Съдиите, разглеждащи делото за грабеж на Роженския манастир са наравили отвод

https://www.actualno.com/crime/sydiite-razglejdashti-deloto-za-grabej-na-rojenskija-manastir-sa-naravili-otvod-news_695987.html

Всички съдии от Районен съд-Сандански, които са на работа днес, са си направили отвод по делото за разглеждане на мярката за неотклонение на четиримата задържани за опита за грабеж в Роженския манастир. Това съобщи Росица Калугерова, временно изпълняващ длъжността председател на Районен съд – Сандански и посочи основната причина за отвода на съдиите: “Това е, че един от задържаните е адвокат от района на Сандански с основна дейност в Сандански и са налице служебни взаимоотн

Данъчна проверка застигна граждани поискали обществена информация от варнески съд

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/danachna-proverka-zastigna-grajdani-poiskali-obshtestvena-informatsiia-varneski-sad.html

Съдия Мария Ширванян от Административен съд - Варна е провокирана да поиска проверка от НАП на граждани, заради дело за достъп до информация. Делото е за отказ да бъде получени данни за ПОС терминалите в съда и каква част от тези суми остават за обслужващата банка.

Спечелете наградата, с която ще реализирате своя късометражен филм

https://www.vesti.bg/bulgaria/spechelete-nagradata-s-koiato-shte-realizirate-svoia-kysometrazhen-film-6086709

Искате да разкажете страхотна история на тема #EUandME? Младите режисьори са поканени да участват в конкурс

Само във Фрог: Цветлин Йовчев засечен да влиза в МВР преди избора на Маринов

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-tsvetlin-iovchev-zasechen-vliza-mvr.html

Бившият шеф на МВР Цветлин Йовчев от кабинета ”Орешарски” е засечен да влиза в сградата на МВР ден преди Младен Маринов да бъде избран за министър. Това съобщиха за Фрог нюз източници от ведомството.

Само във Фрог: Цветлин Йовчев засечен да влиза в МВР преди избора на Маринов

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/samo-vav-frog-tsvetlin-iovchev-zasechen-vliza-mvr.html

Бившият шеф на МВР Цветлин Йовчев от кабинета ”Орешарски” е засечен да влиза в сградата на МВР ден преди Младен Маринов да бъде избран за министър. Това съобщиха за Фрог нюз източници от ведомството.

Под патронажа на Ангел Джамбазки ще се проведе първият по рода си конкурс „РАП ЗА БЪЛГАРИЯ“

https://pik.bg/под-патронажа-на-ангел-джамбазки-ще-се-проведе-първият-по-рода-си-конкурс-„рап-за-българия-news782747.html

Под патронажа на Ангел Джамбазки ще се проведе първият по рода си конкурс „РАП ЗА БЪЛГАРИЯ“

В деня на Независимостта на България, 22-ри септември, Патриотът Ангел Джамбазки от ВМРО, заедно с Национално движение „БГ патриот“, застава зад инициатива в защита на българската музика. Във времена, в които пошлостта и упадъкът се дават за пример, ние, Патриотите от ВМРО, подкрепяме безусловното налагане на българския език, култура, история и ценности в живота на младите хора.

„РАП ЗА БЪЛГАРИЯ“ е конкурс за авторска рап песен, посветена на Родината ни.

Конкурсът „РАП ЗА БЪЛГАРИЯ“ е създаден с цел да се подпомогнат и популяризират българските изпълнители, които пишат и пеят песни за България на български език.

На 22 септември 2018 г. (събота) от 18:00 ч. на сцената в парк „Света Троица“ в гр. София ще се проведе концертът, на който 20 участници, достигнали до финала, ще могат да изпеят своята песен пред публиката и журито. Специален оценяващ ще е българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО – БНД Ангел Джамбазки.

Участниците във финалния концерт ще получат специални грамоти и парични награди, а победителят освен всичко останало ще има и възможността за професионален запис на своята песен.

Организаторите на конкурса са предвидили много награди и изненади за участниците и публиката.

Конкурсът „РАП ЗА БЪЛГАРИЯ“ е организиран от Ангел Джамбазки с любезното съдействие на един от най-добрите български рапъри АЛЕКС П, който ще бъде и председател на журито.

Идеята е конкурсът да създаде традиция в подкрепа на хората, които пишат, пеят и създават песни, посветени на България.

Алкохолът ежегодно убива около 3 милиона души

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7067241

Алкохолът ежегодно убива около 3 милиона душиАлкохолът всяка година предизвиква смъртта на около 3 милиона души, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от световните информационни агенции. Всяка година един на всеки 20 смъртни случая се дължи на прекомерна употреба на алкохол, предаде БТА. В доклада си за консумацията на алкохол по света и за вредните последствия

Недоволство по новата наредба за задължително застраховане на медицинските лица

http://www.moreto.net/novini.php?n=382327

Обикновено дела между лечебни заведения и пациенти при настъпила вреда траят няколко години, заяви д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Той коментира приетата от Министерския съвет Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия, която регламентира начина за сключване на полици за причинени вреди в следствие на виновно неизпълнение на професионалните задължения на лекари, зъболекари и медицински сестри.

Над София се появи оптичното явление "хало"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7067235

Над София се появи оптичното явление "хало"По обяд в столицата можеше да бъде наблюдавано оптичното явление "хало". Явлението се дължи на играта на светлината и облаците. Белият кръг възниква в резултат на пречупване и отражение на светлината, предаде БНТ. Обикновено се образува при студено време, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“ плават във въздуха.

Тереза Мей: ЕС трябва да ни уважава

http://nakratko.bg/category/25/164478/


Европейският съюз трябва да третира Великобритания с уважение по време на преговорите за брекзит.

Вечерен бюлетин – 21 септември 2018 г.

https://terminal3.bg/vecheren-bjuletin-21-septemvri-2018-g-2/

В синхрон с модерните тeнденции днес решихме да ви предложим кратък тест. Той се казва “Връщаме ли се към “Едното Време?” и отнема едва десетина минути. Ако до края сме отговорили с “да” на поне пет твърдения, то, уважаеми дами и господа, имаме проблем.

  • Управляващите не мислят много, но когато мислят – не са мотивирани особено от закона или човешките права. 

“В нашата работа имаме готовност да се хвърлим във всяка ситуация, без да мислим много.”

С тези думи встъпи в длъжност новият вътрешен министър Младен Маринов, всявайки спокойствие в сърцата на всички подопечни в държавата, че решенията в МВР ще се вземат ако не хладнокръвно и разумно, то поне бързо. Може би арестите на журналисти показаха именно това. Новият ни министър смята, че случаят е приключен и каза да “продължаваме напред”, защото нямало повече какво да се търси по случая, в който двамата журналисти Димитър Стоянов от “Биволъ” и румънския му колега Атила Биро от RISE Project бяха задържани в нощта на 13-и срещу 14 септември, държани с часове без право на обаждане и адвокат.

  • Съдебната власт преследва неудобни хора и опоненти.

Междувременно варненски съдия наказа с проверка трима варненски активисти и две неправителствени организации. От мотивите на съдия Марияна Ширванян става ясно, че тя е била провокирана от активността на гражданите при воденето на дело за достъп до обществена информация, която засяга нейния съд. Още по темата. 

  • Едни и същи апаратчици се въртят на различни постове, защото са верни на Партията.

Новият регионален министър Петя Аврамова е пожелала Николай Нанков, който подаде оставка, да остане в екипа ѝ като заместник-министър. Аврамова заяви, че знанията и опитът на Нанков били ценни. Нанков е бил областен управител на област Ловеч и народен представител в 42 и 43 НС. Министър на регионалното развитие е от три години насам. За това време не става ясно 35-годишният мъж се е превърнал в “стълб в министерството”. Можем само да предполагаме.

  • Журналисти и активисти, които си вършат работата, се обвиняват за “врагове на народа”, “имиджорушители” и “антибългари”.

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), се солидаризира с журналистите от Казанлък. Те бяха обвинени от председателя на Общинския съвет Николай Златанов, че рушат доброто име на града, като огласяват съществуващите проблеми в общината.

От асоциацията напомнят, че основна роля на медиите е да насочват вниманието към нерешени въпроси и да търсят отговорност от институциите, придържайки се към законите и Етичния кодекс на българските медии. Това изключва дискриминационна реторика, език на омразата и насаждане на междуетническо противопоставяне.

“Всяка атака на властта срещу журналисти трябва да бъде възприета като опит за ограничаване на свободата на словото и цензура”, завършва позицията.

  • Институциите системно не функционират в ущърб на държавата и нейното развитие, но това не притеснява никого.

Българската агенция за безопасност на храните е изпратила невярна информация до Световната организация за здраве на животните за умъртвено стадо с 203 овце в Болярово с потвърден вирус на чума. В действителност не са били предприети никакви мерки, а смърт в стадото няма. За БАБХ ни се наложи да говорим отново само преди дни – тук. 

  • Упраляващите са популисти, чийто празни думи са подплатени със сервилност на чужди интереси.

Нинова и Борисов навлизат в поредната сага на сапунката ГЕРБСП, която изглежда няма край. Този път двамата спорят кой обича повече унгарския премиер Виктор Орбан, който ще бъде санкциониран от ЕС поради нарушения във върхоенството на правото и човешките права. От началото на кабинета “Борисов 3” насам Нинова и Борисов системно заемат единодушна позиция по ключови за страната проекти и законодателни решения, докато хвълят прах в очите на избирателите си. Днешният ден не е изключение. 

  • Не е ясно точно какъв е интелектуалният капацитет на хората във властта. Това няма никакво значение, стига те да принадлежат към Партията. 

От изказванията на новия регионален министър за контрол на контрола, през първия цитат в този текст на новия вътрешен министър, та чак до Първия версия 2.0 Борисов, който днес обсъждаше колко са “устати” жените с характерния си речников запас на овчар, който се възстановява от тежка мозъчна травма.

  • Големите злоупотреби не се разследват. За сметка на това се прави mise en scène с различни задържани в привидно огромни акции, след което всички щастливо излизат на свобода – най-вече преди избори.

 

Как българските власти отказват да видят злоупотребите с еврофондове може да прочетете подробно тук. Междувременно, както обявихме и в сряда, акцията с големите “разкрития” за незаконна сеч става част от този сценарий. Само един от задържаните служители остава в ареста, като няма достатъчно доказателства по делото, нито е направена експертиза дали намерените оръжия са огнестрелни.

  • Цените растат. Качеството на услугите – не. 

Очакваното ново увеличение на цената на парното и топлата вода заради по-скъпия природен газ вече има конкретно измерение. От публикуван работен доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране, който предстои да бъде обсъден на 26 септември, става ясно, че тарифите на топлофикационните дружества в страната ще се повишат с между 2 и 9% от 1 октомври. На практика потребителите ще усетят значително по-голям скок, тъй като цените вече бяха повишени средно със 7.33% от 1 юли и с натрупването сметките за парно в различните градове ще са с 23% по-високи. А от началото на следващата година много вероятно ще има и още едно увеличение. Темата продължава тук. 

  • Държавните компании се управляват катастрофално зле, което води до загуби. 

От пусто в празно – така накратко може да се опише управлението на държавните компании в България, а последното доказателство за това е покупката от „Българския енергиен холдинг” (БЕХ) на задължения в размер на 106 млн. лв. на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”. Повече за това ви разказахме днес тук. 

Прибавете към резултата си една точка, ако: 

Направете теста за себе си. Няма нужда да ни казвате резултата – ние вече го знаем.

 

Колаж: Иван Червенков

Британската Партия за независимост няма да се присъедини към проекта на Стив Банън

https://www.mediapool.bg/britanskata-partiya-za-nezavisimost-nyama-da-se-prisaedini-kam-proekta-na-stiv-banan-news284142.html

Партията за независимост на Обединеното кралство не планира да се присъединява към насочения срещу Европейския съюз проект на Стив Банън, заяви лидерът й Джерард Батън, цитиран от Ройтерс. Бившият политически съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп Стив Банън стартира проект, целящ координирането и поощряването на вота срещу Европейския съюз в Европа, припомня Ройтерс. "Никога не съм се срещал със Стив Банън. По мое лично мнение той очевидно е интересен персонаж, съдейки по стореното от него в САЩ. Не съм сигурен какво предлага той в Европа, но нашата партия не се вписва в това. Ние сме британска партия, която се бори за целите на британския народ. Ако Банън ми се обади и ми каже, че иска да пием по кафе и да си поговорим, бих казал "добре, чудесно", но нямам планове да правя каквото и да е с него", каза Батън на годишната конференция на Партията за независимост на Обединеното кралство в Бирмингам. Под ръководството на бившия си председател Найджъл Фараж партията бе една от движещите сили зад вота на Великобритания да напусне Европейския съюз. Сегашният й лидер Джерард Батън набляга повече на противопоставянето срещу исляма. Батън бе разкритикуван заради изказванията си за исляма, който веднъж нарече "култ към смъртта". "Защо да критикуваш дадена идеология те превръща в крайнодесен? Имам мнение за исляма, което много хора споделят - той е една много неприятна идеология", заяви Батън. След гласуването за Брекзит през 2016 г. подкрепата за Партията за независимост на Обединеното кралство намаля, като търсенето на подходящ заместник на емблематичния Найджъл Фараж продължава. Мандатът на Джерард Батън като председател на партията изтича през март догодина, като той все още не е решил дали ще продължи да бъде неин лидер. Към настоящия момент той е и член на Европейския парламент. Батън посочи като своя основна цел повторното привличане на електората и възстановяването на влиянието на партията в британската политика. На въпроса дали очаква парламентарни избори в близко бъдеще, той отговори, че партията му е готова за тях, но също така отбеляза, че е трудно да се прогнозира какво ще се случи с правителството на премиера Тереза Мей.

Fibank срещна 25 деца с националите по волейбол

https://frognews.bg/novini/fibank-sreshtna-25-detsa-natsionalite-voleibol.html

Да види любимите си спортисти на живо е мечта за всяко дете. 25 малчугани от училището в село Доброславци, имаха страхотния шанс да се срещнат със звездите от националния отбор по волейбол, благодарение на Fibank. От банката раздадоха подаръци на малките фенове, докато течеше тренировката на националите за петъчния мач с Иран.

Министерство на културата:Вандалите не са пробили дебелата стена на Роженския манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067232

Министерство на културата:Вандалите не са пробили дебелата стена на Роженския манастирВъв връзка с извършеното във вторник вечерта посегателство в храм "Св. Успение Богородично" в Роженския манастир - недвижима културна ценност от национално значение, Министерството на културата назначи проверка на място. Екип от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" направи оглед на място.

Испанската федерация отказа "Жирона" и "Барселона" да играят в Маями

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/09/21/3315053_ispanskata_federaciia_otkaza_jirona_i_barselona_da/?ref=rss


Испанската федерация отказа "Жирона" и "Барселона" да играят в САЩ. От организацията са изпратили писмо, с което уведомяват Ла Лига за решението си.<br /><br />Те се обосновават с това, че провеждането на мач извън пределите на Испания не отговаря на международните правила, съобщава "Ройтерс".<br /><br />Според разпоредбите на ФИФА, за да може един мач от дадено вътрешно първенство да се изиграе в чужбина, са нужни разрешения от националната...

Километрични задръствания преди трите почивни дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067225

Километрични задръствания преди трите почивни дниВ навечерието на празника на Независимостта и поредицата от почивни дни, има километрични задръствания по основни пътища в страната. Огромни колони от автомобили блокираха изходите от София в следобедните часове, предаде Би Ти Ви. Допълнителни полицейски екипи са разположени по пътищата в цялата страна.

Вижте архивни кадри на Никол Шерцингер (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7067220

Вижте архивни кадри на Никол Шерцингер (Снимки)Певицата Никол Шерцингер сподели свои стари снимки в Инстаграм. Половинката на Гришо сподели за кадрите, че са направени в миналото от неин приятел. Шерцингер добавя, че просто я е снимал навън, на улицата. Певицата намерила тези фотоси, докато

Ангел Славчев за Фрог: Тресем се от корупция, а Пламен Георгиев „пее песнички” в градините

https://frognews.bg/novini/angel-slavchev-frog-tresem-koruptsiia-plamen-georgiev-pee-pesnichki-gradinite.html

Безумие е да ангажират съзнанието на децата в детските градини с темата за корупцията и да ги учат на песнички срещу нея. Вместо държавните структури да спират корупцията, те ще ангажират децата в детската градина с текстове срещу нея.

Ангел Славчев за Фрог: Тресем се от корупция, а Пламен Георгиев „пее песнички” в градините

https://frognews.bg/politika/angel-slavchev-frog-tresem-koruptsiia-plamen-georgiev-pee-pesnichki-gradinite.html

Безумие е да ангажират съзнанието на децата в детските градини с темата за корупцията и да ги учат на песнички срещу нея. Вместо държавните структури да спират корупцията, те ще ангажират децата в детската градина с текстове срещу нея.

Съквартирантите настръхнаха срещу Кулагин, приготвиха му изненада!

http://www.varna24.bg/news/816923.html

По време на последните номинации "Очи в очи" съквартирантите бяха до болка откровени един ...

Митничари запечатаха заводите на Миню Стайков

http://www.cross.bg/danuchnite-skladove-staiikov-1584451.html

/КРОСС/ Агенция „Митници" запечатва данъчните складове за производство на алкохолни напитки в района на Карнобат, свързани с Миню Стайков. При проверка на митничарите са констатирани редица нарушения по Закона акцизите и данъчните складове. За да бъдат събрани доказателства, от Агенция „Митници” затваря обектите за първоначален срок от 48 часа, който може да бъде удължен. По-рано днес служители на „Винпром Карнобат” сигнализираха, че не ги допускат до работните им места. Те организират протест срещу затварянето на завода.  Работници с лозарска техника планират да блокират движението за с. Венец, където се намира един от данъчните складове. Според тях работата не може да спре веднага, защото трябва да преминат в авариен режим. Проверките във фабриките край Карнобат започнаха преди около 2 седмици, когато започна акцията на Специализираната прокуратура срещу Миню Стайков.

Румен Радев изразява съболезнованията си по повод кончината на президента на Виетнам Чан Дай Куанг

http://www.cross.bg/prezidenta-vietnam-rymen-1584449.html

/КРОСС/ Българският държавен глава Румен Радев изразява съболезнованията си към временно изпълняващата длъжността президент на Социалистическа република Виетнам Данг Тхи Нгок Тхинх по повод кончината на президента на страната Чан Дай Куанг. В писмото си Румен Радев отбелязва, че с преждевременната кончина на президента Чан Дай Куанг България е изгубила приятел, работил активно за развитието и укрепването на българо-виетнамското партньорство и сътрудничество. Президентът изпраща своите искрени съчувствия към семейството и близките на президента, допринесъл за благоденствието на народа на Виетнам и за утвърждаването на страната като фактор на мира в региона.

Тереза Мей: ЕС не ни уважава

https://www.actualno.com/europe/tereza-mej-es-ne-ni-uvajava-news_695986.html

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че ЕС трябва „да се отнасят уважително в преговорите за Брекзит”, съобщи Би Би Си, цитирани от БГНЕС. В изявление от Даунинг Стрийт тя каза, че европейските лидери са отхвърлили плана ѝ и не са предложили алтернатива в тази „късна фаза на преговори”, което е „неприемливо”. Мей добави: „Аз няма да отменя резултата от референдума и няма да разбия страната си. Изявлени

Детски хор "Добри Христов" изнесе концерт в кралския дворец във Варшава

http://www.varna24.bg/news/816927.html

Възпитаниците на детски хор "Добри Христов“ изнесоха самостоятелен концерт в кралския дворец ...

Забрана за коли в идеалния център на София утре (КАРТА)

http://clubz.bg/73512-zabrana_za_koli_v_idealniq_centyr_na_sofiq_utre_karta

Утре София се включва в европейския Ден без автомобили.

Един от най-ярките примери е Париж, където всяка година през септември пешеходците превземат улиците на целия град, пише на сайта на общината. Само градският транспорт, колела и всякакви други видове безмоторни превозни средства се допускат за движение.

От 11:00 до 17:00 часа на 22 септември центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране.

Гражданите и посетителите на града ще могат да разчитат на градския транспорт за стигане до центъра, а в периметъра между: бул. “Княз Александър Дондуков”, бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Христо Ботев”, бул. “Александър Стамболийски” да се придвижват пеша, с колело, тротинетка или отново с градски транспорт.

Забрана за коли в идеалния център на София в събота (КАРТА)

http://clubz.bg/73512-zabrana_za_koli_v_idealniq_centyr_na_sofiq_v_sybota_karta

София се включва в европейския Ден без автомобили.

Един от най-ярките примери е Париж, където всяка година през септември пешеходците превземат улиците на целия град, пише на сайта на общината. Само градският транспорт, колела и всякакви други видове безмоторни превозни средства се допускат за движение.

От 11:00 до 17:00 часа на 22 септември центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране.

Гражданите и посетителите на града ще могат да разчитат на градския транспорт за стигане до центъра, а в периметъра между: бул. “Княз Александър Дондуков”, бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Христо Ботев”, бул. “Александър Стамболийски” да се придвижват пеша, с колело, тротинетка или отново с градски транспорт.

Заради Украйна: война на църквите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/21/3315067_zaradi_ukraina_voina_na_curkvite/?ref=rss


Руската православна църква може да обяви Вселенския патриарх за нелигитимен. Политическите и военните битки за Украйна се пренесоха и в православната църква. Москва може да получи подкрепа и от БПЦ, коментира Константин Егерт за "Дойче веле".<br /><br />"Прекъсване на дипломатическите отношения" – Волоколамският митрополит Иларион, първият дипломат на Руската православна църква (РПЦ), много точно определи решението на Светия Синод в Москва. Синодът постанови, че...

Летище "Схипхол" отмени над 100 полета заради силен вятър

http://www.cross.bg/vyatur-poleta-silen-1584439.html

/КРОСС/ Над 100 полета са отменени днес на холандското летище "Схипхол" заради силен вятър, съобщи Холандската корпорация за радио и телевизия, цитирана от ТАСС. От съображения за сигурност авиокомпания Ка Ел Ем (KLM) е отменила около 100 полета от и до европейски държави. Летищната управа се надява пътниците да бъдат превозени с по-късни полети. По-рано холандският Кралски метерологичен институт обяви жълт код за опасно време заради силния вятър с пориви със скорост до 95 км/ч. В крайбрежните провинции предупреждението ще е в сила до вечерта, а в останалата част от страната се очаква следобед вятърът да утихне.

Борисов нареди отстраняване след журналистическото разследване

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-naredi-otstraniavane-sled-zhurnalisticheskoto-razsledvane-6086711

Държавните служители няма да са на работа докато тече проверка за нередности в усвояването на еврофондове

Борисов нареди отстраняване след разследване на "Биволъ"

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-naredi-otstraniavane-sled-razsledvane-na-bivoly-6086711

Държавните служители няма да са на работа докато тече проверка за нередности в усвояването на еврофондове

Пренасочват 30 хил. лева от ин витро фонда за здравни помощи на варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=382317

30 хил. лева от бюджета на общинския ин витро фонд да бъдат пренасочени за еднократни финансови помощи за лечение на нуждаещи се варненци. Това реши здравната комисия към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. Причината за мярката е, че бюджетът за здравни помощи е почти изчерпан, мотивира предложението си председателят на комисията доц.

Радев изрази съболезнованията си по повод кончината на президента на Виетнам

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067210

Радев изрази съболезнованията си по повод кончината на президента на ВиетнамБългарският държавен глава Румен Радев изразява съболезнованията си към временно изпълняващата длъжността президент на Социалистическа република Виетнам Данг Тхи Нгок Тхинх по повод кончината на президента на страната Чан Дай Куанг. В писмото си Румен Радев отбелязва, че с преждевременната кончина на президента Чан Дай Куанг България е изгубила

Проговори учителката, прекарала ученици пред приближаващ влак

https://petel.bg/Progovori-uchitelkata--prekarala-uchenitsi-pred-priblizhavashh-vlak__283572

Снимка: Булфото Една от учителките, прекарали ученици през ж.п. релси, докато влак приближава, проговори за случая. „Извинявам се за ...

Пуснаха нов посмъртен албум на Принс

https://petel.bg/Pusnaha-nov-posmarten-album-na-Prins__283571

Днес на пазара се появи нов албум на Принс с негови песни, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.  Дискът е озаглавен "Piano & Microphone" и се п...

Пловдивчанка се вцепени от ужас, когато видя този "геройски подвиг" върху строителен кран (снимки/видео)

https://petel.bg/Plovdivchanka-se-vtsepeni-ot-uzhas--kogato-vidya-tozi-geroyski-podvig-varhu-stroitelen-kran--snimki-video-__283570

Поредното опасно селфи изправи косите на пловдивчанка, която станала свидетел на „геройския подвиг”. Този път в главната роля са двама т...

Как ще честват Независимостта в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/kak-shte-chestvat-nezavisimostta-v-burgas-news_695978.html

По повод 110-тата годишнина от обявяване Независимостта на Княжество България, Община Бургас организира празничен ритуал на 22 септември (събота). От 10:30 часа на площад "Атанас Сиреков" ще се състои тържествено издигане на националния флаг, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, след което ще бъде извършен празничен молебен за благоденствието на Независима България. От 11:00 часа ще се положат венци и цветя при паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналит

Дневен хороскоп 22 септември

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-22-septemvri-news_695959.html

Овен Тази събота очаквайте разрешаването на стар семеен проблем. Запомнете начина си на действие, за да го използвате и друг път. Телец Днес се осланяйте само на себе си и на интуицията си. Съвсем спокойно може да доверите някои от притесненията си, така партньорът ви ще е наясно как стоят нещата. Близнаци Използвайте празничния ден, за да си набавите преживявания, които отлагате отдавна. Сега вие трябва да сте на първо място.  Рак Тази събота потърсете второ мнение при ремонтен

Брожения и живи вериги срещу митниците във винзавода на Миню Стайков

https://www.mediapool.bg/brozheniya-i-zhivi-verigi-sreshtu-mitnitsite-vav-vinzavoda-na-minyu-staikov-news284141.html

Брожения и живи вериги по ж. п. линията бяха образувани в петък около винзавода на Миню Стайков в Карнобатско срещу акция на Агенция "Митници", предадоха регионалните медии. Най-големият завод за преработка на грозде в Бургаска област – "Винпром Карнобат", край с. Церковски, е блокиран от стотици работници, към които се очаква да се присъединят семействата им, както и останалите им колеги, които не са на смяна, съобщи Флагман. Причина за броженията е запечатване на помещения в завода на арестувания бизнесмен Миню Стайков от страна на Агенция "Митници" заради сериозни нарушения на данъчното законодателство. "Агенция „Митници" е извършила проверка на данъчни складове в района на Карнобат за производство на алкохолни напитки. Констатирани са множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, във връзка с което ще бъдат предприети действия за обезпечаване на доказателствата чрез запечатване на обектите при първоначален срок от 48 часа, съгласно реда на ДОПК. Мярката може да бъде продължена с определение от компетентния съд", казаха от ведомството. "Около 15 часа днес в района е пристигнала жандармерия, която насила е принудила хората да напуснат работните си места и да излязат навън, за да не пречат на служители от Агенция „Митници” да влязат в завода за производство на алкохол", съобщава Флагман. Според изданието близо 2/3 от населението в общината работи във фирмите, свързани с бизнесмена Миню Стайков – винзаводите и лозарството, както и в обработката на земеделска земя и производство на брашно. Сега е и най-активният период на работа на съораженията във връзка с гроздобера. На 8 септември Специализираният наказателен съд остави в ареста собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, братът на жена му Белун Хазърбасанов и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат. Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Миню Стайков има обвинение и за укриване на данъци за над 1 млн. лева. Те бяха задържани при полицейска акция, започнала преди повече от месец с разкриването на нелегална фабрика за цигари в Карнобат. За участие в същата тази група се издирва и синът на Миню Стайков - Стайко Стайков.

Ако няма сделка за Брекзит: Край на евтините разговори с Лондон, проблеми с книжки и паспорти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7065740

Ако няма сделка за Брекзит: Край на евтините разговори с Лондон, проблеми с книжки и паспортиБританското правителство вече пуска съвети за трудностите, които ще възникнат. Засега най-предвидимо изглежда положението на българските студенти Няма напредък за споразумение с Лондон за Брекзит, се разбра след срещата на лидерите на ЕС в Залцбург. А вече обратното броене за излизане на Великобритания от ЕС започна.

Африка иска да развива туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067189

Африка иска да развива туризмаАфрика привлича едва 5 % от световния туризъм въпреки възхитителните неща, които може да предложи - от египетските пирамиди и водопада Виктория до сафарита сред дивата природа и безкрайни ивици девствени плажове. Ключът към разгръщането на огромния потенциал на континента обаче може да бъде еко-туризмът, запознаването с различни култури,

Всички съдии от Сандански отказаха да гледат мярката на арестуваните за погрома в Роженския манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067194

Всички съдии от Сандански отказаха да гледат мярката на арестуваните за погрома в Роженския манастирВсички съдии от районен съд -Сандански си направиха днес следобед самоотводи по делото за мярка за неотклонение на арестуваните четирима за погрома в Роженския манастир. По щат магистратите са осем, но един е в отпуск. Останалите седмина един по един се отведоха от делото. Мотивите им са, че един от задържаните е адвокат Стефан Матеев,

Синдиците на КТБ отчетоха какво са свършили по закона "Пеевски" за КТБ

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/09/21/3314979_sindicite_na_ktb_otchetoha_kakvo_sa_svurshili_po/?ref=rss


Синдиците на на Корпоративна търговска банка (КТБ) отчетоха какво са свършили за шестте месеца, откакто законът позволи със задна дата да бъдат отменени цесии, прихващанията и промяната в собствеността на дружества.<br /><br />Синдиците отчитат, че от 13 март до 13 септември са подали 226 искания за подновяване на обезпечения по прихващания за над 240 млн. лева. В Централния регистър на особените залози са подадени 182 заявления за подновяване. От тях вписаните подновявания са 94...

Учителки превеждат деца през жп линии при спусната бариера и идващ влак

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/21/3315051_uchitelka_prevejda_deca_prez_jp_linii_pri_spusnata/?ref=rss


Регионалното управление на образованието в Пазарджик започна проверка по повод разпространен в социалните мрежи клип, на който се вижда как две учителки превеждат малки ученици през жп прелез при спуснати бариери. Това е станало вчера във Велинград, а децата са от основно училище "Неофит Рилски", съобщи БНР.<br /><br />На клипа се вижда още как половината деца успяват да преминат през релсите, но идващият влак на прелеза край Клептуза плаши останалите и те побягват назад,...

"Инерком" прави втори опит да купи активите “ЧЕЗ“

http://nakratko.bg/category/58/164477/


Дружеството "Инерком" ще направи втори опит да купи активите на енергийната компания“ЧЕЗ“ в България. Фирмата е подала до Комисията за защита на конкуренцията ново искане да й бъде разрешена покупката.

Вълчев: Максимум усилия за спиране на агресията срещу учители

http://www.moreto.net/novini.php?n=382323

Апелирам към училищата да положат максимум усилия за взаимодействие с родителите, за да се спре с агресията,“  каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Сливен по повод последните инциденти срещу учители и ученици.

Зам.-министър Запрянов: Всички заедно ще допринесем за укрепване на отбраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067190

Зам.-министър Запрянов: Всички заедно ще допринесем за укрепване на отбранатаЩабният елемент за интегриране сили на НАТО в Република България (NFIU BGR) отбеляза честването на третата годишнина от активирането си. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. На тържеството присъства заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. „Дълбоко съм убеден, че крайните цели ще бъдат изпълнени и всички заедно ще

Градски автобус в София пламна в движение (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/gradski-avtobus-v-sofiia-plamna-v-dvizhenie-snimki-2121511

Автобус на градския транспорт се е запалил в движение в София. Сигнал за инцидента в района на метростанция „Александър Малинов“ в квартал „Младост“ е подаден около 19.00 ч., потвърдиха от пресцентъра на МВР.
 

Ново уведомление до КЗК от „Инерком България“ ЕАД

http://econ.bg/Новини/Ново-уведомление-до-КЗК-от-Инерком-България-ЕАД_l.a_i.765208_at.1.html

Днес „Инерком България“ ЕАД, след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за...

Запечатаха складове за алкохол на Миню Стайков

http://nakratko.bg/category/58/164476/


Данъчни складове за производство на алкохол, собственост на задържания Миню Стайков, са запечатани. При проверка на Агенция Митници са констатирани множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове.

Московската фондова борса отлага плановете за достъп до американски акции

https://www.investor.bg/evropa/334/a/moskovskata-fondova-borsa-otlaga-planovete-za-dostyp-do-amerikanski-akcii-268689/

Фондовата борса планираше да предостави достъп до около 50 американски компании с най-популярните и ликвидни акции

Ocado Technology отвори офис в София

https://news.bg/business/ocado-technology-otvori-ofis-v-sofiya.html

За компанията работят 60 души, планът е екипът да се утрои

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7065815

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни  фонда, те ще се конкурират,  ще падат цени и ще има  по-качествено лечение1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Утре Цветанов ще е във Велико Търново за празника

https://www.24chasa.bg/region/article/7067174

Утре Цветанов ще е във Велико Търново за празникаПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще участва в честванията на 22 септември 2018 г. (събота) във Велико Търново по повод 110-ата годишнина от обявяването Независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. От 7.30 часа Цветанов ще присъства на празничната Света литургия,

Спътник на НАСА откри две нови планети, подобни на Земята

http://varnautre.bg/2018/09/21/90828/%d1%81%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b8

Спътник на НАСА за търсене на подобни на Земята планети извън слънчевата система, откри втора планета в рамките на два дни, която заслужава вниманието на учените, съобщи в Туитър официалният канал, посветен на работата на спътника. “Малко по-голяма от Земята, тази планета се завърта на всеки 11 часа около LHS 3844, звезда-джудже от клас М […]

Ципрас и Ердоган се срещат в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067175

Ципрас и Ердоган се срещат в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню ЙоркГръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Ню Йорк следващата седмица, където двамата ще участват в 73-тата сесия на Общото събрание на ООН, съобщава в. "Катимерини". Двамата лидери се очаква да обсъдят теми като Кипър, енергийни въпроси в източното Средиземномореи и осемте турски военни,

Борисов отстрани държавните служители, които са споменати в разследването на Биволъ

https://offnews.bg//politika/borisov-otstrani-darzhavnite-sluzhiteli-koito-sa-spomenati-v-razsledv-688527.html

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят държавните служители и експертите, които са споменати в журналистическото разследване на сайта "Биволъ", съобщават от правителствената пресслужба.

Борисов е разпоредил на министрите "да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти", които са споменати в разследването на "Биволъ" за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая.

На 14 септември сигнал по повод същата публикация е изпратен от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

Симеонов: Пада нивото на престъпността и шума в Бургас

https://www.actualno.com/politics/simeonov-pada-nivoto-na-prestypnostta-i-shuma-v-burgas-news_695980.html

Наблюдава се общо понижение на престъпността през туристическия сезон в област Бургас. Това заяви в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов след среща с представители на институции и туристическия бранш, предаде „Фокус. По думите му кражбите са намалели с около 30%, като в Созопол случаите на кражба са намлели над 50%. „С 30% намаляване на автомобилните кражби в Несебър, на другите места почти няма откраднати автомобили”, заяви Симеонов. По думите му сериозно е намалял

Кошмарен трафик: Голямото пътуване започна (снимка)

https://petel.bg/Koshmaren-trafik--Golyamoto-patuvane-zapochna--snimka-__283568

Снимка: фейсбук Хиляди българи стягат багажа за път. Серията от почивни дни започва, а по традиция с това и трафикът в столицата став...

Кой ще новият главен секретар на МВР?

https://petel.bg/Koy-shhe-noviyat-glaven-sekretar-na-MVR-__283567

Премиерът Бойко Борисов ще обсъди първо с президента Румен Радев кандидатурите за нов главен секретар на МВР. Постът е свободен след като...

Снайперист от армията ни постави рекорд, направи "невъзможен" изстрел

https://petel.bg/Snayperist-ot-armiyata-ni-postavi-rekord--napravi-nevazmozhen-izstrel__283566

Снайперист от Българската армия се отличи с уникален изстрел, поставяйки рекорд. В състезание за военни снайперисти от НАТО, с участието...

Варна и Холандия задълбочават сътрудничеството в сферата на дигиталните технологии

http://www.moreto.net/novini.php?n=382285

Варна и Холандия трябва да задълбочат сътрудничеството си в сферата на дигиталните технологии. Това каза в морската столица посланикът на Кралство Нидерландия Н.Пр. Беа тен Тъшър след среща с кмета Иван Портних, предаде репортер на Moreto.

18-годишната Силвия е открита мъртва!

http://www.varna24.bg/news/816917.html

Ученичката на ПМГ "Иван Вазов" Силвия Петрова, която бе обявена за общодържавно издирване ...

Депутатите ще работят едвовременно по два от трите законопроекта за хората с увреждания

https://www.mediapool.bg/deputatite-shte-rabotyat-edvovremenno-po-dva-ot-trite-zakonoproekta-za-horata-s-uvrezhdaniya-news284140.html

Депутатите ще работят едновременно по два от трите законопроекта, за които настояват протестиращите майки на деца с увреждания - този за личната помощ, както и по закона на хората  с увреждания. На по-късен етап ще се разглежда и третият проектозакон за социалните услуги, тъй като той все още е в етап на обществено обсъждане. Това стана ясно в петък, когато майките на деца с увреждания от инициативата “Системата ни убива“ се събраха на демонстрация при палатковия си лагер до парламента. Те напомниха, че на 1 октомври изтича срокът, който дадоха, за да започне разглеждането на трите закона в парламента. На организираното от майките събитие се отзоваха председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов и девет депутати от БСП начело с лидера м Корнелия Нинова. Адемов пое ангажимент, че двата законопроекта за личната помощ и за хората с увреждания ще започнат да се разглеждат заедно. За третия законопроект майките са склонни да дадат отсрочка. “Явно е, че третият проект няма как да бъде готов до 1 октомври, но настояваме да започне обсъждането на законите за личната помощ и за хората с увреждания“, коментираха протестиращите. Корнелия Нинова декларира съпричастността на депутатите от БСП за България към исканията на майките. Тя призовава колегите си от другите парламентарни групи да приемат бързо исканите от майките 3 закона, защото иначе има опасност да бъде приет междувременно Държавния бюджет за следващата година и те да останат без финансиране.  

ВАЖНО: На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригиращи декларации в НАП

https://pik.bg/важно-на-1-октомври-изтича-срокът-за-подаване-на-коригиращи-декларации-в-нап-news782646.html

ВАЖНО: На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригиращи декларации в НАП

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който са декларирали пред НАП с годишната данъчна декларация.

Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация. Коригиращата декларация се подава до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Тъй като през тази година 30 септември е в неделя, срокът за подаване на формуляра е 1 октомври.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

Как Община Варна въведе в експлоатация един от "греховете" на бившия кмет Кирил Йорданов

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/21/3315055_kak_obshtina_varna_vuvede_v_eksploataciia_edin_ot/?ref=rss


Общинската администрация във Варна е издала Удостоверение за въвеждане в експлоатация на един от най-скандалните строежи в Морската градина – двуетажна сграда, собственост на дружеството "Зърнени храни – гр. Силистра". Документът, по-известен с популярното си название "Акт 16" е издаден на 15 юни т.г., сочи справка в регистъра с нормативни актове на Община Варна.<br />Двуетажната постройка е собственост на дружеството "Зърнени храни – гр. Силистра" и се...

Варна отбелязва независимостта с мащабна военно-историческа възстановка

http://varnautre.bg/2018/09/21/90824/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d0%bc%d0%b0%d1%89

Мащабна военно-историческа възстановка на различните периоди от създаването на българската армия досега ще бъде показана в Аспаруховския парк във Варна на 22 септември – Деня на независимостта на България, съобщава Радио Варна. Началото на спектакъла е в 11 часа, осигурени са всички мерки за безопасност за зрителите, уточниха организаторите от Министерството на отбраната, ВМС, общината […]

Румен Радев връчи отличията на младежи, спечелили международна програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067133

Румен Радев връчи отличията на младежи, спечелили международна програмаПрезидентът Румен Радев връчи отличията на седем младежи, постигнали златна степен на Международната награда на херцога на Единбург. Церемонията се проведе в Музея за история на София. "Това не е обикновена награда, тя не е награда за рекорди и изключителни постижения, но самата философия и инициативите на програмата водят по пътя към лични

Затвориха завода на Миню Стайков в Карнобат, отвън се изви жива верига

http://www.varna24.bg/news/816911.html

Екшън се разиграва пред "Винпром Карнобат“, където в момента тече акция на Митницата и ...

Неиздадени песни на Крис Корнел ще се появят на пазара през ноември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7067145

Неиздадени песни на Крис Корнел ще се появят на пазара през ноемвриНов албум на Крис Корнел ще бъде издаден повече от година след смъртта му, съобщи Асошиейтед прес. Вдовицата му Вики стои зад издаването на новия албум "Chris Cornell", както и на бокс-сет с 4 диска. Те ще се появят на пазара на 16 ноември, предаде БТА. Първата песен от двата проекта е озаглавена "When Bad Does Good".

Антарктически ледник е с ново име след скандал за сексуален тормоз

https://frognews.bg/svqt/antarkticheski-lednik-novo-ime-sled-skandal-seksualen-tormoz.html

Скандалът #MeToo, който вилнее в холивудските среди засегна и науката. Географско название бе официално променено заради сексуален тормоз.

Ангел Джамбазки: Има натиск върху правителството отвсякъде

https://www.24chasa.bg/region/article/7067146

Ангел Джамбазки: Има натиск върху правителството отвсякъде„Съвсем очевидно е, че има много неща, които трябва да бъдат поправени в държавата” – каза в Добрич евродепутатът Ангел Джамбазки. ”Пак съвсем очевидно е, че администрацията на различни нива не е достатъчно ефективна. Въпросът със здравето и доходите на хората не е решен. Правителството има много предизвикателства пред себе си и голям натиск,

Огнище на птичи грип с 43 хил. заразени кокошки е открито в пловдивско село

http://econ.bg/Новини/Огнище-на-птичи-грип-с-43-хил-заразени-кокошки-е-открито-в-пловдивско-село_l.a_i.765207_at.1.html

Първично огнище на птичи грип е било констатирано в с. Трилистник, общ. Пловдив, съобщават от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ)....

Юнкер: ЕС и Великобритания са като влюбени таралежи

http://www.cross.bg/taralezha-yunker-velikobritaniya-1584438.html

/КРОСС/ Европейският съюз и Великобритания трябва да се отнасят един с друг като два таралежа, които са влюбени и не искат да се наранят взаимно, каза пред австрийски вестници председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.  "Трябва да бъдем внимателни, като два влюбени таралежа", каза той, запитан за напредъка в преговорите за Брекзита в днешно интервю за няколко австрийски всекидневника, сред които "Ди пресе" и "Залцбургер нахрихтен".  "Когато два таралежа се прегръщат, трябва да внимават да не се получат драскотини",добави Юнкер.  Лидерите на ЕС се договориха на срещата си на върха в Австрия да положат усилия за споразумение за Brexit до следващия месец. Те обаче казаха на премиерката Тереза Мей, че ако тя не отстъпи по въпросите на търговията и ирландската граница до ноември, са готови да се справят и с хаотично излизане на Великобритания от съюза без споразумение. 

А1 стартира предварителни поръчки на iPhone Xs и iPhone Xs Max

https://offnews.bg//tehnologii/a1-startira-predvaritelni-porachki-na-iphone-xs-i-iphone-xs-max-688536.html

А1 България, част от A1 Group – официален партньор на Apple за Централна и Източна Европа, стартира предварителните поръчки на два от най-новите модели на iPhone – Xs и Xs Max.

Всички клиенти могат да заявят двете устройства в търговската мрежа на А1 на цени от 1 699,99 лева в брой или 79,99 лева на изплащане (iPhone Xs) и 1 949,99 лева в брой или 89,99 лева на изплащане (iPhone Xs Max) с абонаментни планове A1 ONE Unlimited 5XL. Двата модела ще бъдат налични в магазините на телекома и на a1.bg от 28 септември.

iPhone Xs и iPhone Xs Max използват ново, по-здраво стъкло, и се предлагат в 3 нови цвята. Корпусите им са с рейтинг IP68 за водо- и прахоустойчивост. iPhone Xs идва с 5.8-инчов OLED дисплей с 458ppi, а iPhone Xs Max използва 6.5-инчов OLED панел, също с 458ppi.

iPhone Xs и iPhone Xs Max имат версии с 64 GB, 256 GB и 512 GB вградена памет. Двата модела разполагат с двойна 12-мегапикселова камера, като едната е с широкоъгълен обектив, а другата – с двойно оптично увеличение. Предната камера е 7-мегапикселова, като към нея има отделна инфрачервена камера и dot проектор, които се използват от системата Face ID. Според Apple това е най-сигурната подобна система на пазара.

Партньорска публикация

"Инерком България" отново опита да придобие ЧЕЗ

https://www.vesti.bg/bulgaria/inerkom-bylgariia-otnovo-opita-da-pridobie-chez-6086710

Фирмата на Гинка Върбакова е прехвърлила собствеността на всичките си дружества, производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи

32 случая на чревни инфекции за седмица във Варна

http://www.varna24.bg/news/816914.html

За периода 14.09.2018 г. – 20.09.2018г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се ...

Бедствено положение край военен полигон в Германия заради пожар след учебни стрелби

https://www.mediapool.bg/bedstveno-polozhenie-krai-voenen-poligon-v-germaniya-zaradi-pozhar-sled-uchebni-strelbi-news284139.html

Властите в северозападния германски район Емсланд край границата с Холандия обявиха бедствено положение заради разрастващ се полски пожар, предизвикан преди две седмици след ракетни тестове на учебен полигон за военни стрелби, предаде Асошиейтед прес. В момента се обмисля евакуацията на около 1000 души от две села край Мепен, недалече от границата. Пожарникарите се опитват да локализират пожара в блатистия район, използван от германската армия за тренировъчен полигон. Димът над горящия терен се е проточил на 100 км и се вижда дори от сателитни снимки. Обявявайки бедствено положение в зоната, местните власти получават право да поискат помощни екипи и средства от извън региона. Говорителят на военното министерство Йенс Флосдорф каза днес, че ситуацията е "много сериозна" и се извини за евентуално допуснати грешки. Той съобщи, че германската военна министърка Урсула фон дер Лайен смята за посети бедствената зона утре.

11 кандидати искат да изработят технически проекти за ремонта на пътищата в Бургаско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067138

11 кандидати искат да изработят технически проекти за ремонта на пътищата в БургаскоОтворени са постъпилите оферти за изработването на технически проекти при основния ремонт на над 30 км републикански пътища. Въз основа на проектите, които ще бъдат направени, ще се рехабилитират над 6 км от път III-6009 Каблешково - Ахелой, близо 8 км от път III-9061 Тънково - Слънчев бряг и 16 км от път III-7907 Дебелт - Братово,

Мей: ЕС да представи алтернатива на моите предложения за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067140

Мей: ЕС да представи алтернатива на моите предложения за Брекзит
Британският премиер Тереза Мей каза днес, че ЕС трябва да представи алтернатива на нейните предложения за Брекзит, предаде Ройтерс. "Ние се нуждаем от сериозни ангажименти, за да разрешим двата основни проблема в преговорите", допълни тя, имайки предвид въпросите за бъдещите търговски отношения с ЕС и за границата с Ирландия, предаде БТА.

От „Инерком“ отново настояват пред КЗК за покупка на ЧЕЗ

http://www.moreto.net/novini.php?n=382324

От дружеството "Инерком България" ЕАД са подали ново искане до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за одобряване на сделката за активите на ЧЕЗ в България, съобщиха от "Инерком". Компанията на Гинка Върбакова излезе от дружествата, които произвеждат ток от фотоволтаични централи и те вече не са част от портфолиото ѝ.

Десетки хиляди чифтове чорапи и ключодържатели с логото на известни марки спипаха на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

https://pik.bg/десетки-хиляди-чифтове-чорапи-и-ключодържатели-с-логото-на-известни-марки-спипаха-на-капит-news782640.html

Десетки хиляди чифтове чорапи и ключодържатели с логото на известни марки спипаха на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

44 932 чифта чорапи и 2842 ключодържатели със съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост на световноизвестни марки, задържаха при два случая митническите служители на Капитан Андреево.

При един от случаите стоката е открита между 398 чувала с групажна стока в камион с украинска регистрация, влизащ в страната от Турция. При проверката на 08.09.2018 г. митническите служители откриват, че част от стоките в групажа носят знаци на запазени търговски марки. В 40 чувала са открити 44 932 чифта мъжки и детски чорапи с логото на „Lacoste",„Аrmani", „Ferari", „Calvin Klein", „Pierre Cardin", „Calvin Klein" .

При друг случай, на 12.09.2018 г., при проверка на български камион, влизащ в страната от Турция митническите служители откриват, че сред редовно декларираната стока има 2842 ключодържатели с логото на 14 марки автомобили, сред които BMW, RENAULT, SKODA, FORD, FIAT, MERCRDES, AUDI. Открити са още 41 текстилни изделия /панталони и блузи/, брандирани със знаците на „GUESS" и „ESPRIT" и 32 чифта обувки с логото на „GUCCI".

В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения имитациите са задържани и за случая ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

Издирвано момиче от Димитровград е намерено мъртво

https://frognews.bg/kriminalno/izdirvano-momiche-dimitrovgrad-namereno-martvo.html

18-годишната Силвия Петрова, която бе обявена за общодържавно издирване в началото на седмицата, е била намерена мъртва в парк ”Марица” в Димитровград, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Хасково.

Защо мъжете плачат след секс

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zashto-myzhete-plachat-sledseks-6086698

41 процента от мъжете, участвали в анкетата, споделят, че са преживявали посткоитална дисфория

Отворена е офертата за археологически проучвания по трасето Мездра - Ботевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067132

Отворена е офертата за археологически проучвания по трасето Мездра - БотевградВ Агенция „Пътна инфраструктура“ беше отворена постъпилата оферта в откритата процедура за определяне на изпълнител за извършване на археологически проучвания по трасето на път I-1 (Е-79), участъка Мездра – Ботевград от км 161+367 до км 194+122. Индикативната стойност на поръчката е 550 хил. лв. без ДДС,

Европейските решения за миграцията създават хуманитарни кризи

https://www.mediapool.bg/evropeiskite-resheniya-za-migratsiyata-sazdavat-humanitarni-krizi-news284138.html

Едно от главните решения на Европа за миграцията е пренаселеният нехигиеничен мигрантски лагер Мория в Гърция, където склонни към самоубийство деца живеят в условия, които психиатри сравняват със "старомоден приют за душевно болни". В друго решение за имиграцията, също остро критикувано, са затворени мъже и жени, които са били изведени от едно бойно поле, само за да попаднат на друго, където са уязвими и за трафиканти, и за нов тормоз. Претъпканият лагер Мория на гръцкия остров Лесбос и опасните центрове за задържане на мигранти в Либия са сериозно напомняне към европейските лидери, че техният статистически успех в овладяването на миграцията към континента е породил нещо, което ООН и други заклеймяват като мащабен хуманитарен провал. Пристигналите по море в Европа мигранти намаляха рязко през тази година, но сега всяко такова пътешествие повишава риска от смърт или задържане за неопределено време в мизерни условия. Над 1700 човека са загинали от началото на годината при прекосяване на Средиземно море. Абас Елнасър, иракчанин, пристигнел в Мория преди три седмици, казва, че здравето на неговата осемгодишна дъщеря винаги е било крехко, а сега е влошило рязко в лагера, изграден за 3100 души, но сега събрал над 9000. "Тя има проблеми с дишането през повечето време, тя има проблеми в дробовете", казва той. По думите му палатката им е заобиколена от боклуци. Европа на практика е прехвърлила спасяването на мигранти в централно Средиземно море на либийската брегова охрана, която през тази година е върнала 13 000 мигранти в либийските центрове за задържане. В някои от тези центрове около столицата Триполи мигрантите се озовават на фронтовата линия между милиции, които се сражават за контрол върху града. В един момент на боевете задържаните, изоставени от надзирателите си дни наред, избягват от най-малко един от центровете и попадат в престрелка. Шестима са убити според Ибрахим Юнис, ръководител на либийската мисия на хуманитарната група "Лекари без граници". Докато издействаното от ООН примирие в Триполи е пред провал, храната за задържаните там намалява. Либийски представители се оплакват, че и те, и мигрантите са до голяма степен изоставени от Европа. В центъра за задържане "Джанзур" около 900 души са струпани на площ, предназначена за два пъти по-малко хора. "Имаме трудности в осигуряването на насъщни нужди, трудности в доставките на храна и трудности в настаняването", казва старши лейтенант Джамал Хусайн. Правителството, което ръководи обекта, отказа да разреши на кореспондента на Асошиейтед прес да разговаря със задържани. Официалният брой на кандидатите за убежище и бежанците в центровете за задържане в Либия е около 5000, но се смята, че още хиляди са в плен в складове и други сгради, откъдето идват множество съобщения за робство, сексуално насилие и други жестокости. По-рано този месец ООН наруши мълчанието си относно политиката на Европа да остави на либийската брегова охрана да спира мигранти, като заяви, че тя е несъстоятелна и подлага хиляди хора на риска да бъдат затваряни за неопределено време в нечовешки условия. Като отправя подробни обвинения за изтезания, изнасилвания, насилие и "кошмарни" условия, агенцията на ООН за бежанците заяви, че Либия даже минимално не покрива критерия за "безопасно място". Общо около 56 хиляди бежанци и кандидати за убежище са регистрирани от ООН в Либия и съседен Нигер. Двете страни са получили милиони евро в замяна на европейски обещания част от мигрантите да бъдат разселени. Но критици казват, че разселването на практика не се случва. До миналата седмица за разселване из Европа са били определени едва 657 човека измежду обещаните 3886 преди година за заселване в 11 европейски държави и Канада. Междувременно центровете за задържане в Либия и Гърция продължават да се пълнят с мигранти и бежанци, които чакат година и повече за решаването на техните случаи. Това обаче е много удобно за антиимигрантски популисти в Европа. "След като бе отправено изключително ясното послание, че няма да бъдат приемани нелегални икономически мигранти и че лодките ще бъдат връщани, животът на още хиляди и хиляди тъжни и отчаяни хора ще бъде погубен; и всичко това заради вашите добродетелни чувства", каза Нейтън Гил, британски член на Европейския парламент, който миналата седмица обвини колегите си законодатели, че са мекушави спрямо имиграцията. "Вие всъщност не помагате на хората", каза той. Ако мигранти са стигнали до гръцкия остров Лесбос, те вече са с една стъпка по-напред от блокираните в Либия. Но условията не са много по-добри. Канални води изтичат през главния вход на Мория, сметта се трупа около контейнерите, където спят мигрантите. Лука Фонтана, който работи за "Лекари без граници" на Лесбос, казва, че една четвърт от малолетните са извършили опити за самоубийство, склонни са към самоубийство или се самонараняват. "Само през миналата седмица трябваше да зашивам китките на двама непридружени малолетни, опитали да прережат вените си в лагера Мория, казва той. Психиатърът Алесандро Барберо от "Лекари без граници" казва, че Мория е отблъскващ като старомодна лудница, каквато не може да се види в някои части на Европа от средата на 20 век. Изчезнала е всяка надежда за намирането на лесно решение за дилемата с имиграцията в Европа. Паоло Кампаня, който е изследвал трафикантските мрежи през Либия, смята, че единственото възможно решение е отваряне на законната миграция в Европа при същевременно възстановяване на мир, стабилност и благополучие в поразените от насилие страни като Ирак, Сирия, Етиопия и Еритрея. "Трябва да сме хуманни, но и прагматици", казва той. От началото на годината до миналата седмица в Европа по море са влезли 73 696 мигранти и бежанци с над 11 хиляди акостирания. През 2017 пристигналите по море са били 128 993, а през 2016 г. - 298 663. През юни европейските лидери предложиха създаване на центрове в Северна Африка за обработване на молбите за убежище на мигранти, но правителствата бързо отхвърлиха идеята. Сега ЕС готви планове за укрепване на граничната полиция. Миналата седмица крайнодесните вътрешни министри на Австрия и Италия призоваха за извършването на проверки на мигрантите още на борда на корабите в Средиземно море. Това повдигна нови въпроси кои кораби и къде да се проверяват предвид факта, че Италия забрани на хуманитарни организации да акостират със спасени в морето мигранти, като предпочете либийски кораби. В опит за справяне с огромните проблеми в Мория Гърция се съгласи да прехвърли през този месец 2000 кандидати за убежище от Лесбос на континента. Този ход няма да бъда достатъчен за мигрантите там. Деветнайсетгодишният Али Саджад Файзи казва, че условията в Мория постоянно се влошават и обитателите трябва да чакат на опашка "по четири или пет часа", за да получат храна. "Той е пълен до краен предел", добавя той. По БТА

Градски автобус в София пламна в движение

//dariknews.bg/regioni/sofiia/gradski-avtobus-v-sofiia-plamna-v-dvizhenie-2121511

Автобус на градския транспорт се е запалил в движение в района на метростанция „Ал. Малинов“ в столичния квартал „Младост“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма пострадали при инцидента.
 
Сигналът е подаден около 19.00 ч. Пътниците в автобуса са успели да се евакуират на време. Прист

Обещано: От Бургас до Слънчев бряг по четирилентов път от следващото лято!

http://www.varna24.bg/news/816904.html

За следващия туристически сезон обходът на Поморие ще бъде реализиран. Така цялото трасе Бургас – ...

Омбудсманът сезира прокуратурата за злоупотреби с парите за Хитрино

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ombudsmanyt-sezira-prokuraturata-za-zloupotrebi-s-parite-za-hitrino-268688/

Мая Манолова е предоставила документи, свързани с изразходването на близо 5 млн. лева от фонд "Социална закрила"

Как минава денят на най-богатия човек в света

https://petel.bg/Kak-minava-denyat-na-nay-bogatiya-chovek-v-sveta-__283565

Джеф Безос ръководи доста неща. Той е главен изпълнителен директор на Amazon - компания, която, освен че промени напълно пазара на електронна...

Доган изненадал с покупката на ТЕЦ "Варна"

https://petel.bg/Dogan-iznenadal-s-pokupkata-na-TETS-Varna__283564

Снимка: Булфото Почетният председател на ДПС Ахмед Доган стана собственик на ТЕЦ „Варна“. Придобивката му събуди изненада у редиц...

„Вашингтон пост”: Македония е малка страна с голям руски проблем

https://frognews.bg/novini/vashington-post-makedoniia-malka-strana-goliam-ruski-problem.html

През последните седмици през Скопие, скромната столица на малка Македония, която е по-малка от Мериленд и има население от едва два милиона души, преминаха редица западни официални лица, пише във „Вашингтон пост”.

Бюджетът на Община Варна е близо 400 млн. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=382303

Първоначалният бюджет на община Варна за 2018 г., приет от Общинския съвет беше в размер на 393 700 000 лв., но след актуализацията му с 6 012 650 лв., към 30 юни 2018 г., той вече възлиза на 399 712 650 лв., съобщи директорът на дирекция "Финанси и бюджет" Стефка Господинова на днешната комисия, предаде репортер на Moreto.

Обвиниха Бионсе я обвини в магьосничество

http://www.cross.bg/bionse-tompsun-magyosnichestvo-1584405.html

/КРОСС/ Музикантка съди Бионсе и я обвинява, че използва "екстремни магии", за да наблюдава и контролира финансите ѝ, предаде БГНЕС. Кимбърли Томпсън казва, че е работила като барабанист в групата на звездата в продължение на 7 години.  Музикантката иска ограничителна заповед срещу певицата. Тя твърди, че по някаква причина Бионсе започнала кампания на тормоз срещу нея, която включва "екстремно магьосничество, тъмна магия" и "магически заклинания на сексуално насилие". Тя твърди също, че певицата е убила котето си. Томпсън смята, че Бионсе записва телефонните ѝ разговори и контролира финансите ѝ. Не е ясно защо жената вярва, че певицата прави всичко това по отношение на нея.  Томпсън действително някога е била барабанистка, която е работила заедно с Бионсе като част от женски състав. Тя също така е издала няколко свои собствени албума и е свирила с The 8G Band. Искането на Томпсън за временна ограничителна заповед по отношение на Бионсе беше отхвърлено от съдия, най-вероятно поради нелепите празнословия за магьосничество.

43 000 кокошки в Пловдивско ще бъдат убити заради птичи грип

https://www.mediapool.bg/43-000-kokoshki-v-plovdivsko-shte-badat-ubiti-zaradi-ptichi-grip-news284137.html

Около 43 000 кокошки носачки от ферва в пловдивското село Трилистник ще бъдат убити заради птичи грип, съобщиха от българската агенция по храните, цитирани от "Фокус". Заболяването е потвърдено с протокол от лабораторно изследване. С цел контрол и ликвидиране на заболяването са приложени всички мерки в съответствие с действащото законодателство, пише в съобщението. След умъртвяването и унищожаване на всички птици, стопанството ще бъде дезинфекцирано. Определена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона. Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици. От агенцията съобщават, че на този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша заразен прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици. От БАБХ напомнят, че фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи – така се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вируса. В същото време са потвърдени още три случая на бруцелоза по дребните преживни животни в Кюстендилското село Вуково. Те са умъртвени. Предстои това да се случи и с още двайсетина овце от стадо в селото. Преди няколко дни в селото една овца даде положителна проба за бруцелоза. Животното обаче е изчезнало. Собственикът на стадото обяснил, че една от овцете умряла и я изхвърлил.  

PM Boyko Borissov Orders the Removal of Officials Named in Bivol Investigative Reporting about Massive EU Funds Corruption Scheme, Parliament Finally Approves New Ministers, Bulgaria to Side Officially with Victor Orban against EU ‘Repressions’

https://www.mediapool.bg/pm-boyko-borissov-orders-the-removal-of-officials-named-in-bivol-investigative-reporting-about-massive-eu-funds-corruption-sch-news284136.html

  PM Boyko Borissov Orders the Removal of Officials Named in Bivol Investigative Reporting about Massive Corruption Scheme to drain EU Funds Some of the documents, burnt near Egalnitsa, which part of Bivol's probe into EU funds fraud PM Boyko Borissov ordered the relevant ministers to remove administrative officials and experts, named in a Bivol investigative reporting about a massive EU funds corruption scheme to drain EU funds. At the center of the scheme is the extremely well connected in terms of high-end government procurement company, GP Group.    Last week the story made international headlines as two reporters – Dimitar Stoyanov of Bivol and Attila Biro of RISE Project, Romania – were detained by the police while investigating the story and ending up filming the burning of documents in a field in Radomir. According to their reporting, the documents were related to what Bivol describes as a complicated corruption scheme to drain EU funds, which reaches far high in the administration’s hierarchy. The two informed the police, who ended up detaining the journalists. Earlier this week, as authorities began investigating the claims, amid a growing public and media focus on the case. The news site Bivol reacted quickly and started a petition for the investigation of GP Group and the fraud scheme to be carried out by the European Commission. In addition, Bivol proposes for all pending and future installments to be held off until the investigation is over. Over 4500 people have signed the petition by September 21. Instead - as per the PM’s orders – it seems the government employees will be either suspended or temporarily remove while the investigation is underway. The relevant Bulgarian authorities have begun investigating the signals for grand corruption but Bivol doubts any Bulgarian institution could conduct such a probe independently, as it is uncertain how far the scheme reaches in terms of corrupted officials but Bivol’s reporting suggests it goes as far as deputy minister and mayor-level. This is why Bivol has called on the European institutions to take over the investigation. About 200 people protested in front of the Palace of Justice in Sofia in support of the journalists on Monday. “What happened to the two journalists was the last straw that broke the camel’s back of our discontent with PM Boyko Borissov’s government.”, one of the organizers of the protest, Vlado Rumenov told bTV. He said the country is run by the PM alone and that is why the lack of press freedom in Bulgaria is his fault. “All media must stand in solidarity with any action against a fellow journalist, regardless who’s fighting with who among them because this is police abuse of power”, journalist Ivan Bakalov commented. “We not only condemn violence against reporters, but we also plead for those who impose it to be punished”, Snezhina Todorova of the Bulgarian Journalists’ Union said. Meanwhile, the Commission for Protection of Competition allowed GP Group and the Road Infrastructure Agency to go ahead with engineering and constructing the tunnel Zheleznitsa on the Struma highway. The competitor company for the procurement, the Greek Aktor, which was disqualified in the technical phase for not meeting the requirement, which the company disputed and took to the commission. The road agency rejects the claim that the Greek company was disqualified unfairly and asked the commission to allow them to go ahead with the implementation of the procurement with the winner, a consortium of companies, one of which is GP Group. The commission has allowed this but has warned the road agency that if the commission rules in favor of Aktor, then the road agency will have to pay a fine 10% of the cost of the procurement. After a Three-Week Limbo Parliament Finally Approves New Ministers The swearing-in ceremony of the three new ministers After three long weeks of putting off the procedure on formalities and administrative technicalities, Parliament finally approved the three new minister cabinet nominations. Rossen Zhelyazkov is the new minister of transport, replacing Ivaylo Moskovski; Nikolay Nankov, who headed the Regional Ministry will be replaced by Petya Avramova; and Mladen Marinov will be the new minister of interior in Valentin Radev’s place. Mladen Marinov was chief secretary of the Ministry of Interior and his nomination was one reason the voting got postponed. In order to be voted minister, Marinov first had to be relieved of his duty as chief secretary. The president must sign off on the release to finalize the process which President Roumen Radev failed to do for some time. Law experts are not uniform whether or not the law requires for the vote to wait for the president’s signature of the Ministry of Interior’s chief secretary. In any case, though Parliament voted on the new ministers a week late. PM Boyko Borissov himself characterized the step as a minor formality, it grew to a feud between the PM and the president, and the procedure got stuck. The vote and swearing in of the new three marked the end of a three-week drama of cabinet seat changes, which started with a deadly bus crash near the city of Svoge, which claimed the lives of 17. About a week after the crash the three ministers resigned at the request of PM Boyko Borissov. There was much speculation that all three or some of the resignations might not pass the necessary vote in Parliament to make them official. This was especially true in the case of Nikolay Nenkov. This did not happen but the new Regional Minister announced just after she was sworn in, that she hopes for Nankov to become part her team and that – should he accept – “will be one of the pillars in the ministry”. President Roumen Radev stalled signing Mladenov’s release and expressed publicly his doubts regarding the nomination though not in very definite terms. “Amid all the problems and failures at the Ministry of Interior, it’s the PM’s prerogative to decide who would be the best choice for a minister. He will bear the responsibility for it”, he said.  PM Boyko Borissov also took a rhetorical swing at the president. “We could have easily blocked President Roumen Radev’s appointment, but we instead allowed him to be president”. Borissov referred to a similar procedure for Radev’s appointment as president, which had to be preceded by his release from the air force. “I cannot stop Mladen Marinov from being chief secretary [of the MoI]. Only the president can do that.”  After finally signing off on Marinov’s release from the post of chief secretary – needed or not to vote him in as the new minister – President Radev was more firm in his expression, calling Marinov’s appointment paradoxical. “It’s just a paradox. The PM removes the Minister of Interior because of the ministry doing “a sloppy job” but by law, the chief secretary is the one coordinating, managing and planning the “sloppy job”, who is now being appointed as minister”, Radev said.  The non-parliamentary opposition coalition Yes, Bulgaria also called for the nomination to be pulled altogether earlier this week. They issued a statement in which they argue that it is questionable for a minister to resign due to failures in the ministry and then for the cabinet to promote the person in the second most important position from that ministry to become the minister.  The vice chair of the largest opposition Bulgarian Socialist Party, Dragomir Stoynev, took the floor and said that “the names of the new ministers are irrelevant, they will follow the same policies and will be subject to the same will [as the previous ones]” and went on to stress that the problem is not any one minister but the cabinet as a whole and especially the PM. “The only way out is the cabinet’s resignation and a change in the model of governance, restoring the well-being of the state, then of the economy and social system”, Stoynev said. The Movement for Rights and Freedoms (DPS) also expressed their conviction that an early election is inevitable.  “In a time in which the public needs change and adequate state decisions, we are bound to deal with minister resignations, whose aim is to secure the stability of this government, that is, postponing the inevitable.” Bulgaria to Side Officially with Victor Orban against EU ‘Repressions’ Hungarian Prime Minister Victor Orban and Bulgarian Prime Minister, Boyko Borissov Bulgaria will support Hungary’s government officially, Bulgarian Vice PM Krasimir Karakachanov announced. According to him, cabinet will issue an official position to the Council of the EU, expressing Bulgaria’s disagreement with the EU’s decision to trigger Article 7 against Hungary.  After the EU decided to start the procedure for violations of human rights, press freedom, interference with the justice system, etc., Bulgarian right-wingers quickly moved to voice their support for Orban’s government. GERB’s coalition partner, the United Patriots, of which Karakachanov is a member, plead to PM Boyko Borissov to transform this into an official position.  The GERB MPs at the European Parliament also voted against the motion when the EP passed the motion. Karakachanov explained the right-wing nationalists’ parties’ concerns during an interview to bTV, in which he compared the EU to the USSR:  “European MPs shouldn’t draft proposals and impose sanctions on nations on issues, which relate to the national security of said country. I disagree with the EU becoming the USSR, who punished countries, who wish to solve their national problems according to their own beliefs, culture, even their religion”, he said. Another member of the United Patriots and also vice PM, Valeri Simeonov views EU’s actions against Hungary as a “repressive operation, not based on arguments”. He said that the cabinet’s proposal is not only motivated by the close ties between Bulgaria and Hungary but also by the “lack of serious legal or any other kind of basis” for the decision to impose sanctions. “We are in the process of enforcing sanctions against a country that a group of liberal politicians like to accuse of being authoritarian. 70% of Hungarians voted for Orban. Investments in Hungary are the highest in Europe. This shows how untrue these accusations are”, he commented, although it was left unclear how economic policy correlates directly to the degree of authoritarianism of any given leadership. Delyan Peevski’s Media Bill will Likely Pass Vote in Parliament DPS MP Delyan Peevski The so-called Peevski Media Bill will likely pass its final vote in Parliament and will be enacted into law. The bill received heavy criticism initially, especially by media organizations. However, lawmakers have amended the more problematic points between the first and second parliamentary reading. The bill obligates media outlets to declare their real owners, their financing and whether the entity that controls the content and the editorial policy is the same as the actual owner. In its earlier drafts, the bill did not provide for the media outlets to declare financing through bank loans. This was one of the central points of debate and criticism, especially as most of Delyan Peevski’s media empire was substantially backed by the now bankrupt Central Commercial Bank (KTB). The authors of the bill, Movement for Rights and Freedoms (DPS) MPs Delyan Peevski, Yordan Tsonev, Velislava Krasteva, and Hamid Hamid have since made amendments to resolve these critical points. The Association of European Journalist declared that it approves the bill on principle as an effort to increase transparency of media ownership in the country. The chairman of the Publishers’ Union, Teodor Zarkov said: “We were concerned initially that the bill is a dedicated effort to challenge the claim that Delyan Peevski controls the media market in the country but the good news is that between the first and second reading a large number of the issues original proposal have been corrected”. Zarkov told Mediapool that the bill still doesn’t deal with the problem of shedding light on what money came from where to back the acquirement of whole media empires, including those financed by KTB. In case a media submits a declaration or provides false information in it, it will be fined a minimum of 10’000 leva. However, the authors of the bill admitted that there is no way to control whether the information in the declaration is false, especially with regards to whether or not the editorial content is controlled by the actual owner or not, as this would entail carrying out specific in-depth content analysis, which none of the institutions relevant to the bill can do. Energy Minister Sees Nothing Wrong with Ahmed Dogan Buying TPP Varna Energy Minister Temenuzhka Petkova Energy Minister Temenuzhka Petkova sees nothing irregular in Movement for Rights and Freedoms' (DPS) honorary leader, Ahmed Dogan buying TPP Varna for 3500 leva. Dogan bought 70% of the company Sigda, which owns TPP Varna. Petkova characterized as pure speculation claims that the government helped in Dogan’s plan for TPP Varna to be included in the so-called ‘cold reserve’. Plants, which provide the cold reserve receive subsidies by the state, which in this case instantly increases the value and liquidity of TPP Varna. The state-owned TPP Maritsa Iztok 2 refused to renew its contract for providing part of the cold reserve several months back. The reason they gave is “inability to fulfill the commitments in the contract”. This opened a slot for another plant to fill in the lacking capacity, and TPP Varna stepped in. “I do not know Dogan as an expert in the energy industry. Every Bulgarian citizen has the right to pursue goals and develop in the way they wish.”, Petkova told bTV. Her assertion is almost word for word what DPS leader Mustafa Karadaya said last week when asked about the same deal. She also evaded the question of whether it is appropriate for a politician to acquire such a huge energy asset and in such a way. Instead, she went on to explain that for her as minister the priority is to keep the energy sector stable. The National Electric Company Fined Again Millions for NPP Belene NPP Belene continues to add to the billions of public funds, already down the drain because of NPP Belene. This time the arbitrary ruled the National Electric Company pay 32 million to euro to the consulting company WorleyParsons, which is the engineering consultant for the NPP Belene project; with interest, the amount goes up to nearly 40 million euro, Capital Weekly reported. Although NEC had terminated the contract a year after the NPP Belene was discontinued, the company claimed the way it was terminated was wrongful. By the time NEC had already paid WorleyParsons a total of 178 million euro, 8,6 of which – after NPP Belene was stopped. The arbitrary tribunal has ruled against all of NEC’s defenses. The attorney fees alone have cost NEC 2.4 million euro, which is twice as much as WorleyParsons spent on theirs, according to Capital Weekly’s reporting. This is the second time NEC loses an arbitrary case regarding Belene. Last time the international arbitrary court ruled for NEC to pay Russian Atomstroyeksport over 550 million euro for manufactured nuclear equipment last year. Back then the state budget lent the amount to NEC with no interest under the condition it will return it by the end of 2023 in a single installment. Desislava Ivancheva and Bilyana Petrova Describe Horrific Prison Conditions Bilyana Petrova (left) and Desislava Ivancheva (right) The former mayor and deputy mayor of the Sofia district of Mladost, Desislava Ivancheva, and Bilyana Petrova gave their first TV interview to bTV. The two were arrested in an over-the-top spectacle of an operation back in April on charges of corruption. During her arrest Ivancheva stood handcuffed in the middle of a busy intersection in the city center for nearly 7 hours, surrounded by a number of officials and special police forces. Later during court hearings, the defendants stood inside a glass cube, a measure taken only in cases where the accused pose a significant security risk. Investigators claim to have caught her with a bribe but she and Petrova maintain innocence and that they were set up by powerful figures, specifically shady real estate developers, whose plans are to build in Mladost, which Ivancheva’s administration has been blocking. The two gave an interview in which they describe the horrific conditions they live in while incarcerated. They said they are forced to stay inside their cell for 23 hours a day where the only lighting comes from emergency lamps. They do not have access to hot water, the ceilings have leakages throughout the building. Petrova said they were not only psychologically abused but also physically but is still afraid to name by who as they still occupy the same space. Regardless, the two say they will not strike a deal under any circumstances and are determined to prove their innocence. “Sooner or later everything will be out in the open and we will sue those who are now suing us”, Ivancheva said. Just following the arrest, the two pledged to sue Bulgaria in the European Court of Human Rights.

Майка: Изумена съм от Десислава Атанасова, обеща да дойде на палатката, но не го направи

https://frognews.bg/novini/maika-izumena-sam-desislava-atanasova-koiato-obeshta-doide-palatkata-napravi.html

Очаквах поне един представител на ГЕРБ и Патриотите да дойде при нас. Лично в ръцете на Десислава Атанасова дадох поканата. Говорихме с нея. Тя уж видимо прояви разбиране. Днес направо съм изненадана, че не дойде никой.

Митницата запечатва складове на Миню Стайков в Карнобатско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067120

Митницата запечатва складове на Миню Стайков в КарнобатскоНова акция, този път на Агенция Митници,  е извършена днес в обекти в Карнобатско, собственост на алкохолния бос Миню Стайков, съобщиха източници на 24 часа. Преди минути от пресцентъра на Агенция Митници разпространиха съобщение, в което се казва, че е извършена проверка на данъчни складове в района на Карнобат за производство на алкохолни

Туристическият портал на България ще има версия и на китайски език

http://econ.bg/Новини/Туристическият-портал-на-България-ще-има-версия-и-на-китайски-език_l.a_i.765206_at.1.html

Догодина туристическият портал на България ще има версия и на китайски език. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с...

Борисов: Да се отстранят споменатите в публикацията на задържаните журналисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067121

Борисов: Да се отстранят споменатите в публикацията на задържаните журналистиМинистър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят държавните служителите и експертите, които са споменати в журналистическо разследване, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти,

Над 300 души на уъркшопа „Умни пари” със Стойне Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067127

Над 300 души на уъркшопа „Умни пари” със Стойне ВасилевНезависимият финансов консултант и създател на сайта SmartMoney.bg потопи в света на личните финанси ентусиасти и бъдещи предприемачи. Кои са основните принципи на личните финанси си припомниха на 19 септември 2018 г. от 19:00 ч. над 300 души, които посетиха представянето на първия джобен финансов наръчник „Умни пари” Стойне Василев.

Депутати от БСП: Посетиха протестиращите майки

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-detza-horata-1584448.html

/КРОСС/ Корнелия Нинова към родителите на деца с увреждания: Подкрепяме ви от първия ден, още през юли внесохме закона за личната помощ „Искам да ви насърча да не се отказвате, защото исканията ви са абсолютно основателни и ги подкрепяме от първия ден“. Това каза председателят на БСП  Корнелия Нинова на пресконференцията на родители на деца с увреждания, на която бяха поканени народни представители. Тя припомни, че през юли ПГ на „БСП за България“ е внесла Закон за личната помощ в Народното събрание. „Обръщам се към колегите от другите парламентарни групи- когато става въпрос за живота на хората с увреждания и за деца, не бива да се делим на партии и партийни интереси, защото по отношението към тях се оценява- дали едно общество е цивилизовано“, каза още лидерът на левицата. Тя изрази опасението си, че заради забавянето на законите,  може да приключи бюджетната процедура за 2019 г., преди те да бъдат приети. „Затова трябва да обединим усилията си и да побързаме така, че законите, които касаят проблемите, поставени от майките на децата с увреждания да вървят заедно с предвиждане за финансиране от следващата година. Няма да стане отведнъж, но трябва да го направим стъпка по стъпка, защото иначе би било безсмислено“, категорична бе Корнелия Нинова

Министър Цачева посети затвора в Стара Загора

http://www.cross.bg/zatvora-svoboda-stara-1584447.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева посети затвора в Стара Загора и се запозна на място с хода на ремонтните дейности, които текат на територията му. В момента там се изгражда арест. Той ще отговаря на всички европейски изисквания, като капацитетът му ще е за около 50 задържани лица. Министъра на правосъдието припомни, че Министерството на правосъдието ще продължи политиката на преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно. Целта е по-оптимално използване на човешкия ресурс по линия на надзорно-охранителния състав и по-добри условия за арестантите. С  бюджетни средства се извършват мащабни ремонтни дейности и в двете затворнически общежития към затвора – затворническо общежитие от закрит тип „Черна гора” и затворническо общежитие от открит тип „Стара Загора“. Подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, включително изграждане на санитарни възли във всяка килия, баня и умивалня на всеки етаж, както и цялостна подмяна на ел., ВиК и отоплителна инсталация, включват ремонтните дейности в „Черна гора“. В общежитието от открит тип се разширява сградният фонд, обясни началникът на затвора  старши комисар Иван Карушков. Самият корпус на затвора бе изцяло ремонтиран през 2016 г. с финансирането на Норвежкия финансов механизъм и с доброволния труд на 52-ма лишени от свобода. Изградиха се нов магазин за затворниците, нова фитнес зала и библиотека

ГЕРБ участва в Евразийския женски форум в Русия

https://zaistinata.com/%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%be%d1%80/

Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова участва във Втория евразийски женски форум, който се провежда в Санкт Петербург (Русия) между 19 и 21 септември, съобщиха от пресофиса на партията в Смолян. Дариткова е избрана за депутат от Смолянския избирателен район, член е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ […]

От ГЕРБ се похвалиха, че Даниела Дариткова участва в Евразийския женски форум

https://zaistinata.com/%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%87%d0%b5-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%ba/

Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова е участвала във Втория евразийски женски форум, който се провежда в Санкт Петербург от 19 до 21 септември. Това съобщиха от пресофиса на управляващата партия в Смолян. Дариткова е член е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и е ръководител на местната […]

ЕК предлага Фронтекс да действа и без съгласието на приемащата страна

https://www.mediapool.bg/ek-predlaga-fronteks-da-deistva-i-bez-saglasieto-na-priemashtata-strana-news284135.html

Европейската комисия потвърди, че предлага занапред да бъде възможно разполагането на граничари на ЕС по външните граници на Общостта дори и без съгласието на властите в съответната страна. Предлагаме това да се предприема като крайна мярка, когато са засегнати интересите на ЕС, уточни говорител на комисията. Той добави, че към подобна мярка би се пристъпило, когато дадена страна не успява да се справи с опазването на границите, ЕК е издала препоръки, но въпросната страна не ги е приложила. Разполагането на европейски граничари без съгласието на приемащата страна би било възможно, ако тази държава не е последвала препоръките на европейската гранична служба или е отказала да ги приложи. В подобни случаи пред ЕК би имало две възможности - или завеждане на наказателна процедура, или прилагането на чл. 29 от Шенгенския код. В този текст се посочва, че ЕК може да издаде препоръки за разполагането на европейски граничари или за затварянето на даден ГКПП. Не търсим възможност страните да бъдат изключвани от Шенген, поясни говорителят по повод изявленията на президента на Франция Еманюел Макрон. В Залцбург вчера френският президент каза, че страните от ЕС, които не желаят укрепването на европейската гранична служба, "ще излязат от Шенген". Говорителят днес отбеляза, цитиран от БТА, че ЕК предложи осигуряването на 11 милиарда евро бюджет за европейската гранична служба до 2025 година. Комисията предлага службата да разполага с 10 000 граничари. За декември е предвидена среща ЕС-Африка по въпросите на миграцията, допълни говорителят. По неговите думи е възможно догодина да бъде свикана среща по същите въпроси и с арабските страни.

ЕК разреши обединение между BMW и Daimler

https://www.investor.bg/novini/444/a/ek-razreshi-obedinenie-mejdu-bmw-i-daimler-268686/

Новото съвместно предприятие на двата концерна ще е с централа в Берлин

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

http://www.moreto.net/novini.php?n=382299

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане.

Парни локомотиви ще бъдат начело на атракционни влакове по повод 130 години от създаването на БДЖ

http://www.cross.bg/bileti-ekspres-godini-1584445.html

/КРОСС/ Билетите за пътуванията са в продажба от днес На 6-и и 7-ми октомври (събота и неделя) „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще организира атракционни пътувания по различни маршрути в страната за любителите на железопътния транспорт и ретро подвижния състав. Пътуванията са част от инициативите на националния железопътен превозвач по повод отбелязването на 130 години от създаването на Български държавни железници – „130 години пътуваме заедно”. Атракционните влакове ще бъдат теглени от парни локомотиви и ще представят голяма част от историческото наследство на БДЖ. В съставите им ще бъдат и вагони от царската композиция „Корона експрес” и правителствения влак от 80-те години „Витоша експрес”. Специалните композиции ще пътуват по следните маршрути: На 6-и октомври: София - Мездра - Плевен - Мездра - София; Горна Оряховица - Шумен - Варна. На 7-и октомври: София - Септември - Пловдив - Карлово - София; Варна - Карнобат - Стара Загора - Горна Оряховица. Влакът на 06.10.18 г. по маршрута София-Мездра-Плевен-Мездра-София, както и този на 07.10.18 г. по маршрут София-Септември-Пловдив-Карлово-София ще бъдат теглени от парен локомотив № 05.01, а в съставите им ще бъдат включени личният вагон-салон на царица Йоанна от „Корона експрес” и вагон-ресторантът от „Витоша експрес”

Аржентинска голова машина преподписа с Манчестър Сити

https://offnews.bg//futbol/arzhentinska-golova-mashina-prepodpisa-s-manchestar-siti-688526.html

Аржентинският нападател на Манчестър Сити Серхио Агуеро продължи договора си за една година, съобщава официалният сайт на "гражданите".

Новият контракт на аржентинеца е до лятото на 2021 година. Агуеро премина в Сити от Атлетико Мадрид през 2011-а и стана голмайстор номер 1 в историята на английския шампион.

Той има 204 гола в 299 мача за "гражданите". През този сезон 30-годишният аржентинец има на сметката си 5 попадения в 6 срещи.

Иначе английският шампион е похарчил най-много пари за трансфери на играчите от настоящия си състав. Сити е платил рекордната сума от 976 милиона евро, показва доклад на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory) за петте големи първенства в Европа.

Тимът подобрява върховото си постижение по този показател със 123 милиона спрямо година по-рано.

Другите страни се нагаждат към политиката на Тръмп

https://www.mediapool.bg/drugite-strani-se-nagazhdat-kam-politikata-na-tramp-news284134.html

Докато президентът Доналд Тръмп се готви за втората си поява пред Общото събрание на ООН - олимпийския подиум на световната дипломация, неговата администрация се е обърнала без свян дълбоко към вътрешните проблеми, следвайки все повече едностранни политики, което критиците смятат за голямо отстъпление от глобалните ангажименти (на страната) - нещо, което бе неизменна двупартийна линия на предишните американски лидери. Онези хора от екипа на Тръмп, които тълкуваха неговия добре употребен лозунг на кампанията му, казвайки че "Америка на първо място не означава Америка сама", вече ги няма. Местата им са заети от апологети на ненакърнимия държавен суверенитет, които споделят убеждението, че много от институциите, установени след Втората световна война за гарантиране и поддържане на международния ред, са или остарели или се нуждаят от сериозно преразглеждане. Преди дебатите в Общото събрание (на ООН) някои очакват те да имат различен тон от миналата година, когато редица резервирани световни лидери не бяха подготвени за маниера или стила на дипломацията на Тръмп или за неговата решимост да следва програмата, заложена в лозунга "Америка на първо място". Този път обаче те знаят какво да очакват. "Много лидери вече са се научили как да се отнасят с президента", казва Джон Олтърман, първи вицепрезидент на Центъра за стратегически и международни проучвания. "Те гледат да са любезни с него, но ще работят за създаване на условия за блокиране или подкопаване на много от президентските инициативи, защото ги намират за плод на погрешно мислене.Те ще се опитат да използват тази среща, за да предложат стратегии, съдържащи тяхното виждане, а не президентското, без да му натякват открито, че то е погрешно." Стюърт Патрик, бивш служител в Държавния департамент при администрацията на Джордж Буш-младши, който сега е старши сътрудник в Съвета за международни отношения, каза, че Тръмп "абдикира от глобалното ръководство и преминава към тесногръд национализъм" - подход, който "дава малко стимули на други страни да се асоциират с американските цели". "Унилатерализмът на администрацията все повече губи почва, защото на страните членки на ООН им писва от американската надменност и нежелание за компромиси", писа Патрик тези дни. "Следващата седмица президентът ще се изправи пред една по-скептична глобална аудитория, ще се сблъска с реалността, че дипломацията на неговата администрация иска само да взема, без да дава." Да бъде накарана администрацията на Тръмп да промени курса си обаче може да се окаже трудна работа, като се има предвид траекторията на нейната външна политика. Когато бившият държавен секретар Джон Кери напусна Държавния департамент на 19 януари 2017 г., той каза на колегите си дипломати, че САЩ "имат повече ангажименти на повече места по света с по-голямо положително влияние, отколкото когато и да било в американската история". Дали това бе вярно на времето, може да се спори. Но ако е било вярно тогава, сега вече съвсем не е така. Семената на оттеглянето бяха посадени още преди Тръмп да уволни първия си държавен секретар Рекс Тилърсън през март и преди оттеглянето следващия месец на главния му икономически съветник Гари Кон и на съветника му по националната сигурност Хърбърт Реймънд Макмастър. През първите си няколко месеца в Белия дом Тръмп изтегли САЩ от Транс-Тихоокеанското търговско споразумение, от Парижкото споразумение за климата и от ЮНЕСКО. Той нееднократно постави под съмнение адекватността на НАТО, полезността на други многостранни групировки и организации, обиждаше лидерите на американските съюзнически страни и прекрати започналото при Обама затопляне на отношенията с Куба. През декември, въпреки съветите на своя екип по националната сигурност, той призна Ерусалим за столица на Израел. Но след напускането на Тилърсън, Кон и МакМастър и заместването им с Майк Помпейо, Лари Кудлоу и Джон Болтън, темпото на оттеглянето се засили и предстоящата поява в Общото събрание очевидно ще го ускори още повече. Само през последните шест месеца Тръмп изтегли САЩ от Съвета по правата на човека в ООН, спря финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци, прекрати практически всякаква помощ за самите палестинци и разпали отново спора за Ерусалим, премествайки там американското посолство от Тел Авив. В същото време администрацията наложи санкции срещу натовския съюзник Турция, спря да помага на усилията за стабилизация на обстановката в Сирия, изтегли се от ядреното споразумение с Иран, рязко намали приема на бежанци (в САЩ), заплаши със съдебно преследване служителите на Международния наказателен съд, ако трибуналът започне разследвания за предполагаеми престъпления на американски войници, започна търговска война с Китай и намекна, че САЩ могат да напуснат Световната търговска организация. Две сфери, в които администрацията се опита да предприеме инициативи - със Северна Корея и с Русия - предизвикаха критики или тези усилия бяха посрещнати с огромен скептицизъм от много ветерани на външната политика - както демократи, така и републиканци. Тръмп се срещна с лидерите на тези две страни, но резултатите от тези срещи породиха много въпросителни. И въпреки неговите твърдения за напредък на севернокорейския фронт, който тепърва ще се разширява, тази инициатива все още не дава конкретни признаци за прогрес към желания резултат – денуклеаризацията. По БТА

Осъдиха условно бивш областен управител, продал евтино държавни имоти

https://pik.bg/осъдиха-условно-бивш-областен-управител-продал-евтино-държавни-имоти-news782698.html

Осъдиха условно бивш областен управител, продал евтино държавни имоти

Условна присъда от 2 г. и половина с 5-годишен изпитателен срок и 2500 лв. глоба получи от Добричкия окръжен съд бившият областен управител на Добрич Динчер Хаджиев, заемал поста от 2005 до 2008 г.

Заедно с него условни наказания получиха и бившият шеф на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в областната управа Пламен Ганев и бившия началник на отдел в Службата по кадастър в Добрич Костадин Костадинов, предава "Труд".

Тримата бяха признати за виновни, че умишлено са продавали държавни имоти на ниски цени, за да облагодетелстват купувачите. В съучастие Хаджиев и Ганев изтъргували 6 крайморски терена, част от капитала на Специализираната болница за рехабилитация „Тузлата“. От сделката лечебното заведение загубило над 665 000 лв. Хаджиев продал и държавен апартамент в Добрич с близо 15 000 лв. под пазарната оценка.

Заедно с другите двама осъдени той харизал още 2 имота в Добрич и Шабла на цени, занижени общо със 135 102 лв. За престъпленията Пламен Ганев получи 2 г. и половина лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, а Костадин Костадинов – 9 месеца, отложени с 3-годишен срок. Въпреки че са нанесли солидни щети за бюджета магистратите прецениха, че проточилото се почти 5 г. досъдебно производство е изключително смекчаващо вината обстоятелство, както и това, че тримата са изправени на съд за деяния, извършени преди повече от 10 г. Заради разследването Хаджиев и Ганев нямаха право да заемат и обществени длъжности.

Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд във Варна. След финала на заседанието бившият областен управител обяви, че ще стори това, защото е невинен.

За шест месеца синдиците на КТБ са получили 226 искания за над 240 млн. лева

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/za-shest-meseca-sindicite-na-ktb-sa-poluchili-226-iskaniia-za-nad-240-mln-leva-268677/

За реализирането на всяко обезпечение е необходимо провеждането на съдебно или друго производство, посочват Кристи Маринова и Ангел Донов

За шест месеца синдиците на КТБ са подали 226 искания за над 240 млн. лева

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/za-shest-meseca-sindicite-na-ktb-sa-podali-226-iskaniia-za-nad-240-mln-leva-268677/

За реализирането на всяко обезпечение е необходимо провеждането на съдебно или друго производство, посочват Кристи Маринова и Ангел Донов

Разплаканият Роналдо се оправдавал пред съдията

http://www.cross.bg/ronaldo-macha-cherven-1584403.html

/КРОСС/ Кристиано Роналдо опитал да се оправдае през сълзи, че не е извършил нарушение за червен картон по време на мача на "Ювентус" и "Валенсия". Португалецът беше изгонен директно, след като съдията Феликс Брих прецени, че е опитал да оскубе съперник. "Нищо не съм направил! Нищо!", повтаря. Роналдо, когато за първи път в мач от Шампионската лига видя. картона с червен цвят. Думите му бяха разчетени от испанските медии. Емоциите на футболиста пък избиха в сълзи, но това не разколеба германският рефер и той прати португалеца под душовете едва в 29-ата минута на срещата. След изгонването остава въпросът за санкцията към Роналдо. Тя може да варира от нито един мач, ако от "Ювентус" обжалват и докажат, че футболистът им не е играл неспортсменски, до 3 мача, ако се приеме, че той е застрашил здравето на съперник.    Колко точно мача ще пропусне португалецът заради действията си, ще стане ясно следващата седмица.  

Жестока гавра с полицай, скъсаха му пагона и джоба на жилетката!

http://www.varna24.bg/news/816898.html

На 20.09.2018 г. в РУ-Девин е започнато бързо производство срещу 34-годишния Б.Ч. от Девин. На ...

Цецка Цачева отиде в затвора в Стара Загора

https://pik.bg/цецка-цачева-отиде-в-затвора-в-стара-загора-news782715.html

Цецка Цачева отиде в затвора в Стара Загора

Министърът на правосъдието Цецка Цачева посети затвора в Стара Загора и се запозна на място с хода на ремонтните дейности, които текат на територията му.

В момента там се изгражда арест, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Той ще отговаря на всички европейски изисквания, като капацитетът му ще е за около 50 задържани лица. Министърът на правосъдието припомни, че Министерството на правосъдието ще продължи политиката на преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно.

Целта е по-оптимално използване на човешкия ресурс по линия на надзорно-охранителния състав и по-добри условия за арестантите.

С  бюджетни средства се извършват мащабни ремонтни дейности и в двете затворнически общежития към затвора – затворническо общежитие от закрит тип „Черна гора” и затворническо общежитие от открит тип „Стара Загора“. Подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, включително изграждане на санитарни възли във всяка килия, баня и умивалня на всеки етаж, както и цялостна подмяна на ел., ВиК и отоплителна инсталация, включват ремонтните дейности в „Черна гора“.

В общежитието от открит тип се разширява сградният фонд, обясни началникът на затвора  старши комисар Иван Карушков. Самият корпус на затвора бе изцяло ремонтиран през 2016 г. с финансирането на Норвежкия финансов механизъм и с доброволния труд на 52-ма лишени от свобода. Изградиха се нов магазин за затворниците, нова фитнес зала и библиотека.

Старши комисар Карушков показа на министъра на правосъдието и новият параклис, построен за нуждите на външни посетители – близки на лишени на свобода, който предстои да бъде открит. Това е четвъртият параклис към затвора я Стара Загора - такива досега функционираха в  корпуса и в двете затворнически общежития.

В двора на затвора е най-големият и единствен по рода си в системата на затворите църковен храм „Св. Николай Чудотворец“, изграден изцяло от дарения.

Министър Цачева посети и най-голямото училище в системата на местата за лишаване от свобода. В средно училище “Поп Минчо Кънчев” през тази учебна година има 187 лишени от свобода, 10 от тях са първокласници. Обучението се извършва по учебни програми пригодени за възрастни, изтърпяващи наказание в местата за лишаване от свобода в две направления – общообразователно и професионално, като изучаваните професии са стругар, оператор в дървообработването и строител-монтажник.

Правосъдният министър се запозна на място и с дейността на държавно предприятие „Фонд затворно дело“. На територията на затвора в Стара Загора се произвеждат мебели и ПВЦ-дограма.

Ветеринари за случая на бруцелоза в Кюстендилско: Има сериозни нарушения

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067109

Ветеринари за случая на бруцелоза в Кюстендилско: Има сериозни нарушенияСериозни нарушения са констатирали от Агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ в Кюстендил след констатирания случай на бруцелоза в с. Вуково, община Бобошево. Това стана ясно по време на днешната епизоотична комисия, свикана от заместник-областния управител Райчо Цветин, предаде БТА. При повторно взимане на проби от овцете от заразения с

Боб Дилън пуска неиздадени свои стари песни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7067080

Боб Дилън пуска неиздадени свои стари песниАмериканският певец Боб Дилън ще пусне неиздадени свои композиции, които първоначално се предвиждало да бъдат включени в култовия му албум "Blood on the Tracks", но в крайна сметка не намерили място в него, предаде Франс прес. След като не събрал ласкави отзиви при излизането си през 1975 г., албумът днес е смятан за значим,

Двама мотористи се блъснаха във Варна, има пострадал

http://www.moreto.net/novini.php?n=382312

За инцидент с два мотора, съобщават от варненската полиция за Moreto.net. На 20 септември, около 20:00 часа, в гр. Варна, на пътен възел «Евксиноград», е възникнала катастрофа. Водачът на мотоциклет «Кавазаки» Д.Д. (30 г.) от Варна, поради движение с несъобразена скорост, губи контрол над МПС и се блъска в мотоциклет «Сузуки», движещ се пред него.

Благотворително бягане в Морската градина в помощ на дечица

http://www.varna24.bg/news/816894.html

Благотворително бягане под надслов "Бягай, за да могат и те!" ще се проведе в Морската ...

Младен Иванич: Русия е за запазване на целостта на Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7067102

Младен Иванич: Русия е за запазване на целостта на Босна и ХерцеговинаМладен Иванич, сръбският член на босненското председателство, заяви днес след срещата на руския външен министър с членовете на председателството, че Сергей Лавров е заявил ясно, че Русия е за прилагане на Дейтънското споразумение, за запазване на целостта на Босна и Херцеговина, но е против демонизирането на Република Сръбска, предаде Танюг.

Издирваната ученичка Силвия е открита мъртва

https://dnes.dir.bg/krimi/izdirvanata-uchenichka-silviya-e-otkrita-martva

Тялото е намерено в парк "Марица" в Димитровград, основната версия е самоубийство

Извънредно! Огнен ад с автобус в София (снимки/видео)

https://petel.bg/Izvanredno--Ognen-ad-s-avtobus-v-Sofiya--snimki-video-__283563

  Автобус се е запалил в столичния квартал "Младост". Превозното средство е избухнало в пламъци близо до бл. 56 в първи микрорайон на кварт...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване