"Ливърпул" направи вратаря на "Рома" най-скъпия в света

http://clubz.bg/70819-livyrpul_napravi_vratarq_na_roma_naj_skypiq_v_sveta

Бразилецът Алисон вече е най-скъпотрансферираният вратар в света - "Ливърпул" официално обяви привличането му от "Рома" за 72,5 милиона евро (66,8 млн. паунда).

Титулярният страж на "селесао" подписа договор за 6 години.

Двата клуба се разбраха още преди два дни, а вчера Алисон пристигна в Ливърпул, където мина медицински преглед и парафира личния си контракт.

Вратарят се присъединява към Мохамед Салах, който премина от "Рома" при "червените" през миналото лято и направи много силен сезон, в който постави куп рекорди.

Алисон е четвъртото ново попълнение на "Ливърпул" в този трансферен прозорец. Останалите са Фабиньо (друг бразилец), взет от "Монако", Наби Кейта (Гвинея) от РБ "Лайпциг" и швейцарският национал Джердан Шакири, откупен от "Стоук Сити".

Бразилският вратар измести от първото място като трансферна цена Джанлуиджи Буфон, закупен в "Ювентус" от "Парма" за 53 млн. евро в далечната 2001 г. Рекордът във Висшата лига пък принадлежеше на Едерсон, закупен в "Манчестър Сити" от "Бенфика" за 40 млн. евро през миналата година.

"Ливърпул" имаше проблеми с вратарския пост през миналия сезон, в който за титулярното място се бореха Симон Миноле и Лорис Кариус, направил фрапантни грешки на финала на Шампионската лига срещу "Реал" (Мадрид).

Алисон заяви пред официалния сайт на "червените", че трансферът е крачка напред за него и сбъдната мечта.

Според треньора Юрген Клоп "Ливърпул" вече си има всичко и най-вероятно няма да привлича повече футболисти. Има информации в медиите, че въпреки това клубът може да доведе до успешен край дългите преговори с атакуващия халф на "Лион" Набил Фекир, национал на Франция.

Есенното време ще се запази до края на юли

//dariknews.bg/novini/bylgariia/esennoto-vreme-shte-se-zapazi-do-kraia-na-iuli-2110326

Според средносрочните прогнози до края на юли не можем да очакваме температури над 34-35 градуса, нито особена промяна на времето, което е по-типично за есен, отколкото за лято.
 
19 юли беше един от най-студените дни през това лято, в София беше ветровито и с ниска о

Британски служби използвали деца като шпиони в тайни операции

http://www.cross.bg/shpioni-detza-komisiyata-1579559.html

/КРОСС/ Британската полиция и разузнавателни агенции използват деца като шпиони в тайни операции срещу терористи, банди и наркодилъри, съобщи в. „Гардиън“. Практиката бе разкрита от комисия в горната камара на парламента, докато предупреждаваше за опасностите от плановете на правителството да даде повече свобода на правозащитните органи в използването на деца. Някои от децата шпиони били на възраст под 16 години, посочи комисията. Тя изрази безпокойство от предложението да се увеличи от 1 месец на 4 месеца периодът между два случая за пререгистриране на децата шпиони. „Обезпокоени сме, че ако се разреши на млади хора да участват в тайни дейности, свързани със сериозни престъпления за продължителен период от време, това може да увеличи риска за тяхното психическо и физическо здраве“, посочва комисията. Кореспонденция на вътрешното министерство с комисията в Камарата на лордовете за правна оценка показва, че деца са използвани като шпиони не само за получаване на информация от полицията, но и от разузнавателни агенции, посочва „Гардиън“.

Предстоящи събития в страната за 20 юли

http://www.cross.bg/chasa-provede-iliya-1579554.html

/КРОСС/ София.От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание.***София.От 14.00 часа в Информационния център на Министерството на отбраната министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски ще валидират официално юбилейна пощенска марка, посветена на 140-годишнината от създаването на Българската армия.***Варна/Св. Св. Константин и Елена.От 13.30 часа в зала „Романс" на хотел Астор Гардън, к.к. „Св. Св. Константин и Елена" министърът на туризма Николина Ангелкова ще отрие заседание на Националния съвет по туризъм. ***София.От 11.00 часа пред параклиса в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" на ул. „Пиротска" 171А пожарникарите ще отбележат деня на Св. пророк Илия - техен небесен закрилник и покровител.***София.От 11.00 в офиса на ОИЦ-София (гр. София, бул. „Витоша" 99) екипът на Областен информационен център София-град и София-област (ОИЦСофия) ще проведе работна среща с медиите.***София.От 11.30 часа пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско на бул. „Стефан Стамболов" 2, ВМРО ще отбележи 115 години от Илинденско-Преображенското въстание.***Батак/с. Фотино.От 16.00 часа народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова ще проведе изнесена приемна в село Фотиново, община Батак.***Благоевград.От 11

Баловете за прием на студенти се оказаха голяма тайна

https://www.actualno.com/society/balovete-za-priem-na-studenti-se-okazaha-goljama-tajna-news_685876.html

Минималните и максимални балове за прием на студенти се оказват тайна за редица наши висши учебни заведения, включително и за най-престижния - Софийския университет. Смислено обяснение за това няма - някои се оправдават, че така правели от години, други се позовават погрешно на новия еврорегламент за защита на личните данни (GDPR). Липсата на подобна информация обаче пречи на обществото да следи качеството на входа на университетите, които въпреки реформата всяка година трудно запълват местата з

Престъпникът, пускан неправомерно, 6 пъти излизал от затвора във Варна за около 2 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970615

Престъпникът, пускан неправомерно, 6 пъти излизал от затвора във Варна за около 2 месеца"До арестите се стигна, след като Окръжна прокуратура във Варна беше сезирана, че се случват подобни неща. В рамките на около месец и половина - два този сигнал не само се потвърди, но и се събраха доказателства, че се извършват такива. В рамките на разследването са се извършили 6 такива неправомерни пускания от затвора".

Тереза Мей започна да заплашва противниците на Brexit

http://pogled.info/svetoven/evropa/tereza-mei-zapochna-da-zaplashva-protivnitsite-na-Brexit.96243

/Поглед.инфо/ Премиер министърът на Великобритания Терза Мей осъзнава, че нивото на подкрепа, което има не само сред гражданите на кралството, но и в правителството рязко спадна. Един от основните проблеми стана решението да излезе от състава на ЕС известно като Brexit.

Ево Моралес: НАТО е синоним на война и разграбване на ресурсите

http://pogled.info/svetoven/evo-morales-nato-e-sinonim-na-voina-i-razgrabvane-na-resursite.96242

/Поглед.инфо/ Войнственият североатлантически алианс отдавна е подложен на критика от страна на световната общественост. И в много случаи тези обвинения са напълно оправдани. Работата е там, че вместо да осигури военна сигурност на страните-участнички, коалицията много често просто нагнетява ситуацията.

Конфликтът между Тръмп и американския елит

http://pogled.info/svetoven/amerika/konfliktat-mezhdu-tramp-i-amerikanskiya-elit.96241

/Поглед.инфо/ Първата официална среща на Владимир Путин и Доналд Тръмп в двустранен формат ще се обсъжда още дълго време. Та нали като резултат от преговорите практически цялата прозападна върхушка произнесе доста сурова присъда: „Американският президент отстъпи от позициите на САЩ“.

Испания се отказва от ареста на Пучдемон

https://frognews.bg/svqt/ispaniia-otkazva-aresta-puchdemon.html

Испания отмени международните заповеди за арест и исканията за екстрадиране на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и на петима други каталунски представители, издирвани по обвинения в бунт.

Ел Маестро поиска по-категорична игра от ЦСКА в следващите мачове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/20/3284899_el_maestro_poiska_po-kategorichna_igra_ot_cska_v/?ref=rss


Треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро прие със смесени емоции продължаването напред на отбора в Лига Европа. Червените загубиха от "Рига" като гост с 0:1, но успяха да се класират за следващия кръг след изпълнение на дузпи.<br /><br />"Очаквах да решим мача по-рано, да вкараме гол на чужд терен и да продължим по-лесно. Можеше да играем по-добре, не съм изненадан от показаното от съперника, но трябваше да сме по-категорични в действията си. Ще искам занапред да подобрим...

Тръмп е поканил Путин на гости

https://frognews.bg/svqt/tramp-pokanil-putin-gosti.html

Американският президент Доналд Тръмп е поканил руския си колега Владимир Путин на посещение в САЩ. Новината беше потвърдена от говорителя му Сара Сандърс в Туитър.

"Славия" с втора победа, продължава в Европа

http://www.cross.bg/levski-evropa-vtoriya-1579566.html

/КРОСС/ "Славия" се класира за втория предварителен кръг на Лига Европа, след като острани финландския "Илвес" Тампере. "Белите" спечелиха и втория двубой - 2:1 на стадион "Васил Левски". В първия мач те се наложиха с 1:0. И двете попадения за успеха отбеляза Галин Иванов. Той откри резултата в 36-ата минута, но Мариус Нубиси изравни в 55-ата. Секунди по-късно отново Иванов възстанови аванса тима си и подпечата класирането му. Следващият съперник на носителя на Купата на България е хърватския "Хайдук" Сплит, който през миналия сезон отстрани "Левски".    

Без паника. Гответе се за твърд Brexit

http://www.dnes.bg/eu/2018/07/20/bez-panika-gotvete-se-za-tvyrd-brexit.382762

ЕК предупреди за прекъсване на транспорта, опашки по границите...

Тръмп покани Путин в Белия дом точно преди изборите тази есен

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/20/3284897_trump_pokani_putin_v_beliia_dom_tochno_predi_izborite/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналъд Тръмп покани руския си колега Владимир Путин в Белия дом тази есен въпреки вълната от критики за начина, по който протече в Хелзинки първата им работна среща. Путин за последно е гостувал на американски президент през 2007г., когато два дни домакин му беше Джордж Уокър Буш.<br /><br />Сега Тръмп го кани на посещение точно около частичните избори в началото на ноември за обновяване състава на Конгреса, които са първият сериозен тест за отношението на...

148 свободни места след второто класиране за 8 клас в Кюстендилско

https://www.actualno.com/kustendil/148-svobodni-mesta-sled-vtoroto-klasirane-za-8-klas-v-kustendilsko-news_685870.html

148 места не са заети от ученици, след извършения втори етап на класиране за прием в осми клас. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. най-много са свободните места в паралелката „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове, разкрита в Професионална гимназия по туризъм „Никола Йонков Вапцаров” – Кюстендил. В тази паралел

НС изслушва министри за чумата по животните

https://frognews.bg/novini/izslushva-ministri-chumata-jivotnite.html

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и земеделският министър Румен Порожанов ще бъдат изслушани в парламента.

Как Тръмп преобръща нормите за американските президенти

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/20/3284732_kak_trump_preobrushta_normite_za_amerikanskite/?ref=rss


Много американски президенти са предизвиквали сътресение с пътуванията си в чужбина, но нито един до такава степен като президента Доналд Тръмп. Според историци объркващата обиколка на президента в Европа е разрушила условностите, към които се придържаха американските лидери на световната сцена.<br /><br />Подходът на Тръмп във външната политика е "Америка на първо място", но се създаде впечатление, че той вярва на думите на една враждебна сила, а не разузнавателните...

Най-красивите тоалети на президентката на Хърватия

https://www.vesti.bg/lyubopitno/naj-krasivite-toaleti-na-prezidentkata-na-hyrvatiia-6084633

В галерията сме подбрали за вас някои от най-интересните тоалети на Колинда Грабар-Китарович

Избират новия управител на НЗОК

https://frognews.bg/novini/izbirat-noviia-upravitel-nzok.html

Депутатите ще гласуват предложението на здравната комисия за управител на Националната здравноосигурителна каса да бъде избран д-р Дечо Дечев.

Популацията на застрашения от изчезване мурсалски чай е стабилна в Родопите

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/07/20/3284769_populaciiata_na_zastrasheniia_ot_izchezvane_mursalki/?ref=rss

Популацията на мурсалския чай в района на Родопите е стабилна. Това са установили експерти при извънредни проверки на Регионалната екологична инспекция, Регионалната дирекция по горите и Държавното горско стопанство в Смолян, съобщава на сайта си Министерство на околна среда и водите.<br /><br />Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.) е балкански ендемит, включен в Червената книга на България със статут на застрашен. В България се среща в планините Славянка, Пирин и Родопи от...

Пътна обстановка в страната -20 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=378112

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област Стара Загора: При км 218+500 дясно посока Бургас и на км 226+300 средна разделителна ивица, посока София се затваря периодично изпреварващата или аварийната лента поради извършване на ремонт на мантинели.

Тръмп поиска да поканят Путин във Вашингтон за среща наесен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970613

Тръмп поиска да поканят Путин във Вашингтон за среща наесенПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от съветника си по националната сигурност Джон Болтън да покани руския държавен глава Владимир Путин във Вашингтон за среща наесен, предадоха агенциите, като се позоваха на говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Това е поредната съобщена от прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс нова информация след

Силен трус разлюля Мексико

http://www.cross.bg/meksiko-magnityd-stolitzata-1579561.html

/КРОСС/ Земен трус с магнитуд 5,7 разтърси южната и централната част на Мексико, включително столицата, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки Геофизичния институт на САЩ.  Жители и работещи в столицата Мексико са напуснали временно сградите, в които са се намирали. Няма данни за пострадали или щети. Епицентърът е бил близо до град Хуахуапан де Леон в щата Оахака.  Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център, цитиран от ТАСС, земетресението е било с магнитуд 5,8 и с епицентър в мексиканския щат Пуебло, на 10 км дълбочина. Националната сеизмологична служба на Мексико съобщава, че земетресението е било с магнитуд 5,9, съобщава ДПА. 

Парламентарен контрол с акцент върху политиката за миграцията

https://www.actualno.com/politics/parlamentaren-kontrol-s-akcent-vyrhu-politikata-za-migracijata-news_685884.html

На пленарното си заседание днес, 20 юли, депутатите ще проведат разисквания по питането на лидера на БСП Корнелия Нинова към министър-председателя Бойко Борисов за политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа, предаде БГНЕС. От левицата настояха за дебат темата за миграцията, за да се изясни позицията на българското правителство и поведението на българските институции. В рамките на петъчния парламентарен контрол на въпроси ще отговарят общо шестима членове на пра

Огнеборците празнуват деня на Свети пророк Илия

https://frognews.bg/novini/ognebortsite-praznuvat-denia-sveti-prorok-iliia.html

Отбелязваме деня на Св. пророк Илия. Наричан още огненият пророк, той е небесен закрилник и покровител на пожарникарите.

Протестиращи:“Няма да дадем „Скаптопара“, разкопките спират, протестите продължават!

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b0/

Днес, на Илинден, приключат археологическите проучвания на древното римско селище „Скаптопара“. То беше открито по трасето на автомагистрала „Струма“ край Благоевград.

Съгласно договора, който Пътната агенция има с БАН, днес обектът трябва да се предаде и в него да започнат строителни дейности.

Очаква се до дни експертна комисия към Министерство на културата да реши бъдещето на разкопките.

Местните организираха редица протести в защита на селището, последният от които беше в четвъртък. Днес и утре са предвидени още протести.

Днес, на Илинден, приключат археологическите проучвания на древното римско селище „Скаптопара“. То беше открито по трасето на автомагистрала „Струма“ край Благоевград.

Съгласно договора, който Пътната агенция има с БАН, днес обектът трябва да се предаде и в него да започнат строителни дейности.

Очаква се до дни експертна комисия към Министерство на културата да реши бъдещето на разкопките.

Местните организираха редица протести в защита на селището, последният от които беше в четвъртък. Днес и утре са предвидени още протести, съобщи нова. Хората от региона настояват намереното селище да се превърне в археологически парк, а трасето на магистралата да се измести без това да попречи на строителството. Организаторите са внесли в Общината 3 уведомления за протести.

Днес митингът ще се състои пред сградата на Общината от 23.00 часа.

Утре, 21 юли, протестът е на същото място на обяд (от 12.00 до 19.00 часа)

В събота мястото на протеста е при разкопките по ЛОТ 3.1 на АМ „Струма“, в близост
до Югозападна Митница Благоевград.

Материалът Протестиращи:“Няма да дадем „Скаптопара“, разкопките спират, протестите продължават! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Демократична България": Борисов вече е Станишев. Заради Домусчиев

http://clubz.bg/70818-demokratichna_bylgariq_borisov_veche_e_stanishev_zaradi_domuschiev

Парламент Радан Кънев и Атанас Атанасов 16122015 1

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов и Радан Кънев, който отговаря за кохезия и европейски фондове във формацията, коментираха във фейсбук актуалните инициативи на управляващото мнозинство. Атанасов изтъкна, че правителството е дало 500 млн. на ДПС и спестило 58 млн. на Кирил Домусчиев. Според Кънев законът "Домусчиев" е най-големият единичен корупционен скандал от времето на тройната коалиция насам.

Той допълва, че това е поредният паралел между Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Ето какво написа Атанасов:

"Миналата седмица правителството даде 500 милиона на ДПС.

Тази седмица парламентът спести 58 милиона на Домусчиев.

Следващата седмица министерството на финансите ще даде 31 милиона на някакви фирми, близки до властта.

Основният проблем на Борисовата държава е, че ТОЙ раздава общите ни пари като свои.

И пак ли ще гласувате за Бойко, за да не дойдат комунистите на власт?!

Решението е : Да отстраним Бойко от политиката, за да не се съберат всички комунисти във властта!"

 

Ето какво написа Кънев:

“Законът Домусчиев е най-големият единичен корупционен скандал поне от Тройната коалиция насам.

Което за пореден път прави тревожен паралел между самодоволния Станишев от 2007/2008 и самодоволния Борисов от 2017/2018. Европейски комфорт, конюнктурен икономически ръст, забравени реформи и Доган разпределя порции.

Тъпо и тъжно. И опасно за всички българи."

 

 

Спипаха мъж да отглежда над 600 стръка канабис в двора си

https://petel.bg/Spipaha-mazh-da-otglezhda-nad-600-straka-kanabis-v-dvora-si__274628

Близо 30 кг. канабис иззеха служители на полицейското управление в П. Тръмбеш от имот в с. Страхилово, съобщават от ОД на МВР-Велико Търново....

КЗП: Жалбите срещу фирми за бързи кредити зачестяват покрай празници

https://petel.bg/KZP--ZHalbite-sreshhu-firmi-za-barzi-krediti-zachestyavat-pokray-praznitsi__274629

Снимка: КЗП Има сезонност при жалбите от потребители по повод ползването на бързи кредити. Зачестяват обикновено покрай празници, кампа...

Фермер: Изгубих всякакво доверие в институциите

https://petel.bg/Fermer--Izgubih-vsyakakvo-doverie-v-institutsiite__274626

Изгубих всякакво доверие в институциите. Няма да допусна никого да вземе втора проба от животните ми, докато не ми бъдат предоставени рез...

Парламентарният контрол стартира с бесен скандал! Напрежението между Цветанов и БСП се нагорещи до червено

https://petel.bg/Parlamentarniyat-kontrol-startira-s-besen-skandal--Naprezhenieto-mezhdu-TSvetanov-i-BSP-se-nagoreshhi-do-cherveno__274624

Снимка: Булфото, архив Драгомир Стойнев бе първият на трибуната на Народното събрание. Той обясни възмущението си от факта, че министрит...

2,8 по Рихтер разтърси Благоевградско

https://frognews.bg/novini/2-8-rihter-raztarsi-blagoevgradsko.html

Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ в Благоевградска област.

10 коли изгоряха при умишлен палеж на охраняем паркинг

//dariknews.bg/novini/bylgariia/10-koli-izgoriaha-pri-umishlen-palezh-na-ohraniaem-parking-2110305

10 автомобила са изгорели при умишлен палеж в столичния квартал "Люлин" тази нощ, съобщи МВР.
 
Сигналът за инцидента е подаден минути след полунощ. По първоначална информация пожарът е възникнал на охраняем паркинг, собственост на заложна къща в квартала. При инцидента няма пострадал

Зашеметяващи природни чудеса, които всеки трябва да види (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashemetiavashti-prirodni-chudesa-koito-vseki-triabva-da-vidi-snimki-2110195

Природата е най-великият художник. На нашата планета е пълно с невероятни природни чудеса, които ни предоставят приключения, достатъчни за цял живот.

Ще ви разходим из пет приказни места, които са наслада за очите.

Белият дом: Тръмп няма да позволи на руснаци да разпитват американски официални лица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970611

Белият дом: Тръмп няма да позволи на руснаци да разпитват американски официални лицаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп няма да позволи американски официални лица да бъдат разпитвани от руското правосъдие, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. "Президентът Путин отправи напълно искрено това предложение, но президентът Тръмп не е съгласен", заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, предаде БТА.

Празнуваме Илинден

https://www.actualno.com/celebrate/praznuvame-ilinden-news_685376.html

Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича "Пророк и Предсказател на великите Божии дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие". От всички старозаветни Божии угодници единствено на св. пророк Илия са посветени безброй православни храмове. Но защо е така? Защо нямаме храмове, посветени на праотеца Авраам

Aston Martin представи "спортен автомобил за небесата"

https://www.avtora.com/aston-martin-predstavi-sporten-avtomobil-za-nebesata/

Бъдещето на автомобилите може да е във въздуха. След като Rolls-Royce представи свой проект за летящо такси, Aston Martin бързо отговори с концепция за спортен автомобил за небесата, съобщава Reuters.Превозното средство е електрически хибрид и има места за трима пътници. То се казва Volante Vision Concept и ще може да излита и каца вертикално. Максималната скорост ще е 322 кмч. Компанията дава за пример, че тя ще може да стигне от центъра на Бирмингам до центъра на Лондон за около 30 минути.По същия начин, както имате Uber и Aston Martin в момента, ще имате Uber в небето, но и

Заподозряната руска агентка Мария Бутина: приказка за секс, лъжи и шпионаж

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/20/3284738_zapodozrianata_ruska_agentka_mariia_butina_prikazka_za/?ref=rss


29-годишната активистка, защитничка на правото да се носи оръжие Мария Бутина, заподозряна, че е руски таен агент, вероятно е контактувала със сътрудници на Кремъл, докато е живеела в САЩ. Това обяви прокуратурата, обвинявайки Бутина, че е използвала секс и измама, за да си изгради връзки с влиятелни хора.<br /><br />Мария Бутина е била заснета от ФБР да вечеря на четири очи със заподозрян в шпионаж руски дипломат в седмиците преди заминаването му от САЩ миналия март. Освен това е...

20 юли в историята

http://www.cross.bg/voiina-bulgarskata-armiya-1579557.html

/КРОСС/  791 г. - Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, командвана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн. Карнобат). 1031 г. - Анри I става крал на Франция.1402 г. - В Битката при Ангора азиатският емир Тимур разгромява армията на османския султан Баязид I.1810 г. - В Богота е обявена независимостта на Нова Гранада (бъдещата Велика Колумбия) от Испания.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Начало на Обсадата на Плевен1878 г. - С указ на княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската армия.1891 г. - На връх Бузлуджа (дн. Хаджи Димитър) е учредена Българската социалдемократическа партия.1903 г. - Избухва Илинденско-Преображенското въстание.1917 г. - Първата световна война: Подписана е Декларацията от Корфу, според която сърби, хървати и словенци образуват общата държава Кралство на сърби, хървати и словенци със столица Белград.1921 г. - Публикуван е първият български Закон за авторското право.1924 г. - В Париж е основана Международната организация по шахмат - ФИДЕ.1926 г. - Методистката църква приема правото на жените да бъдат свещеници.1928 г. - Правителството на Унгария издава декрет, съгласно който задължава циганите да приемат постоянно пребиваване и да спазват всички граждански закони.1933 г. - В Лондон се състои 500-хилядна демонстрация срещу антисемитизма.1941 г

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/zhivo-chymata-zashto-1579553.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва " 50 години след стъпването на Луната - отказаха ли се учените от нови мисии до там? Ще екстрадира България граничарите, разследвани за смъртта на турски бракониер? В средата на ваканцията - къде е лятото? Прогнозата от синоптиците на БАН; Как ще продължи борбата с чумата? На живо от Болярово; Политически атаки - тезите на власт и опозиция. Тома Биков от ГЕРБ и Иван Иванов от БСП; Сагата "ЧЕЗ" - коментар на проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев; Кладнишкият манастир се руши - има ли спасение за светата обител? "При щангистите" - начало на първия он-лайн спортен сериал; Започва Балканиадата по лека атлетика - на живо от Стара Загора;Лятното кино на БНТ отново на път. БТВ, "Тази сутрин" Обрат по сделката за ЧЕЗ: Защо КЗК отказа покупката на Гинка Върбакова? В студиото експертите Мартин Димитров и проф. Атанас Тасев; За сигурността на българската граница и парите за отбрана - коментар на експерта Славчо Велков; Ново огнище на чумата в Болярово

Един район без ток във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=378111

В един район на Варна ще бъде прекъснато електрозахранването днес, съобщават от ЕРП-Север. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия ток няма да има до 27 юли в района местност Добрева чешма.

Борислав Сарафов: Разследваме източване на няколкостотин млн. лева от 20 болници

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6970374

Борислав Сарафов: Разследваме източване на няколкостотин млн. лева от 20 болнициДелата са прецедент в нашата наказателноправна система. Те ще покажат причините за “болното” ни здравеопазване, казва в интервю за "24 часа" зам.-главният  прокурор и директор на  НСлС  - Повече от 6 месеца сте начело на Националната следствена служба (НСлС). Какви бяха проблемите, с които се сблъскахте в началото?

Сезонът в Първа лига: Неравната борба продължава

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/20/3284399_sezonut_v_purva_liga_neravnata_borba_produljava/?ref=rss


"Лудогорец" тръгва за осмата. Всички в клуба са обединени около мисълта, че отборът ще се бори да удължи пълната си хегемония в българското първенство.<br /><br />Новият сезон в Първа лига започва днес. А "Лудогорец" изглежда толкова уверено на трона си, колкото и досега.<br /><br />За поредна година изскача въпросът дали някой ще има сили да предизвика шампионите. Засега е много трудно да се говори за реална конкуренция, но по всичко изглежда, че...

Прогноза за времето - 20 юли (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-20-uli-petyk-news_685867.html

Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до ясно време. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца. През деня ще се задържи без съществена промяна. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Христо Христов, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Днес ще бъде предимно слънчево, но през деня ще има временни увеличения на облачността и отново, главно в следобедните часове, ще има валежи и гръмотевици –

Строителството на "Струма" продължава, край на разкопките

https://www.vesti.bg/bulgaria/stroitelstvoto-na-struma-prodylzhava-kraj-na-razkopkite-6084664

Очаква се до дни експертна комисия към Министерство на културата да реши бъдещето на разкопките

Ключови аспекти на добрия сайт

https://www.avtora.com/kliuchovi-aspekti-na-dobriia-sait/

Възможно ли е да оцелеем без уебсайт през 2018 година? Вероятно не. Присъствието ни онлайн става все по-важно, дори наложително, независимо дали искаме да популяризираме своя бизнес, или просто да покажем себе си пред света като реализирала се личност, на която може да се разчита за всякаква работа.Ако трябва да бъдем честни, е почти вярна онази нова сентенция, според която, ако нещо го няма в интернет, значи то не съществува. Така че, ако искате пълноценно съществуване тук и сега, ви трябва една добра страница онлайн. Тук споделяме с вас ключовите компоненти за изработка на сайт, за да знаете и

Тръмп кани Путин във Вашингтон наесен

https://dnes.dir.bg/svyat/tramp-kani-putin-vav-vashington-naesen

Очаквам с нетърпение втората ни среща, заяви президентът на САЩ

Путин предупреди НАТО да стои далече от Украйна и Грузия

http://clubz.bg/70817-putin_predupredi_nato_da_stoi_daleche_ot_ukrajna_i_gruziq

СВЯТ путин с телефон

Руският президент Владимир Путин предупреди НАТО да не си създава по-близки отношения с Украйна и Грузия. По думите му подобна политика е безотговорна и от нея ще има неуточнени последици за Алианса, предаде Ройтерс.

В Русия този въпрос предизвиква гняв - Русия има обща граница с двете страни и не иска те да се присъединяват към военен блок, смятан от нея за враждебен. Това е така от 2008 г., когато лидерите на НАТО обещаха на Украйна и Грузия, че един ден ще влязат в пакта.

В реч в Москва пред представители на руския дипломатически корпус Путин заяви, че е нужно в Европа да бъде възстановено доверието и се обяви против опитите, които по думите му предприема НАТО, да разполага нови бази и военна инфраструктура край руските граници.

"Ще отговорим по съответния начин на подобни агресивни стъпки, които представляват пряка заплаха за Русия", каза руският президент. "Нашите колеги, които се опитват да влошат ситуацията, стремейки се да включат, наред с другите, Украйна и Грузия в орбитата на Алианса, би трябвало да се замислят за евентуалните последици от подобна безотговорна политика", заяви той.

Руският лидер каза, че е обсъдил въпроса с американския си колега Доналд Тръмп на срещата им в Хелзинки в понеделник. Тръмп призова членките на НАТО да харчат повече за отбрана, но изрази съменение дали Черна гора, най-новата членка на военния съюз, трябва изобщо да е част от пакта и нарече народа й "агресивен".

През 2008 г. руските сили влязоха в два отцепили си грузински региона, а през 2014 г. анексираха украинския Кримски полуостров, след което в Източна Украйна избухна проруски бунт. В части и от двете държави продължават да са разположени руски военни, нещо, което според Москва е по желание на местните хора, но което Западът и правителствата на двете страни наричат незаконна окупация, отбелязва Ройтерс.

На срещата си на върха през този месец лидерите от НАТО обсъдиха отношенията с двете бивши съветски републики Украйна и Грузия.

Изтъкнати политици и в двете страни имат силно желание за присъединяване към западния военен съюз, но на шансовете им за това попречиха руските нахлувания на тяхна територия.
По правилата на НАТО страни с териториални конфликти не могат да влизат в Алианса, отбелязва Ройтерс.

(БТА)

А дали всъщност БСП не е на власт?

http://terminal3.bg/a-dali-vsshhnost-bsp-ne-e-na-vlast/

Добре, че БСП не е власт. Представяте ли си какво щеше да е.

Сега лятото щяха да бъдат прокарвани лобистки закони за червени принцове и нови олигарси. 

– щяха да променят закона за привитазацията и следприватизационния контрол, така че да обслужи хора като Кирил Домусчиев и Делян Пеевски. Нагло по телевизора Волен Сидеров като техен златен пръст щеше да обяснява, че е това е направено, защото иначе „чужденци“ са щели да вземат предприятията

– щяха също да прокарат лобистки закон за най-голямата компания в България, обвързана с Русия – Лукойл. Така, че да убият всяка конкуренция в сектора, за да може монополът на Кремъл и Лукойл да се запази.

– щяха да вдигнат цените на парното, обвинявайки международното положение, когато единствената причина за това е монополът на Газпром, който Европейската комисия им предоставя всяка възможност да разбият, но те отказват.

– щяха да възродят „корупционния гьол“ АЕЦ Белене като най-нагло вземат Румен Овчаров са съветник по възраждането му, при положение че същия бе обвинен от Бойко Борисов, че е създал корупционната схема предишния път.

– щяха да се опитат чрез сламени лица да овладеят електроразпределителното дружество ЧЕЗ, а след като далаверата не мине КЗК с неясни аргументи ще спре сделката, доказвайки че всички играчи са навързани

– щяха да се опитат да овладеят медийния сектор, използвайки същата КЗК да окажат натиск „Нова телевизия“ да бъде продадена на своя мениджмънт, а не на чуждестранен собственик като се създаде несигурност.

щяха противно на препоръките на Европейския съюз и без изобщо да комуникират с гражданите да изпратят БАБХ да избие селскостопански животни, отговаряйки напълно неадекватно на едно същинско бедствие – каквото е животинската чума. А премиерът щеше да оправдае действията с поредната доза соц. апологетика:
„Разпореждам на министър Порожанов да провери как до 1990 г. в комунистическия режим се е действало в такива случаи – армията затваря, загражда и по същия начин.“

– този път – взели си поука от предишния – Делян Пеевски нямаше да го назначат за шеф на ДАНС, но за сметка на това щяха да му прокарват всички закони и позволяват да овладее всички сектори на държавата, включително да я постави на срамното 111-то място по свобода на медиите в категория единствено с Русия, Турция и Беларус.

– щяха да върнат старите институции-бухалки каквато бе ДАНС по време на първата Тройна коалиция. Като този път в това щпха да превърнат КПКОНПИ и Специализираната прокуратура, чиито ръководители гледат повече как да се доберът до поста Главен прокурор, отколкото успешно да завършат което и да е дело.

– щяха да оставят протестите напълно нечути от властта.

– нямаше да приемат Истанбулската конвенция под истерична проруска и антиевропейска пропаганда

– нямаше да отзоват нито един дипломат след химическата атака във Великобритания и случая „Скрипал“, в разрез с повечето европейски страни.

– щеше да се окаже, че са изхарчили милиарди евро за модернизацията на армията и щяха да продължат да бистрят единствено как да осъвременят руските МиГ-ове.

–  външната ни дипломация щеше да се концентрира в геополитически корупционни бизнес проекти с Русия, Китай и Турция, а западните инвеститори щяха да бягат от страната

– Европейската комисия за поредна година щеше да заяви, че  нито една стъпка по съдебната реформа не е изпълнена, а управляващите за поредна година нямаше да могат да ни вкарат в еврозоната и Шенген въпреки хилядите обещания.

Това щеше да се случи ако БСП е на власт. Това се случваше когато БСП бе на власт. Това се случва и сега когато ГЕРБ е на власт.

Единствената разлика засега е, че почти всички управления на БСП завършват с банков и икономически колапс, но и сега има индикации за подобен финал. 

Е, ще си кажете. Поне с ГЕРБ го няма преклонението по тоталитарното ни минало.

„[Живков] и Царя са ми като два университета“

ББ, 2018 г.

Нова наредба влиза в сила при използването на касовите апарати от търговците на горива!

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b1%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0-%d0%b2-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b7%d0%b2%d0%b0/

Пореден ремонт на наредбата за използване на касовите апарати предлагат от Министерство на финансите (МФ). И този път промените касаят търговците на течни горива.Въпросната Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства се променя за четвърти път в рамките на година.

Сега от финансовото ведомство предлагат въвеждане на детайлно описание на използваните средства за измерване на разход в обекти с електронните системи с фискална памет (ЕСФП) и идентифицирането на обекти, в които се извършват проточвания на течни горива чрез разходомери и измервателни системи. Според МФ съществуващата нормативна уредба в момента не предлага достатъчно възможности за детайлизиране на информацията, която постъпва в Националната агенция за приходите (НАП), без това да е свързано с извършване на проверка на място, съобщава Investor.bg.

В тази връзка с предлаганите промени се цели да се детайлизира информацията, която постъпва по дистанционната връзка в НАП от ЕСФП, като по този начин ще се идентифицират обектите, в които се използват средства за измерване на разход – разходомери или измервателни системи.

С предложените промени в Наредба № Н-18/2006 г. се предвижда валидиране на уникалния контролен номер (УКН) на електронния акцизен данъчен документ (еАДД) при подаване на данни за доставени количества течни горива по документ чрез ЕСФП чрез баркод четец. Целта на направеното предложение е да се избегне въвеждане на номера на УКН от операторите в обекти с ЕСФП, които не са намерени в базата данни на НАП, както и да се повиши достоверността на информацията, която чрез програмен продукт „Фискални устройства с дистанционна връзка“ постъпва в информационна система „Контрол на горивата“.

Новата наредба дава възможност на бензиностанциите да извършват продажби на течни горива чрез ЕСФП на самообслужване, но ще трябва да регистрират и отчитат продажбите чрез издаването на фискален бон на хартиен носител. Не се допуска обединяване на повече от две продажби/зареждания на горива, направени от един клиент в един фискален бон.

Според МФ по този начин ще се намали сивата икономика в търговията и разпространението на течни горива и ще се ограничи възможността за ползване на данъчен кредит от регистрирани по ЗДДС лица чрез фактури за „фиктивни“ доставки.

От финансовото ведомство признават, че в момента е възможно да се направят повече от две зареждания на повече от едно превозно средство, т.е. на различни клиенти, без да се издаде документ за продажба (фискален бон) на всеки клиент, а като се издава документ, който обединява продажбите. С предложените промени се цели и възпрепятстване ограничаването на правата на потребителите в обектите за крайно разпространение на течни горива.

С предложените промени в Наредба № Н-18/2006 г. се предвижда удостоверяването на данните, подавани в НАП от производители/вносители на ЕСФП във връзка със задължението им да подават данни за сервизните техници, имащи право да извършват сервизна дейност на произведените от тях ЕСФП, преминали обучение и получили сервизен ключ, да става с протокол за подадени и приети данни по предвидения с проекта образец. Изискването е необходимо, за да се осигури постъпване на коректни данни в информационната система на НАП, като се предвижда да се отхвърлят некоректно попълнени данни. За лицата се предвижда 7-дневен срок от датата, на която е отказано приемането на данните, да подадат коректните данни.

В голяма част от търговските обекти в страната се използват информационни системи (софтуер) за управление на търговската дейност, които управляват въведените в експлоатация в обекта фискални устройства. Към момента нормативната уредба предвижда изисквания единствено към използваните в търговските обекти касови апарати, но не и към софтуерите, управляващи тяхната дейност. Това, според мотивите към наредбата, дава възможност в софтуерите да се вграждат функционалности, позволяващи при приключването на продажба да не се подава команда към касовия апарат за отпечатване на фискален бон, а от нефискално устройство се разпечатва и предоставя на клиента бон, имитиращ фискалния. По този начин търговците успяват да „скрият“ част от оборотите.

Материалът Нова наредба влиза в сила при използването на касовите апарати от търговците на горива! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Васил Банов посреща празника в София с жена си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6970260

Васил Банов посреща празника в София с жена си “Вече прескочих годините, в които празнувах рождения си ден”, казва бащата на министъра на културата Васил Банов. Актьорът не планира да отбелязва повода с много роднини и приятели. Иска по-тихо и интимно празненство. Затова ще посрещне рождения си ден с жена си в София. “За празника си пожелавам най-вече здраве и дано да има повече работа.

Кратка история на фалшивите новини

http://www.transmedia.bg/2018/07/20/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b0%d0%bb%d1%88%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/

 

Терминът „фалшиви новини“ навлезе в американския политически език по време на предизборната надпревара през 2016 година, когато демократи и републиканци се обвиняваха един друг и медиите в разпространяване на фалшиви новини.

Оттогава се появиха безброй сведения за това как общественото мнение бива манипулирано с политически цели. През март наяве излезе, че консултантската компания „Кеймбридж аналитика“ се е сдобила с личните данни на потребители на Фейсбук, които е използвала, за да повлияе на избирателите преди изборите. Едва няколко седмици по-късно в Малайзия одобриха закон, превръщащ разпространението на фалшиви новини в криминално престъпление, наказуемо с до шест години затвор.

Фалшивите новини се превърнаха в глобален феномен, който се отразява на самата същност на съвременните информационни технологии. Явлението, започнало като обвинение, хвърлено по време на една американска политическа кампания, се превърна в проблем, формиращ глобалния политически дискурс. Фалшивата новина би могла да бъде наречена просто „лъжа“; нещо, което е част от политическата култура откакто такава изобщо съществува.

Нека приведем няколко примера от САЩ. През 1940 година по време на кандидат-президентската си кампания Франклин Рузвелт заявява, че Съединените щати няма да се намесват в Европейската война, докато в същия момент американски и британски висши военни изготвят планове за воденето на една такава война. През 1960 година Дуайт Айзенхауер заявява, че самолет за метеорологични проучвания е свален в съветското въздушно пространство, а в действителност става въпрос за шпионския самолет „У-2“. Джон Кенеди обвинява администрацията на Айзенхауер, че е позволила на Съветския съюза да изпревари САЩ в по брой на произведени ракети. Това не само не е истина, но самият Кенеди добре знае, че не е така.

Президентите Кенеди и Айзенхауер

По време на предизборната кампания през 1964 година Линдън Джонсън се старае да убеди обществеността, че Бари Голдуотър е психически нестабилен и има вероятност да започне ядрена война. От щаба на Голдуотър отговарят като разпространяват конспиративни теории относно участието на Джонсън в убийството на Джон Кенеди.

Има и множество примери извън САЩ. По време на Първата световна война британците разпространиха новината, че немците правят сапун от телата на белгийци. По време на Голямата чистка на Сталин през 30-те години на XX век съветската пропагандна машина успява да убеди мнозина на Запад, че СССР постига успехи и повишава благосъстоянието на населението. По време на катастрофалното управление на Мао в Китай западни интелектуалци като Жан-Пол Сартр, подведени от китайската пропаганда, обличат костюм като на Мао, символ в подкрепа на Китай.

Лъжата в политиката не е нищо ново. Не е нова и практиката за разпространяване на слухове за постигане на определени цели. Тогава има ли изобщо нещо ново и значимо, което се случва днес? Явление, което наблюдаваме сравнително отскоро, е сливането на маркетинга с изборния процес. Съвременният маркетинг на стоки и услуги възниква в своя пълен блясък след края на Втората световна война. Разбира се маркетингът е нещо различно от рекламата. Рекламата е съществувала винаги, като нейната цел е просто да продаде дадена стока. Маркетингът прави дисекция на обществото и го разделя на отделни сегменти, които да застави да закупят стоката. Бизнесът използва подобни похвати от дълго време. Когато Финиъс Барнъм казва, че „всяка минута се ражда по един глупак“, всъщност има предвид, че хората са силно податливи към добрата реклама. Няма нужда тя да бъде честна, нито дори продуктът да бъде полезен — глупакът и без това ще го купи. Маркетингът привнесе много по-високо ниво на точност за идентификация на глупаците и на това, което ще ги убеди да закупят нещо, от което нямат нужда или дори не желаят.

През последните десетилетия обаче сегментацията на обществото се превърна от интуитивни упражнения в математически уравнения. Чрез комуникацията се установяват начините за достигане на определен сегмент. Тайната подправка, както го наричат, е посланието, което ще застави обществото да купува. Рузвелт не се е нуждаел от математически анализ, за да знае как да направлява общественото мнение. Било е в неговата природа. Линкълн, Рузвелт, Рейгън, всички те разбираха хората и манипулирането на общественото мнение започна именно с това. По тяхно време лидерът беше тясно свързан с хората. Въвеждането на маркетинговата методология направи възможно управлението на общественото мнение да не става лично.

Маркетингът може да превърне даден въпрос или кандидат в търговска стока и да формира представата на хората за него. Преди лидерът трябваше сам да изгражда собствения си образ, да изглежда по-автентичен и съответно по-ефективен. Днес се използва маркетинг, за да конструира този образ вместо тях. Автентичността е изгубена, а с нея и лидерските качества и моралния авторитет. Хората винаги са били цинични по отношение на политиката, но внимателното изграждане на образа на лидерите и политическите теми създаде известна несигурност в съвременния политически живот. В основата на политиката, независимо дали авторитарна или демократична, е изграждането на коалиции. Различните хора имат различни интереси, но същината на политиката е постигането на мнозинство от именно тези различни интереси.

В миналото това е постигано благодарение на интуицията и мъдростта на лидера и неговите съветници. Днес това все по-често става посредством маркетинга — чрез идентифициране на посланието, което ще резонира сред по-голям сегмент от населението. Прислужници на маркетинга са рекламата и връзките с обществеността. Целта не бе само да бъде формирано общественото мнение, но и да формира медиите, които предават новините и влияят на общественото мнение. Това беше трудна задача. Рекламата е изключително скъпоструващо удоволствие, което ограничава употребата ѝ. Формирането на новините беше още по-трудно. Съдържанието се контролираше от редакторите, а е трудно мнозинството от тях да бъдат убедени. Освен това съществуваха множество вестници и телевизионни канали. Много от тях бяха пристрастни, но така се балансираха едни други.

Президентът Тръмп

Най-важната открояваща се характеристика на интернет рекламата е, че тя е евтина и може да достигне до голям брой хора. Хилъри Клинтън събра огромно количество финансови средства. Доналд Тръмп не. Той се обърна изключително към интернет, докато Клинтън се фокусира върху традиционните медии. Ако погледнем „Кеймбридж аналитика“ ще видим маркетинг на стероиди — или поне опит за такъв. Чрез „Фейсбук“ компанията получи достъп до данни, които не са достъпни за традиционните маркетингови методи. Това позволи на кампанията на Тръмп да идентифицира целите и да адресира към тях персонализирани и изключително ефективни послания, които по-късно да бъдат препратени и видени от милиони хора.

Няма нищо нова в това да лъжеш обществеността или цели народи. Новото е количеството информация за публиката, с която разполагаме, възможността да сегментираме публиката по далеч по-прецизен начин и възможността да достигнем до голяма публика на ниска цена.

Някои виждат в интернет сила, която демократизира обществата. Проблемът е, че демократизиращият елемент бързо бе разпознат като една възможност от специалисти по продажбата на стоки и услуги, а по-късно и от политическите играчи. Обществото се разпадна на племена, бомбардирани от различни източници. Наличието на различни мнения е част от жизнената демокрация, но тези различия бяха толкова сериозни, че премахнаха дори възможността за дебат между отделните фракции.

С други думи, сегментацията разби политическата култура. Изолацията на фракциите една от друга и самочувствието да бъдеш последна инстанция, съчетано с демонизацията на другия, достигна невиждано досега ниво. Не знам какво е било въздействието на „Кеймбридж аналитика“ върху изборите, но политическата традиция, маркетинговата наука и социалните медии позволиха на всеки, който разполага с поне минимален бюджет, да конструира нова и озлобена фракция в самите домове на потребителите.

Ако по един глупак се ражда всяка минута, тогава имаме множество глупаци, на които да продаваме. Финиъс Барнъм трябваше да използва мегафон, за да открие кои са глупаците. За „Кеймбридж аналитика“ бяха достатъчни няколко кликвания. Мнозина са обсебени от увеличаващите се разходи за политически кампании. С появата на интернет маркетинга и социалните медии обаче това е все по-малко проблем. Интернет демократизира политиката. Именно от това се опасяваха бащите основатели. Затова те създадоха република, а не демокрация.

 

Анализът е на „Геополитикъл фючърс“

БГНЕС

 

КЗП: Жалбите срещу фирми за бързи кредити зачестяват покрай празници и кампании за намаления

http://varnautre.bg/2018/07/20/85332/%d0%ba%d0%b7%d0%bf-%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%b7%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8

Има сезонност при жалбите от потребители по повод ползването на бързи кредити. Зачестяват обикновено покрай празници, кампании за намаления – тогава, когато хората пазаруват повече, тъй като тези заеми обикновено се ползват за закупуване на различни вещи за домакинството, бита и т.н. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по […]

Протестите в Ирак за вода и ток доведоха до десетки убити и стотици ранени

https://www.actualno.com/asia/protestite-v-irak-za-voda-i-tok-dovedoha-do-desetki-ubiti-i-stotici-raneni-news_685883.html

Най-малко 12 души са загиналите, а 571 ранените от началото на масовите протести в южните райони на Ирак, съобщават от Върховния комисариат за правата на човека в Ирак. В доклад на комисариата се твърди, че ранените сред мирните жители са 195, а сред силите за сигурност - 371. Според сведенията в документа по време на демонстрациите са били разрушени 47 сгради - 18 правителствени, 22 партийни щаба и седем жилищни сгради. Запалени са били и 25 автомобила. Арестувани са 302 души. Протестите в Юж

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_136867/

Съпругата на един гангстер е озадачена:
- Защо слагаш заглушител на пистолета си?
- Днес ще работя в една библиотека.

Горски гъби с масло

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6970161

Горски гъби с масло Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

20 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=378113

Събития: 791 г. – Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, командвана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн. Карнобат). 1031 г. – Анри I става крал на Франция. 1402 г.

Тръмп иска Путин да дойде в Белия дом, заканва се, че може да му е "най-големият враг"

https://www.actualno.com/america/trymp-iska-putin-da-dojde-v-belija-dom-zakanva-se-che-moje-da-mu-e-naj-golemijat-vrag-news_685882.html

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп е наредил на своя съветник за националната сигурност Джон Болтън да отправи официална покана до Владимир Путин да посети САЩ, предаде БГНЕС. "Президентът е поискал от Джон Болтън да покани президента Путин във Вашингтон тази есен", пише в своя Twitter акаунт прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс. От Белия дом засега отказват да посочат точна дата или да дадат допълнителни подробности. Същевременно Тръмп предупреди, че може д

Туристически плавателен съд се преобърна в Мисури

//dariknews.bg/novini/sviat/turisticheski-plavatelen-syd-se-preobyrna-v-misuri-2110289

Осем души са загинали, а неуточнен брой са в неизвестност, след като туристически плавателен съд се преобърна и потъна в езеро в американския щат Мисури, съобщи местният шериф, цитиран от ДПА.
 
"Имаме осем потвърдени загинали", заяви шериф Дъг Рейдър

Умишлен палеж на охраняем паркинг в Люлин, 10 коли изгоряха

//dariknews.bg/novini/bylgariia/umishlen-palezh-na-ohraniaem-parking-v-liulin-10-koli-izgoriaha-2110305

10 автомобила изгоряха след умишлен палеж на охраняем паркинг в столичния квартал "Люлин".
 
Колите са били собственост на заложна къща. Няма пострадали при инцидента.

Полицията издирва извършителите на палежа, предаде БНР.

Депутатите изслушват Борисов за мигрантите

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/07/20/3284844_deputatite_izslushvat_borisov_za_migrantite/?ref=rss


След като миналата седмица премиерът Бойко Борисов участва в парламентарния контрол след въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова по темата за миграцията, днес той отново ще бъде изслушан от депутатите. Народните представители от левицата поискаха разисквания във връзка с питането предишния петък.<br /><br />Тогава министър-председателят отговаря на въпроса каква е политиката на България за миграцията, има ли решения на правителството или той изразява различна позиция според това кои...

Тома Биков разкри коварна провокация в Шарково: Хора с луксозни автомобили, мятали камъни по ветеринарите!

https://petel.bg/Toma-Bikov-razkri-kovarna-provokatsiya-v-SHarkovo--Hora-s-luksozni-avtomobili--myatali-kamani-po-veterinarite-__274622

БСП и в частност госпожа Корнелия Нинова саботират действията на институциите в борбата им с чумата. По селата стоят някакви хора, които н...

Току що в ефира: Антоний Гълъбов попиля баба Дора и Румен Радев

https://petel.bg/Toku-shho-v-efira--Antoniy-Galabov-popilya-baba-Dora-i-Rumen-Radev__274621

Току що социологът Антоний Гълъбов попиля баба Дора и Румен Радев в ефир по време на коментара си за чумата и отиването на президента в Бо...

Във Варна се очаква днес слънчево време, следобед може да превали

http://www.moreto.net/novini.php?n=378108

Над Черноморието днес ще бъде предимно слънчево, през деня с временни увеличения на облачността и в следобедните часове на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са 28-31°.

Илинден е, морето взима най-много жертви

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6953191

Илинден е, морето взима най-много жертвиИлинден - свети пророк Илия На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия. Свети пророк Илия, чиято памет православните християни отбелязват на 20 юли, е един от най-великите измежду старозаветните праведници,

Google мисли дали да не направи Android платена

https://www.actualno.com/sciencelogy/google-misli-dali-da-ne-napravi-android-platena-news_685881.html

Американската компания Google заплаши, че обмисля варианта да направи операционната система за мобилни устройства Android платена, пише руското издание "Известия". Това може да се случи, ако ЕС принуди компанията да заплати глоба от 4,3 млрд. евро за нарушаване на антимонополното законодателство, пише БГНЕС. Сундар Пичай, изпълнителен директор на Google, заяви, че компанията му предоставя операционната система безплатно за производители като Samsung, HTC, Sony, Lenovo, Xiaomi, Huawei

На 20 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6970269

На 20 юли рожден ден иматБорис Попиванов, политолог Васил Банов, актьор Камен Колчев, главен изпълнителен директор на “Елана финансов холдинг” Кристина Патрашкова, журналистка, главен редактор на в. “Галерия” Доц. Маруся Любчева, бивш евродепутат Петър Чобанов, бивш министър на финансите Христо Темелски, директор на Църковноисторическия и архивен

Д-р Мангъров обясни какво трябва направи човек месец, след като е ухапан от кърлеж

https://petel.bg/D-r-Mangarov-obyasni-kakvo-tryabva-napravi-chovek-mesets--sled-kato-e-uhapan-ot-karlezh__274620

Тази година по нищо не е по-различна от другите, но все пак лаймската болест съществува у нас и има риск след ухапване от кърлежи, каза нач...

Теменужка Петкова коментира спирането на сделката за ЧЕЗ и реакцията на "Инерком"

https://petel.bg/Temenuzhka-Petkova-komentira-spiraneto-na-sdelkata-za-CHEZ-i-reaktsiyata-na-Inerkom__274619

ГЕРБ категорично не води война срещу Румен Радев. Ние винаги сме имали ясно заявена воля за диалог. Аз нося справка от Министерство на ене...

/Видео/ Каква е истината: Фермерите се съмняват в Агенцията по храните, искат независима лаборатория да провери пробите!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b5-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%81/

Семейството Ани и Тодор Петрови от Болярово очакват днес от животните им да бъде взета проба за чума.

От Българската агенция за храните (БАБХ) обявиха за открито шесто огнище на чумата в тяхното стадо. От агенцията обявиха, че огнището е вторично, тъй като е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където вече беше засечена заразата. Вероятно е пренесена от собственика. В стопанството има 200 овце.

Ани Петрова каза още вчера, че се съмнява в тези твърдения, защото проба от нейното стадо е взета на 23 юни и после е обявено, че сред нейните животни няма болни.

Семейство Петрови настоява и втора независима лаборатория да провери пробите от тяхното стадо.

Материалът /Видео/ Каква е истината: Фермерите се съмняват в Агенцията по храните, искат независима лаборатория да провери пробите! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Християните празнуват днес Илинден

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/20/3152945_hristiianite_praznuvat_dnes_ilinden/?ref=rss


Българската православна църква днес почита паметта на свети пророк Илия. Църковният празник е наречен Илинден.<br /><br />Свети Илия е смятан за най-големия библейски пророк. Той е живял по времето на израилския цар Ахав. Името му означава "Крепост Господня".<br /><br />Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - Свети Илия е в позлатена небесна колесница,...

Св. прор. Илия (Илинден)

http://www.cross.bg/iliya-gospod-kazal-1579556.html

/КРОСС/ Житие на св. пророк Илия Св. пророк Илия. Икона от 1849 г. от габровския иконописец Гено Тихолов. Съхранява се в Плевенския музей. Св. пророк Илия. Икона от 1849 г. от габровския иконописец Гено Тихолов. Съхранява се в Плевенския музей. Източник: plevenmuseum.dir.bg.Свети пророк Илия (3 Цар. 16:29; гл. 17-19) живял през времето на израилския цар Ахав. Родил се в Галаадския град Тезвия [традиционно отъждествяван с местност на 13 километра северно от р. Явок, бел. ред.], поради което в Библията се нарича "Тезвитянин". Произлизал от свещеническото Аароново племе. Запазило се предание, че бащата на Илия имал за сина си странно видение. Той видял, че благообразни мъже беседват с детето, повиват го с огън и го кърмят с огнен пламък. Разтревожен, бащата разказал за това видение на свещениците. Един от тях му казал: "Не бой се от видението! На детето ще почива Божията благодат; словото му ще бъде като огън, силно и действено; животът му - угоден Богу; и ще съди той Израиля с меч и огън. Името Илия значи крепост Господня." Забравяйки безбройните благодеяния на Господа, израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостоен бил Ахав и жена му Иезавел. Те построили в Самария капище на езическия бог Ваал, като преследвали и избивали пророците и верните служители на Господа

Окръжният прокурор на Варна: Задържаните надзиратели са опитни служители

//dariknews.bg/novini/bylgariia/okryzhniiat-prokuror-na-varna-zadyrzhanite-nadzirateli-sa-opitni-sluzhiteli-2110304

„И тримата задържани надзиратели на затвора във Варна са опитни служители. Те са обвинени в длъжностно престъпление – за това, че са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за другиго облага”, обясни пред

Сексът след появата на децата – по-малко и по-некачествен

//dariknews.bg/novini/liubopitno/seksyt-sled-poiavata-na-decata-po-malko-i-po-nekachestven-2110213

Петдесет и седем процента от поданиците на Нейно Величество не са доволни от факта, че са намалили секса, след като са станали родители, пише в. "Метро", позовавайки се на изследване на британската фирма за матраци "Лийса".

10 коли изгоряха в заложна къща в Люлин

//dariknews.bg/novini/bylgariia/10-koli-izgoriaha-v-zalozhna-kyshta-v-liulin-2110305

10 автомобила изгоряха след умишлен палеж на охраняем паркинг в столичния квартал "Люлин".
 
Колите са били собственост на заложна къща. Няма пострадали при инцидента.

Полицията издирва извършителите на палежа, предаде БНР.

Американската деспотия против света, Тръмп и Путин

http://pogled.info/svetoven/amerikanskata-despotiya-protiv-sveta-tramp-i-putin.96240

/Поглед.инфо/ Беше време когато Републиканската партия на САЩ представляваше интересите на бизнеса, а Демократическата партия – на работническата класа. Това беше условност, удържаща Америка в равновесие. Днес този баланс вече го няма. От времето на приятеля Бил богата прослойка на обществото стана много по-състоятелна, а по-голямата част от населението обедня. Средната класа постепенно се изражда в аморфен офисен планктон и се намира в упадък.

Агитацията за по-нататъшно разширяване на НАТО на изток набира сила

http://pogled.info/svetoven/agitatsiyata-za-po-natatashno-razshiryavane-na-nato-na-iztok-nabira-sila.96239

/Поглед.инфо/ Във Вашингтон призоваха да подтикнат Грузия и Украйна към НАТО, без да се обръща внимание на териториалните претенции на тези страни.

Путин с шокиращи предложения към Тръмп - за Украйна и за бивш посланик на САЩ

https://www.actualno.com/america/putin-s-shokirashti-predlojenija-kym-trymp-za-ukrajna-i-za-bivsh-poslanik-na-sasht-news_685880.html

Да бъде проведен референдум, с който да бъде решен въпросът за Източна Украйна – това е предложил руският президент Владимир Путин на американския си колега Доналд Тръмп по време на срещата им на четири очи във финландската столица Хелзинки, твърди агенция Bloomberg, позовавайки се на дипломатически източници. Руският президент е предложил плебисцитът да бъде проведен в сепаратистките територии – Донецк, Луганск, както и да бъдат допуснати международни наблюдатели, които да

Китайският кандидат се отказва от концесията на летище Пловдив

https://zaistinata.com/%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%bd/

Китайският конгломерат HNA Airport Group няма да подпише договора за концесията на пловдивското летище. Възможно е да се преговаря с втория кандидат – консорциум между ПИМК и индустриалната зона „Тракия“. Новината е била съобщена от HNA Airport Group на техния представител Асен Василев, предаде пловдивското издание „Под тепето“, като цитира в.Капитал. Василев обяснил, че китайската […]

Огромен скандал в ефира! Виктор Николаев се уплаши: Кои са тези хора, защо снимат екипа ни?

https://petel.bg/Ogromen-skandal-v-efira--Viktor-Nikolaev-se-uplashi--Koi-sa-tezi-hora--zashho-snimat-ekipa-ni-__274618

Огромен скандал разтърси ефира на Нова Тв току що. Докато репортерът Владислава Тричкова коментираше откритото второ огнище на чума ...

Зов за помощ! Врачанин спешно се нуждае от 87 000 долара за животоспасяваща трансплантация

https://petel.bg/Zov-za-pomoshh--Vrachanin-speshno-se-nuzhdae-ot-87-000-dolara-za-zhivotospasyavashha-transplantatsiya__274616

Врачанинът Иво Мачугански, който е родом от хайрединското село Рогозен, спешно се нуждае от средства за сложна животоспасяваща трансплан...

Украйна се готви да си върне Донбас

https://petel.bg/Ukrayna-se-gotvi-da-si-varne-Donbas__274615

Всички подразделения на Министерството на вътрешните работи на Украйна се подготвят за "възстановяването на държавния суверенитет на Ук...

Нелепи дрехи накараха жена да заподозре съпруга си в изневяра

https://petel.bg/Nelepi-drehi-nakaraha-zhena-da-zapodozre-sapruga-si-v-iznevyara-__274614

Жителка на Австралия заподозря съпруга си в изневяра, поради внезапния му интерес към модата. Това съобщи The Mirror, предаде Блиц. Пожелала...

Да си спомним за героите: 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание!

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d0%bc-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%b5-115-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d0%b1/

Навършват се 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание – естествено продължение на опитите за политическо и духовно освобождение и обединение на българския народ. Въстанието избухва в Битолски, Солунски и Скопски революционен окръг.
В началото на януари 1903 г. в Солун е свикан конгрес на ВМОРО. На проведения в Смилево окръжен конгрес е изработен планът за въстаническите действия. Избран е ръководен щаб в състав Д. Груев, Б. Сарафов и А. Лозанчев, на който е делегирано и правото той да определи датата на въстанието. След конгреса в Смилево следва и друг конгрес, свикан в местността Петрова нива в Странджа, където е обсъден планът за въстаническите действия в Одринско и е определен съставът на бойното ядро в този район: М. Герджиков, Л. Маджаров и Ст. Икономов. Въстанието избухва на 20 юли (Илинден) 1903 г., откъдето идва и име му, пише пик.
Най-напред въстанието избухва в Битолския революционен окръг. Само за няколко дни то обхваща всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии). Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република. На 6 август същата година въстанието избухва и в Одринско. Въстаниците успяват да освободят много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол. Връхна точка то достига с обявяването на Странджанската република, която просъществува 26 дни.
Против въстаналото население в Македония и Одринско османското правителство изпраща 300 000 добре въоръжени редовни войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия. Главният щаб на въстанието отправя бърза молба за помощ до българското правителство. Последното, предупредено от западните Велики сили за лошите последствия, които биха последвали за България при евентуална намеса, не се отзовава на отправения призив. Разчитайки на собствените си сили, въстаналото население се отбранява в продължение на три месеца срещу многократно превъзхождащия го противник, но не успява да удържи неговия напор. Въпреки своя неуспех Илинденско-Преображенското въстание изиграва огромно значение. То показва на цялата европейска общественост, че поробеното население в Македония и Одринско не иска повече да търпи чуждестранното иго и че ще продължи и по-нататък своята борба до извоюването на националната си независимост.

Материалът Да си спомним за героите: 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

АЕЦ "Белене" - само с руски реактори

http://clubz.bg/70816-aec_belene_samo_s_ruski_reaktori

АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран единствено със закупените вече два руски реактора. Това каза пред бТВ енергийният министър Теменужка Петкова. Така тя коментира изграждането на центрлата от китайска компания. Китайските реакготи нямали одобрение за територията на ЕС, а получаването на нужните документи ще отнеме много време. За поредн път Петкова изтъкна, че няма да има държавни гаранции, държавни инвестиции или дългосрочен договор за закупуване на произведената енергия.

Министърът заяви, че спирането на сделката за купуването на българския бизнес на ЧЕЗ от Инерком не застрашава енергийната сигурност на страната. Чешкото дружество остава собственик на активите си у нас и трябва да изпълнява задълженията си докато не финализира сделка за смяна на собствеността.

"Едва ли комисията се е произнесла без мотиви и доказателства. КЗК е компетентният орган, а ако има недоволни, те могат да обажалват решението в двуседмичен срок", каза Петкова.

Според нея не може да се говори за българо-чешка търговска война, заради спирането на сделките за ЧЕЗ и "Нова телевизия", а българското антимонополно законодателство е синхронизирано с европейските директиви. Петкова не изтъкна, че развитието на казуса около ЧЕЗ показвало, че българското правителство, премиера или някой от кабинета, не стоят зад сделката, която се реализира по чешките закони.

Твърде възможно е решението на КЗК да не бъде обжалвано. Това каза пред бТВ Мартин Димитров, който отговаря за сектор "Икономика и енергийна независимост" в "Демократична България".

Мартин Димитров. Снимка бТВ

Димитров изтъкна, че отново се заобикаля основният въпрос - откъде идва финансирането на сделката.

Слабо земетресение разлюля Югозападна България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/slabo-zemetresenie-razliulia-iugozapadna-bylgariia-2110296

Земетресение с магнитуд от 3 по скалата на Рихтер е регистрирано в Рила, минути преди полунощ. Трусът е бил на 11 км северозападно от Белица, на 32 км от Благоевград и на 74 км от София. Дълбочината на огнището е 10 километра.
 
Няма данни за пострадали хора и за материални щети.

Обсъждат мерките за разпространението на чумата по животните в Пловдивско

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/obsyzhdat-merkite-za-razprostranenieto-na-chumata-po-zhivotnite-v-plovdivsko-2110294

Епизоотичната обстановка в област Пловдив и мерките за предотвратяване на разпространението на чумата по животните ще обсъдят днес на работна среща днес в областната управа в града под тепетата регионалният министър Николай Нанков и представители на АПИ. 

Над 50 издателства ще участват в Алея на книгата във Варна

http://varnautre.bg/2018/07/20/85325/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-50-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%8f-%d0%bd%d0%b0

Ще има специално изграден литературен кът, на който ще се провеждат премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии и детски работилници

Пророк Илия е господар на бурите, почитаме го днес

https://offnews.bg//obshtestvo/prorok-ilia-e-gospodar-na-burite-pochitame-go-dnes-684653.html

Денят на Пророк Илия се отбелязва днес, според народното поверие на Илинден морето взима жертви като курбан за светеца. Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илko и женските варианти на имената.

Денят на Пророк Илия е сред най-почитаните у нас. Народът ни вярва, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разсърди Свети Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Столичният район Илинден ще празнува 30 години от създаването си и 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Кметството, в партньорство с Музикална къща „Саламандър мюзик“, кани на празнична културно-музикална програма в парк "Св. Троица". 

Каним всички вас да се присъедините към нас на 20 юли в парк „Света Троица", за да отбележим заедно Илинден - денят, свързан с първите заселници в района - родолюбиви българи - бежанци от опожарените територии по време на Илинденско-Преобръженското въстание! Ще почетем загиналите във въстанието с възпоменателен ритуал, а след това ще се забавляваме заедно, съобщават от общината.

Купонът започва с детска празнична програма със специален гост - композиторът Хайгашод Агасян в 17 часа. Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Илинденци. В 18.30 ч. стартира Празничен концерт на лятната сцена с водеща Мартина Иванова и специалното участие на дует Милица и Асен. 

Св. пророк Илия бил от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия означава крепост и той показал твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Британският премиер предаде британския народ

http://pogled.info/svetoven/evropa/britanskiyat-premier-predade-britanskiya-narod.96238

/Поглед.инфо/ Тереза Мей все пак успя да постигне исканото, пускайки в действие заплахите и шантажа. В сряда долната камара на парламента утвърди нейната концепция за митническата политика с Евросъюза. Потвърдиха се най-лошите опасения: министър-председателят има намерение да „предаде“ излизането н Лондон от ЕС, на практика игнорирайки резултатите от историческия референдум. Сега Брекзит е само фикция.

CNN: Преводачката на Тръмп ще бъде разпитана след срещата му с Путин

http://pogled.info/svetoven/amerika/CNN-prevodachkata-na-tramp-shte-bade-razpitana-sled-sreshtata-mu-s-putin.96237

/Поглед.инфо/ Преводачката на президента на САЩ Доналд Тръмп Марин Грос, участвала в преговорите между държавните глави „на четири очи“ в Хелзинки, ще бъде разпитана от длъжностни лица във Вашингтон за съдържанието на състоялата се среща, съобщава CNN, позовавайки се на правителствени източници.

Владимир Каролев: Решението за ЧЕЗ издиша

https://petel.bg/Vladimir-Karolev--Reshenieto-za-CHEZ-izdisha__274613

Решението на Комисията за защита на конкуренцията за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" беше очаквано от гледна точка ...

Потвърдено! Данък градушка ще има, ето с колко ще скочи каското

https://petel.bg/Potvardeno--Danak-gradushka-shhe-ima--eto-s-kolko-shhe-skochi-kaskoto__274612

Идеята на министерството на земеделието е да се намерят пари за финансиране за една нова система за превенция, която ще увеличи бомбарди...

Рожден ден празнува Кристина Патрашкова

https://petel.bg/Rozhden-den-praznuva-Kristina-Patrashkova__274611

Кристина Патрашкова е родена на този ден през 1962 г. Дъщеря е на известния и вече покоен проф. Патрашков, личен здравен консултант на Тодо...

Окръжният прокурор на Варна с гореща информация за задържаните надзиратели от Затвора

https://petel.bg/Okrazhniyat-prokuror-na-Varna-s-goreshha-informatsiya-za-zadarzhanite-nadzirateli-ot-Zatvora__274609

Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров даде току що подробности по задържането на тримата надзиратели от Варненския затвор, коит...

Фитнес инструкторът Стоян направи от майка си манекенка

https://petel.bg/Fitnes-instruktorat-Stoyan-napravi-ot-mayka-si-manekenka__274608

Снимка: Струма.бг Фитнес инструкторът от Благоевград Стоян Дудов си обръсна брадата. Той спази обещание към своята майка Христина Дудов...

В разгара на лятото южната част на Полша е нещо страшно

https://petel.bg/V-razgara-na-lyatoto-yuzhnata-chast-na-Polsha-e-neshho-strashno__274607

Необичайно лошо време в разгара на лятото в Полша. Проливни дъждове и ураганни ветрове предизвикаха големи поражения в южната част на стр...

Тръмп поканил Путин на гости в Белия дом

https://petel.bg/Tramp-pokanil-Putin-na-gosti-v-Beliya-dom__274605

Американският президент Доналд Тръмп е поканил руския си колега Владимир Путин на посещение в САЩ. Новината беше потвърдена от говорител...

Тъжен юбилей: Днес се навършват 140 години от създаването на славната Българска армия, която вече е на изчезване

https://petel.bg/Tazhen-yubiley--Dnes-se-navarshvat-140-godini-ot-sazdavaneto-na-slavnata-Balgarska-armiya--koyato-veche-e-na-izchezvane__274606

Днес се навършват 140 години от създаването на Българската армия. Българската армия е създадена под наименованието Българска земска войск...

Без вода в части от Бояна и Дружба 2

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-boiana-i-druzhba-2-684650.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на уличен водопровод на ул. „Даскал Стоян Попандреев“ в кв. „Бояна“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на ул. „Кумата“ от ул. „Ралевица“ до ул. „Даскал Стоян Попандреев“, ул. „Ралевица“ от ул. „Кумата“ до ул. „Даскал Стоян Попандреев“, ул. „Даскал Стоян Попандреев“. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 301 в жк. „Дружба“ 2, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на бл. 301. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Ето как разпределиха ромските деца в училищата в Благоевград…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%b2-%d1%83/

Приемът на първокласниците от ромския етнос продължава да пали страстите в образователната гилдия в Благоевград. От Общинската администрация нееднократно уверяваха, че ромчетата ще бъдат разпределени по 2-3 в паралелките на всички 10 училища в града, но при утвърждаването на общинската система за прием в първи клас Предел махала беше вкарана в района на XI ОУ, VIII СУ, СУИЧЕ и IX ОУ. Тогава IX ОУ„П. К. Яворов“, което работи по програма за десегрегация, отказа да приема повече ромчета, тъй като в момента там се обучават 90, а политиката на държавата е да се върви към закриване на сегрегираните училища.
За нежеланието на училището да записва ромчета се самосезира Комисията за защита от дискриминация, а IX ОУ е обект на множество проверки, по случая работи Икономическа полиция.
Междувременно родители инициираха подписка в защита на ІХ ОУ и директора му Василка Величкова, подкрепена за няма и седмица от над 600 благоевградчани, която ще бъде внесена на предстоящата общинска сесия, насрочена за следващия петък, 27 юли.

Подкрепата си за Василка Величкова и ръководеното от нея училище обяви и председателят на Регионалния синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Ирина Андонова, пише струма бг. Тя бе категорична, че проблемът идва от общинската система за прием в 1 клас и би следвало ромските деца, подлежащи на прием в 1 клас, да не се концентрират в едно училище, а да бъдат разпределени равномерно по всички, още повече че училищната мрежа го позволява.
„Заставам зад всяка една дума, казана от Василка Величкова. Действията, предприети срещу нея, са изключително грозни и несправедливи“, заяви и председателят на Синдиката на българските учители в Благоевград Бонка Ичкова, която подчерта, че приемът и записването на ученици се извършва въз основа на личните лобита на директорите.

Завчера от община Благоевград изпратиха съобщение до медии, че няма проблем с деца от ромски етнос при записването в първи клас. Те са разпределени във всяко едно от десетте общински училища, извършващи прием за учебната 2018/2019 година, и че същата информация може да бъде потвърдена от директорите на училищата на територията на община Благоевград.
Вчера с въпроса колко ромчета са приели репортер на „Струма“ се обърна към директорите на 10-те училища в града.

„Не сме записали ромчета, защото никой от квартала не се е самоопределил като такъв”, каза Димитър Арабаджиев, директор на VІ СУ „Иван Вазов“, което реализира прием от 3 паралелки към момента с по 19 ученици. Той допълни, че през годините е имало записани роми, самоопределили се като такива, но за предстоящата учебна година няма.

Че има записани три ромчета сред 112-те първокласници от 5-те паралелки обяви зам. директорът на най-голямото основно училище в областта – ІІІ ОУ, Васил Чолаков. Той увери, че не са върнали нито едно ромче и от 1-4 клас обучават общо 19, а иначе учениците от начален етап в ІІІ ОУ са 481. Като отговорник на училищно ниво за механизма за обхват и задържане на децата и учениците, В. Чолаков държеше да подчертае: „Готови сме и бихме приели и още ромчета, стига те да изявят желание да учат при нас“, и допълни, че стриктно спазват изискванията и разпоредбите паралелките да са с по 22 деца, за да има по две места /до 24 в клас/ именно за ученици от т.нар социално уязвими групи, обхванати от междуинституционалния механизъм.

С три записани ромчета е и ІV ОУ, направило две паралелки с по 15 първокласници. Или както изчисли директорът на училището Илиян Чапкънов, на 10 българчета се пада едно ромче.
„Реализирахме приема по всички правила и критерии, честно и почтено. Съобразихме се с препоръките и намалихме паралелките в първи клас от 6 на 5. Обхванали сме и почти всички пътуващи деца. Имаме 126 пътуващи ученици, което е изключително трудно като организация. Приемаме и най-много деца със СОП /специални образователни потребности/, към момента те са 27. Никога не сме отказвали. Записахме и две ромчета – едното от многодетно семейство, а на другото по-големият брат учи при нас”, разясни директорът на VІІ СУ д-р Лилия Стоянова.

Колегата й от ІІ ОУ Христо Манчев пък сподели, че са приели 5-6 ромчета и не са върнали нито едно. Както е известно, ІІ ОУ първоначално бе обявило прием на 3 паралелки, или 66 първокласници. Впоследствие училищният план-прием бе коригиран на 4 паралелки и в училището са записани 87 ученици в 1 клас.

2 паралелки с по 22-ма ученици реализира V СУ. Те очакват и деца от Центъра за настаняване от семеен тип, намиращ се до плажа. „Всяка година приемаме деца от ЦНСТ, за това сме уведомили и община Благоевград“, каза директорът на училището Мария Тричкова.
Ръководителят на ХІ ОУ Марияна Митова коментира, че единствено тя е спазила обещанието си и е приела толкова ромчета, колкото е казала предварително, а именно 10 – по 5 в двете паралелки с по 24 първокласници.

В VІІІ СУ има записани 9 ученици от ромския етнос, при сформирани 4 паралелки с по 25 първокласници.
Единственият директор, който не пожела конкретно да назове колко ромчета ще се обучават в 1 клас, бе ръководителят на СУИЧЕ д-р Светлин Абаджиев. Той сподели, че приемът в 1 и 7 клас минал спокойно, без сътресения и коментарите за напрежение около записването на децата от Предел махала не отговаряли на истината и били силно преувеличени. Д-р Абаджиев призна и че не знае точно колко са записаните ученици от малцинствените групи, тъй като с приема се занимала главният учител в начален етап Ася Миленкова, а тя била в отпуск.
„Настоящият ни прием е съизмерим с този от миналите години”, допълни и зам. директорката Маргарита Спирова, а иначе според неофициална информация от учители в СУИЧЕ, което реализира две паралелки с първокласници, са постъпили 8 ромчета.
„При нас не става въпрос за записване, просто защото нямаме паралелка”, каза с тъга директорката на ІХ ОУ Василка Величкова, останало с две българчета и две ромчета за първи клас.
Както „Струма“ писа, на заседанието на комисия, обсъждаща интеграцията на ромските деца, в края на месец януари от справка на община Благоевград стана ясно следното: Децата от ромския етнос, записани понастоящем на територията на община Благоевград и подлежащи на задължително записване в 1 клас, са 80. От тях 54 за записани и посещават четвърта възрастова група на детските градини. 26 не са обхванати от задължителното предучилищно образование, от тях само 9 пребивават на територията на община Благоевград, а останалите 17 са в чужбина или други общини. Тоест според тази статистика подлежащите на прием в 1 клас са 63 ромчета. Изчисленията показват, че към момента записаните са 42 и остават още 21.

„Да, предишни години в началото на септември пращаха всички незаписани ромчета при нас, но сега това няма да стане”, категорична бе Василка Величкова, твърдо отстояваща позицията, че ако трябва, ще обяви нулев прием, но няма да сформира паралелка с ромски ученици.

Материалът Ето как разпределиха ромските деца в училищата в Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

63 проверки на РИОСВ-Варна и Бургас доказват, че водата по Черноморието е чиста

http://varnautre.bg/2018/07/20/85323/63-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b8%d0%be%d1%81%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%81-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0

Водата по Българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Отново го доказаха проверките, които направихме в Слънчев бряг, Поморие и Несебър заедно с инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, и д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при обиколката си на морски […]

Министър Ангелкова открива заседание на Националния съвет по туризъм край Варна

http://varnautre.bg/2018/07/20/85321/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще отрие заседание на Националния съвет по туризъм, което ще се състои днес в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ край Варна. Националния съвет по туризъм е консултативен орган, който подпомага работата на министъра и съдейства при формирането и провеждането на политики в сектора. В него са включени както представители […]

Почитаме паметта на Свети пророк Илия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pochitame-pametta-na-sveti-prorok-iliia-2110285

Днес Българската православна църква почита паметта на Св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните светци. Християнската църква го нарича още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие".

Земетресение на 74 км от София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970568

Земетресение на 74 км от СофияЗеметресение с магнитуд 3.0 е регистрирано на територията на България, съобщават от Европейския средиземноморски сеизмологичен център на страницата си в интернет. Земетресението е станало в 23:46 часа в четвъртък на 11 километра северозападно от град Белица, на 32 км от Благоевград и на 74 километра южно от София - на територията на Национален

Украйна поиска обяснения от Тръмп

http://pogled.info/svetoven/ukraina-poiska-obyasneniya-ot-tramp.96236

/Поглед.инфо/ Украйна поиска обяснения от Тръмп. При това предупреждавах наскоро за това.

Доналд Тръмп: нямаме намерение да плащаме 90% от стойността на защитата на Европа

http://pogled.info/svetoven/donald-tramp-nyamame-namerenie-da-plashtame-90-ot-stoinostta-na-zashtitata-na-evropa.96234

/Поглед.инфо/ Американският лидер Доналд Тръмп заяви, че САЩ нямат намерение да поемат върху себе си изплащането на 90% от разходите за защитата на Европа. За това съобщава Fox News.

Доц.Георги Рачев разкри какво ще се случи в неделя в България, а през август...

https://petel.bg/Dots-Georgi-Rachev-razkri-kakvo-shhe-se-sluchi-v-nedelya-v-Balgariya--a-prez-avgust---__274604

Доц. Георги Рачев бе гост на „Здравей, България”. Той разкри, че в неделя ни очакват най-високите температури за този период, но в понеделн...

Сеизмологът проф. Емил Ботев сравни земетресението от тази нощ край Белица с тежкотоварен камион

https://petel.bg/Seizmologat-prof--Emil-Botev-sravni-zemetresenieto-ot-tazi-noshh-kray-Belitsa-s-tezhkotovaren-kamion__274603

Снимка: Булфото, архив Проф. Регистрираният трус в района на Белица е от категорията на микроземетресенията и не е необичаен за района. Т...

Илинден е, не влизайте в морето!

http://varnautre.bg/2018/07/20/85318/%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%be-2

Празнуват занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, както и имениците Илия, Илиян, Илияна, Илко и Илка

Защо ще стана мениджър на робот или на спомени? Или диспечер на магистрала

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6961992

Защо ще стана мениджър на робот или на спомени? Или диспечер на магистрала16 професии на бъдещето, за които никога не сте чували В следващите до 15 г. роботите ще отнемат 12% от работните места на хората в САЩ. И това ще доведе до нуждата не просто от преквалификация, а от специалисти за наглед необичайни дейности. Мултинационалната корпорация Cognizant направи прогнози за различни сфери,

Bloomberg: Путин е предложил на Тръмп „план за разрешение“ на Украйна

http://terminal3.bg/bloomberg-putin-e-predlozhil-na-trmp-plan-za-razreshenie-na-ukrajna/

Владимир Путин е споделил пред руски дипломати, че е направил предложение на Доналд Тръмп на срещата на върха провела се по-рано тази седмица, съобщава Bloomberg. 

Предложението на Путин е да се извърши „референдум“ в завладяният от сепаратисти Донбас, където са и Донецкатака и Луганска народна република.

Подобен „редефендум“ се проведе, под военна окупация, през 2014 г. в Крим, Донецк и Луганск като нито един от тях не бе признат за легитимен от международната общност, като кримския полуостров бе присъединен към Руската федерация, а Донецк и Луганск остават под проруски сепаратиски контрол.

Предложението на Путин ще предизвика тревога и у Украйна след като Тръмп миналата седмица изглеждаше готов да признание анексирането на Крим, а настоящето предложение изглежда да предостави всичко на руският президент.

Позицията на Украйна е, че Донецк и Луганкс могат да станат автономни републики, част от Украйна, но на първо място руските военни сили трябва да се изтеглят от конфликта. Това предвижда и споразумението Минкс II, което Русия прие, но отказва да изпълни.

Владимир Путин е заявил пред руските дипломати, че е е обещал предложението към Тръмп да не става публично, докато американският президент на го обмисли, споделят пред Bloomberg двама души присъствали на разговора на Путин с дипломати, който се е провел в четвъртък.

Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп е поканил Путин във Вашингтон през есента, нещо за което не знаеше дори директорът по национална сигурност Дан Коатс, на който му бе съобщено на живо в ефир докато от журналиста, който му взимаше интервю Андреа Митчел по CNN. 

Дан Коатс заяви, че все още не е получил брифинг затова какво са си говорили лидерите на САЩ и Русия насаме в Хелзинки.

В същото време Сенатът на САЩ отхвърли със забележителните 98 – 0 предложение на Путин американските власти да помогнат на Русия в наказателното преследване на 11 души, сред които американския посланик Майкъл Макфол и лобиста за прокарването на Закона „Магнитски“ Бил Браудър.

Предложението на Путин бе възприето като пореден опит да унизи САЩ и американския президент радостно го определи като „невероятно предложение“.(в замяна специалният прокурор Робърт Мълър, разследващ атаката на Русия над американските избори, ще може да изпрати въпроси и доказателства на Кремъл и те щели да му помогнат в разследването)

 

 

 

Земетресение разтърси Пиринско !

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be/

Земетресение е усетено тази сутрин в района на Белица.Регистрираният трус в района на Белица е от категорията на микроземетресенията и не е необичаен за района. Това каза професор Емил Ботев, ръководител на Департамент „Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) във връзка с регистрираното земетресение малко преди 24 часа в четвъртък на 11 километра северозападно от град Белица и на 74 километра южно от София на територията на Национален парк „Рила“ на дълбочина 10 километра, съобщи фокус. По думите му обичайна е по-високата сеизмична активност в планинските райони, като за последните 30 години именно в Рила има регистрирани поне 1000 подобни труса. „Снощното земетресение е от микротиповете, които се водят и по-слаби земетерсения. Силата му на въздействие е съизмерима с тази на тежкотоварен камион например, усеща се като леко разлюляване. Трусове с магнитуд от 6 и над него по Рихтер вече са по-силни и имат 30 хиляди пъти по-голяма енергия“, обясни той.

Материалът Земетресение разтърси Пиринско ! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Къде няма да има ток в петък

http://varnautre.bg/2018/07/20/85312/%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%ba-%d0%b2-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d0%ba

На много места във Варна и областта днес абонатите ще останат без ток. Това съобщават от Енергото. Причина за прекъсването на електрозахранването са неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. Ето и районите без ток: В периода 02.07.2018 г. – 31.07.2018 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч. гр. Девня, кв. Повеляново – […]

Днес в парламента ще ври и кипи! Нинова започва парламентарния контрол с въпроси към Борисов

https://petel.bg/Dnes-v-parlamenta-shhe-vri-i-kipi--Ninova-zapochva-parlamentarniya-kontrol-s-vaprosi-kam-Borisov__274602

Министърът на земеделието Румен Порожанов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще се изправят пред депутатите днес на трибу...

Ники Василковски нахлу в ефира и предупреди: Не влизайте днес в морето, защото...

https://petel.bg/Niki-Vasilkovski-nahlu-v-efira-i-predupredi--Ne-vlizayte-dnes-v-moreto--zashhoto---__274601

Синоптикът Николай Василковски предупреди всички да не влизат в морето днес. „Илинден е и според поверието днес морето взема жертви. Отделно се очакват гръмотевични бури, така че ни влизайте в морето”, каза току що по Нова Тв Василковски.

12 хубави имена черпят днес, спазват се много строги забрани!

https://petel.bg/12-hubavi-imena-cherpyat-dnes--spazvat-se-mnogo-strogi-zabrani-__274600

Днес е Илинден! Православната църква почита паметта на свети пророк Илия. Ревностен последовател на Бога и яростен изобличител на идолоп...

Гърция е спечелила над €1,5 млрд.

https://petel.bg/Gartsiya-e-spechelila-nad----1-5-mlrd-__274599

Гърция е спечелила над €1,5 млрд. през последните години. Приходите са дошли от нова визова програма на Атина, съобщава в. "Нафтемборики". ...

Черно море търси убедителен старт срещу новака Ботев (Враца)

https://petel.bg/CHerno-more-tarsi-ubeditelen-start-sreshhu-novaka-Botev--Vratsa-__274598

Отборите на Черно море и Ботев (Враца) излизат днес от 20,45 часа на стадион "Тича" във Варна в късния двубой от петъчната програма на първия ...

Евростат: Младите фермери в България са едва 14 на сто

https://petel.bg/Evrostat--Mladite-fermeri-v-Balgariya-sa-edva-14-na-sto__274597

Близо 36 процента или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, показват данни от анализ на Евростат за з...

Времето тотално се побърка! Идат сериозни жеги, но не бързайте да се радвате

https://petel.bg/Vremeto-totalno-se-pobarka--Idat-seriozni-zhegi--no-ne-barzayte-da-se-radvate__274596

През нощта вятърът постепенно отслабна. Облачността над по-голямата част от страната намаля и времето стана ясно. И все пак атмосферното ...

НС ще изслуша двама министри за разпространението на чумата по животните

https://petel.bg/NS-shhe-izslusha-dvama-ministri-za-razprostranenieto-na-chumata-po-zhivotnite__274595

Парламентът ще изслуша днес министрите на земеделието и на вътрешните работи Румен Порожанов и Валентин Радев за ситуацията с разпрос...

Европейският съюз – противник на САЩ?

http://pogled.info/svetoven/evropeiskiyat-sayuz-protivnik-na-sasht.96233

/Поглед.инфо/ Брюксел е свикнал да не бърза с решенията: там бавно впрягат и бавничко тръгват, но вече поели на път, се стараят да не допускат резки завои. Пример за това са антируските санкции: продължават ги на половин година на автопилот. Такава ориентирана към инерция бюрократична машина никак не може да се приспособи на кавалерийските атаки на американския президент. И от време на време той тормози европейските си партньори.

Журналистите анализираха 1340330 думи на Тръмп. Зле е!

http://pogled.info/svetoven/zhurnalistite-analiziraha-1340330-dumi-na-tramp-zle-e.96232

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп говори все повече и лъже все по-често. До такъв извод достигнаха журналистите от канадския вестник The Toronto Star, анализирайки 1340330 думи на Тръмп, произнесени и написани от него по време на президентството.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване