БУ „Джон Атанасов“ – Чикаго, прием за учебната 2018/2019 г.

http://www.eurochicago.com/2018/08/bu-chicago/

* Основните предмети на обучение са български език, история и география на България, в присъствена и електронна форма (при определени условия, съгласно ПМС №90 на МОН). * Училището провежда тестове по български език по европейската езикова рамка, както и за получаване на Seal of Biliteracy, съвместно с Департамента по езиково обучение към Софийския университет. Кандидатите получават удостоверение за определено ниво на владеене на езика. * Училището предлага обучение за бързо овладяване на българския език за ученици над 12 години.

Жител на ромския квартал на Пазарджик нападна жандармерист

https://petel.bg/ZHitel-na-romskiya-kvartal-na-Pazardzhik-napadna-zhandarmerist__278384

Снимка: Google maps 42-годишен мъж е задържан за проява на агресия към жандармерист в квартал „Изток“ в Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на ...

Спипаха мъртво пияна мотористка в Благоевградско

https://petel.bg/Spipaha-martvo-piyana-motoristka-v-Blagoevgradsko__278383

Снимка: Булфото 34-годишна мотористка е задържана за шофиране с 3.45 промила алкохол, съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Срещу нея е образуван...

Огнен ад и трагедия с турски кораб в български води

https://petel.bg/Ognen-ad-i-tragediya-s-turski-korab-v-balgarski-vodi__278382

Член на екипажа на турски кораб е загинал при пожар на борда в български води, съобщават от варненската прокуратура, която разследва слу...

Феновете на Спартак могат да спечелят фланелка на любимия си тим или карта за мачовете, ако...

https://petel.bg/Fenovete-na-Spartak-mogat-da-spechelyat-flanelka-na-lyubimiya-si-tim-ili-karta-za-machovete--ako---__278381

Футболният Спартак започва игра със своите привърженици на фейсбук страницата си ПФК Спартак (Варна) по случай 100-годишния юбилей на клуб...

Путин и Меркел се срещат в събота, обсъждат "Северен поток" и Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379894

Станаха ясни някои детайли около срещата на руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел, която ще се проведе тази събота в резиденцията на канцлер Мезеберг. Те ще обсъждат основно "Северен поток" и ситуацията в Украйна.

Служители на Tinder съдят компанията-майка

https://news.bg/companies/sluzhiteli-na-tinder-sadyat-kompaniyata-mayka.html

IAC е подценила стойността на приложението и е измамило служители и ръководни кадри с милиарди

66-годишна жена със счупена ръка, рамо и таз след ПТП на бул. „Македония“ в Кюстендил

http://www.struma.com/obshtestvo/66-godishna-jena-sus-schupena-ruka-ramo-i-taz-sled-ptp_137956/

Вчера при възникнало ПТП между л. а. БМВ и велосипед е пострадала 66-годишната велосипедистка. Инцидентът е възникнал на бул. „Македония“ в Кюстендил около 16. 00 ч. БМВ-то е управлявано от 24-годишен кюстендилец.

На пострадалата е оказана медицинска помощ в кюстендилската болница, със счупени ръка, рамо и таз е. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

Р. Митева

Мащабен скандал: 300 католически свещеници насилили сексуално поне 1000 деца в Пенсилвания

https://offnews.bg//sviat/mashtaben-skandal-300-katolicheski-sveshtenitci-nasilili-seksualno-po-686310.html

300 католически свещеници са насилвали сексуално повече от 1000 деца, разкрива доклад за католическата църква в САЩ.

Мащабният скандал засяга шест епархии в щата Пенсилвания: Питсбърг, Скрантън, Ери, Алънтаун, Грийнсбърг и Харисбърг. За останалите две енории в щата данните бяха публикувани по-рано и разкриха сходни резултати.

Смята се, че стотици свещеници са извършвали сексуално насилие над деца от 40-те години на миналия век досега, като в същото време висши служители в църквата, включително действащият архиепископ на Вашингтон, не само не са предприели действия срещу престъпленията, а са ги прикривали. Това стана ясно от доклада на съдебните заседатели, които разглеждаха делото.

Реалният брой на малтретираните деца може да е и много по-голям, тъй като част от църковните документи са били изгубени, а жертвите се страхуваха да свидетелстват, пишат още съдебните заседатели. Те обвиняват кардинал Доналд Вюрл, който ръководи католическата църква във Вашингтон, че е съучаствал, като е прикривал злоупотребите на свещениците, когато е бил епископ на Питсбърг.

Повечето от жертвите в Пенсилвания са момчета, но има и момичета. Те са били в тийнейджърска възраст и преди пубертета и са били изключително грубо и грозно изнасилвани. Има места от доклада, които е трудно човек да прочете, описва Си Ен Ен. Някои жертви са били напивани с алкохол и измъчвани. Други били изнасилвани вагинално, анално или орално.

Ето някои от най-фрапиращите описани случаи:

- В епархия Грийнсбърг свещеник забременил 17-годишно момиче, подправил брачно свидетелство с фалшив подпис на пастор, а няколко месеца по-късно се развел с девойката. Въпреки това му било позволено да остане на служба благодарение на "благосклонен епископ".

- Друг свещеник в Грийнсбърг "учел" момчета, че Мария трябва да "захапва шнура" и да "ближе" Исус, за да го очисти след Рождество.

- В Харисбърг свещеник посягал на пет сестри и събирал тяхната урина, косми от гениталиите и кръв от менструалния им цикъл. 

- Отново в Харисбърг свещеник изнасили 7-годишно момиче, което по това време лежало в болница за вадене на сливиците.

- В Питсбърг свещеник преследвал и прелъстил 15-годишно момче, за което църквата разбрала, а самият духовник признал, че е имал садо-мазо актове с няколко момчета.

- В Алънтаун свещеник си признал, че е измъчвал момче и потърсил помощ, но въпреки това останал на служба още седем години.

- Отново в епархията в Алънтаун духовник насили сексуално няколко момчета, а след това получил препоръка за работа в Disney World.

- В Скрантън свещеник, който по-късно бил осъден за сексуално посегателство над деца, се оказал ХИВ позитивен от пет години.

- На пресконференцията за представяне на доклада присъстваха и няколко от жертвите. Мъж на 83 години разказа, че никога не е успял да покаже любов и нежност към съпругата и децата си заради нанесената травма в детството. Жена разказа, че ѝ е било посягано още когато е била на годинка и половина. 

Космическите сили са нужни заради заплахата от Русия и Китай, обясниха САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/15/3296444_kosmicheskite_sili_sa_nujni_zaradi_zaplahata_ot_rusiia/?ref=rss


Съединените американски щати имат нужда от космически сили, за да се пазят американските сателити от оръжия на Китай и Русия. Това каза вчера по време на посещение в Бразилия министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, цитиран от "Вашингтон пост".<br /><br />Преди дни вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви амбициозен план за създаване на космически въоръжени сили до 2020 г., които ще гарантират американското надмощие в космоса. През юни президентът Доналд Тръмп бе...

Цветан Цветанов посети Преображенския манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009977

Цветан Цветанов посети Преображенския манастир
На празника „Голяма Богородица“ председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети Преображенския манастир край Велико Търново. Той и великотърновският кмет Даниел Панов бяха посрещнати от игумена Отец Георги. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Отецът за пореден път изрази задоволство от извършения неотдавна

В ареста! Установиха мъжа, който уби бездомно куче в Дупница с въздушна пушка!

http://www.struma.com/krimi/v-aresta-ustanoviha-muja-koito-ubi-bezdomno-kuche-v-dupnica_137955/

Вчера дупнишки полицаи са установили стрелецът, който уби бездомно куче в Дупница в края на миналата седмица. 55-годишният мъж е застрелял кучето с въздушна пушка от жилището си в града.

При извършените издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия служителите са открили в собствеността му 3 въздушни пушки и арбалет, нерегистрирани по законовия ред, иззети са.

55-годишният мъж е задържан с полицейска заповед за 24 часа в ареста на РУ Дупница, срещу него е...

Продължава

Милитаризацията на Космоса е неизбежна. И е започнала отдавна

http://clubz.bg/71917-militarizaciqta_na_kosmosa_e_neizbejna_i_e_zapochnala_otdavna

Изявлението на Доналд Тръмп, че се създава Космическо командване на САЩ, изобщо няма да се отрази на мирното овладяване на космоса. Милитаризацията му обаче е неизбежна, при това е започнала отдавна. Това смята Фабиан Шмит от руската редакция "Дойче веле" в статия, цитирана от БТА.

Освен сухопътните сили, военноморския флот, бреговата охрана и военновъздушните сили САЩ ще се сдобият и със собствени космически войски (US Space Command). Това буди ярки спомени за програмата "Звездни войни" на Роналд Рейгън. Някои виждат в създаването на космически войски знак, че опасността от звездни войни най-сетне е приета сериозно. В тази връзка Западът навярно ще започне скоро да се въоръжава и в космоса, където ще инсталира противоракетна отбрана, за да се защити от ядрени удари на държави парии или вражески настроени сили, стремящи се към световно господство, като Русия или Китай.

Западът брани от вражески сателити-убийци своята все по-разклонена инфраструктура, разположена фактически в орбита около Земята - системите за комуникации, навигация, за наблюдения на земното кълбо. И предотвратява атаки на хакери, целящи да получат контрол върху много важни за обществото стратегически обекти или да ги извадят от строя. 

Критиците обаче виждат в създаването на космически войски от САЩ опит за милитаризация на космическото пространство. Има риск да пострада образцовото сътрудничество, осъществявано в Международната космическа станция (МКС), а покрай него - и мисията за мирно изследване на космоса, обединяваща страните от целия свят. Противниците на идеята за космически войски предупреждават, че предстои да видим милитаризация, недоверие, шпионаж във Вселената.

Формирането на военнокосмически сили само по себе си обаче няма да оправдае нито надеждите на единия, нито подозренията на другия лагер. Решението на Тръмп всъщност няма да промени нищо.

В космоса отдавна вече има военна техника

Именно милитаризацията става причина да се форсират мирните изследвания на космоса. Цялата днешна ракетна техника се базира на данни от военни изследвания. Всичко започва още от германското "оръжие-чудо" Фау-2, създадено по времето на Хитлер в Пенемюнде. Ракетната техника оттам заедно с инженерите - един вид военни трофеи, се изпраща в Съветския съюз. Конструкторите на Фау-2 са търсени и от САЩ . Най-известен сред тях е Вернер фон Браун

Съперничеството в космоса между двете световни сили, СССР и САЩ, технически няма как да се разграничи от разработката и създаването на междуконтинентални балистични ракети, чиято единствена цел е да разрушат с атомни експлозии градове от другата страна на земното кълбо.

Първите сателити за наблюдение на Земята също се разполагат в орбита с военни цели - като средства за шпионаж, за следене на врага. Те предават сведения, необходими на разузнаването, доста преди да намерят приложение в мирния живот. Първият полет на Юрий Гагарин малко преди Карибската криза също символизира военното превъзходство на СССР. 

По сходен начин се развиват нещата и с навигацията. Сателитите, подсигуряващи наземната навигационна система, се проектират по принцип като военни обекти и едва по-късно започва използването им за граждански нужди. Отначало те дори не са твърде точни. Военните обаче и днес могат при спешна нужда да извадят от строя цялата система за сателитна навигация. 

Овладяването на космоса винаги е обратната страна на "медала" на оръжейната надпревара. Разработката и създаването на сателити за мирни изследвания, от една страна, и на балистични ракети за военни цели, от друга, вървят неизменно ръка за ръка. Многобройните мирни операции, провеждани сега в околоземна орбита, са сред последиците от започналата през 80-те години на миналия век надпревара във въоръжаването, която достигна космоса

Стара песен на нов глас

До последно време САЩ извършват всички действия в околоземна орбита, насочени към постигане на военни цели, под ръководството на военновъздушните сили. Изключение правят някои елементи от системата за противовъздушна отбрана, разположени на ескадрени миноносци от военноморския флот. И днес още военната авиация на САЩ полага всички усилия да обезопаси военната си инфраструктура, изведена в орбита. Затова единствената промяна след създаването на космически войски ще бъде частичното прехвърляне на пълномощия от ВВС към новата структура. Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА), натоварено с мирните космически изследвания, ще продължи дейността си. Чрез него ще се развива и занапред международното сътрудничество с партньори като Роскосмос, Европейската космическа агенция (ЕСА) или японската агенция за аерокосмически изследвания (ЯКСА), а също и работата на МКС.

В най-близко бъдеще не се очертава никаква нова програма за "звездни войни". Съвременните системи за противовъздушна отбрана все още са проектирани да прехващат само ракети с малък и среден обсег. Израелската тактическа система за ПРО "Железен купол" почти винаги се справя с примитивните самоделни палестински ракети "Касам". Системите за ПВО могат да прехващат ракети със среден обсег, но не във всички случаи. Ако пък ракетите са твърде много, системите просто не вършат работа.

Засега не е изобретено нищо, което да спира междуконтиненталните ракети. И в близко време учените ще трябва да положат още много усилия. Защото е крайно трудно да се ликвидира ракета, летяща във въздуха, дори с помощта на прецизни сателити-убийци. Така че създаването на космически войски няма да промени кой знае какво. Едно е сигурно - че то ще предизвика спор за зоната на отговорност на ВВС, а и повече разходи. 

Италия в траур след трагедията в Генуа: още 4 тела открити през нощта, пише местна медия

https://offnews.bg//sviat/italia-v-traur-sled-tragediata-v-genua-oshte-4-tela-otkriti-prez-nosh-686305.html

Италия е в траур след трагедията в Генуа. Цяла нощ повече от 1000 пожарникари, полицаи, служители на "Гражданска защита" търсиха оцелели или загинали под рухналия от 90 метра височина мост "Моранди" на магистрала край италианския град. Те са открили още четири тела, пише Genova Today. Твърдението засега не е потвърдено от властите.

Информацията за общия брой на загиналите също още е противоречива. Genova Today пише за 37 жертви включващи и откритите тела тази нощ, според La Republica загиналите са 35, включително три деца на 8, 12 и 13 години. Изчезнали са трима души, включително чилийски гражданин, пише La Repubblica и допълва, че 16 ранени са в болница. Genova Today пише за 15 ранени, 8 от които - в критично състояние.

Снимка: La Repubblica

Според Genova Today сред загиналите е тричленно семейство: майка (41 г.), баща (44 г.) и 9-годишното им дете, които пътували за Сардиния.

Трагедията стана на 14 август, когато малко преди обяд мостът, с който местните хора с гордост наричаха Бруклинския, рухна и повлече десетки леки и тежкотоварни автомобили.

Прокуратурата в Генуа започна разследване за убийство поради небрежност срещу неизвестни извършители, за да установи причините за това, което прокурор нарече "огромна и нелепа трагедия".

Евакуираните вчера около 400 души все още чакат да се върнат в домовете си. С хората, станали свидетели на трагедията, работят психолози.

Снимка: La Repubblica

Над 1.3 млн. лв. отиват за разширяване на Центъра за настаняване на чужденци в Любимец

https://www.actualno.com/haskovo/nad-13-mln-lv-otivat-za-razshirjavane-na-centyra-za-nastanjavane-na-chujdenci-v-lubimec-news_689950.html

Поръчка за разширение на Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в Любимец обяви Дирекция "Миграция" към МВР. Тя е на стойност 1 323 555 лв. без ДДС, а средствата са осигурени по Механизма за спешна финансова помощ към фонд "Убежище, миграция и интеграция". Целият имот на убежището в хасковския град е 13 декара, а разширението ще е върху площ от 2,9 дка, южно от съществуващия център за настаняване. Той е предназначен за чужденци, които пребивават

Норвегия ще даде безплатен хероин на стотици наркомани

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/norvegiia-shte-dade-bezplaten-heroin-na-stotici-narkomani-6085496

Привържениците на схемата са на мнение, че по този начин ще се намалят смъртността и престъпността

Освободиха двамата гръцки военни от затвора в Одрин

https://dnes.dir.bg/svyat/osvobodiha-dvamata-gratski-voenni-ot-zatvora-v-odrin

Гърция ги посрещна с военни почести. Събитието бе предавано на живо по гръцката обществена телевизия

Прокуратурата ще търси отговорен за блокираната депутатска пенсия на Чичолина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7009944

Прокуратурата ще търси отговорен за блокираната депутатска пенсия на ЧичолинаБившата порнозвезда от унгарски произход Илона Сталер, известна като Чичолина, ще търси отговорност от лицата, които я лишиха от депутатска пенсия, като за целта ще се обърне към прокуратурата, пише в. "Кориере дела сера". Легендата на европейското порно и бивш член на италианския парламент Чичолина се оказа с блокирана пожизнена депутатска пенсия.

Ето какво ще е времето до края на август

https://www.actualno.com/society/eto-kakvo-shte-e-vremeto-do-kraja-na-avgust-news_689955.html

През следващите два дни времето ще остане предимно слънчево, а температурите в страната ще достигат до 36-37 градуса. Повече облаци ще има през почивните дни и в началото на следващата седмица. Тогава очакваме краткотрайни превалявания с гръмотевици на места, съобщи bTV. Температурите малко ще се понижат и в понеделник средната в страната ще е около 30 градуса. Към 24 август отново очакваме повишение и дневните стойности ще са малко по-високи от обичайните за този период. На 25-ти и 26-ти ав

Общинарят на Митьо Очите: той ли не се крие или никой не го търси?

http://clubz.bg/71916-obshtinarqt_na_mito_ochite_toj_li_ne_se_krie_ili_nikoj_ne_go_tyrsi

Пет месеца са прилагани СРС спрямо несебърския общинар Пейко Янков, документирана е ролята му в палежа на казино в Слънчев бряг, както и в изнудване на съдружник да се откаже от дяловете си във фирма „Хермес“. И всичко това - в полза на организираната престъпна група на Митьо Очите.

Това стана ясно днес от думите на прокурор Детелина Ганчева в специализирания съд, където се гледа мярката за неотклонение на Янков.

Янков е в ареста, след като на 1 август прокуратурата удари групата на Очите край морето, неколцина, сред които и той, се укриха, а на 13 август – в понеделник, се предаде.

От думите на прокурорката стана ясно още, че Янков – който е син на застреляния през 2007 г. председател на ОС Несебър Димитър Янков, се е укривал извън страната. Тя обаче не уточни къде – само каза, че е в ЕС.

Според адвоката му Росен Кожухаров обаче въобще не можело да се говори за укриване. Янков имал „лични мотивни съображения“ да не се яви конкретно в деня, в който получил призовка за свидетел.

„На призоката пишеше, че е за свидетел. После научихме, че е обвиняем“, заяви адвокатът, като обеща да покаже призовката, която пък точно в момента не била у него.

„Лице, което е призовано като свидетел няма никаква – ниго житейска, нито правна логика, да се укрива", обяви защитникът му.

А на въпрос той ли го е посъветвал да се предаде, отговори, че „клиентъ му бил достатъчно интелигентен“ да избере какво процесуално поведение да предприеме.

На изказванията му прокурор Ганчева контрира, че и на двете призовки до Янков, преди да се стигне до обявяването му за издирване и Европейската заповед за арест, пише, че е търсен именно като обвиняем.

Той ще получи квалификации по НК за участие в организирана престъпна група, палежи и изнудване. Прави впечатление, че обвинение за наркотици пак липсва.

Както Клуб Z писа - на този етап и дума не става за наркоразпространение и при другите задържани от групата на Митьо Очите.

Предстои съдът да се произнесе по-късно днес остава ли в ареста Янков. Шестима от групата вече са трайно зад решетките, а лидерът е в Истанбул, където се чака екстрадиционна процедура.

Пентагона: Дипломатическите проблеми между Турция и САЩ не се отразяват на военните отношения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009937

Пентагона: Дипломатическите проблеми 
между Турция и САЩ не се отразяват на военните отношенияГенерал Феликс Гедни, един от командващите на оглавяваната от САЩ коалиция за борба срещу "Ислямска държава", е заявил, че дипломатическите проблеми в последно време между САЩ и Турция не се отразяват на военните отношения, съобщва в."Джумхуриет", цитиран от БТА.  Той е посочил това в отговор на въпроси на журналисти на пресконференция вчера в

Млада варненка се нуждае спешно от кръв, нека помогнем!

http://www.varna24.bg/news/809375.html

Ирена Петкова Цветкова-Пенова е на 38 г. от Варна. Тя страда от Остра миеломоноцитна левкемия и е ...

Високите цени на горивата - причина за забавянето в ръста на икономиката

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/visokite-ceni-na-gorivata-prichina-za-zabavianeto-v-rysta-na-ikonomikata-266507/

Свиването на българската икономика е на фона на търговска война и криза в съседна Турция, каза икономистът Григор Сарийски

Високите цени на горивата - причина за забавянето в ръста на икономиката

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/visokite-ceni-na-gorivata-prichina-za-zabavianeto-v-rysta-na-ikonomikata-266507/

Свиването на българската икономика е на фона на търговска война и криза в съседна Турция, каза икономистът Григор Сарийски

Улица "Драгоман" се превръща в празнична сцена за Деня на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379895

Свързани от любовта към една от централните градски улици във Варна, 9 пространства се обединяват за градско празненство в Деня на Варна днес, научи Moreto.net. „Драго ми е на Драгоман“ ще предложи интерпретации на кулинарни класики, освежаващи напитки и музикални стилове от цял свят, танци и артистични разходки, опаковани за варненци и съпричастните им по случай празника на града, поднесени с любов и настроение на улица „Драгоман“ в отсечката от бул.

Как можете да станете жертва на фалшиви новини

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-mozhete-da-stanete-zhertva-na-falshivi-novini-6085497

Нови измами с цел печалба от продажната на козметични продукти, се разпространяват в интернет

Прокуратурата във Варна ръководи разследване на инцидент с турски кораб в български териториални води

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%8a%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7/

Окръжната прокуратура във Варна ръководи разследване на инцидент с кораб, плаващ под турски флаг, при който е загинал член на екипажа. Според официалната информация, публикувана от държавното обвинение, малко след полунощ на 15 август, в български териториални води, в района на село Крапец е възникнал пожар на борда на турски кораб. При гасенето на пожара […]

Германските власти депортираха поредна група афганистански кандидати за убежище

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009925

Германските власти депортираха
поредна група афганистански кандидати
за убежище Самолет кацна тази сутрин в Кабул с 46 депортирани от Германия афганистански кандидати за убежище, съобщиха представители на летищните власти, цитирани от ДПА. От декември 2016 г. това е 15-тата поред колективна депортация. С днешния полет принудително върнатите в Афганистан кандидати с отхвърлени молби стават към 350, предава БТА.

Ел Маестро: Футболистите са по-уверени от мен, че можем да отстраним "Копенхаген"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/15/3296447_el_maestro_futbolistite_sa_po-uvereni_ot_men_che_mojem/?ref=rss


Треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро продължава да вярва, че отборът му има шансове да продължи напред в Лига Европа. След първия двубой от третия предварителен кръг червените губят с 1:2 от "Копенхаген", след като в София допуснаха обрат през второто полувреме.<br /><br />Наставникът на българския отбор смята, че напрежението върху неговите играчи ще бъде по-малко в Дания.<br /><br />"Никой не очаква от нас да продължим напред, защото загубихме вкъщи, но...

След продажбата на BiT - спряха заплатите и новините, собственикът се покри

http://www.varna24.bg/news/809371.html

Служители на телевизия BiT излязоха с открито писмо до институциите и медиите, в което алармират за ...

Оставки и съд за виновните за срива на Търговския регистър!

https://frognews.bg/novini/ostavki-sad-vinovnite-sriva-targovskiia-registar.html

Зорница Даскалова, шеф на Агенцията по вписванията веднага да подаде оставка! Но не да я преместят на друго „мазно“ местенце, а да бъде разследвана. Изчезването, или дори дефектирането на дискове с информация от сървърите на Търговския регистър е престъпление от национално значение.

Луда санданчанка! С рекордните 3,45 промила алкохол в кръвта 34-годишна дама подкара мотоциклета си

http://www.struma.com/krimi/luda-sandanchanka-s-rekordnite-3-45-promila-alkohol-v-kruvta-34-godishna_137954/

Бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал. 1 от НК е образувано срещу М. П. /34г. / от гр. Сандански.

Около 08:05 часа вчера на ул. “Първи май“ в гр. Сандански, същата е управлявала мотоциклет „Ямаха“ с наличие на 3, 45 промила алкохол в издишания въздух. М. П. е задържана със заповед за задържане до 24 часа.

Р. Митева

Катастрофата на държавата провали Търговския регистър, а не обратното

https://frognews.bg/novini/katastrofata-darjavata-provali-targovskiia-registar-obratnoto.html

Масов взрив от коментари, че провалът с Търговския регистър е катастрофа на държавата и държавността. Според мен провалът с Търговския регистър е следствие от катастрофата на държавата и държавността.

Катастрофата на държавата провали Търговския регистър, а не обратното

https://frognews.bg/politika/katastrofata-darjavata-provali-targovskiia-registar-obratnoto.html

Масов взрив от коментари, че провалът с Търговския регистър е катастрофа на държавата и държавността. Според мен провалът с Търговския регистър е следствие от катастрофата на държавата и държавността.

Чаровната Нина Добрев обясни жаргони и думи от българския език във видео

http://www.varna24.bg/news/809364.html

Чаровната актриса Нина Добрев обясни жаргонни изрази и думи от българския език във видео за ...

Ансамбълът ни няма да участва на Световната купа в Минск

https://frognews.bg/novini/ansambalat-niama-uchastva-svetovnata-kupa-minsk.html

Ансамбълът на България е оттеглил заявката си за участие на Световната купа в Минск този уикенд.

Борисов: Създаваме мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

http://www.cross.bg/nyama-napravi-registur-1581581.html

/КРОСС/ След срива на Търговския регистър държавата смята да създаде Единно електронно хранилище, където всеки държавен регистър ще има копие. "Това предприятие на практика ще направи един склад за електронните данни", заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Той настоя при създаването му да бъде предвиден надзор, както има в строителството."За да може фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да може да следи и този процес", нареди Борисов.Решението ще бъде предложено за одобрение на Министерския съвет до 10 дни, информира вицепремиерът Томислав Дончев."Естествено няма да кажа къде ще бъде, но технически и нормативно ще уредим това, за да може да препятстваме бъдещи подобни кризи", коментира вицепремиерът.Проблемът с регистъра е от 10 август и се очаква да бъде решен окончателно до няколко дни. Дончев съобщи, че за това се работи денонощно, като функционалностите се възстановяват поетапно. Институциите уверяват, че проблемът е технически и с данните няма как да се злоупотреби.Дончев обаче посочи, че случилото се показва колко крехка и уязвима е цялата система, когато преминаваме към електронно управление и как "една техническа криза може да се превърне в икономическа, търговска и каква ли не друга"

Кралицата на театъра Доротея Тончева в Балчик

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7009271

Кралицата на театъра Доротея Тончева  в БалчикТя ще празнува рождения си ден в двореца на румънската кралица в Балчик. Малката, но елитна компания на съпруга ѝ Стефан Цанев, дъщерята Яна и финландския ѝ приятел Юсси ще изпие аперитива си в бистрото, известно като “Кралската изба”. След това ще вечеря в ресторант с кралското име “Корона”. Честито и наздраве!

Турция въведе сериозни наказателни мита за американски стоки

https://www.actualno.com/balkani/turcija-vyvede-seriozni-nakazatelni-mita-za-amerikanski-stoki-news_689951.html

С указ на президента Реджеп Тайип Ердоган Турция налага наказателни мита от между 10% и 140% на редица стоки, произведени в Съединените американски щати, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Според текста на указа, публикуван в Държавен вестник, наказателното мито се въвежда при вноса от САЩ на ориз, тютюн, алкохол, въглища, козметика и автомобили. По-рано Ердоган заплаши, че страната му ще бойкотира всякаква американска електроника. Actualno.com припомня, че през последните месеци

Ердоган вдига със 120 % митата върху американските автомобили

https://frognews.bg/svqt/erdogan-vdiga-sas-120-procenta-mitata-varhu-amerikanskite-avtomobili.html

С указ, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, се повишава със 120 % митата върху автомобилите, със 140 на сто - върху алкохолните напитки, а с 60 на сто - върху тютюна на листа.

В Троянския манастир очакват Борисов за празника Успение Богородично

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/v-troyanskiya-manastir-ochakvat-borisov-za-praznika-golyama-bogoroditsa

На този ден манастирът се изпълва и с миряни от цялата страна, дошли да се помолят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица

Полицаите излязоха на жътва! Тонове канабис в Петричко, лятната акция стартира

http://www.struma.com/krimi/policaite-izlyazoha-na-jutva-tonove-kanabis-v-petrichko-lyatnata-akciya_137953/

Започна жътвата на канабис в Петричк Гранична полиция, криминална полиция, специализиран отряд за въздушно наблюдение и полицаи от ОД на МВР Благоевград направиха оперативни групи, чиято цел е изкореняване на канабисовите насаждения в меката им, района на селата Тополница, Драгуш, Яворница, Първомай и други. Резултатите от жътвата ще съобщим по-късно.

П. Попов

Гришо срещу Миша Зверев късно днес в Синсинати

http://www.cross.bg/zverev-sinsinati-dimitrov-1581582.html

/КРОСС/ Григор Димитров ще започне участието си на турнира в Синсинати и защитата на титлата от миналата година още днес (15 август) в късните часове на деня. Българинът ще се изправи срещу 44-ия в света Миша Зверев, който се справи с Дамир Джумхур в първия кръг. Григор пък е поставен под номер 5 в схемата и започва направо от второто стъпало. Срещата между двамата ще е трета на централния корт и се очаква да започне около 21:00 - 22:00 ч. българско време. Това ще е четвърти мач между Димитров и по-възрастния брат Зверев. До сега българинът е безапелационен - 3 победи в 3 мача, всичките постигнати през 2017 г. 30-годишният Зверев е успявал да вземе по сет на Димитров в два от случаите.  Напрежението в Синсинати за Григор е голямо, тъй като той има да защитава шампионска титла и 1000 точки за световната ранглиста. При успех над Зверев, българинът ще играе срещу шампиона от "Уимбълдън" Новак Джокович или Адриан Манарино.

Повече от 31 са загиналите при срутването на мост на магистрала в Италия

http://www.moreto.net/novini.php?n=379893

Повече от 31 са загиналите при срутването на мост на магистрала в Италия. Сред жертвите има 3 деца, едно от които е на 8 години. Според италиански издания български шофьор на тир е паднал с камиона от моста, но е оцелял като по чудо и дори се е включил в спасителната акция.

Отново кражба на лек автомобил! „Тойота Рав“ паркиран в с.Баня изчезна, двама от Г.Делчев задигнаха велосипед от площадка и още

http://www.struma.com/krimi/otnovo-krajba-na-lek-avtomobil-toiota-rav-parkiran-v-s-banya_137952/

 В резултат на проведени издирвателни мероприятия във връзка с извършена, на 03.08.2018г. от междустълбищна площадка на жилищна сграда в гр.Гоце Делчев, кражба на велосипед, от полицейски служители на РУ-Гоце Делчев, са установени извършителите на деянието, а именно: К.М./30г./ и Н.Д./22г./ и двамата от гр.Гоце Делчев. За случая е уведомена РП-Гоце Делчев.

Полицейски служители на РУ-Разлог работят по получен сигнал за извършена, за времето от 21:15 часа на 13.08.2018г. до 08:30...

Продължава

"Сън": Мелания бие шута на Тръмп след края на мандата му

https://petel.bg/San--Melaniya-bie-shuta-na-Tramp-sled-kraya-na-mandata-mu__278380

Разводът на първото семейство на САЩ е въпрос на време, написа британският в. "Сън". Лондонският таблоид предположи, че Мелания Тръмп ...

Дилър на дрога се споразумя с прокуратурата във Варна, плаща глоба и няма да влиза в затвора

https://petel.bg/Dilar-na-droga-se-sporazumya-s-prokuraturata-vav-Varna--plashha-globa-i-nyama-da-vliza-v-zatvora__278379

Само 7 дни, след като е било образувано досъдебното производство срещу наркоразпространителя на марихуана и кокаин Християн П., той вече е...

Пълен абсурд: Дърво изпреварило общината, за да сътвори страшния инцидент в София

https://petel.bg/Palen-absurd--Darvo-izprevarilo-obshhinata--za-da-satvori-strashniya-intsident-v-Sofiya__278378

Сухо дърво падна и премаза две коли в центъра на София. Хората от съседните кооперации твърдят, че са подавали сигнали до общината за опас...

Тази СНИМКА на оцеляла част на моста в Генуа хвърли цял свят в ужас!

http://www.struma.com/lyubopitno/tazi-snimka-na-ocelyala-chast-na-mosta-v-genua-hvurli_137951/

В интернет се появи снимка на оцеляла част от моста в Генуа, който рухна и погуби живота на около 30 души, включително и на бебе. Както се вижда от фотоса, мостът е бил в отчайващо състояние. Вижда се разрушеният бетон, а също и ръждясалата метална конструкция под него. Съобщава се още, че срутването на моста е довело до повреждане на газопровод и изтичане на газ.

Причините са трагедията все още се установяват. Светкавицата е последната причина, довела до трагичния инцидент в Генуа....

Продължава

Четирима младежи се изгубиха в Родопите, намират ги в овчарник

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009914

Четирима младежи се изгубиха в Родопите, намират ги в овчарник8 полицаи, двама пожарникари, един родител и няколко групи доброволци издривха цяла нощ четирима младежи, които се изгубили в родопското село Петково. 15-годишно момче от селото, заедно с 20-годишно момиче и още още две момчета на 16 и 18 години изчезнали вечерта. сигналът, че няма следи от тях е предаден снощи към 22.

Водолази оглеждат потъналия кораб край Созопол

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/J5c4-tdojnQ/

korab-potynalВодолазни екипи на фирмите „Хидроремонт“ Варна и „Дийп дайв Системс“ ЕООД София, изследват потъналия кораб в залива на Созопол, който вече няколко дни е източник на мазутно замърсяване. В обследването участват и водолази-доброволци от Созопол. Събраните данни ще бъдат използвани за съставяне на техническо предложение за източване на горивото от плавателния съд. Очаква се вариантите за действие да бъдат предложени и обсъдени до няколко дни.

Междувременно, катер на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и влекач, са в района на загражденията около мазутното петно и ги пренасочват в зависимост от променената посока на вятъра и на морските течения.

Чудо: Статуя на Дева Мария в Аржентина заплака с кървави сълзи (ВИДЕО)

http://www.struma.com/lyubopitno/chudo-statuya-na-deva-mariya-v-arjentina-zaplaka-s-kurvavi_137950/

Очевидци разказват как очите на Божията майка започнали да се пълнят с червена течност

Чудо се случи в една от малките църкви на аржентинския град Сан Хосе де Метана, провинция Салта. Очевидци разказват как от очите на статуята на Дева Мария изведнъж започнали да се стичат кървави сълзи. Хиляди поклонници посетили веднага храма, за да видят плачещата Мадона, съобщава esoreiter.ru.

Скулптурата на Дева Мария е дарена на църквата в Сан Хосе де Метана от местния жител Фриас Мендоса. Света Богородица многократно му се явявала на сън. Затова решил да я дари на...

Продължава

Варна празнува!

https://dnes.dir.bg/varna/varna-praznuva

Честити да сте всички, здрави и вдъхновени в делата и мечтите си! - пожела кметът на града Иван Портних

Варна празнува! (снимки)

https://dnes.dir.bg/varna/varna-praznuva-snimki

Честити да сте всички, здрави и вдъхновени в делата и мечтите си! - пожела кметът на града Иван Портних

Празнична програма за Деня на Варна

http://nakratko.bg/category/58/163312/


Варна ще посрещне своя празник - 15-ти август - Свето Успение Богородично, с богата програма. Събитията са организирани от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия. Точно в 9 ч.

Първи снимки от огнения ад в Гложене! Вижте как пожар унищожи вековно културно наследство

http://www.struma.com/sinya-lampa/purvi-snimki-ot-ogneniya-ad-v-glojene-vijte-kak-pojar_137949/

Kaдри на унищожителния пожар в село Гложене. На снимките се вижда горящият покрив на читалище „Яким Десподов“. Той е рухнал от пламъците и е нанесъл непоправими щети на 100-годишната културна институция.

Припомняме, че пожарът лумнал около 5 часа тази сутрин. Огнените езици тръгнали от офиса на местната кооперация, който е залепен за читалището. Пламъците бързо се разраснали и обхванали покрива на културната институция. Той се сринал и нанесъл огромни поражения на...

Продължава

Цитат: Иво Божков

http://terminal3.bg/citat-ivo-bozhkov/

„Застрахователна компания завлича клиенти чрез фалит, охранители са във война един с друг, една дебела мутра е завзела половината от институциите за лична употреба, като срива някоя или фалира банка при нужда, хазартен бос залива де що има медия с най-успешната пирамида – талоните за търкане.

Абе просто картинката е умилителна и не знам за вас, но аз никога няма да се примиря да живея в такава кочина.“

Иво Божков

Съдът решава да остави ли в ареста Пейко Янков от групата на Очите

https://offnews.bg//temida/sadat-reshava-da-ostavi-li-v-aresta-pejko-iankov-ot-grupata-na-ochite-686309.html

В Специализирания наказателен съд е внесено искане от страна на Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо общинския съветник Пейко Димитров Янков. На 13 август той беше обвинен за участие в групата за рекет, нанасяне на телесни повреди и разпространение на наркотици на Митьо Очите. 

Делото ще се разгледа от 16 състав на Специализирания наказателен съд и е насрочено за 13.00 часа.

Пейко Янков, който е син на убития през 2007 година бизнесмен Димитър Янков и лидер на Свободен избор за либерална алтернатива” (СИЛА), се предаде в полицията.

С обвинение се сдоби и заместник-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. Според държавното обвинение той е помогнал на Очите да се укрие в периода от 2 до 5 август в турския град Истанбул.

Групата на "несебърския бос" беше разбита при спецакция на прокуратурата и МВР в началото на август. От разясненията на прокурори по случая властите са били наясно, че Димитър Желязков е напуснал страната и точното му местоположение било ясно. Той обаче не бил задържан, защото към този момент срещу него не е имало повдигнати обвинения. От прокуратурата са категорични, че няма теч на информация.

Желязков беше арестуван от турската полиция на 4 август в хотел в Истанбул. Очаква се той да бъде екстрадиран у нас.

Новите лични карти ще бъдат с чип и без промяна в цената

http://www.cross.bg/lichni-karti-dokyment-1581580.html

/КРОСС/ Няма да се променя таксата за новите лични карти с чип. Това категорично заяви зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за изграждането на централизирана система за издаване на новите лични документи с чип. Към този момент те се издават децентрализирано – на 30 места в България се произвеждат български документи за самоличност.Преди две години се предприеха действия за изграждане на централна система, като идеята е да се подобри сигурността. Очаква се да се направят две сгради – за административно обслужване и изготвяне на документи.И след промените, обаче, заявления ще се подават както и досега – в най-близкото районно управление. Документът ще се изработва в София и ще се транспортира обратно до съответното населено място.В заявлението гражданите трябва да посочат от къде ще вземат своя документ за самоличност. Цените за новите лични карти с чип се запазват същите. Очаква се единствената промяна да бъде във времето за изготвяне на документ експресна поръчка – от 12 на 24 часа, поясни Ципов пред "24 часа".Очаква се до края на 2019 г. държавата да започне да издава вече лични карти и паспорти с биометрични данни.Предвиждат се три основни образци на документи, като окончателно те ще бъдат одобрени, когато се избере изпълнител. Запазват се основните видове – картови и паспортови

Акция в Пиринско! Благоевградчанка пипната с цигари без бандерол, в гаража на мъж от с.Вълкосел намериха 78 кг ..

http://www.struma.com/krimi/akciya-v-pirinsko-blagoevgradchanka-pipnata-s-cigari-bez-banderol-v_137948/

В хода на акция по линия на противодействие на контрабандата, съхранението и незаконното разпространение на акцизни стоки, от полицейски служители на ОДМВР-Благоевград, е констатирано следното:

На 14.08.2018г., от полицейски служители на РУ-Гоце Делчев, е извършена проверка на пристройка, прилежаща към къща в с.Вълкосел, общ.Сатовча, обитавани от 54-годишен мъж от с.Вълкосел, при която е намерена самоделно направена машина за нарязване на тютюн, а в помещение приспособено за гараж е...

Продължава

"Рома" привлече световен шампион от "Севиля"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/15/3296429_roma_privleche_svetoven_shampion_ot_sevilia/?ref=rss


"Рома" взе 11-и нов футболист през лятото, след като подписа договор с халфа Стивън Нзонзи. Той преминава на "Олимпико" от "Севиля" срещу 26.65 милиона евро, като в договора има и бонуси на стойност 4 милиона евро.<br /><br />Договорът на Нзонзи с римските "вълци" е за четири сезона.<br /><br />Халфът прекара три години в "Севиля", където изигра 136 мача, в които реализира осем гола и даде седем асистенции. През лятото...

Китайският автомобилопроизводител BYD спечели търгове в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009901

Китайският автомобилопроизводител BYD спечели търгове в САЩКитайският производител на електрически автомобили BYD е спечелил търгове за доставка на превозни средства в американския щат Джорджа и град Атланта, събщиха от компанията в официално изявление този понеделник, съобщава bulgarian.cri.cn. BYD ще предостави щата Джоджа с договори за публични транзитни и транспортни средства,

Първият звънец заварва близо 50 училища в ремонт

http://www.cross.bg/godina-zaplata-detza-1581579.html

/КРОСС/ Близо 50 училища в страната ще открият учебната година с продължаващи ремонти в тях, стана ясно от Министерството на образованието. Това е под 10 на сто от всички школа, където тече обновяване на базата. Почти всички големи градове ще отворят врати с поне едно школо, което се е превърнало в строителна площадка. Ремонти ще има например, в образователните институции в София, Пловдив и Стара Загора. Това обаче нямало да попречи на учебния процес, щяла да бъде създадена организация за нормалното откриване на година, както и за провеждането на занятията, уверяват от ресорното министерство.В 832 школа в момента се извършват основни ремонти. 782 от тях по план трябвало да са приключили до 15 септември. Очаква се през 2018 – 2019 г. да бъдат обновени още над 500 образователни институции, в това число и детски градини. Стойността на проекта, който е финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“, е на стойност около 700 млн. лв.От образователното министерство прогнозират, че училищния праг през новата година ще прекрачат близо 60 000 първокласници. Със 75 000 първолаци миналата година беляза рекорд за последните 10 г. Най-малко малчугани пък са направили първите си стъпки в образованието през 2009 г. - 59 596.При задействането на държавния механизъм за връщането на деца в училище ресорното министерство е успяло да върне 24 000, но вторично от тях са отпаднали около 4000

Санкционираха берачи на липов цвят във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=379833

Автомобил с 40 кг семена от липа са засечени при проверки на горските стражари в Държавно горско стопанство „Суворово”, съобщават за Moreto.net. На нарушителите, които нямали необходимото разрешително за бране на билки за стопански цели, са съставени три акта и два констативни протокола по Закона за горите.

Изправят пред Темида 43-годишен наркопласьор за опит за изнасилване в Банско!

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b4%d0%b0-43-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%bb/

Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд 43-годишния Красимир Георгиев по обвинение за опит за съвкупление и държане на наркотични вещества с цел разпространение.Около 03:30 ч. на 03.01.2018 г. в апартамент в жилищна кооперация в гр. Банско обвиняемият, който е от Ямбол, употребил сила спрямо А.Н. от Бургас, като я ударил по бузата с юмрук, блъснал я на леглото и насилствено съблякъл дрехите й.

Чрез натискане на тялото и ръцете на пострадалата той извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление.

За да сломи съпротивата, обвиняемият отправял вербални заплахи срещу жената. По същото време Георгиев в съучастие с другия обвиняем по делото – С.П., без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – коноп (марихуана) и кокаин.

Дрогата, чиято обща стойност възлиза на 488,55 лева, била разпределена на дози и укрита в жилището и в лек автомобил. Красимир Георгиев бе задържан от полицейски служители към РУП – Банско след сигнал на телефон 112 за опит за изнасилване, подаден от приятел на жертвата, който съобщил, че жена е държана заключена против волята й в апартамент в града и съществува опасност за здравето й, предава „Флагман“.

Незабавно е предприета проверка по случая, органите на реда се отзовали на посочения адрес и младата жена е спасена. Предстои делото да продължи в съда, съобщиха от прокуратурата.

 

Материалът Изправят пред Темида 43-годишен наркопласьор за опит за изнасилване в Банско! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Международен фолклорен концерт на лятната сцена на НЧ “Светлина 1939”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vLeab1UtLcw/

На 15-ти август, ден в който почитаме и славим Божията майка, от 19.00 ч., на лятната сцена на НЧ “Светлина 1939” ще се състои Международен фолклорен концерт, с участието на гости от Индия, Словакия, Унгария, Израел. Канят се гражданите и гостите на Поморие да посетят събитието.

"Независен": Празният полет на генерала

http://clubz.bg/71915-nezavisen_prazniqt_polet_na_generala

 „Когато през май тази година 55-годишният президент на България Румен Радев отпътува на двудневно посещение в Москва, обществеността побърза да разсее впечатлението, че бившият командващ на Военновъздушните сили е проруски човек. Изявленията, че България трябва да балансира между Кремъл и Вашингтон, инициативата да се получи директен газ от Москва, както и съдебният процес в София срещу бившия министър на отбраната Никола Ненчев, където Радев свидетелства, че е по-добре военните самолети да бъдат обслужвани в Русия, отколкото в Полша, засилва подобни претенции на прозападни медии.

В края на краищата те открито пишат, че държавата със седем милиона души население се ръководи от човек, чиито убеждения са по-близко до Изтока, отколкото до Запада“, пише Горан Адамовски в статия за скопското електронно издание „Независен“.

 Точно този ореол го следва от началото на политическата му кариера, която изненадващо достигна до звездни висоти през януари 2017 г. Той успя да спечели втория тур на президентските избори с почти шестдесет на сто от гласовете срещу 36% за Цецка Цачева, кандидат на управляващата партия ГЕРБ. Радев бе независим кандидат, подкрепен от Българската социалистическата партия (БСП), корените на която са произлизат от бившите комунисти. Запознати твърдят, че гражданите наказаха поведение на премиера Бойко Борисов, който, опиянен от властта, не се постара да номинира силна фигура за президенсткото кресло, очаквайки лице, което ще следва сляпо неговата политика.

За разлика от него българите поискаха нещо ново и го получиха. Борисов по-късно се извини на поддръжниците си, признавайки, че е подценил противника.

„Радев никога не е показвал особен афинитет към политиката. Мисля, че той влезе в политиката само защото не е съгласен с това, което направи Борисов и неговия екип, особено що се отнася до отношението му към Въоръжените сили. Той почувства, че има подкрепа от военната среда и от обществото, и следователно влезе в президентската надпревара. Нещо подобно е и с мен, аз изобщо нямаше да направя партия, ако не бяха пагубните политики на Никола Груевски", подчертава Илия Николовски, пенсиониран македонски генерал, който сега е част от управляващото мнозинство в парламента в Скопие.

Той се среща няколко пъти с Радев, за когото изрича изключително достойни думи, що се отнася до професионалния му опит.

„Той е преминал през всички военни училища на Изток и Запад, получил е образованието си както в Русия, така и в САЩ. Минава за полиглот, владеещ английски, немски и руски език. Когато влезе в политиката, той се оттегли от военния пост. Интересното е, че в България, както и в други страни от НАТО, няма ограничения за влизане на военни лица в политиката, както е при нас, където трябва да минат три години от оттеглянето от военната функция до влизането в политиката. По това се различаваме с нашите източни съседи, но и в нещо друго: там независимо, че президентът и премиерът не са в съжителство, те са единодушни, когато става въпрос за националните интереси. Винаги казвам, че когато отидете някъде на посещение, не се говори лошо за страната, от която идвате, нито за страната, в която сте отишли“, заключава Николовски.

Радев има докторска дисертация по военни науки в областта на тактическото обучение на самолети и симулация на въздушния бой. През 2003 г. завършва колеж по авиация в САЩ и получава титлата „Магистър по военни стратегии".

„По-голямата част от всички тези аспекти за сигурност, операции, протоколи, тактики и стратегии ги е завършил в САЩ, а техните школи обръщат внимание на дипломатическото поведение и анализа, за разлика от Европа, където акцентът е поставен върху оперативността", поясняват информирани лица.

Една от ключовите точки в кампанията му за президент бе, че на България не бива да се позволява да става Мека за мигрантите, настоявайки Русия и САЩ да разрешат конфликта в Сирия. България, макар и в много по-малка степен от Македония, бе засегната от мигрантска вълна. Реторика, напомняща тази, използвана от неговия македонски колега г-н Георги Иванов, с когото се срещаха наскоро в София. Радев бе единственият български държавник сред мнозинството, който прие Иванов след напускането му на срещата с Никола Димитров и Зоран Заев.

Тези дни българският баща на нацията е във фокуса на интереса, защото се „нахвърли" на македонския премиер заради изказване, че Илинденското въстание е българско. Той не прие извинението на Заев във „Фейсбук“ и поиска анекс към договора за добросъседство между Македония и България.

„Договорът за добросъседство създаде някои предпоставки за започване на нова ера на добри отношения, но враговете на евроатлантическа Македония се опитват да подкопаят тези положителни процеси. В този смисъл пряката намеса на Русия в отношенията между македонската държава и църква от една страна, и българската държава и църква от друга страна, играе ключова роля. Започна с решението на синода на БПЦ да замрази отношенията с МПЦ, повлияно от същия център на властта.

Днес сме свидетели, че политици от България, които са повлияни от Изтока, настояват да създават проблем там, където го няма, с една цел: да изпълнят задачата на господарите си да попречат на Македония да влезе в НАТО чрез нарушаване на добросъседските отношения между двете страни. Вместо договорът да се прилага напрактика, има връщане към реториката на миналото, която никога не допринесла с нещо добро - нито за Македония, нито за България. Политиците, които служат на стереотипите от миналото трябва да престанат с опитите да режат клона на общото бъдеще на нас, младите поколения ", апелира Петър Богоески от реформаторското крило на ВМРО-ДПМНЕ.

Румен Радев ще остане на президентския пост поне до януари 2022 г. Дотогава обществеността, най-малкото в Македония, го моли да изгаси двигателите и да „лети" мирно в президентската резиденция.

Препечатваме статията от "Фокус".

Има ли Китай "скрит коз" за постигане на победа в търговската война?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/ima-li-kitai-skrit-koz-za-postigane-na-pobeda-v-tyrgovskata-voina-266499/

Пекин може да използва своите „неписани“ технологични правила като „невидимо оръжие“ срещу американските компании

Падна рекорд за преодоляване с велосипед на класиката Ком-Емине

https://offnews.bg//koloezdene/padna-rekord-za-preodoliavane-s-velosiped-na-klasikata-kom-emine-686308.html

Илко Илиев за трети път подобри рекорда за скоростно преминаване с велосипед на планинския маршрут от връх Ком до нос Емине.

Той измина разстоянието от 600 км по сложният старопланински релеф за 2 дни, 22 часа и 04 минути, като подобри предишния рекорд на Борислав Йорданов с 45 минути.

Организираното от СК "Вертикален свят" събитие бе подкрепено от много приятели и съмишленици. Те осигуряваха безопасността по преминаването на маршрута, а през повечето етапи с Илиев се движеха един или двама колоездачи, които имаха за цел да поддържат необходимият ритъм на движение според предварителния план.

През цялото време Илиев си позволи сън само два пъти – веднъж от 45 минути и втори път от 20 минути.

Въпреки тежкия терен и множеството възникнали усложнения по маршрута, целта беше постигната след рязко увеличаване на темпото в последния 100-километров участък до нос Емине.

Не се потвърждава информацията за оцелял български шофьор от трагедията в Генуа

http://nakratko.bg/category/25/163311/


Информацията за оцелял по чудо български тираджия при срутването на мост в Генуа не се потвърждава от големите медии в Италия. Това посочи генералният ни консул в Милано Росен Руфев. По думите му случката е повече в сферата на фантастиката.

Бургас зае първо място сред общините в "Екорали България" 2018

https://www.actualno.com/burgas/burgas-zae-pyrvo-mjasto-sred-obshtinite-v-ekorali-bylgarija-2018-news_689946.html

Община Бургас спечели първото място сред общините, които взеха участие в шестото поред издание на "Екорали България" за електрически превозни средства и автомобили, задвижвани от алтернативни енергии. В генералното класиране бургаският екипаж, съставен от автомобилните асове Стоян Апостолов и Павлина Апостолова, и състезавал се с общинския електромобил КИА СОУЛ, зае престижното 6-то място, съобщиха от пресцентъра на Общината. Именитите и опитни рали състезатели се срещнаха с кмета Дим

Дончев: Създаваме единно държавно хранилище

http://nakratko.bg/category/58/163310/


До 10 дни Министерски съвет ще предложи решение за създаване на единно държавно хранилище. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в началото на заседанието на МС, който говори по темата за спирането на Търговския регистър, предаде репортер на БГНЕС.

Дърво премаза две коли в центъра на София, започва дело срещу общината

https://frognews.bg/novini/darvo-premaza-dve-koli-tsentara-sofiia-zapochva-delo-sreshtu-obshtinata.html

Сухо дърво падна и премаза две коли в центъра на София. Хората от съседните кооперации твърдят, че са подавали сигнали до общината за опасното дърво.

Турските власти са осуетили 23 опита на гюленисти да избягат в България и Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009888

Турските власти са осуетили 23 опита на гюленисти да избягат в България и ГърцияТурските власти по охраната на границата с България и Гърция са заловили през юли 23 души, свързани с Фето-терористичната организация на проповедника Фетуллах Гюлен, които се опитали да избягат в Европа, предаде БТА. По информация от щаба на 54-та механизирана пехотна бригада, наричана "Гранични орли", която е дислоцирана край Одрин,

Борисов за Търговския регистър: Фирмите с най-ниски цени слагат калпави дискове

https://offnews.bg//politika/borisov-za-targovskia-registar-firmite-s-naj-niski-tceni-slagat-kalpa-686307.html

Фирмите, които участват с най-ниски цени, слагат и калпавите дискове. Това е заявил в началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Той коментира проблемът със срива на Търговския регистър, който поетапно възстановява от днес работата си.

Борисов каза, че ще бъде създадено единно държавно хранилище, където да се съхраняват данните от всички регистри. 

„Много важно е, като правим това да има и надзор, защото в строителството имаме надзор, който контролира строителството, но в изграждането на тези електронни системи няма надзор, така че това трябва да го отрегулираме. Защото фирмите, които участват с най-ниските цени, в последствие слагат и калпавите дискове. Така че да се направи надзор, който да може да следи този процес“, коментира премиерът.

„Кризата е голяма, но това е само един от регистрите, които има в държавата. От понеделник Държавна агенция „Електронно управление“ прави одит на софтуерното и хардуерно осигуряване на абсолютно всички информационни системи – до края на седмицата ще имаме доклад. Най-важното обаче – по нормативно изискване всеки подобен регистър, всяка база от данни трябва да е двойно и тройно осигурена. Информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира. Очевидно обаче има ситуации, където това не е достатъчно, и това, което се случи преди няколко дни е живо доказателство. За това до 10 дни ще предложим решение на Министерски съвет да създадем единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да си прави копие от информацията. Естествено, не мога да кажа къде ще бъде, но и технически, и нормативно ще уредим това, за да може да възпрепятстваме бъдещи подобни кризи. Това показва колко крехка и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от типа електронно управление. И съжалявам да го кажа, но суровата истина е, че ако искаме да няма повече подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Турция освободи задържаните гръцки военнослужещи

http://nakratko.bg/category/25/163309/


Турски съд разпореди да бъдат освободени двамата гръцки военнослужещи, които през март бяха арестувани на границата между двете страни. Двамата бяха обвинени в шпионаж, след като бяха арестувани на метри навътре в турската територия.

Салвини: Политиката на ЕС е виновна за рухването на моста в Генуа

http://clubz.bg/71914-salvini_politikata_na_es_e_vinovna_za_ruhvaneto_na_mosta_v_genua

Финансовата политика на Европейския съюз е причината за рухването на виадукта "Моранди" в Генуа. Това заяви италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини.

Той разкритикува остро строгите правила на ЕС след след трагедията, отнела живота на десетки хора, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според него именно заради тях Италия не е безопасна.

"Средства, които иначе биха били изразходвани за здравеопазване и безопасност според строгите правила, наложени от Европа, не се позволява да бъдат използвани", заяви евроскептичният политик пред местната станция "Радио 24".

Той отбеляза, че "постоянно трябва да се иска разрешение, за да се похарчат пари". 

"Това не бива да спира Италия да поддържа улиците и сградите си", допълни Салвини.

До момента е потвърдена смъртта на 42 души при рухването на моста вчера, заяви главният прокурор на Генуа Франческо Коци, цитиран от ДПА. Сред жертвите са трима непълнолетни. Броят на загиналите все още не е окончателен. Сред ранеите има и български гражданин.

По-рано днес италианският министър на транспорта Данило Тонинели обяви днес, че започва процедура по отмяна на концесията на магистралата след пропадането на моста и поиска оставката на ръководството компанията оператор "Аутостраде пер л'Италия" (Autostrade per l'Italia), подразделение на "Атлантия груп" (Atlantia group).

Той заяви още, че ще настоява и за значителни санкции, които могат да достигнат 150 милиона евро, като увери, че правителството ще извърши проверка на стари мостове и тунели в страната. 

Обявиха самоличността на нападателя, който блъсна хора пред парламента в Лондон

https://offnews.bg//sviat/obiaviha-samolichnostta-na-napadatelia-kojto-blasna-hora-pred-parlame-686306.html

Британската полиция обяви самоличността на шофьора, който вчера сутринта се вряза в пешеходци и в оградата на британския парламент.

Мъжът се казва Салих Хатер. Той е 29-годишен и е британски гражданин. Роден е в Судан.

Три адреса в Бирмингам и Нотингам са били претърсени във връзка с престъплението.

Хатер рани трима души - двама велосипедисти и един пешеходец. Двама от тях са в болница, а третият е прегледан на място.

Службите не са имали данни за него, а след ареста той не е съдействал с повече информация.

Салвини: Жертвите от трагедията в Генуа са 35

https://frognews.bg/novini/salvini-jertvite-tragediiata-genua-35.html

Вицепремиерът и вътрешен министър на Италия Матео Салвини написа в Туитър, че жертвите от трагедията в Генуа са 35. Малко по-рано италианска телевизия обяви по-висок брой на загиналите при срутването на мост на автомагистрала.

Новинарските емисии в Би Ай Телевизия са спрени, служителите не са получавали заплати от 2 месеца

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/15/3296414_novinarskite_emisii_v_bi_ai_televiziia_sa_spreni/?ref=rss


Служителите на Би Ай Телевизия излязоха с отворено писмо, в което се оплакаха, че от два месеца не са получавали заплати. Освен това опитите им да се срещнат със собственика на медията, за да разберат какво е бъдещето на телевизията, са неуспешни.<br /><br />Писмото е адресирано до медиите, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Съвета за електронни...

Изчезнаха 90% от пингвините в най-голямата колония

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/izcheznaha-90-ot-pingvinite-v-naj-goliamata-koloniia-6085492

Учените нямат представа на какво се дължи драстичният спад в броя на кралските пингвини на остров Ил о Кошон

Трус с магнитуд 4,7 стресна Централна и Източна Италия

http://www.cross.bg/magnityd-shteti-montechilfone-1581578.html

/КРОСС/ еметресение с магнитуд 4,7 в Централна и Източна Италия разтърси снощи адриатическото крайбрежие, но щетите изглежда са леки. Това съобщи Националният институт по геофизика и вулканология, цитиран от RAI News 24. Земетресението е станало в 23,48 ч. местно време (21,48 по Гринуич) близо до Монтечилфоне, на дълбочина 19 км, сочат първоначални данни на института.През април в същата местност - Молизе в провинция Кампобасо - бе регистриран трус с магнитуд 4,2, припомнят още от телевизията.Според различни източници на място за момента няма съобщения за щети, посочи гражданската защита в Тwitter.Пожарникарите съобщиха, че не са били викани за помощ.Кметът на Монтечилфоне Франко Палота каза пред журналисти, че в общината има само леки щети, главно пукнатини по някои сгради, но половината хора нямат ток.

Градско музикално-кулинарно забавление по повод празника на Варна

http://www.varna24.bg/news/809363.html

Свързани от любовта към една от централните градски улици във Варна, 9 пространства се обединяват ...

Сидеров vs. Симеонов: Патриотични (морски) издънки!

http://www.cross.bg/siderov-simeonov-komentira-1581577.html

/КРОСС/ Отново словесна стрелба в "Обединени патриоти". Този път заради затворените от вицепремиера Валери Симеонов заведения по морето. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заподозря "разпъването на чадър" над едни бизнесмени за сметка на други."Министър-председателят изпращал ли е членове на своето правителство, командировал ли ги е да извършват подобни действия – да водят със себе си полицаи, да затварят и въобще да тероризират българския туристически бизнес?" Този въпрос зададе Сидеров вчера пред бургаски медии, минути преди да влезе в местната здравна инспекция."Волен Сидеров и Валери Симеонов изгладиха доста по-сериозни противоречия назад във времето. Сегашните скандали вероятно са свързани с нещо на втори план, предстоящи избори например, но би трябвало сега да им е по-лесно, не вярвам да се издънят", коментира пред Bulgaria ON AIR политологът Първан Симеонов.По думите му, след края на европредседателството ни отново на дневен ред са се върнали "най-грозните" проявления на политиката и всички са започнали да се замерят с олигархични зависимости.На свой ред политическият анализатор Михаил Константинов отбеляза, че подобни микроскандали отдавна са омръзнали на публиката."На "Обединени патриоти" трябва да им се припомни, че не евроизборите бариерата може би ще стане 1/16, което означава, че те ще трябва да прескочат не 4, а 6%

Случаят с Бенчев показа политическия чадър, който има върху престъпността, заяви Атанасов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/15/3296413_gen_atanasov_opredeli_sluchaia_s_bencho_benchev_kato/?ref=rss


Случаят с Бенчо Бенчев е целенасочено мероприятие, избрано специално да се случи през август. Целта е да се удари "фасадната" опозиция в лицето на БСП. Това каза председателят на ДСБ и зам.-председател на "Демократична България" Атанас Атанасов в ефира на Би Ти Ви.<br /><br />Той добави, че Бенчев е избран за общински съветник от всички партии, защото "в Бургас нищо не се случва без гласовете на ГЕРБ". Попита и защо фирма на Димитър Желязков, известен...

Томислав Дончев: Изгорели дискови устройства са спрели Търговския регистър

http://www.moreto.net/novini.php?n=379891

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че проблемът с блокирания от дни Търговски регистър е чисто технически. "Става дума за технически проблем - изгорели дискови устройства. Последните 6-7 дни се работи постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация", настоя тоя.

Меле между влекач и две коли на пътя Девня-Белослав, дете е пострадало

https://petel.bg/Mele-mezhdu-vlekach-i-dve-koli-na-patya-Devnya-Beloslav--dete-e-postradalo__278377

10-годишно дете е пострадало при катастрофа между два леки автомобила и влекач. Това съобщиха от ОДМВР-Варна. Около 14.50 часа на 14 август п...

Моряк загина при пожарна на турски кораб край Крапец, води се разследване

https://petel.bg/Moryak-zagina-pri-pozharna-na-turski-korab-kray-Krapets--vodi-se-razsledvane-__278376

Окръжната прокуратура във Варна ръководи разследване на инцидент с кораб, плаващ под турски флаг, при който е загинал член на екипажа. Раз...

Съдът решава дали да остави в ареста Пейко Янков от бандата на Очите

https://petel.bg/Sadat-reshava-dali-da-ostavi-v-aresta-Peyko-YAnkov-ot-bandata-na-Ochite__278375

В Специализирания наказателен съд е внесено искане от страна на Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задърж...

Борисов от Троянския манастир: Каквото обещаваме, го изпълняваме (снимки)

https://petel.bg/Borisov-ot-Troyanskiya-manastir--Kakvoto-obeshhavame--go-izpalnyavame--snimki-__278374

След редовното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов посети Троянския манастир. Днес БПЦ отбелязва Успение Богоро...

"Хюриет": Водещи организации на турските делови среди искат по-строга парична политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009856

"Хюриет": Водещи организации на турските делови среди искат по-строга парична политикаВестник "Джумхуриет" и в."Хюриет" отделят внимание на първа страница на общата декларация на двете водещи организации на турските делови среди - Съюзът на турските борси и палати /ТОББ/ и Асоциацията на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ по повод кризата с националната валута. Двете организации заявавят,

Деца и възрастни от Асеновград се учиха да везат

https://www.actualno.com/asenovgrad/deca-i-vyzrastni-ot-asenovgrad-se-uchiha-da-vezat-news_689942.html

Проект „Завръщане към корените”, реализиран от Градската библиотека в Асеновград, събуди интереса на деца и възрастни към везбата. Общо над 40 малки и големи асеновградчани се включиха в двете паралелни работилници, провели се в асеновградската библиотека „Паисий Хилендарски“ и читалище „Н. Й. Вапцаров” в село Тополово, предаде кореспондентът на Actualno.com. В рамките на инициативата участниците се запознаха с произхода и значението н

Българи в Чехия: Петиция за Българския дом в Прага

http://www.eurochicago.com/2018/08/peticia-praga/

Българи в Чехия инициираха петиция за съхраняване на Дома на Българите в Прага, намиращ се на ул. "Америцка" 28, в центъра на чешката столица. Заради сградата на този Български дом Министерството на външните работи на Р. България води съдебна дела, за да изгони местни български организации, които го обитават. Петицията може да бъде видяна и подписана на следния адрес...

Бури и градушки в много градове в Сърбия, включително в Белград

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009855

Бури и градушки в много градове в Сърбия,
включително в БелградВ много градове в Сърбия снощи вилня буря с поройни дъждове и на места градушка, а в Белград духаше силен вятър, който събаряше дървета, предаде Танюг, цитирана от БТА.  Вятърът понесе чадъри и столове в заведенията в центъра на сръбската столица. Дъжд, силен вятър и градушка имаше в Банат, причинени са материални щети.

Атанас Атанасов: Случаят с Бенчо Бенчев показва политически чадър върху престъпността

http://nakratko.bg/category/59/163308/


Случаят с Бенчо Бенчев показа връзката и политическия чадър, който има върху престъпността у нас. Това посочи председателят на ДСБ Атанас Атанасов в студиото на "Тази сутрин".

Д-р Иван Маджаров: В случая с родилното в Карлово се подходи формално

http://www.cross.bg/madzharov-nyama-bolnitzata-1581576.html

/КРОСС/ След протестите на Карлово срещу закриването на АГ отделението се взе решение то да не бъде затваряно. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров обясни, че няма основание да се смята, че критериите се занижават и болницата всъщност покрива изискванията да има такова отделение. Той подчерта, че по-внимателно трябва да се подхожда към случаите, в които болничното заведение е единствено за общината. Има разлика между това дали осигурява родилната помощ на 100-хиляден град или е едно от многото лечебни заведения в голям град. В случая имаше формално отношение към ситуацията. Преди седмици родилка почина в болницата в Плевен след планово секцио. Маджаров коментира, че тази ситуация наистина е много тежка и призовава да не се съди предварително. Той коментира, че все още няма официален протокол от проверката на одита.

Кампанията на Тръмп съди бивша съветничка, Белият дом не гарантира, че той не е казал "негро"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/15/3296402_kampaniiata_na_trump_sudi_bivsha_suvetnichka_beliiat/?ref=rss


Кампанията на американския президент Доналд Тръмп заведе иск срещу бивша съветничка на държавния глава и звезда от реалити предавания, записвала тайно разговори с него, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си.<br /><br />Представители на кампанията я обвиняват, не е нарушила клауза за конфиденциалност, в разгара на остра размяна на реплики между нея и представители на президента и Белия дом. Повод за напрежението стана новината, че Омароса Маниголд Нюман публикува книга, в която...

Изложба на "Златните момичета" се открива на 21-и август в София

https://www.actualno.com/art/izlojba-na-zlatnite-momicheta-se-otkriva-na-21-i-avgust-v-sofija-news_689947.html

28 кадъра на Българската федерация по художествена гимнастика ще бъдат изложени между 20-и август и 5-и септември в градската градина до Народен театър „Иван Вазов“ Между 10-и и 16-и септември България ще събере най-талантливите състезателки по художествена гимнастика за най-значимото състезание в спорта. Поводът е Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в зала „Арена Армеец“ тази есен. Само няколко седмици преди началото на

Водещият модел UHD Blu-ray плейър DP-UB9000 на Panasonic спечели награда на EISA

http://www.cross.bg/eisa-zhyrito-dp-ub-1581575.html

/КРОСС/ Водещият модел UHD Blu-Ray плейър DP-UB9000 на Panasonic спечели престижната награда на EISA за High-End UHD Blu-Ray плейър 2018-2019 г. Това голямо постижение потвърждава високата класа на плейъра и лидерската позиция, която той заема на пазара, предлагайки най-високо качество на картината и звука. Основана през 1982 г., Европейската асоциация за образ и звук EISA (European Imaging Sound Association) е мултимедийна организация, която тества продукти в сферата на потребителската електроника. С членството на 53 специализирани списания от 25 страни, наградите на EISA се считат за едни от най-престижните потребителски препоръки, които продуктите могат да получат и ключов индикатор за най-добрите решения за покупка. UHD Blu-ray плейърът DP-UB9000 впечатли журито на EISA, описвайки го като „великолепно устройство от най-висока класа“. Със своите „висококачествени компоненти, персонализирана обработка и разширени потребителски настройки изстисква до последната капка всеки детайл от възпроизвежданите филми и музика“. Също така, журито на EISA отличи една от уникалните технологии на UB9000 за HDR обработка – HDR Optimiser (HDR оптимизатор), като обясни, че тя „подобрява извеждането на UHD HDR10 съдържание“

Цената на златото докосва половингодишно дъно

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-докосва-половингодишно-дъно_l.a_i.764268_at.1.html

Стойността на златото в сряда сутринта се понижава, оставайки на най-ниските нива за последната половин година. Рекордното стабилизиране на долара,...

Моряк загина на борда на турски кораб, български инспектори ще разследват инцидента

//dariknews.bg/regioni/varna/moriak-zagina-na-borda-na-turski-korab-bylgarski-inspektori-shte-razsledvat-incidenta-2114798

Окръжната прокуратура във Варна ръководи разследване на инцидент с кораб, плаващ под турски флаг, при който е загинал член на екипажа. Разследването е поето от следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура и се води по член 330, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Потвърдена е смъртта на 31 души в срутването на моста край Генуа

http://nakratko.bg/category/25/163307/


Потвърдена е смъртта на 31 души в срутването на моста край италианския град Генуа, съобщи агенция АНСА, цитирайки вътрешното министерство на Италия. Сред загиналите има три деца на възраст 8, 12 и 13 години.

Близо половината германци четат вестници всеки ден

https://www.investor.bg/medii/455/a/blizo-polovinata-germanci-chetat-vestnici-vseki-den-266504/

За последните 12 месеца печатните медии в Германия загубиха повече читатели, отколкото през предишната година

Хърватският министър на труда помогна за спасяването на сърби в бурното море край остров Брач

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009844

Хърватският министър на труда помогна за спасяването на сърби в бурното море край остров БрачХърватският министър на труда Марко Павич помогна за спасяването на двама сръбски граждани, баща и дъщеря от Белград, изпаднали в беда по време на силна буря в морето край остров Брач, съобщават хърватските медии, цитирани от БТА.  Бащата и дъщерта се опитвали да спасят корабчето си и да хвърлят котва, но паднали в морето.

Защо рухна мостът "Моранди" - първите версии

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/15/3296362_zashto_ruhna_mostut_morandi_-_purvite_versii/?ref=rss


"От самото начало с този мост има различни проблеми отвъд разходите за построяването му, които надхвърлиха проектния бюджет. Допуснати са грешки и рано или късно той трябва да бъде подменен. Не знам кога."<br /><br />Това пише през 2016 г. Антонио Бренчик, инженер и специалист по бетонни конструкции, който преподава в Университета на Генуа, по повод моста "Моранди, който рухна във вторник и отне животе на поне 35 души.<br /><br />Критичната статия бе...

Млад шофьор заби "Мерцедес" в светофар след катастрофа с такси във Варна

http://www.varna24.bg/news/809354.html

Млад шофьор се отърва по чудо невредим, след като управлявания от него "Мерцедес" се заби ...

Цветанов се преклони пред чудотворната икона на Света Богородица в Арбанаси

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009833

Цветанов се преклони пред чудотворната икона на Света Богородица в АрбанасиТази сутрин присъствах на празничната литургия в манастира „Свето Успение Богородично” в Арбанаси, като с мен беше и кметът на Велико Търново Даниел Панов. Това написа във фейсбук зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Днес, на "Голяма Богородица", манастирът има храмов празник, празнува и архитектурният резерват Арбанаси.

Честваме Успение Богородично

http://nakratko.bg/category/58/163306/


Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят.

Българинът консумира средно по 3,5 литра сладолед годишно

https://www.actualno.com/society/bylgarinyt-konsumira-sredno-po-35-litra-sladoled-godishno-news_689940.html

България се нарежда на 16-а позиция в Европейския съюз по производство и консумация на сладолед, показват данни на Евростат за миналата година. У нас се консумира средно по 3,5 литра сладолед годишно, което е под средното за Общността ниво от около 6 литра. Пазарът в България на вкусното лятно удоволствие надхвърля 100 млн. лева, показват данни на експерти в бранша. Най-голям производител на сладолед в Евросъюза е Германия. След нея се нарежда Италия, а на трета позиция е Франция.

Двамата гръцки граничари кацнаха в Солун, в църкви и манастири палиха свещи за тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009813

Двамата гръцки граничари кацнаха в Солун, в църкви и манастири палиха свещи за тяхЖан Клод Юнкер приветства освобождаването им от турския затвор, натискът започнал от срещата във Варна Послание на гръцки език изпрати шефът на ЕК Жан Клод Юнкер в "Туитър" по повод пускането на двамата гръцки военни от турския затвор. Той приветства освобождаването им с думите: "Във Варна казах на Ердоган,

Индия ще изпрати човек в космоса до 2022 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009812

Индия ще изпрати човек в космоса до 2022 годинаИндия планира до 2022 година самостоятелно да изпрати човек в космоса и първата своя пилотирана мисия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Те цитираха изказване на президента на страната Нарендра Моди по повод честването на Деня на независимостта на Индия. "Индия винаги е била в челните места на космическата наука,

Българинът консумира средно по 3.5 литра сладолед годишно, отчита Евростат

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/15/3296404_bulgarinut_konsumira_sredno_po_35_litra_sladoled/?ref=rss


През миналата година България е произвела около 26 млн. литра сладолед и по този показател се нарежда на 16-а позиция сред страните в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за производството на сладолед в съюза, предаде БТА. Така средната годишна консумация на сладолед в страната е била около 3.5 литра на човек, което е под средното за ЕС, където годишната консумация е била около 6 литра на европеец.<br /><br />Пазарът на сладолед в България надхвърля около 100 млн. лева, показват...

"Рапана" е вече с видеонаблюдение, от 900 книги са останали няколко

http://www.moreto.net/novini.php?n=379866

Отворената библиотека „Рапана“, която краси входа на Морската градина във Варна, е оборудвана с интелигентна система за видеонаблюдение, която да гарантира съхранението на книгите, научи Moreto.net. Една от водещите компании в проектирането, изграждането и интегрирането на различни системи за сигурност и управление съдейства за възобновяване зоната за четене, като предостави и монтира безплатно IP камери с висока резолюция, които са свързани с интернет.

Млада музикантка реши да обиколи света, но бе изнасилена и убита още в първата страна

http://www.struma.com/lyubopitno/mlada-muzikantka-reshi-da-obikoli-sveta-no-be-iznasilena-i_137947/

Мария Матус Тенорио обичаше да пее и да свири на синтезатор. На 25 години тя осъзнава, че трябва да пътува по света и да покаже творчеството си на хората. И го направи. От Мексико тя отиде в Коста Рика, пише блиц. Там мексиканката с филипинско-белгийски произход се срещна с британка, с която по-късно стана приятелка, и заедно разглеждаха страната в продължение на една седмица.

Един ден обаче двама мъже ги нападнаха и се опитаха да ги ограбят. Инцидентът стана на плажа. Приятелката...

Продължава

Япония отбелязва 73 години от капитулацията си във Втората световна война (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009817

Япония отбелязва 73 години от капитулацията си във Втората световна война (Снимки)Япония отбелязва днес 73 години от капитулацията си във Втората световна война, предадоха световните агенции. Премиерът на страната Шиндзо Абе и император Акихито участваха във възпоминателна церемония в зала "Нипон Будокан" в Токио по случай годишнината. "Никога няма да забравим, че сегашният мир и благоденствие са постигнати благодарение на

Хърватски министър спаси баща и дъщеря при буря в Адриатическо море

https://dnes.dir.bg/svyat/harvatski-ministar-spasi-bashta-i-dashterya-pri-burya-v-adriatichesko-more

Северната част на Адриатическо море и средна Далмация вчера бяха връхлетени от силна буря с гръмотевици

Преглед на икономическите теми в печата, 15 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-15-август_l.a_i.764267_at.1.html

"Бългapия избpa "чaĸaлнятa нa чaĸaлнятa" зa eвpoзoнaтa"  Aĸo пpaвитeлcтвoтo e cepиoзнo в нaмepeниятa cи, щe тpябвa дa нaпpaви нaй-знaчимитe...

Дилърите от Браниполе зареждали всеки месец Пловдив с “трева“ от Петричко

http://www.struma.com/krimi/dilurite-ot-branipole-zarejdali-vseki-mesec-plovdiv-s-treva-ot_137946/

Апелативният съд ги остави зад решетките

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд-Пловдив, който задържа четиримата мъже, арестувани с 3,5 кг марихуана при полицейска операция край Пловдив. На 4 август вечерта на автомагистрала "Тракия", на влизане в града при отбивката на Радиново, са спрени за проверка пежо и мотоциклет "Ямаха". В автомобила пътували Айкан Камберов/20/ и Никола Сиваков /23/, а ямахата управлявал 48-годишния Георги Неделчев от Белащица.

Според прокуратурата...

Продължава

Католици в Пенсилвания прикриват 300 свещеници педофили

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009791

Католици в Пенсилвания прикриват 300 свещеници педофили 
Епископи и други високопоставени католически духовници в американския щат Пенсилвания са прикривали сексуални посегателства върху деца, извършвани от над 300 свещеници за период от 70 години, пише "Ню Йорк таймс", като се позовава на доклад от съдебно разследване. Според огласения вчера доклад на т.нар.

Светла Несторова: Потърпевшите от фалита на ЗК „Олимпик” трябва да сключат веднага нови полици

http://www.cross.bg/nestorova-obyasni-politzi-1581574.html

/КРОСС/ Много е важно засегнатите от фалита на ЗК „Олимпик“ да сключат нови полици възможно най-бързо от днес до 18 август, за да са покрити и защитени. Това посочи Светла Несторова, която е председател на Асоциацията на българските застрахователи по повод фалита на кипърското дружество. Тя уточни, че компанията не е български застраховател. „Регистрирана и лицензирана е в Кипър и работи у нас на принципа на свобода на установяване. Голямата част от портфейла й са застраховките „Гражданска отговорност” – 200 хил. автомобила. Може да кажем, че е кипърска компания, но развива дейността си у нас”, посочи тя. Според съществуващото законодателство на ЕС, надзорът на застрахователното дружество се извършва от страната, в която то е лицензирано – съответно Кипър. Несторова обясни, че Кипърският надзор е реагирал бързо, преди няколко месеца, но не е била дадена гласност на това. Не се знае дали това е умишлен фалит, но според нейната професионална оценка, този сектор страда от липсата на премии и ниски цени и това е едно логично развитие на нещата, след като почти целия портфейл на тази компания е бил съставен от полици „Гражданска отговорност“. Несторова обясни, че Кипърския гаранционен фонд ще трябва да обезщети засегнатите граждани у нас

"Верея" се раздели с Иван Колев, сърбинът Небойша Лекич пое отбора

https://www.24chasa.bg/sport/article/7009796

"Верея" се раздели с Иван Колев, сърбинът Небойша Лекич пое отбораРъководството на "Верея" се раздели със старши - треньора Иван Колев след четвъртия кръг на Първа лига. Това съобщиха от старозагорския футболен клуб. Старозагорският клуб благодари на Колев за съвместната работа и му пожелава бъдещи успехи. Новият треньор на "Верея" е Небойша Лекич, който утре (сряда) ще проведе първа тренировка с отбора на

Вижте къде ще спира водата в София

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-vodata-sofiia-2018-08-15.html

На 16 август 2018 г. (четвъртък), във връзка с пресвързване на довеждащ водопровод над с. Мърчаево и с. Владая, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Екипът от журналисти: В телевизия Би Ай Ти се настани тишината

https://www.mediapool.bg/ekipat-ot-zhurnalisti-v-televiziya-bi-ai-ti-se-nastani-tishinata-news282751.html

Достъпът до нюзрума на телевизия Би Ай Ти е спрян за малкото останали журналисти в медията, съобщава нейният екип в отворено писмо, адресирано до останалите медии и всички държавни институции. Журналистите не са получавали заплати за последните два месеца, информация за състоянието на медията няма, а собственикът е неоткриваем.   “В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш“, се казва в отвореното писмо. Екипът на медията разказва, че след продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик е спрял всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите са били освободени. До миналата седмица в ефир се излъчваха единствено новините. Поради възникнал технически проблем вече и това не е възможно. “Информация липсва, собственикът е неоткриваем, а служителите не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни дори достъпът ни до него е спрян. Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?“, питат журналистите. Те допълват, че всяка частна компания има свободата да избира как да се развива и дали да продължи да съществува, но това не бива да става за сметка на служителите. Екипът на Би Ай Ти настоява за адекватни действия от страна на ръководството на телевизията и компетентните органи в държавата. “Само така ще докажем, че България е страна-член на ЕС, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, означава, че и обществото, и медиите имат много дълъг път пред себе си, преди да се нарекат истински свободни“, се казва в отвореното писмо. В началото на февруари българските емигранти в САЩ братята Павел и Румен Вълневи продадоха телевизията си "Би Ай Ти" (BiT), която стартира на 14 септември  2015 г.  Собственик стана телевизионният продуцент Мирослав Янев, който е работил по форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. той бе изпълнителен директор на продуцентската компания "МедияПро Ентъртаймънт", която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises). След сделката новият собственик обяви, че телевизия ще се превърне в хибрид между традиционната и дигитална телевизия. Старите предавания ще бъдат трансформирани, ще се влеят нови лица. "Вярваме, че продуктът ни ще бъде атрактивен за рекламодателите и ще позволи на новия проект да се самоиздържа и развива", се казваше в изявлението. Нищо от това не се случи, а телевизията започна да върви стремглаво към затваряне.

Журналистите от Би Ай Ти: В телевизията се настани тишината

https://www.mediapool.bg/zhurnalistite-ot-bi-ai-ti-v-televiziyata-se-nastani-tishinata-news282751.html

Достъпът до нюзрума на телевизия Би Ай Ти е спрян за малкото останали журналисти в медията, съобщава нейният екип в отворено писмо, адресирано до останалите медии и всички държавни институции. Журналистите не са получавали заплати за последните два месеца, информация за състоянието на медията няма, а собственикът е неоткриваем.   “В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш“, се казва в отвореното писмо. Екипът на медията разказва, че след продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик е спрял всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите са били освободени. До миналата седмица в ефир се излъчваха единствено новините. Поради възникнал технически проблем вече и това не е възможно. “Информация липсва, собственикът е неоткриваем, а служителите не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни дори достъпът ни до него е спрян. Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?“, питат журналистите. Те допълват, че всяка частна компания има свободата да избира как да се развива и дали да продължи да съществува, но това не бива да става за сметка на служителите. Екипът на Би Ай Ти настоява за адекватни действия от страна на ръководството на телевизията и компетентните органи в държавата. “Само така ще докажем, че България е страна-член на ЕС, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, означава, че и обществото, и медиите имат много дълъг път пред себе си, преди да се нарекат истински свободни“, се казва в отвореното писмо. В началото на февруари българските емигранти в САЩ братята Павел и Румен Вълневи продадоха телевизията си "Би Ай Ти" (BiT), която стартира на 14 септември  2015 г.  Собственик стана телевизионният продуцент Мирослав Янев, който е работил по форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. той бе изпълнителен директор на продуцентската компания "МедияПро Ентъртаймънт", която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises). След сделката новият собственик обяви, че телевизия ще се превърне в хибрид между традиционната и дигитална телевизия. Старите предавания ще бъдат трансформирани, ще се влеят нови лица. "Вярваме, че продуктът ни ще бъде атрактивен за рекламодателите и ще позволи на новия проект да се самоиздържа и развива", се казваше в изявлението. Нищо от това не се случи, а телевизията започна да върви стремглаво към затваряне.

Федерер би подкрепил гейовете в тениса

https://offnews.bg//tenis/federer-bi-podkrepil-gejovete-v-tenisa-686304.html

Като добър и толерантен към различните се показа швейцарския тенисист Роджър Федерер.

20-кратният победител в турнири от Големия шлем беше попитан за отношението си към гейовете в навечерието на Ю Ес Оупън, тъй като в рамките на турнира се предвижда събитие с участието на единствения открит хомосексуалист в тениса на ниво АТР Брайън Вахали, който обаче вече е прекратил кариерата си.

"Няма никакви проблеми, поне за мен. Мисля, че и останалите играчи ще приемат положително едно такова нещо. За мен няма значение кой си и откъде идваш, важното е да си открит. Да, сега няма такива хора в АТР. Не знам защо, може би просто няма гейове или пък са решили да не споделят това.

Мисля, че и на самия човек му става по-леко като се разкрие, а и като цяло смятам, че хората трябва да се подкрепят един друг", казва Федерер, който в момента участва на турнира Мастърс в Синсинати.

Преди време тенисистът Сергей Стаховски заяви, че при мъжете няма гейове, докато при жените поне половината от тенисистките са лесбийки. В исторически план това не е някаква новина, тъй като е достатъчно да споменем името на Мартина Навратилова.

Ето как започнаха празненствата във Варна, официалната програма продължава почти до полунощ (снимки)

https://petel.bg/Eto-kak-zapochnaha-praznenstvata-vav-Varna--ofitsialnata-programa-prodalzhava-pochti-do-polunoshh--snimki-__278372

снимки Булфото Празникът на Варна - 15-ти август, Свето Успение Богородично, започна днес по традиция със Света литургия и благодарствен ...

Дългият сън крие смъртна опасност

http://www.moreto.net/novini.php?n=379828

Дългият сън е свързан със смъртна опасност, тъй като предизвиква проблеми със сърцето, установиха учени от германския университет в Кил, съобщава сайтът Сайънс алърт. Специалистите анализирали 74 изследвания, обхванали над 3 милиона души.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване