Германската полиция започна арести на биячи на бежанци в Кемниц

https://offnews.bg//sviat/germanskata-politcia-zapochna-aresti-na-biachi-na-bezhantci-v-kemnitc-688482.html

Германската полиция претърси вчера жилищата на самозвани пазители на обществения ред, които са заподозрени в тормоз над приличащи на чужденци хора в източния град Кемниц, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Групата заплашвала и нападала иранци, пакистанци, но също така и германци миналия петък по данни на провинциалната служба за криминални разследвания.

Полицията е задържала временно 15 души. Петима от тях ще се явят в съд по обвинение в нарушаване на мира и нанасяне на телесни повреди.

По улиците на Кемниц в продължение на седмица имаше ежедневни антиимигрантски протеси след убийството с нож на германец на 26 август, което се предполага, че е извършено от кандидати за убежище.

Контрол на контрола ще е основен приоритет за новия регионален министър

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/21/3314654_kontrol_na_kontrola_shte_e_osnoven_prioritet_za_noviia/?ref=rss


Новият министър на регионалното развитие Петя Аврамова посочи пред Би Ти Ви като свой основен приоритет в бъдещата си работа налагането на по-сериозен контрол върху лицензираните фирми за строителен контрол. Тя подчерта, че всеки инфраструктурен обект, който се пуска в експлоатация, трябва да е с гарантирано качество и с това нямало да се прави компромис.<br /><br />След като вчера Аврамова положи клетва като министър и заяви, че иска да запази предшественика си Николай Нанков в...

Детски технологии

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/09/21/3314520_detski_tehnologii/?ref=rss


Началото на новата учебна година е подходящ момент да прегледате кои са полезните технологични решения за обучението на децата. Тази статия е част от специалното издание "K:ids" на вестник "Капитал", което можете да прочетете тук.<br /><br />Технологиите вече са неразделна част от ежедневието ни, независимо дали ни харесва. И въпреки притесненията на много родители те могат да бъдат полезни за развитието на децата. Доказват го многото образователни приложения и...

Запорираха цялото имущество на Арабаджиеви

http://www.moreto.net/novini.php?n=382253

Цялото имущество на семейството на Ветко Арабаджиев е запорирано, съобщи заместникът на главния прокурор Иван Гешев, предаде БГНЕС. Той посочи, че разследването продължава с разпити на свидетели и допълнителни експертизи. Гешев припомни, че семейство Арабаджиеви са обявени за издирване, а извършването му е в ръцете на МВР и партньорските служби.

Ако остане, бившият министър Нанков ще е стълб в МРРБ

http://clubz.bg/73472-ako_ostane_bivshiqt_ministyr_nankov_shte_e_stylb_v_mrrb

Засега не е ясно дали бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще остане в МРРБ или ще му бъде намерено друго кресло в държавната администрация. 

Нанков беше един от тримата министри, заедно с колегите си от МВР и транспортното министерство, подали оставки заради катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. За него се получиха писма с искания да остане - както от ГЕРБ, така и от близо 60 кметове на общини.

"Николай Нанков ще бъде един от стълбовете в МРРБ, ако приеме възможността да остане. Няма окончателно решение по въпроса", това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова по БНТ днес.

"Хора, които са натрупали знания и опит като Николай Нанков, трябва да бъдат включени в работата. Бих се радвала, за мен ще бъде ценно да използвам знанията и опита му", посочи тя.

"Не трябва да влизаме в детайли дали трябва да работи - ще бъде полезен за министерството“, коментира Петя Аврамова. "Ще има приемственост в политиката на МРРБ. Заварвам добре подготвен екип“, заяви министърът.

"Основното е да продължим политиката за нови магистрални пътища, за ремонт и рехабилитация на пътища", посочи Аврамова и допълни, че ще продължи и ускорената работа по ВиК-реформата, както и за успешното въвеждане на тол системата и електронното събиране на такси.

Разкриха мистерия с убийствата на над 400 котки

https://www.actualno.com/europe/razkriha-misterija-s-ubijstvata-na-nad-400-kotki-news_695857.html

Лондонската полиция приключи разследването на смъртта на повече от 400 котки за последните три години, предаде ВВС.  През цялото това време основната версия беше, че става дума за сериен убиец на котки, но действителността се оказа далеч по-прозаична. След извършени 25 аутопсии, стана ясно, че смъртните случаи не са дело на "човешки фактор". Според Скотланд Ярд котките са жертви на автомобилни инциденти и на физически конфликти със собствените си събратя. В последствие трупо

Плащаме за здраве повече, получаваме по малко

http://nakratko.bg/category/58/164459/


В България разходите за здравеопазване са по-високи, отколкото в други страни, но в отговор българите получават най-лошите услуги за средно и силно развити икономики, пише изданието "Дневник".

Зов за помощ: Да подкрепим Ивайло в борбата му с мускулната дистрофия

https://petel.bg/Zov-za-pomoshh--Da-podkrepim-Ivaylo-v-borbata-mu-s-muskulnata-distrofiya__283479

Снимка фейсбук Ивайло Карабанчев има не лека съдба. Едва 5-годишен започва да проявява симптоми на нарушение на двигателните способност...

Осъден до живот съди държавата, не си бил получил пържолите и печените чушки

https://petel.bg/Osaden-do-zhivot-sadi-darzhavata--ne-si-bil-poluchil-parzholite-i-pechenite-chushki__283478

Небезизвестният затворник Бисер Манолов, изтърпяващ доживотно наказание без право на замяна, поиска 46 хил. лв. обезщетение от ГД "Изпълне...

Голяма финансова секира чака българите с имоти в Гърция! Хиляди трябва да са готови за...

https://petel.bg/Golyama-finansova-sekira-chaka-balgarite-s-imoti-v-Gartsiya--Hilyadi-tryabva-da-sa-gotovi-za---__283477

Българите с имоти в Гърция ще плащат по-високи данъци. Това стана ясно, след като южната ни съседка обяви увеличение на данъка на 950 xил. дoм...

Англия обяви "края на една ера" и би шута на Биг Брадър

https://petel.bg/Angliya-obyavi-kraya-na-edna-era-i-bi-shuta-na-Big-Bradar__283472

Продуцентите на британската версия на риалити шоуто „Биг Брадър“ обявиха края му. На профила си в Туитър те съобщиха, че настоящият 19-и с...

Маринов: Решението да стана министър го взех, без да мисля много

https://frognews.bg/novini/marinov-reshenieto-stana-ministar-vzeh-bez-mislia-mnogo.html

Бях на оперативка. Решението да стана министър го взех, без да мисля много. Решенията ги вземаме бързо. Това каза новият министър на вътрешните работи Младен Маринов.

СБОГОМ, ЛЯТО! Първият сняг у нас ще падне до седмица

https://pik.bg/сбогом-лято-първият-сняг-у-нас-ще-падне-до-седмица-news782548.html

СБОГОМ, ЛЯТО! Първият сняг у нас ще падне до седмица

Последният работен ден от тази седмица ще бъде слънчев, с дневни температури до 30 градуса. Сутринта и вечерта термометрите ще показват между 8 и 13 градуса. Най-хладно ще е в северозападната част на страната в триъгълника София-Плевен-Видин.

По Черноморието ще бъде слънчево със слаб вятър. Температурите през деня ще достигат 24-25 градуса. Вълните в морето ще бъдат с височина на вълните около 1 метър.

Слънчево, но прохладно със слаб източен вятър очаква хората в планините. В по-ниските части температурата през деня ще гони 20 градуса. По-високо обаче термометърът ще показва около 14-15 градуса.

Денят на Независимостта ще е най-топлият тази седмица, с температури около и малко над 30 градуса. От неделя нататък започва плавно захлаждане, което ще продължи до средата на следващата седмица, когато дневните температури ще са около 13 градуса.

От запад на изток през страната ще премине хладен въздух, който ще донесе порция валежи от вторник нататък. Захлаждането ще създаде условия и за снеговалежи в най-високите части на Рила и Стара планина, съобщава Нова телевизия.

В края на другата седмица над Черноморието ще има условия за развитие на циклон, с който в тази част на страната ще паднат значителни валежи.

Нота до сръбското Външно министерство за осквернен военен паметник в Ниш

http://www.eurochicago.com/2018/09/nota/

По указание на министъра на външните работи Екатерина Захариева, българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест в Министерството на външните работи на Р. Сърбия, съобщи пресцентърът на МВнР. Повод за него е възмущението на българската страна от поругаването на военния паметник-костница „Ледена стена” край Ниш. В мемориала почиват костите на 2 015 български войници, загинали за освобождението на Югославия в завършващата фаза на Втората световна война.

Стопанин на къща пропищя, обраха го до шушка…

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%89%d1%8f-%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b3%d0%be-%d0%b4%d0%be/

Крадци нахлуха в частен дом в петричко село и задигнаха ценности и злато.
В РУ-Петрич е получен сигнал за извършена, за времето от 08:30 часа до 10:00 часа вчера с.Капатово, общ.Петрич, кражба на около 4 бр. златни пръстена, около 18 кутии цигари, парфюм и сумата от около 7 000 лева. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава. сн.асоциативна

 

Материалът Стопанин на къща пропищя, обраха го до шушка… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Захариева пристигна в Монреал за среща на жените министри на външните работи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066046

Захариева пристигна в Монреал за среща на жените министри на външните работи

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище "Пиер Трюдо" в Монреал, съобщи пресцентърът на МВнР. В Канада тя ще участва в първата по рода си Среща на жените министри на външните работи. Форматът се провежда под патронажа на министърката на външните работи на Канада Кристия Фриланд и на Върховния представител

Обявяват Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава

https://frognews.bg/novini/obiaviavat-dobrich-tutrakan-gradove-balgarskata-boina-slava.html

Очаква се парламентът да гласува проекторешение за обявяване на Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава. Проекторешението беше одобрено единодушно от Комисията по отбрана вчера.

Обявяват Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/obiaviavat-dobrich-tutrakan-gradove-balgarskata-boina-slava.html

Очаква се парламентът да гласува проекторешение за обявяване на Добрич и Тутракан за градове на Българската бойна слава. Проекторешението беше одобрено единодушно от Комисията по отбрана вчера.

Зам.-министър в Япония подаде оставка заради корупция

https://www.actualno.com/asia/zam-ministyr-v-japonija-podade-ostavka-zaradi-korupcija-news_695858.html

Заместник-министърът на образоването, културата, спорта, науката и технологиите Кацуо Тодани подаде оставка заради разразилия се в министерството корупционен скандал, предава ТАСС. "Това е крайно неприятно. Необходимо е министерството да приеме необходимите мерки за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще. Трябва и да положим усилия за възстановяване на общественото доверие", отбеляза на пресконференция в Токио главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга. Тодани зае поста

Битата учителка от Калояновец е подала оставка

http://nakratko.bg/category/58/164458/


Учителката Весела Тодорова от училище „Отец Паисий” в старозагорското село Калояновец, която се оплака, че е била нападната и бита от родители на второкласник, е подала оставка и е освободено от директора.

Ферибот потъна в езеро в Танзания, има десетки жертви

http://www.moreto.net/novini.php?n=382251

Най-малко 44 души загинаха при потъването на ферибот в езерото Виктория в Танзания. Има опасения, че жертвите може да са повече от 200. Едва 37 души са били спасени, съобщиха местните власти. Потъналият плавателен съд бил с капацитет да превозва 100 души, но бил претоварен като на него имало повече от 400 пътници.

Родени на 21 септември

http://www.cross.bg/ministur-bivsh-depytat-1584367.html

/КРОСС/Борислав Михайлов, председател на УС и изп. директор на Гаранционния фонд за застрахованеВалентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ Живко Тодоров, кмет на Стара ЗагораКети Маркова, съдия в Конституционния съдКръстьо Трендафилов, икономист, бивш депутат и министър Проф. Мариана Георгиева-Бенчева, бивш служебен министър Христо Грудев, депутат от ГЕРБ в 44-ото НС    

Учителка опасно преведе деца през жп прелез при спуснати бариери

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066036

Учителка опасно преведе деца през жп прелез при спуснати бариериУчителка поведе група деца през жп прелез при спуснати бариери и идващ влак във Велинград, показа Би Ти Ви в предаването си "Тази сутрин". Това се случва вчера, 20 септември, около 17,30 ч, разказа Филип Каролев, който е заснел клип с преминаването на децата. При спусната бариера и с две червени светлини на семафора - които означават,

Ватикана временно отстранява индийски епископ, обвинен в изнасилване на монахиня

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066042

Ватикана временно отстранява индийски епископ, обвинен в изнасилване на монахиняВатикана прие молбата на епископ от Индия да бъде временно освободен от своите свещенически задължения, след като полицията го разпитва втори ден по обвинение, че е изнасилил монахиня, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  В писмо, достигнало до Ройтерс, кардинал Осуалд Грасиас, председател на конференцията на католическите епископи на Индия, каза,

И днес ще е истинско лято

https://offnews.bg//obshtestvo/i-dnes-shte-e-istinsko-liato-688481.html

Днес времето ще е предимно слънчево, максималните температури ще са между 25° и 30°, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна и ще е малко по-високо от средното за месеца.

Минималните температури ще са между 8° и 13°. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 25° и 30°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 22-24°. Температурата на морската вода е 24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. 

В планините ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 20°, на 2000 метра – около 14°.

Деца с учителка минават пред влак, вместо да спрат (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/pazardjik/deca-s-uchitelka-minavat-pred-vlak-vmesto-da-sprat-video-news_695864.html

Група малки деца, на видима възраст между 6 и 9 годинки, направи изключително опасна маневра на жп прелез във Велинград. Това показва видеоклип, публикуван във Facebook. Децата пресичат жп релсите, придружавани от учителка, при спусната бариера, ясно подсказваща, че идва влак. Половината дечица успяват да преминат, преди да дойде влакът, а другите спират навреме. Случката се развива по линията на теснолинейката, която минава при Велинград. Коментарът на снимащия по адрес на учителката е "

За първи път Плевен посреща „Стара хартия за нова книга

http://clubz.bg/73471-za_pyrvi_pyt_pleven_posreshta_%E2%80%9Estara_hartiq_za_nova_kniga

Националната кампания „Стара хартия за нова книга“ дебютира в Плевен.

Събитието ще се състои на 24 септември 2018 г. между 10,00 и 14,00 часа на пл. „Възраждане“ пред сградата на Общината.

Регламентът на кампанията гласи, че всяко дете, което с помощта на възрастен предаде 5 кг хартия за рециклиране, ще получи нова книжка по избор. А всички, които донесат допълнителни 5 кг, ще бъдат възнаградени с новото издание „Грийн тийн“, публикувано специално за благотворителната кауза. Организатори на събитието са „ЕКОПАК България“, Книжен център „Гринуич“ и Община Плевен.

Традиционно кампанията има литературен символ, вдъхновен от популярно детско заглавие. Тази година малчуганите ще влязат „дрешника“ на приказния свят на Нарния, където ги очакват нови предизвикателства и награди. Книгите от поредицата „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис са осигурени за празника от издателство „Труд“, основен партньор на инициативата. А дори повече награди малките екоактивист могат да спечелят в специална викторина, която ще провери колко знаят за опазването на природата и разделното събиране на отпадъците.

Всички участници в събитието ще се насладят на спектакъла „Цирк“ от „Театъра на приказките – София“. Постановката е носител на награда, връчвана от посланика на Холандия в България, и е представяна пред международно жури на престижни фестивали за куклено изкуство в Италия, Швейцария, Холандия, Португалия, Франция, Испания и др.

В празничната програма ще се включат хорова формация „Звъника“, вокална група „Арлекино“, детски фолклорен танцов ансамбъл „Нашенчета“, клуб по спортни танци „Дъга“, модерен балет „Венда“.

След Плевен последната спирка на кампанията ще бъде в Пловдив на 29 септември.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Организатори на инициативата „Стара хартия за нова книга“ са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“ и „Труд“. Каузата е подкрепена от издателствата „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

Въпреки поскъпването на газа, енергийните помощи ще останат същите

https://www.actualno.com/business/vypreki-poskypvaneto-na-gaza-energijnite-pomoshti-shte-ostanat-syshtite-news_695845.html

Размерът на енергийните помощи няма да се увеличи, въпреки предстоящото поскъпване на природния газ, което ще повлече след себе си и цената на парното. Според КНСБ, ако сумата за енергийно подпомагане не се вдигне, онези, които попадат в графата енергийно бедни и стоят на студено през зимата, ще се увеличат значително, отбелязва bTV. Държавата дава 374 лв. за енергийни помощи през предстоящите пет зимни месеца. Според синдикатите са нужни поне 500 лв. През миналата година на такива помощи са ра

Спират движението на тежки камиони заради почивните дни

https://pik.bg/спират-движението-на-тежки-камиони-заради-почивните-дни-news782534.html

Спират движението на тежки камиони заради почивните дни

В последния работен ден преди трите почивни около Деня на Независимостта движението на тежкотоварни камиони над 12 тона се ограничава от 16 до 20 часа, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата, съобщават от АПИ. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Във връзка с очаквания интензивен трафик по основните пътни направления Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат разумно, да спазват правилата за движение, да не предприемат резки маневри и да не използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-бързо и кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

В участъците, в които се извършват ремонти дейности е необходимо шофьорите да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение и въведените временни организации или да използват алтернативни маршрути.

На магистрала „Хемус“ се извършва ремонт на долното строене на 4 виадукта - при 19-ти км (виадукт„Потоп“), 33-ти км (съоръжението при тунел „Витиня“), при 36-ти километър (виадукт „Коренишки дол“) и при 51-ви км (виадукт „Разлив“). На съоръжението в района на с. Яна се подменят дилатационните фуги. Поради това движението в района на съоръженията се извършва двупосочно в платното за Варна. На виадукта при 51-ви километър се ремонтира платното за Варна и там трафикът преминава двупосочно в платното за София. За улеснение на движението в последния почивен ден - на 24 септември, ще има две ленти за София и една за Варна. Ремонти има и на два моста на магистралата в района на Шумен, предава Нова.

На магистрала „Тракия” заради ремонт в района на 17-тия километър в посока Бургас движението е двупосочно в едното платно. На 21 септември ще има две ленти за Бургас и една за София. На 24 септември ще има една лента за Бургас и две за София. С повишено внимание трябва да се движат водачите и в района на моста при 89-тия километър на магистралата, където движението е двупосочно в платното за Пловдив.

Гледат мерките на четирима за обира в Роженския манастир

https://frognews.bg/novini/gledat-merkite-chetirima-obira-rojenskiia-manastir.html

Съдът ще гледа мерките за неотклонение на задържаните за нахлуването в Роженския манастир, предаде bTV.

САЩ обвиниха Иран за всички конфликти в Близкия изток

https://www.actualno.com/america/sasht-obviniha-iran-za-vsichki-konflikti-v-blizkija-iztok-news_695856.html

Постоянният представител на Съединените американски щати в ООН Ники Хейли хвърли върху Иран отговорността за всички конфликти в Близкия изток и обеща, че САЩ ще отговорят на Техеран за нападението срещу американското посолство в Багдад, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. "Има една държава, която е източник на нестабилността в Близкия изток, една държава, която заслужава постоянно да бъде обсъждана в Съвета за сигурност. И това не е Израел, а Иран", подчерта Хейли. Според нея Ислямската

Новото БМВ X5 дойде предпремиерно в България

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/09/21/3314029_novoto_bmv_x5_doide_predpremierno_v_bulgariia/?ref=rss


Новото БМВ X5 беше представено предпремиерно в България два месеца преди официалния му пазарен дебют, насрочен за 24 ноември. Четвъртото поколение на модела се появява след над 2.2 млн. продажби на неговите предшественици.<br /><br />С БМВ X5 2019 се забелязва и новият дизайнерски език на кросоувърите на марката. В сравнение с предшественика моделът е по-голям, по-широк, по-дълъг и с удължено междуосие. Джантите пък са с размер до 22 цола.<br /><br />Салонът предлага...

Жената, открила стрелба в Мериленд, е починала от раните си

http://nakratko.bg/category/25/164457/


Извършителката на вчерашната стрелба в американския щат Мериленд е починала от раните си. Първоначалната информация беше, че тя е тежко ранена.

Новата регионална министърка: Нанков би бил един от стълбовете на министерството

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066039

Новата регионална министърка: Нанков би бил един от стълбовете на министерствотоЩе има приемственост в нашето министерство. Аз заварвам добре подредено министерство. Да продължим политиките за нови магистрали, скоростни пътища, ще продължим работата за успешното въвеждане на тол системата - много важен приоритет. Очакваме повече приходи, с които да можем да реабилитираме пътища.

Най-младият депутат от Израел: Целта ни е да помогнем на страната ви

https://dnes.dir.bg/svyat/nay-mladiyat-deputat-ot-izrael-pred-bnt-tselta-ni-e-da-pomognem-na-stranata-vi

За сваления руски самолет - във въпросния момент, нашите части вече не са били във въздушното пространство на Сирия

4-годишно дете прегази баба си

http://nakratko.bg/category/58/164456/


4-годишно дете прегази баба си, след като само се качило в автомобил и го подкарало. Инцидентът стана снощи в благоевградското село Лешко, съобщи кореспондентът на bTV в региона По думите на хората от селото колата била паркирана край пътя.

Всички популярни в Интернет полети с парапланер без регистрация на летателното средство, която да гарантира безопасност

http://www.moreto.net/novini.php?n=382252

Популярните у нас полети с парапланер се извършват незаконно - това показва проверка на Дарик в регистъра на Гражданската въздухоплавателна администрация към транспортното министерство, която контролира безопасността на летателните средства.

Корнелия Нинова: Нормално ли е един министър-председател да лъже?

http://clubz.bg/73470-korneliq_ninova_normalno_li_e_edin_ministyr_predsedatel_da_lyje

Ден пореден от престрелката между ГЕРБ и БСП на тема българската позиция за евентуални санкции срещу Унгария. Днес лидерът на левицата Корнелия Нинова реши да атакува премиера Бойко Борисов посредством профила си във фейсбук. Нинова обвини Борисов в лъжа. Формалният повод е, че и двете страни се обвиняват в двойнственост при гласуването в Европарламента по казуса "Унгария".

Както е известно, на последната си сесия в Страсбург Европейският парламент гласува доклад, с който даде "зелена светлина" за налагане на санкции срещу Будапеща заради действия на правителството на Виктор Орбан, които нарушават граждански свободи, засягат неприкосновеността на съдебната власт и свободата на медиите. Предложено е Унгария да бъде наказана с отнемане на правото на глас в ЕС (т. нар. член 7 от договора на ЕС, б.р.). 

След гласуването на Европарламента казусът отива в Съвета на ЕС.

Евродепутатите от ГЕРБ гласуваха "против" решението, защитавайки Орбан, както направиха още патриотът Ангел Джамбазки и социалистът Момчил Неков. Въздържа се само Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), а представителите на ДПС/АЛДЕ, Светослав Малинов ("Демократична България"/ЕНП) и Сергей Станишев (БСП/ПЕС) подкрепиха санкциите.

Междувременно у нас правителството реши да изготви позиция по въпроса, която според "Обединени патриоти" ще бъде в подкрепа на Орбан. Същия ден Борисов обави, че решението "няма правна сройност", а казусът е много далеч в бъдещето. След което атакува БСП за собствената й позиция. Левицата у нас подкрепя Унгария, а в Брюксел лидерът на ПЕС е на противиположно мнение.

"Смятате ли, че е нормално един министър-председател да лъже пред всички български граждани?", написа Нинова днес.

И припомня, че Борисов бил "единственият премиер, осъден от Елена Йончева за лъжа". 

"Борисов излъга, че евродепутатите ни са гласували за санкциите срещу Унгария. Гласували са двама депутати от БСП. Сергей Станишев - "за" и Момчил Неков - "против". Само че те двамата нямат право да участват в Съвета, където единствено министър-председателят може да изразява позицията на България. А нея вече я чухме - у нас подкрепя г-н Орбан, в Европа подкрепя каквото кажат началниците", посочва соцлидерката, прехвърляйки топката в полето на управляващите. 

Американските пазари подобриха рекордите от януари

https://petel.bg/Amerikanskite-pazari-podobriha-rekordite-ot-yanuari__283476

Dоw Јоnеѕ Іnduѕtrіаl Аvеrаgе и Ѕ&Р 500 пocтaвиxa нoви peĸopди в чeтвъpтъĸ, пишe Тhе Wаll Ѕtrееt Јоurnаl. Индeĸcът нa cинитe чипoвe пoдcĸoчи c нaд 250 пyнĸтa, зaпиcвaйĸи ...

Откриха огнище на птичи грип в пловдивско село

https://petel.bg/Otkriha-ognishhe-na-ptichi-grip-v-plovdivsko-selo__283475

Снимка Булфото Първично огнище на птичи грип е констатирано от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в пловдивското сел...

Учителка напусна работа, твърди че е бита от родители на ученик (видео)

https://petel.bg/Uchitelka-napusna-rabota--tvardi-che-e-bita-ot-roditeli-na-uchenik--video-__283474

Кадър Нова тв Учителка  от старозагорското училище "Отец Паисий" твърди, че е нападната от родителите на второкласник. След случая възп...

"Октоберфест от ада": партньорите на Меркел се готвят за горчива победа на местните избори

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/09/21/3314214_oktoberfest_ot_ada_partnyorite_na_merkel_se_gotviat_za/?ref=rss


Най-голямото предизвикателство за баварските политически лидери в края на септември обикновено е да успеят да се напъхат в традиционните кожени бричове и носии (lederhosen и dirndls) за откриването на Октоберфест. Не и тази година, пише "Политико" в статия, озаглавена "Октоберфест от ада за баварските съюзници на Меркел". Според изданието вместо да надигат халби с бира, политиците в Бавария водят активна кампания преди изборите на 14 октомври, които се очертава да разтърсят...

Как да построим Империя на Злото

http://www.transmedia.bg/2018/09/21/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%bc-%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be/

Без значение дали се интересувате от политиката или не, тя засяга живота ви съвсем реално по много начини. Ежедневно. Политиката все повече се превръща в тема, която може да бъде объркваща. Или дори отблъскваща. Но струва ли си само заради неразбирането тя да бъде загърбвана от хората? Едва ли. Водени от това убеждение, в „Студия Трансмедия“ отваряме нова рубрика – Politics for Dummies. В нея на достъпен и понятен за широк кръг читатели език ще публикуваме кратки текстове на приемани за сравнително сложни политически теми. Днес публикуваме първия текст от новата рубрика.

 

Да си представим, че съм обладан от зли намерения и искам да оглавя своя собствена Империя на Злото. Мотивацията ми може да е най-различна. Например, защото съм беден и материално, и духовно. Защото съм обиден на целия свят, че не ме е оценил по достойнство. Или може би, защото не знам какво друго мога да правя. Или защото това е, на което са ме възпитавали и учили.

Ако сме се изяснили с мотивите, мога да пристъпя и към изграждането на концепция, последвана от план за действие. След като съм препрочел многократно есето Анатомия на Властта, http://philosophyclub.bg/анатомия-на-властта/, знам, че без създаване на система, която да работи за реализацията на моите планове, няма да стане. Много са ми малко силите за такова грандиозно начинание.

За една добре функционираща система е необходимо да осигуря 3 неща: строителен материал, енергия и алгоритъм на обработка на информация.

Строителен материал: Тъй като става въпрос за обществена система, то и строителният материал са естествено човешки индивиди с конкретни качества. Тези индивиди трябва да изпълняват определени функции и само тези функции, за които са подбрани. Защото в тази моя Империя на Злото, те трябва да се подчиняват на моята Зла воля, а не например да философстват за смисъла на живота на планетата. В замяна, ще им предложа това, което те никога не биха могли да си позволят, ако разчитат на собствените си интелектуални способности. А именно, достъп до енергийни ресурси, които да им позволят фантастичен, но незаработен стандарт на живот.

Значи тези индивиди не трябва да имат повече умствен багаж, отколкото се изисква за изпълнението на дадените им от мен инструкции. Нали аз не искам някой от собствените ми хранени хора да поставя под съмнение моята собствена лудост. Затова безкритичната лоялност е conditio sine qua non, тоест задължително условие.

Къде мога да ги намеря такива индивиди? Ами там, където обществото ги е захвърлило по една или друга причина. Останали без работа партийни кадри, служители на бившите органи за сигурност, свръх амбициозни посредственици, обикновени престъпници и всякакви други, гравитиращи около тях социални неудачници като шофьори на бивши величия, секретарки, любими сервитьори, бивши любовници.

Енергия: Без да се вкара енергия в системата, не е възможно тя да се структурира и да започне да функционира, така че да изпълнява възложените й цели. Аз знам, че аватарът на енергията в обществените системи са парите. Затова ще търся да си ги осигуря тези пари. Има два начина. Трудният и негарантиран път е като си ги заработя сам с честен труд и предприемачески дух. По-лесният и надежден е, прилагайки принципа на паразита[1]. Като се залепя към вече съществуващи парични потоци и започна да ги засмуквам за захранване на моята собствена Система на Злото. Просто Уотсън, ама трябва да се сетиш пръв. А то желаещи на всеки кръстопът.

Свободни парични потоци в достатъчно количество и сравнително лесно достъпни се намират в бюджета на държава от тип “разграден двор”. Няма нужда да съм велик инженер, за да проумея, че пътят до бюджета в условията на демократична форма на държавно управление минава през избори. С други думи, моята задача се свежда до това как да спечеля избори. За спечелването на избори си има едни експерти, които се наричат полит-технолози. Те ще ми направят детайлен анализ на настроенията и предпочитанията на гласоподaвателите. Също така ще предложат набор от изпитани техники като фалшиви новини, пропагандни кампании в социалните мрежи, инсценирани протести, безплатни кебапчета и чалга концерти, лични нападки и заплахи, пари на ръка и прочие, с които изборните резултати са гарантирани.

Алгоритъм: И тук е разковничето на успеха на моето начинание. Избори се печелят лесно, ако съм си осигурил вече първоначален капитал, с който да си наема строителите на моята Империя на Злото. Вярно че ще ми е трудно до невъзможно, ако съм страничен наблюдател на обществените процеси. Особено, ако не съм бил вътре в държавната машина. Ама ако фортуната ме е целунала на рождения ми ден и ме е позиционирала да съм бил сред властимащите по времето на големия разпад, всичко се свежда до бърза реакция и липса на скрупули. Ако не съм аз, ще е някой друг.

Това е моментът на Големия Взрив. Това е началото на моя Преход към моята Империя на Злото. Началото на моя възход и падението на всички наивници и радетели на идеали, различни от моите!

Следващата естествена стъпка е разписване на алгоритъма, по който аз желая да функционира голямата и сложна машина на държавата. Прокарвайки закони, правилници, нагласи и тълкувания, които са необходими да превърнат държавността в моя лост, с който ще изградя желаната от мен Империя. Препрограмирането на властовите механизми става чрез моите хранени хора, които предвидливо назначавам на всички ключови постове в парламент, правителство, съдебна власт, държавни дружества и медии. Не е много трудно, защото докато всички си чешат езиците в разсъждения за какво е то демокрацията, аз си изпълнявам неуморно своя простичък план.

Не забравям естествено, че някой друг може да се усети и да си пожелае същото. Затова избързвам да им направя мераците трудно осъществими. Граждански сдружения, партии, свобода на словото, референдуми, съдебна защита от произвол, всеки е свободен да се възползва, стига да може да си плати. Само че няма да може, защото предвидливо съм сложил ръка върху всички публични финансови потоци. Който иска, да си го прави за своя сметка.

А такива едва ли ще се намерят много, защото грижливо съм им разсипал масовото здравеопазване, качественото образование и социалното осигуряване. Болни, необразовани и бедни е моята мечта за граждани в перфектната Империя на Злото.

На някой все пак може да му хрумне да проявява политическа или стопанска инициатива и да постави под съмнение моя контрол. Затова ще допринеса за изграждане на независима и дисциплинирана прокуратура, безотчетни служби за сигурност, многобройни данъчни, митнически и други държавни служители с контролни функции, които ще повдигат обвинения по измислени престъпления, ще задържат превантивно с белезници, ще проверяват детайлно и често дотогава, докато на тези другомислещи им се ангажира цялото свободно време, блокират им се всички налични финансови ресурси и им се ограничи свободното придвижване.

Превантивно овладявам всички масови медии, културни институции и обществени мероприятия, така че да не се насърчава критична мисъл, способност за самостоятелна преценка и развити естетически стандарти. Напротив, ще завладея общественото внимание с модели на подражание, които излъчват пошлост, простотия и примитивизъм. Така ще съм сигурен, че каквото и да им се поднесе на масите, те ще го възприемат или с възторг, или с ненавист в зависимост от това, което съм им указал.

До отговор на въпроса, какво ще правя след като съм постигнал своята цел и моята Империя на Злото е в своя зенит, все още не съм достигнал. Сега повече ме безпокои, че някои изглежда са ме изпреварили.


* От английски “Политика за начинаещи”. Съзнателно е търсена аналогия с популярната книжна серия на издателството John Wiley & Sons. Книгите от тази серия се отличават с достъпен и понятен за широк кръг читатели език на сравнително сложни теми с много илюстрации, хумор и шеги.

[1] В интерес на истината, паразитната форма на живот е късна, тоест напреднала форма на организация на живата материя!

 

Учителката с "БАлгария" се ожали: Знам какво му е било на Христос! Разпънаха ме като него

https://pik.bg/учителката-с-балгария-се-ожали-знам-какво-му-е-било-на-христос-разпънаха-ме-като-него-news782544.html

Учителката с "БАлгария" се ожали: Знам какво му е било на Христос! Разпънаха ме като него

Знам какво му е било на Христос! Разпънаха ме като него. То не бяха упреци, позвънявания до среднощ! Така учителката на първолаци от свищовско училище госпожа Блажева се оплака пред Нова телевизия за тормоза, който изпитала заради сгрешена буква в приветствието към малките ученици.

Историята тръгва от невинна снимка на дечица на фона на черната дъска. Зад усмихнатата Блажева, момченце и майка му се мъдри надпис: "Бъдещето на БАлгария в класната ми стая". Татко на дете от същия клас заснима сгрешения текст, пуска снимката в социалните мрежи и скандалът гръмва за отрицателно време.

Оказва се, че в еуфорията и бързането да подреди класната стая за първия учебен ден, госпожа Блажева не е обърнала внимание на сгрешения надпис. Той е объркан в печатницата, където са поръчани транспарантите. От там се извиняват за грешката и обясняват, че "всичко било от бързане и недоглеждане".

Родители на първокласници, както и кметството на Свищов застанаха зад дългогодишната учителка с 32-годишен стаж в образователната система. Хората познават Блажева като съвестен педагог и вярват, че грешката, станала неволно, няма да попречи на работата й, а таткото, заснел скандалната снимка, се извини на учителката. 

Живко Тодоров прави първа копка за ЧРД

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7065640

Живко Тодоров  прави първа копка  за ЧРДКметът на Стара Загора Живко Тодоров навършва 37 г. И сега той ще спази традицията навръх рождения си ден да свърши нещо полезно за града - днес от 15,30 часа ще направи първа копка на улица “Петкана Захариева” в старозагорския квартал “Железник”, която ще бъде дълга около 200 метра. Това е негово обещание още от първия му кметски мандат.

За пръв път на български език – последните неиздавани разкази на Ф. Скот Фицджералд!

https://www.actualno.com/books/za-pryv-pyt-na-bylgarski-ezik-poslednite-neizdavani-razkazi-na-f-skot-ficdjerald-news_695847.html

За пръв път на български език – последните неиздавани разкази на емблематичния американски писател Ф. Скот Фицджералд! Очаквайте на 25 септември! Сборникът съдържа осемнайсет неиздавани, непознати или смятани за безвъзвратно изгубени разказа на легендарния писател. Писани в края на 30-те години на миналия век, те са били отхвърлени от редакторите заради провокативната си тема и стил или са потънали във водовъртежа на последните години от живота на Фицджералд. Дори когато се е нуждаел

Преглед на печата - 21 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=382250

24 часа: Трима нови министри След 10 дни работа в оставка на досегашните министри, 3 часа пламенни дебати в парламента и 6 отделни гласувания днес рокадите в кабинета станаха факт. По обед Народното събрание освободи досегашните министри на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев и одобри на постовете им съответно Росен Желязков, Петя Аврамова и Младен Маринов.

Хакерите от Западна Африка са следващата киберзаплаха пред Европа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/20/3313748_hakerite_ot_zapadna_afrika_sa_sledvashtata/?ref=rss

Западноафриканските хакери са следващата голяма опасност за ЕС – това предупреждава Европол в ежегодния си доклад за организираната престъпност в интернет. Организираните престъпни групи в Западна Африка от няколко години се увеличават постоянно и вече използват новаторски тактики.<br /><br />Високата безработица, все по-грамотните технически нападатели и установеното "доверие", което им позволява да обменят знания, вероятно ще доведат до увеличен брой хакерски атаки от...

Обемът на отпадъците в световен мащаб може да се увеличи със 70% до 2050 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066037

Обемът на отпадъците в световен мащаб може да се увеличи със 70% до 2050 г.Ако не бъдат взети спешни мерки, обемът на боклуците в световен мащаб ще се увеличи със 70 процента до 2050 г. и ще достигне 3,4 милиарда тона. Това съобщи в публикуван вчера доклад Световната банка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  "Лошото управление на отпадъците вреди на човешкото здраве и на околната среда,

Ранени 7 души при стрелба в САЩ

https://frognews.bg/novini/raneni-7-dushi-pri-strelba-sasht.html

Службите за спешна помощ в град Сиракюз в щата Ню Йорк са се отзовали на сигнал за стрелба, при която са били ранени до седем души, включително дете.

ЧЕЗ стартира нов проект в Бояна, Симеоново и Банкя!

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%b2-%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%be%d0%bd/

С изпълнението му ще се подобри сигурността на електрозахранването.

ЧЕЗ Разпределение България стартира нов проект за подобряване на сигурността и качеството на електрозахранването в Бояна, Симеоново и Банкя. Компанията ще инсталира дистанционно обслужвани електромери.

Електромерите ще бъдат монтирани през периода 24-28 септември. Не е предвидено изключване на електрозахранването едновременно за голям брой потребители. Възможни са единствено кратковременни прекъсвания за индивидуалните монтажи на електромерите, които ще се извършват в интервала между 8:00 и 20:00 ч. Дейността се извършва от техници с необходимата квалификация и опит и е за сметка на дружеството.

Автоматизираната система ще позволява дистанционно отчитане на изразходваната електроенергия, ще следи какво е натоварването на мрежата и нивото на подаваното напрежение, честотата и продължителността на прекъсванията и други параметри. Това ще позволи да бъдат повишени качеството и надеждността на електрозахранването на клиентите и ще оптимизира процеса на обслужването им, което пряко ще повлияе върху удовлетвореността на потребителите.

 

Материалът ЧЕЗ стартира нов проект в Бояна, Симеоново и Банкя! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Канада призна убийствата на мюсюлманите в Мианмар за "геноцид"

https://www.actualno.com/asia/kanada-prizna-ubijstvata-na-musulmanite-v-mianmar-za-genocid-news_695855.html

Депутатите от Камарата на общините на Канада единодушно гласуваха за обявяване действията на въоръжените сили на Мианмар срещу мюсюлманите рохинджа за "геноцид", предаде AFP, цитирана от БГНЕС. По този начин Канада става първата държава, която официално подкрепя изводите на специалната мисия на ООН в Мианмар, която установи, че "срещу рохинджа са извършени престъпления срещу човечеството", които са получили санкция от висши военни от Въоръжените сили на Мианмар. В решението

Проходът "Шипка" ще е затворен в събота и неделя заради рали

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/09/21/3313215_prohodut_shipka_shte_e_zatvoren_v_subota_i_nedelia/?ref=rss


Движението през Шипченския проход ще бъде ограничено в събота и неделя през деня заради автомобилното планинско състезание "Шипка – Дамасцена 2018", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". На 22 септември проходът няма да може да се ползва от 9:30 до 19:30 часа, а на следващия ден от 7:30 до 17:30 ч.<br /><br />В тези периоди трафикът ще бъде пренасочен през Прохода на Републиката. Пътуващите от Габрово към Казанлък ще се насочват към него от кръстовището с...

Унижение и бунт за Мей, Брекзит върви към катастрофа

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/unizhenie-i-bunt-za-mej-brekzit-vyrvi-kym-katastrofa-6086678

В засада, която изненада британските представители, Доналд Туск отхвърли предложенията на Тереза Мей

Унижение и бунт за Мей, Меркел я игнорира

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/unizhenie-i-bunt-za-mej-merkel-ia-ignorira-6086678

В засада, която изненада британските представители, Доналд Туск отхвърли предложенията на Тереза Мей

4-годишно момченце подкара микробус и прегази баба си в Благоевградско

https://frognews.bg/novini/4-godishno-momchentse-podkara-mikrobus-pregazi-baba-blagoevgradsko.html

Инцидент потресе благоевградското село Лешко снощи. 4-годишно момченце е подкарало микробус и прегазило 65-годишната си баба, която е починала.

4-годишно момченце подкара микробус и прегази баба си в Благоевградско

https://frognews.bg/kriminalno/4-godishno-momchentse-podkara-mikrobus-pregazi-baba-blagoevgradsko.html

Инцидент потресе благоевградското село Лешко снощи. 4-годишно момченце е подкарало микробус и прегазило 65-годишната си баба, която е починала.

Най-важното от Варна във вчерашния 20 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=382248

НАП-Варна проверява собствениците на 302 луксозни автомобила Собствениците на 302 луксозни автомобила по Северното Черноморие проверява НАП-Варна. 35 млн. лв. приближават още повече АМ "Хемус" до Варна Правителството отпуска допълнителни средства в размер на 35 256 000 лева за изграждането на 9,3-километровата отсечка от АМ "Хемус" в участъка между Ябланица и Боаза.

Тази зима: нападат ни "Мичиган" и "Сингапур"

http://clubz.bg/73469-tazi_zima_napadat_ni_michigan_i_singapur

СВЯТ зика вирус лаборатория Cropped

Грипният щам, който ще ни атакува през предстоящия зимен сезон, се очаква да е от група А. Много вероятно е да е N1H1 – "Мичиган", или H3N2 – "Сингапур".

Това каза в предаването "Тази сутрин" по бТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

През миналата година доминиращият щам, който причини епидемията у нас, беше "Ямагата" от група Б, припомни той.

"При щам от група А боледуват повече възрастни хора. Характерно е, че епидемията се развива много по-бързо, достига своя пик и много по-бързо свършва – за около 4-5 седмици" отбеляза проф. Кантарджиев.

При щам от група Б пък боледуват предимно децата до 15-годишна възраст.

"През миналата година 72% беше от група Б, имаше много усложнения на централната нервна система. На 5000-6000 души с грип един правеше възпаление на мозъка", отбеляза още Кантарджиев.

"За епидемия се говори и се вземат мерки преди епидемията. Който има икономическа възможност, да си купи ваксина, струва по-малко от 20 лв. – сега е времето", препоръча той.

Как да се предпазим, ако не сме ваксинирани

Д-р Кантарджиев съветва да ползваме тоалетни кърпички и да дезинфекцираме повърхностите.

"Не се заразяваме само от капчиците, които попадат в нашия нос, а и когато някой е кашлял и кихал на определена повърхност и ние пипнем и си докоснем лицето, носа или устата", уточни той.

По време на епидемия трябва също така често да мием ръцете си. А правило номер едно е, ако видим, че някой киха или кашля, да стоим по-настрана от него.

Голямото пътуване предстои: Спират тировете, но ремонтите остават

https://www.actualno.com/society/goljamoto-pytuvane-predstoi-spirat-tirovete-no-remontite-ostavat-news_695839.html

Днес, 21 септември, последният работен ден преди трите почивни дни около Деня на Независимостта, от 16:00 ч. до 20:00 ч., се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). В петък от 16:00 ч. до 20:00 ч. тирове няма да се движат по: - автомагистралите; - път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София; - път I-1 - етапна връзка

Повече от шоу: Димитров, Федерер и Джокович ще защитават титлата на Европа в купа "Лейвър"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/09/21/3314243_poveche_ot_shou_dimitrov_federer_i_djokovich_shte/?ref=rss


С петима играчи от топ 10 и общо 14 състезатели от елита на мъжкия тенис днес започва второто издание на купа "Лейвър". Нестандартната надпревара, която противопоставя отборите на Европа и останалия свят (в духа на "Райдър къп" в голфа), ще предложи три дни с атрактивни срещи между някои от най-големите звезди в този спорт. За първа година част от шоуто ще бъде и Григор Димитров, който ще даде старт на битката в Ню Йорк.<br /><br />Шампионът от финалите на АТП се...

Великобритания - най-големият данъчен рай след Брекзит?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287492_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+-+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D0%B

 Френското политическо списание Le Nouvel Observateur интервюира поотделно френски журналист и британски политик, които застъпват противоположни тези по тази гореща тема. Дейвид Лидингтън , вторият човек в правителството на Тереза Май, уверява: "Обединеното кралство и Европа ще продължат да работят заедно, изграждайки нови отношения, които винаги са икономически взаимноизгодни за тях ".

От друга страна, за Марк Рош, кореспондент на френската преса в Лондон, "страната ще излезе от Брекзит различна и много опасна за Европа, защото ще бъде по-офшорна и по-неравностойна и ще е решила миграционния си проблем".

Ирландският въпрос

Повече от седем месеца преди Брекзит все още няма признаци за споразумение между Обединеното кралство и Европа. Защо? Ирландският въпрос ли е причината?

Дейвид Лидингтън: Мисля, че вече сме изминали 80% от пътя към споразумението. Основният въпрос, който остава без отговор, е точното устройство на "защитната мрежа" на ирландската граница (бел. ред : Брюксел иска гаранции, че няма да има възстановяване на физическата граница между двете Ирландии). До края на 2020 г. можем да постигнем временно решение, до влизането в сила на следващото ни партньорство. Когато тази точка бъде уредена, почти ще сме постигнали споразумение. Убеден съм, а и британското правителство е, че ще постигнем споразумение тази есен.

Марк Рош: Проблемът е, че правителството на Тереза Май до голяма степен зависи за мнозинството си от "Демократичната юнионистка партия" на Северна Ирландия (ДЮП). Но решение ще има, защото никой не иска да поставя под въпрос мирните споразумения, установявайки твърда граница между двете Ирландии, най-вече защото демографията ще направи така, че в краткосрочен план католиците да бъдат мнозинство на север. Но те се борят за обединение с Южна Ирландия и ще играят тази карта на една единствена република Ирландия. Много британци, които никога не са стъпвали в Северна Ирландия, изобщо не се вълнуват от този въпрос. В Лондон никога не съм срещал британец, който да е ходил в Белфаст!

Данъчен рай

На какво ще прилича Великобритания след Брекзит? На гигантски данъчен оазис?

Дейвид Лидингтън: Дадохме много ясни гаранции с плана "Чекърс"(по името на града, където се проведе заседание на правителството), по въпроси като социалните стандарти и екологичните гаранции. Мисля, че това може да успокои европейските ни партньори. Освен това, това са социални и екологични стандарти, които британците искат сами за себе си. Що се отнася до финансовите услуги, ние подкрепяме подобрена система за еквивалентност [...]. Работим, за да осигурим най-високата възможна гаранция за защита на нашите собствени потребители. Мога дори да цитирам примери, които показват, че сме отишли по-далеч от европейските стандарти. По отношение на изискванията за капитализация на банките, ЕС постигна съгласие по набор от минимални стандарти. Искахме да засилим капиталовите изисквания, защото искахме данъкоплатците в Обединеното кралство да бъдат напълно защитени от риска, породен от инвестиционните банки.

Марк Рош: Великобритания вече е данъчен рай! Доказателството: руският олигарх Роман Абрамович може да продаде футболния клуб Челси, който е купил с черни пари от разграбването на СССР, без да му се задават никакви въпроси. Със своята мрежа от офшорни територии в британските отвъдморски територии и бившите колонии на Короната той вече е най-голямото данъчно убежище, а Ситито помпа мускули от търговията и обработката на средства, репатрирани от тези райони. Една трета от данъчните убежища в света са британски.

Какво ще се промени с Брекзит? Освободен от европейските разпоредби, но не и от международните разпоредби на ОИСР, Г-20 и Банката за международни разплащания, Лондон може само да просперира. Ограниченията на бонусите на банкерите ще бъдат премахнати. Ще има слабо прехвърляне на дейността в Париж и Франкфурт. Нито една банка, освен HSBC в Париж, не е преместила много работни места. Говорим за десетки, най-много стотици. Най-вече развиващите се страни, особено Китай, ще се чувстват много комфортно в пост-Брекзит Великобритания. Лондон ще стане финансовият център и троянският кон на китайските фондове. От Дейвид Камерън през 2010 г. насам Обединеното кралство разиграва китайската карта. Това е единствената страна, която продава ядрената си енергия на Китай. От 2010 г. насам Великобритания приветства китайските банки, заобикаляйки пруденциалния надзор на Bank of England до такава степен, че "Файненшъл таймс" се трогна от системните рискове, които това би създало. Градът е единственият истински европейски център, участващ в интернационализацията на китайската валута, юана. И Лондон раздава на килограм позлатени паспорти на всички богати китайци, които искат да се установят в Обединеното кралство, без да задават въпроси относно източника на средства.

Нов референдум?

Ако преговорите се провалят и в условията на дълбоки политически разделения в Лондон, може ли да се прогнозира нов референдум?

Дейвид Лидингтън: Не виждам желание нито от страна на Лейбъристката партия, нито от страна на консерваторите да се върнат и да преиграят мача. И дори да го направим: защо да няма и трети референдум след година или две? Не, единственото разумно нещо, което трябва да направим, е да приемем присъдата на демокрацията, независимо дали ни харесва или не.

Марк Рош: Беше проведен референдум, чийто резултат беше много ясен: 52% срещу 48%, с разлика от 12 пункта между вота за напускане или оставане в самата Англия, която е най-важната част от страната (82 % от населението). Ето защо въпросът за втори референдум изобщо не стои на дневен ред. Онези, които го изискват, са или "has been"като Тони Блеър, или политици, откъснати от провинциалния електорат и избирателите про Брекзит, които все още са мнозинство, въпреки проучванията на общественото мнение. Много британци казват: "Да дадем шанс на Брекзит".

Имиграция

Дали гласуването в полза на Брекзит може да се обясни и с отхвърлянето на имиграцията?

Дейвид Лидингтън: Няма съмнение, че имиграцията е една от най-важните теми в кампанията. Когато тръгнах да тропам по вратите на хората, много от тях ми споделиха притесненията си. Много избиратели не правят разлика между свободното движение на европейските граждани и имиграцията от трети държави. В много случаи те повдигнаха въпроса, че не можем да контролираме броя на хората, които идват в нашата страна. Въпросът не беше дали да бъдем по-рестриктивни или по-щедри, а че нямаме капацитета да контролираме бройката. Това мотивира много хора, макар да не беше единственият им мотив да гласуват.

Марк Рош: Имиграцията, в частност заради излизането на голям брой граждани от страните от Източна Европа, вече не е сред основните притеснения на британците. Сега говорим за жилища, бъдещето на про-Брекзит, образованието, националната здравна служба, но най-вече за имиграцията. Свободното движение на европейците, което за мен беше естествено и най-вече източноевропейците, най-накрая се оказа отрицателно, със закъснение. Това беше дискриминационна концепция срещу онези, които не бяха европейци, а африканци, азиатци, австралийци, американци, и които искаха да се установят в Обединеното кралство. Това обяснява защо мнозина антилци и избиратели от индийския субконтинент гласуваха за "Брекзит", въпреки расистката реторика на редица политици, прокламиращи излизане от ЕС.

Превод: Петя Михайлова

Съдът ще гледа мерките на задържаните за нахлуването в Роженския манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066034

Съдът ще гледа мерките на задържаните за нахлуването в Роженския манастирСъдът ще гледа мерките за неотклонение на задържаните за нахлуването в Роженския манастир, предаде bTV.  Вчера полицията хвана и останалите двама от групата, нападнала светата обител. Четирима от задържаните получиха обвинения. Двама от тях са непълнолетни – на 16 и 17 г. Другите двама са възрастни, като единият е адвокат.

Как България сама се вкара в Б-отбора на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287491_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D0%91-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D

 Още с идването си на власт през 2009 година ГЕРБ и лично партийният лидер Бойко Борисов гръмко прокламираха, че те са европейската партия в България. Опитът да убедят населението стигна дотам, че Европа дори бе вписана в името на формацията. Целта бе една - на фона на прогнилата от корупция Тройна коалиция и спиращите еврофондове, в България се появи ниша за политически субект, който да обещае на гражданите поне някакво приличие, и то от западен тип.

За по-наблюдателните илюзиите приключиха още в първата година на мандата, а малко след това стана ясно, че Европа ще бъде за ГЕРБ единствено легитимация. И че обещанията за цивилизованост ще останат в сферата на мантрите. Управляващите възкачиха на пиедестал репресивния апарат на МВР, овладяха всички канали за влияние, наследени от управлението на БСП и ДПС, а впоследствие подчиниха съдебната система и медиите. Нищо, че Борисов до ден днешен обяснява, че магистратите са неприкосновени, а журналистите само го критикуват. Именно той е авторът на заключението, че който владее Темида и средствата за масова информация - той управлява.
На фона на всичко това при всяко скръцване със зъби от Брюксел премиерът винаги намираше обяснение: че властимащите не били разбрани правилно, че щели да се поправят, че той много искал всичко да е по западен модел, но останалите в Бълария не били готови за това. Досега приказките му все някак успяваха да убедят родното общество, а европейският елит ги смяташе за достатъчно задоволителни. Защо - това е тема дълга и отделна, затова да го кажем съвсем кратко: имитацията задоволяваше всички.
Краят на илюзиите
Но на 19 септември 2018 година илюзиите приключиха и нито една имитация на европейскост вече не може да залъже западните партньори на България. За жалост на самите българи все още може да им бъде пробутан разказът за националния суверенитет, за озъбения джендър, дебнещ иззад брюкселските храсти, за соросоидната заплаха, която ще направи децата им хомосексуални, либерали или даже хомосексуални либерали…
Само ден след като т.нар. „Патриоти" внесоха в Министерски съвет искането България официално да подкрепи унгарския премиер Виктор Орбан и неговото управление, което е заплашено от европейски санкции заради неспазването на върховенството на закона и човешките права, решението бе прието. Именно това е сега официалната позиция на българското правителство, оглавявано от Бойко Борисов. България вече работи по изготвянето на позиция за Съвета на ЕС, в която се посочва, че София е против стартирането на наказателна процедура срещу Унгария.
Страната е заплашена да бъде лишена от право на глас в ЕС, но на практика това няма как да се случи - за целта се изисква единодушното одобрение на другите държави-членки, а Полша и Чехия вече се обявиха против. Тоест, не България ще спъне мярката срещу Унгария. Но София, която иначе е твърдо против разделянето на Европа на две скорости, сега сама се сложи в Б-отбора.
На този 19 септември ние сами се отказахме от европейските ценности и сами избрахме пътя към втория ешелон на ЕС. Знакът, даден от правителството, изглежда още по-недвусмислен на фона на факта, че жарката подкрепа за Орбан дойде броени дни след топлата му среща с Владимир Путин."България е следващата"

Не е случаен и анонсът, с който България заяви подкрепата си за Орбан. “Днес е Унгария, утре това се готви за Полша, а един ден може да се стовари и срещу България”, възкликна вицепремиерът Красимир Каракачанов, обявявайки правителственото решение. И не е далеч от истината. България подлежи на критики по всички параграфи, по които Брюксел порицава Унгария.

Извън факта, че гузни за състоянието на родната демокрация, българските управляващи не искат да критикуват други страни за същите тези дефицити, друг символен момент е удивителното единомислие между управляващи и опозиция по темата за постепенното ни оттегляне от Европа. Фактът, че зад “каузата” застават както „Патриотите" и ГЕРБ, така и БСП разкрива онова отдавна подозирано съглашателство между представителите на българската върхушка. А то е лесно обяснимо от гледна точка на „предимствата": колкото по-далеч от Запада и по-близо до евразийските разбирания за управление, толкова по-малко гражданска енергия, а оттам повече властови ресурс за тях самите. Въпросният неограничен властови ресурс се нарича корупция. Още една тема, по която Унгария е критикувана от ЕС.

От българска гледна точка обаче главното е друго - сред парламентарните партии очевидно няма нито една формация, която да е истински европейска. За БСП и „Патриотите" беше ясно от самото начало, Марешки го заяви впоследствие с настояването да излезем от НАТО, а ГЕРБ показаха истинското си лице в сряда, изявявайки готовност да защитят Орбан. ДПС може и номинално да се обявява против тази идея, но действията на партията показват реалния ѝ рефлекс, който няма много общо със Запада.

Европа вече знае за България

И не на последно място: Европа вече знае. Знае, че няма съюзник в лицето на Борисов. Самият той пък е наясно - “ударят” ли Унгария, България е една от следващите. Признанието дойде от най-високо ниво. От правителството, създадено с мандат на Гражданите за европейско развитие на България.

Всичко това със сигурност ще надраска сериозно реномето на Борисов в Брюксел, което той иначе ползва за легитимация вътре в България. А без този ресурс, който е повече продукт на пиар, отколкото на реална политика, ГЕРБ губи не само онази символична част от името си, но и най-сериозното си предимство пред останалите парламентарни субекти. Ето защо веднага след като бе обявено, че решението е подкрепено от Министерския съвет, Борисов от Залцбург допълни, че заседанието на кабинета е било оперативно, а гласуването без правна стойност. Думи, с които той за пореден път се опита да изглежда европеец в Европа и нашенец в България. Този път обаче илюзии няма: оперативно решение на Министерския съвет означава едно - министрите са гласували “за”, а сега предстои само окончателното оформяне на позицията. Изборът е направен: България се отказва от опитите да влезе в ядрото на ЕС. И зад този избор стои именно партията, която сложи Европа в името си.

Русия призова САЩ да преосмислят политиката си в Близкия Изток

https://www.actualno.com/asia/rusija-prizova-sasht-da-preosmisljat-politikata-si-v-blizkija-iztok-news_695854.html

Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя заяви, че подходът на Съединените американски щати към проблемите в Близкия Изток подкопава колективните усилия на международната общност за намиране на решение. Според Небензя обаче все още не е късно САЩ да преразгледат политиката си, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. "Увеличават се знаците, че съществува целенасочен стремеж за подкопаване вече изработената, включително с участието на САЩ, платформа за урегулиране",

Юлиан Попов ще е на кино със синовете си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7065641

Юлиан Попов  ще е на кино със синовете сиЮлиан Попов, бивш министър и известен автор публицист ще празнува рождения си ден с най-близките си хора. Статии на Попов публикуват “Файненшъл таймс”, “Индипендънт”, той често е гост и на страниците на “24 часа”. “Ще отида на кино със синовете ми. Не знам кой филм ще гледаме - те ще го изберат”, каза с усмивка Попов пред “24 часа”.

Любопитната история на последните дуели в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287490_%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D1%83%D0%B5%D0%BB%

 В днешно време човек защитава своите чест и достойнство пред съда. А е имало времена, когато мъжете са се дуелирали, за да защитят репутацията си в двубой с противника, който ги е оскърбил или им е отнел любимата. И жени са водили дуели, в повечето случаи от ревност.

През 19 век дуелите са широко разпространено явление. Достатъчно е да споменем такива известни дуелисти като руския поет Александър Пушкин, германския политик и писател Фердинанд Ласал и сънародника му Хайнрих Хайне. През 20 век законодателството си поставя за цел да усмири страстите на потенциалните дуелисти и забранява дуелите. В Германия последният дуел се провежда през 1937 година, а последният двубой с шпаги в Европа е дуелът между двама френски депутати през 1967 година. Историята на тези дуели е толкова интересна, че си заслужава да бъде разказана.Дуелът, който вбеси Хитлер

Участниците в дуела, който силно разгневява Хитлер, са неговите съмишленици Роланд Щрунк и Хорст Кручина. След края на Първата световна война служилият в австрийската армия Роланд Щрунк емигрира в Германия, където става известен военен репортер. Работи във вестник "Völkischer Beobachter", който е печатният орган на нацистката партия. Но в един момент започва да предполага, че жена му има любовна връзка с известния националсоциалист Хорст Кручина. Първоначално Кручина заема висок пост в Националсоциалистическия съюз на германските студенти, а по-късно става адютант на шефа на "Hitlerjugend" Балдур фон Ширах.

Роланд Щрунк и Хорст Кручина се дуелират с пистолети на 17 октомври 1937 година. Нито един от двамата не уцелва при първите два изстрела. Третият изстрел обаче се оказва фатален за Щрунк - ранен е в бедрото и умира няколко дни по-късно, въпреки че е опериран веднага след дуела. Когато научава за смъртта на Щрунк, Хитлер изпада в ярост и незабавно забранява всякаква форма на дуели в Германия. А Кручина се сбогува с кариерата си.

Дуел по френски

Французите Гастон Дефер и Рене Рибиер влизат в историята като последните европейци, които се дуелират с шпаги. Дуелът между голиста Рене Рибиер и шефа на фракцията на социалистите Гастон Дефер се провежда на 21 април 1967 година. Ден преди това, в хода на дебат във френския парламент, Дефер се обръща към Рибиер с думите "Млъкни бе, идиот!". Рене Рибиер настоява да получи извинение, но след като Гастон Дефер отказва, оскърбеният Рибиер го извиква на дуел. Независимо от факта, че по това време дуелите във Франция вече са забранени.

Дуелът се провежда в парк край Париж. Рибиер, на когото по това време му предстои женитба с любимата му, избира шпагите за оръжие на дуела. А в минутите преди началото на двубоя Дефер заявява, че възнамерява да рани съперника си на "най-уязвимото място", за да не може да изпълнява съпружеските си задължения.

Макар че е по-възрастен с цели 11 години, от самото начало на двубоя Дефер е определено по-добрият дуелист. Ранява противника си в ръката, но Рибиер не се предава - най-малкото поради факта, че на дуела присъстват и репортери, които усърдно заснимат всичко. След като Дефер ранява противника си втори път, секундантите прекратяват дуела. Любопитен факт е, че секундант на Рибиер е не кой да е, а Жан-Мари льо Пен, който по-късно става лидер на френските ултрадесни националисти. Рене Рибиер губи дуела, но раните не му пречат още на следващия ден да встъпи в брак с любимата си.

The Daily Express: Ангела Меркел нанесе съкрушителен удар на Тереза Мей

https://petel.bg/The-Daily-Express--Angela-Merkel-nanese-sakrushitelen-udar-na-Tereza-Mey__283473

Канцлерът на Германия Ангела Меркел нанесе съкрушителен удар върху лидерството на британския премиер Тереза Мей, казвайки ѝ че Европа тр...

Писна им от простотии! Англия обяви "края на една ера" и би шута на Биг Брадър

https://petel.bg/Pisna-im-ot-prostotii--Angliya-obyavi-kraya-na-edna-era-i-bi-shuta-na-Big-Bradar__283472

Продуцентите на британската версия на риалити шоуто „Биг Брадър“ обявиха края му. На профила си в Туитър те съобщиха, че настоящият 19-и с...

Арестуваха мъж, държал нелегални мигранти в дома си в Смирненци

//dariknews.bg/regioni/haskovo/arestuvaha-myzh-dyrzhal-nelegalni-migranti-v-doma-si-v-smirnenci-2121343

45-годишен мъж е задържан за подпомагане на чужденци, незаконно преминали в страната ни.

Вчера полицаи от Харманли са установили 18 незаконно пребиваващи мъже на възраст между 15 и 30 години в дом в село Смирненци. Пред разследващите 13 човека от тях се самоопределили като афганистан

Третото по големина летище в Япония отново заработи след тайфуна "Джеби"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066032

Третото по големина летище в Япония отново заработи след тайфуна "Джеби"Голямо летище в Западна Япония заработи отново с пълния си капацитет днес, 17 дни след като силен тайфун наводни част от главния терминал и една от пистите за излитане и кацане, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Международното летище "Кансай", третото по големина в Япония, ще обслужи днес общо 470 полета.

Майк Пенс подкрепи Македония за НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287489_%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA+%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E

 Американският вицепрезидент Майк Пенън заяви по време на среща с македонския премиер Зоран Заев, че би искал да види Македония сред страните - членки на НАТО. Това се посочва в изявление, разпространено от Белия дом.Следва да се отбележи, че Пенс поздрави Заев за насрочения на 30 септември "исторически" референдум, на който гражданите на страната ще решат дали да променят името ѝ. Ако решението на македонците е положително, страната ще може да се присъедини към НАТО и Европейския съюз (ЕС)."Вицепрезидентът изрази подкрепата си за насърчаването на членството в НАТО и ЕС", се казва в изявлението на Белия дом.

По-рано гръцките медии съобщиха, че Буш - младши се е намесил в референдумa в Македония.

В кв. "Орландовци" се налага спиране на водата

https://www.actualno.com/sofia/v-kv-orlandovci-se-nalaga-spirane-na-vodata-news_695701.html

Софийска вода временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 21 септември. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. На 21 септември 2018 г. (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Мир“, кв. „Орландовци“, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Мир“, ул. „Железопътна&ld

До 2050 г. по света ще има със 70 на сто повече боклуци

http://clubz.bg/73468-do_2050_g_po_sveta_shte_ima_sys_70_na_sto_poveche_bokluci

Ако не бъдат взети спешни мерки, обемът на боклуците в световен мащаб ще се увеличи със 70 процента до 2050 г. и ще достигне 3,4 милиарда тона. Това съобщи в публикуван вчера доклад Световната банка, предаде Франс прес.

"Лошото управление на отпадъците вреди на човешкото здраве и на околната среда, в допълнение към проблемите с климата", коментира Лора Тък, вицепрезидент на Световната банка, отговаряща за устойчивото развитие.

Въпреки че богатите страни представляват едва 16 на сто от световното население, те произвеждат над една трета (34 процента) от отпадъците на планетата. Източна Азия и Тихоокеанският регион са отговорни за близо една четвърт (23 процента) от всички боклуци. Очаква се Субсахарска Африка да утрои, а Южна Азия да удвои до 2050 г. обема отпадъци, които произвеждат. 

Световната банка препоръчва да се предостави финансова помощ на страните, които имат най-голяма нужда да разработят системи за управление на отпадъци, както и да се подкрепят инициативи за намаляване на употребата на пластмаса и за ограничаване на хранителните отпадъци.
От 2000 г. Световната банка е инвестирала над 4,7 милиарда долара в програми за управление на отпадъци по света. 

БТА

Нов скандал във Ватикана, индийски епископ изнасилвал монахиня

https://dnes.dir.bg/svyat/nov-skandal-vav-vatikana-indiyski-episkop-iznasilval-monahinya

Католическата църква е изправена пред криза в световен мащаб, свързана със сексуални посегателства на свещеници

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-ministur-zhivo-1584369.html

/КРОСС/БНТ, „Сутрешен блок" Тема: Ще стигнем ли до финала на Световното първенство по волейбол? Прогнозата на Любо Ганев Тема: В министерския стол. Гостува новоизбраният регионален министър Петя Аврамова Тема: Политически сценарии и идеи за решения. Говори Румен Петков Тема: Македония преди референдума - каква е волята на македонците? Бившият премиер Владо Бучковски Тема: "Независими с велосипеди". Всичко за инициативата на Посолството на Дания от посланик Сьорен Якобсен Уникални кадри от строежа на НДК през 1980-ма БТВ, "Тази сутрин" Тема: В стола на Московски - какво е наследството в транспорта? Първо телевизионно интервю на новия министър Росен Желязков. Тема: На живо от Калояновец - ще бъдат ли наказани родителите, които биха учителка пред учениците й? Тема: Кои грипни щамове ще ни атакуват тази зима и как да се предпазим? В студиото - проф. Тодор Кантарджиев. Тема: В рубриката "Чети етикета": Експеримент на bTV - Колко опасно е да шофираш с мобилен телефон. Тема: Последното голямо пътуване в края на лятото - Кои са най-натоварените пътни участъци? Специалният участник във "Фермата" - големият спортист Йордан Йовчев за силата и родолюбието. Нова телевизия, „Здравей България" Гостува старият главен секретар и нов вътрешен министър - Младен Маринов. Тема: Гратисчия и контрольори в схватка. Пореден случай на агресия в градския транспорт. Тема: Още задържани за обира в Роженския манастир

Пътна обстановка в страната - 21 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=382247

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: Движението от км 14+270 до км 20+660 в посока Бургас е ограничено поради ремонтни-възстановителни дейности на виадукти при км 17+440 и км 18+140. Движението се осъществява двупосочно в платното посока София.

Номерът на унгарката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287488_%D0%9D%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0++

 Едва ли не сте чували за "номера на китайката". Но може би не знаете какво точно представлява той, макар мръсното ви подсъзнание да рисува примамливи картини дори в този чисто много дневен следобеден час. Не сте далеч от истината - става дума за конторсия. А простичко казано конторсията е демонстрация на гъвкавост. Или по нашенски - чупки в кръста. Разбира се, става и в други части на тялото, но да не задълбаваме.

Като термин "номерът на китайката" става популярен след Първата световна война - в цирковите и вариететните спектакли. Той обаче често се е практикувал не точно от китайки. Даже не точно от жени - джендърска работа на съвременен патриотски. Достатъчно било човек да е гъвкав - след това най-лесното нещо е да поиграе гримът. В днешни дни изглежда номерът на китайката стигна до Европа. И се превърна в номера на унгарката. Негов майстор, естествено, е нашият премиер - Бойко Борисов. Неговите чупки в кръста са легендарни, но тази за Унгария заслужава някак по-голямо внимание. Много гъвкав се оказа с този иначе внушителен кръст премиерът - хем подкрепя Орбан, хем подкрепя и Юнкер. Разработваме стратегия – ако един ден, някога, се стигне до тази санкция, какво да правим. Думи на Борисов за вечността - какво ще правим, ако вземе Европейският съвет да гласува за отнемане на правото на глас на Унгария. Всъщност, процедурата е следната - сега Европейският парламент иска Европейският съвет да признае, че има проблем с ценностите, които са основата на Европейския съвет. След такова признание, следва Европейският съвет да даде напътствия на Унгария как да се поправи. И ако не се поправи, тогава следва отнемане на правото на глас - при четири пети съгласие.

Сега не сме в последна фаза - дотогава има време. Достатъчно време, че сегашната властова конфигурация в България да не е същата и да няма нужда Борисов да дава такива аванти, за да е спокоен на властовия връх. Политика на лавирането с една цел - да пази спокойствите на стабилността. Това е то номерът на унгарката - стабилна гъвкавост в убеждаването, че всъщност гледаме гъвкава стабилност. Въпросът е, че накрая винаги стигаш до ъгъла - и там каква ще трябва да е чупката? 



Автор: Ивайло Ачев


© Actualno.com

Бивш министър: До 40 депутати от Консервативната партия ще гласуват против плановете за Брекзит на Тереза Мей

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066027

Бивш министър: До 40 депутати от Консервативната партия ще гласуват против плановете за Брекзит на Тереза МейБившият британски министър за Брекзита Дейвид Дейвис каза, че до 40 депутати от партията на премиера Тереза Мей ще гласуват против нейните планове за напускане на ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Той заяви в интервю за в "Хъфингтън пост", че солидно ядро от депутатите от Консервативната партия искат по-категорично откъсване от ЕС и не са

Стотици хиляди "избират" парламента на последната абсолютна монархия в Африка

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/21/3314433_stotici_hiliadi_izbirat_parlamenta_na_poslednata/?ref=rss


На политическите партии не им е позволено да участват в тях, митинги почти няма, а плакатите на кандидати са рядкост: утрешните парламентарни избори в малкото африканско кралство Есватини не приличат на никои други.<br /><br />Според поддръжниците на опозицията в доскорошната Свазиленд изборите са пародия на демокрацията. "Напълно неуместно е да се говори за избори", твърди Алвит Дламини, председател на най-старата партия в Есватини - Нгвански националноосвободителен...

Турски съд пусна от затвора ключов опозиционен депутат

https://www.actualno.com/balkani/turski-syd-pusna-ot-zatvora-kluchov-opozicionen-deputat-news_695846.html

Турският апелативен съд постанови прекратяване на мярката за лишаване от свобода за депутата от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) на Турция Ениса Бербероглу за времето на парламентарните му правомощия, съобщи Reuters, цитирана от БГНЕС. През юни 2017 г. Бебероглу бе осъден на 25 години затвор за разкриване на информация, че Анкара доставя оръжия на бойци в Сирия. През октомври 2017 г. Апелативният съд отмени решението за 25-годишна присъда, но остави политика в ареста, а

На този ден се ражда Бенковски

https://pik.bg/на-този-ден-се-ражда-бенковски-news782543.html

На този ден се ражда Бенковски

Родолюбивите българи ще отбележат днес 175 години от рождението на големия революционер Георги Бенковски. Най-големите тържества ще са в Копривщица. Именно там на 21 септември 1843 г. е роден един от ръководителите на Априлското въстание. Бенковски има тежко детство. Неговият баща Грую Хлътев, дребен търговец, умира много рано. Синът му Гаврил след трети клас е принуден да напусне училището и да учи занаят, за да заработва хляба си. 

Бъдещият революционер от малък става чирак, а по-късно сам се захваща за търговия и печели добре. Живее в Ориента - Смирна, Цариград, Анадола, Александрия. Научава седем езика - български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Увлечен от свободолюбивите идеи, се включва в революционните действия сред българската емиграция. Взима друго име - Георги Бенковски, с което остава в историята. 

На 20 април 1878 г. по стар стил в Копривщица е обявено Априлското въстание. Бенковски вдига на оръжие Панагюрище, където по това време се намира, сформира чета и оглавява борбата в целия регион. Убит е в Тетевенския балкан по доноса на предателя дядо Въльо. 

Захари Стоянов описва изключително интересно как борбеният Гаврил Хлътев се е сдобил с името Георги Бенковски. „То принадлежи на полски патриот, заточен от руското правителство на остров Сахалин. Този поляк сполучил да избяга от каторгите и стъпил в Япония. Френският посланик го взел под своя защита, защото французите и до днес не са отказали още да дават своето покровителство на нещастните поляци. Той дал на поляка френски паспорт, в който се бележело и името му - Антон Бенковски, за да се върне с него в Европа. Антон Бенковски си избрал за местожителство Турция, така също гореща покровителка на неговите съотечественици, и тръгнал за Цариград. В паспорта му се говорело открито, че той е полски емигрант. Когато пристигнал в Диарбекир, срещнал се случайно със Стояна Заимова, познат вече на читателите. Тоя последният, така също заточеник от турското правителство, бил турил вече намерение да избяга. Като си разправил хала на А. Бенковски, предложил му, ако желае, да отстъпи нему френския паспорт, а той да си извади турско тескере. А. Бенковски склонил и продал паспорта на Заимова за 5 лири. С тоя паспорт Заимов сполучил да избяга в Румъния през 1875 година. Когато нашият Бенковски тръгвал за Цариград през същата година, за да го пали, както споменах вече по-горе, то Заимов му дал паспорта на А. Бенковски, и така нашият Гаврил Хлътев бил принуден да замести своята българска фамилия с поляшка“.

Седем души са простреляни в американския град Сиракюз

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066023

Седем души са простреляни в американския град СиракюзСлужбите за спешна помощ в град Сиракюз в щата Ню Йорк са се отзовали на сигнал за стрелба, при която са били ранени до седем души, включително дете, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Сдружението на огнеборците в Сиракюз съобщи във "Фейсбук", че ранените при стрелбата на бул. "Мидланд" са седем. Говорител на местната полиция каза,

Amazon вече предлага Alexa за всеки автомобил

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/amazon-veche-predlaga-alexa-za-vseki-avtomobil-6086676

Echo Auto може да се добави към практически всяка кола, която има нормален жак за слушалки

Прогноза: първият сняг ще падне до седмица

http://clubz.bg/73467-prognoza_pyrviqt_snqg_shte_padne_do_sedmica

Последният работен ден от тази седмица ще бъде слънчев, с дневни температури до 30 градуса. Сутринта и вечерта термометрите ще показват между 8 и 13 градуса. Най-хладно ще е в северозападната част на страната в триъгълника София - Плевен - Видин, съобщи Нова тв.

По Черноморието ще бъде слънчево със слаб вятър. Температурите през деня ще достигат 24-25 градуса. Вълните в морето ще бъдат с височина на вълните около 1 метър.

Слънчево, но прохладно и със слаб източен вятър очаква хората в планините. В по-ниските части температурата през деня ще гони 20 градуса. По-високо обаче термометърът ще показва около 14-15 градуса.

Денят на Независимостта ще е най-топлият през тази седмица с температури около и малко над 30 градуса. От неделя нататък започва плавно захлаждане, което ще продължи до средата на следващата седмица, когато дневните температури ще са около 13 градуса.

От запад на изток през страната ще премине хладен въздух, който ще донесе порция валежи от вторник нататък. Захлаждането ще създаде условия и за снеговалежи в най-високите части на Рила и Стара планина.

В края на другата седмица над Черноморието ще има условия за развитие на циклон, с който в тази част на страната ще паднат значителни валежи.

Засилен трафик заради предстоящите три почивни дни

https://frognews.bg/novini/zasilen-trafik-zaradi-predstoiashtite-tri-pochivni-dni.html

Засилен трафик се очаква в края на работния ден заради следващите три почивни дни около празника на Независимостта.Полицейски екипи ще бъдат разположени по всички пътища и на входовете и изходите на големите градове.

Мрачният сценарий на Карни за британския жилищен пазар е малко вероятен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287487_%D0%9C%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8

 Икономистите не вярват в мрачния сценарий на гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни за срив на жилищния пазар във Великобритания в случай на хаотичен Brexit без сделка, съобщава Bloomberg.

Малко вероятно е цените на жилищата да спаднат в най-лошия случай с 35% до три години, както предупреди Карни миналата седмица. Това показва допитване сред десет икономисти от Bloomberg News. Цените ще намалеят с 10% или по-малко, казват шестима от анкетираните. Другите четирима очакват спад от над 10%, но не и 35%.

 

Допитването предлага по-оптимистична гледна точка за перспективите пред британския имотен пазар в момент, когато анализатори и икономисти опитват да разчетат различни сигнали. Тази седмица бяха оповестени окуражителни данни за скок на цените на жилищата след най-дългата губеща серия от финансовата криза насам. Данните на имотния сайт Rightmove за офертните цени на жилищата във Великобритания показаха ръст от 0,7% през септември, който се дължи на по-силните продажби. В цялата страна цените на жилищата през август отбелязаха първото си покачване от пет месеца, стана ясно от доклад на Acadata.

В случай на мек Brexit седем от анкетираните икономисти са заявили, че цените на жилищата може да нараснат с 5 до 10%, а само един бил на мнение, че ще останат в застой или ще намалеят.Освен анкетираните икономисти, споделили очакванията си за ценовия диапазон на жилищата при различните възможни сценарии, анализатори на имотния пазар, интервюирани от Bloomberg също не очакват мрачен сценарий за британския жилищен пазар. Пазарът се оценява на 9,38 трлн. долара, като Лондон съставлява около една четвърт от него.

 

Според Лусиан Кук, директор на отдел „Изследвания“ в консултантската компания Savills, спад на цените на жилищата от 35% е малко вероятен и „безпрецедентен“. Той припомня далеч по-лекото понижение на цените, когато Великобритания напусна Механизма на обменните курсове. Тогава те се понижиха с около 20% от края на 1989 г. до началото на 1993 г. В разгара на финансовата криза цените на жилищата намаляха с около 19% от третото тримесечие на 2007 г. до първото тримесечие на 2009 г.

Фейзал Дурани, ръководител на отдел „Изследвания“ в Cluttons, казва от своя страна, че други проблеми като достъпността на жилищата и данъците остават далеч по-големи предизвикателства. Неговата прогноза е за кумулативен растеж от 4,7% в идните пет години, като цените на жилищата в Лондон се очаква да постигнат ръст от 12% в същия период.

Според Саймън Рубинсън, главен икономист в Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS), се наблюдава по-голяма предпазливост от страна на продавачите и на купувачите и това увеличава несигурността на пазара. Съществува опасност предприемачите да забавят нови проекти и има риск говоренето в последно време да промени мисленето на купувачите.

„Дори да сме леко песимистични, трудно е да си представим, че цените ще намалеят толкова. В случай на твърд Brexit цените в Лондон и Югоизточна Англия може да намалеят повече, но във Великобритания като цяло положението вероятно ще е добро“, прогнозира Рубинсън.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

ОИСР понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287486_%D0%9E%D0%98%D0%A1%D0%A0+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B

 Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) преразгледа към понижение прогнозата си за растежа на световната икономика за 2018 година, предоха световните агенции.

Организацията очаква световният икономически растеж да достигне 3,7 процента спрямо прогнозираните през май 3,8 на сто. През март организацията очакваше растеж от 3,9 процента.

ОИСР преразгледа към понижение и прогнозата си за 2019 година от 3,9 на сто на 3,8 на сто.

За еврозоната ОИСР прогнозира растеж от 2 процента спрямо 2,2 на сто през май. За догодина очакванията са за растеж от 1,9 процента спрямо 2,1 на сто при предишната прогноза.

Макар САЩ да са източник на напрежение в търговията, икономическите перспективи на Вашингтон остават най-положителни в ОИСР, която обединява големите развити икономики. Това е така благодарение на намаляването на данъците и на правителствените разходи, отбелязва Ройтерс.

ОИСР остави без промяна прогнозата си за растежа на САЩ тази година на равнище 2,9 процента, но намали очакванията си за догодина от 2,8 на сто до 2,7 процента.

Организацията отбелязва, че американските мита вече се отразяват на най-голямата световна икономика и прогнозира, че наложените мита ще повишат цените като цяло в САЩ с 0,3-0,4 процента.

ОИСР посочи, че по-слабата валута досега е помогнала на Китай (който не е член на организацията) да абсорбира по-високите американски мита. Организацията остави без промяна прогнозата за китайския растеж на равнище 6,7 процента за тази година и 6,4 на сто догодина.

За Русия организацията не е променила прогнозата си и очаква икономически растеж от 1,8 процента тази година и 1,5 на сто догодина, информира ТАСС.

ОИСР отбелязва, че перспективите за икономическия растеж в света сега са малко по-слаби, отколкото се е очаквало през май, когато организацията публикува предишния си доклад за растежа на световната икономика.

Изострянето на напрежението в търговията, влошаването на финансовите условия на динамично развиващите се пазари и политическите рискове могат още по-силно да подкопаят устойчивия средносрочен растеж по целия свят, коментира организацията, цитирана от ТАСС.

По статията работи: Виктория Тошкова

Баланс, дисциплина, промяна - трите стълба на новата турска икономическа програма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287485_%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%2C+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%86%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+-+%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BB%D0%B

 Баланс, дисциплина и промяна - това са основите на средносрочния икономически план на Турция, представян днес от министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, съобщава в. Hurriyet Daily News. Новата турска икономическа програма обхваща периода 2019-2022 г., съобщава БТА.

„Основната ни мотивация е да напишем нова история на успеха. Затова нарекохме плана Нова икономическа програма“, посочи в речта си министърът, който също така е зет на турския президент Реджеп Ердоган.

Албайрак отбеляза, че през май 2013 г. Турция е била в най-силното си икономическо положение по всички показатели, но се е сблъскала с „вътрешни и външни предизвикателства“, като се започне от протестите за парка „Гези“ през същата година и се стигне до опита за преврат през 2016 г.„Програмата, която обявяваме днес има три стълба, за да бъде написана нова история на успеха: баланс, дисциплина и промяна", заяви той.

Министърът посочи, че заложената цел за икономическирастеж за 2019 г. ще бъде 2,3 процента, за 2020 г. - 3,5 процента, а за 2021 г. - 5 процента.

„Вторият ни стълб е финансовата дисциплина, а третият ще бъде промяна в икономиката, за да я канализираме към области с добавена стойност с цел увеличаване на производствените капацитети и износа в дългосрочен план“, поясни Албайрак.

Целта, която правителството си поставя за инфлацията през тази година, е 20,8 процента. Догодина тя би следвало да бъде 15,9 процента, през 2020 г. - 9,8 процента, а през 2021 г. - 6 процента.

„Освен върху борбата с инфлацията ще се съсредоточим и върху държавните финанси. Още от днес взимаме някои превантивни мерки, така че да използваме държавните ресурси по-ефективно“, каза министърът, цитиран от БТА. По думите му се очаква през следващата 2019 г. да бъдат спестени 60 млрд. турски лири.

Друг фокус ще бъде намаляването на дефицита по текущата сметка, като приоритет ще бъде даден на секторите, които допринасят за тази цел, посочи Албайрак. „До 2021 г. ще създадем два милиона нови работни места", посочи министърът.

По статията работи: Елена Илиева

На 21 септември се отбелязва Международният ден на мира

https://www.actualno.com/celebrate/na-21-septemvri-se-otbeljazva-mejdunarodnijat-den-na-mira-news_695697.html

Правото на мир и седемдесетата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН ще бъдат отбелязани с инициативи по цялото земно кълбо. В България церемонията ще се състои от 11.30 ч. пред Паметника на незнайния войн в София. Акцент на честванията на Международния ден на мира ще бъде прекратяването на огъня и спирането на военните действия по света за 24 часа. По традиция Генералният секретар на ООН ще удари Камбаната на мира в Ню Йорк и ще призове воюващите по целия

Първият сняг у нас ще падне до седмица

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7066021

Първият сняг у нас ще падне до седмицаПоследният работен ден от тази седмица ще бъде слънчев, с дневни температури до 30 градуса. Сутринта и вечерта термометрите ще показват между 8 и 13 градуса. Най-хладно ще е в северозападната част на страната в триъгълника София-Плевен-Видин. По Черноморието ще бъде слънчево със слаб вятър. Температурите през деня ще достигат 24-25 градуса.

Следващата седмица захлаждане и първи сняг

https://www.vesti.bg/bulgaria/sledvashtata-sedmica-zahlazhdane-i-pyrvi-sniag-6086677

В средата на следващата седмица максималните температури ще достигат едва 13 градуса

Жената, открила стрелба в Мериленд, е починала от раните си

http://www.cross.bg/strelba-merilend-ranena-1584374.html

/КРОСС/ Извършителката на вчерашната стрелба в американския щат Мериленд е починала от раните си. Първоначалната информация беше, че тя е тежко ранена. 26-годишната жена, чиято самоличност все още не се разкрива, уби трима души, след като откри стрелба в голям склад за лекарства в Мериленд.  Мотивите ѝ все още са неизвестни. Първоначално се знаеше, че е била неутрализирана и ранена от пристигналите на място полицаи, но впоследствие стана ясно, че след като разстреляла колегите си, насочила оръжието и към себе си. Това е третият инцидент само за едно денонощие със смъртни случаи в Съединените щати.    

България като дигитален хъб може да разшири дигитализацията на Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287484_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%85%D1%8A%D0%B1+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8

 България като дигитален хъб може да разшири дигитализацията на Европа, което ще накара младите хора да се върнат и да работят за страната.

Това прогнозира президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт при откриването на конференцията „Икономика 4.0“, с която се отбеляза 25 години на германската икономика в България.

Курт, който е изпълнителен директор на „Аурубис България“, посочи, че с прилагането на дигитализацията може да се постигне трансформация на българската икономика, за да стане  по-конкурентоспособна.Д-р Фолкер Трайер, зам. главен управител на Асоциацията на Германските индустриално-търговски камари, напомни, че през март 1993 г.  в България е основано първото в света представителство на германската икономика.

“Оттогава много германски компании откриха България като място за бизнес, намериха нови търговски партньори или стартираха производство", каза той.

По думите му предизвикателство пред бизнеса е създаването на нови модели, за които обаче трябва да се правят инвестиции в дигитализация.

Той цитира проучване сред германските предприемачи, според което 85% от мениджърите са убедени в предимствата на цифровизацията, 67% виждат своите шансове за развитие на компаниите чрез дигитализация, а 74% твърдят, че могат да си вдигнат оборотите чрез нови бизнес модели. Всички обаче са убедени, че квалифицираните кадри ще допринесат за успеха на бизнеса.

„Трябва да сме бързи, за да стигне продуктът ни по-бързо до пазара и трябва да свържем индустрията с обществото“, заяви Трайер и поиска да се създаде по-добра инфраструктура в Европа, но при по-голяма сигурност.

Според д-р Робърт Херман, управител на Германската външнотърговска агенция за инвестиции Germany Trade & Invest, в бъдеще машините ще заместят работата на хората, но добрите резултати ще зависят от дизайна и програмирането.

Анкета сред висшия мениджмънт на 76 български и чуждестранни компании, които работят в нашата страна, представени в 33 индустрии, показва, че над 42% са наясно с концепцията на дигитализацията, а половината от фирмите са почти наясно с нея.

Проучването на тема „Дигитализация“ от ГБИТК и Сименс ЕООД, показва сходни резултати в България и Германия, коментира Боряна Манолова, изпълнителен директор на Сименс ЕООД.

Анкетата показва, че очакванията за ползите от дигитализацията са да допринесе за оптимизация на ресурсите, като има по-малък ефект върху печалбата.

Засега фокусът на фирмите при внедряването на новите технологии е върху мобилните приложения, като интересът към блокчейн и киберсистемите остават извън обхавата им.

Над 62% от фирмите не очакват дигитализацията да намали броя на служителите. 14% са отговорили, че ще се увеличи персоналът, толкова са и тези, които смятат, че броят на служителите намалее.

За 46% размерът на инвестициите е проблем, защото не разчитат на тях за увеличение на печалбата.

„Ритейл секторът е дигитализиран, но не може да се игнорира магазинът като социално средище“, заяви Милена Драгийска-Денчева, главен изпълнителен директор на Лидл България ЕООД & KO.KD, на въпрос как ще изглежда магазинът на бъдещето. Тя е на мнение, че няма да се промени пътребителското поведение, а предизвикателство пред бизнеса е да предложи качество в дизайна и логистиката.

„В бъдеще хората ще са ангажирани с проектиране, да измислят дизайна на продуктите, убедена е Боряна Манолова, която информира, че има вече създадена фабрика на бъдещото в Германия.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Магдалена Иванова

Фирма иска подводницата „Слава“ за частен музей

http://varnautre.bg/2018/09/21/90764/%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%87

От Съюза на подводничарите са готови и с безвъзмезден труд да участват в работите по подготовката и поддържането на бъдещия музей

До седмица може да има и сняг

https://frognews.bg/novini/sedmitsa-moje-ima-sniag.html

Петъчният ден ще бъде слънчев, с дневни температури до 30 градуса. Сутринта и вечерта термометрите ще показват между 8 и 13 градуса. Най-хладно ще е в северозападната част на страната в триъгълника София-Плевен-Видин.

До седмица може да има и сняг

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/sedmitsa-moje-ima-sniag.html

Петъчният ден ще бъде слънчев, с дневни температури до 30 градуса. Сутринта и вечерта термометрите ще показват между 8 и 13 градуса. Най-хладно ще е в северозападната част на страната в триъгълника София-Плевен-Видин.

GoPro пуска своята първа камера за стрийминг на живо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287483_GoPro+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B3

 Американската технологична компания GoPro пусна на пазара своята първа камера за стрийминг на живо в опит да привлече инвеститорите и да подобри представянето си по време на празниците.

Камерата Hero 7 Black струва 399 долара и разполага с нова технология за стабилизиране, както и с възможност за гласова команда и нов видео формат, наречен TimeWarp, компресиращ по-дългите кадри в кратки, ускорени видеа, предава CNBC. Компанията обяви, че освен тази камера ще пусне и други два варианта – Hero 7 White и Hero 7 Silver, съответно за 199 и 299 долара. Те са водоустойчиви и имат подобрена стабилизация и качество на изображението, както и софтуер за гласово разпознаване.

Главният изпълнителен директор на GoPro Ник Удман сподели, че новата стабилизираща технология, която компанията нарича HyperSmooth, е най-голямата иновация при видеото с висока резолюция.

GoPro е оборудвала своите флагмани със специални функции за споделяне и връзка със социалните платформи, както и с уникални видео формати, в опит да повиши своите продажби.

Акциите на компанията се обезцениха с 92,7% през последните пет години. В момента книжата се търгуват под 7 долара за акция.

Удман заяви пред CNBC, че след години на опити за постигане на различни ценеви нива, той се надява, че новата серия камери ще помогне на компанията да възстанови своята рентабилност.

„Това е голямо предизвикателство, защото на много от пазарите, всъщност ние сме единственият играч“, заяви Удман, като добави: „Нямаме нито един голям конкурент, който да ни помогне да направим сравнение между продуктите, да разберем ценевата чувствителност. Трябва да разберем всичко това сами“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Отличиха солистка от ОДК-Варна на голям поп-рок фестивал

http://varnautre.bg/2018/09/21/90761/%d0%be%d1%82%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b4%d0%ba-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f

В оценяващата комисия бяха известни музиканти от групите „Б.Т.Р.”и „Ахат”, както и Мая Райкова, председател на експертното жури на „Евровизия 2018”

Волейболните национали влизат в същинската битка на световното без право на грешки

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/09/21/3314432_voleibolnite_nacionali_vlizat_v_sushtinskata_bitka_na/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол се насочва към най-важните си мачове на световното първенство, на което е домакин. Воденият от Пламен Константинов състав започва втората фаза в София, без да има право на грешки.<br /><br />Тази вечер националите посрещат Иран в "Арена Армеец" в 20.40 часа. В следващите два дни предстоят мачове със САЩ и Канада.<br /><br />Българите започват в новата група с девет точки - това е активът, който си заслужиха в първата...

446 млн. долара - това ли ще е най-скъпо продаденото жилище в света?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287482_446+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+-+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D

 Има скъпи имотни пазари, има и Хонконг.

Къща с четири спални в луксозния квартал „Пийк“ в града бе пусната на пазара за впечатляващата сума от 2,5 млрд. хонконгски долара (446 млн. долара), което я прави най-скъпото жилище, продавано в града, ако не и в света, съобщава Bloomberg.

Последният имот, продаден за сходна сума бе Villa Les Cedres – 188-годишно имение с 14 спални в Южна Франция, чиято цена достигна 350 млн. евро (409 млн. долара).

Въпреки че струва 446 млн. долара, къщата в Хонконг със сигурност не предоставя неизмерим разкош. Относително скромният на размери имот е разположен на обща площ от малко над 1500 кв. м и идва в комплект с басейн, паркинг за едва два автомобила и обзавеждане, част от което е още от 90-те години.Това, което предлага обаче, е ексклузивен адрес и рядката възможност за покупка на земя в един от най-търсените части на Хонконг.

„По-скоро става въпрос за земята, отколкото за самата къща“, посочва Лорънс Браун, старши консултант към Executive Homes Hong Kong Ltd. „Къщата е доста стара. Ако ще платят толкова много, по всяка вероятност ще я бутнат и ще издигнат друга, по-хубава къща“, допълни той.

Домовете с престижни адреси са силно търсени от инвеститорите. 

Досегашният рекорд за най-скъпо продаден имот в Хонконг бе поставен през 2016 г., когато друга къща в „Пийк“ смени собствениците си срещу 2,1 млрд. хонконгски долара, по данни на Colliers International Inc.

Според Landscope Christie’s International Real Estate в момента имотът, който се продава за 446 млн. долара, се обитава от наемател. Имотът е собственост на мениджмънта на Chuang’s Consortium International Ltd и е закупен през 2004 г. за „скромните“ 142 млн. хонконгски долара.

 

Баснословните цени говорят за това, че макар жилищният пазар в Хонконг да върви към успокояване, то сумите в горния край на диапазона все още нямат ограничения.

„Съществува усещането, че луксозният сегмент няма да бъде засегнат, дори и да има спад“, посочва още Лорънс Браун.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=382243

В два района на Варна са възможни електросмущения днес, 21 септември. Причината е обслужване и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. - от 09:00 ч. до 16:30 ч.

ООН: Половината от бедните хора по света са деца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287481_%D0%9E%D0%9E%D0%9D%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%

 Половината от хората по света, които живеят в бедност, са под 18-годишна възраст, сочат данни на ООН, цитирани от ДПА и БТА.

 

Около 1,3 милиарда души - почти една четвърт от населението в 104-те страни, включени в изследването, са определени като бедни. Близо 662 милиона от тях са деца.Данните отчитат здравеопазване, образование и жизнени стандарти. Хората, които живеят в бедност, нямат достъп до необходими неща като вода, хигиенни средства, електричество, подходящо хранене или начално образование.

Според многоизмерния индекс за бедността, съставен от Програмата за развитие на ООН и Оксфордската инициатива за изследване на бедността и човешкото развитие, огромното мнозинство от хората, смятани за бедни, или 1,1 милиард души, живеят в селски райони, където бедността е четири пъти по-голяма, отколкото в градските райони.

Правителствени инициативи за развитие си поставят задачата да се справят с бедността по света. В Индия, например, 271 милиона души са се измъкнали от бедността между 2005-2006 и 2015-2016 г., заяви ръководителят на Програмата за развитие на ООН Ахим Щайнер.

"Нивото на бедността, особено при децата, е изумително, но същото важи за напредъка, който може да бъде постигнат в борбата с нея", каза той.

В страните, включени в изследването, което се съсредоточава предимно върху държави с ниски и средни доходи, живеят почти три четвърти от населението на света.

По статията работи: Магдалена Иванова

Най-висшето доверие...

http://www.cross.bg/naii-vissheto-doverie-1584366.html

/КРОСС/ „Най-висшето доверие, което един човек може да окаже на друг, е да поиска съвет."Джовани Бокачо

Още нищо не е ясно около бъдещия орган за борба с катастрофите

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/09/21/3314525_oshte_nishto_ne_e_iasno_okolo_budeshtiiat_organ_za/?ref=rss


На 29 август вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че ще бъде създаден нов държавен орган, който да контролира и да създава политики за безопасност по пътищата. Това стана след катастрофата в Своге в която загинаха 17 души.<br /><br />Три седмици по-късно няма яснота, какво ще представлява новият орган, какви законови промени ще бъдат предложени и кога ще бъде създаден. Това се разбира от отговори на въпроси на "Дневник" до администрацията на вицепремиера.<br /><br...

Украйна: Проруските медии да се категоризират като "агенти на влияние"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/287480_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0

 Президентът на Украйна Петро Порошенко поиска днес, няколко месеца преди президентските избори в страната, да се приеме закон, създаващ статут "агент на влияние", под който да се регистрират проруските медии, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Виждаме, че петата колона надига глава. Мрежа от руски агенти продължава да е активна в Украйна, тя поема някои медии под свой контрол и създава организации, представяни като независими. Те са независими в Украйна, но са под контрола на Кремъл и разпалват антиукраински, антиевропейски и антиамерикански настроения. Затова подкрепям идеята за законопроект за регистриране на агентите на влияние на страната агресор", заяви украинският президент в годишната си реч пред парламента.Названието напомня класификацията "чуждестранни агенти", която се използва в Русия от 2012 г. за организации с финансиране от чужбина и водещи "политическа дейност".

Миналата година тази мярка обхвана и международните медии в отговор на регистрирането на руската телевизия Ар Ти в САЩ под това название.

Още преди изказването на Порошенко идеята за подобен закон в Украйна, която е предложена от една от управляващите партии, бе разкритикувана от Украинския Хелзинкски съюз за правата на човека, според който така се ограничават обществените свободи.

Украинският президент обаче настоя, че е важно да се запази "сигурността на информацията" с наближаването на планираните за пролетта президентски избори, на които той ще се яви въпреки ниската си популярност.

"Част от информационното ни поле е окупирано, както е окупирана част от територията ни", заяви Порошенко.

По статията работи: Магдалена Иванова

Два дни до „Октоберфест” в Мюнхен

https://frognews.bg/novini/dva-dni-oktoberfest-miunhen.html

Два дни остават до началото на емблематичния „Октоберфест” в Мюнхен. Въпреки че не е официално открит, пивото вече се лее с пълни халби на най-големия бирен празник в света.

Два дни до „Октоберфест” в Мюнхен

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/dva-dni-oktoberfest-miunhen.html

Два дни остават до началото на емблематичния „Октоберфест” в Мюнхен. Въпреки че не е официално открит, пивото вече се лее с пълни халби на най-големия бирен празник в света.

Прогноза за времето - 21 септември (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-21-septemvri-petyk-news_695837.html

Днес времето ще е предимно слънчево, максималните температури ще са между 25° и 30°. Това съобщи дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирана от агенция "Фокус". Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна и ще е малко по-високо от средното за месеца. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Максималн

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7065667

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв.  заплатаНова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Миро Енчев очаква труден мач срещу Славия

https://petel.bg/Miro-Enchev-ochakva-truden-mach-sreshhu-Slaviya__283471

Бранителят на Черно море Мирослав Енчев коментира очакванията си за предстоящия двубой със Славия за първенство и като цяло очертаващат...

Гала изненада ко-водещите си с нестандартни подаръци. Този на Ева Веселинова изуми всички

https://petel.bg/Gala-iznenada-ko-vodeshhite-si-s-nestandartni-podaratsi--Tozi-na-Eva-Veselinova-izumi-vsichki__283470

Водещата на предаването "На кафе" Гала изненада с нестандартни подаръци своите колеги, които всяка сутрин са в ефира на "Нова телевизия" з...

МВР с ексклузивни подробности за ужаса с детенцето, убило баба си в благоевградско село

https://petel.bg/MVR-s-ekskluzivni-podrobnosti-za-uzhasa-s-detentseto--ubilo-baba-si-v-blagoevgradsko-selo__283469

Снимка Булфото Около 18.55 часа на 20 септември 2018 г. в 01 Районно управление на МВР-Благоевград е получен сигнал за това, че в частен двор в с...

Сашо Кадиев изостави колежката си Деси Стоянова

https://petel.bg/Sasho-Kadiev-izostavi-kolezhkata-si-Desi-Stoyanova__283468

Зрителите на предаването "Преди обед" по БТВ останаха разочаровани тази сутрин, след като титулярното дуо водещи бе в половин състав. ...

Миро Енчев очаква труден мач срещу Славия

http://varnautre.bg/2018/09/21/90759/%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%be-%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d0%b0%d1%87-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d1%81%d0%bb%d0%b0

Бранителят на Черно море Мирослав Енчев коментира очакванията си за предстоящия двубой със Славия за първенство и като цяло очертаващата се тежка седмица за “моряците”. “Очаквам доста труден двубой. Отборът на Славия показва добри игри и със сигурност идва във Варна, за да вземе точки. Надявам се да се представим добре и да победим, с […]

Предстоящи събития в страната за 21 септември

http://www.cross.bg/chasa-provede-zasedava-1584365.html

/КРОСС/ София.От 16.00 часа в Музея за история на София президентът Румен Радев ще отличи младежи, постигнали за първи път у нас златно ниво в международната младежка програма „Награда на херцога на Единбург – България“.***София.От 09.00 часа ще започне заседание на Народното събрание.*** София. От 10.00 часа министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще се срещне с представители на синдикалните организации в МВР.***Сливен.От 10.00 часа министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще се срещне с директори на детски градини и училища в Сливенска област. След това министър Вълчев ще посети ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Речица“, Сливен, ОУ „Н. Прокопиев“ в с. Сборище, община Твърдица, началния етап в СУ „Иван Вазов“ и СУ „Христо Ботев“ в Нова Загора.***Стара Загора.От 10.00 часа в конферентната зала на хотел „Мериан Палас“ министърът на правосъдието Цецка Цачева ще връчи сертификати на магистрати, полицейски служители и социални работници, които завършват обучение на тема „Права на децата, специализация по младежко правосъдие за професионалисти в България: Обучение за специалисти, провеждащи изслушвания на деца". ***София.От 09.00 часа в митрополитската катедрала „Св

От десетилетие населението на Русия е намаляло за първи път

https://frognews.bg/novini/desetiletie-naselenieto-rusiia-namalialo-parvi-pat.html

През 2018-та година за първи път от почти десетилетие населението на Русия е намаляло. Това съобщават руските медии.

Макрон: Като не показвате солидарност напуснете Шенген и ще ви спрем парите

https://terminal3.bg/makron-kato-ne-pokazvate-solidarnost-napusnete-shengen-i-shhe-vi-sprem-parite/

На всички бе ясно, че срещата в Залцбург няма как да бъде успех: Унгария и Полша посрещат гнева на европейските лидери (освен на Борисов); миграцията е неразрешима откакто и в Италия се възцари популистко правителство, а преговорите за Brexit изглеждат все по-безнадеждни, тъй като Тереза Мей трябва да прави невероятни фигури, за да удовлетвори фракциите в партиятата си, Брюксел и най-вече да предотврати амбициите Борис Джонсън и Джеръми Корбин за креслото ѝ.

И тъй като никой не очакваше решения, лидерите на ЕС изглежда отделиха повече внимание на говоренето пред камерите, отколкото един с друг. 

Борисов и Орбан се прегръщаха, Полша се застъпи за Британия, казвайки че ако до октомври няма напредък ЕС ще трябва да направи отстъпки. (ЕС изобщо не му е до отстъпки), а френският президент Макрон не остана длъжен никому като разкритикува както Вишеградието, така и Лондонградието.

Първо Макрон посече “лошите момчета” на ЕС унгарския Орбан, полския Качински и италианския Салвини: 

“Да има криза с миграцията. Но кой я създаде? Тези, които сега ни казват, че няма да се придържат към хуманитарното право и международното морско право и отказват да допуснат лодките до кейовете си.

Тези, които сега ни казват “Аз съм част от Шенген, обичам Европа когато печеля от структурните фондове, обичам Европа когато ми дава пари, когато създава благоденствие за народа ми, когато позволява на работниците да имат по-добра заплата в съседни страни, но у дома, няма да пусна и един миграт, дори един единствен бежанец.

Тези, които не уважават правилата – те създават хаоса, а не останалите. Европа не е меню à la carté.

Страните, които не искат повече „Фронтекс“ или солидарност, на края ще трябва да напуснат Шенген и повече няма да получават финансова помощ.”

След това гнева на френския президент се насочи към Британия, която вече служи за своебразен пример какво се случва когато популизма надделее на здравия разум:

“Брекзит”, каза Макрон “е избор на британския народ, избор предизвикан от тези, предвиждащи лесни решения… те са лъжци и избягаха на следващия ден, за да не трябва да менажират ситуацията.

Не е лесно да напуснеш ЕС, не става без да платиш цена, не става без последици”

След това Макрон отхвърли плана на Тереза Мей “Чекърс”, който представляваше единствения и опит да намери компромис между всички, които трябва да удовлетвори и типично за нея завърши с две неща: 1) никой не остана доволен 2) тя все още е на премиерското кресло без никой да я иска там.

Сантимента, че предложеният план от Мей е неприемлив бяха подхвърлени и от Доналд Туск и от други европейски лидери. Единствено Полша е готова на отстъпки от страна на ЕС.

Така премина една среща, в която нищо не се реши (рядкост, предвид последната серия от положителни срещи на Европейския съвет), но думите на Макрон са предупреждение: Времето за избор настъпи. Изходната врата е отворена, свободни сте да последвате Британия, на нея много хубаво ѝ се получава.

"Aston Martin" работи по трети хиперавтомобил за писта

https://www.avtora.com/aston-martin-raboti-po-treti-hiperavtomobil-za-pista/

Компанията Aston Martin обяви, че разработва трети хиперавтомобил и публикува предварителна рисунка на дизайна му. Засега той носи кодовото име 003. Той ще се появи през 2021 г. в ограничена серия от 500 броя.Aston Martin вече предлага един хиперавтомобил - Valkyire, чието производство ще бъде ограничено до 150 броя и ще струва между 2 и 3 млн. лири, като доставките му започват следващата година.След него ще се появи Valkyrie AMR Pro, който ще е още по-мощен спрямо стандартния Valkyire, който пък ще има двигател с над 1000 к.с. 003 ще е своеобразен конкурент на McLaren Senna. Това означава, че

Пълнени чушки с доматен сос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7065516

Пълнени чушки с доматен сосВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

21 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=382204

Събития: 1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села, като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски университет на Мексико. 1719 г. – Състои се сватбата на пфалцграф Кристиан III фон Цвайбрюкен и Каролина фон Насау-Саарбрюкен.

Борисов, а не Бъчварова, цанил Росен Желязков за министър

http://clubz.bg/73466-borisov_a_ne_bychvarova_canil_rosen_jelqzkov_za_ministyr

"Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта. Не беше лесно решение за мен, но който го познава, знае, че той е много убедителен."

Това обяви в интервю пред бТВ избраният вчера за министър на транспорта Росен Желязков по повод спекулациите около това, че е предложен от шефа на кабинета на Бойко Борисов - Румяна Бъчварова.

Самият Борисов коментира вчера от Залцбург тези спекулации и отрече слуховете, че Желязков и Бъчварова живеят заедно. „С Росен Желязков оня ден дойдоха просто да се консултират с мен как да реагират. Това са абсолютни лъжи, които се тиражират. В България вече все повече, когато една фалшива или лъжлива или кафява новина се появи някъде, вие я подемате, почва да се транслира и това става модел на поведение в много политици", заяви Борисов и уточни, че всеки от двамата си има семейство, като дори намеси факта, че Бъчварова наскоро е станала баба и гледа внуче.

„Първата информация за афера между мен и Бъчварова се появи, когато тя стана вътрешен министър, а заглавието беше „Вътрешният министър живее с подсъдим”, т.е. атаката беше срещу нея. Никой в публичната сфера не е застрахован от фалшиви новини, клевети, инсинуации”, коментира новият транспортен министър.

В отговор на въпрос доколко разбира от транспорт, той уточни, че не е нужно министърът да е най-добрият експерт.

„Това, от което мисля, че разбирам, е мениджмънт и управление на човешкия фактор. Не мисля, че в министерството има пожари за гасене. Трябва по-добра координация при вземане на решения. Това е проблем за цялата държавна администрация”, уточни Желязков.

За аферата „Костинброд”, заради която Росен Желязков беше подсъдим, той каза, че това е затворена страница за него.

„Няма страшно някой да се изправи пред правосъдието - хубаво е, че има правосъдие. Доволен съм, че минах през такъв житейски урок и опит. Минал съм през този етап по правилата”, коментира той.

Относно БДЖ Желязков смята, че дружеството вече може да инвестира в подновяване и реконструкция на личния подвижен състав. Той припомни, че към 2009 г. задълженията на дружеството са били близо 900 млн. лв., а в момента те са изчистени.

Той сподели, че продължава да свири на китара, и то всеки ден, и уточни:

„Надявам се да съм най-добрият музикант сред министрите.”

Младеж задигна „Рено“ и ето какво се случи…

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b8-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83/

Младеж открадна „Рено“ , разкриха го и го задържаха.

Вчера в РУ Бобов дол е заявена кражба на л.а. „Рено“, при предприетите действия служителите открили автомобила изоставен на ул. „Димитър Благоев“.

Веднага е установен и  извършителят на отнемането на автомобила – 18-годишен младеж, задържан е за 24 ч в ареста на РУ Бобов дол, по случая е започнато досъдебно производство.

Уведомен е дежурен прокурор. сн.асоциативна

Материалът Младеж задигна „Рено“ и ето какво се случи… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_139493/

- Ало! С кой говоря?
- Това е магазин за обувки.
- Извинете, объркал съм номера...
- Елате, ще ги сменим!

Руши ли Полша единството на ЕС за "Брекзит"?

http://clubz.bg/73465-rushi_li_polsha_edinstvoto_na_es_za_brekzit

Полша се е отцепила от 27-те страни на ЕС по въпроса за "Брекзит" и намекнала, че ако няма напредък, указанията за водене на преговорите с Великобритания трябва да бъдат преработени.

Това споделили пред „Политико“ трима дипломати, участвали в срещата на съвета „Общи въпроси“ на ЕС в Брюксел на 18 септември.

Изказването било направено от полския министър по европейските въпроси Конрад Шимански. Думите му представляват първата заплаха от пропукване в единството на Съюза след започването на преговорите с Великобритания за излизане от него.

И макар че Шимански не бил подкрепен от нито един от другите участници, самият намек за отцепване от общата позиция на 27-те е сигнал, че единната позиция, която сега изглежда непоклатима, ще се разклаща все по-силно с наближаването на финалната фаза.

На срещата полският представител предложил насоките за водене на преговорите да бъдат допълнени така, че да има стриктни указания за главния преговарящ Мишел Барние. Това трябва да стане, в случай че през октомври възникне необходимост.

„Полша бе единствената страна, изразила много пробританска позиция - твърди един от дипломатите. - Тя призова за гъвкавост и допълване на указанията при необходимост.“

Унгария обаче засега не се присъединява към тези призиви, макар че вчера на неофициалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург премиерът й Виктор Орбан заяви, че е извън лагера на тези, които искат да накажат Великобритания заради желанието й да напусне Съюза.

„Аз съм много положително настроен към Великобритания, затова не харесвам подхода тя да бъде наказана само защото хората са решили да напуснат ЕС. Това е велика страна, така че трябва да имаме честен поход... Би трябвало да искаме да имаме честен "Брекзит“, каза той.

От месеци насам Лондон пробва да изгради стратегия, при която да заобикаля Барние и да се обръща директно към европейските столици за повече гъвкавост. Досега тези опити не са донесли успех. Така че признаците за първи пукнатини в общата позиция на ЕС са многозначителни, отбелязва „Политико“.

Полша смята Великобритания, както и САЩ за свои главни военни съюзници в стремежа към възпирането на Русия. Вероятно по тази причина Варшава иска повече гъвкавост към Лондон.

В Обединеното кралство живее многобройна полска общност. По тази причина Варшава търси гаранции, че и след "Брекзит" на Острова ще бъдат спазвани правата на гражданите на страните от ЕС, включително правото на пребиваване.

Това, което полската страна предлага, е да се обърне повече внимание на трудния въпрос за границата между Ирландия и Северна Ирландия, за да не бъдат провалени други аспекти от бъдещата сделка за "Брекзит". Причината е, че Варшава се опасява от тежки последици за полския бизнес след излизането на Лондон.

Същевременно други дипломати изтъкват, че Полша не е убедила останалите в правотата си и остава изолирана. Което тълкуват като пореден признак за единството на ЕС за "Брекзит".

Срамна правописна грешка втрещи цяла България навръх първия учебен ден

https://petel.bg/Sramna-pravopisna-greshka-vtreshhi-tsyala-Balgariya-navrah-parviya-ucheben-den__283466

Грешка при изписването на името на страната ни на първия учебен ден при посрещането на ученици в Свищов стана повод за бурни реакции в соц...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване