Пожар изпепели стопанска постройка в село Поповица. Няма пострадали

https://pik.bg/пожар-изпепели-стопанска-постройка-в-село-поповица-няма-пострадали-news790133.html

Пожар изпепели стопанска постройка в село Поповица. Няма пострадали

Стопанска постройка е горяла в ранните часове днес  в село Поповци, община Габрово, съобщава радио „Фокус-Велико Търново“, като се позовава на информация от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово.

Сигналът е получен малко след 01:00 часа.

На място е изпратен екип с два противопожарни автомобила и петима пожарникари. Пламъците са унищожили покривна конструкция, имущество и техника. Причината за възникването на пожара е късо съединение. Няма пострадали.

Тръмп: Нуждая се от повече информация по случая с Джамал Хашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112543

Тръмп: Нуждая се от повече информация по случая с Джамал ХашогиПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че се нуждае от повече информация за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги и ще работи с Конгреса по въпроса за американски отговор, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Късно вечерта на предизборна проява в щата Невада Тръмп каза, че в скоро време ще разговаря със саудитския престолонаследник

Гриша Ганчев: Хвърлихме 8 милиона в канала, много комплексари минаха през футбола

https://offnews.bg//futbol/grisha-ganchev-hvarlihme-8-miliona-v-kanala-mnogo-kompleksari-minaha-690386.html

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев говори ексклузивно за предаването "Код Спорт" по ТВ+. Той рядко дава интервюта, но не само затова думите му имат тежест. Винаги говори открито и непринудено, без да иска предварително въпроси или да поставя табу по определени теми. На 11 октомври "червените" фенове се израдваха мощно и спонтанно като за спечелена титла. И имаше защо. На този ден клубът, който играе в Борисовата градина, плати 8 милиона лева, за емблемата на ЦСКА, а с нея и своята идентичност. "Червените" не само оцеляха, но явно искат да се завърнат по-силни на голямата сцена. Гаранциите за тази мисия мнозина виждат в основния собственик на клуба, който от четвърт век има репутацията на най-сериозния меценат на българския спорт.

- Здравейте, г-н Ганчев! Голям мач се оказа този с плащането на прословутите 8 милиона за емблемата. Вярно ли е, че в деня „Х“ на плащането сте били някъде далеч на Изток? При объркване на часова разлика или на полет можеше ли да стане гаф?

- Още преди три години, когато аз и Инджов се заехме с ЦСКА, беше ясно, че трябва да се плащат активи и пасиви на старото търговско дружество. Това е нормално. Всеки ден в света фалират фирми, образуват се нови и т.н. Друг е въпросът, че тук имаше някакви елементи на чест, морал и т.н. По принцип не съм привърженик да се хвърлят пари в канала. В крайна сметка излезе и там голяма измама. Синдичката е продала някакъв имот в старото търговско дружество, което въобще не съществува, то си има собственици. И най-лошото и парадоксално е, че съдът я подкрепя.

- Плати се, за да се узакони измамата – това ли е моралът в крайна сметка със синдичката?
- Едни пият и се веселят, а балъците плащат накрая. Такъв е моралът на тези географски ширини. Оттук нататък вече трябва да се мисли за съвсем други неща.

- Защо в последния момент се случи всичко, един вид “last minute”? Пари ли трябваше да се събират?
- Не е в последния момент. Просто се водеха много дълги дела. Доколкото съм запознат от нашите юристи, те са искали тази неправда по някакъв начин да я елиминират. Тя да го извади този имот от дружеството и ние да си платим с по-ниска цена в зависимост, колкото струва този имот. Но в крайна сметка съдът я подкрепи и купуваме нещо, което го няма в активите, но както и да е.

- Какво се промени за вас лично като собственик на ЦСКА след края на сагата с емблемата?
- За мен нищо. Както знаете, ЦСКА има около 15-16 емблеми. И аз не знам сега коя сме купили, защото само един от предшествениците е заложил три в НАП. По времето на други предшественици и ръководители на ЦСКА, гледам емблеми с някакви лъвове, тигри и т.н. Най-старата емблема я показахме на юбилея за 70-годишнината. Дори я има в книгата, в която имате сериозен принос и една година се мъчихте да я направите.

- Защо тогава в крайна сметка беше много важно за вас да купите емблемата?
- Аз дадох дума преди три години, още когато се събирахме на „Армията“ им го казах. Плюс това с Инджов си бяхме решили, че старото търговско дружество трябва да го купим с активите и с пасивите. Не го казвам сега. Казал съм го и пред други ваши колеги и т.н.

- Тези 8 милиона лева ще променят ли нещо от плановете за реконструкция на стадиона?
- Мисля, че няма да променят, но все пак 8 милиона са си 8 милиона. Ние ги хвърлихме един вид в канала. С тези пари нищо полезно не може да се случи. Като изключим, че има един стар автобус, от който може би ще вземем 2-3 хиляди лева за скрап, малко скъсани чорапи и гащета. И това е.

- Но стотици футболисти и други деятели ще вземат.
- Това е хубаво, да. Някой ги е лъгал навремето, а сега ние им платихме. Дори някои от тях не ги и познавам. Кога са играли? Пък смея да твърдя, че горе-долу съм запознат в последните двайсет и няколко години с футболистите в България.

– Червената половина на България полудя от еуфория в социалните мрежи на 11 октомври следобед, но се говори че няколко дни по-рано тарторите на агитката са ви ядосали. Ако е така – защо?
- Те не могат да ме ядосат по простата причина, че са много малки да ме ядосат. Но самата философия на този клуб трябва да видим оттук нататък как ще продължава. Ако те си мислят, че могат да намерят по-кадърен човек, да заповядат. Ние сме ОК, “open” сме. Примерно да бие сто пъти Левски подред, да бие Септември с по 20:0 и от този род. Футболът е много жесток спорт. Носи радости, но носи и несгоди. Усещам тази психопатия в нашите Фейсбук герои - паднали сме, а сина ми много плаче. Хубаво, но какво да направим? Това е спорт. Барселона също пада, а за Реал (Мадрид) какво да кажем сега? Ами за великия Байерн (Мюнхен)? И нямам думи за Манчестър Юнайтед! Техните синове сигурно си късат ризите! Във футбола, ако не караш по правилата, те наказва жестоко, защото е много жесток спорт. Но аз мисля, че ние караме по правилата. Стратегията ни е правилна. Оттук нататък те трябва сами да изберат. Ако мислят, че има извънземен отбор в света, който може да побеждава нон-стоп, няма проблеми. Ако намерят точния човек и точните изпълнители, аз съм ОК.

– Какви са целите на ЦСКА като инфраструктура на клуба? Говоря за базата, проект за нов стадион…
- Ние още не сме излезли на нулата. Инвестицията в Панчарево, която е над 4 млн. лв., е доникъде. Трябват ни още два тревни терена, един изкуствен, закрит. Отделно трябва да си направим общежитието за децата, защото академията ни е под всякаква критика. Също така се строи фитнес център на Панчарево. Но терените са малко, ние сме построили три терена. Когато дойдохме в ЦСКА, там имаше дървета големи колкото вас, по два метра. Сега горе-долу придоби някакъв що-годе нормален вид, но има много работа там. На първо време трябва да завършим Панчарево, за да може да си настаним академията и да почнем да си вадим наши собствени кадри. Знаете, че съм привърженик повече българи да играят, но трябва да им създадем условия. А ние условията засега ги нямаме. Пръснали сме ги из цяла София, плащаме безбожни наеми и т.н. А за стадиона според мен трябва пак да отидем на разговори с държавата. Не е нормално ЦСКА да плаща 96 хиляди лева наем на месец за двете руини там. Може би това е единственият клуб в света, който плаща за нещо, а насреща няма нищо. 96 хиляди лева всеки месец са наемите. Отделно 250 хиляди лева са данък сгради, такса смет и т.н. от ползвателя. Сегашният ЦСКА е ползвател. Като ги съберем тези числа, горе-долу отиват близо 1,5 млн. лева. Колко отбори в „А“ група имат бюджет 1,5 млн. лева? А това е само наемът на ЦСКА. Някак си не върви! Тук сме изгостирани отвсякъде, но ще видим. Поне министърът на спорта е сериозен човек и мисля, че ще се споразумеем. Дано се споразумеем, но да направим публично-частно партньорство, за да може като инвестираме там… Ние ще си тръгнем рано или късно, но който дойде след нас, поне да сме оставили нещо!

- Остава и феновете да имат нерви, за да се бърза бавно. Явно твърде бързо се забрави каква беше ситуацията в ЦСКА.
- Сега им е много приятна ситуацията в клуба. Първо клубът няма никакви борчове. Второ всичко се изплаща на секундата и трето – от тази година започна да има и големи приходи. Знаете продажбата за много пари на Каранга, продажбата на Антон Недялков в Далас. Сега тези постъпления влизат. Отделно и нелошото представяне в УЕФА също донесе близо 1,5 млн. лева. Но мога да ви кажа и колко са техните приходи от билети – 500 хиляди лева на година криво-ляво. С тези 500 хиляди какво можем да направим? Освен да купим на Десподов два-три чифта нови футболни обувки.

- Привържениците на Левски не приеха добре новината за емблемата. Знаете ли, че някои твърдят - държавата е платила емблемата като направила поръчка за коли за жандармерията от завода на Гриша Ганчев в Ловеч? Чухте ли този слух?
- Какво общо има един завод с някаква емблема? Да, като погледнеш реално те са две фирми, нали. Но едното е спортно дружество, а другото е завод за коли. Той не продава само на МВР, а на всеки, който иска да си купи евтина и качествена кола.

- Може би не трябва да са били коли, а хеликоптери. Все пак тези коли струват пари.
- Вижте, аз Левски не ги мразя. Те са ми безразлични. За тях или добро, или нищо.

- Говори се какво ли не – например, че Левски има таен собственик. Вие давате ли ухо на тези слухове?
- Не ме интересуват тези работи. За повече от двайсет години много комплексари минаха през футбола. Нагледал съм се на какви ли не нарциси. За съжаление се срещат и сега. Не мога да ги разбера откъде имат тази енергия да се показваш, да учиш хората. Един вид „в царството на слепите ти си с едно око“. Ама, те много самовлюбени, бе човек! Обичат се и някой път ме е страх да не се самоизнасилят на някой стадион. Трябва по-нормално, по-кротко. Трябва да се инвестира в спорта, защото в крайна сметка това е социален феномен. Колкото и малък и невзрачен да е останал, трябва по някакъв начин да се поддържа, ако имаш възможности естествено.

- Казахте, че за Левски общо взето е като за умрелите хора…
- Не, не е така. Нито лошо…

- Да, обаче имате двама приятели от „сините“ – Люпко Петрович и Наско Сираков.
- Да, много са ми близки.

- Наско беше ли близо до пост в ЦСКА, както се говореше?
- Честно да ви кажа, бих му предложил пост. Насо е изключително ерудирана личност, знае си материята, отделно не е корумпиран, а и е работар. Чакам го Люпко да се върне от Руанда. Сега беше във ваканция и се виждахме. Може и на него да му предложим пост. Защо не? Кадърни хора. Какво значение има? Знаете, че най-големият мениджър отиде в Манчестър от Челси, какво лошо има в това?

- Тук обстановката е малко по-различна.
- Да, географската ширина е малко по-така.

– Кой и с какво трови атмосферата в българския футбол? Два пъти в годината казвате по нещо за 2-3 минути…
- Това е дълга тема. Ако вземем да говорим, няма да ни стигнат десет предавания „Код Спорт“. Като вземеш от маниаците, минеш през нарцисите, красавците, та стигнеш до гелосани и най-различни, и пъзелът се нарежда. Не може да отидеш и да пробиеш целия футболен съюз, да купиш всички съдии, да купиш комисии, да се гавриш… Защо? Защото си решил да похарчиш някакви пари ей така. Да си надградиш егото – защо е необходимо? Пробиваш играчи, отбори, треньори. Почва първенството – 30 точки аванс. Добре, какво удоволствие ще изпитам? Вие сте по-старички като мен и помните 1997-1998 г. И аз съм ги правил тези работи, и Сирака ги правеше в Левски. Та, опря мачът до един хикс да се решават титли и т.н. Какво морално удовлетворение да изпиташ от тази работа? Никакво! Нула! И се питам – за какво е необходимо, заслужава ли си повече да се мятат пари за едно нищо? Ще ви кажа друг пример. Много е комплицирана ситуацията, защото когато лятото търсехме да вземем треньор, звъняхме на пет-шест доста известни имена, от които две топ известни. Няма да ги крия – Свен-Горан Ериксон и Феликс Магат. Тук моите хора – дай опитен треньор, дай това-онова… Макар че аз не бях на това мнение. Обичам млади хора и исках да намерим млад треньор. И двамата казаха, че е интересно предложението. Тук не става въпрос за пари. Мислиха, мислиха по три дни, офертите явно ги задоволяваха, но казаха, че не могат да дойдат в това първенство. Защо? Какъв е проблемът? Казва – то първенството ви е наредено. Ние сме хора с авторитет и сме табели, не искаме да дойдем там. ОК, живи и здрави! Даже имам и свидетел на единия разговор – Красимир Балъков. Може да го попитате. Тогава ми стана ясно, че вече ни знаят по целия свят.

- Откъм „добрата“ ни страна.
- Какво нещастно първенство има тук и че винаги се играе с белязани карти. Е, оттам натам за какво?

– В какви отношения сте със собственика на Левски Спас Русев? Когато той ни гостува в „Код Спорт“ каза, че е настроен за феърплей във футбола.
- За него съм убеден, че играе по правилата.

- Познавате ли се?
- Да, познаваме се. Преди 20 години даже му помогнах, когато се създаде една много голяма фирма. Отношенията ни бяха кристално чисти. Доведоха го едни приятели и тогава се запознахме. Помогнах му, след шест месеца всичко беше точно. Оттогава съм го виждал два пъти. Но като имаш предвид, че е левскар…

- Бихте ли седнали някога президент до президент на даден мач?
- С кого да седна?

- На Левски – ЦСКА със Спас Русев да седнете в ложата?
- Първо аз не съм президент. По принцип в последно време ги гледам мачовете по телевизията, защото малко ми идва “too much” тази лудница по стадионите. Но никога човек не може да каже „никога“!

- Съжалявате ли за времето, когато бяхте член на Изпълкома на БФС?
- Ама, разбира се! Такова загубено време! Всички идеи, които се вкараха – за млади играчи, за това, за онова, всичко замина в канала. Лигите U15, U17, U19 са заслуга на Наско Сираков и с моята подкрепа, защото аз не разбирам от футбол, но съм го подкрепял. Помните по-рано при юношите какви първенства се играеха. Около Ловеч ритат с Габрово, Севлиево и Търново, в София си играят. Правят някаква купа - тюрлю гювеч и накрая едно нищо. А сега си има реални първенства, както в белите държави. U15 си играят първенство с изпадащи и влизащи отбори, също U17 и U19. Тогава взехме решение с големи напъни за дублиращите отбори. Отделно две години се борихме с Насо да почнат да играят до 21 години задължително в отборите. Изкара една година това нещо, дойдоха властимащите и го забърсаха. Защото те са измислили футбола! От тях излиза футболът! Те го знаят футбола наизуст! Лошото е за Боби Михайлов. Нито го обичам, нито го мразя. Но ще дойде време, ще си тръгне, някой ще се обърне назад – какво направи ти за този период? Той какво ще каже, горкият. Понякога ми е много мъчно за него, защото после го изклепаха. В началото той искаше да се върши работа. Възприемаше хубавите идеи и от Лъчо Танев… Всичко минава и заминава.

- Откъде тръгна войната между ЦСКА и Лудогорец?
- Ние не воюваме с никого, те воюват с нас! Ние сме в окопа и драпаме. Сложили сме големите каски и това е. С кого да воюваме ние? Нито пари имам да плащаме на съдии, нито имам пари да плащам на Футболен съюз. И аз се чудя къде са тези органи. Тук разнищиха строителни, ресторантьорски, хотелски, не знам какви фирми. Абе, как не щат да ни дойдат на гости на нас във футбола, бе! Няма ги, не искат да дойдат!

- Може би не ги каните правилно.
- Ами, ето, да заповядат във футбола прокурори, ДАНС-МАНС и да видят. Те чак по Европа го знаят някакъв Караманджуков, че се разнася с едни торби с пари напред-назад по съблекалните, а тук никой го не знае. Премиерът на Унгария дойде тук на мача, но на домакинската среща не отиде. Защо? За да не му отрежат главата съдиите.

– В мача на България срещу Кипър от 14-те национали, които играха, сте били началник на 9 от тях в Литекс като повечето от тях са рожба на академията на бившия ви клуб.
- Така е.

- Как приемате или по-точно как тълкувате този факт?
- Лошото е, че не са това качество, че да са във водещи европейски отбори. Качеството идва с конкуренция. Просто трябва да се обърне пирамидата по някакъв начин. Трябва да почнем да налагаме българи да играят. Не можем без чужденци, далеч съм от тази мисъл. Но ето – като няма българи, сме се принудили. В ЦСКА има 13-14 чужденци.

- А има ли вариант да стигнете до крайност – само чужденци?
- Има го и този вариант, защо да го няма? Има вариант, след като школата ни не работи. В най-скоро време ще вземем мерки и ще се чуе. Дочувам, че има и корупция, което е немислимо да се случва. Ние трябва да произвеждаме играчи! Ще вземем специалисти от чужбина, както в Ловеч го бях направил. Идваха всяка година хора от Оксер и работеха. Същата работа ще стане и в ЦСКА. Но досега не ни остава време. Но не може да продължава по този начин. Ние трябва да вадим български играчи!

- За колко време смятате, че може да направите академията на ЦСКА толкова продуктивна, както тази в Ловеч?
- Поне пет години оттук нататък. За година и половина-две да си довършим, каквото трябва с базите и вече да търсим високо спортно майсторство, а не да ги събираме на килограм. За какво са ни? Чак на мен ми се обаждат – туй детенце, онуй детенце… Ще направим три групи U15, U17, U19 по 20 човека, които според изискванията на шефа на школата и на треньорите, да са качество. Да разчитаме примерно един-двама да могат да влязат да играят в първия отбор. А другите, с които подпишем договори и тръгнат, спокойно да си играят във втората шестица на „А“ група, във водещите отбори в „Б“ група. Просто да създаваме играчи. Като се обърна по отборите и като погледна, има поне 150 мои играчи от нашата академия в Ловеч, които играят в „А“, „Б“ и „В“ група. В крайна сметка той заради това идва, да я изкара тази академия и после 10-12 години да има с какво да се прехранва.

– Защо променихте стратегията си спрямо треньорите? Преди малко казахте, че обичате младите хора, а в Литекс залагахте предимно на табели.
- Работех, работех с какви ли не. Треньорството е малко като покера. Ако имаш късмет да ти върже… Аз имам доверие в младите хора. Гледайте какво става в Германия, в Англия – навсякъде млади треньори. Старите с разбиранията им от преди 20 години… Всяко ново начало е трудно. Единствено съжалявам за Христо Янев, че не можа психически да се окопа. В Нестор имам страшно голямо доверие. Сериозен, начетен човек, знае футбола. Направи някои грешки, тръгна да променя схеми в хода на сезона. Това е материалът, с който разполагаше, нямаше друг. Но мисля, че се е осъзнал. Всеотдаен, работен, учтив, говори пет-шест езика перфектно – какво да искаме от него? Все пак девет години е бил помощник в Бундеслигата. Ако и там не са го научили, къде да го научат, бе, братко?

– Във вашето обръщение в юбилейната книга на ЦСКА казвате, че не винаги най-правилното да направиш правилно. В крайна сметка по верния път ли тръгна ЦСКА, след като имаше алтернатива – загробване с тези 38 милиона или прескачане юридически с дружествата?
- Старият футболен клуб просто не беше възможно да съществува. Това е пределно ясно на всички. Ще ви го кажа, както съм го казвал много пъти досега - когато са се сменяли ръководства и т.н. всеки взима по един печат в джоба и почва да праска анекси и да прави мръсно на този, който го е наследил. Тук не говорим за парите. Едно 15-20 години щяха да се мъкнат едни дела, едни чудесии нон-стоп. Ти чувал ли си за лицето Иван Боладо? Е, този е бил футболист в ЦСКА. Кога е бил – това е отделен въпрос. Аз не го помня, но бил играл 15 минути. В момента има дело, съдят новия клуб ЦСКА за 800 хиляди евро.

- Най-скъпият играч.
- Нещо страхотно! Там е била една яма, корупционна дупка, която няма запушване. Другото нещо – как ще се оправиш с енергото, с НАП, с това, с онова? Ами, 4,5 млн. лева са още от 2005 г. оставени, чукат си едни лихви… Идва следващ, плаща нещо, отива, намира хора в НАП, те го разсрочват. Идва следващият, взима да плаща, но главницата си стои от 2005 г. Питам аз – когато се е продал ЦСКА на някакви индийци, защо тогава с парите не са погасени тези задължения към НАП? В крайна сметка воденичният камък на ЦСКА е бил НАП. А в международните институции е УЕФА. Там е мъртва хватка, няма отърване. Плюс това, от 1990 г. сте във футбола и знаете много добре, УЕФА и ФИФА защитават винаги правата на играчите, на агентите, на хората, които имат да получават пари. Ето, сега минете през синдик, дайте си претенциите пред него. Като ви одобри, ние платихме, взимайте си парите. В Испания това е нормална практика, да не говоря за Турция. Ето го Глазгоу Рейнджърс, ето ги и италианските клубове Фиорентина, Парма и т.н. И те минаха през тази работа. Единственото е, че ЦСКА пак постави световен рекорд. Всичките плащания за стари търговски дружества са от порядъка между 8 и 12%, а ние платихме 39% от стойността. Аз не мисля колко по-морално трябваше да се случи. Лошото е да не са се запътили някои други към тази работа, защото никой не знае те колко плащат. А да ви кажа за три години, откакто сме в ЦСКА, сме платили над 4,5 млн. лева данъци на НАП. Това са социални, здравни, данък на заплатите и т.н. Някои казват, че един новосъздаден голям гранд от няколко години и той плащал толкова. А пък чувам от други, че бюджетът му бил… Учил съм счетоводство, но явно не съм го доучил, защото не ми се връзват цифрите.

– Защо се разделиха пътищата ви с друг едър бизнесмен - Васил Божков, с когото преди 3 години имахте намерение заедно да управлявате ЦСКА?
- Бяхме правили една среща. Г-н Божков не беше убеден дали трябва да се връща в спорта. Това беше цялата история. Но и аз го разбирам – толкова псувни и плюнки е отнесъл. Като гледам мен какво ме правят, представям си него! Свършва мачът и цяла нощ ми пишат. Откъде ми знаят телефона „мечки“, „тигри“, „зебри“ и не знам какви – всеки дава мнение. Този защо не игра? Чакай, бе, аз треньор ли съм? Не съм говорил с Инджов, но ако още малко ми се правят на паисийевци, мога да потърся спасение от рода на Бил Гейтс някой.

- Защо спорта ни вече не е това, което беше?
- Ама, как да е? Смяната на обществено-икономическия строй от планово към пазарно стопанство – никой не беше подготвен за него. Не виждате ли, че икономиката грам не може да диша, горката? Кой е учил навремето пазарно стопанство? Никой. Това маркетинг, другите сложни думи отсега ги учат поколенията. След време ще ги прилагат, но въпросът е друг. Малките, които сега учат, те къде са го учили и къде са го практикували. Направи си труда да вземеш един счетоводител от Икономическия институт. Ами, той една година ще гледа тук като препариран. Трябва да го сложиш до някой опитен счетоводител, демек почваш наново да го учиш. Образованието ни е под всякаква критика! Отделно какво производство имаме в България, че да могат фирмите да голеят? Богатият човек е над нещата. Той иска да плати някъде, да се покаже. Ще ви дам пример с Адмира Вакер. Отиваме там, няма ги никакви, ложите им стоят. Сготвил им готвачът пържолите, чака ги, но те не отиват. Обаче са платили по 80-100 хиляди евро да помогнат на отбора. Това са местни малки и средни бизнесмени, които живеят в квартала на Адмира Вакер. За Копенхаген няма да казвам, защото това е държавен проект. Ако искаме да прекопираме тук тези модели, просто трябва икономиката да е на съвсем друго ниво. А и нещо друго – западните компании, които са инвестирали в България огромни средства, не ги интересува българският спорт. Единствено Лукойл поддържа баскетбол и волейбол. Да сте чули някоя от големите западни компании – търговските вериги, други разни обирджии, да кажат – дай за някоя детска школа да дадем 20 лева примерно, да им купим по един сладолед на децата? Няма, всичко се прибира, кашира и на Запад. Нормално е. Дошъл е тук, каквото може да изпомпи. Въпросът е, че и местните ентусиасти вече са на изчезване. Както казва един мой приятел бизнесмен – много хиени, а мършата е на приключване и няма какво да кълват.

- Тогава как ще имаме нови феномени в спорта като Стефка Костадинова, Вальо Йорданов, Любо Ганев, Армен Назарян, Стоян Делчев, Таня Богомилова?
- Ами, тя вашата и моята е заминала, бе, братя и сестри! Поне си направихме кефа да ги гледаме. А и като гледам младото поколение, не е толкова ентусиазирано. Когато не са израснали с такива големи звезди, гледат там нещо във Фейсбук, Инстаграм… Никога няма да имаме! Ето сега евала на момиченцето, което спечели злато на олимпиадата в тройния скок. Ами, нашия Едмонд Назарян – бронзов медал. Чакаме го да порасне още две години, че да спаси борбата, както баща му правеше. Въпросът е, че атлетката ни, която взе медал в Рио, цяла година се готви в Холандия. Кубрат е останал последния мохикан на неолимпийски спорт и горе-долу нещо се говори за България и колкото и да го плюят - Гришо. Аз все си мисля, че в нашия съзнателен живот, друг като Григор Димитров няма да се роди. И до там опира нашият спорт. Трябва да се прави генерална стратегия за спорта, защото доктрина е много сложна дума, да тръгне и да се чакат плодовете след 10-12 години. Сега Красен е мераклия-министър, отдава му се, разбира ги нещата, навсякъде иска да помогне. Но примерно утре ще падне това правителство и ще сложат някой изкуствовед за министър на спорта, както имахме такива случаи, и пак отидохме в канала. Гледайте унгарците – 18 медала на олимпиадата в Рио. От тях 8-9 в плуване, джудо – световни спортове. Каква стратегия имат там? 3500 евро заплата на треньор. Орбан им е направил 14 стадиона. Бил диктатор, не знам какъв бил…Ето такъв диктатор искам аз! 14 чисто нови стадиона, 6 плувни басейна, две огромни зали – една в провинцията и една в Будапеща за борба, джудо, самбо и другите силови спортове, лекоатлетически писти и какво ли не! Ето това се казва доктрина в спорта! Нормално е да взимат медали.

- Може би децата ни за подбор в спорта станахa по-малко.
- Демографският срив е катастрофален. 56 хиляди деца са се родили миналата година. Раздели на две момченца и момиченца, стават 28 хиляди. От тях извади 40% циганчета - 12 хиляди. И от 28 станаха 16 хиляди – от тях трябва да станат баскетболисти, волейболисти, борци, щангисти, футболисти, компютърни инженери, политици, адвокати, съдии, прокурори и т.н. От къде? Няма материал! Другото нещо – така наречените „домашни терористи“, както им викам аз. Майка му и баща му го водят за ръката на „Армията“. Абе, той е 85 кг пети клас, а те искат централен нападател да става…Викат, че е най-добрият и чак на мен ми звънят да ходя да го гледам. Казвам – хора, по-добре борец да стане, щангист…Не, футболист! Знаеш ли как обича футбола? Колко пари струва да платим? Кое да платите, бе, братче! Ето това е болната амбиция! Да не забравяме и общностите, които се изселиха от България. Всяка година между 52 и 56 хиляди млади, енергични хора, в разцвета на силите си, баш бачкатори, заминават. А тези, които избягаха по-рано, техните деца са там. Онзи ден си говорим с един приятел – защо не ги търсят от националните отбори? Буши като стана директор в Албания на Футболния съюз, отиде и ги изнамери всичките. Половината играят за Албания, половината за Швейцария. Да почнем да ги издирваме, да идват тук да играят в юношеските национални отбори, в младежките и да видим какво има. Дочух, че само едно-две момчета са извикали, а те са много. В Испания са 350 хиляди българи и продължават да изчезват. То се вижда и от продажбите. Нормално е да падат, защото всяка година един цял град си заминава. Хора, които могат да карат коли, да изкарват пари…

- Как гледате днес на българските медии?
- За журналистиката като за Левски – или добро, или нищо.

- Скоро не сте питали журналист с култовото „Ти къщичка за пиленца правил ли си?“. Помните ли го?
- Като гледам само вие останахте и тези, които четат новините.

– Днес в България са времена, когато и богатите плачат. Защо се получава така?
- Да ти кажа честно, не съм плакал от погребението на моя брат Фачо, а и не мисля да плача. За какво да плача? Нагледах се на всякакви видове истории в моя живот, а той вече е много дълъг. И на предателства, и на приятелства, на всичко съм се нагледал. Абсолютно нищо не може да ме трогне.

- Преди шест години казахте, че т.нар. „захарна афера“ срещу вас е измислица, но очаква ли се и съдът да го каже след като мина вече толкова много време?
- Ще стане ясно, да. Шест години си ходя винаги като ме повикат там, съдят ме, дела…Нормално е. Нека да се уверят хората. Минаха експертизи, видяха се какви са нещата. Съдът ще каже. В крайна сметка затова е съд.

- Олигарх мръсна дума ли е в България?
- Много често журналистите спекулират с думата олигарх. Навремето като са ми преподавали в Икономическия, олигархия означаваше смесване на политическия, финансовия и индустриалния капитал. Като кажем това определение сега, дай да видим кои са олигарсите. В кого е индустриален, политически и финансов капитал? Имаме едни бизнесмени, включително и аз се слагам в това число, потънали в кредити, обслужват ги и пълнят гушите на банките. Това е нашата родна действителност или олигархия. За да си олигарх, трябва да имаш банка, пет-шест огромни предприятия и да си нещо като депутат или заместник-председател на политическа партия. Не че ги няма и такива, но пък чак в това голямо измерение…Смея да твърдя, че ги познавам горе-долу.

- Навремето бяхте щастлив, когато събирахте от всички олимпийски спортове шампионите и медалистите да им дадете премии. Сега пак помагате на спорта, но „по договор“.
- А „по договор“, даваме им заплати всеки месец и отделно превеждаме на разни федерации пари.

- Колко по-различно емоционално е?
- Това е работа на парче. Трябва да има стратегия. Взели от мен, като свърша парите, ще им кажа, че нямам повече, ще идат при друг… Закърпват се едни дупки. Или трябва стратегия, или нищо. Направо се чудя на Илиана Раева. По цял ден бръмчи и пак удържа фронта. Браво на нея! Знаете по-добре каква е ситуацията в борбата. Не са проблем парите, дори и кадрите вече не са проблем. Проблемът е, че няма материал с какво да работим. Това е цялата работа.

- Петнайсетина години правехте голям футбол в малък град. Разбихте двуполюсния синьо-червен модел, отборът ви игра и в групи на Лига Европа, и в елиминации през пролетта. Как гледате сега на това време, когато сте начело на един от двата гранда на България?
- Беше много интересно време. Още хората не бяха избягали, градът беше малко по-голям. Имаше ентусиазъм.

- Сещате ли се за онези години?
- Хубаво беше, да. Не мога да го отрека. Но нещата вече са в съвсем друга посока. Хората са се готвили години наред, защото са знаели, че ще ги има тези групови фази на евротурнирите и т.н. Примерно Копенхаген се обединяват два отбора 5-6 години преди да почнат груповите фази, държавата застава зад тях и казва, че трябва да се направи един отбор, който всяка година да бъде лицето на Дания. Тук вече УЕФА и ФИФА развъртяха големите пари. Виждаш какво става, няма слаби отбори. Всеки се бори да изкара кинтите. Един път ще ти мине номера да пробиеш играчи на другия отбор, за да влезеш някъде. Втори път ще ти мине номера да купиш съдия от Европа. Но старите хора са казали – един път стомна за вода, втори път и на третия ще се счупи. Аз не съм мегаломан да си представям такива розови сънища и да живея в тях, а и не съм мечтател като целия китайски народ. Но знам, че ако имаш що-годе добър отбор не е невъзможно донякъде да се промъкнеш. Има и голяма доза късмет. Някои от големите отбори подценяват турнира Лига Европа. Примерно немските тимове не ги интересува това състезание, за английските да не говорим. Но французи и испанци да не ти се падат. Те си признават всеки един турнир. Наистина е хубаво, но се разровете в статистиката – ЦСКА с четири мача играе полуфинал, а ти с четири мача не можеш да се докопаш до плейофа. При Левски е същата история - с три-четири мача – полуфинал. Евала на Платини, ако той е измислил Лига на нациите, защото ставаха едни безсмислени мачове на националните отбори. Пък и никой не ще да играе с нас, защото покупателна способност ли имаме, стадион ли имаме като хората, какво имаме? Нищо нямаме. Сега виж колко е интересно – като биеш, се качваш нагоре, има някакви минимални финансови стимули. Има си интрига. Ето Грузия вече се класира за по-горното ниво, а Полша с Левандовски отпадна в по-долното.

– Пътувате много често до Китай. Ще изгрее ли от Изток и финансовото слънце за българската икономика?
- Много се надявам да се случат някои проекти с китайско участие. Премиерът на Китай беше тук и мисля, че се разбраха с нашето правителство. Ако се случат, според мен брутният вътрешен продукт на държавата рязко ще скочи и ще се създадат доста работни места. По мои груби сметки са около 10-15 хиляди. Дано да се случат, защото с политиците е малко като с футболните съдии – говори се с тях, ама никога не им вярваш.

– За финал спазваме традицията в „Код Спорт“ за по един личен въпрос към гостите ни. Вярно ли е, че напоследък разпускате през уикендите с физическа работа, заедно с вашите служители, във фермата ви в Бялка?
- Да, имам си ферма, коне, крави, бикове, овце и си бачкам. Даже като свърша с вас, имам една среща и отивам към Ловеч, защото тук вече въздухът не ми понася. Плуват много акули, а аз съм кротушка. Да не вземе да ме глътне някой.

Резултати от играните през уикенда срещи на Детско-юношеската школа на Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/r2qflHvNsPI/

futbol9Резултатите от изиграните на 20 и 21 октомври срещи на Детско-юношеската школа на Поморие са следните:

  • Отбор Футбол 9 победи с 2:1 отбора на ФК „Бургас спорт“ в среща, играна на 21.10. /неделя/ на с.к. „Каменица-Арена“ в гр. Бургас. Голмайстори за Поморие: Даниел Бреянов и Денис Кьосеосман.
  • Отбор Футбол 7 загуби с 1:8 от отбора на ОФК „Несебър 2“ на 20.10. /събота/ на с.к. „Каменица-Арена“ Бургас. Голът за Поморие отбеляза Кристиян Вражев.
  • Отбор Футбол 5, с треньор Венелин Тальоков игра футболен мач с отбора на ФК „Атлетик 2“ на 21.10. на с.к. „Бъдеще“ Бургас. Поморие загуби с резултат 1:4, а голът за своя отбор отбеляза Цветомир Димитров.

Българин се обеси заради бедност

http://www.varna24.bg/news/822925.html

Трупът на 40-годишен от свиленградското село Левка бе открит да виси в плевня миналия ден, пише ...

Седмицата започва с облаци и дъжд

http://www.cross.bg/gradysa-vyatur-dyha-1586869.html

/КРОСС/ През нощта и утре ще бъде предимно облачно и на места главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, сочи прогнозата на НИМХ-БАН. Ще духа слаб, в Източна България - умерен североизточен вятър и с него температурите още малко ще се понижат. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 8 и 13 градуса, а максималните ще са между 14 и 19 градуса. Над Черноморието ще бъде предимно облачно, но само на отделни места слабо ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 17 и 19 градуса, малко по-ниски от температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. В планините ще бъде предимно облачно и на много места в масивите от Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Над около 2000 метра валежите ще са от сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10 градуса, на 2000 метра - около 3 градуса. Във вторник облачността ще бъде променлива, над много райони по-често до слънчево. Североизточният вятър ще отслабне. Минималните температури ще са между 4 и 9 градуса, максимални - между 15 и 20 градуса.  

Австралийски отбор е предложил договор на Юсейн Болт

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/21/3330993_avstraliiski_otbor_predloji_dogovor_na_jusein_bolt/?ref=rss


Носителят на осем златни олимпийски медала Юсейн Болт не се отказва от мечтата си да стане професионален футболист. Бившият спринтьор е получил оферта от "Сентръл коуст маринърс". Това обяви агентът му Рики Симс.<br /><br />Болт, който е на 32 години, прекрати своята атлетическа кариера през миналата година. След това той изкара пробен период в няколко отбора, един от които беше именно австралийският "Сентръл коуст".<br /><br />"Заради...

Анна Заркова: Мафията до такава степен се е сляла с държавността, че е станала като бира с цианкалий

https://petel.bg/Anna-Zarkova---Mafiyata-do-takava-stepen-se-e-slyala-s-darzhavnostta---che-e-stanala-kato-bira-s-tsiankaliy__287846

Дано тази книга намери своите читатели. Тази сутрин Фейсбук ме питаше какво си мислите. На него не му казах, защото нямаше да му хареса. Тоз...

Коментар на седмицата №3: Защо трусът в България е неизбежен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7112503

Коментар на седмицата №3: Защо трусът в България е неизбеженПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 95 664 прочитания. Пак златен медал на европейското по неравенство и бедност, а тук – мъдри дискусии В последния месец бяхме свидетели на два високи форума на тема неравенството и бедността в България – единия под егидата на президента Радев,

Москва: Изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Русия е "опасна стъпка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112541

Москва: Изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Русия е "опасна стъпка"Изтеглянето на Вашингтон от договора между САЩ и СССР за елиминиране на техните ракети със среден и малък обсег, подписан по време на студената война, е "опасна стъпка", заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес прес. По думите му договорът е от голямо "значение за

Здравната вноска няма да се променя тази и следващата година – за после не се знае

https://www.mediapool.bg/zdravnata-vnoska-nyama-da-se-promenya-tazi-i-sledvashtata-godina-za-posle-ne-se-znae-news285259.html

Здравната вноска няма да се променя нито през тази, нито през следващата година, декларира депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова. Важен въпрос е дали 8% здравна вноска са достатъчни, коментира тя в неделя пред БНР, но припомни ангажиментът на ГЕРБ размерът на вноската да не се променя до края на управленския им мандат. Вариантите за здравноосигурителен модел, предложени от здравния министър Кирил Ананиев, са изходна точка за обществено-политически дебат, каза Атанасова по повод предложението на Ананиев за въвеждане на задължителна допълнителна здравна застраховка плюс доплащане в кеш както е в момента (или по-голямо). Атанасова защити една от основните тези на ГЕРБ, лансирана в дебата по поискания от БСП вот на недоверие към кабинета заради "погрома в здравеопазването" – че това е тежък ресор и не бива да се вземат крайни и радикални решения, а това да се случва след сериозни обсъждания и с консенсус. Атанасова вижда като първи ключов въпрос дали трябва свръхрегулиране и навлизане на държавата в отношенията между здравноосигурените и лечебните заведения или следва гражданите да бъдат оставени да правят своя избор. По думите й крайното решение по предложения от министър Ананиев здравен модел ще се вземе "след дълъг, сериозен, експертен дебат, по-малко политически". Атанасова уточни, че това решение "не касае нито настоящата 2018 година, нито следващата 2019-а." Колкото и да са неприятни фактите за политиците и обществото, дебатът за броя на здравно неосигурените и адекватния им достъп до медицинска помощ трябва да бъде поставен на масата, посочи тя. След 29 години демокрация резултатът е, че няма модел на здравеопазване, който да е обществено одобряван и консенсусен, каза Десислава Атанасова. Но настоя, че в здравеопазването не следва да се прави политика от проблемите на хората - и на работещите, и на пациентите, а да се правят политики за тях. Според нея е "категорично ясно", че вотът на недоверие, който предстои да се гласува идната седмица, ще бъде неуспешен. Крум Зарков: Ананиев търси 800 млн. лв., но как те ще променят системата? "Причината за нашия вот на недоверие – навременен или не, е че дългоочакваните модели, които ние като народни представители изисквахме от новоназначения министър (Кирил Ананиев), не отговарят на нито един от ключовите въпроси на българското здравеопазване", опонира Крум Зарков от БСП. "Нищо не се казва за дълговете на болниците, които фалират и затварят една след друга и град след град практически експлодира, и ние всички тичаме като на пожар след събитията. Нищо не се казва за остойностяването на медицинските дейности, в това число - клинични пътеки, консумативи, медицинския труд, а се искат още пари. Още пари за кое, когато не знаем кое колко струва? Нищо не се казва за кадровата катастрофа, която разтърсва нашето здравеопазване и скоро ще осъмнем без лекари, така както вече сме се събудили без медицински сестри", изброи Зарков. Според него, за да има консенсус по тези решения, които са "дългосрочни по дефиниция" и не надхвърлят мандатите на съответните правителства, трябва да се знае кой е проблемът, който се поставя на масата, а според Министерството на здравеопазването проблемът е, че трябват 800 милиона – по 12 лева от всеки човек. Крум Зарков заяви, че не става ясно с какво тези 800 милиона ще променят самата система. БСП смята, че е необходима ясна методика за остойностяване на медицинските дейности, заяви Крум Зарков: "Правим тази, която ще спре порочната практика едни клинични пътеки да са свръхостойностени – тези, които някак се намират много бързо в ресора на частните болници, а други да са подостойностени и лечебните заведения, които ги извършват, по дефиниция да трупат загуба след загуба. Ако се получи такава методика, парите, които не са малко – 8 милиарда лева годишно: публични и частни разходи взети заедно, парите би трябвало да намерят далеч по-ефективни канали за своето изразходване." В момента джипитата са превърнати в диспечери, които разхвърлят пациенти наляво и надясно, допълни Зарков. Той акцентира и върху "цялата плеяда въпроси около психичното здраве на нацията", защото "навсякъде около нас виждаме хора в тотален разпад и психически страдания", а дори няма данни за тях.

Актрисата Селма Блеър разкри, че е засегната от мултиплена склероза

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7112531

Актрисата Селма Блеър разкри, че е засегната от мултиплена склерозаХоливудската актриса Селма Блеър оповести в Инстаграм, че е диагностицирана с мултиплена склероза, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.  Четиридесет и шест годишната Блеър пояснява, че лекари й поставили диагнозата на 16 август, но от години усещала симптомите на заболяването.

Министерството на отбраната ще привлича военни с киноспектакъл

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/21/3330979_ministerstvoto_na_otbranata_shte_privlicha_voenni_s/?ref=rss


Кампанията на Министерството на отбраната за привличане на кандидати за военнослужещи в армията ще започне с кинопектакъла "Бъди войник". Той ще направи премиерата си на 22 октомври от 18:30 в Зала 1 на Националния дворец на културата, съобщават от министерството.<br /><br />Събитието ще бъде съпроводено с музикалния изпълнения от Маргарита Хранова, Гуна Иванова, а рок групата Б.Т.Р. ще представи новия си видеоклип към песента "Никога преди". "Ще бъдат...

Най-малко 17 души са загинали при дерайлиране на влак в Тайван

http://nakratko.bg/category/25/165805/


Най-малко 17 души загинаха при дерайлиране на влак в източната част на Тайван, предадоха световните агенции. Трагедията се разиграла в Суао, в източния окръг Илан. Сериозно ранени са 80 души, предаде ДПА, цитирана от Би Ти Ви.

Вашингтон: Съперниците ни разширяват влиянието си в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=384141

"Съперниците на САЩ разширяват своето политическо, военно и търговско влияние на Балканите", заяви американският заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл. Изказването му дойде по време на Атлантическия съвет във Вашингтон.

Възстановено е движението по Софийския околовръстен път в района на Казичене

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112529

Възстановено е движението по Софийския околовръстен път в района на КазиченеВъзстановено е движението по Софийския околовръстен път в района на Казичене, съобщиха от АПИ. По-рано през деня тир, който се ударил в информационни табели на пътя, се бе

В Полша гласуват на местни избори, първи тест за управляващите националисти

http://www.cross.bg/izbori-polsha-izbiratelni-1586868.html

/КРОСС/ В Полша гласуват на местните избори, които са първият общонационален тест за подкрепата за управляващите националисти, чиято политика породи улични протести и конфликти с лидерите на ЕС, предадоха Асошиейтед прес и БТА. Над 25 000 избирателни секции ще бъдат отворени до 21,00 ч. (23,00 ч. бълг. време). Управляващата партия "Право и справедливост" се надява да укрепи позициите си и контрола над властта. Според последните социологически изследвания нейните кандидати се подкрепят от около една трета от избирателите - средно 35-40 процента. Вотът също така ще измери силата на опозицията, обединена в "Гражданска коалиция", която според прогнозите ще събере около 25 процента. Основната партия в коалицията е Гражданската платформа, която управляваше Полша осем години, преди "Право и справедливост" да спечели властта през 2015 г. Фокусът е върху най-големите градове, които традиционно са проевропейски настроени, отбелязва АП. Изборите за първи път се провеждат по ново законодателство, посочва ТАСС. Внесените през януари поправки например ограничиха броя на последователните мандати за кметовете до два, но срокът им бе удължен - от 4 на 5 години. Повече бе засегната работата на Държавната избирателна комисия - бяха въведени два вида избирателни комисии, едните организират вота, а другите се занимават с преброяването. Сред техническите нововъведения са прозрачните урни и едностраничните бюлетини

Македонският военен министър: Решението на парламента елиминира риска от изолация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112522

Македонският военен министър: Решението на парламента елиминира риска от изолацияВицепремиерът и министър на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска приветства от името на правителството успеха на първото гласуване в парламента за необходимите промени в конституцията и заяви, че то елиминира риска страната да изпадне в изолация, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

Шофьорът на катастрофиралия тир остава в тежко състояние

https://offnews.bg//112/shofiorat-na-katastrofiralia-tir-ostava-v-tezhko-sastoianie-690375.html

Шофьорът на тира, който катастрофира по-рано днес в района на Казичане, остава в тежко състояние.

Движението по околовръстния път на София в района на Казичене е възстановено, съобщиха от АПИ.

Шофьорът на тиара беше приет в УМБАЛ "Сви. Анна" в много тежко състояние и е хоспитализиран в реанимацията на болницата. Той е стабилизиран и е без пряка опасност за живота.

След обстоен преглед не се потвърдиха първоначалните съмнения за фрактура на череп.

10 лесни навика, с които да се пазим от грипа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7111405

10 лесни навика, с които да се пазим от грипаНе влизайте с джиесема в банята и избягвайте да се храните на бюрото в офиса Носът ви тече, всяка част от тялото ви започва да боли и усещате тръпки да полазват по краката и ръцете ви. Това означава само едно - пак сте паднали жертва на грипа. Симптомите му обикновено започват внезапно, като някои от знаците, по които може да разберете,

Д-р Николай Михайлов: Борисов трябва веднага да отстрани Симеонов

https://petel.bg/D-r-Nikolay-Mihaylov--Borisov-tryabva-vednaga-da-otstrani-Simeonov__287845

Кадър БТВ „Който е очаквал друго, е бил наивен“, заяви пред bTV и предаването „120 минути“ д-р Николай Михайлов по отношение на случващо...

Путин ще иска отговори за плановете на САЩ да излязат от ядреното споразумение

https://petel.bg/Putin-shhe-iska-otgovori-za-planovete-na-SASHH-da-izlyazat-ot-yadrenoto-sporazumenie__287844

Руският президент Владимир Путин ще поиска обяснение защо Вашингтон планира да излезе от ядреното споразумение с Русия на среща със съве...

Черна вест в Япония, почина...

https://petel.bg/CHerna-vest-v-YAponiya--pochina---__287843

Снимка Уикипедия Носителят на Нобелова награда за химия за 2008 г. Осаму Шимомура почина на 90-годишна възраст, предават японски медии. Яп...

Турските съдилища са произнесли решения по 209 дела, свързани с опита за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112520

Турските съдилища са произнесли решения по 209 дела, свързани с опита за превратТурският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл заяви, че до момента турските съдилища са произнесли решения по 209 от общо 289 дела, свързани с опита за преврат в Турция през юли 2016 г., съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.  Министърът посочи, че турското правосъдие полага всички усилия да вземе решения по делата в съответвсвие с

Във Варна приемат творби за Европейската литературна награда "Димитър Димов"

http://www.moreto.net/novini.php?n=384164

Учредената преди четири месеца европейска литературна награда „Димитър Димов“ под патронажа на кмета на Варна ще бъде връчена за първи път във Варна в навечерието на 110-тата годишнина от рождението на големия български писател през юни 2019 г.

Учени унищожиха вируса ХИВ с помощта на стволови клетки

https://dnes.dir.bg/svyat/ucheni-unishtozhiha-virusa-hiv-s-pomoshtta-na-stvolovi-kletki

Пъпната връв и течност от костния мозък са използвани за приготвяне на противовирусните съставки

Какво важно се договориха премиерът Борисов и шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakvo-vazhno-se-dogovoriha-premieryt-borisov-i-shejh-mohamed-bin-zajed-al-nahaian-2126858

Активна работа в сферата на образованието и новите технологии, както и сътрудничество в други ключови сфери е договорено след срещата на премиера Бойко Борисов с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян. Това е първа визита на това равнище в

Пробив в борбата с ХИВ?

http://www.varna24.bg/news/822915.html

Нова надежда за носителите на ХИВ – учени от Барселона съобщиха, че са успели да отстранят вируса ...

Няколко села край София чакат половин година дърва за огрев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112516

Няколко села край София чакат половин година дърва за огревНяколко села край София все още чакат поръчаните преди половин година дърва за огрев, предаде bTV. Проблемът се повтаря всяка година, твърдят местните. Забавянето е заради по-големите поръчани количества дърва тази година, обясняват от общината. Оттам обещават и по-строг контрол над общинското горско дружество, отговорно за доставките.

В разложко село се издига паметник на Ленин и Димитров, финансиран с пари от Америка

http://www.cross.bg/dimitrov-lenin-pametnik-1586864.html

/КРОСС/ Носталгичен спомен от миналото в разложкото село Баня. Тук сякаш времето е спряло преди 10 ноември 1989 г., защото в центъра му се издига паметник на младия Георги Димитров и вожда на световния пролетариат Владимир Илич Ленин, предаде репортер на БГНЕС. Това е единственият паметник у нас, на който двамата вождове са изобразени заедно. Ленин дава насоки на Димитров за светлото бъдеще, което постоянно се отлагаше и така и не настъпи заради рухването на социалистическата система през 1989-1990 г. Срещата между двамата е само в рамките на монумента, защото историята мълчи дали те са се виждали на живо. Най-любопитна е историята на създаването на 3-метровия паметник, който днес привлича многобройни руски туристи, посещаващи региона. Местни жители разказаха пред БГНЕС, че преди около сто години в селото живеел Лазар Калчов, който бил бакалин и член на ВМРО. Заради идеите си той бил заклан от турските поробители. Лазар оставил едно момченце Костадин, който бил отгледан от роднини. Като много македонски българи Костадин заминава за САЩ в навечерието на Войните за национално обединение /1912-1913 г./. Там той успява да получи прилично образование в Канзас. Костадин има успешен бизнес, създава пивоварна, но не къса връзките с родния край. В писмо до свой приятел от Баня забогателият българин споделя, че иска да се издигне паметник на Ленин и Димитров

500 хил. работници не достигат. Кои професии са най-търсени

https://www.vesti.bg/bulgaria/500-hil.-rabotnici-ne-dostigat.-koi-profesii-sa-naj-tyrseni-6087686

У нас много повече се говори за това как трябва справедливо да се разпредели произведеното и почти не се говори за това, че може да се произвежда много повече

Пречистваха въздуха в Делхи с радиовълни заради полумаратон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112502

Пречистваха въздуха в Делхи с радиовълни заради полумаратонОрганизаторите на полумаратон в Делхи използваха свръхвисокочестотни радиовълни, за да пречистят въздуха за бегачите днес, предаде Ройтерс. Организаторите се надяват, че експерименталната технология може да допринесе за повишаване качеството на въздуха в града. След като медицински експерти призоваха да се отмени миналогодишното бягане,

Половин милион работници са нужни на България в следващите пет години

https://www.mediapool.bg/polovin-milion-rabotnitsi-sa-nuzhni-na-bulgaria-v-sledvashtite-pet-godini-news285258.html

Българският бизнес откроява липсата на човешки ресурси като основен задържащ фактор за икономически растеж. Ако искаме да настигнем икономиките от Централна и Източна Европа, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ растеж, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в неделя пред БНР. По думите му българската икономика расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата. "В средносрочен план ние смятаме, че ако се развиваме с тези темпове, ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката", уточни Велев. Сред дефицитните кадри той посочи сериозната липса на инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори, на работещи в туризма и селското стопанство. "Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, тоест, повече напускат страната, отколкото идват. Местните инвестиции също намаляват. Очевидно възможностите за растеж са много по-големи от реализираните в момента", заяви Васил Велев. Според него у нас "много повече се говори за това как трябва справедливо да се разпредели произведеното, и почти не се говори за това, че може да се произвежда много повече и как да се направи така че да се създава много повече". Това за Велев е по-скоро стратегически разговор, отколкото конкретно свързан с бюджета за следващата година. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който бе събеседник на Велев в БНР, обърна внимание върху факта, че съотношението между минималния и максималния осигурителен доход, каквото е било замислено в началото и е било прокламирано, е 1:10. "Днес трябваше максималният осигурителен доход да бъде 5600 лева, а сега големият въпрос е, че от 2600 щял да стане 3000. Тоест, той продължава драматично да изостава от нивото, на което трябва да се намира", възмути се Манолов. "Не разбирам каква е тази фиксация върху размера на максималните пенсии", отбеляза още синдикалистът, според когото "от друга страна съществува странното усещане, че ако се увеличат максималните пенсии, то пенсиите ще се увеличат, което е точно обратното". Той поясни, че тъй като средствата за пенсии са крайна маса, когато се увеличат едни, няма да могат да се увеличат други. Управляващите, опозицията, омбудсмана и синдикатите в състезание по популизъм Относно нарушения диалог на правителството с работодателите Васил Велев посочи, че той може би се дължи "на ширещия се популизъм и на състезанието кой да бъде повече обичан, кой да бъде по-голям омбудсман в България". В това състезание, според Велев, участват "както управляващите, така и опозицията, така и омбудсманът, така и синдикатите". По темата за разпределените на увеличението от 10% на заплатите в бюджетния сектор Димитър Манолов изтъкна, че когато такова има, най-често голямата част от парите остават в централната администрация, а "за пчеличките, които работят на място, не остава нищо". Високият брой работещи в бюджетната сфера – пречка за ръста на пенсиите Васил Велев анализира високия брой работещи в бюджетната сфера като пречка за нарастването на пенсиите. Той отбеляза, че 433 хиляди са заетите в бюджетната сфера, които получават пряко заплата от бюджета. "Като ги добавим към пенсионерите, които получават пенсии от бюджета, се получава така, че един зает в икономиката, освен своята заплата, плаща още на един човек и десет стотни пенсионер или зает в бюджетната сфера. Това е и една от причините пенсиите у нас да не са високи – малко хора в икономиката, много хора в бюджетната сфера и ниска пенсионна възраст. Средно в страната трудовият стаж е 33 години и по този показател също сме на едно от последните места." Инвалидните пенсии да не се категоризират като пенсии Според Димитър Манолов за инвалидните пенсии за хора, които не са имали никакъв трудов стаж, трябва да се намери друго решение и те да не се категоризират като "пенсии", защото "се замърсява системата" и се изкривява статистиката. "Тези пари трябва да се платят, но те трябва да си отидат през съответните разходни пера, а не през пенсия", смята Манолов. Темпът на инфлация е обезпокояващо висок Темпът на инфлацията е обезпокояващо висок, посочи още Васил Велев: "Някои наблюдатели казват, че тя е привнесена отвън, не зависи от нас, но тогава  пък защо сме в тройката от ЕС с най-висока инфлация?" По думите на Велев,"малка инфлация е здравословна, но вече сме преминали тази граница". Димитър Манолов от своя страна припомни, че постъпленията от подоходния данък у нас са по-високи от тези от корпоративния, което "не се случва на много места по света". "Това, че бизнесът увеличава заплатите по-малко, отколкото бюджетът, не значи, че по-малко се произвежда, а че тези увеличения отиват на други места. Защото паралелно се увеличава и броят на милионерите всяка година", коментира синдикалистът.

Само Всеправославен събор може да реши църковните проблеми в Украйна, смята Ловчанският митрополит

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/21/3330978_samo_vsepravoslaven_subor_moje_da_reshi_curkovnite/?ref=rss


Единствено Всеправославният събор като най-висш орган на църквата може да реши църковните проблеми в Украйна. Това мнение изказа Ловчанският митрополит Гавриил пред БТА във връзка с украинското искане за независима, автокефална църква.<br /><br />По думите му въпросът е сложен и затова много църкви, епископи и духовенства предлагат да бъде свикан Всеправославен събор и каквото реши той, ще бъде задължително за всички.<br /><br />"Тогава се надяваме, че няма да има...

Хванаха трима с дрога във Враца

https://pik.bg/хванаха-трима-с-дрога-във-враца-news790127.html

Хванаха трима с дрога във Враца

Полицията във Враца е задържала трима души с предполагаеми наркотици в БМВ при рутинна проверка, съобщават от ОД на МВ Враца, цитирани от „Конкурент“.

Инцидентът е станал в следобедните часове на 20 октомври (събота).

Според информацията, автомобилът е собственост на шофьора – И.И., на 24 години от Враца. С него се возели две лица на по 22 години – А.Д. и Р.А..

При проверката ченгетата установили под стелка в автомобила разпръсната суха зелена листна маса, която е иззета за лабораторен анализ.

Тримата задържани са разпитани и освободени.

По случая в РУ – Враца е образувано досъдебно производство.

Конкурентоспособна ли е българската икономика

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/konkurentosposobna-li-e-bylgarskata-ikonomika-270411/

Резултатът на България в Индекса за глобална конкурентоспособност 2018 г. се подобрява леко спрямо миналата година, но мястото ѝ остава същото

Чака ни студ през новата седмица

http://nakratko.bg/category/58/165804/


И до края на деня ще остане предимно облачно. Предимно в Западна и Централна България на места ще вали. Ще духа по-често слаб до умерен вятър. В Северозападна България вятърът ще бъде от северозапад, в Североизточна - от североизток.

Тежка влакова катастрофа с много жертви!

http://www.varna24.bg/news/822911.html

Най-малко 17 души загинаха, а десетки са ранени при дерайлирането на пътнически влак в Тайван, ...

Пастирите на паша вече ще трябва да водят дневник при извеждане на животните

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112487

Пастирите на паша вече ще трябва да водят дневник при извеждане на животнитеНовото изискване е част от наредба на земеделското министерство за прилагане на т. нар. „хуманно отношение към животните", предаде БНТ. Георги Иванов от врачанското село Крапец отглежда над 350 овце, които извежда на паша всяка сутрин в осем часа. С удивление чува, че вече трябва да води и дневник за свободното отглеждане на добитъка.

8155 души в България взимат заплати над 9100 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=384163

Заплати в размер над 9100 лв. за месец юли са взели 8155 души, гласи писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев. Това са хора, които работят на заплата или са мениджъри на компании с договори за управление.

Rоllѕ-Rоусе пpaви caмoyпpaвлявaщи ce ĸopaби c изĸycтвeн интeлeĸт (Bидeo)

http://www.cross.bg/opabi-roll-royse-intelet-1586865.html

/КРОСС/ Бpитaнcĸият индycтpиaлeн гигaнт Rоllѕ-Rоусе paзĸpи плaнoвeтe cи зa пpoизвoдcтвo нa aвтoнoмни ĸopaби oщe пpeз 2016 г., oчepтaвaйĸи cтpaтeгиятa и oбщaтa визия ĸaĸ щe фyнĸциoниpaт ĸopaбитe, cъoбщaвa Еngаdgеt.Kopaбният дизaйнep Rоllѕ-Rоусе, ĸoйтo e oтдeлнa ĸoмпaния oт пpoизвoдитeля нa лyĸcoзни aвтoмoбили cъc cъщoтo имe, вeчe paбoти зaeднo c Іntеl зa cъздaвaнe нa тoвapни плaвaтeлни cъдoвe, ĸoитo мoгaт дa плaвaт в oĸeaнитe бeз чoвeшĸи eĸипaж нa бopдa.Bмecтo eĸипaж ĸopaбитe щe имaт cиcтeми зa лaзepнo cĸaниpaнe LІDАR, paдapи, тepмични и НD ĸaмepи ĸaтo чacт oт cвoятa интeлигeнтна cиcтeмa зa yпpaвлeниe. Te щe paзпoлaгaт и cъc cъpвъpни пoмeщeния зa зaxpaнвaнe нa изĸycтвeния интeлeĸт нa ĸoмпaниятa и зa cъxpaнявaнe нa oгpoмнитe ĸoличecтвa дaнни, ĸoитo вcичĸи ceнзopи щe cъбиpaт.Texнoлoгиятa Іntеl'ѕ Fіеld Рrоgrаmmаblе Gаtе Аrrау щe пoмoгнe нa Rоllѕ-Rоусе дa peши пpeдизвиĸaтeлcтвaтa c дизaйнa и дa ocигypи нeoбxoдимитe ĸoмпoнeнти зa oтĸpивaнe нa пpeпятcтвия и нaвигaция.Изĸycтвeният интeлeĸт нa ĸopaбитe щe paзчитa и нa пpoцecopитe Хеоn Ѕсаlаblе нa Іntеl зa взeмaнe нa peшeния въз ocнoвa нa инфopмaциятa, cъбpaнa oт ceнзopитe. Teзи ceнзopи мoгaт дa cъбиpaт дo 1ТВ дaнни нa дeн - oбeм, ĸoйтo ĸopaбитe нe мoгaт дa ĸaчaт в oблaĸa, дoĸaтo нe aĸocтиpaт в пpиcтaнищe пoнe вeднъж мeceчнo. Имeннo зapaди тoвa cъxpaнeниeтo e ĸpитичнa чacт oт cиcтeмaтa.Rоllѕ-Rоусе щe cъxpaнявa тeзи дaнни в 3D NАND ЅЅD нa Іntеl, ĸoитo щe дeйcтвaт ĸaтo "чepнa ĸyтия" нa ĸopaбитe

Най-малко 17 души са загинали при дерайлиране на влак в Тайван

https://petel.bg/Nay-malko--17-dushi-sa-zaginali-pri-deraylirane-na-vlak-v-Tayvan__287836

Снимка: ЕРА Най-малко 17 души загинаха при дерайлиране на влак в източната част на Тайван, предадоха световните агенции. Трагедията се р...

Ердоган: В Турция не се ограничава свободата на нито една религиозна или етническа група

https://petel.bg/Erdogan--V-Turtsiya-ne-se-ogranichava-svobodata-na-nito-edna-religiozna-ili-etnicheska-grupa__287842

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че през последните 16 години не е била ограничена свободата на нито един индивид, етни...

Спартак изпусна победата в Суворово в продължението

https://petel.bg/Spartak-izpusna-pobedata-v-Suvorovo-v-prodalzhenieto__287840

Суворово и Спартак завършиха наравно 1:1 в мач от деветия кръг на Трета лига - Североизточна група. Варненци бяха на крачка от победата, но и...

Лиляна Павлова: И аз, с Борисов, се извинявам за Симеонов на майките и увредените деца (Видео)

https://petel.bg/Lilyana-Pavlova--I-az--s-Borisov--se-izvinyavam-za-Simeonov-na-maykite-i-uvredenite-detsa--Video-__287841

Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, в ексклузивно интервю за предаването „Беновска п...

Влак дерайлира в Тайван, има много загинали

https://frognews.bg/svqt/vlak-derailira-taivan-ima-mnogo-zaginali.html

Най-малко 17 души загинаха, а десетки са ранени при дерайлирането на пътнически влак в Тайван, съобщава Би Би Си. Инцидентът е станал на около 70 километра от Тайпе. Преобърнали са се няколко от вагоните в композицията.

Учени унищожиха вируса ХИВ с помощта на стволови клетки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7112472

Учени унищожиха вируса ХИВ с помощта на стволови клеткиУчени от Института за изследвания срещу СПИН в Бадалона, Испания, заявиха, че за пръв път, откакто се прилага антиретровирусна терапия, успели да отстранят напълно ХИВ от кръвта и тъканите на пациенти, съобщи Лайф. Редовният анализ на кръвта у шестима пациенти, на които били присадени стволови клетки, показал,

КЗП проверява търговците на зимни гуми и фарове за мъгла

http://www.varna24.bg/news/822905.html

Всяка година ние разгръщаме кампании за проверки на търговците, които предлагат гуми, фарове за ...

Рибари от Созопол на протест срещу строеж край града

https://pik.bg/рибари-от-созопол-на-протест-срещу-строеж-край-града-news790126.html

Рибари от Созопол на протест срещу строеж край града

Началото на строителството върху последното оцеляло парче земя от красивата местност „Германката” край Созопол, предизвика напрежение през седмицата, съобщава БТВ.

Местни хора и рибари се опасяват, че това ще сложи край на достъпа им до уникалните фиорди.

Днес те излизат на протест заради спорния строеж

„Два метра от границата на имота до съседния имот ще бъдат оставени за достъп до самите фиорди. Това ще стане след като приключат археологическите наблюдения върху имота. Достъпът ще е само пешеходен, с кола вече няма как да се стига до там”, разясни Костадин Тодоров, представител на собственика на терена.

„Това е рецидив! Затова не вярваме! Това е поредният случай на безцеремонно предотвратяване на свободния достъп на граждани до държавните имоти!“, коментира организаторът на протестите Петко Горанов.

В подписка протестиращите настояват за намесата на областния управител и на кмета на Созопол за изготвяне на нов план за регулация на защитената местност.

18 загинали и стотици ранени при дерайлиране на влак в Тайван

//dariknews.bg/novini/sviat/18-zaginali-i-stotici-raneni-pri-derajlirane-na-vlak-v-tajvan-2126848

Най-малко 18 души загинаха при дерайлиране на влак в източната част на Тайван, предадоха световните агенции.

Тежка влакова катастрофа взе жертви в Тайван

https://offnews.bg//sviat/tezhka-vlakova-katastrofa-vze-zhertvi-v-tajvan-690374.html

Най-малко 17 души загинаха при дерайлиране на влак в източната част на Тайван, предадоха световните агенции.

Трагедията се разиграла в Суао, в източния окръг Илан. Сериозно ранени са 80 души, предаде ДПА. 

При дерайлирането на влака са се преобърнали пет от общо осемте вагона. Води се разследване за причините за катастрофата.

Спартак върти 1:1 със Суворово

http://varnautre.bg/2018/10/21/93487/%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%ba-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%82%d0%b8-11-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be-2

"Соколите" бяха на крачка от победата, но изпуснаха трите точки в даденото от реферите продължение

ТИР аварира край Казичене

https://frognews.bg/kriminalno/tir-avarira-krai-kazichene.html

ТИР аварира край Казичене. На мястото има разлято гориво, а шофьорът е в тежко състояние.

Балканите - склад за "мръсните" дизели?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/balkanite-sklad-za-mrysnite-dizeli-270410/

Колите, които не отговарят на изискванията за отработените газове, да бъдат спрени от движение, предлагат от румънската служба за регистрация на МПС

Протест край Созопол брани легендарната скала "Германката" от застрояване

https://www.mediapool.bg/protest-krai-sozopol-brani-legendarnata-skala-germankata-ot-zastroyavane-news285257.html

Десетки недоволни рибари, местни хора и природозащитницисе събраха в неделя сутринта на култовата скала "Германката"край Созопол, за да протестират заради предстоящото строителство там. В началото на седмицата се появи ограда, която блокира достъпа по суша до скалите и морския бряг. В последната незастроена местност в района предстои да бъдат вдигнати две големи вили с басейн на обща площ 2108 квадратни метра. Собственик на парцела и възложител на строежа е фирма "Херсонес" ЕООД, представлявана от столичния ресторантьор Петър Димитров. Съгласно издадената през 2017 г. виза за градежа, плътността на застрояване е 20%, височина – 6.4 метра, кинт 0.4. "Нямат право да строят на 100 метра от морето. Това значи, че в закона има вратички", коментира Мишел Димитров, който бе дошъл на протеста. Събралите се хора започнаха събирането на подписка, която ще бъде изпратена до кмета на Созопол Панайот Рейзи и областния управител Вълчо Чолаков. Недоволните питат извършена ли е първична регулация с обозначаване подходите за свободен достъп на граждани до държавните имоти и ако да, дали тази информация е публично достъпна и предвижда ли се строителни действия за тази цел. Местността е уникална, тъй като от "Германката" се открива невероятна гледка към морето и скалните фиорди. Твърди се, че скалата е кръстена така след като през 1950-те години млада германка застанала там да се любува на пейзажа и била отнесена от огромна вълна. Хората настояват държавата, ако не може да спре строежа, поне да гарантира свободния достъп до скалите. Теренът е частен и правото на градеж до два етажа височина (тъй като е в защитена местност "Колокита") в него е гарантирано, а недоволството е само против неосигуряването на достъп до фиордите на брега, уточни Петко Горанов, организатор на протеста и автор на заявлението. "Смятам, че е допусната грешка при разглеждането на плана за застрояване щом не е предвиден фактът, че през скалите не може да се премине", каза Маргарита Димитрова. Инвеститорът твърди, че всички документи са изрядни, а загражденията са временни, тъй като текат археологически проучвания. От община Созопол до момента мълчат. Предвиденият за застрояване парцел не попада в зони по Закона за опазване на околната среда, поради което няма нужда от задължителна екооценка и оценка на въздействието върху околната среда, се казва в решението на РИОСВ-Бургас от март т.г. Областта "Буджака" обаче, където се намира Германката, попада в границата на защитена територия, както и местността "Колокита", чийто план за управление не забранява строителните дейности. Ето защо РИОСВ е поставя няколко условия за вилите на Димитров - да не се изграждат подпорни стени по-високи от 60 метра, да не се допуска увреждане на скалите, намиращи се на границата на "строителната площадка" и "да не се изграждат стълбища или други подобни съоръжения до скалните образувания и Черно море". Имотът попада и в границите на защитена зона за опазване на дивите птици "Бакърлъка" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. И тук екоинспекцията постановява, че "реализацията на инвестиционното предложение е допустима спрямо режима на защитената зона".

Външно на Гърция осъди нападението на посолството на Канада в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112453

Външно на Гърция осъди нападението на посолството на Канада в АтинаГръцкото външно министерство осъди нападение, извършено от неизвестни лица днес срещу сградата на посолството на Канада в Атина, предаде ТАСС. Както съобщава атинският "Катимерини", отговорност за нападението е поела анархистката група "Рубикон". Ние решително осъждаме нападението тази сутрин срещу сградата на посолството на Канада,

Тежък пътен инцидент на бул. „Св.св. Кирил и Методий“, Опел помете моторист!

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b5%d0%b6%d1%8a%d0%ba-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%bb-%d1%81%d0%b2-%d1%81%d0%b2-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8/

Тежка катастрофа стана преди час на бул. “Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград.  “Опел” блъсна моторист в близост до кафе „Наоми“.

Пострадалият веднага бе откаран в благоевградската болница.

Според свидетели мотористът е паднал лошо и е пострадал сериозно.

На място бяха все още органите на реда, които установяваха причините за инцидента.

 

Материалът Тежък пътен инцидент на бул. „Св.св. Кирил и Методий“, Опел помете моторист! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бизнесът у нас ще има нужда от 500 000 работници в следващите 5 години

https://www.actualno.com/business/biznesyt-u-nas-shte-ima-nujda-ot-500-000-rabotnici-v-sledvashtite-5-godini-news_701221.html

"Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на Брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата". Това каза в ефира на БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Ако искаме да настигнем икономиките от Централна и Източна Европа, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ растеж, подчерта той. Бизнесът откроя

Единствено бизнес клиентите могат да спасят мрежата Google+

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/10/21/3329811_edinstveno_biznes_klientite_mogat_da_spasiat_mrejata/?ref=rss


След като в началото на миналата седмица се разбра, че компанията "Гугъл" (Google) е допуснала в продължение на години да има външен достъп до лични данни на стотици хиляди потребители на социалната ѝ мрежа Google+, много хора си помислиха, че това ще е краят на платформата. И до някъде бяха прави, тъй като технологичният гигант обяви, че затваря мрежата за потребители, като това ще стане в срок от 10 месеца - до следващия август, за да могат хората да изтеглят или преместят...

До 26 октомври ще ремонтират част от пътя Варна – „Златни пясъци“

http://www.moreto.net/novini.php?n=384157

До 26 октомври движението по пътя от „Златни пясъци“ към Варна ще се осъществява при стеснени платна поради превантивен ремонт преди зимата. Това съобщиха от Областното пътно управление. Движението при спирка „Фара“ се извършва с повишено внимание поради ремонтни дейности.

Опера в цирка- Калуди Калудов с уникален спектакъл в Пловдив

http://www.cross.bg/opera-tzirk-spektakula-1586863.html

/КРОСС/ С уникалния спектакъл, пренасящ действието на музикалната драма, развиваща се в цирк, в естествен декор, големият български тенор Калуди Калудов отбелязва 40-годишнината си на сцената, предава БГНЕС. "Палячи"- симбиоза между опера и цирк, е продукция на Държавна опера - Стара Загора съвместно с Академичен цирк "Балкански", а Пловдив е избран за премиера не случайно - точно в този град за пръв път публиката чува богатия изразителен глас на тенора. Той дебютира в ролята на Алфред от операта "Травиата" на сцената на Пловдивската опера под диригентството на Жан Ангелов. Последвалите 40 години до днес са изпълнени с роли по най-престижните световни оперни сцени, активна артистична и педагогическа дейност, щедри аплодисменти и обичта на публиката. Идеята за спектакъла е на Калуди Калудов, а осъществяването на спектакъла става благодарение на режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Действието в операта "Палячи" се развива през 1865 в малкото италианско селце Монтебалто, а героите са част от пътуваща циркова група. Това е единствената опера с либрето, написано по действителен случай. Калуди Калудов се явява на сцената в ролята на Канио. В ролята на Неда зрителите ще видят Анна Дитри, а ролите на директора на цирка и на Тонио се изпълняват от Александър Крунев и Нико Исаков. Валери Туманов е в ролята на Силвио, а Ивайло Йовчев - на Бепо

Българка е избрана за най-секси съдийка в световния спорт

https://pik.bg/българка-е-избрана-за-най-секси-съдийка-в-световния-спорт-news790124.html

Българка е избрана за най-секси съдийка в световния спорт

Най-красивата спортна съдийка... е българка. Запознаваме ви с едно момиче, което спечели корона на красотата, но не се изявява на модния подиум, а край масата за английски билярд.

Пролетина Величкова ръководи мачовете по снукър. Уменията и чарът й й спечелиха признанието „Най-красивата спортна съдийка”.

"За мен това да бъда избрана за най-секси съдийка в света беше голям и неочакван комплимент. Но в професионален план това не е от толкова голямо значение. Като цяло малко на шега приех цялото това нещо и не мисля да си го впиша в автобиографията", казва пред Нова телевизия красивото момиче.

"Избора за най-секси съдийка приех с насмешка. Изпратих статията на приятели, за да се позабавляват и те. Никой не е очаквал - нито аз, нито някой около мен", добавя тя.

Според нея красивите лица привличат малко повече зрители, но това не допринася за самия спорт. "В снукър кариерата това не може да ми помогне по никакъв начин. За съдиите е важно качеството им на работа и не мисля, че това ще ми донесе повече работни ангажименти в бъдеще. Не съм сигурна, че в снукъра красотата отваря много врати", казва Пролетина. 

Лошото време в Испания взе жертва (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112409

Лошото време в Испания взе жертва (Снимки)Най-малко един човек е загинал в резултат на проливните дъждове и на причинените от тях наводнения в провинция Малага в Южна Испания, съобщава испанската агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС. Жертвата е сътрудник на местната пожарна служба. Още от петък метеорологичната служба на страната обяви повишено ниво на опасност в 13 провинции заради проливните

Косово ще има своя армия

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/kosovo-shte-ima-svoia-armiia-6087685

Десет години след обявяването на незасимостта си Косово предприема първи стъпки за създаване на собствена армия. Решението на парламента обаче е спорно, пише "Дойче веле"

Вече са 18 загиналите при дерайлиране на влак в Тайван

https://petel.bg/Veche-sa-18-zaginalite-pri-deraylirane-na-vlak-v-Tayvan__287839

Най-малко 18 души загинаха при дерайлиране на влак в източната част на Тайван, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Трагедията...

Тръмп с горещ коментар за убийството на журналиста Джамал Хашоги

https://petel.bg/Tramp-s-goreshh-komentar-za-ubiystvoto-na-zhurnalista-Dzhamal-Hashogi__287838

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че се нуждае от повече информация за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги и ще работи ...

Борисов в ОАЕ: В интерес и на двете страни е изграждането на ефективно партньорство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112426

Борисов в ОАЕ: В интерес и на двете страни е изграждането на ефективно партньорствоВ интерес на България и на Обединените арабски емирства е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области, сред които сигурността и борбата с тероризма. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на разговора си със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин

Влак дерайлира в Тайван, най-малко 17 са загинали (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112393

Влак дерайлира в Тайван, най-малко 17 са загинали (Снимки)Най-малко 17 души загинаха при дерайлиране на влак в източната част на Тайван, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Трагедията се разиграла в Суао, в източния окръг Илан. Сериозно ранени са 80 души, предаде ДПА. При дерайлирането на влака са се преобърнали пет от общо осемте вагона. Води се разследване за причините за катастрофата.

Нови разкрития: Анонимен саудитец разказа как е умрял журналистът Хашоги

//dariknews.bg/novini/sviat/novi-razkritiia-anonimen-sauditec-razkaza-kak-e-umrial-zhurnalistyt-hashogi-2126855

Насред скептицизма, който предизвикаха саудитските обяснения за смъртта на журналиста и дисидент Джамал Хашоги, днес се появи нова версия за случилото се в саудитското консулство в Истанбул, където Хашоги влезе на 2 октомври. Версията е предоставена от поже

Спасени в морето мигранти очакват с месеци прехвърлянето си в Германия

https://www.investor.bg/evropa/334/a/spaseni-v-moreto-migranti-ochakvat-s-meseci-prehvyrlianeto-si-v-germaniia-270409/

След прегледи и интервюта мигрантите трябва да бъдат проучени и от германските разузнавателни служби

Учен от НАСА: Проектите с България се задълбочават

https://www.actualno.com/goodnews/uchen-ot-nasa-proektite-s-bylgarija-se-zadylbochavat-news_701227.html

Учен от НАСА пристигна в София, за да награди победителите в конкурс на американската агенция. Д-р Дейвид Грийн е начело на отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост. Състезанието NASA International Space Apps Chall е насочено към талантливи програмисти, разработчици, инженери, технологични специалисти, дизайнери и всички, които имат желание да допринесат за живота на планетата Земя и Космоса. “България за шеста поредна година участва в състезанието. Регистрирали сме из

Изискване: Всеки овчар с тетрадка по време на работа

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/iziskvane-ovcharite-shte-vodyat-dnevnik-pri-izvezhdane-na-stadoto

Заради хуманното отношение към животните те ще трябва да водят дневник, се казва в Наредба на земеделското министерство

Мадона записа песен с Куаво от триото "Мигос" и Карди Би (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7112380

Мадона записа песен с Куаво от триото "Мигос" и Карди Би (Видео)Мадона качи в Инстаграм клип за новото си сътрудничество с Куаво, съобщи Контактмюзик. Шестдесет годишната певица е работила заедно с рапъра от "Мигос" и Карди Би над новата песен "Champagne Rose". Песента ще бъде включена в предстоящия албум "Quavo Huncho" на Куаво. Мадона наскоро потвърди, че продължава да записва песни за 14-ия си студиен албум,

Тръмп искал да затвори границата с Мексико

http://www.moreto.net/novini.php?n=384162

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е искал в един момент напълно да затвори южната граница с Мексико, съобщава в. "Вашингтон пост". Според информацията Тръмп станал нетърпелив към потока от мигранти и през лятото поискал от подчинените си да се "затвори всичко".

80% от британския бизнес съкращава хора и инвестиции заради Брекзит

http://www.cross.bg/brekzit-predpriyatiya-planovete-1586862.html

/КРОСС/ Водеща британска бизнес асоциация заяви, че повечето предприятия са готови до Коледа да започнат да прилагат плановете си за извънредни ситуации, включително съкращаване на работни места и преместване на дейността си в чужбина, освен ако получат по-голяма яснота за Брекзита, съобщи "Асошиейтед прес". След проучване на 236 предприятия, с акцент върху малките и средни компании, Конфедерацията на британската индустрия съобщава, че според 80 на сто от тях Брекзит е повлиял негативно на плановете им за инвестиции. Много от тях се готвят за сценарий, при който Великобритания напуска ЕС без сключено споразумение за раздялата. По-голямата част от британския износ в момента се пласира на европейския пазар. Керълайн Феърбеърн, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия, определи ситуацията като изискваща неотложни действия. Вчера 700 000 души протестираха в Лондон против Брекзит, сред тях имаше и много политици.  

Ериксон и Феликс Магат са отказали на "ЦСКА-София"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/21/3330966_erikson_i_feliks_magat_sa_otkazali_na_cska-sofiia/?ref=rss


Собственикът на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев призна, че през лятото е преговарял с няколко известни имена за треньор на тима. Преди назначаването на Нестро Ел Маестро начело на червените, те са преговаряли със Свен Горан Ериксон и Феликс Магат.<br /><br />"Не е тайна, че говорихме с някои известни имена – единият Свен Горан Ериксон, другият Магат", каза Ганчев в предаването "Код Спорт" по ТВ плюс.<br /><br />"И двамата казаха интересно е...

Митрополит Гавриил: Всеправославен събор може да реши църковните проблеми в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112376

Митрополит Гавриил: Всеправославен събор може да реши църковните проблеми в УкрайнаЕдинствено Всеправославният събор, като най-висш орган на църквата, може да реши църковните проблеми в Украйна, заяви за БТА Ловчанският митрополит Гавриил във връзка с украинското искане за независима, автокефална църква. По думите му въпросът е сложен и затова много църкви, епископи и духовенства предлагат да бъде свикан Всеправославен събор и

КЗП проверява търговците на зимни гуми, криещи опасност за здравето потребителите

https://pik.bg/кзп-проверява-търговците-на-зимни-гуми-криещи-опасност-за-здравето-потребителите-news790120.html

КЗП проверява търговците на зимни гуми, криещи опасност за здравето потребителите

Всяка година ние разгръщаме кампании за проверки на търговците, които предлагат гуми, фарове за мъгла и други стоки и продукти, свързани със зимното оборудване на автомобила, каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Канал 3.

Маргаритов напомни, че от миналата година зимните гуми вече са задължителни и в България. „Ние винаги сме обръщали внимание на потребителите, наред с това как да се предпазят от възможни рискове в резултат на нелоялно поведение на търговците, но и от гледна точка на безопасността всички да спазват правилата – такива, каквито ги въвежда законът. В случая това важи за подготовката на автомобилите за зимния сезон, за да бъдат те колкото се може по-малко рискови при неблагоприятни метеорологични условия”, обясни той.

Инспекторите на Комисията за защита на потребителите следят търговците на автомобилни гуми да предоставят навременно пълна и коректна информация по отношение съответствието със стандартите за безопасност, разхода на гориво, нивото на шум, произхода, цената и пр.

„Нашата грижа е да проверяваме всички онези неща, които би трябвало да гарантират, че на пазара се продават стоки без риск от опасност за здравето и живота на потребителите”, коментира Маргаритов.

Дамаск обвини международната коалиция във военни престъпления в Сирия

https://www.actualno.com/asia/damask-obvini-mejdunarodnata-koalicija-vyv-voenni-prestyplenija-v-sirija-news_701223.html

Министерството на външните работи на Сирия изпрати две идентични послания до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и настоящия председател на Съвета за сигурност за „противозаконни бомбардировки“ на водената от САЩ коалиция с информация, че в провинция Дейр ез-Зор са загинали 62-ма цивилни. Това предаде EA Daily, като се позова на информационната агенция на Дамаск - SANA. В посланията се подчертава, че ударите са военно престъпление и потвърждават, че страните от коалиц

Пиян шофьор излетя от пътя и рани жена в паркирана кола

https://petel.bg/Piyan-shofor-izletya-ot-patya-i-rani-zhena-v-parkirana-kola__287837

Пиян шофьор е излетял с голфа си от пътя и е ранил жена в паркирана кола. Инцидентът е станал вчера в района на КПП „Кошовете“. Водачът, к...

Цвета Караянчева участва в честванията по повод Деня на Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/7112347

Цвета Караянчева участва в честванията по повод Деня на КърджалиПредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в честванията по повод Деня на Кърджали. Тя поднесе венци и цветя пред паметника на ген. Васил Делов. След това председателят на парламента присъства на тържествената сесия на Общинския съвет на Кърджали, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Как точно е умрял Кашоги - не е разрязан, а удушен

http://clubz.bg/74766-kak_tochno_e_umrql_kashogi_ne_e_razrqzan_a_udushen

Насред скептицизма, който предизвикаха саудитските обяснения за смъртта на журналиста и дисидент Джамал Кашоги, днес се появи нова версия за случилото се в саудитското консулство в Истанбул, където Кашоги влезе на 2 октомври. Версията е предоставена от пожелал да запази анонимност саудитски представител, предаде Ройтерс.

Той разказа, че екип от 15 саудитци е бил пратен за среща с Кашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Този екип е заплашил журналиста, че ще бъде упоен и отвлечен, а после, когато той е оказал съпротива, е бил убит по време на хватка, причиняваща задушаване. Член на екипа тогава облякъл дрехите на Кашоги, за да изглежда, че той напуска сградата на консулството, допълни саудитският представител, пожелал да запази анонимност.

Саудитските власти казаха, че Кашоги умрял в юмручен бой в консулството. Преди това близо две седмици те казваха, че той е напуснал сградата и отричаха твърденията, че нещо се е случило с него вътре. Малко след като тази версия бе разпространена вчера, друг саудитски представител каза, че Кашоги е починал в следствие на задушаване. Сега версията за задушаването бе потвърдена от пожелалия да остане анонимен саудитски представител.

Той разказа още, че трупът на журналиста бил увит в килим и бил предаден на "местен сътрудник", който да се отърве от него. Така представителят опроверга появилите се твърдения, че тялото на Кашоги е било разрязано на части. Той каза, че предварителни резултати от разследването не навеждат на мисълта, че Кашоги е бил измъчван или обезглавен.

Саудитският представител представи и документи, за които каза, че са на вътрешното разузнаване на саудитското кралство, в които се говори за инициатива за връщане в страната на дисидентите. Сред тях е имало документ, отнасящ се до Кашоги. Саудитският представител представи и свидетелски разкази на онези, които са били замесени в прикриването на екипа от 15-те саудитски представители, както и първоначални резултати от вътрешно разследване.

Представителят каза, че първоначалната версия на саудитското правителство за съдбата на Хашоги е била базирана на "фалшиви информации, предоставени от вътрешни източници по онова време". След като станало ясно, че тези информации са неверни, правителството започнало вътрешно разследване и се въздържало от коментари, разказа представителят и допълни, че разследването продължава.

Турски източници пък казаха, че властите имат аудиозапис, който, според тях, документирал убийството на Хашоги в консулството, но не са го публикували.

Според анонимния представител екипът от 15 души е трябвало да похити Кашоги и го държи за известен период от време в безопасна къща извън Истанбул. Но после трябвало да го пусне, ако той откажел да се върне в родината си. Нещата обаче се объркали в началото, защото екипът прекрачил заповедите и бързо прибягнал до насилие.

Според саудитския представител Кашоги бил вкаран в генералното консулство, където служител на име Махер Мутреб започнал да му говори за връщане в Саудитска Арабия. Кашоги отказал да се върне и казал на Мутреб, че човек го чака отвън и ще се свърже с турските власти, ако той не се появи след час. Тогава Мутреб заплашил Кашоги с дрогиране и отвличане и Кашоги повишил глас. Тогава екипът изпаднал в паника и предприел действия, за да заглуши виковете на Кашоги. Стигнало се до хватка през врата и запушване на устата. В резултат на това Кашоги починал.

"Те се опитаха да му попречат да вика, но той умря. Намерението не беше да го убиват", каза представителят. Запитан дали екипът е задушил Кашоги, представителят каза, че "ако поставите някой на годините на Джамал в тази позиция, то той вероятно ще умре".

После представителят разказа, че екипът увил тялото в килим и то било изкарано с кола и предадено на местен сътрудник, за да се отърве от него. Той бил жител на Истанбул. Сега следователите се опитвали да установят къде е тялото, разказа анонимният представител.

Междувременно на саудитец от екипа на име Мустафа Мадани били дадени часовникът Епъл, очилата и дрехите на Хашоги и той излязъл през задната врата на консулството в опит да изглежда, че журналистът е напуснал сградата. Мадани отишъл в квартал Султанахмет, където се отървал от вещите на Хашоги.

Представителят каза, че екипът после написал фалшив доклад за случилото се, който заблудил властите, и след това бързо напуснал страната. Сега и 15-те членове на екипа били задържани и разследвани, както и трима местни заподозрени, допълни представителят.

БТА

Шофьорът на тира, преобърнал се край Казичене, е в тежко състояние (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112361

Шофьорът на тира, преобърнал се край Казичене, е в тежко състояние (Видео)Шофьорът на ТИР, пострадал при катастрофа на Околовръстното шосе на София - близо до разклона за Казичане, е приет в Спешното отделение на столичната болница "Св. Анна" в много тежко състояние. Това съобщиха от лечебното заведение. Има съмнения, че пострадалият е с фрактура на черепа. В момента пациентът се диагностицира. Очаквайте подробности!

Нова имунотерапия дава надежди в борбата с рака на гърдата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7112322

Нова имунотерапия дава надежди в борбата с рака на гърдатаЗа пръв път едно от използваните за химиотерапия нови лекарства даде обещаващи резултати в борбата с рака на гърдата в широкомащабно изследване, в което бе комбинирано с химиотерапия, за да се лекува агресивна форма на заболяването, предаде Асошиейтед прес. Резултатите от изследването бяха представени на конференция на онколози в Мюнхен и са

Протест блокира три ключови пътни артерии в столицата

https://pik.bg/протест-блокира-три-ключови-пътни-артерии-в-столицата-news790109.html

Протест блокира три ключови пътни артерии в столицата

Заради протест след 17:00 часа ще бъдат блокирани три важни пътни артерии в столицата, съобщи БНР.

Жителите на няколко столични квартала - Казичене, Кривина, Бусманци, Горубляне, Панчарево и Кокаляне, ще спрат движението по Околовръстното шосе и булевардите „Цариградско шосе" и „Самоковско шосе" в техните райони.

Протестиращите граждани са недоволни от липсата на решение от години на проблеми като липсата на канализация и често спиране на ток.

От утре Регионалната библиотека във Варна се включва в Националната седмица на четенето

http://www.moreto.net/novini.php?n=384159

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна се включва в Националната седмица на четенето с различни инициативи. Това съобщи директорът на институцията Радка Калчева. Тя отбеляза, че инициативата, която е организирана от Министерството на образованието и науката, ще се проведе от 22 до 26 октомври, а библиотеката във Варна се включва за поредна година.

Не е за хора със слаби сърца! Снимки на пребит дядо от роми разбуниха духовете…

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%80%d1%86%d0%b0-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf/

Внук на 82-годишният Георги Стоянов -Георги Вачев се обърна към потребителите на социалната мрежа с апел да споделят неговия пост. Роми са нападнали и пребили възрастния човек. Мъжът публикува и снимки, извиняваме се на читателите снимките са страшни, но моля споделете този пост! Цялата история е на страницата на младия мъж, който е кикбоксьор – Георги Вачев.

Публикуваме поста без редакторска намеса:

Това е моят дядо Георги Вачев Той е на 82 години .. Снощи към 01:00 часа в къщата му в гр. Славяново е нападнат , пребит и ограбен от циганин !!! Дядо ми се е опитал да се защити , при което е брутално пребит!!! В опит да спаси живота си хвърля портмонето си със сто и двадесет лева в него , циганина взима парите и си заминава!!! Дядо ми успява да се добере до телефона и се обажда на 112.. закаран е в бърза помощ в гр Плевен , където са остани вени множество фрактури по тялото и главата , както и счупена скула.. веднага е закаран за операция във “Втора база” в гр Плевен! Аз все още вярвам, че живеем в нормална държава със закони и ред.Циганина е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение.. не знам кое вече подред! Искрено се надявам, че органите на реда и правосъдната система ще си свършат адекватно работата!!!

Материалът Не е за хора със слаби сърца! Снимки на пребит дядо от роми разбуниха духовете… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Първи СНИМКИ от адския инцидент с ТИР в София

http://www.struma.com/sinya-lampa/purvi-snimki-ot-adskiya-incident-s-tir-v-sofiya_140880/

Появи се първо видео от страшния инцидент с ТИР, станал на околовръстното шосе в София. Припомняме, че както БЛИЦ първо писа пътният инцидент е станал на Околовръстен път преди разклона за с. Казичене. Сигналът е подаден около 12 часа днес. ТИР, движейки се по Околовръстен път, преди разклона за с. Казичене, се е ударил в информационните табели на пътя и се е преобърнал. На място веднага са изпратени екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. Пострадал е водачът на камиона.

Той е...

Продължава

Тир се обърна и блокира движението на разклона за с. Казичене

http://www.cross.bg/dvizhenieto-kazichene-oburna-1586860.html

/КРОСС/ Тир се обърна и блокира движението на Околовръстния път на разклона за софийското село Казичене, съобщи МВР.Сигналът за инцидента е подаден около 12 ч. днес. По първоначални данни камионът се е ударил в информационните табели на пътя и се е преобърнал.Пострадал е шофьорът на тира. Той е настанен в болница „Св. Анна" в много тежко състояние, със съмнения за фрактура на череп, съобщиха от лечебното заведение. Временно беше ограничено движението в района.  

Глад за половин милион работници се очертава през следващите пет години

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112316

Глад за половин милион работници се очертава през следващите пет години„Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата.“ Това каза в предаването "Неделя 150" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Панос Каменос с остри думи към управляващи и опозиция в Република Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112313

Панос Каменос с остри думи към управляващи и опозиция в Република МакедонияОстри изказвания и за управляващите, и за опозицията в Република Македония отправи през уикенда гръцкият министър на отбраната и лидер на по-малкия партньор в управляващата коалиция Независими гърци Панос Каменос, съобщава агенция АНА-МПА. "Никакво разбирателство с антигръцките фашисти от ВМРО", пише днес в туитър Каменос,

ОПАСНО: Дилъри крият наркотици в сладкиши, шоколади и желирани бонбони

https://pik.bg/опасно-дилъри-крият-наркотици-в-сладкиши-шоколади-и-желирани-бонбони-news790115.html

ОПАСНО: Дилъри крият наркотици в сладкиши, шоколади и желирани бонбони

Хлороформ, кокаин, метамфетамини - известно е, че тези вещества са изключително опасни и дори смъртоносни. Към тях все по-често посягат деца.

Всяко десето дете у нас посяга към дрогата. Това са последните данни на Агенция "Митници". В световен мащаб тенденцията е дори по-стряскаща. В повечето развити държави тийнейджърите, които употребяват наркотици са около 30-40%.

У нас вероятно заради ниската цена марихуаната е най-масовият наркотик сред малолетните. Освен тревата децата опитват и различни синтетични наркотици като амфетамини и метамфетамини. Има случаи, при които наркотиците са скрити в сладкиши, шоколади и дори в желирани бонбони. Още на 12 години, те вече са пробвали синтетика и дизайнерска дрога. Всеки наркотик е опасен, но синтетичните изместват хероина и кокаина от пазара. Наркодилърите стават все по-изобретателни, като атакуват децата през социалните мрежи и нови мобилни приложения, съобщава Нова телевизия.

"Когато се срещаме с децата ги съветваме да не взимат абсолютно нищо от непознати, тъй като наркотрафикантите се опитват да достигнат до тях по различни начини", заяви ръководителят на отдела "Борба с наркотрафика" Стефан Бакалов.

Премиерът Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян

http://www.cross.bg/borisov-bulgariya-svoya-1586861.html

/КРОСС/Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.Премиерът Борисов определи като позитивни реалните стъпки, които вече се правят в тази посока - както с откриването на посолства на България и на ОАЕ съответно в Абу Даби и в София в началото на годината, така и с настоящото му посещение във федералната монархия, което е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения на страна ни с ОАЕ. Според българския министър-председател, след като вече са налице постоянни дипломатически представителства в двете столици, е важно политическият диалог да се доразвие, за да се създадат предпоставки за по-нататъшно ползотворно сътрудничество. Премиерът Борисов специално акцентира върху развитието на търговско-икономическите връзки и инвестициите, където по думите му има сериозен неизползван потенциал. Българският министър-председател изтъкна, че добри възможности могат да се търсят чрез по-интензивна работа на междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество. Премиерът отбеляза благоприятния бизнес климат в страната ни, за който правителството работи целенасочено и посочи като многообещаваща сфера за развитие на успешно сътрудничество високите технологии и иновациите

Премиерът Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян

http://www.cross.bg/borisov-bulgariya-sutrydnichestvo-1586861.html

/КРОСС/Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.Премиерът Борисов определи като позитивни реалните стъпки, които вече се правят в тази посока - както с откриването на посолства на България и на ОАЕ съответно в Абу Даби и в София в началото на годината, така и с настоящото му посещение във федералната монархия, което е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения на страна ни с ОАЕ. Според българския министър-председател, след като вече са налице постоянни дипломатически представителства в двете столици, е важно политическият диалог да се доразвие, за да се създадат предпоставки за по-нататъшно ползотворно сътрудничество. Премиерът Борисов специално акцентира върху развитието на търговско-икономическите връзки и инвестициите, където по думите му има сериозен неизползван потенциал. Българският министър-председател изтъкна, че добри възможности могат да се търсят чрез по-интензивна работа на междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество. Премиерът отбеляза благоприятния бизнес климат в страната ни, за който правителството работи целенасочено и посочи като многообещаваща сфера за развитие на успешно сътрудничество високите технологии и иновациите

Времето утре във Варна

http://budnavarna.bg/39353-vremeto-utre-vav-varna-91/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, но само на отделни места слабо ще превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 17 и 19°, малко по ниски от температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

През нощта и утре ще бъде предимно облачно и на места главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – умерен североизточен вятър и с него температурите още малко ще се понижат. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 8° и 13°, а максималните ще са между 14° и 19°.

Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за месеца.

В планините ще бъде предимно облачно и на много места в масивите от Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Над около 2000 метра валежите ще са от сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 3°.

Материалът Времето утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Атанасова: Здравната вноска няма да се променя нито през тази, нито през следващата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112308

Атанасова: Здравната вноска няма да се променя нито през тази, нито през следващата годинаСектор здравеопазване е тежък ресор за взимане на радикални и крайни решения, каза в предаването „Неделя 150“ Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е бивш министър на здравеопазването. Тя вижда като първи ключов въпрос дали трябва свръхрегулиране и навлизане на държавата в отношенията между здравноосигурените и лечебните заведения или следва

8155 души в България взимат заплати над 9100 лева

http://budnavarna.bg/39351-8155-dushi-v-balgariya-vzimat-zaplati-nad-9100-leva/

снимка: Будна Варна

Заплати в размер над 9100 лв. за месец юли са взели 8155 души, гласи писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев. Това са хора, които работят на заплата или са мениджъри на компании с договори за управление.

В данните не влизат доходи от граждански договори и хонорари, пресмята в. „Труд“. Данъкът върху доходите на тези хора с изключително високи заплати е общо 16,339 млн. лв. само за месец. Той като данъкът е 10%, се оказва че общият размер на получените от тях доходи е 163,39 млн. лв. Това прави средна заплата за тези високоплатени мениджъри от малко над 20 хил. лв. Явно в групата влизат както хора със заплати от 10 хил. лв. на месец, така и такива с по 30-40 хил. лв. Хората със заплати над 9100 лв., са повече от тези с месечни трудови доходи между 6500 лв. и 7800 лв., които са 5360 души, както и от тези, които получават от 7800 лв. до 9100 лв., които са само 2 769 души.

Оказва се, че в страната има 16 284 мениджъри и ценни специалисти, които могат да се похвалят с месечни трудови доходи над 6500 лв. Това са само 0,71% от работещите българи, които са малко над 2,288 млн. души. Други 10 266 души получават заплати между 5200 лв. и 6500 лв. А 21 137 души взимат между 3900 лв. и 5200 лв.Групата на 100-те хиляди най-високо платени граждани се допълва от 55 хил. души с доходи между 2600 лв. и 3900 лв. Оказва се, че под 4,5% от работещите българи имат доходи по трудови договори над 2600 лв. на месец. Реално броят на тези хора е малко по-голям, ако към заплатите се прибавят доходите от граждански договори и хонорари. Най-много хора са с месечни трудови доходи между 490 лв. и 1000 лв. Това са над 903 хил. души, или близо 40% от работниците. Доста по-малко са тези със заплати от 1000 лв. до 2600 лв. – 471 хил., или 20,5% от хората.

Материалът 8155 души в България взимат заплати над 9100 лева е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Най-малко 17 души са загинали при дерайлиране на влак в Тайван

https://petel.bg/Nay-malko-17-dushi-sa-zaginali-pri-deraylirane-na-vlak-v-Tayvan__287836

Снимка: ЕРА Най-малко 17 души загинаха при дерайлиране на влак в източната част на Тайван, предадоха световните агенции. Трагедията се р...

Жената на Северин с ужасяващо разкритие! Майката на убиеца не издържала след екзекуцията на Виктория и...

https://petel.bg/ZHenata-na-Severin-s-uzhasyavashho-razkritie--Maykata-na-ubietsa-ne-izdarzhala-sled-ekzekutsiyata-na-Viktoriya-i---__287835

Майката на обвинения в убийството и изнасилването на Виктория Маринова Северин Красимиров влязла в болница в Германия, след като не поне...

Надуваемият Тръмп в пелени полетя над Лос Анджелис (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112295

Надуваемият Тръмп в пелени полетя над Лос Анджелис (Снимки)Надуваемият Доналд Тръмп в пелени се появи над Лос Анджелис. Балонът, който стана известен с това, че полетя над Лондон, докато американският президент беше на официално посещение на Острова, направи дебют пред американска публика, предаде NOVA. Той изобразява държавника като ревящо бебе в неестествен оранжев цвят.

Късмет за Григор при жребия във Виена

http://www.moreto.net/novini.php?n=384136

Григор Димитров има наглед лесна задача в първите два кръга на турнира във Виена, който започва в понеделник (22 октомври). Той е поставен под номер 3 в схемата на надпреварата и ще започне участието си срещу тенисист, който ще се класира за важните мачове след квалификациите.

Очертава се дефицит на половин милион работници през следващите пет години

http://www.cross.bg/velev-manolov-pensii-1586859.html

/КРОСС/ „Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата." Това каза в предаването "Неделя 150" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Ако искаме да настигнем икономиките от Централна и Източна Европа, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ растеж, подчерта той. Бизнесът откроява като главен задържащ фактор липсата на човешки ресурси. „В средносрочен план ние смятаме, че ако се развиваме с тези темпове, ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката", уточни Велев. Сред дефицитните кадри той посочи сериозната липса на инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори, на работещи в туризма и селското стопанство. „Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, тоест, повече напускат страната, отколкото идват. Местните инвестиции също намаляват. Очевидно възможностите за растеж са много по-големи от реализираните в момента", заяви Васил Велев

Движението по Околовръстния път на София е ограничено в района на Казичане

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/21/3330974_dvijenieto_po_okolovrustniia_put_na_sofiia_e/?ref=rss


Временно е ограничено движението на автомобили по Околовръстния път на София в района на Казичене, съобщиха от МВР. Причината е преобърнал се камион върху пътя.<br /><br />Сигналът за инцидента е подаден около 12 ч. На място веднага са изпратени екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. По пътя има разлято и много гориво.<br /><br />Шофьорът на камиона е пострадал и в тежко състояние. Това съобщи за "Фокус" говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ –...

24 човека ранени при 18 катастрофи в страната за денонощието

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7112289

24 човека ранени при 18 катастрофи в страната за денонощиетоДвайсет и четири човека са ранени при 18 автомобилни катастрофи, станали през изминалото денонощие в страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В столицата са били регистрирани 45 леки и три тежки пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали

Гриша Ганчев: Унгарският премиер дойде в България, за да не отрежат главата на "МОЛ Види"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/21/3330973_grisha_ganchev_ungarskiiat_premier_doide_v_bulgariia/?ref=rss


Собственикът на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев за пореден път нападна "Лудогорец", с чието ръководство има обтегнати отношения от години. В интервю за предаването "Код Спорт" по ТВ+ бизнесменът обясни, че премиерът на Унгария Виктор Орбан е присъствал на мача между "Лудогорец" и "МОЛ Види" в Шампионската лига през юли, за да не може унгарският отбор да бъде порязан от съдиите.<br /><br />"Ние не воюваме с никого, те воюват с нас. Ние...

Фюри: Аз съм различен и Пулев ще го разбере на 27 октомври

https://www.24chasa.bg/sport/article/7112284

Фюри: Аз съм различен и Пулев ще го разбере на 27 октомвриНа 27 октомври Кубрат Пулев ще се изправи срещу Хюи Фюри в мач, който ще определи претендента за титлата на IBF, която принадлежи на Антъни Джошуа. Братовчедът на Тайсън Фюри гостува в предаването "Тази неделя" по bTV и отново се закани, че ще спечели двубоя в "Арена Армеец". "Много се радвам, че съм в България. Нямам търпение за мача.

Българка сподели видео как ражда

https://www.vesti.bg/lyubopitno/bylgarka-spodeli-video-kak-razhda-6087683

Младото семейство реши да напусне Дания и да започнат живота си отново - тук в България

Страшно: Млад мъж увисна на бесилото заради бедност…

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d1%83%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0/

Трупът на 40-годишен от свиленградското село Левка бе открит да виси в плевня миналия ден, пише Марица Хасково. Тялото на Атанас Василев намерили негови съселяни. Хората обяснили пред полицаите, че не били виждали Атанас от два дни.

Трупът е откаран за аутопсия в хасковската Съдебна медицина. По неофициална информация при първоначалния оглед по тялото не били открити следи от насилие и най-вероятно Василев сложил край на живота си. 40-годишният от Левка е семеен и ма две деца – момиче в 10 клас, а по-малкото и братче е осмокласник.

Според местните съпругата на Наско го напуснала преди около 3 – 4 месеца, защото много пиел и я малтретирал. Най-вероятната причина Василев да сложи край на живота си е бедността. Той редовно просел от хора в селото пари за хляб. Местните обаче спрели да му дават, защото вместо да си купува за ядене, харчел и последните си стотинки за ракия.

 

Материалът Страшно: Млад мъж увисна на бесилото заради бедност… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища

http://www.cross.bg/detzata-bezhantzi-ychilishta-1586858.html

/КРОСС/ Деца на мигранти и бежанци започнаха учебната година в гръцки начални училища. На повечето места ги посрещат с подаръци, но има райони, където родителите не желаят присъствието на мигранти в сградите на държавните училища. От министерството на образованието разпоредиха децата на бежанците да се обучават заедно с гръцките ученици. За да не се чувстват изолирани, децата на мигранти и бежанци започнаха учебните занятия в 137 начални училища в Гърция. Те се обучават всеки ден, но в различни паралелки от гърците. На Егейските островите, където са настанени хиляди бежанци и мигранти, родителите реагират по различен начин. В повечето училища посрещнаха децата на мигрантите с подаръци, осигуряват им превоз и изхранване от общината. На остров Хиос родители реагираха със съдебен иск срещу министерството на образованието, защото не желаят децата им да са в една училищна сграда с малките бежанци. "Страхуваме се от разпространение на зарази", заявиха родителите. В училище до Солун пък не искат децата на мигрантите, защото не са християни. Проблем има и с родители в област Серес, които дори забраняват на своите деца да ходят на училище. В същото време повечето гръцки райони посрещнаха малките бежанци с радост. Според повечето родители, така гърците се възпитават в уважение към различните хора. Прави впечатление, че гръцките ученици приемат без предубеждение децата на мигрантите и дори събират средства за тях.  

Пуснаха водата в Лом

http://nakratko.bg/category/58/165803/


Шест дни след аварията на основен водопровод в Лом и околните населени места водата потече. Още в сутрешните часове домовете в ниската част на града, както и в останалите засегнати от аварията села вече имаха вода.

Трамвай №5 към варненската публика: "Приветстваме ви и ви очакваме на концерта "Любимите песни""

http://www.moreto.net/novini.php?n=384008

През ноември във Варна предстои един изключителен концерт, който ще събере за пръв път на сцената толкова много любими български поп изпълнители. "Любимите песни" ще ни даде възможност да чуем десетки любими песни от няколко десетилетия и поколения.

Тир се обърна и блокира движението на Околовръстния път на София

http://nakratko.bg/category/58/165802/


Тир се обърна и блокира движението на Околовръстния път на разклона за софийското село Казичене, съобщи МВР. Сигналът за инцидента е подаден около 12 ч. днес.

Илхан Кючюк от Лондон: Идеята за Брекзит започна с лъжа и не може да приключи така

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112275

Илхан Кючюк от Лондон: Идеята за Брекзит започна с лъжа и не може да приключи такаЕвродепутатът взе участие в многохилядния протест срещу Брекзит в Лондон Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от АЛДЕ / ДПС, взе участие в анти-Брекзит протеста, по време на който над половин милион души призоваха за провеждането на референдум за условията по сделката за напускане на ЕС. Евродепутатът бе в Обединеното кралство по покана на

От Вашингтон до София и Атина - всички приветстват Македония

https://www.actualno.com/balkani/ot-vashington-do-sofija-i-atina-vsichki-privetstvat-makedonija-news_701202.html

Евроатлантическата общност - от Вашингтон до София и Атина - приветства историческото решение на македонския парламент за извършване на конституционни промени, които се изискват за прилагането на Договора от Преспа, слагащ край на продължилия 27 години спор с Гърция за името, предаде БГНЕС. САЩ приветстваха решението на парламента на Република Македония да започне конституционните промени. „САЩ вярват, че Договорът от Преспа е исторически шанс за укрепването на стабилността, сигурност

От "Окръжна болница" съобщиха какво е състоянието на пострадалия тираджия след мелето на Околовръстното

https://petel.bg/Ot-Okrazhna-bolnitsa-saobshhiha-kakvo-e-sastoyanieto-na-postradaliya-tiradzhiya-sled-meleto-na-Okolovrastnoto__287834

Шофьорът на ТИР, пострадал при катастрофа на Околовръстното шосе на София, който беше приет в СО на УМБАЛ "Св. Анна", в много тежко състояни...

Такова чудо в Гърция никога не са виждали (снимки и видео)

https://petel.bg/Takova-chudo-v-Gartsiya-nikoga-ne-sa-vizhdali--snimki-i-video-__287833

Зловещите снимки на езерото Вистонида показват крайни храсти, огради и малки дървета, напълно покрити с паяжини. Експертите казват, че р...

"Winamp" се завръща с ново мобилно приложение

https://www.avtora.com/winamp-se-zavrashta-s-novo-mobilno-prilojenie/

Някои от вас със сигурност си спомнят добрия стар Winamp, а за по-младите ще кажем, че това беше наистина популярно приложение в края на 90-те и началото на 2000. Мултимедийният плейър за съжаление не успя да се справи с конкуренцията и бавно угасна, след като iTunes и другите алтернативи се наложиха на пазара. Winamp обаче ще се завърне през 2019 година, информира технологичният сайт Pixelmedia.bg, при това не само за настолни компютри, но и с авангардно мобилно приложение, което ще събере цялата ви музика, подкасти и стрийминг услуги на едно място. Ще има съвсем нова версия през следващата година,

Крум Зарков: Важни са решенията, които предлагаме в здравеопазването

https://offnews.bg//politika/krum-zarkov-vazhni-sa-resheniata-koito-predlagame-v-zdraveopazvaneto-690373.html

Всичките ни критики по вота на недоверие по темата Здравеопазване се приемат, но са важни и решенията, които предлагаме. Всички признават, че има проблеми, но никой не предлага решение.

Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Народният представител припомни, че дългоочакваните модели, които са били поискани от новоназначения министър на здравеопазването не отговарят на нито един от ключовите въпроси в българското здравеопазване.

Нищо не се казва за дълговете на болниците, които фалират една след друга и град след град, нищо не се казва за остойностяването на медицинските дейности, в това число- консумативи, медицински труд, нищо не се казва за кадровата катастрофа, която разтриса здравеопазването и скоро ще осъмнем без лекари, така както сме се събудили без медицински сестри", подчерта Зарков. Той коментира, че министерството на здравеопазването предлага да се налеят още 800 млн. лв., които да дойдат от джоба на всички българи, заделяйки по още 12 лв. за здравеопазване. Той обясни, че не става ясно какво точно ще се направи с тези пари, нито става ясно с какво те ще променят самата система.

"Парите в здравеопазването трябва да намерят далеч по- ефективни канали за изразходване, при все че говорим за 8 млрд. лв., които годишно се разходват в системата." - препоръча той. Припомни, че общинските болници във Враца, Ловеч, Види, Стара Загора, Чирпан и още много други градове са пред фалит и в същите тези градове "никнат като гъби частни клиники", което не е лошо, ако не беше за сметка на публичния ресурс. "Ние предлагаме публичният ресурс да бъде насочен към публичните лечебни заведения", подчерта Зарков. Той коментира, че всяко населено място трябва да има достъп до качествена общинска, държавна, университетска болница. "Това не е искане на БСП, това е конституционно право на всеки българин", заключи Крум Зарков.

Ще победят ли влогърите телевизията? - гледайте в TrendY тази вечер от 18 часа по БНТ1

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112271

Ще победят ли влогърите телевизията? - гледайте в TrendY тази вечер от 18 часа по БНТ1Влогърите са новите звезди. Те вече са по-известни от някои певци и актьори. Никога не са стъпвали в телевизия, но са гледани от милиони фенове. Ще станат ли милионери като менторите си на запад и ще победят ли телевизиите? Ще разберете в четвъртия брой на предаването TrendY. Гледайте тази неделя, 21 октомври от 18 часа по БНТ 1.

Три важни пътни артерии в София ще бъдат блокирани заради протести

https://frognews.bg/novini/tri-vajni-patni-arterii-sofiia-shte-badat-blokirani-zaradi-protesti.html

Заради протест в 17 ч. днес ще бъдат блокирани три важни пътни артерии в столицата - Околовръстното шосе и булевардите „Цариградско шосе” и „Самоковско шосе”.

Хюи Фюри: Ще видим кой е по-добрият, когато удари гонгът

https://offnews.bg//bojni/hiui-fiuri-shte-vidim-koj-e-po-dobriat-kogato-udari-gongat-690371.html

Хюи Фюри гостува в предаването "Тази неделя" по bTV и отново се закани, че ще спечели двубоя срещу звездата ни в профибокса Кубрат Пулев в "Арена Армеец".

"Много се радвам, че съм в България. Нямам търпение за мача. На ринга ще сме само аз и Пулев. Не мисля за загубата. Публиката не ме притеснява, даже ме мотивира, че ще се бием в България. Пулев никога не се е бил с човек като мен. Аз съм различен тип боксьор", каза съперникът на Кобрата.

Той е старец за мен. Ще видим кой е по-добрият, когато удари гонгът. Подготовката ми беше много тежка. Истински ад. Тренирам от 3 месеца, мога да го нарека изтезание.

Отрязах се от света – без телефони, без социални мрежи. Не комуникирах дори с най-близките хора, семейството ми. Съсредоточих се изцяло върху битката", каза Фюри.

Той бе в компанията на своя треньор и баща Питър, който заяви, че двамата боксьори имах сходен опит, защото са се изправяли срещу едни и същи съперници.

Дългоочакваният сблъсък ще бъде на 27 октомври в "Арена Армеец". Победителят ще стане официален претендент за световната титла на Международната боксова федерация (IBF), чийто носител е Антъни Джошуа.

Тир блокира движението на разклона за Казичене

https://www.actualno.com/crime/tir-blokira-dvijenieto-na-razklona-za-kazichene-news_701220.html

Тир се обърна и блокира движението на Околовръстния път на разклона за софийското село Казичене, съобщи МВР. Сигналът за инцидента е подаден около 12:00 ч. днес. По първоначални данни камионът се е ударил в информационните табели на пътя и се е преобърнал. Пострадал е шофьорът на тира. Временно е ограничено движението в района. Снимка: Архив

Дума на седмицата - локомотив

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7111563

Дума на седмицата - локомотивОтбори с такова име имаше в ГДР и Съветския съюз Е дно име броди из Япония. Името “Локомотив”... Всъщност даже не “Локомотив”, а “Локо София”, което бе написано върху ограда близо до мемориала на жертвите на първата атомна бомба в Хирошима. Със сигурност това е най-гръмкото споменаване на въпросното словосъчетание през ХХI век, ако не и изобщо.

Спасени в морето мигранти очакват с месеци прехвърлянето си в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112266

Спасени в морето мигранти очакват с месеци прехвърлянето си в Германия
Над 100 мигранти, спасени с кораби, чакат от месеци в Италия и Малта, за да бъдат изпратени в Германия, както им бе обещано, според федерално запитване на германски депутати, съобщи ДПА. Справката сочи, че 115 мигранти остават в двете южноевропейски страни, които им позволиха да слязат на брега, след като други страни членки на ЕС обещаха да ги

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване