Говорите телугу? Добре дошли в Америка

http://clubz.bg/74761-govorite_telugu_dobre_doshli_v_amerika

Телугу е най-бързо разпространяващият се език в САЩ.

Данните са от изследване на американски тинк-танк, пише Би Би Си. Броят на говорещите южноиндийския език телугу расте - с 86 на сто през последните седем години. Но все още той е извън топ 20 на най-разпространените в САЩ езици.

Помислете за най-популярните езици, които се говорят в САЩ освен английския, и едва ли ще се сетите точно за телугу.

Броят на жителите на САЩ, които говорят телугу е нараснал с 86 на сто от 2010 до 2017 г., според видео от Световния икономически форум.

То се позовава на данни от намиращия се в САЩ Център за имиграция.

Какво стои зад бума на телугу?

Телугу се говори основно в южните индийски щати Андхра прадеш и Телангана. Те общо имат население от 84 млн. души. Това е четвъртият най-разпространен език в Индия, според преброяването от 2011 г.

Изследването на Центъра за имиграция използва данни от проучване на американските общности и сравнява броя на хората, които казват, че говорят език, различен от английския вкъщи през 2010 и после през 2017 г.

Миналата година в САЩ е имало 400 хил. говорящи телугу - почти двойно повече спрямо 2010 г.

Защо телугу

Едно от обясненията е във връзките между Хайдерабад и инженерните и технологични индустрии в САЩ, казва Прасад Кунисетти, основател на фондацията на телугу, неправителствена организация в САЩ. Той се е преместил през 2001 г. в търсене на кариера в IT сектора.

Бурният ръст на информационните технологии в средата на 90-те години води до голямо търсене на софтуерни инженери, обяснява той.

Много от тях идват от Хайдерабад, най-големият град с телугу говорящо население. Двата индийски щата, в които се говори телугу, сега имат над 800 колежа и университета по инженерни специалности.

Хайдерабад стана голям хъб за технологичната и инженерната индустрия в Индия и праща големи количества студенти в САЩ.

След което телугу говорящите американци през годините продължават да назначават софтуерни инженери от двата индийски щата.

Много индийци се възползваха от схемата, която осигурява работна виза за хиляди чужденци основно в сектора на технологиите. От тези визи около 70 на сто отиват при индийци. А тези облекчения позволяват да се кандидаства за постоянно жителство.

Сред известните телугу говорящи, които живеят в САЩ, са първата индо-американска Мис Америка Нина Давулури и сегашният изпълнителен директор на "Майкрософт" Сатия Надела.

Ето и Топ 10 на най-говорените езици в САЩ освен английски

    Chart showing the most widely spoken second languages in the US

    Телугу набира скорост, но все още процентът на хората, които го говорят, остава доста по-скромен в сравнение с езици като испански, китайски и т.н.

    ИПИ: Рискът от бедност и социално изключване в България намалява

    https://www.investor.bg/analizi/85/a/ipi-riskyt-ot-bednost-i-socialno-izkliuchvane-v-bylgariia-namaliava-270399/

    За да се стигне до значително намаляване на риска от бедност, е необходимо не просто повече хора да работят, а повече хора да имат по-добро образование и да работят

    Полицаи задържаха три каруци с незаконна дървесина в Монтанско

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7112013

    Полицаи задържаха три каруци с незаконна дървесина в МонтанскоПолицаи задържаха три каруци с незаконна дървесина на 20-ти октомври в Монтанско. При проверката се оказало, че са натоварени с 3 куб. метра дърва за огрев от вида дъб без наличие на задължителната горска марка. Конфискувани са три моторни триона, задържани са два коня, уточняват от полицията. Съгласно утвърден план разстановка на директора на ОД

    "Берое" U15 играят срещу Чикаго Файър и Олимпик Марсилия днес

    https://www.actualno.com/football/beroe-u15-igrajat-sreshtu-chikago-fajyr-i-olimpik-marsilija-dnes-news_701181.html

    “Берое” U15 са втори в група С на международния турнир "Белспорт Къп" в Закопане, Полша. В съботните мачове от груповата фаза те регистрираха победа с 1:0 над полския Лахти и равенство с 0:0 срещу шведския Бромапойкарна, предаде кореспонднетът на Actualno.com. Така те влязоха в битката за разпределението на първите 6 места, до която стигнаха и Олимпик Марсилия, Чикаго Файър, Ваанта, Сласк Вроцлав и Погон Шчечин. В шампионския поток “Берое” U15

    Принц Хари откри обновен мемориал в Австралия

    http://www.cross.bg/hari-otkri-kompleksa-1586834.html

    /КРОСС/ Британският принц Хари почете австралийските военнослужещи, сражавали се през Първата световна война, като откри ново крило на военен мемориал в Сидни. После постави официално началото на игрите Инвиктус. Всичко това стана в поредния ден от обиколката на Хари и на съпругата му Меган в Австралия и Южния Пасифик, предаде Асошиейтед прес.Хари откри дългоочаквано разширение на Мемориала в чест на австралийския и новозеландския армейски корпус АНЗАК, намиращ се в центъра на Сидни. Принцът и съпругата му положиха венец от австралийски цветя пред мемориала. На събитието присъстваха австралийският министър-председател Скот Морисън и други длъжностни лица, а също военнослужещи. След това херцогът и херцогинята на Съсекс разгледаха комплекса, открит през 1934 г. от пра-прачичото на Хари - принц Хенри, но останал незавършен заради недостиг на средства по време на Голямата депресия. Първоначалният замисъл за комплекса бе финализиран по проект за 40 милиона австралийски долара (28,4 милиона щатски долара).

    Канада: Обясненията по случая Кашоги са неубедителни и непоследователни

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7112010

    Канада: Обясненията по случая Кашоги са неубедителни и непоследователниОбясненията на Саудитска Арабия за смъртта на журналиста Джамал Кашоги в консулството й в Истанбул са недостоверни и непоследователни, предадоха ДПА и Франс прес, цитирайки изявление на външната министърка Кристия Фриланд. "Отправяме отново призив за детайлно разследване, в сътрудничество с турските власти,

    Бум на пазара на имоти, СОАПИ за първи път на форум в Мюнхен

    https://offnews.bg//ikonomika/bum-na-pazara-na-imoti-soapi-za-parvi-pat-na-forum-v-miunhen-690353.html

    През първата половина на 2018 г. световните пазари на недвижими имоти са се представили най-силно от последните десет години. 

    Това е основният извод от приключилия в Мюнхен най-голям форум в сектора EXPO REAL 2018. На него за първи път София участва като град и беше представлявана от Столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции(СОАПИ). Агенцията получи покана за съвместно участие в Мюнхен от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради у нас.

    В EXPO REAL 2018 участваха 2 095 фирми, градове и региони, а броят на участниците надмина 44 000. „Благодарение на съвместната ни работа с нашите партньори от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради, както и представители на български компании, които участваха заедно с нас, имахме възможност да покажем потенциала на София като място за инвестиции в производствени и офис зони“, каза главният изпълнителен директор на СОАПИ Владимир Данаилов.

    Участието на София и българския бизнес не остана незабелязано от организаторите и лично директорът на „Експо Реал“ Клаус Дитрих посети нашия щанд и изрази надежда, че повече български градове ще се включат в изложението. 

    По време на форума са коментирани три основни теми в сектора- жилища на достъпни цени, рисковете в бранша и използването на цифровите технологии. „За нас беше изключително важно да участваме в Мюнхен първо, за да се представим като град, като възможности, които управлението на Столичната община предоставя за развитие на бизнеса. Второто, за да се сравним с останалите и третото, което е от изключително значение е да дадем възможности на софийския и българския бизнес да откриват нови партньори като установим международни контакти“, обясни Данаилов. Той разказа, че най-голямото удовлетворение от срещата са донесли разговорите с наши сънародници, дошли на събитието и изразили подкрепа за българското представяне в този голям международен форум.

    Бранят с протест култовата местност Германката край Созопол

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7112001

    Бранят с протест култовата местност Германката край СозополДесетки се събраха тази сутрин, малко преди 9 часа, до оградата на строителен обект, блокирала достъпа до култовата местност Германката край Созопол. Рибари, еколози и почитатели на една от малкото останали девствени местности по Южното Черноморие настояват достъпът до Германката да бъде възстановен.

    Неделен разговор със себе си

    https://offnews.bg//mama-nindzha/nedelen-razgovor-sas-sebe-si-690356.html

    Автор: Ина Зарева Аз1: Ставай! Аз2: Не! Неделя е! Ще спя до обяд! Аз1: Глупости! От миналия век не си ставала по-късно от 7! Аз2: Ами заради теб! Все нещо ми дуднеш, че имам да правя. Ето и сега ме събуди. Аз1: За първи път от години имаш цял ден само за себе си! Забрави ли? Или искаш да го пропилееш безвъзвратно? Аз2: Точно такъв беше планът – да спя цял ден, докато любимият и децата са някъде си и да ги посрещна напълно нов човек – отпочинал, щастлив и доволен от живота. Но с теб никога нищо не ми…

    Близо 100 000 граждани са потърсили съдействие от омбудсмана за три години

    http://www.moreto.net/novini.php?n=384143

    За тригодишния период, в който омбудсман на страната ни е Мая Манолова, 99 584 граждани са потърсили съдействието й. Това обяви Манолова пред журналисти. Постъпилите жалби за този период са били 35 282, като ръстът от 20 октомври 2015 г.

    Израел отваря границата с Ивицата Газа

    https://www.actualno.com/asia/izrael-otvarja-granicata-s-ivicata-gaza-news_701177.html

    Израелските власти разрешиха възобновяването на работата на контролно-пропускателни пунктове с Ивицата Газа, които останаха затворени за четири дни в отговор на ракетен обстрел от палестинска страна, предаде РИА Новости. По данни на Министерството на отбраната на Израел КПП „Ереза“ и „Карем Шалом“ вече работят в нормален режим за преминаване на хора и превозни средства, след като напрежението по границата отслабна, отбелязва още агенция "Фокус".

    За тази булка платиха над 1 милион долара! Ето коя е тя (снимки)

    https://petel.bg/Za-tazi-bulka-platiha-nad-1-milion-dolara--Eto-koya-e-tya--snimki-__287806

    Невероятен отзвук получи една от най-пищните сватби в Обединените арабски емирства, на която за изненадата за жениха бяха платени над 1 ми...

    Учените дадоха отговор на въпроса какво става след като умрем! Истината ще ви изненада

    https://petel.bg/Uchenite-dadoha-otgovor-na-vaprosa-kakvo-stava-sled-kato-umrem--Istinata-shhe-vi-iznenada__287808

    Снимка pexels.com Отговор на въпроса какво става с нас след катоо умрем дадоха американски учени. Те са категорични, че след смъртта си човек...

    Сенатор: Решението на Тръмп да изтегли договора за ликвидиране на ракетите е деструктивно

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7111999

    Сенатор: Решението на Тръмп да изтегли договора за ликвидиране на ракетите е деструктивноРешението на президента на САЩ Доналд Тръмп за напускане на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег е деструктивно, заяви сенаторът републиканец Ранд Пол, цитиран от ТАСС. "Ето защо (президентският помощникът по въпросите на националната сигурност) Джон Болтън не трябва да се допуска в сфери, свързани с външната политика на САЩ.

    Облачна и дъждовна неделя

    http://www.cross.bg/vyatur-mesta-duzhd-1586833.html

    /КРОСС/ Днес ще бъде предимно облачно и главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 7° и 12°, а максималните ще са между 15° и 20°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).Над Черноморието ще бъде предимно облачно, но само на отделни места слабо ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 18-20°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. В планините ще бъде предимно облачно и на много места в масивите от Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Над около 2100 метра валежите ще са от сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части и силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 4°. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за октомври и през деня ще се повиши още. В началото на следващата седмица ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд, а в планините над 2000 метра - сняг. В цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток

    Холограми връщат знаменитости от отвъдното

    https://www.actualno.com/curious/hologrami-vryshtat-znamenitosti-ot-otvydnoto-news_701175.html

    Наскоро стана известно, че популярната британска певица Ейми Уайнхаус ще се отправи на концертно турне през 2019 г. Всичко би било наред, ако тя не беше починала от свръхдоза през 2011 г. Феновете се надпреварват да купуват билети, за да видят дигиталната проекция на изпълнителката - на сцената ще се появи холограма с нейния глас. Все повече и повече звезди по този начин посмъртно "продължават" своята кариера - поемат на турне, снимат се в реклами и дори във филми. РИА Новости, цитиран

    ЧЕЗ подобрява електрозахранването в район Панчарево и инвестира в нови технологии…

    http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b2-3/

    Прекъсванията на електрозахранването са планирани с цел обезопасяване на съоръженията за работа

    ЧЕЗ Разпределение България извършва планирана рехабилитация и модернизация на разпределителните мрежи, които доставят електрозахранване на населените места в район Панчарево във връзка с осигуряване на качествено електрозахранване през предстоящия зимен сезон.

    За обезопасяване на съоръженията и защита на живота и здравето на работещите по мрежата служители на ЧЕЗ при изпълнение на дейностите по профилактиката и модернизацията и, се налагат планирани прекъсвания, които се обявяват по нормативно определения начин, включително и чрез местната община.

    Монтират се кабелни сигнализатори за земни и къси съединения с дистанционно предаване на данните за по-бързото локализиране на повредените участъци и съкращаване на времето на прекъсванията на електрозахранването.

    Профилактиката включва обходи на всички изводи и изпълнение на необходимите технически мероприятия.

    Извършва се заснемане на съоръженията с дрон и термовизионна камера и ултразвуков детектор и се взимат мерки за привеждане на елементи от съоръженията в изрядно състояние.

    Провежда се профилактика на трафопостовете и върхова ревизия на въздушните електропроводи. Изпълнява се рехабилитация на възловата  станция, захранваща с. Казичене.

    В населени места от района се монтират дистанционно обслужвани електромери, които ще дадат възможност за постоянен мониторинг на мрежата и на качеството на доставяната електрическа енергия.

    В района няма аварийни прекъсвания, свързани с дейността на ЧЕЗ Разпределение.

    Регистрираните непланирани прекъсвания са  в резултат на изкопни дейности на строителни фирми, които късат кабели на компанията при несъгласувана работа; на предизвикан пожар от трета страна в кабелна шахта, който нанесе сериозни поражения на електроразпределителната мрежа за голям брой клиенти, както и заради аварии в съоръжения чужда собственост, за които ЧЕЗ Разпределение дава необходимите предписания.

    Предвижда се всички планирани дейности по подобряване на мрежата в района да приключат до края на месец ноември.

     

    Материалът ЧЕЗ подобрява електрозахранването в район Панчарево и инвестира в нови технологии… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

    Кои са следващите големи тенденции за инвеститорите в имоти?

    https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/koi-sa-sledvashtite-golemi-tendencii-za-investitorite-v-imoti-270325/

    Студентските общежития и многофамилните жилищни сгради в Европа привличат все повече инвеститори

    Защо момиче качи видео от раждането си онлайн? (ВИДЕО)

    //dariknews.bg/novini/bylgariia/zashto-momiche-kachi-video-ot-razhdaneto-si-onlajn-video-2126838

    Антоанета Пепе - това име може и да не ви говори много, но тя е момичето, което сподели своето раждане в Youtube. Видеото събра хиляди гледания.
     
    Ети, както я наричат приятелите, и съпругът й Филип са сензация в онлайн пространството. Двойката има две деца. Те споделят личните си пре

    В час пик: протест блокира подстъпите към София

    http://clubz.bg/74760-v_chas_pik_protest_blokira_podstypite_kym_sofiq

    Снимка БГНЕС

    Протест ще блокира днес в час пик няколко от основните пътни артерии на София, в т. ч. подстъпи към столицата. В 17 часа в неделя, когато обикновено софиянци, пътували през уикенда се прибират, граждани ще направят блокади на Околовръстното шосе и булевардите "Цариградско шосе" и "Самоковско шосе", съобщава БНР.

    Жителите на няколко столични квартала - "Казичене", "Кривина", "Бусманци", "Горубляне", "Панчарево" и "Кокаляне", ще спрат движението в техните райони.

    Те са недоволни, че в продължение на години не се решават проблеми, като липсата на канализация и честото спиране на ток.

    На фона на мащабните ремонти в центъра на София, това не е първият протест на жителите на тези периферни столични квартали за по-добра инфраструктура.

    Хората от "Горубляне" от години настояват за изграждане на канализация, каквато в момента има само на една главна улица. В останалите части на квартала септичните ями преливат при дъжд и фекалии заливат дворовете.

    Горублянци искат още да бъдат съборени стари и опасни сгради, да се построят детски площадки и да се изгради по-добра и приветлива улична мрежа.

    Друг голям проблем са обезщетенията, които не получават, когато част от имотите им се отчуждават за изграждане на улични платна. Повод за един от последните им протести беше и планът на общината да изгради парк в района на квартал "Младост", като проблемът с обезщетенията пак излезе наяве.

    Проблемите на останалите протестиращи квартали са сходни.

    В час пик: протест на жители на шест столични квартала (СНИМКИ)

    http://clubz.bg/74760-v_chas_pik_protest_na_jiteli_na_shest_stolichni_kvartala_snimki

    Протест блокира днес в час пик няколко от основните пътни артерии на София, в т. ч. подстъпи към столицата. В 17 часа в неделя, когато обикновено софиянци, пътували през уикенда се прибират, граждани от шест столични квартала направиха блокади на Околовръстното шосе и булевардите "Цариградско шосе" и "Самоковско шосе", съобщава БНР.

    Недоволството им е заради липсата на канализация, лошите пътища и честото спиране на тока в кварталите Горубляне, Казичене, Кривина, Бусманци, Панчарево и Кокаляне. 

    За да бъдат чути исканията им, които са поставяни неколкократно, този път протестите са обединени, обясниха организаторите Юлия Бонева, Николай Георгиев и Галина Бел:

    “Основните искания, които поставяме са свързани с инфраструктурата на квартала. Това е канализацията, транспортната инфраструктура, разписанието на автобусите. Няма връзка с метрото, няма линия по околовръстния път, липсват тротоари. На население, което е приблизително 8000 души в квартала, има само една детска площадка. Токът спира по 10-15 пъти в денонощието“.

    “Всеки божи дени има прекъсване на тока от 1-2 до 15 пъти. Това е нещо, което ни поставя в положение, в което не можем да живеем нормално. Вторият проблем е, че нямаме канализация“.

    Осигурени бяха обходни маршрути за водачите в София, за да не се получават задръствания на входовете на столицата.

    От Пътна полиция обясниха, че са били предложени алтернативни трасета на Околовръстния път, "Цариградско" и "Самоковско шосе", за да може движението да се осъществява нормално. На тези места имаше и разположени патрули на пътна полиция.

    Задръствания на блокираните кръстовища не се получиха, тъй като пътните полицаи осигуриха обходни трасета.

    Протестиращите обаче заявиха, че ще продължат да поставят проблемите си.

    На фона на мащабните ремонти в центъра на София, това не е първият протест на жителите на тези периферни столични квартали за по-добра инфраструктура.

    Хората от "Горубляне" от години настояват за изграждане на канализация, каквато в момента има само на една главна улица. В останалите части на квартала септичните ями преливат при дъжд и фекалии заливат дворовете.

    Горублянци искат още да бъдат съборени стари и опасни сгради, да се построят детски площадки и да се изгради по-добра и приветлива улична мрежа.

    Друг голям проблем са обезщетенията, които не получават, когато част от имотите им се отчуждават за изграждане на улични платна. Повод за един от последните им протести беше и планът на общината да изгради парк в района на квартал "Младост", като проблемът с обезщетенията пак излезе наяве.

    Проблемите на останалите протестиращи квартали са сходни.

    ГЕРБ срещу ДПС на втори тур за кмет на силстренското село Суходол

    https://offnews.bg//politika/gerb-sreshtu-dps-na-vtori-tur-za-kmet-na-silstrenskoto-selo-suhodol-690352.html

    Втори тур на избори за кмет на кметство Суходол, община Главиница, се провежда днес.

    На първия тур Абедин Нури Рушид, издигнат от ГЕРБ, получи 191 гласа, а Недрет Юсеин Алил от ДПС – 189 действителни гласове.

    Броят на избирателите е 640 души.

    До избори в кметството се стигна, защото предишния кмет Хамид Незир Рушид почина. 

    ГЕРБ срещу ДПС на втори тур за кмет на силистренското село Суходол

    https://offnews.bg//politika/gerb-sreshtu-dps-na-vtori-tur-za-kmet-na-silistrenskoto-selo-suhodol-690352.html

    Втори тур на избори за кмет на кметство Суходол, община Главиница, се провежда днес.

    На първия тур Абедин Нури Рушид, издигнат от ГЕРБ, получи 191 гласа, а Недрет Юсеин Алил от ДПС – 189 действителни гласове.

    Броят на избирателите е 640 души.

    До избори в кметството се стигна, защото предишния кмет Хамид Незир Рушид почина. 

    Нова Зеландия няма да участва в саудитски Кашоги

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7111994

    Нова Зеландия няма да участва в саудитски КашогиНова Зеландия осъжда извършеното от саудитски агенти убийство на журналиста Джамал Кашоги и няма да участва в инвестиционен форум в Саудитска Арабия, предаде Ройтерс, като цитира изявление на министъра на търговията и икономическото развитие Дейвид Паркър. Нито един представител на Нова Зеландия няма да посети инвестиционния форум в саудитската

    Алберт Петков: Болница „Лозенец“ лъже хората, у нас е черно като смъртта

    https://frognews.bg/novini/albert-petkov-bolnitsa-lozenets-laje-horata-nas-cherno-kato-smartta.html

    Яростен съм на министерство на здравеопазването. Всички хора трябва да разберем, че тези министри са за да ни помагат. В крайна сметка от нас заваси дали тези хора ще са там, за да си вършат работата или ще ни убиват. Това каза по БТВ Алберт Петков, брат на починалия Адриан, който не дочака белодробна трансплантация.

    Щурм на ГДБОП и криминалисти от Благоевград, Банско и Разлог! Арестуваха Ат. Георгиев-Гаргата и 6 от дилърите му, задържаха 6 от колите на големия наркобос

    http://www.struma.com/krimi/shturm-na-gdbop-i-kriminalisti-ot-blagoevgrad-bansko-i-razlog_140857/

    Скандалноизвестният наркобос Атанас Георгиев-Гаргата бе арестуван снощи при мащабна акция на ГДБОП и криминалисти от Благоевград,Банско и Разлог. Заедно с Гаргата са задържани и 6 от неговите дилъри, изпълнявали поръчки на територията на Банско и Разлог.

    Гаргата е задържан в дома си в Разлог,дилърите, които са 20 годишни момчета са също разложани. Антимафиотите проверили няколко адреса в Банско и Разлог, направили претърсвания и на всички домове на арестуваните ,открити са наркотици....

    Продължава

    Търговското споразумение е подаръкът на Тръмп за поддръжниците на Brexit

    https://www.investor.bg/analizi/91/a/tyrgovskoto-sporazumenie-e-podarykyt-na-trymp-za-poddryjnicite-na-brexit-270274/

    Каквото и да се договорят Вашингтон и Лондон, то ще има отражение върху преговорите с далеч по-големия британски търговски партньор ЕС

    Марк Маркес триумфира с пета титла в MotoGP три кръга преди края на сезона

    https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/21/3330905_mark_markes_triumfira_s_peta_titla_v_motogp_tri_kruga/?ref=rss


    Марк Маркес спечели предсрочно световната титла по мотоциклетизъм в клас MotoGP, след като победи в Гран при на Япония на пистата "Мотеги". Испанският пилот на "Хонда" повтори постижението си от преди две години, когато отново триумфира с титлата в домашното състезание на отбора си.<br /><br />Общо за трети път Маркес печели титлата на японското трасе. Победите му на "Мотеги" вече са четири, като първите две бяха в клас 125 кубика и Мото2.<br...

    Местните избори в Полша - тест за консервативното правителство

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7111991

    Местните избори в Полша - тест за консервативното правителствоДнес в Полша ще се състои първи кръг на местните избори, на които се очаква управляващата евроскептична партия Право и справедливост да отбележи нови победи, въпреки че националистките й изказвания и институционални реформи подхранват задълбочаващ се разрив с Европейския съюз, предаде Ройтерс. Право и справедливост дойде на власт през 2015 г.

    Къде във Варна е най-шумно и мръсно?

    http://www.moreto.net/novini.php?n=384133

    Кръстовището на бул. „Чаталджа” и „Осми Приморски полк” във Варна е най-шумно и с наличие на най-много фини прахови частици, научи Moreto.net. Освен първите няколко жилищни блока по протежението на бул. „Осми Приморски полк” след кръстовището с „Чаталджа”, на най-голямо замърсяване с фин прах са изложени живеещите около кръстовището на ул.

    Без вода днес във Варна ще са...

    http://www.moreto.net/novini.php?n=384153

    Един район ще е без вода днес във Варна поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net. Без вода са: - абонатите между ул."Княз Черказки" , ул." Г.Пеячевич" и бул."Владислав" в района на

    Мария Шарапова показа новото си гадже

    http://www.cross.bg/mariya-sharapova-pokaza-novoto-si-gadzhe-1586829.html

    /КРОСС/ Мария Шарапова и Александър Гилкс бяха видени публично за пръв път, след като през изминалата седмица потвърдиха слуховете за връзката си, съобщава в. „Дейли мейл". Тенис звездата не можеше да изглежда по-щастлива докато се разхождаше с 39-годишния естонски милионер по лондонските улици. Двамата бяха забелязани да се държат за ръка още през март по време на откриването на изложба в галерия в Бевърли хилс. 31-годишната рускиня, която имаше дългогодишна връзка с българската тенис звезда Григор Димитров, в момента се опитва да поднови кариерата си, след като бе наказана за 15-месеца след положителна допинг проба.  

    Чужденец откраднал часовник за 90 000 лв. от бутик в София

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7111993

    Чужденец откраднал часовник за 90 000 лв. от бутик в СофияФокусник е откраднал ролекс за 90 000 лева от магазин на пъпа на София, пише в. "Телеграф". Кражбата станала миналата седмица в лъскав бутик на бул. "Витоша". Сигналът за дръзкото посегателство бил подаден в полицията а извършителят се издирва. Чужденецът седнал на маса и започнал да иска да разглежда различни марки часовници.

    От вторник започва ремонт на пътя през Владая. Трафикът се насочва по АМ „Люлин“

    https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7111988

    От вторник започва ремонт на пътя през Владая. Трафикът се насочва по АМ „Люлин“От вторник - 23 октомври, започва ремонт на път I-1 София - Перник, през Владая. Трафикът се насочва по АМ „Люлин“ и по първокласния път ще преминават единствено автомобилите на масовия градски транспорт. Целта е до началото на ноември да завърши ремонтът на близо 1,5 км (в участъка от км 278+566.60 до км 279+170 и от км 281+100 до км 282+000),

    Варварство вместо сигурност

    http://clubz.bg/74759-varvarstvo_vmesto_sigurnost

    Две десетилетия след законовия отказ на България от смъртното наказание през 1998 г. в обществото отново се събужда дискусията за връщането му в системата от наказания. Характерното е, че употребата на тази меко казано странна идея идва от центъра на властта в лицето на вицепремиера Красимир Каракачанов (Пред Нова тв преди дни той уточни, че тези идеи първо трябва да бъдат обсъдени в обществото, преди да бъдат формулирани като конкретни политически предложения. Каракачанов каза, че е наясно, че тази идея няма да бъде подкрепена от парламента и затова първо е необходимо да има широка обществена дискусия. Според него обаче идеята за химическата кастрация е "отдавна дискутирана в обществото" - б.р.).

    Всъщност идеята не е никак нова. След всяко знаково убийство т.нар. патриоти търсят потушаване на общественото недоволство не чрез укрепване на правоохранителните и правораздавателни институции, а по пътя на лесно смилаемия популизъм, който да засити обществото и да потисне гнева и желанието за мъст. През 2015 г.  патриотите искаха подписка в подкрепа на смъртното наказание след убийството на студентка във В. Търново, а през 2018 г. вече говорят за референдум по темата.

    Какво решиха смъртните присъди, когато ги имаше?

    Реално нищо, тъй като и в миналото не са липсвали брутални убийства и престъпления с особена жестокост. Знаков криминален случай, подобен на станалото в Русе, е убийството на млада жена през 1982 г. И ако тогава тези случаи не са разгласявани, за да не се засилва недоволството срещу властта, то днес сме свидетели на пошло медийно внимание върху личната трагедия и психодетайли от характера на извършителя. Ще припомня, че основната причина да има дела от висок обществен интерес и да се назначат пиари в прокуратурата и съда бе да се даде гласност на проблемите в системата в предприсъединителните години на членството в ЕС. Тогава се залагаха очаквания медиите да осветят структурните проблеми, а обществото да накара МВР, прокуратурата и съда да работят на светло. Всичко това, обаче, се изроди до въпроси към пострадалите близки на жертвата от рода „Как се чувствате?”.

    И ако днес някой иска да върне смъртното наказание, е необходимо да знае, че то се e налагало в изключително редки случаи, а до реалното му изпълнение се е стигало още по-рядко. В същото време действащата към настоящия момент система от наказания, на чиито връх стои доживотният затвор без право на замяна, е в пълно състояние да изолира от обществото всеки осъден, високо общественоопасен престъпник.

    Разбира се, настървеното политическо говорене не отчита (а вероятно и не съзнава), че е далеч по-важно да избегнем наличието на жертви, отколкото да се радваме на крайното възмездие.

    На какво противоречи идеята за смъртното наказание и къде ни отвежда?

    Елементарното познаване на чл. 5, ал. 4 от Конституцията прави съвсем излишна подобна дискусия. По силата на този текст международните договори, по които Република България е страна, имат преимущество пред противоречащото им вътрешно законодателство. България е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека на Съвета на Европа още през 1992 г., а допълнителните протоколи № 6 и № 13, които забраняват налагане на смъртно наказание при всички обстоятелства - съответно през 1983 г. и 2002 г. За отбелязване е, че само три страни от Съвета на Европа не са подписали протоколите и съответно не са възприели тази концепция – Армения, Русия и Азербайджан. И за да бъдат потушени спекулациите за твърдата ръка на един популярен държавник, трябва да се отбележи, че в Русия има мораториум над смъртното наказание и реално то е неприложимо.

    Хартата на основните права на ЕС също забранява смъртното наказание. Тук популярен е рефренът как в Унгария може, а в България не, тъй като Виктор Орбан възнамерява да върне смъртното наказание. След критики от страна на ЕС още през 2015 г. Орбан категорично заявява, че в Унгария по никакъв начин не предстои повторно въвеждане на смъртното наказание. Лошото е, че родните популисти три години по-късно копират поведението му. „Инициативи” като тази спокойно могат да ни оставят не само извън формата „широка Европа” (Съвет на Европа), но и извън формата „тясна Европа” (Европейски съюз); да не говорим за репутацията на страната сред останалите страни-членки на ЕС.

    Къде се прилага смъртното наказание?

    Основно в арабския свят и частично в Африка. Сред икономически водещите страни - в някои щати на САЩ, Китай, Индия. Отричането му започва в края на 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век и първоначално се отхвърля като допустимо наказание в Европа и Канада. Това течение обхваща и част от щатите в САЩ – към настоящия момент 18 щата са забранили смъртното наказание (Ню Йорк, Масачузетс, Вашингтон и други). САЩ остават единствената страна от западния свят, които не са отрекли отнемането на живот като част от системата от наказания.

    Когато правят ежегоден мониторинг на прилагането на смъртното наказание Амнести Интернешънъл неслучайно разглеждат в една група „Европа и Централна Азия” – общото им разглеждане е продиктувано от това, че в Европа наказанието е отменено, а в страните от Централна Азия или е отменено, или има мораториум над изпълнението на смъртни присъди. Изключение е Беларус с 2 изпълнени смъртни присъди за 2017 г.

    В заключение

    Смисълът на възмездието за извършеното престъпление е както заради обществената укоримост на стореното, така и заради близките на жертвата. В този смисъл, възмездието е неизменна част от наказателното правораздаване. В развития свят е възприето разбирането, че доживотният затвор без право на замяна и строгия режим на изтърпяване на наказанието са гаранция за сигурното наказване. Съществено важно е да знаем, че основната цел на наказанието е поправянето на дееца, а това е трудно постижимо при условията в българските затвори, които много бавно се приближават към минималния стандарт за хуманност. Да не говорим за произтичащите от това осъдителни дела срещу държавата, нови разходи и загуба на социален капитал. При превзети институции рискът смъртното наказание да се употреби срещу невинен човек е повече от реален.

    Институт за пазарна икономика

    Бойко Борисов се пусна на живо във фейсбук. В момента той е...

    https://petel.bg/Boyko-Borisov-se-pusna-na-zhivo-vav-feysbuk--V-momenta-toy-e---__287809

    Министър-председателят Бойко Борисов замина на официално посещение в Обединените арабски емирства и Египет. Посещението на премиера е...

    "Монитор": Ученик загина с крадена кола край Варна

    https://petel.bg/Monitor--Uchenik-zagina-s-kradena-kola-kray-Varna__287807

    Монитор 15-годишно момче от балчишкото село Оброчище загина при тежка катастрофа по пътя Варна-Добрич в петък вечерта, съобщава „Монито...

    Протест блокира три важни пътни артерии в столицата

    http://nakratko.bg/category/58/165793/


    Заради протест, в 17 ч. ще бъдат блокирани три важни пътни артерии в столицата.

    Богато криминално досие на арестувания А. Мечев – Гаргата при спецакцията

    http://regiona.bg/%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd/

    Атанас Мечев – Гаргата е бил задържан тази нощ при акция на ГДБОП, за което ИА Региона Ви информира.

    Мъжът, който по-рано тази година бе арестуван за групово изнасилване, ще бъде обвинен като лидер на банда за наркотици. Тя пласирала дрога в Банско и Разлог. Гаргата е арестуван ,заедно с него са задържани и 6-ма дилъри. Открити са и наркотици.
    33-годишният мъж бе в МВР болница и след задържането му по обвинение в групово изнасилване в нощта срещу 5 март. Тогава 29-годишна жена подаде жалба, че Мечев и приятелите му – Йордан Иванов, Ивайло Ценов и Илиян Кръстанов, са я изнасилили в кръчмата “Воеводска среща” в столичния кв. “Драгалевци”. Гаргата бе доведен от болницата в Софийския районен съд на 7 март, след като прокуратурата поиска той и сподвижниците му да останат в ареста.

    Съдът обаче пусна и 4-мата срещу гаранции от по 2000 лв. с мотива, че няма никакви доказателства да е участвал в изнасилване освен думите на пострадалата. Държавното обвинение не е атакувало решението на съда, а разследването по случая продължава.

    Няколко дни след груповото изнасилване – на 13 март, Гаргата бе задържан за хулиганство на пътя след скандал в София. Според обвинението , на бул. „България“ Гаргата и спътниците му ударили с джипа си отзад кола. След това Мечев нападнал водача, блъскал го и го дърпал, изплюл се в лицето му и го псувал. Гаргата принудил човека да подпише двустранен протокол, че поема вината за катастрофата, твърди прокуратурата. Свидетели обаче видели инцидента и подали сигнал тел. 112, а Гаргата и 4-ма от свитата му били задържани, пише 24 часа.
    Хулиганството след лека катастрофа не е първото в досието на Гаргата.
    На 13 ноември 2014 г. в Студентския град той се спречква с шофьор след засечка на пътя. Според обвинението той наплюл шофьора, отворил багажника на колата си, заплашил го с брадва и му казал да влиза в багажника. Обиждал го. По това дело Мечев е оправдан от Софийския районен съд преди месец, но решението не е влязло в сила. Колата, която Гаргата карал тогава, пък била запалена от неизвестни месец след скандала.
    Досието на Гаргата
    @ На 13 ноември 2014 г. е задържан за хулиганство след скандал на пътя. През февруари т.г. е оправдан.
    @ На 6 юни 2016 г. е прибран в ареста като лидер на банда за дрога. Делото се гледа в спецсъда.
    @ В нощта срещу 5 март т.г. е задържан за участие в групово изнасилване. Софийският районен съд го пуска срещу гаранция.
    @ На 13 март хулиганства с още 4-ма след скандал на пътя. Задържан е за 72 часа
    @ На 20 октомври е задържан като лидер на банда за наркотици в Разлог

    Материалът Богато криминално досие на арестувания А. Мечев – Гаргата при спецакцията е публикуван за пръв път на Региона Бг.

    Над 50 загинаха при сблъсъци между християни и мюсюлмани в Нигерия

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7111974

    Над 50 загинаха при сблъсъци между християни и мюсюлмани в НигерияПри сблъсъци между християни и мюсюлмани в северната част на Нигерия загинаха 55 души, предаде Франс прес, цитирайки публикувано вчера изявление на президента Мухамаду Бухари, който осъди убийствата. "Честите кръвопролития, дължащи са на недоразумения, които може да бъдат уредени по мирен път, са притеснителни",

    Група от 20 души влиза в затвор във Великобритания заради изнасилвания на 15 момичета

    http://nakratko.bg/category/25/165792/


    Двадесет мъже са осъдени заради изнасилвания на 15 момичета в английския град Хъдърсфийлд. Мъжете са признати за виновни за над 120 различни престъпления, извършвани в продължение на 7 години - между 2004 и 2011 г.

    Дрогиран шофьор помете 7 коли в София

    https://frognews.bg/kriminalno/drogiran-shofjor-pomete-7-koli-sofiia.html

    Дрогиран шофьор по чудо не взе жертви след зрелищна каскада след тунела за квартал ”Люлин” в София, съобщава ”Нова телевизия”.

    Яка тапа на пътя София - Перник през Владая, започва ремонт

    https://offnews.bg//obshtestvo/iaka-tapa-na-patia-sofia-pernik-prez-vladaia-zapochva-remont-690351.html

    Ремонт на пътя София - Перник през Владая започва от вторник. Трафикът се насочва по АМ „Люлин“ и по първокласния път ще преминават единствено автомобилите на масовия градски транспорт, съобщи АПИ.

    Целта е до началото на ноември да завърши ремонтът на близо 1,5 км (в участъка от км 278+566.60 до км 279+170 и от км 281+100 до км 282+000).

    За улеснение на трафика по автомагистрала „Люлин“ в пиковите часове ще има реверсивно движение в отсечката в района на свлачището при 9-ти километър. От 7 ч. до 13 ч., когато трафикът от Перник към София е по-интензивен, ще има една лента в посока Перник и две ленти за София. От 13 ч. до 7 ч. сутринта на следващия ден съответно ще има две ленти за Перник и една за София. Скоростта на движение в този участък от автомагистралата ще е ограничена до 50 км/час.

    Движението по АМ „Люлин“ не може да бъде пуснато по-рано, каквито бяха първоначалните планове на 22 октомври, тъй като продължава монтажът на анкери и мрежи на свлачището при 9-ти километър. Очаква се предвидените аварийно-възстановителни дейности да завършат до 26 октомври. 

    Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите за причиненото неудобство, но извършваните ремонтни дейности са необходими за безопасността на движението при предстоящата зима.

    Филм за секс-робиня спечели голямата награда на 62-ия Лондонски кинофестивал

    http://www.cross.bg/nagrada-festival-golyamata-1586828.html

    /КРОСС/Филмът "Джой" („Joy", 2018), заснет от австрийската режисьорка с ирански корени Судабех Мортезаи, е признат за най-добър филм на 62-ия Лондонски филмов фестивал. Списъкът на наградените бе обявен официално от организаторите на събитието. Втората режисьорска работа на Мортезаи вече получи едно от отличията на филмовия фестивал във Венеция. Филмът разказва историите на момичета от Нигерия, които са доведени в Европа и принудени да се занимават с проституция. Главната героиня, чието име е "Джой" ("радост"), се озовава във Виена и в крайна сметка свиква с живота на секс-робиня, неспособна да прекъсне порочния кръг и да промени живота си. Журито нарече филма "уникална и провокативна лента, която рисува шокираща картина за устойчивостта на хората в нечовешки условия".Общо 10 филма на киномайстори от Унгария, Италия, Китай, Колумбия, САЩ и други държави претендираха за голямата награда на фестивала. Лондонският кинофестивал, който стартира тази година на 10 октомври, е най-големият филмов фестивал в Обединеното кралство и се провежда под егидата на British Film Institute. За първи път той се провежда през 1956 година.Руският режисьор Андрей Звягинцев е един от двамата режисьори за повече от половин век в историята на събитието, чиито творби два пъти са печелили голямата награда, пише ТАСС. През 2014 г. с гран-при на Лондонския фестивал бе удостоен неговият филм "Левиатан", а през 2017 г

    От догодина Пекин ще има магистрала за автономни коли

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7111957

    От догодина Пекин ще има магистрала за автономни колиКато част от усилията за развитие на сектора на автономните коли, пекинските власти обявиха, че част от магистралата „Йенчун" в предградията на столицата ще бъде използвана догодина за тестването на новите возила, предава bulgarian.cri.cn. В момента в Пекин общо 123 км пътища са налични за движение на автономни автомобили.

    Ципрас: ЕК одобри проектобюджета на Гърция без съкращения на пенсиите

    http://www.moreto.net/novini.php?n=384134

    ЕК е одобрила първия проектобюджет на Гърция след излизането от спасителната програма, без да изисква прилагане на съкращения на пенсиите, заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс. Ципрас, който според проучванията изостава от консервативната опозиция в избирателните нагласи, се надява на бюджет с по-малко строги мерки за икономии, за да спечели подкрепата на избирателите следващата година, когато изтича неговият мандат, отбелязва Ройтерс.

    Изборите в Афганистан: Слаба активност, 28 убити и над 100 ранени

    https://www.actualno.com/asia/izborite-v-afganistan-slaba-aktivnost-28-ubiti-i-nad-100-raneni-news_701172.html

    Изборите за Долната камара на Народното събрание (парламента) на Афганистан завършиха с ниска избирателна активност на фона на терористични атаки и обвинения в нарушения. Повечето избирателни секции бяха затворени в 00:00 местно време, а в неделя около 400 от тях ще се отворят отново за онези, които не са успели да гласуват. Предварителните данни не се очакват по-рано от ноември, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Според Независимата избирателна комисия (НИК), над 3 милиона или около 1/3 от 8,8 м

    Елена Йончева: Хората нямат доверие към ГЕРБ

    http://www.transmedia.bg/2018/10/21/%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b9%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d0%ba%d1%8a/

    „Хората нямат доверие към ГЕРБ“, заяви в ефира на БНТ депутатът от БСП Елена Йончева. По думите й вотът на недоверие потвърждава това. „Този вот дава възможност хората да разберат какво става в сферата на здравеопазването“, каза още Йончева. „Всички трябва да се убедим в общата цел – да свалим управляващите от властта“, посочи още тя.

    Левицата получавала заслужени критики, но била единствената опозиционна партия в страната, която била способна да свали това, което наричаме ГЕРБ, от власт. Според Йончева изборите в страната са закъснели, защото България върви надолу. Тя смята, че вотът на недоверие вече е минал сред обществото, защото всеки българин под една или друга форма е пациент на системата на здравеопазването.

    „Погромът в здравеопазването е огромен и ние сме на първо място по детска смъртност, сърдечно-съдови заболявания и предотвратими заболявания“, посочи още червеният депутат. „Ако искаме здравеопазване като в страните от третия свят и от Африка – добре, нека правителството продължи да работи, но ако искаме здравеопазване като това в Европа, трябва да намерим решение за това“, подчерта Йончева.

     

    Доматите и картофите поевтиняха, цената на краставиците скача

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7111947

    Доматите и картофите поевтиняха, цената на краставиците скачаИндексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 0,87 процента до 1,393 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година. Оранжерийните домати поевтиняха тази седмица с 8,3 на сто и се продават по 2,

    Френски села наеха хеликоптер за храна и вода (ВИДЕО)

    http://nakratko.bg/category/25/165790/


    Две малки села във Франция наеха хеликоптер като единствена връзка със света. Голямо свлачище в Алпите отряза всякакъв достъп до населените места. Жителите им - общо 45 души, събраха около половината пари, необходими за летателната машина.

    Тръмп изтегля САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег

    https://frognews.bg/svqt/tramp-izteglia-sasht-dogovora-likvidirane-raketite-sas-sreden-obseg.html

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли своята страна от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, предаде Асошиейтед прес.

    Саудитският министър на правосъдието обеща независимо разследване за Хашоги

    http://www.cross.bg/hashogi-sayditskiyat-smurtta-1586832.html

    /КРОСС/ Саудитският министър на правосъдието шейх Уалид бин Мохамед ас Самаани обеща да проведе независимо разследване на обстоятелствата около смъртта на журналиста Джамал Хашоги, предадоха ТАСС и Ройтерс.По думите му, случаят с Хашоги е станал на саудитска суверенна територия (консулството на Саудитска Арабия в Истанбул - бел. р.) и ще бъде гледан от саудитски съд, след като всички процедури приключат, изтъкна министърът в комюнике, цитирано от държавната агенция САП.По-рано Рияд съобщи, че дисидентът Хашоги е умрял при сбиване в истанбулското консулство, признавайки за първи път за смъртта му, след като две седмици отричане обтегнаха отношенията между Запада и кралството, отбелязва Ройтерс.

    Местни избори в Полша

    http://nakratko.bg/category/25/165788/


    Първи кръг на местните избори ще се проведе днес в Полша.

    Борисов в ОАЕ, посрещна го министърът на изкуствения интелект

    https://offnews.bg//politika/borisov-v-oae-posreshtna-go-ministarat-na-izkustvenia-intelekt-690350.html

    Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това е първа визита на български премиер в Абу Даби. 

    Настоящото посещение се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София, посочват от Министерския съвет. Снощи Борисов беше посрещнат от министъра на изкуствения интелект на Абу Даби. 

    В рамките на визитата премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. 

    По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите.

    Днес премиерът премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация, ще замине за Египет, където ще се срещне с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. В продължение на разговорите им в Кайро по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, двамата ще обсъдят активизиране на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес.

    В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.

    Румънската война за върховенството на правото

    https://terminal3.bg/rumanskata-vojna-za-varhovenstvoto-na-pravoto/

    Битката между румънското правителство и съдебната власт е на път да достигне до точката на пречупване, която рискува да увеличи пропастта между ЕС и източните членки на съюза по отношение на демократичните стандарти, пише “Ройтерс”. 

    Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер заяви, че в бъдеще той ще реши бъдещето на главния прокурор, последната голяма фигура от антикорупционната вълна, която спечели адмирациите на Брюксел за изобличаването на корупция по високите етажи на властта, включително за кражбата на евросредства.

    Августен Лазар надзирава около 2 500 прокурори, включително агенцията срещу организираната престъпност ДИИКОТ и антикорупционната ДНА.

    Ако Тоадер реши да задвижи освобождаването на Лазар, това бележи краят на една цяла ера за румънските прокурори. Началникът на ДНА [Лаура Кьовеши] вече бе уволнена, а мандатът на шефът на ДИИКОТ е изтекъл.

    Правителството казва, че магистратите са съсипали невинни животи.

    Антикорупционните прокурори повдигнаха почти 5 000 обвинения в последните години, включително на 27 законотворци и 83 кметове от всички партии, както и на министри, управници на градски съвети, мениджъри на държавни фирми и магистрати.

    Сред тях е Ливиу Драгня, начело на управляващите социалдемократи, на комуто не бе разрешено да стане премиер поради присъда по едно от трите разследвания, проведени относно дейността му. Той отрича всичко и казва, че е жертва на политически лов на вещици от страна на съдебната система.

    През последните месеци партията му поде офанзива със серия от закони, които целят да реформират наказателното право и процедурите с цел увеличаване на доказателствената тежест. Партията създаде екип, който да разследва съдиите и прокурорите за възможни прстъпления и проявява инициатива за реорганизация на съда.

    Европейски дипломати, които оказват натиск за санкции срещу Полша и Унгария за уронване на върховенството на правото, се тревожат, че Румъния поема по същия път.

    Заден ход

    “Съществува реален риск от обръщане на заден ход по начин, който би бил фатален не само за румънската демокрация, но и за мястото, което тя си е извоювала като държава членка на ЕС”, каза първият заместник-председател на Европейската комисия и европейски комисар за междуинституционалните връзки Франс Тимерманс по време на заседание на Европейския парламент този месец.

    “Процедурата, започната наскоро и свързана с главния прокурор повдига подобни притеснения.”

    Консултативният орган по конституционно право на ЕС – Венецианската комисия, заяви в петък, че промените в наказателните закони и процедури на Румъния “сериозно отслабват ефективността на наказателното право за борбата с корупцията, престъпления и организираната престъпност”.

    Наказателните мерки срещу Румъния, подобни на тези, които ЕС предприема относно Унгария и Полша, ще зависят от резултатът от мащабните законови промени, които социалдемократите започнаха, включително в наказателното право.

    В понеделник правителството затегна критериите за назначение за ДНА и ДИИКОТ прокурорите чрез инзвънредна заповед; в резултат на това над 40 от тези прокурори ще бъдат преназначени на друга позиция. Оправданието е, че това действие адресира притесненията на Венецианската комисия.

    Драгня и други старши партийни членове твърдят, че целта им е да ограничат злоупотребите от страна на прокурорите и тайните служби, говорейки за “паралелна държава”, която ги подслушва нелегално.

    Шефът на ДН Лаура Кордута Кьовеши загуби работата си през м. юни след действия от страна на министъра на правосъдието, сходни с процедурата, на която е подложен Лазар в момента. Това се случи пряко съпротивата на правни организации и президентът.

    Други прокурори и съдии са подложени на разследване относно недостатъци в работата си от страна на инспектори.

    “Това е тактика, чрез която правните професионалисти на високо ниво се преследват като предупреждение”, казва антикорупционен прокурор на Reuters, анонимно.

    “Целят да покажат какво се случва, ако не играеш по правилата. И успяват. Някои хора в правната система започват да се питат какъв е смисълът от борбата.”

    Министър Тоадер започва процеса по оценяването на Лазар, който на свой ред надзирава прокурорите – министерството на правосъдието и заяви, че решението не идва от нищото.

    “В хода на времето съм забелязал как министерството на правосъдието се отклонява от конституционалната си роля като гарант на правата и свободите на гражданите”, казва той. “Както и преди (с Кьовеши), ще направя радиограф на мениджмънта на главния прокурор и ще изляза със заключение.”

    Министърът заяви пред частната телевизия Antena3 по-рано тази седмица, че ще съобщи изводите си след няколко дни.

    Лазар, който беше назначен преди три години, обвинява правителството в опити за политизиране на съдебната система и заявява, че работата на прокурора е прозрачна и не се страхува от уволнение.

    “За съжаление това е деликатен момент за румънското правосъдие и върховенството на закона”, заявява той на пресконференция след съобщенията на министъра, единственият случай, в който говори за настоящите събития.

    “Това е контекстът в който манипулацията на общественото мнение се използва като инструмент за дестабилизация на работата на прокурора.”

    Главният прокурор отговаря за свалянето на имунитета на депутати по време на разследванията и има право на глас в правния контролен орган.

    Някои критици отбелязват, че той не е достатъчно агресивен в прочистването на редиците от корумпирани и неефективни колеги, но много от прокурорите хранят възхищение към него поради факта, че се застъпва за тях.

    Изявленията на ДНА показват масата антикорупционни случаи, които засягат обществени поръчки с фирми, за които съдът по-късно намери доказателства за плащане на подкупи. Много от тях са надценени и някои от плащанията, включително с евросредства, са направени за фиктивна дейност.

    Тимерманс заяви, че всякакви промени, които ще отслабят надзора над това как се харчат парите на данъкоплатците в Румъния “ще провокират незабавна реакция от Комисията”.

    Инвеститорски асоциации предупреждават системно, че корупцията е силно отблъскващ фактор за бизнеса.

    Драгня, който е говорител в долната камара, има условна присъда от две години за изборни измами и е осъден на три и половина години затвор за това, че е помогнал двама партийни служители да останат на държавна заплата в държавната агенция за закрила на детето. Той обжалва в съда на 5 ноември.

    Освен това той е обект на трето разследване заради подозрения във формирането на криминална група, която отклонява средства от общински проекти, някои от които финансирани от ЕС – обвинения, които той отрича.

    Проверки и баланси 

    Румънският президент – центрист бе принуден да подпише мерките на социалдемократите за реформа на съдебната система този месец, след като използва всички налични средства да противостои. Проектът премахва неговото право на вето относно назначението на топ прокурори, един от основните баланси на властта.

    Номинацията на Тоадер за мястото на Кьовеши в ДНА повдига притеснения относно решителността що се отнася до присъдите по високите етажи на властта.

    През август полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи по време на антипровителствен протест и би протестиращите, държейки главите им.

    Инспекторатът, чийто началник Тоадер остави на поста му въпреки изтичане на мандата, разследва магистратите с изключителна бързина. Много от разследваните са критици на законодателните промени.

    Посланикът на САЩ в Румъния Ханс Клем заяви пред студенти по право този месец че съдебната реформа “създава по-големи възможности за подчиняване и наказание на неудобни магистрати.”

    “Под покривалото на загрижеността за правото на справедлив процес и човешките права, някои от тези промени са ясен опит да се опазят определени интереси от независим съд”, каза той.

    Управляващата партия невинаги успява. Този месец Конституционния съд отхвърли повечето от промените в криминалните процедури, които бяха оспорвани и които щяха да изискват увеличаване на доказателствената тежест във сички криминални разследвания.

    Съдът ще обсъди аргументите срещу предложените промени в наказателния кодекс на 24 октомври.

    Социалдемократите са заявявали и преди, че законотворческите им инициативи целят да синхронизират законовата рамка с нормите на ЕС и да адресират злоупотребата с власт, цитирайки оправдателни присъди от висши съдилища, въпреки че последните са рядкост, както и корупционни разследвания срещу някои прокурори.

    Драгня заявява, че Румънските тайни служби, които събират доказателства за прокурорите със съдебна заповед, злоупотребяват с властта си, подправяйки доказателства и подслушвайки незаконно “милиони румънци”.

    Той казва, че или парламентът, или правителството трябва да приемат закон, който да обезсмисли доказателствата от подслушване. Това ще компрометира стотици присъди от такива за корупция до трафик на хора, както и присъдите на самия Драгня.

    ДНА информира, че около 36 000 души, а не милиони, са подслушвани от 2005 насам.

    “Когато ситуацията се изясни”, казва антикорупционният прокурор,”ще ни отнеме години да проумеем как тези закони са променени и какво е останало от тях.”

    Снимка: Getty Images, август т.г.

    "Телеграф": Ученик загина с крадена кола край Варна

    https://petel.bg/Telegraf--Uchenik-zagina-s-kradena-kola-kray-Varna__287807

    15-годишно момче от балчишкото село Оброчище загина при тежка катастрофа по пътя Варна-Добрич в петък вечерта, съобщава „Телеграф“. Спо...

    Какви мерки взима държавата срещу замърсяването?

    https://petel.bg/Kakvi-merki-vzima-darzhavata-sreshhu-zamarsyavaneto-__287805

    Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече е готова. 4300 живота годишно - толкова струва мръсният възд...

    Най-малко 36 загинали по време на изборите в Афганистан

    http://nakratko.bg/category/25/165787/


    Най-малко 36 души загинаха при насилието, което съпровожда изборния ден в Афганистан.

    Дрогиран шофьор помете седем коли в София

    http://www.cross.bg/avtomobila-shofyor-koli-1586831.html

    /КРОСС/ Дрогиран шофьор помете седем коли в София. Инцидентът е станал снощи около 22 часа след тунела в столичния квартал "Люлин". 32-годишният водач на автомобила се ударил в бетонна конструкция и помел по таван седем коли. При инцидента няма ранени.Тестът за наркотици на водача е положителен. Той има 40 наказателни постановления и 16 фиша от "Пътна полиция". Предните провинения на мъжа са шофиране без книжка, шофиране без колан, липса на Гражданска отговорност и преотстъпване на автомобила. Още един инцидент беляза снощната вечер - пиян шофьор обърна по таван автомобила си на изхода на Русе. Лек автомобил с великотърновска регистрация предприел рисково изпреварване, докато в насрещното идвала друга кола. При инцидента няма пострадали.  

    Протест срещу строителството на Германката

    http://clubz.bg/74758-protest_sreshtu_stroitelstvoto_na_germankata

    Рибарите от Созопол, местни жители и любители на природата се събраха днес сутринта на легендарната скала Германката, за да протестират заради бъдещото строителство там. Хората питат ще има ли свободен достъп до местността, след като се реализират инвестиционните намерения на собственика на парцела, намиращ се в непосредствена близост до Германката – да строи две вили с басейн на около 2000 квадратни метра.

    Както Клуб Z писа, преди няколко дни собственикът на парцела – столичният ресторантьор Петър Димитров постави заграждения около парцела си и започна строителните дейности. По проект (визата за проектиране е от август 2017 г.) градежът трябва да се разполага на площ от 2108 квадратни метра и включва две вилни сгради и басейн. Плътността на застрояване е 20%, височина – 6,4 метра, кинт 0,4. Територията се води „урбанизирана“.

    Тъй като площта не попада в зони по Закона за опазване на околната среда няма нужда от задължителна екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, посочват от РИОСВ-Бургас в свое решение от март тази година. В същото време обаче Буджака попада в границата на защитена територия по смисъла на едноименния закон. Защитена е местността Колокита, чийто план за управление не забранява строителните дейности.

    Така че според РИОСВ изграждането на вилите на Димитров там са допустими при спазването на няколко условия – да не се изграждат подпорни стени по-високи от 60 метра, да не се допуска увреждане на скалите, намиращи се на границата на „строителната площадка“ и "да не се изграждат стълбища или други подобни съоръжения до скалните образувания и Черно море".

    Имотът попада и в границите на защитена зона за опазване на дивите птици "Бакърлъка" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. И тук екоинспекцията постановява, че „реализацията на инвестиционното предложение е допустима спрямо режима на защитената зона“. 

    Протестиращите не оспорват правото на собственост върху земята, получено преди 15 години. Това, което ги интересува обаче е ще се запази ли достъпът до фиордите предвид факта, че общински път по план там не е предвиден.

    Пред бТВ Костадин Тодоров, представител на собственика даде заявка, че достъп ще има. Но на добра воля. 

    „На два метра от границите на имота до съседния имот ще бъдат оставени за достъп до фиордите и за преминаване, което ще се случи след като приключат археологическите наблюдения. Няма как насила да се задължи собственикът да направи това нещо, просто той има отношение по въпроса да остави рибарите да преминават и който иска да се къпе и да прави каквото реши на скалите. Достъпът ще е пешеходен, по Подробен устройствен план там път няма“, посочи Тодоров. 

    Друг е въпросът защо свободният достъп на гражданите до държавните обекти, гарантиран по конституция, е казус, оставен на добрата воля на в случая собственика на парцела на Германката.

    „Това е рецидив и затова не вярваме. Пореден случай, в който се ограничава достъпът на гражданите до държавните имоти“, посочи политологът Петко Горанов, инициаторът на протеста, който пръв алармира за строителните дейности на Германката.

    Горанов изразява и съмнение, че с багери се правят археологически проучвания на мястото.

    Горанов и съмишлениците му са изпратили заявления до областният управител Вълчо Чолаков и до кметството в Созопол, с които задават въпросите си за достъпа до Германката. Отговори все още няма.

     

    Земетресение в Тексас и Оклахома

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7111944

    Земетресение в Тексас и ОклахомаЗеметресение беше регистрирано вчера в части на американските щати Тексас и Оклахома, предаде Асошиейтед прес. Геофизичният институт на САЩ заяви, че трусът е бил с магнитуд 4, а епицентърът му е бил на около 15 километра североизточно от град Амарило, Тексас. Засега няма данни за пострадали хора или разрушения, предаде БТА.

    Преглед на неделните вестници

    http://www.cross.bg/pripomnya-magazin-nashite-1586827.html

    /КРОСС/ "24 часа" предлага 10 лесни начина да се предпазим от грип. Ето някои от съветите: избягвайте да се храните на бюрото в офиса; дръжте четките си за зъби вкъщи отделно една от друга; поддържайте температура в дома около 20 градуса. Важно е също да се дезинфекцират всички дръжки на вратите и мийте често ръцете си, пише още вестникът."Телеграф" разказва за рекордна кражба, извършена в магазин на булевард "Витоша" в София. Крадец, ловък като фокусник, отмъкнал часовник от световноизвестна марка на стойност 90 хиляди лева от магазин пред очите на продавача и охранителя. Всичко е записано на охранителна камера, записът е иззет от полицията.В интервю за "24 часа" отец Василий Сарян, мигрирал у нас от Армения, споделя "...много хора днес вярват само на думи." Отецът е председател на църковното настоятелство на столичния храм "Въздвижение на Свети Кръст Господен" на булевард "Черни връх". "Единственото, което хората не трябва да правят, е да губят вярата си", подчертава свещеникът и припомня "Всяко зло е за добро".За поредна година, ръководството на православната църква у нас се противопоставя на празнуването на Хелоуин, пише "Телеграф". Келтският празник, наследен от католиците и протестантите, се родее с нашите кукери, пояснява вестникът. Библията забранява магиите и викането на духове, аргументират се нашите духовници.Хелоуин предстои на 31 октомври, припомня изданието.

    Почина бившият холандски премиер Вим Кок

    https://frognews.bg/kultura/cherno-bqlo/pochina-bivshiiat-holandski-premier-vim-kok.html

    Бившият холандски премиер Вим Кок почина на 80-годишна възраст, предаде БГНЕС. Той заемаше тази длъжност от 1994 г. до 2002 г. Според белгийската радиостанция РТЛ причината за смъртта на политика е сърдечна недостатъчност.

    Случаят "Хашоги" разбуни света: Международни реакции след саудитското признание

    https://www.actualno.com/analysis/sluchajat-hashogi-razbuni-sveta-mejdunarodni-reakcii-sled-sauditskoto-priznanie-news_701171.html

    След признанието на Саудитска Арабия, светът вече не е същият. Международното недоволство все повече ескалира и е на прага на жестоки ограничения и мерки, провокирани от извършената несправедливост, прикриване и отявлена безнаказаност по случая с журналиста Джамал Хашоги, пишат световните агенции, цитирани от БГНЕС. Вчера Рияд призна официално, че Хашоги, журналистът критикуващ, политиката на престолонаследника принц Мохамед Бин Салман, е загинал при сбиване в консулството на 2 октомври. В посл

    Днес в Музикалния Театър: "Кралят на валса" ни кани в "Една нощ във Венеция" (ВИДЕО)

    https://www.actualno.com/scene/dnes-v-muzikalnija-teatyr-kraljat-na-valsa-ni-kani-v-edna-nosht-vyv-venecija-video-news_701157.html

    Йохан Щраус-син (1825-1899) започва да пише оперети, когато вече се е сдобил със славата на "Краля на валса" и създава ново направление в жанра – танцувалната оперета, базирана на създадената от него нова музикална форма в ¾ такт – валса. "Една нощ във Венеция" постига огромен успех още на премиерата си – 3 октомври 1883 г. в Берлин. Карнавалът във Венеция и един маскен бал служат за фон на действието в тази комедия, която разчита на

    Срутване на мина в Китай блокира под земята 22 миньори

    http://nakratko.bg/category/25/165786/


    Срутване на скала причини разрушение на част от въглищна мина в източната китайска провинция Шандун. Най-малко 22 миньори са блокирани под земята, съобщи агенция Синхуа.

    Мениджър на Пандрол: Обсъждаме дело срещу Спаси София за релсите на Графа

    https://offnews.bg//interviu/menidzhar-na-pandrol-obsazhdame-delo-sreshtu-spasi-sofia-za-relsite-n-690318.html

    Неправтелствената организация "Спаси София" огласи преди дни свое разследване, според което под релсите на столичната ул. "Граф Игнатиев" се полага материал, който няма да е достатъчно ефективен за опазване на сградите от вибрациите при движението на трамваите. В скандала бяха набъркани имената на две чуждестранни компании - австрийската Getzner, чийто материал не е използван, и международната Pandrol, основана в Белгия, чиято виброизолационна система се използва в момента в проекта. Според "Спаси София" подмененият материал не е нов, а от рециклирани материали и е около три пъти по-тежък от изискването, заложено в обществената поръчка, с която за строител е избрана "Джи Пи Груп". От организацията твърдят още, че материалът на "Пандрол" е по-евтин и това ще спести 160 000 лева на "Джи Пи Груп". 

    В резултат в София пристигна инж. Анджей Замаро, мениджър продажби на „Пандрол“ за Югоизточна Европа, с когото OFFNews разговаря. 

    Г-н Замаро, защо пристигнахте в България, повика ли ви някой?

    Дойдох в София по две причини. Едната е, международната научна конференция "Железопътен транспорт - Стратегия за развитие" (Железопътен форум 2018), организирана в петък, 19 октомври, под егидата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В тази конференция компанията „Пандрол“ участва и представи технологии за заваряване. Втората причина за идването ми е желанието да се провери качеството и напредъка на строителните работи, извършени по изграждането на релсовия път на ул. "Граф Игнатиев". В началото на октомври „Пандрол“ получи писмо от г-н Зографски(Андрей Зографски е част от организацията Спаси София - бел. ред.), с няколко въпроса, касаещи QTrack профилите. В рамките на 2 дни, след като проверихме текущата ситуация на място от наш представител, веднага изпратих до г-н Зографски отговори на неговите въпроси. В писмото си уверих г-н Зографски, че в близко бъдеще ще посетя София, за да проверя качеството на дейностите по ремонта, предложени от „Пандрол“ на изпълнителя. След кацането ми в София в сряда следобед позвъних на г-н Зографски и предложих среща, в която исках да му обясня технологията „Пандрол“ и техническите подробности за ремонтните дейности, както и влиянието й върху крайното качество на релсовия път. За съжаление г-н Зографски не прие поканата ми за срещата поради неизвестни причини.

    Бяхте ли на ул. Граф Игнатиев да видите как се изграждат релсите, открихте ли недостатъци в работата на българските изпълнители?

    Да, в четвъртък, отидох на ул. "Граф Игнатиев" и проверих цялото трасе. Впечатлението ми е изцяло положително. Има някои малки повреди, причинени от машините, които са много лесни за отстраняване и няма да повлияят на качеството. Досега нищо не е повлияло на нашите гаранционни условия. И все пак, моля, вземете под внимание, че релсовия път все още се строи. Последната ни дума ще е след завършването, разбира се, но ние сме оптимисти.

    Можете ли да гарантирате на хората, които живеят и работят в района, че шумът от трамваите ще намалее чувствително?

    Да, „Пандрол“ уверява гражданите на София, че системата, която сме доставили, ще отговори на техните очаквания и сериозно ще подобри тяхното качество на живот, както показват и прецизните и детайлни изчисления, които сме направили.

    Как ще отговорите на обвиненията, че материалите ви са некачествени и не са подходящи за това трасе?

    Всяко твърдение за материали втора употреба и/или ниско качество е абсолютно неоснователно. Нашите еластомерни продукти са НОВИ ПРОДУКТИ, произведени от щателно подбрани гумени гранули, свързани с полиуретанова смола. Продуктите, доставени в София, са с най-високо качество, идентични с материалите, които сме доставили и продължаваме да доставяме на много европейски градове, напр. Брюксел, Париж, Тампере, Мадрид, Лисабон, Флоренция, Варшава. 

    Вие сте голяма компания, ще предприемете ли някакви действия, за да защитите името си?

    „Пандрол“ много сериозно разгледа невярната информация за ул. „Граф Игнатиев“, която се разпространява от определени хора и компанията обмисля всички възможни правни последствия на този въпрос. Компанията вече официално поиска записите от излъчените в националните медиите твърдения, които се разглеждат от правния отдел.

    Може ли да направите сравнение на цените на двата типа виброизолационни подложки, защото се твърди, че произвежданата от Вашата компания е по-евтина?

    Въз основа на моя опит, цените на пазара са доста сходни, а ние винаги се стремим да поддържаме конкурентно предимство. 

    С колко страни работи компанията „Пандрол“? Дайте пример с някои от големите си проекти?

    Списъкът от проекти е огромен и включва градове като: Сидни (AUS) - 19 километра трамвайна линия, Флоренция (IT) - 16 км трамвайно трасе, Сарагоса (ESP) - 12 км трамвайно трасе, Атина (GRE) - 54 км трамвайно трасе, Берген (NOR) - 10 км трамвайна линия, . Брюксел (BE) - 27 км трамвайна линия и много други.

    Компанията:

    Pandrol работи на 5 континента в над 100 страни. За фирмата работи екип от над 1700 души. Годишният й оборот надхвърля 1 милиард евро. Решения й са приложени в над 400 железопътни линии.

    2014, железопътното подразделение на компаниите за CDM и фабриката на RBSI бяха закупени от Pandrol - член на железопътните подразделения на Delachaux Group, световен лидер в критично важните съоръжения, услуги и системи, обслужващи железопътната група на железопътната инфраструктура като отговорно звено за разработване и производство на еластични системи за железопътна линия.

    2017, в стремежа си да засили ангажимента си към пазара на железопътна инфраструктура, групата Delachaux обедини своите бизнеси с железопътни подразделения под една единна марка Pandrol.

    Инж. Анджей Замаро

    Роден през 1958 г. в Полша. През 1983 г. завършва Факултета по строителство във Вроцлавския технологичен университет с магистърска степен по инженерство. След дипломирането си започна работа като дизайнер за Централния институт за изследвания и проектиране за открит добив. 1994 г. започва работа като технически съветник, специализиран в прилагането на нови технологии на полския пазар. Освен това, работи за SIKA, Швейцария, като специалист по мостове и железопътни пътеки за строителство и ремонт, а след това за полската компания Megachemie като R & D мениджър. В сътрудничество с Edilon, Холандия, успешно въвежда системи за фиксиране на железопътни линии, предназначени за железопътни и трамвайни трасета на полския пазар. 2006 г. започва да работи в железопътния участък на компаниите CDM, създадена през 1951 г. в Белгия, специализирана в проектирането, разработката и производството на виброизолационни системи, предназначени за сгради и железопътни линии. От 2012 г. работи като мениджър продажби, отговарящ за региона на Централна и Източна Европа.

    Земетресение беше регистрирано в Тексас и Оклахома

    //dariknews.bg/novini/sviat/zemetresenie-beshe-registrirano-v-teksas-i-oklahoma-2126829

    Земетресение беше регистрирано вчера в части на американските щати Тексас и Оклахома, предаде Асошиейтед прес.
     
    Геофизичният институт на САЩ заяви, че трусът е бил с магнитуд 4, а епицентърът му е бил на около 15 километра североизточно от град Амарило, Тексас. Засега няма данни за п

    Мигранти опитаха да избягат от депортационен център в Испания, 11 ранени

    //dariknews.bg/novini/sviat/migranti-opitaha-da-izbiagat-ot-deportacionen-centyr-v-ispaniia-11-raneni-2126831

    Испанската полиция заяви, че 10 служители на реда и един мигрант са били ранени, след като голяма група мигранти се е опитала да избяга от депортационен център в Мадрид, предаде Асошиейтед прес.
     
    Групата от около 80 мигранти от алжирски произход се е опитала да избяга от центъра вчер

    Балканите - склад за "мръсните" дизели?

    http://clubz.bg/74757-balkanite_sklad_za_mrysnite_dizeli

    Мирко е на паркинга на фирмата за коли втора употреба "S-Auto" в Белград. Той много добре знае какво търси и какво иска: стар икономичен дизел с ниски разходи по поддръжката. Мирко внимателно следи дискусията в Германия за дизеловите автомобили.

    "Чух за това и си помислих, че по тази причина цените у нас ще паднат. Изчаквах. Наблюдавах дълго ситуацията заради решението на германците и очаквах, че пазарът тук ще бъде залят с такива автомобили. Но не забелязвам цените да падат", споделя той.

    Още миналото лято сръбските медии обявиха, че в Сърбия ще пристигнат над 300 000 употребявани автомобили от Германия. Това обаче не се случи, споделя сътрудничката във фирмата "S-Auto" Биляна. Ценовият сегмент за нейните клиенти е в долната част на скалата. "Нашите коли идват от Германия, Франция, Белгия, Холандия и Швейцария. Купуваме ги от застрахователните компании. 20 до 30 процента от автомобилите идват от германския пазар за автомобили втора ръка. Става дума преди всичко за дизелови автомобили с до два кубика двигател, произведени между 2005 и 2008 година. Ние обаче продаваме всякакви коли, както по-стари, така и нови, от евронорма 3 до 5 и 6. В Сърбия могат да се внасят автомобили  с норма евро 3 за изхвърляните газове, произведени след 2000 година, казва председателят на сдружението на сръбските вносители на коли Милош Петрович. "Ужасяващо е, че през 2017 година в Сърбия са внесени 153 000 "употребявани" автомобили. Казвам нарочно "употребявани, защото 80 процента от тях са по-стари от 10 години. През 2016 година бяха внесени 120 000. Ако вземем един период от пет години, излиза, че в Сърбия са дошли 600 000 употребявани автомобили, които Европа не иска. И това ни боли много като представители на модерните технологични продукти. Най-много ни боли от това, че Сърбия се превърна в автомобилно гробище. Думата е грозна, но пасва идеално на ситуацията", казва той.

    Голяма част от внесените в Румъния леки коли също идват от Германия. През 2017 година Румъния е внесла от Германия 300 000 автомобила, като 70 процента от тях са с дизелови двигатели. От Италия са внесени 50 000, а от Австрия - 35 000 автомобила втора употреба. Роксана Дима е говорителка на румънската служба за регистрация на МПС в Букурещ.

    "Ако в бъдеще в Германия бъдат забранени и дизелите с евро 4, това ще се отрази и на румънския пазар. Голяма част от автомобилите, които отговарят на този стандарт, са дизели. Те съставляват 30 процента от всички МПС в Румъния", споделя тя. Роксана Дима настоява европейските страни като Германия, които налагат много строги изисквания за отработените газове, да се погрижат тези автомобили да бъдат спрени от движение, за да бъде предотвратен износът им в страните от Източна Европа.

    "От гледна точка на сравнително ниската покупателна способност, румънският пазар със сигурност ще бъде залят с автомобили, които не отговарят на германските екологични стандарти. При положение, че тези автомобили продължават да се движат. Още повече, че в Румъния няма никакво покачване на данъците за по-старите и вредящи на околната среда автомобили", казва Роксана Дима.

    Българското правителство също не иска старите автомобили от западните страни, които не отговарят на съвременните стандарти,  да бъдат внасяни в страната. Министърът на екологията Нено Димов предлага автомобилите да бъдат преоборудвани, преди да бъдат изнасяни за България и съседните държави. "Регионът не бива да са превръща в склад за стари автомобили", заявява той.

    Материалът е публикуван в "Дойче веле"

    11 пострадаха при опит за бягство на мигранти от депортационен център в Испания

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7111939

    11 пострадаха при опит за бягство на мигранти от депортационен център в ИспанияИспанската полиция заяви, че 10 служители на реда и един мигрант са били ранени, след като голяма група мигранти се е опитала да избяга от депортационен център в Мадрид, предаде Асошиейтед прес. Групата от около 80 мигранти от алжирски произход се е опитала да избяга от центъра вчера сутринта, каза полицията, предаде БТА.

    22-ма китайски миньори са под земята след срутване на мина

    https://frognews.bg/novini/22-kitaiski-minjori-ostanaha-pod-zemiata-sled-srutvane-mina.html

    Срутване на скала причини разрушение на част от въглищна мина в източната китайска провинция Шандун. Най-малко 22 миньори са блокирани под земята, съобщи агенция Синхуа.

    Варненска община ще предоставя услугата „Топъл обяд“ до края на 2019 година

    http://www.moreto.net/novini.php?n=384130

    Община Вълчи дол ще предоставя услугата „Топъл обяд“ до края на 2019 година. Това съобщиха от Община Вълчи дол. След като Община Вълчи дол сключи допълнително споразумение към Договора за безвъзмездна финансова помощ, считано от 1 октомври броят на лицата, ползващи социалната услугата „Топъл обяд“ вече е 350.

    Банскалия грабна среброто на Световното първенство по канадска борба в Турция…

    http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd/

    Завърши 40-тото Юбилейно Световно Първенство по канадска борба в Турция. Сашо Андреев, Божидар Симеонов и Димитрина Петрова спечелиха за България Световни шампионски титли в своите категории на дясна ръка.

    Сребърен медал в тежката категория извоюва роденият в Банско Георги Цветков. Втежък двубой с Леван Сагинашвили от Грузия той стана втори.

    Йордан Цонев стана трети в категория мъже до 100 кг.

    Националният отбор на България извоюва 4 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала.

    Материалът Банскалия грабна среброто на Световното първенство по канадска борба в Турция… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

    Местни избори се провеждат Полша

    https://www.actualno.com/europe/mestni-izbori-se-provejdat-polsha-news_701174.html

    Редовни избори за органи на местно самоуправление се провеждат днес в Полша. Жителите на републиката ще изберат около 47 000 депутати за селските, градските и общинските съвети, както и 2 500 ръководители на областни администрации, председатели и кметове. Повече от 30 милиона поляци имат право на глас. Първите предварителни резултати от изборите ще се появят в медиите веднага след затварянето на избирателните секции. Държавната избирателна комисия ще представи междинни резултати до понеделник с

    Борисов с безпрецедентна визита в Абу Даби

    http://www.cross.bg/dabi-borisov-godina-1586830.html

    /КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов ще бъде посрещнат с официална церемония в Абу Даби, където кацна вчера, съобщава специален пратеник на БНР там. Той е начело на българската правителствена делегация, която пристигна в Обединените арабски емирства. Това е първа визита на български министър-председател в рамките на двустранните отношения. В началото на тази година двете страни откриха свои посолства в Абу Даби и София. В Абу Даби българският министър-председател ще разговаря с престолонаследника Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите. Засилване на сътрудничеството между България и Обединените Арабски Емирства в стратегически за двете държави сектори е фокусът на премиерската визита. С престолонаследника Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, авторитетен лидер в арабския регион, ще се говори за икономика, инвестиции, иновациите и технологиите, отбраната, сигурността, борбата с тероризма. Емирствата демонстрират инвестиционния си интерес към страните от Балканите, като от април тази година действа и българското посолство в Абу Даби - едно от седемте емирства което е знак, че връзките се задълбочават

    Уиски фестивал събира ценители и дегустатори в Пловдив

    http://www.cross.bg/yiski-whisky-rare-1586826.html

    /КРОСС/ На 9, 10 и 11 ноември град Пловдив празнува автентичния дух на истински доброто уиски и старите традиции в производството на напитката с първото за страната ни Old & Rare Whisky Show. Форматът на фестивала е ексклузивен не само за България, но и за Европа, като досега такъв е провеждан само в Лондон и Глазгоу. Шоуто е фокусирано в представянето и дегустацията на стари и редки за съвременния пазар премиум уискита, емблематични и редки стилове уиски, както и върху производствени техники и практики, познати само на най-запалените уиски колекционери. Old & Rare Whisky Show Plovdiv 2018 ще се проведе в хотел Империал, където почитателите и колекционерите на напитката, както и всички представители на уиски индустрията ще могат да опитат от над 200 различни редки и стари дестилати с голяма стойност. Организаторите от Чист. Зрял. Малц Асен Станев и Георги Точев са подбрали стари етикети, бутилирани преди четири, пет и дори повече десетилетия, лимитирани релийзи, особено редки бутилки с колекционерска стойност, както и ревниво пазени предложения на независими бутилировачи. Разнообразието от извънредни вкусове ще може да бъде дегустирано от всеки посетител на съответна за всяко уиски цена за 10 мл. Специален гост на Old & Rare Whisky Show Plovdiv 2018 е световноизвестният уиски писател, критик и консултант Джим Мъри

    Водата потече към Лом

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7111937

    Водата потече към ЛомПодаването на питейна вода за Лом и селата Замфир, Добри дол, Сливата и Орсоя се възстановява, след като предсрочно бе извършено свързването на новия със стария напорен водопровод в района на Добри дол. Водата е пусната с ниско налягане, което поетапно ще се увеличава. Водата в Лом се очаква най-рано около обяд на 21 октомври в ниската част на

    Борисов вече е в Абу Даби

    https://frognews.bg/novini/borisov-veche-abu-dabi.html

    Премиерът Бойко Борисов кацна на летището в Абу Даби. Премиерът беше посрещнат от правителствена делегация на ОАЕ.

    Хиляди в Холандия шофират с отнети книжки

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/287811_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D0%B2+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D1%88%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B

     Хиляди в Холандия продължават да шофират дори и с отнети книжки. Това разкриват местни медии.

    Част от тези шофьори са хванати пияни или дрогирани зад волана. На други им е отнета книжката заради нарушаване на правилата.

    Полицията хваща зад волана близо 3000 годишно, които са без книжка. Наказанието за това е 8300 евро или затвор от 3 месеца.

    Алпинисти поставиха паметна плоча на Боян Петров в Рила

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/287810_%D0%90%D0%BB%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE

     Алпинисти ветерани поставиха паметна плоча на Боян Петров на фасадата на хижа Мальовица в Рила.

    Боян Петров остана завинаги на върха, някъде в подножието на осемхилядника Шиша Пангма.Издирването му обедини цяла България, а Китай и Непал - две враждуващи държави, си подадоха ръка, припомня бТВ.

    Близки, колеги и последователи отдадоха почит на алпиниста там, където той се чувства най-добре - в планината.

    Идеята е на алпинистите ветерани и е подкрепена от Българския туристически съюз.

    Районът около хижа Мальовица се посещава от хиляди туристи всяка година и се приема за люлка на българския алпинизъм.

    Това е водещата причина, която определя мястото на паметната плоча.

    Тракийски кораб за Празника на розата в Казанлък

    https://www.actualno.com/starazagora/trakijski-korab-za-praznika-na-rozata-v-kazanlyk-news_701135.html

    Тракийски боен кораб строят край язовир “Копринка”, който ще е готов за Празника на розата през 2019 г. Неговото строителство е част от мащабния проект „Археосвят – по пътя на великите“. Според Атанас Димитров, автор и ръководител на проекта, плавателния съд не е само туристическа атракция, но и постижение на действащата експериментална морска археология. Туристите в Долината на тракийските царе  ще могат да разглеждат кораба, да плават

    Могерини поиска разследване на смъртта на Кашоги

    https://www.24chasa.bg/novini/article/7111933

    Могерини поиска разследване на смъртта на КашогиВърховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини поиска щателно, достоверно и прозрачно разследване на обстоятелствата около смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги, предадоха Франс прес и Ройтерс. Новата информация за смъртта на Кашоги е изключително притеснителна,

    Близо 100 000 граждани са потърсили съдействие от омбудсмана за три години

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/287809_%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE+100+000+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B

     За тригодишния период, в който омбудсман на страната ни е Мая Манолова, 99 584 граждани са потърсили съдействието й. Това обяви Манолова пред журналисти.

    Постъпилите жалби за този период са били 35 282, като ръстът от 20 октомври 2015 г. до 20 октомври 2018 г. в сравнение с тези за периода 2014-2015 г. е 549 процента. За тригодишния период приключените жалби са 32 893, посочи Манолова.


    Убедихме всички, че институцията на омбудсмана е надпартийна, че е видима и ефективна институция, подчерта Манолова. Изкушението пред мен беше голямо да представим успехите, но си дадохме и сметка, че нерешените проблеми са много и че има много работа, която хората очакват да свършим, каза още Манолова. Вместо календар на успехите, представяме Бяла книга, в която са включени всички теми, които сме определили за първостепенно важни за гражданите и техните права.


    В началото на отоплителния сезон, предвид предстоящото увеличение на цената и "високомерното, надменно и неуважително отношение от страна на монополиста", първото място в Бялата книга е определено за "Топлофикация", заяви Манолова. По думите й не се работи бързо и ефективно по честна методика за определяне на сградната инсталация и вероятно ще се окаже, че на хората е събирана неправомерно сума за тази услуга.


    Арбитражните съдилища също намират място в Бялата книга. Благодарение на промените, "над 120 хиляди българи вече са свободни от рекета на арбитражните съдилища", допълни тя. Колекторските фирми все още продължават да тероризират гражданите по всяко време на денонощието и проблемът с това все още не е решен, обясни омбудсманът. Манолова каза още, че ще насочи усилията си и към високите банкови такси, към ДДС върху дарените храни, екотаксите при първа регистрация на автомобил, детското правосъдие, медицинската експертиза и др.


    Най-много жалби за трите години са били получени заради нарушени права на потребителите, следвани от нарушени социални права и нарушения в изпълнителното производство.

     

     

    standartnews.com

    Радев призова за засилване на инвестиционното сътрудничество с

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/287808_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8

     Партньорството в икономиката и инвестиционното сътрудничество между България и Китай имат голям потенциал за развитие и в краткосрочен план двете държави следва да предприемат конкретни стъпки за неговото реализиране.

    Това беше общата позиция на президента Румен Радев и зам.-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин, които проведоха среща на „Дондуков" 2.


    Дзиенмин е на посещение в България за участие в Четвъртата среща на местните лидери на страните от инициативата „16+1", която се провежда в София и във водената от него делегация са включени представители на 15 водещи в своето развитие китайски провинции.


    Създаването на Глобален център за сътрудничество в София, който да проучва европейското законодателство и да оценява риска при осъществяването на инвестиционни проекти от Китай в ЕС, в сътрудничество със страните от „16+1", също беше обсъдено на срещата.


    Идеята на българския президент за създаването на този център, изразена на срещата с министър-председателя Ли Къцян у нас през юли тази година, се оценява високо от китайското държавно ръководство и ще продължат консултациите за неговото осъществяване, увери Цао Дзиенмин. По думите на президента Радев със създаването на центъра ще бъдат насърчени и сътрудничеството в сферата на науката и образованието между България и Китай.


    Държавният глава подчерта също така, че страната ни може да предложи най-добрите условия за инвеститорите в Югоизточна Европа и призова за увеличаване на инвестициите от Китай в страната ни в областта на науката и образованието, информационните технологии и селското стопанство.


    „Гражданите очакват конкретни резултати от нашето сътрудничество", заяви държавният глава и отново открои значението, което ще има откриването на пряка въздушна линия между България и Китай за увеличаване на контактите между бизнеса и стимулиране на туризма.


    За България Китай е важен партньор и ние високо ценим историята, културата и традициите на вашия народ. Именно те са най-важната основа, на която се развиват нашите отношения и отличният политически диалог на всички нива, подчерта държавният глава Румен Радев.

     standartnews.com

    Тръмп изтегли САЩ от забрана за разработване на ракети със среден обсег

    http://nakratko.bg/category/25/165785/


    Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли страната си от сключения през 1987 година Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, по който другата страна е Русия.

    Инфлацията – наръчник за употреба

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/287807_%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%E2%80%93+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0

     Последният месец постави нов няколкогодишен рекорд на инфлацията в България. През септември общият ръст на ценовото равнище достигна 3,6% спрямо година по-рано, което е  най-високата отчетена стойност на инфлацията от март 2013 г. досега, т.е. за пет години и половина.

    Този ръст на цените със сигурност не е непознат в новата българска история, но след близо три години на дефлация (2013-2015 г.) и минимален ръст на цените след това, и потребители, и бизнес бяха отвикнали от такива темпове на покачване на цените.Основната причина за инфлацията е „вносна” – международните цени на петрола, пише в анализа на Десислава Николова, старши икономист от екипа на Института за пазарна икономика.

    Освен върху местните цени на бензина и други горива на петролна основа, цените на петролавлияят и на вътрешните цени на природния газ, в чиято формула влизат. Цените на природния газ вече бяха вдигнати на два пъти последните месеци – един път през юли с 10% и втори път от октомври с 14%.

     

    Природният газ от своя страна се „просмуква” в цените на топлата вода и парното за потребителите на топлофикациите. Между другото, тези покачвания на цените на природния газ и парното тепърва ще се усетят от потребителите, тъй като отоплителният сезон още не е настъпил. Извън горивата, лошата реколта на пшеницата тази есен и повишените цени на брашното и хлебните изделия също изиграха своята роля за напомпване на инфлацията последните два месеца.

    Инфлацията, дори и в рамките на няколко процента, е изключително вредно явление във всяка една икономика, тъй като „изяжда” от разполагаемия доход на хората, прави планирането на бизнеса по-трудно, увеличава разходите за производство и свива потреблението. Разбира се, колкото по-бързо растат цените, толкова вредата е по-голяма. Накратко, основните последици от инфлацията могат да се обобщят по следния начин:

    1/ спад на реалните доходи на населението – най-засегнати са тези, чиито доходи са ниски, не се индексират с инфлацията или не растат по-бързо от нея заради пазарни процеси. Например, един ИТ специалист, чиято заплата расте с 5-10% годишно, страда по-малко от инфлацията в момента от един безработен, чието обезщетение е фиксирано (и реално намалява заради инфлацията). Работещите с професии, които са търсени на пазара на труда, в повечето случай се радват на повишение на възнагражденията си, които до момента изпреварват инфлацията.

    Средните пенсии бяха вдигнати с 3,8% от юли, т.е. инфлацията реално ще „изяде” това увеличение, но поне пенсионерите няма да загубят от реалния си доход. За следващата година се готви 10% увеличение на заплатите в целия държавен сектор от януари и 5,7% индексация на пенсиите от юли, така че тези две големи групи от населението ще бъдат „компенсирани” за инфлацията.

    От другите бюджетно зависими групи, некомпенсирани за инфлацията биха били получателите на социални помощи и обезщетения, за които в момента не се предвижда увлечение. В реалния сектор пък ще пострадат тези, чиито заплати не се индексират с инфлацията, нито се покачват по други причини.

    2/ негативни ефекти върху потреблението и съответно съвкупното производство – заради загубата на реални доходи, потреблението на бързооборотни стоки и стоки за дълготрайна употреба най-вероятно ще забави своя ръст, като в зависимост от темпа на инфлация, може да започне и да се свива. Това съответно пък ще повлияе и върху цялостния растеж на икономиката, като ще го забави. Предвид това не би било изненада растежът на БВП през последното тримесечие да падне под 3%.

    3/ повишени разходи на бизнеса и по-трудно планиране – тук става въпрос най-вече за по-високите разходи за горива, които удрят повечето бизнеси. Натискът за покачване/индексиране на заплатите също не е за подценяване, особено в условията на дефицитен пазар на труда. Инфлацията прави планирането също по-трудно, особено в силно конкурентни ниши с ниски маржове на печалбата.

    4/ реална загуба на спестявания –  хората със спестявания, които не носят доходност, изпреварваща инфлацията, последните месеци губят част от спестяванията си). Т.е. те могат да си купят по-малко стоки и услуги с тях спрямо това, което са могли да закупят преди година. Така например, ако лихвата по депозит в банка е около 0%, то този депозит губи своята реална стойност и с него може да се купи все по-малко. Същото важи и за спестявания в кеш или в инструменти с много ниска доходност, която не компенсира инфлацията.

    5/ риск от надуване на балони на някои пазари – от гледна точка на българската икономика, това се отнася най-вече за пазара на недвижимите имоти, тъй като българите традиционно спестяват в недвижими имоти. Именно близките до 0% лихви по банковите депозити и инфлацията дават силен стимул за пренасочване на спестявания от банките към недвижимостите. Това пък се отразява върху цените на недвижимите имоти, които бележат бърз ръст, особено в няколко големи града.6/ макроикономически дисбаланси – вследствие на горното (увеличеното търсене на имоти заради инфлацията и ниски/нулеви лихви по депозитите), България вече две години превишава един от наблюдаваните показатели в т.нар. табло по процедурата при макроикономически дисбаланси на ЕК – ръста на цените на жилищните имоти. Т.е. по-общо погледнато, развитието на имотния пазар последните две години, от гледна точка на ЕК и системата ѝ за икономическото управление (т.нар. economic governance), не е устойчиво и сигнализира дисбаланси. Трябва да се има предвид и че относително ниските лихви по жилищни кредити също влияе върху търсенето на имоти и покачването на цените им.

    7/ отдалечаване на перспективите за еврозоната – единият от критериите за членство в еврозоната е именно ценовата стабилност; по-конкретно, инфлацията в кандидат-членка на еврозоната не трябва да превишава средното от средногодишната инфлация в трите страни-членки с най-ниска инфлация в предходните 12 месеца, плюс 1,5 пр. п. По наши сметки, последните два месеца – август и септември, България вече прекрачва този праг и съответно не отговаря на Маастрихския критерий за инфлацията.

    Разбира се, пътят на България към еврото ще е дълъг и тепърва започна това лято с официална подготовка за прием в чакалнята на еврозоната (ERM II) евентуално от лятото на следващата година. В този смисъл към момента неспазването на Маастрихския критерий за инфлацията няма никакво значение, но след 2-3 години би имало, ако тогава вече сме в чакалнята и тези критерии се следят с оглед на бъдещото членство в еврозоната.

    8/ краткосрочна печалба за фиска – изненадващата инфлация, т.е. тази, която превишава официалните прогнози, обикновено е благоприятна за бюджета, тъй като „напомпва” приходна част заради по-високи приходи от данъците върху потреблението, докато основните разходи (напр. за пенсии, заплати в бюджетната сфера, социални плащания и др.) остават непроменени.

    Това важи с пълна сила за бюджета на страната последните месеци, който отбеляза огромен излишък от 2,7 млрд. лева за първите девет месеца. Разбира се, зад високата събираемост на данъчните приходи и излишъка стоят и добрият икономически растеж, и данъчни промени от началото на 2018 г., и по-бавно от предвиденото харчене на капиталовите разходи. Въпреки това, ускоряването на инфлацията също би трябвало да допринася за това.

    Като цяло инфлацията, макар и рекордно висока за последните повече от пет години, все още е далеч от нивата, които сме виждали в България, включително и по време на предишния икономически бум. Въпреки че сегашните темпове на растеж на цените в никакъв случай не са показателни за „висока инфлация”, те имат и тепърва ще имат своите негативни ефекти върху доходите и потреблението, бизнеса и цялостния икономически растеж.

    Възможностите за противодействие не са кой знае колко много. При фирмите, например, инфлацията е стимул за оптимизация на разходите и повишаване на производителността.Потребителите от своя страна реагират като „пренастройват” потреблението си извън най-поскъпналите стоки и услуги (доколкото им е възможно, т.е. според степента на еластичност на търсенето) и преориентират спестяванията си към по-високодоходни (но и по-рискови) активи или такива, които според тях не губят стойността си. В тези условия обаче надуването на балони е силно вероятно.

    По статията работи: Екип на Investor.bg

    Възглас в мрежата: „Ленин се събуди“, разбуни цяла Русия

    https://frognews.bg/novini/vazglas-mrejata-lenin-sabudi-razbuni-tsiala-rusiia.html

    „Треперете гадове, Ленин се събуди!“, „Ленин е жив!“... Тези послания в социалните мрежи изправиха цяла Русия на мигли в съботния следобед. Повод за вълненията бе снимка на екип на Бърза помощ, който нахлува в Мавзолея на вожда на революцията на Червения площад в Москва.

    Възглас в мрежата: „Ленин се събуди“, разбуни цяла Русия

    https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/vazglas-mrejata-lenin-sabudi-razbuni-tsiala-rusiia.html

    „Треперете гадове, Ленин се събуди!“, „Ленин е жив!“... Тези послания в социалните мрежи изправиха цяла Русия на мигли в съботния следобед. Повод за вълненията бе снимка на екип на Бърза помощ, който нахлува в Мавзолея на вожда на революцията на Червения площад в Москва.

    Италианският дълг може да предизвика разпад на еврозоната

    http://www.cross.bg/dulg-byudzhet-italiya-1586825.html

    /КРОСС/ Ако кризата с италианския дълг излезе от контрол, еврозоната ще се разпадне", предупреди Лоренцо Марсили от организацията "Европейски Алтернативи" пред БНР. Според него, предложеният от италианското правителство бюджет няма да подобри живота на хората, но със сигурност ще доведе до финансови проблеми в страната. "Италия има 2,3 трилиона евро държавен дълг. Това е гигантска сума, с която нито една институция в Европейския съюз не може да се справи. Ако Италия е принудена да излезе от еврозоната или да фалира заради своя дълг, това ще доведе до край на целия проект на валутния съюз и до финансова криза в невиждани размери", смята експертът. Италия през погледа на инвеститорите в момента се вижда така- висок бюджетен дефицит, огромен дълг, проблемни банки и политическа несигурност. "Този бюджет много сериозно се отклонява от фискалните правила в Европейския съюз. Той може да доведе до много сериозен конфликт между новото коалиционно правителство в Италия и Европейската комисия", каза Грегъри Клейз - икономически анализатор в института "Брюгел". От Рим коментарът е различен: "Кризата в еврозоната започна заради погрешния начин, по който тя функционира и принуждава държави като Италия да трупат все по-голям и по-голям дълг. Между другото - Италия има първичен излишък от много години, което означава, че тя събира повече приходи от сумата, която харчи годишно, ако изключим лихви върху дълга

    Интернет става на 49 години

    http://www.moreto.net/novini.php?n=384132

    На 21 октомври 1969 г. е осъществен първият успешен опит на учени от Калифорнийския университет (Лос Анджелис) и от Научно-изследователския институт в Стамфорд, (Кънектикът) да свържат два компютъра - затова и този ден се смята за рожден ден на световната компютърна мрежа - Интернет.

    Днес е последният шанс за участие в играта "Първият човек"

    https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/10/21/3330384_dnes_e_posledniiat_shans_za_uchastie_v_igrata_purviiat/?ref=rss


    Филмът "Първият човек" на Деймиън Шазел с Райън Гослинг в главната роля влезе в американския боксофис на трето място с общи приходи от 16,6 милиона долара в премиерния си уикенд в над три хиляди кина в Щатите.<br /><br />Играта на "Дневник" и "Форум Филм България", посветена на него, обаче е на път да приключи в полунощ, затова и днес е последният шанс да се включите в нея и да спечелите един от 10 двойни билета за прожекция на филма, който е в кината у...

    Пиян шофьор се обърна по таван на изхода на Русе

    http://nakratko.bg/category/58/165784/


    Пиян шофьор се обърна по таван тази вечер при катастрофа на изхода на Русе. Инцидентът е станал на прав участък, непосредствено преди влизането в града по пътя Русе – Бяла.

    Българка е най-красивата съдийка в световния спорт

    https://petel.bg/Balgarka-e-nay-krasivata-sadiyka-v-svetovniya-sport__287804

    Нова тв Пролетина Величкова разказва как си партнират спортът и красотата Най-красивата спортна съдийка... е българка. Нова тв предст...

    Как една българска майка извоюва пенсии за децата сираци?

    https://petel.bg/Kak-edna-balgarska-mayka-izvoyuva-pensii-za-detsata-siratsi-__287803

    Бтв Миналата Коледа Златина Хаджипанайотова, която загуби съпруга си, започва битка в името на трите си деца.     Крайната цел бе ...

    Днес валежите ще са главно в Западна и Централна България

    https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7111927

    Днес валежите ще са главно в Западна и Централна БългарияЩе бъде предимно облачно и главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд.Такава е прогнозата на НИМХ към БАН, предаде БТА. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 7 и 12, а максималните ще са между 15 и 20 градуса.

    Бойко Борисов е на официално посещение в ОАЕ

    https://www.actualno.com/politics/bojko-borisov-e-na-oficialno-poseshtenie-v-oae-news_701173.html

    Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщиха от правителствената пресслужба. В рамките на визитата си премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум. По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог м

    Два дни след легализацията: Канада свършва марихуаната

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/287806_%D0%94%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1

     След легализирането на продажбите на канабис в Канада голямото търсене доведе частично до затруднения при доставките. В провинциите Нюфаундленд и Саска̀чеван, както и в арктическата територия на Нунавут, доставките са свършили. Правителственият портал за канабис в Онтарио предупреди онлайн потребителите си за периоди на изчакване до пет дни. Пред много магазини за марихуана в страната на втория ден след легализацията се оформиха дълги опашки, предава DPA. 

    Сред хората, които чакат пред магазин в Монреал, е 30-годишният Александър, който e чакал пред магазина напразно в сряда. След седем часа чакане той е бил отпратен в 21.00 часа. Полицията разпръсна тълпата без инциденти. „Беше ад, беше студено", казва Александър. „Въпреки това се забавлявахме", добави той.

     

    В сряда Канада стана втората държава в света след Уругвай, която напълно легализира продажбата на канабис. Канадски граждани на възраст над 18 години - в някои щати възрастовата граница е 19 години, имат право да купуват по поръчка или в оторизирани магазини грам хашиш за около десет канадски долара (4,30 евро). Количеството за лична употреба е ограничено до 30 грама.

    41-годишната Женевив Деспре е една от щастливките, които успяват да купят марихуана в магазин в сряда. Тя обикновено не пуши канабис, „но тъй като това беше исторически ден за Канада, реших да опитам", казва тя.

    В най-гъсто населената провинция  Онтарио в първите часове след легализацията са били осъществени 38 000 поръчки на стойност около 750 000 канадски долара. Обемът далеч надхвърли очакванията, заяви правителството на провинция Квебек, което регистрира 42 000 поръчки.

    През юни канадският парламент одобри закон, който разрешава потреблението и производството на дрогата. Канада е сред държавите с най-високо потребление на марихуана на глава от населението. Критици предупреждават за здравните рискове и за увеличение на зависимостта сред младежите. 
     

    По статията работи: Бойчо Попов

    Стотици мигранти от Централна Америка остават блокирани между Гватемала и Мексико

    http://nakratko.bg/category/25/165783/


    Стотици мигранти от Централна Америка остават блокирани на мост на границата между Гватемала и Мексико, съобщи Ройтерс. Кадри в световният фотообмен показват и постоянните опити за преминаване на река Сучиате, която разделя двете страни.

    Православен календар за 21 октомври

    https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7082899

    Православен календар за 21 октомвриПреп. Иларион Велики. Св. Иларион, еп. Мъгленски Св. Иларион Мъгленски получил добро образование, станал монах, после игумен в манастир. Известен бил със светия си живот, затова го посветили за епископ на град Мъглен. Там Иларион започнал смела борба срещу еретиците. Когато гробът на светеца бил отворен, мощите му се оказали нетленни и целебни.

    Неизлечимите белези, които човечеството оставя на Земята 

    https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/neizlechimite-belezi-koito-chovechestvoto-ostavia-na-zemiata-6087610

    Снимките на Едуард Бъртински показват "неизлечимите белези, оставени от човечеството върху лицето на нашата планета"

    Меси ще пропусне Класико за пръв път от 2007 г. заради контузия

    https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/21/3330878_mesi_shte_propusne_klasiko_za_pruv_put_ot_2007_g/?ref=rss


    Звездата на "Барселона" Лионел Меси ще пропусна дербито на испанския футбол срещу "Реал" (Мадрид). Това обявиха каталунците малко след победата с 4:2 над "Севиля", в която Меси се контузи.<br /><br />Аржентинецът асистира за първия гол на Филипе Коутиньо във втората минута и сам вкара десет по-късно. След това обаче Меси се контузи, приземяявайки се тежко върху десния си лакът.<br /><br />"Прегледите показаха, че Лео Меси има фрактура...

    Има нещо гнило в Дания

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/287805_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE+%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%BE+%D0%B2+%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

     ПЕТЪР ЙОВЧЕВ, текстът е публикуван в Investor Digest
     

    От години някои експерти представят европейския надзор като панацеа, способна да излекува в зародиш всякакви потенциални проблеми на българския банков сектор. Очевидно до някаква степен това мнение се споделя и от правителството, което това лято се съгласи на безпрецедентното условие да влезе в банковия съюз - тоест да предостави на ЕЦБ сериозна част от надзорните функции върху финансовата си система - още с влизането в механизма ERM II, преди фактическото приемане на еврото.

    Но по ирония на съдбата този ход, който според някои би трябвало да увеличи спокойствието и доверието в българските банки, съвпадна по време с няколко от най-големите финансови скандали в новата история на Европа, накарали мнозина да се усъмнят открито в ефективността на надзора на ЕЦБ. Последната капка, преляла чашата, бе подновеното разследване в Danske Bank, което изкара наяве една от най-крупните схеми за пране на пари в последните десетилетия. Според предварителни оценки става дума за близо 200 милиарда евро съмнителни трансфери, направени между 2007 и 2015 година от естонския клон на банката. Европейските банки са се превърнали в мечтата на перача на пари, коментира банковият редактор на The Financial Times Патрик Дженкинс, като напомня, че Еврокомисията дори не е успяла още да създаде единна база данни за прането на пари.


    "Европейската централна  банка не може повече да  се крие зад гърбовете на  националните надзори", заяви  още през пролетта Свен Гийголд, говорител на групата на зелените  в Европейския парламент. "Бизнес  моделите на всички банки в еврозоната трябва да бъдат систематично проверявани за рискове, свързани с финансови престъпления. ЕЦБ вече има компетенциите да го прави". Според Гийголд е "унизително и злепоставящо", че се налага Съединените щати да действат като действителния надзор срещу прането на пари в Европа.

    Строго погледнато Danske Bank не е сред банките в еврозоната. Дания и Великобритания са единствените страни в ЕС със специални клаузи в договорите за присъединяване, които не ги задължават да приемат еврото. През 2015 правителството в Копенхаген обяви намерение да присъедини страната към новосъздадения банков съюз, но после промяната на парламентарното мнозинство блокира този процес и сега той е оставен за 2019 - евентуално.

    Само че Естония, където местният клон на Danske е извършвал съмнителните трансфери, е член на еврозоната. Гуверньорът на националната й банка Ардо Хансон е член на управителния съвет на ЕЦБ; вицегуверньорът Мадис Мюлер е член на надзорния съвет, който именно би трябвало да следи да не се случват толкова очевидни схеми като разработваната от филиала на Danske в Естония. По размер на активите този филиал е петата най-значима банка в страната (от общо 16). Няма обяснение защо е останал под радара.

    Защо говорим за "очевидна" схема ли? Дори най-повърхностният поглед върху числата ще ви даде отговора. Подозрителните дейности се отнасят до чуждестранните клиенти на естонския клон. По данни на самата банка тези клиенти са около 15 000, най-много от Русия, Великобритания и Британските вирджински острови. След проучването на първите 6000 сметки Danske призна, че "голямото мнозинство" от тях са съмнителни. През тези 15 000 сметки са превъртени 200 милиарда евро - десет пъти повече от Брутния вътрешен продукт на Естония. Само през 2013 година тези трансфери са надхвърлили 30 милиарда евро - на фона на всички депозити в естонската банкова система, които едва надхвърлят 19 милиарда евро. 

    Възвръщаемостта на капитала на Danske от чуждестранните клиенти през 2013 година е била смайващите 402% - при средно 60% за Естония и едва 7% в съседна Латвия.

    Още през 2014 вътрешен информатор разкрива схемата и естонският регулатор бие тревога. Пред 2015 Deutsche bank се отказва от партньорството във валутните операции с Danske в Естония и предупреждава датската банка, че само един на десет нейни клиенти изглежда извън подозрение. Преди това същото предупреждение отправя JPMorgan.

    Самата Danske Bank обаче не предприема нищо. Всъщност тъкмо обратното: Томас Борген, който като шеф на международното банкиране управлява естонския бизнес през 2009-2012, през 2013 е избран за главен изпълнителен директор на банката. Едва през 2017, след поредица сензационни разкрития във вестник Berlingske, банката започва вътрешно разследване по случая. Борген подаде оставка през септември 2018. Вероятно го очаква съдебно обвинение, че е пренебрегнал множеството подозрителни сигнали.

    След оставката на Борген банката призна, че "редица пропуски" в механизмите й за управление и контрол са позволили естонският клон да бъде ползван за пране на пари, и обеща да дари печалбата от дейността му - около 1.5 милиарда крони, или 200 млн. евро - на независима фондация за борба с финансовите престъпления.
    Berlingske се добра до доклада на първоначалния вътрешен информатор в Danske и съобщи и някои от имената на тези "подозрителни" чуждестранни клиенти. Сред тях е регистрираното в Лондон Lantana Trade, чиито действителен собственик според доклада е семейството на руския президент Владимир Путин. На запитване на The Financial Times от Кремъл отговориха, че президентът "няма нищо общо със споменатата банка".

    Някои от клиентите съвпадат с имената от предходния скандал с "огледалните сделки" на Deutsche Bаnk, заради които германската банка бе глобена над 670 милиона долара от щатските и европейските регулатори. И в двата списъка например личи дружеството IC Financial Bridge на Александър Перепилични - нашумелия информатор по делото "Магнитски", който умря край дома си в Англия през 2012 при съмнителни обстоятелства.
    Като цяло британските дружества с ограничена отговорност (LLP) са били предпочитаният инструмент при прането на пари. Това вероятно обяснява и защо броят на регистрираните на Острова компании от такъв тип е набъбнал с 236% между 2009 и 2016 година.



    Впрочем скандалът с Danske е само поредното доказателство, че надзорът в Европа не работи особено ефективно. В началото на септември оставка подаде и Коус Тимерманс, финансовият директор на холандската ING Bank. Банката, този път от еврозоната, бе глобена 775 милиона евро от националния си регулатор заради допуснато "серийно" пране на пари. В предишни години подобни глоби бяха налагани на Deutsche bank, френската BNP Paribas, британските HSBC и Standard Chartered. Тази пролет латвийската ABVL, която също бе под директния надзор на ЕЦБ, обяви доброволна ликвидация под натиска на щатските финансови органи. И това са само редките случаи, когато банките все пак са хващани в нарушения. Повечето подобни схеми минават безнаказано през "разхлабената" европейска банкова система, отбелязва Патрик Дженкинс. Същото намеква и доклад на ООН, според който прането на пари в световен мащаб надхвърля 2 трилиона долара годишно.

    Европа има 5 основни проблема в областта на банковия надзор, отбелязва Дженкинс в коментар за The Financial Times. Първо, директивата за борба с прането на пари бе пренаписвана пет пъти за последното десетилетие, и в отделните страни членнки е приложена твърде разпокъсано. Второ, качеството на разследващите органи в отделните държави варира, заради което се смята, че едва 5% от случаите на пране на пари стигат до вниманието на властите. Освен това в Европа има страни (Дженкинс назовава Естония, Латвия, Кипър и Малта), чиито икономики разчитат на привличането на чуждестранен капитал и съответно не разследват твърде ревностно произхода на този капитал. Четвърто, между националните надзорни органи има твърде слаба координация - в случая с Danske и датският, и естонският регулатор са знаели за проблема от години, но всеки е сметнал, че решаването му е задължение на другия. И накрая, завършва Дженкинс, няма единна база данни в ЕС за прането на пари.

    Към тези пет ключови проблема ние бихме добави и шести: в ЕЦБ е настъпило безвремие заради изтичащите мандати на няколко от основните фигури. Даниел Нуи, която е начело на надзора, трябва да се оттегли на 31 декември тази година. Трима членове на управителния съвет на ЕЦБ също си стягат куфарите: вицепрезидентът Витор Констансио вече го стори на 1 юни, Петер Прат си заминава през май догодина, Беноа Кьоре - през декември. Мандатът на самия Марио Драги е до 31 октомври 2019. Тепърва ще се водят битките кой да ги наследи и каква политика да изберат европейските надзорни органи в бъдеще. Докато тези въпроси не получат сигурни отговори, от чиновниците във Франкфурт едва ли могат да се очакват решителни действия в каквато и да било посока. Което впрочем важи с пълна сила и за пътя на България към ERM II. И поне отчасти обяснява упорството, с което ЕЦБ настоя да отложи влизането ни в механизма с поне една година.

     

    Най-странните спортни ритуали в света (ВИДЕО)

    //dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-strannite-sportni-rituali-v-sveta-video-2125670

    Не са малко суеверните спортисти, които изпълняват различни ритуали, за да привлекат успеха на своя страна. Ето най-странните ритуали:

    Хвърляне на октоподи върху леда на хокейно игрище

    Феновете на хокейния отбор Детройт Ред Уингс имат

    Федерика Могерини поиска разследване на смъртта на Джамал Хашоги

    http://nakratko.bg/category/25/165782/


    Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини поиска щателно, достоверно и прозрачно разследване на обстоятелствата около смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадоха Франс прес и Ройтерс.

    Предстоящи събития в страната за 21 октомври

    http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1586824.html

    /КРОСС/ ***Кърджали.От 09.30 часа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на ген. Васил Делов по повод Деня на Кърджали. По-късно тя ще присъства на тържествената сесия на Общинския съвет Кърджали. В 12.00 часа председателят на парламента ще присъства на тържествения ритуал пред Паметника на Освободителите и ще приветства жителите и гостите на града. ***София.От 09.30 часа във Дома на футбола, резиденция „Бояна", АБВ - Младежи организира втори национален младежки футболен турнир „Спортът сплотява" под наслов „Живей, спортувай, не бъди пасивен". ***София.От 10.00 часа „Ариана" заедно със служителите на компанията, партньори и доброволци ще продължи да засажда дръвчета в „Новата гора на София", която се намира в близост до кв. „Суходол". ***София.От 16.00 часа в Артгалерия - НДК ще се открие изложбата на румънския художник Лучан Добарта. ***София.От 16.00 часа в Литературен клуб „Перото" ще се проведе среща с автора Божидара Мавродиева. ***София.От 17.00 часа ще се проведе координиран протест на жителите на Казичене, Кривина, Бусманци, Горубляне, Панчарево и Кокаляне. Жителите на Казичене, Кривина и Бусманци ще се съберат при пешеходната пътека на „Околовръстното шосе" при Видните. Протестиращите от Горубляне при бул

    Циганите не са българи. И не би трябвало да са български граждани

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/287804_%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8.+%D0%98+%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BE+%D0%B4%D

     Късно през нощта ще кажа нещо, което повечето българи си мислят, но евротолерантността ни спира:

    Циганите не са българи. И не би трябвало да са български граждани.
    Който иска да е български гражданин, да кандидатства.
    Това племе е българската орисия да приемем мигранти, без да имаме съпротивителните сили да ги спрем.
    Заради Турция.
    Циганите са цигани. Те не са българи.
    Който иска да стане български гражданин, да бъде така добър да изпълни закона за българското гражданство, но не в този му вид.
    Не съм нацист, не съм националист, но ние сме прекалено толерантни към тази маса нетолератни хора.
    А тези, които си мислят, че циганите са българи, да си помислят още веднъж.
    Става дума за друга етническа група. Крайно нетолерантна към европейските закони.
    С това знам, че ще ми блокират профила. Но циганите не са българи, борете се за това!

    Богомил Бонев

    Борисов е на посещение в ОАЕ

    http://nakratko.bg/category/59/165781/


    Премиерът Бойко Борисов е официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

    В сезона на вирусите: 10 причини, поради които ваксината е по-вредна от самия грип

    http://regiona.bg/%d0%b2-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5-10-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%ba/

    Сезонът на простудните заболявания е на прага си и все повече хората се замислят какви мерки да вземат, за да не се разболеят. Един от вариантите, който изглежда като най-бързо и просто решение е поставянето на ваксина. Дали обаче тази инжекция наистина е толкова безобидна?!

    Много медицински експерти вече се съгласяват, че е по-важно да защитите себе си и вашето семейство от ваксината, отколкото от самия грип.

    Всяка година фармацевтичната индустрия, медицински специалисти и медии работят усилено, за да ни убедят да се ваксинираме срещу грипа. Но всички те не ни казват цялата истина.

    Това, което не чуваме, са случаите на нежелани реакции или на токсичните химикали, които се инжектират в нас.

    Предлагаме ви да се запознаете с 10 причини, поради които ваксините са по-опасни от самия грип.

    В действителност ваксината ви кара да се разболявате

    Забелязали ли сте как ваксинираните деца се разболяват почти веднага след поставянето на инжекцията? Това е така, защото грипният вирус се инжектира в техните тела. Така че, вместо да се имунизира, ваксината всъщност само засилва реакцията на тялото срещу вируса. И фактът, че причинява на пациентите заболяване след ваксината, показва имуносупресия (т.е. понижаване на имунитета).

    Ваксини съдържат опасни съставки като живак

    Фармацевтичната индустрия, медицинските специалисти и основните медии са склонни да ни кажат, че ваксините срещу грип съдържат щамове на грипния вирус. Това, което е по-малко вероятно да разкрият обаче, е дългият списък с други съставки, които идват с ваксината. Вече е известен фактът, че ваксините срещу грип съдържат живак – тежък метал, за който е известно, че е опасен за човешкото здраве. Токсичността на живака може да причини депресия, загуба на памет, сърдечно-съдови заболявания, респираторни проблеми, проблеми с устната кухина, храносмилателни дисбаланси и други сериозни здравни проблеми.

    Ваксината може да причини болестта на Алцхаймер

    Проучванията, проведени от д-р Хю Фуденберг, водещ имуногенетик, показват, че тези, които редвно си слагат грипна ваксина, увеличавар риска от развитие на болестта на Алцхаймер десетократно. Той вярва, че това се дължи на токсичната комбинация от алуминий и живак във ваксината. Освен това, въвеждането на грипния вирус при възрастни хора (които с възрастта естествено ще имат по-слаба имунна система) ще увеличи шансовете на човек да стане податлив на по-тежко заболяване.

    Липса на реални доказателства, че дори за малките деца ваксината е ефективна

    51 проучвания, включващи 260 000 деца на възраст от 6 до 23 месеца, не са доказали, че грипната ваксина е по-ефективна от плацебо. Освен това, грипните ваксини предпазват само от някои щамове на вируса, което означава, че все още лесно можете да се разболеете от грип, ако влезете в контакт с различен вирус.

    Прави ви по-чувствителни към пневмония и други заразни болести

    За някой, който вече е потиснал имунната система, инжектирането на щамове на грипния вирус може да има опустошителни последици. Ако тялото ви вече работи, за да се преборите с вирус или просто сте с нисък имунитет, инжектирането на ваксина може да доведе до сериозна опасност да се разболеете от пневмония и други заразни болести.

    Съдови нарушения

    Медицински изследвания показват, че ваксините за грип са свързани с повишен риск от съдово възпаление. Симптомите включват треска, болка в челюстта, мускулни болки, болка и скованост в областта на врата, горната част на ръцете, рамото и хълбоците и главоболие.

    Децата под 1-годишна възраст са изложени на риск

    Децата под 1-годишна възраст са силно уязвими към невротоксично нарушение на деликатния нервен център около мозъка и централната нервна система. Първият кръг от грипната ваксина се прилага на възраст 6 месеца. Дете под 1-годишна възраст няма достатъчно защита, за да се предпази от преждевременно увреждане на кръвната бариера в мозъка.

    Увеличен риск от нарколепсия

    Има десетки съобщени случаи на деца в 12 различни държави, които са развили нарколепсия (хронично нарушение на съня) след получаване на грипната ваксина. Изследване, проведено между октомври 2009 г. и декември 2011 г., е сравнявало 3,3 милиона ваксинирани шведи с 2,5 милиона, които не са ваксинирани. Рискът е най-висок сред най-младите хора, които са взели ваксините. За лицата на възраст под 21 години рискът от нарколепсия е три пъти по-висок.

    Отслабва имунните отговори

    Има буквално хиляди публикувани медицински списания, които показват, че инжекционните ваксини могат да доведат до вредни имунологични реакции и множество други инфекции. Освен това, слабите имунологични отговори намаляват само способността на човек да се бори с болестите, за които се предполага, че ваксината трябва да ги защитава.

    Сериозни неврологични нарушения

    Доказателствата показват, че съставките при ваксините срещу грип всъщност могат да причинят сериозни неврологични нарушения, пише блиц здраве. През 1976 г. значителен брой от тези, които са получили грипната ваксина, са придобили синдром на Guillain-Barré (GBS), нарушение, характеризиращо се с трайно увреждане на нервите и дори парализа. Ваксините могат да съдържат много вредни материали, включително детергент, живак, формалдехид и щамове на жив грипен вирус. сн.асоциативна

    Материалът В сезона на вирусите: 10 причини, поради които ваксината е по-вредна от самия грип е публикуван за пръв път на Региона Бг.

    Преглед на печата - 21 октомври

    http://www.moreto.net/novini.php?n=384151

    Арести в Саудитска Арабия Арести на 18 души са осъществени в Саудитска Арабия, заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде AFP. Саудитска Арабия призна в събота, че Джамал Хашоги е бил убит в консулството ѝ в Истанбул, но според версията на саудитската прокуратура журналистът е починал, след като влязъл в конфликт и се сбил с други хора.

    И НАТО се готви за най-голямото си учение от Студената война

    https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/21/3330392_i_nato_se_gotvi_za_nai-goliamoto_si_uchenie_ot/?ref=rss


    НАТО се готви за най-голямото си учение от края на Студената война. Около 50 хил. войници - с танкове, кораби и летателна техника - се събират в Норвегия, за да тренират реакция при нападение срещу алианса.<br /><br />Учението "Трайдънт джънкчър" ще изпита придобитите от НАТО способности, след като Русия нахлу в украинския полуостров Крим през 2014 г. Оттогава отношенията между западните съюзници и Москва се влошиха и съответно алиансът усили отбраната си.<br...

    Св. преподобни Иларион Велики от Газа

    https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobni-ilarion-veliki-ot-gaza-news_700980.html

    Св. Иларион (291-372) бил монах-отшелник (анахорет), наречен Велики поради това, че бил пример на християнско подвижничество, велик чудотворец и лечител, баща на монашеството по Светите Земи. Родил се в Палестина, близо до град Газа. Изпратен от родителите си-езичници да учи в Александрия (Египет), той се запознал там с християнството, приел Св. Кръщение и станал ученик на великия пустинножител и баща на монашеството - преп. Антоний Велики. След време св. Иларион заминал за Палестина. Тук той и

    Румен Радев: Европа сама ограничава своята политика за сигурност до реакция в отговор на заплахи

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/287803_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1

     В лекцията си Румен Радев подчерта, че ЕС днес дори няма нужда да изработва толкова европейски и национални регламенти, директиви и предписания, тъй като в много случаи те изглеждат като остаряло ръководство на пилота за справяне с извънредни ситуации, което е ниско ефективно в непредсказуеми обстоятелства. „Имаме нужда от активни граждани, непримирими към несправедливостта, неподатливи на фалшивите новини и подмяната на истината и винаги готови да защитават демократичните ценности“, обърна се към младите хора президентът. „Трябва да променим архитектурата и функционалността на европейските институции. Те бяха създадени в пред-дигиталната епоха, в която нямаше социални мрежи, а имаше малко на брой и предимно контролирани от държавата телевизионни канали и силно йерархичен модел на вземане на решения и разпространение на информация. Днес този модел се трансформира от централизиран и вертикален в хоризонтален и разпръснат. Една публикация във Фейсбук може да изведе хиляди хора на митинг на улицата. Това е една от основните причини европейските граждани да се чувстват недостатъчно представени в нашите институции и да губят доверието си в тях“, заяви президентът, цитиран от "Труд".


    В лекция пред „Оксфорд юниън“ българският държавен глава призова студентите да не се ограничават до следването на готови инструкции, а да съхранят критичното си мислене и да останат непримирими към несправедливостта и подмяната на истината, това съобщават от президентството.

     

    Европа днес сама ограничава своята политика за сигурност до реакция в отговор на заплахи. В краткосрочен план това може да изглежда като най-евтиния начин да се осигури задоволително ниво на сигурност. В дългосрочен план, обаче, това ще изисква огромни ресурси, в комбинация с невъзможност да се гарантира адекватно сигурността. Това заяви президентът Румен Радев в лекция на тема: „Предизвикателства за сигурността пред Европа“, която изнесе пред „Оксфорд юниън“, най-голямата общност за дебати в Университета в Оксфорд, създадена през 1823 г.

     

    В престижния дискусионен форум държавният глава подчерта, че ЕС с нежелание заделя бюджет за изграждане на адекватни отбранителни способности и инвестиции в сигурността и е нерешителен при проектирането на стабилност и оказване на помощ за развитие, когато се налагат действия извън неговата територия.

     

    По думите на президента, през цялата човешка история сигурността винаги е била основата на прогреса и благосъстоянието на обществото. Без сигурност е безпредметно да се говори за икономика, социално развитие, образование. „Историята сурово е наказвала държави и съюзи, които не са успявали да изградят своевременна защита срещу заплахите“, подчерта държавният глава.

     

    Като актуален пример президентът посочи миграционната криза в Европа и призова за по-задълбочен анализ на негативните ефекти, произтичащи от политиката на „отворените врати“ за мигрантите в Европа. Според Румен Радев съсредоточаването върху собствените проблеми с мигрантите, води до липсата на достатъчно внимание върху успоредно протичащата извънредна ситуация и истинската криза. „За мен политиката на „отворени врати“ в Европа оказва опустошителен ефект върху страните на произход на мигрантите – от Африка до Близкия Изток, тъй като откъсва вниманието на младото поколение в тези страни от проблемите на родината и нейното бъдеще“, подчерта държавният глава. Тази политика променя самата ценностна система на младите хора и вместо те да бъдат ангажирани със стабилизирането и развитието на своите страни, голямата цел в живота на немалка част от тях става достигането до западноевропейските държави и възползването от техните социални системи.

     

    Като проблем на ЕС в отношенията с другите глобални фактори президентът открои бавния процес на вземане на важни за европейските граждани решения, докато други лидери олицетворяват модел за вземането на еднолични решения. „Тези лидери могат да вземат решение за нещо тази вечер и да го изпълнят още на следващата сутрин, докато в ЕС това може да отнеме месеци и дори години. Водил съм продължителни дебати с моите колеги президенти и лидери на страни от ЕС. Повечето от тях отстояват позицията, че подходът на „едноличното решение“ е основан на авторитарни механизми, докато решенията, които взимаме в рамките на ЕС, са базирани на нашите демократични ценности и са по-стабилни и устойчиви в дългосрочен план. Напълно съм съгласен с тях, с изключение на един малък детайл: Къде е финалната линия? Кой ще ни чака? Каква е цената ако загубим състезанието?“, попита президентът. Държавният глава беше категоричен, че Европа трябва да намери ефикасен начин за справяне с тази ситуация, без да компрометира своите демократични устои.

     

    Румен Радев припомни също така, че след призива на президента на САЩ за нов модел на споделяне на отговорностите в НАТО и последвалата търговска война, някои водещи европейски политици са заявили, че Европа трябва да поеме сигурността си в своите собствени ръце. „Възможно ли е това, обаче? Какво представлява европейската отбрана без американската военна подкрепа? Операцията в Либия през 2011 г. разкри съществен европейски дефицит в системите за командване и управление, разузнаването, боеприпасите с висока точност, презареждането във въздуха и стратегическата мобилност. Това е дефицит, който все още не е преодолян“, посочи държавният глава. Президентът определи като едно от най-съществените предизвикателства за бъдещето на европейската сигурност, въпроса за единството на ЕС и НАТО.

     

    „Нашето единство се подкопава от големи стратегически играчи отвън, които използват подкрепата в областта на сигурността, условията за търговия, евтината доставка на енергия и привлекателните възможности за инвестиции, за да стимулират развитието на двустранни отношения с европейските държави, вместо да третират ЕС като единна общност“, добави още президентът.

     

    Като вътрешни предизвикателства пред Европа държавният глава открои икономическите и социални различия между Източна и Западна, Северна и Южна Европа, увеличаващите се неравенства, подкопаването на върховенството на закона и корупцията по високите етажи на властта, неспособността на институциите на ЕС да отговорят на очакванията на гражданите и да осъществят навременни реформи. Обстоятелства, които ерозират доверието в Европейския съюз и увеличават рисковете пред сигурността.

     

    Актуалните въпроси за гарантиране на европейската сигурност бяха коментирани в лекцията на държавния глава през призмата на теорията за ефектно-базираните операции, разработена от Военновъздушните сили на САЩ по време на войната в Персийския залив през 1991 г., както и през опита на летец, принуден да действа в извънредни ситуации, за които липсват предписания в ръководството за летателна експлоатация. На базата на този инструментариум, президентът направи преглед на някои използвани методи в конфликтите от Античността до днес: класическият военен сблъсък, ефектно-базираните операции, терористичните атаки, хибридната война.

     

    В лекцията си Румен Радев подчерта, че ЕС днес дори няма нужда да изработва толкова европейски и национални регламенти, директиви и предписания, тъй като в много случаи те изглеждат като остаряло ръководство на пилота за справяне с извънредни ситуации, което е ниско ефективно в непредсказуеми обстоятелства. „Имаме нужда от активни граждани, непримирими към несправедливостта, неподатливи на фалшивите новини и подмяната на истината и винаги готови да защитават демократичните ценности“, обърна се към младите хора президентът.

     

    По думите на президента предизвикателство пред нашата сигурност е и самата релевантност и устойчивостта на днешния европейски модел. Според държавния глава, ние нямаме друг избор освен да трансформираме нашия модел за сигурност и институции, така че да бъдем по-амбициозни и проактивни във формирането на стратегическата среда, като подходящо интегрираме важните държавни инструменти – икономика, дипломация, информация и военна мощ.

     

    „Трябва да променим архитектурата и функционалността на европейските институции. Те бяха създадени в пред-дигиталната епоха, в която нямаше социални мрежи, а имаше малко на брой и предимно контролирани от държавата телевизионни канали и силно йерархичен модел на вземане на решения и разпространение на информация. Днес този модел се трансформира от централизиран и вертикален в хоризонтален и разпръснат. Една публикация във Фейсбук може да изведе хиляди хора на митинг на улицата. Това е една от основните причини европейските граждани да се чувстват недостатъчно представени в нашите институции и да губят доверието си в тях“, заяви президентът.

     

    „Вие имате привилегията да учите в най-добрите университети. Дори и най-добрите учебни програми, обаче, неминуемо ви поставят в едно затворено пространство, което ограничава обхвата на вашите възприятия и мисли. Ако те не успеят да ви задържат там, вашите политици ще се опитат да ви върнат обратно. Ако последните по някакъв начин се провалят в опитите си да го сторят, медиите винаги ще бъдат на разположение да ви върнат отново в това затворено пространство“, подчерта още в лекцията си Румен Радев и призова студентите, които искат да успеят в днешния бързо променящ се свят, да не допускат тяхното мислене да бъде ограничавано в предварително зададени рамки.

     

    В отговор на въпрос как България може да балансира между покачващото се напрежение между САЩ и Великобритания, от една страна, и Русия, от друга, президентът посочи, че страната ни не може да направлява политиката на тези страни, но може да определя собствената си политика. Румен Радев разказа за каузата на големия британски държавник Уилям Гладстон за защита на българския народ и неговите опити за освобождение и политическа независимост след Априлското въстание, воден от морални ценности, дори когато тогавашният министър-председател на Великобритания Дизраели е подкрепял Османската империя, воден от британската стратегия и интереси да противодейства на руските опити за влияние в региона.

     

    „В България се сблъскват много интереси, но тя е страна член на НАТО и ЕС. България обаче трябва да отстоява и своя национален интерес – не само в сферата на сигурността, но и в икономиката, енергетиката“, заяви президентът Радев и допълни, че водената от страната ни политика следва да е балансирана и базирана на ценности.

     

    В отговор на въпрос на студент за възможността Република Турция да се присъедини в перспектива към ЕС, Румен Радев подчерта, че би могъл да цитира европейски лидери, според които Турция се отдалечава от европейските ценности, но Турция е важен съсед и партньор на България. Ние бихме желали да видим Турция като просперираща страна, в която демократичните принципи са дълбоко вкоренени в нейното управление, подчерта Румен Радев. Президентът призова за съхраняване на конструктивния и открит диалог на ЕС с Турция, който ясно откроява критериите за членство и приема, че то се постига от тези държави, които могат да ги могат изпълнят.

     

    По-рано президентът се срещна и разговаря с български студенти и членове на Комитета на „Оксфорд юниън“.

     

    Източник: "Труд"

    Приказка за неделя: Рибарят Мишо и мишокът Мишел

    https://offnews.bg//kultura/prikazka-za-nedelia-ribariat-misho-i-mishokat-mishel-690344.html

    Eдин рибар се беше подредил на брега на реката, сякаш се канеше там да векува – та палатка, дюшек и спален чувал, та лаптоп, примус и изобилие от хранителни запаси. Само че човекът беше малко ретро, към лаптопа беше включил отделно и клавиатура, и мишка, пък в главата му се въртяха куп идеи за роман ли, за филм ли, неясно какво. Слуката на Мишо като риболовец не беше голяма и след няколко дни и нощи край вира той реши да тръгне обратно към дома, а улова си да остави на приятели. Да чистят, да пържат и да се радват на прясната мряна, пък и да го хвалят... На него му стигаше, че е прекарал времето на чист въздух, в тишина и спокойствие, далече от разни кални номера и клюки.

    Де да знаеше Мишо, че в раницата с лаптопа се е намърдал мишок на име Мишел, който много искаше да опознае големия свят, а не само родните ливади край вирчето. Всъщност истинската причина полският гризач да предприеме рискованото си пътешествие беше друга и както се казва, съвсем лична. Той случайно бе зърнал електронната мишка на рибаря и си беше загубил ума по нея. Такава красавица, сребристо сива, с дълга-дълга опашка не беше срещал досега. По нейна заповед лаптопът говореше, пееше, а Мишел надничаше от близките храсти и в захлас следеше всяко нейно трепване и примигване, болен от възхищение. Е, поглаждаше и мустаците си с желание, но то бе в реда на нещата, надяваше се скоро да й се хареса с юначен вид, прагматизъм, всеотдайност.

    Ето защо мишокът пристигна в дома на рибаря тайно и като огледа обстановката, обзе го неописуема тревога. Стените бяха целите в библиотечни рафтове, книга до книга, диск до диск. Първата му мисъл бе дали пък тук не го чака някой ояден книжен плъх, който вече е спечелил сърцето на неговата изгора? Разтършува се, прелисти един-два албума, откъсна по някоя страница от дебелите томове, колкото да успокои нервите си с хапка-две, но за щастие не откри следи от съперници. В същото време компютърната мишка се изтягаше на писалището като съблазнителна моделка и ставаше все по-уверена, че сърцето на Мишел завинаги е нейно. Иначе защо ще я преследва най-упорито до жилището й, скрит и без дъх в раницата на рибаря?... Така си беше, неин беше Мишел навеки, ала рибарят Мишо по незнайно какви признаци веднага усети: в къщата му шета неканен гостенин. И започна яростна борба да го прогони колкото може по-далече.

    В първия ден на нежеланото присъствие рибарят купи смъртоносна отрова за гризачи и я посипа по полиците, в ъглите на стаята, даже на перваза на прозореца тури. Ала Мишел не беше вчерашен, като стъпи в разпръснатия прах, веднага хукна към банята да се окъпе, как би могъл мръсен да се доближи до своята избраница, да я докосне?... Тя му изглеждаше толкова смирена, изящна, светеща от чистота, полегнала между неговото сиво битие и неизвестните вселени, а той да застане при нея немит, несресан, с увиснали уши и мустаци...

    На следващия ден рибарят Мишо заложи страшни капани, но Мишел изгаряше от такава страст към електронната мишка, че и през ум не му мина заради залък хляб или парченце сирене да тършува из железариите. А и ако само се беше докоснал до метала, сигурно щеше да го разтопи с любовта си. Цялото същество на мишока изгаряше от присъствието на красавицата, която при най-лек допир показваше споделени чувства ту с лирични стихове, ту с музика, разтърсваща душата. Дали би могъл за миг да я прегърне и да потанцуват, чудеше се Мишел... И мечтаеше под изкусителния шепот на лаптопа, и умираше от щастие, че това е за него, единствено за него и ще го омайва винаги.

    На третия ден рибарят измисли още по-жестоко оръжие – поиска назаем котарака на съседката, надяваше се рижият бандит да подгони натрапника, да го докопа под кревата или да го застигне в антрето и от раз да се приключи с неприятната визита на полския пришълец. Не се получи точно така. Мишел тичаше насам-натам, уж хитруваше, а накрая скочи смело на писалището, готов с гърди да брани своята любов. Миг и той неволно докосна някакъв клавиш на лаптопа, от екрана прозвуча яростен кучешки лай, охраненият котарак се втрещи и побягна позорно към полата на своята господарка. Рибарят също замръзна от почуда - не можеше да повярва, че мишокът му говори:

    - Обичам я и ще умра за нея! Нима никога не си обичал и не можеш да ми помогнеш или поне да ме разбереш...

    Много ясно, Мишо беше обичал, даже в момента си падаше по една... Но да обяснява на малък нахален провинциалист в кого и защо е влюбен му идваше наистина много. Все пак, като гледаше смелчагата до електронната мишка на писалището си, не можеше да не го разбере. Постъпи по мъжки. Бързо и дискретно се обърна, после излезе – имаше време до последния автобус, с който най-често ходеше край онази река. Сега беше без палатка и такъми, просто отиваше до вира, където се намериха с Мишел, съвсем различни и все пак сродни. Е, от последната автобусна спирка трябваше да повърви и пеша, но небето беше обсипано със звезди, той знаеше отлично пътя и развълнуван от развоя на събитията, не обръщаше внимание на друго.

    Край вира седна да отдъхне, после забрави сметките за ток и парно, ядовете с комшиите, дори не се сети за интригите между колеги или за роднинските имотни спорове. На брега, под огромната пълна луна, рибарят мислеше само за своята може би най-истинска любов. Накрая я откри – както толкова пъти досега забеляза една русалка, повече въображаемо, отколкото реално същество, което безгрижно цамбуркаше във водата. Мишо нагази в реката, за да хване плувкинята с голи ръце, ако е възможно - и да я задържи задълго. Беше прекрасно видение, жива приказка, а се оказа безкрайно любопитна какво смята да я прави, след като я улови, та набързо му разясни:

    -О-о-х, рибарю... Ако ме целунеш сега, ще трябва да ме вземеш за жена. Аз ще се покрия с бръчки, ще се сгърбя, ще закуцукам с бастун. Ще ти се карам, ще искам пари за тоалети, грим, фризьор и спа, а ще готвя безвкусни манджи. Ще ме обичаш ли тогава?... Ако тази нощ ме погалиш по разплетените коси, ще се превърна в неудържима пираня, а ти ще се самоизяждаш от луда ревност. Ще ми прощаваш ли предателствата и глупостта тогава?... Ако пък на шега ме чукнеш по носа, защото тъжа за нещо, и после кажеш, че накрая всичко се оправя, аз ще стана най-добрият ти приятел. Ти ще ми бъдеш ли верен до смърт и тогава?...

    Рибарят Мишо хептен се обърка – не обичаше да избира от две възможности, а когато те стават и повече, просто се поболяваше от колебания. Но пък харесваше русалката отдавна, луната осветяваше положението недвусмислено, звездите му намигаха окуражаващо и той намери решение тутакси:

    -Не може ли три в едно?

    Така е в приказките - използвал момента, че красавицата няма подготвен отговор, целунал я, погалил косите й и я чукнал по вирнатия нос, макар че по принцип одобрявал хората, които си знаят цената. След което я изнесъл на брега, от там да се види, че е най-обикновено момиче, което може да обича и да го обичат.

    Когато се прибрали вкъщи, рибарят трябвало да поразчисти терен за своята половинка. То се знае, жена му го накарала да се погрижи и за ново обзавеждане, и за кола, за застраховки, по-високи доходи от втора работа, даже влог да направи... Старият лаптоп – с добавената клавиатура и мишка, отишъл в мазето, а там мишокът Мишел вече майсторял гнездо, в което да се съберат с неговата невероятна електронна любима.

    Валентин Танев си пожелава здраве, другото го има

    https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7111470

    Валентин Танев си пожелава здраве, другото го имаТалантливият актьор Валентин Танев ще отпразнува рождения си ден заобиколен от семейството си и най-близките си приятели. “Пожелавам си само да съм здрав, другото го имам”, казва той и не спира да работи върху нови проекти. Един от тях е постановката на Народния театър “Опит за летене”, в която освен Танев играят Георги Мамалев, Мария Каварджикова,

    Отровен подарък ли е съгласието на Русия да замени долара с евро при разплащанията си с Европа?

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/287802_%D0%9E%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8A%D0%BA+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8

     Естествено, че американците ще направят всичко възможно да не допуснат това да се случи. По този начин търговско-политическата война, обхванала САЩ и останалия свят, ще се пренесе на финансовата плоскост.

     

    В същото време Китай не крие, че може да използва своите огромни доларови резерви, за да задуши американската икономика, като прекрати  изкупуването на американски дълг.

     

    Сега вече и Русия предлага на европейците да направят еврото платежно средство за всички търговски операции между ЕС и Русия.

     

    Европа е основен търговски партньор на Русия. През зимния период Европа напълно зависи от руския газ. Вместо ЕС да продължава да плаща газа в долари, Владимир Путин потвърди своята готовност да приеме разплащания в евро.

     

    Москва не за първи път обсъжда въпроса за валутните разплащания. На последния икономически форум в Санкт-Петербург през юни миналата година, в който взеха участие болшинството от държавните ръководители и правителства на ЕС, министърът на финансите на Русия Антон Силуанов направи предложение Русия да се откаже от долара в международните си разплащания и да го замени с евро. На същия форум Владимир Путин и Емануел Макрон публично подкрепиха тази идея. За своята идея те информираха и Ангела Меркел.

     

    Първоначално идеята нямаше особен успех, но когато икономическото напрежение между САЩ и останалия свят достигна критична точка, много от страните започнаха да обмислят ответни мерки срещу протекционистката политика на Доналд Тръмп. И, ако Китай първи пое силата на удара и вече отбелязва забавяне в ръста на търговската си дейност, то Европа също се намира в не по-малко трудно положение. Защото тя също е заплашена от американските санкции, ако европейските компании тръгнат против екстериториалните ограничения, налагани от Вашингтон.

     

    Руската инициатива обаче не е случайна. На първо място, съвсем очевидно е, че предлагайки да се заменят разплащанията от долари в евро, включително и при продажбите на природен газ, Владимир Путин с един изстрел убива два заека. От една страна, той поставя под заплаха господството на долара като световна валута, съответно неговия авторитет и стабилност. А Доналд Тръмп едва ли ще може да преглътне това спокойно. От друга страна, с този си ход той, де факто, дава на еврото  статут на международна валута, какъвто то никога до сега не е имало. Още повече, че Централната банка на Русия от няколко месеца започна да изкупува колосални количества евро и да продава долари.

     

    От техническа гледна точка, за европейците това е добра новина. Тя им дава възможност да изведат покупките на нефт и газ от сферата на долара. Добра новина е и поради факта, че повишава доверието в европейската валута. В политически план също така е очевидно, че този ход допринася за укрепване на проевропейската линия и на привържениците на еврото в същото време, когато ЕС е подложен на атаки от популистките движения.

     

    Голямата част от популистите  са на мнение, че еврото е виновник за всички трудности, с които се сблъскват страните им и затова желаят да напуснат ЕС по примера на британския Брекзит. От тази гледна точка може да се каже, че руското предложение е от полза на убедените привърженици на ЕС. От друга страна, тази подкрепа може да се окаже много обременителна, защото Русия предлага да приеме еврото, а в замяна да помоли партньорите си от Европейския съюз да свалят наложените срещу нея санкции.

     

    В Брюксел признават, че „това е напълно логично“. В икономически аспект европейските компании, както френските, така и немските, от дълго време настояват за отмяната на тези санкции, за да могат да стимулират търговските си потоци с Русия без да изпадат в непредвидени усложнения. Но отменяйки санкциите срещу Русия, европейците рискуват да се конфликтират с американската администрация, а това ги заплашва с много сериозни глоби и риск от загуба на американския пазар.

     

    На този етап обаче Европа не може да се лиши от достъпа си до пазарите на САЩ. Така че това е доста сложен проблем за европейците, още повече, че те все още не са изработили единна позиция спрямо действията на Доналд Тръмп.

     

    Дали поради липса на решителност или поради финансови интереси, основните държави от ЕС, както и преди, се стремят да угодят на Америка. От гледна точка на ползите за еврото, руското предложение е хубав подарък, но от гледна точка на политиката този подарък вероятно ще се окаже отровен.

     

    Превод: Гласове 

     

    Източник: atlantico.fr       

    "Телеграф": Почина чичото на Северин

    https://petel.bg/Telegraf--Pochina-chichoto-na-Severin-__287801

    Чичо на Северин е починал след ареста и повдигнатото му обвинение за убийството на журналистката Виктория Маринова. Това разказаха вчера...

    Близките на починали, докато чакат трансплантация: Ако чакате, бягайте в чужбина

    https://petel.bg/Blizkite-na-pochinali--dokato-chakat-transplantatsiya--Ako-chakate--byagayte-v-chuzhbina__287802

    Бтв Близките на двама пациенти, починали, докато чакат за белодробна трансплантация, призоваха останалите чакащи да търсят решение в чу...

    Япония създава хиперзвуково оръжие

    http://www.cross.bg/yaponiya-glava-hiperzvykovo-1586823.html

    /КРОСС/ Японското хиперзвуково оръжие ще влезе на въоръжение не по-късно от 2026 година, заявява неназован представител на японското военно министерство пред вестник "Mainichi Shimbun". По предварителна информация Япония разработва не един, а два различни типа хиперзвуково оръжие, като вторият ще е готов през 2028 г.През 2026 година на бял свят ще се появи мощна ракета, която да се изстрелва от самолет, кораб или от земната повърхност, като бойната й глава ще е стандартна. Две години по-късно ще се появи и бойна глава от тип хиперзвуков глайдер, който ще може да маневрира със свръхзвукова скорост. Според специалистите космическата програма на Япония, включително връщането на проби от астероид преди 8 години са имали двойствена цел. На практика страната е получила данни и е тествала технология, позволяваща й да създаде бойна глава, която може обратно да навлиза в земната атмосфера. Получената информация е полезна и при създаването на хиперзвуковото оръжие.Откакто на власт в Япония е Шиндзо Абе, страната успява да се откъсне значително от военните ограничения, наложени и след поражението във Втората световна война от САЩ. Анализаторите обаче отбелязват, че Америка е доволна от това, защото нейният съюзник укрепва азиатския й фланг, където се намират Китай и Северна Корея.  

    САЩ пуснаха на вода нови две атомни подводници

    https://frognews.bg/novini/sasht-pusnaha-voda-novi-dve-atomni-podvodnitsi.html

    Съединените американски щати вече притежават две нови атомни подводници от последно поколение. Става дума за подводни лодки с ракетно-торпедно въоръжение Vermont и Delaware. Това съобщават американски издания, както и Руските военно-морски сили.

    Хиляди протестират в Лондон с искане за нов референдум за Брекзит

    http://www.klassa.bg/News/Read/article/287801_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D1%81+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%

     Кметът на британската столица Садик Хан е сред политиците, участващи в протестното шествие, чиято кулминация е пред парламента. Той заяви в Туитър, че това е "исторически момент в нашата демокрация". 

     
    Организаторите очакват това да бъде най-голямата подобна демонстрация. Хиляди активисти от цялата страна пристигат с автобуси за участие в проявата. 
     
    Протестът, организиран от групата "Пийпълс воут" (в превод Народен вот), е подкрепян от британския в. "Индипендънт", чиято онлайн петиция за втори референдум за Брекзит е подписана от близо 900 000 човека. 
     
    През юни 2016 г. британците с малко мнозинство гласуваха за излизане от ЕС. Министър-председателката Тереза Мей изключва възможността за нов референдум за Брекзит. Социологическите проучвания показват, че страната е дълбоко разделена по въпроса. 
     
    Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март догодина, но преговорите са затруднявани от разногласия, особено за границата между Северна Ирландия и Ирландия, която ще бъде единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС след Брекзит. Има все по-големи страхове от напускане без сделка, което може да причини хаос на границите и в икономиката.
     
     
     
    Източник: БТА

    Дрогиран шофьор блъсна седем коли София

    https://www.actualno.com/crime/drogiran-shofior-blysna-sedem-koli-sofija-news_701170.html

    Дрогиран шофьор блъсна с колата си седем автомобила на излизане от тунела в столичния квартал "Люлин". Няма пострадали при инцидента, но движението в района бе затруднено, предаде БНР. По първоначална информация младият водач е влязъл в тунела с превишена скорост. От силния удар колата се е завъртяла и е ударила други седем автомобила, които са чакали на светофара след тунела. Водачът е загубил управлението над автомобила си и се е блъснал в една от бетонните стени. Пробите, взети от

    Дрогиран шофьор блъсна седем коли в София

    https://www.actualno.com/crime/drogiran-shofior-blysna-sedem-koli-v-sofija-news_701170.html

    Дрогиран шофьор блъсна с колата си седем автомобила на излизане от тунела в столичния квартал "Люлин". Няма пострадали при инцидента, но движението в района бе затруднено, предаде БНР. По първоначална информация младият водач е влязъл в тунела с превишена скорост. От силния удар колата се е завъртяла и е ударила други седем автомобила, които са чакали на светофара след тунела. Водачът е загубил управлението над автомобила си и се е блъснал в една от бетонните стени. Пробите, взети от

    Най-важното от Варна във вчерашния 20 октомври

    http://www.moreto.net/novini.php?n=384140

    Таксиметровите шофьори във Варна искат намаляване на алтернативния данък Размерът на алтернативния данък за таксиметров превоз да бъде намален на 300 лева. За това настоява независимият транспортен синдикат „Авто-94“, научи Moreto.

    "Как е възможно нашият цар Симеон и фамилията му след години господстване да нямат собственост"

    http://clubz.bg/74756-kak_e_vyzmojno_nashiqt_car_simeon_i_familiqta_mu_sled_godini_gospodstvane_da_nqmat_sobstvenost

    Нормално е бившият премиер Симеон Сакскобургготски да спечели делото в Страсбург по казуса с царските имоти. Такава прогноза направи в предаването „Тази неделя” по бТВ бившият председател на парламента и бивш служебен премиер Огнян Герджиков.

    Според него това би било шамар за българската държава. „Доста дела губим в Страсбург, което не е добър атестат”, заяви той.

    „Когато НДСВ дойде на власт, юристите казахме на Царя, че е вероятно да има проблеми, свързани с имотите, и затова трябва да се приеме закон. Той каза:  „Аз докато съм в управлението, дума да не става”, което, разбира се, му прави чест”, продължи Герджиков.

    По думите му след изтичането на двата мандата с участието на НДСВ във властта следващото Народно събрание вместо да направи това, което се очаквало – да издаде реституционния закон за царските имоти, взело решение за мораториум върху тези имоти. "Един такъв мораториум е абсолютно ограничаване на всякакви правомощия, нищо не може да правят с тези имоти. Това е много сериозно засягане на собствеността – нещо, което е много лош знак навън”, твърди Герджиков.

    „Как е възможно нашият цар Симеон, неговата фамилия, след като толкова години са господствали в нашия политически живот, да нямат никаква собственост у нас”, попита още Герджиков.

    Бившият служебен премиер отрече да е получивал предложение от президента Румен Радев да бъде неговата номинация за конституционен съдия.

    На въпрос дали би приел, ако такова се появи, Герджиков отговори: „Нека първо се появи, и второ, вероятно няма да приема. Чувствам се много активен, занимавам се с много дейности, с някои от които няма да мога да се занимавам, ако евентуално бих станал конституционен съдия".

    Тереза Мей има 72 часа да спаси премиерството си

    https://terminal3.bg/tereza-mej-ima-72-chasa-da-spasi-premierstvoto-si/

    След като на преговорите с ЕС не бе постигнат никакъв резултат, Тереза Мей е била привиката от консервативните депутати в сряда на среща която може да бъде началото на края на нейната кариера, пише политическият редактор на Times of London Тим Шипман. 

    Неспособността на Мей да заеме каквато и да е позиция в преговорите и опитите и да угоди на всички фракции в партията обезнадеждиха както привържениците на мек Brexit, така и на твърд.

    Подалият оставка министър по Brexit Дейдвид Дейвис се обсъжда за временен премиер като Борис Джонсън е убеждаван да задържи премиерските си амбиции поне до март 2019 г. когато страната официално ще напусне ЕС. 

    Тереза Мей, пише Шипман, понастоящем е атакувана от пет фронта:

    • До 46 консервативни депутати искат да предизвикат вътрешнопартиен вот на недоверие – двама по-малко от нужното
    • “не малко” от собствените ѝ министри ще гласуват срещу нея при таен вот
    • Организаторите на маршовете за втори референдум говорят с около 50 консерватори, включително петима министри, които могат да подкрепят идеята им
    • Съюзниците на твърдия евроскептик Дейвид Дейвис организират преврат и са се свързали с приятели на Борис Джонсън, за да видят дали външният министър ще стои на страна.

    Днес един от младите умерени консервативни депутати Джони Мърсър излезе също с материал, в който заяви, че Британия не може да бъде водена с “отчайващ провал при управлението” в толкова определящ за историята момент. Писмото показва до каква степен умерените проевропейски консерватори за се присъединили към евроскептиците в недоволството си от Мей.

    Миналата седмица бившия началник-кабинет на Дейвис заяви в национален ефир също, че Мей “със сигурност ще бъде отстранена” ако не се промени подхода ѝ към Brexit.

    Друг бивш министър, който подкрепя Дейвид Дейвис за следващ премиер, сравни критичния момент с войната срещу Адолф Хитлер.

    “Има мнения, че партията ще изглежда безотговорна ако я смени сега, но ние разкарахме Чембърлейн през 1940 г.”, визирайки отстраняването на опитващия се да се помири с Хитлер британски премиер Невил Чембърлейн, замен от Уинстън Чърчил.

    Борис Джонсън засега не изглежда да спи, съобщава Шипман, като неговия екип също проверява дали достатъчо депутати ще задействат вътрешнопартийния вот на недоверие.

    Ако такъв бъде започнат, Даунинг стрийт се опитва да убеди сър Греъм Брейди, председателя на събранието на консервативните депутати без министерски пост – наричан 1922 committee – да задържи гласуването с няколко седмици,за да може Мей да подсигури сделка с Брюксел.

    Същевременно друг бивш министър на Мей – Стив Бейкър се опитва да блокира намирането на всякакво решение за границата между Северна Ирландия и Ейре като смята да предложи множество законодателни промени, които ще задължат правителството да не се съгласява на никаква отстъпка без изричното съгласие на Северна Ирландия.

     

     

    Акция на антимафиотите в Пиринско: Ето кои разложани попаднаха в капана…

    http://regiona.bg/%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b5%d1%82%d0%be/

    Снощи около 21:00 часа антимафиотите са арестували А. Г. известен по прякор “Гаргата” в механа в Добринище.

    По време на акцията има задържани негови авери и в Разлог, където са направени обиски на автомобили и жилища.

    По неофициална информация е проведена акция по линия на противодействие на съхранението и разпространението на наркотични вещества. сн.24 часа

    Материалът Акция на антимафиотите в Пиринско: Ето кои разложани попаднаха в капана… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

    Теми и гости в ефира днес

    http://www.cross.bg/tema-novite-vnimanie-1586821.html

    /КРОСС/Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Политически интриги и патриотични игри. Говори Веселин Марешки. Тема: Лекари-герои: Историческа операция в „Майчин дом". Тема: Внимание, родители: Страшното лице на новите наркотици. Има ли изход? Тема: Хореография на хаоса. Актьорът Калин Врачански, пред Мариян Станков - Мон Дьо. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: БНТ, „Денята започва с Георги Любенов" Тема: БСП в атака, ще мине ли вотът? Разговор с Елена Йончева;Тема: Европейският съюз отвътре - новите процеси? Анализ на Атанас Семов;Тема: Мафията, каквато я видя Анна Заркова. За силата на разследващата журналистика;Тема: Стефан Димитров, Кристина Димитрова и Андрей Калудов за мюзикъла "Бразилски нощи";Тема: Внимание: Ботокс в ума! Нова книга на Юлияна Дончева;Тема: Група "Ахат" с юбилеен концерт - Звезди и Тони Хадад в студиото.    

    Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

    Бързи връзки


    Търсене


    Архив

    RSS Абонамент

    Новини от Грамофон

    "Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

     

    •  

    Ново: Публикуване