Атентаторът от Лондон е познат на полицията

https://dnes.dir.bg/intsidenti/atentatorat-ot-london-e-poznat-na-politsiyata

Британската полиция претърсва адреси в Мидландс след атаката в Лондон

Трябва ли ЕС да остави в миналото смяната на времето два пъти годишно

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/08/15/3292974_shte_ostane_li_v_minaloto_smianata_na_chasovoto_vreme/?ref=rss


Всички 28 държави членки на Европейски съюз местят часовниците с един час напред през пролетта и с час назад през есента, като по този начин печелят допълнителна светлина през по-топлите месеци и повече светло време сутрин, когато застудее.<br /><br />През последните години обаче се появиха редица научни изследвания за лятното часово време. Според критиците местенето на стрелките увеличава потреблението на ток и нарушава ежедневния ритъм на хората, което води до проблеми със...

Слънчево и до 35 градуса днес, на места ще превали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7009639

Слънчево и до 35 градуса днес, на места ще превалиВремето днес ще е предимно слънчево. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни места, главно в планинските райони на Югозападна България, след обяд ще превали слабо. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от североизток, предава БТА. Максималните температури ще са предимно между 30 и 35 градуса.

"Infinity" работи по едноместен електрически спортен автомобил

https://www.avtora.com/infinity-raboti-po-ednomesten-elektricheski-sporten-avtomobi/

Електрическите спортни автомобили постепенно ще станат доста атрактивен пазар. Почти всички водещи производители вече активно работят по подобни модели. Сред тях е и Infinity. Компанията ще представи прототип на едноместен електрически спортен автомобил този месец, съобщава Autocar.Моделът се казва Prototype 9 и ще бъде показан по време на Седмицата на автомобилите в Пебъл Бийч в края на август. Колата е вдъхновена от ретро дизайна на старите едноместни състезателни модели, но с нови технологии.Infinity пази повечето подробности за модела в тайна. Компанията показва само 1-2 снимки, които загатват за едноместен модел, но с покрито второ място за пасажери. Не е

Унгарският кошмар на "Лудогорец" е на крачка от Шампионската лига

http://clubz.bg/71901-ungarskiqt_koshmar_na_ludogorec_e_na_krachka_ot_shampionskata_liga

Унгарският "Мол Види", елиминирал "Лудогорец" в квалификациите на Шампионската лига, стигна до заключителния плейоф за груповата фаза на турнира. Любимият тим на премиера Виктор Орбан отбор изхвърли шведския "Малмьо" след 1:1 и 0:0 на реванша снощи в градчето Фелчут.

"Види" продължава напред благодарение на гола си на чужд терен. На последната права маджарите срещат АЕК (Атина), който се справи със "Селтик" - 2:1 и 1:1.

В снощните плейофи имаше българско участие или поне българска връзка.

Азарбайджанският "Карабах" с национала Симеон Славчев (игра като титуляр и бе заменен в края) отпадна "БАТЕ Борисов" (Беларус) - 1:0 и 1:1.

Без Ивелин Попов, който остана резерва, "Спартак" (Москва) претърпя провал срещу ПАОК. Преди седмица солунският гранд стигна до 3:2 след страхотен обрат, а в ответната среща си осигури 0:0. В руската столица "Спартак" рано остана с човек по-малко заради червен картон.

На ПАОК предстои труден тест срещу "Бенфика", оцелял след 1:0 и 1:1 с "Фенербахче".

"Спартак" (Търнава), бившият отбор на треньора на ЦСКА-София Нестор Ел Маестро, бе близо да елиминира "Цървена звезда", но в крайна сметка отстъпи - 1:1 и 1:2 след продължения. След равенства в двете срещи изходът бе решен с две допълнителни части по 15 минути, в началото на които сърбите вкараха гол, класирал ги напред.

"Звезда" ще играе с "Ред Бул" (Залцбург), който не срещна трудности с македонския "Шкендия".

В групите на Шампионската лига няма да играе казахстанският "Астана", начело на който доскоро беше Станимир Стоилов. Тимът отстъпи на "Динамо" (Загреб) - 0:2 и 0:1.

На последната квалификация се класираха също "Аякс" и "Динамо" (Киев). Отпадналите отбори продъжават в Лига Европа.

Пътна обстановка в страната - 15 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=379860

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област Бургас: Движението в участъка Кръстина – Ветрен от км 343+000 до км 359+475 се осъществява в една лента на определени участъци поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка.

Почитаме Божията майка, покровителка на семейното огнище

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/pochitame-bojiiata-maika-pokrovitelka-semeinoto-ognishte.html

Днес е Голяма Богородица. Света Богородица е покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Мегапроблем: Застрахователите нямат стикери за изгорелите с Гражданска в Олимпик

https://offnews.bg//ikonomika/megaproblem-zastrahovatelite-niamat-stikeri-za-izgorelite-s-grazhdans-686263.html

Крахът на Застрахователната компания "Олимпик" АД може да създаде огромен проблем за хората, сключили договор с това дружество. Около 200 000 българи, които имат полици за Гражданска отговорност с българския клон на кипърската фирма.

От петък всички те остават без задължителната застраховка Гражданска отговорност и ще трябва да сключат договор с друг застраховател, за да продължат да карат колите си.

По-големият проблем освен заплащането на нова полица е, че в момента печатницата за стикери е в отпуск, а останалите застрахователи у нас нямат 200 000 лепенки в наличност, разкри пред OFFNews източник от бранша. 

Според него компаниите държат в наличност сравнително малки количества стикери, които са изчислени за преподновяване на полиците на своите клиенти, но никой не е правил сметки за 200 000 нови клиенти.

Огромен проблем за клиентите на "Олимпик" АД ще е и как и дали изобщо те ще си получат парите за обезщетения и полици. От сега обаче е ясно, че дори и да вземат нещо, това няма да стане бързо и лесно, а ще зависи от това какво ще остане след процедурата по ликвидация на застрахователя. 

Официалното съобщение на дружеството за прекратяване на застрахователните полици гласи:

"В съответствие с разпоредбите на чл. 320, ал. 1 от Закона за застраховането и презастраховането в Република Кипър, на 10.8.2018 г. г-н Павлос Накузи от Mazars Limited е назначен като временен ликвидатор на Застрахователна Компания Олимпик АД. Съгласно чл. 323 от Закона, всички застрахователни полици издадени от Дружеството се прекратяват едновременно с публикуването на назначаването на Временния ликвидатор в Държавен вестник на Република Кипър. Тази публикация ще се извърши в петък 17/8/2018 г."

От "Олимпик" уточняват, че "всички притежатели на такива полици трябва да предприемат спешни действия, за да осигурят своевременно алтернативно застрахователно покритие".

Клиенти на компанията от месеци очакват изплащането на щети по различни видове застрахователни договори.

Прогноза за времето - 15 август (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-15-avgust-srjada-news_689892.html

Днес ще е предимно слънчево. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни места, главно в планинските райони на Югозападна България, след обяд ще превали слабо. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони, до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи дежурният синоптик Евгения Егова, цитирана от агенция "Ф

Арх. Здравко Здравков: Ще налагаме законна ипотека на ценни сгради, които се рушат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009341

Арх. Здравко Здравков: Ще налагаме законна ипотека на ценни сгради, които се рушатДо септември ще имаме списък с такива имоти в 6-те района с най-много паметници на културата в София, казва в интервю главният архитект на столицата - Арх. Здравков, след пожара в Царските конюшни и намеренията за надстрояване на юзината подготвяте промени в Закона за културното наследство. Какви са те и как ще накарате собствениците на ценни

Почина „бащата“ на Чебурашка писателят Едуард Успенски

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-bashtata-na-cheburashka-pisateliat-eduard-uspenski-2114733

Писателят Едуард Успенски, създател на персонажи като Чебурашка и Крокодила Гена и известен с книги като „Крокодилът Гена и неговите приятели“ и „Чичо Фьодор, кучето и котаракът“, почина в Москва на 80-годишна възраст, съобщи дъщеря му Ирина, цитирана от ТАСС.

В единно хранилище ще пазят копие на държавните регистри

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-edinno-hranilishte-shte-paziat-kopie-na-dyrzhavnite-registri-2114732

Правителството ще създаде единно държавно хранилище, в което ще има копие на информацията от всеки съществуващ държавен регистър. Това съобщи в началото на днешното заседание вицепремиерът Томислав Дончев. Мярката се предприема след кризата с Търговския регистър, който в продължени

Владимир Путин е готов да се срещне лично с Ким Чен-ун

//dariknews.bg/novini/sviat/vladimir-putin-e-gotov-da-se-sreshtne-lichno-s-kim-chen-un-2114738

Руският президент Владимир Путин е изразил готовност да се срещне лично с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, съобщи държавната агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

Путин заявява това в телеграма до Ким по случай отбелязваното на 15 авгус

Всеки ден трябва да чуеш поне една...

http://www.cross.bg/vseki-den-tryabva-da-chyesh-pone-edna-1581552.html

/КРОСС/ Всеки ден трябва да чуеш поне една песен, да видиш една хубава картина и ако е възможно, да прочетеш поне една мъдра сентенция. Гьоте

Петър Витанов: Името на Черно море е достатъчно респектиращо, за да играем със самочувствие

http://varnautre.bg/2018/08/15/87384/%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d1%81

Халфът на Черно море Петър Витанов е един от основните футболисти на варненския клуб. Юношата на ЦСКА пристигна на “Тича” в началото на годината от тима на Верея. Миналият сезон бе доста успешен за 23-годишния играч. Записа общо 33 мача през сезон 2017/2018 година за двата тима, с които си затвърди титулярното място при треньора […]

Шокиращ инцидент: Меле между мъж и жена в метрото прерасна в масов бой (снимки/видео)

https://petel.bg/SHokirashh-intsident--Mele-mezhdu-mazh-i-zhena-v-metroto-prerasna-v-masov-boy--snimki-video-__278345

Страшен бой избухна по време на движение на влакче в лондонското метро, което след това на спирката прерасна в масов кютек. В началото на п...

Руска медия: САЩ сближават Берлин и Москва

https://petel.bg/Ruska-mediya--SASHH-sblizhavat-Berlin-i-Moskva__278344

Германският канцлер Ангела Меркел ще преговаря през уикенда край Берлин с руския лидер Владимир Путин, отбелязва печатът в Русия. "Роси...

Григор Димитров срещу Миша Зверев на централния корт в Синсинати тази вечер

https://petel.bg/Grigor-Dimitrov-sreshhu-Misha-Zverev-na-tsentralniya-kort-v-Sinsinati-tazi-vecher__278343

Шампионът Григор Димитров ще започне защитата на титлата си от “Мастърс” турнира в Синсинати тази вечер. Негов първи съперник е Миша Зве...

Варненец до "Петел": Убих тигров комар, чакам отговор от общината и РЗИ-то

https://petel.bg/Varnenets-do-Petel--Ubih-tigrov-komar--chakam-otgovor-ot-obshhinata-i-RZI-to__278342

Наш читател Димитър Минков се свърза с "Петел", за да сигнализира за наличието на тигрови комари в града. Ето какво написа той и изпрати сни...

Българка, която живее от години в Генуа, разказа подробности за трагедията със срутилия се мост

https://petel.bg/Balgarka--koyato-zhivee-ot-godini-v-Genua--razkaza-podrobnosti-za-tragediyata-sas-srutiliya-se-most__278340

Продължават спасителните дейности след срутването на моста в Генуа. Целият район е отцепен, предаде репортер на Нова телевизия в сутрешн...

След продажбата на BiT журналистите изпратиха тъжно писмо: Нямаме заплати от 2 месеца, не откриваме собственика

https://petel.bg/Sled-prodazhbata-na-BiT-zhurnalistite-izpratiha-tazhno-pismo--Nyamame-zaplati-ot-2-mesetsa--ne-otkrivame-sobstvenika__278341

Служители на телевизия BiT излязоха с открито писмо до институциите и медиите, в което алармират за тежкото състояние на медията, след като...

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_137907/

Мъж седи до прозореца и гледа навън. По едно време се обръща и казва на съпругата си:
- Като гледам, напълно вероятно е довечера да има буря... – отбелязва съпругът.
- Ако се прибереш навреме, напълно вероятно е да няма! – добавя съпругата.

15 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=379858

Събития: 718 г. – Арабите свалят обсадата на Константинопол. 797 г. – Византийският император Константин VI е ослепен от регентката Ирина Атинянката. 1002 г. – Българската армия под командването на цар Самуил превзема Адрианопол (Одрин).

Как да се преборим с джънк национализма? 

http://terminal3.bg/kak-da-se-preborim-s-dzhnk-nacionalizma/

Новият национализъм се приема добре на пазара. 

Той напомня бързо хранене: нулева хранителна стойност, но пък с привлекателна опаковка, бърз за консумиране, най-вече проектиран, за да пристрастява. И на достъпна цена. 

Критиката към консуматорите на този нов “джънк” национализъм е безсмислена. 

Както за да се храни човек добре трябва култура на хранене, така и за да бъде родолюбец е нужна култура: култура на живот, историческа култура, гражданска култура. Култура, която отдавна трябваше да се сетим, че България не произвежда масово. 

И когато образователната система, опазването и финансирането на културата и историята, както и гражданското образование са оставени на самотек, не бива да учудва никого, че единствената интересна за масата култура остава Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. 

Смятащите себе си за интелектуалци също се побъркаха – къде от отвращение, къде от възмущение, къде от чувство за безизходица. И ако сатирата и хуморът са задължителна част от изкуството; то масовото разпространяване на всяка една простащина, която ражда патриотарщината и невежеството, се е превърнало в национален спорт. 

Ала това е все едно да има епидемия, а ние да събираме биологични отпадъци и да ги разпращаме на приятели и познати. Безсмислено, безрезултатно и ужасно вредно. А, и отвратително. За всеки нормален човек. 

Не само – то доказва, че джънк национализмът достига до всички ни. Дори интелигентните хора не могат да устоят на изкушението. И консумират. 

Ако презрението, гневът и подигравката не помага – кое тогава? 

За начало да си зададем въпроса защо джънк национализмът се продава толкова добре у нас. 

Дали не е защото будителите на нацията се свеждат до снимки в учебници, портрети в рамки и откъслечни цитати? Историческата ни култура е преподаване на почти идентичен материал с различен интензитет на оттегчение от еднакво пасивни преподаватели в продължение на 12 години. 

С такъв материал не е трудно да се направи качествен агитпроп, който да служи на силните на деня.

Анализът на исторически извори като Симеон Радев, например, звучи като футуристична идея в една държава, в която критичното мислене на учениците не се стимулира по никакъв начин. Така звучат и например четенето на публицистиката на Захарий Стоянов и други будители, анализирането на извори като Георги Марков за модерната история. 

Същото можем да кажем за литературата. Българчетата четат и анализират исторически многопластови романи като “Под Игото” на дванадесетгодишна възраст, абсолютно безумие от педагогическа и образователна гледна точка. После се чудим защо децата са функционално неграмотни, отвратени от българската литература и най-вече лишени от нейното изживяване, съпреживяване, усвояване и обикване.

Горното е приложимо към всяко едно направление, което формира индивидуалната личност на българина. Не е чудно, че бълваме отлични информатици, математици и гении на точните науки. И калпави граждани, почти никакви хуманитаристи, една скромна плеяда творци. Оказва се, че и след формиращите години културата остава лукс – книгите са с високо ДДС, читалищата пустеят, техните библиотеки – също, културните събития са оскъдни, отбрани, недостъпни. 

Българинът не е отгледан да се справи със сложните морални, културни дилеми; за личните и обществени борби на всеки един от нас – за тяхното разрешаване образованието отказва нужния инструментариум. 

Неслучайно. Още от времето на соц-а е ясно, че точните науки са безопасни – те са законови константи. Литературата, историята, философията, етиката – те палят революции, формират лидери, пораждат сблъсъците които водят до прогрес и промяна. 

Тоест – консумираме лоша култура, защото нямаме достъп до добра. Защото достъпа е отказан.

Днес теглим наследството на пълното им подчиняване на системата. Но това, че нямаме инструментите да изградим тази своя култура, да се справим с идентичността си като българи, не означава, че празнината се запълва. И търсим нещо друго. Защото ние все пак искаме своята идентичност. Искаме да бъдем горди. Искаме да покажем колко може да дадем на света.

И тогава някой политик се сеща да ни сервира джънк национализъм. 

Смиламе лесно златни съкровища, народни носии, баница с кисело мляко и хора. Това са първични, човешки неща, които са били част от етоса на българите.

Само че те не ни дават отговор как да решим социалните и политическите си проблеми, как да живеем в общество, как да опазим изкуството, историята и културата си. Защото не хората по мегданите и китките край герана по залез са променили общественото съзнание, а възраждането на образованието и ценностите на българите. 

Това вероятно е просветнало и на Паисий Хилендарски в тъмния манастир, докато сънародниците му са тропали хора на мегданите и са плащали данъка на чорбаджиите, галеници на султана. 

“Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща и делата на ония, които са живели на земята, е не само полезно, но и твърде потребно, любомъдри читателю. Ако навикнеш да прочиташ често тия неща, ще се обогатиш с разум, не ще бъдеш много неизкусен и ще отговаряш на малките деца и простите хора, когато при случай те запитата за станалите по-рано в света деяния от черковната и гражданската история. И не по-малко ще се срамуваш когато нищо не можеш да отговориш за тях.”

Именно тук се крие противоотровата.

Разпространяването на възраждащата се българска култура. Борбата българската култура изобщо да я има. Да съществува, да продължава да образова, да възражда и най-вече да заздравява раните, останали от липсата ѝ. 

Разобличаването на повърхностната история с нейните дълбоки измерения. 

Изгарянето на евтиния, фабричен фолклор; завръщане към ценностите, които изповядва той – инициация в обществото, доказване на личността, достойнство, честност, жертвоготовност и милосърдие. 

Опознаването на будителите като личности с техните идеали, интереси, недостатъци, завети. 

Чрез диалог; чрез подкрепа за дейците в сферата на опазването на културата и историята; чрез превръщането на самите нас в такива дейци; чрез дарения за местни музеи и читалища; чрез публични четения, чрез постановки, концерти. Край на клишетата. Възраждане. 

Та, просто казано, джънк национализмът се бори с добра културна хигиена и диета. Като за начало – вие какво ядохте днес? 

Швейцарските крави са твърде дебели

http://clubz.bg/71900-shvejcarskite_kravi_sa_tvyrde_debeli

Прочутите швейцарски крави – запазената марка на алпийската държава, вече не са това, което са били в продължение на векове: наедряли са, натежали са и дори застрашават устойчивостта на планинските поляни, по които обикалят.  Това сочат актуалните проучвания за кравешките габарити в Швейцария, предизвикани от загрижеността на животновъдите за опазване на съществувалия години наред баланс.

Стремежът към рекорден млеконадой има, както се оказва, и обратна страна – когато кравите стигат ръст 1,60 м и тежат по над 800 кг, изправят стопаните си пред толкова сериозен проблем, че те вече копнеят за някакви нови, по-дребни породи. Актуалните швейцарски крави ядат прекалено много, имат нужда от повече място в обора и се случва да нанесат щети по моравите с прекомерната си масивност. Поради всичко това в Швейцария наскоро е създадено дружество-изразител на интересите на фермерите - „Нова швейцарска крава“, с идеята да насърчи отглеждането на животни, които хем са по-малки, хем се задоволяват с по-малко, хем са по-добро здраве.

„С всяка следваща година кравите стават с по 0,3 см по-високи. На тази тенденция трябва да се сложи край“, убеден е председателят на швейцарския Съюз на животновъдите Маркус Гербер.

Той обяснява и, че обичайно се търсят бикове, чиито потомки да са с максимално големи вимета. Но това автоматично означава и по-големи размери на животните като цяло, т.е. на виметата би трябвало да започне да се придава по-малко значение, препоръчва експертът.

Швейцарските крави (700 000 на брой) дават средно по 7 500 литра мляко годишно, или двойно повече, отколкото през 60-те години. Има шампионки, които стигат и до 12 000 литра, изтъква Михаел Шварценбергер, един от инициаторите за създаването на дружеството „Нова швейцарска крава“.

„Идеалът ни е кравата, която е плодовита, здрава, няма нужда от много антибиотици и прехранвайки се с местните треви и царевици, е в състояние да осигури добро количество мляко“, пояснява Шварценбергер.

Затова от дружеството препоръчват за оплождането бикове, чието поколение би било по-дребничко, по-малко капризно и по-малко уязвимо в здравен план.  Оптималното тегло е 500 до 600 кг при ръст от 1,40 – 1,45 м – за това мечтаят швейцарците.

Защото повечето обори са строени преди 25-30 години съответно с тогавашната големина на животните и сега вече са им тесни, особено когато лежат. А това би могло да доведе до здравословни проблеми – с кръвообращението или със ставите. Освен това по-големите крави имат нужда и от повече храна, която наличните тревни площи не смогват да предоставят. Да не говорим, че тежките животни представляват заплаха за крехките алпийски морави, тъй като изпотъпканите площи се възстановяват много трудно.

Проблемът съществува и в Германия, и в Австрия, но в по-малки мащаби. Председателят на Съюза на германските млековъди Щефан Ман е на мнението, че в продължение на твърде дълго време от Канада, САЩ и другаде са се внасяли сперма и ембриони, предназначени за развъждането на колкото може по-големи крави. Междувременно размерите на оборите постепенно се адаптират към новите размери на кравите, които в Австрия и Германия не са непременно по-тежки, а „само“ по-големи. Михаел Пфафенбихлер, сътрудник на президента на австрийския Селскостопански съюз, очертава развитието по следния начин:

„Като при спортистите е – залага се повече на формата, отколкото на мускулната маса“. 

Насилие в Армения - активисти, защитаващи правата на хомосексуалните, се сбиха с полицията

https://www.actualno.com/europe/nasilie-v-armenija-aktivisti-zashtitavashti-pravata-na-homoseksualnite-se-sbiha-s-policijata-news_689912.html

Представители на ЛГБТ обществото в Армения нападнаха полицейски участък в Ереван и набиха двама служители, съобщиха от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на Армения, предаде БГНЕС. Според полицията агресивното поведение се дължи на инцидент с представител на ЛГБТ общността, който е бил нападнат в Ереван. Заподозряният за нападението е бил арестуван и отведен в централното полицейско управление. "Т.нар. пострадала страна е получила информация, че заподозреният ще бъде отве

Успение на Пресвета Богородица

http://www.cross.bg/maiika-bogoroditza-bozhiyata-1581549.html

/КРОСС/ Още от първите векове на християнството св. Църква наредила да се празнува денят "Успение на пресвета Богородица". Подробности за това чудно събитие, както и някои сведения за живота на пречистата Божия Майка след възнесение на Спасителя, не са предадени от древните църковни писатели. След като се върнали от Елеонската планина подир възнесението Христово, св. апостоли прекарвали в Йерусалим, очаквайки Утешителя Св. Дух, обещан им от Спасителя. Всички вярващи живеели в единодушие и любов и непрестанно се молели. С тях била и Майката Христова и някои свети жени, които служели на Господа през последните години на живота Му. Понятно е колко радостно и утешително било присъствието на Божията Майка за учениците, които скърбели за раздялата със своя божествен Учител. Тя вероятно им предавала ония думи, които, според евангелист Лука, "спазвала, като ги слагала в сърцето си" (Лука 2:19; 2:51); и всички вярващи гледали на нея с любов и благоговение. Пресветата Дева е живяла на хълма Сион в дома на св. Йоан Богослов, когото сам Господ в последните минути на Своя земен живот отдал като син - вместо Себе Си - на Своята пречиста Майка; и от тогава Йоан, като я взел при себе си в къщи, й служел като на своя майка (Йоан 18:27). И след слизането на Св. Дух над апостолите пресвета Богородица си останала в Йерусалим. Скъпи й били ония места, гдето страдал и умрял нейният божествен Син

Слънчево ще е днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=379857

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 28–31°. Температурата на морската вода е около 27°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала. Над страната ще е предимно слънчево.

Земетресение с магнитуд 4,7 разтърси Италия

//dariknews.bg/novini/sviat/zemetresenie-s-magnitud-47-raztyrsi-italiia-2114728

Земетресение с магнитуд 4,7 в Централна и Източна Италия разтърси снощи адриатическото крайбрежие, но щетите изглежда са леки. Това съобщи Националният институт по геофизика и вулканология, цитиран от Франс прес.

Земетресението е станало в 23,48 ч. местно време (21,48 по Гринуич) бли

Църквата почита днес Света Богородица

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/15/3152953_curkvata_pochita_dnes_sveta_bogorodica/?ref=rss


Днес е Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.<br /><br />По традиция българският патриарх Неофит ще оглави празничната Света литургия в Троянския манастир "Успение Богородично", който в този ден отбелязва храмовия си празник. Празничната Света литургия е от 9 часа, а в 11 ч. ще започне литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до...

Договори, "съветници" и наемници: Русия отново стъпва в Африка

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/15/3296175_dogovori_suvetnici_i_naemnici_rusiia_otnovo_stupva_v/?ref=rss


Инвестиции, оръжейни продажби, командировани "съветници" или наемници - след години на безразличие Русия започва мащабно завръщане на африканския континент, където става партньор и конкурент на европейците, а също и на Китай.<br /><br />Светлина върху действията на Москва в Африка хвърли на 30 юли убийството на трима руски журналисти в Централноафриканската република - те разследваха на място дейността на наемниците от всяващата страх руска частна военна компания...

Защо севернокорейците не знаят какво значи думата "наем"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/15/3296248_zashto_severnokoreicite_ne_znaiat_kakvo_znachi_dumata/?ref=rss


Когато работел със севернокорейци в индустриалния комплекс Кесон, преди той да бъде затворен през 2016 г., едно от най-трудните неща за южнокорейския бизнесмен Ким Йон-тхе било общуването на привидно еднаквия им език.<br /><br />"На моменти се обърквах, защото те използваха термини, които не бях чувал нито на работа, нито в ежедневието в Южна Корея", казва бизнесменът. Спомня си за неразбиращите погледи на севернокорейските работници, когато използвал думата...

Българинът яде по 3,5 литра сладолед годишно, отчита Евростат

http://clubz.bg/71899-bylgarinyt_qde_po_35_litra_sladoled_godishno_otchita_evrostat

През миналата година страната ни е произвела около 26 млн. литра сладолед и по този показател се нарежда на 16-та позиция сред страните в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за производството на сладолед в Евросъюза през миналата година. Така средната годишна консумация на сладолед у нас е била около 3,5 литра на човек, което е под средното за ЕС, където годишната консумация е била около 6 литра на европеец.

Пазарът у нас на сладкото удоволствие, което в разгара на лятото е неизменна част в менюто на почти всяко домакинство, надхвърля около 100 млн. лева, показват данни на експерти в бранша.

Общо компаниите у нас, които произвеждат сладолед са над 20, но само половината от тях формират около 90 на сто от производството и продажбите на сладолед. Три от компаниите в Топ 10 пък формират около 70 на сто от производството и консумацията на сладкото удоволствие през лятото.

Водещите компании по производство на сладолед са съсредоточени в София, Варна и Велико Търново, като почти всички инвестират в производството на все по-здравословни продукти /сладолед и сладоледени торти/ - с намалена захар, мазнини, вредни съставки и т.н. Част от водещите производители вече са намерили пазари и в Румъния, Албания, Македония, Косово, Италия.

Според експерти от бранша промишленото производство на сладолед у нас датира от около 70 години, но пикът на производството е бил миналата година, като тенденциите са 2018 г. да достигне и да подобри този показател.

Водещ производител в ЕС е Германия

Най-голям производител на сладолед в ЕС е Германия с годишно производство за 2017 г. от 517 млн. литра или около 16,5 на сто от общото производство в ЕС-28. На втора позиция е Италия - 511 млн. литра или 16 на сто от общото производство и на трета позиция е Франция - 466 млн. литра или 15 на сто.

Като цяло общото производство на сладолед в ЕС приближава 3,2 млрд. литра, което означава, че един европеец консумира средно по 6 литра сладолед годишно, отчита европейската статистика.

В първата десятка на водещите производители на сладолед в ЕС са още: Испания - номер 4 и 319 млн. литра; Великобритания - номер 5 и 288 млн. литра; Полша - номер 6 и 200 млн. литра; Белгия - номер 7 и 197 млн. литра; Холандия - номер 8 и 111 млн. литра; Румъния - номер 9 и 46 млн. литра и Чехия - номер 10 и 44 млн. литра сладолед.

Зад нас по производство на вкусното лятно удоволствие са страни като Дания, Австрия, Португалия, Малта, Кипър, показват данните на Евростат.

БТА

Търговският регистър се взривил заради калпави дискове, смята Борисов

https://petel.bg/Targovskiyat-registar-se-vzrivil-zaradi-kalpavi-diskove--smyata-Borisov__278339

Снимка: Булфото Правителството прави единно държавно хранилище на данните от всички регистри като превантивна мярка, за да не се допуск...

Млада музикантка реши да обиколи света, но бе изнасилена и убита още в първата страна

https://petel.bg/Mlada-muzikantka-reshi-da-obikoli-sveta--no-be-iznasilena-i-ubita-oshhe-v-parvata-strana__278338

Мария Матус Тенорио обичаше да пее и да свири на синтезатор. На 25 години тя осъзнава, че трябва да пътува по света и да покаже творчеството ...

Турция отвърна на икономическия удар на САЩ с рязко увеличаване на митата за американски стоки

https://petel.bg/Turtsiya-otvarna-na-ikonomicheskiya-udar-na-SASHH-s-ryazko-uvelichavane-na-mitata-za-amerikanski-stoki__278337

Турция увеличава рязко митата за някои американски стоки, предава Reuters, като се позовава на официалния вестник на страна T.C. Resmi Gazete. Указъ...

Нейно Величество Био Смокинята - на Фермерския фестивал днес

https://offnews.bg//ikonomika/nejno-velichestvo-bio-smokiniata-na-fermerskia-festival-dnes-686272.html

Сочни, вкусни, разтапящи сетивата смокини…. Това е лятото, нали? Днешният Фермерски фестивал пред Министерство на земеделието и храните е посветен на Нейно Величество Био Смокинята.

На демонстрацията в 12 часа посетителите ще могат да опитат и оценят пресни смокини и да дегустират чай от смокинови листа. Ще има и домашно приготвено сладко от зрели био смокини.

Био смокините за това издание на фестивала са производство на ЕТ РАЙС – ПЕНКА ВЛАХОВА. Смокиновите им насаждения са създадени през 2013-2014 г. в района на едно от най – топлите и благодатни кътчета на България – Сандански, в с. Хотово. Района на Сандански е с най-продължителното слънцегреене за България, което благоприятства за отглеждането на качествена продукция.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред Министерството на земеделието.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя… Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Запазена марка на Фестивала са демонстрациите и дегустациите на фермерски храни и рецепти.

Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение „За Земята“ , както и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Тръмп с нагласа да тълкува важни аспекти от отбраната на САЩ както му е изгодно

https://www.actualno.com/america/trymp-s-naglasa-da-tylkuva-vajni-aspekti-ot-otbranata-na-sasht-kakto-mu-e-izgodno-news_689911.html

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп смята част от текстовете на бюджета за отбрана за 2019 година за предизвикващи безпокойство от гледна точка на конституцията на страната, информира БГНЕС. В разпространено от канцеларията на Белия дом заявление се твърди, че опасенията са свързани с няколко ключови текста от закона, които се отнасят до отношенията с Русия. Държавният глава на САЩ конкретно посочва член 1247 от закона за бюджета на Пентагона, в който се предвижда огранича

На 15 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7009276

На 15 август рожден ден иматДимитър Георгиев, председател на ДАНС Димитър Главчев, депутат в 44-ото НС Доротея Тончева, актриса Иван Палчев, бивш депутат и дипломат Акад. Константин Косев, историк Стойчо Стоев, бивш треньор на "Лудогорец" Христина Митрева, бивш управител на НОИ, 69 г. Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, ректор на Русенския университет Силви Вартан,

Поморие е градът, дал най-много Вселенски патриарси на Българската православна църква

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_Od7YFiOGhY/

39254953_1543570559076178_2554616981105934336_nФондация „25 века Поморие”,  НЧ „Светлина 1939“, ДГ „Веселушко“, Българо-гръцко дружество „Анхиало“ и Сдружение „Заедно за Поморие“ организираха среща- разговор на тема: “Вселенските патриарси на Анхиало”. Лектор бе д-р Венцислав Каравълчев – гл.асистент в Богословски факултет на Софийския университет, Директор на Фондация „Наследство на Зографската света обител“. Интересът към събитието бе голям . Присъстващите изпитаха удоволствие от срещата,  обогатиха знанията си  за личностите, свързани с църковната история на Анхиало /Поморие/. Може с основание да се каже, че Поморие е градът, дал най-много Вселенски патриарси на Българската православна църква.

Тръгна нова мощна фишинг вълна от името на банки

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/trygna-nova-moshtna-fishing-vylna-ot-imeto-na-banki-2114713

Поредна масирана фишинг атака със съобщения от името на банки, опериращи в България, залива електронните пощи на потребители. В имейлите са използвани лога или дори популярни рекламни слогани на финансовите институции. За пореден път масово използваните у нас портали за обмен на виртуални писма

Спират водата в част от жк. Младост 1А

https://offnews.bg//ikonomika/spirat-vodata-v-chast-ot-zhk-mladost-1a-686254.html

Днес във връзка с подмяна на спирателен кран до бл. 513, жк. „Младост“1А , се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в:

бл. 501, бл. 502, бл. 503, бл. 504, бл. 505, бл. 505А, бл. 506, бл. 506А

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 505.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Голяма Богородица е! Вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6982658

Голяма Богородица е! Вижте кои са имениците днесУспение на Пресвета Богородица Счита се, че празникът "Успение на Пресветата Богородица" е установен от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век; за него споменават блаж. Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на

Сериозно земетресение в Италия

https://www.actualno.com/europe/seriozno-zemetresenie-v-italija-news_689910.html

Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер беше регистрирано тази нощ в Централна Италия, съобщиха от Европейския средиземноморски сеизмологичен център, предаде БГНЕС. Епицентърът е на дълбочина от 10 километра, в провинция Кампобасо на адриатическото крайбрежие. Към момента няма данни за жертви или разрушения. Само преди четири дни, във Фриули имаше подобно като сила земетресение - 4,2 по скалата на Рихтер, но с епицентър от само 4 километра дълбочина. А преди месец, на границата с Алб

Днес е денят на Богородица и на Варна, честит празник!

http://www.varna24.bg/news/809317.html

Днес Варна посреща своя празник - 15 август - Свето Успение Богородично, с богата програма.  Точно ...

Новият експанжън за World of Warcraft – Battle for Azeroth – идва с нови раси и територии за завоюване

https://www.avtora.com/noviiat-ekspanjan-za-world-of-warcraft-battle-for-azeroth-id/

Напрежението между Ордата и Алианса е достигнало критичната си точка и целият свят на Азерот вече е погълнат от пламъците на войната. Battle for Azeroth, седмият експанжън за легендарната онлайн ролева игра на Blizzard Entertainment World of Warcraft, направи своята международна премиера на 14 август, подканвайки близо шестте милиона регистрирани абонати да се включат в битката. Благодарение на единствената специализирана верига за компютърни и видеоигри в България Pulsar Games най-запалените български фенове получиха възможността да започнат игра в практически първия възможен момент, след стартирането на сървърите в един часа през нощта, защото всяка предварителна поръчка отново можеше да бъде

Голям православен празник е, какво се прави днес

https://www.vesti.bg/lyubopitno/goliam-pravoslaven-praznik-e-kakvo-se-pravi-dnes-6085464

На 15 август Българската православна църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица

Ива Екимова разкри току що как да се справяме с фалишивите новини

https://petel.bg/Iva-Ekimova-razkri-toku-shho-kak-da-se-spravyame-s-falishivite-novini__278332

PR специалистът Ива Екимова обяви току що в ефира на Нова Тв как да се справяме със споделянето на фалшиви новини в социалната мрежа. По...

Зам.-министърът на МВР обяви как ще си вадим лични карти и променят ли се таксите

https://petel.bg/Zam--ministarat-na-MVR-obyavi-kak-shhe-si-vadim-lichni-karti-i-promenyat-li-se-taksite__278336

Зам.-министърът на МВР Красимир Ципов обяви току що в ефира как ще си вадим лични карти занапред. Той уточни също, че няма да има промяна в т...

Бивш национал оцеля на моста-убиец след 30-метров полет! Колата му е размазана!

https://petel.bg/Bivsh-natsional-otselya-na-mosta-ubiets-sled-30-metrov-polet--Kolata-mu-e-razmazana-__278335

Бившият младежки национал на Италия Давиде Капело е един от оцелелите при срутването на моста в Генуа, който отне живота на повече от 30 д...

Ето къде няма да има ток във Варна и региона днес и в близките дни

https://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-tok-vav-Varna-i-regiona-dnes-i-v-blizkite-dni__278334

Снимка: Булфото Бюлетин за планови прекъсвания на територията на област Варна Сряда, 15.08.2018 г.: В периода 01.08.2018 - 31.08.2018 от 09:00 ч. до 16:00 ч...

Експерти: Такива мостове като в Генуа вече отдавна не се строят

https://petel.bg/Eksperti--Takiva-mostove-kato-v-Genua-veche-otdavna-ne-se-stroyat__278333

Такива мостове като в Генуа вече отдавна не се строят, тъй като този тип конструкция е много труден за поддържане. Това заяви в сутрешния б...

Достъпни са справките за актуално състояние в Търговския регистър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-7aQdUq_rSU/

tyrgovski-registyrОт тази сутрин, 15 август 2018 г., вторник, и в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица, предава Кросс.

Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват.

Петима с хранително отравяне настанени в болница

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OHYQl9oLJ6s/

След хранително отравяне 5 лица са приети в бургаска болница. На 14-ти август в РЗИ – Бургас е бил подаден сигнал от родител и от Министерство на образованието за хранително отравяне на 5 лица на възраст между 20 и 21 години, които почиват в град Несебър.

ОДБХ – Бургас  е започнала епидемиологично проучване, от което установено, че заболелите са пристигнали от град София на 10-ти август и са настанени в частна квартира в град Несебър. Изхранването им е било на свободна консумация. На 12 август, неделя, около 19 часа започват оплаквания с болки в корема, неколкократни повръщания, разстройство и температура – 38 градуса. Повикан е екип на Бърза помощ – Несебър. След преглед заболелите са транспортирани до шокова зала на бургаска болница. По данни на почиващите оплакванията са започнали след заведение за консумация за бързо обслужване, където са консумирали супа топчета, кебапчета, пържени картофи, пилешки хапки и таратор около 17 часа. Не съобщават за консумация на други храни или напитки.

БКП/БСП, Коминтерна, "македонският въпрос" и националното предателство. Което продължава

http://clubz.bg/71898-bkpbsp_kominterna_makedonskiqt_vypros_i_nacionalnoto_predatelstvo_koeto_prodyljava

БКП има безспорна и доказана историческа вина за националното предателство, извършено от нейните ръководители и функционери срещу българския народ, чрез т.нар. "македонизация" на Пиринския край.

Не ми е известно в световната история да има друг подобен пример, когато една партия взема решение да отроди, да отдели, да отхвърли част от собствената си нация и да предаде доброволно изконна своя територия на чужда и враждебна държава.

Не ми е известно в световната история една партия да "взема на въоръжение" чужда, вража анти-национална теза и да използва срещу собствения си народ.

Не ми е известно в световната история да има друга партия, която да бие, мачка, изселва, затваря, избива собствените си граждани, част от собствената си хилядолетна нация, за да ги накара да се самоопределят като други, като принадлежащи на някаква измислена нация.

Това е предателство. Това е срам. Това е позор.

БСП се обяви за приемник на БКП. БСП никога не се извини за това национално предателство. Никога. Нито за избиването на стотици български родолюбци, които отказаха да признаят това национално предателство и да се нарекат по друг начин, освен българи.

Затова никой от ръководството на БСП няма никакво морално право да задава въпроси по темата "Македония", камо ли да критикува или изисква поведение. Защото темата "Македония" за нас, българите, е външнополитическа именно заради БКП/БСП и тяхната историческа вина. Защото тяхната загриженост е лицемерна, фалшива, лъжлива. Те следваха антибългарската, "македонистка" линия на Коминтерна, те колаборираха с гръцката и сръбската комунистически партии срещу България и българския национален интерес.

Всъщност днес ръководството на БКП/БСП прави абсолютно същото. Следва позорната анти-българска линия на Коминтерна по "македонския въпрос". Ръководството на БКП/БСП, в съюз със старите си дружки в Гърция и Сърбия, прави всичко възможно, за да провали договора за добросъседство.

Да развали отново отношенията между България и Македония. Да скара отново България и Македония. Да издигне отново зида, построен от Груевски и разрушен от сегашните правителства на България и Македония. На ръководството на БСП е поставена задача, отново от Коминтерна, да провали този договор с всички сили и средства. Дежа вю. Вече видяно, вече живяно.

На ръководството на БСП/БКП е поставена задача. Да провокира, да измисля, да създава напрежение между България и Македония. Да пречи. Да истеризира. Да си измисля проблеми.

За тази цел, за провалянето на договора за добросъседство между България и Македония, освен ръководството на БСП, са мобилизирани всички агенти, всички провокатори, всички негодници на Балканите, от пенсионирани бивши доносници – политически неудачници, през политически трупове и еднодневки, та до последния, готов на всичко, нечистоплътен ренегат – бъдещият им коалиционен партньор Костя Копейката.

Защо им е важно провалянето на този договор? Защото изпълняват чужд, външен, враждебен план. Същият план, начертан и осъществен още през 1912 година от съюзниците-разбойници и техните покровители срещу България.

Затова и реакцията на ръководството на БСП/БКП е толкова истерична. Затова се опитват да се скрият зад измислицата за "разстрела на всички социалисти". Прочее, това е стар техен навик. Когато ги уловят в беля, се крият зад гърбовете на "всички социалисти"*. Познато. И подло.

Никой не иска да разстрелва всички социалисти. Никой няма да разстреля всички социалисти. Много интересен рефлекс на ръководството на БСП/БКП – посочваш им историческата им вина и те веднага привиждат стадиони, бесилки и масови екзекуции. Може би защото имат гузна съвест. Може би защото са гузни. Може би защото имат в гардероба си скелетите на масови екзекуции и избиване на невинни учители, търговци, свещеници, офицери, общественици, избити само защото са българи.

Вина, която ръководството на БСП/БКП още не е признало. 

Искаме от тях, от ръководството на БСП/БКП, да спрат да се крият, да излязат, да признаят историческата вина на БКП за "македонизацията" и да замълчат.

Ето малко история. Факти и недвусмислени исторически доказателства за твърденията ми:

На втория пленум на ЦК на БКП, състоял се през 1929 г., се говори за национално освобождение на "поробените от България македонски и тракийски области". Затова БКП трябва да се бори за самоопределение на македонците и тракийците, включително до тяхното отделяне от България.

"Резолюция на Коминтерна по Македонския въпрос" е официален политически документ на Коминтерна от януари 1934 година, с който за първи път в историята авторитетна международна организация дава насока за признаване съществуването на отделен македонски народ и македонски език.

На 25 септември 1944 г. БРП(к) преговарят с ЮКП по македонския въпрос. Българската държава се задължава да популяризира създаването на македонска държава в Югославия, а в Пиринска Македония да се провежда разяснителна работа за развитието на "македонско национално съзнание". Освен това българските комунисти в лицето на ЦК признават правото на населението от този край да се присъедини към НР Македония.

През 1945 г. правителството взема решение около 17 000 български бежанци от Егейска Македония да бъдат изпратени от България във Вардарска Македония.

На 5 юни 1946 г. Сталин критикува Георги Димитров в лична среща и смята, че трябва да се даде културна автономия на Пиринския край в рамките на България.

На 7 срещу 8 юни 1946 г. по лични указания на комунистическия лидер Георги Димитров е наредено през лятото на 1946 година да бъдат ликвидирани без особена публичност дейци на ВМРО, сред които е и Кирил Дрангов, като изпълнението на задачата е възложено на полковник Лев Главинчев. През същата тази нощ близо 200 родолюбиви македонски българи от цяла България – ръководители, членове или привърженици на организацията потънаха в неизвестността.

Сред тях са Жоро Настев, Страхил Развигоров, Владо Куртев, Йосиф Марков, Коста Ризов, Гошо Атанасов, Михаил Карайорданов, Евтим Орлето, Атанас Пашков и др. Съпругите и децата им бяха изселени, интернирани или просто изхвърлени от домовете им и оставени на произвола на съдбата. И днес още може да питате техните деца – живи свидетели на тази злокобна нощ.

На X пленум на БРП(к) е подготвена резолюция лично от Вълко Червенков, в която се изтъква, че "македонците" се третират като отделна националност.
Едва след X пленум областните функционери на БРП(к) разбрали, че трябва по всички линии да се разширява македонизацията, т.е. най-напред да се промени етническата принадлежност на българското население в Пиринския край и след това да му се създават изкуствени културни, образователни и други институции.

На конференцията в Блед на 30 юли - 1 август 1946 г. българската страна се задължава да организира и реализира редица културно-просветни инициативи, като македонски театър, македонска книжарница, а също така изучаването на македонски език и история на македонския народ в българските училища.

През декември 1946 г. в Горна Джумая пристигат македонски театър и македонски хор. Посетителите на събитията са българи, отбелязани в списък, а присъствието им е било задължително. Произнесени са речи от Кр. Стойчев, инж. Г. Мадолев, които възхваляват културното сближаване на македонския народ от двете страни на границата и предстоящото обединение.

На 7 октомври 1946 г. Централното ръководство на БРП(к) разрешава костите на Гоце Делчев да бъдат преместени от София в Скопие.

Населението е задължено да се абонира за скопски вестници и списания.

В края на 1946 г. е извършено преброяването. На 21 декември 1946 г.  Областният комитет на БРП(к) провежда специално заседание, на което Кр. Стойчев изказва партийната позиция, че Централният комитет на партията е съгласен населението в Пиринския край да се запише по националност "македонско".

След XVI пленум на партията Вл. Поптомов заявява, че е "допуснато известно увлечение". "Преброяването на населението от този край не бе доброволно, а преброяването се ръководеше от нашата партия, от наши местни деятели. Не може да се получат 98 процента македонци в Петричко, ако нямаше насилие."

Областното и партийно ръководство приемат с охота идеята в Пиринския край да дойдат учители от Скопие и това се случва на 1 декември 1947 г.

Председателят на Областния комитет на ОФ критикува ЦК на БРП(к), че трябва да променят учебниците по история и география, защото там се твърди, че Пиринският край е български.

През 1950 г. Политбюро решава в Пиринския край да се издава вестник Пиринско дело, като неговата задача е: "да се бори енергично за изграждането на македонска национална култура със социалистическо съдържание и за издигане на националното самосъзнание на македонското население в Пиринския край".

Промяна в българските позиции настъпва едва сред разрива между Сталин и Тито.

Така че - да, ръководството на БКП/БСП дължи извинение на българите. Изобщо не разбирам защо пишат на ЕП Антонио Таяни. Та той е председател на "лошия ЕП" на "лошия "ЕС".

Защо не пишат на Коминтерна?

*Под "разстрела на социалистите" авторът визира свое скорошно интервю, в което отново говори за "македонския въпрос" и което възмути лидера на левицата Корнелия Нинова. Нинова писа до Таяни с искане да осъди думите и поведението на евродепутата Джамбазки.

Екипът на BiT: В телевизията се настани тишината

http://clubz.bg/71897-ekipyt_na_bit_v_televiziqta_se_nastani_tishinata

В Би Ай Ти трайно се настани тишината. Това пишат в открито писмо журналистите в телевизия BiT, продадена в началото на годината.

То е адресирано до медиите, премиер, президент, главен омбудсман, главен прокурор, СЕМ, и инспекцията по труда.

Скоро след продажбата на телевизията на Мирослав Янев бяха спряни предаванията с тезата, че ще се прави пълно преработване на програмата. Сега обаче са спрени и новините, нюзруумът е затворен вече два дни, заради "технически проблем", а журналистите от два месеца не са си получавали заплатите.

"Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?", питат от БиТ.

Новият собственик е неоткриваем, разказват още те. И искат адекватни действия от ръководството и компетентните държавни органи.

През февруари тази година българските емигранти в САЩ - братята Павел и Румен Вълневи - продадоха телевизията, която основаха през 2015 г. Обявиха го в обръщение до зрителите на канала. Собственик стана телевизионният продуцент Мирослав Янев. Той е работил по тв форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", които бяха излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. той е изпълнителен директор на продуцентската компания MediaPro Entertainment, която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises), собственик на бТВ.

Янев спря всички предавания на телевизията, първоначално с уговорката, че това ще е за "около месец". Голяма част от екипа на телевизията напусна, включително тогавашният програмен директор Сашо Диков. Новинарските емисии обаче продължиха да се излъчват доскоро.

Ето и пълният текст на отвореното писмо:

МЕДИИТЕ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НС ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОЙКО БОРИСОВ 
ПРЕЗИДЕНТА НА Р БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ
ОМБУДСМАНА МАЯ МАНОЛОВА
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЕМ СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА
ИА „ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“


ОТВОРЕНО ПИСМО


    Уважаеми Госпожи и Господа,

В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш.

След продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик спря всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите бяха освободени. До миналата седмица в ефир се излъчваха единствено новините. Поради възникнал технически проблем вече и това не е възможно. 

Информация липсва, собственикът е неоткриваем, а служителите не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни дори достъпът ни до него е спрян. Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?

Всяка частна компания, разбира се, има свободата да избира как да се развива и дали да продължи да съществува. Важно е това да не става за сметка на служителите и на фона на нарушени трудово-правни отношения. 

Настояваме за адекватни действия от страна на ръководството на телевизията и компетентните органи в държавата. Само така ще докажем, че България е страна-член на ЕС, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, означава, че и обществото, и медиите имат много дълъг път пред себе си, преди да се нарекат истински свободни. 


 гр. София                                    С уважение, 
15.08.2018 г.
                                        Екипът на Би Ай Ти

 

Набират заявки за обучения и заетост на безработни с трайни увреждания

http://varnautre.bg/2018/08/15/87371/%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d1%8f%d0%b2%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%bd

От 15 август 2018 г. Агенцията по заетостта започва да набира заявки за обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания. Заявките ще се приемат по новия компонент II на проект „Обучения и заетост за младите хора” – за безработни лица с трайни увреждания до 29 години включително, и по новия компонент II на […]

Сравнително силно земетресение в Калифорния

https://www.actualno.com/america/sravnitelno-silno-zemetresenie-v-kalifornija-news_689909.html

Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер разтърси един от най-големите американски щати - Калифорния. Това показват данни на официалната интернет страница на Американската геоложка служба. Земетресението е станало преди около един час българско време, на 7 километра североизточно от град Агуанга и на 90 километра северно от Сан Диего. Епицентърът е с дълбочина 2 километра. Трусът е усетен умерено силно в южната част на Калифорния. Няма информация за пострадали хора и нанесени материални щети. По

Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки

//dariknews.bg/novini/sviat/turciia-povishava-mitata-na-vnasiani-ot-sasht-stoki-2114717

Турция рязко повиши митата върху някои внасяни от САЩ стоки, в това число пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи днес турският държавен вестник, цитиран от Ройтерс.

Жертвите на пожара от юли в Гърция станаха 96 души

//dariknews.bg/novini/sviat/zhertvite-na-pozhara-ot-iuli-v-gyrciia-stanaha-96-dushi-2114712

Гръцките власти съобщиха, че броят на жертвите от опустошителния пожар край Атина миналия месец са нараснали на 96 души, след като 68-годишен мъж почина в болница от раните си, предаде Асошиейтед прес.

Православната църква почита Света Богородица

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nxnNpPX_LLc/

Днес е Голяма Богородица – денят, в който християнската църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те християнски празници, чествани и от православни, и от католици. У нас Успение на Пресвета Богородица е най-големият летен християнски празник.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата “успение” – заспиване.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Света Богородица се почита като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, варено жито, царевица и тиква. Ядат се диня и грозде.

Честит имен ден на всички, носещи името Мария, Мара, Мариана, Марияна, Мариян, Марин, Марийка, Мариела, Мариета, Марио, Маша, Преслава  и техните производни!

Внимавайте каква вода пиете на Предела, опасна е…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb/

Чешма в района на курортната местност Предела в община Разлог е запечатана, заповедта за спирането от експлоатация е издадена от Регионалната здравна инспекция. Предприетите мерки за административна принуда са във връзка с контатирани нарушения във водоснабдяването на популярната Татарска чешма, каза дирекорът д-р Калоян Калоянов. Чешмата е построена преди години от доброволци, тя не е към ВиК – Благоевград и централното водоснабдяване.

„Изследваните проби от питейната вода от Татарска чешма не отговарят по показатели: колиформи и ешерихия коли, при допустима стойност на показателя 0/100 куб.см резултатът е: колиформи 67/100 куб.см и ешерихия коли 4/100 куб.см”, поясни началникът на отдел „Държавен здравен контрол“ инж. Янчева. Здравният експерт уточни, че предписанието за спиране от експлотация на чешмата и последваща заповед са връчени на община Разлог,пише струмабг.
При извършена последваща проверка от здравните инспектори е установено, че чешмата вече е спряна, хигиенните мерки за дезинфекция на обекта трябва да се извършат. Чемшата е нерегламентирана като воден източник.

Още един обект е изследван в местността Предел. Това е чешмата при паркинга, която се намира в близост до заведение за хранене. При взетите проби преди две седмици бе установено, че водата там не отговоря по показатели цвят, вкус, мътност и желязо. „Резултатите от повторното изследване показват, че питейната вода вече е годна за употреба, показателят желязо, който бе завишен, е приемлив – 200 мкг/л”, поясни инж. Янчева. Тя допълни, че чешмата, намираща се при параклиса, отговаря по показатели – химични и микробиологични.

При изследвани проби на питейна вода от обществени водоизточници е установено още, че не отговаря по показатели и чешмата в кухнята на хижа „Македония”, поясниха от здравната инспекция. „Резултатът от нея е: колиформи 27/100 куб.cм, eшерихия коли 21/100 куб.cм, ентерококи 4/100 куб.cм и микробно число >150/1 куб.cм”, обяви инж. Янчева. Няма установени чревни инфекции, предизвикани от водата.
Изследвания на качеството на питейната вода се извършват ежеседмично на територията на Благоевградска област.

 

Материалът Внимавайте каква вода пиете на Предела, опасна е… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Почина Едуард Успенски - създателят на Чебурашка и Крокодила Гена

https://www.actualno.com/books/pochina-eduard-uspenski-syzdateljat-na-cheburashka-i-krokodila-gena-news_689908.html

На 14 август, в дома си в Москва, на 80-годишна възраст почина писателят Едуард Успенски, съобщи meduza.io. Той е създател на героите Чебурашка, Крокодила Гена, Чичо Фьодор... Едуард Успенски е роден на 22 декември 1937 г. в Егоревск, РСФСР, СССР. Има двама братя. Като ученик му се отдава математиката и получава много награди от олимпиади. Завършва през 1961 г. инженерна специалност в Московския авиационен институт. Още в института започва да пише фейлетони, а първата му публикация е през 1960

Лоши новини от Италия след срутването на моста

https://petel.bg/Loshi-novini-ot-Italiya-sled-srutvaneto-na-mosta__278331

Загиналите след срутването на маистралния мост в Генуа вече са 38, обяви току що Нова Тв. Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви случи...

Областният управител на София: Нека връх Мусала се казва Свети Иван Рилски!

https://petel.bg/Oblastniyat-upravitel-na-Sofiya--Neka-vrah-Musala-se-kazva-Sveti-Ivan-Rilski-__278330

Снимка: Булфото, архив Областният управител на София – област Илиан Тодоров за пореден път поиска най-високият връх в България и на Балк...

Консулът ни в Милано не потвърди, че българин е паднал с ТИР-а си от моста в Генуа и е оцелял

https://petel.bg/Konsulat-ni-v-Milano-ne-potvardi--che-balgarin-e-padnal-s-TIR-a-si-ot-mosta-v-Genua-i-e-otselyal__278329

Снимка: Julio Gatti/Булфото Български шофьор на ТИР е бил на моста в Генуа по време на рухването му, твърдят италиански издания. Той е паднал...

Путин иска среща с Ким Чен Ун

http://clubz.bg/71896-putin_iska_sreshta_s_kim_chen_un

Руският президент Владимир Путин е изразил готовност да се срещне лично с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, съобщи държавната агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

Путин заявява това в телеграма до Ким по случай отбелязваното на 15 август освобождение на двете Кореи през Втората свободна война.

"Готов съм да се срещна с Вас в най-скоро време за обсъждане на актуални въпроси от двустранните отношения и важни регионални въпроси", се казва в телеграмата.

В нея Путин заявява още, че отношенията между Русия и КНДР са с "приятелски и конструктивен характер" и изразява увереност, че Москва и Пхенян ще могат "да развиват взаимноизгодно сътрудничество, включително осъществяване на тристранни програми с участието на Русия, КНДР и Република Корея".

По-рано Путин отправи покана към Ким да посети Русия. Според руския президент лидерът на КНДР може да дойде на Източния икономически форум през септември във Владивосток, но може да направи и отделна визита.

Екзотичният кумкуат - сладката визитка на остров Корфу

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ekzotichniiat-kumkuat-sladkata-vizitka-na-ostrov-korfu-2112300

Когато посетите остров Корфу, няма как да останете равнодушни към красивата природа и бисерно сините морски води. Докато обикаляте уличките и трупате впечатления, няма как да не забележите и разнородните бутилки, наредени от усмихнати продавачи, които ви пр

Търговският регистър започна поетапно да работи

//dariknews.bg/novini/biznes/tyrgovskiiat-registyr-zapochna-poetapno-da-raboti-2114710

Търговският регистър започна поетапно да възстановява работата си. От днес вече могат да се правят справки на фирми по т. нар. ЕИК номер. Възможни ще бъдат само електронните справки.
 
Според Агенцията по вписванията сривът в базата данни се дължи не на хакерска атака, а на технически

Москва: Западът не желае да се присъедини към инициативата за връщане на сирийските бежанци

http://pogled.info/svetoven/moskva-zapadat-ne-zhelae-da-se-prisaedini-kam-initsiativata-za-vrashtane-na-siriiskite-bezhantsi.96798

/Поглед.инфо/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва е изненадана от нежеланието на Запада да се присъедини към нейната инициатива за връщане на сирийските бежанци в родината им, предаде Ройтерс.

Сидеров: МВР действа като хунта

http://pogled.info/bulgarski/siderov-mvr-deistva-kato-hunta.96796

/Поглед.инфо/ МВР действа като хунта, а членове на кабинета са привилегировани в Св. Влас, заяви лидерът на "Атака"

Гигантски смок охранява къща в бойчиновско село

https://petel.bg/Gigantski-smok-ohranyava-kashha-v-boychinovsko-selo-__278327

Огромен смок пази къща в бойчиновското село Ерден, пише „Конкурент“. Влечугото е било забелязано от собствениците на дома, омотано на ог...

Днес е Голяма Богородица, ето какво се прави! Имен ден имат хубавите български имена...

https://petel.bg/Dnes-e-Golyama-Bogoroditsa--eto-kakvo-se-pravi--Imen-den-imat-hubavite-balgarski-imena---__278325

На 15 август честваме Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица  Голяма Богородица - денят, в който се ...

Яхтите в „Кор Кароли 2018” с финална гонка във Варненския залив

https://petel.bg/YAhtite-v----Kor-Karoli-2018----s-finalna-gonka-vav-Varnenskiya-zaliv__278324

Днес участващите яхти в регата „Кор Кароли 2018” ще имат финална гонка във Варненския залив, на която ще могат да се насладят всички жители...

Голям празник е! Честваме Успение Богородично, 18 красиви имена да почерпят…

http://regiona.bg/%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b5-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%be/

Днес църквата чества Успение Богородично – моментът, в който Пресветата Дева Мария се е възнесла на небето с тялото си.

Имен ден празнуват всички с имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав, Преслава, Деспина

Самата дума „успение” в превод от гръцки означава „заспиване”. Според църковното предание Божията Майка починала на 64-годишна възраст. То разказва още, че да се простят с нея по чуден начин, водени от Светия Дух, всички апостоли, които проповядвали на различни места, се събрали при нея, за да се простят. Църквата учи, че молитвите на Богороица за нас, християните, са много силни. Затова, вярващите се обръщат в трудни моменти към нея. Народът нарича 15 август Голяма Богородица за разлика от Малка Богородица на 8 септемви, когато се отбелязва Нейното раждание.

Според традиция след литургията в храмовете се прави т. нар. възношение – въздигане на хляба, наричан панагия, което от гръцки означава пресвета. По време на този ритуал свещеникът издига високо в ръцете си хляб и казва благодарствени молитви към Пресвета Богородица от името на всички верни. Този ден се почита както от православните, така и от католиците.

По дългогодишна традиция в България на Голяма Богородица, но по стар стил на 28 септември, са ромските сгледи на моми. Едно от местата, където се събиат роми от цяла България, за да покажат дъщерите си, станали вече моми са задомяване, е край Бачковския манастир.

Счита се, че празникът „Успение на Пресветата Богородица“ е установен от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век; за него споменават блаж. Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази.

Денят на празнуване на успение е установен от император Маврикий (592-602). Блажената кончина на Света Богородица е прославена в каноните на св. Козма Майумски и св. Йоан Дамаскин. От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други – преди Успение на Пресветата Богородица. Константинополският събор, свикан през XII век, по времето на патриарх Лука, определя, всички християни да спазват Успенски пост – от първи до петнадесети август. Празникът продължава девет дни; неговото отдаяние се извършва на 23 август.

Материалът Голям празник е! Честваме Успение Богородично, 18 красиви имена да почерпят… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Реформите на Живков след смъртта на Людмила водят до хаос в държавата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6999912

Реформите на Живков след смъртта на Людмила водят до хаос в държаватаКак Тодор Живков приема смъртта на Людмила? Какви са неговите реакции и действия след неочакваната й кончина? Отговорите на тези и други въпроси търси Стефан Цанев в четвъртия том на своите „Български хроники”. 1981–1984 ГЛАВА ХII Цар без корона Тодор Живков, Людмила Живкова И така, през 1981 година България се готвеше да отпразнува три големи

10 кратки, но интересни факти за град Варна

http://varnautre.bg/2018/08/15/87382/10-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%be-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d1%84%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b2%d0%b0%d1%80

1. Bapнeнcĸият дeлфинapиyм e eдинcтвeният нa Бaлĸaнитe. 2. Bъв Bapнa e cнимaн любимият нa вcичĸи бългapи филм “Oпaceн чap”. 3. Πpeз 20 вeĸ e имaлo 4 пълни зaмpъзвaния нa Чepнo мope ĸpaй Bapнa. Haй-гoлямoтo e пpeз 1929 гoдинa, ĸoгaтo лeдът e cтигaл дo 20 ĸм нaвътpe в мopeтo. 4. Xpиcтиянcтвoтo във Bapнa ce e пoявилo […]

Успение на Пресвета Богородица (Голяма Богородица)

http://www.eurochicago.com/2018/08/uspenie-na-presveta-bogoroditsa-3/

На 15 август честваме най-значимия от християнските празници, посветени на Божията майка – Голяма Богородица. Успение (заспиване) на Пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици. Той е третият по значимост в християнския свят след Рождество Христово и Възкресение Христово – Великден. На този ден празнуват и кръстените с имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава. ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ! Според една от традициите именниците трябва да празнуват три дни. След толкова дни Богородица ...

Когато мечка се отбие в магазин за алкохол (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kogato-mechka-se-otbie-v-magazin-za-alkohol-video-2114649

Мечка се разходи в магазин за алкохол в Бристол, щата Кънектикът, съобщи Асошиейтед  прес.

Министерството на туризма ще заличи 37 туристически сдружения

//dariknews.bg/novini/biznes/ministerstvoto-na-turizma-shte-zalichi-37-turisticheski-sdruzheniia-2114695

Министерството на туризма започва процедура по заличаване на 37 нередовни туристически сдружения от Националния туристически регистър (НТР), съобщава пресцентърът на ведомството.
 
Причината е, че не са подали задължителна декларация, съдържаща списък на действащи брой членове, информ

Пускат на пазара първото китайско лекарство срещу СПИН

https://petel.bg/Puskat-na-pazara-parvoto-kitaysko-lekarstvo-sreshhu-SPIN__278319

Първото разработено от Китай лекарство срещу СПИН ще бъде пуснато на пазара през август. Очаква се то да помогне на десетки хиляди заразе...

Ресторант 59 - вашата находка във варненската фиеста и в спомените след нея!

https://petel.bg/Restorant-59---vashata-nahodka-vav-varnenskata-fiesta-i-v-spomenite-sled-neya-__278218

Ресторант 59 е вашата находка във варненската фиеста и в спомените след нея, и всеки сезон ще ви привлича с ястия като по ноти – истински Ви...

Варна посреща днес своя празник, ето програмата за целия ден

https://petel.bg/Varna-posreshha-dnes-svoya-praznik--eto-programata-za-tseliya-den__278323

Варна посреща днес своя празник - 15-ти август - Свето Успение Богородично. Предвидена е богата програма. Събитията са организирани от Общи...

Хороскоп за деня: Овен - много притеснения, Рак- направете решителната крачка, Близнаци...

https://petel.bg/Horoskop-za-denya--Oven---mnogo-pritesneniya--Rak--napravete-reshitelnata-krachka--Bliznatsi---__278322

Хороскоп: Lamqta.com Овен  Не позволявайте поради притеснението и поради финансови причини да се нарушат плановете Ви. Отделете внимание на...

Либия отново поиска от Путин военна намеса за разрешаване на военния конфликт в страната

https://petel.bg/Libiya-otnovo-poiska-ot-Putin-voenna-namesa-za-razreshavane-na-voenniya-konflikt-v-stranata__278321

Към Русия се обърнали представители на Националната армия на Либия, контролираща източните области на страната, съобщи израелското инте...

Водещата Биляна Гавазова с огромен гаф в ефира

https://petel.bg/Vodeshhata-Bilyana-Gavazova-s-ogromen-gaf-v-efira__278320

Току що водещата на „Тази сутрин” по БТВ Биляна Гавазова се изгаври жестоко с жертвите след срутването на магистрален мост в Генуа. ...

Цялата «сол» е в санкциите

http://pogled.info/svetoven/tsyalata-sol-e-v-sanktsiite.96795

/Поглед.инфо/ Темата на новите санкции против Русия стана актуална – обсъждат я вече два дни, някои с опасение, други – със злорадство. Някои, впрочем привеждат напълно рационалния довод за това, че такива действия (забрана на руските банки да провеждат операции с долара) могат да струват скъпо и на самите САЩ. Тъй като това поставя под заплаха цялата световна финансова система. Ето, Евросъюзът вече се бунтува против санкциите за Иран. И ето тук трябва подробно да обясним цялата създала се колизия.

Ще приеме ли Русия Турция в обятията си?

http://pogled.info/svetoven/shte-prieme-li-rusiya-turtsiya-v-obyatiyata-si.96794

/Поглед.инфо/ Статията на Ердоган във вестник NYT (New York Times) не на шега разклати турското общество. Вестниците посветиха на темата „Ще отида при друг“ сериозно значение и днес можеха да бъдат прочетени цял куп статии на тази тема. Интересен е текстът на турския журналист Дженк Башламъш във вестник Cumhuriyet. Неговото мнение е интересно с това, че започвайки от 1989 година, повече от 20 години е работил в Русия като чуждестранен кореспондент.

Слънчева и топла сряда…

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b8-%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d1%80%d1%8f%d0%b4%d0%b0/

Прогноза  за 15.08.2018
Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни места, главно в планинските райони на Югозападна България ще превали.

Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен вятър от североизток.

Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София около 29°.

Материалът Слънчева и топла сряда… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Кои райони остават без ток на 15 август

http://varnautre.bg/2018/08/15/87363/%d0%ba%d0%be%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%be%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%82%d0%be%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-15-%d0%b0%d0%b2%d0%b3%d1%83%d1%81%d1%82

Без ток в сряда, 15 август, остават хиляди абонати във Варна и областта, предупреждават от Енергото. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия следните районите остават без ток: В периода 13.08.2018 г. – 17.08.2018 г. от 09:00 ч. до 16:30 ч. с. Осеново, ВЗ Осеново в общ. Аксаково. Днес от […]

Звезден хороскоп: Телци покажете величието си, Близнаци дайте си глътка въздух, Козирози защитите авторитета си!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8/

Хороскоп за 15 август 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)
До обяд по-добре си спестете хапливите приказки, защото следобед може и да съжалявате за това. Гледайте да не проявявате щедростта си с чужди средства.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)
Деловите ви действия едва ли ще се увенчаят с огромен успех, но затова пък възможностите ви за развлечения непрекъснато ще се увеличават. Ако искате да докажете величието си, организирайте една незабравима вечер за любимия си човек.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)
Специален ден, специален празник. Ден за почит към Божията майка. Енергията обаче ще е бликаща, непостоянна, силна, действена. Хубаво е да си дадете глътка въздух.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)
Днес имате възможност да постигнете невероятни успехи. Ще се почувствате вдъхновени и ентусиазирани от хората, с които работите. Яхнете това настроение докато е време.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)
Мисълта, че ще можете да разпуснете два дни ще ви дава сили да понесете всичко, дори и некоректното отношение на колегите. Не позволявайте жегата да ви размекне, лесно могат да ви отмъкнат някои дреболии, така че пазете си портфейла.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)
Днес ще сте малко носталгично настроени и заради това може да пропуснете доста интересни възможности. Вземете се в ръце и не се чудете, а просто приемете подаръците на съдбата.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)
При вас всичко тече като по ноти, само внимавайте да не свирите фалшиво. Спазвайте тактовете и всичко ще ви е наред. Днес може да ви изненадат с добра новина, че ще получите парички.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)
Нищо чудно днес да се опитат да ви уловят за “канарчета”. Не бъдете наивно доверчиви. Отделете си повече време за приятелите и любимия човек.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)
Да сте използвали късмета си през предишните два дни, защото днес ще ви се наложи доста да се потрудите. Не, че това ще ви е неприятно, но ще имате по-малко време за забавления.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)
Днес може да останете неприятно изненадани от развоя на събитията. Точно към края на деня шефовете ви ще се сетят, че има много спешни неща за вършене. Ще трябва да защитите авторитета си.

Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)
Днес може да имате някои пререкания в службата. Не пренебрегвайте мнението на близка ваша приятелка. Добре е да проявите повече търпимост към хората, с които работите.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)
Успешно биха могли да се развият дейностите, свързани с парични въпроси. Добър ден за търговците, най-вече на козметика и аксесоари. Защо не си направите малко подаръче, което ще стопли душата ви.

 

Материалът Звезден хороскоп: Телци покажете величието си, Близнаци дайте си глътка въздух, Козирози защитите авторитета си! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Земетресение разлюля Калифорния

https://petel.bg/Zemetresenie-razlyulya-Kaliforniya__278317

Регистрирано е земетресение с магнитуд 4.4 в южната част на щата Калифорния в САЩ, става ясно от страницата на Американската геоложка служ...

Маги Халваджиян хвърли голяма бомба с тази снимка и без да иска разкри какво се случва с Рачков и Мария

https://petel.bg/Magi-Halvadzhiyan-hvarli-golyama-bomba-s-tazi-snimka-i-bez-da-iska-razkri-kakvo-se-sluchva-s-Rachkov-i-Mariya__278316

Телевизионният продуцент Магърдич Халваджиян се отдаде на заслужен релакс преди задаващия се нов телевизионен сезон. Известният армене...

Синоптиците алармират: Гответе се за голям мор, температурите удрят...

https://petel.bg/Sinoptitsite-alarmirat--Gotvete-se-za-golyam-mor--temperaturite-udryat---__278318

Днес ще е предимно слънчево. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни места, главно в планинските райони на Югозапа...

Електронните цигари са опасни за белите дробове

//dariknews.bg/novini/bylgariia/elektronnite-cigari-sa-opasni-za-belite-drobove-2114704

Течностите за електронните цигари са опасни за белите дробове, защото обезсилват почистващата им система и могат да причинят хронични заболявания, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на британски учени.

Розопроизводителите получиха близо 2 млн. лева по схемата de minimis

//dariknews.bg/novini/biznes/rozoproizvoditelite-poluchiha-blizo-2-mln.-leva-po-shemata-de-minimis-2114697

Държавен фонд "Земеделие" изплати на розопроизводителите 1 921 520 лв. по схемата за минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) номер 1408/2013. Субсидиите са преведени на 852 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

Подпомагането с

Правителството гласува новия размер на линията на бедност у нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravitelstvoto-glasuva-noviia-razmer-na-liniiata-na-bednost-u-nas-2114693

Правителството ще гласува новия размер на линията на бедност у нас, който ще се прилага през 2019 г. Предвижда се този размер да бъде 348 лева, което е с 27 лева повече спрямо сегашната стойност.

Нов опит: МВР пуска днес търга за лични карти с чип

http://clubz.bg/71895-nov_opit_mvr_puska_dnes_tyrga_za_lichni_karti_s_chip

ПОЛИТИКА МВР лични карти

Министерството на вътрешните работи най-после ще обяви наново търг за издаване на нови български лични документи с чип - или т.нар. електронна идентификация. Подробностите около параметрите на обществената поръчка ще представи днес в ранния следобед зам.-министър Красимир Ципов. Пак той в края на 2016 г. обяви първия подобен търг, чиято цена бе малко под 500 млн. лв. Тогава обаче премиерът Бойко Борисов лично го спря - заради високата цена бе официалният мотив. Поръчката попадна в общ кюп с още няколко - като тази за един от етапите на строеж на магистрала "Хемус", спряна заради съмнения, че е нагласена за фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл" Валентин Златев. 

Този път се очаква прогнозната цена за цялата система за издаване на лични карти с чип да е по-ниска. Колко точно ще струва промяната ще се разбере по-късно, когато търгът бъде  официално обявен. Срокът на поръчката е 10-годишен, като прогновата на МВР е, че новите документи ще могат да започнат да се издават през 2020 г. (въпреки че и към момента по закон е заложено това да се случи от 2019 г., а този срок бе променян с изменения в нормативната уредба няколко пъти досега - всяка година с още една година - б.р.)

В спряната през 2017 г. поръчка се предвиждаше и поддръжката и консумативите занастоящата система за издаване на лични документи да влезе в сметката - преди новата да е напълно готова. Този път това перо е отделно. МВР в последните месеци вече обяви два други търга за документите - единият е за изработка и доставка на бланки за документит, а другият - за следгаранционна поддръжка на настоящата Централизирана автоматизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските документи за самоличност. Първият търг бе обявен на 12 юни 2018 г. и е с прогнозна цена от 48 млн. лв. Вторият търг е от 9 май 2018 г. и стойността, записана в документацията, е малко над 36,3 млн. лв. Или общо над 84 млн. лв. Очаква се и новата обществена поръчка за лични карти с чип за електронна идентификация и по-висока степен на защита от фалшификации да е за срок от 10 години. В първия, тоест спрения вариант, този срок бе 11 години и половина. 

МВР съобщи, че готви поръчката, която ще бъде обявена днес, още през март.

Тогава темата бе повдигната наново заради пропуснатите срокове по закон за работа по въвеждане на електронно гласуване и доклада на ЦИК до Народното събрание, в който се припомня, че без система за електронна идентификация електроннен вот не може да се реализира.

В момента по закон издаването на лични карти с електронен чип с информация трябва да е факт от 1 януари 2019 г. Преди това срокът бе отлаган няколко пъти и е твърде вероятно това да се случи отново - с нова дата за 2020 г. Плановете на МВР сега са това да е датата, в която системата да е готова. Тя съвпада и с плановата голяма подмяна на български лични документи - личните карти са със срок на валидност от 10 години, а предишната мащабна вълна на смяната им бе през 2010 г. 

Предисторията на прословутите нови карти с чип

Първоначално процесът трябваше да стартира през 2016 г., но това не се случи заради несъстояли се административни и законодателни промени. През февруари 2016 г. МВР обяви обществена поръчка за "изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи" с прогнозна цена от 484 223 300 лв. Причината за голямата сума - ставаше дума за пълна подмяна на системите, машините, софтуера и т.н. по издаването на български лични документи.

Този търг обаче бе спрян по искане лично на премиера Бойко Борисов - поръчката на МВР "изгоря" покрай още няколко мащабни търга като този за два от лотовете на магистрала "Хемус" и други. Официалният мотив: "големите" процедури да се повторят отново, но по правилата на новия Закон за обществените поръчки, който се приемаше тогава. Неофициалният - високата цена, а и заради магистралата и строежа й Борисов "се застрахова", твърдейки, че се правят внушения за фирмите, които печелят. При "Хемус" намеците стигаха до депутата от ДПС Делян Пеенвски. Борисов пък заяви, че иска пълна прозрачност.

През май 2016 г. беше приет дългоочакваният Закон за електронната идентификация. По лично настояване на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче от него отпадна разпоредбата за вграждане на чипове в личните карти, въпреки че тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова настояваше да няма отлагане. Обещанието на ГЕРБ, че промяната ще се случи през ремонт на Закона за българските лични документи, се реализира чак през декември 2016 г. В текстовете бе заложен срок поетапното въвеждане на електронни лични документи да започне от началото на 2018 г. 

С оглед на новия законов срок през май 2017 г. МВР обяви нов търг - за 13 181 000 лв. без ДДС, с предмет "Реализиране на национална схема за електронна идентификация“. Историята и на тази обществена поръчка приключи с прекратяването й през ноември 2017 г. Мотивът - "поради установяване на нарушения при откриването й, които не могат да бъдат отстранени , без това да промени условията, при които е обявена процедурата".

Така срокът в закона за издаване на лични документи с чип бе променен - на 2019 г. Ако сега бъде обявен нов търг, вероятността той да приключи с победител и изградена система, която да функционира от 1 януари догодина, не е голяма - ако има обжалване, например.

CNN нарече разделянето на Каспийско море крупна победа на Русия

http://pogled.info/svetoven/CNN-nareche-razdelyaneto-na-kaspiisko-more-krupna-pobeda-na-rusiya.96792

/Поглед.инфо/ Подписването от Русия на конвенцията за Каспийско море е крупна победа на Москва, тъй като Русия получава възможност не само спокойно да експлоатира каспийските нефтогазови находища, но и ще може да реализира плановете си за Близкия изток, заяви кореспондентът на CNN Дос Сантос.

С каква цел американският миноносецът Carney влезе във водите на Черно море?

http://pogled.info/svetoven/s-kakva-tsel-amerikanskiyat-minonosetsat-Carney-vleze-vav-vodite-na-cherno-more.96791

/Поглед.инфо/ Американският миноносец USS Carney DDG-64 («Карни») на 12 август влезе в Черно море. Защо стана това и какви цели преследва този есминец? Хайде да погледнем версията на САЩ и различните мнения по този повод.

Америка полудява

http://pogled.info/svetoven/amerika/amerika-poludyava.96790

/Поглед.инфо/ Америка полудява? Или се проследява логика? Санкции се въвеждат почти под всякакъв предлог. Изглежда Тръмп не контролира ситуацията. Съществува огромен риск от хиперинфлация в Турция и Иран заради санкциите на САЩ. Някой иска да подкопае икономиката за да завладее контрола? Някой иска нова Венецуела. Федералната резервна система способства за тази ситуация. Тези действия могат да създадат нова икономическа криза, ако вече не са я създали.

Изненадите на "Мистерията на българските гласове" не спират

http://clubz.bg/71894-iznenadite_na_misteriqta_na_bylgarskite_glasove_ne_spirat

По повод издадения нов албум и предстоящото турне на "Мистерията на българските гласове" в Германия две чуждоезични издания припомнят историята и успехите на световноизвестния вокален ансамбъл от България.

"Жени, облечени в народни носии, някои на възраст, със силни, резки, директни, пробивни гласове и необичайна вокална техника, която драстично се различава от европейските идеали за пеене: тази картина предизвика сензация на музикалния пазар през 90-те. Докато светът тепърва се отваряше към “световната музика”, женският ансамбъл “Мистерията на българските гласове” покори световните класации и спечели награда Грами за най-добър запис с фолклорна музика", пише германският ФАЦ. 

Изданието припомня, че ансамбълът на Българското национално радио и телевизия е основан през 1952 година и дължи първия си успех най-вече на работата с швейцарския етномузиколог Марсел Селие. Той открива хора и съдейства за издаването на дебютния им албум “Le Mystere des Voix Bulgares”, който впоследствие дава името на състава. През 1986, 11 години след първото издание, известната британска звукозаписна компания 4AD ремастерира и преиздава албума, с което подсигурява световния успех на ансамбъла. Въпреки препълнените зали, разпродадените билети и многобройните фенове, сред които и британският певец Дейвид Бауи, след 1997 година настъпват трудни времена за хора, а участията постепенно намаляват.

“Оцеляхме благодарение на поканите за концерти зад граница и на необходимостта да поддържаме нивото си, за да не разочароваме публиката”, споделя за ФАЦ диригентката на хора Дора Христова.

Тя посочва и трудностите, с които се сблъсква и днес в намирането на млади певици, които да се присъединят към ансамбъла. Точно поради тези трудности, както и поради липсата на финансови средства цели 20 години след последния студиен албум, ансамбълът едва сега може да сe похвали със своето ново издание “BooCheeMish”, реализирано от независимата компания Schubert Music Publishing.

Традиционно и модерно

Под ръководството на Дора Христова хорът остава верен на традиционния български фолклор, но се стреми да постигне едно по-модерно звучене, доближаващо се до вкуса на съвременния слушател.

“Всеки певец трябва от време на време да напуска своята зона на комфорт, да се впуска в приключения и да изпробва нови неща с гласа си, защото неговите възможности са безкрайни”, споделя Гергана Димитрова, една от солистките в състава.

За реализирането на записите, ансамбълът си сътрудничи с австралийското сопрано Лиза Джерард, позната на публиката от участието й в саундтрака към филма “Гладиатор”, композиран от Ханс Цимер. Вокалният й стил е повлиян от певческата техника  на “Мистерията на българските гласове”, споделя сопраното за Агенция Франс Прес. Освен Джерард, в албума участва и българският бийтбоксър Александър Деянов, с артистичното име “SkilleR”, който със своите вокални перкусии внася допълнителен елемент на модерност.

По-голямата част от произведенията, включени в изданието, са написани от композитора Петър Дундаков и са базирани на народни песни и танци, които изобразяват характерните черти на българския фолклор: например типичните ритми в неравноделен размер са съчетани с преобладаващия за западноевропейската музика четири-четвърти такт. Композициите на Дундаков притежават развълнуван, меланхоличен, а понякога и мистериозен характер, посочва по-нататък ФАЦ.

Несъвършенство и перфектност

Сред другите особености на албума са повтарящите се текстове, които не са преведени, а са оставени да въздействат чрез своите вокални качества, а не със значението им: “хопа тропа, хопа тропа / рипа, рипа, рипа риги” се пее в песента “Тропаница”. Както текстът подсказва, това е една енергична творба, която се откроява сред останалите в компактдиска. Техниката на женското пеене, която представлява извличане на звук от ларинкса под определено напрежение, не е новост за слушателите, но все още предизвиква възхищение и се счита за ценност, четем още в изданието.

Обогатяването с елементи от поп музиката и ритмичната основа не са задължителни за тази музика, но със сигурност допринасят за по-лесното възприемане на непознатите звуци, без това да води до принизяване на стойността на музиката.

“Човешкият глас е най-съвършеният инструмент”, тази реплика на естонския композитор Арво Пярт стои на първата страница на книжката към диска.

“Мистерията на българските гласове” достига до тази перфектност чрез своето несъвършенство. За разлика от основния музикален поток, съставът заема една интересна ниша, в която може да продължи да се развива. През есента “Мистерията на българските гласове” отново “тръгва на лов” - ансамбълът ще се отправи на турне в Германия, пише ФАЦ.

Дойче веле.

15 август 1877 г. - Ало?

https://petel.bg/15-avgust-1877-g----Alo-__278312

Милиарди хора по света вдигат своя телефон и отговарят „Ало?“. Замисляли ли сте се обаче кой е предложил именно това обръщение? Както бе...

Каква е разликата между спинална и епидурална упойка?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7002848

Каква е разликата между спинална и епидурална упойка?На читателския въпрос отговаря проф. Атанас Темелков, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛ "Александровска” Анестезия е дума от гръцки произход (anaesthesia) и с нея се означава безчувственост към допир, натиск, температура и болка. Днес с този термин се определя съвкупността от действия,

Бездушните убийци заплашват съществуването на света

http://clubz.bg/71893-bezdushnite_ubijci_zaplashvat_syshtestvuvaneto_na_sveta

Напредъкът при създаването на изкуствен интелект подклажда съвременната оръжейна надпревара. В бъдеще въпросът живот или смърт ще решават дронове, подводници без екипаж, бойни роботи. На тази тема е посветена публикация в най-новия брой на сп. “Шпигел” с автори Константин фон Хамерщайн и Марсел Розенбах.

Предлагаме ви акценти от публикацията.

Бойните системи все повече са автоматизирани. Безпилотни машини стартират и се приземяват самостоятелно. Роботи откриват и обезвреждат взривни устройства, алгоритми филтрират голям обем данни и са в състояние не само да посочват цели, но и да определят местата, откъдето най-ефективно може да се нанесе възможно най-точен удар.

По време на предизборен митинг през 2013 г. Ангела Меркел се усмихна, когато изведнъж над трибуната се появи дрон. Телохранителите й бяха обзети от ужас. По време на публична проява миналата седмица венецуелският диктатор Николас Мадуро беше атакуван от два дрона. Дали в близко време самоуправляващи се дронове убийци ще могат да набелязват жертвите си според своя вътрешна база данни, след което да поразяват точно определения обект?

Ранени военни на парада във Венецуела.

Точно от това се опасяват близо 4000 учени, инженери и предприемачи, изследващи изкуствения интелект. В свое открито писмо те поеха ангажимент да не участват в разработването, производството и търговията, нито да използват смъртоносно автономно оръжие. Сред подписалите се са компанията DeepMind, принадлещажа към Гугъл и роботеща в сферата на изкуствения интелект, основателят на Tеsla Илон Маск и Лондонският университетски колеж.

Едва ли може да се спре новият вид оръжейна надпревара. Редица държави инвестират при създаването на бойни роботи. Те ще стават все по-независими от човека и без негова помощ или намеса ще са в състояние да изпълняват конкретни задачи.

Над 30 държави използват защитни системи срещу ракетни или артилерийски обстрел, които реагират така бързо, че хора се намесват единствено при изключителни обстоятелства. Така например израелският безпилотен “Нагру” е първият напълно автономен дрон, който на секундата може да се добере до излъчвания на вражески радиолокационни станции и да ги атакува без каквото и да било съгласуване. В Сирия руснаците за пръв път използват безпилотни бойни мащини. Такива са на въоръжение и на други 29 държави, други десет страни следват примера им и ги разработват.

Военен боен дрон.

Изкуственият интелект е в състояние да превърне бойните системи в по-бързи, по-точни и по-умни. Нито един човек не би могъл да го направи за секунди – да анализира огромен обем данни, да прогнозира и идентифицира агресор или възможна цел. Все пак сега решението за живот или смърт взима човекът, а не машина. Но докога това ще е така? И какво лошо има в това в бъдеще изкуственият интелект да е в състяние сам да взима решения? Машината не изпитва ярост, не се уморява, точна е и е в състояние да предотврати големи беди. Дори за правителства на авторитарни държави става все по-трудно да оправдават пред населението жертви от войни. Този, който хварля бойна техника във война, се надява, че така ще защити собствените си войници. Забравя обаче, че новите технологии никога досега не са предотвратявали ужаса по време на война.

Американският изтребител F-35.

Американският изтребител F-35 е първият боен самолет от пето поколение. Руснаците вече представиха концепция за боен летателен апарат от шесто поколение под названието “Охотник” (ловец – б. р.). Той ще е безпилотен и ще е в състояние сам да изпълнява всяка задача. Все пак това е бъдеще, а днес F-35 всъщност е летящ компютър с огромна памет данни. Ролята на втория пилот на борда се поема от системата Fusion – невидим асистент, който благодарение на алгоритми анализира данните от камери, радари и сензори, обработва данните и по този начин своевременно разпознава опасността.

Един от новите проекти на американската военно-промишлена корпорация Lockheed Martin е новият безпилотен MQ-25, който ще може да излита от самолетоносач. Той ще е в състяние във въздуха да направлява F-35 и същевременно да го снабдява с нови ракети. Дори при модифицираната му версия той сам ще е в състояние да се превърне в безпилотна бойна машина.

По отношение на подводници без екипаж ожесточената оръжейна надревара се води между големи държави. Преди няколко месеца руският президент Владимир Путин обяви разработването на автономна атомна  подводница дрон, която ще е в състояние месеци наред да е под вода.

 

 

Китай вече изпробва собствени безпилотни бойни самолети. През 2016 г. китайците похитиха в Южнокитайско море американска безпилотна подводница, явно с цел да откраднат технологията.

Ядрените държави се опасяват, че автономните подводни дронове биха могли да се използват при флота и да осъществяват атаки при извънредни обстоятелства. От години експерти предупреждават за опасност новите роботи да нарушат стратегическото предимство на подводниците с ядрено снаряжение.

Армиите на развитите промишлени държави изпитват недостиг от млади кадри заради проблема със застаряването на населението. Едно от решенията на проблема е автоматизацията. Така числеността на екипажите на германските фрегати от тип F-125 беше съкратена над два пъти. Според американски експерти след 10-15 години бойните подразделения ще са с численост не от по 1200, а по 250-300 войника, които ще управляват хиляди автоматични системи.

Тенденцията за подобряване и поевтиняване на автоматичната техника в гражданската сфера е с нежелателен ефект във военната. Северна Корея и терористични организации все по-лесно се добират до опасни съвременни оръжия. Ислямистката групиравка «Даеш» или «Хамас» и сега купуват дронове за хиляди долари, като впоследствие ги снабдяват с оръжия.

На 23 септември 1983 г. в тайния бункер «Серпухов 15» в Москва задейства алармената система. Сиганалът сочеше, че американците са изстреляли пет междуконтинентални ракети. Следвайки собствената си интуиция, подполковник Станислав Петров съобщава на военното ръководство, че тревогата е недостоверна. По-късно се установява, че облаци са отразили слънчевата светлина и така са предизвикали включване на алармата. Решението на Петров, взето по собствената му интуиция, спаси човечеството от ядрен апокалипсис.

Учени и експерти по роботи демонстрираха през юли т.г. в Швейцария жилетка, с която само с движения на тялото може да се контролира и ръководи полета на дрон.

Как би постъпила машина в подобна ситуация? Проблемът би могъл да се реши програмно чрез математически способ. Възможно ли е обаче във формулата да се включи интуицията на Петров? Колкото по-абстрактна е задачата, толкова по-трудно ще е проблемът да се формулира на езика на математиката. Практически неразрешими са задачите, които могат да бъдат решени едиствено съвместно с човека, тъй като само той може да предвиди беди.

Вече четири години държави водят неофициални преговори по използването на автономни бойни системи, а от 2017 г. официално се срещат експерти. Фронтовете са ясни. От една страна са държави, като Бразилия, Нигерия и Австрия, които настояват за забрана на автономни бойни системи съобразно международното право. От другата страна са страни начело с Русия, САЩ и Израел, които се обявяват против подобна забрана.

В края на публикацията авторите цитират американския експерт по изкуствен интелект Педро Довингос: “Може би трябва да забраним не бойните роботи, а войниците.”

Google Search знае къде сте били дори ако изключите Location History

https://petel.bg/Google-Search-znae-kade-ste-bili-dori-ako-izklyuchite-Location-History__278307

kaldata.com Associated Press разкри смущаващи данни за това как Google може да записва местоположението на потребителите дори ако те са деактивирали ф...

На смъртно легло Арета Франклин си взе последно сбогом с близките си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009349

На смъртно легло Арета Франклин си взе  последно сбогом с близките сиТя е първата жена, въведена в Залата на славата на рокендрола Легендата на соул музиката Арета Франклин е на смъртно легло от няколко дни. В началото на тази седмица в дома си в Детройт певицата си взе последно сбогом с най-близките си роднини. 76-годишната Франклин се бори с рак на панкреаса от седем години.

Кириос оцеля на старта в Синсинати след спасен мачбол с ас от втори сервис с 220 км/ч

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/08/15/3296317_kirios_ocelia_na_starta_v_sinsinati_sled_spasen/?ref=rss


Миналогодишният финалист Ник Кириос оцеля в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати след драматична победа срещу американски квалификант Денис Кудла с 6:7 (2), 7:5, 7:6 (9).<br /><br />Австралийският тенисист спаси мачбол в тайбрека на третия сет, след като рискува да изпълни ас при втори сервис с 220 км/ч. Той постави личен рекорд с 39 директни точки от начален удар в трисетов двубой и измъкна победата, въпреки че спечели по-малко точки в мача от своя...

Температури до 35 градуса в сряда

https://petel.bg/Temperaturi-do-35-gradusa-v-sryada__278315

През нощта ще е предимно ясно, утре (сряда, 15 август) ще е предимно слънчево. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни...

Полицията в Англия извършва претърсвания след атаката в Лондон

https://petel.bg/Politsiyata-v-Angliya-izvarshva-pretarsvaniya-sled-atakata-v-London---__278314

Британската полиция претърсва три адреса в Мидландс след като арестува мъжа, врязал автомобила си в заграждения пред парламента, по подо...

Италианско издание: Български шофьор на тир се е спасил по чудо в Генуа

http://nakratko.bg/category/25/163305/


Български шофьор на тир се е спасил по чудо при срутването на моста в Генуа, при което загинаха над 30 души, твърди италианското издание „Дженова тудей”. Оцелял е и хърватски шофьор на тир.

Съдът назначи медицинска експертиза на заместничката на Десислава Иванчева

http://nakratko.bg/category/60/163304/


Съдът отложи разглеждането на мярката за неотклонение на бившия зам.-кмет на „Mладост” Биляна Петрова.

Глобяват апартхотел в Бяла, работил 2 г. без категоризация

http://nakratko.bg/category/58/163303/


В разгара на сезона Mинистерството на туризма поиска затварянето на голям апартхотел в Бяла, пълен с летовници. Причината са нарушения и подвеждане на туристите, продължаващи години наред. Апартхотелът две години е работил без категоризация.

Пети ден затруднения за граждани и фирми заради сринатия Търговски регистър

http://nakratko.bg/category/58/163302/


Пети ден остава блокиран Търговският регистър. Проблемът продължава да създава огромни неудобства на бизнеса.

Почина Едуард Успенски - създателят на Чебурашка и крокодила Гена

https://offnews.bg//kultura/pochina-eduard-uspenski-sazdateliat-na-cheburashka-i-krokodila-gena-686290.html

Едуард Успенски почина в Москва на 80-годишна възраст, съобщи дъщеря му Ирина пред агенция ТАСС.

Успенски беше сценарист, поет и писател, той създаде персонажите Чебурашка и крокодила Гена, пленили сърцата на милиони деца от целия свят.

Писателят имаше онкологично заболяване. На 9 август той загуби съзнание в дома си и беше настанен в болница в Москва.

През 2010 г. Едуард Успенски бе удостоен с наградата „Корней Чуховски“ за цялостното си творчество за деца.

По сценарии и произведения на Успенски са заснети над 60 анимационни филма.

Препоръчваме ви: Чудесата на Мумбай във филма 'Кутия за храна'

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-chudesata-na-mumbaj-vav-filma-kutia-za-hrana-686049.html

Тази вечер от 18.15 часа в Дома на киното може да гледате филма "Кутия за храна" на индийския режисьор Ритеш Батра.

За филма:

Едно от чудесата на Мумбай е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи на кутии осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в лабиринта, който представлява Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Това е историята на една такава кутия.

Грешно доставена кутия за храна свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен мъж, прехвърлил разцвета на живота си. Ила живее в консервативен анклав на средната класа, а Саажан в стар християнски квартал, който е заплашен от строителството на новите комплекси на Мумбай. Много скоро Саажан ще се пенсионира и ще каже сбогом на Мумбай, който е смазал мечтите му и един по един е отнел хората, които обича. В живота му обаче се появява Ила, с която споделят мечта, за която си заслужава да се борят. Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки си измислен живот. Докато кутията пътува напред-назад, този илюзорен живот става все по-сложен и заплашва да превземе реалността им.

Героите на "Кутия за храна" съществуват на ръба между реалния Мумбай и този от фантазиите. Накрая те попадат на кръстопът, в който трябва да изберат един от двата свята. Кутия за храна е пропит с носталгия и надежда за бъдещето, но най-вече е история за малките радости в живота, които заслужават нашето внимание.

Горбачов възстановява съветското гражданство на Александър Солженицин

https://www.actualno.com/chronicles/gorbachov-vyzstanovjava-syvetskoto-grajdanstvo-na-aleksandyr-soljenicin-news_689679.html

Алекса̀ндър Иса̀евич Солженѝцин е руски романист, драматург, историк и дисидент. Благодарение на него обществеността извън Съветския съюз научава за системата на съветските лагери за принудителен труд. Става лауреат на Нобеловата награда за литература през 1970 г., а през 1974 г. бива прокуден от родината си. Солженицин е роден на 11 декември 1918 г. в Кисловодск, Русия. Следва математика и физика в Ростовския университет и го завършва преди началото на Втората световна война, по време на ко

Меси временно се разделя с националния

https://petel.bg/Mesi-vremenno-se-razdelya-s-natsionalniya__278313

Аржентинското издание TNT Sports твърди, че Лионел Меси няма да носи екипа на националния отбор на Аржентина през 2018 г. Журналистът Ернан Кас...

Почина Едуард Успенски, написал книгите за крокодила Гена и Простоквашино

https://www.24chasa.bg/novini/article/7009613

Почина Едуард Успенски, написал книгите за крокодила Гена и ПростоквашиноНа 80 години в Москва е починал писателят Едуард Успенски, съобщи тв каналът "Москва 24", цитирайки съпругата му Елена. По думите на близкия му приятел - композитора Григорий Гладков, смъртта на автора на книгите "Ваканция в Простоквашино" и "Крокодилът Гена и неговите приятели", по мотиви от които са направени легендарните съветски

Голяма Богородица е, Мария посреща с грозде на трапезата

https://offnews.bg//na-tozi-den/goliama-bogoroditca-e-maria-posreshta-s-grozde-na-trapezata-664568.html

Днес празнуваме Успение на Пресвета Богородица – един от най-големите християнски празници, който в българската традиция е наречен Голяма Богородица. Народът ни показва дълбока обич и почитание към нейната непорочност, справедливост и чудотворства, нали закриля жените, семейството и дома, обгръща с милост сиромаси, вдовици, страдалци, наставлява нещастни и безпътни. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била лека и блажена, като заспиване, затова се нарича "успение".

Срещу този празник болни преспиват на свято място с надежда да измолят здраве и радост, а сутринта в църква носят от всички плодове, които земята ражда, да бъдат осветени за берекет в дома. Вярващите обсипват с дарове иконите на Божията майка – кърпи, престилки, чорапи, ризи най-често са благодарност за помощта ѝ в трудни мигове и молба да пази здрави и щастливи любими хора.

На Голяма Богородица правели общоселски сборове и курбани, на всяка домашна трапеза трябвало да има питка, мед, жито, варена царевица и тиква, каша от пиле, плодове (непременно диня и грозде)... Жените не работели, а в почитта им имало и известен страх, защото много народни приказки напомняли: Богородица не прощава незачитане.

На този ден празнуват Мариите, а както се твърди в една песен, у нас всяка втора жена носи това име. От питата и плодовете раздавали за здраве и късмет, но задължително след като са осветени в църквата, иначе и от гроздето болят зъби. Препоръчително било след празника окъпване в лечебни извори.

Празник имат Мария, Мара, Марица, Маруся, Маша, Мери, Мика, Марио, Мариан и др. производни, а също и Мария-Антоанета, Мария-Магдалена и пр. Обикновено на този ден празнуват омъжените и особено неотродили, т.е. които още ще раждат, а момиченца и неомъжени - на Рождество на Пресвета Богородица. От еврейски името означава "любима", "желана", "твърда и постоянна".


* На имен ден се ходи без покана, освен ако виновникът за тържеството е изразил изрично желание да не празнува. Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината - според избора на именяка.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване