Прогноза за времето - 21 октомври (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-21-oktomvri-nedelja-news_701144.html

Утре ще бъде предимно облачно и главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 7° и 12°, а максималните ще са между 15° и 20°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на наукит

Владо Пенев: На 60 г. не се страхувам и не остарявам

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7110345

Владо Пенев: На 60 г. не се страхувам и не остарявамКойто го е гледал в образ - дали на малкия екран, на театрална сцена или на кино, се е уверил, че Владо Пенев е един от най-талантливите български актьори днес. Така че за никого не е чудно, че именно с нова роля в премиерна постановка той решава да отбележи 60-ия си рожден ден на 24 октомври. Избира това да е “Бащата” - една от хитовите

8155 души в България взимат заплати над 9100 лева

https://petel.bg/8155-dushi-v-Balgariya-vzimat-zaplati-nad-9100-leva__287800

Заплати в размер над 9100 лв. за месец юли са взели 8155 души, гласи писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на де...

Историческа операция в "Майчин дом"

https://petel.bg/Istoricheska-operatsiya-v-Maychin-dom__287799

За безсънните нощи и неизплаканите сълзи Едно лекарско чудо развълнува не само България, но и целия свят. Лекари от специализираната бо...

Пътна обстановка в страната - 21 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=384139

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: Движението от км 14+270 до км 20+660 в посока Бургас е ограничено поради ремонтни-възстановителни дейности на виадукти при км 17+440 и км 18+140. Движението се осъществява двупосочно в платното посока София.

Сергей Шойгу: За 3 години в Сирия унищожихме 87 500 терористи

http://www.cross.bg/siriya-voenni-otbranata-1586820.html

/КРОСС/ Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви резултатите от тригодишната военна операция в Сирия. Според него, за този период са унищожени 87500 терористи, освободени от тях са 1400 населени места и 95% от територията на Сирия вече е под контрола на Башар Асад.Руските военни самолети са извършили 40 000 бойни полета, като са унищожили 122000 обекти на терористичните организации. 21000 от полетите са извършени през нощта. Сапьорите са разминирали 6500 хектара и 19 000 сгради и други обекти. Шойгу посочи, че в резултат от руското участие във войната в Сирия, терористичната "Ислямска държава" е разгромена напълно, а руските военни са натрупали богат боен опит, който са готови да споделят. Според него, руските загуби в техника са 8 самолета, седем хеликоптера, няколко бронирани машини за пехотата. Загиналите руски военни са 112 души, каза още министърът. Руският военен министър изнесе тези данни на Петото съвещание на министрите на отбраната на АСЕАН, посочва официално съобщение на Министерството на отбраната на Русия.  

Топбанкерът Стоян Мавродиев празнува с най-близките си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7111466

Топбанкерът Стоян Мавродиев празнува с най-близките си Честит рожден ден ще прозвучи днес в дома на топбанкера Стоян Мавродиев. Шефът на Българската банка за развитие ще посрещне празника с най-близките си. А в началото на деловата седмица ще получи поздравления и от колегите си в банката. От “24 часа”:

Заплашва ли оставка Валери Симеонов

http://clubz.bg/74755-zaplashva_li_ostavka_valeri_simeonov

Протестът "Искаме оставката на Валери Симеонов" е насрочен за понеделник от 12,30 ч пред Министерския съвет. Отстраняването на вицепремиера Симеонов се иска "заради системните обиди към членове на обществото и използването на езика на омразата".

Конкретният повод е изказването му пред собствената му телевизия СКАТ, в което квалифицира протеста на майките на деца с увреждания като "група кресливи жени с уж болни деца".

 
Думите му бяха излъчени по късно от "Господари на ефира". Симеонов обясни случващото се с атака срещу него от тв шоуто, след като той преди време остро разкритикува предаването след скандала с недотам бития репортер Димитър Върбанов.
 
Симеонов обаче отново повтори, че не се отказва от думите си за протеста на майките на деца с увреждания и "истината боли".
 
Оставката му беше поискана и от политически играчи. От Брюксел, където беше, докато се разрази скандалът, премиерът Бойко Борисов коментира: "Език мой, враг мой".

Искаме оставката на Валери Симеонов от поста Заместник министър председател на Република България!

Заради срама, който изпитва всеки нормален български гражданин от неадекватното му поведение!

Заради системни обиди към членове на обществото и използване на езика на омразата!

Заради това, че превърна думата "патриот" в обида!

Недупостимо е този човек да продължава да представлява българския народ!

НЕЗАБАВНА ОСТАВКА!

Това се призовава от организаторите на утрешния протест срещу Симеонов от "Системата ни убива". До момента участие в събитието са потвърдили над  5200 души, а  23 000 са заявили интерес.

 


Набира сила и онлайн петиция, която настоява за отстраняването на националиста от кабинета. До момента тя е подписана от над 3500 души. 

 

Освен в столицата  се очаква протести за отстраняването на вицепремиера да има в Пловдив и Стара Загора, като те ще започнат от 18 часа. Българите пък в Лондон се събират пред посолството ни във вторник от 19 часа.

Валери Симеонов има отворен и още един фронт - в собствената си коалиция. Миналата седмица телевизията на "Атака" "Алфа" се появи с черен екран с призив да се пита защо няма излъчване правителството, а след това се появиха поредица от надписи, в които Симеонов беше обявен за джендър и човек на Сорос в България. Този взрив дойде след като от НФСБ призоваха БПЦ да признае независимостта на Украинската православна църква. От "Атака" в момента са много активни в демонстрация на възмущението си от Симеонов. А новият партньор по "консерваторски" дела на Волен Сидеров Николай Бареков даде поредната демонстрация на маниера на общуване сред т.нар. патриотични сили.

"Това не е човек, а изверг и към него трябва да проявим безпощадност. Между убиеца от Русе и този политик разликата само е във властта, която има вторият", написа Бареков във фейсбук. 

 

 

Родени на 21 октомври

http://www.cross.bg/bivsh-kiril-direktor-1586819.html

/КРОСС/ Проф. Боряна Христова, бивш директор на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий"Димитър Лазаров, депутат в 43-тото Народно събраниеПроф. Кирил Йорданов, историкМилко Багдасаров, бивш депутатСтоян Мавродиев, бивш председател на Комисията по финансов надзор, изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР)Христо Пеев, журналист, създател на сп. „Клуб М"Валентин Танев, актьор

Спорт по тв днес: футбол от България, Италия, Германия, Англия, Испания, МЛС и Франция, Формула 1, тенис, тото, баскетбол, NBA, колоездене, мотоциклетизъм, снукър и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/7111537

Спорт по тв днес: футбол от България, Италия, Германия, Англия, Испания, МЛС и Франция, Формула 1, тенис, тото, баскетбол, NBA, колоездене, мотоциклетизъм, снукър и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Обречена ли е на унгарски сценарий опозицията в Полша след местните избори днес

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/21/3325059_obrechena_li_e_na_ungarski_scenarii_opoziciiata_v/?ref=rss


Вотът за това кой ще управлява столицата Варшава обикновено има слаб отзвук извън Полша. Този път обаче той може да има последици за все по-разделената Европа, пише "Блумбърг". Градът с почти 2 милиона жители е един от последните бастиони на съпротивата срещу националистките сили, превърнали Полша в една от най-немирните държави в Европейския съюз.<br /><br />Днешните избори в региони, окръзи и общини ще бъдат първите от идването на "Право и справедливост" на...

21 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=384118

Събития 1097 г. – Първи кръстоносен поход: Кръстоносците предвождани от Годфрид дьо Буйон, Боемунд I Антиохийски и Раймон Тулузки започват Обсадата на Антиохия. 1520 г. – Жуау Фагундиш открива островите Сен Пиер и Микелон и им дава първоначалното им име „Острови на 11 000-те девици“.

Лоша майка ли съм? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/losha-majka-li-sym-video-2126573

Случвало ли ви се е да искате да подарите бебето си, защото реве много?  Или да искате да го „смените“ за по-кротко бебе?  Стресът може често да е огромен, но бъдете спокойни, защото всичко това е в реда на нещата.

Всички искаме да сме най-фантастичните и умни майки на света, да бъде

На 21 октомври рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7111475

На 21 октомври рожден ден иматВалентин Танев, актьор Стоян Мавродиев, председател на УС и изпълнителен директор на ББР, член на УС на КРИБ Проф. Боряна Христова, бивш директор на Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” Гергана Стефанова, депутат в 44-ото НС Димитър Лазаров, депутат в 44-ото НС Проф. Кирил Йорданов, историк Милко Багдасаров, бивш депутат Христо Пеев,

Късмет извадиха! Спасители за 1 час откриха изгубени туристи в района на Рилския манастир!

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-1-%d1%87%d0%b0%d1%81-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80/

Нощна спасителна акция проведоха спасителите от Дупница за издирване на двама изгубени израелци в Рила.
Сигналът бил подаден малко след 20 часа, каза началникът на отряда на ПСС- Дупница Кирил Чолаков.
Двете момчета тръгнали от хижа „Иван Вазов“ към Рилския манастир. Когато се стъмнило обаче те изгубили пътеката и не познавали района, съобщи 24 часа. Били са и без осветление и в тъмното се изплашили.
При подаването на сигнала те са посочили GPS – координати на мястото, на което се намират.
„Това изключително много облекчи работата на планинските спасители. Двама колеги от Благоевград и трима от Дупница тръгнаха да ги издирват. Откриха двете момчета бързо. Акцията протече без проблеми“, допълни Чолаков.

Материалът Късмет извадиха! Спасители за 1 час откриха изгубени туристи в района на Рилския манастир! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Новата водеща на Нова пое щафетата (Снимки и видео)

https://petel.bg/Novata-vodeshha-na-Nova-poe-shhafetata--Snimki-i-video--__287798

Мартина Ганчева се присъедини към екипа на „Събуди се“, след като Лора Крумова излезе в отпуск по майчинство. От днес новата водеща ще ...

Говорят синоптиците: Идва ли зимата?

https://petel.bg/Govoryat-sinoptitsite--Idva-li-zimata-__287797

Нова тв Какво ще бъде времето у нас следващата седмица? Първият сняг за тази зима падна в България. Снежинки покриха района на връх Мус...

21 октомври в историята

http://www.cross.bg/severna-flota-koreya-1586818.html

/КРОСС/ 1805 г. - Наполеонови войни: В Битката при Трафалгар британската флота ръководена от адмирал Хорацио Нелсън побеждава обединените сили на френската и испанската флота близо до брега на Испания; така британската флота става безспорна сила до 20 век.1902 г. - В САЩ приключва петмесечна стачка на миньорите.1907 г. - Открити са първите известни останки от Хайделбергския човек при германския град Мауер, близо до Хайделберг.1912 г. - Балканската война: В Битка при Кърджали българите нанасят поражение на османците и присъединяват трайно Кърджали с Източните Родопи към Царство България.1959 г. - Отваря врати Музеят Соломон Гугенхайм в Ню Йорк, по проект на Франк Лойд Райт.1966 г. - В 9:15 ч сутринта над 150 000 м3 скала, пясък и прах се изсипват върху селското училище „Pantglas Junior School" в Аберван. В резултат загиват 144 души, 116 от които деца.1969 г. - След държавен преврат в Сомалия, на власт идва Сиад Баре.1983 г. - На проведената седемнадесета Генерална конференция по мерки и теглилки е дефинирана дължината на метъра, като равна на разстоянието, което изминава светлината във вакуум за 1/299 792 458 от секундата.1994 г. - Ядрена програма на Северна Корея: Северна Корея и САЩ подписват споразумение, което изисква от Северна Корея да спре разработката на ядрени оръжия и да позволи инспекции.2003 г. - Направени са снимки на планетата-джудже Ерида, които по-късно са използвани за нейното откриване.2008 г. - Официално е открит Големият андронов ускорител.

Предимно облачно със слаби превалявания ще е днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=384116

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, но само на отделни места слабо ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 18-20°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_140833/

- Записах се в градския хор, сега всеки петък съм на хор...
- В хор? Ти луд ли си?
- Що бе? Събираме се, пием, пушим, играем карти, билярд...
- Ааа, кога пеете?
- На път за в къщи.

Душите, подобно на поточетата и растенията, също се нуждаят от дъжд

http://www.cross.bg/duzhd-takuv-dyshite-1586817.html

/КРОСС/ Душите, подобно на поточетата и растенията, също се нуждаят от дъжд, но по-различен; дъжд от надежда, от вяра, от нещо, заради което си заслужава да живеят. Когато не вали такъв дъжд, всичко в душата умира, въпреки че тялото продължава да живее. За такъв човек би могло да се каже, че тялото му някога е имало душа. Паулу Коелю 1947- Петата планина  

ШАШ: Ликът на Бай Тошо цъфна до Ботев и Левски

https://pik.bg/шаш-ликът-на-бай-тошо-цъфна-до-ботев-и-левски-news789984.html

ШАШ: Ликът на Бай Тошо цъфна до Ботев и Левски

Ликът на комунистическия диктатор Тодор Живков се появи редом до тези на най-големите ни национални герои Христо Ботев и Васил Левски.

На изложение на производители на традиционни занаяти в Бургас, търговец не се посвени да нареди сувенир с Тато, оглавявал тоталитарния режим, обявен със закон за престъпен, до тези на борците ни за национално освобождение Ботев и Левски.

Под лика на Живков на магнитчето се мъдри неговия цитат "Времето е ваше, но всичко друго е наше", който често се припомня с други прословути бисери на бившия Първи, сред които „Тази година – завод за полупроводници. Догодина – за цели проводници!“, „Ние трябва да направим коренен поврат, на 360 градуса“, както и „Добър журналист е тоя, който пише не това, което се говори, а това, което трябва.“

Законът за обявяване комунистическия режим в България за престъпен е действащ закон на Република България, приет от 38-то народно събрание на 26 април 2000 г. и обнародван в Държавен вестник, брой № 37 от 5 май 2000 г. Член трети обявява БКП за престъпна организация, а член четвърти обявява всички действия, извършени с цел съпротива и отхвърляне на режима, за „справедливи, морално оправдани и достойни за почит“.

Разкриха крадец на ъглошлайф във Врачанско

https://pik.bg/разкриха-крадец-на-ъглошлайф-във-врачанско-news789976.html

Разкриха крадец на ъглошлайф във Врачанско

В районното полицейско управление във Враца е образувана преписка по повод подадена жалба от жител на село Баница, който заявил, че на 5 октомври около 19:00 часа е извършена кражба на ъглошлайф от дома му, съобщава „Конкурент“.

След оперативно-издирвателни мероприятия, е установено, че извършител на престъплението е В.В., на 35 г. от Баница.

Ъглошлайфът е намерен и върнат на собственика.

В.В. е разпитан и задържан за срок от 24 часа.

Защо Риана е отказала на пее на полувремето на Супербоул

http://clubz.bg/74754-zashto_riana_e_otkazala_na_pee_na_poluvremeto_na_superboul

Риана е отказала да изнесе шоуто на полувремето на финала по американски футбол Супербоул на 3 февруари в Атланта, информира US Weekly. В края на септември официално бе обявено, че спектакълът е поверен на групата Maroon 5.

Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ е отказала да коментира информацията за Риана. Представители на певицата също мълчат до момента. От Би Би Си са отправили запитване, но няма отговор.

Според US Weekly мегазвездата е отклонила поканата заради скандала с нашумелия и покрай Nike играч Колин Каперник. През 2016 г. то първи започна да коленичи по време на химна преди всеки мач в знак на протест срещу расизма и полицейския произвол над тъмнокожи. През миналата година играчи и цели отбори го последваха масово, а отзвукът стигна до Белия дом.

Сега протестират единици, но наскоро Каперник предизвика нова полемика - Nike го включи в кампания по случай 30-годишнината на слогана Just do it. Бившият лидер на "Сан Франциско Фортинайнърс" води дело срещу лигата с претенции, че нито един отбор не го ангажира само заради заявената му позиция. Наскоро арбитраж даде ход на процеса против желанието на НФЛ.

US Weekly пише, че Риана е отхвърлила поканата заради несъгласие с позицията на НФЛ. Така лигата се е насочила към популярната група Maroon 5, която ще забавлява над 70 хиляди зрители на закрития стадион "Мерцедес Бенц арена" в Атланта и още стотици милиони пред телевизорите на 3 февруари.

Джъстин Тимбърлейк изнесе шоуто през тази година в Минеаполис.

Супербоул е най-гледаното и популярно събитие в Америка всяка година с аудитория от над 100 милиона души само отвъд океана. Понякога 20-минутното шоу на почивката бие по рейтинг и самия мач. Гастролирали са най-големите в шоубизнеса, като се почне от Майкъл Джексън, Мадона и Джъстин Тимбърлейк, та се стигне до "Ролинг Стоунс" и Пол Макартни.

Стадион "Мерцедес Бенц" бе открит преди година и е сред най-модерните и скъпи в САЩ, като цената му надхвърля 1,5 млиард долара. Арената притежава атрактивно изглеждащ подвижен покрив.

Защо Риана отказа да пее на полувремето на Супербоул

http://clubz.bg/74754-zashto_riana_otkaza_da_pee_na_poluvremeto_na_superboul

Риана е отказала да изнесе шоуто на полувремето на финала по американски футбол Супербоул на 3 февруари в Атланта, информира US Weekly. В края на септември официално бе обявено, че спектакълът е поверен на групата Maroon 5.

Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ е отказала да коментира информацията за Риана. Представители на певицата също мълчат до момента. От Би Би Си са отправили запитване, но няма отговор.

Според US Weekly мегазвездата е отклонила поканата заради скандала с нашумелия и покрай Nike играч Колин Каперник. През 2016 г. то първи започна да коленичи по време на химна преди всеки мач в знак на протест срещу расизма и полицейския произвол над тъмнокожи. През миналата година играчи и цели отбори го последваха масово, а отзвукът стигна до Белия дом.

Сега протестират единици, но наскоро Каперник предизвика нова полемика - Nike го включи в кампания по случай 30-годишнината на слогана Just do it. Бившият лидер на "Сан Франциско Фортинайнърс" води дело срещу лигата с претенции, че нито един отбор не го ангажира само заради заявената му позиция. Наскоро арбитраж даде ход на процеса против желанието на НФЛ.

US Weekly пише, че Риана е отхвърлила поканата заради несъгласие с позицията на НФЛ. Така лигата се е насочила към популярната група Maroon 5, която ще забавлява над 70 хиляди зрители на закрития стадион "Мерцедес Бенц арена" в Атланта и още стотици милиони пред телевизорите на 3 февруари.

Джъстин Тимбърлейк изнесе шоуто през тази година в Минеаполис.

Супербоул е най-гледаното и популярно събитие в Америка всяка година с аудитория от над 100 милиона души само отвъд океана. Понякога 20-минутното шоу на почивката бие по рейтинг и самия мач. Гастролирали са най-големите в шоубизнеса, като се почне от Майкъл Джексън, Мадона и Джъстин Тимбърлейк, та се стигне до "Ролинг Стоунс" и Пол Макартни.

Стадион "Мерцедес Бенц" бе открит преди година и е сред най-модерните и скъпи в САЩ, като цената му надхвърля 1,5 млиард долара. Арената притежава атрактивно изглеждащ подвижен покрив.

Преп. Иларион Велики. Св. Иларион, еп. Мъгленски

http://www.cross.bg/ilarion-nego-veliki-1586816.html

/КРОСС/ Пресветата Българска православна църква почита днес паметта на Преп. Иларион Велики. Св. Иларион, еп. Мъгленски (Тип. с. 103).Св. Иларион (291-372) бил монах-отшелник (анахорет), наречен Велики поради това, че бил пример на християнско подвижничество, велик чудотворец и лечител, баща на монашеството по Светите Земи.Родил се в Палестина, близо до град Газа. Изпратен от родителите си-езичници да учи в Александрия (Египет), той се запознал там с християнството, приел Св. Кръщение и станал ученик на великия пустинножител и баща на монашеството - преп. Антоний Велики. След време св. Иларион заминал за Палестина. Тук той и многобройните му ученици основали много манастири. Бог го дарил с дара на чудотворството и той изцелявал болни и обладани, възкресявал мъртви; смиреният му живот и благодатният дар да лекува душата и тялото привличали към него хиляди хора. Търсейки вглъбения живот и безмълвието, той много странствал, бил във Вавилон, Сицилия, Далмация и обърнал към вярата много езичници. Св. Иларион завършил земния си път в Кипър. Паметта му се чества на 21 октомври (3 ноември по стар стил).Св. Иларион Мъгленски живял и действал като светител Мъгленски в дванадесетия век. Той произхождал от благочестиви родители, които дълго време били бездетни. От това безплодие особено тъжна била майката. Тя често изливала скръбта си пред Божията Майка. Веднъж в сънно видение св

Цените пак тръгнаха нагоре: Ето кое поскъпна най-много

https://petel.bg/TSenite-pak-tragnaha-nagore--Eto-koe-poskapna-nay-mnogo-__287796

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 0,87 процента до 1,393 пункта,...

Автовоз се обърна и падна в река Глазне…

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b7-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b5/

Автовоз излезе от пътя и падна до река Глазне край Разлог, водачът му не е пострадал.

Пътният инцидент стана в 15.40 ч. в района на изхода на с. Баня на пътя Разлог-Якоруда-Велинград.

Движещият се в посока Велинград автовоз на остър ляв завой излиза вдясно от пътя и се обръща на едната си страна. Водачът на товарния автомобил не е пострадал, но няколко от превозваните леки автомобил са паднали в реката.

Материалът Автовоз се обърна и падна в река Глазне… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

BFM TV: Путин предупреди, че при ядрено нападение по Русия агресорът ще бъде унищожен

http://pogled.info/svetoven/russia/BFM-TV-putin-predupredi-che-pri-yadreno-napadenie-po-rusiya-agresorat-shte-bade-unishtozhen.98383

/Поглед.инфо/ При ядрена война руснаците „ще попаднат в рая“, увери президентът на Русия Владимир Путин, предупреждавайки, че всеки агресор, който поиска да нанесе удар с помощта на ядрено оръжие, ще бъде „унищожен“, съобщава BFM TV. При това Путин отбеляза, че самата Русия „не може да бъде инициатор на такава катастрофа“, защото няма „превантивен удар“.

Forbes: Китайските инвеститори се заглеждат в „руската Силициева долина“

http://pogled.info/svetoven/Forbes-kitaiskite-investitori-se-zaglezhdat-v-ruskata-silitsieva-dolina.98382

/Поглед.инфо/ Китайските инвеститори имат намерение да вложат големи средства в инвестиционната платформа „Сколково Венчър“ н цел разработка на иновационни технологии, пише Forbes. Както отбелязва списанието, Китай се отнася с уважение към плодовете на труда на руските инженери, както заради успехите на Москва в космоса, така и заради постиженията на някои руски компании.

Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-e-na-oficialno-poseshtenie-v-obedinenite-arabski-emirstva-2126813

На официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ) пристигна министър-председателят Бойко Борисов късно в събота вечерта. Премиерът беше посрещнат на летището от министър в кабинета с длъжност “министър на изкуствения интелект”.
 
В рамките на визитата си премиерът Борисов ще

Кой е най-подходящият час за първата глътка кафе? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koj-e-naj-podhodiashtiiat-chas-za-pyrvata-glytka-kafe-video-2126617

Чаша горещо кафе сутрин е задължителен ритуал за голяма част от хората. Кофеиновата напитка ни зарежда с необходима доза енергия и положително настроение.

В САЩ 65% от американците пият кафе всеки ден, а повече от 85% го пият редовно. Какво остава за европейските поч

Първа победа на „Орлетата“ за сезона…

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%80%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0/

Отборът на Пирин (Благоевград) победи с 2:0 като гост Локомотив (Горна Оряховица) в мач от 11-ия кръг на Втора лига. “Орлетата” изиграха един от най-качествените си мачове от началото на сезона и можеха да стигнат и до по-изразителен успех. А това бе и първа победа за орлетата като гост през сезона. А тя идва и в най-подходящия момент- след две поредни загуби у дома от ЦСКА 1948 и Несебър.

Много силен двубой изнесе крилото Цветомир Вачев, който постепенно се превръща в основен футболист за тима от Благоевград, пише пирин спорт. Младокът откри резултата в 33-ата минута, след като се освободи елегантно от защитник и прати топката в обратния на вратаря ъгъл. След това Вачев продължи да тормози отбраната на бившия си отбор, като само намесите на Евгени Александров предотвратиха втори гол за юношата на Славия.

През втората част Пирин продължи да е по-активният тим на терена и логично стигна до второ попадение. Димитър Благов се разписа след опит за центриране, който се оказа неспасяем удар и така подпечата успеха на гостите.

По този начин Пирин излезе от опасната зона и вече има актив от 12 точки, което му отрежда 11-а позиция. Локо (ГО) от своя страна спря серията си от три поредни победи и остава с 14 точки на осмо място.

Материалът Първа победа на „Орлетата“ за сезона… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Първа победа на „Орлетата“ като гост за сезона…

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%80%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0/

Отборът на Пирин (Благоевград) победи с 2:0 като гост Локомотив (Горна Оряховица) в мач от 11-ия кръг на Втора лига. “Орлетата” изиграха един от най-качествените си мачове от началото на сезона и можеха да стигнат и до по-изразителен успех. А това бе и първа победа за орлетата като гост през сезона. А тя идва и в най-подходящия момент- след две поредни загуби у дома от ЦСКА 1948 и Несебър.

Много силен двубой изнесе крилото Цветомир Вачев, който постепенно се превръща в основен футболист за тима от Благоевград, пише пирин спорт. Младокът откри резултата в 33-ата минута, след като се освободи елегантно от защитник и прати топката в обратния на вратаря ъгъл. След това Вачев продължи да тормози отбраната на бившия си отбор, като само намесите на Евгени Александров предотвратиха втори гол за юношата на Славия.

През втората част Пирин продължи да е по-активният тим на терена и логично стигна до второ попадение. Димитър Благов се разписа след опит за центриране, който се оказа неспасяем удар и така подпечата успеха на гостите.

По този начин Пирин излезе от опасната зона и вече има актив от 12 точки, което му отрежда 11-а позиция. Локо (ГО) от своя страна спря серията си от три поредни победи и остава с 14 точки на осмо място.

Материалът Първа победа на „Орлетата“ като гост за сезона… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Маргарита Дупаринова първа ухажва Апостол, подарява му кокиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/7109976

Маргарита Дупаринова първа ухажва  Апостол, подарява му кокичеДвамата се женят на сцената на Народния театър, когато играят в “Ромео и Жулиета” Мильо Карамитев бяга от родното си градче в Лозенградско след Междусъюзническата война и стига до Бургас. Жени се за Донка от с. Веселие и отглеждат трима синове. Спас Дупаринов се ражда в ихтиманското село Веринско.

Кубрат Пулев с патриотично послание преди големия двубой

https://petel.bg/Kubrat-Pulev-s-patriotichno-poslanie-predi-golemiya-dvuboy-__287795

Кобрата каца на родна земя в неделя вечерта Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев каца в неделя вечерта от Германия. В София вече е...

Ето кои са известните рожденици днес

https://petel.bg/Eto-koi-sa-izvestnite-rozhdenitsi-dnes-__287794

Днес рожден ден имат:   У нас:Проф. дфн Боряна Христова, служебен зам.-министър на културата, бивш директор на Националната библиотека “...

Дъжд и сняг, вятър носи още студен въздух

https://offnews.bg//obshtestvo/dazhd-i-sniag-viatar-nosi-oshte-studen-vazduh-690338.html

Облаци и дъжд, вятър носи още студен въздух днес. Така ще е и в началото на новата седмица. Циганското лято свърши, вчера първи сняг заваля на връх Мусала. 

Максималните температури в почивния ден ще са между 15 и 20 градуса. 

По-слабо и само на отделни места ще превали край морето. Въздухът и водата ще са с температури около 18 - 20 градуса, а вълните от 2-3 бала. 

По най-високите планински върхове ще вали сняг, на 2000 м термометрите ще се качат само до 4 градуса. На много места в масивите от Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. 

В началото на следващата седмица в цялата страна вятърът ще духа от североизток. Температурите ще се понижат още и максималните ще бъдат между 12 и 17 градуса. 

Le Figaro: Ердоган покани Москва, Берлин и Париж да обсъдят бъдещето на Сирия

http://pogled.info/svetoven/Le-Figaro-erdogan-pokani-moskva-berlin-i-parizh-da-obsadyat-badeshteto-na-siriya.98381

/Поглед.инфо/ Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви за среща между лидерите на Франция, Турция, Русия и Германия, която ще се състои на 27 октомври в Истанбул, съобщава Le Figaro. На дневен ред на срещата е обсъждането на ситуацията в провинция Идлиб, а също така решението на сирийския конфликт. Както отбелязва френското издание, срещата може да стане „дипломатическа победа“ за Турция, която „все още рискува да остане изолирана на международната сцена“.

Европа се разделя под натиска на вътрешни врагове

http://pogled.info/svetoven/evropa/evropa-se-razdelya-pod-natiska-na-vatreshni-vragove.98380

/Поглед.инфо/ Сега на Европа е оказват безпрецедентен натиск, както отвътре, така и отвън, пише Süddeutsche Zeitung. Особена опасност на ЕС представляват вътрешните врагове на съюза, които жадуват неговото унищожение. Засега те са малцинство, но мнозинството трябва да се защитава, ако не иска да бъде разделено, съветва авторът на статията Щефан Корнелиус.

Süddeutsche Zeitung: Мей печели време с плановете за изход от ЕС, за да не даде инициативата на противниците

http://pogled.info/svetoven/evropa/S%C3%BCddeutsche-Zeitung-mei-pecheli-vreme-s-planovete-za-izhod-ot-es-za-da-ne-dade-initsiativata-na-protivnitsite.98379

/Поглед.инфо/ Срещата между лидерите на страните-членки на ЕС в Брюксел не постигна пробив по въпроса за Брекзит, съобщава Süddeutsche Zeitung. Не бяха постигнати конкретни решения на проблемите, макар и страните да показаха, че са готови на взаимно отстъпки. При това основната за всички последвали компромиси трябва да стане решението на въпроса с границите между Ирландия и Северна Ирландия, по което Тереза Мей засега не демонстрира прогрес, отбелязва изданието.

Американски журналист разруши основната теза на администрацията на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/amerika/amerikanski-zhurnalist-razrushi-osnovnata-teza-na-administratsiyata-na-tramp.98378

/Поглед.инфо/ Администрацията Доналд Тръмп води крайно агресивна икономическа политика не само срещу геополитическите си конкуренти, но и по отношение на съюзните си страни.

Дрогиран шофьор помете седем коли в София (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/drogiran-shofior-pomete-sedem-koli-v-sofiia-video-2126812

В Русе пък шофьор, употребил алкохол, обърна автомобила си по таван на прав участък

Застрашена ли е властта на принц Мохамед след аферата "Хашоги"

http://clubz.bg/74753-zastrashena_li_e_vlastta_na_princ_mohamed_sled_aferata_hashogi

Американският президент Доналд Тръмп заяви в събота, че не е удовлетворен от отговора на Саудитска Арабия за смъртта на дисидент журналист, но предупреди, че няма да отмени сделката с Кралството за стотици милиарди долари, предаде Франс прес.

Саудитска Арабия призна, че критикът на властта в Рияд журналистът Джамал Хашоги е бил убит в истанбулското консулство след сбиване. Признанието дойде със закъснение от две седмици, но местонахождението на тялото на Хашоги остава неясно. От Рияд съобщиха, че 18 саудитци са били арестувани във връзка със смъртта му и двама висши служители, приближени на принц Мохамед бин Салман, както и трима други разузнавателни агенти, са били уволнени.

 
Тръмп, както изглежда реши да подкрепи Рияд, като прие бързо саудитското обяснение за смъртта на Хашоги и го определи като много важна стъпка.

"Това беше една голяма първа стъпка. Това беше добра първа стъпка", каза Тръмп. - Но искам да стигна до отговора“, каза американският президент.

Въпреки това Тръмп предупреди да не се спира продажбата на оръжие на Рияд, заявявайки, че това ще навреди на американските работни места, въпреки международния гняв заради смъртта на Хашоги.

"Имаме сделка за 450 милиарда долара, от които 110 милиарда долара е военна поръчка, но това е оборудване и различни неща, поръчани от Саудитска Арабия", каза Тръмп пред репортери.

"Това са повече от милион работни места, което не ни позволява да отменим такава поръчка. Това би навредило повече на нас, отколкото на тях", добави той като продължи, че Рияд може да купи оръжията от други страни като Китай или Русия.

"Но има и други неща, които могат да бъдат направени, включително и санкции", завърши американският президент.

Рияд си призна, за да защити престолонаследника Мохамед бин Салман

Разкритията, направени от Рияд, който обяви, че журналистът Джамал Хашоги е починал при юмручна схватка в саудитското консулство в Истанбул, целят да защитят саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, чиято власт до този момент изглеждаше непоклатима, смятат анализатори, отбелязва Франс прес, съобщава БТА.

Саудитската агенция по печата, цитирайки саудитската прокуратура, съобщи първо, че разговорите между Хашоги и онези, с които се е срещнал той в саудитското консулство в Истанбул са прераснали в ръкопашна схватка, в която е починал журналистът. Саудитският главен прокурор Сауд ал Моджеб също публикува съобщение, в което се казваше: "Разговорът, който се проведе между него и хората, които го посрещнаха в консулството в Истанбул, прерасна в спор и юмручен бой с гражданина Джамал Хашоги, което доведе до неговата смърт. Нека неговата душа почива в мир". В съобщението не се уточняваше къде се намира тялото на Хашоги. Турски следователи продължават разследването си и претърсват гора близо до Истанбул. Турция каза, че ще разкрие всичко относно съдбата на саудитския журналист.

Али Шихаби, директор на мозъчен тръст, смятан за близък до властта в Рияд, обаче даде друга версия на събитията в консулството в Истанбул. "Хашоги е умрял от задушаване по време на физически сблъсък, а не в юмручен бой", каза той.

По-късно саудитското министерство на информацията каза в изявление на английски език, че дискусиите в консулството са "възприели негативен обрат", довел до кавга, която пък е довела до смъртта на Хашоги и до "опит" от хората, които са го разпитвали да "укрият онова, което се е случило".

Доскоро Рияд твърдеше, че Хашоги, който влязъл в консулството на 2 октомври за административни процедури, е излязъл оттам. Рияд досега определяше като неоснователни обвиненията на турски представители, че журналистът е бил убит в сградата.

Потвърждавайки смъртта на Хашоги, Саудитска Арабия, обяви и уволнението на съветника по медийните въпроси в кралския двор Сауд ал Кахтани и на заместник-ръководителя на разузнаването Ахмед Асири. И двамата бяха част от приближеното обкръжение на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Освен криза в доверието към Саудитска Арабия, аферата "Хашоги" подхрани и спекулации, че престолонаследникът може да бъде отстранен от властта от членове на кралското семейство, подразнени от неговите злоупотреби.

Но според анализатори тази опасност изглежда смекчена. Принцът, който е на 33 години, се радва на несравнима власт и само баща му, 82-годишният крал Салман може да го отстрани, казват специалистите. А днес монархът публикува кралски указ за съставянето на министерска комисия, ръководена от принца за реорганизация на разузнавателните служби. Това се възприе като индикация, че той иска принцът да запази мястото си.

Кризата с Хашоги подтикна също така краля, който беше поверил както изглежда текущите дела на престолонаследника, да умножи дипломатическите контакти, по-специално с Турция и със САЩ.

Кралят именно нареди и отстраняването на двамата висши саудитски представители. За анализатора Кристиан Улрихсен от Института Бейкър към Университета Райс в САЩ уволнението на двамата представители е "възможно най-близкото доближаване до престолонаследника". Според консултативната компания за оценка на рисковете Юрейжа груп решението за отстраняването на двама представители на приближения кръг на принца цели да покаже действително желание за "даване на обяснения", като същевременно принцът бъде отдалечен от убийството.

"Ще е интересно да се види дали тези мерки ще бъдат достатъчни. Ако разкритията на допълнителните детайли за смъртта на Хашоги продължават да идват капка по капка, то нищо повече няма да може да защити престолонаследника", казва Улрихсен.

В. "Вашингтон пост", на който Хашоги беше сътрудник, написа, че ЦРУ е подслушало разговори на турски представители, доказващи, че журналистът е бил зверски убит от саудитски агенти, които после са разчленили тялото му. ЦРУ отрече обаче да е слушало записи на турски представители.

Според "Ню Йорк таймс" в случилото се бил замесен саудитски агент, идентифициран от Турция като придружаващ саудитския престолонаследник по време на пътуванията му зад граница. Замесени били и трима други агенти, свързани със саудитските служби за сигурност и високопоставен съдебен лекар, посочва изданието.

Застрашена ли е властта на принц Мохамед след аферата "Кашоги"

http://clubz.bg/74753-zastrashena_li_e_vlastta_na_princ_mohamed_sled_aferata_kashogi

Американският президент Доналд Тръмп заяви в събота, че не е удовлетворен от отговора на Саудитска Арабия за смъртта на дисидент журналист, но предупреди, че няма да отмени сделката с Кралството за стотици милиарди долари, предаде Франс прес.

Саудитска Арабия призна, че критикът на властта в Рияд журналистът Джамал Кашоги е бил убит в истанбулското консулство след сбиване. Признанието дойде със закъснение от две седмици, но местонахождението на тялото на Кашоги остава неясно. От Рияд съобщиха, че 18 саудитци са били арестувани във връзка със смъртта му и двама висши служители, приближени на принц Мохамед бин Салман, както и трима други разузнавателни агенти, са били уволнени.

 
Тръмп, както изглежда реши да подкрепи Рияд, като прие бързо саудитското обяснение за смъртта на Кашоги и го определи като много важна стъпка.

"Това беше една голяма първа стъпка. Това беше добра първа стъпка", каза Тръмп. - Но искам да стигна до отговора“, каза американският президент.

Въпреки това Тръмп предупреди да не се спира продажбата на оръжие на Рияд, заявявайки, че това ще навреди на американските работни места, въпреки международния гняв заради смъртта на Кашоги.

"Имаме сделка за 450 милиарда долара, от които 110 милиарда долара е военна поръчка, но това е оборудване и различни неща, поръчани от Саудитска Арабия", каза Тръмп пред репортери.

"Това са повече от милион работни места, което не ни позволява да отменим такава поръчка. Това би навредило повече на нас, отколкото на тях", добави той като продължи, че Рияд може да купи оръжията от други страни като Китай или Русия.

"Но има и други неща, които могат да бъдат направени, включително и санкции", завърши американският президент.

Рияд си призна, за да защити престолонаследника Мохамед бин Салман

Разкритията, направени от Рияд, който обяви, че журналистът Джамал Кашоги е починал при юмручна схватка в саудитското консулство в Истанбул, целят да защитят саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, чиято власт до този момент изглеждаше непоклатима, смятат анализатори, отбелязва Франс прес, съобщава БТА.

Саудитската агенция по печата, цитирайки саудитската прокуратура, съобщи първо, че разговорите между Кашоги и онези, с които се е срещнал той в саудитското консулство в Истанбул са прераснали в ръкопашна схватка, в която е починал журналистът. Саудитският главен прокурор Сауд ал Моджеб също публикува съобщение, в което се казваше: "Разговорът, който се проведе между него и хората, които го посрещнаха в консулството в Истанбул, прерасна в спор и юмручен бой с гражданина Джамал Хашоги, което доведе до неговата смърт. Нека неговата душа почива в мир". В съобщението не се уточняваше къде се намира тялото на Кашоги. Турски следователи продължават разследването си и претърсват гора близо до Истанбул. Турция каза, че ще разкрие всичко относно съдбата на саудитския журналист.

Али Шихаби, директор на мозъчен тръст, смятан за близък до властта в Рияд, обаче даде друга версия на събитията в консулството в Истанбул. "Кашоги е умрял от задушаване по време на физически сблъсък, а не в юмручен бой", каза той.

По-късно саудитското министерство на информацията каза в изявление на английски език, че дискусиите в консулството са "възприели негативен обрат", довел до кавга, която пък е довела до смъртта на Хашоги и до "опит" от хората, които са го разпитвали да "укрият онова, което се е случило".

Доскоро Рияд твърдеше, че Кашоги, който влязъл в консулството на 2 октомври за административни процедури, е излязъл оттам. Рияд досега определяше като неоснователни обвиненията на турски представители, че журналистът е бил убит в сградата.

Потвърждавайки смъртта на Кашоги, Саудитска Арабия, обяви и уволнението на съветника по медийните въпроси в кралския двор Сауд ал Кахтани и на заместник-ръководителя на разузнаването Ахмед Асири. И двамата бяха част от приближеното обкръжение на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Освен криза в доверието към Саудитска Арабия, аферата "Кашоги" подхрани и спекулации, че престолонаследникът може да бъде отстранен от властта от членове на кралското семейство, подразнени от неговите злоупотреби.

Но според анализатори тази опасност изглежда смекчена. Принцът, който е на 33 години, се радва на несравнима власт и само баща му, 82-годишният крал Салман може да го отстрани, казват специалистите. А днес монархът публикува кралски указ за съставянето на министерска комисия, ръководена от принца за реорганизация на разузнавателните служби. Това се възприе като индикация, че той иска принцът да запази мястото си.

Кризата с Кашоги подтикна също така краля, който беше поверил както изглежда текущите дела на престолонаследника, да умножи дипломатическите контакти, по-специално с Турция и със САЩ.

Кралят именно нареди и отстраняването на двамата висши саудитски представители. За анализатора Кристиан Улрихсен от Института Бейкър към Университета Райс в САЩ уволнението на двамата представители е "възможно най-близкото доближаване до престолонаследника". Според консултативната компания за оценка на рисковете Юрейжа груп решението за отстраняването на двама представители на приближения кръг на принца цели да покаже действително желание за "даване на обяснения", като същевременно принцът бъде отдалечен от убийството.

"Ще е интересно да се види дали тези мерки ще бъдат достатъчни. Ако разкритията на допълнителните детайли за смъртта на Кашоги продължават да идват капка по капка, то нищо повече няма да може да защити престолонаследника", казва Улрихсен.

В. "Вашингтон пост", на който Кашоги беше сътрудник, написа, че ЦРУ е подслушало разговори на турски представители, доказващи, че журналистът е бил зверски убит от саудитски агенти, които после са разчленили тялото му. ЦРУ отрече обаче да е слушало записи на турски представители.

Според "Ню Йорк таймс" в случилото се бил замесен саудитски агент, идентифициран от Турция като придружаващ саудитския престолонаследник по време на пътуванията му зад граница. Замесени били и трима други агенти, свързани със саудитските служби за сигурност и високопоставен съдебен лекар, посочва изданието.

Нова тв предава: Ето какви са пораженията след тежката катастрофа снощи в София (Видео)

https://petel.bg/Nova-tv-predava--Eto-kakvi-sa-porazheniyata-sled-tezhkata-katastrofa-snoshhi-v-Sofiya--Video--__287793

Нова тв Той има 40 наказателни постановления и 16 фиша от "Пътна полиция" Дрогиран шофьор блъсна с колата си седем автомобила на излизане...

Дрогиран шофьор помете седем коли в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/drogiran-shofior-pomete-sedem-koli-v-sofiia-2126812

В Русе пък шофьор, употребил алкохол, обърна автомобила си по таван на прав участък

Принц Хари откри обновен мемориал в Австралия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/princ-hari-otkri-obnoven-memorial-v-avstraliia-snimki-2126793

Британският принц Хари почете австралийските военнослужещи, сражавали се през Първата световна война, като откри ново крило на военен мемориал в Сидни. После постави официално началото на игрите Инвиктус. Всичко това стана в поредния ден от обиколката на Хари и на съпругата му Меган в Австралия и Ю

Предлагат посмъртна награда за кюстендилския шофьор, починал по време на работа

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/predlagat-posmyrtna-nagrada-za-kiustendilskiia-shofior-pochinal-po-vreme-na-rabota-2126801

Шофьорът на училищния микробус Румен Иванов Архипов, спасил живота на 12 деца, да бъде удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Кюстендил, предлага с докладна до Общинския съвет кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Саудитският министър на правосъдието обеща независимо разследване за Хашоги

//dariknews.bg/novini/sviat/sauditskiiat-ministyr-na-pravosydieto-obeshta-nezavisimo-razsledvane-za-hashogi-2126800

Саудитският министър на правосъдието шейх Уалид бин Мохамед ас Самаани обеща да проведе независимо разследване на обстоятелствата около смъртта на журналиста Джамал Хашоги, предадоха ТАСС и Ройтерс.

За кого си струва да се премести да живее в САЩ

http://pogled.info/svetoven/za-kogo-si-struva-da-se-premesti-da-zhivee-v-sasht.98374

/Поглед.инфо/ Работя в московския клон на една от най-големите американски промишлени корпорации. По работа често имам възможността да ходя на командировки в САЩ и затова имам някаква повърхностна представа за работата в големите американски инженерни компании.

Der Standart: В отношенията между ЕС и САЩ няма вече хармония

http://pogled.info/svetoven/Der-Standart-v-otnosheniyata-mezhdu-es-i-sasht-nyama-veche-harmoniya.98377

/Поглед.инфо/ От стабилността и хармонията в отношенията между ЕС и САЩ не е останала и следа, пише Der Standart. Доналд Тръмп промени глобалната стратегия по отношение на Европа: Вашингтон вече не провежда политика на поддръжка на интеграцията, а преследва своите собствени интереси, които често се разминават с европейските.

В Холандия е издаден първият паспорт с указан неутрален пол

http://pogled.info/svetoven/evropa/v-holandiya-e-izdaden-parviyat-pasport-s-ukazan-neutralen-pol.98376

/Поглед.инфо/ В Холандия е издаден първият паспорт с указан неутрален пол. За това съобщава теле и радиокомпанията „Омроп Брабант“.

На 14 Мегън Маркъл работила като боклукчийка

https://petel.bg/Na-14-Megan-Markal-rabotila-kato-boklukchiyka__287790

По думите й това я научило да се отнася етично към всяка работа Херцогинята на Съсекс Меган Маркъл разкри, че е започнала да печели първи...

Големите гръцки фирми бягат в Кипър

https://petel.bg/Golemite-gratski-firmi-byagat-v-Kipar__287792

снимка: Туитър  Циментовият гигант "Титан" обяви, че премества своето седалище в Кипър, съобщават гръцките делови издания. Причината е...

Хиляди без вода във вторник заради строежа на бул. "Левски"

https://petel.bg/Hilyadi-bez-voda-vav-vtornik-zaradi-stroezha-na-bul--Levski__287791

фото: / live.varna.bg Поради реконструкция на бул."Васил Левски", извършвана от фирма "Пътища и мостове", на 23 октомври - вторник, без вода от 9:00 ч....

Няколко трамвая сменят маршрута си днес и следващия уикенд

https://offnews.bg//obshtestvo/niakolko-tramvaia-smeniat-marshruta-si-dnes-i-sledvashtia-uikend-690339.html

Трамваи с номера 3 и 10 се движат с променен маршрут днес, съобщи Столична община. 

Тройката в посока кв.“Орландовци ще вози от бул.“Христо Ботев“ надясно по ул.“Струга“ и надясно по бул.“Княгиня Мария Луиза“ по маршрут. В обратна посока не се променя.

Трамвайна линия №10 в посока ж.к.“Западен парк“ ще пътува от бул.“Кн.Мария Луиза“ надясно по бул.“Христо Ботев“, наляво по ул.“Струга“ и надясно по бул.“Княгиня Мария Луиза“ и по маршрута. В обратна посока маршрутът не се променя.

На 27 и 28 октомври се предвижда следната организация на движение:

Трамвайни линии №1 и 7 в посока съответно ж.к.“Иван Вазов“ и ж.к.“Борово“: от кръстовище бул.“Княгиня Мария Луиза“, по бул.“Витоша“, ул.“Алабин“ и наляво по бул.“Христо Ботев“ по маршрута си. В обратна посока маршрутите не се променят.

Трамвайна линия №3 в посока жк.“Захарна фабрика“ от кръстовище бул.“Мария Луиза“, през подлез „Надежда“, ул.“Скопие“, бул.“К.Величков“, и по ул.“Цар Симеон“ и по маршрута си.

Трамвайна линия №6 – в посока ж.к.“Иван Вазов“ : от триъгълника по маршрута на трамвайна линия №11 по ул.“Скопие“, бул.“К.Величков“, бул.“Александър Стамболийски“, пл.“Възраждане“ и надясно по бул.“Хр.Ботев“ и по маршрута си. В обратна посока маршрутът не се променя.

Изостряне на отношенията със САЩ

http://pogled.info/svetoven/izostryane-na-otnosheniyata-sas-sasht.98373

/Поглед.инфо/ Песков: изборите, които предстоят в САЩ, са сериозен сдържащ фактор, това е такава американска забава – да жертват руско-американските отношения в жертва на вътрешната политика. Сега, съдейки по всичко, ще има изостряне. Това е лесно да се прогнозира.

Местни избори в Полша на фона на задълбочаващ се разрив с ЕС

http://clubz.bg/74752-mestni_izbori_v_polsha_na_fona_na_zadylbochavasht_se_razriv_s_es

Днес в Полша ще се състои първи кръг на местните избори, на които се очаква управляващата евроскептична партия "Право и справедливост" да отбележи нови победи, въпреки че националистичните ѝ изказвания и институционални реформи подхранват задълбочаващ се разрив с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Право и справедливост" дойде на власт през 2015 г. с комбинация от социални обещания, социален консерватизъм и засилена държавна намеса в икономиката. Въпреки обвиненията за все по-авторитарно управление, отправяни от страната и чужбина, управляващата партия запазва популярността си.

Изборите са част от по-голяма борба за бъдещето на ЕВропа в момент, когато Брекзитът и унгарския премиер Виктор Орбан, съюзник на "Право и справедливост", разтърсват ЕС, а десните партии печелят из целия континент, отбелязва Ройтерс. Полската управляваща партия е водеща на национално равнище, но контролира относително малък брой общински съвети.

Ако успее да спечели нови места, "Право и справедливост" ще има по-голям достъп до местно финансиране - фактор, който може да окаже влияние на изборите догодина. Освен това тя би получила по-голям контрол върху училищата и театрите, които са важни елементи в националистическата й програма. Партията се противопоставя на абортите, контрацептивите и инвитро оплождането и иска културата и образованието да бъдат по-консервативни, отбелязва Ройтерс

БТА

Румънец уби мечка с брадва

https://petel.bg/Rumanets-ubi-mechka-s-bradva__287789

снимката е илюстративна  Румънец уби мечка с брадва. Мъжът се намесил, за да спаси жена си. Мечка нападнала жената в градината на нейнат...

Китай, Вашингтон, Пентагон, Рубикон…

http://pogled.info/svetoven/kitai-vashington-pentagon-rubikon.98372

/Поглед.инфо/ На 8 октомври американският вицепрезидент Майк Пенс, говорейки в Института за стратегически изследвания „Хъдзън“, изнесе реч, която анализаторите веднага нарекоха „стратегическа“, „забележителна“ и „епохална“. И не напразно. Единственото заключение, което може да се направи, като се прочете, е много просто: американският елит представя на Китай ултиматум със следното значение: ако Пекин откаже безусловно да приеме американското икономическо, финансово и геополитическо лидерство, икономическата война, започнала от Тръмп срещу Поднебесната, скоро ще бъде допълнена от пълномащабно политическо противостоене и безпрецедентен военен натиск.

Михаил Хазин: Кога ще се успокоят вредителите

http://pogled.info/svetoven/russia/mihail-hazin-koga-shte-se-uspokoyat-vreditelite.98371

/Поглед.инфо/ Защото ми задават в последните дни много доста приличащи помежду си въпроси, реших да дам на всички им универсален отговор. Истерията на Кудрин, която продължава вече седмица и която започна с поставяне на ултиматум лично на Путин и патриотичния лагер и приключи с масови атаки срещу правителството на Медведев (видите ли, пенсиите няма да ги вдигнат и няма да се осигури икономически ръст), трябва да се съпроводи с научно-практични изводи.

На САЩ не им остава нищо друго, освен да си тръгнат от Афганистан

http://pogled.info/svetoven/na-sasht-ne-im-ostava-nishto-drugo-osven-da-si-tragnat-ot-afganistan.98370

/Поглед.инфо/ Афганистан се готви за парламентарни избори, които трябва да се проведат още през 2016 г. но след нахлуването на американците в тази страна тя престана да бъде нещо, което да може се нарече „нормална“ страна. Изборите досега се проваляха един след друг и накрая бяха пренесени на 20 октомври 2018 г.

Найджъл Фараж: Тереза Мей продава Брекзит, трябва да се избавим скоро от нея

http://pogled.info/svetoven/evropa/naidzhal-farazh-tereza-mei-prodava-brekzit-tryabva-da-se-izbavim-skoro-ot-neya.98369

/Поглед.инфо/ Думите на Тереза Мей се разминават от делата и и заради пустите и обещания независимостта на страната все повече затъва в „преходния период“ на Брекзит, заяви известният британски евроскептик Найджъл Фараж в ефира на политическо предаване. Политикът нарича Мей един от най-слабите и безчестни министър-председатели в историята и смята, че страната трябва скоро да се отърве от нея.

Актуална пътна обстановка

https://petel.bg/Aktualna-patna-obstanovka-__287788

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област София: Движението от км 14+270 до км 20+660 в посока Бургас е ограничено поради ремонтни-в...

Хороскоп за неделя

https://petel.bg/Horoskop-za-nedelya-__287787

lamqta.com/horoskop-za-denq/blog Овен  Опитайте се да изчакате с отрицателната емоционална оценка за своите близки. Нали винаги всеки мисли, че прави ...

Св. Иларион Мъгленски се борел с еретиците, те го убили с камъни

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-ilarion-maglenski-se-borel-s-eretitcite-te-go-ubili-s-kamani-690341.html

Църквата почита днес Св. Иларион Мъгленски, който живял в 12 век. 

Името Иларион означава радост, веселие. Родителите го нарекли така, защото за тях той бил дълго чакана радост. 

Получил солидно образование и на осемнадесетгодишна възраст Иларион станал монах. Бързо преуспявал в духовния живот. Игуменът на светата обител го обикнал много. Като бил вече на смъртно легло, завещал на братята да го приемат като свой нов игумен.

Като игумен Иларион се грижел неуморно за спасението на всички братя. Подбуждал ги да се пазят от грехове, да живеят праведно и благочестиво. Станал широко известен със светия си живот. Едни идвали при него за съвети, а други заживяли в манастира под негово ръководство.

Във време на голям глад по неговите молитви празните житници на манастира се напълнили с пшеница. С нея той хранел не само своите, но и чуждите хора, които идвали при него за помощ.

Българският архиепископ Евстатий посветил в 1134 г. Иларион за епископ Мъгленски.

В онова време Мъглен, град в Македония, бил известен с изобилие от привърженици на разни ереси. За борба с тия еретици, които разстройвали единството на Църквата и народа, бил необходим тъкмо такъв високопоставен и пламенен в ревността си по Бога мъж, какъвто бил св. Иларион.

Той започнал открита и смела борба срещу еретиците. В беседи пред своето паство разкривал същността на православната изповед и изобличавал лъжеученията. Често излизал и в открити спорове с еретиците. Така той, от една страна, пазел своето паство от еретическа зараза, а от друга обръщал еретиците към Православието.

Еретици – фанатици често се озлобявали силно срещу него. Веднъж някои от тях така се озверили срещу него, че го били с камъни до смърт. Но Бог запазил живота му. Това чудо поразило враговете. И мнозина от тях приели православното учение.

Св. Иларион тихо починал на 21 октомври 1164 година. Когато по-късно бил отворен гробът му, мощите му се оказали нетленни. Много болни получавали изцеление от тях.

В 1206 г. българският цар Калоян понесъл тържествено светите мощи в своята столица Търново. При турското нашествие в края на ХІV век благочестиви християни на столицата ги скрили в подземие, по-късно гърците ги открили и тайно ги пренесли в Цариград.

Не е известно къде се намират сега свети мощи на еп. Илариион Мъгленски.

Край на хубавото време, топлата есен си отива…

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d1%83%d0%b1%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%b8/

Днес ще бъде предимно облачно и главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 7 и 12 градуса, а максималните ще са между 15 и 20 градуса.

 

В началото на следващата седмица ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд, а в планините над 2000 метра – сняг.

В цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток. Температурите ще се понижат още и максималните ще бъдат между 12 и 17 градуса, а минималните – между 7 и 12 градуса. Във вторник валежите ще са на по-малко места, главно в Южна България, а над Северна ще има и временни разкъсвания на облачността. Североизточният вятър ще отслабне.

Материалът Край на хубавото време, топлата есен си отива… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Международна научна конференция ще почете 60-годишнината на проф. Пламен Павлов

http://pogled.info/bulgarski/mezhdunarodna-nauchna-konferentsiya-shte-pochete-60-godishninata-na-prof-plamen-pavlov.98368

/Поглед.инфо/ От 26 до 28 октомври във Велико Търново ще се проведе голяма международна научна конференция в чест на 60-годишнината на проф. д-р Пламен Павлов. Видният наш историк е преподавател по история на Византия и средновековните балкански държави във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и водещ на предаването "Час по България" на телевизия СКАТ.

Астропрогноза: Нервен ден за Близнаците, Деви не драматизирайте, Водолеи бодри и оптимистични сте!

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8/

Хороскоп за 21 октомври 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Настроението ви ще е по-скоро оптимистично, нищо че ще сте заринати от работа. Важното е, че имате желание да се справите с нещата, а и помощници ще се намерят достатъчно. Един успешен ден.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Един много приятен ден. Ще се чувствате енергични и готови за подвизи. И ще искате всички да го забележат. Хазартният ви дух ще се възбуди и ще ви подтикне да направите някои не много редни неща.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Нервен ден, ще трябва да се справите с нещата с малко повече усилия. За щастие увереността ви ще е достатъчно, а и късметът няма да ви изостави. Бъдете по-премерени в думите си, особено пред шефовете, но недейте да бъдете лицемерни.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Ще демонстрирате спокойствие, но дали наистина се чувствате по този начин. Едва ли ще ви свърта на едно място. По-добре си намерете някоя по-подвижна работа, че иначе доста ще се изнервите.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Ще се наложи малко да поукротите желанието ви да сте лидери. Опитайте се да избягвате темата – “кой е шефът тук?” и внимавайте по кои въпроси ще застанете в опозиция.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Ситуацията, в която се намирате в момента е променлива. Бъдете готови да приемете новото положение на нещата, без да драматизирате излишно.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Малко разсеяни започвате днешния ден, с желание да избягате от всички досадни задължения. С напредването на деня ще „влезете в час“ и всичко ще започне да ви става по-интересно.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Обръщайте по-малко внимание на това какво говорят и по-голямо на това какво правят. Преднамерено или не, но могат да ви заблудят. Не разчитайте на омайните приказки, а по-скоро на интуицията си.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Ще ви се струват напълно нормални най-невероятни неща. Построените от вас пясъчни замъци ще се задържат удивително дълго. Защо пък да не направите и нещо от по-устойчив материал…

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Многообещаващ ден. Ще можете да прокарате вашата линия на поведение, но не бъдете прекалено агресивни. Контактите с чужбина могат да се окажат много полезни, така че им обърнете по-сериозно внимание.

Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)

Нещата ще изглеждат по съвсем различен начин от вчера. Ще се чувствате много по-бодри и настроението ви ще е твърде оптимистично. Подходящ ден за контакти и разговори особено с хора, които идват отдалеч.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Отново ще имате много задачи, но този път ще се наложи да контактувате и с повече хора. Бъдете толерантни към чуждото мнение. Не разчитайте много на късмета си що се отнася до връзки с държавните органи. Не е разумно да вземате пари в заем.

Материалът Астропрогноза: Нервен ден за Близнаците, Деви не драматизирайте, Водолеи бодри и оптимистични сте! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Предимно облачно със слаби превалявания

https://petel.bg/Predimno-oblachno-sas-slabi-prevalyavaniya__287786

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, но само на отделни места слабо ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимал...

На масата в Кремъл винаги има водка

http://clubz.bg/74751-na_masata_v_kremyl_vinagi_ima_vodka

На руския книжен пазар излезе енциклопедията “Протоколът на президента на Руската федерация”. Тя е дело на бивши и действащи сътрудници на направление “Държавен протокол”, сътрудничили са и от издателството “Голяма руска енциклопедия”. В 320-страничния труд, включващ и стотици илюстрации, се разкрива какво за наблюдателите остава тайна. Журналисти от агенция ТАСС са подбрали 9 от най-интересните факти от книгата, посветена на тайните на кремълския церемониал.

Никъде не пише за церемония по встъпване на президента в длъжност

Нито в конституцията на Руската федерация, нито в избирателния закон се съдържа описание на реда за провеждане на церемонията по встъпване в длъжност на държавния глава. Ето защо през последните 25 години по време на церемонията, а и според желанията на президента, бяха внесени някои допълнения и промени.

Путин при последното встъпване в длъжност.

Въпреки това общят ред и смисъл на инагурацията по същество остана непроменен.

На официални приеми в Кремъл винаги се сервира водка

Обикновено преди официална визита държавен глава на чужда държава се пита каква кухня предпочита. Ако високият гост има проблеми с определени храни, сътрудници на неговия протокол го съобщават. Приемащата страна прави всичко възможно гостът да се наслаждава на сервираните му блюда. В международната практика е прието да се сервират червени и бели вина. В Кремъл на масата винаги има водка.

След произнесените от държавните ръководители тостове започва сервирането на блюдата. Менюто предварително е съгласувано. По правило то е предимно руска кухня, но често включва и блюда от националната кухня на госта. При определянето на менюто домакините се съобразяват с културните и религиозни особености на гостите.

Цяла наука е да се избере подарък

Сътрудници на протокола предварително проучват вкусовете и предпочитанията на госта. При подбора на подарък се взимат под внимание националния и религиозен произход на чуждестранния гост, професионалната му биография и ред други подробности. Сътрудниците на протокола подбират подаръците по време на изложения, по каталог, понякога дори в антикварни магазини. Най-голямо значение относно предметите, които президентът на Русия подарява, те да са произведения на руски майстори и художници. Най-често от името на президента се подаряват картини, гравюри, книги, образци на хладно оръжие, изделия на народното художествено творчество, че даже и салфетки. Отчита се и отношението на госта към президента. Правилно подбраният подарък може да се превърне в залог за установяване и поддържане в бъдеще на такива отношения между лидерите, които да са с неформален и открит характер.

Строг регламент за кортежа

С цел да се подчертае високия статус на госта и важността на неговата визита, при съпровождането му от летището до резиденцията, а впоследствие и при преминаването по улиците, на него му се полага ескорт от мотоциклетисти. Ако гостът е държавен глава и визитата е државна, ескортът е от девет мотоциклетиста. Ако посещението е официално – седем. При официално посещение на премиер, ескортът е от петима мотоциклетиста. При работни посещения ескорт не се предвижда.

Задължително полагане на венец на Гроба на незнайния воин

При осъществяване на държавно и официално посещение на чужд президент и премиер като правило е провеждане на церемония по полагане на венец на Гроба на незнайния воин.

В рамките на официалната визита церемонията се провежда преди началото на официалната среща и на разговорите с президента на Руската федерация.

Чай от името на първата дама

Официалните мероприятия от името на съпругата на президента де факто са неизменни. Среща в Георгиевската зала на Големия кремълски дворец, разглеждане на архитуктурни паметници, като църквата “Свети Спас”, кремълската резиденция на руския президент, експозицията в Оръжейната палата, Елмазния фонд на Кремъл. В чест на гостите се поднася и чай от името на първата дама. Като правило на чая се кани и съпругата на посланика на съответната държава в Москва, също съпругата на руския посланик в държавата на госта, както и преводачи. В съответствие с утвърдената програма е възможно разглеждане на забележителности в Москва, посещение в болници, детски градини, музеи и други обществени и учебни заведения. Предвидено е също съпругата на госта държавен глава да участва в официалната част от програмата, примерно на официалния обяд.

(Путин е разведен, така Русия няма първа дама, но не се уточнява кой влиза в ролята й при организирането на съпътстващи официални визити мероприятия – б. р.).

Над 1000 гости на новогодишен прием в Кремъл

От над 20 години е традиция в навечерието на Нова година в Кремълския дворец да се дава прием от името на президента. Канят се представители на органите на държавната власт, видни деятели в областта на руската култура и образованието, лидери на политически обединения, обществени организации, също и представители на средствата за масово осведомяване. Като правило в списъка фигурират над 1000 души. Това е най-неформалния прием, организиран от името на държавния глава. Всички гости се канят заедно със съпругите или съпрузите си. Облеклото трябва да е официално.

След официалната част гостите се отправят към банкетната зала на Кремълския дворец. Кой къде ще седне, е негов избор. Така се създава топла и непринудена атмосфера.

Подбор на хотел при задгранични визити на президента

При задгранични визити на президента на Руската федерация мястото за отсядане, хотел или резиденция, трябва да отговаря на редица изисквания, както от гледна точка на протокола, така и за обезпечаване на максимална сигурност. Хотелът, както и резиденцията, трябва да разполагат с конферетна зала за срещи на руския лидер с чуждестранния му колега, с членове на руската делегация, с представители на медиите, също и за протоколни мероприятия. Трябва да са налице и различни услуги, както и технически възможности – примерно достъп до ресторант, гараж за автомобилите на президенския кортеж за периода на визитата, обезпечение на надежди канали за свързки. Важно също е хотелът да се намира близо до местата, където се провеждат основните мероприятия по време на посещението.

И британският кралски протокол прави грешки

Церемонията по официални срещи на короновани особи изисква особена подготовка. През февруари 1994 г. в хода на преговорите между руското външно министерство и тогавашния британски премиер Джон Мейджър беше изготвена програма за пребиваването на кралица Елизабет Втора в Русия, включваща близо 50 официални мероприятия. На руската служба “Протокол” беше възложена огромна работа по предотвратяване на протоколни гафове. Отчитайки статуса и възрастта на кралицата, приемащата страна Русия максимално приложи кралския протокол.

Преди началото на официалната среща стана малък инцидент. Всички чакаха Елизабет Втора да се появи, но кралицата не се появи. Сътрудници на руската служба “Протокол” тръгнаха, за да разберат какво се е случило. Стана ясно, че главната гувернантка на кралицата проспала да й подготви букет. По протокол кралицата не може да се появи без букет. В крайна сметка кралицата се появи и се извини: “Случва се и мен да подведат.”

Дрогиран шофьор помете 7 коли в София

https://dnes.dir.bg/intsidenti/drogiran-shofyor-pomete-7-koli-v-sofiya

32-годишният мъж има 40 наказателни постановления и 16 акта от "Пътна полиция"

Тръмп вади САЩ от ракетен договор с Русия

http://clubz.bg/74749-trymp_vadi_sasht_ot_raketen_dogovor_s_rusiq

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли своята страна от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, предаде Асошиейтед прес.
Тръмп заяви, че руската страна е нарушила споразумението, но не съобщи подробности. Той уточни, че САЩ ще се откажат от споразумението и ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег, освен ако Русия и Китай не предложат сключването на нов договор.

САЩ се оплакват от разполагането от Москва на ракетната система 9М729, което, според Вашингтон, представлява нарушение на Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 г., отбелязват ДПА и Франс прес. Русия от своя страна смята, че американската система за противоракетна отбрана нарушава договора.
Сключеният през 1987 г. договор сложи край на кризата, започнала през 80-те години на миналия век с разполагането на ракетите СС-20, насочени срещу западните столици.
Сключеният през 1987 г. договор укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Далечния изток. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра, припомня АП.

Тръмп направи изявлението си след среща с избиратели в град Елко, щата Невада. Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън пристигна днес в Москва, започвайки Русия, Азербайджан, Армения и Грузия.
Според британският в. "Гардиън" самият Болтън е оказал натиск върху Тръмп за оттегляне от договора. Той блокира и всякакви преговори по договора за балистичните ракети СТАРТ, чийто срок изтича през 2021 г. и който Москва иска да удължи, отбелязва АФП.
Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол заяви, че напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от страна на САЩ е в интерес на Кремъл.

"Главният губещ са нашите европейски съюзници", добави той в изявление в Туитър, цитирано от ТАСС.

Руският сенатор Алексей Пушков заяви в Туитър, че евентуално изтегляне на САЩ от договора би представлявало втори удар на Вашингтон по световната стратегическа стабилност. Първият удар беше напускането на договора за противоракетна отбрана, уточни той.
САЩ нямат никакви доказателства за предполагаемите руски нарушения на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и искат да въвлекат Русия в надпревара във въоръжаването, подобно на СССР преди време, заяви руският сенатор Франц Клинцевич. Този план няма да проработи, подчерта той, уверявайки, че страната може да гарантира сигурността си при всякакви обстоятелства. 
Главният мотив за решението на САЩ да излязат от договора е мечтата за еднополюсен свят, която няма да се сбъдне, заявява източник от руското външно министерство, цитиран от ТАСС и АФП.

"Освен това подобно решение се вписва в курса на САЩ да напускат международно-правните споразумения, които им налагат същите задължения, като на техните партньори и правят уязвима концепцията за собствената им изключителност", добавя той, пише БТА.

Навремето точно разполагането на американски крилати ракети със среден обсег на действие в Европа и разгорялата се надпревара във въоръжаването доведе до рухването на комунизма и разпада на СССР, припомнят дипломати.

Тръмп ще вади САЩ от ракетен договор с Русия. Москва: Това е много опасна стъпка

http://clubz.bg/74749-trymp_shte_vadi_sasht_ot_raketen_dogovor_s_rusiq_moskva_tova_e_mnogo_opasna_stypka

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли своята страна от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп заяви, че руската страна е нарушила споразумението, но не съобщи подробности. Той уточни, че САЩ ще се откажат от споразумението и ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег, освен ако Русия и Китай не предложат сключването на нов договор.

САЩ се оплакват от разполагането от Москва на ракетната система 9М729, което, според Вашингтон, представлява нарушение на Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 г., отбелязват ДПА и Франс прес. Русия от своя страна смята, че американската система за противоракетна отбрана нарушава договора.

Сключеният през 1987 г. договор сложи край на кризата, започнала през 80-те години на миналия век с разполагането на ракетите СС-20, насочени срещу западните столици.

Споразумението укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Далечния изток. С него се забранява на Вашингтон и Москва да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра, припомня АП.

Тръмп направи изявлението си след среща с избиратели в град Елко, щата Невада. Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън пристигна днес в Москва, започвайки Русия, Азербайджан, Армения и Грузия.

Според британския в. "Гардиън" самият Болтън е оказал натиск върху Тръмп за оттегляне от договора. Той блокира и всякакви преговори по договора за балистичните ракети СТАРТ, чийто срок изтича през 2021 г. и който Москва иска да удължи, отбелязва АФП.

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол заяви, че напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от страна на САЩ е в интерес на Кремъл.

"Главният губещ са нашите европейски съюзници", добави той в изявление в Туитър, цитирано от ТАСС.

Реакцията на Москва

Руският сенатор Алексей Пушков коментира в туитър, че евентуално изтегляне на САЩ от договора би представлявало втори удар на Вашингтон по световната стратегическа стабилност. Първият удар беше напускането на договора за противоракетна отбрана, уточни той.

САЩ нямат никакви доказателства за предполагаемите руски нарушения на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и искат да въвлекат Русия в надпревара във въоръжаването, подобно на СССР преди време, заяви руският сенатор Франц Клинцевич. Този план няма да проработи, подчерта той, уверявайки, че страната може да гарантира сигурността си при всякакви обстоятелства. 

Главният мотив за решението на САЩ да излязат от договора е мечтата за еднополюсен свят, която няма да се сбъдне, заявява източник от руското външно министерство, цитиран от ТАСС и АФП.

"Освен това подобно решение се вписва в курса на САЩ да напускат международно-правните споразумения, които им налагат същите задължения, като на техните партньори и правят уязвима концепцията за собствената им изключителност", добавя той, пише БТА.

Навремето точно разполагането на американски крилати ракети със среден обсег на действие в Европа и разгорялата се надпревара във въоръжаването бе един от факторите, довели до рухването на комунизма и разпада на СССР, припомнят дипломати.

„Това ще бъде изключително опасна стъпка, която, убеден съм, не само че няма да бъде подкрепена от международната общност, но ще провокира и сериозно осъждане“, заяви днес руският зам.-външен министър на Москва Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Оттеглянето най-вероятно е свързано с разработването на руската ракета „Новатор 9М729“, която според НАТО ще даде на Русия възможността за скоростен ядрен удар срещу страна от военния пакт.

Според Москва няма доказателства, че разработеното оръжие нарушава договора от 1987. Русия твърди още, че US системата за противоракетна отбрана в Европа нарушава договора, защото пусковите установки за иначе защитните ракети можело да се използват за изстрелване на нападателни.

Сергей Рябков смята, че договорът е „важен за международната сигурност в сферата на ядрените оръжия и за поддържане на стратегическата стабилност“. Той добави, че Русия осъжда опитите на САЩ да получат „отстъпки чрез изнудване“.

Борисов при шейховете в Абу Даби

http://clubz.bg/74748-borisov_pri_shejhovete_v_abu_dabi

Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ).
Настоящото посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Обединените арабски емирства е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения. То се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София, посочват от Министерския съвет. 
В рамките на визитата премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите. 
В понеделник, 22 октомври премиерът премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация, ще замине за Египет, където ще се срещне с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. В продължение на разговорите им в Кайро по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, двамата ще обсъдят активизиране на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес. 
В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов, съобщава БТА.

Как Tesla убива световната автомобилна индустрия

https://www.24chasa.bg/avto/article/7109850

Как Tesla убива световната автомобилна индустрияБързият растеж на американската компания Tesla ще удари не само конкурентите, но би могъл да доведе до глобална безработица, прогнозира авторитетното списание Forbes в руското си издание.През третото тримесечие на 2018 г. по броя на произвежданите автомобили фирмата на милиардера Илън Мъск надмина марки като Porsche и Jaguar.

Поляк реши да зареди автомобила си от домашна газова бутилка

https://petel.bg/Polyak-reshi-da-zaredi-avtomobila-si-ot-domashna-gazova-butilka__287781

Заради опасните си действия мъжът може да влезе в затвора за 3 години Поляк едва не взриви блока, в който живее, след като направи необича...

Германия не е страната с най-добри пътища в света. А коя е?

https://petel.bg/Germaniya-ne-e-stranata-s-nay-dobri-patishha-v-sveta--A-koya-e-__287785

Да караш по магистралите в Холандия и Германия може да е истинска мечта за запалените шофьори, като на места там можеш да се движиш със 180 к...

Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на САЩ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/21/3330872_ljuis_hamiltun_specheli_kvalifikaciiata_za_gran_pri_na/?ref=rss


Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще потегли от полпозишън в Гран при на САЩ, след като беше най-бърз в квалификацията. Пилотът на "Мерцедес", който може да стане шампион още на пистата в Остин, беше над всички останали в съботния ден.<br /><br />Той записа обиколка за 1:32.237 с нов рекорд на трасето в Тексас. Втори зад него се нареди Себастиан Фетел, но заради наказание от първата свободна тренировка в петък, германецът ще стартира едва пети. Фетел изостана...

Има дъвка, от която мозъкът ви работи като двигател на “Ферари”

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7106476

Има дъвка, от която мозъкът ви работи като  двигател на “Ферари”Специална закваска повишава концентрацията и намалява умората Как се вземат 12 изпита, сред които фирмени финанси, икономика, търговско право, математика, и се защитава дипломна работа в милански университет само за 392 дни?  С дъвка в устата, или по-точно, дъвчейки три на ден. Те обаче не са какви да е.

"Барса" се върна на върха в Ла Лига, но загуби Меси за "Ел Класико"

https://www.24chasa.bg/sport/article/7111811

"Барса" се върна на върха в Ла Лига, но загуби Меси за "Ел Класико""Барселона" се върна на победния път в Примера дивисион, побеждавайки "Севиля" с 4:2. Радостта от победата беше помрачена от контузията на супер звездата Лео Меси. Аржентинецът получи травма в десния лакът, която ще го извади за три седмици от сметките на Ернесто Валверде.  Меси отбеляза второто попадение за "каталунците" в срещата и подаде за

Пробив в Македония за промяната на името

https://petel.bg/Probiv-v-Makedoniya-za-promyanata-na-imeto-__287784

Бтв Парламентът на Македония одобри необходимите конституционни промени за смяна на името – Северна Македония. Решението беше взето с...

Турция ще разкрие какво е станало с Хашоги

https://petel.bg/Turtsiya-shhe-razkrie-kakvo-e-stanalo-s-Hashogi__287783

Турция ще разкрие всички детайли за смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, който беше убит в саудитското консулство в Истанбул. Т...

Официално е открит Големият андронов ускорител

https://www.actualno.com/chronicles/oficialno-e-otkrit-golemijat-andronov-uskoritel-news_700975.html

Големият адронен ускорител или Големият адронен колайдер (на английски: LHC, Large Hadron Collider) е най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN (Centre europeen de recherche nucleaire). Той е предназначен за ускоряване на насрещни снопове протони и тежки йони. Целта на проекта LHC е преди всичко да бъде открит Хигс бозонът — най-важната елементарна частица, предсказана теоретично от стандартния модел (С

Анри дебютира със загуба начело на "Монако"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/21/3330870_anri_debjutira_sus_zaguba_nachelo_na_monako/?ref=rss


Тиери Анри записа загуба в първия си мач като треньор. Неговият "Монако" отстъпи с 1:2 при гостуването на "Страсбург" от десетия кръг в Лига 1.<br /><br />Монегаските трябваше да се справят с ранен гол на домакините, а освен това играха с човек по-малко след 66-ата минута. Макар че имаха предимство по отношение на притежанието на топката и показаха интересни неща, футболистите на Анри загубиха. "Монако" завърши мача с повече удари, но от петте си точни...

Тръмп изтегли САЩ от договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие

https://www.24chasa.bg/novini/article/7111806

Тръмп изтегли САЩ от договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действиеПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли своята страна от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, предаде Асошиейтед прес. Тръмп заяви, че руската страна е нарушила споразумението, но не съобщи подробности, предава БТА. Сключеният през 1987 г. договор укрепва сигурността на САЩ и техните

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване