БСП: Депутатите по банките, докато майките са в палатките

http://clubz.bg/69365-bsp_deputatite_po_bankite_dokato_majkite_sa_v_palatkite

БСП ще настоява Народното събрание да не излиза в лятна ваканция, докато не се решат проблемите на майките на деца с увреждания, чийто протест продължава. Социалистите искат още Министерският съвет да внесе най-късно през юли проектозакон за социалните услуги и личната помощ - нещо, което според управленските планове на Бойко Борисов "и компания" е трябвало да бъде факт още през 2016 г.

Това заяви лидерката на червената партия Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро.

"Никаква ваканция за парламента - не е човешко депутатите да лежат по плажа, а майките - в палатките на жълтите павета", декларира Нинова. 

Тя припомни, че има и решение на Върховния административен съд, според което обвързването на помощта за хората с увреждания с доходите е незаконосъобразно. Затова трябва пари в тези случаи да се отпускат според нуждите на съответния човек.

Лидерката на БСП разказа какво си е говорила с майките в палатката пред парламента преди дни, когато отишла при тях "като човек, дори не политически". Те разказали, че е важно да се премахнат фирмите последници между тях и парите от бюджета за децата им, които са с увреждания. Причината - има помощни средства, които се предоставят от въпросните фирми на цена - четири пъти по-висока от тази в магазина. Или на човек, който има нужда от слухов апарат се дава от държавата през тези фирми дюшек да лежащо болен, от какъвто няма нужда.

"Ние ще внесем предложението да се премахнат тези фирми, да видим ГЕРБ дали ще ни подкрепят", закани се Нинова и намекна, че настоящата система позволява изтичане на пари и кражби. И затова тя съществува.

Депутатът Антон Кутев припомни, че част от исканията на майките на деца с увреждания са били предлагани от БСП още преди година, но не са срещнали подкрепа от ГЕРБ, а сега - заради протестите,. - обсъждат същите мерки. "Ако ни бяха подкрепили, сега нямаше да им се налага да свалят и връщат министри", заяви Кутев.

Бойко Борисов да дойде в парламента заради миграцията

Тази седмица, освен че ще внесат вот на недоверие за провал в сектор "Сигурност", социалистите ще поискат и премиерът Бойко Борисовда се яви в Народното събрание и да го информира ккава е позицията на пхравителството по предложенията за справяне с миграцията в ЕС, каза още Нинова.

"Миграцията е най-голямото предизвикателство, Европа се раздира от противоречия. Искаме Борисов да дойде и да обясни с каква позиция ще отиде на срещата на върха на ЕС на 28 юли", настоя социалистката.  

Тя припомни, че и в анализи от САЩ миграцията е посочена като най-голям проблем пред Европа, по-голям от предстоящия "Брекзит". Нинова поиска да разере и какво е мнението на родната власт за предложенията от Германия (от партньорите на Ангела Меркел - б.р.), които искат мигранти да се връщат в държавата, през която за първи път са стигнали на територията на ЕС.

Според официалните данни до момента през България като първа точка на регистрация са преминали 44 282 души. И ако идеите, идващи от Германия и срещащи подкрепа в други страни се приемат - то тези хора ще бъдат върнати у нас. Досега това се е случило с близо 3250 мигранти, върнели се у нас по настояване на Германия, Франция и Австрия - цитира данни лидерката на социалистите. 

Социалистите смятат, че позицията трябва да е за връщане на мигрантите на територията на собствените им страни, а не в държавите, в които са стигнали в ЕС първо. Не става ясно как се връщат хора в места, където например продължават да текат военни действия. По думите на Нинова това не значело, че БСП заема антиевропейски позиции. Тя попита и Борисов как така твърди хем, че иска затваряне на границите на ЕС, хем, че тези хора трябва да преминават само през ГКПП-ата. И настоя да разбере откъде минават тези хора сега. 

Бурята "Фандъкова" пак връхлетя София

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов пък обяви, че социалистите ще поискат извънредна сесия са Столичния общински съвет, на която кметицата Йорданка Фандъкова да отговаря кой носи отговорност за това, че заради едночасов интензивен дъжд София се превърна във Венеция.

"Тази буря изми всички постижения на управлението на ГЕРБ досега за 11 години. Европейска столица няма как да продължи да се управлява с PR и формални планове за реакция при бедствия. Кметицата да обяви какво се прави и как се готвим за превенция на такива случаи. И ако Фандъкова не докаже, че може да управлява града реално - да ни освободи от себе си и бурите и да отстъпи на кмет, който знае какво прави", заявиПаргов, докато показваше снимки от наводненията вчера, в това число и водата, която се излива по релсите на метрото, а това може да е опасно, защото тече ток. 

Паргов извади и статистика от работата на Столичния инспекторат, който трябва да следи за състоянието на шахтите в града, които поемат водата при валежи. За миналата година от над 35 000 дъждовни шахти, проверени са около 2000, 517 били с предписания за почистване. При ревизионните шахти процентите на налични и проверени такива е същото, стана ясно от изложението на Паргов. 

По думите на софийския лидер на БСП отговорност носят и концесионерите по чистотата и за водоснабдяването, които отговарят за състоянието на шахтите - става дума за "Титан" и "Софийска вода"

Жестокост в Пещера, пенсионер влачи кучета с колата си през града

https://petel.bg/ZHestokost-v-Peshhera--pensioner-vlachi-kucheta-s-kolata-si-prez-grada__269974

Снимка Булфото Служители на РУ - Пещера са установили и задържали мъж влачил последователно две кучета с автомобила си, съобщиха от ОДМ...

Четиримата обвиняеми за взрива в завод „Миджур” са оправдани

https://petel.bg/CHetirimata-obvinyaemi-za-vzriva-v-zavod----Midzhur----sa-opravdani__269973

Снимка: Булфото Четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод „Миджур” в  Горни Лом, при който загинаха 15 души, бяха оправдани, съоб...

Убиецът Теньо: Всичко стана след един семеен скандал, много обичах Ивета

https://petel.bg/Ubietsat-Teno--Vsichko-stana-sled-edin-semeen-skandal--mnogo-obichah-Iveta__269972

Снимка Флагман.бг Жестокият убиец от Айтос Теньо Енчев току-що заяви в съдебната зала, че не заслужава да бъде на свобода, след като уби ...

Pyмъния пpaви нoви плaжoвe пo Чepнo мope зa 752 милиoнa eвpo c eвpoпeйcĸи cpeдcтвa

https://petel.bg/Pymaniya-ppavi-novi-plazhove-po-CHepno-mope-za-752-miliona-evpo-c-evpopeyc--i-cpedctva__269971

Снимка: Istock Нови 2,5 милиона квадратни метра или 250 хектара нови плажове ще бъдат на разположение на посетителите на румънското черномори...

Българинът пак прецакан! Шефът на КЕВР обяви още по-голямо поскъпване на парното и тока от 1 юли

https://petel.bg/Balgarinat-pak-pretsakan--SHefat-na-KEVR-obyavi-oshhe-po-golyamo-poskapvane-na-parnoto-i-toka-ot-1-yuli__269970

Снимка Булфото От юли топлоенергията и токът ще поскъпнат с повече от предвиденото, въпреки че енергийният регулатор намали до 11 на сто ...

Той е на 65, тя на 12! Как реагират хората отстрани на брака им (видео)

https://petel.bg/Toy-e-na-65--tya-na-12--Kak-reagirat-horata-otstrani-na-braka-im--video-__269969

Тя е на 12. Той - на 65 г. Те се женят на публично място, в центъра на един от най-големите мегаполиси в света - Ню Йорк. Всъщност става дума за ка...

Внимание, пазете се! Измамници шетат из Благоевград! Лъжат, че имате черна магия! 90-годишна жена им приготви 5 800 лева, за да я развалят!

http://www.struma.com/krimi/vnimanie-pazete-se-izmamnici-shetat-iz-blagoevgrad-lujat-che-imate_135697/

Мъж обикаля с версията: Детето ми умря, нямам пари да го докаран от болницата в София, не ми стигат 20 лева..

Истински екшън се разигра вчера около 13 часа на улица "Христо Татарчев" в Благоевград. Разплакана 90-годишна жена вдигна на крак полицията. Жената разказала, че две непознати жени, едната от които с дете и съобщили страшни неща за бъдещето на децата и внуците и, тъй като имала направена "черна магия ". След повече от половин час "апокалиптични картини" те поискали от възрастната жена да развалят магията срещу колосалната сума от 5 800 лева.

Съседи...

Продължава

КЕВР: Да не се спекулира с цените на тока, парното и топлата вода от юли

https://www.actualno.com/business/kevr-da-ne-se-spekulira-s-cenite-na-toka-parnoto-i-toplata-voda-ot-uli-news_680439.html

Да не се спекулира с цените на тока и топлинната енергия. Това предупреди председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след проведено заседание на регулатора. „Обществото ще получи точни разчети за скока на тока, водата и парното на 1 юли. Няма съмнение, че всяко повишение на основния енергиен източник, в случая природния газ с близо 11 на сто, се отразява в цената за следващото тримесечие“. В медиите се появиха твърдения, че според различни

Huawei и Вера Гоцева – Lomovera с уъркшоп за продуктова фотография в рамките на Telenor Park Office

http://www.cross.bg/huawei-telenor-otkrito-1577194.html

/КРОСС/Практическият семинар ще започне на 21 юни от 16:00 часа в столичния парк „Заимов" Технологичният производител Huawei организира уъркшоп за продуктова фотография със смартфон, като част от програмата за офис на открито - Telenor Park Office. Семинарът ще се проведе в четвъртък, 21 юни, от 16:00 часа с водещ фотограф Вера Гоцева - Lomovera (https://www.instagram.com/lomovera/). С този семинар Telenor и Huawei целят да помогнат на start-up комании, представители на малкия бизнес, медии, блогъри, фриленсъри, собственици на електронни магазини и други съвременни професии, в които една добра снимка се изплаща многократно и вече може да бъде направена с последно поколение смартфон, каквито са флагманите на Huawei Mate 10 Pro, P20 и P20 Pro. Снимането на продукти има своите специфични особености и същевременно е подчинено на основни правила във фотографията като цяло, които ще бъдат демонстрирани в приятна и вдъхновяваща обстановка в рамките на отворения за всички „Офис в парка" на Telenor. Събитието на Huawei се организира в партньорство с Теленор по време на инициативата „Офис в парка", която се състои тази седмица в парка „Заимов" (до Драматичен театър „София"). Нестандартното свободно пространство за работа под открито небе предлага всички необходими условия за успешна работа извън стените на обичайния офис - креативно пространство и бърза 4G интернет връзка

Читатели питат: Пръсна ли Татяна Калканова 150 бона за празник на „Еразъм+“?

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/chitateli-pitat-bivshata-tsaristka-tatiana-kalkanova-sluchaino-dade-staki-30-000-popularizirane-erazam.html

Чували ли сте някога за програма „Еразъм+“? А запознати ли сте с Центъра за развитие на човешките ресурси? Нищо, не е учудващо, проблемът не е във вашата неосведоменост или липса на обща култура. Но все пак е пропуск. Това се казва в писмо до Фрог нюз, за чиято истинност медията не гарантира.

Служители от хидрометеорологичната обсерватория в Монтана излизат на протест пред БАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920180

Служители от хидрометеорологичната обсерватория в Монтана излизат на протест пред БАНПротестът на служителите от Националния институт по метеорология и хидрология е срещу липсата на достатъчно средства, за да изпълняват служебните си задължения. Те негодуват срещу несправедливото разпределение на дадените от Правителството допълнителни 15 милиона лева за наука, извършено от Общото събрание на БАН.

Бронз и рекорд за варненска плувкиня в Кипър

http://www.moreto.net/novini.php?n=376238

Талантът на плувния шампион на България – ПСК „Черно море”, Калина Николаева спечели бронзов медал и постави нов национален рекорд по време на силния международен турнир за юноши и девойки Comen Cup в Кипър, научи Moreto.net. На Mediterranean Cup Swimming Competition Limassol 2018 състезателката, чийто личен треньор е Антон Гиляревский, стана трета в дисциплината 400 м съчетано плуване с време 5,04.

Ето как униформените са хванали 24-годишния кмет на Войнягово

http://www.varna24.bg/news/797669.html

Районна прокуратура-Карлово наблюдава досъдебно производство за лично укривателство с цел имотна ...

Решението за София - настилка, която поглъща вода (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/reshenieto-za-sofija-nastilka-kojato-poglyshta-voda-video-news_680437.html

Нормализира се обстановката в София след падналите обилни валежи. Вследствие на падналия обилен дъжд снощи в столицата обаче служителите на пожарната служба са реагирали на над 250 сигнала за наводнение улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други. Оказа се обаче, че има решение и за нашата столица - бетон, който попива водата, при това – огромни количества от нея. Новият материал Topmix Permeable, представен от британската компания Lafarge Tarmac,&

Шеф и шофьор обвинени за смъртта на двама души по водния цикъл на Исперих

http://www.varna24.bg/news/797673.html

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград са предадени 40-годишният Р.В. и ...

Справедливо! Кметът на Войнягово в ”желязна круша”, Данчето с Нобелова награда

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/kmetat-voiniagovo-jeliazna-krusha-fandakova-nobelova-nagrada.html

Часове след проливния дъжд в София МВР и прокуратурата разкриха виновния за наводнените улици, метро, подлези, квартали, блокове, къщи, кръстовища и пр. Това е Тодор Танковски, прикривал се досега като кмет на с. Войнягово, Карловско.

Поптодорова: Нямаше гръмки провали по време на европредседателството

https://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/poptodorova-niamashe-grymki-provali-po-vreme-na-evropredsedatelstvoto-263189/

Намесата ни в договора между Македония и Гърция щеше да забави процеса, каза вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор

Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева ще съди България в Страсбург

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/19/3202021_bivshiiat_kmet_na_mladost_desislava_ivancheva_shte/?ref=rss


Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева ще изпрати жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради показния арест през април и последвалите го съдебни заседания, съобщи defakto.bg. Преди време стана известно, че и другата задържана с нея - Биляна Петрова, е сезирала съда в Страсбург. Това стана чрез кантората в Прага на адвоката на Петрова - Ирен Савова.<br /><br />По време на задържането им двете жени стояха в часове с белезници в...

Първо в "24 часа": Ново, по-тежко обвинение за Теньо, пребил до смърт Ивета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920142

Първо в "24 часа": Ново, по-тежко обвинение за Теньо, пребил до смърт ИветаБургаската окръжна прокуратура повдигна ново, по-тежко обвинение срещу 27-годишния Теньо Енчев от Айтос, който преби до смърт 19-годишната си приятелка Ивета. Първоначалното обвинение бе за умишлено убийство по чл.115 от НК, за което законът предвижда от 10 до 20 г затвор, но  Окръжна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за налагане на

Община Варна слага край на сагата с видеонаблюдението в града

https://www.24chasa.bg/region/article/6920150

Община Варна слага край на сагата с видеонаблюдението в градаСлед 13 години варненските общински съветници най-накрая гласуваха да се сложи край на дългогодишната сага с видеонаблюдението в града. Те упълномощиха представителя на общината в общото събрание на съдружниците на "Варна Ефкон" Христо Атанасов да води преговори за закупуване на дяловете на "Ефкон АГ", Австрия.

Младите търтеи на България

https://www.actualno.com/actualno/mladite-tyrtei-na-bylgarija-news_680436.html

Миналата седмица две новини, наглед различни, обрисуваха парадокса на един социален проблем у нас. Първо нашумя случаят с кравеферма в пловдивско село, която обяви, че дава 3000 лв. заплата на животновъд без опит. И въпреки че голяма част от работата в стопанството се върши от машини, кандидати няма. На фона на това отбелязахме поредната статистика, според която България изпреварва сериозно Европа по млади хора, които нито учат, нито работят. У нас неработещите млади хора са 22%, докато в Европ

Университет в САЩ лиши скандалния комик Бил Козби от почетна степен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6920158

Университет в САЩ лиши скандалния комик Бил Козби от почетна степен

Северозападният университет в САЩ отне почетната докторска степен по хуманитарни науки, присъдена на комика Бил Козби преди повече от 20 години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Учебното заведение в Еванстън, Илинойс, предприема подобен ход за първи път в 167-годишната си история. От Северозападния университет съобщават,

Петричани се оплакаха на Цветан Цветанов за спортната база

https://www.24chasa.bg/region/article/6920169

Петричани се оплакаха на Цветан Цветанов за спортната базаПредседателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се разходи тази сутрин по главната улица на Петрич и разговаря с жители на града. Заедно с Цветанов бяха още кметът на Петрич Димитър Бръчков и народните представители от ГЕРБ-Благоевград Даниела Савеклиева, Георги Динев и Александър Мацурев.

Вандали потрошиха пейка в центъра

http://budnavarna.bg/35414-vandali-potroshiha-pejka-v-tsentara/

Пейката срещу Икономическия университет, на бул. „Цар Освободител“, е потрошена.

Вандалските прояви срещу съоръженията за сядане в града не са нещо ново. Те най-често се случват в Морската градина или в центъра на Варна.

Миналата година имаше кражба на 3 декоративни пейки от общински парк. Други, незнайно как, успяха да качат тежкото съоръжение за сядане из между клоните на дърво в Морската градина.

Материалът Вандали потрошиха пейка в центъра е публикуван за пръв път на Будна Варна.

6 трика за предпазване от слънчево изгаряне. Никога повече няма да изгорите

https://www.actualno.com/curious/6-trika-za-predpazvane-ot-slynchevo-izgarjane-nikoga-poveche-njama-da-izgorite-news_680434.html

Една от защитните реакции на човешкото тяло срещу слънчевата светлина е образуването на меланин. Точно заради това някои хора са по-предразположени към изгаряне . Това са хората със светла кожа , тъй като тя съдържа по – малко меланин. Но въпреки това и хората с тъмна или дори черна кожа биват наранявани от слънчевите лъчи. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се предпазите от слънчево изгаряне 1. Кога е най-подходящо да посещаваме плажа или басейна? Излагайте се на слънце ил

Порожанов: България остава ангажирана с бъдещето на общата селскостопанска политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920135

Порожанов: България остава ангажирана с бъдещето на общата селскостопанска политика„България остава ангажирана с бъдещето на общата селскостопанска политика и след края на своя мандат като Председател на Съвета на ЕС. Готови сме да споделим натрупания опит и да подкрепим нашите колеги от Австрия“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите по време на последния Съвет на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел,

Защо беше арестуван най-младият кмет в Карловско

https://www.vesti.bg/bulgaria/zashto-beshe-arestuvan-naj-mladiiat-kmet-v-karlovsko-6083579

Една от версиите за задържането му е, че е получил подкуп от човек от селото за издаване на строително разрешително за къща. Другата версия – Танковски е взел парите от човек, който искал да добива инертни материали

Кратки новини: Станция за газ е затворена заради незаконно зареждане на бутилки за битови нужди

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/19/3202036_kratki_novini_stanciia_za_gaz_e_zatvorena_zaradi/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Станция за газ е затворена заради незаконно зареждане на бутилки за битови нужди<br /><br />Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спря от експлоатация автомобилна газоснабдителна станция в град Стамболийски. След получен сигнал и внезапна проверка е установено, че на нея се извършва...

Зам.-министър със самолетен билет за 8300 лв.: Май сбърках

https://offnews.bg//obshtestvo/zam-ministar-sas-samoleten-bilet-za-8300-lv-maj-sbarkah-682885.html

"Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи, форум на който получи похвали от всички страни". 

Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова по повод това, че докато у нас майки на деца с увреждания протестират, нейното ведомство е платило над 16 хил. лв. за самолетни билети само за една командировка. Димитрова е пътувала в бизнес класа с билет за 8306 лв., държавния експерт от отдел "Интеграция на хората с увреждания" Надежда Харизанова е била в икономичната класа срещу 2016 лева.

Димитрова призна, че обява за тази конференцията е дошла в министерството още през март, но след като ведомството се е забавило да вземе решение до последния момент, билетите за пътуването вероятно са били по-скъпи.

„Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента, най-важното е, че изпълняваме правителствената програма с пълна сила. Важното е, че сме имали участие в този най-голям форум. Това, което като реформа в момента сме стартирали, е наистина ефективно и ефикасно – да насочваме държавния ресурс към по-конкретни и видими резултати за хората, които подкрепяме”, каза още тя.

По повод това, че скъпата командировка е била докато в София майките на деца с увреждания протестират, тя коментира: „Ние сме в диалог, аз много се надявам той да се превърне в конструктивен диалог, с конкретни предложения и решения, които да ни позволят да направим комплексна всеобхватна политика, ориентирана към индивидуалните възможности и потребности на всеки човек с увреждания.”

"Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България", каза още тя.

Димитрова твърди, че участието на "българска делегация" и изказването в общите дебати и в двете панелни събития, организирани от българското председателство, са дали възможност да се чуе какъв е напредъкът на България по изпълнение на Конвенцията.

На въпрос какъв е резултатът от събитието, тя посочи, че двамата представители на министерството са участвали в съпътстващо събитие, на което е представен опитът и напредъка на България по деинституционализацията на грижата деца в България, особено с акцента за закриване на всички институции за деца с увреждания.

„Имаше и друго съпътстващо събитие за приобщаващо образование и обучението на хората с увреждани през целия им живот. Разбира се, че съм говорила на конференцията”, посочи още тя.

Повдигнаха обвинения на бивш агент на ЦРУ, издавал секретни данни на "Уикилийкс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920136

Повдигнаха обвинения на бивш агент на ЦРУ, издавал секретни данни на "Уикилийкс"САЩ повдигнаха обвинения на софтуерен инженер, който се твърди, че е издал на организацията "Уикилийкс" класифицирана информация, отнасяща се до хакерската програма на ЦРУ, предаде ДПА. Джошуа Адам Шулти, бивш служител на американската шпионска агенция, бе арестуван миналата година, след като при обиск в дома му бе намерена детска порнография на

Електрическата активност на мозъка посочва правилното лечение на депресия

http://www.moreto.net/novini.php?n=376230

Американски психолози изясниха, че електрическата активност на мозъка на пациент с депресия при получаване на възнаграждение може да бъде обективен показател за ефективността на лечението. Резултатите от изследването са публикувани в изданието The Journal of Clinical Psychiatry.

От първо лице! Собственикът на пицария "La Felicita"- Благоевград Д. Бекярски: Заведението ми е басейн, минавам през ада, съсипаха ми бизнеса, пороят прогони клиентите ми, а институциите нехаят

http://www.struma.com/obshtestvo/ot-purvo-lice-sobstvenikut-na-picariya-la-felicita-blagoevgrad-d_135696/

Разболяхме се да газим във вода, стана ежедневие кухнята да "плува" буквално, изгниха мебелите, пълна съсипия

Продължилите дъждове буквално съсипаха бизнес в Благоевград. Пицария "La Felicita", която се намира в близост до изкопните работи на ул. "Марица" не спира да се наводнява. И вчера собственикът Д. Бекярски прекара безсънна нощ в опити да отводнява заведението си. В пицарията снощи е имало резервация за рожден ден, но след поройният дъжд за минути

"La Felicita" заприличала на басейн и дъждът прогонил клиентите..

Днес репортер на struma.com се...

Продължава

Турция ще строи трета ядрена електроцентрала

http://www.cross.bg/treta-akkyyu-tyrtziya-1577193.html

/КРОСС/Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му има намерение да построи трета атомна електроцентрала, предаде ТАСС. Няма да се ограничим само с проекта за АЕЦ "Аккую". Ще построим и трета АЕЦ. АЕЦ "Аккую" ще може да покрие 10 процента от нашите потребности от енергия. След като бъде пусната в експлоатация АЕЦ Синоп ще можем да удовлетворим още повече от нашите потребности от енергия, каза Ердоган. По думите му Турция също ще строи и собствени атомни електроцентрали. АЕЦ "Аккую" ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания "Росатом" и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата.  

Посланик Ема Хопкинс: 75% от споразумението за Brexit е договорено

http://nakratko.bg/category/25/161171/


"75% от споразумението за Brexit е договорено и остават още 25% от него". Това каза Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия в България, цитирана от Агенция "Фокус".

Митата на Тръмп няма да засегнат Apple в Китай

https://www.investor.bg/novini/261/a/mitata-na-trymp-niama-da-zasegnat-apple-v-kitai-263174/

Това е обещал държавният глава пред изпълнителния директор на технологичния гигант

Грабвайте дъждобраните, Герена остава без козирка и този сезон

https://offnews.bg//futbol/grabvajte-dazhdobranite-gerena-ostava-bez-kozirka-i-tozi-sezon-682889.html

Козирка на новата трибуна на Сектор А няма да има скоро. На този етап "сините" не са преговаряли с Национална спортна база за дългосрочен наем на стадион "Васил Левски".

Поставянето на козирка на "Герена" ще изисква затварянето на стадиона за поне 2 месеца, през което време поне един кран трябва да е денонощно върху тревното покритие на официалния терен.

Ако Левски поиска преместване на друг стадион за два месеца, това ще се отрази сериозно на програмата на Първа лига за новия сезон. Нова козирка в по-евтин от на Иво Тонев вариант вече е проектирана и поръчана за изработка, но до Нова година едва ли ще види бял свят.

А след това ще стегнат студове. Друга идея е тази есен съдийската стая и съблекалните да бъдат преместени в А сектор, но и това едва ли ще се осъществи скоро.

Иначе "сините" също разбраха евентуалните си съперници в първия предварителен кръг на Лига Европа. Жребият ще се тегли на 20 юни в Нион, а от УЕФА вече направиха разбивките на отборите.

Левски е в група 8, като ще се изправи срещу един от следните отбори: Чихура (Грузия), Вадуц (Лихтенщайн), Транс Нарва (Естония), Друидс (Уелс) или Тракай (Литва), Гандзасар (Армения) и Санта Хулия (Андора) или Гзира (Малта).

Носителят на Купата Славия пък е в група 1 и може да играе срещу Гленавон (С. Ирландия), Биркиркара (Малта) или Клаксвик (Фарьорски о-ви), ФК Европа (Гибралтар) или Прищина (Косово), Илвес (Финландия) и Стярнан (Исландия). Първите мачове на 12 юли, а реваншите седмица по-късно.

Задържаха 53-годишен собственик на заведение с 200 дози хероин в Сливен

http://nakratko.bg/category/60/161170/


200 дози хероин и амфетамин иззеха криминалисти на ОДМВР-Сливен при спецакция, задържан е и 53-годишен мъж. В хода на акцията е претърсено заведение в новозагорския квартал "Шести".

Природният газ се очаква да поскъпне с около 10% от 1 юли

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/06/19/3202033_prirodniiat_gaz_se_ochakva_da_poskupne_s_okolo_10_ot_1/?ref=rss


Цената на природния газ ще бъде повишена с около 10% от 1 юли, показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цитиран от вестник "Сега".<br /><br />На 25 юни членовете на КЕВР ще обсъдят на открито заседание доклада и ще вземат окончателно решение за цените до края на този месец. Предложението на държавния доставчик "Булгаргаз" е природният газ да поскъпне с 18 на сто.<br /><br />По правило, когато цената на горивото се променя с...

Китайският гигант „Алибаба" разширява присъствието си в Малайзия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920083

Китайският гигант „Алибаба" разширява присъствието си в МалайзияКитайският гигант в електронната търговия „Алибаба Груп" отвори офис в Малайзия, който започна работа в понеделник. Компанията продължава активно да разширява задграничните си операции в района на Югоизточна Азия. Офисът ще служи за по-доброто обслужване на нуждите на малкия и среден бизнес, като в същото време ще помага на новото малайзийско

90-годишна даде 5800 лв. да й развалят магия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920124

90-годишна даде 5800 лв. да й развалят магияЖена на 90-години от Благоевград е била измамена с 5800 лв., съобщиха от полицията. Бабата се усетила по-късно и подала сигнал в Първо РУ, че около 12 часа в понеделник е въведена в заблуждение от две непознати за нея жени, че й е направена "черна магия". за развалянето на магията бабата дала всички пари, които кътала в дома си.

Потрошиха прозорци и врати в къщата на Антон Новак в Морската градина (снимки)

http://budnavarna.bg/35411-potroshiha-prozortsi-i-vrati-v-kashtata-na-anton-novak-v-morskata-gradina-snimki/

Част от вратите в къщата на Антон Новак в Морската градина са разбити, а прозорците потрошени.Така загрозеният вид на фасадата, нашарена с драсканици, вече се допълва и от счупени стъкла и дъски, които съвсем създават усещане на безстопанственост.

На сесия на Общинския съвет през април тази година стана ясно, че зданието, в което създателят на парка е живял, докато го е управлявал, ще стане собственост на Община Варна. Според решението на местните депутати имотът ще бъде придобит след прехвърлянето му от държавата на местната управа за безвъзмездно управление.

Идеята е къщата на Антон Новак, която се намира до Алпинеума в Морската градина и е с излаз на бул. „Приморски“, да се превърне в музей за създателя на Морската градина и за историята на парка. Сградата е построена през 19 век. Изборът на мястото й съвсем не е случаен. Днес постройката изглежда невзрачна и нашарена с графити, но някога е била дом за създателя и управителя на Морската градина Антон Новак и семейството му. Построена е специално за него през 1899 година.

За бъдещето на сградата и идеята за превръщането й в музей за делото на озеленителя се заговори през 2013 година. Тогава наследници на Новак се срещнаха с кмета на града Иван Портних по повод 40-годишнината от създаването на Дружеството за Българо-Чешко и Словашко приятелство във Варна. Градоначалникът се ангажира да бъде проверена собствеността на сградата и да съдейства за осъществяване на идеята за музей.

През есента на 2016-та Moreto.net отправи въпроси към Община Варна за развитието на въпроса и за резултатите от извършените проверки. Чия е собствеността на зданието, което е обитавано от семейството на Новак, тогава не стана ясно.

От историята се знае, че озеленителят е напуснал жилището след уволняването му през 1937 година. Новак е бил главен градинар на Варна 42 години. Още на 35-годишна възраст е назначен за управител на Морската градина, която създава сам и която е смятана за най-красивия парк на Балканите по онова време.

Антон Новак създава общо 37 парка в морската столица. При пристигането си във Варна заварва само Централната градска градина от 6 дка. Заема се с плана на инж. Анри Мартинес за създаване на парк край морето и започва първите дейности по изравняването на бреговата ивица. Разработва подробен план за озеленяването и оформянето на цветните алеи на наречената от него за първи път Приморска градина, както и за изграждане на система за напояване. Дървесна растителност набавя не само от страната, но и от чужди държави. Доставки с кораби се извършват дори от Азия.

източник: Морето.нет

Материалът Потрошиха прозорци и врати в къщата на Антон Новак в Морската градина (снимки) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Внезапно ни напусна Атанас Печански

https://petel.bg/Vnezapno-ni-napusna-Atanas-Pechanski__269968

На 71 години внезапно си отиде от този свят Атанас Печански. Поклонението ще се състои на 20 юни, сряда, от 11:00 часа в погребално бюро "Харон", ...

НА ЖИВО: Григор Димитров - Дамир Джумхур

https://petel.bg/NA-ZHIVO--Grigor-Dimitrov---Damir-Dzhumhur-__269967

Григор Димитров дебютира на тревни кортове този сезон днес от 14:00 часа с първия си двубой в лондонския The Queen’s Club. Съперник на българск...

Проверка установи: Пробутват ни гъши пастет от кокоши кожи, а в кренвиршите има перушина и...

https://petel.bg/Proverka-ustanovi--Probutvat-ni-gashi-pastet-ot-kokoshi-kozhi--a-v-krenvirshite-ima-perushina-i---__269966

Снимка Булфото, архив Производители и търговци ни пробутват хранителни продукти със заблуждаващи етикети и съдържание, установи прове...

Читател: Ваденето на мъдрец влиза ли в безплатните услуги по Каса? Поискаха ми 260...

https://petel.bg/CHitatel--Vadeneto-na-madrets-vliza-li-v-bezplatnite-uslugi-po-Kasa--Poiskaha-mi-260---__269965

Снимка Булфото, архив "Тези дни ми се наложи вадене на долен мъдрец по оперативен път, за да не бъдат засегнати предните зъби при вадене п...

САЩ с тежък шамар за Турция, сенатът блокира доставката на изтребители F-35

https://petel.bg/SASHH-s-tezhak-shamar-za-Turtsiya--senatat-blokira-dostavkata-na-iztrebiteli-F-35__269964

Сенатът на САЩ одобри закон, с който блокира доставката на изтребители F-35 за Турция, съобщи Fox News, цитирана от "Факти.бг". Решението беше...

Кодзиас за гръцкия дълг: Не сме дали нищо, за да получаваме нещо в замяна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920113

Кодзиас за гръцкия дълг: Не сме дали нищо, за да получаваме нещо в замяна

Не сме дали нищо, за да получаваме нещо в замяна, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас пред телевизионния канал ANT1, цитиран от агенция АНА-МПА. Кодзиас коментира твърденията на доскорошния депутат от партията Независими гърци Димитрис Каменос и останалите коментатори, които видяха връзка между споразумението със Скопие за

Конфликти прогонили 68 млн. души от домовете им по света

http://nakratko.bg/category/25/161169/


Рекордните 68,5 милиона души са били принудени да напуснат домовете си поради война, насилие и преследване, особено в места като Мианмар и Сирия, съобщи ООН. До края на 2017 г.

Мъж падна от покрива на черква в Кюстендилско

http://www.struma.com/obshtestvo/muj-padna-ot-pokriva-na-cherkva-v-kyustendilsko_135695/

53-годишен мъж е пострадал по време на извършване на ремонтна дейност на покрив на църква в с. Багренци, настанен е в кюстендилската болница, без опасност за живота е.

По случая е образувано досъдебно производство в РУ Кюстендил.

П. Попов

Зам.-министър с билет за 8300 лв. до Ню Йорк: Вероятно сгреших, но не съжалявам

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zam.-ministyr-s-bilet-za-8300-lv.-do-niu-iork-veroiatno-sgreshih-no-ne-syzhaliavam-2104354

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова призна, че вероятно е грешка, че се е съгласила да тръгне в командировка за Ню Йорк, след като е видяла цената на билетите, която е трябвало да се плати. Пред bTV

Кметът на Войнягово арестуван с подкуп от 150 лева

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/kmetyt-na-vojniagovo-arestuvan-s-podkup-ot-150-leva-2104355

Искан подкуп за прикриване на незаконен добив на инертни материали е в основата на ареста на кмета на карловското село Войнягово. Досъдебно производство за укривателство с цел имотна облага наблюдава Районната прокуратура в Карлово

Мъжът, пребил до смърт 19-годишно момиче, да остане в ареста, иска прокуратурата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzhyt-prebil-do-smyrt-19-godishno-momiche-da-ostane-v-aresta-iska-prokuraturata-2104344

Окръжната прокуратура в Бургас внесе в съда искане мъжът, задържан за убийството на 19-годишно момиче в Айтос, да остане за постоянно в ареста. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение.

От утре се подават заявления за прием в седми клас

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/06/19/3202031_ot_utre_se_podavat_zaiavleniia_za_priem_v_sedmi_klas/?ref=rss


От утре започна подаването на заявления за кандидатстване след седми клас в профилираните и професионалните гимназии в София. Подаването на документи е до 26 юни, съобщиха от Регионалното управление на образованието.<br /><br />Документите за участие в първото класиране се попълват онлайн на адрес https://priem.mon.bg или на хартиен носител или в училищата-гнезда.<br /><br />Кандидатстването през електронната система става чрез входящ номер и уникален за всеки ученик...

Рейтингът на Тръмп се вдигна на 45%

http://nakratko.bg/category/25/161168/


Рейтингът на одобрението работата на американския президент Доналд Тръмп се вдигна на 45%, сочат резултатите от допитване до общественото мнение на „Галъп“.

"Ще закрият" ли идеите за вероизповеданията Католическата и Арменската църква?

http://clubz.bg/69362-shte_zakriqt_li_ideite_za_veroizpovedaniqta_katolicheskata_i_armenskata_cyrkva

Снимка Веселин Боришев

Католическата църква и представителите на Арменската апостолическа православна църква у нас очаквано въстанаха срещу предложенията за промени в Закона за вероизповеданията. Католиците дори правят препратка към порядките в тоталитарния строй, а арменците директно говорят за това, че ако текстовете бъдат приети, това ще застраши изобщо съществуването на религиозната им общност и ще лиши арменците в България от възможността да изповядват вярата си. 

В Народното събрание има два внесени законопроекта за ремонт на Закона за вероизповеданията. Единият е на ГЕРБ, БСП и ДПС, а другият - който е още по-краен в идеите - на "Обединените патриоти". И в двата текста обаче има идея за субсидиране на вероизповеданията на принципа, но който това се прави за партиите - според броя хора, самоопределили се като принадлежащи към дадена вяра. Държавна издръжка обаче ще има само ако става дума за над 1% от населението според последното преброяване. А това значи, че подкрепа от държавата ще има само за Българската православна църква и за мюсюлманите.

Предлага се още забрана за финансиране от чуждестранни юридически и физически лица, нов регламент за заплащане на свещенослужителите и отчета на парите от субсидии и дарения.

Следващата идея е да се забрани на чужди граждани или на хора, които не са завършили богословското си образование в България,  правото да проповядват в храмовете. В "патриотичния" вариант фигурира дори и изискване в храмовете да се говори на български език.

Католическата църква заявява, че и двата законопроекта - този на ГЕРБ, БСП и ДПС и този на депутати от "Обединени патриоти" - "будят безспокойство". Третирането на католическата общност, както и на други традиционнни за България религиозни общности, на "статистически принцип", както предлагат политиците, също е притеснително. 

"Католиците живеят според християнските универсални принципи на братство и равенство и са част от семейството на всички католици по света. Те уважават и съблюдават местните закони и правилници. Изолирането на българската католическа общност, чрез недопускане на служители от друга националност и ограничаване на спомоществователството с общности към и навън от страната, принцип заложен в папски документи още в XIX век и неразделна част на сегашното европейско законодателство, е не само в разрез с универсалния характер на Християнството, но и ни връща към категорично отхвърлените от нашето общество и, както се надяваме, завинаги преодолени практики на тоталитарния строй", пише в изложението на Католическата църква у нас. 

Изразено е и недоумение защо подобни предложения се внасят без да е имало диалог с представителите на религиозните общности, и надежда, че при разглеждането на законопроектите диалог ще има и ще "отпаднат всички дискриминационни текстове".

"Като ценим загрижеността на политическите сили да предприемат заедно и поотделно мерки срещу заплахите от тероризъм, надвиснали над съвременния свят, искаме да подчертаем убеждението си, че службата на общото благо не може и не трябва да подминава основни конституционни принципи като свободата на отделната личност, религиозната свобода на индивида и на религиозни общности при спазване на принципа за разделност между Църква и Държава", се казва още в становището.

От Арменската апослолическа православна църква са изпратили становища, които разглеждат всяко от неприемливите предложения и в двата законопроекта. Критиките към предложенията за държавна субсидия са в това, че даването ѝ на принципа многочисленост на вярващите поставя едни религиозни групи в по-неблагоприятно положение от други. Освен това самият начин, по който се прави национално преброяване, не дава ясна представа за броя на хората от дадено вероизповедание, а само приблизителна. Една от причините за това е, че по закон гражданите на България нямат задължение да отговарят на въпроси за религиозната си принадлежност, етническа група и майчин език. Тези данни се предоставят доброволно и по преценка на участника в преброяването. 

"Използването на такъв критерий (1% от населението - б.р.) на практика би направило съществуването на Арменската апостолическа православна църква невъзможно, което би се отразило негативно върху възможността на хората от арменската общност да изповядват вероизповеданието си с присъщите му прилики и отлики от традиционния източноправославен обред", пише в становището, пратено в Народното събрание. 

Арменската църква казва, че и предложенията само български граждани да бъдат свещенослужители на практика застрашава съществуването ѝ. Защото у нас няма духовни училища, в които да се изучава арменският апостолически ритуал. "За нас не е важно кой, а какво проповядва", пише в становището. Следва призив свещенослужителите в Арменската апостолическа православна църква да не бъдат дискриминирани на база гражданство от българската държава. 

От Главното мюфтийство също вече излязоха със становище, в което критикуват законопроектите, особено този на "Обединените патриоти", но все още не са изпратили официално становище до Народното събрание.

Коментар няма до момента и от Българската православна църква. 

Пося сила. Жъне безсилие

http://clubz.bg/69361-posq_sila_jyne_bezsilie

Който сее върховенство на силата, накрая жъне собственото си безсилие. Ще рече: който, като Бойко Борисов например, успее да замени върховенството на правото с върховенство на силата, накрая се оказва, че не може да контролира никого. Защото всички под него са се почувствали силни и се „отвързват” от неговия контрол. На място са по-силни, отколкото е той, макар той да е в центъра.

Как от силен Борисов се превърна в без-силен пролича още пролетта, когато се опита да даде главата на Цеко Минев на Зелените, та да спрат да протестират срещу правителствените планове за съсипване на Пирин. Единствен в държавата министър-председателят – най-силният държавен човек според българската Конституция – назова пряко Цеко Минев като собственик на фирмата "Юлен", монополист в ски бизнеса в Банско и концесионер.

И – нищо. Напротив, веднага след това министерствата, в чийто ресор влиза цялата тази проблематика, си изпочупиха речевия апарат, за да отричат всякакво знание относно връзката на Минев с "Юлен".

Днес примерите за това, как „силните” надолу по йерархията излизат от подчинение на най-силния, валят през ден.

Вицепремиерът Валери Симеонов предизвиква проверка на ДНСК за законността на градежи в курортното гето, известно като „Слънчака”. Държавните строителни контрольори излизат със становище, че 42 обекта са незакони, вкл. онези, заради които Симеонов предизвика проверката. После обаче министърът, под чиято шапка е ДНСК, съветва надзорниците да си помислят пак. И те излизат с ново решение: не били 42, ами 35 незаконните обекти. Особенно законни се оказват онези, които особено ядосват вицепремиера Симеонов – и които в предходната проверка на същите проверяващи са били обявени за незаконни.

Нали се сещате, каква бездна отваря този кадрил?

Оттук насетне нито едно решение на нито една инстанция няма да се оказва валидно, т.е. да произвежда действия и последствия. Всичко ще зависи не от закона и разпоредбите, а от това, доколко някой силен – министър, зам-министър, областен, просто гангстер – решава да наложи волята си. А утре, когато някой още по-силен наложи своята – пак наопаки...

Налагането на силата, вместо правото, като регулативен механизъм на обществените отношения винаги води до подобен произвол и, в крайна сметка, до хаос, в който никой не знае кое е позволено и кое – не. Води обаче и до нещо още по-лошо: до насилие. Това е естествена прогресия: щом силата е единственото правило, тя лесно започва да се изявява като насилие.

Или, както казва блестящият български философ Христо Тодоров:

Върховенството на правото е крепостната стена пред произвола и насилието, които нямат място в политиката”.

Ако, демек, нямаш закон, имаш само насилие и произвол. Даже политика нямаш. Направо можеш да разпуснеш държавата.

В последните дни Община Царево плътно се доближава до модела „произвол и насилие”. Отново поводът е плажът Корал, обявен от предишното правителство на ГЕРБ за „екологичен”, но в същото време привличащ облечени в сила апетити за бетониране.

Първо дойде партизанската война на властта, миналата година, срещу плажуващите на Корал. Те са там предимно, за да не влизат багерите. Вършат полезна за обществото работа. Срещу тях се изправи местната власт, която им организираше среднощни набези, претърсвания на палатки, милиционерски тормоз и наказателни постановления. Тази година нещата ескалираха. Частна фирма огради достъпа до плажа с ограда, заграждайки като „частна собственост” сиви дюни, които по закон няма как да са частни, защото са публична държавна собственост. Остави пешеходна пролука на общински път. Оня ден самосвал стовари камара пръст точно върху общинския път, за да го прегради окончателно. Междувременно „коралци” бяха получили полицейска заповед, напълно незаконна, дори противозаконна, да се изнасят от плажната ивица.

А после известният музикант Васил Гюров сигнализира за следното във фейсбук:

"От полицията в Царево неофициално получихме следното:

1. По лично нареждане на кмета, всеки опънал палатка на Корал, ще му бъде мигновено писан акт от полицията. Задържан, привикван, набеждаван и каквото може да измислят още.

2. "Може навсякъде другаде да си опънете палатка" (например всеки изказал се РАЗЛИЧЕН полицай казва: "идете на Варвара"), но на Корал -  АКТ. Веднага. "Така е наредил лично кмета".

3. Ако знаете много - "ще ви задържаме за по 24 часа"..."

Ако сигналът е верен (нямам причина да не вярвам на Васил, защото никога не ме е подвеждал), то стигаме до извода: така изглежда произволът и съпътстващото го насилие. Няма как общински кмет да има властта да кара полицията да нарушава законите. Няма как – но само там, където има върховенство на закона. Има как, когато върховенството е на силата.

Царево обяви първа частна диктатура, изоставяйки демонстративно българските закони. Нарушена е териториалната цялост на Републиката. Даден е пример на други подобни общини, уважаващи силата пред правото, също да обявят местни диктатури отвъд закона. Въпросът с Корал е вече проблем на националната сигурност.

Някой ще направи ли нещо?

Най-вероятно – не; и причината е очевидна. Ако няма подчинение на закона, а има подчинение единствено на силата, то трябва да се намери някой по-силен от местната власт, за да наложи нещо като държавна воля. Онзи по-силен, обаче, както вече видяхме, вече е „изтървал” всички надолу по веригата.

Бойко Борисов беше нееднократно предупреждаван, че в момента, в който изгради държава, основана само на неговата сила, ще се окаже без всякаква сила. Но подобни обяснения, очевидно, могат да бъдат разбрани само тогава, когато техният адресат е чел известно количество книги. Без тях, естествената му реакция е:

От очилати слабаци съвети по отношение на силата не ща”.

Пося сила. Жъне безсилие. Това безсилие обаче се стоварва върху гражданите като произвол, хаос и насилие.

Само с „Винету” и „парлевуфрансе” не става...

Става опасно! Не знаеш кой е срещу теб?! 35-г. психично болен преби немощна старица, счупи #1117; ръката

http://www.struma.com/krimi/stava-opasno-ne-znaesh-koi-e-sreshtu-teb-35-g-psihichno_135694/

85-годишна жена от Дупница е със счупена ръка, след нанесен й побой от неин съсед. Тя е настанена в дупнишка болница без опасност за живота. Нападателят – 35-годишен мъж, е настанен за лечение в психиатрично отделение на болницата в града.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор. Става страшно с психично болните, които са извън специализираните заведения.

Проблемът с настаняването им е повсеместен. Не се лекуват и наистина...

Продължава

Честата смяна на здравни министри е причина за проблема с ваксините, смятат експерти

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/19/3202026_chestata_smiana_na_zdravni_ministri_e_prichina_za/?ref=rss


Една от причините за проблема с ваксините е лошото планиране, което произлиза от честата смяната на министрите на здравеопазването - средно на две години. Около тази теза се обединиха д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация и управителят на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев в ефира на БНТ.<br /><br />Те коментираха казуса с ваксините от Турция, заради който бившият министър на здравеопазването д-р Петър Москов е обвиняем. "Безопасността...

Финансовият пазар в Китай е стабилен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920072

Финансовият пазар в Китай е стабиленВ момента банковата система е стабилна, размерът на кредитите и общественото финансиране се е увеличил леко, пазарните лихвени проценти също са стабилни, заяви представител на Китайската народна банка вчера в Пекин. Той обясни, че от тази година Китайската централна банка е въвела стабилна валутна политика,

Живеещ във Варна мъж беше осъден за 21-ви път

http://budnavarna.bg/35409-zhiveesht-vav-varna-mazh-beshe-osaden-za-21-vi-pat/

снимка: Будна Варна

39-годишен мъж, предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, представляващ опасен рецидив, ще търпи в затвор поредното си наказание лишаване от свобода за срок 2 години и 6 месеца, научи BudnaVarna.bg.

Това ще бъде 21-та му присъда, тъй като в съдебното досие на подсъдимия са записани до момента 20 осъждания.

39-годишен мъж заживял във Варна преди четири години.

Занимавал се с правене на татуировки и бил добре познат на органите на реда заради честите си престъпни прояви. На 15 септември 2017 г. при условията на опасен рецидив той се възползвал от състоянието на мъж, който бил видимо пиян, и отнел мъжката му чантичка с мобилен телефон, СИМ-карта и 1800 лева. Според съдебно-оценителната експертиза отнетото със сила е на стойност 2075 лева. Веднага след като извършил грабежа, подсъдимият изхвърлил чантата, като задържал мобилния телефон и личната карта на ограбения варненец. По-късно продал на неустановено по делото лице мобилното устройство.

След разкриването и уличаването му като извършител на грабежа, мъжът намерил и върнал телефона и личната карта на жертвата, като телефонът бил със счупен дисплей.

Според заключението на назначената по делото съдебно-психиатрична експертиза подсъдимият страда от синдром на зависимост към алкохол и е пристрастен към наркотици.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Материалът Живеещ във Варна мъж беше осъден за 21-ви път е публикуван за пръв път на Будна Варна.

По-високи резултати от държавните изпити във Варна в сравнение с миналогодишните

http://www.moreto.net/novini.php?n=376237

Резултатите от проведените държавни изпити показват повишаване на средния успех на зрелостниците във Варна и областта. Това каза Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. Средният успех по български език и литература за областта е 4.

Мигрант загина в Белгия при опит да достигне Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920101

Мигрант загина в Белгия при опит да достигне ВеликобританияГвинеец на 20 години е загинал снощи при опит да се прехвърли от Белгия във Великобритания, съобщиха белгийски медии. Мъжът бил забелязан от шофьор на автомобил да виси от задния мост на туристически автобус в движение. Наблюдателният гражданин предупредил шофьора на автобуса да спре. При спирането гвинеецът бил премазан заради автоматичното

Театрален фестивал „Талантино“ разкрива приказни светове пред децата на Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/teatralen-festival-talantino-razkriva-prikazni-svetove-pred-decata-na-blagoevgrad_135693/

 Благоевград е домакин на VI поредно издание на детски театрален фестивал „Талантино“. Началото ще бъде поставено на 25 юни /понеделник/ в Младежки дом. Първото представление в тазгодишното издание е ,,Царицата на Чардаша“ от Имре Калман и ще бъде представена от Ученически театрален състав при СУ „Христо Ясенов“, град Етро Поле в 16:00 часа. Официалното откриване на „Талантино“ ще бъде от 19:00 часа, а веднага след това талантите от...

Продължава

Почина още една жертва на престрелката в шведския град Малмьо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920102

Почина още една жертва на престрелката в шведския град МалмьоБроят на убитите в снощната престрелка в Малмьо достигна трима души, след като мъж на трийсет и няколко години почина в болница от раните си, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на полицията в третия по големина шведски град. По-рано починаха двама ранени - на 18 и на 29 години. Трима души остават за лечение в болница.

Вижте възможните съперници на ЦСКА в Лига Европа

https://offnews.bg//futbol/vizhte-vazmozhnite-sapernitci-na-tcska-v-liga-evropa-682887.html

Станаха ясни отборите, срещу които ЦСКА може да се изправи на старта на участието си в Лига Европа. Европейската футболна централа УЕФА определи групите за жребия в първия квалификационен кръг, който ще бъде изтеглен в сряда.

Тогава ще се разберат и евентуалните противници във втория кръг, ако родните отбори стигнат до него. "Червените" са в седма урна, като са сред поставените в нея. Те ще срещнат един от следните тимове: Милсами, Рудар Плевля, ФК Рига, Хонвед Будапеща и Балзан.

Безспорно, най-сериозен съперник изглежда унгарският Хонвед, който завърши на 4-о място в местното първенство. У нас добре познат е съставът на Милсами.

Преди три години молдовците сензационно елиминираха Лудогорец в квалификациите на Шампионската лига. Рудар пък се изправи на пътя на Литекс в Лига Европа преди няколко сезона и не затрудни ловчанлии. Двубоите от първия квалификационен кръг ще се изиграят на 12 и 19 юли.

"Рапана" се превърна в "хотел" за бездомници, поставят видеонаблюдение и осветление

http://www.varna24.bg/news/797657.html

Уличната библиотека "Рапана", която се превърна в истинска атракция миналото лято, сега е ...

Отстранената шефка на медицинския одит се обяви за жертва на вътрешен конфликт

https://www.mediapool.bg/otstranenata-shefka-na-meditsinskiya-odit-se-obyavi-za-zhertva-na-vatreshen-konflikt-news280469.html

"В последните дни срещу името на агенция "Медицински одит", срещу ръководството и персонално срещу мен се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск". Това заяви освободеният шеф на агенция “Медицински одит“ проф. Златица Петрова във вторник пред Нова телевизия. До нейното отстраняване се стигна след като прокуратурата обяви, че разследва прикривани лекарски грешки, свързани с починали пациенти. Тя отхвърли всички обвинения за потулване на открити нарушения в болниците и се обяви за жертва на вътрешен конфликт с бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев, от чиито сигнали тръгна прокурорската проверка в агенцията. Петрова уточни, че и заснетата служителка в телевизионен репортаж, която се оплаква от оказван натиск от нейна страна, всъщност е в съжителство с Евлогиев и не е професионално “един икономист-бакалавър“, каквато е тя, да коментира медицински случаи. Петрова съобщи, че миналата година агенцията е извършила 700 проверки и са съставени 300 постановления за пропуски и нарушения, с което отхвърли обвиненията, че ръководената от нея структура не работи. Според Петрова се спекулира с алгоритъма на работа на агенцията. Тя беше категорична, че няма как да оказва влияние на крайните решения."Това категорично не се случва. Има протокол, който самият екип връчва на лечебното заведение. Това са констатации", заяви тя. По повод един от цитираните като потулени случаи с починало бебе в Стара Загора заради липсата на медицински екип на място, Петрова разясни, че то е починало заради увита пъпна връв още в корема на майката.  “Тук има известна спекулация, тъй като ние разполагаме с всички данни - пътните листове за времето за което е събран оперативният екип. Има правила, които са разписан в болницата. Екипът е събран за 20 минути, а е допустимо той да бъде организиран до 30 минути“, обясни тя и допълни, че целият случай е предаден на прокуратурата. “Тук имаме прекратяване на даден случай по чл. 28, с който много се спекулира - "маловажност". Маловажността не е самата смърт, искам дълбоко да го подчертая. Евентуално ако има нарушение, маловажен е административният случай", поясни още тя.  Петрова коментира и случая със смъртта на друга родилка през януари 2017 година. Младата жена е бременна в десетия месец, когато е приета по спешност в "Шейново". Направено й е секцио, а бебето е извадено мъртво. В рамките на около 3 часа губи около 3 литра кръв, като кръвопреливането е започнато едва когато жената изпада в безсъзнание.   "Ние разследваме по искане на прокуратурата. Открити са доста пропуски. Основният пропуск е несвоевременната и неадекватна преценка по отношение на кръвозагубата. По този случай подадохме всички документи в прокуратурата и имаме кореспонденция с тях", поясни Златица Петрова.   

Нова опасна мода! Деца си играят със смъртта

http://www.cross.bg/moda-mladezhi-opasna-1577192.html

/КРОСС/ За нова опасна мода сред тийнейджърите съобщава Plovdiv24.bg. Читателка е изпратила снимка на младежи, катерещи се по рекламно съоръжение в центъра на Пловдив. Ето и какво е споделила жената: Опасната игра обаче може да има фатален край. На снимките не се виждат добре лицата на момчетата. Но те бяха безкрайно щастливи, че ги снимам и че някой изобщо им е обърнал внимание. Скъпи родители, говорете с децата си и им обяснете колко опасно е това и какви могат да бъдат последствията! Припомняме,че тази мода не е нещо ново а дори преди дни в София младежи се разхождаха по ръба на не посторена сграда.

Внимание! Дупка зее на улица „Георги Андрейчин“ в „Еленово“

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b4%d1%83%d0%bf%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b0/

Дупка на улица „Георги Андрейчин“ в ж.к. „Еленово“ зее от няколко дни отворена и представлява опасностза минаващите граждани. Това сигнализираха наши читатели. Според тях преди дни е правен ремонт от ВиК и оставено така. „Толкова много станаха нередности в Благоевград, особено след така наречените ремонти, вижте как се оставя, никой не мисли за последствията и за хората най-вече. Имаме град с една лъскава опаковка, а отвътре гнил, докога така?“, пита нашия читател.

От снимките ясно се вижда, че отгоре плочки са поставени но отдолу е кухо и са пропаднали. Дупката е с дълбочина около 50 см. и представлява опасност за преминаващите особено във вечерните часове. Това е поредния сигнал на граждани за нередности в Благоевград. ИА Региона ще отрази всеки един ваш сигнал.

Материалът Внимание! Дупка зее на улица „Георги Андрейчин“ в „Еленово“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Албена Ситнилска първа на световната купа по кикбокс в Римини

http://www.struma.com/sport/albena-sitnilska-purva-na-svetovnata-kupa-po-kikboks-v-rimini_135692/

Спортист №1 на Благоевград за 2017 година Албена Ситнилска спечели поредното си отличие, но не в таекуондото, а в кикбокса. Бени участва на едно от най- силните състезание в този спорт на Стария континент, Световната купа в Римини, Италия “Бест Файтър 2018”. Световната шампионка участва в стил кик лайт и зае първо място.

Ситнилска и нейната съотборничка Кристина Николова играха и отборно, като освен че трябваше да се справят с конкуренцията на италианките, тя бяха...

Продължава

Журналист: Гърция има големи икономически ползи от споразумението с Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920085

Журналист: Гърция има големи икономически ползи от споразумението с МакедонияПодписването на споразумение между Скопие и Атина за името на Македония беше много добра крачка от страна на гръцкото правителство. Сложи се край на спор между страните, който съществува от 25 години. Оттук нататък Гърция може да придобива само дивиденти от сключеното споразумение. Това каза Бойка Атанасова, кореспондент на "24 часа" в Гърция,

Тенденцията за привличане на чуждестранни инвестиции в Китай е добра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920066

Тенденцията за привличане на чуждестранни инвестиции в Китай е добраПо информация на китайското търговско министерство от началото на тази година в Китай се наблюдава добра тенденция за привличане на чуждестранни инвестиции и доверието на инвеститорите расте непрекъснато. Според данни на търговското министерство, през май тази година Китай е привлякъл чуждестранни инвестиции на стойност 58,81 милиарда юана,

Упадъкът на американската империя

http://clubz.bg/69360-upadykyt_na_amerikanskata_imperiq

Американското правителство води политика, при която буквално изтръгва децата от ръцете на техните родители и ги праща в затворени центрове (които, както твърдят официални лица, не са клетки - о, не). Американският президент настоява правораздавателните органи да спрат да разследват неговите сподвижници, а вместо това да преследват политическите му противници. Той обижда демократичните съюзници (на САЩ), като в същото време хвали диктатори убийци. А глобалната търговска война изглежда все по-вероятна. 

Какво е общото между тези неща? Очевидно е, че всички те са свързани с характера на човека, обитаващ Белия дом - несъмнено най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост. Но тук има и по-широк контекст, свързан не само с Доналд Тръмп. Това, което наблюдаваме, е системно отрицание на традиционни американски ценности - ценностите, които фактически направиха Америка велика.

Америка отдавна е могъща страна. Ние, например, излязохме от Втората световна война със степен на икономическа и военна хегемония, непозната от времената на Древния Рим. Но нашата роля в света винаги е означавала нещо повече от пари и оръжия. Тя бе свързана и с нашите идеали: Америка бе символ на нещо по-голямо от самата себе си - символ на свобода, човешки права и върховенство на закона като универсални принципи. 

Ние, разбира се, често не сме били на нивото на тези идеали. Но те бяха реални и бяха важни. Много страни са следвали расистка политика. Но когато шведският икономист Гунар Мюрдал написа през 1944 г. своята книга за нашия "негърски проблем", той го нарече "Американска дилема", защото ни виждаше като страна, чиято цивилизация носи "духа на Просвещението" и чиито граждани винаги в някаква степен са разбирали, че нашето отношение към чернокожите е в разрез с нашите принципи. И неговото убеждение, че в Америка има едно ядро на порядъчност - а може би дори и на доброта, бе по-късно потвърдено от възхода и успеха, макар и непълен - на движението за граждански права.

Но какво общо има американската доброта - която така често неоснователно превъзнасяме, но която все пак е реална - с американската мощ, да не говорим за световната търговия? Работата е там, че в продължение на 70 години американската доброта вървеше ръка за ръка с американското величие. Нашите идеали, и фактът, че другите страни знаеха, че ние държим на тези идеали, ни правеха различна велика сила - такава, която вдъхваше доверие. 

Помислете само: в края на Втората световна война ние и нашите британски съюзници практически владеехме голяма част от света. Можеше да станем постоянни окупатори и/или да поставим сервилни марионетни правителства - така, както Съветският съюз направи в Източна Европа. Да, ние (наистина) направихме това в някои развиващи се страни. Историята на нашите отношения с Иран, например, не е толкова "чиста".  Главното, което правехме, обаче, бе да помагаме на победените си врагове да си стъпят на краката, установявайки демократични режими, които споделяха нашите основни ценности и ни станаха съюзници в отстояването им. 

Т.нар. "Пакс Американа" бе един вид империя. Америка за дълго време, естествено, бе първа сред равни. Но в исторически план тя бе една забележително "добра" империя, споена от "мека сила" и уважение, вместо от (брутална) сила. (Тук се налагат и някои паралели с древната Римска империя, но това е друга история.)

Може би се изкушавате да разглеждате международните търговски споразумения, които, по думите на Тръмп, са ни превърнали в "детска касичка, от която всеки краде", като съвсем отделен проблем, но това изобщо не е така. Тези търговски споразумения имаха за цел (и я постигнаха) да направят Америка по-богата, но освен това от самото начало имаха смисъл, който не се свеждаше само до долари и центове. 

Всъщност, съвременната световна търговска система до голяма степен бе рожба не на икономисти и на бизнес интереси, а на Кордел Хъл - дългогодишния държавен секретар при президента Франклин Рузвелт, който вярваше, че "проспериращата търговия между страните" е съществен елемент от изграждането на "траен мир". Затова можем да разглеждаме следвоенното създаване на Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ) като част от същата стратегия, която почти едновременно доведе до възникването на "Плана Маршал" и на НАТО. 

Така че всички неща, които се случват сега, са звена от една верига. Извършващите се жестокости на границата, атаките срещу върховенството на закона в страната, нападките срещу демократичните лидери едновременно с хвалбите за (световните) гангстери и скъсването на търговските споразумения - всичко това води към отказ от американската изключителност, към загърбване на нашите идеали, които ни направиха различни от други мощни държави. 

Отхвърлянето на нашите идеали няма да ни направи по-силни, напротив, ще ни отслаби. Ние бяхме лидер на свободния свят, морална, а не само финансова и военна сила. Сега се отказваме от всичко това

Нещо повече, това е дори против собствените ни интереси. Америка днес далеч не е такъв хегемон, какъвто беше преди 70 години. Тръмп се заблуждава, ако си мисли, че другите страни ще клекнат пред неговите заплахи. И ако вървим към пълна търговска война, което изглежда все по-вероятно, и той, и онези, които гласуваха за него, ще бъдат шокирани от резултата: някои отрасли ще спечелят, но милиони работници ще бъдат изхвърлени. 

Така че Тръмп не прави Америка отново велика. Той изхвърля нещата, които ни направиха велики, и ни превръща просто в поредната (държава) хулиган - такава, чието хулиганско поведение далеч няма да е толкова ефикасно, както той си мисли.

Анализът е от "Ню Йорк таймс, преводът е на БТА

Загубата на телесно тегло намалява артритните болки в коляното

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6920091

Загубата на телесно тегло намалява артритните болки в колянотоРедица възрастни американци са с наднормено тегло и артритни болки в колената. Ново изследване показва, че загубата на телесно тегло може да намали артритните болки, съобщи ЮПИ. "Получените резултати се добавят към тези от предишни проучвания, които сочат, че отслабването е сред малкото ефикасни нехирургични методи за намаляване на болката у

Зам.-министър със самолетен билет за 8300 лв.: Не съм била на луксозна командировка

http://www.cross.bg/bulgariya-yvrezhdaniya-detza-1577191.html

/КРОСС/ „Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България”,  коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Думите ѝ са по повод на информацията, че докато у нас майки на деца с увреждания протестират, нейното ведомство е платило над 16 хил. лв. за самолетни билети само за една командировка. „Участието на българска делегация, която имах възможността да ръководя, и изказването в общите дебати и в двете панелни събития, организирани от българското председателство, дадоха възможност да се чуе какъв е напредъкът на България по изпълнение на Конвенцията”, добави тя. Димитрова призна, че обява за тази конференцията е дошла в Министерството още през март, но след като ведомството се е забавило да вземе решение до последния момент, билетите за пътуването вероятно са били по-скъпи. Зам.-министърът и един държавен експерт са пътували в първа класа, като един билет е струвал 8300 лв. „Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената

Китай обеща над 100 милиона долара военна помощ на Камбоджа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920089

Китай обеща над 100 милиона долара военна помощ на Камбоджа

Китай предоставя над 100 милиона долара военна помощ на Камбоджа, заяви министерството на отбраната в Пномпен. Това показва силните връзки между Пекин и камбоджанското правителство, обвинявано, че руши демокрацията преди изборите следващия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Управляващата Камбоджанската народна партия на премиера Хун Сен се

Четирима мъже и една жена пребиха 61-годишен мъж на автогарата в Провадия

http://www.varna24.bg/news/797659.html

Вчера, около 10:05 часа на Автогара – Провадия, четирима мъже и една жена са нанесли побой над ...

Знаете ли какво означават тъмните петна по кората на бананите?

https://www.actualno.com/curious/znaete-li-kakvo-oznachavat-tymnite-petna-po-korata-na-bananite-news_680430.html

В повечето случаи, когато купуваме банани, избираме такива, които нямат никакви петънца по кората. И правим огромна грешка! Петънцата показват, че бананите са узрели. А скорошно проучване доказва, че колкото по-узрели са бананите, толкова по-полезни са те. Напълно узрелите банани съдържат веществото TNF - туморонекротизиращ фактор, който има силата да се бори с анормалните клетки. Когато бананът започне да зрее, по кората му започват да се образуват тези петънца. Колкото повече са те, толков

Колко струва 1 г. живот с рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6918261

Колко струва 1 г. живот с ракПресмята се чрез преживяемостта, но тя подвежда Ето една особена гледна точка в дискусиите да има ли лимити на лъчелечението в България: През 2012 г. в САЩ бе направено проучване дали обществото печели от лекуването на болни от рак. Оказа се, че да - има печалба. Тя дори бе изчислена за САЩ и за 10 страни от Евросъюза и сп.

Повечето събития от културната програма на европредседателството били изпълнени

https://www.mediapool.bg/povecheto-sabitiya-ot-kulturnata-programa-na-evropredsedatelstvoto-bili-izpalneni-news280468.html

По-голямата част от събитията в програмата за култура, планирани по време на българското европредседателство, са изпълнени. Това стана ясно от обясненията на министъра на културата Боил Банов пред бТВ. При някои от проектите има закъснение, каза Банов. Общо с около 1.6 млн. лв. от държавния бюджет беше финансирана културната програма на европредседателството, която мина незабелязано. Публикациите, в които се твърди, че програмата не е изпълнена, не са атака към мен или други институции, а към творците, ангажирани в програмата, смята Банов. По думите му отчетът за изпълнението на проектите предстои. "Ако не се случи проект, той няма да бъде платен, даже ако се случи, но не се случи добре, това също ще бъде санкционирано", заяви министърът на културата. Читалището в Шипка не може да бъде възстановено Към момента рушащото се читалище в град Шипка не може да бъде възстановено, каза още Боил Банов. Той обясни, че държавата не може да направи нищо за красивата сграда, защото читалището е частна общинска собственост повече от 20 години. "Това не е прехвърляне на отговорност, това са факти", уточни Банов. По дмите му за възстановяването на сградата ще са необходими около 3 млн. лв. "Това, че общината няма пари, е тъжно. Бил съм в това читалище, преди 10 г. изглеждаше по същия начин. Разграбили са го хората от този град. Това са нашите деца", каза министърът на културата. Той обясни, че общината не може да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони за ремонтна сградата, защото Шипка е обявена за град. На практика в момента няма програма, по която може да се финансира подобен ремонт, каза Банов. Той се ангажира да започне процедура по обявяването на читалището за паметник на културата. "Това кардинално няма да промени собствеността, но тогава по наши програми поне частично можем да започнем да правим покриви и конструкции. Това е един от начините то да се съхрани устойчиво", посочи Банов. "Ще го направим паметник на културата, за да не се загуби", увери културният министър. По думите му проблемът е, че парите за културна инфраструктура, включително по европейските програми, са малко. "Това, което можем да направим, е в следващия програмен период да защитим тезата, че културната инфраструктура има нужда от подкрепа и от европейско финансиране много повече от сега", каза Банов. Двойната къща в София ще бъде възстановена Министърът на културата увери, че известната като Двойната къща в София, която беше разрушена, ще бъде възстановена от собственика й. Субстанцията я няма вече и това е проблем, но като визуална памет може да бъде съхранена, смята Банов. Припомни, че сградата е била със статут на паметник на културата, но след това минава обосновано решение, че вече не е паметник на културата. Това решение е подписано от предишния министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов. С неговия подпис къщата е законно разрушена, стана ясно от обясненията на Банов. "Това не граничи с абсурда, защото като е паметник на културата, ще се възстановят фасадите, ще се възстанови памет, а тя е най-важното", каза той. Собственикът на имота – бизнесменът Кирил Киров, известен като Киро Японеца, има одобрен проект, с който надстроява, но запазва ключовите фасади и цялата визия, каза Банов. "Поел е ангажимент материалите, които ползва, да бъдат изцяло автентични и идентични на къщата. Със сигурност там ще остане една родова памет за поколенията", смята министърът на културата.

За първи път: еднополов брак в кралското семейство

https://www.vesti.bg/lyubopitno/za-pyrvi-pyt-ednopolov-brak-v-kralskoto-semejstvo-6083576

Братовчедът да кралица Елизабет II - лорд Ивар Маунтбатън, който през 2016 г. обяви, че е хомосексуалист, ще сключи брак с половинката си

Двойната къща – съборена, но с върнат статут на паметник на културата

http://www.cross.bg/kyltyrata-pametnik-banov-1577190.html

/КРОСС/ Статутът на паметник на културата на Двойната къща в София е възстановен, след като тя вече беше съборена. Според министъра на културата Боил Банов това не граничи с абсурда. По думите му, след като, макар и разрушена, Двойната къща отново е обявена за паметник на културата, ще могат да се възстановят фасадите, „ще се възстанови и памет, а тя е най-важното”. Субстанцията я няма вече и това е проблем, но като визуална памет може да бъде съхранена, каза пред bTV Банов. „Тя е била със статут на паметник на културата, а след това минава обосновано решение, че вече не е паметник на културата. Тоест законосъобразно е разрушена към онзи момент”, отбеляза културният министър. Банов допълни, че собственикът има одобрен проект, с който надстроява, но запазва ключовите фасади и цялата визия. „Поел е ангажимент материалите, които ползва, да бъдат изцяло автентични и идентични на къщата. Със сигурност там ще остане една родова памет за поколенията”, увери министърът.

Синхронистки от Москва пристигат във Варна за международния шампионат “Водна Лилия” във Варна

http://varnautre.bg/2018/06/19/83641/%d1%81%d0%b8%d0%bd%d1%85%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d1%8a%d0%b2

Млади синхронистки от Москва пристигат на международния шампионат “Водна Лилия” във Варна през юни. Три варненски клуба ще са домакини на турнира. Състезателките по синхронно плуване от клубовете „Аква Спорт”, КПС „Торпедо” и „Албатрос 2001″ ще се надпреварват с представителките на два тима от Москва. Десетки момичета на възраст от 7 до 15 години ще […]

След близо 3 години и половина: Произнасят присъдите за взрива в „Миджур”

http://www.cross.bg/okruzhen-vidinskiya-deloto-1577189.html

/КРОСС/ Видинският окръжен съд ще произнесе днес присъдите по наказателното дело за взрива във фабрика „Миджур” – Горни Лом, при който загинаха 15 души. Прокуратурата повдигна обвинения по делото срещу четирима души и съдебното дело след много прехвърляния между Видинския и Софийския окръжен съд започна в дунавския град през февруари 2017 г. Само през миналата година по мегаделото са проведени 35 заседания. Състав на Видинския окръжен съд е разпитал по делото близо 200 свидетели. Пред съда са застанали и 40 експерти вещи лица. Обвинения са повдигнати срещу собственика на завода Валери Митков, срещу бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, срещу бившия началник на отдел „Контрол на общоопасните средства” в МВР Божидар Василев и срещу Ивелина Бахчеванова – бивш директор в икономическото министерство. В процеса бяха конституирани 48 частни обвинители – наследници на загиналите. 

Гугъл инвестира 550 милиона долара в JD.com

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920062

Гугъл инвестира 550 милиона долара в JD.comГугъл обяви, че е закупил 0.93 процента дял от А-акциите на JD.com, една от най-големите платформи за електронна търговия в Китай. В съвместно изявление на двете компании се казва, че планират да си сътрудничат по серия от стратегически проекти, включително разработване на решения за търговия на дребно в Южна Азия, САЩ и Европа.

Херцогинята на Съсекс: Хари е най-добрият съпруг на всички времена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6920045

Херцогинята на Съсекс: Хари е най-добрият съпруг на всички временаСлед романтичната сватба и тайния меден месец принц Хари и съпругата му Меган се върнаха към ангажиментите си като членове на британското кралско семейство. Първата им поява беше на балкона на Бъкингамския дворец по повод едно от най-очакваните събития през годината – традиционния военен парад, с който кралица Елизабет официално отбелязва рождения

Митничари задържаха над 6000 спортни облекла с лого на световни марки

http://nakratko.bg/category/60/161167/


Митница Бургас задържа за нарушени права върху интелектуална собственост 6 040 спортни облекла с лого на 5 световни марки, съобщи Агенция „Митници”.

Пет области превръщат България във втората най-смъртоносна държава в ЕС за пешеходци

https://offnews.bg//obshtestvo/pet-oblasti-prevrashtat-balgaria-vav-vtorata-naj-smartonosna-darzhava-682880.html

България и Румъния са най-опасните европейски държави за пешеходците. Страната ни е предпоследна с 96 загинали на 1 млн. души население през 2017 г. (Общо 682-ма са загинали по пътищата м. г.) Фактът, че сме на дъното едва ли изненадва някого. Кои обаче са най-смъртоносните места в страната? Да отговори на този въпрос се зае Научно-изследователската лаборатория "Организация и управление на автомобилния транспорт" при Факултета по транспорт на Техническия университет в София. Ръководеното от доц. д-р инж. Дурхан Салиев звено предостави на OFFNews резултатите от анализа си.

Пет области концентрират най-много убийства на пътя. Там смъртността е в пъти по-висока не само спрямо средната за ЕС (45-50 души на 1 млн.), но и два до три пъти над средната за България.

Най-смъртоносната област за пешеходците е Ловеч с показател 325. На второ място е София област - 209. Трета е Сливен - 200. Силистра (188) и Монтана - (171 приравнен брой към 1 млн. жители) допълват Топ 5. 

Три от тези пет области затвърждават имиджа си на най-смъртоносни за втора поредна година. През 2016-а, когато показателят за България е бил 99.7 на 1 млн., те също са в Топ 5. Няма разлика в поведението на шофьорите на пътя в: Ловеч, Силистра и Монтана.

Чувствително намаление на стойностите на показателя за 2017 г. се забелязва в областите Разград, Благоевград, Видин, Русе и Хасково. Увеличават се и областите със стойности под средните за страната. Въпреки това всички те не могат да компенсират значителното увеличение на броя на загиналите през 2017 г. в други области.

За да се достигне средното равнище на страните от ЕС е необходимо броят на загиналите през 2018 г. да се намали до 300-350. За целта в първата десетка на областите трябва да се постигне дву- и трикратно намаление на жертвите по пътищата, пишат от ТУ в анализа си. А в нея след първите пет области се нареждат: Стара Загора (140), Шумен и Пазарджик (по 138), Търговище (132) и Добрич (123).

С най-малък брой жертви на пътя, приравнено към 1 млн. души, е София - град (28), който е с население 1 323 637 души. На второ място е Хасково с 30, на трето - Габрово с 62. Смолян и Кърджали заемат четвъртото и петото място съответно с 64 и 66 жертви. 


Анализът е извършен на база официални статистически данни на МВР за загиналите и приравненият им брой към броя на населението по области. База за изчислението са статистическите отчети за пътно-транспортни произшествия (ПТП), които показват, че основният дял се пада на ПТП по пътищата и в населените места, а не на магистралите.

Лондонската Мастаба на Кристо вече е в Хайд парк (галерия)

https://offnews.bg//kultura/londonskata-mastaba-na-kristo-veche-e-v-hajd-park-galeria-682884.html

20-метрова плаваща скулптура от над 7500 варела изгради Христо Явашев-Кристо в езерото Серпентината в лондонския Хайд парк.

Произведението носи името Мастаба, защото е с формата на египетска гробница.

Инсталацията ще остане там няколко месеца. Достъпът до нея е свободен, не се изисква и предварителна резервация.

На откриването присъства и бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Взимат книжките на младите шофьори, ако нямат курс по "екстремно шофиране"

http://www.varna24.bg/news/797652.html

Шофьорските книжки на младите водачи ще бъдат прибирани, ако те не са преминали курс по ...

Японски космически апарат „Хаябуса 2” почти стигна целта си - астероида Рюго

http://www.moreto.net/novini.php?n=376229

Японски космически апарат „Хаябуса 2”, изпратен през 2014 г. да събере проби от астероида Рюго, изпрати негови снимки, на който според някои учени той силно напомня на азиатското лакомство кнедли,съобщи Би Би Си. Апаратът е на 215 км от астероида Рюго и би трябвало да стигне до него на 27 юни.

Община Благоевград продължава да нехае за най-старото читалище в града

https://zaistinata.com/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d1%85/

Дъждовете от последните дни отново напомниха, че сградата на читалище „Никола Вапцаров“ в Благоевград има нужда от спешен ремонт През декември м.г. писахме за съдбата на Народно читалище „Никола Вапцаров“ в Благоевград и пренебрежителното отношение на местната община към културната институция. Няколко месеца по-късно, отново обръщаме поглед към читалището. По време на проливните дъждове от […]

Евростат: Всеки четвърти българин готов да съобщи за извършено престъпление

http://www.cross.bg/evro-prestuplenie-glava-1577188.html

/КРОСС/ Около 25% от българите, или почти всеки четвърти, е бил готов да съобщи за извършено престъпление или вандализъм на съответните органи. Това показват данни от мащабен анализ на Евростат за темата „Престъпност” през 2016 г. Средният показател за европейците, които са заявили желание да докладват на компетентните органи за видяно престъпление, криминален инцидент или вандализъм в техния регион, е около 15 на сто, отчита европейската статистика. Все пак анализът уточнява, че готовността да се докладва за видяно престъпление, е твърде субективен показател, тъй като във Великобритания, където се отчита най-нисък дял на убийства на глава от населението, е регистриран най-висок дял от хора, готови да съобщят за възникнало престъпление. И обратно – в Литва, където е регистриран най-висок процент на убийства, има най-нисък процент от хора, готови да съобщят за престъпление или вандализъм. Според друг акцент от анализа България е сред страните в ЕС със сравнително ниски разходи за правосъдие на глава от населението. Страната ни е отделяла приблизително по 50 евро на глава от населението за функционирането на съдебната система като цяло, при среден показател за ЕС от около 100 евро на глава от населението през 2016 г., отчита европейската статистика. По-малко от нас за правосъдие отделят в Кипър, Румъния, Естония и Литва, където разходите за противодействие на престъпността варират от 25до 50 евро на глава от населението

Григор срещу Джумхур днес по обяд

http://www.cross.bg/dzhymhyr-kyins-dimitrov-1577187.html

/КРОСС/ Григор Димитров ще започне сезона на трева днес (19 юни). Българинът ще излезе на корта на турнира в "Куинс Клъб" по обяд. Очаква се срещата му с босненеца Дамир Джумхур, който е 29-ти в света, да започне в 14:00 ч., тъй като е първа на централната арена. Димитров и Джумхур са се срещали 2 пъти в кариерата си, като роденият в Хасково тенисист е бил краен победител в срещите. Те играха през 2017 г. в Пекин и 2016 г. в Делрей Бийч. При победа Григор може да срещне във втория кръг на турнира бившия номер 1 - Новак Джокович. Иначе турнирът в "Куинс Клуб" е един от любимите на българина. Той е шампион в надпреварата от 2014 г., а през 2017 г. достигна до полуфинал. Тази година Димитров е поставен под номер 2 в схемата. С по-предно класиране от него е единствено Марин Чилич.

ВАС отхвърли уеднаквяването на добавките за хората с увреждания

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vas-othvyrli-uednakviavaneto-na-dobavkite-za-horata-s-uvrejdaniia-263185/

Това пречи за осигуряване на социална интеграция на хората с увреждания и препятства упражняването на основните им прави и свободи

Търговското министерство на Китай: САЩ започват война, която не отговаря на тенденциите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920051

Търговското министерство на Китай: САЩ започват война, която не отговаря на тенденциитеНа 18-ти говорителят на Китайското търговско министерство коментира изявлението на Белия дом, според което Вашингтон готви допълнителни мита спрямо китайските стоки в размер на 200 милиарда. Този краен натиск и изнудване противоречат на единодушията, постигнати по време на многократните консултации между Китай и САЩ и разочароват международната

Техническият надзор спря газостанция в Стамболийски

https://offnews.bg//ikonomika/tehnicheskiat-nadzor-spria-gazostantcia-v-stambolijski-682883.html

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спря от експлоатация автомобилна газоснабдителна станция.

След получен сигнал от гражданин и внезапна проверка на инспекторите на агенцията е установено, че на нея се извършва пълнене на бутилки за битови нужди, което е забранено от закона. Констатирано е и че станцията се експлоатира без извършен годишен преглед на инсталацията за пропан-бутан.

По време на проверката инспекторите на ДАМТН са установили наличие на два броя устройства за пълнене на бутилки тип БВГ 27 dm3 и 5 dm3, от колонката за зареждане на автомобилни газови уредби. Двете пълначки са конфискувани с протокол за изземване, за което ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение.

ДАМТН напомня на гражданите, че когато отиват до близката бензиностанция или газостанция, за да напълнят газовата си бутилка с това не само нарушават закона, но и застрашават живота и здравето на себе си и най-близките си хора. Единствено на определените пунктове за пълнене на бутилки, специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимост от неговото състояние. Също така всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката и срока на годността ѝ. Периодично се проверява и вентила на бутилката с пенообразуващо веществото, за да предотврати пропускане/изтичане на газ.

3 години и половина след взривовете в „Миджур” произнасят присъдите

https://frognews.bg/novini/3-godini-polovina-sled-vzrivovete-midjur-proiznasiat-prisadite.html

Видинският окръжен съд ще произнесе днес присъдите по делото за взрива във фабрика „Миджур” – Горни Лом, при който загинаха 15 души.

Започва процедура по обявяването на Читалище „Светлина – 1861“ за паметник на културата

http://nakratko.bg/category/58/161166/


Започва процедура по обявяването на Читалище „Светлина – 1861“ в гр. Шипка за паметник на културата.  За това съобщи министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин“ на бТВ.

Крие ли името Северна Македония опасности за определени претенции?

http://www.cross.bg/makedoniya-pirinska-severna-1577186.html

/КРОСС/ Погледнато обективно, името Северна Македония крие опасности за определени претенции в някакъв момент. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към БАН. Известно е, че Пиринска Македония чисто географски също се включва в това понятие Северна Македония. Разбира се, трябва да кажем, че никога Македония не е била делена по този начин – на Северна и Южна, а на Вардарска, Пиринска и Егейска, допълни доц. Вачков. Сега правителството в Скопие изглежда доста диалогично с България и дава заявки, че най-после там има готовност за някакъв диалог, което много отдавна не сме виждали, допълни той. Историкът е един от членовете в българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.  По думите му самото име не е чак толкова застрашително. „Много отдавна обаче в техните учебници е заложена една абсурдна теза, абсолютно невярна, с която растат поколения. Записано е, че след подялбата на Македония между балканските държави след балканските войни македонците в Пиринска Македония били подложени на терор и денационализация. Децата учат, че техните братя в Пиринска Македония са под терор и под българска денационализация”, поясни доц. Вачков. „Основното е какво мислят тамошните хора, не толкова договорът и името”, категоричен е той

Застреляха известен рапър в САЩ

http://nakratko.bg/category/25/161165/


В американския щат Флорида е бил застрелян рапърът XXXTentacion, чието истинско име е Джасей Онфрой, съобщават американските медии, цитирани от News.bg. Полицията уточнява, че сигналът за стрелбата е получен в понеделник следобед.

Спряха газоснабдителна станция в Стамболийски, пълнели бутилки за битови нужди

https://www.24chasa.bg/region/article/6920050

Спряха газоснабдителна станция в Стамболийски, пълнели бутилки за битови нужди Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ спря от експлоатация автомобилна газоснабдителна станция, съобщиха от агенцията. След получен сигнал от гражданин и внезапна проверка на инспекторите на агенцията е установено, че на нея се извършва пълнене на бутилки за битови нужди, което е забранено от закона.

Забавното световно: Да поиграеш лапотбол в Саранск

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/19/3201882_zabavnoto_svetovno_da_poigraesh_lapotbol_v_saransk/?ref=rss


Напомня ми времето, когато бях дете. С тези думи колумбийският фен Ектор Варела споделя пред "Ройтерс" вълненията си, след като се е запознал с магията на лапотбола.<br /><br />Това е характерна игра в Саранск, която наподобява футбола. В столицата на Мордовската република днес отборите на Колумбия и Япония ще изиграят първия си мач от световното.<br /><br />А това е отлична възможност за местните да представят своите традиции. "Лапот" са обувките,...

Лилито Павлова не пуска Густав Малер в НДК, маестро Табаков очаква празни столове

https://frognews.bg/novini/lilito-pavlova-puska-gustav-maler-ndk-emil-tabakov-ochakva-prazni-stolove.html

Над 400 музиканти чакат благоволението на евроминистърката Лиляна Павлова, за да репетират в НДК за грандиозния концерт при закриване на европредседателството. На 27 юни в зала №1 под диригентството на Емил Табаков трябва да бъде изпълнена Осма симфония на гения Густав Малер.

Лилито Павлова не пуска Густав Малер в НДК, маестро Табаков очаква празни столове

https://frognews.bg/politika/lilito-pavlova-puska-gustav-maler-ndk-emil-tabakov-ochakva-prazni-stolove.html

Над 400 музиканти чакат благоволението на евроминистърката Лиляна Павлова, за да репетират в НДК за грандиозния концерт при закриване на европредседателството. На 27 юни в зала №1 под диригентството на Емил Табаков трябва да бъде изпълнена Осма симфония на гения Густав Малер.

Изследване: Къде грешим, когато шофираме

http://www.cross.bg/posochva-greshki-putya-1577185.html

/КРОСС/ България е на второ място в Европа по смъртност заради пътно-транспортни произшествия. Застрахователна фирма направи проучване на рисковото поведение зад волана – т.нар. Индекс за безопасно шофиране (Safe Drive Index). Според европейската статистика причина за 93% от пътнотранспортните произшествия с жертви през 2017 г. са човешките грешки. Дефиницията на човешка грешка е невъзможността да направим нещо, което сме наумили, посочва социологът Яна Спасова от компанията, изготвила изследването. То посочва три вида човешки грешки – пропуски; грешки, свързани с липса на познания или допълнителни умения; и нарушения – при които умишлено или неволно се пренебрегват законовите правила. Изследването показва още, че повечето хора се определят като нерискови шофьори, а останалите пътя – като рискови. Това самочувствие допринася за неправилно поведение на пътя, посочва Лазар Георгиев, изпълнителен директор на застрахователната фирма, поръчала изследването.

Фандъкова: Шахтите не бяха изчистени на 100%, но проблеми с оттичането нямаше

https://www.actualno.com/society/fandykova-shahtite-ne-bjaha-izchisteni-na-100-no-problemi-s-ottichaneto-njamashe-news_680427.html

Нямаме данни за сериозни щети по инфраструктурата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка на почистването на участък от Владайска река. "Това се дължи и на дейностите по превенция - почистването на шахти, почистването на речни корита", допълни тя. "Такъв обем от дъжд като вчера, разбира се, не може да бъде поет от каквато и да е било канализация. Като цяло, мисля че за всички е ясно, че особено в града проблеми с оттичането почти нямаше

Споразумението със Скопие засилва гръцките надежди за облекчаване на външния дълг на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920040

Споразумението със Скопие засилва гръцките надежди за облекчаване на външния дълг на странатаС една кратка словесна формула гръцкият министър председател Алексис Ципрас може да е засилил значително шансовете си да убеди чуждестранните кредитори да освободят страната му от годините на финансови унижения при по-добри условия, отколкото преди няколко дни, предаде БТА.  Ципрас постигна през уикенда споразумение със своя македонски колега,

Вижте кой е мъжът, който бе открит мъртъв от жена си в дома им

https://petel.bg/Vizhte-koy-e-mazhat--koyto-be-otkrit-martav-ot-zhena-si-v-doma-im-__269963

Стана ясно кой е мъжът, който беше открит мъртъв в дома си в центъра на Враца. Това е ветеринарят Владислав Светлов, който най-вероятно е би...

Майката на зверски убитата Ивета рухна: Ще погреба детето си в затворен ковчег, гледката е потресаваща!

https://petel.bg/Maykata-na-zverski-ubitata-Iveta-ruhna--SHHe-pogreba-deteto-si-v-zatvoren-kovcheg--gledkata-e-potresavashha--__269962

Потресена съм от това , което днес видяхме в съдебна медицина! Ще погребем детето си в затворен ковчег!!! Очаквах го от този изверг, опитах с...

Рускиня бе убита, защото каза на приятеля си, че ...

https://petel.bg/Ruskinya-be-ubita--zashhoto-kaza-na-priyatelya-si--che-----__269961

Снимка Булфото, архив Градският съд на руския град Дзержинск осъди местен жител на 14,5 години лишаване от свобода за убийството на любов...

Малките футболисти от Казанлък спечелиха детски турнир в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6920044

Малките футболисти от Казанлък
спечелиха детски турнир в ЕленаДетският футболен отбор на ФК „Розова долина“(Казанлък) спечели първото място в шестия детски турнир по футбол в памет на спортния педагог и деятел Петко Антонов. Спортната проява се проведе на градския стадион в Елена, чийто терен бе в безупречно състояние, въпреки проливните дъждове, съобщиха от местната администрация.

Нинова: Борисов си прoтиворечи - за затваряне е на границите, но подкрепя повече средства за интеграция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6920041

Нинова: Борисов си прoтиворечи - за затваряне е на границите, но подкрепя повече средства за интеграция„Борисов призовал да се затворят външните граници на Европа за мигранти. Но иначе подкрепя бюджета за следващия период, който увеличава средствата за интеграция на бежанци в Европейския съюз. Има леко противоречие, нали?” Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. Тя припомня, че правителството му е приело постановление 208,

Вандали потрошиха пейка в центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=376206

Пейката срещу Икономическия университет, на бул. "Цар Освободител", е потрошена, видя репортер на Moreto.net. Вандалските прояви срещу съоръженията за сядане в града не са нещо ново. Те най-често се случват в Морската градина или в центъра на Варна.

"Черната пантера" и "Странни неща" с по 4 приза от филмовите и телевизионни награди на MTV (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6920019

"Черната пантера" и "Странни неща" с по 4 приза от филмовите и телевизионни награди на MTV (Снимки)Хитовата комиксова продукция "Черната пантера" и сериалът "Странни неща" на Нетфликс доминираха на церемонията за филмовите и телевизионните награди на MTV, спечелвайки по четири отличия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. "Черната пантера" получи призовете за филм на годината, най-добър актьор във филм (Чадуик Боузман),

Общината става собственик на „Стадион Спартак” АД

http://www.barometar.net/91151/

Община Варна ще придобие всички спортни съоръжения на „Спортен комплекс „Спартак” АД, след като дружеството се преобразува чрез разделяне в две новоучредени акционерни дружества. Решението, прието в началото на годината, днес придоби стойностни измерения с приемането от Общинския съвет на пазарната оценка на акциите на дружеството. Общинският дял от 34 процента е оценен на 3 […]

Ограничено е движението в аварийната лента при 41 км на АМ "Струма"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6920022

Ограничено е движението в аварийната лента при 41 км на АМ "Струма"Ограничено е движението в аварийната лента при км 41 от АМ "Струма", в посока Кулата поради ремонтни дейности. Трафикът до 16:00 ч. днес ще се осъществява в скоростната лента. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за

Нов проектозакон потопи цената на акциите на ZTE с над 23%

https://www.investor.bg/novini/261/a/nov-proektozakon-potopi-cenata-na-akciite-na-zte-s-nad-23-263182/

Американският законопроект по отбраната ще нанесе удар върху споразуменията на китайската компания със САЩ

Цитат: Никола Пенев

http://terminal3.bg/citat-nikola-penev-8/

„В Италия правителството иска да депортира роми, в Унгария антисемитизмът е официална политика, а в Америка отделят деца от родителите им и ги държат в клетки. Ама фашизмът е мъртъв иначе.“

Никола Пенев

Бригади метат без пари улиците, събират липовия цвят

http://budnavarna.bg/35406-brigadi-metat-bez-pari-ulitsite-sabirat-lipoviya-tsvyat/

Благоухание с аромат на липа се носи из цяла Варна. Работливи роми сформираха доброволчески бригади и вече метат и събират падналия по земята липов цвят, забеляза фоторепортерът на ИА „Черно море“. Те не са служители на почистващата фирма, а проявяват самоинициатива и търговски нюх. Събраната суровина, заедно с фасове и други боклуци отиват към изкупните пунктове.

източник: Черно море

Материалът Бригади метат без пари улиците, събират липовия цвят е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Емил Радев: Жертвите на пътя са най-много в България и Румъния

http://www.barometar.net/91149/

България е на челните места е Европа по броя на жертвите в катастрофи. През изминалата година те са били 96 на 1 милион души, като единствено в Румъния са били с две повече. Средната стойност за ЕС е 49 загинали на един милион население, а страните с най-малко жертви са Швеция – 25, Великобритания – […]

Ердоган - по-обичан в Германия, отколкото в Турция

https://www.actualno.com/analysis/erdogan-po-obichan-v-germanija-otkolkoto-v-turcija-news_680304.html

В Германия живеят над 1,4 милиона турци. Мнозина от тях са запазили турското си гражданство и активно участват на всички избори. В навечерието на извънредните предсрочни и парламентарни избори в Турция, които са насрочени за 24 юни, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ отново се обърнаха за подкрепа към избирателите, живеещи на територията на Германия. Предизборната агитация на турските политици във Федералната република е

Гърция приватизира газовата си компания

http://econ.bg/Новини/Гърция-приватизира-газовата-си-компания_l.a_i.762776_at.1.html

В понеделник гръцката агенция за приватизация (HRADF) обяви, че страната е постигнала споразумение с чуждестранните си кредитори за това как да...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване