Два автомобила се удариха, след което се забиха във влекач по пътя Девня - Белослав

http://www.varna24.bg/news/809412.html

Вчера, около 14:50 ч. по пътя Девня – гр. Белослав, на кръстовището за кв. Повеляново, което е ...

Турски съд отказа да освободи американския пастор Брънсън

http://clubz.bg/71924-turski_syd_otkaza_da_osvobodi_amerikanskiq_pastor_brynsyn

Турски съд отхвърли искането на американския пастор Андрю Брънсън да бъде освободен от домашен арест по време на процеса срещу него по обвинения в тероризъм.

Адвокатът на Брънсън - Исмаил Чем Халавурт, е подал искането на 14 август, около седмица след като предишната му жалба беше отхвърлена от турския съд в западната провинция Измир.

И второинстационният съд в Измир отхвърли днес жалбата му и я изпрати до по-горната инстанция.

Брънсън, който живее в Турция от над две десетилетия, е обвинен, че е помагал на поддръжниците на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен. Турските власти сочат Гюлен за главния организатор на опита за преврат от 2016 г., при който бяха убити 250 души.

Той също така беше обвинен, че е оказвал подкрепа на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), определена като терористична организация от Турция и САЩ

Продължителното задържане на Брънсън напрегна още повече отношенията между Турция и САЩ, допълнително изострено заради факта, че Турция подкрепи Иран и заяви, че няма да се съобрази със санкциите на Вашингтон срещу ислямската република. Това доведе до икономически и политически санкции от страна на САЩ на техен важен съюзник в НАТО.

Пастор Брънсън беше освободен под домашен арест на 25 юли. Съдът му нареди да носи електрическа гривна по всяко време и му забрани да пътува извън страната.

Следващото му изслушване като част от процеса е насрочено за 12 октомври.

Тръмп разочарован, Анкара предупреди Вашингтон да не се намесва в турското правосъдие

Президентът Доналд Тръмп е разочарован от факта, че Турция не е освободила пастор Брънсън, въпреки натиска върху Анкара да го освободи след две години задържане.

"Президентът изпитва огромно чувство на неудовлетвореност от факта, че пастор Брънсън не е освободен, както и от факта, че други граждани на САЩ и служители на дипломатически учреждения не са били освободени", заяви прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс на брифинг днес.

От своя страна говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че очаква проблемите с Съединените щати, които удариха силно по лирата, да бъдат решени, но Вашингтон трябва да спре с опитите си за намеса в турското правосъдие.

Ибрахим Калън заяви на пресконференция, че президентът Ердоган ще разговаря на 15 август с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Емануел Макрон - на 16 август, за актуалните проблеми в отношенията между Турция и САЩ

"Искането за разговори с Ердоган идва от германския и френския лидер", уточни Калън. Тези контакти са ясни индикации за нарастващата реакция срещу администрацията на Тръмп, добави той, като отбеляза, че разговорите със САЩ ще продължат, но само "ако те покажат конструктивна позиция".

Калън заяви, че Турция ще упражни правата си, ако САЩ не доставят джетовете F-35 джетове на Анкара.

Лирата, която набра известна сила срещу долара днес, ще продължи да се възстановява, добави той. Курсът на лирата се движи между 6 - 6.14 за долар. "Виждаме, че подобрението [в стойността на турската лира] е започнало благодарение на мерките, които е предприела нашата държава. Ние не поддържаме търговска война".

За днес е предвидена среща на президента Ердоган с емира на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани - посещение, описано от Кълън като "ясна подкрепа" от страна на правителството на Катар за Турция в икономическата война със САЩ.

"Всичко е по-евтино": турската криза - голям късмет за туристите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010125

"Всичко е по-евтино": турската криза - голям късмет за туриститеНасир Елнабир, саудитски тийнейджър, дошъл да прекара няколко дни в Истанбул със семейството си, излиза с широка усмивка на лицето от луксозен бутик. "Всичко става все по-евтино", казва той, смеейки се. "Това, което струваше 1000 долара вчера, ми струва 600 долара днес". Макар да е синоним на спад на покупателната способност за турците,

Важно след фалита на ЗК "Олимпик": Застраховките „Гражданска отговорност“ могат да се сключват с друг застраховател от днес

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-sled-falita-na-zk-olimpik-zastrahovkite-grajdanska-otgovornost_137964/

Уведомяваме всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания Олимпик АД клон България, която ще се прекрати на 17 август 2018 г., че е създадена необходимата организация и Гаранционният фонд е осигурил техническа възможност за сключване на нови полици с други застрахователи от днес 15 август 2018 г.
Периодът на покритие по новата полица трябва да започва най-рано от 18.08.2018 г. (събота) от 00:00 ч.

Полиците, сключени...

Продължава

Делото за уволнението на Ченалова се върна на първа инстанция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/15/3296489_deloto_za_uvolnenieto_na_chenalova_se_vurna_na_purva/?ref=rss


Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на първата инстанция, с което беше потвърдено уволнението на Румяна Ченалова от съдебната система, информира news.lex.bg. Причината - първото решение няма мотиви, затова друг тричленен състав на ВАС ще трябва наново да разгледа случая.<br /><br />Румяна Ченалова, станала известна от записите "Яневагейт", беше уволнена преди две години и половина след дисциплинарно производство, в което бяха обединени...

Турция „зашлеви” САЩ с 140-процентови мита

http://www.moreto.net/novini.php?n=379899

Турция обяви, че увеличава митата върху американски стоки, включително тютюн, автомобили и алкохол, съобщават "Дейли сабах" и "Ройтерс". Вицепрезидентът Фуат Октай заяви, че мярката е в отговор на удвоените от Вашингтон мита върху турска стомана и алуминий, което той определи като "умишлена икономическа атака".

Автобус се блъсна в тролей на бул. "Сливница"

http://www.varna24.bg/news/809408.html

Вчера, около 19:00 ч., 58-годишен водач на автобус "Мерцедес“, движещ се по линиите на ...

Италиански вицепремиер обвини Бенетон за рухналия мост в Генуа

https://frognews.bg/novini/italianski-vitsepremier-obvini-beneton-ruhnaliia-most-genua.html

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо обвини за недобрата поддръжка на рухналия виадукт компанията собственик на тази част от магистралата.

Италиански вицепремиер обвини Бенетон за рухналия мост в Генуа

https://frognews.bg/svqt/italianski-vitsepremier-obvini-beneton-ruhnaliia-most-genua.html

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо обвини за недобрата поддръжка на рухналия виадукт компанията собственик на тази част от магистралата.

България и Унгария ще си сътрудничат по въпросите на ядреното регулиране

https://www.actualno.com/business/bylgarija-i-ungarija-shte-si-sytrudnichat-po-vyprosite-na-jadrenoto-regulirane-news_689977.html

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество и обмен на информация по въпросите на ядреното регулиране между Агенцията за ядрено регулиране на Република България и Унгарския държавен орган за атомна енергия като основа за водене на преговори. Проектът на Споразумение предвижда предоставяне на информация между страните в областта на ядрената безопасност, радиационна защита, управлението на радиоактивни отпадъци, дейности свързани с гаранциите, аварийна готовност

Вендета с метални пръти и дървени тояги на метри от полицейско управление във Велинград!

http://www.struma.com/sinya-lampa/vendeta-s-metalni-pruti-i-durveni-toyagi-na-metri-ot_137963/

Четирима са задържани заради сбиване във Велинград. Инцидента е станал вчера следобед на паркинг, намиращ се на метри от сградата на полицейското управление. Четирима жители на велинградския квартал „Анезица“ причакали в района на паркинга двама, живеещи в същия квартал на курортния град, пише Трафик нюз бг.

Последвало сбиване, при което били използвани дървени и метални пръти. Поради близостта на полицейското управление полицейската реакция била изключително бърза....

Продължава

Чудотворна икона поведе литийното шествие в Деня на Варна (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7010106

Чудотворна икона поведе литийното шествие в Деня на Варна (Снимки)

Чудотворната икона на Света Богородица поведе литийното шествие в Деня на Варна. Празникът започна с тържествена архиерийска литургия в катедралния храм „Свето Успение Богородично”, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. На службата присъстваха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, варненски депутати,

МС намаля таксите за предоставяне на електронни съобщителни услуги

https://www.actualno.com/society/ms-namalja-taksite-za-predostavjane-na-elektronni-syobshtitelni-uslugi-news_689976.html

Правителството прие изменение на Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения. С решението се намаляват еднократната и годишната административни такси за предоставяне на електронни съобщителни услуги чрез мрежата с национален обхват 2.6 GHz, отпада и критерият за определяне на таксите според броя на жителите в обслужваната зона в обхвати 3.6 GHz и 26 GHz. Приетите промени целят насърчаване на инвестициите в инфраструктурат

С 15 години се удължава концесионният договор за находище „Огняново-77“

https://offnews.bg//ikonomika/s-15-godini-se-udalzhava-kontcesionniat-dogovor-za-nahodishte-ognia-686319.html

С 15 години ще бъде удължен концесионният договор за находище „Огняново-77“, разположено на територията на област Пазарджик. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, приемайки исканата от концесионера - „Огняново-К“ АД, промяна. От дружеството мотивират искането си с наличието на запаси в находището, които биха останали неиззети.

Концесионният договор за находище „Огняново-77“ е сключен през 2001 г, за срок от 20 години. От него се добиват строителни материали - варовици.

С друго свое решение правителството разреши да бъдат прехвърлени правата и задълженията по предоставена концесия.

Софийското дружество „Моние България“ ЕООД е новият концесионер на находище „Блатото“ и на находище „Конак Тарла“, от които се добиват строителни материали - глини. Находищата се намират на територията на община Стралджа, област Ямбол. Концесията за тях е предоставена през септември 2004 г. за 35 години на „Керамична къща Стралджа“ ЕООД, гр. Стралджа. С днешното решение на МС правата и задълженията по предоставените концесии се прехвърлят изцяло на „Моние България“ ЕООД, като условията по концесионните договори остават без промяна.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за един от общинарите на Очите

http://www.struma.com/sinya-lampa/specprokuraturata-poiska-postoyanen-arest-za-edin-ot-obshtinarite-na-ochite_137962/

Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо общинския съветник от Несебър Пейко Димитров Янков. Делото ще се разгледа днес, в 13 часа, от 16 състав на Специализирания наказателен съд. Обвиняемите са заявили, че не желаят да бъдат снимани. В понеделник, 13 август, Специализираната прокуратура повдигна обвинения на Пейко Янков.

Той е обвинен за участие в организираната престъпна...

Продължава

Блъснаха 15-годишно момче по ул. "Братя Миладинови"

http://www.varna24.bg/news/809407.html

Вчера, около 20:00 ч., по ул. "Братя Миладинови“ в посока ул. "Пирин“, водачът Б. Л., на ...

Борисов благодарен за строените по времето на Живков мостове и виадукти (стенограма)

https://petel.bg/Borisov-blagodaren-za-stroenite-po-vremeto-na-ZHivkov-mostove-i-viadukti--stenograma-__278390

Да благодарим на тези, които са ги направили 80-та година или 85-та, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържа...

Броят на жертвите след трагедията в Генуа достигна 35

https://petel.bg/Broyat-na-zhertvite-sled-tragediyata-v-Genua-dostigna-35__278389

Вицепремиерът и вътрешен министър на Италия Матео Салвини написа в Туитър, че жертвите от трагедията в Генуа са 35, предаде БГНЕС. Малко по-...

НАСА не намери марсохода Opportunity след прашната буря

https://petel.bg/NASA-ne-nameri-marsohoda-Opportunity-sled-prashnata-burya__278393

В началото на юни над Червената планета се разрази прашна буря. От малък местен феномен тя се превърна в събитие с планетарен мащаб. Прахъ...

Шефът на автомобилната администрация ще съди Николай Колев-Босия

https://petel.bg/SHefat-na-avtomobilnata-administratsiya-shhe-sadi-Nikolay-Kolev-Bosiya__278392

Снимка Булфото Директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) Дамян Войновски обяви в ефира на Би Ти Ви, че е наел...

Ето го турсикят кораб, на който пожар уби човек днес край Крапец (СНИМКИ)

https://petel.bg/Eto-go-tursikyat-korab--na-koyto-pozhar-ubi-chovek-dnes-kray-Krapets--SNIMKI-__278391

Снимки: Булфото Член на екипажа на турски кораб е загинал при пожар на борда в български води Според официалната информация след полуно...

Водолази извършват оглед на потъналия кораб край Созопол

http://www.cross.bg/sozopol-nyakolko-korab-1581588.html

/КРОСС/ Водолазни екипи на фирмите „Хидроремонт“ Варна и „Дийп дайв Системс“ ЕООД София, изследват потъналия кораб в залива на Созопол, който вече няколко дни е източник на мазутно замърсяване. В обследването участват и водолази-доброволци от Созопол. Събраните данни ще бъдат използвани за съставяне на техническо предложение за източване на горивото от плавателния съд. Очаква се вариантите за действие да бъдат предложени и обсъдени до няколко дни. Междувременно, катер на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и влекач, са в района на загражденията около мазутното петно и ги пренасочват в зависимост от променената посока на вятъра и на морските течения.

Ужилените от Олимпик вече могат да изберат друг застраховател

https://offnews.bg//ikonomika/uzhilenite-ot-olimpik-veche-mogat-da-izberat-drug-zastrahovatel-686315.html

Всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания Олимпик АД клон България, която ще се прекрати на 17 август 2018 г., вече могат да сключват нови полици с други застрахователи. Това обявиха от Комисията за финансов надзор.

От ведомството са категорични, че е създадена необходимата организация и Гаранционният фонд е осигурил техническа възможност за сключване на контрактите.

Периодът на покритие по новата полица трябва да започва най-рано от 18.08.2018 г. (събота) от 00:00 ч.

Полиците, сключени със Застрахователна компания Олимпик АД, ще осигуряват покритие до 23:59:59 часа на 17 август 2018 г.

Отнемането на лиценза на дружеството в Кипър засегна около 200 000 българи, които имат полици за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" в българския клон. 

Според застрахователи, с които OFFNews разговаря, в компаниите от бранша обаче няма 200 000 нови стикера в наличност, което може да предизвика проблем за много хора. Още не се знае кога клиентите, ужилените от краха на ЗК "Олимпик" ще получат парите си и дали това изобщо ще се случи.

Пиян австриец нокаутира камериерка на Златни пясъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010097

Пиян австриец нокаутира камериерка на Златни пясъци33-годишен турист от Австрия изкара едно денонощие в ареста на Пето РПУ, след като се развилня в хотела, в който е отседнал и нокаутира камериерка. Инцидентът станал около 10 часа. Въпреки ранния част туристът бил видимо почерпен. Той вдигнал панаир в коридора на хотела, крещял по персонала, бил агресивен и в крайна сметка ударил плесник зад врата

ООН иска да се прекрати блокирането на кораби с мигранти в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010099

ООН иска да се прекрати блокирането 
на кораби с мигранти в Средиземно море 
Службата на върховния комисар на ООН за бежанците призова европейските страни да прекратят блокирането на кораби със спасени мигранти и да договорят средиземноморско регионално решение, което определя ясно къде могат да акостират подобни съдове, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Тя приветства вчерашното решение на Малта да допусне частния

Хванаха пияна жена да кара мотор сутринта

https://www.24chasa.bg/region/article/7010107

Хванаха пияна жена да кара мотор сутринтаПияна санданчанка бе заловена от полицаите в курортния град. Бързо производство е образувано срещу 34-годишната  М. П. Около 8 часа по ул. "Първи май" тя е била спряна за проверка, докато управлява мотоциклет "Ямаха". Пробата с дрегер показала рекордните 3,45 промила алкохол в издишания въздух. М. П. е задържана със заповед за задържане до 24 часа.

Осъденият за изнасилване на ученичка бивш кмет на Стрелча Ив. Евстатиев излезе от затвора предсрочно

http://www.struma.com/sinya-lampa/osudeniyat-za-iznasilvane-na-uchenichka-bivsh-kmet-na-strelcha-iv_137961/

Преди минути Окръжният съд в Пазарджик освободи условно предсрочно от затвора бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, съобщи за Блиц неговият адвокат Ташкена Колчева. Ексградоначалникът на курортния град се очакваше да лежи още една година и два месеца. Той прекара зад решетките 2 години и 7 месеца.

Определението на съда ще влезе в сила след една седмица. Евстатиев ще е прибере при съпругата си в Пазарджик. При произнасянето на решението на съда затворникът е запазил пълно мълчание, а...

Продължава

Открити са процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа

https://offnews.bg//ikonomika/otkriti-sa-protceduri-za-predostaviane-na-kontcesia-na-chetiri-morski-686317.html

Правителството стартира процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа - „Балчик-централен“ в община Балчик, „Бургас- централен“ в община Бургас, „Созопол-Хармани“ в община Созопол и „Поморие-изток“ в община Поморие.

Целта е плажовете да бъдат обезопасени и да се предоставят услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурите се провеждат по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е определен съгласно приетата от Министерски съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове. За морски плаж „Балчик- централен“ възлиза на 56 639 лв., за „Бургас-централен“ - 297 560 лв., за „Созопол-Хармани“ - 198 872 лв. и за „Поморие-изток“ - 107 946 лв.

Четирите плажа следва да бъдат обезпечени със задължителните дейности по ЗУЧК - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, и услуги от обществен интерес.

Критериите за формиране на комплексната оценка са съобразни с Решение № 604 от 22 юли 2016 г. на Министерския съвет за утвърждаване на минимални критерии за комплексна оценка на офертите при провеждане на конкурс за определяне на концесионер на морски плаж в отговор на обществените нагласи и очаквания за балансиран държавнически подход при определяне на очакваното от държавата минимално годишно концесионно плащане, икономическа съотносимост с общодостъпни цени на услуги на предлагани плажни принадлежности – чадъри и шезлонги.

Какво си позволяват? Австриец налетя на камериерка в хотел на Златните

http://www.varna24.bg/news/809402.html

На 13 август, около 10:00 ч., в хотел в КК "Зл. пясъци“, 33-годишен турист от Австрия е ...

348 лева - линията на бедността у нас през 2019 г.

http://www.cross.bg/leva-bednost-symata-1581587.html

/КРОСС/ Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството. Сумата е с 27 лева по-висока, в сравнение с размера й през настоящата година. Сумата е определена на база на Методика, утвърдена от Министерския съвет през 2006 г. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването „Наблюдение на домакинските бюджети в Република България“, което ежегодно се провежда от Националния статистически институт. Линията на бедност се използва като референтна стойност при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище на населението. 

Ердоган ще загуби битката с Тръмп

http://clubz.bg/71923-erdogan_shte_zagubi_bitkata_s_trymp

Изминалият месец отбеляза най-ниската точка в отношенията между Турция и САЩ. Те претърпяха низходяща еволюция от нормални разногласия между двама съюзника в рамките на НАТО до налагане на санкции, съдебни производства срещу граждани на двете страни и конфронтация както на регионалната близкоизточна арена, така и в сферата на финансите. Така на 18 юли Вашингтон очакваше освобождаването на пастора Андрю Брансън. Американските власти дори изпратиха специален самолет за транспортирането му до родината след като бе прекарал 21 месеца в турски затвор. Очакваното освобождаване на Брансън бе част от постигнатата сделка между Тръмп и Ердоган за размяна на пастора срещу освобождаването от страна на Израел на задържаната турска гражданка Абру Йозкан. Последната наистина бе освободена и се завърна в Турция същия ден. Тръмп обаче бе изненадан, че вместо да освободят в замяна Брансън, турският съд разпореди да бъде изпратен в затвор за още четири месеца – причината е, че именно след четири месеца, т.е. през октомври, въпросният съд ще проведе поредното си заседание по случая.

Ердоган обаче направи грешка. И този път грешката има тежка цена за икономиката, отбраната и политиката на Турция. САЩ си затвориха очите, когато турският президент хвърли в затворите журналисти, потъпка демократичните свободи и подкрепи ислямските екстремисти. Сега обаче Ердоган сам падна в капан, конфронтирайки се с администрацията на Тръмп, Конгреса на САЩ, общественото мнение и евангелистките общности, към които принадлежи пасторът Брансън. Задържането на свещеника и повдигнатите срещу него обвинения не са пример за върховенство на закона, а за подчиняването му на политическата конюнктура. Очевидно е, че Анкара предприема репресивни, а не правосъдни мерки срещу Брансън. Сред имената на евентуалните кандидати за размяна с пастора е и това на Хакан Атила, приятеля-банкер на Ердоган, осъден от нюйоркски съд на 32 месеца затвор по обвинение, че е нарушил ембаргото срещу Иран.

Ердоган обаче не усвои следния урок от последните десетилетия: всяка държава, която се е опълчила на САЩ, е понесла големи щети, чиито размер често не зависи от продължителността на противопоставянето. И че най-силното оръжие на Америка не е военната машина, а финансово-икономическите санкции. Турция не може да се мери по икономически капацитет нито с Германия, нито с Китай – двете държави, които предпочетоха да не влизат в търговска война с администрацията на Тръмп, като вместо това бяха принудени да направят отстъпки и да приложат дипломация. Друг пример е визитата на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон, който предпочете да забрави думите на господаря на Белия дом, че Европейският съюз е враг на Америка.

Защо сега?

Защо този конфликт между Вашингтон и Анкара избухна точно сега? Всички знаем, че от доста време насам отношенията между двете столици са в криза – така бе и при президента Обама, така е и сега. По всичко изглежда обаче, че онзи, когото величаят като султан на съвременна Турция, не е схванал съществената разлика между двете администрации във Вашингтон

И по-конкретно решимостта на Тръмп да скъса с наследството на предшественика си, когото обвинява, че е бил мекушав. Новият господар на Белия дом е решен да не допусне други държави и лидери да отправят предизвикателства към САЩ в качеството си на единствената свръхсила в света. При това Вашингтон при Тръмп не забравя, че Турция бе държавата, която разтвори гостоприемно границите си за всички джихадисти – от Европа и останалите страни, попълнили редиците на "Ислямска държава" и че турската разузнавателна служба МИТ и лично шефът ѝ Хакан Фидан, организираха тази операция, предоставяйки логистична и финансова подкрепа на тази терористична групировка. За това Анкара бе предупредена, макар и с половин уста, от бившия американски вицепрезидент Джо Байдън.

Какво иска Америка от Турция?

На първо място е прекратяването на търговията с Иран. Три са държавите, които поотделно или заедно биха могли да окажат сериозно влияние върху режима на айатолласите: Пакистан, Турция и Саудитска Арабия. И трите досега имаха много силни връзки със САЩ. Турция обаче е главният коридор за иранския износ, като освен това е и единствената мюсюлманска държава-членка на НАТО. Тя е и незаменим геополитически играч в контекста на засилващото се противопоставяне между САЩ и Русия и при едно подновяване на Студената война. Тръмп не толерира двойнствена позиция на Турция по конфликта в Сирия. За Вашингтон е неприемливо Анкара да закупува стратегическо оръжие от Русия, да поддържа търговски отношения въпреки американското ембарго на Иран и същевременно да бъде член на НАТО и да бъде считана за западен съюзник.

Все пак, кризата в отношенията между Вашингтон и Анкара не бива да се преувеличава. Въпреки медийния шум, Тръмп наложи ограничени санкции със символичен характер с единствената цел да окаже натиск върху Ердоган. Въпросните санкции касаят банковите сметки на двама турски министри, както и удвояването на митата за два типа турски стоки. Разбира се, ефектът от тези частични мерки е много сериозен в самата Турция, както и на световните пазари, където турската лира е в състояние на свободно падане. Причината за това обаче е политическа на първо място, което подхранва песимистични виждания за бъдещето на двустранните отношения. Тук трябва да отчетем и официалната турска пропаганда, според която САЩ продължават да дават убежище на известния религиозен предводител Гюлен, когото Анкара обвинява, че е организирал неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. Както е известно, подобно твърдение послужи за основание за неутрализиране на политическите опоненти на Ердоган, както и за атаката срещу либералната преса.

Кое е важно за Тръмп?

От своя страна, Тръмп обвързва вдигането на санкциите с освобождаването на американския пастор. Но това е на повърхността. Съществуват и други, по-съществени противоречия. Едно от тях касае ситуацията в Сирия. Друго – отношенията с Русия. Трето – търговско-икономическите връзки на Анкара с Техеран. Последното като че ли е най-важно от гледна точка на Тръмп, който продължава линията си на изолиране на Иран – държавата, за която Турция е главен търговски партньор. Въпреки големите негативни последствия и за САЩ от повишаването на митата на турския внос в САЩ на алуминий и стомана, Тръмп е в по-добра позиция.

Не бива да се забравя, че в дисонанс с позицията на други американски политици, той все пак се съгласи да посредничи на Ердоган за освобождаването от Израел на арестуваната турска гражданка, обвинена, че е финансирала Хамас. Друга компромисна стъпка бе освобождаването на задържаните охранители на Ердоган, които бяха дали воля на юмруците си срещу демонстранти по време на посещението на турския президент във Вашингтон. Тръмп бе и сред първите държавници, поздравили Ердоган за изборната му победа през юни т.г.

Отношенията между двете държави са добри, което прави още по-малко вероятна хипотезата на турския президент за американско участие в заговора. Турция не се счита за революционна държава от типа на Иран. За разлика от режима на айатолласите, Турция традиционно не е обвинявана в тероризъм, а статутът ѝ на държава-член на НАТО е още едно предимство пред Иран.

Дали сегашните турски власти ще се решат на конфронтация със САЩ? Това едва ли е възможно при положение, че Турция се гордее с икономическите си постижения и с търговията си със Запада, докато връзките ѝ с Иран и с арабите имат несравнимо по-малко значение. Турция не би могла да продължава да игнорира санкциите на Вашингтон за бизнеса си с Иран. Това бе възможно при Обама, но новата американска администрация отправи сериозни предупреждения към всички, които имат вземане-даване с Техеран, че ще бъдат санкционирани. Така че периферен въпрос, като този за съдбата на един пастор, който междувременно бе освободен и оставен под домашен арест в Измир, не би трябвало да бъде причина за разрушаване на турската икономика. За Тръмп пък каузата с освобождаването на Брансън е коз в предизборната борба с демократите, която предстои през есента – наказването на Турция ще затвърди репутацията на господаря на Белия дом. Във всички случаи обаче Турция ще е губещият, ако кризата продължи.

348 лева ще е прагът на бедност през 2019 г.

https://frognews.bg/novini/348-leva-shte-pragat-bednost-prez-2019.html

Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството. Сумата е с 27 лева по-висока в сравнение с размера й през настоящата година.

Нелегален цех за рязане на тютюн откриха във Вълкосел

https://www.24chasa.bg/region/article/7010094

Нелегален цех за рязане на тютюн откриха във ВълкоселПолицейски служители на РУ-Гоце Делчев са извършили проверка на пристройка, прилежаща към къща в с. Вълкосел, общ. Сатовча. Къщата е обитавани от 54-годишен мъж от с. Вълкосел. При проверката е намерена самоделно направена машина за нарязване на тютюн, а в помещение приспособено за гараж е намерен и иззет около 77,9 килограма ситно нарязан тютюн.

Кабинетът пусна за концесия плажове в Балчик, Бургас, Созопол и Поморие

https://www.actualno.com/society/kabinetyt-pusna-za-koncesija-plajove-v-balchik-burgas-sozopol-i-pomorie-news_689974.html

Правителството одобри да започнат процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа - "Балчик-централен", "Бургас-централен", "Созопол-Хармани" и "Поморие-изток". Процедурите са по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие, съобщи правителствената пресслужба. Размерът на минималното годишно концесионно заплащане за морски плаж "Балчик- централен" е определен на 56 639 лв., за "Бургас - централен" - 297 560 лв

Навръх Голяма Богородица Struma.com на гости: Благоевградският виртуоз Петър Поповски-Менката вае шедьоври с длетото

http://www.struma.com/obshtestvo/navruh-golyama-bogorodica-struma-com-na-gosti-blagoevgradskiyat-virtuoz-petur-popovski-menkata_137960/

Икони на св. Богородица, св. Лука, св. Николай Чудотворец и много други "оживяват" в ръцете на талантливия майстор

Навръх днешния празник Голяма Богородица, екип на Struma.com бе в дома на един гений, виртуоз с длетото, който вае свети ликове от години. Попадаме в царството на дърворезбите, направени от 35-годишния Петър Поповски-Менката. Завършил благоевградския електротехникум, а после и педагогическия колеж в Дупница, Петър посвещава цялото си време на страстта си. Изработва уникални творби с длетото.

Обикаля цеховете за качествен материал, за да вложи целия си талант в невероятни творби....

Продължава

Актуализират националната програма за реформи на България за 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010078

Актуализират националната програма за реформи на България за 2018 г.Министерският съвет прие доклад и отчетна таблица с нови и актуализирани мерки към Националната програма за реформи (НПР) за 2018 г., в отговор на Препоръката на Съвета на ЕС от 2018 г. Ангажиментите в НПР за 2018 г. са подсилени с включването на осем нови мерки в областите: управление на държавните предприятия,

Борисов в Троянския манастир за Голяма Богородица (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010084

Борисов в Троянския манастир за Голяма Богородица (Снимки)Премиерът Бойко Борисов пристигна в Троянския манастир за Голяма Богородица.  Патриарх Неофит отдъхва в новоизграденото патриаршеско крило на манастира от понеделник вечерта, когато пристигна с екипа си. Той предвожда светата божествена литургия. По традиция на този ден заслужили христолюбиви мъже изнасят на раменете си чудотворната икона на Света

Задръстихме се от Гинки

http://terminal3.bg/zadrstihme-se-ot-ginki/

Мина българското европредседателство, за което „не трябваше да се излагаме пред чужденците“ и изведнъж корпулентния цирк запуши с пълна пара.

Компютърна компания на 40 дни и 500 лв. капитал спечели поръчка за ваксината срещу животинска чума на стойност от 330 хил. лв. След това поръчката бе незаконно прекратена.

– Търговският регистър – една от най-важните системи на държавата – неизвестно защо се срина като премиерът се оправда с това, че „фирмите, които участват с най-ниските цени, в последствие слагат и калпавите дискове„. Агенцията, която води регистъра бе миналата година оглавена от лице на Пеевски след като предишният ѝ директор бе без никаква причина уволнен.

И като за капак на всичко разбрахме, че 72 годишна маникюристка е сред спечелилите поръчка за 1,9 млн. лв. за IT „надграждане на Търговския регистър“. 

Същата маникюристка е сред победителите и в друг милионен IT проект. „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър“ на стойност от 1,5 млн. лв. 

Така „АЛФА Веселка Велчева ЕТ“ участва в два проекта на Агенцията по вписванията, до голяма степен финансирани от Европейския съюз. 

Фирмата държи салон за красота „Пеперуда“.

Това са само големите корупционни скандали от последните дни.

А от последната година – дори когато „не трябваше да се излагаме пред чужденците“ скандалните корупционни сделки се трупаха неспирно.

Като започнем от канализацията във Варна, за която взима милиони фирмата на Пеевски „Хидрострой“, а градът при леки дъждове започва да напомня на Венеция.

 

Като преминем през подпалените Царските конюшни – продадени на безценица на предприемач, който иска да си построи мол върху историческия паметник. Една магистрала ще премине през разкопките на древния град Скаптопара.

И стигнем до гранд корупцията с опита за продажба на ЧЕЗ на Гинка, ски зоната в Банско, движена от бездомния гръцки гражданин Георгиус Георгиу и разбира се – еманцията на корупция – АЕЦ „Белене“

 

Проект, който самият премиер обяви за „корупционен гьол“, но това не му попречи да назначи за свой съветник по проекта – архитекта на тази корупция – Румен Овчаров от БСП, а самият Румен Овчаров след това заяви в телевизионно интервю, че АЕЦ „Белене“ има всички белези на корупционен проект!

„Корупция има там, където цената се вдига, както беше с проекта „Южен поток“, заяви Овчаров на 4 юни в интервю при Цветанка Ризова.

„И ако има някаква опасност пред проекта „Белене“, е ние да повторим тази схема. И сега когато си говорим за тези големи числа – 10 млрд., 20 млрд., аз инстинктивно усещам, че тук някои хора пак ни готвят някаква такава, подобна схема.“

Това са нашите управляващи. Приютили корупционните експерти от Тройната коалиция и отворили широко вратата както за новите олигарси, така и за старите ченгета.

И всички те дружно управляват страната като корупционно предприятие, чудейки се с кой азиатски партньор да „правят бизнес“, защото никой на Запад не иска да има общо с тях.

Все повече страната ни започва да прилича на една от централноазиатските републики, отделили се от СССР в края на XX в. 

В тях комунизма не е приключил, просто е аутсорснат на няколко олигарси, водени от вечен вожд. В братски Казахстан до ден днешен управлява първия, единствен и доживотен президент Нурсултан Назарбаев, който далеч преди разпада на СССР е лидер на казашката комунистическа партия. До ден днешен Назарбаев е умел балансьор на интересите на двата му големи братя – Русия и Китай (може да ви звучи познато)

Единствената разлика между нас и Казахстан е, че ние все пак сме членове на ЕС и за да станем такива в страната ни бяха поставени някакви начала на институциите и демокрацията.

Това управление вече унищожава и последните следи от тези основи. Сформирано само преди година на 4 май 2017 г. – то вече се записва сред най-корумпираните правителства – стоящо гордо редом до Тройната коалиция (2005-2009) и „Орешарски“ (2013-2014).

И докато в Румъния гражданите са на улицата, борещи се срещу „същото зло“, тук последните фундаменти на „фасадната демокрация“ са прояждани.

 

 

Благоевградчани разпускат в тузарски комплекс в Слънчев бряг и осъмват на плажа

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d1%82%d1%83%d0%b7%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba/

Големи компании от Благоевград разпускат на почивка в черноморския курорт Слънчев бряг. Младите хора купонясват до зори в популярни заведения, които все още не са затворени от вицепремиера Валери Симеонов при акция ‘‘Шум“.

Част от дамите от компанията предпочитат да изпият обеден коктейл в ‘‘Beach bar’’ ,който през деня е тих,уютен и спокоен, а вечер е център на незабравими купони.

Благоевградчанките Силвана Димова и Десислава Добринова също не пропуснаха да пийнат разхладителен коктейл в известното заведение, а компания им правеха дъщерята на Десислава и .домашният любимец йоркширският териер, който е техен талисман.

Според собственици на заведения в курорта Слънчев бряг сезонът е слаб и затова допринесли дългите дъждовни дни през юли. За сметка на това пък купоните на плажа се вихрят до зори.

 

 

Материалът Благоевградчани разпускат в тузарски комплекс в Слънчев бряг и осъмват на плажа е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Измениха постановление, свързано с комисията по проблемите на безопасността на движението по пътищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010072

Измениха постановление, свързано с комисията по проблемите на безопасността на движението по пътищатаПравителството промени свое постановление, свързано с определяне на състава и дейността на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Целта е постигане на дългосрочно планиране на действията на държавните институции и неправителствения сектор,

Кабинетът отпусна на младите учени 61 млн. лв. за научни програми

http://www.cross.bg/leva-programi-naychni-1581586.html

/КРОСС/ 61 млн. лв. общо бяха отпуснати от кабинета за финансиране по научни програми със срок от три години. За тази година одобрени средства са 18 млн. лв. За стипендии на докторантите са 3 млн. лева за увеличения. Те ще бъдат увеличени диференцирано според резултатите от научна дейност. Някои от стипендиите стигат до 900 лева и по 1500 лева за постдокторант. Тази стъпка е част от стратегията на държавата за задържане и мотивиране на млади учени да се завърнат в България, обявиха министърът на образованието и председателят на БАН.

Държавата връща млади учени от чужбина с 61 млн. за научни програми

https://www.actualno.com/education/dyrjavata-vryshta-mladi-ucheni-ot-chujbina-s-61-mln-za-nauchni-programi-news_689972.html

Държавата ще връща млади учени с добавки от 1500 до 3000 лв. към заплатите за постодокторанти, ако работят в държавни научни и образователни институции. За това съобщиха министърът на образованието Красимир Вълчев и председателят на БАН, академик Юлиян Ревалски. На заседанието на Министерски съвет са приети две точки – одобряването на национални научни програми, и одобряването на допълнителни трансфери по бюджет на БАН и държавни висши училища за увеличаване стипендиите на докторантит

Ужас без край! Пак удавник по родното море

http://www.varna24.bg/news/809399.html

Мъж от Пловдив се удави на Централния плаж в Лозенец. Вчера, около 11.55 ч. в Районно управление - ...

RBS ще плати 4,9 млрд. долара за нарушения от времето на финансовата криза

https://www.investor.bg/sasht/337/a/rbs-shte-plati-49-mlrd-dolara-za-narusheniia-ot-vremeto-na-finansovata-kriza-266515/

Това е последното развитие в дългогодишната поредица от големи споразумения между американското правителство и редица международни банки

Турция отказа да освободи американския пастор, станал причина за санкции от САЩ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/15/3296503_turciia_otkaza_da_osvobodi_amerikanskiia_pastor_stanal/?ref=rss


Турски съд отказа да пусне на свобода американския пастор Андрю Брънсън, чието задържане доведе до санкции и увеличени мита и ускори кризата на турската лира, съобщи "Хюриет дейли нюз".<br /><br />Предстои искането му да бъде разгледано от следваща инстанция, предаде "Ройтерс", като се позова на адвокатите му.<br /><br />Брънсън, който бе поставен под домашен арест в края на юли след 21 месеца затвор, обжалва решението с искане да му бъде позволено да...

Промени в условията за разплащанията на разпоредителите с бюджет по договори

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010071

Промени в условията за разплащанията на разпоредителите с бюджет по договори Министерският съвет одобри Решение за условията и реда за разплащанията на разпоредителите с бюджет по договори, което отменя РМС № 593 от 2016 г. Решението е изготвено в изпълнение на един от основните приоритети на правителството за повишаване събираемостта на бюджетните приходи. Развива се мярката за осъществяване на ефективна защита на

Кандидатките за най-красива варненка в трескава подготовка за Мис Варна

http://www.varna24.bg/news/809398.html

Участничките в конкурса Мис Варна 2018 са в трескава подготовка за най – очакваното събитие в ...

САЩ отхвърлят всякаква отговорност за икономическите проблеми на Турция

https://dnes.dir.bg/svyat/sasht-othvarlyat-vsyakakva-otgovornost-za-ikonomicheskite-problemi-na-turtsiya

Тръмп продължава да е разочарован, че пасторът Брънсън и други американски граждани още не са освободени

Три концерта за Деня на Варна тази вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=379898

Празничната програма на Деня на Варна включва три музикални прояви, напомня Moreto.net. Вижте програмата за целия празник. От 20 часа, в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия на Община Варна, а след нея програмата ще продължи с концерт на Михаил и Кристина Белчеви.

Още 1,5 млн. лв. отиват за стипендии на студенти, докторанти и специализанти

https://www.actualno.com/education/oshte-15-mln-lv-otivat-za-stipendii-na-studenti-doktoranti-i-specializanti-news_689970.html

Правителството одобри отпускането на допълнителни средства в размер на 1,5 млн. за 2018 г. за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации на Българската академия на науките за 2018 г. Стипендиите се предоставят на докторанти, които са български граждани и граждани на държави членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, приети във висши училища и научни организации в страната, субсидирани от д

Приета е наредба за мониторинга, управлението и контрола на концесиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010061

Приета е наредба за мониторинга, управлението и контрола на концесиитеПравителството прие Наредба за мониторинга, управлението и контрола на концесиите. Одобри също Тарифа за таксите, които се събират в производствата по глава шеста от Закона за концесиите пред Комисията за защита на конкуренцията и пред Върховния административен съд, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Осигуряват се близо 400 000 лв. за спортно-състезателни дейности на студентите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010069

Осигуряват се близо 400 000 лв. за спортно-състезателни дейности на студентитеПравителството одобри отпускането на 417 387 лв. за спортно-състезателни дейности на студентите за 2018 година. Средствата се осигуряват за учебно-тренировъчната и спортно-състезателните дейности на студентите, както и за материално-техническото обезпечаване на тези дейности. Висшите училища са кандидатствали за тях с разработени проекти за

348 лева ще е линията на бедност през 2019 г.

https://offnews.bg//ikonomika/348-leva-shte-e-liniata-na-bednost-prez-2019-g-686316.html

Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството. Сумата е с 27 лева по-висока в сравнение с размера ѝ през настоящата година, съобщиха от правителствената пресслужба.

Сумата е определена на база на методика, утвърдена от Министерския съвет през 2006 г. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването „Наблюдение на домакинските бюджети в Република България“, което ежегодно се провежда от Националния статистически институт.

Линията на бедност се използва като референтна стойност при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище на населението.

Кабинетът пусна за концесия плажове в Балчик, Бургас, Созопол и Поморие

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/15/3296498_kabinetut_pusna_za_koncesiia_plajove_v_balchik_burgas/?ref=rss


Правителството одобри да започнат процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа - "Балчик-централен", "Бургас-централен", "Созопол-Хармани" и "Поморие-изток". Процедурите са по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие, съобщи правителствената пресслужба.<br />Размерът на минималното годишно концесионно заплащане за морски плаж "Балчик- централен" е определен на 56 639 лв., за "Бургас - централен" -...

Намаляват се таксите за предоставяне на електронни съобщителни услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010056

Намаляват се таксите за предоставяне на електронни съобщителни услуги
Правителството прие изменение на Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения. С решението се намаляват еднократната и годишната административни такси за предоставяне на електронни съобщителни услуги чрез мрежата с национален обхват 2.

Открити са процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010060

Открити са процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа

Правителството стартира процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа - „Балчик-централен“ в община Балчик, „Бургас- централен“ в община Бургас, „Созопол-Хармани“ в община Созопол и „Поморие-изток“ в община Поморие. Целта е плажовете да бъдат обезопасени и да се предоставят услуги от обществен интерес за срока на концесията.

Експерт: Изборът на новите конституционни съдии ще бъде знаков

https://frognews.bg/novini/ekspert-izborat-novite-konstitutsionni-sadii-shte-bade-znakov.html

”Процедурите по избор на съдии в Конституционния съд са протичали със скандали и с политически договорки. За нас като общество е важно дали ще имаме избор, основан на борба за политически услуги и манталитет за вярност на кандидатите, или обективен избор, основан на професионалните качества, постижения и морал на юристите”.

Отпускат допълнителни 1,5 млн. лева за стипендии на студенти, докторанти и специализанти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010046

Отпускат допълнителни 1,5 млн. лева за стипендии на студенти, докторанти и специализантиПравителството одобри отпускането на допълнителни средства в размер на 1,5 млн. за 2018 г. за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации на Българската академия на науките за 2018 г. Стипендиите се предоставят на докторанти,

Правителството дава 61 млн. за научни програми

https://www.vesti.bg/bulgaria/pravitelstvoto-dava-61-mln.-za-nauchni-programi-6085498

"За първи път от 30 години насам България има политика за спиране на изтичането на мозъци от страната", каза председателят на БАН след днешното заседание на МС

Израел отвори отново жизненоважен за ивицата Газа граничен пункт

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010049

Израел отвори отново жизненоважен за
ивицата Газа граничен пункт Израел отвори отново днес жизненоважен пропускателен пункт към ивицата Газа, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място. Агенцията определя това развитие като признак за успокояване на обстановката след острото напрежение по границата с подложената на блокада палестинска територия.

БАН: Спираме изтичането на мозъци от страната

https://www.vesti.bg/bulgaria/ban-spirame-iztichaneto-na-mozyci-ot-stranata-6085498

61 млн. лв. общо отпуска правителството за финансиране по научни програми, съобщи днес министър Красимир Вълчев след заседание на МС

През 2019 г. линията на бедност ще е с 27 лева по-висока и ще достигне 348 лева

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/15/3296496_prez_2019_g_liniiata_na_bednost_shte_e_s_27_leva/?ref=rss


Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството. Сумата е с 27 лева по-висока в сравнение с тази година.<br /><br />Сумата е определена по методика, утвърдена от Министерския съвет през 2006 г. Показателят се изчислява въз основа на данните в изследването "Наблюдение на домакинските бюджети в Република България", което се провежда всяка година от Националния статистически институт.<br /><br />Линията на бедност се използва като...

Турски съд спря строеж на магистрала заради фламинго

https://www.actualno.com/balkani/turski-syd-sprja-stroej-na-magistrala-zaradi-flamingo-news_689967.html

Административният съд в провинция Измир единодушно спря проект за строеж на мащабна магистрала, която беше планирано да минава през важни места за птиците и хората от делтата на река Гидиз в Егейска Турция, предаде БГНЕС. От Българското дружество за защита на птиците поясниха, че решението на съда е взето въз основа на обширен научен доклад, изготвен от официална експертна комисия, назначена от Административен съд на провинция Измир. Съдът заключи, че предложеният проект ще има необратими и го

Аутуори обеща "Лудогорец" да играе атакуващо в реванша със "Зрински"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/15/3296494_autuori_obeshta_ludogorec_da_igrae_atakuvashto_v/?ref=rss


Главният мениджър на "Лудогорец" Пауло Аутуори заяви, че отборът му отива с идеята да спечели реванша от третия предварителен кръг на Лига Европа срещу "Зрински" (Мостар). Седемкратният български шампион има гол аванс след първата среща в Разград, но бразилецът обеща тимът му да не изневери на стила си.<br /><br />"Всеки отбор има свой стил, а нашият е да играем по-атакуващ футбол. Отиваме с тази цел, независимо че имаме гол преднина", каза...

348 лева ще е линията на бедност през 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010034

348 лева ще е линията на бедност през 2019 г.
Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството. Сумата е с 27 лева по-висока в сравнение с размера й през настоящата година. Сумата е определена на база на Методика, утвърдена от Министерския съвет през 2006 г. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването „Наблюдение на домакинските бюджети в

Доходите ни пораснали с 8.7% за година, разходите - с 11.4%

https://offnews.bg//ikonomika/dohodite-ni-porasnali-s-8-7-za-godina-razhodite-s-11-4-686312.html

Разходите ни растат повече, отколкото доходите, показват данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2018 г. сравнени със същия период на 2017-а.

Общият доход средно на човек от домакинство е 1 474 лв. и е увеличен с 8.7% за изминалата година. Общият разход на човек е 1 331 лв. и се увеличава с 11.4% спрямо същото тримесечие на 2017 г.

Най-голям дял в доходите имат заплатите (56.7%), следвана от пенсиите (28.1%) и самостоятелната заетост (6.6%). Сравнено с година по-рано делът на заплатите не се променя, на пенсиите се увеличава с 1.8 процентни пункта. Намаляват доходите извън заплатата с 1.4%.

В номинално изражение доходът от заплата расте от 769 на 835 лв. (с 8.6%); от пенсия - от 356 на 413 лв. (с 16.1%); от самостоятелна заетост - от 93 на 97 лв. (с 4.8%); делът от социални обезщетения и помощи намалява от 46 на 35 лв. (с 24.4%).

Най-много харчим за храна - 31.5% (с 1 процентен пункт под 2017 г.), и жилище - 15.9%. Следват данъците и социалните осигуровки с 13.7% и разходите за транспорт и телекомуникации (12.1%).

За година нарастват разходите за: храна и безалкохолни - от 388 на 419 лв. (с 8.0%); за алкохол и цигари - от 53 на 59 лв. (с 11%); за сметки за вода, ток, отопление, обзавеждане и поддържане на дома - от 196 на 213 лв. (с 8.6%); за здравеопазване - от 69 на 77 лв. (с 10.4% ); за транспорт и съобщения - от 135 на 161 лв. (с 18.7% ); за свободно време, културен отдих и образование - от 40 на 53 лв. (с 31.3% ); за данъци и осигуровки - от 162 на 182 лв. (с 12.2%).

За година българинът е започнал да се храни по-здравословно: увеличил е консумацията на зеленчуци (от 18.2 на 19 кг), кисело мляко (от 7.3 на 7.9 кг) и месо (от 8.2 на 8.6 кг). Намалява консумацията на хляб и тестени изделия - от 21.6 на 21.3 кг, и на прясно мляко - от 4.6 на 4.4 литра.

Пускат Иван Евстатиев предсрочно от затвора 

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/puskat-ivan-evstatiev-predsrochnoot-zatvora-2114809

Обвиненият и осъден за изнасилване бивш кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев излиза предсрочно на свобода. Това реши Окръжният съд в Пазарджик днес, след като разгледа молбата му за по-ранно освобождаване.

Обвиниха висшестоящ будистки монах в сексуален тормоз, той хвърли оставка

//dariknews.bg/novini/sviat/obviniha-visshestoiasht-budistki-monah-v-seksualen-tormoz-toj-hvyrli-ostavka-2114826

Председателят на Будистката асоциация на Китай, Шъ Сюечън, подаде оставка заради обвинения в сексуален тормоз, предадоха световните агенции.

Сюечън е абат на манастира Лунцюан в покрайнините на Пекин

Одобрени са 11 Национални научни програми до 2022 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010040

Одобрени са 11 Национални научни програми до 2022 г.

Правителството одобри 11 Национални научни програми за периода 2018-2022 г. Те имат за цел да създадат условия за търсене и намиране на решения на актуални и значими обществени предизвикателства, свързани с екологични, технологични, културно-исторически, етични, здравни, икономически и др. въпроси и проблеми,

Турските лири изчезнаха от София

http://econ.bg/Новини/Турските-лири-изчезнаха-от-София-_l.a_i.764273_at.1.html

Турските лири станаха най-трудно откриваемата валута в България. Парите на нашите югоизточни съседи буквално се „изпариха“ от обменните бюра в...

Успех в ограничаването на шофирането в нетрезво състояние сред младите

https://www.actualno.com/society/uspeh-v-ogranichavaneto-na-shofiraneto-v-netrezvo-systojanie-sred-mladite-news_689966.html

Образователният модул "Шофиране=отговорност" се проведе в над 1000 в десетки населени места в цялата страна.  Програмата „Шофиране=Отговорност“, част от платформата за социална отговорност на Перно Рикар България, се радва на впечатляващи резултати в своя трети сезон. Месец преди началото на предстоящата учебна година отчетът за постигнатото през миналата надминава първоначалните цели, а ефектът е повече от осезаем. Благодарение на общите усилия на държав

Циганин заби юмрук в лицето на жандармерист

http://www.varna24.bg/news/809390.html

Жител на пазарджишкия квартал "Изток“ ударил жандармерист е задържан в ареста. Случката се ...

348 лева ще е линията на бедност през 2019 г.

https://www.actualno.com/business/348-leva-shte-e-linijata-na-bednost-prez-2019-g-news_689965.html

Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството. Сумата е с 27 лева по-висока в сравнение с размера й през настоящата година. Сумата е определена на база на Методика, утвърдена от Министерския съвет през 2006 г. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването „Наблюдение на домакинските бюджети в Република България“, което ежегодно се провежда от Националния статистически институт. Линията на бедност се използва като референтна

Григор е фаворит на букмейкърите срещу Зверев

https://petel.bg/Grigor-e-favorit-na-bukmeykarite-sreshhu-Zverev__278388

Първата ни ракета Григор Димитров открива участието си на Мастърс турнира в Синсинати срещу Миша Зверев – това е и първа крачка на българ...

Ето какво се случва с прочутата крава Пенка след решението да не бъде евтаназирана

https://petel.bg/Eto-kakvo-se-sluchva-s-prochutata-krava-Penka-sled-reshenieto-da-ne-bade-evtanazirana__278387

Кравата Пенка е в отлично здравословно състояние, два месеца след решението да не бъде евтаназирана. Това казал за Агенция Фокус собствен...

За голямата заря довечера: Пускат допълнителни нощни автобуси във Варна на празника на града

https://petel.bg/Za-golyamata-zarya-dovechera--Puskat-dopalnitelni-noshhni-avtobusi-vav-Varna-na-praznika-na-grada__278385

Във връзка с Деня на Варна са осигурени допълнителни курсове по някои от линиите на “Градски транспорт”, съобщават от общинската фирма. ...

Моряк загина при пожар на турски кораб край Крапец, води се разследване

https://petel.bg/Moryak-zagina-pri-pozhar-na-turski-korab-kray-Krapets--vodi-se-razsledvane__278376

Окръжната прокуратура във Варна ръководи разследване на инцидент с кораб, плаващ под турски флаг, при който е загинал член на екипажа. Раз...

Близо милион китайски туристи са посетили Камбоджа от началото на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009909

Близо милион китайски туристи са посетили Камбоджа от началото на годината931 763 китайски туристи са посетили Камбоджа през първите шест месеца на 2018 г, със 75.8% повече спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Министерството на туризма публикувани в сряда, предаде bulgarian.cri.cn. Китайските екскурзианти заемат 31% от трите милиона чуждестранни туристи посетили азиатската страна през този период.

Мечка се отби в магазин за алкохол (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7010031

Мечка се отби в магазин за алкохол (Видео)Мечка се отби в магазин за алкохол в Бристол, щата Кънектикът, съобщи Асошиейтед прес. Животното, което не било много голямо, спокойно се разхождало на паркинга пред магазина. То обаче се доближило много до автоматичната врата и тя се отворила, предаде БТА. Служителят успял да заключи вътрешната врата,

КФН: Застрахованите в ЗК „Олимпик” могат да сключат нови полици от днес

http://www.cross.bg/olimpik-avgyst-pokritie-1581584.html

/КРОСС/ От КФН (Комисия за Финансов Надзор), уведомяват всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания Олимпик АД клон България, която ще се прекрати на 17 август 2018 г.,  че е създадена необходимата организация и Гаранционният фонд е осигурил техническа възможност за сключване на нови полици с други застрахователи от днес 15 август 2018 г. Периодът на покритие по новата полица трябва да започва най-рано от 18.08.2018 г. (събота) от 00:00 ч. Полиците, сключени със Застрахователна компания Олимпик АД, ще осигуряват покритие до 23:59:59 часа на 17 август 2018 г.

Светла Несторова: Гражданската отговорност може да поскъпне със 100%

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/svetla-nestorova-grajdanskata-otgovornost-moje-da-poskypne-sys-100-266503/

Засегнатите от фалита на ЗК „Олимпик” трябва да сключат веднага нови полици, препоръча председателят на Асоциацията на българските застрахователи

Спецсъдът решава дали да остави за постоянно в ареста Пейко Янков

https://frognews.bg/novini/spetssadat-reshava-dali-ostavi-postoianno-aresta-peiko-iankov.html

Спецсъдът решава дали да остави за постоянно в ареста Пейко Янков. Oбщинският съветник от Несебър е обвинен за участие в бандата за побои, рекет и наркоразпространение, за чийто ръководител беше обявен Димитър Желязков – Очите.

Калин Терзийски: Мостове и пари, пари и мостове

https://offnews.bg//nashite-avtori/kalin-terzijski-mostove-i-pari-pari-i-mostove-686313.html

В Италия се случи нещо ужасно. Падна мост и уби 31 души. И още не е ясно – дали са само толкова. Лошо, много лошо.

Човешката съдба е това; и ако си поживял – трябва да си свикнал: вървиш си по мост, мостът пада, ти умираш, някои плачат за тебе, други въздишат, после всички те забравят и всичко отминава, за да дойде друго и то да си отиде. Но все пак – ние живеем сега и спрямо сега това е лошо. Много лошо. Философският поглед никога не може напълно да отмени човешкия.

В такива дни, в такива седмици аз се колебая. Между горчивата въздишка, казваща: Каква покъртителна безсмислица е цялото това човешко щъкане и суетене – и как завършва – винаги нелепо и внезапно (винаги внезапно!), за да се надсмее на човешките планове! И горчивото разсъждение, че тези неща - колкото и да сме философи-скептици, никога не са мистични движения на Провидението, а са предвидими и познаваеми процеси. И всяко едно такова падане на мост е причинено от един куп незабелязани малки събития и от един куп неотчетени човешки грешки.

Колебая се между това – като горчив философ да вдигна ръце и да въздишам, или като горчив критик да вдигна ръце и да заръкомахам – за да привлека вниманието. Към някои неща.

В Рим, по време на Империята, се е строяло много. Чета из дебрите на нета и откривам:

В античността през Източните Родопи преминават множество пътища. Пътните артерии са прокарвани по поречието на буйни планински реки. Покрай реките Арда и Боровица пътищата свързвали Филипопол и Одрин. В годините на разцвета си разрастващата се Римска империя развива и изгражда забележителна трансконтитентална пътна мрежа. Построени са пътища и множество мостове, при строителството на които масово приложение намират зиданите сводови конструкции. Малка част от тях са запазени и днес. Класическите римските мостове са масивни, с полукръгли сводове, стъпващи върху дебели стълбове с ширина приблизително равна на половината от отвора на свода. Без съмнение, най-известният в България такъв мост е Дяволският мост над р. Арда при с. Дядовци, общ. Ардино, който е обвеян с много мистика и легенди. Малцина обаче знаят, че по поречието на р. Боровица, близо до с. Ненково, има и друг, подобен на него. Римският мост при Ненково е с 2 метра по-дълъг от Дяволския мост и дължината на пътното платно достига 58 метра. Той е асиметричен, с 5 каменни свода с различни размери. Свързвал е двата бряга на река Боровица, малко преди с. Ненково. Днес част от моста е разрушена и той вече не се ползва. Според местни слухове в основите му било закопано злато и част от камъните са откъртени от иманяри.

Прави ми впечатление това: ...днес част от моста е разрушена и той Вече не се използва!

Римската империя, казвам си, е съществувала от 27-а година преди новата ера до 476-а година от новата ера. Оттогава са минали повече от 1500 години. Мостът до село Ненково е преживял нашествия на хуни, авари, славяни, прабългари, печенеги, кумани, турци и много други. Все диваци и рушители на цивилизации. Порои, земетресения, наводнения, бури и пожари. И си е стоял, и по него са минавали каручки и магаренца, но и горди конници – най-вероятно рицари на Балдуин и Жофроа, както и мускетари на крал Карл Шведски, който, странно, но по едно време се бил загубил в югоизточните Балкани и оттогава в тия краища много от момчетата се кръщават Карло. Мостът си стоял. Не помръдвал.

Накрая дошли някакви иманярчета, тарикати с торби, въжета, лопати, с мургави лица (а може и бледи, даже и синеоки – пошлостта и диващината нямат раса) и с моста било свършено. Каручките спрели да вървят, започнали да избикалят през някое дървено мостче или още повече – по някой опасен и лош брод – на пет километра от стария мост.

Така деградират старите култури, старите цивилизации, Голямото Човешко бива изядено и ограбено, и разрушено от малкото човешко.

Една индианска мъдрост, всъщност – косвено обръщение към белия човек - гласи следното: Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба... тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари.

Италианският мост в Генуа гълтал все повече и повече пари.

За него инженерът Антонио Бренчи казал: Непрекъснатите разходи за поддръжката му предполагат, че след няколко години тези разходи ще надхвърлят средствата за реконструкцията на моста. Тогава ще бъде моментът, когато да го съборим и да го построим наново.

Не знам как е било във времето на Римската империя, но тогава, чел съм – са стоели на дневен ред и са се обсъждали – в литературата, в публичния дебат – такива неща като чест, съвест, доблест, съзнателност, полза за обществото, благоденствие за народа.

Сега ние отсякохме последното дърво на усърдието, изгорихме и последната трева на човешката съзнателност, прегазихме последната представа за човешко качество, отровихме последния кладенец за човешка съвест, попарихме последния корен човешки смисъл – и ги заменихме за пари!

Не е проблем на България това, не! Видя се – проблем на света е подмяната на всичко – за пари!

Няма как да се каже по-ясно и по-кратко: Когато при строенето на мостове се мисли не за мостове, а за пари – се вижда, че по пари коли не могат да минават. Колите минават по мостове от бетон и ум, и усърдие, и мисъл и старание, и съвест. Ако мостовете са от пари и докато са правени, е мислено само и само за пари – те падат и се разбиват, а разчленените и смазани тела на хората остават да грозят земята.

Ако при правенето на Всичко в тоя свят мислим не за това Всичко, а само и единствено мислим за пари... Всичко ще се срине!
Виждаме обувки, които се разпадат месец, след като са купени. Виждаме компютри, които работят по два месеца. Виждаме кисело мляко, което издържа по година, но от него дори плодовите мушици, паднали в кофичката, умират... Виждаме неща, правени само за да се вземат Нек`ви пари!

Виждаме политици, медийни шефове, социолози, управници, администратори, дори – хора на изкуството – готови да направят всякаква мерзост – за да вземат нек`ви пари!

Нещата вече нямат стойност. Защото се правят некачествено, защото те не са важни, а са важни парите, които ще се вземат за тях.

И нещата падат, сриват се.

Мостове и животи.

Животът, оценен с пари, не струва нищо... Но кой ти помни това?!

Важното е сега да изкараме нек`ви пари – та да отидем на нек`ва почивчица... А там ще получим същата омагьосана и калпава – заради магията на парите – плява. Същата като тази, която и ние бълваме - за пари.

Омагьосания кръг. Пари=по-некачествено=още пари=още по-некачествено=още повече пари= още по-чудовищно некачествено= още повече ужасно много пари... и така – до безкрайност.

Докато мостът, наречен Цивилизация, не падне.

Между другото, в края на Римската империя разговорът за парите, мостовете и качеството на Нещата най-вероятно е изглеждал по съвсем същия начин.

Все пак – преди това – са успели да настроят известен брой истински мостове.

Да, мостове и пари.

Варненци предпочетоха плажа пред шествието за празника на града

http://www.varna24.bg/news/809386.html

При сравнително слаб интерес от страна на варненци премина празничният ритуал за Деня на Варна, ...

Германия въведе третия пол. Официално

http://clubz.bg/71921-germaniq_vyvede_tretiq_pol_oficialno

Германското правителство одобри днес въвеждането на трети пол в официалните регистри, като човек ще има възможност да се вписва като "различен", предаде Асошиейтед прес.

През ноември Федералният конституционен съд постанови, че трябва да се разреши хора да бъдат вписвани в регистрите нито като жени, нито като мъже, и нареди на властите или да въведат възможност за посочване на трети пол, или изобщо да премахнат графата "пол".

Решението беше по дело, заведено от ищец, чието искане в данните за него в регистъра на ражданията полът му да бъде променен от "женски" на "интерсексуален/различен" или "различен" не било удовлетворено. 

Досега единствената друга възможност беше квадратчето за пол да се остави празно, отбелязва АП.

Днешното решение да бъде добавено квадратче за трети пол с формулировката "различен" в регистъра на ражданията изисква и парламентарно одобрение. Министърът по въпросите на семейството Франциска Гифай, която е представител на левоцентристите - по-малкия партньор на консерваторите в управляващата коалиция - заяви, че това е "важна стъпка напред в правното признаване на хората, чиято полова идентичност не е нито мъжка, нито женска".

В съседна Австрия Конституционният съд постанови през юни, че властите трябва да позволят в официалните регистри да бъдат вписвани хора като лица с различен от мъжкия и женския пол, ако желанието им е такова. Той обаче постанови и че няма нужда да се променя съществуващото законодателство, защото в него не е изрично упоменато, че полът на хората трябва да бъде мъжки или женски, отбелязва БТА.

Вижте къде в София няма да има вода утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7010026

Вижте къде в София няма да има вода утреУтре временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от "Софийска вода". Във връзка с пресвързване на довеждащ водопровод над с. Мърчаево и с. Владая, се налага спиране на водата от 10:00 до 22:00 часа района на с. Владая ул. "Равнище", ул. "Спортист", ул. "Алеко Константинов", ул. "Тополите", ул. "Калиница", ул.

Гоцеделчевската красавица Крисия Д-Карпузова омая гърците с тяло на богиня

http://www.struma.com/hailaif/gocedelchevskata-krasavica-krisiya-d-karpuzova-omaya-gurcite-s-tyalo-na-boginya_137959/

Певицата на "Пайнер" Крисия Д-Карпузова, която доби популярност преди няколко години с естествената си красота и певчески заложби показа тяло на богиня в южната ни съседка Гърция.. Неврокопската изпълнителка събра погледите на почиващите, като си спретна фотосесия с огромна плажна шапка и розов бански.

Крисия остана вярна на себе си и до сега не се е подлагала на пластични корекции, за да подобри външния си вид, което я отличава от останалите изпълнителки в бранша. Феновете...

Продължава

Държавата ще връща млади учени с добавки от 1500 до 3000 лв. към заплатите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/15/3296486_durjavata_shte_vrushta_mladi_ucheni_s_dobavki_ot_1500/?ref=rss


Държавата ще връща млади учени с добавки от 1500 до 3000 лв. към заплатите за постодокторанти, ако работят в държавни научни и образователни институции. Отделно стипендиите на докторанти ще бъдат увеличени и ще има стимулиране на млади учени. 5 млн. лв. на година ще е стойността на програмата за млади учени и постдокторанти. За това съобщиха министърът на образованието Красимир Вълчев и председателят на БАН, академик Юлиян Ревалски. На заседанието на Министерски съвет са приети две точки –...

Прокуратурата иска постоянен арест за несебърския общинар от бандата на Очите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010022

Прокуратурата иска постоянен арест за несебърския общинар от бандата на ОчитеВ Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Пейко Димитров Янков, на когото са повдигнати обвинения за престъпления по чл.321, ал.3, по чл.213а, ал.3 и по чл.330, ал.2 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната

Моряк загина след пожар на кораб край Крапец

http://varnautre.bg/2018/08/15/87389/%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%8f%d0%ba-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b1-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%ba

Моряк загина на борда на турски кораб, който горя тази нощ край Крапец. В момента плаветелният съд вече е на варненското пристанище, съобщава Радио Варна. Инцидентът е станал след полунощ в български териториални води в района на нос Крапец, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна. Окръжната прокуратура в морската столица ръководи разследване на  пожара и […]

Решиха: Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева

http://www.varna24.bg/news/809381.html

Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството. Сумата е с 27 лева ...

Британска актриса ще съди Харви Уайнстийн за секс трафик

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/08/15/3296452_britanska_aktrisa_shte_sudi_harvi_uainstiin_za_seks/?ref=rss


Филмовият продуцент Харви Уайнстийн ще бъде съден за секс трафик от британска актриса, която твърди, че той я е поканил в хотелска стая във Франция и я е нападнал сексуално, предаде "Ройтерс". Вчера американски федерален съдия в Манхатън отхвърли опита на Уайнстийн да прекрати процеса, заведен от обещаващата британска актриса Кейдиън Ноубъл. Според съдията, въпреки че това не е типичен случай на секс трафик, обвиненията доказват, че е възможно Уайнстийн да е нарушил закона.<br...

Първи резултати от мега операцията в Петричко! 20 тона канабис само за ден унищожиха полицаите

http://www.struma.com/krimi/purvi-rezultati-ot-mega-operaciyata-v-petrichko-20-tona-kanabis_137958/

Страшно е в района на Петрич, втори днес групи от гранична полиция, ОД на МВР Благоевград, криминалисти и отряда за въздушно наблюдение, работят по откриването и изкореняването на канабисови насаждения в Петричко.

Вчера акцията бе в петричките села Драгуш, Тополница, Първомай. Само за ден ожънаха и унищожиха около 20 тона от наркотичното растение. За пореден път се доказва, че района на Петрич е меката на дрогата в областта.

Операцията продължава, използва се хеликоптер за...

Продължава

Пожар изпепели вековно читалище с 14 500 книги

https://dnes.dir.bg/intsidenti/pozhar-izpepeli-vekovno-chitalishte-s-14-500-knigi

Сградата на читалището в село Гложене е напълно унищожена, както и целият инвентар

Създават мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

http://www.moreto.net/novini.php?n=379897

Създава се единно хранилище на електронните данни заради срива на Търговския регистър. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев преди началото на заседанието на Министерски съвет. Премиерът Борисов пък настоя за контрол при изграждането на хранилището.

Пловдивският КАТ спря работа, авария с тока

https://www.24chasa.bg/region/article/7010004

Пловдивският КАТ спря работа, авария с токаПътна полиция в Пловдив спря обслужването на граждани. Пред гишетата се образуваха големи опашки. От пресцентъра на областната дирекция на МВР обясниха, че в 10, 50 ч. е било прекъснато елзахранването в сградата заради авария. В момента на място са екипи на ЕВН. След отстраняване на повредата ще бъде подновена работата.

Откриха ешерихия коли във водата на прочутата чешма в местността "Предел"

https://www.24chasa.bg/region/article/7010019

Откриха ешерихия коли във водата на прочутата чешма в местността "Предел"Ешерихия коли откриха във водата на прочутата чешма в местността „Предел“ експерти от Районната здравна инспекция в Благоевград, съобщи БНР. При проверка здравните инспектори са констатирали силно завишение на колиформи - 67/100 куб. см и ешерихия коли - 4/100 куб. см. На община Разлог, в чието землище е обектът,

Нападателят от Лондон е британец от судански произход

https://dnes.dir.bg/svyat/napadatelyat-ot-london-e-britanets-ot-sudanski-proizhod

Салих Хатер е пристигнал в Лондон от Бирмингам през нощта в понеделник срещу вторник

Над 2.3 млн. души са избягали от Венецуела заради кризата, съобщи ООН

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/15/3296472_nad_23_mln_dushi_sa_izbiagali_ot_venecuela_zaradi/?ref=rss


Обстановката във Венецуела става все по-тежка за жителите и над 2.3 млн. души са потърсили спасение извън страната зарази кризата, сочат данни на ООН, публикувани днес.<br /><br />Според говорителя на организацията Стефан Дюжарик повечето от тях са се насочили към Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия. Дюжарик и екипът на ООН за координация на хуманитарни въпроси (OCHA) не уточняват началната дата за изчисленията.<br /><br />Говорителят предупреди за липсата на хранителни...

Задържаха мотористка 3.45 промила алкохол в Сандански

https://offnews.bg//112/zadarzhaha-motoristka-3-45-promila-alkohol-v-sandanski-686314.html

34-годишна мотористка е задържана за шофиране с 3.45 промила алкохол, съобщиха от ОДМВР - Благоевград.

Срещу нея е образувано бързо производство.

Около 08.05 часа на 14 август 2018 г. по ул. "Първи май" в град Сандански тя е управлявала мотоциклет „Ямаха“ с наличие на 3.45 промила алкохол в издишания въздух.

Жената е задържана със заповед за задържане до 24 часа.

Задържаха мотористка с 3.45 промила алкохол в Сандански

https://offnews.bg//112/zadarzhaha-motoristka-s-3-45-promila-alkohol-v-sandanski-686314.html

34-годишна мотористка е задържана за шофиране с 3.45 промила алкохол, съобщиха от ОДМВР - Благоевград.

Срещу нея е образувано бързо производство.

Около 08.05 часа на 14 август 2018 г. по ул. "Първи май" в град Сандански тя е управлявала мотоциклет „Ямаха“ с наличие на 3.45 промила алкохол в издишания въздух.

Жената е задържана със заповед за задържане до 24 часа.

Ром посегна на жандармерист заради спиране на шумен купон в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/7010011

Ром посегна на жандармерист заради спиране на шумен купон в ПазарджикМъж от ромски произход е в ареста, след като ударил с юмрук жандармерист в лицето при спирането на шумен купон в кв. Изток на Пазарджик. Инцидентът е станал около 23ч. във вторник, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Патрулиращ екип от полицаи и жандармеристи обхождал ромския квартал, за да следи за спазването на обществения ред и

На 22 август става ясно има ли развод на синоптиците с БАН

http://clubz.bg/71920-na_22_avgust_stava_qsno_ima_li_razvod_na_sinopticite_s_ban

Премиерът Бойко Борисов е дал срок до 22 август на Института по метеорология и хидрология и Българската академия на науките (БАН) да се разберат ще останат ли заедно или ще се "разведат". 

Борисов уточни днес, че правителството вече е отпуснало допълнителни средства на Академията и заради това е дал срок до другата седмица на спорещите страни да решат.

"Той е решен проблемът. С 15 милиона сме дали повече на БАН. Те сега просто вътре не могат да се разберат. Дадох им този срок не за друго, а защото, особено хидрологията – язовирите, времето, чистотата на въздуха, са жизнено важни за държавата. Ние не можем да ги оставим да буксуват", заяви Бойко Борисов.

И още за наука

Освен това правителството одобри днес 11 Национални научни програми за периода 2018-2022 г. Те са определени след постигнато съгласие между висшите училища и научните организации в България за съвместно изпълнение на заложените в тях цели, става ясно от съобщение на пресслужбата на МС.

В рамките на отделните програми се планират изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, цифровите технологии, технологии за електронно здравеопазване, разработване и въвеждане на методология за изследване на дарената кръв, изследвания в областта на здравословните храни и биотехнологиите, изследвания за добиване на нисковъглеродна енергия за транспорта и бита и др.

Одобрените от Министерския съвет програми са:

Национална научна програма „Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността“; Национална научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС); Национална научна програма „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия“; Национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“; Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и прогрес на обществото“; Национална научна програма “Електронно здравеопазване в България“; Национална научна програма „Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България“; Национална научна програма „Млади учени и постдокторанти“; Национална научна програма „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България“; Национална научна програма “Върхови изследвания и хора за развитие на европейска наука“ (ВИХРЕН); Национална научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ (Петър Берон и НИЕ).

Министерският съвет отпусна и допълнителни 1.5 милиона лева за тази година за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации на БАН. Стипендиите се предоставят на докторанти, които са български граждани и граждани на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, приети във висши училища и научни организации в страната, субсидирани от държавата, с изключение на тези на свободна докторантура. 

Кратки новини: 22-ма са нарушителите на Закона за водите през юли

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/15/3296484_kratki_novini_22_sa_narushitelite_na_zakona_za_vodite/?ref=rss


Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. Общо 22-ма са нарушителите на Закона за водите през юли<br /><br />Общо 22 наказателни постановления за 12 750 лв. са наложени на нарушителите на Закона за водите през юли, съобщиха от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район". Глоби са наложени за заустване на отпадъчни води без издадено разрешително, за...

До края на 2018 г. ще са достъпни парите за градско развитие и за старт в бизнеса

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/15/3296450_do_kraia_na_2018_g_shte_sa_dostupni_parite_za_gradsko/?ref=rss


Преди края на годината компании, общини, сдружения и граждани ще могат да кандидатстват за финансиране с проекти за градско развитие, а предприемачи - за развитие на дейността си. Фондът на фондовете съобщи днес, че вече са избрани финансовите посредници за Фонд за градско развитие и Фонд за ускоряване и начално финансиране с общ ресурс, надхвърлящ 417 млн. лв.<br /><br />По-голямата част от сумата - 353.3 млн. лв., е на Фонда за градско развитие, а посредниците имат задължението да...

Вижте решенията на Министерския съвет от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010016

Вижте решенията на Министерския съвет от днесПравителството одобри доклад с нови и актуализирани мерки в Националната програма за реформи на България за 2018 г. Министерският съвет прие доклад и отчетна таблица с нови и актуализирани мерки към Националната програма за реформи (НПР) за 2018 г., в отговор на Препоръката на Съвета на ЕС от 2018 г. Ангажиментите в НПР за 2018 г.

По-лошите икономически данни потопиха китайските пазари

https://www.investor.bg/aziia/336/a/-po-loshite-ikonomicheski-danni-potopiha-kitaiskite-pazari-266510/

В по-общ план азиатските пазари не можаха да намерят единна посока, върху което ефект имаше и по-скъпият долар и валутната криза в Турция

Вижте кое е най-евтиното Ferrari

https://www.24chasa.bg/avto/article/7008444

Вижте кое е най-евтиното FerrariВ разгара на лятото Ferrari направи пазарен дебют на най-евтиния си модел - Portofino. Кръстеният на възпятото от великия Андреа Бочели курортно селце на Италианската Ривиера модел струва около 180 000 евро. Това не пречи на ферарито да е най-мощният кабриолет с твърд прибиращ се покрив с новия си бензинов V8 GT двигател.

И утре слънчево и топло

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7010008

И утре слънчево и топлоАтмосферното налягане ще е близко до средното за месеца. През нощта ще е предимно ясно, утре ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, главно над планинските райони в Западна България и Родопите, но ще е почти без валежи. Ще продължи да духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен

"Брекзит" и кофата с правата на гражданите

http://clubz.bg/71919-brekzit_i_kofata_s_pravata_na_grajdanite

"Брекзит" ще съсипе живота на британците в Европа. Това се казва в статия на Джейн Голдинг във в. "Гардиън", цитирана от БТА. Голдинг оглавява "Британци в Европа" - най-голямата федерация на сдруженията на британци, които живеят и работят в ЕС.

В пиесата на Алън Бенет "Класът на историците" (The History Boys )** има една реплика, с която учителката г-жа Линтот, чиято роля в оригиналната постановка се играе от Франсис дьо ла Тур, завършва гневния си монолог за значението на историята със заключението: "Какво е историята? Историята е жена, която върви отзад с кофа." 

През последните две години именно това правим ние в "Британци в Европа" за правата на гражданите. Ние основахме организацията, за да помогнем за защитата на всички граждани на Обединеното кралство, които живеят и работят в друга страна от Европейския съюз. Близо 60 на сто от нас са в работоспособна възраст или по-млади и "Брекзит" заплашва нашия начин за препитание и живота, който сме изградили със семействата си в други държави.

И все пак над 60 процента от нас не гласуваха на референдума

Да разнасяш насам-натам кофата с правата на гражданите е непривлекателна работа, която никога не влиза във водещите новини, защото засяга живота на реални хора, за разлика от невъздържаните караници за граници и търговия. Печатът и политиците, привърженици на "Брекзит", не проявяват интерес, защото не сме в дневния им ред. Те обаче не признават това открито, защото ни сочат като причината защо правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство още не са гарантирани. Показателно е това, че заявките ни заедно с нашата сестринска група "Трите милиона" за срещи с Тереза Мей, министъра за "Брекзит" и министъра на вътрешните работи досега остават без отговор, макар че Мишел Барние се срещна с нас на два пъти.

Като цяло ние се опитвахме да останем неутрални, търпеливи и да запазим чувството си за перспектива. Но сега, изправени пред вероятността или да бъдем продадени в лоша сделка, или изобщо да няма сделка, ние не можем повече да стоим встрани. 

Нека се върнем до изходната точка на всичко това. Обещано ни беше, че животът ни ще продължи съвсем нормално след "Брекзит" - първо от кампанията "Глас за напускане", после от Мей и Барние. Това е извънредно важно, защото ако ще изключвате от гласуване хората, чийто живот зависи от изхода на този вот, тогава имате допълнителен специален ангажимент да се борите за тях възможно най-усърдно.

Дори и да има споразумение, не можем да кажем, че сме приоритет в преговорите

Особено след като Мей не се бори за продължаването на нашите права на свободно движение, което мнозина от нас разчитат да бъде предоставено на семействата ни. Приоритет в нейната преговорна позиция от началото бе ограничаването на правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство вместо подкрепата за нашите. Така че нашите права ще бъдат защитени само в страната, където живеем сега, и то не във всяка. Това излага на риск нашите средства за препитание. Ако вие имате малко предприятие като британката Хелън - собственик на кетърингова фирма във Франция, която получава половината от приходите си в други страни, няма да може да приемате поръчки от други държави от ЕС с кратък срок за изпълнение. Или може би няма да можете изобщо да приемате поръчки, защото почти със сигурност ще трябва да поддържате документация на хартия, но както всички знаем, документацията на хартия изисква време, а клиентите не обичат да чакат.

При сценарий без сделка британците на континента ще бъдат хвърлени в смут, тъй като ще загубят настоящия си правен статут. Можем само да се надяваме, че една бързо сключена сделка ще запази нашия статут или ще ни даде нещо, което не е просто прехвърляне към състоянието граждани на трета страна - което съвсем не прилича на това, с което разполагаме сега. 

Ако смятате, че ние всички ще загубим права, престанете да се оплаквате и помислете върху следното: нашата лична изолация е и политически лакмусов тест за това какви бъдещи сделки е готово Обединеното кралство да отстоява от името на своите граждани. И ако това е така, нещата не изглеждат добре за британците в самата Великобритания, особено за тези, които са се надявали, че "Брекзит" ще означава повече контрол и по-добро качество на живот. 

В качеството си на деца на европейския проект, които са живели сред облагите му от първа ръка и знаят какво биха загубили бъдещите поколения във Великобритания, казваме - стига! Нямаме избор, освен да се съгласим, че единственото решение, което ще защити нашия живот и средства за препитание (и на гражданите на ЕС в Обединеното кралство), както и на всички британци в Обединеното кралство, е да останем в ЕС.

Ето защо ние подкрепяме народен вот и настояваме пред правителството въз основа на ангажиментите в манифестите му от 2015 и 2017 г. да ни върне нашия вот и глас. Ако ще карате хората наново да кандидатстват, за да живеят своя живот, изграден с техния усилен труд (при доста по-тежки условия от сегашните), тогава им дължите правото на вот. Не по симпатия или заради специално отношение, а за да могат в крайна сметка да имат контрол върху своя живот.

Български хитове звучат на обществени места в София, Варна и Бургас

https://www.actualno.com/music/bylgarski-hitove-zvuchat-na-obshtestveni-mesta-v-sofija-varna-i-burgas-news_689961.html

Плейлисти с най-големите български хитове за последните две десетилетия звучат на ключови обществени локации в София, Бургас и Варна по инициатива на ПРОФОН. Проектът с времева рамка август-септември е част от кампанията по повод 20-годишнината на дружеството за колективно управление на сродни права в музиката и има за цел да покаже на жителите и гостите на всеки от изброените градове как музиката създава разликата, съобщиха от ПРОФОН. „Една любима песен може да превърне обикновената

Путин отказа да помилва Олег Сенцов

https://www.actualno.com/europe/putin-otkaza-da-pomilva-oleg-sencov-news_689960.html

Руският президент Владимир Путин отказа да помилва украинския режисьор Олег Сенцов. От Кремъл уточняват, че Сенцов сам трябва да се обърне със съответната молба към руския президент. Това се казва в отвор към майката на Олег Сенцов, който тя е получила от администрацията на президента на руската федерация, съобщи meduza.io. Сестрата на Сенцов Наталия Каплан заяви, че режисьорът няма да моли за помилване. Майката на Олег Сенцов - Людмила Сенцова се обърна към Путин с молба да го помилва в сред

Мъжът, врязал колата си в парламента в Лондон, е от судански произход

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010006

Мъжът, врязал колата си в парламента в Лондон, е от судански произходБританските власти официално съобщиха името на мъжа, който вчера се вряза с автомобила си в защитните заграждания на парламента в Лондон, ранявайки трима души. Това е 29-годишният Салих Хатер, британски гражданин, от судански произход, съобщи БНР. Хатер все още е в полицейски участък в Южен Лондон, където е разпитван.

"Камчия" посреща за втори път Международния театрален фестивал "Szenarium“

http://www.varna24.bg/news/809378.html

Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия“ посреща за втори път Международния театрален ...

Италия разтърсена и от земетресение

https://offnews.bg//sviat/italia-raztarsena-i-ot-zemetresenie-686311.html

След трагедията, сполетяла северния италиански град Генуа вчера, малко преди полунощ източното ѝ адриатическо крайбрежие бе разтърсена и от земетресение. То е било с магнитуд 4,7 по Рихтер, съобщава Националният институт по геофизика и вулканология. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център силата е 4,9.

Станало е в 23:48 ч. местно време, а епицентърът е в Централна Италия, в провинция Кампобасо, на 6 км южно от село Монтечилфоне. То е разлюляло .

Дълбочината е 19 км.

Щетите не са сериозни - пукнатини по сгради.

Половината население на общината е останало без ток.

Страхил Делийски: ГЕРБ рискуват да заживеят в собствена триумфилистка реалност

http://www.cross.bg/politicheski-borisov-bulgariya-1581583.html

/КРОСС/ Надявам се Визията на БСП да бъде някакъв начален опит за връщане на идеологическия и ценностния разговор в българската политика, казва политологът. - Възможно ли е в България основните политически субекти да се обединят около няколко важни за страната приоритета, г- н Делийски? Ето, БСП предложи своята "Визия за България" и тя тутакси бе приета на нож от идеологическите съперници и с ура от идеологическите "приятели", дори без да са имали време да я прочетат като хората?  - Движещата сила в политиката е конфликтът, сблъсъкът, състезанието. Когато те липсват, липсва и политическото. В България в началото на прехода се наложи идеологически консенсус около неолибералния политически и икономически проект, чиито свещени крави са дерегулацията, приватизацията, гъвкав пазар на труда, комерсиализация на публичните услуги, финансиализация на икономиката. Всеки, който дръзнеше да изрази дори минимално съмнение към фетишите на пазарния фундаментализъм биваше обявяван за неадекватен комунист или политически психопат. Политиката беше сведена до техническо изпълнение на “повелите на пазара” и това беше допълнителен фактор, на който дължим дефектиралата българска демокрация. Надявам се визията на БСП да бъде някакъв начален опит за връщане на идеологическия и ценностния разговор в българската политика. Независимо от какви идеологически позиции изхождаме несъмнено за демократичния процес е много добре да има подобен дебат

Двамата холандци, обвинени в контрабанда, остават във варненския арест

http://www.moreto.net/novini.php?n=379852

В две отделни заседания Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбите на холандските граждани Курт М. и Робърт П. срещу определение на Окръжен съд – Варна от миналата седмица, който е потвърдил мерките им за неотклонение „задържане под стража“, научи Moreto.

Нина Добрев обяснява българския жаргон пред "Vanity Fair"

https://www.avtora.com/nina-dobrev-obiasniava-balgarskiia-jargon-pred-vanity-fair/

Холивудската звезда с българска кръв Нина Добрев демонстрира как звучат някои жаргонни изрази на български език във видео интервю за списание Vanity Fair. Пред камерата на списанието актрисата се опитва да преведе на английски фрази като: Дреме ми на шапката, Да си във филма, Не ми прави селски номера и др.Едно от странните неща в България е, че кимането надолу означава Не, а настрани - Да, споделя тя.Клипът е част от поредица, в която известни лица дават примери за жаргонните изрази по родните си места. В тази роля досега са влизали Антонио Бандерас, Джерард Бътлър, Алисия Викандер, Салма Хайек

Линията на бедност у нас догодина ще е 348 лева

//dariknews.bg/novini/biznes/liniiata-na-bednost-u-nas-dogodina-shte-e-348-leva-2114797

Линията на бедност през 2019 година ще бъде в размер от 348 лева, реши правителството. Новият размер е с 8.4 процента по-висок спрямо сегашния и e най-близо до размера на линията на бедност по Евростат, който е 351 лева.

След 5 месеца в затвора, Турция освободи двамата гръцки военни (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009986

След 5 месеца в затвора, Турция освободи двамата гръцки военни (Снимки)След пет месеца в затвор в Турция двамата гръцки военни се върнаха тази нощ в страната си с правителствен самолет, предаде агенция Франс прес. Неочакваното им освобождаване намали напрежението между двете съседни страни, исторически съперници, предаде БТА. Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос каза,

Джакарта може да потъне под вода до 32 години

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/dzhakarta-mozhe-da-potyne-pod-voda-do-32-godini-6085487

Столицата на Индонезия е най-бързо потъващият град в света и вече може да е късно за спасяването му

Най-рано от другата седмица заработва Търговския регистър

http://econ.bg/Новини/Най-рано-от-другата-седмица-заработва-Търговския-регистър_l.a_i.764271_at.1.html

Oт тaзи cyтpин пoтpeбитeлитe вeчe мoгaт дa извъpшвaт cпpaвĸи зa aĸтyaлнoтo cъcтoяниe нa фиpмитe в Tъpгoвcĸия peгиcтъp и peгиcтъp нa юpидичecĸитe лицa...

Фамилията Бенетон стои зад групировката, собственик на рухналия мост в Генуа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009987

Фамилията Бенетон стои зад групировката, собственик на рухналия мост в ГенуаИталианският вицепремиер Луиджи ди Майо обвини за недобрата поддръжка на рухналия виадукт компанията собственик на тази част от магистралата. „Отговорните за това имат име и фамилия и те са компанията „Аутостраде пер л’Италия”. След години, през които се казваше, че частниците щели да управляват нещата много по-добре,

Създаваме единно държавно хранилище

https://www.actualno.com/politics/syzdavame-edinno-dyrjavno-hranilishte-news_689957.html

Дo 10 дни Министерски съвет ще предложи решение за създаване на единно държавно хранилище. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в началото на заседанието на правителството във връзка със спирането на работата на Търговския регистър, предаде БГНЕС. Дончев съобщи, че от тази сутрин работят справките за актуално състояние. „До няколко дни трябва да имаме всички функционалности на регистъра, достъпни за потребителите. И понеже тази криза, колкото и да е голяма, това е само един от реги

211 моста се нуждаят от ремонт, 34 от тях - по магистралите

http://clubz.bg/71918-211_mosta_se_nujdaqt_ot_remont_34_ot_tqh_po_magistralite

Снимки 2 витиня уикипедия

Вероятно провокиран от трагедията в Генуа, причинена от срутването на виадукт, при която над 40 души загинаха, а 16 бяха ранени премиерът Бойко Борисов повдига на днешното правителствено заседание въпроса със състоянието на българските мостове и техните ремонти.

Това е видно от публикуваната от Министерския съвет стенограма. От изнесените от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков данни става ясно, че общо 211 моста се нуждаят от ремонт, по автомагистралите са 34, а 17 от тях (половината от тези 34), са в лошо състояние. Борисов разпорежда на Нанков и на министъра на транспорта Ивайло Московски да предложат спешен план за едновременно ремонтиране на мостовете по пътната и жп инфраструктура. По изчисления на премиера за целта ще са нужни 130 млн. лв.

"Нанков, знаете откакто са построени в България мостовете не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по "Тракия" и по "Витиня" те са по план. Искам да ми подготвиш решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове - дали да се търси заем през Българската банка за развитие, дали през Министерство на финансите, говорете за целево да се изпратят. Кои години са правени?", обръща се Борисов към строителния министър.

А Нанков отчита:

"На по 35, 40 и повече години са мостовите съоръжения, които не са основно ремонтирани дори по някои от тях нямаме частични ремонти. 211 моста, господин премиер, се нуждаят от ремонт, по автомагистралите – 34, а 17 от тях, половината от тези 34, са в лошо състояние и се нуждаят от ремонт. Миналата година отремонтирахме 7 мостови съоръжения по "Хемус" и по "Тракия", в момента 5 планово извършваме, но нямаме осигурено финансиране."

"Споменах - 17 мостови съоръжения са в лошо състояние. Много често не сме разбирани и от шофьорите, ние го правим разбира се за тяхна безопасност, за безопасност на българските граждани, за това, че правим ремонти на долното строене, на колоните на мостовете, където арматурата е корозирала, нуждаят се от основно подменяне на арматура, на бетонните постаменти. Примерът с "Тракия", примерът с "Хемус" на моста на Коренишки дол, който в момента отремонтираме. Те виждат, че няма работници отгоре по автомобилните платна, критикуват ни, но ще ни разберат. Паралелно с това изнасяме тежкото движение от "Хемус" сме спрели тежкотоварното движени, тъй като конструктивните..."

Намесва се и Московски, който настоява към съоръженията по пътната инфраструктура, "да бъдат добавени по принцип съоръженията в транспортната инфраструктура, защото същият казус, който коментира колегата Нанков за виадуктите и мостовите в пътната инфраструктура, стои и в железопътната".

"Аз искам да свършим работа, защото от празнодумци ми е омръзнало, да тръгнем да обясняваме, че 45 години не са пипани е безсмислено. Така че, и двете министерства да подготвят и всичко да започне да се отремонтира и да се укрепва. Ние строим нови съоръжения, пак казвам, но никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: „Ние сме виновни“, защото вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност. Затова подгответе се и за сряда, ако трябва целеви заеми, след това ТОЛ системата да ги връща, или целево да търсим пари от бюджета, това искам навсякъде да се влезе и да се ремонтира", разпорежда Борисов.

Нанков предлага до идната сряда да има изготвен план за спешни ремонти и финансиране, а Борисов настоява това да се случи още в понеделник, за да може в сряда, когато се провеждат редовните заседания на кабинета да се гласува с решение на МС.

Вицепремиерът "патриот" Валери Симеонов също решава да вземе отношение по темата, за да не остане някой с впечатление за "катастрофичност" на ситуацията:

"Не искам да се създаде впечатлението, за катастрофичност и, че едва ли не тези съоръжения не са поддържани. Напротив достатъчно показателен е фактът, че до момента нямаме пътно съоръжение, което да е повредено, което означава, че се работи и плановите ремонти си вървят, и че не се допускат такива ситуации, на каквито сме свидетели примерно сега в Италия, колкото и грозно да звучи, или пък примерно от малко по-силен валеж да бъде отнесена магистрала, както стана в Германия. Такива случаи в България няма, което означава, че качеството на ремонтите до момента е добро, но просто трябва да се засили и да се огледа всичко".

А Борисов отчита:

"Това че, сме направили повече от всички досега взети заедно по укрепването и ремонтите е факт и не сме допуснали, но да стартираме и да влезем и на другите места, а да не чакаме догодина януари или март, когато им идва срока и плана. Да знаем, да се влезе, и хората да знаят, че тези огромни съоръжения се правят. Да благодарим на тези които са ги направили 80-та година или 85-та, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините и сега ние да ги доосигурим тези, които ни остават, а да не чакаме сроковете на плановите ремонти. Това решение взехме."

Шок и гняв в Солун! Двойка 70-годишни българи хванати да правят секс на централна улица!

http://www.struma.com/sinya-lampa/shok-i-gnyav-v-solun-dvoika-70-godishni-bulgari-hvanati-da_137957/

Двойка 70-годишни българи бяха заловени да правят секс на централна улица в Солун. Те били бездомни, но живеели постоянно в града, съобщава Български новини. Инцидентът станал в неделя вечерта. Темата днес беше сред водещите в сутрешния блок на телевизия Скай, един от най-гледаните в Гърция.

От прякото включване от мястото на инцидента, репортерът разказа, че преминаващи солунчани подали сигнал в полицията за хора, нарушаващи обществения ред. При пристигането си, униформените...

Продължава

Пазарджишкият съд постанови предсрочно освобождаване на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев

https://zaistinata.com/%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d1%88%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%80%d0%be/

Пазарджишкият окръжен съд реши, че бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев трябва да бъде освободен от затвора предсрочно, съобщи БНР. С постановлението на съда остатъкът от година и два месеца се заменя с пробационна мярка. Иван Евстатиев ще трябва да се среща един път месечно с пробационен служител. Преди три години Евстатиев получи […]

Мун Дже-ин: Междукорейската среща на върха в Пхенян ще бъде за сключване на мирен договор

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009983

Мун Дже-ин: Междукорейската среща на върха в Пхенян ще бъде за сключване на мирен договорЮжнокорейският президент Мун Дже-ин заяви днес, че предстоящата междукорейска среща на върха другия месец ще е повод за "смела инициатива" с оглед официално да бъде сложен край на Корейската война, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  В понеделник Северът и Югът се договориха за нова среща между Мун и севернокорейския ръководител Ким Чен-ун -

Луксозните хотели в София са увеличили приходите си с 15,2% през 2017 г.

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/luksoznite-hoteli-v-sofiia-sa-uvelichili-prihodite-si-s-152-prez-2017-g-266508/

Заетостта и броят на пренощувалите в тях чуждестранни туристи също са нараснали през миналата година, съобщава консултантска компания

Доходите се покачват? По-висока линия на бедност от следващата година…

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%be%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%ba%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd/

348 лева ще е линията на бедност през 2019 г. Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството.

Сумата е с 27 лева по-висока в сравнение с размера й през настоящата година.
Сумата е определена на база на Методика, утвърдена от Министерския съвет през 2006 г.

Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването „Наблюдение на домакинските бюджети в Република България“, което ежегодно се провежда от Националния статистически институт.

Линията на бедност се използва като референтна стойност при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище на населението.

 

Материалът Доходите се покачват? По-висока линия на бедност от следващата година… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване