КПКОНПИ с иск срещу Трайчо Трайков. Той не знае

http://clubz.bg/75980-kpkonpi_s_isk_sreshtu_trajcho_trajkov_toj_ne_znae

Трайчо Трайков публикува във Фейсбук информация, относно делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) образува срещу него за отнемане на 2.4 млн. лв. Трайков заяви, че комисията разполага с доказателства за произхода на неговото имущество. До момента обаче нито Трайков, нито адвоката му не били уведомени за иска.

Ето какво написа Трайков:

"Във връзка с вчерашните медийни публикации за иска на КПКОНПИ към мен се налага да кажа следното:

1. КПКОНПИ разполага с категорични доказателства за произхода на всяка стотинка от имуществото ми - както данъчни и имотни декларации и банкови извлечения от България, така и предоставени от мен документи от чуждестранни източници за периода от 2007 г. и преди това. Трябваше да ходя на място и да обяснявам защо някой в държава от ЕС изисква от мен документи отпреди 11-12 години. Депозирах ги в КПКОНПИ в определения от нея едномесечен срок за възражения, но на практика разполагах с не повече от 2 седмици – преди това КПКОНПИ не позволяваше да чета и копирам нищо от разследването им, освен първоначалните два часа за запознаване. Не казаха и имат ли въобще методология, която да обясни очевидните аритметически и логически несъответствия в доклада. След депозирането на тези допълнителни документи в средата на октомври нито аз, нито адвокатът ми получихме каквато и да било обратна връзка или искане за разяснение до вчерашните заглавия в някои сайтове. Излишно е да казвам, че ако бяха поискали информация от мен още преди запорите през август, щяха да я получат. 

2. До момента нито аз, нито адвокатът ми сме уведомени официално за иска на КПКОНПИ, за който вчера съобщиха медиите. Такава информация не е налична нито на сайта на КПКОНПИ, нито на този на Софийския градски съд".

 

 

Ексклузивно! Ловджии откриха колата на безследно изчезналия общински служител от Петрич Асен Панков, "Опел"-ът му е забелязан в дълбоко дере в планина Беласица

http://www.struma.com/obshtestvo/ekskluzivno-lovdjii-otkriha-kolata-na-bezsledno-izcheznaliya-obshtinski-slujitel-ot_142043/

Преди минути, ловджии са забелязали колата на изчезналият мистериозно общински служител Асен Панков. Лекият автомобил "Опел Корса" е видян в дълбоко дере в планина Беласица, в близост до връх Конгур, научи ексклузивно Struma,com.

Припомняме, че полицията в Петрич бе вдигната на крак на 07.11.2018г.,след сигнал,че 60- годишният дългогодишен общински служител Панков е изчезнал мистериозно. Близките му подали сигнал ,че от обяд той не се е прибирал,не...

Продължава

Дагестанка се самовзриви в Грозни

https://frognews.bg/svqt/dagestanka-samovzrivi-grozni.html

Жена се самовзриви близо до контролен пункт на полицията в покрайнините чеченската столица Грозни, съобщи РИА Новости.

Отслужват панахида в "Св. Александър Невски" за жертвите на катастрофи

https://pik.bg/отслужват-панахида-в-св-александър-невски-за-жертвите-на-катастрофи-news796969.html

Отслужват панахида в "Св. Александър Невски" за жертвите на катастрофи

По повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия утре от 11.00 часа в храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена панихида за упокой на душите на загиналите при инциденти на пътя и за измолване на скорошно оздравяване на пострадалите. 

Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В храма ще присъстват представители на ръководството на МВР и ГДНП, на БЧК и на СБА.

Италия стимулира финансово купувачите на нови автомобили

https://www.24chasa.bg/novini/article/7156907

Италия стимулира финансово купувачите на нови автомобили Италианците са най-моторизираната нация в Европа - с 62 коли на всеки 100 жители те бият германците (55,7 на 100), испанците (49), французите. Така твърди международно изследване на института “Аутопромотек”. В 60-милионна Италия има и 6,5 млн. мотора. Какви са причините за италианското първенство?

Карадайъ: Оставката на Симеонов не решава нито един проблем

https://www.actualno.com/politics/karadajy-ostavkata-na-simeonov-ne-reshava-nito-edin-problem-news_706701.html

Оставката на злополучния вицепремиер беше задължителна, тя е закъсняла и няма да промени нищо. Това написа във Фейсбук председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Оставката показа, че активните граждани не отстъпиха пред цинизма, арогантността и некомпетентността. Но този акт не решава проблемите. Ситуацията в страната е тревожна. Бедността и несигурността подхранват омразата и агресията. Време е за съгласие и воля, време е за реализиране на програма за ускорено развитие на страната", за

Калоян Паргов: Обединени патриоти ще ги сподели същата съдба като на Реформаторите

http://www.cross.bg/pargov-obedineni-patrioti-1589394.html

/КРОСС/ „Акцентът е в следното нещо, дали ГЕРБ ще подаде оставка, или БСП ще свали ГЕРБ?". Това каза в интервю за предаването „Офанзива" по Канал 3 председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов. „И тук, следващият въпрос е, дали Борисов, използвайки целия си авторите и влияние ще задържи тази оставка и ще може да изкара целия си мандат, или няма. А по отношение на протестите, няма сила, включително и БСП, която да изкара насила хората на улицата, ако властта не ги е предизвикала със своите действия и бездействия", допълни той. По отношение на оставката на вицепремиера Валери Симеонов, Паргов коментира: „Да, наистина тя е закъсняла, да, наистина тя няма да реши нето един проблем на управлението в момента. Още повече, че ГЕРБ са заложници на Обединени патриоти, а Обединени патриоти са заложници на властта". Той припомни, че преди 2 години е прогнозирал, че Обединени патриоти ще ги сподели същата съдба като на Реформаторите. „И ето, че излязох и лош пророк", посочи Паргов

Заев: Груевски ще бъде върнат, за да излежи присъдата си

http://www.moreto.net/novini.php?n=385963

Македонският премиер Зоран Заев обяви в личния си профил в социалната мрежа Facebook, че ще положи всички усилия Никола Груевски да бъде върнат в страната, за да излежи присъдата си. „Ще направим всичко в рамките на нашата юрисдикция, за да може Никола Груевски да бъде екстрадиран у дома и да изтърпи присъдата си.

Спомина се рядка двуглава змия, открита във Вирджиния

//dariknews.bg/novini/liubopitno/spomina-se-riadka-dvuglava-zmiia-otkrita-vyv-virdzhiniia-2132154

Рядката двуглава змия, която беше открита преди няколко месеца в щата Вирджиния, се е споминала, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията цитира репортаж на в. "Вашингтон пост".

Протест в Лондон срещу политическото „бездействие” срещу климатичните промени

//dariknews.bg/novini/sviat/protest-v-london-sreshtu-politicheskoto-bezdejstvie-sreshtu-klimatichnite-promeni-2132156

Стотици хора блокираха мостове в Лондон в знак на протест срещу, по думите им, "престъпното бездействие" на правителството в борбата срещу климатичните промени, предаде Франс прес.
 
"Това е ден за бунт. Превземаме мостовете в Лондон, преди да пропаднем дружно", написа в комюнике движ

Хиляди протестират в Норвегия срещу ограничаване на абортите

//dariknews.bg/novini/sviat/hiliadi-protestirat-v-norvegiia-sreshtu-ogranichavane-na-abortite-2132155

Хиляди хора протестираха в норвежки градове срещу ограничаването на достъпа на жените до аборт, което е обект на преговори между управляващата коалиция на малцинството и малка партия, желаеща да се присъедини към правителството, предаде Ройтерс.
 
В столицата Осло демонстрантите носех

Цитат на деня: Сред протестиращите има лица, които страдат от закона

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/11/17/3347650_citat_na_denia_sred_protestirashtite_ima_lica_koito/?ref=rss


Сред протестиращите има лица, които страдат от закона<br /><br />Това заяви пред Би Ти Ви бившият вътрешен министър, сега депутат от ГЕРБ, Валентин Радев. Думите му бяха в коментар на чуждо изказване - на втория човек в "Народния фронт за спасение на България" (НФСБ) Валентин Касабов. Според Радев той не е бил прав да обобщава, казвайки, че "лумпени и мутри" блокират пътищата в знак на протест (срещу по-високите цени на горивата, повишаването на данъците на...

Държавата готви нови мерки за асансьорите

https://www.vesti.bg/bulgaria/dyrzhavata-gotvi-novi-merki-za-asansiorite-6088892

Хората нямат познания как да се возят, а обучението трябва да започне от най-ранна детска възраст

Идва първият сняг

http://www.varna24.bg/news/828916.html

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде ...

Д-р Ангел Кунчев: През януари ще е пикът на грипната епидемия

https://frognews.bg/novini/angel-kunchev-prez-ianuari-shte-pikat-gripnata-epidemiia.html

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че се очаква грипна епидемия през януари.

Силите на Дамаск отвоюваха последната местност в Южна Сирия, останала под контрола на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157522

Силите на Дамаск отвоюваха последната местност в Южна Сирия, останала под контрола на "Ислямска държава"Силите на сирийския режим превзеха днес Тулул ал Сафа - последната местност в южната част на Сирия под контрола на групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес. "Силите на режима контролират вече този регион след изтеглянето на бойците на "Ислямска държава" на изток в пустинята", съобщи директорът на Сирийския център за наблюдение на

И ДПС с коментар за оставката на Валери Симеонов

https://pik.bg/и-дпс-с-коментар-за-оставката-на-валери-симеонов-news796996.html

И ДПС с коментар за оставката на Валери Симеонов

Оставката на злополучния вицепремиер беше задължителна, тя е закъсняла и няма да промени нищо. Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира депозираната оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Той изрази мнението си във „Фейсбук”.

Карадайъ написа още: Тя показа, че активните граждани не отстъпиха пред цинизма, арогантността и некомпетентността. Но този акт не решава проблемите.

В коментара си лидерът на ДПС изразява притеснение за ситуацията в страната: Бедността и несигурността подхранват омразата и агресията. Време е за съгласие и воля, време е за реализиране на програма за ускорено развитие на страната.

Преместват на друго място пощенската кутия на Дядо Коледа в Гренландия

http://www.cross.bg/grenlandiya-otgovor-staretz-1589380.html

/КРОСС/ Пощенската кутия на Дядо Коледа в Гренландия, предназначена за получаване на писмата от дечицата до Веселия старец, се премества на друго място, съобщава ДПА. Червеното съоръжение, високо няколко метра, е изнесено от предишната му локация в Илулисат и пътува по море за новата си дестинация в гр.Уманак на едноименния остров на западното крайбрежие на Гренландия. Според традицията Добрия старец всяка година получава многобройни писма, за да изпълни желанията за подаръци на послушните дечица по света. Някои от учениците в по-горните класове в Уманак посветиха времето си през изминалите четири години, за да отговарят поименно на получената поща. Преместването на пощенската кутия по-близо до тях ще ги улесни в благородното им начинание. От училищното настоятелство СОУ "Едвард Крузе" се извиняват, че не всички писъмца ще получат личен отговор. Миналата година между 10 и 15 хиляди са били писмата, получили отговор до месец януари. Но за други, това е било невъзможно поради нечетливите адреси и написаните желания на руски или китайски. Тези езици не се изучават в училището "Едвард Крузе" и поради тази причина е било невъзможно да бъде изпратен отговор от името на Дядо Коледа. Но при все това цялата му кореспонденция грижливо се съхранява. Гренландия е считана за едно от родните места на Добрия старец, като другите са на Северния полюс, Финландия, Русия и Турция, припомня агенцията.  

АПИ предупреди шофьорите да се подготвят за зимни условия утре

https://www.actualno.com/society/api-predupredi-shofiorite-da-se-podgotvjat-za-zimni-uslovija-utre-news_706697.html

Шофьорите, които ще предприемат пътуване утре, 18 ноември, трябва да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, съобщи АПИ. Прогнозата на метеоролозите за неделя и понеделник, 18 и 19 ноември, е за застудяване и в Северозападна и Северна България. Предрарителните очаквания са, че дъждът постепенно ще преминава в сняг. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки манев

Мохамед бин Салман е сочен за поръчител на убийството на Хашоги

https://petel.bg/Mohamed-bin-Salman-e-sochen-za-porachitel-na-ubiystvoto-na-Hashogi__291680

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е посочен като поръчител на убийството на Джамал Хашоги на 2 октомври в саудитското кон...

Страхотен успех за Делян Георгиев! Варненският ММА боец отново е световен шампион (видео)

https://petel.bg/Strahoten-uspeh-za-Delyan-Georgiev--Varnenskiyat-MMA-boets-otnovo-e-svetoven-shampion--video-__291679

Страхотен успех записа боецът на варненския клуб по ММА Викинг Инс Делян Георгиев. Днес той стана за втора поредна година световен шампио...

Демонстриращи срещу поскъпването на горивата се събраха до Елисейския дворец (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157508

Демонстриращи срещу поскъпването на горивата се събраха до Елисейския дворец (Снимки) Демонстриращи срещу покачването на цените на горивата във Франция се събраха на митинг близо до Елисейския дворец, пеейки "Марсилезата", съобщава в електронното си издание в. "Фигаро". Протестиращи, облечени в жълти жилетки, се опитаха да се доближат до резиденцията на френския държавен глава през улица "Фобур Сент-Оноре",

Утре във Варна ще се проведе третото издание на Черноморският маратон

http://www.moreto.net/novini.php?n=385952

Около 200 състезатели от цялата страна се очаква да се включат в третото издание на Черноморски маратон, който ще се проведе тази неделя (18 ноември) край Варна. Надпреварата, която е за непрофесионалисти, включва три дистанции – 7, 16 и 33км, като стартът на най-дългата ще бъде даден точно в 10:00 часа от Камчия.

В ЮАР създадоха биотухла от човешка урина

https://www.actualno.com/interest/v-uar-syzdadoha-biotuhla-ot-choveshka-urina-news_706582.html

В едно от последните нововъведения в търсенето на екологични строителни материали изследователи от южноафрикански университет са създали тухли, използвайки човешка урина. Първи по рода си в света, биотухлите поддържат перспективата за устойчива алтернатива на стандартните глини и бетонни тухли. Прототипите са "отглеждани" от урината, като се използва техника, подобна на естествената форма на морски миди, и отнема 6-8 дни за формирането им. Това иновативно изобретение е продукт на уси

Информация за състоянието на републиканските пътища

http://www.cross.bg/dvizhenieto-srok-poradi-1589393.html

/КРОСС/ МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 4° до + 12°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в областите Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Плевен, Смолян и София. Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри, а по усойните и планински райони частично заледени, но обработени и проходими при зимни условия. Намалена видимост поради мъгла до 50 м има в района на проход „Петрохан", Леденика /обл. Враца/, Антоново /обл. Търговище/, а до 100 м в района проход „Шипка", на Омуртаг /обл. Търговище/. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва: целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Всички автомагистрали; • път I-1 с

Според ЦРУ Джамал Хашоги е убит по поръчка на саудитския принц

https://offnews.bg//sviat/spored-tcru-dzhamal-hashogi-e-ubit-po-porachka-na-sauditskia-printc-692148.html

ЦРУ смята, че убийството на журналиста Джамал Хашоги е било поръчано от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, съобщи Би Би Си.

Медията се позовава на неназован представител на американската разузнавателна агенция.

Саудитска Арабия отрече обвиненията и настоява, че принц Салман няма участие в плана за убийстовото на Хашоги.

По-рано тази седмица САЩ реши да наложи финансови санкции на 17 саудитски длъжностни лица заради убийството на журналиста. 

Сред лицата, срещу които са взети наказателни мерки, са членове на охраната на престолонаследника, както и част от екипа, изпратен в Истанбул заради Хашоги.

"Саудитските служители, които санкционираме, са били замесени в ужасяващото убийство на Джамал Хашоги", обяви в четвъртък финансовият министър Стивън Мунчин.

Сделката на Мей за Brexit не е добра новина за британския финансов сектор

https://www.investor.bg/analizi/91/a/sdelkata-na-mei-za-brexit-ne-e-dobra-novina-za-britanskiia-finansov-sektor-272050/

Разочарованието от плана за договора, който предлага само базов достъп до европейските пазари, бързо ескалира

В Англия можеш да си купиш кола и за 3 паунда

https://www.24chasa.bg/novini/article/7156912

В Англия можеш да си купиш кола и за 3 паунда Живеещите във Великобритания предпочитат да не купуват нови коли през последните години, подплашени от Брекзит и неяснотите около политиката на властите за дизеловите автомобили. Само през миналия месец се наблюдава спад от 2,9% спрямо октомври 2017 г. При дизеловите коли намалението е още по-голямо - 21,3 процента,

Карадайъ: Оставката не решава нито един проблем

https://frognews.bg/novini/karadaia-ostavkata-reshava-nito-edin-problem.html

Оставката на злополучния вицепремиер беше задължителна, тя е закъсняла и няма да промени нищо. Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира във „Фейсбук”депозираната оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

Нощта на театрите започна с ден на отворени врати

https://pik.bg/нощта-на-театрите-започна-с-ден-на-отворени-врати-news796960.html

Нощта на театрите започна с ден на отворени врати

За шеста поредна година Народният театър "Иван Вазов" ще се включи вевропейската нощ на театрите. Поради огромния интерес, който предизвика събитието миналата година, и сега фен обиколките зад кулисите на най-големия театър у нас ще се проведат в рамките на два дни -17 ноември, събота, и 18 ноември – неделя.

До момента повече от 600 души са се записали за тура в тайните кътчета на една от най-красивите сгради у нас, за да надникнат отблизо в магията на театъра и нещата, които остават скрити от погледа по време на представление. В компанията на любими актьори от трупата, посетителите ще видят как изглеждат гримьорните, сцените отвътре, гардероба, реквизита, и ще научат малко известни факти от историята и ежедневието в театъра.

150 представления в стандартен и нестандартен час, пърформанси, форматни събития, изложби, “отворени врати” и театрални пътешествия зад кулисите, NT Live, флашмобове, импро театъра, Театър на бар стола, прожекции, изключително богата детска програма в София.

"Най-злокобната" година през Средновековието

http://nakratko.bg/category/29/167115/


Американски учени смятат, че са установили причината, поради която „от 536 година започва един от най-лошите периоди в човешката история“. Статия по темата  публикува Science.

Най-скандалните сватбени рокли (видео)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/naj-skandalnite-svatbeni-rokli-video-6088891

За някои ексцентрични булки и сватбени дизайнери, големият ден е възможност да се разбият правилата

Заев: Няма да спрем борбата за екстрадицията на Груевски

https://www.actualno.com/balkani/zaev-njama-da-sprem-borbata-za-ekstradicijata-na-gruevski-news_706695.html

Бившият министър-председател на Македония Никола Груевски ще бъде върната в страната и ще излежи присъдата си. Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев в интервю за местна телевизия, предаде МИА. "Унгария трябва да каже дали Груевски е бил отвлечен или е влязъл в дипломатическата кола по своя воля", заяви Заев като допълни, че Груевски ще екстрадиран обратно в Македония. Заев посочи и че правителството не може да иска оставки на произволни служители заради създалата се ситуация с

Откриха уникално изображение на Иисус Христос

http://www.moreto.net/novini.php?n=385962

Във византийска църква в сърцето на пустинята Негев откриха уникално изображение на Иисус Христос. Историци от Университета на Хайфа откриха поразителната рисунка на тавана на почти разрушен древен християнски храм. Смята се, че църквата е била издигната още през 350 г.

Майките замениха черните знамена със сиви шалове

//dariknews.bg/novini/bylgariia/majkite-zameniha-chernite-znamena-sys-sivi-shalove-2132152

И в деня след оставката на вицепремиера Валери Симеонов майките на деца с увреждания се събраха пред Министерски съвет. Този път обаче под прозорците на властта звуча българска народна музика, с оглед на различната ситуация от снощи.
 
"Вече няма да го наричаме протест, а присъствие д

АПИ: Подгответе автомобилите за зимни условия

https://frognews.bg/novini/api-podgotvete-avtomobilite-zimni-usloviia.html

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия.

Напрежение между турски войници и гръцко-кипърски земеделци в Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157490

Напрежение между турски войници и гръцко-кипърски земеделци в КипърЗа напрежение между турски войници и кипърски гръцки земеделци съобщава кипърското издание "Филелефтерос", като се позовава на кипърското радио и на кипърската информационна агенция. Според кипърското радио, в района на Дения кипърски гърци са влезли в зоната на "зелената линия", която от 1974 г. разделя острова на две части,

Волен Сидеров поиска оставка и от Красимир Каракачанов

https://dnes.dir.bg/politika/volen-siderov-poiska-ostavka-i-ot-krasimir-karakachanov

Двамата с Валери Симеонов изгубиха връзка с реалността, да се въртиш във властта заради гъдела е перверзия, обяви лидерът на "Атака"

Волен Сидеров поиска оставка и от Красимир Каракачанов

https://dnes.dir.bg/na-fokus/volen-siderov-poiska-ostavka-i-ot-krasimir-karakachanov

Двамата с Валери Симеонов изгубиха връзка с реалността, да се въртиш във властта заради гъдела е перверзия, обяви лидерът на "Атака"

Зверев пречупи Федерер и достигна финала в Лондон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/11/17/3347641_zverev_prechupi_federer_i_dostigna_finala_v_london/?ref=rss


Александър Зверев е първият финалист на заключителния турнир на АТП в Лондон. Германецът пречупи шесткратния шампион Роджър Федерер с.7:5, 7:6 (5), показвайки много силна игра и високо ниво на представянето през цялата среща.<br /><br />Поставеният под №3 в Лондон завърши двубоя за час и 36 минути.<br /><br />Зверев постигна трета победа в шестия си мач срещу Маестрото, като общо за четвърти път двамата се срещат на финал или полуфинал. Германецът надви Федерер за пръв...

Тръмп: Въпросът за екстрадирането на Гюлен в Турция в момента не се обсъжда

https://www.mediapool.bg/tramp-vaprosat-za-ekstradiraneto-na-gyulen-v-turtsiya-v-momenta-ne-se-obsazhda-news286396.html

Американският президент Доналд Тръмп заяви в събота, че въпросът за екстрадиране от САЩ на турския проповедник Фетхуллах Гюлен засега не се обсъжда, но не изключи възможността да се върне към въпроса по-късно, предаде ТАСС. Президентът говори пред журналисти на поляната пред Белия дом преди да замине за Калифорния. "Това не се обсъжда... Винаги имаме предвид това (ситуацията с Гюлен), но засега не", отговори президентът на журналистически въпрос за възможността Гюлен да бъде екстрадиран. По-рано в събота американското министерство на правосъдието заяви, че не обсъжда никакви възможности за екстрадиране на Гюлен от САЩ на фона на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. В четвъртък телевизия Ен Би Си, която се позова на неназовани източници, съобщи, че американската администрация проучва възможността да предаде Гюлен, разчитайки, че това ще допринесе за подобряването на отношенията на САЩ с Турция. Според тази информация Белият дом поискал от редица компетентни ведомства да проучат законните варианти за екстрадиране на Гюлен.

Спас Гърневски: Не само няма да има предсрочни избори, а ГЕРБ ще управлява поне още два мандата (видео)

https://petel.bg/Spas-Garnevski--Ne-samo-nyama-da-ima-predsrochni-izbori--a-GERB-shhe-upravlyava-pone-oshhe-dva-mandata--video-__291678

Правителството няма да подава оставка, няма да има предсрочни избори и ГЕРБ ще управлява още два мандата. Това обяви депутатът, избран от ...

Наставникът на Тополи: Червените картони на Нови Пазар са заслужени. Инцидентът накрая е по тяхна вина

https://petel.bg/Nastavnikat-na-Topoli--CHervenite-kartoni-na-Novi-Pazar-sa-zasluzheni--Intsidentat-nakraya-e-po-tyahna-vina-__291677

Треньорът на Тополи Иван Найденов представи своята гледна точка за домакинския мач с Ботев (Нови Пазар), който бе спечелен от неговия тим ...

Сидеров хвърли бомба в ефира! Поиска и оставката на Каракачанов, а причината е...

https://petel.bg/Siderov-hvarli-bomba-v-efira--Poiska-i-ostavkata-na-Karakachanov--a-prichinata-e---__291676

Волен Сидеров поиска оставката и на другия вицепремиер от "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов. Това става ясно от пост на лидера на ...

Протестът продължава. С малко хора, но редовно

http://clubz.bg/75978-protestyt_prodyljava_s_malko_hora_no_redovno

Недоволството от цената на бензина и цената на живота провокира протести в цялата страна, съобщи бТВ. В Перник протестиращите не блокираха магистрала "Люлин". Недоволството им се изрази в автошествие по улиците на града. В социалните мрежи и регионални медии има информация, че има раздор сред неформалните лидери на протеста. Перничани дадоха заявка, че подготвят голяма демонстрация в столицата пред Министерски съвет.

Освен в Перник, демонстрации, а на места и блокади, имаше в Лом, Козлодуй, Варна, Шумен, Добрич, Русе и Смолян.

В Лом протестът блокира движението на основната входно-изходна артерия, в последствие и на международния път Е79.

Автошествие по улиците имаше в Козлодуй и Шумен. Недоволни блокираха  бензиностанция, като зареждаха колите си и плащаха със стотинки. В  Добрич шествието премина през центъра на града.

На международния път за Румъния се събраха жители на Каварна, Балчик и Шабла.

Въпреки че кметът на Смолян забрани автошествие по препоръка на пътното управление и предложи протестът да е пред Родопския драматичен театър, близо 100 коли направиха протестна колона, подкрепени от граждани.

Във  Варна стотина души се събраха пред Общината, затрудниха движението на близкото кръстовище и проведоха шествие до катедралата. 

В Русе граждани вървяха пеша до кръговото кръстовище пред полицията, следвани от автомобили и затвориха района със скандиирания за оставка.

Мустафа Карадайъ във фейсбук: Оставката е задължителна, закъсняла и не решава нито един проблем

http://www.cross.bg/reshava-stranata-zakusnyala-1589391.html

/КРОСС/ Оставката на злополучния вицепремиер беше задължителна, тя е закъсняла и няма да промени нищо. Тя показа, че активните граждани не отстъпиха пред цинизма, арогантността и некомпетентността. Но този акт не решава проблемите. Ситуацията в страната е тревожна. Бедността и несигурността подхранват омразата и агресията. Време е за съгласие и воля, време е за реализиране на програма за ускорено развитие на страната.

Жена се самовзриви до полицейски контролен пункт в чеченската столица

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157485

Жена се самовзриви до полицейски контролен пункт в чеченската столицаНеизвестна млада жена се самовзриви днес близо до контролен пункт на полицията в покрайнините чеченската столица Грозни, съобщи РИА Новости, позовавайки се се на и.д. министър на вътрешните пработи на южната руска република Апти Алаудинов. Инцидентът станал към 16 часа местно време, когато младата жена се доближила до контролния пункт и

От "сделка с ДПС" до "закъсняла" - реакции за оставката на Симеонов

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/11/17/3347638_ot_sdelka_s_dps_do_zakusniala_-_reakcii_za_ostavkata/?ref=rss


От "сделка с ДПС" до "закъсняла" определят политици и анализатори подадената късно снощи оставка на вицепремиера Валери Симеонов след продължили близо месец протести на майки с деца с увреждания и хората, които ги подкрепят. Те поставиха ултиматум за оставката му след като ги нарече "кресливи жени с уж болни деца" ден.<br /><br />Оставката на вицепремиера Валери Симеонов е резултат от сделка с ДПС, решена на вчерашната среща между лидера на ДПС Мустафа...

Карадайъ: Оставката на злополучния вицепремиер не променя нищо

https://offnews.bg//politika/karadaja-ostavkata-na-zlopoluchnia-vitcepremier-ne-promenia-nishto-692147.html

Според лидерa на ДПС Мустафа Карадайъ оставката на злополучния вицепремиер Валери Симеонов беше задължителна, закъсняла и няма да промени нищо.

"Тя показа, че активните граждани не отстъпиха пред цинизма, арогантността и некомпетентността. Но този акт не решава проблемите", написа Карадайъ в официалния си фейсбук профил.

Той посочва още, че ситуацията в страната е тревожна - бедността и несигурността подхранват омразата и агресията. "Време е за съгласие и воля, време е за реализиране на програма за ускорено развитие на страната", призовава лидерът на ДПС.

Във Варна: Българското законодателство дава повече права на майките в сравнение с другите държави

http://www.moreto.net/novini.php?n=385960

Българското законодателство дава на майките повече права, отколкото са регламентирани в много други държави. За съжаление, това обаче не е стимул за раждане на жените у нас. Това коментира в морската столица Светлана Ангелова, заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 44-то Народно събрание, научи Moreto.

Антиправителствен протест в София в неделя, демострантите с конкретни искания

https://www.actualno.com/politics/antipravitelstven-protest-v-sofija-v-nedelja-demostrantite-s-konkretni-iskanija-news_706694.html

На 18 ноември, неделя, от 13.00 часа ще се състои протест пред Народното събрание с искане за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Шествието на протестиращите ще започне в 13.00 часа и се предвижда да приключи в 20.00 часа. Демонстрантите ще преминат по следния маршрут: пл. „Народно събрание“ № 2 – бул. „Цар Освободител“ – пл. „Независимост“ – бул. „Княз Александъ

Антиправителствен протест в София в неделя, демонстрантите с конкретни искания

https://www.actualno.com/politics/antipravitelstven-protest-v-sofija-v-nedelja-demonstrantite-s-konkretni-iskanija-news_706694.html

На 18 ноември, неделя, от 13.00 часа ще се състои протест пред Народното събрание с искане за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Шествието на протестиращите ще започне в 13.00 часа и се предвижда да приключи в 20.00 часа. Демонстрантите ще преминат по следния маршрут: пл. „Народно събрание“ № 2 – бул. „Цар Освободител“ – пл. „Независимост“ – бул. „Княз Александъ

Алек Алексиев минал военна подготовка със Скот Истууд и Майло Гибсън заради филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7156433

Алек Алексиев минал военна подготовка със Скот Истууд и Майло Гибсън заради филмЗа холивудската продукция в България пристигна Тай Картър, получил Медал за храброст Александър Алексиев може с лекота да изиграе ролята както на хирурга д-р Василев в сериала “Откраднат живот”, така и тази на американски войник, сражаващ се срещу талибаните в холивудската продукция The Outpost. Тя беше заснета преди няколко седмици в България,

Майк Пенс и Си Цзинпин се критикуваха взаимно (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157465

Майк Пенс и Си Цзинпин се критикуваха взаимно (Снимки)Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и китайският президент Си Цзинпин си размениха критики в речи, произнесени на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Папуа-Нова Гвинея, предаде Асошиейтед прес. В речите си Пенс и Си Цзинпин очертаха конкурентни визии за световното лидерство на фона на напрежението между

Стотици автомобили на протест срещу цените на горивата в Смолян (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157475

Стотици автомобили на протест срещу цените на горивата в Смолян (Снимки)
Стотици автомобили излязоха в Смолян на протест срещу цените на горивата. Те се организирали в група във фейсбук и поискаха официално разрешение от община Смолян за протеста, но им бе отказано шествие. Мотивът на кмета на община Смолян Николай Мелемов и Областно пътно управление бе, че ще пречат на движението и гражданите в областния град,

Сидеров поиска оставката на Каракачанов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/siderov-poiska-ostavkata-na-karakachanov-2132149

Волен Сидеров поиска оставката и на вицепремиера Красимир Каракачанов. За

Груевски ще бъде върнат в Македония, обяви Зоран Заев

https://www.mediapool.bg/gruevski-shte-bade-varnat-v-makedoniya-obyavi-zoran-zaev-news286395.html

Бившият македонски премиер Никола Груевски ще бъде върнат в Македония, заяви премиерът на страната Зоран Заев в интервю за македонската телевизия Алсат М, цитирано от агенция МИА. "Ако се установи чия е отговорността, ще отговаря всеки, като се започне от мене. Не можем обаче да уволняваме хора, защото обществото е разгневено. И по-рано се поставяше въпросът договорил ли се е Заев с Груевски с договора от Пържино (между четирите най-големи партии, с който се споразумяха за предсрочни избори при определени условия – бел. ред.) и излезе, че не съм се договарял. Всичко, което съм казвал, е било истина. Казвам, че Груевски ще бъде върнат. Унгария трябва да каже бил ли е отвлечен, по своя воля ли е влязъл в дипломатическата кола", каза Заев. Бившият премиер на Македония Никола Груевски поиска политическо убежище в Унгария, след като окончателно бе осъден на 2 години затвор по делото "Танк" за покупката на луксозния си служебен "Мерцедес". Той бе обявен за международно издирване, но успя да се укрие в Унгария.

Синът на Анджелина и Брад Пит избяга в Корея

http://www.cross.bg/koreya-brad-sinut-1589387.html

/КРОСС/ Синът на Брад Пит и Анджелина Джоли се умори от нестихващите скандали в семейството и реши да избяга далеч от родителите си. Това съобщи близък на звездите. Мадокс Чиван Джоли-Пит е решил да замине да учи в Южна Корея. Актрисата е подкрепила решението му. Младежът вече е бил в Сеул заедно с майка си и идеята да получи образование в Корея му допаднала толкова много, че с радост би се върнал там веднага след като уреди нещата с образованието си в САЩ. Брад Пит бил много изненадан, когато научил новината.  

Корнелия Нинова: Искаме да поздравим майките на деца с увреждания

http://www.moreto.net/novini.php?n=385958

Голямата победа на майките на деца с увреждания не е оставката на Валери Симеонов, а събудената гражданска енергия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията. „Искаме да поздравим майките на деца с увреждания, че 26 дни не отстъпиха от най-милото, което има една майка - детето си - Искаме да поздравим хората, които ги подкрепиха.

Извънредно! Земетресение разтресе Гърция, усетено е и у нас (карта)

https://petel.bg/Izvanredno--Zemetresenie-raztrese-Gartsiya--useteno-e-i-u-nas--karta-__291675

Земетресение с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер удари територията на Гърция. Това сочи справка на сайта на Европейския сеизмологичен цент...

Треньорът на Ботев след загубата в Тополи: Съдията ни уби, след мача имаше грозни сцени

https://petel.bg/Trenorat-na-Botev-sled-zagubata-v-Topoli--Sadiyata-ni-ubi--sled-macha-imashe-grozni-stseni__291674

Треньорът на Ботев (Нови Пазар) Радостин Димов изригна срещу съдията след загубата като гост от Тополи с 0:1 в мач от XIII кръг на Трета лига - ...

Майките махнаха черните знамена и сложиха сиви шалове

https://petel.bg/Maykite-mahnaha-chernite-znamena-i-slozhiha-sivi-shalove__291673

Снимка: Булфото, архив След 26 дни протестиращите майки свалиха черните знамена и сложиха символично сиви шалове. По този начин те показа...

Държавата подготвя нови мерки за безопасност на асансьорите

https://www.actualno.com/society/dyrjavata-podgotvja-novi-merki-za-bezopasnost-na-asansiorite-news_706692.html

Нови мерки за безопасност при возенето в асансьор подготвя държавата, предаде БГНЕС. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която следи за техническата поддръжка и експлоатация, ще наблегне и на обучителни кампании за използването им. Според заместник-председателя на Агенцията Кирил Войнов хората нямат познания как да се возят, а обучението трябва да започне от най-ранна детска възраст. Инж. Валентин Маринков от българската асансьорна асоциация обясни в телевизионно интервю,

Карадайъ: Оставката е задължителна, закъсняла и не решава нито един проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157471

Карадайъ: Оставката е задължителна, закъсняла и не решава нито един проблем Оставката на злополучния вицепремиер беше задължителна, тя е закъсняла и няма да промени нищо. Тя показа, че активните граждани не отстъпиха пред цинизма, арогантността и некомпетентността. Но този акт не решава проблемите. Това написа във фейсбук председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "Ситуацията в страната е тревожна.

Пожар изпепели къща в село край Якоруда

https://www.mediapool.bg/pozhar-izpepeli-kashta-v-selo-krai-yakoruda-news286394.html

Пожар изпепели къща в якорудското село Черна Места. Пламъците са унищожили покрива и втория етаж на постройката. Собственикът е обгазен при опита да потуши огнената стихия. Той е приет в МБАЛ-Благоевград. Съпругата му пък е с изгаряне на крака, но е в стабилно състояние, лекува се в болницата в Разлог. 3-годишният им син е невредим, той е оставен на грижите на баба му. Огнената стихия е лумнала тази нощ към 02:00 ч. На място са пристигнали огнеборци от Якоруда и Разлог. Изгорялата къща е била нова, след като собственикът години наред работил в чужбина и всичките спечелени пари вложил в построяване на дом в родното си село. "Не са пострадали тежко. Известно време ще живеят при родителите на момчето. Ние стягаме бригада, за да ремонтираме къщата. Помощ ще отпусне и община Якоруда”, каза кметът на Черна Места – Джемал Шарански. Той уточни, че при огледа е установено, че огънят е тръгнал най-вероятно от плевнята. Разследващите били категорични, че причината е техническа неизправност в електрическата система. Пожар часове по-рано е имало и в имот в друго якорудско село – Бунцево.

Финландия е привикала руския посланик заради заглушаването на GPS сигнали

http://www.cross.bg/norvegiya-zaglyshavaneto-signalite-1589390.html

/КРОСС/ Финландия е привикала руския посланик във връзка с твърденията, че Москва стои зад заглушаването на сигналите на глобалната сателитна навигация (GPS) в Лапландия по време на неотдавнашните учения на НАТО, потвърди днес външното министерство в Хелзинки, съобщава БНР Посланик Павел Кузнецов „бе поканен в министерството в понеделник да обсъждане на въпроси с GPS", заяви говорителка на ведомството пред АФП. Премиерът Юха Сипиле каза по-рано, че заглушаването на GPS сигналите в Арктическия регион излага на риск гражданската авиация. Заглушаването съвпадна с учението „Традънт джънкчър 18" („Единен тризъбец 18") - най-големите маневри на алианса след края на Студената война, което се проведе от 25 октомври до 7 ноември в Норвегия, до границата с Русия. Преди учението Русия каза, че ще вземе ответни мерки, като посочи, че маневрите са „антируски". В четвъртък Финландия заяви, че подкрепя оценката на Норвегия, че руските сухопътни сили на Колския полуостров, близо до границата с Норвегия, са отговорни за заглушаването на GPS сигналите. „Източникът на намеса е очевиден за нас, а Норвегия има същата експертиза", заяви финландският външен министър Тимо Суони. Русия нарече твърденията „неоснователни". Нарушението на GPSвръзката принуди финландското и норвежкото гражданско въздухоплаване да предупреди пилотите, че сигналите в североизточна Лапландия са нестабилни

Заместник-министър Зорница Русинова: Надявам се след приемането на Закона за хората с увреждания протестите да спрат

https://pik.bg/заместник-министър-зорница-русинова-надявам-се-след-приемането-на-закона-за-хората-с-увреж-news796958.html

Заместник-министър Зорница Русинова: Надявам се след приемането на Закона за хората с увреждания протестите да спрат

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова се надява след приемането на Закона за хората с увреждания протестите да спрат. Тя коментира във Варна предстоящото приемане на пакета от три закона, за които настояват майките на деца с увреждания, съобщава БНР

"Считам, че реформите, които предприехме със Закона за интеграция на хората с увреждания, изпълняват исканията на майките на децата с увреждания - с реформата в системата, с повечето плащания коментира Русинова. - Обещанията, които бяха поети от премиера Бойко Борисов още през лятото на тази година, всички те са изпълнени, така че се надявам протестите след приемане на закона да приключат, за да можем спокойно да работим".

Русинова добави, че стремежът на социалното министерство е да подпомогне майките, които искат да се върнат по-рано на работа, с редица стимули. Един от тях предвижда възрастта на децата, за които държавата дава възможност родителите да наемат бавачка на минимална работна заплата, да се увеличи до навършването на 12 години. По отношение на подпомагането на хората, които отглеждат възрастни хора или деца с увреждания, ще се въведе т.нар."заместваща грижа". При нея за срок от 30 дни те да могат да използват услугите на специализирани центрове.

 

Протести в Чехия помрачават възпоменание за "нежната революция"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157449

Протести в Чехия помрачават възпоменание за "нежната революция"Продължаващата правителствена криза в Чехия хвърля сянка върху възпоменанията за "нежната революция", започнала преди 29 години, предаде ДПА. Министър-председателят Андрей Бабиш очевидно се опита да избегне протестиращите, като ги изненада и поднесе цветя пред паметник в Прага през нощта. Чешката осведомителна агенция (ЧТК) съобщи,

Волен Сидеров: Дискретно предлагам и Каракачанов да подаде оставка

http://clubz.bg/75977-volen_siderov_diskretno_predlagam_i_karakachanov_da_podade_ostavka

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов да подаде оставка като вицепремиер. Вчера това направи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Ето какво написа Сидеров:

"Аз бях за оставката на Симеонов още преди месец, защото изказването му бе недопустимо. Аз давам и сега дискретното предложение Каракачанов също да подаде оставка. И да започнем на чисто. Да направим нещо патриотично на чисто. Защото и двамата не издържаха теста.

За да решим дали можем да бъдем някакъв патриотичен блок, който да започне на чисто. Какво значи на чисто - да поставим приоритети и и да видим дали можем да ги постигнем. Защото да се въртиш във властта само заради гъдела, това е перверзия. Българският народ изтърпя достатъчно и затова им предлагам да се съберем и да обсъдим подобен въпрос.

Това не е ултиматум. Това е приятелско предложение, което да го върне към разума. Защото смятам, че те и двамата изгубиха връзката с реалността. Правих вече няколко предупреждения - защото се занимаваме с лифтове, дискотеки, а не със стандарта на живот. Ако ме послушат - добре, ако ли не - зле за тях".

 

 

Протестиращи във Варна блокираха кръстовището пред общината

http://www.cross.bg/platno-varna-iskaniya-1589389.html

/КРОСС/ Пореден ден на протест с искания за оставка на правителството и смяна на системата беше организиран във Варна. Протестиращи отново за кратко блокираха кръстовището пред Община Варна, предаде „Фокус" Осми пореден ден варненци протестират срещу високите цени на горивата в подкрепа на майките на деца с увреждания и с политически искания. Въпреки оставката на вицепремиера Валери Симеонов, което бе едно от исканията им, протестиращите отново са на улицата, но вече с искане за незабавна оставка на цялото правителство. Те развяват български знамена и носят плакати. От кръстовището пред Общината шествието тръгна по обичайния маршрут по пътното платно на бул. „Мария Луиза" към Катедралата. Движението по булеварда се осъществява в едното платно. Този път полицейските служители не спряха движението по бул. "Мария Луиза".Докато те се придвижваха в дясното платно, в лявото платно автомобилите имаха възможност да преминават. Така трафикът бе блокиран за сравнително кратко време. Протестиращите имат и конкретни социални искания за намаляване на ДДС за лекарства, учебници, книги и стоки от първа необходимост, за прилагане на правилата на Конвенцията за хората с увреждания, разбиване на монополите в секторите енергетика и горива

Жертва и десетки ранени на протести срещу високите цени на горивата във Франция

https://www.mediapool.bg/zhertva-i-desetki-raneni-na-protesti-sreshtu-visokite-tseni-na-gorivata-vav-frantsiya-news286393.html

Демонстрантка загина, а 47 души бяха ранени на протести във Франция срещу увеличаването на цените на горивата, заявиха представители на вътрешното министерство, цитирани от Асошиейтед прес. По данни на полицията трима от ранените са в тежко състояние. Арестувани са 24 човека, а 17 са задържани за разпит. Протестиращите блокираха пътища на различни места във Франция. Води се разследване за смъртта на демонстрантка, ударена от автомобил, който явно ускорил, след като шофьорката се паникьосала, когато попаднала в протеста. Властите засега не дават подробности как са пострадали другите 47 участници в демонстрациите.

ГЕРБ ревизират малка част от идеите си за пренареждане на здравната система

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/11/17/3347284_gerb_revizirat_malka_chast_ot_ideite_si_za/?ref=rss


Управляващите от ГЕРБ няма да ревизират много съществено готвената от здравното министерство и ръководството на здравната каса реформа в здравния сектор, която ще бъде прокарана през задната врата с преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджета на касата за догодина.<br /><br />Вчера, в 17.18ч. – в последния възможен момент, депутатите от ГЕРБ се възползваха от правото си да внесат изменения между първо и второ четене на законопроекта за бюджета на касата. Макар и...

Ученици и учители от Варна ще играят футбол в подкрепа на болни деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=385876

Учениците и учителите от частна школа във Варна ще премерят сили във футболен мач на 25-и ноември от 14 часа в комплекс „Тринити“ в Морската градина, научи Moreto net. Неочакваната конфигурация на отборите не е случайна. Играчите ще се борят не само за победа на терена, а и за победата на доброто.

Оставката на вицепремиера не успокои хората, те пак са навън

https://frognews.bg/novini/protestirashtite-uvelichavat-hora-tsialata-strana-izlizat-ulitsite.html

В Плевен протестите продължават под различни форми. Автошествие и пешеходна демонстрация събра десетки хора, които преминаха по централните улици.

Трайчо Трайков не знае за внесен в съда иск за конфискация на имуществото му

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/17/3347627_traicho_traikov_ne_znae_za_vnesen_v_suda_isk_za/?ref=rss


Бившият министър на енергетиката в първия кабинет "Борисов" Трайчо Трайков не знае за внесен в съда от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) иск за конфискуване на имущество за близо 2.4 млн. лв.<br /><br />За "Дневник" той обясни, че преди месец е представил на антикорупционния орган бележки за своите доходи и след това не е бил известен нито дали са достатъчни доказателствата, нито какво става със...

В Украйна обучават деца да стрелят с калашници, признават западни медии

https://www.actualno.com/europe/v-ukrajna-obuchavat-deca-da-streljat-s-kalashnici-priznavat-zapadni-medii-news_706624.html

Информация за лагер в Украйна, където деца са обучавани да стрелят от автомат „Калашников” стана основна тема в няколко европейски медии. Телевизия „Евронюз” показа лагер в Тернополска област, където е забелязана подобна практика. В репортажа се отбелязва, че обучаващият е член на радикалната националистическа партия „Свобода”, който е воювал в Донбас. Той казвал на децата от 8- до 16-годишна възраст, че може да стрелят срещу жителите

Астрономи откриха желязна галактика-призрак край Млечния път

//dariknews.bg/novini/liubopitno/astronomi-otkriha-zheliazna-galaktika-prizrak-kraj-mlechniia-pyt-2132147

Космическият апарат "Гая" на Европейската космическа агенция изпрати на Земята снимки на уникална галактика, скрита в "сянката" на Млечния път, съобщи Лайф. Сега учени се опитват да опознаят размерите й и да изяснят дали там е възможно да съществува живот.

124 хиляди французи на протест срещу скъпите горива

https://dnes.dir.bg/svyat/124-hilyadi-frantsuzi-na-protest-sreshtu-skapite-goriva

„Жълтите жилетки“ опитаха да проникнат в Елисейския дворец, полицията използва срещу тях сълзотворен газ

Протестиращи във Варна блокираха кръстовището пред общината

https://www.actualno.com/varna/protestirashti-vyv-varna-blokiraha-krystovishteto-pred-obshtinata-news_706690.html

Пореден ден на протест с искания за оставка на правителството и смяна на системата беше организиран във Варна. Протестиращи отново за кратко блокираха кръстовището пред Община Варна, предаде „Фокус“  Осми пореден ден варненци протестират срещу високите цени на горивата в подкрепа на майките на деца с увреждания и с политически искания. Въпреки оставката на вицепремиера Валери Симеонов, което бе едно от исканията им, протестиращите отново са на улицата, но вече с ис

14 загинали при удари на оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157447

14 загинали при удари на оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия

Най-малко 40 души, предимно цивилни, са загинали при въздушни удари на ръководената от САЩ коалиция в район под контрола на групировката "Ислямска държава" в източната сирийска провинция Дейр аз Зур. Това съобщи ръководителят на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман, цитиран от Асошиейтед прес.

Корнелия Нинова: Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и неискрена

https://offnews.bg//politika/kornelia-ninova-ostavkata-na-valeri-simeonov-e-zakasniala-i-neiskrena-692145.html

Оставката на Валери Симеонов беше задължителна, но е закъсняла, подадена под натиск и неискрена, заяви днес на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Валери Симеонов каза, че я подава, за да осигури спокойствие на правителството, да не тежи като воденичен камък и заради медийна атака, а не заради осъзната вина. Смятаме, че тази оставка няма да промени нищо, защото протестите вече са различни, ситуацията е различна, допълни Нинова.

Според нея оттеглянето на вицепремиера няма как да промени нещата, тъй като управляващите не искат да променят политиките:

И днес хора от много градове в страната протестират за по-високи доходи, срещу корупцията, за по-добри пътища, за по-ниски данъци, за справедливост. Ние се обръщаме към тях: Част от исканията на протестиращите, уважаеми управляващи, ги имате на бюрата си от преди месец. ПГ на "БСП за България" ги внесе като закони - алтернативният ни бюджет. Един път ги отхвърлихте, помислете си преди да гласувате за втори път след една седмица.

Корнелия Нинова поздрави майките на деца с увреждания и хората, които ги подкрепят. "Голямата победа е събудената гражданска енергия. Преди две години това би било невъзможно. Хората се страхуваха да имат различно мнение. Имаше апатия, че нищо не може да се промени. Голямата победа е, че чувството за справедливост надделя над страха и апатията. Затова те заслужават нашето уважение и уважението на цялата страна", заяви тя.

Лидерът на БСП увери, че партията ще продължи да бъде изразител и вносител на част от исканията на протестите. "Ще ги отстояваме, защото те са аргументирани, разумни, подкрепени с числа и най-вече възможни. Продължаваме в този дух да представляваме тези искания там, където е мястото за тяхното решение - в българския парламент, посочи Нинова.

Тя уточни, че в понеделник на заседание на Изпълнителното бюро на БСП ще бъде взето решение дали депутатите ще се регистрират в зала за кворум.

Тръмп отличи посмъртно Елвис Пресли с президентския Медал на свободата

https://petel.bg/Tramp-otlichi-posmartno-Elvis-Presli-s-prezidentskiya-Medal-na-svobodata__291672

Американският президент Доналд Тръмп връчи Медала на свободата посмъртно на няколко знаменитости, сред които и на Краля на рокендрола – ...

Треньорът на Черно море-БАСК след успеха: Преодоляхме силен противник

https://petel.bg/Trenorat-na-CHerno-more-BASK-sled-uspeha--Preodolyahme-silen-protivnik__291671

Волейболистите на Черно море (Варна) победиха като домакини Пирин (Разлог) с 3:1 гейма в петия кръг на Суперлигата при мъжете и записаха пър...

Готвят по-строги правила за безопасността на асансьорите

https://petel.bg/Gotvyat-po-strogi-pravila-za-bezopasnostta-na-asansorite__291670

Държавата готви нови мерки за безопасност при возенето в асансьор. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която следи з...

Лидерът на БСП-София: Очевидно догодина ще гласуваме три пъти за щастие

https://petel.bg/Liderat-na-BSP-Sofiya--Ochevidno-dogodina-shhe-glasuvame-tri-pati-za-shhastie__291669

Стои ли БСП зад протестите. Такива обвинения вече бяха отправени от ГЕРБ. Как отговарят от левицата. Темата коментира лидерът на БСП - Софи...

Родители застават срещу учители в съда заради оценки на децата им

http://www.moreto.net/novini.php?n=385959

Хиляди сигнали от родители, несъгласни с определени решения на учителите на техните деца, се разглеждат в момента от експертите в регионалните управления по образованието в страната. Десетки са и съдебните дела, заведени от родителите срещу учители заради поставени ниски оценки на децата им.

Дневен хороскоп за 18 ноември

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-18-noemvri-news_706655.html

Овен Тази неделя ще получите изненадващо приятна финансова новина. Ще може да оставите много от грижите ви назад в миналото. Не забравяйте да почерпите. Телец Тази неделя не правете компромис с принципите ви. Колкото и изкушаващо предложение да получите. Направете така, че да не ви е срам да разказвате за случилото се. Близнаци Днес се вслушайте в съвет на ваш близък приятел. Прекалено емоционално сте приели нещата, а това не допринася за правилното ви решение. Рак Тази неделя може да въз

Ракитич: С Модрич сме като братя

https://offnews.bg//futbol/rakitich-s-modrich-sme-kato-bratia-692146.html

Халфът на хърватския национален отбор и Барселона Иван Ракитич сподели силни думи по адрес на сънародника си Лука Модрич. 30-годишният футболист не спести похвалите си и по адрес на съотборника си при каталунците Серхио Бускетс.

"Лука е като брат за мен. Чувствам, че и аз също получих всички тези награди, които той спечели през тази година. Направихме го заедно. За мен е голяма чест да играя с Бускетс.

Разбираме се чудесно на терена и извън него, защото Серхио има изключителен характер. Винаги съм искал да играя с най-добрите играчи, така че се радвам, че Серхио играе с мен в същия отбор. Когато сме заедно на полето, аз се чувствам по-уверен", каза Ракитич.

Халфът ще пропусне решаващия двубой на Хърватия срещу Англия за класиране на полуфиналите в Лигата на Нациите утре. Футболистът е с контузия, след като записа 68 минути при 3:2 срещу Испания в четвъртък и няма да излезе на "Уембли“, където отборите се нуждаят от победа, за да спечелят групата.

Евентуално равенство между британците и "шахматистите" ще остави Ла Фурия на върха.

Стотици участници се включиха в градските игри в Тютюневия град в Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/stotici-uchastnici-se-vkluchiha-v-gradskite-igri-v-tutunevija-grad-v-plovdiv-news_706677.html

Стотици пловдивчани и гости на града се включиха за втора поредна година в градските игри, организирани от Фондация „Пловдив 2019“, които се проведоха в Тютюневия град. Мотото на тазгодишното състезание беше „Машина на времето“, тъй като се цели тези градски пространства да бъдат преоткрити и върнати отново към живот. Сред играчите имаше участници от Италия и Великобритания. Забавните игри включваха размяна на тайнствени предмети със специални послания

Водеща кандидатка за мястото на Меркел предвижда квота за жени в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157443

Водеща кандидатка за мястото на Меркел предвижда квота за жени в парламента Анегрет Крамп-Каренбауер, която е водещ кандидат за мястото на германската канцлерка Ангела Меркел като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), каза, че възнамерява да обмисли законодателство, осигуряващо по-добро представителство на жените в парламента, ако партията не промени своя подход, предаде Ройтерс.

От община Горна Оряховица са изпълнили инфраструктурни проекти за 10 млн. лв. от началото на годината

https://pik.bg/от-община-горна-оряховица-са-изпълнили-инфраструктурни-проекти-за-10-млн-лв-от-началото-на-news796950.html

От община Горна Оряховица са изпълнили инфраструктурни проекти за 10 млн. лв. от началото на годината

Инфраструктурни проекти за 10 млн. лв. за ремонти на градската среда са изпълнили от началото на годината в община Горна Оряховица, съобщава БНР.

Най-големият проект, изпълнен в железничарския град, през тази година е за 5,634 млн. лв., уточни кметът Добромир Добрев.

„Променихме облика на централна градска част значително – коментира Добрев. -  Парк „Детски кът“ и площад „Георги Измирлиев“ бяха ремонтирани и бяха направени последно преди около 40 години.

Заради липса на финансиране за социалната услуга, която ще се оказва за бездомните, приютът в Горна Оряховица стои заключен пети месец. Къщата, предназначена за 15 бездомници, беше построена за близо 750 000 лв. от програмата „Региони в растеж“.

Продължава санирането на жилища, предстои ремонтът на читалище „Братя Грънчарови“.

Сидеров: Оставката на Валери Симеонов вече е закъсняла

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/siderov-ostavkata-na-valeri-simeonov-veche-e-zakysniala-272056/

Попитан кой ще смени Валери Симеонов на поста, лидерът на „Атака“ каза, че ще предложи да няма четвърти вицепремиер

Министри в Белград заради световното по футбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/7157445

Министри в Белград заради световното по футболВ петък в Белград се събират министрите на спорта на България, Сърбия, Румъния и Гърция, за да се обсъди планът за кандидатурата за световното първенство по футбол през 2030 година. Тя вече е известна като "православната", както се лансира в гръцките медии. Идеята на е гръцкия министър, като в Белград по това време ще има и голямо спортно

Идват сняг и дъжд

http://clubz.bg/75976-idvat_snqg_i_dyjd

Жълти кодове за сняг и дъжд са обявени в 20 области на страната за 18 ноември, сочи справка на сайта на НИМХ.

Жълт код за сняг е в сила за 10 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София – град. Перник, Кюстендил. В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см.

Код от същата предупредителна степен, но за дъжд е в сила за 6 области – Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези райони на страната ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 20-30 л/кв.м.

Жълта е степента на опасност за валежи от дъжд и сняг и в Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. В тези области ще има значителни валежи от дъжд, а в планините - от сняг. Очакваните количества на валежа са между 15 - 25 л/кв.м

Във Варна: От социалното министерство се надяват протестите да спрат

http://www.moreto.net/novini.php?n=385950

Майчинството у нас е най-продължителното в ЕС - 58 седмици и половина. Липсата на кадри на пазара на труда вади на дневен ред темата как да бъдат стимулирани и подкрепени жените, които искат да се върнат по-рано на работа. За първите девет месеца на тази година около 12 300 млади майки са се върнали на работа, преди детето им да навърши годинка, използвайки възможността да получават, освен заплата , половината от полагаемото им се майчинство.

Гърците търсят нови коли от нисък клас или втора ръка, но в добро състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/7156909

Гърците търсят нови коли от нисък клас или втора ръка, но в добро състояниеВ южната ни съседка се напълниха с дизелови коли, купени от България Дългите години на криза промениха не само начина на живот на гърците, но и пазара на коли. Премина модата на дизеловите автомобили. Само допреди няколко години потенциалните купувачи търсеха или кола на дизел, или нищо друго. Вносителите се ориентираха бързо и започнаха масово

Обвиниха анимационен детски сериал „Маша и Мечока" в "Кремълската пропаганда"

http://www.cross.bg/mechoka-masha-rysiya-1589386.html

/КРОСС/ Западните критици обвиниха анимационен детски сериал „Маша и Мечока" в "Кремълската пропаганда" като инструментът на "меката сила" на Русия, за това пише авторитетното издание The Times. Изданието цитира думите на професора от Бъкингамският Университет Антони Глиса: "Маша има енергичен и неприятен характер, тя много уверено и решително взима решения, няма да е преувеличено да кажем, че се държи като Путин". „Що се отнася до мечока, този герой е предназначен да „промива" мисленето на децата в Русия от негативно към положително". Към днешната дата, броят на абонатите (youtube) на английски език на сериала надхвърля четири милиона, а общият брой гледания "Маша и Мечока " е повече от четиридесет милиарда.   video: https://www.youtube.com/watch?v=eCr_S4AlApI  

В Добрич отново на протест за цялостна смяна на системата

https://www.actualno.com/dobrich/v-dobrich-otnovo-na-protest-za-cjalostna-smjana-na-sistemata-news_706682.html

Протестите в Добрич не спират, въпреки подадената от вицепремиера Валери Симеонов оставка. Студът и първият сняг не спряха хората и те за пореден път излязоха на площада. . Разговаряме със Светослав Петков, който е едно от лицата на протеста в Добрич. - Продължавате протестите. Не ви ли удовлетворява от подадената от Валери Симеонов оставка? - Продължаваме напред. Една оставка не решава нищо, още повече, че той остава в парламента, въпреки че не е на министерски пост и неговият глас продълж

Учени: Подрастващите все по-често се лишават от сън, опасно е

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7157420

Учени: Подрастващите все по-често се лишават от сън, опасно е Изследователска група от университета в Ню Джърси посочи нови опасности за здравето на децата при недоспиване, а подрастващите все по-често се лишават от нужното им количество сън, пише сайтът Медикъл експрес. В експеримента взели участие 177 хиляди души на възраст между 8 и 17 години. Счита се, че децата до 12-годишна възраст не си доспиват,

Умря рядка двуглава змия, открита във Вирджиния (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157417

Умря рядка двуглава змия, открита във Вирджиния (Видео) Рядката двуглава змия, която беше открита преди няколко месеца в щата Вирджиния, се е споминала, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията цитира репортаж на в. "Вашингтон пост". Влечугото е умряло в съня си, без да страда и без видима причина, предава БТА. Когато змията постъпи в Центъра за диви животни на щата Вирджиния специалистите установиха,

Трагедията до Пловдив: Бащата на убитото от ток в банята детенце се оказа електротехник

http://www.varna24.bg/news/828907.html

Ток уби момиче на 14 години в пловдивското село Катуница. Светла влязла да се къпе, когато се ...

Зоран Заев: Унгария да каже Груевски бил ли е отвлечен

https://frognews.bg/novini/zoran-zaev-ungariia-kaje-gruevski-bil-otvlechen.html

Македонският премиер Зоран Заев обяви в личния си профил в социалната мрежа Facebook, че ще върне Никола Груевски в страната, за да излежи присъдата си.

Трима "моряци" играха при разгром на България (U19) над Гибралтар

https://petel.bg/Trima-moryatsi-igraha-pri-razgrom-na-Balgariya--U19--nad-Gibraltar__291668

Юношеският национален отбор на България до 19 г. постигна впечатляваща победа над връстниците си от Гибралтар с 6:0 във втория си двубой от ...

Карадайъ: Оставката на Симеонов бе задължителна, но е закъсняла и не решава проблемите

https://petel.bg/Karadaya--Ostavkata-na-Simeonov-be-zadalzhitelna--no-e-zakasnyala-i-ne-reshava-problemite__291667

Оставката на Валери Симеонов бе задължителна, но е закъсняла и не решава нито един проблем. Това заявява председателят на ДПС Мустафа Кар...

Преговарящите от Европейския парламент напуснаха преговорите по бюджета на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=385943

Разговорите за бюджета на ЕС за 2019 г. бяха прекъснати късно снощи, след като преговарящите от Европейския парламент, напуснаха масата за преговори, съобщи германски представител, цитиран от ДПА и БТА. Очаква се преговорите да бъдат възобновени в понеделник, каза Бетина Хагедорн, парламентарен държавен секретар в германското финансово министерство.

Зоран Заев : Никола Груевски ще бъде върнат в Македония

https://dnes.dir.bg/politika/zoran-zaev-nikola-gruevski-shte-bade-varnat-v-makedoniya

Унгария да каже отвлечен ли е или по свое желание е избягал, каза македонският премиер

ДБГ с жалба до омбудсмана срещу отказа на властта да въведе машинно и дистанционно гласуване

https://offnews.bg//politika/dbg-s-zhalba-do-ombudsmana-sreshtu-otkaza-na-vlastta-da-vavede-mashinn-692143.html

Младежката организация на Движение „България на гражданите“ внесе жалба до омбудсмана Мая Манолова срещу отказа на властта да въведе машинно и дистанционно гласуване.

В жалбата на ДБГ се посочва, че не са изпълнени разпоредбите в измененията и допълненията в Изборния кодекс от 2016 г. за правото на машинно гласуване, което е трябвало да се осигури още за президентските избори. Държавата нарушава и приетите допълнителни разпоредби, които дават право на дистанционно електронно гласуване.

Законът не е спазен нито за парламентарните избори през 2017 г., нито на проведените частични избори в 11 общини и населени места. Отказът за машинно гласуване тогава ЦИК обяснява с краткия срок за осигуряване на техниката. От промените в ИК досега ЦИК само е обявила обществена поръчка за изпълнител, който да проучи пазара за машини за гласуване. Поръчката е за 12 500 лв., но няма избран изпълнител, пише още в писмото.

Според ДБГ това доказва, че властта няма намерение да осигури техниката, която би могла да пресече изборните измами и да повиши избирателната активност.

Въвеждането на дистанционно електронно гласуване пък ще помогне на онези близо 2 млн. българи зад граница, които искат да дадат своя вот, но не могат да стигнат до избирателите секции. Чрез новите технологии те биха гласували. Ясно е, че никоя партия в парламента няма интерес да изпълни разпоредбите на закона, смятат младежите от ДБГ.

Правата ми като гражданин и гласоподавател са нарушени, тъй като Министерският съвет и Централната избирателна комисия не дават възможност да се упражнява вот чрез машинно и дистанционно електронно гласуване, въпреки законовите разпоредби, заяви председателят на младежката организация Андрей Петков

От партията са подали жалби и до Президентството, Министерския съвет и ЦИК.

"Фич" потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/11/17/3347631_fich_potvurdi_dulgosrochniia_i_kratkosrochniia/?ref=rss


Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва - СF2Т.<br /><br />Оценката на рейтинга е подкрепена от стабилните външни и публични финанси, както и надеждната политическата рамка за поетапно присъединяване към еврозоната....

Тръмп: Засега не се обсъжда екстрадиране на Фетхуллах Гюлен от САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157413

Тръмп: Засега не се обсъжда екстрадиране на Фетхуллах Гюлен от САЩ
Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че въпросът за екстрадиране от САЩ на турския проповедник Фетхуллах Гюлен засега не се обсъжда, но не изключи възможността да се върне към въпроса по-късно, предаде ТАСС. Президентът говори пред журналисти на поляната пред Белия дом преди да замине за Калифорния. "Това не се обсъжда /...

Rolls-Royce Cullinan бе представен в София

http://www.cross.bg/cullinan-rolls-royce-sofiya-1589385.html

/КРОСС/ Най-скъпият и най-луксозен сериен SUV на планета - Rolls-Royce Cullinan бе представен в София. За това съобщава сайтът AutoMedia.bg. В основата на Rolls-Royce Cullinan е модулната платформа от алуминий, която е използвана и при последното поколение на Phantom. Всъдеходът е оборудван с 6,75-литров V12 с мощност 571 к.с. и 900 Нм, който се съчетава с 8-степенен автомат. Всъдеходът е получил и специално разработена за него система за задвижване на четирите колела. Сред особеностите на първия кросоувър на Rolls-Royce са въртящите се кресла, масичката в салона, както и отварящите се една срещу друга врати. Освен това Cullinan е оборудван със специален всъдеходен режим на управляващата електроника. Цената на всичко това е доста сериозна - 350 000 евро.  

Обмисля се вариант „Турски поток“ да мине през Сърбия

https://www.actualno.com/analysis/obmislja-se-variant-turski-potok-da-mine-prez-syrbija-news_706686.html

Маршрутът на газопровода „Турски поток“ може да премине през територията на Сърбия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за изданието „Сръбски телеграф“. „Удовлетворени сме от хода на строителство на „Турски поток“ във варианта две отсечки. В момента се разработват различни възможности за продължаването на газопровода през европейска територия, включително по маршрута България, Сърбия, Унгари

Гери Малкоданска знаела, че бебето й ще подрани, Никол Станкулова роди Скорпион вместо Стрелец

http://www.varna24.bg/news/828902.html

Преди дни синоптичката на Нова телевизия Гери Малкоданска разкри кошмара, който е съпроводил ...

Ето кой е убитият от цигани заради забележка във влака Пловдив-София

http://www.varna24.bg/news/828897.html

50-годишният Ангел Цветанов от Белово е мъжът, който вчера беше убит във влака Пловдив- София, ...

Глоба и 2 години изпитателен срок за Джъстин Бийбър за инцидента с яйца

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7157407

Глоба и 2 години изпитателен срок за Джъстин Бийбър за инцидента с яйца Популярният канадски поп певец Джъстин Бийбър приключи със споразумение с ищците делото, повдигнато срещу него, за това че е замерял къщата им с яйца, предаде Асошиейтед прес. Според публикуван документ, случаят бил приключил по всички точки, но при това не бяха дадени никакви детайли по договореното, предава БТА.

Протест блокира пътя Русе – Кубрат

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/protest-blokira-patya-ruse-kubrat

Живеещите в района искат ремонт на настилката, която е в окаяно състояние от години

Притежаваните от Китай американски ДЦК достигнаха едногодишно дъно

https://www.investor.bg/aziia/336/a/pritejavanite-ot-kitai-amerikanski-dck-dostignaha-ednogodishno-dyno-272055/

Китай остава най-големият кредитор на САЩ, следван от Япония, чиито притежания на американски ДЦК остават почти без промяна

Притежаваните от Китай американски ДЦК достигнаха над едногодишно дъно

https://www.investor.bg/aziia/336/a/pritejavanite-ot-kitai-amerikanski-dck-dostignaha-nad-ednogodishno-dyno-272055/

Китай остава най-големият кредитор на САЩ, следван от Япония, чиито притежания на американски ДЦК остават почти без промяна

Бивш стратег на Тръмп ще работи с Орбан преди европейските избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157399

Бивш стратег на Тръмп ще работи с Орбан преди европейските избориСтив Банън, бившият политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, планира да работи с унгарския премиер Виктор Орбан по време на предизборната кампания за Европейски парламент догодина, информира Ройтерс. Той направи това изявление в интервю за радио-телевизия Ер Те Ел. Банън, архитектът на изборната победа на Тръмп от 2016 година,

Нинова: Оставката на Симеонов няма да промени нищо

https://www.vesti.bg/bulgaria/ninova-ostavkata-na-simeonov-niama-da-promeni-nishto-6088889

Според лидера на БСП победата на майките на деца с увреждания не е само оставката на вицепремиера, а „събудената гражданска енергия“

Утре във Варна ще е облачно с валежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=385945

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни привечер по Южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 12°. Температурата на морската вода е 14 - 15°.

12 300 млади майки са се върнали на работа преди детето да навърши 1 година

https://pik.bg/12-300-млади-майки-са-се-върнали-на-работа-преди-детето-да-навърши-1-година-news796941.html

12 300 млади майки са се върнали на работа преди детето да навърши 1 година

За първите девет месеца на тази година около 12 300 млади майки са се върнали на работа, преди детето да навърши годинка, като по този начин са се възползвали от възможността да получават освен заплата си, и половината от полагаемото им се майчинство, каза днес във Варна зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която участва в регионален форум, посветен на темата за майчинството и кариерата.

Конференцията бе открита от председателя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова. В дискусиите се включиха зам.-председателят на ресорната комисия в парламента Светлана Ангелова, народни представители от Варна, Бургас и Добрич.

Русинова припомни, че майчинството у нас е най-продължително в ЕС - 58 седмици и половина. Тя уточни, че сега на дневен ред излиза темата как да бъдат стимулирани и подкрепени жените, които искат да се върнат по-рано на работа, особено като се има предвид липсата на кадри на пазара на труда. В България разликата в заетостта на жените и мъжете не е повече от 3-4 процента във възрастовата група между 29 до 54 години, няма и сериозни разминавания в заплащането, както е в много европейски страни, допълни Русинова.

Подкрепа за младите майки, които искат да се върнат на работа, е и схемата "Родители в заетост", която се финансира с европейски средства, каза зам.-министърът. Тя припомни, че на помощ могат да разчитат родители, чиито деца не са приети в градина. Чрез тази схема им се осигурява детегледачка за 18 месеца, като това може да е близък роднина, стига да е регистриран на борсата.

Проектобюджет 2019 е най-социалният, който сме имали до сега, каза още Русинова. Тя припомни, че ще бъдат отпуснати 150 милиона лева допълнително за майките с деца с увреждания, както и 40 милиона лева за енергийни помощи. Най-важното е обаче, че предстоят реформи в социалната сфера, които ще позволят ресурсът да стига до хората по възможно най-ефективния начин, посочи Русинова. Според нея темата за децата с увреждания много се е политизирала. Русинова допълни, че с предстоящите промени в законодателството исканията на протестиращите майки ще бъдат изпълнени и изрази надежда, че протестите ще бъдат преустановени.

Зам.-министърът съобщи още, че в края на ноември предстои да бъде отворена изцяло нова схема по европейските финансови инструменти, която ще позволи за пръв път на общините да развиват медико-социална патронажна грижа, като си партнират със здравни заведения. Идеята е самотно живеещите възрастни и хора с увреждания в малките населени места да получават интегрирани услуги и да бъдат посещавани и от медицинска сестра или лекар.

Приключи реставрацията на раннохристиянската базилика в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/7157405

Приключи реставрацията на раннохристиянската базилика в Монтана

Базиликата се намира на хълма "Калето" извън крепостната стена на Кастра ад Монтанезиум над Монтана. Тя датира от началото на IV век- времето на управлението на римския император Константин Велики между 280-337 година след Христа, когато древният римски град Монтана е наброявал около 25 000 души. Базиликата допълнително е бил оградена с дебела

Пенс: САЩ се подготвя за нова среща между Тръмп и Ким Чен Ун

https://www.actualno.com/america/pens-sasht-se-podgotvja-za-nova-sreshta-mejdu-trymp-i-kim-chen-un-news_706684.html

САЩ продължават подготовката на нова среща между президента Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, заяви вицепрезидентът Майк Пенс пред годишния форум на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Той добави, че „всички нации трябва да се обединят и да постигнат пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров", предаде ТАСС. Вчера КНДР съобщи за успешни изпитания на „ултрасъвременно” оръжие, разработвано дълго време. Изпитанието

Заев: Никола Груевски ще бъде върнат в Република Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/7157397

Заев: Никола Груевски ще бъде върнат
в Република Македония Бившият македонски премиер Никола Груевски ще бъде върнат в Република Македония, заяви премиерът на страната Зоран Заев в интервю за македонската телевизия Алсат М, цитирано от агенция МИА. "Ако се установи чия е отговорността, ще отговаря всеки, като се започне от мене. Не можем обаче да уволняваме хора, защото обществото е разгневено.

Британски медиен гигант също отбеляза рекорда на Георги Петков

https://offnews.bg//futbol/britanski-medien-gigant-sashto-otbeliaza-rekorda-na-georgi-petkov-692144.html

Британският медиен гигант "ВВС" отбеляза рекорда на вратаря на българския национален отбор и Славия Георги Петков.

Както е известно, 42-годишният ветеран бе титуляр в срещата с Кипър, с което стана най-възрастният страж на ниво национални отбори в историята на европейския футбол.

"Георги Петков е на вратата на България. Изглежда Боби Михайлов е контузен", отбелязват шеговито от "ВВС". В сайта на британската медия се появи и кратък материал за него.

Въпреки добрите изяви на него и съотборниците му "лъвовете" стигнаха само до равенство в Никозия 1:1 в предпоследния си мач от Лигата на нациите. Все пак националите ни съхраниха шансовете си за спечелване на групата, след като Норвегия не успя да победи Словения като гост.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване