Над 300 свещеници са насилвали сексуално повече от 1000 деца в САЩ

http://www.varna24.bg/news/809445.html

Над 300 свещеници са насилвали сексуално повече от 1000 деца в щата Пенсилвания. Тези констатации ...

Съдът остави общинският съветник Пейко Янков в ареста

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-ostavi-obshtinskiiat-syvetnik-pejko-iankov-v-aresta-2114853

Общинският съветник от Несебър Пейко Янков остава за постоянно в ареста по обвинение в изнудване, реши Специализираният наказателен съд. Янков има още две обвинения за участие в престъпната група на Димитър Желязков-Очите и за умишлен палеж.

Битата от шведа Сундберг камериерка не е получила нито лев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010204

Битата от шведа Сундберг камериерка не е получила нито лев"Минах през невероятен кошмар, още чакам справедливост", казва Диана Петкова пред "24 часа" Камериерката Диана Петкова, която получи юмрук в лицето от шведа Ралф Сундберг в Слънчев бряг миналото лято, още чака обезщетение.  Повече от година след бруталния случай тя не е получила нито лев, въпреки че заведе граждански иск за 50 000 лв.

Разходите за култура и развлечения нарастват най-много

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/15/3296554_razhodite_za_kultura_i_razvlecheniia_narastvat/?ref=rss


Разходите за свободно време, културен отдих и образование не са най-голямото перо в семейните бюджети, но нарастват с най-голям процент - близо една трета, сочат данните на Националния статистически институт за второто тримесечие, сравнени със същия период на миналата година. Средно на човек се падат по 53 лв. при 40 лв. преди година.<br /><br />Общият разход на член на домакинство между април и юни е 1331 лв. и се увеличава с 11.4% за година.<br /><br />Структура на...

Позиция на ЗД „Бул инс“ за корекцията в цените на застраховка „Гражданска отговорност“

https://frognews.bg/biznes-turisam/pozitsiia-bul-ins-korektsiiata-tsenite-zastrahovka-grajdanska-otgovornost.html

След многобройните спекулации, които се появиха в последните дни по темата за драстично увеличение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, Управителният съвет на ЗД „Бул инс“ взе решение да излезе с официално становище по въпроса.

Бойко Борисов за Търговския регистър: Ниски цени, калпави дискове

https://www.actualno.com/society/bojko-borisov-za-tyrgovskija-registyr-niski-ceni-kalpavi-diskove-news_689985.html

Ниските цени и калпави дискове са виновни. Така премиерът Бойко Борисов описа проблема с липсата на Търговски регистър вече близо седмица. Премиерът Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев коментираха за първи път срива в Търговския регистър преди заседанието на кабинета днес. Дончев обяви, че държавата планира да изгради единно хранилище, в което всички регистри да правят копия на информацията си. Според премиера Борисов "така на практика ще се направи един склад, в който да отива информ

Кабинетът намали таксите за предоставяне на електронни съобщителни услуги

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-намали-таксите-за-предоставяне-на-електронни-съобщителни-услуги_l.a_i.764278_at.1.html

Правителството прие изменение на Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения....

Как Търговският регистър стана общодържавен проблем

https://www.vesti.bg/bulgaria/kak-tyrgovskiiat-registyr-stana-obshtodyrzhaven-problem-6085507

Проблемът е наистина огромен, тъй като липсата на регистъра връща българската икономика в ерата преди интернет

Дефект на 4 диска довел до срива на Търговския регистър

https://www.vesti.bg/bulgaria/defekt-na-4-diska-dovel-do-sriva-na-tyrgovskiia-registyr-6085507

Проблемът е наистина огромен, тъй като липсата на регистъра връща българската икономика в ерата преди интернет

Борисов: Фирмите с най-ниските цени слагат калпавите дискове

https://www.mediapool.bg/borisov-firmite-s-nai-niskite-tseni-slagat-kalpavite-diskove-news282760.html

"В електронните системи няма надзор и фирмите, които участват с най-ниските цени, в последствие слагат и калпавите дискове". Това заяви премиерът Бойко Борисов в сряда в първия си коментар за проблема с недостъпния Търговски регистър. Коментарът му беше по повод информация от вицепремиера Томислав Дончев, че дискове, съдържащи информация от регистъра, са гръмнали. Според премиера подобни проблеми се дължат и на липсата на надзор при изпълнението на поръчки, свързани с електронни услуги, и това трябвало да се промени.

Екоинспектори откриха нефтен остатък на незаконно сметище в Русе

http://www.cross.bg/ryse-otkriha-otpadutzi-1581596.html

/КРОСС/ Екоинспекторите в Русе откриха множество незаконни сметища и разлив на нефтен остатък. Става дума за изтичане на гудрон. Живеещи в района коментираха, че многократно са подавали сигнали за неприятни мизирми, но без резултат. „Установихме множество замърсени терени с отпадъци, които имат както битов, така и производствен характер. Предпоставки се създават за нерегламентирано третиране на отпадъци, както за изгаряне. По отношение на гудрона, това е нещо, което е заварено, повече от 30 години”, заяви инж. Нели Атанасова от РИОСВ-Русе. Станимир Димитров от дирекция „Обществен ред и сигурност” обясни: „Нефтопреработвателната промишленост, която е работила на територията на град Русе, не е разполагала с технология, просто са използвани естествени земни кухини, в които се е наливал този гудрон”. Общината ще почисти разлива на общинския път, а екоинспекцията е дала предписания на всички собственици на терени също да вземат мерки за замърсяванията.

Безработицата спадна до 5.7% през юли

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/15/3296551_bezraboticata_spadna_do_57_prez_juli/?ref=rss


През юли безработицата в България е 5.7%, като спрямо юни намалява незначително - с едва 0.08 процентни пункта, съобщава Агенцията по заетостта. На годишна база обаче спадът е с 1 процентен пункт.<br /><br />Регистрираните безработни в края на месеца са общо 185 834, като числеността им се свива с 1.5% спрямо предходния месец и с 15.9% спрямо година по-рано.<br /><br />Наскоро анализатори предупредиха, че ниските равнища на безработица в целия регион на Централна и...

НСИ: Доходите растат с 8,7%, разходите - с 11.4%

https://www.vesti.bg/bulgaria/nsi-dohodite-rastat-s-87-razhodite-s-11.4-6085502

Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството на редовното си заседание днес в МС

Риба и постен фасул похапнаха в Горно Ораново Симитли за Голяма Богородица!

http://regiona.bg/%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d1%81%d1%83%d0%bb-%d0%bf%d0%be%d1%85%d0%b0%d0%bf%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%be/

В Горно Ораново в църквата Свети Архангел Михаил има тържествени водосвети на 3 празника през годината – Архангеловден, Голяма Богородица и Великден. Днес не много хора се бяха събрали около църквата, но не пропуснаха да дойдат и да отбележат големия православен празник.

Кметът Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов се качиха малко преди обед в селото да поздравят хората, погрижили се за курбана- постен фасул и риба на скара, и запалиха свещ в храма.

Материалът Риба и постен фасул похапнаха в Горно Ораново Симитли за Голяма Богородица! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Държавата на десетте Б

http://www.transmedia.bg/2018/08/15/%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%82%d1%82%d0%b5-%d0%b1/

 

 

Имало едно време една държава, чието име започвало с Б. Впрочем, докато четете това, може би все още я има. Името на тази държава оставало непроменено почти 14 века след нейното създаване. По някакви причини гражданите на тази държава не успявали да се почувстват напълно горди с това. Причините – една по една.

Бедността била второто Б в тази приказка и като че ли я съпътствала векове наред. Тя не позволявала на обитателите на държавата Б да живеят добре и затова голяма част от тях избирали да живеят в държави с друга първа буква.

Те правели този си избор и заради третото Б – Безхаберието, присъщо на голяма част от управниците в продължение на много десетилетия. То довело дотам, че законите се правели не от юристи, а от хора, умеещи да натискат копче. Така парламентът се приравнил по компетенции с който и да било копирен център. Не че самият той бил нещо друго.

Четвъртото Б било това на Богатството. Да, не всичко в държавата Б било бедност. Имало и богатство, но малцина успявали да си вземат от него. Общото богатство се управлявало предимно в полза на тези малцина. По тази причина мнозинството било бедно.

Логиката ни довежда до петото Б – това на пълната Безотговорност. В каквото и да бивали уличавани мошеници от всякакъв разред, за тях съд нямало. Съдели само джебчиите и тези, които нямали пари за адвокат. А и от затвора всеки можел да излезе, когато си поиска. Така това Б станало основополагащо за прерастването на мафията в държава или обратното.

Шестото Б била Бозата. Тя се леела от канали и ефири денонощно. Основната й съставка, водеща до дълбока и цялостна национална ферментация, били някакви картончета за изтриване. В началото било нещо като игра, но впоследствие цялата общестевена комуникация добила дъх на боза. Вкисната.

Седмото Б било това на Бетона. Той поглъщал всичко – морския бряг, градските градинки, дори къщите на хората изчезнали и те заживели в бетон. Не успели обаче да бетонират в статуи онези, които допуснали това да се случи. Защото те били какви?

Безименни.

Това осмо Б довеждало до истерия хората, които си позволявали да мислят. Защото, съгласете се, не е нормално да има нарушение или престъпление, че дори и държавен провал, а имена срещу това да няма.

Е, имало и други две Б. Нека всеки сам си ги допише според това, за което се сети.

Сигурно ще е правилно.

 

 

През 1968 г. съветските войски в Чехословакия едва не влизат в битка с филмови статисти

https://www.mediapool.bg/prez-1968-g-savetskite-voiski-v-chehoslovakiya-edva-ne-vlizat-v-bitka-s-filmovi-statisti-news282759.html

Облъчените с пропаганда съветски войници, нахлули през 1968 г. в Чехословакия, са очаквали да се изправят срещу американските и западногерманските "империалисти". Тъй като такива не е имало, те едва не влезли в битка с филмови статисти, съобщава Франс прес. "Спомням си шума, дошъл от колона от танкове на 21 август 1968 година. След това съветските (войски) пристигнаха в центъра на Давле, където се натъкнаха, за тяхна огромна изненада, на хора, които взеха за германци", разказва пред агенцията пенсионирана дама. Подобно на много други жители на Давле, живописно селище в долината на река Вълтава, намиращо се непосредствено до Прага, Кветослава Дуфкова, по онова време на 14 години, е участвала като статист в снимането на американския военен филм "Мостът при Ремаген" на Джон Гилермин. "Тези момчета в танковете се слисаха, когато изведнъж видяха пред себе си "германска армия". Започнаха преговори, които продължиха няколко часа", разказва тя и добавя, че си спомня идеално случилото се точно преди 50 години, което лесно е можело да се превърне в кошмар. Всъщност на нашествениците им е трябвало известно време да разберат, че си имат работа със снимачен екип, а не с "империалистически" главорези. Живот в ритъма на филмовите снимки От март 1968 г. Давле е живеело в ритъма на филмовите снимки. Жителите му са срещали по улицата холивудски звезди като Джордж Сегал и Робърт Вон, облечени в американски и нацистки униформи, и са се разхождали покрай танковете и други военни коли, разположени сред репликите на сгради, имитиращи тези в града в германската провинция Райнланд-Пфалц. Близо до нашия дом имаше купчина манекени на мъртви войници, които снимачният екип поставяше тук-там по време на снимките", спомня си друг жител на селището. Той се казва Антонин Дворак и сега е на 78 години. Филмът разказва за събитията около превземането през март 1945 г. от американската армия на последния останал здрав мост над Рейн, който Вермахтът се е готвел да взриви, но не е искал да бърза, за да не попречи на изтеглянето на десетки хиляди нацистки войници, блокирани на западния бряг на реката. Благодарение на размразяването на политическите отношения, което отваря Чехословакия към Запада, компанията "Юнайтед артистс" е успяла да се възползва от фрапантната прилика на металния мост в Давле с този в Ремаген, както и от уменията на хората, отговарящи за аксесоарите, каскадьорите и други местни специалисти. "При заснемането на драматична сцена от бомбардировката на моста един кон премина през загражденията и падна във водата. Всички бяхме убедени, че ще умре, но го спасиха. Беше вълнуващ момент", спомня си Дуфкова. Сред около 800-те статисти е имало ученици от Давле в униформи на Хитлерюгенд, се казва в написана на ръка местна хроника, пазена грижливо в кметството. "Декорите бяха разположени с такова прецизност, че случаен минувач би се прекръстил", виждайки тази ужасяващи сцени, пише на пожълтелите страници. Изплашени войници Това достойно за възхищение усърдие за малко обаче да предизвика драма в деня на нашествието на съветската армия и на войските на четири други страни от Варшавския договор. Само през първите 24 часа от нахлуването в Чехословакия загиват петдесетина човека и са брутално смазани либералните реформи от "Пражката пролет". "Пристигането на съветските (сили) в Давле бе ужасяващо. Над нас прелиташе хеликоптер. Войниците бяха уплашени, можеше да стане трагедия", разказва Дворак. "Някой им бил казал, че Давле е превзет от американската армия и че трябва да го освободят. Те не разбираха защо нашите хора им размахваха юмруци. Бяха много нервни, дълго време се усещаше силно напрежение", разказва той. Снимките на "Мостът при Ремаген" незабавно били спрени и целият екип на филма бързо се върнал на запад с таксита, изоставяйки временно всички танкове и други материали, използвани като аксесоари. През есента им било разрешено да се върнат за кратко в Чехословакия, за да снимат още няколко сцени, които били необходими, и филмът бил довършен в Западна Германия и Италия, след което излиза на голям екран в САЩ през 1969 г. Междувременно платото на Давле не опустява: екипът на Джон Гилермин бързо бил заменен от усърдни оператори, дошли от Москва. Целта била да се покажат възможно най-бързо на съветската публика кадри на американските и нацистките танкове на 20 км от Прага, за да се оправдае съветското нашествие. По БТА

Подпалването на сто коли разпали предизборен дебат в Швеция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/15/3296552_podpalvaneto_na_sto_koli_razpali_predizboren_debat_v/?ref=rss


"Какво, по дяволите, правите?" Това попита шведският премиер Стефан Льовен вчера, след като за една нощ 100 коли бяха запалени от млади маскирани мъже в няколко града в югозападната част на страната. Премиерът, който е социалдемократ, призова за повече средства за полицията и по-строги наказания по време на първия голям телевизионен дебат между партийни лидери, предаде EUobserver.<br /><br />Дискусията бе организирана от два големи шведски вестника около три седмици преди...

20 тона канабис са открити и унищожени при полицейска операция в Петричко

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010262

20 тона канабис са открити и унищожени при полицейска операция в ПетричкоОт началото на операцията, която стартира вчера, досега са открити няколко ниви канабис, които са унищожени, а откритото количеството е 20 тона, съобщи на брифинг в петричкото село Първомай главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция" /ГДГП/. Операцията е разпоредена от главния секретар на МВР и в нея са участвали

Вергов снима в Германия за новия сезон на "Откраднат живот"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vergov-snima-v-germaniia-za-noviia-sezon-na-otkradnat-zhivot-6085505

Владо Карамазов, Владо Пенев и Юлиан Вергов разрушават стени в концептуално промо за шести сезон на сериала по NOVA

Международна лятна академия “Форум глобални лидери” стартира за първи път в Благоевград

http://www.cross.bg/pglf-bulgariya-lideri-1581595.html

/КРОСС/ За първи път България стана домакин на международната лятна програма за подготовка на бъдещи лидери ”Форум глобални лидери” (Preparing Global Leaders Forum - PGLF), която се провежда в Американския университет в Благоевград от 12-и до 19-и август. Лятната лидерска академия, която е част от световната мрежа PGLF, събра на едно място над 30 отлични студенти и млади професионалисти от 20 страни от 5 континента с професори от водещи университети като Джорджтаун, Оксфорд и Сорбоната. В програмата в България се включват още лектори от публичния сектор и различни представители на НПО, бизнес и стартиращи компании като 9Academy, 356labs, Leanplum, Заедно в час, Viber, Enhancv, ClaimCompass, ProViotic, Sopharma, BMW, Сдружение 365.                   Международната лятна програма ”Форум глобални лидери”  се осъществява за първи път в България след 6 години успешни издания в други държави с финансовата подкрепа на Американското посолство в България, Младежкия съвет към Посолството на САЩ, Фондация “Българска памет” и Сдружение Три Шест Пет, както и с продуктовата подкрепа на Coca Cola, BMW и Hewlett Packard Enterprise. Медийни партньори на събитието са Кариери, Mladiinfo, b2b Media, Dir.bg и Forbes

Турски кораб горя в български води, един моряк е загинал

https://offnews.bg//temida/turski-korab-goria-v-balgarski-vodi-edin-moriak-e-zaginal-686325.html

Окръжната прокуратура във Варна води разследване на инцидент с кораб, плаващ под турски флаг, при който е загинал член на екипажа. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

След полунощ в български териториални води в района на село Крапец е възникнал пожар на борда на турски кораб. При гасенето на пожара е загинал член на екипажа.

Корабът е провлачен на буксир до пристанище Варна, където следовател и инспектори от специализираното звено за разследване на морски произшествия при Министерството на транспорта ще извършат първоначалните действия по разследването.

Разследването е поето от следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура и се води по член 330, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Тръмп-Ердоган: Дуел на вманиачени егоисти

http://clubz.bg/71931-trymp_erdogan_duel_na_vmaniacheni_egoisti

В мисловния свят на Доналд Тръмп има единствено Доналд Тръмп и още няколко гениални типове. Естествено и злонамерени креатури, които системно вредят на Америка. Кого президентът на САЩ съзира в съответния лагер, зависи от настроението му. В това през изминалите месеци се убедиха редица държавници – примерно президентът на Франция Еманюел Макрон, премиерът на Канада Джъстин Трюдо, господарят на Русия Владимир Путин или севернокорейският диктатор Ким Чен Ун.

Тези дни президентът на САЩ си подбра нов враг, а именно турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Миналия май, когато Ердоган гостува във Вашингтон, Доналд Тръмп твърдеше, че “заедно ще сме непобедими”. Американецът и турчинът са замесени от едно тесто. Собственото им его е толкова силно изявено, че отдавна са прекрачили прага на маниакалността.

Сега Тръмп нанесе тежък удар на дългогодишния партньор от НАТО Турция, удвоявайки митата при внос на стомана и алуминий. И без това икономически Турция вече се намира в съмнително положение. Сега е застрашена от колапс. Националната валута – лирата, е в състояние на свободно падане, инфлацията е извън контрол. Финансовата система е разклатена, правителството и Националната банка задействат извънредни планове.

В конфликта между Вашингтон и Анкара обаче изобщо не става въпрос за икономика, а за мерене на мускули, както и за обслужване на основното им ядро избиратели. Президентът Ердоган говори за “икономическа война” срещу страната му и заплашва САЩ да си потърсят нови съюзници – като Русия или Китай.

Тръмп торпилира всичко

Доналд Тръмп явно се стреми да разруши западния следвоенен ред. Той вече торпилира поредица търговки споразумения, провали срещата на промишлено най-развитите държави от Г-7, а по време на срещата на върха на НАТО постави под въпрос смисъла на западния отбранителен съюз. През изминалите десетилетия към основните принципи на Запада неотклонно се числеше Турция, която на всяка цена да се подкрепя и задържа в западния лагер. По време на студената война партньорите от двете страни на Атлантика със скърцане на зъби се примиряваха с турските военни правителства. С голяма търпимост посочваха нарушаване на човешките права. Въпреки това, когато касите на Анкара се изпразваха, й даваха пари.

И Реджеп Тайип Ердоган е човек, който изгуби всяка мярка и в дългосрочна перспектива по-скоро ще вреди на страната си, отколкото ще й е полезен. Заплахи за преориентиране на външната политика по посока на Русия или ислямския свят отдавна са в постоянния репертоар на турски правителствени представители. Това обаче с нищо не променя фундаменталния интерес на САЩ – Турция да е стабилна. Същото се отнася и до европейците.

С географското си положение, територия, население, политическо и икономическо значение Турция е прекалено важна, за да бъде предоставена сама на себе си или на други. Изглежда Доналд Тръмп не го разбира. За него и за Ердоган важи същото, както по време на война или конфликти: когато знамената се веят, разумът е в тромпета.

Европейският съюз изненадващо пази мълчание

От гледна точна на драматичното обостряне на положението в непостредственото му съседство Европейският съюз изненадващо пази мълчание. Изглежда не иска да гневи Тръмп. На европейците им се удаде да притъпят американско-европейския конфликт по митата, но той далеч не е решен. Сега в Турция на карта са заложени редица европейски интереси. Не става дума само за отношения и политическия курс на страната, а за икономически взаимообвързаности.

В Турция са се ангажирали хиляди германски фирми, от средни предприятия до концерни. Западноевропейски банки, особено от южните държави, имат огромни сделки в страната. Щетите ще са големи, ако кредитополучатели вкупом не ще са в състояние да изпълняват задълженията си.

Сега Тръмп и Ердоган ясно показват на света какво се случва, когато основополагащи принципи изведнъж не важат – правото, интересите на дадена държава и на нейните съюзници, традиционните форми на взаимоотношения.

От европейска гледна точка Турция и Европа са незаменими партньори. Не президентите, а държавите.

Може би Тръмп и Ердоган се нуждаят от помощ, за да слязат от дърветата си. ЕС и неговите държави членки се кичат с твърдения, че продължават да поддържат действащи канали за диалог с Вашингтон и Анкара. Те трябва да се използват. Не непременно на висок глас, но бързо. Най-малкото да се направи такъв опит би си струвало.

Препечатваме уводната статия на германския в. “Франкфуртер Рундшау” с автор Торстен Кнуф. Подзаглавието и преводът са на Клуб Z.

 

 

По 800 000 евро обезщетение ще получат семействата на жертвите в Генуа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010257

По 800 000 евро обезщетение ще получат семействата на жертвите в Генуа
Семействата на жертвите при рухването на моста „Моранди” в Генуа ще получат минимум по 700 000-800 000 евро обезщетение за всеки загинал. Застрахователните компании обаче няма да платят реконструкцията на виадукта. Така твърди пред италианските медии Вирджинио Ривано, президент на асоциацията Асаис-Еву,

КФН: "Изгорелите" с гражданска отговорност в ЗК „Олимпик” могат да сключат нови полици от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=379902

От КФН (Комисия за Финансов Надзор), уведомяват всички, които имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ в Застрахователна компания Олимпик АД клон България, която ще се прекрати на 17 август 2018 г., че е създадена необходимата организация и Гаранционният фонд е осигурил техническа възможност за сключване на нови полици с други застрахователи от днес 15 август 2018 г.

Клиентите на "Олимпик" вече могат да правят нови застраховки

https://www.mediapool.bg/klientite-na-olimpik-veche-mogat-da-pravyat-novi-zastrahovki-news282758.html

Собствениците на автомобили, които са сключили застраховка "Гражданска отговорност" с компанията "Олимпик", вече могат да сключват нови полици. Това може да стане преди изтичането на срока на все още действащите им договори. Те са валидни до 17 август и по принцип правилата не позволяват подновяване преди изтичането на предходната полица. В случая с "Олимпик", чиито полици стават невалидни преждевременно заради отнет лиценз, е направено изключение. То ще засегне около 275 000 шофьори, чиито застраховки изтичат в един и същи ден. От Гаранционния фонд, в който постъпват данните за сключените полици, съобщиха, че от сряда е възможно клиентите на "Олимпик" да подновят предварително застраховките си. Периодът на покритие обаче трябва да е от 18 август. Ако шофьорите не сключат бързо нова "Гражданска отговорност", регистрацията на автомобилите им може да бъде прекратена. При проверка на пътя може да останат и без книжка. За отнемането на лиценза на "Олимпик" в Кипър беше съобщено още през май. Компанията обжалва решението на местния финансов регулатор, но в крайна сметка то беше потвърдено. Причината за прекратяването на дейността на компанията е, че не отговаря на изискванията за платежоспособност. Клиентите на "Олимпик", както и българите, предявили претенции за изплащане на щети към компанията, може и да не успеят да върнат парите си от преждевременно прекратените полици или от нанесените щети. Причината е, че дружеството е работило в България в условията на т. нар. "право на установяване или свободата на предоставяне на услуги". Това означава, че надзорът върху него от страна на местната Комисия за финансов надзор е ограничен. Освен това "Олимпик" не внася пари в Гаранционния фонд, действащ в България. Дружеството е негов член, но с цел предоставяне на информация за сключените полици. От фонда се изплащат средства при фалит на застраховател или при катастрофи с неизвестни или незастраховани за "Гражданска отговорност" автомобили. По тази причина в четвъртък от Комисията за финансов надзор съобщиха, че клиентите с преждевременно прекратени застраховки и чакащите щети към "Олимпик" могат да търсят парите си при бъдещата процедура по несъстоятелност на дружеството. Не е ясно обаче дали средствата на дружеството ще са достатъчни за удовлетворяване на всички кредитори.

Председателят на Будистката асоциация обвинен в сексуален тормоз

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010238

Председателят на Будистката асоциация 
обвинен в сексуален тормозПредседателят на Будистката асоциация на Китай, Шъ Сюечън, подаде днес оставка заради обвинения в сексуален тормоз, предадоха световните агенции. Сюечън е абат на манастира Лунцюан в покрайнините на Пекин, съветник на китайското правителство по религиозните въпроси и един от най-влиятелните будистки лидери в Китай.

Осъденият за изнасилване на ученичка кмет излезе от затвора предсрочно!

http://www.varna24.bg/news/809435.html

Преди минути Окръжният съд в Пазарджик освободи предсрочно от затвора бившия кмет на Стрелча Иван ...

Важно за всички, които имат застраховка в "Олимпик"!

http://www.varna24.bg/news/809427.html

<strong>"На разположение на клиентите сме!"</strong> Това заяви управителят ...

Турски кораб се е подпалил край Крапец, член на екипажа е загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010266

Турски кораб се е подпалил край Крапец, член на екипажа е загинал Пожар е възникнал на борда на турски кораб, плаващ в български териториални води в района на с. Крапец. При инцидента, станал след полунощ на 15 август, има загинал член на екипажа, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. От там посочват, че корабът е провлачен на буксир до пристанище Варна,

Банско нае отоплителната централа за 1 лев на месец

https://www.actualno.com/blagoevgrad/bansko-nae-otoplitelnata-centrala-za-1-lev-na-mesec-news_689991.html

От 2 август община Банско има собствена фирма за топлоснабдяване. Тя беше учредена след проведеното през юли месец извънредно заседание, когато стана ясно, че частното дружество, собственик на централата, се отказва от нея. За управител на новосъздадената общинска фирма "Топлоснабдяване Банско" е назначен Димитър Мунин, а топлоцентралата е наета за 1 лев на месец. Срокът на наема е за една година, през която местната администрация ще търси начин да я придобие. През 2006 г. Банско ста

Визия за БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7010234

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Властите в Мексико забраниха деликатес с тарантули

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010232

Властите в Мексико забраниха деликатес с тарантулиВластите в столицата на Мексико забраниха деликатес, предлаган от местен ресторант - тако с гарнитура от тарантула, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  По-рано управата на заведението публикува във Фейсбук свое меню, в което фигурираше и страховитото осмоного. Но възникна проблем - предлаганите като гарнитура паяци били от защитения вид

Моряк загина при пожар на турски кораб край Крапец, във Варна разследват инцидента

http://www.varna24.bg/news/809439.html

Окръжната прокуратура във Варна ръководи разследване на инцидент с кораб, плаващ под турски флаг, ...

Фирмата, поддържаща Търговския регистър: Имаме колективен дух и творческо мислене

http://clubz.bg/71930-firmata_poddyrjashta_tyrgovskiq_registyr_imame_kolektiven_duh_i_tvorchesko_mislene

Днес на първата си пресконференция след срива на Търговския регистър в края на миналата седмица директорката на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова спомена публичната тайна - коя е фирмата, която поддържа регистъра - "Лирекс БГ" ООД.

По думите й все още няма доклад от "Лирекс БГ", която неизменно поддържа технически регистъра от 2012 г. само с една година прекъсване - миналата. Но пък паралелно от IT компанията пуснаха съобщение до медиите. В което не се обяснява нищо по същество за срива на системата, освен вече оповестеното от ресорния вицепремиер Томислав Дончев - "дефектирали дискови устройства, или както казват хората - изгорели." Но пък от "Лирекс БГ" държат да посочат, че вършат работата си "уповавайки се на петте ни ценности: колективен дух, инициативност, творческо мислене, коректно отношение, и обучение и споделяне на опит".

Ето какво гласи цялото съобщение:

"Във връзка с интереса към нас в последните дни, искаме да се обърнем към всички заинтересовани по темата Търговски регистър. Разбираме важността и значимостта на ситуацията с Търговския регистър и за това всички екипи работят денонощно в последните 6 дни, за да върнат системата в работоспособно състояние. Както вече стана ясно от изказването на Вицепремиера Томислав Дончев тази сутрин:

"Става дума за технически проблем - това, което е известно към момента, дефектирали дискови устройства, или както казват хората – изгорели."

В резултат е засегната работоспособността на регистъра. Компанията е изцяло концентрирана в това да възстанови работоспособността на системата и поради тази причина се въздържаме от коментари и мнения по темата. За нас е най-важно на първо място да направим всичко възможно за излизане от извънредната ситуация!

Лирекс е компания с над 25-годишна история, в която сме реализирали успешно и продължаваме да реализираме множество проекти в публичен и корпоративен сектори, както в България, така и в чужбина. Партньори сме на най-големите, световни ИТ компании, членуваме в различни международни организации и вършим работата си уповавайки се на петте ни ценности: колективен дух, инициативност, творческо мислене, коректно отношение, и обучение и споделяне на опит."

Иначе според обявените днес от Зорница Даскалова данни компанията получава около 90 000 лв. на година за поддръжка на Търговския регистър. Самите контракти не са публични, попадат в т.нар. графа "секретно". Такава се дава при поръчки с чувствителна информация, касаеща националната сигурност и минават през  получаване на специален достъп от ДАНС и Държавната комисия по сигурноста на информацията. 

"Лирекс БГ" е получила и стотици обществени поръчки, работи традиционно с министерства, агенции, държавни учебни заведения, АЕЦ "Козлодуй" и т.н, в т.ч. и по "секретни" поръчки. Общите приходи от спечелените търгове надхвърлят 120 милиона лева.

Фирмата е наследник на компания от групата "Натурела", чийто собственик Кристиян Маслев бе разстрелян пред дома му през 2000 година. Убийството се води неразкрито. 

Управителите на "Лирекс БГ" Манол Илиев и Димитринка Илиеви са бивши съдружници с покойния вече бизнесмен.

Рухналият мост в Генуа има близнак в Либия

https://offnews.bg//sviat/ruhnaliat-most-v-genua-ima-bliznak-v-libia-686318.html

Историята на "Моранди" - виадуктът, който се срути на 14 август в Генуа, отнесе десетки автомобили и причини смъртта на повече от 30 души, е съпътстван с проблеми и дори с предупреждение, че конструкцията му е несигурна, отправено преди повече от две години, пишат италиански медии.

Кръстеният на проектанта инж. Рикардо Моранди мост от автомагистрала А10, минаващ над река Полчевера и свързващ Генуа със Савона и Вентимиля, е построен между 1963 и 1967 г. от италианско дружество. Открит е в присъствието на петия президент на Италия Джузепе Сарагат (1898 - 1988).

Смятан за един от големите авангардни проекти на италианското инженерство, изграждането му "поглъща" почти 3 милиарда и 800 милиона евро. Конструкцията има мост "близнак", изграден през 1972 г. в Либия. Нарича се Wadi el Kuf Bridge и се намира на 20 км от град Ал Байда. Той е вторият най-висок мост в Африка.

Наричан доскоро с гордост Бруклинският мост заради приликата с американското съоръжение, "Моранди" е дълъг 1 182 метра. Извисява се на 45 метра и се поддържа от три стоманенобетонни колони, достигащи 90 метра височина.

Мостът е изграден от смесена конструкция: предварително подсилен и обикновен стоманобетон.

Че конструкцията е несигурна, предупреждава доцентът по стоманенобетонни конструкции от Университета в Генуа инж. Антонио Бренчич, а съмнения хвърля и фактът, че вече се наложи тя да бъде сериозно подсилена. През 90-те години мостът е оборудван и със стоманени въжета.

Преди повече от две години - през юли 2016 г., доцентът определя моста като "провал на инженерството". Той твърди, че мостът е "сгрешен" и че Моранди е "объркал сметките". Според него италианският инженер е сгрешил в изчисленията си за деформациите във времето на структурата.

Рикардо Моранди проектира за първи път конструкция от този тип през 1957 г. Печели конкурс във Венецуела и изгражда мост там през 1962 г. 2 г. след откриването си става инцидент.

"Моранди обърка сметките. Петролен кораб се заклещи под най-ниската му част и резултатът бяха 5 жертви", припомня Бренчич. Въпреки това Моранди прави други два моста близнаци – в Генуа (1964 г.) и моста в Либия (1971 г.).

Вреди ли на бизнеса смяната на часовото време?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/vredi-li-na-biznesa-smianata-na-chasovoto-vreme-266520/

Преместването на стрелките на часовника повече пречи, отколкото помага, твърди Анета Алашка от Българска стопанска камара

Кошмарът с шведа Ралф от Слънчака се повтаря: Пиян австриец нокаутира камериерка в Златни пясъци! Ще има ли възмездие?

http://www.struma.com/sinya-lampa/koshmarut-s-shveda-ralf-ot-slunchaka-se-povtarya-piyan-avstriec_137970/

Австрийски турист е задържан за нападение над камериерка в к.к. Златни пясъци. Това съобщиха от ОДМВР-Варна. На 13 август, около 10.00 часа, в хотел в КК „Златни пясъци“, 33-годишен турист от Австрия е извършил непристойни действия, изразяващи се в демонстриране на провокативно и агресивно поведение в коридора на хотела, викане спрямо служители от персонала и нанасяне на удар с ръка по врата на 51-годишна камериерка.

Лицето е задържано за срок до 24 часа, материалите по...

Продължава

Калоян Паргов: Цената на ремонта на „Граф Игнатиев“ е в пъти по-висока от тази на магистралите

http://pogled.info/regionalen/sofiya-grad/kaloyan-pargov-tsenata-na-remonta-na-graf-ignatiev-e-v-pati-po-visoka-ot-tazi-na-magistralite.96802

/Поглед.инфо/ Ремонтът на част от ул. „Граф Игнатиев“ ще струва 25 млн. лв. Този участък е не повече от километър и половина и ако сравним цената, с тази за километър магистрала, става ясно, че този ремот ще излезе в пъти по-скъпо. Това заяви лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. Той цитира министър Нанков, според когото цената за километър магистрала е 3,5 милиона евро.

Започна монтаж на нова пластика във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379884

На 13-ти август, в тревната площ пред "Дом Младост" във Варна, започна монтажът на нова пластика, съобщиха от общината за Moreto.net. Пластиката носи името "Младост" и е дело на скулптура Веселин Костадинов, който я описва като позитивна композиция, напомняща фигура в движение.

Газовата връзка Гърция - България получи освобождаване от изискванията за достъп на трети страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010221

Газовата връзка Гърция - България получи освобождаване от изискванията за достъп на трети страниГазовата връзка Гърция - България получи освобождаване от изискванията за достъп на трети страни, съобщиха от смесеното инвестиционно дружество, което реализира проекта - "Ай Си Джи Би", предаде БТА. След решението на Европейската комисия за освобождаването на Междусистемна връзка Гърция-България /IGB/ от изискванията във връзка с достъп на трети

Божидар Антонов е преминал с рекорд маршрута Ком - Емине, твърдят от екипа му

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/15/3296510_bojidar_antonov_e_preminal_rekordno_burzo_po_marshruta/?ref=rss


Божидар Антонов е поставил нов рекорд при преминаването на 600-те километра от връх Ком до нос Емине, съобщи екипът му във "Фейсбук". Според информацията ултрамаратонецът е подобрил значително постижението на Кирил Николов-Дизела от 2015 г.<br /><br />Тогава най-добрият български състезател в планинското бягане измина разстоянието за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди. От екипа на Антонов допълват, че той е имал преднина от около пет часа по средата на дистанцията, като...

Ники Станоев заразява със смях публиката в Царево и Бургас

https://www.actualno.com/scene/niki-stanoev-zarazjava-sys-smjah-publikata-v-carevo-i-burgas-news_689989.html

Стендъп турнето на комедианта Николай Станоев е на финалната права, научи Actualno.com. Въпреки това актьорът е решен да зарази с много смях публиката в Царево и Бургас преди финала на сезона. FB_VIDEO #НИКИГОВОРИ за музиката в неговия живот, тоест от 80-те до днес. Защо поп изпълнителите рисуват всяка дума, докато пеят... как я рисуват? Защо металите носят тесни дънки? Защо рапърите носят широки дънки? Защо чакараците не носят дънки? С тези и още любопитни акценти ще се сблъскат любител

Отново без пари в МБАЛ-Враца

http://www.cross.bg/luzhi-zavedenie-pari-1581594.html

/КРОСС/ Отново протест на медиците от врачанската болница. Работещите в здравното заведение, което с над 13 милиона лева задължения, не са получавали заплати от месеци. За последно е изплатен частичен аванс за юни. От ръководството обещаха пари до петък и обявиха, че се прави всичко възможно за стабилизиране на дейността на лечебното заведение. „Всеки ден едно и също - лъжи, лъжи и само лъжи, а ние си работим, болницата е пълна" - не скри възмущението си хирургичната сестра Елеонора Колева. Медиците споделят, че се чувстват унизени.  

Експерти: Над 300 моста в Италия са рискови

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010218

Експерти: Над 300 моста в Италия са рисковиНад 300 виадукти, мостове и тунели в Италия са опасни, колкото рухналия мост „Моранди” в Генуа, пише римският в.”Република”. Той цитира италиански инженер, експерт по поддръжка на инфраструктурата в Италия. Според него това е минимален брой, като се има предвид, че на Ботуша има общо 45 000 структури от подобен тип.

Наглост! Майка с дете си "топнаха" краката за да се разхладят в пеещите фонтани в Кюстендил

http://www.struma.com/obshtestvo/naglost-maika-s-dete-si-topnaha-krakata-za-da-se_137969/

Грозна гледка разгневи жителите на Кюстендил преди дни. Майка с малко момиченце реши да се разхлади в горещия летен ден и потопиха крака в новите пеещи и светещи фонтани, които бяха изградени наскоро.

Гражданите направили забележка на дамата и разбрали, че не е българка а най-вероятно германка. Свикнали сме да чуваме, че германците са доста дисциплинирани и отговорни хора, но явно има и изключения.

В. Анастасова

НСИ: Доходите на домакинствата растат доста по-бавно от разходите

https://news.bg/economics/nsi-dohodite-na-domakinstvata-rastat-dosta-po-bavno-ot-razhodite.html

Увеличава се потреблението на зеленчуци, кисело мляко, месо, спада на хляб и тестени изделия

Зорница Даскалова: Мащабен проблем, не знаем кой е виновен, но хората да са спокойни – работи се

http://www.transmedia.bg/2018/08/15/%d0%b7%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%89%d0%b0%d0%b1%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc-%d0%bd%d0%b5/

Причината за срива в работата на Търговския регистър са дефектирали 4 дискови устройства. Това обясния на шестия ден след срива изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Тя отказа да поеме отговорност за случилото се и отклони въпроса за оставката си. „В такава кризисна ситуация съм нужна тук и трябва да бъда на работното си място и да координирам действията. Оставката е политическо решение и не е предмет на разговора“, заяви Даскалова, цитирана от „Агенция Фокус“.

По думите й разследването на случая от прокуратурата, ДАНС и МВР ще започнат след възстановяването на дейността на Търговския регистър.

„Все още не е ясно кой е виновен, това ще стане ясно след възстановяването на дейността на Търговския регистър и се проведе проверка от МВР, ДАНС и прокуратурата“, коментира тя.

От думите й стана ясно още, че от 16 август потребителите на търговския регистър ще могат да извършват справки по ЕГН. Според Даскалова до момента няма представен официален доклад от фирмата, която поддържа регистъра, за причините за проблема. „Работи се по отстраняването им. Не можем да се ангажираме с точна дата и срок, но най-вероятно другата седмица по някое време ще бъдат възстановени всички функции. Искам да успокоя всички, че манипулации и изчезване на данни не са възможни и няма как да се получат“, каза още Даскалова и уточни, че няма да има изгубена информация вследствие на аварията.

„Мащабът на това, което се е случило, е огромен. Причините тепърва предстои да се установят. Важно е хората да се успокоят. Благодарим за разбирането. Работи се денонощно, има хора, които с дни не са спали, за да продължат процесите по възстановяване“, обясни Даскалова.

 

 

Дете пострада при катастрофа между две леки коли и влекач

https://frognews.bg/kriminalno/dete-postrada-pri-katastrofa-mejdu-dve-leki-koli-vlekach.html

10-годишно дете е пострадало при катастрофа между два леки автомобила и влекач. Това съобщиха от ОДМВР-Варна.

Салвини разкритикува правилата на ЕС за разходване на средства след рухването на моста в Генуа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010199

Салвини разкритикува правилата на ЕС за разходване на средства след рухването на моста в ГенуаИталианският министър на вътрешните работи Матео Салвини разкритикува остро строгите правила на ЕС след рухването на моста в Генуа, отнело живота на десетки хора, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Според него именно заради тях Италия не е безопасна. Средства, които иначе биха били изразходвани за здравеопазване и безопасност, "според строгите правила,

81-годишен пловдивчанин се удави на централния плаж в Лозенец

https://www.24chasa.bg/region/article/7010164

81-годишен пловдивчанин се удави на централния плаж в Лозенец81-годишен мъж от Пловдив се е удавил на централния плаж в Лозенец, инцидентът е станал малко преди 12 часа по обед на 14 август, съобщиха от полицията. Тялото на загиналия Н.Т.  е откарано за аутопсия в УМБАЛ Бургас. Възрастният пловдивчанин бил на почивка в Лозенец. Влязъл да се къпе, но бурното море го завлякло навътре.

"Милан" чака отговор от "Левски" за мача в памет на Гунди

https://www.24chasa.bg/sport/article/7010213

"Милан" чака отговор от "Левски" за мача в памет на Гунди"В понеделник - 13 август, от страна на "Милан" и Moko Solution - организатор на "75 години Георги Аспарухов", е отправено предложение към ПФК "Левски" с конкретни възможни дати за реализирането на футболната среща "Левски" - "Милан" в чест на Гунди. "Милан" и Moko Solution очакват решението на ПФК "Левски",

Борисов разпореди на министрите Нанков и Московски да предложат план за едновременно ремонтиране на мостовете по пътната и жп инфраструктура

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Hw4jb8fO2cQ/

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение, което да дава възможност ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да се реализират едновременно.

„Знаете, откакто са построени в България мостовете не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по „Тракия“ и по „Витиня“ те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове“, отбелязва премиерът на днешното правителствено заседание.

България и Гърция приеха решението на ЕК за освобождаване на IGB

https://www.investor.bg/energetika/472/a/bylgariia-i-gyrciia-prieha-reshenieto-na-ek-za-osvobojdavane-na-igb-266517/

Това е ключова стъпка към установяването на търговския статут на газопровода, смята изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева

Новите лични карти ще бъдат с чип и без промяна в цената

http://www.struma.com/obshtestvo/novite-lichni-karti-shte-budat-s-chip-i-bez-promyana_137968/

Няма да се променя таксата за новите лични карти с чип. Това категорично заяви зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за изграждането на централизирана система за издаване на новите лични документи с чип. Към този момент те се издават децентрализирано – на 30 места в България се произвеждат български документи за самоличност.

Преди две години се предприеха действия за изграждане на централна система, като идеята е да се...

Продължава

Обичам лятото по ред причини – продължението

https://offnews.bg//mama-nindzha/obicham-liatoto-po-red-prichini-prodalzhenieto-686323.html

Автор: Калоян Явашев Смирено награбвам раниците и избутвам количката пред входната врата. Връщам се за телефона си и казвам на децата да извикат асансьора. На момента еква мощно "Асансьорееееее! Асансьорееееееееее!". Изскачам бързо обратно и на свой ред им крещя да млъкнат. Ама не може всичко буквално да приемат. Мислете малко с тия глави, де! Изведнъж решавам да променя тактиката. Не, не така сега, Калояне! Що крещиш? Вероятно трябва да пробвам да обясня кротко и възпитано, а те сигурно ще ме разберат. Нали трябва пример да им давам в живота, а засега съм ги научил само да се дерат като овчари…

Правителството прие нови осем мерки за управление на икономиката и финансите

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pravitelstvoto-prie-novi-osem-merki-za-upravlenie-na-ikonomikata-i-finansite-266513/

През април догодина министрите трябва да отчетат пред ЕК реформи в държавните фирми, подобрение на надзора в банковия и небанковия сектор и на пазара на труда

Експерт: Скъпите горива доведоха до забавяне на икономиката ни

http://econ.bg/Новини/Експерт-Скъпите-горива-доведоха-до-забавяне-на-икономиката-ни_l.a_i.764277_at.1.html

Забавянето в ръста на българската икономика е нормално. Все пак то се случва на фона на търговска война и криза в съседна Турция. Това каза Григор...

Бригада Нов Дом в Перник! Мария Силвестър се разхожда по работен гащеризон и дава наставления за новия дом..

http://www.struma.com/obshtestvo/brigada-nov-dom-v-pernik-mariya-silvestur-se-razhojda-po_137967/

Вчера в един от пернишките квартали се заснемаха кадри на предаването „Бригада Нов дом“, което ремонтира жилищата на хора изпаднали в нужда. Перничани са заснели водещата Мария Силвестър, която дава наставления на момчетата пред блока, в който е ремонтирания апартамент.

Това не е първия път, в който екипа на предаването е в Перник. Припомняме, че в третото издание на тв проекта многодетно семейство перничани получиха основен ремонт на дома си, пише zapernik.com.Мария...

Продължава

Възрастна жена изгоря с близо 7 000 лева, опитвала да помага на полицията

https://petel.bg/Vazrastna-zhena-izgorya-s-blizo-7-000-leva--opitvala-da-pomaga-na-politsiyata__278403

Снимка Булфото Полицейски служители установили помагачи в телефонна измама, извършена на 16 юли във Велики Преслав. Това съобщиха от пр...

Ужас в Банско! Наркопласьор удари с юмрук жена, блъсна я на леглото, съблече я и...

https://petel.bg/Uzhas-v-Bansko--Narkoplasor-udari-s-yumruk-zhena--blasna-ya-na-legloto--sableche-ya-i---__278402

Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд 43-годишния Красимир Георгиев по обвинение за опит за съвкупление и държане на наркотич...

Гениално паркиране във Варна! "6 лева на час в Синята зона"

https://petel.bg/Genialno-parkirane-vav-Varna--6-leva-na-chas-v-Sinyata-zona__278401

Снимка Владимир Ладев, "Забелязано във Варна" Порой от коментари предизвика снимка на странно паркиран автомобил, публикувана във фейсб...

Внимавайте, шофьори! Катастрофа на пътя Белослав Варна

https://petel.bg/Vnimavayte--shofori--Katastrofa-na-patya-Beloslav-Varna__278399

Снимка Жасмина Димитрова, фейсбук "Виждам те КАТ - Варна" Катастрофа между два леки автомобила е станала на пътя Белослав - Варна, съобщих...

Борисов даде ценен съвет на шофьорите, изгорели покрай фалита на "Олимпик" и обеща да накаже виновните

https://petel.bg/Borisov-dade-tsenen-savet-na-shoforite--izgoreli-pokray-falita-na-Olimpik-i-obeshha-da-nakazhe-vinovnite__278400

На тези 200 000 българи ще кажа, когато си застраховат колите, да подбират застрахователя. С усилия, воля, работа и засилен контрол ще направи...

Търсят се концесионери на плажове в Бургас, Созопол, Поморие и Балчик

https://www.mediapool.bg/tarsyat-se-kontsesioneri-na-plazhove-v-burgas-sozopol-pomorie-i-balchik-news282757.html

Правителството реши в сряда да открие процедури за предоставяне на концесия на централните плажове в Бургас и Балчик, "Хармани" в Созопол и "Поморие-Изток", които в момента са без стопани. Минималното концесионно плащане, което очаква държавата, е 56 639 лв. за плажа в Балчик, за този в Бургас – 297 560 лв., за созополския – 198 872 лв., а за поморийския  - 107 946 лв. Бъдещите стопани на плажните ивици трябва да осигурят спасителни и медицински пунктове, тоалетни и почистване на плажовете, както и други обществени услуги. От Министерския съвет припомнят, че очакват от бъдещите концесионери срещу определеното миннимално възнаграждение за държавата да предлагат общодостъпни цени на  чадъри и шезлонги.

Тийнейджърът днес

https://offnews.bg//mama-nindzha/tijnejdzharat-dnes-686324.html

Автор: Ина Зарева Влюбени сте за първи път. Не издържате дълго на емоционалната си клада и споделяте с приятел. Той ви осмива пред всички и най-вече пред обекта на любовта ви. Спомнихте ли си добре усещането на унижение, безпомощност, омерзение и неспособност да си поемете въздух? Сега си представете, че това опозоряване може да бъде видяно от милиони хора. Само чрез един бутон, иронично наречен „Сподели“. Лъскавите списания, които работещите в чужбина родители носеха. Дамските - на холната масичка, придружени с въздишки и планове да се ушие същата рокля, мъжките – под леглото, придружени с въздишки и планове да се…

ThinQ продуктите на LG с изкуствен интелект спечелиха най-престижните награди EISA

http://www.cross.bg/intelekt-izkystven-thinq-1581593.html

/КРОСС/ EISA оцени иновациите в областта на изкуствения интелект в продуктите на LG Иновациите на LG Electronics (LG) в технологиите и дизайна свързани с изкуствения интелект спечелиха признанието на Европейската асоциация за аудио и визуални технологии (EISA). Продуктите на LG от серията AI ThinQ, които включват LG OLED TV, LG SUPER UHD TV и LG XBOOM бяха отличени за своята висока конкурентоспособност в категории свързани с високото качество на картината, с представянето на интегрирания изкуствен интелект и отлични звукови характеристики. LG OLED TV AI ThinQ (модел OLED65E8) спечели EISA PREMIUM OLED TV 2018-2019 като с това донесе седмата поредна победа за OLED технологията на компанията. Телевизорът беше похвален за качеството на картината, осигурена от процесора α (Алфа) 9, който предоставя реалистични изображения с невероятно богати цветове, острота и дълбочина, както и водещ в класа си по функционалност изкуствен интелект. Журито на EISA също отличи и Dolby Atmos™ и неговите предни високоговорители, които създават възможно най-реалистичното аудио-визуално изживяване. Дизайнът „Picture on Glass“ също бе високо оценен  за перфектното му съчетаване с всяка среда

Министерският съвет прие наредба за реда за избор на осигуряване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010168

Министерският съвет прие наредба за реда за избор на осигуряване
Министерският съвет прие Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и за обмен на информация. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Наредбата урежда реда и начина за избор за промяна на осигуряване по

Пиян австриец нокаутира камериерка в Златни пясъци

https://frognews.bg/novini/avstriets-udari-kamerierka-zlatni-piasatsi.html

33-годишен турист от Австрия е бил задържан за 24 часа в ареста, след като преди два дни ударил камериерка в хотел в Златни пясъци, съобщиха днес от полицията.

Пиян австриец нокаутира камериерка в Златни пясъци

https://frognews.bg/kriminalno/avstriets-udari-kamerierka-zlatni-piasatsi.html

33-годишен турист от Австрия е бил задържан за 24 часа в ареста, след като преди два дни ударил камериерка в хотел в Златни пясъци, съобщиха днес от полицията.

Турски съд отказа да освободи американския пастор Брънсън

https://www.mediapool.bg/turski-sad-otkaza-da-osvobodi-amerikanskiya-pastor-bransan-news282756.html

Турски съд е отхвърлил иска на американски пастор за освобождаването му от домашен арест и за премахване на наложената му забрана да напуска страната, но по-висша съдебна инстанция предстои да се произнесе по иска, заяви пред Ройтерс адвокатът на пастора. Случаят с американския пастор Андрю Брънсън, съден от турски съд по обвинения в тероризъм, стои в основата на дипломатическата криза между Турция и САЩ в последно време, довела до спад на турската лира.    Пасторът, духовен водач на малка протестантска църква в егейския град Измир, бе преместен под домашен арест миналия месец, след като прекара близо две години в затвора, но фактът, че не бе напълно освободен, само повиши напрежението.

Сладка снимка разтопи сърцата на феновете на бившото орле Преслав Йорданов

http://www.struma.com/hailaif/sladka-snimka-raztopi-surcata-na-fenovete-na-bivshoto-orle-preslav_137966/

Бившият играч на Пирин Благоевград Преслав Йорданов умили феновете си със сладка снимка в социалната мрежа. Плевенчанинът получи целувка от малко момиченце в столичен Мол. Малката му фенка разтопи сърцата на почитателите на нападателя и той събра десетки лайкове под фотоса.

Преслав в горд татко на момченце.

През месец май Йорданов скъса кръстни връзки на коляното, заради което пропусна почти половин година. Най-вероятно вече се е възстановил и е зареден с енергия за...

Продължава

До края на ноември трябва приключи проектът за допълнително водоснабдяване на Хасково

http://www.cross.bg/haskovo-kachestvoto-voda-1581592.html

/КРОСС/ Разработена е пътна карта с мерки за решаване на проблема с качеството на питейната вода в града До края на ноември 2018 г. трябва да приключат дейностите по проекта за допълнително водоснабдяване на Хасково, които се изпълняват от общината по споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова на среща с Емил Георгиев – член на инициативния комитет на „Да спасим Хасково“ и изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България, на която беше обсъдено качеството на питейната вода в града. Заместник-министър Крумова информира още, че в този срок ще бъдат дублирани 8 кладенеца в три вододайни зони на Хасково. За четири от кладенците, които са в северната зона, предстои да бъде подадено искане за въвеждане в експлоатация. За другите четири кладенеца – в източна зона и зона „Узунджово II“ текат процедури по осигуряване на разрешение за водовземане. В процес на изграждане са два водопровода, а ВиК Хасково изпълнява регулярно мерки за намаляване на загубите на вода в разпределителната мрежа на град Хасково. Очаква се показателите на смесената вода от различни водоизточници да отговарят на изискванията на Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели

Треньорът на Григор Димитров: За да расте, един тенисист трябва да свиква с напрежението

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/15/3296535_trenyorut_na_grigor_dimitrov_za_da_raste_edin_tenisist/?ref=rss


Треньорът на Григор Димитров Дани Валверду очаква положителна втора половина на сезона от своя възпитаник. Венецуелският наставник даде интервю за радио ATP Tour преди началото на турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати, в което обясни какви са плановете на българина.<br /><br />Димитров започва участието си в Синсинати в сряда вечерта с мач срещу Миша Зверев във втория кръг.<br /><br />"Целият лагер на Григор идва тук, в Синсинати, в много добро...

До ноември трябва да приключи проектът за допълнително водоснабдяване на Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010169

До ноември трябва да приключи проектът за допълнително водоснабдяване на ХасковоРазработена е пътна карта с мерки за решаване на проблема с качеството на питейната вода в града До края на ноември 2018 г. трябва да приключат дейностите по проекта за допълнително водоснабдяване на Хасково, които се изпълняват от общината по споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Кореец тренира националите в Благоевград за Световното в Минск

http://www.struma.com/sport/koreec-trenira-nacionalite-v-blagoevgrad-za-svetovnoto-v-minsk_137965/

Корейският майстор Ким Унг Чол провежда финалния етап от тренировъчния лагер в Благоевград на националния отбор по Таекуон- до ITF за юноши и девойки. 12 състезатели ще участват на първенството на планетата в Минск, Беларус, което ще се проведе от 21 до 27 август. Сред избраниците на селекционера Ким са двама състезатели на Фолкън Благоевград, Кристиян Ранчов и Атанас Пищалов.

Тренировките се провеждат в новата зала, в бившата казарма, където таекуондистите ще се потят здраво до...

Продължава

Защо руснаците гледат бодро на спада на рублата

http://clubz.bg/71929-zashto_rusnacite_gledat_bodro_na_spada_na_rublata

През януари еврото достигна цена от 100 рубли. В момента се разменя за 58 рубли. Снимка EPA/БГНЕС

Алексей Николаев - един от над 56-те милиона руснаци, които преизбраха президента Владимир Путин през март - вече се опитва да пресметне какво вероятно ще му струва отслабването на рублата: по-малка покупателна способност в чужбина, по-високи цени в страната и поредно затягане на колана, разказва Андрю Озбърн от Ройтерс.

56-годишният Николаев - графичен дизайнер, който обича пътувания в чужбина и вносни вина - обаче обвинява Запада, а не Путин, за тези несгоди и не съжалява, че е гласувал за политик, който според него е правилният човек да преведе Русия през тези трудни времена. 

"Болезнено и неприятно е, но това няма да промени моята политика, - каза Николаев за това, че рублата загуби 10 процента от стойността си спрямо долара от края на юли, главно в резултат на новите американски санкции срещу Русия. - Всъщност, колкото и странно да звучи, това само ще затвърди моите убеждения. Те (Западът) се опитват да сломят Русия.

Мнението на Николаев, че Путин не е виновен, се споделя масово от руснаците според Степан Гончаров - социолог в центъра за проучвания на общественото мнение "Левада".

"Хората наистина не разбират динамиката зад тези процеси и президентът традиционно е предпазен от критика", каза Гончаров пред Ройтерс. 

Преобладаващото мнение в Русия, че сривът на рублата е резултат от западен заговор, директно отеква в Турция - съюзник на Русия, чиято валута, лирата, спадна до рекордно ниско равнище в понеделник. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган казва, че страната му е мишена на икономическа война и че Турция като ответна мярка ще бойкотира вноса на някои американски стоки. 

Негативи за някои в Русия

Сриващата се рубла причинява негативи за някои в Русия. Цените на вносните стоки вероятно ще се повишат. Почивките в чужбина също поскъпват. 

Според Ирина Турина, говорителка на Съюза на руската туристическа индустрия, туроператорите са отчели миналата седмица спад от 10-15 процента на търсенето на ваканционни пакети заради слабостта на рублата.

"Хора, които още не са платили цялата цена за почивката си, бързат да платят остатъка, макар да не са длъжни да го правят", каза Турина пред Ройтерс, като добави, че те се опасяват от евентуално неблагоприятно за тях преизчисляване на ваканционните пакети в резултат на спада на рублата.

"А други, които все още не са купили ваканционни пакети, решават да изчакат, - казва тя. - Въпросът не е само да си платиш почивката, а и в това, че ще трябва да харчиш пари, когато пристигнеш там, и хората взимат долари." 

Оптимистично настроение

Въпреки всичко, налице са ранни и анекдотични признаци, че много руснаци, отдавна свикнали с колебанията на националната валута, понасят стоически и дори с предизвикателно пренебрежение срива на рублата. 

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза миналата седмица, че санкциите срещу Русия нямат нищо общо с поведението на Москва на места като Украйна или Сирия, а са мотивирани от стремежа на САЩ да притискат икономическите си съперници. Това мнение се споделя от много руснаци, които от години гледат и слушат държавната телевизия и възприемат антизападната риторика на Кремъл. 

Други руснаци просто гледат бодро на спада на рублата, който изненада мнозина, защото те знаят и по-лошо.

"Нищо не е вечно, нещата някак ще се променят, - каза московчанинът Генадий Цуркан. - Нещата винаги се променят към по-добро. Мисля, че няма да чакаме дълго това време, уверен съм."

Спадът на рублата далеч не е така тежък, както при валутната криза след 2014 г., когато икономическият спад съвпадна с последствията от руската анексия на украинския полуостров Крим. Русия сега е значително по-слабо уязвима от колебанията на рублата, отколкото преди 4 години. 

Оттогава руските компании понижиха чуждестранните си заеми, държавата намали сумите които са й необходими от западните дългови пазари, а страната внася по-малко стоки, за които трябва да плаща в долари. 

Все още високият рейтинг на одобрение на Путин бележи спад през последните няколко месеца, но социолозите свързват това с непопулярните предложения за пенсионна реформа, а не със слабостта на рублата. Те казват, че слабостта на рублата може да засили зараждащото се чувство на недоволство сред някои руснаци, породено от пенсионната реформа, но не е ясно дали това ще катализира протести и дали ще повлияе върху политическия пейзаж, в който Путин доминира от повече от 18 години. 

"Ако се получи някакъв ефект, той ще бъде непряк, като ще подсили недоволството от влошаващия се жизнен стандарт", каза Гончаров от "Левада център". 

Николаев, подкрепящият Путин графичен дизайнер, бе по-философски настроен.

"То е като със слънцето и снега. Не мога да им повлияя. Може би трябва да премина на друга марка вино. Или пък да си купя един вместо два чифта обувки. Това е неприятно, но не чак толкова". 

Ударихме ли дъното!? Магазини втора ръка никнат като гъби в Благоевград…

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%bc%d0%b5-%d0%bb%d0%b8-%d0%b4%d1%8a%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%80%d1%8a%d0%ba/

Нов магазин за дрехи втора употреба скоро ще отвори врати на партерния етаж на нова сграда на пазара в Благоевград.

Помещението е доста голямо и рекламата по витрините вече е готова. Стъклата са облепени с картини на красиви млади дами  с маркови  облекла. Добра рекламна стратегия, направено сякаш, че ще се отваря марков бутик.А още сега е обявено, че ще бъде с най-ниска цена за бройка и килограм както се продават тези дрехи.

„ Май стигнахме дъното щом само такива магазини се отварят.Свикнахме да купуваме боклуците от Европа и се радваме на стари дрехи за стотинки“, коментира гражданка.

Това лято доста фирмени магазини в Благоевград на централната улица затвориха врати. Фирми, които са от 20 години на пазара в Благоевград се принудиха да затворят.

Появи се и няколко нови  като  известната кюстендилска марка „Дарис“  и маркова оптика.

За сметка на това магазините за дрехи втора употреба никнат като гъби в областния град. Няма улица на центъра, на която да няма поне два такива.

 

 

Материалът Ударихме ли дъното!? Магазини втора ръка никнат като гъби в Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Неделчо Михайлов с неповторими думи за празника на Варна

http://www.varna24.bg/news/809420.html

Бившият кмет на район "Владиславово" Неделчо Михайлов, известен още като журналист и ...

Клиенти на фалиралата "Олимпик" вече могат да сключват договори с друг застраховател

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/15/3296536_klienti_na_faliralata_olimpik_veche_mogat_da/?ref=rss


Българските клиенти на фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик", чиито полици за "Гражданска отговорност" ще бъдат принудително прекратени на 18 август, от днес вече могат да сключват договори с друг застраховател. Това съобщи Комисията за финансов надзор.<br /><br />Клонът на "Олимпик" в България ще спре да работи на 17 август и от 00 ч на 18-ти полиците, издадени от нея, ще са невалидни. Засегнати са над 200 хил. души, ползвали услугите...

Освобождават условно предсрочно Иван Евстатиев от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010159

Освобождават условно предсрочно Иван Евстатиев
 от затвораБившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев ще бъде освободен условно предсрочно от затвора, където изтърпява присъда за изнасилване на 16-годишно момиче, съобщи за "24 часа" неговият адвокат Ташкена Колчева. Решението е на Окръжния съд в Пазарджик от тази сутрин, след молба за предсрочно освобождаване от Евстатиев,

Израел отново допуска стоки в Газа, преговорите с "Хамас" продължават

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/15/3296526_izrael_otnovo_dopuska_stoki_v_gaza_pregovorite_s_hamas/?ref=rss


Израел отвори отново днес жизненоважен пропускателен пункт към ивицата Газа, предаде "Франс прес", като се позова на свой кореспондент на място.<br /><br />Агенцията определя това развитие като признак за успокояване на обстановката след острото напрежение по границата с подложената на блокада палестинска територия, предаде БТА.<br /><br />Десетки камиони вече преминаха през пункта Керем Шалом - единствения, през който се превозват стоки между Израел и ивицата...

Виц на деня: 15 август

https://offnews.bg//offtopic/vitc-na-denia-15-avgust-686322.html

По повод срива на Търговския регистър се появиха много шеги, една от които ви предоставяме днес. Взета е назаем Христо Димитров, потребител във Фейсбук:

Много хора тайно си задават въпроса: А Брачният регистър кога?*

___

* Регистърът на имуществените отношения на съпрузите е единна централизирана електронна база данни, съдържаща информация за брачните договори и за приложимия законов режим на имуществените отношения на съпрузите и се поддържа също от Агенцията по вписванията.

Пожар унищожи читалището в село Гложене

https://www.mediapool.bg/pozhar-unishtozhi-chitalishteto-v-selo-glozhene-news282755.html

Пожар изпепели сградата на читалището в козлодуйското село Гложене, съобщи в сряда БНР. "Изгоря целият покрив. Падна вътре в читалището, изгоря и вътре каквото има и останаха стените. Не са изгорели всички книги, но след този огън и тази вода, която се изля, не знам дали ще стават за нещо", коментира кметът на селото Петко Петков. По думите му огънят е тръгнал от съседната кооперация. Според Петков най-вероятната причина за пожара е проблем с ел. инсталацията.

Световноизвестната кафе верига Starbucks® открива първия си обект в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-kafene-bulgariya-1581591.html

/КРОСС/ Световноизвестната кафе верига Starbucks®, представена в България от AmRest, откри своето първо кафене в Пловдив. Това е единадесетият обект в страната на прочутия бранд, който тази година чества и своята десетгодишнина в България. Кафенето е разположено в Мол Пловдив на ул. „Перущица” №8, ниво партер и разполага с търговска площ от 240 кв. м. и 121 седящи места отвън и вътре. Обектът е отворен за посетители всеки ден от 08:00 до 22:00 ч. Новото кафене следва философията на Starbucks® да подкрепя креативността, създавайки уникална атмосфера, която предразполага към общуване и приятно прекарване на свободното време. Интериорният дизайн е разработен ексклузивно за Пловдив с акцент върху градската култура, традициите и историята на бранда. Новият Starbucks® е с фокус към съвременния градски човек и семействата с деца – за свободното време, споделено с любими хора, за усамотен момент с книга или работна среща. „Щастлив съм, че с обекта в Мол Пловдив разширяваме присъствието на Starbucks® в страната и по-конкретно в най-красивия град на България. Така още повече наши почитатели ще могат да се насладят на кафе напитките ни, както и на уникалното Starbucks® изживяване. Тази година отбелязваме своя десети юбилей. Десетгодишният ни опит ни научи да бъдем новатори, да се развиваме динамично и да отговаряме на изискванията на нашите клиенти

348 лева - линията на бедността у нас през 2019 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=379901

Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството. Сумата е с 27 лева по-висока, в сравнение с размера й през настоящата година. Сумата е определена на база на Методика, утвърдена от Министерския съвет през 2006 г.

Нова „Гражданска отговорност” за застрахованите в „Олимпик”- от днес

https://frognews.bg/novini/nova-grajdanska-otgovornost-zastrahovanite-olimpik-dnes.html

Застрахованите в българския клон на фалиралата кипърска застрахователна компания „Олимпик” АД ще могат да сключват нови застраховки „Гражданска отговорност“ от днес. Всички застраховки в компанията стават невалидни от петък, информираха от Комисията за финансов надзор.

Не по-рано от другата седмица ще бъде възстановен Търговският регистър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ne-po-rano-ot-drugata-sedmica-shte-byde-vyzstanoven-tyrgovskiiat-registyr-2114843

Не по-рано от другата седмица ще бъде възстановен в пълен обем Търговският регистър. Това заяви на пресконференция Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Търговският регистър спря работа на 10 август, петък, заради технически проблеми

348 лева ще е линията на бедност през 2019 г.

http://econ.bg/Новини/348-лева-ще-е-линията-на-бедност-през-2019-г-_l.a_i.764276_at.1.html

Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството. Сумата е с 27 лева по-висока в сравнение с размера й през настоящата...

БСП иска оставки заради Търговския регистър

http://clubz.bg/71928-bsp_iska_ostavki_zaradi_tyrgovskiq_registyr

БСП настоява за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева и на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заради срива на Търговския регистър. Това заяви зам.-шефът на партията Крум Зарков.

"Ако не последват оставките на Цачева и Даскалова - в първите дни на парламента това ще е основна точка, която ще разискваме", заяви Зарков.

Според него това е безпрецедентна криза с един от най-важните електронни регистри в страната не може да остане просто така.

"Щетите за фирмите и неправителствените организации, т.е. за онези юридически лица, които са пряко засегнати от срива на базите данни, тепърва ще се изясняват. Последиците за бизнес климата, за доверието в институциите, способността на българската държава да изгради ефективно електронно управление, са ясни. Те са трагични. Затова трябва да се носи отговорност", заяви Зарков.

 Според него пряката отговорност е на Даскалова, която е допуснала това да се случи, а политическата отговорност е на Цачева, защото тя е била запозната с неакватността на управлението в агенцията и не е взела никакви мерки.

"Казвам съвсем убедено, че министър Цачева е знаела за проблемите, не само защото агенцията ѝ е подресорна. Разполагаме с доклад, адресиран до нея, който е съставен от Инспектората към нейното министерство. Докладът е постъпил при нея в началото на тази година. Той е от извършена проверка в Агенцията по вписванията. В него се съдържат тежки констатации за начина на управление на г-жа Даскалова и завършва с много ясна препоръка към министъра: "да се потърси дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, на основание на чл. 187, ал. 1, точка 10 от Кодекса на труда", обясни Зарков.

Той поясни, че този текст от Кодекса на труда засяга неизпълнение на трудови задължения предвидени в закона.

"Не сме далече от мисълта, че първоначалното внушение за хакерска атака имаше за цел да прикрие небрежността и некомпетентността при този чувствителен регистър", каза Зарков.

Според него настоящото ръководство на министерството и агенцията не може да разсее съмненията, които витаят в обществото. 

Четирима младежи бяха намерени в Родопите след цяла нощ издирване

https://www.mediapool.bg/chetirima-mladezhi-byaha-namereni-v-rodopite-sled-tsyala-nosht-izdirvane-news282754.html

Доброволци, служители на МВР и следово куче цяла нощ издирваха четирима младежи, загубили се в Родопите. В сряда сутрин те са намерени в изоставен овчарник, съобщиха от МВР. Сигнал за изчезването им е подаден около 22.30 часа във вторник в Районното полицейско управление в Смолян. Първоначалната информация е, че в горски масив в землището на село Петково са се загубили три момчета на 16, 18 и 20 години от Кърджали и едно на 15 години от село Петково. След получаването на сигнала смолянската полиция сформира няколко групи за издирване, които поемат в различни посоки. Момчетата са открити около 07.30 часа в сряда в местността "Катранците". И четиримата в добро здраве.

Китай стартира процедура по разрешаване на търговските спорове със САЩ чрез механизмите на СТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009918

Китай стартира процедура по разрешаване на търговските спорове със САЩ чрез механизмите на СТОНа 14 август във връзка с предприетите от САЩ защитни мерки срещу вноса на соларни продукти и субсидиите за американските предприятия в сектора на възобновяемите енергии Китай официално стартира процедурите за разрешаване на спорове в рамките на Световната търговска организация (СТО). Говорителят на китайското Министерство на търговията заяви,

Борисов: Не съм делил нито кметовете, нито градовете, нито гражданите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010155

Борисов: Не съм делил нито кметовете, нито градовете, нито гражданитеКаквото обещахме миналата година, го изпълнихме. Антимовото крило е направено както трябва. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението му в Троянския манастир, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Премиерът разгледа древното Антимово крило, което беше ремонтирано и реставрирано с отпуснатите от правителството

Турците започват да заобикалят магазините

https://www.investor.bg/evropa/334/a/turcite-zapochvat-da-zaobikaliat-magazinite-266509/

Политическото напрежение със САЩ се отразява на доверието на потребителите и бизнеса

Димитър Рачков потвърди: Заедно сме с Мария!

http://www.varna24.bg/news/809415.html

Отново заедно не само на екран, но и в живота! Мария Игнатова и Димитър Рачков се събраха. След ...

САЩ отхвърлят всякаква отговорност за икономическите проблеми на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010148

САЩ отхвърлят всякаква отговорност 
за икономическите проблеми на ТурцияАмериканското правителство отхвърли във вторник всякаква отговорност за икономическите проблеми на Турция, като заяви, че те излизат извън обсега на наложените наскоро санкции, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Икономическите проблеми не започнаха, когато ние въведохме онези санкции спрямо две лица на 1 август тази година,

Що е то постдокторант и защо ще взима заплата от 1500 до 3000 лева

https://petel.bg/SHHo-e-to-postdoktorant-i-zashho-shhe-vzima-zaplata-ot-1500-do-3000-leva__278397

Правителството одобри научни програми на стойност 61 милиона лева. За първи път се регламентира статутът на постодокторанта – учен, защит...

Гореща новина за Михаел Шумахер! Жена му извади 30 милиона евро за...

https://petel.bg/Goreshha-novina-za-Mihael-SHumaher--ZHena-mu-izvadi-30-miliona-evro-za---__278396

Михаел Шумахер ще бъде преместен от имота си в Швейцария в такъв в Майорка, информира illustre.ch. Според изданието съпругата на Шуми – Корина,...

Странен военен обект бе открит в пустинята Гоби (видео)

https://petel.bg/Stranen-voenen-obekt-be-otkrit-v-pustinyata-Gobi--video-__278395

В интернет циркулира видео, на което се вижда доста странен обект, съдейки по всичко, с военно предназначение. Той е разположен на територ...

Контрабандни цигари за близо един милион лева са открити при спецакция

https://zaistinata.com/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d1%86%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%be-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%bc%d0%b8%d0%bb/

Откритите цигари са укрити в дървен материал, точно като намерените в Пристанище – Бургас преди няколко дни. По информация на прокуратурата, под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас е извършено претърсване на пет помещения, находящи се в гр. София, район „Кремиковци“. В тях са открити 122 999 кутии контрабандни цигари. Общата стойност на […]

Репортер на Дойче веле е пострадал по време на протест в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010147

Репортер на Дойче веле е пострадал по време на протест в РумънияКореспондент на медийната компания Дойче веле е пострадал по време на протест в Букурещ, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на Дойче веле. Репортерът Кристиан Стефанеску отразявал протеста в Букурещ на 10 август, когато румънски полицаи отначало "го нападнали вербално", а след това му нанесли удари с палки.

Крим спира издаването на картите Visa и MasterCard

http://www.cross.bg/mastercard-kartite-visa-1581590.html

/КРОСС/ Генбанк, който е единственият издател на платежните карти Visa и MasterCard в Крим е спрял тяхното издаване от 15 август, съобщава „Российская газета". Банката предупреждава, че картите Visa и MasterCard, които не са заменени от клиенти с друг тип карти от 15 август няма да се обслужват. Като резервен вариант, банката е готова да предостави на своите клиенти картите на платежната система "Мир", се посочва в съобщението на банката. Картите на платежната система "Мир" са разработени в Русия и не зависят от други платежни системи, като напълно отговарят на изискванията на световните стандарти за сигурност.      

Северна Корея нелегално търгува чрез Русия и Китай

http://clubz.bg/71927-severna_koreq_nelegalno_tyrguva_chrez_rusiq_i_kitaj

Въпреки забраните, наложени й в съответствие със санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН, Северна Корея продължава да прави бизнес с други страни, като при това е създала около 250 смесени дружества с Китай и Русия.

Това съобщи днес японският вестник "Санкей", позовавайки се на междинния отчет на комитета, следящ спазването на санкциите срещу Пхенян, предаде ТАСС.

В документа се казва, че основната част от този бизнес е с Китай. Става дума за най-малко 215 смесени дружества с различни сфери на дейност, включително с участието на индивидуални предприемачи. 

Според японския вестник в списъка има също около 30 руско-севернокорейски компании и още няколко фирми, създадени съвместно със Сингапур и Австралия.

От севернокорейска страна в подобни проекти участват главно компании и хора, на които Съветът за сигурност на ООН вече е наложил санкции. 

Пълният списък със смесени дружества ще бъде официално представен в най-скоро време в доклад на световната организация, пише "Санкей".

По отношение на Северна Корея действа най-строгият съществуващ днес санкционен режим, предвиждащ по-конкретно финансови санкции, оръжейно ембарго, забрана за доставки на ракетно гориво, оборудване и материали с двойно предназначение, а също износа на въглища, желязо, олово, морски стоки и други продукти.

За последен път санкциите бяха затегнати на 22 декември миналата година. Тогава Съветът за сигурност на ООН въведе нови ограничения за доставките на суров петрол и петролни продукти за Северна Корея, а също изиска от всички страни да изгонят севернокорейските трудови мигранти в срок до 24 месеца, припомня ТАСС.

БТА

3 години условно и 5 хил.лв. глоба за наркоразпрострнител от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379900

Осъдителна присъда от 3 години, чието изтърпяване е било отложено с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 5000 лева получи наркоразпространител от Варна, научи Moreto.net Присъдата е след споразумение с Окръжната прокуратура във Варна.

Политолог: Популизмът може да събори Ердоган от власт

https://frognews.bg/novini/politolog-populizmat-moje-sabori-erdogan-vlast.html

”Ако ситуацията не се нормализира и турската лира не вземе малко въздух, най-вероятно ще има фалиращи фирми и висока безработица. Въпросът е дали при една такава икономическа криза Ердоган ще оцелее.” Това заяви пред БНР политологът Мехмед Мехмед.

Шофьор блъсна велосипедистка в Провадия

http://www.varna24.bg/news/809413.html

Вчера, около 17:05 ч. на кръстовище в гр. Провадия, 51-годишен водач на л.а. "Опел Корса“ при ...

Агенцията по вписванията: Случват се такива неща

http://clubz.bg/71926-agenciqta_po_vpisvaniqta_sluchvat_se_takiva_neshta

агенция вписвания търговски регистър директорка

От 5.40 ч тази сутрин е възстановена възможността за справки по актуално състояние в Търговския регистър (ТР). Най-късно утре се очаква да заработят и справките по ЕГН.

Също утре трябва да бъде възстановена връзката на регистъра с "Реджикс" – държавния канал за обмен на информация, през който администрациите теглят данни и така спестяват на гражданите разнасянето им от една служба до друга.

Това каза на първата си пресконференция след срива на Търговския регистър в края на миналата седмица директорката на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова.

Оттук нататък за всяка една поетапно възстановена функционалност хората ще бъдат "своевременно информирани с прессъобщения". Даскалова също така поднесе извинения "на всички - на абсолютно всички!" и каза, че има добри новини за ТР "на този хубав празник", явно визирайки Голяма Богородица.

Четирите диска са дефектирали, заяви още шефката, но отказа да уточни колко общо дискове работят и съхраняват данните от ТР. Тя изобщо бе крайно пестелива на конкретни данни - оказа се, че още няма доклад от фирма "Лирекс", която неизменно поддържа технически регистъра от 2012 г. само с една година прекъсване - миналата.

"Разбира се, че има backup-и.

Не, няма изчезнала информация.

Няма причини хората да се притесняват, че информацита е изчезнала, няма причини хората да се притесняват, че информацията е манипулирана. Екипите на ДАНС и ГДБОП са денонощно неотлъчно при работещити по системите.

Изчезване не е възможно, а съмненията за манипулация трябва да отпаднат", каза още тя на журналистически въпроси.

Що се отнася до това - като има бекъп, колко често той се е обновявал (дали примерно всеки ден или на 6 месеца, б.а.), Даскалова заяви, че това са технически въпроси и още не може да им отговори. А запитана - като тя не може, защо не е взела и поне едно техническо лице на брифинга, директорката заяви, че те нямат право да дават изявления, а и в момента много работят.

Даскалова заяви, че от края на миналата седмица не са спали специалистите, а само някои "си позволяват по няколко часа". До тях бдят ДАНС и ГДБОП, за да не манипулират данните.

Иначе фирма "Лирекс" работела всяка година с договори за по около 90 000 лв., а самите контракти не са публични, защото хората вътре трябва да получават специален достъп от ДАНС и Държавната комисия по сигурноста на информацията.

На въпрос - кога ще е наясно с доклада им, Даскалова каза само, че им е поставила срок "незабавно".

"Оттук нататък причините, довели до това, което се случи, от което - между другото - не е застрахован абсолютно никой, нито администрация... За съжаление, колкото и наивно да звучи – случват се такива неща."

Тя обеща, че до петък ще има доклад в Агенцията по електронно управление.

Даскалова разграничи написаното за текущите обществени поръчки - включително и с евросредства - за надграждане на регистъра с дейността и договорите за поддръжката му, които нямали нищо общо.

"Никакви милиони не са дадени в момента, тези проекти по надгражденито са в процес на изпънение", заяви директорката.

Но се оказа, че на "Телелинк" все пак са платени пари за доставка на ново оборудване.

А на въпрос на Клуб Z: защо по дейностите по единия договор излиза фирма на фризьорка - ЕТ „Алфа – Веселка Велчева“, тя отговори, че основната работа там е от "Сиенсис" АД".

"А въпросният ЕТ е ангажиран за изработване за рекламни материали, тъй като по изискванията на евросредствата има част, която е свързана с информация. Така се правят банери и се правят информационни материали – тази част от договора е била за 2000 лв. Но не е изпълнен и съм платила частична сума по него – мисля, че изработката на банери."

"Съгласуваме, следим, контролираме, създадена е много сериозна организация от първия ден на аварията - успокои Даскалова.

Причините, анализът на тях - защо се е случило, защо се е стигнало дотук, тепърва предстоят. Но най-важно е да възстановим функционалностите, да се възстанови стопанският оборот, да се успокоят хората."

Тя каза, че тепърва ще работят за доверието на гражданите.

Даскалова отговори и дали ще си подаде оставката:

"В такава кризисна ситуация аз, за съжаление, съм нужна тук, на работното си място."

От днес- нова „Гражданска” за застрахованите в „Олимпик”

https://www.vesti.bg/bulgaria/ot-dnes-nova-grazhdanska-za-zastrahovanite-v-olimpik-6085503

КФН: Гаранционният фонд е осигурил техническа възможност за сключване на нови полици с други застрахователи

Баба и дядо мислят за Търговския регистър

https://www.actualno.com/actualno/baba-i-djado-misljat-za-tyrgovskija-registyr-news_689982.html

Има-няма вече пет-шест не работи Търговският ни регистър. Или както казаха днес (15 август) в сутрешния блок на Нова телевизия "един Търговски регистър". Чак на днешния 15-ти август представител на властта – вицепремиерът Томислав Дончев, каза категорично каква е причината – дефектирали дискови устройства, само че не уточни защо се е стигнало до това тази причина да стане факт. Не уточни и как така възстановяването на един бекъп, дори на много информация, отнема тол

"Гигантът", управляващ магистралата с моста "Моранди", има световни амбиции

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/15/3296511_gigantut_upravliavasht_magistralata_s_mosta_morandi/?ref=rss


Италианската компания "Атлантия" (Atlantia), операторът на магистрала А10, където вчера се срути виадуктът в Генуа, е един от големите участници в управлението на магистрали и летища, информира "Франс прес". Тя има амбицията да се превърне в "оператор номер 1 в света на транспортните инфраструктури".<br /><br />Наследник на държавната компания "Аутостраде СпА" (Autostrade SpA), приватизирана през 1999 г., "Атлантия" е част от...

Шефът на "Автомобилна администрация" ще съди Николай Колев-Босия

https://www.mediapool.bg/shefat-na-avtomobilna-administratsiya-shte-sadi-nikolai-kolev-bosiya-news282753.html

Шефът на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски ще заведе две дела срещу гладуващия Николай Колев-Босия, обяви директорът в сряда пред бТВ. Въпреки че не уточни какви точно са претенциите му, от думите му стана ясно, че най-вероятно Войновски смята, че е станал жертва на клевета. "Господин Колев непрекъснато хвърля обвинения, които са общи и без конкретика. Не могат просто така да се изсипват безпочвени обвинения. Николай Колев подава сигнали, които са абсолютно неверни", коментира шефа на агенцията. Босия гладува вече 64-и ден с искане за оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на парламента заради корупционните схеми при издаването на шофьорски книжки. Повод за гладната му стачка стана възстановяването на уволнени за корупция служители на "Автомобилна администрация". По темата бе създадена временна анкетна комисия в парламента, която обаче засега не е произвела друг резултат, освен да сезира главния прокурор Сотир Цацаров с данните, предоставени от Колев. Войновски каза още, че в момента регистрацията на автомобили се извършва в около 30 пункта в цялата страна и това създавало затруднения. Именно заради това агенцията предлага проверките за техническата изправност на колите да се прави в частни пунктове. Данните щели да се записват в сървъра на агенцията и ще се предават на МВР при нарушения.

Служители на НАП спряха контрабанден внос на 21 тона мляко на ГКПП "Дунав мост 2"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010138

Служители на НАП спряха контрабанден внос на 21 тона мляко на ГКПП "Дунав мост 2"
Служители на Главна дирекция "Фискален контрол" са предотвратили опит за контрабанден внос на 21 тона мляко през ГКПП "Дунав мост 2". Това съобщават от НАП Видин. При проверка на товарен камион е установено, че превозваната стока не съответства на съдържанието на документите, представени от водача. Посочено е, че се превозва ПВЦ гранулат,

Клиентите на "Олимпик" вече могат да изберат друг застраховател

https://www.actualno.com/business/klientite-na-olimpik-veche-mogat-da-izberat-drug-zastrahovatel-news_689981.html

Всички, които имат задължителна застраховка "Гражданска отговорност" в Застрахователна компания Олимпик АД клон България, която ще се прекрати на 17 август 2018 г., вече могат да сключват нови полици с други застрахователи. Това обявиха от Комисията за финансов надзор. От ведомството са категорични, че е създадена необходимата организация и Гаранционният фонд е осигурил техническа възможност за сключване на контрактите. Периодът на покритие по новата полица трябва да започва

Мъж от судански произход е нападателят в Лондон

https://www.mediapool.bg/mazh-ot-sudanski-proizhod-e-napadatelyat-v-london-news282752.html

Задържаният мъж по подозрение, че умишлено е блъснал пешеходци пред британския парламент, се казва Салих Хатер, гражданин на Великобритания от судански произход, неизвестен преди това на разузнавателните служби, съобщи източник от европейска служба за сигурност, цитиран от Ройтерс. Полицията арестува 29-годишен мъж, след като той блъснал с автомобила си велисипедисти и пешеходци, след което врязал колата в огражденията около парламента.   "Все още се разглежда като тероризъм, но мотивът засега е неизвестен", заяви цитираният източник.    Според агенция Прес асосиейшън на страница във Фейсбук на мъж със същите имена е посочено, че той живее в Бирмингам, работи като управител на магазин и е следвал в Суданския научно-технологичен университет.   Служители на отдела за борба с тероризма все още работят за изясняване на мотива за това, което подозират, че е било четвърта атака с автомобил във Великобритания за 18 месеца, отбелязва Асошиейтед прес.

БЗНС: Волен Сидеров e износен популист, кланя се на Кремъл

http://clubz.bg/71925-bzns_volen_siderov_e_iznosen_populist_klanq_se_na_kremyl

Волен Сидеров. Снимка Веселин Боришев

БЗНС с лидер Николай Ненчев оповести специална декларация по повод лидера на "Атака" Волен Сидеров. В декларацията се казва, че Сидеров е обществено неприемлива фигура с компрометиран политически морал, символ на двоен стандарт, продажност и преориентация според конюнктурата. Според декларацията Сидеров е пряко отговорен за срива в Търговския регистър, но вместо да си носи отговорността той се опитва да отклони общественото внимание от себе си.

Ето пълния текст на декларацията:

"Волен Сидеров е обществено неприемлива фигура с компрометиран политически морал. Символ на двоен стандарт, продажност и преориентация според конюнктурата. Той, явно подчинен на зависимости, бива инструктиран и държан да обслужва корпоративни и чужди на националните интереси политики.

Неведнъж сме виждали как, след като се кланя на господаря си в Кремъл и открито призовава за излизане на България от НАТО и ЕС, този лицемер отива да изхарчи рублите си за скъп парижки лукс.

За всички е ясно, че Сидеров е държан на къса политическа каишка, която се поема от различни кукловоди – наши и чужди.

На обществото омръзна да гледа как безнаказано Волен Сидеров заиграва с крайни националистически, религиозни или фашизоидни тези, за да осигури личното си благополучие.

БЗНС припомня, че със стратегическата си подкрепа за кабинета Орешарски, Сидеров осигуряваше властта на мафията. Подигравателно, но и знаково беше наречен "златния пръст на властта".

Продажничеството му беше наградено и с финансиране на лична политическа телевизия, докато независимите медии оцеляваха трудно във финансовата криза.

Не сме забравили всички скандали, свързани с агресивното поведение на Сидеров. И сега отново в момент, в който държава е разтресена от срива на Търговския регистър, Сидеров, вместо да отговаря за назначения от него шеф на отговорната агенция, използва артистичната си агресия в Бургас, за да отклони вниманието в друга посока. Скандалът му е опит да прикрие отговорността си

БЗНС пита: Докога ще поверяваме упражняването на държавната воля в ръцете на един износен популист, крепящ се единствено на инструкциите и вероятното финансиране на Кремъл? Докога този човек ще назначава кадри във висшата държавна администрация, след като буди масово обществено неодобрение?

Докога Волен Сидеров ще определя дневния ред в държавата ни?"

Правителството откри процедури за консеция на четири морски плажа

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/pravitelstvoto-otkri-proceduri-za-konseciia-na-chetiri-morski-plaja-266518/

Целта е плажовете да бъдат обезопасени и да се предоставят услуги от обществен интерес за срока на концесията

Роден в Судан британец атакувал с кола парламента в Лондон

http://www.cross.bg/parlamenta-london-sydan-1581589.html

/КРОСС/ Британските власти оповестиха името на мъжа, който вчера рани трима души, след като се вряза с кола сред група пешеходци пред парламента в Лондон. 29-годишният Салих Хатер, британски гражданин, роден в Судан, в момента е разпитван от полицията в Южен Лондон. Властите също така претърсиха три жилища в Бирмингам и Нотингам в рамките на разследването. Хатер се вряза с колата си сред група пешеходци и велосипедисти, а след това се заби в защитните прегради пред сградата на парламента. Мотивите му засега са неизвестни.

CINELIBRI и VIVACOM търсят фотографския прочит на Любов между редовете

https://offnews.bg//kultura/cinelibri-i-vivacom-tarsiat-fotografskia-prochit-na-liubov-mezhdu-redo-686320.html

За пръв път CINELIBRI И VIVACOM организират фотографски конкурс, който търси красивия визуален прочит на слогана „Любов между редовете“. 

Четвъртото издание на кино-литературния фестивал тази година ще представи над 45 забележителни филмови адаптации на едни от най-добрите литературни произведения. Във фотографския конкурс могат да вземат участие всички, които имат желание да визуализират взаимното привличане между кино и литература.

Постоянен стремеж на организаторите на фестивала и на VIVACOM като основен партньор, е да обогатяват всяко следващо издание със съпътстващи събития, които да провокират по различен начин въображението на публиката и да я превръщат в активен участник в преживяването Cinelibri.

След огромния интерес по време на миналогодишното издание на фестивала към тематичната изложба на младия фотограф Ивайло Петров, тази година VIVACOM и Cinelibri имат за цел да провокират въображението на всички, които искат през обектива си да покажат любовта между редовете.

Участниците в конкурса трябва да представят своя авторска фотография, чийто сюжет е вдъхновен от киното или литературата, продължавайки играта на Cinelibri между думи и визия. Чрез своите кадри авторите ще споделят с публиката на изложбата своя личен прочит на любим филм или книга.

Всеки желаещ може да публикува до 3 авторски кадъра в официалното събитие във Facebook „Фотографски конкурс „Любов между редовете“ или да ги изпрати като лично съобщение на страницата на организаторите до 14.09.2018 г.

Постъпилите снимки ще бъдат селектирани от жури в състав Жаклин Вагенщайн, Гергана Мудова, Георги Лозанов, фотографът Ивайло Петров и куратора на изложбата Мариета Ценова.

10-те най-атрактивни фотографии ще бъдат разпространени дигитално, но най-вече ще бъдат включени в тематичната фотографска изложба „Любов между редовете“, част от кино-литературния фестивал CINELIBRI 2018 в Градската градина на София пред Народен театър „Иван Вазов“ в периода 1 – 20 октомври 2018 г. А един от авторите на избраните за изложбата фотографии ще спечели и атрактивния фотоапарат за инстантни снимки Leica Sofort придружен с плаки.

Накарайте ги да ни управляват като хората

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/08/15/3296476_nakaraite_gi_da_ni_upravliavat_kato_horata/?ref=rss


Масов взрив от коментари, че провалът с Търговския регистър е катастрофа на държавата и държавността.<br />Според мен провалът с Търговския регистър е следствие от катастрофата на държавата и държавността.<br />Навсякъде брутални, алчни, хищни, некомпетентни, злонамерени хора, вредени и уредени, спуснати с парашути, оставени да безчинстват, включени в корупционни схеми...<br /><br />Те мачкат всичко под тях и се унижават пред всичко над тях.<br /><br...

Доходът на човек от домакинство расте с 8.7 %, а разходът - с 11.4 %

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010123

Доходът на човек от домакинство расте с 8.7 %, а разходът - с 11.4 %Общият доход средно на човек от домакинство през второто тримесечие на 2018 г. е 1 474 лева и спрямо същия период на 2017 г. се повишава с 8.7 на сто. Общият разход е бил 1 331 лв. и се увеличава с 11.4 на сто, съобщи съобщи Националният статистически институт. В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата

България и Македония ще разширят сътрудничеството си в областта на културата

https://www.actualno.com/balkani/bylgarija-i-makedonija-shte-razshirjat-sytrudnichestvoto-si-v-oblastta-na-kulturata-news_689978.html

Правителството одобри проект на Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на България и Министерството на културата на Македония за периода 2018-2021 г. Налице е взаимен стремеж за разширяване на сътрудничеството и взаимодействието в съответствие с новите политически реалности в региона. Общите интереси и сходните външнополитически приоритети на Република България и Република Македония създават условия за плодотворно сътрудничество в двустранен и много

Турски съд отхвърли искането на пастор Брънсън за освобождаване от домашен арест

https://www.24chasa.bg/novini/article/7010122

Турски съд отхвърли искането на пастор Брънсън за освобождаване от домашен арестТурски съд е отхвърлил иска на американски пастор за освобождаването му от домашен арест и за премахване на наложената му забрана да напуска страната, но по-висша съдебна инстанция предстои да се произнесе по иска, заяви днес пред Ройтерс адвокатът на пастора. Случаят с американския пастор Андрю Брънсън,

Събраха 20 000 лв. за лечението на лекарката, паднала от 7-ия етаж

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/sabraha-20-000-lv-za-lechenieto-na-lekarkata-padnala-ot-7-iya-etazh

Д-р Ирена Иванова е в Централната реанимация на "Пирогов", като й предстоят много операции

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване