ГЕРБ: Независимостта на България нито идва изненадващо, нито е подарък за българите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066239

ГЕРБ: Независимостта на България нито идва изненадващо, нито е подарък за българитеПарламентарната група на ГЕРБ изпрати до медиите декларация по повод 110 години от обявяването на Независимостта на България. От партията призоваха да помним, че независимостта и правото са избор за една нация.  Ето и цялата декларация: На 22 септември 1908 година, в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново,

Парламентът обяви Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава

https://pik.bg/парламентът-обяви-добрич-и-тутракан-за-градове-на-българската-бойна-слава-news782628.html

Парламентът обяви Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава

Парламентът обяви Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава. Предложението беше прието единодушно със 130 гласа „За“. То е на народните представители от ГЕРБ Пламен Манушев, Цвета Караянчева, Константин Попов, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Александър Сабанов и Даниела Димитрова.

Проекторешението беше одобрено единодушно от Комисията по отбрана вчера. Решения на общинските съвети на Тутракан и Добрич дават началото на инициативата. Тя е подкрепена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в качеството му на ръководител на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.

В мотивите си депутатите заявяват, че Тутраканската и Добричката епопея от септември 1916 г. са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник. Според тях чрез обявяването на Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава ще се отдаде дължимата почит на загиналите и ще се удовлетвори желанието на гражданите да се върне паметта на българите за тези славни събития.

Министър Петя Аврамова е поканила Николай Нанков за зам.-министър

https://offnews.bg//ikonomika/ministar-petia-avramova-e-pokanila-nikolaj-nankov-za-zam-ministar-688504.html

Новият регионален министър Петя Аврамова се надява предшественикът ѝ на поста Николай Нанков да остане неин заместник. Това обяви тя в първото си тв интервю след назначението в ефира на БНТ. 

"Мисля, че хора, които са натрупали знания и опит, какъвто безспорно Николай Нанков – той е от дълги години в министерството, бил е заместник-министър, министър на регионалното министерство. Смятам, че такива хора трябва да бъдат включени в работата там, където те са натрупали знание и опит. Аз лично бих се радвала и за мен ще бъде много ценно да ползвам неговите знания и опит. И той ще бъде един от стълбовете в министерството, ако приеме тази възможност да остане заместник-министър", каза Аврамова.

След това уточни, че все още няма окончателно решение по въпроса.

Аврамова обеща ведомството ѝ да работи усилено за развитието на Северна България.

"Ще продължим ускорената работа по реализиране на автомагистралите, които са заложени в програмата и на министерството, и на правителството . АМ „Хемус“ безспорно е един обект, който трябва да бъде завършен. Това е автомагистрален участък, който е важен за Северна България. Когато говорим за балансирано развитие на регионите, трябва да го изпълним със съдържание и това е една от мерките Северна България да има магистрала. Всички виждаме, че в Южна България АМ „Тракия“ изигра своята роля. Тя се развива много по-ускорено и много по-бързо, много по-успешно. Така че трябва да работим за Северна България", каза тя.

Според Аврамова до 2024 година АМ „Хемус“ ще бъде завършена.

"За мен е изключително важен и пътят Видин-Ботевград – скоростен път, който свързва и би трябвало да свърже в бъдеще „Дунав мост 2“ с АМ „Хемус“, АМ „Тракия“ и АМ „Струма“ – изключително важен път за Северозападна България. Разбира се, няма как да не отчетем и работата, която предстои и за завършването на АМ „Струма“. Важен е и пътят от автомагистралата от Видин, от Русе до Велико Търново, Черно море. Изброявам един магистрален пръстен, който трябва да бъде реализиран в страната ни, в държавата, за да може да се пътува удобно и безопасно по пътищата", добави тя.

 

Форум на дами предприемачи от България и Нидерландия може да бъде проведен във Варна

http://varnautre.bg/2018/09/21/90792/%d1%84%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bc-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8

Форум на дами предприемачи от България и Нидерландия да бъде проведен във Варна. Около тази идея се обединиха кметът на града Иван Портних и Н. Пр. Беа тен Тъшър, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия у нас, по време на среща в Община Варна. Кметът подчерта, че подобен форум би се радвал на голям […]

Трима, сред които белгиец и ирландка, ранени при катастрофа край Каблешково

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066214

Трима, сред които белгиец и ирландка, ранени при катастрофа край КаблешковоТрима души, между които белгиец и ирландка, са пострадали в катастрофа по пътя Порой-Каблешково, инцидентът е станал на 20 септември около 11 ч. , съобщиха от полицията. Двамата чужденци пътували в УАЗ, управляван от  70- годишен българин. Излизайки от земен път на асфалтовия той отнел предимството и блъснал странично с предната си част правомерно

Незабавна оставката на Младен Маринов искат от БОЕЦ

https://frognews.bg/novini/nezabavna-ostavkata-mladen-marinov-iskat-boets.html

Назначаването на Младен Маринов за министър на вътрешните работи възмути и накара гражданска организация незабавно да поиска оставката му. БОЕЦ искат махането на Маринов, заради лъжа.

Нинова: У нас Борисов подкрепя Орбан, а в Европа подкрепя каквото кажат началниците

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/21/3314771_ninova_u_nas_borisov_podkrepia_orban_a_v_evropa/?ref=rss


Смятате ли, че е нормално един министър-председател да лъже пред всички български граждани (само да припомня, че е единственият премиер, осъден от Елена Йончева за лъжа)? Днес Борисов излъга, че евродепутатите ни са гласували за санкциите срещу Унгария.<br /><br />Това написа в своя профил във "Фейсбук" лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя реагира на изказване на премиера от вчера, който обяви, че Нинова и Румен Радев казват, че застават зад правителството на Виктор...

Хиляди мотористи ще преминат по софийските улици в събота

http://www.cross.bg/motoristi-gymi-subota-1584404.html

/КРОСС/ Предстои най-мащабното моторно шествие за годината. 3000 мотористи за пореден път ще кръстосат улиците на София в събота вечерта, в памет на загиналите водачи на мотоциклети. Събитието се провежда вече четири години и цели да напомни на участниците в движението, че трябва да бъдат внимателни и толерантни към шофьорите на две гуми. Мероприятието е съгласувано със Столичната община и СДВР. Те ще обезопасят трасето. Участник в събитието сподели в ефира на "Здравей, България", че в последните години забелязва напредък в културата на мотористите.  „Нашето желание е да се разбере, че мотоциклетистът, пешеходецът, шофьорът на камиона и всички останали са заедно част от пътната система”, коментира автопилотът Крум Дончев. Шофьорите на две гуми допълниха още, че основната грешка на водачите на автомобили е, че не гледат в огледалата.

На първо четене: Сирачета без право на наследствена пенсия ще получават помощи

https://offnews.bg//politika/na-parvo-chetene-siracheta-bez-pravo-na-nasledstvena-pensia-shte-polu-688500.html

Децата с един или двама починали родители, които нямат право на наследствена помощ ще получават месечни помощи.

Това решиха на първо четене депутатите с приемането на промени в Закона за семейните помощи за деца.

Новата месечна помощ е насочена  към децата, чиито починал родител е нямал изискуемия осигурителен стаж за наследствена пенсия. Тя ще се получава от децата до 20-годишна възраст за целта обаче те ще трябва редовно да посещават 
детска градина и училище, както и да са преминали задължителните имунизации и профилактични прегледи.

Около 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. За целта в бюджета за догодина ще бъдат отделени 4 млн. лева допълнително. Персоналните помощи, които са били отпуснати на такива деца тази година, ще продължават да се изплащат до началото на 2019 година, когато новата помощ ще започне да се изплаща.

Ако детето има един починал родител, помощта ще се изплаща на другия, а ако е кръгло сираче - ще се предоставя на настойника му. Правителството предвижда помощта да може да се получава от баби и дядовци, или от семейства, които се грижат за детето. Условие в този случай е семейството да не получава месечна помощ за отглеждането на детето.

Помощта ще се отпуска след доходен тест.

Китай заплаши САЩ заради санкции срещу Русия

http://www.transmedia.bg/2018/09/21/%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%88%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89/

 

Китайските власти предупредиха САЩ, че ще „понесат последствията“, ако не оттеглят вторичните санкции за покупка на руски оръжия, които за пръв път наложиха вчера, предаде Би Би Си.

Вашингтон обяви снощи решението си заради покупката на 10 руски изтребителя Су-35 и ракетни комплекси С-400 от компанията „Рособоронекспорт“. Аргументът е, че Китай нарушава санкциите, наложени от САЩ заради руските действия в Украйна и предполагаемата намеса в изборите.

Засегнати са Отделът за разработка на оборудване към ключова агенция на Китайската комунистическа партия, свързана с отбраната, и ръководителят му Ли Шънфу. Всички техни активи в САЩ са замразени, а на американските граждани се забраняват бизнес отношения с тях. Отделът няма да има достъп до американската финансова система, нито ще получава разрешения за доставка на американско оборудване.

В същия „черен списък“ влязоха още 33-ма руски граждани и организации, свързани с въоръжените сили или разузнаването на Русия. Именно с „вторичните“ си санкции срещу Китай обаче САЩ създадоха прецедент, тъй като за пръв път наложиха санкции на „трети страни“ заради сътрудничество в отбранителната сфера с Русия. Решението се позовава на приетия през август миналата година закон CAATSA, чието пълно име се превежда като „Закон за противопоставяне на враговете на Америка чрез санкции“. Той влезе в сила преди около година.

Китай, който по редица въпроси е съюзник на Русия в Съвета за сигурност на ООН и в други формати, не е налагал подобни санкции и бе част от руските военни учения „Восток-18“ – най-големите в най-новата руска история – в началото на месеца. Кореспондент на Би Би Си отбелязва, че вчерашната мярка на САЩ вероятно само ще засили сътрудничеството в отбраната между Пекин и Москва.

Острата реакция на Китай бе съпроводена и от тази на Русия. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза, че Белият дом „глупаво си играе с огъня“, а санкционните му списъци „все повече се дублират един друг“, но ситуацията „в края на краищата може да стане опасна“.

В действителност немалка част от имената на руски граждани и компании в списъка вече са попадали под американски санкции – например „Вагнер“ (най-голямата частна военна компания в Русия), Агенцията за интернет изследвания (известна като Фариката за тролове) и две компании на свързвания с Путин бизнесмен Евгений Пригожин (Concord Catering и Concord Management), чието име се асоциира според някои публикации и с „Фабриката“, и с „Вагнер“. Причината за дублирането е, че те биват санкционирани по повече от един американски закон.

Същото се отнася за директора и зам.-директора на Главното разузнавателно управление (ГРУ), Игор Коробов и Сергей Гизунов, на когото вече е наложена забрана за пътуване до САЩ, а активите им са замразени.

Вчера в списъка бяха добавени 12-те руски граждани, обвинени в САЩ в намеса в изборите от 2016 г. и смятани за офицери от ГРУ.

САЩ настояват, че мерките, наложени на Китай, са насочени единствено срещу Москва. Същевременно решението идва в момент на силно напрежение между Вашингтон и Пекин, които на практика започнаха търговска война с размяна на наказателни мита.

Британски министър: Ще има Брекзит без споразумение, ако ЕС не отстъпи за ирландската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066206

Британски министър: Ще има Брекзит без споразумение, ако ЕС не отстъпи за ирландската границаВеликобритания ще напусне Европейския съюз без споразумение, ако неговите лидери не смекчат позицията си относно ирландската граница, каза пред Би Би Си министърът на транспорта Крис Грейлинг, цитиран от Ройтерс и БТА. Лидерите на ЕС твърдо предупредиха премиерката Тереза Мей вчера, че ако не отстъпи по въпросите на търговията и ирландската

Брюксел чака мнение от София за поведението на "Трансгаз" от Румъния

http://clubz.bg/73497-bryuksel_chaka_mnenie_ot_sofiq_za_povedenieto_na_transgaz_ot_rumyniq

Еврокомисията иска да чуе становището на България и на други заинтересовани страни за поетите от румънската компания "Трансгаз" ангажименти във връзка с опасенията относно свободния приток на газ.

Това става ясно от разпространено днес съобщение на ЕК. Целта на ангажиментите е да стане възможен износът на природен газ за други страни членки на ЕС, най-вече България и Унгария.

За какво става дума

"Потребителите на природен газ в цяла Европа трябва да се ползват от преимуществата на един равнопоставен и конкурентоспособен единен европейски енергиен пазар. Ние проверяваме дали предложенията на "Трансгаз" ще насърчат свободния приток на природен газ към пазарите в Южна Европа на конкурентни цени, по-специално при свързването на Румъния със съседите й България и Унгария. Искаме да чуем мнението на заинтересованите страни, преди да вземем каквото и да било решение", заяви комисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

След разследване, започнало през юни 2017 г., ЕК се опасява, че "Трансгаз" - контролираният от държавата румънски оператор на газопреносната инфраструктура, може да е нарушил правилата на ЕС за конкуренцията чрез ограничаване на износа на природен газ от северната ни съседка. "Трансгаз" е румънският аналог на българската "Булгаргаз".

Антитръстовото разследване проверява дали румънската компания е прилагала стратегия за ограничаване на износа на газ от Румъния към други страни членки по няколко начина, в т.ч. чрез използването на такси за пренос чрез интерконекторни връзки, недостатъчно инвестиции; отлагане на изграждането на нужната за износ на газ инфраструктура и необосновани технически аргументи като претекст за спиране или оправдаване на закъснения при износ.

Това противоречи на целите на ЕС в сферата на енергетиката за европейски вътрешен пазар за природен газ. Подобно поведение – ако има такова – нарушава европейските правила за конкуренцията, които забраняват злоупотребата с водеща позиция на пазара.

Ангажиментите на "Трансгаз"

Поради опасенията на ЕК, "Трансгаз" предложи да поеме ангажименти, които биха позволили за първи път износа на значим от търговска гледна точка експорт от Румъния. Ето какво предлага компанията:

- увеличаване на капацитета за износ от 0.1 милиард на 4 милиарда кубика годишно на точките, където се намират интерконекторите с България и Унгария, и гарантиране на количество като минимален твърд капацитет, който не може да бъде нарушаван;

- гаранция, че предложението за тарифите до румънския национален енергиен регулатор АНРЕ няма да допуснат дискриминация между износа и вътрешните тарифи;

- въздържане от използването на каквито и да било други средства за нарушаване на износа.

Тези ангажименти остават в сила до края на 2025 г. и специален попечител ще има задачата да наблюдава изпълнението им.

След като получи мненията на всички заинтересовани страни, Брюксел ще реши дали тези ангажименти означават, че са предприети мерки заради изразените опасения.

ЕК има правото да реши те да имат законова сила за "Трансгаз" в съответствие с антитръстовите правила на ЕС. Ако ангажимените бъдат нарушени, Комисията може да наложи глоба в размер на 10% от оборота на компанията. При това няма да има необходимост от доказване, че са нарушени европейските антитръстови регулации.

Що е то "Трансгаз"?

Румъния е третият най-голям производител на природен газ в ЕС след Холандия и Великобритания. Тя има значителни залежи, сред които наскоро откритите в Черно море. В момента за участниците в пазара има само ограничени капацитети за износ.

"Трансгаз" е единственият оператор на газопреносната мрежа в Румъния, която включва и интерконекторите по границите със съседните страни.

Еврокомисията започна разследване на поведението на "Трансгаз" през юни 2017 г. Този месец компанията бе информирана за опасенията на Брюксел. Разследването започна след инспекции в страната през лятото на 2016 г.

Член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) и член 54 от Споразумението за европейското икономическо пространство забраняват злоупотребата с водеща позиция, която може да засегне търговията и да попречи или ограничи конкуренцията.

Именно по тази причина през май т.г. ЕК вече наложи задължения със законова сила на руския гигант "Газпром".

Същевременно ЕК разследва подобни нарушения и в сферата на електроенергията. Става дума за възможни ограничения на капацитета по връзката между Западна Дания и Германия.

22 септември - Ден без автомобили във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=382239

Жителите и гостите на Варна ще имат възможност да се разходят пеша или с велосипеди и да се включат в организираните прояви по повод Деня без автомобили във Варна -22 септември, съобщиха организаторите за Moreto.net. Затворена зона за пешеходци: бул.

Четирима са обвиняеми за обира в Роженския манастир

https://offnews.bg//temida/chetirima-sa-obviniaemi-za-obira-v-rozhenskia-manastir-688502.html

Четирима са привлечени като обвиняеми за опита за обир в Роженския манастир на 18 септември.

Двама от тях са непълнолетни, на 16 и 17 години, съобщи прокурор Весела Стоилова, говорител на Окръжната прокуратура в Благоевград, цитирани от БНТ.

Срещу тях са повдигнати обвинения за грабеж и кражба, както и унищожаване на 16 охранителни камери в манастира. Срещу един от тях е повдигнато и обвинение за притежаване на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. При претърсване в дома му е намерен газов пистолет, преработен в боен. Четиримата са задържани за 72 часа.

Днес в Районния съд в Сандански ще се гледа мярката за неотклонение на четиримата, като наблюдаващият прокурор ще иска налагането на най-тежката мярка задържане под стража.

След опита за грабеж в манастира бяха задържани още три лица за 24 часа. Възможно е по време на досъдебното производство да бъдат привлечени като обвиняеми и други, съпричастни към деянието, допълни прокурор Стоилова.

Двама тийнейджъри опитали да оберат Роженския манастир

https://offnews.bg//temida/dvama-tijnejdzhari-opitali-da-oberat-rozhenskia-manastir-688502.html

Четирима души са привлечени като обвиняеми за опита за обир в Роженския манастир на 18 септември.

Двама от тях са непълнолетни, на 16 и 17 години, съобщи прокурор Весела Стоилова, говорител на Окръжната прокуратура в Благоевград, цитирани от БНТ.

Срещу тях са повдигнати обвинения за грабеж и кражба, както и унищожаване на 16 охранителни камери в манастира. Срещу един от тях е повдигнато и обвинение за притежаване на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. При претърсване в дома му е намерен газов пистолет, преработен в боен.

Четиримата са задържани за 72 часа.

Днес в Районния съд в Сандански ще се гледат мерките им за неотклонение, като наблюдаващият прокурор ще иска налагането на най-тежката мярка задържане под стража.

След опита за грабеж в манастира бяха задържани още трима души за 24 часа. Възможно е по време на досъдебното производство да бъдат привлечени като обвиняеми и други, съпричастни към деянието, допълни прокурор Стоилова.

Яра Бубнова е новият директор на Националната галерия

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/09/21/3314762_iara_bubnova_e_noviiat_direktor_na_nacionalnata/?ref=rss


Изкуствоведът Яра Бубнова е новият директор на Националния музеен комплекс – Националната галерия, съобщи тя по време на откриването на изложбата на художника Чавдар Петров в "Квадрат 500", цитирана от вестник "Сега".<br /><br />Яра Бубнова е родена в Москва през 1961 г. и завършва висшето си образование в Московския държавен университет "М. В. Ломоносов" през 1983 г., специалност "История на изкуството". След това се мести да живее в...

Каква ще е цената и има ли подходящ терен за изграждане на нова Съдебна Палата във Варна?

http://varnautre.bg/2018/09/21/90788/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%b5-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%85%d0%be%d0%b4%d1%8f%d1%89-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b5

Каква ще е цената и има ли подходящ терен за изграждане на нова Съдебна Палата във Варна? Този въпрос ще дискутират на съвместна среща – работно заседание членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с варненски магистрати, които от 2013 година насам алармират за спешната нужда от строеж на нова сграда, стана ясно на […]

Парламентът одобри на първо четене нова семейна помощ за деца без право на наследствена пенсия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/21/3314761_parlamentut_odobri_na_purvo_chetene_nova_semeina/?ref=rss


Парламентът одобри единодушно на първо четене нова семейна помощ за деца без право на наследствена пенсия. Това стана чрез промени в Закона за семейните помощи, съобщава "Фокус". За новата помощ ще са необходими допълнителни 4 млн. лв.<br /><br />Промените в Закона за семейните помощи за деца обхващат децата, които нямат право на наследствена пенсия заради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител. Измененията предвиждат от първи януари догодина...

СЛЕД ЕКШЪНА В ТРАМВАЯ: Пиян ли е бил мъжът, налетял на полицаи

https://pik.bg/след-екшъна-в-трамвая-пиян-ли-е-бил-мъжът-налетял-на-полицаи-news782578.html

СЛЕД ЕКШЪНА В ТРАМВАЯ: Пиян ли е бил мъжът, налетял на полицаи

Видео, показващо поредния случай на агресия в градския транспорт в София, предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. Свидетел на скандал между нередовен пътник и контрольори заснел клипа, на който се вижда как мъжът без билет влиза в конфликт и с полицейския екип на място.

Екшънът се разиграл на спирка на трамвай номер 8 в квартал „Люлин”. Нередовният пътни първо опитал да избегне проверката, като слязъл от трамвая, изблъсквайки една от контрольорките. След това бил спрян за проверка на личната карта от полицаи на мястото, но отказал да представи документ за самоличност, разказа пред камерата на „Здравей, България” Петър Ройдев, един от инспекторите, станал свидетел на случилото се.

Той твърди, че мъжът бил видимо изнервен и лъхал на алкохол. "Не знам дали е пил, по-скоро ми приличаше на човек, на когото му викат махмурлия", коментира той.

Гратисчията отново опитал да измъкне и тогава униформените го задържали и опитали да му сложат белезници. Мъжът обаче започнал да се дърпа, след което казал, че полицаят му е причинил наранявания. Извикан бил и екип на Спешна помощ. Лекарите категорично заключили, че няма упражнено насилие над нередовния пътник и той бил отведен в 9-о РПУ.

Съставени са му два акта – за липса на документ за самоличност и за неизпълнение на полицейско разпореждане. Проверка показала, че не е употребил алкохол.

Игнат Канев: „Бих запитал успелите българи, кога за последен път са били в Родината?”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066231

Игнат Канев: „Бих запитал успелите българи, кога за последен път са били в Родината?”„Бих запитал успелите българи в чужбина, кога за последен път са били в Родината? Лично за мен, България винаги е била много голяма, покрай нея и аз навсякъде съм се чувствал голям! България за мен е всичко!”. Това заяви в Русенския университет „Ангел Кънчев” канадският бизнесмен и меценат от български произход Игнат Канеф.

Главният архитект на Варна: Аспарухов парк може да стане по-хубав от Морската градина

http://varnautre.bg/2018/09/21/90786/%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%83%d1%85%d0%be%d0%b2

Аспарухов парк може да стане по-хубав от Морската градина във Варна, тъй като съдържа в себе си една атакция – Аспаруховият вал, паметник от национално значение. Това съобщи главният архитект на Община Варна Виктор Бузев на вчерашната комисия по “Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места”, предаде репортер на […]

Ердоган се срещна с депутати от иракския парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066232

Ердоган се срещна с депутати от иракския парламент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие в президентския комплекс в Анкара тюркменски депутати от иракския парламент, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. Срещата, състояла се вчера, продължи един час и 20 минути. Не са известни подробности от разговорите. На срещата с депутатите от иракския Съвет на представителите присъства и

Деца без родител и без наследствена пенсия ще получават месечна помощ

https://www.mediapool.bg/detsa-bez-roditel-i-bez-nasledstvena-pensiya-shte-poluchavat-mesechna-pomosht-news284105.html

Деца с един или двама починали родители от началото на следващата година ще получават месечна помощ, решиха в петък депутатите с приети на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца. Условието е те да нямат право на наследствена пенсия поради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител. Помощта цели да гарантира достъп до финансова помощ при равни условия за всички деца без право на наследствена пенсия. Новата месечна помощ ще може да се получава и с другите видове месечна помощи за деца по закона, разясни зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова. Тя уточни, че се предвижда за лицата, на които е отпусната новата помощ, да бъде прекратена персоналната пенсия като ще има период на адаптация. Ще са нужни около 4 млн.лв, вече са разчетени в бюджета на НОИ, поясни Ангелова. По думите й, тези промени са и първата стъпка за извеждане на всички нехарактерни за ДОО плащания към системата на социалното подпомагане. Трансферът от министерството на финансите към ДОО ще бъде редуциран и ще има ясна оценка кой колко плаща за системата, подчерта и председателят на социалната комисия Хасан Адемов. Като вид семейна помощ новата месечна помощ ще отговаря на условията и принципите, на които се основава семейното подпомагане както по отношение на условията за достъп, така и по отношение на определянето на размера й. Парите ще се предоставят на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето. Те, както и детето, следва да живеят постоянно в страната. Детето, освен да няма право на наследствена пенсия, не трябва и да е настанено за отглеждане извън семейството по реда на Закона за закрила на детето. Изисква се също то редовно да посещава подготвителните групи в детските градини или в училищата за задължително предучилищно образование. До завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, редовно да посещава училище, да има направени всички задължителни имунизации и профилактични прегледи съобразно възрастта и здравословното му състояние, са други от изискванията. По данни от Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението към 23 февруари 2018 г. общият брой на децата до 20-годишна възраст с един жив родител е 29 992, 664 са децата с двама починали родители.  По данни на НОИ към 31 декември 2017 г. 22 099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии.  Децата, чиито починали родители не са придобили необходимия осигурителен стаж, нямат право на наследствена пенсия. За тях Кодексът за социално осигуряване и подзаконовата уредба предвиждат възможност за отпускане на персонална пенсия, но има сериозно ограничително условие - годишният доход на член от семейството да е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца преди искането на пенсия, обяснява предложението си още вносителят. Например, размерът на гарантирания минимален доход до края на 2017 г. е 65 лв., а от 2018 г. е 75 лв. Това е сериозно ограничение, поради което, пак според НОИ, към 31 декември 2017 г. само 2693 деца до 20-годишна възраст получават персонални пенсии. При обсъждането на текстовете Георги Гьоков изрази положителното отношение на левицата, но настоя за разписване на автоматичен механизъм за размера на помощта - 50 на сто от линията на бедността, например. Социалистите искат и да отпадне подоходният критерий. Севим Али заяви също подкрепа на ДПС за законопроекта, особено за изискването детето да посещава задължително детска градина или училище като условие за получаване на помощта. Парламентарната група на движението си запазва правото да предложи промени между двете четения.  

Гигантски шаран от 31,5 кг бе уловен край София

http://www.varna24.bg/news/816802.html

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира ...

Стимулират икономическото развитие на община Варна, вижте как

http://www.varna24.bg/news/816806.html

Съветниците единодушно дадоха своето съгласие за приемане на Наредба за привличане и насърчаване на ...

Стартира кампания срещу неправомерното паркиране на тротоарите в близост до площадки и градини

http://varnautre.bg/2018/09/21/90784/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%bd

Сдружението „Безопасни детски площадки“ започна кампания за осигуряване на безпрепятствен достъп и движение по тротоарите, които водят или са в близост до детски градини, училища и площадки за игра. „Освободете тротоарите“ е надсловът на инициативата, която продължава до 12 октомври, съобщава БНР. „Опасно е за децата, опасно е за родителите, опасно е за всички“, казва […]

Корнелия Нинова: Борисов лъже пред всички български граждани

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066229

Корнелия Нинова: Борисов лъже пред всички български граждани
„Смятате ли, че е нормално един министър-председател да лъже пред всички български граждани?“ Това попита председателят на НС на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. Тя припомни, че Борисов е единственият премиер, осъден от Елена Йончева за лъжа. „Борисов излъга, че евродепутатите ни са гласували за санкциите срещу Унгария.

Какво бе решено от евролидерите на срещата на върха в Залцбург?

http://www.cross.bg/vurha-yngariya-sreshta-1584401.html

/КРОСС/ Неформалната среща на върха в Залцбург приключи с опит да се сближат позициите по два основни въпроса – спирането на мигрантския натиск и брекзита, който трябва да се случи на 29 май догодина. По първия въпрос ще има среща на върха с Египет, за да се постигне със Северна Африка споразумение за недопускане на мигранти подобно на споразумението с Турция. Не всички държави обаче одобряват разширяването на „Фронтекс” и виждат опасност за суверенитета си. Преговорите с Великобритания продължават и през октомври, за да се реши въпросът с ирландската граница и икономическото сътрудничество, което според председателя на Европейския съвет Доналд Туск няма да проработи във варианта, предложен от Тереза Мей. Ако се постигне съгласие, ще има среща на върха през ноември за окончателното оформяне на споразумението за излизане на обединеното кралство от съюза. Особеното при неформалните срещи на върха е, че те не приключват с декларации и конкретни документи а служат за оформяне на политики след консултации. Дали тази среща е послужила за сближаването на позициите по тези спорни за съюза въпроси предстои да видим в следващите месеци. На срещата на върха не се обсъждаха санкциите срещу Унгария, но българската позиция в подкрепа на страната стана повод премиерът Бойко Борисов да отговори на критиките на президента и опозицията

Как България сама се вкара в Б-отбора на ЕС

https://www.actualno.com/viewpoint/kak-bylgarija-sama-se-vkara-v-b-otbora-na-es-news_695900.html

Още с идването си на власт през 2009 година ГЕРБ и лично партийният лидер Бойко Борисов гръмко прокламираха, че те са европейската партия в България. Опитът да убедят населението стигна дотам, че Европа дори бе вписана в името на формацията. Целта бе една - на фона на прогнилата от корупция Тройна коалиция и спиращите еврофондове, в България се появи ниша за политически субект, който да обещае на гражданите поне някакво приличие, и то от западен тип. За по-наблюдателните илюзиите приключиха още

Назначиха психиатрична експертиза на Марин льо Пен

https://www.actualno.com/europe/naznachiha-psihiatrichna-ekspertiza-na-marin-lio-pen-news_695899.html

Френски съд разпореди извършването на психиатрична експертиза на лидера на френските националисти Марин льо Пен. Това решение беше взето във връзка с кадрите на екзекуции, извършвани от джихадисти от „Ислямска държава“, които тя помести в своя профил в Twitter. Копие от решението на съда, взето на 12 септември, Марин льо Пен показа в своя профил в Twitter.. Според съда експертизата е необходима, за да се установи дали партийният лидер има някакво психично заболяване и , ако

Юнкер: ЕС и Великобритания са като влюбени таралежи

https://petel.bg/YUnker--ES-i-Velikobritaniya-sa-kato-vlyubeni-taralezhi__283511

Снимка Булфото Европейският съюз и Великобритания трябва да се отнасят един с друг като два таралежа, които са влюбени и не искат да се н...

Мъж нарита до смърт куче

https://petel.bg/Mazh-narita-do-smart-kuche__283510

Снимка Булфото Полицаи от Благоевград са реагирали светкавично на сигнал за проявена жестокост към куче, съобщиха от пресцентъра на МВ...

Първите кестени от планина Беласица вече се предлагат на пазара в Петрич на цена от 4лв.

http://www.struma.com/obshtestvo/purvite-kesteni-ot-planina-belasica-veche-se-predlagat-na-pazara_139568/

От днес на пазара в Петрич вече може да се намерят първите кестени от планина Беласица. Цената на хубавия едър кестенов плод се предлагаше от търговците в южния град на цена от 4 лв. По дребния плод вървеше на цена от 3 до 3,50 лв.

Това са първите плодове, който според търговците тази година са подранили с около 15 дни. Традиционно беритбата на кестени започва в първите дни на октомври, но тази година то е започнало от 17 септември.

Реколтата според местните берачи ще бъде...

Продължава

Индексите на "Уолстрийт" записват нови рекорди

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-Уолстрийт-записват-нови-рекорди_l.a_i.765186_at.1.html

Dоw Јоnеѕ Іnduѕtrіаl Аvеrаgе и Ѕ&Р 500 пocтaвиxa нoви peĸopди в чeтвъpтъĸ, пишe Тhе Wаll Ѕtrееt Јоurnаl. Индeĸcът нa cинитe чипoвe пoдcĸoчи c нaд...

Няма законов механизъм личен лекар да заяви, че не може да работи с даден пациент

http://www.moreto.net/novini.php?n=382269

Няма законов механизъм, по който личен лекар може да заяви, че не може да работи с даден човек и е добре той да не е в неговата пациентска листа". Това заяви в предаването „Преди всички“ доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Караянчева: Имаме широки перспективи за развитие на връзките с Азербайджан (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066219

Караянчева: Имаме широки перспективи за развитие на връзките с Азербайджан (Снимки) България подкрепя задълбочаването на диалога между ЕС и Азербайджан, включително постигането на ново Всеобхватно споразумение между тях, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказване пред парламента на Азербайджан. Председателят на българския парламент участва в Баку в тържествено заседание на Азербайджанския парламент,

Цитат на деня: В нашата работа имаме готовност да се хвърлим във всяка ситуация, без да мислим много

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/09/21/3314692_citat_na_denia_v_nashata_rabota_imame_gotovnost_da_se/?ref=rss


В нашата работа имаме готовност да се хвърлим във всяка ситуация, без да мислим много. <br /><br />С тези думи новият вътрешен министър Младен Маринов обясни пред "Нова телевизия" каква е мотивацията му да заеме поста. Вчера той положи клетва като министър, като зае мястото на Валентин Радев.<br /><br />Според Маринов новата му позиция е продължение на кариерното му развитие. По думите му той ще продължи да работи в диалог с всички, както го е правил, докато е...

Решиха: Превръщат подводница "Слава" в музей

http://www.varna24.bg/news/816799.html

На днешното заседание съветниците от ПК "Собственост и стопанство“ дадоха своето съгласие да ...

„Алтернатива за Германия“ вече втора по сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066225

„Алтернатива за Германия“ вече втора по силаЗа първи път германската популистка партия „Алтернатива за Германия“ е втора сила в страната според последните проучвания на общественото мнение. Тя изпревари социалдемократите и достигна най-добрият си резултат до сега – 18%. Управляващата коалиция в Германия губи все повече доверието на гражданите.

Първият сняг ще падне до седмица, сочи прогноза

https://www.actualno.com/society/pyrvijat-snjag-shte-padne-do-sedmica-sochi-prognoza-news_695896.html

Последният работен ден от тази седмица ще бъде слънчев, с дневни температури до 30 градуса. Сутринта и вечерта термометрите ще показват между 8 и 13 градуса. Най-хладно ще е в северозападната част на страната в триъгълника София-Плевен-Видин, съобщи Нова тв. По Черноморието ще бъде слънчево със слаб вятър. Температурите през деня ще достигат 24-25 градуса. Вълните в морето ще бъдат с височина на вълните около 1 метър. Слънчево, но прохладно със слаб източен вятър очаква хората в планините. В п

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДВР със спешни новини за движението по пътищата през трите празнични дни

https://pik.bg/извънредно-в-пик-tv-сдвр-със-спешни-новини-за-движението-по-пътищата-през-трите-празнични--news782583.html

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДВР със спешни новини за движението по пътищата през трите празнични дни

СДВР разкрива мерките за движението по пътищата през трите почивни дни.

"Основните направления, по които ще имаме екипи на Пътна и охранителна полиция са първокласните пътищата и пътищата от втоространната част на републиканската мрежа, както и автомагистралите. За целта днес от следобедните часове ще започнем насищане на пътната мрежа с тези екипи на Пътна полиция.

Основно внимание ще бъде насочено към ГКПП-тата, които граничат с република Гърция и пътната мрежа към Велико Търново, където ще бъдат тържествата в утрешния ден. 

За територията от останалата част на страната също сме предвидили екипи, които да подпомагат движението", обясниха от СДВР. 

Ужаси на новото летище в Истанбул

https://dnes.dir.bg/svyat/uzhasi-na-novoto-letishte-v-istanbul

Нечовешки условия на труд и спане, побоища и арести под охраната на танкове

Ужаси на новото летище в Истанбул

https://dnes.dir.bg/na-fokus/uzhasi-na-novoto-letishte-v-istanbul

Нечовешки условия на труд и спане, побоища и арести под охраната на танкове

Шестима тийнейджъри се биха в училище, единият е в болница

https://offnews.bg//112/shestima-tijnejdzhari-se-biha-v-uchilishte-ediniat-e-v-bolnitca-688501.html

Шестима 16-годишни тийнейджъри се сбиха в училище в Благоевград.

Единият от тях е пострадал - той е откаран в болницата в града с комоцио и охлузни рани по главата, ръцете и краката, съобщи полицията.

Сигналът за сбиването в двора на училище бил подаден в 12:40 часа в четвъртък във Второ районно управление на МВР-Благоевград.

Пристигналите на място полицаи установили, че скандалът избухнал между две момчета от Разлог и Благоевград и други четирима 16-годишни - трима от Благоевград и един от с. Самуилово, община Петрич.

В резултат на инцидента, без опасност за живота, е пострадал младежът от Разлог, който е настанен за лечение в МБАЛ-Благоевград с комоцио и охлузни рани по главата, ръцете и краката.

Уведомена е Районна прокуратура-Благоевград.

Работата по случая продължава.

Шестима ученици се биха в училище, единият е в болница

https://offnews.bg//112/shestima-uchenitci-se-biha-v-uchilishte-ediniat-e-v-bolnitca-688501.html

Шестима 16-годишни тийнейджъри се сбиха в училище в Благоевград.

Единият от тях е пострадал - той е откаран в болницата в града с комоцио и охлузни рани по главата, ръцете и краката, съобщи полицията.

Сигналът за сбиването в двора на училище бил подаден в 12:40 часа в четвъртък във Второ районно управление на МВР-Благоевград.

Пристигналите на място полицаи установили, че скандалът избухнал между две момчета от Разлог и Благоевград и други четирима 16-годишни - трима от Благоевград и един от с. Самуилово, община Петрич.

В резултат на инцидента, без опасност за живота, е пострадал младежът от Разлог, който е настанен за лечение в МБАЛ-Благоевград с комоцио и охлузни рани по главата, ръцете и краката.

Уведомена е Районна прокуратура-Благоевград.

Работата по случая продължава.

3-годишно момченце подкара кола и премаза баба си в Благоевградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066211

3-годишно момченце подкара кола и премаза баба си в Благоевградско3-годишно момченце е запалило кола и блъснало 63-годишната си баба в махала "Хайдушка" на Благоевградското село Лешко. Инцидентът е станал снощи около 19:00 ч.. Детенцето било при баба си и дядо си на вилата. Докато си играело в двора, който е с наклон, незабелязано влязло в колата на дядо си "Тойота Корола".

Домашните любимци страдат от пристрастяването на хората към смартфоните

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066212

Домашните любимци страдат от пристрастяването на хората към смартфоните

От пристрастяването към смартфоните страдат не само човешките отношения, но и отношенията на хората с техните домашни любимци, в частност отношенията с кучетата, пише британския в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Кучетата може да се натъжат, когато техните собственици фокусират по-голямата част от вниманието си върху екрана на смартфона си.

Ето го тайното имение на Плевнелиев в разложкото село Баня

http://www.struma.com/obshtestvo/eto-go-tainoto-imenie-na-plevneliev-v-razlojkoto-selo-banya_139567/

В затворения комплекс всички сгради са във възрожденски стил

"Бомба е паднала" в огромния луксозен комплекс в края на разложкото село Баня, в който доскоро се покриваше от любопитни очи бившият президент Росен Плевнелиев.

Допреди най-богатият държавен глава да продаде имота преди година, мястото било денонощно охранявано и с жива сила, и с камери, но след смяната на собствеността цялата охранителна система е демонтирана, видя на място екип на "Ретро". Райското кътче се намира на изхода на разложкото село Баня в посока...

Продължава

Ето го тайното имение на Плевнелиев в разложкото село Баня

http://www.struma.com/lyubopitno/eto-go-tainoto-imenie-na-plevneliev-v-razlojkoto-selo-banya_139567/

В затворения комплекс всички сгради са във възрожденски стил

"Бомба е паднала" в огромния луксозен комплекс в края на разложкото село Баня, в който доскоро се покриваше от любопитни очи бившият президент Росен Плевнелиев.

Допреди най-богатият държавен глава да продаде имота преди година, мястото било денонощно охранявано и с жива сила, и с камери, но след смяната на собствеността цялата охранителна система е демонтирана, видя на място екип на "Ретро". Райското кътче се намира на изхода на разложкото село Баня в посока...

Продължава

Uber се готви да купи европейската компания за доставка на храна Deliveroo?

https://www.investor.bg/novini/261/a/uber-se-gotvi-da-kupi-evropeiskata-kompaniia-za-dostavka-na-hrana-deliveroo-268651/

Според източници преговорите все още са в ранен етап, като евентуалната сделка може да достигне няколко милиарда долара

Валентин Радев за първи ден като депутат: Има трима кандидати за главен секретар на МВР

https://pik.bg/валентин-радев-за-първи-ден-като-депутат-има-трима-кандидати-за-главен-секретар-на-мвр-news782627.html

Валентин Радев за първи ден като депутат: Има трима кандидати за главен секретар на МВР

Има трима подходящи за главен секретар на МВР от системата на министерството. Аз избирах между Младен Маринов и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Това заяви в кулоарите на парламента бившия министър на вътрешните работи Валентин Радев през първия си ден като депутат, съобщи репортер на ПИК.

Според него подходящ е и шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски, но последната дума ще има новият министър Младен Маринов.

На въпрос как се чувства отново като депутат Валентин Радев заяви, че няма значение на кое поле си, щом играеш сърцато.

Кражби в Югозапада! Обраха дом в село Капатово, щетите над 10 000 лева, разбиват автомобили

http://www.struma.com/krimi/krajbi-v-yugozapada-obraha-dom-v-selo-kapatovo-shtetite-nad_139566/

Полицейски служители на РУ-Сандански работят по получено съобщение за извършена, за времето от 16:00 часа на 19.09.2018г. до 09:30 часа на 20.09.2018г., кражба на 2 бр. дистронници от лек автомобил „Ауди“, паркиран в парковата зона в гр.Сандански. По случая е образувано досъдебно производство.

В РУ-Петрич е получен сигнал за извършена, за времето от 08:30 часа до 10:00 часа на 20.09.2018г. в с.Капатово, общ.Петрич, кражба на около 4 бр. златни пръстена, около 18 кутии...

Продължава

Отново: Пенсионерка хвърли през терасата 13 000 лева на телефонни измамници

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otnovo-pensionerka-hvyrli-prez-terasata-13-000-leva-na-telefonni-izmamnici-2121409

Пенсионерка от Пловдив стана поредната жертва на ало измамници, като хвърли през терасата си 13 000 лева на мним полицай. Жената била въведена в заблуда по познатия сценарий за подпомагане на полицейска акция. Сигналът за случилото се в понеделник сутрин е подаден едва вчера във Второ районно управ

Места без вода във Варна за днес

http://www.varna24.bg/news/816798.html

Места без вода във Варна за днешния ден: - кв."Кайсиева градина" от 10 до около 16 часа ...

За или против Орбан да сме?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7065662

За или против Орбан да сме?Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Три ареста в Калабрия заради убийството на мафиот, при което беше ранено и българче (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066205

Три ареста в Калабрия заради убийството на мафиот, при което беше ранено и българче (Видео)

В Калабрия започна акция на италианските власти от град Реджо Калабрия по арестуването на трима души, заподозрени за убийството на 21 юли на 39-годишния Фабио Джузепе Джофре. Тогава беше ранено и десетгодишно българско момче, син на съседи на Джофре. По-късно през деня се очаква да бъде дадена пресконференция по случая.

ГЕРБ сваля доверие от кмета на Гърмен

https://dnes.dir.bg/politika/gerb-svalya-doverie-ot-kmeta-na-garmen

Повод за решението е връщането на Минка Капитанова в редиците на ДПС

Парното в София ще поскъпне с около 8% от 1 октомври

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/09/21/3314748_parnoto_v_sofiia_shte_poskupne_s_okolo_8_ot_1_oktomvri/?ref=rss


Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от 1 октомври. Това се препоръчва в експертен доклад, публикуван на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране.<br /><br />Повишението на цената е в резултат на поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ от същата дата с близо 14%. Експертите на регулатора провериха сметките на газовия доставчик и са на мнение, че поскъпването е обосновано.<br /><br />Заради увеличението на цената на...

70 човека от „Напоителни системи“ в Дупница пред съкращение?

http://www.struma.com/obshtestvo/70-choveka-ot-napoitelni-sistemi-v-dupnica-pred-sukrashtenie_139565/

Работещите в "Напоителни системи" в Дупница треперят за своите работни места от няколко дни причината е в упортия слух, че се готви сериозно преструктуриране в държавното дружество. В България има 15 клона, като се очаква те да бъдат редуцирани до 9 или най-много 10, като някои да бъдат закрити и работата им да се поеме от съседните клонове.

В същото време клон "Струма-Места", който е позициниран в Дупница е единственият град, който не е областен център....

Продължава

Новият бул. „Васил Левски“ във Варна ще е готов през пролетта

http://www.moreto.net/novini.php?n=382238

Целият булевард „Васил Левски“ с всички облицовки и довършителни работи ще е готов през пролетта на 2019-та. Това съобщи за Moreto.net зам.-кметът по инженерната инфраструктура Христо Иванов. Към момента в изграждането на новото трасе са поставени 2430 пилота за подпорните стени, изградена е 2100 м дъждовна канализация; 1200 м - битова канализация – 1200 м.

Майките на деца с увреждания канят всички депутати на среща

https://frognews.bg/novini/maikite-detsa-uvrejdaniia-kaniat-vsichki-deputati-sreshta.html

В петък пред палатковия лагер те канят всички 240 депутати на среща и очакват представителите на различните политически партии да поемат ясен ангажимент за изпълнението на исканията ни, съобщи Нова телевизия.

Оръжия и екшън в „Ловен сезон 2018“

https://www.actualno.com/business/oryjija-i-ekshyn-v-loven-sezon-2018-news_695895.html

Броени дни предстоят до началото на изложение „Наслука - лов, риболов, спорт“ Оръжия. Екшън. Яки и високопроходими машини. Всичко от и за офроуда. Сигурни лодки за покоряване на реки и езера. Не, не говорим за холивудска продукция, а за едно събитие, което професионалистите ловци и любителите на природата очакват отдавна. Това е изложение „Наслука - лов, риболов, спорт“, което ще се проведе в Интер Експо Център от 26 до 29 септември. Дни преди да започн

Григор ще защитава честта на Европа срещу Франсис Тиафо

http://www.cross.bg/septemvri-grigor-samo-1584400.html

/КРОСС/ След като зарадва хилядите привърженици на тениса в Чикаго с непринудено поведение, стил, класа и чар, Григор Димитров вече може да мисли само за представянето си на корта. Тази вечер (21 септември) в 21:00 ч. българско време роденият в Хасково тенисист ще брани не само собствената си част, нито тази на родината, а на... целия континент. Димитров е част от отбора на Европа в престижния турнир Лейвър Къп, който се провежда за втора поредна година. Вече е ясен и първият му съперник от Отбора на света. Това е американецът Франсис Тиафо. 20-годишният тенисист е номер 40 в света. С Григор са се срещали веднъж - през август в Канада, когато Димитров победи трудно след 2:1 сета и 2 тайбрека. Схемата на Лейвър Къп не е като на обикновен турнир. За всяка победа се дават точки. В първия ден (21 септември) тимовете ще вземат по 1 за всеки успех, във втория (22 септември) - по две, в третия (23 септември) - по три. Така до края на турнира нищо не е ясно. Всеки ден се играят 3 мача на сингъл и 1 на двойки. Те са във формат 2 от 3 сета, като третият сет е тайбрек до 10 точки. В миналото издание Европа триумфира с 15:9 точки.   В отбора на Григор блестят имената на тенис легенди от най-висока класа - Роджър Федерер, Новак Джокович, Александър Зверев, Давид Гофен, Кайл Едмънд и Жереми Шарди

Домакинът на Пирин чукна 67 години, ден преди гостуването на орлетата в Ловеч

http://www.struma.com/sport/domakinut-na-pirin-chukna-67-godini-den-predi-gostuvaneto-na_139564/

Кирил Христов - Десетката почерпи за рождения си ден, часове преди орлетата да потеглят за поредното си гостуване от първенството, този път в Ловеч.

Човекът, който се грижи за екипировката на първия отбор на Пирин вече повече от 10 години получи поздравления от целия тим, а футболистите му обещаха победа за подарък в днешния мач срещу Литекс.

Десетката е известен и като едни от най- големите фонове на благоевградския клуб, като още в ученическите си години не е пропускал мач...

Продължава

Домакинът на Пирин чукна 57 години, ден преди гостуването на орлетата в Ловеч

http://www.struma.com/sport/domakinut-na-pirin-chukna-57-godini-den-predi-gostuvaneto-na_139564/

Кирил Христов - Десетката почерпи за рождения си ден, часове преди орлетата да потеглят за поредното си гостуване от първенството, този път в Ловеч.

Човекът, който се грижи за екипировката на първия отбор на Пирин вече повече от 10 години получи поздравления от целия тим, а футболистите му обещаха победа за подарък в днешния мач срещу Литекс.

Десетката е известен и като едни от най- големите фонове на благоевградския клуб, като още в ученическите си години не е пропускал мач...

Продължава

Преглед на икономическите теми в печата, 21 септември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-21-септември_l.a_i.765182_at.1.html

"Парното в София поскъпва с 8% от октомври" Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от...

Лавров ще бъде днес на посещение в Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066202

Лавров ще бъде днес на посещение в Босна и Херцеговина

Руският външен министър Сергей Лавров ще бъде днес в Босна и Херцеговина, за да обсъди с ръководството на страната актуални регионални и международни въпроси, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Графикът на Лавров включва редица срещи и мероприятия както в мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина,

И германските училища са зле

http://clubz.bg/73495-i_germanskite_uchilishta_sa_zle

Оплаквания валят и от двете страни: преподавателите са претоварени, а родителите се безпокоят дали децата им усвояват необходимото, не на последно място – при какви условия. По данни на Германския учителски съюз, непопълнените места за тази учебна година са били цели 40 000. За 30 000 е намерено решение по спешност, макар и с хора без нужното педагогическо образование, 10 000 обаче така и са си останали незаети.

Учителите, които са по постовете си, пък изнемогват, защото заради отсъствието на колеги постоянно им се налага да заместват и са към края на силите си. Освен това в такава ситуация не е толкова лесно да се реагира на индивидуалните потребности на децата, още повече, ако класовете по принуда са твърде големи.

Проблемът с кадрите

По данни на фондация „Бертелсман“, през следващите години в Германия недостигащите учители ще бъдат до 35 000. А като основни причини се сочат ръстът в раждаемостта и притокът на мигранти – два фактора, които политиците така и не са предвидили.

Учителите в Германия са на ръба на силите си.

„Очаквам още по-голямо изостряне на проблема в източните провинции и в големите градове, както и в Бавария, Баден-Вюртемберг, Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия“, казва неособено успокояващо председателят на Германския учителски съюз Хайнц-Петер Майдингер. Той няма съмнение, че ако се стигне до заболявания на учители, няма да се намери кой да ги замести. „В крайна сметка потърпевши ще са децата, тъй като няма да има кой да им преподава пълноценно“, признава Майдингер.

„Времената, в които се радвахме на отпадането на един или друг час, отминаха“, казват от своя страна учениците, които се опасяват дали ще излезат от училището достатъчно подготвени. „Ако часовете са по-малко, и материалът ще е по-малко, след което няма да има кога да наваксам“, оплаква се един абитуриент.

Междувременно отделните провинции търсят начини да обърнат тенденцията – в Бавария увеличават местата за студенти с педагогически профил, в Саксония въвеждат премии за тези, които се съгласяват да се насочат към по-малките и отдалечени населени места, в Бранденбург пък разрешават на достигналите пенсионна възраст преподаватели да продължат да работят. Успокояване на ситуацията се очаква обаче едва след 2025 година, прогнозират експертите.

Проблемът с базата

Независимо от продължителната лятна ваканция, в редица берлински училища преподаването в началото на новата учебна година така и не могло да започне навреме – строителните и ремонтните работи не били приключили. В едно от училищата дори се наложило първите уроци да се проведат в парка, тъй като класните стаи били все още твърде прашни. Твърди се и, че някои от учителите трябвало да помогнат за почистването.

В това берлинско училище първият учебен ден преминал в парка, тъй като стаите били прашни.

Иначе като цяло проблемите са сходни – покрити с мухъл стени, капещи покриви, лоша изолация, ронеща се мазилка. Според последните преценки - за санирането на нуждаещите се от това училищни сгради ще са нужни към 48 милиарда евро. Само че – дори общинските власти да правят единствено и само инвестиции в училищата и детските градини, пак ще са нужни седем години, докато се решат всички проблеми в сектора.

При това в никакъв случай не може да се каже, че градовете и общините не инвестират в училищата и детските градини – точно обратното е. Но покрай повишаването на цените в строителството, голяма част от средствата се „изяждат“, посочва банкерът Йорг Цойнер. Административни и планови проблеми също спъвали на свой ред ефективното приложение на инвестициите.

Проблемът с тоалетните

„При нас чистят тоалетните повърхностно, и то само веднъж в седмицата“, разказва една учителка.

Добавя и, че по коридорите, на двора и във физкултурния салон цари хаос. Изразява съмнения, че старите спортни уреди, с които се занимават децата, са достатъчно надеждни, и споделя тревогите на родителите по същия повод.

„Хем са мръсни, хем са повредени“, казва на свой ред един училищен домакин за тоалетните, за които носи отговорност.

Но нямало кой да ги чисти – нито тях, нито масите в стола, целите облепени с дъвки. Спасително се оказало едно нестандартно решение, взето буквално от отчаяние, както признава домакинът: учениците украсили стените на училището със свои рисунки (след предварително почистване) и оттам нататък всички започнали да пазят повече.

„Дъщеря ми избягва да пие вода в училище, за да не ѝ се налага да посещава мръсната тоалетна“, споделя майка, за която това съвсем не е единствената грижа – и при двете ѝ деца (на 9 и на 16 години) постоянно отпадат часове, което носи несигурност дали ще научат това, което им е необходимо.

Видеонаблюдение, специални пропуски и такси за вход

Колкото и да се избягва да се говори за тоалетните, за германските училища очевидно проблемът става все по-сериозен и заема все по-голямо място в медиите. Допитване на благотворителната German Toilet Organization сочи, например, че 70 процента от учениците в Берлин избягват да посещават училищните тоалетни. Родителите пишат петиции, а училищните власти вече се чудят какво да предприемат, за да запазят нещата под контрол. Най-новото – в едно училище в Хесен са въвели такса от 10 цента, а в гимназия във Витен (Северен Рейн-Вестфалия) са раздали електронни пропуски за достъп до тоалетните, иначе вратата не се отваря. Данните се протоколират, целта е - повече контрол, гарантиращ в по-голяма степен чистотата. Училищните власти изтъкват, че всичко е доброволно, а и родителите са доволни: „Важното е тоалетните да са чисти и в ред“.

Видеонаблюдение по входовете на училищни тоалетни също има или пък се имитира – например в едно училище в Бавария, където чиниите постоянно бивали запушвани с тоалетна хартия. Впоследствие се оказало, че камерата е само камуфлаж, но въпреки това е определена като недопустима от органите за защита на личните данни – макар принципно видеонаблюдението в германските училища да не е забранено, ако е достатъчно обосновано. Има и училища, където дори и фалшива камера не слагат – само табела, че има видеонаблюдение, и което вече носело известен положителен ефект.

Д-р Ангел Кунчев: Кога е най-подходящото време за ваксина срещу грип и как да приемаме антибиотиците

https://pik.bg/д-р-ангел-кунчев-кога-е-най-подходящото-време-за-ваксина-срещу-грип-и-как-да-приемаме-анти-news782582.html

Д-р Ангел Кунчев: Кога е най-подходящото време за ваксина срещу грип и как да приемаме антибиотиците

Октомври и ноември са най-подходящите месеци за ваксиниране срещу грипа, за да бъдем защитени през януари, когато нахлува най-сериозната грипна вълна. За предпочитане са четиривалентните ваксини, които струват около 20 лева. Това каза в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той подчерта, че самолечението с антибиотици е изключително опасно. И обясни, че през предстоящата зима ще ни атакуват четири щама на грипа.

„Не съм убеден, че всички трябва да пият витамини през целия сезон. При добро и балансирано хранене, с достатъчно плодове и зеленчуци, няма нужда от допълнителен прием. Не говоря за хората със специфични заболявания”, каза още д-р Кунчев.

Той съобщи, че програмата, с която ще се въведе осигуряването на безплатни ваксини за хората на възраст над 65 години, е готова. Очаква се тя да бъде одобрена от Министерството на здравеопазването.

"В реалния живот има три-четири правила, които могат да ви бъдат много полезни. Не пийте антибиотик, без да ви е предписан. Когато ви се предпише, го пийте толкова, за колкото ви е предписан - 10 дни, а не като се почувствате добре, на третия да го спрете. Защото не унищожавате бактериите, а те вече свикват с антибиотика. Не изхвърляйте антибиотик в природата, в обикновения боклук, защото той също действа на резистентните. И не ползвайте чужд антибиотик, "за да не стане зян", защото и това е практика при някои хора", посъветва д-р Ангел Кунчев. 

Бивша служителка на Бионсе я обвини в магьосничество

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7066194

Бивша служителка на Бионсе я обвини в магьосничествоМузикантка съди Бионсе и я обвинява, че използва "екстремни магии", за да наблюдава и контролира финансите ѝ, предаде БГНЕС. Кимбърли Томпсън казва, че е работила като барабанист в групата на звездата в продължение на 7 години. Музикантката иска ограничителна заповед срещу певицата. Тя твърди,

Рекорден брой пожара в Пиринско! Пожарникарите изнемогват!

http://www.struma.com/obshtestvo/rekorden-broi-pojara-v-pirinsko-pojarnikarite-iznemogvat_139563/

Рекордните 16 сигнала са получили служителите на РДПБЗН-Благоевград за изминалото денонощие.

От тях 4 са с преки материални щети!

На 20.09.2018г. около 09:18 часа е получен сигнал за пожар в апартамент в гр.Благоевград. Погасен от екип на РСПБЗН-Благоевград. Причина: късо съединение.

На 20.09.2018г. около 09:50 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил в гр.Благоевград. Погасен от екип на РСПБЗН-Благоевград. Причина: техническа неизправност.

На...

Продължава

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Румен Радев отсвирил Румяна Бъчварова за посланическия пост в Израел

https://pik.bg/разкритие-на-пик-румен-радев-отсвирил-румяна-бъчварова-за-посланическия-пост-в-израел-news782593.html

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Румен Радев отсвирил Румяна Бъчварова за посланическия пост в Израел

Президентът Румен Радев е отхвърлил предложението на правителството шефката на премиерския кабинет Румяна Бъчварова да стане посланик в Израел.

Това научи ПИК от отлично информирани източници от "Дондуков" 2. 

Самата Бъчварова призна преди седмица, че е номинирана за амбасадата в Тел Авив. А пък президентът вчера обяви, че е отхвърлил имена на посланици, предложени от кабинета, сред които не е било името на Цецка Цачева, макар самата тя да каза преди дни, че няма да става посланик. За Румяна Бъчварова обаче не стана дума.

Вероятно отказът на Радев за дипломатическата кариера на Бъчварова е заради мощните скандали покрай смените на министри, в които тя се забърка през последните покрай дискредитирането на номинирания Александър Манолев от публикация на нейния зет и издигането на поста министър на транспорта на Росен Желязков, за когото се разчу, че и бил близък.

Още един знак за това, че Бъчварова няма да замине за Израел е и вчерашното гостуване на члена на Кнесет, председател на коалиционното управление на "Ликуд", член на комисията по външна политища и отбрана и бивш зам.-председател на израелския парламент Орен Хазан в България.

Един от най-близките приятели на американския президент Доналд Тръмп се срещна с депутати от "Атака" и награди националния й координатор и бивш глаен секретар на МВР за борба с тероризма заради разследването на атентата в Сарафово.

Хазан обаче не е имал среща с Румяна Бъчварова, което би било неизбежно, ако имаше шанс тя да бъде официален пръв пратеник на държавата ни в Израел.

 

Полицията издирва изчезнало 18-годишно момиче

https://www.vesti.bg/bulgaria/policiiata-izdirva-izcheznalo-18-godishno-momiche-6086685

Силвия е висока около 178 см, слаба, с дълга права тъмно кестенява коса и бяло продълговато лице

Техническа повреда забави работата на НЗОК

https://offnews.bg//zdrave/tehnicheska-povreda-zabavi-rabotata-na-nzok-688499.html

Поради техническа повреда регистър "Протоколи" в информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) временно забави своята работа.

Малко след 10 часа сутринта повредата беше отстранена и регистърът отново заработи.

Заради проблема в системата районните здравноосигурителни каси не можеха да заверяват рецептурни книжки на хронично болни здравноосигурени, да изписват тест ленти на болните от диабет и да приемат документи за протоколи, които подлежат на разглеждане от комисия.

Добрич и Тутракан стават градове на бойната слава, решиха депутатите

https://offnews.bg//politika/dobrich-i-tutrakan-stavat-gradove-na-bojnata-slava-reshiha-deputatite-688496.html

Депутатите решиха единодушно Добрич и Тутракан да бъдат обявени за градове на българската бойна слава.

Предложението за това решение беше на председателя на парламента Цвета Караянчева и други народни представители. Инициативата е подкрепена и от вицепрмеиера и министър на отбланата Красимир Каракачанов. 

В мотивите за приетото решение пише, че Тутраканската и Добричката епопея от септември 1916 г. са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник. 

"Направихме това предложение в края на юли, но тази идея се зароди преди 2 години, когато се честваха 100 години от Добричката и Тутраканската епопея. Решенията на общинските съвети на двата града ни мотивираха да предложим това решение. Те са писали писма до президента, до премиера, до председателя на Народното събрание", каза преди гласуването един от вносителите - Пламен Манушев от ГЕРБ.

По думите му това е битка, при която "патриотизмът и българският дух побеждават". "Там войникът отива или за да
победи, или за да умре. Затова сме длъжни да почетем тези български мъже, загинали при тази славна битка", каза още Манушев. 

Социалистите приветстваха предложението Добрич и Тутракан да бъдат обявени за градове на българската бойна слава, но подчертаха, че има и други градове, които заслужават такова признание. "Наистина трябва да бъдем единни за такива неща. Но трябва да припомня, че гробовете на двама герои, загинали в Тутраканската и Добричката епопея, тънат в разруха на Софийските гробища", коментира депутатът от БСП Славчо Велков. 

От ДПС пък обявиха, че трябва да съхраним паметта на героите от Добруджанската битка, а споменът за подвига им да бъде предаден на бъдещите поколения.

"Връщането на Южна Добруджа е доказателство, че българската демокрация е постигала резултати и трябва да бъде почетено", каза депутатът от "Обединените патриоти" Милен Михов. 

Според вносителите на предложението обявяването на Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава ще се отдаде дължимата почит на загиналите.

Фенове и ръководство ще се опитат да задържат на Герена асове на Левски

https://offnews.bg//futbol/fenove-i-rakovodstvo-shte-se-opitat-da-zadarzhat-na-gerena-asove-na-le-688498.html

Фенове на Левски, както и футболисти на тима, са мобилизирани, за да помогнат на шефовете да задържат четирима играчи, чиито договори изтичат, пише "Меридиан мач".

Както е известно, през лятото от "Герена" като свободни агенти могат да си тръгнат Габриел Обертан, Милош Цветкович, Давид Яблонски и Жерсон Кабрал.

От ръководството на "сините" вече опипаха почвата с тях, но нито един от въпросните футболисти все още не дал категорична дума, че бъдещето му ще продължи да бъде свързано с тима.

Според запознати най-сериозна е атаката към Габриел Обертан. Фенове на Левски под път и над път го спират, за да го молят да остане. Техничарят дори не може да си вземе дъх и в любимите си заведения.

Съотборниците му също постоянно го подпитват за решението, което му предстои да вземе. На този етап обаче Габриел е съсредоточен върху представянето си в мачовете. Той дори не дава ухо и на слуховете, които го свързват с един или друг отбор.

Както е известно, от Касъмпаша обявиха, че пращат човек, които да следи изявите му в дербито с ЦСКА, което идва след домакинството на Витоша. Французинът е в полезрението на клубовете от югоизточната ни съседка още от зимата.

Искат постоянен арест за дървената мафия, действала и в района на Банско

http://www.struma.com/krimi/iskat-postoyanen-arest-za-durvenata-mafiya-deistvala-i-v-raiona_139562/

Прокуратурата ще поиска постоянен арест на задържаните за незаконен добив и търговия на дървесина в Своге.

Стана ясно, че единият от задържаните собственици на базата в село Батулия е служител на Министерството на правосъдието.

Сред членовете на групата са и служители на Изпълнителната агенция по горите. Операцията е проведена от служители на ГДБОП под прякото ръководство на Специализираната прокуратура

Както съобщихме преди дни беше установена и задържана е петчленна...

Продължава

Джон Болтън: Нова стратегия облекчава работата на спецслужбите в САЩ при кибератаките

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066192

Джон Болтън: Нова стратегия облекчава работата на спецслужбите в САЩ при кибератаките
Спецслужбите на САЩ ще могат занапред по-лесно да извършват и отразяват кибератаки съгласно новата стратегия за кибернетичната сигурност. Това заяви вчера президентският съветник по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от ДПА и БТА. "Нашите ръце не са така вързани, както бяха през администрацията на Обама", каза Болтън пред репортери,

Защо ирландската граница е толкова важна за Брекзит

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/21/3314732_zashto_irlandskata_granica_e_tolkova_vajna_za_brekzit/?ref=rss


Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен.<br /><br />И двете страни искат да избегнат появата на физическа граница<br /><br />През 1998 г. Великобритания и Република Ирландия подписват Споразумението от Разпети петък за прекратяване на 30-годишния конфликт в Северна Ирландия,...

Избегнете аквапланинга – следвайте тези съвети при шофиране и преди да тръгнете на път

https://www.actualno.com/motoring/izbegnete-akvaplaninga-sledvajte-tezi-syveti-pri-shofirane-i-predi-da-trygnete-na-pyt-news_695893.html

Налага ни се да пътуваме през есента, дори и когато времето е лошо. Мокрите от дъжд пътища са предпоставка за опасен аквапланинг. За щастие, няколко лесни предпазни мерки могат да ни осигурят безопасно и спокойно пътуване. Аквапланингът превръща шофьора в зрител Аквапланингът е реална заплаха през късното лято и в есенно време. Когато протекторът на гумата не може да изтласка цялата вода, която се намира между гумата и пътя, се губи „взаимодействието“ между двете и съответн

Ще отидат ли депутатите в палатката на протестиращите майки след персоналните покани?

http://www.moreto.net/novini.php?n=382263

Какво означава "зависима независимост" и докога системата ще убива хората с увреждания у нас - тези проблеми ще поставят отново протестиращите майки на деца с увреждания на специална пресконференция при палатката до парламента ден преди празника на Независимостта.

Става напечено! Нинова захапа Борисов: Втори ден лъже за санкциите срещу Унгария

https://petel.bg/Stava-napecheno--Ninova-zahapa-Borisov--Vtori-den-lazhe-za-sanktsiite-sreshhu-Ungariya__283509

Снимка Булфото Втори ден министър-председателят Бойко Борисов лъже, че евродепутатите на БСП са гласували срещу Унгария. Това каза пред...

Бой на столично кръстовище: Шофьор на "Ауди" преби колега с „Фолксваген Транспортер“

https://petel.bg/Boy-na-stolichno-krastovishhe--SHofor-na-Audi-prebi-kolega-s----Folksvagen-Transporter---__283508

Снимка Булфото Извършител на хулиганство на пътя бе издирен и задържан след незабавни действия на полицаи от Сливница. Това съобщиха о...

Младен Маринов сгафи на петата минута като министър - обиди всички

https://frognews.bg/novini/mladen-marinov-sgafi-petata-minuta-kato-ministar.html

„Ще направя всичко възможно да оправдая доверието на премиера. За мен това е най-важното“. Първите думи на новия вътрешен министър Младен Маринов пред журналистите след клетвата му в парламента. Дали той сам го е измислил тази глупост или пиари са му я внушили - все едно.

Младен Маринов сгафи на петата минута като министър - обиди всички

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/mladen-marinov-sgafi-petata-minuta-kato-ministar.html

„Ще направя всичко възможно да оправдая доверието на премиера. За мен това е най-важното“. Първите думи на новия вътрешен министър Младен Маринов пред журналистите след клетвата му в парламента. Дали той сам го е измислил тази глупост или пиари са му я внушили - все едно.

Смърт на куче в Благоевград може да хвърли виновника зад решетките!

http://www.struma.com/krimi/smurt-na-kuche-v-blagoevgrad-moje-da-hvurli-vinovnika-zad_139561/

Досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325Б, ал. 1 от НК е образувано във връзка с получен в 01 РУ-Благоевград сигнал за проявена, около 15:30 часа на 20.09.2018г. в гр. Благоевград, жестокост към куче, с което е предизвикана смъртта му.

С. Петров

Венецуела въвежда пазарни цени на бензина за всички региони

https://www.investor.bg/drugi/338/a/venecuela-vyvejda-pazarni-ceni-na-benzina-za-vsichki-regioni--268643/

Националната криптовалута петро пък ще започне да се използва като платежно средство в международната търговия

В акция! Задържаха дрогиран шофьор зад волана в Благоевград и още

http://www.struma.com/krimi/v-akciya-zadurjaha-drogiran-shofior-zad-volana-v-blagoevgrad-i_139560/

От полицейски служители на РУ-Сандански, около 20:00 часа на 20.09.2018г. в района на с.Лиляново, общ.Сандански, е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Пасат“, управляван от И.К./21г./ от гр.Сандански, при която са намерени и иззети: угарка от цигара, реагираща положително на канабис с тегло около 0,23 грама и около 0,05 грама суха тревиста маса, също реагираща положително на канабис. И.К. е задържан със заповед за задържане до 24 часа. Образувано е досъдебно...

Продължава

"Политиката на идентичността" - оглупяване и ерозия на демокрацията

http://clubz.bg/73494-politikata_na_identichnostta_oglupqvane_i_eroziq_na_demokraciqta

"Политиката на идентичността" - както отляво, така и отдясно - произвежда мощен ефект за прикриване на динамично нарастващите неравенства между хората в повечето общества на съвременния свят. През 70-те - 80-те години на 20 век на Запад се осъществи неоконсервативната революция срещу социалната държава и нейната преразпределителна функция в националните общества. Динамиката на неоконсервативната революция се осигуряваше не толкова от ситуационната криза на "държавата на благоденствието", колкото от набралия сила процес на глобализация, чиито актьори имаха потребност да се разправят с ограниченията на националната макроикономическа регулация. Краят на кейнсианската регулативна система на национално ниво сложи началото на неограничения от каквито и да е отговорности глобален "свободен пазар". Неоконсервативната революция (включваща нови дефиниции на държавата, на морала и на обществените отношения като цяло) постави началото на неолибералната хегемония в разбирането и практикуването на икономическия живот - чрез възраждане на легитимността на т.нар. напълно "свободен пазар".

Стопанската глобализация увеличи богатството, но и неравенството

Стопанската глобализация увеличи многократно общественото богатство, но поляризира неговото разпределение в едно многократно по-изразено неравенство - вътре в обществата и между страните на Първия, бившия Втори и Третия свят. В този контекст политическата левица изгуби своята легитимна сфера на дейност - борбата срещу икономическото неравенство, срещу което комунистите се бориха с "пролетарска революция", а социалдемократите - с реформизъм и преразпределение. Затова левицата зави към политиките на идентичността, които бяха формулирани от философите на Франкфуртската школа по време на младежките бунтове от 60-те години. На мястото на "пролетариата", културните малцинства заеха ролята на "демиург на историята". Тази нова левичарска стратегия се легитимира чрез яростен антинационализъм, политика на "мултикултурализъм" и социален контрол чрез т.нар. "политическа коректност". Глобалните корпоративни елити незабавно се съюзиха с това ново левичарство, което зад хаотичната защита на все по-екстравагантни "малцинствени права" на практика прикриваше все по-арогантното преразпределение на света и нарастването на неравенството в рамките на глобализацията.

Този съюз на десния неолиберален глобализъм и левичарския мултикултурализъм постепенно изправи срещу себе си сглобяващия се съюз от противници на глобализацията и новата култура на състезаващи се малцинства. Първи срещу глобализацията се изправиха традиционалистките елити и техните общности, които произвеждаха все по-радикална съпротива - ислямизъм, разнообразен верски фундаментализъм, антимодернизъм, фашизоиден традиционализъм (неоевразийство)... Чупещите витрините на глобализацията "лудити" - антиглобалисти постепенно бяха заменени от по-съдържателните възгледи на алтерглобализма. В бивша комунистическа източна Европа (както и в самата Русия) тръгнаха динамични процеси на реакция срещу неолибералния модел на прохода, който създаде поляризирани в неравенство и изтощени от социална нестабилност и политическа корупция общества. Тези процеси кристализираха в новите националпопулистки - националистически движения и политически проекти, които отначало тихомълком, а впоследствие все по-гръмогласно започнаха да се отричат от заветните цели на 90-те години - членството в клубовете на западния свят и приемането на моделите на развитие на Запада (преди всичко Европа).

Тези движения си осигуриха все по-внушителна подкрепа на базата на: антиелитаризъм - отхвърляне на националните меритократични елити, избирани у дома, но пребиваващи в и лоялни на Брюксел; възроден национализъм - срещу опитите за деконструкция на националните лоялности и вливане в едно многолико и аморфно "мултикултурно" общество на Европа, примесено с все по-големи дялове мигранти от Африка и Близкия изток; политика на идентичността - защита на собственото национално общество от културните политики и практики на постмодернизма - "мултикултурализма", акцент върху националното единство и националната традиция срещу хаотичния свят на състезаващите се ексцентрични малцинства. Срамната и публична "тайна" на източноевропейския национален популизъм е, че зад един възроден "мек" авторитаризъм той прикрива и утвърждава властта на консолидираната посткомунистическа олигархия във всяко бившо комунистическо общество. Орбан и Качински, Вучич и Груевски, Борисов и Фицо - навсякъде в източна Европа патосът на "националното възраждане" прикрива все по-арогантния модел на олигархичен контрол върху стопанството и държавата, осветен от гигантска и всеобхватна корупция. "Специалните отношения" с "патриарха на консервативната революция" - Вл. Путин - са все по-важен елемент от успеха на този модел.

"Либерали" срещу "консерватори", "националисти" срещу "глобалисти", "соросоиди" срещу "путинисти"

Политиката на идентичността - "либерали" срещу "консерватори", "националисти" срещу "глобалисти", "соросоиди" срещу "путинисти" - това са актьорите и техните битки на политическата фасада, която като димна завеса прикрива всеобхватно нарастващото неравенство и обществена поляризация вследствие на икономическите реалности на глобализацията и посткомунизма. Това неравенство има далеч не само икономически измерения. То е неравенство на гражданско представителство и достъп до власт. Неравенство на достъп до информация. Неравенство пред все по-мащабната машина на системна дезинформация и фалшиви новини. Неравенство на възможностите за човешко развитие. "Политиките на идентичността", прикриващи фактите на това неравенство ерозират демокрацията - защото тя функционира успешно до определено ниво на неравенство и отказва да функционира при определени равнища на социална поляризация. Тези политики абсолютизират определени общностни лоялности за сметка на други и превръщат огромен брой хора в "слепци", които отчаяно опипват различните части на "слона", без да могат да разпознаят тяхната принадлежност към цялостния организъм на това благородно "животно" - глобалната човешка общност.

"Политиките на идентичността" са политики на изкуствено и масирано оглупяване на хората, които освен феминисти, еколози, ЛГБТ, националисти, глобалисти и традиционалисти, са човешки същества, призвани да впишат хармонично своите различни идентичности в една все по-мащабна лична картина на света. Идеологиите и техните манипулативни технологии отново произвеждат измамни матрици на светове, които се оказват задънени улици.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

28 години затвор за рапъра Сюдж Найт, убил двама

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066186

28 години затвор за рапъра Сюдж Найт, убил двамаРап магнатът Марион "Сюдж" Найт не оспори обвинението в убийство от 2015 г., когато прегази с пикапа си двама мъже, единият от които загина, и прие да бъде осъден на 28 години затвор по споразумение със съда, предадоха световните информационни агенции. Единият от мъжете - 53-годишния Тери Картър по-късно загина.

Тереза Мей обеща още 2 млрд. паунда за изграждането на достъпни жилища

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/tereza-mei-obeshta-oshte-2-mlrd-paunda-za-izgrajdaneto-na-dostypni-jilishta-268647/

Осем жилищни асоциации вече са получили дългосрочни договори за финансиране на стойност близо 600 млн. паунда

ЧЕЗ Разпределение стартира нов проект в Бояна,Симеоново и Банкя

http://www.cross.bg/elektrozahranvaneto-sigyrnostta-kachestvoto-1584398.html

/КРОСС/ С изпълнението му ще се подобри сигурността на електрозахранването ЧЕЗ Разпределение България стартира нов проект за подобряване на сигурността и качеството на електрозахранването в Бояна, Симеоново и Банкя. Компанията ще инсталира дистанционно обслужвани електромери. Електромерите ще бъдат монтирани през периода 24-28 септември. Не е предвидено изключване на електрозахранването едновременно за голям брой потребители. Възможни са единствено кратковременни прекъсвания за индивидуалните монтажи на електромерите, които ще се извършват в интервала между 8:00 и 20:00 ч. Дейността се извършва от техници с необходимата квалификация и опит и е за сметка на дружеството. Автоматизираната система ще позволява дистанционно отчитане на изразходваната електроенергия, ще следи какво е натоварването на мрежата и нивото на подаваното напрежение, честотата и продължителността на прекъсванията и други параметри. Това ще позволи да бъдат повишени качеството и надеждността на електрозахранването на клиентите и ще оптимизира процеса на обслужването им, което пряко ще повлияе върху удовлетвореността на потребителите.  

Нинова отново хвана Борисов в лъжа, че евродепутатите ни са гласували за санкциите срещу Унгария

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%b2-%d0%bb%d1%8a%d0%b6%d0%b0-%d1%87%d0%b5/

Гласували са двама депутати от БСП. Сергей Станишев – за” и Момчил Неков – “против”. Само че те двамата нямат право да участват в Съвета, където единствено министър-председателят може да изразява позицията на България.

Втори ден министър-председателят Бойко Борисов лъже, че евродепутатите на БСП са гласували срещу Унгария. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Ние имаме четирима евродепутати, от които само един – Сергей Станишев е гласувал „за“ санкции срещу Унгария“, заяви тя.

„Премиерът да се въздържа от подобни лъжи, да си погледне неговата група и да не се занимава с нас“, призова Нинова. „Ева Майдел като негов депутат се е въздържала“, посочи тя. „В този случай най-важното е как България ще представи позицията си в Съвета. Там може да се налага вето и да се спре този процес. Думата има единствено министър-председателят Бойко Борисов“, обяви Корнелия Нинова. „От неговите досегашни изявления разбираме, че едно говори в България, а друго там“, коментира тя.

„Очевидно, за да избяга от конфуза, в който сам се вкарва, и от двойната външна политика, която прави – лъже за БСП. Не се притеснявам да кажа тази дума директно“, заяви лидерът на левицата.

„Вчера го направи, замълчах. Днес отново го повтаря“, обяви Нинова и призова за придържане към истината. В отговор на въпрос вижда ли проблеми с демокрацията в Унгария и какви мерки трябва да се вземат Корнелия Нинова посочи: „Във всички държави, в които има проблеми с демокрацията трябва да се вземат мерки. Според мен мярката не е отнемане на глас, защото това води до разделение и разпад на Европа, а не до обединена и силна“, пише епицентър.

А ето какво написа снощи във Фейсбук лидерът на БСП:

„Смятате ли, че е нормално един министър-председател да лъже пред всички български граждани?“.
„Борисов излъга, че евродепутатите ни са гласували за санкциите срещу Унгария. Гласували са двама депутати от БСП. Сергей Станишев – за” и Момчил Неков – “против”. Само че те двамата нямат право да участват в Съвета, където единствено министър-председателят може да изразява позицията на България. А нея вече я чухме – у нас подкрепя г-н Орбан, в Европа подкрепя каквото кажат началниците“.

Припомняме, след заседанието на кабинета на 19 септември двама вицепремиери и един министър поискаха Министерския съвет да започне процедура по изготвяне на позиция на Република България. Позицията на страната ни да се представи пред съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент за започване на процедура срещу Унгария по чл. 7 от Договора за Европейския съюз.

Вицепремиерите са Красимир Каракачанов, Валери Симеонов. Те заедно с министър Нено Димов настояват за официална позиция на България срещу санкциите към Унгария.

Ето какво написа Нинова в социалната мрежа:

Смятате ли, че е нормално един министър-председател да лъже пред всички български граждани? (само да припомня, че е единственият премиер, осъден от Елена Йончева за лъжа) Днес Борисов излъга, че евродепутатите ни са гласували за санкциите срещу Унгария. Гласували са двама депутати от БСП. Сергей Станишев – за” и Момчил Неков – “против”. Само че те двамата нямат право да участват в Съвета, където единствено министър-председателят може да изразява позицията на България. А нея вече я чухме- у нас подкрепя г-н Орбан, в Европа подкрепя каквото кажат началниците.

Материалът Нинова отново хвана Борисов в лъжа, че евродепутатите ни са гласували за санкциите срещу Унгария е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Русия отпуснала 20 милиарда рубли на банка в Крим

http://clubz.bg/73493-rusiq_otpusnala_20_miliarda_rubli_na_banka_v_krim

Централната банка на Руската федерация е изпратила през февруари т.г. 20.27 милиарда рубли (малко над 259 милиона евро) за оздравяване на Генбанк - една от малкото банки, работещи в Крим. По-рано това не беше официално съобщено, но сега тази информация е потвърдена от авториретното руско издание "Ведомости" чрез Агенцията за гарантиране на влоговете.

Полуостровът, украинска територия, беше анексиран от Русия през 2014 година след референдум, който международната общност не признава. Заради анексията и последвалия през април сепаратистки конфликт в Източна Украйна Русия търпи санкции от Запада за пета поредна година.

Руската централна банка е предоставила заема на Генбанк, въпреки че през 2017 г. е отказала подобна схема за оздравяване. Тогава беше приет закон, според който регулаторът започна да навлиза в капитала на банките чрез своя фонд за консолидиране на банковия сектор. По-специално, съгласно новия механизъм беше извършено оздравяването на FC "Откритие", Бинбанк и Промсвязбанк.

Запазването на Генбанк започна през август 2017 г. по старата схема, когато законът вече е бил в сила. Централната банка може да предприеме подобна стъпка, за да не попаднат фондът и оздравените банки под ударите на санкциите за Крим, казват юристи.

Генбанк съществува от 1993 г. насам. Тя се нарежда на 109-то място по активи в Русия и второ в Крим, пише "Ведомости". Собинбанк, дъщерно дружество на банка "Русия", която попада в списъка със санкциите, се занимава с нейното оздравяване.

Уволнения в Украйна след временно спиране на ваксини

https://www.actualno.com/europe/uvolnenija-v-ukrajna-sled-vremenno-spirane-na-vaksini-news_695891.html

Украинското правителство отстрани от работа ръководството на държавната служба по лекарствени средства и контрол над лекарствата заради необосновано въвеждане на забрана на ваксини, съобщи Взгляд. Здравните власти заявяват, че ръководството на службата нееднократно е вземало „необосновани решения” за временна забрана за прилагане на ваксини срещу туберкулоза, хепатит Б, полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш. По този начин всеки път се спирал процеса на ваксиниране по имуни

Как стартъпът Dazn иска да стане „Netflix на спорта“

https://www.investor.bg/novini/261/a/kak-startypyt-dazn-iska-da-stane-netflix-na-sporta-268645/

Стрийминг услугата получи права за излъчване на европейските топ лиги, а вече - и за повечето мачове от Шампионска лига

ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ стартира нов проект в Бояна, Симеоново и Банкя

https://frognews.bg/biznes-turisam/chez-razpredelenie-startira-nov-proekt-boiana-simeonovo-bankia.html

ЧЕЗ Разпределение България стартира нов проект за подобряване на сигурността и качеството на електрозахранването в Бояна, Симеоново и Банкя. Компанията ще инсталира дистанционно обслужвани електромери.

Кого ще ударят новите санкции на САЩ срещу Русия

https://dnes.dir.bg/svyat/kogo-shte-udaryat-novite-sanktsii-na-sasht-sreshtu-rusiya

В Конгреса са внесени пет законопроекта, предвиждащи нови твърди мерки спрямо Москва

ГРОБ

https://terminal3.bg/grob/

Граждани за Орбаново развитие на България… не, не Граждани за развитие на Обранова България – да живей!

Цените на петрола се стабилизират след вчерашния спад

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-стабилизират-след-вчерашния-спад_l.a_i.765180_at.1.html

Πeтpoлният пaзap в пeтъĸ cyтpинтa ce cтaбилизиpa cлeд cпaдa пpeз вчepaшнaтa cecия нa фoнa нa пpизивa нa Дoнaлд Tpъмп ĸъм OΠEK дa нaмaли цeнитe нa...

Откриха масови гробове в Руанда с телата на 5 400 жертви на геноцида през 1994 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066183

Откриха масови гробове в Руанда с телата на 5 400 жертви на геноцида през 1994 г. Властите на Руанда откриха масови гробове с телата на 5400 жертви на геноцида през 1994 г., предаде ДПА, цитирана от БТА. Става дума за 26 гробове в два от районите на столицата Кигали. Жител на един от районите е показал на властите местоположението на неизвестните досега гробове. В района продължава търсенето на още гробове.

Жителите на Търговище направиха своите предложения за развитие на „Визия за България“

http://www.cross.bg/razvitie-turgovishte-predlozheniya-1584396.html

/КРОСС/ Демографската катастрофа, заедно с бедността и нарастващите неравенства са част от големите проблеми на Търговище Залата на читалище „Напредък“ в Търговище бе тясна, за да побере желаещите да обсъдят „Визия за България“ с народните представители  от Пг на „БСП за България“ Героги Свиленски, Валери Жаблянов, проф. Георги Михайлов, проф. Светла Бъчварова и Славчо Велков. Жителите на Търговище поставиха множество въпроси и предложения за допълнения във Визията пред народните представители. Основните въпроси и предложения за допълването на документа бяха свързани с необходимостта от новата роля на държавата в икономиката,  големите регионални диспропорции и националната сигурност във всичките й аспекти – отбрана, здравеопазване, образование, икономика, сигурност за гражданите. Жителите на Търговище имаха своите допълнения и в частта Регионално развитие. Те поискаха всички области в страната да бъдат включени във Визията и да се прегледат внимателно даденостите в икономическото развитие, за да кореспондират всички предложения на това, което го има в регионите и да се търси неговото развитие. Народните представители разясниха пред тях, че заради необходимостта от догонващо развитие на някои региони спрямо други, както и заради въпроса за финансовата децентрализация ще бъде създаден „Национален фонд за развитие на регионите“

Кампанията за откриване на деца с отклонения в растежа Growinform става национална

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7066188

Кампанията за откриване на деца с отклонения в растежа Growinform става националнаДнес детските ендокринолози от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отчетоха резултатите до момента от мащабната кампанията за ранното откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж GROWINFORM, която стартира през 2017г. До момента, в рамките на кампанията, детските ендокринолози са прегледали безплатно пациенти в 10 града в страната.

Най-малко 79 са загинали при потъването на ферибот в езерото Виктория в Танзания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066181

Най-малко 79 са загинали при потъването на ферибот в езерото Виктория в ТанзанияНай-малко 79 души са загинали при потъването на ферибот в езерото Виктория в Танзания вчера, съобщи обществената телевизия Ти Би Си, като се позовава на губернатора на провинция Мванза, предаде Франс прес. По-рано се съобщаваше за 42 жертви. Спасени са 37 души, уточни телевизията. През 1996 г. близо 700 човека загинаха при потъването на ферибот в

Къде ЧЕЗ спира тока?

https://frognews.bg/novini/kade-chez-spira-toka-2018-09-21.html

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Няколко района във Варна са без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=382270

Няколко района във Варна са без вода поради аварии, съобщиха от ВиК-Варна. Кранчетата ще пресъхнат за: -абонатите от кв."Кайсиева градина" до около 16 часа -абонатите около старото кметство в кв."Аспарухово"

ЧЕЗ Разпределение стартира нов проект в Бояна, Симеоново и Банкя

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066182

ЧЕЗ Разпределение стартира нов проект в Бояна, Симеоново и БанкяС изпълнението му ще се подобри сигурността на електрозахранването ЧЕЗ Разпределение България стартира нов проект за подобряване на сигурността и качеството на електрозахранването в Бояна, Симеоново и Банкя. Компанията ще инсталира дистанционно обслужвани електромери. Електромерите ще бъдат монтирани през периода 24-28 септември.

Сашо Дончев напусна Българската стопанска камара

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/09/21/3314723_sasho_donchev_napusna_bulgarskata_stopanska_kamara/?ref=rss


Председателят на управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев, чийто мандат на поста изтича след година, напуска работодателската организация. Това съобщава вестник "Сега", чийто издател е Дончев.<br /><br />Като причина той посочва "ниската и дори нулева ефективност" от дейността на камарата. След кончината на дългогодишния изпълнителен председател Божидар Данев на поста му беше избран собственикът на радио "Дарик" Радосвет...

Възстановяването на правата на Руската антидопингова агенция ядоса САЩ и Великобритания

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/09/21/3314694_vuzstanoviavaneto_na_pravata_na_ruskata_antidopingova/?ref=rss


Възстановяването на правата на Руската антидопингова агенция предизвика остри реакции от САЩ и Великобритания. Международната федерация по лека атлетика (IAAF) и Международният параолимпийски комитет предупредиха, че въпреки решението на Световната антидопингова агенция (WADA) няма да бързат да връщат правата на руските спортисти.<br /><br />Изпълнителният директор на антидопинговата агенция на САЩ Травис Тайгарт заяви, че решението е "съкрушителен удар срещу чистите спортисти...

Хиляди пяха и се смяха с Тутурутка (видео)

http://budnavarna.bg/38086-hilyadi-pyaha-i-se-smyaha-s-tuturutka-video/

снимка и видео: Будна Варна

Хиляди варненци се смяха и пяха със звездите от Тутурутка, в заключителният им концерт от лятното турне, снощи вечерта в летен театър Варна.

С богата програма от нови скечове, песни от доброта старо време и новият им хит „Ще те лайкна“.

Милен Минков, Венци Куцаров и Иван Чешмеджиев, бяха изпратени с бурни аплодисменти от публиката и всеки желаещ можеше да се снима с тях за спомен.

Материалът Хиляди пяха и се смяха с Тутурутка (видео) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Йордан Йовчев напусна "Фермата", всички се просълзиха

http://www.varna24.bg/news/816787.html

Мисията на световната спортна звезда Йордан Йовчев, който бе вдъхновител и обединител на двете ...

Над 50 хил. асансьора у нас са без задължителните аварийни телефони

http://www.struma.com/bulgariya/nad-50-hil-asansiora-u-nas-sa-bez-zaduljitelnite-avariini_139559/

От началото на годината държавния технически надзор е направил над 6200 проверки, а е спрял едва четири асансьора

Половината асансьори от общо над 100 хил. у нас са без задължителните аварийни телефони, алармираха от браншовата асоциация. Държавата е спряла едва четири от началото на годината.

В случай на блокиране в асансьора, трябва да натиснете копчето на т.нар. „авариен телефон”, с който да се свържете с фирмата по поддръжката. Това на практика е невъзможно на повечето места в страната.

При наша проверка в един блок аварийно устройство няма. Асансьорът е на повече от 50...

Продължава

Безплатна бира в Кливланд по случай първа победа след 635 дни

http://clubz.bg/73492-bezplatna_bira_v_klivland_po_sluchaj_pyrva_pobeda_sled_635_dni

Феновете на тима по американски футбол "Кливланд Браунс" видяха първата победа на любимците си в Националната лига на САЩ (НФЛ) от 2016 г. - или след 635 дни. А някои от тях пиха и безплатна бира по случая.

Миналата нощ "Браунс" спечели с 21:17 срещу "Ню Йорк Джетс", след като изоставаше с 0:14 в двубой от третия кръг на новия сезон в НФЛ. Така "Кливланд" най-сетне спечели, през 2017 г. отборът записа 16 поражения в редовния сезон. Последният успех бе факт в края на 2016-а, когато президент още беше Барак Обама.

След жадуваната победа церемониално бяха разпечатани хладилни ракли в над 10 бара в Кливланд, щата Охайо, и посетителите получиха безплатно бира "Бъд лайт" на "Бъдуйзер", която е сред спонсорите на НФЛ. Условието бе да си присъствал в заведението по време на мача.

Във всяка охладителна витрина е имало по минимум 200 кена.

Бирата беше затворена преди 37 дни - още преди началото на шампионата, и тогава бе обявено, че "ембаргото" ще падне при победа на "Браунс". От "Бъдуайзер" обявиха пред спортната телевизия ESPN, че скоро възнамерявали да подменят поставените през август кенчета с такива с по-прясна напитка. Трайността на вече отворените е била до 29 ноември.

"Наздраве, Кливланд, дили-дили! Това няма да е единствената ни победа този сезон", обяви новият лидер на "Браунс" Бейкър Мейфийлд, който има основна заслуга за обрата.

"Дили-дили" не означава нищо, то е нещо като "наздраве" - думичката е от реклами на "Бъдуйзер" от 2017 г. насам. Клипчетата са тематични и пренасят зрителя в средновековен дворец, в който животът шеговито се върти около пиенето на бира "Бъдуайзер" с наздравицата "дили-дили".

Енергийните помощи остават същите въпреки поскъпването на природния газ

http://www.struma.com/bulgariya/energiinite-pomoshti-ostavat-sushtite-vupreki-poskupvaneto-na-prirodniya-gaz_139558/

Възможно е енергийно бедните да се увеличат

Размерът на енергийните помощи няма да се увеличи, въпреки предстоящото поскъпване на природния газ, което ще повлече след себе си и цената на парното. Според КНСБ ако сумата за енергийно подпомагане не се вдигне, онези, които попадат в графата енергийно бедни и стоят на студено през зимата, ще се увеличат значително.

Държавата дава 374 лв. за енергийни помощи през предстоящите пет зимни месеца. Според синдикатите са нужни поне 500 лв. През миналата година на такива помощи са...

Продължава

Веселин Овчаров с уникален световен рекорд в акробатичния парапланеризъм

https://offnews.bg//drugi/veselin-ovcharov-s-unikalen-svetoven-rekord-v-akrobatichnia-paraplaner-688494.html

България може да се похвали с нов световен рекорд в акробатичния парапланеризъм. Веселин Овчаров успя да подобри рекорда за най-голям брой последователни "безкрайни превъртания", като направи повече от 600.

Така нареченото Infinity tumbling е изпълнение на различни фигури във въздуха, при които центробежните сили, влияещи върху човешкото тяло, могат да достигнат до 7G.

Съчетанието е смятано за едно от най-трудните, а досегашният рекорд наброяваше 568 последователни превъртания. Овчаров вече е носител на световния рекорд и преди това си постижение.

През 2015 година той, заедно със сърбинът Петар Лонкар и чехът Онджей Прохазка изпълняват за първи път в историята троен инфинити тъмблинг. Тогава тримата парапланеристи успяват да направят 126 превъртания в идеален синхрон.

Обвиниха Бионсе в магьосничество

http://www.varna24.bg/news/816790.html

Музикантка съди Бионсе и я обвинява, че използва "екстремни магии", за да наблюдава и ...

Лъжат с чудодейни лекарства, поръчвани по интернет. Измислени доктори, снимки – как да проверим?

http://e-vestnik.bg/28762/lazhat-s-chudodeyni-lekarstva-porachvani-po-internet-izmisleni-doktori-snimki-kak-da-proverim/

Чудодейното лекарство, изобретено от българския „професор Румен Каменов“, предложен за Нобелова награда, Срещаме ги всеки ден из интернет – страхотно лекарство, което премахва плаката по артериите. Измислено от някой доктор, който лично обяснява. Или премахва болките в ставите. Доказано. Или илач, който решава проблема с простата за две седмици. Винаги някой лекар съветва, обяснява. Поръчваш…

Материалът Лъжат с чудодейни лекарства, поръчвани по интернет. Измислени доктори, снимки – как да проверим? е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Росеж Желязков се захваща с БДЖ и летище “София“

https://www.mediapool.bg/rosezh-zhelyazkov-se-zahvashta-s-bdzh-i-letishte-sofiya-news284104.html

Основните два приоритета на новия транспортен министър Росен Желязков са решаването на проблемите в БДЖ и концесията на летище "София". "Не мога да кажа дали съм доволен от шефа на БДЖ, защото все още не съм разговарял с него. Тепърва ще се срещам и провеждам разговори с мениджърския екип. Няма да говоря сега за кадрови промени. Към 2009 г. БДЖ са имали 900 млн. лв. задължения, които сега са изплатени. Ще се работи за модернизация" каза той пред бТВ. Желязков обясни, че не е притеснен от обжалване на обществената поръчка за нови влакове от страна на "Сименс" и "Шкода". Според него "един министър трябва да е добър мениджър, а не най-добрият експерт". Затова ще работи за подобряване на координацията и взимаме на решения, което е проблем за цялата администрация. Желязков коментира и публикациите, че е близък до началника на кабинета на Борисов - Румяна Бъчварова. "Това са жълти новини. Всеки, който е в публичната сфера не е застрахован да го залеят фалшиви новини. С Бъчварова съм работил четири години – беше добро служебно сътрудничество", каза той. "Лично мое желание и цел е да се справя с проблема на безопасност по пътищата. Ивайло Московски свърши много работа и се надявам да я продължа", добави Желязков.

Росен Желязков се захваща с БДЖ и летище “София“

https://www.mediapool.bg/rosen-zhelyazkov-se-zahvashta-s-bdzh-i-letishte-sofiya-news284104.html

Основните два приоритета на новия транспортен министър Росен Желязков са решаването на проблемите в БДЖ и концесията на летище "София". "Не мога да кажа дали съм доволен от шефа на БДЖ, защото все още не съм разговарял с него. Тепърва ще се срещам и провеждам разговори с мениджърския екип. Няма да говоря сега за кадрови промени. Към 2009 г. БДЖ са имали 900 млн. лв. задължения, които сега са изплатени. Ще се работи за модернизация" каза той пред бТВ. Желязков обясни, че не е притеснен от обжалване на обществената поръчка за нови влакове от страна на "Сименс" и "Шкода". Според него "един министър трябва да е добър мениджър, а не най-добрият експерт". Затова ще работи за подобряване на координацията и взимаме на решения, което е проблем за цялата администрация. Желязков коментира и публикациите, че е близък до началника на кабинета на Борисов - Румяна Бъчварова. "Това са жълти новини. Всеки, който е в публичната сфера не е застрахован да го залеят фалшиви новини. С Бъчварова съм работил четири години – беше добро служебно сътрудничество", каза той. "Лично мое желание и цел е да се справя с проблема на безопасност по пътищата. Ивайло Московски свърши много работа и се надявам да я продължа", добави Желязков.

Бум на туризма в Синдзян за първите 8 месеца на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066164

Бум на туризма в Синдзян за първите 8 месеца на годината
Над 105 милиона туристи са посетили Синдзян-уйгурския автономен район на Китай през първите осем месеца на годината, с 41% ръст на годишна база, сочи местна статистика, предава bulgarian.cri.cn Туристите са похарчили малко над 25 милиарда долара в региона за този период или с 43% повече спрямо миналата година.

Може ли с политически действия да се спре поскъпването на хляба

http://www.struma.com/bulgariya/moje-li-s-politicheski-deistviya-da-se-spre-poskupvaneto-na_139557/

Според министър Порожанов по темата е нужен "разговор", икономисти виждат популизъм

Остри критики към земеделския министър заради идеята големите хранителни вериги да продават хляба без печалба. Насъщният се очаква да поскъпне наесен.

Прогнозата идва основно от по-високите цени на пшеницата и някои енергоносители.

Земеделският министър води разговори с големите вериги да продават без печалба, за да се намали удара по потребителите.

От сдружението, което представлява големите вериги, отказват коментар. А икономисти упрекват държавата в ненужен...

Продължава

ТЕЖКА КАТАСТРОФА! Туристическа УАЗ-ка блъсна "Голф", прати трима в болница

https://pik.bg/тежка-катастрофа-туристическа-уаз-ка-блъсна-голф-прати-трима-в-болница-news782606.html

ТЕЖКА КАТАСТРОФА! Туристическа УАЗ-ка блъсна "Голф", прати трима в болница

Туристическа УАЗК-а, използвана за офроуд, предизвика тежка катастрофа на пътя Порой-Каблешково вчера, съобщават от ОД на МВР в Бургас.

Автомобилът е управляван от 70-годишен мъж. Колата е излязла от черен път на основния, но водачът не се огледал и отнел предимството на Фолксваген голф, който при последвалия удар се завъртял и блъснал случаен човек, който бил на пътя в този момент.

Пострадали са трима души - 43-годишният пешеходец Г.С. от Варна, който е със счупено ребро, както и двама от возещите се в УАЗ-ката туристи - 34-годишен белгиец и 36-годишна ирландка, предаде Флагман.

Статутът на туристическите уазки от години е под сериозно съмнение, защото не се спазват никакви правила за движение. Пасажерите висят по камионетката, както им е удобно, а за да им осигурят висок адреналин водачите карат като луди. Това не е първият подобен инцидент и със сигурност няма да е последният.

Протестираща майка: Тази зима отново ще умрат хиляди хора с увреждания от глад

https://www.actualno.com/society/protestirashta-majka-tazi-zima-otnovo-shte-umrat-hiljadi-hora-s-uvrejdanija-ot-glad-news_695884.html

Днес майките на деца с увреждания ще напомнят, че все още са пред Народното събрание. Те организират пресконференция „Зависима независимост“. "Искаме да им обясним очи в очи, че просто тази зависимост не може да продължава така, че тази зима отново ще умрат хиляди хора с увреждания от глад, мизерия и измръзване, че животът ни зависи от тези промени, от тези закони". Това обясни пред БНР Вера Иванова, една от протестиращите майки. Срокът, който сме поставили, е 1 о

Цвета Караянчева: България подкрепя задълбочаването на диалога между ЕС и Азербайджан

http://www.cross.bg/azerbaiidzhan-tzveta-karayancheva-1584399.html

/КРОСС/ България подкрепя задълбочаването на диалога между ЕС и Азербайджан, включително постигането на ново Всеобхватно споразумение между тях, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказване пред парламента на Азербайджан. Председателят на българския парламент участва в Баку в тържествено заседание на Азербайджанския парламент, посветено на 100-годишнината от неговото основаване. Цвета Караянчева беше първият председател на чуждестранен парламент, който получи думата за изказване по време на официалната церемония. България цени високо ролята на Азербайджан за повишаване на енергийната сигурност на ЕС и в частност на България чрез диверсификация на маршрутите и източниците за доставка на газ, подчерта Цвета Караянчева. Тя посочи, че между България и Азербайджан съществуват широки перспективи за развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката, транспорта, селското стопанство и търговско-икономическия обмен. Азербайджан продължава да се развива като модерна държава с парламентаризъм и мултикултурализъм, с ясна визия за бъдещето на своите граждани, посочи председателят на българския парламент. Цвета Караянчева добави, че България цени високо отличните отношения и ползотворното сътрудничество, установени с Азербайджан. Приветстваме развитието на парламентарното сътрудничество като част от активния политически диалог между нашите две страни, протичащ в атмосфера на взаимно уважение и добронамереност, подчерта тя.

Какви мъже харесват жените според зодията си (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kakvi-myzhe-haresvat-zhenite-spored-zodiiata-si-video-2121352

Всяка жена е уникална в предпочитанията си, нагласите и ценностите си. Няма две еднакви представителки на знака Овен и не можем с чиста съвест да слагаме всички Лъвици под общия знаменател на капризни, високомерни и горди дами, които трудно можеш да задоволиш.

Въпреки това нежните по

Кратки новини: Парламентът обяви Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/21/3314718_kratki_novini_parlamentut_obiavi_dobrich_i_tutrakan_za/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Парламентът обяви Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава<br /><br />Единодушно парламентът обяви Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава. Предложението бе на депутати от ГЕРБ, а инициативата тръгва от общинските съвети в двата града. В мотивите си депутатите...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване