Проф. Слатински: Ще могат ли майките на децата с увреждания да събудят цял един народ с увреждания?

https://frognews.bg/novini/prof-slatinski-shte-mogat-maikite-detsata-uvrejdaniia-sabudiat-tsial-edin-narod-uvrejdaniia.html

Много правилно отбелязва един ФБ приятел - промяната през 1989 г. започна със смелостта на майките в Русе, излезли на протест срещу системата, срещу социалистическата, чаушеску-живковската система, която с мръсния си въздух тровеше децата им.

Проф. Слатински: Ще могат ли майките на децата с увреждания да събудят цял един народ с увреждания?

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/prof-slatinski-shte-mogat-maikite-detsata-uvrejdaniia-sabudiat-tsial-edin-narod-uvrejdaniia.html

Много правилно отбелязва един ФБ приятел - промяната през 1989 г. започна със смелостта на майките в Русе, излезли на протест срещу системата, срещу социалистическата, чаушеску-живковската система, която с мръсния си въздух тровеше децата им.

Пандизчията Борис хвърлил в ужас старците в Ловешко! Цялото ръководство на МВР пътува към мястото

https://petel.bg/Pandizchiyata-Boris-hvarlil-v-uzhas-startsite-v-Loveshko--TSyaloto-rakovodstvo-na-MVR-patuva-kam-myastoto__270649

Избягалият затворник Борис Иванов, който бе хванат  днес в слънчогледова нива в района на гарата в Летница, е бил забелязан късно снощи ...

Министър Ангелкова разкри откога плажуващите ще плащат по левче за чадър и шезлонг в Приморско

https://petel.bg/Ministar-Angelkova-razkri-otkoga-plazhuvashhite-shhe-plashhat-po-levche-za-chadar-i-shezlong-v-Primorsko__270648

Снимки: Флагман.бг Летовиците още от тази година биха могли да плащат по левче за чадър и шезлонг на Централния плаж в Приморско, ако ням...

Александрина Пендачанска открива „Варненско лято"

https://petel.bg/Aleksandrina-Pendachanska-otkriva----Varnensko-lyato-__270647

Снимка: bnt.bg Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято". Концертът с участи...

Григор Димитров ще участва на два демонстративни турнира преди "Уимбълдън"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/23/3205061_grigor_dimitrov_shte_uchastva_na_dva_demonstrativni/?ref=rss


Григор Димитров ще загрее за третия турнир от Големия шлем за годината "Уимбълдън" с участие в две демонстративни надпревари. През следващата седмица световният №5 ще играе на The Boodles в Стоук парк в периода в периода 26-30 юни. След това той ще бъде в The Aspall Tennis Classic.<br /><br />Турнирът в Стоук парк е много силен като там ще са още Александър Зверев, Хуан Мартин дел Потро, Ник Кириос, Кевин Андерсън, Стефанос Циципас, Сам Куери, Пабло Кареньо Буста, Фабио...

Австрия: След Германия започваме на секундата да връщаме бежанците обратно

http://nakratko.bg/category/25/161366/


Австрия има готовност на минутата да започне да връща бежанците обратно в момента, когато подобна мярка бъде взета от Германия. Това каза австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе пред местното издание "Остерайх".

До 26 градуса в последната неделя на юни

http://www.varna24.bg/news/798640.html

През нощта разкъсването и намалението на облачността от северозапад ще продължи, а вятърът ще ...

5 милиона се стекоха на митинг на Индже в Истанбул

http://nakratko.bg/category/25/161365/


Кандидатът за президентския пост в Турция от основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) Мухарем Индже излезе на трибуната пред митинг, на който в Истанбул се бяха стекли пет милиона души, съобщи в. „Джумхюриет“.

САЩ преустройва военни бази в лагери за мигранти

https://frognews.bg/svqt/sasht-preustroiva-voenni-bazi-lageri-migranti.html

Американските военни сили подготвят план за преобразуването на отдалечени военни бази в Калифорния, Алабама и Аризона в лагери за настаняване на мигранти, съобщи сп. „Тайм“.

Превозващите мигранти кораби на НПО-та да забравят за Италия, предупреди Салвини

http://www.cross.bg/salvini-migranti-zabravyat-1577506.html

/КРОСС/ Организациите, прекарващи мигранти през морето, да забравят за италианските пристанища, заяви италианският вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини, цитиран от ДПА. "Искам да повторя, че тези кораби могат да забравят за Италия: искам да прекъсна бизнеса на трафиканти и мафиоти", заяви Салвини. Салвини, лидер на партия "Лига", отдавна обвинява хуманитарните НПО, че се възползват от "спасяването" на мигранти и че сътрудничат на трафиканти на хора. Обвиненията му са доказани въпреки, че организациите продължават да отричат. Източник: Рим  

Зеехофер: Няма да отстъпя в спора с Меркел за мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927649

Зеехофер: Няма да отстъпя в спора с Меркел за мигрантитеГерманският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви в публикувано днес интервю във в. "Зюддойче цайтунг", че няма да отстъпи в спора си с канцлерката Ангела Меркел за имиграционната политика на страната, предаде ДПА. Зеехофер подчертава, че е решен да започне да връща на границата мигранти, регистрирани в друга държава от ЕС,

Основната заплата за новата длъжност "главен разследваш полицай" ще е между 1266 и 1289 лв.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/23/3205056_osnovnata_zaplata_za_novata_dlujnost_glaven/?ref=rss


Главните разследващи полицаи към ГДБОП в София ще вземат основна заплата в размер на 1 289 лв., а тези в провинцията - 1 266 лв. Това се разбира от проектонаредба за размера на основните месечни възнаграждения на полицаите, качена за обществено обсъждане на сайта за консултации strategy.bg.<br /><br />Измененията в наредбата се аргументират с необходимостта от привеждането ѝ в съответствие с промяната в класификатора на длъжностите в МВР, който бе утвърден от вътрешния министър в...

ООН: Русия да се изтегли от Приднестровието

http://www.moreto.net/novini.php?n=376508

ООН призова Русия да изтегли войските си от Приднестровието, предаде РИА Новости. Резолюция беше приета от Общото събрание на световната организация. Документът изразява "дълбока загриженост за продължаващото разполагане на оперативната група от руските сили и въоръжения на територията на Република Молдова без съгласието на тази държава-членка на ООН".

Как Путин да разцепи Запада на срещата с Тръмп

http://clubz.bg/69553-kak_putin_da_razcepi_zapada_na_sreshtata_s_trymp

Графитът, прославил ресторант за бургери във Вилнюс. Снимка Facebook

Руският президент Владимир Тръмп ще получи отличен шанс да отслаби позициите на Запада, когато през юли се срещне с американския си колега Доналд Тръмп, пише в. „Таймс”, цитиран от Би Би Си. Британското разузнаване много иска да разбере какво именно се готви да направи на тази срещу Путин, продължава лондонското издание. Ако им провърви, те биха могли да открият нещо като доклад, изготвен от аналитичния отдел на руската президентска администрация.

Уважаеми Владимир Владимирович!

Позволете да ви припомним най-добрия възможен подход към президента Тръмп предвид това, че искаме да неутрализираме НАТО.

Започнете с безкрайни похвали към неговото управление, в резултат на което бяха възстановени връзките между САЩ и Русия на най-високо равнище, и сравнете това с липсата на какъвто и да било напредък в тази насока при предшественка му.

Тръмп може да слуша критики по адрес на Барак Обама безкрай, така че постоянно го критикувайте по време на срещата.

На всички е известно, че американският лидер се отнася скептично към НАТО. Съответно започнете със съжаление, че на американския данъкоплатец се налага да носи на плещите си бремето на защитата на европейските съюзници, които не изразяват никаква благодарност към Америка и се отнасят враждебно към нея.

Припомнете и търговския дефицит и факта, че европейците харчат твърде много пари за социални програми.

Изтъкнете, че американските бази в Европа струват скъпо на САЩ и че вероятно би било по-добре тези пари да се харчат за бази в самите Съединени щати.

След това трябва да изтъкнете, че Русия също носи тежко и несправедливо финансово бреме. Така ще стигнем до въпроса за санкциите.

Отбележете, че санкциите влияят отрицателно на печалбите на американските компании, работните места и данъците. Бихте могли да кажете, че европейските страни не се присъединиха към санкциите, така че САЩ носят сами и това бреме.

Това, разбира се, не е вярно, но Тръмп няма да го забележи.

Не си струва да очаквате незабавен напредък. Президентът не може сам да отмени санкциите, но може да ги подкопае, като постоянно ги нарича безсмислени.

Всичко това ще подготви Тръмп за разговор по доста по-важна тема – тази за сигурността.

За съжаление през последните 500 дни администрацията му заема твърда позиция към Русия. САЩ продадоха смъртоносно оръжие и засилиха присъствието си в интересуващите ни страни – Полша и държавите от Балтика.

Наш приоритет остава противопоставяне на тази ескалация. Предложете му да замрази всички военни учения (назовете ги военни игри) от двете страни на границата между Русия и НАТО.

Обяснете, че тези „игри” струват твърде скъпо, а освен това рискуват да прераснат в същински конфликт.

Всичко това не е вярно, но дори Тръмп само на глас да подкрепи подобна идея, ще бъде огромен успех за страната ни.

Ако САЩ престанат да участват в тези учения, това ще подкопае бойния дух и отбранителната подготовка на членките на НАТО. На теория те могат да продължат да провеждат учения и без САЩ, но резултатите ще бъдат смехотворни. А това само ще подчертае липсата на американска подкрепа.

Предложението ни трябва да изглежда привлекателно. Можем също да замразим ученията край границата и да ги провеждаме в някои други руски региони.

Именно затова си струва да предложите на Тръмп да убеди европейските си съюзници също да изтеглят войските си от нашите граници.

Дори самата идея за внасяне на разцепление в редиците на НАТО е нещо, от което можем да се възползваме. Тъй като лесно можем да прехвърляме значителен военен контингент на големи разстояния, лесно можем да обещаем да ги изтеглим далече от границата. Можем да се върнем на границата за няколко часа. На НАТО за това ще са й необходими седмици.

Бихте могли да напомните за Украйна. Изтъкнете нивото на корупцията в тази страна и слабостта на нейното правителство, а след това похвалете Тръмп, че е повдигнал тези въпроси на срещата на Г-7. Питайте го защо й е на Америка да бъде на страната на слабите, когато може да бъде приятел със силна страна.

Присмейте са на „голямата седморка”, като я наречете провален проект, и предложете нов формат – срещите на лидерите на САЩ, Русия и Китай, нещо като „голяма тройка”.

Това хем ще подкопае репутацията на САЩ като лидер на демократичните страни и ще помогне за създаването на нов международен ред, основаващ се не на правилата и правото, а на силата.

Поради големите разногласия между Китай и САЩ Русия може да поиска от двете страни висока цена заради създаването на този нов форум.

Нашата цел е същата – да укрепваме порочния кръг, в който западните страни ще си имат все по-малко доверие, като засилват разцеплението в редиците си.

Ужасна е истинската причина Гери Малкоданска да слезе от ефир

http://www.varna24.bg/news/798633.html

Отсъствието от екран на Гери Малкоданска и Нора Шопова хвърли зрителите в недоумение. Оказва се, че ...

Xiaomi: Никога не е имало компания като нашата

https://www.investor.bg/analizi/262/a/xiaomi-nikoga-ne-e-imalo-kompaniia-kato-nashata-263478/

Директорите на китайския гигант се опитват да предизвикат вълнение у инвеститорите преди IPO-то

Десетки ранени при взрив на митинг в Адис Абеба

http://nakratko.bg/category/25/161364/


Над 80 души бяха ранени при експлозия на политически митинг в Адис Абеба, столицата на Етиопия.

Жени Калканджиева: Много съм добра в приготвянето на мусака

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zheni-kalkandzhieva-mnogo-sym-dobra-v-prigotvianeto-na-musaka-6083726

А какво готви Жени у дома и без кои подправки в кухнята не може, вижте в интервюто с нея за Vesti.bg

Вратовръзката на Ципрас. Хем от Заев, хем на врата му. Защо?

http://clubz.bg/69552-vratovryzkata_na_cipras_hem_ot_zaev_hem_na_vrata_mu_zashto

Три години след като обеща да не слага вратовръзка дори на най-официалния форум, премиерът на Гърция Алексис Ципрас размисли. И се появи публично с червена вратовръзка - като символ, че финансовата криза в страната върви към своя край. 

Днес следобед Ципрас приветства „историческото споразумение”, постигнато тази нощ с кредиторите на страната за условията по излизането на Гърция от третата спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш.

Пакетът, който бележи края на третата спасителна програма, цели да гарантира, че дългът на страната е устойчив и че Атина няма да се отметне от реформите в момент, когато цели да се върне към капиталовите пазари.

„В крайна сметка не мога да го избегна, принуден съм да сложа вратовръзка”, заяви Ципрас.

В края на миналата седмица гръцкият премиер получи като подарък вратовръзката на македонския си колега Зоран Заев.

Двамата подписаха договора между своите страни, който фиксира името на бившата югославска република на Северна Македония и отваря пътя ѝ към интеграция в ЕС и НАТО.

Ципрас тогава прие подаръка, но не сложи връзката.

Днес обаче с виненочервена вратовръзка, бяла риза и син костюм, Ципрас произнесе реч в двореца „Запейон” в Атина, където беше поканил депутатите от коалицията си.

В края на речта си обаче Ципрас махна вратовръзката и отбеляза, че „гръцкият народ спечели една битка, но не и войната”.

Премиерът обеща да продължи да се бори и да я слага отново при всяка следваща победа.

Еманюел и Брижит Макрон - домакини на шоу с електронна музика в Елисейския дворец (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6927625

Еманюел и Брижит Макрон - домакини на шоу с електронна музика в Елисейския дворец (Снимки)Прозорците на Елисейския дворец вибрираха в четвъртък вечерта под звуците на електронната музика. Президентската резиденция се превърна в сцена за изпълнителите Бъзи Пи, Кавински, Клое, Сезар и Кайди Смайл , пише "Пари Мач". Към 22:30 часа държавният глава и съпругата му Бриджит взеха участие в партито,

Заради Кремена и българските почитатели кралят на валса Андре Рийо дойде в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6926728

Заради Кремена и българските почитатели кралят на валса Андре Рийо дойде в БългарияМинева е първа цигулка в оркестъра му Притихнал театър в холандски град. Публиката слуша в захлас тенор на концерта на краля на валса Андре Рийо и неговия “Йохан Щраус оркестра”. И в средата на арията, в най-голямото пианисимо (най-тихо свирене - б.а.) гръмва звукът от бормашина - оказва се, че техник се качил на сцената и пробива дупка в пода.

Десетки сигнали за паднали клони във Варна

https://petel.bg/Desetki-signali-za-padnali-kloni-vav-Varna__270646

Причина е вятърът със сила 10-12 метра в секунда. Сигналите са подадени в областната дирекция за противопожарна и аварийна безопасност във ...

Благотворителен детски концерт и демонстрации на полицейска и военна техника във Варна утре

https://petel.bg/Blagotvoritelen-detski-kontsert-i-demonstratsii-na-politseyska-i-voenna-tehnika-vav-Varna-utre__270644

Снимка: Булфото За девета поредна година Областна дирекция на вътрешните работи в гр. Варна подкрепя благотворителната кампания в помо...

Празникът на слънцето, водата и билките за Еньовден ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=376507

Празникът на слънцето, водата и билките за Еньовден ще започне във Варна на 24 юни (неделя) от 10.00 часа в Музея по история на медицината, научи Moreto.net. Входът за мероприятието е свободен. Еньовден е един от най-значимите празници в българския календар.

Том Круз планира нови филми от поредицата "Мисията невъзможна"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6927592

Том Круз планира нови филми от поредицата "Мисията невъзможна" Том Круз планира да бъдат заснети още най-малко два-три филма от поредицата "Мисията невъзможна", но режисьорът Кристофър Маккуори не знае дали ще работи над тях, съобщи Контактмюзик. Петдесет и пет годишният актьор отново е в образа на Итън Хънт в шестия филм от поредицата, озаглавен "Мисията невъзможна: Разпад".

Столичния парк Врана за седмица се превръща в сцена на класическата музика

http://www.cross.bg/sofiiiska-filharmoniya-myzikata-1577505.html

/КРОСС/ За пета поредна година Софийска филхармония и Столична община превръщат зеления парк на двореца Врана в сцена за любителите на класическото изкуство. Програмата на мероприятието е разнообразна и наситена, а всяка от концертните вечери е коренно различна от останалите и поднася различно музикално преживяване. На 11 юли "Споделете музиката" се открива с фотоизложбата "90 години Софийска филхармония". Необикновената програма включва любими творби като „Руски танц" на Чайковки, „Валс на куклите" на Шостакович във вариант за струнни инструменти. Публиката ще се наслади на виртуозни интерпретации на мелодии от всички краища на света. Специално място е отредено на българската фолклорна музика. В концерта участват кавалджията Недялко Недялков, певицата Вера Гиргинова, перкусионистът Стоян Янкулов - Стунджи, кларинетистът Борислав Йоцов. Последната вечер споделяме музиката със Софийска филхармония и едни от най-любимите класически произведения - Увертюра към операта "Сицилиански вечерни" на Верди, Симфония №4 "Италианска" на Менделсон, Увертюра 1812 на Чайковски и Концерт за китара и оркестър "Аранхуес" на Родриго. Дирижира талантливият Крис МакКракен от Великобритания, а гост-солист е виртуозният китарист Кристиян Райхер от Германия.    

Срещата за бежанците в Брюксел без изгледи за успех

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927619

Срещата за бежанците в Брюксел без изгледи за успехМеркел има 48 часа да реши проблем, който е нерешим от три години 100 дни навърши Ангела Меркел като канцлер на Германия, като изглежда все по-вероятно тя да не успее да довърши до край четвъртия си мандат. Бежанската криза, която започна преди 3 години, може да прекрои политически Европа, макар точно в момента бежанска криза да няма.

Светослав Бенчев: Цените на петрола няма да се променят

http://www.cross.bg/nyama-pazara-benchev-1577504.html

/КРОСС/ Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата "ОПЕК+" се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите. Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар. Вчера във Виена „опаковаха едно нищо в нова опаковка", каза още той. „На този етап количествата, които ще се влеят или се очаква да се влеят на пазара, се очаква да задържат пазара и цените на нивата, които са към момента. Вчера във Виена опаковаха едно нищо в нова опаковка - това се случи. Тъй като, де факто нямаше увеличение на квотите, просто споразумението, което беше постигнато, се състоеше в това, че ще се гонят нивата от споразумението през ноември миналата година, т.е. практическо увеличение на квотите няма да има. Дупката, която се получава в момента на пазара се дължи на ниското производство на Венецуела, както и проблемите, които Либия среща през последните няколко месеца. Накратко казано - очакваме ноемврийското споразумение да стане септемврийско", коментира Бенчев. Той каза още, че засега очаква цените на петрола да останат в този диапазон, освен „ако не се случи нещо изключително драматично на пазара". „Истинският въпрос, на който вероятно ще имаме отговори през септември, е какво се ще случи есента

Близо 440 души са се възползвали от закона за асистирано самоубийство в Калифорния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927584

Близо 440 души са се възползвали
от закона за асистирано самоубийство в Калифорния
Здравните власти на щата Калифорния съобщиха вчера, че 374 нелечимо болни са приели лекарства, за да сложат край на живота си миналата година, предаде Асошиейтед прес. Законът, който позволява това, влезе в сила на 9 юни 2016 година. Общо 577 души са получили миналата година лекарства, позволяващи им да сложат край на живота си,

Германия ще връща бежанци, дори и без да се договори с партньорите си от ЕС

http://nakratko.bg/category/25/161367/


Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер потвърди намерението си да затегне граничния контрол за бежанци, дори и федералният канцлер Ангела Меркел да не успее да се договори с партньорите от ЕС. Това министърът заяви в интервю за в.

Ердоган определя себе си и Путин за най-опитните политици в Общото събрание на ООН

http://www.moreto.net/novini.php?n=376503

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определя Владимир Путин и самият себе си за най-опитните политици в Общото събрание на ООН, съобщава ТАСС. "Ще кажа съвсем ясно ... в момента в Общото събрание на ООН има само двама наистина опитни политици, може би има някой друг, но не помня.

Обжалването пред ВАС все по - трудно. Пак вдигат таксите

http://www.cross.bg/taksite-interes-aktove-1577503.html

/КРОСС/ Държавните такси за касационно обжалване на административни актове във Върховния административен съд (ВАС) ще бъдат чувствително увеличени. Предложенията на ГЕРБ за поправки в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) бяха одобрени на второ четене от правната комисия на парламента. По 70 лв. вече ще плащат гражданите, едноличните търговци, държавните и общинските органи, както и организации, предоставящи обществени услуги. За първи път в административното производство държавата и общините също ще плащат, за да се гледа жалбата им в съда. За юридически лица таксата ще бъде 370 лв. Първоначално ГЕРБ искаше още по-висок размер - съответно 90 лв. за граждани и 450 лв. за фирмите, но масираната съпротива принуди депутатите да потърсят компромисен вариант. В момента за касационни жалби и молби за отмяна на влезли в сила съдебни актове таксите са 5 лв. за граждани и неправителствени организации и 25 лв. за фирми. Непроменени остават таксите за жалби срещу административни актове - 10 лв. и 50 лв., пише в. Сега. Когато има определяем материален интерес по делото, държавната такса ще е пропорционална - 0.8% от материалния интерес, но не повече от 1700 лв. В случаите, когато материалният интерес е над 10 000 000 лв., таксата ще е 4500 лв. Ако делото засяга пенсионно, здравно или социално осигуряване, таксите ще бъдат 30 лв. за гражданите и едноличните търговци и 200 лв. за бизнеса и НПО, държавата и общините. Коментар с Facebook loading...  

Къде ще гласуват турските лидери и председатели на партии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927581

Къде ще гласуват турските лидери и председатели на партии Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще гласува в Истанбул, а премиерът Бинали Йълдъръм ще използва правото си на глас в Измир на предстоящите утре в Турция предсрочни президентски и парламентарни избори, съобщава турската телевизия НТВ. Ердоган ще гласува в истанбулския квартал Юскюдар. Очаква се президентът да остане в Истанбул до

Как Златан Ибрахимович печели от Световната купа без да играе?

https://www.investor.bg/zoom/355/a/kak-zlatan-ibrahimovich-pecheli-ot-svetovnata-kupa-bez-da-igrae-263422/

Рекламодателите използват все по-хитри тактики, за да се асоциират с подобни мащабни събития

От две обществени чешми във Варна тече негодна за пиене вода

http://www.cross.bg/piene-negodna-varna-1577502.html

/КРОСС/ Водата на две обществени чешми във Варна е с микробиологични показатели извън нормите и е негодна за пиене. Това сочи седмичната справка за състоянието на питейната вода на Регионалната здравна инспекция. В пробите на водата от Местна чешма във Варна на ул. "Горна Студена" са регистрирани нитрати над допустимите стойности. Водата от чешмата до Професионална гимназия по текстил и моден дизайн също е негодна за пиене. Пробите там показват наличие на нитрати в завишени стойности. От РЗИ са издали предписания за поставяне на трайна маркировка, че водата е негодна за пиене и приготвяне на храна  

Що е то ЛОКОМАТ и (ще) има той ли почва в България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/23/3204370_shto_e_to_lokomat_i_shte_ima_toi_li_pochva_v_bulgariia/?ref=rss


"Към момента Министерството на здравеопазването няма предвиден ресурс за финансиране на кампанията за закупуване на апарат ЛОКОМАТ".<br /><br />Това е едно от шестте изречения, с които здравното министерство отговори на над 10 въпроса на "Дневник". Питанията към ведомството са във връзка с писмо на доктора с български произход Анелия Хохвартер, в което тя изразява разочарованието си, че не получава никаква институционална подкрепа в опитите си да събере пари и...

Джонсън сравни Брекзит с ролка тоалетна хартия

https://frognews.bg/novini/djonsan-sravni-brekzit-rolka-toaletna-hartiia.html

Британският външен министър Борис Джонсън, който отдавна се застъпва за напускането на Евросъюза, предупреди министър-председателя Тереза Мей срещу Брекзит, който е ”мек, еластичен и сякаш безкрайно дълъг” като ролка тоалетна хартия. Това той пише във в. „Сън“ по повод втората годишнина от референдума за излизане на Великобритания от ЕС, предаде БГНЕС.

РЗИ-Варна провери три плажа

https://www.actualno.com/varna/rzi-varna-proveri-tri-plaja-news_681271.html

Три морски плажа са проверили инспектори от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна съвместно с представители на Министерството на туризма. Проверките са били насочени към изпълнението на задълженията на концесионерите и наемателите, в частта осигуряване на медицинско обслужване на медицински и реанимационни пунктове. Това съобщиха за Радио „Фокс“ – Варна от РЗИ. През периода са осъществени и още две проверки съвместно с ведомството относно сертифициране на

Полицията задържа избягалия от Ловеч затворник

https://zaistinata.com/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%8f%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87/

Избягалият затворник Борис Иванов е задържан от полиция на изхода на град Летница. По информация на „Хоризонт“ Иванов се е опитал да вземе възрастна жена за заложник, но след намесата на отряда на баретите жената е била освободена, а затворникът задържан. 48-годишният Борис Иванов, който е осъден на 13 години лишаване от свобода за блудства […]

Лиляна Павлова опроверга фалшиви новини във фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927573

Лиляна Павлова опроверга фалшиви новини във фейсбукВъв връзка с разпространената фалшива новина, че аз и екипът ми ще получим хиляди левове премия за „успешно проведено председателство“, ви уведомяваме, че единственият стимул през последните шест месеца за нас е удовлетворението ни от добре свършената работа. Това написа министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова във

Холивудските звезди така, както не сме ги виждали (галерия)

https://offnews.bg//zvezdi/holivudskite-zvezdi-taka-kakto-ne-sme-gi-vizhdali-galeria-683143.html

Свикнали сме да виждаме любимите ни звезди с бляскави тоалети, безупречни прически и широки усмивки. 

По тази причина често забравяме, че те са хора, точно като нас.

Профил в социалната мрежа Instagram, наречен "Velvet Coke", помага на любимите ни звезди да бъдат по-близо до нас.

Той събира стари, рядко срещани снимки на известни хора, които просто живеят нормалния си живот.

Вижте ежедневието на звездите - от Ози Озбърн в заешки костюм, Фреди Меркюри, яхнал Дарт Вейдър, през миещия чинии Майкъл Джъксън и Ейми Уайнхаус без емблематичната очна линия, до младия Барак Обама и каращата кънки Шер.

Иван Нейков: Приемането на Закон за личната помощ ще бъде поредната грешка в социалната сфера

https://www.actualno.com/politics/ivan-nejkov-priemaneto-na-zakon-za-lichnata-pomosht-shte-byde-porednata-greshka-v-socialnata-sfera-news_681268.html

Приемането на Закон за личната помощ ще бъде поредната грешка в социалната сфера. Това каза бившият социален министър Иван Нейков. По думите му проблемът е много по-голям от този, който поставят майките на деца с увреждания. Според него е необходимо изработването на кодекс за правата на хората с увреждания, който би поставил социалните дейности на здрава основа. Нейков коментира, че България не се отличава от другите европейски страни по мащаба на проблема, тъй като почти във всички страни хора

Депутат от БСП: Държавата я няма

https://petel.bg/Deputat-ot-BSP--Darzhavata-ya-nyama__270643

Снимка: Канал 3 Правителството в лицето на Бойко Борисов очевидно не може да се справи с осигуряването на сигурността на гражданите и оп...

Седем отбора в битка за държавната титла по плажен футбол (програма за мачовете)

https://petel.bg/Sedem-otbora-v-bitka-za-darzhavnata-titla-po-plazhen-futbol--programa-za-machovete-__270641

7  отбора ще участват в тазгодишното държавно първенство на България по плажен футбол, обявиха от Комисията по бийч сокър към БФС. Те бяха ...

Германският вътрешен министър: Няма да отстъпя на Меркел в спора за мигрантите

https://petel.bg/Germanskiyat-vatreshen-ministar--Nyama-da-otstapya-na-Merkel-v-spora-za-migrantite__270640

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви в публикувано днес интервю във в. "Зюддойче цайтунг", че няма да отстъпи в спора си с ка...

Издирват авторите на смъртните заплахи срещу колумбийски национал

https://petel.bg/Izdirvat-avtorite-na-smartnite-zaplahi-sreshhu-kolumbiyski-natsional__270639

Полицията в Колумбия започна разследване на заплахите срещу колумбийския национал Карлос Санчес.  Неидентифицирани мъже заплашили ...

Психологът Христо Монов направи смразяващ кръвта анализ на свирепия убиец Теньо и жертвата му Ивета

https://petel.bg/Psihologat-Hristo-Monov-napravi-smrazyavashh-kravta-analiz-na-svirepiya-ubiets-Teno-i-zhertvata-mu-Iveta__270638

"Аз много пъти съм го казвал, че когато се случи нещо подобно това е синтоматика за опадането на нравите в обществото. Всички ние носим отг...

Негодувание в Германия срещу арестa на турския представител на Амнести интернешънъл

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927550

Негодувание в Германия срещу арестa на турския представител на Амнести интернешънъл Германски правозащитник, освободен от ареста в Турция миналата година, негодува срещу продължаващото задържане на местния представител на Амнести интернешънъл в страната Танер Кълъч, съобщи ДПА. "Обмисляме какви може да бъдат следващите стъпки, тъй като всички юридически механизми са блокирани", заяви пред ДПА Петер Щойтнер.

Тъжен ден за метъла: почина барабанистът на "Пантера" Вини Пол

http://clubz.bg/69551-tyjen_den_za_metyla_pochina_barabanistyt_na_pantera_vini_pol

Американският музикант Вини Пол, барабанист на легендарната метъл група "Пантера", е починал на 54-годишна възраст. Новината съобщи изданието "Билборд", позовавайки се на съобщение във фейсбук страницата на бандата. .

Засега не се съобщават никакви подробности какво е довело до тъжната новина. 
Роденият в Абълийн, щата Тексас Вини Пол, е смятан за един от най-добрите барабанисти на нашето време. 

Заедно със своя брат Даймбег Даръл Вини Пол основава "Пантера" през 1981 г. Бандата става много популярна с втория си вокалист - Фил Анселмо. "Пантера" печели четири "Грами" номинации, има 9 албума в класациите на Billboard - в това число и с албума Far Beyond Driven от 1994 г., който оглавява чарта на музикалното издание. 

През 2003 г. Вини Пол и брат му основават и бандата Damageplan in 2003. През декември 2004 г. по време на концерт в щата Охайо Даймбег Даръл беше застрелян и убит на сцената. 

От 2006 г. Вини Пол свиреше с Hellyeah, хеви метър супер група, в която вокалите са на Чад Грей, а на китара е Том Максуел.

РЗИ - Варна: Басейните и плажовете във Варна са готови за сезона

http://www.moreto.net/novini.php?n=376493

През периода от 15 до 21 юни са извършени 471 инспекции от служители, осъществяващи държавен здравен контрол във Варна, съобщиха от пресцентъра на РЗИ в града за Moreto.net. РЗИ-Варна са извършили 14 проверки във връзка със забраната за продажба на алкохол на лица под 18 години, не са констатирани нарушения.

80 ранени от взрив на митинг в Етиопия

https://frognews.bg/svqt/80-raneni-vzriv-miting-etiopiia.html

Над 80 души бяха ранени при експлозия на политически митинг в Адис Абеба, столицата на Етиопия. Няколко от пострадалите са в критично състояние, но няма убити, съобщи в „Туитър” началникът на премиерския кабинет Фитсун Арега, съобщи бтв.

Жителите на две оряховски села сами започнаха да си ремонтират пътя

http://www.cross.bg/sela-leva-zapochnaha-1577501.html

/КРОСС/ Средствата за ремонтите близо 4 хил. лева са събрани чрез дарителска акция в социалните мрежи. С лопати, кирки и метли и самоделни инструменти, приспособени за полагане на асфалт, жителите на оряховските села Горни и Долни Вадин започнаха изкърпване на дупките по пътя към съседното село - Крушовене. "Има над 50 човека. На хората им омръзна вече да си трошат колите, режем клони, чистим дървета", разказа един от участниците в ремонта. Пътят е важен за местните хора, защото съседното по-голямо село - Крушовене учат и децата от оряховските села. 14-километровата отсечка не е ремонтирана от десетилетия. След както местните хора започнаха да събират дарения за изкърпването ѝ, от АПИ обявиха, че отпускат 300 хиляди лева за рехабилитацията ѝ, която ще започне от юли. Според жителите обаче: "Това се говори от много години. Не им вярваме, когато дойдат и почнат машини да къртят по асфалта да правят път, тогава ще им повярваме." "300 хиляди лева са доникъде. Тази отсечка е много дълга, така че май 3 милиона ще трябват."  

Защо кюрдски политик свика "кибермитинг" с рисунки на чайник от затвор в Турция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/23/3204854_zashto_kjurdski_politik_svika_kibermiting_s_risunki_na/?ref=rss


"Поздравявам сърдечно всички, които изпълниха района на митинг от целия свят," започва обръщението си един от кандидат-президентите в Турция, кюрдският политик Селяхатин Демирташ.<br /><br />Щеше да звучи като обичайна, дори клиширана фраза за всички политици, ако "районът" на демонстрацията не беше профилът му в "Туитър", а самият Демирташ не се намираше в затвора.<br /><br />"За пръв път в света електронен митинг се провежда от...

Операция "Спасяването на Меркел"

https://dnes.dir.bg/svyat/operatsiya-spasyavaneto-na-merkel

Идеята за приемни бежански лагери извън ЕС се обсъжда от 15 години, но досега се смяташе за неприложима

Кафето пази сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6927546

Кафето пази сърцето Учени от университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф установиха, че редовната консумация на кафе подобрява функциите на митохондриите и защитава от увреждания клетките на сърдечносъдовата система, съобщи Лента. Било констатирано, че защитният ефект се постига при ежедневния прием на съдържащия се в 4 чаши кафе кофеин.

Падна скоростният рекорд в Обиколката на Витоша (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6927564

Падна скоростният рекорд в Обиколката на Витоша (Снимки)Александър Алексиев и Ивета Алексиева станаха шампиони при колоездачите в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, едно от най-популярните и мащабни спортни събития на Балканите, съобщава www.sofia2018.bg. 35-ото издание на проявата известна още като Витоша 100 събра на старт 1708 велосипедисти, а 118 от тях ще се сред най-големите смелчаци,

Франция очаква срещата на върха на ЕС през юни да е трудна

https://www.investor.bg/evropa/334/a/franciia-ochakva-sreshtata-na-vyrha-na-es-prez-iuni-da-e-trudna-263477/

Част от позициите по темата за имиграцията не са близки, коментира правителственият говорител

Празник на черешата се провежда в Кюстендил за 11-та поредна година

http://www.cross.bg/chereshi-kyustendil-bulgariya-1577500.html

/КТОСС/ Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в уникални произведения от череши, казаха организаторите. Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България. Организатори на празника, който ще продължи и утре, са Община Кюстендил, заедно с местния Институт по земеделие. След гостите днес бяха митрополит Серафим - на Нерокопската митрополия, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийска митрополия, Адрианополският епископ Евлогий - игумен на Рилската Света обител. Сред гостите беше и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кметът на македонската община Куманово Максим Димитриевски. Сред туристите имаше и такива от Китай, Израел, различни градове на България. Кюстендилци и гостите на града поздрави Белоградчишкият епископ Поликарп и предаде благословението на Негово светейшество за здраве, благословени години в мир, любов, единство и преуспяване. Директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Домозетов представи перспективни сортове череши за страната и района. Той посочи, че 68 страни в света отглеждат череши. Първенци в производството в световен мащаб са Турция, Ирак и САЩ. По площи и продукция България е на 14 място в света, посочи Домозетов

Водят се преговори кой да приеме кораба "Лайфлайн" с 230 мигранти на борда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927528

Водят се преговори кой да приеме кораба "Лайфлайн" с 230 мигранти на бордаКорабът "Лайфлайн", заплашен от конфискуване в Италия, очаква в международни води дипломатическо решение и провизии за намиращите се на борда му около 230 мигранти, съобщи наелата го германска неправителствена организация "Лайфлайн", цитирана от Франс прес. Рим изключи възможността да позволи на кораба да влезе в италианско пристанище и заяви,

Стефка Костадинова връчи медала на олимпийската вицешампионка Милка Манева

https://www.24chasa.bg/sport/article/6927558

Стефка Костадинова връчи медала на олимпийската вицешампионка Милка МаневаПредседателят на БОК Стефка Костадинова връчи сребърния олимпийски медал на Милка Манева в Национална спортна академия „Васил Левски“ по време на честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Тържественото събитие събра в многофункционалната спортна зала олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти,

Властите в Майорка обявиха война на "алкохолния туризъм"

http://www.moreto.net/novini.php?n=376502

Местните власти на известния испански курортен остров Майорка започнаха кампания срещу „алкохолния туризъм“, като въведоха редица глоби за хулигански прояви, извършени под въздействието на алкохол, предаде АФП. Гуляйджиите в град Магалуф например са заплашени от санкция в размер на 500 евро за консумация на спиртни напитки на обществено място или „само“ 400 евро в случай, че се съблекат голи или „викат, бият се или по някакъв начин притесняват“ останалите хора.

Мигранти загинаха край Либия, 200 бяха спасени

https://www.actualno.com/africa/migranti-zaginaha-kraj-libija-200-bjaha-spaseni-news_681267.html

Петима мигранти загинаха, а близо 200 бяха спасени край брега на Либия, докато се опитваха да пресекат Средиземно море с две лодки, съобщиха от либийския флот. Три деца и девет жени са сред 94-тимата мигранти, които бяха спасени в петък, след като тяхната надуваема лодка потъна на 12 морски мили от Гарабули, източно от столицата Триполи, допълни БГНЕС.  Петима мигранти – от Судан, Нигерия, Чад и Египет – които са били на борда на същата лодка, загинаха, съобщи гово

На Америка и остават 10 години

http://pogled.info/svetoven/na-amerike-i-ostavat-10-godini.95571

/Поглед.инфо/ През 2027 г. Москва вече ще има способността за бърз глобален удар. Руските конструктори никога не се спират пред постигнатото. Тяхната задача е да направят нещо ново, да подобрят вече съществуващото и да модернизират старото. Но новото, разбира се, е на първо място.

На Тръмп му предстои важен разговор с Путин

http://pogled.info/svetoven/na-tramp-mu-predstoi-vazhen-razgovor-s-putin.95570

/Поглед.инфо/ В разгара на световното първенство по футбол се огласи най-важното политическо събитие - подготвя се първата пълноценна среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин.

В Русия изпитват двигатели с реактивен йод

http://www.cross.bg/tyalo-rabotno-dvigatel-1577499.html

/КРОСС/ Руската ракетно-космическа корпорация "Енергия" ще тества в края на този месец електроракетен двигател, използващ реактивен йод, съобщава сайтът Лайф. Той заменя ксенона в качеството на работно тяло. Изпитанията на установката в космоса са предвидени за 2022 година. Предполага се, че първата част на експеримента, кръстен "Островски", ще премине на борда на Международната космическа станция. За втората част на изпитанията ще бъде използван товарният кораб "Прогрес".Използването на йод в качеството на работно тяло на електроракетен двигател беше предложено в края на 90-те години на миналия век от сътрудника на корпорацията "Енергия" Валерий Островски. През 2006 година разработката е била патентована. През 2012 г. по инициатива на специалиста по двигатели Борис Соколов са започнали първите опитни работи. Преимуществото на двигателя с използването на йод се състои в това, че е икономически много по-изгодно  

Психолог: Обществото се разпада

https://petel.bg/Psiholog--Obshhestvoto-se-razpada__270638

Всеки случай, подобен на този с 19-годишното момиче, пребито до смърт от бащата на детето си в Айтос, е симптом за жестоко заболяване, за упа...

7 неща, които не трябва да казвате на детето си за нищо на света

https://petel.bg/7-neshha--koito-ne-tryabva-da-kazvate-na-deteto-si-za-nishho-na-sveta-__270637

Когато общуват с децата си, много родители използват фрази, които са чували от по-възрастните в детството си. Често ги произнасяме автомат...

Преди да бъде заловен: Пандизчията Борис опитал да вземе заложница! Главсекът на МВР обяви нови разкрития

https://petel.bg/Predi-da-bade-zaloven--Pandizchiyata-Boris-opital-da-vzeme-zalozhnitsa--Glavsekat-na-MVR-obyavi-novi-razkritiya--__270636

Преди минути стана ясно, че избягалият затворник Борис Иванов е задържан от полиция близо до ловешко село. Иванов се е опитал да вземе въ...

Растения изникват от бутилки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6921331

Растения изникват от бутилкиЕкотопчета връщат равновесието в природата От бутилките доскоро очаквахме да излезе най-много някой дух, а вече оттам се показват цели дървета. Екомисленето и иновативните технологии направиха така, че празните шишета от шампоан да не се хвърлят на боклука, а да се засадят в градината. Материята, от която са изработени,

Ердоган: Аз и Путин сме най-опитните политици в ООН

https://www.mediapool.bg/erdogan-az-i-putin-sme-nai-opitnite-polititsi-v-oon-news280657.html

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган определи себе си и руския президент Владимир Путин като най-опитните политици в Общото събрание на ООН. Коментарът му е част от интервю за турската телевизия, предаде ТАСС, цитирана от бТВ. "Ще го кажа пределно ясно, към момента в Общото събрание на ООН има само двама наистина опитни политици. Възможно е да има и други, но не си спомням. Това сме Путин и аз. Защото и двамата сме били както премиери, така и президенти, постигнали сме доста, но напред има още много задачи", каза той в интервюто, видеозапис от което беше публикувано на страницата на телевизията в "Туитър". Ердоган отбелязва и добре урегулираното сътрудничество на Турция с Русия по сирийския въпрос. Той посочва, че "специалните отношения" с Путин и тесните контакти между външнополитическите ведомства на двете страни са помогнали да бъде постигнат напредък в тази сфера, в частност да бъдат организирани междусирийските преговори в Сочи миналата година. Същевременно Общото събрание на ООН прие проекторезолюция, призоваваща за незабавно и пълно извеждане от Приднестровието на руските военни, влизащи в състава на миротворчески сили там, предава ТАСС.  

Последни мащабни митинги в Турция преди вота

https://www.mediapool.bg/posledni-mashtabni-mitingi-v-turtsiya-predi-vota-news280656.html

Мащабни заключителни митинги се провеждат в Турция в деня преди вота. Кампанията вече се пренесе в Истанбул. А ден по-рано Реджеп Тайип Ердоган имаше цели седем митинга, съобщава бТВ. В събота пък основният му опонент – Мухарем Индже, се очаква да събере над 3 млн. души – приблизително толкова имаше на предишните му големи прояви в Измир и Анкара. Около обедните часове опашката на прииждащите за митинга му бе над 10 км. Сред чакащите са и футболните агитка "Галатасарай” и "Бешикташ”. Индже направи 107 митинга в рамките на 51-дневна предизборна кампания. Ердоган – само 17. Народно-републиканската партия, която е за светска държава, има най-големи шансове за мнозинство в парламента, вероятно дори и повече от формацията на президента. 90% от българските изселници в Турция също са привърженици на Републиканската партия. В нейната листа за град Бурса дори фигурира българки гражданин. Политическите партии от опозицията, 17 на брой, са се обединили в платформа за честни избори и утре организира паралелно преброяване, като ще снимат протоколите във всяка секция. Избирателните секции са в Турция са близо 180 хил. Право на глас имат 56 млн. турци.  

Мащабни митинги и напрежение в Турция ден преди вота

https://www.mediapool.bg/mashtabni-mitingi-i-naprezhenie-v-turtsiya-den-predi-vota-news280656.html

В неделя Турция предсрочно ще избира президент и парламент. Залогът на вота в южната ни съседка е изключително висок, защото след него страната ще промени политическата си система от парламентарна на президентска република. Държавният глава вече ще управлява с огромни правомощия и ще има правителство без премиер. Основните претенденти са Реджен Таийп Ердоган, който преди 15 години става премиер на Турция, а през 2014 г. е и първият избран с преки избори президент на страната. Води консервативна политика, а след опита за преврат срещу него преди две години хиляди хора се оказаха по затворите. Неговият основен опонент - Мухарем Индже, е кандидат на най-голямата опозиционна партия. Той е бивш учител по физика, 4 пъти до сега е избиран за депутат. Подкрепя секуларизма в страната и сред обещанията му са възраждането на демократични норми в Турция и край на задължителното религиозно образование. По последни данни предизвикалият предсрочен вот Ердоган може да разчита на 48,1% подкрепа, а Индже – на 29,1%. Това означава сензационен балотаж между двамата. И двамата закриха кампаниите си в Истанбул, съобщава бТВ. Индже събра между 3 и 5 млн. души в Малтепе, на брега на Мраморно море. Стотици хиляди пробиха загражденията, за да стигнат до сцената. "Аз ще съм обединяващ президент. Аз ще съм президент на всички турци”, обеща им Мухарем Индже. Ердоган закри кампанията си с по-малък митинг пред истанбулска джамия. Държавната телевизия му предостави значително ефирно време, в което той обвини опонентите си, че са подкрепили преврата. Кандидат-депутат от партията на президента заяви, че гласовете за Индже са куршум за турските войници. В различни истанбулски квартали започнаха спречквания по улиците. Автобус на Добрата партия беше нападнат с камъни. Гласуването започва в 9 ч. и приключва в 17 ч. Първи резултати се чакат около 20 ч. 17 опозиционни партии ще правят паралелно преброяване и ще се борят с изборните машинации. Изборите се провеждат в условията на продължаващото втора година извънредно положение. Отмяната му пък е едно от предизборните обещания на Индже.

Приключи Седмицата на водното спасяване във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=376500

Градско първенство по водно спасяване, демонстрации на действащи спасители и конференция, посветена на проблемите и предизвикателствата пред водно спасителната служба бяха част от инициативите по време на Седмицата на водното спасяване, която се проведе във Варна.

Федерер пречупи американец и ще играе 12-и финал на турнира в Хале

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/06/23/3205051_federer_prechupi_amerikanec_i_shte_igrae_12-i_final_na/?ref=rss


Роджър Федерер се класира за своя 149-и финал в турнирите на АТП, след като стигна до мача за титлата в Хале. Световният №1 победи американеца Денис Кудла със 7:6 (1), 7:5 за 1.29 часа. Федерер ще играе за десета титла в германския град, като финалът е общо 12-и за него.<br /><br />В Хале швейцарецът има две загуби на финал, като през 2010 г. отстъпи на Лейтън Хюит, а две години по-късно на Томи Хаас.<br /><br />Победата на Федерер беше втора в два мача срещу 109-ия в...

Салвини: Превозващите мигранти кораби на неправителствени организации могат да забравят за Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927526

Салвини: Превозващите мигранти кораби на
неправителствени организации могат
да забравят за Италия Хуманитарните организации, спасяващи мигранти в морето, могат да забравят за италианските пристанища, заяви италианският вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини, цитиран от ДПА. Кораб на германска неправителствена организация с над 200 души не получи разрешение да акостира. "Искам да повторя,

Националната мрежа за децата: Оставката на социалния зам.-министър няма да реши проблемите на системата

https://offnews.bg//obshtestvo/natcionalnata-mrezha-za-detcata-ostavkata-na-sotcialnia-zam-ministar-683139.html

"Заместник-министърът Росица Димитрова е професионалист с опит в социалната сфера, така, както и министър Бисер Петков. Обратната връзка на много организации е, че г-жа Димитрова и г-н Петков са започнали обсъждането на дългоочаквани промени, както и са отворени за диалог и търсенето на решения в интерес на децата и семействата. Поставянето на знак за равенство между техните оставки и разрешаването на проблемите на системата, която трябва да бъде подредена и уредена в подкрепа на всички семейства, обаче е подмяна на причините и прикриване на същинските проблеми на тази система."

Това твърдят от Националната мрежа за децата в писмо до министър-председателя, социалния министър и омбудсмана. Позицията е във връзка със скорошните оставки в социалното министерство и протеста на майките на децата с увреждания.

Националната мрежа за децата е обединение на 149 граждански организации, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. През 2017 г. организациите членове на Национална мрежа за децата са подкрепили с работата си 73 624 деца и 21 718 семейства, 11 661 специалисти – социални работници, психолози, учители, съдии, полицаи и много други.

Публикуваме пълния текст на писмото:

"В разгара на изострено противопоставяне на позиции по темата за реална помощ за семействата на деца и на всички хора с увреждания отново се стигна до оставка в Министерството на труда и социалната политика - на заместник-министър Росица Димитрова. Дали тази оставка обаче реално има връзка с исканията на протеста на родителите на деца с увреждания пред Министерски съвет, е спорен въпрос.

Росица Димитрова е професионалист с опит в социалната сфера, така, както и министър Бисер Петков. Обратната връзка на много организации е, че г-жа Димитрова и г-н Петков са започнали обсъждането на дългоочаквани промени, както и са отворени за диалог и търсенето на решения в интерес на децата и семействата. Поставянето на знак за равенство между техните оставки и разрешаването на проблемите на системата, която трябва да бъде подредена и уредена в подкрепа на всички семейства, обаче е подмяна на причините и прикриване на същинските проблеми на тази система. Повод за оставката на един държавен служител би следвало да е неизпълнение на служебни задължения, а не пропуски на други лица в администрацията. Иначе остава усещането, че истинската цел е овладяване на напрежението в МТСП и уличните протести вместо пристъпване към решаване на проблема.

Проблемът е много по-дълбок - в голямата си част правата, гарантирани от Конвенцията за хората с увреждания, продължават да не бъдат спазвани. Огромни предизвикателства са налице по отношение на гарантирането на независим живот и включване в общността, образование, здравеопазване, рехабилитация, достъпът до които за много деца и техните семейства остава въпрос често пъти на икономическа привилегия, а не на право.

Голяма част от причините за всичко това виждаме в липсата на политическа воля и визия за реформа в системите на Министерството на труда и социалната политика. Това министерство поддържа най-голямата централизирана администрация чрез своите две агенции - Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане. Практиката на харчене на пари на парче от Европейския съюз продължава, като редица мерки в подкрепа на децата и семействата се финансират от проект на проект без ясен план за продължение след изтичането им. В този капан до началото на 2018 г. бяха и родителите на децата с увреждания, и общинските администрации, управляващи програмата Операция „Независим живот“. От началото на 2018 г. парите за социален асистент, домашен помощник и личен асистент вече се финансират от държавния бюджет на стойност над 68 милиона лева годишно – което, сравнено с Операцията „Независим живот“, която беше 150 милиона за две години, е с 14 милиона по-малко. Общините са натоварени с изпълнението на тези програми по места, като отново централизираните дирекции „Социално подпомагане“ на места са тези, които разпределят и одобряват програмите на общинските администрации. Другата важна социална услуга, която и до днес продължава да бъде финансирана главно от европейски проекти, е приемната грижа, където наблюдаваме същия негативен ефект върху хората и децата в тази услуга. Налице е бойкот от страна на МТСП да поеме отговорност за децата под 14 години, които са извършили дребни прояви и имат нужда от социална работа и закрила, а не от санкции. Хората, работещи в отделите „Закрила на детето“, чиято роля е да подкрепят семействата, са нископлатени, неподкрепени, често нискоквалифицирани и работят с непосилно голям брой случаи. В такава ситуация са поставени и работещите в социалните услуги, включително за деца и хора с увреждания, което води до голямо текучество и спад на качеството на предоставяната подкрепа. Неправителствените организации, които предоставят услуги за деца и семейства, са в ситуация, в която трябва да се борят да спазват стандарти за социална работа понякога въпреки изискванията на администрацията и нейния команден подход. Точно такива проблеми, нерешени с години, са причината родителите на децата с увреждания да излязат на улицата преди седмици.

Уважаеми г-н Борисов,

И след тази политическа рокада няма да има промени - нито за социалната помощ и подкрепата за независим живот на хората с увреждания, нито за Отделите за закрила на детето, нито за промяна в системата, която убива множество хора, вместо да им помага. Промени няма да има и защото независимо дали управлението е на ГЕРБ, БСП, ДПС или която и да е партия, на власт е всъщност реактивната административна сила на министерството, която действа против реформите; централизираната система за социално подпомагане, за която важни са документите, а не хората; липсата на визия за подкрепа на семейството и липсата на воля и лидерство за осъществяването на реална реформа.

Водени от застоя в тази сфера, бойкота на отделни служители във ведомството, както и липсата на политическа визия през март 2017 г., преди парламентарните избори, ние от НМД проведохме среща с Вас, на която казахме ясно какви са проблемите. Стиснахме си ръцете, че ще работим за оправяне на системата след изборите. Положихме усилия в координация с г-жа Димитрова и г-н Петков да започнем промени първо в МТСП, но те стигнаха в задънена улица. Мина повече от година и половина и ясно се вижда, че няма реформи нито в социалната система, нито в закрилата на децата. Нещо повече, налице е ускоряващ се регрес. Обещанията от март останаха в централата на ГЕРБ и начертаният план за действие така и не потръгна.

Виждаме, че и предложението на екипа на Омбудсмана Мая Манолова за изготвяне на нов закон за личната помощ не срещна готовност за обсъждане, въпреки че по него работиха експерти от МТСП, родители на децата с увреждания и други професионалисти. Нещо повече, противопоставиха се синдикати, част от национално представителни организации, като се стигна до напрежение и личностни конфликти. Вярваме, че пътят за разрешаване на проблемите е в полагането на усилия системата да се превърне в действаща, вземане предвид на мнението на хората, чийто живот се влияе от провежданите политики и в търсенето на консенсус за разрешение на проблемите. Подкрепяме исканията на родителите на деца с увреждания и усилията на Омбудсмана личната помощ да бъде законово регламентирана. Считаме, че децата и хората с увреждания не трябва да бъдат принуждавани да се вписват в наличните услуги, а услугите да бъдат достатъчно гъвкави за да откликнат на техните нужди, и че в основата на независимия живот стои получаването на необходимата подкрепа в зависимост от индивидуалните потребности, желания и начин на живот.

Това, което родителите, семействата, гражданските организации искат да видят, е лидер в социалната сфера с политическа подкрепа, който да направи болезнено необходимите реформи с визия за дългосрочния ефект върху живота на децата и техните семейства. Ние от Национална мрежа за децата оставаме на разположение за съвместна работа и подкрепа на тази реформа.

Накрая ще цитираме едно споделено мнение в доклада "Бележник: Как децата, родителите и професионалистите оценяват държавата": „Да се осигурят специалисти, а не чиновници, за които децата и семействата не са бланки с реквизити, а реални живи хора с труден живот и психично страдание“. Всеки един трябва да прецени в каква роля е, когато взема решения, които влияят върху живота на тези деца и тези семейства."

Нови протести в Румъния срещу съдебната им система

https://dnes.dir.bg/svyat/novi-protesti-v-rumaniya-sreshtu-sadebnata-im-sistema

Гневът на протестиращите беше насочен и срещу лидера на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня

Облачността в неделя намалява

http://nakratko.bg/category/58/161363/


През нощтавятърът ще отслабне и ще се обърне от север-североизток. Облачността ще намалее. Минималните температури се понижат във вътрешността до 8-13 градуса, а по крайбрежието 12-17. Утре ще има променлива облачност. Валежи са малко вероятни.

Григор Григоров: Групировки се разпореждат на пешеходната зона до Морска гара във Варна

http://nakratko.bg/category/58/161362/


Идеята за изграждане на пешеходна зона в района на Морската гара във Варна беше добра, но това, което в момента се прави води до нейната „чалгизация”, коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” общинският съветник Григор Григоров.

САЩ ще изпращат мигранти в изоставени военни обекти

https://www.actualno.com/america/sasht-shte-izprashtat-migranti-v-izostaveni-voenni-obekti-news_681265.html

Американските ВМС подготвят план за преоборудването на отдалечени военни бази в Калифорния, Алабама и Аризона в лагери за мигранти, в които да бъдат настанени десетки хиляди, съобщи сп. Time. Списанието стигнало до чернова на предложението, насочено към министъра на ВМС на САЩ, в която в детайли се разглежда издигането на временни градове от палатки за 25 000 мигранти в изоставени летища в Алабама, а също така и за създаването на два лагера за 47 000 мигранти , разположени на неизползвани бази

Ангелкова от плаж "Перла": Няма нарушение в съотношението между свободна и платена зона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927513

Ангелкова от плаж "Перла": Няма нарушение в съотношението между свободна и платена зонаНяма констатирани нарушения относно съотношението между свободната и платената зона на плаж "Перла", но за всеки случай сме назначили и геодезично заснемане на ивицата, каза току-що министър Николина Ангелкова, която инспектира на място. Проверката бе провокирана от сигнал на почиваща пловдивчанка, че концесионерът на плажа не й позволил да си

Търговска война броди по планетата

http://pogled.info/svetoven/targovska-voina-brodi-po-planetata.95569

/Поглед.инфо/ Търговската война, обявена от Тръмп, за да "направи отново Америка велика", придобива реални черти и започва да въздейства върху планетата. В допълнение към ЕС и Китай, за които широко се говори, има още 5 държави, които вече са въвели реципрочни мита върху стоки от САЩ и още две, които работят по този въпрос.

Британски страхове: Тръмп ще ограничи НАТО след срещата си с Путин

http://pogled.info/svetoven/britanski-strahove-tramp-shte-ogranichi-nato-sled-sreshtata-si-s-putin.95568

/Поглед.инфо/ Източници в британското правителство, на които се позовава вестник "Таймс", информират за опасенията на висшето ръководство на Великобритания от предстоящата среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Срах ме е, че внуците ми ще растат сред извратени и гейове

http://www.cross.bg/durzhavata-dori-slychi-1577498.html

/КРОСС/ Искам на висок глас да извикам: Хора, идват големи изпитания за света. И те тръгват от гнусните циркове, които се играят дори в България. Като манифестацията на безумието, превзела улиците на София. Хора, бдете, защото гейове, лесбийки, травестити, както искате, така ги наричайте, стават все по-нагли. Един от тия извратеняци дори нападна държавата, че не полагала достатъчно грижи за тях и трябвало да са равни с другите. Защо съм толкова краен ли? Станах дядо за втори път, за което благодаря на Господ. Но като гледам какво се случва у нас, започвам да се притеснявам сериозно. Имам два елементарни въпроса към всички, които управляват държавата: Как да обясня на моите внуци защо мъже се прегръщат и целуват на улицата. Защо две жени се целуват в парка. А какво ще се случи при изкривените бракове, за които напират. Как тези деца, които ще бъдат осиновени от гей двойка, ще растат с двама бащи, единият от които трябва да е майка. А при две майки, едната от които трябва да е баща. Не позволявайте това да се случи с децата в България! Защото никой не е по-голям от природата! Добрин МАТЕВ, Плевен  

Кюстендил празнува черешите, а Котел - килимите

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/kiustendil-praznuva-chereshite-kotel-kilimite.html

В Кюстендил днес официално бе открит фестивал на черешата. Производители от региона представиха различни сортове от плода. По традиция ще се представят перспективни сортове череши за страната и района, последвана от Конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд с награден фонд шест хиляди лева.

Глобиха канадския премиер, „скрил си“ чифт слънчеви очила

//dariknews.bg/novini/biznes/globiha-kanadskiia-premier-skril-si-chift-slynchevi-ochila-2105229

100 долара глоба плати канадският премиер Джъстин Трюдо заради недекларирани слънчеви очила, съобщи телевизия Си Би Ес.

Рим: До една година ще стане ясна съдбата на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=376501

Бъдещето на Европейския съюз е поставено на карта и ще стане ясно до една година. Това заяви в интервю за „Шпигел“ италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини. „До една година ще стане ясно, дали единна Европа ще се запази“, прогнозира той.

Последни мащабни митинги преди изборите в Турция

http://nakratko.bg/category/25/161361/


Мащабни заключителни митинги се провеждат в Турция в деня преди вота. Кампанията вече се пренесе в Истанбул. Вчера Реджеп Тайип Ердоган имаше цели седем митинга. Днес пък основният му опонент – Мухарем Индже, се очаква да събере над 3 млн.

Белгия стъжни живота на Тунис

http://clubz.bg/69550-belgiq_styjni_jivota_na_tunis

Белгия победи "само" с 5:2 Тунис в мач от група G на руския Мондиал на стадион "Спартак" в Москва. "Червените дяволи" практически са на осминафинал.

Предстои им двубой с Англия на 28 юни от 21 часа в Калининград - очертава се той да реши първото място в карето.

Белгия има 6 точки и голова разлика 8:2, а поне до момента формата на тима е стряскаща за съперниците. Досега само един друг отбор беше вкарвал пет пъти в една среща - Русия. Белгийците показаха на британците как се бележи във вратата на Тунис.

Утре играят Англия и Панама.

Еден Азар откри от дузпа в 6-ата минута, отсъдена за нарушение срещу него самия. Остана обаче съмнение дали фаулът е извършен в очертанията на наказателното поле. А докато зрителите на стадиона и пред телевизорите се чудеха в това, Ромелу Лукаку се възползва от грешка в защитата на тунизийците - 2:0.

Много бързо - в 18-ата минута, Дилан Брон намали с глава. Последваха опасности и пред двете врати. Малко по-късно Брон се контузи и беше заменен, последва го принудително и Бен Юсеф.

В края на полувремето Лукаку получи нов шанс и се възползва - 3:1.

След почивката двубоят продължи да бъде атрактивен и много открит. Напрежение имаше и пред двамата вратари. В 51-ата Азар реализира и от игра - 4:1, след нов гаф в отбраната на съперника.

Нататък Белгия пропусна да постигне голям резултат. В игра се появи Миши Батшуай и няколко пъти очудващо се размина с гола, удари греда... Все пак това се случи в 90-ата минута, а в добавеното време Хазри прониза Тибо Куртоа още веднъж за крайното 2:5.

Тимът на Тунис е далеч от класата на Белгия, но поне му прави чест, че не се затвори, а опита да се надиграва с един от фаворитите дори за световната титла. Ромелу Лукаку пък се изравни с Кристиано Роналдо в челото на листата на голмайсторите - по 4 попадения.

Елеонора Хаджиева: Протестират не само майките, а всички хора с увреждания

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-hadzhieva-samo-1577497.html

/КРОСС/ Проблемът на хората с увреждания не е толкова в липсата на пари, а в отношението и на управляващите, и на част от обществото към тях", коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция" Елеонора Хаджиева, която е един от организаторите на палатковия лагер във Варна. По думите й, "когато живеем добре, трудно забелязваме тези отстрани, които живеят зле". Тя подчерта, че протестът не е само на майките на деца със специфични потребности, а на всички хора с увреждания. Според Хаджиева, дори проектът за Закон за личната грижа да не бъде приет във вида, предложен от омбудсмана Мая Манолова, то все пак ще има някакво положително развитие по този проблем. Елеонора Хаджиева подчерта, че протестите на хората с увреждания продължават, не само във Варна, но и в други градове в страната.  

Невиждан екшън в Бургас! Пияна жена нападна таксиджия, извика мутри да го пребият

https://petel.bg/Nevizhdan-ekshan-v-Burgas--Piyana-zhena-napadna-taksidzhiya--izvika-mutri-da-go-prebiyat__270635

Снимка: Флагман.бг Много пияна или дрогирана бургаска кифла се помисли за недосегаема и нападна таксиметров шофьор. Дивият екшън се е ра...

Белгия се позабавлява срещу Тунис и е на 1/8-финал

https://petel.bg/Belgiya-se-pozabavlyava-sreshhu-Tunis-i-e-na-1-8-final__270634

Белгия се позабавлява с Тунис, печелейки срещата от Група "G" на Мондиал 2018 с 5:2 и така почти си осигури участие в следващата фаза на турнира...

Извънредно! Спипаха избягалия затворник в слънчогледова нива!

https://petel.bg/Izvanredno--Spipaha-izbyagaliya-zatvornik-v-slanchogledova-niva--__270633

Избягалият затворник Борис Иванов е бил открит и арестуван в района на гарата в Летница, съобщава bTV. Полицаите го намерили в слънчогледо...

Караянчева на молебена за чадородие в Троянския манастир (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927506

Караянчева на молебена за чадородие в Троянския манастир (Снимки) Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на молебена за чадородие в Троянския манастир. Той беше отслужен от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Събитието е под патронажа на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Албания в еуфория след победата на Швейцария над Сърбия

https://offnews.bg//futbol/albania-v-euforia-sled-pobedata-na-shvejtcaria-nad-sarbia-683141.html

Албания не участва на световното първенство в Русия, но сцените от улиците на местните градове след победата на Швейцария над Сърбия с 2:1 изглеждат като в София през 1994 година.

Швейцария изоставаше с 0:1, но постигна обрат с голове на Гранит Джака и Джердан Шакири, които са с косовски произход, а родителите им са намерили убежище в Швейцария по време на войната в бивша Югославия. Сцени с ликуващи албанци имаше и в македонската столица Скопие.

Голмайсторът на Швейцария Гранит Джака също посвети победата на Албания.

"Светът може и да не познава историята, но албанците я помнят. Отборът, който дори не е на световното, днес вкара два гола. Сърбия - Албания 1:2", коментира футболистът.

Другият голмайстор за Швейцария Шакири пък игра с обувка с флага на Косово.

Това естествено не се хареса на сърбите, които протестираха срещу политическата пропаганда, но случилото се определено потвърждава думите на съпругата на сръбския национал Душко Тошич Йелена Карлеуша отпреди двубоя - "каква Швейцария, те са албанци".

Обрали полски тираджия докато спи през нощта край Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927486

Обрали полски тираджия докато спи през нощта край Монтана

Обрали полски тираджия докато спи през нощта край Монтана. Взломната кражба станала от полунощ до 5 часа на 22-ри юни на отбивка на пътя Е-79 в местността „Сухата чешма“ край село Винище. Неизвестен отнел много вещи като използвал техническо средство. Източено е и дизеловото гориво от резервоара на влекач Мерцедес с полска регистрация.

Става страшно! Дрогиран 17-годишен ученик от Петрич, се качи на мотор и падна в полицейски капан

http://www.struma.com/krimi/stava-strashno-drogiran-17-godishen-uchenik-ot-petrich-se-kachi-na_135877/

17-годишен ученик от петричко училище бе заловен от полицаите да управлява мотор, с бясна скорост по улиците на града. Тестът с уред установил, че младежът е дрогиран. Бил вкаран в полицията за разпит.

Напоследък възрастовата граница на младите хора, употребяващи наркотици пада. Най-често децата пушат канабисови цигари, но не са редки случаите, в които се залавят непълнолетни употреби и амфетамини, коментират от полицията. С арестувания снощи ще рабодят инспектори от Детска...

Продължава

1250 от обслужващия персонал на "Албена" са чужденци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927502

1250 от обслужващия персонал на "Албена" са чужденци„50 процента от обслужващия персонал на „Албена“ АД са чужденци – от Украйна и Бесарабия, основно. На 1 юли идват 50 виетнамци. Те работят със заплащане, равно с българите, иначе трябваше да затворим една трета от курорта“ – каза изпълнителният директор Красимир Станев. Чужденците работят в ресторанта, в кухнята, в търговската зала,

Тейлър Суифт пя в дует с Найл Хоран на "Уембли" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6927464

Тейлър Суифт пя в дует с Найл Хоран на "Уембли" (Видео)Тейлър Суифт изненада феновете, като покани Найл Хоран на сцената в първия от двата си концерта в две последователни вечери на лондонския стадион "Уембли", за да изпълни песента си "Slow Hands", съобщи Контактмюзик. Певецът от "Уан дайрекшън" се присъедини към изпълнителката на хита "Delicate" на сцената и двамата изпълниха заедно песента му "Slow

Водата на две обществени чешми във Варна е негодна за пиене

http://www.moreto.net/novini.php?n=376492

Водата на две обществени чешми във Варна е с микробиологични показатели извън нормите и е негодна за пиене. Това съобщиха от пресцинтъра на РЗИ - Варна за Moreto.net В пробите на водата от Местна чешма във Варна на ул. "Горна Студена" са регистрирани нитрати над допустимите стойности.

Крум Зарков: Провалът в сектор ”Сигурност” е очевиден

https://frognews.bg/novini/krum-zarkov-provalat-sektor-sigurnost-ocheviden.html

„С вота на недоверие ние търсим отговорност от правителството за това, че не може или не иска да се справи с престъпността и да осигури сигурността на Българите. Примерите от последните месеци са много. От убийства до бегълци от затворите и неразкрити престъпления”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков пред Дарик.

Фарма-мафията и нейните закрилници във властта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286559_%D0%A4%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B

 Публикуваме защитата на д-р Илко Семерджиев, изготвена от него самия и прочетена по време на процеса. Пускаме я без съкращения, въпреки значителния обем, защото в нея се съдържат скандални факти за фармацевтичната мафия у нас, която по различни данни "усвоява" около 4 млрд. лева годишно. Припомняме, че състав на Софийски градски съд призна за невинен бившия здравен министър от служебното правителство на проф. Герджиков. Семерджиев бе обвинен, че е заплашвал по телефона с уволнение директора на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова, тъй като тя не е била съгласна да назначи за свой заместник посочен от него човек.

Уважаема госпожо Председател,

Уважаеми господа Съдебни заседатели,

 

Желая да дам обяснения по делото, като представя и доказателства за твърденията си.

 

Контекст на средата – общи бележки за здравеопазването с акцент върху фармацевтичния сектор:

 

В края на месец януари 2017 г. бях поканен за служебен заместник министър-председател и министър на здравеопазването от новоизбраният президент на РБългария, г-н Румен Радев, който беше мотивиран от необходимостта тежката криза в здравния сектор, която ежедневно заемаше място в националните и регионални медии, да бъде овладяна. Най-общо изброени, кризисните характеристики в сферата на фармацевтичния сектор и бюджета бяха следните: 

 

Липса на заплатени от НЗОК (реимбурсни) животоподдържащи и животоспасяващи лекарства в аптечната мрежа основно от групите на инсулините, антикоагулантите, противоепилептичните; противоревматичните средства и други – общо над 60 вида липсващи лекарства; 

 

Липса на достатъчно и качествени ваксини за задължителния имунизационен календар на РБългария;

 

Преразход на финансови средства в бюджета на НЗОК при лекарствата за домашно лечение в размер на 155 млн. лв.;

 

Преразход на финансови средства в бюджета на НЗОК за лекарства за лечение на злокачествени заболявания в болничната помощ в размер на 79 млн.лв.; 

 

Едновременно с преразходите за 2016 г. в лекарствения бюджет на НЗОК в размер общо на 234 млн.лв., се беше разгърнала активна прекупваческа дейност във фармацевтичния сектор и мащабен реекспорт на лекарства (както легален, така и криминален), надхвърлящ 400 млн.лв. годишно по експертни оценки. Този реекспорт беше една от причините за липса на лекарства в аптечната мрежа за амбулаторно лечение и за дефицити в болничното лекарстволечение; 

 

Рестриктивни бюджетни и структурни лимити в болничния сектор; 

 

Натрупани дългове на държавни и общински болници към доставчици – 509 млн.лв.; 

 

Натрупани дългове на НЗОК към български болници – 123 млн.лв.;

 

Натрупани дългове на НЗОК към чужди болници – около 250 млн.лв. в края на 2016 г.; 

 

Преразход в размер на 270 млн.лв. в болничния бюджет в НЗОК; 

 

Общ дефицит на НЗОК за 2016 г. (отчет към планиран бюджет) – (-) 466 млн.лв.;

 

Общ дефицит на здравната система (публични разходи) – (-) 1.225 млрд.лв.;

 

Увеличаване на частните плащания в сектора въпреки нарастването на публичните здравни разходи – разходвани са по около 260 лв. на човек за здравеопазване през 2016 г. при 50 лв. на човек през 2000 г. или общо около 1,820 млрд.лв. частни разходи за 2016 г. В същото време публичните здравни разходи са нараснали от 997,7 млн.лв. по отчет през 2000 г. на 3,938 млрд.лв. през 2016 г. по план, а по отчет – около 4,404 млрд.лв.;

 

Общ дефицит на здравната система за 2016 г. (публични + частни разходи) – около (-) 3 млрд.лв.;

 

Подготовка за председателството на Съвета на ЕС от страна на РБългария и заварени намерения за преместване на европейската агенция за лекарствата (ЕМА) в България;

 

Липса на финансово обезпечаване на системата за обществено здравеопазване;

 

Проблемна организация в системата на здравеопазването съпътствана от постоянно напрежение и недоволство изразявано публично от пациенти, лекари, съсловни организации, пациентски организации, протести и конфликти, съдебни дела и пр.

 

В смисъла на гореизброеното едно от основните предизвикателства (освен организационни, административни, управленски и подзаконови нормотворчески действия) се явяваше спазването на бюджетната дисциплина и пресичането на всички опити за измама, за криминално присвояване на финансови средства, и криминално присвояване в натура от здравната система. 

 

По предмета на настоящето дело особено значение имат ежедневните медийни сигнали подавани в началото на 2017 г., както и жалби от пациенти, граждани и аптекари за липса на над 60 лекарства в аптечната мрежа, част от които се заплащат (реимбурсират) от НЗОК. Този факт освен заплаха за здравето и живота на пациентите сигнализираше за криминална злоупотреба с публични средства от здравни вноски: Приложение №1 – едно лично писмо до мен; 13 бр. медийни публикации по тази тема и Петиция с над 1200 подписа.

 

Най-общо казано, огромно количество български граждани не можеха да намерят лекарства в аптечната мрежа заради което спираха лечението си, а над 80 000 диабетици от общо около 400 000 диабетно болни, които не могат да прекъснат терапията си ходеха в други региони на България, в Гърция и в Турция, за да се снабдяват с инсулин.

 

Извън кризата в горецитирания период следва да се отбележи и трайната тенденция за увеличаване на публичните разходи за лекарства от 182 млн. лв. през 2001 г. на 905 млн. лв. през 2016 г. или с около 500% увеличение за последните 15 години.

 

Бързо нарастваха и частните разходи за лекарства – с над 200% за последните 10 години, което свидетелства за лошо системно управление, неефективност и продължителна липса на контрол във фармацевтичния сектор

 

Всичко това налагаше да се вземат бързи административни и управленски мерки за справяне с тежките заварени дефицити на животоподдържащи и животоспасяващи лекарства в аптечната мрежа, за ограничаване на засилващите се в последните години тенденции за преразходи и злоупотреби с публични и частни средства във фармацевтичния сектор, вкл. и за интервенции върху неконтролируемия легален и тежкия криминален реекспорт на лекарства.

 

В допълнение се налагаше да се подсили и административния капацитет на ИАЛ във връзка с предстоящото ни през второто полугодие председателство на Съвета на ЕС поради  факта, че в дневния ред бяхме включили теми свързани с фармацевтичния сектор като цяло и иновативните лекарства в частност. Ето защо реших, че свободната от години длъжност зам.-изпълнителен директор на ИАЛ е една възможност за включване на професионалист с качества, опит и доказани възможности, какъвто се явяваше д-р Доганов към въпросния момент, който би могъл да помогне отвътре за реализацията на задачите изброени по-горе.

 

За да подобрим управлението на тези процеси и особено с цел справяне с острата липса на медикаменти в аптеките още в самото начало на мандата на служебния кабинет в МЗ подготвихме Меморандум за преодоляване на дефицита на лекарства, който представихме за обсъждане и  подписване от дистрибуторите. На 15.02.2017 г. представителите на държавата и на фармацевтичния бизнес (Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса,  Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Българския фармацевтичен съюз и притежатели на разрешения за употреба на лекарствени продукти от ARPharM) проведохме съвместно заседание в МЗ, на което се обединихме около предприемането на принципни и конкретни мерки, и общи действия за преодоляване на кризата и възстановяване на лекарствените наличности в аптечната мрежа: Приложение №2 – Паралелният износ на инсулин и други жизненоважни медикаменти трябва да се ограничи, за да бъдат задоволени здравните потребности на българите“

 

На това заседание г-жа Асена Стоименова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), сама признава, че във фармацевтичния сектор отдавна е налице липса на контрол, а именно: „Досега строги проверки не са правени, а са останали само в сферата на намеренията.“, като беше разкрила и фрапантен пример: „Засечена е фактура за закупуване на лекарства на стойност над половин милион лева“.

 

За мен беше ясно, че трябва да се даде и някакъв публичен сигнал, който да покаже, че гореописаните феномени са видни за служебния кабинет и ще бъдат взети съответните мерки за справяне с проблема, което винаги оказва дисциплиниращ ефект върху „играчите“ в сектора, и особено върху злоупотребяващите.

 

Ето защо приех поканата от в-к „24 часа“ и списание „bg/Иноватор“ да открия на 17.02.2017 г., петък, тяхна конференция в хотел „Маринела“ на тема „Фармацията - между иновативните и генеричните лекарства“, където ясно заявих и бе масово отразено от медиите, че темпът на нарастване на разходите за лекарства е неприемлив, а секторът спешно се нуждае от порядъчност, дисциплина и баланси: Приложение №3 – Д-р Илко Семерджиев: Брутният продукт расте с 30% за 10 г., а разходите за лекарства - с 200%“

 

В допълнение уточних, че: „Когато става дума за публични средства, първо трябва да отговорим как се изразходват те и отговорът не би трябвало да е чрез лобизъм, лоши решения и механизъм за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос – как да върнем на потребителя онова, което е гарантирал чрез данъците и осигуровките си“. Тези изявления според мен създадоха сериозно напрежение сред представителите на фармацевтичните корпорации – производители, търговци на едро и търговци на дребно с лекарства. 

 

На тази конференция присъстваше и г-жа Асена Стоименова, която поканих на среща в МЗ, защото дотогавашните разговори с нея провеждани от зам.-министрите на здравеопазването, очевидно не даваха резултат по отношение на контрола на аптечната мрежа и търговците на едро на лекарства.

 

На свои нарочни срещи с нея до този момент, зам.-министрите доц. д-р Атанас Кундурджиев и г-н Любомир Гайдов ѝ бяха възлагали конкретни проверки на аптеки и търговци на едро с особено голям оборот, но изпълнение не последва, нито пък резултат и те ми бяха докладвали за това.

 

Изпълнителната агенция по лекарствата, всъщност, е упълномощената институция за упражняване на контрол върху фармацевтичния сектор и наличието на лекарства в аптечната мрежа, т.е. неефективността или занижения контрол, липсата на лекарства, както и стремглаво повишаващите се разходи бяха индикатори, че там нещо не е наред.

 

Ето защо реших лично да поема инициативата въпреки натовареността ми с множество други ресори като вицепремиер. Допълнително поисках помощ и от министъра на финансите г-н Кирил Ананиев с цел да упражним контрол, но вече не само чрез ИАЛ, а и с Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници“, към този състав приобщих и представители на НЗОК и на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО), което впоследствие даде решаващ проблема резултат: Приложение №4 – Със 70 % са намалели сигналите за дефицит на инсулин и други жизненоважни лекарства“

 

По този начин кризата с липса на лекарства в аптечната мрежа към края на м. март 2017 г. беше преодоляна в значителна степен – около 70%. 

 

Междувременно, на 16.03.2017 г., вече бях подписал като министър на здравеопазването „Меморандум за сътрудничество и партньорство“ с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), което също беше стъпка за постигането на по-добър краен резултат, гарантиране на наличие на достатъчно лекарства и упражняване на контрол върху наличието им в аптечната мрежа: Приложение №5 –„Министерство на здравеопазването и ARPharM подписаха меморандум за сътрудничество и партньорство“  

 

През цялото това време, обаче (февруари – март 2017 г.), моят екип и аз констатирахме, че ИАЛ проявява пасивност и неефективност специално в дейността си по контрола, а в предходния период, още от 2014 г., очевидно бяха допуснати пропуски довели до бюджетни преразходи, злоупотреби, прекупваческа дейност, кражби на лекарства реимбурсирани от НЗОК, криминален реекспорт и липса на лекарства в аптечната мрежа, което беше прераснало в тежка криза през последните месеци на 2016 г. и началото на 2017 г. Тези факти и констатации се нуждаеха от проучване на причините и вземане на адекватни мерки за пресичането на лошите резултати, защото те рефлектираха негативно върху здравето и живота на стотици хиляди болни български граждани, като в същото време се реализираха злоупотреби с публични финанси.

 

До момента преди срещата ни по време на конференцията на в-к „24 часа“ и списание „bg/Иноватор“ на 17.02.2017 г., петък, не познавах лично г-жа Стоименова и нямах лични впечатления от нея, но там изрично ѝ казах да бъде спокойна за работата си и я поканих за професионален разговор в МЗ.

 

Втората ни среща, съгласно моята покана, се състоя на 20.02.2017 г., понеделник, от 8:30 часа, в кабинета ми в Министерство на здравеопазването. За този разговор отдавна имах достатъчно предварителна подготовка, която се изразяваше в брифиране от зам.-министрите на здравеопазването доц. д-р Атанас Кундурджиев, г-н Любомир Гайдов и д-р Галин Каменов относно резултатите на ИАЛ и спецификата на досегашните взаимоотношения с изпълнителния директор.

 

Отделно от това бях направил обстоен преглед в автоматизираната електронна деловодна система „Eventis“ на министерството относно проверките на „Инспекторат“ и дирекция „Вътрешен одит“ в ИАЛ. Оценките, които получих не бяха задоволителни, бях информиран за затруднения в комуникацията с г-жа Стоименова, за неизпълнение на ключови възложения и за взети лоши решения. 

 

При прегледа на 4 (четири) доклада на „Инспекторат“ на МЗ  от 02.09.2014 г.; 06.10.2014 г.; 03.11.2014 г.; 15.12.2014 г. и 1 (един) доклад на дирекция „Вътрешен одит“ на МЗ относно ИАЛ, останах изненадан от констатациите за неизпълнение на указанията и препоръките на МЗ, за неспазване на трудовото законодателство, за лошо управление на човешките ресурси, за субективно разпределение на средствата за възнаграждения, за неадекватна структура на ИАЛ спрямо законовите изисквания, за опорочена функционалност, за прояви на субективизъм при контрола и избора на подконтролни обекти за проверки, за създаване на практики, които дават възможност за съществуването на черен склад за лекарства в ИАЛ и др.

 

В допълнение на гореизброеното в Доклада от 15.12.2014 г. беше отбелязано, чег-жа Асена Стоименова не е предприела действия за отстраняване на констатираните нарушения и несъответствия, че препоръките дадени с предишните доклади не са изпълнени и не са предприети действия по сигнали постъпили в МЗ, МС и „Главен инспекторат“ на МС, съответно препратени в ИАЛ.

 

Във връзка с извършваните през 2014 г. проверки в ИАЛ ми беше обяснено от контролните структури на МЗ, че те протичат крайно напрегнато, при заплахи от страна на г-жа Стоименова и г-н Спиров с полиция и прокуратура, отказ за предоставяне на документи, изпращане на сигнали срещу проверяващите в МЗ, в прокуратурата и към други административни органи.

 

За проблемите при проверките на ИАЛ имаше и публикаци като тази в „Банкеръ“ от  10 – 17.10.2014 г., качена и на сайта на БФС Приложение №6 - „ЛОБИТА РАЗБИВАТ ЛЕКАРСТВЕНАТА АГЕНЦИЯ“ където директно се казва, че: „В лекарствената агенция сега всичко е с краката нагоре - разхождат се ревизори, борят се лобита, говори се за чистки, а някои от висшите администратори вече си заминаха с еднопосочен билет. Директорът Стоименова обаче много хитро реши да предотврати очертаващия се като фатален за нея ход на събитията. Тя своевременно подаде сигнал до прокуратурата за скандални нарушения в работата на ведомствената дирекция “Контрол на лекарствените продукти”, преди да излязат резултатите от проверките на здравното ведомство и Министерския съвет. 

 

Подобен тип поведение ми бе докладвано и на мен, след възлагане от страна на зам.-министрите доц. д-р Атанас Кундурджиев и г-н Любомир Гайдов на проверки на аптеки и търговци на едро с особено високи обороти по времето на острия дефицит на лекарства в аптечната мрежа – изпълнение не последва, напротив, вместо доклад с резултати на 01.03.2017 г. се появи някаква не много ясна, но агресивна и обидна форма на атака спрямо тях и служители в МЗ от страна на г-жа Стоименова чрез нейната Фейсбук-страница, в която те бяха наричани „мишоци“, които „За едното сиренце бленуват…Някои си мислят, че са луксозни хамстери, но са най-обикновени плъхове, които скоро ще напуснат “кораба” (Приложение №7).

 

Веднага след този „сигнал“ към „приятелите и съмишлениците“, в социалната мрежа започнаха неформални защити за нея, съпроводени с организирана атака към МЗ и към мен. Още на 02.03.2017 г. получих отворено писмо от Управителните съвети на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българска асоциация на търговците на едро в България (БАТЕЛ), Българска Генерична Фармацевтична Асоциация (БГ ФармА) и Български фармацевтичен съюз (БФС), в което те се обявяваха против промени в ръководството на ИАЛ (Приложение №8), а именно: „...промени в ръководството на ИАЛ биха били нецелесъобразни“.

 

Акцията беше „изпреварваща“, тъй като в Ръководството на МЗ не е имало намерение за смяна на г-жа Стоименова. На 06.03.2017 г. в МЗ постъпи писмо от Български фармацевтичен съюз – Регионална фармацевтична колегия, гр. София, в което неговият председател маг. фарм. Сапунаров заявява, че „във връзка с оповестената в медиите неофициална информация за възможните промени в ръководството на ИАЛ изразява категорична позиция против“и също си позволява да квалифицира подобна евентуалност като„нецелесъобразна“ (Приложение №9) – за чии цели, обаче, от писмото не става ясно.

 

Подобни писма се получиха и от други подконтролни на ИАЛ субекти, появиха се и множество медийни публикации очевидно организирани с рекламните бюджети на търговците на лекарства: 

 

Приложение №10 – „Фармацевтичният сектор отново въстана срещу готвена смяна на директора на лекарствената агенция“  и Приложение №11– Фармабизнесът скочи на Семерджиев 

 

Всички тези атаки бяха подготвени и мотивирани чрез една изпреварваща статия публикувана още на 26.02.2017 г. в сайта clinica.bg, един ден преди да се състои първата и единствена среща между д-р Доганов и г-жа Стоименова: Приложение №12 – „Готвят промени в ръководството на ИАЛ

 

В тази статия съвсем в стила на клюките и интригите беше написана невярната информация, че подготвям смяната на г-жа Стоименова и г-н Спиров, с д-р Доганов и д-р Чипилски. 

 

Горецитираните реакции от производители, търговци на едро и дребно, съсловни организации и корпоративни асоциации, обаче, будеха сериозно притеснение, тъй като се създаваше впечатление за тясна връзка и активна колаборация между контролен орган и подконтролни субекти.

 

Единственият извод, който се оформяше от наблюдението на подобен тип поведение е, че във фармацевтичния сектор действа организирана група за дезинформация и интриги, че се е сформирал своеобразен картел на нерегламентирана власт и взаимодействие, състоящи се от контролен орган и подконтролни субекти, които действат синхронизирано, по сигнал подаден от йерархично по-високото контролно звено и изпълняван както институционално, така и корпоративно чрез конкретни медии с ресурсите на подконтролните.

 

Това впечатление се обективизира в някаква степен и от справка, която получих от дирекция „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността“ в МЗ, от която става ясно, че значителни средства дължими постъпления в ИАЛ от подконтролни субекти не са коректно събирани, отчитани и управлявани.

 

Този факт предоставя възможности за злоупотреба с несъбрани и съответно безотчетни финансови средства вкл. корупционно мотивирано спестяване на разходи на притежатели на Разрешения за употреба и Удостоверения за регистрация. Така например, са останали несъбрани такси за годишно поддържане по регистрите на ИАЛ от притежатели на Разрешения за употреба на лекарства в размер на хад 4 мин.лв. в периода от 2010 г. до 26.08.2016 г., като в рамките на периода 2014 – 2016 г. при управлението на г-жа Стоименова дължимите, но несъбрани вземания бяха в размер на 1,708 млн.лв. (Приложение №13 – ИНФОРМАЦИЯ относно неплатени такси за годишно поддържане от притежателите на РУ на ЛП).

 

По инициатива на г-жа Асена Стоименова с писмо до МЗ от 17.07.2014 г. – само три дни след назначението си на поста изпълнителен директор на ИАЛ, са предложени промени в Устройствения правилник на ИАЛ (УП на ИАЛ), вследствие на което са специфицирани длъжностите „изпълнителен директор“ и „заместник изпълнителен директор“ на ИАЛ, който е подпомагащ и заместващ изпълнителния директор на Агенцията.

 

Предложенията са приети, публикувани са в ДВ, но от 2014 г. до есента на 2017 г. длъжността заместник изпълнителен директор на ИАЛ е вакантна и не са предприети действия за заемането ѝ (за кратко през 2014 г. тази длъжност е заемана от г-жа Златина Георгиева, но почти веднага е уволнена от г-жа Асена Стоименова), За първи път през ноември 2017 г., в последните дни от мандата на министър Петров докато той е в оставка и не се явява на работа в МЗ, е извършено назначение на зам.-директор на ИАЛ след съгласувателна процедура със зам.-министър Ненков.

 

Предвид необходимостта от справяне с гореописаните неблагоприятни констатации и проблемни факти, както и за да се осигури изпълнение на нормативното изискване за наличие на зам.-изпълнителен директор предвиден в УП на ИАЛ, беше абсолютно необходимо субектът на това изискване да е конкретизиран, съответно предложен като определено физическо лице, за да заеме съответната длъжност.

 

Трябва да се отбележи в допълнение, че през различни периоди на отсъствие, директорът на ИАЛ е възлагал своите правомощия (а ако не ги е възлагал значи е блокирал дейността) на конкретни служители на ИАЛ, заемащи длъжността „главен секретар“ или „директор на дирекция“ (всички по служебни правоотношения), което е в разрез с изискванията на УП на ИАЛ и прави атакуем всеки индивидуален административен акт издаден от неправомерно упълномощеното лице.

 

Определянето на служител на длъжност „главен секретар“ или „директор на дирекция“ за заместване на изпълнителния директор на ИАЛ е в несъответствие счл.5, ал.6 от УП, според който правомощията на изпълнителния директор в негово отсъствие се осъществяват от заместник изпълнителния директор, както и с чл. 5, ал.7, който не допуска друг да изпълнява правомощията на изпълнителния директор в негово отсъствие освен зам.-директорът.

 

От проверката на фактите се установи, че г-жа Асена Стоименова системно е нарушавала УП на ИАЛ и фактически е практикувала еднолично и безконтролно управление, както и възлагане на функции и правомощия на лица, които нямат нормативна делегация за целта.

 

От справката, изготвена от „Човешки ресурси“ в МЗ е видно, че общо за периода от своето назначаване на през юли 2014 г. до края на февруари 2017 г. г-жа Асена Стоименова е отсъствала общо 190 дни, 79 от които е в платен годишен отпуск, 41 дни е във временна неработоспособност и 70 дни е в командировки в чужбина – Франция, Великобритания, Швейцария, Латвия, Белгия, Полша, Германия, Хърватия, Албания и Малта (Приложение №14 – Справка отсъствия от работа). През целият този период на отсъствия на изпълнителния директор и при липсата на назначен заместник изпълнителен директор, всеки издаден административен акт от ИАЛ е атакуем поради незаконосъобразност. 

 

Съществуващите проблеми от една страна, и липсата на заместник-директор, какъвто следва да има ИАЛ съобразно УП ме мотивираха да инициирам назначаването на зам.-директор, който би могъл бързо да се запознае с дейността на ИАЛ. Основната цел беше да се да се въведат подобрения в администрирането, дейността, контрола и резултатите на ИАЛ.

 

Такова назначение нормативно изисквано и съответстващо на УП на ИАЛ по мое мнение щеше да допринесе значително за нормализиране на функциите

Турция с жест към европредседателството ни, показа историята на хетите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6927482

Турция с жест към европредседателството ни, показа историята на хетите
"Едно пътуване на цивилизацията. Хетите са в България" е името на невероятния спектакъл, който Турция подари на България във връзка с европредседателството ни. В двора на Варненския археологически музей бяха показани типични хетски облекла от преди 4000 години, измайсторени по скици от релефи. "Спектакълът създава културни и творчески мостове

Отварят вратата за легализиране на педофилията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286558_%D0%9E%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%BE

 Световната здравна организация (СЗО) реши, че транссексуалността - усещането, че принадлежиш към другия пол, вече не трябва да се приема за умствено заболяване. Това става ясно от 11-ата Международна класификация на болестите (МКБ), която трябва да влезе в сила от 2022 година. Какво ще последва от това решение? "Гласове" потърси отговора от двама действащи български психиатри. Според тях тенденцията е да се измести границата между норма и патология и да се легитимира перверзията като част от нормата. "С други думи, ако изпитвате сексуален интерес към деца, не бива да бъдете обиждани с грозната дума „педофил” – просто имате „атипичен еротичен интерес”, обясниха двамата специалисти, пожелали анонимност.

Световната здравна организация (СЗО) реши, че транссексуалността - усещането, че принадлежиш към другия пол, вече не трябва да се приема за умствено заболяване. Това става ясно от 11-ата Международна класификация на болестите (МКБ), която трябва да влезе в сила от 2022 година. Какво ще последва от това решение? "Гласове" потърси отговора от двама действащи български психиатри. Според тях тенденцията е да се измести границата между норма и патология и да се легитимира перверзията като част от нормата. "С други думи, ако изпитвате сексуален интерес към деца, не бива да бъдете обиждани с грозната дума „педофил” – просто имате „атипичен еротичен интерес”, обясниха двамата специалисти, пожелали анонимност.

МКБ (Международна класификация на болестите) е общоприета класификация за кодиране на медицинските диагнози, клинични описания и диагностични указания. Издава се от СЗО, периодично се ревизира с корекции – някои диагнози отпадат, появяват се нови. На български тя е преведена и издадена през 1998 година. За работещите в областта на психичното здраве МКБ е нещо като Конституцията.

 

МКБ важи за целия свят с изключение на САЩ – те имат свой класификатор, DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Преди няколко години излезе последната ревизия на DSM – DSM 5. В България в момента е в сила МКБ-10 – тоест десетата ревизия, от 1992 година. 

През 2018 се очаква да излезе новата МКБ-11. В случая ни интересува раздел 5 - „Психични и поведенчески разстройства” - там, от 181 до 186 стр., четем следното:

 

Разстройства на половия идентитет (F64)
(Gender identity disorders)

F64.0 Транссексуалност; 
F64.1 Двуролев трансвестизъм; 
F64.2 Разстройство на половия идентитет в детска възраст; 
F64.8 Други разстройства на половия идентитет; 
F64.9 Разстройство на половия идентитет, неуточнено; 
F65.0 Фетишизъм.

 

F65 Разстройства на сексуалното влечение:
(Disorders of sexual preference)

F65.0 Фетишизъм;
F65.1 Фетишистки трансвестизъм; 
F65.2 Ексхибиционизъм;
F65.3 Воайорство;
F65.4 Педофилия;
F65.5 Садомазохизъм;
F65.6 Множествени разстройства на сексуалното влечение; 
F65.8 Други разстройства на сексуалното влечение;
F65.9 Разстройства на сексуалното влечение, неуточенено.

 

F66 Психологични и поведенчески разстройства, свързани със сексуалното развитие и насоченост
(Psychological and behavioural disorders associated with sexual development and orientation)

 

F66.0 Разстройство на сексуалното съзряване; 
F66.1 Дистонна на Аз-а сексуална насоченост; 
F66.2 Разстройство на сексуалните влечения; 
F66.8 Други разстройства на психосексуалното развитие; 
F66.9 Разстройства на психосексуалното развитие, неуточнено.

 

По-наблюдателните вероятно са забелязали, че в горната класификация хомосексуалността отсъства. Малко предистория защо това е така. Хомосексуалността се е смятала за заболяване до март 1973 г., когато за първи път отпада от американската DSM. Твърди се, че това се случва под натиска на местното гей-лоби. 


По онова време Европа все още е по-консервативна - промяната идва при нас 20 г. по-късно - чак през 1992 г., с десетата ревизия на МКБ, в която хомосексуалността също отпада. 

 

Трябва да си дадем сметка, че това се случва в съвършено различен контекст - тогава хомосексуалните хора действително са били тежко дискриминирани и преследвани, в много държави хомосексуалността е не само патологизирана, но и криминализирана. За такова нещо са лежали по психиатрии и затвори, а в бившите комунистически държави хомосексуалните са особено драматично репресирани.

 

По онова време промяната наистина е била хуманен и цивилизован жест - не можеш да зачеркнеш един човек, само заради различната му сексуална ориентация, независимо дали я одобряваш или не, нито е допустимо той да бъде преследван и тормозен за подобно нещо. Но тогава никой не е подозирал колко далеч ще стигнат нещата. И какво ще последва нататък.

 

А какво следва по-нататък се вижда в новата ревизия на Международната класификация на болестите (МКБ). Първото, на което попаднах, беше документ – по-точно изискване – на сайта на фондация „Билитис”, от името на Трансджендър Европа*. В текста се критикува горният списък с диагнози - твърди се, че това е зла патологизация на транс-индивидите, която нарушава адекватността на здравните грижи за тях, и се настоява тези категории да отпаднат в предстоящата МКБ-11. Искането е на тяхно място да се сложи политкоректното наименование „полово несъответствие” (Gender incongruence).

 

Намерихме официалния сайт на МКБ, където се публикуват т.нар. чернови (drafts) на МКБ-11. И там открихме... Gender incongruence.

 

В новата ревизия на американския класификатор също има някои смущаващи промени. В предишната DSM-4 - както и в МКБ-10 - има една категория "парафилии". Парафилия, най-общо казано, означава сексуална перверзия. Например педофилия, воайорство, фетишизъм - това са парафилии.

 

Така например за педофилията в МКБ-10 четем:

 

„Сексуално предпочитание към деца (момчета или момичета, или и двата пола), които са обикновено в предпубертетна или ранна пубертетна възраст.” В предишната ревизия на DSM пък в описанието пише: 

 

„А. Рекурентни, интензивни сексуално възбуждащи фантазии, сексуални подтици или поведенчески актове, включващи сексуални актове с дете или деца в предпубертетна възраст (в най-общия случай на възраст 13 г. или по-малки), за период от поне шест месеца. 

 

Б. Индивидът е удовлетворил въпросните сексуални подтици или сексуалните подтици, или фантазии предизвикват значителен дистрес, или затруднения в междуличностовите взаимоотношения".

 


В новата DSM-5 „парафилия” отпада. За сметка на това е въведен нов термин – „парафилно разстройство”. Ще попитате каква е разликата. Разликата е, че от горната дефиниция на практика отпадат фантазиите и подтиците – остават само „поведенческите актове” и „значителния дистрес”. Ако няма действие и дистрес, приемаме, че е налице „атипичен сексуален интерес”, който е напълно безобиден и нормален – и който е нехуманно да бъде „стигматизиран” с диагноза.

 

С други думи, ако изпитвате сексуален интерес към деца, не бива да бъдете обиждани с грозната дума „педофил” –

 

просто имате „атипичен еротичен интерес”. Ако почнете да изнасилвате деца или пък изпаднете в депресия поради нереализирания си мерак, ще получите диагноза „педофилно разстройство”.

 

Накратко – има едно тънко изместване на границата между норма и патология. И легитимиране на перверзията като част от нормата. Консултантите на "Гласове" очакват в следващата ревизия на DSM да отпаднат и „парафилните разстройства”, а педофилията официално да се легализира. Такъв дебат предстои, помнете ми думата, убеден е един от източниците ни от психиатричните среди.

 

Това, накратко, е технологията на легитимирането на патологията.

 

Технология на превръщането на аномалията в норма и "човешко право". И на идеологията в политика. По същество не се случва нищо ново – просто се ускорява процес, започнал преди десетилетия.

 

Новата МКБ-11 предстои да излезе всеки момент. Все още имам плаха надежда, че предвидените промени може и да не влязат във финалното издание. Но проследявайки нововъведенията в последната ревизия на американската DSM-5, имам мрачни предчувствия, заключава източникът на "Гласове".

 

Връзки:

https://bilitis.org/resources - *Цитираният текст се намираше на ето този линк: По-късно обаче беше премахнат.

https://icd.who.int/dev11/l-m/en#/http%3a%2f%2fid.who.int%2ficd%2fentity%2f411470068

https://www.psychiatry.org/File%20Library/Psychiatrists/Practice/DSM/APA_DSM_Changes_from_DSM-IV-TR_-to_DSM-5.pdf

https://psychnews.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.pn.2013.5a19


Тейлър Суифт пя заедно с Найл Хоран на стадион „Уембли“ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tejlyr-suift-pia-zaedno-s-najl-horan-na-stadion-uembli-video-2105225

Тейлър Суифт изненада феновете, като покани Найл Хоран на сцената в първия от двата си концерта в две последователни вечери на лондонския стадион "Уембли", за да изпълни песента си "Slow Hands", съобщи Контактмюзик.
 

Подложена на натиск заради мигрантите, Меркел се опитва да спаси Шенген

//dariknews.bg/novini/sviat/podlozhena-na-natisk-zaradi-migrantite-merkel-se-opitva-da-spasi-shengen-2105224

Близо половината германци искат Ангела Меркел да подаде оставка, показва проучване на ЮГав, цитирано от британския в. "Телеграф". Германският канцлер е подложена на засилен натиск заради начина, по който подходи към бежанския проблем.
 
43% от германц

Страшна трагедия! Той загина часове след рождения си ден, друг е с опасност за живота

https://petel.bg/Strashna-tragediya--Toy-zagina-chasove-sled-rozhdeniya-si-den--drug-e-s-opasnost-za-zhivota__270632

Косово потъна в траур. Един баскетболист загина, а друг е тежко ранен след трагичен инцидент на пътя. Газменд Синани почина в малките часо...

Петко Делев празнува рожден ден

https://petel.bg/Petko-Delev-praznuva-rozhden-den-__270631

Снимка: bgbasket.com Старши треньорът на баскетболния отбор на Икономически университет-Варна Петко Делев празнува рожден ден днес. Делев, к...

Изловиха канадския премиер в „чутовно“ прегрешение

https://petel.bg/Izloviha-kanadskiya-premier-v----chutovno----pregreshenie__270630

Глобиха канадския премиер Джъстин Трюдо със 100 долара заради недекларирани слънчеви очила. Това съобщи телевизия Си Би Ес, цитирана от БГ...

Мишел Обама разкри нечувани тайни от живота си в Белия дом

https://petel.bg/Mishel-Obama-razkri-nechuvani-tayni-ot-zhivota-si-v-Beliya-dom__270629

Мишел Обама проговори за живота в Белия дом. Бившата първа дама на Америка даде интервю, в което сподели интересни подробности около живо...

За година: Близо 400 неизлечимо болни калифорнийци предпочели асистирано самоубийство

https://petel.bg/Za-godina--Blizo-400-neizlechimo-bolni-kaliforniytsi-predpocheli-asistirano-samoubiystvo__270628

Снимка: iStock През 2017 г. 374 неизлечимо болни хора са поискали, получили и приели лекарства, с които могат да сложат край на живота си. Това по...

Малката страна, която трупа злато като щит срещу търговска война

https://news.bg/finance/malkata-strana-koyato-trupa-zlato-kato-shtit-sreshtu-targovska-voyna.html

Тя е съсед и близък съюзник на Китай и Русия, но иска икономиката й да е като на западна държава

Инцидент на жп гарата в Благоевград, жена колабира

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%bf-%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b6%d0%b5/

Жена колабира на жп гарата в Благоевград, изпаднала в безсъзнание, е приета в спешно отделение на благоевградската болница. Инцидентът станал завчера, когато температурите на открито бяха над 30 градуса. 60-годишната жена припаднала на перона, тя била на гости при свои роднини в Благоевград и тръгнала да пътува с влака за София, съобщава struma.bg

След лекарския преглед е установено, че причината за нестабилното й състояние е рязко покачване на телесната й температура, около 39,8 градуса. Състоянието й е стабилизирано на място. 50-годишна благоевградчанка е приета с обилно повръщане и е настанена за интензивно лечение в реанимация.

Причините за изпадането й в нестабилно състояние се установяват, пострадалата се хранила с гъби, закупени от хранителен магазин, но другите членове на семейството нямат такива оплаквания. Изяснява се дали е хранителна интоксикация, или гастроентерологичните й оплаквания са предизвикани от други причини.Сн.илюстративна

 

 

Материалът Инцидент на жп гарата в Благоевград, жена колабира е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Национална мрежа за децата изпрати отворено писмо до инситуциите и медиите

http://www.cross.bg/detzata-yvrezhdaniya-zhivot-1577496.html

/КРОСС/  "В разгара на изострено противопоставяне на позиции по темата за реална помощ за семействата на деца и на всички хора с увреждания отново се стигна до оставка в Министерството на труда и социалната политика - на заместник-министър Росица Димитрова". - пишат от "Национална мрежа за децата " в открито писмо до премиера, социалното министерство, онбудсмана на България и медите. Дали тази оставка обаче реално има връзка с исканията на протеста на родителите на деца с увреждания пред Министерски съвет, е спорен въпрос. Росица Димитрова е професионалист с опит в социалната сфера, така, както и министър Бисер Петков. Обратната връзка на много организации е, че г-жа Димитрова и г-н Петков са започнали обсъждането на дългоочаквани промени, както и са отворени за диалог и търсенето на решения в интерес на децата и семействата. Поставянето на знак за равенство между техните оставки и разрешаването на проблемите на системата, която трябва да бъде подредена и уредена в подкрепа на всички семейства, обаче е подмяна на причините и прикриване на същинските проблеми на тази система. Повод за оставката на един държавен служител би следвало да е неизпълнение на служебни задължения, а не пропуски на други лица в администрацията. Иначе остава усещането, че истинската цел е овладяване на напрежението в МТСП и уличните протести вместо пристъпване към решаване на проблема

Русия и (Северна) Македония: кисело е гроздето

https://www.mediapool.bg/rusiya-i-severna-makedoniya-kiselo-e-grozdeto-news280655.html

Разбира се, че Северна Корея им е по-важна. И още не са я изпуснали. Засега само са изолирани от процесите. От бившия братски Китай. А Северна Македония е точица на новоруския глобус и както обичат да напомнят руските медии, брои само два милиона жители. Дори да е печалба за бившия братски – от 90-те години – НАТО, тази трошица не заслужава внимание, камо ли тревога, за външнополитическо поражение да не говорим, а да го признаем – абсурд. Ако някой харесва киселото северомакедонско грозде – да му е сладко. Нашият вкус е по-изтънчен! Това е текущата схема, по която работят руските медии (с обичайните малки изключения), отразявайки и тълкувайки македонската тема от месец време насам. Струва си да проследим начина, по който днешна официална Русия представи това предизвестено политическо поражение. Може да ни помогне да предвиждаме как ще бъдат третирани аналогични бъдещи случаи. Примерно дали ако севернокорейският процес завърши, както започна – по неблагоприятен за Русия начин, то и Северна Корея ще се окаже маловажна? Или ще има отклонение от северомакедонската схема и в каква посока? Засега и по двете "северни" теми изходната точка на Русия е връщането към вечния рефрен на Съветския съюз от времето на студената война: "ние сме за мир в целия свят" Но при задължително пропускане на всичко, което го отрича – десетгодишната съветска агресия в Афганистан от 1979 - 1989 г. примерно. Сега Русия пак е за мир, макар че воюва в Сирия, дето убива и умира – вярно, много по-малко. Така че ако наистина новото съгласие между Гърция и Македония и между Северна и Южна Корея намалява напрежението, Русия нямало да е против Но както формулата "СССР = мир" покри афганистанската война, така и сегашната руска реакция на "Северна Македония" е одобрение толкова двусмислено и фасадно, че може да покрива и пълно неодобрение. Ето думите на външния министър на Путин по повод гръцко-македонското съгласие: "Ние казахме, че ще подкрепим онова решение, което ще отговаря на интересите на Гърция и Македония и ще се опира на широка обществена поддръжка." Русия знае, заедно с целия интересуващ се свят, че в момента това решение се опира на поддръжката на Европейския съюз и НАТО, а гръцкото и македонското общества са разделени по партийни и националистически мотиви. Освен това дори в случай че в двете страни в идните месеци се оформят мнозинства, приемащи названието "Северна Македония" (което по много причини е по-вероятното развитие), Русия вече по подразбиране ще е заявила, че си запазва пълно право да преценява дали такова развитие е в интерес на Гърция и Македония. Това е пак отглас от съветската политика – СССР знаеше кои са истинските интереси и на народите, и на техните експлоататори. Така че ако Русия реши да не одобрява гръцко-македонското съглашение, тя винаги може да напомни, че НАТО е против интересите на двата народа, временно подведени от продажната капиталистическа върхушка – и да защити тези народи от НАТО. Да внимаваме! В политиката няма невинна двусмисленост. Политическите двусмислици улесняват действия, недвусмислени до смърт Същият външен министър обаче може да бъде и еднозначен по същата тема. Когато през януари т.г. очевидно още не е смятал, че битката за Македония е загубена, той предупреждава: "Изобщо не става дума да бъдат отчетени общите и специфичните черти на два близки народа, а една от тези страни (Македония) да бъде направена член на НАТО." Но днес подобни твърдения, внушават руските медии, са неуместни! Какво НАТО, каква конфронтация на Балканите, това са маловажни неща. В същия масов материал, където е цитирано двусмисленото "одобрение" на външния министър, според един официозен експерт Русия нямало защо сега "да се бие" за Македония, още повече че нямала реални възможности да предотврати влизането ѝ в НАТО. (Начало на схемата "кисело грозде" – "не можем, значи не ни трябва".) И дори една натовска Северна Македония да въведе санкции против Русия, загубите за Москва нямало да са големи. (С тази декларация схемата "кисело грозде" е завършена.) Донадена е обаче забележителна "екстра", вече включваща и схемата "За да владееш – разделяй!": "Македония беше интересна за Русия, докато я разглеждаха като алтернатива на България при реализирането на проекта за строителство на газопровода "Турски поток", пък сега отново се обсъжда българският вариант." Значи – никаква политика, само икономика, strictly business! С това преименуване на руското поведение абсолютната политическа загуба за Русия (Македония в НАТО) е представена като относителна, негли частна икономическа загуба (може да намали печалбите на "Газпром"). Ама и икономическа загуба всъщност няма да има, защото, нали така, България – натовска, натовска, ама сътрудничи с нас! Толкова по-зле за тия северомакедонци, те се самоминават Налагам си да пиша така, грубиянски и пошло, защото именно такова грубо и пошло мислене ни се сервира под обтекаемите дипломатически и експертни думи. Едно Чехово бисерче: "тънки намеци за дебели обстоятелства" Четенето на официални и официозни изказвания (не само руски) по този чеховски начин е политически плодотворно. Скицираната обща политическа нагласа на Русия към "Северна Македония" обяснява и защо руските медии намират за подходящи определен тип аксесоари към нея. Това, че те могат и да противоречат на логиката на главната нагласа, изобщо не е проблем: за кремълските кроячи "акцентът" в естетиката на медийната манипулация може – и дори трябва – както и в облеклото, да контрастира с главната гама. Примерно посланието: "Не бойте се деца, президентът Иванов е наш", "той е голям приятел на нашата страна, през 2015 година присъстваше на Парада на Победата в Москва". (Отново носталгично: едно време казваха: "Голям приятел на Съветския съюз".) Това мажорно съобщение е подслонено под минорното заглавие: Агония: славянската Македония бавно умира под аплодисментите на Запада. Да си припомним – преди година време тъкмо Георге Иванов лично бе похвален от неоисторика Путин, задето тъкмо от неговата земя македонска била дошла в Русия славянската азбука. А президентът Иванов тогава беше в Москва, за да си получи неопанславистката награда на Православния фонд за единство на славянските народи. Натовската перспектива на Македония е превърната в друг аксесоар: схемата казва, че в македонски контекст Русия я интересува само икономиката, но нали американците ги интересува само НАТО! И само заради тези американци "икономически целенасочените" руски медии ще пишат и за НАТО. Например заглавието НАТО току-що спаси Македония от Русия. Да се готви Сърбия. Опитът за омаловажаваща ирония е очевиден. (А в друг материал евентуалното преименуване на Македония е наречено по имперски презрително "политическа самодейност".) Самата статия обаче не е надменно-иронична, а оплаквачески-тревожна. За Македония, Босна и Херцеговина и (непризнато) Косово е казано, ни повече, ни по-малко: "Дните на свободата на тези страни са преброени." (т.е. "Иде поробителят НАТО!). А ще ли дойде освободителката Русия? Засега няма да бърза. И ще прикрива реалните си загуби под манипулативни заглавия като ей това (от 18 юни): В Македония по време на протестна акция лидерът на опозицията издигна флага на Русия. Манипулацията в случая е грубиянска, но на дребно, и стандартна за жълтите издания (но това е РИА "Новости"?). Защото още първото изречение от статията "уточнява", т.е. опровергава, заглавието ѝ: въпросният комшия не бил лидерЪТ на опозицияТА, а само на партия "Единна Македония" (по-надолу е упомената и някаква опозиционна ВМРО-ДПМНЕ с някакъв друг лидер, но той руски байрак не вее). Тук изскачат основни характеристики на имперския руснак, на които разчита тази манипулация за вътрешна консумация: голямо незнание за "заграницата", съчетано с голямо пренебрежение на всички тамошни, които не могат се мери с Русия по военна сила; плюс провинциализма, че Русия и руското винаги са в центъра на всяко събитие, за което си струва да се говори. Изведеното в заглавие събитие е руското знаме – дори и протестът е само обстоятелство! Така мисълта за загубата на Македония е допълнително отдалечена от вниманието и покрита с други образи и внушения. По логиката на това мислене изобщо не трябва да ни учудва задоволството, с което в Русия отбелязват, че въпросният първи лидер съзнателно е изкопирал името на Путиновата "Единна Русия". Идея! Да се готвим за "Единна Атака"!

ДЪРЖАВАТА В ОЧАКВАНЕ НА ДЪЖДА.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/286557_%D0%94%D0%AA%D0%A0%D0%96%D0%90%D0%92%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%92+%D0%9E%D0%A7%D0%90%D0%9A%D0%92%D0%90%D0%9D%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%94%D0%AA%D0%96%D0%94%D0%90.+

 Новините на Нова викат, че ни чака ужасен, страшен, усложнен дъжд. Онагледяват с картинки от стари наводнения.

Фънда свика кризисния щаб и каза:

- Вижте ся, ще вали. Дайте да се разберем колко ще вали.

Един Симпатяга от Градска мобилност вика:

- Аз предлагам 33 л.

Фънда и щаба мислят.

- Не – казва Фънда – нека да е кръгло число – 50 л.

- Да ги направим направо 100 – предлага Симпатягата.

Звъни телефон. Фънда дига. Мълчи и кима. Закрива микрофона и казва:

- И Потник пита колко да вали…. – Ми ние решихме 100 да вали – му казва.

Слуша, слуша, затваря и се намръщено се обръща към щаба.

- Потник каза, че при тях ще вали 150. Ама София е по-голяма, край, решавам – 170 ще вали.

През това време гражданите се информират на спешен брифинг – мрифинг как ще се наводнява метрото, ама не знаят точно къде.

Държавата е притихнала в очакване на дъжда.

Приберете колите!

Виктория Тинтерова

Халфът на Черно море Дани Кики с "астрален близнак"

http://www.varna24.bg/news/798625.html

Бившите футболисти на Локомотив Пловдив Дани Кики и Павел Виданов продължават да са добри приятели ...

"Да, България" показа нагледно как се гласува електронно

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/06/23/3205048_da_bulgariia_pokaza_nagledno_kak_se_glasuva_elektronno/?ref=rss


На първата национална конференция членовете на движение "Да, България" участваха в първото по рода си гласуване на политически форум в България – изцяло електронно, посредством предварително разработено от членове-доброволци приложение, съобщиха от "Да, България".<br /><br />Участниците в събитието свалиха приложението на телефоните или таблетите си, а за тези, които не разполагаха с такива, бяха осигурени допълнителни устройства на място. След регистрация, на...

Лудогорец се хвали с трансфер на бивш капитан на ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-se-hvali-s-transfer-na-bivsh-kapitan-na-tcska-683140.html

Лудогорец привлече българския национал и бивш капитан на ЦСКА Антон Недялков. Роденият в Ловеч футболист подписа договор в петък, а в събота ще се присъeдини към отбора на лагера в Австрия и ще бъде представен официално.

Недялков, който за последно бе част от тима на ФК Далас в американската Мейджър сокър лийг, избра Лудогорец пред няколко оферти от чужбина. Левият бек, който може да играе и като централен защитник, ще направи дебют за Лудогорец в някоя от следващите контроли на тима в Австрия.

Антон Недялков започва професионалната си кариера в Литекс през 2011 г. Играл е още с екипите на Чавдар (Етрополе), Светкавица и ЦСКА. През декември 2017 г. е продаден на отбора от Мейджър сокър лийг ФК Далас.

С фланелката на тима от Тексас Недялков има 8 двубоя. Защитникът има мачове също така за мъжкия национален отбор на България по футбол, както и за формациите до 19 и 21 години.

"Трансферът в Лудогорец е крачка напред в кариерата ми. Надявам се да помогна на отбора да стане шампион на България и да играе в Шампионската лига", заяви Недялков пред официалния сайт на тима от Разград.

Австрийски министър иска затегнат граничен контрол в ЕС и приемни центрове извън Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927462

Австрийски министър иска затегнат граничен контрол в ЕС и приемни центрове извън ЕвропаАвстрийският министър на културата Гернот Блюмел поиска днес затягане на граничния контрол в Европейския съюз и изграждане на приемни центрове извън Европа, ден преди европейски лидери да се съберат на извънредна среща за миграцията, предаде ДПА. В тези центрове ще се преценява дали мигрантите имат право на убежище в ЕС,

С рекордна активност турците в чужбина може да решат резултата от изборите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/23/3205026_s_rekordna_aktivnost_turcite_v_chujbina_moje_da_reshat/?ref=rss


Турците в чужбина приключиха с гласуването на 19 юни, а онези, които искат да пътуват до Турция, още могат да го направят на 34 контролно-пропускателни пункта по границите на страната.<br /><br />В условия, когато проучванията допускат възможността президентът Реджеп Тайип Ердоган да отиде на балотаж, а партията му да загуби мнозинството си в парламента, 3.05 млн. гласоподаватели в чужбина не са за подценяване.<br /><br />Турските медии отчетоха, че активността в чужбина...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване