БСП публикува стенограмите от председателските съвети за чумата

https://www.actualno.com/politics/bsp-publikuva-stenogramite-ot-predsedatelskite-syveti-za-chumata-news_685935.html

Във връзка с изнесената информация от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че ПГ на „БСП за България“ е подкрепила действията на правителството по повод кризисната ситуация с животновъдите в областите Ямбол и Бургас, публикуваме стенограмите от двата председателски съвета, проведени в Народното събрание. Това съобщават от пресцентъра на БСП. "Ние държим на прозрачност при взимането на решения и изясняването на истината", посочват още в кратко изявление от

"Демократична България" сезира ЕК заради закона "Домусчиев"

http://clubz.bg/70839-demokratichna_bylgariq_sezira_ek_zaradi_zakona_domuschiev

"Демократична България подготвя правно становище с искане за вето и сигнал до ЕК за неправомерна държавна помощ във връзка с поправката “Домусчиев” - представляваща арогантно потъпкване на правни принципи и груб лобизъм. Този подарък за 58 милиона за приятеля на властта е цинична подигравка в лицето на българските граждани. Завладяната държава “работи” така".

Това се съобщава на страницата на "Демократична България" във Фейсбук.

Преди дни ГЕРБ и част от "Обединени патриоти" гласуваха спорни промени в закона за приватизацията. Най-активен техен критик бе вицепремиерът Валери Симеонов, който е лидер на НФСБ. Промените опрощават дългове за стотици милиони левове на приватизатори на държавни компании. Подозренията са, че поводът за тези промени е опрощаване на дълговете на известния бизнесмен Кирил Домусчиев. Чрез тях той ще избегне плащането на глоби от 58 млн. лв. заради предполагаемо неспазване на ангажиментите, поети при приватизацията на Българския морски флот.

 

Арестуваната в САЩ Мария Бутина - приказка за секс, измами и шпионаж

https://dnes.dir.bg/svyat/arestuvanata-v-sasht-mariya-butina-prikazka-za-seks-izmami-i-shpionazh

Имало е притеснения, че тя ще опита да избяга от САЩ, използвайки руски дипломатически сгради и превозни средства

Аварийно кацане затвори лондонско летище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970858

Аварийно кацане затвори лондонско летищеСамолет на британската компания „British Airways” кацна аварийно на лондонското летище „Гетуик” малко след полунощ в петък. Полетите бяха отменени, а пистата - затворена. Машината "Airbus А320" е трябвало да остане на пистата, докато се извърши проверката. Летището било отворено отново в 04:54 местно време, информира Нова телевизия.

Директорът на разузнаването с изненада научи, че Путин е поканен в Белия дом

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/20/3285001_direktorut_na_razuznavaneto_s_iznenada_nauchi_che/?ref=rss


Директорът на разузнавателните служби на САЩ Дан Коутс научи с изненада, че руският президент Владимир Путин е бил поканен в Белия дом наесен, предаде агенция "Асошиейтед прес".<br /><br />Коутс участваше във форум по сигурността в Аспен, Колорадо, където трябваше да говори по време на дискусия. Точно в този момент дойде новината за поканата. Модераторката на дискусията журналистката от Си Ен Би Си Андреа Мичъл се намеси в разговора и съобщи новината. Коутс заяви, че това...

До Банкси от затвора в Диарбекир

http://clubz.bg/70838-do_banksi_ot_zatvora_v_diarbekir

Турско-кюрдската журналистка и художничка Зехра Доган успя да напише и изпрати нелегално от затвора емоционално писмо до Банкси, за да му благодари за графита в Ню Йорк, нарисуван в нейна подкрепа през март.

През 2017 г. момичето беше осъдено на две години и десет месеца затвор заради публикация в социалните мрежи, пише The Art Newspaper.

Уличният артист с неизвестна самоличност публикува двете страници на писмото, писано на ръка на турски език, и превода му на английски в личния си профил в Инстаграм. Описанието под него гласи:

„Получих писмо от Зехра Доган от Диарбекирския затвор, Турция“.

Доган започва текста, описвайки условията, в които пише „от тъмница, която има история с кървави изтезания в град с много забрани в непризната страна“.

Писмото е нелегално, обяснява Доган, заради наложената ѝ „забрана за комуникация“ – това означава, че тя не може да използва телефон или дори да пише писма.

„Пиша и доставям това писмо по тайни, нелегални начини“, пише тя.

През март 2017-а турските власти осъдиха Доган на две години и десет месеца затвор. Причината: нейни публикации в социалните мрежи, изобразяваща руините на кюрдския град Нусайбин (Нусайбин бе разрушен от турската армия). На първата снимка се виждат останките от града и военните машини, които, изглежда, се изтеглят, а второто изображение бе всъщност картина на Зехра, интерпретираща машините като скорпиони.

 

. I got a letter from Zehra Doğan in Diyarbakır Prison, Turkey

A post shared by Banksy (@banksy) on

Година по-късно Банкси работи съвместно с друг графити артист, Борф – с когото създадоха 22-метрово изображение в Ню Йорк, на което са отбелязани всичките дни, прекарани от Зехра в затвора до момента на създаването на графита.

Портретът на младата журналистка също е нарисуван зад решетки, но при по-внимателно вглеждане се забелязва, че в едната си ръка тя всъщност държи молив вместо метална решетка. В продължение на няколко вечери картината на Зехра със скорпионите беше прожектирана над произведението на Банкси и Борф.

 

Sentenced to nearly three years in jail for painting a single picture. #FREEzehradogan

A post shared by Banksy (@banksy) on

Zehra Dogan, Turkish artist

A post shared by Banksy (@banksy) on

В писмото си Доган разказва как сънародниците ѝ чуват „ужасния звук на десетки бойни самолети, заминаващи си, след като са бомбардирали красивите ни земи, планини и градове“.

„Много е трудно да се опише чувството, когато почти всеки ден прочиташ във вестника, че някой, когото обичаш, е бил убит. Самоубийството не е толкова необичайно в затвора. В дни като тези никой не може да изтърпи живота“, продължава тя.

Статусът от фейсбук с картината, заради която Зехра Доган е вкарана в затвора.

Зехра приключва нелегалното си писмо, изразявайки своето щастие и радостта на сънародниците ѝ, когато научили от пресата за протестния графит на Банкси.

Далеч от мен и нашия народ, това беше най-добрият отговор на извратен режим, който не може да понесе дори една картина. С твоята подкрепа картината ми сега постигна целта си и показа зверствата… Нямам думи да благодаря на теб и Борф. Никога не съм си представяла, че произведението ми ще бъде показано в град като Ню Йорк. Прекарах цял ден, опитвайки се да си го представя, но това е отвъд въображението ми. Чувствам се по-силна и сега рисувам сирийско-кюрдския град Африн“, пише тя.

В затворя Зехра няма достъп до платна и бои, затова тя създава творбите си, рисувайки на стари вестници с „боя“, която произвежда от храната, водата и понякога дори собствената си кръв, твърди говорител на кампанията „Освободете Зехра Доган“. Още когато момичето беше арестувано, кампанията получи широка гласност в западните медии и много знаменитости изразиха подкрепата си.

"Площад Славейков"

Варненеци могат да изкажат мнение относно пречистването на градските отпадъчни води

http://www.moreto.net/novini.php?n=378154

Варненци могат да се включат в обществена консултация и да дадат оценка на Директивата за пречистването на градските отпадъчни води, научи Moreto.net. Това става с попълване на онлайн въпросник, който се състои от две части. Едната част е насочена към широката общественост, а другата с по-подробни, технически въпроси, предназначена за експерти.

81-годишен дядо от Благоевград рекетиран от ало-измамниците!

http://www.struma.com/krimi/81-godishen-dyado-ot-blagoevgrad-reketiran-ot-alo-izmamnicite_136918/

От МВР съобщиха, че около 20:10 ч. на 19.07.2018 г. в 02 РУ Благоевград е получен сигнал от 81-годишен мъж, че на същата дата, за времето от 17:00 ч. до 17:30 ч., в телефонно обаждане на домашния му телефон, неизвестно лице е възбудило и поддържало у него заблуждение, че е необходимо да заплати парична сума за операция на сина му в чужбина, в резултат на което мъжът е предал 3 000 лв. По случая е образувано досъдебно производство.

С. Петров

Близо кг марихуана иззеха севлиевски криминалисти от частен дом в с. Богатово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970850

Близо кг марихуана иззеха севлиевски криминалисти от частен дом в с. БогатовоВчера полицейските служители извършили проверка в жилището на 42-годишен местен жител. В дома му е намерен чувал със суха листна маса, която при полевия наркотест реагирала на марихуана. Листната маса – с тегло 980 г е иззета. В хода на извършеното претърсване, криминалистите установили, че една от стаите на къщата е била оборудвана с всичко

Тръмп е готов да наложи мита върху целия внос от Китай

http://clubz.bg/70837-trymp_e_gotov_da_naloji_mita_vyrhu_celiq_vnos_ot_kitaj

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да наложи мита върху целия внос от Китай.

"Готов съм да стигна до 500", казва той в интервю за Джо Кернън от Си Ен Би Си.

Президентът има предвид, че ставките ще се отнасят за стоки на стойност 500 милиарда долара, колкото е целия китайски внос в САЩ.

"Правя това за доброто на страната ни", заявява още Тръмп в интервюто. "Китай се възползваше от нас много дълго време(...) Много харесвам президента Си, но това не е честно."

Вносът на китайски стоки в САЩ през 2017 г. е бил на стойност 505.5 милиарда долара, а мериканският внос в Китай - 129.9 милиарда долара според официалните данни.

Търговската война между Пекин и Вашингтон ескалира след като в полунощ на 6 юли в сила влязоха американски мита от 25% върху китайски стоки на стойност 34 милиарда долара. Ставките засягат 818 продукта, сред които коли, самолетни части, харддискове. "Пощадени" бяха по-популярни стоки като мобилни телефони или телевизори.

В отговор Китай започна да въвежда ответни мита върху американски внос на стойност 34 милиарда долара - колкото и китайските стоки, обект на мерките на Вашингтон. Очаква се те да засегнат селскостопански стоки като соята, от която е много зависим китайският пазар, както и автомобилния сектор и морските продукти.

Италия иска кризисно звено за координация на мигрантите в ЕС

https://www.mediapool.bg/italiya-iska-krizisno-zveno-za-koordinatsiya-na-migrantite-v-es-news281734.html

Италия предложи Европейският съюз да създаде "кризисно звено", което да координира разпределението в страните членки на мигрантите, пристигащи по море, предаде ДПА, цитирана от БТА. В интервю за вестник "Фато куотидиано" премиерът Джузепе Конте обясни, че идеята му хрумнала, когато трябвало лично да убеждава другите страни в ЕС да приемат мигрантските квоти. "Това, което се случи в неделя, би трябвало да стане норма, да не зависи повече от телефонни обаждания до партньорите ни, а да се направлява от кризисен кабинет или комитет под егидата на Европейската комисия", каза той пред вестника. В неделя Конте убеди Франция, Малта, Германия, Испания, Португалия и Ирландия да приемат част от около 450-те мигранти, спасени край италианския остров Линоза. Координиращото звено ще помага да се установява кое ще е пристанището, където ще пристигат мигрантите, както и кои са страните, готови да приемат хората. Говорител на еврокомисията отбеляза в понеделник, че разработеното от Конте предложение за решения по всеки отделен случай не би било целесъобразно в дългосрочен план. През есента Италия ще свика конференция, посветена на Либия. Италианският премиер каза, че смята да се срещне с командващия Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар. "Работим с всички страни над стабилизирането на Либия. Ще се срещна и с Хафтар. През есента ще организирам конференция за Либия", съобщи Конте. Според него целта на ЕС в Либия трябва да е реално стабилизиране на ситуацията в страната.

Рим: ЕС най-после приема аргументите ни за миграцията

https://www.mediapool.bg/rim-es-nai-posle-priema-argumentite-ni-za-migratsiyata-news281734.html

Твърдите позиции на Италия по въпросите на имиграцията си пробиват път в Европейския съюз, каза днес италианският премиер Джузепе Конти, цитиран от ДПА, сред размяна на писма с Брюксел. Конте пусна във Фейсбук копие на писмо от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, изпратено в отговор на писмо на Конте. Юнкер е пратил копие на писмото си и до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. "Юнкер де факто приема принципа, че имиграцията е предизвикателство пред Европа, което засяга всичките 28 страни членки, и следователно изисква европейски, а не едностранни решения", каза Конте. Шефът на Еврокомисията пише, че ще проучи предложението на Конте за създаване на "кризисен щаб" за координация между няколко страни членки и за споделяне на бремето на мигрантите, пристигащи по море. Той предупреждава, че "моментни" споразумения (за конкретни случаи) - като това, постигнато през уикенда, когато 6 други страни от ЕС се съгласиха да приемат известен брой мигранти, пристигнали в Италия - не са "устойчив и приемлив начин да се процедира". Конте оглавява новото популистко италианско правителство, което настоява, че мигрантите, спасени в морето край Либия - независимо дали от кораби на хуманитарни организации или на военни мисии на ЕС, не трябва повече да бъдат приемани в италиански пристанища. Тази позиция обаче се посреща с критики от хуманитарните организации и води до търкания с някои партньори от ЕС, отбелязва ДПА.   Вчера Италия предложи Европейският съюз да създаде "кризисно звено", което да координира разпределението в страните членки на мигрантите, пристигащи по море. В интервю за вестник "Фато куотидиано" премиерът Джузепе Конте обясни, че идеята му хрумнала, когато трябвало лично да убеждава другите страни в ЕС да приемат мигрантските квоти.   "Това, което се случи в неделя, би трябвало да стане норма, да не зависи повече от телефонни обаждания до партньорите ни, а да се направлява от кризисен кабинет или комитет под егидата на Европейската комисия", каза той пред вестника.   В неделя Конте убеди Франция, Малта, Германия, Испания, Португалия и Ирландия да приемат част от около 450-те мигранти, спасени край италианския остров Линоза.   Посланиците на страните от ЕС в Брюксел трябва да подновят по-късно днес дискусиите относно военноморската мисия, а говорителка каза, че Еврокомисията ще представи нови предложения по въпроса за мигрантите идната седмица. Според нея предложенията ще се опитат да изяснят идеята за създаване на центрове за разпределяне на мигрантите както в страни от ЕС, така и на африканска земя, както бе предложено на срещата на върха на ЕС миналия месец.

Парламентът прие на първо четене новите мерки срещу спортното хулиганство

https://petel.bg/Parlamentat-prie-na-parvo-chetene-novite-merki-sreshhu-sportnoto-huliganstvo__274672

Снимка: Булфото, архив Парламентът прие на първо четене промени в Закона за опазването на обществения ред при провеждане на спортни мер...

Почина първата съпруга на Владимир Висоцки

https://petel.bg/Pochina-parvata-sapruga-na-Vladimir-Visotski__274670

Снимка: Булфото Първата съпруга на Владимир Висоцки, народната артистка на Руската федерация Иза Висоцкая почина на 81-годишна възраст в...

Апаши задигнаха крупна сума от мъж във влака София - Лом

https://petel.bg/Apashi-zadignaha-krupna-suma-ot-mazh-vav-vlaka-Sofiya---Lom__274668

17 700 евро, 170 лева и лични документи отмъкнали от мъж, пътуващ във влак от София до Лом. Сигналът за кражбата подал самият потърпевш. Ок...

Сенатори от САЩ с проект за ограничаване на международните заеми за Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970847

Сенатори от САЩ с проект за ограничаване на международните заеми за Турция
Шестима американски сенатори представиха проект за ограничаване на заемите от международни финансови институции за Турция, "докато турското правителство не прекрати несправедливото задържане на граждани на САЩ", предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на сенатска комисия. Проектът, който е подкрепен от две партии,

Bloomberg: Путин предложи на Тръмп референдум за Донбас

http://www.cross.bg/bloomberg-pytin-predlozhi-1579593.html

/КРОСС/ Президентът Владимир Путин на среща в Хелзинки предложи на американския си колега Доналд Тръмп да организират референдум за разрешаване на конфликта в Източна Украйна. Поне с такива данни разполага агенция Bloomberg. Също така Bloomberg посочва, че за сега двамата лидери няма огласяват новината публично, за да може всяка от страните да се запознае по подробно с въпроса. По рано на срещата между руските посланици, Путин обяви, че ситуация в югоизточната част на Украйна се влошава. Причините, според държавния глава, са отказът на украинските власти да изпълняват задълженията си.  

Приеха закон в помощ на миньорите от Бобов дол

https://frognews.bg/novini/prieha-zakon-pomosht-minjorite-bobov-dol.html

Депутатите приеха окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване. С това се дава възможност за ранно пенсиониране на миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване предстои.

Вижте кой изведоха от дома му с белезници…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%85%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0-%d0%bc%d1%83-%d1%81-%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b8/

Емил Първанов-Ембака  бе арестуван тази сутринта. Припомняме на читателите на ИА Региона , че той получи 12 г. затвор за убийството на легионера Николай Чивиев преди 3 г. на строежа на магистрала „Струма“.
Досега Първанов бе с мярка за неотклонение „подписка“ и след прочитане на присъдата на първа инстанция, окръжният съд в Благоевград не промени мярката му.

Наблюдаващият прокурорът по делото Весела Стоилова обаче протестира това решение и настоя за задържане под стража с основен мотив, че макар и на първа инстанция, той е признат за виновен за убийство и има вероятност да се укрие.

Софийският апелативен съд уважи протеста на прокурор Стоилова и сутринта служители на съдебна охрана са извели Първанов от дома му с белезници.
Очаква се скоро адвокатите на арестувания да внесат искане в съда за промяна на мярката му.

Материалът Вижте кой изведоха от дома му с белезници… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Кражба на часовник за € 12 000 след прегръдка във финала на световното

https://www.24chasa.bg/sport/article/6970415

Кражба на часовник за € 12 000 след прегръдка във финала на световнотоРадостта при головете на Франция във финала на световното първенство е била използвана за майсторска кражба на скъп часовник. Това става ясно от жалба на 41-годишен фен на “петлите” в московската полиция. Той обяснил, че при един от головете непознат мъж дошъл към него и силно го прегърнал. По-късно, поглеждайки към ръката си,

Шофьор помете 7 паркирани коли след гонка с полицаи

https://frognews.bg/kriminalno/shofjor-pomete-7-parkirani-koli-sled-gonka-politsai.html

Полицията арестува 27-годишен шофьор, нанесъл материални щети на 7 паркирани автомобила, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Ужасът на "Тракия" в детайли: Ивайло и бременната Северина са загинали в купето!

http://www.varna24.bg/news/804192.html

За по-малко от два месеца Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Станислав ...

Вдигаме ограда с Румъния заради опасност от нов вид чума

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vdigame-ograda-s-rumyniia-zaradi-opasnost-ot-nov-vid-chuma-2110413

България вдига ограда с Румъния заради опасността от нов вид чума. 133 000 метра ще бъде дълга оградата по границата със северната ни съседка, за да се ограничи заразата с африканска чума по свинете.

Покана от Тръмп за Путин, шефът на разузнаването не знае

https://www.vesti.bg/sviat/pokana-ot-trymp-za-putin-shefyt-na-razuznavaneto-ne-znae-6084671

След посещението и срещата на върха между Тръмп и Путин в Хелзинки последва покана към Путин

20-ти юли - Международен ден на шахмата

http://www.moreto.net/novini.php?n=378143

Международният ден на шахмата се отбелязва на 20-ти юли от 1966 г. в чест на годишнина от основаването в Париж през 1924 година, на Международната шахматна федерация (FIDE), която има над 160 страни членки. Международната структура е изградена от националните шахматни организации и отговаря за организацията на шахматни първенства на световно и континентално ниво.

Повредиха умишлено новия водопровод за минерална вода в Девин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970836

Повредиха умишлено новия водопровод за минерална вода в Девин Новият централен водопровод в Девин за минерална вода е повреден умишлено и част от водата изтича в реката. Сигналът за пробития водопровод, който бе открит през септември м.г. от премиера Бойко Борисов, е за теч в местността "Забрал" в близост до ромската махала. В реката изтича около 30 % от дебита й.

Кристиян Вигенин: Радев, още ли сте министър и защо?

http://www.cross.bg/ministur-radev-zashto-1579594.html

/КРОСС/ Ето това мисля за обърканите изявления на министър Радев по БНТ вчера за #Шарково.Той не знае къде са депутатите, чакаме да търси източника на заразата... това написа депутатът от БСП Кристиян Вигенин в своя профил в социалната мрежа. Откъде точно трябва да ме изнесат полицаите, че да можете да си свършите работата? От парламента ли? Ето, тагвам се, за улеснение на МВР. Радев, още ли сте министър и защо?                     

Решават за нощен служебен абонамент за паркиране в София

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/reshavat-za-noshten-sluzheben-abonament-za-parkirane-v-sofiya

Заведенията не може да се разпореждат с общинската собственост, твърди съветникът Стефан Марков

Цените на петрола се повишават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-повишават_l.a_i.763646_at.1.html

Цените на двата основни сорта петрол в петък сутринта се увеличават, но завършват седмицата със спад. Цената на септемврийския фючърс за петрола...

Расистки ли е новият закон, който Нетаняху успя да прокара

https://dnes.dir.bg/svyat/rasistki-li-e-noviyat-zakon-koyto-netanyahu-uspya-da-prokara

Премиерът на Израел все повече се сближава с нелиберални демокрации като Унгария, пише "Ню Йорк Таймс"

Гърция арестува четирима турци в граничната зона с Турция

http://clubz.bg/70836-gyrciq_arestuva_chetirima_turci_v_granichnata_zona_s_turciq

Гърция арестува четирима турски граждани в граничната си зона с Турция по река Марица (Еврос), съобщи днес гръцкият всекиндневник "Катимерини".

Тази сутрин задържаните са изправени пред прокурор в окръжния център Орестиада, предаде изданието на уебсайта си.

Според него те са обяснили, че са търсили следи от майка и три деца с турско гражданство, които по-рано са изчезнали, след като лодка с девет души на борда се е обърнала в реката при опит да я пресече от Турция в Гърция.

Двама от арестуваните са се представили като журналисти, разследващи случая, а другите двама - като роднини на изчезналите, пише "Катимерини".

Напреженията в строго орханяваната зона между Гърция и Турция са хронични. 

Повече от четири месеца Турция държи в арест без обвинения двама гръцки войници, които неволно са преминали в нейна територия през март, преследвайки нелегални миранти.

Как с еврофондове се спасяват животи в Берлин

https://www.dnevnik.bg/evropa/regioni/2018/07/20/3283892_kak_s_evrofondove_se_spasiavat_jivoti_v_berlin/?ref=rss


В повечето случаи ползите от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) остават неизвестни за широката публика. Пример от Берлин обаче показа как този инструмент на ЕС буквално спасява животи, разказва EurActiv Германия.<br /><br />Около 1.8 милиона нервни клетки умират всяка минута при мозъчен инсулт. Затова в лечението всяка минута е важна. Ако един пациент трябва да бъде приет в болница, средно 80 минути ще минат от повикването на спешния телефонен номер, докато му бъде...

Важно за бобовдолските миньори. Парламентът прие нов закон!

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-za-bobovdolskite-miniori-parlamentut-prie-nov-zakon_136917/

 Народните представители приеха окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване. Промените дават възможност за ранно пенсиониране на миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване предстои. Те ще засегнат около 80 съкратени миньори от Бобов дол.

Ще бъдат необходими около 16 хил. лева месечно, за да им бъдат изплатени пенсиите. За да се пенсионират от тях се изисква да имат сбор от осигурителен стаж и възраст 90, от които 10 години първа категория, и...

Продължава

Съдят надрусания украинец, убил бременната Северина и мъжа й на АМ "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970835

Съдят надрусания украинец, убил бременната Северина и мъжа й на АМ "Тракия"За по-малко от два месеца Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо С.П., на 27 г., украински гражданин за това, че на 28.05.2018 г., на автомагистрала „Тракия“, област Пловдив, при управление на моторно превозно средство – товарен автомобил, влекач „Волво“ с полуремарке „Шмитц“,

Клоп за привличането на най-скъпия вратар във футбола: Просто трябваше да го направим

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/07/20/3284989_klop_za_privlichaneto_na_nai-skupiia_vratar_vuv/?ref=rss


Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп обясни, че е нямало как да изпусне възможността да привлече "един от най-добрите вратари в света". Червените представиха Алисон Бекер, който идва от "Рома".<br /><br />Със стойност от 72.5 млн. евро това става най-скъпият трансфер на вратар в историята. Предишният беше свързан с платените от "Ювентус" 53 милиона за Джанлуиджи Буфон през 2001 г.<br /><br />"В един момент преди няколко седмици...

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=378153

Без вода днес във Варна ще са следните райони, съобщиха от пресцентъра на ВиК в града за Moreto.net. - абонатите в карето между бул. "Св.св. Кирил и Методий", бул."Първи май", ул. "Георги Стаматов" и ул.

Ето къде няма вода днес във Варна и региона

http://www.varna24.bg/news/804188.html

Без вода са абонатите в карето между бул."Св.Св.Кирил и Методий", бул. "1-ви ...

За да не ги продадат евтино, ги горят

http://clubz.bg/70835-za_da_ne_gi_prodadat_evtino_gi_gorqt

Британската модна къща „Бърбъри“ унищожи миналата година непродадени дрехи, аксесоари и парфюми на стойност от 28,6 млн. паунда с цел да защити името си. С това общата стойност на унищожените през последните пет години стоки става над 90 млн. паунда, съобщава Би Би Си.

Модните компании като „Бърбъри“ унищожават залежалите си стоки, за да избегнат кражбата им или продажбата им на ниска цена. От марката уверяват, че енергията, получена при изгаряне на стоките им, е била употребена за отопление, а процесът не е навредил околната среда.

„В „Бърбъри“ имаме внимателен процес на производство, за да минимизираме количеството на излишните стоки. В случаите, когато изхвърлянето на продукти е необходимо, ние го правим по отговорен начин и търсим начини да намалим отпадъците си“, казва говорител на компанията.

Миналата година „отпадъците“ били повече от обикновено, защото брандът трябвало да унищожи голямо количество стоки след подписването на сделка с американската фирма „Coty“. Тъй като от „Coty“ планирали въвеждането на нова стока от марката, „Бърбъри“ трябвало да се отърве от продукти на стойност 10 млн. паунда – предимно парфюми.

„През последните години марката работи много, за да възвърне ексклузивния си статут, след като премина през фаза, в която фалшификатите „лепваха карето на „Бърбъри“ на всичко, на което можеха“,обяснява Мария Малоун, преподавател по моден бизнес в университета „Метрополитън“ в Манчестър.

Според нея унищожаването на непродадените стоки е част от тази политика.

„Причината, поради която правят това, е да не се наводни пазарът с отстъпки. Те не искат продуктите на „Бърбъри“ да попаднат в ръцете на всеки, който може да ги продаде с намаление и по този начин да обезцени бранда“, казва Малоун.

Излишък от предмети на лукса имат и в „Richemont“, собственик на марките „Картие“ и „Montblanc“ – за последните две години те трябвало да изкупят обратно часовници, оценени на 480 млн. евро. Анализатори казват, че част от тези часовници могат да бъдат рециклирани, но много от тях просто биват изхвърлени.

Съвсем очаквано, природозащитниците не подкрепят унищожаването на луксозните стоки.

Въпреки високите си цени, „Бърбъри“ не показва уважение към собствените си продукти, тежката работа и природните ресурси, използвани в създаването им – коментират от „Грийнпийс“. – Нарастващото количество излишни стоки води до свръхзамърсяване, но вместо да забавят продукцията си, те изгарят дрехи и продукти в перфектно състояние. Това е мръсната тайна на модната индустрия, а „Бърбъри“ е просто върхът на айсберга.“

"Площад Славейков"

Какво следва по сделката за ЧЕЗ България?

https://www.investor.bg/energetika/472/a/kakvo-sledva-po-sdelkata-za-chez-bylgariia-265030/

Решението на КЗК повдига интересни казуси, един от които е ще може ли голяма и опитна енергийна компания да купи активите на CEZ Group у нас

Анализ на Агенция "Митници" на приходите от акцизи, ДДС при внос и мита от началото на 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970815

Анализ на Агенция "Митници" на приходите от акцизи, ДДС при внос и мита от началото на 2018 г.През първото полугодие на 2018 г. Агенция „Митници” е събрала приходи от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби в размер на 4 595.9 млн. лв. при 4 345.0 млн. лв. за същия период на миналата година, съобщават на сайта на агенцията. Събраната сума е с 250.9 млн. лева (5.8%) повече от приходите от акцизи, ДДС при внос,

Търсят друг строител за новия болничен корпус във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6970802

Търсят друг строител за новия болничен корпус във Велико ТърновоПрекратен е договорът с фирмата изпълнител за строителство на новия болничен корпус към База 1 на МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов", съобщи директорът д-р Стефан Филев. Причина за това е възникнали затруднения в работата на ДЗЗД "ПС Инженеринг". "Разделихме се по взаимно съгласие, по мое настояване. Ще има нова обществена поръчка за изпълнител.

Гърция пуска допълнителни фериботи почти по всички направления

http://www.cross.bg/godina-ostrovite-sezon-1579592.html

/КРОСС/ Местата във фериботитите към гръцките острови привършиха. Пускат допълнителни кораби почти по всички направления, за да поемат желаещите да пътуват в разгара на туристическия сезон. Вариантът с резервация в последния момент е неприложим тази година, съобщават от туристическите агенции. Повечето хотелиери вече приемат резервации само за следващата година. Силният туристически сезон обаче покачи цената на бензина по островите - над 2 евро за литър. Туристите и жителите на островите се оплакват от високите цени на горивата. На Самос и Санторини ценовият диапазон е около 20 цента на литър на различните бензиностанции. Клиентите подозират спекулация с цените. След сигнали от туристи за нелогични цени на горивата по островите, министерството на финансите започна проверки по бензиностанции, който продават доста над средната цена. Налагат глоби и временно отнемане на лиценза. Гърция очаква тази година над 32 милиона туристи.

Ето новите супероръжия на Москва (ВИДЕО)

http://clubz.bg/70834-eto_novite_superoryjiq_na_moskva_video

Руското Министерство на отбраната разпространи видеозаписи от изпитания на ново поколение ядрени и конвенционални оръжия, предаде Ройтерс.

Това стана дни след срещата на президента Владимир Путин с американския му колега Доналд Тръмп в Хелзинки. Покрай другите въпроси двамата лидери обсъждаха и прекратяването на надпреварата във въоръжаването.

Путин обяви за съществуването на новите руски ядрени оръжия през март. Тогава той произнесе една от най-войнствените си речи, припомня Ройтерс.

Ето какво показа военното ведомство в Москва.

Ракетен комплекс "Авангард"

 

 

Във видеозаписа се съобщава, че е завършено разработването и започва серийното производство на ракетния комплекс "Авангард" с принципно ново оборудване - планиращ крилат боен блок. Отделянето на блока от ракетата носител и маневрирането му при приближаването към целта са показани като анимация.

Блокът лети на височина няколко десетки километра в плътните слоеве на атмосферата. Докато традиционните такива елементи на междуконтиненталните балистични ракети летят по балистична траектория.

Планиращият крилат боен блок се движи на междуконтинентално разстояние с хиперзвукова скорост. Максималната й стойност е над 20 пъти по-голямо от числото на Мах - отношението на скоростта на дадено тяло към скоростта на звука в средата, в която то се движи.

Траекторията на полета на бойния блок минава по-ниско от минималната височина за прехващане на извънатмосферните огневи средства за противоракетна отбрана. Малко вероятно е и той да бъде прехванат от противоракети с малък обсег.

Хиперзвукови ракети "Кинжал"

 

 

От 1 декември 2017 г. в Южния военен окръг опитно бойно дежурство носи авиационна ескадрила, въоръжена с комплекси "Кинжал" с хиперзвукови ракети. А от април т.г. самолети МиГ-31 с тези комплекси патрулират въздушното пространство над Каспийско море.

Подводен дрон "Посейдон"

 

 

Това е нов вид порско подводно оръие. Основава де на използването на безпилотни подводни апарати. Главното преимущество на системата е, че тя е на практика 100 процента неуязвима за противниковите средства за противодействие.

Уникалните възможности на този апарат позволяват на руския флот да се боди срещу авионосни и корабни ударни групи на вероятния противник в който и а е океански театър на бойните действия, както и да поразява обектите на бреговата инфраструктура на междуконтинентална далечина.

През декември 2017 г. успешно са изпробвани ядрени енергийни установки за "Посейдон".

Междуконтинентална ракета "Сармат"

 

 

Те са базирани в шахтии по своите бойни и експлоатационни характеристики няма да имат аналог в света. Разполагането им е една от главните задачи за развитието на наземните стратегически ядрени сили.

В посланието си през март Путин заяви, че "Сармат" може да атакува както през Северния, така и през Южния полюс.

Крилата ракета "Буревестник" с ядрен двигател

 

 

Тя лети ниско и е трудно забележима. носи ядрена бойна част, а обсегът й е на практика неограничен. Траекторията й е непредсказуема и може да заобикаля обсега на прехващане. Така тя става неуязвима за всички съществуващи системи на противоракетната и противовъздушната отбрана.

Боен лазерен комплекс "Пересвет"

 

 

Това е свръхмодерно оръжие, основано на нови физически принципи. Вече се използва в някои бойни части.

Гонка в София: Шофьор помете 7 коли, за да избяга от патрулка

https://offnews.bg//112/gonka-v-sofia-shofior-pomete-7-koli-za-da-izbiaga-ot-patrulka-684742.html

По време на гонка между полицейски патрул и автомобил тази сутрин в София са блъснати седем автомобила, след което нарушителят е задържан. 

От МВР съобщиха, че е задържан 27-годишен мъж, който не се подчинил на подаден сигнал от униформени полицаи. Това се е случило около 4.20 часа тази сутрин. Полицаите искали да спрат водача заради получен сигнал за рисково шофиране в района на ул. „Кирил Драганов“ и „Калотина“.

При подаден сигнал за спиране водачът не се подчинил, а в опита си да избяга, ударил последователно 7 паркирани автомобила.

След кратко преследване 27-годишният шофьор е задържан в близост до произшествието и отведен с полицейска мярка до 24 часа във Второ РУ. Той е отказал полеви тестове за алкохол и наркотици.

По случая е образувано досъдебно производство. Предстои доклад на събраните материали в прокуратурата. 

По аналогичен случай са работили вчера столичните полицаи. Сигнал за такси с неадекватно поведени на пътя в района на бул. „Рожен“ е подаден около 17.00 часа от служител на СДВР, който не е бил на смяна.

Веднага към мястото са насочени екипи на „Пътна полиция“ и шофьорът е задържан на бул. „Ломско шосе“, като преди това той е ударил последователно и нанесъл материални щети на 9 паркирани автомобила. Установено е, че таксиметровият шофьор е седнал зад волана с отнето свидетелство за правоуправление. При задържането той е отказал проба с дрегер. И по документирането на този случай работата продължава.

Ливърпул привлече Алисон за 75 милиона евро и счупи рекорда при вратарите

https://offnews.bg//futbol/livarpul-privleche-alison-za-75-miliona-evro-i-schupi-rekorda-pri-vrat-684741.html

Трансферът на Алисон Бекер в Ливърпул вече е факт. След като "червените" преговаряха с Рома за вратаря от известно време, най-накрая се стигна до сделка, макар че "вълците" отхвърлиха първата оферта за бразилския национал.

Новината бе потвърдена от официалния сайт на "мърсисайдци", а кариоката се превръща и в най-скъпия вратар в историята на световния футбол, след като бяха платени за него респектиращите 75 милиона евро.

Освен това той е и най-скъпото попълнение в историята на английския клуб. До момента Ливърпул никога не е плащал толкова много пари за футболист.

Стражът бе ключова част от състава на "джалоросите", който достигна до 1/2-финал на Шампионската лига през миналия сезон и се отличи с изключително стабилни изяви.

Контрактът на Алисон с Ливърпул е дългосрочен и неговото привличане означава, че отборът ще се раздели с някой измежду Лорис Кариус или Симон Миньоле.

Той бе свързван и с трансфер в Реал (Мадрид) и Челси, но в крайна сметка избра "Анфийлд".

10 коли изгоряха след умишлен палеж на охраняем паркинг в столичния кв. "Люлин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970818

10 коли изгоряха след умишлен палеж на охраняем паркинг в столичния кв. "Люлин"10 автомобила изгоряха след умишлен палеж на охраняем паркинг в столичния квартал "Люлин", съобщи БНР. Колите са били собственост на заложна къща. Няма пострадали при инцидента. Полицията издирва извършителите на палежа. Очаквайте

Китай разработва превозно средство за орбитиращи спътници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970816

Китай разработва превозно средство за орбитиращи спътнициКитай разработва космическо превозно средство, което да помогне за транспортирането на орбитиращи спътници, изчерпали горивото си. Горивото е ключов фактор, ограничаващ живота на спътниците. Повечето от тях работят години след навлизането в орбита, но в крайна сметка се налага да прекратят мисията си и да изгорят в земната атмосфера поради

За по-малко от денонощие - втори случай с шофьор в София, ударил няколко коли поред

https://www.actualno.com/crime/za-po-malko-ot-denonoshtie-vtori-sluchaj-s-shofior-v-sofija-udaril-njakolko-koli-pored-news_685929.html

След като вчера (19 юли) полицията в София преследва по бул. "Рожен" и бул. "Ломско шосе" и арестува таксиметров шофьор без книжка, ударил 9 автомобила, тази сутрин СДВР се сблъска с втори подобен случай. Около 4:20 часа сутринта в полицията в София е получен сигнал за засечено рисково шофиране в района на ул. "Кирил Драганов" и "Калотина". Шофьорът не се подчинил на изрично полицейско разпореждане да спре, а опитал да избяга и ударил последователно 7 па

Земетресение бе регистрирано у нас

http://www.varna24.bg/news/804185.html

Земетресение от 3 по скалата на Рихтер е регистрирано на 33 км от Благоевград малко преди полунощ. ...

4000 лева са събрани до момента от SMS—и в „синята зона“ на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=378102

От стартирането на „синята зона“ във Варна на 11 юли до момента са събрани 4000 лева от SMS—и за кратковременно паркиране. Това каза за Moreto.net шефът на „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов. Има много нарушители и глобени, които паркират неправомерно.

Тръмп покани Путин в САЩ

https://offnews.bg//sviat/tramp-pokani-putin-v-sasht-684734.html

Американският президент Доналд Тръмп покани руския лидер Владимир Путин да посети САЩ през есента, обяви прессекретарият му.

Сара Сандърс публикува туит, според който визитата вече се подготвя. До момента обаче Русия не казала и дума по въпроса за евентуална втора среща между Тръмп и Путин.

По-рано Тръмп отхвърли предложението от Тръмп да разреши на Русия да разпитва американски граждани.

Двамата лидери проведоха първата си самостоятелна среща на неутрална територия в понеделник - в столицата на Финландия Хелзинки, но излязоха малко подробности за това какво са обсъждали двамата, в присъствието само на преводачите си.

Един от спорните моменти дойде от противоречиви изказвания на американския президент. На пресконференцията след срещата в Хелзинки той увери, че вярва на Путин, че Русия не се е намесвала в президентските избори в САЩ през 2016 г. и постави под съмнение работата на службите в собствената си държава. На родна земя, в САЩ, той обясни, че се е изразил неправилно - разбира се, че вярвал на службите. Не само това, Тръмп заяви още, че нито един американски президент преди него не се бил държал толкова строго с руски лидер.

Шофьор помете 7 паркирани коли след гонка със столични полицаи

http://www.cross.bg/shofyor-parkirani-chasa-1579591.html

/КРОСС/ Полицията арестува 27-годишен шофьор, нанесъл материални щети на 7 паркирани автомобила, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тази сутрин около 4.20 ч в СДВР е получен сигнал за засечено рисково шофиране в района на ул. „Кирил Драганов“ и „Калотина“. При подаден сигнал за спиране водачът не се подчинил, а в опита си да избяга, ударил последователно 7 паркирани автомобила. След кратко преследване 27-годишният шофьор е задържан в близост до произшествието и отведен с полицейска мярка до 24 часа във Второ РУ. Той е отказал полеви тестове за алкохол и наркотици. По случая е образувано досъдебно производство. Предстои доклад на събраните материали в прокуратурата. Това е вторият случай на пометени автомобили в София за последните 24 часа, припомняме,че вчера пиян шофьор на такси помля 9 автомобила на столичното Ломско Шосе.

За първи път от три години в София има спад на обема от сделки с около 2%

http://www.cross.bg/godini-sofiya-sdelki-1579590.html

/КРОСС/ За първи път от три години в София има спад на обема от сделки с около 2%. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти": "Това, че ръстът на имотите в София и в по-големите български градове е подобен на някои от най-известните градове в света, е добра тенденция. Със сигурност София няма обема от сделки, който има в Сан Франциско, но ръстовете, които показва Националната статистика за първото тримесечие на 2018 година в сравнение със същия период за миналата година е около 8%, но това може би е най-ниският ръст за последните 4-5 тримесечия. Излезе статистиката и за обема от сделки за второто тримесечие в България и за първи път от три години в София има спад на обема от сделки с около 2%. В последните няколко години не сме били свидетели на такъв спад. Пазарът в София и в големите градове е изключително динамичен през последните 3-4 години. Това е един дълъг период на активност и вече се вижда едно стабилизиране на пазара на цените, което е логично. В крайна сметка добрата икономическа обстановка през последните години много катализира пазара. Това се отнася и за много добрите банкови оферти. При всички положения макроикономическата обстановка в страната, която е много добра, влияе позитивно на пазара, включително на доходите на хората, на тяхната покупателна способност, на възможностите им да получават ипотечни кредити

Драгомир Стойнев: Ако министър Радев не дойде в парламента, пускаме стенограмите

http://www.cross.bg/ministurut-stenogramite-radev-1579585.html

/КРОСС/ „Вчера публично бе обявено, че министърът на вътрешните работи и министърът на земеделието, горите и храните ще дойдат в парламента, за да обяснят на българската общественост какви мерки ще предприеме правителството за ситуацията в Ямболско. Днес разбираме, че Порожанов и Радев няма да дойдат. Проблемът е, че вчера министър Радев излъга всички български граждани, като каза, че е получил  подкрепа от всички политически сили за действията на МВР в ситуацията.” Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.  Той отбеляза, че това не е вярно и затова от левицата са поискали  стенограмите от двете заседания на председателския съвет в НС, в които и БСП, и ДПС ясно заявяват, че правителството трябва да изпълни своя ангажимент към хората. "Ако министърът на дойде, ние ще бъдем принудени да публикуваме стенограмите и да ги предоставим на медиите”, предупреди Стойнев.

Първо във Фрог: Маскирани обраха хипермаркет под носа на Главна дирекция „Национална полиция“

https://frognews.bg/novini/parvo-vav-frog-maskirani-obraha-hipermarket-pod-nosa-glavna-direktsiia-natsionalna-politsiia.html

Двама маскирани обраха голям столичен хипермаркет тази нощ в ж. к. „Младост“. Това е станало под носа на Главна дирекция „Национална полиция“ и 7-о районно.

Манолова: Законопроектът за съкратените миньори беше приет точно когато е нужен

https://www.actualno.com/politics/manolova-zakonoproektyt-za-sykratenite-miniori-beshe-priet-tochno-kogato-e-nujen-news_685925.html

Внесох проекта за съкратените миньори в началото на януари, но той беше приет точно когато е нужен. Това каза пред журналисти в парламента омбудсманът Мая Манолова след приемането на промените за ранно пенсиониране на съкратените миньори от Бобов дол, предаде агенция "Фокус". „Една огромна несправедливост спрямо хората на най-тежкия труд беше поправена току-що с гласуването на депутатите“, обяви Манолова. „Изказвам благодарността си на депутатите. На Свет

Крупна кражба: Апаши удариха магазин в столичния "Младост", тръгнаха си с една торба пари!

https://petel.bg/Krupna-krazhba--Apashi-udariha-magazin-v-stolichniya-Mladost--tragnaha-si-s-edna-torba-pari-__274669

Снимка: Булфото, архив Близо 10 000 лева са откраднати от каса на управителя на магазин в столичния квартал "Младост". За инцидента е стана...

Иззеха нелегален тютюн от къща в Монтанско

https://petel.bg/Izzeha-nelegalen-tyutyun-ot-kashha-v-Montansko__274667

Вчера след сигнал за притежание на акцизни стоки без бандерол служители на полицейския участък в Якимово са извършили проверка в частен ...

Нова гонка в София - полицаи задържаха бягащ шофьор, ударил 7 паркирани коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970805

Нова гонка в София - полицаи задържаха бягащ шофьор, ударил 7 паркирани колиТази сутрин около 4.20 часа в СДВР е получен сигнал за засечено рисково шофиране в района на ул. „Кирил Драганов“ и „Калотина“, съобщиха от пресцентъра на МВР. При подаден сигнал за спиране водачът не се подчинил, а в опита си да избяга, ударил последователно 7 паркирани автомобила. След кратко преследване 27-годишният шофьор е задържан в близост

Ще бъде ли заличено древното селище Скаптопара?

http://www.cross.bg/razkopki-skaptopara-drevnoto-1579589.html

/КРОСС/ Днес приключват археологическите разкопки на древното селище Скаптопара, открито край Благоевград  и трябва да стане ясно ще бъдат ли покрити с асфалт откритите находки.  Специална комисия ще реши какво да стане с намерените римска гробница, църква и баня. Обектът се намира на трасето на бъдещата отсечка от магистрала „Струма” и е финансиран от Пътната агенция под формата на така наречените спасителни разкопки. На практика обаче след приключването на разкопките тук трябва да влязат багерите и да продължи строителството на магистралата.

Проф. Андрю Йеомен: Архитектурата е професия, която „седи” на три стола - изкуството, науката и търговията

https://www.24chasa.bg/region/article/6970748

Проф. Андрю Йеомен: Архитектурата е професия, която „седи” на три стола - изкуството, науката и търговиятаОбщина Велико Търново представя архитекта проф. Андрю Йеомен - член на международното жури, което ще оценява проектите в конкурса за нов градски център, обявен по инициатива на кмета Даниел Панов. Проф. Йеомен е роден в Лондон през 1958 г. Учи в университета в Уестминстър, основава Tower 151 Architects. От 1986 г.

Обвиниха 4-има за убийството на рапъра Екс Екс Екс Тентасион

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970803

Обвиниха 4-има за убийството на рапъра Екс Екс Екс ТентасионСъд във Флорида обвини четирима души в убийството на рапъра Екс Екс Екс Тентасион и извършване на въоръжен обир, съобщиха световните информационни агенции. Обвинения са предявени срещу 22-годишните Дедрик Уилямс, Майкъл Боутрайт и Робърт Алън и 20-годишния Трейвън Нюсъм. Уилямс бе задържан два дни след убийството, а Боутрайт - по-рано този месец,

Новак: На базата на ОПЕК ще заработи нова организация

http://www.moreto.net/novini.php?n=378145

Нова организация на базата на ОПЕК+ може да започне работа от 1 януари 2019 г. Тя ще запази функцията си да регулира добива на петрол и при необходимост ще може да го намали. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак по време на енергиен форум в Хабаровск.

Време разделно за българската журналистика

http://terminal3.bg/vreme_razdelno_za_bulgarskata-jurnalistika/

Парадоксът: в държавата с най-несвободни медии в Европа разследващата журналистика всъщност процъфтява.

Това отсъждат „Репортери без граници“ в доклад за разследващата журналистика в България. От организацията наричат Закона ни за достъп до обществена информация „един от най-добре написани закони за прозрачност в Европа“ – заключение, което може да даде лоши идеи на някои политици. Засега обаче гражданските журналисти, професионалните журналисти и разследващите журналисти имат поне това.

При това положение как се случва така, че гражданите остават масово лишавани от правото да бъдат информирани, а медиите остават все така подчинени на силните на деня?

Властта си е научила добре урока и цензурата вече корозира друга брънка на веригата, сочат заключенията на доклада. Защото след това събраната информация трябва да види бял свят. И именно там се задушава тя.

„Оповестяването на откритията им публично води не до благодарствени аплодисменти, а вместо това до вероятен сблъсък на журналистите със стена от мълчание; изправяне пред управляващи с „широко затворени очи“ или дори по-лошо: риск да бъдат следени, жертви на натиск, обезкуражени от клеветнически кампании и определени като „враг на държавата“, разказва докладът.

Методите за заглушаване на истината също са описани: „сицилиански“ съобщения, очернящи кампании, физически сплашвания над журналисти и собствеността им, практиката на главния прокурор да смазва официални разследвания, започнали на базата на разследвания за корупция или злоупотреба с власт, особено по високите етажи на властта.

Причините това да се случва са наречени „класически – корумпирани редактори и публицисти, автоцензура, натиск от страна на властите и медийна собственост, концентрирана в ръцете на олигарси, които използват пресата като „медийна бухалка“ за контрол и наказание на неколцината непримирими“.

Надеждата, казват те, е, че разследващата журналистика все още не е загинала – напротив, тя е в доста добра форма благодарение на технологиите и социалните мрежи, които им позволяват да разпространяват разкритото.

„След като депутатът Делян Пеевски печели контрол над голям брой медийни източници, последният решава да изостави Етичния кодекс на медиите и да промотира своя собствена версия на саморегулационно тяло“, заключва докладът, припомняйки за създадения от ръководената от Пеевски „Нова българска медийна група“ през февруари 2010 г. Съюз на вестникарите и разпространителите на печатни издания.

Докладът изброява и малкото останали източници за разследваща журналистика, подчертавайки падението на „някога познатите с качествените си разследвания“ „24 часа“ и „168 часа“ след смяната на собственост. 

Медийният бизнес, подобно на ситуацията в Централна и Източна Европа, не може да се издържа сам, продължават от организацията. Големите частни медии, фокусирани над печалбата, не са склонни да правят дългосрочни инвестиции с рискован политически изход, докато публично финансираните телевизии и радио станции „не са най-благоприятното място за чувствителни журналистически разследвания“.

„Българското правителство е един от най-големите български рекламодатели, като то използва пари от бюджета, както и фондове от Европейския съюз. Това води до порочен кръг: купуването на медиен комфорт с обществени средства и подчиняването на медиите чрез разпределянето на обществени средства, което на свой ред разколебава работата по сериозни разследвания.

Нещо повече: докато много печатни и онлайн издания са финансирани от хора, които имат други бизнеси, то те се използват за защита и разширяване на бизнес и политически интереси. „Много професионалисти засичат истории, фалшиво представени като журналистически разследвания, чиято единствена цел е да обвинят или да окалят противниците или политическите опоненти. За обществото това е много по-малко очевидно и често то не може да направи разликата.“

Докладът споменава разследване на „Бивол“, което открива, че 80% от медиите и големите медийни източници са контролирани от личности, свързани с бившите структури на комунистическите служби и Държавна сигурност. „През последните години се наблюдава осезаема концентрация на собственост – три четвърти от пресата е в ръцете на олигарха и законодател Делян Пеевски.“

Целия доклад може да откриете на английски тук. 

За всеки, който познава поне отчасти историята на съветските служби и тяхната сложна машина за контрол, задушавала България с десетилетия, етикетът „враг народен“ едва ли идва като изненада. Първо „вражески елемент“, а през 60-те превърнат в по-патриотичното „антибългарин“, днес той избуява и се вписва идеално в една политическа адженда, която се захранва от изкуствено създадена българска идентичност, служеща на силните на деня. 

От онези времена ни е останала и практиката да очерняме опонентите в очите на обществото, така че то да няма вяра никому – както на корумпираната власт, така и на онези, които се борят срещу нея. Или много, много българското „всички са маскари“. 

Сплашванията, автоцензурата като най-ефективен инструмент за постигане на тишина, както и схемите за финансиране са много по-ефективни от директната цензура. Днес, години след „промяната“, виждаме как всъщност много малко се е променило – методите са същите, просто усъвършенствани, трудно обтекаеми, но пък все така болезнени. 

Само преди дни Асоциацията на европейските журналисти разкритикува остро вестник “Труд”, който умишлено разпространи дезинформация за чумата по дребните преживни животни. Опорните точки, с които властта успя да се консолидира, не би трябвало да достигат до обществеността през някога уважавани медии. Но това се случва, а причините са ясно посочени от доклада на „Репортерите“.

Междувременно споменаваният като собственик на българските медии пише своите закони за същите, без това да притеснява никого – и без да има конфликт на интереси.

Може би затова не е изненадващо, че „Свободна Европа“ се завръща.

Въпросителните около това завръщане остават. Например как ще борим дезинформацията онлайн, при положение че недоверието в онлайн медиите е по-високо от доверието, а в държавата ни доверието към онлайн медиите е най-ниското в ЕС. Едва 14% от българите вярват, че могат да различат фалшива новина. Или кой точно ще бори тази дезинформация – защото и „онези медии“ също се борят с „фабрики“ за фалшиви новини.

Време разделно, с мъгливо бъдеще. А много от битките дори не са започнали.

Изпитанието да спасиш и да бъдеш спасен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6970394

Изпитанието да спасиш и да бъдеш спасен Когато искаш помощ, трябва да си открит и всеотдаен - показа ни го Маргарита Петкова. Инициативата “Надежда за Надежда” не e просто събиране на пари, а приятелство ЦЯЛ свят дни наред следеше със затаен дъх операцията по спасяването на 12-те тайландски момчета и техния треньор, попаднали в капан в пещерата Луанг. В.

Нинова с козичките напомняла на Борисов за Меркел с мигрантите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ninova-s-kozichkite-napomniala-na-borisov-za-merkel-s-migrantite-2110402

Към днешна дата България е единствената държава в Европейския съюз, която се е справила с мигрантите и дори е давана за пример. Това заяви пред Народното събрание премиерът Бойко Борисов.

/Видео/ Георги Първанов в Благоевград: Политиката на България към Македония е низ от компромиси

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf/

„Името Северна Македония крие много подводни камъни“ ,това заяви президентът Георги Първанов на дискусия в Благоевград. Той заедно с Румен Петков, Иван Гранитски, проф. Васил Проданов и др. дискутираха политиката на България спрямо република Македония.
Преди започване на официалната част Георги Първанов и Румен Петков категорично отказаха на медиите да говорят за проблемите на животновъдите.Първанов подчерта,че поводът за гостуването е Илинден,а пък Румен Петков обясни шеговито: „Оставете сега баба Дора има и други проблеми“.
„Политиката на България към Македония е низ от компромиси. Самото признаване на Македония днес е голям компромис, но договорките с името пряко засягат България. Важно е да отбележа, че самото име „Северна Македония“ крие много подводни камъни“, каза президентът Георги Първанов.
Общото мнение на дискутиращите е, че с това име Северна Македония до някаква степен ще се откажат от античното минало и ще се обърнат към миналото си от времето на Илинден -1903 година. Има малка надежда, че ще дадат акцент на идентичността си с по новата история и ще се сложи край на македонизма.
Първанов подчерта,че политиката, която води Зоран Заев прави първи опити да изтръгне антибългарското жило на македонизма.
Според АБВ и част от гражданското общество в България отношенията ни с Македония трябваше да стъпят на някаква основа не договор, но определени правила, защитаващи българската идентичност.
В тази връзка президентът Първанов даде пример на големите празненства по случай 100 години Илинденско-Преображенското въстание в местността Мечкин камен- Славен Илинден, където била поканена и българска делегация. При споменаването на участниците във въстанието тогавашният премиер изредил всички националности от републиката без българи. Т.е присъствието и участието е различно нещо. Ето защо политиката на България трябва да е в тази насока, че да може след време в Скопие да признаят , че македонската държава е от ствола на голямото българско дърво, да признаят общата ни и история от 1903 година , защото аргументите са на наша страна.
Широката дискусия бе организирана от ПП АБВ и мина под наслов „Илинден 2018 – исторически поуки и перспективи на отношенията в региона“


Материалът /Видео/ Георги Първанов в Благоевград: Политиката на България към Македония е низ от компромиси е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Почина първата съпруга на Владимир Висоцки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970804

Почина първата съпруга на Владимир ВисоцкиИза Висоцка, първата съпруга на легендарния руски поет, певец и актьор Владимир Висоцки, е починала на 82 години в Нижний Тагил, Свердловска област, съобщи ТАСС. Агенцията цитира Олга Анисимова, диектор на местния театър "Д. Мамин-Сибиряк", където Висоцка работи до смъртта си. "Иза Константиновна почина тази сутрин в 5, 30 часа.

Славчо Велков: Дано чумата не се окаже като ишиаса на един европейски чиновник

http://www.cross.bg/velkov-komynikatziya-opit-1579588.html

/КРОСС/ Дано чумата по добитъка у нас не се окаже като ишиаса на един много известен европейски чиновник. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV депутатът от БСП Славчо Велков. Още в началото на седмицата социалистите изразиха съмнение в резултатите за наличието на чума в Странджа. Според Велков основният проблем е в недостатъчна или лоша комуникация с хората, които са засегнати от проблема. По думите му такава  заповедите за евтаназия на животни трябва да вървят със сериозна комуникация и протоколи, които доказват болестта в конкретното стадо. Ултиматумът на ГЕРБ към президента Румен Радев депутатът от БСП определи като поредния опит за конфронтация с президента. Според него има опит да се отклони вниманието от друго разследване – за едни имоти на премиера в друга държава.

Теменужка Петкова: Спряната сделка за ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност

http://www.cross.bg/petkova-zaradi-energiiinata-1579587.html

/КРОСС/ Няма опасност за енергийната сигурност на страната ни заради спряната сделка за придобиване на ЧЕЗ от страна на "Инерком". Това обяви в предаването „Тази сутрин” енергийният министър Теменужка Петкова. До финализиране на сделката ЧЕЗ е собственик на активите и подлежи на контрол и санкции, ако не изпълняват ангажиментите си, уточни тя. По думите й категорично не може да се говори за българо-чешка война заради спирането от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на две ключови големи сделки – за ЧЕЗ и за Нова телевизия. Тя отново потвърди, че познава отдавна собственика на „Инерком” – Гинка Върбакова. Не се е чувала с нея и не знае как смята да действа след решението на КЗК. Относно ултиматума към президента Румен Радев министърът на енергетиката уточни, че от ГЕРБ са поискали от него доказателство за събрани от служебното правителство вземания за 1,6 млрд. лв., защото тази сума звучи невероятно. За три месеца няма как едно служебно правителство да направи такива чудеса от храброст, коментира Петкова.

Фандъкова инспектира новостроящата се Арменска църква в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970796

Фандъкова инспектира новостроящата се Арменска църква в СофияКметът на София Йорданка Фандъкова ще посети днес в 12.00 часа новостроящата се Арменска църква на ул. "Лайош Кошут" 28 , за да провери на какъв етап е изграждането й. Това съобщи пресцентърът на Столичната община, цитирани от БТА. Столичната община подпомага финансово изграждането и ремонта на храмове в столицата.

Парламентът даде възможност за ранно пенсиониране на съкратени миньори

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/07/20/3284947_parlamentut_dade_vuzmojnost_za_ranno_pensionirane_na/?ref=rss


Парламентът поправи "проспана" грешка и върна окончателно старите правила за пенсиониране на миньори, чиито рудници са в ликвидация.<br /><br />Текстовете в Кодекса за социалното осигуряване, които важаха до началото на годината, но бяха отменени по грешка, бяха одобрени днес на второ четене. Те ще дадат възможност за пенсиониране на 80 съкратени миньори от Бобов дол. За техните пенсии ще са нужни 16 хил. лв. на месец. <br /><br />За да се пенсионират, от...

Спипаха шофьор след употреба на алкохол с концентрация – 2,82 промила

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9-BTwvExkNc/

На 19.07.т.г. около 13.50 ч. в Поморие, служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка л.а. «Пежо 306», с бургаска регистрация, управляван от 36 годишния П.А. от с. Лъка, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация – 2,82 промила. П.А. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Петкова отказа да коментира решението за ЧЕЗ на КЗК по същество, отношенията ѝ с Гинка Върбакова били 'човешки'

https://offnews.bg//ikonomika/petkova-otkaza-da-komentira-reshenieto-za-chez-na-kzk-po-sashtestvo-o-684731.html

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отказа да коментира по същество решението на КЗК да блокира сделката за продажбата на активите в България на ЧЕЗ на "Инерком България". Тя няколко пъти отклони конкретни въпроси по време на интервю за bTV тази сутрин, повтаряйки едно и също с различни думи - че "КЗК е компетентният орган по всички въпроси, свързани с антимонополното поведение на определени правни субекти", че "това е нейното становище и всички трябва да се съобразим с него".

А въпроси по същество има. Как, например, сделката с малката семейна компания с няколко соларни мощности ще застраши националната сигурност? Как би довела (според твърдение на КЗК) до "установяване или засилване на господстващото положение на обединената група"?

Вместо да отговори, Петкова каза нещо, което всеки може да прочете в становището - че КЗК е поискала становища, след което министърката заключи, че "едва ли КЗК се е произнесла с тези мотиви, без да има необходимите доказателства". Доказателства, уви, не личи да има от текста на решението.

"Компетентният орган е КЗК. Тя е преценила така, намерила е достатъчно основания", каза още Петкова.

Решението на КЗК е политическо и няма нищо общо с правото, категоричен е обаче Радан Кънев, който коментира мотивите на Комисията във Фейсбук.

"28 страници празни приказки, ясни данни, че няма пазарна концентрация", допълни той.

Министърката определи реакцията на "Инерком", които просто съобщиха, че са изненадани, че тепърва ще четат и решават като "нормална".

За готвена продажба на активите на ЧЕЗ на "Инерком" на Гинка Върбакова се заговори през февруари. Новината че малка семейна компания - собственост на отколешна приятелка на министърката на енергетиката - купува активите на най-голямото електроразпределително предприятие у нас, което доставя ток в 10 области, включително столицата - предизвика скандал, посред който Петкова подаде оставка. Премиерът обаче не я прие с мотива, че тя е много ценен специалист.

Днес Петкова коментира отношенията си с Върбакова, като обясни, че се познават от 20 години. Познавам нея, семейството ѝ, каза тя и допълни, че не вижда никакъв проблем в това. Отношенията им били "човешки". "Нямаме бизнес отношения, ако това ме питате".

В заключение министърката подчерта, че енергийната сигурност на страната е "абсолютно осигурена, няма никакъв проблем с нея".

*Съкратените миньори" ще могат да се пенсионират

https://dnes.dir.bg/politika/sakratenite-minyori-shte-mogat-da-se-pensionirat

Промените дават възможност за ранно пенсиониране на миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване предстои

Семейна събота, посветена на пафтите, подготвят в Историческия музей в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6970787

Семейна събота, посветена на пафтите, подготвят в Историческия музей в Горна ОряховицаВ предстоящата „Семейна събота” на 21 юли в Исторически музей Горна Оряховица ще продължи музейното занимание „Езикът на знаците през вековете”. Творческото ателие е посветено на различните изображения на символи върху предмети от праисторията до наши дни. Тази събота посетителите ще се запознаят с един позабравен,

„Алея на книгата“ превзема Варна за девети път

http://budnavarna.bg/36397-aleya-na-knigata-prevzema-varna-za-deveti-pat/

От  27 юли до 5 август Варна отново е домакин на най-голямата книжарница на открито в България. Близо 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пространството от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център всеки ден от 10.00 до 22.00 ч., съпътствани от богата културна програма.

„Алея на книгата“ е уникален формат, който през последните години се утвърди като най-мащабното пътуващо книжно изложение в България. Началото е положено именно във Варна през 2010 г., съвместно с Общината, като всяка година изложението утвърждава позицията си на любимо културно събитие от летния афиш на града. Тази година някои от издателствата за първи път ще се представят на събитието, включително и два нови участника във Варненска шатра – издателствата „Дъбови листа“ и Университетско издателство на МУ – Варна.

„Алея на книгата“ представя българската литературна сцена в цялото й многообразие, срещайки читатели с автори и издатели. Любима част от „Алея на книгата“ е Литературният кът с премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии, детски работилници. Част от гостите му тази година са Ангел Ангелов, Васил Панайотов, Веселина Минкова, Марин Урумов, Наталия Бояджиева, Никола Гигов, Петя Александрова, Росен Николов, Теменужка Роянова, Христина Янева – Хедра, гостуват още Георги Господинов, Ангелина Александрова и Лилия Йовнова, Весела Ножарова, Даниел Вълчев, Елица Виденова, Мария Донева, Недялко Славов, Рене Карабаш, Събка Дякова-Чехович.

В програмата попадат и събития, посветени и на най-младата читателска аудитория, като специален акцент е представянето на литературния алманах „Докосване до Касталия“, в който са поместени избрани литературни творби на десетки деца и младежи от Варна, на възраст от 8 до 25 години. Всички те творят в Литературен клуб „Касталия“ към Общински детски комплекс, под ръководството на г-жа Магдалена Маркова. Много от творбите са носители на призове от национални литературни конкурси и ще бъдат представени в понеделник, 30 юли, в Литературния кът на Алеята.

Достъпът до всички събития в Културната програма на „Алея на книгата“ е свободен.

Участници в Алея на книгата:

Шатра 1 –  Варненски издателства: Алекс Принт, Алфиола, Дъбови листа, Морски свят, Славена, Стено

Шатра 2 – Сиела, Хермес

Шатра 3 – Атеа, Коала прес, Персей, Посоки

Шатра 4 – Бард

Шатра 5 – АМГ, Инфодар, Кръгозор, Приятели

Шатра 6 – Жануа’98, Жар, Клевър Бук, Про Бук

Шатра 7 – Ера, Унискорп

Шатра 8 – Фют

Шатра 9 – Букохолик, Вакон

Шатра 10 – Агата-А, Дамян Яков, Милениум

Шатра 11 – Емас, Рива

Шатра 12 – Жанет 45, Парадокс, Шамбала

Шатра 13 – Лабиринт, Лира Принт, Прес

Шатра 14 – Асеневци, Бяло Братство, Хартиен свят

Шатра 15 – Артлайн Студиос, Колибри

Шатра 16 – Захарий Стоянов, Пан, Труд

Шатра 17 – АйСиЮ, Нов живот, Пух,  Рибка

Шатра 18 – Ина, Миранда, Хелиопол

Шатра 19 – Ентусиаст,  Ергон, Инле, Лексикон

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/973502219479096

Организатори:  Асоциация „Българска книга“ и Община Варна.

Материалът „Алея на книгата“ превзема Варна за девети път е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Строг контрол по границата с Гърция, не носете продукти от свинско месо

https://offnews.bg//obshtestvo/strog-kontrol-po-granitcata-s-gartcia-ne-nosete-produkti-ot-svinsko-m-684738.html

Засилен е контролът на българско-гръцката граница и е въведена забрана за внос на свинско месо. Мерките са предприети, за да не се допусне пренасянето на "африканска чума" по свинете, съобщава БНР.

На ГКПП "Капитан Петко Войвода" се проверяват щателно автомобилите и техните пътници за наличие на продукти от свинско месо. 

Ако граничните власти открият такива пратки, те първо се конфискуват, след което превозното средство се дезинфекцира, а задържаните продукти се унищожават чрез изгаряне, обясняват от БАБХ.

До този момент няма регистрирани нарушения.

На пункта се раздават листовки, в които се разяснява какво представлява болестта, и се дават съвет. Съветват се пътниците в никакъв случай да не пренасят продукти от свинско месо.

Засилен е контролът и на българско-румънската граница заради огнища на чума по свинете, която е регистрирана в Румъния.

18-годишен заби кола в стълб на бул. „Трети март“

http://budnavarna.bg/36394-18-godishen-zabi-kola-v-stalb-na-bul-treti-mart/

Вчера, около 14:30 часа на бул. «Трети март», е възникнало ПТП. Водачът на л.а. «Хонда» К.М. (18 г.), по време на движението си, поради несъобразена скорост, губи контрол над МПС и се блъска в стълб от тролейното трасе.

Вследствие на инцидента младежът получава контузни наранявания, прегледан е и освободен, без опасност за живота.

снимка: илюстрация

Материалът 18-годишен заби кола в стълб на бул. „Трети март“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

БСП: Публикуваме стенограмите от двата председателски съвета, за да се знае истината

http://www.cross.bg/istinata-suveta-stenogramite-1579586.html

/КРОСС/ Във връзка с изнесената информация от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че ПГ на „БСП за България“ е подкрепила действията на правителството по повод кризисната ситуация с животновъдите в областите Ямбол и Бургас, публикуваме стенограмите от двата председателски съвета, проведени в Народното събрание. Ние държим на прозрачност при взимането на решения и изясняването на истината. Стенограмите може да видите ТУК и ТУК 

Има ли промяна в паркирането във Варна след въвеждането на "синя зона"? (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=378147

"За съжаление не мога да кажа че има голям напредък с паркирането след въвеждането на синята зона във Варна. Може би промяната е твърде незначителна". Това пише читателят на Moreto.net Дмитрий, който ни и изпрати и снимки.

Кметът на Видин: Имам самочувствие на човек, спечелил заслужено доверие

https://www.actualno.com/interview/kmetyt-na-vidin-imam-samochuvstvie-na-chovek-spechelil-zaslujeno-doverie-news_685921.html

Огнян Ценков е кмет на община Видин от 2015 г. Завършил е Висшето военно училище във Велико Търново. В продължение на 16 години е работил в техническия отдел на ОД на МВР във Видин. Преди да се кандидатира на местните избори е бил е заместник-областен управител. Г-н Ценков, преди дни дадохте старт в строителството на пешеходната зона в града. Обектът е доста мащабен, предвид високата му стойност 12 млн. лв. с ДДС. Какви са основните дейности, които трябва да се изпълнят? През 2018 г. ще се изв

Паркът на Девня продължава да се ползва като паркинг

http://www.varna24.bg/news/804179.html

Сив "Фолксваген Голф" е бил забелязан в четвъртък в парка на Девня. Колата престояла там ...

Приеха промените за ранно пенсиониране на съкратените миньори от Бобов дол

https://www.actualno.com/politics/prieha-promenite-za-ranno-pensionirane-na-sykratenite-miniori-ot-bobov-dol-news_685919.html

Народните представители приеха окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване. Те дават възможност за ранно пенсиониране на миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване предстои. Промените ще засегнат около 80 съкратени миньори от Бобов дол. Ще бъдат необходими около 16 хил. лева месечно, за да им бъдат изплатени пенсиите. За да се пенсионират, от тях се изисква да имат сбор от осигурителен стаж и възраст 90, от които 10 години първа категория, и навършена възраст 45 го

Депутатите решиха: Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

https://offnews.bg//politika/deputatite-reshiha-miniorite-ot-zakriti-rudnitci-s-pravo-na-ranno-pen-684737.html

Народните представители приеха окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване. Поправките дават възможност за ранно пенсиониране на миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване предстои.

Те ще засегнат около 80 съкратени миньори от Бобов дол. Ще бъдат необходими около 16 хил. лева месечно, за да им бъдат изплатени пенсиите, уточнява Фокус. За да се пенсионират от тях се изисква да имат сбор от осигурителен стаж и възраст 90, от които 10 години първа категория, и навършена възраст 45 години и 4 месеца към 31 декември 2017г.

От същата дата възрастта ще се увеличава от първия ден на всяка следваща година с по 2 месеца до достигане на 50-годишна възраст за мъжете и жените. Досега миньорите не можеха да се пенсионират заради промяна в Кодекса, приета през Закона за бюджета за 2018 година. За пенсия трябваше да чакат поне 10 години.

Промените ще влязат в сила от 1 януари 2018 година.

Окончателно! Връщат ранното пенсиониране на миньорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970788

Окончателно! Връщат ранното пенсиониране на миньоритеМиньорите отново да могат да се пенсионират на 45 г. и 4 месеца при ликвидация на мина или съкращения. Такива промени приеха днес окончателно депутатите в Кодекса за социално осигуряване. От тази година в кодекса влезе поправка, която премахва възможността за ранно пенсиониране при закриване на рудник.

За да се бори с градушките, МЗХ иска по-скъпи застраховки

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/za-da-se-bori-s-gradushkite-mzh-iska-po-skypi-zastrahovki-6084668

Със събраните пари няма да се изплащат обезщетения при нанесени щети от градушките, а просто ще се финансира борбата с това природно явление

Кметът Иван Алексиев подписа договор за 4 млн. лв. финансиране на Местната инициативна рибарска група

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5FRl4SCuxD0/

Ivan AleksievВ края на 2017 г. предложението за финансиране на Местната инициативна рибарска група /МИРГ/ в Поморие събра максимален брой точки и получи одобрението на Управляващия орган на „Програма за морско дело и рибарство” 2014-2020. Като председател на Управителния съвет на групата, преди дни кметът на Община Поморие Иван Алексиев подписа договора, чийто общ бюджет възлиза на 4 милиона лева в полза на поморийските рибари.

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя по мярка 4.1 „Подготвителна помощ за стратегиите за ВОМР“, като от подобноевропейското финансиране имат възможността да се възползват само осем от всички Местни инициативни рибарски групи в страната.

ВОМР е водено от общностите местно развитие и чрез мерките на стратегията ще се реализира внедряване на по-добри нови риболовни техники, уреди и оборудване. Акцент се поставя върху: новите форми на доход за рибарите като допълващи рибарството дейности; подкрепата за рехабилитиране на пристанища, кейове; изграждане и реновация на закрити лодкостоянки и благоустрояване на прилежащ терен.

Подкрепят се стартиране на самостоятелна стопанска дейност в областта на аквакултурите от безработни и заети лица, както и  обучения по ключови компетенции и професионални умения. В тази връзка oсновните цели на  Стратегията са да създаде условия за:

  • Подкрепа за иновации в рибарството и аквакултурите в МИРГ –Поморие;
  • Диверсификация в рамките на риболова с търговска цел или извън него на територията на МИРГ – Поморие;
  • Инвестиции в качеството на живот и привлекателността на рибарския район;
  • Засилване на ролята на рибарската общност на МИРГ –Поморие в местното развитие и управлението на местните ресурси в областта на рибарството и морските дейности;
  • Насърчаване на инвестициите в изграждане на нови и модернизация на съществуващи предприятия в секторите на преработването и предлагането на пазара;
  • други.

Проектното предложение е по процедура: BG14MFOP001-4.002 – Изпълнение на стратегиите за водено от общностите местно развитие, Оперативна програма „Програма за морско дело и рибарство”, с наименование: „Стратегия за водено от общността местно развитие на МИРГ Поморие” и рег. № BG14MFOP001-4.002 – 0008.

Караница преди днешното изслушване на министрите Порожанов и Радев в парламента

https://frognews.bg/novini/karanitsa-predi-dneshnoto-izslushvane-ministrite-porojanov-radev-parlamenta.html

С караница относно изслушването на министрите Румен Порожанов и Валентин Радев за разпространението на чумата по дребния преживен добитък започна заседанието на парламента, съобщи БНТ.

Иван Иванов: Липсата на комуникация доведе до хаоса с евтаназията на животните

http://www.cross.bg/ivan-ivanov-narodnoto-1579584.html

/КРОСС/ Още не ясно- дали има, или няма чума по животните „Липсва комуникация между различните органи в държавата, който доведе до хаоса с евтаназията на животните. Първо беше издадена заповед на БАБХ, но тя трябваше да бъде издадена не от директора на БАБХ, а от министъра земеделието и храните, съгласувана с министъра на МВР. Можеше да вземат всички нужни мерки, за да се предотврати разпространението на заразата. Това доведе до недоволството на хората. Опозицията реагира поради неспособността на институциите да се справят със ситуацията.” Това каза пред БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов. Според него информацията, която се е подавала от БАБХ и от лабораторията в МЗХ, която каза, че няма данни за чума – обърка стопаните и е нормално те да протестират. „Управляващите да не си измиват ръцете в тази ситуация с опозицията, защото там персонално отговорен е министърът на земеделието. Това, че премиерът уволни трима чиновници, не означава, че  ситуацията няма да се влоши. Напротив нещата ще станат още по-сложни. Защото още има противоречива информация- дали има, или няма чума по животните”, коментира Иванов. Той  допълнии, че не е ясно откъде е дошла чумата-  от Турция, от бежанци или по друг начин

Ел Маестро: Знаех, че Десподов ще вкара петата дузпа (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6970781

Ел Маестро: Знаех, че Десподов ще вкара петата дузпа (Видео)Старши треньорът на ЦСКА-София Нестор Ел Маестро призна, че не е останал доволен от представянето на неговия отбор в реванша с латвийския „Рига“ от първия предварителен кръг на Лига Европа. След победата с 1:0 в първия мач, вчера „червените“ трябваше да изстрадат класирането за следващата фаза след драма с дузпи в реванша.

Интернет хигиена

https://offnews.bg//mama-nindzha/internet-higiena-684739.html

Автор: Мария Пеева Моят тийнейджър, както и много други хлапета на неговата възраст и по-малки, е постоянно с телефон в ръцете. Ако не си чати с приятелите, то чете нещо или гледа клипче, или играе. Телефонът е в ръцете му от мига, в който отвори очи, докато заспи. Оставя го за малко, но бърза да се върне към него. Мисля, че е пристрастен и мисля, че не е единствен. Срещаме се с няколко семейства това лято, сред които и семейства с деца на неговата възраст, включително негови приятели. Дори когато са заедно на почивка, на плажа или вечер, те са…

Варна ще е домакин на световното първенство по волейбол

http://budnavarna.bg/36391-varna-shte-e-domakin-na-svetovnoto-parvenstvo-po-volejbol/

Световното първенство по волейбол за мъже 2018 ще се проведе от 9-ти до 30-ти септември в България и Италия, а Варна и Русе ще са градовете домакини в България. Едно от най-мащабните събития през 2018 г. ще достига до зрителите от цял свят чрез БНТ.

В турнира тази година участват 24 отбора. Дванадесетте тима от двете групи в първата фаза на шампионата ще играят срещите си във Варна и Русе, научи Moreto.ne. В Двореца на културата и спорта в морската столица ще се срещнат отборите на България, настоящият световен шампион – Полша, Финландия, Куба, Иран и Пуерто Рико. В зала „Арена Русе“ играят олимпийският шампион Бразилия, европейският шампион от 2015 и победител в Световната лига – отборът на Франция, Канада, Холандия, Китай и Египет. Класирането след първата фаза на състезанието ще формира нови две групи от по 4 отбора, които ще играят мачовете си във Варна и София на 21, 22 и 23 септември. Третата фаза и финалите на първенството ще се проведат в Италия.

БНТ1 ще излъчи всички срещи на българския национален отбор от 20:30 часа, веднага след централната информационна емисия „По света и у нас“. Мачовете от програмата на Световното първенство по волейбол за мъже ще коментират Сашо Йовков и Ценко Симов, а професионален поглед и различна гледна точка в анализите ще добавят известни имена от българския волейболен елит. Специална студийна програма ще съпътства всички мачове на българския национален отбор, съобщават от телевизията.

В предходни години волейболните срещи от първенството на планетата са привличали у нас телевизионна аудитория между 600 000 – 1,2 млн. души. Засиленият интерес към тази игра, успешното представяне на българските състезатели и позиционирането на преките предавания на срещите от Световната купа по волейбол за мъже 2018 в праймтайма на БНТ са добра възможност за ефективно позициониране на рекламни послания. В дните на Световното първенство, онлайн платформата на БНТ ще предостави и допълнителни възможности както за рекламодатели, така и за почитателите на волейбола.

Материалът Варна ще е домакин на световното първенство по волейбол е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Дезинфекция по границите заради чума по свинете в Гърция и Румъния

https://www.mediapool.bg/dezinfektsiya-po-granitsite-zaradi-chuma-po-svinete-v-gartsiya-i-rumaniya-news281733.html

Докато България има сериозни проблеми с чумата по овце и кози, то съседните Румъния и Гърция се борят с африканска чума по свинете. Властите обявиха засилен санитарен контрол на българо-гръцката граница и въведена пълна забрана за внос на свинско месо, включително за лична консумация. Мерките са предприети, за да не се допусне пренасянето на чумата. Засилен е контролът и на българо-румънската граница заради огнищата на чума в северната ни съседка. На ГКПП "Капитан Петко Войвода" се проверяват щателно автомобилите и техните пътници за наличие на продукти от свинско месо. Атанас Атанасов от Агенцията за безопасност по храните коментира, че ако граничните власти открият праткисъс свинско месо, те ще се конфискуват, след което колата ще се дезинфекцира, а задържаните продукти ще се изгарят. До този момент няма регистрирани нарушения, съобщава БНР. Граничарите раздават листовки, в които се разяснява какво представлява болестта, а пътниците се съветват в никакъв случай да не пренасят продукти от свинско месо. България смята изгради ограда от бодлива тел на сухопътната граница с Румъния, защото болестта може да бъде пренесена от дивите прасета.Ловците са призовани да започнат обстрел на дивитепрасета. Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине. То се предава директно - чрез контакт между болни и здрави животни, индиректно - чрез контакт със замърсени с вируса материали и повърхности, чрез поглъщане на заразени фуражи и основно чрез хранене с отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти, припомнят от правителствената пресслужба. За високосмътроносния вирус няма лечение и ваксина и затова единственото решаване на проблема е тотално избиване на заразените домашни и диви животни и контактните с тях, което обаче ще засегне тежко бранша за години наред. В началото на юли правителството отпусна 4.5 милиона лева за предприемане на мерки за недопускане на заболяването в България.

От утре: Във Варна въвеждат нови промени в някои линии на градския транспорт

https://petel.bg/Ot-utre--Vav-Varna-vavezhdat-novi-promeni-v-nyakoi-linii-na-gradskiya-transport__274666

От 21-ви юли (събота) започва реконструкция на улична мрежа на бул. „Осми Приморски полк”- в участъка от бул. „Васил Левски” до бул. „Христ...

Българи потресоха Холандия с тази схема: Използват нещастието на болни, за да ги обират

https://petel.bg/Balgari-potresoha-Holandiya-s-tazi-shema--Izpolzvat-neshhastieto-na-bolni--za-da-gi-obirat__274665

Съдът отказа да пусне двама българи (на 25 и на 48 г.), заподозрени в голям брой кражби в болници. Те бяха задържани в Белгия, след като в автом...

Спипаха единия от убийците на олимпийския медалист

https://petel.bg/Spipaha-ediniya-ot-ubiytsite-na-olimpiyskiya-medalist__274664

Властите в Казахстан обявиха, че има арестуван за убийството на фигуриста Денис Тен. Носителят на бронзов медал от Сочи 2014 почина вчера в ...

Полиция нахлу в дома на Ембака, щракнаха му белезниците

https://petel.bg/Politsiya-nahlu-v-doma-na-Embaka--shhraknaha-mu-beleznitsite__274663

Популярният санданчанин Eмил Първанов-Ембака бе арестуван тази сутрин. Той бе изведен от дома си с полицейски конвой, съобщава struma.com.  ...

Борисов сравни Нинова с Меркел и направи важно предложение за проблема с мигрантите

https://petel.bg/Borisov-sravni-Ninova-s-Merkel-i-napravi-vazhno-predlozhenie-za-problema-s-migrantite__274662

Снимка: Булфото, архив "Начинът по който тръгна да работи днес парламента, като знам мнозинството, горе-долу ми е ясно и как ще завърши. На...

Крадец атакува жилище във варненския квартал "Възраждане", отмъкна хладилник, печка, телевизор...

https://petel.bg/Kradets-atakuva-zhilishhe-vav-varnenskiya-kvartal-Vazrazhdane--otmakna-hladilnik--pechka--televizor---__274660

Вчера до полицията във Варна е постъпил сигнал за кражба от частен дом, намиращ се в ж.к. «Възраждане». Неизвестно лице е извършило кражба...

Нинова: Кабинетът "Борисов" води двойнствена политика, създава стимули за идване на нови мигранти у нас

https://petel.bg/Ninova--Kabinetat-Borisov-vodi-dvoynstvena-politika--sazdava-stimuli-za-idvane-na-novi-migranti-u-nas__274661

Снимка: Булфото Мигрантският въпрос стои с пълна сила пред Европа. Това каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова по...

Български ученик спечели първо място в международно състезание

https://www.actualno.com/goodnews/bylgarski-uchenik-specheli-pyrvo-mjasto-v-mejdunarodno-systezanie-news_685917.html

Александър Паскалев от 128 СУ „Алберт Айнщайн“ в София спечели първо място в международно състезание за есе на тема „Опазване на океаните и моретата“ и беше поканен да участва в училищен дебат и церемония по награждаване в гр. Виктория, Сейшели, заедно с подготвилия го учител – г-жа Десислава Огнянова и директора на училището – г-н Юлиян Плачков. Александър се отличи с креативните си идеи и беше избран за посланик на децата и говори

ДФЗ увеличи на 15 лв. за животно ”de minimis” като обезщетение за фермерите

https://frognews.bg/novini/dfz-uvelichi-15-jivotno-minimis-kato-obezshtetenie-fermerite.html

Управителният съвет на Държавен фонд ”Земеделие” (ДФЗ) увеличи на 15 лв. за овца- майка и/ или коза-майка помощта ”de minimis” за овцевъдите и козевъдите, според поетия ангажимент към протестиращите фермери.

Емил Радев: Действията по отношение на чумата са според европейските изисквания

http://www.barometar.net/91322/

Всички действия на българските власти по отношение на чумата по животните са съобразени с европейските документи, които действат. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ евродепутатът Емил Радев: „В европейските директиви се казва, че след като бъде потвърдено наличието на болест в дадено стопанство, компетентният орган трябва да поиска незабавно приложение […]

Край на свободата! Арестуваха популярният санданчанин Е. Първанов - Ембака!

http://www.struma.com/krimi/krai-na-svobodata-arestuvaha-populyarniyat-sandanchanin-e-purvanov-embaka_136916/

Има постановление за задържането му под стража!

Популярният санданчанин Eмил Първанов-Ембака бе арестуван тази сутрин. Той бе изведен от дома си с полицейски конвой., научи struma.com. Съдът промени мярката му за неотклонение и той влиза зад решетките. Припомняме, че Ембака получи присъда - 12 години затвор за убийството на легионера Николай Чивиев на автомагистрала "Струма" преди 3 години, Присъдата бе постановена от Окръжният съд в Благоевград.

Ембака ще трябва да плати общо 340 000 лева на трите деца на починалия...

Продължава

Край на свободата! Арестуваха популярния санданчанин Е. Първанов - Ембака!

http://www.struma.com/krimi/krai-na-svobodata-arestuvaha-populyarniya-sandanchanin-e-purvanov-embaka_136916/

Има постановление за задържането му под стража!

Популярният санданчанин Eмил Първанов-Ембака бе арестуван тази сутрин. Той бе изведен от дома си с полицейски конвой., научи struma.com. Съдът промени мярката му за неотклонение и той влиза зад решетките. Припомняме, че Ембака получи присъда - 12 години затвор за убийството на легионера Николай Чивиев на автомагистрала "Струма" преди 3 години, Присъдата бе постановена от Окръжният съд в Благоевград.

Ембака ще трябва да плати общо 340 000 лева на трите деца на починалия...

Продължава

49 години по-късно: Пет кратки мига от стъпването на човек на Луната

http://nakratko.bg/category/29/55830/


“Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството”. Тези думи стават крилата фраза точно преди 45 години. На 20 юли 1969 година цялото човечество става свидетел на кацането на човек на Луната.

Цитат на деня: Все пак сме живи и лазим, и продължаваме

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/07/20/3284939_citat_na_denia_vse_pak_sme_jivi_i_lazim_i_produljavame/?ref=rss


"Много важна победа за нашия клуб, а и за нашия футбол. Все пак сме живи и лазим, и продължаваме".<br /><br />Така Димитър Пенев коментира успеха на ЦСКА срещу "Рига". Червените се промъкнаха във втория квалификационен кръг в Лига Европа след победа с дузпи в латвийската столица и следващата седмица ще играят с австрийския "Адмира".<br /><br />"Трябва да си честитим. Това е първа победа, всичко е под напрежение. Знаете, че преди два-три...

Почина Шинобу Хашимото, сценарист на Акира Куросава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970783

Почина Шинобу Хашимото, сценарист на Акира КуросаваСценаристът Шинобу Хашимото, известен най-вече със сътрудничеството си с режисьора Акира Куросава, почина на 100 години, съобщи ДПА. Шинобу Хашимото е съавтор на сценария за "Седемте самураи", "Рашомон", "Да се живее" и "Трима злодеи в тайната крепост" на Акира Куросава. Тези филми въздействат силно върху чуждестранни режисьори.

Преглед на икономическите теми в печата, 20 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-20-юли_l.a_i.763642_at.1.html

"Πиĸът нa ĸpизaтa c ĸaдpитe щe e 2020 г." B битĸaтa зa xopa щe peшим coциaлнитe cи пpoблeми, ĸaзвa изпълнитeлният пpeдceдaтeл нa БCK Paдocвeт...

Хубаво време през уикенда и после пак дъжд, прогнозитрат синоптиците

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/20/3284941_hubavo_vreme_prez_uikenda_i_posle_pak_dujd/?ref=rss


През почивните времето ще се стабилизира и ще е типично лятно, но следващата седмица отново ще вали често, тази прогноза даде днес по БНТ дежурният синоптик от НИМХ към БАН Красимир Стоев. Той обясни, че в събота и неделя ще преобладава слънчево време, като валежите ще са рядкост, а в неделя максималните температури ще бъдат около 30-35 градуса.<br /><br />Развалянето на времето от понеделник се дължи на средиземноморски циклон, който ще премине над Балканския полуостров....

Днес пивоварите отбелязват професионалния си празник

http://www.moreto.net/novini.php?n=378142

На Илинден българските пивовари отбелязват професионалния си празник. Днешният ден не е избран случайно, тъй като пророк Илия е покровител на родните пивовари. На нашата територия бира се произвежда от хилядолетия, а преди около 150 години започва и промишленото производство на напитката.

Петролът поскъпва, но върви към трети пореден седмичен спад*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poskypva-no-vyrvi-kym-treti-poreden-sedmichen-spad-265031/

Златото се задържа около едногодишното си дъно, а доларът се търгува близо до едногодишния си връх

Демократична България: Време е за нов обществен договор за отбраната

https://frognews.bg/novini/demokratichna-balgariia-vreme-nov-obshtestven-dogovor-otbranata.html

Срещата на върха в Брюксел преди седмица одобри изключително съдържателна декларация с решенията за развитие на НАТО. В основата им е по-същество “преоткриване” на НАТО като отбранителен съюз на свободния свят, с признаване на роята на силата за защита на свободата.

Тръмп покани Путин в САЩ есента

http://www.transmedia.bg/2018/07/20/%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bf-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b2-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0/

 

Директорът на американските разузнавателните служби Дан Коутс научи с изненада, че руският президент Владимир Путин е бил поканен в САЩ наесен, предаде агенция „Асошиейтед прес“.

Коутс участваше във форум по сигурността в Аспен, Колорадо, където трябваше да говори по време на дискусия. Точно в този момент дойде новината за поканата. Модераторката на дискусията журналистката от Си Ен Би Си Андреа Мичъл се намеси в разговора и съобщи новината. Коутс заяви, че това е новина за него. „Повторете, моля“, каза той и постави ръка на ухото си. После пое дълбоко въздух и продължи с думите: „Е, добре. Това ще е нещо специално“, каза той и предизвика смях сред публиката.

По време на дискусията Коутс призна, че дори той, макар и да е поставеният от президента Тръмп шеф на разузнавателните служби, не знае какво е говорено на срещата на четири очи между американския и руския президент.

Той направи това изненадващо признание в първото си публично изказване, след като опроверга изразените от президента съмнения във връзка с оценката на американските специални служби, че Русия се е месила в изборите през 2016 г.

На дискусията в Аспен Коутс деликатно избягваше темата за всякакъв възможен конфликт с президента, но беше прям за някои от опасенията си. Той заяви, че му се иска Тръмп да е бил говорил различни неща след срещата си с Путин в Хелзинки.

Коутс, който е натоварен със задачата да ръководи дейността на 17-те разузнавателни служби на САЩ, добави, че ако е бил потърсен, е щял да посъветва Тръмп да не се среща на четири очи с Путин само в присъствието на преводачи. „Не това ми е ролята. Не това ми е работата. Нещата са такива, каквито са“, каза Коутс. „Не знам какво се е случило на онази среща.“

В понеделник той побърза да излезе с позиция, след като президентът, изглежда, даваше предимство на руската версия, отричаща да е имало намеса в изборите. Тогава директорът на националното разузнаване потвърди оценката на американските служби за руската намеса, както и че Москва продължава с опитите си да подрони устоите на демокрацията в САЩ.

Коутс, който от години критикува Русия, се налагаше да влиза в сблъсък с прокремълските изявления на Тръмп, което постави шефа на разузнаването в деликатно положение, отбелязва агенция „Асошиейтед прес“. На въпрос как се справя с противоречивите изказвания на Тръмп за Русия Коутс заяви: „Сам съм си избрал тази работа“.

През 2014 г. бившият сенатор републиканец получи забрана да посещава Русия, защото се противопостави открито на анексирането на Крим. Откакто през март 2017 г. Тръмп го назначи за шеф на разузнаването, той продължи да бие тревога за Русия.

Коутс заяви, че разбира какво е казал президентът, когато през седмицата е отбелязал, че „други“ може да са виновни за опити за намеса в изборите в САЩ, защото и други противници разполагат с такива възможности. Но Коутс застана твърдо зад оценките на службите и заяви, че е „безспорно“, че Русия играе водеща роля в този вид намеси.

„По същество те са тези, които се опитват да подронят нашите основни ценности и да ни разделят със съюзниците ни“, заяви Коутс. „Те са тези, които се опитват да сеят хаос в нашия изборен процес.“

Както и други представители на правителството на Тръмп, участващи във форума в Аспен, Коутс също беше попитан дали обмисля да подаде оставка. Той не отговори директно на въпроса. По другите обсъждани на форума теми Коутс заяви, че само времето ще покаже дали Северна Корея ще бъде готова да се откаже от програмата си за ядрени оръжия.

Коутс беше попитан и дали отравяния с нервнопаралитични вещества като тези във Великобритания, за които са обвинявани руснаците, са възможни и в САЩ. „Това си е риск“, каза Коутс за отравянията, за които Русия отрича да е отговорна. „Руснаците правят дръзки неща, необичайни неща. Ако си мислите, че руснаците се опитват да бъдат добър съсед – ето такива неща правят все още те“, заяви той.

За Китай Коутс посочи, че САЩ трябва да решат дали Пекин е „истински противник или легитимен конкурент“. По думите му и в двата случая Вашингтон трябва да застане категорично срещу усилията на Китай да краде промишлени тайни и научни изследвания.

Любопитно от ОбС Благоевград: Кой на кой отбор е фен, ЦСКА или Левски…

http://regiona.bg/%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be/

След срамното отпадане на Левски още в първия квалификационен кръг на Лига Европа, след като изигра изключително посредствен мач на стадион „Георги Аспарухов“ срещу никому известния „Вадуц“ Лихтенщайн, се породиха майтапи сред членовете на местния парламент в Благоевград.

Вечното съперничество между феновете на ЦСКА и Левски е навсякъде даже и на работно място като Общински съвет Благоевград. Любопитен факт е, че сред местните парламентаристи преобладават феновете на ЦСКА , а на синия отбор са единици. Българите освен по политическа принадлежност се делим и по футболни пристрастия. Вечните съперници във футбола ЦСКА и Левски от години разделят обществото на „сини“ и „червени“. Същото положение е и в местния парламент на Благоевград, нищо че футболен клуб Пирин- религията за Благоевград е общинска собственост, любовта към ЦСКА и Левски надделява.

По-голямата част от общинските съветници от ГЕРБ не се интересуват изобщо от футбол както Кирил Илиев, Йордан Миленков, Илиан Георгиев и Красимир Роячки. Давид Петров също не е запален по футбола, но ако се изправят един срещу друг ЦСКА и Левски ще стиска палци за сините.
Председателят на ОбС Радослав Тасков, който е от група „Заедно за Благоевград“ – ЕНП и КБ“, е фен на ЦСКА.

Андон Тодоров от групата на ПП „Партия на Зелените“ е привърженик на ЦСКА.
От групата на БСП също не се интересуват от футбол. Антон Асиски не симпатизира на нито един от тези отбори, както и Милан Богдански и Гергана Янчева

„ Не съм привърженик на футбола, симпатизирам и на едните и на другите,в зависимост от дербито“,коментира общинският съветник от „Реформаторски блок“ Давид Сукалински. Съпартиецът му Калоян Ханджийски не бе открит за коментар

Рашко Динков от „Коалиция за Благоевград“ е фен на ЦСКА, Румен Калайджиев пък е на Левски.
КП „Екип-АБВ,НДСВ,ОБТ“Владимир Елезов Кирил Ваклинов са фенове на Лудогорец за тях Левски и ЦСКА не съществуват.

Злата Ризова от ПП „ Народен съюз“ е привърженик на Левски.
Валери Смиленов от ПП “Зелена партия“ е фен на ЦСКА,както и Цвета Рангелова от ПП „Глас народен“ , а Георги Корчев от „Движение21“ е ревностен фен от години на армейците, както и топ адвокат Албина Анева.
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов е фен на ЦСКА от дълги години.
Според попитването ни, червените привърженици преобладават в ОбС Благоевград.

 

 

 

Материалът Любопитно от ОбС Благоевград: Кой на кой отбор е фен, ЦСКА или Левски… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Варненци могат да се включат в Европейската седмица на мобилността „Social Biking challenge”

http://budnavarna.bg/36389-varnentsi-mogat-da-se-vklyuchat-v-evropejskata-sedmitsa-na-mobilnostta-social-biking-challenge/

От 16 септември започва началото на Европейската седмица на мобилността с инициативата „Social Biking challenge”, в която могат да се включат всички градове от България и други страни от Европа, научи BudnaVarna.bg.

Това е нов формат, чрез който се насърчава физическата активност, използването на устойчивия транспорт и се увеличава колоезденето чрез създаване на мрежа от велосипедисти.

Предизвикателството се основава на приложението BikePrints за проследяване на велосипедисти, което може да бъде безплатно свалено в магазините на Android и IOS.

Приложението позволява на потребителите да следят пътуванията си и да участват в триседмично състезание в рамките на своя град с всички останали градове в Европа. Велосипедистите могат да се придвижват сами, по двойки или групи и да печелят точки въз основа на изминатото разстоянието. Точките ще бъдат превърнати в награди.

Европейската комисия търси координатори, които да подпомагат популяризирането и организирането на предизвикателството за социално колоездене в техния град. Местният координатор, организирал най-успешното предизвикателство за местно социално колоездене, ще получи награда на церемония в Брюксел.

Потенциални координатори на местните социални колоездачи (общини, неправителствени организации, велосипедни клубове и др.), които биха искали да организират предизвикателството за социално колоездене в техния град (по време на кампанията „Европейска седмица на мобилността“ или самостоятелно), трябва да заявят това до 30 юли на eu-socialbiking@ec.europa.eu.

Материалът Варненци могат да се включат в Европейската седмица на мобилността „Social Biking challenge” е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Иззеха близо 30 кг канабис от частен двор в Полскотръмбешко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970767

Иззеха близо 30 кг канабис от 
частен двор в ПолскотръмбешкоБлизо 30 кг канабис иззеха служители на полицейското управление в П. Тръмбеш от имот в с. Страхилово, съобщи ОД МВР - велико Търново. В четвъртък при проведена специализирана полицейска операция за противодействие отглеждането и разпространението на наркотични вещества е извършена проверка в жилище в с. Страхилово, обитавано от 39-годишен мъж.

От утре въвеждат промени в градския транспорт във Варна заради бул. „Левски“

http://varnautre.bg/2018/07/20/85351/%d0%be%d1%82-%d1%83%d1%82%d1%80%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d1%80

От 21-ви юли (събота) започва реконструкция на улична мрежа на бул. „Осми Приморски полк”- в участъка от бул. „Васил Левски” до бул. „Христо Смирненски”, включващ основен ремонт на пътен възел „Виница” и на пешеходния подлез. В тази връзка ще бъде затворено за движение западното платно в посока Виница-Варна. Движението ще се извършва в източното платно- […]

Полицаи иззеха близо 30 кг канабис от имот в Страхилово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6970760

Полицаи иззеха близо 30 кг канабис от имот в СтрахиловоСпецоперацията по противодействие на наркопроизводството и разпространението на дрога в Полскотръмбешко е проведена вчера, съобщиха от пресцентъра на МВР. В рамките на полицейските действия е извършено претърсване в имота на 39-годишен мъж в с. Страхилово, където са открити засадени 601 стръка растения от рода на конопа,

10 автомобила изгоряха на охраняем паркинг в Люлин

https://frognews.bg/kriminalno/10-avtomobila-izgoriaha-ohraniaem-parking-liulin.html

10 автомобила изгоряха след умишлен палеж на охраняем паркинг в столичния квартал ”Люлин”, съобщава БНР.

С деца на море? Как да се наслаждавате, а не просто да оцелявате

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6969935

С деца на море? Как да се наслаждавате, а не просто да оцеляватеАко с партньора ви сте достатъчно организирани, семейната почивка ще е време за релакс и забавление. Е, със сигурност няма да има мързеливо излежаване, щом сте с заедно с децата. Но кой е казал, че трябва да спазвате режима на пенсионери? Все пак не е лошо да изпробвате някои изпитани на практика съвети как да превърнете лятната ваканция с малки

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване