Агенцията по храните отчела в чужбина умъртвено стадо, а животните са живи

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/09/21/3314797_agenciiata_po_hranite_otchela_v_chujbina_umurtveno/?ref=rss


Българската агенция за безопасност на храните е изпратила невярна информация до Световната организация за здраве на животните за умъртвено стадо с 203 овце в Болярово с потвърден вирус на чума. В действителност не са били предприети никакви мерки, а смърт в стадото няма. За това съобщи депутатът от БСП Кристиян Вигенин по време на парламентарния контрол.<br /><br />Той попита как министърът на земеделието Румен Порожанов обяснява, че невярна информация е изпратена до ключов за...

Световни здравни специалисти ще консултират безплатно на първото у нас болнично изложение

https://www.actualno.com/society/svetovni-zdravni-specialisti-shte-konsultirat-bezplatno-na-pyrvoto-u-nas-bolnichno-izlojenie-news_695919.html

Водещи специалисти на световно ниво ще бъдат специални гости на болничното изложение Expo Hospitals, което ще се проведе в София в началото на октомври. Майсторите в медицината ще предложат безплатни консултации и прегледи за български пациенти, страдащи от онкологични заболявания, гръбначни проблеми, диабет и други неволи. Откриването на Expo Hospitals 2018 е в НДК на 6 октомври от 10 часа. Сред най-интересните техники, които ще бъдат разкрити в рамките на изложението е и оперативното лечение

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

http://www.moreto.net/novini.php?n=382280

Деца с един или двама починали родители от началото на следващата година да получават месечна помощ, решиха на първо четене депутатите с приети единодушно на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца. Условието е те да нямат право на наследствена пенсия, поради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител.

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066451

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газаТокът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви за "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

Златните момичета на заслужена почивка в Апартхотел Лъки Банско Спа&Релакс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7066497

Златните момичета на заслужена почивка в Апартхотел Лъки Банско Спа&РелаксСлед блестящото си представяне на Световното първенство по художествена гимнастика, гимнастичките ни донесоха пълен комплект медали. Ансамбълът спечели златото във финала на пет обръча. Среброто донесоха Невяна Валдинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн в отборната надпревара при индивидуалистките. Момичетата на Весела Димитрова спечелиха и бронза

Лондон заплаши с Brexit без сделка, ако ЕС не омекне за ирландската граница

https://www.investor.bg/evropa/334/a/london-zaplashi-s-brexit-bez-sdelka-ako-es-ne-omekne-za-irlandskata-granica-268664/

Според британския министър на транспорта исканията на ЕС в момента са невъзможни за изпълнение от което и да е било правителство в Лондон

ВМРО-ДПМНЕ: Социалдемократическият съюз е неспособен да управлява Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066421

ВМРО-ДПМНЕ: Социалдемократическият съюз е неспособен да управлява МакедонияСДСМ и Зоран Заев са напълно неспособни да управляват държавата, а продажбата на името и идентичността няма да променят това, заяви в декларация днес опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, цитирана от МИА. Според опозиционната сила също така приемането на гръцките червени линии няма да помогне да се достигнат европейските стандарти, предаде БТА.

Заподозрените за Скрипал - свързани със заговора срещу Черна гора

http://clubz.bg/73501-zapodozrenite_za_skripal_svyrzani_sys_zagovora_sreshtu_cherna_gora

Руснаците, обвинени, че са отровили бившия руски шпионин Сергей Скрипал, са били свързани със заговора за убийство на черногорския президент Мило Джуканович в края на мандата му като премиер през 2016 г., съобщи британският в. "Дейли телеграф".

Паспортите за прикритие на Александър Петров и Руслан Боширов са били от същата партида с паспорта на полковник Едуард Шишмаков, офицера от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия, обвинен в организиране на проваления опит за преврат в Черна  гора през октомври 2016 г., пише изданието.

Разкритията предполагат, че паспортите са били издадени под фалшиви имена от специален орган на група офицери от военното разузнаване.

Разследване на организацията за разследваща журналистика "Белингкет" (Bellingcat) и на "Рашън инсайдър" (The Russian Insider) е показало също, че Петров е пътувал много по света, преди нападението с бойното отровно вещество "Новичок" срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри, Великобритания.

Не е ясно дали навсякъде го е придружавал Боширов, до чиито пътнически данни групата не се добрала.

Почти веднага след като му е бил издаден паспортът за прикритие, Петров отишъл в столицата на Беларус Минск, дни преди да отлети за Амстердам -веднага след холандския референдум по споразумението за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна. 

Месеци по-късно, през юли 2016 г., той взел автобус за Казахстан с легендата, че отива в Пекин, макар китайската столица да е на близо 5000 км оттам. Петнадесет дни по-късно се появил в Тел Авив, откъдет хванал полет за Москва. 

Два месеца по-късно Петров използвал паспорта, за да лети за първи път до Обединеното кралство, пътувайки от Амстердам за Лондон за по-малко от седмица.  

После се върнал в Лондон през февруари 2018 г. и престоял там шест дни. Използвал е паспорта за няколко пътувания до Холандия, Франция и Швейцария.

Последното пътуване на паспорта за прикритие е 3 март тази година, когато е бил извършен опитът за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Петров и Боширов, които твърдят, че са били на отдавна планирана ваканция, са запазили самолетните си билети предната нощ.

"Белингкет" твърди, че е получила информация от западноевропейска агенция, че двамата мъже били арестувани по-рано в Холандия. Неназовани източници са казали на "Телеграф", че нямат данни за такива арести. 

По-рано стана ясно, че паспортните номера на заподозрените са три номера един след друг и че са имали маркировки "строго секретно" и "не давайте информация",  както и че са били издадени от орган, който обслужва разузнавачи и висши хора във властта. 

Между номера на паспорта на Петров и този на полковник Шишмаков има само 26 последователни номера. Шишмаков е организаторът на опита за преврат в Черна гора преди изборите през октомври 2016 г. под псевдонима Едуард Широков. 

Паспортът на Широков е бил издаден през август 2016 г.,  което би могло да означава, че дотогава специалният орган е издал 26 паспорта след април 2016 година, когато Петров е започнал да пътува.

Интерпол е издал бюлетина за издирване на Шишмаков под псевдонима Широков. Заговорът за убийство на черногорския премиер Мило Джуканович беше осуетен само часове, преди да бъде задействан, припомня "Телеграф". 

Спрягат три имена за главен секретар, кой ще седне в стола?

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bf%d1%80%d1%8f%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%80-%d0%ba/

Всякак ще помагам на новия министър, заяви бившият вътрешен министър и настоящ депутат Валентин Радев.

Той  се върна в парламента като народен представител от групата на ГЕРБ, след като вчера в пленарна зала бе гласувана оставката му като министър на вътрешните работи, която той депозира заради тежката автобусна катастрофа край Своге, а в министерския стол седна досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов. Според Валентин Радев новият вътрешен министър е добър професионалист и ще се справя добре с работата си.

„Той беше всеки понеделник на оперативка и знае всичко относно работата“, аргументира се той. Относно необходимите качества, които трябва да притежава новият главен секретар на МВР, Радев отговори категорично: „Като Младен Маринов“.

Според него, има поне трима души, които са подходящи да заемат поста, сред които са директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. „Но кой точно ще бъде, Младен Маринов ще реши“, подчерта Радев, пише бгнес.

Той допълни, че ще се чувства по-спокоен в работата си като народен представител и припомни, че ще се връща в парламентарната Комисия на отбрана. „Всичко е като на терена – като играеш сърцато е без значение дали побеждаваш или падаш. Това съм се старал да правя винаги“, каза още Валентин Радев.

 

Материалът Спрягат три имена за главен секретар, кой ще седне в стола? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Украинска област поиска да забрани всички книги, филми и песни на руски език

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/21/3314824_ukrainska_oblast_poiska_da_zabrani_vsichki_knigi_filmi/?ref=rss


Лвовска област в Западна Украйна си навлече критики от западните съюзници на страната, след като гласува забрана за културните продукти на руски език, без да обясни как смята да я прилага, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Във вторник регионалният парламент прие мораториум върху публичното ползване на всякакви културни продукти на руски език до края на руската "окупация" на Украйна, имайки предвид анексирането на Крим и проруските сепаратисти в...

БСП: Независимостта на България е резултат от задружни усилия и национална консолидация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066395

БСП: Независимостта на България е резултат от задружни усилия и национална консолидацияНезависимостта на България е резултат от задружни усилия и национална консолидация, заявиха от ПГ на "БСП за България" в декларация по повод на 110-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г., предаде БТА. Това събитие има своето самостоятелно значение в троицата от събития,

Джак Ма: Използвайте възможностите, които изкуственият интелект предлага

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066179

Джак Ма: Използвайте възможностите, които изкуственият интелект предлага
Седмица след като обяви плановете си да се оттегли от поста председател на борда на директорите на компания Alibaba Group Holding, Джак Ма сподели своето виждане за това, как технологичният напредък и в частност изкуственият интелект, ще оформи бъдещето, предава bulgarian.cri.cn. Технологичната революция, доведена от интернет,

Птичи грип в пловдивското село Трилистник

https://frognews.bg/novini/ptichi-grip-plovdivskoto-selo-trilistnik.html

Огнище на птичи грип е разкрито от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в пловдивското село Трилистник. Заболяването е установен в промишлен животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки и е потвърдено с протокол от лабораторно изследване, съобщиха от агенцията.

Нова социална букмарк мрежа заработи в България

https://www.actualno.com/society/nova-socialna-bukmark-mreja-zaraboti-v-bylgarija-news_695917.html

В България се появи нова социална платформа, която позволява споделяне на онлайн публикации, гласуване за тях и други полезни услуги. Тя се нарича Pipe.HYPERLINK "https://pipe.bg/"bg и е създадена от Уеб Сайт Дизайн ООД. Целта на проекта е да отговори на нарастващата през последните години нужда от българска платформа за споделяне, в която всеки желаещ може да публикува интересна информация и тоталната липса на качествени подобни сайтове. Една от основните функции в Pipe.bg е споделян

Борисов инспектира обхода на Габрово (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066379

Борисов инспектира обхода на Габрово (Видео)Бойко Борисов инспектира обхода на Габрово. Той разговаря с изпълнителите и поиска разяснения за безопасността по време на строежа. Премиерът пристигна в града за откриването на новото предприятие за производство на ловно и спортно оръжие. Изграждането на предприятието започна през месец април миналата година,

Премахват визите за сръбските граждани, които пътуват към ОАЕ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066368

Премахват визите за сръбските граждани, които пътуват към ОАЕПървият вицепремиер и министър на външните работи в сръбското правителство Ивица Дачич и министърът на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдуллах бин Зайед се договориха за премахване на визите за сръбски граждани, които пътуват в тази страна, съобщава вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

Валери Жаблянов: Независимостта е плод на задружни усилия към просперитета и утвърждаването на нацията

http://www.cross.bg/nezavisimostta-durzhava-bulgariya-1584412.html

/КРОСС/ Декларация на  ПГ на  "БСП за България" На 22-ри септември, 2018 г. се навършват 110 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Това събитие има своето самостоятелно значение в поредицата от събития, утвърждаващи българската държавност, каквито са Освобождението, Съединението и Независимостта.  Тази троица на българското държавно съществуване се появява неслучайно в хода на нашето историческо самоосъзнаване. Независимостта слага финалната точка на националноосвободителните войни на българския народ против петвековното османско робство и  прекъсва всички обвързаности и условия, поставени от Великите сили в несправедливия за българите Берлински договор. На 3-ти март 1878 г. между Русия и Турция се подписва Санстефанският мирен договор, с който българската държава се възстановява в нейните изконни етнически граници. Няколко месеца по-късно, обаче, водени от своите интереси на Балканския полуостров,   европейските велики сили, представени на конгрес в Берлин ревизират този договор, поставяйки българското княжество под суверенитета на Високата порта. Обявяването на Независимостта, несъмнено, има преди всичко външнополитическо значение, като с него се преодоляват наложените ограничения за сключване на военни и политически договори от новата държава. Освен това,  дипломатическите представители на България се ползват с най-ниския статус в тогавашната политическа йерархия

Венци Мицов: Защо отказах на президента

https://offnews.bg//politika/ventci-mitcov-zashto-otkazah-na-prezidenta-688508.html

Музикантът, писател и общински съветник от "Глас Народен" в СОС Венци Мицов публикува отворено писмо до президента Румен Радев на страницата си във фейсбук. 

В него Мицов обяснява защо не е приел да се включи във възванието за единение, създадено от Инициативен комитет, който вчера бе на среща с президента. Негов председател е историкът Георги Марков, членове са 32-ма учени и хора на изкуството.

Сред поканените да се включат в това възвание бях и аз, обяснява Венци Мицов. Отвореното му писмо гласи:

Уважаеми г-н Президент, с настоящото отворено писмо искам да благодаря за поканата да подкрепя Възванието за единение на българската нация.

Със съжаление съм принуден да откажа и причините за това са много.
Смятам, че дължа на Вас, а и на всички български граждани, към които е отправено това възвание, своето обяснение.

Г-н Президент, опасявам се, че подобно възвание е твърде закъсняло.

И се опасявам, че всички ние носим вина за това днес обществото ни да е разделено, мразещо се, подозиращо се, изпадащо в параноя и изпитващо усещането че някой друг дърпа конците, а ние сме едни прости марионетки в нечия чужда куклена постановка.

В последните години ние градихме българската демокрация, но я градихме, разкрачени между научния марксизъм и заведенията за бързо хранене.

Опитахме се да изградим съвременния капитализъм с изразните средства на научния социализъм.

Опитахме се да направим какво ли не, но водени единствено и само от желанието си да „набием” опонентите си, ние създадохме един “Франкенщайн”, който не само че не може, но и не желае да бъде спасяван.

Защото той се храни с енергията на разделението. 

Расте, става все по–голям и ужасяващ и изяжда всичко по пътя си.

Този “Франкенщайн” са партиите на статуквото, които, вместо да управляват по волята на народа, се бият една с друга и боят е достояние на всички нас. 

Този “Франкенщайн” е Парламента, който е написал „Съединението прави силата” на фасадата си, но дейността му може да се охарактеризира с една поговорка – „След дъжд – качулка”.

Днес ние пишем различни възвания, текстове, статии. И с тях целим да обединяваме нацията. Но нацията ни бе оставена 30 години на командно дишане по отношение на своите фундаменти – култура, образование, наука, ценности.

Г-н Президент,

днес българската култура е оценена на 0,5% от БВП на държавата - най–ниското финансиране в цяла Европа.

Образованието днес е изправено пред ужасяващата дилема дали да продължи с над 70% пенсиониращи се учители или да се опита с паническо вдигане на заплатите в сектора да спаси образователният хаос в училищата.

В науката, БАН уволняват несъгласни директори, сътворявайки лош цирк.

Вместо Салвадор Дали имаме Борис Дали и вместо своят Уудсток, на който да пеем “Born to be wild” ние имаме своя Пайнер, на който пеем „Води ме в някоя квартална кръчма”.

А интелигенцията ни, разкъсвана от модни идеологии и формиран от ОФ и комсомола мироглед е на път да припознае чалгата за свой химн, само и само да демонстрира криворазбраното си усещане за политкоректност.

Опасявам се, че в тази ситуация единението е невъзможно.

Носим ли вина за състоянието на страната ни?

Да, носим я всички ние, които се подадохме на „тъмната страна” и залисани в своите безсмислени войни помежду си забравихме, че без национални идеали, без ценности, без, ако щете, своите герои, на които да подражаваме, няма как да вървим напред.

Уважаеми г-н Президент,

с настоящото писмо не целя да бойкотирам Вашата идея за подобно възвание. Тя щеше да е чудесна, ако живеехме в нормална държава, в нормално общество, което веднъж завинаги е скъсало оковите на съмнението, подозрението, омразата и усещането за безнадеждност. 

Аз обаче смятам, че днес ние се нуждаем не от възвание, а от рестарт на обществото ни.

Този рестарт се нарича – образование, култура, наука, ценности. Той няма да даде бързи плодове, но ако започнем сега, ще има надежда за децата ни.

Те, за разлика от нас не са родени разкрачени между Маркс и Мак Доналдс.

Бих искал да използвам случая да пожелая успех на Вашата инициатива за Възвание за единение на българската нация. Позволявам си да Ви предложа и една друга идея за възвание.

Като Президент и според Конституцията на Република България Вие сте обединител на нацията, но и коректив на всяка власт.

Моля Ви, говорете по–често за забравените обещания на всички парламентарно представени партии, касаещи културата, образованието, науката. Говорете и не забравяйте да напомняте на партиите и техните лидери какво обещаваха и какво изпълниха. И най-вече, напомняйте им какво не изпълниха.

Нашето единение ще се състои.

То ще се случи тогава, когато всички излезем радостни от домовете си, за да празнуваме първия български писател, получил Нобелова награда за литература.

Като ви пожелавам още успех в инициативата, оставам с уважение,

Венци Мицов - музикант, писател, общински съветник от ПП Глас Народен и обикновен пролетарий от крайните квартали на град Кюстендил

Венци Мицов: Защо отказах на президента

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/ventci-mitcov-zashto-otkazah-na-prezidenta-688508.html

Музикантът, писател и общински съветник от "Глас Народен" в СОС Венци Мицов публикува отворено писмо до президента Румен Радев на страницата си във фейсбук. 

В него Мицов обяснява защо не е приел да се включи във възванието за единение, създадено от Инициативен комитет, който вчера бе на среща с президента. Негов председател е историкът Георги Марков, членове са 32-ма учени и хора на изкуството.

Сред поканените да се включат в това възвание бях и аз, обяснява Венци Мицов. Отвореното му писмо гласи:

Уважаеми г-н Президент, с настоящото отворено писмо искам да благодаря за поканата да подкрепя Възванието за единение на българската нация.

Със съжаление съм принуден да откажа и причините за това са много.
Смятам, че дължа на Вас, а и на всички български граждани, към които е отправено това възвание, своето обяснение.

Г-н Президент, опасявам се, че подобно възвание е твърде закъсняло.

И се опасявам, че всички ние носим вина за това днес обществото ни да е разделено, мразещо се, подозиращо се, изпадащо в параноя и изпитващо усещането че някой друг дърпа конците, а ние сме едни прости марионетки в нечия чужда куклена постановка.

В последните години ние градихме българската демокрация, но я градихме, разкрачени между научния марксизъм и заведенията за бързо хранене.

Опитахме се да изградим съвременния капитализъм с изразните средства на научния социализъм.

Опитахме се да направим какво ли не, но водени единствено и само от желанието си да „набием” опонентите си, ние създадохме един “Франкенщайн”, който не само че не може, но и не желае да бъде спасяван.

Защото той се храни с енергията на разделението. 

Расте, става все по–голям и ужасяващ и изяжда всичко по пътя си.

Този “Франкенщайн” са партиите на статуквото, които, вместо да управляват по волята на народа, се бият една с друга и боят е достояние на всички нас. 

Този “Франкенщайн” е Парламента, който е написал „Съединението прави силата” на фасадата си, но дейността му може да се охарактеризира с една поговорка – „След дъжд – качулка”.

Днес ние пишем различни възвания, текстове, статии. И с тях целим да обединяваме нацията. Но нацията ни бе оставена 30 години на командно дишане по отношение на своите фундаменти – култура, образование, наука, ценности.

Г-н Президент,

днес българската култура е оценена на 0,5% от БВП на държавата - най–ниското финансиране в цяла Европа.

Образованието днес е изправено пред ужасяващата дилема дали да продължи с над 70% пенсиониращи се учители или да се опита с паническо вдигане на заплатите в сектора да спаси образователният хаос в училищата.

В науката, БАН уволняват несъгласни директори, сътворявайки лош цирк.

Вместо Салвадор Дали имаме Борис Дали и вместо своят Уудсток, на който да пеем “Born to be wild” ние имаме своя Пайнер, на който пеем „Води ме в някоя квартална кръчма”.

А интелигенцията ни, разкъсвана от модни идеологии и формиран от ОФ и комсомола мироглед е на път да припознае чалгата за свой химн, само и само да демонстрира криворазбраното си усещане за политкоректност.

Опасявам се, че в тази ситуация единението е невъзможно.

Носим ли вина за състоянието на страната ни?

Да, носим я всички ние, които се подадохме на „тъмната страна” и залисани в своите безсмислени войни помежду си забравихме, че без национални идеали, без ценности, без, ако щете, своите герои, на които да подражаваме, няма как да вървим напред.

Уважаеми г-н Президент,

с настоящото писмо не целя да бойкотирам Вашата идея за подобно възвание. Тя щеше да е чудесна, ако живеехме в нормална държава, в нормално общество, което веднъж завинаги е скъсало оковите на съмнението, подозрението, омразата и усещането за безнадеждност. 

Аз обаче смятам, че днес ние се нуждаем не от възвание, а от рестарт на обществото ни.

Този рестарт се нарича – образование, култура, наука, ценности. Той няма да даде бързи плодове, но ако започнем сега, ще има надежда за децата ни.

Те, за разлика от нас не са родени разкрачени между Маркс и Мак Доналдс.

Бих искал да използвам случая да пожелая успех на Вашата инициатива за Възвание за единение на българската нация. Позволявам си да Ви предложа и една друга идея за възвание.

Като Президент и според Конституцията на Република България Вие сте обединител на нацията, но и коректив на всяка власт.

Моля Ви, говорете по–често за забравените обещания на всички парламентарно представени партии, касаещи културата, образованието, науката. Говорете и не забравяйте да напомняте на партиите и техните лидери какво обещаваха и какво изпълниха. И най-вече, напомняйте им какво не изпълниха.

Нашето единение ще се състои.

То ще се случи тогава, когато всички излезем радостни от домовете си, за да празнуваме първия български писател, получил Нобелова награда за литература.

Като ви пожелавам още успех в инициативата, оставам с уважение,

Венци Мицов - музикант, писател, общински съветник от ПП Глас Народен и обикновен пролетарий от крайните квартали на град Кюстендил

Синдикатите в МВР няма да дават времеви толеранс на Маринов

https://www.actualno.com/politics/sindikatite-v-mvr-njama-da-davat-vremevi-tolerans-na-marinov-news_695916.html

Новият министър на вътрешните работи Младен Маринов обсъди със синдикатите в МВР най-наболелите проблеми в системата. Сред тях са недостатъчното финансиране и остарялата материална база. Министър Маринов обясни след срещата, че по част от темите ръководството на МВР и синдикатите са били на една и съща теза. От своя страна пък Валентин Попов, който е председател на синдикалната федерация на служителите в МВР, допълни, че синдикатите нямат намерение да дават гратисен период от време на новия ми

КАТ разглежда над 100 предложения на велоклуб „Спартак“

http://varnautre.bg/2018/09/21/90818/%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-100-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%bb

Списъкът включва описание на опасните и конфликтни точки в транспортната инфраструктура, предложения за обезопасяване на конкретни пешеходни зони в близост до училища, велотрафик, мерки за подобряване на движението на МПС, административни мерки

Договорът за името: Гърция е в деликатна ситуация заради казуса "Македония"

https://www.actualno.com/analysis/dogovoryt-za-imeto-gyrcija-e-v-delikatna-situacija-zaradi-kazusa-makedonija-news_695862.html

Договорът за името с Бившата югославска република Македония събира все по-голям международен интерес, така че всякакво боравене с въпроса от Атина, което е мотивирано от тънки партийни интереси или властови игри в последната минута, единствено би наранило страната. Залогът е голям, пише журналистът Том Елис в статия за гръцкия вестник Kathimerini, цитирана от агенция "Фокус". Вече стана повече от ясно, че в последните няколко седмици мощните съюзници и партньори на Гърция инвестират с

Юнкер сравни преговорите за Brexit с ухажване между таралежи

https://www.actualno.com/europe/unker-sravni-pregovorite-za-brexit-s-uhajvane-mejdu-taraleji-news_695915.html

Отношенията между ЕС и Великобритания винаги са били щекотливи, а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че преговорите по Brexit започват да приличат на ухажване между два таралежа, пише БГНЕС. "Не сме във война с Великобритания", заяви Юнкер пред австрийския всекидневник "Ди Пресе" в интервю, публикувано ден след като планът на британския премиер Тереза Мей беше отхвърлен като неприложим и неприемлив от останалите 27 членове на блока на неформална среща

Подновяват разкопките в археологическия резерват „Марцианополис“

http://budnavarna.bg/38096-podnovyavat-razkopkite-v-arheologicheskiya-rezervat-martsianopolis/

До седмица започват нови разкопки в пределите на археологическия резерват „Марцианополис“ в Девня. Това съобщи ръководителят на експедицията д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна. Работата ще се фокусира зад Музея на мозайките, където се намира антична жилищна сграда. Разкопките на обекта ще се извършват от затворници на лек режим, след като Министерството на културата отпусна 15 хил. лева за археологически проучвания на инсулата (карето) западно от Vila Urbana*. Те ще обхванат площ от около 70 кв. м. и ще достигнат до 3 метра дълбочина.
 „Два сезона във времето назад са провеждани разкопки на това място. Целта ни е да ги завършим, за да разкрием колкото се може повече архитектура от руините на римския град Марцианопол, после да ги социализираме и адаптираме в околомузейното пространство“, заяви д-р Христо Кузов. Той се надява финансирането на археологическите експедиции да продължи, за да се проучат и други части на античния град като пространството пред поликлиниката в Девня, откъдето се предполага, че е минавала главната улица на Марцианопол, а покрай нея може да се попадне на форума (главния градски площад) и на важни обществени сгради.
„За нас по-ценни са чисто археологическите резултати, надяваме се да открием и нещо атрактивно, което би привлякло вниманието на широката публика, но предварително не можем да определим точно какво“, коментира д-р Кузов. Той допусна, че е възможно някои скъпоценни артефакти от античния град вече да са изнесени извън България, но е категоричен, че въпреки това Марцианополис е един от най-запазените археологически обекти в България.
Малко известен за широката общественост факт е, че при разкопки през 50-те години на миналия век на територията на резервата е открита епископска базилика, което потвърждава данните от историческите извори, че Марцианопол е бил и важен християнски център в пределите на Римската империя. Този обект обаче не е проучен докрай и е бил засипан със земна маса, за да не се руши от атмосферните влияния и за да не бъде разграбен от иманяри. Реставрацията и консервацията на епископската базилика би струвала стотици хиляди левове, посочи д-р Кузов.

Материалът Подновяват разкопките в археологическия резерват „Марцианополис“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

"Борисов 3" или "Златните момчета 4"? Кой управлява България?

http://clubz.bg/73500-borisov_3_ili_zlatnite_momcheta_4_koj_upravlqva_bylgariq

Парламент Делян Пеевски 19012016 1

След проблемите с Търговския регистър е време да обърнем внимание и на политическия регистър на България. В него пише, че сегашното правителство на страната е "Борисов 3", което е номинално вярно. По съдържание обаче правителството сякаш е на други хора, които зад неговата фасада се сдобиват с медийни монополи, тютюневи гиганти, пари за язовири, тецове и многомилиардни обществени поръчки. Нека наречем тези хора "Ансамбъл "Златните момчета на България".  Или за по-кратко: "Златните момчета".

Изборът на името не е случаен. Защото същността на българската политика е много близка до художествената гимнастика. И особено до съчетанията с обръчи и бухалки. Обръчите са от фирми, а бухалките - от вестници и магистрати. Като вземем предвид основните уреди и най-корпулентните им изпълнители, можем да предположим, че Борисов е само част от управляващия ансамбъл. И то не най-важната. Докато другите въртят обръчите и размятват бухалките, той - като любимец на публиката - чертае с лента красиви лозунги из въздуха. Например следния: "про-европейска ориентация".

Само че лентата на Борисов все повече взе да се заплита и да не успява да изпише лозунгите в пълнота. Така от "проевропейската ориентация" напоследък остана само "ориентация". А някои го четат и като "ориентализация". Казусът "Орбан" съвсем влоши нещата - по него рисунъкът на премиерската лента поразително заприлича на Спаската кула на Кремъл с мавзолея на Ленин до нея.

Златните момчета жънат успех след успех

Интересно е, че ансамбълът на Златните момчета няма много да се промени, ако Бойко Борисов бъде инцидентно заменен от Корнелия Нинова. Публиката може да страда известно време за своя любимец и естетически да се възмущава от неграциозните и отривисти движения на соцлидерката, която сякаш е навикнала да размахва не лента, а сърп и чук. Но съчетанията в огромната си част ще останат същите: "Белене", "КТБ", "Руски газ", "Истанбулска конвенция", "Бежанци", "Борба с корупцията" и "Кой е по-голям патриот". Само бенчовците в обслужващата част на отбора ще са частично различни.

При състезателите с обръчи и бухалки хлабаво няма - и в буквалния, и в преносния смисъл. Пред очите на цяла България, в рамките на поне четири правителства Златните момчета жънат успех след успех. Богатството им "изсветлява" и от скромните хонорари по хидроинженерни проекти те вече преминаха на тецове и други индустриални обекти. Съвсем "законно" или чрез "много добри адвокати", по думите на тези, които трябва да проверяват законността на съчетанията. Е, и Златните момчета дават свидни жертви - така например банкерът Цветан Василев в един момент беше изхвърлен от обръча и върху му се стовариха всички бухалки. В защитата си дотук той не спори, че това е било заслужено, а само повдига резонния въпрос защо само него го застигна тази избирателна форма на справедливост.

Златните момчета. Четири пъти

И така: ако приемем, че Златните момчета управляват България, политическият регистър на страната би трябвало да бъде обновен по следния начин (в експеримента се връщаме само до 2009 година, макар че той може да се продължи и назад във времето):

1)  Правителство "Златни момчета 1" (сега известно като правителство "Борисов 1" от периода 2009-2013). КТБ разцъфтява и с парите на вложителите се закупуват огромни активи в страната. Едната част от Златните момчета го играе банкер, друга част си прекарва времето в кабинета на Цветан Цветанов - според книгата за посетители. Това е и правителството, при което магистратурата е овладяна сериозно от Златните момчета и ортаците им. Назначен е и главен прокурор;

2)  Правителство "Златни момчета 2" (сега известно като правителство "Орешарски"). Златните момчета решават, че може да минат и без ГЕРБ, особено с оглед на задаващата се криза в КТБ. Назначаването на един от ансамбъла за шеф за ДАНС обаче води до масови обществени протести, които в комбинация с фалита на банката събарят това правителство. Тук се стига и до раздялата с Василев;

3)  Правителство "Златни момчета 3" (сега известно като "Борисов 2" от периода 2014-2017). Първоначално Златните момчета нямат пълен контрол над тази формация, но от декември 2015 - с изгонването на Христо Иванов и ДСБ - тя става изцяло тяхна;

4)  Правителство "Златни момчета 4" ("Борисов 3" от 2017), в което техните интереси са толкова добре защитени, че целият ансамбъл започва да излиза на светло.

Бойко Борисов е необходим елемент от хореографията, особено по време на избори. А също така и като обект на медийни венцехваления. Но в определянето на политиката на кабинетите неговото участие е далеч по-скромно. Политиките, които са били инициирани и публично отстоявани докрай от премиера Борисов, се броят на пръсти: пътното строителство може би. Сигурно заради психологическия му натюрел той предпочита да остава на по-задна линия и да пуска други напред. Ако битката се окаже трудна, Борисов сменя курса, като отговорността за загубата остава у тези, които са били инициатори. (Единствено с провала с Цецка Цачева той пое отговорност и отиде на нови избори.)

Като цяло Златните момчета винаги са последователни и неотклонни в преследването на своите цели. Да си припомним: стопиране на съдебната реформа, ограничаване на отговорността за КТБ до Цветан Василев и близкото му обкръжение, запазване и разширяване на де факто медиен монопол, непрекъснат приток на държавни поръчки към обръчите от фирми. Така например преди време от едно изказване на премиера стана ясно, че едното златно момче си "заминава", но това така и не се случи - т.е. той беше "бламиран". Борисов също така обяви в един момент, че спира обществени поръчки (на които се радват най-вече Златните момчета) на стойност близо милиард: но и това беше от ден до пладне. Напоследък и одиозни законодателни инициативи на Златните момчета с пропагандна стойност безпроблемно минават през парламента.

Та чие е правителството?

Нека се върнем към казуса "Орбан". Той показа, че Източна Европа има сериозен проблем, който релефно се илюстрира от България. Поради относителната слабост на демократичните институции, сравнително малкия пазар и високите нива на корупция, в доста държави от региона се е стигнало до драматично срастване на политическа, икономическа и медийна власт. Това срастване вече започва да застрашава демокрацията по два начина. Единият е автократичен, както е в Унагрия. А другият - както е в България - с фалшив плурализъм, зад който група Златни момчета дърпат конците на все по-изпразнени от съдържание, инженерно произведени партии. За да прикрие тази нерадостна истина - добре описана в доклада за Унгария на Европейския парламент - Източна Европа усилено се "патриотизира". Това "патриотизиране" не е нищо друго освен политически протекционизъм, желание да се изолираш и окопаеш във властта. Критиките срещу това положение вече се третират като "външна намеса в суверенна политика" и като "заплаха за националната сигурност".

Затова българските Златни момчета с всичките им партийни патерици - ГЕРБ, БСП, "патриоти", "Воля" и т. н. - подкрепиха Орбан. Вярно - в случая без ДПС. Но това е просто един щрих с лентата, целящ да отклони вниманието от обръчите и бухалките.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

Вижте поскъпването на парното по градове и какво чака варненци

http://www.varna24.bg/news/816820.html

Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври. Това става ясно от ...

Walmart предупреди Тръмп, че ще повиши цените си заради митата

https://www.investor.bg/sasht/337/a/walmart-predupredi-trymp-che-shte-povishi-cenite-si-zaradi-mitata-268648/

Най-голямата търговска верига в света посочва, че митата ще се отразят на цените на всичко от храни до напитки и стоки за лична хигиена

Варненски детски ендокринолог: Над 2/3 от децата с нарушен растеж са недиагностицирани

http://www.moreto.net/novini.php?n=382245

Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани. Поради тази причина мащабната кампания "Growininform", която провежда УМБАЛ "Св. Марина" в страната, ще продължи и през следващата година. Това съобщи на пресконференция проф.

Летището в Солун ще има нов терминал

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066361

Летището в Солун ще има нов терминалИнвестиция на стойност 100 милиона евро цели да превърне летището в гръцкия град Солун в главен вход към Гърция и център за връзка за Югоизточна Европа и Азия, съобщава гръцкият в. "Катимерини". По-голямата част от инвестицията на Фрапорт ще е насочена за строежа на нов терминал с площ над 34 хиляди кв.м.

Близо 200 души са се записали за планинското бягане "Витоша - моята планина"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/09/21/3314774_blizo_200_dushi_sa_se_zapisali_za_planinskoto_biagane/?ref=rss


Близо 200 състезатели за заявили участие в надпреварата "Витоша - моята планина". Събитието, което е част от инициативата "София 2018 - Европейска столица на спорта", ще се проведе в неделя.<br /><br />Стартът ще бъде даден в 10 ч. от площада на Боянското ханче, като дистанцията е с дължина 16 км. Участниците ще преминат последователно през местностите Бялата вода, Златните мостове, х. "Бор", Платото и Голи връх. Финалът ще бъде пред х....

Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Варна с приемни за граждани от 25 до 28 септември

http://budnavarna.bg/38094-obshtinskite-savetnitsi-ot-pp-gerb-varna-s-priemni-za-grazhdani-ot-25-do-28-septemvri/

снимка: Будна Варна

Общинските съветници от ПП ГЕРБ – Варна Людмила Колева, Милена Димова, Мартин Байчев и Николай Малев ще се срещнат с граждани в дните от 25 до 28 септември. Приемното време на общинските съветници ще бъде от 14:00 до 16:00 ч. в офиса на партията на ул. „Георги Бенковски” №1. Записвания могат да се правят на тел: 052 / 600 015.
Приемният ден на Людмила Колева е на 25 септември /вторник/, на Милена Димова – на 26 септември /сряда/, на Мартин Байчев – на 27 септември /четвъртък/, на Николай Малев – на 28 септември /петък/

Материалът Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Варна с приемни за граждани от 25 до 28 септември е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Радио NOVA NEWS – три години в ефира на България

https://www.vesti.bg/lyubopitno/radio-nova-news-tri-godini-v-efira-na-bylgariia-6086691

Слушателите могат да следят най-важните новини и събития от деня и най-добрата селекция с популярни и обичани музикални хитове в шест български града

Караянчева и Йълдъръм: България и Турция показват как се пази границата на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066362

Караянчева и Йълдъръм: България и Турция показват как се пази границата на ЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на турския парламент Бинали Йълдъръм. Двамата разговаряха в Азербайджан, където са гости на тържествените чествания по повод 100-годишнината на парламента на страната, съобщават от пресцентъра на Народното събрание. По време на разговора Цвета Караянчева поздрави Бинали

Българските грации разпускат в Банско след световното в София

http://www.struma.com/hailaif/bulgarskite-gracii-razpuskat-v-bansko-sled-svetovnoto-v-sofiya_139570/

Момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика релаксират в популярен хотел в Банско, заедно със своята треньорка Весела Димитрова. Дъщерята на екс треньора на Пирин Милен Радуканов-Мадлен, демонстрира видимо добро настроение и позира усмихната край басейна. Тя бе в компанията на дъщерята на Слави Бинев-Ели Бинева, която също си почиваше от уморителното състезание.

Тяхната съотборничка Симона Дянкова си направи фотосесия с жълт бански и използва последните слънчеви...

Продължава

Ти купи ли си списание "Космос" за дългия уикенд? (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066339

Ти купи ли си списание "Космос" за дългия уикенд? (видео)От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени: Най-древното животно е било плоско и овално

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066355

Учени: Най-древното животно е било плоско и овалноУчени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Валентин Радев: Новият гл. секретар на МВР трябва да е като Маринов

http://www.cross.bg/radev-marinov-sekretar-1584411.html

/КРОСС/Новият главен секретар на МВР трябва да е с профила на Младен Маринов. Това каза в кулоарите на парламента Валентин Радев, който се върна като депутат, след като напусна министерския пост, а този на главен секретар беше овакантен, след като Маринов стана вътрешен министър. Радев обяви, че сам избрал главния секретар за неговия мандат, като се чудел между Маринов и директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов. По думите му подходящите кандидатури в момента са поне три, като една от тях е именно на Спиридонов, спомена и Христо Терзийски, директор на главна дирекция "Национална полиция". Те са от кариерата и години наред са работили в МВР, уточни Радев.

Днес в Исторически музей – Разлог се проведе Открит урок по родолюбие

http://www.struma.com/obshtestvo/dnes-v-istoricheski-muzei-razlog-se-provede-otkrit-urok_139569/

В навечерието на едно от най-забележителните събития в новата ни българска история в Исторически музей – Разлог се проведе Открит урок по родолюбие. Той е посветен на 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание и 140 г. от Кресненско-Разложкото въстание.

Гости на събитието бяха инж. Красимир Герчев кмет на община Разлог, инж. Венцислав Гърменов зам. кмет по социалните дейности, потребители на Дневен център-Разлог и ученици от всички училища в града.

Програмата започна...

Продължава

През второто тримесечие разходите на работодателите за труд са нараснали с 8.5%

http://econ.bg/Новини/През-второто-тримесечие-разходите-на-работодателите-за-труд-са-нараснали-с-8-5-_l.a_i.765189_at.1.html

През второто тримесечие общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8.5% спрямо същия период през 2017...

Нора Недкова: защо пък да не се кандидатирам за кмет на Варна

http://budnavarna.bg/38092-nora-nedkova-zashto-pak-da-ne-se-kandidatiram-za-kmet-na-varna/

Изгонената от VIP Brother 2018 „Мис Плеймейт” 2017 Нора Недкова, се пошегува в интервю за сутрешен блок в телевизия.

На въпроса: какви са Ви плановете след предаването, тя отвърна: за сега ще почивам, а след това може да се кандидатирам за кмет на Варна.

Материалът Нора Недкова: защо пък да не се кандидатирам за кмет на Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Закриха музей в Колумбия, посветен на Пабло Ескобар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7066357

Закриха музей в Колумбия, посветен на Пабло ЕскобарКолумбийският град Меделин закри музей, посветен на покойния наркобарон Пабло Ескобар, един от най-богатите престъпници в историята, съобщиха ДПА и Франс прес. Музеят, който няма необходимия лиценз да функционира, е ръководен от Роберто Ескобар, брат на бившия шеф на картела "Меделин". Той бе затворен в сряда при съвместна операция на кмета на

Порожанов: Към 31 август т.г. "Напоителни системи" няма задължения към персонала си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066354

Порожанов: Към 31 август т.г. "Напоителни системи" няма задължения към персонала сиКъм 31 август т.г. "Напоителни системи" ЕАД няма задължения към персонала си. Това каза днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол от народния представител Светла Бъчварова-Пиралкова относно финансовото състояние на дружеството, предаде БТА.

Независимостта не се храни от конфликти, а от общи каузи, обяви ГЕРБ

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/09/21/3314747_nezavisimostta_ne_se_hrani_ot_konflikti_a_ot_obshti/?ref=rss


В навечерието на 22 септември - Денят на независимостта на България, управляващата партия ГЕРБ се обяви за загърбване на политическите страсти и дребните спорове. В декларация на парламентарната група се казва: "Независимостта не е празник, а кауза, която се отстоява с усилия и постоянство. Тя е червена линия, която нито един политик няма право да прекрачва. Независимостта е израз на единението на една национална общност. Тя не се храни с конфликти, а с търсене и намиране на общи за цялото...

Финансовите затруднения на Джак Керуак „по пътя“

http://clubz.bg/73499-finansovite_zatrudneniq_na_djak_keruak_%E2%80%9Epo_pytq%E2%80%9C

КУЛТУРА джак керуакcr

По пътя“ на Джак Керуак го превръща в основоположник на бийт поколението* в Америка, но авторът не се е срамувал да поиска от майка си пари, след като е похарчил своите по време на епичното си пътуване, описано в книгата му от 1957 г.

В писмо, писано през 1947 г., десет години преди книгата да излезе и точно в апогея на своето пътуване, 25-годишният Керуак моли майка си Габриел за 25 долара, за да може да се придвижи от Денвър до Каролина, пише „Гардиън“. Бележката е писана на ръка и носи датата 29 юли.

Снимка „Whitmore Rare Books“

Днес писмото за 25 долара се продава за 22 500 долара онлайн. Изписаният с молив лист разкрива уязвимостта на младия Керуак, познат на читателите си главно като автор, освободен от нормите на обществото.

Той започва бележката със „Скъпа мамо“ и дава на Габриел инструкции как да му изпрати парите по клон на „Уестърн юниън“, намиращ се близо до работата ѝ в Бруклин.

„Пътуването на стоп е невъзможно през пустинята и планините – казва той, но уточнява, че не живее в мизерия в Денвър. – Отседнал съм в скъп апартамент с душове, храна и всичко. Но искам да тръгвам, за да мога да направя много пари, плавайки в Тихия океан и да се прибера през есента да завърша книгата си.“

Писателят продължава:

„Господи, не можеш да осъзнаеш колко много ми липсваш ти и къщата, и писането в стаята ми. Но ще се върна след няколко месеца и ще спестим малко пари“.

Подписал писмото с „Джаки“ и три целувки след името си, Керуак разказва накратко на майка си за приключенията си в Денвър, по-късно описани в „По пътя“.

„Леле, колко беше забавно тук… Имах около 10 приятелки, ходих до планината, слушах опера, ядох модна храна и пържола от еленско месо.“

Поради същите тези причини „не ми е останал нито цент“, признава си той.

Преживяванията му в Денвър са важен епизод от живота му, тъй като това е първото истинско пътуване, което предприема. Денвър е също така и родното място на Нийл Касиди, „героя на снежния Запад“, който се превръща във вдъхновение за Керуак и негов близък приятел.

В „По пътя“ майката на писателя е прототип на лелята на лирическия му герой Сал Парадайз, а въпросното писмо също се появява в разказа:

„Писах на леля ми писмо, за да ѝ поискам 50 долара. Обещах, че това ще са последните пари, които ѝ искам, след това тя ще получава пари от мен, веднага щом се кача на този кораб“.

Но когато всъщност стига до Сан Франциско, кариерата му на мореплавател така и не се осъществява и той започва работа като охранител на строителна площадка. Според Whitmore Rare Books, които предлагат на търг писмото, бележката „подкопава схващането, че пътуването му е било безцелно. Когато планира пътя си на Запад, той включва транспорт и пари, разказвайки на майка си за нуждата от ефикасност, ако иска да достигне целите си“.

Текстът на бележката с молив вече се е появявал в том с писмата на Керуак, издаден през 1955 г., но никога досега оригиналът не е предлаган на търг.


* Бийт поколение е тесен литературен кръг от американски писатели, зародил се след Втората световна война, които отричат обществените норми и материалните блага.

"Площад Славейков"

НС обяви Добрич и Тутракан за градове на българската бойна слава

http://www.moreto.net/novini.php?n=382279

Народното събрание обяви Добрич и Тутракан за градове на българската бойна слава. Предложението беше внесено от народни представители от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Един от вносителите - адмирал Пламен Манушев, изложи мотивите: "Двата града Добрич и Тутракан очакват с нетърпение това наше решение.

ШАШ! Таралеж хапва цаца в селска кръчма - свидетелите мълчат дали я прокарва с бира

https://pik.bg/шаш-таралеж-хапва-цаца-в-селска-кръчма---свидетелите-мълчат-дали-я-прокарва-с-бира-news782595.html

ШАШ! Таралеж хапва цаца в селска кръчма - свидетелите мълчат дали я прокарва с бира

Таралежът, станал известен с посещенията си в кръчма в Момчиловци, подлуди и китайците, които прииждат в смолянското село от няколко дни заради Фестивала на киселото мляко, съобщава "Смолян24".

Малкото животинче, което обожава цаца и пържени картофи, е като магнит за посетителите на родопското село. Таралежът не отказвал почерпка от чужденците, които с голямо любопитство го разглеждат и става основен техен герой пред камерите и фотоапаратите им. Снимката му вече обикаля и социалните мрежи по профилите на гостите, с което се прославя сериозно в страната на коприната.

Таралежът се появи в центъра на селото в началото на месеца, като всеки ден наобикаля питейните заведения и се радва на много обич и внимание от страна на местните жители и гости на Момчиловци. Той не се притеснява от хорското присъствие и се разкарва спокойно, за разлика от семейството му, което също е в района, но не смее да излиза на площада.

Порожанов: "Напоителни системи" ще тегли кредит, за да си плати данъците

https://www.actualno.com/society/porojanov-napoitelni-sistemi-shte-tegli-kredit-za-da-si-plati-danycite-news_695914.html

Държавното дружество "Напоителни системи" ще изтегли банков кредит, за да плати задълженията си към Националната агенция за приходите, съобщи по време на парламентарния контрол земеделският министър Румен Порожанов. "Напоителни системи" има дълг към данъчните между 8 и 9 млн. лв., върху който тече висока лихва от над 10 на сто, каза министърът. Заради този дълг дружеството не може да кандидатства за финансиране и по европроекти. Затова е взето решение той да се погаси с банк

Кирил Домусчиев: Никой отбор не е застрахован от загуби

https://www.24chasa.bg/sport/article/7066329

Кирил Домусчиев: Никой отбор не е застрахован от загубиНикой отбор не е застрахован от загуби. За съжаление Байер Леверкузен бяха по- добри. Това написа собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев в личния си профил във фейсбук по повод мача снощи, в който отбора на разградчани загуби с 2:3 от "Бейер" (Л). "Трябва да си вземем поука и да продължим смело битката в първенството и Лига Европа!

Ще се шашнете! Ето какво правят и на какво учат в детските градини в Германия (снимки)

https://petel.bg/SHHe-se-shashnete--Eto-kakvo-pravyat-i-na-kakvo-uchat-v-detskite-gradini-v-Germaniya--snimki-__283522

България детските градини, редом с училищата, през септември отново отварят врати. По този повод DW посещават една държавна детска гради...

Карбовски откри шокиращо съобщение от Домсъвета: "Събираме по 200 лева за ЕС"?

https://petel.bg/Karbovski-otkri-shokirashho-saobshhenie-ot-Domsaveta--Sabirame-po-200-leva-za-ES-__283520

Снимка Булфото, архив Възмущението си е изказал Мартин Карбовски в социалната мрежа: "Това е съобщение от Домсъвета. Събираме по 200 л...

Детско обзавеждане – красота и стил в едно!

https://petel.bg/Detsko-obzavezhdane-----krasota-i-stil-v-edno-__283519

„Детство мое, реално и вълшебно!” О, да, точно такова трябва да е детството. А ние от мебели „Венус” сме тук, за да ви помогнем да го задърж...

Хитлер и Ленин водят епична битка… в Перу

https://petel.bg/Hitler-i-Lenin-vodyat-epichna-bitka----v-Peru--__283518

Епична битка за поста кмет водят Ленин и Хитлер. Това се случва в Перу, в населеното място Юнгар. Сред кандидатите за поста са мъже с имена ...

Красота и свежест в ежедневието със стилните дивани на мебели1!

https://petel.bg/Krasota-i-svezhest-v-ezhednevieto-sas-stilnite-divani-na-mebeli1-__283517

Една поговорка гласи: „ На вкус и цвят другари няма!”. Водени от тази максима ние постоянно се стараем да увеличаваме асортимента си, да р...

Мебели и обзавеждане за кухни и трапезарии 2018 - 2019

https://petel.bg/Mebeli-i-obzavezhdane-za-kuhni-i-trapezarii-2018---2019__283516

Да обзаведеш нов дом или просто да освежиш и осъвремениш жилището си е отговорна и нелека задача. Пазарът предоставя огромни възможности ...

На учителките, прекарали деца пред приближаващ влак, е съставен акт

https://petel.bg/Na-uchitelkite--prekarali-detsa-pred-priblizhavashh-vlak--e-sastaven-akt__283515

Съставен е акт по Закона за движение по пътищата на двете учителки, които преведоха деца през прелез със спусната бариера, пред преминава...

Юнкер: ЕС и Великобритания са като влюбени таралежи, да внимават с бодлите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066343

Юнкер: ЕС и Великобритания са като влюбени таралежи, да внимават с бодлитеЕвропейският съюз и Великобритания трябва да се отнасят един с друг като два таралежа, които са влюбени и не искат да се наранят взаимно, каза пред австрийски вестници председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. "Трябва да бъдем внимателни, като два влюбени таралежа", каза той,

Волфганг Шусел ще изнесе лекция в ИУ - Варна

http://www.varna24.bg/news/816817.html

Д-р Волфганг Шусел – "доктор хонорис кауза“ на ИУ – Варна, ще изнесе публична лекция на тема ...

Полицейските синдикати няма да дават времеви толеранс на Маринов, за него би бил обиден

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/21/3314803_policeiskite_sindikati_niama_da_davat_vremevi_tolerans/?ref=rss


Полицейските синдикати няма да дават време на новия вътрешен министър Младен Маринов да се запознава с работата и проблемите на ведомството, защото това би било обида за него. Това се разбра от думите на председателя на най-големия синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов.<br /><br />Думите му дойдоха след среща на Маринов със синдикалните организации във ведомството.<br /><br />"Да даваме време на господин Маринов да се запознава...

Папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

http://e-vestnik.bg/28766/papa-frantsisk-v-baltiyskite-darzhavi-novi-predizvikatelstva-i-spomeni-za-nyakogashni-bitki/

Папа Франциск. Снимка: от тв екрана Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на…

Материалът Папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Роналдо ще се размине с малкия дявол

https://offnews.bg//futbol/ronaldo-shte-se-razmine-s-malkia-diavol-688510.html

Суперзвездата на Ювентус Кристиано Роналдо ще получи само един мач наказание в Шампионска лига, твърди медийния гигант "ESPN".

Това означава, че португалският нападател ще е на разположение за гостуването на бившия му отбор Манчестър Юнайтед.

Роналди получи директен червен картон при победата на "бианконерите" с 2:0 над Валенсия на "Местая" за издърпване на косата на Жейсон Мурийо. Санкцията автоматично означава, че Роналдо е аут за един двубой – домакинството на Йънг Бойс на 2 октомври.

Дисциплинарната комисия на УЕФА ще се срещне на 27 септември и ще реши дали да удължи наказанието на Кристиано. Според източници на ESPN обаче е малко вероятно звездата да изгори за 2 или 3 мача.

Роналдо се присъедини към "бианконерите" през лятото от Реал Мадрид. Преди "белия балет" той защитаваше цветовете именно на Юнайтед.

Кога трябва да се ваксинираме срещу грип

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/koga-triabva-da-se-vaksinirame-sreshtu-grip-6086689

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев смята, че не е нужно всички да пият витамини през целия грипен период

Откриха пистолет във врачанския затвор

https://offnews.bg//112/otkriha-pistolet-vav-vrachanskia-zatvor-688509.html

Надзиратели са открили оръжие в затвора във Враца. Това е станало в сряда вечерта при внезапна проверка, съобщава Нова тв.

Пистолетът е открит на части, които са изпратени за анализ, за да стане ясно какво точно е оръжието.

По неофициална информация пистолетът е газов, а намеренията били да бъде преработен в боен и с него да бъде извършено бягство.

По случая е образувано досъдебно производство, разпитват се свидетели, а от прокуратурата отказаха коментар, защото разследването е на много ранен етап.

Григор Димитров открива Laver Cup тази вечер срещу Франсис Тиафо

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-otkriva-laver-cup-tazi-vecher-sreshtu-fransis-tiafo-688507.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще започне участието си на демонстративния турнир Laver Cup тази вечер от 21:00 часа срещу американеца Франсис Тиафо.

Срещата е първа в надпреварата и така хасковлията ще има възможност да даде преднина на отбора на Европа. Интересно ще е и при двойките, където в тандем ще действат Новак Джокович и Роджър Федерер.

Ето и разписанието за деня:

След 21,00 часа българско време: Григор Димитров - Франсис Тиафо следва: Кайл Едмънд - Джак Сок не преди 03,00 часа: Давид Гофен - Диего Шварцан Новак Джокович/Роджър Федерер - Кевин Андерсън/Джак Сок

Иначе турнирът не прилича на нито един друг в календара на АТР. Всъщност, "Лейвър Къп", по своята концепция, наподобява до голяма степен състезания в други спортове – например "Райдър Къп" в голфа и "Москони Къп" в билярда.

Една от малкото съществени разлики е, че в споменатите две надпревари противопоставянето е между Европа и САЩ, докато тук единият тим може да бъде съставен от тенисисти с каквато и да е национална принадлежност, стига да не са европейци. Или както често се казва на английски – Rest of the World.

След победата "Левски Лукойл" пуска евтини билети за реванша срещу "Шяуляй"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/09/21/3314809_sled_pobedata_levski_lukoil_puska_evtini_bileti_za/?ref=rss


Баскетболният "Левски Лукойл" пуска евтини билети за мача си с литовския "Шяуляй". Пропуските за реванша от първия квалификационен кръг на Шампионската лига ще са по 5 лева.<br /><br />Билетите ще се продават на входа на зала "Универсиада". Мачът е в събота в 18.00 часа.<br /><br />Управата на "Левски Лукойл" предупреждава, че в часовете преди, по време и непосредствено след края на мача ще има засилени мерки за сигурност в и около...

27 са починали от западнонилска треска в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066335

27 са починали от западнонилска треска в Гърция

27 души са починали от западнонилска треска в Гърция, съобщи Националният център за контрол и профилактика на заболяванията, цитиран от РИА Новости. Общият брой на заразените с вируса на заболяването е 234 души. Състоянието на 183-ма е тежко, предава БТА. За първи път вирусът на западнонилската треска, който се пренася от комари,

Топлофикационна задачка-закачка

https://terminal3.bg/toplofikacionna-zadachka-zakachka/

От пусто в празно – така накратко може да се опише управлението на държавните компании в България, а последното доказателство за това е покупката от „Българския енергиен холдинг” (БЕХ) на задължения в размер на 106 млн. лв. на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”. Така в края на 2018 г. може да се очаква задълженията на топлофикацията към холдинга, който е собственик на „Булгаргаз”, да надхвърлят 606 млн. лв. на фона на капитал от под 150 млн. лв. Така излиза, че реалният собственик на общинската „Топлофикация София” е БЕХ с над 55% дял от капитала и пасивите на компанията.

Разбира се в нормално работеща компания ситуацията изглежда много по-различно, но случаят не е такъв. „Топлофикация София” от години изпитва хронична невъзможност да се разплаща с „Булгаргаз”, което увеличава задълженията ѝ за получени доставки на природен газ от 460 млн. лв. през 2012 г. до близо 613 млн. лв. през 2017 г. Нещо повече – през 2016 г. разходите за природен газ на топлофикацията намаляват на годишна база с 36%, което се дължи на спада на цената му с 35%, докато задълженията ѝ за газ се увеличават с 13%.

Всичко това естествено създава проблеми в изпълнението на погасителните планове на задълженията към „Булгаргаз” и, рано или късно, се стига до изкупуването им от БЕХ. Поредното изкупуване на задълженията на топлофикацията, която трупа дългове от 1999 г., е шесто подред от 2009 досега. Резултатът, както казахме, е увеличаване на задълженията за доставен, но неразплатен природен газ, което означава, че независимо към кого са, „Топлофикация София” няма възможност да ги обслужва и се намира в дългова спирала. А ако се чудите какво се случва, ако някоя компания не може да се разплати с БЕХ, дълговете просто се трансформират в капитал, както се случи с ТЕЦ „Марица Изток 2” през 2015 г. Затова и казахме, че реалният собственик е БЕХ.

Другата причина е, че изплащането на подобни задължения се оказва непосилно както за мениджмънта на компанията, така и за нейния принципал – Столична община. И това не е изненадващо. Към края на 2017 г. компанията има натрупани загуби (които се увеличават всяка година) в размер на 354 млн. лв. и единствената причина, поради която компанията все още не е с отрицателен капитал, са преоценки на машини, съоръжения и оборудване от 2003 г. и земи и сгради от 2004 г., направени по неясно каква методология, формиращи преоценъчен резерв. Изходът от тази ситуация е ясен – намаляване на загубите, излизане на печалба и постепенно намаляване на задълженията, но пък е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Не трябва и да се забравя, че топлофикацията има високи капиталови разходи за поддръжка и развитие на топлофикационната мрежа. Към това се прибавя и променящата се приходна структура през последните години. Така например приходите от доставка на топлинна енергия през 2017 г. възлизат на 71,5%, докато през 2012 г. са били едва 53%. Другият голям приходоизточник е продажбата на електрическа енергия, част от която е на преференциална цена, от комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия. Приходите от нея са близо 41% през 2012 г. и едва 21% през 2017 г.

Част от спада на приходите от електрическа енергия идва от по-ниските продадени количества, които намаляват с 32% в периода 2013-2017 г., но по-големият ефект идва от спада на преференциалната цена за високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия от 53% в същия период. Поради високата преференциална цена на  енергията до 2012 г. съществуваше, в значителна степен, кръстосано субсидиране между двете услуги, предлагани от „Топлофикация София”. С други думи всички в страната плащаха по-високи цени за ток, за да може клиентите на топлофикацията да плащат по-ниски цени за топлинната енергия, която получават. Това е и част от повода за протестите срещу високите цени на тока от зимата на 2013 г., които бяха най-многобройни в София. Така, по ирония на съдбата, протестиращите в София искаха по-ниски цени на електрическата енергия и получиха по-високи цени на топлинната енергия. Всичко това обаче не означава, че цените на топлинната енергия могат да бъдат рязко увеличени и така да бъдат покрити дефицитите на дружеството. Много домакинства нямат алтернатива, включително и по финансови причини, и по-високите цени на топлофикацията най-вероятно ще доведат до използване на твърдо гориво за отопление, а това допълнително ще влоши проблема със замърсяването на въздуха през зимата.

Така изложен проблемът много прилича на логическата задача с лодкаря, който трябва да пренесе вълк, овца и сено (не питайте за какво му е на лодкаря вълка) от единия бряг на реката на другия. За да се излезе от безизходната ситуация трябва:

  • „Топлофикация София” едновременно да увеличи приходите и да оптимизира разходите си, за да обезпечи разплащането на старите си задължения и да си осигури безпроблемна работа в следващите години;
  • Увеличение на цените при същото качество на услугата най-вероятно ще накара някои клиенти да се откажат от услугата ѝ, затова трябва внимателно да се балансира между ръста на цените и подобряване ефективността и качеството на предлаганата услуга (което означава допълнителни инвестиции и допълнителен натиск върху цените нагоре);
  • Увеличението на приходите е ограничено от ценовите решения на Комисията за енергийно и водно регулиране, която се води в голяма степен от общественото настроение, което означава, че увеличението ще е много плавно;
  • Междувременно тези, които искат да се откажат от топлофикационната услуга, трябва да имат избор на алтернатива, включително финансов, и това не е отоплението на твърдо гориво, тъй като води до замърсяване на въздуха – проблем, с който общината неуспешно се бори от години.
  • Останалите алтернативи за отопление са свързани с допълнителни инвестиции в инфраструктура, например газифициране, или преминаване на отопление на електрическа енергия, които обаче също са свързани с други проблеми (например енергийна ефективност).

Разбира се, има и по-лесно решение – концесия или приватизация, какъвто е случаят с топлофикацията в Пловдив. Има интерес към частно управление на „Топлофикация София”, но основните пречки остават регулаторният риск – дали регулаторът ще позволи необходимото увеличение на цените на топлинната енергия, предвид социалната чувствителност към цените на енергийните ресурси. Алтернативата е вменяване на социална функция на дружеството, какъвто е случаят в момента не само при топлофикацията, но и в останалите регулирани дружества и сектори (БДЖ, Български пощи). Към този риск се прибавя и въпросът с цените на природния газ, които изглеждат непредвидими заради липсата на конкуренция на пазара. А към всичко това идват и условията на концесионния договор, които могат да откажат всеки инвеститор. Едно от тях, включено по искане на БЕХ (затова казваме, че това е реалният собственик), е бъдещият концесионер да направи първоначална вноска от 200 млн. лв. за погасяване на задълженията към БЕХ.

Факт е, че през последните години финансовите резултати на „Топлофикация София” се подобряват, но предвид огромните задължения и необходимостта от нови инвестиции това не е достатъчно. Предвид неспособността на Столична община да овладее ситуацията, най-доброто решение е дружеството да бъде отдадено на концесия или направо да бъде приватизирано. Разбира се, това не е панацея и успехът му зависи от ред обстоятелства, но е крайно време да се вземе решение, което поне има шанс за успех. Подритването на проблема в годините чрез изкупуване на задълженията на топлофикацията от БЕХ, не е решение, а временно замитане под килима.

Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

Община Варна планира да създаде два центъра за хора с деменция

http://www.moreto.net/novini.php?n=382236

Съветниците от комисията по „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ във Варна дадоха съгласието си общината да финансира два центъра за хора с деменция, предаде репортер на Moreto.net. Единият център ще бъде дневен, с капацитет 40 места и ще се помещава в административната сграда на закрития в началото на септември Социално-учебен професионален център /СУПЦ/ „Д-р Анастасия Железкова“.

Последната българска подводница става музей (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/7066325

Последната българска подводница става музей (Снимки)
След 10-годишна сага, съветниците от комисията по собственост и стопанство решиха да дадат последната българска подводница - "Слава", на частна фирма, която да я превърне в музей. Фирма ИНХОМ-ООД ще получи за безвъзмездно ползване на подводницата за срок от 10 г. Предложението, коте бе гласувано и прието,

Младен Маринов се срещна със синдикатите в МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066320

Младен Маринов се срещна със синдикатите в МВРВстъпилият вчера в длъжност министър на вътрешните работи Младен Маринов се срещна днес със синдикалните организации в МВР. Пред медиите той каза, че синдикатите са важни както за коректив на ръководството, така и за помощ на ръководството, както и за защита на интересите и законовите действия на колегите пред обществото.

Шефът на ГДБОП става за главен секретар, смята бившият МВР министър

https://offnews.bg//politika/shefat-na-gdbop-stava-za-glaven-sekretar-smiata-bivshiat-mvr-ministar-688506.html

Бившият вече министър на вътрешните работи Валентин Радев лансира идеята, че шефът на ГДОБП Ивайло Спиридонов е подходящ за поста главен секретар на МВР. Според Радев "поне трима стават за тази позиция", и: 

"Единият според мен е Ивайло Спиридонов, другият е Христо Терзийски (директор на Главна дирекция "Национална полиция", бел. ред.). Но кой точно ще бъде, Младен ще си реши“. Радев допълни, че който и да е новият главен секретар, той трябва да притежава качествата на Младен Маринов.

Ивайло Спиридонов беше основното "действащо лице" около скандала с ареста на журналисти от сайта "Биволъ". Акцията, която е координирана от тогавашния главен секретар на МВР Младен Маринов, влезе дори в световните медии, след като стана ясно, че журналистите са арестувани по подаден лично от тях сигнал. 

Както стана ясно по-късно, от ГДОБП вместо да докладват на прокуратурата за сигнал за изгаряне на документи, доказващи злоупотреба с евросредства, са предпочели да пратят двама униформени, които да задържат журналистите. 

Въпреки че първоначално Спиридонов се извини на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов за недоразумението и призна, че е имало пропуски в комуникацията, по-късно нападна същата медия и на свой ред поиска извинение.

Подводницата "Слава" няма да бъде нарязана за скрап, все пак ще е музей

http://nakratko.bg/category/58/164469/


Подводница „Слава” да бъде превърната в музей, това гласуваха общинските съветници от ПК „Собственост и стопанство” към варненския Общински съвет.

Парламентът одобри на първо четене нова семейна помощ за децата без право на наследствена пенсия

https://pik.bg/парламентът-одобри-на-първо-четене-нова-семейна-помощ-за-децата-без-право-на-наследствена--news782638.html

Парламентът одобри на първо четене нова семейна помощ за децата без право на наследствена пенсия

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за семейните помощи за деца с вносител Министерски съвет.

Въвеждането на нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители беше подкрепено единодушно с 95 гласа „за“. Новата месечна помощ е насочена само към децата, които нямат право на наследствена пенсия, защото тя не се получава само поради липсата на изискуемия осигурителен стаж на починалия родител. Помощта ще се предоставя на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето. Те трябва да живеят постоянно в страната. Детето трябва да отговаря на следните условия: да не получава наследствена пенсия от починал родител; да не е настанено за отглеждане извън семейството. Изисквания за получаване на помощта са редовно посещаване на детска градина и училище, както и задължителните имунизации и профилактични прегледи. Новата помощ ще се получава от децата до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Депутатът от ПГ на БСП и зам.-председател на социалната комисия Георги Гьоков изрази подкрепата на опозицията към предлаганите промени. „Решава се проблем, който от години затруднява подпомагането на децата“, заяви той. Георги Гьоков обърна внимание, че за отпускането на новата помощ има подоходен критерий, така не всички деца ще могат да се възползват от нея. Той настоя между четенията критерият да се премахне.

От ДПС също подкрепиха промените и обвързването на новата помощ с редовното посещение на училище и детска градина.
„Фокус“ припомня: На 1 август правителството предложи на децата без право на наследствена пенсия от починал родител да се отпуска нова месечна семейна помощ. Размерът на новата помощ ще се определя, както на всички останали помощи, през бюджета за всяка година. Правителството предвижда помощта да може да се получава от баби и дядовци, или от семейства, които се грижат за детето. Условие в този случай е семейството да не получава месечна помощ за отглеждането на детето съгласно Закона за закрила на детето. Помощта ще се отпуска след доходен тест, за 12 месеца и ще може да се получава заедно с останалите видове семейни помощи, но няма да може да се получава заедно с персонална пенсия на дете по Кодекса за социално осигуряване.

Според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия или новата социална помощ. 4 млн. лева допълнително ще са необходими в бюджета за следващата година за изплащане на предлаганата помощ. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат. Кабинетът предлага новата помощ да се предоставя от 2019 година.

Огромни вълни зарадваха сърфистите (снимки)

http://budnavarna.bg/38089-ogromni-valni-zaradvaha-sarfistite-snimki/

Отиващото си лято създава добри условия за каране на сърф. Любителите на екстремния спорт се възползваха от високите вълни.

Морето заля и плажа и понамокри хора, решили да се разхождат по брега.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фотограф: Пламен Гутинов

източник: Черно море

Материалът Огромни вълни зарадваха сърфистите (снимки) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Новият главен секретар на МВР трябва да има качествата на стария, смята Валентин Радев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/09/21/3314801_noviiat_glaven_sekretar_na_mvr_triabva_da_ima/?ref=rss


Новият главен секретар на МВР трябва да притежава качествата на Младен Маринов, който заемаше поста досега, каза пред журналисти днес народният представител от ГЕРБ Валентин Радев, цитиран от агенция "Фокус". Бившият министър на вътрешните работи, който беше наследен от Маринов, обяви, че поне трима души стават за поста.<br /><br />Подалият оставка заради катастрофата край Своге Радев посочи две имена - Ивайло Спиридонов (сегашният началник на ГДБОП) и Христо Терзийски (в...

Пожар в село Падеш вдигна огнеборците на крак в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80-%d0%b2-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d1%88-%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%b1%d0%be%d1%80%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Два екипи огнеборци излязоха под тревога от управлението в Благоевград. Екипите пътуват за благоевградското село Падеш.
Сигналът е подаден към 14:00 часа.

По първоначална информация гори стара селска къща в една от махалите на селото.

Материалът Пожар в село Падеш вдигна огнеборците на крак в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Валентин Радев: Новият главен секретар на МВР трябва да е с профил като на Младен Маринов

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066310

Валентин Радев: Новият главен секретар на МВР трябва да е с профил като на Младен МариновНовият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Във Варна ще се проведе инициативата „Ден без автомобили“

http://nakratko.bg/category/58/164468/


Инициативата „Ден без автомобили“ ще се проведе във Варна на 22-ри септември. За времето от 9 ч. до 19 ч. ще бъде преустановено движението на пътно-транспортни средства по бул. „Сливница“ – в частта от кръстовището с бул.

Реклама извън традицията

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/7066311

Реклама извън традициятаZaha Hadid Design разработи за Лондон рекламни билбордове, които се отличават силно от традиционните. Поръчката е на френската компания JCDecaux, известна с контрукциите си за обществена употреба, като спирки, станции за велосипеди под наем, пейки, зарядни станции за телефони и др. Първият билборд вече е разположен на "Кромуел роуд",

"Напоителни системи" ще тегли кредит, за да си плати данъците

http://econ.bg/Новини/-Напоителни-системи-ще-тегли-кредит-за-да-си-плати-данъците_l.a_i.765188_at.1.html

Държавното дружество "Напоителни системи" ще изтегли банков кредит, за да плати задълженията си към Националната агенция за приходите, съобщи по...

Борисов: Правителството ще дари 300 хиляди за довършване на храма в Габрово (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066280

Борисов: Правителството ще дари 300 хиляди за довършване на храма в Габрово (Снимки)Новото предприятие за производство на ловно и спортно оръжие в Габрово се открива официално днес. Церемонията ще се състои от 13:30 часа в местността Капината 1, близо до село Рязковци. Изграждането на предприятието започна през месец април миналата година, а инвестицията в строителство и оборудване е на стойност близо 15 млн. лева.

Борисов убедил Желязков за транспортен министър, по телефон и на живо

http://www.moreto.net/novini.php?n=382264

Новият транспортен министър Росен Желязков коментира след вчерашното си назначение, отношенията си с началника на кабинета - Румяна Бъчварова. Всеки, който е в публичната сфера не е застрахован да го залеят фалшиви новини. С Бъчварова съм работил четири години - беше добро служебно сътрудничество, показали и негова снимка с Елена Поптодорова, "и с нея нямам връзка", добави той.

"Напоителни системи" ще тегли кредит, за да си плати данъците

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/09/21/3314789_napoitelni_sistemi_shte_tegli_kredit_za_da_si_plati/?ref=rss


Държавното дружество "Напоителни системи" ще изтегли банков кредит, за да плати задълженията си към Националната агенция за приходите, съобщи по време на парламентарния контрол земеделският министър Румен Порожанов.<br /><br />"Напоителни системи" има дълг към данъчните между 8 и 9 млн. лв., върху който тече висока лихва от над 10 на сто, каза министърът. Заради този дълг дружеството не може да кандидатства за финансиране и по европроекти. Затова е взето решение...

СЕМ заседава другата седмица за изговне на Ванко 1 от тв реалити

https://frognews.bg/novini/sem-zasedava-drugata-sedmitsa-izgovne-vanko-1-realiti.html

СЕМ са заляти с жалби заради присъствието на осъдения за сводничество, трафик на жени и незаконно притежание на оръжие, който реабилитира имиджа си в ефира на Нова Телевизия след излизането си от затвора. От клуб ”Не Си Сам(а)” настоява престъпният статут на Иван Главчев да бъде изрично и широко огласен.

Порожанов разкри: „Напоителни системи“ има дълг от 9 млн. лева към НАП, ще тегли кредит

https://pik.bg/порожанов-разкри-„напоителни-системи“-има-дълг-от-9-млн-лева-към-нап-ще-тегли-кредит-news782639.html

Порожанов разкри: „Напоителни системи“ има дълг от 9 млн. лева към НАП, ще тегли кредит

Напоителни системи“ има дълг от почти 9 млн. лв. към НАП и ще вземе банков кредит заради това. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос за финансовото състояние на дружеството.

„Към 31 август 2018 г. „Напоителни системи“ няма задължение към персонала. То е търговско дружество и служителите могат да използват годишните си отпуски, когато пожелаят“, каза още министър Порожанов и посочи, че задълженията към персонала са нараснали като число през 2017 г. спрямо 2016 г. заради нарастването на работната заплата.

„Имаше доста странни за мен задължения, които са дадени на прокуратура - за над 10 млн. лв., но тях няма да ги коментирам. Друго голямо задължение са задълженията към НАП – между 8 и 9 млн. лв. Това, което възнамеряваме да направим, е преструктуриране на това задължение и „Напоителни системи“ да вземе банков кредит за задълженията към НАП. Така че „Напоителни системи“ си е дружество със своите трудности – не е тайна, че активните валежи през юли месец нарушиха приходите“, обясни министър Порожанов.

Борисов: Първо с Радев ще обсъдя предложението за нов главен секретар на МВР

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-pyrvo-s-radev-shte-obsydia-predlozhenieto-za-nov-glaven-sekretar-na-mvr-2121448

Кандидатурата за главен секретар на МВР ще бъде обсъдена първо с президента, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Габрово. „Ще сложа няколко имена и ще пристъпим към необходимите съгласувателни действия“, добави премиерът. Борисов изтъкна, че системата има нужда от професион

Другите страни се нагаждат към политиката на Тръмп, поставяща „Америка на първо място“

http://e-vestnik.bg/28765/drugite-strani-se-nagazhdat-kam-politikata-na-tramp-postavyashta-amerika-na-parvo-myasto/

Доналд Тръмп говори пред Общото събрание на ООН. Снимка: от тв екрана Докато президентът Доналд Тръмп се готви за втората си поява пред Общото събрание на ООН – олимпийския подиум на световната дипломация, неговата администрация се е обърнала без свян дълбоко към вътрешните проблеми, следвайки все повече едностранни политики, което критиците смятат за голямо отстъпление…

Материалът Другите страни се нагаждат към политиката на Тръмп, поставяща „Америка на първо място“ е публикуван за пръв път на e-vestnik.bg.

Парното скача, токът не

http://www.cross.bg/parnoto-skacha-tokut-ne-1584410.html

/КРОСС/ Скок в цената на парното от 1 октомври. Според разчетите на енергийния регулатор, ако природният газ поскъпне, това ще довете и до по-високи цени на топлата вода - средно между 2% и 9%. Най-сериозният скок се очаква в Пловдив и София, а най-евтино ще бъде във Варна. От Комисията обявиха за NOVA, че токът няма да поскъпва. Окончателно- новите цени ще станат ясни другата седмица.

Най-малко 79 души са загинали при потъването на ферибот в езерото Виктория в Танзания

https://www.mediapool.bg/nai-malko-79-dushi-sa-zaginali-pri-potavaneto-na-feribot-v-ezeroto-viktoriya-v-tanzaniya-news284107.html

Най-малко 79 души са загинали при потъването на ферибот в езерото Виктория в Танзания вчера, съобщи обществената телевизия Ти Би Си, като се позовава на губернатора на провинция Мванза, предаде Франс прес. По-рано се съобщаваше за 42 жертви. Спасени са 37 души, уточни телевизията. През 1996 г. близо 700 човека загинаха при потъването на ферибот в езерото Виктория.  

Нов вид помощ ще получават деца, които досега не са имали право на наследствена пенсия

http://nakratko.bg/category/59/164467/


Нов вид помощ ще получават деца с един или двама починали родители, които досега не са имали право на наследствена пенсия заради липсата на осигурителен стаж на починалия родител.

Разходите за труд се ускориха през второто тримесечие

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/razhodite-za-trud-se-uskoriha-prez-vtoroto-trimesechie-268658/

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8,5% на годишна база, отчете НСИ

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

http://www.cross.bg/pensiya-detza-pomosht-1584409.html

/КРОСС/ Деца с един или двама починали родители от началото на следващата година да получават месечна помощ, решиха на първо четене депутатите с приети единодушно на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца. Условието е те да нямат право на наследствена пенсия, поради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител.  Помощта цели да гарантира достъп до финансова помощ при равни условия за всички деца без право на наследствена пенсия, пише в мотивите на вносителя - Министерския съвет.  Новата месечна помощ ще може да се получава и с другите видове месечна помощи за деца по закона, разясни заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова. Тя уточни, че се предвижда за лицата, на които е отпусната новата помощ, да бъде прекратена персоналната пенсия, като ще има период на адаптация. Ще са нужни около 4 млн.лв,, които вече са разчетени в бюджета на НОИ, поясни Ангелова. Като вид семейна помощ новата месечна помощ ще отговаря на условията и принципите, на които се основава семейното подпомагане както по отношение на условията за достъп, така и по отношение на определянето на размера й. Парите ще се предоставят на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето. Те, както и детето, следва да живеят постоянно в страната. Детето, освен да няма право на наследствена пенсия, не трябва и да е настанено за отглеждане извън семейството

Дуа Липа и Ед Шийран участват в новия албум на Андреа Бочели

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7066288

Дуа Липа и Ед Шийран участват в новия албум на Андреа Бочели

Андреа Бочели привлече за новия си албум Дуа Липа, Ед Шийран, Джош Гробан и сина си Матео, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Италианският певец, който през юни беше обявен за икона на наградите БРИТ за класическа музика, иска с новия си албум "Si" - първият му от 14 години, да се изяви в ново поприще.

Започват нови разкопки в археологическия резерват "Марцианополис"

http://www.varna24.bg/news/816814.html

До седмица започват нови разкопки в пределите на археологическия резерват "Марцианополис“ в ...

Да му мислят нашенци с имоти в Гърция, ето какво им готви финансовото министерство…

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b0-%d0%bc%d1%83-%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8-%d1%81-%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%b8-%d0%b2-%d0%b3%d1%8a%d1%80%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b5/

Българите с имоти в Гърция ще плащат по-високи данъци. Това стана ясно, след като южната ни съседка обяви увеличение на данъка на 950 xил. дoмaĸинcтвa c по oĸoлo 200 eвpo, сочат данните на финансовото министерство в Атина. Mинимaлнaтa данъчна оценка нa имoтa обаче, зa ĸoятo ce нaлaгa дoпълнитeлният дaнъĸ, пък щe бъдe вдигната oт 200 000 нa 250 000 eвpo. Експерти твърдят чe ocвeн скока нa тoзи налог, xиляди coбcтвeници на имоти, най-вече в курортните селища, тpябвa дa ce пoдгoтвят и за увеличение на дaнъĸa въpxy дoxoдитe.

Причината е, че налогът върху имотите ще вдигне oбщaтa cтoйнocт нa aĸтивитe, въpxy ĸoитo ce изчиcлявaт тези налози. Темата за данъците стана още по-актуална след като през август бе внесен още един проектозакон, който се очаква да промени данъка върху имотите, като при някои има увеличение, а при други – намаление. „Годишният данък убиец ЕНFIA който тормози обикновените собственици на недвижими имоти в Гърция, ще остане в сила, пише „Монитор“.

Вече обаче са въведени драстични промени в съществуващата данъчна система, а и се очаква се да бъде въведен нов налог, който да взема предвид всички собствености на дадено лице, включително друга движима и недвижима собственост като личните автомобили, показва проверка из нотариусите в Атина и Солун.

Предвижда се получаването на уведомителни писма за новия размер на задълженията. Плащането ще е на пет равни вноски от септември до януари. Но гръцките специалисти в бранша, сред които атинските нотариуси Марианела Йоану, Мария Хаджиплатон и Сиси Заху, заявиха, че не очакват тези промени да бъдат въведени скоро. Измененията в размера на сумата, дължима за даден имот, се определят от осъвременената оценка за неговата стойност и от района, в който се намира, информира министерството на финансите в Атина. Влияние оказва и средната пазарна цена в дадено място.

(

Материалът Да му мислят нашенци с имоти в Гърция, ето какво им готви финансовото министерство… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Адвокат, бивш кандидат-кмет обвинен за грабежа в Роженския манастир

http://clubz.bg/73498-advokat_bivsh_kandidat_kmet_obvinen_za_grabeja_v_rojenskiq_manastir

Адвокат от Сандански и бивш кандидат-кмет е задържан и обвинен за грабежа в Роженския манастир, при който четирима души вързаха свещеник и дълбаха в стена, за да търсят легендарно съкровище. Говорителят на Окръжната прокуратура в Благоевград Весела Стоилова обясни пред Нова тв, че не става дума за иманярска група, а най-вероятно адвокатът е организирал останалите трима младежи само за грабежа в манастира.

Във вторник вечерта четиримата нападнали и вързали с тиксо отеца, който се канел да затваря манастира, след което с чукове започнали да разбиват една от стените и да търсят съкровище. След като не намерили нищо, взели телефона на отеца, за да не може да извика полиция. В манастира имало и камери, като мъжете задигнали 16 от тях, а други счупили.

Прокурор Стоилова каза, че двама от задържаните са непълнолетни (на 16 и на 17 години), а третият живеел в Кипър, като това е първата им криминална проява.

„Повдигнатото обвинение по отношение на четиримата е за грабеж в съучастие, като по отношение на единия обвиняем е повдигнато обвинение и за държане на огнестрелно оръжие без разрешително“, каза Стоилова и добави, че в дома на единия открили газов пистолет, преработен в боен.

Тя отказа да посочи името на адвоката, но каза, че е от Адвокатска колегия-Благоевград. Според регионалното издание „Струма“, задържаният адвокат е Стефан Матеев. Той е син на бившия следовател Олег Матеев и преди години беше кандидат за кмет на Сандански от ВМРО-НИЕ.

Стоилова обясни, че по оперативна информация, четиримата са търсили съкровище, свързано с една от легендите в Роженския манастир. В нея се твърди, че имало скрито съкровище и то било част от откупа, който четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев били взели, за да освободят отвлечената от тях американска протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 г. Акцията по отвличането и получаването на откупа продължила цели 6 месеца, като в началото на 1902 г. бил платен откуп от 14 000 златни турски лири и тя била освободена. Парите били използвани за закупуване на пушки, използвани в Илинденско-Преображенското въстание.

„Твърди се, че не всички пари са били изхарчени от този откуп, а част от тях са били скрити в Роженския манастир. И може би това е била целта на четиримата обвиняеми“, поясни прокурор Стоилова.

Четиримата били разкрити именно от записите на камерите. Адвокатът ги забелязал по време на грабежа и си сложил маска, а след като си тръгвали със съучастниците му взели камерите, като мислели, че по този начин няма да бъдат разкрити. Нападателите обаче не знаели, че записите не се съхраняват в камерите, а на записващото устройство в жилищно помещение, ползвано от служители на манастира.

Ремонтират пешеходни и автоподлези във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=382237

Ремонтни дейности се извършват на пешеходни и на автоподлези във Варна, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. По бул. "Левски" се работи по конструкциите на съоръженията в участъка от бул. „Осми Приморски полк“ до ул.

Нинова: Борисов лъже пред всички български граждани

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ninova-borisov-lyzhe-pred-vsichki-bylgarski-grazhdani-6086687

Поводът е изказването на премиера, според когото евродепутатите от левицата са подкрепили процедура срещу Унгария

Поругаха българската костница в Ниш

http://www.cross.bg/surbiya-raboti-repyblika-1584408.html

/КРОСС/ По стените със спрейове са написани неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени, предаде Агенция "Фокус". Българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест в Министерството на външните работи на Република Сърбия по повод възмущението на българската страна от поругаването на военния паметник-костница „Ледена стена” край Ниш. В мемориала почиват костите на 2 015 български войници, загинали за освобождението на Югославия в завършващата фаза на Втората световна война, съобщи БГНЕС.  Протестът българският посланик е предявил по указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. В нотата, връчена от българския дипломат, се настоява за конкретни действия за незабавното заличаване на пораженията върху паметника, за незабавното разкриване на извършителите на поругаването, които да понесат отговорност в съответствие със законите на Република Сърбия, както и за категоричното разграничаване на официалните сръбски власти от подобни вандалски актове. По време на разговора в Министерството на външните работи на Република Сърбия, посланик Радко Влайков е изразил дълбоката убеденост на българската страна, че посегателството върху военния паметник е в пълно противоречие с отличния климат на двустранните отношения и личната ангажираност за тяхното развитие на президента на Република Сърбия Александър Вучич

Издирват 18-годишно момиче от Димитровград

http://www.cross.bg/petrova-silviya-tumno-1584407.html

/КРОСС/ Полицията в Димитровград издирва 18-годишно момиче. Силвия Петрова Петрова е в неизвестност от 16 септември. От следващия ден е обявена за общодържавно издирване. Според родителите й Силвия е висока около 178 см, слаба, с дълга права тъмно кестенява коса и бяло продълговато лице. Когато е видяна за последно, е била облечена с тъмно зелено яке, жълта блуза, черен спортен клин и червено-бели маратонки. Със себе си носи черна на цвят, средна по големина раница. „При наличие на информация за Силвия Петрова, гражданите могат да се свържат с дежурен полицай денонощно в ОДМВР Хасково на телефон: 038/640-640”, съобщават от МВР.

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

http://varnautre.bg/2018/09/21/90805/%d0%bd%d0%b0-1-%d0%be%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който са декларирали пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация. Коригиращата […]

Разходите на работодателите за труд нарастват с 8,5% през второто тримесечие на 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066282

Разходите на работодателите за труд нарастват с 8,5% през второто тримесечие на 2018 г.По предварителни данни на Националния статистически институт /НСИ/ през второто тримесечие на 2018 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8.5 на сто спрямо второто тримесечие на 2017 година. Увеличението в индустрията е с 10.0 на сто, в услугите - със 7.0 на сто, и в строителството - с 10.

Варненската пожарна домакин на Световното първенство за юноши и девойки

http://varnautre.bg/2018/09/21/90800/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be

От 24 до 30 септември, град Варна и РДПБЗН – Варна ще бъдат домакини на VIII Световното първенство за юноши и ІV Световното първенство за девойки по пожароприложен спорт. Състезанието ще премине под егидата на Българската федерация по пожароприложен спорт, Международната спортна федерация на пожарникарите и спасителите и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на […]

Откъс от "Липсващото досие" на Дрор Мишани

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/09/09/3307307_otkus_ot_lipsvashtoto_dosie_na_dror_mishani/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Липсващото досие", с автор Дрор Мишани , предоставен от Издателство "Колибри".<br /><br />Излиза от печат "Липсващото досие" – романът, който изстреля израелския писател Дрор Мишани в орбитата на най-успешните автори на трилъри!<br /><br />"Липсващото досие" ни запознава с ексцентричния инспектор Авраам, за когото работата в полицията е целият му живот. Той си...

СДС: Продаването на хляб без печалба е ехо от социализма

https://frognews.bg/novini/sds-prodavaneto-hliab-bez-pechalba-eho-sotsializma.html

Съюзът на демократичните сили определя като популистки заиграванията с цената на хляба и от управляващи, и от парламентарната опозиция.

Обама се връща в предизборната битка, но ще помогне ли на демократите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/21/3314778_obama_se_vrushta_v_predizbornata_bitka_no_shte_pomogne/?ref=rss


Близо две години след като излезе от Белия дом бившият президент Барак Обама е изправен пред политически тест.<br /><br />За радост на мнозина демократи той се връща в схватката - нещо, което бившите президенти често опитват да избегнат - агитирайки за кандидатите на демократите преди междинните избори през ноември и громейки политическата култура от ерата на Тръмп. Миналата седмица в Охайо той привлече голяма, боготворяща го тълпа и ще бъде в Пенсилвания в петък, агитирайки за...

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родители

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066257

Отпускат нов вид помощи на деца без един или двама родителиДеца с един или двама починали родители от началото на следващата година да получават месечна помощ, решиха на първо четене депутатите с приети единодушно на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца. Условието е те да нямат право на наследствена пенсия, поради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител.

За второто тримесечие общите разходи на работодателите за труд са нараснали с 8.5%

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/09/21/3314780_za_vtoroto_trimesechie_obshtite_razhodi_na/?ref=rss


За второто тримесечие общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8.5% спрямо същия период през 2017 година. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).<br /><br />Увеличението в индустрията е с 10%, в услугите - със 7%, а в строителството - с 10.5%. По икономически дейности през второто тримесечие на 2018 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е...

Гала на нож с Ева Веселинова, блондинките не могат да се траят!

http://www.varna24.bg/news/816808.html

Гала е вдигнала мерника на новата си колежка Ева Веселинова. Любимата на Стефан Николов от ...

Ремонтът на приюта за бездомни хора ще продължи до 2020 година

http://www.varna24.bg/news/816812.html

Съветниците от ПК "Собственост и стопанство" гласуваха седем предложения, свързани с ...

Собственикът на "Теленор" и "Нова телевизия" cи ĸyпи уникална oфиc cгpaдa (снимка)

https://petel.bg/Sobstvenikat-na-Telenor-i-Nova-televiziya-ci---ypi-unikalna-ofic-cgpada--snimka-__283514

Чeшĸият инвecтициoнeн фoнд РРF Rеаl Еѕtаtе, ocнoвaнa oт Πeтp Keлнep, e близo дo пpидoбивaнeтo нa Сrуѕtаl Тоwеr - пъpвaтa pyмънcĸa oфиc cгpaдa c плoщaдĸa зa xeлиĸoптep, пиш...

На учителките, прекарали деца пред приближаващ влак, е съставен акт

https://petel.bg/Na-uchitelkite--prekarali-detsa-pred-priblizhavashh-vlak--e-sastaven-akt__283513

Съставен е акт по Закона за движение по пътищата на двете учителки, които преведоха деца през прелез със спусната бариера, пред преминава...

Едрият бизнес: Студентите да връщат пари за обучението си, ако не работят в България

https://petel.bg/Edriyat-biznes--Studentite-da-vrashhat-pari-za-obuchenieto-si--ako-ne-rabotyat-v-Balgariya__283512

Българските студенти, приети държавна поръчка, е редно да имат ангажимент да работят след завършването си определено време в родината с...

С децата в почивните дни (22 и 23 септември)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/09/21/3312146_s_decata_v_pochivnite_dni_22_i_23_septemvri/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Парното и топлата вода в София поскъпват с 8% от октомври

https://www.actualno.com/business/parnoto-i-toplata-voda-v-sofija-poskypvat-s-8-ot-oktomvri-news_695906.html

Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като тези дни работната група одобри исканото от "Булгаргаз" рекордно увеличение на цената на природния газ с близо 14% от началото на следващия месец. Експертите на регулатора провериха сметките на газовия доставчик и са на мнение, че поскъпването е обосновано. Заради увеличението на цената на суровината се предлага в

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066175

7 милиона китайци ще пътуват в чужбина през „златната седмица"
Предвижда се близо 7 милиона туристи от Китай да пътуват в чужбина по време на едноседмичната почивка за Националния празник, известна още като „златната седмица". Броят им заема около 5% от всички пътуващи зад граница през цялата година, се посочва в скорошен доклад на китайската онлайн туристическа платформа Ctrip.

Тригодишно дете прегази и уби баба си

https://www.mediapool.bg/trigodishno-dete-pregazi-i-ubi-baba-si-news284106.html

Тригодишно дете прегази баба си, след като само се качило в автомобил и го подкарало. 63-годишната жена е починала на място. Инцидентът е станал снощи в благоевградското село Лешко, съобщи бТВ. По думите на хората от селото колата била паркирана край пътя. Ключовете били оставени на таблото. Детето е от Благоевград, било на гости на баба си и дядо си.

Откриха пистолет в затвора във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/7066267

Откриха пистолет в затвора във ВрацаОткриха оръжие във Врачанския затвор. Това се случило в сряда вечерта при внезапна проверка. Пистолетът е открит на части, които са изпратени за анализ, за да стане ясно какво точно е оръжието, предава Нова телевизия. По неофициална информация пистолетът е газов, а намеренията били да бъде преработен в боен и с него да бъде извършено бягство.

Жертва на протестите: Изпитах професионализма на новия шеф на МВР

https://frognews.bg/novini/jertva-protestite-izpitah-profesionalizma-noviia-shef-mvr.html

Изпитвал съм компетентността и професионализма на новия министър на вътрешните работи на главата си. Буквално.

Дълговете на държавата към бизнеса и гражданите растат с по 1 млн. лв. на месец

http://www.moreto.net/novini.php?n=382275

Просрочените задължения на администрацията към гражданите и фирмите се увеличават средно с по 1 млн. лева на месец, показват данни на Министерството на финансите. В края на шестмесечието те са 330,4 млн. лв., а в края на първото тримесечие са почти 328 млн.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване