Илън Мъск пуска марка текила на име "Teslaquilla"

https://www.avtora.com/ilan-mask-puska-marka-tekila-na-ime-teslaquilla/

Илън Мъск потвърди в Twitter, че текила с марката на Tesla ще се появи скоро на пазара, информира технологичният сайт Pixelmedia.bg. Публикацията беше отговор на новина, разпространена от CNBC. Телевизията съобщи, че автомобилната компания Tesla е подала заявление до Службата за патенти на САЩ за търговската марка Teslaquila. Мъск по-късно сподели с потребителите и снимки, на които става ясно как ще изглежда етикетът на бутилките. Историята започна на Деня на шегата, 1 април, след като предприемачът публикува снимка, на която е заобиколен от бутилки Teslaquilla и държи табелка с надпис банкрут.

Шофьор блъсна пешеходка в Краводер и избяга

https://pik.bg/шофьор-блъсна-пешеходка-в-краводер-и-избяга-news790113.html

Шофьор блъсна пешеходка в Краводер и избяга

Водач на автомобил, блъснал пешеходка в криводолското село Краводер, е избягал от местопроизшествието, съобщиха от ОД на МВР Враца, цитирани от „Конкурент“.

Според информацията, инцидентът е станал малко преди 13:00 часа на 20 октомври (събота), а сигнал за него бил подаден на тел.112.

Ченгетата установили, че при маневра на заден ход към 10:30 часа същия ден „Опел Астра“ е блъснал пешеходка в криводолското село Краводер. 77-годишната Б.И. отказала да бъде транспортирана в лечебно заведение, като е прегледана и обслужена от екип на криводолския филиал на центъра за спешна медицинска помощ във Враца.

Полицията бързо влязла в дирите на извършителя – 49-годишният В.Т. от Краводер. Съставен му е акт заради произшествието, а поради напускането на местопроизшествието не е бил тестван за алкохол.

Борисов и престолонаследникът на Абу Даби обсъдиха сътрудничество в сигурността и иновациите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/21/3330969_borisov_i_prestolonaslednikut_na_abu_dabi_obsudiha/?ref=rss


Активизиране на двустранното сътрудничество в редица области. Това се договориха премиерът Бойко Борисов и престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, съобщиха от правителствената пресслужба.<br /><br />Министър-председателят е на посещение в ОАЕ заедно със заместниците си Екатерина Захариева и Владислав Горанов. Освен арабската държава, той ще посети и Египет, където...

Древните египтяни са имали рибно стопанство преди 3500 г.

http://www.cross.bg/lagyna-predi-riba-1586857.html

/КРОСС/ Египтяните са практикували развъждане на риба и рибно стопанство преди повече от 3500 години - най-ранните доказателства за такава дейност в световен мащаб, според съвместно немско-израелско проучване. Учените са изследвали 100 зъба от риби, открити в археологически обекти в съвременен Израел, за да заключат, че техните притежатели са били извадени от лагуната в Синай в Египет преди хиляди години.По онова време фермерите открили лагуна, в която влизали риби, и я оградили за няколко месеца, каза Гай Бар-Оз, един от авторите на доклада и професор по археология в университета в Хайфа. След това „лесно можете да ги съберете", обясни ученият метода, който все още се използва в същата лагуна на Синай. Учените от Хайфа работеха успоредно с тези от немските университети в Майнц и Гьотинген, за да правят своите изводи от изследванията на рибешките зъби. Изследвайки различните видове кислородни изотопи в зъбите, учените стигнаха до извода, че рибите са „прекарвали най-малко четири месеца в затворената лагуна", каза Бар-Оз пред АФП. По-голямата част от откритата от изследователите риба идва от отглеждана за храна риба, а не от риболов.  

Борисов към престолонаследника в Абу Даби: Вие сте ни врата към Залива, ние за вас към ЕС

https://offnews.bg//politika/borisov-kam-prestolonaslednika-v-abu-dabi-vie-ste-ni-vrata-kam-zaliva-690372.html

Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.

Премиерът Борисов определи като позитивни реалните стъпки, които вече се правят в тази посока – както с откриването на посолства на България и на ОАЕ съответно в Абу Даби и в София в началото на годината, така и с настоящото му посещение във федералната монархия, което е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения на страна ни с ОАЕ. Според българския министър-председател, след като вече са налице постоянни дипломатически представителства в двете столици, е важно политическият диалог да се доразвие, за да се създадат предпоставки за по-нататъшно ползотворно сътрудничество.

Премиерът Борисов специално акцентира върху развитието на търговско-икономическите връзки и инвестициите, където по думите му има сериозен неизползван потенциал. Българският министър-председател изтъкна, че добри възможности могат да се търсят чрез по-интензивна работа на междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество. Премиерът отбеляза благоприятния бизнес климат в страната ни, за който правителството работи целенасочено и посочи като многообещаваща сфера за развитие на успешно сътрудничество високите технологии и иновациите. Министър-председателят подчерта, че страната ни разполага и с редица други преимущества. Наред с това през последните години ОАЕ проявява инвестиционен интерес към Западните Балкани в сфери, в които България също разполага с възможности.

От все сърце бих желал връзките между нашите две страни да се развиват и укрепват, заяви от своя страна шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Престолонаследникът на Абу Даби прояви интерес към Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Премиерът Борисов акцентира върху решението на страната ни да включи като акцент в европейския дневен ред темата за Западните Балкани и перспективата за тяхното развитие. Той запозна своя домакин с ключовите акценти от Софийската декларация, подписана на срещата на върха през май тази година, с която се потвърждава подкрепата на всички държави-членки на ЕС за европейската перспектива на Западните Балкани. Българският министър-председател обърна внимание на това колко етнически шарени са Балканите и изтъкна, че страната ни е пример за етническа толерантност.

Шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян отбеляза също стратегическите интереси в сферата на икономиката, земеделието, строителството, технологиите и военната промишленост. Той обърна специално внимание и на транспортните коридори, които премиерът Борисов договаря с други страни от Балканите. Премиерът Борисов заяви, че в началото на ноември в България ще се проведе Съвет за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, на която ще бъдат обсъждани въпросите касаещи развитието на региона, които включват и темата за транспортните коридори.

Според премиера Борисов България и ОАЕ следва да използват всички предимства на своето стратегическото разположение в своите региони и да играят една за друга ролята на „врата“ за своя инвестиционен и експортен интерес съответно към Европа и към Залива. Министър-председателят потвърди и интереса на България да изгради ефективно партньорство с ОАЕ във важна област каквато е сигурността. 

Престолонаследникът на Абу Даби изрази желание да посети България. От своя страна българският министър-председател благодари за гостоприемството на своя домакин. „За мен беше чест да чуя българския химн и тук и да Ви поздравя от името на българския народ“, добави премиерът Бойко Борисов.

България е надвила Полша, Индия и Украйна за инвестицията на Voss

https://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/263/a/bylgariia-e-nadvila-polsha-indiia-i-ukraina-za-investiciiata-na-voss-270331/

В бъдеще заводът на Voss може да произвежда и връзки за охлаждане на батерии за електрически автомобили

Преждевременно спират "ВИП Брадър"

http://www.varna24.bg/news/822899.html

Настоящият сезон на "Биг Брадър“ за звезди ще приключи по-рано от обичайното. Причината е в ...

Георги Ганев: Проблемът не е в данъците, а в неефективното им харчене от държавата

https://www.mediapool.bg/georgi-ganev-problemat-ne-e-v-danatsite-a-v-neefektivnoto-im-harchene-ot-darzhavata-news285256.html

Слагането на таван на всички пенсии е скандално, коментираха икономистът Георги Ганев от Екипа за управленски алтернативи на "Демократична България" и бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин в неделя пред БНР. Държавата трябва да направи нещо за най-ниските пенсии и това е преизчисляване и осъвременяване със сегашния осигурителен доход, но това е по-скъпо и трудно, поради което държавата го избягва, смята Калфин. Неспазването на обещанието за падането на тавана за новите пенсии е скандално, каза Георги Ганев, според когото няма как сегашната система да даде сериозен стандарт на живот на пенсионерите. Ивайло Калфин изказа мнение, че данъчната система в страната е изключително несправедлива – тя е много дебалансирана към хората с ниски доходи: "С по-нататъшно задълбочаване на облагането на преките данъци, ние продължаваме да пренасяме тежестта към хората с ниски доходи. Това рано или късно ще доведе до огромен социален проблем, до социална бомба в държавата". Георги Ганев не се съгласи с това мнение и изтъкна принципен мотив. "Целта на една данъчна система е да събере приходи за политиките, които държавата иска да провежда, а тези политики могат да са справедливи или не. Ключовият въпрос е колко ефективно се харчат тези пари. Ключовият въпрос е за тези политики, които държавата провежда с така събраните пари. Обществената ефективност на харченето на българската държава е изключително ниска. Политиките й, въпреки че на думи са насочени към това да подпомагат най-бедните хора, всъщност не успяват да го постигнат. За сметка на това имаме несправедливо разпределение на печелившите от харченето на държавните средства, било чрез държавни поръчки или други политики. Всичко това не се преразглежда, не се променят политиките и оттам се натрупва и напрежение", коментира Георги Ганев. Според Ивайло Калфин, който бе вицепремиер и социален министър в кабинета "Борисов 2", системата за хората с увреждания трябва да се пренареди По думите му някои от предприетите от сегашното правителство действия, в резултат на продължаващите протести на майки на деца с увреждания, са "в добра посока, но самата система не е добра". "С тези стъпки се дава още от същото, от чувството за несправедливост в системата", уточни Калфин. Той определи поведението на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания като абсурдно и показващо самозабравяне. Преди два дни вицепремиерът и лидер на НФСБ коментира, че промените в Закона за хората с увреждания са "опит да се угоди на една група кресливи жени с уж болни деца". Георги Ганев изтъкна, че във всяка по-развита демокрация подобни думи би трябвало да означават край на съответната политическа кариера.  

Двама владици отслужиха водосвет в новостроящия се храм в село Изгрев…

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%b2-%d0%bd%d0%be/

Неврокопският митрополит Серафим и Адрианополският епископ Евлогий,игумен на Риския манастир, във всеслужение с благоевградски свещеници, отслужиха празничен водосвет в двора на строящата се църква в благоевградското село Изгрев.

Стотици местни хора почетоха Свети Иван Рилски,на когото ще бъде кръстен строящия се храм. След църковната служба беше раздаден курбан за здраве.

Кметът на село Изгрев Йордан Китанов, по чиято инициатива е днешната проява, се връща точно две години назад, когато бе направена първа копка на православния храм, предаде Радио Благоевград.

Досега е извършена около 50 % от работата, като за строежа до момента са усвоени около 35 000 лв. Инициативата разчита главно на дарения.

 

Материалът Двама владици отслужиха водосвет в новостроящия се храм в село Изгрев… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Властта и опозицията в Скопие остават разделени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112257

Властта и опозицията в Скопие остават разделениПолюсни са реакциите в Скопие след решението на македонския парламент в петък вечерта да се даде ход на промяната на конституцията и името. Властта и опозицията остават разделени. Историческото решение на македонския парламент се приема със спокойствие, предаде bTV. Въпреки това все още няма официални реакции нито от властта в лицето на Зоран Заев,

САЩ повдигнаха обвинения на рускиня за намеса в изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=384145

Американските власти повдигнаха обвинения на рускиня в намеса в изборите в Съединените щати, включително в междинните избори за Конгрес идния месец, предадоха световните агенции, като се позоваха на министерството на правосъдието. Асошиейтед прес отбелязва, че това е първото федерално дело във връзка с предполагаема руска намеса в тазгодишните избори.

Борисов се срещна с престолонаследника на Абу Даби

https://www.actualno.com/politics/borisov-se-sreshtna-s-prestolonaslednika-na-abu-dabi-news_701218.html

Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в срещата на министър-председателя Бойко Борисов с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът Борисов определи като позитивни реалните стъпки, които вече се правят в тази посока – както с откриването на посолства на България и на ОАЕ съответ

ТИР се обърна на Околовръстното, водачът е пострадал

https://offnews.bg//112/tir-se-obarna-na-okolovrastnoto-vodachat-e-postradal-690370.html

ТИР се е ударил в информационни табели и се е преобърнал на Околовръстното,  преди разклона за с. Казичене, съобщи МВР. 

Водачът на камиона е пострадал. На място веднага са изпратени екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. 

Сигналът за инцидента е подаден в 12 часа. 

Временно е ограничено движението на моторни превозни средства в района.

Крум Зарков, БСП: Вотът на недоверие към правителството беше обсъден в Народното събрание

http://www.cross.bg/krym-zarkov-beshe-1586856.html

/КРОСС/ „Аз бих апелирал всички политически сили, да обърнат внимание на този протест, който се развива от месеци. Сега обвиненията за политизация са абсолютно неадекватни". Това каза в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР Крум Зарков от БСП, в отговор на въпроса, „качи" ли се БСП на проблемите на майките с увреждания и използва ли ги политически? „Още юли месец, ние от БСП предложихме, парламентът да се занимае с този въпрос през август, да оставим всичко друго настрани. Ако беше прието нашето решение, то август месец, хора от всички политически сили, които са ангажирани с материята, можеха да работят заедно и днес да имаме предложения, които удовлетворяват справедливите и легитимни искания на протестиращите", допълни той. По въпроса за вота на недоверие, който беше обсъден, Крум Зарков коментира: „Според нас, първо трябва да насочим ясно и точно проблемите, които всички признават, че има в здравеопазването, но на които никой не отговаря. Причината за нашия вот, навреме или не, беше, че дългоочакваните модели, които ние, като народни представители изисквахме от новоназначения министър, не отговарят на нито един от ключовите въпроси на българското здравеопазване". „От утре, не знам дали подобрения може да се нанесат. Действително, това е изключително сложна система

Крум Зарков, БСП: Важни са решенията, които предлагаме в здравеопазването

http://www.cross.bg/zdraveopazvaneto-zarkov-krym-1586856.html

/КРОСС/ "Всичките ни критики по вота на недоверие по темата Здравеопазване се приемат, но са важни и решенията, които предлагаме. Всички признават, че има проблеми в здравеопазването, но никой не предлага решение". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Народният представител припомни, че дългоочакваните модели, които са били поискани от новоназначения министър на здравеопазването не отговарят на нито един от ключовите въпроси в българското здравеопазване. "Нищо не се казва за дълговете на болниците, които фалират една след друга и град след град, нищо не се казва за остойностяването на медицинските дейности, в това число- консумативи, медицински труд, нищо не се казва за кадровата катастрофа, която разтриса здравеопазването и скоро ще осъмнем без лекари, така както сме се събудили без медицински сестри", подчерта Зарков. Той коментира, че министерството на здравеопазването предлага да се налеят още 800млн. лв., които да дойдат от джоба на всички българи, заделяйки по още 12 лв. за здравеопазване. Той обясни, че  не става ясно- какво точно ще се направи с тези пари, нито става ясно с какво те ще променят самата система. "Парите в здравеопазването трябва да намерят далеч по- ефективни канали за изразходване, при все че говорим за  8 млрд. лв., които годишно се разходват в системата." - препоръча той

ТИР се блъсна в информационни табели и се преобърна

http://www.varna24.bg/news/822893.html

Пътен инцидент преди разклона за с. Казичене е станал около 12 часа днес. По първоначални данни ...

Емил Максимов: С Fibank сме партньори от 18 г., цялото ни развитие е финансирано от тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112162

Емил Максимов: С Fibank сме партньори от
18 г., цялото ни развитие е финансирано от тях“Камакс” прилага японска методология за ефективност Фирма “Камакс” е създадена през 1994 г. в партньорство с производители на щори от Чехия. Започва с един модел щора с трима работници. Сега компанията е с над 90% българско участие, в нея работят 186 души, произвежда над 100 модела щори и сенници в 1154 цвята.

ОАЕ имат интерес към общи проекти в Западните Балкани

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/oae-imat-interes-kym-obshti-proekti-v-zapadnite-balkani-270407/

Бойко Борисов потвърди интереса на България да изгради ефективно партньорство с Обединените арабски емирства в сферата на сигурността

Ето къде утре ще вали дъжд и сняг в България

http://www.varna24.bg/news/822883.html

През нощта и утре ще бъде предимно облачно и на места главно в Западна и Централна България ще има ...

Тръмп изтегля САЩ от сключен преди 30 години договор с Русия за ликвидиране на ракети

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-izteglia-sasht-ot-skliuchen-predi-30-godini-dogovor-s-rusiia-za-likvidirane-na-raketi-2126850

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли своята страна от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, предаде Асошиейтед прес.
 
Тръмп заяви, че руската страна е нарушила споразумението

ТИР катастрофира край Казичене, шофьорът е тежко ранен (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/tir-katastrofira-kraj-kazichene-shofioryt-e-tezhko-ranen-video-2126843

ТИР катастрофира и се преобърна на Околовръстния път преди разклона за село Казичене. Водачът на камиона е пострадал тежко.

Елена Йончева: Всеки вот на недоверие към ГЕРБ е закъснял

https://www.actualno.com/politics/elena-joncheva-vseki-vot-na-nedoverie-kym-gerb-e-zakysnjal-news_701206.html

Всеки вот на недоверие към ГЕРБ е закъснял. Това каза говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева пред БНТ. Тя коментира, че всеки един българин, който е имал досег със здравеопазването, знае какво е състоянието му. Йончева обясни, че болниците дължат над 600 млн. лв., като над 200 млн. се дължат на чужди застрахователи, в резултат на което много българи не могат да получат медицински услуги в чужбина. "Много българи чакат за трансплантации, защото държавата не се е разплатил

Абу Даби със заявка пред Борисов да сложи България на бизнескартата си (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112242

Абу Даби със заявка пред Борисов да сложи България на бизнескартата си (Обновена)Обединените арабски емирства направиха сериозна заявка, че смятат да поставят България на своята бизнескарта, където тя е основно липсващо звено след милиардни инвестиции в Сърбия, Черна Гора и останалата част от Западните Балкани. Това бе основна тема на разговора между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин

Звезди на Лейкърс и Хюстън си размениха юмруци по време на среща от НБА (видео)

https://offnews.bg//drugi/zvezdi-na-lejkars-i-hiustan-si-razmeniha-iumrutci-po-vreme-na-sreshta-690369.html

Зрителите на двубоя от НБА между Лос Анжелис Лейкърс и Хюстън станаха свидетели на грозни сцени между играчите на двата отбора при дебюта ЛеБрон Джеймс за езерняците.

Инцидентът стана след груб фаул на Инграм срещу Джеймс Хардън, който завърши с 36 точки. Крилото на домакините удари съперника, след което се стигна до скандал между Крис Пол и Ражон Рондо, като последният също дари противника си. Създаде се сериозно меле, след което Инграм, Пол и Рондо бяха изгонени.

Иначе Лейкърс отстъпи със 115:124 у дома от Хюстън, като езерняците бяха близо до съперника почти през целия мач, но както и срещу Портланд в последната четвърт не успяха да стигнат до триумф, след като тексасци спечелиха периода с 26:18, а Хардън вкара 11 от своите точки именно в решаващия период.

Крис Пол помогна с 28 точки и 10 асистенции за първия триумф на Хюстън за кампанията, докато Клинт Капела добави 19 и 12 борби. Гостите имаха предимство в борбите с 54-44, което също им помогна да триумфират. Десетки знаменитости от Ел Ей изпълниха зала "Стейпълс Сентър" и видяха как Краля отбеляза 24 точки в дебюта си.

Живакът тръгва надолу, ето какви градуси да чакаме през идните дни!

https://petel.bg/ZHivakat-tragva-nadolu--eto-kakvi-gradusi-da-chakame-prez-idnite-dni-__287831

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за октомври и през деня ще се повиши още. През нощта облачността ще е разкъсана, по-зна...

Планински спасители помогнаха на изгубили се израелци край Рилския манастир

http://www.cross.bg/spasiteli-tyristi-trugnali-1586855.html

/КРОСС/ Планински спасители помогнаха на изгубени израелски туристи край Рилския манастир. Младите туристи тръгнали от хижа „Иван Вазов" към манастира. Групата обаче била без необходимото осветление и щом се стъмнило, се изгубили. Подали сигнал и спасители от Дупница и Благоевград тръгнали към мястото. Младежите са посочили точни координати и акцията приключила бързо. При друга акция в района на Лозенската планина пък са открити и спасени четирима български туристи  

Биодобавки с бета-хидроксибутират - ефикасни срещу високо кръвно налягане

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7112233

Биодобавки с бета-хидроксибутират - ефикасни срещу високо кръвно наляганеУчени от университета в Толедо, Охайо, установиха, че биодобавки, съдърщащи бета-хидроксибутират, са ефикасни срещу високо кръвно налягане, което става причина за тежки сърдечносъдови заболявания, съобщава сайтът MedicalXpress. Производството на бета-хидроксибутират в организма зависи от определени външни фактори.

С гала концерт днес във Варна завършва фестивалът "Листопад на спомените"

http://www.moreto.net/novini.php?n=383979

Фестивалът за артистични изяви на творци-любители на и над 55-годишна възраст ще приключи тази вечер в Двореца на културата и спорта, напомня Moreto.net. По-рано днес, от 14.30ч., ще се състои премиерата на поредния поетичен сборник „Листопад на спомените”, в който са публикувани произведенията на автори от цялата страна.

Започна първият турнир "Атлетите на Враца"

https://www.actualno.com/moresport/zapochna-pyrvijat-turnir-atletite-na-vraca-news_701216.html

Обновената покрита лекоатлетическа писта в града събра над 150 деца от 9 клуба от Враца, София, Мездра, Видин, Мизия, предаде кореспондентът на Actualno.com. Малките спортисти се състезаваха в дисциплините 60 метра гладко бягане, 60 метра с препятствия, скок дължина, 600 метра и 800 метра за момчета и момичета до 14 г. и до 16 г. и 60 метра, 50 метра с препятствия и скок дължина от място за деца родени 2008/09 г., 2010 г. и по-малки. Надпреварата започна с 60 метра гладко бягане, а стартът бе

Никоя демократична държава не финансира 100% културата си

http://clubz.bg/74765-nikoq_demokratichna_dyrjava_ne_finansira_100_kulturata_si

Призив да се заличи дълга на Русенската опера в размер на около 3 млн. лв. отправя трупата в отворено писмо трупата, адресирано до Председателя на Комисията за култура и медии в парламента, до Министъра на културата, до Областния управител на Русе, до Кмета на Русе, до народни представители и др. В него се казва, че дългът им е виртуален и е натрупан заради настоящата система на финансиране „делегиран бюджет“ – затова трупата апелира да бъде отменен този принцип при музикалните институти у нас.

Ето още някои от исканията на състава:

„Да се гарантират заплатите на работещите в музикалните културни институти. Да се гарантират средства за издръжката на сградите, които културните институти стопанисват, като се направи анализ за всеки отделен институт на състоянието на сградния фонд, нуждите за неговата поддръжка и комунална издръжка. Да се изготвят анализи и експертни становища за състоянието на сценичните съоръжения и механизация, с цел да се планират неотложни ремонти по амортизираните и вече опасни за експлоатация сцени! Такава отдавна е и сцената на Държавна опера-Русе и именно Методиката на финансиране не дава никакъв шанс тя да се ремонтира“.

Всичко това се случва в навечерието на две годишнини, които през 2019-а ще празнува съставът: 70-и юбилеен сезон от основаването на Русенската опера и 100 години от началото на оперното дело в Русе.

В отвореното писмо изпълнителите заявяват, че министърът на културата Боил Банов незабавно трябва да изпълни исканията им, за да не „остане в историята и съзнанието на хората като министъра екзекутор на Държавна опера – Русе и на българския оперен театър!“.

По този повод публикуваме статия на директора на Софийската филхармония Найден Тодоров, бивш директор на Русенската опера, който дава някои примери за финансиране на оперните театри у нас и по света и коментира как работи с делегиран бюджет.

До края на 2016-а Русенската опера
нямаше финансови задължения

Найден ТОДОРОВ

Мнозина няма да харесат това, което ще напиша тук. Поводът е статия във вестник „Бряг“, която е обръщение на колегите от Русе с искане за премахване на делегирания бюджет.

Признавам, че аз самият имам много противоречиво отношение към тази форма на финансиране, но написаното в обръщението ме изплаши. Първо, защото показва неразбиране на начина, по който функционира тази система, и второ, защото познавайки реакциите на политиците днес, някой може да реши да възстанови ситуацията от 2010 година. А тя беше страшна.

Наясно съм, че нашият народ няма дългосрочна памет. Но помня случаи, в които трябваше да обявим „престой“ (спиране на всякаква дейност) поради невъзможност за изплащане на задълженията (към „Топлофикация“, енергоснабдителите и т.н.). Помня как криехме всеки лев приход, за да можем да платим най-забавените хонорари. Помня унизителни срещи, които имах с доставчици на услуги, които искаха от мен лични гаранции, за да не пратят съдия-изпълнители в Операта. Помня и периодичните съкращения в щата. Особено добре си спомням заповедта за „масови уволнения“, когато се поиска от директорите да съкратят между 60-90 човека. Помня я, защото тогава си разбих здравето, за което си плащам и до днес.

Делегираният бюджет има много пробойни и аз ще се радвам някой ден всички заедно да насъберем сили да ги запушим. Но сега няма да говоря за минусите му, а за основния му плюс – той дава на културните институти такава автономия, каквато те никога в историята си не са имали! За съжаление, тази свобода на действие в почти всяко отношение е обвързана със собствените приходи. Нещо, което нямаше императивен характер до 2011 година, когато тази странна форма на финансиране бе въведена.

На колегите от Русе няма да припомням нищо, защото са в прекалено трудна ситуация, за да им усложнявам и аз допълнително темите за размисъл. Но помня, че Русенската опера до края на 2016 година нямаше подобни финансови задължения като тези в момента, а системата оттогава не е променяна. По личен опит, това, което е създавало някаква несигурност в работата ми, са били моментите на промени – от фиксиран към делегиран бюджет, от изчисление на билет към изчисление на лев… От друга страна, с въвеждането на делегирания бюджет бяха мотивирани директорите на държавните културни институти да осъвременят и активизират работата на институтите.

Отново повтарям, че делегираният бюджет има и минуси, които бих се радвал да дискутираме, но в мениджърско отношение той дава много по-голяма свобода от предишната форма на финансиране. Бих искал също да подчертая, че към датата на въвеждане на делегирания бюджет държавните опери разполагаха с 188 щатни бройки – цифра, която благодарение на новата форма на финансиране бе драстично повишена, в резултат на което бе дадена работа на повече музиканти и бе възможно създаването на малко по-нормален работен процес, с възможност за назначаване на допълнителни служители там, където е необходимо.

Наблюденията ми към момента, в качеството ми на директор на Софийската филхармония – благодарение на делегирания бюджет, институцията е в състояние да планира и осъществява конкурентноспособна дейност на подобни състави в европейски мащаб и да осигурява сравнително нормално заплащане на своите служители, според техните достижения в работния процес.

Смятам, че трябва да се намери начин да се помогне на Русенската опера, но не такъв, от който да пострадат всички, включително и колегите от Русе.

Къде е проблемът?

Според настоящото финансиране, различните културни институти имат различен принос към собствения си бюджет. За извънстоличните оперни театри съотношението между собствените приходи от билети и държавната субсидия е 14.28% собствени приходи от билети към 85.72% държавна субсидия.

Колегите са били убедени да искат отмяна на сегашното финансиране, според което собствения им принос е под 15%. Искам да припомня обаче, че българите през последните години (включително русенци) отричат категорично всеки ляв модел на управление на държавата. Това се вижда и по изборните резултати, и по мненията във форумите и в социалните мрежи. А тежката истина е, че в онзи свят, към който се стремим, държавата не подпомага културните институции на 100%. Никъде. В нито една „демократична“ държава. И смятам да дам няколко примера с онези оперни театри, които всички ние сочим, когато ни питат кое е онова, към което се стремим.

Бих искал да подчертая и факта, че операта по света и у нас принципно има много повече публика от симфоничната и камерната музика взети заедно. Причината е, че днес хората са свикнали да възприемат околния свят визуално, за тях е много по-важно какво виждат, отколкото какво чуват. Има и още един аспект – в театъра, операта и оперетата се разказват истории, които могат да привлекат вниманието на хората, докато в симфоничната и камерната музика се изисква повече въображение и абстрактна мисъл.

И така, как стоят нещата по света:

Виенска опера (Staatsoper Wien)

Информацията, която ползвам, е от 2007 година, когато в Австрия управляваха социалисти, известни с това, че финансират активно културата. Днес в Австрия управляват консерватори и крайно-десни.

Служители – 948, включващи музиканти (хор и оркестър), балет, солисти, технически служби (без ателиета – те са отделна фирма), администрация.

Бюджет – около 100 млн. евро. (Почти два пъти по-голям от тогавашния бюджет за култура на България и все още по-голям от днешния бюджет у нас (бел. ред. – 175 млн. лв.)

Държавно финансиране – 55%. Останалите 45% са собствено финансиране – от билети, наеми, спонсори и провеждането на ексклузивния Оперен бал.

Средно посещение на залата към 2007 г. – 97.2% (през 2017-а процентът е бил над 99), като цените на билетите варират от 5 евро до 255 евро (с изключение на оперния бал, където най-скъпият билет достига до около 15 хил. евро).

Мюнхенската опера (Bayerishe Staatsoper)

Информацията, която ползвам, е от официалните доклади на операта за 2014 година. Както знаем, покрай кризата от 2008-а и 2009-а Германия повиши бюджета за култура, с идеята, че това ще помогне на обществото да преодолее икономическата криза.

Служители – 956, от тях: ръководство – 12, оркестър – 162, хор – 97, балет – 76, солисти – 27, други артисти – 77, технически персонал – 230, ателиета – 62, грим и костюми – 152, администрация – 61.

Представления годишно – 466, от тях в собствената сграда – 273. Девет премиери годишно.

Средно посещение на залата към 2014 година – 95,27%, в цифри – 578 405 публика годишно.

Разходи – 102 465 479 евро годишно, от тях за артисти – 50 774 995 евро.

Собствени приходи – 37 672 777 евро, от тях 30 536 262 евро от билети.

Държавна субсидия (в наши измерения това е субсидия от областта, държавата не ги финансира директно, въпреки че са държавна опера) – 56 741 260 евро. Общинска субсидия – 4 959 700 евро.

Цюрихска опера (Opernhaus Zurich)

Информацията, която ползвам, е от отчета им за сезон 2014/2015. Операта в Цюрих е една от добрите опери в Европа, без да е в Топ 10 и е най-реномираният швейцарски оперен театър. Операта в Цюрих е акционерно дружество.

Приходи – в три категории: обществени (държава, община, област), билети (от спектакли, концерти, турнета), други (спонсори, реклама, наеми). Обществени приходи – 81 440 000 франка; приходи от билети – 26 051 000 франка; други приходи – 13 592 000 франка.

Разходи – заплати и хонорари: 93 576 000 франка; постановки, реклама и други разходи: 21 398 000 франка.

Представления за сезон 2014/2015 – 331. Посетители – 237 642. Средно посещение на залата към сезон 2014/2015 – 84.1%

Служители – общо 592. От тях 25 – ръководство; 55 – солисти; 115 – оркестър; 63 – хор; 45 – балет; 248 – технически служби и ателиета; 34 – администрация, 7 – други.

Ковънт Гардън (Royal Opera House Covent Garden)

Информацията, която ползвам, е от годишния им отчет за 2017 година. „Ковънт Гардън“ е един от най-популярните и успешни оперни театри в света.

Приходи – 141 000 000 британски лири. От тях 18% са от държавата, 31% са от приходи от билети, 29% са от спонсори и меценати, 20% са от реклама, 1% са от наеми и 1% – други.

Разходи – 130 300 000 британски лири. От тях 15% са капиталови, 63% са за дейност, 5% са за реклама, 4% са за заплати на ръководството и администрацията, 13% – други. (Ако нещо ви липсва – няма грешка…)

Заглавия през годината – 19 опери (от тях – 7 премиери) и 12 балета (от тях – 3 премиери). Общо 326 спектакъла.

Средна посещаемост на залата към 2017 година – 670 500 посетители при пълняемост 95%. Посетители на кинопрожекциите на спектакли на „Ковънт Гардън“ – 806 900 в 41 страни. Посетители на спектакли на театъра в турне – 63 000 човека.

Метрополитън опера (Metropoliten Opera New York)

Информацията, която ползвамq е от годишния им отчет за 2015 година. „Метрополитън“ е един от най-известните оперни театри в света.

Собствени приходи – 161 млн. долара, 52%. От тях 90 500 000 долара (29.3%) – от продажба на билети; 70 500 000 долара – други приходи.

Държавна и общинска субсидия – 0%.

Спонсори – 149 800 000 долара – 48%.

Разходи – 309 700 000 долара. От тях за заплати и хонорари – 243 500 000 долара.

Разпределение на разходите по проценти – 63.1% – разходи за оперни спектакли, 2.3% – балетни спектакли, 5.5% – премиери, 6.9% – стрийминг, 2.5% – медии, 19.7% – други разходи.

Заглавия през годината – 24, 297 спектакъла. Спектакли извън театъра – 12.

Миланска скала (Teatro Аlla Scala Di Milano)

Информацията, която ползвам е от изследване на икономическото състояние и влияние на Скалата за 2011 година. Това е най-известният оперен театър в света.

Бюджет за 2011 година – 113 847 000 евро.

Обществена субсидия – 49 328 411 евро, от тях 33 238 474 – държавна субсидия.

Приходи от билети и спонсори – 64 518 589 евро.

Разходи за служители – 65 545 640 евро. Разходи за хонорари – 16 284 000 евро.

Изпълнявана музика – 65% италианска, 35% чуждестранна.

Публика – 68% е от Милано, 15 % гости от Италия, 17% чужденци. Общо продадени билети – 402 050.

Парижка опера (Opera National De Paris)

Информацията, която ползвам, е от общо изследване за 2011 година. Положението с Парижката опера е малко странно, тъй като това, всъщност, не е един театър. В известната ни сграда Opéra Garnier днес се играят само балетни спектакли, докато оперните спектакли се играят в модерната сграда на Opéra Bastille.

Бюджет за 2011 година – 197 241 784 евро.

Държавна субсидия – 105 941 784 евро.

Собствени приходи от билети и спонсори – 91 300 000 евро.

Общ капацитет на залите – 5508 места (4 зали – Гарние, Бастилия, Амфитеатър, Студио).

Публика – 800 хил. за 2011 г., от тях 78 хил. – чужденци.

За финал ще се върна към България и финансовите резултати на родните оперни театри за 2017 година.

Софийска опера (която е със значително по-лош процент държавно финансиране в сравнение с извънстоличните опери) – собствени приходи – 2 351 585 лева, държавна субсидия – 7 531 892 лева, разходи – 11 401 582 лева.

Старозагорска опера – собствени приходи – 495 220 лева, държавна субсидия – 2 608 416 лева, разходи – 3 943 686 лева.

Русенска опера – собствени приходи – 449 627 лева, държавна субсидия – 2 362 346 лева, разходи – 4 600 758 лева.

Бургаска опера – собствени приходи – 478 597 лева, държавна субсидия – 2 452 526 лева, разходи – 3 046 798 лева.

Пловдивска опера – собствени приходи – 896 328 лева, държавна субсидия – 3 806 147 лева, разходи – 4 803 239 лева.

Варненска опера – собствени приходи – 876 372 лева, държавна субсидия – 4 177 093 лева, разходи – 4 801 874 лева.

Тези цифри не са виртуални. Пълната информация може да бъде изтеглена от сайта на парламента, има я и тук.

Казано съвсем просто – принципът на тази система е разходите да се съобразяват с приходите. И колкото повече искаме да променим системата, толкова по-опасно е на някой да му хрумне да ни приравни към останалия западен свят. Тогава наистина ще пострадаме.

Така че, моето мнение е – вместо да искаме да махнем нещо, преди да сме намерили по-добро (а по-добро винаги има, но някой трябва да го потърси), нека се концентрираме върху това как да се стабилизира Русенска опера, която винаги е била и си остава една от най-добрите в България.

"Площад Славейков"

23 000 души с интерес към протеста на майките за свалянето на Валери Симеонов

https://frognews.bg/novini/23-000-dushi-interes-kam-protesta-maikite-svalianeto-valeri-simeonov.html

23 000 души са заявили интерес към протеста на майките на деца с увреждания. Утре под прозорците на МС от 12, 30 часа те ще настояват вицепремиерът Валери Симеонов да си подаде оставката за думите „кресливи майки“ и „уж болни деца“, казани пред телевизия СКАТ в края на миналата седмица.

Сериозна заетост по курортите преди Коледните и Новогодишни празници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112218

Сериозна заетост по курортите преди Коледните и Новогодишни празнициДва месеца преди Коледно-новогодишните празници, хотелите и къщите за гости в Сапарева баня вече са резервирани. Дестинацията е предпочитана за почивка, заради топлите минерални извори. В планинския курорт Чепеларе 90% от легловата база също вече е заета. В полите на Рила планина Нова година ще посрещнат предимно гости от столицата.

Водата в Лом беше пусната шест дни след аварията на водопровод

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/21/3330963_vodata_v_lom_beshe_pusnata_shest_dni_sled_avariiata_na/?ref=rss


Шест дни след аварията на основен водопровод в Лом и околните населени места, водата беше пусната. Заради проблема в общината беше обявено бедствено положение, което се очаква да бъде отменено по-рано от първоначално заложените 10 дни, съобщава "Фокус".<br /><br />Кметът на Лом Пенка Пенкова обясни, че водата е пусната с пълната си мощност, но все още има места без водоподаване. За целта е задействана и втора помпа.<br /><br />"В ниската част на града има...

Нужни са около 400 млн. лева за ремонти на пътищата, обяви транспортният министър

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/21/3330962_ne_dostigat_okolo_400_mln_leva_za_remonti_na/?ref=rss


Между 300 и 400 млн. лева не достигат за поддръжката и ремонтите на републиканската пътна мрежа. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков пред "Дарик радио".<br /><br />По думите му тази сума не трябва да се компенсира с вдигане на данъците, а да се събере от такси за използването на пътищата. Той подчерта, че при определянето на размерите на таксите за тол системата по магистралите ще се търси баланс. Според транспортния министър сега тежестта от винетните такси...

Калфин: Интересно дали "Джи Пи Груп" ще си търси правата в съда

https://www.mediapool.bg/kalfin-interesno-dali-dzhi-pi-grup-shte-si-tarsi-pravata-v-sada-news285255.html

"Джи Пи Груп" може да си търси правата в съда. Интересно е дали ще си ги потърси", коментира бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин по повод разпореждането на премиера Бойко Борисов най-голямата строителна компания да бъде извадена от проекти с държавно и европейско финансиране заради започналата проверка спрямо нея за корупция и машинации за печелене на поръчки. За да се изолира от обвиненията и да не се обяснява всеки ден, премиерът казва: "Махнете ги". Това е извън законовите рамки, каза Калфин в неделя пред БНР. Той припомни, че в момента в ЕС се създава пост на европейски прокурор, който ще се занимава със злоупотребите с европейските фондове и България подкрепя това решение. По думите му този европейски прокурор ще може да внася обвинения в съда. "Тежките нарушения с европейски фондове вече няма да минават с леки проверки с препоръки, а ще финишират в съда. Това ще бъде факт от следващата година. Вече не може някой да си създаде някаква затворена система, в която никой да не му се бърка. Не може да мине някое безобразие, без да бъде забелязано", каза Калфин, който е настоящ специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси. Годишно България получава над 1 млрд. евро от европейските фондове, отбеляза той и подчерта, че европейските средства не са равни на корупция. "Дупката" във Варна, къщата на Яворов – защо бяха приватизирани? За да дадем сега всички средства от публичния си бюджет, за да си ги купи обратно държавата… Кой носи отговорност едно време, че ги е приватизирал? Никой! Вече даже сме забравили кой е бил там", коментира още Калфин. Икономистът Георги Ганев от Екипа за управленски алтернативи на "Демократична България" добави, че хората вече се интересуват от обществената ефективност на разходването на европейски средства. Обществото става по-взискателно към своето управление, подчерта той. Разследването на българската прокуратура и проверката на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) бяха провокирани от разследване на сайта "Биволъ" за практики на строителната компания "Джи Пи Груп", свързвана с изпълнителния директор на "Лукойл" Валентин Златев, който отрича такава връзка. Компанията освен това отрече злоупотреби с европейски средства, но доброволно се оттегли от най-голямата си поръчка – за строежа на тунел "Железница" (185 млн. лв.) и от тази за ремонт на трасето на трамвай №5 (40 млн. лв.). И двата проекта се финансират със средства от еврофондовете. Засега не е ясно какво ще се случи с други два големи търга с еврофинансиране, в които "Джи Пи Груп" участва заедно с чужди фирми - за реконструкцията на ж. п. линията Елин Пелин – Костенец (354 млн. лв.) и за изграждането на газовата връзка с Гърция (290 млн. лв.) Изпълнителният директор на "Джи Пи Груп" Владимир Житенски обяви през седмицата, че няма политически чадър над компанията и дружеството винаги е спазвало закона."Сатанизират ни по този начин и разговорът ще продължи в съда", каза той пред Нова тв, но засега не е ясно дали компанията е потърсила правата си по съдебен път.

ТИР се преобърна на Околовръстния път преди разклона за село Казичене. Има пострадал

https://pik.bg/тир-се-преобърна-на-околовръстния-път-преди-разклона-за-село-казичене-има-пострадал-news790155.html

ТИР се преобърна на Околовръстния път преди разклона за село Казичене. Има пострадал

ТИР се е преобърнал на Околовръстния път преди разклона за село Казичене, пострадал е шофьорът на камиона,  съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от „Фокус“.

Сигналът е подаден около 12:00 часа.

По първоначални данни, ТИР, движейки се по Околовръстен път, преди разклона за село Казичене, се е ударил в информационните табели на пътя и се е преобърнал.

На място веднага са изпратени екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. Пострадал е водачът на камиона.

Временно е ограничено движението на моторни превозни средства в района.

Спират водата на хиляди домакинства във вторник заради строежа на бул. „Васил Левски“

http://budnavarna.bg/39349-spirat-vodata-na-hilyadi-domakinstva-vav-vtornik-zaradi-stroezha-na-bul-vasil-levski/

снимка: Будна Варна

Поради реконструкция на бул.“Васил Левски“ във Варна, извършвана от фирма „Пътища и мостове“, на 23 октомври – вторник, без вода от 9 ч. до около 24 ч. ще бъде районът на ул.“Кирил Шиваров“, както и зоната между бул.“Чаталджа“, „Ген.Колев“ и „Царевец“.

„На сухо“ ще останат и абонатите в района между булевардите „Ал. Стамболийски“, „Чаталджа“, „Осми Приморски полк“ и „Княз Борис I“, както и районът, заключен между улиците „Прилеп“, бул.“Владислав“, „Струга“ и „Отец Паисий“.

Материалът Спират водата на хиляди домакинства във вторник заради строежа на бул. „Васил Левски“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

По-малко от 10 дни остават за кандидатстване за енергийни помощи

http://www.cross.bg/otoplenie-pomosht-godini-1586853.html

/КРОСС/ Остават по-малко от 10 дни до крайния срок за подаване на молби за целева помощ за отопление за тази зима, припомня БНТ. Сумата тази година е близо 375 лв., което е с 9 лв. повече в сравнение с предишния отоплителен сезон. Получилите одобрение за общините Благоевград, Симитли и Кресна също са повече. Венета Драмчева е вдовица над 20 години, но до момента само веднъж е получила социална помощ за отопление. Според нея критериите трябва да се преразгледат, за да може повече хора да се възползват от услугата. Синът ми не е женен и е при мен, а имам 2 входа, той си е на отделен вход, аз съм си на отделен вход, но не ми дават, защо да не ми дават?! А съм вдовица. Може да има 10 години, стотинка не съм получила. Венета не може да получи помощ заради вдовишката пенсия, която получава. Целевата помощ за отопление се отпуска на хора и семейства, чийто средно месечен доход за предходните 6 месеца от подаването на молбата е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление. Не трябва да има сключен договор за предоставяне на собственост, да не е продавано недвижимо имущество в последните 5 години, хората да не са пътували зад граница на собствени разноски през последната една година, както и спестяванията на член от семейството да не надхвърлят 500 лева. Молба-декларация се подава на място в общината или чрез заявка на посочените в сайтовете на общините телефони

Тир се удари в табели на Околовръстното преди Казичене и се преобърна, шофьорът е пострадал

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112226

Тир се удари в табели на Околовръстното преди Казичене и се преобърна, шофьорът е пострадалЗа пътен инцидент на Околовръстен път преди разклона за с. Казичене съобщават от МВР.  По първоначални данни тир, движейки се по Околовръстен път, преди разклона за с. Казичене, се е ударил в информационните табели на пътя и се е преобърнал. На място веднага са изпратени екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. Пострадал е водачът на камиона.

Финландката, която осъди руските тролове

https://www.mediapool.bg/finlandkata-koyato-osadi-ruskite-trolove-news285254.html

Финландски съд произнесе присъди срещу двама руски тролове по обвинение в преследване и клевета срещу разследващата журналистка Джесика Аро. Израснала в страна, която често се нарежда на първо място в света по отношение на свобода на печата, Аро никога не е могла да предположи как това един ден ще се обърне срещу нея. През 2014 г. репортерката на общественото радио Yleisradio решава да научи повече за руската пропаганда, която се разпространява с нарастващи темпове във Финландия, особено в социалните мрежи. "Смятах, че това е особено интересен феномен и че представлява заплаха за свободата на словото на финландците", споделя Аро пред Дойче Веле. "Исках да разбера до каква степен тези операции могат да оказват влияние. Бях зашеметена, когато разбрах колко огромен е ефектът им всъщност." Само че разследванията на Аро поставят в опасност самата нея. Тя започва да публикува събраната информация, включително от пътуване до Санкт Петербург, където прави интервюта със служители от т. нар. "фабрика за тролове", на които се плаща, за да създават фалшиви онлайн профили и да публикуват фалшиви истории. Реакцията от проруска страна е мигновена и ожесточена. Започва непрекъснат тормоз в социалните медии върху Аро, а атаките са особено преднамерени. Личните й медицински данни са оповестени публично, публикувани са изфабрикувани снимки, изобразяващи я по унизителен начин, многократно е обиждана и окачествявана като "шпионка на НАТО." Всяко нейно движение бива следено, включително и когато отива на почивка в Тайланд. Аро разбира за това, когато вижда своя снимка онлайн, придружена от унизителни коментари. Заплахи извън Интернет Тормозът придобива смразяващи нотки, когато към онлайн атаките, се прибавят и телефонни обаждания, придружени от звук на стрелящ пистолет. Някой ѝ изпраща съобщение, твърдящо, че е от баща й, починал всъщност преди двадесет години. "Надявах се, че може би това някога ще свърши, но ставаше все по-лошо и по-лошо", разказва Аро. "Дори и приятелите ми започнаха да харесват и коментират тези отвратителни гадости по мой адрес, тогава забелязах огромното влияние на троловете". Аро е особено шокирана от големия брой смъртни заплахи, които получава, включително и от човек, когото познава лично и за когото докладва на полицията. Но заплахите са толкова чести, разказва тя, че органите на реда никога не биха могли да разследват всички заплахи, дори и след установяване на тяхната сериозност. “За съжаление нямам достатъчно ресурси, за да проследя всяка една и да проуча кой стои зад нея - дали е руски трол или финландски трол, повлиян от руски тролове, или пък реален човек, който може да бъде вкаран в затвора”, обяснява Аро. Въпреки огромните лични неприятности, Аро не се обезсърчава, тя продължава работата си по случая и получава Голямата награда за журналистика във Финландия. В един момент решава, че не е достатъчно само да разкрие механизмите на пропагандата, но и че трябва да се бори в съда срещу финландските “доставчици” на руска пропаганда - дългогодишният говорител на Москва Йохан Бакман и Иля Яничкин, основател и управител на прокремълския сайт MV-Lehti. В профила си във Фейсбук Бакман е описал ролята си като представител на "Сепаратисткото движение в Донецк", а освен това могат да се видят негови снимки, на които се ръкува със сирийския президент Башар Асад. Според обвинения на Аро, двамата мъже са я преследвали както онлайн, така и офлайн. Тя завежда срещу тях дело по обвинения в преследване, клевета и подбуждане към клевета. Междувременно финландски съд призна обвиняемите за виновни и произнесе присъдите: 22 месеца лишаване от свобода за Иля Яничкин и условна присъда от една година за Йохан Бакман.   Репортери без граници подкрепиха Аро: "Ние приветстваме този процес, който е много повече от показателен. Днес много журналисти са обект на преследване от страна на армиите от тролове, стремящи се да ги обезкуражат или да ги накарат да замълчат. Разчитаме, че финландската съдебната система ще изпрати ясно послание към онези, които тормозят журналисти онлайн", се казва в изявление на организацията.   Ясна граница Финландският председател на Репортери без граници Джармо Макела заяви пред ДВ, че тази присъда е изключително важна. Процесът ще насърчи властите да се борят срещу езика на омразата много по-активно, отколкото досега. Искаме да поставим ясна граница между свободното слово и езика на омразата, изтъкна той.  Бен Нимо, старши сътрудник по информационна защита в лабораторията за цифрови криминалистични изследвания на Атлантическия съвет, споделя неговото мнение. "Троленето е един от най-лошите аспекти в онлайн живота на журналистите. Това е ситуация, в която онлайн тормозът излиза извън контрол и в този случай Джесика Аро е била идеалната цел. Разследването показа порочността на кампанията срещу с нея, с която се целеше да бъдат унищожени кариерата и морала й." "Тролове никнат в беззаконни пространства. Г-жа Аро бе първата журналистка, която информира за руската "фабрика за тролове" през ​​2015 г. Чудесно би било, ако нейният случай отбележи момента, в който законът задейства закриването на поне някои от тези фабрики", добавя още Бен Нимо.  Джесика Аро превърна интернет от злодей в благотворител. С помощта на различни дарители тя успя да събере над 30 000 долара, за да довърши журналистическо си разследване и да напише книга, озаглавена "Империята за тролове на Владимир Путин". Книгата ще бъде издадена през февруари идущата година.

В Полша гласуват на местни избори, първи тест за управляващите националисти

https://offnews.bg//sviat/v-polsha-glasuvat-na-mestni-izbori-parvi-test-za-upravliavashtite-nat-690368.html

В Полша гласуват на местните избори, които са първият общонационален тест за подкрепата за управляващите националисти, чиято политика породи улични протести и конфликти с лидерите на ЕС, предадоха Асошиейтед прес и БТА. 

Над 25 000 избирателни секции ще бъдат отворени до 21,00 ч. (23,00 ч. бълг. време). Управляващата партия "Право и справедливост" се надява да укрепи позициите си и контрола над властта. Според последните социологически изследвания нейните кандидати се подкрепят от около една трета от избирателите - средно 35-40 процента.

Вотът също така ще измери силата на опозицията, обединена в "Гражданска коалиция", която според прогнозите ще събере около 25 процента. Основната партия в коалицията е Гражданската платформа, която управляваше Полша осем години, преди "Право и справедливост" да спечели властта през 2015 г. Фокусът е върху най-големите градове, които традиционно са проевропейски настроени, отбелязва АП.

Изборите за първи път се провеждат по ново законодателство, посочва ТАСС. Внесените през януари поправки например ограничиха броя на последователните мандати за кметовете до два, но срокът им бе удължен - от 4 на 5 години. Повече бе засегната работата на Държавната избирателна комисия - бяха въведени два вида избирателни комисии, едните организират вота, а другите се занимават с преброяването. Сред техническите нововъведения са прозрачните урни и едностраничните бюлетини. На миналите избори бюлетините бяха във вид на книжки, което обърка избирателите и доведе до много невалидни бюлетини, припомня агенцията.

На предишните местни избори през 2014 г. Държавната избирателна комисия започна да използва електронна система за преброяване, която на първия тур показа проблеми и резултатите станаха известни чак след седмица, защото се наложи да се премине към ръчно броене. Това накара някои политици да искат анулиране на вота.

Тази година има опасения, свързани с обновяването на Избирателния кодекс, който въвежда изискването гласоподавателите да използват само знака "Х". 

Лора от “Бон апети” опитала пържени скорпиони в Китай

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7111435

Лора от “Бон апети” опитала пържени скорпиони в КитайВъпреки че изглеждали неприятно, на вкус били хрупкави и вкусни Винаги усмихнатата Лора Найденова, която майсторски показва тънкостите на кулинарията в предаването “Бон апети” заедно с екранната си половинка Стоян, от малка проявява интерес към готвенето. За това е виновна майка ѝ, която е страхотна кулинарка и винаги се грижела на масата да има

СПЕЦАКЦИЯ: Бопаджии закопчаха скандалния Атанас Мечев-Гаргата

https://pik.bg/спецакция-бопаджии-закопчаха-скандалния-атанас-мечев-гаргата-news790119.html

СПЕЦАКЦИЯ: Бопаджии закопчаха скандалния Атанас Мечев-Гаргата

Скандалноизвестният наркобос Атанас Мечев-Гаргата и бил арестуван снощи при мащабна акция на ГДБОП и криминалисти от Благоевград, Банско и Разлог, съобщават от МВР. Заедно с Гаргата са задържани и шест от неговите дилъри, изпълнявали поръчки на територията на Банско и Разлог. Гаргата е задържан в дома си в Разлог, дилърите, които са 20 годишни момчета, са също разложани.

В момента продължават претърсванията на адреси в Благоевград, Банско и Разлог. Обиски се извършват и в София.

По-рано тази година Мечев бе арестуван за групово изнасилване. Гаргата ще бъде обвинен като лидер на банда за наркотици. Тя пласирала дрога в Банско и Разлог. Гаргата е арестуван в дома си в Разлог, заедно с него са задържани и 6-ма дилъри. Открити са и наркотици, съобщава "Струма.бг".

33-годишният мъж бе в МВР болница и след задържането му по обвинение в групово изнасилване в нощта срещу 5 март. Тогава 29-годишна жена подаде жалба, че Мечев и приятелите му – Йордан Иванов, Ивайло Ценов и Илиян Кръстанов, са я изнасилили в кръчмата “Воеводска среща” в столичния кв. “Драгалевци”. Гаргата бе доведен от болницата в Софийския районен съд на 7 март, след като прокуратурата поиска той и сподвижниците му да останат в ареста, пише “24 часа”.

Съдът обаче пусна и 4-мата срещу гаранции от по 2000 лв. с мотива, че няма никакви доказателства да е участвал в изнасилване освен думите на пострадалата. Държавното обвинение не е атакувало решението на съда, а разследването по случая продължава. Няколко дни след груповото изнасилване – на 13 март, Гаргата бе задържан за хулиганство на пътя след скандал в София. Според обвинението , на бул. “България” Гаргата и спътниците му ударили с джипа си отзад кола. След това Мечев нападнал водача, блъскал го и го дърпал, изплюл се в лицето му и го псувал. Гаргата принудил човека да подпише двустранен протокол, че поема вината за катастрофата, твърди прокуратурата. Свидетели обаче видели инцидента и подали сигнал тел. 112, а Гаргата и 4-ма от свитата му били задържани.

Вдовицата на Главния най-крупния собственик на земя в топ курорт в Доминиканската република!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81/

Мая Илиева е една от най-крупните собственици на земя в курорта Пунта Кана – най-атрактивното място в източната част на Доминиканската република. В момента вдовицата на Георги Илиев получавала огромни дялове като акционер от куп местни петзвездни ризорти, построени върху земя, закупена навремето от убития през 2005-а бос на ВИС 2.

Палмовият рай с бели тропически плажове Доминикана е популярна туристическа дестинация от 1970 г. насам, но по времето на царуването на братя Илиеви Пунта Кана все още не бил толкова застроен с луксозни хотели, както сега. Един от най-проспепиращите курорти по онова време още бил затънтено селце. Според легендите приживе Жоро Илиев, известен с предприемаческия си нюх, инвестирал над половин милион долара в имоти на екзотичното място, които с днешна дата са възвърнали многократно вложените „гущери“.

И до днес на острова гледат на Главния като на божество, тъй като стъпвайки на Доминикана, дал прехрана и подслон на най-бедните местни жители. „Казваха, че Жоро Илиев е направил сиропиталища и е спасил от мизерия доста доминиканци. С Мая продължават да са на особена почит в Пунта Кана, а към туристите от България се отнасят с огромно уважение и респект, пише ретро бг. В хотелите разберат ли, че си българин, краката ще си счупят от тичане да те обслужат. По трима, по четирима те следват по петите…“, разказват пред „Ретро“ българи, курортували наскоро в доминиканския курорт.

 

Според местните върху земите, които Георги Илиев купил преди повече от 20 години, днес се простират няколко от най-луксозните и посещавани ризорти с милиони долари годишна печалба. Някои от имотите висаджийската вдовица продала на настоящите собственици на хотелите, но в други влязла като съдружник и от тях получава дивиденти и до днес.
„От жители на Пунта Кана научихме, че Мая Илиева има идея да издигне на място статуя на покойния си мъж. С няколко думи – на Доминикана не Христо Стоичков, а Георги Илиев е най-известният българин“, разкриват още нашите източници.

Материалът Вдовицата на Главния най-крупния собственик на земя в топ курорт в Доминиканската република! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Защо Рияд призна смъртта на Хашоги

https://www.vesti.bg/sviat/zashto-riiad-prizna-smyrtta-na-hashogi-6087682

Тръмп отказа да спре оръжейната сделка, щяло да навреди повече на САЩ

Нова версия за убийството на Хашоги

https://www.vesti.bg/sviat/nova-versiia-za-ubijstvoto-na-hashogi-6087682

Аферата Хашоги подхрани спекулации, че саудитският престолонаследник може да бъде отстранен от властта

До 15 ноември шофьорите трябва да сложат зимните гуми

http://www.moreto.net/novini.php?n=384137

До 15 ноември шофьорите трябва да сложат зимните гуми на колите си. От полицията съобщиха, че ще извършват редовни проверки - ще има и глоби. Смяната трябва да стане преди 15 ноември, когато влиза задължението за каране с подходящи гуми.

Цвети Пиронкова разходи 7-месечния си син по главната в Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7112214

Цвети Пиронкова разходи 7-месечния си син по главната в ПловдивЦвети Пиронкова и съпругът й Михаил използваха слънчевото време, за да разходят 7-месечния си син Александър. Двамата бяха забелязани край Римския стадион точно по времето, когато там трябваше да се появи съперникът на Кубрат Пулев -  Хюи Фюри. Той обаче не дойде и феновете му, които го чакаха, останаха разочаровани.

Протестите продължават. Системата остава!

https://terminal3.bg/protestite-prodalzhavat-sistemata-ostava/

Както посочих Симеонов е пътник и протестът ще бъде много масов.

Причините са повече от една. Моят проблем е, че неговата оставка не решава системния проблем – освен моралното публично удовлетворение, което отдавна не сме получавали. Защото доста търпяхме брутални и посредствени политици.

Смятайте, че той си е тръгнал и денят е вторник. Майките получават поредните обещания, Борисов отново ги приема и…

Идеята, че Сидеров остава, а Симеонов си тръгва – вероятно би трябвало да започва да ви притеснява защото единият управлява в правителство, другия в Парламента – там ще се гласува. Освен това целият смисъл на протеста на майките беше да разширят протестния си фронт и да поискат реформи и промяна, да атакуват статуквото и Системата, която убива.

Още по-абсурдна е идеята, която индиректно се налага, че Борисов е добрият цар и с него ще се преговаря, т.е. няма да се иска неговата оставка.

Системата също ще остане, защото Симеонов е нейна брънка, но далеко не най-важната, нито опората. Другите – стълбовете – остават.

И атакистите също ще се присъединят към такъв протест?!

Не искам да съм лош пророк, но ако врътнат някое ново обещание, смяна на ресора, и в сряда гласуват закона на майките и след това протестът приключи, ще се получи обичайната схема – всеки за себе си.

Системата ще остане.

Протести, освен в София, 22.10.18 г. 12:30 часа пред Министерски съвет ще има и в следните градове:

Варна – 22.10.18, 18 часа пред Общината https://www.facebook.com/events/181610719381150/
Враца – 22.10.18, 11:30 часа градинка на Атлантик
Стара Загора – 22.10.18, 18 ч. пред Областната администрация https://www.facebook.com/events/307337003194947/
Силистра – 22.10.18, 12:30 часа, пред Областната администрация

Пловдив – 22.10.18, 18 часа пред Общината
https://www.facebook.com/events/299190467348729/
Плевен – идват в София на 22.10.18, евентуално 23.10.18 от 18:30

ЛОНДОН – 23.10.2018, 19 часа, Посолство на България
https://www.facebook.com/events/703321826710835/

Голяма трагедия сполети свиленградско село! 40-годишният Атанас е...

https://petel.bg/Golyama-tragediya-spoleti-svilengradsko-selo--40-godishniyat-Atanas-e---__287830

Трупът на 40-годишен от свиленградското село Левка бе открит да виси в плевня миналия ден, пише Марица Хасково. Тялото на Атанас Василев на...

Пилот приземи аварирал самолет на натоварена магистрала (видео)

https://petel.bg/Pilot-prizemi-avariral-samolet-na-natovarena-magistrala--video-__287829

Пилот извърши аварийно кацане на натоварена магистрала, шокирайки шофьорите на нея. Пилотът е бил принуден да направи опасната маневра с...

Децата на Черно море с класика срещу Лудогорец

https://petel.bg/Detsata-na-CHerno-more-s-klasika-sreshhu-Ludogorets__287828

Децата на Черно море, родени 2006 година, постигнаха класически успех при домакинството на Лудогорец в мач от 6-ия кръг на шампионата. Пр...

Вижте снимки от адското меле на Околовръстното в София

https://petel.bg/Vizhte-snimki-ot-adskoto-mele-na-Okolovrastnoto-v-Sofiya__287827

Кадри: Канал 3 Пътен инцидент на Околовръстен път преди разклона за с. Казичене. Сигналът е подаден около 12 часа днес. Шофьорът на ТИР, ...

Бунтовници убиха двама здравни служители, борещи се с епидемията от ебола в Конго

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112216

Бунтовници убиха двама здравни служители, борещи се с епидемията от ебола в КонгоДнес е "мрачен ден" за всички, борещи се с епидемията от ебола, след като бунтовници застреляха двама здравни служители, работещи към конгоанската армия, съобщи снощи здравното министерство на ДР Конго, цитирано от Асошиейтед прес. Това изглежда е първият случай при тази епидемия, в който бунтовници убиват здравни работници.

Сериозна е заетостта по курортите преди Коледните и Новогодишни празници

http://www.cross.bg/chepelare-leva-ypravitel-1586852.html

/КРОСС/ Два месеца преди Коледно-новогодишните празници, хотелите и къщите за гости в Сапарева баня вече са резервирани. Дестинацията е предпочитана за почивка, заради топлите минерални извори. В планинския курорт Чепеларе 90% от легловата база също вече е заета. В полите на Рила планина Нова година ще посрещнат предимно гости от столицата. Повечето от хората вече са платили почивките си като са се възползвали от 30-процентното намаление. В това вилно селище за три дни със закуска едно семейство с деца ще изхарчи около 350 лева. Христина Христова, управител на хотелски комплекс: Прави ми впечатление, ориентирани са след летните почивки веднага мислят за Нова година и правят ранни резервации. В хотелите цените са по-високи. Тридневен пакет със закуска и вечеря излиза около 310 лева на човек. В цената влиза и ползване на СПА център и джакузи. Витан Георгиев, управител на хотел: Една празнична много богата вечеря с диджей, с фоерверки, става невероятно представление. Много бързо се изчерпаха местата. САПАРЕВА БАНЯ Освен заради минералната вода, туристите идват тук да карат ски и сноуборд в близкото курортно селище Паничище. Витан Георгиев, управител на хотел: Все още така да се каже девствено място за разлика от Банско и други по-големи курорти, спокойствието е на много високо ниво, няма престъпност. Има минерална вода, която е много лековита, защото въздухът е хубав, прекрасно е, спокойно е. Намаления за ранни резервации в Сапарева баня ще има до края на октомври

Черно море загуби срещу Ботев с гол от засада

http://budnavarna.bg/39346-cherno-more-zagubi-sreshtu-botev-s-gol-ot-zasada/

Отборът на Черно море записа загуба с 1:2 при гостуването си на Ботев Пловдив в мач от 12-ия кръг на Първа професионална лига. Единствения гол за “моряците” реализира Мартин Минчев през втората част, когато домакините водеха с 2:0. Второто попадение за “канарчетата” отбеляза Стивън Петков, който бе в явна засада, подмината от реферите в тази среща.

Ботев Пд – Черно море (43)След гола на Минчев до края на срещата се игра чисто не повече от пет минути, като през цялото време домакините лежаха и бавиха играта.

Черно море стартира добре двубоя и още в 6-ата минута “моряците” създадоха ситуация за гол. Радослав Василев се озова очи в очи със стража на домакините след блестящ пас от Благой Макенджиев, но Кайзер успя да избие неговия удар в корнер.

Ботев Пд – Черно море (28)В 22-рата минута Ботев Пловдив поведе в резултата. Неделев пробва пас към Стивън Петков в наказателното поле, Мирослав Енчев не успя да изчисти топката, която попадна във Вутов и той реализира отблизо.

В 29-ата минута Стивън Петков стреля силно по земя от дистанция, но топката се отби от десния страничен стълб.

В 36-ата минута Ради Василев получи отличен пас от Мартин Костадинов, нахлу в наказателното поле и стреля от малък ъгъл, но стражът отрази неговия шут в корнер.

Ботев Пд – Черно море (12)В 42-рата минута Вутов центрира към Перейра, който стреля с глава, но право в ръцете на Макенджиев.

Една смяна направи Илиан Илиев след почивката. Терена напусна Патрик Андраре, а неговото място зае Аристот Н`Донгала.

В 49-ата минута Филип Филипов пробва центриране в наказателното поле, което затрудни Макенджиев, но той все пак успя да се справи със ситуацията и да изчисти в корнер.

Ботев Пд – Черно море (10)В 51-вата минути Вутов пусна пас с пета към Стивън Петков, който стреля от няколко метра, но Мартин Костадинов се хвърли на шпагат и спря топката пред голлинията. Минута по-късно Перейра стреля с глава след центриране от корнер, топката рикошира от крака на Кристиан Димитров и попадна в Стивън Петков, който реализира отблизо за 2:0. Футболистът, автор на попадението, бе в явна засада и определено отборът на Черно море беше ощетен, тъй като голът беше зачетен несправедливо.

В 72-рата минута Кононго нахлу в наказателното поле след пас на Н`Донгала и намери Мартин Минчев, който се освободи от бранител и прати топката в мрежата със силен удар отблизо за 1:2.

Ботев Пд – Черно море (24)Минути преди последния съдийски сигнал Ндонгала засече центриране на Петър Витанов от фаул, но ударът му с глава мина на сантиметри покрай левия страничен стълб.

Съставът на Черно море:
88. Благой Макенджиев, 17. Мaртин Костадинов, 33. Мирослав Енчев, 23. Илиас Хасани, 41. Юго Кононго, 90. Мартин Минчев, 71. Васил Панайотов, 21. Георги Илиев (66 – Петър Витанов), 7. Патрик Андраде(45 – Аристот Н`Донгала) , 9. Мехди Фенуш (80– Жоржиньо), 10. Радослав Василев

Материалът Черно море загуби срещу Ботев с гол от засада е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Задържаха 7 души за дрога, сред тях е Гаргата

https://frognews.bg/kriminalno/zadarjaha-7-dushi-droga-sred-tiah-gargata.html

7 души са задържани при акция на ГДБОП късно снощи в София, Банско и Разлог. Сред тях е Атанас Мечев, известен с прякора Гаргата, съобщи БТВ.

Неизвестни нападнаха с чукове посолството на Канада в Атина, заляли и стените с боя

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112203

Неизвестни нападнаха с чукове посолството на Канада в Атина, заляли и стените с бояНеизвестни лица са нападнали с чукове рано тази сутрин посолството на Канада в атинския район Халандри, съобщава ТАСС, като се позовава на в."Катимерини". Според информацията около десет души с маски на лицата и качулки са нанесли щети на входа на посолството. Те са разбили с чукове стъклата на прозорците на приемната и са заляли с черна и червена

Glo или IQOS?

http://clubz.bg/74764-glo_ili_iqos

Все по-популярното устройство за нагряване на тютюн IQOS на "Филип Морис" се сдоби с конкурент - Glo на "Бритиш Америкън Тобако".

Glo е на българския пазар от буквално 2 дни и засега се продава само на две места в столицата - The Mall и Бизнес парк-София. IQOS е на българския пазар по-малко от година и вече доби достатъчно популярност, за да се загрижи Народното събрание за приходите в бюджета и да увеличи сериозно акциза върху т. нар. бездимни тютюневи изделия.

Двете устройства използват една и съща технология - нагряване на тютюна, така че да няма запалване и да се отделят значително по-малко катрани, но достатъчно никотин, който да задоволи пушачите. И двете устройства се рекламират като по-здравословен метод за консумация на никотин, и двете компании признават открито, че това не ги прави безвредни. 

Но и данните на "Филип Морис", "Бритиш Америкън Тобако" и независими изследователи сочат, че нагряването на тютюна в действителност води до поемане на по-малко вредни вещества - катрани и други канцерогени.

Каква обаче е разликата?

Glo срещу IQOS - устройството

Като размер двете устройства са изключително близки - IQOS е малко по-висок, Glo - малко по-дебел. Но веднага се вижда ключова разлика в това как се поставят т.нар. "пръчки" за нагряване (и двете компании много настоятелно не ги наричат цигари).

Докато при IQOS тютюневата пръчка се забива в керамичен нож, при Glo тя просто се поставя в тънкия канал в устройството.

IQOS и HEETS, Glo и Neosticks - при това новото устройство залага на познат бранд цигари, Dunhill.

Видима е и следващата ключова разлика - IQOS представлява две устройства в едно, държач и батерия. В първото се поставя цигарата, но батерията му е малка и стига само за една "пръчка". Затова след всяка цигара се налага да връщаме устройството обратно в батерията и да чакаме, докато се зареди отново.

Glo премахва този досаден елемент - когато приключим с една цигара, просто я вадим и поставяме друга. Натискаме бутона за загряване и пушим следващата.

При IQOS трябва да извадим държача, за да го ползваме, а при Glo директно слагаме цигарата в устройството.

Да, ама не - Glo има нужда от 40 секунди, за да загрее. При IQOS това става за около 15 сек. Държачът на IQOS според "Филип Морис" може да се зарежда до 6 минути, но на практика в повечето случаи това отнема между 2,5-3 минути.

Факт е обаче, че батерията на Glo е по-голяма - при тестове и според производителя тя стига за около 30 Neosticks при пълно зареждане. Дори да изтърпим връщането на държача в IQOS, няма да ни се наложи повече от 20 пъти, преди батерията да се предаде. Добрата новина е, че и двете се зареждат напълно за около час и половина.

Предимствата са видни - IQOS залага на приликата с цигара при държача (който е с дебелината на тънка пура), докато Glo ви предлага по-голяма батерия, по-малко чакане, но трябва да ползвате цялото устройство. 

IQOS идва в два основни цвята на базовата си цена - синьо и бяло и е изработено от здрава и приятна на пипане пластмаса. Glo предлага повече разнообразие - бяло, черно, сиво, розово, златисто, и е опаковано в солиден алуминий. И двете струват 90 лв., като в компликта има и 10 пакета бездимни "пръчки".

Бездимните "пръчки"

Вече познатите ни късички цигари Heets изглеждат като половин стандартна цигара. Новите Neosticks залагат на повече дължина за сметка на дебелина, приличайки повече на цигари Slim. 

Разликата на пръв поглед е сериозна:

Neosticks и Heets преди употреба.

Слагането на цигарите в устройството и употребата им разкрива друга разлика - докато Heets се забиват на острие, което ги загрява отвътре, Neosticks се загряват от стените на камерата, в която влизат:

Neosticks и Heets след употреба.

Важно е да се отбележи, че двете цигари се нагряват на различна температура - Heets на 350 градуса, Neosticks - на 240 градуса (Целзий). Използването на острие обаче има своя недостатък - след около година активна употреба то се изтъпява и цялото устройство трябва да се смени. А камерата на Glo се чисти и далеч по-лесно, с включена в комплекта четка: Тя се отваря от долната страна на устройството и така можем да минем с четката през цялата камера. В IQOS за жалост острието често се замърсява в основата и почистването става все по-трудно след няколко месеца употреба.

Но има ли всъщност повече тютюн в Neosticks?

Не! Всъщност, количеството на пръв поглед е почти същото - просто това в Neosticks е в по-дълъг, но по-тънък контейнер. Всъщност, както и при Heets, по-голямата част от "пръчката" не е тютюн, а камери за охлаждане на дима. В Neosticks има просто дълга куха част, след това филтър. Heets ползват първи филтър, камера от термоиздръжлив материал, в който дима се задържа, и чак тогава филтър.

Реалното количество тютюн в Heets всъщност е повече - 6,1 грама в кутия спрямо 5,7 грама в кутия Neosticks. За сравнение - обикновените цигари имат около 18 грама в кутия.

Вкус и дим

В момента има цели 5 вида Heets - леки, средни и силни (жълти, оранжеви и червени, или Gold, Amber, Sienna) и леки и силни ментолови (светло- и тъмносини). Сега цената им се качва от 5,50 лв на 5,80 лв, след вдигането на акциза.

За момента Neosticks предлагат три вида - сини (напободяващи вкуса на класически син Dunhill), жълти (с лек цитрусов аромат) и зелени (ментолови).

Има ли сериозна разлика във вкуса? Според повечето пушачи ключово предимство на бездимните цигари пред други електронни цигари досега (с течност) е, че са по-близко до вкуса на реална цигара. Това важи както за IQOS, така и за Glo.

Glo обаче произвежда малко по-малко пара и се усеща леко по-слабо. За това вина може да има както по-ниската температура (която обаче може да се отплаща с по-малко канцерогени), така и фактът, че "пръчките" са по-тънки.

При Glo обаче отсъства натрапчивата особена миризма на IQOS, която отблъсква много пушачи. Класическият син Dunhill е наистина близо до вкуса на горящите цигари Dunhill. Възможно е Neosticks да ползват по-малко гликол - веществото, което се слага в тютюна и на двете, за да спомага за негоренето и отделянето на веществата. Цитрусовият вариант на Neosticks също има интересен вкус - ако те бяха обикновени цигари, вероятно щяха да влязат в забраната за ароматизирани, която ЕС прие преди няколко години.

Кое е по-добро?

Важно е да се отбележи за пореден път, че и двете устройства са вредни за употреба - независимо колко изследвания размахват пред очите ни производителите, всяко дръпване вкарва в организма ни както катрани, така и канцерогенни вещества. Наистина, в по-малки количества от традиционните цигари.

Glo определено представя конкурентен продукт - по-голяма батерия, по-малко чакане между цигарите (40 секунди спрямо около 3 минути), по-лесно почистване, здрав алуминиев корпус и евентуално по-дълъг живот. Засега обаче видовете цигари, които предлага, са малко и 2/3 са ароматизирани.

IQOS до преди два дни беше единственото устройство на родния пазар и едва ли ще загуби бързо това си свое предимство пред продукта на "Бритиш Америкън Тобако". Задръстването и изтъпяването на острието обаче, както и няколкото минути чакане между всяка цигара, изнервят някои хора до степен, че си купуват две устройства. С Glo няма такава нужда. От друга страна, Heets предлагат повече разнообразие. Пък и чакането е предимство за някои пушачи, които не искат автоматично да палят цигара след цигара.

Добрата новина за българския пазар е, че вече има избор и реална конкуренция при бездимните устройства

Студено и дъждовно през новата седмица, вторник може да ни зарадва с малко слънце

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7112193

Студено и дъждовно през новата седмица, вторник може да ни зарадва с малко слънцеПрез нощта и утре ще бъде предимно облачно и на места главно в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - умерен североизточен вятър и с него температурите още малко ще се понижат. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 8 и 13 градуса, а максималните ще са между 14 и 19 градуса.

17 загинали при дерайлиране на влак в Тайван

//dariknews.bg/novini/sviat/17-zaginali-pri-derajlirane-na-vlak-v-tajvan-2126848

Най-малко 17 души загинаха при дерайлиране на влак в източната част на Тайван, предадоха световните агенции.

Вла

Аварирал ТИР блокира пътя Разлог-Якоруда

http://www.cross.bg/delchev-razlog-yakoryda-obhodniyat-1586851.html

/КРОСС/ Временно е ограничено движението по път II-84 Разлог-Якоруда в района на село Баня поради изтегляне на аварирал ТИР. Обходният маршрут за Гоце Делчев е Баня-Генерал Ковачев-Елешница-Гоце Делчев. Обходният маршрут за Разлог е Баня-Белица-Драглище-Разлог. Движението се регулира от пътна полиция.

Пуснаха водата в Лом след шест дни авария

https://www.actualno.com/montana/pusnaha-vodata-v-lom-sled-shest-dni-avarija-news_701211.html

Шест дни след аварията на основен водопровод в Лом и околните населени места, водата потече, предаде bTV. Още в сутрешните часове домовете в ниската част на града, както и в останалите засегнати от аварията села, вече имаха вода. Детските заведения и училищата в Лом обаче ще останат затворени и в понеделник заради дезинфекция. Тогава се очаква бедственото положение, обявено в началото на седмицата, да бъде отменено. По-рано пред кореспондента на Actualno.com от Общината уточниха, че са осигур

Предлагат посмъртна награда за шофьора с инфаркт зад волана, който спаси 12 деца

https://offnews.bg//obshtestvo/predlagat-posmartna-nagrada-za-shofiora-s-infarkt-zad-volana-kojto-sp-690367.html

Шофьорът на училищния микробус Румен Иванов Архипов, спасил живота на 12 деца, да бъде удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Кюстендил, предлага с докладна до Общинския съвет кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Румен Архипов е роден на 11 март 1964 година. Учил е във Второ Основно училище и в Техникума по електротехника. Трудовият му стаж е в Оптико-механичния завод и Мини Бобов дол. От 15 години е шофьор в транспортна фирма, превозваща ученици от град Кюстендил към селата в общината. Той е един от любимите шофьори на учениците.

По данни от доклада на директорите на Природо-математическата гимназия и Начално училище „Св. Климент Охридски” на 15 октомври, в деня на трагичния инцидент, Румен Архипов е превозвал 10 ученици от гимназията и двама от Началното училище, от Кюстендил към селата Слокощица и Пиперков чифлик, съобщи Дарик. По време на пътуването той получава масивен инфаркт и изпада в безсъзнание. В последните секунди от живота си той проявява истинско геройство, като опитвайки се да овладее автобуса, натиска с двата си крака спирачката, дърпа ръчната такава, изключва двигателя и успява да спре в оградата на къща в село Слокощица. 

Пренебрегвайки болката, която вероятно е изпитвал, той успява да спаси живота на децата, които е превозвал, пише в докладната до Общинския съвет, която ще бъде гласувана на 25 октомври.

Цената на краставиците и чушките се покачва

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/tsenata-krastavitsite-chushkite-pokachva.html

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 0,87 процента до 1,393 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Над 6% е ръстът на приходите от нощувки във Варненско през август

http://www.moreto.net/novini.php?n=384127

Над 6% е ръстът на приходите от нощувки във Варненско през август спрямо същия период на миналата година. Това каза Деян Славов, директор на Териториално статистическо бюро – Североизток. „Приходите от нощувки през август 2018 година в област Варна достигат 98.

Зов за донори: Отчаяни близки на хора, загубили живота си в очакване на трансплантация: Търсете спасение в чужбина

https://pik.bg/зов-за-донори-отчаяни-близки-на-хора-загубили-живота-си-в-очакване-на-трансплантация-търсе-news790101.html

Зов за донори: Отчаяни близки на хора, загубили живота си в очакване на трансплантация: Търсете спасение в чужбина

Близки на хора, загубили живота си в очакване на трансплантации, признаха, че са безсилни пред здравната система и призоваха всички, които имат техните проблеми, да не чакат, а да търсят лечение в чужбина.

Христина Хрисимова, загубила съпруга си, който е очаквал трансплантация, и Алберт Петков, чийто брат почина  докато очаква операция,  признаха пред сутрешния блок на БТВ, че битката със здравната система ги е довела до крайно отчаяние.    

„При съпруга ми размотаваха процедурата по всякакъв възможоен начин – коментира христина Хрисимова. -  Проточи се четири месеца. Одобриха ни в крайна сметка, защото организирах протести. Битката ми с държавата продължава и сега, след като съпругът ми вече го няма..Завела съм дело, което очаквам да спечеля. Аргументирала съм се с наредбата, която действа за лечение в чужбина. Съдя министъра Ваньо Шарков, защото той за мен е единственото отговорно лице.

Преди две години ми казаха, че шефът на болница „Лозенец“ доктор Спасов има интерес турски болници да поемат българсктите пациенти . Сега това е факт.

Не виждам надежда в бъдещето и съм съгласна, че хората трябва да търсят спасение бързо в чужбина.

Новият шеф на Агенцията за трансплантациите веднага трябва да бъде сменен. Той каза с ехидна усмивка, че до дни ще се извършват тук белодробни трансплантации. Това е подигравка. Този човек трябва да си ходи преди да е навредил.

Най-спешното е да бъде намерена болница в чужбина, с която да се подпише договор за трансплантации“.

„Всичи трябва да разберем, че министрите са там да ни помагат – допълва Алберт Петков. -  Ние обаче сме на това положение заради тях. След срещата ми с премиера Бойко Борисов, той нареди вътрешна проверка на дейността на Министерството на здравеопазването за последните две години. Нужна е форма на адекватна реакция обаче.

Борисов разпореди уволнението на тези, които са забавили писмото до г-н Ананиев. Наредена е и проверка по случая и на болницата, която е виновна за смъртта на брат ми. Там обаче всячески опитват да правят белодробни трансплантации от години насам. Става дума за болница „Лозенец“. Продължават да лъжат хората, че ще дойдат специалисти от Турция за трансплантацията. Явно, ако няма далавера, просто няма смисъл живота на пациента.

Явно хората трябва да търсят при такива проблеми изход в чужбина. Казаха ни, че няма смисъл брат ми да заминава за Виена. Повярвахме им, но брат ми почина. Затова призивът ми е, изобщо не чакайте при такива проблеми. Веднага търсете спасението в чужбина. Явно колкото и здравни осигуровки да си плащаш, няма смисъл“.

 

Тръмп изтегля САЩ от историческия договор с Русия за ракетите със среден обсег

https://www.actualno.com/america/trymp-izteglja-sasht-ot-istoricheskija-dogovor-s-rusija-za-raketite-sys-sreden-obseg-news_701208.html

Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД), подписан през 1987 г., съобщи Associated Press. Според стопанина на Белия дом Москва е нарушила споразумението. Тръмп обаче отказа да посочи повече подробности. Той все пак отбеляза, че САЩ ще се откажат от споразумението и ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег. Според Тръмп това ще се случи, ако Русия и Китай не предложат сключването на нов договор.

Бременната Меган пропусна събитие в Австралия, ограничава и ангажиментите си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7112180

Бременната Меган пропусна събитие в Австралия, ограничава и ангажиментите сиБременната херцогиня на Съсекс Меган Маркъл направи промени в графика за първата си кралска обиколка след вълнуващото начало на визитата си в Австралия и РЮА със съпруга си принц Хари, съобщиха световните информационни агенции. Първата обиколка на Меган е с много ангажименти, като е планирано кралската двойка да присъства над 70 събития по време

Национален конкурс за интерактивни карти отбелязва Световния ден на ГИС

http://www.cross.bg/bulgariya-karti-konkyrsa-1586850.html

/КРОСС/ По повод Световния ден на Географските информационни системи (ГИС), Есри България стартира национален конкурс за интерактивни карти под надслов „Преоткриваме България с ГИС". В рамките на конкурса всеки от участниците ще има възможност да използва една от специално разработените апликации и да разкаже своята история, която да остане във времето. Интерактивните карти съчетават една или повече уеб карти, придружени с текст, снимки и мултимедийно съдържание, които могат да направят всяка история вълнуваща по нов, интересен и увлекателен начин, използвайки универсалния визуален език на географията.Историите могат да бъдат свързани със специално преживяване, с полезна информация, с исторически или фактически данни, с личен или обществен проект. В конкурса могат да се включат както организации, така и индивидуални участници, като награди ще бъдат връчени в следните категории:История и култура - истории за културни събития, фестивали, чествания, традиции, паметници на културата, исторически забележителности, градове, общности, нации, местности и много др.;Образование - истории, които са насочени към обучението, образованието и изучаването

Визитата на Борисов в ОЕА започна със среща с престолонаследника на Абу Даби

https://www.mediapool.bg/vizitata-na-borisov-v-oea-zapochna-sas-sreshta-s-prestolonaslednika-na-abu-dabi-news285253.html

Министър-председателят Бойко Борисов e на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), което започна със среща с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. Знаем много лично за вас и за страната ви и от все сърце желаем връзките ни да се развиват и укрепват, обърна се Борисов към домакина си. Това е първата в историята на двустранните отношения визита на български министър-председател в ОАЕ. По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите. Предстои среща на Борисов и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум. В делегацията са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов. Очаквайте подробности*

Борисов пожела Емиратите да инвестират у нас както в Западните Балкани

https://www.mediapool.bg/borisov-pozhela-emiratite-da-investirat-u-nas-kakto-v-zapadnite-balkani-news285253.html

Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат интереси да развиват връзките с България, както и за общи проекти в страните от Западните Балкани, заяви престолонаследникът на Абу Даби и заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, който прие в двореца си премиера Бойко Борисов. Знаем много за вас лично, за страната ви, приветствам ви с добре дошъл, каза той на българския гост, който благодари за гостоприемството и в отговор на въпрос на събеседника си разказа какво е свършено през шестте месеца на българското европредседателство, акцентирайки върху усилията за интегриране на Западните Балкани в ЕС. Той е обяснил защо страната ни е избрала тази централна темата на председателството, изтъкнал е етнически шарения регион и факта, че в България има установен модел на етническа толерантност.  Емиратите вече са стъпили с многомилиардни инвестиции в Западните Балкани, особено мащабни в съседна Сърбия. Интересът им се материализира първо с програми с за помощ към Албания и Косово, след това в Босна и Херцеговина и Черна гора и накрая в Сърбия. България има стратегически интереси за сътрудничество с ОАЕ в областта на икономика, земеделието, строителството, технологиите и военната промишленост, е заявил Бойко Борисов пред престолонаследника, който пък се е интересувал от транспортните коридори, които свързват страните от Западните Балкани и по-специално тези между страната ни, Сърбия, Гърция и Румъния. Борисов е обяснил, че само след дни предстои среща във Варна с тези държави, целта на която е точно изграждането на свързващата инфраструктура, информира правителствената пресслужба.  Той изрази желанието на България да участва в Световното универсално изложение "Експо" 2020 в Дубай. Шейх Мохамед изрази желание да посети, по думите му, "тази велика страна България". Борисов бе посрещнат с официална церемония, а разговорите на българската делегация с престолонаследника по конкретни проекти продължиха и на официален обяд. Това е първата в историята на двустранните отношения визита на български министър-председател в ОАЕ. В делегацията са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов. Предстои среща на Борисов и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум. Към момента българското бизнес присъствие в Емиратите и по -специално в Дубай се свързва - неофициално - с депутата от ДПС Делян Пеевски, който преди няколко години започна преструктуриране на бизнеса си и изнесе там част от него, представляван от подставени лица и офшорки. През 2016 г. дубайската офшорка TGI Middle East FZE изкупи дяловете на Делян Пеевски и Едуардо Миролио в "Булгартабак холдинг". През май т.г. "Булгартабак" обяви, че регистрираната в Дубай Gifted Master Ltd. притежава 18.1% от капитала на цигарения холдинг. Мажоритарният дял (65.85%) в "Булгартабак" принадлежи на регистрираното Bиена дружество BT Invest с неизвестен краен собственик. Следващата спирка от обиколката на Борисов в региона е Египет.   *Очаквайте подробности  

От агента и футбол до изкуствен интелект – какво договаря Борисов в Емиратите

https://www.mediapool.bg/ot-agenta-i-futbol-do-izkustven-intelekt-kakvo-dogovarya-borisov-v-emiratite-news285253.html

Премиерът Бойко Борисов проправя път за мащабно сътрудничество с Обединените арабски емирства (ОАЕ), където той бе посрещнат с официална церемония и се срещна в неделя с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал Нахаян. Едната новина е, че България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство, което българският премиер очаква да стане още до края на годината. Той обясни този договор с факта, че има съвпадение в програмите на двете правителства. "На първо място това, което се разбрахме да започне да се прави веднага като мост между България и ОАЕ, е в сферата на изкуствения интелект, образованието, цифровата икономика, дигиталните технологии и киберзащитата. Името на България в тази сфера е изключително популярно", заяви Борисов пред придружаващи го български журналисти. Мога да назнача министър на изкуствения интелект На въпрос дали е готов да назначи министър на щастието, какъвто има в ОАЕ, премиерът отговори: "Ако ме питате дали ще сложа министър на веселбата – няма, ние всеки ден сами и създаваме толкова проблеми, че можем да ги овладеем, но мога да назнача министър на изкуствения интелект." По думите му още през следващите две седмици представители на ОАЕ ще дойдат да разгледат български университети, индустриални зони и училищата, в които имаме гениални ученици, които печелят олимпиади. "Ние не искаме някой да ни дава пари. Това, което предлагаме, носи инвестиции, носи принадена стойност", поясни Борисов. Нова перспектива пред България и Балканите с износ на агнета за ОАЕ Заради прехраната и диверсификацията на тяхната икономика, ОАЕ има споразумения с някои от държавите в нашия регион, разясни Борисов. И допълни, че държавите на Балканите заедно обаче може да направят много, особено в областта на животновъдството и на земеделието. "Ние сами не можем да доставим толкова агнета, колкото те желаят, но заедно с останалите държави от Балканите, това би било реалистично. При добра координация бихме могли да сме конкуренция на Австралия и други държави", заяви Бойко Борисов. Темата с прехраната е на дневен ред и в Африка, а ние имаме възможност на Балканите да произведем много, добави той. ОАЕ имат интереси да развиват връзките с България, както и за общи проекти в страните от Западните Балкани, заяви по-рано престолонаследникът на Абу Даби, който прие в двореца си българския премиер. В отговор на проявения интерес Борисов му разказа какво е свършено през шестте месеца на българското европредседателство, акцентирайки върху усилията за интегриране на Западните Балкани в ЕС. Емиратите вече са стъпили с многомилиардни инвестиции в Западните Балкани, особено мащабни в съседна Сърбия. Интересът им се материализира първо с програми с за помощ към Албания и Косово, след това в Босна и Херцеговина и Черна гора и накрая в Сърбия. Престолонаследникът пожела да посети "тази велика страна България" България има стратегически интереси за сътрудничество с ОАЕ в областта на икономика, земеделието, строителството, технологиите и военната промишленост, е заявил Бойко Борисов пред престолонаследника, който пък се е интересувал от транспортните коридори, които свързват страните от Западните Балкани и по-специално тези между страната ни, Сърбия, Гърция и Румъния. Борисов е обяснил, че само след дни предстои среща във Варна с тези държави, целта на която е точно изграждането на свързващата инфраструктура, информира правителствената пресслужба.  Той изрази желанието на България да участва в Световното универсално изложение "Експо" 2020 в Дубай. Шейх Мохамед изрази желание да посети, по думите му, "тази велика страна България". Даването на перспектива пред Западните Балкани за членство в ЕС има силен отзвук и ОАЕ, коментира по-късно Борисов пред репортери. Нашето добросъседство и желание за мирни и проспериращи Балкани, както и етническата ни толерантност, се радват на голям интерес поясни той. Собственикът на "Манчестър сити" обещал безплатно обучение на футболисти Престолонаследникът на Абу Даби е изпратил на среща с Борисов шефа на инвестиционните фондове на ОАЕ шейх Мансур, който е и собственик на футболния клуб "Манчестър Сити". От него е дошло предложение в Академията за млади футболисти в Манчестър да бъдат изпратени за безплатно обучение 10 - 20 - 30 български футболисти и треньори, информира Борисов и уточни: "Ще изпратя Красен Кралев, да се договарят". Утре отиваме да се срещнем с премиера на Дубай и неговите министри, а после заминаваме а Египет, каза още премиерът пред придружаващите го журналисти. И съобщи, че само няколко часа след срещата с престолонаследника, той го потърсил по телефона и му съобщил, че изпраща при него шефа на инвестиционните фондове в ОАЕ, с когото разговаряли за различните сфери на сътрудничество. Това е първата в историята на двустранните отношения визита на български министър-председател в ОАЕ. В делегацията са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов. Шейх Мохамед е коронясаният принц на ОАЕ и води преговори от името на монархията в сфери като енергетика, отбрана, инвестиции и политика. Завършил е академията "Сандхърст" във Великобритания и е член на Върховния съвет за петрол. Да се установи сътрудничество между службите на България и ОАЕ В интерес на България и на ОАЕ е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области, сред които сигурността и борбата с тероризма, заяви Борисов по време на разговора си със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал-Нахаян, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Той е подчертал, че е важен обменът на информация и опитът в борбата с престъпността и контрабандата, за това е добре да се установи сътрудничество между службите на двете страни. Борисов определил като положително постигнатото взаимно признаване на свидетелства за управление на МПС. Влизането в сила през месец юли на меморандума, който урежда този въпрос, беше дългоочаквано събитие за съгражданите ни в ОАЕ. С него отпадна необходимостта те повторно да посещават шофьорски курсове и да полагат изпити във федералната монархия, се отбелязва в съобщението на МС за визитата. За 2017 г. стокообменът между България и федералната монархия е 202 млн. щатски долара, като износът ни е за 170 млн. Страната ни изнася предимно цигари, електронни апарати, арматурни артикули. За 21 години инвестициите на ОАЕ в България са 89 млн. евро, което нарежда монархията на 37-о място по размер на преките инвестиции в нашата страна. В монархията от Персийския залив живеят 7000 българи - вероятно най-голямата българска общност в Залива, а и изобщо в целия Арабски свят. През април Екатерина Захариева откри посолство на България в Абу Даби. ОАЕ е третият най-голям нефтопроизводител в Персийския залив след Саудитска Арабия и Иран, а годишният БВП, който генерира, е 192 млрд. долара. Към момента българското бизнес присъствие в Емиратите и по -специално в Дубай се свързва - неофициално - с депутата от ДПС Делян Пеевски, който преди няколко години започна преструктуриране на бизнеса си и изнесе там част от него, представляван от подставени лица и офшорки. През 2016 г. дубайската офшорка TGI Middle East FZE изкупи дяловете на Делян Пеевски и Едуардо Миролио в "Булгартабак холдинг". През май т.г. "Булгартабак" обяви, че регистрираната в Дубай Gifted Master Ltd. притежава 18.1% от капитала на цигарения холдинг. Следващата спирка от обиколката на Борисов в региона е Египет.

От агнeта и футбол до изкуствен интелект – какво договаря Борисов в Емиратите

https://www.mediapool.bg/ot-agneta-i-futbol-do-izkustven-intelekt-kakvo-dogovarya-borisov-v-emiratite-news285253.html

Премиерът Бойко Борисов проправя път за мащабно сътрудничество с Обединените арабски емирства (ОАЕ), където той бе посрещнат с официална церемония и се срещна в неделя с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал Нахаян. Едната новина е, че България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство, което българският премиер очаква да стане още до края на годината. Той обясни този договор с факта, че има съвпадение в програмите на двете правителства. "На първо място това, което се разбрахме да започне да се прави веднага като мост между България и ОАЕ, е в сферата на изкуствения интелект, образованието, цифровата икономика, дигиталните технологии и киберзащитата. Името на България в тази сфера е изключително популярно", заяви Борисов пред придружаващи го български журналисти. Мога да назнача министър на изкуствения интелект На въпрос дали е готов да назначи министър на щастието, какъвто има в ОАЕ, премиерът отговори: "Ако ме питате дали ще сложа министър на веселбата – няма, ние всеки ден сами и създаваме толкова проблеми, че можем да ги овладеем, но мога да назнача министър на изкуствения интелект." По думите му още през следващите две седмици представители на ОАЕ ще дойдат да разгледат български университети, индустриални зони и училищата, в които имаме гениални ученици, които печелят олимпиади. "Ние не искаме някой да ни дава пари. Това, което предлагаме, носи инвестиции, носи принадена стойност", поясни Борисов. Нова перспектива пред България и Балканите с износ на агнета за ОАЕ Заради прехраната и диверсификацията на тяхната икономика, ОАЕ има споразумения с някои от държавите в нашия регион, разясни Борисов. И допълни, че държавите на Балканите заедно обаче може да направят много, особено в областта на животновъдството и на земеделието. "Ние сами не можем да доставим толкова агнета, колкото те желаят, но заедно с останалите държави от Балканите, това би било реалистично. При добра координация бихме могли да сме конкуренция на Австралия и други държави", заяви Бойко Борисов. Темата с прехраната е на дневен ред и в Африка, а ние имаме възможност на Балканите да произведем много, добави той. ОАЕ имат интереси да развиват връзките с България, както и за общи проекти в страните от Западните Балкани, заяви по-рано престолонаследникът на Абу Даби, който прие в двореца си българския премиер. В отговор на проявения интерес Борисов му разказа какво е свършено през шестте месеца на българското европредседателство, акцентирайки върху усилията за интегриране на Западните Балкани в ЕС. Емиратите вече са стъпили с многомилиардни инвестиции в Западните Балкани, особено мащабни в съседна Сърбия. Интересът им се материализира първо с програми с за помощ към Албания и Косово, след това в Босна и Херцеговина и Черна гора и накрая в Сърбия. Престолонаследникът пожела да посети "тази велика страна България" България има стратегически интереси за сътрудничество с ОАЕ в областта на икономика, земеделието, строителството, технологиите и военната промишленост, е заявил Бойко Борисов пред престолонаследника, който пък се е интересувал от транспортните коридори, които свързват страните от Западните Балкани и по-специално тези между страната ни, Сърбия, Гърция и Румъния. Борисов е обяснил, че само след дни предстои среща във Варна с тези държави, целта на която е точно изграждането на свързващата инфраструктура, информира правителствената пресслужба.  Той изрази желанието на България да участва в Световното универсално изложение "Експо" 2020 в Дубай. Шейх Мохамед изрази желание да посети, по думите му, "тази велика страна България". Даването на перспектива пред Западните Балкани за членство в ЕС има силен отзвук и ОАЕ, коментира по-късно Борисов пред репортери. Нашето добросъседство и желание за мирни и проспериращи Балкани, както и етническата ни толерантност, се радват на голям интерес поясни той. Собственикът на "Манчестър сити" обещал безплатно обучение на футболисти Престолонаследникът на Абу Даби е изпратил на среща с Борисов шефа на инвестиционните фондове на ОАЕ шейх Мансур, който е и собственик на футболния клуб "Манчестър Сити". От него е дошло предложение в Академията за млади футболисти в Манчестър да бъдат изпратени за безплатно обучение 10 - 20 - 30 български футболисти и треньори, информира Борисов и уточни: "Ще изпратя Красен Кралев, да се договарят". Утре отиваме да се срещнем с премиера на Дубай и неговите министри, а после заминаваме а Египет, каза още премиерът пред придружаващите го журналисти. И съобщи, че само няколко часа след срещата с престолонаследника, той го потърсил по телефона и му съобщил, че изпраща при него шефа на инвестиционните фондове в ОАЕ, с когото разговаряли за различните сфери на сътрудничество. Това е първата в историята на двустранните отношения визита на български министър-председател в ОАЕ. В делегацията са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов. Шейх Мохамед е коронясаният принц на ОАЕ и води преговори от името на монархията в сфери като енергетика, отбрана, инвестиции и политика. Завършил е академията "Сандхърст" във Великобритания и е член на Върховния съвет за петрол. Да се установи сътрудничество между службите на България и ОАЕ В интерес на България и на ОАЕ е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области, сред които сигурността и борбата с тероризма, заяви Борисов по време на разговора си със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал-Нахаян, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Той е подчертал, че е важен обменът на информация и опитът в борбата с престъпността и контрабандата, за това е добре да се установи сътрудничество между службите на двете страни. Борисов определил като положително постигнатото взаимно признаване на свидетелства за управление на МПС. Влизането в сила през месец юли на меморандума, който урежда този въпрос, беше дългоочаквано събитие за съгражданите ни в ОАЕ. С него отпадна необходимостта те повторно да посещават шофьорски курсове и да полагат изпити във федералната монархия, се отбелязва в съобщението на МС за визитата. За 2017 г. стокообменът между България и федералната монархия е 202 млн. щатски долара, като износът ни е за 170 млн. Страната ни изнася предимно цигари, електронни апарати, арматурни артикули. За 21 години инвестициите на ОАЕ в България са 89 млн. евро, което нарежда монархията на 37-о място по размер на преките инвестиции в нашата страна. В монархията от Персийския залив живеят 7000 българи - вероятно най-голямата българска общност в Залива, а и изобщо в целия Арабски свят. През април Екатерина Захариева откри посолство на България в Абу Даби. ОАЕ е третият най-голям нефтопроизводител в Персийския залив след Саудитска Арабия и Иран, а годишният БВП, който генерира, е 192 млрд. долара. Към момента българското бизнес присъствие в Емиратите и по -специално в Дубай се свързва - неофициално - с депутата от ДПС Делян Пеевски, който преди няколко години започна преструктуриране на бизнеса си и изнесе там част от него, представляван от подставени лица и офшорки. През 2016 г. дубайската офшорка TGI Middle East FZE изкупи дяловете на Делян Пеевски и Едуардо Миролио в "Булгартабак холдинг". През май т.г. "Булгартабак" обяви, че регистрираната в Дубай Gifted Master Ltd. притежава 18.1% от капитала на цигарения холдинг. Следващата спирка от обиколката на Борисов в региона е Египет.

Бойко Борисов се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби

https://dnes.dir.bg/ikonomika/boyko-borisov-se-sreshtna-s-prestolonaslednika-na-emirstvo-abu-dabi

Обсъдено е сътрудничеството между двете държави в сфери като икономика и инвестиции, отбрана и сигурност, борбата с тероризма

Учени откриха признаци за климатична катастрофа край брега на Аляска

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112173

Учени откриха признаци за климатична катастрофа край брега на АляскаУчени регистрираха повторна поява на зона с анормално топла вода в североизточната част на Тихия океан в резултат на глобалното затопляне, съобщи Сайънс алърт. По мнението им, тази зона може да доведе до екстремни климатични условия в Аляска и други райони в САЩ. За пръв път анормалната зона бе регистрирана през 2013 г.

След седмица на сухо: Пуснаха водата в Лом

https://offnews.bg//obshtestvo/sled-sedmitca-na-suho-pusnaha-vodata-v-lom-690366.html

Шест дни след аварията на основен водопровод в Лом и околните населени места, водата потече.

Още в сутрешните часове домовете в ниската част на града, както и в останалите засегнати от аварията села вече имаха вода.

Детските заведения и училищата в Лом обаче ще останат затворени и в понеделник заради дезинфекция.

Тогава се очаква бедственото положение, обявено в началото на седмицата, да бъде отменено.

Откъс от "Съпругата" на Мег Уолицър

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/10/21/3323787_otkus_ot_suprugata_na_meg_uolicur/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Съпругата", с автор Мег Уолицър, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />У нас излиза бестселърът на Мег Уолицър "Съпругата", чиято екранизация е в програмата на кино-литературния фестивал "Синелибри"! Защото зад всеки велик мъж стои една още по-велика жена.<br /><br />"Съпругата" разказва историята на дългия и буреносен брак между прочутия...

Най-малко пет души са задържани при полицейска акция в Благоевград, Банско и Разлог

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/21/3330961_nai-malko_pet_dushi_sa_zadurjani_pri_policeiska_akciia/?ref=rss


В Благоевград, Банско и Разлог се провежда специализирана операция на ГДБОП срещу престъпна група за разпространение на наркотици и побоища, съобщава БНР.<br /><br />До момента са задържани повече от 5 души, сред които е и лидерът на групата, познат с прозвището "Гаргата". В момента продължават претърсванията на адреси в трите града, както и в София.<br /><br />Очаква се по-късно днес от МВР да дадат пресконференция, на която ще съобщят повече...

Турция: Категорично няма да позволим да се покрие случаят с убийството на Кашоги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112170

Турция: Категорично няма да позволим да се покрие случаят с убийството на КашогиТурция категорично няма да позволи да се покрие случаят с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви днес в предаване по телевизия СиЕнЕн-тюрк заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Нуман Куртулмуш, съобщава в."Миллиет". Куртулмуш посочи, че ще се положат усилия за осветляване на същината на

Арестуваха убиеца от Вълкосел! 30-годишен гастарбайтер размазал зверски Муйдин с дървен кол! Направил самопризнания: Защитих честта на годеницата си

http://www.struma.com/krimi/arestuvaha-ubieca-ot-vulkosel-30-godishen-gastarbaiter-razmazal-zverski-muidin-s_140879/

Арестуваха убиеца на 57-годишния Муйдин от сатовчанското село Вълкосел. Той е 30-годишен мъж от селото, който го пребил зверски с дървен кол. Гюлтекин К., така се казва убиецът, задържан късно следобед вчера.

Гюлтекин направил пълни самопризнания пред полицията и заявил, че защитил честта на годеницата си, която убитият Муйдин обиждал пред всички в кръчмата, научи Struma.com.. Това бил мотивът за жесток скандал около 02 часа в местно заведение. Уж скандалът бил поутихнал, но когато...

Продължава

След спецакция: Задържаха Атанас Мечев – Гаргата

https://www.actualno.com/crime/sled-specakcija-zadyrjaha-atanas-mechev-gargata-news_701209.html

Седем души са задържани при акция на ГДБОП късно снощи в София, Банско и Разлог. Според източници на bTV сред тях е Атанас Мечев, известен с прякора Гаргата. По неофициална информация той ще бъде обвинен като лидер на група за наркоразпространение. По време на акцията полицията е открила наркотици, допълва телевизията. Преди месеци Мечев беше задържан за изнасилване и за хулиганство на пътя след скандал в София.

Куклата Барби ще води борба със сексистките предразсъдъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=384144

Производителят на играчки „Мател” оповести, че Барби - появилата се на пазара през 1959 г. детска кукла, от която вече се предлагат множество по-еманципирани версии, ще бъде използвана от учени, работещи над представянето на жените и над сексистките стереотипи, предаде АФП.

Арестуваха кандидат-президент на Грузия, след като раздаде 3 цигари с марихуана

http://www.cross.bg/dzhaparidze-beshe-vreme-1586849.html

/КРОСС/ Кандидат за президент на Грузия беше арестуван, след като раздаде три цигари с марихуна по време на фестивал за легализирането ѝ. Зураб Джапаридзе е лидер на опозиционната партия "Гирчи" и една от основните точки в платформата му е узаконяването на канабиса. По време на фестивала бяха задържани още 11 души. Около два часа след ареста Джапаридзе беше освободен. През юли грузинският конституционен съд премахна наказанието за лична употреба на трева, но покупката и разпространението ѝ остават незаконни. Не е ясно дали арестът ще се отрази на участието на Джапаридзе в изборите на 28 октомври.

Чужденец открадна ултраскъп "Ролекс" за 90 000 лв. от магазин на пъпа на София

http://www.varna24.bg/news/822877.html

Чужденец открадна ултраскъп "Ролекс" за 90 000 лв. от магазин на пъпа на София, и то пред ...

Ужас! Изнасилиха мъж с дървета и колове, умря в мъки! Подозират циганчета за зверството

http://www.varna24.bg/news/822871.html

Детска площадка, на която няма деца. В двора на църква, заключена, защото се прави ремонт. Това ...

Пъбове плащат 500 лири, за да пиете бира, да замезвате и да гледате телевизия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7112166

Пъбове плащат 500 лири, за да пиете бира,
да замезвате и да гледате телевизияБритански пъб търси да назначи срещу 500 британски лири кандидат, чиято работа ще се изразява в това да пие бира, да замезва и да гледа спортни предавания, съобщава в. "Метро". Офертата е на веригата кръчми "Гладния кон", разположени в три различни графства. Но тъй като няма пълно щастие, медалът има и обратна страна.

Лошото време взе жертва в Испания

https://petel.bg/Loshoto-vreme-vze-zhertva-v-Ispaniya__287826

Най-малко един човек е загинал в резултат на проливните дъждове и на причинените от тях наводнения в провинция Малага в Южна Испания. Tова ...

Тиква гигант: 50-килограмовата шампионка не е поливана, нито копана

https://petel.bg/Tikva-gigant--50-kilogramovata-shampionka-ne-e-polivana--nito-kopana-__287825

Кадър: Нова тв Тиква гигант в столичен апартамент. 50-килограмовото чудо е отгледано на село, но радва очите на столичани. "Дебеланата" н...

САЩ се оттегля от споразумението за ядрените оръжия с Русия

https://petel.bg/SASHH-se-otteglya-ot-sporazumenieto-za-yadrenite-orazhiya-s-Rusiya__287824

Съединените щати се изтеглят от споразумение с Русия за ликвидиране на ядрените оръжия. Това обяви Доналд Тръмп. Причината е, че Русия е н...

Как терорът във Франция довежда до Удавянията в Нант

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kak-teroryt-vyv-franciia-dovezhda-do-udavianiiata-v-nant-6087679

Над 4000 мъже, жени и невинни деца са удавени във водите на р. Лоара по особено мъчителен начин

Откъс от "Христо Стоичков. Историята" на Владимир Памуков

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/10/21/3323891_otkus_ot_hristo_stoichkov_istoriiata_na_vladimir/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Христо Стоичков. Историята", с автор Владимир Памуков, предоставен от Издателство "Софтпрес"<br /><br />Официалната биография на знаменития български футболист излиза в на 25 октомври и е написана в съавторство със спортния журналист Владимир Памуков. Съдържа над 400 страници лични истории за живота и кариерата на най-големия български футболист – с твърди корици и цветни снимки. В нея ще...

Министърът на финансите на САЩ: Израел е страхотно място за инвестиции, ще ги увеличим

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112161

Министърът на финансите на САЩ: Израел е страхотно място за инвестиции, ще ги увеличимМинистърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин похвали днес възможностите за инвестиции в Израел и каза, че Вашингтон ще увеличи участието си в инфраструктурни проекти в страната, предаде Ройтерс. Имаме много значима връзка с Израел. Наистина е страхотно място за инвестиции, особено технологични инвестиции,

СНИМКИ и ВИДЕО: Наше момиче е най-красивата съдийка в световния спорт

http://www.varna24.bg/news/822866.html

Най-красивата спортна съдийка... е българка. Запознаваме ви с едно момиче, което спечели корона на ...

КЗП започва проверки на търговците на зимни гуми и фарове за мъгла

http://www.cross.bg/gymi-potrebitelite-turgovtzite-1586841.html

/КРОСС/ Всяка година ние разгръщаме кампании за проверки на търговците, които предлагат гуми, фарове за мъгла и други стоки и продукти, свързани със зимното оборудване на автомобила, каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Канал 3. Маргаритов напомни, че от миналата година зимните гуми вече са задължителни и в България. „Ние винаги сме обръщали внимание на потребителите, наред с това как да се предпазят от възможни рискове в резултат на нелоялно поведение на търговците, но и от гледна точка на безопасността всички да спазват правилата - такива, каквито ги въвежда законът. В случая това важи за подготовката на автомобилите за зимния сезон, за да бъдат те колкото се може по-малко рискови при неблагоприятни метеорологични условия", обясни той. Инспекторите на Комисията за защита на потребителите следят търговците на автомобилни гуми да предоставят навременно пълна и коректна информация по отношение съответствието със стандартите за безопасност, разхода на гориво, нивото на шум, произхода, цената и пр. „Нашата грижа е да проверяваме всички онези неща, които би трябвало да гарантират, че на пазара се продават стоки без риск от опасност за здравето и живота на потребителите", коментира Маргаритов.  

Трагедия! 15-годишен с краден автомобил нацели дърво и загина…

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-15-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d1%81-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb/

15-годишно момче от балчишкото село Оброчище загина при тежка катастрофа по пътя Варна-Добрич в петък вечерта.

Според източници от селото вечерта група непълнолетни обрали къща в Оброчище. Откраднали и лек автомобил Рено, с който отишли във Варна, за да продадат плячката.

На връщане реното напуска внезапно пътното платно в района на село Любен Каравелово и се блъска в крайпътно дърво, съобщава „Телеграф“.

В резултат на удара 15-годишното момче загива. Хора от Оброчище твърдят, че има и друго пострадало момче, което е в кома и е настанено в болница във Варна. В селото се говори още, че в колата имало още един или двама непълнолетни, които обаче избягали след катастрофата .сн.асоциативна

Материалът Трагедия! 15-годишен с краден автомобил нацели дърво и загина… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Каталунски сепаратист: ЕС да се взре в Испания, както в Полша и Унгария

http://clubz.bg/74763-katalunski_separatist_es_da_se_vzre_v_ispaniq_kakto_v_polsha_i_ungariq

Жорди Куишар – един от арестуваните и подсъдими сепаратистки лидери в Каталуня, настоява ЕС да не се взира единствено в Полша и Унгария, но да погледне по -критично и към Испания и дефицита на демокрация там.

Той отправя призива си в статия, специално за „Нешънъл“ - шотландско издание, подкрепящо отцепването от Великобритания.

Според него кризата в Каталуня прекалено дълго време е в задънена улица. 

„Това е спешен политически проблем, който се нуждае от разрешение. Тъй като няма напредък с испанското правителство въпреки призивите на политици от чужбина и правозащитници, вероятно е време за международно посредничество, при което роля да има самият Европейски съюз или някое европейско правителство“, пише 43-годишният Куишар.

Наскоро бившият каталунски премиер Карлес Бучдемон, който е в доброволно изгнание в Белгия, заяви, че разглежда възможността председателят на Европейския съвет Доналд Туск да стане посредник в евентуални преговори с Каталуня.

Куишар оглавява гражданското движение „Омнуим културал“. То е създадено пред 60 г. на ХХ век  за насърчаване на каталунските език и култура, когато те са подтискани от режима на Франко. Днес движението наброява над 115 000 членове и през последните години призовава за масови и мирни демонстрации за правото на каталунците на самоопределение.

Каталунският политик бе арестуван на 16 октомври 2017 г. Оттогава той вижда само за по няколко часа на месец едва 18-месечния си син, отбелязва „Нешънъл“.

Сепаратисткият лидер обвинява испанските власти, че постоянно променят обвиненията срещу него, само и само да намерят причина да го съдят:

„Когато бях арестуван преди година, те ме обвиниха в бунт, защото се качих на покрива на кола на испанската полиция (с разрешението на полицаите), като твърдяха, че съм го направил, за да подстрекавам към обсада и насилие чрез напълно мирните протестиращи, които се опитвах да разпръсна в Барселона.

Когато се появиха видеозаписи от този ден, показващи, че моля мирните протестиращи да се разотидат по домовете, испанското правителство промени обвиненията от бунт на размирици.

Сега ме обвиняват в подстрекаване на хората да участват в референдума на 1 октомври 2017 г. и призиви да спрат испанската полиция, докато тя със сила си проправяше път към избирателните участъци, за да спре гласуването. И двете обвинения са фалшиви и без капка доказателство. Това е фарс.“

Куишар е убеден, че обвинението за размирици е трудно доказуемо. Но ако бъде обвинен, случаят ще бъде отнесен до европейските съдилища.

Испания вече получи отказ от Германия, Шотландия (британските съдилища са поделени на региони – б.р.) и Белгия да изпълнят нейната европейска заповед за арест и екстрадиране на регионални каталунски министри, които избягаха в търсене на убежище заради подобни обвинения. Съдиите решиха, че обвиненията са неоснователни според самото испанско законодателство.

Куишар пита риторично нима Испания е единствената страна, която не вижда, че към насилие в Каталуня е прибягнала единствено испанската полиция, пребивала мирни демонстранти. Той смята, че ако 80 на сто от който и да било народ кажат, че искат да гласуват за своето политическо бъдеще, какъвто според него е случаят в Каталуня, не може някой да се прави, че не чува този призив.

(В действителност макар 92,01 процента да гласуваха за независимост на Каталуня, във вота преди година участваха по-малко от половината имащи право на глас – 43,03 на сто. Отделно и правителството в Мадрид, и Върховният съд предварително бяха обявили допитването за незаконно – б.р.)

Сепаратисткият лидер дава за пример Канада и Великобритания. Като чули подобни призиви, те решили да проведат референдуми в Квебек и Шотландия.

„Когато 2 милиона каталунци излязат да гласуват, не можете да пратите полицията да бие мирни граждани“, пише Куишар.

И призовава ЕС да не гледа само Полша и Унгария, а да се взре и в неговата страна:

„Испания е тръгнала по опасен път отпреди няколко години – този на постоянното орязване на личните и колективни човешки права до граници, които вече станаха нетърпими. ЕС се фокусира върху Полша и Унгария в този смисъл, но би било добре да погледне по-критично и на нарастващия дефицит на декокрация в Испания.“

Рекордна кражба на пъпа на София! Фокусник сви Ролекс за 90 бона! Няма да повярвате как шашардиса полицията

http://www.struma.com/sinya-lampa/rekordna-krajba-na-pupa-na-sofiya-fokusnik-svi-roleks-za_140878/

Фокусник открадна ултраскъп Ролекс за 90 000 лв. от магазин на пъпа на София, и то пред очите на на продавача и охранителя. Рекордната кражба като от филм за илюзионисти се разиграла миналата седмица в лъскав бутик на бул. "Витоша", пише "Телеграф". Сигналът е подаден в полицията и в момента се води разследване, а извършителят се издирва, потвърдиха от СДВР.

Чужденецът, издокаран в стилен светъл костюм и тъмна риза, влязал в магазин на "Витошка" и...

Продължава

Безплатни гинекологични прегледи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=384155

От утре /22.10/ започва провеждането на безплатни АГ прегледи в "СБАГАЛ Проф. д-р Димитър Стаматов - Варна". Те са част от общинската програма „Прфилактика на женското здраве - трансвагинално ултразвуково изследване”. В нея безплатно могат да се включат жени, които са жители на Община Варна без ограничения във възрастта, със или без оплаквания и симптоми от страна на органите в малкия таз.

Започна срещата на Борисов с престолонаследника на Абу Даби

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112164

Започна срещата на Борисов с престолонаследника на Абу ДабиЗнаем много лично за вас и за страната ви и от все сърце желаем връзките ни да се развиват и укрепват. С тези думи престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян посрещна премиера Бойко Борисов. Срещата при принца сложи началото на първата в историята на двустранните отношения визита на български министър-председател в

Ученик загина с крадена кола на пътя Варна-Добрич

http://www.struma.com/sinya-lampa/uchenik-zagina-s-kradena-kola-na-putya-varna-dobrich_140877/

15-годишно момче от балчишкото село Оброчище загина при тежка катастрофа по пътя Варна-Добрич в петък вечерта, съобщава „Телеграф“. Според източници от селото вечерта група непълнолетни обрали къща в Оброчище. Откраднали и лек автомобил рено, с който отишли във Варна, за да продадат плячката.

На връщане реното напуска внезапно пътното платно в района на село Любен Каравелово и се блъска в крайпътно дърво. В резултат на удара 15-годишното момче загива. Хора от Оброчище...

Продължава

Аварирал тир затвори пътя Разлог-Якоруда в района на село Баня

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112159

Аварирал тир затвори пътя Разлог-Якоруда в района на село БаняВременно е ограничено движението по път II-84 Разлог-Якоруда в района на село Баня поради изтегляне на аварирал ТИР, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут за Гоце Делчев е Баня–Генерал Ковачев–Елешница–Гоце Делчев. Обходният маршрут за Разлог е Баня–Белица–Драглище–Разлог.

Свидетел познал убиеца на Георги в Борисовата градина по едно много характерно негово движение

http://www.struma.com/sinya-lampa/svidetel-poznal-ubieca-na-georgi-v-borisovata-gradina-po-edno_140876/

Един от съучениците на Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, го разпознал по начина, по който си придърпва дънките, пише "Телеграф". Това стана ясно на вчерашното заседание на Софийския градски съд по делото срещу Матев. Сергей Андреев, който бил в един клас с Йоан в частното школо "Езиков свят", обясни, че след като видял записа със "самотния бегач" в района на Борисовата градина, в училището започнало да се...

Продължава

Протест ще спира движението на Околовръстното, Цариградско и Самоковско шосе

https://offnews.bg//obshtestvo/protest-shte-spira-dvizhenieto-na-okolovrastnoto-tcarigradsko-i-samok-690365.html

Три важни пътни артерии в столицата - Околовръстното, „Цариградско шосе" и „Самоковско шосе" ще бъдат блокирани днес в 17 часа. 

Жителите на Казичене, Кривина, Бусманци, Горубляне, Панчарево и Кокаляне ще спрат движението в районите.

Те са недоволни, че в продължение на години не се решават проблемът с липсата на канализация. Хората се оплакват и от често спиране на тока.  

Жителите на Горубляне ще спрат движението на кръстовището на бул. Цариградско шосе при улиците “Павел Красов” и “Димитър Пешев”. Живеещите в Казичене ще се заемат с блокадата на Околовръстния път. Хората от Панчарево и Кокаляне ще направят пътна блокада на “Самоковско шосе”.
Всички те са на мнение, че Столична община ги дискриминира за сметка на панелните жилищни комплекси, които плащат по-нисък данък смет. Протестиращите са и против привилегията да се използват безплатно междублоковите пространства.

СО облагородява всяка година тези пространства, а не отделя средства за канализация във въпросните четири квартала

При какви условия Хамилтън ще стане световен шампион още в САЩ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/21/3329071_pri_kakvi_usloviia_hamiltun_shte_stane_svetoven/?ref=rss


Люис Хамилтън може да триумфира предсрочно с петата си световна титла във Формула 1 още в днешното състезание за Гран при на САЩ. Четирикратният първенец на света ще потегли от полпозишън на пистата в Остин, което увеличава още повече шансовете му.<br /><br />Хамилтън влиза в състезанието с 67 точки аванс пред Фетел. При оставащи три старта след САЩ (Мексико 28 октомври, Бразилия 11 ноември и Абу Даби 25 ноември), максималният брой, който може да бъде спечелен в тях е 75...

Глад за 500 хил. работници се очертава през следващите 5 години

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/glad-za-500-hil-rabotnici-se-ochertava-prez-sledvashtite-5-godini-270405/

Основен задържащ фактор на икономическия растеж в България е липсата на човешки ресурси, смятат работодатели

Намериха телата на руските пилоти, паднали в Азовско море

http://www.cross.bg/tehnicheska-lettzi-katastrofata-1586848.html

/КРОСС/ Откриха телата на двамата пилоти на руския самолет Л-39, който падна в Азовско море, съобщиха световните медии.В района на инцидента работи спасителен кораб. Той трябва да издири и извади фрагментите на разбилия се Л-39. Властите не съобщават подробности за катастрофата. Известно е, че тя е станала в четвъртък, а най-вероятната причина е техническа неизправност.Самолетът е летял без боеприпаси. Той е изпълнявал рутинен полет за обучение на летци. Според предварителна информация, техническа неизправност може да бъде причината за катастрофата. Л- 39 е боен самолет за обучение на летци. Той е в експлоатация в повече от 30 държави. Някои модификации могат да се използват като леки атакуващи самолети и изтребители.

Айтос на бунт след зверския цигански побой над Пламен Николов

http://www.struma.com/sinya-lampa/aitos-na-bunt-sled-zverskiya-ciganski-poboi-nad-plamen-nikolov_140875/

Граждани на Айтос се очаква да протестират днес от 18 часа пред сградата на местната общинска администрация. Повод за недоволството им, по техните думи, е побой над Пламен Николов, нанесен му от мъж от ромски произход пред заведение на улица „Гоце Делчев“, съобщава Дарик.

Районната прокуратура задържа Илия К. (на снимката), обвинен за побоя, заедно с още двама души – Румен В. и Емил Е. Двамата бяха освободени с парична гаранция 600 лева. Организаторката на митинга...

Продължава

Журналисти твърдят, че са разкрили данъчна измама за 55 млрд. евро

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/21/3330931_jurnalisti_tvurdiat_che_sa_razkrili_danuchna_izmama_za/?ref=rss


Това е най-голямата данъчна кражба на всички времена. 55 милиарда евро са били източени от данъчните системи на няколко европейски страни. Разследващи журналисти извадиха на бял свят истинско криминале, разказва "Дойче веле" в статията "55 милиарда, без капка пот".<br /><br />Файловете "Cum-Ex"се четат като криминале. Още от самото начало: "Поддържат стайна температура точно 18 градуса. Всяка капка пот по нечие чело може да бъде издайническа. Никой...

Пиян излетя от пътя, рани жена в паркирала кола

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112155

Пиян излетя от пътя, рани жена в паркирала колаПиян с Фолксваген Голф излетял от пътя, ранил жена в паркирала кола. Инцидентът станал на 20 -ти октомври в 5 и 50 часа в района на КПП „Кошовете“. Водачът А.Г. Д. на 25 години се движел с „Фолксваген Голф“ от Монтана към Лом. При спускане в наклонен участък на ляв завой губи контрол над МПС и излиза вдясно извън платното.

Планински спасители помогнаха на изгубили се туристи край Рилския манастир

http://nakratko.bg/category/58/165801/


Планински спасители помогнаха на изгубени израелски туристи край Рилския манастир, събщи Би Ти Ви. Младите туристи тръгнали от хижа „Иван Вазов” към манастира.

Нова имунотерапия дава надежди в борбата с рака на гърдата

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/nova-imunoterapiia-dava-nadezhdi-v-borbata-s-raka-na-gyrdata-2126846

За пръв път едно от използваните за химиотерапия нови лекарства даде обещаващи резултати в борбата с рака на гърдата в широкомащабно изследване, в което бе комбинирано с химиотерапия, за да се лекува агресивна форма на заболяването, предаде Асошиейтед прес.

Три важни пътни артерии в столицата ще бъдат блокирани заради протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112138

Три важни пътни артерии в столицата ще бъдат блокирани заради протестиЗаради протест в 17 ч. днес ще бъдат блокирани три важни пътни артерии в столицата - Околовръстното шосе и булевардите „Цариградско шосе" и „Самоковско шосе", предаде БНР. Жителите на няколко столични квартала - Казичене, Кривина, Бусманци, Горубляне, Панчарево и Кокаляне, ще спрат движението в техните райони.

6 пъти повече Хелоуин в Sofia Ring Mall

http://www.cross.bg/ring-heloyin-vsichki-1586854.html

/КРОСС/ „Страшни" забавления, неограничено ползване на атракциони, аниматори, детска дискотека и още много изненади очакват посетителитe на Fun Ring Park Sofia Ring Mall ще умножи Хелоуин по 6 като стартира любимия на малки и големи празник на 26-и октомври, чак до 31-включително. Специалната Хелоуин програма в Sofia Ring Mall тази година ще започне още на 26 октомври от 18.30 с продължителност до 21.00ч и така до сряда, 31 ноември. В неделя, 28 октомври, от 11.30 до 12.30 малчуганите ще могат да посетят тематичната театрална постановка „Магиите на вещицата". През 6-те „страшни" хелоуински дни ще има пълна програма забавления на територията на Fun Ring Park. Освен тематичните игри с включено неограничено ползване на влакче, стена за катерене, надуваем плейграунд, лабиринт, въжеландия, домакините са подготвили и професионален водещ за повдигане на настроението на всички гости, аниматори за дечицата, подарък за всеки малчуган, фотограф, детска дискотека с DJ и куп други страхтни изненади. А най-голямата от тях е, че всеки, който доведе приятел, ще получи още един безплатен екстра билет. Екипът на търговския център подкрепя и всички родители, които ще осигурят най-щурото и прекрасно Хелоуин изживяване на своите деца, докато пазаруват на спокойствие в любимите си магазини или пък се наслаждават на невероятните ресторанти с панорамна гледка към Витоша

Хиляди в Холандия шофират с отнети книжки

http://www.moreto.net/novini.php?n=384150

Хиляди в Холандия продължават да шофират дори и с отнети книжки. Това разкриват местни медии. Част от тези шофьори са хванати пияни или дрогирани зад волана. На други им е отнета книжката заради нарушаване на правилата. Полицията хваща зад волана близо 3000 годишно, които са без книжка.

ГДБОП в акция, задържали Гаргата

https://offnews.bg//112/gdbop-v-aktcia-zadarzhali-gargata-690364.html

Операция на ГДБОП срещу престъпна група за разпространение на наркотици и насилствени действия спрямо хора се провежда на територията на Благоевград, Банско и Разлог, съобщи БНР, като се позовава на свои източници от МВР.

До момента са задържани над 5 души, сред които и лидерът на групата с прякор Гаргата.

В момента продължават претърсванията на адреси в трите града. Обиски се извършват и в София.

Посрещнаха официално Борисов в Обединените арабски емирства (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112144

Посрещнаха официално Борисов в Обединените арабски емирства (Видео)Посрещнаха официално премиерът Бойко Борисов в Обединените арабски емирства.  Борисов започва днес поредица от важни разговори с шейховете на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той е на първа официална визита в историята на двустранните отношения. Борисов ще се срещне първо с престолонаследника на Абу Даби - най-влиятелното от всички емирства в

8155 души в България взимат заплати над 9100 лева

http://www.cross.bg/dyshi-dohodi-zaplati-1586847.html

/КРОСС/ Заплати в размер над 9100 лв. за месец юли са взели 8155 души, гласи писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев. Това са хора, които работят на заплата или са мениджъри на компании с договори за управление. В данните не влизат доходи от граждански договори и хонорари, пресмята в. „Труд". Данъкът върху доходите на тези хора с изключително високи заплати е общо 16,339 млн. лв. само за месец. Той като данъкът е 10%, се оказва че общият размер на получените от тях доходи е 163,39 млн. лв. Това прави средна заплата за тези високоплатени мениджъри от малко над 20 хил. лв. Явно в групата влизат както хора със заплати от 10 хил. лв. на месец, така и такива с по 30-40 хил. лв. Хората със заплати над 9100 лв., са повече от тези с месечни трудови доходи между 6500 лв. и 7800 лв., които са 5360 души, както и от тези, които получават от 7800 лв. до 9100 лв., които са само 2 769 души. Оказва се, че в страната има 16 284 мениджъри и ценни специалисти, които могат да се похвалят с месечни трудови доходи над 6500 лв. Това са само 0,71% от работещите българи, които са малко над 2,288 млн. души. Други 10 266 души получават заплати между 5200 лв. и 6500 лв. А 21 137 души взимат между 3900 лв. и 5200 лв.Групата на 100-те хиляди най-високо платени граждани се допълва от 55 хил. души с доходи между 2600 лв. и 3900 лв. Оказва се, че под 4,5% от работещите българи имат доходи по трудови договори над 2600 лв. на месец

В Благоевград, Банско и Разлог се провежда акция срещу групата на "Гаргата"

http://nakratko.bg/category/60/165799/


Операция на ГДБОП срещу престъпна група за разпространение на наркотици и насилствени действия спрямо хора се провежда на територията на Благоевград, Банско и Разлог, съобщиха за БНР източници от МВР.

Тръмп искал да затвори границата с Мексико

http://nakratko.bg/category/25/165800/


Президентът на САЩ Доналд Тръмп е искал в един момент напълно да затвори южната граница с Мексико, съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от news.bg.

Шофьорът на ТИР, пострадал при катастрофа на Околовръстното шосе, е в много тежко състояние

https://petel.bg/SHoforat-na-TIR--postradal-pri-katastrofa-na-Okolovrastnoto-shose--e-v-mnogo-tezhko-sastoyanie__287823

Снимка Булфото Шофьорът на ТИР пострадал при катастрофа на Околовръстното шосе на София (близо до разклона за с. Казичане) е приет в СО ...

Десислава Атанасова обясни какво трябва да се направи, за да имаме по-добро здравеопазване

https://petel.bg/Desislava-Atanasova-obyasni-kakvo-tryabva-da-se-napravi--za-da-imame-po-dobro-zdraveopazvane__287822

Снимка Булфото Сектор здравеопазване е тежък ресор за взимане на радикални и крайни решения. Това каза в предаването „Неделя 150“ по БНР...

Мрежата насмете Райко, който мечтае за богата шведка, защото българките ставали само да перат мръсни чорапи

https://petel.bg/Mrezhata-nasmete-Rayko--koyto-mechtae-za-bogata-shvedka--zashhoto-balgarkite-stavali-samo-da-perat-mrasni-chorapi__287821

Масово недоволство срещу Райко бушува в социалните мрежи. Преди няколко месеца 26-годишният младеж отсече, че българките стават само да п...

Близки на починали пациенти: Ако чакате за трансплантация, бягайте в чужбина

https://www.actualno.com/healthy/blizki-na-pochinali-pacienti-ako-chakate-za-transplantacija-bjagajte-v-chujbina-news_701193.html

Близките на двама пациенти, починали, докато чакат за белодробна трансплантация, призоваха останалите чакащи да търсят решение в чужбина. „Тези хора трябва да потърсят сами решение в чужбина. Държавата в момента не иска да ги изпрати никъде. Тези хора могат да заминат във Виена, поне има някакъв шанс”, категоричен беше Алберт Петков, брат на починалия Адриан Петков. „Заминете за някъде другаде, зарежете тези лъжи, спасете се някъде и тогава спокойно се върнете на т

САЩ се отказват от ядреното споразумение с Русия

https://www.investor.bg/drugi/338/a/sasht-se-otkazvat-ot-iadrenoto-sporazumenie-s-rusiia-270402/

Решението за напускане на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег е деструктивно, заяви американски сенатор

Арестуваха за дрога задържания за изнасилване Гаргата, в болница е

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112124

Арестуваха за дрога задържания за изнасилване Гаргата, в болница еАтанас Мечев - Гаргата е бил задържан тази нощ в София при акция на ГДБОП. Мъжът, който по-рано тази година бе арестуван за групово изнасилване, ще бъде обвинен като лидер на банда за наркотици.  Това ще е първо дело на Гаргата за дрога. Той вече има едно, което се гледа в спецсъда. Срещу него има и обвинения както за групово изнасилване в София

Тиймбилдингът в хотел „Арена“  на общинска администрация сплоти колектива със забавни и спортни игри…

http://regiona.bg/%d1%82%d0%b8%d0%b9%d0%bc%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b3%d1%8a%d1%82-%d0%b2-%d1%85%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1/

Общинска администрация за поредна  година проведе  тиймбилдинг в  тризвездния  хотел „Арена“  в Самоков. Мероприятието се състоя този петък и   събота . Два дни общинарите се впуснаха в игри с цел сплотяване на колектива, под зоркия поглед на градоначалника Атанас Камбитов и председателя на съвета Радослав Тасков.

В програмата по време на престоя  на общинарите в курортния град, бяха предвидени, забавни, спортни и  логически игри, в които взеха участие почти всички присъстващи.  Участниците се разделиха на два отбора, между които се проведоха различните спортни игри, като напълно честно и спортсменски резултати бяха наравно.

След тази част от тиймбилдинга  заслужено участниците седнаха на една трапеза  хапнаха и пийнаха.

Всички мероприятия по време на престоя  на благоевградските служители в хотел „Арена“ имаха за цел  сближаване и  сплотяване на колектива.

Неформалната обстановка винаги е била изключително полезна за работата на общинските служители. Според организаторите  всички проведени досега тиймбилдинги  съветниците и екипът от администрацията по-бързо навлизат в материята на разисквани казуси и проблеми.

В тиймбилдинга взеха участие зам. кмета Христина Шопова, юрист консултът на Община Благоевград Антония Методиева. Част от кметове на селата в община  Благоевград като   кмета на Бело поле Иван Стойчев,  кметски наместници като  Добрин Хамбарджийски др.

Кметът на Община Благоевград  д-р Атанас Камбитов приветства всички с  добре дошли и им благодари за присъствието.

До ИА Региона достигна информация, че в момента общниските съветници  организират тиймбилдинг с програма и две нощувки, като за  мероприятието ще ползват свои средства.

 

Материалът Тиймбилдингът в хотел „Арена“  на общинска администрация сплоти колектива със забавни и спортни игри… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Протести блокират три важни пътни артерии в столицата

http://www.cross.bg/shose-vazhni-lipsata-1586845.html

/КРОСС/ Заради протест, в 17 ч. ще бъдат блокирани три важни пътни артерии в столицата. Жителите на няколко столични квартала - Казичене, Кривина, Бусманци, Горубляне, Панчарево и Кокаляне, ще спрат движението по Околовръстното шосе и булевардите „Цариградско шосе" и „Самоковско шосе" в техните райони. Те недоволстват от липсата на решение от години на проблеми като липсата на канализация и често спиране на ток.

Откъс от "Петсън и Финдъс и как по Коледа се случват чудеса" от Свен Нордквист

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/10/21/3330469_otkus_ot_petsun_i_findus_i_kak_po_koleda_se_sluchvat/?ref=rss


Петсън е опак самотен старец, който живее в малката си къща, докато един ден съседката не му донася кашон с надпис "Зелен грах "Финдъс". Когато от този кашон обаче изскача котараче с панталони на зелени райета, което приема името Финдъс, двамата стават неразделни приятели и преминават през куп чудати приключения в техния уж спокоен, но така шарен селски свят, изпълнен с мърморещи кокошки, подли лисици, мишки и един особено нацупен съсед на име Густафсон.<br /><br...

Черно море" загуби при гостуването си на "Ботев" в Пловдив

http://www.moreto.net/novini.php?n=384160

"Черно море" отстъпи при гостуването си на "Ботев" в Пловдив с 1-2. Единственото попадение за "моряците" реализира младият Мартин Минчев. Юношата, който сложи капитанската лента след излизането от игра на Георги Илиев, се разписа в 72-ата минута.

Доста от зимните ни курорти вече са резервирани за Коледа и Нова година

http://www.varna24.bg/news/822850.html

Два месеца преди Коледно-новогодишните празници хотелите и къщите за гости в Сапарева баня вече са ...

Мадуро: Капиталистическата система предизвика миграционната криза в Америка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7112121

Мадуро: Капиталистическата система предизвика миграционната криза в АмерикаВенецуелският президент Николас Мадуро обвини капиталистическата система за миграционната криза в Централна Америка, предаде ТАСС, цитирайки изявление, публикувано вчера на сайта на министерството на информацията. "Кой носи отговорност за това? Капитализмът, неоколониалната зависимост, които доминират в централноамериканските страни!

Белезници за кандидат-президент на Грузия, раздаде 3 цигари с марихуана

https://frognews.bg/svqt/beleznitsi-kandidat-prezident-gruziia-razdade-3-tsigari-marihuana.html

Кандидат за президент на Грузия беше арестуван, след като раздаде три цигари с марихуана по време на фестивал за легализирането ѝ, съобщи БНТ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване