4.9 на сто е безработицата в Свищов през май

https://www.24chasa.bg/region/article/6927157

4.9 на сто е безработицата в Свищов през майПрез месец май в община Свищов продължава тенденцията на намаляване броя на регистрираните безработни, съобщиха от Бюрото по труда. В края на месеца те са 761 души, което представлява намаление спрямо предходен месец със 115 души. Равнището на безработица се снижава с 0,7 пункта и в края на месеца е 4,9 %.

Продължава издирвателната операция в Йоглав

http://nakratko.bg/category/60/161344/


Продължава издирването на избягалия затворник Борис Иванов в ловешкото село Йоглав. Акцията там, започнала вчера, става по-мащабна. Днес има и подкрепление от София.

Рим: Бъдещето на ЕС ще стане ясно до 1 година

https://www.actualno.com/europe/rim-bydeshteto-na-es-shte-stane-jasno-do-1-godina-news_681217.html

Бъдещето на Европейския съюз е поставено на карта и ще се определи в течение на годината, заяви министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини в интервю пред немското списание Spiegel, предава РИА Новости. "В течение на една година ще стане ясно дали единна Европа ще продължи да съществува", заяви Салвини. Вътрешният министър на Италия отбеляза, че страната му повече не може да пуска мигранти. "Не можем да приемем нито един човек. Напротив, ние бихме иска

Плъхове нападнаха шведски град

http://nakratko.bg/category/25/161343/


Плъхове нападнаха шведския пристанищен град Сундвал на Ботническия залив, те достигат размерите на котки, твърдят очевидци, цитирани от The Local.

2 жертви и 6500 пострадали при порои в Китай (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927154

2 жертви и 6500 пострадали при порои в Китай (Видео) Поройните дъждове в югозападната китайска провинция Юнан през последните няколко дни отнеха живота на двама души, а около 6500 са пострадали от стихията. Това съобщи информационният портал "Чжунго синвънван", цитиран от ТАСС. Медията се позовава на властите. По нейна информация най-силно пострадали са град Чжаотун и редица съседни райони.

Рим: До 1 година ще стане ясна съдбата на ЕС

http://nakratko.bg/category/25/161342/


Бъдещето на Европейския съюз е поставено на карта и ще стане ясно до една година. Това заяви в интервю за „Шпигел“ италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини.

Пръскат повторно срещу кърлежи и бълхи в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6927140

Пръскат повторно срещу кърлежи 
и бълхи в Горна ОряховицаНа 28 юни (четвъртък), при подходящи метеорологични условия, ще бъде направена повторна обработка на парковете и зелените площи в Горна Оряховица срещу бълхи и кърлежи. Ще бъде обработен и районът около хижа „Божур“, информираха от общината. Пръскането ще се извърши от служители на Дезинфекционна станция – Велико Търново.

Сърбия с 245% ръст на китайските туристи за първото полугодие на 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Сърбия-с-245-ръст-на-китайските-туристи-за-първото-полугодие-на-2018-г-_l.a_i.762910_at.1.html

Значително е нараснал броят на китайците, пътуващи в Европа по бизнес или като туристи, показват данните от последния доклад на Европейската комисия...

ЕС обсъжда създаването на мигрантски центрове в Северна Африка

http://www.moreto.net/novini.php?n=376468

Европейският съюз обсъжда план с агенциите на ООН да се създадат мигрантски центрове в Северна Африка, вместо да се създава „Гуантанамо Бей за мигранти”. Европейската комисия, заяви, че очакваната сделка ще защитава напълно спасените в морето мигранти и се очаква тя да бъде обсъдена на предстоящата среща в Брюксел.

Под полицейска блокада е районът между три села заради избягалия затворник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pod-policejska-blokada-e-rajonyt-mezhdu-tri-sela-zaradi-izbiagaliia-zatvornik-2105198

Акцията по издирването на затворника, избягал преди два дни от мандра край Ловече тече с пълна сила, съобщи

Изчислиха каква е безопасната доза алкохол на ден

//dariknews.bg/novini/liubopitno/izchisliha-kakva-e-bezopasnata-doza-alkohol-na-den-2105193

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават, съобщи Лента, като се позова на Медикъл експ

Тежки времена за Виктор Николаев, здравословни проблеми в семейството му

http://www.varna24.bg/news/798564.html

Почитателите на журналиста Виктор Николаев са сериозно притеснени за здравето му. Водещият на ...

Времето пак полудя! Скоро няма да става нито за море, нито за планина!

http://www.varna24.bg/news/798559.html

"Жълт" код за почти цяла България е обявен за днес заради силен запад-северозападен ...

До тенекии изгоря БМВ-то на 23-годишна кметска дъщеря

http://www.varna24.bg/news/798549.html

До тенекии изгоря БМВ-то на 23-годишната Михаела Михайлова в Хасково, огънят подпали и паркираните ...

Ани Цолова излезе от "нелегалност" въпреки депресията

http://www.varna24.bg/news/798544.html

Ани Цолова най-сетне излезе от нелегалност, за да организира сватба. Тържеството не било нейно ...

Жълт код за дъжд и вятър в 23 области в страната

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zhalt-kod-za-dazhd-i-vyatar-v-23-oblasti-v-stranata

От НИМХ предупреждават, че ще духа силен запад-северозападен вятър със скорост 14-19 м/сек.

Трюфел мафията преби с тръби и бухалки Мария и Дарина!

http://www.varna24.bg/news/798539.html

Истинска война бушува у нас по гори и паланки заради безценните трюфели. Побоищата над гъбари и ...

Нинова до европейски лидери: Незаконните мигранти да бъдат връщани в страната на произход

https://offnews.bg//politika/ninova-do-evropejski-lideri-nezakonnite-migranti-da-badat-vrashtani-v-683115.html

Значителна част от влизащите без разрешение чужди граждани не могат да бъдат определени като "бежанци" и следва да бъдат разглеждани като незаконни мигранти, т.е. връщани обратно в страните им по произход. Водени от интересите на България и на българския народ, ние настояваме за този подход.

Това посочва председателят на БСП Корнелия Нинова по повод мигрантската криза в писмо до 12 европейски лидери, сред които лидерите на партии от Вишеградската четворка и премиерите на Португалия - Антонио Коща, Испания – Педро Санчес, Гърция – Алексис Ципрас, Словакия – Петер Пелегрини, Швеция – Щефан Льовен, Малта – Джоузеф Мускат, Румъния – Виорика Дънчила.

Публикуваме пълния текст на писмото на Корнелия Нинова:

"Бежанската криза беляза политическия живот на ЕС през последните няколко години. Липсата на координиран, адекватен и навременен общоевропейски отговор на мигрантската криза, в нейния пик през 2015 г, показва, че текущата система за убежища не е в съответствие със стандартите и не кореспондира на актуалните предизвикателства.

Дни преди насроченото заседание на Европейския съвет, сме свидетели на остро разединение и противоречия между европейските лидери относно подхода и механизмите за дългосрочно разрешаване на проблемите, свързани с бежанската криза и предотвратяване на усилването на миграционния натиск в бъдеще.

Водени в действията си от национално отговорна политика в защита на България и българските граждани и като партньори в рамките на европейското социалистическо и социалдемократическо семейство, бих искала да Ви запозная с виждането и позицията на БСП относно реформата на Общоевропейската система за убежище.

България, като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори. Най – главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални.

Отчитаме, че някои бягат от кървавия сирийски конфликт и съгласно международните норми, имат право да получат закрила. В същото време, значителна част от влизащите без разрешение чужди граждани не могат да бъдат определени като „бежанци“ и следва да бъдат разглеждани като незаконни мигранти, т.е. връщани обратно в страните им по произход. Ние настояваме за този подход.

Считаме за неприемливо и неработещо предложението на Германия като възможно решение на проблема – подписването на двустранни споразумения с държави като България, Гърция, Италия, подобно на това- ЕС-Турция, или с други думи- финансова помощ в замяна на приемане и интеграция на мигранти. Считам, че ще се съгласите, че всяко едно общество не бива да се притеснява за своя бит, сигурност, култура.

Отбелязваме, че следва да бъдат разработени механизми, устойчиви на кризи и за превенция, като фокусът бъде поставен преди всичко върху основни области, като засилване на охраната и контрола на външните граници.

Настояваме за по – строг контрол на външните граници на държавите членки на ЕС, непрекъснат мониторинг по всички маршрути, в противдействие на незаконната миграция и нелегалния трафик на хора. Това включва финансова и логисточна подкрепа за пряко засегнатите страни на „първа линия”, вкл. от страна на агенциите на ЕС, особено Европейската агенция за гранична и брегова охрана –Фронтекс; по-нататъшно засилване и прилагане на интегрираното гранично управление и на обмена на информация в рамките на ЕС, между страните – членки и агенциите, както и с международните партньори.

Разглеждаме последователните усилия за довеждане до край на конфликтите, намиране на дългосрочни и трайни решения за мир и стабилност в Близкоизточния регион, с посредничеството и в диалог между всички заинтересовани страни, като ключови за справяне с първопричините за принудителната миграция. Фокусът на усилията следва да бъдат поставен върху преодоляване на последиците от войната, възстановяване нормалното функциониране на обществения ред и изкореняване на първопричините за пораждане на конфликтите - изкореняване на бедността, насърчаване на икономиката, създаването на работни места, укрепване на демокрацията и върховенството на закона, насърчаване на устойчивото развитие.

В заключение, бих искала да подчертая, че в контекста на днешните предизвикателства, Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим, ако продължаваме по същия начин. Европа трябва да бъде спасена, но да продължи напред като единен, сигурен и здрав Съюз между силни държави.

С уважение,

Корнелия Нинова
председател на БСП"

Как мъж от София свали 70 кг за две години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6927147

Как мъж от София свали 70 кг за две годиниПреди две години Атанас Узунов от София тежи близо 140 кг и има сериозни здравословни проблеми. Днес е със 70 кг по-лек. Отслабва, без да спортува активно, като се храни обилно. Ключът е в менюто от храни, богати на естествени мазнини, разказва той пред bTV. Атанас разказва, че заради високото тегло е имал редица здравословни проблеми – високо

Инвалид към властта: Как не ви е срам да се храните от нещастието на хората /видео/

https://frognews.bg/novini/invalidi-kam-vlastta-kak-sram-hranite-neshtastieto-horata.html

С тези гневни думи човек в неравностойно положение, с един отрязан крак, причака пред парламента ”острието” на ГЕРБ депутатката Десислава Атанасова. Срещата бе запечатана от камерата на Сашо Диков в рубриката ”Стажантът броди” в предаването ЕвроДикоф излъчено на 22.06.2018 г. по телевизия Евроком.

Малта отказа да поеме отговорността за отпратения от Италия нов кораб с мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927145

Малта отказа да поеме отговорността за отпратения от Италия нов кораб с мигранти Малтийското правителство заяви, че не е отговорно за недопуснатия от Италия кораб "Лайфлайн" с над 220 спасени в Средиземно море мигранти на борда си. Той е вторият такъв плавателен съд за последните две седмици, отпратен от противопоставящото се на имиграцията правителство в Рим, предаде ДПА. "Операцията първоначално е била ръководена от

Проф. Атанас Семов: Малки са ползите от СЕТА за България

http://nakratko.bg/category/59/161340/


Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, известно като СЕТА не дава големи ползи на страната ни. По-важното обаче е да не донесе на българската държава пречки и трудности.

Последен ден на Националния събор на читалищата, който се провежда в Бяла

http://www.moreto.net/novini.php?n=376488

Днес е последния ден на десетото издание на Националния събор на читалищата, който се провежда в гр. Бяла Варненска област, научи Moreto.net. Събитието е не само от местно, но и от национално значение. В юбилейното издание на Събора участват 57 читалища с общо над 1100 самодейци от областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, Русе, Смолян и Шумен.

Олег Сенцов е свалил близо 20 кг заради гладната си стачка в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927143

Олег Сенцов е свалил близо 20 кг заради гладната си стачка в затвора Адвокатът на украинския режисьор Олег Сенцов, продължаващ повече от месец гладната си стачка в руски затвор, заяви, че клиентът му е свалил около 20 кг и е много слаб, предаде Асошиейтед прес. Сенцов, който е яростен противник на анексирането от Русия на Крим през 2014 г., излежава 20-годишна присъда за планиране на терористични актове.

Десетки полицаи издирват избягалия затворник Борис Иванов

https://www.actualno.com/crime/desetki-policai-izdirvat-izbjagalija-zatvornik-boris-ivanov-news_681215.html

Жандармерия, отряд за борба с тероризма и десетки полицаи издирват в момента избягалия затворник Борис Иванов, предаде Нова телевизия. Следови кучета са намерили дрехи на беглеца и са по следите му. На 21 юни Иванов избяга от затвора в Ловеч, където е излежавал 13-годишна присъда за блудства и кражби. Вдигани са и дронове, за да се огледа периметъра, но са били свалени заради лошото време. Униформените претъсрват всеки храст и са убедени, че съвсем скоро ще го заловят. Прекъснат е пътя в близо

Нова директива на ЕС може да "счупи" интернет, защитавайки авторското право

https://www.avtora.com/nova-direktiva-na-es-moje-da-schupi-internet-zashtitavaiki-a/

Едни от най-големите имена в света на технологиите за пореден път се обявиха срещу предложените европейски реформи в областта на авторското право, информира технологичният сайт PixelMedia.bg. Директивата за авторското право на Европейския парламент има за цел да възстанови контрола на авторските права в интернет, но критиците твърдят, че това ще потисне свободата на изразяване онлайн. Много предприемачи и общественици вече подписаха отворено писмо срещу документа. Широкообхватната директива е в резултат на процес, започнал през 2014 г., за модернизиране на авторското право. Идеята е да има повече права за това, което хората правят онлайн. В същото време ще се улеснят

Ето кой запали факелът на олимпийския огън в Благоевград…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%84%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%bb%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f/

Във връзка с Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец  Българският олимпийски комитет в Благоевград организираха около езерото в парк“Бачиново“олимпийско факелно бягане.

В него участваха десетки национални състезатели по лека атлетика, борба,таекуондо-олимпийска версия, преподаватели и студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“,млади спортисти от благоевградски клубове.

Доцент Даниела Томова от Югозападния университет „Неофит Рилски“,председател на Българския олимпийски комитет в Благоевград, припомни смисъла и значението на олимпийските игри като посланик на мира,като израз на стремеж към физическо и духовно съвършенство, съобщи бнр. Факелът с олимпийския огън запали четирикратната участничка в зимни олимпиади Мария Киркова, най-добрата българска състезателка в алпийските ски.

Материалът Ето кой запали факелът на олимпийския огън в Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Албания спасява Меркел - хипотеза, която устройва и Германия, и ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/23/3204512_albaniia_spasiava_merkel_-_hipoteza_koiato_bi/?ref=rss


Засега е само хипотеза: Албания, която хем е в Европа, хем е извън ЕС, може да се превърне в основен приемен център за бежанци. Звучи като перфектното решение - и за Ангела Меркел, и за ЕС, пише Аделхайд Файлке за "Дойче веле". <br /><br />Засега това е само една хипотеза: Албания би могла да стане централна междинна приемна страна за бежанци. Първи идеята за създаване на центрове за търсещи убежище в Европа, но извън ЕС, лансираха Доналд Туск и австрийският канцлер...

КАТ: Шефката на БСП във Враца кара пияна

https://frognews.bg/novini/kat-shefkata-bsp-vav-vratsa-kara-piiana.html

Хванаха лидерката на БСП във Враца Цветелина Дамяновска пияна зад волана. Новината бе официално потвърдена и от МВР, пише BulNews.bg.

Хайнан планира да привлече 2 милиона чуждестранни туристи до 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927125

Хайнан планира да привлече 2 милиона чуждестранни туристи до 2020 г.Южната китайска провинция Хайнан изработи тригодишен план за действие, целящ да превърне острова в туристическа дестинация от световна класа, съобщи bulgarian.cri.cn. Властите на острова ще представят преференциални политики за привличане на чуждестранните туристи, с които се надяват броят им годишно да се увеличи с 25% и достигне 2 милиона до

САЩ И Южна Корея преустановяват воените учения

http://www.cross.bg/koreya-ycheniya-yuzhna-1577483.html

/КРОСС/ САЩ и Южна Корея са се споразумели да преустановят за неопределен срок някои от съвместните учения, съобщи Пентагонът. Това става след срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун по-рано този месец, предаде Ройтерс. "За да се подпомогне прилагането на резултатите от срещата на върха в Сингапур, в координация с нашия съюзник Република Корея, министърът на отбраната (на САЩ) Джеймс Матис преустанови за неопределен срок избрани учения", заяви говорителка на Пентагона. Тя добави, че това включва преустановяване на учението "Бранител на свободата", както и на две учения по програма за обмен, засягащи морската пехота, които трябваше да се състоят в следващите три месеца. На пресконференция след срещата с Ким в Сингапур Тръмп заяви, че ще спре редовните военни учения с Южна Корея, които определи като "доста провокационни" и скъпи. Северна Корея отдавна искаше да бъде сложен край на военните учения. По-рано през седмицата САЩ и Южна Корея обявиха, че преустановяват планираното за август учение "Бранител на свободата". Говорителката заяви, че вчера Матис се е срещнал с държавния секретар Майк Помпейо, председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд и съветника по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън

Варненка предупреждава: Възрастен мъж ме награби на улицата, посегна и на 10-годишно момиченце

https://petel.bg/Varnenka-preduprezhdava--Vazrasten-mazh-me--nagrabi-na-ulitsata--posegna-i-na-10-godishno-momichentse-__270601

Неприятна случка е преживяла вчера варненка. По думите й ситуацията се е разиграла във „Възраждане”1. Тя разказва, че е била неприятно...

Нейнски: Изборите в Турция имат сериозен залог

https://petel.bg/Neynski--Izborite-v-Turtsiya-imat-seriozen-zalog__270600

„Изборите, които ще се проведат в Турция в неделя, имат сериозен залог. Той е промяна на политическата система”. Това каза за NOVA посланикъ...

Ще проверяват за тигрови комари в Цветния квартал на Варна

https://petel.bg/SHHe-proveryavat-za-tigrovi-komari-v-TSvetniya-kvartal-na-Varna__270599

Около 54 комарни биотопа са установени от Регионалната здравна инспекция във Варна.  Това съобщи д-р Янка Драганова, директор на Дирекция ...

Безуспешно търсиха беглеца Борис Иванов в с. Йоглав

http://nakratko.bg/category/60/161339/


Барети и бронирани машини и жандармеристи претърсваха ловешко село Йоглав за избягалия затворник Борис Иванов. В издирването бяха включени и следови кучета. Операцията продължи няколко часа, но без успех – няма и следа от беглеца.

Къде и кога във Варна и региона няма да има ток

http://nakratko.bg/category/58/161338/


В периода 01.06.2018 - 30.06.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня, кв. Повеляново - ул.

Тръмп реагира негативно на възмущението от разделянията на семейства по границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927133

Тръмп реагира негативно на възмущението от разделянията на семейства по границатаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп изрази съмнение във връзка с историите за деца мигранти, разделяни от родителите си на границата с Мексико. Той заяви, че се разказват "измислени истории за скръб и печал", а в същото време истинските жертви на имиграционнната криза са американци, убивани от незаконно преминалите границата, предаде Асошиейтед прес.

И в неделя ще има превалявания от дъжд, но с бонус - слънце

//dariknews.bg/novini/bylgariia/i-v-nedelia-shte-ima-prevaliavaniia-ot-dyzhd-no-s-bonus-slynce-2105190

Времето в неделя ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и на отделни места в южните и източните райони ще превали. Ще духа слаб запад-северозападен, в Източна България - източен вятър. Максимални температури между 22 и 27 градуса, в София ок

Национализмът ще банкрутира

https://news.bg/economics/natsionalizmat-shte-bankrutira.html

Обратното на популисткия национализъм не е глобалистки елитизъм, а икономически реализъм

Как се променят спестяванията и дълговете на домакинствата

http://econ.bg/Новини/Как-се-променят-спестяванията-и-дълговете-на-домакинствата-_l.a_i.762908_at.1.html

От началото на века темпът на спестяванията на домакинствата в Европейския съюз е относително постоянен - около 11-13%. В същото време в някои страни...

Спорт по тв днес: световният шампион Германия срещу Швеция, Белгия - Тунис и Р. Корея - Мексико на мондиала в Русия, волейболистите срещу Иран, тенис от Хале, Бирмингам, Лондон и Майорка, Формула 1, бокс, спидуей, мотоциклетизъм и мач от МЛС

https://www.24chasa.bg/sport/article/6926641

Спорт по тв днес: световният шампион Германия срещу Швеция, Белгия - Тунис и Р. Корея - Мексико на мондиала в Русия, волейболистите срещу Иран, тенис от Хале, Бирмингам, Лондон и Майорка, Формула 1, бокс, спидуей, мотоциклетизъм и мач от МЛС                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Шолц: Еврото е защитено от кризи

https://frognews.bg/novini/sholts-evroto-zashtiteno-krizi.html

”Нашият европейски дом ще бъде с херметически затворен покрив, който да издържа на бъдещи бури и дъждовни дни”. Това казва германският министър на финансите Олаф Шолц.

Валериана, бял риган и мечо грозде са сред забранените за събиране 24 лечебни растения

http://www.moreto.net/novini.php?n=376467

Валериана, бял риган и мечо грозде са сред забранените за събиране 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна, като изключение са количествата за лични нужди. Това напомнят експертите от Националната служба за защита на природата към МОСВ във връзка с отбелязването на празника Еньовден.

Отказаха инвалидна количка на дете с церебрална парализа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927130

Отказаха инвалидна количка на дете с церебрална парализаАгенция "Социално подпомагане" не даде на 6-годишния Мишо с церебрална парализа инвалидна количка, въпреки решение на ТЕЛК, което посочва, че то има нужда от нея. Това разказа майката на детето Антония Петкова пред Нова телевизия. Причината е, че досега държавата не отпускаше рингови инвалидни колички предназначени за деца.

Волейболистките се класираха на полуфинал в турнира на претендентите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/23/3205004_voleibolistkite_se_klasiraha_na_polufinal_v_turnira_na/?ref=rss


Женският национален отбор по волейбол продължи силното си представяне с победа над Пуерто Рико с 3:0 (25:18, 25:18, 25:14) в турнира на претендентите. Съставът, воден от Иван Петков, се бори за класиране в Лигата на нациите и засега върви по график. Успехът е втори пореден за волейболистките в група В в перуанската столица Лима.<br /><br />С пълен актив от шест точки България заема първото място, а Пуерто Рико остава на втора позиция с три.<br /><br />Първият гейм...

Успешният човек - винаги...

http://www.cross.bg/yspeshniyat-znanieto-vinagi-1577510.html

/КРОСС/ Успешният човек - винаги невероятен художник на своето въображение. Въображението е по-важно от знанието, защото знанието е ограничено, а въображението - безкрайно.Алберт Айнщайн

Две години откакто „демоните бяха освободени“

http://terminal3.bg/dve-godini-ot-kakto-demonite-bjaha-osvobodeni/

Годината е триумф за британския премиер – 2015 г., Британия е излязла от икономическата криза и е на път да задмине Германия като водеща икономика в Европа. Сепаратизмът на шотландците е приключил и единственото на кралството подсигурено за десетилетия напред. А той – Дейвид Камерън става първия консервативен премиер, спечелил мнозинство за партията си от 1997 г. насам – доказателство за неговия безспорен успех.

За да са сигурни в победа, обаче, консерваторите решават да се впуснат и евроскептицизма – те ще предложат референдум за излизане от ЕС – така едновременно ще вземат гласовете на странния Найджъл Фараж и неговата малка партия, която обаче може да им нанесе големи щети, а после – навярно – като се върнат в коалиоционно управление с либералдемократите – референдумът ще е една от първите отстъпки, които ще направят.

Но 2015 г. носи на Камерън твърде голям успех – той печели мнозинство и не е нужно да се коалира с никого, не е нужно (или по-скоро няма как) да прави отстъпки.

Но Камерън се колебае дали наистина – въпреки обещанието – да направи референдум. В колата си – след изборната победа – той обсъжда това с директора си по комуникации Крейг Оливър. Британския премиер започва да изрежда причини за референдума: ще разреши веднъж завинаги въпрос, който разделя консерваторите от години, евроскептичната партия UKIP, която му диша във врата ще изгуби смисъл да съществува, британския народ ще може да се обърне към теми.

Попитан за минусите, Камерън отговаря на староанглийски: ‘You could unleash demons of which ye know not.’ (Може да отприщи демони, за които не знаем)*.

Фразата не е от Шекспир, британският премиер, като възпитаник на Итън и Оксфорд, сам я съчинява. Но човек трябва да внимава, както ни учат вещиците на Макбет, думите лесно стават пророчества, а пророчествата бързо водят до падението.

Камерън се решава да насрочи референдум – вярвайки, че с малки отстъпки от Брюксел ще даде повод на умерените евроскептици в партията му – като изгряващата звезда Борис Джонсън – да застанат на негова страна. 

В крайна сметка – може да хулим Европа, но напускането и е катастрофа и Борис Джонсън трябва да осъзнава това. В крайна сметка, от другата страна – за излизане от ЕС ще останат само малко остарели и извехтяли консерватори – Палеоскептиците, както ирочно ги нарича модерното дясно на Камерън в партията.

Никой млад лидер, потенциален следващ премиер няма да иска да застане с Палеоскептиците от една си страна и расистите на Наджъл Фараж от другата – това би било самоубийство.

Бързо предогаваряне с Брюксел – за да имат повод умерените евроскептици да го подкрепят и след това бърз референдум в началото на мандата – за да може въпросът да приключи веднъж завинаги и народа да гласува докато все още ЕС се ползва с подкрепа, а Найджъл Фараж няма достатъчно време да им обяснява, че ЕС всъщност е орда от джихадисти, плюс българи и румънци – крадци на реколта и поляци – водопроводчици, които ще им вземат работните места.

След това кампания – в която всички експерти, международни институции и дори президентът Обама ще насърчат британския избирател да остане в ЕС и той – доволен от развитието на страната си и икономическия и подем – ще се вслуша във всички тях.

В крайна сметка, никой не иска малка Англия и Уелс, това е Великобритания.

Но тогава идват демоните.

Проевропейската партия Лейбър е превзета от популистка вълна, начело на която застава комунист, който не вярва в ЕС.

Борис Джонсън – решава да се впусне в битката срещу Камерън, да оглави популистката вълна при консерваторите.

Една голяма част от вестниците и техните собственици искат Британия да напусне ЕС.

Свързани с Русия милионери финансират Найджъл Фараж, а руски ботове нападат социалните мрежи.

Партията на Камерън се оказва по-разделена от всякога. Не само старите Палеоскептици се застъпват за Брекзит, но и цяло ново крило, водено от Борис Джонсън.

Но на страната на Камерън остават фактите и експертите.

„Мисля, че на хората на тази страна им писна от експерти“ казва другият водач за напускане Майкъл Гоув, който в едно от интервютата си тегли зашеметяваща реч против „елитите“ – с толква демагогия, че водещия се вужда принуден да уточни, че громящият елитите Майкъл Гоув е Лорд Канцлер и правосъден министър на Обединеното кралство.

Идва и прословутият автобус, каран от Борис Джонсън, на който пише че Британия дава 350 млн. паунда на седмица на ЕС, а наместо това тези пари могат да отидат за здравната каса. В изречението няма една вярна дума.

Демоните на популизма излизат – на 23 юни британците гласуват на напускане на ЕС.

Демоните, които Камерън сам знае, че ще освободи, днес напуснаха пределите на Британия и вилнеят из целия Запад – от Вашингтон, през Рим до Будапеща.

*За фразата на Камерън споделя Крег Оливър в своите мемоари. Craig Oliver, Unleashing Demons, 2016

Жълт код за дъжд и силен вятър в почти цялата страна

http://nakratko.bg/category/58/161336/


Очаква ни хладен, дъждовен и ветровит съботен ден. В 23 области от страната са обявени предупреждения за опасно време. Те са от първа степен, за количества дъжд до около 30 л/кв.м и вятър със скорост около 70 км/ч.

Пътни полицаи от България и Румъния дебнат по пътищата

https://frognews.bg/novini/patni-politsai-balgariia-rumaniia-debnat-patishtata.html

Смесени екипи от пътни полицаи от България и Румъния започнаха съвместни проверки по безопасността на движението на територията на двете държави.

Преглед на печата днес

http://www.cross.bg/mesta-svobodni-broiiki-1577486.html

/КРОСС/ "Европейският съюз спира промоции на вредни храни в магазините" - това е водещото заглавие на "24 часа". Съветът на здравните министри прие заключения, насочени към предпазване на подрастващите, допълва изданието, като уточнява, че забраната предвижда рекламиране на продукти чипс, кола или джънкфуд от звезди като Кристиано Роналдо и Лионел Меси, както и от анимационни герои.Изданието отбелязва още, че Здравният съвет в Люксембург е бил последният, председателстван от българския министър Кирил Ананиев, както и че ограничаването на вредните храни е сред приоритетите на българското европредседателство. Губим 6 милиона лева от износ на трюфели, пише на първата си страница "Труд". Причината според вестника е, че прекупвачи изнасят без нужните документи скъпите гъби и не плащат данъци. Почти цялата реколта от трюфели се изнася, български пачи крак ядат в Германия, Австрия и Швейцария. Изданието отбелязва, че в Рила и Родопите берачите на гъби изкарват до 100 лева на ден. "Хората са направили лагери в гората, в които живеят, за да е по-ефективен процесът на бране", допълва "Труд" по темата.На страниците си "Монитор" разработва образователната тема за първокласниците. "Над 1300 свободни места за първолаци в столицата", съобщава вестникът. Бройката на свободните места е след третото класиране

Предстоящи събития в страната за 23 юни

http://www.cross.bg/chasa-lavandyla-sofiyaot-1577508.html

/КРОСС/ Троян.От 11.00 часа в Троянския манастир председателят на Народното събрания Цвета Караянчева ще присъства на молебен за чадородие. ***София.От 6.00 часа от паркинга пред Резиденция „Бояна" ще започне „Витоша100". ***София/Кокаляне.От 10.30 часа на стадиона в Кокаляне ще се състои Финалната фаза от футболния турнир на БСП-София. ***София.От 11.00 часа в градинката пред Музей за историята на София официално ще бъде открит двудневният „Фестивал на солидарността". ***София.От 11.30 часа в многофункционалната спортна зала в НСА ще се състои тържествена церемония по връчването на олимпийски медал на Милка Манева по време на честването на Олимпийския ден на Деня на българския олимпиец. ***София.От 12.00 часа в Инфо Център София2018 (срещу Румънското посолство) ще се проведе пресконференция във връзка със състезанията „Витоша100". На срещата с медиите ще присъстват Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София - Европейска столица на спорта", шампиони от предишни издания на 100 км колоездене, 100 км бягане и 200 км дуатлон), Анна Пенчева - представител на организаторите и др. ***Благоевград.От 10.00 до 16.00 часа на бул. "Св. Димитър Солунски" 85 Съюзът на българските автомобилисти организира Ден на безплатни услуги. ***Благоевград.В парк „Македония" от 18

Издирват избягалия затворник в три ловешки села

https://offnews.bg//112/izdirvat-izbiagalia-zatvornik-v-tri-loveshki-sela-683126.html

Полиция, жандармерия и отрядът на баретите издирват в три ловешки села - Александрово, Дренов и Деветаки, избягалия затворник Борис Ангелов Иванов.

По информация на БНР акцията е започнала след сигнал за открити вещи, за които се предполага, че са на беглеца.

Главният секретар на МВР Младен Маринов също е бил в района късно в петък, за да даде инструкции за издирването.

Борис Ангелов Иванов е с 13-годишна присъда за блудства и кражби.

Присъдата му е влязла в сила през 2011 г. и 7 години е лежал при строг режим. Беглецът има още 6 години зад решетките.

Нинова в писмо до европейски лидери: България не може да бъде буферна зона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927123

Нинова в писмо до европейски лидери: България не може да бъде буферна зона"България, като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори. Най – главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа.

Рамзан Кадиров даде вечеря и почести на Салах и Египет

http://clubz.bg/69544-ramzan_kadirov_dade_vecherq_i_pochesti_na_salah_i_egipet

Националният тим на Египет напусна днес чеченския град Грозни, а скоро ще си тръгне и от Мондиала, но поне получи почести от Рамзан Кадиров, пише "Асошиейтед прес".

Лидерът на Чечения даде специална вечеря на селекцията в резиденцията си. А звездата Мохамед Салах бе удостоен като "почетен гражданин на републиката".

"Фараоните" заминаха за Волгоград, където в понеделник играят срещу Саудитска Арабия, а след това си тръгват. И двата тима загубиха шансове да продължат напред.

Египет избра Грозни за своя база по време на първенството. Малко след пристигането на отбора Кадиров и антуража му извадиха от хотела Салах и го закараха на стадиона в града, за да дефилират заедно пред хиляди запалянковци, които гледаха тренировката на състава.

Тогава асът на "Ливърпул" беше освободен от заниманието и не тренираше заради контузията в рамото. На 15 юни пък футболната федерация на Египет се похвали, че Кадиров изпратил огромна торта за рождения ден на Салах.

Варна ще отбележи Международен ден на Олимпизма с редица спортни прояви

http://www.moreto.net/novini.php?n=376486

Варна ще отбележи Международният ден на Олимпизма на 23 юни с турнир по кросфит, плажен футбол и кросово бягане за ученици, научи Moreto.net. Събитията са организирани от варненски клубове, спортни организации. За трета поредна година над 160 атлета от цяла Европа, разделени в 7 категории ще мерят сили в Кросфит Varna Throwdown.

Кучета открили дрехи на избягалия затворник, три села са под обсада (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927119

Кучета открили дрехи на избягалия затворник, три села са под обсада (Видео)Жандармерия, отряд за борба с тероризма и десетки полицаи издирват в момента избягалия затворник Борис Иванов, съобщава Нова. Следови кучета са намерили дрехи на беглеца и са по следите му. Вдигани са и дронове, за да се огледа периметъра, но са били свалени заради лошото време. Униформените претъсрсват всеки храст и са убедени,

Черно море тръгна за Банско с 27 футболисти

https://petel.bg/CHerno-more-tragna-za-Bansko-s-27-futbolisti__270598

Рано тази сутрин отборът на Черно море отпътува за Банско, където до 6 юли ще проведе основната част от лятната си подготовка. Треньорът Ил...

Фекални води се изливат на плажа „Кабакум”

https://petel.bg/Fekalni-vodi-se-izlivat-na-plazha----Kabakum---__270597

Проблемът съществува от години, твърдят хора, които редовно посещават мястото Отпадни води текат на един от най-известните плажове у на...

Защо социални отказаха инвалидна количка на 6-годишно дете с увреждания?

https://petel.bg/Zashho-sotsialni-otkazaha-invalidna-kolichka-na-6-godishno-dete-s-uvrezhdaniya-__270596

Майката на Мишо е принудена да го разхожда навън с бебешка количка Социалните в Стара Загора отказаха инвалидна количка на 6-годишно дет...

Половината американци не искат Тръмп за предзидент

https://frognews.bg/svqt/polovinata-amerikantsi-iskat-tramp-predzident.html

над 42% от анкетираните американци искат импийчмънтът за американския президент Доналд Тръмп. Това показват резултатите от проучване на Си Ен Ен и Центъра за социално-политически изследвания на SSRS.

Крум Зарков: От ГЕРБ са гении - 10 години са на власт и все са виновни стари правителства

//dariknews.bg/novini/bylgariia/krum-zarkov-ot-gerb-sa-genii-10-godini-sa-na-vlast-i-vse-sa-vinovni-stari-pravitelstva-2105188

От ГЕРБ са гениални - 10 години са на власт и все са им виновни старите правителства. Така зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков коментира мненията, които се чуха от управляващата партия за внесения от левицата вот на недоверие.

Петър Пунчев: Неверието на българина - с ниско самочувствие и зъл нрав, допринася за пренебрежението към журналистите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6926834

Петър Пунчев: Неверието на българина - с ниско самочувствие и зъл нрав, допринася за пренебрежението към журналиститеКласациите за свобода на словото са изстрел в тъмното. В тях не можеш да преброиш колко точки ни липсват, за да бъдем шампиони - Г-н Пунчев, преди дни се върнахте от Германия, като минахте и през Франция, където представихте книгата си “Вие сте тук”. Пътувате много и имате наблюдения, за да правите сравнения.

Германският министър на финансите: Еврото ще го има

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927114

Германският министър на финансите: Еврото ще го имаЕврото е нещо необратимо. Това заявява германският министър на финансите Олаф Шолц в отговор на въпрос в интервю дали еврото ще го има след десет години, предаде Ройтерс. "Да, еврото е (нещо) необратимо", казва той в интервю за германския вестник "Райнише пост". "То е гаранция за нашето общо бъдеще в Европа.

МВР: При наводнение идете на горния етаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=376463

При наводнения хората да се качват на горните етажи на къщите си, да звънят на спешния телефон 112. Това призова началникът на сектор "Оперативна дейност" главен инспектор Стефан Стефанов на пресконференция. Той поиска гражданите да не се опитват да спасяват потънали или носени от пороя коли.

Пентагонът преустанови някои от съвместните учения с Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927112

Пентагонът преустанови някои от съвместните учения с Южна КореяСАЩ и Южна Корея са се споразумели да преустановят за неопределен срок някои от съвместните учения, съобщи Пентагонът. Това става след срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун по-рано този месец, предаде Ройтерс. "За да се подпомогне прилагането на резултатите от срещата на върха в Сингапур,

Ултрамаратонът ”Витоша 100” стартира днес

https://frognews.bg/novini/ultramaratonat-vitosha-100-startira-dnes.html

Въпреки лошото време, днес и утре ще проведе ултрамаратонът „Витоша 100”. В надпреварата се очаква да вземат участие повече от 2500 състезатели от 25 държави. Те ще се състезават в три категории- колоездене, бягане и дуатлон.

В Карлово ще се проведе Празник на лавандулата

https://www.actualno.com/starazagora/v-karlovo-shte-se-provede-praznik-na-lavandulata-news_680579.html

На 23 юни в Карлово ще се проведе Празник на лавандулата. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Петя Найденова, директор дирекция „Хуманитарни и социални дейности“ към Община Карлово. "По подобие на празника на розата правихме и бутиков празник на лавандулата в една от къщите на комплекс „Старинно Карлово“, но поради големия интерес тази година празникът ще бъде изнесен пред Патевата къща, където всъщност ще тръгне шестви

Изложба показва детски рисунки на добрата Медея и лошия Язон

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/23/3204482_izlojba_pokazva_detski_risunki_na_dobrata_medeia_i/?ref=rss


Първо деца от ромската, турската, арменската и еврейската общност на Пловдив се запознават с древногръцкия мит за Медея. След това се разделят на два отбора - единият на цар Язон, а вторият на древната жрица, за да изиграят сюжета от едноименната трагедия на Еврипид, като целта е да измислят как отхвърлената Медея да отмъсти на съпруга си. Накрая научават за античните техники за рисуване, получават материали и резултатът са рисунки, от които се вижда, че в играта, чрез театъра, децата вече...

Ветровито и по-хладно днес, вижте прогнозата за следващите дни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6927106

Ветровито и по-хладно днес, вижте прогнозата за следващите дниГлавно в източните и южни райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. От северозапад облачността ще се разкъсва и намалява, предава БТА. През деня ще е ветровито, но привечер северозападният вятър ще започне да отслабва. Ще е чувствително по-хладно, с преобладаващи максимални температури между 20 и 25 градуса.

Треньорът на Мексико гледа тренировки качен върху стълба и се учи на футбол от сър Алекс Фъргюсън

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/23/3204478_trenyorut_na_meksiko_gleda_trenirovki_kachen_vurhu/?ref=rss


Преди по-малко от месец Мексико победи Шотландия с 1:0 в една от последните си контроли преди световното първенство, но треньорът на тима Хуан Карлос Осорио трябваше да изтърпи викове "Вън" от феновете на "ацтеките". Днес той извежда тима си за втория мач на световното с реален шанс Мексико да стане сигурен осминафиналист при победа над Южна Корея.<br /><br />За този кратък период 57-годишният треньор обърна мнението на всички в страната, благодарение на...

Ердоган: В ООН има двама опитни политици - аз и Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927104

Ердоган: В ООН има двама опитни политици - аз и ПутинТурският президент Реджеп Тайип Ердоган определи руския президент Владимир Путин и себе си като най-опитните политици в Общото събрание на ООН. Той заяви това в публикувано снощи интервю за турската телевизия, предаде ТАСС. "Ще го кажа пределно ясно, към момента в Общото събрание на ООН има само двама наистина опитни политици,

Корнелия Нинова: България не може да бъде буферна зонна за незаконни мигранти

http://www.cross.bg/evropa-bulgariya-migranti-1577484.html

/КРОСС/ "България не може да бъде буферна зона. Незаконните мигранти да бъдат връщани в страната на произход" , "България, като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори. Най - главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални." Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова по повод мигрантската криза в писмо до 12 европейски лидери, сред които лидерите на партии от Вишеградската четворка и премиерите на Португалия - Антонио Коща, Испания - Педро Санчес, Гърция - Алексис Ципрас,Словакия - Петер Пелегрини, Швеция - Щефан Льовен, Малта - Джоузеф Мускат, Румъния - Виорика Дънчила. Тя изтъква, че бежанската криза беляза политическия живот на ЕС през последните няколко години, а липсата на координиран, адекватен и навременен общоевропейски отговор на мигрантската криза, показва, че текущата система за убежища не е в съответствие с актуалните предизвикателства. Корнелия Нинова отбелязва, че бягащите от кървавия сирийски конфликт, съгласно международните норми, имат право да получат закрила

Ердоган: Аз и Путин сме най-опитните политици в ООН

https://frognews.bg/svqt/erdogan-putin-sme-nai-opitnite-polititsi-oon.html

Турският президент Реджеп Ердоган определи себе си и руския президент Владимир Путин като най-опитните политици в Общото събрание на ООН. Той заяви това в публикувано снощи интервю за турската телевизия, предаде ТАСС.

Изтощени от икономии, гърците се питат какво ги чака след края на спасителния план

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/23/3204573_sdelka_ili_dulg_iztoshteni_ot_ikonomii_gurcite_se/?ref=rss


Изтощени от годините на икономии, гърците не останаха особено впечатлени от пакета за облекчаване на дълга им, постигнат от финансовите министри на еврозоната в петък, пише "Ройтерс".<br /><br />Гърция разчиташе на заеми от правителствата в еврозоната за три спасителни програми от 2010 г. насам в замяна на болезнени реформи, включително орязване на пенсиите и вдигане на данъците, които доведоха до свиване на икономиката с една четвърт и увеличаване на безработицата до...

Продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ

https://www.actualno.com/education/prodyljava-vtorata-kandidatstudentska-sesija-na-su-news_681200.html

На 23 юни с устен изпит по журналистика, събеседване за специалност „Изобразително изкуство“, музикален инструмент или пеене, физика и със събеседване за специалност „Графичен дизайн“ продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2018/2019 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха от учебното заведение. Устният изпит по журналистика протича под формата на събеседване на изпитните комисии с кандидат-студенти

Защо филтърът пред детското меню е важен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6926701

Защо филтърът пред детското меню е важенЕвропейският съюз ще въведе нова регулация, засягаща нездравословните храни - в които има много сол, захар или трансмазнини. Ще се ограничи рекламата им в социалните мрежи чрез известни личности, както и промоциите им в магазините.  Замислените мерки са в правилна посока. Няма нужда да обясняваме колко важна е добрата храна в детска възраст.

Жълт код за силен вятър и валеж в 23 области, температурите падат

https://offnews.bg//obshtestvo/zhalt-kod-za-silen-viatar-i-valezh-v-23-oblasti-temperaturite-padat-683125.html

В 23 области на страната е в сила жълт код за силен вятър и обилни валежи.

Областите, за които важи жълтата степен на опасност, са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали.

От НИМХ предупреждават, че ще духа силен запад-северозападен вятър със скорост 14-19 м/сек. Очаква се вечерта да отслабне.

По морето поривите на вятъра ще достигнат до 15-20 м/сек.

Тази събота ще е чувствително по-хладно, с преобладаващи максимални температури между 20 и 25 градуса, за София - около 20.

Температурата на морската вода ще е 23-25 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В крайните южни планински райони валежите ще са по-интензивни. След обяд над Западна Стара планина облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа умерен и силен северозападен вятър.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13 градуса, на 2000 метра – около 7.

Жълт код за Варна и областта днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=376485

В 23 области от страната е обявен жълт код за дъжд и вятър на 23 юни. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи жълтата степен на опасност са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали.

Очаква ни по-хладен и ветровит уикенд

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ochakva-ni-po-hladen-i-vetrovit-uikend-6083744

Ще е чувствително по-хладно, с преобладаващи максимални температури между 20° и 25°

Да освободим свободните професии

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/06/23/3204576_da_osvobodim_svobodnite_profesii/?ref=rss


От години Европейската комисия (ЕК) изследва регулирането на т.нар. свободни професии и негативите от тежките регулации, които затварят пазара, ограничават конкуренцията, понижават качеството и оскъпяват професионалните услуги. За България проблемът е особено актуален, тъй като регулациите при професионалните услуги са особено тежки и постоянно нови и нови гилдии[1]искат да се саморегулират с целия спектър от ограничения[2].<br /><br />През последните няколко години ЕК публикува...

Ники Янакиев празнува заедно със сина си Боян

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6926597

Ники Янакиев празнува заедно със сина си Боян И двамата са родени на 23 юни, днес Боян навършва 18! Той е обещал вечерта да изненада семейството с празнуването на двойния рожден ден, а сметката, естествено, ще плати бащата Николай. През деня Боян ще щурмува Черни връх с 20 верни приятели. Двойно

Балъков: Характерите ни, Пенев и късметът направиха 94-а успешна

https://petel.bg/Balakov--Harakterite-ni--Penev-i-kasmetat-napraviha-94-a-uspeshna__270595

Снимка: bTV Бившият национал Красимир Балъков издаде формулата на успеха на "лъвовете" на световното първенство през 1994-а година. Той заяв...

Владимирската чудотворна икона на Божията Майка

https://www.actualno.com/celebrate/vladimirskata-chudotvorna-ikona-na-bojijata-majka-news_681211.html

През 1480 година нечестивият Ахмат, хан на Голямата Орда, дошъл с голяма войска на река Угра, за да започне война срещу великия княз Йоан Василиевич. Москва била застрашена от обсада. Тогава великият княз се въоръжил с молитва и с благословението на Геронтий, митрополит на цяла Русия, и на своя духовник Васиан, ростовски архиепископ, излязъл срещу татарите на река Угра. И двамата светители усърдно умолявали великия княз мъжествено да се бори с езичниците в защита на православната вяра. Войските

Убийствата на жени зачестиха, борят насилието сезонно

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ubiystvata-na-zheni-zachestiha-boryat-nasilieto-sezonno

Държавата няма целенасочена политика с домашното насилие, смята Юлия Андонова от "П.У.Л.С."

Ани Салич предпочете живота на село, ето в какъв палат се шири…

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%87-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%b5%d1%82/

Тв водещата Ани Салич официално се премести да живее на село. От няколко години водещата обитава просторна къща в село Рударци и не иска и да чуе да се премести в прашната София. Дори когато има нощни дежурства новинарката на Нова телевизия предпочита да шофира до дома си, вместо да стои на праха и шумотевицата в града. Ани от години живее там с децата, като най-често дъщеря й Хана, й прави компания. Синът й Лазар вече е пълнолетен и предпочита да живее в апартамента им в София, вместо на село, пише „Телеграф”.

Противно на слуховете, че тъне в лукс, Ани далеч не е хвърляла пари, за да вдига имението си на село. Извънградският й дом е доста скромен и не се отличава от останалите къщи в селото. Оградата, която трябва да препречва любопитните погледи не е грандоманска и от скъп материал, а от дърво. Самата къща също не е с впечатляващи размери, нито личи да са хвърляни луди пари за построяването й Тв звездата не крие, че е предпочела да инвестира в двора.

 

Тя е покрила с плочи пътеките и е изградила беседка, където лятото се събира с приятели. Вместо зеленчукова градина, за каквато няма време да се грижи, Ани е посяла цветя в саксии и има ливади, които редовно коси. Най-често в грижите за градината й помага дъщеря й Хана, която също полива цветята и тревата, когато е необходимо. Водещата не иска да наема никой да се грижи за дома й, тъй като не смее да се довери на непознати. Ани отдавна е разведена с мъжа си Бранко Салич и той не обитава домът им в Рударци. Синът й Лазар предпочита да живее в апартамента им в София, а Ани най-често се събира с приятели. Водещата видимо се е разхубавила и отслабнала, а освен това е станала и особено активна в социалните мрежи, където не спира да споделя статии и мъдри слова с приятелите си.

 

Материалът Ани Салич предпочете живота на село, ето в какъв палат се шири… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Незаключена ЖП стрелка е причина за инцидента в Хитрино

http://www.cross.bg/hitrino-deloto-manev-1577482.html

/КРОСС/  Това става ясно от експертиза, която беше представена на  заседание по делото в Шуменския окръжен съд за влаковия инцидент в Хитрино. Според показанията на експерта Милен Манев, участвал в огледа след инцидента, стрелка 5, която не е била заключена добре. Имало луфт, в резултат на което шести вагон е дерайлирал. Манев се аргументира и със снимки от огледа, като посочи, че устройството за фактическо заключване е било в междинно положение, а подсигуряващото устройство е посочвала заключване. В заключение Манев е категоричен, че съоръжението е въздействано. Подсъдими по делото , са машинистите на дерайлиралия влак Димитър Михнев и Радослав Петков. Първоначалната версия за инцидента беше високата скорост с която влакът е навлязъл в гара Хитрино. Експертизата обаче опровергава това твърдение с факта,че стрелката, при която се сменя преминаването на влака от една линия в друга е била в междинно положение , което е довело и до дерайлирането на влака. По делото съдът реши да насрочи и още една допълнителна пожаротехническа експертиза за да се установи причината за взрива след дерайлирането на товарната композиция.Според представената експертиза причината за взривяването на пропилена от дерайлиралата цистерна е печка на твърдо гориво, а епицентърът е къща в центъра на селото.Доста обстоятелства още не са изяснени, каза адвокат Ивайло Йорданов. „Една от най-тежките експертизи, една от най-обхватните, много неща има по нея

ГЕРБ вдига и таксите за обжалване пред ВАС

https://frognews.bg/novini/gerb-vdiga-taksite-objalvane-pred-vas.html

Властта измисли още 1 начин как да бръкне по- дълбоко в джобовете на данъкопланците - държавните такси за касационно обжалване на административни актове във Върховния административен съд (ВАС) ще бъдат чувствително увеличени.

Тим Кук: Седенето е новият рак

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/tim-kuk-sedeneto-e-noviiat-rak-6083608

Служителите на Apple вече имат бюра, на които могат да работят прави

Най-важното от Варна във вчерашния 22 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376480

Част от улица в центъра на Варна пропадна в изкоп на строеж (снимки) 6-метров участък от улица "Петър Парчевич" в центъра на Варна е пропаднал в изкоп на строеж на нова сграда. Министерство на туризма заличава варненски туроператори Процедура по прекратяване на регистрацията и заличаване от Националния туристически регистър (НТР) на 21 туроператора е започнало Министерство на туризма, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Днес ще е хладно, ветровито и мокро

https://frognews.bg/novini/dnes-shte-hladno-vetrovito-mokro.html

Над страната преминава бърз студен атмосферен фронт и понеже температурната разлика от двете му страни е много голяма, се очакват интензивни явления.

Румен Петков ще е само със стари приятели

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6926598

Румен Петков ще е само със стари приятели С приятели, с които са заедно от повече от 30 г., ще посрещне рождения си ден Румен Петков. Той ще си подари само два дни почивка, за да се върне отново към партийните дела. Преди месец Петков бе избран за лидер на

1968 г.: За Пражката пролет и танковете от Евксиноград

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/23/3200700_1968_g_za_prajkata_prolet_i_tankovete_ot_evksinograd/?ref=rss


Попаднах на фотоизложбата "21-ви август, 1968. Краят на Пражката пролет." Още си спомням този 21-ви август. С родителите ми бях на почивка в правителствената резиденция в Евксиноград. По онова време баща ми беше министър-председател, а дали е правилно, че почивахме в тази "Светая светих" на държавността, строена още от Фердинанд, е тема за друг разказ.<br /><br />Около 9 часа, бяхме закусили в столовата на "Тунела", почивна станция, където биваха...

Прогноза за времето - 23 юни (събота)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-23-uni-sybota-news_681199.html

Днес вятърът ще се усили и с него ще нахлува хладен въздух. Ще е предимно облачно, на места ще има валежи от дъжд, по-интензивни и със значителни количества в Северна България, особено в Предбалкана. Главно в източните и южните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. От северозапад облачността ще се разкъсва и намалява. През деня ще е ветровито, но привечер северозападният вятър ще започне да отслабва. Ще е чувствително по-хладно, с преобладаващи максимални температури между 20

Програмата на Световното първенство по футбол за днес, 23 юни

https://www.actualno.com/football/programata-na-svetovnoto-pyrvenstvo-po-futbol-za-dnes-23-uni-news_680903.html

Безспорно днешният ден на Световното първенство по футбол в Русия ще мине под знака на световния шампион – Германия. В 21:00 часа германците излизат за втория си мач от шампионата – срещу Швеция, и са длъжни да победят след загубата от Мексико. На пръв поглед това изглежда сигурно – само че шведите показаха напоследък, че могат да се отбраняват упорито, като най-добре това усети Италия в баражите за влизане на първенството. Затова и германците ги чака тежка задача,

Посрещаме първото юлско слънце с феста за екстремни спортове Kongur Air Fest

https://offnews.bg//sport/posreshtame-parvoto-iulsko-slantce-s-festa-za-ekstremni-sportove-kongu-683124.html

С повече музика отвсякога, повече интересни работилници и още по-интензивни семинари тази година Kongur Air Fest ще отбележи третото си издание. Фестивалът за екстремни спортове и активен начин на живот очаква не само запалените по адреналиновите приключения, но и всички, които искат да се докоснат до магията на планината Беласица и красивата природа в подножието на връх Конгур.

Между 29 юни и 1 юли поляната пред хижа “Беласица” ще се превърне във фестивална зона, в която всеки ще може да види, чуе, участва, пробва: хатха йога сесии, аюрведична сесия, слаклайниниг и кендама. Не на последно място, там ще бъде разположена и сцената на Kongur Air Fest, на която в събота вечер (30 юни) с музиката си ще излязат Kirtan Raga, Funky Miracle, Skiller, Jahmmy Youth, Spens & DJ Chukee.

Посрещане на Джулай морнинг от връх Конгур, пък е едно от вълнуващите събития, които могат да ни се случат по време на фестивала. Първото юлско утро ще бъде ознаменувано с нощно изкачване на връх Конгур и посрещане на изгрева от самия връх или с тандемен полет с парапланер.

Полетите с парапланер ще съпътстват Kongur Air Fest и през трите фестивални дни, като всеки може да се запише за тях. Излитайки от връх Конгур (2000 м), всеки желаещ може да се наслади на невероятен полет с разкриваща се пред очите незабравима гледка. Виждат се планините Пирин, Славянка и Огражден в цялата им прелест. Освен това ще бъде организиран и семинар за парапланеристи, като тази година той ще бъде насочен както към крос-кънтри (прелетно летене), така и към акробатично (въздушни фигури) летене. Водещи на семинара ще бъдат двама от най-добрите родни парапланеристи в двете дисциплини - Весо Овчаров и Ясен Савов.

Колоездачите също няма да бъдат пренебрегнати, защото фестивалът се организира в близост до скоростното трасе за планинско спускане с колело - Kongur Air DH. Ще бъде организирано 3-дневно каране по трасето Kongur Air DH с Whip Off Challenge, където журито ще избере най-добрия whip и победителят получава купа и парична награда.

Красимир Ангелов (планинар и катерач) и Елена Милушева (председател на Туристическо дружество „Калабак“ в Петрич) ще се погрижат за всички, готови за разходки в планината. В програмата са включени разходки до Лешнишки водопад, хижа Конгур и връх Конгур.

Дизайнерка създаде булчинска рокля специално за мъже (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dizajnerka-syzdade-bulchinska-roklia-specialno-za-myzhe-snimki-2105181

Популярна в Лондон дизайнерка създаде булчинска рокля специално за мъже. Тоалетът не е в традиционния бял цвят, а в розово.

Мария Гроздева с купон на Синеморец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6926606

Мария Гроздева с купон на Синеморец Най-титулуваната българска спортистка Мария Гроздева празнува скромно на любимото си място - Синеморец. Двукратната олимпийска шампионка е родена навръх международния олимпийски ден. Честито!

Читателка на Будна Варна: опасен мъж опипва и целува жените във Възраждане

http://budnavarna.bg/35550-chitatelka-na-budna-varna-opasen-mazh-opipva-i-tseluva-zhenite-vav-vazrazhdane/

Жена се оплака в редакцията на „Будна Варна“, от сексуален тормоз на мъж във варненския квартал „Възраждане“.

Ето какво написа тя:

Обръщам се към варненци и по- точно към тези, живущи във Възраждане 1!
Днес излязох в квартала и вървейки по улица Майка Тереза един възрастен господин, който вървеше срещу мен започна да ми се усмихва, когато се приближи към мен ме хвана и искаше да ме целува. Откачих, ударих го и той побягна.
На връщане попаднах на същия човек, който беше награбил едно момиче на не повече от 10 години. Понеже беше топло и нямаше никой по улицата. Замерих с камък въпросния и го уцелих.
Момичето просто отивало да магазина, родителите ѝ били на работа. Изпратих я до нейния блок и отидох в районното. Взеха ми телефона и ми казаха, че ще се обадят, защото има още оплаквания от този човек.
Пазете себе си и децата си!
Описанието, което мога да дам е: Около 70 годишен. Сини очи, бяла коса, около 160 висок. Бяла шапка, сива тениска, тъмни джапанки и тъмни шорти до колената.

Материалът Читателка на Будна Варна: опасен мъж опипва и целува жените във Възраждане е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Вахтанг Кикабидзе: Путин изля обидата си за СССР върху Грузия

http://clubz.bg/69543-vahtang_kikabidze_putin_izlq_obidata_si_za_sssr_vyrhu_gruziq

Знаменитият грузински актьор, режисьор и певец Вахтанг Кикабидзе ще посети Русия само ако „баскетболистите” Владимир Путин и Дмитрий Медведев се махнат от политиката.

Той заяви това в интервю за канала „Дойче веле”.

Кикабидззе е известен още от времето на СССР с ролите си във филми като „Мимино”, „Не тъгувай”, „ТАСС е упълномощена да заяви” и много други. Той даде интервюто по случай наближаващия 10-годишен юбилей от руското нахлуване в Грузия, довело до откъсването на Абхазия и Южна Осетия.

Путин си е излял върху грузинския народ обидата от разпадането на СССР, смята актьорът. И предупреждава, че страната му може да изчезне, ако не бъде приета в НАТО.

Той обаче се надява, че въпреки всичко народите на двете страни ще се отнасят един към друг като в съветските времена и политиците ще престанат да играят главна роля в живота им.

Кикабидзе заявява, че много обича Русия. Но преди 10 години отказа да отиде там и да получи Ордена на дружбата. Като причина той обяви агресията на Москва срещу родината му.

„Винаги съм казвал, че не мога да пея на човека, който ме удря, а а з не мога да отговоря. Ще ми бъде неудобно да погледна в очите децата и внуците си”, споделя Кикабидзе.

Той смята, че въоръженият конфликт с Русия не е можело да бъде избегнат.

„На 35 километра от Тбилиси по посока на планината е опъната бодлива тел, а зад нея има руски военни. Войниците нямат нищо общо. Заповядват им, а те изпълняват. Всеки месец тази бодлива тел се измества, върви някаква пълзяща агресия. Човек живее тук, а зад бодливата тел е погребана жена му. Той не може да отиде на гроба й, не може да се помоли в църквата. Постоянна изчезват по двама-трима души, защото уж били нарушили границата. Каква граница? Това е изконна грузинска земя”, продължава кинозвездата.

Той смята, че само Путин може да реши проблема. И ако един ден реши да върне Абхазия и Южна Осетия на Грузия, портретът му ще виси във всеки дом.

Самият Кикабидзе твърди, че много се зарадвал на разпадането на СССР. Дори спретнал гуляй по този повод. Събиотието било шокиращо, но всички усещали, че то трябвало да се случи.

Това, което той най-много мразил в Съветския съюз, било гербът. Да измислиш сърпа и чука за символ било свързано със скапания живот в огромната страна. В СССР обаче хората повече се уважавали помежду си и имало повече духовност.

Руски политици се разгневиха на интервюто на Вахтанг Кикабидзе, предаде Нюз.Ру.

„Той стана този, който е, само благодарение на СССР. Иначе би бил валко известен певец от покрайнините на Европа. Натрупал е години, но не и мъдрост”, написа в туитър сенаторът Алексей Пушков.

„Уви, вече няма такъв човек”, каза друг сенатор – Франц Клинцевич.

А лидерът на комунистите Генадий Зюганов обвини актьора, че действа в интерес на Вашингтон.

Пътна обстановка в страната - 23 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=376479

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр. Ихтиман поради ремонтни дейности.

Касиерка предотврати обир на бензиностанция в Симеоновград

https://petel.bg/Kasierka-predotvrati-obir-na-benzinostantsiya-v-Simeonovgrad-__270594

Нападателят бил 17-годишен Смела касиерка предотврати грабеж на бензиностанция в Симеоновград. Тя успяла да се пребори със 17-годишен мла...

Аржентина се надъха след победата на Нигерия, играчите дадоха клетва

https://petel.bg/Arzhentina-se-nadaha-sled-pobedata-na-Nigeriya--igrachite-dadoha-kletva__270593

Обединение последва в лагера на Аржентина след победата с 2:0 на Нигерия над Исландия, която остави "гаучосите" в борбата за 1/8-финалите. М...

Дилиян Манолов и Явор Гочев са новите младежки делегати на България към ООН

https://offnews.bg//obshtestvo/dilian-manolov-i-iavor-gochev-sa-novite-mladezhki-delegati-na-balgaria-683123.html

На церемония в Министерството на външните работи бяха избрани новите младежки делегати на страната ни към Организацията на Обединените нации - Дилиян Манолов и Явор Гочев.

До финалния кръг достигнаха 7 от над 150 младежи, кандидатствали за престижната позиция. "Очарован съм от интереса, който младите хора проявяват към темите, свързани с ООН и знанията, които демонстрираха днес. Поздравявам всички, които достигнаха до този финален кръг. Самият факт, че сте в тази зала днес ви прави победители", обърна се към всички кандидати в конкурса директорът на Дирекция "ООН и сътрудничество за развитие" Боян Белев.

Новите ни младежки делегати ще работят с мандат 18 месеца за защита на интересите на младите хора при изработването на младежки политики на национално и международно ниво. Освен Дилиян Манолов и Явор Гочев от финалистите бяха избрани и две резерви, които ще имат възможност да се включат активно в работата на екипа – това са Петър Минков и Стойо Тетевенски.

Кои са новите български младежки делегати към ООН?

Дилиян Манолов е от Пловдив и е магистър по "Организационна психология". В момента е докторант в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" по темата "Психология на развитието". Той е основател на фондация "Визионер" и активно работи в сферата на човешките ресурси и организационната психология. Дилян е един от 14-те финалисти в предаването "Ръкописът" по БНТ1 и интересите му са свързани също така с театър. Една от каузите му е създаване на център за диалог между бизнеса, образованието и неправителствения сектор, в който млади хора да получат съдействие и възможности за работа, образование и подкрепа за развитието на техните идеи.

Явор Гочев завършва своя бакалавър в University of Dundee, Великобритания, и е магистър по Иновации и предприемачество от Copenhagen Business School, Дания. В края на 2017 г. започва докторантура в СУ "Св. Климент Охридски". Явор има опит като координатор на международни проекти, като помага на стартиращи предприятия да получат финансиране за развитие на своя бизнес. Социалното предприемачество е негова страст. В момента е председател на „Лечение без граници“ –организация, която помага на българи нуждаещи се от лечение в чужбина и е част от „Български кариерен форум“ – организация, която провежда кариерни изложения за българи във Великобритания и Германия.

Националната кампания за избор на „Български младежки делегати към ООН” се организира от Дружеството за ООН в България за 12-та поредна година. След 4-месечна селекционна процедура в 4 кръга, седемте финалисти представиха проект на реч, както и своите приоритети за бъдещия си мандат пред 14-членна комисия. В състава на комисията бяха представители на генерална дирекция “Глобални въпроси“, Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” и на Дирекция „Права на човека” на Министерството на външните работи, представител на Дипломатическия институт към МВнР, Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта, представители на Дружеството за ООН в България, Националния младежки форум, Асоциацията за подпомагане на академичната общност и на Българската платформа за международно развитие, както и младежки делегати от предходни години.

Швейцарските национали Шакири и Джака - като албански орли (СНИМКИ)

http://clubz.bg/69542-shvejcarskite_nacionali_shakiri_i_djaka_kato_albanski_orli_snimki

Както се и очакваше - мачът Сърбия - Швейцария (1:2) на Световното не мина без политика. "Часовникарите" обърнаха западните ни съседи с голове на Гранит Джака и Джердан Шакири след почивката.

И двамата се радваха по един и същи начин след красивите си попадения - с кръстосани ръце и палци. Според мнозина този жест имитира орела на албанския герб. Джака и Шакири, както и други техни съотборници, са косовски албанци по прозход. Родителите им са се преместили в Швейцария, когато са били деца.

На лявата обувка на Шакири личи знамето на Швейцария, а на дясната - на Косово. С такива "бутонки" той играе и тренира по руските терени (долу).

След срещата нападателят на "Стоук Сити" беше запитан за радостта след 2:1 в 90-ата минута и той отговори следното:

"Във футбола винаги е имало много емоции. Всички видяха какво направих, но това са само емоции. Много съм щастлив, че вкарах този гол, нищо повече. Не мисля, че трябва да говорим за това повече."

Профил на албанската диаспора в туитър цитира изказване на Джака, в което той бил казал, че Албания не участна на световното, но е вкарала два гола на Сърбия. Тези думи на халфа на "Арсенал" обаче почти сигурно са измислени. Нито една медия с акредитирани журналисти на Мондиала не цитира такова изявление на Гранит Джака.

Неговият братът Таулан играе за националния тим на Албания. А баща им Раджип три години и половина е лежал в затвор в Белград през 80-те години заради участие в демонстрация.

"Само ще повторя това, което казах и вчера, коментира треньорът на Швейцария Владимир Петкович, който е босненец. - Не бива да смесваме футбола с политиката. Ясно, че избиха емоции, това е всичко. Всички трябва да държим футбола далеч от политиката и да се фокусираме в това колко прекрасна игра е футболът. Той трябва да обединява хората, а не да ги разделя."

Гранит Джака

Селекционерът на Сърбия Младен Кръстаич отказа да говори за жестовете на Джака и Шакири.

Александър Митрович обаче, който вкара първия гол в двубоя, го направи. Нападателят бе запитан за флага на Косово на обувката на Шакири:

"Ако той обича толкова много Косово и носи флага им, защо не играе за техния национален отбор?"

На 14 октомври 2014 г. европейската квалификация Сърбия - Албания в Белград беше прекратена заради сбиване между футболисти и запалянковци на терена. Тогава дрон със знамето на т. нар. Велика Албания прелетя през стадиона, а играч на домакините го свали. Настана суматоха.

УЕФА присъди 3:0 за Сърбия, но и отне три точки от актива на "плавите". Двете футболни федерации бяха глобени с по 100 000 евро.

Преди дни ФИФА санкционира сърбите с 10 000 швейцарски франка заради транспаранти с политически послания, издигнати от фенове по време на срещата с Коста Рика.

Николай Младжов: Наградата на КРИБ за качество е изключително признание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6926832

Николай Младжов: Наградата на КРИБ за качество е изключително признаниеСлед Светлин Русев остава огромно празно пространство в българското изкуство, казва собственикът на "Зет и Ем Прайвит Ко" Собственикът на “Зет и Ем Прайвит Ко” получи лично от премиера Бойко Борисов голямата награда за качество на бала на КРИБ (на снимката вдясно). За “24 часа” бизнесменът Николай Младжов - представител на гигантите “ТисенКруп”

САЩ ще наложи мита от 20% за вноса на европейски автомобили

http://www.cross.bg/avtomobili-evropeiiski-trump-1577481.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили. В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: "С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат разбити и премахнати, ние ще въведем мита от 20% за всички европейски автомобили, внасяни в Съединените щати". "Произвеждайте автомобилите тук!", настоя американският президент. Подобен ход от страна на Доналд Тръмп сякаш беше очакван от Европейската комисия. Според анализ на ЕК с който разполага агенция Блумбърг, евентуално повишаване на митата с 25% (а не са 20%), ще увеличи цената на произведените в Европа автомобил с около 10 хиляди евро при техния внос в САЩ. В същият анализ се посочва, че това вероятно ще намали наполовина вносът в САЩ на европейски автомобили и на части за тях. Трябва да се има предвид, че през миналата година американският внос на автомобили и на части за тях беше в размер на около 58 млрд. долара. В документа на ЕК също така се отбелязва, че европейските автомобилни компании, разполагащи със заводи в САЩ, вече почти са достигнали техния производствен капацитет, така че би било невъзможно те да увеличат допълнително производството. Заплахата на Тръмп подложи на нов натиск от продажби германския автомобилен сектор, като акциите на BMW се понижават с 2%, а на Volkswagen - с около 1%

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=376476

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 23 юни - събота, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 08:00 ч.

На 23 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6926607

На 23 юни рожден ден иматРумен Петков, лидер на партия АБВ, бивш министър на вътрешните работи Мария Гроздева, двукратна олимпийска шампионка по спортна стрелба Николай Янакиев, художник Благовест Пунев, председател на Арбитражния съд при БТПП, бивш конституционен съдия Божидар Лукарски, лидер на СДС, бивш министър на икономиката Веселин Плачков, актьор Георги Марков,

Район „Владиславово“ става многоцветен

http://budnavarna.bg/35547-rajon-vladislavovo-stava-mnogotsveten/

Лятното зацветяване в район „Владиславова“ стартира. Освен цветните разделителни ивици по основните булеварди, жителите и гостите ще се радват и на красотата на вертикалните цветарници със засадени сакъзчета. За първа година има нови градинки с цветя в II м.р. „Кайсиева градина“ и пред Читалище „П. Р. Славейков“. В момента тече подмяна на пролетните видове цветя с лятно цъфтящи (целозия, салвия, тагетес, сенецио,). Цветните масиви се дообогатяват и с многогодишни цветя по предварително направени схеми, като се разчупва стереотипа в аранжимента и комбинациите им.

„Стремежа ни е да направим район „Вл.Варненчик“ многоцветен, а деня Ви по-спокоен и усмихнат. Aмбициозна идея, но е в името на това да засилим пъстротата, свежестта и младостта на района ни.  Цветята – те са растенията, които винаги носят радост, естетическа наслада и недвусмислено ни напомнят за позитивното си въздействие в ежедневието ни. Нека да им се радваме, но и да ги опазим! Обединени можем повече, да го направим в името на квартала, в който живеем и за децата ни, които отглеждаме в него.
Още веднъж Ви пожелавам спокойно, слънчево и щастливо лято, уважаеми жители на Район „Вл.Варненчик“!“, заяви районният кмет Николай Костадинов.

Материалът Район „Владиславово“ става многоцветен е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Художник прекара година и половина в затвора заради... хранителна добавка (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/hudozhnik-prekara-godina-i-polovina-v-zatvora-zaradi...-hranitelna-dobavka-video-2105180

Художник от Стара Загора прекарва година и половина в затвора заради притежание на вещество, което се оказва… хранителна добавка, съобщи

Нуждаете се от повече адреналин – време е за ядрен туризъм

//dariknews.bg/novini/sviat/nuzhdaete-se-ot-poveche-adrenalin-vreme-e-za-iadren-turizym-2105132

В един студен февруарски ден Такуто Окамото доведе първата си туристическа група на място, което малцина външни хора са виждали лично: строителните кранове, надвиснали над японската ядрена електроцентрала "Фукушима Даичи".

Седем години след опустошит

МВР – Варна издирва млад варненец, помагайте!

http://budnavarna.bg/35544-mvr-varna-izdirva-mlad-varnenets-pomagajte/

Областна дирекция на МВР – Варна издирва Динко Валериев Тодинов. Той е в неизвестност от 16 юни 2018 г. Мъжът е на възраст 35 години.

Динко Тодинов е със слабо телосложение, висок е 180 – 185 см, с овално лице и къса черна коса; очите му са кафяви. Мъжът е бил облечен с ярко зелени късо до коляното панталони, сива тениска с къс ръкав и е бил обут с тъмни чехли.

В неизвестност е от 16 юни 2018 г., когато е напуснал дома си.

Динко Тодинов страда от психично заболяване.

Апелираме към гражданите, които имат информация за местонахождението на мъжа да позвънят на на телефон 112 или да подадат сигнал в най-близкото поделение на МВР.

Материалът МВР – Варна издирва млад варненец, помагайте! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Българи и сърби за девети път ще изкачват днес заедно връх Руй.

http://www.cross.bg/tyristi-zabel-babyshnitza-1577480.html

/КРОСС/  Проявата е под мотото "Традиция за бъдеще" и е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън. Изкачването на най- високия връх в едноименната планина ще започне в 10 часа, като за първи път от българска страна походът ще се осъществява по три маршрута-от селата Зелениград, Забел и Ломница. На всеки от тях ще има представители на Трънското туристическо дружество, които ще съдействат на туристите при необходимост. За тези, които нямат собствен превоз Община Трън ще подсигури автобус, който ще тръгне в 09.00 от центъра на града и ще превози желаещите до село Забел. Тази година има ограничения за движението на моторни превозни средства към върха. Срещата на българските и сръбски туристи на върха е в интервала от 13 до 16 часа, без обаче да се пресича границата. С годините инициативата все повече набира популярност и туристи от всички възрасти и краища на България участват в похода. Ежегодно върхът се щурмува от над 1000 туристи, като сред тях по данни на организаторите има и представители на други държави.  

Катастрофа и огромна тапа на магистралата! От Пловдив за морето колите едва пъплят

https://petel.bg/Katastrofa-i-ogromna-tapa-na-magistralata--Ot-Plovdiv-za-moreto-kolite-edva-paplyat__270592

снимка, Булфото (архив) Катастрофа блокира движението в района на 230 километър на АМ "Тракия" в посока Пловдив-Бургас. Вследствие на удара...

Художник от Стара Загора прекарва година и половина в затвора заради...хранителна добавка

https://petel.bg/Hudozhnik-ot-Stara-Zagora-prekarva-godina-i-polovina-v-zatvora-zaradi---hranitelna-dobavka-__270591

Потърпевшият е художник от Стара Загора Художник от Стара Загора прекарва година и половина в затвора заради притежание на вещество, ко...

Стоян Пасев: Тази година е най-силната за туризма във Варна

http://budnavarna.bg/35542-stoyan-pasev-tazi-godina-e-naj-silnata-za-turizma-vav-varna/

снимка: Будна Варна

Тази година е най-силната за туризма във Варна. Усеща се в града, в цялата община и областта. Това съобщи Областният управител на морската столица Стоян Пасев, на конференция по повод 90 години от Водноспасилната дейност, предаде репортер на BudnaVarna.bg.

Той заяви, че туристическият поток бележи изключителен ръст.

По повод юбилейната конференция от Водноспасилната служба във Варна, Пасев сподели, че през 90-те години и той е работил като спасител по плажовете.

Материалът Стоян Пасев: Тази година е най-силната за туризма във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Инвестициите в образованието дават резултат, но не са достатъчни

http://terminal3.bg/investiciite-v-obrazovanieto-davat-rezultat-no-ne-sa-dostatchni/

Когато се говори за финансирането на образованието, най-често въпросите опират до това колко точно средства се отпускат, на какъв принцип се определят субсидиите за отделните училища и университети, колко се разходва за заплащане на учителите и по други пера. И наистина, на фона на повечето европейски държави бюджетните разходи за образование в България са относително по-малко като отношение към брутния вътрешен продукт. Според последните сравнителни данни на Евростат към 2015 г. те са 3,9% от БВП за България на фона на 5-6% в повечето от останалите страни. По-рядко се говори обаче за това каква е ефикасността на тези разходи и какъв е крайният резултат от тях. Именно на този въпрос в сравнителен европейски план опитва да отговори публикувано този месец изследване на ЕК.

Целта на проучването е да оцени ефикасността на публичните разходи за развитие на човешките ресурси (и в частност тези за образование) в три различни направления:

  • количествено чрез дела на завършилите висше образование,
  • качествено чрез постиженията на учениците на PISA по природни науки,
  • от гледна точка на социалното включване (inclusiveness), измерено чрез дяла на младежите, които не са заети с образование, обучение или работа (NEETs).

Резултатите в ЕС

Анализът покрива всички страни в ЕС в периода между 2002 и 2016 г. Изследваните резултати се различават доста между различните страни, включени в анализа – докато в Италия например делът на хората с висше образование между 30 и 34-годишна възраст през 2016 г. е бил малко над 20%, то в Литва този дял приближава 60%. В динамика общо за ЕС същият показател се е увеличил от 25% до 37% от 2002 г. насам. Аналогично е положението при NEETs – докато в Гърция делът им достига 35%, то в Люксембург те са едва 10%. Най-големи са разликите при постиженията на PISA – докато повечето северноевропейски държави традиционно се класират на челните места в света, то резултатите в Южна и Източна Европа в повечето случаи са далеч от желаните.

Въз основа на анализ на стохастичните граници[1] в най-общ план изследването установява наличието на зависимост между равнищата на публичните разходи за образование и резултатите по описаните по-горе критерии. С други думи там, където относителният дял на разходите за висше образование е по-висок, делът на хората с висше образование също е по-висок; аналогично е влиянието на разходите за средно образование върху резултатите на PISA. В същото време връзката между общите разходи за образование и дела на NEETs е отрицателна – там, където разходите са по-големи, там и делът на тези младежи е по-нисък.

Ефикасността обаче се различава чувствително между различни европейски държави; далеч от хомогенна е и динамиката им. Изследването разглежда разстоянието на отделните държави от потенциален сценарий на възможно най-ефикасно разходване на средствата, като само няколко от тях се приближават до този сценарий по всички показатели. Любопитно е и че динамиката по различните показатели е доста противоречива – докато при всички европейски страни без изключение има чувствително подобрение през разглеждания период (при много от тях с 3-4 процентни пункта в способността на разходите за висше образование да водят до по-голям дял на хората с такова), то при ефикасността на средствата за средно образование резултатите са по-смесени. Това обаче е резултат както на значителния ръст на NEETs в почти целия континент по време на кризата и след нея, така и на спада на резултатите от PISA в една трета от страните.

Къде е България

Що се отнася до разходите за висше образование, България е претърпяла значително развитие в рамките на проучвания период – докато ефикасността им е била близо 75% от оптималната през 2002 г., то през 2015 г. тя надхвърля 90%. Обратна е ситуацията при другите две измервания на ефикасността обаче – ако при способността на разходите за образование да влияят на NEETs се наблюдава незначително повишение, то между 2006 и 2015 г. ефикасността на разходите при резултатите на PISA се срива от 90% до почти 70%. Това поставя страната ни на едно от последните места в Европа по ефикасността на разходите, измерена чрез образователните постижения, заедно със Словакия и Великобритания.

Значение за политиките

Основното заключение на анализа е, че публичните инвестиции в образование до голяма степен постигат целта си – там, където те са относително високи, и резултатите са по-добри, учениците демонстрират по-добри постижения, а трудовите пазари са по-издръжливи и по-малко податливи на шокове. Същевременно обаче е от ключово значение не просто да се разходва повече, а това да се прави ефикасно. Според авторите в почти всички европейски държави има поле за подобрение, особено от гледна точна на качеството на предоставяното образование. В този смисъл изливането на средства в нереформирани и остарели системи няма да доведе до желаните резултати. Същото обаче важи и за механичното пренасяне на модели и политики от една страна в друга, без да се вземат предвид местните особености, проблеми и възможности.

Автор: Адриан Николов/Институт за пазарна икономика
Заглавието е на редакцията на Терминал 3

[1] Виж Aigner, D., Lovell, C. K., & Schmidt, P.(1977). Formulation and estimation of stochastic frontier production function models. Journal of econometrics, 6(1),21-37.

Жълт код за Варна и областта днес

http://budnavarna.bg/35539-zhalt-kod-za-varna-i-oblastta-dnes/

 

В 23 области от страната е обявен жълт код за дъжд и вятър на 23 юни.

Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областите, за които важи жълтата степен на опасност са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и

Кърджали.

От НИМХ предупреждават, че в събота ще духа силен запад-северозападен вятър със скорост 14-19 м/сек.

Очаква се вечерта да отслабне. По морето поривите на вятъра ще достигнат до 15-20 м/сек.

В областите, в които ще превали дъжд, през втората половина от нощта срещу събота се очаква да има интензивни валежи, придружени с гръмотевици.

Възможни са и градушки. Очакват се количества на локални извалявания до 25-30 л/кв. м.

Материалът Жълт код за Варна и областта днес е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Корнелия Нинова vs "незаконните" мигранти в писмо до 12 евролидери

http://clubz.bg/69541-korneliq_ninova_vs_nezakonnite_migranti_v_pismo_do_12_evrolideri

Писмо до 12 европейски лидери е изпратила председателката на БСП Корнелия Нинова преди срещата на върха в ЕС в неделя. Съобщението за писмото дойде от пресцентъра на левицата. В самия документ Нинова настоява общият европейски подход за мигрантите да е следният - тези, които бягат от "кървавия конфликт в Сирия", да бъдат закриляни, както изискват и международните норми, но тези, които не са "бежанци", да бъдат разглеждани като "незаконни мигранти" и да бъдат връщани в страните по произход. 

"България, като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори. Най – главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални.", пише Нинова до лидерите на партии от Вишеградската четворка и премиерите на Португалия - Антонио Коща, Испания – Педро Санчес, Гърция – Алексис Ципрас,Словакия – Петер Пелегрини, Швеция – Щефан Льовен, Малта – Джоузеф Мускат, Румъния – Виорика Дънчила. 

Според Нинова бежанската криза беляза политическия живот на ЕС през последните няколко години, а липсата на координиран, адекватен и навременен общоевропейски отговор на мигрантската криза, показва, че текущата система за убежища не е в съответствие с актуалните предизвикателства.

В писмото си до евролидерите Нинова е оценила и предложението на Германия по въпроса на миграцията в ЕС - то било "неприемливо и неработещо". Става дума за идеята за подписване на двустранни споразумения между страните - финансова помощ в замяна на приемане и интеграция на мигранти. 

„Отбелязваме, че следва да бъдат разработени механизми, устойчиви на кризи и за превенция, като фокусът бъде поставен преди всичко върху основни области, като засилване на охраната и контрола на външните граници”- предлага Корнелия Нинова. 

"Бих искала да подчертая, че в контекста на днешните предизвикателства Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим, ако продължаваме по същия начин. Европа трябва да бъде спасена и да продължи напред като единен, сигурен и здрав Съюз между силни държави” - завършва писмото си лидерката на БСП.

 

23 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=376448

Събития: 930 г. – В Исландия е учреден най-старият парламент в света. 1860 г. – В САЩ са създадени секретните служби за охрана на президента и борба с особено тежките престъпления. 1868 г. – Кристофър Шолс получава патент за пишеща машина.

Днес на световното: Германия поема към спасителен курс, търсейки първа победа

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/23/3204896_dnes_na_svetovnoto_germaniia_poema_kum_spasitelen_kurs/?ref=rss


След само един мач на световното първенство Германия е поставен в непозната ситуация – да се бори за това да прескочи груповата фаза. Проклятието на световния шампион надвисна над Бундестима заради загубата в първия двубой срещу Мексико. В десетия състезателен ден от световното обаче германците ще търсят първа победа срещу Швеция, която да ги върне в битката.<br /><br />Двубоят е в 21 ч. в Сочи на стадион "Фищ", а прогрмата предлага още два двубоя. В 15 ч. Белгия се...

Православен календар за 23 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6875369

Православен календар за 23 юниСв. мчца Агрипина. Св. преп. Антоний и Йоаникий Светата девица Агрипина се родила и възпитавала в Рим и от най-ранна възраст се посветила на Христос. За неговото име тя претърпяла мъчения. Ангел божи я подкрепял и тя понасяла най-страшните изтезания. В мъки предала Богу душата си. Три служителки Христови - Васа, Павла и Агатоникия,

Каталуня къса с испанския кралски двор

http://clubz.bg/69540-katalunq_kysa_s_ispanskiq_kralski_dvor

Властите в Каталуня прекъсват всички протоколни отношения с испанския кралски двор, обяви регионалният премиер Ким Тора, цитиран от в. „Ел Мундо”.

Нито Тора, нито който и да било член на правителството в Барселона няма да присъства на мероприятия, организирани от кралския двор. Регионалните власти в Барселона няма да канят представители на монархията на своите мероприятия. Самият Тора пък напусна поста почетен вицепрезидент на фондация „Принцесата на Жирона”.

Тора обясни, че до последно се надявал крал Фелипе VI ще си помисли и ще поиска прошка за това, че е прикрил насилието на 1 октомври 2017 г. Тогава се състоя предварително обявеният от Мадрид за незаконен референдум за независимост на Каталуня. При сблъсъци с полицията бяха ранени над 800 души.

„На 27 октомври ние обявихме независимост. Искаме волята на народа да бъде уважавана. Ние не сме поданици”, каза Тора.

Снощи обаче той присъства на откриването на Средиземноморските игри в каталунския град Тарагона. И се оправда, че си е „у дома”. Там бе и крал Фелипе VI.

Преди откриването Тора се присъедини към участниците в протест срещу пристигането на монарха в града.

От правителството на испанския премиер социалист Педро Санчес само коментираха, че Ким Тора не представлява всички каталунци.

Да те повози из Ливърпул самият сър Пол (ВИДЕО)

http://clubz.bg/69539-da_te_povozi_iz_livyrpul_samiqt_syr_pol_video

В навечeрието на появата на новия му албум Egypt Station сър Пол Макартни избра късното шоу по Си Би Ес на Джеймс Кордън за едно невероятно представление.

Роденият през 1978 г. актьор, певец, продуцент и тв водещ Кордън вози, бива возен, пее и разпитва титана от "Бийтълс". На свой ред Макартни му показва града на своята младост - Ливърпул. Двамата посещават някогашния дом на Макартни, където са творили с Джон Ленън. И свирене на живо в клуб не липсва...

Снимките съвпадат със 76-ия рожден ден на Макартни на 18 юни.

Всичко завършва, естествено, с впечатляващ мини концет.

Очаква се новият албум на сър Пол Egypt Station да е на пазара на 7 септември (всичко за него може да почетете тук). Последната авторска музика той издаде с New през 2013 г.

В тази мрачна british събота непременно си позволете следващите 23 минути:

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване