Като кралско бебе: Красивата премирка на Нова Зеландия показа дъщеря си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kato-kralsko-bebe-krasivata-premirka-na-nova-zelandiia-pokaza-dyshteria-si-snimki-2105276

Красивата премиерка на Нова Зеландия Джасинда Аддърн преди броени дни стана майка за първи път. За щастливото събитие съобщи лично тя в профила си в Instagram. img wide]34034137[/img]

Тонове суров петрол се разля от дерайлирал влак в САЩ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/tonove-surov-petrol-se-razlia-ot-derajliral-vlak-v-sasht-video-2105277

Над 870 хиляди литра суров петрол се е изсипал от дерайлирали цистерни по ж.п. линия в северозападен район на американския щат Айова, предаде Асошиейтед прес.

Родени на 24 юни

http://www.cross.bg/pevitza-prof-nikolov-1577519.html

/КРОСС/ Емил Елмазов, фитотерапевт, председател на Съюза на билкарите Проф. Венец Димитров, кинооператор Йордан Георгиев - Данчо Стълбицата, радиожурналист Калин Николов, художник Любен Генов, журналист, бивш гл. редактор на в. "Труд" и в. "Поглед" Мария Грънчарова, певица и манекенка Петя Буюклиева, певица Пламен Николов, бивш футболен национал Силвия Митева, бивша състезателка по художествена гимнастика Проф. Юлия Кръстева, писателка  

Джордж Оруел преди „1984“

http://terminal3.bg/dzhordzh-oruel-predi-1984/

„1984“ отново е бестселър. Това обявиха „Ню Йорк таймс“ в началото на миналата година, след като продажбите на романа на Джордж Оруел скочиха главоломно. Книгата достигна до увеличение на продажбите от 9500%, след като тогавашният прессекретар на администрацията Тръмп Шон Спайсър даде първите „алтернативни факти“, което обществото моментално сравни с „новговорът“ от романа на Оруел. 

Животът на самия Оруел му дава немалко поводи за написването на дистопията. След събирането на писмата му в книга преди няколко години читателят вече има шанса да надникне в ума на Оруел и да види какво го е провокирало да пише по този начин. 

Писмото, което ви представяме тук, е написано точно три години преди появата на „1984“. В него Оруел се обявява срещу идеята, че САЩ и Великобритания са имунизирани срещу диктаторски режими от този тип, който се е появил в нацистка Германия, но че досегашният успех да отклонят фашизма се дължи на постоянно подобряване на каузата и системата, „което включва постоянна критика“.

За идеологиите, които обслужват диктаторите; за забравянето, че демокрацията изисква постоянна активна работа; днес, във времето на постистината, когато две плюс две наистина е равно на пет, това писмо резонира по-силно от всякога. 

До Ноел Уилмет,

18 май 1944 г.

10А Мортимър Кресънт, NW 6

Скъпи г-н Уилмет,

Огромни благодарности за писмото Ви. Вие питате дали тоталитаризмът, величаенето на лидери и т.н. наистина преживяват подем и наблягате на факта, че те очевидно не се разрастват в тази страна [Англия] и САЩ.

Трябва да Ви кажа, че вярвам, или по-скоро се страхувам, че в световен план като цяло тези феномени нарастват. Хитлер, без съмнение, съвсем скоро ще изчезне, но само за сметка на укрепяване на позициите на  (a) Сталин, (б) англоамериканските милионери и (в) всякакъв вид малки фюрери от типа на Дьо Гол. Всички национални движения по цял свят, дори онези, които се появиха като съпротива на германската доминация, изглежда, избират недемократични форми, регрупирайки се около някакъв фюрер свръхчовек (Хитлер, Сталин, Салазар, Франко, Ганди, Де Валера и всички други примери) и приемайки теорията, която оправдава начините им на действие. Навсякъде по света движението, изглежда, е към посоката на централизирана икономика, която може да бъде предизвикана „да работи“ в икономически смисъл, но която не е демократично организирана и която има тенденцията да създава кастова система. Ръка за ръка с това вървят ужасът на емоционалния национализъм и тенденцията да не се вярва в съществуването на обективна истина, защото всички факти трябва да съвпадат с думите и пророчествата на някакъв безпогрешен фюрер. 

В известна степен вече историята е спряла, т.е. няма такова нещо като история на нашето съвремие, която се приема универсално, и точните науки ще бъдат застрашени от момента, в който военните нужди вече не държат хората на ниво. Хитлер може да каже, че евреите започнаха войната и ако той оцелее, това ще стане официалната история. Той не може да каже, че две плюс две е равно на пет, защото за целите на, да кажем, балистиката то трябва да е равно на четири. Но ако този свят, от който аз се страхувам, се превърне в реалност – свят на две или три супердържави, които са неспособни да се завладеят една друга – две плюс две може и да стане пет, ако фюрерът пожелае. Това, доколкото аз виждам, е посоката, в която ние всъщност вървим, въпреки че, разбира се, процесът е обратим.

Що се отнася до сравнителния имунитет на Британия и САЩ. Каквото и да говорят пацифистите и подобни, ние не живеем в тоталитарна среда и все пак това е изключително надежден симптом. Вярвам дълбоко, както обясних и в книгата си „Лъвът и Еднорога“, в англичаните и тяхната способност да централизират икономиката си, без в процеса да унищожават свободата.

Но трябва да помним, че Британия и САЩ никога не са били подложени на изпитания, не са познавали загуба или тежко страдание и има някои лоши симптоми, които балансират добрите. За начало – има общо безразличие към разпадането на демокрацията. Осъзнавате ли например, че никой в Англия под 26 години днес не е гласувал и доколкото можем да видим сред огромната маса от хора на тази възраст, на тях не им пука за това?

На второ място е фактът, че възгледите на интелектуалците са по-тоталитарни, отколкото на обикновените хора. Като цяло английската интелигенция се противопостави на Хитлер, но само на цената на приемането на Сталин. Повечето от тях са съвършено готови за диктаторски методи, тайна полиция, системно фалшифициране на историята и т.н., дотогова, докато смятат, че това е „в наша полза“. Действително фактът, че не сме имали фашистко движение в Англия, означава в по-голяма степен, че младите в по-голямата си част търсят своя фюрер другаде. Не можем да бъдем сигурни, че това няма да се промени, нито можем да бъдем сигурни, че обикновените хора няма да мислят след десет години така, както интелектуалците мислят днес. Надявам се, че това няма да се случи, дори имам вяра, че няма, но ако това е случаят, то цената ще е борба. Ако някой просто обяви, че всичко се прави за общото благо и не посочи зловещите симптоми, то той просто помага за по-бързото идване на тоталитаризма. 

Вие също така питате – ако смятам, че светът тенденциозно се накланя към фашизъм, защо подкрепям войната. Това е избор между две злини – предполагам, че във всяка война е така. Познавам достатъчно от британския империализъм, за да не го харесвам, но го подкрепям срещу нацисткия ими японския империализъм като по-малкото зло. По същия начин ще подкрепя СССР срещу Германия, защото мисля, че СССР не може да избегне миналото си и пази достатъчно от оригиналните идеи на революцията, за да има повече надежда, отколкото за нацистка Германия. Мисля, и съм мислил още от началото на войната, някъде от 1936, че нашата кауза е по-добра, но ние трябва да продължаваме да я подобряваме, което включва постоянна критика. 

Искрено Ваш, Гео. Оруел

Предстоящи събития в страната за 24

http://www.cross.bg/chasa-enyovden-sustoi-1577518.html

/КРОСС/***София.За трета поредна година Столичната библиотека се включва като партньор в честванията по случай Еньовден, организирани от Национален комитет „Петър Димков" и Дирекция „ПП Витоша". От 08.00 часа от „Княжево" (градинката на посл. спирка тр. № 5) ще тръгне туристически поход по маркираната пътека „Aлея на билките" с мисли на Петър Димков. Фолклорната програма ще започне в 12.30 часа на естрадата пред хижа Момина скала. ***София.От 10.00 часа в Inter Expo Center , бул. „Цариградско шосе" No147, ще бъде отбелязан Международният ден на йогата. ***София.От 11.00 часа на Лятната сцена в парка „Борисова градина" за първи път носители на нематериално културно наследство от всички краища на Балканите ще се съберат на една сцена. В рамките на фестивала музикални и сценични изпълнения ще представят изпълнители и състави от Албания, Македония, Румъния, Сърбия, Македония и България. ***Асеновград.От 08.30 часа в Етнографската къща ще бъде поставено началото на обичая „Калиница" с наричания на нишаните. След това малките калиници ще се отправят към храм „Свети Николай Чудотворец", където в 09.00 часа ще има празнична литургия. От 10.00 часа с литийно шествие децата ще стигнат до параклиса „Св. Богородица - Въведение" (Калиничката) и до Градския парк. Там в 10

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/tema-televiziya-tyrtziya-1577517.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Изборите в Турция, с анализатори в студиото, които ще коментират сценариите за страната след вота. Включвания на специалния пратеник на НОВА телевизия. Тема: Ексклузивно: Съпругата на министъра на културата на Италия, която се оказа българка. За българската следа и колко добре говори езика ни италианския министър. Интервю на Ева Костова. Тема: Мон Дьо представя певицата и футболна съпруга Елена Паришева.Каква е тя на терена на живота? Един откровен разговор. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: БНТ, „Денята започва с Георги Любенов" Тема: Политически анализи и стратегически цели.Гост: Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България Тема: Българинът и статистиката.Гост: Сергей Цветарски, Председател на НСИ Тема: Турция гласува. На живо, от Истанбул. Тема: В неделното утро, среща с актрисата Мария Статулова.  

Огнен ад в Германия! Експлозия избухна в жилищна сграда

https://petel.bg/Ognen-ad-v-Germaniya--Eksploziya-izbuhna-v-zhilishhna-sgrada__270709

24 човека бяха ранени снощи при експлозия в жилищна сграда в западния германски град Вупертал, предаде ДПА, цитиана от Блиц.   Четирима ...

Сезонът на обирите: Как да се защитим от крадци? (Видео)

https://petel.bg/Sezonat-na-obirite--Kak-da-se-zashhitim-ot-kradtsi---Video-__270708

Дойде сезонът на обирите. В над 7 300 домове са влизали крадци през миналата година, а близо 9000 са случаите на взлом. Това казва статистиката ...

Близо век Варна без съдебна палата! Магистрати: Правосъдието се извършва в мазето

https://petel.bg/Blizo-vek-Varna-bez-sadebna-palata--Magistrati--Pravosadieto-se-izvarshva-v-mazeto__270707

"В общо 6 сгради са разпръснати съдебните институции във Варна. Има случаи съдии да четата присъди приведени, защото таванът е твърде нисъ...

Наградиха ученици от СУ с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ – Благоевград за стъклописни творби в надпреварата „Бог е любов“

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d1%83-%d1%81-%d0%b8%d0%b7%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0/

Учениците от СУ с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ – Благоевград Ванеса Стоилова от VIII клас и Георги Марулевски от X клас са сред наградените в Областния кръг на Националния конкурс „Бог е любов“. Неврокопският митрополит Серафим лично връчи наградите в Митрополитския дом в Благоевград.
„Бог е любов“ е конкурс, организиран от Българската Православна Църква съвместно с МОН. На награждаването присъстваха Екатерина Текерска, представител на РУО-Благоевград и Мирела Кючукова, координатор в Православен информационен център. Подготовката на учениците за конкурса е по проект „Твоят час” с ръководител Царимира Георгиева.

Стъклописната творба на Ванеса участва в Националната представителна изложба в град Стара Загора, а стъклописната творба на Георги е изложена в изложбения кът в Митрополитския дом в Благоевград.
Награда за своето първо място в Областния кръг на Националния конкурс „Бог е любов“ получи и Стилиан Марков от IV клас, с ръководител Илонка Узунова.

 

Материалът Наградиха ученици от СУ с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ – Благоевград за стъклописни творби в надпреварата „Бог е любов“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Изпити по френски и география пресяват кандидатите за Софийския университет

https://offnews.bg//obshtestvo/izpiti-po-frenski-i-geografia-presiavat-kandidatite-za-sofijskia-unive-683098.html

С изпити по география и френски език днес ще завърши кампанията на Софийския университет за прием на студенти за предстоящата 2018/2019 академична година.

Изпитът по френски език започва в 9 ч., този по география е с начален час 14.

Конкурсният изпит по френски език е писмен и включва граматическия материал от средното общообразователно училище. Кандидатът трябва да има разширени лексически познания, което предполага допълнителни занимания и четене на оригинална литература, пише в указанията на СУ.

Изпитът се състои от диктовка, превод и комплексен езиков тест. Диктовката има за цел да провери доколко кандидатът правилно възприема френската устна реч и владее френския правопис. За диктовка се подбира художествен или журналистически текст от съвременен френски автор.

С превода от френски на български език се цели да се провери владеенето на лексическия и граматическия материал и умението на кандидата да предаде на правилен български език оригинален френски текст. Подбира се публицистичен или художествен текст от съвременен автор.

Комплексният езиков тест цели да провери до колко кандидатът правилно възприема френската писмена реч, да се проверят граматическите му знания и умения, както и уменията за свободно писмено изразяване на френски език

Кандидатстудентският изпит по география е върху учебния материал от задължителната и профилираната подготовка по География и икономика. Той е писмен, във вид на тест от 100 въпроса, от които 40 са от учебния материал за 9. клас, а останалите 60 – от учебния материал за 10. клас.

Времетраенето на изпита е 3 часа.

Правилните отговори се публикуват на страницата на Софийския университет няколко часа след приключването на изпита.

Тестът съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение.

Всеки въпрос има само един верен отговор от четири възможни отговора, отбелязани в теста с буквите А, Б, В и Г.

Всеки верен отговор носи по 1 точка. Максималният брой точки от теста е 100.

54-годишната Бриджит Нилсен роди дъщеричка (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/54-godishnata-bridzhit-nilsen-rodi-dyshterichka-snimki-2105270

54-годишната актриса Бриджит Нилсен роди петото си дете. Според светските таблоиди щастливото събитие се е случило в петък в Лос Анджелис. "Радваме се да приветстваме красивата ни дъщеря в живота си. Беше дълъг път, но си струва", каза звездата от "Червената Соня",

Над 20 ранени при експлозия в жилищна сграда в Германия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/nad-20-raneni-pri-eksploziia-v-zhilishtna-sgrada-v-germaniia-video-2105269

24 човека бяха ранени снощи при експлозия в жилищна сграда в западния германски град Вупертал, предаде ДПА.

Feuerwehreinsatz

"Има затвори, пазени само от затворници - да не влезе някой"

http://clubz.bg/69565-ima_zatvori_pazeni_samo_ot_zatvornici_da_ne_vleze_nqkoj

"Социалният работник е Господ Бог в затвора. Той има повече власт от директора на затвора."

Това каза пред Нова тв Димитър Бонгалов - бивш зам.-министър на правосъдието.

Той коментира, че именно социалният работник е направил индивидуална оценка на риска, в резултат на която Борис Иванов - осъждан 4 пъти, включително единия път за бягство, е пратен на външен обект от т. нар. "открит тип".

Бонгалов заяви, че последните 6 месеца от присъдите по решение на социалните работници осъдените са си вкъщи. Същите служители дават становище за предсрочно условно освобождаване, преместване, отпуски и т.н. при съвсем мъгляви критерии.

Според експерта това са предпоставки и за корупция.

"Ако кажем, че трябва да ги облечем в унифоми, това не решава нещата. Ако заварява, той трябва да бъде в други дрехи. Ами той може да открадне дрехи и пак да избяга", каза Бонгалов.

На въпрос за недокомплекта на служители в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) той каза:

"Имаме някои случаи, в които се пази затворът от лишени от свобода - по-скоро да не влезе някой, отоклкото да не излезе."

Иначе е факт, че от ГДИН един служител пази 100 лишени от свобода.

Според Бонгалов проблем е трудовата заетост - в затворите тя е едва 10-30 % и според него Държавно предприятие "Фонд затворно дело" не върши работата си.

В открития тип общежития тя е 70 до 90 %.

"Съсипахме електронния надзор на пробацията в цяла България. В момента има една обществена поръчка - говорим за 200-250 гривни, които също няма да бъдат достатъчни", каза той по повод печалната тема с електронните гривни.

Guardian: Русия се оказа отлично място за Мондиала

http://pogled.info/svetoven/Guardian-rusiya-se-okaza-otlichno-myasto-za-mondiala.95587

/Поглед.инфо/ След първия кръг на Световната купа по футбол в Русия през 2018 г., кореспондентите на британския вестник The Guardian споделят впечатленията си от турнира, отбелязвайки гостоприемството на руснаците и високото ниво на организация за Световната купа. Освен това се отбелязва, че дори някои отбори да са показали успех, други не можаха да покажат отличен резултат въпреки очакванията.

Сrimsonаlter: Вашингтон ще съди Русия и ОПЕК; присъдата е предсказуема

http://pogled.info/svetoven/srimsonalter-vashington-shte-sadi-rusiya-i-opek-prisadata-e-predskazuema.95586

/Поглед.инфо/ Президентът Доналд Тръмп многократно се изказва против "нефтената сделка" между Русия и ОПЕК, която позволява, от една страна, значително увеличаване цената на нефта, но, от друга страна, води до това, че американските избиратели и бизнеса ще плащат значително повече за бензин.

Великобритания ще трябва да отговаря за военни престъпления

http://pogled.info/svetoven/velikobritaniya-shte-tryabva-da-otgovarya-za-voenni-prestapleniya.95585

/Поглед.инфо/ Хиляди са военните престъпления на британците, за които са готови да свидетелстват гражданите на Ирак. Повече от десет години на Лондон се отдаваше да лъже, хитрува и изопачава, дори да прибягва до репресии, подкупи и отравяне на защитниците на правата на човека. Но Великобритания направи една грешка и сега престъпленията й ще бъдат разгледани наново.

Победителят в Hell's Kitchen Дани Спартак приготвя мусака със сос бешамел

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6927682

Победителят в Hell's Kitchen Дани Спартак приготвя мусака със сос бешамелПобедителят в първия сезон на Hell's Kitchen Дани Спартак започва кулинарната си кариера съвсем случайно. Преди повече от десет години приятели го молят да им помогне в ресторанта им. Той се съгласява, без дори да предполага, че така ще се запали по готвенето. “Постепенно започнах да се ъпгрейдвам в тази област,

ФИФА разследва поведението на швейцарците Джака и Шакири, които показаха албанска символика на мача със Сърбия

https://petel.bg/FIFA-razsledva-povedenieto-na-shveytsartsite-Dzhaka-i-SHakiri--koito-pokazaha-albanska-simvolika-na-macha-sas-Sarbiya__270706

ФИФА обяви, че започва разследване срещу швейцарските национали Гранит Джака и Джердан Шакиризаради начина на празнуване на головете и...

Бивш треньор на "моряците" празнува 50-годишен юбилей

https://petel.bg/Bivsh-trenor-na-moryatsite-praznuva-50-godishen-yubiley__270705

Един от най-добрите ни футболни треньори в България – Ясен Петров навърши 50 години. Той е роден в Пловдив на 23 юни 1968 година. През перио...

Нора Шопова за новия циклон, който ще връхлети България до дни

https://petel.bg/Nora-SHopova-za-noviya-tsiklon--koyto-shhe-vrahleti-Balgariya-do-dni__270704

Синоптичката Нора Шопова разкри какво време ни очаква през следващата седмица:  "Днес не се очакват пориви на силния вятър. Няма пораж...

Черно море пети на турнир в Албена

https://petel.bg/CHerno-more-peti-na-turnir-v-Albena__270703

Децата на Черно море, родени 2008 година, завършиха на 5-о място международния турнир Juniors cup 2018 в Албена. В първия си мач “моряците” побе...

Обрали Атанас Месечков, взели техника, пари и дрехи

https://petel.bg/Obrali-Atanas-Mesechkov--vzeli-tehnika--pari-i-drehi__270702

Домът на Атанас Месечков е обран преди близо две седмици, стана ясно в ефира на Нова тв. „Не е приятно, защото бяхме вкъщи с децата си, дока...

Гари Линекер промени крилата си фраза за германците

http://clubz.bg/69564-gari_lineker_promeni_krilata_si_fraza_za_germancite

"Футболът е проста игра. 22-ма души тичат след топката 90 минути и накрая винаги побеждава Германия."

Това е една от прочутите фрази в най-популярната игра и тя принадлежи на Гари Линекер, великия английски голмайстор, топреализатор на "Мондиал '86".

Снощи Линекер, който сега работи като тв водещ, анализатор и колумнист, получи вдъхновение след изстраданата победа на Германия срещу Швеция с 2:1 на Световното и перифразира творението си в туитър:

"Футболът е проста игра. 22-ма души тичат след топката за 82 минути, германците имат изгонен играч и 21 души тичат след топката 13 минути, но накрая някак... пак побеждава Германия."

Пропускаме в случая думичката fucking - всеки може да си я преведе в контекста на написаното от Гари.

Междувременно стана ясно, че след победния гол на Тони Кроос в даденото от съдията продължение се е стигнало до кавга между двете скамейки. Шведите се оплакаха, че в бурната си радост германците ги дразнили с викове и жестове.

"Това ме вбеси, направо ме извади от кожата ми - коментира селекционерът на скандинавците Яне Андерсон. - Някои водещи фигури от техния щаб започнаха да тичат към нас и да ни дразнят, като жестикулираха в лицата ни. Това не беше хубаво. Просто трябва да оставиш опонента си в болката му. Ние водихме битка 90 минути и накрая трябваше да си стиснем ръцете. Не се прави така като германците! Много съм ядосан."

Видеоповторения потвърждават думите на треньора. 

Германците тичат във всички посоки - включително и към скамейката на Швеция. Неприлични жестове не се виждат, но шведите изглежда са се подразнили от изразяването на бурна радост точно до сразените съперници. Подобни неща се случват постоянно във футбола.

Неколцина от двата лагера се спречкаха за секунди, но много бързо "по-хладни" глави застанаха между тях и не се стигна до физически контакт, а само до подвиквания.

"Не съм видял нищо такова - отвърна селекционерът на "маншафта" Йоахим Льов. - Какви са тези жестове и кой ги е отправял? Аз отправял ли съм ги? Ние просто се радвахме, прегръщахме се. Не съм забелязал агресивно поведение. Беше много емоционално. Драма. Част от красотата на футбола е, че има такива мачове."

Гари Линекер промени крилатата си фраза за германците

http://clubz.bg/69564-gari_lineker_promeni_krilatata_si_fraza_za_germancite

"Футболът е проста игра. 22-ма души тичат след топката 90 минути и накрая винаги побеждава Германия."

Това е една от прочутите фрази в най-популярната игра и тя принадлежи на Гари Линекер, великия английски голмайстор, топреализатор на "Мондиал '86".

Снощи Линекер, който сега работи като тв водещ, анализатор и колумнист, получи вдъхновение след изстраданата победа на Германия срещу Швеция с 2:1 на Световното и перифразира творението си в туитър:

"Футболът е проста игра. 22-ма души тичат след топката за 82 минути, германците имат изгонен играч и 21 души тичат след топката 13 минути, но накрая някак... пак побеждава Германия."

Пропускаме в случая думичката fucking - всеки може да си я преведе в контекста на написаното от Гари.

Междувременно стана ясно, че след победния гол на Тони Кроос в даденото от съдията продължение се е стигнало до кавга между двете скамейки. Шведите се оплакаха, че в бурната си радост германците ги дразнили с викове и жестове.

"Това ме вбеси, направо ме извади от кожата ми - коментира селекционерът на скандинавците Яне Андерсон. - Някои водещи фигури от техния щаб започнаха да тичат към нас и да ни дразнят, като жестикулираха в лицата ни. Това не беше хубаво. Просто трябва да оставиш опонента си в болката му. Ние водихме битка 90 минути и накрая трябваше да си стиснем ръцете. Не се прави така като германците! Много съм ядосан."

Видеоповторения потвърждават думите на треньора. 

Германците тичат във всички посоки - включително и към скамейката на Швеция. Неприлични жестове не се виждат, но шведите изглежда са се подразнили от изразяването на бурна радост точно до сразените съперници. Подобни неща се случват постоянно във футбола.

Неколцина от двата лагера се спречкаха за секунди, но много бързо "по-хладни" глави застанаха между тях и не се стигна до физически контакт (като изключим едно избутване), а само до подвиквания и нервни изблици.

"Не съм видял нищо такова - отвърна селекционерът на "маншафта" Йоахим Льов. - Какви са тези жестове и кой ги е отправял? Аз отправял ли съм ги? Ние просто се радвахме, прегръщахме се. Не съм забелязал агресивно поведение. Беше много емоционално. Драма. Част от красотата на футбола е, че има такива мачове."

Седмицата: Без песни под дъжда

http://varnautre.bg/2018/06/24/83936/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b4-%d0%b4%d1%8a%d0%b6%d0%b4%d0%b0

Нивото на цинизъм в държавата рязко се вдигна тази седмица. И ако позивите към повръщане на някои кифли на средна възраст могат да бъдат пропуснати, призивите за срамуване, отправени от виден синдикалист и откровенията на един вицепремиер чия работа /не/ са бюджетните харчове, не трябва да бъдат подминавани със същото безразличие. Обаче засега ги подминаваме… […]

САЩ създават нови космически войски

http://pogled.info/svetoven/sasht-sazdavat-novi-kosmicheski-voiski.95584

/Поглед.инфо/ САЩ от всичко правят военна площадка и сега политиците на страната се добраха до космоса. Преди няколко дни Донлад Тръмп реши да създаде космически войски, които на станат шести вид въоръжени сили на Щатите. Той издаде съответната заповед и добави, че на американците им е необходимо да притежават превъзходство и в космоса.

В Русия е готов проекта за ракета-носител за многократно използване

http://pogled.info/svetoven/v-rusiya-e-gotov-proekta-za-raketa-nositel-za-mnogokratno-izpolzvane.95583

/Поглед.инфо/ Руските наукоемки предприятия продължават да удържат предна позиция в усвояването на космическото пространство: частната компания на Илон Мъск «SpaceX» безспорно е готова да създава нови уникални проекти, но в най-близко време ще мине в сянката на отечествените програми за създаване на ракетно-космическа система от свръх лек клас за многократно използване.

Черно море на пети на международния турнир в Албена

http://varnautre.bg/2018/06/24/83931/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d1%83

Децата на Черно море, родени 2008 година, завършиха на 5-о място международния турнир Juniors cup 2018 в Албена. В първия си мач “моряците” победиха тима на Болярчета (Велико търново) с 2:0, а след това допуснаха драматична загуба от отбора на Академия Хаджи с 1:2. В следващата среща паднаха от Славия с 1:2 и по този […]

Черно море пети на международния турнир в Албена

http://varnautre.bg/2018/06/24/83931/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd

Децата на Черно море, родени 2008 година, завършиха на 5-о място международния турнир Juniors cup 2018 в Албена. В първия си мач “моряците” победиха тима на Болярчета (Велико търново) с 2:0, а след това допуснаха драматична загуба от отбора на Академия Хаджи с 1:2. В следващата среща паднаха от Славия с 1:2 и по този […]

Пълен шок в ЕС! Съюзници на Меркел вървят към германски Брекзит

https://petel.bg/Palen-shok-v-ES--Sayuznitsi-na-Merkel-varvyat-kam-germanski-Brekzit__270699

Лидерката на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) порица един от коалиционните си партньори. Това стана в момент на все по-гол...

Внимание! Забраниха брането на 24 лечебни растения

https://petel.bg/Vnimanie--Zabraniha-braneto-na-24-lechebni-rasteniya__270700

София. Валериана, бял риган и мечо грозде са сред забранените за събиране 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата стр...

Полицаите ползвали тактика на „свинския лов“ при залавяне на затворника беглец!

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba/

Нека гражданите да знаят, че един рецидивист, обирджия и изнасилвач е хванат – така действа системата, така ще работим и занапред“, каза министърът на МВР Валентин Радев след залавянето на затворника Борис Иванов на брифинг в Ловеч. Само за 52 часа беглецът бе разкрит и заловен на изхода на гр. Летница. „Благодарая на всички, които участваха в акцията по залавянето: на СОБАТ, на жандармерията, на областната дирекция на полицията в Ловеч.

Бяхме критикувани в медиите, че са изполмани вертолети и други ресурси, но каквото реши държавното ръководство това превим“, каза още министър Радев.
Главният секретар на МВР Младен Маринов обясни, как се е стигнало до залавянето на Иванов. В петък бил получен по-остър сигнал, който конкретизирал мястото, където за последно е бил забелязан беглеца. Незабавно били насочени сили натам в изключително мащабна операция с жандармерия към ГДНП, сили от Специализираното звено за борба с тероризма /СОБАТ/, областната дирекция включила целия наличен ресурс.
В определен момент служебните кучета хванали следа, но времето се развалило, завалял дъжд. Въпреки това търсенето продължило през цялата нощ.
Сутринта в събота бил получен нов сигнал от жител на гр. Летница, че е Борис Иванов е забелязан в необитаема къща. Насочили сили натам, като случая се развивал изключитено динамично, подчерта гл. секретар. Когато затворникът забелязал, че е разкрит той хукнал да бяга.

Видял възрастна жена, която живее в края на града и се вмъкнал в къщата й, пише 24 часа. Хванал я за ръката и приклекнал, а тя стояла до прозореца. „За щастие жената познавала районния инспектор и успяла с жестове да му покаже, че е заплашена. Той пък сигнализирал силите на жандармерията и обградили къщата.

Виждайки, че е притиснат от преследвачите беглецът направил опит да отвлече възрастна жена, за да я ползва като застраховка пред полицаите. Това пък наложило използването на огнестрелно оръжие за респектиране. Получил се очаквания ефект и Иванов оставил заложничката, продължил да бяга, но след бързи действия на СОБАТ той бил хванат. „Благодарение на жанадармерията реално е била предотвратена заложническа криза“, каза още гл. секретар Маринов.

От СОБАТ са били разположени снайперистки единици, които осъществявали непрекъснато наблюдение накъде се движи беглеца. „Приложена е била тактиката на свинския лов“, допълни Маринов.
„Като се има предвид, че Иванов е с четири постановени присъди, две от които са за грабеж и изнасилване, държа да отбележа, че четвъртата от година и половина е отново за бягство от външен неохраняем обект на Варненския затвор“, каза окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Иванов е в ареста на затвора, образувано е досъдебно производство по чл. 297, за което се предвижда наказание до 3 години. Вероятно ще има обвинение и за отвличането на жената, уточни той.

Материалът Полицаите ползвали тактика на „свинския лов“ при залавяне на затворника беглец! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Турция гласува за президент и парламент: ще бетонира ли Ердоган властта си

https://offnews.bg//sviat/turtcia-glasuva-za-prezident-i-parlament-shte-betonira-li-erdogan-vla-683043.html

Турция гласува на предсрочни избори за президент и парламент. 

Близо 60 млн. турски граждани имат право да дадат гласа си. 

Основният въпрос е дали президентът Реджеп Тайип Ердоган и ръководената от него Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще си запазят първенството. Изборите са особено важни след проведения миналата година референдум, който дава на президента още повече правомощия. Президентът ще поеме и функциите на премиера. 

В момента Реджеп Ердоган също има немалка власт, особено след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г. След това в страната беше въведено извънредно положение, което след това беше удължавано няколко пъти. В последните дни Анкара обяви, че то ще бъде отменено след изборите. 

След опита за преврат над 55 000 души бяха арестувани, а други над 107 000 души - военни, полицаи, съдии, учители и др., бяха уволнени заради предполагаеми връзки с обвинения за организатор на преврата Фетхуллах Гюлен. 

Изборите трябваше да се проведат през 2019 г., но през април Ердоган обяви предсрочни избори на 24 юни. Според експертите една от причините за това е девалвацията на турската лира, която може да влоши икономическата ситуация в Турция и да намали подкрепата за ПСР. В същото време опозицията укрепи позициите си и набира авторитет. 

Турските граждани в чужбина вече имаха възможност да дадат гласа си. Те направиха това между 7 и 19 юни. От изнесените данни стана ясно, че избирателната активност е била по-висока от очакваното. 

Социологическите проучвания посочиха, че Ердоган може би няма да успее да спечели необходимите му 51% от гласовете и ще трябва да се яви на балотаж. Ако се стигне до втори тур, той ще се проведе на 8 юли. 

Социолозите смятат, че партията на Ердоган може да загуби парламентарното си мнозинство след вота.

Политолозите отбелязват, че сега турската опозиция е много по-обединена. Опозиционните лидери вече показаха няколко анкети, показващи, че хората са уморени от политиката на Ердоган. Противниците на Ердоган изтъкват високите нива на безработицата. Много от по-младите турци искат и да се дистанцират от консервативните ислямски идеи, които президентът използва. 

Въпреки окуражителните знаци за опозицията обаче повечето социологически проучвания сочат победа за коалицията между ПСР на Ердоган и Партия на националистическото действие, която в момента е трета сила в парламента. 

Срещу управляващата партия се изправя коалиция Национален алианс, в която влизат Народнорепубликанска партия (НРП), основана от Ататюрк, проислямистката Партията на щастието (ПнЩ), дясната Добра партия и дясноцентристката Демократическа партия.

Реален шанс да премине бариерата от 10% за влизане в турския парламент има и прокюрдската лява Демократическа партия на народите (ДПН). Има опасения, че Ердоган и поддръжниците му ще опитат да спрат или ограничат гласуването в районите от страната, населени предимно с кюрдско население. 

Изборите за парламент в Турция преминават в един тур по пропорционална система. 

След конституционната реформа от миналата година беше увеличен броя на депутатите. След тези избори те вече ще бъдат 600, а не 500, както досега. 

Промени в изборните правила дадоха и повече правомощия на силите за сигурност, които ще могат вече да влизат в секции и да отвеждат избиратели и наблюдатели, ако има сигнал, че създават пречки на изборния процес. 

По всичко изглежда, че Реджеп Ердоган и партията му ПСР ще спечелят нов мандат, въпреки надеждите на опозицията. Според социолозите има възможност Ердоган да не бъде избран за президент на първи тур. Ако това се случи, най-вероятният му опонент би бил издигнатият от НРП Мухарем Индже. Ако това се случи, Ердоган със сигурност ще спечели, категорични са проучванията. 

ВВС на САЩ са били подложени на лазерна атака от страна на китайците

http://pogled.info/svetoven/vvs-na-sasht-sa-bili-podlozheni-na-lazerna-ataka-ot-strana-na-kitaitsite.95582

/Поглед.инфо/ Как со­об­ща­ют офи­ци­аль­ные ис­точ­ни­ки Thе Wall Street Journal за по­след­ние несколь­ко ме­ся­цев, в Южно-Ки­тай­ском море, аме­ри­кан­ские во­ен­ные са­мо­ле­ты более 20 раз под­верг­лись ла­зер­ной атаке, в том числе и с ки­тай­ских ры­бо­ло­вец­ких судов.

„Маккартизмът“: старинните игри на Запада

http://pogled.info/svetoven/amerika/makkartizmat-starinnite-igri-na-zapada.95581

/Поглед.инфо/ Съществува такова понятие „маккартизъм“. То се появява преди 65 години в САЩ, когато двама американци, които са обвинени в съдействие на СССР са затворени. За това способства Джоузеф Маккарти, който тогава устройва истински „лов на вещици“.

Crimsonаlter: Разводът е неизбежен: защо Тръмп замеря Меркел с бонбони

http://pogled.info/svetoven/Crimsonalter-razvodat-e-neizbezhen-zashto-tramp-zamerya-merkel-s-bonboni.95580

/Поглед.инфо/ Тъй като детайлите от скандалната среща на високо равнище на Г-7 продължават да изтичат в пресата, става все по очевидно, че отношенията между САЩ и техните (всъщност вече бивши) европейски съюзници едва ли ще се възстановят. Преди година, през май 2017 г., ние писахме, че действията на германското ръководство по отношение на Съединените щати повече напомнят на „заявление за геополитически развод“ с САЩ предвид това, че Ангела Меркел с Доналд Тръмп не си пасват не само по характер, но и по представата за това какво място трябва да заема Европа в глобалната политика на XXI век.

На Еньовден всяка билка добива целебна сила и всяко гадание се сбъдва

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/na-eniovden-vsiaka-bilka-dobiva-celebna-sila-i-vsiako-gadanie-se-sbydva-2105030

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година.

В различните части на България той се нарича още Среди лето, Яневден, Иванден, Иван Бильобер. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св.

Пътят до морето - по-скъп от лято 2017-а

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pytiat-do-moreto-po-skyp-ot-liato-2017-a-2105253

Традиционно летните отпуски в България започват с по-високи цени на горивата. Средно с около 15 лв. по-скъпо ще струва пътят дотам с автомобил това лято в сравнение с миналия юни.
 
Ако сравняваме пък цените от миналия сезон, ще видим, че и тогава в началото на лятото 2017-та е имало

В Турция избират нов държавен глава и състав на парламента

//dariknews.bg/novini/sviat/v-turciia-izbirat-nov-dyrzhaven-glava-i-systav-na-parlamenta-2105265

Решаващи президентски и парламентарни избори в Турция. Резултатите или ще бетонират Реджеп Ердоган във властта или ще разместят пластовете в политиката. Опонентите му са петима, като основният му конкурент е кандидатът на Народно републикан

Британците искат да имат последната дума по сделката за Брекзит

//dariknews.bg/novini/sviat/britancite-iskat-da-imat-poslednata-duma-po-sdelkata-za-brekzit-2105262

Десетки хиляди излязоха по улиците на Лондон, призовавайки към второ гласуване за напускането на Европейския съюз (ЕС) от Великобритания.

Анти-Брекзит привържениците бяха пред парламента, за да отбележат втората годишнина от

С изпити по френски език и по география завършва кандидатстудентската сесия на СУ

//dariknews.bg/regioni/sofiia/s-izpiti-po-frenski-ezik-i-po-geografiia-zavyrshva-kandidatstudentskata-sesiia-na-su-2105261

На 24 юни 2018 г. с изпити по френски език и по география завършва втората кандидатстудентска сесия за учебната 2018/2019 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
 
Конкурсният изпит по френски език цели проверка на езиковите знания и умения на кандидатите.

В Париж отваря врати институт „Джакомети“

//dariknews.bg/novini/liubopitno/v-parizh-otvaria-vrati-institut-dzhakometi-2105243

Светло ателие, библиотека, орнаменти в стил ар деко - институт "Джакомети", посветен на творчеството на известния швейцарски скулптор, ще отвори врати във вторник в парижкия квартал Монпарнас, предаде АФП.
 
"Това не е музей", настоя

След залавянето на затворника: "Така действа системата..."

http://clubz.bg/69563-sled_zalavqneto_na_zatvornika_taka_dejstva_sistemata

"Поздравявам всички служители в системата на МВР, които участваха в издирването на избягалия затворник."

Това написа във фейсбук председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов няколко часа, след като властите заловиха избягалия затворник Борис Иванов.

"Професионалната им работа успя да върне в затвора беглеца и да предотврати евентуално негово следващо престъпление. Благодаря и на всички граждани за подадените сигнали и активното съдействие на органите на реда по време на издирването. Това за пореден път доказа, че когато държавата и гражданите работят заедно, резултатите винаги идват", написа Цветанов.

„Така действа системата, така ще работим и занапред спрямо всички, които нарушават правилата. Само за два дни, около 52 часа ни бяха необходими за издирването. Благодаря на всички, които участваха в операцията – служители на полицията, жандармерията, СОБТ, действали по разпореждане на професионалното ръководство и приложили способи, които доведоха до ефект.

Бяхме критикувани, че използвахме много сили, но те бяха необходими. Важно е да подчертая, че критиките, които чувахме, демотивират състава, служителите са пресирани и под излишен натиск, когато работят усърдно. На практика предприети и извършени са всички необходими действия, които невинаги може да бъдат оповестявани и обяснявани, но се вършат. Нека има критики, но по-внимателни, за да могат професионалистите да работят спокойно", заяви министърът на вътрешните работи на късен брифинг по повод задържането на издирвания беглец от затвора Борис Иванов.

Ръководството на МВР и местната прокуратура дадоха пресконференция късно снощи след успешната операция. На нея стана ясно, че Иванов е опитал да похити възрастна жена "за застраховка". 

"В резултат на действията на жандармеристите е предотвратено отвличането на жената и евентуална заложническа криза. В момента, в който е осъзнал, че е разпознат, беглецът панически обмислил тактики за спасяване – вижда жената, която живее в края на населеното място, но тя успява да даде знак с жестове на районния инспектор, че е застрашена и той е реагирал много адекватно. Опитал отново да избяга и след бързи тактически действия на СОБТ, беглецът е задържан.

СОБТ не се използва само за обезвреждане и в случая работата им допринесе издирваният да не извърши друго престъпление. Предстои анализ на конкретните му действия, но на първоначален етап преценяваме, че не е имал предварителен цялостен план. Колегите си свършиха работата професионално“, заяви и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, цитиран от "Фокус".

„Благодарение на доброто взаимодействие и координация с Дирекция „Жандармерия“ и ОДМВР бързо създадохме необходимата организация за тактически действия, така че да бъде пресечен пътят на беглеца за изтеглянето му от района и предотвратихме навлизането му по-нататък в населеното място, локализиран бе и задържан. Колегите не му оставиха шанс да окаже съпротива, поясни Георги Гайков, началник на СОБТ.

„За два дни полицията си свърши професионално работата, като имаме предвид, че издирваният е с четири постановени присъди, две от които за грабеж и изнасилване. Веднага след бягството му е образувано досъдебно производство, вероятно ще има обвинение и за опита за отвличане на възрастната жена", обясни окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Италия обяви: До 1 година ще стане ясна съдбата на ЕС

https://petel.bg/Italiya-obyavi--Do-1-godina-shhe-stane-yasna-sadbata-na-ES__270698

Бъдещето на Европейския съюз е поставено на карта и ще стане ясно до една година. Това заяви в интервю за „Шпигел“ италианският вицепрем...

Полицаи обискираха младата Наталия на Слънчака и се хванаха за главата от откритото в чантичката й

https://petel.bg/Politsai-obiskiraha-mladata-Nataliya-na-Slanchaka-i-se-hvanaha-za-glavata-ot-otkritoto-v-chantichkata-y--__270697

Служители на „Криминална полиция“ към РУ-Несебър са направили поредния удар срещу наркоразпространението в най-големия ни морски курор...

Сестрата на Неймар колабира на стадиона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6927873

Сестрата на Неймар колабира на стадионаНай-скъпият футболист в света Неймар имаше трудни моменти на стадиона в Санкт Петербург при измъчената победа с 2:0 над Коста Рика. Оказа се, че сестрата на бразилската звезда - Рафаела Бекран, също е преживяла тежко мача. На 22-годишната дама ѝ прималяло на трибуните и колабирала. Още там медицински екип успял да я свести.

В Сирия са обстреляли военни съветници на коалицията на САЩ

http://pogled.info/svetoven/v-siriya-sa-obstrelyali-voenni-savetnitsi-na-koalitsiyata-na-sasht.95579

/Поглед.инфо/ Неизвестни лица са обстрелвали военни съветници на коалицията под ръководството на САЩ и силите на съюзната групировка „Джейш Магавир ас Саура“ в района за предотвратяване на конфликта близо до Ат Танф в сирийската провинция Хомс, а те са произвели ответен огън.;

Източноевропейските тигри бойкотират мини-срещата на високо равнище на ЕС по миграцията

http://pogled.info/svetoven/evropa/iztochnoevropeiskite-tigri-boikotirat-mini-sreshtata-na-visoko-ravnishte-na-es-po-migratsiyata.95578

/Поглед.инфо/ На срещата на министър-председателите на „Вишеградската четворка“ (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) в Будапеща участниците заявиха, че бойкотират предстоящата мини-среща на високо равнище на ЕС по миграцията, която трябва да се проведе в неделя. На срещата на В4 също участва и австрийският канцлер Себастиан Курц, но той все пак ще посети мини-срещата.

Китай и Индия се замислиха да поставят ОПЕК на колене

http://pogled.info/svetoven/kitai-i-indiya-se-zamisliha-da-postavyat-opek-na-kolene.95577

/Поглед.инфо/ Дали Пекин и Делхи ще постигнат това, което не му се отдава на Вашингтон? Каквото и да ни говорят „зелените“ и без подписването на Киотския протокол, петролът както и преди състава 32,9% от световното енергийно потребление. И това е, ако не смятаме обемите по използването му за суровина за химическата промишленост. Общо по света на денонощие се добиват по 94,3 милиона барела петрол, което при средна цена от 53 долара да барел означава пазар с обем от приблизително 1,8 трилиона долара годишно. Тук не се смятат разходите за логистика, застраховката на сделките и различните видове обслужване на оборудването и съдовете.

Прогнозата няма да се хареса на тези, които са решили да ходят днес на плаж

https://petel.bg/Prognozata-nyama-da-se-haresa-na-tezi--koito-sa-reshili-da-hodyat-dnes-na-plazh__270664

meteo.bg Атмосферното налягане ще бъде малко по-високо от средното за юни и през деня ще се задържи почти без промяна. През нощта разкъсв...

От днес Турция няма да е същата! Предстои съдбовен ден

https://petel.bg/Ot-dnes-Turtsiya-nyama-da-e-sashhata--Predstoi-sadboven-den__270696

Анкара. Президентските и парламентарни избори в Турция ще бъдат наблюдавани от около 415 наблюдатели, предава Anadolu Agency. Според информация, ...

Еньовден е! Вижте кои са имениците днес

https://petel.bg/Enovden-e--Vizhte-koi-sa-imenitsite-dnes__270695

Рождество на свети Иоан, Предтеча и Кръстител Господен (Еньовден) Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се р...

Днес Рожден ден празнува Петя Буюклиева

https://petel.bg/Dnes-Rozhden-den-praznuva-Petya-Buyuklieva__270694

Петя Буюклиева е родена на 24 юни 1959 г. в Асеновград. Завършва музикалното училище в Пловдив със специалност пиано, а след това и музикалн...

Еньовден е! Ето какви билки да вържем с червен конец и какво не трябва да правим…

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%bd%d1%8c%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b5-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b5%d0%bc-%d1%81/

Днес е  Еньовден , важно  е да запомним, в никакъв случай да не позволяваме през главата да ни минават негативни и лоши мисли, защото природата може да ги чуе и да ги сбъдне!

Имен ден празнуват: Еньо, Йоан, Йоана, Янко, Яна, Янита и Биляна /тъй като е кръстена на билките/. Освен всички именници, на 24 юни празнуват фармацевтите и фитотерапевтите, които са наследници на някогашните знахари

Това е езическо тържество, който по стар български обичай честваме на 23 срещу 24 юни, отбелязвайки лятното слънцестоене.

Той е наричан по различен начин в различните части на България – Среди лето , Иван Бильобер , Яневден и Иванден, което се дължи на християнския обичай, характерна за празника. На 24 юни Православната църква чества рождението на Йоан Кръстител, който предрича появата на Спасителя и проправя път за неговото дело, пише за жената.

Обичаите, които изпълняваме и до днес, в по-голяма степен са запазили древния култ към Слънцето, вместо да се повлияят от църковния празник.

Според народните вярвания, това е най-дългият ден от годината, в който слънцето се разкрива в цялата си сила, след което бавно започва да умира. Точно това е и причината основните обичаи да се изпълняват преди изгрев слънце и особено събирането на билки, които са най-лековити в нощта срещу Еньовден . Билките се берат от жени, знахарки, баячки и млади моми и трябва да наброяват 77 и половина. Първите лекуват 77 определени болести, а половинката е лек за страшната и неизлечима болест. Коя е тази билка, обаче, никой не знае и се бере със затворени очи, наслука.

 

От билките са правят китки, толкова на брой, колкото са членовете на семейството и се завързват с червен конец, след което се оставят да пренощуват отвън, а на сутринта по тях се гадае за здравето на човека, на когото са наречени. След това се закачат в дома и се използват през цялата година за лечение на болните – кадят ги, запойват ги или ги къпят с водата, в която са били потопени. Освен китките, от останалите събрани билки и цветя се прави голям Еньовски венец, през който минават всички, за да бъдат здрави през цялата година.

Цветята, билките и тревите, събрани на Еньовден притежават не само лечебна, но и магическа сила. Момите, които страдат от несподелена любов, могат да си върнат радостта в живота с помощта на тинтява, комунига, вратига, чернотрън, дилянка, тъжец, пелин и други така наречени разделни билки, които освобождават човешката душа от унищожителното чувство. Баячките и знахарките пък забъркват любовни отвари, като ги приготвят на бавен огън и в нови глинени съдове. Също така се вярва, че еньовските билки притежават силата да лекуват бездетни жени и прогонват злите духове.

Народните вярвания гласят, че след Еньовден слънцето започва да клони към зима, въпреки че е едва началото на лятото. Но преди да поеме по дългия път, то става рано, окъпва се в реките и прави водата им лековита. След това се отърсва, а падналата от него роса също притежава магическа сила. Според обичаите, на този ден трябва да станем преди изгрева, за да се окъпем в лековитите реки или да се отъркаляме в росата, след което да посрещнем „трептящото“ слънце. Вярва се, че който успее да зърне „танцуващото“ слънце ще бъде надарен със здраве и благополучие.

ругият обичай, който се изпълнява на Еньовден и който отново е свързан с магическата сила на водата, е обичаят ладуване. В него основното действащо лице е „Еньовата буля“, в чиято роля се превъплъщава 3 – 4-годишно момиченце, което по традиция е най-малкото дете в семейството или така наречения изтърсак, облечено в булчински одежди, с накити, но с червено було. Момите я разнасят из нивите на селото, за да бъде плодородна земята, а неговите думи се приемат за предсказания.

След като приключат с обхождането на селското землище, девойките започват гадаенето за женитба. Те са хвърлили своите китки в смълчана вода още предходната вечер, а котелът е пренощувал на открито под трендафил. На всяка китка има пръстенчета, които са наречени на ергените. „Еньовата буля“ започва да вади китките една по една, а момите пеят песни за имотност и женитба.

Според народните поверия, в нощта срещу Еньовден щастието може да се усмихне и на тези, търсещи скрито имане. На този ден над мястото, където е заровено златото свети син пламък, а пазителите на жълтиците, страшните таласъми, са напълно безопасни.

 

Материалът Еньовден е! Ето какви билки да вържем с червен конец и какво не трябва да правим… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Русия нанесе 20 удара в Сирия

https://petel.bg/Rusiya-nanese-20-udara-v-Siriya__270693

Руската авиация е нанесла най-малко 20 удара срещу град Бусра ал Харир в югозападната част на Сирия, на границата с Йордания, предаде аген...

На този ден в историята

https://petel.bg/Na-tozi-den-v-istoriyata__270662

24 юни е 175-ият ден в годината според григорианския календар (176-и през високосна). Остават 190 дни до края на годината. 217 г. – Втора пун...

Спомени от соца: Някога в това българско село бяха едни от най-големите казарми, а сега...

https://petel.bg/Spomeni-ot-sotsa--Nyakoga-v-tova-balgarsko-selo-byaha-edni-ot-nay-golemite-kazarmi--a-sega-----__270692

Първият ден на септември 1997 г. Последният войник напуска поделението на 33-ти мотострелкови полк при 16-та дивизия към знаменитата Трета ар...

Хороскоп за днес

https://petel.bg/Horoskop-za-dnes__270660

lamqta.com Овен  Трябва да се настроите на миролюбива вълна. Този ден ще изисква спокойно и премерено отношение към много сложни въпроси. Ви...

Слънчево, но хладно за сезона!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%be-%d1%85%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0/

Прогноза  за 24.06.2018
Днес  ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и на отделни места в южните и източните райони ще превали.

Ще духа слаб запад-северозападен, в Източна България източен вятър. Максимални температури между 22° и 27°, в София около 22°.

Над планините ще има променлива облачност и на места ще превали дъжд, по-значителен в Родопите. По високите части ще духа умерен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра – около 7°.

Материалът Слънчево, но хладно за сезона! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

МВнР на Русия: Сирийските терористи са произвеждали химическо оръжие с оборудване от ЕС и САЩ

http://pogled.info/svetoven/mvnr-na-rusiya-siriiskite-teroristi-sa-proizvezhdali-himichesko-orazhie-s-oborudvane-ot-es-i-sasht.95576

/Поглед.инфо/ Прессекретарят на МВнР на Русия Мария Захарова заяви по време на съвместен брифинг с Министерството на отбраната, че оборудването за производство на химическо оръжие, което е открито в сирийския град Дума, е направено в Западна Европа и в САЩ.

Министерството на отбраната на Русия разсекрети документи за началото на Великата отечествена война

http://pogled.info/svetoven/russia/ministerstvoto-na-otbranata-na-rusiya-razsekreti-dokumenti-za-nachaloto-na-velikata-otechestvena-voina.95575

/Поглед.инфо/ Министерството на отбраната на Русия по случай на Деня на паметта и скръбта публикува на сайта си исторически документи за първите сражения на Червената армия във Великата отечествена война - http://june-22.mil.ru/.

Сергей Глазев: Светът е на прага на нов технологичен ред

http://pogled.info/svetoven/sergei-glazev-svetat-e-na-praga-na-nov-tehnologichen-red.95574

/Поглед.инфо/ Светът е на прага на нов технологичен ред, убеден е академика от РАН Сергей Глазиев. Днес в руската столица премина презентацията на новата му книга „Пробив в бъдещето“, която е резултат от дългогодишната работа на учения.

Какво вещаят звездите за днес: Овни преценявайте думите, Раци анализирайте случилото се, Риби поспете неделята е за това!

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5/

Хороскопът за 24 юни 2018 година

Овен

Тази неделя преценявайте думите си. Време да преминете към ефективни действия. Бъдете активни и използвайте енергията, която сте събрали.

Телец

Тази неделя бъдете умерени и сдържани в желанията си. Прекалената нескромност ще ви доведе до място, където едва ли бихте желали да бъдете.

Близнаци

Тази неделя заложете на самостоятелността. Бъдете смели и не позволявайте на никого да ви води за носа. Имате добър потенциал да се справите с тези неприятни ситуации.

Рак

Тази неделя направете анализ на случилото се през последните дни. Може би в него ще откриете основата в всички свои възгледи и действия и това ще ви позволи да продължите напред с ясна мисъл, какво точно и как го искате.

Лъв

Тази неделя не обвинявайте хората около себе си за неуспехите ви, а на първо място потърсете причината вътре във вас. Отърсете се от тревогите.

Дева

Тази неделя е много важно да повярвате в собствените си сили и действайте смело и методично за постигане на набелязаните цели.

Везни

Тази неделя съществува риска да ви се прииска да махнете с ръка на всичко и да спрете да мислите, като разчитате на други да мислят вместо вас. Не го правете. Отговорността е ваша, а не на другите.

Скорпион

Тази неделя ако започнете да кроите нови планове, съществува голяма опасност да допуснете грешки и по-късно да се разочаровате.

Стрелец

Тази неделя не се сърдете, а проведете един откровен разговор за изясняване на ситуацията. Вероятно всичко е плод на нелепа грешка, а не някаква световна конспирация срещу вас.

Козирог

Тази неделя се вглеждайте,в знаците, които съдбата ще ви даде Смирени сигурни, че всичко, което се случва е за добро.

Водолей

Тази неделя бъдете позитивни и гледайте света с широко отворени очи и ще разберете, как да употребите това, което бушува във вас.

Риби

Тази неделя заложете на здравословното хранене и начин на живот. Дайте си достатъчно време за сън и почивка. Помислете за скорошна почивка.

 

Материалът Какво вещаят звездите за днес: Овни преценявайте думите, Раци анализирайте случилото се, Риби поспете неделята е за това! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тръмп е готов да преговаря с Путин – в Русия идва вестител с предложение за среща

http://pogled.info/svetoven/tramp-e-gotov-da-pregovarya-s-putin-v-rusiya-idva-vestitel-s-predlozhenie-za-sreshta.95573

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ отново заговори за необходимостта от сближаване с Русия. Във връзка с това Доналд Тръмп вече предложи възстановяването на формата Г-8 и дори бе горещо подкрепен от италианските си партньори. Сега Доналд прави следващата „крачка“, допускайки по време на среща с щатски губернатори, че още през юли може да се състои пълноценна среща на високо равнище между него и президента на Русия Владимир Путин.

FT: В очите на целия свят «негостоприемна» Америка постепенно губи от Китай

http://pogled.info/svetoven/FT-v-ochite-na-tseliya-svyat-negostopriemna-amerika-postepenno-gubi-ot-kitai.95572

/Поглед.инфо/ Антиамериканските настроения в целия свят стремително растат и причина за това е не само личността на Доналд Тръмп, отбелязва наблюдателят на FT Едуард Луис. Според журналиста новото поколение вече не помни следвоенните заслуги на Америка и не е „очаровано“ от нея. В техните очи символ на прогреса изглежда по-скоро Китай. И ако САЩ продължат на укрепват своя имидж на негостоприемна страна, „антиамериканизмът на мирното време“ може да надживее Тръмп, предупреждава авторът.

Пощите вече ще продават автомобилната застраховка "Гражданска отговорност"

https://petel.bg/Poshhite-veche-shhe-prodavat-avtomobilnata-zastrahovka-Grazhdanska-otgovornost__270690

Нова услуга въведоха "Български пощи" ЕАД – продажба на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на водачите на МПС. Засега ...

Турция - между диктатурата и политическата парализа

http://clubz.bg/69562-turciq_mejdu_diktaturata_i_politicheskata_paraliza

Днес са изборите за президент и парламент на Турция. Мнозита политически наблюдатели ги наричат исторически заради последиците от тях. Ето възможните варианти за изход от изборите, изготвени от ДПА.

ПОБЕДА НА ЕРДОГАН (ДНЕС) И НА ПСР

Ако Реджеп Тайип Ердоган бъде избран още на първия тур и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели абсолютно мнозинство, президентът ще придобие безпрецедентни пълномощия и ще управлява еднолично. Това положение ще се запази пет години.

ПРЕЗИДЕНТСКИ БАЛОТАЖ

Ердоган все още ще е фаворит за краен победител, но имиджът му ще пострада. Опозицията ще получи шанс.

ЕДНОЛИЧЕН РЕЖИМ?

Ердоган побеждава на втория тур (вероятно Мухаррем Индже), но ако ПСР има абсолютно мнозинство, той ще съумее да преодолее удара по авторитета си. Опозицията се опасява, че в този случай също ще има еднолично управление.

НЕЯСНО БЪДЕЩЕ

Ердоган губи на втория тур след 16-годишно управление на неговата партия. Турция е разклатена из основи. Той е обещал, че ще уважи вота на хората, но реакцията на привържениците му не е предвидима. Страната влиза в период на нестабилност, защото Индже се е зарекъл да отмени президентската система на управление, приета на референдума м.г.

ПОЛИТИЧЕСКА ПАРАЛИЗА

Ердоган е преизбран, но ПСР губи мнозинството си в парламента. Новата президентска система на управление не е пригодна за такава ситуация. Ердоган може да издава укази, но парламентарното мнозинство може да ги отменя. Възможно е президентът да поеме риска да разпусне парламента и да насрочи нови избори, но и самия той ще трябва да се бори за ново преизбиране.

Мухаррем Индже.

НОВ ПРЕЗИДЕНТ И ПСР С МНОЗИНСТВО

Малко вероятен вариант, който също би довел до политическа парализа.

ИНДЖЕ ПРЕЗИДЕНТ И ПСР В МАЛЦИНСТВО

Непредвидима е реакцията на Ердогановата електорална база. Настоящата опозиция е единна срещу Ердоган, но ако го няма, може да се разедини. Обаче ако Турция се върне към състоянието на парламентарна република (както обещава Индже), настоящите опозиционни партии ще трябва да съставят правителствена коалиция независимо от различията си. БТА.

Машина на времето: 28.2.2008 г., 23,40 часът: огън в купе №6 превърна влака София - Кардам в ковчег за 8

https://www.24chasa.bg/novini/article/6927855

Машина на времето: 28.2.2008 г.,  23,40 часът:  огън в купе №6 превърна влака  София - Кардам в ковчег за 8Осем души бяха изпепелени във влака София - Кардам в нощта срещу 29 февруари, съобщава “24 часа” на първа страница в броя от 1 март 2008 г. (Годината е високосна - бел. ред.) Спящите хора се оказали в огнен капан край Червен бряг, тъй като вратите на вагоните били заключени. Оцелели твърдят, че имало само един работещ пожарогасител.

Ватикански съд осъди свещеник за детска порнография

http://clubz.bg/69561-vatikanski_syd_osydi_sveshtenik_za_detska_pornografiq

Монсеньор Карло Алберто Капела, който до миналата година е работел в апостолическата нунциатура (посолството на Ватикана) във Вашингтон, беше осъден за притежание и разпространение на "големи количества" детска порнография, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Освен това Ватиканският наказателен съд му наложи и глоба от 5000 евро. Процесът продължи само два дни. Това е първият подобен процес във Ватикана, отбелязва АП.

В петък монсеньор Капела призна за "неуместното си поведение" и както и, че е гледал снимките по време на това, което той определи като период на уязвимост и вътрешна криза, дължащи се на прехвърлянето си на работа във Вашингтон. Той поиска от съда да прояви снизхождение, тъй като деянието му било само "препъване по пътя" на свещеническото му призвание, на което държи и желае да продължи.

Председателят на съда Джузепе дала Торе обаче подчерта, че Капела е продължил да гледа снимките и след като е бил отзован от поста си през август миналата година.

Прокуратурата поиска Капела да бъде осъден на 5 години и 9 месеца затвор, пише БТА.

Разсеян водач на BMW взриви бензиностанция

https://petel.bg/Razseyan-vodach-na-BMW-vzrivi-benzinostantsiya__270679

automedia.investor.bg Шофьорът си тръгна с маркуча за зареждане на гориво Разсеян шофьор предизвика тежък инцидент, след като зареди гориво на б...

Посланията от срещата на президентите Румен Радев и Александър Вучич

http://www.eurochicago.com/2018/06/bg-rs/

Приключи двудневната среща на президента на Р България Румен Радев със сръбския му колега Александър Вучич. Изпратените послания от това посещение са обнадеждаващи не само за българското национално малцинство, но и за добросъседскитеотношения между двете държави, както и за ...

Изхвърлиха говорителката на Тръмп от ресторант

http://clubz.bg/69560-izhvyrliha_govoritelkata_na_trymp_ot_restorant

Говорителката на президента Доналд Тръмп Сара Сандърс беше изгонена от ресторант защото работи за Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

Съсобственичката на "Red Hen" в Лексингтън, Вирджиния заявила на госпожата и 7 души от семейството й, че трябва да напуснат и това е знак на протест срещу администрацията на Тръмп.

"Г-жа Сандърс работи за една нехуманна и неетична админисрация", заяви Стефани Уилкинсън, цитирана от Би Би Си.

Затова тя решила да помоли говорителката на Белия дом да напусне заведението, което е само от 26 маси.

"Какво да направя. Мога да й кажа да напусне. Да го направя ли?", попитала Стефани първо работещите в ресторанта.

И те отвърнали "Да".

Инцидентът става само ден след като министърката по вътрешните дела Кирстен Нийлсън бе охулена в заведение с мексиканска храна във Вашингтон.

Двата случая са показателни за отношението на американците към миграционната политика на Тръмп и особено към скандалните разделяния на децата на бежнаци от родителите им.

Самата Сандърс написа в социалната мрежа, че е била помолена да напусне заведението и че съвсем възпитано е излязла, за да не създава проблеми.

Ресторантът, от който изгониха Сандърс.

Свидетелка на сцената пише:

"Бях в ресторанта когато много грубо беше отказано сервиране на Сара Сандърс. Бях отвратена от постъпката. Никога повече няма да посетя това заведение".

Уилкинсън заявила на Сандърс преди да й каже да напусне, че в ресторантът имат определени стандарти за честност и справедливост.

"Добре тогава. Тръгвам си", отвърнала говорителката на Тръмп.

Огромната част от реакциите в социалните мрежи са в подкрепа на действията на съсобственичката на ресторанта.

Да минеш под венец от билки

http://budnavarna.bg/35582-da-minesh-pod-venets-ot-bilki/

Първото „Всенародно веселие с носия“ в Белослав събра стотици почитатели на народните традиции.

Фестивалът се организира в навечерието на Еньовден и част от програмата е свързана с празника на билките. Теренът на „Авренска поляна“ е окосен и обработен срещу кърлежи със средства на общината. Затова и събирането на еньовче ще бъде на съседната поляна, разказват организаторите. Инициаторите от Народно читалище „Съзнание 1926“, „Виртуален музей на България“, проект „История в шевици“, „Фестивал на Шевицата“, Радослав Радков и приятели са се постарали да не липсва нищо – от доброто настроение до храната .

От цялата страна са дошли част от занаятчиите, както и някои изпълнители. Музикантите от Родопите – гайдарът Николай Димитров и певецът Хамид Имамски са пътували много – повече от 400 километра, но са убедени, че „за любовта към фолклора няма невъзможно нещо, защото човек когато обича нещо, намира време. Истински изпятата родопска песен е все едно да извадиш сърцето на родопчанина, защото всяка песен е нещо преживяно“, допълва Хамид Имамски.

Бабите от Чернево, облечени в автентични носии, вече са направили еньовския венец. Споделят, че в техния край има повече от бялото еньовче, жълтото е по-малко, но се среща и от него. Сплели са от всички билки, както поверява обичая. За него те знаят повече от своите баби, а не от майките, защото когато били малки и трябвало да го правят, тогава бил забранен ритуал. Знаят обаче, че за здраве трябва да се мине под венеца от билки и то да се обърнеш към слънцето.

На поляната край Белослав ще има и Еньова буля, и още много изненади. А най-важното е, че в национални костюми са облечени цели семейства. Преподавателката от училище „Климент Охридски“ във Варна Деница Христова е раздала на децата и техните родители част от своите национални носии и всички са заедно на поляната.

Материалът Да минеш под венец от билки е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ започва днес

http://budnavarna.bg/35579-mezhdunarodniyat-muzikalen-festival-varnensko-lyato-zapochva-dnes/

Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Концертът с участието на оперната прима е на 24-ти юни от 20.00 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.
„Много съм щастлива, че съм във Варна. Огромна чест и радост е да открия фестивала. Последната ми изява на варненска сцена беше през 1996 година заедно с майка ми Валери Попова“, каза пред медии Пендачанска.

Основната програма на фестивала от 24-ти юни до 5-ти юли ще включи не само обичайната класическа музика, но още и джаз, фолкор и музикален театър. Сред акцентите е концертът на Биг бендът на БНР, който ще представи Скици от Испания“ на 27 юли. Концерт-майстори и лауреати на най-престижните струнни конкурси ще се представят в камерния оркестър “East West”. Те ще зарадват публиката с романтична музика от Изтока и Запада.

Няколко премиери ще бъдат поднесени на варненската публика в рамките на „Опера в Летния театър“, която е част от програмата на фестивала. На 28 юли за първи път ще бъде представен мюзикълът „Маската на Зоро“. „Пепеляшка“ ще зарадва почитателите на операта на 4 юли, а „Тоска“ на 7 юли. Премиерата на „Летящия холандец“ е на 12 юли, а на „Джоконда“, която за първи път се поставя в 71 годишната история на варненската опера, ще бъде представена на 7 август. Два дни по-късно публиката ще може да се наслади на балета „Лебедово езеро“.

В модула „Академия“ от 6-ти до 12-ти юли предстои емблематичният проект на проф. Минчо Минчев „Интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка“. За пръв път в България в три концертни вечери ще се изявят десетима цигулари и четирима пианисти, ще представят 10-те сонати за пиано и цигулка на Бетовен.

„Baroque“ – Ренесансова и Барокова музика е завършващият модул на фестивала. Той вече трета година се радва на голям интерес. Срещата с изтъкнати европейски ансамбли за старинна музика ще се състои през септември.

Материалът Международният музикален фестивал „Варненско лято“ започва днес е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Десетки сигнали за паднали клони

http://budnavarna.bg/35577-desetki-signali-za-padnali-kloni/

Причина е вятърът със сила 10-12 метра в секунда. Сигналите са подадени в областната дирекция за противопожарна и аварийна безопасност във Варна и в общината.

Става дума за квартал „Чайка”, курортен комплекс „Чайка” и други райони на града.

От дървото пред входа на Радио Варна вятърът отчупи клон, който след подаден сигнал на 112, беше отстранен от екип на пожарната с командир Крум Димитров.

По улиците и тротоарите в морската столица също има паднали листа и клони.

Пристанище Варна е отворено.

снимката е илюстрация

Материалът Десетки сигнали за паднали клони е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Без ток във Варна – 24 юни 2018

http://budnavarna.bg/35575-bez-tok-vav-varna-24-yuni-2018/

снимка: Будна Варна

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес – 24 юни – неделя, съобщиха от Енерго про за BudnaVarna.bg.

Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна, квартал Виница – част от ул. Ангел Главчев, част от ул. Мария Бацарова, ул. Младежка, местност Дъбравата, част от ул. Найден Райков, част от ул. Полк. Милко Железов, част от ул. Сава Геренов, част от ул. Св. Теодор Стратилат, част от ул. Цар Борис III, част от ул. Морска звезда.

– от 08:00 ч. до 17:00 ч., гр. Варна, квартал Виница – част от ул. Албатрос, част от ул. Гларус, част от ул. Делфин, част от ул. Евксиноград, част от ул. Св. Св. Константин и Елена, част от ул. Черно море, местност Дели Сава.

– от 08:30 ч. до 17:00 ч., гр. Варна – местност Добрева чешма.

Материалът Без ток във Варна – 24 юни 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Времето във Варна – 24 юни 2018

http://budnavarna.bg/35573-vremeto-vav-varna-24-yuni-2018/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. През деня ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб източен вятър. Максимални температури по крайбрежието: 22-24°. Температурата на морската вода е 23-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

През нощта разкъсването и намалението на облачността от северозапад ще продължи, а вятърът ще отслабне.

Утре ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и на отделни места в южните и източните райони ще превали. Ще духа слаб запад-северозападен, в Източна България източен вятър. Максимални температури между 22° и 27°, в София около 22°.

Атмосферното налягане ще бъде малко по-високо от средното за юни и през деня ще се задържи почти без промяна.

Над планините ще има променлива облачност и на места ще превали дъжд, по-значителен в Родопите. По високите части ще духа умерен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра – около 7°.

Материалът Времето във Варна – 24 юни 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

"Вечер": Гърция иска да раздели Македония на четири кантона

https://petel.bg/Vecher--Gartsiya-iska-da-razdeli-Makedoniya-na-chetiri-kantona-__270691

По гръцката национална телевизия беше показана карта на Република Македония, чиято територия е поделена според замисъла на Атина, пише с...

Топ 14 на футболните съпруги

https://www.24chasa.bg/sport/article/6927803

Топ 14 на футболните съпругиС времето и пренасищането от футбола, който целогодишно извира от телевизионните канали, жените на главните герои в най-обичаната игра с топка в света набират все по-голяма популярност. Запалянкото вече около всяко голямо първенство очаква поредната порция от класации за най-красивите половинки на играчите, които участват на него.

Рим: Арогантната Франция може да стане враг №1 на Италия

http://clubz.bg/69559-rim_arogantnata_franciq_moje_da_stane_vrag_%E2%84%961_na_italiq

Италия заяви днес, че "арогантната" Франция рискува да стане неин "враг номер едно" по въпросите на миграцията, предаде Ройтерс.

В отговор на коментарите на Еманюел Макрон, който каза, че мигрантските потоци към Европа са намалели в сравнение с преди няколко години, италианският вицепремиер Луиджи ди Майо каза, че френският президент няма връзка с реалността. 

"Италия действително е изправена пред извънредна ситуация с миграцията и това отчасти се дължи на факта, че Франция продължава да връща хората на границата си. Макрон рискува да направи страната си враг номер едно на Италия относно тази извънредна ситуация", написа Ди Майо на страницата си във "Фейсбук".

Макрон заяви:

"Истината е, че Европа не изпитва миграционна криза със същия магнитуд като тази през 2015 г.. Страна като Италия не изпитва въобще същия мигрантски натиск като миналата година. . . Днес сме свидетели на политическа криза. . . свързана с вторичните придвижвания между европейските страни".

Но италианският вътрешен министър Матео Салвини каза, че в страната му са пристигнали 650 000 мигранти по море през последните четири години.

В Италия са подадени 430 000 молби за убежище и са били подслонени 170 000 "предполагаеми бежанци" за общата сума от 5 милиарда евро.

"Ако това не е проблем за арогантния президент Макрон, ние го призоваваме да спре да обижда и вместо това да покаже малко великодушие, като отвори вратите на Франция и допусне децата, мъжете и жените през Вентимиля", заяви той в комюнике, имайки предвид североизточния италиански град на границата с Франция. 

В Рим беше представена най-ранната творба на Леонардо да Винчи

https://petel.bg/V-Rim-beshe-predstavena-nay-rannata-tvorba-na-Leonardo-da-Vinchi--__270689

Най-ранната творба на Леонардо да Винчи беше представена пред журналисти в Рим. Върху керамична плочка 19-годишният тогава Леонардо е нари...

Най- бързият сладкиш - само от 4 съставки

https://petel.bg/Nay--barziyat-sladkish---samo-ot-4-sastavki__270688

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500 kcal След поредната порция почивни дни отново всеки се връща към...

Златко Балич - треньорът, спрял Меси, е назначен на пожар

https://www.24chasa.bg/sport/article/6927994

Златко Балич - треньорът, спрял Меси, е назначен на пожарНаставникът на Хърватия отказва парите на арабски клубове  заради семейството Малко е странно, дори не е за вярване, но с победата 3:0 над Аржентина хърватският национален отбор си осигури едва втория световен 1/8-финал в (наистина) кратката си футболна история. Първият беше преди точно 20 години, когато глобалният футболен запалянко научи,

ТЪГА! 13 миски изпратиха хореографката на "Мис Варна"! Яна Маринова и Стойчо Керев си взеха последно сбогом с Диди Янкова (СНИМКИ)

http://pik.bg/тъга-13-миски-изпратиха-хореографката-на-мис-варна-яна-маринова-и-стойчо-керев-си-взеха-по-news760262.html

ТЪГА! 13 миски изпратиха хореографката на "Мис Варна"! Яна Маринова и Стойчо Керев си взеха последно сбогом с Диди Янкова (СНИМКИ)

Стотици изпратиха със сълзи на очите хореографката на конкурса "Мис Варна" Дияна Янкова в последния й земен път. Катедралният храм "Успение Богородично" в Морската столица не можа да побере опечалените дошли да си вземат последно сбогом с хубавицата.

В препълнения храм присъстваха всички близки, приятели, бизнес партньори и варненци, докоснали се до красотата, която носеше и раздаваше приживе обичаната от всички блондинка, предават от "Lifeonline.bg".

Сред тях бяха всички носителки на титлата "Мис Варна" за последните 13 години. Диди бе неотменна част от създаването на най-голямото модно събитие след "Мис България".

Да си вземат последно сбогом бяха дошли и актрисата Яна Маринова, Стойчо Керев, Мира Матеева със съпруга си, топ моделът Диан Христов и още много известни имена от модния бизнес, както и носителката на титлата "Мис България 2016" Габриела Кирова.

Тленните останки на Дияна Янкова бяха положени до главната алея на варненските централни гробища в бял затворен ковчег. Както ПИК съобщи, Диди Янкова почина на 21 юни на 52 години след неравностойна битка с рака.

Янкова е бивш модел, като кариерата й започва още в началото на 80-те години. Освен хореограф и сценарист, тя бе моден експерт, интериорен дизайнер и бизнес дама. 

Умира цар Иван Асен II

https://www.actualno.com/chronicles/umira-car-ivan-asen-ii-news_681152.html

Цар Иван Асен II (1218-1241) е голям дипломат и политик, син на цар Асен I. Поради гоненията на привържениците на Асеневци, предприети от цар Борил след узурпирането на българския престол (1207), И. А. II бил принуден да търси спасение заедно със своя по-малък брат Александър извън пределите на България. Установил се най-напред при куманите, а оттам се прехвърлил в Галицко-Волинското княжество. Възползвайки се от острото недоволство от управлението на Борил, през 1218 нахлул в

Световният шампион остана в играта на Мондиал 2018

https://offnews.bg//futbol/svetovniat-shampion-ostana-v-igrata-na-mondial-2018-683160.html

Световният шампион Германия беше изпаднал в деликатна ситуация секунди преди края на двубоя с Швеция, но фамозен гол на Тони Кроос от пряк свободен удар върна Бундестима в играта.

Германия загуби сензационно от Мексико с 0:1 на старта, а във втория си мач вървеше към 1:1, когато с гениално изпълнение Кроос донесе първата победа за Бундестима по терените в Русия. Така двата тима се изравниха по точки - 3, в класирането и достигането им до 1/8-финалите ще се реши в последните мачове. Германия играе с аутсайдера Република Корея, а шведите се изправят срещу сигурния 1/8-финалист Мексико.

Ола Тойвонен откри резултата за Швеция в Сочи в 32-ата минута, когато си свали топката с гърди и от движение простреля Мануел Нойер.
Германия изравни в 48-ата минута, когато едно центриране на Тимо Вернер едва не бе засечено от Марио Гомес, но топката отиде към Марко Ройс и той я засече с коляно в мрежата.

В 82-ата минута Германия остана и с човек по-малко, след като Жером Боатенг получи втори жълт картон. Въпреки това германците показаха непримирим дух до края и ликуваха с победата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване