Русия от правото да проведе турнира. Те плашиха английските фенове с руските хулигани и призоваваха към бойкот на мондиала, използвайки като повод случая с отравянето на Скрипал и ситуацията в Сирия. Подробно – от кореспондента на RT Мурад Газдиев./ВИДЕО/

Русия съкращава вложенията си в американски съкровищни ценни книжа

http://pogled.info/svetoven/rusiya-sakrashtava-vlozheniyata-si-v-amerikanski-sakrovishtni-tsenni-knizha.95435

/Поглед.инфо/ Дистанциране от САЩ във всички насоки. Вероятно именно към това днес се стремят руските власти. Намаляването на вложенията в американските съкровищни книжа е една от най-радикалните стъпки към тази цел.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване