БНБ засилва контрола за кредитите към свързани лица

https://www.actualno.com/business/bnb-zasilva-kontrola-za-kreditite-kym-svyrzani-lica-news_685889.html

Българската народна банка (БНБ) ще усили контрола по отношение на кредитите, които търговските банки отпускат на свързани с тях лица. Това решение е взето от Управителния съвет (УС) на БНБ. Съгласно решението, цитирано от в. "24 часа", на всеки 3 месеца трезорите задължително ще се отчитат пред БНБ за такива новоотпуснати заеми. За целите на отчетността размерът им ще се определя по брутната им балансова стойност, предвижда наредбата. Въвеждат се изисквания към вътрешните правила и пр

Николай Шуманов: Банкерите от Фед взимат решенията си в трудна среда

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/nikolai-shumanov-bankerite-ot-fed-vzimat-resheniiata-si-v-trudna-sreda-265022/

Вероятно е темпът на повишаване на лихвените проценти да се забави, ако нивата на инфлация се променят, коментира експертът

500 изпълнители представят във Велико Търново културата на девет държави

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6970733

500 изпълнители представят във Велико Търново културата на девет държавиБлизо 500 изпълнители от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България ще представят във Велико Търново традиционните за всяка една от държавите обичаи, култура, традиции и изкуство. Петнадесетте ансамбъла ще участват в XXI Международен фолклорен фестивал, който започва тази събота и ще превърне Старата столица

Филм за реставрирането на Желязната църква в Истанбул с премиера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=378094

Документален филм за цялостната реставрация на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул, позната още като Желязната църква, ще гледаме на 3 август във Варна, научи Moreto.net. През 2018 г. храмът ще отбележи 120 години от създаването си.

4000 лева са събрани до момента от SMS—и в „синята зона“ на Варна

http://budnavarna.bg/36387-4000-leva-sa-sabrani-do-momenta-ot-sms-i-v-sinyata-zona-na-varna/

От стартирането на „синята зона“ във Варна на 11 юли до момента са събрани 4000 лева от SMS—и за кратковременно паркиране. Това каза шефът на „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов.

Има много нарушители и глобени, които паркират неправомерно. По думите на специалиста голяма част от местата, където хората били свикнали да спират неправилно, вече са разчистени, но има още много какво да се желае.

Работното време на зоната е всеки делничен ден от 9 ч. до 19 ч., през почивните и празничните дни паркирането ще бъде безплатно.

Важно е да се знае, че паркирането в „синята зона“ е разрешено до 3 часа. При достигане на максималния период, системата няма да приема и таксува опити за последващи заплащания и клиентът трябва да премести своя автомобил извън обхвата на зоната. Нов тричасов престой може да започне след като изминат 30 минути от изтичане на предходния.

Заплащането ще става SMS или в брой – в търговски обекти в центъра, които са отбелязани със специален стикер. Цената ще бъде 1 лв. на час. Заплащане може да се извърши и чрез мобилно приложение, което може да бъде изтеглено от www.varnaparking.bg. Виртуален паркинг метър, което дава възможност да се избере период на престой от 30 минути до 3 часа.

Материалът 4000 лева са събрани до момента от SMS—и в „синята зона“ на Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Борисов почти се съгласи с Нинова за мигрантите

http://clubz.bg/70832-borisov_pochti_se_syglasi_s_ninova_za_migrantite

Премиерът Бойко Борисов се съгласи с опозицията в лицето на БСП, че България може да заеме твърда позиция срещу двустранни споразумения за приемане на мигранти, а Министерски съвет да приеме да не взима решения по темата с бежанската криза без одобрение на Народното събрание.

Това заяви днес той на парламентарния контрол, който днес е разискване на темата с мигрантите между опозицията и кабинета. Темата бе открита с остра критика на лидерката на БСП Корнелия Нинова срещу премиера и неговите противоречащи си позиции в България и ЕС.

"Вие твърдите, че всичко, което България е предложила в Европа, е прието. Разбрахме от унгарския външен министър обратното – "не приемаме предложението на България за разделяне на мигранти сред страните в Европа според БВП, размер на населението и получените молби за убежище." А вие казвате тук - не ги искам, няма да пусна самолети. "

Нинова детайлно критикува и бъдещия бюджет на ЕС, в който има солидно увеличение на парите за интеграция, което, според нея, е за сметка на средствата за кохезионна и социална политика. Тя отбеляза и че България, като други европейски страни, създава стимули за мигрантите да идват в Европа, като им дава привилегии, които българските граждани не получават. 

"Прехвърляте границата на българската Конституция. Не само им давате повече права от собствените граждани, но им казвате – елате и ще ви осигурим социални помощи", заяви тя.

Нинова отправи и критика към тезата на ГЕРБ, че миграцията помага за българския пазар на труда и може да помогне за демографската криза. Цветан Цветанов уточни, че това е била и политика на кабинета "Орешарски", като отбеляза, че ГЕРБ се опитват да има приемственост на добрите идеи на предишни правителства. Нинова подигравателно отбеляза, че до днес кабинетът "Орешарски" е бил виновен за всички проблеми в България според ГЕРБ, а от днес вече има добри политики, които ГЕРБ възприемат.

Тя разкритикува проекторешението на ГЕРБ, което подкрепя позицията на България в момента, като призова който и да е депутат от управляващите да излезе и да обясни каква е тази позиция.

"Какво подкрепяте? Защо не я знаете? Не я знаете, защото такава позиция няма. Има личните усещания и емоции на г-н Борисов в дадения момент. В България няма да ги пуска, но пред г-жа Меркел ще ги пуска", отбеляза Нинова.

И направи контрапредложение в две точки, според които Народното събрание:

1.    Възлага на Министерски съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, в това число срещу включването на двустранни споразумения с други държави-членки на ЕС.
2.    В срок до 30 септември МС да предостави предложенията за реформа на България за Дъблинското споразумение.

Борисов: Меркел я подхванаха медиите и тя каза - "идвайте"

Премиерът първо защити решенията на европейските лидери в началото на мигрантската криза, като отбеляза, че тогава е имало "много мощна хибридна атака".

"Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, едно малко детенце удавено, което стоеше на брега, хванаха я медиите Меркел, и тя каза – идвайте. По същия начин хванаха вашите депутати в едно село, има чума, да галите козичката. Влияе емоционалното", заяви той.

И отбеляза, че тогавашното решение на германската канцлерка и досега "я съсипва политически".

Борисов се съгласи на част от тезите на Нинова - да се блокира възможността България да подписва двустранни споразумения за поемане на бежанци, и Министерски съвет да не може да взима ключови решение по темата без допитване до Народното събрание. Но заяви, че ще му трябват няколко минути, за да обсъди това с парламентарната група на ГЕРБ.

"До този момент не сме подписвали или приемали споразумение. Да не може правителството да решава, без одобрение от парламента. Вие така, без да искате, ми помагате. Ако тези две изречения парламентът приеме, всички ще са удовлетворени", каза той. 

Но отбеляза, че не можем да променим Дъблинското споразумение. Председателката на парламента Караянчева обяви 15 минути почивка, докато премиерът се консултира с ПГ на ГЕРБ.

Борисов и Нинова с единодушно решение за мигрантската политика

http://clubz.bg/70832-borisov_i_ninova_s_edinodushno_reshenie_za_migrantskata_politika

Със 177 гласа "за", без гласували против или въздържали се, Народното събрание прие единодушно проект за решение по въпросите на политиката за миграцията, предложен от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Това стана след първоначално остри нападки от Нинова към премиерът Борисов, който днес бе на специално разискване по темата в рамките на парламентарния контрол. Тя критикува Борисов за неясната му позиция за мигрантския въпрос и го обвини, че говори едно пред европейските лидери, а друго - пред българите. Борисов обаче се съгласи с основните й тези и поиска 5 минути почивка, за да убеди ПГ на ГЕРБ да ги подкрепи. Това в действителност отне над 30 минути, докато бъде пренаписано консенсусен проект за решение.

Според него Народното събрание:

1. Задължава Министерски съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти.
2. Задължава Министерски съвет да внесе в Народното събрание позиция за общо решение на Европейския съюз по въпросите за миграцията
3. В срок до 30 септември Министерски съвет да представи пред Народното събрание предложение на България за реформа на т.нар. Дъблински регламент

Проектът за решение е подписан от лидерите на всички парламентарни групи, уточни Нинова. А след гласуването заяви:

"Благодаря на всички за разума, който проявихме, и дори допълнихме и засилихме решението. Благодаря на всички, наистина сериозно защитихме интереса на България."

Изказването й бе посрещнато с ръкопляскания от цялата зала.

Как започна разискването на миграцията

Усмивките, смехът и дружелюбните ръкостискания, които депутатите си разменяха, бяха в пряк контраст с началото на разискванията днес. Темата бе открита с остра критика на лидерката на БСП Корнелия Нинова срещу премиера.

"Вие твърдите, че всичко, което България е предложила в Европа, е прието. Разбрахме от унгарския външен министър обратното – "не приемаме предложението на България за разделяне на мигранти сред страните в Европа според БВП, размер на населението и получените молби за убежище." А вие казвате тук - не ги искам, няма да пусна самолети. "

Нинова детайлно критикува и бъдещия бюджет на ЕС, в който има солидно увеличение на парите за интеграция, което, според нея, е за сметка на средствата за кохезионна и социална политика. Тя отбеляза и че България, като други европейски страни, създава стимули за мигрантите да идват в Европа, като им дава привилегии, които българските граждани не получават. 

"Прехвърляте границата на българската Конституция. Не само им давате повече права от собствените граждани, но им казвате – елате и ще ви осигурим социални помощи", заяви тя.

Нинова отправи и критика към тезата на ГЕРБ, че миграцията помага за българския пазар на труда и може да помогне за демографската криза. Цветан Цветанов уточни, че това е била и политика на кабинета "Орешарски", като отбеляза, че ГЕРБ се опитват да има приемственост на добрите идеи на предишни правителства. Нинова подигравателно отбеляза, че до днес кабинетът "Орешарски" е бил виновен за всички проблеми в България според ГЕРБ, а от днес вече има добри политики, които ГЕРБ възприемат.

Тя разкритикува проекторешението на ГЕРБ, което подкрепя позицията на България в момента, като призова който и да е депутат от управляващите да излезе и да обясни каква е тази позиция.

"Какво подкрепяте? Защо не я знаете? Не я знаете, защото такава позиция няма. Има личните усещания и емоции на г-н Борисов в дадения момент. В България няма да ги пуска, но пред г-жа Меркел ще ги пуска", отбеляза Нинова.

И направи контрапредложение в две точки, според които Народното събрание:

1.    Възлага на Министерски съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, в това число срещу включването на двустранни споразумения с други държави-членки на ЕС.
2.    В срок до 30 септември МС да предостави предложенията за реформа на България за Дъблинското споразумение.

Борисов: Меркел я подхванаха медиите и тя каза - "идвайте"

Премиерът първо защити решенията на европейските лидери в началото на мигрантската криза, като отбеляза, че тогава е имало "много мощна хибридна атака".

"Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, едно малко детенце удавено, което стоеше на брега, хванаха я медиите Меркел, и тя каза – идвайте. По същия начин хванаха вашите депутати в едно село, има чума, да галите козичката. Влияе емоционалното", заяви той.

И отбеляза, че тогавашното решение на германската канцлерка и досега "я съсипва политически".

Борисов се съгласи на част от тезите на Нинова - да се блокира възможността България да подписва двустранни споразумения за поемане на бежанци, и Министерски съвет да не може да взима ключови решение по темата без допитване до Народното събрание. Но заяви, че ще му трябват няколко минути, за да обсъди това с парламентарната група на ГЕРБ.

"До този момент не сме подписвали или приемали споразумение. Да не може правителството да решава, без одобрение от парламента. Вие така, без да искате, ми помагате. Ако тези две изречения парламентът приеме, всички ще са удовлетворени", каза той. 

Но отбеляза, че не можем да променим Дъблинското споразумение. Председателката на парламента Караянчева обяви 15 минути почивка, докато премиерът се консултира с ПГ на ГЕРБ.

Арестуваха 5-има джихадисти в Турция, сред тях е дъщерята на бивш чеченски министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970754

Арестуваха 5-има джихадисти в Турция, сред тях е дъщерята на бивш чеченски министър Петима членове на "Ислямска държава", сред които Седа Дудуркаева, съпругата на Абу Омар аш Шишани, ръководен член на "Ислямска държава", са били задържани в Истанбул, съобщава в. "Дейли сабах". Турски представители съобщиха вчера, че арестите са се състояли на 4 юли, а четирима от задържаните впоследствие са били оставени в ареста.

Механизмът за проверка на ЕК спирал влизането на България в Шенген

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970747

Механизмът за проверка на ЕК спирал влизането на България в ШенгенМеханизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия се оказа препятствие не само за присъединяването на България към Шенгенското пространство, но и за влизането в еврозоната. Същото строго условие ще се приложи и за Букурещ, пише румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА. Румъния и други страни от Източна Европа ще трябва да

Арестуваните надзиратели от Варна били опитни служители

http://budnavarna.bg/36385-arestuvanite-nadzirateli-ot-varna-bili-opitni-sluzhiteli/

Надзирателите във Варна са опитни служители. Те са обвинени в пресъпление по служба с цел да набавят облага някому. Това заяви окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Припомняме, надзиратели от варненския затвор бяха задържани, защото неправомерно пускали в отпуск автокрадец. Затворникът обаче нямал право да излиза от килията, нито веднъ, а това се е случило шест пъти.

„В рамките на две-три седмици успяхме да организираме прилагане на СРС-та и други административни способи, които да ни помогнат да съберем достатъчно данни, които да ни дадат основание да започнем досъдебното производство“, заяви Чавдаров.

В периода от края на май до 18 юли са установени 6 случая на нерегламентирано освобождаване.

Наказанието на пуснатия затворник Искрен Маринов е 6 години и 8 месеца. Той е осъден за виновен в участие организирана престъпна група. Маринов има още над 4 години докато изтърпи присъдата си.

Към момента надзирателите са задържани с мярка за неотклонение задържане за до 72 часа. Докато тя изтече ще бъде взето решението дали да се поиска вземане на постоянна мярка „задържане под стража“.

Материалът Арестуваните надзиратели от Варна били опитни служители е публикуван за пръв път на Будна Варна.

За едни боклук, за други злато

https://dnes.dir.bg/sofia/za-edni-bokluk-za-drugi-zlato

Два контейнера книги в кофа за смет на столичната ул. "Солунска"

Министрите Радев и Порожанов не са в парламента, депутатите спорят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970741

Министрите Радев и Порожанов не са в парламента, депутатите спорятСъс спор по изслушването на министрите Румен Порожанов и Валентин Радев за разпространението на чумата по дребния преживен добитък започна заседанието на парламента, съобщи БТА. Вчера публично бе обявено, че министрите ще дойдат днес тук да обяснят на българската общественост какво се случва и какви мерки предприема българското правителство,

Изключения в защитата на личните данни за журналисти и фотографи

http://clubz.bg/70831-izklyucheniq_v_zashtitata_na_lichnite_danni_za_jurnalisti_i_fotografi

Журналистите няма да трябва да искат съгласие при обработване на лични данни, когато си вършат работата. Няма да има ограничения и за фоторепортерите и операторите, когато снимат на публични места. Това става ясно от ремонтирания и окончателно внесен Законопроект за защита на личните данни, с който трябва да се въведе европейският регламент GDPR у нас. Той влезе в сила във всички страни членки през май, но родният закон ще бъде съобразен с разпоредбите тепърва. 

Окончателният проект на Министерския съвет е внесен вече в Народното събрание. В първоначалния му вариант работата на медиите не беше защитена - тоест те не бяха изключени от строгите правила за обработка на лични данни, когато става дума за пряката им репортерска работа. Във внесения вече в парламента проект обаче има специални текстове, посветени на журналистите, фоторепортерите и операторите. 

Сега изрично е записано, че при обработване на лични данни за журналистически цели, както и за академичното, художественото или литературното изразяване не се прилагат чл. 6, чл. 8-10, чл. 30, чл. 34 и глава пета от Регламент (ЕС) 2016/679. Това означава, че няма да е необходимо журналистът да иска съгласие, когато събира лични данни. Регламентирано е и че фоторепортерите и операторите няма да искат съгласие, когато снимат някого. Медиите могат да откажат на човек, чиито данни са събрали, да ги изтрият, както и да упражни други свои права по GDPR.

Има и текст, който предвижда, че при.едвижда, че при проверка на Комисията за личните данни за спазване на правилата по GDPR това не може да води до разкриване на източника на информацията.

Изключенията за медиите важат в случай, че събирането на лични данни „когато се извършва за осъществяване на свободата на изразяване и правото на информация, при зачитане на неприкосновеността на личния живот“. Описани са и критерии:

Чл. 25д. (1) Обработването на лични данни за журналистически цели, както и за академичното, художественото или литературното изразяване е законосъобразно, когато се извършва за осъществяване на свободата на изразяване и правото на информация, при зачитане на неприкосновеността на личния живот.

(2) При обработване на лични данни за целите по ал. 1 администраторът взема предвид следните критерии, когато са относими към конкретния случай:

1. естеството на личните данни;

2. влиянието, което разкриването на личните данни или тяхното обществено оповестяване би оказало върху неприкосновеността на личния живот на субекта на данни и неговото добро име;

3. обстоятелствата, при които личните данни са станали известни на администратора;

4. характера и естеството на изявлението, чрез което се упражняват правата по ал.1;

5. значението на разкриването на лични данни или общественото им оповестяване за изясняването на въпрос от обществен интерес;

6. отчитане дали субектът на данни е лице, което заема длъжност по чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, или е лице, което поради естеството на своята дейност или ролята му в обществения живот е с по-занижена защита на личната си неприкосновеност, или чиито действия имат влияние върху обществото;

7. отчитане дали субектът на данни с действията си е допринесъл за разкриване на свои лични данни и/или информация за личния си и семеен живот;

8. целта, съдържанието, формата и последиците от изявлението, чрез което се упражняват правата по ал. 1;

9. съответствието на изявлението, чрез което се упражняват правата по ал. 1, с основните права на гражданите;

10. други обстоятелства, относими към конкретния случай.

Друга промяна във внесения законопроект в сравнение с първоначалния му вариант е, че компаниите и институциите няма да са длъжни да предоставят за регистър данните на служителите си, които отговарят за защитата на личните данни. Настоящият текст гласи, че Комисията за защита на личните данни води регистър на администраторите и обработващите лични данни, които са определили длъжностни лица по защита на данните. Тоест - няма да има регистър за самите служители.

Проектът, внесен от Министерския съвет в Народното събрание, предвижда още, че администраторът на лични данни може да откаже на притежателя на данните заличаването им - но в определени случаи. Такива са, ако заличаването на данни може да навреди на националната сигурност, обществения ред, разкриването на престъпление и др. 

"Ню Йорк таймс": От създаването си Израел се бори да бъде еврейска държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970742

"Ню Йорк таймс": От създаването си Израел се бори да бъде еврейска държаваСлед няколкогодишни усилия израелският премиер Бенямин Нетаняху постигна целта си и бе приет закон, определящ Израел като национална държава на еврейския народ, пише френският в. "Фигаро". Нетаняху успя да постигне приемането на този закон, определен като един от най-важните, с помощта на националистическата вълна.

49 години от кацането на Луната - една гигантска стъпка за Motorola

https://www.actualno.com/cosmos/49-godini-ot-kacaneto-na-lunata-edna-gigantska-stypka-za-motorola-news_685910.html

Днес се навършват 49 години от първото кацане на Луната. В ранните зори на 16 юли 1969 г. астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин „Бъз” Олдрин са изстреляни от планетата Земя заедно с космическия кораб Apollo 11, за да напишат първата страница от златната си история. Своята важна роля в този значим момент заема радиопредавателят на Motorola - S-Band Transponder, с който е оборудван кoмандният модул на Apollo 11. Той е единственият комуникационен сигнал, свързващ к

Хората бесни от участието на Мария в "Шоуто на Слави" навръх свята дата за българите

http://www.varna24.bg/news/804168.html

Зрители на "Шоуто на Слави“ скочиха срещу фолкаджийката Мария, която в сряда вечерта представи ...

Млад мъж наряза всички гуми на паркирано БМВ във Варна

https://petel.bg/Mlad-mazh-naryaza-vsichki-gumi-na-parkirano-BMV-vav-Varna-__274659

снимка Булфото, архив В ранните часове вчера, около 04:00 часа, е постъпил сигнал за това, че неизвестно лице е увредило 4 бр. гуми на «БМВ», п...

Цветанов нападна Нинова, обясни й каква е силата на кабинета "Борисов"

https://petel.bg/TSvetanov-napadna-Ninova--obyasni-y-kakva-e-silata-na-kabineta-Borisov-__274658

„2011 година всички бяхме свидетели от последствията на Арабската пролет. Тогава страната ни не беше готова и всички ние бяхме свидетели к...

Полицията във Варна хвана опасен непълнолетен крадец, действал с юмруци

https://petel.bg/Politsiyata-vav-Varna-hvana-opasen-nepalnoleten-kradets--deystval-s-yumrutsi__274657

Разкрит е извършителят на два грабежа, извършени на територията на I РУ на МВР във Варна през последния месец, съобщиха днес от полицията в...

18-годишен с „Хонда“ се заби в тролеен стълб във Варна

https://petel.bg/18-godishen-s----Honda----se-zabi-v-troleen-stalb-vav-Varna-__274655

илюстрация Булфото Вчера около 14:30 часа, в гр. Варна, на бул. «Трети март», водачът на «Хонда» К.М. (18 г.), по време на движението си, поради н...

Започва дезинфекция срещу чумата по животните в Пловдивска област

https://petel.bg/Zapochva-dezinfektsiya-sreshhu-chumata-po-zhivotnite-v-Plovdivska-oblast__274654

В Пловдивска област започва дезинфекцията срещу чумата по животните, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация, след проведена ...

Заседнал автобус затвори пътя за Струпешкия манастир

http://www.varna24.bg/news/804172.html

Заседнал автобус затвори пътя към Струпешкия манастир "Св. Пророк Илия" край Врачанското ...

140 години от създаването на Българската армия

http://www.moreto.net/novini.php?n=378141

Днес се навършват 140 години от създаването на Българската армия. Първата заповед, издадена за създаването на българската войска, е от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. Документът урежда създаването на Българската земска войска.

Любовен хороскоп за уикенда

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-uikenda-news_685908.html

Овен Очакват ви вълнуващи дни. Любимият човек може да ви изненада приятно. От друга страна, ако получите покана от някой, който е привлякъл вниманието ви, не отказвайте. Но внимавайте. Телец Любовта е във въздуха. Ако се намирате в сериозна връзка, вие и половинката ви може да решите, че ви е време за бебе. Близнаци Това може да не са най-добрите дни за романтика. Тези от вас, които са обвързани, ще имат много въпроси по отношение на любимия човек. Чувствате се така, сякаш той или тя крият

Неймар уверява, че остава в "Пари Сен Жермен"

http://clubz.bg/70830-nejmar_uverqva_che_ostava_v_pari_sen_jermen

Неймар обяви, че остава в "Пари Сен Жермен" в изявление пред журналисти на благотворителен аукцион в Сао Пауло, информира "Франс прес". Това бе първата медийна изява на бразилеца след Световното, на което "селесао" отпадна на четвъртфинал.

"Оставам в Париж, рече Неймар. - Имам договор. Амбициран съм да постигна много с "Пари Сен Жермен", това не се е променило. Затова направих промяна миналата година. По медиите се пишат всякави неща, но те не са верни. Обичам "Пари Сен Жермен" и президента на клуба."

От месеци вече вървят спекулации, че интерес към Неймар проявява "Реал" (Мадрид). В последните седмици от "Бернабеу" два пъти излязоха с официални съобщения, че не искат да привличат нападателя.

Двата клуба са в отлични отношения и ако възнамеряваме да отправим оферта към играч на ПСЖ, първо ще се обърнем към клуба, заяви "Реал". А Неймар и през миналата година до последно отричаше, че напуска "Барселона".

Според световни медии босът на френския шампион Насер Ал Хелайфи казал на Флорентино Перес, че на никаква цена няма да се раздели на този етап с Килиан Мбапе. За Неймар обаче слуховете не секват.

Според мадридски и британски медии в момента "Реал" и "Челси" преговарят за Тибо Куртоа и Еден Азар, които са водещите трансферни цели на Кралския клуб.

Само във Фрог: От ДАНС натиснали да изгонят критикаря на властта Николай Слатински от Военна академия

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-dans-natisnali-voenna-akademiia-izgoni-nikolai-slatinski-zaradi-kritikite-kam-statukvoto.html

От ДАНС натиснали Военна академия да изгони преподавателя проф. Николай Слатински. Това научи Фрог нюз от източници в родното ФБР.

Леко земетресение бе усетено в Белица

https://www.mediapool.bg/leko-zemetresenie-be-useteno-v-belitsa-news281732.html

Земетресение с магнитуд от 2.8 по скалата на Рихтер е регистрирано в Рила минути преди полунощ. Няма данни за пострадали хора и за материални щети. Трусът е бил на 11 км северозападно от Белица, на 32 км от Благоевград и на 74 км от София, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Дълбочината на труса е 10 километра. В Благоевградска област няколко часа преди това са регистрирани още две земетресения с магнитут 2.6 и 2.1, съобщават от Сеизмологичния център на БАН.

Синдром на самозванеца - защо мъжете са по-засегнати

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sindrom-na-samozvaneca-zashto-myzhete-sa-po-zasegnati-6084661

Неприятното чувство се наблюдава и при жените, но върху тях ефектът му е различен

Арх. Здравков: Депутати ме питат къде ще бъдат запазените им места за паркиране

https://offnews.bg//obshtestvo/arh-zdravkov-deputati-me-pitat-kade-shte-badat-zapazenite-im-mesta-z-684729.html

Депутати питали главния архитект на София Здравко Здравков къде ще са им местата за паркиране след ремонта край храм "Св. Александър Невски". 

Това разказа арх. Здравков на среща с граждани в австрийския павилион FLUKA на площад "Св. Неделя" снощи. Време е да спре мисленето на част от хората у нас, че трябва да има запазени места за тях, коментира той. 

Преобразяването на зоната около патриаршеския храм се прави на два етапа. Първият вече започна и обхваща градините "Кристал" и "Св. Климент Охридски", част от ул. "Московска", както и бул. "Васил Левски" между паметника "Левски" и Софийския университет. За следващата година остава ремонт на пространството около "Св. Александър Невски", както и бул. "Цар Освободител" и площада пред Народното събрание. Отсечката от ул. "Оборище" между ул. "Г.С. Раковски" и катедралата трябва да стане пешеходна, а броят на местата за паркиране се намалява. 

Претенции за това как ще стигат до магазините си с коли имали и собствениците им по ул. "Съборна". Никой не им е обещавал, че ще могат да спират с автомобилите си отпред, отсече арх. Здравков. По плана за реконструкция на пл. "Св. Неделя" "Съборна" става изцяло пешеходна зона и ще свърза площада с Градската градина. Витошка пък ще остане без коли до "Стамболийски". В района на "Св. Неделя" има около 20 вида настилки, това трябва да се промени, каза още главния архитект. 

Сред предстоящите промени в София Здравков посочи важните наредби за реда и рекламата, реконструкцията на пространството около Централна гара и изграждането на асансьор при стръмните стълби до Младежкия театър - реконструкция на връзката между бул. "Дондуков" с ул. "Московска" при "Будапеща" и "Малко Търново". 

Омански неволи

http://www.transmedia.bg/2018/07/20/%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b8/

Дори начинаещ студент по право знае, че една от първите стъпки, когато заведеш искова молба към някого, е да да посочиш адрес за призоваване на ответника. Синдицте на Корпоративна търговска банка (КТБ) обаче или не са били студенти по право, или имат различни от правните разбирания.

Те са изправени пред абсурдната ситуация Софийски градски съд (СГС) да отхвърли исковата им молба към двамата омански граждани членове на бившия надзорен съвет на КТБ.

През март – април 2017 г. синдиците на КТБ завеждат над 200 дела срещу бившите членове на Управителния съвет на КТБ и няколко срещу бившите участници в Надзорния съвет на банката.

Поне две от делата са с ответници Файсал Амур Мохамед Ал-Риями и Абдул Салам Мохамед Абдулах ал Муршиди. Двамата са представители на люксембургското дружество „Бългериън екуизишън къмпани II“ С.а.р.Л., на свой ред косвено контролирана от Фонд „Генерален държавен резерв на Султаната Оман“. Двамата обаче са неоткриваеми. Нищо че Варит Ал-Каруси е изпълнителен директор на фонда, който пък е доста лесно откриваем в интернет дори.

След провала с адресите за призоваване, синдиците на КТБ продължават с опитите си да провалят исковата молба към оманците. Искът към тях първоначално не е преведен, след това му липсва легализация, а Султаната на Оман не е сред държавите, подписали Хагската конвенция, за премахването й.

В резултат на синдците на КТБ се налага да платят депозит от 71 530 лв., платени от масата на несъстоятелност на банката, за особен представител на Абдул Салам Мохамед Абдулах ал Муршиди.

Сред ответниците по делото е също мажоритарният собственик на КТБ и председател на НС Цветан Василев. За негов особен представител синдиците е трябвало да платят 242 530 лв. от масата на несъстоятелност на банката.

Останалите ответници очевидно са били достигнати след близо година опити за връчване на копие от искова молба.

Поведението спрямо представителите на Оман е забележително на фона на течащото арбитражно дело срещу България във Вашингтон. Оманският държавен фонд съди България там заради липсата на правна възможност да защити инвестицията си в КТБ. Оманците оспорваха в съда отнемането на лиценза на КТБ, но бяха отказани поради липса на правен интерес.

Упоритите опити на синдиците в КТБ да не провалят исковете заведени от самите тях срещу представителите на Оман в Надзорния съвет на КТБ няма как да не породят въпроси дали това не е „покана за танц“ на арбитражното дело. Запознат с арбитражната процедура юрист обясни поведението на синдиците с притеснение от българската държава в хода на делото в СГС оманците да не изложат в защитата си доказателства, които да застрашат позицията на Министерството на финансите във Вашингтон.

Това макар и да звучи логично едва ли би повлияло на крайното решение на арбитража във Вашингтон. А той навлиза в решителна фаза след като делото там вече се решава по същество от съдиите.

Осъдителна присъда за България би била голям шамар по правителството. Но и би показала отново несъвършенствата на българската правна система.

Единствен резултат от странното поведение на синдиците на КТБ е, че те харчат смело масата на несъстоятелност на банката за спорни от гледна точка на ефективност дела.

Салвини: Руската анексия на Крим е законна

http://clubz.bg/70829-salvini_ruskata_aneksiq_na_krim_e_zakonna

Руската анексия на Крим е законна, а революцията в Украйна от края на 2013 година е фалшива и платена отвън. Това заявява в интервю за "Вашингтон пост" италианският вътрешен министър Матео Салвини, който е лидер на участващата в правителството крайнодясна Лига.

"Сравнете (референдума в Крим) с фалшивата революция в Украйна, която всъщност беше псевдореволюция, спонсорирана от чужди държави", казва в Салвини.

"Анексията на Крим към Русия стана след референдум. Има зони, които са исторически руски, в които има руска култура и руски традиции и които следователно законно принадлежат на Руската федерация", казава Салвини, който беше на посещение в Москва миналия понеделник, докато президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп се срещнаха във финландската столица Хелзинки.

Италианският вътрешен министър отрича Лигата да получава пари от партията на Путин "Единна Русия".

"Никога не сме получили нито едно евро, нито една рубла, нито един долар", казва Салвини. "Подписахме обаче политическо споразумение с "Единна Русия".

Салвини заявява амбиция да образува общ фронт на евроскептичните партии, за да спечелят те мнозинство в изборите за следващия Европейски парламент през май догодина, които според него ще са ключови.

"Да съм популист е комплимент за мене, защото ние носим визията за една различна Европа, където всяка страна би трябвало да бъда свободна да решава собствената си икономическа политика", казва той.

Салвини казва, че целта на партията му "иска да промени Европа отвътре, а не да я напуска". "Кой никога не е променял идеите си?" казва той по повод отказа на Лигата от предишната й идея Италия да напусне еврото.

Теменужка Петкова: Спряната продажба на бизнеса на ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност

https://www.mediapool.bg/temenuzhka-petkova-spryanata-prodazhba-na-biznesa-na-chez-ne-zastrashava-energiynata-sigurnost-news281731.html

Спирането на сделката за покупката на българския бизнес на ЧЕЗ от “Инерком-България“ не застрашава енергийната сигурност на страната, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова в петък пред бТВ. Според нея решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което спря сделката, показвало, че няма политическа намеса в нея. Министър Петкова обясни, че ЧЕЗ остава собственик на активите и трябва да изпълнява задълженията си, докато не сменисобствеността. Преди ден КЗК спря сделките за продажбата на Нова телевизия и “ЧЕЗ-България“. Решенията са изненадващи на фона на досегашната практика на регулатора, който обикновено пуска без забележки подобни придобивания. Най-странното в решенията на КЗК бяха мотивите. КЗК се позовава на големината на придобиваните дружества и техните настоящи пазарни позиции, а не на концетрацията на собственост, което би трябвало да е водещ аргумент. Нелогичният подход на антимонополната комисия засега няма друго обяснение освен опита й да направи услуга на правителството, което вече пробва различни начини да предотврати сключената през февруари сделка на Върбакова за българските активи на ЧЕЗ. Теменужка Петкова коментира, че КЗК вероятно е поискала становища от различни институции и компетентни органи. "Едва ли комисията се е произнесла без мотиви и доказателства. КЗК е компетентният орган, а ако има недоволни, те могат да обажалват решението в двуседмичен срок", каза тя. Според нея не може да се говори за българо-чешка търговска война заради спирането на двете сделки. Чешкият милиардер Петер Келнер бе договорил покупката на Нова телевизия. В петък ГЕРБ в лицето на Теменужка Петкова продължи да атакува президента Румен Радев. В отговор на неговото твърдение, че служебното правителство е започнало да събира просрочени вземания в енергетиката, тя каза, че това не е така. От справка, представена от Теменужка Петкова, се разбра, че за периода на служебното правителство на Огнян Герджиков не е събран нито лев по стари вземания в енергетиката, а от образувани по негово време искови молби за 3.48 млн. досега са получени малко под 700 хиляди лева. В отговор на въпрос Петкова обяви, че ГЕРБ не води война срещу никого, най-малко с Румен Радев, но настоя той да представи документи за парите, за които говори. "Служебното правителство имаше конкретни функции - да проведе честни избори, няма как за три месеца да направят такива чудеса от храброст", обобщи Петкова.

30 убити при семейно насилие в Сърбия тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970715

30 убити при семейно насилие в Сърбия тази годинаТази година в Сърбия е имало 30 смъртни случая след насилие в семейството. Загинали са 23 жени и седем мъже, а от 1 юни миналата година до 30 юни тази година общо са регистрирани 44 728 случая на семейно насилие. Тези данни бяха съобщени на пресконференция в сръбското правителство, пише в. "Данас". След второто заседание на Съвета за борба с

Работници уловиха момченце, падащо от четвъртия етаж (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/rabotnici-uloviha-momchence-padashto-ot-chetvyrtiia-etazh-video-2110375

Работници уловиха тригодишно момче, падащо от прозорец на четвъртия етаж на сграда в руския град Дзержинск, съобщи в. "Дейли мейл". Инцидентът е станал във вторник.

Тръмп успя да шокира и Дан Коутс с поканата към Путин (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-uspia-da-shokira-i-dan-kouts-s-pokanata-kym-putin-video-2110372

Директорът на разузнавателните служби на САЩ Дан Коутс научи с изненада, че руският президент Владимир Путин е бил поканен в Белия дом наесен, предаде Асошиейтед прес.

Коутс участваше във форум по сигурността в Аспен, Колорад

Съдът отхвърли иск на "Музикаутор" заради феста "Франкофоли"

https://www.24chasa.bg/region/article/6970737

Съдът отхвърли иск на "Музикаутор" заради феста "Франкофоли"Окръжен съд – Благоевград отхвърли иска на "Музикаутор" към Община Благоевград за заплащане на възнаграждение за авторски права за произведения, включени в репертоара на организацията, по време на фестивала "Франкофоли". Предявените претенции са за периода 17-18 юни 2016 г., когато бе второто издание на феста.

Тиквен орден "Странджа"

https://www.actualno.com/actualno/tikven-orden-strandja-news_685821.html

Чумата по кози и овце стигна до град Болярово, където беше открито вторично огнище на заразата. Това стана след като държавата в лицето на вътрешния министър Валентин Радев призна, че спира "за малко" процедурата по евтанизиране – защото щяла да се търси подкрепа в парламента от всички партии за взетите мерки. А като черешка на тортата земеделският министър Румен Порожанов първо обяви, че в село Шарково, в стадото кози на прословутата вече Баба Дора, има положителна проба, са

Жената, която е заработила 5 милиона за 5 минути

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zhenata-koiato-e-zarabotila-5-miliona-za-5-minuti-6084667

Кардашиян не вложи нито един долар за реклама на парфюмите, но те предизвикаха невиждано търсене сред нейните фенки

Увеличиха помощта "де минимис" за овца- и коза-майка на 15 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970729

Увеличиха помощта "де минимис" за овца- и коза-майка на 15 лв.Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ увеличи на 15 лв. за овца- майка и/ или коза-майка помощта de minimis за овцевъдите и козевъдите, според поетия ангажимент към протестиращите фермери. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Земеделските стопани от седемте засегнати от чумата по дребните

Възстановиха поруганата мемориална плоча на Венета Ботева във В. Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970728

Възстановиха поруганата мемориална
плоча на Венета Ботева във В. ТърновоВъзстановена е целостта на мраморната плоча над гроба на Венета Ботева – съпругата на големия български революционер и поет Христо Ботев. Вечният й дом се намира в парк „Дружба“ във Велико Търново, съобщиха от местната администрация. През миналия месец мемориалният символ стана обект на поругаване. Веднага след вандалската проява Община Велико

Министърът на туризма: Водата по Българското Черноморие е чиста

http://www.moreto.net/novini.php?n=378140

Водата по Българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Отново го доказаха проверките, които направихме в Слънчев бряг, Поморие и Несебър заедно с инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, и д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Младежката филхармония "София" открива "Аполония"

http://www.cross.bg/septemvri-apoloniya-sozopol-1579583.html

/КРОСС/ Тазгодишното издание на Празниците на изкуствата "Аполония" се отличава с разнообразна и цветна програма, изпълнена с изненади за ценителите на родното изкуство. Фестивалът ще се състои от 31 август до 8 септември в Созопол, представяйки интересна палитра от музика, кино, театър, литература и визуални изкуства. Билетите, включително и Златният пропуск, осигуряващ достъп до всички събития, вече са в продажба и може да бъдат купени от мрежата на Eventim.bg, съобщава вестник Дума. ХХХІV издание на "Аполония" ще бъде открито с изложби в Художествената галерия в Созопол на 31 август. Едни от най-големите имена в българското изкуство - Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев, ще представят свои творби в сферата на живописта, графиката, илюстрацията и скулптурата. Начало на фестивала ще даде и специалният концерт на Младежката филхармония "София" при НМУ "Любомир Пипков" с диригент Георги Патриков и солист талантливият цигулар Кай Орлинов, който е на 14 години, а вече е носител на редица призове. За първи път тази година на сцената ще се изявят рок легендите от "ФСБ" с концерт, включващ най-големите хитове на групата. Събитието ще се състои на 8 септември в Амфитеатър Аполония и ще закрие подобаващо фестивала. Друг специален акцент ще бъде премиерата на новата книга на Георги Господинов "Всичките наши тела" в Художествената галерия на 1 септември

В Скопие: Договор между 4-те партии няма, диалогът продължава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970726

В Скопие: Договор между 4-те партии няма, диалогът продължаваЛидерската среща с малък формат в състав лидерите на СДСМ, ДСИ, ВМРО-ДПМНЕ и едно от крилата на Беса ще продължи в неделя вечерта или в понеделник сутринта, съобщават скопските издания, цитирани от БТА. Лидерите на четирите партии ще се опитат да изгладят различията и да се договорят за формирането на Държавна изборна комисия, както и по въпроси,

Заседнал автобус затвори пътя за Струпешкия манастир „Св. Пророк Илия”

http://www.cross.bg/avtobys-prorok-iliya-1579582.html

/КРОСС/ Заседнал автобус затвори пътя към Струпешкия манастир „Св. Пророк Илия” край Врачанското село Струпец, съобщи кореспондентът на bTV в региона. При преминаване през моста на река Искър е заседнал автобус, возещ поклонници към светата обител за храмовия празник. Православната църква почита на 20 юли паметта на Свети пророк Илия. Разместила се е ламарина на съоръжението и се е открила дупка към реката. В момента се изкачва техника, която да изтегли закъсалото превозно средство. Засега миряните трябва да изминат около километър пеша, за да стигнат до манастира.

Канада се закани да наложи мита на американските коли

https://news.bg/auto/kanada-se-zakani-da-nalozhi-mita-na-amerikanskite-koli.html

Тарифите ще нанесат тежък удар върху автомобилната индустрия и в двете държави

Кой ще пази пазачите, или как нарушители ще защитават авторски права

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/20/3203248_koi_shte_pazi_pazachite_ili_kak_narushiteli_shte/?ref=rss


Повечето местни администрации в България продължават да пренебрегват Закона за авторското право и сродните му права, като не лицензират събитията, които организират или за които представят собствени терени или помещения. Това каза за "Дневник" Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор". Дружеството е основано от композитори, автори и музикални издатели за управление на правата върху ползването на произведенията, които са създали.<br /><br />Измененията...

САЩ очакват бюджетен дефицит от над 1 трлн. долара догодина

http://econ.bg/Новини/САЩ-очакват-бюджетен-дефицит-от-над-1-трлн-долара-догодина_l.a_i.763640_at.1.html

Очаква се годишният бюджетен дефицит на САЩ да нарасне с близо 100 млрд. долара повече от прогнозираното по-рано през всяка една от следващите три...

Помните ли бебетата, които се родиха, държащи се за ръце-Ето какви са днес!

http://www.struma.com/lyubopitno/pomnite-li-bebetata-koito-se-rodiha-durjashti-se-za-ruce-eto_136914/

Преди години историята на двете близначета, които се държът за ръцете трогна целия свят.

Снимките на бебетата обиколиха целия свят и доказаха за пореден път, че връзката между близнаци е действително много специална. Нека проверим как изглеждат Джена и Джилиян днес.

Източник: За жената

Вижте коментари на руски медии за демонстрации на нови руски оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970724

Вижте коментари на руски медии за демонстрации на нови руски оръжияНова руска модернизирана противоракета е тествана успешно на полигона Сари-Шаган в Казахстан, информира армейското издание "Красная звезда". Според изданието всички части на новото оръжие са произведени в Русия. В най-скоро време ще започне серийно производство на противоракети от новия модел и съответно превъоръжаване на частите за противоракетна

Италия иска в ЕС да има звено, което да координира къде да пристигат мигрантите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/20/3284925_italiia_iska_v_es_da_ima_zveno_koeto_da_koordinira/?ref=rss


Италия предложи Европейският съюз да създаде "кризисно звено", което да координира разпределението в страните членки на мигрантите, пристигащи по море, предаде ДПА.<br /><br />В интервю за в. "Фато куотидиано" премиерът Джузепе Конте каза, че идеята му хрумнала, когато трябвало лично да убеждава другите страни в ЕС да приемат мигрантските квоти. "Това, което се случи в неделя, би трябвало да стане норма, да не зависи повече от телефонни обаждания до...

Mercedes-Benz срещу BMW: кой е по-качествен?

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/mercedes-benz-sreshtu-bmw-koj-e-po-kachestven-6084569

Битката на двата германски колоса се води в продължение на десетилетия. Една от големите платформи за търговия на употребявани автомобили реши да сложи точка на този спор, като даде яснота кои модели са по-качествени с течение на времето.

Заседнал автобус затвори пътя за Струпешкия манастир „Св. Пророк Илия”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970712

Заседнал автобус затвори пътя за Струпешкия манастир „Св. Пророк Илия”Заседнал автобус затвори пътя към манастира „Св. Пророк Илия” край врачанското село Струпец, съобщи bTV. При преминаване през моста на река Искър е заседнал автобус, возещ поклонници към светата обител за храмовия празник. Православната църква почита на 20 юли паметта на Свети пророк Илия. Разместила се е ламарина на съоръжението и се е открила

Тримата задържани надзиратели във Варна са били опитни служители

http://www.varna24.bg/news/804160.html

"И тримата задържани надзиратели на затвора във Варна са опитни служители. Те са обвинени в ...

Днес е труден ден - не се претоварвайте физически, психически и емоционално!

http://www.struma.com/lyubopitno/dnes-e-truden-den-ne-se-pretovarvaite-fizicheski-psihicheski_136913/

Луната прави напрегнат аспект с Марс по обяд. Психиката ни става по-малко устойчива. Може да има прояви на агресия, раздразнителност и нетърпимост към чуждите прояви и мнения. Нараства количеството на споровете и конфликтите по незначителен повод. Отношенията с другия пол също стават напрегнати. Добре е да сте сдържани в проявите си. Понижава се ефективността на решителните действия. Могат да се появят нерешителност и колебания. През втората половина на деня тези влияния започват да...

Продължава

Венци Стефанов: Трябва да се разчита на български момчета

https://www.24chasa.bg/sport/article/6970721

Венци Стефанов: Трябва да се разчита на български момчетаПрезидентът на "Славия" Венцеслав Стефанов остана доволен от победата над "Илвес Тампере" с 2:1 в реванша от първия предварителен кръг в Лига Европа. Първият мач "белите" надвиха 1:0 като гости. В четвъртък двата гола за успеха отбеляза Галин Иванов. "Това бе много хубав и категоричен успех. Не мислихме за Хайдук преди реванша с Илвес.

Готви се нова среща Тръмп - Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=378136

Дни след срещата между президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки, е започнала подготовката за нова среща между двамата политици, предаде ТАСС. Путин бил дал своето съгласие за среща с Тръмп във Вашингтон.

Кратки новини: Въведени са извънредни мерки по границата заради африканска чума по прасетата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/20/3284923_kratki_novini_vuvedeni_sa_izvunredni_merki_po_jujnata/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Въведени са извънредни мерки по южната граница заради африканска чума по прасетата<br /><br />На граничен пункт "Капитан Петко Войвода" се дезинфектират преминаващите автомобили и се забранява вносът на храни, съдържащи свинско, съобщава Би Ти Ви. До моменнта няма регистрирани случаи на заразено...

Важно за търговците! Променят наредбата за касовите апарати

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-za-turgovcite-promenyat-naredbata-za-kasovite-aparati_136912/

Данъчните искат по-детайлна информация за всяка продажба на горива!

Пореден ремонт на наредбата за използване на касовите апарати предлагат от Министерство на финансите (МФ). И този път промените касаят търговците на течни горива, съобщава Investor.bg. Въпросната Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства се променя за четвърти път в рамките на година.

Сега от финансовото ведомство предлагат въвеждане на детайлно описание на използваните средства за измерване на разход в...

Продължава

Тайната падна! Отвориха черния саркофаг с "проклятието на фараона" в Египет, вътре намериха... (снимки)

https://petel.bg/Taynata-padna--Otvoriha-cherniya-sarkofag-s-proklyatieto-na-faraona-v-Egipet--vatre-nameriha-----snimki-__274651

Египетските учени откриха в черния александрийски саркофаг три повредени мумии, съобщава порталът "Йоум7", позовавайки се на шефа на упра...

Google заплашва да направи „Андроид“ платена заради огромната глоба от ЕС

https://petel.bg/Google-zaplashva-da-napravi----Android----platena-zaradi-ogromnata-globa-ot-ES__274653

Американската компания Google заплаши, че обмисля варианта да направи операционната система за мобилни устройства „Андроид“ платена, пише...

От последните минути! Бунт в Странджа. Сега Порожанов обяви, че хората са ги спрели и не ги пускат

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Bunt-v-Strandzha--Sega-Porozhanov-obyavi--che-horata-sa-gi-spreli-i-ne-gi-puskat__274652

Флагман В Болярово хората спирали действията на властта, това било недопустимо Напрежение в странджанския град Болярово. Стопаните не ...

Мая Манолова: Несправедливостта към миньорите беше поправена

https://petel.bg/Maya-Manolova--Nespravedlivostta-kam-minorite-beshe-popravena__274650

Имаше несправедливост към хората, упражняващи най-тежкия труд, но тя беше поправена. С промените миньорите с трудов стаж по 10, 15, 20 години ...

Путин: НАТО, стой далеч от Украйна и Грузия

http://www.cross.bg/nato-ykraiina-dvete-1579581.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин предупреди НАТО да не си създава по-близки отношения с Украйна и Грузия. По думите му подобна политика е безотговорна и от нея ще има неуточнени последици за алианса, предаде ТАСС. В Русия този въпрос предизвиква гняв - Русия има обща граница с двете страни и не иска те да се присъединяват към военен блок, смятан от нея за враждебен. Това е така от 2008 г., когато лидерите на НАТО обещаха на Украйна и Грузия, че един ден ще влязат в пакта. В реч в Москва пред представители на руския дипломатически корпус Путин заяви, че е нужно в Европа да бъде възстановено доверието и се обяви против опитите, които по думите му предприема НАТО, да разполага нови бази и военна инфраструктура край руските граници. "Ще отговорим по съответния начин на подобни агресивни стъпки, които представляват пряка заплаха за Русия", каза руският президент. "Нашите колеги, които се опитват да влошат ситуацията, стремейки се да включат, наред с другите, Украйна и Грузия в орбитата на алианса, би трябвало да се замислят за евентуалните последици от подобна безотговорна политика", заяви той. Руският лидер каза, че е обсъдил въпроса с американския си колега Доналд Тръмп на срещата им в Хелзинки в понеделник. Тръмп призова членките на НАТО да харчат повече за отбрана, но изрази съменение дали Черна гора, най-новата членка на военния съюз, трябва изобщо да е част от пакта и нарече народа й "агресивен". През 2008 г

Черквата "Св. Пророк Илия" в петричкото село Беласица събра на нощна литургия стотици миряни от петричка община, днес раздават курбан за здраве

http://www.struma.com/obshtestvo/cherkvata-sv-prorok-iliya-v-petrichkoto-selo-belasica-subra-na_136911/

В навечерието на големия християнски празник Илинден в петричкото село Беласица по традиция се събират стотици хора, които посещават вечерната литургия в черквата "Св. Пророк Илия", за да запалят свещ за здраве и благоденствие. На този ден е и храмовият празник на черквата и традиционният ежегоден събор на село Беласица.

Вечерната литургия бе водена от един от най-усмихнатите и обичани свещеници дядо Борис Михов, когото всички познават. Той посреща винаги усмихнат и...

Продължава

Заради международния събор "Кадъ Боаз" отварят границата със Сърбия

http://www.cross.bg/granitzata-selishta-dnes-1579580.html

/КРОСС/ От 13 до 23 ч българско време днес границата ни със Сърбия ще бъде отворена за свободно преминаване при погранични селища - Салаш и Ново Корито. Причина за отварянето на границата е международния събор "Кадъ Боаз" край Белоградчик, който започва днес и ще продължи до 22 юли. Смесена комисия от представители на община Белоградчик и сръбската община Княжевац се срещнаха на граничния пункт "Връшка чука" и уточниха регламента, по който ще протече събора между двете погранични селища.

Мобилни полицаи обикалят селата в Русенско

https://dnes.dir.bg/ruse/mobilni-politsai-obikalyat-selata-v-rusensko

Разговарят с хората за проблемите, свързани с обществения ред и безопасност

Теменужка Петкова: "Инерком" може да обжалва решението на КЗК

http://nakratko.bg/category/59/162490/


ГЕРБ категорично не води война срещу Румен Радев. Ние винаги сме имали ясно заявена воля за диалог. Аз нося справка от Министерство на енергетиката, за да видите къде са тези 1,6 милиарда. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по БиТиВи.

Лондон и Брюксел трябва да се споразумеят до октомври за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970704

Лондон и Брюксел трябва да се споразумеят до октомври за БрекзитГлавният преговарящ от страна на ЕС по въпросите за Брекзит Мишел Барние ще разговаря днес с външните министри от Общността за напредъка по преговорите с Лондон, съобщава БНТ. След разговор с новия британски министър за Брекзит Доминик Рааб Барние подчерта, че остава твърде малко време до напускането на Великобритания и е крайно необходимо Брюксел

След проливните дъждове част от стара къща се срути върху магазин в Хайредин

http://www.struma.com/bulgariya/sled-prolivnite-dujdove-chast-ot-stara-kushta-se-sruti-vurhu_136910/

Инцидентът можеше да убие трима души

Още поражения от дъждовете в във врачанската община Хайредин – стена и част от покрив на стара къща се срутиха върху магазин в центъра на населеното място.

При инцидента няма пострадали, но можеше да убие трима души.

Падналата сграда е необитаема от близо половин век. Тъй като се намира до училище, от кметството зазидали входовете, а впоследствие оградили тротоара с предпазен парапет, за да не пострада човек. Това обаче не помогнало.

По време на срутването...

Продължава

Слаб трус в Югозападна България

http://nakratko.bg/category/58/162489/


Сравнително слабо земетресение беше регистрирано тази нощ в Благоевградска област, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. Трусът е с магнитуд 2,8. Епицентърът му е бил на 12 км северозападно от Белица на дълбочина 2 км.

Депутатите ще обсъждат политиката на правителството по въпросите на миграцията

http://nakratko.bg/category/59/162488/


На пленарното си заседание днес депутатите ще проведат разисквания по питането на лидера на БСП Корнелия Нинова към министър-председателя Бойко Борисов за политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа, предаде репортер на БГНЕС.

Юнкер: Тръмп не може да се споразумява само с една или две страни-членки, а с целия ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970702

Юнкер: Тръмп не може да се споразумява само с една или две страни-членки, а с целия ЕСПредседателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ще остане твърд в позицията си по въпроса за търговската война със САЩ и ще настоява пред Доналд Тръмп, че не може да се споразумява само с една или две страни-членки, а с целия ЕС. Двамата ще обсъдят обтегнатите търговски отношения между Вашингтон и Брюксел следващата сряда,

Управляващите са все по-неадекватни по казуса в Странджа

http://www.cross.bg/chyma-bolyarovo-porozhanov-1579579.html

/КРОСС/ Управляващите продължават с неадекватните опити да оправдаят и овладеят хаоса, който предизвикаха с убиването на животни в Странджанско. След като в сряда след протеста вътрешният министър Валентин Радев обяви, че ще продължат с евтаназията в Шарково, в полунощ срещу четвъртък стана ясно, че процесът отново спира. На специален бифинг в МВР вчера в 8 ч. той и земеделският министър Румен Порожанов опитаха да замажат ситуацията. Вместо яснота обаче те внесоха допълнителни неясноти. "Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за чума. Едното е на баба Дора в Шарково - то е в контекста, че в самото населено място има положителна проба. И в едно стадо в Болярово", изненадващо заяви Порожанов, макар само ден преди това президентът Румен Радев да бе в Болярово и там никой да не бе уведомен за новата зараза.  Ще отложим евтаназията, като междувременно цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място, ще се извършва при усилен контрол", продължи министърът. Той обаче призна, че има проби, чиито резултати още се чакат. Вчера имаше митинги, на които Корнелия Нинова каза, че не била убедена, че има чума - отново ни разколебават, ожали се пък Радев. Двамата министри днес ще се явят в НС, за да търсят "политическа подкрепа" спрямо предвидените мерки за борба с чумата. Идеята им е да искат "препотвърждение на правилността на действията"

Район Северен дари книги на читалище

https://dnes.dir.bg/plovdiv/rayon-severen-dari-knigi-na-chitalishte

Това е поредната благотворителна инициатива, осъществена от администрацията

Ангелкова: Водата и плажовете по Черноморието са чисти

http://www.struma.com/bulgariya/angelkova-vodata-i-plajovete-po-chernomorieto-sa-chisti_136909/

След проверка в Слънчев бряг, Поморие и Бургас

Проверките, които направихме в комплекса "Слънчев бряг", в Поморие и Несебър показват, че водата по българското Черноморие е чиста. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при обикол

Министърът припомни, че това е третата съвместна инспекция на Министерството на туризма и МОСВ за чистотата на плажните ивици. Проследихме и дали са спазени изискванията за свободна зона за плажуващите, за поставени указателни табели, за осигурена медицинска помощ и т.н., добави...

Продължава

БСП се оплака, че Радев и Порожанов ги няма в НС, Цветанов: Денят не свършва сутринта

https://www.actualno.com/politics/bsp-se-oplaka-che-radev-i-porojanov-gi-njama-v-ns-cvetanov-denjat-ne-svyrshva-sutrinta-news_685901.html

Пленарният ден в Народното събрание започна със скандал. БСП се оплака, че министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на земеделието храните и горите Румен Порожанов не са в парламента. Днес те трябваше да бъдат изслушани относно мерките на държавата срещу чумата в района на Странджа. Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев поиска да се поканят министрите и да се регламентира процедурата по задаването на въпроси. От своя страна заместник-председат

Порожанов и Радев докладват за чумата пред парламента

http://econ.bg/Новини/Порожанов-и-Радев-докладват-за-чумата-пред-парламента_l.a_i.763639_at.1.html

Министрите Румен Порожанов и Валентин Радев ще бъдат изслушани днес пред парламента във връзка с мерките срещу чумата по животните в Странджа....

Още 8 години затвор за бивша президентка на Южна Корея

http://clubz.bg/70828-oshte_8_godini_zatvor_za_bivsha_prezidentka_na_yujna_koreq

Южнокорейски съд днес осъди бившата южнокорейска президентка Пак Гън-хе на допълнителни осем години затвор за злоупотреба с държавни фондове и нарушаване на изборното законодателство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сега тя е изправена пред перспективата да остане в затвора повече от три десетилетия. Тя вече излежава една присъда от 24 години след шумен корупционен скандал, заради който бе отстранена от президентския пост през миналата година.

Окръжният съд в Сеул днес я призна за виновна и я осъди на шест години затвор по още едно обвинение - причиняване на значителни загуби на държавната хазна, защото получила 3 милиарда вона (2,6 милиона долара) от шефове на Националната разузнавателна служба в президентския си мандат.

Тя обаче беше оправдана по обвиненията за подкуп, свързани с парични трансфери. Според съда не става ясно дали шефовете на разузнаването са искали или са получавали облаги за техни услуги.

Отделно съдът осъди Пак на две години затвор за нарушаване на изборното законодателство чрез намеса в номинация на кандидати от нейната партия в навечерието на парламентарните избори през 2016 г.

Пак Гън-хе не присъства на днешното съдебно заседание.

Сега присъдата на Пак кумулативно е 32 години затвор, но това може да се промени и може дори присъдата да бъде увеличена в зависимост от решенията на апелативните съдилища.

След първата произнесена срещу нея 24-годишна присъда през април прокурорите я оспориха, добавяйки обвинения, включващи подкуп и злоупотреба с власт, и сега настояват за 30 години затвор. Върховният съд в Сеул ще се произнесе по делото на 24 август.

След големи протести през декември 2016 г. южнокорейският парламент предприе към Пак процедура по импийчмънт. Тя беше официално отстранена от власт с решение на Конституционния съд през март миналата година и арестувана няколко седмици по-късно. Пак твърди, че осъждането й е политически мотивирано.

Пак Гън-хе е дъщеря на южнокорейския диктатор Пак Чжон-хи, който идва на власт с военен преврат през 1961 г. и управлява 18 години, преди да бъде убит през 1979 г. 

10 000 души аплодираха новия Beluga XL (СНИМКИ)

http://clubz.bg/70827-10_000_dushi_aplodiraha_noviq_beluga_xl_snimki

Новият транспортен самолет на корпорацията Еърбъс (Airbus) Белуга Икс Ел (Beluga XL) извърши днес първия си изпитателен полет от летището в югозападния френски град Бланяк, където се намират централата и заводите на самолетостроителя, предаде Франс прес.

Отлитането на самолета предизвика множество аплодисменти сред публиката от над 10 000 души, основно служители и подизпълнители на европейския авиопроизводител.

"Днес откриваме космическия кораб", пошегува се с широка усмивка директорът на програмата Бертран Жорж.

След близо 4 часа във въздуха самолетът кацна леко в ранния следобед. Първият му полет имаше за цел да извърши серия от технически тестове с оглед на сертификацията през 2019 година. 

Самолетът Еърбъс А330-743 Ел Белуга Икс Ел (Airbus A330-743L Beluga XL) ще замени постепенно сегашния Белуга Ес Те (Beluga ST) в началото на 2019 година, за да превозва големи части от самолетите на Еърбъс между различните заводи на производителя.

Новият самолет има с 30 процента по-голяма товароподемност, като може да пренесе до 51 тона на разстояние от 4074 километра.

И британската премиерка Тереза Мей бе на шоуто.

Според приетата през 2014 година производствена програма, ще бъдат произведени 5 самолета Икс Ел, вторият от които вече се конструира. 

Почитаме паметта на свети пророк Илия и на въстаниците от 1903 година

http://nakratko.bg/category/58/162487/


На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог.

Парламентът изслушва министри за чумата по животните

http://www.struma.com/bulgariya/parlamentut-izslushva-ministri-za-chumata-po-jivotnite_136908/

Пред депутатите ще говорят министърът на вътрешните работи Валентин Радев и земеделският министър Румен Порожанов

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и земеделският министър Румен Порожанов ще бъдат изслушани в парламента за чумата по животните в Странджанснко. Те поискаха това изслушване, както и подкрепа от депутатите.

Министрите ще изчистят въпросите, свързани с възникналите спорове около необходимостта от евтаназия на заразените животни в пограничните райони и достоверността на пробите, иззети от стадата.

Вчера от Агенцията по храните обявиха, че е открито шесто огнище на...

Продължава

Очаквано Дечо Дечев беше избран за шеф на НЗОК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ochakvano-decho-dechev-beshe-izbran-za-shef-na-nzok-2110349

Депутатите избраха д-р Дечо Дечев за нов шеф на Здравната каса. Той беше и единственият кандидат за управител на НЗОК. Д-р Дечев е номинация на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Res XLVIII: ГЕРБСДПС

https://offnews.bg//nashite-avtori/res-xlviii-gerbsdps-684730.html

Заглавието всъщност трябваше да бъде “ГЕРБСДПС и малкият слон от Странджа, който порасна до истински слон от ДПС”, но ми се видя дълго - щеше да прилича на “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” от онзи надценен Йонасон. Но можем да намерим и метасмисъл, и да модифицираме на воля – да речем, “Дебелите, които скочиха през прозореца на демокрацията и я изчезнаха”.

***

Затова – Джойс, да си пооправим вкуса в устата. Той ви предлага следното в една своя поема, написана в Триест през 1915: “And long and loud,/To night’s nave upsoaring,/A starknell tolls/As the bleak incense surges, cloud on cloud/Voidwardfrom the adoring/Waste of souls”.

***

“Waste of souls” сякаш описва, без да иска (и с три думи), нашия “преход”.

***

Вижте и това заглавие от забравих кой сайт: “Цветан Цветанов отива в САЩ на конференция за мозъчните тръстове”. Не звучи ли като най-краткия виц евър?

***

Буци не дава Нова ТВ, за да не му се нарушат “стабилността” и “успехите”. Без да иска, той се превръща в нещо като банкянски кантианец – щот, нали, аналитично и най-вече реалистично е онова, чийто предикат е част от субекта. Намигвам тук, но и ми се плаче, защото няма критична маса и гражданска възбуда, която да събори тая свинска власто-“опозиция”.

***

ЧЕЗ: толкова е просто. Отсвирват Гинка заради пиара, но нека да се обзаложим – съвсем скоро отнякъде ще изскочи “лихтенщайнска” или друга офшорна “Гинка”. Щот мачът вече е свирен и тайното споразумение с чехите ще намери своя Нестор Питана.

***

“Патриотите”? Путриоти.

***

Правителство, изцяло доминирано от корпоративните интереси и от “порциите” (вижте как Валери подсказва строго на Домусчиев, че трябва да си плати). Но може и да им загорчи, след като ЕК ще разследват онова изказване на Лозан Панов.

***

И най-забавното: Буци вече съвсем официално предупреди путриотите, че ако продължават да му клатят стабилността, ще им вземе армейските поръчки. И те, киселинните вулви, си затварят малките срамни устни.

***

Дедуктивен анализ: “ГЕРБСДПС са прости и крадливи, следователно затриват страната и бъдещето ѝ”. Индуктивен: “ГЕРБСДПС са прости и крадливи, но конкретно чрез поредните Пеефски закони, раковите си разсейки по места, неустрашимия стремеж към неоживковска регулаторска държава и “процентиране” от всяка частна инициатива, затриват страната и бъдещето ѝ”.

***

Да преподам нещо. Дедукция: разсъждение, което произтича от познат принцип и води до логическо заключение. Индукция: достигане до общо заключение чрез разглеждане на определени, често random факти.

***

Свинщината с бездимните продукти: вече не се и крият, няма грам стеснение - бездимните нарушават финансовия интерес на Пееф и ДПС. Д-р Коста Костов от ВМА: “Ако политиците мислят икономически, няма да допуснат това, защото здравните разходи ще бъдат значителни, а те са некомпенсируеми от хуманна гледна точка”.

***

Буци все по-често чувства във врата си топлото дихание на Пеефски, натежало от “държавна” нега – чрез ББР, чрез лобистките закони и чрез вледеняващия страх от САЩ. Американците – чрез “Магнитски” или не – рано или късно ще постъпят като Майкъл Корлеоне, и ще пратят някой истински дебел като Клеменца, за да приключи наште дебели, които в момента се облизват и за руските кинти.

***

Според българската аретeология (да си представим, че има такава), критерият за добро се клати; единствените му устои като че са тип “добро е единствено това, което е добро за мен (и непосредствения кръг близки, в по-“щедрия” вариант). Нещо като много зъл Аристип, поникнал във въображението на Стивън Кинг.
***

Разликата е, че Стивън Кинг е непоправим хуманист.

***

Ето ви и простичко културно обяснение за днешните проблеми – прекариатът внезапно получи достъп до медия чрез технологиите, помисли се за равен с образованите и някак мимоходом реши, че няма нужда да работи - т.е. научи се да си затваря страхливата воняща уста, както казват в индианските романи, за да запази поне своя мизерен, гербаджийски минимум.

***

ГЕРБСДПС: невежеството е първи братовчед на глупостта.

***

Европредседателството на Буци може да се оцени лаконично като "нищо, но от сърце”.

***

Цялата ни съдба от Сакскобурготски насам е просто mala leche.

***

Св. Тома от Аквино разсъждава и върху политическата природа на човека. Неговият “човек” се подчинява на triplex ordo – т.е. на Божествения закон, разума и самата власт. Ако човек живееше сам (нелогична хипотеза), то неговият разум и откровеният закон биха били достатъчни. Но човек все пак е аристотелов “дзоон политикон”, т.е. “обществено създание” – и тогава се намесва добрият Тома. Ако човек иска да постигне подобаващата си цел и висшите форми на живот и добродетел, той трябва да притежава virtutes politicae. С други думи, да не се отказва от политическата си активност, мислейки.

***

Да перифразираме Айнщайн, крайно време е: да гласуваш всеки път за ГЕРБСДПС и да очакваш различен резултат не е лудост, а обикновена, смазваща българска тъпота. Обричат ни поне на още две поколения емиграция.

***

Един важен caveat тук: всеки умен трябва да отчита ролята на субективността. Защото всеки от нас има вътрешен демон, който се е настанил в олтара на “аз”-а – това е онова присъствие на абсолюта в личността, чрез което субективните мотиви се преценяват спрямо общото (тук с Епиктет бихме се сбили, но настоявам). За истински умния човек има само един избор – да изучава субективния свят, за да може да го проумее обективно. И, разбира се, да тренира мислене, поне четири пъти седмично.

***

Буци сам отгледа “малкия слон от Странджа планина”, който, разбира се, противно на прасето на покойния великан Тодор Колев, стана голям. И не разбира, че Коледа неумолимо наближава.

***

Аз, вечно съмняващият се, чрез чийто глас шепнат гиганти. Бремето на проницателността; но и крайно изтощение от българската действителност, непропорционално на упоритостта.

***

Йонеско (хубаво е да не го бъркаме с ЮНЕСКО): хората, които не четат, са говеда. Буци и цялата ни политическа класа, anyone?

***

Безсмъртната душа не е в главата, а в гърдите. Великолепна платонова идея, без която – по моему – по-късно нямаше да има християнство.

***

Съвременна България: природно красива, но мъртва като замръзналата къща в “Д-р Живаго”.

***

Буци: крайно време е той да ни се махне от главата.

***

Удоволствието да те управляват прости, но за сметка на това корумпирани мутри, накрая излиза трагично скъпо.

***

Огнянов към Кандовчето: “Колкото за принципите на социализма, с които ни угощавате, те не са за нашия стомах, българският здрав смисъл ги отхвърля, и те нито сега, нито кога да е, не могат да намерят почва в България”. Помислете, въпреки различните контексти.

***

Да припомня: започва разчистването на свидетелите на разпределението на обществените поръчки с парите от еврофондовете. А след 2020 ще стане феерично – пак ще сте гласували за ГЕРБСДПС, но тогава ще ядете истинската хурка от тия простаци, извинете ме за старогръцкия израз. Щото ви мързи да протестирате и да отвоювате държавата.

***

ГЕРБСДПС, без да знаят (щот общо са прочели към осем книги, и то от “Библиотека за ученика”, само Доган видимо е прелистил набързо “Кратка история на философията”), действат по стохастичния Марков модел, но в “сляп” обратен вариант – полагат едно след друго несполучливи идеи/събития, от всяка/всяко от което следва по-лоша/лошо. В техния случай стохастичният осцилатор би бил в състояние да предвижда, че всичко все повече си ебава майката, извинете пак.

***

Ако приемем шеговито, че добруващите нации приличат на онзи съвършен квинтет от гласове в моцартовата “Дон Жуан” (а те не приличат), то ние сме нещо като вечен шьонбергов дисонанс, който нещо там си бръжди грозно в долния десен ъгъл на Европа и никой не го чува.

***

Тук масово смятаме, че културата е неква глезотия, присъща само на богати нации; щот, нали, то за ракия не стигат, еле па за култура; съответно, нямаме и пет човека, които правят разлика между например “суфизъм” и “софизъм”. Но повярвайте - всичко започва и завършва с културата. Не високата, а обикновената грижа и “обработване” на душата.
***

БСП и ДПС, подпорите на отровния модел, мълчат оглушително по темата “неефективна прокуратура”, познайте защо.

***

Токвил: "Свободата не може да оцелее без морал, а моралът не може да оцелее без вяра".
***
Мнение от форум (за съжаление загубих кой го е казал, but kudos): “Контрол може да съществува само когато има кой да осъществява тоя контрол. В България такива институции просто няма - като се почне от МВР, прокуратура, съдии и се стигне до НПО-та и прочие; символът на контрола - съдебната система - е символ на безкрайна алчност, корупция, търгашество и безподобна наглост; оттам нататък започва едно благородно състезание кой ще нагребе повече от общата каца и - съответно - кой да се представи за най-пламенния народен защитник; а най-смешното в случая е, че всички идеи за контрол в която и да е област, без кюртаж на скапаната съдебна система и оттам на всички други, е като да гълташ аналгин с шепи при гнил зъб”.

***

ГЕРБСДПС: “Мы не утописты” и т.н. Но ето че вие се оказахте утописти – и вашата готвачка се оказа пожарник. Или имате когнитивни проблеми?

***

Невежеството се самоманифестира чрез малоумната повеля “да си нормален”. И чрез привидността на телевизията.

***

Да перифразираме и Георги Константинов – “ако не беше Тяхното присъствие, щях да повярвам, че съм в Рая”. Добавям: българският живот не е лош per se – управлението го прави лош.

***

Да бъдем неоаристотелианци и да се доверим на Прокофиев: в един оркестър първата цигулка е по-важна от фагота, въпреки че и двата инструмента са нужни за завършеността на цялото. Пак помислете.

***

Всичко това, биен сюр, е моята традиционна lèse-majesté – но колцина от вас са готови да излязат пред парламента и да съборят това отровно, тройно съглашение, което буквално изяжда бъдещето на децата ви?

***

Хайде и нещо от живия гений Годар: “La solitude n'est pas l'isolement. On est toujours deux en un. Il y a les autres en soi.”

***

“Что писатели-дворяне брали у природы даром, то разночинцы покупают ценою молодости. Напишите-ка рассказ о том, как молодой человек, сын крепостного, бывший лавочник, гимназист и студент, воспитанный на чинопочитании, целовании поповских рук, поклонении чужим мыслям... Выдавливает из себя по каплям раба и как он, проснувшись в одно прекрасное утро, чувствует, что в его жилах течет уже не рабская кровь, а настоящая человеческая”.

***

Леви, десни, либерали, консерватори и други “квази-нещо-си-там” (напълно десемантизирани в нашия балкански контекст), I absolve you; и ви предлагам великолепен denouement от Далчев. "Един писател личи и по това, което той не си позволява да пише."

***

Ако някой слепец като Борхес (“слепец”?) стои с гръб към морето, гледа с невиждащи очи, слуша го и ни нашепва нещо, ние тук крещим налудно, без смисъл и без резултат. Помислете и върху това.

***

Време е да скочим и да пометем цялото ГЕРБСДПС, което – досущ като онази библиотекарка-чудовище на Стивън Кинг – впива смукалото си в самия български живот и се храни с него. И с настоящето, и с бъдещето. Или, както казва нашето вечно революционно сърце Ботев, “смучат го наши и чужди гости”.

Още на facebook.com/ивайло noisy цветков

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

ВиК Благоевград разкопа бул.“ Св.св. Кирил и Методий“ за поредна авария

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%ba-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%bb-%d1%81%d0%b2-%d1%81%d0%b2-%d0%ba%d0%b8/

Служители на ВиК Благоевград разкопаха днес пътното платно на бул.“ Св.св. Кирил и Методий“ за поредна авария.Този път проблемното място бе в близост до Пощенската станция.Ремонтните дейности не затрудниха преминаващите коли и автобуси и не се образуваха опашки.

Около 8 работници бяха на проблемното място и докато двама работеха, другите се бяха отдали на сладки приказки.Водопопаването не беше спряно, но преминаващи се оплакваха ,че са със сухи кранчета на чешмите.

„ Нямам вода от сутринта.Писна ми от тези ремонти на ВиК,през ден копаят дупки и спират водата.Иначе искат да сме редовни платци и да не закъсняваме със сметките“,оплака се преминаващ мъж,който живее на бул.“Св.Св. Кирил и Методий“ в Благоевград.

 

Материалът ВиК Благоевград разкопа бул.“ Св.св. Кирил и Методий“ за поредна авария е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Енергийни експерти: Решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ може да падне в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970693

Енергийни експерти: Решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ може да падне в съдаПростичко казано - Комисията за защита на конкуренцията казва, че "Инерком" не може да купи ЧЕЗ. Аргументите в конкретния случай не са и толкова важни, защото това е било очакван ход. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката. Гост по темата беше и енергийният експерт проф.

Превалявания в Източна България днес

http://www.struma.com/bulgariya/prevalyavaniya-v-iztochna-bulgariya-dnes_136907/

На морето повече слънчеви часове ще има преди обяд, след това ще вали

Днес ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Предимно слънчево ще е в западните райони. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, в София - около 26.

По Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево. Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са...

Продължава

Лятото отново се отлага, кога все пак ще дойде

https://www.vesti.bg/bulgaria/liatoto-otnovo-se-otlaga-koga-vse-pak-shte-dojde-6084666

Ще имаме исински летен уикенд, но от понеделник лошото време се завръща с пълна сила

Франция реагира остро на думите на водещ от САЩ, че Африка е спечелила световното

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/07/20/3284919_franciia_reagira_ostro_na_dumite_na_vodesht_ot_sasht/?ref=rss


Водещият на едно от най-известните американски телевизионни предавания - "Дейли шоу", предизвика остра реакция от френския посланик във Вашингтон, след като заяви, че Африка е спечелила Световното първенство по футбол след победата на Франция, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Южноафриканецът Тремър Ноа, който е един от най-известните водещи и хумористи в САЩ, поздрави "Африка" за победата заради имигрантския произход на много от...

8% от инспектираните везни във Варна не отговарят на изискванията

http://www.moreto.net/novini.php?n=378137

Около 8% от инспектираните везни на територията на град Варна не отговарят на изискванията, научи Moreto.net. Това сочат резултатите от масовите проверки на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), които извършиха проверка на лица, които използват везни при продажбата на плодове и зеленчуци в морската столица.

Британски и американски медии за поканата на Тръмп към Путин за среща във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970691

Британски и американски медии за поканата на Тръмп към Путин за среща във Вашингтон
След тежка седмица, през която беше подложен на критики и от двете основни партии в САЩ заради срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Хелзинки, американският президент Доналд Тръмп нареди на администрацията си да отправи официална покана към Путин за визита във Вашингтон, пише британският в. "Гардиън".

Компютърен проблем затвори въздушното пространство над Белгия

http://www.struma.com/bulgariya/kompyuturen-problem-zatvori-vuzdushnoto-prostranstvo-nad-belgiya_136906/

Самолетите не можеха да излитат, а прелитащите над страната бяха принудени да се приземят или отклонят

Компютърен проблем затвори въздушното пространство над Белгия. Самолетите по летищата не можеха да излитат, а прелитащите над страната бяха принудени да се приземят или отклонят.

Белгийското въздушно пространство постепенно започна да се отваря за полети след отстраняването на проблема.

"Полетите постепенно се възобновяват", съобщи говорител на Белгоконтрол. Очаква се пълната нормализация на трафика да настъпи около 21 ч. българско време.

Въздушното...

Продължава

Таксиджия без книжка блъсна 9 коли при гонка с полицията

https://www.mediapool.bg/taksidzhiya-bez-knizhka-blasna-9-koli-pri-gonka-s-politsiyata-news281730.html

Таксиметров шофьор блъсна девет паркирани автомобила в София по време на гонка с полицията, съобщи бТВ. Той е бил с отнета книжка за тежки нарушения. Полицай забелязва таксито да се движи неадекватно. Последвала е гонка, при която девет паркирани коли са ударени от таксито.  Накрая шофьорът се е блъснал и в микробус. Той е леко пострадал, тъй като ударил главата си. Отказал е да бъде тестван с дрегер.

Бързи и яростни в София: 16 повредени и 10 унищожени коли при две гонки и палеж

https://www.mediapool.bg/barzi-i-yarostni-v-sofiya-16-povredeni-i-10-unishtozheni-koli-pri-dve-gonki-i-palezh-news281730.html

Подобие на филмов екшън се разигра по улиците на София – за по-малко от денонощие полицията участва в две последователни гонки, при които преследваните шофьори пометоха общо 16 паркирани автомобила. Междувременно други 10 коли бяха напълно унищожени при умишлен палеж на охраняем паркинг. Двете гонки все пак завършиха благополучно без жертви или пострадали и с двама задържани шофьори, единият от които таксиметров без книжка. И двамата са отказали да дадат проби за алкохол и наркотици и са задържани за 24 часа, информират от МВР. По случая с палежа все още няма заподозрени. Криминалната хроника с дъх на бензин започна около 17.00 часа в четвъртък, когато служител на СДВР в почивка подава сигнал за неадекватно движещо се такси в района на бул. "Рожен". Изпратените на мястото екипи на "Пътна полиция" започват преследване, след като таксиметровият шофьор отказва да спре. Преди да бъде заловен на бул. "Ломско шосе", той успява последователно да удари 9 паркирани автомобила. След задържането му става ясно, че мъжът е с отнета шофьорска книжка. Малко след полунощ в пожарната е получен сигнал за няколко горящи коли на охраняем паркинг, собственост на заложна къща в жк "Люлин". Пристигналите екипи потушават пламъците, но 10 автомобила са напълно унищожени. По случая е образувано досъдебно производство, като основната версия е умишлен палеж. Около 4.20 часа в СДВР е подаден сигнал за рисково шофиране в района на улиците "Кирил Драганов" и "Калотина". Впоследствие въпросният шофьор отказва да спре за проверка и започва гонка с униформените, втора в София само за няколко часа. При преследването 27-годишният шофьор удря 7 паркирани коли, след което е задържан.

Бързи и яростни в София: 15 блъснати и 10 изгорели коли при две гонки и палеж

https://www.mediapool.bg/barzi-i-yarostni-v-sofiya-15-blasnati-i-10-izgoreli-koli-pri-dve-gonki-i-palezh-news281730.html

Подобие на филмов екшън се разигра по улиците на София – за по-малко от денонощие полицията участва в две последователни гонки, при които преследваните шофьори пометоха общо 15 паркирани автомобила. Междувременно други 10 коли бяха напълно унищожени при умишлен палеж на охраняем паркинг. Двете гонки все пак завършиха благополучно без жертви или пострадали и с двама задържани шофьори без книжки. И двамата са отказали да дадат проби за алкохол и наркотици, но са лъхали на алкохол, заради което полицията смята, че са били пияни. По случая с палежа все още няма заподозрени. Криминалната хроника с дъх на бензин започна около 17.00 часа в четвъртък, когато служител на СДВР в почивка подава сигнал за неадекватно движещо се такси със спукана гума в района на бул. "Рожен". Изпратените на мястото екипи на "Пътна полиция" започват преследване, след като таксиметровият шофьор отказва да спре. Преди да бъде заловен на бул. "Ломско шосе", той успява последователно да удари 8 паркирани автомобила. След задържането му става ясно, че мъжът е с отнета за 30 месеца през 2017 г. шофьорска книжка заради пореден отказ да бъде изследван за алкохол и наркотици. "Полицай, който не е на работа, вижда водач, който се движи на зиг-заг със спукана гума. Вижда в далечината екип на "Пътна полиция", посочва автомобила и колегите го спират. В момента, в който му проверяват документите, шофьорът решава да даде газ и да се опита да избяга със спуканата гума, при което удря осем автомобила. Впоследствие е задържан, отказва проби за алкохол и наркотици, буйства", разказа зам.-шефът на СДВР Антон Златанов. Малко след полунощ в пожарната е получен сигнал за няколко горящи коли на охраняем паркинг, собственост на заложна къща в жк "Люлин". Пристигналите екипи потушават пламъците, но 10 автомобила са напълно унищожени. По случая е образувано досъдебно производство, като основната версия е умишлен палеж. Около 4.20 часа в СДВР е подаден друг сигнал за рисково шофиране в района на улиците "Кирил Драганов" и "Калотина". Впоследствие и този шофьор отказва да спре за проверка и започва гонка с униформените. При преследването 27-годишният мъж удря 7 паркирани коли, след което е задържан. "Този път колегите опитват да спрат друг водач, който не е таксиметров шофьор. Той проявява неподчинение и бяга. Включват се и други патрули. Преди да го настигнат, той удря седем паркирани автомобила. Оказва съпротива, но е задържан в районното", добави Златанов. Вторият беглец също не е имал право да управлява автомобил, тъй като заявил, че е изгубил шофьорската си книжка миналата година, но така и не си е извадил нова. Двамата шофьори са задържани за 24 часа, допълниха от столичната полиция.

Фалшивите новини - историческата реалност на маркетинга

https://www.actualno.com/analysis/falshivite-novini-istoricheskata-realnost-na-marketinga-news_685893.html

Терминът "фалшиви новини" навлезе в американския политически дискурс по време на предизборната надпревара през 2016 година, когато демократи и републиканци се обвиняваха един друг и медиите в разпространяване на фалшиви новини. Оттогава се появиха безброй сведения за това как общественото мнение бива манипулирано с политически цели. През март наяве излезе, че консултантската компания Cambridge Analytica се е сдобила с лични данните на потребители на Facebook, които е използвала, за да

Трус с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистриран тази нощ в Благоевградско

http://www.cross.bg/tazi-rihter-magnityd-1579578.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ в Благоевградска област. Трусът е бил с дълбочина 2 км, на 12 км северозападно от Белица.  

ЕК поиска финансови санкции за Унгария заради отказа й да спазва политиката за мигрантите

http://www.struma.com/bulgariya/ek-poiska-finansovi-sankcii-za-ungariya-zaradi-otkaza-i-da_136905/

Будапеща може да бъде санкционирана и заради противоречив закон по отношение на бежанците

Европейската комисия ще предприеме нови мерки срещу Унгария заради отказа й да спазва общата политика за мигрантите. Будапеща може да бъде санкционирана и заради противоречив закон по отношение на бежанците.

Съдът на Европейските общности два пъти постанови, че отказът на Унгария да спазва общите правила противоречи на европейските директиви.

Комисията днес реши да поиска от съда да одобри налагането на финансови санкции, ако правителството откаже да изпълни препоръките за...

Продължава

ЦСКА-София и "Славия" продължават напред в Лига Европа

https://www.mediapool.bg/tsska-sofiya-i-slaviya-prodalzhavat-napred-v-liga-evropa-news281729.html

ЦСКА-София и “Славия" се класираха за втория квалификационен кръг на Лига Европа.“Червените“ елиминираха драматично с дузпи “Рига", а Славия продължи напред без особени проблеми,като  победидва пъти финладския “Илвес“. ЦСКА-София победи трудно “Рига“ с 1:0 в първия мач в София. При гостуването обаче българският отбор допусна гол в 44-тата мини така преднината бе заличена. Негов автор бе Антонис Черномордис, който при центриране от корнер надскочи българската защита и стреля с глава към вратаря Витаутас Черниаускас. Вратарят не реагира добре и успя само да бутне топката в мрежатаси. В 74-ата минута Тиаго Родригес от ЦСКА-София бе изгонен за два жълти картона. Въпреки това “червените“ получиха чудесен шанс да се класират напред минута преди изтичането на редовното време, след като реферът отсъди дузпа в тяхна полза. Кирил Десподов обаче япропусна. Така мачът влезе в продължения, които приключиха безголове. При дузпите ЦСКА-София вкара всичкитепет. Дарко Лемаич обаче пропусна още първия изстрел за “Рига“, което дари победата на българския отбор. Интересното бе, че петата дузпа за ЦСКА-София бе вкарана от Десподов. Съперник на "ЦСКА-София" във II квалификационен кръг ще бъде австрийският "Адмира Вакер". Мачовете са на 26 юли и 2 август, като реваншът ще бъде в Мьодлинг. "Славия" на свой ред се класира напред без нерви. Българите бяха победили “Илвес“ с 1:0 в Тампере, а в четвъртък вечерта спечелиха с 2:1 и на Националния стадион "Васил Левски". В герой за носителите на Купата на България се превърна Галин Иванов, който реализира и двата гола. Той откри в 36-ата мин., когато при многоходова атака се оказа непокрит в наказателното поле на "Илвес". Финландският тим успя да изравни в 55-ата мин. Мариус Нубиси бе изтърван от защитата на домакините и с хубав удар от въздуха преодоля вратаря – 1:1. Галин Иванов даде победата за “Славия“ с гол още в следващата минута. Той напредна през центъра към наказателното поле на "Илвес" и с техничен удар прати топката в мрежата на “Илвес“. Във втория предварителен кръг "Славия" ще играе срещу "Хайдук" (Сплит), който завърши трети в местното първенство през миналия сезон. Мачовете по програма са на 26 юли и 2 август, като "Хайдук" е домакин в първия. По-рано през седмица “Лудогорец“ продължи напред в Шампионската лига след две убедителни победи над северноирландския “Крусейдърс“, а “Левски“ отпадна от “Вадуц“ (Лихтенщайн).

Националният съвет по туризъм ще заседава край Варна

http://www.varna24.bg/news/804157.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще отрие заседание на Националния съвет по туризъм в ...

Истината за фалшивата новина за хърватските национали

https://www.24chasa.bg/sport/article/6970682

Истината за фалшивата новина за хърватските национали1. В писмо треньорът Далич атакува остро политиците В сряда в страница във фейсбук, която на външен вид наподобява едно към едно официалната на Хърватския футболен съюз, се появи писмо, подписано от треньора на националния отбор Златко Далич. Това се случи ден след феноменалното посрещане на вторите в света в столицата Загреб.

Жан-Клод Юнкер остава твърд в позицията за търговската война със САЩ

http://www.cross.bg/yunker-zhan-klod-evropa-1579577.html

/КРОСС/ Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ще остане твърд в позицията си по въпроса за търговската война със САЩ и ще настоява пред Доналд Тръмп, че не може да се споразумява само с една или две страни-членки, а с целия ЕС. Двамата ще обсъдят обтегнатите търговски отношения между Вашингтон и Брюксел следващата сряда, когато Юнкер заминава на посещение отвъд Океана. Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: ''От избирането на господин Тръмп насам не спирам да се изненадвам от това, че всички искат да имат търговски споразумения с нас и ги получават, а президентът на САЩ обяви Европа за враг. Вярвах, че САЩ и Европа са близки''.  

Няколко земетресения в Югозападна България

https://www.vesti.bg/bulgaria/niakolko-zemetreseniia-v-iugozapadna-bylgariia-6084663

Земетресение с магнитуд от 3 по скалата на Рихтер е регистрирано в Рила, минути преди полунощ, а преди това още две в Благоевград

Необичайно лошо време в Полша

http://www.struma.com/bulgariya/neobichaino-losho-vreme-v-polsha_136904/

Проливни дъждове и ураганни ветрове предизвикаха големи поражения в южната част на страната

Необичайно лошо време в разгара на лятото в Полша.

Проливни дъждове и ураганни ветрове предизвикаха големи поражения в южната част на страната.

Тежко засегнати са четири окръга. Местните спасителни служби са реагирали на близо 2000 сигнала за бедствие.

Силно повредени са над 30 жилищни сгради. Заради опасността спешно бяха евакуирани няколко детски лагера.

Властите успокояват, че ситуацията вече е под контрол, но опасността от нови бури и поражения остава и...

Продължава

US сенатори искат санкции срещу Турция заради затворен пастор

http://clubz.bg/70826-us_senatori_iskat_sankcii_sreshtu_turciq_zaradi_zatvoren_pastor

Шестима американски сенатори от двете партии са внесли законопроект за ограничаване на международното кредитиране на Турция заради отказа й да освободи американски пастор, обвинен в съучастие с неуспелите превратаджии от 15 юли 2016 г., предаде Ройтерс.
 
Турски съд реши в сряда да остави в ареста пастора Андрю Брънсън до делото му по обвинения в тероризъм и шпионаж.
 
 
Закопроектът би задължил американските представители в Световната банка и в Европейската банка за възстановяване и развитие да се противопоставян на отпускането на заеми на Турция, освен за хуманитарни цели, съобщава агенцията.
 
Това трябва да продължи, докато  Турция не “спре произволно да задържа или да лишава от свобода на движение граждани на САЩ (включително с двойно глажданство) или наети на място членове на мисиите на Съединените щати в Турция".
 
Брънсън, християнски пастор от Северна Каролина, който живее в Турция повече от 20 години, е обвинен, че е помагал на организаторите на преврата и че подкрепял незаконната кюрдска въоръжена групировка ПКК. Той отхвърля обвиненията, които могат да му донесат до 35 години затвор.
 
Неотдавна президентът Доналд Тръмп призова турския си колега Реджеп Тайип Ердоган да освободи Брънсън.
 
САЩ и Турция са съюзници в НАТО от 1952 г., когато тази страна става членка на западния алианс, припомня Ройтерс.

Кашата с ЧЕЗ е все по-голяма, Петкова заговори за фалшиви новини по адрес на президента

https://www.actualno.com/business/kashata-s-chez-e-vse-po-goljama-petkova-zagovori-za-falshivi-novini-po-adres-na-prezidenta-news_685897.html

Виждам доста аргументи в решението на КЗК да спре сделката за ЧЕЗ, които могат да бъдат обезсилени в съда. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Тасев коментира, че с това решение на КЗК в сделката може да влезе само по-малък играч от "Инерком България" – заради специфични аргументи. Професорът отбеляза, че КЗК не се намесва, ако в дадена сделка пазарният под 15%, а справка на Actualno.com показа, че делът на фотоволтаиците на ЧЕЗ и "Инерком" е 28 м

"Алея на книгата“ превзема Варна за девети път

http://www.varna24.bg/news/804156.html

От  27 юли до 5 август Варна отново е домакин на най-голямата книжарница на открито в България. ...

Агенция „Митници” се похвали: Събрали са четвърт милиард лева повече приходи от първите 6 месеца на м.г.

https://petel.bg/Agentsiya----Mitnitsi----se-pohvali--Sabrali-sa-chetvart-miliard-leva-poveche-prihodi-ot-parvite-6-mesetsa-na-m-g-__274647

През първото полугодие на 2018 г. Агенция "Митници" е събрала приходи от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби в размер на 4 595.9 млн. лв. при 4 345.0 млн...

Парламентът избра новият управител на НЗОК

https://petel.bg/Parlamentat-izbra-noviyat-upravitel-na-NZOK__274646

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, предаде „Фокус“. „За“ кандидатурата му гласуваха 124 народни представители, „прот...

Енгибаров обяви дали Кръстовчев ще дебютира в Разград утре

https://petel.bg/Engibarov-obyavi-dali-Krastovchev-shhe-debyutira-v-Razgrad-utre__274645

Дебютът на Еньо Кръстовчев за Спартак се отлага. За „Петел” Енгибар Енгибаров обяви, че нападателят още не е функционално готов и ще проп...

Миролюба Бенатова: Написах нещо за МВР във "Фейсбук" и ми изтриха поста

https://petel.bg/Mirolyuba-Benatova--Napisah-neshho-za-MVR-vav-Feysbuk-i-mi-iztriha-posta-__274644

Ето какво написа преди малко Миролюба Бенатова във "Фейсбук": Не знам кой трие постовете ми, свързани с МВР, надявам се да е случайно, но...

Тръмп поканил Путин във Вашингтон през есента

http://www.struma.com/bulgariya/trump-pokanil-putin-vuv-vashington-prez-esenta_136903/

Директорът на разузнавателните служби на САЩ Дан Коутс беше изненадан от новината за тази покана

Американският президент Доналд Тръмп е поканил руския си колега Владимир Путин във Вашингтон през есента. Това съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Сандърс не уточни къде точно ще се срещнат двамата лидери, но отбеляза, че разговорите за организирането ѝ вече са в ход.

По-рано вчера Белият дом заяви, че Тръмп не е съгласен с предложението на Путин Русия да разпита американски граждани, а в замяна Вашингтон да получи достъп до 12-те руски хакери, обвинени в...

Продължава

Абсурд: Бойко Борисов

http://terminal3.bg/absurd-bojko-borisov-7/

„Разпореждам на министър Порожанов да провери как до 1990 г. в комунистическия режим се е действало в такива случаи – армията затваря, загражда и по същия начин.“

Бойко Борисов, министър-председател

Ангелкова: Водата по Черноморието е чиста

http://www.varna24.bg/news/804153.html

Водата по Българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката ...

Министър Петкова: ГЕРБ не води война с президента, но да каже откъде са тези 1,6 млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970683

Министър Петкова: ГЕРБ не води война с президента, но да каже откъде са тези 1,6 млрд. лв.ГЕРБ категорично не води война с президента Румен към Радев, от страна на правителството има воля за диалог по възникналите проблеми в името на България. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на Би Ти Ви. Нека президентът да каже откъде са тези 1,6 млрд. лева, събрани от служебното правителство, посочи Петкова и добави,

ЕК поиска финансови санкции за Унгария заради отказа й да спазва политиката за мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=378139

Европейската комисия ще предприеме нови мерки срещу Унгария заради отказа й да спазва общата политика за мигрантите. Будапеща може да бъде санкционирана и заради противоречив закон по отношение на бежанците. Съдът на Европейските общности два пъти постанови, че отказът на Унгария да спазва общите правила противоречи на европейските директиви.

По гореща тема! Александър Мацурев: Европа преоткри България по време на председателството

http://www.struma.com/politika/po-goreshta-tema-aleksandur-macurev-evropa-preotkri-bulgariya-po-vreme_136902/

С депутат от ПП ГЕРБ разговаряме по гореща тема. Как един български народен представител оценява европредседателството ни и какво постигнахме в тези 6 месеца?! Вижте отговорът на Александър Мацурев :

Г-н Мацурев, как оценявате Българското председателство на Съвета на ЕС и колко важно бе то за България. Горд ли сте от представянето ни пред Европа?

Всеки непредубеден гражданин дава висока оценка на Българското европредседателство. Такава е и оценката на...

Продължава

Расте броят на жертвите на наводненията в Япония

https://www.actualno.com/asia/raste-brojat-na-jertvite-na-navodnenijata-v-japonija-news_685892.html

Броят на жертвите на силните дъждове и предизвиканите от тях наводнения и свлачища в югозападните и централни райони на Япония достигна 225 души, съобщават от местната полиция. 14 души все още се смятат за безследно изчезнали, отбелязва РИА Новости, цитирана от БГНЕС. В центровете за евакуация остават 4,5 души, а материалните щети от природното бедствие се оценяват на около 697 млн. американски долара. Припомняме, че проливните дъждове се изсипаха над Япония през първата седмица на юли. Те дов

Теменужка Петкова: Президентът да обясни защо се пускат фалшиви новини

https://frognews.bg/novini/temenujka-petkova-prezidentat-obiasni-zashto-puskat-falshivi-novini.html

Не водим война с президента. За нас е важна България, затова е важно по-рано българското общество да разбере какво се крие в думите на държавния глава, че има събрани просрочени вземания в енергетиката 1,6 млрд. лева.

Икономиката на Северна Корея с най-голям спад от 20 години

http://clubz.bg/70825-ikonomikata_na_severna_koreq_s_naj_golqm_spad_ot_20_godini

Икономиката на Северна Корея се е свила най-много от две десетилетия насам през 2017 година, сочи публикувана днес оценка на Южнокорейската централна банка, цитирана от Ройтерс. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Северна Корея миналата година е намалял с 3,5% спрямо предходната година. Това е най-големият спад от срива с 6,5% през 1997 година, когато изолираната страна бе засегната от опустошителен глад, отбелязва Южнокорейската централна банка.

Промишленото производство, което носи около една трета от севернокорейския БВП, е спаднало с 8,5%. Това също е най-голямото понижение от 1997 година, тъй като заводското производство се срина на фона на ограниченията върху вноса на петрол и други енергийни суровини. Производството на земеделския и строителния сектор е намаляло със съответно 1,3% и 4,4%.

Промишлените сектори на севернокорейската икономика, които са силно зависими от въглищата, пострадаха, след като Съветът за сигурност на ООН засили санкциите срещу Пхенян след години ядрени изпитания. Китай, най-големият търговски партньор на Северна Корея, приложи стриктно санкциите през втората половина на 2017 година, което засегна севернокорейския заводски сектор. 

"Санкциите през 2017 г. бяха по-силни отколкото през 2016 година", отбелязва Шин Сьон-чхол, ръководител на екипа за координация на националните отчети на централната банка. 

"Обемът на външната търговия се сви значително на фона на забраната върху въглищата, стоманата, рибните и текстилни продукти. Трудно е да се получат точни цифри, но (забраните за износ) смазаха промишленото производство", уточнява експертът.

Общият износ на Пхенян се е сринал с 37,2 процента през 2017 година, което е най-големият спад след понижението от 38,5 процента през 1998 година, допълва институцията. 

Данните за резкия икономически спад са оповестени на фона на предупрежденията на анализатори, че изолираната страна трябва да се насочи към икономическо развитие. Мерки в тази посока бяха обявени от севернокорейския лидер Ким Чен-ун през април тази година.

Той обеща да пренасочи вниманието от развиване на ядрения арсенал на Северна Корея към следване на китайския пример за "социалистическо икономическо строителство", преди да проведе историческата среща с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур през юни. 

Южнокорейската централна банка използва данни, събрани от правителствени и разузнавателни служби, за да направи икономическите си оценки. Проучванията на институцията включват проследяване на размера на оризищата в граничните области, наблюдение на трафика, интервюта със севернокорейки бегълци. Северна Корея не публикува данни за икономиката си. 

Брутният национален доход на човек от населението в Северна Корея се равнява на 1,46 милиона вона (1283,52 д.) или около 4,4 на сто от стойността на показателя в Южна Корея, посочва Южнокорейската централна банка. 

Осем души загинаха при преобръщане на туристическа лодка в Мисури

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/20/3284918_osem_dushi_zaginaha_pri_preobrushtane_na_turisticheska/?ref=rss


Най-малко осем души се удавиха при преобръщане и потъване на туристическа лодка тип амфибия в езерото Тейбъл рок, недалеч от град Брансън в американския щат Мисури, предаде "Ройтерс".<br /><br />В плавателния съд е имало 31 души, включително деца, съобщи полицията. Седем души са откарани в болница. Не е ясно колко се водят като изчезнали. Водолази търсят евентуални други жертви. Злополуката е станала около 19 часа местно време при лошо време и много силен вятър малко след...

Земетресение 3 по Рихтер в района на Белица

https://offnews.bg//112/zemetresenie-3-po-rihter-v-rajona-na-belitca-684728.html

Земетресение с магнитуд 3 по Рихтер бе регистрирано снощи в района на Белица от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът е на 11 км северозападно от Белица, на 32 км източно от Благоевград и на 74 км южно от София.

Трусът е станал минути преди полунощ българско време.

Дълбочината е 10 км.

Земетресение беше усетено в района на Белица

http://www.struma.com/obshtestvo/zemetresenie-beshe-useteno-v-raiona-na-belica_136901/

Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер беше регистрирано тази вечер в Благоевградска област в 23:46 ч., съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Трусът е бил с дълбочина 2 км, на 12 км северозападно от Белица, на 30 км източно от Благоевград

П. Иванов

Всичко става с пари: Публикуваха фалшиво изследване за рака в научно списание

//dariknews.bg/novini/sviat/vsichko-stava-s-pari-publikuvaha-falshivo-izsledvane-za-raka-v-nauchno-spisanie-2110351

Журналисти публикуваха фалшиви резултати от изследване върху рака в научно списание в рамките на широкомащабно проучване за некоректни публикации, съобщи Франс прес, като цитира в. "Монд".

Връщат правото на ранно пенсиониране на миньорите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vryshtat-pravoto-na-ranno-pensionirane-na-miniorite-2110353

Проблемът с миньорите от "Бобов дол" е решен. Това стана след като депутатите приеха експресно на първо и второ четене промените в Кодекса за социално подпомагане за ранно пенсиониране на съкратените миньори от "Бобов дол".

Част от стара къща се срути върху магазин

http://www.varna24.bg/news/804147.html

Още поражения от дъждовете във врачанската община Хайредин – стена и част от покрив на стара къща ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване